Σειραϊκή μουσική και Σύνθεση στον Εικοστό Αιώνα. Κολλέγιο Άκρινγκτον και Ρόζεντεϊλ. Νάιτζελ Χορν

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σειραϊκή μουσική και Σύνθεση στον Εικοστό Αιώνα. Κολλέγιο Άκρινγκτον και Ρόζεντεϊλ. Νάιτζελ Χορν"

Transcript

1 Σειραϊκή μουσική και Σύνθεση στον Εικοστό Αιώνα Κολλέγιο Άκρινγκτον και Ρόζεντεϊλ 2003 Νάιτζελ Χορν

2 Σύνοψη Αυτή η διατριβή είναι ένας εισαγωγικός οδηγός στην σειραϊκή μουσική. Τοποθετεί εν συντομία την δωδεκάφθογγη μουσική στο ιστορικό της πλαίσιο και περιγράφει την ανάπτυξη της μουσικής μετά την όψιμη ρομαντική περίοδο. Στη συνέχεια αναφέρεται στις βασικές αρχές της σειράς: τις παράγωγες μορφές της, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο συνθέτης. Τέλος, συζητά τη σημασία του ελέγχου της έντασης κατά τη σύνθεση ενός σειραϊκού έργου.

3 Σειραϊκή μουσική και Σύνθεση στον Εικοστό Αιώνα Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 5 ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 10 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 21 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 22

4 Εισαγωγή Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ευρεία γνώση όσο το δυνατόν περισσότερων μουσικών στυλ και της ιστορίας τους. Ακόμα κι αν ο συνθέτης υιοθετήσει τελικά ένα μόνο στυλ, θα πρέπει να μπορεί να εκτιμά τα άλλα στυλ, να ξέρει τι έχουν να του προσφέρουν και να είναι προετοιμασμένος ώστε αν χρειαστεί να μπορεί να ενσωματώσει τις τεχνικές εκείνες των άλλων στυλ που θα βοηθήσουν στη σύνθεση του έργου του. Αυτή η εργασία θα επιτρέψει στον συνθέτη να κατανοήσει και να χρησιμοποιήσει απλές σειραϊκές τεχνικές αλλά και να κατανοήσει καλύτερα την εφαρμογή του σειραϊσμού στη μουσική άλλων συνθετών. Γι' αυτό τον σκοπό, αυτό το κείμενο συμπεριλαμβάνει τη μουσική και ιστορική προοπτική που κρύβεται πίσω από την πιο σημαντική ίσως τεχνική σύνθεσης του εικοστού αιώνα. Κάνει μια μικρή εισαγωγή στη σύνθεση μουσικής με το δωδεκάφθογγο στυλ του Άρνολντ Σένμπεργκ, που ακολούθησαν πολλοί συνθέτες και ιδιαίτερα οι μαθητές του Σένμπεργκ, Άλμπαν Μπεργκ και Άντον Βέμπερν που μαζί με τον δάσκαλό τους έγιναν γνωστοί ως η Δεύτερη Σχολή της Βιέννης. Όπως όλα τα μουσικά είδη, οι σειραϊκές τεχνικές εξελίχθηκαν στο χρόνο. Θα αναφερθούν σημεία από διάφορες φάσεις της εξέλιξής της, από την αρχή της (και νωρίτερα) μέχρι τη δεκαετία του 1950.

5 Ιστορικό Πλαίσιο Η ανάπτυξη κάθε νέου μουσικού στυλ γίνεται καλύτερα αντιληπτή όταν τοποθετείται σε ένα ιστορικό πλαίσιο καθώς οι μουσικοί, όπως κάθε άλλο επάγγελμα, ζουν εκείνη την εποχή και είναι φυσικό να επηρεάζονται από αυτή. Στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα, η περίοδος που είναι σήμερα γνωστή ως "Ρομαντική Περίοδος" ήταν στη δύση της. Η ιστορία προχωρούσε μπροστά, με γρήγορο ρυθμό που δεν είχε προηγούμενο, προς την περίοδο που συχνά αποκαλούμε σήμερα με τον γενικό όρο "Μοντέρνοι Καιροί". Παρόμοιες κορυφαίες αλλαγές είχαν υπάρξει στο παρελθόν - ο Διαφωτισμός ή η Αναγέννηση, λόγου χάρη. Αυτό όμως που αναμφισβήτητα διέφερε τώρα ήταν η ταχύτητα της αλλαγής. Ήταν η εποχή που ο Αϊνστάιν ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας, ο Φρόϋντ εργαζόταν στο έργο του Η Ερμηνεία των Ονείρων και ο Πλανκ δημιουργούσε την Κβαντική Θεωρία. Η εφεύρεση του τηλέγραφου μετέφερε τα νέα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, κάτι αδιανόητο 100 χρόνια πριν. Στην πολιτική, το Σοσιαλιστικό Κίνημα κέρδιζε έδαφος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και τις Η.Π.Α. και από το τέλος του Γαλλο-Πρωσικού πολέμου το 1871, η Ευρώπη ζούσε μια εκτεταμένη, πρωτόγνωρης διάρκειας, περίοδο ειρήνης. Αυτά τα γεγονότα και η πίστη στην επιστήμη έφεραν μια νέα αισιοδοξία στις αρχές του εικοστού αιώνα, μια αισιοδοξία που δεν θα κατέρρεε πριν περάσουν 14 χρόνια. Ο αγώνας για το μέλλον ήταν εμφανής στις Εικαστικές Τέχνες, ο Καντίνσκι έκανε εκθέσεις αφηρημένων έργων και ο Ζωρζ Μπρακ έλεγε "Μην ζωγραφίζετε αυτά που βλέπετε, αλλά αυτά που ξέρετε ότι υπάρχουν". Και βεβαίως είναι γνωστό ότι ο Σένμπεργκ ήταν ένας άξιος ερασιτέχνης ζωγράφος. Παρ' όλο που οι ανακαλύψεις στην Ψυχολογία και τη Φυσική ήταν επαναστατικές και έδειχναν ότι η ανθρωπότητα άρχιζε να ελέγχει το περιβάλλον της, παράλληλα μείωναν την πίστη των ανθρώπων σ' αυτά που έβλεπαν γύρω τους και είχαν μάθει να δέχονται ως τότε σαν δεδομένα.

6 H ψυχανάλυση έδειξε πώς η ανθρωπότητα οδηγείται από παράλογες και σεξουαλικές συμπεριφορές. Η Ειδική Σχετικότητα αμφισβήτησε την κατανόησή μας για τον χώρο και τον χρόνο. Η Κβαντομηχανική και Αρχή της Απροσδιοριστίας σύντομα θα κλόνιζαν την άποψή μας για τον κόσμο. Με την κατάρρευση της τονικότητας, η Μουσική ένιωσε την τάση το ίδιο έντονα με την Επιστήμη και τις Εικαστικές Τέχνες. Πολλοί συνθέτες από την Γερμανοαυστριακή παράδοση της Δυτικής ευρωπαϊκής μουσικής ένιωθαν ότι είχαν εξαντλήσει τα όρια της παραδοσιακής μελωδίας, αρμονίας και αντίστιξης που ήταν σε χρήση από την εποχή του Μπαχ μέχρι αυτή του Βάγκνερ. Η υπέρβαση των παλιών κανόνων, που αποτελούσαν τη μέθοδο προόδου της μουσικής για πάνω από 500 χρόνια, δεν αρκούσε πλέον. Οι συνθέτες ένιωθαν ότι για να προχωρήσουν μπροστά έπρεπε να επινοήσουν ένα νέο σύνολο κανόνων για τον εικοστό αιώνα. Τα προηγούμενα 300 χρόνια η μουσική βασιζόταν κυρίως σε δύο τύπους κλιμάκων, τις μείζονες και τις ελάσσονες και τις αντίστοιχες μεταφορές τους. Η μουσική που βασιζόταν σε αυτές τις κλίμακες είχε μια αναγνωρίσιμη μελωδία πάνω από μια ξεκάθαρη αρμονία που ακολουθούσε αυστηρούς κανόνες και συμβάσεις που είχαν οικοδομηθεί με τα χρόνια. Οι μελωδίες που κατασκευάζονταν από τις επτά νότες της κλίμακας ήταν σε γενικές γραμμές απλές και σύμφωνες με την τονικότητα. Αν και η μουσική έκανε σύντομους περιπάτους σε άλλες τονικότητες, ο κανόνας ήταν να επιστρέφει πάντα στη βάση της στο τέλος. Αυτό έδωσε στους συνθέτες μια τονικότητα που μαζί με το ρυθμό, τη φόρμα και συχνά τις προγραμματικές σημειώσεις, δημιούργησε τη βάση όλης της "σοβαρής" μουσικής από το περίπου. Το δίλημμα προέκυψε στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα κυρίως μέσα από έργα συνθετών όπως ο Ριχάρδος Βάγκνερ. Βλέπουμε την τονικότητα να φτάνει στα όριά της στην εισαγωγή του έργου Τριστάνος και Ιζόλδη και αργότερα στη μουσική του Γκούσταβ Μάλερ.

7 Όταν ακούει κανείς αυτό το πρελούδιο είναι συχνά δύσκολο να εντοπίσει την κλίμακα: αν και αναμφισβήτητα είναι τονικό, αλλάζει συνέχεια τονικότητα, έχει λίγες πτώσεις και χρησιμοποιεί τη δεσπόζουσα μεθ' εβδόμης ως λύση σε πιο σύνθετες συγχορδίες παρά ως μια συγχορδία που πρέπει η ίδια να λυθεί. Αυτό ικανοποιεί το αυτί του ακροατή γιατί η δεσπόζουσα μεθ' εβδόμης είναι λιγότερο διάφωνη από τις προηγούμενες συγχορδίες (Παράδειγμα 1) αν και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κλασική θεωρία της αρμονίας. Παράδειγμα 1: Βάγκνερ: Τριστάνος και Ιζόλδη, Πρελούδιο Σύμφωνα με τους μουσικολόγους, αυτές οι άλυτες δεσπόζουσες μεθ' εβδόμης είναι από τις πιο σημαντικές συγχορδίες που έχουν γραφτεί. Η διαφωνία στην αρχή του δεύτερου μέτρου είναι τόσο σημαντική που αναφέρεται ως Συγχορδία του Τριστάνου. Το δίλημμα που προέκυψε με αυτό το έργο ήταν: "Πού πάει η μουσική από εδώ και πέρα;" Οι συνθέτες, που ανησυχούσαν καθώς η μουσική που χρησιμοποιούσε τις παραδοσιακές κλίμακες και αρμονίες είχε εξαντληθεί πλήρως, είχαν κάποιες επιλογές. Μπορούσαν να καταργήσουν εντελώς τους κανόνες (Σκριάμπιν, Σατί, κλπ.) να ορίσουν ένα δικό τους σύνολο κανόνων (Ντεμπισί, Σένμπεργκ, κλπ.) να συνεχίσουν να διερευνούν τις δυνατότητες της τονικότητας (Σιμπέλιους, Ριχ. Στράους, κλπ.) χρησιμοποιώντας ίσως άλλα μέσα όπως παραδοσιακούς σκοπούς ή εξωδυτικές επιρροές. Κάποιοι, όπως ο Στραβίνσκι, είχαν διάφορες φάσεις όπου έγραφαν με διαφορετικό στυλ, χρησιμοποιώντας ακόμα και τον σειραϊσμό. Ο Ντεμπισί ακολούθησε τον Βάγκνερ διερευνόντας τις δυνατότητες της δεσπόζουσας μεθ' εβδόμης, αν και περιφρονούσε και εκείνον και τη μουσική του (δείτε

8 τη χρήση του πρελούδιου του Τριστάνου στο Golliwog's Cakewalk του Ντεμπισί). Ο Ντεμπισί πίστευε ότι η έβδομη δεν ήταν απαραίτητο να λύνεται στην τονική και ανέπτυξε ένα στυλ με διαδοχές δεσποζουσών μεθ' εβδόμης που λύνονταν σε περαιτέρω έβδομες (Παράδειγμα 2). Παράδειγμα 2: Ντεμπισί: Images, Gigue (Μέτρα 49-50) Ο Σένμπεργκ θα επινοούσε ένα εντελώς νέο μουσικό σύστημα με τους δικούς του κανόνες, που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν και άλλοι συνθέτες (όπως και έγινε). Αυτό το σύστημα που δημιούργησε το 1921 ως αποτέλεσμα πολυετούς ανάπτυξης και εξέλιξης θα εξετάσουμε εδώ. Η μέθοδος προέκυψε από προηγούμενα έργα του Σένμπεργκ, όπως τα Πέντε Κομμάτια για Ορχήστρα Op. 16 που οδηγούσαν την τονικότητα στα όριά της. Το χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε ορχηστρικό έργο στις Παραλλαγές για Ορχήστρα Op. 31. Πολλοί μουσικολόγοι αποκαλούν τη μουσική αυτής της περιόδου, όπου φαίνεται η κάθε νότα της χρωματικής κλίμακας να έχει την ίδια σημασία, "ατονική". Ο ΜακΝτόναλντ 1 όμως λέει ότι θα ήταν καλύτερο να την αποκαλούμε "πλήρως χρωματική" καθώς ατονική σημαίνει χωρίς τόνους και εξ ορισμού η μουσική αποτελείται από τόνους. Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα ονόματα για το σύστημα αυτό: δωδεκάφθογγο, σειραϊσμός, παντονικότητα (όλες οι τονικότητες), πέρα από την τονικότητα και ατονικότητα (καμία τονικότητα). Η πιο ακριβής ονομασία είναι δωδεκάφθογγο σύστημα και αυτήν θα χρησιμοποιήσουμε στην εργασία μας. Η λέξη 1 M. MacDonald, Scoenberg (Λονδίνο: J. M. Dent and Sons, 1976), σ. 72.

9 ατονική χρησιμοποιήθηκε εκείνη την εποχή υποτιμητικά. Και δεν είναι παράξενο που του Σένμπεργκ δεν του άρεσε ως περιγραφή του συνθετικού του στυλ. Αν και επρόκειτο να γράψει ακόμα πολλά συμβατικά έργα, συχνά στην αγαπημένη του τονικότητα ΡΕ ελάσσονα, αυτό το σύστημα αποδείχτηκε καταλυτικό για τον Σένμπεργκ σαν βοήθεια για τις συνθετικές του δυσκολίες αλλά και για τη μουσική συνολικά, δείχνοντας το δρόμο προς το μέλλον στο άτομο και την τέχνη. Το πρώτο δωδεκάφθογγο έργο, η Σουίτα για Πιάνο Op.25, ήταν το φυσικό μεσουράνημα πολλών ετών μουσικής που σταδιακά έδωσε ίδια σημασία στον καθένα από τους δώδεκα φθόγγους της χρωματικής κλίμακας. Θεωρία και Πρακτική της Σειραϊκής Μουσικής "Τις τεχνικές του σειραϊσμού τις μαθαίνει εύκολα κανείς, αλλά το να χρησιμοποιήσει το σύστημα για να φτιάξει καλοσμιλεμένη μουσική είναι άλλο θέμα" (Brindle 2 ). Στην απλούστερη μορφή της, η δωδεκάφθογγη μέθοδος καλύπτει μόνο τη μελωδία. Δεν καλύπτει την αντίστιξη, το ρυθμό, τον χαρακτήρα, τη φόρμα, τη χρήση ηχοχρωμάτων ή άλλες πλευρές της μουσικής. Πράγματι, ο Σένμπεργκ ήταν πολύ συντηρητικός σ' αυτές τις άλλες πλευρές: συνήθως χρησιμοποιούσε απλά μετρικά σχήματα και η χρήση του ρυθμού σπάνια γινόταν πολύπλοκη. Αν και η μέθοδος δεν καλύπτει ειδικά την αρμονία, οι πιο προχωρημένες αρμονίες (έβδομες, ένατες και ελαττωμένες πέμπτες) εμφανίζονται λογικά ως παρελκόμενα του συστήματος και της μελωδικής του δομής, ενώ νέου τύπου πτώσεις αντικαθιστούν τις παλιότερες τέσσερις (τέλεια, ατελής, απατηλή και πλάγια). Κάποιες αρμονίες ταιριάζουν περισσότερο στην σειραϊκή μουσική από άλλες λόγω του ελέγχου της έντασης που θα συζητήσουμε παρακάτω. Πράγματι, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η σειραϊκή μουσική δεν περιέχει αρμονία οριζοντίως (δηλαδή διαδοχές συγχορδιών και πτώσεων) αλλά και καθέτως (δηλαδή ένας ήχος ως προς άλλους). 2 R. Smith-Brindle, Serial Composition (Oxford: Oxford University Press: 1966), σελ. 139.

10 Πριν συζητήσουμε τη θεωρία, τους κανόνες και την ουσία της δωδεκάφθογγης μουσικής, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο Σένμπεργκ έβλεπε το σύστημά του ως ένα μέσο για τη σύνθεση μουσικής δεν είναι οι κανόνες που έχουν σημασία, είναι ο τρόπος με τον οποίο τους χρησιμοποιεί ο συνθέτης. Αν κάποιος έλεγε ότι "οι νότες της ΣΟΛ ελάσσονας κλίμακας είναι ΣΟΛ, ΛΑ, ΣΙb, NTO, ΡΕ, ΜΙb, ΦΑ#, ΣΟΛ", σίγουρα δεν θα εννοούσε ότι η Συμφωνία αρ.40 του Μότσαρτ είναι έξω από αυτή την κλίμακα ή ότι ένα αρπέζ της ΜΙb μείζονας μας οδηγεί αναπόφευκτα στην Ηρωϊκή Συμφωνία του Μπετόβεν. Ομοίως, η παραγωγή μουσικής από τη σειρά δεν γίνεται μηχανικά. Τεχνικά, μπορεί να έχει την ίδια δυσκολία με μια φούγκα του Μπαχ. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι μια συγκεκριμένη σειρά μπορεί να υπονοεί μελωδικές ιδέες ή αρμονικές διαδοχές, αν και δεν αφαιρεί από τον συνθέτη τη δημιουργική προσπάθεια που απαιτείται. Με τις σκέψεις του Reginald Smith Brindle στο μυαλό, η εργασία αυτή θα παρουσιάσει έναν οδηγό για αρχάριους στους κανόνες και τις τεχνικές της δωδεκάφθογγης μουσικής, θα εντοπίσει κάποιες από τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει ο συνθέτης και θα συζητήσει πώς τις ξεπέρασαν άλλοι συνθέτες. Ωστόσο, σε μια σύντομη διατριβή όπως είναι αυτή, δεν μπορεί κανείς να κάνει περισσότερα από το να ανοίξει την όρεξη, να επαναλάβει ότι πρόκειται για "γενική επισκόπηση" και να δείξει ότι το στυλ που συζητιέται δεν είναι τόσο δυσνόητο όσο θα πίστευε κανείς. Ο πυρήνας κάθε κομματιού που χρησιμοποιεί τη δωδεκάφθογγη φόρμα είναι η σειρά. Η σειρά αποτελείται από τους δώδεκα φθόγγους της χρωματικής κλίμακας που εμφανίζονται από μια φορά ο καθένας. Από αυτή τη σειρά γίνεται η σύνθεση όλου του έργου. Στην αρχή του έργου (ή του μέρους ενός έργου) κάθε φθόγγος της σειράς παρουσιάζεται διαδοχικά. Με εξαίρεση τις επαναλήψεις φθόγγων που βοηθού στο σχηματισμό της μελωδίας, κανένας φθόγγος δεν πρέπει να εμφανίζεται πάνω από μία φορά πριν εισαχθούν όλοι οι φθόγγοι. Εφέ όπως είναι οι τρίλιες δεν μετρούν ως επιπλέον ή επαναλαμβανόμενοι φθόγγοι. Ο τελευταίος φθόγγος του κομματιού δεν πρέπει απαραιτήτως να είναι ο τελευταίος φθόγγος της σειράς. Ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε τη σειρά είναι μέσα από ένα παράδειγμα (Παράδειγμα 3).

11 Παράδειγμα 3 Σένμπεργκ: Σειρά από το Κουιντέτο Ξύλινων Op.26 Όταν γράφουμε τις νότες της σειράς, π.χ. για να δείξουμε σε ποια σειρά βασίζεται το κομμάτι, τις γράφουμε χωρίς ρυθμό καθώς πρόκειται για μια σειρά διαστημάτων και όχι μελωδία. Είναι το ίδιο όπως όταν γράφουμε τις νότες της κλίμακας που χρησιμοποιείται σε μια συμφωνία τις γράφουμε χωρίς ρυθμό και σε αξίες ολόκληρων. Όσο για τις νότες μιας μελωδίας που βασίζεται σε μια σειρά και τις παράγωγές της, θα πρέπει να φροντίσει ο συνθέτης ώστε η κάθε συγχορδία να μην εισάγει μια απρόσμενη ή ανεπιθύμητη τονικότητα που ενδέχεται να αντιληφθεί ο ακροατής αν και δεν είναι εμφανής στο χαρτί. Αυτό το αποτέλεσμα έχουν πάντα οι τρίφωνες μείζονες ή ελάσσονες συγχορδίες, αλλά και τα καθαρά διαστήματα, οι τρίτες και οι έκτες. Καλύτερα να χρησιμοποιούνται δεύτερες ή έβδομες αν το υπονοούμενο τονικό κέντρο δεν είναι αναμενόμενο ή επιθυμητό. Ακόμα και το τρίτονο (ελαττωμένη πέμπτη) μπορεί να υπονοεί μια τονικότητα με την αναμενόμενη λύση του. Είδαμε τις δώδεκα νότες μιας σειράς στο παράδειγμα 3. Αυτή η σειρά ονομάζεται βασική σειρά ή το βασικό σετ. Συνήθως η ίδια σειρά χρησιμοποιείται σε όλα τα μέρη ενός έργου. Αυτό το συγκεκριμένο βασικό σετ χρησιμοποιήθηκε σε όλα τα μέρη του έργου Κουιντέτο Ξύλινων Op.26 του Σένμπεργκ (Παραδείγματα 3 και 4).

12 Παράδειγμα 4 Σένμπεργκ, Κουιντέτο Ξύλινων, 4 ο Μέρος (Rondo) H βασική σειρά "Ο" μπορεί να αναστραφεί στην "Ι" (αναστροφή των διαστημάτων, ξεκινά με την ίδια νότα), να χρησιμοποιηθεί ανάδρομα "R" (ξεκινά από την τελευταία νότα και προχωρά ανάποδα) ή μπορεί να γίνει συνδυασμός αναστροφής και ανάδρομης κίνησης "RI" (ανάδρομη κίνηση ξεκινώντας από την τελευταία νότα της ανεστραμμένης μορφής) ή μεταφορά. Αυτές οι νέες σειρές μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για ανάπτυξη της αρχικής είτε ως νέο υλικό (Παράδειγμα 5 οι οκτάβες έχουν αλλαχθεί για να είναι πιο κατανοητό). Παράδειγμα 5 Αρχική (Ο), Ανεστραμμένη (Ι), Ανάδρομη (R), Ανάδρομη της ανεστραμμένης (RI)

13 Το σύνολο των μορφών Ο, R, I και RI (4) μαζί με τις πιθανές μεταφορές τους (12 έκαστη) μας δίνει 12 x 4 = 48 σειρές, αν και ορισμένες μπορεί να είναι πανομοιότυπες ανάλογα με το αρχικό σετ. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν και οι 48 σειρές σε ένα κομμάτι! Κατά τη χρήση της ανάδρομης και της ανάδρομης-ανεστραμμένης μορφής, ορισμένοι συνθέτες πειραματίστηκαν αναστρέφοντας και τον ρυθμό της αρχικής σειράς μαζί με τα διαστήματα. Αυτό βέβαια δεν είναι η συνήθης πρακτική αλλά προσφέρει έναν ενδιαφέροντα δρόμο για πειραματισμό. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ένα σημείο που αναφέραμε νωρίτερα: μια σειρά δεν είναι μια ομάδα νοτών, είναι μια ομάδα διαστημάτων. Αυτά τα διαστήματα αναστρέφονται ή παρουσιάζονται σε ανάδρομη μορφή και δημιουργούν τις παράγωγες σειρές. Η δημιουργία μιας σειράς μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με την αυστηρή αντίστιξη: όπως κάποιος δεν θα παρουσίαζε τον ίδιο ρυθμό σε περισσότερα από τρία διαδοχικά μέτρα, έτσι είναι συνετό να μην παρουσιάζεται το ίδιο διάστημα πάνω από τρεις φορές διαδοχικά. Είναι δυνατόν να εισαχθούν ταυτόχρονα πολλές νότες της σειράς μέσω μιας συγχορδίας που συνοδεύει τη μελωδία (Παράδειγμα 6). Παράδειγμα 6 Σένμπεργκ, Κοντσέρτο για βιολί

14 Ο Σένμπεργκ ήταν ενάντια στην υπερβολική ανάλυση της μουσικής του. Γνώριζε τη σημασία μιας καλής μελωδίας, γραμμής του μπάσου, του ρυθμού, της φόρμας και ούτω καθ' εξής. Πίστευε επίσης ότι ήταν αποδεκτό να παραβιάζει τους κανόνες όταν το υπαγόρευε η μουσική, γιατί η μουσική είχε πάντα τον πρώτο λόγο. Πράγματι, σχεδόν όλα τα έργα του παραβιάζουν τους κανόνες σε κάποιο σημείο. Αν πίστευε ότι η επανάληψη μιας νότας πριν χρησιμοποιηθούν και οι δώδεκα θα δημιουργούσε μια πιο ομαλή γραμμή (θα συζητήσουμε πιο κάτω αυτόν τον κανόνα) δεν θα δίσταζε να το κάνει. Γράφοντας σειραϊκές μελωδίες συνειδητοποίησε ότι δομές όπως το σχήμα των φράσεων και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των διαστημάτων ανάμεσα σε διαδοχικές νότες αυτής της μελωδίας είναι το ίδιο σημαντικά όπως στην τονική μουσική. Επιπλέον, όπως οι διαφορετικές κλίμακες έχουν διαφορετικές ποιότητες, έτσι και οι διαφορετικές σειρές έχουν διαφορετικές ποιότητες. Ο κάθε συνθέτης τείνει να προτιμά ορισμένες σειρές από άλλες λόγω του ιδιαίτερου στυλ και των ευκαιριών που παρουσιάζουν. Ορισμένες σειρές έχουν πιο τονικά χαρακτηριστικά από άλλες και μπορεί ακόμα και να υπονοούν κάποιο τονικό κέντρο, ειδικά αν περιέχει καθαρά διαστήματα που υπονοούν πτώση ή διαδοχικές μικρές τρίτες που υπονοούν ελαττωμένη συγχορδία. Άλλες σειρές μπορεί να οδηγούν σε πιο διάφωνες αρμονίες και ούτω καθ' εξής. Υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες σειρών που έχει στη διάθεσή του ο συνθέτης: πανδιαστηματικές (εμφανίζονται όλα τα πιθανά διαστήματα από μία φορά), συμμετρικές (η δεύτερη ομάδα των έξι διαστημάτων είναι ίση και αντίθετη με την πρώτη αν ξεκινά με μικρή δεύτερη κάτω θα τελειώνει με μικρή δεύτερη πάνω, κλπ.) ή συμμετρικέςπανδιαστηματικές. Αν και αυτές οι σειρές φαίνονται ενδιαφέρουσες στο χαρτί, έχουν

15 όλες κάποιους περιορισμούς που στην πράξη τείνουν να περιορίζουν τον συνθέτη είτε μελωδικά είτε αρμονικά, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούν δεξιοτεχνική χρήση. Κατά τη δημιουργία μιας σειράς, θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του και τις ιδιότητες των παράγωγων σειρών, όπως είναι η ανάστροφη μορφή. Για παράδειγμα, αν το βασικό σετ δεν έχει τονικό κέντρο αλλά η αναστροφή του έχει τη διαδοχή ΣΙ, ΣΟΛ, ΝΤΟ που υπονοεί έντονα ένα τονικό κέντρο, το επίπεδο τονικότητας του τελικού έργου θα είναι ασαφές. Υπάρχει μια σκάλα που οδηγεί από την τονικότητα στο χάος και είναι σημαντικό το έργο να στέκεται σταθερά σε κάποιο σκαλί αυτής της σκάλας. Αν ταλαντεύεται από την τονικότητα στην παντονικότητα ο ακροατής θα μπερδευτεί. Θα πρέπει να αποφεύγονται επίσης οι νύξεις οπλισμών διότι η τονική νότα του υπονοούμενου τονικού κέντρου θα έχει μεγαλύτερο βάρος από τις υπόλοιπες έντεκα νότες. Μια από τις βασικές αρχές της σειραϊκής μουσικής είναι όλες οι νότες της χρωματικής κλίμακας πρέπει να είναι ίσης σημασίας. Αυτά τα τονικά κέντρα αποφεύγονται συνήθως χρησιμοποιώντας τη νότα που απέχει μακρύτερα από την υπονοούμενη τονική στον κλασικό κύκλο των πεμπτών δηλαδή αυτή που απέχει ελατωμένη πέμπτη. Επιπλέον, καθώς η ανεστραμμένη μορφή συχνά χρησιμοποιείται παράλληλα με την αρχική, τα διαστήματα που παράγονται θα πρέπει επίσης να εξετάζονται προσεκτικά. Όπως με την τονική μουσική, ορισμένα διαστήματα είναι περισσότερο διάφωνα από άλλα και η διαδοχή ίδιων ή παρόμοιων διαστημάτων γίνεται τελικά μονότονη. Ανάλογα με την σειρά που χρησιμοποιείται, η παράλληλη χρήση του αρχικού σετ με τις παράγωγες μορφές του μπορεί να ενέχει παγίδες όπως ψευδείς οκτάβες ή υπαινιγμούς τονικότητας. Χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα από τον συνθέτη όταν δημιουργεί την αρχική σειρά. Οι ψευδείς οκτάβες συμβαίνουν όταν εμφανίζεται μια νότα σε μια φωνή ενώ ακόμα ηχεί σε μια άλλη φωνή ή όταν η δεύτερη φωνή εισάγει την ίδια νότα αμέσως μόλις φύγει η πρώτη φωνή (Παράδειγμα 7) και συχνά αποφεύγονται παραλείποντας μη-ουσιαστικές νότες από τη σειρά, συνήθως στη συνοδεία παρά στη μελωδία. Αυτά τα παραδείγματα πιθανών προβλημάτων δείχνουν ότι ο συνθέτης πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην αφήνει τη σειρά να κυριαρχεί στη μουσική. Παράδειγμα 7.

16 Με εξαίρεση τον Καθολικό Σειραϊσμό, για τον οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω, η θεωρία του σειραϊσμού δεν καλύπτει τον ρυθμό ή τις δυναμικές. Ο ρυθμός είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικός στο δωδεκάφθογγο γράψιμο όπως και στην τονική μουσική όπου η ένταση μπορεί να αυξηθεί ή να ελατωθεί μόνο με την αρμονία και τη μελωδική γραμμή. Στη δωδεκάφθογγη μουσική η μελωδική και αρμονική ένταση δεν αυξάνει και μειώνεται, αλλά η πολυπλοκότητα αυτής της μουσικής σε σύγκριση με την τονική μουσική σημαίνει ότι ο συνθέτης είναι πιο πιθανό να στραφεί στο ρυθμό ως μηχανισμό που θα του επιτρέψει να ξεπεράσει το πρόβλημα του ελέγχου της έντασης. Σε άλλους τομείς, ο συνθέτης σειραϊκής μουσικής μοιράζεται πολλά από τα εργαλεία του παραδοσιακού συνθέτη: η χρήση των ορχηστικών ηχοχρωμάτων, η διαπλοκή και ο διπλασιασμός των φωνών είναι παρόμοια, το ίδιο και τα αποτελέσματα από τη χρήση τους. Μια νέα τεχνική σύνθεσης που αναπτύχθηκε και πήρε το όνομά της από τη μέθοδο ζωγραφικής στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα με κύριο εκπρόσωπο τον Ζόρζ Σερά, ήταν ο Πουαντιγισμός. Ο Σερά ζωγράφιζε χρησιμοποιώντας κουκίδες βασικών χρωμάτων και το τελικό αποτέλεσμα μπορούσε κανείς να το συλλάβει μόνο από απόσταση. Στη μουσική τεχνική του Πουαντιγισμού, τα ηχοχρώματα χρησιμοποιούνται σε μέγιστο βαθμό: ένα όργανο δεν συνεισφέρει πάνω από δύο νότες σε μια μελωδία. Το αποτέλεσμα στον ακροατή είναι το αντίθετο από το αν κοίταζε έναν πίνακα του Σερά. Η μουσική ακούγεται λιγότερο συνεκτική και αντιλαμβάνεται κανείς ότι το έργο είναι κατασκευασμένο από μια σειρά διάσπαρτων ήχων που ο εγκέφαλος δεν μπορεί εύκολα να ενοποιήσει σε μουσική. Το πρώτο μέρος από το Kοντσέρτο Op. 24 του Βέμπερν αποτελείται σχεδόν εντελώς από όργανα που παίζουν τρεις νότες, ενώ το δεύτερο μέρος προχωρά παραπέρα όταν αυτός ο αριθμός μειώνεται σε δύο (Παράδειγμα 8).

17 Παράδειγμα 8 Βέμπερν, Κοντσέρτο Op.24, 2 ο Μέρος Ο Brindle πάντως έχει την αίσθηση ότι, αν και μπορεί να είναι αποτελεσματικός, ο Πουαντιγισμός είναι ένα τέχνασμα που συχνά χρησιμοποιείται για να καλύψει ανεπαρκή και αδιάφορα μουσικά έργα 3. Στη φωνητική μουσική, η χρήση της τεσιτούρας μιας φωνής ελέγχει και την ένταση: όπως είπαμε πιο πάνω, η μελωδική γραμμή τείνει να ανεβαίνει στα σημεία της έντασης και αυτό ισχύει και στην τονική και τη σειραϊκή μουσική. Συχνά όμως υπάρχει μια βασική διαφορά στην τονική μουσική: ως γενίκευση θα μπορούσε να πει κανείς ότι στον σειραϊσμό η κάθε λέξη είναι κυρίαρχη, ενώ στην τονική μουσική συχνά είναι το ύφος των λέξεων που ορίζει τη γενικότερη διάθεση του κομματιού (γνωστό και ως εφέ στη μουσική μπαρόκ). Παραδοσιακά, τις περισσότερες φορές η μουσική προηγείται των λέξεων, ενώ στη σειραϊκή μουσική συμβαίνει το αντίθετο. Παρεμπιπτόντως, αξίζει να πούμε ότι η σειραϊκή μουσική μόλις πρόσφατα έγινε κάπως δημοφιλής και αυτό λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζει για τον τραγουδιστή ο οποίος θα πρέπει να έχει απόλυτο αυτί για να μπορέσει να αποδώσει το σειραϊκό έργο. Στη σειραϊκή μουσική, όταν ο συνθέτης θέλει να αυξήσει την ένταση το πιθανότερο είναι να αυξήσει τη ρυθμική πολυπλοκότητα. Αυτό το κατανόησε καλύτερα ο Βέμπερν και μεταγενέστεροι συνθέτες που χρησιμοποίησαν την τεχνική, παρά ο δάσκαλος και επινοητής της μεθόδου Σένμπεργκ ή ο άλλος μαθητής του ο Μπεργκ. Πράγματι, στα έργα μεταγενέστερων συνθετών υπάρχει συχνά μια τόσο προχωρημένη πολυπλοκότητα στο ρυθμό ώστε όσο δύσκολο είναι να διακρίνει ο ακροατής την 3 R. Smith-Brindle, Serial Composition (Oxford: Oxford University Press: 1966), σελ. 131.

18 τονικότητα του έργου άλλο τόσο είναι να διακρίνει και το μέτρο. Για να μπορέσουν να σπάσουν τη μετρική δομή του έργου, οι συνθέτες πειραματίστηκαν με τη δυνατότητα συσχετισμού του ρυθμού απευθείας με τα διαστήματα της σειράς. Για παράδειγμα, η νότα πριν από ένα ημιτόνιο θα είχε διάρκεια δέκατου έκτου, η νότα πριν από μεγάλη τρίτη θα είχε διάρκεια τετάρτου και ούτω καθ' εξής. Οι αναστροφές βοηθούν στη μείωση ή επιμήκυνση των νότων: η μεγάλη έβδομη αντιστοιχεί σε μικρή δεύτερη κλπ. Πολλοί συνθέτες βρίσκουν δύσκολη αυτή τη μουσική όπου οι κανόνες υπαγορεύουν υπερβολικά το αποτέλεσμα και αφήνουν πολύ μικρή δημιουργική ελευθερία στον συνθέτη. Στη συγκεκριμένη τεχνική, γνωστή και ως Σειραϊσμός του Ρυθμού, οι παύσεις και οι σιωπές φαίνεται ότι είναι η μόνη δυνατότητα του συνθέτη να είναι δημιουργικός. Το μόνο πλεονέκτημα των πιο avant garde σειραϊκών συνθετών είναι το ολοκληρωτικό σπάσιμο της ρυθμικής δομής και του μέτρου, στόχο που πολλοί έχουν ακολουθήσει. Στη δεκαετία του 1950 οι συνθέτες έφτασαν στα όριά του αυτόν τον Σειραϊσμό του Ρυθμού καθώς αναπτύχθηκε αυτό που ονομάστηκε Καθολικός Σειραϊσμός. Ουσιαστικά πρόκειται για μια τεχνική σύνθεσης με μαθηματικούς κανόνες. Δίνει μια δεσπόζουσα θέση στα μαθηματικά για τη δημιουργία της μουσικής, παρόμοια με αυτή του Κυβισμού στη ζωγραφική. Κάθε νότα σε κάθε οκτάβα έχει προκαθορισμένη δυναμική, μέθοδο άρθρωσης, διάρκεια, κλπ. Είναι μια μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιεί ή να μην χρησιμοποιεί τεχνικές δωδεκάφθογγης σειράς. Ο Μεσιάν, που δεν ήταν σειραϊκός συνθέτης, χρησιμοποίησε μια παρόμοια μέθοδο στο έργο του για πιάνο με τίτλο Mode de Valeurs et d'itensitès. Aν και κανένας συνθέτης δεν είναι ποτέ απόλυτα ελεύθερος από κανόνες, αυτοί θα πρέπει να λειτουργούν ως πλαίσιο πάνω στο οποίο οικοδομείται το έργο και όχι να περιορίζουν τη δημιουργικότητα του συνθέτη. Η σημασία του ρυθμικού ελέγχου έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα αν σκεφτεί κανείς τη μορφή ολόκληρου του έργου και ειδικότερα την υποχώρηση και ροή της έντασής του. Μια αύξηση της πολυπλοκότητας του ρυθμού ή των δυναμικών οδηγεί σε αύξηση της έντασης, όπως και το αντίθετο ακριβώς όπως θα συνέβαινε στην τονική μουσική. Η ένταση σε ένα μουσικό απόσπασμα μπορεί να ελεγχθεί μεταβάλλοντας το βαθμό σκληρότητας των συγχορδιών ή διαστημάτων που χρησιμοποιούνται. Η σκληρότητα, με τη σειρά της, μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ενσωματώνοντας διάφορες

19 αναστροφές των συγχορδιών, απλώνοντας τη συγχορδία ή βάζοντας σύμφωνα διαστήματα στο μπάσο. Για παράδειγμα, μια μικρή δεύτερη είναι πιο σκληρή από μια μικρή ένατη, ενώ μια μεγάλη 14 η (σύνθετη μεγάλη έβδομη) θα ακουστεί συγκριτικά σχεδόν σύμφωνη. Ρυθμίζοντας τις συγχορδίες μιας φράσης έτσι ώστε κάθε επόμενη να είναι πιο διάφωνη από την προηγούμενή της, η ένταση της μουσικής θα αυξηθεί σταδιακά. Ο ακροατής θα το αντιληφθεί ως ομοιόμορφη αύξηση στη φράση. Θα ακούσει μια αποδεκτή, καλά δομημένη και συνεπώς καλά ελεγχόμενη αύξηση της έντασης. Αντίθετα, ένα μουσικό απόσπασμα ίδιας έντασης μπορεί να δημιουργηθεί από μια σειρά ίδια διάφωνων συγχορδιών, όπως μια σειρά όπου η πιο σκληρή διαφωνία είναι μία και πάντα ακριβώς ένα ημιτόνιο. Οι καθαρολόγοι υποστηρίζουν ότι αν η πρώτη συγχορδία εισάγει νότες από πάνω προς τα κάτω (ή από κάτω προς τα πάνω) τότε όλες οι επόμενες συγχορδίες θα πρέπει να εισάγουν τις νότες με την ίδια διάταξη, μια πρακτική γνωστή ως αυστηρά διατεταγμένες συγχορδίες. Πολλοί συνθέτες όμως παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα αν εμποδίζει τη δημιουργικότητά τους. Η αυστηρή διάταξη συχνά περιορίζει την ένταση. Για παράδειγμα, μπορεί μια διάφωνη συγχορδία να ακολουθείται από μια λιγότερο διάφωνη που η διαφωνία της θα αυξανόταν αν η διάταξη των νότων της συγχορδίας άλλαζε. Όπως είπαμε παραπάνω, ο συνθέτης πρέπει να ελέγχει επιμελώς την ένταση. Όταν η ένταση του έργου διαταράσσεται ως αποτέλεσμα της χρήσης αυστηρών κανόνων, το αποτέλεσμα είναι υπερβολικές και γρήγορες αντιθέσεις μεταξύ συμφωνιών και διαφωνιών που δείχνουν ότι η μουσική έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του συνθέτη και, συνεπώς, είναι λιγότερο ικανοποιητική. Μια εναλλακτική προσέγγιση είναι ο συνθέτης να φτιάχνει ένα πλάνο ή χάρτη των εντάσεων του έργου και να προσαρμόζει τη σειρά όπου χρειάζεται ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν η ένταση δεν είναι η επιθυμητή όταν παίζει η αρχική μορφή της σειράς πάνω στην αναστροφή της, ο συνθέτης θα πρέπει να μην διστάζει να αλλάξει την αρχική σειρά. Συμπέρασμα Αυτό το κείμενο ήταν απλώς μια εισαγωγή στον πώς χρησιμοποιείται η δωδεκάφθογγη τεχνική για τη δημιουργία μουσικής. Προσπαθήσαμε εν συντομία να παραθέσουμε πολλές από τις δυνατότητες που διερεύνησε ο Σένμπεργκ και η ομάδα του, μέχρι τον

20 Στοκχάουζεν και παραπέρα. Η σειραϊκή σύνθεση είναι μια σύνθετη τεχνική, που δύσκολα κατακτά κανείς, και οπωσδήποτε δεν είναι το μόνο αποτέλεσμα των πειραμάτων της "Νέας Μουσικής" από την αρχή του εικοστού αιώνα. Ο συγγραφέας όμως πιστεύει ότι είναι το στυλ αυτής της περιόδου με την μεγαλύτερη επιρροή. Δείξαμε ότι ο έλεγχος της έντασης είναι ίσως ο πιο σημαντικός στόχος του συνθέτη σειραϊκής μουσικής, μια ανακάλυψη που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει σε κάθε μελλοντική σύνθεση αλλά και όταν ακούει ηχογραφήσεις τέτοιων έργων ή παρόμοιου στυλ.

21

Σύγχρονη αρμονία. Εισαγωγή

Σύγχρονη αρμονία. Εισαγωγή Σύγχρονη αρμονία Εισαγωγή 1) Organum Πρώτη μορφή πολυφωνικής συνήχησης όχι ως τεχνική επινόηση αλλά ως ασυναίσθητη πρακτική ξεπεράσματος των περιορισμένων φωνητικών ικανοτήτων του εκκλησιάσματος. (Hucbald

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΙΞΗΣ Με βάση την δωδεκάφθογγη τεχνική. του Έρνστ Κρένεκ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΙΞΗΣ Με βάση την δωδεκάφθογγη τεχνική. του Έρνστ Κρένεκ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΙΞΗΣ Με βάση την δωδεκάφθογγη τεχνική του Έρνστ Κρένεκ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Ο συγγραφέας επιθυμεί να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τη φιλική συνεργασία της Κας Ήντιθ Σ. Γούντραφ και του Κου

Διαβάστε περισσότερα

Απευθείας Εναρμόνιση - Πώς να χρησιμοποιήσετε το παρόν βιβλίο

Απευθείας Εναρμόνιση - Πώς να χρησιμοποιήσετε το παρόν βιβλίο Απευθείας Εναρμόνιση - Πώς να χρησιμοποιήσετε το παρόν βιβλίο Γενικές Πληροφορίες 1. Τι είναι το μάθημα της Απευθείας Εναρμόνισης στο πιάνο: Αφορά την απευθείας εκτέλεση στο πιάνο, μιας δοσμένης μελωδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Απόστολος Σιόντας ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Η τονικότητα ΝΤΟ µείζων Πειραµατικό Μουσικό Γυµνάσιο Παλλήνης Παλλήνη 2010 Πρόλογος Καθώς θεωρούµε ότι είναι απαραίτητη η γνώση του περιεχοµένου του µουσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Α. ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ- ΜΕΙΖΟΝΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΝΤΟ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΩΤΗ Ονομ/πώνυμο:

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Α. ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ- ΜΕΙΖΟΝΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΝΤΟ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΩΤΗ Ονομ/πώνυμο: 1 ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Α. ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ- ΜΕΙΖΟΝΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΝΤΟ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΩΤΗ Ονομ/πώνυμο: 1) Να διαβάσετε προσεκτικά και τις δύο σελίδες της θεωρίας. 2) Να μάθετε απέξω τα εξής: α) Την

Διαβάστε περισσότερα

Λ. βαν Μπετόβεν ( ) Συμφωνία αρ. 6, σε Φα Μείζονα, Op. 68 (Ποιμενική) 3 η και 4 η κίνηση. Γενικοί Στόχοι:

Λ. βαν Μπετόβεν ( ) Συμφωνία αρ. 6, σε Φα Μείζονα, Op. 68 (Ποιμενική) 3 η και 4 η κίνηση. Γενικοί Στόχοι: Λ. βαν Μπετόβεν (1770-1827) Συμφωνία αρ. 6, σε Φα Μείζονα, Op. 68 (Ποιμενική) 3 η και 4 η κίνηση Γενικοί Στόχοι: Πέρασμα από τον Κλασικισμό στο Ρομαντισμό. Σύγκριση Προγραμματικής και Απόλυτης Μουσικής.

Διαβάστε περισσότερα

Ιωσήφ Βαλέτ. Σημειώσεις Αρμονίας 2012-13. Οι ξένοι φθόγγοι. Ι. Βαλέτ, Σημειώσεις Αρμονίας 2012-13

Ιωσήφ Βαλέτ. Σημειώσεις Αρμονίας 2012-13. Οι ξένοι φθόγγοι. Ι. Βαλέτ, Σημειώσεις Αρμονίας 2012-13 1 2 Ιωσήφ Βαλέτ Σημειώσεις Αρμονίας 2012-13 Οι ξένοι φθόγγοι 3 4 4δμητη ή 5δμητη αρμονία (συνηχήσεις από διαδοχικές 4 ες ή 5 ες ) καθώς δεν ανήκει στο στυλ που εξετάζουμε. 1. Καθυστερήσεις 1.1 Καθυστερήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Λ. βαν. Μπετόβεν (1770-1827) Συμφωνία αρ. 6, σε Φα Μείζονα, Op. 68 (Ποιμενική) 3 η και 4 η κίνηση. Γενικοί Στόχοι:

Λ. βαν. Μπετόβεν (1770-1827) Συμφωνία αρ. 6, σε Φα Μείζονα, Op. 68 (Ποιμενική) 3 η και 4 η κίνηση. Γενικοί Στόχοι: Λ. βαν. Μπετόβεν (1770-1827) Συμφωνία αρ. 6, σε Φα Μείζονα, Op. 68 (Ποιμενική) 3 η και 4 η κίνηση Γενικοί Στόχοι: Πέρασμα από τον Κλασικισμό στο Ρομαντισμό Σύγκριση Προγραμματικής και Απόλυτης Μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

[ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΑ]

[ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΑ] 2013 Μουσικό Γυμνάσιο / Λύκειο Ιλίου Ευαγγελία Λουκάκη [ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΑ] Σημειώσεις για τις ανάγκες διδασκαλίας του μαθήματος της Αρμονίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΑ Στην Αρµονία συναντώνται συνηχήσεις-συγχορδίες

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΜΑΘΗΜΑ: Θέματα Μουσικής ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/05/2013 ΤΑΞΗ: Β Κατεύθυνσης ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2:30 ΩΡΑ: 7:45 10:15 πμ Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Κοντσέρτο για Βιολί σε Μι ελάσσονα, έργο 64

Κοντσέρτο για Βιολί σε Μι ελάσσονα, έργο 64 Φέλιξ Μέντελσον (1809-1847) Κοντσέρτο για Βιολί σε Μι ελάσσονα, έργο 64 Η ορχηστρική μουσική του πρώιμου ρομαντικού συνθέτη Φέλιξ Μέντελσον περιλαμβάνει πέντε συμφωνίες, τις συναυλιακές εισαγωγές Όνειρο

Διαβάστε περισσότερα

σημειώσεις αντίστιξης

σημειώσεις αντίστιξης δημήτρης συκιάς σημειώσεις αντίστιξης J.S. Bach. Ανάλυση της Invention I, BWV 772 3euk1L4 2003 / 20012 A c c I Inventio I C major, BWV 772 m m Ó V Œ 3 5 # # M # m # # 7 B m j Œ # j Œ # # V V/V 9 J Œ Œ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1 Οι ήχοι που χρησιμοποιούμε στη μουσική λέγονται νότες ή φθόγγοι και έχουν επτά ονόματα : ντο - ρε - μι - φα - σολ - λα - σι. Η σειρά αυτή επαναλαμβάνεται πολλές φορές

Διαβάστε περισσότερα

Νέες τεχνικές υποδιαίρεσης της 8ας

Νέες τεχνικές υποδιαίρεσης της 8ας Νέες τεχνικές υποδιαίρεσης της 8ας Υλικά και τεχνικές σύνθεσης στη μουσική του Debussy Το τονικό μουσικό σύστημα στηρίχτηκε στην υποδιαίρεση της 8ας σε μείζονα και ελάσσονα τρόπο. Η υποδιαίρεση αυτή δεν

Διαβάστε περισσότερα

Κουρδίσµατα (περίληψη)

Κουρδίσµατα (περίληψη) Κουρδίσµατα (περίληψη) Ι. Αρµονική στήλη Κάθε νότα που παράγεται µε φυσικά µέσα είναι ένα πολύ σύνθετο φαινόµενο. Ως προς το τονικό ύψος, συνιστώσες του ("αρµονικοί") είναι η συχνότητα που ακούµε ("θεµελιώδης")

Διαβάστε περισσότερα

δημήτρης συκιάς σημειώσεις θεωρητικών μουσικής δεσπόζουσα μετ ενάτης

δημήτρης συκιάς σημειώσεις θεωρητικών μουσικής δεσπόζουσα μετ ενάτης δημήτρης συκιάς σημειώσεις θεωρητικών μουσικής δεσπόζουσα μετ ενάτης 2014 2 σημειώσεις θεωρητικών μουσικής 12 δεσπόζουσα μετ ενάτης 12.1 Γενικά 1. H V9/7 είναι μία πεντάφθογγη συγχορδία επί της 5 ης (5)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη μουσική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία 3. ΝΟΤΕΣ. 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός

Εισαγωγή στη μουσική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία 3. ΝΟΤΕΣ. 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Εισαγωγή στη μουσική 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός 2 Μουσικοκινητική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ Β' Υπογραφή Διορθωτή:... Βαθμός Ολογράφως:... Βαθμός:... Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Αρ.:...

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ Β' Υπογραφή Διορθωτή:... Βαθμός Ολογράφως:... Βαθμός:... Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Αρ.:... ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ' ΔΑΣΟΥΠΟΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2007-2008 Ημερομηνία: 03/06/2008 Χρόνος: 2.5 ώρες ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ Β' Υπογραφή Διορθωτή:... Βαθμός Ολογράφως:...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΚΑΡΠΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΚΑΡΠΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΚΑΡΠΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ 1 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ Μουσική κλίμακα ή σκάλα,ονομάζουμε μια σειρά από μουσικούς ήχους /νότες την οποία χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥΥ 2018 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.. ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 15 ΣΕΛΙΔΕΣ.

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥΥ 2018 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.. ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 15 ΣΕΛΙΔΕΣ. ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/05/2018 ΤΑΞΗ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Β ΛΥΚΕΙΟΥΔΙΑΡΚΕΙ ΙΑ: 2 ώρες και 30 λεπτά..

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ. Ορισμός της θεωρίας Θεωρία είναι το μάθημα που μας διδάσκει το γράψιμο και το διάβασμα της μουσικής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ. Ορισμός της θεωρίας Θεωρία είναι το μάθημα που μας διδάσκει το γράψιμο και το διάβασμα της μουσικής. 1 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ορισμός της Μουσικής. Η Μουσική είναι μια τέχνη, η οποία εκφράζει τις αρετές της μέσα από την πλοκή και τον συνδυασμό των ήχων. Τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούμε για την παραγωγή των

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 20 10 ΘΕΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΑΞΗ Β' Υπογραφή Διορθωτή:... Βαθμός Ολογράφως:... Βαθμός:...

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 20 10 ΘΕΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΑΞΗ Β' Υπογραφή Διορθωτή:... Βαθμός Ολογράφως:... Βαθμός:... ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ' ΔΑΣΟΥΠΟΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 Ημερομηνία: 25/05/2010 Χρόνος: 2.5 ώρες ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 20 10 ΘΕΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΑΞΗ Β' Υπογραφή Διορθωτή:... Βαθμός

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι της μουσικής στον 20ο αι.

Το ταξίδι της μουσικής στον 20ο αι. Το ταξίδι της μουσικής στον 20ο αι. Μουσικοί πειραματισμοί και ανατροπές 1. Θα ακούσετε το έργο «Γυμνοπαιδίες Νο. 1» του συνθέτη Ερίκ Σατί. Στο πεντάγραμμο υπάρχει ένα απόσπασμα από την παρτιτούρα για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΜΒΑΚΗΣ ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΜΒΑΚΗΣ ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΜΒΑΚΗΣ ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Βασιλιάς των Ξωτικών» ( Erlkonig ) Κατηγορία: Lied Στίχοι: Goethe Μουσική: Schubert

«Βασιλιάς των Ξωτικών» ( Erlkonig ) Κατηγορία: Lied Στίχοι: Goethe Μουσική: Schubert 1 «Βασιλιάς των Ξωτικών» ( Erlkonig ) Κατηγορία: Lied Στίχοι: Goethe Μουσική: Schubert Το τραγούδι αυτό θεωρείται ένα από τα αριστουργήµατα (ίσως και το πιο σπουδαίο) του Γερµανικού lied, και ανήκει στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΟΚΤΩ (8) ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή- γραφή- έκταση

Κατασκευή- γραφή- έκταση πίνακας 1. ΕΚΤΑΣΗ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΧΟΡΔΕΣ Κατασκευή- γραφή- έκταση Το τσέλο είναι το μπάσο όργανο της οικογένειας του βιολιού. Λόγω του μεγάλου μεγέθους του,( ύψος αντηχείου 77 c.m.) δεν κρατιέται όπως το βιολί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ»

ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ» ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Κ Ε Ν Τ Ρ Ι Κ Η Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η Ε Ι Δ Ι Κ Ω Ν Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ω Ν ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ» Σάββατο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΣ. Η συγχορδία ΝΤΟ µείζων. Ευθεία κατάσταση α αναστροφή β αναστροφή. Απόστολος Σιόντας

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΣ. Η συγχορδία ΝΤΟ µείζων. Ευθεία κατάσταση α αναστροφή β αναστροφή. Απόστολος Σιόντας ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΡΑΦΗΣ Η συγχορδία ΝΤΟ µείζων Ευθεία κατάσταση α αναστροφή β αναστροφή Απόστολος Σιόντας Πειραµατικό Μουσικό Γυµνάσιο Παλλήνης Παλλήνη 2009 Πρόλογος Θεωρώντας απαραίτητη την γνώση του περιεχοµένου

Διαβάστε περισσότερα

ενώ το «β» μέρος είναι ένα «Μοιρολόι», αργό ρυθμικά.

ενώ το «β» μέρος είναι ένα «Μοιρολόι», αργό ρυθμικά. Το δεύτερο μέρος «Β», αντίθετο σε χαρακτήρα από αυτό που προηγήθηκε, κρύβει, μέσα από το έντονο ρυθμικό και χρωματικό του στοιχείο, την αισιοδοξία και την ελπίδα του Κύπριου για ένα καλύτερο «αύριο» για

Διαβάστε περισσότερα

Κουιντέτο Πιάνου Η Πέστροφα του Φραντζ Σούμπερτ, 4η κίνηση: Μία αναλυτική προσέγγιση, Δρ Σ. Κοτσώνη-Brown

Κουιντέτο Πιάνου Η Πέστροφα του Φραντζ Σούμπερτ, 4η κίνηση: Μία αναλυτική προσέγγιση, Δρ Σ. Κοτσώνη-Brown Κουιντέτο Πιάνου Η Πέστροφα του Φραντζ Σούμπερτ, 4η κίνηση: Μία αναλυτική προσέγγιση, Δρ Σ. Κοτσώνη-Brown Ιστορικό Υπόβαθρο: Κατά τη ρομαντική περίοδο, το ληντ (Lied) ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή γένη

Διαβάστε περισσότερα

1. Κύριες συγχορδίες Ι,ΙV,V

1. Κύριες συγχορδίες Ι,ΙV,V 1. Κύριες συγχορδίες Ι,ΙV,V Χρησιμοποιούνται σε ευθεία κατάσταση ( 5 3), α αναστροφή ( 6 ) και β αναστροφή ( 6 4). Διπλασιάζουμε την 1 η και την 5 η. Ποτέ την 3 η. (εκτός αν έρχεται από αντίθετη κίνηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ENNEA (9) ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 5. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 5. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 5. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ Ο ρυθμός είναι μια έννοια που ξεκινάει από την επαναλαμβανόμενη αλλαγή κατά τακτά χρονικά διαστήματα κάποιας χαρακτηριστικής κατάστασης. Στη μουσική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ENNEA (9) ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ. ιάρκεια εξέτασης: πέντε (5) ώρες

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ. ιάρκεια εξέτασης: πέντε (5) ώρες ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΑΡΜΟΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ιάρκεια εξέτασης: πέντε (5) ώρες (Α) ΑΡΜΟΝΙΑ ιάρκεια εξέτασης: Τρεις (3) ώρες και τριάντα (30) λεπτά ίνονται στους

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής

Τρόποι της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής Τρόποι της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής Δημήτρης Πυργιώτης www.music-theory.gr Εισαγωγή Η συνοπτική περιγραφή των τρόπων της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής εξακολουθεί να είναι μια θεωρητική πρόκληση.

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας από το μηδέν Η Νέα Μέθοδος για Ear Training

Ξεκινώντας από το μηδέν Η Νέα Μέθοδος για Ear Training Νορίνο Μπουόγκο Ξεκινώντας από το μηδέν Η Νέα Μέθοδος για Ear Training Ασκήσεις και υπαγορεύσεις Σύνοψη Πρώτο μέρος 1. Η μέθοδος 80 ασκήσεις... 7 2. 160 μελωδίες (υπαγόρευση)... 47 Δεύτερο μέρος 3. Η μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ENNEA

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Οι μαθηματικές έννοιες και γενικότερα οι μαθηματικές διαδικασίες είναι αφηρημένες και, αρκετές φορές, ιδιαίτερα πολύπλοκες. Η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Μουσικής. Β εξάμηνο Θεωρία. Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός. Βιογραφικό

Θεωρία Μουσικής. Β εξάμηνο Θεωρία. Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός. Βιογραφικό Θεωρία Μουσικής Β εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Θεωρία Μουσικής (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός Βιογραφικό Πτυχιούχος μουσικολογίας και κάτοχος

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικές Νότες και Κλίμακες Κλίμακες και Ηχοχρώματα (συγκερασμός) Η Πυθαγόρεια Κλίμακα Ισο συγκερασμένη Κλίμακα Ανορθόδοξες Κλίμακες

Μουσικές Νότες και Κλίμακες Κλίμακες και Ηχοχρώματα (συγκερασμός) Η Πυθαγόρεια Κλίμακα Ισο συγκερασμένη Κλίμακα Ανορθόδοξες Κλίμακες Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Διάλεξη 10 Μουσικές Νότες και Κλίμακες Κλίμακες και Ηχοχρώματα (συγκερασμός) Η Πυθαγόρεια Κλίμακα Ισο συγκερασμένη Κλίμακα Ανορθόδοξες Κλίμακες Επανάληψη της Διάλεξης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 1 η ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 1 η ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 1 η ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ENNEA (9) ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ 30 Ιουνίου 2018 ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

«The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson )

«The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson ) «The Queen s Gigue» του Τόμας Ρόμπινσον, (Thomas Robinson 1560-1609) Ο Τόμας Ρόμπινσον ήταν Άγγλος συνθέτης και μουσικοδιδάσκαλος της περιόδου της Αναγέννησης. Έγραψε μουσικά έργα και δίδαξε τραγούδι,

Διαβάστε περισσότερα

Τρομπέτα. β) Είδη τρομπέτας. 1) Μικρή τρομπέτα ( piccolo) σε φα, μι ύφεση και ρε. Ειδική περίπτωση αποτελεί η τρομπέτα του Μπάχ ( σε ρε).

Τρομπέτα. β) Είδη τρομπέτας. 1) Μικρή τρομπέτα ( piccolo) σε φα, μι ύφεση και ρε. Ειδική περίπτωση αποτελεί η τρομπέτα του Μπάχ ( σε ρε). Τρομπέτα Ιταλικά: trompa Αγγλικά: trumpet Γαλλικά: trompette Γερμανικά: trompete α) Καταγωγή Ιστορική τοποθέτηση Οι τρομπέτες (ή τρόμπες) είναι σάλπιγγες με βαλβίδες περιστρεφόμενες ή παλινδρομικές (πιστόνια).

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΟΚΤΩ (8) ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ Θα ακούσετε τον φθόγγο-αφετηρία και το μελωδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΜΟΝΙΑ (ΟΣΤΙΝΑΤΟ 1) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: A AΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΣΚΟΠΟΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΤΟΧΟΙ:ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975

ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975 ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975 Η πρεμιέρα του έργου έγινε το Μάιο του 1976 στο Φεστιβάλ Μπαχ στο Λονδίνο, και όπως ο συνθέτης είχε δηλώσει η «Ψάπφα» ήταν μια «καθαρά ρυθμική σύνθεση» Ο Ξενάκης

Διαβάστε περισσότερα

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ»

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε2 Τάξη του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές/ριες

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΑΞΗ: Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/06/0214

ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΑΞΗ: Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/06/0214 ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΑΞΗ: Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/06/0214 ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 2:30 ΩΡΑ: 7:45 10:15 Όνομα Μαθητή/τριας:....

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ENNEA (9) ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ENNEA (9) ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μελωδία Ντο Μείζων (2) ΣΧΟΛΕΙΟ/ΤΑΞΗ: ΑΡ. ΜΑΘΗΤΩΝ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΤΟΧΟΙ και ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Οι μαθητές να: ο ΑΚΡΟΑΣΗΣ: Επίπεδο 1 Επίπεδο 2 Διακρίνουν τη Ακούσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ KAI ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΕΛ-ΕΠΑΛ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ENNEA (9) ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΟΚΤΩ (8) ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ENNEA (9) ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ENNEA (9) ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΟΚΤΩ (8) ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ENNEA

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικές Πράξεις. Εγχειρίδιο εγκατάστασης & χρήσης

Μουσικές Πράξεις. Εγχειρίδιο εγκατάστασης & χρήσης Μουσικές Πράξεις Εγχειρίδιο εγκατάστασης & χρήσης Οι Mουσικές Πράξεις είναι ένα μουσικό εκπαιδευτικό λογισμικό που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει: Ένα σημαντικό βοήθημα για

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΑ. Ιστορικά στοιχεία

ΒΙΟΛΑ. Ιστορικά στοιχεία Η Ιταλικά: Viola (πληθ.) Viole ΒΙΟΛΑ Γαλλικά: Alto ( πληθ.) Altos. Γερμανικά:Bratsche ( πληθ. ) Bratschen Ιστορικά στοιχεία Η βιόλα εμφανίζεται ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του βιολιού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Α τάξης Γυμνασίου

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Α τάξης Γυμνασίου ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α τάξης Γυμνασίου 1 Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Γενικοί Στόχοι Ειδικοί Στόχοι Α. ΣΤΟΧΟΙ Β. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ/ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ και Γ. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Δ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Γνώση, Κριτική Σκέψη και Δημιουργικότητα Μελέτη, Μελέτη, Μελέτη;

Γνώση, Κριτική Σκέψη και Δημιουργικότητα Μελέτη, Μελέτη, Μελέτη; ΔΩΡΕΑΝ ΔΕΙΓΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ... Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ... Μουσικό Ερέθισμα Οι Μουσικές Αισθήσεις Η Ερμηνεία και η Ανάδραση δίνουν νόημα στις πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα: 5 Ο στάδιο: γράφω και διαβάζω τρισύλλαβες λέξεις 6 ο στάδιο: γράφω και διαβάζω λέξεις που αρχίζουν µε φωνήεν 7 ο στάδιο: γράφω και διαβάζω λέξεις που έχουν τελικό σίγµα (-ς) 8 ο στάδιο: γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Φραντς Γιόζεφ Χάυντν (Franz Joseph Haydn)

Φραντς Γιόζεφ Χάυντν (Franz Joseph Haydn) Φραντς Γιόζεφ Χάυντν (Franz Joseph Haydn) (31 Μαρτίου 1732, Ροράου 31 Μαΐου 1809, Βιέννη) Αναγνώσµατα από το βιβλίο Η Απόλαυση της Μουσικής (Machlis, Forney), για τους µαθητές που θα µελετήσουν το έργο:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ENNEA (9) ΟΜΑΔΑ Α: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΩΝ Θα ακούσετε για

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική αγωγή

Μουσικοκινητική αγωγή Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικοκινητική αγωγή Η μουσικότητα των ήχων και της ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ENNEA (9) ΟΜΑΔΑ Α:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛΙ ΗΣ «Ελληνική Σουίτα» για βιολοντσέλο και πιάνο 2 ο µέρος-andantino

ΣΟΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛΙ ΗΣ «Ελληνική Σουίτα» για βιολοντσέλο και πιάνο 2 ο µέρος-andantino 1 Ελένη Κυπριανού Καθηγήτρια Μουσικής ΣΟΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛΙ ΗΣ «Ελληνική Σουίτα» για βιολοντσέλο και πιάνο 2 ο µέρος-andantino Γενικά για το έργο H «Ελληνική σουίτα» για βιολοντσέλο και πιάνο γράφτηκε το 1966.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΑΚΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2012-2013 ΑΚΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΩΜΑ Το χρώμα είναι μια αίσθηση που δημιουργείται στον εγκέφαλο

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟΥΣ : Γιάννης Πετσουλας-Μπαλής Στεφανία Ολέκο Χριστίνα Χρήστου Βασιλική Χρυσάφη

ΑΠΟ ΤΟΥΣ : Γιάννης Πετσουλας-Μπαλής Στεφανία Ολέκο Χριστίνα Χρήστου Βασιλική Χρυσάφη ΑΠΟ ΤΟΥΣ : Γιάννης Πετσουλας-Μπαλής Στεφανία Ολέκο Χριστίνα Χρήστου Βασιλική Χρυσάφη Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ (572-500 ΠΧ) ΗΤΑΝ ΦΟΛΟΣΟΦΟΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΙΣΚΗΣ. ΥΠΗΡΞΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Παιδαγωγική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία. Εισαγωγικές έννοιες μουσικής παιδαγωγικής. Τι είναι Μουσική Παιδαγωγική

Μουσική Παιδαγωγική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία. Εισαγωγικές έννοιες μουσικής παιδαγωγικής. Τι είναι Μουσική Παιδαγωγική Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσική Παιδαγωγική Εισαγωγικές έννοιες μουσικής παιδαγωγικής Μουσικοκινητική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΛΑΟΥΤΟ 2ο ΕΠΙΠΕΔΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΛΑΟΥΤΟ 2ο ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΛΑΟΥΤΟ 2ο ΕΠΙΠΕΔΟ 2.1 Θέματα Τεχνικής Για τον μαθητή του 2ου επιπέδου επιδιώκεται: Ειδικότερα ο μαθητής 1ου επιπέδου θα πρέπει: 2.1 Ελάχιστες απαιτήσεις ύλης: Για την πρόσβαση στο επόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Τετράδια κιθάρας. Συνοδεία τραγουδιών. Οδηγός Ρυθμών. Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις. Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr

Τετράδια κιθάρας. Συνοδεία τραγουδιών. Οδηγός Ρυθμών. Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις. Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr Τετράδια κιθάρας Συνοδεία τραγουδιών Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010 1 Περιεχόμενα Πρόλογος...3 Χρήση...3 Ευχαριστίες...3 Μέρος Α : Αρπέζ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Β2 Τάξη του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

- Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, Μέσα στο διάστημα Φεβρουαρίου ο/η υπογράφων/ουσα μαθητής/τρια

- Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, Μέσα στο διάστημα Φεβρουαρίου ο/η υπογράφων/ουσα μαθητής/τρια ΠΡΟΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΤΗ Για τα 3 μουσικά Τμήματα με τη νέα διαδικασία εισαγωγής - Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, - Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, - Τµήµα Μουσικών

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΤΑΞΗ. Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 1 ο. 1ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΓΧΟΡ ΙΩΝ Για να σχηµατίσουµε µία συγχορδία χρειαζόµαστε τρεις νότες.

1 η ΤΑΞΗ. Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 1 ο. 1ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΓΧΟΡ ΙΩΝ Για να σχηµατίσουµε µία συγχορδία χρειαζόµαστε τρεις νότες. Θ Ε Ω Ρ Ι Α Α Ρ Μ Ο Ν Ι Α Σ 1 η ΤΑΞΗ Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 1 ο 1ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΓΧΟΡ ΙΩΝ Για να σχηµατίσουµε µία συγχορδία χρειαζόµαστε τρεις νότες. Μία σαν ΒΑΣΗ, µία σαν ΜΕΣΗ και µία σαν ΚΟΡΥΦΗ Έχουµε τρία

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

«ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη ΣΤ Τάξη του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Οκτώβριος Δεκέμβριος 2012 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Τετράδια κιθάρας Θεωρία της μουσικής. Τετράδια κιθάρας. Μείζονες κλίμακες (με υφέσεις και διέσεις) Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις

Τετράδια κιθάρας Θεωρία της μουσικής. Τετράδια κιθάρας. Μείζονες κλίμακες (με υφέσεις και διέσεις) Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις Τετράδια κιθάρας Μείζονες κλίμακες (με υφέσεις και διέσεις) Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr 1 Περιεχόμενα Κλίμακες... 3 Μείζονες κλίμακες... 3 Η κλίμακα Ντο μείζονα...

Διαβάστε περισσότερα

Πλάγια φλάουτα- (πλαγίαυλοι).

Πλάγια φλάουτα- (πλαγίαυλοι). Πλάγια φλάουτα- (πλαγίαυλοι). Οι πλαγίαυλοι είναι τα φλάουτα που κρατιόνται προς τα πλάγια ιταλικά: flauto traverso. Ενώ είναι κλειστοί στο ένα τους άκρο, λειτουργούν ως ανοικτοί ηχητικοί σωλήνες λόγω

Διαβάστε περισσότερα

αντίστοιχο γεγονός. Όταν όντως το κουμπί

αντίστοιχο γεγονός. Όταν όντως το κουμπί Εισαγωγή στην αλληλεπίδραση Τα έργα που έχουμε αναπτύξει έως τώρα τρέχουν ένα σενάριο και σταματούν. Τα αντικείμενά μας αλλάζουν θέση και ενδυμασίες, παίζουν διαφορετικούς ήχους και ζωγραφίζουν διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Μ Ο Ν Ι Α Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο

Α Ρ Μ Ο Ν Ι Α Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α Ρ Μ Ο Ν Α Κ Ε Φ Α Λ Α Ο 12ο Η η µιας συγχορδίας έρχεται: 1ο: Το διάστηµα της ης να έρχεται µε πλάγια κίνηση (µία από τις δύο φωνές να είναι προετοιµασµένη ). 2 2ο: Tο διάστηµα της ης να έρχεται µε αντίθετη

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρο 6. Μέτρο 9. Αναλυτική προσέγγιση στο έργο του Θόδωρου Αντωνίου: Two Cadenza-like Inventiones for Solo Viola.

Μέτρο 6. Μέτρο 9. Αναλυτική προσέγγιση στο έργο του Θόδωρου Αντωνίου: Two Cadenza-like Inventiones for Solo Viola. Αναλυτική προσέγγιση στο έργο του Θόδωρου Αντωνίου: Two Cadenza-like Inventiones for Solo Viola Ανδρέας Γεωργοτάς Στόχος της ανά χείρας μελέτης είναι μια προσέγγιση στο T W O C A D E N Z A L I K E I N

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 1. ΣΥΓΧΟΡ ΙΕΣ: (α) Εύρεση και ορθή σύνδεση συγχορδιών (10) (β) Ορθές νότες συγχορδιών ορθοί διπλασιασµοί ( 6) (γ) Αναγνώριση και χρήση δεσπόζουσας µε εβδόµη ( 2) (δ) Αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική και Μαθηματικά

Μουσική και Μαθηματικά Μουσική και Μαθηματικά Πρόλογος Ορισμός μουσικής : Ως μουσική ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση /λήψη ενός μουσικού έργου, καθώς και η επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

αντιστοιχίζεται με την εντολή περίμενε 0.5 (120/60=2 χτύποι ανά δευτερόλεπτο). Στην

αντιστοιχίζεται με την εντολή περίμενε 0.5 (120/60=2 χτύποι ανά δευτερόλεπτο). Στην Προγραμματίζοντας ήχους Το Scratch μας παρέχει εντολές για να προγραμματίσουμε ήχους, δηλαδή να ζητήσουμε την αναπαραγωγή συγκεκριμένων νοτών από διαφορετικά μουσικά όργανα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο

Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο July 2016 SuzukiGuitarthens Τηλ.: 6948009754 Η ΜΕΘΟΔΟΣ SUZUKI για ΚΙΘΑΡΑ ενημερωτικό δελτίο Περίπου 500.000 μαθητές της μεθόδου Suzuki σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν την μελέτη σε πιάνο, βιολί, τσέλο, βιόλα,

Διαβάστε περισσότερα

Η εντολή «επανέλαβε Χ»

Η εντολή «επανέλαβε Χ» Η εντολή «επανέλαβε Χ» Όπως είδαμε πιο πάνω, η εντολή για πάντα είναι χρήσιμη σε διάφορα προγράμματα όταν π.χ. θέλουμε να δείξουμε την κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο ή για να αναπαραστήσουμε το δίλημμα

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση της τεχνολογίας στο μάθημα της Μουσικής. Διαδικτυακό Σεμινάριο Έλενα Μακρίδου

Η χρήση της τεχνολογίας στο μάθημα της Μουσικής. Διαδικτυακό Σεμινάριο Έλενα Μακρίδου Η χρήση της τεχνολογίας στο μάθημα της Μουσικής Διαδικτυακό Σεμινάριο 27.6.16 Έλενα Μακρίδου Πώς οι 3 βασικές δραστηριότητες μπορούν να συνδεθούν με τη χρήση της τεχνονογίας μέσα από τη διδασκαλία έννοιας;

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικές μουσικές ιστορίες

Ελληνικές μουσικές ιστορίες Ελληνικές μουσικές ιστορίες Η ελληνική μουσική του χτες και του σήμερα 1. Ενώστε με γραμμή τις λέξεις της αριστερής στήλης με τις λέξεις που αντιστοιχούν στη δεξιά: Ρεμπέτικο Πολιτικό Έντεχνο Αντιπολεμικό

Διαβάστε περισσότερα

& percussion. Boomwhackers. Π ο τ έ έ ν α κ ρ ο υ σ τ ό δ ε ν ε ί χ ε τ έ τ ο ι ε ς δ υ ν α τ ό τ η τ ε ς

& percussion. Boomwhackers. Π ο τ έ έ ν α κ ρ ο υ σ τ ό δ ε ν ε ί χ ε τ έ τ ο ι ε ς δ υ ν α τ ό τ η τ ε ς & percussion Boomwhackers Π ο τ έ έ ν α κ ρ ο υ σ τ ό δ ε ν ε ί χ ε τ έ τ ο ι ε ς δ υ ν α τ ό τ η τ ε ς & percussion Βαλτετσίου 15, 10680 Αθήνα Τ: 210 3645147, F: 210 3645149 Ζακύνθου 7, 31100 Λευκάδα

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Παιδαγωγική Θεωρία και Πράξη

Μουσική Παιδαγωγική Θεωρία και Πράξη Μουσική Παιδαγωγική Θεωρία και Πράξη Σκοποί Στόχοι - Δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα