Στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο αγωνίζονται αθλητές και αθλήτριες με κινητική αναπηρία:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο αγωνίζονται αθλητές και αθλήτριες με κινητική αναπηρία:"

Transcript

1 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΙΔΟΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ 30/09/2018 ΚΥΠΡΟΥ πμ -2.00μμ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΖΑΝΙΤΗΣ ΧΩΡΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ «ΛΑΚΗΣ ΨΗΜΟΛΟΦΗΤΗΣ» - ΛΑΤΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Στην καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο αγωνίζονται αθλητές και αθλήτριες με κινητική αναπηρία: - κακώσεις σπονδυλικής στήλης (παραπληγία, τετραπληγία) -ακρωτηριασμοί κάτω άκρων -εγκεφαλική παράλυση -λοιπές κινητικές αναπηρίες. Στη συνέχεια οι αθλητές και οι αθλήτριες κατηγοριοποιούνται (classification) από ιατρούς ανάλογα με την κίνηση του κορμού και το εύρος των κινήσεων των πάνω και των κάτω άκρων του τροχοκαλαθοσφαιριστή, με βαθμολογία από το 1 μέχρι το 4,5. ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΤΖΙΟΒΑΝΗΣ ΤΗΛ. Σ /09/2018 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 30/09/2018 ΣΠΘΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΠΟΛΥΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ» ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Δύο είναι οι Κατηγορίες αναπηρίας που μπορούν να συμμετέχουν στην πετοσφαίριση καθιστών που ισχύουν από το 2018: Η πρώτη κατηγορία VS1 (volleyball sitting 1) έχει πάρει την θέση της κατηγορίας D και η δεύτερη κατηγορία VS2 (volleyball sitting 2) και έχει πάρει την θέση της κατηγορίας MD. ΤΗΛ. ΟΜΟΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ /09/2018 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 30/09/2018 ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ»

2 H κατηγορία VS1 είναι για αθλητές με περισσότερη σοβαρή αναπηρία και η κατηγορία VS2 είναι για αθλητές με λιγότερη σοβαρή αναπηρία. Δεν αλλάζει η σύνθεση της ομάδας. Δικαιούνται να είναι στην ομάδα (12άδα) μάξιμουμ 2 αθλητές κατηγορίας VS2, αλλά ένας αθλητής VS2 θα αγωνίζεται στην εξάδα. Οι υπόλοιποι αθλητές θα πρέπει να είναι VS1. Οι ακόλουθοι τύποι είναι οι επιλέξιμοι για επίσημη συμμετοχή: 1. Έλλειψη άκρων (π.χ. ακρωτηριασμός, δυσμηνία) 2. Παθητικό εύρος κίνησης 3. Μειωμένη μυϊκή δύναμη 4. διαφορά μήκους ποδιού 5. Υπερτονία 6. Αταξία 7. Αθήλωση Παραδείγματα μη αποδεκτών απομειώσεων είναι: Πόνος Πρόβλημα ακοής; Τύφλωση (μερική η ολική) Χαμηλός μυϊκός τόνος. Υπερκινητικότητα των αρθρώσεων. Ασταθή άρθρωση, όπως ασταθής άρθρωση ώμου, επαναλαμβανόμενη εξάρθρωση μιας άρθρωσης. Μειωμένη αντοχή μυών.

3 Μειωμένες λειτουργίες αντανακλαστικών. Διαταραχές των καρδιαγγειακών λειτουργιών. Διαταραχές των αναπνευστικών λειτουργιών. Διαταραχές μεταβολικών λειτουργιών. και Τικς και τρόποι, στερεότυπα και επιμονή αντανακλαστικών. Προκειμένου να είναι επιλέξιμος και να ανταγωνιστεί Διεθνώς, ο αθλητής πρέπει να έχει Αποδοτική Απαλλαγή και πρέπει να πληροί τα ελάχιστα κριτήρια απομείωσης (τα ελάχιστα κριτήρια καθορίζουν πόσο σοβαρή είναι η εξασθένηση ενός αθλητή για να είναι επιλέξιμος/η για τις Παγκόσμιες Αγώνες του Para Volley Sport). Τα ελάχιστα κριτήρια απομείωσης για όλους τους τύπους απομείωσης παρατίθενται λεπτομερώς στους κανόνες και κανονισμούς World Class Para Volley του προσαρτήματος 3 (σελίδα 47). Η ταξινόμηση είναι πολύ περίπλοκη. Μόνο ένα μέρος είναι η ιατρική πληροφορία του αθλητή (ο αθλητής πρέπει να έχει μόνιμη αναπηρία αποδεδειγμένη από ιατρική διάγνωση που υποστηρίζεται από ιατρικές αποδείξεις - για να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν υπάρχει οποιαδήποτε αποδεκτή αναπηρία). Κατά την ταξινόμηση το πρώτο μέρος είναι η ιατρική εκτίμηση - σειρά δοκιμών που σχετίζονται με την εξασθένιση των αθλητών

4 (π.χ. Μέτρηση παθητικού εύρους κίνησης άρθρωσης ή δοκιμή μυϊκής δύναμης,...) υπάρχουν επίσης ειδικές δοκιμές για τον αθλητισμό, προκειμένου να γνωρίζει πώς επηρεάζεται η αθλητική δραστηριότητα από την αποτυχία. Είναι απαραίτητο να αποφασιστεί αν ο αθλητής πληροί τα ελάχιστα κριτήρια απομείωσης ή όχι. Όλα τα σύνορα μεταξύ μη επιλέξιμων - VS2 και VS2 - VS1 περιγράφονται στους παγκόσμιους κανόνες ταξινόμησης Para Volley. Μετά την ιατρική εκτίμηση, έρχεται η παρατήρηση σχετικά με το τμήμα του ανταγωνισμού, για να επιβεβαιωθεί η παρουσία και ο βαθμός περιορισμού της δραστηριότητας της απομείωσης. Ως παράδειγμα: ένας αθλητής έχει απώλεια μυϊκής δύναμης λόγω τραυματισμού του νεύρου (τα ευρήματα EMG επιβεβαιώνουν την επιδείνωση της μυϊκής δραστηριότητας), π.χ. η ταξινόμηση μετρά την εξασθενημένη μυϊκή δύναμη. Η αξιολόγηση αυτή καταγράφεται στη φόρμα αξιολόγησης αθλητών. Αθλητικά ειδικά καθήκοντα καλούνται επίσης στον αθλητή να εκτελέσει π.χ. κινείται στο πάτωμα, όπως ακριβώς και στο γήπεδο, και χειρίζεται την μπάλα σε διαφορετικές καταστάσεις... Εάν ο βαθμός της απομείωσης φθάσει στα ελάχιστα κριτήρια, ο αθλητής μπορεί να ανταγωνιστεί. (Εάν όχι, ο αθλητής δεν είναι επιλέξιμος να αγωνιστεί στο Para Volley, ανεξάρτητα από την υφιστάμενη αποδεκτή απομείωση.) Η σοβαρότητα της βλάβης (περιορισμός δραστηριότητας) αποφασίζει σε ποια κατηγορία

5 αθλήματος είναι κατάλληλη για τον αθλητή, VS1 ή VS2. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΠΑΤΜΙΝΤΟΝ Η ταξινόμηση δεν βασίζεται μόνο στην ιατρική διάγνωση αλλά στον περιορισμό της συγκεκριμένης δραστηριότητας στον αθλητισμό. WCh1: Τροχοκάθισμα όπου ο συμμετέχοντας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους μύες της κοιλιάς WCh2: Τροχοκάθισμα όπου ο συμμετέχοντας μπορεί να χρησιμοποιήσει τους μύες της κοιλιάς ΤΗΛ. Σ /09/2018 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» SL3: Πρόβλημα στο πόδι με ακινητοποίηση δύο αρθώσεων SL4: Πρόβλημα στο πόδι με ακινητοποίηση μίας άρθρωσης SL5: Πρόβλημα στα άνω άκρα: Ακρωτηριασμός ενός εκ των δύο άνω άκρων σε οποιοδήποτε σημείο ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ SS6: Νανισμός Κατηγορίες: Μειωμένη όραση και τυφλοί αθλητές Κινητική αναπηρία Εγκεφαλική παράλυση Χειροκίνητη ποδηλασία Οι αθλητές με μειωμένη όραση και οι τυφλοί αθλητές αγωνίζονται με ποδήλατα τάντεμ. Κάθονται στο πίσω μέρος του ποδηλάτου, το οποίο οδηγείται από αθλητή με κανονική όραση. Οι αθλητές κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: B1: Στην Β1 κατατάσσονται αθλητές με ολική απώλεια αντίληψης φωτός και στα δύο μάτια ή αθλητές με αντίληψη του φωτός, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν το σχήμα ενός ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΟΪΖΟΥ /09/2018 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 30/09/2018 ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΠΟΛΥΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ»

6 χεριού από οποιαδήποτε απόσταση και κατεύθυνση. B2: Στην Β2 κατατάσσονται αθλητές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν το σχήμα ενός χεριού, με μέγιστη οπτική οξύτητα 2/60 και / ή γωνία οπτικού πεδίου μικρότερη των 5 μοιρών. B3: Στην Β3 κατατάσσονται αθλητές με οπτική οξύτητα μεταξύ 2/60 και 6/60, και / ή γωνία οπτικού πεδίου μεγαλύτερη των 5 και μικρότερη των 20 μοιρών. Σημείωση: Οι κατηγοριοποιήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με το καλύτερο μάτι και με την καλύτερη δυνατή διόρθωση που αυτό επιδέχεται. Για παράδειγμα, όλοι οι αθλητές που χρησιμοποιούν διορθωτικούς φακούς ή φακούς επαφής, θα πρέπει να τους φορούν κατά τη διάρκεια της κατάταξής τους σε κατηγορία, ανεξάρτητα με το αν τελικά θα τους χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αθλητές με κινητική αναπηρία (LC) Οι αθλητές με κινητική αναπηρία αγωνίζονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: LC1, LC2, LC3 και LC4, στις οποίες άντρες και γυναίκες αγωνίζονται μαζί. Οι αθλητές και αθλήτριες κατατάσσονται στις τέσσερις κατηγορίες βάσει των ίδιων κανονισμών. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες αγωνίζονται σε μία κατηγορία μικρότερη απ αυτήν που ανήκουν οι άνδρες με αντίστοιχο βαθμό αναπηρίας. Π.χ. ενώ μια αθλήτρια κατατάσσεται στην κατηγορία LC1, θα αγωνιστεί με άνδρες ποδηλάτες της κατηγορίας LC2. LC1: Στην LC1 κατατάσσονται αθλητές με αμελητέα κινητική αναπηρία και αθλητές χωρίς κινητική αναπηρία στα κάτω άκρα. Μερικά παραδείγματα ελάχιστης κινητικής αναπηρίας αθλητών της LC1, είναι τα ακόλουθα:

7 Ακρωτηριασμός τμήματος μεγαλύτερου του μισού ποδιού (πέλματος). Διαφορά 7-12 εκατοστών στο μήκος των ποδιών. Παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, η οποία καθιστά μη δυνατή την ποδηλασία στην κανονική αεροδυναμική στάση. LC2: Στην LC2 κατατάσσονται αθλητές με αναπηρία σε ένα πόδι, οι οποίοι όμως μπορούν να ποδηλατούν κανονικά χρησιμοποιώντας και τα δυο τους πόδια, με ή χωρίς προσθετικά. Μερικά παραδείγματα ελάχιστης κινητικής αναπηρίας αθλητών της LC2, είναι τα ακόλουθα: Ακρωτηριασμός ενός ποδιού πάνω ή κάτω από το γόνατο, με χρήση προσθετικού. Διαφορά μεγαλύτερη των 12 εκατοστών στο μήκος των ποδιών. Ακρωτηριασμός ή παράλυσης των δύο άνω άκρων, με χρήση τεχνητών χειρολαβών. LC3: Στην LC3 κατατάσσονται αθλητές με αναπηρία σε ένα πόδι (με ή χωρίς κινητική αναπηρία στα άνω άκρα), οι περισσότεροι εκ των οποίων ποδηλατούν χρησιμοποιώντας το ένα πόδι. Μερικά παραδείγματα ελάχιστης κινητικής αναπηρίας αθλητών της LC3, είναι τα ακόλουθα: Ακρωτηριασμός ενός ποδιού πάνω ή κάτω από το γόνατο χωρίς προσθετικό μέλος, ή με τέτοιο προσθετικό μέλος ώστε η ακτίνα της περιστροφής του πεντάλ από την ακρωτηριασμένη πλευρά να κυμαίνεται μεταξύ 0 και 6 εκατοστών. Ακρωτηριασμός κάτω από το γόνατο και στα δύο πόδια, με χρησιμοποίηση προσθετικών μελών. Ένα από τα κάτω άκρα δεν είναι λειτουργικό για κανονικό πεντάλ.

8 Για παράδειγμα: η ακτίνα περιστροφής του πεντάλ να μην είναι μεγαλύτερη των 6 εκατοστών. LC4: Στην LC4 κατατάσσονται αθλητές με πιο σοβαρές κινητικές αναπηρίες, που συνήθως επηρεάζουν και τα δύο κάτω άκρα (με ή χωρίς τη χρήση προσθετικού μέλους). Μερικά παραδείγματα ελάχιστης κινητικής αναπηρίας αθλητών της LC4, είναι τα ακόλουθα: Ακρωτηριασμός πάνω από το γόνατο και στα δύο πόδια, με χρήση ενός ή δύο προσθετικών μελών. Ακρωτηριασμός πάνω από το γόνατο στο ένα πόδι χωρίς χρήση προσθετικού και ακρωτηριασμός στο ένα άνω άκρο, εξαιτίας του οποίου ο αθλητής / αθλήτρια κρατάει το τιμόνι με το ένα χέρι. Συνδυασμός ακρωτηριασμού πάνω και κάτω από το γόνατο, με χρήση ενός ή δύο προσθετικών μελών. Εγκεφαλική Παράλυση (CP) Αθλητές με εγκεφαλική παράλυση αγωνίζονται σε τέσσερις διαφορετικούς ομίλους: CP όμιλος 1, CP όμιλος 2, CP όμιλος 3 και CP όμιλος 4. Άντρες και γυναίκες ποδηλάτες αγωνίζονται μαζί σύμφωνα με τους ίδιους όρους και κανονισμούς. CP όμιλος 4: Σε αυτόν τον όμιλο κατατάσσονται αθλητές με το μικρότερο βαθμό κινητικής αναπηρίας, οι οποίοι αγωνίζονται σε δίτροχα ποδήλατα. Ο όμιλος 4 ισοδυναμεί με τις κατηγορίες 8 και 7 της CP-ISRA. Ένα παράδειγμα ελάχιστης αναπηρίας αθλητών αυτού του ομίλου είναι το ακόλουθο: Πιθανή απώλεια λειτουργικότητας, λόγω μη συντονισμού στα χέρια ή στο ένα πόδι.

9 CP όμιλοι 3 και 2: Σε αυτούς τους ομίλους οι αθλητές έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν αν θα αγωνιστούν με δίτροχα (Όμιλος 3), ή τρίτροχα (Όμιλος 2) ποδήλατα. Και οι δύο όμιλοι ισοδυναμούν με τις κατηγορίες 6 και 5 της CP-ISRA. Ένα παράδειγμα ελάχιστης αναπηρίας αθλητών αυτού του ομίλου είναι το ακόλουθο: Προβλήματα ισορροπίας, δυσκολία ισορροπίας και ελέγχου όταν ο ποδηλάτης είναι καθιστός. CP όμιλος 1: Σε αυτόν τον όμιλο κατατάσσονται αθλητές με τις πιο σοβαρές αναπηρίες, οι οποίοι αγωνίζονται με τρίτροχο. Ο όμιλος 1 ισοδυναμεί με τους ομίλους 4, 3, 2, και 1 της CP-ISRA. Ένα παράδειγμα ελάχιστης αναπηρίας αθλητών αυτού του ομίλου είναι το ακόλουθο: Μικρή λειτουργική δυνατότητα του κορμού και όλων των άκρων. Χειροκίνητη Ποδηλασία (HC) Οι αθλητές της χειροκίνητης ποδηλασίας (χειρήλατο) αγωνίζονται σε δύο ομίλους: HC όμιλος 4/3 and HC όμιλος 2/1, με ξεχωριστούς αγώνες για άνδρες και γυναίκες. Ως αθλητές χειροκίνητης ποδηλασίας κατατάσσονται οι ποδηλάτες που στη καθημερινή ζωή τους χρησιμοποιούν αμαξίδιο για τις μετακινήσεις τους ή για αθλητές που έχουν σοβαρή αναπηρία των κάτω άκρων, οι οποίοι δεν μπορούν να αγωνιστούν με δίκυκλο ή τρίκυκλο ποδήλατο. Ένα παράδειγμα ελάχιστης αναπηρίας αθλητών του ομίλου 4/3 είναι το ακόλουθο: Παραπληγία ή ακρωτηριασμός ποδιού, με πλήρη σταθερότητα του κορμού. Μερικά παραδείγματα ελάχιστης αναπηρίας αθλητών του ομίλου

10 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΑΝΟ 2/1, είναι τα ακόλουθα: Τετραπληγία ή παραπληγία. Περιορισμένη χρήση των χεριών και των βραχιόνων. PARA KAYIAK 1. Άτομα με μειωμένη μυϊκή δύναμη (μυϊκή δυστροφία, παραπληγία, μερική παράλυση των κάτω άκρων, σύνδρομο μετά από πολιομυελίτιδα) 2. Άτομα με μειωμένο παθητικό εύρος κινήσεων ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΗΛ. Σ /09/2018 ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΛΕΜΕΣΟΥ ΛΕΜΕΣΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ BOCCIA Εγκεφαλική Παράλυση Μυϊκές Δυστροφίες ΑΝΟΙΧΤΗ Κατηγορία Οι αθλητές μπορεί να έχουν αναπηρία στα πόδια και να χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα ή να έχουν δυσκολία στην ισορροπία και να στοχεύουν σε όρθια στάση ή να στηρίζονται σε κάθισμα. Οι αθλητές ανοιχτών κατηγοριών μπορούν να στοχεύουν σε αγώνες απλών (recurve) ή σύνθετων (compound) κάτω από συνήθεις ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΡΙΣΤΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ /09/2018 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 30/09/2018 ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ 29/09/2018 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 30/09/2018 ΠΟΛΥΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ» ΠΟΛΥΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ»

11 κανόνες, και η κατηγορία αυτή εμφανίζεται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Κατηγορία W1 Οι αθλητές μπορεί να έχουν αναπηρία στα πόδια και να κάνουν χρήση τροχοκαθίσματος. Οι αθλητές της κατηγορίας W1 μπορούν να στοχεύουν σε αγώνες απλών (recurve) ή σύνθετων (compound) τόξων με τροποποιημένους κανόνες από τους συνήθεις. Δεν έχουν ξεχωριστούς διαγωνισμούς για αυτές τις δυο υποκατηγορίες και η κατηγορία W1 εμφανίζεται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Επιλέξιμοι τύποι ανικανότητας: Μειωμένη μυϊκή δύναμη Αθέτωση Διαταραχή παθητικού εύρους κίνησης Υπερτονία Ανεπάρκεια άκρων Αταξία Διαφορά μήκους ποδιού Χαμηλό ανάστημα Διανοητική αναπηρία Αθλητικά μαθήματα: Στην επιτραπέζια αντισφαίριση, οι παίκτες με φυσικές δυσκολίες ανταγωνίζονται σε μαθήματα αθλημάτων από 1-10 και οι αθλητές με νοητική αναπηρία ανταγωνίζονται στον αθλητικό κλάδο 11. Οι αθλητές σε τροχοκάθισμα ανταγωνίζονται στις αθλητικές τάξεις από 1-5 και οι αθλητές στις κατηγορίες 6-10 αγωνίζονται όρθιοι. ΛΙΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ /09/2018 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 30/09/2018 ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΠΟΛΥΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

12 Λεπτομερέστερα, τα αθλήματα για αθλητές με φυσική δυσλειτουργία μπορούν να περιγραφούν ως εξής: Κατηγορίες καθημένης στάσης: Αθλητική κατηγορία 1 Οι παίκτες της κατηγορίας 1 δεν έχουν καθόλου ισορροπία σε καθιστή θέση και επηρεάζονται σημαντικά στον βραχίονα, για παράδειγμα λόγω τετραπληγίας. Οι παίκτες αυτής της κατηγορίας συνήθως στηρίζουν την ισορροπία τους με το χέρι που δεν χρησιμοποιούν για να παίξουν. Αθλητική κατηγορία 2 Οι παίκτες σε αυτή την κατηγορία αθλημάτων δεν έχουν καθόλου ισορροπία σε καθήμενη στάση και ο βραχίονας τους επηρεάζεται μερικώς. Όπως και οι παίκτες στην αθλητική κατηγορία 1, δένουν την ρακέτα στο χέρι με ταινία για να καλυτερέψουν τη λειτουργία της λαβής. Αθλητική κατηγορία 3 Οι παίκτες στην κατηγορία 3 έχουν πλήρη λειτουργία χεριών και βραχίονα. Με το καλό τους χέρι, μπορούν να ελιχθούν με το τροχοκάθισμα διατηρώντας παράλληλα την καλή ισορροπία του ανώτερου τους σώματος. Η αναπηρία του αθλητή μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού ή σε νευρολογικές καταστάσεις, όπως εγκεφαλική παράλυση. Αθλητική κατηγορία 4 Οι παίκτες της κατηγορίας 4 έχουν κάποια ισορροπία σε καθημένη στάση και οι βραχίονες και τα χέρια τους είναι λειτουργικά. Έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν μπροστά για το σερβίς του

13 αντιπάλου τους. Αθλητική κατηγορία 5 Αυτή η τάξη περιλαμβάνει τους αθλητές που ανταγωνίζονται σε τροχοκάθισμα και έχουν κανονική ισορροπία σε καθημένη στάση και κανονική λειτουργία του βραχίονα και του χεριού. Με την καλή λειτουργία του κορμού, μπορούν να τεντώσουν το σώμα τους προς τα πλάγια για να χτυπήσουν την μπάλα. Αυτή η κατηγορία συμπεριλαμβάνει και τους αθλητές που έχουν τραυματισμούς στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Τάξεις σε όρθια στάσης: Αθλητική κατηγορία 6 Οι παίκτες της κατηγορίας 6 έχουν δυσλειτουργίες που επηρεάζουν τα χέρια και τα πόδια και παίζουν σε όρθια στάση. Στην κατηγορία των αθλημάτων περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, αθλητές με αταξία, αθέτωση ή υπερτονία που επηρεάζει τα πόδια και το χέρι που χρησιμοποιεί τη ρακέτα. Αυτές οι αναπηρίες επηρεάζουν την ισορροπία και την ποιότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αθλητική κατηγορία 7 Οι παίκτες της κατηγορίας 7 είτε έχουν σημαντικές βλάβες και στα δύο πόδια ή στο χέρι που χρησιμοποιεί τη ρακέτα, ή αναπηρίες που επηρεάζουν τα χέρια και τα πόδια σε μέτριο βαθμό. Για παράδειγμα, ένας παίκτης με ακρωτηριασμό και των δύο βραχιόνων πάνω από τον αγκώνα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί σε αυτή την κατηγορία αθλημάτων.

14 Αθλητική κατηγορία 8 Οι αθλητές με μέτρια δυσλειτουργία των ποδιών τους ή ελαφρώς επηρεασμένο το χέρι ανταγωνίζονται σε αυτή την κατηγορία. Για παράδειγμα, ένας αθλητής με μυϊκή αδυναμία στο ένα πόδι που οφείλεται στην πολιομυελίτιδα μπορεί να ανταγωνιστεί σε αυτή την κατηγορία. Αθλητική κατηγορία 9 Οι παίκτες της κατηγορίας αυτής έχουν ήπιες βλάβες που επηρεάζουν τα πόδια ή το χέρι που χρησιμοποιεί τη ρακέτα. Οι αθλητές με δύσκαμπτο γόνατο ή περιορισμένη χρήση του αγκώνα ανταγωνίζονται σε αυτή την κατηγορία. Επίσης, οι αθλητές που έχουν σημαντικές βλάβες στο χέρι που δεν παίζει, ανταγωνίζονται σε αυτή την κατηγορία αθλημάτων. Αυτό θα επηρεάζει στην περίπτωση του σερβίς. Αθλητική κατηγορία 10 Οι παίκτες σε αυτήν την κατηγορία αθλημάτων έχουν σχετικά ήπιες βλάβες, όπως δύσκαμπτο αστράγαλο ή καρπό. Οι παίκτες με χαμηλό ανάστημα μπορούν επίσης να παίξουν στην κατηγορία 10. Αθλητική κατηγορία 11 Νοητική αναπηρία Οι παίκτες της επιτραπέζιας αντισφαίρισης με διανοητική δυσλειτουργία, συνήθως αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την αναγνώριση σχεδίων, την αλληλουχία και τη μνήμη, ή έχουν βραδύτερο χρόνο αντίδρασης, οι οποίες επηρεάζουν όλες τις δεξιότητες, τις τακτικές και τις επιδόσεις στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

15

Αθλητική ταξινόμηση. Κατηγορία 1. Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) Β έτος

Αθλητική ταξινόμηση. Κατηγορία 1. Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) Β έτος ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Β έτος Αθλητική ταξινόμηση Κατηγορία 1 Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) 1 .. Κατηγορία ΙΙΙ Κατηγορία IV.. Κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί

Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Πολιομυελίτιδα Νόσος που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

αμαξίδιο Αντισφαίριση με αναπηρικό Σοφία Μπάτσιου Νοέμβριος 2013 δυναμικό άθλημα, που απαιτεί

αμαξίδιο Αντισφαίριση με αναπηρικό Σοφία Μπάτσιου Νοέμβριος 2013 δυναμικό άθλημα, που απαιτεί Αντισφαίριση με αναπηρικό αμαξίδιο Σοφία Μπάτσιου Νοέμβριος 2013 Αντισφαίριση με αναπηρικό αμαξίδιο δυναμικό άθλημα, που απαιτεί υψηλή τεχνική κατάρτιση, εξαιρετική φυσική κατάσταση, ταχύτητα, αντανακλαστικά,

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού

Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Τραυματισμοί του Νωτιαίου Μυελού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης για τα άτομα με κινητική αναπηρία παίζεται από όρθια ή καθιστή θέση (δύο τύποι).. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Ευαισθητοποίηση παιδιών ηλικίας ετών γύρω από τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία, μέσα από τη συμμετοχή τους σε αθλήματα Παραολυμπιακών αγώνων

Ευαισθητοποίηση παιδιών ηλικίας ετών γύρω από τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία, μέσα από τη συμμετοχή τους σε αθλήματα Παραολυμπιακών αγώνων 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Ευαισθητοποίηση παιδιών ηλικίας 14-15 ετών γύρω από τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία, μέσα από τη συμμετοχή τους σε αθλήματα Παραολυμπιακών αγώνων Συντονιστής: Καραμπουρνιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Γ3 5/10/2015 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Γ3 5/10/2015 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Γ3 5/10/2015 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι οι ισοδύναμοι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Άρση βαρών. 10 αθλητές & 10 αθλήτριες/ χώρα. (Πίεση στον πάγκο) Μάθημα επιλογής Παραολυμπιακά αθλήματα. Σοφία Μπάτσιου Δεκέμβριος 13

Άρση βαρών. 10 αθλητές & 10 αθλήτριες/ χώρα. (Πίεση στον πάγκο) Μάθημα επιλογής Παραολυμπιακά αθλήματα. Σοφία Μπάτσιου Δεκέμβριος 13 Μάθημα επιλογής Παραολυμπιακά αθλήματα Σοφία Μπάτσιου Δεκέμβριος 13 (Πίεση στον πάγκο) 1964 σήμερα Άτομα με ακρωτηριασμό (κατηγ. Α 1 -Α 4 ). Άτομα που ανήκουν στην κατηγορία Άλλες αναπηρίες. Άτομα με εγκεφαλική

Διαβάστε περισσότερα

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια Εισαγωγή 1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια 2. Οι σημερινοί παίκτες σπάνια χρησιμοποιούν το παραδοσιακό forehand, αλλά το μοντέρνο in forehand 3. Οι αλλαγές στην τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό αμαξίδιο wheelchair basketball

Καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό αμαξίδιο wheelchair basketball Καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό wheelchair basketball Σοφία Μπάτσιου Οκτώβρης 2013 Καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό (Wheelchair basketball) Άτομα με κινητικά προβλήματα Αναπηρικό Ο αγώνας διεξάγεται στο γήπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Άτομα με αναπηρία και άσκηση Ι ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΟΝΑΔΕΣ E.C.T.S. N546 6 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Μπάτσιου Μάϊος 2012. 1924 : Παγκόσμιοι Αγώνες Κωφών (Γαλλία)

Σοφία Μπάτσιου Μάϊος 2012. 1924 : Παγκόσμιοι Αγώνες Κωφών (Γαλλία) Β έτος ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σοφία Μπάτσιου Μάϊος 2012 Σημαντικές χρονολογίες 1924 : Παγκόσμιοι Αγώνες Κωφών (Γαλλία) 1952: Αγώνες για τα άτομα που

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Μπάτσιου Ιούνιος 2014

Σοφία Μπάτσιου Ιούνιος 2014 Σοφία Μπάτσιου Ιούνιος 2014 Denny (Ε.Π.) 1 Ανεξάρτητη κίνηση μέσα στο νερό. αρμονική ανάπτυξη του οργανισμού απόκτηση ευεξίας & καλής φυσικής κατάστασης μέσο ψυχαγωγίας μέσο πρόληψης & αποκατάστασης Άτομα

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Μάθημα επιλογής-παραολυμπιακα ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Σοφία Μπάτσιου Οκτώβριος 2013 ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Άθλημα στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνδρες και γυναίκες με κινητικές

Διαβάστε περισσότερα

- Η σπονδυλοδεσία γίνεται σε πέντε στάδια αποκατάστασης:

- Η σπονδυλοδεσία γίνεται σε πέντε στάδια αποκατάστασης: Αποκατάσταση - Sport rehabilitation and pain management Η σπονδυλοδεσία σε επαγγελματία αθλητή (spinal fusion) Η σπονδυλοδεσία είναι γενικά μια έσχατη λύση για τον αθλητή με δισκογενή πόνο και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία

Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία Ενότητα 6.1: Σωματικές αναπηρίες και προβλήματα υγείας. Σουζάνα Παντελιάδου Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Επιμέλεια σειράς: Γ. Θεοδωράκης, Μ. Γούδας

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Επιμέλεια σειράς: Γ. Θεοδωράκης, Μ. Γούδας ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Επιμέλεια σειράς: Γ. Θεοδωράκης, Μ. Γούδας Η καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο Κοκαρίδας Δημήτρης & Πέρκος Στέφανος Περιεχόμενα Πρόλογος..... Εισαγωγή.....

Διαβάστε περισσότερα

Παραολυμπιακοί Αγώνες

Παραολυμπιακοί Αγώνες Παραολυμπιακοί Αγώνες Ιστορικό Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες

Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (τα επιδόματα του συγκεκριμένου τμήματος παρέχονται στους ασθενείς ανεξαρτήτως των εισοδηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Α Γυμνασίου Β Γυμνασίου Γ Γυμνασίου

Α Γυμνασίου Β Γυμνασίου Γ Γυμνασίου Φυσική κατάσταση Α Γυμνασίου Β Γυμνασίου Γ Γυμνασίου Στοιχεία ασφάλειας κατά την άσκηση. Βασικές μυϊκές ομάδες. Τρόποι ανίχνευσης καρδιακού παλμού. Ρόλος των υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σχέση άσκησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΜΥΪΚΟΣ ΤΟΝΟΣ Είναι η συνεχής ελαφρά σύσπαση των µυών ακόµη και σε κατάσταση ηρεµίας. ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΥΪΚΟΥ ΤΟΝΟΥ Εγκεφαλική παράλυση Κρανιοεγκεφαλική κάκωση Κακώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Στα βασικά στοιχεία του αθλήματος περιλαμβάνονται εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 99-99-996-997 ΙΟΥΛΙΟΣ 009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Σωματομετρικός έλεγχος Μέτρηση ύψους Μέτρηση βάρους Έλεγχος άρθρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών

Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών Δυστονία Δυστονία Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών προκαλώντας ανεξέλεγκτες επαναλαμβανόμενες ή στροφικές κινήσεις του προσβεβλημένου τμήματος του σώματος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή

Διαβάστε περισσότερα

Οι παρακάτω κανόνες και κανονισμοί αφορούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Cheerleading 2018 (ECU European Cheerleading Championship).

Οι παρακάτω κανόνες και κανονισμοί αφορούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Cheerleading 2018 (ECU European Cheerleading Championship). 2. ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Οι παρακάτω κανόνες και κανονισμοί αφορούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Cheerleading 2018 (ECU European Cheerleading Championship). 1. Μόνο μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Cheerleading

Διαβάστε περισσότερα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Day of Persons with Disabilities Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό της κοινής δραστηριότητας λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης λόγω σωματικής ή πνευματικής βλάβης

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση ισορροπίας και κινητικότητας σπονδυλικής στήλης

Ανάλυση ισορροπίας και κινητικότητας σπονδυλικής στήλης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ανάλυση ισορροπίας και κινητικότητας σπονδυλικής στήλης Ενότητα 3: Τεστ ισορροπίας Εισηγητής: Πατίκας Δ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηρία: όροι και ορισμοί. Η έννοια της διαφορετικότητας

Αναπηρία: όροι και ορισμοί. Η έννοια της διαφορετικότητας Αναπηρία: όροι και ορισμοί Η έννοια της διαφορετικότητας Η Αναπηρία στην Αρχαία Ελλάδα Ο Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει τον τυφλό ποιητή, ο οποίος συχνά ήταν προσκεκλημένος στο παλάτι και είχε την εύνοια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπουσα: Ζακοπούλου Βικτωρία.

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπουσα: Ζακοπούλου Βικτωρία. Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Εγκεφαλική Παράλυση στην παιδική ηλικία». Εκπόνηση εργασίας: Παπαδοπούλου Ειρήνη Α.Μ. 12148 Επιβλέπουσα:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΩΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ Το βόλεϊ κατατάσσεται στις αθλοπαιδιές Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΡΙΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ & ΦΑ

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΡΙΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ & ΦΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΡΙΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ & ΦΑ Morela Eri, PhD Η κινητική ικανότητα του παιδιού προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ατομική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΪΚΕΣ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΥΪΚΕΣ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΥΪΚΕΣ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΥΪΚΕΣ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ Έλλειψη ισορροπίας μεταξύ μυϊκών ομάδων που βρίσκονται σε λειτουργική συνάφεια (αγωνιστές ανταγωνιστές, π.χ. κοιλιακοί- ραχιαίοι) ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10η Διαταραχές Αισθητηρίων

Διάλεξη 10η Διαταραχές Αισθητηρίων ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 10η Διαταραχές Αισθητηρίων Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Αισθητηριακές Διαταραχές Διαταραχές κατά

Διαβάστε περισσότερα

FOUNDERS CLUB. Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές

FOUNDERS CLUB. Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές FOUNDERS CLUB Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές Το Πρόγραμμα Founders Club είναι το πληρέστερο πρόγραμμα ιδιωτικής εκπαίδευσης Λογοθεραπείας που υπάρχει.

Διαβάστε περισσότερα

«Ημερίδα Ποδηλασίας Για Παιδιά: Αθαλάσσα 2017»

«Ημερίδα Ποδηλασίας Για Παιδιά: Αθαλάσσα 2017» ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ «Ημερίδα Ποδηλασίας Για Παιδιά: Αθαλάσσα 2017» Ο Ποδηλατικός Όμιλος Λευκωσίας και ο Σύνδεσμος Ποδηλατιστών Κόρνου διοργανώνουν Ποδηλατική Ημερίδα για παιδιά ηλικιών 7 μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D036128/02 ANNEX.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D036128/02 ANNEX. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2014 (OR. en) 16977/14 ADD 1 TRANS 597 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Θέμα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 15 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Εγκεφαλική παράλυση. Μιχάλης Η. Χαντές Αναπληρωτής Καθηγητής. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ορθοπαιδική Κλινική

Εγκεφαλική παράλυση. Μιχάλης Η. Χαντές Αναπληρωτής Καθηγητής. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ορθοπαιδική Κλινική Εγκεφαλική παράλυση Μιχάλης Η. Χαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ορθοπαιδική Κλινική ΟΡΙΣΜΟΣ Ως εγκεφαλική παράλυση ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία προκύπτουν διαταραχές της μυικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ (ΟΔΗΓΙΑ 2015/653/ΕΕ) Σχόλια

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ (ΟΔΗΓΙΑ 2015/653/ΕΕ) Σχόλια 01. ιόρθωση και/ή προστασία της όρασης 01.01 Γυαλιά 01.02 Φακός(-οί) επαφής 01.05 Κάλυπτρο µατιού 01.06 Γυαλιά ή φακοί επαφής 01.07 Ειδικό οπτικό βοήθηµα Εµπεριέχει συσκευές νέας τεχνολογίας, όπως «bioptic

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΟΡΓΑΝΑ & ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Δ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (Παγκορασίδες) Συνδυασμός Χορευτικών Βημάτων S Min. 2. Min.8

Α. ΟΡΓΑΝΑ & ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Δ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (Παγκορασίδες) Συνδυασμός Χορευτικών Βημάτων S Min. 2. Min.8 ΧΩΡΙΣ ΟΡΓΑΝO. Α. ΟΡΓΑΝΑ & ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Min. 3 / Max 9 Δ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (Παγκορασίδες) Min. 2 Δυναμικά με Περιστροφή Min.1 Άλματα (min.1-max.3) Ισορροπίες (min.1-max.3) Περιστροφές (min.1-max.3)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ιδιότητες του νερού

ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ιδιότητες του νερού ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η φυσικοθεραπεία βασίζεται σε φυσικά μέσα. Ένα από αυτά είναι και το υγρό στοιχείο, το νερό. Η εφαρμογή του νερού ως μέσο στη θεραπεία ονομάζεται Υδροθεραπεία. Η επίδραση του νερού είναι ευεργετική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ? Τα νευρομυϊκά νοσήματα είναι ασθένειες που ενώ εμφανίζουν μεγάλη ετερογένεια στην κλινική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕ Ο (FOOTWORK) Αργύρης Θεοδοσίου Η μετακίνηση στο γήπεδο (footwork) αφορά το σύνολο των κινήσεων και των προσαρμογών που γίνονται με τα πόδια με στόχο να τοποθετηθεί το σώμα του παίκτη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη

δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη ταξινόμιση της φυσικής κατάστασης Δύναμη Αντοχή φυσική κατάστασ η Ταχύτητα Ευλυγισία ποιοι ασχολούνται με την άσκηση με βάρη οι αθλητές της άρσης βαρών, οι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ειδική Φυσική Αγωγή Ενότητα 1η: Εισαγωγή, Έννοιες, Ορισμοί Κοκαρίδας Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ- ΑΝΑΨΥΧΗ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ- ΑΝΑΨΥΧΗ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλαθοσφαίριση είναι μια δημοφιλέστατη δραστηριότητα τόσο για τη φυσική προετοιμασία και αγωγή του σώματος όσο και για το πρόγραμμα άθλησης που περιλαμβάνει τις ικανότητες του παίκτη για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα

ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα 1. α. Να εξηγήσετε τον ρόλο του στοιχείου της προσαρμοστικότητας σε θέματα εργονομίας προϊόντων. Να αναφέρετε ένα παράδειγμα. β. Να αναφέρετε επιπτώσεις εργονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. By [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF

Άσκηση 1. By  [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν την άρθρωση του ώμου. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

*Γράφει ο Φώτης Βελισσαράκος

*Γράφει ο Φώτης Βελισσαράκος *Γράφει ο Φώτης Βελισσαράκος Πότε ένα παιδί βλέπει σωστά; Ποιές είναι οι δεξιότητες εκείνες που καθορίζουν την καλή λειτουργία της όρασης του; Πώς μπορεί μια δυσλειτουργία της όρασης να επηρεάσει την απόδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώνονται για τη λειτουργία των

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες Σχεδιασμού και Κριτήρια Ένταξης στον Σχεδιασμό της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ για τα έτη 2010-2012. Ατομικά Αθλήματα:

Κατηγορίες Σχεδιασμού και Κριτήρια Ένταξης στον Σχεδιασμό της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ για τα έτη 2010-2012. Ατομικά Αθλήματα: Κατηγορίες Σχεδιασμού και Κριτήρια Ένταξης στον Σχεδιασμό της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ για τα έτη 2010-2012 Ατομικά Αθλήματα: Για τα ατομικά αθλήματα: Στίβος, Κολύμβηση, Σκοποβολή, Άρση Βαρών σε πάγκο, Ποδηλασία,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Παραολυμπιακοί αγώνες είναι οι ισοδύναμοι ολυμπιακοί αγώνες για τους αθλητές με ειδικές ανάγκες, όπως κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες.

Οι Παραολυμπιακοί αγώνες είναι οι ισοδύναμοι ολυμπιακοί αγώνες για τους αθλητές με ειδικές ανάγκες, όπως κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες. Οι Παραολυμπιακοί αγώνες είναι οι ισοδύναμοι ολυμπιακοί αγώνες για τους αθλητές με ειδικές ανάγκες, όπως κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες. Ο όρος «Παραολυμπιακοί» χρησιμοποιήθηκε για πρώτοι φορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ. Τί είναι η εργομετρία;

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ. Τί είναι η εργομετρία; ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ Τί είναι η εργομετρία; Είναι η διαδικασία μέσω της οποίας μετριούνται και μελετούνται τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και οι φυσικές ικανότητες του ανθρώπου. Η εργομετρία χρησιμοποιεί εξοπλισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ)

ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ) ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ) Η Πρακτική Δοκιμασία (όπως και η Αρμονία Υπαγόρευση Μουσικού Κειμένου), εμπίπτει στις ειδικές δοκιμασίες, οι οποίες θεωρούνται διδαγμένο μάθημα για όλους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ. «Άρωνας 2015»

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ. «Άρωνας 2015» Π.Ο. Λευκωσίας ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ «Άρωνας 2015» Το δάσος Αθαλάσσας αποτελεί πηγή ζωής για τη Λευκωσία. Χωρίς αυτό, ο αέρας της κυπριακής πρωτεύουσας θα ήταν γεμάτος σκόνη και με πολύ υψηλότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΥΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΕΝΟΝΤΩΝ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΣΤΩΝ 2. ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Α. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ Θέματα που θα μελετηθούν Ψυχολογικοί παράγοντες και οφέλη που σχετίζονται με την άσκηση των ατόμων με κινητικές ιδιαιτερότητες, Ψυχολογικές

Διαβάστε περισσότερα

34 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΤΕ ΤΕΝΙΣ. Υγεία, fitness, διασκέδαση κάνουν τον αθλητισμό άριστη επιλογή.

34 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΤΕ ΤΕΝΙΣ. Υγεία, fitness, διασκέδαση κάνουν τον αθλητισμό άριστη επιλογή. 34 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΤΕ ΤΕΝΙΣ Υγεία, fitness, διασκέδαση κάνουν τον αθλητισμό άριστη επιλογή. Όλοι έχουμε ακούσει ότι το τένις αναφέρεται ως "άθλημα για μια ζωή". Αλλά, είναι αυτή η πραγματικότητα; Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΛΗ. Τι είναι τα πρόσθετα μέλη;

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΛΗ. Τι είναι τα πρόσθετα μέλη; ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΛΗ Τι είναι τα πρόσθετα μέλη; Στην ιατρική, μία πρόσθεση ενός μέλους είναι μια τεχνητή συσκευή η οποία αντικαθιστά ένα μέρος του σώματος που χάνεται από τραυματισμό, ασθένεια, ή λόγω κληρονομικότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ. Παναγιώτα Παναγάκη

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ. Παναγιώτα Παναγάκη ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ Παναγιώτα Παναγάκη Ειδικά σχολεία Δημόσια Πιστοποιημένα Διαγνωστικά Κέντρο ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Και Υποστήριξης) Ειδικό νηπιαγωγείο και ειδικό δημοτικό σχολείο Κωφών και

Διαβάστε περισσότερα

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016 5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 1/3/2016 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ποια από τα παρακάτω είναι αρμοδιότητα και του 1 ου και του 2 ου διαιτητή; Α. Επαφή πέλματος ενός παίκτη με τον κυρίως αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

κλινική εξέταση οδηγός για Barbara Bates, M.D. ISBN 9780960-372-144-4 Δεύτερη έκδοση Χ. Μουτσόπουλου Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

κλινική εξέταση οδηγός για Barbara Bates, M.D. ISBN 9780960-372-144-4 Δεύτερη έκδοση Χ. Μουτσόπουλου Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οδηγός για κλινική εξέταση Δεύτερη έκδοση Barbara Bates, M.D. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Χ. Μουτσόπουλου Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων I. Ανδρουλάκη Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ "Τεχνικές και κινητικές απαιτήσεις καθώς και γρήγοροι βηματισμοί " Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η καλαθοσφαίριση σε αναπηρικό αμαξίδιο

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 5η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία Περιεχόμενο ενοτήτων Ποιοτική αξιολόγηση Ορισμός και στάδια που περιλαμβάνονται Περιεχόμενο: στοιχεία που τη

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων

Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ: Είναι μία ιδιότητα που βασίζεται στην κινητικότητα των αρθρώσεων. Είναι η ικανότητα εκτέλεσης κινήσεων σε μεγάλη έκταση, μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο;

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; 20100208 15:29:00 Εκτός των κλασσικών ασκήσεων που προτείνονται για την πρόληψη και θεραπεία πολλών παθήσεων, πρέπει να περιλαμβάνεται στα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το άνοιγμα είναι ένα επιθετικό χτύπημα στην επιτραπέζια αντισφαίριση και χρησιμοποιείται από όλων των ειδών τους παίκτες.είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. Επιμέλεια football-academies Πέμπτη, 12 Μάιος της Ειρήνης Περπινιά

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. Επιμέλεια football-academies Πέμπτη, 12 Μάιος της Ειρήνης Περπινιά της Ειρήνης Περπινιά Όλες οι σωματικές δραστηριότητες απαιτούν κάποιο βαθμό ισορροπίας, ένα εσωτερικό σχεδιάγραμμα δυναμικής αντίδρασης, που αποτελείται από τις ακούσιες αισθήσεις που μας κρατούν στην

Διαβάστε περισσότερα

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κωδ: ΤΡΕΙΝΕΡ, ΤΡΕΙΝΕΡ-1 Το σετ που έχετε αγοράσει περιλαµβάνει: 1 Easy Fit 5 Trainer 2 χειρολαβές 2 µπάλες αντίστασης επίπεδο εκγύµνασης 2: µεσαίο (πράσινο)

Διαβάστε περισσότερα

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Όλοι μας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς μεγάλους αθλητές σε διάφορα αθλήματα και αυτό που τους χαρακτηρίζει όλους είναι η υπεροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «PROJECT» ΘΕΜΑ : Παραολυμπιακοί Αγώνες «Η δύναμη της θέλησης ανταποδίδεται με σεβασμό»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «PROJECT» ΘΕΜΑ : Παραολυμπιακοί Αγώνες «Η δύναμη της θέλησης ανταποδίδεται με σεβασμό» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «PROJECT» ΘΕΜΑ : Παραολυμπιακοί Αγώνες «Η δύναμη της θέλησης ανταποδίδεται με σεβασμό» 1 Μαθητές Μπιάλα Βάια Νίκου Γιώργος Νούραγας Θωμάς Παπαγιοβάνης Νίκος Σακούλας Γιάννης Σεραφείμ

Διαβάστε περισσότερα

11/6/2015 TA KATAΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ. Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού. Εισαγωγικά στοιχεία

11/6/2015 TA KATAΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ. Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού. Εισαγωγικά στοιχεία TA KATAΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού Σπονδυλική στήλη: 7 αυχενικοί, 12 θωρακικοί, 5 οσφυϊκοί, 5 ιεροί και 4-5 κοκκυγικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Περιεχόμενα προηγούμενης διάλεξης Περιγραφή παθολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Πατρας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Επανεκπαίδευση ορθοστάτησης με την βοήθεια εξωτερικών βοηθημάτων

Τ.Ε.Ι. Πατρας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Επανεκπαίδευση ορθοστάτησης με την βοήθεια εξωτερικών βοηθημάτων Τ.Ε.Ι. Πατρας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Επανεκπαίδευση ορθοστάτησης με την βοήθεια εξωτερικών βοηθημάτων Μίχου Φωτεινή Μουστάκη Ελευθερία Δρ. Φουσεκης Κων/νος Καθηγητης Εφ. Φυσικοθεραπειας Εισαγωγή Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν.

Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν. Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν. ΚΑΤ Κάκωση Νωτιαίου Μυελού. Σοβαρός ο Αντίχτυπος στη Ζωή του Ασθενή.

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς Παρατήρηση III Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Παρατήρηση Αξιολόγηση & Διάγνωση Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες

Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Ορισμός Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ Τι είναι η Ανάλυση Βάδισης? Η εκτίμηση της βάδισης ενός ατόμου μόνο με την παρατήρηση είναι δύσκολη. Η δυσκολία αυτή είναι μεγαλύτερη όταν η βάδιση επηρεάζεται από νευρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Διατάξεις, ιδίως το άρθρο 4 παρ. 2, εδάφιο στ, άρθρο 12 εδάφιο ιβ και κη καθώς και τα άρθρα 46 και 51 αυτού (ΦΕΚ 13/Α/ ),

Διατάξεις, ιδίως το άρθρο 4 παρ. 2, εδάφιο στ, άρθρο 12 εδάφιο ιβ και κη καθώς και τα άρθρα 46 και 51 αυτού (ΦΕΚ 13/Α/ ), Μαρούσι, 17-02-2011 ΑΡΙΘ. ΑΠ.: 593/028 ΑΠΟΦΑΣΗ Υποβολή Εισήγησης προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και προς κάθε συναρμόδιο Υπουργό σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 1 του ν. 3431/2006 με αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους. Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT

Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους. Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT Τι είναι τραυματισμός??? Είναι τα μυοσκελετικά συμπτώματα που είτε: εμποδίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα στη στάση του σώματος των μαθητών & στη μορφή των κυριότερων μελών τους. Συμβολή των ΚΦΑ στον εντοπισμό & αντιμετώπισή τους

Προβλήματα στη στάση του σώματος των μαθητών & στη μορφή των κυριότερων μελών τους. Συμβολή των ΚΦΑ στον εντοπισμό & αντιμετώπισή τους Προβλήματα στη στάση του σώματος των μαθητών & στη μορφή των κυριότερων μελών τους Συμβολή των ΚΦΑ στον εντοπισμό & αντιμετώπισή τους Προβλήματα στη στάση του σώματος των μαθητών Στη χώρα μας περίπου 15%

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης.. τα δύο σώματα γίνονται ένα σύστημα σωμάτων κι αποκτούν κοινό κέντρο βάρους, με ισοκατανομή δυνάμεων το κεφάλι, η πλάτη, η κοιλιά και οι γλουτοί βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός. με στόχο. Φυσική δραστηριότητα. να κατανοήσετε τη σπουδαιότητα της φυσικής δραστηριότητας για τη ζωή των ατόμων με αναπηρία

Σκοπός. με στόχο. Φυσική δραστηριότητα. να κατανοήσετε τη σπουδαιότητα της φυσικής δραστηριότητας για τη ζωή των ατόμων με αναπηρία ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΕΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ- ΑΝΑΨΥΧΗ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ-ΑΡΧΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ (Α.Ο.Ν.Μ.)

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ (Α.Ο.Ν.Μ.) ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ 2019 ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ (Α.Ο.Ν.Μ.) Λάρισα 27/03/2019-30/03/2019 Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ. Σκοπός του μαθήματος. Άτομα με αναπηρία. είναι οι φοιτητές

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ. Σκοπός του μαθήματος. Άτομα με αναπηρία. είναι οι φοιτητές Μάθημα επιλογής ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Σοφία Μπάτσιου Οκτώβριος 2013 Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να γνωρίσουν τα Παραολυμπιακά Αθλήματα και τους κανονισμούς διεξαγωγής τους. το ρόλο του αγωνιστικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΤΟΥΣ

ΕΘΝΙΚΟ & ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟ & ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΤΟΥΣ 2015 1 Α ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Αθήνα Πειραιάς Νησιά Αιγαίου Εύβοια Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Μακεδονία Θράκη Γ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Πελοπόννησος Νησιά Ιονίου Αιτωλοακαρνανία Ήπειρος Ευρυτανία

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικές δυνατότητες του ατόμου με τετραπληγία

Λειτουργικές δυνατότητες του ατόμου με τετραπληγία 2010-03-20 23:03:08 Εισαγωγή Η τετραπληγία ορίζεται διεθνώς αναφορικά με την ταξινόμηση των βλαβών του νωτιαίου μυελού (American Spinal Injury Association Impairment Scale, Asia IS) ως «διαταραχή ή απώλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η διεθνής κοινότητα του ποδοσφαίρου συμμετέχει στους Παραoλυμπιακούς αγώνες με ομάδες από αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και με προβλήματα στην όραση. Στις μέρες μας μόνο ομάδες ανδρών συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα