ιακυμάνσεις της τιμής της Τesto

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ιακυμάνσεις της τιμής της Τesto"

Transcript

1 ιακυμάνσεις της τιμής της Τesto Η τιμή της τεστοστερόνης στο αίμα εμφανίζει μία ημερήσια διακύμανση η οποία μάλιστα εξαρτάται από τις εποχές του έτους. Έτσι η μέγιστη συγκέντρωση παρατηρείται το πρωί (περίπου στις 08.00) κατά τον Μάιο, ενώ τον Νοέμβριο εμφανίζεται το μεσημέρι (περίπου στις 14.00). Υπάρχει επίσης μία ετήσια διακύμανση της μέσης ημερήσιας τιμής με μέγιστο κατά τον μήνα Οκτώβριο.

2 Μεταφορά ανδρογόνων στο αίμα Τα ανδρογόνα που κυκλοφορούν στο αίμα συνδέονται κατά το μεγαλύτερο τους τμήμα (97%) με πρωτεΐνες του πλάσματος: - με τις λευκωματίνες, - την τρανσκορτίνη και -(ειδικά η τεστοστερόνη και η διυδροτεστοστερόνη κατά 65%) με μία ιδιαίτερη β-σφαιρίνη (gonadal steroid ή testosterone binding globulin GBG ή ΤeΒG) [όμοια είναι και η ΑΒΡ (androgen binding protein) που παράγεται από τα κύτταρα του Sertoli με τη δράση της FSΗ, διαφέρει μόνο κατά το ΜΒ και την υδατανθρακική προσθετική ομάδα ] Από το συνολικό ποσό της τεστοστερόνης στο αίμα μόνον το 1,0-4,0% ευρίσκεται ελεύθερο, δηλαδή σε βιολογικά δραστική μορφή.

3

4 Μεταβολισμός της τεστοστερόνης Ο μεταβολισμός της τεστοστερόνης οδηγεί βασικά στα ίδια προϊόντα όπως και στην περίπτωση των ανδρογόνων του φλοιού των επινεφριδίων, δηλ. παράγονται τελικά τα 17- κετοστεροειδή: ανδροστερόνη, επιανδροστερόνη και αιτιοχολανολόνη τα οποία και εμφανίζονται στα ούρα κυρίως με τη μορφή θειικών και γλυκουρονικών εστέρων. Άλλα μεταβολικά προϊόντα είναι η ανδροστανολόνη, η ανδροστανδιόλη και η επιτεστοστερόνη

5 Απέκκριση της τεστοστερόνης διαμέσου των νεφρών Η απέκκριση της τεστοστερόνης διαμέσου των νεφρών εμφανίζει ένα μέγιστο κατά την ηλικία των ετών. Το ποσό της τεστοστερόνης στα ούρα είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα απεκκρινόμενα 17- κετοστεροειδή. Το 30% περίπου της τεστοστερόνης των ούρων προέρχεται από τον φλοιό των επινεφριδίων. Η τεστοστερόνη αυτή δεν αποτελεί απευθείας έκκριμα του φλοιού των επινεφριδίων, αλλά παράγεται κυρίως εμμέσως στην περιφέρεια από τη θειική DΗΕΑ την οποία αυτός εκκρίνει.

6 4. Οι δράσεις των ανδρογόνων ορμονών Η τεστοστερόνη, με τη δράση μίας 5α-αναγωγάσης μετατρέπεται μέσα σε ορισμένα από τα κύτταρα-στόχος (όπως στον προστάτη, στις σπερματοδόχους κυστεις, στο ήπαρ και στους θυλάκους των τριχών) σε μία ακόμη περισσότερο δραστική ουσία, την 5αδιυδροτεστοστερόνη (DΗΤ), η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται εν μέρει στην επίσης δραστική 3βανδροστανδιόλη. Σε ορισμένες άλλες κατηγορίες κυττάρων, π.χ. στον οστίτη ιστό -που στερείται 5α-αναγωγάσης- ή στον μυϊκό ιστό, η τεστοστερόνη δρα χωρίς να μεταβληθεί η μορφή της, ενώ η DΗΤ δεν έχει παρά ασήμαντη επενέργεια' το ίδιο ισχύει για την επίδραση των ανδρογόνων αυτών στον ψυχισμό των αρρένων.

7 Τα ανδρογόνα στεροειδή γενικά ασκούν αξιόλογη αναβολική δράση στον οργανισμό Τα αναβολικά φαινόμενα εκδηλώνονται ιδιαίτερα έντονα κατά τη χορήγηση τεστοστερόνης σε άρρενες στην εφηβική περίοδο καθώς και σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας Iδιαίτερα έντονη είναι σε όλα τα όργανα τα οποία ανήκουν στο γεννητικό σύστημα του άρρενα (προστάτη, σπερματοδόχους κυστεις, πέος κτλ.) καθώς επίσης και σε ορισμένα παρεγχυματώδη όργανα, όπως στο ήπαρ και στους νεφρούς, σε πολλούς από τους σκελετικούς μυς καθώς και στον χονδρικό ιστό.

8 Xαρακτηριστικό της ελλείψεως τεστοστερόνης κατά την εφηβική ηλικία στα άρρενα άτομα είναι η βραδείας εξελίξεως -αλλά τελικά υπέρμετρη- ανάπτυξη του ύψους του σώματος (ευνουχοειδής γιγαντισμός) η οποία ακριβώς οφείλεται στη μη έγκαιρη "σύγκλειση" της επιφυσιακής ζώνης αυξήσεως. Γενικότερα η τεστοστερόνη μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική εμφάνιση του κινητικού συστήματος των ανδρών, δηλαδή τη μεγαλύτερη ως προς τις γυναίκες ανάπτυξη των μυών (σχεδόν κατά 50%) και την ιδιάζουσα διαμόρφωση των οστών (ευρύτερος θώρακας, στενότερη πύελος κτλ.).

9 Οι ειδικές δράσεις της τεστοστερόνης στα όργανα του γεννητικού συστήματος μορφολογική εξέλιξη, η αύξηση και η λειτουργικότητα του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων, των κωπηρείων αδένων καθώς και του πέους και του οσχέου. Η τεστοστερόνη επιδρά αυξητικά στην επιδιδυμίδα ενώ συμβάλλει παράλληλα στη φυσιολογική ωρίμανση του ίδιου του όρχεως (και ειδικά των σπερματικών σωληναρίων) και στην εξέλιξη της σπερματογενέσεως.

10 Κατά την εμβρυϊκή περίοδο η τεστοστερόνη, σε συνδυασμό με έναν ειδικό γλυκοπρωτεϊνικό παράγοντα με 536 αμινοξέα (regression factor MRF ή anti- müllerian hormone-amh) συμβάλλει στη διαφοροποίηση του πόρου του Wolf προς επιδιδυμίδα και σπερματικό πόρο ενώ παράλληλα προκαλεί την υποστροφή του πόρου του ΜϋΙΙer (ο οποίος στο θήλυ άτομο εξελίσσεται προς ωαγωγό και μητροκολεϊκό σωλήνα).

11

12 Παράλληλα η τεστοστερόνη προωθεί: την εξέλιξη και διαφοροποίηση των έσω και έξω γεννητικών οργάνων, την κάθοδο του όρχεως από το κύτος της κοιλίας στο όσχεο και, ενδεχομένως, την "άρρενα" διαφοροποίηση διαφόρων κέντρων και "λειτουργικών μηχανισμών" στο Κ.Ν.Σ. τα ανδρογόνα γενικώς αναστέλλουν την αύξηση των μαζικών αδένων.

13

14 ράση των ανδρογόνων στεροειδών στην τριχοφυΐα πρωτογενής τρίχωση (κεφαλής, φρυδιών, βλεφάρων καθώς και τμήματος της τριχώσεως των άκρων): αναπτύσσεται άσχετα με την παρουσία των ανδρογόνων "αμφισεξουαλική" δευτερογενής τρίχωση (στην ήβη): τρίχωση στις κοιλότητες της μασχάλης, στο κάτω τρίγωνο του εφηβαίου (οριζόντιο όριο προς τα άνω) καθώς και ένα περαιτέρω τμήμα της τριχώσεως των άκρων: απαιτείται η ύπαρξη μίας ποσότητας ανδρογόνων αντίστοιχης με τη φυσιολογική στάθμη στον ένηβο γυναικείο οργανισμό. ειδική ανδρική τρίχωση (τρίχωση προσώπου και κορμού, την επέκταση της τριχώσεως του εφηβαίου προς τα άνω κατά μήκος της λευκής γραμμής μέχρι ή και πέρα από τον ομφαλό κτλ. : απατείται η παρουσία τόσης τεστοστερόνης όσης αντιστοιχεί στη στάθμη της σε φυσιολογικό ώριμο άνδρα

15 Η τεστοστερόνη -εφόσον υπάρχει και η αντίστοιχη κληρονομική προδιάθεση- προκαλεί αντιθέτως περιορισμό της τριχώσεως της κεφαλής στον άνδρα με τον τύπο της χαρακτηριστικής ανδρογενούς αλωπεκίας (φαλάκρας) αυτή εκδηλώνεται με απώλεια της τριχώσεως αρχικώς στις μετωποκροταφικές γωνίες και στη συνέχεια σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής.

16

17 Οι περαιτέρω δράσεις της τεστοστερόνης Αύξηση του πάχους και της χρωστικής του δέρματος και επίταση της παραγωγής του εκκρίματος των σμηγματογόνων και των μεγάλων οσμηγόνων αδένων του (δημιουργία του συνδρόμου της ακμής κατά την εφηβική ηλικία). Ελάττωση της αποβολής νατρίου και ύδατος διαμέσου των νεφρών η δράση αυτή, εάν συνυπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία οιδήματος. Αύξηση του μεγέθους του λάρυγγα στο σύνολο του και ιδιαίτερα του πάχους των φωνητικών χορδών έτσι προκαλείται χαρακτηριστική πτώση του ύψους της φωνής κατά την εφηβεία. Γενική μεταβολή του ψυχισμού με αποτέλεσμα το άτομο να γίνεται ενεργητικότερο, επιθετικότερο και με αυξημένη σεξουαλική διάθεση (libido) Περιορισμένη αύξηση του βασικού μεταβολισμού (~10%) καθώς και του ρυθμού ερυθροποιήσεως

18

19 5. Η ρύθμιση της λειτουργίας των όρχεων

20 Oi ακτιβίνες Α, ΑΒ και Β διεγείρουν την έκκριση της FSΗ. Οι παραπάνω ουσίες εμφανίζουν κάποια δομική συγγένεια με τον ΜRF και η παρουσία τους έχει επισημανθεί και σε άλλους ιστούς (μυελό των οστών, Κ.Ν.Σ.)

21 6. Οι διαταραχές της λειτουργίας των όρχεων Η έλλειψη επαρκούς εκκρίσεως τεστοστερόνης κατά την εμβρυϊκή περίοδο (άρρην ψευδοερμαφροδιτισμός). Ορχική ανεπάρκεια από την προεφηβική ηλικία άρρην υπογοναδισμός Η ελαττωματική έκκριση τεστοστερόνης κατά την ανδρική ηλικία κυρίως ανικανότητα και νευροψυχικές διαταραχές της προσωπικότητας

22 Η υπερέκκριση ανδρογόνων από τον όρχι (συνήθως λόγω της παρουσίας ενός νεοπλάσματος) σύνδρομο πρόωρης ήβης σε άνηβα αγόρια. Ορισμένα νεοπλάσματα των όρχεων ενδέχεται να προκαλέσουν υπερπαραγωγή και άλλου τύπου ορμονών, π.χ. χοριακής γοναδοτροπίνης ή οιστρογόνων γυναικομαστία. ιαταραχές της αναπτύξεως των γεννητικών οργάνων και του οργανισμού γενικότερα που οφείλονται σε ανωμαλίες της κατανομής των χρωμοσωμάτων του φύλου, όπως τα σύνδρομα Κlinefelter (ΧΧΥ), Τurner (ΧΟ)

23 A: Hypogonadal habitus. Note absence of body and facial hair as well as feminine body distribution. B: Hypogonadal facies. Note absence of facial hair and fine wrinkles around the corners of the eyes and lips

24 Klinefelter's syndrome in a 20-year-old man. Note relatively increased lower/upper body segment ratio, gynecomastia, small penis, and sparse body hair with a female pubic hair pattern.

25 Adiposogenital syndrome in an adolescent male. Note the obesity and childlike sexual organs.

26 7. Η στύση και η εκσπερμάτιση Το ρυθμιστικό κέντρο της στύσεως ευρίσκεται στην ιερή μοίρα του νωτιαίου μυελού (I 3 ) Το φαινόμενο της στύσεως αυτό καθεαυτό οφείλεται σε αγγειοδιαστολή των μικρών αρτηριών και των αρτηριδίων η απαγωγή του αίματος αυτού παρεμποδίζεται λόγω μίας παράλληλης μερικής φλεβοσυστολής Έχει επισημανθεί ότι ως νευροδιαβιβαστές στη θέση αυτή εκτός από την ακετυλοχολίνη εμφανίζεται το VΙΡ και το NO' και οι δύο αυτές ενώσεις παρουσιάζουν αγγειοδιασταλτική δράση στον μυϊκό χιτώνα των αρτηριδίων. Η παρασυμπαθητική διέγερση προκαλεί επιπλέον την έκκριση από τους βολβουρηθραίους αδένες ενός ιξώδους υγρού που αποσκοπεί στην αποφυγή οδυνηρής "τριβής" κατά την συνουσία Η εκσπερμάτιση είναι βασικά ένα διφασικό αντανακλαστικό φαινόμενο, το ρυθμιστικό κέντρο του οποίου ευρίσκεται στην οσφυϊκή μοίρα του νωτιαίου μυελού (O 1 -O 2 ). α' φάση -εξώθηση του σπέρματος- emission, β' φάση η τελική έξοδος του σπέρματος από την ουρήθρα κατά την στιγμή του οργασμού (ιδίως εκσπερμάτιση-ejaculation)

27

28

29

ΑΝΗΡ ANIR ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ OFFICIAL JOURNAL OF THE HELLENIC SOCIETY OF ANDROLOGY

ΑΝΗΡ ANIR ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ OFFICIAL JOURNAL OF THE HELLENIC SOCIETY OF ANDROLOGY ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ-ΕΚΔΟΤΗΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ενδοκρινολογικό Τμήμα Νοσοκομείου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Πλατεία Ε. Βενιζέλου 2 - Αθήνα 115 21 Τηλ.: 210 64 11156-210 6402179 - Fax : 210 6411156

Διαβάστε περισσότερα

Α.Μ. : 427. Διδυμότειχο

Α.Μ. : 427. Διδυμότειχο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θ Τμήμα Νοσυλευτικής «Ο οικογενειακός προγραμματισμός στην ελληνι ική πραγματικότητα» Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Τσιρώζη Μαρίαα Σπουδαστής :

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Αύρα Ευαγγελάτου Ανδρέας Τζανετής ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Σεπτέμβριος 2014 Copyright για τις απαντήσεις, Αύρα Ευαγγελάτου και Ανδρέας Τζανετής, 2014 Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΠΡΩΤΕΙΝΑΣΩΝ ΣΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΤΩΝ ΕΣΩ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΦΛΕΒΩΝ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ - ΤΟΚΕΤΟΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ - ΤΟΚΕΤΟΣ 7. Να συγκρίνετε τη σπερματογένεση και την ωογένεση. Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν. Σπερματογένεση Ωογένεση Σε ποιο όργανο σχηματίζονται τα γαμετικά κύτταρα; Ποιος είναι ο αριθμός των γαμετών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΟΣΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΟΣΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΟΣΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - 7 - Αναφορά στα οστά και γενικά στοιχεία 1.1 Οστεολογία Οστεολογία ονοµάζουµε τον ειδικό εκείνο κλάδο της ανατοµίας που ασχολείται αποκλειστικά µε την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD,IFEPAG ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD,IFEPAG ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Φυσιολογία της εγκυμοσύνης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD,IFEPAG ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Ανατομικές και μορφολογικές μεταβολές Το πρώτο τρίμηνο: Η μήτρα το μέγεθος δεν αλλάζει αξιόλογα. Η αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ H ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΗΘΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ H ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΗΘΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ H ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΗΘΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΚΥΠΡΙΩΤΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις θεωρίας. 1ο Κεφάλαιο Από το κύτταρο στον οργανισμό

Ερωτήσεις θεωρίας. 1ο Κεφάλαιο Από το κύτταρο στον οργανισμό Ερωτήσεις θεωρίας 1ο Κεφάλαιο Από το κύτταρο στον οργανισμό 1. Ποια είναι τα βασικά είδη ιστών του ανθρώπινου οργανισμού; Τα βασικά είδη ιστών του ανθρώπινου οργανισμού είναι ο επιθηλιακός, ο μυικός, ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ανδρική υπογονιμότητα ονομάζεται η ανικανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από ένα χρόνο ελεύθερης σεξουαλικής επαφής. Η αρχική εξέταση του σπέρματος γίνεται για να αξιολογηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ Ανδρέας Μ. Μαμαντόπουλος, Αναστάσιος Γ. Γερασιμάτος Γεώργιος - Μάριος Ι. Καραγιάννης ΙΟΥΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ LASER

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ LASER ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ LASER ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ :ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ- ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ- ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ- ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Καρκίνος μαστού και ο ρόλος του νοσηλευτή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Καρκίνος μαστού και ο ρόλος του νοσηλευτή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Καρκίνος μαστού και ο ρόλος του νοσηλευτή ΟΝΟΜ/ΝΟ ΣΠΟΥ ΑΣΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡ ΑΛΗ Αριθμός Μητρώου: 300 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο θηλεοποιητικών όρχεων

Σύνδροµο θηλεοποιητικών όρχεων Σύνδροµο θηλεοποιητικών όρχεων Feminizing testis syndrome Το σύνδροµο των θηλεοποιητικών όρχεων είναι µια σχετικά σπάνια διαταραχή της ανάπτυξης των γεννητικών οργάνων. Οι πάσχοντες είναι χρωµοσωµικά αρσενικοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΑΡΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Είναι ουσιώδες να γνωρίζει κανείς με ποιούς τρόπους η ΑΠ διατηρείται φυσιολογική ώστε να κατανοήσει

Διαβάστε περισσότερα

Πρωταθλητισμός και ντόπινγκ.

Πρωταθλητισμός και ντόπινγκ. 1 Πρωταθλητισμός και ντόπινγκ. Αναβολικές ουσίες, η λειτουργία τους στον ανθρώπινο οργανισμό και οι συνέπειές τους Ο όρος ντόπινγκ αναφέρεται στη χρήση ή χορήγηση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών και

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο Εισαγωγή 55

Περιεχόμενο Εισαγωγή 55 Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 53 Περιεχόμενο Εισαγωγή 55 Επιδερμίδα και η γενική κατάσταση της υγείας 55 Κανόνες χρησιμοποίησης των κβαντικών εξαρτημάτων κοσμετολογίας. 55 Προγράμματα ηλεκτρομαγνητικής και κβαντικής κοσμετολογίας

Διαβάστε περισσότερα

υγεία ...φοβού τους «δωρίζοντας» Hφιλανθρωπία τού ΣΦΕΕ δεν είναι Βits 'n' pieces Αφιέρωμα: Καρκίνος του μαστού Ανδρόπαυση 25-26-27 10 2013 [σελ.

υγεία ...φοβού τους «δωρίζοντας» Hφιλανθρωπία τού ΣΦΕΕ δεν είναι Βits 'n' pieces Αφιέρωμα: Καρκίνος του μαστού Ανδρόπαυση 25-26-27 10 2013 [σελ. ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ υγεία 25-26-27 10 2013 Βits 'n' pieces Πέντε επιστημονικές δημοσιεύσεις δείχνουν πως... οι γυναίκες μάχονται! Ερευνητές, επιστημονικές ομάδες, πανεπιστήμια και εργαστήρια καταδεικνύουν συμπεράσματα

Διαβάστε περισσότερα

Check Up. by Live your Myth in Greece

Check Up. by Live your Myth in Greece Check Up by Live your Myth in Greece Check Up 1 / 5 : Γενική Αίματος Γιατρός δε σημαίνει το να μπορείς να διαβάζεις κάποια αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων. Οι φυσιολογικές τιμές είναι από δίπλα. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

αλλά θεωρείται χαμηλής ποιότητας και δεν θεωρείται αξιόπιστη. Πολλές από τις μελέτες στα αναβολικά στεροειδή είναι τέτοιου τύπου. 2.

αλλά θεωρείται χαμηλής ποιότητας και δεν θεωρείται αξιόπιστη. Πολλές από τις μελέτες στα αναβολικά στεροειδή είναι τέτοιου τύπου. 2. Αναβολικά Στεροειδή Πότε άρχισε αυτή η ιστορία; Οι πρώτες αναφορές χρήσης των αναβολικών στεροειδών φημολογείται ότι ξεκινάνε περίπου τη δεκαετία του '50 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στην Βιέννη.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΟΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ. ΑΝΔΡΙΚΗ YΠOrONIMOTHTA. Μέρος Πρώτο

ΕΝΗΜΕΡΟΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ. ΑΝΔΡΙΚΗ YΠOrONIMOTHTA. Μέρος Πρώτο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑΣ MKAIOY 1 Ο 115 28 ΙΛΙΣΙΑ ΤΗΛ. -FAX: 21 Ο 77 7 4 607 www.hsge.gr ΕΝΗΜΕΡΟΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΔΡΙΚΗ YΠOrONIMOTHTA Μέρος Πρώτο ΑΘΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡ Ι ΟΣ - Ν ΟΕΜΒΡ Ι ΟΣ -ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Για να διατηρηθεί η ζωή, να εξασφαλιστούν δηλαδή οι δομές και οι λειτουργίες της, χρειάζεται ενέργεια. Ο άνθρωπος εξασφαλίζει την απαραίτητη γι' αυτόν ενέργεια με τη διάσπαση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Φοιτήτρια: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ RENEW HAIR

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ RENEW HAIR ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ RENEW HAIR Ο όμιλος NewDAY Πρωτοπόρος με Νεα τεχνολογία Η Τεχνολογία και η Επιστήμη κάνουν τη διαφορά Τα NewDAY είναι πρωτοπόρα και Σύγχρονα κέντρα αδυνατίσματος, αισθητικών εφαρμογών, αποτρίχωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Διευθύντρια: Καθηγήτρια ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΚΙΜΠΑ-ΤΖΙΑΜΠΙΡΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ Δ.Ε.Π. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα