ΥδροδυναµικέςΜηχανές

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΥδροδυναµικέςΜηχανές"

Transcript

1 ΥδροδυναµικέςΜηχανές ιαµόρφωση Υδροηλεκτρικών Έργων Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης

2 Αρχέςαξιοποίησηςυδραυλικής ενέργειας Ένα Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) είναι ένα σύνθετο έργο που περιλαµβάνεισηµαντικάέργαπολιτικούκαιµηχανολόγου / ηλεκτρολόγου µηχανικού. Βασικός σκοπός των έργων πολιτικού µηχανικού είναι: η συγκέντρωση της επιφανειακής ροής η οδήγησή της µέσω του υδροστροβίλου η απαγωγή της µετά τον Υδροηλεκτρικό Σταθµό (ΥΗΣ) και η διοχέτευσή της στη φυσική κοίτη του ποταµού προς χαµηλότερες στάθµες η στέγαση του ηλεκτροµηχανολογικού εξοπλισµού ηεξασφάλισητηςασφάλειαςτουυηε, τόσοκατάτηφάση κατασκευής, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας.

3 Αρχέςαξιοποίησηςυδραυλικής ενέργειας Τα έργα µηχανολόγου / ηλεκτρολόγου µηχανικού αφορούν: στη διαστασιολόγηση των µονάδων παραγωγής στην επιλογή εξοπλισµού στηµελέτηεγκατάστασηςτουηλεκτροµηχανολογικούεξοπλισµού, κυρίου και βοηθητικού, όπως οι υδροστρόβιλοι, οι γεννήτριες, οι µετασχηµατιστές, οι αυτοµατισµοί, οι ηλεκτρικοί πίνακες, πιθανές γερανογέφυρες κλπ.

4 Μηχανολογικήεγκατάσταση ΥΗΣ

5 Αρχέςαξιοποίησηςυδραυλικής ενέργειας Εάντονερόµίαςφυσικήςροήςσυλλεχθείσεµίαυψηλή στάθµη z E καιοδηγηθείσεµίαχαµηλότερηστάθµη z A, τότε είναι δυνατή η µετατροπή της ανά µονάδας µάζας του διερχόµενουνερούενέργειας g(z E -z A ) σεµηχανικήενέργεια, αφού αφαιρεθούν οι πάσης φύσεως απώλειες. Επειδή η παραγόµενη µηχανική ισχύς δεν είναι δυνατό να µεταφερθεί ικανοποιητικά από τον ΥΗΣ στον τόπο κατανάλωσης, µετατρέπεταιεπίτόπουσεηλεκτρικήενέργεια, µέσω γεννήτριας συζευγµένης απευθείας στην άτρακτο του υδροστροβίλου. Γιατολόγοαυτό, τοσύνολοτωνέργωνµέσωτωνοποίωνη αρχική υδραυλική ενέργεια µετατρέπεται αρχικά σε µηχανική και τελικά σε ηλεκτρική ονοµάζεται Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ).

6 Αρχέςαξιοποίησηςυδραυλικής Οριακό στρώµα ενέργειας Το σύνολο σχεδόν του ηλεκτροµηχανολογικού εξοπλισµού είναι εγκατεστηµένο στον Υδροηλεκτρικό Σταθµό (ΥΗΣ) Ο ΥΗΣ µπορεί να είναι υπέργειος (οικίσκος) ή υπόγειος. Η επιλογή αυτή είναι αποτέλεσµα οικονοµοτεχνικής µελέτης µε παραµέτρους τον τύπο του υδροστροβίλου, το διαθέσιµο µανοµετρικό και τη µορφολογία του εδάφους. ΣυνήθωςσεµικράΥΗΕοΥΗΣδενκατασκευάζεταιυπόγειος, καθώς τούτο ανεβάζει δυσανάλογα το κόστος του έργου.

7 Οριακό στρώµα ΥπόγειοιΥΗΣ

8 ΥπόγειοιΥΗΣ Οριακό στρώµα Υπόγειος ΥΗΣ στο Manapouri της Νέας Ζηλανδίας, ισχύος 85MW σε βάθος 15m από την επιφάνεια του εδάφους.

9 Οριακό στρώµα ΥπέργειοιΥΗΣ

10 Αρχέςαξιοποίησηςυδραυλικής Οριακό στρώµα ενέργειας ιακρίνονται δύο βασικές διαµορφώσεις ΥΗΕ, ανάλογα µε το διαθέσιµο µανοµετρικό: αυτάσταοποίαηδιαθέσιµηυδραυλικήπτώση g (z E -z A ) είναι υψηλή αυτά στα οποία η διαθέσιµη υδραυλική πτώση είναι χαµηλή (µικρότερη των 2m). Στην πρώτη περίπτωση ο ΥΗΣ διαµορφώνεται σε θέση διακριτή από αυτή των έργων συλλογής και προσαγωγής του νερού (φράγµα και υδροληψία). Στη δεύτερη περίπτωση ο ΥΗΣ ενσωµατώνεται στο φράγµα ή στο έργο υδροληψίας και αποτελεί ενιαίο συγκρότηµα µε αυτό.

11 ΥΗΕµεχαµηλή υδραυλικήπτώση Οριακό στρώµα

12 ΥΗΕµεχαµηλή υδραυλικήπτώση Οριακό στρώµα

13 ιαµόρφωσηυηεµευψηλή Οριακό στρώµα υδραυλικήπτώση Σε περίπτωση ΥΗΕ µε υψηλό µανοµετρικό, ο ΥΗΣ βρίσκεται πολύχαµηλάωςπροςτοφράγµακαιτηνυδροληψία. Το νερό οδηγείται στον ΥΗΣ µέσω της εκτροπής της παροχής µε τον αγωγό προσαγωγής ή πτώσεως. Έπειτα η παροχή οδηγείται στη φυσική κοίτη του ποταµού. Σε ένα ΥΗΕ, για οικονοµικούς λόγους, ο αγωγός προσαγωγής δύναται να µην ξεκινάει απευθείας από την υδροληψία, αλλά από µία δεξαµενή φόρτισης. Το νερό οδηγείται στη δεξαµενή φόρτισης µέσω µιας ανοιχτής διώρυγας προσαγωγής, µε κόστος κατασκευής στο 1/3 1/2 τουκόστουςτουαγωγού. Η κατασκευή διώρυγας δεν είναι πάντα δυνατή, για λόγους µορφολογίας του εδάφους.

14 ιαµόρφωσηυηεµευψηλή υδραυλικήπτώση Η θέση της δεξαµενής φόρτισης επιλέγεται να είναι η πλησιέστερη δυνατή στον ΥΗΣ. Οριακό στρώµα

15 Οριακό στρώµα ΣυνιστώσεςενόςΥΗΕ Τα κύρια µέρη των έργων πολιτικού µηχανικού ενός ΥΗΕ είναι: Το φράγµα Σκοπός του φράγµατος είναι η δηµιουργία δεξαµενής, του ταµιευτήρα, στην οποία αποθηκεύεται ποσότητα νερού, προερχόµενη απότηφυσικήροήτουυδατορεύµατος. Μέσωτουαγωγούήτης διώρυγας προσαγωγής, το νερό οδηγείται στον ΥΗΣ. Με τη δηµιουργία ταµιευτήρα µεγάλης χωρητικότητας επιτυγχάνεται ευελιξία στη λειτουργία του έργου, δηλαδή η λειτουργία του ΥΗΕ ανεξαρτητοποιείται, κατά το δυνατό, από τη φυσική ροή του ποταµού. Από την άλλη, η κατασκευή µεγάλου ταµιευτήρα αυξάνει δραµατικά τοκόστοςτουυηε. Για το λόγο αυτό, στα µικρά ΥΗΕ κατασκευάζονται συνήθως µικροί ταµιευτήρες, όχι τόσο για να συµβάλουν στην ευελιξία της λειτουργίας του έργου, όσο για να εξασφαλίσουν οµαλές συνθήκες λειτουργίας (σταθερή παροχή, παρακράτηση φερτών) στον ΥΗΣ.

16 Οριακό στρώµα ΣυνιστώσεςενόςΥΗΕ Το φράγµα κατασκευάζεται στην κοίτη του υδατορεύµατος λαµβάνοντας υπόψη: το διαµορφούµενο ταµιευτήρα (χωρητικότητα, κατακλιζόµενη επιφάνεια) την ευκολία κατασκευής του (επιδιώκεται µικρό ύψος, µικρό µήκος στέψης, ευκολία έδρασης) τη δηµιουργία µεγάλης υψοµετρικής διαφοράς µε κατά το δυνατό µικρό µήκος αγωγού προσαγωγής. Ο τύπος του φράγµατος που θα κατασκευαστεί καθορίζεται από τη φυσική διαµόρφωση της θέσης και τη διαθεσιµότητα υλικών.

17 Οριακό στρώµα ΣυνιστώσεςενόςΥΗΕ Τα φράγµατα κατατάσσονται ανάλογα µε το υλικό κατασκευής τους (γαιώδη υλικά, λίθοι, σκυρόδεµα) και τον τρόπο µε τον οποίο παραλαµβάνουν τις δυνάµεις και τις ροπέςπουτονερόασκείσεαυτάσε: φράγµατα βαρύτητας, όπου το ίδιο το βάρος του φράγµατος εξασφαλίζει την παραλαβή των δυνάµεων ολίσθησης και ανατροπής τοξωτάφράγµατα, ταοποίαέχουντηµορφήκελύφους, κατασκευάζονται από οπλισµένο σκυρόδεµα και οι δυνάµεις του νερού παραλαµβάνονται από πλευρικά αντερείσµατα, κατάλληλης αντοχής. Στα φράγµατα βαρύτητας περιλαµβάνονται τα χωµάτινα φράγµατα, τα φράγµατα λιθοριππής, καθώς και φράγµατα µε επίπεδες ή τοξωτές πλάκες από σκυρόδεµα που µεταφέρουν τις δυνάµεις στο έδαφος µέσα από κατακόρυφες αντηρίδες.

18 ΣυνιστώσεςενόςΥΗΕ Οι παράµετροι που καθορίζουν τον τύπο του φράγµατος που θα κατασκευαστεί είναι: το ύψος και το άνοιγµα του φράγµατος τοέδαφοςεπίτουοποίουθαγίνειηθεµελίωση (χώµαήβράχος) η διαθεσιµότητα εργατικού δυναµικού (εξειδικευµένου ή ανειδίκευτου) η διαθεσιµότητα τσιµέντου και χάλυβα η διαθεσιµότητα Οριακό διαπερατού ή αδιαπέραστου εδάφους η διαθεσιµότητα στρώµα του εξοπλισµού εκσκαφής και µεταφοράς υλικών. Ένα φράγµα βαρύτητας είναι πάντα φθηνότερο από ένα τοξωτό φράγµα, αρκεί να υπάρχει διαθεσιµότητα εξοπλισµού και υλικών. Ο υπερχειλιστής του φράγµατος κατασκευάζεται πάντα από σκυρόδεµα. Έτσισεπερίπτωσηφράγµατοςµικρούµήκους, ίσος είναι προτιµότερο η κατασκευή του εξ ολοκλήρου από σκυρόδεµα.

19 ΣυνιστώσεςενόςΥΗΕ Τα τοξωτά φράγµατα κατασκευάζονται συνήθως σε στενές χαράδρες, στιςοποίεςπλευρικάυπάρχεισυµπαγήςβράχος, ικανός να φέρει τα αναπτυσσόµενα φορτία από το νερό στο φράγµα. Ένας εµπειρικός κανόνας επιλογής κατασκευής τοξωτού φράγµατοςείναιότανολόγοςτουµήκουςτηςστέψηςτου Οριακό φράγµατος στρώµα προς το ύψος του φράγµατος είναι µικρότερος του 5.

20 ΣυνιστώσεςενόςΥΗΕ Οριακό στρώµα Χωµάτινο φράγµα Φανερωµένης Νοµού Ηρακλείου

21 ΣυνιστώσεςενόςΥΗΕ Οριακό στρώµα Τοξωτό φράγµα λίµνης Πλαστήρα

22 ΣυνιστώσεςενόςΥΗΕ Οριακό στρώµα Φράγµα βαρύτητας από σκυρόδεµα στο Μαραθώνα

23 ΣυνιστώσεςενόςΥΗΕ Οριακό στρώµα Τοµή χωµάτινου φράγµατος Αγίου ηµητρίου Νοµού Αιτωλοακαρνανίας

24 ΣυνιστώσεςενόςΥΗΕ Το φράγµα συνοδεύεται και από τα ακόλουθα έργα που εξυπηρετούν το έργο ή σχετίζονται µε την ασφάλειά του: ο εκχειλιστής ή υπερχειλιστής: σκοπό έχει τη διοχέτευση της πληµµυρικής παροχής, ώστε η στάθµη του αποθηκευµένου νερού στον ταµιευτήρα να µην ξεπεράσει τη στέψη του φράγµατος τα έργα ή η σήραγγα εκτροπής, µέσω των οποίων διοχετεύεται η φυσικήοριακό παροχή κατά τη διάρκεια κατασκευής της τελευταίας φάσης του φράγµατος στρώµα ο εκκενωτής πυθµένα, µέσω του οποίου εκκενώνεται ο ταµιευτήρας σε περίπτωση ανάγκης ή συντήρησης, ενώ επίσης από αυτόν διοχετεύεται η απαιτούµενη παροχή συντήρησης της κοίτης του ποταµού ηυδροληψία, πουείναιτοστόµιοεισόδουτουαγωγούήτης σήραγγας ή της διώρυγας προσαγωγής.

25 ΣυνιστώσεςενόςΥΗΕ Οριακό στρώµα Υπερχειλιστής φράγµατος Ποταµών Ρεθύµνου

26 Οριακό στρώµα ΣυνιστώσεςενόςΥΗΕ Τα έργα υδροληψίας δύναται να περιλαµβάνουν: τοναγωγό, τησήραγγαήτηδιώρυγαπροσαγωγής, τη δεξαµενή φόρτισης, βάνες, θυροφράγµατα Ο ηλεκτροµηχανολογικός εξοπλισµός αποτελείται από υδροστροβίλους, τους ρυθµιστές στροφών, τι ηλεκτρογεννήτριες, τους µετασχηµατιστές, τους ηλεκτρικούς πίνακες, τους ασφαλειοαποζεύκτες, τους αυτοµατισµούς και το βοηθητικό εξοπλισµό (γερανογέφυρες κλπ).

27 ΗροήτηςενέργειαςσεΥΗΕ ΣεέναΥΗΕηενέργειατουνερούανάµονάδαµάζαςτου είναι η δυναµική ενέργεια, η οποία ισούται µε τη διαθέσιµη υδραυλική πτώση: h = z E z A όπου z E ηστάθµητηςεπιφάνειαςτουνερούστονταµιευτήραήστη δεξαµενή φόρτισης, στην περίπτωση που τούτη υπάρχει Οριακό στρώµα z Α ηστάθµητουνερούκατάντιτουυησ, ότανηπαροχή οδηγείται στη φυσική κοίτη. Λόγω της µεγάλης επιφάνειας του ταµιευτήρα ή της δεξαµενής φόρτισης, η κινητική ενέργεια του νερού εντός αυτών θεωρείται αµελητέα. Η υδραυλική ισχύς που διατίθεται προς µετατροπή σε µηχανική ισχύ ισούται µε: Ν h = ρ g Q h = γ Q h

28 ΗροήτηςενέργειαςσεΥΗΕ όπου: Q ηπαροχήόγκουτουνερούπουδιέρχεταιαπότον υδροστρόβιλοσε m 3 /s ρηπυκνότητατουνερούσε kg/m 3 γτοειδικόβάροςτουνερούσε Nt/m 3 g ηεπιτάχυνσητηςβαρύτητας (9,81m/s 2 ). Οριακό στρώµα Η µηχανική ισχύς που ανακτάται από τον υδροστρόβιλο είναι µικρότερητης N h κατάτιςαπώλειεςτηςροήςστοσύστηµα προσαγωγής και τις απώλειες στον ίδιο τον υδροστρόβιλο. Οιυδραυλικέςαπώλειεςδh fee στοσύστηµαπροσαγωγής (σήραγγα, αγωγός προσαγωγής) είναι ανάλογες του τετραγώνου της παροχής για πλήρως τυρβώδη ροή: δh fee = k Q 2

29 ΗροήτηςενέργειαςσεΥΗΕ Στην ανωτέρω σχέση ο δείκτης «e» αναφέρεται στη διατοµή εισόδουτουυδροστροβίλου. Συνεπώς, η διαθέσιµη υδραυλική πτώση, ή καθαρό ύψος πτώσεως H, δηλαδή η ενέργεια ανά µονάδα µάζας νερού που καλείται ο υδροστρόβιλος να µετατρέψει σε µηχανική ενέργεια, είναι ίση µε: Η = h δh fee Η= h k Q 2 Η= z E z A k Q 2

30 ΗροήτηςενέργειαςσεΥΗΕ Στην περίπτωση υδροστροβίλου δράσεως, η διαθέσιµη υδραυλική ισχύς θα µετατραπεί σε ενέργεια εντατικής κατάστασης και κινητική ενέργεια στη διατοµή εισόδου του υδροστροβίλου: z E z e k Q 2 = pe ρ g 2 ce 2 g Λόγω της θέσης του υδροστροβίλου δράσεως, η πτώση z e z A (απότηστάθµητου υδροστροβίλου έως την ελεύθερη επιφάνεια της κάτω δεξαµενής) δεν µπορεί να αξιοποιηθεί. +

31 ΗροήτηςενέργειαςσεΥΗΕ Η διαθέσιµη ενέργεια στη διατοµή εισόδου στον υδροστρόβιλο θα µετατραπεί στην έξοδο του ακροφυσίου σε δέσµη ροής, µε ταχύτητα: 2 e e 2 2 e e 2 e E c ρ p 2 c H g 2 c g 2 c g 2 c g ρ p Q k z z H + = = = + = =

32 ΗροήτηςενέργειαςσεΥΗΕ Σε περιπτώσεις µεγάλης διαθέσιµης υδραυλικής πτώσης και µεγάλης διατοµής αγωγού προσαγωγής, ο όρος της εντατικής ενέργειας είναι πολύ µεγαλύτερος από τον όρο της κινητικής ενέργειας του νερού στη διατοµή εισόδου του υδροστροβίλου, δηλαδή: pe ρ g >> 2 ce 2 g Στην περίπτωση αυτή, αν αµελήσουµε τονόροτηςκινητικήςενέργειας, ηταχύτητα cτηςδέσµηςροής στο ακροφύσιο προκύπτει: pe c 2 ρ

33 ΗροήτηςενέργειαςσεΥΗΕ Το ολικό ύψος ενέργειας στη διατοµή εισόδου του υδροστροβίλου ισούται µε: H oe = H atm + z fee όπουη atm ηατµοσφαιρικήπίεση. E δh Το ολικό ύψος ενέργειας στη διατοµή εξόδου του υδροστροβίλου a ισούται µε: oa atm A H = H + z + δh faa όπουδh faa οιαπώλειεςενέργειαςκατά τηροήτουρευστούαπότηδιατοµήεξόδου του υδροστροβίλου a έως την ελεύθερη επιφάνεια Α της κάτω δεξαµενής.

34 ΗροήτηςενέργειαςσεΥΗΕ Οι απώλειες αυτές, βάσει της εξίσωσης Bernoulli µεταξύ των σηµείων a καιαισούνταιµε: H δh atm faa + = z e z e + + z A c a g c 2 2 a g = H atm δηλαδή οι απώλειες ροής από την έξοδο του υδροστροβίλου έως την κάτω δεξαµενή ισούνται µε την ολική ενέργεια του ρευστού στην έξοδο του υδροστροβίλου. Ουσιαστικά όλη η ενέργεια του ρευστού στην έξοδο του υδροστροβίλου χάνεται σε θερµότητα λόγω τριβών, στροβιλισµών κλπ. + z A + δh faa

35 ΗροήτηςενέργειαςσεΥΗΕ Αφαιρώντας κατά µέλη τις δύο σχέσεις που δίνουν τα ολικά ύψη ενέργειας στις διατοµές e και a έχουµε: H oe H oe H oa = H oa H = atm z + E z E z A δh fee δh fee H atm δh faa z A δh faa και επειδή δh faa = z e + 2 ca 2 g, προκύπτει τελικά: H oe H oa = z E z A δh fee z e 2 ca 2 g H oe H oa = ( z z δh ) E e fee 2 ca 2 g H oe H oa = H 2 ca 2 g

36 ΗροήτηςενέργειαςσεΥΗΕ ΗδεσµευόµενηισχύςΝ c απότονυδροστρόβιλοισούταιµε: ΆρααπότηδιαθέσιµηισχύστονυδροστρόβιλοΝ i, ηισχύς που αντιστοιχεί στην κινητική ενέργεια του νερού στη διατοµή εξόδου του υδροστροβίλου διαφεύγει της ενεργειακής µετατροπής και δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί. ( ) g 2 c Q γ N N g 2 c Q γ H Q γ N g 2 c H Q γ N H H Q γ N 2 a i c 2 a c 2 a c oa oe c = = = =

37 ΗροήτηςενέργειαςσεΥΗΕ Το ωφέλιµο ύψος πτώσεως Η* που ορίζεται ως: H* = H 2 ca 2 g εκφράζει την ανά µονάδα µάζας ενέργεια του ρευστού που είναι δυνατό να µετατρέψει ο υδροστρόβιλος σε µηχανική ισχύ.

38 ΗροήτηςενέργειαςσεΥΗΕ Η πραγµατική µηχανική ισχύς που αποδίδεται από τον υδροστρόβιλο, αν αυτό περιστρέφεται µε γωνιακή ταχύτητα ω, θαείναι: N = M ω όπου Μ η κινητήρια ροπή που αναπτύσσεται στον άξονα του υδροστροβίλου. ΕίναιπροφανέςότιθαισχύειΝ<Ν i. ΗδιαφοράδΝ=Ν-Ν i αντιστοιχεί στις συνολικές απώλειες του υδροστροβίλου, οι οποίες εκφράζονται µέσω του ολικού βαθµού απόδοσης η: η = N N i N = η N i N = η γ Q H

39 ΗροήτηςενέργειαςσεΥΗΕ ΗηλεκτρικήενέργειαΝ e πουπαράγεταιαπότον υδροστρόβιλο θα είναι µικρότερη της Ν κατά τις απώλειες της γεννήτριας και του µετασχηµατιστή, που εκφράζονται µέσω τωναντίστοιχωνβαθµώναπόδοσηςη G καιη Tr : N e = η G η Tr η N i N e = η G η Tr η γ Q H Η τελική ηλεκτρική ενέργεια που τελικά θα διατίθεται στο ηλεκτρικόδίκτυοθαείναιµικρότερητηςν e κατάτηνενέργεια πουιδιοκαταναλώνεταιαπότονίδιοτονυησ (φωτισµός, κίνηση, αυτοµατισµοί κλπ).

40 ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ Με δεδοµένη την καµπύλη διάρκειας της παροχής του υδατορεύµατος, είναι δυνατός ο υπολογισµός της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΥΗΣ και η επιλογή του κατάλληλου µοντέλου υδροστροβίλου. Το πρόβληµα της βελτιστοποίησης του µεγέθους του υδροστροβίλου τίθεται από το περιορισµένο εύρος λειτουργίας του, σε συνδυασµό µε το µεγάλο εύρος διακύµανσης της διαθέσιµης παροχής. Στην περίπτωση διάθεσης µεγάλου ταµιευτήρα (µεγάλα ΥΗΕ), η διακύµανση της διαθέσιµης παροχής περιορίζεται και το πρόβληµα επιλογής υδροστροβίλου αντιµετωπίζεται ευκολότερα.

41 1 ο Παράδειγµα ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ Έστω υδατόρευµα µε τις ακόλουθες καµπύλες διάρκειας για τηνκαλοκαιρινή (1/4 έως 3/9 183 ηµέρες) καιτηχειµερινή περίοδο (1/1 έως 3/3 182 ηµέρες). Παροχή (m 3 /s),5,75 1, 1,25 1,5 Αριθµός ηµερών > <6 Ποσοστό χρόνου (%) Παροχή (m 3 /s),5 1, 1,5 2, 2,5 3, 3,5 Αριθµός ηµερών > Ποσοστό χρόνου (%)

42 ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ 1 ο Παράδειγµα Καµπύλες διαρκείας

43 1 ο Παράδειγµα ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ Η διαθέσιµη καθαρή υδραυλική πτώση είναι Η=2m. Υπάρχουν τρία µοντέλα υδροστροβίλων που λειτουργούν µε σταθερό υψηλό βαθµό απόδοσης η=81,6% για µια περιοχή τηςδιαθέσιµηςπαροχήςαπό,5q N έως Q N, όπου Q N η ονοµαστική παροχή του υδροστροβίλου, που έχει ως εξής: Υδρ/λος Ονοµαστική παροχή (m 3 /s) Ελάχιστη παροχή (m 3 /s) Πεδίο λειτουργίας Μέγιστη παροχή (m 3 /s) Ελάχιστη ισχύς (kw) Μέγιστη ισχύς (kw) 1 3, 1,5 3, , 1, 2, ,,5 1, 8 16

44 1 ο Παράδειγµα ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ Στον ανωτέρω πίνακα, η τελική παραγωγή ισχύος υπολογίζεται, δεδοµένων του βαθµού απόδοσης, της παροχής και του διαθέσιµου µανοµετρικού, από τη σχέση: N e = η γ Q H Με βάση τις καµπύλες διαρκείας της παροχής του υδατορεύµατοςκαιταεύρηλειτουργίαςτωνυδροστροβίλων, καταλήγουµε στον υπολογισµό των καµπύλων λειτουργίας της παραγόµενης ισχύος από κάθε µοντέλο υδροστροβίλου. Επίσης υπολογίζουµε την παραγωγή ενέργειας από τη σχέση (t i o αριθµόςηµερώνγιαπαραγωγήισχύοςν i ): Ni+ Ni+ 1 Ee = ( ti+ 1 ti) 24h 2

45 ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ α. Υδροστρόβιλος Q N =3m 3 /s. Παροχή (m 3 /s),5,75 1, 1,25 1,5 Αριθµός ηµερών > <6 Παραγωγή ισχύος (kw) 24 Παραγωγή ενέργειας (MWh) 345,6 Σύνολο ενέργειας (MWh) 345,6 Παροχή (m 3 /s) Αριθµός ηµερών Παραγωγή ισχύος (kw) Παραγωγή ενέργειας (MWh) Σύνολο ενέργειας (MWh),5 >172 1, ,92 4 Συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας: 1.67,52MWh 1, ,4 2, ,6 2, ,1 3, ,8 3,5 6

46 ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ β. Υδροστρόβιλος Q N =2m 3 /s. Παροχή (m 3 /s),5,75 1, 1,25 1,5 Αριθµός ηµερών > <6 Παραγωγή ισχύος (kw) Παραγωγή ενέργειας (MWh) 64,8 79,2 345,6 Σύνολο ενέργειας (MWh) 489,6 Παροχή (m 3 /s) Αριθµός ηµερών Παραγωγή ισχύος (kw) Παραγωγή ενέργειας (MWh) Σύνολο ενέργειας (MWh),5 >172 1, , 1, ,4 2, ,2 345,6 2,5 12 Συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας: 835,2MWh 3, 75 3,5 6

47 ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ γ. Υδροστρόβιλος Q N =1m 3 /s. Παροχή (m 3 /s),5,75 1, 1,25 1,5 Αριθµός ηµερών > <6 Παραγωγή ισχύος (kw) Παραγωγή ενέργειας (MWh) 12, 11,9 57,6 Σύνολο ενέργειας (MWh) 288,5 Παροχή (m 3 /s) Αριθµός ηµερών Παραγωγή ισχύος (kw) Παραγωγή ενέργειας (MWh) Σύνολο ενέργειας (MWh),5 > ,2 1, ,8 1, , Συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας: 48,5MWh 2, 117 2,5 12 3, 75 3,5 6

48 ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ Από τους ανωτέρω υπολογισµούς καταλήγουµε στα εξής: Ο υδροστρόβιλος 1 έχει µέγιστη παραγωγή ενέργειας το χειµώνα, άρα ίσως είναι η βέλτιστη επιλογή σε ψυχρά κλίµατα. Ο υδροστρόβιλος 2 έχει µέγιστη παραγωγή ενέργειας το καλοκαίρι. Καθότι είναι και φθηνότερος από τον υδροστρόβιλο 1, ίσως αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή σε θερµά κλίµατα (Ελλάδα).

49 ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ Από τους ανωτέρω υπολογισµούς καταλήγουµε στα εξής: Ηπερισσότερηενέργειαπαράγεταιαπότονυδροστρόβιλο 1, οοποίοςόµωςέχεικαιτουψηλότεροκόστος, ως µεγαλύτερος σε µέγεθος. Το ερώτηµα που τίθεται είναι αν το υψηλότερο κόστος του υδροστροβίλου αντισταθµίζεται από τη µεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας. Σηµαντική επίσης παράµετρος είναι η θέση εγκατάστασης τουυηε, δηλαδήαναυτήείναισεψυχράήθερµάκλίµατα, δηλαδή πότε παρουσιάζεται η αιχµή στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (χειµερινή ή καλοκαιρινή περίοδος), όταν και η τιµή πώλησης της παραγόµενης ενέργειας από το ΥΗΕ θα είναι µέγιστη.

50 2 ο παράδειγµα: ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ Εξετάζεται η κατασκευή ΥΗΕ σε υδατόρευµα µε ετήσια καµπύλη διάρκειας την ακόλουθη: Ποσοστό χρόνου (%) Παροχή (m 3 /s) 4 34, ,2 132, 11, 96,5 88, 79,5 Παροχή όγκου (m 3 /s) , 8 72, , Ποσοστό χρόνου (%) 1 43,

51 2 ο παράδειγµα: ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ Η φυσική υδραυλική πτώση θεωρείται σταθερή κατά τη διάρκεια του έτους και ίση µε h=9,87m. Οι απώλειες ροής του συστήµατος προσαγωγής του νερού είναι ανάλογες του τετραγώνου της παροχής και ίσες µε: δh fεe = k e Q 2 όπου Q ηπαροχήόγκουσε m 3 /sκαι k e υπολογίστηκείσοςµε k e =, Συνεπώς η διαθέσιµη υδραυλική πτώση στον υδροστρόβιλο προκύπτει: Η = h -δh fεe Η= 9,87 -,2 1-3 Q 2. Το µοντέλο του υδροστροβίλου που επιλέγεται έχει πεδίο τιµώνπαροχήςαπό Q min =64m 3 /sέως Q max =132m 3 /s.

52 2 ο παράδειγµα: ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ Με βάση την καµπύλη διάρκειας του υδατορεύµατος, ο υδροστρόβιλος θα λειτουργεί για το 9% του έτους. Στην περίπτωση που η διαθέσιµη παροχή είναι µεγαλύτερη απότηµέγιστη 132m 3 /s, ουδροστρόβιλοςθαλειτουργείµε την ονοµαστική παροχή και το πλεόνασµα θα υπερχειλίζει και θα διαφεύγει αναξιοποίητη. Όταν η παροχή του υδατορεύµατος είναι µικρότερη της ελάχιστηςπαροχήςλειτουργίαςτουυδροστροβίλου (64m 3 /s) ο υδροστρόβιλος δεν θα λειτουργεί. Τα ανωτέρω παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

53 2 ο παράδειγµα: ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ Ποσοστό χρόνου (%) Παροχή ρεύµατος (m 3 /s) 34,5 18,2 132, 11, 96,5 88, 79,5 75, 72,45 64, 43, Παροχή υδρ/λου (m 3 /s) 132, 132, 132, 11, 96,5 88, 79,5 75, 72,45 64,, ιαθέσιµη υδραυλική πτώση (m) 6,39 6,39 6,39 7,45 8,1 8,32 8,61 8,75 8,82 9,5 9,87 Συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας (MWh) Ηλεκτρική ισχύς (kw) 7.193, , , , , , , , , ,74, Ηλεκτρική ενέργεια (MWh) 6.31,5 6.31, , , , 5.294,9 5.9,4 4.84, , ,4, ,8

54 2 ο παράδειγµα: ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ Για τον ανωτέρω πίνακα λαµβάνονται υπόψη τα εξής: Ηδιαθέσιµηυδραυλικήπτώσηυπολογίζεταιαπότησχέση: Η = 9,87 -,2 1-3 Q 2 (Q ηπαροχήτουυδροστροβίλου). Η παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος δίνεται από τη σχέση: N e = η γ Q H Ο συνολικός βαθµός απόδοσης του υδροστροβίλου λαµβάνεται σταθερός στο πεδίο λειτουργίας και ίσος µε η=,87.

55 2 ο παράδειγµα: ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ Συντελεστής απασχόλησης ή φορτίου ΥΗΕ (capacity factor) Και στην περίπτωση των ΥΗΕ (όπως και στην περίπτωση τωναιολικώνπάρκωνήτωνφωτοβολταϊκώνσταθµών) ορίζεται ο συντελεστής απασχόλησης ή, αλλιώς, συντελεστής φορτίου, ως το πηλίκο της παραγόµενης ενέργειας από το ΥΗΕ σε ένα χρονικό διάστηµα προς τη µέγιστη δυνάµενη να παραχθεί στο ίδιο χρονικό διάστηµα. Η µέγιστη δυνάµενη ενέργεια να παραχθεί από το ΥΗΕ είναι αυτήπουθαπροέκυπτεανστοενλόγωχρονικόδιάστηµαοι υδροστρόβιλοι του ΥΗΕ λειτουργούσαν όλοι συνεχώς στην ονοµαστική τους ισχύ.

56 2 ο παράδειγµα: ΕνεργειακήανάλυσηΥΗΕ Συντελεστής απασχόλησης ή φορτίου ΥΗΕ Ο ετήσιος συντελεστής απασχόλησης στο τελευταίο παράδειγµα υπολογίζεται: c f = kWh / (7.193,44kW 8.76h) = 82,93%. ΣεµικράΥΗΕοσυντελεστήςαπασχόλησηςείναιµεγάλος, τηςτάξηςτου 7 8%. Σε µεγάλα ΥΗΕ, ιδιαίτερα όταν υπάρχει σηµαντική εποχιακή διακύµανση της διαθέσιµης παροχής υδατορεύµατος και υψηλή διαστασιολόγηση του ΥΗΣ για παραλαβή αιχµών ισχύος στην περίοδο υψηλής ζήτησης, ο συντελεστής απασχόλησηςµπορείναπέσεισετιµέςτηςτάξηςτου 3 5%.

57 ΠαροχήσυντήρησηςΥΗΕ Η παροχή συντήρησης είναι ένα πολύ σηµαντικό µέγεθος στη µελέτη και διαστασιολόγηση ενός ΥΗΕ. Η παροχή συντήρησης είναι η ελάχιστη παροχή που πρέπει να εξασφαλιστεί κατάντι του υδατορεύµατος, προκειµένου να διατηρηθούν οι όποιες άλλες υφιστάµενες χρήσεις του νερού (π.χ. άρδευση) και να µην πληγεί η βιοποικιλότητα της περιοχής (χλωρίδα και πανίδα) που στηρίζεται στην ύπαρξη του υδατορεύµατος. Σε περιπτώσεις χαµηλής παροχής ύδατος, η απαίτηση για την παροχή συντήρησης µπορεί να επηρεάσει την απόδοση του ΥΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, για τον υπολογισµό της διαθέσιµης παροχήςστονυησθαπρέπειαπότηνπαροχήτου υδατορεύµατος να αφαιρείται η παροχή συντήρησης.

58 Πρωτεύουσακαιδευτερεύουσα παραγωγήυηε Η παραγωγή ενέργειας από ένα ΥΗΕ διακρίνεται σε πρωτεύουσα και δευτερεύουσα. Ως πρωτεύουσα ονοµάζεται η ενέργεια που ετησίως θα δώσει το ΥΗΕ, ανεξάρτητα από τις συνθήκες υδραυλικότητας του υδρολογικού έτους, είναι δηλαδή η ενέργεια που εγγυηµένα θα παραχθεί από το ΥΗΕ. Ως δευτερεύουσα ονοµάζεται η ενέργεια που θα πραχθεί επιπλέοντηςπρωτεύουσαςαπότουηεκαιπουτοµέγεθός της εξαρτάται τις διακυµάνσεις της υδραυλικότητας που ανακύπτουν ανάµεσα στα υδρολογικά έτη.

Yδρολογικός κύκλος. Κατηγορίες ΥΗΕ. Υδροδαμική (υδροηλεκτρική) ενέργεια: Η ενέργεια που προέρχεται από την πτώση του νερού από κάποιο ύψος

Yδρολογικός κύκλος. Κατηγορίες ΥΗΕ. Υδροδαμική (υδροηλεκτρική) ενέργεια: Η ενέργεια που προέρχεται από την πτώση του νερού από κάποιο ύψος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Υδροδαμική (υδροηλεκτρική) ενέργεια: Η ενέργεια που προέρχεται από την πτώση του νερού από κάποιο ύψος Πηγή της ενέργειας: η βαρύτητα Καθώς πέφτει το νερό από κάποιο ύψος Η,

Διαβάστε περισσότερα

Yδρολογικός κύκλος. Κατηγορίες ΥΗΕ. Υδροδαμική (υδροηλεκτρική) ενέργεια: Η ενέργεια που προέρχεται από την πτώση του νερού από κάποιο ύψος

Yδρολογικός κύκλος. Κατηγορίες ΥΗΕ. Υδροδαμική (υδροηλεκτρική) ενέργεια: Η ενέργεια που προέρχεται από την πτώση του νερού από κάποιο ύψος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Υδροδαμική (υδροηλεκτρική) ενέργεια: Η ενέργεια που προέρχεται από την πτώση του νερού από κάποιο ύψος Πηγή της ενέργειας: η βαρύτητα Καθώς πέφτει το νερό από κάποιο ύψος Η,

Διαβάστε περισσότερα

ΥδροδυναµικέςΜηχανές

ΥδροδυναµικέςΜηχανές ΥδροδυναµικέςΜηχανές Χαρακτηριστικές καµπύλες υδροστροβίλων Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Θεωρητικήχαρακτηριστική υδροστροβίλου Θεωρητική χαρακτηριστική υδροστροβίλου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Η αξιοποίηση της υδραυλικής ενέργειας ήταν γνωστή από την αρχαιότητα μέσω των υδρόμυλων. Αυτού του τύπου μικρής

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Θανόπουλος. ντης ΚΕΨΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ι. Θανόπουλος. ντης ΚΕΨΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΥΗΕ Ι. Θανόπουλος ΕΗ Α.Ε.. / νση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Έργων ντης ΚΕΨΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τυπική διάταξη ενός Μικρού ΥΗΕ EUROPEAN SMALL HYDROPOWER ASSOCIATION Belgium Υπολογισµός

Διαβάστε περισσότερα

Υδροσύστηµα Αώου. Επίσκεψη στα πλαίσια του ΜΠΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του ΕΜΠ

Υδροσύστηµα Αώου. Επίσκεψη στα πλαίσια του ΜΠΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του ΕΜΠ Υδροσύστηµα Αώου Επίσκεψη στα πλαίσια του ΜΠΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του ΕΜΠ Ιούνιος 2014 Θέση Υδροσυστήµατος Πηγή:ΛεονταρίτηςΑ.., Υδρολογική Ανάλυση και ιερεύνηση Υδροσυστήµατος Αώου- Βοϊδοµάτη Υδροσύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 3 Ο Υ Ρ Α Υ Λ Ι Κ Α Φ Ρ Α Γ Μ Α Τ Α - Σ Υ Μ Π Λ Η Ρ Ω Μ Α Τ Ι Κ Ε Σ Υ Π Ο Ο Μ Ε Σ Ρ Λ Ε Ω Ν Ι Α Σ Α Ν Θ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) Ενότητα 7: Μικρά Yδροηλεκτρικά Σπύρος Τσιώλης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες

Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Υδροϊσχύς λέγεται η ισχύς που παράγεται κατά την πτώση νερού ορισμένης παροχής από ορισμένο ύψος. Το φαινόμενο αυτό λέγεται υδατόπτωση. Η ισχύς μιας υδατόπτωσης δίνεται από τη σχέση:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 Στην έξοδο λεκάνης απορροής µετρήθηκε το παρακάτω καθαρό πληµµυρογράφηµα (έχει αφαιρεθεί η βασική ροή):

ΑΣΚΗΣΗ 2 Στην έξοδο λεκάνης απορροής µετρήθηκε το παρακάτω καθαρό πληµµυρογράφηµα (έχει αφαιρεθεί η βασική ροή): ΑΣΚΗΣΗ 1 Αρδευτικός ταµιευτήρας τροφοδοτείται κυρίως από την απορροή ποταµού που µε βάση δεδοµένα 30 ετών έχει µέση τιµή 10 m 3 /s και τυπική απόκλιση 4 m 3 /s. Ο ταµιευτήρας στην αρχή του υδρολογικού

Διαβάστε περισσότερα

υνατότητες και εφαρµογές στην Ελλάδα

υνατότητες και εφαρµογές στην Ελλάδα FUSEGATES: Θυροφράγµατα Ασφαλείας Σύστηµα αντιµετώπισης των αιχµών των πληµµυρών, µε παράλληλη αύξηση της χωρητικότητας ή ταπείνωση της ανώτατης στάθµης πληµµύρας του ταµιευτήρα υνατότητες και εφαρµογές

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια

Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια Διάλεξη 12 - Σύγκριση μεταξύ υδροστροβίλων δράσεως και αντιδράσεως - Υδροηλεκτρικά έργα Σκουληκάρης Χαράλαμπος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Η/Υ, MSc, PhD hskoulik@civil.auth.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ταµιευτήρας Πλαστήρα

Ταµιευτήρας Πλαστήρα Ταµιευτήρας Πλαστήρα Σύντοµο ιστορικό Ηλίµνη δηµιουργήθηκε µετηνκατασκευήτουφράγµατος Πλαστήρα στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η πλήρωση του ταµιευτήρα ξεκίνησε το 1959. Ο ποταµός στον οποίοκατασκευάστηκετοφράγµα

Διαβάστε περισσότερα

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9 15780 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ

ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι ταµιευτήρες είναι υδραυλικά έργα που κατασκευάζονται µε σκοπό τον έλεγχο και την ρύθµιση της παροχής των υδατορρευµάτων. Ανάλογα µε το µέγεθός

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Αγγελίδης Π., Αναπλ. Καθηγητής ΤΥΠΟΙ - ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ιερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής νέων μονάδων αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα

ιερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής νέων μονάδων αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα ΕΜΠ: Ερευνητικό Έργο 62/2423 ( υνατότητες κατασκευής έργων αποταμίευσης μέσω άντλησης σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας) Χρηματοδότης: Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ιερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ. Αγγελίδης Π., Αναπλ. Καθηγητής

ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ. Αγγελίδης Π., Αναπλ. Καθηγητής ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ Αγγελίδης Π., Αναπλ. Καθηγητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ (σε kwh) στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Γενική διάταξη Υ/Η έργων

Γενική διάταξη Υ/Η έργων Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Γενική διάταξη Υ/Η έργων Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΗΓΩΝ ΑΩΟΥ Το υδροηλεκτρικό έργο, στοσύνολότου, έχει κατασκευασθεί εντός των ορίων των ήµων: Μετσόβου Εγνατίας Ανατολικού Ζαγορίου Η Τεχνητή λίµνη του ΥΗΣ Πηγών

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες και νέες μορφές ενέργειας

Ήπιες και νέες μορφές ενέργειας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Ήπιες και νέες μορφές ενέργειας Ενότητα : Υδροηλεκτρική Ενέργεια IV Μικρά ΥΗΕ Σκόδρας Γεώργιος, Αν. Καθηγητής gskodras@uowm.gr Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ο κύκλος του νερού: Εξάτμιση-Μεταφορά-Υετός-Ποτάμι-Λίμνη-Υδροφόρος Ορίζοντας ΧΙΟΝΙ ΒΡΟΧΗ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΕΞΑΤΜΙΣΟΔΙΑΠΝΟΗ ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 3 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΝΕΡΟΥ: εισροές-εκροές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ Εισαγωγή Το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας βρίσκεται στον άνω ρου του ποταμού Αχελώου, κοντά στο χωριό Μεσοχώρα, και αποτελεί την πρώτη βαθμίδα αξιοποιήσεώς του. Το έργο της

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικά Έργα. 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Ταμιευτήρες. Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης

Υδροηλεκτρικά Έργα. 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Ταμιευτήρες. Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ταμιευτήρες Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Εισαγωγικά Στην περίπτωση που επιθυμείται να διακινηθεί υγρό από μία στάθμη σε μία υψηλότερη στάθμη, απαιτείται η χρήση αντλίας/ αντλιών. Γενικώς, ονομάζεται δεξαμενή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς.

ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς. ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΜ:6749 ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς. ΣΚΟΠΟΣ: Για να λειτουργήσει μια γεννήτρια, πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω βασικές

Διαβάστε περισσότερα

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Επαναληπτική εξέταση 10/2011 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενότητα 2: Υδροηλεκτρικοί σταθμοί Χατζηαθανασίου Βασίλειος Καδή Στυλιανή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα

Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα Φώτης Σ. Φωτόπουλος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MEng ΕΜΠ, ΜSc MIT Ειδικός συνεργάτης ΕΜΠ, & Επιλογή τύπου και θέσης έργου Εκτίµηση χρήσεων & αναγκών σε νερό Οικονοµοτεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων

Διαχείριση Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Διαχείριση Υδατικών Πόρων Χρήστος Μακρόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Tα Διαχειριστικά Προβλήματα Μοντέλα που επιβάλουν τους περιορισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικά έργα. Εφαρμογές Σχεδιασμού Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων

Υδροηλεκτρικά έργα. Εφαρμογές Σχεδιασμού Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων Υδροηλεκτρικά έργα Εφαρμογές Σχεδιασμού Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων Ν. Μαμάσης, Α. Ευστρατιάδης και Δ. Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα 2016 Αριθμητικό

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Γεωφραγμάτων

Τεχνολογία Γεωφραγμάτων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνολογία Γεωφραγμάτων Φώτης Π. Μάρης Αναπλ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΥδροδυναµικέςΜηχανές

ΥδροδυναµικέςΜηχανές ΥδροδυναµικέςΜηχανές Σπηλαίωση υδροστροβίλων Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Το φαινόµενο της σπηλαίωσης αναπτύσσεται στους υδροστροβίλους µε τρόπο ανάλογο µε την

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες

Μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες Ανανεώσιμη Ενέργεια & Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ. Αγγελίδης Π., Αναπλ.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ. Αγγελίδης Π., Αναπλ. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ Αγγελίδης Π., Αναπλ. καθηγητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΔΕ ΟΡΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Άσκηση 1 (5.0 μονάδες). 8 ερωτήσεις x 0.625/ερώτηση

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Άσκηση 1 (5.0 μονάδες). 8 ερωτήσεις x 0.625/ερώτηση ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 Παραλλαγή Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10 η : Τεχνολογία έργων ασφαλείας (Υπερχειλιστές, έργα εκτροπής)

Διάλεξη 10 η : Τεχνολογία έργων ασφαλείας (Υπερχειλιστές, έργα εκτροπής) Φράγματα Υδραυλικές κατασκευές 9ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Διάλεξη 10 η : Τεχνολογία έργων ασφαλείας (Υπερχειλιστές, έργα εκτροπής) Σπύρος Μίχας, Δημήτρης Δερματάς, Ανδρέας Ευστρατιάδης Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Υδροηλεκτρικά έργα. Γενική διάταξη Υ/Η έργων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Υδροηλεκτρικά έργα. Γενική διάταξη Υ/Η έργων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδροηλεκτρικά έργα Γενική διάταξη Υ/Η έργων Ανδρέας Ευστρατιάδης, ΕΔΙΠ ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΙΑΣ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ

ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΙΑΣ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ Αγγελίδης Π., Αναπλ. καθηγητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΙΑΣ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

5-6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ

5-6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ -6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ PELTON & FRANCIS Σκοπός της Άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η χάραξη των καμπυλών ισχύος, ροπής στρέψης και βαθμού απόδοσης συναρτήσει του αριθμού στροφών των υδροστροβίλων

Διαβάστε περισσότερα

Φράγματα: Ταξινόμηση κατασκευαστικές απαιτήσεις. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Φράγματα: Ταξινόμηση κατασκευαστικές απαιτήσεις. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Φράγματα: Ταξινόμηση κατασκευαστικές απαιτήσεις Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Ορισμός 2 Ταξινόμηση ανάλογα με το σκοπό 3 Ταξινόμηση ανάλογα με τη χρήση Υδροηλεκτρικά (Ενεργειακά)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9 Η

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9 Η τεχνολογία των Α/Γ Βασικά Τεχνικά χαρακτηριστικά και μεγέθη [1] Θεωρητικό Μέρος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α.Π.Ε Ι Κύρια μέρη της Ανεμογεννήτριας Φτερωτή (η στροφέα) που φέρει δύο η τρία πτερύγια.

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικό έργο Γλαύκου

Υδροηλεκτρικό έργο Γλαύκου Υδροηλεκτρικό έργο Γλαύκου Ιστορικό Το υδροηλεκτρικό έργο του Γλαύκου κατασκευάστηκε την περίοδο 1922 1926 από τη δηµοτική επιχείρηση Γλαύκος και είναι το πρώτο στην Ελλάδα. Το έργο προοριζόταν για την

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΙΚΡΩΝ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΛΟΥΡΟ ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΙΚΡΩΝ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΛΟΥΡΟ ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΙΚΡΩΝ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΛΟΥΡΟ ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΘΗΝΑ 2016 1. Είδος και µέγεθος έργων ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΜΙΚΡΟΣ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ στο µάθηµα των Υδροδυναµικών Μηχανών Ι

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ στο µάθηµα των Υδροδυναµικών Μηχανών Ι ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ TOMEAΣ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Υ ΡΟ ΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ στο µάθηµα των Υδροδυναµικών Μηχανών Ι ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Σκοπός της Εργαστηριακής

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ

ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ / ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Αγγελίδης Π., Αναπλ. καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΥδροδυναµικέςΜηχανές

ΥδροδυναµικέςΜηχανές ΥδροδυναµικέςΜηχανές Υδραυλική ενέργεια Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Υδραυλικήενέργεια Υδραυλική ενέργεια ονοµάζεται η ενέργεια που προέρχεται απότονερό: καθώςτονερόπέφτειαπόκάποιούψος

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικά έργα Μικρά υδροηλεκτρικά έργα

Υδροηλεκτρικά έργα Μικρά υδροηλεκτρικά έργα Υδροηλεκτρικά έργα Μικρά υδροηλεκτρικά έργα Νίκος Μαμάσης, Α. Ευστρατιάδης και Δ. Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα 2015 Ορισμός-Κατηγορίες Μικρών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΕΡΓΩΝ»

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΕΡΓΩΝ» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΕΡΓΩΝ» ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Επικ. Καθ. Δ. ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι χωμάτινων φραγμάτων (α) Με διάφραγμα (β) Ομογενή (γ) Ετερογενή ή κατά ζώνες

Τύποι χωμάτινων φραγμάτων (α) Με διάφραγμα (β) Ομογενή (γ) Ετερογενή ή κατά ζώνες Χωμάτινα Φράγματα Κατασκευάζονται με γαιώδη υλικά που διατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους Αντλούν την αντοχή τους από την τοποθέτηση, το συντελεστή εσωτερικής τριβής και τη συνάφειά τους. Παρά τη

Διαβάστε περισσότερα

Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ

Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ ίκτυα διανοµής αέρα (αερισµού ή κλιµατισµού) Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Μέρηδικτύουδιανοµήςαέρα Ένα δίκτυο διανοµής αέρα εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο, είτε αυτό είναι ένα ισχυρό διασυνδεδεμένο δίκτυο (όπως αυτό της ηπειρωτικής χώρας) είτε είναι αυτόνομο (μεγάλης ή

Σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο, είτε αυτό είναι ένα ισχυρό διασυνδεδεμένο δίκτυο (όπως αυτό της ηπειρωτικής χώρας) είτε είναι αυτόνομο (μεγάλης ή 1 Η ανάγκη της αποθήκευσης ενέργειας Σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο, είτε αυτό είναι ένα ισχυρό διασυνδεδεμένο δίκτυο (όπως αυτό της ηπειρωτικής χώρας) είτε είναι αυτόνομο (μεγάλης ή μικρότερης ισχύος, όπως τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΚΕΜΕΡΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεντρωμένα τα όργανα μέτρησης ταχύτητας και στάθμης. Επηρεάζει την αξιοπιστία των μετρήσεων

Συγκεντρωμένα τα όργανα μέτρησης ταχύτητας και στάθμης. Επηρεάζει την αξιοπιστία των μετρήσεων Ζαΐμης Γεώργιος Συγκεντρωμένα τα όργανα μέτρησης ταχύτητας και στάθμης Σημαντική η επιλογή της θέσης της Επηρεάζει την αξιοπιστία των μετρήσεων Οι γενικές αρχές είναι Οι γενικές αρχές είναι Κοίτη εγκλωβισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Μελέτη και περιγραφή του ΜΥΗΣ Γλαύκου

Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Μελέτη και περιγραφή του ΜΥΗΣ Γλαύκου Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Μελέτη και περιγραφή του ΜΥΗΣ Γλαύκου Σπουδαστές: 1. Άγγελος Γεωργίτσης 2. Αναστάσιος Σίννης Εισηγητής: Γεώργιος Κ. Βαρελίδης Πόπη Π. Θεοδωράκου-Βαρελίδου Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ - Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΦΡΑΓΜΑΤΑ. Γιβραλτάρ

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ - Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΦΡΑΓΜΑΤΑ. Γιβραλτάρ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ - Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΦΡΑΓΜΑΤΑ Γιβραλτάρ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΥΨΟΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ - freeboard - Κατακόρυφη απόσταση μεταξύ ΑΣΠ & στέψης του φράγματος ανύψωση στάθμης ταμιευτήρα

Διαβάστε περισσότερα

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΤΙΝΙΚΟ Ε ΡΑΝΟ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ 7.1 Εδρανα Τα έδρανα αποτελούν φορείς στήριξης και οδήγσης κινούµενων µηχανολογικών µερών, όπως είναι οι άξονες, -οι οποίοι καταπονούνται µόνο σε κάµψη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΝΕΡΟΥ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΝΕΡΟΥ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης ΘΕΜΑ Α Α1. Το ανοιχτό κυλινδρικό δοχείο του σχήματος βρίσκεται εντός πεδίο βαρύτητας με

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικά έργα Μικρά υδροηλεκτρικά έργα

Υδροηλεκτρικά έργα Μικρά υδροηλεκτρικά έργα Υδροηλεκτρικά έργα Μικρά υδροηλεκτρικά έργα Νίκος Μαμάσης, Α. Ευστρατιάδης και Δ. Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα 2016 Ορισμός-Κατηγορίες Μικρών

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων - Νερό και Ενέργεια

Διαχείριση Υδατικών Πόρων - Νερό και Ενέργεια ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Διαχείριση Υδατικών Πόρων - Παρουσίαση: Αλέξανδρος Θ. Γκιόκας Πολ. Μηχανικός ΕΜΠ e-mail: al.gkiokas@gmail.com Διάρθρωση ρ παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα

Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Υδραυλικές κατασκευές - φράγματα Φράγματα από Κυλινδρούμενο Σκυρόδεμα (RCC) Ιωάννης Στεφανάκος, Λέκτορας Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές υδροενεργειακής τεχνολογίας

Αρχές υδροενεργειακής τεχνολογίας Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Αρχές υδροενεργειακής τεχνολογίας Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

«Η πολλαπλή ωφελιμότητα και συμβολή των ΥΗΕ στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Παραμετρική αξιολόγηση υδροδυναμικών έργων της Θεσσαλίας»

«Η πολλαπλή ωφελιμότητα και συμβολή των ΥΗΕ στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Παραμετρική αξιολόγηση υδροδυναμικών έργων της Θεσσαλίας» «Η πολλαπλή ωφελιμότητα και συμβολή των ΥΗΕ στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Παραμετρική αξιολόγηση υδροδυναμικών έργων της Θεσσαλίας» ΤΕΕ/ΚΔΘ Δεκέμβριος 2012 1 Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας 08 Έκταση

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Δ.Π.Μ.Σ.: «ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μάθημα: Διαχείριση Υδατικών

Διαβάστε περισσότερα

Πλημμύρες Case studies

Πλημμύρες Case studies Πλημμύρες Case studies Υδροσύστημα Εδεσσαίου Υδροσύστημα Αράχθου Υδοσύστημα Αχελώου Ρέμα Πικροδάφνης Πλημμύρες Ολλανδίας Νίκος Μαμάσης Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων Αθήνα 214 Υδροσύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Oι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της ΔΕΗ

Oι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της ΔΕΗ Oι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της ΔΕΗ Γεώργιος Λέρης Διευθυντής Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης Υδροηλεκτρικών Σταθμών Οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της ΔΕΗ σήμερα - Συγκρότημα Αχελώου (Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος I

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Αντιπλημμυρικά έργα Μέρος Γ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τ.Υ.Π.&.Περ.- ΔΠΜΣ Μάθημα: Πλημμύρες & Αντιπλημμυρικά Έργα - Ν.Ι.Μουτάφης Λίμνη ΥΗΕ Καστρακίου Τεχνικό έργο υπερχείλισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΤΟΜΕΑΣ ΥΔ. ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΤΟΜΕΑΣ ΥΔ. ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΤΟΜΕΑΣ ΥΔ. ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 Σύνταξη ασκήσεων: Α. Ευστρατιάδης, Π. Κοσσιέρης, Χ. Μακρόπουλος, Δ. Κουτσογιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ. Πτώση πίεσης σε αγωγό σταθερής διατομής 2η εργαστηριακή άσκηση. Βλιώρα Ευαγγελία

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ. Πτώση πίεσης σε αγωγό σταθερής διατομής 2η εργαστηριακή άσκηση. Βλιώρα Ευαγγελία ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Πτώση πίεσης σε αγωγό σταθερής διατομής 2η εργαστηριακή άσκηση Βλιώρα Ευαγγελία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2014 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι ο υπολογισμός της

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικός Μηχανικός της ΝΑΝΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΒΕΤΕ.

Πολιτικός Μηχανικός της ΝΑΝΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΒΕΤΕ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Β.Ε.Τ.Ε. Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) «4 η Εβδοµάδα Ενέργειας» ΜΙΚΡΟ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΡΤΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Μαρία Ανδρέου Πολιτικός Μηχανικός της ΝΑΝΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ. Αγγελίδης Π., Αναπλ.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ. Αγγελίδης Π., Αναπλ. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ Αγγελίδης Π., Αναπλ. καθηγητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Οι υδροστρόβιλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Κ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Διευθυντής Κλιμακίου Επίβλεψης Έργων Δυτικής Μακεδονίας Αιανή 50004, Κοζάνη. 1 Ταμιευτήρας Elati basin Ιλαρίωνα Φραγμα

Διαβάστε περισσότερα

Αντλίες και Αντλιοστάσια

Αντλίες και Αντλιοστάσια Αντλίες και Αντλιοστάσια Π. Σιδηρόπουλος Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. E-mail: psidirop@uth.gr Γενικοί κανόνες αντλιών & αντλιοστασίων 1. Εκλογή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων

Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων Κεφάλαιο 6: Γενική διάταξη υδρευτικών έργων Γενικές παρατηρήσεις Σκοπός των έργων ύδρευσης είναι η εξασφάλιση του απαιτούμενου νερού, σε επαρκή ποσότητα και κατάλληλη ποιότητα, και η μεταφορά και διανομή

Διαβάστε περισσότερα

ιάρθρωση παρουσίασης 1. Ιστορικό διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα 2. Συλλογή και επεξεργασία δεδοµένων 3. Μεθοδολογική προσέγγιση

ιάρθρωση παρουσίασης 1. Ιστορικό διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα 2. Συλλογή και επεξεργασία δεδοµένων 3. Μεθοδολογική προσέγγιση Ανδρέας Ευστρατιάδης, υποψήφιος διδάκτορας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών πόρων Ποσοτική και ποιοτική θεώρηση της λειτουργίας του ταµιευτήρα Πλαστήρα Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από Υδραυλικά

Διαβάστε περισσότερα

Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής

Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής Τα τρία βασικά προβλήματα της Υδραυλικής Α βασικό πρόβλημα,, παροχή γνωστή απλός υπολογισμός απωλειών όχι δοκιμές (1): L1 = 300, d1 = 0.6 m, (): L = 300, d = 0.4 m Q = 0.5m 3 /s, H=?, k=0.6 mm Διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατότητες κατασκευής έργων αποταμίευσης μέσω άντλησης σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας

Δυνατότητες κατασκευής έργων αποταμίευσης μέσω άντλησης σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας ΕΜΠ: Ερευνητικό Έργο 62/2423 Χρηματοδότης: Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Δυνατότητες κατασκευής έργων αποταμίευσης μέσω άντλησης σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας Ι.Π. Στεφανάκος Δρ. Πολιτικός μηχανικός,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Π. Σιδηρόπουλος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. E-mail: psidirop@teilar.gr ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΩΝ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΩΝ 3 o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΩΝ Σ. ΡΩΤΗ Τομεάρχης Κλάδου Περιβάλλοντος ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΥδροηλεκτρικάΈργα Κ.Α.Π.Ε CRES. Παναγιωτόπουλος Μιχαήλ

ΥδροηλεκτρικάΈργα Κ.Α.Π.Ε CRES. Παναγιωτόπουλος Μιχαήλ ΥδροηλεκτρικάΈργα Κ.Α.Π.Ε CRES Παναγιωτόπουλος Μιχαήλ Περιεχόµενα Εισαγωγή. Τεχνικές αρχές λειτουργίας. Τεχνικές παράµετροι που επιδρούν στις χρηµατορροές κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής των ΜΥΗ Συστηµάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικά έργα Μικρά υδροηλεκτρικά έργα

Υδροηλεκτρικά έργα Μικρά υδροηλεκτρικά έργα Υδροηλεκτρικά έργα Μικρά υδροηλεκτρικά έργα Νίκος Μαμάσης, Α. Ευστρατιάδης και Δ. Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα 2017 Ορισμός-Κατηγορίες Μικρών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Κεφάλαιο 3 ο : Εξίσωση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΧΕΛΩΟΥ

Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΧΕΛΩΟΥ Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΧΕΛΩΟΥ Ι. ΑΡΧΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Τον Ιούνιο του 1984 η ΔΕΗ υποβάλλει μελέτη για το έργο, σύμφωνα με την οποία σχηματοποιείται σε γενικές γραμμές η ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ταμιευτήρες Τύποι Φραγμάτων:

Ταμιευτήρες Τύποι Φραγμάτων: Τεχνική Γεωλογία 10. Εφαρμογές Τεχνικής Γεωλογίας Ταμιευτήρες Ταμιευτήρες Τύποι Φραγμάτων: Άκαμπτα φράγματα: βαρύτητας σκυροδέματος Μια μονολιθική κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα τριγωνικής διατομής.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΧΥΣ ΡΥΘΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΙΣΧΥΣ ΡΥΘΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΣΧΥΣ ΡΥΘΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η ισχύς... Η ισχύς (ενός κινητήρα και γενικότερα οποιαδήποτε μηχανής) ισούται με το πηλίκο του έργου το οποίο παράγει ο κινητήρας, προς το χρονικό διάστημα που απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΛΙΩΝ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΛΙΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΛΙΩΝ (Από Β.Μ.Π. Ευγενίδου Ιδρύματος, Αθήνα 2015) Επιμέλεια : Ράπτης Κων/νος Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Ασπρόπυργος 2018 Σελίδα 1 από 7 Χαρακτηριστικά Στοιχεία Αντλιών

Διαβάστε περισσότερα

3η Εργαστηριακή Άσκηση: Εύρεση χαρακτηριστικής και συντελεστή απόδοσης κινητήρα συνεχούς ρεύµατος

3η Εργαστηριακή Άσκηση: Εύρεση χαρακτηριστικής και συντελεστή απόδοσης κινητήρα συνεχούς ρεύµατος Ονοµατεπώνυµο: Αριθµός Μητρώου: Εξάµηνο: Υπογραφή Εργαστήριο Ηλεκτροµηχανικών Συστηµάτων Μετατροπής Ενέργειας 3η Εργαστηριακή Άσκηση: Εύρεση χαρακτηριστικής και συντελεστή απόδοσης κινητήρα συνεχούς ρεύµατος

Διαβάστε περισσότερα

3η Εργαστηριακή Άσκηση: Εύρεση χαρακτηριστικής και συντελεστή απόδοσης κινητήρα συνεχούς ρεύµατος

3η Εργαστηριακή Άσκηση: Εύρεση χαρακτηριστικής και συντελεστή απόδοσης κινητήρα συνεχούς ρεύµατος Ονοµατεπώνυµο: Αριθµός Μητρώου: Εξάµηνο: Υπογραφή Εργαστήριο Ηλεκτροµηχανικών Συστηµάτων Μετατροπής Ενέργειας 3η Εργαστηριακή Άσκηση: Εύρεση χαρακτηριστικής και συντελεστή απόδοσης κινητήρα συνεχούς ρεύµατος

Διαβάστε περισσότερα

ιόδευση των πληµµυρών

ιόδευση των πληµµυρών ιόδευση των πληµµυρών Με τον όρο διόδευση εννοούµε τον υπολογισµό του πληµµυρικού υδρογραφήµατος σε µια θέση Β στα κατάντη ενός υδατορρεύµατος, όταν αυτό είναι γνωστό σε µια θέση Α στα ανάντη ή αντίστοιχα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Αντιπλημμυρικά έργα Μέρος Γ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τ.Υ.Π.&.Περ.- ΔΠΜΣ Μάθημα: Πλημμύρες & Αντιπλημμυρικά Έργα - Ν.Ι.Μουτάφης Λίμνη ΥΗΕ Καστρακίου Τεχνικό έργο υπερχείλισης

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια

Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια Διάλεξη 13 - Υδροηλεκτρικά έργα - Ασκήσεις επανάληψης Σκουληκάρης Χαράλαμπος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Η/Υ, MSc, PhD hskoulik@civil.auth.gr Ξάνθη, 13 Ιανουαρίου 2017

Διαβάστε περισσότερα

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9 15780 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Σεµινάριο Αυτοµάτου Ελέγχου

Σεµινάριο Αυτοµάτου Ελέγχου ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τµήµα Αυτοµατισµού Σεµινάριο Αυτοµάτου Ελέγχου Ειδικά θέµατα Ανάλυσης συστηµάτων Σύνθεσης συστηµάτων ελέγχου Μελέτης στοχαστικών συστηµάτων. Καλλιγερόπουλος Σεµινάριο Αυτοµάτου Ελέγχου Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμη Ενέργεια & Υδροηλεκτρικά Έργα. Υδροηλεκτρικά έργα

Ανανεώσιμη Ενέργεια & Υδροηλεκτρικά Έργα. Υδροηλεκτρικά έργα Ανανεώσιμη Ενέργεια & Υδροηλεκτρικά Έργα 8 ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Υδροηλεκτρικά έργα Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Ε ι σ ή γ η σ η. Η Εξοικονόμηση Ενέργειας κατά τη Διαχείριση της Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της ΔΕΗ Α.Ε.

Ε ι σ ή γ η σ η. Η Εξοικονόμηση Ενέργειας κατά τη Διαχείριση της Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της ΔΕΗ Α.Ε. ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕnergyTec 2006» & 1 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ: ΜΟΡΦΕΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 23-25.11.2006 ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΕLEXPO PALACE, MΑΡΟΥΣΙ Ε ι σ ή γ η σ η Η Εξοικονόμηση Ενέργειας κατά τη Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αφθονία του νερού στη φύση, υπάρχουν πολλά προβλήματα σε σχέση με τη διαχείρισή του.

Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αφθονία του νερού στη φύση, υπάρχουν πολλά προβλήματα σε σχέση με τη διαχείρισή του. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το νερό είναι ανανεώσιμος πόρος και αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επιβίωση του ανθρώπου, της πανίδας, της χλωρίδας και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Η ύπαρξη και η επάρκειά του είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΣΤΟΝΟΜΟΑΡΤΑΣ

ΜΙΚΡΟ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΣΤΟΝΟΜΟΑΡΤΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Β.Ε.Τ.Ε. Προσυνεδριακή Εκδήλωση: ΜΙΚΡΟ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΣΤΟΝΟΜΟΑΡΤΑΣ «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» ιοργάνωση Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΛΙΕΣ. 1.-Εισαγωγή-Γενικά. 2.-Χαρακτηριστικές καμπύλες. 3.-Επιλογή Αντλίας. 4.-Αντλίες σε σειρά και σε παράλληλη διάταξη. 5.

ΑΝΤΛΙΕΣ. 1.-Εισαγωγή-Γενικά. 2.-Χαρακτηριστικές καμπύλες. 3.-Επιλογή Αντλίας. 4.-Αντλίες σε σειρά και σε παράλληλη διάταξη. 5. ΑΝΤΛΙΕΣ 1.-Εισαγωγή-Γενικά 2.-Χαρακτηριστικές καμπύλες 3.-Επιλογή Αντλίας 4.-Αντλίες σε σειρά και σε παράλληλη διάταξη 5.-Ειδική Ταχύτητα 1.-Εισαγωγή-Γενικά - Μετατροπή μηχανικής ενέργειας σε υδραυλική

Διαβάστε περισσότερα