Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΩΝΥΜΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ 34o Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας 3, 4, 5 Νοεμβρίου 2017.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΩΝΥΜΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ 34o Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας 3, 4, 5 Νοεμβρίου 2017."

Transcript

1 Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΩΝΥΜΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ 34o Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας 3, 4, 5 Νοεμβρίου Λευκάδα Επαμεινώνδας Κεχαγιάς

2 ΠΟΛΥΩΝΥΜΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ x n + a n 1 x n a 1 x + a 0 = 0

3 ΠΟΛΥΩΝΥΜΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ x n + a n 1 x n a 1 x + a 0 = 0 Υποθέτουμε ότι για κάθε μη-μηδενικό συντελεστή υπάρχει ο αντίστροφός του. Δηλαδή είμαστε σε σώμα.

4 Πρωτοβάθμια ax = b.

5 Πρωτοβάθμια ax = b. Τριώνυμο x 2 + ax + b = 0

6 Πρωτοβάθμια ax = b. Τριώνυμο x 2 + ax + b = 0 Βαβυλώνιοι 2000 π.χ. Για τον υπολογισμό εκτάσεων γης. Εμπειρικός υπολογισμός ριζών

7 Τον 7 ο αιώνα ο ομφαλός της διεθνούς πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης ήταν η Βαγδάτη υπό τον χαλίφη Αλ Μαμούν. Ο χαλίφης ίδρυσε την ανακτορική βιβλιοθήκη, η οποία ονομάστηκε Οίκος σοφίας. Μεγάλο βάρος έδωσαν στον πλούτο της ελληνικής και αριστοτελικής σκέψης, αξιοποιώντας τις μελέτες που είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι ισλαμικές φυσικές επιστήμες και η ισλαμική φιλοσοφία (φάλσαφα). Ο Αλ-Χουαρίζμι ήταν ο πρωθιερέας των μαθηματικών στον Οίκο της Σοφίας.

8 Ο Αλ-Χουαρίζμι είναι ένας από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς και δικαίως θεωρείται ως ο πατέρας της Άλγεβρας. Ο Αλ-Χουαρίζμι συνέγραψε την Άλγεβρά του (μαθηματικό έργο) για να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις για υπολογισμούς σχετικούς με καθαρώς πρακτικά θέματα της ζωής, όπως είναι τα κληρονομικά και τα εμπορικά, οι καταμετρήσεις γαιών και το σκάψιμο ορυγμάτων και γενικώς γεωμετρικοί υπολογισμοί σχετικοί με αυτά. Για αυτό μόνον στο πρώτο μέρος της Άλγεβρας του πραγματεύεται πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες εξισώσεις, πάντοτε εκφράζοντάς τες ρητορικά και όχι με σύμβολα.

9 x 2 + 2x = 3 (x + 1) 2 = 4 x = 1

10 x 2 + 2x = 3 (x + 1) 2 = 4 x = 1 Οι αρνητικοί δεν ήταν γνωστοί ακόμη.

11 x 2 + 2x = 3 (x + 1) 2 = 4 x = 1 Οι αρνητικοί δεν ήταν γνωστοί ακόμη. Ινδοί μαθηματικοί εισήγαγαν τους αρνητικούς μαζί με την έννοια του μηδενός. Τους ονόμασαν οφειλές. Ο Βραχμαγκούπτα ( μαθηματικός και αστρονόμος) αναγνώρισε ότι κάθε θετικός έχει δύο τετραγωνικές ρίζες. Εισήγαγε αφηρημένο συμβολισμό τον οποίο υιοθέτησαν οι Δυτικοί μετά από χίλια χρόνια.

12 Τον μεσαίωνα η τοκογλυφία θεωρείτο αμαρτία και οι αρνητικοί αριθμοί οι οποίοι εκφράζουν οφειλή αποτελούσαν την ενσάρκωση του κακού. Για τα εμβαδά χρειαζόμαστε τις δευτεροβάθμιες ενώ για τους όγκους τις τριτοβάθμιες.

13 Τον μεσαίωνα η τοκογλυφία θεωρείτο αμαρτία και οι αρνητικοί αριθμοί οι οποίοι εκφράζουν οφειλή αποτελούσαν την ενσάρκωση του κακού. Για τα εμβαδά χρειαζόμαστε τις δευτεροβάθμιες ενώ για τους όγκους τις τριτοβάθμιες. Ο ποιητής Ομάρ Καγιάμ ( ) ασχολήθηκε με το πρόβλημα επίλυσης των τριτοβαθμίων. Ήταν Πέρσης φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος και ποιητής. Υπολόγισε τη διάρκεια του έτους με μεγάλη ακρίβεια. Δεν έλυσε πλήρως την τριτοβάθμια και το γνώριζε.

14 Θεωρούσε σημαντικό ότι πίσω από αυτές τις εξισώσεις κρύβεται γεωμετρία. «Όποιος νομίζει ότι η άλγεβρα είναι ένα κόλπο για να βρίσκουμε αγνώστους όρους μάταια πασχίζει.»

15 Θεωρούσε σημαντικό ότι πίσω από αυτές τις εξισώσεις κρύβεται γεωμετρία. «Όποιος νομίζει ότι η άλγεβρα είναι ένα κόλπο για να βρίσκουμε αγνώστους όρους μάταια πασχίζει.» Όταν συνάντησε τεταρτοβάθμιες εξισώσεις τις προσπέρασε γιατί δεν έβρισκε γεωμετρική ερμηνεία. Χρειάστηκε να περάσουν πολλές γενιές για να περάσουμε στις πολλές διαστάσεις.

16 Θεωρούσε σημαντικό ότι πίσω από αυτές τις εξισώσεις κρύβεται γεωμετρία. «Όποιος νομίζει ότι η άλγεβρα είναι ένα κόλπο για να βρίσκουμε αγνώστους όρους μάταια πασχίζει.» Όταν συνάντησε τεταρτοβάθμιες εξισώσεις τις προσπέρασε γιατί δεν έβρισκε γεωμετρική ερμηνεία. Χρειάστηκε να περάσουν πολλές γενιές για να περάσουμε στις πολλές διαστάσεις. Όταν οι Μογγόλοι κατέκτησαν τον κόσμο και κατέστρεψαν τον Οίκο της Σοφίας, καταστράφηκαν μελέτες και κείμενα ανεκτίμητης αξίας. Επίσης καταστράφηκαν επιστημονικά ιδρύματα και βιβλιοθήκες.

17 Η τριτοβάθμια δεν έχει λυθεί ακόμη. Τη σκυτάλη παίρνουν οι Δυτικοί.

18 Η τριτοβάθμια δεν έχει λυθεί ακόμη. Τη σκυτάλη παίρνουν οι Δυτικοί. 16 ος αιώνας. Αναγέννηση. Ιταλία. Τα μαθηματικά του Ευκλείδη και Αρχιμήδη έρχονται στην επιφάνεια. Οι Ιταλοί λόγιοι εξελίσσουν τα μαθηματικά των αρχαίων Ελλήνων και Αράβων.

19 Αρχιτέκτονας των νέων μαθηματικών είναι ο Νίκολο Φοντάνα (1500) γνωστός ως Ταρτάλια. Ασχολήθηκε κυρίως με τη μελέτη μαθηματικών προβλημάτων της στρατιωτικής βιομηχανίας της εποχής του, όπως τη βαλλιστική και τις οχυρώσεις. Αφιέρωσε τη ζωή του στην επίλυση της τριτοβάθμιας.

20 Οι μαθηματικοί πίστευαν ότι η γενική τριτοβάθμια δεν έχει λύση. Οι αρνητικοί δεν έχουν γίνει αποδεκτοί ακόμη!!!

21 Οι μαθηματικοί πίστευαν ότι η γενική τριτοβάθμια δεν έχει λύση. Οι αρνητικοί δεν έχουν γίνει αποδεκτοί ακόμη!!! Είναι απαραίτητες οι τετραγωνικές ρίζες αρνητικών!!! Ο Ταρτάλια κατόρθωσε να κατασκευάσει τύπο επίλυσης ορισμένων τριτοβάθμιων εξισώσεων.

22 Οι μαθηματικοί πίστευαν ότι η γενική τριτοβάθμια δεν έχει λύση. Οι αρνητικοί δεν έχουν γίνει αποδεκτοί ακόμη!!! Είναι απαραίτητες οι τετραγωνικές ρίζες αρνητικών!!! Ο Ταρτάλια κατόρθωσε να κατασκευάσει τύπο επίλυσης ορισμένων τριτοβάθμιων εξισώσεων. Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά κέντρα της Ευρώπης. 1535, οι μαθηματικοί συγκεντρώνονται για να εξετάσουν αν ο Ταρτάλια είχε πράγματι λύσει την τριτοβάθμια εξίσωση. Αντίπαλός του ήταν ο αμφίβολος Αντόνιο Φιόρ. Ο Ταρτάλια είχα αναγάγει τα 14 διαφορετικά είδη του Καγιάμ σε δύο και είχε βρει μέθοδο για την επίλυσή τους.

23 Η επιτυχία του Ταρτάλια ήταν η απαρχή για Ομηρικούς καυγάδες. Ο Λουντοβίκο Φεράρι (1522) από το Παν/μιο του Μιλάνο ασχολήθηκε με τις τεταρτοβάθμιες και προκάλεσε σε δημόσιο διαγωνισμό τον Ταρτάλια.

24 Η επιτυχία του Ταρτάλια ήταν η απαρχή για Ομηρικούς καυγάδες. Ο Λουντοβίκο Φεράρι (1522) από το Παν/μιο του Μιλάνο ασχολήθηκε με τις τεταρτοβάθμιες και προκάλεσε σε δημόσιο διαγωνισμό τον Ταρτάλια. Ο διαγωνισμός διήρκησε 2 ημέρες μπροστά σε πλήθος μαθηματικών και επιστημόνων. Ο νεαρός Φεράρι υπερίσχυσε και δέχθηκε πλήθος προσφορών για ακαδημαικές και κυβερνητικές θέσεις.

25 Η επιτυχία του Ταρτάλια ήταν η απαρχή για Ομηρικούς καυγάδες. Ο Λουντοβίκο Φεράρι (1522) από το Παν/μιο του Μιλάνο ασχολήθηκε με τις τεταρτοβάθμιες και προκάλεσε σε δημόσιο διαγωνισμό τον Ταρτάλια. Ο διαγωνισμός διήρκησε 2 ημέρες μπροστά σε πλήθος μαθηματικών και επιστημόνων. Ο νεαρός Φεράρι υπερίσχυσε και δέχθηκε πλήθος προσφορών για ακαδημαϊκές και κυβερνητικές θέσεις. Ο Φεράρι δηλητηριάστηκε από την αδελφή του για να του πάρει την περιουσία του στα 43 έτη του. Ο Ταρτάλια πέθανε πάμπτωχος στη Βενετία.

26 Το κύριο πρόβλημα των μαθηματικών εκείνης της εποχής ήταν η επίλυση των πολυωνυμικών εξισώσεων. x 3 + ax 2 + bx + c = 0 x = y a 3 y3 + py + q = 0 p = b a2 3, q = 2a2 27 ab 3 + c A = 3 a + p3 + q2, B = 3 a p3 + q Ρίζες. Α+Β, ωα+ω 2 Β, ωβ+ω 2 Α. ω = e 2πi 3 = i 3 2

27 Υπάρχουν πάντα λύσεις για όλες τις πολυωνυμικές εξισώσεις με ριζικά; Μήπως αυτό το ερώτημα συνδέεται με κάποιο άλλο πιο αφηρημένο;

28 Υπάρχουν πάντα λύσεις για όλες τις πολυωνυμικές εξισώσεις με ριζικά; Μήπως αυτό το ερώτημα συνδέεται με κάποιο άλλο πιο αφηρημένο; Οι μαθηματικοί της αναγέννησης είχαν ξεκλειδώσει το μυστικό της επίλυσης τριτοβάθμιων και τεταρτοβάθμιων εξισώσεων. Για 250 χρόνια οι Ευρωπαίοι μαθηματικοί προσπαθούσαν να βρούν τρόπο να διασπάσουν το μυστικό της επίλυσης της πεμπτοβάθμιας.

29 Υπάρχουν πάντα λύσεις για όλες τις πολυωνυμικές εξισώσεις με ριζικά; Μήπως αυτό το ερώτημα συνδέεται με κάποιο άλλο πιο αφηρημένο; Οι μαθηματικοί της αναγέννησης είχαν ξεκλειδώσει το μυστικό της επίλυσης τριτοβάθμιων και τεταρτοβάθμιων εξισώσεων. Για 250 χρόνια οι Ευρωπαίοι μαθηματικοί προσπαθούσαν να βρούν τρόπο να διασπάσουν το μυστικό της επίλυσης της πεμπτοβάθμιας. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Άβελ από τη Νορβηγία, μια χώρα με περιορισμένη μαθηματική κουλτούρα.

30 Niels Henrik Abel ( ). Δύσκολη παιδική ηλικία, 18 ετών φρόντιζε τα πέντε μικρότερα αδέλφια του και την αλκοολική μητέρα του. Ένας δάσκαλός του αναγνώρισε το ταλέντο του και φρόντισε να πληρώσει τα δίδακτρά του ώστε να φοιτήσει στο νεοσύστατο πανεπιστήμιο της χώρας του.

31 Η επίλυση της πεμπτοβάθμιας εξίσωσης εθεωρείτο του ιδίου επιπέδου δυσκολίας με το Τελευταίο Θεώρημα του Fermat ή της κατανομής των πρώτων αριθμών.

32 Η επίλυση της πεμπτοβάθμιας εξίσωσης εθεωρείτο του ιδίου επιπέδου δυσκολίας με το Τελευταίο Θεώρημα του Fermat ή της κατανομής των πρώτων αριθμών. Ο Άβελ άρχισε να ασχολείται με το πρόβλημα της επίλυσης της πεμπτοβάθμιας εξίσωσης. Η πρώτη του προσπάθεια μετά από ένα χρόνο απέτυχε. Έλυνε μόνο μια μικρή κατηγορία, όχι όλες. Αλλά η μέθοδός του είχε δυναμική.

33 Η επίλυση της πεμπτοβάθμιας εξίσωσης εθεωρείτο του ιδίου επιπέδου δυσκολίας με το Τελευταίο Θεώρημα του Fermat ή της κατανομής των πρώτων αριθμών. Ο Άβελ άρχισε να ασχολείται με το πρόβλημα της επίλυσης της πεμπτοβάθμιας εξίσωσης. Η πρώτη του προσπάθεια μετά από ένα χρόνο απέτυχε. Έλυνε μόνο μια μικρή κατηγορία όχι όλες. Αλλά η μέθοδός του είχε δυναμική. Η αναγνώριση του λάθους τον βοήθησε να αντιληφθεί ότι ίσως οι πεμπτοβάθμιες να μην λύνονται όλες με ριζικά.

34 Η επίλυση της πεμπτοβάθμιας εξίσωσης εθεωρείτο του ιδίου επιπέδου δυσκολίας με το Τελευταίο Θεώρημα του Fermat ή της κατανομής των πρώτων αριθμών. Ο Άβελ άρχισε να ασχολέιται με το πρόβλημα της επίλυσης της πεμπτοβάθμιας εξίσωσης. Η πρώτη του προσπάθεια μετά από ένα χρόνο απέτυχε. Έλυνε μόνο μια μικρή κατηγορία όχι όλες. Αλλά η μέθοδός του είχε δυναμική. Η αναγνώριση του λάθους τον βοήθησε να αντιληφθεί ότι ίσως οι πεμπτοβάθμιες να μην λύνονται όλες με ριζικά. Αλλά γιατί να μην λύνονται;

35 Εκείνη την εποχή οι μαθηματικοί άρχισαν να υιοθετούν τις τετραγωνικές ρίζες των αρνητικών αριθμών. ΕΡΩΤΗΜΑ. Αρκεί μόνο το i= 1 για να περιγραφούν όλες;

36 Εκείνη την εποχή οι μαθηματικοί άρχισαν να υιοθετούν τις τετραγωνικές ρίζες των αρνητικών αριθμών. ΕΡΩΤΗΜΑ. Αρκεί μόνο το i= 1 για να περιγραφούν όλες; Carl Friedrich Gauss ( ). Ο πρίγκιπας των μαθηματικών το απέδειξε στο διδακτορικό του αλλά δεν τόλμησε να το δημοσιεύσει αμέσως. Ας δούμε ένα παράδειγμα. x 2 = 1, x 4 = 1.

37 x 4 = 1. x 2 = ±i x 1 = i, x 2 = i, x 3 = x 1, x 4 = x 2.

38 x 4 = 1. x 2 = ±i x 1 = i, x 2 = i, x 3 = x 1, x 4 = x 2. Οι ρίζες ικανοποιούν τις επόμενες συνθήκες. x 1 x 2 x 3 x 4 = 1, x 1 x 2 x 3 + x 1 x 2 x 4 + x 1 x 3 x 4 + x 2 x 3 x 4 = 0, x 1 x 2 + x 1 x 3 + x 1 x 4 + x 2 x 3 + x 2 x 4 + x 3 x 4 = 0, x 1 +x 2 +x 3 +x 4 = 0

39 Είναι μόνο αυτές; x 1 x 2 x 3 x 4 = 1, x 1 x 2 x 3 + x 1 x 2 x 4 + x 1 x 3 x 4 + x 2 x 3 x 4 = 0, x 1 x 2 + x 1 x 3 + x 1 x 4 + x 2 x 3 + x 2 x 4 + x 3 x 4 = 0, x 1 +x 2 +x 3 +x 4 = 0

40 Είναι μόνο αυτές; x 1 x 2 x 3 x 4 = 1, x 1 x 2 x 3 + x 1 x 2 x 4 + x 1 x 3 x 4 + x 2 x 3 x 4 = 0, x 1 x 2 + x 1 x 3 + x 1 x 4 + x 2 x 3 + x 2 x 4 + x 3 x 4 = 0, x 1 +x 2 +x 3 +x 4 = 0 Αυτές όμως; x 1 +x 3 = 0 = x 2 +x 4. x 1 = i, x 2 = i, x 3 = x 1, x 4 = x 2.

41 Αν οι ρίζες αποτελούν τις κορυφές ενός τετραγώνου τότε οι συμμετρίες του σέβονται τις συνθήκες των ριζών. x 1 x 2 x 3 x 4 = 1, x 1 x 2 x 3 + x 1 x 2 x 4 + x 1 x 3 x 4 + x 2 x 3 x 4 = 0, x 1 x 2 + x 1 x 3 + x 1 x 4 + x 2 x 3 + x 2 x 4 + x 3 x 4 = 0, x 1 +x 2 +x 3 +x 4 = 0 Κυρίως αυτές. x 1 +x 3 = 0 = x 2 +x 4

42 1824. Ο Άβελ συνειδητοποίησε ότι αυτές οι συγκεκριμένες συμμετρίες των ριζών ήταν το κλειδί για την απάντηση, αν η εξίσωση λύνεται με ριζικά.

43 1824. Ο Άβελ συνειδητοποίησε ότι αυτές οι συγκεκριμένες συμμετρίες των ριζών ήταν το κλειδί για την απάντηση, αν η εξίσωση λύνεται με ριζικά. Το να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει τύπος λύσης με ριζικά είναι πρόβλημα ανώτερης τάξης πολυπλοκότητας από αυτό που είχε απασχολήσει τον Ταρτάλια, Φεράρι και τους υπόλοιπους.

44 1824. Ο Άβελ συνειδητοποίησε ότι αυτές οι συγκεκριμένες συμμετρίες των ριζών ήταν το κλειδί για την απάντηση, αν η εξίσωση λύνεται με ριζικά. Το να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει τύπος λύσης με ριζικά είναι πρόβλημα ανώτερης τάξης πολυπλοκότητας από αυτό που είχε απασχολήσει τον Ταρτάλια, Φεράρι και τους υπόλοιπους. Όταν έχεις τύπο τον δοκιμάζεις. Πως θα πείσεις ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος; Δεν μπορείς να τους ελέγξεις όλους.

45 1824. Ο Άβελ συνειδητοποίησε ότι αυτές οι συγκεκριμένες συμμετρίες των ριζών ήταν το κλειδί για την απάντηση, αν η εξίσωση λύνεται με ριζικά. Το να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει τύπος λύσης με ριζικά είναι πρόβλημα ανώτερης τάξης πολυπλοκότητας από αυτό που είχε απασχολήσει τον Ταρτάλια, Φεράρι και τους υπόλοιπους. Όταν έχεις τύπο τον δοκιμάζεις. Πως θα πείσεις ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος; Δεν μπορείς να τους ελέγξεις όλους. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται νέες έννοιες. Τώρα πέφτει ο σπόρος για τη δημιουργία της Θεωρίας Ομάδων.

46 Ας δούμε επιγραμματικά την απόδειξη του Άβελ. Υπάρχουν πεμπτοβάθμιες με πέντε διαφορετικές ρίζες, ας είναι αυτές οι Α, Β, C, D, Ε. Πχ. (x-a)(x-b)(x-c)(x-d)(x-e).

47 Ας δούμε επιγραμματικά την απόδειξη του Άβελ. Υπάρχουν πεμπτοβάθμιες με πέντε διαφορετικές ρίζες, ας είναι αυτές οι Α, Β, C, D, Ε. Πχ. (x-a)(x-b)(x-c)(x-d)(x-e). Δημιούργησε διάφορες αλγεβρικές εκφράσεις όπως ABCDE (1) A-BC-DE (2) (A-B) (A-C) (A-D) (A-E) (B-C) (B-D) (B-E) (C-D) (C-E) (D-E) (3)

48 Ας δούμε επιγραμματικά την απόδειξη του Άβελ. Υπάρχουν πεμπτοβάθμιες με πέντε διαφορετικές ρίζες, ας είναι αυτές οι Α, Β, C, D, Ε. Πχ. (x-a)(x-b)(x-c)(x-d)(x-e). Δημιούργησε διάφορες αλγεβρικές εκφράσεις όπως ABCDE (1) A-BC-DE (2) (A-B) (A-C) (A-D) (A-E) (B-C) (B-D) (B-E) (C-D) (C-E) (D-E) (3) Αν μεταθέσουμε τα γράμματα σ αυτές τις εκφράσεις κάποιες δεν αλλάζουν όπως η (1), ενώ άλλες λαμβάνουν δύο μόνο τιμές όπως η (3).

49 Ο Άβελ απέδειξε ότι δεν υπάρχει μαθηματική έκφραση η οποία να λαμβάνει τρεις ή τέσσερις μόνο τιμές. Δηλαδή από μία ή δύο περνάμε στις πέντε τουλάχιστον. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται μόνο στις πεμπτοβάθμιες.

50 Ο Άβελ απέδειξε ότι δεν υπάρχει μαθηματική έκφραση η οποία να λαμβάνει τρεις ή τέσσερις μόνο τιμές. Δηλαδή από μία ή δύο περνάμε στις πέντε τουλάχιστον. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται μόνο στις πεμπτοβάθμιες. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια μαγική λύση με ριζικά. Θα προχωρήσουμε με άτοπο.

51 Ο Άβελ απέδειξε ότι δεν υπάρχει μαθηματική έκφραση η οποία να λαμβάνει τρεις ή τέσσερις μόνο τιμές. Δηλαδή από μία ή δύο περνάμε στις πέντε τουλάχιστον. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται μόνο στις πεμπτοβάθμιες. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια μαγική λύση με ριζικά. Θα προχωρήσουμε με άτοπο. Ο Άβελ βρήκε κανόνες που πρέπει να διέπουν αυτόν τον μαγικό τύπο. Δηλαδή δεν είναι τόσο πολύ γενικός. Εισήγαγε τον μαγικό γενικό τύπο στις προηγούμενες εκφράσεις.

52 Ο Άβελ απέδειξε ότι δεν υπάρχει μαθηματική έκφραση η οποία να λαμβάνει τρεις ή τέσσερις μόνο τιμές. Δηλαδή από μία ή δύο περνάμε στις πέντε τουλάχιστον. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται μόνο στις πεμπτοβάθμιες. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια μαγική λύση με ριζικά. Θα προχωρήσουμε με άτοπο. Ο Άβελ βρήκε κανόνες που πρέπει να διέπουν αυτόν τον μαγικό τύπο. Δηλαδή δεν είναι τόσο πολύ γενικός. Εισήγαγε τον μαγικό γενικό τύπο στις προηγούμενες εκφράσεις. Ύστερα από σελίδες ολόκληρες με συνδυασμούς, ανακάλυψε ότι ο μαγικός τύπος προσέκρουε στο γεγονός που είχε μόλις αποδείξει για 1 ή 2 ή περισσότερες από 4 απαντήσεις!

53 Ο Άβελ έστειλε την εργασία του στους διαπρεπέστερους μαθηματικούς της εποχής αλλά κυρίως ήλπιζε να εντυπωσιάσει τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών. Έστειλε την εργασία του στον Cauchy και ήλπιζε ότι θα την παρουσιάσει στην Ακαδημία.

54 Ο Άβελ έστειλε την εργασία του στους διαπρεπέστερους μαθηματικούς της εποχής αλλά κυρίως ήλπιζε να εντυπωσιάσει τη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών. Έστειλε την εργασία του στον Cauchy και ήλπιζε ότι θα την παρουσιάσει στην Ακαδημία. Augustin-Louis Cauchy, Είχε ιδιαίτερα σκληρή ηλικία λόγω της Γαλλικής επανάστασης. Το ταλέντο του φάνηκε από μικρή ηλικία. Ο Lagrange είπε στον Laplace: Βλέπεις αυτόν τον μικρό, σύντομα θα μας αντικαταστήσει. Ο Lagrange είπε στον πατέρα του, μην τον αφήσεις να αγγίζει βιβλία μαθηματικών πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του στη λογοτεχνία. Θεωρείτο από τους πιο δύσκολους ακαδημαϊκούς.

55 Joseph-Louis Lagrange Έδωσε στον μικρό Cauchy ένα πρόβλημα με το οποίο είχαν ασχοληθεί οι Πλατωνικοί και είχε προκαλέσει σύγχυση στους μαθηματικούς. ΤΑ ΠΛΑΤΩΝΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ.

56 Πλατωνικό στερεό λέγεται ένα κυρτό κανονικό πολύεδρο, του οποίου όλες οι έδρες είναι ίσα κανονικά πολύγωνα και όλες οι πολυεδρικές γωνίες του είναι ίσες. Επομένως, όλες οι ακμές του είναι ίσα ευθύγραμμα τμήματα, καθώς επίσης και όλες οι επίπεδες γωνίες των εδρών του είναι ίσες. (WIKIPEDIA)

57 Πλατωνικό στερεό λέγεται ένα κυρτό κανονικό πολύεδρο, του οποίου όλες οι έδρες είναι ίσα κανονικά πολύγωνα και όλες οι πολυεδρικές γωνίες του είναι ίσες. Επομένως, όλες οι ακμές του είναι ίσα ευθύγραμμα τμήματα, καθώς επίσης και όλες οι επίπεδες γωνίες των εδρών του είναι ίσες. (WIKIPEDIA) Ο μαθητής του Πλάτωνα, ο Θεαίτητος, απέδειξε ότι υπάρχουν μόνο πέντε τέτοια πολύεδρα:

58 Κατασκευάσθηκε το μεγάλο δωδεκάεδρο χαλαρώνοντας τη συνθήκη ότι οι έδρες των σχημάτων δεν πρέπει να τέμνονται.

59 Κατασκευάσθηκε το μεγάλο δωδεκάεδρο χαλαρώνοντας τη συνθήκη ότι οι έδρες των σχημάτων δεν πρέπει να τέμνονται. Ανακαλύφθηκαν τρία ακόμα. Υπήρχαν άλλα;

60 Κατασκευάσθηκε το μεγάλο δωδεκάεδρο χαλαρώνοντας τη συνθήκη ότι οι έδρες των σχημάτων δεν πρέπει να τέμνονται. Ανακαλύφθηκαν τρία ακόμα. Υπήρχαν άλλα; Αυτό ήταν το ερώτημα το οποίο έθεσε ο Lagrange στον Cauchy.

61 Κατασκευάσθηκε το μεγάλο δωδεκάεδρο χαλαρώνοντας τη συνθήκη ότι οι έδρες των σχημάτων δεν πρέπει να τέμνονται. Ανακαλύφθηκαν τρία ακόμα. Υπήρχαν άλλα; Αυτό ήταν το ερώτημα το οποίο έθεσε ο Lagrange στον Cauchy. Ο Cauchy απέδειξε ότι δεν υπάρχουν άλλα, κερδίζοντας το βραβείο της Ακαδημίας το 1811.

62 Αυτό που έχει περισσότερο σημασία εδώ είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Cauchy αντιμετώπισε το πρόβλημα. Αποτελεί σημείο καμπής στη μαθηματική σκέψη.

63 Αυτό που έχει περισσότερο σημασία εδώ είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Cauchy αντιμετώπισε το πρόβλημα. Αποτελεί σημείο καμπής στη μαθηματική σκέψη. Ο Cartesius είχε πει ότι οι αισθήσεις είναι ψευδαισθήσεις. Ο Cauchy αναγνώρισε την αδυναμία που υπήρχε στην επίκληση της γεωμετρικής διαίσθησης και αναζήτησε έναν πιο αυστηρό τρόπο για να αντιμετωπίσει τις συμμετρίες.

64 Αυτό που έχει περισσότερο σημασία εδώ είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Cauchy αντιμετώπισε το πρόβλημα. Αποτελεί σημείο καμπής στη μαθηματική σκέψη. Ο Cartesius είχε πει ότι οι αισθήσεις είναι ψευδαισθήσεις. Ο Cauchy αναγνώρισε την αδυναμία που υπήρχε στην επίκληση της γεωμετρικής διαίσθησης και αναζήτησε έναν πιο αυστηρό τρόπο για να αντιμετωπίσει τις συμμετρίες. Μετά την επίλυση του προβλήματος αυτού αρρώστησε βαριά. Το πρόβλημα αυτό είχε κοινά σημεία με το πρόβλημα που έλυσε ο Άβελ.

65 Μήπως ο Cauchy είχε χρησιμοποιήσει ιδέες από τις συμμετρίες των εξισώσεων;

66 Μήπως ο Cauchy είχε χρησιμοποιήσει ιδέες από τις συμμετρίες των εξισώσεων; Paolo Ruffini ( ) είχε ασχοληθεί με την πεμπτοβάθμια εξίσωση και είχε γράψει μια εργασία 500 σελίδων την οποία έστειλε πρώτα στον Lagrange ο οποίος δεν του έδωσε σημασία. Μετά απευθύνθηκε στον Cauchy οποίος του έγραψε Κατά την κρίση μου αποδεικνύετε πλήρως την αδυναμία επίλυσης των εξισώσεων ανωτέρω του τετάρτου βαθμού, όπως πίστευα.

67 Η απόδειξη του Ruffini περιείχε ένα σημαντικό κενό το οποίο ο Cauchy δεν είχε επισημάνει. Πιθανόν αν κάποιος το είχε επισημάνει, ο Ruffini να ήταν ικανός να το διορθώσει.

68 Η απόδειξη του Ruffini περιείχε ένα σημαντικό κενό το οποίο ο Cauchy δεν είχε επισημάνει. Πιθανόν αν κάποιος το είχε επισημάνει, ο Ruffini να ήταν ικανός να το διορθώσει. O Cauchy αντί να παρουσιάσει την εργασία του Ruffini ως όφειλε παρουσίασε μια δική του γενίκευση χωρίς καμία αναφορά στον Ruffini.

69 Η απόδειξη του Ruffini περιείχε ένα σημαντικό κενό το οποίο ο Cauchy δεν είχε επισημάνει. Πιθανόν αν κάποιος το είχε επισημάνει, ο Ruffini να ήταν ικανός να το διορθώσει. O Cauchy αντί να παρουσιάσει την εργασία του Ruffini ως όφειλε παρουσίασε μια δική του γενίκευση χωρίς καμία αναφορά στον Ruffini. Ας επανέλθουμε στον Άβελ. Ο Άβελ συνδέθηκε με τον Γερμανό μαθηματικό Crelle ο οποίος είχε στα σκαριά ένα μαθηματικό περιοδικό για πολλά υποσχόμενους νέους μαθηματικούς. Journal für die reine undangewandte Mathematik. Το πρώτο τεύχος του περιοδικού περιείχε τη δουλειά του Άβελ.

70 Ο Άβελ πίστευε ότι με αυτή τη δημοσίευση θα εύρισκε επιτέλους δουλειά στο μοναδικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας. Περίμενε και από τον Cauchy κάποια αναγνώριση χωρίς αποτέλεσμα.

71 Ο Άβελ πίστευε ότι με αυτή τη δημοσίευση θα εύρισκε επιτέλους δουλειά στο μοναδικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας. Περίμενε και από τον Cauchy κάποια αναγνώριση χωρίς αποτέλεσμα. Κάποιοι στο Παρίσι και ο Κρέλε στο Βερολίνο κατάφεραν να βρουν χρηματοδότηση ώστε να βρει δουλειά ο Άβελ.

72 Ο Άβελ πίστευε ότι με αυτή τη δημοσίευση θα εύρισκε επιτέλους δουλειά στο μοναδικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας. Περίμενε και από τον Cauchy κάποια αναγνώριση χωρίς αποτέλεσμα. Κάποιοι στο Παρίσι και ο Κρέλε στο Βερολίνο κατάφεραν να βρουν χρηματοδότηση ώστε να βρει δουλεία ο Άβελ. Δυστυχώς ήταν αργά. Η πείνα και οι αρρώστιες τον είχαν εξουθενώσει. Πέθανε σε ηλικία 26 ετών. Μετά θάνατον του απενεμήθει το Μεγάλο Βραβείο της Ακαδημίας Επιστημών.

73 Ο Άβελ πίστευε ότι με αυτή τη δημοσίευση θα εύρισκε επιτέλους δουλειά στο μοναδικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας. Περίμενε και από τον Cauchy κάποια αναγνώριση χωρίς αποτέλεσμα. Κάποιοι στο Παρίσι και ο Κρέλε στο Βερολίνο κατάφεραν να βρουν χρηματοδότηση ώστε να βρει δουλεία ο Άβελ. Δυστυχώς ήταν αργά. Η πείνα και οι αρρώστιες τον είχαν εξουθενώσει. Πέθανε σε ηλικία 26 ετών. Μετά θάνατον του απενεμήθει το Μεγάλο Βραβείο της Ακαδημίας Επιστημών. 2003, η Νορβηγική Ακαδημία θέσπισε το Βραβείο Άβελ με το κύρος του βραβείου Νόμπελ και χρηματικό έπαθλο μισό εκατομμύριο λίρες Αγγλίας.

74 Ο Άβελ είχε συνειδητοποιήσει ότι ο τρόπος συμπεριφοράς των ριζών κάθε εξίσωσης ως προς τις μεταθέσεις τους έμοιαζε να υποδηλώνει ότι κάθε εξίσωση συνδέεται με ένα συγκεκριμένο συμμετρικό αντικείμενο και το κλειδί για την επίλυση μιας εξίσωσης με ριζικά πρέπει να βρίσκεται στις ιδιότητες αυτών των αντικειμένων. Δηλαδή την αντίστοιχη ομάδα συμμετρίας.

75 Εδώ εισέρχεται ο Évariste Galois ( ) με τη μεγαλειώδη θεωρία του.

76 Εδώ εισέρχεται ο Évariste Galois ( ) με τη μεγαλειώδη θεωρία του. Η επιρροή της Γαλλικής επανάστασης στη ζωή του Galois ήταν ουσιαστική. Η ζωή του ήταν σκληρή. Διάβαζε προχωρημένα μαθηματικά βιβλία για να ξεφεύγει από την καθημερινότητα. Ήταν ιδιόρρυθμος απομονωμένος με επαναστατικές ιδέες. Όνειρό του ήταν να γίνει δεκτός στην École Polytechnique. 16 ετών απέτυχε. Ασχολήθηκε με την επίλυση της πεμπτοβάθμιας. 17 ετών γράφει την πρώτη του εργασία.

77 Ενδιαφέρθηκε να ξεχωρίσει αυτές που λύνονται με ριζικά με αυτές που δεν λύνονται. Ουσιαστικά ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε ότι κάθε εξίσωση καθορίζεται από ένα συμμετρικό σχήμα.

78 Ενδιαφέρθηκε να ξεχωρίσει αυτές που λύνονται με ριζικά με αυτές που δεν λύνονται. Ουσιαστικά ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε ότι κάθε εξίσωση καθορίζεται από ένα συμμετρικό σχήμα. Ανακάλυψε ότι το ερώτημα αν μια εξίσωση μπορεί να λυθεί με ριζικά καθορίζονταν από το συγκεκριμένο τρόπο αλληλεπίδρασης των μεταθέσεων των ριζών μεταξύ τους και των νόμων που έπρεπε να ικανοποιούν.

79 x 4 5x 3 2x 2 3 x 1 =

80 x 5 + 6x + 3 = i i i i

81 17 ετών παρέδωσε την πρώτη του εργασία στον Cauchy. Πίστευε ότι το επίτευγμά του θα ενδιέφερε όλη τη μαθηματική κοινότητα.

82 17 ετών παρέδωσε την πρώτη του εργασία στον Cauchy. Πίστευε ότι το επίτευγμά του θα ενδιέφερε όλη τη μαθηματική κοινότητα. O Cauchy εντυπωσιάστηκε και αποφάσισε να την αναφέρει στην επόμενη συνάντηση της ακαδημίας. Θεωρείται σημαντικό να αναφερθεί ο Cauchy σε εργασία άλλου και μάλιστα 17χρονου.

83 17 ετών παρέδωσε την πρώτη του εργασία στον Cauchy. Πίστευε ότι το επίτευγμά του θα ενδιέφερε όλη τη μαθηματική κοινότητα. O Cauchy εντυπωσιάστηκε και αποφάσισε να την αναφέρει στην επόμενη συνάντηση της ακαδημίας. Θεωρείται σημαντικό να αναφερθεί ο Cauchy σε εργασία άλλου και μάλιστα 17χρονου. Ο Cauchy δεν παρουσίασε ποτέ την εργασία του Galois και μάλιστα την εξαφάνισε. Ο Galois υπέβαλε και δεύτερο αναθεωρημένο αντίγραφο για την ύψιστη διάκριση της ακαδημίας. Το ανέλαβε ο Joseph Fourier οποίος πέθανε λίγες εβδομάδες αργότερα.

84 Ο Galois συμμετείχε σε επαναστατικά κινήματα το 1830 και απεβλήθη από τη σχολή του. Έδινε διαλέξεις σε βιβλιοπωλεία όπου τον άκουσε ο Siméon Poisson ο οποίος τον ενθάρρυνε να καταθέσει και τρίτο αντίγραφο. Ο Poisson είχε αντίθετες πολιτικές ιδέες με τον Galois και δεν ήταν αμερόληπτος. Ήταν αρνητικός αλλά όχι πλήρως. O Galois φυλακίστηκε για τις ιδέες του. Στη φυλακή έγραψε

85 Ο Galois συμμετείχε σε επαναστατικά κινήματα το 1830 και απεβλήθη από τη σχολή του. Έδινε διαλέξεις σε βιβλιοπωλεία όπου τον άκουσε ο Poisson ο οποίος τον ενθάρρυνε να καταθέσει και τρίτο αντίγραφο. Είχε αντίθετες πολιτικές ιδέες και δεν ήταν αμερόληπτος. Ήταν αρνητικός αλλά όχι πλήρως. Φυλακίστηκε για τις ιδέες του. Στη φυλακή έγραψε Για το χάσιμο των χειρογράφων μου κάπου στα συρτάρια της ακαδημίας ευθύνονται οι άνθρωποι της επιστήμης. Μπορώ να κατανοήσω μια τέτοια αμέλεια σε ανθρώπους που έχουν τον θάνατο του Άβελ στη συνείδησή τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συγκρίνω τον εαυτό μου με τον μεγάλο αυτό μαθηματικό.

86 Ο Galois αρχίζει να συντάσσει το τρίτο του δοκίμιο. Δεν ήθελε να είναι 6 σελίδες (Άβελ) αλλά ούτε και 512 (Ρουφίνι). Είχε πρόβλημα να μεταδώσει τις ιδέες του γιατί δεν υπήρχε η κατάλληλη μαθηματική γλώσσα.

87 Ο Galois αρχίζει να συντάσσει το τρίτο του δοκίμιο. Δεν ήθελε να είναι 6 σελίδες (Άβελ) αλλά ούτε και 512 (Ρουφίνι). Είχε πρόβλημα να μεταδώσει τις ιδέες του γιατί δεν υπήρχε η κατάλληλη μαθηματική γλώσσα. Ας δούμε όμως τον Galois και από τη μεριά του απλού ανθρώπου. Ερωτεύθηκε την κόρη του γιατρού στην κλινική που νοσηλεύθηκε μετά τη φυλακή, όταν ξέσπασε επιδημία χολέρας. Ο Galois δεν ήταν ικανός να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του έρωτα όπως αντιμετώπιζε τα μαθηματικά προβλήματα. Εικάζεται ότι πέθανε σε μονομαχία με τον εραστή της κοπέλας.

88 Το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας πριν την μονομαχία το πέρασε προσπαθώντας να περιγράψει τη θεωρία για την οποία δεν είχε ενδιαφερθεί ουσιαστικά κανείς. Θα την έστελνε στο φίλο του τον Auguste Chevalier. Ήταν τόσο σίγουρος ότι θα πεθάνει ώστε προσπάθησε να ξεκαθαρίσει κάποια σημεία που είχε θίξει ο Poisson. Όσο πλησίαζε η αυγή τόσο συντόμευε τις αποδείξεις του.

89 Το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας πριν την μονομαχία το πέρασε προσπαθώντας να περιγράψει τη θεωρία για την οποία δεν είχε ενδιαφερθεί ουσιαστικά κανείς. Θα την έστελνε στο φίλο του τον Chevalier. Ήταν τόσο σίγουρος ότι θα πεθάνει ώστε προσπάθησε να ξεκαθαρίσει κάποια σημεία που είχε θίξει ο Poisson. Όσο πλησίαζε η αυγή τόσο συντόμευε τις αποδείξεις του. Όσα γράφω είναι ξεκάθαρα στο μυαλό μου. Δεν θα τολμούσα να αναγγείλλω θεωρήματα για τα οποία δεν έχω πλήρη απόδειξη. Κάνω έκκληση στους Gauss και Jacobi να εκφέρουν γνώμη. Όχι για την αλήθεια αλλά για τη σπουδαιότητα. Ας βάλλουν σε τάξη αυτήν την αταξία. Δυστυχώς κανένας τους δεν απάντησε.

90 Ο Joseph Liouville δημοσίευσε το χειρόγραφο στο νέο περιοδικό που ίδρυσε, Journal de Mathématiques Pures et Appliquées, παρακινούμενος από το Chevalier. Αλλά και ο ίδιος πίστευε στην αξία του χειρογράφου το οποίο παρουσίασε στην ακαδημία το Αργότερα ο Jacobi έδειξε ενδιαφέρον για την εργασία του Galois.

91 Ο Joseph Liouville δημοσίευσε το χειρόγραφο στο νέο περιοδικό που ίδρυσε, Journal de Mathématiques Pures et Appliquées, παρακινούμενος από το Chevalier. Αλλά και ο ίδιος πίστευε στην αξία του χειρογράφου το οποίο παρουσίασε στην ακαδημία το Αργότερα ο Jacobi έδειξε ενδιαφέρον για την εργασία του Galois. Αυτός που αναγνώρισε την ευφυία του Galois ήταν ο Camille Jordan ο οποίος δημοσίευσε ένα βιβλίο πάνω στις ιδέες του Galois.

92 Τα μεγάλα επιτεύγματα των μαθηματικών τα τελευταία 200 χρόνια στη θεωρία των ομάδων και συμμετρίας ανάγονται όλα στις βαθύτατες συλλήψεις που κρύβονται πίσω από τους κακογραμμένους χαρακτήρες του Galois. Ο νεαρός αυτός επαναστάτης ήταν ο πρώτος που άρθρωσε μια γλώσσα την οποία σήμερα μιλώ κάθε μέρα στη δουλεία μου. Hardy.

93 Γιατί ο Ταρτάλια μπόρεσε να βρει λύση με ριζικά στην τριτοβάθμια; Διότι οι ρίζες της αποτελούν τις κορυφές του ισοπλεύρου τριγώνου και η ομάδα συμμετρίας αποτελείται από τρεις στροφές και τρεις ανακλάσεις ώστε η ομάδα αυτή μπορεί να «διαιρεθεί» με την υποομάδα των στροφών που αποτελείται από τρία στοιχεία και να προκύψει μια ομάδα με δύο ανακλάσεις.

94 Γιατί ο Φεράρι μπόρεσε να βρει λύση με ριζικά στην τεταρτοβάθμια; Διότι οι ρίζες της αποτελούν τις κορυφές του κανονικού τετραέδρου και η ομάδα συμμετρίας αποτελείται από συμμετρίες και ανακλάσεις με 24 στοιχεία. Η υποομάδα που δημιουργείται από τις συμμετρίες ως προς τους άξονες οι οποίοι συνδέουν τα απέναντι μέσα συμπίπτει με τις συμμετρίες του ορθογωνίου οι οποίες είναι τέσσερες.

95 Το πηλίκο των δύο αυτών ομάδων δίνει μια ομάδα με έξι στοιχεία η οποία χαρακτηρίζει την τριτοβάθμια την οποία είδαμε προηγουμένως. Συμμετρίες ορθογωνίου Η δυνατότητα της αναγωγής των συμμετριών που χαρακτηρίζουν την εξίσωση σε αντίστοιχες σχημάτων με πρώτο αριθμό είναι ο λόγος που οι τριτοβάθμιες και τεταρτοβάθμιες έχουν λύση με ριζικά.

96 Η γενική πεμπτοβάθμια δέχεται 120 μεταθέσεις των ριζών της. Μπορούμε να την «διαιρέσουμε» με μια υποομάδα με δύο συμμετρίες και θα προκύψει μια με 60 συμμετρίες. Ουσιαστικά είναι αυτή του δωδεκαέδρου με 60 στοιχεία η οποία δεν διασπάται. Αυτή καλείται απλή ομάδα. Από εδώ ξεκινά η μοντέρνα θεωρία ομάδων.

Εαρινό Εξάμηνο Χ. Χαραλάμπους ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών, ΑΠΘ

Εαρινό Εξάμηνο Χ. Χαραλάμπους ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών, ΑΠΘ Εαρινό εξάμηνο 2011 16.05.11 Χ. Χαραλάμπους ΑΠΘ Έως το τέλος του 18 ου αιώνα, άλγεβρα ήταν η μελέτη πολυωνυμικών εξισώσεων (κλασσική άλγεβρα). Το 20 ο αιώνα η άλγεβρα έγινε η μελέτη αφηρημένων συστημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

1 Galois Theory, I. Stewart. https://repository.kallipos.gr/bitstream/11419/731/4/book Galois theory.

1 Galois Theory, I. Stewart. https://repository.kallipos.gr/bitstream/11419/731/4/book Galois theory. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 10 Απριλίου 2016 Με βάση την ομιλία (30.3.16) στην 8η Διεθνής Μαθηματική Εβδομάδα «Θεωρία Galois σε 30 λεπτά» Ελληνική Μαθηματική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2014

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2014 Εαρινό εξάμηνο 2014 29.05.14 Χ. Χαραλάμπους Πίσω στην Άλγεβρα... Έως το τέλος του 18 ου αιώνα, άλγεβρα ήταν η μελέτη πολυωνυμικών εξισώσεων (κλασσική άλγεβρα). Το 20 ο αιώνα η άλγεβρα έγινε η μελέτη αφηρημένων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2012

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2012 Εαρινό εξάμηνο 2012 17.05.12 Χ. Χαραλάμπους (1791-1858) 1858) Peacock: «Treatise on Algebra»(1830) και αργότερα μετά το 1839 την «αριθμητική άλγεβρα» και στην «συμβολική άλγεβρα». «αριθμητική άλγεβρα»:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2012

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2012 Εαρινό εξάμηνο 2012 24.05.12 Χ. Χαραλάμπους Πίσω στην Άλγεβρα... Έως το τέλος του 18 ου αιώνα, άλγεβρα ήταν η μελέτη πολυωνυμικών εξισώσεων (κλασσική άλγεβρα). Το 20 ο αιώνα η άλγεβρα έγινε η μελέτη αφηρημένων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8

ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με μεταβλητές (γράμματα) και αριθμούς καλείται αλγεβρική, όπως για παράδειγμα η : 2x+3y-8 ΘΕΩΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο 1. Τι ονομάζουμε αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Να δώσετε από ένα παράδειγμα. Μια παράσταση που περιέχει πράξεις με αριθμούς, καλείται αριθμητική παράσταση,

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία των Μαθηματικών

Ιστορία των Μαθηματικών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9: Αφηρημένη Άλγεβρα Χαρά Χαραλάμπους ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9.2: Επιλύουσες

Διαβάστε περισσότερα

Μιγαδικοί Αριθμοί. Μαθηματικά Γ! Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση. Υποδειγματικά λυμένες ασκήσεις Ασκήσεις προς λύση

Μιγαδικοί Αριθμοί. Μαθηματικά Γ! Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση. Υποδειγματικά λυμένες ασκήσεις Ασκήσεις προς λύση Μιγαδικοί Αριθμοί Μαθηματικά Γ! Λυκείου Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση Υποδειγματικά λυμένες ασκήσεις Ασκήσεις προς λύση ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Υποδειγματικά Λυμένες Ασκήσεις Άλυτες Ασκήσεις ΛΑ Να βρείτε

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντας τον Τύπο της Δευτεροβάθμιας Εξίσωσης

Παράγοντας τον Τύπο της Δευτεροβάθμιας Εξίσωσης Παράγοντας τον Τύπο της Δευτεροβάθμιας Εξίσωσης Οι τεχνικές επίλυσης δευτεροβάθμιων εξισώσεων εμφανίζονται τουλάχιστον πριν 4000 χρόνια, στην αρχαία Μεσοποταμία, σημερινό Ιράκ. Οι μέθοδοι πιθανόν προήλθαν

Διαβάστε περισσότερα

10.05.12 ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2012

10.05.12 ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2012 Εαρινό εξάμηνο 2012 10.05.12 Χ. Χαραλάμπους 1. Έχει κάθε πολυώνυμο ρίζα? 2. Πόσες ρίζες έχει ένα πολυώνυμο βαθμού n? 3. Μπορούμε να καθορίσουμε πότε οι ρίζες είναι ρητές, πραγματικές, θετικές, κλπ? 4.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2014

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2014 Εαρινό εξάμηνο 2014 22.05.14 Χ. Χαραλάμπους Ο Argand (1768-1822) 1822) το 1814 δημοσίευσε μία απόδειξη του ΘΘΑ στην εργασία του Réflexions sur la nouvelle théorie d'analyse. Η απόδειξη του Argand βασιζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ - ΑΛΓΕΒΡΑ. Α. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους

Α ΜΕΡΟΣ - ΑΛΓΕΒΡΑ. Α. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους Α ΜΕΡΟΣ - ΑΛΓΕΒΡΑ Κεφάλαιο 1 ο ΑΛΓΕΒΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 1.1 Πράξεις με πραγματικούς αριθμούς Α. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους 1. Ποιοι αριθμοί ονομάζονται: α) ρητοί β) άρρητοι γ) πραγματικοί;

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Τετραγωνική ρίζα θετικού αριθμού Τετραγωνική ρίζα ενός θετικού αριθμού α, λέγεται ο θετικός αριθμός, ο οποίος, όταν υψωθεί στο τετράγωνο, δίνει τον αριθμό α. Η τετραγωνική ρίζα του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Οι πραγματικοί αριθμοί αποτελούνται από τους ρητούς και τους άρρητους αριθμούς, τους φυσικούς και τους ακέραιους αριθμούς. Δηλαδή είναι το μεγαλύτερο σύνολο αριθμών που μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

V (F ) = {(u 1, u 2, u 3 ) P 2 K F (u 1, u 2, u 3 ) = 0}

V (F ) = {(u 1, u 2, u 3 ) P 2 K F (u 1, u 2, u 3 ) = 0} 1 Θεώρημα BEZOU T Ο δακτύλιος K[x 1,..., x n ] είναι περιοχή μονοσήμαντης ανάλυσης. Άρα κάθε πολυώνυμο f K[x 1,..., x n ] (που δεν είναι σταθερά, δηλαδή f / K) αναλύεται σε γινόμενο αναγώγων πολυωνύμων,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ ΜΕΣΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ ΑΛΓΕΒΡΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ομόσημοι Ετερόσημοι αριθμοί Αντίθετοι Αντίστροφοι αριθμοί Πρόσθεση ομόσημων και ετερόσημων ρητών αριθμών Απαλοιφή παρενθέσεων Πολλαπλασιασμός και Διαίρεση ρητών αριθμών

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Σ. Μιχέλης Μαθηματικός

Ιωάννης Σ. Μιχέλης Μαθηματικός 1 Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο Ερώτηση 1 : Τι ονομάζεται αριθμητική και τι αλγεβρική παράσταση; Μία παράσταση, που περιέχει πράξεις με αριθμούς ονομάζεται αριθμητική παράσταση. Μία παράσταση, που περιέχει πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2014

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2014 Εαρινό εξάμηνο 2014 13.03.14 Χ. Χαραλάμπους Εντονες πυθαγόρειες επιδράσεις. Η Γεωμετρία και τα Μαθηματικά έχουν μια ξεχωριστή ξχ θέση. Ουδείς αγεωμέτρητος εισί Στον κόσμο των ιδεών τα μαθηματικά αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ B ΤΑΞΗΣ. χρησιμοποιήσουμε καθημερινά φαινόμενα όπως το θερμόμετρο, Θετικοί-Αρνητικοί αριθμοί.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ B ΤΑΞΗΣ. χρησιμοποιήσουμε καθημερινά φαινόμενα όπως το θερμόμετρο, Θετικοί-Αρνητικοί αριθμοί. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ B ΤΑΞΗΣ ΑΛΓΕΒΡΑ (50 Δ. ώρες) Περιεχόμενα Στόχοι Οδηγίες - ενδεικτικές δραστηριότητες Οι μαθητές να είναι ικανοί: Μπορούμε να ΟΙ ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ χρησιμοποιήσουμε καθημερινά φαινόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις θεωρίας για τα Μαθηματικά Γ γυμνασίου. Άλγεβρα...

Ερωτήσεις θεωρίας για τα Μαθηματικά Γ γυμνασίου. Άλγεβρα... Ερωτήσεις θεωρίας για τα Μαθηματικά Γ γυμνασίου Άλγεβρα 1.1 Β: Δυνάμεις πραγματικών αριθμών. 1. Πως ορίζεται η δύναμη ενός πραγματικού αριθμού ; Η δύναμη με βάση έναν πραγματικό αριθμό α και εκθέτη ένα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Β Γυμνασίου. Επανάληψη στη Θεωρία

Μαθηματικά Β Γυμνασίου. Επανάληψη στη Θεωρία Μαθηματικά Β Γυμνασίου Επανάληψη στη Θεωρία Α.1.1: Η έννοια της μεταβλητής - Αλγεβρικές παραστάσεις Α.1.2: Εξισώσεις α βαθμού Α.1.4: Επίλυση προβλημάτων με τη χρήση εξισώσεων Α.1.5: Ανισώσεις α βαθμού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ- ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΥΤΩΝ 1.2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ- ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΥΤΩΝ 1.2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ- ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΥΤΩΝ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ασχολήθηκα 30 χρόνια με τη διδασκαλία των Μαθηματικών του Γυμνασίου, τόσο στην Μέση Εκπαίδευση όσο και σε Φροντιστήρια. Η μέθοδος που χρησιμοποιούσα για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ Γυμνασίου

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ Γυμνασίου ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ Γυμνασίου Κεφάλαιο ο Αλγεβρικές Παραστάσεις ΛΕΜΟΝΙΑ ΜΠΟΥΤΣΚΟΥ Γυμνάσιο Αμυνταίου ΜΑΘΗΜΑ Α. Πράξεις με πραγματικούς αριθμούς ΑΣΚΗΣΕΙΣ ) ) Να συμπληρώσετε τα κενά ώστε στην κατακόρυφη στήλη

Διαβάστε περισσότερα

Εαρινό Εξάμηνο Χ. Χαραλάμπους ΑΠΘ

Εαρινό Εξάμηνο Χ. Χαραλάμπους ΑΠΘ Εαρινό εξάμηνο 2012 28.03.12 Χ. Χαραλάμπους Τι είναι αριθμητική? Τι είναι Άλγεβρα? Είναι Άλγεβρα η «Γεωμετρική Άλγεβρα»? Έκανε ο Διόφαντος Άλγεβρα? Ασχολήθηκαν με Άλγεβρα οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι? Πολυωνυμικές

Διαβάστε περισσότερα

Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο ... ν παράγοντες

Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο ... ν παράγοντες 1 Άλγεβρα 1 ο Κεφάλαιο Ερώτηση 1 : Τι ονομάζεται δύναμη α ν με βάση τον πραγματικό αριθμό α και εκθέτη το φυσικό αριθμό >1; H δύναμη με βάση έναν πραγματικό αριθμό α και εκθέτη ένα φυσικό αριθμό ν, συμβολίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ ΤΟ 2 Ο ΘΕΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ ΤΟ 2 Ο ΘΕΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ ΤΟ 2 Ο ΘΕΜΑ Άσκηση 1 Δίνονται οι ανισώσεις: 3x και 2 x α) Να βρείτε τις λύσεις τους (Μονάδες 10) β) Να βρείτε το σύνολο των κοινών τους λύσεων (Μονάδες 15) α) Έχουμε 3x 2x x 2

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ σε word! ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΟΛΚΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ σε word! ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΟΛΚΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ σε word! ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΟΛΚΑΣ Ένα «ανοικτό» αρχείο, δηλαδή επεξεργάσιμο που όλοι μπορούν να συμμετέχουν είτε προσθέτοντας είτε διορθώνοντας υλικό. Μετά

Διαβάστε περισσότερα

Α Λ Γ Ε Β Ρ Α Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο ΠΟΛΥΩΝΥΜΑ-ΠΟΛΥΩΝΥΜΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ

Α Λ Γ Ε Β Ρ Α Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο ΠΟΛΥΩΝΥΜΑ-ΠΟΛΥΩΝΥΜΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ Α Λ Γ Ε Β Ρ Α Β Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο ΠΟΛΥΩΝΥΜΑ-ΠΟΛΥΩΝΥΜΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ Συνοπτική Θεωρία Ασκήσεις της Τράπεζας Θεμάτων Ερωτήσεις Σωστού-Λάθους Διαγωνίσματα Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα mathp.gr Συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδαίοι μαθηματικοί ανά τους αιώνες

Σπουδαίοι μαθηματικοί ανά τους αιώνες Σπουδαίοι μαθηματικοί ανά τους αιώνες ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΡΟΝΟΙ Πυθαγόρας (580-500π.Χ) Ευκλείδης (350-270π.Χ) Αρχιμήδης (287-212π.Χ) Διοκλής (240-180π.Χ) ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ήρων (1 Ος αιώνας μ.χ) Υπατία (370-416

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 1ο «ΑΛΓΕΒΡΑ»

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 1ο «ΑΛΓΕΒΡΑ» ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΓΥΜΝΑΣΙΥ ΜΕΡΣ ο «ΑΛΓΕΒΡΑ». Να υπολογίσετε την τιμή της παράστασης: Α = ( + ) 4( ) 8, όταν = 0,45. Απλοποιούμε πρώτα την παράσταση : Α = ( + ) 4( ) 8 = = + 6 4 + 4 8

Διαβάστε περισσότερα

Τρεις ενδιαφέρουσες αποδείξεις του Πυθαγορείου Θεωρήματος

Τρεις ενδιαφέρουσες αποδείξεις του Πυθαγορείου Θεωρήματος Τρεις ενδιαφέρουσες αποδείξεις του Πυθαγορείου Θεωρήματος Δρ. Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος Σχολικός Σύμβουλος κλάδου ΠΕ03 www.p-theodoropoulos.gr Εισαγωγή Είναι γνωστό ότι για το Πυθαγόρειο θεώρημα έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμένες σελίδες του βιβλίου

Ορισμένες σελίδες του βιβλίου Ορισμένες σελίδες του βιβλίου 7. Θεωρούμε το σύνολο αναφοράς 0,,. Να οριστούν τα σύνολα: Α. των τριψηφίων αριθμών που σχηματίζουν τα στοιχεία του Ω. Β. των τριψηφίων αριθμών με διαφορετικά ψηφία Γ. των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΕΒΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α.1. 1) Ποιοι φυσικοί αριθμοί λέγονται άρτιοι και ποιοι περιττοί; ( σ. 11 ) 2) Από τι καθορίζεται η αξία ενός ψηφίου σ έναν φυσικό αριθμό; ( σ. 11 ) 3) Τι

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλύουμε και να διερευνούμε γραμμικά συστήματα. Να ορίζουμε την έννοια του συμβιβαστού και ομογενούς συστήματος.

Να επιλύουμε και να διερευνούμε γραμμικά συστήματα. Να ορίζουμε την έννοια του συμβιβαστού και ομογενούς συστήματος. Ενότητα 2 Γραμμικά Συστήματα Στην ενότητα αυτή θα μάθουμε: Να επιλύουμε και να διερευνούμε γραμμικά συστήματα. Να ορίζουμε την έννοια του συμβιβαστού και ομογενούς συστήματος. Να ερμηνεύουμε γραφικά τη

Διαβάστε περισσότερα

Το εγχειρίδιο αυτό, δεν είναι απλό τυπολόγιο αλλά μία εγκυκλοπαίδεια όλων των μαθηματικών του ενιαίου λυκείου.

Το εγχειρίδιο αυτό, δεν είναι απλό τυπολόγιο αλλά μία εγκυκλοπαίδεια όλων των μαθηματικών του ενιαίου λυκείου. Τυπολόγιο Μαθηματικών Πρόλογος Το εγχειρίδιο αυτό, δεν είναι απλό τυπολόγιο αλλά μία εγκυκλοπαίδεια όλων των μαθηματικών του ενιαίου λυκείου. Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Λυκείου Άλγεβρα 001 018 Γεωμετρία 019

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΜΕΡΟΣ Α. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΡΟΣ Α ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Τι ονομάζεται Αριθμητική και τι Αλγεβρική παράσταση; Ονομάζεται Αριθμητική παράσταση μια παράσταση που περιέχει πράξεις μεταξύ αριθμών. Ονομάζεται αλγεβρική παράσταση μια παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

1. Αν α 3 + β 3 + γ 3 = 3αβγ και α + β + γ 0, δείξτε ότι το πολυώνυµο P (x) = (α - β) x 2 + (β - γ) x + γ - α είναι

1. Αν α 3 + β 3 + γ 3 = 3αβγ και α + β + γ 0, δείξτε ότι το πολυώνυµο P (x) = (α - β) x 2 + (β - γ) x + γ - α είναι _ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΥΩΝΥΜΩΝ 1. Αν α + β + γ = αβγ και α + β + γ 0, δείξτε ότι το πολυώνυµο P () = (α - β) + (β - γ) + γ - α είναι το µηδενικό πολυώνυµο.. Να δειχθεί ότι το πολυώνυµο P () = (κ - ) + (λ + 6) +

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος 3. Εισαγωγή 7

Πρόλογος 3. Εισαγωγή 7 Πρόλογος Η σύγχρονη Άλγεβρα είναι ένα σημαντικό και ουσιαστικό κομμάτι της μαθηματικής εκπαίδευσης σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι πολλοί άλλοι κλάδοι των μαθηματικών,

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστική άλγεβρα Ενότητα 4: Πολυώνυμα τετάρτου και μεγαλύτερου βαθμού

Υπολογιστική άλγεβρα Ενότητα 4: Πολυώνυμα τετάρτου και μεγαλύτερου βαθμού Υπολογιστική άλγεβρα Ενότητα 4: Πολυώνυμα τετάρτου και μεγαλύτερου βαθμού Ράπτης Ευάγγελος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών Κεφάλαιο 4 Πολυώνυμα τετάρτου και μεγαλυτέρου βαθμού 4.1 Εξίσωση τετάρτου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ

ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ Ενότητα 1 ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ Ασκήσεις για λύση 3 3, < 1). Δίνεται η συνάρτηση f ( ). 6, Να βρείτε : i ) την παράγωγο της f, ii) τα κρίσιμα σημεία της f. ). Να μελετήσετε ως προς τη μονοτονία

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα ενδοσχολικών εξετάσεων Άλγεβρας Α Λυκείου Σχ. έτος , Ν. Δωδεκανήσου ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΓΕΒΡΑ

Θέματα ενδοσχολικών εξετάσεων Άλγεβρας Α Λυκείου Σχ. έτος , Ν. Δωδεκανήσου ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΓΕΒΡΑ Θέματα ενδοσχολικών εξετάσεων Άλγεβρας Α Λυκείου Σχ. έτος 013-014, Ν. Δωδεκανήσου ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΓΕΒΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 013-014 Επιμέλεια: Καραγιάννης Ιωάννης Σχολικός

Διαβάστε περισσότερα

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr I ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ i e ΜΕΡΟΣ Ι ΟΡΙΣΜΟΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Α Ορισμός Ο ορισμός του συνόλου των Μιγαδικών αριθμών (C) βασίζεται στις εξής παραδοχές: Υπάρχει ένας αριθμός i για τον οποίο ισχύει i Το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

1 Dodecaeder 3 7 5 11 9. 2 12 4 10 6. 8 Copyright 1998-2005 Gijs Korthals Altes www.korthalsaltes.com Copyright 1998-2005 Gijs Korthals Altes www.korthalsaltes.com Dodecaeder Copyright 1998-2005 Gijs Korthals

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Γ Γυμνασίου

Μαθηματικά Γ Γυμνασίου Α λ γ ε β ρ ι κ έ ς π α ρ α σ τ ά σ ε ι ς 1.1 Πράξεις με πραγματικούς αριθμούς (επαναλήψεις συμπληρώσεις) A. Οι πραγματικοί αριθμοί και οι πράξεις τους Διδακτικοί στόχοι Θυμάμαι ποιοι αριθμοί λέγονται

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 Να βρεθούν οι συντεταγμένες του σημείου A(x, y), αν αυτές επαληθεύουν την ισότητα: x 2 6xy + 11y 2 8y + 8 = 0

Άσκηση 1 Να βρεθούν οι συντεταγμένες του σημείου A(x, y), αν αυτές επαληθεύουν την ισότητα: x 2 6xy + 11y 2 8y + 8 = 0 Άσκηση 1 Να βρεθούν οι συντεταγμένες του σημείου A(x, y), αν αυτές επαληθεύουν την ισότητα: x 6xy + 11y 8y + 8 = 0 Τι είναι αυτό που έχει δοθεί στην άσκηση; Μία ισότητα την οποία επαληθεύουν οι x, y. Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ 1. Τι καλείται μεταβλητή; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ Μεταβλητή είναι ένα γράμμα (π.χ., y, t, ) που το χρησιμοποιούμε για να παραστήσουμε ένα οποιοδήποτε στοιχείο ενός συνόλου..

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ-ΑΚΡΟΤΑΤΑ-ΣΥΜΜΕΤΡΙΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ-ΑΚΡΟΤΑΤΑ-ΣΥΜΜΕΤΡΙΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 4_095. Δίνονται οι ευθείες ε 1: λx + y = 1 και ε : x + λy = λ α) Να βρείτε για ποιες τιμές του λ οι δύο ευθείες τέμνονται και να γράψετε τις συντεταγμένες του κοινού τους σημείου συναρτήσει

Διαβάστε περισσότερα

Α. Η γραφική παράσταση της συνάρτησης 2. f(x) = α x 2 + β x + γ, α 0. f (x) x. Παράδειγμα. Περιοδικό ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Β Ε.Μ.Ε.

Α. Η γραφική παράσταση της συνάρτησης 2. f(x) = α x 2 + β x + γ, α 0. f (x) x. Παράδειγμα. Περιοδικό ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Β Ε.Μ.Ε. Περιοδικό ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Β Ε.Μ.Ε. (τεύχος 55) Μαθηματικά για την Α τάξη του Λυκείου Το τριώνυμο f(x) = α x + β x + γ, α Κώστα Βακαλόπουλου, Νίκου Ταπεινού Α. Η γραφική παράσταση της συνάρτησης f(x) αx βx γ,

Διαβάστε περισσότερα

εξισώσεις-ανισώσεις Μαθηματικά α λυκείου Φροντιστήρια Μ.Ε. ΠΑΙΔΕΙΑ σύνολο) στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες

εξισώσεις-ανισώσεις Μαθηματικά α λυκείου Φροντιστήρια Μ.Ε. ΠΑΙΔΕΙΑ σύνολο) στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες Με τον διεθνή όρο φράκταλ (fractal, ελλ. μορφόκλασμα ή μορφοκλασματικό σύνολο) στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες ονομάζεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο

Διαβάστε περισσότερα

7. Αν υψώσουμε και τα δύο μέλη μιας εξίσωσης στον κύβο (και γενικά σε οποιαδήποτε περιττή δύναμη), τότε προκύπτει

7. Αν υψώσουμε και τα δύο μέλη μιας εξίσωσης στον κύβο (και γενικά σε οποιαδήποτε περιττή δύναμη), τότε προκύπτει 8 7y = 4 y + y ( 8 7y) = ( 4 y + y) ( y) + 4 y y 4 y = 4 y y 8 7y = 4 y + ( 4 y) = ( 4 y y) ( 4 y) = 4( 4 y)( y) ( 4 y) 4( 4 y)( y) = 0 ( 4 y) [ 4 y 4( y) ] = 4 ( 4 y)( y + 4) = 0 y = ή y = 4) 0 4 H y

Διαβάστε περισσότερα

f(x) = και στην συνέχεια

f(x) = και στην συνέχεια ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Ερώτηση. Στις συναρτήσεις μπορούμε να μετασχηματίσουμε πρώτα τον τύπο τους και μετά να βρίσκουμε το πεδίο ορισμού τους; Όχι. Το πεδίο ορισμού της συνάρτησης το βρίσκουμε πριν μετασχηματίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Γ Τάξη Γυμνασίου Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α. Ι. Διδακτέα ύλη

Γ Τάξη Γυμνασίου Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α. Ι. Διδακτέα ύλη Γ Τάξη Γυμνασίου Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α Ι. Διδακτέα ύλη Από το βιβλίο «Μαθηματικά Γ Γυμνασίου» των Δημητρίου Αργυράκη, Παναγιώτη Βουργάνα, Κωνσταντίνου Μεντή, Σταματούλας Τσικοπούλου, Μιχαήλ Χρυσοβέργη, έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Τι είναι η Ευκλείδια διαίρεση; Είναι η διαδικασία κατά την οποία όταν δοθούν δύο φυσικοί αριθμοί Δ και δ, τότε βρίσκουμε άλλους δύο φυσικούς αριθμούς π και υ,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες & Ενδεικτικά θέματα προαγωγικών & απολυτηρίων εξετάσεων Γυμνασίου Σελίδα 1

Οδηγίες & Ενδεικτικά θέματα προαγωγικών & απολυτηρίων εξετάσεων Γυμνασίου Σελίδα 1 ΟΔΗΓIEΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΘΕΩΡΙΑ Οι μαθητές υποχρεούνται σε διαπραγμάτευση ενός απλού από δύο τιθέμενα θέματα θεωρίας της διδαγμένης ύλης. Ένα θέμα από την Άλγεβρα και

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις θεωρίας για τα Μαθηματικά Γ γυμνασίου

Ερωτήσεις θεωρίας για τα Μαθηματικά Γ γυμνασίου Ερωτήσεις θεωρίας για τα Μαθηματικά Γ γυμνασίου Άλγεβρα 1.1 Β : Δυνάμεις πραγματικών αριθμών. 1. Πως ορίζεται η δύναμη ενός πραγματικού αριθμού ; Η δύναμη με βάση έναν πραγματικό αριθμό α και εκθέτη ένα

Διαβάστε περισσότερα

1 ΘΕΩΡΙΑΣ...με απάντηση

1 ΘΕΩΡΙΑΣ...με απάντηση 1 ΘΕΩΡΙΑΣ.....με απάντηση ΑΛΓΕΒΡΑ Κεφάλαιο 1 0 Εξισώσεις Ανισώσεις 1. Τι ονομάζεται Αριθμητική και τι Αλγεβρική παράσταση; Ονομάζεται Αριθμητική παράσταση μια παράσταση που περιέχει πράξεις μεταξύ αριθμών.

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Γραμμικής Άλγεβρας

Ιστορία της Γραμμικής Άλγεβρας Ιστορία της Γραμμικής Άλγεβρας Μία σύντομη Επισκόπηση Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών, ΑΠΘ Θεσσαλονίκη 2009 Βασικές Έννοιες τη Γραμμικής Πίνακες Γραμμικές εξισώσεις Ορίζουσες ιανυσματικοί χώροι Γραμμική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΠΟΛΥΩΝΥΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΠΟΛΥΩΝΥΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΠΟΛΥΩΝΥΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΠΟΛΥΩΝΥΜΑ 10 ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΤΑΞΕΙΣ α ) Ταυτότητες 1. (a-β)(a+β)=a - b. (a ± b ) = a ± ab + b 3 3 3 3. (a ± b ) = a ± 3a b + 3ab

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Γ. Π. Βαξεβάνης (Γ. Π. Β.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Γ. Π. Βαξεβάνης (Γ. Π. Β. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ Γ. Π. Β. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΥΜΕΝΕΣ & ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Επιμέλεια: Γ. Π. Βαξεβάνης (Γ. Π. Β.) (Μαθηματικός) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2013

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2013 ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 3 Εισαγωγή Μέσα Μαΐου και ο πυρετός των Πανελλαδικών όλο και ανεβαίνει! Οι μαθητές ξεκοκαλίζουν τα βιβλία για να ανακαλύψουν δύσκολα θέματα διαφορετικά από αυτά που κυκλοφορούν

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαίοι μαθηματικοί απέδειξαν έπειτα από 40 χρόνια τη θεωρία περί της ύπαρξης του Θεού του Γκέντελ με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή

Ευρωπαίοι μαθηματικοί απέδειξαν έπειτα από 40 χρόνια τη θεωρία περί της ύπαρξης του Θεού του Γκέντελ με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή Ευρωπαίοι μαθηματικοί απέδειξαν έπειτα από 40 χρόνια τη θεωρία περί της ύπαρξης του Θεού του Γκέντελ με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή Καθηγητή Χάρη Βάρβογλη 1 / 6 Υπάρχει Θεός; Το ερώτημα αυτό απασχολεί

Διαβάστε περισσότερα

2.3 Πολυωνυμικές Εξισώσεις

2.3 Πολυωνυμικές Εξισώσεις . Πολυωνυμικές Εξισώσεις η Μορφή Ασκήσεων: Ασκήσεις που μας ζητούν να λύσουμε μια πολυωνυμική εξίσωση.. Να λυθούν οι εξισώσεις: i. + + + 6 = 0 ii. 7 = iii. ( + ) + 7 = 0 iv. 8 + 56 = 0 i. + + + 6 = 0 (

Διαβάστε περισσότερα

Εαρινό Εξάμηνο Χ. Χαραλάμπους ΑΠΘ

Εαρινό Εξάμηνο Χ. Χαραλάμπους ΑΠΘ Εαρινό εξάμηνο 2012 5.04.12 Χ. Χαραλάμπους Τεταρτοβάθμιες εξισώσεις και Cardano (Ferrari) To πρώτο πρόβλημα στις τεταρτοβάθμιες! ΙΔΕΑ: Αν και από τις δύο μεριές της ισότητας είχαμε τέλεια τετράγωνα τότε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο

Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Κεφάλαιο 5. Το Συμπτωτικό Πολυώνυμο Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται η ιδέα του συμπτωτικού πολυωνύμου, του πολυωνύμου, δηλαδή, που είναι του μικρότερου δυνατού βαθμού και που, για συγκεκριμένες,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΠΣΕ ΑΝΑΚΕΥΑΛΑΙΩΣΙΚΕ ΕΞΕΣΑΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟΤ ΜΑΪΟΤ ΙΟΤΝΙΟΤ ΣΑΞΗ: ΘΕΜΑ 1 ο. A. Τι ονομάζουμε τετραγωνική ρίζα θετικού αριθμού α ;

ΘΕΩΡΙΑ ΓΡΑΠΣΕ ΑΝΑΚΕΥΑΛΑΙΩΣΙΚΕ ΕΞΕΣΑΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟΤ ΜΑΪΟΤ ΙΟΤΝΙΟΤ ΣΑΞΗ: ΘΕΜΑ 1 ο. A. Τι ονομάζουμε τετραγωνική ρίζα θετικού αριθμού α ; ΓΡΑΠΣΕ ΑΝΑΚΕΥΑΛΑΙΩΣΙΚΕ ΕΞΕΣΑΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟΤ ΜΑΪΟΤ ΙΟΤΝΙΟΤ ΣΑΞΗ: B ΘΕΩΡΙΑ ΘΕΜΑ 1 ο A. Τι ονομάζουμε τετραγωνική ρίζα θετικού αριθμού α ; B. Να αντιγράψετε και να συμπληρώσετε τις παρακάτω σχέσεις: i. Αν α 0,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Οι μαθηματικές έννοιες και γενικότερα οι μαθηματικές διαδικασίες είναι αφηρημένες και, αρκετές φορές, ιδιαίτερα πολύπλοκες. Η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Ιδιοτιμές Ιδιοδιανύσματα

Παραδείγματα Ιδιοτιμές Ιδιοδιανύσματα Παραδείγματα Ιδιοτιμές Ιδιοδιανύσματα Παράδειγμα Να βρείτε τις ιδιοτιμές και τα αντίστοιχα ιδιοδιανύσματα του πίνακα A 4. Επίσης να προσδιοριστούν οι ιδιοχώροι και οι γεωμετρικές πολλαπλότητες των ιδιοτιμών.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ, ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ, ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΟΤΙΒΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ, ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΙ Διερεύνηση αριθμών Αρ2.5 Αναπαριστούν, συγκρίνουν και σειροθετούν ομώνυμα κλάσματα και δεκαδικούς αριθμούς,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΤΡΙΖΟΥ σχολικού συμβούλου Μαθηματικών Τρικάλων και Καρδίτσας drizosdim@yahoo.gr Εισαγωγή Σύντομη ιστορική αναδρομή Το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 80 ΝΙΚΑΙΑ ΝΕΑΠΟΛΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 0965897 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΡΟΥΤΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΟΥΡΝΟΥΤΣΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Η έννοια του μιγαδικού

Διαβάστε περισσότερα

Το θεώρημα της Sophie Germain και η εξίσωση του Fermat για τον εκθέτη n=4 Στοιχειώδεις προσεγγίσεις

Το θεώρημα της Sophie Germain και η εξίσωση του Fermat για τον εκθέτη n=4 Στοιχειώδεις προσεγγίσεις Το θεώρημα της Sophie Germain και η εξίσωση του Fermat για τον εκθέτη n=4 Στοιχειώδεις προσεγγίσεις Μαρία Παρασύρη 1 και Δέσποινα Χριστοφόρου 1 10 Απριλίου 006 Περίληψη Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστέα ύλη μαθηματικών Α Λυκείου 2017

Εξεταστέα ύλη μαθηματικών Α Λυκείου 2017 Εξεταστέα ύλη μαθηματικών Α Λυκείου 2017 Α Λυκείου Γεωμετρία Κεφάλαιο 3 3.1 Είδη και στοιχεία τριγώνων 3.2 1 ο Κριτήριο ισότητας τριγώνων (εκτός της απόδειξης του θεωρήματος) 3.3 2 ο Κριτήριο ισότητας

Διαβάστε περισσότερα

11. Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της διαίρεσης;

11. Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες της διαίρεσης; 10. Τι ονομάζουμε Ευκλείδεια διαίρεση και τέλεια διαίρεση; Όταν δοθούν δύο φυσικοί αριθμοί Δ και δ, τότε υπάρχουν δύο άλλοι φυσικοί αριθμοί π και υ, έτσι ώστε να ισχύει: Δ = δ π + υ. Ο αριθμός Δ λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΛΓΕΒΡΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ ο Δίνεται η συνάρτηση f με τύπο : f( x) α. Να βρείτε το πεδίο ορισμού της. x x x x β. Να βρείτε τα σημεία τομής της με τους άξονες αν υπάρχουν. γ. Αν α, β ρίζες της εξίσωσης: ΘΕΜΑ ο Δίνεται η συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία των Μαθηματικών

Ιστορία των Μαθηματικών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Μαθηματικά στην Αναγέννηση. Χαρά Χαραλάμπους ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5.:

Διαβάστε περισσότερα

Σ. Ασημέλλης. Μαθημαγικά

Σ. Ασημέλλης. Μαθημαγικά Σ. Ασημέλλης Μαθημαγικά Αθήνα 2013 Αφιερωμένο στο δικαίωμα ελεύθερης διάδοσης της γνώσης. Γνωρίζω, οι πρόλογοι των βιβλίων είναι ενδεχομένως το πιο σίγουρο τμήμα τους που κανένας δε διαβάζει. Στην πραγματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός https://physicscorses.wordpress.com/ Βασικές Έννοιες Ένα σώμα καθώς κινείται περνάει από διάφορα σημεία.

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι αληθείς; Δικαιολογήστε την απάντησή σας.

Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι αληθείς; Δικαιολογήστε την απάντησή σας. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι αληθείς; Δικαιολογήστε την απάντησή σας. 1. Κάθε πολυώνυμο ανάγωγο επί του Z είναι ανάγωγο επί του Q. Σωστό. 2. Κάθε πολυώνυμο ανάγωγο επί του Q είναι ανάγωγο επί

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα απολυτήριων εξετάσεων ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Θέματα απολυτήριων εξετάσεων ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α. Πότε μια αλγεβρική παράσταση λέγεται μονώνυμο και από ποια μέρη αποτελείται; Β. Πότε δύο μονώνυμα λέγονται όμοια;. Τι λέγεται πολυώνυμο; Θέμα ο Α. Να διατυπώσετε την πρόταση που είναι γνωστή ως θεώρημα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Υπολογισμός του π από τον Αρχιμήδη. Οι πιο σημαντικές συνεισφορές του Αρχιμήδη στα Μαθηματικά ανήκουν στον Ολοκληρωτικό Λογισμό.

Ο Υπολογισμός του π από τον Αρχιμήδη. Οι πιο σημαντικές συνεισφορές του Αρχιμήδη στα Μαθηματικά ανήκουν στον Ολοκληρωτικό Λογισμό. Αρχιμήδης ο Συρακούσιος Ο μεγαλύτερος μαθηματικός της αρχαιότητας και από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Λέγεται ότι υπήρξε μαθητής του Ευκλείδη, ότι ταξίδεψε στην Αίγυπτο, σπούδασε στην Αλεξάνδρεια

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ Α ΒΑΘΜΟΥ. είναι δύο παραστάσεις μιας μεταβλητής x πού παίρνει τιμές στο

12. ΑΝΙΣΩΣΕΙΣ Α ΒΑΘΜΟΥ. είναι δύο παραστάσεις μιας μεταβλητής x πού παίρνει τιμές στο ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΝΙΣΩΣΕΩΝ Έστω f σύνολο Α, g Α ΒΑΘΜΟΥ είναι δύο παραστάσεις μιας μεταβλητής πού παίρνει τιμές στο Ανίσωση με έναν άγνωστο λέγεται κάθε σχέση της μορφής f f g g ή, η οποία αληθεύει για ορισμένες

Διαβάστε περισσότερα

βοήθεια ευθείας και κύκλου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την παρεμβολή δύο μέσων αναλόγων η οποία απαιτεί τη χρησιμοποίηση διαφορετικών 2

βοήθεια ευθείας και κύκλου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την παρεμβολή δύο μέσων αναλόγων η οποία απαιτεί τη χρησιμοποίηση διαφορετικών 2 3 ΚΩΝΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ Εισαγωγή Η μελέτη της έλλειψης, της παραβολής και της υπερβολής από τους Αρχαίους Έλληνες μαθηματικούς φαίνεται ότι είχε αφετηρία τη σχέση αυτών των καμπύλων με ορισμένα προβλήματα γεωμετρικών

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία των Μαθηματικών

Ιστορία των Μαθηματικών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Διόφαντος και Αραβικά Μαθηματικά. Χαρά Χαραλάμπους ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

x ν+1 =ax ν (1-x ν ) ή αλλιώς η απλούστερη περίπτωση ακολουθίας αριθμών με χαοτική συμπεριφορά.

x ν+1 =ax ν (1-x ν ) ή αλλιώς η απλούστερη περίπτωση ακολουθίας αριθμών με χαοτική συμπεριφορά. 1 x ν+1 =ax ν (1-x ν ) ή αλλιώς η απλούστερη περίπτωση ακολουθίας αριθμών με χαοτική συμπεριφορά. Πριν λίγα χρόνια, όταν είχε έρθει στην Ελλάδα ο νομπελίστας χημικός Ilya Prigogine (πέθανε πρόσφατα), είχε

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com.

Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com. Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com. A. Οι κανόνες De L Hospital και η αρχική συνάρτηση κάνουν πιο εύκολη τη λύση των προβλημάτων με το Θ. Rolle. B. Η αλγεβρική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Μέρος Β Κεφάλαιο 4ο Γεωμετρικά Στερεά Χρύσα Παπαγεωργίου Μαθηματικός - Πληροφορικός Το ορθό πρίσμα και τα στοιχεία του Κάθε ορθό πρίσμα έχει: Δύο έδρες παράλληλες, που είναι ίσα

Διαβάστε περισσότερα

4.6 Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΔΙΟΦΑΝΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ

4.6 Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΔΙΟΦΑΝΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ 174 46 Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΔΙΟΦΑΝΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ Εισαγωγή Ένα από τα αρχαιότερα προβλήματα της Θεωρίας Αριθμών είναι η αναζήτηση των ακέραιων αριθμών που ικανοποιούν κάποιες δεδομένες σχέσεις Με σύγχρονη ορολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΣ ΤΑΣΟΣ. Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης

ΝΙΚΟΣ ΤΑΣΟΣ. Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΝΙΚΟΣ ΤΑΣΟΣ Mα θ η μ α τ ι κ ά Γ Λυ κ ε ί ο υ Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β Τό μ ο ς στον Αλέξη, το Σπύρο, τον Ηλία και το Λούη, στην παντοτινή φιλία Πρό λ ο γ ο ς Το βιβλίο αυτό έχει σκοπό και στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2014

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2014 Εαρινό εξάμηνο 2014 21.05.14 Χ. Χαραλάμπους Ποια είναι η πρόοδος στην Άλγεβρα την εποχή αυτή? Η Άλγεβρα μέχρι τώρα ασχολείται με εύρεση ριζών για πολυωνυμικές εξισώσεις. Χάρις στο έργα των Viete (16 ος

Διαβάστε περισσότερα

Σταυρούλα Πατσιομίτου

Σταυρούλα Πατσιομίτου Αριστοτέλους Μεταφυσικά 1078 α 30 Σταυρούλα Πατσιομίτου spatsiomitou@sch.gr Σ υνδέονται τα Μαθηματικά με την Αισθητική, με την Τέχνη, με την Τεχνολογία. Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε την Ιστορία τους;

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012. Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012. Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΩΤΗ ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά Να απαντήσετε σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις. Όπου χρειάζεται να γίνουν πράξεις για να βρεθεί η απάντηση, να τις κάνετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2014

ΑΠΘ. Χαρά Χαραλάμπους Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ. Ιστορία των Μαθηματικών Εαρινό Εξάμηνο 2014 Εαρινό εξάμηνο 2014 18.03.14 Χ. Χαραλάμπους Πως ορίζονται αξιωματικά από το σύστημα των ρητών αριθμών οι πραγματικοί αριθμοί? Τομές του Dedekind (1831-1916) στους ρητούς: δημιουργία των άρρητων (αξιωματική

Διαβάστε περισσότερα

Ευθύγραμμες Κινήσεις

Ευθύγραμμες Κινήσεις Οι παρακάτω σημειώσεις διανέμονται υπό την άδεια: Creaive Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές. 1 Θέση και Σύστημα αναφοράς Στην καθημερινή μας ζωή για να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

με Τέλος πάντων, έστω ότι ξεκινάει ένα άλλο υποθετικό σενάριο που απλά δεν διευκρινίζεται. Για το i) θα έχουμε , 2

με Τέλος πάντων, έστω ότι ξεκινάει ένα άλλο υποθετικό σενάριο που απλά δεν διευκρινίζεται. Για το i) θα έχουμε , 2 Άσκηση 75 Σε έναν οργανισμό, αρχικά υπάρχουν 04800 βακτήρια. Μετά από 1 ώρα υπάρχουν 10400 βακτήρια, μετά από ώρες 5100 βακτήρια, και γενικά ο αριθμός των βακτηρίων υποδιπλασιάζεται κάθε μια ώρα. α) Πόσα

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου στο Διεθνές Σύστημα (S.I.) είναι το προς τιμήν του Γάλλου φυσικού Charles Augustin de Coulomb.

Μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου στο Διεθνές Σύστημα (S.I.) είναι το προς τιμήν του Γάλλου φυσικού Charles Augustin de Coulomb. Βασικές έννοιες Τα σώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν ηλεκτρικά. Ο Θαλής ο Μιλήσιος παρατήρησε πρώτος την έλξη μικρών αντικειμένων από ήλεκτρο, αφού πρώτα τριφτεί σε ξηρό ύφασμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

3, ( 4), ( 3),( 2), 2017

3, ( 4), ( 3),( 2), 2017 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΓΕΒΡΑ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. α. Τι γνωρίζετε για την Ευκλείδεια διαίρεση; Πότε λέγεται τέλεια; β. Αν σε μια διαίρεση είναι Δ=δ, πόσο είναι το πηλίκο και

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑΤΙΚΑ. κριτήρια αξιολόγησης. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

MAΘΗΜΑΤΙΚΑ. κριτήρια αξιολόγησης. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ A ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος κριτήρια αξιολόγησης MAΘΗΜΑΤΙΚΑ Διαγωνίσματα σε κάθε μάθημα και επαναληπτικά σε κάθε κεφάλαιο Διαγωνίσματα σε όλη την ύλη για τις τελικές εξετάσεις Αναλυτικές απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Α Τάξης Γυμνασίου

Μαθηματικά Α Τάξης Γυμνασίου Μαθηματικά Α Τάξης Γυμνασίου Διδακτικό Έτος 2018-2019 Ι. Διδακτέα ύλη Από το βιβλίο «Μαθηματικά Α Γυμνασίου» των Ιωάννη Βανδουλάκη, Χαράλαμπου Καλλιγά, Νικηφόρου Μαρκάκη, Σπύρου Φερεντίνου. Κεφ. 1 ο :

Διαβάστε περισσότερα