Ευαισθητοποίηση σε θέματα φύλου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ευαισθητοποίηση σε θέματα φύλου"

Transcript

1 Ευαισθητοποίηση σε θέματα φύλου Εργαλείο 19 Είσαι γυναίκα ΣΤΟΧΟΙ Να κατανοηθούν και να συνειδητοποιηθούν οι ρόλοι που αποδίδει η κοινωνία στις γυναίκες. Να αναλυθούν τα σεξιστικά μηνύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Να κατανοηθεί το πώς αυτά τα στερεότυπα έχουν επηρεάσει το ιστορικό της ζωής των συμμετεχόντων. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Ομαδική συνεδρία ανάλυσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τις προπαρασκευασμένες στερεοτυπικές ιδέες για τους άνδρες και τις γυναίκες και τον τρόπο με τον οποίο έχουν επηρεάσει τη ζωή των γυναικών. Ο/Η Σύμβουλος/Διευκολυντής κάνει μια σύντομη εισαγωγή σχετικά με τους ρόλους που έχουν ανατεθεί στις γυναίκες καθ 'όλη τη διάρκεια της Ιστορίας. Στη συνέχεια ανοίγει τη συζήτηση πάνω στα εξής: - Πώς νομίζετε ότι είναι οι γυναίκες; - Πώς νομίζετε ότι είναι οι άνδρες; Οι απαντήσεις αναλύονται και ο/η Σύμβουλος/Διευκολυντής μπορεί στη συνέχεια να ρωτήσει εάν κάθε χαρακτηριστικό μπορεί να εμφανίζεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στη συνέχεια ξεκινά μια άλλη συζήτηση: Ποια εικόνα νομίζετε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ειδικά η διαφήμιση) δίνουν στους ρόλους των γυναικών και των ανδρών; Για να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, οι συμμετέχοντες κάνουν ένα κολάζ διαφημιστικών εικόνων από περιοδικά και βίντεο τηλεοπτικών διαφημίσεων που αντιπροσωπεύουν γυναίκες και άνδρες. Συζητούν τους διαφορετικούς ρόλους ανδρών γυναικών, δίνοντας βαρύνουσα σημασία στην διαδικασία «αντικειμενοποίησης» των γυναικών στη διαφήμιση και στα σεξιστικά μηνύματα. Τέλος, ο/η Σύμβουλος/Διευκολυντής ρωτάει: ούσα γυναίκα (είστε γυναίκες), ποιες δυσκολίες ή πλεονεκτήματα έχετε; Για να απαντήσουν στην τελευταία ερώτηση, οι συμμετέχοντες δημιουργούν μια τοιχογραφία με δύο στήλες: πλεονεκτήματα και δυσκολίες. Κάθε γυναίκα γράφει ή τοιχοκολλεί σε κάθε στήλη τα πλεονεκτήματα ή τις δυσκολίες της. ΧΡΟΝΟΣ, ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ 2,5 ώρες Μεροληπτικές και σεξιστικές εικόνες από διαφημίσεις σε περιοδικά ή εφημερίδες και βίντεο τηλεοπτικών διαφημίσεων. Υλικά για την κατασκευή τοιχογραφίας: καφέ χαρτί, μαρκαδόροι και χρωματιστά μολύβια.

2 Εργαλείο 20 Παράγοντες: Δομικοί (κοινωνία), Προσωπικοί (οικογενειακό περιβάλλον), ατομικές Ικανότητες και η σημασία τους ΣΤΟΧΟΙ Να υποστηρίξει τις γυναίκες να κατανοήσουν τις διαφορές μεταξύ αυτών των παραγόντων: δομικών (κοινωνία), προσωπικών (οικογενειακό περιβάλλον) και ατομικών ικανοτήτων. Να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους υπάρχοντες δομικούς/κοινωνικούς παράγοντες που περιορίζουν τις ευκαιρίες των γυναικών. Να υποστηρίξει τις γυναίκες ώστε να αναγνωρίσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την ατομική τους κατάσταση, παράγοντες δομικοί (κοινωνικοί), προσωπικοί (οικογένεια/περιβάλλον), προσωπικές ικανότητες Να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα κοινά προβλήματα και τις στρατηγικές μεταξύ γυναικών. Να ενισχύσει την ατομική και συλλογική πρωτοβουλία και την υποστήριξη μεταξύ των γυναικών. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Ο/Η Σύμβουλος/Συντονιστής/Διευκολυντής ζητά από τις γυναίκες να σκεφτούν τα πράγματα που θέλουν να κάνουν στη ζωή τους (για παράδειγμα: να έχουν μια δουλειά, ένα ωραίο σπίτι, παιδιά, κλπ.). Έπειτα, κάνουν μια λίστα με όλες τις επιθυμίες τους. Στη συνέχεια, σκέφτονται τα πιθανά εμπόδια που θα συναντήσουν για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα (για παράδειγμα: δεν είναι σε θέση να βρουν δουλειά επειδή υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή). Αφού όλες οι γυναίκες έχουν συλλογιστεί πάνω στα όνειρά τους και στα εμπόδια αυτών, οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις σκέψεις τους στην τάξη και ο/η Σύμβουλος/Διευκολυντής συγκεντρώνει τις ιδέες στον ακόλουθο πίνακα: Τι θέλουμε να κάνουμε Τι μας εμποδίζει να το κάνουμε Αυτό θα επιτρέψει στις γυναίκες να δουν ότι πολλές από τις επιθυμίες και τις δυσκολίες είναι κοινές μεταξύ πολλών συμμετεχόντων στην ομάδα. Στη συνέχεια, ο/η Σύμβουλος / Διευκολυντής θα επισημάνει τα εμπόδια που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης και θα τα κατηγοριοποιήσει σε τρεις ομάδες: προσωπικούς παράγοντες, δομικούς / διαρθρωτικούς παράγοντες και παράγοντες ικανοτήτων (βλ. τον πίνακα 1 ως παράδειγμα). Ο/Η Σύμβουλος / Διευκολυντής δίνει τον βασικό ορισμό των τριών ομάδων: Δομικοί / κοινωνικοί παράγοντες: πράγματα που πολλοί από εμάς μοιραζόμαστε και δεν μπορούμε να αλλάξουμε μεμονωμένα, αλλά μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και με συλλογική δράση. Ο/Η Σύμβουλος / Διευκολυντής μπορεί να σχολιάσει ότι είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να μη μπορούμε να έχουμε πολλά από τα πράγματα που θέλουμε.

