ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ"

Transcript

1 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

2 ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Στοχεύοντας στην καλύτερη προετοιµασία των µαθητών, οι οποίοι φοιτούν το Σχολικό έτος στην τελευταία τάξη του Ενιαίου Λυκείου και στην επιτυχία τους στις πρώτες σχολές των προτιµήσεών τους, παρουσιάζουµε παρακάτω τις διατάξεις και τις αλλαγές του νέου συστήµατος πρόσβασης στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Έµφαση δίνεται σε παρατηρήσεις για την καλύτερη κατανόηση των αλλαγών, που εφαρµόζονται, και των διαφοροποιήσεων που θα πρέπει να προσεχθούν από τους υποψηφίους, για να µη «χαθούν ούτε λίγα µόρια» από το τελικό αποτέλεσµα. Αναλυτικότερα, οι µαθητές και οι µαθήτριες της Γ Λυκείου καλούνται φέτος να αξιολογηθούν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθµια εκπαίδευση µε ένα νέο σύστηµα πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως προσωρινό, έχει οµοιότητες, αλλά διαφοροποιείται σε βασικά σηµεία από αυτό που ίσχυε ως πέρυσι και κυρίως θέτει νέες παραµέτρους από πλευράς επιλογών των υποψηφίων. Το νέο σύστηµα εισαγωγής και εξέτασης στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. διαφοροποιείται σε γενικές γραµµές στα εξής: Περιορίζονται σε έξι (6) ή επτά (7) τα πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα (αντί για εννιά ή δέκα που ίσχυε ως σήµερα). Όλοι οι υποψήφιοι εξετάζονται στο µάθηµα της Νεοελληνικής γλώσσας (Γενικής Παιδείας). Όλοι οι υποψήφιοι επιλέγουν να εξεταστούν σε ένα µάθηµα γενικής παιδείας από τα: Νεότερη Ελληνική Ιστορία, Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής, Φυσική, Βιολογία. Οι υποψήφιοι όλων των Κατευθύνσεων που θα επιλέξουν το 5 ο επιστηµονικό πεδίο ( Οικονοµίας και ιοίκησης) επιπλέον των έξι µαθηµάτων εξετάζονται υποχρεωτικά και στο µάθηµα επιλογής Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας. Στην περίπτωση αυτή το µάθηµα γενικής παιδείας το οποίο θα επιλέξουν να εξεταστούν σε εθνικό επίπεδο είναι υποχρεωτικά τα Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής. Επιβάλλονται περιορισµοί στην επιλογή των Επιστηµονικών Πεδίων. Ο Βαθµός Πρόσβασης προσδιορίζεται µόνο από την επίδοση του µαθητή στη Γ Λυκείου. (όσοι µαθητές ή απόφοιτοι συµµετείχαν µέχρι το σχολικό έτος στις εθνικού επιπέδου εξετάσεις της Β Λυκείου µπορούν να χρησιµοποιήσουν, σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις, το βαθµό πρόσβασης της Β Λυκείου). Ο/Η υποψήφιος(-α) πρέπει απαραίτητα να καλύπτει ως βαθµολογικό κάτω όριο εισαγωγής το µισό του άριστα, δηλαδή ένα από τα παρακάτω:

3 o o ή το 10,0 για το γενικό βαθµό πρόσβασης ή τις µόρια. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν µία σχολή ή τµήµα σχολής προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό µάθηµα τότε, µόνο γι αυτή τη σχολή, το µισό του άριστα είναι ή µόρια, αν αντίστοιχα το ειδικό µάθηµα έχει συντελεστή 1 ή 2. Αν και τα δύο όρια είναι κάτω από τη βάση ο/η υποψήφιος(-α) δε θα εισάγεται. Γίνονται αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας των µαθηµάτων για τον υπολογισµό του τελικού αριθµού µορίων (ΠΙΝΑΚΑΣ 3). Οι φετινοί υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωµα να επιλέξουν επιστηµονικό πεδίο, αν δεν έ- χουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του συγκεκριµένου πεδίου ή τα µαθήµατα που τα αντικαθιστούν. Αν ένας υποψήφιος επιλέξει ένα τέτοιο επιστηµονικό πεδίο, τότε οι σχολές και τα τµήµατα του πεδίου αυτού, δε λαµβάνονται υπόψη στη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή του στην τριτοβάθµια εκπαίδευση. Αν ο υποψήφιος δεν πάρει µέρος στην εξέταση µαθήµατος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριµένο µάθηµα και πήρε γραπτό βαθµό µηδέν (0). ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Οι µαθητές που φοιτούν φέτος στη Γ' τάξη του Ενιαίου Λυκείου θα δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις σε έξι (6) µαθήµατα, προκειµένου να εισαχθούν στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Βεβαίως, οι µαθητές της Γ' τάξης θα παρακολουθούν υποχρεωτικά πέραν των έξι πανελληνίως εξεταζόµενων µαθηµάτων και άλλα µαθήµατα που προβλέπονται από το ωρολόγιο πρόγραµµα, στα οποία θα εξετάζονται ενδοσχολικά. Συγκεκριµένα οι µαθητές της Γ' τάξης του Ενιαίου Λυκείου που ακολουθούν: 1) τη Θεωρητική Κατεύθυνση, θα εξεταστούν πανελλαδικώς (α) στα Αρχαία Ελληνικά Κείµενα, (β) στην Ιστορία, (γ) στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, (δ) στα Λατινικά, (ε) στη Νεοελληνική Γλώσσα και σε ένα έκτο µάθηµα που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι µαθητές από τα µαθήµατα Γενικής Παιδείας που θα παρακολουθούν στη διάρκεια του έτους (Ιστορία ή Φυσική ή Βιολογία ή Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής). 2) τη Θετική Κατεύθυνση, θα εξεταστούν πανελλαδικώς στα (α) Μαθηµατικά, (β) στη Φυσική, (γ) στη Χηµεία, (δ) στη Βιολογία, (ε) στη Νεοελληνική Γλώσσα και σε ένα έκτο µάθηµα που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι µαθητές από τα µαθήµατα Γενικής Παιδείας που θα παρακολουθούν στη διάρκεια του έτους (Φυσική ή Βιολογία ή Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής ή Ιστορία). Αντώνης Σ. Μαυροµάτης

4 3) την Τεχνολογική Κατεύθυνση (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών), θα εξεταστούν πανελλαδικώς (α) στα Μαθηµατικά, (β) στη Φυσική, (γ) στην Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον, (δ) στις Αρχές Οργάνωσης και ιοίκησης Επιχειρήσεων, (ε) στη Νεοελληνική Γλώσσα και σε ένα έκτο µάθηµα που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι µαθητές από τα µαθήµατα Γενικής Παιδείας που θα παρακολουθούν στη διάρκεια του έτους (Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής ή Φυσική ή Ιστορία ή Βιολογία). Συγκεκριµένα, αν τα επιστηµονικά πεδία που προτίθεται να επιλέξει ο υποψήφιος έχουν ως µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας τα µαθήµατα της κατεύθυνσης που εξετάσθηκε, τότε ο υποψήφιος αυτός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ως δεύτερο µάθηµα γενικής παιδείας οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα τέσσερα επιλεγόµενα µαθήµατα γενικής παιδείας. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επιλέξει ως δεύτερο µάθηµα γενικής παιδείας εκείνο από τα υπόλοιπα τέσσερα επιλεγόµενα µαθή- µατα το οποίο µαζί µε το µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας αντικαθιστούν (ΠΙΝΑΚΑΣ 3), τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας των τεσσάρων πρώτων επιστηµονικών πεδίων που προτίθεται να επιλέξει. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος προτίθεται να επιλέξει το 5 ο επιστηµονικό πεδίο ( Οικονοµίας και ιοίκησης), το δεύτερο µάθηµα γενικής παιδείας στο οποίο εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο είναι υποχρεωτικά τα Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής. Επιπλέον ο υποψήφιος εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο και στο µάθηµα επιλογής Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕ ΙΑ Σύµφωνα µε το ισχύον σύστηµα πρόσβασης στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. οι σχολές της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης χωρίζονται σε πέντε Επιστηµονικά πεδία: Αντώνης Σ. Μαυροµάτης Επιστηµονικό Πεδίο 1 ο Ανθρωπιστικές, Νοµικές & Κοινωνικές 2 ο Θετικές 3 ο Υγείας 4 ο Τεχνολογικές 5 ο Οικονοµίας & ιοίκησης Σχολές Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης Τµήµατα Θεολογίας, Φιλολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, Νοµικής, Ξένες Φιλολογίες, Κοινωνιολογίας, Επικοινωνίας, Μουσικής, Επιστηµών Τέχνης κτλ. Τµήµατα Μαθηµατικών, Στατιστικής, Φυσικής, Χηµείας, Βιολογίας, Γεωλογίας, Πληροφορικής, Γεωπονίας, Περιβάλλοντος κτλ. Τµήµατα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρµακευτικής, Νοσηλευτικής, ιαιτολογίας, Βιοτεχνολογίας, Βιολογίας κτλ. Τµήµατα Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων, Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Χηµικών Μηχανικών κτλ. Τµήµατα Οικονοµικών, Χρηµατοοικονοµίας, ιοίκησης, ιεθνών Σπουδών, Πολιτικών Σπουδών, Ναυτιλιακών Σπουδών κτλ.

5 Το ισχύον σύστηµα παρέχει την ευελιξία στον υποψήφιο να κατευθυνθεί πρακτικά από ο- ποιαδήποτε κατεύθυνση (Θεωρητική, Θετική ή Τεχνολογική) προς οποιοδήποτε επιστηµονικό πεδίο (1 ο 5 ο ). Θα πρέπει όµως ο µαθητής, πριν αποφασίσει την πορεία του και κυρίως, για να αποφύγει λαθεµένες αποφάσεις που θα του στερήσουν έστω και κάποια λίγα µόρια, να µελετήσει προσεκτικά τα τµήµατα που περιλαµβάνει το κάθε επιστηµονικό πεδίο καθώς επίσης και τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας ή αυτά που τα αντικαθιστούν και συµµετέχουν στον τρόπο υπολογισµού των τελικών µορίων από την κάθε κατεύθυνση προς διαφορετικά επιστηµονικά πεδία. Με τον τρόπο αυτόν, µπορεί να προδιαγράψει σωστότερα τις προτιµήσεις του προς τη σχολή που θέλει να ακολουθήσει. Από φέτος η επιλογή των επιστηµονικών πεδίων θα πρέπει να γίνει πριν από τις εξετάσεις, καθώς η επιλογή του 6 ου µαθήµατος στο οποίο θα εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο ο µαθητής θα καθορίσει και τις δυνατότητες επιλογής επιστηµονικών πεδίων που θα έχει κατά τη συµπλήρωση του µηχανογραφικού δελτίου. Η επιλογή από τους µαθητές του δεύτερου µαθήµατος γενικής παιδείας ή του µαθήµατος επιλογής «Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας» που επιλέγουν να εξεταστούν σε εθνικό επίπεδο γίνεται µε αίτηση τους που υποβάλλουν στο σχολείο δέκα ηµέρες πριν τη λήξη των µαθηµάτων του β τετραµήνου, ενώ για τους αποφοίτους γίνεται το χρονικό διάστηµα από 1 έως 10 Φεβρουαρίου που υποβάλλουν την αίτηση-δήλωση. Η αίτηση αυτή του υ- ποψηφίου είναι δεσµευτική και δεν αλλάζει σε καµία περίπτωση. Ουσιαστικά η επιλογή του 6 ου µαθήµατος θα πρέπει να γίνει από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ώστε ο µαθητής να δώσει τη δέουσα προσοχή στη µελέτη του µαθήµατος αυτού. ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΜΟΡΙΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕ ΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ 1 ο Ανθρωπιστικές, Νοµικές & Κοινωνικές ΝΑΙ 2 ο Θετικές Αντώνης Σ. Μαυροµάτης ΝΑΙ ΝΑΙ 3 ο Υγείας ΝΑΙ 4 ο Τεχνολογικές ΝΑΙ ΝΑΙ 5 ο Οικονοµίας & ιοίκησης ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ H µείωση του αριθµού των πανελλαδικώς εξεταζόµενων µαθηµάτων από εννέα (9) σε έξι (6), έχει ως επακόλουθο τον περιορισµό των επιλογών εισαγωγής που έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι. Με το νέο σύστηµα οι µαθητές κάθε κατεύθυνσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν µέχρι δύο επιστηµονικά πεδία, ως εξής:

6 Αν επιλέξουν ένα µόνο επιστηµονικό πεδίο, τότε έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα πέντε επιστηµονικά πεδία αρκεί να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του συγκεκριµένου πεδίου ή στα µαθήµατα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν, όπως αυτά φαίνονται στον ΠΙΝΑΚΑ 3, π.χ. υποψήφιος θεωρητικής κατεύθυνσης µπορεί να δηλώσει το 1 ο Ε. Π., αφού τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του πεδίου αυτού είναι µαθήµατα της κατεύθυνσης που εξετάσθηκε σε εθνικό επίπεδο ο υποψήφιος. Σε αυτή την περίπτωση 6 ο µάθηµα µπορεί να διαλέξει όποιο θέλει. Μια «καλή» επιλογή φαίνεται να είναι η Ιστορία Γ.Π. αφού ήδη εξετάζεται στην Ιστορία κατεύθυνσης και λόγω της κλίσης του στα θεωρητικά µαθήµατα. Έτσι όµως αποκλείει οριστικά το να δηλώσει και δεύτερο Ε. Π. Αν επιλέξει να δηλώσει το 3 ο Ε. Π. πρέπει να έχει εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο στα δύο µαθήµατα γενικής παιδείας που αντικαθιστούν τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του πεδίου αυτού τα ο- ποία για το 3 ο Ε. Π. είναι η Νεοελληνική Γλώσσα (στο οποίο θα εξεταστεί υποχρεωτικά) και η Βιολογία γενικής παιδείας. Η επιλογή αυτή έχει τα θετικά της διότι, όπως έχει αποδειχθεί στις πανελλαδικές εξετάσεις των τελευταίων χρόνων, στη Bιολογία Γ.Π. οι µαθητές επιτυγχάνουν σε µεγαλύτερο βαθµό, συγκριτικά µε την Iστορία Γ.Π., υψηλές επιδόσεις, οι οποίες ανεβάζουν τον γενικό βαθµό πρόσβασης. Tαυτόχρονα, στη Bιολογία Γ.Π. γίνονται λιγότερες αναβαθµολογήσεις που σηµαίνει µεγαλύτερη σιγουριά για το γραπτό σε σχέση µε την Iστορία Γ.Π. (ενδεικτικά, 11,87% έναντι 1,89% στις εξετάσεις του 2005). Aπό την άλλη, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης επιλέγοντας ως έκτο µάθηµα τη Bιολογία Γ.Π. έχουν δικαίωµα πρόσβασης και στα TEI του 3ου Ε. Π., τα πτυχία των οποίων έχουν καλή επαγγελµατική αποκατάσταση, ενώ και οι βάσεις εισαγωγής τους είναι σχετικά χαµηλές (για παράδειγµα, στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στο τµήµα Φυσικοθεραπείας Πάτρας η βάση ήταν µόρια, στο τµήµα Λογοθεραπείας Πάτρας µόρια, στο τµήµα Oπτικής Aθήνας µόρια). Αν επιλέξει να δηλώσει το 2 ο ή το 4 ο Ε. Π. πρέπει να έχει εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο στα δύο µαθήµατα γενικής παιδείας που αντικαθιστούν τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας των πεδίων αυτών τα οποία είναι τα Μαθηµατικά Γ.Π. και η Νεοελληνική Γλώσσα (στο οποίο θα εξεταστεί υποχρεωτικά). Βέβαια αν επιλέξει σαν 6 ο µάθηµα τα Μαθηµατικά Γ.Π. θα µπορεί επιλέγοντας και τις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας να επιλέξει το 5 ο Ε. Π. και µάλιστα χωρίς απώλειες µορίων, ενώ η διεκδίκηση σχολών των 2 ου, 3 ου και 4 ου Ε. Π. γίνεται µε µέγιστο αριθµό µορίων λόγω µειωµένων συντελεστών στα µαθήµατα που αντικαθιστούν τα µαθήµατα κατεύθυνσης του 1 ου Ε. Π. όπως βλέπουµε στον ΠΙΝΑΚΑ 3. Αν επιλέξουν δύο Ε. Π., τότε το ένα τουλάχιστον θα έχει µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας τα µαθήµατα της κατεύθυνσης στα οποία εξετάστηκαν. Για το δεύτερο Ε. Π. που θα επιλέξουν θα πρέπει να έχουν εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο και στα δύο µαθήµατα αυ-

7 ξηµένης βαρύτητας του Ε. Π. είτε είναι µαθήµατα κατεύθυνσης είτε είναι µαθή- µατα γενικής παιδείας που τα αντικαθιστούν, όπως φαίνεται στον ΠΙΝΑΚΑ 3, π.χ. αν υποψήφιος τεχνολογικής κατεύθυνσης δηλώσει δύο Ε. Π. εκ των οποίων το ένα είναι το 4 ο το οποίο έχει ως µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας τα Μαθηµατικά και τη Φυσική τα οποία είναι µαθήµατα τεχνολογικής κατεύθυνσης και το δεύτερο είναι το 1 ο τότε ο υποψήφιος αυτός πρέπει να έχει εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο στα µαθήµατα γενικής παιδείας «Νεοελληνική Γλώσσα» (στο οποίο θα εξεταστεί υποχρεωτικά) και «Ιστορία». H επιλογή του 6 ου µαθήµατος (Γενικής Παιδείας) θα γίνεται µε βάση Ε. Π. που θα επιλέξει ο µαθητής. Έτσι, οι δυνατότητες επιλογής του 6 ου πανελλαδικώς εξεταζόµενου µαθήµατος για τους µαθητές της κάθε κατεύθυνσης θα είναι οι εξής: 1) Οι µαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που θέλουν να δηλώσουν εκτός από το 1 ο και το: 2 ο ή 4 ο Ε. Π., θα πρέπει να επιλέξουν τα Μαθηµατικά & Στοιχεία Στατιστικής. 3 ο Ε. Π., θα πρέπει να επιλέξουν τη Βιολογία. 5 ο Ε. Π.,, θα πρέπει να επιλέξουν τα Μαθηµατικά & Στοιχεία Στατιστικής και τις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας (ως 7 ο πανελλαδικώς εξεταζόµενο µάθηµα). 2) Οι µαθητές της Θετικής Κατεύθυνσης που θέλουν να δηλώσουν: το 2 ο και το 4 ο Ε. Π. ή το 2 ο και το 3 ο Ε. Π. ή το 3 ο και το 4 ο Ε. Π. µπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε πανελλαδικώς εξεταζόµενο µάθηµα Γενικής Παιδείας επιθυµούν. Εάν δηλώσουν ένα από τα 2 ο, 3 ο ή 4 ο Ε. Π. και το 1 ο Ε. Π., θα πρέπει να επιλέξουν την Ιστορία. Εάν δηλώσουν ένα από τα 2 ο, 3 ο ή 4 ο Ε. Π. και το 5 ο Ε. Π., θα πρέπει να επιλέξουν τα Μαθηµατικά & Στοιχεία Στατιστικής και τις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας (ως 7 ο πανελλαδικώς εξεταζόµενο µάθηµα). 3) Οι µαθητές της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που θέλουν να δηλώσουν: το 2 ο και το 4 ο Ε. Π. µπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε πανελλαδικώς εξεταζόµενο µάθηµα Γενικής Παιδείας επιθυµούν. Ένα από τα 2 ο ή 4 ο Ε. Π. και το 1 ο Ε. Π., θα πρέπει να επιλέξουν την Ιστορία. Ένα από τα 2 ο ή 4 ο Ε. Π. και το 3 ο Ε. Π., θα πρέπει να επιλέξουν τη Βιολογία. Ένα από τα 2 ο ή 4 ο Ε. Π. και το 5 ο Ε. Π., θα πρέπει να επιλέξουν τα Μαθηµατικά & Στοιχεία Στατιστικής και τις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας (ως 7 ο πανελλαδικώς εξεταζόµενο µάθηµα).

8 ΕΠ.ΠΕ ΙΟ 1 ο Ανθρωπιστικές, Νοµικές & Κοινωνικές 2 ο Θετικές 3 ο Υγείας 4 ο Τεχνολογικές 5 ο Οικονοµίας & ιοίκησης ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ 1. Αρχαία Ελληνικά Κείµενα 2. Ιστορία 3. Νεοελληνική Λογοτεχνία 4. Λατινικά 5. Νεοελληνική Γλώσσα ΘΕΤΙΚΗ 1. Μαθηµατικά 2. Φυσική 3. Χηµεία 4. Βιολογία 5. Νεοελληνική Γλώσσα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1. Μαθηµατικά 2. Φυσική 3. Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον 4. Αρχές Οργάνωσης και ιοίκησης Επιχ/σεων 5. Νεοελληνική Γλώσσα ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ 6. Ιστορία ή 6. Φυσική ή 6. Βιολογία ή 6. Μαθηµατικά & Στοιχεία Στατιστικής 6. Μαθηµατικά & Στοιχεία Στατιστικής 6. Μαθηµατικά & Στοιχεία Στατιστικής 6. Ιστορία 6. Ιστορία 6. Ιστορία ή 6. Φυσική ή 6. Βιολογία ή 6. Μαθηµατικά & Στοιχεία Στατιστικής 6. Ιστορία ή 6. Φυσική 6. Βιολογία ή 6. Βιολογία 6. Βιολογία ή 6. Μαθηµατικά & Στοιχεία Στατιστικής 6. Μαθηµατικά & Στοιχεία Στατιστικής 7. Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας 6. Ιστορία ή 6. Φυσική ή 6. Βιολογία ή 6. Μαθηµατικά & Στοιχεία Στατιστικής ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕ ΙΟΥ Το «κλειδί» για τον υποψήφιο που θέλει να διευρύνει τις πιθανότητες επιτυχίας είναι να δηλώσει Σχολές από δύο Επιστηµονικά Πεδία και όχι µόνο από ένα. Έτσι είναι απαραίτητο να επιλέξει ταυτόχρονα το 6ο µάθηµα και τα Επιστηµονικά Πεδία που θα δηλώσει. Και αυτό διότι όποια κατεύθυνση και εάν έχει επιλέξει ο υποψήφιος, θα δώσει τα 5 προκαθορισµένα µαθήµατα και το έκτο µάθηµα που θα το επιλέξει από τα τέσσερα µαθήµατα Γενικής Παιδείας θα τον οδηγεί και σε συγκεκριµένο Επιστηµονικό Πεδίο. Για παράδειγµα: Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης θα εξετασθούν σε Αρχαία, Ιστορία, Νεοελληνική Λογοτεχνία και Λατινικά (τα τέσσερα µαθήµατα Κατεύθυνσης) και τη Νεοελληνική Γλώσσα. Εάν ο υποψήφιος επιλέξει Μαθηµατικά & Στοιχεία Στατιστικής (Γενικής Παιδείας) θα µπο-

9 ρεί να δηλώσει - εκτός από το 1 ο Επιστηµονικό Πεδίο (Νοµικές, Φιλολογίες, Παιδαγωγικά, ΜΜΕ) - και το 2 ο Επιστηµονικό Πεδίο (Φυσικοµαθηµατικές) ή το 4 ο (τεχνολογικές ) ή το 5 ο Επιστηµονικό Πεδίο (Οικονοµικά). Εάν επιλέξει Βιολογία θα µπορεί να δηλώσει και το 3 ο Πεδίο (Ιατρικές). Τέλος, οι υποψήφιοι όλων των Κατευθύνσεων που επιλέγουν το 5 ο Επιστηµονικό Πεδίο εξετάζονται, επιπλέον των έξι µαθηµάτων, και στο µάθηµα επιλογής των Αρχών Οικονοµικής Θεωρίας, το οποίο ΕΝ αντικαθίσταται µε άλλο µάθηµα, άρα η εξέτασή του είναι υποχρεωτική. ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕ ΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝ. ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕ ΙΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΧΘΕΙ (ΜΕΧΡΙ ΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ) Θεωρητική 1 ο Ιστορία Θετική 1 ο, 2 ο, 3 ο, 4 ο Τεχνολογική 1 ο, 2 ο, 4 ο Θεωρητική 1 ο, 2 ο, 4 ο Μαθηµατικά & Στοιχεία Θετική 2 ο, 3 ο, 4 ο Στατιστικής Τεχνολογική 2 ο, 4 ο Θεωρητική 1 ο Φυσική Αντώνης Σ. Μαυροµάτης Θετική 2 ο, 3 ο, 4 ο Τεχνολογική 2 ο, 4 ο Θεωρητική 1 ο, 3 ο Βιολογία Θετική 2 ο, 3 ο, 4 ο Τεχνολογική 2 ο, 3 ο, 4 ο Μαθηµατικά & Στοιχεία Θεωρητική 1 ο, 2 ο, 4 ο, 5 ο Στατιστικής Θετική 2 ο, 3 ο, 4 ο, 5 ο Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας Τεχνολογική 2 ο, 4 ο, 5 ο ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ H εισαγωγή στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση εξαρτάται από τους Βαθµούς Πρόσβασης των έξι (ή επτά) µαθηµάτων της Γ' τάξης που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο. Ο Βαθµός Πρόσβασης κάθε µαθήµατος για τους µαθητές της Γ' τάξης προκύπτει ως εξής: Βαθµός Πρόσβασης Μαθήµατος = (Γραπτός βαθµός) x 0,7 + (προφορικός βαθµός) x 0,3 Αυτό σηµαίνει ότι ο προφορικός βαθµός συµµετέχει µόνο κατά 30% στη διαµόρφωση του Βαθµού Πρόσβασης κάθε µαθήµατος. Π.χ. αν ο γραπτός βαθµός σε ένα µάθηµα είναι 15 και ο προφορικός βαθµός είναι 17, τότε ο Βαθµός Πρόσβασης σε αυτό το µάθηµα είναι: Β.Π. = 15 x 0, x 0,3 = 15,6 Επιπλέον η βαρύτητα του προφορικού βαθµού είναι ακόµη µικρότερη, αφού προσαρµόζεται στο γραπτό βαθµό ως εξής: Αν η διαφορά µεταξύ του γραπτού και του προφορικού βαθµού είναι µεγαλύτερη από δύο (2) µονάδες, τότε µειώνεται ή αυξάνεται ο προφορικός βαθµός, ώστε να διαφέρει από τον γραπτό το πολύ κατά δύο µονάδες. Π.χ. αν ο γραπτός βαθµός σε ένα µάθηµα

10 είναι 14,8 και ο προφορικός βαθµός είναι 20, τότε ο προφορικός βαθµός προσαρµόζεται σε (14,8+2)=16,8 και άρα ο Βαθµός Πρόσβασης σε αυτό το µάθηµα είναι: Β.Π. = 14,8 x 0,7 + 16,8 x 0,3 = 15,4 Ο Γενικός Βαθµός Πρόσβασης είναι ο Μέσος Όρος των έξι (6) ή επτά (7) Βαθµών Πρόσβασης των µαθηµάτων της τελευταίας τάξης του Ενιαίου Λυκείου τα οποία εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, σύµφωνα µε τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Ο Βαθµός Πρόσβασης είναι άµεσα συνδεδεµένος µε τη µοριοδότηση εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Συνεπώς λόγω της µειωµένης συµµετοχής (30%) του προφορικού βαθµού, αλλά και της προσαρµογής του στο γραπτό (µέχρι 2 µονάδες), ο Βαθµός Πρόσβασης συγκλίνει ουσιαστικά στο γραπτό βαθµό. Εποµένως, η πρόσβαση στην τριτοβάθµια εκπαίδευση είναι εφικτή µόνο µε υψηλές γραπτές επιδόσεις στα πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα. Εφόσον κατά τον υπολογισµό των Βαθµών Πρόσβασης προκύπτει δεκαδικός αριθµός, ο Γενικός Βαθµός Πρόσβασης εκφράζεται µε προσέγγιση εκατοστού και ο Βαθµός Πρόσβασης των µαθηµάτων µε προσέγγιση δεκάτου. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ Στους απόφοιτους Ενιαίου Λυκείου, οι οποίοι αποκτούν το απολυτήριό τους µετά από συµ- µετοχή τους στις εξετάσεις των µαθηµάτων που εξετάζονται σε κοινά σε εθνικό επίπεδο θέµατα, εκτός από το απολυτήριο χορηγείται και η "Βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθµια εκπαίδευση", η οποία είναι το αποδεικτικό στοιχείο για τη δυνατότητα πρόσβασης του κατόχου της στη τριτοβάθµια εκπαίδευση. Στη Βεβαίωση αναγράφονται: Η κατεύθυνση στην οποία εξετάστηκε ο δικαιούχος, ο προφορικός του βαθµός (µετά την ενδεχόµενη προσαρµογή του), ο γραπτός βαθµός που πέτυχε κατά µάθηµα, ο Βαθµός Πρόσβασης που προκύπτει για κάθε µάθηµα, και ο Γενικός Βαθµός Πρόσβασης του δικαιούχου. Ο προφορικός βαθµός δεν αναγράφεται στη Βεβαίωση µόνο στις περιπτώσεις που δεν λαµβάνεται υπόψη σύµφωνα µε τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις (αλλαγή κατεύθυνσης ή για αποφοίτους Ενιαίου Λυκείου που λαµβάνουν µέρος στις εθνικού επιπέδου εξετάσεις των µαθηµάτων της τελευταίας τάξης του Ενιαίου Λυκείου µετά την παρέλευση δύο σχολικών ετών από αυτό κατά το οποίο απέκτησαν το απολυτήριο τους). Η Βεβαίωση χορηγείται µόνο σε πρωτότυπη έκδοση και αντικαθίσταται κάθε φορά που ο κάτοχός της συµµετέχει στις εξετάσεις των µαθηµάτων της τελευταίας τάξης του Ενιαίου Λυκείου που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, επιδιώκοντας τη βελτίωση των βαθµολογικών στοιχείων που λαµβάνονται υπόψη για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Ο συνολικός αυτός αριθµός των µορίων προκύπτει:

11 Από τον Γενικό Βαθµό Πρόσβασης (Γ.B.Π.) των µαθηµάτων που εξετάζονται σε εθνικό ε- πίπεδο πολλαπλασιαζόµενο µε συντελεστή 8, και Από τον βαθµό του 1ου µαθήµατος αυξηµένης βαρύτητας επί 1,3 και του 2ου επί 0,7. Αν τα µαθήµατα αυτά αντικατασταθούν από µαθήµατα Γενικής Παιδείας, τότε το πρώτο πολλαπλασιάζεται µε συντελεστή 0,9 και το δεύτερο µε 0,4. Τώρα όµως το «άριστα» για το υποψήφιο αυτόν και µόνο για το επιστηµονικό πεδίο για το οποίο γίνεται η αντικατάσταση το άριστα περιορίζεται από σε µόρια. Ο συνολικός αριθµός των µορίων πολλαπλασιάζεται επί 100. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ Για έξι πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα: 1. Αρχαία (Θεωρητικής Κατ.) ή Μαθηµατικά (Θετικής ή Τεχνολογικής Κατ.): Γραπτός Βαθµός Προφορικός Βαθµός Προσαρµοσµένος Προφορικός Βαθµός 13 18,4 Μείωση σε 15 Βαθµός Πρόσβασης Μαθήµατος = 13 x 0, x 0,3 = 13,6 (ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΚΑΤΟΥ) 2. Ιστορία (Θεωρητικής Κατ.) ή Φυσική (Θετικής ή Τεχνολογικής Κατ.): Αντώνης Γραπτός Βαθµός Προφορικός Βαθµός Προσαρµοσµένος Προφορικός Βαθµός 16,6 18,2 παραµένει 18,2 Βαθµός Πρόσβασης Μαθήµατος = 16,6 x0,7 + 18,2 x0,3 = 17,08 17,1 3. Λατινικά (Θεωρητικής Κατ.) ή Βιολογία (Θετικής Κατ.) ή Οργάνωση και ιοίκηση Επιχειρήσεων Γραπτός Βαθµός Προφορικός Βαθµός Προσαρµοσµένος Προφορικός Βαθµός 5,4 20 Μείωση σε 7,4 Βαθµός Πρόσβασης Μαθήµατος = 5,4 x0,7 + 7,4 x 0,3= 6,0 4. Νεοελλ. Λογοτεχνία (Θεωρητικής Κατ.) ή Χηµεία (Θετικής Κατ.) ή Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογικής Κατ.): Γραπτός Βαθµός Προφορικός Βαθµός Προσαρµοσµένος Προφορικός Βαθµός Μείωση σε 18 Βαθµός Πρόσβασης Μαθήµατος = 16 x0, x0,3 = 16,6 5. Νεοελληνική Γλώσσα Γ.Π.: Γραπτός Βαθµός Προφορικός Βαθµός Προσαρµοσµένος Προφορικός Βαθµός Αύξηση σε 16 Βαθµός Πρόσβασης Μαθήµατος = 18 x0, x,03 = 17,4 6. Μάθηµα που επέλεξε ο/η υποψήφιος(-α) (Γενικής Παιδείας): Γραπτός Βαθµός Προφορικός Βαθµός Προσαρµοσµένος Προφορικός Βαθµός Παραµένει 17 Βαθµός Πρόσβασης Μαθήµατος = 15 x0,7+ 17 x0,3 = 15,6 Ο µέσος όρος των βαθµών των έξι αυτών µαθηµάτων δίνει τον Γενικό Βαθµό Πρόσβασης: Σ. Μαυροµάτης 13,6 + 17,1 + 6,0 + 16,6 + 17,4 + 15,6 = 86,3 Γενικός Βαθµός Πρόσβασης = 86,3/6 = 14, ,38 (ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΚΑΤΟΣΤΟΥ)

12 Για να υπολογίσουµε τα µόρια του υποψηφίου, πολλαπλασιάζουµε τον Γενικό Βαθµό Πρόσβασης µε το 8 και το τελικό αποτέλεσµα µε 100, άρα µε 800 και προσθέτουµε τα µόρια από τα µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας ανά επιστηµονικό πεδίο (που υπολογίζονται σύµφωνα µε τους κατάλληλους συντελεστές βαρύτητας βλ. Πίνακα 3) πολλαπλασιασµένα µε 100: Έτσι για τους υποψηφίους θεωρητικής κατεύθυνσης για το 1 ο επιστηµονικό πεδίο και τους υποψηφίους θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης για το 2ο ή 4ο επιστηµονικό πεδίο έχουµε: Μόρια από Γενικό Βαθµό Πρόσβασης: 14,38 x 8=115,04 x 100 = µόρια Μόρια από Μαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας: (Αρχαία ή Μαθηµατικά κατά περίπτωση) 13,6 x 1,3 = 17,68 (x 100) = µόρια (Ιστορία ή Φυσική κατεύθ. κατά περίπτωση) 17,1 x 0,7 = 11,97 (x 100) = µόρια ΣΥΝΟΛΟ = µόρια Για τους υποψηφίους θετικής κατεύθυνσης για το 3 ο επιστηµονικό πεδίο έχουµε: Μόρια από Γενικό Βαθµό Πρόσβασης: 14,38 x 8=115,04 (x 100) = µόρια Μόρια από Μαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας: (Βιολογία Θ.Κ.) 6,0 x 1,3 = 7,80 (x 100) = 780 µόρια (Χηµεία) 16,6 x 0,7 = 11,62 (x 100) = µόρια ΣΥΝΟΛΟ = µόρια Για τους υποψηφίους θεωρητικής κατεύθυνσης για το 3 ο επιστηµονικό πεδίο ΜΟ- ΝΟ αν το έκτο µάθηµα που έχουν επιλέξει να εξεταστούν πανελλαδικά είναι Βιολογία Γ.Π. έχουµε (αν επέλεξαν άλλο έκτο µάθηµα ΕΝ µπορούν να επιλέξουν το 3 ο Ε.Π.): Μόρια από Γενικό Βαθµό Πρόσβασης: 14,38 x 8=115,04 (x 100) = µόρια Μόρια από Μαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας: (Βιολογία Γ.Π.) 15,6 x 0,9 = 14,04 (x 100) = µόρια (Νεοελληνική Γλώσσα Γ.Π.) 17,4 x 0,4 = 6,96 (x 100) = 696 µόρια ΣΥΝΟΛΟ = µόρια Αν ο/η υποψήφιος εξεταστεί πανελλαδικά και στο µάθηµα επιλογής Αρχές Οικονοµικής θεωρίας, έστω ότι έχουµε: 7. Μάθηµα Επιλογής Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας: Γραπτός Βαθµός Προφορικός Βαθµός Προσαρµοσµένος Προφορικός Βαθµός Παραµένει 19 Βαθµός Πρόσβασης Μαθήµατος = 18 x 0, x 0,3 = 18,3

13 Ο µέσος όρος των βαθµών των επτά τώρα µαθηµάτων δίνει τον Γενικό Βαθµό Πρόσβασης: 13,6 + 17,1 + 6,0 + 16,6 + 17,4 + 15,6 + 18,3 = 104,6 Γενικός Βαθµός Πρόσβασης = 104,6/7 = 14, ,94 αυτός θα είναι ο βαθµός πρόσβασης ανεξάρτητα αν δηλώσει ή όχι µαθήµατα του 5 ου επιστηµονικού πεδίου. Τώρα για τους υποψηφίους θεωρητικής κατεύθυνσης για το 1 ο επιστηµονικό πεδίο και τους υποψηφίους θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης για το 2ο ή 4ο επιστη- µονικό πεδίο έχουµε: Μόρια από Γενικό Βαθµό Πρόσβασης: 14,94 x 8=119,52(x 100) = µόρια Μόρια από Μαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας: (Αρχαία ή Μαθηµατικά κατά περίπτωση) (Ιστορία ή Φυσική κατεύθ. κατά περίπτωση) 13,6 x 1,3 = 17,68 (x 100) = µόρια 17,1 x 0,7 = 11,97 (x 100) = µόρια ΣΥΝΟΛΟ = µόρια Για κάποιον από τους παραπάνω υποψηφίους, για το 5 ο επιστηµονικό πεδίο και µε την απαραίτητη προϋπόθεση, ότι σαν 6 ο µάθηµα γενικής παιδείας έχει επιλέξει και έχει εξεταστεί στα Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής Γ.Π. έχουµε: Μόρια από Γενικό Βαθµό Πρόσβασης: 14,94 x 8=119,52(x 100) = µόρια Μόρια από Μαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας: (Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας, επιλογής) 18,3 x 1,3 = 23,79 (x 100) = µόρια (Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής Γ.Π.) 15,6 x 0,7 = 10,92 (x 100) = µόρια ΣΥΝΟΛΟ = µόρια ΕΙ ΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Προκειµένου για σχολές ή τµήµατα για τα οποία απαιτείται εξέταση ειδικού µαθήµατος ή πρακτικών δοκιµασιών, στο σύνολο µορίων που βρέθηκαν παραπάνω, προστίθενται τα µόρια που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασµό µε το εκατό (100) του γινοµένου του βαθµού του υποψηφίου στο οικείο ειδικό µάθηµα ή στις πρακτικές δοκιµασίες µε τον συντελεστή κατά περίπτωση 1 ή 2, ανάλογα µε τη Σχολή που το απαιτεί και ο οποίος είναι: ύο (2) για τα τµήµατα για τα οποία απαιτείται εξέταση στα ειδικά µαθήµατα : - «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραµµικό Σχέδιο» - «Αρµονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» ύο(2) για τα τµήµατα :

14 - Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών - Μετάφρασης και ιερµηνείας (Κατεύθυνση Μετάφρασης και ιερµηνείας) του Ιονίου Πανεπιστηµίου - Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού. Ένα (1) για το τµήµα Πλαστικών Τεχνών και Επιστηµών της Τέχνης Ιωαννίνων για το οποίο απαιτείται εξέταση στο ειδικό µάθηµα «Ελεύθερο Σχέδιο» και για όλες τις λοιπές σχολές και τµήµατα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό µάθηµα ξένης γλώσσας, εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Για τις σχολές στις οποίες απαιτείται Ειδικό Μάθηµα το άριστα διαµορφώνεται αντιστοίχως στα ή µόρια. Προϋπόθεση, για να ληφθούν υπόψη οι βαθµοί των Ειδικών Μαθηµάτων, είναι ο υποψήφιος να έχει επίδοση στο καθένα από αυτά τα µαθήµατα τουλάχιστον ίση µε τη βάση. * Βαθµός ειδικού µαθήµατος είναι ο γραπτός βαθµός που σηµείωσε στην αντίστοιχη εξέταση ο υ- ποψήφιος µετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθµη κλίµακα µε προσέγγιση δεκάτου. Για τις περιπτώσεις που εξετάζονται δύο ειδικά µαθήµατα, είναι ο µέσος όρος των βαθµών των δύο ειδικών µαθηµάτων. Ο µέσος όρος υπολογίζεται µετά την αναγωγή των βαθµών των δύο µαθηµάτων στην εικοσάβαθµη κλίµακα. * Στην περίπτωση που υποψήφιος έχει εξετασθεί σε περισσότερες από µία ξένες γλώσσες, τότε ως βαθµός στο µάθηµα της ξένης γλώσσας, για τα τµήµατα που απαιτούν εξέταση σε µία από τις ξένες γλώσσες από αυτές που εξετάστηκε, λαµβάνεται υπόψη ο µεγαλύτερος βαθµός από αυτούς που πέτυχε στις ξένες αυτές γλώσσες. * Βαθµός πρακτικών δοκιµασιών είναι ο µέσος όρος των βαθµών που αντιστοιχούν στις τρεις δοκι- µασίες - αγωνίσµατα που διαγωνίστηκε ο υποψήφιος και ο οποίος εκφράζεται µε προσέγγιση δεκάτου. ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ Το Μηχανογραφικό ελτίο συµπληρώνεται µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων των εξετάσεων και υποβάλλεται στη ιεύθυνση που υπάγεται το Λύκειο (συνήθως το δεύτερο 10/ήµερο του Ιουλίου). Ο υποψήφιος έχει δικαίωµα να δηλώσει κατά σειρά προτίµησης όλα τα Τµήµατα Σχολών δύο (2) Επιστηµονικών Πεδίων. Για βελτίωση της βαθµολογίας οι απόφοιτοι, είτε εγγραφούν είτε δεν εγγραφούν σε κάποια Σχολή, έχουν το δικαίωµα - καταθέτοντας σχετική αίτηση και την πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης που τους χορηγήθηκε - να επαναλαµβάνουν τις γραπτές εξετάσεις, όσες φορές το επιθυµούν, στα έξι (ή επτά) πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα της Γ Λυκείου. Οι νέοι γραπτοί βαθµοί αναπληρώνουν τους παλιούς. Οι προφορικοί (ξανα)υπόκεινται σε πιθανή προσαρµογή σύµφωνα µε τον

15 περιορισµό των δύο µονάδων. Στον υποψήφιο χορηγείται νέα ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ στην τριτοβάθµια εκπαίδευση. Η νέα εξέταση δεν µεταβάλει το απολυτήριο που κατέχει ο απόφοιτος. Ο υποψήφιος δεν δικαιούται να δηλώσει προτίµηση για σχολή ή τµήµα στην οποία είναι ήδη σπουδαστής. Υποψήφιος που έχει εγγραφεί σε Σχολή και εισάγεται επόµενη χρονιά σε άλλη Σχολή ή Τµήµα δεν µπορεί να εγγραφεί στη νέα Σχολή ή στο Τµήµα εισαγωγής του, αν δεν διαγραφεί προηγουµένως από την σχολή ή το Τµήµα στο οποίο είναι εγγεγραµµένος. Μηχανογραφικό ελτίο µπορούν να υποβάλλουν οι απόφοιτοι και χωρίς εξετάσεις βελτίωσης, αλλά µόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων εφόσον υποβάλλουν την αίτηση µηχανογραφικό δελτίο προτιµήσεων υποψηφίου οποιοδήποτε άλλο έτος από αυτό κατά το οποίο απέκτησαν την Βεβαίωση. Για την επιλογή των επιστηµονικών πεδίων, για τον υπολογισµό του συνολικού α- ριθµού των µορίων επιλογής και για άλλα θέµατα των υποψηφίων που είναι κάτοχοι της "Βεβαίωσης πρόσβασης στην τριτοβάθµια εκπαίδευση", την οποία έχουν αποκτήσει το σχολικό έτος και πριν και επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) εφαρµόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν µέχρι φέτος. Η ΕΠΙΛΟΓΗ Η επιλογή στις σχολές γίνεται µε βάση τις δηλώσεις του κάθε υποψηφίου µόνο για τις Σχολές και τα Τµήµατα για τα οποία θα δηλώσουν προτίµηση στο Μηχανογραφικό ελτίο τους, τον αριθµό των εισαγοµένων και τον αριθµό των µορίων που συγκέντρωσε ο κάθε υποψήφιος. Ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι αν µε το σύνολο των µορίων του εισάγεται σε περισσότερες από µία Σχολές από αυτές που έχει δηλώσει προτίµηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτήν που έχει δηλώσει µε προγενέστερη προτίµηση. Για τον λόγο αυτό, η σειρά των προτιµήσεων πρέπει να εκφράζει την πραγµατική επιθυµία του υποψηφίου και όχι να προσδιορίζεται από την πιθανολογούµενη επιτυχία ή αποτυχία του σύµφωνα µε τις βάσεις προηγούµενου έτους. Για τις Σχολές που είναι κοινές στα δύο Επιστηµονικά Πεδία τα οποία επέλεξε ο υποψήφιος, λαµβάνεται υπόψη για την επιλογή του στις συγκεκριµένες Σχολές το µεγαλύτερο από τα δύο σύνολα µορίων από αυτά που αντιστοιχούν σε κάθε Επιστηµονικό Πεδίο που επέλεξε, ανεξάρτητα από το Επιστηµονικό Πεδίο στο οποίο δήλωσε την προτίµησή του. Αντίθετα, για τις Σχολές που είναι κοινές σε δύο Επιστηµονικά Πεδία από τα οποία ο υποψήφιος επέλεξε µόνο το ένα, λαµβάνονται υπόψη τα µόρια που αντιστοιχούν στο Επιστηµονικό Πεδίο προτίµησης του υποψηφίου.

16 Οι βάσεις των σχολών διαµορφώνονται ανάλογα µε τις προτιµήσεις των υποψηφίων, την αύξηση ή µείωση του αριθµού των εισακτέων ανά σχολή ή τµήµα σχολής και τις βαθµολογίες που έ- χουν. Σε κάθε σχολή εισάγονται κατά φθίνουσα σειρά µορίων, όσοι δήλωσαν προτίµηση γι αυτή και µέχρι να συµπληρωθούν οι θέσεις εισακτέων στη συγκεκριµένη σχολή. Για το λόγο αυτό δεν µπορεί κανείς να πει έγκυρα πριν την επιλογή (έκδοση αποτελεσµάτων), ότι στην α σχολή θα εισαχθούν µε αυτή την βαθµολογία, στη β µε αυτή κ.ο.κ., να προβλέψει δηλαδή τις βάσεις. Ειδικά φέτος µε τη µείωση των εξεταζοµένων µαθηµάτων από 9 σε 6, την επιλογή του 6 ου µαθήµατος και την καθιέρωση κατώτερου ορίου επιδόσεων, κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής. Ειδικές διατάξεις ισχύουν για αθλητές µε σηµαντικές οµαδικές ή ατοµικές επιδόσεις, για µαθητές και αποφοίτους Εσπερινών Ενιαίων Λυκείων και για την ειδική κατηγορία των ασθενών. H επιλογή γίνεται κατά φθίνουσα σειρά µορίων και µέχρι τη συµπλήρωση του αριθµού θέσεων για κάθε Σχολή. Σε περίπτωση ισοβαθµίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων στη θέση του τελευταίου εισαγόµενου σε σχολή ή τµήµα εισάγεται ο υποψήφιος που έχει µεγαλύτερο γενικό βαθµό πρόσβασης. Εφ όσον εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθµούντες, εισάγεται αυτός που έχει µεγαλύτερο άθροισµα βαθµών στα δύο µαθήµατα αυξηµένης βαρύτητας του αντίστοιχου επιστηµονικού πεδίου. Αν και µετά την εξάντληση όλων των παραπάνω κριτηρίων εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθµούντες, εισάγονται όλοι οι ισοβαθµούντες εκτός από την περίπτωση ισοβαθµίας µε τον τελευταίο εισαγόµενο σε σχολή των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων, Υπαξιωµατικών των Ενόπλων υνάµεων ή της Αστυνοµικής και Πυροσβεστικής Ακαδηµίας οπότε µετά την εξάντληση των προηγούµενων κριτηρίων εισάγεται ο υποψήφιος που δήλωσε τη σχολή αυτή µε προγενέστερη σειρά προτίµησης. Αν και πάλι υπάρχουν ισοβαθµούντες, εισάγεται αυτός που έχει µεγαλύτερο βαθµό στο πρώτο µάθηµα αυξηµένης βαρύτητας.

17 ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑ ΠΕ ΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ 1ο 1. Αρχαία Ελληνικά (Κ) 1,3 1. Μαθηµατικά 1. Μαθηµατικά 2. Ιστορία (Κ) 0,7 2. Φυσική 2. Φυσική Ανθρωπιστικέ 3. Νεοελλ. Λογοτεχνία 3. Χηµεία 3. Ανάπτυξη Εφαρµογών ς Νοµικές & 4. Λατινικά 4. Βιολογία 4. ιοίκηση Επιχειρήσεων Κοινωνικές 5. Νεοελλ. Γλώσσα (Γ.Π.) 6. Ν. Γλώσσα (Γ.Π.) 0,9 6. Ν. Γλώσσα (Γ.Π.) 0,9 6. Ελεύθερη Επιλογή (Γ.Π.) 6. Ν. Ε. Ιστορία (Γ.Π.) 0,4 6. Ν. Ε. Ιστορία (Γ.Π.) 0,4 2ο 1. Αρχαία Ελληνικά 1. Μαθηµατικά (Κ) 1,3 1. Μαθηµατικά (Κ) 1,3 2. Ιστορία 2. Φυσική (Κ) 0,7 2. Φυσική (Κ) 0,7 Θετικές 3. Νεοελλ. Λογοτεχνία 3. Χηµεία 3. Ανάπτυξη Εφαρµογών 4. Λατινικά 4. Βιολογία 4. ιοίκηση Επιχειρήσεων 5. Μαθηµατικά (Γ.Π.) 0,9 5. Νεοελλ. Γλώσσα (Γ.Π.) 5. Νεοελλ. Γλώσσα (Γ.Π.) 6. Ν. Γλώσσα (Γ.Π.) 0,4 6. Ελεύθερη Επιλογή (Γ.Π.) 6. Ελεύθερη Επιλογή (Γ.Π.) 3ο 1. Αρχαία Ελληνικά 1. Μαθηµατικά 1. Μαθηµατικά 2. ΙστορίαΑντώνης Σ. Μαυροµάτης 2. Φυσική 2. Φυσική Υγείας 3. Νεοελλ. Λογοτεχνία 3. Βιολογία 1,3 3. Ανάπτυξη Εφαρµογών 4. Λατινικά 4. Χηµεία 0,7 4. ιοίκηση Επιχειρήσεων 5. Βιολογία (Γ.Π.) 0,9 5. Νεοελλ. Γλώσσα (Γ.Π.) 5. Βιολογία (Γ.Π.) 0,9 6. Ν. Γλώσσα (Γ.Π.) 0,4 6. Ελεύθερη Επιλογή (Γ.Π.) 6. Ν. Γλώσσα (Γ.Π.) 0,4 4ο 1. Αρχαία Ελληνικά 1. Μαθηµατικά (Κ) 1,3 1. Μαθηµατικά (Κ) 1,3 2. Ιστορία 2. Φυσική (Κ) 0,7 2. Φυσική (Κ) 0,7 Τεχνολογικές 3. Νεοελλ. Λογοτεχνία 3. Χηµεία 3. Ανάπτυξη Εφαρµογών 4. Λατινικά 4. Βιολογία 4. ιοίκηση Επιχειρήσεων 5. Μαθηµατικά (Γ.Π.) 0,9 5. Νεοελλ. Γλώσσα (Γ.Π.) 5. Νεοελλ. Γλώσσα (Γ.Π.) 6. Ν. Γλώσσα (Γ.Π.) 0,4 6. Ελεύθερη Επιλογή (Γ.Π.) 6. Ελεύθερη Επιλογή (Γ.Π.) 5ο 1. Αρχαία Ελληνικά 1. Μαθηµατικά 1. Μαθηµατικά 2. Ιστορία 2. Φυσική 2. Φυσική Οικονοµίας & ιοίκησης 3. Νεοελλ. Λογοτεχνία 3. Χηµεία 3. Ανάπτυξη Εφαρµογών 4. Λατινικά 4. Βιολογία 4. ιοίκηση Επιχειρήσεων 5. Νεοελλ. Γλώσσα (Γ.Π.) 5. Νεοελλ. Γλώσσα (Γ.Π.) 5. Νεοελλ. Γλώσσα (Γ.Π.) 6. Αρ.Οικ. Θεωρίας (Ε) 1,3 6. Αρ.Οικ. Θεωρίας (Ε) 1,3 6. Αρ.Οικ. Θεωρίας (Ε) 1,3 7. Μαθηµατικά (Γ.Π.) 0,7 7. Μαθηµατικά (Γ.Π.) 0,7 7. Μαθηµατικά (Γ.Π.) 0,7 Ε=Επιλογής, Γ.Π.=Γενικής Παιδείας, K=Κατεύθυνσης Ελεύθερη Επιλογή (Γ.Π.)=Ένα από τα Βιολογία, Φυσική, Μαθηµατικά & Στοιχεία Σταστικής, Ιστορία Μαθήµατα Κατεύθυνσης αυξηµένης βαρύτητας Μαθήµατα Γενικής Παιδείας αυξηµένης βαρύτητας, τα οποία αντικαθιστούν τα αυξηµένης βαρύτητας µαθήµατα Κατεύθυνσης

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1) Αρχαία Ελληνικά 2) Ιστορία 3) Νεοελληνική Λογοτεχνία 4) Λατινικά

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1) Αρχαία Ελληνικά 2) Ιστορία 3) Νεοελληνική Λογοτεχνία 4) Λατινικά ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1) Αρχαία Ελληνικά 2) Ιστορία 3) Νεοελληνική Λογοτεχνία 4) Λατινικά ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1) Μαθηματικά 2) Φυσική 3) Χημεία 4) Βιολογία ΜΑΘΗΜΑΤΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ Λ Φ Α

ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ Λ Φ Α ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ Στη Γ Λυκείου κάθε µαθητής θα φοιτήσει σε µια από τις τρεις κατευθύνσεις σπουδών. Αν θέλει, µπορεί να επιλέξει άλλη κατεύθυνση από αυτή που είχε επιλέξει στη Β Λυκείου,

Διαβάστε περισσότερα

Β Λυκείου. Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού. Ανθρωπιστικών Σπουδών. Θετικών Σπουδών

Β Λυκείου. Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού. Ανθρωπιστικών Σπουδών. Θετικών Σπουδών Β Λυκείου Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών Θετικών Σπουδών 5 Ανθρωπιστικών Σπουδών Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΥΘΥΝΣΗ Οργάν. & ιεξ. Εξετάσεων. - Όλα τα Ενιαία Λύκεια (δια των /ντων Ε)

ΙΕΥΘΥΝΣΗ Οργάν. & ιεξ. Εξετάσεων. - Όλα τα Ενιαία Λύκεια (δια των /ντων Ε) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ Οργάν. & ιεξ. Εξετάσεων ΤΜΗΜΑ B Αθήνα 2/ 11 / 2005 Αρ.Πρωτ. Βαθµός Φ.252/ 121456 / Β6 Μητροπόλεως 15 101 85 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1) Αρχαία Ελληνικά 2) Ιστορία 3) Νεοελληνική Λογοτεχνία 4) Λατινικά

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1) Αρχαία Ελληνικά 2) Ιστορία 3) Νεοελληνική Λογοτεχνία 4) Λατινικά ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1) Αρχαία Ελληνικά 2) Ιστορία 3) Νεοελληνική Λογοτεχνία 4) Λατινικά ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1) Μαθηματικά 2) Φυσική 3) Χημεία 4) Βιολογία ΜΑΘΗΜΑΤΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Σχολικό Έτος 201 3-201 4

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Σχολικό Έτος 201 3-201 4 Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Σχολικό Έτος 201 3-201 4 Τα πέντε επιστημονικά πεδία στα οποία κατατάσσονται οι Σχολές και τα Τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ομοειδές ή συγγενές γνωστικό αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια «ΓΝΩΣΗ» ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2016

Φροντιστήρια «ΓΝΩΣΗ» ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2016 Α ΛΥΚΕΙΟΥ Στην Α τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα Γενικής Παιδείας (και Επιλογής), συνολικά 35 διδακτικές ώρες την εβδομάδα. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ 1. Ελληνική Γλώσσα 9 -

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Λ Υ Κ Ε Ι Ο

Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Ενημερωτική Συνάντηση Γονέων Μαθητών Γ Λυκείου Θέατρο Χωρέμη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015 1 Πανελλαδικές

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση:Αν οι συντελεστές είναι 0,9 και 0,4 αντικαθιστουν τους 1,4 και 0,7.

Σημείωση:Αν οι συντελεστές είναι 0,9 και 0,4 αντικαθιστουν τους 1,4 και 0,7. Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων 1. Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων που είναι ενταγμένα σε Επιστημονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α ΑΘΗΝΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α ΑΘΗΝΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α ΑΘΗΝΑΣ http://1kesyp-a-athin.att.sch.gr ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

έξι (6). τέσσερα (4) µαθήµατα κατεύθυνσης και σε δύο (2) µαθήµατα γενικής παιδείας

έξι (6). τέσσερα (4) µαθήµατα κατεύθυνσης και σε δύο (2) µαθήµατα γενικής παιδείας Α) Σύµφωνα µε την αριθµ. Φ253/28934/Β6/30-3-2006(ΦΕΚ 391 Β ) Υπουργική Απόφαση µε θέµα «Πρόσβαση των κατόχων απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου τύπου Λυκείου στην τριτοβάθµια εκπαίδευση», όπως τροποποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 Ενημέρωση μαθητών της τελευταίας τάξης ΓΕΛ σχετικά Α. Με τα εξεταζόμενα μαθήματα σε πανελλαδικό επίπεδο, την επιλογή του δεύτερου μαθήματος γενικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: 1. Περιφερειακούς ιευθυντές Εκπ/σης. 2. /ντές /νσεων.ε. 3. /ντές ΓΕΛ (δια των /νσεων.ε.)

ΠΡΟΣ: 1. Περιφερειακούς ιευθυντές Εκπ/σης. 2. /ντές /νσεων.ε. 3. /ντές ΓΕΛ (δια των /νσεων.ε.) 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βαθµός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί µέχρι: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ----- ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ Μαρούσι, 6-12 - 2012 ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 2 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 2 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 2 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Στην εισήγηση που ακολουθεί θα συναντήσουμε πολλές φορές κάποιους όρους για τους οποίους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ 3 / 12 / 2008

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ 3 / 12 / 2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ 3 / 12 / 2008 ΘΕΜΑ: Ενημέρωση μαθητών της τελευταίας τάξης ΓΕΛ σχετικά: α) με τα εξεταζόμενα μαθήματα σε πανελλαδικό επίπεδο, την επιλογή του δεύτερου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: 1. Περιφερειακούς ιευθυντές Εκπ/σης

ΠΡΟΣ: 1. Περιφερειακούς ιευθυντές Εκπ/σης 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Βαθµός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί µέχρι: ----- ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ Μαρούσι, 15-9 - 2014 ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ - ΤΜΗΜΑ Β Αρ.Πρωτ. Βαθµός Προτερ. -----

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΦΑΝΤΟΥ Σύστημα Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θαλαλαίος Δημήτρης Οικονομολόγος

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΦΑΝΤΟΥ Σύστημα Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θαλαλαίος Δημήτρης Οικονομολόγος ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΦΑΝΤΟΥ Σύστημα Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Θαλαλαίος Δημήτρης Οικονομολόγος Σε πόσα και ποια μαθήματα εξετάζεται ο υποψήφιος σε εθνικό επίπεδο (πανελλαδικές εξετάσεις); ΓΕΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

FAX:

FAX: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Μαρούσι 1-2-2011 ΤΜΗΜΑ Β Αρ.Πρωτ.Βαθµός Προτερ. Φ.251/ 12638 /B6 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ -----

Διαβάστε περισσότερα

----- Φ.251/ /B6 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ FAX:

----- Φ.251/ /B6 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ FAX: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Μαρούσι 18-11-2009 ΤΜΗΜΑ Β Αρ.Πρωτ.Βαθµός Προτερ. Φ.251/ 143338 /B6 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ -----

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Στη Γ Λυκείου η Τεχνολογική κατεύθυνση χωρίζεται σε δυο κύκλους: τον κύκλο Τεχνολογίας και Παραγωγής και τον κύκλο Πληροφορικής

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Στη Γ Λυκείου η Τεχνολογική κατεύθυνση χωρίζεται σε δυο κύκλους: τον κύκλο Τεχνολογίας και Παραγωγής και τον κύκλο Πληροφορικής Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Τα μαθήματα της Γ' τάξης Λυκείου χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: μαθήματα Γενικής Παιδείας και μαθήματα Κατευθύνσεων. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας διδάσκονται συνολικά 16 ώρες εβδομαδιαίως. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Εξεταστικό Σύστημα. Πανελλήνιες 2016

Νέο Εξεταστικό Σύστημα. Πανελλήνιες 2016 Νέο Εξεταστικό Σύστημα Πανελλήνιες 2016 Νέο Εξεταστικό Σύστημα Οι Ομάδες Προσανατολισμού Για το σχολικό έτος 2015 2016 άλλαξε ο τρόπος εισαγωγής στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Στη Γ Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

έχει γίνει γνωστό ότι δεν θα προσμετρώνται οι βαθμοί της Α και της Β Λυκείου τι θα συμβεί με τη Γ Λυκείου να μην υπολογίζονται

έχει γίνει γνωστό ότι δεν θα προσμετρώνται οι βαθμοί της Α και της Β Λυκείου τι θα συμβεί με τη Γ Λυκείου να μην υπολογίζονται Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι δεν θα προσμετρώνται οι βαθμοί της Α και της Β Λυκείου χωρίς να έχει γίνει καμιά αναφορά στο τι θα συμβεί με τη Γ Λυκείου. Για την τελευταία τάξη εξετάζεται λοιπόν το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Βαθµός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί µέχρι: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ Β ----- Ταχ. /νση: Ανδρέα Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Με το νέο εξεταστικό συστηµα θα γίνει η εισαγωγή των υποψηφίων της Γ Λυκείου σε Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι., από το 2006. Σύµφωνα µε τις δηλώσεις της Υπουργού Παδείας, κ. Μαριέτας Γιαννάκου, το σύστηµα αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Εξεταστικό Σύστημα Πανελλήνιες 2016

Νέο Εξεταστικό Σύστημα Πανελλήνιες 2016 Νέο Εξεταστικό Σύστημα Πανελλήνιες 2016 ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 4327/2015 (ΦΕΚ 50/2015) Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις. Ε. Μ. Γ Λυκείου Δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογής. Εφαρμογές Πληροφορικής 2. Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων 2. Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός 2. Καλλιτεχνική Παιδεία -Εικαστικά 2

Επιλογής. Εφαρμογές Πληροφορικής 2. Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων 2. Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός 2. Καλλιτεχνική Παιδεία -Εικαστικά 2 Νέο Λύκειο Νομοθεσία Νόμος 4186/2013 (ΦΕΚ 193 τ. Α ) Νόμος 4310/2015 (ΦΕΚ 258 τ. Α ) Νόμος 4326/2015 (ΦΕΚ 49 τ. Α ) Νόμος 4327/2015 (ΦΕΚ 50 τ. Α ) Y.A. 82443/Δ2/21-5-2015 (ΦΕΚ 941 τ. Β ) Φ.253/ 85476 /Α5/29-5-2015

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο σύστηµα Πανελλαδικών Εξετάσεων

Το νέο σύστηµα Πανελλαδικών Εξετάσεων Το νέο σύστηµα Πανελλαδικών Εξετάσεων Το νέο σύστηµα πρόσβασης των υποψηφίων στην τριτοβάθµια εκπαίδευση, το οποίο θα «εγκαινιάσουν» οι µαθητές που θα φοιτήσουν το Σεπτέµβριο στη Γ Λυκείου, έχει ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α ΑΘΗΝΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ http://1kesyp-a-athin.att.sch.gr ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις Συντελεστές βαρύτητας ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών Τρόπος υπολογισμού μορίων για εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Εξεταστικό Σύστημα. Πανελλήνιες 2016

Νέο Εξεταστικό Σύστημα. Πανελλήνιες 2016 Νέο Εξεταστικό Σύστημα Πανελλήνιες 2016 Νέο Εξεταστικό Σύστημα Οι Ομάδες Προσανατολισμού Για το σχολικό έτος 2015 2016 άλλαξε ο τρόπος εισαγωγής στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Στη Γ Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΚΑΙ 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

1 ο ΚΑΙ 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 1 ο ΚΑΙ 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΟΜΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2017 και 2018? ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (15 ΩΡΕΣ) ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 1 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δ/ΝΣΗ Β/ΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2ο ΓΡΑΦΕΙΟ Εισαγωγή στην τριτοβάθμια

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Πανελλήνιες 2016

ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Πανελλήνιες 2016 ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Πανελλήνιες 2016 Οι Ομάδες Προσανατολισμού Για το σχολικό έτος 2015-2016 άλλαξε ο τρόπος εισαγωγής στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Στη Γ Λυκείου οι μαθητές επιλέγουν μια

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιες 2016: Ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων

Πανελλήνιες 2016: Ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων Πανελλήνιες 2016: Ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων Τον νέο τρόπο υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έκανε γνωστό με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Ο ΗΓΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ «ΓΝΩΣΗ» ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Οι µαθητές της Α & Β Λυκείου εξετάζονται, στα µαθήµατα που έχουν γραπτές εξετάσεις, σε ενδοσχολικές εξετάσεις και µόνο. Οι µαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Παιδείας: Ενημέρωση των υποψηφίων γιαα τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις Από 1-22 /2/2010 οι δηλώσεις των υποψηφίων

Υπουργείο Παιδείας: Ενημέρωση των υποψηφίων γιαα τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις Από 1-22 /2/2010 οι δηλώσεις των υποψηφίων Υπουργείο Παιδείας: Ενημέρωση των υποψηφίων γιαα τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις Από 1-22 /2/2010 οι δηλώσεις των υποψηφίων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ -----

Διαβάστε περισσότερα

3. Στο άρθρο 2 του ν.4186/2013 (Α 193) προστίθεται παράγραφος 3Β, ως ακολούθως: «3Β. Το ωρολόγιο πρόγραµµα των Μαθηµάτων Προσανατολισµού της Γ τάξης

3. Στο άρθρο 2 του ν.4186/2013 (Α 193) προστίθεται παράγραφος 3Β, ως ακολούθως: «3Β. Το ωρολόγιο πρόγραµµα των Μαθηµάτων Προσανατολισµού της Γ τάξης ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του ν.4186/2013 (Α 193), όπως έχει τροποποιηθεί µε τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 57 του ν. 4310/14 (Α 258), αντικαθίσταται ως «Η Γ τάξη Ηµερήσιου

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ Οκτώβρης 2017 Ε. Μ.

3 ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ Οκτώβρης 2017 Ε. Μ. 3 ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ Οκτώβρης 2017 Ε. Μ. Νέο Εξεταστικό Σύστημα Πανελλήνιες 2018 Ε. Μ. Γ Λυκείου ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΩΡΕΣ 1 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 1 2 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2 3 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 1 4 ΙΣΤΟΡΙΑ 2 5

Διαβάστε περισσότερα

Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 1. Θρησκευτικά 2 ώρες 2. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία

Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 1. Θρησκευτικά 2 ώρες 2. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία Α ΛΥΚΕΙΟΥ Η Α Λυκείου, η οποία είναι τάξη προσανατολισμού, περιέχει γενικά μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας και μαθήματα επιλογής, από τα οποία ο μαθητής είναι υποχρεωμένος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) 2012-2013 (Απόσπασμα από το υπ. αρ. πρωτ.φ.251/160946/β6/19-12-2012/υπαιθπα) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ Α & Β e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση Υ.Α. για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Ελλήνων του εξωτερικού

Τροποποίηση Υ.Α. για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Ελλήνων του εξωτερικού Τροποποίηση της αρ.πρωτ.φ.151/20049/2007/β6 (ΦΕΚ 272/Β?) «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες του εδαφίου α της παραγράφου 4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι Τι θα ισχύσει φέτος ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2016: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πραγματοποιηθούν πριν τις απολυτήριες

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Λύκειο Λευκάδας. Σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων -Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

2 ο Λύκειο Λευκάδας. Σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων -Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων -Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 1 2 3 4 Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες Θετικές και Τεχνολογικές επιστήμες Επιστήμες Υγείας και Ζωής Επιστήμες Οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Οργάν. & Διεξ. Εξετάσεων. Πληροφορίες: Τηλέφωνο: ΠΡΟΣ : - ΠΕΡ/ΚΟΥΣ Δ/ΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ/ΝΤΕΣ ΤΩΝ Δ/ΝΣΕΩΝ ΔΕ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Οργάν. & Διεξ. Εξετάσεων. Πληροφορίες: Τηλέφωνο: ΠΡΟΣ : - ΠΕΡ/ΚΟΥΣ Δ/ΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ/ΝΤΕΣ ΤΩΝ Δ/ΝΣΕΩΝ ΔΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Οργάν. & Διεξ. Εξετάσεων ΤΜΗΜΑ B ΜΑΡΟΥΣΙ 3 / 12 / 2008 Αρ.Πρωτ. Βαθμός Φ.252/ 155944 / Β6 Ανδρέα Παπανδρέου 37 151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Λ Υ Κ Ε Ι Ο ΛΥΚΕΙΟ

Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Λ Υ Κ Ε Ι Ο ΛΥΚΕΙΟ Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Λ Υ Κ Ε Ι Ο ΛΥΚΕΙΟ Ενημερωτική Συνάντηση Γονέων Μαθητών Α Λυκείου Θέατρο Χωρέμη 6 Φεβρουαρίου 2013 1 Μετά την Α

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογής. Εφαρμογές Πληροφορικής 2. Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων 2. Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός 2. Καλλιτεχνική Παιδεία -Εικαστικά 2

Επιλογής. Εφαρμογές Πληροφορικής 2. Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων 2. Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός 2. Καλλιτεχνική Παιδεία -Εικαστικά 2 Νέο Λύκειο Νομοθεσία Νόμος 4186/2013 (ΦΕΚ 193 τ. Α ) Νόμος 4310/2015 (ΦΕΚ 258 τ. Α ) Νόμος 4326/2015 (ΦΕΚ 49 τ. Α ) Νόμος 4327/2015 (ΦΕΚ 50 τ. Α ) Y.A. 82443/Δ2/21-5-2015 (ΦΕΚ 941 τ. Β ) Φ.253/ 85476 /Α5/29-5-2015

Διαβάστε περισσότερα

Παιδείας. V. Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης. 1) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Μάθημα επιλογής x1,3

Παιδείας. V. Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης. 1) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Μάθημα επιλογής x1,3 ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝ/ΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ -ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού του δελτίου για την εισαγωγή του στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κωστοπούλου Υπεύθυνη ΣΕΠ ΚΕ.ΣΥ.Π. Γαλατσίου 16/05/2015 1

Γεωργία Κωστοπούλου Υπεύθυνη ΣΕΠ ΚΕ.ΣΥ.Π. Γαλατσίου 16/05/2015 1 Γεωργία Κωστοπούλου Υπεύθυνη ΣΕΠ ΚΕ.ΣΥ.Π. 1 Η Γ τάξη περιλαμβάνει 3 Ομάδες Προσανατολισμού: Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ομάδα Θετικών Σπουδών και Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Το πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Ζωοδόχου Πηγής 8, Σαλαμίνα Τηλ: 210.46.51.576 7, 210.46.44.500 ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ

Ζωοδόχου Πηγής 8, Σαλαμίνα Τηλ: 210.46.51.576 7, 210.46.44.500 ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Ζωοδόχου Πηγής 8, Σαλαμίνα Τηλ: 210.46.51.576 7, 210.46.44.500 ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015 2016 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1. Ελληνική Γλώσσα (9 ώρες) 2. Μαθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδες Προσανατολισμού Β'Λυκείου

Ομάδες Προσανατολισμού Β'Λυκείου . 2015-2016 Ομάδες Προσανατολισμού Β'Λυκείου Ανθρωπιστικών Σπουδών Οι μαθητές της Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών θα δυσκολευτούν να ακολουθήσουν την Ομάδα Οικονομίας και Πληροφορικής Θετικών Σπουδών ΗΜΕΡΗΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο & 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

1 ο & 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ 1 ο & 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΟΜΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (15 ΩΡΕΣ) ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 1 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΚΘΕΣΗ)

Διαβάστε περισσότερα

Λύκειο Παπάγου ενημέρωση

Λύκειο Παπάγου ενημέρωση Λύκειο Παπάγου ενημέρωση Α Λυκείου (33+2) ΜΑΘΗΜΑ ΩΡΕΣ 1.Ελληνική Γλώσσα (5Αρχ+2Νέα+2Λογ) 9 2.Μαθηματικά (3Αλ+2Γεω) 5 3.Φυσικές Επιστήμες (2Φ+2Χ+2Β) 6 4.Ιστορία 2 5.Πολιτική Παιδεία 3 6.Θρησκευτικά 2 7.Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός & ερμηνευτικός οδηγός για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2016.

Πρακτικός & ερμηνευτικός οδηγός για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2016. Πρακτικός & ερμηνευτικός οδηγός για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2016. 1. Ομάδες προσανατολισμού, επιστημονικά πεδία & συντελεστές. Υπάρχουν τρεις ομάδες προσανατολισμού και πέντε επιστημονικά πεδία. Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 21 & ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ, Π. ΦΑΛΗΡΟ

ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 21 & ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ, Π. ΦΑΛΗΡΟ Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Η Ρ Ι Α ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 21 & ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ, Π. ΦΑΛΗΡΟ ΤΗΛ-FAX: 210 9851164, www.neapaideia.edu.gr, Ε-mail: info@neapaideia.edu.gr ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ôå íéêþ óôç äéäáóêáëßá, ìåèïäéêüôçôá óôç ãíþóç, ðëçñüôçôá óôï ðåñéå üìåíï. ÄéäáêôéêÞ óõìðåñéöïñü åîåéäéêåõìýíç óå êüèå ìáèçôþ

Ôå íéêþ óôç äéäáóêáëßá, ìåèïäéêüôçôá óôç ãíþóç, ðëçñüôçôá óôï ðåñéå üìåíï. ÄéäáêôéêÞ óõìðåñéöïñü åîåéäéêåõìýíç óå êüèå ìáèçôþ Ôå íéêþ óôç äéäáóêáëßá, ìåèïäéêüôçôá óôç ãíþóç, ðëçñüôçôá óôï ðåñéå üìåíï ÄéäáêôéêÞ óõìðåñéöïñü åîåéäéêåõìýíç óå êüèå ìáèçôþ Åðéêïéíùíßá ü é ìüíï ìå ôï ëüãï áëëü êáé ìå ôï óõíáßóèçìá i ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: 1. Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπ/σης 2. Δ/ντές Δ/νσεων Δ.Ε. 3. Δ/ντές ΓΕΛ (δια των Δ/νσεων Δ.Ε.) 4. ΚΕΣΥΠ (διά των Δ/νσεων Δ.Ε.

ΠΡΟΣ: 1. Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπ/σης 2. Δ/ντές Δ/νσεων Δ.Ε. 3. Δ/ντές ΓΕΛ (δια των Δ/νσεων Δ.Ε.) 4. ΚΕΣΥΠ (διά των Δ/νσεων Δ.Ε. ΑΔΑ: ΒΛ1Η9-ΛΕΜ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: ----- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ Μαρούσι, 19-11 - 2013 ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ - ΤΜΗΜΑ Β Αρ.Πρωτ.

Διαβάστε περισσότερα

TO NEO ΣΧΟΛΕΙΟ. Τα µαθήµατα του κοινού εκπαιδευτικού προγράµµατος (γενικής παιδείας) είναι τα εξής:

TO NEO ΣΧΟΛΕΙΟ. Τα µαθήµατα του κοινού εκπαιδευτικού προγράµµατος (γενικής παιδείας) είναι τα εξής: TO NEO ΣΧΟΛΕΙΟ «3. Στη Γ Τάξη Ηµερήσιου Γενικού Λυκείου εφαρµόζεται πρόγραµµα µαθηµάτων τριάντα τριών (33) ωρών, που περιλαµβάνει µαθήµατα γενικής παιδείας δεκατριών (13) συνολικά διδακτικών ωρών εβδοµαδιαίως

Διαβάστε περισσότερα

ΑλλΑγες ςτο λυκειο ςεπτεμβριος 2013

ΑλλΑγες ςτο λυκειο ςεπτεμβριος 2013 ΑλλΑγες ςτο λυκειο ςεπτεμβριος 2013 Σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας θα πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές στο Λύκειο και στον τρόπο εισαγωγής στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Το νέο Λύκειο Το Σεπτέµβριο του 2013 ψηφίστηκε ο νόµος 4186/2013 (ΦΕΚ Α 193/17-9-2013) που προβλέπει τις αλλαγές για το Νέο Λύκειο και ρυθµίζει το νέο σύστηµα πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Ôå íéêþ óôç äéäáóêáëßá, ìåèïäéêüôçôá óôç ãíþóç, ðëçñüôçôá óôï ðåñéå üìåíï. ÄéäáêôéêÞ óõìðåñéöïñü åîåéäéêåõìýíç óå êüèå ìáèçôþ

Ôå íéêþ óôç äéäáóêáëßá, ìåèïäéêüôçôá óôç ãíþóç, ðëçñüôçôá óôï ðåñéå üìåíï. ÄéäáêôéêÞ óõìðåñéöïñü åîåéäéêåõìýíç óå êüèå ìáèçôþ Ôå íéêþ óôç äéäáóêáëßá, ìåèïäéêüôçôá óôç ãíþóç, ðëçñüôçôá óôï ðåñéå üìåíï ÄéäáêôéêÞ óõìðåñéöïñü åîåéäéêåõìýíç óå êüèå ìáèçôþ Åðéêïéíùíßá ü é ìüíï ìå ôï ëüãï áëëü êáé ìå ôï óõíáßóèçìá i ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το σχολικό έτος

Το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το σχολικό έτος Ενημέρωση Γονεών των μαθητών της Α' Λυκείου Το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2015-2016 # Κυριακή 10 Απριλίου 2016 # www.spoudh.gr https://www.facebook.com/spoudh

Διαβάστε περισσότερα

Το Νέο Λύκειο. Α Λυκείου

Το Νέο Λύκειο. Α Λυκείου ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΓΝΩΣΗ» Το Νέο Λύκειο Στους µαθητές που θα φοιτήσουν φέτος (2013-2014) στην Α Λυκείου θα αρχίσει να εφαρµόζεται η νέα δοµή του Λυκείου. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση θα µετράει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ Α.Ε.Ι.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. Με βάση το ελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας της 6.4.2015: Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Για να κατανοήσετε καλύτερα την προτεινόµενη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΙ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΙ 4 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΝΝΑ ΩΡΟΛΟΓΑ, Career Counsellor AKAΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 Απρίλιος 2016 2 PIERCE - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Λύκειο Καλοδήμος Δημήτρης Υπεύθυνος ΣΕΠ. Καλοδήμος Δ.-ΚΕΣΥΠ Λαμίας 13/9/2017 1

Λύκειο Καλοδήμος Δημήτρης Υπεύθυνος ΣΕΠ. Καλοδήμος Δ.-ΚΕΣΥΠ Λαμίας  13/9/2017 1 Λύκειο 2017-2018 Καλοδήμος Δημήτρης Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λαμίας 2231067383 13/9/2017 1 Α Λυκείου (33+2) ΜΑΘΗΜΑ ΩΡΕΣ 1.Ελληνική Γλώσσα (5Αρχ+2Νέα+2Λογ) 9 2.Μαθηματικά (3Αλ+2Γεω) 5 3.Φυσικές Επιστήμες (2Φ+2Χ+2Β)

Διαβάστε περισσότερα

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ομάδες Προσανατολισμού Τρεις Ομάδες Προσανατολισμού Σπουδών προβλέπει το μεταβατικό σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το οποίο θα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13. 6o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ. ιευθυντής: Αντώνιος Παλόγος. 6ο ΓΕΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13. 6o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ. ιευθυντής: Αντώνιος Παλόγος. 6ο ΓΕΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 6o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ιευθυντής: Αντώνιος Παλόγος ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Περίοδοι του διδακτικού έτους: Το Α τετράµηνοδιαρκεί από την 11 η Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ http://1lyk-chaid.att.sch.gr Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Γενικού Λυκείου [Απόσπασμα του Νόμου 4186/2013 (ΦΕΚ 193 τ. Α / 17-09-2013) Όπως τροποποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η Δομή του Γενικού Λυκείου

Η Δομή του Γενικού Λυκείου Η Δομή του Γενικού Λυκείου Μία σύντομη και περιεκτική παρουσίαση του προγράμματος σπουδών του και του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Η Α Τάξη του Λυκείου είναι τάξη Προσανατολισμού, περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ. ιάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ. ιάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ιάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων Α Λυκείου Η Α Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρµόζεται πρόγραµµα µαθηµάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά

Διαβάστε περισσότερα

7o ΓΕ.Λ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ-ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013

7o ΓΕ.Λ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ-ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 7o ΓΕ.Λ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ-ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 Στα επόμενα οι όροι «Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» ή «Ανωτάτη Εκπαίδευση» για ευκολία μας, περιλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΙ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΙ 4 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΝΝΑ ΩΡΟΛΟΓΑ, Career Counsellor AKAΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 Ιούνιος 2017 2 PIERCE - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά οι Ομάδες Προσανατολισμού των Πανελλήνιων εξετάσεων:

Αναλυτικά οι Ομάδες Προσανατολισμού των Πανελλήνιων εξετάσεων: Τρεις κατευθύνσεις προσανατολισμού : Ανθρωπιστικές Θετικές Οικονομίας και Πληροφορικής καθώς και πέντε επιστημονικά πεδία, περιλαμβάνει το νέο σύστημα των Πανελλήνιων εξετάσεων, όπως ανακοίνωσε το υπ.

Διαβάστε περισσότερα

Στην Γ' Λυκείου τα µαθήµατα γενικής παιδείας µειώνονται σε 5 και οι µαθητές παράλληλα µε αυτά παρακολουθούν µία εκ των τριών οµάδων προσανατολισµού:

Στην Γ' Λυκείου τα µαθήµατα γενικής παιδείας µειώνονται σε 5 και οι µαθητές παράλληλα µε αυτά παρακολουθούν µία εκ των τριών οµάδων προσανατολισµού: Στην Γ' Λυκείου τα µαθήµατα γενικής παιδείας µειώνονται σε 5 και οι µαθητές παράλληλα µε αυτά παρακολουθούν µία εκ των τριών οµάδων προσανατολισµού: Ανθρωπιστικές Σπουδές Θετικές- Τεχνολογικές Σπουδές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στις σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ομάδες Προσανατολισμού, Επιστημονικά Πεδία και σχολές

Πρόσβαση στις σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ομάδες Προσανατολισμού, Επιστημονικά Πεδία και σχολές Πρόσβαση στις σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ομάδες Προσανατολισμού, Επιστημονικά Πεδία και σχολές Ομάδες Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών Θετικών Σπουδών Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής Επιστημονικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. ΟΜΑΔΑΣ Β

Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. ΟΜΑΔΑΣ Β Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. ΟΜΑΔΑΣ Β Α) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ - ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Οι Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι κατανεμημένα

Διαβάστε περισσότερα

Κατεύθυνσης, ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον), Κοινωνιολογία

Κατεύθυνσης, ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον), Κοινωνιολογία ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ 2015-2016 και 2016-2017 ΝΟΜΟΣ: 4327/2015 (ΦΕΚ 50/Α, 14/05/2015), τροποποίηση του Ν. 4186/2013 «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια

Διαβάστε περισσότερα

22 ο Λύκειο Αθηνών. Ενημέρωση των μαθητών της Β Λυκείου σχετικά με:

22 ο Λύκειο Αθηνών. Ενημέρωση των μαθητών της Β Λυκείου σχετικά με: 22 ο Λύκειο Αθηνών Ενημέρωση των μαθητών της Β Λυκείου σχετικά με: Τη δομή των μαθημάτων της Γ Λυκείου Τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα Τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ανά επιστημονικό πεδίο Τη βαθμολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 015-016 ΝΟΜΟΣ:437/015 (ΦΕΚ 50/Α, 14/05/015), τροποποίηση του Ν. 4186/013«Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» και ΦΕΚ:995/9-05-015

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ποιο το χαρακτηριστικό της τάξης ; ΛΥΚΕΙΟΥ Η Α Λυκείου είναι μια τάξη γενικής παιδείας όπου δίνεται βαρύτητα στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ. θεωρητική θετική τεχνολογική

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ. θεωρητική θετική τεχνολογική 1) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Τάξη Κατ/νση Β ΛΥΚΕΙΟΥ θεωρητική θετική τεχνολογική Αρχαία Αρχές Φιλοσοφίας ή Πολιτική &Δίκαιο Λατινικά Μαθηματικά Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2015-16

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2015-16 ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2015-16 Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο τύπου του υπουργείου για το νέο σύστημα εισαγωγής, ισχύουν τα ακόλουθα: Όσον αφορά στη δομή του ωρολογίου

Διαβάστε περισσότερα

Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο

Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ενημέρωση μαθητών 2015-16 Σπουδές στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ο δρόμος από το Εσπερινό Λύκειο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Για να κατανοήσετε καλύτερα την προτεινόμενη διαδικασία πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θα προσπαθήσουμε αρχικά να σας περιγράψουμε συνοπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ελλης 3, Χαλάνδρι Τ.Κ: 15232, mail[_at_]1kesyp-v-athin.att.sch.gr. Τηλέφωνο:

Ελλης 3, Χαλάνδρι Τ.Κ: 15232,   mail[_at_]1kesyp-v-athin.att.sch.gr. Τηλέφωνο: Ελλης 3, Χαλάνδρι Τ.Κ: 15232, e-mail: mail[_at_]1kesyp-v-athin.att.sch.gr. Τηλέφωνο: 210 6082983-210 6082984 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ 2 ΚΥΚΛΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Γ ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ Γ ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΥΣΣΙΔΗΣ Στη Γ τάξη το εβδομαδιαίο πρόγραμμα καλύπτει συνολικά 32 ώρες. Α). Δεκαπέντε (15) ώρες καλύπτουν

Διαβάστε περισσότερα

πανελλαδικές εξετάσεις ή ενδοσχολικό απολυτήριο

πανελλαδικές εξετάσεις ή ενδοσχολικό απολυτήριο Υποβολή αίτησης δήλωσης για πανελλαδικές εξετάσεις ή ενδοσχολικό απολυτήριο Χρονικό διάστημα υποβολής Από Δευτέρα 10 έως και Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014 Για κανένα λόγο δεν γίνεται δεκτή Αίτηση - δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. Η Γ τάξη Γενικού Λυκείου θα περιλαμβάνει συνολικό πρόγραμμα 32 διδακτικών ωρών την εβδομάδα, από τις οποίες οι 15 θα αφορούν τα μαθήματα προσανατολισμού. Διαμορφώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 4327 ΦΕΚ 2015-Α50 14 Μαΐου 2015 «Η Γ τάξη Ημερήσιου Γενικού Ενιαίου Λυκείου και η Δ τάξη Εσπερινού Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 4327 ΦΕΚ 2015-Α50 14 Μαΐου 2015 «Η Γ τάξη Ημερήσιου Γενικού Ενιαίου Λυκείου και η Δ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2016

Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2016 Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2016 Από το σχολικό έτος 2015-2016 θα εφαρμόζεται και στη Γ Λυκείου το (νέο) πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Ημερήσιου Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Με υπουργική απόφαση θα καταταχθούν τα Τμήματα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ στα παραπάνω Επιστημονικά Πεδία.

Με υπουργική απόφαση θα καταταχθούν τα Τμήματα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ στα παραπάνω Επιστημονικά Πεδία. Το ΥΠΟΠΑΙΘ θα προβεί σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις όσον αφορά το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ με τις Πανελλήνιες το σχ. έτος 2015-16 για τους παρακάτω λόγους: 1) Με το σύστημα του Νέου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θέμα: Το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2015-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θέμα: Το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2015-2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ----- Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη: 15180 - Μαρούσι Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr E-mail: press@minedu.gov.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 15 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 15 έλαβαν μέρος 71 μαθητές του Γενικού Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού. Η κατανομή των μαθητών ανά Κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξανδρού ολη 2009 ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥ ΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ι ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αλεξανδρού ολη 2009 ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥ ΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ι ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ 1 2 3 4 5 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ 1,3 1,3 ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ 0,7 0,7 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ 1 ΜΑΘΗΜΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ 2 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ &

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σύστημα

Εκπαιδευτικό Σύστημα Στη Β Λυκείου θα κληθείτε να επιλέξετε κατεύθυνση για τις από εδώ και πέρα σπουδές σας στο Λύκειο. Στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου υπάρχουν 3 κατευθύνσεις η Θεωρητική, Θετική και η Τεχνολογική κατεύθυνση.

Διαβάστε περισσότερα

2. Φ.253/142542/Α5 (ΦΕΚ 2995 B / ) Υπουργική Απόφαση.

2. Φ.253/142542/Α5 (ΦΕΚ 2995 B / ) Υπουργική Απόφαση. Υπουργείο Παιδείας Ενημέρωση μαθητών της τελευταίας τάξης ΓΕΛ σχολικού έτους 2017-2018 και των αποφοίτων υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ 2018 σχετικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα σε πανελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα