ΘΕΜΑ Οι µέλισσες στη ζωή µας. Σχολ. Έτος Α Τετράµηνο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΘΕΜΑ Οι µέλισσες στη ζωή µας. Σχολ. Έτος Α Τετράµηνο"

Transcript

1 ΘΕΜΑ Οι µέλισσες στη ζωή µας Σχολ. Έτος Α Τετράµηνο

2 Ιστορικήαναδροµή Η αρχαιότερη γνωστή µέλισσα βρέθηκε παγιδευµένη σε ένα κοµµάτι κεχριµπαριού 100 εκατ. ετών. Η µέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατοµµύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλιούς κατοίκους της. Υπάρχει µια σπηλαιογραφία στην Μπικόρπ της Ισπανίας, ηλικίας τουλάχιστον χρόνων, όπου εικονίζεται ένας άνθρωπος που προσπαθεί να πάρει µέλι από µελίσσι. Το αρχαιότερο πρόσωπο το οποίο εµφανίζεται στο χώρο της µελισσοκοµίας είναι ο Αρισταίος. O µύθος του Αρισταίου µαρτυρεί την ύπαρξη εντατικής µελισσοκοµίας στην αρχαιότητα. Ήταν ένα εξαγώγιµο προϊόν το µέλι. Στην Κρήτη κατά τις ανασκαφές στην Φαιστό αλλά και στην Κνωσό βρέθηκαν πήλινες κυψέλες της Μινωικής εποχής (3.400 π.χ.) και χρυσάκοσµήµατα. Στην Οδύσσεια έχουµε πολλές πληροφορίες για τη χρήση του µελιού ως τρόφιµο και ως φάρµακο. Υπάρχει επιγραφή των Σουµερίων (3000 χρόνια π.χ) µε συνταγή για θεραπείαµολύνσεωντουδέρµατοςκαιτωνελκώνµεµέλι. Τα συγγράµµατα του Αριστοτέλη (322 π.χ.) αποτέλεσαν σπουδαίο σταθµό για τη µελισσοκοµία τόσο της αρχαίας Ελλάδας αλλά και όλου τουτότεπολιτισµένουκόσµου.

3 Ιστορικήαναδροµή ΟπατέραςτηςΙατρικήςΙπποκράτης ( π.χ.) συνιστούσε το µέλι σε όλους τους ανθρώπους αλλά ιδιαίτεραστουςασθενείς. Ο ηµόκριτος, όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να διατηρηθούν οι άνθρωποι υγιείς και µακροβιότεροι απάντησε: «Ει τα µεν έξωθεν ελαίω του σώµατος τα δε ένδοθεν µέλιτι χρίσοιντο». ΟΠυθαγόραςκαιοιοπαδοίτουείχαντοµέλιωςκύρια τροφή. Οι Αιγύπτιοι χρησιµοποιούσαν τα προιόντα της µέλισσας σε διάφορες συνταγές, ανάµεσά τους και η διατήρηση των νεκρών. Επίσης οι αρχαίοι Ελληνες συνόδευαν το κρέας τους στα διάφορα συµπόσια µε µέλι.

4 Η κατοικία της Παλιά ζούσαν σε σκοτεινές κοιλότητες στη φύση (κουφάλες δέντρων, βράχων, κλπ). Μια αρχαία µορφή κυψέλης ήταν το κοφίνι Μια άλλη µορφή αρχαίας κυψέλης ήταν το διψέλι

5 Ηκατοικίατης Φωλιάζουν ακόµη στις στέγες σπιτιών ή στα διάκενα των τοιχωµάτων των κτιρίων Εδώ και µερικές χιλιάδες χρόνια οι µέλισσες ζουν σε σπιτάκια που τους φτιάχνει ο µελισσοκόµος, τις κυψέλες Από το 1960 περίπου έχει επικρατήσει στη χώρα µας η λεγόµενη νοµαδική κυψέλη

6 Φυσιολογία -Μορφολογία Σήµερα υπάρχουν είδη µελισσών που ανήκουν στην τάξη των Υµενοπτέρων και συνεργάζονται µε τα λουλούδια για αµοιβαίο όφελος. Οι µέλισσες του είδους Apis mellifera είναι κοινωνικάέντοµακαιπαρουσιάζουντοµεγαλύτεροενδιαφέρονγιατηνµελισσοκοµία. ιαφέρουν από τη σφήκα, που θεωρείται πρόγονός τους, στη µορφή στο χρώµα, στο κεντρί, στη διατροφή, στηνκοινωνικήσυµπεριφορά. Ζουνσεοικογένειεςπουαριθµούνσυνήθως άτοµακαιαποτελούνταιαπόµίαβασίλισσα, χιλιάδες εργάτριες και µερικούς κηφήνες. Οι εργάτριες είναι ατελή θηλυκά. Κάνουν όλες τις δουλειές της κυψέλης: καθάρισµα, εκτροφή γόνου, συλλογήτροφών, νερού, πρόπολης, κτίσιµοκηρηθρών. Η βασίλισσα είναι η µητέρα όλου του µελισσιού. Είναι η µόνη που έχει την ικανότητα να γεννά, το µόνο αληθινό θηλυκό της κυψέλης. Οικηφήνες, τααρσενικάτηςκυψέληςγεννιούνταιτηνάνοιξηκαιπεθαίνουντοχειµώνα. Στηµέλισσα, όπωςσεκάθεέντοµο, διακρίνουµετοκεφάλι, τοθώρακακαιτηνκοιλιά.

7 Αναπαραγωγήµέλισσας Η βασίλισσα είναι το µόνο γόνιµο άτοµο της κυψέλης. Μπορεί να γεννά γονιµοποιηµένα ή αγονιµοποίητα αυγά από την ηµέρα και ως αβγά το χρόνο, για 4-5 χρόνια, τα οποία θα εξελιχθούν σε εργάτριες ή κηφήνες αντίστοιχα. Τα θηλυκά άτοµα µπορούν να εξελιχθούν σε βασίλισσες ή εργάτριες, ανάλογα µε τη διατροφή τους στο στάδιο της προνυµφικής τους ηλικίας. Γονιµοποιείται µια µόνο φορά στην ζωή της έξω από την κυψέλη και ο κηφήνας που θα την γονιµοποιήσει πεθαίνει.

8 οµήκοινωνίας Οι µέλισσες ανήκουν στην κατηγορία των εντόµων που παρουσιάζουν σαφή ιεράρχηση και ζουν σε µεγάλες οικογένειες, µέσα σε κυψέλες. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει µια "βασίλισσα", που έχει σαν µοναδική αποστολή να εξασφαλίζει τον πολλαπλασιασµό της οικογένειας. Η βασίλισσα είναι αυτή που διευθύνει το µελίσσι. Η παρουσία της είναι διαρκώς αισθητή µέσα στη κυψέλη, χάρη στην κυκλοφορία της βασιλικής ουσίας (φεροµόνης) µε την οποία κρατά σε συνοχή το µελίσσι, διατηρεί τη χαρακτηριστικήοργάνωσήτουκαιρυθµίζειτηλειτουργίατου. Η οικογένεια έχει ακόµη µερικούς αρσενικούς, τους κηφήνες, που προορίζονται να γονιµοποιήσουν µόνο µια φορά τη βασίλισσα και στη συνέχεια να πεθάνουν. Τέλος κάθε οικογένεια αποτελείται από µερικές χιλιάδες θηλυκές µέλισσες, που είναι στείρες και λέγονται "εργάτριες". Οι εργάτριες, που αποτελούν και το βασικό πληθυσµό, έχουν πολλές και σύνθετεςαποστολές, αρχίζονταςαπότηδηµιουργίααποθεµάτωντροφών, µέχριτηφύλαξητηςκυψέληςκαιτηνπεριποίησητωνµικρών.

9 οµήκοινωνίας Έχει όµως καθορίσει επαγγέλµατα η κοινωνία των µελισσών; Και βέβαια έχει καθορίσει και µάλιστα ανάλογα µετηνηλικίατους. Η εξέλιξη της δραστηριότητάς τους από το εσωτερικό (νεαρές) προς το εξωτερικό της φωλιάς (ηλικιωµένες) είναι χαρακτηριστικό των κοινωνικώνεντόµων. Όµως ανάλογα µε τις ανάγκες της αποικίας µπορούννααλλάξουνεπαγγέλµατα.

10 ΕπαγγέλµαταΕργάτριας Η καθαρίστρια (ηλικίας 1-5 ηµερών και 30-60) Οι πολύ νεαρές µέλισσες γενικά ετοιµάζουν τα κελιά για την ωοτοκία της βασίλισσας. Μεγαλύτερες σε ηλικία εργάτριες ασχολούνται µε την αποµάκρυνση των υπολειµµάτων και των πτωµάτων από την αποικία εξασφαλίζοντας έτσι τη µέγιστη δυνατή υγιεινή. Η τροφός (ηλικίας 6-16 ηµερών) Οι εργάτριες τροφοί - παραµάνες αναλαµβάνουν διάφορες φροντίδες απαραίτητες για την ανάπτυξη του γόνου. Συγκεκριµένα παράγουν την απαραίτητη για τις προνύµφες τροφή και τη µοιράζουν επιλεκτικά ανάλογα µετηνηλικίακαιτηνκάστατους. Ηαρχιτέκτων µαραγκός (ηλικίας ηµερών) Οι εργασίες κατασκευής µέσα στην κυψέλη χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Στην κατασκευή κελιών για την εκτροφή του γόνου από µια οµάδα εργατριών σε συντονισµό δραστηριοτήτων και στις τελευταίες επισκευές, τροποποιήσεις, σφράγισµα των κελιών που αποτελούν ατοµικές δραστηριότητες.

11 ΕπαγγέλµαταΕργάτριας Η αποθηκάριος (ηλικίας ηµερών) Όταν η συλλέκτρια επιστρέψει στην κυψέλη ξεφορτώνει το φορτίο της για να ξαναφύγει. Την διαχείριση της τροφής, µελιού-γύρης αναλαµβάνουν οι εργάτριες αποθηκάριοι, ηλικίας 15 περίπουηµερών. Η αερίστρια (συνήθως όλες οι ηλικίες, µ.ο. ηλικ. 18 ηµερών) Τοποθετείται στην έξοδο της κυψέλης και χτυπώντας τα φτερά δηµιουργεί ένα ρεύµα αέρα για να ρυθµίσουν την θερµοκρασία στο εσωτερικό της κατοικίας τους κάθε φορά πουαυτήτείνειναυπερβείταανώτεραφυσιολογικάτηςόριατων 36,5 ο C. Ητεχνική αυτήχρησιµοποιείταικαικατάτηνσµηνουργία, γιανασυγκεντρώνονταιοιµέλισσες. Η φρουρός (ηλικίας ηµερών) Οι µέλισσες φρουροί βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για την υπεράσπιση της κυψέλης. Οι εχθροί µπορεί να είναι θηλαστικά, πουλιά, έντοµα ή µέλισσες από άλλη κυψέλη για λεηλασία τροφής. Η είσοδος φρουρείται από περισσότερες µέλισσες όταν τοµελίσσι έχειήδηδεχτείεπίθεση λεηλασίαςή ότανυπάρχειέλλειψητροφής. Ησυλλέκτρια (ηλικίας >20 ηµερών) Ησυλλογήτροφήςείναιητελευταίαεργασίαπουθακάνειµιαεργάτριαπρινπεθάνει. Ηδιάρκειαζωήτηςωςσυλλέκτριαείναισυνήθως 4-5 ηµέρες. Συλλέγεινέκταρ, µελίτωµα, γύρη, πρόποληκαινερό.

12 Προσανατολισµός Ο προσανατολισµός της µέλισσας από την κυψέλη προς µια πηγή τροφής και η επιστροφή της στην ακριβή τοποθεσία της κυψέλης γίνεται µε σήµατα: οπτικά (θέση του ήλιου, αντίληψη υπεριώδους ακτινοβολίας και πολωµένουφωτός, χρώµατα, µορφές, κινήσεις) µαγνητικά (χρησιµοποιεί το επίγειο µαγνητικό πεδίο µέσω µαγνητικών µορίων που διαθέτει στο σώµα της) οσφρητικά (Οι µυρωδιές από τα άνθη και την αποικία φυλακίζονται στην επιδερµίδα της)

13 Γνωρίζουνχορόοιµέλισσες; Και βέβαια γνωρίζουν χορό και όχι µόνο έναν. Αυτοί είναι: οκυκλικόςχορός οµικτόςχορόςήχορόςσεοχτάρια οχορόςτωνδονήσεωντηςκοιλιάς Οιχοροίείναιέναείδος επικοινωνίαςτωνµελισσών, γίνονται πάνω στις κερήθρες και δηλώνουν κατά βάση την απόσταση της τροφής από την κυψέλη, το είδος της ή την κατάλληλη θέση φωλιάς σε περίπτωσησµηνουργίας.

14 Γνωρίζουνχορόοιµέλισσες; Ο κυκλικός χορός, εκτελείται από τις συλλέκτριες όταν εντοπίσουν πηγή τροφής σε απόσταση <80µ Οµικτόςχορόςήχορόςσεοχτάρια πληροφορεί για την απόσταση, την κατεύθυνση και την ποιότητα της τροφής. Αν πηγή τροφής βρίσκεται σε απόσταση >80µ εκτελούν ένα χορό σε οχτάρια όπου η κατεύθυνση της φιγούρας του 8 δείχνει που βρίσκεταιητροφήσεσχέσηµετον ήλιο Οχορόςτωνδονήσεωντης κοιλιάς, επιτρέπουν στις συλλέκτριες να στρατολογήσουν άλλες εργάτριες για την συλλογή της τροφής

15 Γνωρίζουνοιµέλισσεςµαθηµατικά; Και βέβαια γνωρίζουν και µάλιστα ανώτερα µαθηµατικά Θεώρηµα βέλτιστης διαδροµής Οι επιστήµονες διαπίστωσαν ότι οι µέλισσες µαθαίνουν να πετούν ακολουθώντας τη συντοµότερη δυνατή διαδροµή ανάµεσα στα λουλούδια και την κυψέλη αλλά και µεταξύ των ανθών του ίδιου λουλουδιού. Επειδή θέλουννακάνουνεξοικονόµησηενέργειας καιχρόνουγιατοπέταγµάτους, ακολουθούν συγκεκριµένο «σχέδιο», «υπολογίζοντας» µια διαδροµή που τους επιτρέπει να βρίσκονται στον αέρα το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστηµα. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά «λύνουν» το λεγόµενο «πρόβληµα του περιοδεύοντος πωλητή», ένα διάσηµο και δυσεπίλυτο γρίφο στον χώρο των οικονοµικώνκαιτωνµαθηµατικών. Κατασκευή κερηθρών σε κανονικά εξάγωνα Οι µέλισσες κατασκευάζουν τις κερήθρες έτσι ώστε να προκύπτει οικονοµία χρόνου, κόπου και υλικού. Οι σειρές τους χτίζονται παράλληλα η µια στην άλλη και οι δυο όψεις τους αποτελούνται από εξάγωνα κελιά. Τα κελιά έχουν κλίση 13 0 προςταπάνωπροκειµένουογόνοςναστέκεταιστοβάθοςτου κελιού, αλλάκαι νααποθηκεύεταιτοµέλι. Στο κέντρο του πυθµένα κάθε κελιού συναντώνται τα τρία κελιά που βρίσκονται στο πίσω µέρος της κηρήθρας κάνοντας την κατασκευή ακόµα πιοισχυρή. Η επιλογή του εξαγωνικού σχήµατος δεν είναι τυχαία. Αφενός µεν «κλείνει» επακριβώς το επίπεδο χωρίς κενά, αλλά είναι και το µοναδικό σχήµα µε την µικρότερη περίµετρο. ηλαδή η µέλισσα δαπανά λιγότερο κερί για την κατασκευήτωνκελιώντης.

16 Επικονίαση (1) Επικονίαση ονοµάζεται η µεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους στο στίγµα του υπέρου τουίδιουήάλλουάνθουςτουίδιουείδουςφυτού. Στην συνέχεια συντελείται η εκβλάστηση του γυρεόκοκκου, η γονιµοποίηση του άνθους και η ανάπτυξη του καρπού. Η µεταφορά - διασπορά της γύρης µπορεί να επιτευχθεί µε ποικίλους τρόπους, µε τη βοήθεια των επικονιαστών (έντοµα, ζώα), καθώς και µε τη βοήθεια του αέρα, του νερού κλπ. Την σηµαντική εποχή της ανθοφορίας, οι µέλισσες προκειµένου να τραφούν, πλάθουν την γύρηκαιτηνµεταφέρουνµεταπίσωπόδιατους στηνκυψέλη. Πετώνταςαπόάνθοςσεάνθος, µεταφέρουν ασυναίσθητα την γύρη από τους ανθήρες στο στίγµα του άνθους, βοηθώντας έτσι στην επικονίαση των φυτών. Έτσι δρουν ως µηχανικοίµεταφορείςτηςγύρης.

17 Μελισσοκόµοςκαιαγρότης: συµπαίκτες στο ίδιο παιχνίδι Οι µέλισσες βοηθούν στη γονιµοποίηση 80% των φυτικών ειδών. Σε φυτά που έχουν γονιµοποιηθεί έπειτα από βόσκηση των µελισσών έχει παρατηρηθεί ότι οι καρποί είναι µεγαλύτεροι και καλύτερης ποιότητας. Μια µελέτη αναφέρει ότι η επικονίαση που συντελείται από τα έντοµα αντιστοιχεί στο 9,5% της παγκόσµιας γεωργικής παραγωγής. Άρα το ουσιαστικότερο «προϊόν» της µέλισσας είναι η επικονίαση, αφού αυτή η προσφορά της στη φύση ξεπερνάει την αξία όλων των προϊόντων της κυψέλης.

18 Επικονίαση (2) Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας είναι απότιςπρώτεςπεριοχέςτηςχώραςσε καλλιεργούµενεςεκτάσειςµε στρέµµαταεκτωνοποίωντα στρέµµατα περίπου είναι λαχανικά και δενδρώδεις καλλιέργειες. Η επικονίαση των παραπάνω φυτών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ύπαρξη τωνµελισσών. Γιατολόγοαυτόκαιοι αγρότες θα πρέπει να αποφεύγουν να ραντίζουν τα φυτά τους κατά την διάρκεια της ηµέρας µε εντοµοκτόνα και άλλα φυτοφάρµακαεπικίνδυναγιατηµέλισσα, για την καλύτερη απόδοση των καλλιεργειώντους.

19 Μερικέςπληροφορίες Μιαµέλισσαθασυλλέξεικατάτηδιάρκειατηςζωήςτηςπερίπου 1,5 gr µέλι, λιγότερο από το ¼ του κουταλιού µέλι. Κάθε συλλέκτρια µέλισσα έχει υπολογιστεί ότι κάνει 10 ταξίδια την ηµέρα, οπότεσυλλέγει 300 mg νέκταρ (30 mg/ταξίδι x 10 ταξίδια/ηµέρα) Χρειάζονταιπερίπου 5 κιλάνέκταργιαναπαραχθεί 1 κιλόµέλι. Για κάθε γρ. νέκταρ η µέλισσα θα εργαστεί 3 µέρες. Για να συλλεγεί 1 κιλόνέκταραπαιτούνταιναδουλέψουν µέλισσες. Γιαναπαραχθεί 1 κιλόκερίοιµέλισσεςθαπρέπεινα καταναλώσουν περίπου 10 κιλά µέλι. Η ακτίνα πτήσης για ανεύρεση τροφής φτάνει τα 3-4 χλµ. Μπορεί να φτάσει και τα 6 χλµ σε περιόδους έλλειψης. Μετηνενέργεια 28 γρµελιούµιαµέλισσαθαέκανετονγύροτης Γης. Η ταχύτητα πτήσης της µέλισσας είναι 41 χλµ /ώρα

20 Πρέπειναφοβόµαστετιςµέλισσες; Μόνο οι εργάτριες τσιµπάνε και όχι χωρίς λόγο. Το κάνουν για να προφυλάξουν τον εαυτό τους και το µελίσσι τους. Άλλωστε µε την αφαίρεση του κεντριού πεθαίνουν και οι ίδιες. Εποµένως αν δεν τις ενοχλήσει κανείς δεν θα τον τσιµπήσουν. Μακριά από την κυψέλη δεν είναι καθόλου επιθετικές. εν µεταφέρουν µικρόβια γιατί πάνε µόνο σε λουλούδια δε αντίθεση µε τις σφήκες που τρέφονται και µε ψοφίµια. Όµως το τσίµπηµα της µέλισσας µπορεί να είναι ενοχλητικό αλλά είναι πολύ ωφέλιµο για ρευµατοαρθριτικές παθήσεις.

21 Γιαναµηνµαςτσιµπήσουν εν στεκόµαστε στην είσοδο της κυψέλης αλλά στα πλάγια Αποφεύγουµε απότοµες κινήσεις Αποφεύγουµε αρώµατα και κολόνιες στην εξοχή Αν µας τσιµπήσει αποµακρυνόµαστε γρήγορα χωρίς απότοµεςκαινευρικέςκινήσειςαπότονφόβοµας. Αν µας καταδιώκουν αποµακρυνόµαστε από την κυψέλη ήσυχα σκεπάζοντας το πρόσωπό µας µε κάποιο ρούχο και µένοντας ακίνητοι Αφού αφαιρέσουµε το κεντρί, βάζουµε πάγο αδρανοποιώντας έτσι το δηλητήριο Κάνουµε επάλειψη µε µια αλοιφή βασική (µαγειρική σόδα)

22 Γιατίκάποιοςναγίνει µελισσοκόµος; Είναι µια προσοδοφόρα γεωργική επιχείρηση ενθαγίνειπλούσιοςαπότηνεπιχείρησηαλλάπλούσιοςσε αγνές απολαύσεις όπως εργασία στην ανθισµένη φύση, στα χρώµατα και τα αρώµατά της Χαλάρωση, ηρεµία, αναψυχή αφού οι χειρισµοί πρέπει να γίνονται χωρίς απότοµες κινήσεις Εποχιακή, θετική και ευχάριστη εργασία µε ενδιαφέρον Ο ερασιτέχνης µελισσοκόµος συµπληρώνει το εισόδηµα του Πολλοίξεκίνησανσανερασιτέχνεςκαιέγινανεπιχειρηµατίες, εφευρέτες, βιοµήχανοι µελισσοκοµικών εργαλείων δηµιουργώντας οικογενειακές επιχειρήσεις Λόγω της µεγάλης ανεργίας ειδικά στους νέους παρατηρείται µεγάληζήτησηγιατηνενασχόλησηµετονκλάδοµιας καιδεν απαιτείταιιδιοκτήτηγη. Ευνοεί η περιοχή µας την ενασχόληση µε την µελισσοκοµία

23 Ηµελισσοκοµίαστηνπεριοχήµας Η περιφερειακή ενότητα Λάρισας διαθέτει αρκετή πλούσιαµελισσοκοµικήχλωρίδαόπωςαµυγδαλιά, αγριόκροκος, καστανιά, βελανιδιά, αγκάθια, αγριοτρίφυλλα, παλιούρια, βαµβακιά, αγριοβαµβακιά, ακακία, πολύκοµπο, φλαµουριά, ερείκη, πεύκο, κουµαριά, κ.α. και λόγω του θερµού και υγρού κλίµατος τα φυτά αυτά έχουν καλή και ποιοτική µελιτοέκκριση. Στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας υπάρχουν περίπου 800 µελισσοκόµοι, κάτοχοι 60 χιλιάδων µελισσοσµηνών µε µέση παραγωγή ανά µελισσοσµήνος 15 κιλά και µέσο µέγεθος εκµετάλλευσης 80 κυψέλες µε συνολική ετήσια παραγωγή µελιού 900 τόνοι.

24 Προϊόνταµέλισσας Μέλι Γύρη Βασιλικός πολτός Πρόπολη Κερί ηλητήριο

25 Παροιµίεςµεµέλισσες «Ξέρει η µέλισσα από ποιο λουλούδι βγάζει µέλι» «Το µέλι είναι γλυκό, µα η µέλισσα κεντά» «Η αράχνη απ τα λουλούδια µαζεύει δηλητήριο και η µέλισσα µέλι» «Ανέκανανόλεςοιµέλισσεςµέλιθατο 'τρωγανκαιοι γύφτοι µε το κουτάλι» «Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη και µία µέλισσα δεν κάνει µέλι» «Βρήκε µελίσσι να πάρει µέλι» «Όποιος αγαπά το µέλι, δε φοβάται τις µέλισσες.» «Όπου υπάρχουν µέλισσες, υπάρχει και µέλι.»

26 Επίλογος (1) Από την µελέτη της ζωντανής αυτής κοινωνίας των µελισσών, η οποία τόσεςοµοιότητεςέχειµετηνκοινωνίατωνανθρώπων, πόσαπαραδείγµατα, αλήθεια δεν θα µπορούσε να πάρει ο άνθρωπος για να καλυτερεύσει την δική του ζωή; Είναι θαυµαστή η εργατικότητα, η τάξη, η καθαριότητα, η αυτοθυσία, η οµόνοια, η αγάπη τους για το σπίτι τους, την βασίλισσα τους και τον γόνο τους. Είναι επίσης άξιο µεγάλου θαυµασµού το σύστηµα της κατανοµής της εργασίας, τονοποίοεφαρµόζουνχωρίςµαλώµατα. είχνει αυτοθυσία όταν είναι να υπερασπιστεί την κυψέλη της. Αν το κάναµεόλοιγιατηχώραµας; Μπορούµε ίσως να πάρουµε κάποιες ιδέες από την οργάνωση της εργασίας και της διοίκησης στη δοµή της κοινωνίας των µελισσών ώστε να βελτιώσουµε την οργάνωση της ανθρώπινης εργασίας και διοίκησης. Η εναλλαγή ρόλων στα πλαίσια µιας δια βίου εκπαίδευσης κι εργασίας θα ήταν µια καλή ιδέα και για το δηµόσιο τοµέα. Ίσως έτσι να αποφεύγαµε φαινόµενα διαφθοράς, επικράτησηςκοµµατικώνσυνδικαλιστώνσεκρίσιµαπόστα, προάγοντας τους παραγωγικούς δηµόσιους υπαλλήλους κι εκπαιδεύοντας και τους υπόλοιπους σε ορθές πρακτικές, γνώσεις, διαδικασίες και δεξιότητες.

27 Επίλογος (2) Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν είχε πει ότι "αν κάποτε οι µέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θααργήσεινατιςακολουθήσεισταεπόµενα 4 χρόνια". ενµπορείκάποιος ναπειµεσιγουριάαν αυτό είναι µύθος ή αλήθεια, όµως χωρίς τις µέλισσες τα αποθέµατα τροφίµων του πλανήτη θα µειωθούν δραστικά.

28 Ταινίες Η ταινία µιας µέλισσας (BEE MOVIE) των Στιβ Χίκνερ, Σάιµον Τζ. Σµιθ Οι µέλισσες του Winnie έφυγαν (2010) Άγριεςµέλισσες ΣκηνοθεσίαΓκ. Τρούµπλαν Μια µέλισσα τον Αύγουστο (2006) Σκηνοθεσία-σενάριο: ΘοδωρήΑθερίδη. Ο Μελισσοκόµος (1986) Σκηνοθεσία-σενάριο: ΘόδωρουΑγγελόπουλου Ύστερα ήρθαν οι µέλισσες ( ραµατική σειρά)

29 Βιβλιογραφία 1. ΣύγχρονηΜελισσοκοµία (Henri Clement, Εκδόσεις Ψύχαλου) 2. Μελισσοκοµία (Pierre Jean - Post, Εκδόσεις Ψύχαλου) 3. Μελισσοκοµία Σύγχρονες Μέθοδοι Εντατικής Εκµετάλλευσης (Νικ. Ι. Νικολαϊδη) 4. Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονη Μελισσοκοµία 5. Περιοδικό «ΜελισσοκοµικόΒήµα», Τεύχος 54, Ιανουάριος Φεβρουάριος 2012

30 ικτυογραφία %CE%B /ksenikoudaki2009.pdf

31

32 βίντεο (για χορό µελισσών)

33 Μερικά από τα χρυσά δαχτυλίδια δεν τα χρησιµοποιούσαν ιερείς, όπως πιστευόταν µέχρι σήµερα, αλλά άτοµα µιας κοινωνικής ελίτ που ήλεγχαν το εµπόριο των µελισσοκοµικών προϊόντων και µε τα δαχτυλίδια σφράγιζαν τα έγγραφα και τις συσκευασίες. Ήταν κάτι σαν «υπουργοί µελισσοκοµίας» Στην Οδύσσεια (στίχος, Κ-519) αναφέρεται το «Μελίκρατον» πουήτανκράµαµελιούκαιγάλακτοςτοοποίονέπινανως εκλεκτό ποτό καθώς επίσης (στίχος, Υ-168) ότι οι ορφανές κόρεςτουπίνδαρουτρέφονταναπότηνθεάαφροδίτηµετυρί, µέλι και οίνο. Με την ίδια τροφή η µάγισσα Κίρκη σαγήνευσε τους συντρόφους του Οδυσσέα (στίχος, Κ-213). από αρχαιοτάτων χρόνων, η µελισσοκοµία αποτελούσε µια εκλεκτή πνευµατική και σωµατική απασχόληση ανθρώπων µε µόρφωση και µεράκι.

Πολύ λίγα από τα τόσα ενδιαφέροντα που μας είπε

Πολύ λίγα από τα τόσα ενδιαφέροντα που μας είπε Την Παρασκευή 20/12/2013 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας και στο μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε.

Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε. Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε. Βλέπουμε συχνά μέλισσες στα λουλούδια Τι ξέρουμε γι αυτές; Ημέλισσα είναι έντομο Υπάρχει στη Γη εδώ και 30 εκατομμύρια

Διαβάστε περισσότερα

Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας

Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ του ΣΠΥΡΟΥ ΣΚΑΡΕΑ, Γεωπόνου-Εντομολόγου Όλοι μας έχουμε δει μέλισσες να πετούν από λουλούδι σε λουλούδι. Όλοι μας έχουμε απολαύσει το μέλι,

Διαβάστε περισσότερα

«Μικρή μικρή νοικοκυρά - Μεγάλη πίτα κάνει.» ΙΩΑΝΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΠΟΥΛΟΣ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ

«Μικρή μικρή νοικοκυρά - Μεγάλη πίτα κάνει.» ΙΩΑΝΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΠΟΥΛΟΣ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ «Μικρή μικρή νοικοκυρά - Μεγάλη πίτα κάνει.» Η ερευνητική ομάδα Οι μαθητές Ιωάννα Αποστολοπούλου Γιώργος Αναγνώπουλος Ο καθηγητής Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος Η εξέλιξη της μελισσοκομίας Η μέλισσα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών

Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών Οι Έλληνες ανέκαθεν ήταν στενά δεμένοι με τον κόσμο των μελισσών. Ο πρώτος που ασχολήθηκε επιστημονικά με αυτές 300 χρόνια π.χ., ήταν ο Αριστοτέλης. Την εποχή εκείνη, ο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΛΙ. Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη

ΤΟ ΜΕΛΙ. Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη ΤΟ ΜΕΛΙ Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη ΜΕΛΙΣΣΑ Η μέλισσα είναι έντομο από την τάξη υμενόπτερα και θεωρείται το πιο σπουδαίο, από οικονομικής άποψης, έντομο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Δρ. Φανή Χατζήνα Βιολόγος Ινστιτούτο Μελισσσοκομίας Χαλκιδικής ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Βιολογία Μέλισσας Μέλισσες: Εμφανίστηκαν στη γη πριν περίπου 80 εκ. χρόνια Κοινή μέλισσα: Apis mellifera

Διαβάστε περισσότερα

Μέλισσες ένας πολύτιμος θησαυρός

Μέλισσες ένας πολύτιμος θησαυρός Photos by Christina Christodoulou Μέλισσες ένας πολύτιμος θησαυρός Χριστίνα Χριστοδούλου Γεωπόνος Μελισσοκομικού Κέντρου Κύπρου 1 Μέλισσα Έντομο ανήκει στα Υμενόπτερα. Θεωρείτε κοινωνικό και επικοινωνεί

Διαβάστε περισσότερα

Η ανατομία της μέλισσας ΞΑΝΘΗ ΛΙΑΝΟΥ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ

Η ανατομία της μέλισσας ΞΑΝΘΗ ΛΙΑΝΟΥ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ Η ανατομία της μέλισσας Η ερευνητική ομάδα Η μαθήτρια Ξανθή Λιανού Ο καθηγητής Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος Ποια είναι τα μέρη του σώματος της; (ανατομία του σώματος) Στο κεφάλι διακρίνουμε : 1. Δύο μεγάλα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Η μέλισσα έχει τρίχωμα διαφορετικού χρώματος στο σώμα της που κάνουν τις ρίγες των μελισσών να φαίνονται καφέ και κίτρινες. Στο κεφάλι της έχει δεξιά και αριστερά δύο μεγάλα μάτια,

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή των μελισσών. Copyright 2018 The Children s Lab

Η ζωή των μελισσών. Copyright 2018 The Children s Lab Η ζωή των μελισσών Η ανατομία της μέλισσας ΚΟΙΛΙΑ ΘΩΡΑΚΑΣ ΚΕΦΑΛΙ κεραίες κεντρί φτερά πόδια Σύνθετα μάτια Copyright 2018 The Children s Lab Είδη μελισσών που ζουν στην κυψέλη βασίλισσα εργάτρια κηφήνας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ 1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Η µέλισσα είναι έντοµο ολοµετάβολο και για την ολοκλήρωση του βιολογικού της κύκλου διέρχεται από τα στάδια του αυγού, της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΖΩΗΣ

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΖΩΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΖΩΗΣ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Οι μαθητές Γιώτα Λιατσή Θανάσης Λίβανος Ο καθηγητής Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος Η ΣΥΜΒΟΛΉ ΤΗΣ ΜΈΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΊΑ Η συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα κυψέλης και η σημασία. Αντώνιος Ε. Τσαγκαράκης Γεωπόνος Εντομολόγος, MSc, PhD Εκπαιδευτής Ι.Γ.Ε.

Προϊόντα κυψέλης και η σημασία. Αντώνιος Ε. Τσαγκαράκης Γεωπόνος Εντομολόγος, MSc, PhD Εκπαιδευτής Ι.Γ.Ε. Προϊόντα κυψέλης και η σημασία τους για την υγεία του μελισσιού Αντώνιος Ε. Τσαγκαράκης Γεωπόνος Εντομολόγος, MSc, PhD Εκπαιδευτής Ι.Γ.Ε. Κηρήθρα Επωαστικός - αποθηκευτικός χώρος εντός της κυψέλης Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη γόνου & πληθυσμού στη διάρκεια του έτους

Ανάπτυξη γόνου & πληθυσμού στη διάρκεια του έτους Ποσότητα γόνου & ακμαίων μελισσών Μεταχείριση του μελισσιού κατά τη διάρκεια του έτους Ανάπτυξη γόνου & πληθυσμού στη διάρκεια του έτους Πληθυσμός Παραγωγική φάση Παράλληλη ανάπτυξη γόνος Μείωση γόνου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ E-school by Agronomist.gr 2 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 3 Μελισσοκομία Ι Η μελισσοκομία αποτελεί κλάδο της

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο

Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Στους αιγυπτιακούς παπύρους, πριν από 3.500 χρόνια,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙ, ΓΛΥΚΥΤΑΤΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙ, ΓΛΥΚΥΤΑΤΟ 14 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙ, ΓΛΥΚΥΤΑΤΟ Σχολική χρονιά 2008-2009 Υπεύθυνες νηπιαγωγοί Σαββίδου Ιωάννα Βέλκου Βασιλική Επιμελήτρια Πρόνοιας Ελένη Σιαλβέρα

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Τζιτζινάκης. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Μάριος Τζιτζινάκης. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ Μάριος Τζιτζινάκης Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Τμήμα Μελισσοκομίας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Μελισσοκομία: Από το θέλω στο μπορώ!

Εισαγωγή στη Μελισσοκομία: Από το θέλω στο μπορώ! Εισαγωγή στη Μελισσοκομία: Από το θέλω στο μπορώ! [5/3/2013] e-school by agronomist.gr Δομή του μαθήματος Κεφάλαιο 1 : Κατάταξη της μέλισσας σε φυλές Ποια είναι τα κριτήρια Υβριδισμός Φυλές μελισσών στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΕΙΣ. Μάριος Τζιτζινάκης Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΕΙΣ. Μάριος Τζιτζινάκης Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Μάριος Τζιτζινάκης Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Το 76% της παραγωγής τροφίμων για τον άνθρωπο εξαρτάται από τη μελισσοκομία. Το 84 % των φυτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία για το

Ερευνητική Εργασία για το Ερευνητική Εργασία για το Μέλισσα Η μέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλιούς κατοίκους της, που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα. Είναι από τα ελάχιστα

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες Επιτυχίας του Μελισσοκόμου

Παράγοντες Επιτυχίας του Μελισσοκόμου Παράγοντες Επιτυχίας του Μελισσοκόμου Στόχος : το κέρδος 1. Να αγαπά τη μέλισσα 2. Να γνωρίζει καλά τη βιολογία της. 3. Να εφαρμόζει σωστές επεμβάσεις στον κατάλληλο χρόνο 4. Να γνωρίζει τη μελισσοκομική

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει ο Κος: Αλέξανδρος Μεσημέρης, υπεύθυνος μελισσοκομίας του τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας

Γράφει ο Κος: Αλέξανδρος Μεσημέρης, υπεύθυνος μελισσοκομίας του τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας Γράφει ο Κος: Αλέξανδρος Μεσημέρης, υπεύθυνος μελισσοκομίας του τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας Η προετοιμασία των μελισσιών για το χειμώνα και η σωστή διαχείμαση, είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & ΔΡΑΣTΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & ΔΡΑΣTΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & ΔΡΑΣTΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Κάποιες δραστηριότητες εξαρτώνται από την ηλικία Κατανομή εργασιών υπάρχει στο DNA Εργασίες που καθορίζονται από την ηλικία Μεγάλη παραλλακτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007

Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007 ΔΜ 2-2 Γ` ΣΔΠ Σελ. 1 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ επε. (GR-BIO-02) Π Ρ Ο Δ Ι Α Γ Ρ Α Φ Ε Σ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007 «Φυσιολογική» επε Εθνικής Αντίστασης 66, Αλεξάνδρεια 59300,,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Χ. Τανανάκη, Α. Θρασυβούλου Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας Α.Π.Θ. Email: tananaki@agro.auth.gr Website: www.beelab.gr Tel: 2310-472983 2.500.000 Αριθμός Κυψελών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ Σ κ ο π ό ς β ε λ τ ί ω σ η ς Η συγκέντρωση των επιθυμητών χαρακτηριστικών σε μία φυλή ή ένα πληθυσμό Η μεγιστοποίηση κάποιου επιθυμητού χαρακτηριστικού

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Μέλισσα και Ελλάδα μια Ευλογημένη Παρέα

Μέλισσα και Ελλάδα μια Ευλογημένη Παρέα Μέλισσα και Ελλάδα μια Ευλογημένη Παρέα Εισήγηση : Αικατερίνη Καλαϊτζίδου Τεχνολόγος Γεωπόνος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας Μελισσοκομία στην Ε.Ε Στοιχεία Μελιού Ετήσια Παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Α. ΤΑΞΙΝΌΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΈΛΙΣΣΑΣ Η μέλισσα, σύμφωνα με τη συστηματική κατάταξη του ζωικού βασίλειου, ταξινομείται στο Φύλο: Arthropoda, Κλάση: Insecta, Υποκλάση: Pterygota,

Διαβάστε περισσότερα

Η Κοινωνία των μελισσών

Η Κοινωνία των μελισσών 2012-2013 Μέλι, ένας θησαυρός υγείας και δύναμης Η Κοινωνία των μελισσών Ερευνητική Εργασία Α Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Ομάδα Α Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Μαριάννα Δημητροπούλου 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική οργάνωση στα κοινωνικά έντομα

Κοινωνική οργάνωση στα κοινωνικά έντομα Κοινωνική οργάνωση στα κοινωνικά έντομα Κοινωνικά έντομα Πρόκειται για συγκεκριμένες ομάδες εντόμων: μέλισσες, μυρμήγκια, τερμίτες και σφήκες. Το πλήθος τους και η σημασία τους στα οικοσυστήματα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΝΤΟΜΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ: ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΝΤΟΜΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ: ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΝΤΟΜΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ: ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΙΑΒΙΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΥΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΥΒΙΑΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΕΥΡΥΒΙΑΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΥΡΥΒΙΑΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ 2010-11 Κεφάλαιο 1: Η Οργάνωση της ζωής 1. Από ποια μέρη αποτελείται το μικροσκόπιο; 2. Στην εικόνα φαίνεται ένα μικροσκόπιο. Να γράψετε τα μέρη του όπως υποδεικνύονται από

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ Το μέλι είναι ένα από τα πάρα πολλά πράγματα που μας έχει προσφέρει η φύση. Έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις στην μαγειρική. Άλλα βέβαια έχει και μια μεριά του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ Η σωστή οργάνωση ενός µελισσιού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρησή του. Οι δραστηριότητες και η συµπεριφορά των µελισσών έχουν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Τα μελισσοκομικά φυτά Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ

Τα μελισσοκομικά φυτά Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ Τα μελισσοκομικά φυτά Μελισσοκομία ονομάζεται η τέχνη της εκτροφής των μελισσών. Οι μέλισσες έχουν την τάση να δημιουργούν φωλιές και να παραμένουν μέσα σε τρύπες, σε κουφάλες δέντρων κλπ. Αυτό οδήγησε

Διαβάστε περισσότερα

Ο πληθυσµός του µελισσιού. Ένα δυνατό µελίσσι είναι σε θέση να δώσει µεγαλύτερη παραγωγή, αλλά και να αντιµετωπίσει ευκολότερα τις αντιξοότητες. Η παρ

Ο πληθυσµός του µελισσιού. Ένα δυνατό µελίσσι είναι σε θέση να δώσει µεγαλύτερη παραγωγή, αλλά και να αντιµετωπίσει ευκολότερα τις αντιξοότητες. Η παρ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΑΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ Οι µέλισσες είναι έντοµα κοινωνικά και ζουν σαν µια µεγάλη οικογένεια, η οποία αποτελείται από µια βασίλισσα (αναπαραγωγικό θηλυκό), καθόλου

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΓΑΘΑ»

«ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΓΑΘΑ» «ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΓΑΘΑ» Φέτος η Περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ασχολήθηκε με τις μέλισσες. ΜΑΘΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ, ΠΑΡΑΞΕΝΕΥΤΗΚΑΜΕ.. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑΜΕ, Μελετήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Η εργάτρια είναι πιο μικρή και πιο αδύνατη από τον κηφήνα και τη βασίλισσα. Ο κηφήνας είναι κοντός, χοντρός και πιο σκούρος.

Η εργάτρια είναι πιο μικρή και πιο αδύνατη από τον κηφήνα και τη βασίλισσα. Ο κηφήνας είναι κοντός, χοντρός και πιο σκούρος. Η εργάτρια είναι πιο μικρή και πιο αδύνατη από τον κηφήνα και τη βασίλισσα. Ο κηφήνας είναι κοντός, χοντρός και πιο σκούρος. Η βασίλισσα έχει μεγαλύτερο μήκος. Ο κηφήνας δεν έχει κεντρί ενώ η εργάτρια

Διαβάστε περισσότερα

«ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ»

«ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Τίτλος Προγράμματος Κατάρτισης : «ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» Ημερ. Έναρξης: π.χ. 15-10-2012 Ημερ. Λήξης: π.χ. 16-10-12 Σύνολο ωρών: 150 Χώρος Υλοποίησης Προγράμματος Κατάρτισης:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ Το μέλι είναι ένα από τα πάρα πολλά πραγματα που μας έχει προσφέρει η φύση.έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις στην μαγειρική.άλλα βέβαια έχει και μια μεριά του

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια Λιοντάρια Μέγεθος Βάρος Τροφή Περιοχή ως 1,90 μέτρα μήκος ως 1,10 μέτρα ύψος μέχρι 250 κιλά τρώνε ζώα μεγάλα, όπως καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ζέβρες Αφρική και Ινδία ΛΙΟΝΤΑΡΙ Τα λιοντάρια είναι τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

28 Ιανουαρίου 2017 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ:

28 Ιανουαρίου 2017 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ 28 Ιανουαρίου 2017 ΛΥΚΕΙΟ:..... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1.. 2..... 3..... ΜΟΝΑΔΕΣ: ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ Η ΓΥΡΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: Μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν με γλυκιά γεύση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙ, ΓΛΥΚΥΤΑΤΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙ, ΓΛΥΚΥΤΑΤΟ 14 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙ, ΓΛΥΚΥΤΑΤΟ Σχολική χρονιά 2008-2009 Υπεύθυνες νηπιαγωγοί Σαββίδου Ιωάννα Βέλκου Βασιλική Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό Σιαλβέρα

Διαβάστε περισσότερα

Η Επισήμανση του Μελιού, των Μελισσοκομικών Προϊόντων και των Προϊόντων με Μέλι. Ν. Ηλιόπουλος, Χημικός MSc, Διευθυντής HELLASCHEM

Η Επισήμανση του Μελιού, των Μελισσοκομικών Προϊόντων και των Προϊόντων με Μέλι. Ν. Ηλιόπουλος, Χημικός MSc, Διευθυντής HELLASCHEM Η Επισήμανση του Μελιού, των Μελισσοκομικών Προϊόντων και των Προϊόντων με Μέλι. Ν. Ηλιόπουλος, Χημικός MSc, Διευθυντής HELLASCHEM Εργ.Δοκιμών Αρ. Πιστ. 1073 ISO 17025 ISO 9001 Μέλι Μελισσοκομικά προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΓΠΑ) ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Α ΤΑΞΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΓΠΑ) ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Α ΤΑΞΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΓΠΑ) ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 - Α ΤΑΞΗ Την Τρίτη 4-12-2018 η Α Τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας στον Βοτανικό.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά μελισσιών. Γίνεται για να αξιοποιηθεί πλήρως η δύναμη του μελισσιού, για ενδυνάμωση, αποθήκευση τροφών κλπ.

Μεταφορά μελισσιών. Γίνεται για να αξιοποιηθεί πλήρως η δύναμη του μελισσιού, για ενδυνάμωση, αποθήκευση τροφών κλπ. Μελισσιών μελισσιών Γίνεται για να αξιοποιηθεί πλήρως η δύναμη του μελισσιού, για ενδυνάμωση, αποθήκευση τροφών κλπ. Υλικά Οι νομαδικές κυψέλες είναι απλές, ελαφρές, με ίσια στέγη, με σανίδα πτήσης πολύ

Διαβάστε περισσότερα

«Το Ελληνικό Μέλι ως Επώνυμο Προϊόν» Γκουλιαδίτη Φρειδερίκη Γεωπόνος, MSc Κέντρο Μελισσοκομίας Αττικής 1

«Το Ελληνικό Μέλι ως Επώνυμο Προϊόν» Γκουλιαδίτη Φρειδερίκη Γεωπόνος, MSc Κέντρο Μελισσοκομίας Αττικής 1 «Το Ελληνικό Μέλι ως Επώνυμο Προϊόν» Γκουλιαδίτη Φρειδερίκη Γεωπόνος, MSc Κέντρο Μελισσοκομίας Αττικής 1 Ποιο είναι το θέμα μας «Το Ελληνικό Μέλι ως Επώνυμο Προϊόν» Περιγράφοντας την αγορά Το ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ Πασχάλης Χαριζάνης Εργαστήριο Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ Πασχάλης Χαριζάνης Εργαστήριο Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ Πασχάλης Χαριζάνης Εργαστήριο Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ι. ΓΕΝΙΚΑ Το είδος και η ποικιλότητα του γενετικού υλικού είναι εξίσου σημαντικά

Διαβάστε περισσότερα

Λ. Θρακομακεδόνων 131, 136 79 Αχαρνές - Τηλ. 210 2445226 & 210 2435333 - Fax: 210 2445226 e-mail:info@parnitha.net - www.parnitha.

Λ. Θρακομακεδόνων 131, 136 79 Αχαρνές - Τηλ. 210 2445226 & 210 2435333 - Fax: 210 2445226 e-mail:info@parnitha.net - www.parnitha. 1 2 Φύλλο εργασίας 1 Σ Λ Σ Λ 3. Σ Λ 4. Σ Λ 5. Σ Λ Βιοτικοί Οργανισμοί: Αλεπού, Βελανιδιά, Δέντρο, Έλατο, Θάμνος, Πεύκο, Πλάτανος, Χελώνα, Σκίουρος Αβιοτικοί Οργανισμοί: Έδαφος, Θερμοκρασία, Κλίμα, Υγρασία,

Διαβάστε περισσότερα

Φωλιές η φύση κατοικίες οι άνθρωποι!

Φωλιές η φύση κατοικίες οι άνθρωποι! Αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά γύρω μας, θα δούμε με πόση σοφία, χάρη και ομορφιά είναι όλα φτιαγμένα. Το κάθε έμψυχο και άψυχο δημιούργημα της φύσης αποτελεί ένα έργο τέχνης. Όλα γύρω θυμίζουν πίνακες,

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλι, η παραγωγή του και μέθοδοι προσδιορισμού νοθείας. Ομιλητές: Καπερώνη Ιωάννα Λαμπράκης Νικόλαος Ζάχος Νικόλαος Ρέππας Χρήστος

Το μέλι, η παραγωγή του και μέθοδοι προσδιορισμού νοθείας. Ομιλητές: Καπερώνη Ιωάννα Λαμπράκης Νικόλαος Ζάχος Νικόλαος Ρέππας Χρήστος Το μέλι, η παραγωγή του και μέθοδοι προσδιορισμού νοθείας Ομιλητές: Καπερώνη Ιωάννα Λαμπράκης Νικόλαος Ζάχος Νικόλαος Ρέππας Χρήστος Τί είναι το μέλι? Σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία 2001/110/ΕΚ του

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας»

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» 35 Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» Ισιδώρα Παππού ΠΕ60 Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες Στόχοι 1 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Να αποκτήσουν θετική

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική οργάνωση στα κοινωνικά έντομα

Κοινωνική οργάνωση στα κοινωνικά έντομα Κοινωνική οργάνωση στα κοινωνικά έντομα Κοινωνικά έντομα Πρόκειται για συγκεκριμένες ομάδες εντόμων: μέλισσες, μυρμήγκια, τερμίτες και σφήκες. Το πλήθος τους και η σημασία τους στα οικοσυστήματα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου

Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου Ακόνιζα Σκοτζάρι ( Inula viscosa ) Μεγάλης σημασίας μελισσοκομικό φυτό, όχι για το μέλι του αλλά για την γύρη που δίνει στα μελίσσια τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο

Διαβάστε περισσότερα

Λουλούδια- Επικονίαση-Καρποί-Σπόροι

Λουλούδια- Επικονίαση-Καρποί-Σπόροι Λουλούδια- Επικονίαση-Καρποί-Σπόροι 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Χατζηνικολάκη Ελένη Βοτανικό τμήμα Εκπαιδευτικό τμήμα ΜΦΙΚ Η ενότητα «Φύση είναι το σπίτι μας» του βιβλίου της ΜτΠ αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΣΑΛΑΪ ΜΑΡΙΦΙΛΙΑ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΑΛΑΪ ΜΑΡΙΦΙΛΙΑ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΣΑΛΑΪ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ ΜΑΡΙΦΙΛΙΑ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΣΑΛΑΪ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Μέλι το νέκταρ

Διαβάστε περισσότερα

6.1. Η Αναπαραγωγή στους µονοκύτταρους οργανισµούς 1 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σήµερα: Θα γνωρίσεις τη σηµασία της αναπαραγωγής, τον τρόπο αναπαραγωγής στους µονοκύτταρους οργανισµούς και τα είδη της αναπαραγωγής.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης των μαθητών της Δ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χίου Υπεύθυνοι Προγράμματος: Στέλλα Πολιτάκη Χρήστος Γιαννόπαπας

Πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης των μαθητών της Δ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χίου Υπεύθυνοι Προγράμματος: Στέλλα Πολιτάκη Χρήστος Γιαννόπαπας Πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης των μαθητών της Δ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χίου Υπεύθυνοι Προγράμματος: Στέλλα Πολιτάκη Χρήστος Γιαννόπαπας Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2016-2017.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΡΑΒΙΑΣ 1998 1999 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: Β Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΗΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑ, ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑ, ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑ, ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΓΑΘΑ 1 ο ΕΠΑ.Λ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σχολικό έτος: 2009-2010 Υπεύθυνοι Καθηγητές: Ναζίρης Γεώργιος Τσιορμπατζούδης Γεώργιος Page 1 of 24 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία. Α Λυκείου - A τετραμήνου. Γενικό Λύκειο Βουνάργου

Ερευνητική Εργασία. Α Λυκείου - A τετραμήνου. Γενικό Λύκειο Βουνάργου Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου - A τετραμήνου Γενικό Λύκειο Βουνάργου 2015-2016 1 Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Οι μαθητές Αναγνώπουλος Γιώργος Αποστολοπούλου Ιωάννα Θεοδωροπούλου Μαριλία Λιανού Ξανθή Λιατσή Γιώτα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ A' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Εργάστηκαν οι μαθητές:διαβάτη Ελπίδα(Δ'1) Νεχωρίτης Κωσταντίνος (Δ'2) Στις μέρες μας, ακούμε διαρκώς και από παντού(μμε, ενήλικες, σχολείο) για την κλιμάκωση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε άτομο στο σώμα σου προέρχεται από έκρηξη άστρου και τα άτομα του αριστερού σου χεριού πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικό άστρο απ ότι του

Κάθε άτομο στο σώμα σου προέρχεται από έκρηξη άστρου και τα άτομα του αριστερού σου χεριού πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικό άστρο απ ότι του Είμαστε αστερόσκονη Είμαστε αστερόσκονη Αν θέλετε να ακουμπήσετε, να πιάσετε στα χέρια σας το εσωτερικό ενός άστρου αρκεί να χαϊδέψετε το πρόσωπό σας ή κάποιο αντικείμενο δίπλα σας. Όλα αυτά αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Από την ερασιτεχνική στην επαγγελματική μελισσοκομία: Μύθοι και πραγματικότητες! Σπύρος Σκαρέας, Γεωπόνος Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Α.

Από την ερασιτεχνική στην επαγγελματική μελισσοκομία: Μύθοι και πραγματικότητες! Σπύρος Σκαρέας, Γεωπόνος Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Α. Από την ερασιτεχνική στην επαγγελματική μελισσοκομία: Μύθοι και πραγματικότητες! Σπύρος Σκαρέας, Γεωπόνος Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Α.Πίττας ΑΕΒΕ Θα συζητήσουμε Τι σημαίνει «επαγγελματίας μελισσοκόμος»;

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ Ι. Γυμνάσιο Βογατσικού Καστοριάς e-mail: mail@gym-vogats.kas.sch.gr ΕΚΤΕΝΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ανάμεσα στον μικρόκοσμο των εντόμων, που είναι άπειρος, ξεχωριστή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΨΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΨΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΨΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Τα τραγούδια των ανθρώπων μιλούσαν και μιλούν πάντα για τη μαγεία της γυναίκας. Μιλούν και τραγουδούν, άλλοτε με χαρά κι άλλοτε με θλίψη και με καημό, για τον ρόλο που η γυναίκα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη»

Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης µε θέµα «Ένα σπίτι στην πόλη» Εργασίες παιδιών 3 ης τάξης που αφορούν στην επεξεργασία κειµένου Ο ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ Ο σκαντζόχοιρος είναι πολύ συνηθισµένο είδος στη χώρα µας.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4: Βιολογική Κτηνοτροφία

Ενότητα 4: Βιολογική Κτηνοτροφία Ενότητα 4: Βιολογική Κτηνοτροφία Διάλεξη 4.4: : Βασικές Αρχές Βιολογικής Μελισσοκομίας Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://infolab.aua.gr Δομή παρουσίασης Εισαγωγή Καταγωγή μελισσών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ. Περιβαλλοντική ομάδα Β Τάξης

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ. Περιβαλλοντική ομάδα Β Τάξης ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Περιβαλλοντική ομάδα Β Τάξης Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΙΚΙΑ Είδη Η μέλισσα είναι έντομο από την τάξη υμενόπτερα, που θεωρείται από όλα γενικά τα έντομα το πιο σπουδαίο από οικονομικής άποψης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΦΙΔΩΝ ΣΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΦΙΔΩΝ ΣΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΦΙΔΩΝ ΣΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ ΑΦΙΔΑ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ Aphis gossypii (Hemiptera-Homoptera,Aphididae) Βιολογία Aphis gossypii στο βαμβάκι 2.Με την άνοδο της θερμοκρασίας και τη δράση των φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

Η χρονική εξέλιξη της δοµής του ατόµου.

Η χρονική εξέλιξη της δοµής του ατόµου. Ατοµικά πρότυπα Η χρονική εξέλιξη της δοµής του ατόµου. ατοµική θεωρία ηµόκριτου ατοµική θεωρία Dalton πρότυπο Rutherford πρότυπο Schrodinger ~450 π.χ ~1800 µ.χ 1904 µ.χ 1911 µ.χ 1913 µ.χ 1926 µ.χ Σε διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Συνοπτικό πλαίσιο μετακίνησης και εγκατάστασης Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί και πώς μετακινούμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πού μένουμε από τα

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατότητες Επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων στον Μελισσοκομικό τομέα

Δυνατότητες Επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων στον Μελισσοκομικό τομέα 6ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας Δυνατότητες Επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων στον Μελισσοκομικό τομέα Μιχάλης Σμύρης τηλ: 6932 801986 e-mail :gsmyris@yahoo.gr 12 ος 2014 Περίγραμμα- Ενότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΗ: Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον. Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ.

ΜΕΛΗ: Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον. Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. ΜΕΛΗ: Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Παρασκευόπουλο Ιστορικό Πλαίσιο: - Πρωτοεμφανίστηκε πριν από 5.000 χρόνια στην Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου!

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Ψάξαμε και βρήκαμε. Ομαδικές εργασίες στα πλαίσια της ενότητας «Οι ακροβάτες της θάλασσας». Οι μαθητές έφτιαξαν δελτία ταυτότητας για κάθε προστατευόμενο ζώο. Έψαξαν και

Διαβάστε περισσότερα

Πώς περνάμε τη μέρα μας;

Πώς περνάμε τη μέρα μας; Πώς περνάμε τη μέρα μας; Διδακτική πρόταση 2: Συνοπτικό πλαίσιο καθημερινής ζωής Ερώτημα-κλειδί Πώς περνούμε τη μέρα μας από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στο προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Η Επιχειρηματική Ευκαιρία Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Υπάρχουν έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι στους περισσότερους επιχειρηματίες που ξεκινούν για πρώτη φορά μια επιχείρηση, τελειώνουν τα χρήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ Καλλιέργεια γης - ψωμί Τρύγος Περιβάλλον Ελιά Νερό Μέλι Καλλιέργεια λαχανικών Διατροφή και υγεία Κεραμική Λαϊκό παραμύθι Παραδοσιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε τροφή του αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού, πρέπει να αυξηθεί η φυτική και ζωική παραγωγή Ελεγχόμενες διασταυρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μέλισσας έργα ανθρώπων αγαθά Περιβαλλοντική ομάδα 1ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης Ιστορική διαδρομή Η αρχαιότερη γνωστή μέλισσα βρέθηκε παγιδευμένη σ ένα κομμάτι κεχριμπαριού 100 εκατομμυρίων ετών. Η πρωτόγονη

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Εντατικής Εκμετάλλευσης των Μελισσών

Συστήματα Εντατικής Εκμετάλλευσης των Μελισσών Συστήματα Εντατικής Εκμετάλλευσης των Μελισσών Σοφία Γούναρη Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών, ΕΘΙΑΓΕ Τηλ. 210-6399366, 6391378 e-mail: sgounari@nagref.gr Ανάπτυξη των μελισσιών την άνοιξη Η άνοιξη

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή Μεταξοσκώληκα

Εκτροφή Μεταξοσκώληκα Εκτροφή Μεταξοσκώληκα 1 / 5 Ας σημειωθεί ότι η παραγωγή μεταξιού στην Ελλάδα είναι ελλειμματική. Η σηροτροφία μπορεί να αποδώσει σε διάστημα μόλις 45 ημερών, ένα αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα νωρίς το

Διαβάστε περισσότερα

Οι όροι χρήσης της ένδειξης ποιότητας «προϊόν ορεινής παραγωγής»

Οι όροι χρήσης της ένδειξης ποιότητας «προϊόν ορεινής παραγωγής» Οι όροι χρήσης της ένδειξης ποιότητας «προϊόν ορεινής παραγωγής» KΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 665/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Μαρτίου 2014 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ» 2013

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ» 2013 Σύντομες περιλήψεις προγραμμάτων Επίπεδο 1o (νήπια-α δημοτικού) 1. «Το πιο γλυκό ψωμί» Πρόγραμμα σχετικό με την καλλιέργεια του σιταριού και την παραγωγή ψωμιού. Θα αναφερθούμε στην καλλιέργεια του σιταριού:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ 1 Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ Μορφολογία άνθους (απαραίτητη η γνώση της προκειμένου να κάνουμε διασταυρώσεις) Μέρη του άνθους (πλήρες) κάλυκας- σέπαλα περιάνθιο στεφάνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: «Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: «Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ» 7 Ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2008-2009 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: «Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΣ: ΣΤΙΒΑΧΤΗ ΜΑΡΙΑ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΦΡΑΝΤΖΗ ΑΝΤΙΟΠΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας

Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 194) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό έτος μόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ Η μέλισσα εμφανίστηκε στον πλανήτη μας την Τριτογενή περιοδο στην αρχή της Καινοζωϊκής εποχής, δηλαδή πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση του ανθρώπου.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. «Τα ζώα της φάρμας» Ναταλία Ραγκούση Νίκος Ταμπούσο Κώστας Μπερντούφης 1 «Πώς από το πρόβατο «φτάνουμε» στο μάλλινο σκούφο;» Κουρεύουν το προβατάκι παίρνουν το τρίχωμα το πλένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Στο πρώτο μέρος αυτής της συγγραφής, τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει και κάτω από ποιές προϋποθέσεις, βιολογική μελισσοκομία.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Στο πρώτο μέρος αυτής της συγγραφής, τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει και κάτω από ποιές προϋποθέσεις, βιολογική μελισσοκομία. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος βιολογικός ορίστηκε στην Ελλάδα να καθορίζει, όποιο γεωργικό προϊόν παράγεται χωρίς χημικά λιπάσματα, φάρμακα και γενικότερα με πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Σύμφωνα με κάποιους

Διαβάστε περισσότερα

2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ. Σχολικό Έτος: 2012 2013 ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ: Α 2. Μάθημα: Τεχνολογία. ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Της μαθήτριας Άννας-Μαρίας Μαρκουλή

2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ. Σχολικό Έτος: 2012 2013 ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ: Α 2. Μάθημα: Τεχνολογία. ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Της μαθήτριας Άννας-Μαρίας Μαρκουλή 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος: 2012 2013 ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ: Α 2 Μάθημα: Τεχνολογία ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Της μαθήτριας Άννας-Μαρίας Μαρκουλή ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Μελισσοκομική Κυψέλη Καθηγητής: ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΤΟΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ 2015 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

1 η ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ 2015 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 1 η ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ 2015 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 2 1. Ο Άρης έφαγε 5 μιας σοκολάτας και ο Φίλιππος έφαγε 1 10 σοκολάτας περισσότερο από τον Άρη. Τι μέρος της σοκολάτας έμεινε;

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές Οι οργανισμοί διαφέρουν στην εμφάνιση, στον τρόπο με τον οποίο ζουν, στον τόπο όπου κατοικούν Ποιο είναι το μυστικό της τεράστιας ποικιλομορφίας;

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κοντόλαιμος Νικόλαος, Γεωπόνος, ειδικός μελισσοκομίας στο τμήμα μελισσοκομίας του Υπουργείου Γεωργίας Μελισσοκομία είναι ένας κόσμος, ένας γοητευτικός και ανεξάντλητος κόσμος,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΑΚΛΕΙΑ

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΑΚΛΕΙΑ (ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ) Beekeeping in iraklia cyclades (Past, Present and Future) Ερευνητική εργασία

Διαβάστε περισσότερα