3 Προσωπικοί παράγοντες: πράγματα που είναι ιδιαίτερα και άμεσα συνδεδεμένα με την προσωπική μας κατάσταση και που ίσως μπορέσουμε να αλλάξουμε, αλλά και όχι. Μπορούν επίσης να σχετίζονται με δομικούς / διαρθρωτικούς παράγοντες. Παράγοντες ικανότητας: πράγματα που μιλάνε για τις ατομικές μας γνώσεις, τις ικανότητές μας και τις στάσεις μας. Αυτά μπορούμε να τα αλλάξουμε. Αυτό θα βοηθήσει τις γυναίκες να καταλάβουν τι μπορούν να αλλάξουν στη ζωή τους και τι θα πρέπει να μπορούν να διαπραγματευτούν. Από την προοπτική του φύλου και τη διαπολιτισμική προοπτική, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις ανισότητες που σχετίζονται με τις διακρίσεις λόγω φύλου και προέλευσης, οι οποίες περιορίζουν τις ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης των γυναικών. Η ανάλυση αυτή είναι χρήσιμη για την αξιολόγηση της απασχολησιμότητας, των ευκαιριών και των περιορισμών στη δια βίου μάθηση, την προσωπική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και μία πληθώρα από περιβάλλοντα και καταστάσεις. Αφού εντοπιστούν όλοι οι παράγοντες, ο/η Σύμβουλος / Διευκολυντής ανοίγει μια συζήτηση σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι συμμετέχοντες για να ξεπεράσουν τα διάφορα εμπόδια που αναφέρονται και κάνει μια λίστα στον πίνακα (δείτε το παράδειγμα στον πίνακα 2 του Εντύπου). Αυτό θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να αρχίσουν να βλέπουν τους μεμονωμένους στόχους τους σε συνάρτηση με τον προσωπικό τους στόχο. Θα βοηθήσει επίσης τους συμμετέχοντες να διαπιστώσουν ότι οι διαρθρωτικές δυσκολίες μπορούν να αντισταθμιστούν με την ανάπτυξη ατομικών /προσωπικών ικανοτήτων καθώς και τι είδους συλλογικές δράσεις μπορούν να συμβάλουν στη μείωση αυτών των διαρθρωτικών ανισοτήτων. ΧΡΟΝΟΣ, ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ 2 ώρες Ένας πίνακας, στυλό, χαρτί και μαρκαδόροι.

4 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΙΝΑΚΑΣ 1. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΟΜΙΚΟΙ / ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟΙ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ Δομικοί / Διαρθρωτικοί Προσωπικοί παράγοντες Παράγοντες ικανότητας παράγοντες Η οικονομική κρίση. Έχω να φροντίσω τρία παιδιά χωρίς καμία υποστήριξη. Δεν είμαι σε θέση να χειριστώ έναν υπολογιστή. ΠΙΝΑΚΑΣ 2. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Παράγοντας Είδος παράγοντα Τι να κάνω Η οικονομική κρίση. Δομικός / Διαρθρωτικός Να είμαι ενημερωμένη για την κατάσταση, να μοιράζομαι ανησυχίες και στρατηγικές υποστήριξης με άλλους ανθρώπους... Έχω να φροντίσω τρία παιδιά χωρίς καμία υποστήριξη. Δεν είμαι σε θέση να χειριστώ έναν υπολογιστή. Προσωπικός Ικανοτήτων Να ζητήσω από έναν/μια φίλο/λη να φροντίσει τα παιδιά μου κάποιες φορές... Να προσπαθήσω να βρω δωρεάν μαθήματα εκμάθησης υπολογιστή, να ζητήσω την κόρη μου να με διδάξει...

5 Εργαλείο 21. Χαρτογράφηση Δραστηριοτήτων ΣΤΟΧΟΙ Τα ακόλουθα 2 εργαλεία περιλαμβάνουν συμμετοχικές δραστηριότητες που στοχεύουν να προωθήσουν τον προβληματισμό και τη συζήτηση μεταξύ γυναικών γύρω από την άνιση επιβάρυνση εξαιτίας των μη αμειβόμενων εργασιών για φροντίδα και των επιπτώσεών τους στη ζωή και τα δικαιώματά τους. Τα εργαλεία έχουν ληφθεί και προσαρμοστεί ανάλογα, μέσα από ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για διαμεσολαβητές κοινότητας, βασίζονται στη μεθοδολογία 1 «Αντανάκλαση - Δράση» και αναπτύχθηκαν από την ActionAid International και το IDS, σε συνεργασία με την Oxfam GB 2. Τα δυο εργαλεία, που περιλαμβάνονται στην παρούσα εργαλειοθήκη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ομάδες γυναικών οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε ένα μονοπάτι (διαδικασία) οικονομικής ενδυνάμωσης. Πιστεύουμε στο γεγονός ότι συνειδητοποιώντας την αξία των μη αμειβόμενων εργασιών για φροντίδα και στην αναγκαιότητα της εξισωμένης κατανομής των εργασιών μεταξύ των μελών της οικογένειας, των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των φύλων, θα πρέπει να θεωρείται ως απαραίτητο κομμάτι μιας ευρύτερης διαδικασίας για την ενδυνάμωση των γυναικών. Αυτό το εργαλείο εξετάζει τις διαφορετικές δραστηριότητες που οι γυναίκες και οι άντρες κάνουν κάθε μέρα και το πώς αυτές συμβάλουν στην τοπική οικονομία. Οι συμμετέχοντες βλέπουν ότι η φροντίδα των ανθρώπων είναι καθοριστικό κομμάτι της οικονομίας ακόμη και αν δεν είναι αμειβόμενη εργασία. Οι συμμετέχοντες επίσης αρχίζουν να συζητούν για τον καταμερισμό της εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, γιατί κάποιες δραστηριότητες γίνονται πιο συχνά από τις γυναίκες και λιγότερο από τους άντρες και το αντίστροφο. Αυτό το εργαλείο ζητά από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν όλες τις δραστηριότητες που κάνουν καθημερινά και να τις αποτυπώσουν πάνω σε κάρτες κατηγοριοποιώντας τες. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως: ετοιμασία πρωινού, ξεκούραση, αμειβόμενη εργασία, αθλητικές δραστηριότητες. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Βήμα 1: οι συμμετέχοντες στην ομάδα συζήτησης απαριθμούν ΟΛΕΣ τις δραστηριότητες που συνήθως κάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας Βήμα 2: οι συμμετέχοντες ζωγραφίζουν ή γράφουν μια δραστηριότητα ανά κάρτα (post it). Θα πρέπει να δοθεί διαφορετικό χρώμα κάρτας στους άντρες και στις γυναίκες για παράδειγμα, οι άνδρες μπορούν να έχουν πράσινες κάρτες και οι γυναίκες κίτρινες. Αν η ομάδα αποτελείται μόνο από γυναίκες τους ζητάμε να γράψουν ή να ζωγραφίσουν τις δραστηριότητες που κάνουν συνήθως οι άντρες σε διαφορετικό χρώμα κάρτας (από το δικό τους). Βήμα 3: στη συνέχεια ο συντονιστής ρωτά «Ποιες από αυτές τις δραστηριότητες σας βοηθούν να φροντίσετε την οικογένεια και τους φίλους σας?» ActionAid, IDS, Oxfam, Ανακατανομή του έργου περίθαλψης για την ισότητα των φύλων και τη δικαιοσύνη - εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών, Ιούνιος 2015:

6 Βήμα 4: κατόπιν οι συμμετέχοντες ομαδοποιούν αυτές τις δραστηριότητες τοποθετώντας τες σε 4 κατηγορίες δουλειές σπιτιού, φροντίδα παιδιών ενηλίκων (δες πίνακα), ο συντονιστής τοποθετεί πάνω από αυτή την ομάδα δραστηριοτήτων την κάρτα με τίτλο «Φροντίδα για τους ανθρώπους» Βήμα 5: στη συνέχεια ο συντονιστής ρωτά: «ποιες από τις δραστηριότητες που γράψετε αμείβονται ή παράγουν εισόδημα?» Βήμα 6: οι συμμετέχοντες ομαδοποιούν αυτές τις δραστηριότητες και ο συντονιστής τοποθετεί από πάνω τους μια κάρτα με τίτλος «Αμειβόμενη Εργασία» Βήμα 7: «Ποιες είναι οι δραστηριότητες που κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου?» Βήμα 8: οι συμμετέχοντες ομαδοποιούν αυτές τις δραστηριότητες και ο συντονιστής τοποθετεί από πάνω τους μια κάρτα με τίτλος «Ψυχαγωγικές δραστηριότητες» Βήμα 9: «Ποιες από αυτές τις δραστηριότητες αφορούν την ανάπαυση και τη φροντίδα τους εαυτού σας?» Βήμα 10: οι συμμετέχοντες ομαδοποιούν αυτές τις δραστηριότητες και ο συντονιστής τοποθετεί από πάνω τους μια κάρτα με τίτλος «Ανάπαυση και φροντίδα εαυτού» Πίνακας: Κατηγορίες Δραστηριοτήτων Αμειβόμενη εργασία ανά εβδομάδα ή μήνα Εργαζόμενη σε δική της επιχείρηση ή μικρή οικογενειακή επιχείρηση Αμειβόμενη Εργασία Παραγωγή προϊόντων για την πώληση/αγορά Συναλλαγές μικρής κλίμακας (μικροεμπόριο) Οικιακή βοηθός Εργασίες σπιτιού (προετοιμασία φαγητού / μαγείρεμα, καθάρισμα σπιτιού, πλύσιμο ρούχων, αγορά τροφίμων - προϊόντων οικιακής χρήσης) Φροντίδα άλλων ανθρώπων (μη αμειβόμενη εργασία) Φροντίδα παιδιών (σίτιση, υγιεινή φροντίδα και ντύσιμο παιδιού, παιχνίδι με το παιδί, βοήθεια στη σχολική εργασία, πηγαίνει το παιδί στο σχολείο ή σε κλινική ή σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία, ηθική υποστήριξη, κοινωνική εργασία) Φροντίδα ενηλίκων (σίτιση, υγιεινή φροντίδα σε άτομο με αναπηρία, ηλικιωμένο ή άρρωστο ενήλικο, συνοδεία ενήλικα σε κλινική ή σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία, ηθική υποστήριξη, κοινωνική εργασία) Ψυχαγωγικές δραστηριότητες Μάθηση (Παρακολούθηση μαθημάτων εκπαίδευσης ενηλίκων, κάνει εργασίες)

7 Κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (κοινωνικοποίηση με τους φίλους και την οικογένεια, εκκλησιάζεται, συμμετοχή σε κοινωνικές τελετές (π.χ. κηδεία), παρακολουθεί ένα αθλητικό γεγονός, κάνει σπορ / άλλα χόμπι Χρήση μέσων μαζικής ενημέρωσης (παρακολουθεί τηλεόραση, ακούει ραδιόφωνο, χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, διαβάζει εφημερίδες, χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνοτηλεφωνεί) Ξεκούραση και φροντίδα εαυτού Κοιμάμαι (Κοιμάται, αναπαύεται στο κρεβάτι) Άλλες δραστηριότητες φροντίδας εαυτού (τρώει ή πίνει, ντύνεται, κάνει μπάνιο, φροντίζει την υγεία του) Κρίσιμα ερωτήματα: Υπάρχει κάτι που λείπει από αυτή τη χαρτογράφηση δραστηριοτήτων; Μήπως αυτή η χαρτογράφηση δραστηριοτήτων έχει συλλάβει τις κύριες δραστηριότητες που βλέπετε στην καθημερινότητά σας; Προσδιορίστε τις δραστηριότητες αυτές που καταλαμβάνουν τον περισσότερο χρόνο για εσάς Καθώς οι κάρτες δραστηριοτήτων γυναικών και ανδρών είναι διαφορετικών χρωμάτων, θα είναι οπτικά σαφές ποιες είναι οι δραστηριότητες (στους άνδρες και στις γυναίκες) στις οποίες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο. Ποιες είναι οι δραστηριότητες που άνδρες και γυναίκες αφιερώνουμε το ίδιο χρόνο; Ποιες είναι οι δραστηριότητες που άνδρες και γυναίκες αφιερώνουμε διαφορετικό χρόνο και γιατί; Ποιες δραστηριότητες κάνουν τα κορίτσια και τα αγόρια συμμετέχουν; Πόσο χρόνο αφιερώνουν γυναίκες και άνδρες σε διάφορες δραστηριότητες; Μπορούν και οι δυο (γυναίκες και άνδρες) να κάνουν τις δραστηριότητες φροντίδας που έχουμε στη λίστα; Υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν από νεώτερες γυναίκες; Υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν από μεγαλύτερες γυναίκες; Τα χρήματα που έχετε πως επηρεάζουν το χρόνο που ξοδεύετε σε εργασίες φροντίδας; Ποιες από αυτές τις δραστηριότητες κάνεις ταυτόχρονα; Θέματα εξουσίας προς εξέταση (διερεύνηση): Φύλο: Έχοντας διαφορετικού χρώματος κάρτες για τις γυναίκες και τους άντρες σχεδόν αμέσως καταδεικνύονται οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ των δραστηριοτήτων τους. Στην πλειοψηφία των καρτών, οι γυναίκες και τα κορίτσια θα συμμετέχουν περισσότερο σε δραστηριότητες φροντίδας από ό, τι οι άνδρες και τα αγόρια. Πιθανόν θα δούμε ότι οι άνδρες έχουν περισσότερο χρόνο για αμειβόμενη εργασία, ως εργάτες γης, εργάτες εργοστασίων, έμποροι κλπ. Πολλές γυναίκες ενδεχομένως συμμετέχουν και στην αμειβόμενη εργασία αλλά και στη μη αμειβόμενη εργασία, π.χ. φροντίδα σπιτιού/γεωργία. Εδώ ο συντονιστής αναδεικνύει τη συμμετοχή των γυναικών στην αμειβόμενη και μη αμειβόμενη εργασία, παράλληλα με την εργασία φροντίδας (στο σπίτι). Για να εμβαθύνει την ανάλυση ο συντονιστής μπορεί να ρωτήσει:

8 Ποια είναι η αξία της απλήρωτης εργασίας και της εργασίας φροντίδας; Πώς επηρεάζει το γεγονός αυτό στον τρόπο με τον οποίο «βλέπουμε» τη συμβολή των γυναικών στην οικονομία / στην τοπική κοινότητα; Ηλικία: τα παιδιά και οι νέοι μπορεί να έχουν διαφορετικές δραστηριότητες σε σχέση με τις γυναίκες και τους άντρες, καθώς μπορεί να είναι στο σχολείο. Όμως, από τα κορίτσια μπορεί να ζητηθεί να κάνουν περισσότερες εργασίες φροντίδας σε σύγκριση με τα αδέρφια τους ή άλλα αρσενικά της οικογένειας. Οι μεγαλύτερες γυναίκες επίσης μπορεί να κάνουν εργασίες φροντίδας σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι συνομήλικοι άνδρες συγγενείς. Αναπηρία: άνθρωποι που είναι ανάπηροι ή με σωματική /ψυχική νόσο, ή είναι άρρωστοι (λόγω γήρατος ή σοβαρής ασθένειας) συνήθως άλλα μέλη της οικογένειας έχουν την ευθύνη τους. Αυτό συνεπάγεται και αυξημένη εργασία φροντίδας από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και ενδεχομένως είναι αναγκαία η πρόσβαση σε κοινοτική (κρατική) φροντίδα και υποστήριξη Τάξη (κοινωνική): κάποιοι άνθρωποι στην κοινότητα είναι σε θέση να πληρώσουν για τις υπηρεσίες φροντίδας και κάποιοι όχι. Για παράδειγμα, τα πιο πλούσια μέλη μπορούν να πληρώσουν για εργασίες φροντίδας και αυτό σημαίνει ότι ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε αυτές τις δραστηριότητες σε σύγκριση με φτωχά νοικοκυριά. Επεκτείνοντας την κουβέντα: Φροντίδα άλλων μπορεί να είναι αμειβόμενη? Ναι μπορεί, π.χ. πρόσληψη οικιακού βοηθού, ΚΔΑΠ, κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων Πως μπορούμε να συγκρίνουμε την αμοιβή μιας εργασίας φροντίδας με την αμοιβή ενός π.χ. μηχανικού? Οι αμοιβές για εργασίες φροντίδας είναι αρκετά μικρότερες λόγω των χαμηλών τυπικών προσόντων που απαιτούνται, ακόμη και αν είναι ανταποδοτικές πως το κοινωνικό σύνολο. Αυτό μας αποδεικνύει ότι συχνά η εργασία φροντίδας υποτιμάται και πληρώνεται χαμηλά, παρά την συνεισφορά της στην οικονομία Θα πρέπει όλες οι εργασίες φροντίδας είτε για ανθρώπους είτε για το περιβάλλον να αμείβονται? Όχι, δεν θα πρέπει να αμείβονται όλες οι εργασίες φροντίδας, π.χ. η υποχρέωση φροντίδας του παιδιού του, ή η εθελοντική προσφορά εργασίας για ανθρώπους ή για την προστασία του περιβάλλοντος Μια σημείωση σχετικά με τη χρηματική αποτίμηση της φροντίδας: αυτή η ενότητα δεν υποδεικνύει (προτείνει) ότι όλες οι μη αμειβόμενες δραστηριότητες φροντίδας θα πρέπει να γίνουν αμειβόμενες. Ο στόχος μας είναι να αναγνωρίσουμε τη σημαντικότητα της φροντίδας, να μειωθεί η ευθύνη των γυναικών ώστε να γίνει μια αναδιανομή της εργασίας φροντίδας και να μην συγκεντρώνεται μόνο στις γυναίκες ή τα κορίτσια. Είναι επίσης σημαντικό να αντιληφθούμε ότι ακόμη και όταν αμείβεται η εργασία φροντίδας είναι κακοπληρωμένη, διότι θεωρείται εργασία κυρίως των γυναικών και άρα λιγότερο αξιόλογη. Συνεπώς στην περίπτωση των εργαζομένων φροντίδας -όπως οι οικιακοί βοηθοί, οι νοσηλευτές, οι νταντάδες-, αυτό που θέλουμε και ζητούμε είναι να κερδίζουν χρήματα που να τους επιτρέπουν να ζουν, διότι η εργασία τους έχει προστιθέμενη αξία για την κοινωνία στο σύνολό της.

9 ΧΡΟΝΟΣ, ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ 2 ώρες

10 Εργαλείο 22. Το καλάθι της φροντίδας και των δικαιωμάτων ΣΤΟΧΟΙ Περιγραφή: Η ιδέα της συλλογικής ευθύνης απεικονίζεται μέσω της διανομής προσωποποιημένων ρόλων (Δηλαδή: σύζυγος, κόρη, δημόσιος υπάλληλος κ.λπ.) μεταξύ των συμμετεχόντων, για το πρόσωπο που παρέχει φροντίδα και κάθεται στη μέση. Στη συνέχεια θα απαριθμηθούν οι παράγοντες - πηγές που μπορούν να υποστηρίξουν και να μοιραστούν τις εργασίες της φροντίδας, για να βοηθηθεί προς την επίτευξη των δικαιωμάτων της Στόχος: Να εισαγάγει την ιδέα ότι η φροντίδα είναι μια συλλογική ευθύνη που περιλαμβάνει όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα το κράτος. Να εισαγάγει το κράτος ως βασικό κομιστή και υπεύθυνο για την αντιμετώπιση της άνισης κατανομής της φροντίδας, της συστηματικής ανισότητας και αδικίας μεταξύ των φύλων. Βήματα για τη χρήση του εργαλείου: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Βήμα 1: Οι συμμετέχοντες επιλέγουν τη δραστηριότητα φροντίδας που επιθυμούν να αναθέσουν περισσότερο, όπως για παράδειγμα η φροντίδα των παιδιών, η φροντίδα των ασθενών, η μαγειρική ή η συλλογή νερού. Ο συντονιστής/τρια ρωτάει: Ποιοι είναι οι άνθρωποι που κάνουν αυτή την εργασία τώρα; (Δηλ. Μητέρα, μεγαλύτερη κόρη). Το πρόσωπο που εκτελεί την εργασία βρίσκεται στη μέση του κύκλου (βλ. Σχέδιο). Η επιλεγμένη δραστηριότητα φροντίδας αντιπροσωπεύεται με ένα σύμβολο και βρίσκεται στα χέρια του ατόμου που την εκτελεί. Για τη δραστηριότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια πραγματική περίπτωση, προερχόμενη εκ των συμμετέχων από στον κύκλο. Βήμα 2: Γύρω από το άτομο σχεδιάζονται τέσσερις περιοχές (βλ. Σχέδιο). Ο συντονιστής/τρια παρουσιάζει τώρα τους δύο πρώτους τομείς. Ο ένας είναι το νοικοκυριό (δηλαδή η οικογένεια) και ο άλλος από την κοινότητα (δηλαδή γείτονες, φίλοι, ΜΚΟ, θρησκευτικές οργανώσεις, συμβούλιο των πρεσβυτέρων). Οι συμμετέχοντες επιλέγουν σύμβολα για τους δύο τομείς. Βήμα 3: Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια καλούνται να σκεφτούν ανθρώπους από το νοικοκυριό και την κοινότητα που βοηθούν το άτομο στη μέση να κάνει την επιλεγμένη δραστηριότητα φροντίδας (π.χ. φροντίδα παιδιών), εκτός από το άτομο που βρίσκεται στη μέση. Βήμα 4: Ο συντονιστής/τρια παρουσιάζει τώρα τις άλλες δύο περιοχές γύρω από το πρόσωπο που κάθεται στη μέση, η μία είναι το κράτος (δηλ. κυβέρνηση / δήμος) και μία άλλη ο ιδιωτικός τομέας (π.χ. ο εργοδότης, οι αγορές, τα καταστήματα). Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια καλούνται να σκεφτούν ανθρώπους από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα που βοηθούν το άτομο στη μέση με την επιλεγμένη δραστηριότητα φροντίδας. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του κράτους, θα μπορούσε να είναι ένας δάσκαλος, ένας νοσηλευτής, ένας τοπικός σύμβουλος που έφερε μια υπηρεσία παιδικής φροντίδας στην περιοχή. Όσον αφορά την περίπτωση του ιδιωτικού τομέα, αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εργοδότης που έχει συμπεριλάβει μια εγκατάσταση φύλαξης παιδιών στο χώρο εργασίας ή μια τοπική επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες παιδικής μέριμνας (στην περίπτωση αυτή, ο συντονιστής/τρια μπορεί να υπενθυμίσει ότι οι αμειβόμενες υπηρεσίες δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν κρατικές δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες όταν πρόκειται για υπηρεσίες φροντίδας - μέριμνας, ειδικά σε φτωχές περιοχές).

11 Κρίσιμες ερωτήσεις: Έχετε λίγους ή πολλούς ανθρώπους που μοιράζονται τις δραστηριότητες φροντίδας σας; Οι άνθρωποι γύρω σας, κάνουν επίσης πολλές άλλες εργασίες φροντίδας και δεν έχουν χρόνο για άλλες υποστηρικτικές δραστηριότητες (δηλαδή μεγαλύτερη κόρη, νοσοκόμα στην τοπική κλινική); Ή θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα; Ρωτήστε το άτομο στη μέση για την πραγματική κατάσταση: Μια ιδανική πλατφόρμα κοινών εργασιών φροντίδας μπορεί να σχεδιαστεί με την προσθήκη περισσότερων ανθρώπων έτσι ώστε η εργασίες φροντίδας να μπορούν να μοιραστούν και να διανεμηθούν καλύτερα Ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει αυτό το έργο στα τέσσερα διαφορετικά τετράγωνα; Αυτό θα επιτρέψει σε όσους επί του παρόντος κάνουν αυτό το καθήκον να χρειάζονται λιγότερο χρόνο / φυσική πίεση / χρήματα για να ολοκληρώσουν τις εργασίες φροντίδας. Υπάρχει κάποιος που λείπει από την οικογένεια και την κοινότητα που μπορεί να ασχολείται περισσότερο με τη φροντίδα (π.χ. άνδρες και ομάδες κοινότητας); Στο κράτος (π.χ. περισσότερες νοσοκόμες) και στον ιδιωτικό τομέα; Ο συντονιστής/τρια θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το τετράγωνο της Πολιτείας - Κράτος θα γεμίσει με ιδέες - προτάσεις, καθώς το κράτος είναι ο βασικός παράγοντας για την αναδιανομή της περίθαλψης, ειδικά σε περιοχές όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν για υπηρεσίες φροντίδας. Ο συντονιστής/τρια μπορεί να κλείσει με την βασική ιδέα ότι η φροντίδα είναι ευθύνη όλων και δεν μπορούμε να αφήνουμε ένα ή περισσότερα άτομα να τα πράξουν όλα, καθώς αυτό είναι άδικο και οδηγεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Συμβουλή για τον συντονιστή/τρια: Εάν η ομάδα ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το πώς συμπεριλαμβάνεται η φροντίδα στα έγγραφα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σκεφτείτε να μοιραστείτε μαζί τους αυτή τη σύντομη περίληψη: 187 από τις 194 χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW). Η CEDAW αναγνωρίζει ρητά τη δυσανάλογη ευθύνη των γυναικών για ορισμένες πτυχές της περίθαλψης και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στα ανθρώπινα δικαιώματα: «Οι ευθύνες που οι γυναίκες φέρουν και η ανατροφή των παιδιών θα επηρεάσει το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την προσωπική τους ανάπτυξη. Επίσης, επιβάλλουν άνισες επιβαρύνσεις εργασίας στις γυναίκες... Η ανακούφιση των γυναικών από την επιβάρυνση της οικιακής εργασίας θα τους επέτρεπε να εμπλακούν περισσότερο στη ζωή των κοινοτήτων τους. Η οικονομική εξάρτηση των γυναικών από τους άνδρες συχνά τις εμποδίζει να λαμβάνουν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια ζωή.» Επομένως, οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για να διασφαλίσουν ότι η ευθύνη για τη φροντίδα δεν παρεμποδίζει την εκπλήρωση των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ παράλληλα μπορεί να εγγυηθεί την πρόσβαση των ατόμων που χρειάζονται φροντίδα σε υπηρεσίες καλής ποιοτικής φροντίδας. Πολλές διεθνώς συμφωνημένες υποχρεώσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι επίσης σημαντικές. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να σέβονται, να προστατεύουν και να εκπληρώνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που περιέχονται στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα «χωρίς καμία διάκριση». Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην πολιτική συμμετοχή, το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, το

12 δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης, το δικαίωμα σε επαρκές βιοτικό επίπεδο και σε ισότιμη βάση με τους άνδρες. ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ ΧΡΟΝΟΣ, ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ

Σπάσιμο του πάγου, δραστηριότητες κλεισίματος και εργαλεία συνοχής της. Εργαλείο 2. Παρουσίαση των συμμετεχόντων 1

Σπάσιμο του πάγου, δραστηριότητες κλεισίματος και εργαλεία συνοχής της. Εργαλείο 2. Παρουσίαση των συμμετεχόντων 1 Σπάσιμο του πάγου, δραστηριότητες κλεισίματος και εργαλεία συνοχής της Εργαλείο 2. Παρουσίαση των συμμετεχόντων 1 Να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να παρουσιάζονται και να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον στην

Διαβάστε περισσότερα

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014 888 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ χεν θεσσαλονίκης Μητροπόλεως 18 546 24 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-276 144 Fax: 2310 276 144 E-mail: xenthesalonikis1@windowslive.com

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα και συλλογική ενδυνάμωση

Δίκτυα και συλλογική ενδυνάμωση Δίκτυα και συλλογική ενδυνάμωση Εργαλείο 23: Το προσωπικό μου Δίκτυο ΣΤΟΧΟΙ Να αξιολογήσετε τις συνέπειες της απομόνωσης και της αίσθησης που δημιουργείται από την απώλεια της κοινωνικής υποστήριξης. Να

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Παρακινώντας τους άλλους Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0000(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 29.11.2012 2012/0000(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την εκπαιδευτική και εργασιακή κινητικότητα των γυναικών στην

Διαβάστε περισσότερα

ενίσχυση δεσμών ομάδας, ομαδικό κινητικό παιχνίδι με διαλογική συζήτηση, δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης και βιωματικής μάθησης

ενίσχυση δεσμών ομάδας, ομαδικό κινητικό παιχνίδι με διαλογική συζήτηση, δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης και βιωματικής μάθησης Ενότητα: Σκοπός: Στόχοι: Βασικές Έννοιες: Μεθοδολογικές Επιλογές: ισότητα φύλων, έμφυλες ταυτότητες ανάπτυξη αυτογνωσίας και αυτοσυνείδησης σε σχέση με τις ταυτότητες φύλου 1) κατανόηση του τρόπου με τον

Διαβάστε περισσότερα

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων!

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων! Αυτό το σύντομο κουίζ χρησιμοποιεί ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να εξηγήσει τα αίτια και τον αντίκτυπο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες για το πού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την:

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: Μάθε για τη σύμβαση. Γνώρισε τα δικαιώματά σου. Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου περιέχει 54 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο: «Συναντώ τη διαφορετικότητα»

Εργαστήριο: «Συναντώ τη διαφορετικότητα» Εργαστήριο: «Συναντώ τη διαφορετικότητα» Μαριάννα Κανδεράκη, M.sc, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Σχολική Σύμβουλος Π.Α. Περίληψη Σε μια κοινωνία σε κρίση, η μάθηση μέσα από την κινητοποίηση προσωπικών μηχανισμών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Παρακινώντας τους άλλους

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Παρακινώντας τους άλλους 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Παρακινώντας τους άλλους Παρακινώντας τους άλλους Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Ένα σημαντικό κομμάτι του να είναι κάποιος ηγέτης είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο 39. Αξιολόγηση focus groups

Εργαλείο 39. Αξιολόγηση focus groups Κλείσιμο και Αξιολόγηση Εργαλείο 39. Αξιολόγηση focus groups ΣΤΟΧΟΙ Να αξιολογήσει τις διαδρομές κατάρτισης, προκειμένου να συγκεντρωθούν ορισμένες πληροφορίες πληροφορίες σχετικά με τα δυνατά σημεία,

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά δικαιώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 ομάδες:

Τα βασικά δικαιώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 ομάδες: Ας δούμε μια τυπική μέρα στη ζωή ενός παιδιού... Ξυπνά το πρωί, τρώει το πρόγευμα του, πάει σχολείο (αν και ίσως με κάποια παράπονα..!), έρχεται πίσω στο σπίτι, απολαμβάνει το μεσημεριανό του, κάνει την

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Πειραιάς 17.05.2006 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα

2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα 2. Κριτική Σκέψη και Έρευνα Η προώθηση της συμμετοχής των νέων μέσα από την παγκόσμια πολιτότητα μπορεί να έχει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές. Οι ικανότητες που μπορούν να αναπτυχθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ισότητα των Φύλων στο Εργατικό Δυναμικό: Η συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή/ιδιωτική ζωή στις Ελληνικές Βιομηχανίες

Ισότητα των Φύλων στο Εργατικό Δυναμικό: Η συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή/ιδιωτική ζωή στις Ελληνικές Βιομηχανίες Ισότητα των Φύλων στο Εργατικό Δυναμικό: Η συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή/ιδιωτική ζωή στις Ελληνικές Βιομηχανίες Λίγα λόγια για το Έργο Κύρια ερευνητικά αποτελέσματα/εμπειρικά δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Σελίδα 1 από 72 Αυτό το κείμενο είναι όλη η συμφωνία. Η συμφωνία είναι νόμος της Ελλάδας από τις 11 Απριλίου 2012. Μπορείς να

Διαβάστε περισσότερα

15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΕΠΑΛ

15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΕΠΑΛ 15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2015-16 ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΕΠΑΛ ΘΕΜΑ: «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ», ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στη συγκεκριμένη εργασία επιχειρείται

Διαβάστε περισσότερα

ZA4881. Flash Eurobarometer 241 (Information society as seen by EU citizens) Country Specific Questionnaire Greece

ZA4881. Flash Eurobarometer 241 (Information society as seen by EU citizens) Country Specific Questionnaire Greece ZA4881 Flash Eurobarometer 241 (Information society as seen by EU citizens) Country Specific Questionnaire Greece FLASH 241 INFORMATION SOCIETY Q1. Θα διαβάσω μια λίστα με ασχολίες ελεύθερου χρόνου. Πόσο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti Οδηγός εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ενότητα κατάρτισης για γονείς και

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Ο κωδικός 1 θα χρησιµοποιηθεί σε περίπτωση που ο ερευνόµενος µπορεί να επιλέξει ελεύθερα την ώρα προσέλευσης και αναχώρησης στην εργασία του.

Ο κωδικός 1 θα χρησιµοποιηθεί σε περίπτωση που ο ερευνόµενος µπορεί να επιλέξει ελεύθερα την ώρα προσέλευσης και αναχώρησης στην εργασία του. Το ad hoc ερωτηµατολόγιο του έτους 2010 για το συνδυασµό της οικογενειακής ζωής και της εργασίας έχει τρεις βασικούς στόχους: Να εξετάσει κατά πόσο τα άτοµα που έχουν µικρά παιδιά ή φροντίζουν εξαρτώµενους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 1. Γονείς δημογραφικά στοιχεία, φύλο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ψυχολογικοί παράγοντες (συστολή, αρν. εμπειρίες, αδεξιότητα) προσδοκίες, στάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι

Διαβάστε περισσότερα

5. Πακέτα Φροντίδας στο Σπίτι

5. Πακέτα Φροντίδας στο Σπίτι 5. Πακέτα Φροντίδας στο Σπίτι Αν θέλετε να μείνετε στο σπίτι σας καθώς γερνάτε, αλλά χρειάζεστε κάποια βοήθεια με δουλειές όπως καθάρισμα και προετοιμασία γευμάτων, ή με τη μεταφορά, έτσι ώστε να μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

Δίνουμε Αξία σε Όλες τις Γλώσσες για την Πρόοδο στην Ευρώπη

Δίνουμε Αξία σε Όλες τις Γλώσσες για την Πρόοδο στην Ευρώπη Τίτλος: Διάρκεια: Δίνουμε Αξία σε Όλες τις Γλώσσες για την Πρόοδο στην Ευρώπη www.valuemultilingualism.org Το πορτρέτο μου 2 διδακτικές ώρες Στόχοι: Στοχαστική ανάλυση των χαρακτηριστικών προσωπικότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ

Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ Ενότητα 3 ΟΔΗΓΌΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΉ Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti ΙΤΑΛΊΑ Το Έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας

Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου 2014 Περιεχόμενα: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κεφάλαιο πρώτο: 1.1. Η αντιπροσώπευση των φύλων στην πολιτική ζωή της Κύπρου 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Σημερινή ημερομηνία Παρακαλείσθε όπως συμπληρώσετε. Αριθμός ερωτηματολογίου Συμπληρώνεται από το σχολείο. Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015

Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015 Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015 Μαρίνα Παγιάτσου, Λειτουργός ΕΠΝΚΑ Το θέμα είναι: «Τα ζητήματα που εντοπίζονται στην κυπριακή καθημερινότητα

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Αριθμός Απόφασης 36/2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Αριθμός Απόφασης 36/2015 ΑΝΑΡΤΗΤΕO ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Αριθμός Απόφασης 36/2015 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό 11/18-11-2015 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το μυστήριο της ανάγνωσης

Το μυστήριο της ανάγνωσης Βενετία Αποστολίδου Το μυστήριο της ανάγνωσης Γιατί κάποιοι διαβάζουν και κάποιοι όχι; Είναι σημαντική η ανάγνωση; Γιατί μας αρέσει η ανάγνωση; Τι είναι η φιλαναγνωσία; Τα σημερινά παιδιά διαβάζουν; Η

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Εργαστήριο με θέμα «Παιδική φτώχεια και ευημερία : 'Έμφαση στην κατάσταση των παιδιών μεταναστών στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση» 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ Παράρτημα Ι Εργαλείο 1: Γνωριμία - Διερεύνηση προσωπικών θεωριών 1. Τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να πετύχω στην τάξη μου είναι: Α. Β. Γ. Δ. 2. Είμαι ευχαριστημένος/η από τη δουλειά μου όταν: Α. Β.

Διαβάστε περισσότερα

The Jobbies. 14ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Project Β τριμήνου «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα. Βάκουλης Παναγιώτης.

The Jobbies. 14ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Project Β τριμήνου «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα. Βάκουλης Παναγιώτης. The Jobbies 1ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Project Β τριμήνου 2013-201 «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα Βάκουλης Παναγιώτης Δοξάκης Δημήτρης Δρούγκας Στάθης Καρβουνίδης Χάρης Η επιρροή που ασκούν οι

Διαβάστε περισσότερα

8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων

8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων 8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων Τάξη: Α Τμήμα: Α1 Ομάδα - Βασίλης Κατσιδήμας - Νίκος Βγενόπουλος - Σωκράτης Ηλιόπουλος - Διονύσης

Διαβάστε περισσότερα

Το φύλο στην εκπαίδευση. Μια περιήγηση στα σημαντικά ζητήματα έρευνας, εφαρμογής και εκπαιδευτικών πρακτικών

Το φύλο στην εκπαίδευση. Μια περιήγηση στα σημαντικά ζητήματα έρευνας, εφαρμογής και εκπαιδευτικών πρακτικών Το φύλο στην εκπαίδευση Μια περιήγηση στα σημαντικά ζητήματα έρευνας, εφαρμογής και εκπαιδευτικών πρακτικών Τα θέματα-άξονες της σχέσης φύλο και εκπαίδευση Η πρόσβαση και η συμμετοχή των δύο φύλων στην

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άδειες Χρήσης Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής Θεοδωράκης Γιάννης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Προάσπιση και αλλαγή

Προάσπιση και αλλαγή Προάσπιση και αλλαγή Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για την έννοια της προάσπισης εντοπίζοντας ένα πρόβλημα που επηρεάζει την κοινότητά τους και σκεπτόμενοι δύο αλλαγές που θα ήθελαν να δουν να πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΥΛΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΥΛΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΥΛΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Γιώργος Κρητικίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Τιτάνια 4 Ιουλίου 2016 Πιλοτική εφαρμογή ενός Οδηγού

Διαβάστε περισσότερα

Δημητρίου Γεώργιος. Αναφορά Απασχολησιμότητας. Απρίλιος, 2013. Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7

Δημητρίου Γεώργιος. Αναφορά Απασχολησιμότητας. Απρίλιος, 2013. Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7 Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Αναφορά Απασχολησιμότητας Αναφορά Απασχολησιμότητας Δημητρίου Γεώργιος Απρίλιος, 2013 Σελίδα 1 / 7 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Προφίλ Απασχολησιμότητας... 3 Πώς να διαβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018) mathdebate.eu Σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματική διδασκαλία στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας

Δειγματική διδασκαλία στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας Δειγματική διδασκαλία στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας Β Λυκείου Καθηγήτρια: Καζέλα Αργυρώ Σχολείο: Λύκειο Αγίας Φυλάξεως 27/2/2018 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ενότητα ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ (Άνεργοι)

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ (Άνεργοι) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΤΟΠΣΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» Ταχ. Διευθ.: Χίου & Σαντορίνης 4, 26334, Πάτρα Τηλ.: 2610.226652, Fax: 2610.226653, E-mail: practker@otenet.gr ΕΣΠΑ 2007 2013, Ε.Π. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Δράση:

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ. Funded by the European Union s Rights, Equality and Citizenship Programme ( )

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ. Funded by the European Union s Rights, Equality and Citizenship Programme ( ) ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Σύνθεση δομής 3 Δομές Φιλοξενίας σε Αθήνα, Σάμο και Χίο. Αθήνα: χωρητικότητα 14 παιδιά. Ηλικία: 0 12 ετών. Αρρένων, ωστόσο, φιλοξενούνται και

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Βάλτε αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020 Υπάρχουν 80 περίπου εκατομμύρια πολίτες με αναπηρίες στην ΕΕ, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΗΣ ΑΞΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΗΣ ΑΞΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΗΣ ΑΞΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Ζήτημα Δικαιοσύνης ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΗΣ ΑΞΙΑΣ Σε τί συνίσταται ο Νόμος περί ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας; Ο Νόμος περί

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Διδακτικής Εννοιών της Φυσικής για την Προσχολική Ηλικία

Ειδικά Θέματα Διδακτικής Εννοιών της Φυσικής για την Προσχολική Ηλικία Ειδικά Θέματα Διδακτικής Εννοιών της Φυσικής για την Προσχολική Ηλικία Ενότητα 2η: Το φύλο στην εκπαίδευση Κώστας Ραβάνης Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

PHOTOVOICE. Κλειώ Κούτρα

PHOTOVOICE. Κλειώ Κούτρα PHOTOVOICE Κλειώ Κούτρα PHOTOVOICE ΤΙ ΕΙΝΑΙ PHOTOVOICE; ΓΙΑΤΊ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΕΤΕ; ΠΟΙΟΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΕΙ; ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ; ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΕΤΕ PHOTOVOICE

Διαβάστε περισσότερα

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση»

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» INFO KIT Μέρος 2 Μάης 2011 1. Η ΕΕΥ ως εμπειρία μάθησης Η συμμετοχή ως εθελοντής ΕΕΥ είναι μια πολύτιμη προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική εμπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

Η καμπάνια του ΟΗΕ HeforShe - Ένα κίνημα αλληλεγγύης ανδρών και γυναικών για την ισότητα των φύλων

Η καμπάνια του ΟΗΕ HeforShe - Ένα κίνημα αλληλεγγύης ανδρών και γυναικών για την ισότητα των φύλων Η καμπάνια του ΟΗΕ HeforShe - Ένα κίνημα αλληλεγγύης ανδρών και γυναικών για την ισότητα των φύλων Μελίνα Δασκαλάκη, Δικηγόρος, Δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Καλημέρα σας, Καλοσωρίζω όλους και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 EUFAMI ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 Επιμέλεια Πανελ. Συλ. Οικογ. για την Ψυχική Ύγεία ΣΟΨΥ 1 1 Σκοποί της έρευνας To 2008, η EUFAMI έκανε μια έρευνα σε 11 Ευρωπαϊκές χώρες, για να αξιολογήσει:

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών;

Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών; Τι είναι η Πυραμίδα των συμπεριφορών; Είναι μια κλίμακα 3 σημείων, η οποία βοηθάει το παιδί να κατανοήσει καλύτερα την συμπεριφορά του. Αποτελεί ένα οπτικό εργαλείο διάκρισης της κοινωνικής του συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ. Στους οικογενειακούς λόγους περιλαµβάνεται και η φροντίδα παιδιών ή άλλων εξαρτώµενων µελών της οικογένειας.

Ο ΗΓΙΕΣ. Στους οικογενειακούς λόγους περιλαµβάνεται και η φροντίδα παιδιών ή άλλων εξαρτώµενων µελών της οικογένειας. Ο ΗΓΙΕΣ Το πρώτο ερώτηµα (Ερώτηµα 83) λειτουργεί σαν «φίλτρο» για να ξεχωρίσουµε τους εργαζόµενους και µπορούµε να το συµπληρώσουµε βάσει των απαντήσεων στο κυρίως ερωτηµατολόγιο. Αν ο ερευνόµενος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε 2016-2017 Ονοματεπώνυμο: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΣΙΑ Τίτλος Εργασίας Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Σχολείο του πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο 1. Ανοιχτό Αναλυτικό Πρόγραμμα με αντίστροφο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση για Όλους Εργαστήριο

Εκπαίδευση για Όλους Εργαστήριο Εκπαίδευση για Όλους Εργαστήριο Αυτό το εκπαιδευτικό εργαστήριο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν γνώσεις και απόψεις σε σχέση με την Εκπαίδευση για Όλους μέσω της υπόδυσης ρόλων. ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μελέτη με θέμα: Διερεύνηση του βαθμού ανάπτυξης εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην καθημερινή χρήση του διαδικτύου Ερωτηματολόγιο 1. Πόσο καιρό

Διαβάστε περισσότερα

«Ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής στο πλαίσιο της αλλαγής στην οικογένεια και στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα (ΕΟΧ GR07/3939)»

«Ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής στο πλαίσιο της αλλαγής στην οικογένεια και στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα (ΕΟΧ GR07/3939)» «Ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής στο πλαίσιο της αλλαγής στην οικογένεια και στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα (ΕΟΧ GR07/3939)» Ακαδημαϊκή Έρευνα στους Τομείς Προτεραιότητας/GR07 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φορείς

Διαβάστε περισσότερα

B1. Μεθοδολογική εισαγωγή: πως θα υλοποιήσουμε την εκπαίδευση των γυναικών θυμάτων συντροφικής βίας στο πλαίσιο του We Go

B1. Μεθοδολογική εισαγωγή: πως θα υλοποιήσουμε την εκπαίδευση των γυναικών θυμάτων συντροφικής βίας στο πλαίσιο του We Go B1. Μεθοδολογική εισαγωγή: πως θα υλοποιήσουμε την εκπαίδευση των γυναικών θυμάτων συντροφικής βίας στο πλαίσιο του We Go Η προτεινόμενη κατάρτιση των επιζώντων IPV γυναικών είναι δομημένη με βάση τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι ομάδας. Σωστή οργάνωση Καλή συνεργασία Επιμέλεια Συγκέντρωση υλικού Επιτυχία της εργασίας Καλύτερη γνωριμία με τους συμμαθητές μας

Στόχοι ομάδας. Σωστή οργάνωση Καλή συνεργασία Επιμέλεια Συγκέντρωση υλικού Επιτυχία της εργασίας Καλύτερη γνωριμία με τους συμμαθητές μας PROJECT ΟΜΑΔΑ 2 Στόχοι ομάδας Σωστή οργάνωση Καλή συνεργασία Επιμέλεια Συγκέντρωση υλικού Επιτυχία της εργασίας Καλύτερη γνωριμία με τους συμμαθητές μας Σκοπός της ομάδας Με την εργασία αυτή θέλουμε να

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Συμπληρωματικό ερωτηματολόγιο Β Πράσινο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ F-2-F Β (4 ος Γύρος 2008) Οδηγ. Προς ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΤΗ: AN ΤO ΕΡΩΤΩΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΑΣ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗΝ GF1. ΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έρευνας Εθνικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» για τον αντίκτυπο του Προγράμματος στην Κύπρο

Αποτελέσματα Έρευνας Εθνικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» για τον αντίκτυπο του Προγράμματος στην Κύπρο Αποτελέσματα Έρευνας Εθνικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» για τον αντίκτυπο του Προγράμματος στην Κύπρο Η έρευνα αυτή διεξήχθη από την Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Εκπαιδευτικού. Έργα: Διερεύνηση Εισαγωγή. Παρουσιάζοντας αυτή την υπό-ενότητα. Αφιερώστε περίπου 2 ώρες

Oδηγός Εκπαιδευτικού. Έργα: Διερεύνηση Εισαγωγή. Παρουσιάζοντας αυτή την υπό-ενότητα. Αφιερώστε περίπου 2 ώρες : Διερεύνηση Εισαγωγή Αυτή η υπό-ενότητα είναι προαιρετική: ίνει στους συμμετέχοντες μια επιπλέον ευκαιρία να εργαστούν λεπτομερώς σε ένα έργο μοντελοποίησης. Υποθέτουμε ότι οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0547/1. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0547/1. Τροπολογία 26.11.2018 B8-0547/1 1 Αιτιολογική σκέψη Η Η. λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα λιτότητας επηρεάζουν αρνητικά τις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρίες εν γένει, με αποτέλεσμα πολλαπλές διακρίσεις Η. λαμβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Διακήρυξη των Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών Συμμετέχω Διαμορφώνω Συμμετέχω Έχω ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Η συμβολή της οικογένειας στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι μεγάλη και διαχρονική. Η μορφή και το περιεχόμενο, όμως, αυτής της συμβολής

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τους κατοίκους των Τρικάλων σχετικά με την έρευνα μετακινήσεων

Οδηγίες για τους κατοίκους των Τρικάλων σχετικά με την έρευνα μετακινήσεων Οδηγίες για τους κατοίκους των Τρικάλων σχετικά με την έρευνα μετακινήσεων 1 1. Γενικά Χαρακτηριστικά Έρευνας Ο Δήμος Τρικκαίων στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας διενεργεί έρευνα απογραφής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Ανθρώπινα δικαιώµατα Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Περισσότερο από 100 εκατοµµύρια παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια, δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο. 44 εκατοµµύρια από αυτά ζουν στην Αφρική, 32 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση

Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση Κωδικός μαθήματος: ΚΕΠ 302 Διδάσκων: Δημήτρης Θ. Ζάχος Πιστωτικές μονάδες: 10 Χρόνος και τόπος διεξαγωγής: Τετάρτη 6-9 αίθουσα 907 Εισαγωγικά Η επιτυχής συμμετοχή σ ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΥΠΟΕΡΓΟ 1: «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΑΠΛΕΣ Ή ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Οι διακρίσεις συνδέονται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές ανισότητες και οικονομική κρίση: από τα ερευνητικά δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης των εκπαιδευτικών

Κοινωνικές ανισότητες και οικονομική κρίση: από τα ερευνητικά δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης των εκπαιδευτικών Κοινωνικές ανισότητες και οικονομική κρίση: από τα ερευνητικά δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης των εκπαιδευτικών Ερευνητική ομάδα Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου : Αλεξάνδρα Ανδρούσου,

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Ορισμός του παιδιού Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Άρθρο 1 Απαγόρευση διακρίσεων Κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, άποψης, χώρας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Εμμανουήλ Μπενάκη 71Α, Αθήνα 10681 τηλ: 210-3327768 - Fax: 210-3327714 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ-ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΟΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Επίλυση προβλήματος Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα