Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 3: Η Ζήτηση για Εργασία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 3: Η Ζήτηση για Εργασία"

Transcript

1 Οικονομική της Εργασίας Κεφ. 3: Η Ζήτηση για Εργασία

2 Επισκόπηση Κεφαλαίου Μεγιστοποίηση των Κερδών Οριακό Έσοδο από μια Επιπλέον Μονάδα Εργασίας Οριακή Δαπάνη από μια Επιπλέον Μονάδα Εργασίας Η Βραχυχρόνια Ζήτηση για Εργασία, όταν τόσο η αγορά εργασίας όσο και η αγορά προϊόντος είναι τελείως ανταγωνιστικές Μια Κρίσιμη Υπόθεση: Φθίνον Οριακό Προϊόν Εργασίας (MP L ) Από τη Μεγιστοποίηση των Κερδών στη Ζήτηση Εργασίας Η Ζήτηση για Εργασία σε Ανταγωνιστικές Αγορές όταν οι άλλες παραγωγικές εισροές είναι μεταβλητές Ζήτηση Εργασίας στην Μακροχρόνια Περίοδο Περισσότερες από Δυο Εισροές Ζήτηση Εργασίας όταν η αγορά προϊόντος δεν είναι ανταγωνιστική Μεγιστοποιώντας τα Κέρδη του Μονοπωλίου Πληρώνουν οι Μονοπωλητές Υψηλότερους Μισθούς; Εφαρμογή στη Δημόσια Πολιτική: Τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας από τη φορολογία μισθωτών υπηρεσιών και την επιδότηση μισθού Ποιόν Βαρύνει η Φορολογία Μισθωτών Υπηρεσιών Επιδοτήσεις Απασχόλησης ως Μηχανισμός Βοήθειας των Φτωχών Παράρτημα 3A: Διαγραμματική Αναπαραγωγή της Καμπύλης Ζήτησης Εργασίας μιας Επιχείρησης

3 3.1 Μεγιστοποίηση των Κερδών Επειδή η τιμή πώλησης των εκροών κάθε επιχείρησης, αλλά και η τιμή αγοράς των παραγωγικών εισροών είναι καθορισμένες εξωγενώς από άλλους, οι αποφάσεις για μεγιστοποίηση των κερδών μιας επιχείρησης εμπεριέχουν κυρίως την ερώτηση: χρειάζεται, και αν τότε πώς, να αυξήσω ή να μειώσω την εκροή μου; Η αναζήτηση για τρόπων αύξησης των κερδών σημαίνει ότι μικρές ( οριακές ) αλλαγές συντελούνται σε καθημερινό επίπεδο: Σημαντικές αποφάσεις για το άνοιγμα μιας νέας μονάδας ή την εισαγωγή μιας νέας σειράς προϊόντων είναι σχετικά σπάνιες. Πρέπει να γίνει προσέγγιση για τη μεγιστοποίηση των κερδών με μικρές σταδιακές μεταβολές τύπου δοκιμής και σφάλματος. Σταδιακές αποφάσεις στο βέλτιστο σημείο της παραγωγής όταν: Q όταν MR > MC Q όταν MR < MC, και Q είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους ή η ελαχιστοποίηση της απώλειας όταν MR = MC. Μια επιχείρηση μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την εκροή της μέσω μεταβολών στις παραγωγικές εισροές (κεφαλαίου και εργασίας). Αύξησε κατά μία μονάδα την υπάρχουσα εργασία αν MRP (έσοδο) > MEI (κόστος) Μείωσε κατά μία μονάδα την υπάρχουσα εργασία αν MRP < MEI. Βρίσκεσαι στο βέλτιστο επίπεδο εργασίας και δεν απαιτείται καμία περαιτέρω αλλαγή αν MRP = MEI.

4 3.1 Μεγιστοποίηση των Κερδών Οριακό Έσοδο από μια Επιπλέον Μονάδα Εργασίας Υποθέτουμε ότι η εργασία (L) και το κεφάλαιο (K) είναι απαραίτητα για να παραχθεί ένα δεδομένο επίπεδο παραγωγής (Q). Αυτό είναι: Οριακό Προϊόν Q = f (L, K) Οριακό προϊόν της εργασίας: MP L = ΔQ/ΔL K constant (3.1) Οριακό προϊόν του κεφαλαίου: MP K = ΔQ/ΔK L constant (3.2) Οριακό Έσοδο Θυμηθείτε ότι: Σε τέλεια ή σχετικά ανταγωνιστική αγορά προϊόντων: MR = AR = P Σε μονοπωλιακή αγορά προϊόντων: MR < AR = P

5 3.1 Μεγιστοποίηση των Κερδών Οριακό Έσοδο Προϊόντος Οριακό έσοδο προϊόντος της L: MRP L = MP L. MR VMP L = MRP L = MP L. P (3.3a) (3.3b) Οριακό έσοδο προϊόντος του K: MRP K = MP K. MR VMP L = MRP K = MP K. P Οριακή Δαπάνη από μια Επιπλέον Μονάδα Εργασίας L και/ή K θα προστεθεί ή θα αφαιρεθεί από το συνολικό κόστος της επιχείρησης Οριακή Δαπάνη της Εργασίας(ME L ) είναι η μεταβολή του συνολικού κόστους εργασίας για κάθε πρόσθετη μονάδα μισθωμένης εργασίας Εάν η αγορά εργασίας είναι ανταγωνιστική, κάθε μισθωτός πληρώνεται τον ίδιο μισθό (W) όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, ως εκ τούτου : ME L = W οριζόντια καμπύλη προσφοράς Εάν η κεφαλαιαγορά είναι ανταγωνιστική, κάθε πρόσθετη μονάδα κεφαλαίου θα έχει το ίδιο κόστος μίσθωσης (C), ως εκ τούτου : ME K = C

6 3.2 Η Βραχυχρόνια Ζήτηση για Εργασία, όταν τόσο η αγορά εργασίας όσο και η αγορά προϊόντος είναι τελείως ανταγωνιστικές Βραχυπρόθεσμα, η επιχείρηση δεν μπορεί να μεταβάλει το απόθεμα κεφαλαίου της, επομένως, η συνάρτηση παραγωγής παίρνει τη μορφή : Q f ( L, K ) Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση χρειάζεται μόνο να αποφασίσει εάν θα αλλάξει το επίπεδο παραγωγής της: το πώς θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η παραγόμενη εκροή δεν αποτελεί ζήτημα, επειδή μόνο η απασχόληση εργασίας (L) μπορεί να προσαρμοστεί βλέπε Πίνακας 3.1

7 Πίνακας 3.1

8 3.2 Η Βραχυχρόνια Ζήτηση για Εργασία, όταν τόσο η αγορά εργασίας όσο και η αγορά προϊόντος είναι τελείως ανταγωνιστικές Όταν τόσο η αγορά εργασίας όσο και η αγορά προϊόντος είναι ανταγωνιστικές, θεωρείται ότι: Όλοι οι παραγωγοί ή οι πωλητές είναι αποδέκτες τιμών στην αγορά προϊόντος. Όλοι οι απασχολούμενοι εργασίας είναι αποδέκτες μισθών στην αγορά εργασίας. Η ανάλυση της παραγωγής και της απασχόλησης μιας επιχείρησης γίνεται βραχυπρόθεσμα, όπου η επιχείρηση δεν μπορεί να μεταβάλλει το μετοχικό της κεφάλαιο. Στην βραχυπρόθεσμη παραγωγή, μόνο η απασχόληση της εργασίας μπορεί να προσαρμοστεί.

9 3.2 Η Βραχυχρόνια Ζήτηση για Εργασία, όταν τόσο η αγορά εργασίας όσο και η αγορά προϊόντος είναι τελείως ανταγωνιστικές Μια Κρίσιμη Υπόθεση: Φθίνον Οριακό Προϊόν Εργασίας (MP L ) Δεδομένου ότι το K είναι σταθερό βραχυπρόθεσμα, η προσθήκη επιπλέον μονάδας L αυξάνει την εκροή σε κάθε περίπτωση MP L είναι θετικό σε κάποιο σημείο. Τελικά η προσθήκη περισσότερων L θα παράγει σταδιακά μικρότερες αυξήσεις της εκροής- νόμος του φθίνοντος οριακού προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι καθώς αυξάνεται η απασχόληση, ο κάθε επόμενος εργαζόμενος έχει στη διάθεσή του ολοένα και μικρότερο μερίδιο της συνολικής ποσότητας του κεφαλαίου για να παράξει μέσω αυτού.

10 3.2 Η Βραχυχρόνια Ζήτηση για Εργασία, όταν τόσο η αγορά εργασίας όσο και η αγορά προϊόντος είναι τελείως ανταγωνιστικές Από τη Μεγιστοποίηση των Κερδών στη Ζήτηση Εργασίας Τα κέρδη μεγιστοποιούνται μόνο όταν το επίπεδο της απασχολούμενης εργασίας είναι τέτοιο ώστε μια περαιτέρω αλλαγή μιας μονάδας στην εργασία θα οδηγούσε σε εξίσωση του οριακού εσόδου του προϊόντος της εργασίας με την οριακή της δαπάνη: MRP L = ME L (3.4) MP L. P = W (3.5) MP L = W/P (3.6)

11 3.2 Η Βραχυχρόνια Ζήτηση για Εργασία, όταν τόσο η αγορά εργασίας όσο και η αγορά προϊόντος είναι τελείως ανταγωνιστικές Η Ζήτηση Εργασίας σε Όρους Πραγματικών Μισθών Η ζήτηση εργασάς μπορεί να αναλυθεί σε όρους πραγματικών ή χρηματικών μισθών. Η αρνητική κλίση της καμπύλης ζήτησης εργασίας δείχνει ότι κάθε αύξηση στις μονάδες απασχόλησης παράγει όλο και μικρότερη (αλλα θετική) αύξηση στο παραγόμενο προϊόν. Δεδομένου του πραγματικού μισθού όπως ορίζεται από την αγορά, η επιχείρηση θα προσλάβει εργαζόμενους μέχρις ότου το οριακό προϊόν της εργασίας (MP L ) εξισωθεί με τον πραγματικό μισθό (W/P) στη βραχυχρόνια περίοδο, η ζήτηση της επιχείρησης για εργασία ισούται με το τμήμα του MP L που έχει αρνητική κλίση: Στο E 0 : MP L = W/P απασχόληση που μεγιστοποιεί τα κέρδη. Στο E 1 : MP L > W/P η απασχόληση E 1 είναι μικρότερη της E 0 ; η επιχείρηση μπορεί να αυξήσει τα κέρδη της αυξάνοντας το L. Στο E 2 : MP L < W/P η απασχόληση E 2 είναι μεγαλύτερη της E 0 ; η επιχείρηση μπορεί να αυξήσει τα κέρδη της μειώνοντας το L.

12 Figure 3.1 Ζήτηση Εργασίας στη Βραχυχρόνια Περίοδο (Πραγματικός Μισθός)

13 3.2 Η Βραχυχρόνια Ζήτηση για Εργασία, όταν τόσο η αγορά εργασίας όσο και η αγορά προϊόντος είναι τελείως ανταγωνιστικές Ζήτηση Εργασίας σε Όρους Χρηματικών Μισθών Σε κάποιες περιπτώσεις, η ζήτηση εργασίας είναι πιο εύκολα αντιληπτή ως συνάρτηση, με αρνητική κλίση, του χρηματικού μισθού. MRP L δεν μειώνεται επειδή οι προστιθέμενοι εργαζόμενοι είναι αναποτελεσματικοί, μειώνεται επειδή το κεφαλαιουχικό απόθεμα είναι σταθερό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν λιγότερα κεφάλαια ή εξοπλισμό για να εργαστούν. Το θεμελιώδες σημείο είναι: η καμπύλη ζήτησης εργασίας στη βραχυχρόνια περίοδο έχει αρνητική κλίση επειδή ακριβώς είναι η καμπύλη MRP L (αυτή έχει αρνητική κλίση επειδή το οριακό προϊόν της εργασίας είναι φθίνον). Εφόσον ισχύει MRP L = W, τότε μια επιχείρηση που μεγιστοποιεί κέρδη και λαμβάνει ως δεδομένο τον αγοραίο μισθό, η καμπύλη MRP L και η καμπύλη ζήτησης εργασίας (MP L ) πρέπει να ταυτίζονται. Το οριακό προϊόν κάθε ατόμου δεν είναι συνάρτηση μόνο των ατομικών του δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών: Εξαρτάται και από το συνολικό αριθμό των συναδέλφων του στην επιχείρηση και από το μέγεθος του κεφαλαίου της επιχείρησης.

14 Table 3.2

15 Figure 3.2 Ζήτηση Εργασίας στη Βραχυχρόνια Περίοδο (Χρηματικός Μισθός)

16 3.2 Η Βραχυχρόνια Ζήτηση για Εργασία, όταν τόσο η αγορά εργασίας όσο και η αγορά προϊόντος είναι τελείως ανταγωνιστικές Αγοραίες Καμπύλες Ζήτησης Μια αγοραία καμπύλη ζήτησης εργασίας είναι η συνάθροιση των ζητούμενων ποσοτήτων εργασίας όλων των επιχειρήσεων που λαμβάνουν μέρος σε μια συγκεκριμένη αγορά εργασίας σε κάθε επίπεδο του πραγματικού μισθού. Όταν ο πραγματικός μισθός μεταβάλλεται(μειώνεται ή αυξάνεται), μεταβάλλεται και ο αριθμός των εργαζομένων που οι υπάρχουσες επιχειρήσεις επιθυμούν να εργαστεί (αυξάνεται ή μειώνεται). Αντιρρήσεις στη Θεωρία της Φθίνουσας Οριακής Παραγωγικότητας Οι εργοδότες δεν είχαν ακούσει έννοιες όπως το MRP L είναι μια θεωρητική έννοια, η οποία προϋποθέτει να είναι οι εργοδότες πιο εμπεριστατωμένοι στις αποφάσεις τους απ ότι πραγματικά είναι. Κρατώντας το κεφάλαιο σταθερό, η πρόσληψη επιπλέον εργασίας δεν θα συνεισφέρει θετικά στην παραγωγή εκροής αλλά οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιούσαν τις δυνατότητές τους με τέτοιο τρόπο ώστε αυτή η εργασία να δημιουργεί γενικά ένα οριακό προϊόν μεγαλύτερο του μηδενός.

17 3.3 Η Ζήτηση για Εργασία σε Ανταγωνιστικές Αγορές όταν οι άλλες παραγωγικές εισροές είναι μεταβλητές Ζήτηση εργασίας στη μακροχρόνια περίοδο Σε μακροχρόνια περίοδο, η ικανότητα της επιχείρησης να προσαρμόζει άλλες εισροές, όπως το κεφάλαιο, θα επηρεάσει τη ζήτηση εργασίας. Για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη μακροπρόθεσμα, η επιχείρηση πρέπει να προσαρμόσει τα L και K έτσι ώστε κάθε εισροής το MRP να ισούται με το ME MP L.P = W (επανάληψη της εξίσωσης 3.5) (3.7a) MP K.P = C (η συνθήκη μεγιστοποίηση κέρδους για το K) Ξαναγράφοντας τις εξισώσεις (3.7a) και (3.7b) έχουμε: (3.7b) P = W/MP L P = C/MP K W/MP L = C/MP K (3.8a) (3.8b) (3.8c)

18 3.3 Η Ζήτηση για Εργασία σε Ανταγωνιστικές Αγορές όταν οι άλλες παραγωγικές εισροές είναι μεταβλητές W είναι το πρόσθετο κόστος ή το οριακό κόστος (MC) για MPL την παραγωγή μιας πρόσθετης μονάδας παραγωγής όταν χρησιμοποιείται εργατικό δυναμικό για τη δημιουργία της αύξησης της παραγωγής. C είναι το οριακό κόστος (MC) παραγωγής ανά επιπλέον MPK μονάδα παραγόμενης εκροής όταν χρησιμοποιείται μόνο επιπλέον κεφάλαιο για να παράξεις επιπλέον μονάδες εκροής. Για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη, μια επιχείρηση πρέπει να προσαρμόσει την πρόσληψη εργασίας και κεφαλαίου σε τέτοια επίπεδα ώστε το οριακό κόστος της παραγωγής μιας επιπλέον μονάδας εκροής χρησιμοποιώντας μόνο εργασία να είναι ίσο με το οριακό κόστος της παραγωγής μιας επιπλέον μονάδας εκροής χρησιμοποιώντας μόνο κεφάλαιο

19 3.3 Η Ζήτηση για Εργασία σε Ανταγωνιστικές Αγορές όταν οι άλλες παραγωγικές εισροές είναι μεταβλητές W Δεδομένο ότι = στη συνάρτηση (3.8c), εάν W αυξηθεί: MP L Προσαρμογές θα πρέπει να γίνουν στη χρήση της εργασίας(l). Η επιχείρηση θα πρέπει να περιορίσει τη χρήση της L, η οποία θα αυξήσει το MP L. Κάθε μονάδα κεφαλαίου (K) συνεργάζεται με λιγότερες μονάδες εργασίας(l), και έτσι θα μειωθεί το MP K και θα μειωθεί το επίπεδο παραγωγής που μεγιστοποιεί τα κέρδη Αποτέλεσμα Κλίμακας W Δεδομένου ότι > και εάν L γίνεται μια W, το MP L MP L C MP K C MP K και το MP K θα προσαρμοστεί για να επαναφέρει =. Η αύξηση του W μπορεί επίσης να αναγκάσει την επιχείρηση να μεταβάλλει τη σύσταση των εισροών, με την υποκατάσταση κεφαλαίου για εργασία Αποτέλεσμα Υποκατάστασης. W MP L C MP K

20 3.3 Η Ζήτηση για Εργασία σε Ανταγωνιστικές Αγορές όταν οι άλλες παραγωγικές εισροές είναι μεταβλητές Περισσότερες από Δυο Εισροές Το κεφάλαιο και η εργασία δεν είναι οι μόνες εισροές που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής. Η εργασία μπορεί να υποδιαιρεθεί σε πολλές κατηγορίες - ανάλογα με την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και την απασχόληση. Άλλες εισροές στη διαδικασία παραγωγής μπορεί να είναι πρώτες ύλες και ενέργεια. Για όλες τις άλλες εισροές, ισχύει η ισότητα του MC χρησιμοποιώντας αυτές τις εισροές για την παραγωγή μιας επιπλέον μονάδας εκροής όπως δίνεται στην εξίσωση (3.8c).

21 3.3 Η Ζήτηση για Εργασία σε Ανταγωνιστικές Αγορές όταν οι άλλες παραγωγικές εισροές είναι μεταβλητές Αν οι Εισροές είναι Υποκατάστατες στην Παραγωγή Εάν δύο εισροές είναι υποκατάστατα στην παραγωγή, και αν μια αύξηση στην τιμή μιας εισροής μετακινήσει ολόκληρη την καμπύλη ζήτησης προς τα αριστερά όπως το διάγραμμα (a) της εικόνας 3.3, τότε το αποτέλεσμα κλίμακα είναι ισχυρότερο από το αποτέλεσμα υποκατάστασης οι εισροές είναι μικτά συμπληρωματικές. Αν μια αύξηση στην τιμή μιας εισροής μετακινήσει ολόκληρη την καμπύλη ζήτησης προς τα δεξιά όπως το διάγραμμα (b) της εικόνας 3.3, τότε το αποτελέσμα υποκατάστασης κυριαρχεί οι εισροές είναι μικτά υποκατάστατες. Αν οι Εισροές είναι Συμπληρωματικές στην Παραγωγή Αν δυο εισροές πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί στην παραγωγή, θεωρούνται (τελείως) συμπληρωματικές στην παραγωγή δηλαδή, δεν υπάρχει αποτέλεσμα υποκατάστασης, μόνο αποτέλεσμα κλίμακας.

22 Figure 3.3 Αποτέλεσμα Αύξησης στην Τιμή μιας Εισροής (k) και στη Ζήτηση μιας Άλλης Εισροής (j), Όταν οι εισροές είναι Υποκατάστατες στην Παραγωγή

23 3.4 Ζήτηση Εργασίας όταν η Αγορά Προϊόντος δεν είναι Ανταγωνιστική Ο μονοπωλητής είναι διαμορφωτής τιμών στην αγορά προϊόντων αλλα λήπτης μισθού στην αγορά εργασίας. Χρησιμοποιούν τη σχέση MRP L = ME L για να καθορίσουν το επίπεδο μεγιστοποίησης του κέρδους της απασχόλησης. Μεγιστοποιώντας τα Κέρδη του Μονοπωλίου Ένας μονοπωλητής για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη,θα προσλάβει τόσους ώστε: MRP L = MR.MP L = W (3.9) Διαιρώντας και τα δυο μέλη με το P (θυμηθείτε ότι P > MR) προκύπτει: M R W. MP L (3.10) P P

24 3.4 Ζήτηση Εργασίας όταν η Αγορά Προϊόντος δεν είναι Ανταγωνιστική Πληρώνουν οι Μονοπωλητές Υψηλότερους Μισθούς; Οι οικονομολόγοι έχουν λόγους να πιστεύουν οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις πληρώνουν υψηλότερους μισθούς από ό, τι καταβάλλουν οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και θα μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων τιμών. Η δυνατότητα πληρωμής υψηλότερων μισθών καθιστά τους διαχειριστές ικανούς να προσλαμβάνουν άτομα που μπορεί να είναι πιο ελκυστικά ή έχουν άλλα χαρακτηριστικά που οι διαχειριστές βρίσκουν επιθυμητά

25 3.5 Εφαρμογή στη Δημόσια Πολιτική: Τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας από τη φορολογία μισθωτών υπηρεσιών και την επιδότηση μισθού Οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούν ορισμένα κοινωνικά προγράμματα μέσω φόρων - φόρων μισθωτών υπηρεσιών - που απαιτούν από τους εργοδότες να εκτελούν πληρωμές με βάση το συνολικό κόστος μισθοδοσίας τους. Ποιόν Βαρύνει η Φορολογία Μισθωτών Υπηρεσιών; Οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση κυβερνητικών προγραμμάτων όπως: Επιδόματα Ανεργίας Συνταξιοδότησης Κοινωνικής Ασφάλισης Αναπηρίας Υγειονομικής Περίθαλψης Ανασφάλιστων Ας υποθέσουμε ότι X είναι ένα σταθερό ποσό του φόρου ανά εργάσιμη ώρα και όχι ένα ποσοστό επι των συνολικών απολαβών

26 3.5 Εφαρμογή στη Δημόσια Πολιτική: Τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας από τη φορολογία μισθωτών υπηρεσιών και την επιδότηση μισθού Μετακινώντας την Καμπύλη Ζήτησης Οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών θα μεταφέρουν την καμπύλη ζήτησης εργασίας προς τα αριστερά. Οι εργοδότες θα μειώσουν την απασχόληση των εργαζομένων εάν το κόστος του μισθών (wage bill) αυξηθεί κατά το ποσό του φόρου X (δηλαδή, W + X ) λόγω του φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Οι εργοδότες θα διατηρήσουν την ίδια ποσότητα εργαζομένων όπως πριν επιβληθεί ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών, αν η συνολική φορολογική επιβάρυνση μετακυλίεται στους εργαζομένους, δηλαδή οι μισθοί των εργαζομένων μειώνονται κατά το ποσό φόρου του X (ως εκ τούτου, W X). Οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με τη μορφή χαμηλότερων μισθών και χαμηλότερων επιπέδων απασχόλησης όταν η κυβέρνηση επιλέγει να δημιουργήσει έσοδα μέσω φορολογίας μισθωτών στους εργοδότες.

27 Figure 3.4 Η Καμπύλη Ζήτησης Εργασίας και τα Αποτελέσματα μιας Φορολογίας Μισθωτών στους Εργοδότες

28 3.5 Εφαρμογή στη Δημόσια Πολιτική: Τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας από τη φορολογία μισθωτών υπηρεσιών και την επιδότηση μισθού Αποτελέσματα των Καμπυλών Προσφοράς Εργασίας Εάν η καμπύλη προσφοράς εργασίας ήταν κατακόρυφη - που σημαίνει ότι οι χαμηλότεροι ή υψηλότεροι μισθοί δεν επηρεάζουν την προσφορά εργασίας - το σύνολο του φόρου μεταφέρεται στους εργαζόμενους με τη μορφή μείωσης των μισθών τους κατά το ποσό του Χ (επομένως W - Χ). Η επίπτωση της φορολογικής επιβάρυνσης στους εργοδότες και τους εργαζόμενους εξαρτάται από την ευαισθησία που αντιδρά (ελαστικότητα) η ζήτηση εργασίας και η προσφοράς εργατικού δυναμικού στις μεταβολές των μισθών. Εάν οι μισθοί δεν υποχωρήσουν λόγω αύξησης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, θα αυξηθούν τα επίπεδα απασχόλησης και το κόστος εργασίας του εργοδότη μειώνοντας έτσι την ποσότητα της ζητούμενης εργασίας.

29 Figure 3.5 Φορολογία Μισθωτών και Κάθετη Καμπύλη Προσφοράς Εργασίας

30 3.5 Εφαρμογή στη Δημόσια Πολιτική: Τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας από τη φορολογία μισθωτών υπηρεσιών και την επιδότηση μισθού Επιδοτήσεις Απασχόλησης ως Μηχανισμός Βοήθειας των Φτωχών Οι κρατικές επιχορηγήσεις της μισθοδοσίας θα μπορούσαν να έχουν διάφορες μορφές: Πληρωμές σε μετρητά Φορολογική πίστωση στους εργοδότες - Τελική φορολογική πίστωση εργασίας (TJTC), Γενικά ή επιλεκτικά / στοχοθετημένα. Ας υποθέσουμε ότι X είναι το σταθερό ποσό της επιδότησης που η κυβέρνηση καταβάλλει στον εργοδότη ανά εργάσιμη ώρα. Οι επιδοτήσεις μεταθέτουν τη καμπύλη ζήτησης εργασίας προς τα δεξιά, δημιουργώντας έτσι πιέσεις για την αύξηση των επιπέδων απασχόλησης και των μισθών που εισπράττουν οι εργαζόμενοι.

31 Οικονομική της Εργασίας Κεφ. 3: Διαγραμματική Απεικόνιση της Καμπύλης Ζήτησης για Εργασία

32 Η Συνάρτηση Παραγωγής Figure 3A.1: Μια Συνάρτηση Παραγωγής Q = f (L, K)

33 Η Κλίση των Καμπυλών Ισοπαραγωγής Κατά μήκος οποιασδήποτε καμπύλης ισοπαραγωγής, το K μπορεί να μειωθεί για πολύ μεγαλύτερη αύξηση σε L, αλλά το Q θα παραμείνει αμετάβλητο Δηλαδή, το εργατικό δυναμικό θα μπορούσε να υποκαταστήσει το κεφάλαιο για να διατηρήσει ένα δεδομένο επίπεδο παραγωγής (ΔQ = 0): ΔK.MP K + ΔL.MP L = 0 = ΔK.MP K = ΔL.MP L MP M P L K ή K L Q K. L. K Q K. Q L. K L Q L M R T S K L Q (3.A 1)

34 Ζήτηση Εργασίας στη Βραχυχρόνια Περίοδο Νωρίτερα στο κεφάλαιο, υποθέσαμε ότι το κεφάλαιο είναι σταθερό βραχυχρόνια, έτσι προκύπτει Q f ( L, K ) με το να προσλάβει τόση εργασία ώστε MP L = W/P Δαιτηρώντας το κεφάλαιο σταθερό σε K a, η επιχείρηση μπορεί να παράγει: Q = 100 απασχολώντας L a εργαζόμενους Q = 150 απασχολώντας L a εργαζόμενους Q = 200 απασχολώντας L a εργαζόμενους Η επιπλέον εργασία (L a L a ) που απαιτείται για την παραγωγή 50 μονάδων προστιθέμενης παραγωγής είναι μεγαλύτερη από την επιπλέον εργασία(l a L a ) που παρήγαγε την πρώτη αύξηση των 50 μονάδων βλέπε Figure 3A.2. Οι υποθέσεις ότι το MP L φθίνει καθώς η απασχόληση αυξάνεται και οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν έως ότου MP L = W/P είναι οι βάσεις του ισχυρισμού ότι μια επιχείρηση βραχυπρόθεσμα, έχει καμπύλη ζήτησης εργασίας με αρνητική κλίση

35 Figure 3A.2 Η Φθίνουσα Οριακή Παραγωγικότητα της Εργασίας

36 Ζήτηση Εργασίας στη Μακροχρόνια Περίοδο Θυμηθείτε ότι μια επιχείρηση μεγιστοποιεί τα κέρδη της ότα παράγει σε εκείνο το επίπεδο παραγωγής (Q*) όπου ισχύει MC = MR. Για μια ανταγωνιστική επιχείρηση, το MR ισούται με την τιμή της εκροής/προϊόντος, δηλαδή, P = MR. Συνθήκες Ελαχιστοποίησης Κόστους Πώς θα μπορέσει η επιχείρηση να συνδυάσει εργασία και κεφάλαιο για την παραγωγή Q*? Η μεγιστοποιήση του κέρδους είναι πιθανή εάν για την παραγωγή του (βέλτιστου) επιπέδου παραγωγής Q* χρησιμοποιείται η ελάχιστη ακριβή μέθοδος. Το κόστος παραγωγής Q* μπορεί να δωθεί και από τις τρεις καμπύλες ίσου κόστους: Line AA : 20K + 10L = 1,000 Line BB : 20K + 10L = 1,500 Line DD : 20K + 10L = 2,000

37 Figure 3A.3 Ελαχιστοποίηση Κόστους Παραγωγής Q* Μονάδων Προϊόντων (Μισθός = $10 ανά ώρα- Κόστος Κεφαλαίου = $20 ανά μονάδα)

38 O MRTS (εξίσωση 3A.1) είναι: Αναδιατάσσοντας, Κλίση της γραμμής ίσου κόστους: Στο σημείο ελαχιστοποίησης κόστους: Επειδή ο MRTS είναι τον MRTS με το: M R T S K / Q M R T S L / Q K / Q Q / L MP L / Q Q / K M P M R T S K / Q L / Q W προκύπτει: K / Q W C L / Q C W 10 C 20 MP M P [εναλλακτική παρουσίαση της (3.8c)] (εξίσωση 3A.2) και εξισώνοντας L K L K W C (3 A.5 ) (3 A.2 ) (3 A.3) 0.5 (3 A.4 ) K Q. C L. W (3 A.6 ) Q

39 Το Αποτέλεσμα Υποκατάστασης Η καμπύλη ίσου κόστους BB δείχνει το σημείο ελαχιστοποίησης του κόστους για την παραγωγή Q* όπου το επίπεδο του μισθού είναι $10 και το κόστος κεφαλαίου είναι $20, το οποίο διατηρείται σταθερό όταν ο μισθός αυξήθηκε στα $20 (διπλασιάστηκε). W έως $20 περιστρέφει την καμπύλη ίσου κόστους BB προς τα μέσα στο BB και πλέον παύει να εφάπτεται στην καμπύλη ίσου προϊόντος Q*, δηλαδή το Q* δε μπορεί να παραχθεί με κόστος μόλις $1,500. Υποτίθεται ότι η χαμηλότερη δαπάνη για την παραγωγή Q* αυξάνεται στα $2,250 και η EE είναι η νέα καμπύλη ίσου κόστους. Το αυξημένο κόστος εργασίας θα ωθήσει την επιχείρηση να υποκαταστήσει το κεφάλαιο για εργασία βλέπε σημείο Z in Figure 3A.4. Η μείωση της απασχόλησης από L Z σε L Z είναι το φαινόμενο υποκατάστασης που δημιουργείται από την αύξηση των μισθών.

40 Figure 3A.4 Ελαχιστοποίηση Κόστους Παραγωγής Q* Μονάδων Προϊόντων (Μισθός = $20 ανά ώρα- Κόστος Κεφαλάιού = $20 ανά μονάδα)

41 Το Αποτέλεσμα Κλίμακας Υποθέστε ότι το επίπεδο μεγιστοποίησης του κέρδους μειώνεται από Q* σε Q** και ότι όλες οι καμπύλες ίσου κόστους έχουν μια νέα κλίση1 όταν W = $20 και C = $20 βλέπε Figure 3A.5. Ο τρόπος ελαχιστοποίησης του κόστους για την παραγωγή Q** είναι στο Z όπου η καμπύλη ίσου κόστους FF θα είναι εφαπτόμενη της καμπύλης ίσης ποσότητας Q**. Η συνολική απάντηση στην απασχόληση της εργασίας λόγω της αύξησης των μισθών είναι η μείωση του επιπέδου της εργασίας από L Z σε L Z. Υπενθυμίζουμε ότι η μείωση από L Z σε L Z είναι γνωστή ως το φαινόμενο υποκατάστασης λόγω της αλλαγής μισθών. Το αποτέλεσμα κλίμακας είναι η μείωση της εργασίας από L Z σε L Z που οφείλεται σε μείωση της βέλτιστης ποσότητας παραγωγής (από Q* σε Q**) και οδήγησε τόσο σε μείωση απασχόλησης κεφαλαίου K (σε K Z δεν φαίνεται) όσο και σε μείωση απασχόλησης εργασίας L (σε L Z ).

42 Figure 3A.5 Αποτέλεσμα Υποκατάστασης και Αποτέλεσμα Κλίμακας λόγω Αύξησης των Μισθών

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 ο : Η Παραγωγή της Επιχείρησης και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Το συνολικό προϊόν παίρνει την μέγιστη τιμή

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Ζήτηση εργασίας στο βραχυχρόνιο διάστημα - Ανταγωνιστικές αγορές

4.1 Ζήτηση εργασίας στο βραχυχρόνιο διάστημα - Ανταγωνιστικές αγορές 4. ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ). ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ζήτηση εργασίας στο σύνολο της οικονομίας ορίζεται ως ο αριθμός εργαζομένων που οι επιχειρήσεις επιθυμούν να απασχολούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 3 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 3 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 3 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Ως βραχυχρόνια περίοδος ορίζεται ένα χρονικό διάστημα: α) Ενός έτους β) Μιας λογιστική χρήσης γ) Στο οποίο η επιχείρηση δεν μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

25. Μία τυπική επιχείρηση που λειτουργεί σε καθεστώς τέλειου ανταγωνισμού, στη μακροχρόνια θέση ισορροπίας της: α. πραγματοποιεί θετικά οικονομικά κέρδη. β. πραγματοποιεί μηδενικά οικονομικά κέρδη. γ.

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγική διαδικασία. Τεχνολογία

Παραγωγική διαδικασία. Τεχνολογία Σκοπός: Η μελέτη της σχέσης εισροών και εκροών Συντελεστές παραγωγής (Εισροές) Παραγωγική διαδικασία Παραγόμενο Προϊόν (Εκροές) Κεφαλαιουχικά αγαθά Εργασία Γή Επιχειρηματικές ή διοικητικές ικανότητες κλπ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ43. Απάντηση 2ης ΓΕ Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής. ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 17 Περιστέρι ,

ΔΕΟ43. Απάντηση 2ης ΓΕ Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής. ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 17 Περιστέρι , ΔΕΟ43 Απάντηση 2ης ΓΕ 2016-2017 Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής 1 ΑΣΚΗΣΗ Νο 1 (20%) ΟΔΗΓΙΑ: Σε κάθε ερώτηση πολλαπλής επιλογής επιλέγετε μία απάντηση, και η επιλογή σας σημειώνεται με 1 στο αντίστοιχο πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Άσκηση 1 Αν το επιτόκιο είναι 10%, ποια είναι η παρούσα αξία των κερδών της Monroe orporation στα επόμενα 5 χρόνια; Χρόνια στο μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

Notes. Notes. Notes. Notes

Notes. Notes. Notes. Notes Αγορές - Κώστας Ρουμανιάς Ο.Π.Α. Τμήμα Δ. Ε. Ο. Σ. 6 Δεκεμβρίου 2012 Κώστας Ρουμανιάς (Δ.Ε.Ο.Σ.) Αγορές - 6 Δεκεμβρίου 2012 1 / 26 Ως τώρα, υποθέσαμε ότι οι αγορές είναι ανταγωνιστικές. Μία συνέπεια των

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ιοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΕΟ 34 - Οικονομική Ανάλυση & Πολιτική ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ακαδ. Έτος: 2010-11 ΟΝΟΜΑ - ΕΠΩΝΥΜΟ:.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Παραγωγή και κόστος. Αρ. Διάλεξης: 8

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Παραγωγή και κόστος. Αρ. Διάλεξης: 8 Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Παραγωγή και κόστος Αρ. Διάλεξης: 8 Κόστος Παραγωγής Οι αγοραίες δυνάμεις της προσφοράς και ζήτησης Προσφορά και ζήτηση Χρησιμοποιούνται συχνά από τους οικονομολόγους

Διαβάστε περισσότερα

3. Η παρακάτω συνάρτηση παραγωγής παρουσιάζει φθίνουσες, σταθερές, ή αύξουσες οικονοµίες κλίµακας; παραγωγής παρουσιάζει σταθερές αποδόσεις κλίµακας.

3. Η παρακάτω συνάρτηση παραγωγής παρουσιάζει φθίνουσες, σταθερές, ή αύξουσες οικονοµίες κλίµακας; παραγωγής παρουσιάζει σταθερές αποδόσεις κλίµακας. 1. Μια επιχείρηση έχει συνάρτηση παραγωγής την f(k,l), όπου Κ είναι οι µονάδες κεφαλαίου και L είναι οι µονάδες εργασίας που χρησιµοποιεί. Αν ξέρουµε ότι το οριακό προϊόν της εργασίας είναι θετικό, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Β1) Υποθέστε ότι στη θέση ισορροπίας της αγοράς ενός αγαθού η ζήτησή του ως προς την τιμή του είναι ελαστική. Μία μείωση της προσφοράς του αγαθού, με όλους τους άλλους παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Η τουριστική παραγωγή στο βραχυχρόνιο διάστημα. Η τουριστική παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: Κεφάλαιο 1 ο

Επαναληπτικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: Κεφάλαιο 1 ο Επαναληπτικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: Κεφάλαιο 1 ο 1. Σε γραµµική ΚΠ της µορφής Y = a+ β X : α. Η µέγιστη ποσότητα για το αγαθό Υ παράγεται όταν Y = β β. Η µέγιστη ποσότητα για το αγαθό Χ παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία παραγωγού. Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 10 / Φ. Κουραντή

Θεωρία παραγωγού. Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 10 / Φ. Κουραντή Θεωρία παραγωγού Σκοπεύουμε να εξάγουμε από το πρόβλημα του παραγωγού τις συναρτήσεις ζήτησης παραγωγικών συντελεστών, την συνάρτηση προσφοράς της επιχείρησης και τις συναρτήσεις κόστους και κερδών. 1

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Αρ. Απάντηση Αρ. Απάντηση Ερώτησης 1. A 6. C 2. C 7. A 3. A 8. E 4. B 9. A 5. E 10. C

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Αρ. Απάντηση Αρ. Απάντηση Ερώτησης 1. A 6. C 2. C 7. A 3. A 8. E 4. B 9. A 5. E 10. C Διάρκεια Εξέτασης: 10 Παρακαλώ να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα. Απαντήστε με σαφήνεια και σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε διαγράμματα φροντίστε να είναι ευανάγνωστα και πλήρη. Κατανείμετε ανάλογα το

Διαβάστε περισσότερα

Μεγιστοποίηση του Κέρδους

Μεγιστοποίηση του Κέρδους Μεγιστοποίηση του Κέρδους - Έστω η συνάρτηση παραγωγής: f( K, L). - Η τιμή του παραγόμενου προϊόντος είναι p, ητιμήτηςεργασίας είναι w και η τιμή του κεφαλαίου είναι r. - Υπόθεση: Η επιχείρηση είναι αποδέκτης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Μερικές έννοιες Η συνάρτηση παραγωγής (, ), όπου είναι το συνολικό προϊόν και και οι συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τεχνολογία και Συναρτήσεις Παραγωγής παραγωγή εισροές εκροές επιχείρηση παραγωγικοί συντελεστές

ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τεχνολογία και Συναρτήσεις Παραγωγής παραγωγή εισροές εκροές επιχείρηση παραγωγικοί συντελεστές ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τεχνολογία και Συναρτήσεις Παραγωγής - Η παραγωγή είναι η δραστηριότητα μέσω της οποίας κάποια αγαθά και υπηρεσίες (εισροές) μετατρέπονται σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες (εκροές ή προϊόντα).

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών 1. Έστω ότι μία οικονομία, που βρίσκεται πάνω στην καμπύλη των παραγωγικών της δυνατοτήτων, παράγει σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή 10 τόνους υφάσματος και 00 τόνους τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα

10/3/17. Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά. Μικροοικονομική. Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Πολιτικές διάκρισης τιµών

10/3/17. Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά. Μικροοικονομική. Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Πολιτικές διάκρισης τιµών /3/7 HL R. VRIN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 11. Μεγιστοποίηση κέρδους. Οικονοµικό κέρδος. Η ανταγωνιστική επιχείρηση

Διάλεξη 11. Μεγιστοποίηση κέρδους. Οικονοµικό κέρδος. Η ανταγωνιστική επιχείρηση Οικονοµικό κέρδος Διάλεξη Μεγιστοποίηση Μια επιχείρηση χρησιµοποιεί εισροές j,m για να παραγάγει n προϊόντα i, n. Τα επίπεδα του προϊόντος είναι,, n. Τα επίπεδα των εισροών είναι,, m. Οι τιµές των προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Χειμώνας-Άνοιξη Μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Γεωργία Καπλάνογλου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Χειμώνας-Άνοιξη Μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Γεωργία Καπλάνογλου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Χειμώνας-Άνοιξη Μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Γεωργία Καπλάνογλου Συμπληρωματικές Ασκήσεις (Διαλέξεις 10-13) Ερώτηση 1.

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά και Ζήτηση Υπηρεσιών Υγείας

Προσφορά και Ζήτηση Υπηρεσιών Υγείας Προσφορά και Ζήτηση Υπηρεσιών Υγείας ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Τι θα παραχθεί Πως θα παραχθεί Σε τι ποσότητα Μέθοδοι και διαδικασίες παραγωγής Μελέτες για τον προσδιορισμό των αναγκών Προσδιορισμός Αναγκών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ 1. Σε γραμμική ΚΠΔ της μορφής Y a X : α. Η μέγιστη ποσότητα για το αγαθό Υ παράγεται όταν Y β. Η μέγιστη ποσότητα για το αγαθό Χ παράγεται όταν Y a γ. Η μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερο πακέτο ασκήσεων και λύσεων

Δεύτερο πακέτο ασκήσεων και λύσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 04-05 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Δεύτερο πακέτο ασκήσεων και λύσεων Αντιστοιχούν τέσσερις μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 10

Μονοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 10 Μονοπώλιο Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Αρ. Διάλεξης: 10 Η πλήρως ανταγωνιστική επιχείρηση θεωρεί τις τιμές ως δεδομένες, ενώ αντίθετα η μονοπωλιακή επιχείρηση διαμορφώνει τις τιμές. Μια επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 ο : Η Παραγωγή της Επιχείρησης και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Παραγωγή: είναι η διαδικασία με την οποία οι διάφοροι παραγωγικοί συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση HAL R. VARIAN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 03: Ζήτηση και προσφορά αγαθών Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερο πακέτο ασκήσεων. έχει φθίνον τεχνικό λόγο υποκατάστασης (RTS); Απάντηση: Όλες τις τιμές αφού ο RTS = MP 1 MP 2

Δεύτερο πακέτο ασκήσεων. έχει φθίνον τεχνικό λόγο υποκατάστασης (RTS); Απάντηση: Όλες τις τιμές αφού ο RTS = MP 1 MP 2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Δεύτερο πακέτο ασκήσεων Προθεσμία παράδοσης Παρασκευή 28 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΝΤΕΚΑ (11) ΣΕΛΙΔΕΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΝΤΕΚΑ (11) ΣΕΛΙΔΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 08:00-11:00 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΝΤΕΚΑ (11)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ Facebook: Didaskaleio Foititiko

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ  Facebook: Didaskaleio Foititiko Άσκηση. «Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται στον κλάδο της γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το φαινομενικά παράδοξο να ευημερούν οι αγρότες περισσότερο όταν οι σοδειές τους δεν είναι καλές, και να πλήττονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. Το µαγνητόφωνο ενός παιδιού είναι καταναλωτό αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Τεχνολογία και Συναρτήσεις Παραγωγής -H πλευρά της προσφοράς στην οικονομία μελετάει τη διαδικασία παραγωγής των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Τσελεκούνης Μάρκος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης mtselek@unipi.gr http://www.unipi.gr/unipi/en/mtselek.html Γραφείο 516 Ώρες Γραφείου: Τετάρτη 12:00-14:00 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

1 ου πακέτου. Βαθµός πακέτου

1 ου πακέτου. Βαθµός πακέτου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2011-2012 Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Χειµώνας-Άνοιξη Μάθηµα: ηµόσια Οικονοµική ιδασκαλία: Βασίλης Θ. Ράπανος Γεωργία Καπλάνογλου Μετά και το 4 ο πακέτο, πρέπει να στείλετε

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α.Ο.Θ ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ ΣΤΠΟΤ ΑΝΑ ΚΕΥΑΛΑΙΟ Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΤΛΑΚΗ Οικονομολόγος, ΙΕΡΑΠΕΣΡΑ Σηλ. 6977246129 ΑΟΘ ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΥΛΑΚΗ Οικονομολόγος ελίδα 1 Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

6. Η καμπύλη του οριακού προϊόντος τέμνει πάντοτε την καμπύλη του μέσου προϊόντος από πάνω προς τα κάτω στη μέγιστη τιμή του.

6. Η καμπύλη του οριακού προϊόντος τέμνει πάντοτε την καμπύλη του μέσου προϊόντος από πάνω προς τα κάτω στη μέγιστη τιμή του. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Σε μία παραγωγική διαδικασία το άθροισμα των τιμών του οριακού προϊόντος σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2015 ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Στο παρόν είναι συγκεντρωµένες όλες σχεδόν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1η οµάδα. 2. Έστω ο επόµενος πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων: Χ Υ Κόστος. Κόστος ευκαιρίας Ψ Α /3

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1η οµάδα. 2. Έστω ο επόµενος πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων: Χ Υ Κόστος. Κόστος ευκαιρίας Ψ Α /3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1η οµάδα 1. Έστω επιχείρηση που διαθέτει 5 εργάτες. Κάθε εργάτης µπορεί να παράγει 12 µονάδες από το αγαθό Υ. Επιπλέον γνωρίζουµε ότι η ΚΠ είναι γραµµική µε το συνδυασµό X = 45, Y = 24 να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος πίνακας περιεχομένων

Σύντομος πίνακας περιεχομένων Σύντομος πίνακας περιεχομένων Πρόλογος 15 Οδηγός περιήγησης 21 Πλαίσια 24 Ευχαριστίες της ενδέκατης αγγλικής έκδοσης 28 Βιογραφικά συγγραφέων 29 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 31 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Κεφάλαιο 11 Τα χαρακτηριστικά των ανταγωνιστικών αγορών! Τα κύρια χαρακτηριστικά των ανταγωνιστικών αγορών είναι: " Στην αγορά συµµετέχουν πολλοί αγοραστές και πωλητές

Διαβάστε περισσότερα

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης.

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης. ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΗΣ Ορισμός: Η ελαστικότητα ζήτησης, ενός αγαθού ως προς την τιμή του δίνεται από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής του. Δηλαδή %

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική της Διοίκησης Ι. Μια σειρά από Διαλέξεις- ενότητα -3- Γ. Ξανθός

Οικονομική της Διοίκησης Ι. Μια σειρά από Διαλέξεις- ενότητα -3- Γ. Ξανθός Οικονομική της Διοίκησης Ι Μια σειρά από Διαλέξεις- ενότητα -3- Γ. Ξανθός Έννοιες (1): Μέση και Οριακή Παραγωγικότητα ( σε συνέχεια της ενότητας -2-) Παραγωγικότητα είναι λέξη μαγική? Οι οικονομολόγοι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 11

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 11 Μονοπώλιο Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Αρ. Διάλεξης: 11 Βασική αιτία δημιουργίας Μονοπωλίου Η πλήρως ανταγωνιστική επιχείρηση θεωρεί τις τιμές ως δεδομένες, ενώ αντίθετα η μονοπωλιακή επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Στο παρόν είναι συγκεντρωµένες όλες σχεδόν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ. max. ( ) (16 ) Q Q = +. [1]

ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ. max. ( ) (16 ) Q Q = +. [1] ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ Θέµα ο. (α) Η µονοπωλιακή επιχείρηση µεγιστοποιεί το κέρδος της οποίο δίνεται από τη συνάρτηση π µε τύπο π ( ) = (6 ), δηλαδή λύνει το πρόβληµα max. π ( ) = (6 ) π '( ) =

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός

Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός Ρεβέκκα Χριστοπούλου Εαρινό εξάμηνο 2017 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διαφοροποίηση προϊόντων Μέχρι τώρα περιγράψαμε: τον πλήρη ανταγωνισμό ως μια αγορά με πολλούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ 1. Στην περίπτωση των εξωτερικών επιβαρύνσεων στην παραγωγή, η επιβολή ενός φόρου ανά µονάδα προϊόντος ίσου µε το µέγεθος της οριακής εξωτερικής επιβάρυνσης µπορεί να οδηγήσει:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΝΤΑΒΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΝΤΑΒΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΝΤΑΒΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Όνομα:.. Επώνυμο:. Βαθμολογία ΟΜΑΔΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις να σημειώσετε Σωστό ή Λάθος: Α.1 Η ζήτηση ενός αγαθού μεταβάλλεται προς την ίδια κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές καμπυλών κόστους

Μορφές καμπυλών κόστους Μορφές καμπυλών κόστους Μακροχρόνια περίοδος Καμπύλη συνολικού κόστους Καμπύλη μέσου κόστους Καμπύλη οριακού κόστους Βραχυχρόνια περίοδος Καμπύλη συνολικού κόστους Καμπύλη μεταβλητού κόστους Καμπύλη σταθερού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος

Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος Κεφάλαιο 4 Ειδικοί συντελεστές παραγωγής και διανομή εισοδήματος Copyright 2015 Pearson Education, Inc. All rights reserved. 4-1 Εισαγωγή Περίγραμμα Το υπόδειγμα των ειδικών συντελεστών παραγωγής Διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά επιχείρησης

Προσφορά επιχείρησης Προσφορά επιχείρησης Πώς αποφασίζει μια επιχείρηση για το πόσο θα παράγει; Αυτό εξαρτάται από: Την τεχνολογία της επιχείρησης Το περιβάλλον της αγοράς Τις επιδιώξεις της Τη συμπεριφορά των ανταγωνιστών

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής : Ερωτήσεις σωστού λάθους.

Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής : Ερωτήσεις σωστού λάθους. Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών. Η τιμή ισορροπίας ενός κανονικού αγαθού αυξάνεται όταν: 0 α. η προσφορά μειώνεται και η ζήτηση παραμένει σταθερή β. η ζήτηση παραμένει σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Διάλεξη 9 Θεωρία Προσφοράς (2) 1 Έννοιες και ορισμοί Κόστος παραγωγής εισροή (συντελεστής παραγωγής): κάθε αγαθό ή υπηρεσία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντος μηχανήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ 34 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΜΟΣ 1 ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΟ 34 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΜΟΣ 1 ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΑΠ ΔΕΟ 34 Ν. ΠΑΝΤΕΛΗ ΔΕΟ 34 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΜΟΣ 1 ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ & ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 1 ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΑΠ ΔΕΟ 34 ΚΟΣΤΗ Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή,

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομία. 1 ο εξάμηνο

Μικροοικονομία. 1 ο εξάμηνο Μικροοικονομία 1 ο εξάμηνο ΘΕΩΡΙΑ ΚΟΣΤΟΥΣ Συνολικό Κόστος (TC): Το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την απόκτηση όλων των εισροών. Συνολικό Σταθερό Κόστος (TFC ή πάγια έξοδα): Το χρηματικό ποσό που δαπανά

Διαβάστε περισσότερα

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN 3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HESHER-OHIN Υπάρχουν δύο συντελεστές παραγωγής, το κεφάλαιο και η εργασία τους οποίους χρησιμοποιεί η επιχείρηση για να παράγει προϊόν Y μέσω μιας συνάρτησης παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή, ορίζεται η διαδικασία μετατροπής των παραγωγικών συντελεστών σε τελικά αγαθά προς κατανάλωση. Χαρακτηρίζεται δε από τα ακόλουθα στοιχεία :

Παραγωγή, ορίζεται η διαδικασία μετατροπής των παραγωγικών συντελεστών σε τελικά αγαθά προς κατανάλωση. Χαρακτηρίζεται δε από τα ακόλουθα στοιχεία : ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Εισαγωγή Παραγωγή, ορίζεται η διαδικασία μετατροπής των παραγωγικών συντελεστών σε τελικά αγαθά προς κατανάλωση. Χαρακτηρίζεται δε από τα ακόλουθα στοιχεία : Συνειδητή προσπάθεια για το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Κεφάλαιο 10. Το κόστος παραγωγής. ! Οι επιχειρήσεις επιθυµούν να παράγουν µεγαλύτερη ποσότητα, όσο υψηλότερη είναι η τιµή

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Κεφάλαιο 10. Το κόστος παραγωγής. ! Οι επιχειρήσεις επιθυµούν να παράγουν µεγαλύτερη ποσότητα, όσο υψηλότερη είναι η τιµή ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Κεφάλαιο 10 Το παραγωγής! Ο Νόµος της προσφοράς:! Οι επιχειρήσεις επιθυµούν να παράγουν µεγαλύτερη ποσότητα, όσο υψηλότερη είναι η τιµή! Ως εκ τούτου, η καµπύλη προσφοράς έχει αρνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ. 1. Να συμπληρώσετε τα κενά του παρακάτω πίνακα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ. 1. Να συμπληρώσετε τα κενά του παρακάτω πίνακα ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 ο : Η Παραγωγή της Επιχείρησης και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ασκήσεις 1. Να συμπληρώσετε τα κενά του παρακάτω πίνακα Αριθμός εργατών L Συνολικό

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Διάλεξη 11: Μεγιστοποίηση κέρδους Ανδρέας Παπανδρέου Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Οικονομικό κέρδος Μια

Διαβάστε περισσότερα

Πλήρης ανταγωνισμός. Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ

Πλήρης ανταγωνισμός. Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Πλήρης ανταγωνισμός Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Θα Εξετάσουμε: Τέλειο ανταγωνισμό Υποθέσεις λειτουργίας τέλειου ανταγωνισμού Συνολικό, Μέσο και Οριακό έσοδο Βραχυχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Προσφορά-Ζήτηση και Κρατική Παρέμβαση. Αρ. Διάλεξης: 6

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Προσφορά-Ζήτηση και Κρατική Παρέμβαση. Αρ. Διάλεξης: 6 Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Προσφορά-Ζήτηση και Κρατική Παρέμβαση Αρ. Διάλεξης: 6 Προσφορά, Ζήτηση και Κυβερνητικές Πολιτικές Σε μια ελεύθερη και χωρίς κανόνες αγορά, οι δυνάμεις της προσφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 5: Τριβές στην Αγορά Εργασίας

Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 5: Τριβές στην Αγορά Εργασίας Οικονομική της Εργασίας Κεφ. 5: Τριβές στην Αγορά Εργασίας Περίγραμμα Κεφαλαίου Τριβές στην αγορά από την πλευρά των εργαζομένων Ο Νόμος της μιας τιμής Μονοψωνιακές αγορές εργασίας: Ενας ορισμός Μεγιστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

45 Γ. 0 10 Β Χ 2. Η τεχνολογία βελτιώθηκε στην παραγωγή: β) Του Υ µόνο

45 Γ. 0 10 Β Χ 2. Η τεχνολογία βελτιώθηκε στην παραγωγή: β) Του Υ µόνο 3 Ασκήσεις πολλαπλής επιλογής στην 1 η ενότητα: Παραγωγικές δυνατότητες Χρησιµότητα Ζήτηση 1. Στην Οικονοµική επιστήµη ως οικονοµικό πρόβληµα χαρακτηρίζουµε: α) Την έλλειψη χρηµάτων που αντιµετωπίζει µια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ 3 η 4 η Συνάντηση ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Παναγιώτης Βεργούρος, Οικονομολόγος, Συγγραφέας ΕΝΟΤΗΤΑ 4 4.1 Η ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Η περίοδος παραγωγής Βραχυχρόνια περίοδος: Ως βραχυχρόνια περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραµµα Σπουδών: ιοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισµών Θεµατική Ενότητα: ΕΟ 34 - Οικονοµική Ανάλυση & Πολιτική Ακαδ. Έτος: 2009-10 ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΝΟΜΑ - ΕΠΩΝΥΜΟ:.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΦΑ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΦΑ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΦΑ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΟΜΑΔΑ Α Για τις προτάσεις Α.1 έως και Α.5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές αγορές. Αρ. Διάλεξης: 09

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές αγορές. Αρ. Διάλεξης: 09 Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές αγορές Αρ. Διάλεξης: 09 Τι είναι ανταγωνιστική αγορά; Η ανταγωνιστική αγορά έχει πολλούς αγοραστές/καταναλωτές και πολλούς παραγωγούς/επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης:9

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης:9 Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Παραγωγή και κόστος Αρ. Διάλεξης:9 Τι σημαίνει κόστος? Με βάση το Νόμο της Προσφοράς: Οι παραγωγοί είναι πρόθυμοι να παράγουν και να προσφέρουν μια αυξημένη ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος 2016-17 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) 1 ιάλεξη2 Ανταγωνισμός, οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονοµία στην Μακροχρόνια Περίοδο Τι είναι το κλασσικό υπόδειγµα;

Η οικονοµία στην Μακροχρόνια Περίοδο Τι είναι το κλασσικό υπόδειγµα; Η οικονοµία στην Μακροχρόνια Περίοδο Τι είναι το κλασσικό υπόδειγµα; Είναι ένα αρκετά απλό αλλά συνάµα θεωρητικά ισχυρό υπόδειγµα δοµηµένο γύρω από αγοραστές και πωλητές οι οποίοι επιδιώκουν τους δικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Μονάδες ΟΜΑ Α Α Στις προτάσεις από Α µέχρι και Α, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της καθεµιάς και

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά Εργασίας Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας ( Χ,Α συνάρτηση χρησιμότητας U(X,A)

Προσφορά Εργασίας Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας ( Χ,Α συνάρτηση χρησιμότητας U(X,A) Προσφορά Εργασίας - Έστω ότι υπάρχουν δύο αγαθά Α και Χ στην οικονομία. Το αγαθό Α παριστάνει τα διάφορα καταναλωτικά αγαθά. Το αγαθό Χ παριστάνει τον ελεύθερο χρόνο. Προτιμήσεις και Συνάρτηση Χρησιμότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ελαχιστοποίηση του Κόστους

Ελαχιστοποίηση του Κόστους Ελαχιστοποίηση του Κόστους - H ανάλυση του προβλήματος ελαχιστοποίησης του κόστους παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα σε σχέση με το πρόβλημα μεγιστοποίησης του κέρδους: (1) Επιτρέπει τη διατύπωση μιας

Διαβάστε περισσότερα

Εργοδοτικές Εισφορές και Φορολογία στους Εργάτες

Εργοδοτικές Εισφορές και Φορολογία στους Εργάτες Εργοδοτικές Εισφορές και Φορολογία στους Εργάτες Έστω μια οικονομία που αποτελείται από: Δύο καταναλωτές: 1 και. Μία επιχείρηση. Δύο αγαθά: τον ελεύθερο χρόνο Χ (ή: την εργασία ) και το καταναλωτικό αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Πρόκειται, κυρίως, για θέματα κλειστού τύπου από τις εξετάσεις των προηγούμενων ετών). Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Στο κεφάλαιο αυτό εξετάζονται τέσσερις βασικές μορφές οργάνωσης της αγοράς: ο πλήρης ανταγωνισμός, το μονοπώλιο, το ολιγοπώλιο και ο μονοπωλιακός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Σταθερό και μεταβλητό κόστος Το συνολικό κόστος

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό έτος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής

Ακαδημαϊκό έτος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής ΛΥΣΕΙΣ ΤΡΙΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1. α) Για την συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

6. Η ελαστικότητα της προσφοράς ορίζεται ως ο λόγος της μεταβολής της προσφερόμενης ποσότητας προς τη μεταβολή της τιμής.

6. Η ελαστικότητα της προσφοράς ορίζεται ως ο λόγος της μεταβολής της προσφερόμενης ποσότητας προς τη μεταβολή της τιμής. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Η ελαστικότητα προσφοράς είναι μικρότερη στη μακροχρόνια περίοδο από ότι είναι στη βραχυχρόνια περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα

Με δεδομένες τις επιλογές της επιχείρησης (δυνατούς συνδυασμούς συντελεστών) με ποιον τρόπο θα επιλέξει την άριστη.

Με δεδομένες τις επιλογές της επιχείρησης (δυνατούς συνδυασμούς συντελεστών) με ποιον τρόπο θα επιλέξει την άριστη. Με δεδομένες τις επιλογές της επιχείρησης (δυνατούς συνδυασμούς συντελεστών) με ποιον τρόπο θα επιλέξει την άριστη. Είδη κόστους Άμεσο Κόστος απάνες για αγορά ή μίσθωση ΣΠ Έμμεσο Κόστος Τεκμαιρόμενο κόστος

Διαβάστε περισσότερα

Ελαστικότητες Ζήτησης και Προσφοράς Εκδόσεις Κριτική

Ελαστικότητες Ζήτησης και Προσφοράς Εκδόσεις Κριτική 4 Ελαστικότητες Ζήτησης και Προσφοράς Η ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή...μετράει την ευαισθησία της ζητούμενης ποσότητας ενός αγαθού σε μια μεταβολή της τιμής του. Ορίζεται ως: ποσοστιαία μεταβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εδώ εξετάζουμε αγορές, που έχουν: Κάποια χαρακτηριστικά ανταγωνισμού και Κάποια χαρακτηριστικά μονοπωλίου. Αυτή η δομή αγοράς ονομάζεται μονοπωλιακός ανταγωνισμός, όπου

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 13. Καµπύλες κόστους. Μορφές καµπυλών κόστους

Διάλεξη 13. Καµπύλες κόστους. Μορφές καµπυλών κόστους Μορφές καµπυλών κόστους Διάλεξη 13 Καµπύλες κόστους Καµπύλη συνολικού κόστους είναι η γραφική απεικόνιση της συνάρτησης συνολικού κόστους. Καµπύλη µεταβλητού κόστους είναι η γραφική απεικόνιση της συνάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία: dq1 dq1 dq1 P1 E1. dq2 dq2 dq2 P2 E2 1 1 P E E. d π dp dc dq dq dq. dp dc dq dq

Θεωρία: dq1 dq1 dq1 P1 E1. dq2 dq2 dq2 P2 E2 1 1 P E E. d π dp dc dq dq dq. dp dc dq dq Θεωρία: Θέµα ο Η συνάρτηση κέρδους του µονοπωλητή ο οποίος πραγµατοποιεί διάκριση τιµών τρίτου βαθµού µεταξύ δύο αγορών και είναι η π µε τύπο π (, ) = R ( ) + R ( ) C( + ) Συνθήκες α' τάξης = R ' C ' =

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπώλιο. Μονοπώλιο Κλωνάρης Στάθης

Μονοπώλιο. Μονοπώλιο Κλωνάρης Στάθης Μονοπωλιακή επιχείρηση είναι μια επιχείρηση που είναι ο μοναδικός παραγωγός ενός προϊόντος, το οποίο δεν έχει στενά υποκατάστατα. Ένας κλάδος που ελέγχεται από μία μονοπωλιακή επιχείρηση είναι γνωστός

Διαβάστε περισσότερα

10/3/17. Μικροοικονομικ ή Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση. Κεφάλαιο 25 Μονοπώλιο. Τέλειο µονοπώλιο. Γιατί µονοπώλια;

10/3/17. Μικροοικονομικ ή Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση. Κεφάλαιο 25 Μονοπώλιο. Τέλειο µονοπώλιο. Γιατί µονοπώλια; HAL R. VARIAN Μικροοικονομικ ή Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 25 Μονοπώλιο Τέλειο µονοπώλιο Μια μονοπωλιακή αγορά έχει έναν μόνο πωλητή. Η καμπύλη ζήτησης του μονοπωλητή είναι η (με κλίση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 4 ο : Η Προσφορά των Αγαθών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ασκήσεις 1. Δίνονται τα διπλανά δεδομένα μιας επιχείρησης στη βραχυχρόνια περίοδο. i. Να κάνετε

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας προσανατολισμού

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας προσανατολισμού Προτεινόμενα Θέματα Γ ΓΕ.Λ. Ιανουάριος 07 Αρχές Οικονομικής Θεωρίας προσανατολισμού Α. α) Λάθος β) Λάθος γ) Σωστό δ) Λάθος ε) Σωστό ΘΕΜΑ Α Α. β Α3. δ ΘΕΜΑ B Β. Σελ. 53 σχολικού βιβλίου: «Τα οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2011 ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2011 ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2011 ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 3: Θεωρία Παραγωγής και Κόστους

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 3: Θεωρία Παραγωγής και Κόστους Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 3: Καθηγητής: Κώστας Τσεκούρας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί ενότητας Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται βασικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες. Διάλεξη 10. Τεχνολογίες. Συνδυασµοί εισροών. Τεχνολογία

Τεχνολογίες. Διάλεξη 10. Τεχνολογίες. Συνδυασµοί εισροών. Τεχνολογία Τεχνολογίες Διάλεξη 0 Τεχνολογία Τεχνολογία είναι µια διαδικασία µε την οποία εισροές µετατρέπονται σε εκροές. π.χ. εργασία, ένας υπολογιστής, ένας προβολέας, ηλεκτρισµός, κ.α. Συνδυάζονται για την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11. Συναρτήσεις με δύο συντελεστές. Συναρτήσεις παραγωγής. τεχνολογικά σύνολα

Κεφάλαιο 11. Συναρτήσεις με δύο συντελεστές. Συναρτήσεις παραγωγής. τεχνολογικά σύνολα Κεφάλαιο Συναρτήσεις παραγωγής Συναρτήσεις παραγωγής Η συνάρτηση παραγωγής μιας επιχείρησης για ένα προϊόν (q) δείχνει τη μέγιστη ποσότητα του αγαθού που μπορεί να παραχθεί με εναλλακτικούς συνδυασμούς

Διαβάστε περισσότερα