ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ (QUASI OBJECT)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ (QUASI OBJECT)"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Α : ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ (QUASI OBJECT) Δημήτρης Παπαλεξόπουλος 2014

2 Σημειώσεις από τις παρουσιάσεις του μαθήματος. Αποτελούν ψηφιακή προδημοσίευση για όσους θέλουν να κάνουν αναφορά Δεν έχει γίνει τελική επεξεργασία. Επεξεργασμένα τμήματα βρίσκονται στο Ψηφιακός Τοπικισμός, Libro, 2008

3 «Οντολογία του» κόμβου του δικτύου ή του δικτύου ως αντικειμένου (ή σκέψεις κατά της τυραννίας του αντικειμένου) (ή στοιχεία καχυποψίας για οτιδήποτε θεωρείται «δεδομένο» και σταθερό)

4 Thomas Markussen & Thomas Birch, «Transforming Digital Architecture from Virtual to Neuro, An Interview with Brian Massumi», Intelligent Agent, vol. 5 no. 2, blogging Μια αρχιτεκτονική που προγραμματίζει δυνάμεις παρά μορφές Η μορφή πηγάζει από τις διαδράσεις. Ο αρχιτέκτονας ορίζει μια αρχική μορφή και μια σειρά πιθανών διαδράσεων από τις οποίες θα πηγάζουν νέες μορφές. Πως χτίζουμε μέσα στο αρχιτεκτόνημα δυνάμεις αλλαγής του?

5

6

7 Για τους παραμετρικά μεταβαλλόμενους υβριδικούς χώρους: Ο χώρος ως «αντικείμενο» παίρνει προσωρινά συγκεκριμένη μορφή μόνο δια μέσου των ατόμων που το ενεργοποιούν την συγκεκριμένη στιγμή, μέσα δηλαδή από ένα κοινωνικό δεσμό που δημιουργείται επί τόπου. Την ίδια στιγμή το αντικείμενο προκαλεί τα άτομα να επέμβουν σε αυτό, τους προσφέρεται ως τέχνημα διάδρασης. Ταυτόχρονα το αντικείμενο θέτει όρια μεταβολής του Εκείνη την στιγμή ο κοινωνικός δεσμός δεν υφίσταται παρά μόνο δια μέσου αυτού του αντικειμένου.

8 Το αντικείμενο «βάλλεται»

9 Η έννοια της «ασθενούς μορφής» (weak form), που προβάλλει ο Peter Eisenman των «σχεδόν σχημάτων» (near figures), και ταν annexact geometries που διαπιστώνει ο Jeffrey Kippnis, όταν αναλύει το έργο του Peter Eisenman. Jeffrey Kippnis, Τowards a New Architecture, Folding In Architecture, Architectural Design, 1993, σ στην έννοια του επαναλαμβανόμενου αλλά και πρόσκαιρου αντικειμένου (objet temporel) του Bernard Stiegler, όταν αναλύει την επίδραση των νέων τεχνολογιών στα μέσα επικοινωνίας, του αντικειμένου σχέση, που μεταβάλλεται διαρκώς μέσα από την διαδραστικότητα Bernard Stiegler, L hyperindustrialisation de la culture et le temps des attrape-nigauds, Art press, L Art et la Toile, no hors serie, nov 99, σ (>>>> ταινίες στην ψηφιακή τηλεόραση) την διάλυση - διάσπαση του αντικειμένου στο περιβάλλον, όπως παρουσιάζεται σε μια μεγάλη σειρά θεωρητικών παρεμβάσεων στο συνέδριο του Archilab το 2002 Βλ. Manuel Gausa, «L architeture est (maintenant) geographie, Archilab Orleans 2002, 2002, σ το σχήμα, όχι ως σταθερή περιγραφή του αντικειμένου αλλά ως μεταβαλλόμενες «στιγμές έντασης», που προτείνει ο Stan Allen Βλ. Stan Allen, From Object to Field, Architecture after Geometry, Architectural Design, 1997, σ

10 «Το κτίριο που διαφεύγει», Αρχιτεκτονικά Θέματα, 31/1997, σ Κάθε φορά που προσπαθούμε να σκεφτούμε ένα αντικείμενο, σε δίκτυο, αντιλαμβανόμαστε ότι ευρίσκεται σε μια πληθώρα πιθανών περιπτώσεων, διακλαδώσεων, νεφέλωμα «εν δυνάμει» καταστάσεων, που μεταβάλλονται στον χώρο και στον χρόνο. Τα αντικείμενα περιγράφονται ως πολλαπλές αφηγήσεις και όχι ως μορφές (Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι είναι μια θεωρητική προσέγγιση που να μας βοηθήσει να συλλάβουμε την δυνητικοποίηση του αντικειμένου)

11 Τα τεχνήματα (αντικείμενα φτιαγμένα από ανθρώπους) διακρίνονται από μια ασάφεια Η ασάφεια προκύπτει από το γεγονός ότι δεν μπορούν να περιγραφούν παρά μόνο μέσα από την αναφορά σε διαδοχικές αφηγήσεις δράσεων όπου αυτά συμμετέχουν. Στις αφηγήσεις αυτές συμμετέχουν οι χρήστες ως φυσικά, δρώντα υποκείμενα, ως συλλογικότητες... Στην πραγματικότητα τα αντικείμενα τεχνήματα μπορούν να περιγραφούν συλληφθούν μόνο μέσα από την διάδρασή τους με τους χρήστες δηλαδή μέσα από την περιγραφή μιας σχέσης. Αναφερόμαστε λοιπόν σε θεωρίες που αντιμετωπίζουν την σχέση τεχνήματος συλλογικοτήτων.

12 Για την σχέση τεχνήματος (αντικειμένου) με τις (κοινωνικές) συλλογικότητες θεωρούμε ιδιαίτερα χρήσιμη την αναφορά στους Michel Serres... Brian Massumi... Bruno Latour... + Pierre Levy...(δυνητικοποίηση)

13

14 «Μονομαχία με ρόπαλα», Goya, , αναφορά από τον Michel Serres, Το Φυσικό Συμβόλαιο, 1990 «Μονομαχία με ρόπαλα», είναι ο τίτλος ενός έργου του Γκόγια, που βρίσκεται στο μουσείο Πράδο. Ο Μισέλ Σέρ ξεκινά το βιβλίο του «Το Φυσικό Συμβόλαιο» σχολιάζοντας το: «Ένα ζεύγος εχθρών κραδαίνουν ξύλα και παλεύουν καταμεσής της κινητής άμμου... Όμως ο ζωγράφος ο Γκόγια- βύθισε τους δύο μονομάχους στην λάσπη μέχρι τα γόνατα... Με την κάθε τους κίνηση μια γλυστερή τρύπα τους καταπίνει... Όσο πιο θερμός ο αγώνας, τόσο πιο ζωηρές και απότομες οι κινήσεις, που επισπεύδουν το βάλτωμα». Ο Σέρ μας καλεί να εστιάσουμε όχι στο προφανές θέμα του πίνακα, τους μονομάχους, αλλά στο κινούμενο έδαφος όπου αυτοί βρίσκονται. Πριν στοιχηματίσουμε για το ποιος θα νικήσει, να κοιτάξουμε που πατάνε.

15

16 Serres, quasi-objet Le parasite (1980) σελ 401, Theorie du quasi objet Αυτός που εμφανίστηκε ξαφνικά στο τραπέζι μας και τρώει από το φαγητό μας, λέγοντας ιστορίες, είναι ξένος ή είναι αυτός που μας συγκροτεί ως συλλογικότητα (εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή) ; Είναι τελικά Ον ή Σχέση (η σχέση μας). «Η δυστυχία των στοχασμών που προηγούνται είναι ότι δεν λένε αρκετά καθαρά αν είναι μια φιλοσοφία του είναι ή μια φιλοσοφία της σχέσης.(...) Εξακολουθώ να μην αποφασίζω αν το παράσιτο είναι σχεσιακό ή πραγματικό, αν είναι τελεστής ή μονάδα»..

17 Serres, quasi-objet Le parasite (1980) σελ 401, Theorie du quasi objet Η μπάλα τέχνημα περίπου αντικείμενο (αντικείμενο ή σχέση;) Η μπάλα κυκλοφορεί από παίκτη σε παίκτη και υφαίνει έτσι την συλλογικότητα. Αντικείμενο, αλλά δια μέσου του οποίου υπάρχουν οι παίκτες στο παιχνίδι. Η ενότητα των παικτών (συλλογικότητα) οργανώνεται γύρω από αυτό το εμμενές αντικείμενο δεσμό (μπάλα). Η μπάλα είναι αντικείμενο καταλύτης της συλλογικότητας αλλά και αυτό δια μέσου του οποίου το κάθε υποκείμενο παίκτης εξατομικεύεται συλλογικά. Ο παίκτης υποκείμενο, που τώρα έχει την μπάλα δεν την κοιτά, δεν είναι μόνος μαζί της όταν κινείται ή δίνει πάσα. Στον νου του έχει όλη την διάταξη επί του γηπέδου και μάλιστα στην δυναμική της μορφή. Καθώς η μπάλα κινείται, διαγράφει ένα κινητό κέντρο που κάνει τα υποκείμενα να αναβοσβήνουν. Από αυτή την κίνηση μεταλλάσσεται διαρκώς το γενικό σχήμα παρουσίας των παικτών στον χώρο. Τα τέρματα ορίζουν κατευθύνσεις προς τις οποίες ασκείται η ένταση Το γήπεδο είναι το πεδίο, όπου ασκούνται οι δυνάμεις

18

19 Στο archtech

20 Brian Massumi L economie politique de l appartenance et la logique de la relation, Gilles Deleuze, Vrin, 1998, σελ (Writing, no2, octobre p35-61) (Deleuze and Guattari: New Mappings in Politics and Philosophy, University of Minnessota Press)

21 «Τι φτιάχτηκε πρώτα, το Άτομο ή η Κοινωνία;» Τρεις απόψεις δεσμεύουν την σκέψη: -Η κοινωνία παράγεται από τα άτομα που συνάπτουν σχέσεις μεταξύ τους και φτάνουν να ορίζουν στην διάρκεια του χρόνου ένα δι-υποκειμενικό σύνολο που είναι η κοινωνία. -Η άποψη αυτή δέχτηκε ισχυρή κριτική από αυτή που πρεσβεύει ότι προυπάρχει ένα δι-υποκειμενικό πλαίσιο που ορίζει τα άτομα (δομισμός). Σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για «χρόνο» αλλά για μια «τοπολογία» ατόμων κατανεμημένη σε προσδιορισμένες θέσεις στην κοινωνική γεωγραφία. -Μια τρίτη άποψη κέρδισε έδαφος, δίνοντας έμφαση στους πολιτισμούς του περιθωρίου και των ενδιάμεσων χώρων. Προτείνει την εκμετάλλευση των «ρωγμών» του υπάρχοντος. Ωστόσο, αυτή η άποψη του «ενδιάμεσου» χώρου δεν παύει να εξαρτάται, πράγματι, από το «υπάρχον». Στην πραγματικότητα η δράση της ετεροκαθορίζεται. Εν τέλει είναι δυνατόν να αποδώσουμε στο ενδιάμεσο ένα οντολογικό καθεστώς που να μην υπερκαθορίζεται από τους όρους που το συνιστούν ως ενδιάμεσο;

22 Μια σχέση διαθέτει ένα ιδιαίτερο οντολογικό καθεστώς, διαφορετικό από τους όρους που φαίνεται να την ορίζουν;. Μπορεί να μιλήσει κανείς για μια σχέση χωρίς να κάνει αναφορά στην βαθύτερη ουσία, στην ολότητα των μερών που την απαρτίζουν; Μπορεί κανείς, θεωρώντας δύο οντότητες να μην προδιαγράφει πλήρως τις πιθανότητες των ενδεχόμενων σχέσεών τους; Φαίνεται αρκετά παράξενο να δεχτούμε ότι η σχέση μεταξύ δύο οντοτήτων είναι μια τρίτη οντότητα (που έχει να κάνει με την εμμένεια και την ανάδυση (emergence) νέων καταστάσεων; Μπορεί να δεχτεί ότι μια σχέση ενέχει το απρόβλεπτο; Μπορεί δηλαδή εν τέλει να δεχτεί την αλλαγή; Η βύθιση δεν ήταν στην λογική των μονομάχων

23 Το περίπου αντικείμενο είναι μερικό υποκείμενο (sujet partiel) / Brian Masumi Εγκαλεί τον παίκτη σε σχέση με ορισμένες ιδιότητές του (όχι όλες, αυτές που συγκροτούν την προσωπικότητά του). Ένας παίκτης με πλήρη αυτοσυνείδηση είναι η αρνητική συνθήκη του παιχνιδιού Τον παραπέμπει σε μια συλλογικότητα που είναι αυτή του παιχνιδιού. Τον καθιστά «στόχο» για τους άλλους παίκτες (Serres). Όλοι στρέφονται προς αυτόν. Οι κανόνες του παιχνιδιού θα ρυθμίζουν το μέγεθος της ασκούμενης βίας (φάουλ).

24 Το μερικό υποκείμενο (sujet partiel) / Brian Masumi Μια σχέση διαθέτει ένα ιδιαίτερο οντολογικό καθεστώς, διαφορετικό από τους όρους που φαίνεται να την ορίζουν. Οι σχέσεις οργανώνονται γύρω από αντικείμενα καταλύτες Γύρω από αυτά δημιουργούνται συλλογικότητες Η έννοια της individuation collective (συλλογικής εξατομίκευσης) προσδιορίζει τον τρόπο ύπαρξης των υποκειμένων που θεωρούνται έτσι μερικά υποκείμενα, μέσα από την σχέση τους με τα περίπου αντικείμενα (αντικείμενα καταλύτες δεσμοί του κοινωνικού) Αναφορά στους Serres, Latour, Levy (σ. 122) Αναφορά στο παράδειγμα της μπάλας (Serres) (σ.122)

25 Στο archtech

26 Generalized Symmetry ANT assumes that all the elements in a network, human and non-human, can and should be described in the same terms. This is called the principle of generalized symmetry. The rationale for this is that differences between them are generated in the network of relations, and should not be presupposed..it maps relations that are simultaneously material (between things) and 'semiotic' (between concepts). It assumes that many relations are both material and 'semiotic' (e.g. the interactions in a bank involve both people and their ideas, and technologies. Together these form a single network). Actor Network Theory

27

28 Αναφέρεται στο Shapin S., Schaffer S., Leviathan and the Air Pump, Princeton University Press, Princeton, Αναλύουν την σχέση / συνύπαρξη / αντίθεση Boyle και Hobbes (17ος αι.) Boyle: Πειράματα εργαστηρίου με αντλία αέρα που παρήγαγε κενό. Επιστημονική κοινότητα που με την παρατήρηση επιβεβαίωνε την θεωρία. Hobbes: Οργάνωση του κοινωνικού σώματος σε κοινωνία των πολιτών με τον Λόγο κινητήρια δύναμη. Στο τέλος, Επιστημονική Κοινότητα και Κοινωνία των πολιτών θα συνιστούν δύο πόλους με διακριτές αρμοδιότητες: Επιστήμη και Πολιτική. Στην μοντέρνα συνθήκη Επιστημονικός λόγος και Πολιτικός λόγος βρίσκονται σε διακριτά πεδία δράσης. (Αναπαράσταση (αντικειμένων) και αντιπροσώπευση (κοινοβουλευτική) έχουν την ίδια λέξη:representation)

29 Αναφορά στον Castells για την σχέση τεχνολογίας και κοινωνίας.. Θα πρέπει να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει ο κόσμος των αντικειμένων από την μια και η κοινωνία των πολιτών από την άλλη, η επιστήμη από την μια και η πολιτική από την άλλη. Η μοντέρνα συνθήκη πρέσβευε αυτόν τον διαχωρισμό ενώ στην πράξη τα συνέδεε. Δεν δεχόταν τα αντικείμενα ως περίπου αντικείμενα (επιχειρούσε διαδικασίες κάθαρσης), αλλά στην πράξη μόνο έτσι τα ενέτασσε στις δράσεις της. Γι αυτό και οι μοντέρνοι στην πράξη δεν ήταν ποτέ μοντέρνοι.

30 Συνεχίζουμε να θεωρούμε τα αντικείμενα ως πράγματα, ενώ γνωρίζουμε ότι έχουν τριπλή υπόσταση: αντικειμενική, κοινωνική και λόγου. Ο κλωνισμός έχει μια πραγματικότητα εργαστηρίου, μια πραγματικότητα συσχετισμού οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων και συμμετέχει έντονα σε διαμάχες ηθικού περιεχομένου. Reels Collectifs Discursifs Objectifs Sociaux Effets de discours Vs Changeux Vs Bourdieu Vs Derrida (C'est l'hypothèse épigénétique qui construit l'approche de Jean Pierre Changeux, hypothèse selon laquelle l'évolution du cerveau superpose, à l'action des gènes, un développement intrinsèque coordonné par l'apprentissage et l'expérience propre à chaque individu. Nos facultés de penser et de posséder une conscience réflexive, notre capacité à produire, communiquer et accumuler des connaissances, ainsi que L'aspiration permanente de l'être humain à trouver une vérité et une éthique communes sont ainsi examinées avec le regard du scientifique.)

31 (Με αναφορά στον Serres) Ζούμε σε κοινωνίες που έχουν ως κοινωνικό δεσμό αντικείμενα που έχουν παραχθεί στο εργαστήριο και στη συνέχεια βιομηχανικά. Να αφήσουμε τα αντικείμενα να μιλήσουν. Και να μας πουν πως διαμορφώνουν τα υποκείμενα. Να δώσουμε τον λόγο στο Κοινοβούλιο των αντικειμένων Το αντικείμενο δεν είναι ουδέτερο. Διαθέτει βέβαια τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, αλλά δεν υπάρχει αν δεν είναι δεσμός μεταξύ ανθρώπων. (Ακόμα και στο μουσείο, δια μέσου αυτού δημιουργούνται αφηγήσεις μνήμης που δένουν ανθρώπους στην συμφωνία ή την διαφωνία τους).

32 Οι συλλογικότητες δεν υπάρχουν έξω από τα αντικείμενά τους (και φυσικά τα αρχιτεκτονήματά τους) Οι συλλογικότητες, βέβαια, βρίσκονται σε διαρκή κίνηση / μεταβολή και οργανώνονται γύρω από νέα αντικείμενα που συνεχώς δημιουργούν (τηλέφωνο, ράδιο, τηλεόραση, κινητό, υπολογιστής ) Υπάρχει μια διαρκώς μεταβαλλόμενη «petrification du collectif en des choses. Τα αντικείμενα είναι ασταθή και (μεταβαλλόμενοι) φορείς του (μεταβαλλόμενου) Είναι. Θα πρέπει να δεχτούμε τον μη διαχωρισμό περίπου αντικειμένων και σχεδόν υποκειμένων. Τα αντικείμενα μας δένουν σε δίκτυα, που όσο εκτεταμένα και αν είναι εξαρτώνται πάντα από την φυσική υπόσταση των τερματικών τους. Τα δίκτυα παραμένουν τοπικά σε όλα τα σημεία τους. Η μπάλα του Serres

33 Το να σχεδιάζεις κάτι που είναι δυνατόν να μεταβληθεί μέσα από την διάδραση με τον χρήστη και μάλιστα να πάρει απρόβλεπτες μορφές είναι να κινείσαι στον άξονα δυνητικού / εν ενεργεία υπαρκτού. «Ένα υπερκείμενο είναι μια μήτρα δυνατών κειμένων από τα οποία μόνον ορισμένα θα πραγματοποιηθούν ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης με τον χρήστη» (Levy, σελ. 51)

34

35 ΔΥΝΑΤΟ / ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ * ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ / ΠΡΑΓΜΑΤΩΜΕΝΟ Αναφορά στον Pierre Levy, Δυνητική πραγματικότητα (réalité virtuelle). Η φιλοσοφία του πολιτισμού και του κυβερνοχώρου, μετ, Μιχάλης Καραχάλιος, Αθήνα: Κριτική, 1999, (1η έκδοση Pierre Levy, Qu est-ce que le virtuel?, Παρίσι: La Decouverte, 1998) Η πηγή του προβληματισμού για την σχέση δυνατού δυνητικού εντοπίζεται στο Gilles Deleuze Difference et Repetition,

36 Η εν δυνάμει πραγματικότητα ήρθε στο προσκήνιο και πάλι αναφερόμενη σε ολότητες εκτός συγκεκριμένου τόπου, που έχουν όμως δυνατότητες παραγωγής συγκεκριμένων γεγονότων σε συγκεκριμένους τόπους και χρόνους, χωρίς οι ίδιες να είναι αγκυρωμένες σε κάποιον από αυτούς. Δεν είναι ωστόσο δυνατόν να γνωστοποιηθεί η ύπαρξη της εν δυνάμει (εικονικής) πραγματικότητας παρά μόνο δια μέσου των διαφόρων πραγματώσεών της. Το πλήθος των πληροφοριών που υπάρχει στο διαδίκτυο δεν είναι δυνατόν να συγκεκριμενοποιηθεί, να περιγραφεί, δεν έχει ενδεχομένως και κανένα νόημα να γίνει κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά το διαδίκτυο υπάρχει. Το κατανοούμε όταν συνδεθούμε, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο με συγκεκριμένο στόχο (κινούμενοι πρός μια κατεύθυνση και, ψάχνοντας συλλέγουμε μια σειρά από κόμβους δημιουργούμε την δικιά μας αλληλουχία, πραγμάτωση

37 ...παράλληλα με το δυνητικό και το εν ενεργεία υπαρκτό (πραγματωμένο): Το δυνατό είναι πιθανότητα που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, που δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί, που δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Το πραγματικό είναι τελική επιλογή μεταξύ προκαθορισμένων ήδη προσδιορισμένων δυνατοτήτων (που ορίζονται από το «δυνατό»). Δυνατό / πραγματικό και δυνητικό / πραγματωμένο συνιστούν 4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ (Σελ. 181)...που συνυπάρχουν σχεδόν πάντα σε κάθε συγκεκριμένο φαινόμενο που αναλύουμε.

38 Ωστόσο το δυνητικό δεν εντοπίζεται, δεν περιγράφεται, παρά μόνο μέσα από την αφήγηση της πράξης / διαδικασίας της δυνητικοποίησης.

39 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΗΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ (και αποτοπικοποίηση) -ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΩΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ - ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Η ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΜΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ Η ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ -ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ -ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ. 1. >>>ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΝΟΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ (Guattari On Machines) 2. >>>ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΡΘΡΩΣΗ ΜΕ ΕΤΕΡΟΤΗΤΕΣ (οι εξωτερικές δυνάμεις που παράγουν το νέο) (Guattari On Machines) 3. >>>ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ=>ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ (Serres μπάλλα)

40 Αν θεωρήσουμε μία (ενεργά υπαρκτή) πραγματικότητα ως πρόβλημα, φθάνουμε στην δυνητική και από εκεί σε μία άλλη (ενεργά υπαρκτή) πραγματικότητα, που μοιάζει αλλά και διαφέρει με την πρώτη. Ετσι το δίπολο δυνητική ενεργοποιημένη πραγματικότητα δημιουργεί νέες καταστάσεις. δυνητική ενεργοποιημένη πραγματικότητα

41 Η δυνητικοποίηση της πράξης μέσω του εργαλείου Η δυνητικοποίηση της βίας μέσω του συμβολαίου Η δυνητικοποίηση του χρόνου, του «εδώ και τώρα» μέσω της γλώσσας

42 Το εργαλείο είναι η δυνητικοποίηση - αποτοπικοποίηση της πράξης (σ.99) Για να σχεδιάσουμε ένα εργαλείο θέτουμε σε ενέργεια τα εξής: 1. Προβληματοποίηση 2. Αποτοπικοποίηση 3. Μετάβαση από το ιδιωτικό στο δημόσιο 4. Μεταμόρφωση / ανασύνθεση της σωματικής λειτουργίας/. Σφυρί: 1. Πώς να καρφώσω, χρήση της μάζας, κρούση, επιστημονική γνώση (το κάρφωμα ως πρόβλημα!!!) 2. Δημιουργία ενός εργαλείου που μπορεί να χρησιμεύσει γενικά, όχι μόνο για ένα κάρφωμα (αποτοπικοποίηση) 3. Δημιουργία ενός εργαλείου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους (μετάβαση στο δημόσιο) 4. Εμπέδωση ενός τρόπου χρήσης του που απαιτεί μια ιδιαίτερη σωματικότητα (δεν καρφώνουμε όπως νάναι, δεν μπορούν όλοι να καρφώσουν με τη μια) Αφού το πρώτο σφυρί «πραγματωθεί» μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο (δυνατό) ή να θεωρηθεί το ίδιο ως πρόβλημα (δυνητικοποιηθεί) γιατί θέλω άλλο σφυρί για να καρφώσω σε μέταλλο, ξύλο κ.λ.π. Και να ξαναρχίσει η διαδικασία....

43 Μετά την δυνητικοποίηση της πράξης μέσω του εργαλείου Σημειώνονται... Η δυνητικοποίηση της βίας μέσω του συμβολαίου «Μια σύμβαση, ένα συμβόλαιο... Καθιστούν τον καθορισμό μιας σχέσης ανεξάρτητο από μια συγκεκριμένη κατάσταση. Ανεξάρτητο θεωρητικά από τις ψυχολογικές μεταβολές εκείνων που δεσμεύονται να τα τηρήσουν. Ανεξάρτητο από τις διακυμάνσεις των σχέσεων δύναμης. (σελ.101) Η δυνητικοποίηση του χρόνου, του «εδώ και τώρα» μέσω της γλώσσας Η γλώσσα (μέσω της γραφής) κατ αρχάς δυνητικοποιεί έναν «πραγματικό χρόνο», ο οποίος κρατά το έμβιο ον φυλακισμένο στο εδώ και το τώρα.

44 Οι τρεις θεμελιακές δυνητικοποιήσεις της ανθρωποποίησης (humanization) Ο άνθρωπος υποκείμενο της πράξης υποκείμενο κοινωνικό υποκείμενο γνωστικό Δυνητικοποίηση της πράξης... Εργαλείο... σχέση με τα πράγματα... Reels (Latour) Η δυνητικοποίηση της βίας... συμβόλαιο... σχέση με τα όντα Collectifs (Latour) Η δυνητικοποίηση του χρόνου... γλώσσα... σχέση με τα σημεία... Discursif (Latour) Συνεπώς τα παράγωγα του ανθρώπου και συνεπώς τα τεχνήματα του ενέχουν και τις τρείς δυνητικοποιήσεις.

45 ΤΟ ΔΥΝΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ» (Το δυνητικό χτίζει μέσα στο αρχιτεκτόνημα τις δυνάμεις της αλλαγής του)

46 Το δυνητικό είναι ένα πλέγμα από τάσεις, δυνάμεις, περιορισμούς, σκοπούς, καταναγκασμούς, με άλλα λόγια είναι μία δυναμική κατάσταση, που επιλύεται με το ενεργά υπαρκτό με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο. Το ενεργά υπαρκτό είναι ένα συμβάν. Είναι δημιουργία μη προβλέψιμη. Οταν συμβεί, τροποποιεί το δυνητικό.

47 Αν το δυνητικό είναι πραγματικό, τότε......σχεδιάζεται το δυνητικό;

48 Το να θεωρήσουμε κάτι δεδομένο, που μοιάζει σταθερό, ως πρόβλημα, σημαίνει να ενεργοποιήσουμε την δυνητικότητα, να την φέρουμε στην επιφάνεια, να επινοήσουμε μηχανισμούς, ερωτήματα, Περιεχόμενο του σχεδιασμού Αντικείμενο του σχεδιασμού που να γεννήσουν ακολουθίες διαδικασιών, μηχανές του γίγνεσθαι, εν τέλει, συμβάντα ( Levy, σ. 179).

49 Είδαμε ότι η έννοια της δυνητικοποίησης βοηθά στο να συλλάβουμε το περίπου αντικείμενο / αντικείμενο καταλύτης / αντικείμενο δεσμό, με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι φορέας απρόβλεπτων καταστάσεων / συμβάντων

50 Gilles Deleuze, Difference et Repetition, PU.F, 1968, σελ «Το δυνητικό διαθέτει μια πλήρη πραγματικότητα ως δυνητικό». «Το δυνητικό πρέπει να ορίζεται ως τμήμα του πραγματικού αντικειμένου, ως εάν το αντικείμενο να έχει μέρη του στο δυνητικό και να βυθίζεται ταυτόχρονα σε μια αντικειμενική διάσταση.» Η πραγματικότητα του δυνητικού συνίσταται στα στοιχεία και στις διαφορικές σχέσεις τους και στα μοναδικά σημεία που τους αντιστοιχούν. Η δομή είναι η πραγματικότητα του δυνητικού». Κάθε αντικείμενο είναι διπλό, χωρίς να μοιάζουν τα δύο μισά, το ένα όντας εικόνα δυνητική, το άλλο όντας εικόνα εν ενεργεία υπαρκτή». Η πραγμάτωση του δυνητικού είναι διαφοροποίηση. Κάθε διαφοροποίηση είναι μια τοπική επίλυση.

51 Ακριβώς επειδή το ενεργά υπαρκτό αποτελεί το παρόν μας οφείλουμε επειγόντως να σκεφτούμε την δυνητικοποίηση η οποία το αποσταθεροποιεί Levy, (σ.187).

52 ..>>>>> φυγές

53 1. Η αναφορά του Levy στον Αριστοτέλη (μέσω Levy): Τα τέσσερα αίτια του Αριστοτέλη με βάση την αναφορά του στο άγαλμα: Υλικό αίτιο...μάρμαρο Μορφικό αίτιο...περίγραμμα του κούρου Ποιητικό αίτιο... Ο ίδιος ο γλύπτης, το υποκείμενο της δράσης Τελικό αίτιο...η χρήση του, η χρησιμότητά του: η λατρεία του Απόλλωνα, (ως αποτοπικοποίηση).

54 Παράγεται η αντιστοιχία: Υλικό αίτιο...πραγματικό. Τρέφει με ύλη μια προϋπάρχουσα μορφή Μορφικό αίτιο...δυνατό. Εγκαλεί πιθανότητες ύλης να την πραγματοποιήσουν. Ποιητικό αίτιο... εν ενεργεία υπαρκτό. Η ενεργοποίηση επινοεί μια μορφή, είναι της τάξης της διαδικασίας, του γεγονότος Τελικό αίτιο...δυνητικό. Απαντά στο ερώτημα «για ποιο λόγο», βγαίνει από τον χρόνο για να γίνει το έναυσμα του νέου, είναι μηχανή του γίγνεσθαι

55 2. Την τετράδα δυνατό / πραγματικό δυνητικό / εν ενεργεία υπαρκτό μπορούμε να την δούμε και μέσα από τα δίπολα: Υπόσταση Συμβάν Λανθάνον - Έκδηλο

56 Το δυνητικό είναι ένα πλέγμα από τάσεις, δυνάμεις, περιορισμούς, σκοπούς, καταναγκασμούς, με άλλα λόγια είναι μία δυναμική κατάσταση, που επιλύεται με το ενεργά υπαρκτό με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο. Το ενεργά υπαρκτό είναι ένα συμβάν. Είναι δημιουργία μη προβλέψιμη. Όταν συμβεί, τροποποιεί το δυνητικό. Το πραγματικό είναι επιλογή μεταξύ προκαθορισμένων ήδη προσδιορισμένων δυνατοτήτων. Η δυνατότητα είναι μια μορφή στην οποία η πραγματοποίηση παρέχει μια ύλη. Το δυνατό είναι μορφή που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, μορφή που δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί, είναι αυτό που εμμένει. Λανθάνον Έκδηλο Υπόσταση Δυνατό (εμμένει) Πραγματικό (υφίσταται) Συμβάν Δυνητικό (υπάρχει) Ενεργά υπαρκτό (επέρχεται)

57 Εισάγονται δύο έννοιες: Υπόσταση και Συμβάν Το πραγματικό και το δυνατό υφίστανται Το εν ενεργεία υπαρκτό και το δυνητικό συμβαίνουν. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η υπόσταση έχει σχέση με την ομοιοποίηση, ενισχύει την ταυτότητα, την σταθερότητα Ενώ το συμβάν με το γίγνεσθαι άλλο, την ετεροποίηση, την επίδραση δεσμών δικτύων (συσχετισμός με τον Guattari, On Machines) τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας, την κυριαρχία των μεταβαλλόμενων σχέσεων. Ενώ ταυτόχρονα θα είναι σε δράση και άλλες δύο έννοιες, το Λανθάνον (τρόπος ύπαρξης του Δυνατού και του Δυνητικού) και το Έκδηλο (τρόπος ύπαρξης του Πραγματικού και του εν Ενεργεία Υπαρκτού)

58

59 Γενική θεώρηση σύνοψη: Να θέσουμε σε ενέργεια δυνητικοποιήσεις......μέσα από την οπτική γωνία που θεωρεί το τέχνημα (αρχιτεκτονικό έργο) ως αντικείμενο δεσμό, καταλύτη συλλογικοτήτων......στο γενικό πλαίσιο της ηγεμονεύουσας δραστηριότητας του χώρου ροών......λαμβάνοντας υπ όψη την ομοιο ετερο ποιοτική διάσταση των τοπικοτήτων ομοιο... με αναφορά στα εμμενή / υφιστάμενα χαρακτηριστικά τους ετερο... με αναφορά σε επερχόμενες μεταβολές.

60

61 Σχολείου Αγίου Δημητρίου: Μια μηχανή του γίγνεσθαι

62

63

64

65 1969 Future I.T. Για τον Ζενέτο, κάθε συλλογισμός που υποστηρίζει τις αποφάσαεις του σχεδιασμού περιλαμβάνει την υπόσχεση της μετάβασης προς αυτό που ορίζει ως «απώτερο μέλλον». Προσδιορίζει το παρόν, ενώ σημειώνει το πώς θα μεταβούμε στο μέλλον. Έτσι οι προτάσεις του είναι «μηχανές του γίγνεσθαι».

66 Αν προσπαθήσουμε να ομαδοποιήσουμε τις δραστηριότητες θα διαπιστώσουμε την ύπαρξη τριών ομόκεντρων περιοχών: Στην περιφέρεια, κοιτώντας προς τα έξω, προς την κοινότητα, βρίσκονται οι θέσεις ατομικής εργασίας των μαθητών που επεξεργάζονται τα θέματά τους συνδεδεμένοι με τις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου. Στον ενδιάμεσο χώρο τοποθετούνται σε ελεύθερη διάταξη οι χώροι εργασίας κατά ομάδες μαθητών. Στο κέντρο βρίσκεται ο χώρος συνεύρεσης του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας για να παρακολουθήσει διαλέξεις που αφορούν όλους. Οι διαλέξεις αυτές μεταδίδονται τηλεοπτικά στην γειτονιά.

67 Το άτομο, στην περιφέρεια, κοιτά προς την γειτονιά στην οποία ανήκει. Η εκπαιδευτική κοινότητα, στο κέντρο, χωρίς οπτική επαφή με την γειτονιά, συνδέεται με αυτή με τεχνολογίες επικοινωνίας. Το μεμονωμένο άτομο εργάζεται σε οπτική επαφή με το περιβάλλον του, η εκπαιδευτική κοινότητα έχοντας συνείδηση της ταυτότητάς της αφού βρίσκεται μαζεμένη στο κέντρο, κοινοποιεί την δραστηριότητά της στην γειτονιά συμβάλλοντας στην εκπαίδευσή της. Το μεμονωμένο άτομο συνδέεται ψηφιακά με όλο τον κόσμο, αλλά δεν έχει λόγο ύπαρξης, παρά μόνο για να παράξει ένα πολιτιστικό προϊόν, που, μέσω του κέντρου, θα αφορά την γειτονιά, δηλαδή το κοινωνικό σύνολο από το οποίο προέρχεται.

68 Το κέντρο είναι μια αυλή, ο τόπος συγκέντρωσης για το κλειστό προς το εξωτερικό σχολείο. Το σχολείο για τον εαυτό του 1969 Απώτερο μέλλον Τ.Π.. Το κέντρο είναι πλήρες και μέσω των Τ.Π., συνδέεται με την γειτονιά και γίνεται ένα από τα κέντρα της. Το σχολείο για την κοινότητα.

69 Το σχολείο σχεδιάζεται ως περίπου αντικείμενο. Παρουσιάζεται ως καταλύτης της σχέσης κοινότητας - εκπαίδευσης Μπορεί να κινηθεί στον άξονα Δυνατό Πραγματικό (όπως είναι σήμερα) Μπορεί να κινηθεί στον άξονα Δυνητικό Εν Ενεργεία Υπαρκτό (στο «απώτερο μέλλον» του Ζενέτου. Δεν ενδιαφέρει η μορφή του, αλλά τα σενάρια που επιτρέπει να ενεργοποιηθούν.

70 Μια φυγή από το Εδώ και το Τώρα θα έλεγε ο Levy (σελ. 26). Μια αποτοπικοποίηση, που ενώ δείχνει το παρόν υπαινίσσεται το μέλλον. Μια δημιουργία μελλοντικής πραγματικότητας παρά μια απάντηση σε ένα πρόγραμμα

71

72 Φυσικό + Ψηφιακό Φυσικό + Ψηφιακό Φυσικό + Ψηφιακό Φυσικό + Ψηφιακό δυνητικό πραγματωμένο

73

74

75 «Η έννοια του «περίπου αντικειμένου» μας επιτρέπει λοιπόν, να σκεφτούμε το αρχιτεκτονικό έργο σε μια πληθώρα πιθανών περιπτώσεων, διασυνδέσεων, διακλαδώσεων, ως νεφέλωμα «εν δυνάμει» καταστάσεων, που μεταβάλλονται στον χρόνο. Εν τέλει, να το περιγράψουμε ως αφήγηση και όχι ως μορφή. Στις αφηγήσεις αυτές συμμετέχουν δρώντα υποκείμενα, χρήστες, συλλογικότητες. Τα αντικείμενα τεχνήματα μπορούν να συλληφθούν μέσα από την διάδρασή με τους χρήστες, μέσα από την περιγραφή μιας σχέσης, που είναι τελικά σχέση μεταξύ των χρηστών δια μέσου των τεχνημάτων».

76 (Chreod = Περίπου αντικείμενο;) What Is Life? Sanford Kwinter Lecture, May 30, 2008 (GSD 08 Platform, ACTAR, 2008, p ) «The chreod. The concept of the chreod was invented by one of the great and most fertile biological minds of the 20th century, Conrad Hal Waddington». «...a combination of the Greek words for determined or necessary and pathway-belongs to a theory of formation in which space is deeply implicated both in its genesis and its product.» «...controls or constrains the movement of a developing form as it moves through it. It is easiest to think of chreods as basins of varying shape that direct the flow of matter,...»

77 «Chreods capture and channel forces and direct them to interact with matter over time. They do not rigidly determine forms, but simply direct, constrain, and protect their development.» the chreod is expressable both as a drawing / diagram or as an algorithm. Chreods are motion templates: they are the geometrical equivalent and translation of algorithms

VIRTUAL / VIRTUALIZATION Οόροςεικονική πραγµατικότητα παραπέµπει συχνά στην αναπαράσταση και εµποδίζει να κατανοήσουµε τηνεπίδρασητης πληροφορικής

VIRTUAL / VIRTUALIZATION Οόροςεικονική πραγµατικότητα παραπέµπει συχνά στην αναπαράσταση και εµποδίζει να κατανοήσουµε τηνεπίδρασητης πληροφορικής VIRTUAL / VIRTUALIZATION Οόροςεικονική πραγµατικότητα παραπέµπει συχνά στην αναπαράσταση και εµποδίζει να κατανοήσουµε τηνεπίδρασητης πληροφορικής στην δηµιουργία νέων αντικειµένων (σχεδιασµού, θεωρητικών,

Διαβάστε περισσότερα

Στο προηγούµενο: Αποσταθεροποίηση (άραγε «δυνητικοποίηση»;) του αρχιτεκτονικού αντικειµένου σε µια σειρά από περιπτώσεις Μουσεία Βιβλιοθήκες

Στο προηγούµενο: Αποσταθεροποίηση (άραγε «δυνητικοποίηση»;) του αρχιτεκτονικού αντικειµένου σε µια σειρά από περιπτώσεις Μουσεία Βιβλιοθήκες Στο προηγούµενο: Αποσταθεροποίηση (άραγε «δυνητικοποίηση»;) του αρχιτεκτονικού αντικειµένου σε µια σειρά από περιπτώσεις Μουσεία Βιβλιοθήκες Πανεπιστήµιο... Με µια βασική αναφορά στον Castells και στο

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά στον Pierre Levy Les Techniques de l Intelligence Προσπάθεια να σπάσει το σιδηρούν παραπέτασµα µεταξύ είναι και αντικειµένων

Αναφορά στον Pierre Levy Les Techniques de l Intelligence Προσπάθεια να σπάσει το σιδηρούν παραπέτασµα µεταξύ είναι και αντικειµένων Η συγκρότηση του τεχνικού αντικειµένου Αναφορά στον Pierre Levy Les Techniques de l Intelligence Προσπάθεια να σπάσει το σιδηρούν παραπέτασµα µεταξύ είναι και αντικειµένων Αντίθεση στο να θεωρείται η µηχανή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ. Μαρία Καλδρυμίδου

ΠΕΡΙ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ. Μαρία Καλδρυμίδου ΠΕΡΙ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ Μαρία Καλδρυμίδου μάθηση των μαθηματικών εννοιών από τις επιδόσεις των μαθητών και τον εντοπισμό και την κατηγοριοποίηση των λαθών τους στην αναζήτηση θεωρητικών

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικός µετασχηµατισµός:...

Κοινωνικός µετασχηµατισµός:... ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓ ΟΟ Κοινωνικός Μετασχηµατισµός 1. Ο κοινωνικός µετασχηµατισµός 1.1. Γενικά Ερωτήσεις σύντοµης απάντησης Να προσδιορίσετε µε συντοµία το περιεχόµενο των παρακάτω όρων. Κοινωνικός σχηµατισµός:......

Διαβάστε περισσότερα

þÿ ±ÁǹĵºÄ ½¹º Ä Â þÿãà Å Â Ä Â ±ÁǹĵºÄ ½¹º  Xenopoulos, Solon Neapolis University

þÿ ±ÁǹĵºÄ ½¹º Ä Â þÿãà Å Â Ä Â ±ÁǹĵºÄ ½¹º  Xenopoulos, Solon Neapolis University Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Architecture, Land and Environmental Sciences http://hephaestus.nup.ac.cy Informative material 2005 þÿ ±ÁǹĵºÄ ½¹º Ä Â þÿ¼µä±»»±ãì¼µ½  µ¹ºì½±â º±¹

Διαβάστε περισσότερα

LUDWIK FLECK (1896-1961) (Λούντβικ Φλεκ) Ο Ludwik Fleck και η κατασκευή των επιστημονικών γεγονότων.

LUDWIK FLECK (1896-1961) (Λούντβικ Φλεκ) Ο Ludwik Fleck και η κατασκευή των επιστημονικών γεγονότων. 9 LUDWIK FLECK (1896-1961) (Λούντβικ Φλεκ) Ο Ludwik Fleck και η κατασκευή των επιστημονικών γεγονότων. «Βλέπουμε με τα μάτια μας, αλλά κατανοούμε με τα μάτια της συλλογικότητας». 6 Ένα από τα κυριότερα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Βεμπεριανές απόψεις για την Εκπαίδευση Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 12ο (σελ. 274 282) 2 Max Weber (1864 1920) Βεμπεριανές απόψεις για

Διαβάστε περισσότερα

10 DaniEl GolEman PEtEr SEnGE

10 DaniEl GolEman PEtEr SEnGE Eισαγωγή Για σκεφτείτε το: ένα άτομο κάτω των δεκαοκτώ ετών κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει ζήσει ποτέ χωρίς ίντερνετ. Επιπλέον, σε όλο και πιο πολλά μέρη της υφηλίου, τα περισσότερα παιδιά κάτω των δέκα

Διαβάστε περισσότερα

Προσεγγίζοντας παιδαγωγικά τη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών: Η περίπτωσης της Mec Art του Νίκου Κεσσανλή

Προσεγγίζοντας παιδαγωγικά τη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών: Η περίπτωσης της Mec Art του Νίκου Κεσσανλή Προσεγγίζοντας παιδαγωγικά τη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών: Η περίπτωσης της Mec Art του Νίκου Κεσσανλή Πανάγου Ελένη, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πολιτιστικής & Εκπ/κής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Μαθηματικά (Άλγεβρα - Γεωμετρία) Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α, Β ΤΑΞΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

O μετασχηματισμός μιας «διαθεματικής» δραστηριότητας σε μαθηματική. Δέσποινα Πόταρη Πανεπιστήμιο Πατρών

O μετασχηματισμός μιας «διαθεματικής» δραστηριότητας σε μαθηματική. Δέσποινα Πόταρη Πανεπιστήμιο Πατρών O μετασχηματισμός μιας «διαθεματικής» δραστηριότητας σε μαθηματική Δέσποινα Πόταρη Πανεπιστήμιο Πατρών Η έννοια της δραστηριότητας Δραστηριότητα είναι κάθε ανθρώπινη δράση που έχει ένα κίνητρο και ένα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοπολιτισμικές. Θεωρίες Μάθησης. & Εκπαιδευτικό Λογισμικό

Κοινωνικοπολιτισμικές. Θεωρίες Μάθησης. & Εκπαιδευτικό Λογισμικό Κοινωνικοπολιτισμικές Θεωρίες Μάθησης & Εκπαιδευτικό Λογισμικό Κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις Η σκέψη αναπτύσσεται (προϊόν οικοδόμησης και αναδόμησης γνώσεων) στα πλαίσια συνεργατικών δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης

Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης Η Θεωρία του Piaget για την εξέλιξη της νοημοσύνης Σύμφωνα με τον Piaget, η νοημοσύνη είναι ένας δυναμικός παράγοντας ο οποίος οικοδομείται προοδευτικά, έχοντας σαν βάση την κληρονομικότητα, αλλά συγχρόνως

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Μάθηση και γνώση: μια συνεχής και καθοριστική αλληλοεπίδραση Αντώνης Λιοναράκης Στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο εξορθολογισμός του νοικοκυριού: πρακτικές και αντικείμενα_

Ο εξορθολογισμός του νοικοκυριού: πρακτικές και αντικείμενα_ Ο εξορθολογισμός του νοικοκυριού: πρακτικές και αντικείμενα_ Ελίνα Λέτσιου Αρχιτέκτονας Μηχανικός Α.Π.Θ. 1972 Italy: the New Domestic Landscape MoMA exhibition curated by Emilio Ambasz. Five Fundamental

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ. Τι είναι μία έκθεση;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ. Τι είναι μία έκθεση; ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ Εισαγωγή στη σημασία των εκθέσων και τον ρόλο του επιμελητή Τι είναι μία έκθεση; Η έκθεση ως πολισμικό φαινόμενο Κοινωνική και πολιτισμική ανάλυση των εκθέσεων Εκθέσεις και οπτική ανθρωπολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΛΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΗΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ Οι ψηφιακές τεχνολογίες τοποθετούν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 Η ιστορία της φιλοσοφίας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία αναζήτησης μιας απάντησης στο ερώτημα, «τι είναι γνώση;» Οι Δυτικοί φιλόσοφοι

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικές δράσεις: Επιμορφωτικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών

Βιωματικές δράσεις: Επιμορφωτικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών Περιφερειακή Ενότητα Νομού Τρικάλων Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Θεσμοί της Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής Κυβέρνησης φιλικοί στο παιδί Βιωματικές δράσεις: Επιμορφωτικό Εργαστήρι

Διαβάστε περισσότερα

1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση

1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση 1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση Στη βασική παιδεία, τα μαθηματικά διδάσκονται με στατικά μέσα α) πίνακα/χαρτιού β) κιμωλίας/στυλού γ) χάρτινου βιβλίου.

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση)

Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση) 18 Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση) Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο John Turner και οι συνεργάτες του (Turner, 1985, Turner et al. 1987), θεωρητικοί και ερευνητές

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων

Τεχνολογία Πολυμέσων Τεχνολογία Πολυμέσων Γιώργος Τζιρίτας Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών http://www.csd.uoc.gr/~tziritas Άνοιξη 2017 1 Πολυμέσα Εικόνα Βίντεο Ήχος Υπερ/κείμενο Γραφικά Επεξεργασία φυσικής γλώσσας Διαδραστικές

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των Φ.Ε. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Τι είδους δραστηριότητα είναι ο γραμματισμός; Πότε, πώς και γιατί εμπλέκονται οι άνθρωποι σε δραστηριότητες εγγραμματισμού; Σε ποιες περιστάσεις και με ποιο σκοπό; Καθημερινές

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο Μορφές Εκπόνησης Ερευνητικής Εργασίας Μαρία Κουτσούμπα Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι «η τηλεδιάσκεψη». Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε ερευνητικό ερώτημα που θέσαμε πριν από λίγο Κουτσούμπα/Σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α ΡΙΑΝΟΥ 114 10558 ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο: 2103231788 - Fax: 2103223296

1 ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α ΡΙΑΝΟΥ 114 10558 ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο: 2103231788 - Fax: 2103223296 1 ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α ΡΙΑΝΟΥ 114 10558 ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο: 2103231788 - Fax: 2103223296 Πολιτιστικό πρόγραµµα: Επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών 21/2/2012 Σ.Πατσιοµίτου Η επίσκεψη στο Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Μια σύνοψη του Βιβλίου (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ): Η πλειοψηφία θεωρεί πως η Νόηση είναι μια διεργασία που συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνολογία του ημιδιαμορφωμένου Προετοιμασία κατά παραγγελία και ένταξη σε συμβατική κατασκευή ...συνέχεια νέα κτίσματα σε άδεια οικόπεδα...και την αγορά ανακαίνισης Βιομηχανιες ημιδιαμορφωμένων

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ρομποτική

Εκπαιδευτική Ρομποτική Διάλεξη 9 Εκπαιδευτική Ρομποτική Εφαρμογές ΤΠΕ στην Εκπαίδευση & την Ειδική Αγωγή Χαράλαμπος Καραγιαννίδης karagian@uth.gr Διάλεξη 9: RoboEcs 1/13 29/11/2016 Σύνοψη μαθήματος 1. Εισαγωγή 2. Περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK SECOND YOUTH SUMMIT THE FUTURE WORKPLACE: THE NEW JOBS THE NEW SKILLS The youth takes over ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 1 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαθέσιμες μέθοδοι σε γενικές γραμμές είναι:

Οι διαθέσιμες μέθοδοι σε γενικές γραμμές είναι: Χωρική Ανάλυση Ο σκοπός χρήσης των ΣΓΠ δεν είναι μόνο η δημιουργία μίας Β.Δ. για ψηφιακές αναπαραστάσεις των φαινομένων του χώρου, αλλά κυρίως, η βοήθειά του προς την κατεύθυνση της υπόδειξης τρόπων διαχείρισής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 18 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2005) σελ.49-54 ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Assalamu `alaikum wr. wb.

Assalamu `alaikum wr. wb. LUMP SUM Assalamu `alaikum wr. wb. LUMP SUM Wassalamu alaikum wr. wb. Assalamu `alaikum wr. wb. LUMP SUM Wassalamu alaikum wr. wb. LUMP SUM Lump sum lump sum lump sum. lump sum fixed price lump sum lump

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα Το κείμενο αυτό είναι ένα απόσπασμα από το Κεφάλαιο 16: Ποιοτικές ερμηνευτικές μέθοδοι έρευνας στη φυσική αγωγή (σελ.341-364) του βιβλίου «Για μία καλύτερη φυσική αγωγή» (Παπαιωάννου, Α., Θεοδωράκης Ι.,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εικόνα που προβάλλεται είναι ένα σχέδιο για την διαµόρφωση της Ακρόπολης της Καβάλας το οποίο δηµοσιεύθηκε στο βιβλίο Κavala intra muros (1992) και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛ201 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΩΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΣΩ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Φρειδερίκη ΜΠΑΤΣΑΛΙΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ελένη ΣΕΛΛΑ Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα

Η ΜΕΣΩ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Φρειδερίκη ΜΠΑΤΣΑΛΙΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ελένη ΣΕΛΛΑ Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα 1 Η ΜΕΣΩ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Φρειδερίκη ΜΠΑΤΣΑΛΙΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ελένη ΣΕΛΛΑ Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα Στο: Γλωσσολογικές έρευνες για την Ελληνική Ι, Πρακτικά του 5 ου

Διαβάστε περισσότερα

Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής

Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής Γενικός προγραμματισμός στην ολομέλεια του τμήματος (διαδικασία και τρόπος αξιολόγησης μαθητών) 2 ώρες Προγραμματισμός και προετοιμασία ερευνητικής ομάδας 2 ώρες Υλοποίηση δράσεων από υπο-ομάδες για συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (# 252) Ε ΕΞΑΜΗΝΟ 9 η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΛΙΓΗ ΘΕΩΡΙΑ Στην προηγούμενη διάλεξη μάθαμε ότι υπάρχουν διάφορες μορφές έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Συντακτικές λειτουργίες

Συντακτικές λειτουργίες 2 Συντακτικές λειτουργίες (Syntactic functions) A. Πτώσεις και συντακτικές λειτουργίες (Cases and syntactic functions) The subject can be identified by asking ποιος (who) or τι (what) the sentence is about.

Διαβάστε περισσότερα

Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης»

Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης» ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ' Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης» Α. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Το θέμα του συνεδρίου, Ήέες πόλεις πάνω σε παλιές", είναι θέμα με πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΝΩΣΗΣ. ΤΕΙ ΑΜΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ Γεώργιος Θερίου

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΝΩΣΗΣ. ΤΕΙ ΑΜΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ Γεώργιος Θερίου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΤΕΙ ΑΜΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ Γεώργιος Θερίου ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 Η ιστορία της φιλοσοφίας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 3ο (σελ. 67-79) 2 Talcott

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές θεωρήσεις για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού

Εναλλακτικές θεωρήσεις για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού Εναλλακτικές θεωρήσεις για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού Η εκπαίδευση ως θεσμός κοινωνικοπολιτισμικής μεταβίβασης δομολειτουργισμός και ως θεσμός κοινωνικού μετασχηματισμού κριτική

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο. Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση

Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο. Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτική Ψυχολογία Μάθημα 2 ο Γνωστικές Θεωρίες για την Ανάπτυξη: Θεωρητικές Αρχές και Εφαρμογές στην Εκπαίδευση Αντιπαράθεση φύσης ανατροφής η ανάπτυξη είναι προκαθορισμένη κατά την γέννηση από την

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικές Κοινότητες Μάθησης

Ηλεκτρονικές Κοινότητες Μάθησης ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ηλεκτρονικές Κοινότητες Μάθησης Ομάδα Εργασίας Έλενα Ελληνιάδου Ζωή Κλεφτάκη Νικόλαος Μπαλκίζας Ειρήνη

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo;

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Κεφάλαιο 2 Εισαγωγή Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Η Logo είναι μία από τις πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Κάθε γλώσσα προγραμματισμού έχει σκοπό τη δημιουργία προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΚΕ Φ ΑΛ ΑΙ Ο 2 : Περ ιγ ραφ ή της κ ίν ησ ης

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΚΕ Φ ΑΛ ΑΙ Ο 2 : Περ ιγ ραφ ή της κ ίν ησ ης 1 Σκοπός ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΚΕ Φ ΑΛ ΑΙ Ο 2 : Περ ιγ ραφ ή της κ ίν ησ ης Να αποκτήσουν οι μαθητές τη δυνατότητα να απαντούν σε ερωτήματα που εμφανίζονται στην καθημερινή μας ζωή και έχουν σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΌ ΤΗ «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ»ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΏΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΆΞΗ Ε.ΚΟΛΈΖΑ

ΑΠΌ ΤΗ «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ»ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΏΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΆΞΗ Ε.ΚΟΛΈΖΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1 ΑΠΌ ΤΗ «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ»ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΏΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΆΞΗ Ε.ΚΟΛΈΖΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ 1. Τι αλλαγές επιχειρούν τα νέα ΠΣ; 2 2. Γιατί το πέρασμα στην πράξη (θα)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Οι τρεις διαστάσεις της μάθησης Αλέξης Κόκκος Ο Knud Illeris, ο σημαντικότερος ίσως θεωρητικός της μάθησης σήμερα, στο κείμενό του «Μια

Διαβάστε περισσότερα

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος Περιεχομένα Ενότητες δραστηριοτήτων Μικρή ιστορία για τη δημιουργικότητα Ποιος θέλει

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο που οραματίζονται. vs. το σχολείο που οραματιζόμαστε. Ηλίας Καρασαββίδης Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το σχολείο που οραματίζονται. vs. το σχολείο που οραματιζόμαστε. Ηλίας Καρασαββίδης Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Το σχολείο που οραματίζονται vs. το σχολείο που οραματιζόμαστε Ηλίας Καρασαββίδης Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αυτοί επίσημη ρητορική για το νέο σχολείο ορθόδοξη νεοφιλελεύθερη

Διαβάστε περισσότερα

Περισσότερα ουσιαστικά

Περισσότερα ουσιαστικά 5 Περισσότερα ουσιαστικά (More nouns) Α. Plural in -εις There is a subgroup of feminine nouns ending in -η that have different forms. Θα ψωνίσω στις εκπτώσεις γιατί βρίσκω καλύτερες τιμές Σήμερα θα δούμε

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Πάτρα, Δεκέμβρης 2012 Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την πληροφόρηση; Πώς μπορεί η φωτογραφία να είναι τέχνη, εάν είναι στενά συνδεδεμένη με την αυτόματη

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ» Μάθημα 6 «Βασικές μέθοδοι ποιοτικής & μικτής έρευνας»

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ» Μάθημα 6 «Βασικές μέθοδοι ποιοτικής & μικτής έρευνας» «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ» Μάθημα 6 «Βασικές μέθοδοι ποιοτικής & μικτής έρευνας» Τα θέματά μας Μέθοδοι ποιοτικής έρευνας «Φαινομενολογία» «Εθνογραφία» «Θεμελιωμένη Θεωρία» o

Διαβάστε περισσότερα

Η εκμάθηση μιας δεύτερης/ξένης γλώσσας. Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε 2011-12

Η εκμάθηση μιας δεύτερης/ξένης γλώσσας. Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε 2011-12 Η εκμάθηση μιας δεύτερης/ξένης γλώσσας Ασπασία Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε 2011-12 Βασικοί όροι και έννοιες- Δεύτερη # Ξένη γλώσσα Δεύτερη γλώσσα είναι οποιαδήποτε γλώσσα κατακτά ή μαθαίνει ένα άτομο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β ΤΑΞΗ (Σ. Καρύπη, Μ. Χατζοπούλου) Ι.Ε.Π. 2018

ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β ΤΑΞΗ (Σ. Καρύπη, Μ. Χατζοπούλου) Ι.Ε.Π. 2018 Περιεχόμενο γενικών στόχων ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β ΤΑΞΗ (Σ. Καρύπη, Μ. Χατζοπούλου) Ι.Ε.Π. 2018 Αντιληπτική γλώσσα Εκφραστική γλώσσα Ο/η μαθητής-τρια ασκείται βαθμιαία

Διαβάστε περισσότερα

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Νίκος Ναγόπουλος Για τη διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας χρησιμοποιούνται ποσοτικές ή/και ποιοτικές μέθοδοι που έχουν τις δικές τους τεχνικές και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ. Γνωστικό αντικείμενο. Ταυτότητα. Α Λυκείου. Επίπεδο. Στόχος. Σχεδιασμός. Διδασκαλία. Πηγές και πόροι

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ. Γνωστικό αντικείμενο. Ταυτότητα. Α Λυκείου. Επίπεδο. Στόχος. Σχεδιασμός. Διδασκαλία. Πηγές και πόροι ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ Γνωστικό αντικείμενο Επίπεδο ΦΥΣΙΚΗ Α Λυκείου Ταυτότητα Στόχος Περιγραφή Προτεινόμενο ή υλοποιημένο Λογισμικό Λέξεις κλειδιά Δημιουργοί α) Γνώσεις για τον κόσμο: Οι δυνάμεις εμφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π.

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. 1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 Η προσεγγιση της Αρχιτεκτονικης Συνθεσης Εισαγωγη στην Αρχιτεκτονικη Συνθεση Θεμα 1ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. Εικονογραφηση υπομνηση του

Διαβάστε περισσότερα

Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης

Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης Δρ. Γεώργιος Α. Κουλαουζίδης Λευκωσία 22/11/2017 3 ο Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων & Προσχολικής Αγωγής Συντονίστρια: Επίκουρη Καθηγήτρια, Ελένη Μουσένα [Σύγχρονες Τάσεις στην Παιδαγωγική Επιστήμη] «Παιδαγωγικά μέσω Καινοτόμων

Διαβάστε περισσότερα

Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας;

Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας; Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας; Εμείς που αντιλαμβανόμαστε είμαστε όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό; Πώς βρεθήκαμε σ αυτόν τον κόσμο; Ο θάνατός μας σημαίνει το τέλος ή

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Νέο Λύκειο (Εισαγωγή)

Πληροφορική & Νέο Λύκειο (Εισαγωγή) Πληροφορική & Νέο Λύκειο (Εισαγωγή) Κάθε μαθητής σε κάθε σχολείο πρέπει να έχει την ευκαιρία να μάθει σωστά Πληροφορική (πληροφορικός εναλφαβητισμός) Πληροφορική: Θεωρητική, πειραματική και τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Οικολογικού Διαμεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Σχεδιασμός Οικολογικού Διαμεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Σχεδιασμός Οικολογικού Διαμεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Σωτηρία Δριβάλου Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μονάδα Εργονομίας Συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην εκπαιδευτική διαδικασία

1. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην εκπαιδευτική διαδικασία 1. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην εκπαιδευτική διαδικασία Ο διδακτικός σχεδιασμός (instructional design) εμφανίσθηκε στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην κατάρτιση την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

HY380 Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα Hard Problems

HY380 Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα Hard Problems HY380 Αλγόριθμοι και πολυπλοκότητα Hard Problems Ημερομηνία Παράδοσης: 0/1/017 την ώρα του μαθήματος ή με email: mkarabin@csd.uoc.gr Γενικές Οδηγίες α) Επιτρέπεται η αναζήτηση στο Internet και στην βιβλιοθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Social Media World 26/6/2014. Προσεγγίσεις της τεχνολογίας από τη σκοπιά των σπουδών Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας (STS Studies)

Social Media World 26/6/2014. Προσεγγίσεις της τεχνολογίας από τη σκοπιά των σπουδών Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας (STS Studies) Social Media World 26/6/2014 Προσεγγίσεις της τεχνολογίας από τη σκοπιά των σπουδών Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας (STS Studies) 1.Τι είναι τα STS; Σπουδές Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας (STS) προσεγγίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 19/5/2007

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 19/5/2007 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Αν κάπου κάνετε κάποιες υποθέσεις να αναφερθούν στη σχετική ερώτηση. Όλα τα αρχεία που αναφέρονται στα προβλήματα βρίσκονται στον ίδιο φάκελο με το εκτελέσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ. Νίκος Μίτλεττον Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ονοματεπώνυμο: Ιωσηφίνα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών2007-2008 ιδάσκουσα: Κατερίνα Τοράκη (Οι διαλέξεις περιλαµβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

x ν+1 =ax ν (1-x ν ) ή αλλιώς η απλούστερη περίπτωση ακολουθίας αριθμών με χαοτική συμπεριφορά.

x ν+1 =ax ν (1-x ν ) ή αλλιώς η απλούστερη περίπτωση ακολουθίας αριθμών με χαοτική συμπεριφορά. 1 x ν+1 =ax ν (1-x ν ) ή αλλιώς η απλούστερη περίπτωση ακολουθίας αριθμών με χαοτική συμπεριφορά. Πριν λίγα χρόνια, όταν είχε έρθει στην Ελλάδα ο νομπελίστας χημικός Ilya Prigogine (πέθανε πρόσφατα), είχε

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με τη χρήση των ΤΠΕ στην Ελληνική Εκπαίδευση

Σχετικά με τη χρήση των ΤΠΕ στην Ελληνική Εκπαίδευση Σχετικά με τη χρήση των ΤΠΕ στην Ελληνική Εκπαίδευση Τα σημαντικότερα ζητήματα Γιώργος Κομίνης 2010 Ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαίδευση σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα σημαίνει. 1) Ανάπτυξη δεξιοτήτων σε εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Κοινότητες πρακτικής. Θανάσης Καραλής. πρακτικής.

Κοινότητες πρακτικής. Θανάσης Καραλής. πρακτικής. Κοινότητες πρακτικής Θανάσης Καραλής Μια κοινότητα πρακτικής είναι µια οµάδα ανθρώπων η οποία µοιράζεται ένα κοινό ενδιαφέρον σε ένα πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας και δεσµεύεται σε µια διαδικασία συλλογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ «ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΑΣΗ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ:

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ «ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΑΣΗ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ «ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΑΣΗ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 5 Μέρος 1 Εισαγωγή Το παρόν κεφάλαιο επικεντρώνεται στη διαδικασία διοίκησης που μπορεί να διευκολύνει περισσότερο τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Quasi-Objet. Digital Territories

Quasi-Objet. Digital Territories ΨΗΦΙΑΚΟ Ε ΑΦΟΣ Η παγίδα της αντίθεσης φυσικού ψηφιακού και η επιστροφή στην υλικότητα Quasi-Objet Η αποσταθεροποίηση του αντικειµένου- Κτίριο µε σταθερά και µεταβαλλόµενα µέρη, δραστηριότητα σε πολλά µέρη

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογιστική εξαγωγής συμπερασμάτων από συγκεκριμένες υποθέσεις δοθείσα μεθοδολογία διαδικασία της σκέψης, πρέπει να «συλλογιστεί» υπόθεση/παραγωγή

Συλλογιστική εξαγωγής συμπερασμάτων από συγκεκριμένες υποθέσεις δοθείσα μεθοδολογία διαδικασία της σκέψης, πρέπει να «συλλογιστεί» υπόθεση/παραγωγή REASON ING Η Συλλογιστική, είναι η πράξη εξαγωγής συμπερασμάτων από συγκεκριμένες υποθέσεις χρησιμοποιώντας μία δοθείσα μεθοδολογία. Στην ουσία είναι η ίδια η διαδικασία της σκέψης, μία λογική διαμάχη,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ; Η επαγγελματική ανάπτυξη και η ανθρώπινη ανάπτυξη συνδέονται. Η εξελικτική πορεία του ατόμου δεν κλείνει με την είσοδό του στο επάγγελμα ή σε έναν οργανισμό αλλά αντίθετα, την στιγμή εκείνη αρχίζει μία

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Dr. Anthony Montgomery Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής antmont@uom.gr Ποιός είναι ο σκοπός του μαθήματος μας? Στο τέλος του σημερινού μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Άνθρωπος: κοινωνικό,

1.1 Άνθρωπος: κοινωνικό, 1.1 Άνθρωπος: κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ον ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Άνθρωπος 4 Τα ατομικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου Κοινωνία: Ένα σύνολο ανθρώπων με τα εξής χαρακτηριστικά: 4 Οργάνωση 4 Αυτοτέλεια

Διαβάστε περισσότερα

FRANK THÖMMES

FRANK THÖMMES FRANK THÖMMES Οι 365 καλύτερες ασκήσεις και παιχνίδια ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Προπονητικός σχεδιασμός 6 Χρόνος και χώρος 8 Ο προπονητής των ερασιτεχνών 10 Ψυχολογία 11 Χρήση του βιβλίου 11 Τμήμα ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ. Μελέτη ευθύγραμμων κινήσεων

ΓΕΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ. Μελέτη ευθύγραμμων κινήσεων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ Εργαστηριακή αναφορά Μελέτη ευθύγραμμων κινήσεων του Ανδριόπουλου Ανδρέα ΑΕΜ: 19232 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΣΚΗΣΗΣ: Η εργαστηριακή άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός τίτλος σπουδών:

Τελικός τίτλος σπουδών: Επωνυμία προγράμματος: Τελικός τίτλος σπουδών: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (ΠΤΥΧΙΟ) Πτυχίο Ο γραφίστας ασχολείται με τη μελέτη, τη διαμόρφωση και γενικότερα την αισθητική επιμέλεια κάθε είδους εκτυπωτικής εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΑφήγησηκαιΕκπαίδευση: ιστορίες για όλους, ιστορίες από όλους

ΑφήγησηκαιΕκπαίδευση: ιστορίες για όλους, ιστορίες από όλους Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Ημερίδα«ΤοΣχολείοστηνΨηφιακήΕποχή: Διαδραστικοί Πίνακες και Πλατφόρμες e-learning» Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου2011 ΑφήγησηκαιΕκπαίδευση: ιστορίες για όλους, ιστορίες από

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάλυση Τοπικών Δικτύων Υπολογιστών

Σχεδίαση και Ανάλυση Τοπικών Δικτύων Υπολογιστών Σχεδίαση και Ανάλυση Τοπικών Δικτύων Υπολογιστών Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan)

Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan) On-the-fly feedback, Upper Secondary Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan) Τάξη: Β Λυκείου Διάρκεια ενότητας Μάθημα: Φυσική Θέμα: Ταλαντώσεις (αριθμός Χ διάρκεια μαθήματος): 6X90

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ Απαντήσεις

ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ Απαντήσεις Σελίδα 1 από 5 Απαντήσεις Β.1 Το συγκεκριμένο απόσπασμα αντλήθηκε από το 8 ο βιβλίο των Πολιτικών του Αριστοτέλη, που έχει ως θέμα του την παιδεία. Ήδη, από την πρώτη φράση του αποσπάσματος (ὅτι μέν οὖν

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσωπο - Daveti Home Brokers Sunday, 10 February 2013 11:55. Του Στράτου Ιωακείμ

Αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσωπο - Daveti Home Brokers Sunday, 10 February 2013 11:55. Του Στράτου Ιωακείμ Του Στράτου Ιωακείμ Η Αρχιτεκτονική Χωρίς Σύνορα είναι Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, μέλος του διεθνούς μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού ASF international (Architecture Sans Frontieres International).

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα

Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα Ενότητα 7: Aνθρωπολογικές Θεωρίες Μάθησης Βασιλική Μητροπούλου-Μούρκα Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ολιστική Εμπειρία Πελάτη Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 Hilton Hotel 08:30 17:00

Ολιστική Εμπειρία Πελάτη Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 Hilton Hotel 08:30 17:00 Ολιστική Εμπειρία Πελάτη Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 Hilton Hotel 08:30 17:00 www.knowledgecy.com Ανάγκη Κατάρτισης Οι επιχειρήσεις κάνουν ότι είναι δυνατόν για να παρέχουν μοναδικές εμπειρίες στους πελάτες.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Ανεµόµετρο AMD 1 Αισθητήρας AMD 2 11 ος όροφος Υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. 2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ (Ι) ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ; Στο μάθημα «Κοινωνική Θεωρία της Γνώσης (I)» (όπως και στο (ΙΙ) που ακολουθεί) παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρότυπο FDDI

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρότυπο FDDI ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρότυπο FDDI ΗΜ/ΝΙΑ : 01/01/2004 ΤΑΞΗ : 2Π Τμήμα : 1 Αριθμός μαθητών : 20 Μάθημα 12.1 Ώρες που διατίθενται : 2 Λογισμικό που χρησιμοποιείται: Internet Explorer Περιγραφή : Το Περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα