Παροτρύνουν τα Μ.Μ.Ε. την βία; - Το αρχείο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παροτρύνουν τα Μ.Μ.Ε. την βία; - Το αρχείο"

Transcript

1 Προαγωγική σχολική ασφάλεια: Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στα σχολεία. Έγινε στα πλαίσια των προγραµµάτων Socrates, Comenius 2.1 που συγχρηµατοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παροτρύνουν τα Μ.Μ.Ε. την βία; - Το αρχείο Πηγή: Teachers training and Resource Centre,Spain, in corporation with Regional Education Authority, Spain Νοµική ευθύνη Ο συντάκτης αυτού του άρθρου είναι υπεύθυνος για το περιεχόµενό του. Αυτή η εξάρτυση σχολικής ασφάλειας είναι ένα πακέτο που µπορούµε να προσφεύγουµε. Παρέχει διάφορα εργαλεία και παραδείγµατα για "καλύτερη πρακτική", που προσφέρονται από τους συνεργάτες. Τα εργαλεία και τα παραδείγµατα εφαρµόζονται στις τοπικές συνθήκες και το νοµικό πλαίσιο της χώρας προέλευσης. Ο καθένας είναι ελεύθερος να τα τροποποιήσει σύµφωνα µε τις τοπικές ανάγκες και τις απαιτήσεις. Τα εργαλεία µπορούν να εκφορτωθούν ως αρχεία PDF ή διαφάνειες PowerPoint και να εκτυπωθούν. Επιτρέπεται να χρησιµοποιηθούν και να αντιγραφούν σε οποιοδήποτε αριθµό εάν αυτή η σελίδα είναι τυπωµένη σε κάθε αντίγραφο. Πνευµατικά δικαιώµατα :Προαγωγική σχολική ασφάλεια. ιατηρεί τα πνευµατικά δικαιώµατα. Επιτρέπεται η χρήσης. Αν αναπαράγεται η πρώτη σελίδα, περιλαµβανοµένης της σηµείωσης νοµικής ευθύνης, πρέπει να εκτυπώνεται σε κάθε αντίγραφο.

2 Προαγωγική σχολική ασφάλεια Συνάντηση στο Βόλο (Ελλάδα) Στις26 έως 30 Μαρτίου, 2003

3 Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΟΤΑΝ ΟΥΛΕΥΤΕ ΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙ ΕΣ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΑΣ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΩΝ Ό Οταν εργάζεστε µε εφηµερίδες στην τάξη, είναι απαραίτητο να υπάρχει µια βιβλιοθήκη εφηµερίδων έτσι ώστε µπορείτε να έχετε ποικίλο γραπτό και φωτογραφικό υλικό µε διαφορετικό περιεχόµενο. Ίσως δεν βρίσκετε το θέµα, τις ειδήσεις ή τη φωτογραφία που θέλετε να αναπτύξετε στην εφηµερίδα της ηµέρας, εποµένως χρειάζεστε τη βιβλιοθήκη. η

4 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Έχει πολλά πλεονεκτήµατα: εν είναι πολυδάπανη Βοηθάει τους µαθητές να βρουν πληροφορίες για συγκεκριµένα θέµατα. Μας βοηθά στην περιγραφή των γεγονότων και πληροφοριών που προσφέρονται από άλλες πηγές. Παρακινεί τους απρόθυµους µαθητές στην παραδοσιακή σχολική εργασία. Μας δίνει την δυνατότητα να εργαστούµε µε το απαιτούµενο υλικό στην εφηµερίδα οποιαδήποτε στιγµή.

5 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Σχηµατίστε τις οµάδες εργασίας (2 ή 3 µαθητές). Κάθε µαθητής πρέπει να αναλάβει εβδοµαδιαίως µια εφηµερίδα ή ένα συµπλήρωµα της. Εργαστείτε τουλάχιστον µια µέρα την εβδοµάδα µε την εφηµερίδα. Κάθε οµάδα επιλέγει 3-4 ειδήσεις µε τη βοήθεια του δάσκαλου. ιαβάζουν και βάζουν τις ειδήσεις στις σελίδες κάνοντας µια απλή και σύντοµη περίληψη(η περίληψη πρέπει να περιέχει τις έξι ερωτήσεις). Βάζουν την ηµεροµηνία στις ειδήσεις. Επιλέγουν τις ειδήσεις µε στόχο να γίνει µια µονογραφία.

6 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Κατά τη διάρκεια µερικών ηµερών ή µιας εβδοµάδας, οι ειδήσεις που επιλέξαµε τοποθετούνται και τακτοποιούνται σύµφωνα µε το θέµα ή την ηµεροµηνία στους πίνακες ανακοινώσεων. Πρέπει να αφιερωθεί µια περίοδος για να σχολιαστούν και να αναλυθούν οι ειδήσεις (εργαστήριο πληροφοριών) για να επιλέξουµε τις πιο σχετικές και ενδιαφέρουσες. Κατά διάρκεια µιας µεγάλης περιόδου (ένα εξάµηνο) οι µαθητές µπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν την εργασία τους µε µια από αυτές τις ειδήσεις.

7 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Η βιβλιοθήκη µπορεί να είναι ένα κιβώτιο από χαρτόνι (µπορείτε να τα βρείτε στις βιβλιοθήκες) όπου βάζετε ένα ορισµένο χρώµα, έναν αριθµό ή ένα όνοµα για αναγνωρίζετε το γενικό περιεχόµενο για το κάθε θέµα ή τοµέα.(π.χ Φυσική Επιστήµη-πράσινο χρώµα). Το κάθε χαρτόνι µπορεί να περιέχει διαφορετικά αρχεία ( µπορείτε να τα φτιάξετε µε χρωµατιστές κάρτες) Το συλλεχθέν υλικό που έχει γραφεί µπορεί να τοποθετηθεί σύµφωνα µε το ανάλογο περιεχόµενο. Κάθε φύλλο έχει ένα πίνακα

8 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1.ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤ.ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ. 1.1.Βιολογία. 1.2 Γεωλογία. 1.3 Βοτανική. 1.4 Αστρονοµία. 1.5 Οικολογία. 1.6 Υγεία.

9 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤ. ΚΑΦΕ ΧΡΩΜΑ 2.1 Γεωγραφία. 2.2 Ιστορία. 2.3 Κοινωνιολογία. 2.4 Ισπανία. 2.5 Ευρώπη. 2. Άλλα περιεχόµενα.

10 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 3.-ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΧΡΩΜΑ. 3.1 Λεξιλόγιο. 3.2 Συντακτικό. 3.3 Μορφολογία. 3.4 Ορθογραφία. 3.5 Λογοτεχνία. 3.6 Βιογραφία.

11 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 4.-ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ. ΚΟΚΚΙΝΟ 4.1 Φωτογραφία άσκαλοι Γραφικά. 4.4.Λέξεις,συλλαβές, φράσεις Μαθηµατικά Ανέκδοτα.

12 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 5.-ΗΘΗΚΗ. ΡΟΣ ΧΡΩΜΑ. 5.1 Σεξ. 5.2 Παρακολούθηση των ειδήσεων Εκπαίδευση γονέων. 5.4 Παιδική ηλικία και εφηβεία. 5.5 Περιβαλλοντολογική εκπαιδ. 5.6 Σύνταγµα.

13 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 6.-ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.ΑΣΠΡΟ ΧΡΩΜΑ. 6.1 ηµοσιότητα-τηλεόραση. 6.2 Αθλητικά. 6.3 Παραδόσεις. 6.4 Γαστρονοµία. 6.5 Ελεύθερος χρόνος. 6.6 Υπαίθρια ταξίδια.

14 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΗΟΡΓΑΝΩΣΗΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 7.ΜΑΘΗΜΑΤΙ- ΚΑ. ΚΙΤΡΙΝΟ 8. ΕΙ ΗΣΕΙΣ ΠΟΡΦΥΡΟ ΧΡΏΜΑ 7.1Αριθµητική 8.1Θέµα για µελέτη 7.2 Γεωµετρία 8.2 ιδακτική βοήθεια 7.3 Γραφικά 8.3 Σχολική εφηµερίδα 9. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ 9.1Κάρτες φακέλων 9.2 Μονογραφία 9.3 Γράφοντας από κοινού

15 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η βιβλιοθήκη εφηµερίδας είναι µια πολύ σπουδαία πηγή να την χρησιµοποιούµε στην τάξη. Η χρήσης της επιτρέπει: Να χρησιµοποιούµε κείµενα από την εφηµερίδα που δεν είναι επίκαιρα. Την βοήθεια και καθοδήγηση των µαθητών που ψάχνουν πληροφορίες ή την τεκµηρίωση τους σε συγκεκριµένα θέµατα

16 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ Στο σχολείο πρέπει να έχουµε πρόσβαση σ ένα Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, γιατί καθιστά ευκολότερη την εύρεση ενός άρθρου από τη Βιβλιοθήκη Εφηµερίδας. Για το σκοπό αυτό χρησιµοποιούµε ένα ηλεκτρονικό αρχείο (Παράδειγµα: Claris File Maker). Το ηλεκτρονικό αρχείο περιέχει δύο στοιχεία: Τοµείς: Αυτή είναι υποστήριξη (πληροφοριακών) στοιχείων (κείµενο, αριθµός )µε µια αναφορά στο θέµα.έχουµε έξι τοµείς στο ηλεκτρονικό µας αρχείο. Κατάλογοι: Τα θέµατα έχουν τα δικά τους γνωρίσµατα (Κάθε άρθρο που επιλέξαµε θα είναι στο δικό του κατάλογο).

17 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ Χώρος: Φάκελος: 1. Επιστήµες, 2.Κοιν. Επιστήµες, 3.Γλώσσα και Λογοτεχνία. Υποκατάλογος: 1.1 Βιολογία; 1.2 Γεωλογία..., 5.1 Εκπαιδ. l. Χρώµα: (πράσινο,καφέ, γαλάζιο...) Εφηµερίδες: El País, El Mundo, ABC, La Razón... Ηµερ: Ηµεροµηνία έκδοσης. Τίτλος: Επιλογή διαφόρων θεµάτων.

18 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ Το ηλεκτρονικό αρχείο πρέπει να είναι ένα αρχείο όπου µπορείτε να αποθηκεύετε και να οργανώνετε όλα τα είδη δηµοσιογραφικών άρθρων και αυτό σας δίνει την δυνατότητα: Να εντοπίζετε εύκολα οποιοδήποτε άρθρο στη Βιβλιοθήκη της Εφηµερίδας το οποίο υπάρχει σ ένα ή δύο τοµείς:φάκελος και εφηµερίδα. Να οργανώνετε τα δηµοσιογραφικά άρθρα ακολουθώντας τον ένα τοµέα.

19 Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΟΤΑΝ ΟΥΛΕΥΕΤΕ ΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙ ΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΑΣ: Η ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ. ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ: Να παρακολουθήσετε κατά τη διάρκεια µιας περιόδου (µήνας, εξάµηνο, σειρά µαθηµάτων κ.λπ...) ένα επίκαιρο θέµα στην εφηµερίδα. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ: Για να αναπτύξετε µια µονογραφία πρέπει να συλλέξετε και να αρχειοθετήσετε τις ειδήσεις και εάν έχετε το χρόνο, οργανώστε τις ειδήσεις στο πλαίσιο του επιλεγµένου θέµατος της ηµέρας και της εφηµερίδας

20 Η ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ Παιδιά που υποφέρουν από τη βία Ξενοφοβία Προβλήµατα του τρίτου κόσµου 1Η Οργάνωση Βιβλιοθήκης Εφηµερίδας ΗΗ τεχνική να γράφουµε από κοινού ΗΗ ηµοσιότητα ΤΤα προβλήµατα των εφήβων Φ1.Μαθηµατα για την 2. Γονείς Π3. Περιβαλλοντική εκπαίδευσης 4.Παραδόσεις 11. Τα ανθρώπινα δικαιώµατα q 2. Το σύνταγµα q 3. Η σεξουαλικότητα q 4. Εκπαίδευση στα έργα υποδοµής

21 Η ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ(2) ΕΛΤΙΟ ΦΑΚΕΛΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΙ ΗΣΕΩΝ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ... ΕΦΗΜΕΡΙ Α... ΗΜΕΡ... ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙ ΗΣΕΩΝ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΤΙ ΠΟΤΕ ΠΟΥ ΠΩΣ ΓΙΑΤΙ

22 Η ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ α.-αποκωδικοποίηση των λέξεων και φράσεων: Υπάρχουν πολλές άγνωστες λέξεις αλλά δεν πρέπει να σας τροµάζει, οι εφηµερίδες είναι γραµµένες για λίγους ανθρώπους.

23 Η ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ β.- Ο έλεγχος των 6 ερωτήσεων: -Να τις δείτε από την ανάποδη όψη της πυραµίδας. -Κρίσιµη φάσης: Να απαντήσετε µε τις σωστές λέξεις και τα σωστά κριτήρια.

24 Η ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ γ.- Ψάχνοντας τα πρακτικά: Είναι µια παγίδα για τους αµόρφωτους και αρχάριους όταν δουλεύουν µε την εφηµερίδα.

25 Η ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ δ.- Για να θυµάστε την προηγούµενη γνώση:- Κοιτάξτε στο φάκελο για να βρείτε τις ειδήσεις. -Η επαρκής προσφυγή στη γνώση είναι µέθοδος εκπαίδευσης.

26 Η ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ε.- ιπλές κρίσεις: - Των γεγονότων: Ποιος κερδίζει ή ποιος χάνει; - Για τις ειδήσεις: Να χωριστεί το περιεχόµενο για να βρεθεί η έννοια της φράσης.

27 Η ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ Περίληψη: 1.Λεξιλόγιο 2.Προηγούµενα 3.Συνέπειες 4. Βασικές Συνέπειες 5. Συµπέρασµα γράφοντας από κοινού

28 Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΌ ΚΟΙΝΟΥ: Έχει τη βάση της στο σχολείο Barbian. Σηµαίνει ότι το γραπτό κείµενο είναι βασισµένο στις αντιδράσεις όλων των µαθητών. Το οργανώνετε σε παραγράφους,συµπληρώνετε την µια µετά την άλλη, καθώς προχωράτε την εργασία σας. Πρώτα γράφετε τις ιδέες των µαθητών στον πίνακα και στο τέλος ταξινοµείτε τις ιδέες σε διαφορετικούς τοµείς. Είναι αναγκαία άσκησης για να ολοκληρωθεί η µονογραφία.

Ερωτηµατολόγιο για τη σχολική ασφάλεια

Ερωτηµατολόγιο για τη σχολική ασφάλεια Ερωτηµατολόγιο για τη σχολική ασφάλεια Πηγή: Skånes Turismgymnasium, Sweden Νοµική ευθύνη Ο συντάκτης αυτού του άρθρου είναι υπεύθυνος για το περιεχόµενό του. Αυτή η εξάρτυση σχολικής ασφάλειας είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή... 3. Τι είναι το etwinning;... 4. Συμμετοχή στην κοινότητα etwinning... 5. Η Πύλη etwinning: Χρήσιμοποιώντας τα εργαλείων...

Εισαγωγή... 3. Τι είναι το etwinning;... 4. Συμμετοχή στην κοινότητα etwinning... 5. Η Πύλη etwinning: Χρήσιμοποιώντας τα εργαλείων... ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή... 3 Τι είναι το etwinning;... 4 Συμμετοχή στην κοινότητα etwinning... 5 Η Πύλη etwinning: Χρήσιμοποιώντας τα εργαλείων...8 Λάβετε μέρος σε ένα έργο etwinning...22

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας µε το etwinning. Ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς

Μαθαίνοντας µε το etwinning. Ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς Μαθαίνοντας µε το etwinning Ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς Published in April 2007 by: Central Support Service for etwinning European Schoolnet Rue de Trèves 61 B-1040 Brussels Belgium Layout: Hofi Studio

Διαβάστε περισσότερα

Teachers ICT Competences a Way to Effective Learning for Children with Hearing Difficulties

Teachers ICT Competences a Way to Effective Learning for Children with Hearing Difficulties Teachers ICT Competences a Way to Effective Learning for Children with Hearing Difficulties Some Hints Daži ieteikumi Několik tipů Βιβλίο Συμβουλών Overvejelser ved anvendelse Agreement n. 129341-CP-1-2006-1-LV-COMENIUS-C21

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

125 Γενικό Μέρος Ενότητα 3.6.1 ιδάσκοντας µε τη βοήθεια επεξεργαστή κειµένου 1. Εισαγωγή Στο παρόν κεφάλαιο περιγράφονται «καλές πρακτικές» που µπορούν να εφαρµοστούν στη χρήση επεξεργαστή κειµένου για

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για εκπαιδευόµενους Ο Ο ΗΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ L-PACK 1

Οδηγός για εκπαιδευόµενους Ο Ο ΗΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ L-PACK 1 Ο Ο ΗΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ L-PACK 1 0. Παρουσίαση του οδηγού Ο παρών οδηγός χρήσης του µαθήµατος ελληνικής γλώσσας για ενήλικες αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράµµατος L-Pack το οποίο συντονίζει η ASEV (Agenzia

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Γλώσσα, επικοινωνία και εκπαίδευση κωφών μαθητών... 3 Οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση του κωφού

Διαβάστε περισσότερα

The Knowledge Volunteers

The Knowledge Volunteers The Knowledge Volunteers Guidelines for Grandparents Fondazione Mondo Digitale www.mondodigitale.org THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS PROJECT - GUIDELINES FOR GRANDPARENTS THE KNOWLEDGE VOLUNTEERS Grant agreement

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για εκπαιδευτές

Οδηγός για εκπαιδευτές 0. Παρουσίαση του οδηγού Ο παρών οδηγός χρήσης του µαθήµατος ελληνικής γλώσσας για ενήλικες αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράµµατος L-Pack το οποίο συντονίζει η ASEV (Agenzia per lo Sviluppo Empolese

Διαβάστε περισσότερα

: « . 203324 . 203333 : 2004-2005

: «   . 203324 . 203333  : 2004-2005 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Π.Τ..Ε. ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ: «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ» ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σελίδα 1 από 16 Πίνακας Περιεχοµένων 1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΣΤ. Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στον Κόσμο με Νόημα»

Ε ΣΤ. Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στον Κόσμο με Νόημα» Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στον Κόσμο με Νόημα» 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Γλώσσα, επικοινωνία και εκπαίδευση κωφών μαθητών... 4 Οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση του κωφού παιδιού... 10 Αναλυτικό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008- KA2-KA2MP το έργο έχει χρηµατοδοτηθεί µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών για Κωφούς και Βαρήκοους

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ορίσατε στο IC της ΑΘΗΝΑΣ

Καλώς ορίσατε στο IC της ΑΘΗΝΑΣ Καλώς ορίσατε στο IC της ΑΘΗΝΑΣ I.- ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Τι είναι το Instituto Cervantes. Το Instituto Cervantes της Αθήνας 2 2. Υπεύθυνοι για την εξυπηρέτηση κοινού 3 3. Τι περιλαµβάνει η εγγραφή στο Instituto

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στο Τµήµα Πληροφορικής & Επικοινωνιών του Τ.Ε.Ι. Σερρών 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η πτυχιακή εργασία αποτελεί υποχρεωτικό µάθηµα του προγράµµατος σπουδών του Τµήµατος Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

5. Ο ΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Ο Καθηγητής (Οµότιµος σήµερα) Ι. Ζέρβας είναι ο βασικός συντάκτης αυτού του Κεφαλαίου.

5. Ο ΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Ο Καθηγητής (Οµότιµος σήµερα) Ι. Ζέρβας είναι ο βασικός συντάκτης αυτού του Κεφαλαίου. 5. Ο ΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Ο Καθηγητής (Οµότιµος σήµερα) Ι. Ζέρβας είναι ο βασικός συντάκτης αυτού του Κεφαλαίου. 5.1 ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η πτυχιακή εργασία αποτελεί την πλέον σηµαντική εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII Moodle Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: Γνωρίσει τα βασικά εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου στο Moodle Κατανοήσει τη δομή ενός μαθήματος στο Moodle Δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ-ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ-ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ-ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της ΣΤΥΛΙΑΝΗΣ Γ. ΚΑΛΑΪΤΖΙ ΟΥ Επιβλέπων : Τζήµας ηµήτριος Επιστηµονικός Συνεργάτης

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων:

Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: ..υποστήριξη για νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες, στην εκπαίδευση άνω των 16 ετών... Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: Προβλήματα Όρασης 75% funded by Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4 Πνευματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρεις το υλικό που χρειάζεται για να εργαστείς µε τις διάφορες ενότητες όπως σχεδιάστηκαν να παρουσιαστούν. Είσαι ελεύθερος να προσθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ. Οδηγός χρήσης σπουδαστών για την πλατφόρµα ηλεκτρονικής µάθησης elearning.teiser.gr

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ. Οδηγός χρήσης σπουδαστών για την πλατφόρµα ηλεκτρονικής µάθησης elearning.teiser.gr ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ για την πλατφόρµα ηλεκτρονικής µάθησης elearning.teiser.gr ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Πράξη 2.2.2.α. «Προπτυχιακά Προγράµµατα Σπουδών» Κεντρική Υποστήριξη H πλατφόρµα ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Πτολεμαίων 29Α, 6 ος όροφος, 54630 Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

που συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο

που συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση / Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο ΥΠΟΕΡΓΟ 4 ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2 ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ. Παραδοτέο 4.2.3α: Οµογενοποιηµένο επιµορφωτικό υλικό για την επιµόρφωση των εκπαιδευτικών, µέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ιγγελίδης Ν., ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ιγγελίδης Ν., ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ιγγελίδης Ν., ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Πίνακας Περιεχοµένων Εισαγωγή...2 Α. Τεχνικές αξιολόγησης στην αίθουσα και παραδείγµατα...3 1.

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων:

Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: ..υποστήριξη για νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες, στην εκπαίδευση άνω των 16 ετών... Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: Μαθησιακές υσκολίες 75% funded by Περιεχόμενα Εισαγωγή... 5

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ορίσατε στο IC της ΑΘΗΝΑΣ

Καλώς ορίσατε στο IC της ΑΘΗΝΑΣ Καλώς ορίσατε στο IC της ΑΘΗΝΑΣ I.- ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Τι είναι το Instituto Cervantes. Το Instituto Cervantes της Αθήνας 2 2. Υπεύθυνοι για την εξυπηρέτηση κοινού 3 3. Τι περιλαµβάνει η εγγραφή στο Instituto

Διαβάστε περισσότερα

Τι σηµαίνει πρόσφυγας και ποια τα δικαιώµατα του Γ Γυµνασίου Γ Λυκείου

Τι σηµαίνει πρόσφυγας και ποια τα δικαιώµατα του Γ Γυµνασίου Γ Λυκείου Σχέδιο Μαθήµατος Τι σηµαίνει πρόσφυγας και ποια τα δικαιώµατα του Γ Γυµνασίου Γ Λυκείου Σκοπιµότητα Πρόσφυγας δεν είναι απλώς κάθε ξένος που ζητά να µείνει στη χώρα µας, αλλά ένας από τους πιο ευάλωτους,

Διαβάστε περισσότερα

Τα παρακάτω λογισμικά επιδεικνύονται στο ΚΣΕ (αφιερώνονται το πολύ 2 ώρες ανά λογισμικό αν και κάποια χρειάζονται λιγότερο χρόνο)

Τα παρακάτω λογισμικά επιδεικνύονται στο ΚΣΕ (αφιερώνονται το πολύ 2 ώρες ανά λογισμικό αν και κάποια χρειάζονται λιγότερο χρόνο) 365 Ενδεικτικά εκπαιδευτικά σενάρια Γ. Λογισµικά γνωστικών αντικειµένων Τα παρακάτω λογισμικά επιδεικνύονται στο ΚΣΕ (αφιερώνονται το πολύ 2 ώρες ανά λογισμικό αν και κάποια χρειάζονται λιγότερο χρόνο)

Διαβάστε περισσότερα