Ιστορικοί σταθμοί στην γεφυροποιία 134 π.χ μ.χ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιστορικοί σταθμοί στην γεφυροποιία 134 π.χ. 2004 μ.χ."

Transcript

1 Ιστορικοί σταθμοί στην γεφυροποιία 134 π.χ μ.χ. Επιμέλεια: Παν. Αναγνωστόπουλος, Π-Μ

2 ΗΡωμαϊκή υδατογέφυρα Pont du Gard, κοντά στη Nîmes στην Νότιο Γαλλία, κατασκευάσθηκε από τον Marcus Vipsanius Agrippa περί το 19 πχ και αποτελεί τμήμα υδραγωγείου μήκους 40 km. Ηδιέλευση του υδαταγωγού από τον ποταμό Gard, στο εντυπωσιακό ύψος των 47,4 m πάνω από την επιφάνειά του νερού, διαμορφώνεται με τρείς επάλληλες σειρές ημικυκλικών τόξων. Οι κάτω σειρές των τόξων είναι ανοίγματος 22.4 m. Ηκατασκευή είναι λιθόδμητη, χωρίς χρήση κονιάματος, εκτός από το ανώτερο επίπεδο. Τους νεωτέρους χρόνους (1747) προστέθηκε διαβάθρα πεζών παραπλεύρως της κάτω σειράς των τόξων, της αυτής ακριβώς αρχιτεκτονικής με το Ρωμαϊκό δόμημα.

3 Υδατογέφυρα Pont du Gard

4 Ηγέφυρα Alcántara γεφυρώνει τον Τάγο στο Caceres, στα σύνορα Ισπανίας - Πορτογαλίας. Κατασκευάσθηκε το 98 πχ από τον Caius Iulius, επί αυτοκτάτορος Τραϊανού. Tα κύρια τόξα, ανοίγματος 30 m, λιθόδμητα χωρίς κονίαμα, είναι τα μεγαλύτερα Ρωμαϊκά τόξα που έχουν κατασκευαστεί.

5 Μια από τις ωραιότερες γέφυρες της Ρώμης είναι ηpons Aelius (σημερινή ονομασία Ponte Sant Angelo), η οποία κτίσθηκε το 134 π.χ. επί αυτοκράτορος Αδριανού. Ο Giovanni Lorenzo Bernini το έτος 1668 προσέθεσε αγάλματα αγγέλων και χυτοσιδηρό κιγκλίδωμα.

6 Κατασκευή και ιστορικό της Παλιάς Γέφυρας του Λονδίνου (Old London Bridge) Το Λονδίνο ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι το αποκαλούσαν Londinium. Λίγα είναι γνωστά για την μετά τους Ρωμαίους εποχή και τις παλιές γέφυρες του Λονδίνου. Υποστηρίζεται πάντως ότι το 993 μχ υπήρχε ήδη ξύλινη γέφυρα επί του Τάμεση (Thames). Ο Peter του Colechurch, ένας μοναχός από τα περίχωρα του Λονδίνου, φέρεται ως κατασκευαστής της Old London Bridge, η οποία κτίσθηκε κατά την περίοδο Δεν πρόλαβε να δεί το έργο τελειωμένο, Πέθανε το 1205 και τάφηκε στο περεκκλήσιο που οίδιος είχε κατασκευάσει επάνω στην γέφυρα. Η γέφυρα αποτελείτο από 19 οξυκόρυφες αψίδες εδραζόμενες σε βάθρα από αργολιθοδομή, τα οποία στην βάση τους έφεραν ευμεγέθη ρύγχη καθοδήγησης του νερού, διαφορετικού σχήματος το καθένα. Ηκατασκευή περιελάμβανε επίσης κινητή γέφυρα. Για την θεμελίωση χρησιμοποιήθηκαν ξύλινοι πάσσαλοι εμπηγμένοι στην αμμοϋλιώδη κοίτη του ποταμού. Ηγέφυρα φάνταζε ογκώδης και άκομψη και ημορφή της επρόκειτο να αλλάξει τους επόμενους αιώνες με την προσθήκη όχυρώσεων και πύργων στα άκρα με πύλες διέλευσης. Δοθέντος ότι το άνοιγμα της Old London Bridge ήταν μόλις 300 m και τα ογκώδη βάθρα της γέφυρας καταλάμβαναν σχεδόν το μισό πλάτος του ποταμού, η ταχύτα ροής του νερού αύξανε σημαντικά στην θέση της γέφυρας. Οι λέμβοι κυριολεκτικά εκτοξεύονταν όταν περνούσαν κάτω από την γέφυρα, με αποτέλεσμα αρκετά ατυχήματα.

7 Γκραβούρα της Παλιάς Γέφυρας του Λονδίνου

8 ΗΠαλιά Γέφυρα του Λονδίνου τον 17 ο αιώνα

9 Ηγέφυρα Valentré στο Cahors της Γαλλίας είναι περίπου 150 χρόνια προγενέστερη της γέφυρας του Avignon, με την οποία έχει μεγάλη ομοιότητα αλλά έχει διατηρηθεί πλήρως. Τα έξι ομοιόμορφα τόξα ανοίγματος 16,5 m, οι τριγωνικές απολήξεις των βάθρων και οι τρείς πύργοι-παρατηρητήρια, στα άκρα και το μέσον της, προσδίδουν στην γέφυρα αυτή επί του ποταμού Λότ υψηλή αισθητική.

10 Η γέφυρα Valentré

11 Μια γέφυρα πολλαπλών χρήσεων από το 1345, έργο του Taddeo Gaddi ( ) σώζεται στην Φλωρεντία της Ιταλίας. Την εποχή εκείνη η πόλη είχε μικρό πληθυσμό σε σύγκριση με τον σημερινό, αλλά αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Στην πόλη ήταν εγκαταστημένη ηπερίφημη οικογένεια των Μεδίκων, η οποία ήδη από τον 13 ο αιώνα είχε αποκτήσει μεγάλη περιουσία και επιρροή, ασχολούμενη με τραπεζικές και εμπορικές δραστηριότητες. Οι Μέδικοι υποστήριξαν τις καλές τέχνες και συνέβαλαν στην ανάδειξη της Φλωρεντίας ως σημαντικού πολιτιστικού κέντρου της Ευρώπης κατά την Αναγέννηση. Πολλά κτίρια της εποχής αυτής διατηρούνται μέχρι σήμερα στην πόλη. Η γέφυρα Ponte Vecchio στον ποταμό Arno αποτελείται από τρία χαμηλά τόξα, εκ των οποίων το μεσαίο έχει άνοιγμα 30 m. Στην γέφυρα αυτή εφαρμόσθηκαν για πρώτη φορά τμηματικές αψίδες, μικρότερες από ημικύκλιο, με περιορισμένο βέλος. Αργότερα ηγέφυρα διαπλατύνθηκε και καλυφθηκε. Εκατέρωθεν του καταστρώματος διαμορφώθηκαν χώροι καταστημάτων και πάνω από αυτά στοά που συνέδεε τα ανάκτορα Uffizi και Pitti. Τα καταστήματα λειτουργούν και σήμερα ως κοσμηματοπωλεία.

12 Η γέφυρα Ponte Vecchio στην Φλωρεντία

13 Ημεσαιωνική ξύλινη σκεπαστή γέφυρα Kapellbrücke στην Λουκέρνη της Ελβετίας επί του ποταμού Reuss, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα, αποτελούσε τμήμα των μεσαιωνικών οχυρώσεων της πόλεως. Η Kapellbrücke με τον πύργο της, ο οποίος ονομάζεται Wasserturm (Υδατόπυργος) χρονολογείται από το Στην οροφή της γέφυρας σώζονται ζωγραφικοί πίνακες με θέματα από την τοπική ιστορία.

14 Ηκατασκευή της Γέφυρας του Καρόλου στην Πράγα (Karluv Most) άρχισε το 1357, υπό την εποπτεία του Peter Parlér, επί αυτοκράτορος Καρόλου του 4 ου, μετά την καταστροφή από πλημμύρα προϋπάρχουσας γέφυρας επί του ποταμού Vltava. Το έργο ολοκληρώθηκε περί τα τέλη του 14 ου αιώνα. Το συνολικό μήκος της ανέρχεται σε 516 m και διαμορφώνεται με 16 τόξα μεγίστου ανοίγματος 23,4 m. Η χάραξη εμφανίζει δύο ήπιες καμπύλες σε οριζοντιογραφία, που εφαρμόσθηκαν, ενδεχομένως, για την αντιμετώπιση προβλημάτων θεμελίωσης των βάθρων που ανέκυψαν κατά την κατασκευή. Στην γέφυρα απαντώνται διάφοροι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί: τα τόξα είναι Ρωμαϊκής τεχνοτροπίας, ενώ οι ογκώδεις τριγωνικές απολήξεις των βάθρων είναι μεσαιωνικού ρυθμού. Υπάρχουν επίσης δύο διακοσμημένοι πύργοι, ο ένας εκ των οποίων χρονολογείται από τον 12 ο αιώνα και έχει ανακαινισθεί το 1590 σε ρυθμό Αναγεννήσεως. Ηγέφυρα είναι διάσημη για τα τριάντα αγάλματα Αγίων, ρυθμού Μπαρόκ, που κοσμούν τα στηθαία της. Ηγέφυρα - σύμβολο της Πράγας, έχει υποστεί κατά καιρούς διάφορες επεμβάσεις και σταδιακά απέκτησε την σημερινή της μορφή.

15 ΗΓέφυρα του Καρόλου στην Πράγα

16 ΗΓέφυρα του Καρόλου στην Πράγα

17 ΗΓέφυρα του Rialto Ηγέφυρα του Rialto επί του Canale Grande της Βενετίας κτίσθηκε την περίοδο , αντικαθιστώντας προϋπάρχουσα κατασκευή στην ίδια θέση. Την εποχή εκείνη ηβενετία ήταν ακμάζον εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο. Για την κατασκευή της νέας γέφυραν είχαν υποβληθεί διάφορες προτάσεις στην Βενετική Γερουσία, μεταξύ των οποίων και του Palladio, αλλά τελικά προκρίθηκε οσχεδιασμός του Antonio da Ponte ( ). Οφορέας αποτελείται από τμηματικό τόξο ανοίγματος 27 m με ύψος 6,4 m, ενώ αξιοσημείωτο είναι το πλάτος του καταστρώματος που ανέρχεται σε 22,9 m.

18 Η Γέφυρα του Rialto

19 Ηγέφυρα Pont de la Concorde στο Παρίσι κτίσθηκε την περίοδο με σχέδια του Jean-Rodolphe Perronet και θεωρήθηκε μεγάλο τεχνικό επίτευγμα της εποχής. Γεφυρώνει τον Σηκουάνα μεταξύ Quai des Tuileries και Quai d'orsay (στην αριστερή όχθη). Το συνολικό μήκος ανέρχεται σε 153 m και διαμορφώνεται με πέντε τόξα, αυξανομένου ανοίγματος προς το κέντρο. Το στηθαίο δεν είναι συμπαγές, όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε αλλά μορφής κιγκλιδώματος, πράγμα που προσδίδει κομψότητα στην κατασκευή. Το κατάστρωμα ήταν αρχικά πλάτους 18 m. Λόγω της σημαντικής αύξησης της κυκλοφορίας έγινε αμφίπλευρη διαπλάτυνση το και σήμερα το πλάτος του καταστρώματος ανέρχεται σε 34 m. Οι Μηχανικοί του έργου Deval και Malet διατήρησαν όλα τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά του αρχικού σχεδιασμού.

20 Ηγέφυρα Pont de la Concorde

21 Ηγέφυρα Pont de la Concorde

22 Ηγέφυρα Pont de la Concorde το 1829 με τα 12 αγάλματα (αφαιρέθηκαναπότονλουδοβίκο-φίλιπποτον 1 ο καιμεταφέρθηκανστιςβερσαλλίες)

23 Η Pont Neuf (Νέα Γέφυρα), στο άκρο της νησίδας του Σηκουάνα Île de la Cité, κατασκευάσθηκε κατά την περίοδο Η νησίδα του Σηκουάνα χωρίζει την γέφυρα σε δύο τμήματα: το βόρειο με επτά τόξα ανοίγματος 20,8 m και το νότιο με πέντε τόξα με λοξούς παραστάτες. Tοπλάτος των βάθρων είναι μόλις 4,5 m. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν προφράγματα και ηθεμελίωση έγινε επί του εδάφους χωρίς έμπηξη πασσάλων. Την περίοδο ανακατασκευάσθηκαν τα επτά βόρεια ανοίγματα με εφαρμογή ελλειπτικών τόξων. Το 1885 υποχώρησε ένα από τα βάθρα του νοτίου ανοίγματος παρασύροντας τα δύο γειτονικά τόξα, τα οποία ανακατασκευάσθηκαν, ενώ συγχρόνως ενισχύθηκε ηθεμελίωση όλων των βάθρων. Σημαντικά έργα αποκατάστασης - ενίσχυσης τόξα άρχισαν το το 1994 και ολοκληρώθηκαν το 2007, 400 η επέτειο από την παράδοση της γέφυρας στην κυκλοφορία.

24 Pont Neuf

25 Pont Neuf

26 Απεικόνηση του σχεδίου κατασκευής της Pont Neuf που εγκρίθηκε από τον Ερρίκο τον 3 ο το Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1606, χωρίς τελικά να εφαρμοσθεί οαρχικός περίτεχνος σχεδιασμός.

27 Ηπεριοχή Coalbrookdale στον ποταμό Severn στην κεντρική Αγγλία θεωρείται μια από τις πρώτες εστίες της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ηύπαρξη μεταλλευμάτων και χυτηρίων στην περιοχή έδωσαν το έναυσμα για την κατασκευή της πρώτης γέφυρας από χυτοσίδηρο. Η γέφυρα Ironbridge (σιδηρά γέφυρα) κοντά στο Coalbrookdale, σχεδιάσθηκε από τον Thomas Farnolls Pritchard και κατασκευάσθηκε από τον Abraham Darby III κατά το διάστημα Εχει ένα μοναδικό άνοιγμα των 30,5 m και οφορέας εδράζεται σε δύο λιθόκτιστα βάθρα. Ο φορέας είναι τοξωτός και αποτελείται από πέντε ημικυκλικά σκέλη βάρους 5,25 ton που χυτεύθηκαν μισά-μισά. Η ανέγερση στην βαθειά κοιλάδα κράτησε μόλις τρείς μήνες και επιτεύχθηκε με βοηθητικές ξύλινες κατασκευές και σφήνες. Για την σύνδεση των χυτών στοιχείων εφαρμόσθηκαν τόρμοι, εντορμίες και θηλυκώματα, κατά το πρότυπο των ξυλίνων κατασκευών, ενώ τα μέλη των τόξων συνδέθηκαν στην κορυφή τους με μπουλόνια. Ηγέφυρα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, μετά από διάφορες επεμβάσεις που έχουν γίνει στα λιθόκτιστα βάθρα και το κατάστρωμα. Η κυκλοφορία οχημάτων δεν επιτρέπεται από το 1934, οπότε ηγέφυρα εντάχθηκε στα διατηρητέα μνημεία της Μεγ. Βρετανίας..

28 Η γέφυρα Ironbridge κοντά στο Coalbrookdale

29 Η γέφυρα Ironbridge κοντά στο Coalbrookdale

30 Ο Thomas Telford ( ) θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς Μηχανικούς. Γεννήθηκε στην Σκωτία και άρχισε να ασχολείται με την γεφυροποιία, λίγα μόνον χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης χυτοσιδηράς γέφυρας Ironbridge. Ο Telford υπήρξε πρωτοπόρος στην κατασκευή των σιδηρών γεφυρών. Ενα από τα έργα του είναι η πραγματικά κομψή γέφυρα Craigellachie στον ποταμό Spey της Σκωτίας, η οποία κατασκευάσθηκε την περίοδο Αποτελείται από δικτυωτό τόξο ανοίγματος 46 m με ελαφρώς καμπυλωμένο ζύγωμα. Οφορέας εδράζεται σε επικλινή λιθόδμητα βάθρα, τα οποία φέρουν διακοσμήσεις μεσαιωνικού ρυθμού. Ηγέφυρα διατηρείται σε καλή κατάσταση και παραμένει ανοικτή στην κυκλοφορία πεζών και μοτό.

31 Γέφυρα Craigellachie

32 Γέφυρα Craigellachie

33 Απεικόνιση γέφυρας Craigellachie από το βιβλίο Atlas to the Life of Thomas Telford, 1838

34 Η κρεμαστη γέφυρα στα στενά Menai (Ουαλικά: Pont Grog y Borth) συνδέει το νησί Anglesey με την ενδοχώρα της Ουαλίας είναι μια από τις πρώτες κρεμαστές γέφυρες στον κόσμο. Σχεδιάσθηκε από τον Thomas Telford και αποπερατώθηκε το Κλασικά λιθόδμητα ημικυκλικά τόξα οδηγούν στο κεντρικό άνοιγμα μήκους 176 m, το οποίο αναρτάται από αλυσωτά καλώδια. Για την επιλογή των ράβδων σιδήρου για την κατασκευή των κρίκων των αλυσίδων εφαρμόσθηκε, ίσως για πρώτη φορά, ένα αυστηρό πρόγραμμα δοκιμών. Οι αλυσίδες σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να είναι εφικτή ηαντικατάσταση μεμονωμένων στοιχείων. Οι εργασίες άρχισαν το 1819 με την κατασκευή των εκατέρωθεν λιθοδμήτων πύργων. Ακολούθησαν τα 16 αλυσωτά καλώδια βάρους 121 ton, το καθένα από τα οποία αποτελείτο από 935 σιδηρές ράβδους. Μεταφέρθηκαν επί τόπου με μαούνες και αναρτήθηκαν από τους πύργους. Για την αποφυγή σκωρίασης κατά το διάστημα μεταξύ της παραγωγής και της εγκατάστασης, ο σίδηρος εμβαπτιζόταν σε λινέλαιο, μετά δε την ανέγερση ακολουθούσε η βαφή. Η φέρουσα ικανότητα των αλυσωτών καλωδίων είχε υπολοφισθεί σε 2,016 ton. Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την ολοκλήρωση του έργου αντιμετωπίσθηκαν προβλήματα κυματισμού λόγω ανέμων. Για την αντιμετώπισή τους ελήφθησαν διάφορα μέτρα, όπως ηδιάταξη ελκυστήρων μεταξύ των καλωδίων και ητοποθέτηση δικτυωτού κιγκλιδώματος, τελικά δε οι σιδηρές αλυσίδες αντικαταστάθηκαν με χαλύβδινες. Η γέφυρα, η οποία εγκαινιάσθηκε με μεγαλοπρέπεια στις 30 ΙΑΝ 1826 μείωνε τον χρόνο διαδρομής από το Λονδίνο στο Holyhead από 36 σε 27 ώρες. Το ξύλινο κατάστρωμα της γέφυρας υπέστη ζημιές από ισχυρούς ανέμους το 1839, ενώ το 1893 αντικαταστάθηκε πλήρως με χαλύβδινο κατάστρωμα. Με την πάροδο του χρόνου το αρχικό μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο οχήματος των 4,5 ton δεν ήταν πλέον επαρκές για τις απαιτήσεις των μεταφορών, οπότε το 1938 οι υπάρχουσες αλυσίδες από σφυρήλατο σίδηρο αντικαταστάθηκαν με χαλύβδινες, χωρίς να απαιτηθεί για τον σκοπό αυτό ηδιακοπή της κυκλοφορίας. Το 1999 εκτελέσθηκαν εργασίες επανεπίστρωσης του καταστρώματος και δομικών ενισχύσεων.

35 Ηκρεμαστη γέφυρα στα στενά Menai της Ουαλίας

36 Ηκρεμαστη γέφυρα στα στενά Menai της Ουαλίας

37 Ηκρεμαστη γέφυρα στα στενά Menai της Ουαλίας, φωταγωγημένη

38 Ο Robert Stephenson ( ), γιός του εφευρέτη του ατμοκίνητου οχήματος Rocket, το οποίο στα 1829 επέτυχε την ταχύτητα ρεκόρ για την εποχή εκείνη, 57,9 km/h, υπήρξε ένας από τους πιό επιφανείς Βρετανούς μηχανικούς και κατασκεύασε αρκετές σιδηροδρομικές γέφυρες. Το γνωστότερο από τα έργα του είναι ηbritannia Bridge, η οποία γεφυρώνει τα Στενό Menai στην Ουαλία, σε μικρή απόσταση από την κρεμαστή γέφυρα που είχε κατασκευάσει οτhomas Telford s to Η Britannia Bridge κατασκευάσθηκε μεταξύ 1846 και 1850 με φορέα αποτελούμενο από τέσσερα ζεύγη κιβωτιοειδών διατομών από σφυρήλατο σίδηρο (wrought iron). Ο τύπος του φορέα επιλέχθηκε με κριτήριο την ακαμψία αλλά και την εξασφάλιση του μεγίστου δυνατού ελευθέρου ύψους για την ναυσιπλοία. Κατ αρχήν κατασκευάσθηκαν τα ακρόβαθρα και οι τρείς ογκώδεις πύργοι, εκ των οποίων ομεσαίος θεμελιώθηκε σε νησίδα του ποταμού. Το ύψος των πύργων επέτρεπε άνετα την εγκατάσταση αλυσίδων ανάρτησης των φορέων, αλλά κάτι τέτοιο δεν απαιτήθηκε, δοθέντος ότι οι δοκιμαστικές φορτίσεις που έγιναν απέδειξαν ότι οι κιβωτιοειδείς δοκοί ήταν επαρκούς διατομής για την ανάληψη των μονίμων και κινητών φορτίων.

39 Britania Bridge, στενά Menai, Ουαλία

40 Britania Bridge, στενά Menai, Ουαλία. Η αρχική κατασκευή με τους κιβωτιοειδείς φορείς (1852)

41 Britania Bridge, στενά Menai, Ουαλία. Καρτ-ποστάλ του 1886

42 Η Britania Bridge σήμερα Μετα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το 1970 αντικαταστάθηκαν οι φορείς της γέφυρας με διπλά δικτυωτά τόξα. Η γέφυρα λειτουργεί σήμερα ως σιδηροδρομική και οδική.

43 Ηκαταστροφή της σιδηροδρομικής γέφυρας στο Firth of Tay στην Σκωτία Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές αστοχίες γεφυρών συνέβη στην Μεγ. Βρετανία τον Δεκέμβριο του Ηγέφυρα κατά μήκος του ρηχού Firth of Tay είχε κατασκευασθεί από τον Sir Thomas Bouch κατά το διάστημα για την σιδηροδρομική σύνδεση Αγγλίας - Σκωτίας. Περιελάμβανε 85 ανοίγματα, συνολικού μήκους m. Ο Bouch είχε σχεδιάσει δικτυωτούς φορείς εδραζόμενους σε λιθόδμητα βάθρα, θεμελιωμένα επί χυτοσιδηρών πασσάλων και κιβωτίων. Για την εξασφάλιση επαρκούς ελευθέρου ύψους για την ναυσιπλοϊα, δεκατρία από τα ανοίγματα είχαν διαμορφωθεί με υπερυφωμένους δικτυωτούς φορείς, μέσω των οποίων οι συρμοί περνούσαν σε κάτω διάβαση. Στην γέφυρα, γενικώς, δεν είχαν εφαρμοσθεί κατασκευαστικές καινοτομίες και το μόνο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ήταν το μεγάλο συνολικό μήκος της. Κατά την κατασκευή αντιμετωπίσθηκαν σημαντικές δυσχέρειες στα έργα θεμελίωσης και την ανύψωση των βαριών δικτυωμάτων στα βάθρα, που είχαν ως αποτέλεσμα αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων. Κατά την διερεύνηση των αιτίων της κατάρρευσης διαπιστώθηκε ότι κάποια από τα μέλη των φορέων είχαν κατασκευασθεί από υλικά χαμηλών προδιαγραφών, αλλά και ότι ηποιότητα της κατασκευής και ησυντήρηση στην συνέχεια δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλής στάθμης. Κατά τον σχεδιασμό της γέφυρας δεν είχαν ληφθεί επαρκώς υπόψη όλοι οι συνδυασμοί φορτίσεων και δεν είχαν προβλεφθεί επαρκείς αντιανέμιοι σύνδεσμοι (bracing), με αποτέσλεσμα ηδιέλευση συρμού κατά την διάρκεια ισχυρής καταιγίδας να οδηγήσει σε αστοχία των κυρίων δοκών και σε αλυσωτή κατάρρευση των φορέων από τους οποίους διήρχετο το τραίνο. Κανένας από τους 75 επιβαίνοντες στο τραίνο δεν διασώθηκε.

44 H αρχική γέφυρα στο Firth of Tay Ηγέφυρα μετά την καταστροφή στις 28 ΔΕΚ 1879

45 Η νέα γέφυρα Tay που εγκαινιάσθηκε στις 13 Ιουλίου 1887 και λειτουργεί μέχρι σήμερα

46 Υπολείμματα της αρχικής Tay Bridge

47 Eads Bridge, St. Louis, ΗΠΑ Ηγέφυρα πήρε το όνομα του σχεδιαστή και κατασκευαστή της James B. Eads. ( ). Κατά την ολοκλήρωσή της το 1874, ήταν ημεγαλύτερη τοξωτή γέφυρα στον κόσμο, με συνολικό μήκος m. Tα χαλύβδινα τόξα με νευρώσεις και ηχρήση του χάλυβα ως βασικού υλικού θεωρήθηκαν τολμηρά για την εποχή: ήταν ηπρώτη φορά που χρησιμοποιείτο οχάλυβας σε ένα μεγάλο έργο γεφυροποιίας.. Για την θεμελίωση των μεσοβάθρων και των ακροβάθρων στους βαθείς και επικλινείς βραχώδεις σχηματισμούς του υποστρώματος απαιτήθηκε ηχρήση κλειστών καταδυομένων κιβωτίων με εξωτερική παροχή αέρα, τα οποία είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί στην Γαλλία. Ηκατασκευή των θεμελιώσεων άρχισε το Ευμεγέθη καταδυόμενα κιβώτια, κατασκευασμένα από χαλυβδόφυλλα, ρυμουλκύθηκαν και ποντίσθηκαν στις θέσεις των βάθρων. Οθάλαμος εργασίας ήταν συμπιεσμένος και ηπροσπέλαση γινόταν μέσω αεροβαλβίδων (airlocks). Για την αφαίρεση του μαλακού εδαφικού υλικού του πυθμένα χρησιμοποιήθηκαν αντλίες άμμου που είχαν πρόσφατα αναπτυχθεί. Παράλληλα στην στέψη του κιβωτίου κατασκευαζόταν λιθοδομή, η οποία προκαλούσε την περαιτέρω βύθιση του κιβωτίου. Πολλοί από τους εργαζόμενους υπέφεραν από την από την ασθένεια των δυτών και υπήρξαν αρκετές απώλειες. Το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε με την εφαρμογή τεχνικών βραδείας αποσυμπίεσης και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

48 Η Eads Bridge υπό κατασκευή την δεκαετία του 1870

49 Σχέδιο της Eads Bridge, Camille N. Dry, 1875

50 Η Eads Bridge, σήμερα, από την πλευρά του Ιλλινόι

51 Η Eads Bridge από την πλευρά του St. Louis (σήμερα)

52 Η σιδηροδρομική γέφυρα του Forth στην Σκωτία Σε σύγκριση με τον στενό κόλπο (firth) του Tay, ο οποίος είναι ρηχός, η δεύτερη σημαντική σιδηροδρομική διέλευση από την Αγγλία στην Σκωτία διέρχεται απότον βαθύτερο Firth of Forth, πράγμα που καθιστούσε την γεφύρωση δυσχερέστερη. Μετά την καταστροφική αστοχία της Tay Bridge, η αρχική μελέτη που είχε εκπονήσει οsir Thomas Bouch, μπήκε στο αρχείο. Με βάση την νέα μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από τους Sir John Fowler και Sir Benjamin Baker, τα κεντρικά ανοίγματα στηρίζονται σε τρείς μεταλλικούς πύργους ύψους 100,6 m, από χαλύβδινα σωληνωτά πλαίσια, οι οποίοι εδράζονται σε κυλινδρικά κιβώτια (caissons). Ενας από τους πύργους θεμελιώθηκε σε υπάρχουσα νησίδα. Από τους πύργους ξεκινούν δικτυωτοί πρόβολοι, μήκους 207 m, οι οποίοι κατασκευάσθηκαν συμμετρικά για την εξασφάλιση ευστάθειας κατά την ανέγερση. Τα δικτυώματα διαμορφώνονται με επικλινές έυθύγραμμο ζύγωμα που αρχίζει από την κορυφή του πυλώνα και καμπύλο προς τα άνω κάτω πέλμα. Στα άκρα των αντικρυστών προβόλων αναρτώνται δύο μεταλλικοί φορείς ανοίγματος 107 m, η οποίοι επίσης κατασκευάσθηκαν συμμετρικά με προβολοδόμηση, οπότε το συνολικό μήκος των δύο μεσαίων ανοιγμάτων διαμορφώνεται σε 521 m. Οι φορείς της γέφυρας είναι ισοστατικοί, πράγμα που διευκόλυνε σημαντικά τους υπολογισμούς. Ηγέφυρα, ηοποία εξυπηρετεί διπλή σιδηροδρομική γραμμή και παρέχει έλεύθερο ύψος 46 m για την ναυσιπλοία, περιλαμβάνει δύο κεντρικά ανοίγματα των 521 m, δύο πλευρικά των 207 m και 15 ανοίγματα προσπέλασης των 51,2 m. Το συνολικό της μήκος ανέρχεται σε 2,5 km. Αξιοσημείωτος είναι οαριθμός των ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την κατασκευή της (98 θανατηφόρα, 270 τραυματισμοί). Η γέφυρα εγκαινιάσθηκε στις 4 Μαρτίου 1890.

53 Η σιδηροδρομική γέφυρα Forth

54 Η σιδηροδρομική γέφυρα Forth

55 Αποψη της σιδηροδρομικής και της οδικής γέφυρας στο Firth of Forth

56 Ηαστοχία της γέφυρας του Κεμπεκ επί του ποτ. Αγ. Λαυρεντίου Ηγέφυρα σχεδιάσθηκε από τον Theodore Cooper ( ), ο οποίος είχε συνεργασθεί με τον James B. Eads στην γέφυρα του St. Louis και εμφάνιζε ομοιότητες με την σιδηροδρομική γέφυρα του Forth στην Σκωτία. Διέθετε ένα μοναδικό άνοιγμαμε εκατέρωθεν προβόλους μήκους 177 m με ευθύγραμμα σκέλη. Για την αποφυγή βαθειάς θεμελίωσης των δύο πυλώνων το αρχικό μήκος του κεντρικού ανοίγματος αυξήθηκε από 448 σε 549 m και το συνολικό μήκος της γέφυρας σε 987 m. Ηκατασκευή άρχισε το 1904 και τον Αύγουστο του 1907, ενώ ηπροβολοδόμηση είχε φθάσει τα 230 m(πρόβολος συν τμήμα κεντρικού φορέα), παρατηρήθηκε λυγισμός στά ορθογωνικής διατομής ηλωτά σκέλη του κάτω πέλματος του δικτυωτού φορέα του προβόλου. Μερικές μέρες μετά την εμφάνιση του προβλήματος αυτού, στις 29 ΑΥΓ 1907 ονότιος πρόβολος υποχώρησε και κατάρρευσε εντός 15 δευτερολέπτων, με αποτέλεσμα τον θάνατο 75 εργαζομένων. Κατά την διερεύνηση των αιτίων του ατυχήματος διαπιστώθηκε ότι το ίδιο βάρος της γέφυρας είχε προσδιορισθεί προσεγγιστικά και δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά τα πρόσθετα φορτία από την αύξηση του μήκους του ανοίγματος. Ηγέφυρα επανασχεδιάσθηκε με τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά, αλλά με κατά πολύ ενισχυμένους τους προβόλους. Μια δεύτερη τραγωδία συνέβη χρόνια αργότερα, το 1916, κατά την φάση ανάρτησης του μήκους 195 m κεντρικού χαλυβδίνου φορέα του ανοίγματος, ο οπόίος κατέπεσε προκαλώντας πρόσθετες απώλειες προσωπικού. Τελικώς η γέφυρα παραδόθηκε στην κυκλοφορία τον Αύγουστο του 1917.

57 Αποψη της γέφυρας από το Parc Aquarium du Québec.

58 Δυτική άποψη της γέφυρας του Κεμπέκ

59 Ηκατάρρευση του μεσαίου ανοίγματος της γεφ. Κεμπέκ στις 11 Σεπτεμβρίου 1916

60 Χειμέρινή άποψη της γέφυρας του Quebec και της παρακείμενης Pierre-Laporte

61 Ηκατάρρευση της γέφυρας στα στενα Tacoma H γέφυρα Tacoma Narrows, στην πολιτεία Washington, με κεντρικόάνοιγμα 843 m, επί του πορθμού Sound, παραδόθηκε στην κυκλοφορία την 1 η Ιουλίου Σχεδιάσθηκε από τον Leon S. Moisseiff ( ), ο οποίος είχε συμμετάσχει και στην κατασκευή της γέφυρας George Washington και μερικών άλλων σημαντικών έργων. Το κιβωτιοειδές κατάστρωμα, πλάτους 11,9 m, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας, σχεδιάσθηκε με ύψος μόλις 2,4 m, για λόγους οικονομίας, με αποτέλεσμα να είναι μεν ελαφρό, αλλά και πολύ λυγηρό. Μετά την ολοκλήρωσή της, διαπιστώθηκε ότι ηγέφυρα ήταν ευπαθής ακόμη και σε ασθενείς ανέμους, οι οποίοι δημιουργούσαν εγκάρσιες ταλαντώσεις αλλά και κυματισμούς κατά μήκος του καταστρώματος. Παρά την προσθήκη συμπληρωματικών καλωδίων ανάρτησης, το πρόβλημα δεν λύθηκε. Στις 7 Νοεμβρίου 1940, ενώ έπνεαν άνεμοι ταχύτητας μόλις 64 km/h, η γέφυρα τέθηκε σε συντονισμό (φαινόμενο αεροελαστικής ταλάντωσης, aeroelastic fluttering ) και μετά μερικές ώρες κατέρρευσε. Στην ίδια θέση κατασκευάσθηκαν αργότερα δύο νέες γέφυρες, η πρώτη το 1950 και η δεύτερη το 2007)

62 H γέφυρα στα στενά Ταχόμα της Πολιτείας Washington, λίγο πριν την κατάρρευσή της το 1940

63 Εικόνα μετά την κατάρρευση

64 Οι νέες γέφυρες στα στενά Τακόμα

65 H κρεμαστή γέφυρα Severn (Ουαλικά: Pont Hafren) συνδέει το South Gloucestershire, βορείως του Bristol στην Αγγλία, με το Monmouthshire στην Νότιο Ουαλία. Κατασκευάσθηκε την περίοδο Το κεντρικό της άνοιγμα είναι μήκους 987,5 m και στο κατάστρωμά της έχει εφαρμοσθεί ητεχνική aerofoil (Fritz Leonhardt)

66 Αποψη της Severn Βridge

67 Αποψη της Severn Βridge

68 Ηγέφυρα Plougastel, ή Albert-Louppe Bridge, διέρχεται από τον ποταμό Elorn κοντά στην Βρέστη της Βρετάνης στην Γαλλία και συνδέει το Plougastel-Daoulas με το Le Relecq-Kerhuon. Ηκατασκευή της άρχισε το 1926 και ολοκληρώθηκε στις 9 Οκτωβρίου Το συνολικό της μήκος ανέρχεται σε 888 m. Το κατάστρωμά της εδράζεται επί τοξωτών φορέων. Τα τρία κεντρικά τόξα είναι ανοίγματος 188 m. Η γέφυρα μελετήθηκε από τον Eugène Freyssinet, τον πρωτοπόρο του προεντεταμένου σκυροδέματος και ήταν ηπρώτη φορά που εφαρμόσθηκε ητεχνική αυτή στην γεφυροποιία. Καταστράφηκε εν μέρει από τους Γερμανούς το 1944 και δόθηκε πάλι στην κυκλοφορία το 1949, αφού επισκευάσθηκε και διαπλατύνθηκε.

69 Γέφυρα Plougastel (Γαλλία), η πρώτη που κατασκευάσθηκε με προεντεταμένο σκυρόδεμα.

70 Η γέφυρα Plougastel σήμερα

71 Ηγέφυρα Theodor Heuss, γνωστή επίσης και ως Nordbrücke (Βόρεια Γέφυρα) είναι καλωδιωτή και διέρχεται από τον Ρήνο στην περιοχή του Düsseldorf. Κατασκευάσθηκε την περίοδο και ήταν ηπρώτη καλωδιωτή γέφυρα στην Γερμανία. Το κεντρικό της άνοιγμα είναι 260 m, ενώ τα δύο πλευρικά ανοίγματα είναι των 108 m. Οι πυλώνες και το κατάστρωμά της είναι από χάλυβα. Νοτίως της έχουν κατασκευασθεί δύο ακόμη καλωδιωτές γέφυρες, η γέφυρα Oberkassel ( , κεντρικού ανοίγματος 257,75 m, με πυλώνες και κατάστρωμα από χάλυβα) και ηγέφυρα Kniebrücke ( , κεντρικού ανοίγματος 319 m, με πυλώνες και κατάστρωμα από χάλυβα). Και οι τρείς αυτές γέφυρες μελετήθηκαν από τον Fritz Leonhardt. Για την αντιμετώπιση του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου κατασκευάσθηκε και τέταρτη γέφυρα, βορείως της Theodor Heuss, η Flughafenbrücke, η οποία αποδόθηκε στην κυκλοφορία το Το συνολικό της μήκος ανέρχεται σε 1286,5 m και περιλαμβάνει τα εξής αμοίγματα: 7 x m - 6 x m m - 8 x m m

72 Theodor-Heuss-Brücke

73 Theodor-Heuss-Brücke (Nordbrücke)

74 Κρεμαστή γέφυρα Oberkassel στον Ρήνο Μελετητής Fritz Leonhardt, 1952

75 Kniebrücke

76 Flughafenbrücke

77 Ηκαλωδιωτή οδογέφυρα General Rafael Urdaneta, συνολικού μήκους m, βρίσκεται στις εκβολές της λίμνης Μaracaibο, στην δυτική Βενεζουέλα. Είναι κατασκευασμένη από οπλισμένο και προεντεταμένο σκυρόδεμα. Τα πέντε κύρια ανοίγματά της μήκους 235 m, αναρτώνται από πύργους ύψους 92 m, εξασφαλίζοντας ελεύθερο ύψος 46 m για την ναυσιπλοία. Ηγέφυρα μελετήθηκε από τον Ιταλό Μηχανικό Riccardo Morandi. Ηκατασκευή άρχισε το 1958 και ολοκληρώθηκε το 1962 Το 1964, μετά από πρόσκρουση πλοίου κατέρρευσαν μερικοί πυλώνες και ανοίγματα της γέφυρας.

78 Γέφυρα Μαρακαϊμπο, Βενεζουέλα

79 Γέφυρα Μαρακαϊμπο, Βενεζουέλα

80 Ηκρεμαστή γέφυρα Golden Gate Bridge διέρχεται πάνω από το ομώνυμο στενό που συνδέει τον Κόλπο του Αγ. Φραγκίσκου με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οταν ολοκληρώθηκε, το 1937, ήταν ημεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου. Αποτελεί το σύμβολο αναγνώρισης της πόλεως του San Francisco στην California, αλλά και μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες των ΗΠΑ συνολικώς. Το μήκος της έχει πλέον ξεπεραστεί από επτά άλλες γέφυρες, μεταξύ των οποίων ηverrazano-narrows Bridge στην Νέα Υόρκη. ΟΣύλλογος Πολιτικών Μηχανικών των ΗΠΑ (American Society of Civil Engineers) την έχει ανακηρύξει ως ένα από τα οκτώ σύγχρονα θαύματα του κόσμού. Είναι μια από τις πιό όμορφες γέφυρες του κόσμού και, οπωσδήποτε, η πιό πολυφωτογραφημένη.

81 Golden Gate Bridge

82 Το στενό Golden Gate το 1891, πριν από την κατασκευή της γέφυρας

83 Χαρακτηριστικά της Golden Gate Bridge Μελετητές Στατικό σύστημα Υλικό κατασκευής Συνολικό μήκος Πλάτος Υψος πυλώνων Μέγιστο άνοιγμα Μέγιστο ύψος οχήματος Ελεύθερο ύψος ναυσιπλοίας Κατασκευή Εγκαίνια Ημερήσια κίνηση Joseph Strauss, Irving Morrow, and Charles Ellis Ανάρτηση, δικτυωτά τόξα, δικτυωτές δοκοί Χάλυβας 2.737,4 m 27,4 mμε έξι λωρίδες κυκλοφορίας, πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο 227,4 m 1.280,2 m 4,3 m 67,1 m(με ανωτάτη στάθμη θάλασσας) 5 ΙΑΝ ΑΠΡ Μαϊου οχήματα

84 Χαρακτηριστικές απόψεις της γέφυρας Golden Gate

85 Η γέφυρα Golden Gate φωταγωγημένη

86 Ηγέφυρα Ρίου Αντιρρίου "Χαρίλαος Τρικούπης"

87 Τεχνικά χαρακτηριστικά της γέφυρας Ρίου - Αντιρίου Το μήκος της γέφυρας που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, ανέρχεται στα m, ενώ μαζί με τις προσβάσεις φτάνει γύρω στα m. Tο μέγιστο βάθος θεμελίωσης φθάνει τα 65 m υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Ηαπόσταση μεταξύ των 4 πυλώνων που στηρίζουν τη γέφυρα είναι 560 m. Κάθε πυλώνας έχει βάρος ton και ύψος 227 m. Διάμετρος πέλματος βάθρου 90 m. Το οδόστρωμα της γέφυρας βρίσκεται 48 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σχεδιάστηκε ώστε να αντέχει σε σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν που σημειώθηκε στις στο Ισμίτ της Τουρκίας, ο οποίος ήταν μεγέθους 7,4 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έχει υπολογιστεί ώστε να αντέχει σε ενδεχόμενη σύγκρουση τάνκερ εκτοπίσματος ton με ταχύτητα 16 κόμβων, καθώς και σε ταχύτητα ανέμου 265 km/h, η οποία αντιστοιχεί σε τυφώνα Κατηγορίας 5, το ανώτατο δυνατό επίπεδο στην Κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Ηγέφυρα είναι σχεδιασμένη να απορροφά πιθανές μετατοπίσεις μεταξύ δύο βάθρων, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και φέρει σεισμική μόνωση στην θεμελίωση καθώς και υδραυλικούς σεισμικούς αποσβεστήρες στις εδράσεις του καταστρώματος επί των πυλώνων Για την κατασκευή της αναλώθηκαν m3 σκυροδέματος. Tο συνολικό μήκος των καλωδίων ανάρτησης ανέρχεται σε m. Ηγέφυρα εγκαινιάσθηκε στις 12 ΑΥΓ 2004

88 Ηγέφυρα από την πλευρά της Πελοποννήσου

89 Γέφυρα Ρίου - Αντιρίου

90 Αεροφωτογραφία της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου

91 Το κατάστρωμα της γέφυρας

92 Η στέψη ενός από τους πυλώνες της γέφυρας Ρίου - Αντιρίου

93 Αποψη από την κατασκευή μεσοβάθρου της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου

94 Δείγμα καλωδίου αγκύρωσης στο μουσείο της γέφυρας στο Αντίρριο

Κεφάλαιο 12: Τεχνική γεωλογία και θεµελίωση γεφυρών 12.1

Κεφάλαιο 12: Τεχνική γεωλογία και θεµελίωση γεφυρών 12.1 Κεφάλαιο 12: Τεχνική γεωλογία και θεµελίωση γεφυρών 12.1 12. ΓΕΦΥΡΕΣ 12.1 Γενικά Οι γέφυρες γενικά αποτελούνται από το τµήµα της ανωδοµής και το τµήµα της υποδοµής. Τα φορτία της ανωδοµής (µόνιµα και κινητά)

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και των Στυλ

Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και των Στυλ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και των Στυλ Ενότητα 5: Υψηλή τεχνολογία Ιάκωβος Ποταμιάνος Τμήμα Θεάτρου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. συστάθηκε το 1995 από τη γαλλική VINCI και έξι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Η συνολική περίοδος ολοκλήρωσης της κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Γέφυρα Τ8 Εγνατίας Οδού

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Γέφυρα Τ8 Εγνατίας Οδού ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Γέφυρα Τ8 Εγνατίας Οδού ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η σύγχρονη Εγνατία Οδός δανείζεται το όνομά της από το ομώνυμο ρωμαϊκό έργο το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ του 146-120 π.χ., πάνω στα ίχνη ενός αρχαίου,

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος εισήγησης Η σημασία του τόξου ως επινόηση στις κατασκευές και η χρησιμότητα της μελέτης των πετρογέφυρων στη σύγχρονη γεφυροποιία

Τίτλος εισήγησης Η σημασία του τόξου ως επινόηση στις κατασκευές και η χρησιμότητα της μελέτης των πετρογέφυρων στη σύγχρονη γεφυροποιία ΚΠΕ Μακρινίτσας συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας». Eπιμορφωτικό σεμινάριο Β επιπέδου 29 & 30/03/2013 για εκπαιδευτικούς των οποίων τα σχολεία συμμετέχουν στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Προεντεταμένο σκυρόδεμα Προεντεταμένο σκυρόδεμα Βασικές αρχές της προέντασης Η προένταση είναι

Διαβάστε περισσότερα

2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ. Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης

2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ. Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης 2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: 2016-2017 Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης Ομαδική Εργασία: Λιοδάκη Χριστίνα και Λιοδάκης Ζαχαρίας. 1.Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Γ Σ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 εη κατασκευή παριστάνει µια κρεµαστή γέφυρα.η κατασκευή µου έχει τα εξής µέρη: 1. 1 κοµµάτι ξύλου κόντρα πλακέ πάχους 7mm, (Α) διαστάσεων: 500 x 120 mm, για την βάση της κατασκευής 2. 1 κοµµάτι

Διαβάστε περισσότερα

Case Study I. Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο

Case Study I. Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο Case Study I. Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. συστάθηκε το 1995 από τη γαλλική VINCI και έξι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Η συνολική περίοδος ολοκλήρωσης της κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» 8 ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ: ΤΑΞΗ:Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ. ΟΜΑ Α 1 η

«ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» 8 ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ: ΤΑΞΗ:Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ. ΟΜΑ Α 1 η 8 ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ:2014-2015 ΤΑΞΗ:Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» ΟΜΑ Α 1 η Μαθητές : Στρέκλα Αθανασία Στεφανοπούλου Ελένη Σχίζας Στάθης Σπυρόπουλος Γιώργος Φωτακοπούλου Μαρία Φράτζης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ (Δ.Μπισκίνης)

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ (Δ.Μπισκίνης) ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ (Δ.Μπισκίνης) ΑΣΚΗΣΗ Κατά την κατασκευή νέας οδικής αρτηρίας σε ορεινή περιοχή, πρόκειται να κατασκευαστεί οδική γέφυρα συνολικού

Διαβάστε περισσότερα

Οµάδα 4η. Υπ. Καθηγήτρια: Σοφία Μπερδέ Σχ. έτος:

Οµάδα 4η. Υπ. Καθηγήτρια: Σοφία Μπερδέ Σχ. έτος: Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου Οµάδα 4η Υπ. Καθηγήτρια: Σοφία Μπερδέ Σχ. έτος: 2014-2015 Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίουή επίσηµα ΓέφυραΧαρίλαος Τρικούπης, είναι καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 2004 µεταξύ του Ρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ K:\Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ\design\tenders\MEBOA-ΓΕΦΥΡΩΝ\2014_οδ_ασφ_γεφ_5365\Tefhi\03_SoW_5365.doc RS/CM/WM/48/22/5365/B02 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 1. Εισαγωγικές έννοιες... 17 1.1 Φορτία... 17 1.2 Η φέρουσα συμπεριφορά των βασικών υλικών... 22 1.2.1 Χάλυβας... 23 1.2.2 Σκυρόδεμα... 27 1.3 Η φέρουσα συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ. Νίκος Σκορδίλης Ανδρέας Σταθόπουλος Σέργιος Σπυρούλιας Αφροδίτη Φέρρι Όλγα Τίµπιλη Εβελίνα Σταθοπούλου

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ. Νίκος Σκορδίλης Ανδρέας Σταθόπουλος Σέργιος Σπυρούλιας Αφροδίτη Φέρρι Όλγα Τίµπιλη Εβελίνα Σταθοπούλου 8 ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΑΞΗ: Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» ΟΜΑ Α 2 η Μαθητές: Υπ. καθηγήτρια: Νίκος Σκορδίλης Ανδρέας Σταθόπουλος Σέργιος Σπυρούλιας Αφροδίτη Φέρρι Όλγα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Τ12 - Σιδηροδρομική γέφυρα Αξιού στη νέα Σ.Γ. Πολυκάστρου -Ειδομένης

Τεχνικό Τ12 - Σιδηροδρομική γέφυρα Αξιού στη νέα Σ.Γ. Πολυκάστρου -Ειδομένης Τεχνικό Τ12 - Σιδηροδρομική γέφυρα Αξιού στη νέα Σ.Γ. Πολυκάστρου -Ειδομένης ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. 1 ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Στατική μελέτη: ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. Σύμβουλος στατικής μελέτης: Καθ. Α.

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης. Μεταφορές Επικοινωνίες. Νάγια Βαλάκου

2 ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης. Μεταφορές Επικοινωνίες. Νάγια Βαλάκου 2 ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Α1 Μεταφορές Επικοινωνίες Νάγια Βαλάκου 2014 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ο Κεφάλαιο : Ανάλυση της ενότητας σελ.3 2 ο Κεφάλαιο : Περιγραφή του αντικειμένου σελ.4-5 3 ο Κεφάλαιο : Τεχνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΦΟΡΤΙΑ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΦΟΡΤΙΑ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας 1 ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΦΟΡΤΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Μόνιμα Φορτία Ίδιον Βάρος (για Οπλισμένο Σκυρόδεμα): g=25 KN/m 3 Σε οδικές γέφυρες πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 2 Ο Γ Ε Φ Υ Ρ Ε Σ Ρ Λ Ε Ω Ν Ι Α Σ Α Ν Θ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν Τ

Διαβάστε περισσότερα

Προσωρινές υποστυλώσεις και αντιστηρίξεις Υλικά, τεχνικές επέμβασης και παραδείγματα

Προσωρινές υποστυλώσεις και αντιστηρίξεις Υλικά, τεχνικές επέμβασης και παραδείγματα ΤΕΕ ΤΚΜ ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΜΕΣΕΣ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Προσωρινές υποστυλώσεις και αντιστηρίξεις Υλικά, τεχνικές επέμβασης και παραδείγματα Κοσμάς Στυλιανίδης Ομότιμος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 2. Στατικά Συστήματα Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος 2. Στατικά Συστήματα Γεφυρών Στην ενότητα αυτή θα γίνει περιγραφή των βασικών στατικών συστημάτων γεφυρών με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Ταχ.Δ/νση: Μεθώνης 10 & Κανάρη,

Διαβάστε περισσότερα

Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Συμπλήρωση Δελτίου Ενότητες Δ, Ε

Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Συμπλήρωση Δελτίου Ενότητες Δ, Ε Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Συμπλήρωση Δελτίου Ενότητες Δ, Ε Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού &Προστασίας Ο.Α.Σ.Π.) Ενημερωτικό Σεμινάριο για Μηχανικούς με θέμα: «ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.)

Διαβάστε περισσότερα

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τα δομικά συστήματα στις σύμμικτες κτιριακές κατασκευές, αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Φέρουσας Ικανότητας και Στατικής Επάρκειας

Αξιολόγηση Φέρουσας Ικανότητας και Στατικής Επάρκειας Αξιολόγηση Φέρουσας Ικανότητας και Στατικής Επάρκειας Πετρογέφυρο Κατσουγιάννη Α. Γενικά Το πετρογέφυρο Κατσουγιάννη βρίσκεται 2,50km Νοτιοανατολικά της Τ.Κ.Σπήλαιο Π.Ε.Γρεβενών. Κατασκευάστηκε το 1800

Διαβάστε περισσότερα

Μακροχρόνια συνύπαρξη οπλισμένου σκυροδέματος και λιθοδομής στη λειτουργία μιας παλαιάς γέφυρας

Μακροχρόνια συνύπαρξη οπλισμένου σκυροδέματος και λιθοδομής στη λειτουργία μιας παλαιάς γέφυρας Μακροχρόνια συνύπαρξη οπλισμένου σκυροδέματος και λιθοδομής στη λειτουργία μιας παλαιάς γέφυρας Μ. Καραβεζύρογλου Καθηγήτρια. Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας των Κατασκευών. Α.Π.Θ. Γ. Κωνσταντινίδης Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ "ΟΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ"

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ "ΟΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ" ΒΟΡΕΙΑ ΧΑΡΑΞΗ ΜΕΤΣΟΒΟΥ: ΣΥΛΛΗΨΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ Εισηγητές : Χ. Γεωργανόπουλος Θεσσαλονίκη, 15-16/10/99 ΕΟΑΕ και ΕΕΣΥΕ ΒΟΡΕΙΑ ΧΑΡΑΞΗ ΜΕΤΣΟΒΟΥ: ΣΥΛΛΗΨΗ-

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1 ΣΧΟΛΕΙΟ:5 ο ΓυµνάσιοΜυτιλήνης ΟΝΟΜΑ: Ευαγγελία-Θεοδώρα Λάµπρου ΤΜΗΜΑ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟΕΤΟΣ: 2013-2014 ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ηµοσθένηςξενιτέλλης 2 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-I

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-I Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-I Άρης Αβδελάς Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Το περίτεχνο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου με τα πλευρικά τμήματά του Α Ν Α Δ Ε Ι Ξ Η Τ Ω Ν Μ Ε Τ Α Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ω Ν Μ Ν Η Μ Ε

Διαβάστε περισσότερα

2η Διάλεξη Μορφή της Σήραγγας

2η Διάλεξη Μορφή της Σήραγγας 2η Διάλεξη Μορφή της Σήραγγας Ζωγράφου 2011 ΑΙ Σοφιανός 2. Γεωμετρία σήραγγας 1 Βασικές λειτουργίες Συγκοινωνία Μεταφορά Στάθμευση Αποθήκευση υλικών Διαμονή Παραγωγή Φρέατα Βοηθητικές ΑΙ Σοφιανός 2. Γεωμετρία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. https://www.visitflorence.com/florence-monuments/ponte-vecchio.html

ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. https://www.visitflorence.com/florence-monuments/ponte-vecchio.html ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ https://www.visitflorence.com/florence-monuments/ponte-vecchio.html PULTENEY BRIDGE Μια από τις 4 γέφυρες στον κόσμο γεμάτες μαγαζιά σε όλο το μήκος τους Στέλιος Βαγιανός

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 4. Φορείς Καταστρώματος Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος 4. Φορείς Καταστρώματος Γεφυρών Στην ενότητα αυτή θα γίνει περιγραφή των φορέων καταστρώματος γεφυρών η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 3. Δράσεις Σχεδιασμού Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος 3. Δράσεις Σχεδιασμού Γεφυρών Στην ενότητα αυτή θα γίνει περιγραφή των βασικών δράσεων σχεδιασμού γεφυρών. Έμφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. Καλωδιωτές γέφυρες

1. Καλωδιωτές γέφυρες Κεφάλαιο 1: Καλωδιωτές γέφυρες 5 1. Καλωδιωτές γέφυρες 1.1 Γενικά Οι γέφυρες ανέκαθεν αποτέλεσαν κατασκευές σημείο αναφοράς για τις ανθρώπινες κοινωνίες. Η βασική χρηστική τους ιδιότητα- το να ενώνουν

Διαβάστε περισσότερα

2.6.2 Ελάχιστες αποστάσεις ράβδων οπλισµού

2.6.2 Ελάχιστες αποστάσεις ράβδων οπλισµού Η Τέχνη της Κατασκευής και η Μελέτη Εφαρµογής 2.6.2 Ελάχιστες αποστάσεις ράβδων οπλισµού Οι ράβδοι οπλισµού πρέπει να έχουν η µία από την άλλη τέτοιες αποστάσεις, ώστε να περνά ανάµεσά τους και το µεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩ ΔΙΑΒΑΣΗ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/14

ΑΝΩ ΔΙΑΒΑΣΗ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/14 ΑΝΩ ΔΙΑΒΑΣΗ ver. Πρόκειται για ένα υπολογιστικό φύλλο που εφαρμόζει διαδικασία στατικού και αντισεισμικού υπολογισμού ενός φορέα 3 ανοιγμάτων με συνεχές προεντεταμένο κατάστρωμα (συνήθως αφορά οδικές άνω

Διαβάστε περισσότερα

Η γέφυρα προβλέπεται να κατασκευαστεί από οπλισμένο και προεντεταμένο σκυρόδεμα σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης.

Η γέφυρα προβλέπεται να κατασκευαστεί από οπλισμένο και προεντεταμένο σκυρόδεμα σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΟ :

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΚΙΟΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΚΙΟΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΚΙΟΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Αρχιτεκτονική μελέτη: Βασιλεία Μανιδάκη αρχιτέκτων ΥΠΠΟΤ-ΥΣΜΑ Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ. Αρχαία Νικόπολη

Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ. Αρχαία Νικόπολη Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ Αρχαία Νικόπολη Νικόπολη Στη σημερινή χερσόνησο της Πρέβεζας, στη νοτιοδυτική Ήπειρο, σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από την ομώνυμη πόλη, βρίσκεται η αρχαία Νικόπολη. Ίδρυση Νικόπολης Κλεοπάτρα

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

Εργασία ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ Εργασία ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τα μεσογειακά συστήματα (πεύκα, έλατα, θάμνους εύφλεκτους). Τα ορεινά δάση συχνά καίγονται γιατί έχουμε μεγάλη ξηρασία, συσσώρευση ξηρών και πεσμένων φύλων.

Διαβάστε περισσότερα

Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία

Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία ΓΕΦΥΡΑ ΤΗς ΠΛΑΚΑς Υπήρξε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (και ίσως και της Ευρώπης). Ένα μνημείο συνδεδεμένο άρρηκτα με την ιστορία της Ελλάδος. Δυστυχώς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - Ι

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - Ι ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - Ι Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Πλάκες με νευρώσεις Πλάκες με νευρώσεις Οι πλάκες με νευρώσεις αποτελούνται από διαδοχικές πλακοδοκούς

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα ηµοσίων Έργων Παναγιώτης Αφάµης, ώρα Λέυτον, Ηρακλής Πασσάδης,

Τµήµα ηµοσίων Έργων Παναγιώτης Αφάµης, ώρα Λέυτον, Ηρακλής Πασσάδης, ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ Τµήµα ηµοσίων Έργων Αναβάθµιση Κόµβου Αγίου Αθανασίου 1 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ Οµάδα Παρακολούθησης Μελέτης Μελετητές Έλεγχος Μελέτης Τµήµα ηµοσίων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ. Σχεδιασμός κτιρίου με ΕΑΚ, Κανονισμό 84 και Κανονισμό 59 και αποτίμηση με ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ Περίληψη Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΕ 11 - ΑΝΩ ΙΑΒΑΣΗ ΤΗΣ.Π.Λ.Α.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΕ 11 - ΑΝΩ ΙΑΒΑΣΗ ΤΗΣ.Π.Λ.Α. ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΕ 11 - ΑΝΩ ΙΑΒΑΣΗ ΤΗΣ.Π.Λ.Α. Σ. Σταθόπουλος Π. Κοτσανόπουλος ρ. Πολ. Μηχανικός MSc Πολ. Μηχανικός ΠΕΡΙΛΗΨΗ Πρόκειται για µία καµπύλη οριζοντιογραφικά οδογέφυρα µε κατά µήκος κλίση i = 1.4%, συνεχή,

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 1: Πλευρικός λυγισμός δοκού γέφυρας Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Σχολή Μηχανικών ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ 1. ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΡΙΑ ΑΛΟΓΟΜΙΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ 1. Οδοποιΐα: Είναι η επιστήμη η οποία μελετά τη διαμόρφωση των μερών των αυτοκινητοδρόμων, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Καπελιάρη Ιωάννα Καραγιάννη Λίδα Βασιλείου Αθηνά

Καπελιάρη Ιωάννα Καραγιάννη Λίδα Βασιλείου Αθηνά ΣΚΩΤΙΑ ΟΥΑΛΙΑ ΑΓΓΛΙΑ Καπελιάρη Ιωάννα Καραγιάννη Λίδα Βασιλείου Αθηνά Ι σ τ ο ρ ί α ημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στην Αγγλία υπάρχουν για παραπάνω από 500.000 χρόνια πριν. 4 ο αι. μ.χ 450 μ.χ. Επιθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ,00 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ,00 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ - ΣΥΧΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΣΑΕΠ 566 (2014ΕΠ56600008)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΡΓΟ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΕΙΔΗ ΓΕΦΥΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΕΙΔΗ ΓΕΦΥΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ 1 ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΕΙΔΗ ΓΕΦΥΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Στοιχεία γεφυρών Ακρόβαθρο Φορέας ανωδομής ή κατάστρωμα Μεσόβαθρο Θεμελίωση Εφέδρανο ΚΑΤΗΓ ΟΡΙΟΠ ΟΊΗΣΗ ΓΕΦΥΡ ΏΝ ΜΕ ΒΆΣΗ ΤΗ ΔΙΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματοποίηση Δυναμικής Σήμανσης Σήμανση στις προσβάσεις σηράγγων

Συστηματοποίηση Δυναμικής Σήμανσης Σήμανση στις προσβάσεις σηράγγων Συστηματοποίηση Δυναμικής Σήμανσης Σήμανση στις προσβάσεις σηράγγων 1 Για τη σήμανση των προσβάσεων στην Ελλάδα εφαρμόζεται το κεφάλαιο 20 των ΟΜΟΕ-ΚΣΑ, μέρος 1 Με αυτές τις οδηγίες αντιμετωπίζεται η σήμανση

Διαβάστε περισσότερα

9mx2,5m, 6mx3m, 9mx3m, 12mx3m κλπ.

9mx2,5m, 6mx3m, 9mx3m, 12mx3m κλπ. Πλωτή προβλήτα τύπου «Θόη» και γέφυρα πρόσβασης Βουτσινά 64, 155 61 Χολαργός Τηλ. 210 6775 003, Fax. 210 6812 770 www.offshoresystems.gr www.martech.gr e-mail: tech@martech.gr ΠΛΩΤΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΤΥΠΟΥ «ΘΟΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ... 5 3. ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ... 6 4. ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ... 9 5. ΦΟΡΤΙΑ... 9 6. ΑΝΑΛΥΣΗ... 11 7. ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ... 11 8. ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩ ΙΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΚΑΛΩ ΙΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Σ. Σταθόπουλος Π. Κοτσανόπουλος ρ. Πολ. Μηχανικός MSc Πολ. Μηχανικός Ε. Σταθόπουλος Κ. Σταθόπουλος ιπλ. Πολ. Μηχανικός ρ. Πολ. Μηχανικός ΠΕΡΙΛΗΨΗ Με σκοπό την σύνδεση των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΤΟΠΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΑΣΤΡΙ - ΑΜΠΕΛΟΣ

ΕΡΓΟ: ΤΟΠΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΑΣΤΡΙ - ΑΜΠΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΓΑΥΔΟΥ ΕΡΓΟ: ΤΟΠΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΑΣΤΡΙ - ΑΜΠΕΛΟΣ Α.3 ΜΕΛΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΔΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ Μετά την απόφαση ΔΜΕΟ/ο/612 της 16-2-2011, με την οποία εγκρίθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΒΕΣ ΣΕ ΚΟΜΒΟΥΣ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ, ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ

ΒΛΑΒΕΣ ΣΕ ΚΟΜΒΟΥΣ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ, ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ Εργασία Νο 18 ΒΛΑΒΕΣ ΣΕ ΚΟΜΒΟΥΣ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ, ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ ΓΑΡΥΦΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Περίληψη Στην παρούσα εργασία θα γίνει αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών

Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών Άσκηση 3. Παράδειγμα σταυροειδώς οπλισμένων πλακών Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Α.Ι. Σοφιανός 2012

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ. Α.Ι. Σοφιανός 2012 ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ Α.Ι. Σοφιανός 2012 1. Μεταλλικά πλαίσια 2 Αποτελούν γενικά μια ασυνεχή υποστήριξη που αποτελείται από δακτυλίους οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους ώστε να λειτουργούν ανεξάρτητα. Οι μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Μόρφωση χωρικών κατασκευών από χάλυβα

Μόρφωση χωρικών κατασκευών από χάλυβα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χάρης Ι. Γαντές Επίκουρος Καθηγητής Μόρφωση χωρικών κατασκευών από χάλυβα Επιστημονική Ημερίδα στα Πλαίσια της 4ης Διεθνούς Ειδικής Έκθεσης για τις Κατασκευές Αθήνα, 16 Μαίου

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» ΟΜΑ Α 4 η. 8ο ΓΕΛ. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΑΞΗ: Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ

«ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» ΟΜΑ Α 4 η. 8ο ΓΕΛ. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΑΞΗ: Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ 8ο ΓΕΛ. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΑΞΗ: Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» ΟΜΑ Α 4 η Μαθήτριες: Άννα Μαρία Τοµαρά Ανδριάνα Τζελέπη Φανή Τρύφα Ελένη Ζαβλάνη Μόνικα Σωτηροπούλου Στεφανία

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθέρωση Κατευθύνσεις της Ε.Ε. για τις εμπορευματικές οδικές μεταφορές 5

Απελευθέρωση Κατευθύνσεις της Ε.Ε. για τις εμπορευματικές οδικές μεταφορές 5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ.. 1 1.1. Σχεδιασμός των μεταφορών... 1 1.2. Κατηγοριοποίηση Δομικά στοιχεία των μεταφορών.. 2 1.3. Βασικοί άξονες της Ευρωπαϊκής πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΔΙΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ή ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ

ΚΑΛΩΔΙΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ή ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος : 2013-2014 ΤΑΞΗ Α6 Μάθημα : Τεχνολογία ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ του μαθητή Χειμώνα Χρήστου ΚΑΛΩΔΙΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ή ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ Καθηγητής: Ηρακλής Ντούσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΞΩΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ. Παύλος Θανόπουλος. Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΔΟΜΗ Α.Ε. Αθήνα, Ελλάδα. Παναγιώτης Κοτσανόπουλος

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΞΩΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ. Παύλος Θανόπουλος. Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΔΟΜΗ Α.Ε. Αθήνα, Ελλάδα. Παναγιώτης Κοτσανόπουλος ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΞΩΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ Κυριάκος Σταθόπουλος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός k.stathopoulos@domi-ae.gr Ιωάννης Σπυρόπουλος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός i.spyropoulos@domi-ae.gr Παύλος Θανόπουλος Δρ. Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική.

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. ΙΤΑΛΙΑ Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: 301.230 τ.χμ Πληθυσμός: 58.057.477 κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. Ανάμεσα στις αλλόγλωσσες ομάδες είναι η γερμανική, η αλβανική, η ελληνική,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Επισκευές-ενισχύσεις δοµικών στοιχείων Επισκευές δοκών και πλακών Ελαφρές βλάβες -> Ενέσεις κόλλας και επισκευαστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΔΥΟ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 81.40m ΑΠΟ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ : «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ Δ.Ε. ΠΑΛΑΜΑ» ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ : «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ Δ.Ε. ΠΑΛΑΜΑ» ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΠΣΑΑ : ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 310.

ΕΡΓΟ : «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ Δ.Ε. ΠΑΛΑΜΑ» ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ : «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ Δ.Ε. ΠΑΛΑΜΑ» ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΠΣΑΑ : ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 310. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΡΓΟ : «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ Δ.Ε. ΠΑΛΑΜΑ» ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ : «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ Δ.Ε. ΠΑΛΑΜΑ» ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Τοξωτή Γέφυρα Τσακώνας

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ. Τοξωτή Γέφυρα Τσακώνας ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Τοξωτή Γέφυρα Τσακώνας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η Τοξωτή Γέφυρα Τσακώνας ήταν το τελευταίο τμήμα προς παράδοση, στο τμήμα Παραδείσια - Τσάκωνα, στον Αυτοκινητόδρομο Α7 - Μορέας (Τρίπολη - Καλαμάτα),

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ»

«ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΒΛΑΒΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999 ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΒΛΑΒΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999 ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Εργασία Νο 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΒΛΑΒΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999 ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΙΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Περίληψη Στη παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

6. Σχηµατισµοί και όργανα γραµµής

6. Σχηµατισµοί και όργανα γραµµής 6. Σχηµατισµοί και όργανα γραµµής 6.1 Εισαγωγή Απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονοµική εκµετάλλευση ενός σιδηροδροµικού δικτύου αποτελεί η δυνατότητα ένωσης, τοµής, διχασµού και σύνδεσης των γραµµών σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΔΙΑ Ε.Ε. Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου: Ένας αρχιτεκτονικός κολοσσός που ταξιδεύει στο

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΔΙΑ Ε.Ε. Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου: Ένας αρχιτεκτονικός κολοσσός που ταξιδεύει στο 1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΔΙΑ Ε.Ε 1. Κριτήρια επιλογής θέματος: Αποτελεί ορόσημο για την πόλη μας Είναι ενδιαφέρον Υπάρχει εύρος πληροφοριών Μας είναι οικείο 2. Τίτλος έρευνας: Η γέφυρα Ρίου-Αντιρίου Γέφυρα

Διαβάστε περισσότερα

10. ΞΥΛΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ & ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΕΣ

10. ΞΥΛΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ & ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΕΣ Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Μάθημα: Τεχνολογία ξύλινων κατασκευών ΙΙ. Εξωτερικές κατασκευές 10. ΞΥΛΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ & ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΕΣ Σημείωση:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΑΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΔΙΚΤΥΩΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ.

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΑΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΔΙΚΤΥΩΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΔΙΚΤΥΩΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ. ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΑΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΔΙΚΤΥΩΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ. ΚΟΛΕΤΣΗ ΑΓΑΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ ΜΠΕΡΝΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Περίληψη Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η πρακτική εφαρμογή αναλυτικών προβλέψεων του ΚΑΝΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 8. Αποτίμηση & Δομική Αναβάθμιση Υφιστάμενων Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος Αναβάθμιση Γέφυρας Σελινούντα Πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα των παρακάτω τεχνικών αναβάθμισης

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί?

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί? Τι είναι σεισμός? Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα Πού γίνονται σεισμοί? h

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος CE07_S04 Πιστωτικές. Φόρτος εργασίας μονάδες:

Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος CE07_S04 Πιστωτικές. Φόρτος εργασίας μονάδες: Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος Μεταλλικές Κωδικός CE07_S04 μαθήματος: Κατασκευές ΙI μαθήματος: Πιστωτικές Φόρτος εργασίας μονάδες: 5 150 (ώρες): Επίπεδο μαθήματος: Προπτυχιακό Μεταπτυχιακό Τύπος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Πλάκες χωρίς δοκούς Οπλισμός κατά δύο διευθύνσεις Μονολιθική σύνδεση με τα υποστυλώματα Απευθείας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2 ο Γ/σιο Μεταμόρφωσης Τμήμα: A2 Αντώνης Σκλάβος ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ : «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ Δ.Ε. ΣΕΛΛΑΝΩΝ» ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ : «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ Δ.Ε. ΣΕΛΛΑΝΩΝ» ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΠΣΑΑ :

ΕΡΓΟ : «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ Δ.Ε. ΣΕΛΛΑΝΩΝ» ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ : «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ Δ.Ε. ΣΕΛΛΑΝΩΝ» ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΠΣΑΑ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΡΓΟ : «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ Δ.Ε. ΣΕΛΛΑΝΩΝ» ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ : «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ Δ.Ε. ΣΕΛΛΑΝΩΝ» ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τυποποίηση γεφυρών τύπου «Τόξο του Οδυσσέα» για μεταφορά με container.

Τυποποίηση γεφυρών τύπου «Τόξο του Οδυσσέα» για μεταφορά με container. Τυποποίηση γεφυρών τύπου «Τόξο του Οδυσσέα» για μεταφορά με container. Μάντζαρης Γιαννης Πολίτικος Μηχανικός ΕΜΠ.,imant@tee.gr Μάντζαρης Αλέξανδρος Πολίτικος Μηχανικός, MSc Imperial College.,am3907@googlemail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΑΥ)

ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΑΥ) ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΑΥ) Του έργου «ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΠΗΛΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑ» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 163.565,16 ΤΜΗΜΑ Α 1. Γενικά 1.1. Είδος του έργου και χρήση αυτού Πρόκειται για την ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Υψος Ισογείου (m) Υψη Ορόφων (m)

Υψος Ισογείου (m) Υψη Ορόφων (m) Πάτρα 20-3-2017 ΘΕΜΑ Για τα 5-όροφα πλαίσια των σχημάτων που ακολουθούν να γίνει μονοτονική στατική ανάλυση τύπου pushover κατά τις δύο οριζόντιες διευθύνσεις Χ και Υ. Σκοπός της εν λόγω ανάλυσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΣ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Επίκουρος Καθηγητής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Εισαγωγή - Περιγραφή γεφυρών

ΕΠΕΣ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Επίκουρος Καθηγητής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Εισαγωγή - Περιγραφή γεφυρών Διερεύνηση, τεκμηρίωση και αποτύπωση φέροντος οργανισμού προεντεταμένων οδικών γεφυρών στην περιοχή του Αιγίου Γέφυρα ποταμού Σελινούντα - Γέφυρα Νοσοκομείου Αιγίου Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Δρ. Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις προηγούμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΧΕΤΟΣ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/9

ΟΧΕΤΟΣ ver.1. Φακής Κωνσταντίνος, Πολιτικός μηχανικός 1/9 ΟΧΕΤΟΣ ver. Πρόκειται για ένα υπολογιστικό φύλλο που εφαρμόζει διαδικασία στατικού και υδραυλικού υπολογισμού ενός κιβωτιοειδούς φορέα (συνήθως οδικές κάτω διαβάσεις αρτηριών ή οχετοί εκτόνωσης ρεμμάτων).

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Project Managers ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. Συνεργάτες: ΦΩΤΗΣ ΖΟΥΛΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΠΡΟΕΝΤΑΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΠΡΟΕΝΤΑΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας 1 ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΠΡΟΕΝΤΑΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Προένταση Βασικές έννοιες Προένταση είναι η επιβολή θλιπτικών δυνάμεων σε μία κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

5o Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας

5o Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας 5o Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας 1 Συντήρηση Υφιστάμενων Στηθαίων Ασφαλείας Αντικατάσταση με Πιστοποιημένα Συστήματα Αναχαίτισης Οχημάτων 2 Εισηγητές: Δέσποινα Δρυμαλίτου Τοπογράφος Μηχανικός -

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ. Σπυρίδων Καββαδίας, Δρ Βιολόγος, επιβλέπων καθηγητής, 24 μαθητές της Α Λυκείου.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ. Σπυρίδων Καββαδίας, Δρ Βιολόγος, επιβλέπων καθηγητής, 24 μαθητές της Α Λυκείου. Η ΓΕΦΥΡΑ DE BOSSET ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ 1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α 2014-1515 1 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Σπυρίδων Καββαδίας, Δρ Βιολόγος, επιβλέπων καθηγητής, 24 μαθητές της Α Λυκείου. 2 ΟΣΚΟΠΟΣΜΑΣ Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΌ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Προσομοίωση κτιρίων από τοιχοποιία με : 1) Πεπερασμένα στοιχεία 2) Γραμμικά στοιχεί

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΌ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Προσομοίωση κτιρίων από τοιχοποιία με : 1) Πεπερασμένα στοιχεία 2) Γραμμικά στοιχεί ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΌ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Η σεισμική συμπεριφορά κτιρίων από φέρουσα τοιχοποιία εξαρτάται κυρίως από την ύπαρξη ή όχι οριζόντιου διαφράγματος. Σε κτίρια από φέρουσα

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα της επίδρασης επεμβάσεων. Φ. Β. Καραντώνη Δρ Πολιτικός Μηχανικός Λέκτορας Πανεπιστημίου Πατρών karmar@upatras.gr

Παραδείγματα της επίδρασης επεμβάσεων. Φ. Β. Καραντώνη Δρ Πολιτικός Μηχανικός Λέκτορας Πανεπιστημίου Πατρών karmar@upatras.gr Παραδείγματα της επίδρασης επεμβάσεων σε παραδοσιακές και ιστορικές κατασκευές Φ. Β. Καραντώνη Δρ Πολιτικός Μηχανικός Λέκτορας Πανεπιστημίου Πατρών karmar@upatras.gr ΑΙΓΙΟ - ΕΡΑΤΕΙΝΗ 1995 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα