Η αξιοποίηση του πλαισίου της τάξης για το σχεδιασμό και οι διδακτικοί στόχοι στην εκπαιδευτική διαδικασία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η αξιοποίηση του πλαισίου της τάξης για το σχεδιασμό και οι διδακτικοί στόχοι στην εκπαιδευτική διαδικασία"

Transcript

1 Η αξιοποίηση του πλαισίου της τάξης για το σχεδιασμό και οι διδακτικοί στόχοι στην εκπαιδευτική διαδικασία Γουργιώτου Ευθυμία Επίκουρος Καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε. Κρήτης Πέκης Αναστάσιος Νηπιαγωγός, Υποψ. Διδάκτορας Π.Τ.Π.Ε. Κρήτης

2 «Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν ανάψει». Πλούταρχος «Πες μου και θα ξεχάσω. Δείξε μου και ίσως να θυμάμαι. Κάνε με να το βιώσω και θα το καταλάβω». «Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει».

3 Η διδασκαλία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο όπου εμπλέκονται αντιλήψεις, επιλογές, σχεδιασμοί, στρατηγικές & διαρκείς αποφάσεις.

4 Αξιοποίηση του πλαισίου της τάξης για το σχεδιασμό Για την πραγματοποίηση ενός εκπαιδευτικού σχεδιασμού, ο εκπαιδευτικός οφείλει να ακολουθήσει τα παρακάτω στάδια: Να παρατηρήσει και να καταγράψει το κοινωνικό, πολιτισμικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο της τάξης. Να διατυπώσει με σαφήνεια τους στόχους.

5 Να επιλέξει τις κατάλληλες δράσεις και τα υλικά, που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα των παιδιών και ενεργοποιούν τους μικρούς μαθητές. Να πάρει αποφάσεις για την οργάνωση των παιδιών και της τάξης. Να αξιολογήσει το αποτέλεσμα.

6 Χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα των παιδιών Υποδομή και υλικό Πλαίσιο τάξης Βιώματα και «αποσκευές» των παιδιών Δυναμική της ομάδας Εθνοπολιτισμικές ταυτότητες

7 Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι: Η γνώση οικοδομείται εξελικτικά, σε πλαίσια αλληλεπίδρασης. Οι αρχικές γνώσεις των παιδιών και οι κοινωνικοπολιτισμικές τους εμπειρίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση της γνώσης. Τη θέση του Vygotsky για την έννοια του περιβάλλοντος και την επίδρασή του στην εξέλιξη του παιδιού, μέσω της συνεχούς αλληλεπίδρασης του με αυτό.

8 Έτσι, η σε βάθος γνώση και κατανόηση του πλαισίου της τάξης είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε οι εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί και οι δράσεις που προτείνονται και αναπτύσσονται: 1.Να αφορούν και να κινητοποιούν κάθε φορά τα συγκεκριμένα παιδιά. 2.Να τα παροτρύνουν σε ενεργητικές διαδικασίες μάθησης.

9 Αξιοποίηση στοιχείων παρατήρησης για το σχεδιασμό Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ως μια εφαρμογή πανομοιότυπων σχεδιασμών. Ο/Η νηπιαγωγός συνεκτιμά όλα τα στοιχεία του πλαισίου για να προσαρμόσει τη δράση: (α) στις ανάγκες της συγκεκριμένης ομάδας παιδιών, (β) στο συγκεκριμένο χώρο, και (γ) στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

10 Προκειμένου να αξιοποιήσει τη γνώση του πλαισίου, ο/η νηπιαγωγός χρειάζεται να εξασκηθεί: στην παρατήρηση, την καταγραφή και την ερμηνεία των δεδομένων. Όσο πιο πλήρης και αναλυτική είναι κάθε φορά η καταγραφή των στοιχείων του πλαισίου, τόσο περισσότερο βοηθά τον εκπαιδευτικό να προσαρμόσει σε αυτό τους σχεδιασμούς του.

11 Δύο φοιτήτριες θέλοντας να οργανώσουν μια εκπαιδευτική παρέμβαση που σχετίζεται με την επεξεργασία ενός βιβλίου συγκεντρώνουν σχετικά στοιχεία για το ίδιο πλαίσιο που θα τους επιτρέψουν να θέσουν στόχους και να σκεφτούν την παρέμβασή τους. Μελετώντας τις καταγραφές που ακολουθούν μπορείτε να σημειώσετε με επιχειρήματα ποια σας βοηθά περισσότερο να θέσετε επιδιώξεις/στόχους για να οργανώσετε μια αντίστοιχη δραστηριότητα.

12 «Στη γωνιά της βιβλιοθήκης υπάρχουν αρκετά βιβλία, παλιά και σύγχρονα με διάφορες θεματικές. Η εκπαιδευτικός μια φορά τη βδομάδα διαβάζει με τα παιδιά ένα βιβλίο το οποίο και συζητάνε στην ολομέλεια»

13 Στη γωνιά της βιβλιοθήκης υπάρχουν αρκετά βιβλία (περίπου 20) τοποθετημένα στο ειδικό έπιπλο του ΟΣΚ με το εξώφυλλο προς τη μεριά των παιδιών. Τα περισσότερα είναι κλασικά παραμύθια (Κοκκινοσκουφίτσα, Τα 3 γουρουνάκια κ.λπ.), ενώ υπάρχουν και κάποια βιβλία μυθολογίας από παιδικές εκδόσεις και κάποια πιο σύγχρονα με ανατρεπτικές ιστορίες (π.χ. Τα τρία μικρά λυκάκια). Δίπλα στο έπιπλο της βιβλιοθήκης υπάρχει ένα μεγάλο καλάθι με 25 επιπλέον αντίστοιχα βιβλία, καθώς και μεγάλα μαξιλάρια.

14 Η Νηπιαγωγός ενθαρρύνει τα παιδιά να αξιοποιούν από μόνα τους αυτή τη γωνιά για να διαβάσουν, κάτι που είδαμε να συμβαίνει συχνά, ενώ παράλληλα μια φορά τη βδομάδα διαβάζει με τα παιδιά ένα βιβλίο, συνήθως με μεγάλο κείμενο, αξιοποιώντας διαδικασίες αλληλεπιδραστικής ανάγνωσης, στις οποίες όμως δεν συμμετέχουν όλα τα παιδιά. Κάθε Παρασκευή τα παιδιά δανείζονται ένα βιβλίο και τη Δευτέρα επιστρέφοντάς το, το παρουσιάζουν προσπαθώντας να πείσουν και άλλους συμμαθητές τους να το δανειστούν.

15 Επίσης κάποια παιδιά φέρνουν και δικά τους βιβλία στην τάξη, συχνά κλασσικά παραμύθια, γραμμένα ενίοτε στη γλώσσα τους, τα οποία όμως δεν αξιοποιούνται ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν και ομαδικά βιβλία που έχουν παραχθεί από τα ίδια τα παιδιά.

16 Όμως η Νηπιαγωγός μας επεσήμανε ότι δεν ασχολούνται όλα τα παιδιά με αυτές τις δραστηριότητες γιατί δεν κατανοούν όλα σε ικανοποιητικό βαθμό την ελληνική γλώσσα, δεν ενδιαφέρονται όλα για τις διαδικασίες γραφής και ανάγνωσης και δεν είναι με τον ίδιο τρόπο εξοικειωμένα με την ανάγνωση βιβλίων και άλλες πρακτικές γραμματισμού. Αυτό αφορά σύμφωνα με τη νηπιαγωγό ιδιαίτερα τα παιδιά που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.

17 Η 1 η καταγραφή δείχνει να είναι ελλιπής & επιφανειακή. Η 2 η καταγραφή δείχνει να είναι εκτενής και αναλυτική, καθώς: Περιγράφει το εκπαιδευτικό υλικό, το χώρο ως μαθησιακό περιβάλλον, τις παιδαγωγικές πρακτικές της νηπιαγωγού, το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο της τάξης. Μας βοηθάει να σκεφτούμε με πιο συγκεκριμένο τρόπο τις ανάγκες του πλαισίου, ώστε, ως νηπιαγωγοί, να προσαρμόσουμε σε αυτό τους εκπαιδευτικούς μας σχεδιασμούς.

18 Αξιοποιώντας το Παράδειγμα 1 που αναλύσαμε, προσπαθήστε να σχολιάσετε την επάρκεια των περιγραφών που ακολουθούν στις δύο επόμενες δραστηριότητες, απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα.

19 Πρόκειται για ένα τμήμα με 10 αγόρια και 9 κορίτσια, 4 προνήπια και 15 νήπια. Τα 6 παιδιά (3 αγόρια και 3 κορίτσια) δεν είναι ελληνικής καταγωγής: 2 κατάγονται από την Αλβανία, 2 από τη Συρία και 2 από την Αίγυπτο. Με βάση την εκτίμηση της νηπιαγωγού που επαληθεύτηκε και από τις 2 παρατηρήσεις μας, τα 2 παιδιά από την Αίγυπτο, αλλά και 2 από τα ελληνόφωνα παιδιά δεν συμμετέχουν ιδιαίτερα και δεν ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην τάξη, κυρίως όταν αυτές απαιτούν χρήση προφορικού λόγου (συζητήσεις, επεξεργασία βιβλίων κ.λπ.).

20 (α) Θεωρείτε επαρκή αυτή την καταγραφή, ώστε να είστε σε θέση να σκεφτείτε κάποιες επιδιώξεις στόχους για να σχεδιάσετε δραστηριότητες για το συγκεκριμένο πλαίσιο; (β) Αν ναι, ποιες επιδιώξεις /στόχους θα θέτατε;

21 (γ) Αν όχι, τι θα θέλατε ακόμη να γνωρίζετε; (δ)μπορείτε να ανακαλέσετε άλλα στοιχεία που συγκροτούν το πλαίσιο της τάξης και τα οποία θεωρείτε αναγκαία και θα θέλατε να ξέρετε για να θέσετε στόχους και να σκεφτείτε πώς θα οργανώσετε τη δράση σας; (ε) Εντοπίζετε κάποια στοιχεία της περιγραφής που δεν είναι βοηθητικά/απαραίτητα για τον σχεδιασμό;

22 .Η εκπαιδευτικός αρκετά συχνά δίνει το λόγο στα παιδιά εκείνα που χειρίζονται αποτελεσματικά τον προφορικό λόγο και που απαντάνε σωστά στις ερωτήσεις της. Εντούτοις παρατηρήσαμε ότι το ένα από τα δυο παιδιά από την Αίγυπτο συμμετέχει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε κάθε συζήτηση που αφορά δεινόσαυρους αλλά και φανταστικά τέρατα και χρησιμοποιεί όποια μέσα μπορεί, λεκτικά και μη λεκτικά, προκειμένου να επικοινωνήσει και να εκφραστεί.

23 Σε αρκετές δραστηριότητες υπάρχουν παιδιά αμέτοχα. Η εκπαιδευτικός επιτρέπει στα παιδιά που δεν ενδιαφέρονται για όσα συζητάνε να ασχολούνται με κάτι άλλο. Εξάλλου η τάξη είναι ιδιαίτερα εξοπλισμένη με βιβλία και παιδαγωγικό υλικό. Στις περισσότερες από τις δραστηριότητες που προτείνει ζητάει από τα παιδιά να δουλεύουν ατομικά και να κάνουν όλα τις ίδιες εργασίες. Αυτό αποτυπώνεται και στους τοίχους της τάξης μέσα από την ομοιομορφία των έργων των παιδιών. Στο διάλειμμα τα παιδιά ανεξάρτητα από τις δυσκολίες τους στη χρήση της ελληνικής γλώσσας επικοινωνούν πολύ περισσότερο μεταξύ τους.

24 Υπογραμμίστε τα νέα στοιχεία της δεύτερης περιγραφής και προσπαθήστε να εντοπίσετε ποιες πτυχές του πλαισίου αφορούν. Δουλεύοντας ομαδικά προσπαθήστε να διατυπώσετε εκ νέου επιδιώξεις/στόχους, προκειμένου να σχεδιάσετε δραστηριότητες για το συγκεκριμένο πλαίσιο.

25 Συνοψίζοντας Το πλαίσιο-μαθησιακό περιβάλλον είναι όλα αυτά με τα οποία ο μαθητής αλληλεπιδρά, είτε αυτά είναι καταστάσεις, αντικείμενα ή άτομα. Το μαθησιακό περιβάλλον-πλαίσιο είναι μία ευρεία έννοια που σχετίζεται με τα άτομα, τα βιώματα, τις προσδοκίες, τις πρακτικές τους, τα υλικά, το χώρο κ.λπ. Η αναλυτική καταγραφή, ανάγνωση και ερμηνεία των βασικών παραμέτρων του μαθησιακού περιβάλλοντος είναι προϋπόθεση για τον σχεδιασμό κάθε εκπαιδευτικής παρέμβασης.

26 Αντιστοιχία πλαισίου της τάξης και μαθησιακών επιδιώξεων Μία από τις βασικές προϋποθέσεις κάθε εκπαιδευτικού σχεδιασμού είναι η διατύπωση στόχων και επιδιώξεων. Μία από τις βασικές παραμέτρους που καθορίζουν τους στόχους/επιδιώξεις της κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι το πλαίσιο της τάξης με όλες του τις πτυχές.

27 Διαβάστε την καταγραφή που ακολουθεί, η οποία εστιάζει σε κάποια στοιχεία από το πλαίσιο μιας τάξης και καταγράψτε ποιες επιδιώξεις/ στόχοι σας φαίνονται αρχικά κατάλληλες/οι για αυτό το πλαίσιο.

28 Το τμήμα παρουσιάζει αρκετή ανομοιογένεια σχετικά με το γραπτό λόγο. Όποτε η νηπιαγωγός ζητάει από τα παιδιά να ζωγραφίσουν κάτι, τους ζητά παράλληλα να γράψουν και κάτι ατομικά στη ζωγραφιά.

29 Παρατηρώντας, βλέπουμε ότι υπάρχουν παιδιά που έχουν σπάσει τον κώδικα της γραφής και γράφουν αλφαβητικά, παιδιά που γράφουν με δικούς τους τρόπους και σύμβολα πραγματικά ή φανταστικά, παιδιά που γράφουν με συλλαβική γραφή, παιδιά που προτιμάνε μόνο να ζωγραφίζουν και όχι να γράφουν, παιδιά που αρνούνται να γράψουν και παιδιά που μόλις τώρα έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για το γραπτό λόγο.

30 Αφού απαντήσατε ο καθένας/η καθεμία αυθόρμητα σε ατομικό επίπεδο, σε ομάδες συζητήστε ποια/ες από τις παρακάτω επιδιώξεις θα επιλέγατε, αν θέλατε να οργανώσετε κάποια/οιες δραστηριότητα/ες σε αυτό το πλαίσιο και δείτε αν συγκλίνει ή αποκλίνει αυτή η επιλογή σας από την πρώτη αυθόρμητη σκέψη σας. Αν αποκλίνει, προσπαθήστε να εντοπίσετε τι σας οδήγησε στην επιλογή σας και σκεφτείτε μήπως δεν λάβατε υπόψη σας κάποια στοιχεία από το πλαίσιο και ποια.

31 να κινητοποιηθούν όλα τα παιδιά ώστε να εμπλακούν ενεργά σε διαδικασίες γραπτού λόγου, αξιοποιώντας αυτό που ήδη ξέρουν να κάνουν εξελίσσοντάς το. να κατακτήσουν όλα τα παιδιά μέσα από συστηματικές ασκήσεις τη γραφο-φωνημική αντιστοίχιση για να φτάσουν όλα στο στάδιο της αλφαβητικής γραφής. να διδαχτούν συστηματικά κάποια γράμματα και να μπούνε σε διαδικασία αντιγραφής ώστε να βελτιώσουν το επίπεδό τους σε σχέση με το γραπτό λόγο. να συνεργαστούν σε ομάδες για την παραγωγή γραπτών κειμένων.

32 Διαβάστε την περιγραφή του πλαισίου που ακολουθεί και τους στόχους που έθεσαν οι φοιτήτριες που έκαναν σε αυτό την πρακτική τους άσκηση. Συζητήστε αν τους θεωρείτε κατάλληλους για το συγκεκριμένο πλαίσιο και γιατί. Αναζητήστε επιχειρήματα για να στηρίξετε ή να απορρίψετε την καταλληλότητα του κάθε στόχου.

33 Η συγκεκριμένη τάξη είναι ιδιαίτερα μικρή. Διαθέτει ελάχιστες γωνιές (μαγαζάκι, βιβλιοθήκη με ελάχιστα φθαρμένα βιβλία, γωνιά οικοδομικού υλικού). Από τα 15 παιδιά της τάξης, τα περισσότερα ζούνε σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Η επαφή τους με τα βιβλία μοιάζει να γίνεται μόνο στο πλαίσιο της τάξης και δεν τα κινητοποιεί πάντα. Η εκπαιδευτικός από όσο παρατηρήσαμε δεν πραγματοποιεί συχνά αναγνώσεις βιβλίων. Τα μισά παιδιά χειρίζονται το λόγο καλά και τα υπόλοιπα κατανοούν, έχουν κατακτήσει σε σημαντικό βαθμό την επικοινωνιακή ικανότητα, αλλά δεν χρησιμοποιούν σύνθετες δομές στην ελληνική γλώσσα.

34 Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του βιβλίου του Ε. Τριβιζά «Όταν είναι να φύγει το τρένο» (Εκδ. Ελληνικά Γράμματα) - που το θεωρήσαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον - θέσαμε τους εξής στόχους, τους οποίους επιλέξαμε ως συμβατούς με το ΑΠΣ και το ΔΕΠΠΣ του Νηπιαγωγείου. -Να αντιληφθούν τα παιδιά την έννοια της ρίμας. -Να κατανοήσουν τι είναι ένα λογοπαίγνιο. -Να καλλιεργήσουν την ικανότητα αναδιήγησης σε συνεχή λόγο μιας έμμετρης ιστορίας. -Να χρησιμοποιούν ποικίλους τρόπους απεικόνισης σκέψεων και συναισθημάτων.

35 (α) Θεωρείτε ότι το πλαίσιο, έτσι όπως έχει περιγραφεί, έπαιξε ρόλο στην επιλογή των στόχων κατά τον σχεδιασμό από τις φοιτήτριες της δραστηριότητας; (β) Ποιος/οι παράγοντας/ες ενδέχεται να επηρέασαν την επιλογή των συγκεκριμένων φοιτητριών; (γ) Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι συνέπειες των επιλογών των φοιτητριών στη διεξαγωγή της δραστηριότητας;

36 (δ) Αν στο ίδιο πλαίσιο θέλατε να επεξεργαστείτε ένα βιβλίο, με βάση ποιες επιδιώξεις/στόχους θα το επιλέγατε; (ε) Ποια θα ήταν τα στοιχεία του πλαισίου, όπως περιγράφεται, που θα καθόριζαν τις επιλογές σας;

37 Οι επιδιώξεις/στόχοι που θέτουμε κατά τους σχεδιασμούς μας πρέπει να ακουμπάνε πάνω σε προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών, βιώματα και εμπειρίες τους, να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους και να τα κινητοποιούν ώστε να τις διευρύνουν.

38 Οι προβληματισμοί του εκπαιδευτικού για το κατά πόσο οι επιδιώξεις που θέτει είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα των μαθητών του είναι αυτοί που θα τον οδηγήσουν στους κατάλληλους για το συγκεκριμένο πλαίσιο σχεδιασμούς.

39 Αντιστοιχία πλαισίου της τάξης, μαθησιακών επιδιώξεων και δραστηριότητες Σχεδιάζοντας μια δραστηριότητα, ο/η νηπιαγωγός καλείται να σκεφτεί: (α) τις επιδιώξεις του/της σε σχέση με το πλαίσιο της τάξης, και (β) το κατά πόσο η ίδια η δραστηριότητα που προτείνει εξυπηρετεί τις συγκεκριμένες επιδιώξεις στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

40 Στο πλαίσιο μιας δραστηριότητας, η εκπαιδευτικός, μέσα από παιχνίδια ρόλων, έχει ως βασική επιδίωξη να εξοικειώσει τα παιδιά με την αναγνώριση συγκεκριμένων συναισθημάτων, κάτι που πιστεύει ότι θα συμβάλει στην άμβλυνση των συνεχών συγκρούσεων και εντάσεων που παρατηρεί ανάμεσα στους μαθητές.

41 Στη λήξη της δραστηριότητας, η εκπαιδευτικός δίνει σε όλα τα παιδιά ένα φύλλο εργασίας που περιέχει ένα σταυρόλεξο, στο οποίο τα παιδιά καλούνται να αντιγράψουν στις αντίστοιχες θέσεις που καθορίζονται από ένα πρόσωπο (λυπημένο, γελαστό κ.λπ.), τις λέξεις των παρακάτω τεσσάρων συναισθημάτων: ανακούφιση, λύπη, θυμός, φόβος που είναι γραμμένες με κεφαλαία γράμματα στο κάτω μέρος του φύλλου εργασίας.

42 Διαβάζοντας το στιγμιότυπο που ακολουθεί, με το οποίο ολοκληρώνεται αυτή η δραστηριότητα, προσπαθήστε: (α) να εντοπίσετε ποιος μοιάζει να είναι ο επιμέρους στόχος της εκπαιδευτικού και (β) αν σχετίζεται και πώς με την αρχική ευρύτερη της επιδίωξη.

43 Κάποια παιδιά, όπως η Ελίνα, που μοιάζει ιδιαίτερα εξοικειωμένη με αυτού του είδους τις εργασίες, ολοκληρώνουν την εργασία γρήγορα και δείχνοντάς την στην εκπαιδευτικό, αυτή τους λέει: «Μπράβο! Αν κάνετε σταυρόλεξα στο προνήπιο, θα πάμε σύντομα και σε ανώτερα μαθηματικά!». Πολλά παιδιά αφήνουν κενό το τετράγωνο που συμπίπτει με λέξη που ξεκινάει κάθετα. Ο Μάριος κάθεται κρατώντας το μολύβι και προσπαθεί να κρυφοκοιτάξει από τους διπλανούς του ποια γράμματα να συμπληρώσει και σε ποια θέση.

44 Συμπληρώνει την οριζόντια λέξη ανακούφιση κοιτώντας το φύλλο του Παύλου, αλλά στις υπόλοιπες γράφει ανακατεμένα γράμματα. Το δείχνει στην εκπαιδευτικό, η οποία του λέει πως τα έκανε άλλα αντ άλλων, παίρνει τη γόμα, του τα σβήνει και του εξηγεί πως θέλει να συγκεντρωθεί, να κοιτάζει τη σειρά των γραμμάτων και να παραλείπει αυτά που ήδη υπάρχουν. Η Αλεξάνδρα προσπαθεί να δει τι έχουν γράψει οι διπλανοί της για να το αντιγράψει και αυτή. Κάποια παιδιά απλά ζωγραφίζουν το φύλλο εργασίας και δεν γράφουν κανένα γράμμα. Η νηπιαγωγός τους ρωτά τι πρέπει να κάνουν, αλλά αυτά δεν απαντούν.

45 Διαβάστε τώρα το παρακάτω πλαίσιο και τους στόχους μιας ομάδας φοιτητριών και στη συνέχεια αναζητήστε αν υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στον σχεδιασμό, στους στόχους και στο πλαίσιο της τάξης.

46 Στο συγκεκριμένο τμήμα τα παιδιά μοιάζουν ιδιαίτερα κινητοποιημένα και εκφράζουν πολύ συχνά ερωτήματα και απορίες. Ο καιρός αποτελεί ένα από τα αγαπημένα θέματα συζήτησης στην τάξη και το επεξεργάζονται συστηματικά. Μάλιστα κάποια παιδιά παρακολουθούν και στη τηλεόραση δελτία καιρού και την επόμενη μέρα ανακοινώνουν στο σχολείο τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Κάποια προσπαθούν να αποτυπώσουν και στο χαρτί σύμβολα για τον καιρό που έχουν δει στην τηλεόραση, κάτι που το ενισχύει και η εκπαιδευτικός.

47 Οι φοιτήτριες με αφορμή αυτό το ενδιαφέρον των παιδιών, αποφασίζουν να ασχοληθούν με την εναλλαγή των εποχών για να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Θέλουν να οδηγήσουν τα παιδιά σε υποθέσεις και γενικεύσεις. Έτσι σχεδιάζουν κάρτες που απεικονίζουν δέντρα σε διαφορετικές εποχές και άλλες εικόνες της φύσης. Βάζουν τις κάρτες στη σειρά και ζητάνε από τα παιδιά να τις ομαδοποιήσουν ανά εποχή και να εκφράσουν τα ανάλογα επιχειρήματα τους.

48 Στη συνέχεια έχουν σκοπό να διαβάσουν στα παιδιά ένα παραμύθι για τις τέσσερις εποχές και να τα ενεργοποιήσουν ώστε να δραματοποιήσουν αυτό το παραμύθι για να κατανοήσουν καλύτερα αυτές τις διαφορές.

49 Αν καταλήξατε στο ότι υπάρχουν αναντιστοιχίες, (α) εντοπίστε ποιες ακριβώς είναι αυτές και προσπαθήστε να εντοπίσετε ποια στοιχεία του πλαισίου δεν έλαβαν υπόψη τους οι φοιτήτριες και με βάση τι οργάνωσαν τελικά τον σχεδιασμό τους. (β) Έλαβαν κατά τη γνώμη σας πραγματικά υπόψη τους το ενδιαφέρον και τα βιώματα των συγκεκριμένων παιδιών ή κινήθηκαν περισσότερο με βάση τις δικές τους προσωπικές αντιλήψεις για τη μάθηση;

50 Δείτε τώρα το πλαίσιο που ακολουθεί, την προτεινόμενη δραστηριότητα, και σκεφτείτε τα εξής: (α) Ποια είναι η επιδίωξη της εκπαιδευτικού; (β) Σχετίζεται η επιδίωξη και η οργάνωση της δραστηριότητας με το πλαίσιο της τάξης; (γ) Από ποια στοιχεία το συμπεραίνετε;

51 Το πλαίσιο της τάξης είναι ιδιαίτερο, υπάρχουν πολλά παιδιά με διαγνώσεις, μεγάλη ένταση στην αρχή της χρονιάς και αδυναμία συνεργασίας μεταξύ τους, ιδιαίτερα σε μεγάλες ομάδες. Η νηπιαγωγός σημειώνει πως έχει διακρίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των παιδιών για τα βιβλία, τις διαδικασίες γραμματισμού και τα μαθηματικά.

52 Μήνας Απρίλιος Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού «Ο Αρης ο Τσαγκάρης» του Ε. Τριβιζά, η νηπιαγωγός, αφού χωρίσει τα παιδιά σε ομάδες των δύο, τους δίνει μια φωτοτυπία (ανά δύο άτομα) την οποία πρέπει να συμπληρώσουν. Τους λέει ότι ο Άρης ο τσαγκάρης έχασε την λίστα με τις παραγγελίες του και τους ζητά να τον βοηθήσουν καταγράφοντας την λίστα για να του την δώσουν. Τους εξηγεί ότι στην πρώτη στήλη θα γράψουν το όνομα, στην επόμενη πόσα παπούτσια πρέπει να φτιάξει για τον πελάτη, στην τρίτη το χρώμα που το έχει παραγγείλει και στην τελευταία να σχεδιάσουν το/τα παπούτσι/ια.

53 Τα παιδιά την ώρα της υλοποίησης μοιάζουν ιδιαίτερα συγκεντρωμένα σε αυτό που κάνουν και αλληλεπιδρούν στις δυάδες μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς σε δυάδες είναι αντίστοιχα με το παρακάτω.

54 Ύψιστης σημασίας για τον εκπαιδευτικό η συνεχής προσαρμογή των παιδαγωγικών του επιλογών στο πλαίσιο της τάξης του (θεσμικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικο-πολιτισμικό), το οποίο σταδιακά μετασχηματίζεται.

55 Η γνωριμία του εκπαιδευτικού με τα παιδιά είναι μια συνεχής διαδικασία που δεν σταματά, αφού στο πέρασμα του χρόνου τα παιδιά εξελίσσονται, αναδεικνύουν διαφορετικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, των ενδιαφερόντων και των προβληματισμών τους.

56 Η ικανότητα του εκπαιδευτικού να αξιοποιεί κάθε φορά αυτά τα στοιχεία για να θέτει επιδιώξεις και στόχους, να σχεδιάζει και να ανασχεδιάζει βλέποντας και τον ίδιο του τον εαυτό μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία- τον καθιστά ερευνητή και στοχαζόμενο επαγγελματία.

57 Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί - Οι διδακτικοί στόχοι στην εκπαιδευτική διαδικασία Οι διδακτικοί στόχοι αποτελούν βασικό στοιχείο του εκπαιδευτικού σχεδιασμού καθώς αποτελούν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα μαθησιακά περιεχόμενα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Συνήθως περιγράφουν αυτό που θα μπορεί να «κάνει» το παιδί (σχετικά με γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις) μετά τη συμμετοχή του στη δραστηριότητα.

58 Ανάλογα, λοιπόν, με την αντίληψη που έχει διαμορφώσει κάθε εκπαιδευτικός σχετικά με τη διδασκαλία και τη μάθηση, ο τρόπος με τον οποίο θα διατυπώσει τους στόχους μπορεί να είναι: (α) ερήμην του παιδαγωγικού και κοινωνικού πλαισίου, στηρίζοντας ουσιαστικά τις επιλογές του στην προσδοκώμενη συμπεριφορά των παιδιών και αξιοποιώντας διαδικασίες που εκείνος θεωρεί αποτελεσματικές

59 (β) αξιοποιώντας το φάσμα των εμπειριών των παιδιών και τις πολιτισμικές πρακτικές με τις οποίες είναι εξοικειωμένα και να σχεδιάσει ανοικτές και ευέλικτες διαδικασίες που μπορούν να υπόκεινται σε συνεχείς αναμορφώσεις ως απόρροια των αλληλεπιδράσεων εκπαιδευτικού και παιδιών αλλά και των παιδιών μεταξύ τους καθώς εξελίσσεται η διαδικασία.

60 Στην πρώτη περίπτωση: O/η εκπαιδευτικός εδραιώνει τις επιλογές του σε μια αντίληψη της διδασκαλίας ως πορείας συγκεκριμένων, προκαθορισμένων βημάτων που οδηγούν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

61 Στη δεύτερη περίπτωση: Ο/η εκπαιδευτικός αντιμετωπίζει τη διδασκαλία ως ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα από διαφορετικά «μονοπάτια» που αξιοποιούν συλλογικές διαδικασίες και κοινωνικές ή/και οικογενειακές πρακτικές, όπου λαμβάνονται υπόψη εμπειρίες και σχέσεις και διευκολύνεται η ανάπτυξη των παιδιών μέσα από την ενεργητική τους εμπλοκή στις δραστηριότητες.

62 Μελετήστε τα παρακάτω αποσπάσματα καταγραφών και προσπαθήστε να καταλάβετε πώς σκέφτηκε κάθε φοιτήτρια να οργανώσει τις δραστηριότητες που θα εφαρμόσει στην τάξη. Τι διαφοροποιεί τις δύο περιπτώσεις; Πώς φαίνεται να λειτουργούν οι στόχοι σε κάθε περίπτωση; Καταφέρνει κάθε φοιτήτρια να δώσει νόημα και συνοχή στις δραστηριότητες;

63 Το θέμα με το οποίο θα δουλέψω με τα παιδιά είναι το ανθρώπινο σώμα. Έχω βρει να τους δείξω βιβλία με τα μέρη του σώματος, ένα μεγάλο παζλ κι ένα τραγούδι. Μετά θα τα αφήσω να ζωγραφίσει το καθένα το ανθρώπινο σώμα για να δω τι κατάλαβαν σχετικά με τα μέρη του σώματος. Ο στόχος μου λοιπόν θα είναι να μπορούν στο τέλος να ονομάζουν και να μου δείχνουν σωστά τα μέρη του σώματος.

64 Έχω παρατηρήσει ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το ανθρώπινο σώμα. Τρία παιδιά έφεραν σχετικά βιβλία για τη δανειστική βιβλιοθήκη και ένα άλλο μου μίλησε για ένα ντοκιμαντέρ που παρακολούθησε με τη μαμά του. Θα προσπαθήσω, λοιπόν, να ανιχνεύσω τις ιδέες των παιδιών για το ανθρώπινο σώμα δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να μιλήσουν για αυτό, αλλά και να φτιάξουν ένα σχέδιο ή ένα μοντέλο από πλαστελίνη. Στόχος μου είναι να διατυπώσουν τα παιδιά τις ιδέες τους συμμετέχοντας ενεργά στη συζήτηση, το σχέδιο και την κατασκευή.

65 Γι αυτό θα χρησιμοποιήσω την κούκλα της τάξης (με στόχο να ενισχύσω τη συμμετοχή των παιδιών αξιοποιώντας μια πρακτική που τους είναι οικεία) που θα θέσει το ερώτημα: «Τι ξέρετε για το σώμα σας;» και θα προσπαθήσω να τα βοηθήσω να εκφραστούν όσο γίνεται περισσότερο με συμπληρωματικές ερωτήσεις π.χ. «Σε τι χρησιμεύει αυτό; Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό;». Η δημιουργία του σχεδίου και του μοντέλου από πλαστελίνη έχει τον ίδιο στόχο αλλά δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν με έναν διαφορετικό τρόπο.

66 Θα τους δώσω δηλ. την ευκαιρία να μιλήσουν στην ομάδα αλλά και να εκφράσει ατομικά κάθε παιδί τις ιδέες του με βάση το έργο του. Αφού κουβεντιάσουμε γι αυτά που θα φτιάξει κάθε παιδί θα χρησιμοποιήσω τις ιδέες τους για να διατυπώσω στόχους: σίγουρα θα έχω έναν στόχο σχετικά με την αντίληψη των οργάνων και θα δουλέψουμε τη διάκριση εξωτερικών μερών και εσωτερικών (όργανα ή συστήματα) παρατηρώντας το σώμα μας αλλά και σχετικές εικόνες από βιβλία, αλλά θα δω και αν προκύπτουν κι άλλοι.

67 Συμπεράσματα από τις δυο καταγραφές Η πρώτη φοιτήτρια σκέφτεται δραστηριότητες που θεωρεί πιο πιθανό ότι «ταιριάζουν» με το συγκεκριμένο θέμα χωρίς όμως να χρησιμοποιεί κάποιο κριτήριο για την επιλογή ή τη σειρά που θα τις εφαρμόσει. Ο στόχος, αφενός ακολουθεί τις δραστηριότητες και δεν αποτελεί σημείο εκκίνησης, αφετέρου έχει συμπεριφοριστικά χαρακτηριστικά.

68 Η δεύτερη φοιτήτρια επιχειρεί να διατυπώσει συγκεκριμένους στόχους που θέλει να επιτύχει σε σχέση με το θέμα που έχει επιλέξει, όπως είναι η έκφραση των ιδεών των παιδιών, η διάκριση εξωτερικών και εσωτερικών μερών και αυτό τη βοηθάει να κάνει συνδέσεις με συγκεκριμένα περιεχόμενα και διαδικασίες που θα ενισχύσουν τη συμμετοχή των παιδιών.

69 Η σαφήνεια στη διατύπωση των στόχων Βοηθάει στην επιλογή εκπαιδευτικού υλικού, χρόνου & μέσων Συμβάλλει στην κατανόηση του λόγου για τον οποίο το παιδί πρέπει να προσπαθήσει να κάνει κάτι Διευκολύνει στην επιλογή του τρόπου & των μέσων αξιολόγησης

70 Σημαντικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο μπορεί να παρέχει ιδέες για τη διατύπωση διδακτικών στόχων, είναι και το ισχύον κάθε φορά Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο.

71 Ο/η εκπαιδευτικός αντλεί ιδέες σχετικά με τους στόχους και τα διδακτικά αντικείμενα που σε ένα βαθμό νομιμοποιεί τη διδακτική του επιλογή- όμως για τον δικό του σχεδιασμό πρέπει να διαμορφώσει στόχους με νόημα σύμφωνα με τις συνθήκες της τάξης και τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων κάθε φορά παιδιών που την αποτελούν.

72 Οι στόχοι που προτείνονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικές προτάσεις που θα πρέπει να προσαρμοστούν από τον/την εκπαιδευτικό σε συγκεκριμένες συνθήκες και να δοκιμαστούν στην πράξη, επιτρέποντας σε κάθε μαθητή να αξιοποιήσει τις δικές του γνώσεις και εμπειρίες.

73 Διαβάστε με προσοχή τις δύο στήλες που ακολουθούν. Ποια διαφορά εντοπίζετε στα ρήματα; Να μάθουν, κατανοήσουν, γνωρίσουν, αφομοιώσουν, εκτιμήσουν Να περιγράψουν συν-αποφασίσουν, εξηγήσουν, συγκρίνουν/συσχετίσουν, διερευνήσουν

74 Σαφείς και άμεσα ορατές ενέργειες με αισθητά αποτελέσματα δηλώνουν π.χ. τα ρήματα Στόχοι που αφορούν γνώσεις Αναγνωρίζω Διακρίνω Ερμηνεύω Περιγράφω Συσχετίζω Στόχοι που αφορούν ικανότητες Επιδεικνύω Κατασκευάζω Μετατρέπω Επαληθεύω Επιλύω Στόχοι που αφορούν στάσεις Αποδέχομαι Εκτιμώ Απορρίπτω Υιοθετώ Παροτρύνω

75 Μελετήστε το στόχο που διατυπώνει η φοιτήτρια για να διερευνήσει τις αρχικές ιδέες των παιδιών για τον ανθρώπινο σκελετό. Στην τάξη υπάρχουν αρκετά προνήπια καθώς και παιδιά που δεν έχουν μητρική γλώσσα την ελληνική. Μπορείτε να τον σχολιάσετε σε σχέση με τη διατύπωση, το περιεχόμενο και τη διαδικασία που προτείνεται;

76 Στόχος: Τα παιδιά να διατυπώσουν προφορικά τις ιδέες τους για τον ανθρώπινο σκελετό. Περιγραφή: Δείχνουμε στα παιδιά μια ακτινογραφία (χέρι), αφήνουμε λίγο χρόνο να την παρατηρήσουν και ζητάμε να μας πουν τι ξέρουν για τα οστά. Καταγράφουμε τις απαντήσεις τους σε πίνακα.

77 Ιδιαίτερη σημασία για την αποτελεσματική διατύπωση διδακτικών στόχων έχει η δυνατότητα νοηματοδότησης των στόχων για τα παιδιά και η σύνδεση με αυτά που ξέρουν και μπορούν να κάνουν, προκαλώντας ταυτόχρονα τη σκέψη τους. Η παραπάνω πρόταση οδηγεί στο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που ενεργοποιούν τη Ζώνη Επικείμενης /Εγγύτερης Ανάπτυξης.

78 Η ΖΕΑ ενεργοποιεί µία ποικιλία εσωτερικών αναπτυξιακών διεργασιών για κάθε παιδί που εμφανίζονται µόνο µέσω της αλληλεπίδρασης του παιδιού µε τους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο η εκπαιδευτική διαδικασία ενισχύεται καθώς κάθε παιδί μπορεί να κατανοήσει και να καταφέρει να εμπλακεί σε διαδικασίες σε διαφορετικό βαθμό με την κατάλληλη «βοήθεια».

79 Μελετήστε το παρακάτω απόσπασμα και προσπαθήστε να εντοπίσετε ποιοι μπορεί να είναι οι στόχοι που έχει διατυπώσει η φοιτήτρια.

80 Μια φοιτήτρια στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης σε μια τάξη με πολλά νήπια σχεδίασε την εξής δραστηριότητα αφού παρατήρησε δυσκολία στη συνεργασία των παιδιών: Τα παιδιά είναι συγκεντρωμένα στη γωνιά της συζήτησης και η φοιτήτρια τους λέει ότι χρειάζεται τη βοήθειά τους για ένα ζήτημα που την απασχολεί. Παρουσιάζει ένα γράμμα που έλαβε από ένα παιδί (που το βοήθησε η μαμά του να το γράψει) από ένα νηπιαγωγείο που είχε πάει τις προηγούμενες μέρες:

81 «Κυρία Ελένη, Είμαι στεναχωρημένη και θέλω να με βοηθήσεις γιατί έχω ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι στο νηπιαγωγείο μου δεν μπορώ να βρω φίλους για να παίξω. Μερικές φορές όταν πάω να παίξω με τα άλλα παιδιά στα τουβλάκια μου λένε να φύγω. Και στην αυλή στο κυνηγητό δε με βάζουν να κυνηγήσω κι εγώ. Είμαι πολύ λυπημένη και θέλω να ρωτήσεις τα παιδιά που έχεις στο νηπιαγωγείο σου τι νομίζουν ότι πρέπει να κάνω; Σας παρακαλώ απαντήστε μου σε αυτό το γράμμα. Με αγάπη, Μαρία»

82 Διαβάστε την επόμενη δραστηριότητα και προσπαθήστε να λάβετε υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διατύπωση των στόχων. Ας υποθέσουμε ότι σε μια τάξη ενδιαφέρεσαι να προσεγγίσεις τα βασικά γεωμετρικά σχήματα. Πώς θα επιλέξεις τους στόχους που χρειάζεται να επιδιώξεις; Από ποιες πηγές πιστεύεις ότι μπορείς να αντλήσεις δεδομένα για τη διατύπωση τους;

83 Για να διατυπώσουμε διδακτικούς στόχους, θα πρέπει να έχουμε υπόψη το πλαίσιο της τάξης και τα χαρακτηριστικά της έννοιας ή της κατάστασης που θέλουμε να επεξεργαστούμε με τα παιδιά (πώς μπορούμε να μετασχηματίσουμε διδακτικά το συγκεκριμένο κάθε φορά περιεχόμενο ώστε να ανταποκρίνεται στην ομάδα των παιδιών που θα ασχοληθεί με αυτό, ποια είναι τα στοιχεία που εκτιμούμε ότι μπορούν να επεξεργαστούν τα παιδιά τη δεδομένη χρονική στιγμή).

84 Επίσης, πρέπει να εξετάζονται οι περιορισμοί που θέτει το διδακτικό περιεχόμενο το οποίο προσεγγίζεται διότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φαινομένου ή της έννοιας που προσεγγίζεται μερικές φορές υποβάλλουν συχνά την εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών. Για παράδειγμα, για να εντοπιστούν οι ιδέες των παιδιών για έννοιες ή φαινόμενα όπως σφαιρικότητας της Γης, απαιτείται η χρήση απεικονίσεων τριών διαστάσεων. Επίσης, να λαμβάνονται υπόψη και τα δεδομένα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο.

85 Επιστρέφοντας στη Δραστηριότητα 4, η ανάπτυξη γεωμετρικών εννοιών δεν περιορίζεται στην αναγνώριση και σημασία σχημάτων αλλά επεκτείνεται τουλάχιστον σε πέντε κατηγορίες δράσεων: αναγνώριση κατηγοριών σχημάτων (διαχωρίζει τα διαφορετικά σχήματα, τρίγωνα, τετράγωνα, κύκλοι, κ.λπ.), αναγνώριση των ιδιοτήτων των σχημάτων (εντοπίζει τις ιδιότητες αυτών των σχημάτων, έχουν τρεις πλευρές, ίσες πλευρές κ.λπ.), αναγνώριση των ιδιοτήτων των κατηγοριών (διαχωρίζει διαφορετικές ιδιότητες στην ίδια κατηγορία, ορθογώνιο ή ισόπλευρο τρίγωνο κ.λπ.), κατασκευές και επικαλύψεις, μετασχηματισμοί.

86 Μελετήστε τους στόχους και τη δραστηριότητα που ακολουθεί. Ποια σημεία μπορείτε να σχολιάσετε; Στόχοι: Τα παιδιά να ζωγραφίσουν ανθρώπινες μορφές σε χάρτινα πιατάκια και να σχεδιάζουν μάτια και στόμα. Τα παιδιά να πειραματιστούν σχετικά με την ανάμειξη των τριών βασικών χρωμάτων με υλικά όπως τέμπερες. Υλικά: αυγοθήκη (για ανάμειξη χρωμάτων), χάρτινα πιατάκια, τέμπερες κόκκινου, μπλε και κίτρινου χρώματος, πινέλα, καλαμάκια.

87 Περιγραφή: Δίνουμε στα παιδιά ατομικά στα τραπεζάκια από μια αυγοθήκη με τα βασικά χρώματα. Προτείνουμε στα παιδιά να δοκιμάσουν την ανάμειξη των βασικών χρωμάτων και από την ανάμειξη να φτιάξουμε τρεις φατσούλες: τον Πρασινούλη, τον Πορτοκαλούλη και τον Μωβούλη. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συνδυάσουν δύο διαφορετικά χρώματα κάθε φορά. Στη συνέχεια δίνουμε σχήμα προσώπου στο πιατάκι, σχεδιάζουμε μάτια και στόμα και στη βάση στερεώνουμε το καλαμάκι για να μπορούμε να το σηκώσουμε και να το δείξουμε στους υπόλοιπους.

88 Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας όταν διατυπώνουμε διδακτικούς στόχους είναι ότι ο στόχος πρέπει να συνδέεται με τη διαδικασία που περιλαμβάνει και να την υποστηρίζει.

89 Μελετήστε το παρακάτω στιγμιότυπο. Μπορούν να «αναδυθούν» διδακτικοί στόχοι τους οποίους κατά τη γνώμη σας θα μπορούσε να αναπτύξει η νηπιαγωγός προκειμένου να υποστηρίξει περαιτέρω την κατανόηση των παιδιών σχετικά με τους μαγνήτες; Καταγράψτε τους στόχους που πιστεύετε ότι μπορείτε να υλοποιήσετε και σχολιάστε τους σε ομάδες.

90 Δύο νήπια, ο Γ. και ο Β. κάθονται στο τραπεζάκι και παίζουν με 2 μαγνήτες και διάφορα υλικά (πέτρα, ξύλο, συνδετήρες, λαστιχάκι, πλαστικό Lego, σιδερένιο κλειδί, πιρούνι, σφουγγάρι). Ο Γ. κρατά τον ένα μαγνήτη και παρατηρεί ότι «κολλάει» με τον συνδετήρα. Στη συνέχεια βάζει τον μαγνήτη κοντά σε ένα κομματάκι ξύλο. Δε γίνεται τίποτα. Μετά σε ένα πλαστικό Lego. Πάλι, δε συμβαίνει κάτι. «Δεν κολλάει στο ξύλο και στο τουβλάκι, αλλά κολλάει στο συνδετήρα» σχολιάζει. Ο Β. παρατηρεί χωρίς να μιλάει. Δείχνει με το χέρι του ένα κομμάτι σφουγγάρι και μετά ένα πιρούνι που βρίσκονται στην άκρη του τραπεζιού.

91 Ο Γ. δοκιμάζει το σφουγγάρι και καθώς πλησιάζει το πιρούνι αυτό κινείται λίγο προς το μέρος του μαγνήτη. Ο Γ. βάζει τα γέλια. «Κοίτα, κοίτα τι κάνει!!». Η εκπαιδευτικός που παρατηρεί τα παιδιά σχολιάζει «Α, κάποια αντικείμενα κόλλησαν στο μαγνήτη και κάποια όχι». Τα παιδιά συνεχίζουν να γελάνε και ο Β. λέει «Κολλάει στα χέρια;». Πιάνει τον μαγνήτη και τον κρατάει δίπλα στην παλάμη του. Ο Γ. λέει «Όχι.δεν τραβάει το χέρι.δεν έχει, ε.δεν έχει αυτό το πράγμα που κολλάει».

92 Οι διδακτικοί στόχοι, συνεπώς, μπορεί να διαμορφωθούν και από την παρατήρηση της δράσης των ίδιων των παιδιών κατά τις ελεύθερες δραστηριότητες ή/και από ανοιχτές διαδικασίες ανίχνευσης των ιδεών τους για διάφορα ζητήματα.

93 Κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας άσκησης, αφού θα έχετε αποφασίσει για το στόχο της δραστηριότητας που θα υλοποιήσετε με τα παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη σας το πλαίσιο της τάξης που πραγματοποιείτε την πρακτική σας, θα προσπαθείτε να απαντάτε στις παρακάτω ερωτήσεις:

94 Ανταποκρίνεται ο στόχος στις απαιτήσεις του διδακτικού αντικειμένου που θα επεξεργαστώ με τα παιδιά; Συνδέεται ο στόχος με τις ικανότητες και τις εμπειρίες των παιδιών της τάξης στην οποία πραγματοποιώ την πρακτική μου; Έχει νόημα για τα παιδιά; Μπορεί ο στόχος να επιτευχθεί από όλα τα παιδιά;

95 Υπάρχουν διαβαθμίσεις ή εναλλακτικές διαδικασίες γι αυτούς που θα δυσκολευτούν ή γι αυτούς που θα τελειώσουν νωρίτερα τη δραστηριότητα; Απαιτεί συνεργασία μεταξύ τους; Μπορεί να υλοποιηθεί με βάση το παρεχόμενο υλικό και τον χρόνο που διατίθεται; Με βάση ποια κριτήρια (παραγωγές των παιδιών ή διαδικασίες) θα αξιολογηθεί;

96 Οι διδακτικοί στόχοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς προσφέρουν την απάντηση στο «γιατί» και «για ποιους» να σχεδιάσει ο εκπαιδευτικός τη διδασκαλία και διευκολύνουν την επικέντρωση σε βασικά στοιχεία κάθε θέματος ή/και έννοιας που επιλέγεται για επεξεργασία με τα παιδιά ή των διαδικασιών που θα εφαρμοστούν.

97 Οι διδακτικοί στόχοι δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αυτοσκοπός από τους εκπαιδευτικούς, διότι η προσκόλληση στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μπορεί να κατευθύνει το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών μόνο στο αποτέλεσμα και να μειώσει τη σημασία όσων προκύπτουν από τα παιδιά κατά τη διαδικασία υλοποίησης του στόχου.

98 Η επιλογή των στόχων δε μπορεί να είναι μια απλή εμπειρική απόφαση από την πλευρά του εκπαιδευτικού ή να εξαντλείται στην πιστή «αντιγραφή» στόχων που διατυπώνονται σε διάφορα προγράμματα σπουδών ή εκπαιδευτικά βιβλία.

99 Το διδακτικό αντικείμενο, οι ιδέες και οι εμπειρίες των παιδιών σχετικά με αυτό, η δυνατότητα νοηματοδότησης αλλά και το πλαίσιο της τάξης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όχι μόνο κατά την επιλογή και διατύπωση των στόχων από τους εκπαιδευτικούς, αλλά και κατά τη διαδικασία υλοποίησης και αξιολόγησής τους.

100 Ένα όνειρο είναι μονάχα ένα όνειρο. Ένας στόχος είναι ένα όνειρο με σχέδιο και προθεσμία. Harvey Mackay, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία

Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Σκεφτείτε Ποιες είναι οι παραδοχές μας σχετικά με τη μάθηση και την ανάπτυξη στην παιδική ηλικία; Πώς πιστεύετε ότι διευκολύνεται

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Διδάσκουσες:

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Eπεξεργασία βιβλίου /βιβλίων στο πλαίσιο της ανάπτυξης του γραμματισμού και των σύγχρονων προσεγγίσεων για τη μάθηση Μ. ΣΦΥΡΟΕΡΑ

Eπεξεργασία βιβλίου /βιβλίων στο πλαίσιο της ανάπτυξης του γραμματισμού και των σύγχρονων προσεγγίσεων για τη μάθηση Μ. ΣΦΥΡΟΕΡΑ Eπεξεργασία βιβλίου /βιβλίων στο πλαίσιο της ανάπτυξης του γραμματισμού και των σύγχρονων προσεγγίσεων για τη μάθηση Μ. ΣΦΥΡΟΕΡΑ «κατανόηση» «εμπλοκή» «συμμετοχή» «εμβάθυνση» EΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Αποστολίδου

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Παιδαγωγικές προσεγγίσεις και διδακτικές πρακτικές - η σχέση τους με τις θεωρίες μάθησης Παρατηρώντας τη μαθησιακή διαδικασία Τι είδους δραστηριότητες παρατηρήσατε

Διαβάστε περισσότερα

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Διαβάστε προσεκτικά την λίστα που ακολουθεί. Ποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρονται θεωρείτε ότι θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση του γραμματισμού των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 7: Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 7: Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 7: Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να προβληματιστούν

Διαβάστε περισσότερα

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να μιλούν? Προσπαθώντας να επικοινωνήσουν Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να γράφουν? Μαθαίνoυν να γράφουν γράφοντας Η γραφή λύνει προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο Μαρία Παπαδοπούλου ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ Η διδακτέα ύλη αντιμετωπίζεται με «ακαδημαϊκό» τρόπο. Θεωρητική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να:

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανταποκρίνονται στην ακρόαση του προφορικού

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με το σχεδιασμό των πρώτων διδακτικών σας παρεμβάσεων. Τετάρτη 6 Απριλίου 2015

Σχετικά με το σχεδιασμό των πρώτων διδακτικών σας παρεμβάσεων. Τετάρτη 6 Απριλίου 2015 Σχετικά με το σχεδιασμό των πρώτων διδακτικών σας παρεμβάσεων Τετάρτη 6 Απριλίου 2015 Βασικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε κάθε εκπαιδευτικό σχεδιασμό Περιεχόμενο και βασικές επιδιώξεις των δραστηριοτήτων:

Διαβάστε περισσότερα

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_d

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Τι είδους δραστηριότητα είναι ο γραμματισμός; Πότε, πώς και γιατί εμπλέκονται οι άνθρωποι σε δραστηριότητες εγγραμματισμού; Σε ποιες περιστάσεις και με ποιο σκοπό; Καθημερινές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Clements & Sarama, 2009; Sarama & Clements, 2009 Χωρική αντίληψη και σκέψη Προσανατολισμός στο χώρο Οπτικοποίηση (visualization) Νοερή εικονική αναπαράσταση Νοερή

Διαβάστε περισσότερα

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ»

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ» : Υπό διαπραγμάτευση κείμενο: «Ο φίλος μου ο Μιχάλης» Τάξεις: Β Στ Βασικός σκοπός: Τα παιδιά να αξιοποιούν την τεχνική «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ», για να περιγράφουν πρόσωπα Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας (για

Διαβάστε περισσότερα

Το σενάριο προτείνεται να διεξαχθεί με τη χρήση του Cabri Geometry II.

Το σενάριο προτείνεται να διεξαχθεί με τη χρήση του Cabri Geometry II. 9.2.3 Σενάριο 6. Συμμεταβολές στο ισοσκελές τρίγωνο Γνωστική περιοχή: Γεωμετρία Β Λυκείου. Συμμεταβολή μεγεθών. Εμβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστημα συντεταγμένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να συζητήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση

Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση Tο φαινόμενο της ανάγνωσης προσεγγίζεται ως ολική διαδικασία, δηλαδή ως λεξιλόγιο, ως προφορική έκφραση και ως κατανόηση. ημήτρης Γουλής Πρώτη Πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Παρέμβασης- Δραστηριότητας 22/11/2016. Πλαίσιο & μάθηση

Σχεδιασμός Παρέμβασης- Δραστηριότητας 22/11/2016. Πλαίσιο & μάθηση Σχεδιασμός Παρέμβασης- Δραστηριότητας 22/11/2016 Πλαίσιο & μάθηση H έννοια του σχεδιασμού μιας δραστηριότητας Τι σημαίνει «σχεδιασμός»; Οργάνωση του περιβάλλοντος μάθησης ώστε τα παιδιά να κατευθυνθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Τίτλος: ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ 1 Δημιουργός: Αναστοπούλου Γεωργία ΠΕ60 1. Εμπλεκόμενες Γνωστικές Περιοχές: Σκοπός: Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή και να γνωρίσουν το φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα.

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα. Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν δημιουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan)

Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan) On-the-fly feedback, Upper Secondary Περιγραφή του εκπαιδευτικού/ μαθησιακού υλικού (Teaching plan) Τάξη: Β Λυκείου Διάρκεια ενότητας Μάθημα: Φυσική Θέμα: Ταλαντώσεις (αριθμός Χ διάρκεια μαθήματος): 6X90

Διαβάστε περισσότερα

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού.

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. ημήτρης Γουλής Ο παραδοσιακός όρος αλφαβητισμός αντικαταστάθηκε από τον πολυδύναμο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ (portfolio )

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ (portfolio ) ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ (portfolio ) Τα φύλλα εργασίας, που προτείνονται για χρήση του portfolio είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των νηπιαγωγών των Πειραματικών Νηπιαγωγείων του Τ.Ε.Π.Α.Ε. του Α.Π.Θ. και

Διαβάστε περισσότερα

Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος

Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;? Χώρος? Εκπαιδευτικά Υλικά? Σχέσεις- Αλληλεπιδράσεις? Κλίμα

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Μαρία Παπαδοπούλου Αν. Καθηγήτρια, Π.Τ.Π.Ε., Π.Θ. mariapap@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Σχολιάστε Τα παιδιά κάθονται στην παρεούλα Νηπ: Αυτό που κρατάω τι είναι; (έχει στο χέρι της ένα κλαδί ελιάς) Παιδιά: -Ελιά! Νηπ.: -Τι είπαμε για την

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α.

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Τι θα Δούμε. Γιατί αλλάζει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Παιδαγωγικό πλαίσιο του νέου Α.Π.Σ. Αρχές του νέου Α.Π.Σ. Μαθησιακές περιοχές του νέου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ-Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Η ακαδημαϊκή επιτυχία συνδέεται με την αναγνωστική ικανότητα καθώς και με τις

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ-Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Η ακαδημαϊκή επιτυχία συνδέεται με την αναγνωστική ικανότητα καθώς και με τις ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ-Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Η ακαδημαϊκή επιτυχία συνδέεται με την αναγνωστική ικανότητα καθώς και με τις ικανότητες του γραμματισμού. Έτσι, οι μαθητές με αναπτυγμένες

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Μαθητή/-τριας (portfolio) Η εμπειρία μου σχετικά με την ιδιότητα του πολίτη

Φάκελος Μαθητή/-τριας (portfolio) Η εμπειρία μου σχετικά με την ιδιότητα του πολίτη Φάκελος Μαθητή/-τριας (portfolio) Η εμπειρία μου σχετικά με την ιδιότητα του πολίτη Φάκελος για το πρόγραμμα ACT Τι είναι ο φάκελος του προγράμματος «ACT-Ιδιότητα του ενεργού πολίτη»; Ο φάκελος (portfolio)

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού

Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης kliapis@sch.gr 1 Ο Ρόλος του εκπαιδευτικού Αξιολογεί την αρχική μαθηματική κατάσταση κάθε παιδιού, ομαδοποιεί τα παιδιά σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Δημιουργία δραματικών πλαισίων με αφορμή μαθηματικές έννοιες. Ανάπτυξη ικανοτήτων για επικοινωνία μέσω του θεάτρου και του δράματος. Ειδικότερα αναφορικά με τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ Παράρτημα Ι Εργαλείο 1: Γνωριμία - Διερεύνηση προσωπικών θεωριών 1. Τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να πετύχω στην τάξη μου είναι: Α. Β. Γ. Δ. 2. Είμαι ευχαριστημένος/η από τη δουλειά μου όταν: Α. Β.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 1. Τοποθέτησε μια χελώνα στην επιφάνεια εργασίας. 2. Με ποια εντολή γράφει η χελώνα μας;.. 3. Γράψε την εντολή για να πάει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήµατα. Πώς θα µπορούσε η προσέγγιση των εθνικών επετείων να αποτελέσει δηµιουργική διαδικασία µάθησης και να ενεργοποιήσει διαδικασίες σκέψης;

Ερωτήµατα. Πώς θα µπορούσε η προσέγγιση των εθνικών επετείων να αποτελέσει δηµιουργική διαδικασία µάθησης και να ενεργοποιήσει διαδικασίες σκέψης; ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Παραδοχές Εκπαίδευση ως μηχανισμός εθνικής διαπαιδαγώγησης. Καλλιέργεια εθνικής συνείδησης. Αίσθηση ομοιότητας στο εσωτερικό και διαφοράς στο εξωτερικό Αξιολόγηση ιεράρχηση εθνικών ομάδων.

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Πρακτική Άσκηση. Ενότητα 4: Παραδείγματα οργάνωσης δραστηριοτήτων

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Πρακτική Άσκηση. Ενότητα 4: Παραδείγματα οργάνωσης δραστηριοτήτων Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Πρακτική Άσκηση Ενότητα 4: Παραδείγματα οργάνωσης δραστηριοτήτων Αν. Καθηγήτρια: Σοφία Αυγητίδου E-mail: saugitidoy@uowm.gr Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2006 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Κλάδος: ΠΕ 60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (Γνωστικό αντικείμενο) Σάββατο 27-1-2007

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2011 ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ Ομάδα ανάπτυξης Μαρία Τσικαλοπούλου, Μαθηματικός Σ Κ Υ Δ Ρ Α / 2 0 1 5 Το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι τα μαθηματικά της

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή.

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή. Σενάριο 6. Συµµεταβολές στο ισοσκελές τρίγωνο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τα παιδιά: [π.χ. πλήθος παιδιών, κατανομή ανά φύλο/εθνότητα, αναλογία προνήπια/νήπια, κανόνες τάξης, καθημερινές ρουτίνες]

Γνωριμία με τα παιδιά: [π.χ. πλήθος παιδιών, κατανομή ανά φύλο/εθνότητα, αναλογία προνήπια/νήπια, κανόνες τάξης, καθημερινές ρουτίνες] ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Παρατήρηση 1: κουλτούρες πρακτικής μαθηματικών Σχολείο, Τάξη, Παιδιά Γνωριμία με το σχολείο: Που βρίσκεται; Πώς θα το περιγράφατε; [π.χ. περιοχή, κοινότητα, πλήθος παιδιών (φύλο, εθνότητα), κοινωνικο-οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα ΔΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών. Ευφημία Τάφα

Ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών. Ευφημία Τάφα Ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών Ευφημία Τάφα Παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχή έκβαση της ανάγνωσης μιας ιστορίας Χρονική στιγμή της ανάγνωσης (πότε) Το είδος του κειμένου (τι) Η «γωνιά» της τάξης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Ένας από τους σημαντικούς στόχους του Νηπιαγωγείου είναι και η ανάπτυξη του προφορικού και

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 έκανα για 20 λεπτά περίπου μάθημα για να γνωρίσω καλύτερα τους/τις μαθητές/τριες, για να τους/τις χωρίσω σε ομάδες και για να τους γνωστοποιήσω πώς θα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου Αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων Χαρακτηριστικά ενήλικων εκπαιδευομένων Ο αποτελεσματικός εκπαιδευτής ενηλίκων Διάλειμμα Αποτελεσματική προετοιμασία μαθήματος στην ενήλικη εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ομαλή Μετάβαση Νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο.»

ΘΕΜΑ: «Ομαλή Μετάβαση Νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο.» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 47 ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ταχ. Δ/νση : Οινοπίωνος

Διαβάστε περισσότερα

«Παιδαγωγικά παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά» Ένα ετήσιο πρόγραμμα συνεκπαίδευσης

«Παιδαγωγικά παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά» Ένα ετήσιο πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Παιδαγωγικά παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά» Ένα ετήσιο πρόγραμμα συνεκπαίδευσης 14 ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων Αικατερίνη Βαΐτση (ΠΕ60.50, Μed Σχολικής Ψυχολογίας και Ειδικής Αγωγής) Κυριακή Φαρδή (ΠΕ60,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Όνομα Εκπαιδευτικού: Νικολάου Χριστιάνα Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τίμης Τάξη: Α Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου: Οι καταναλωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Βλέπω και Μαθαίνω. Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 1. Κατάλογος Ελέγχου Πρώτου Λεξιλογίου

Βλέπω και Μαθαίνω. Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 1. Κατάλογος Ελέγχου Πρώτου Λεξιλογίου Ενδεικτικά εργαλεία αξιολόγησης γλωσσικής ετοιμότητας για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Βλέπω και Μαθαίνω Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Εργαλεία Αξιολόγησης: 1. Κατάλογος Ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 1. Νεοελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου

Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου Διδακτική δραστηριότητα Α Γυμνασίου 1. Ταυτότητα δραστηριότητας Τίτλος: Και πάλι στο σχολείο Δημιουργός: Μαρία Νέζη Πεδίο, διδακτικό αντικείμενο και διδακτική ενότητα: Μάθημα: Νεοελληνική Λογοτεχνία Τάξη:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ»

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ» ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ» Νικόλαος Μπαλκίζας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του σχεδίου μαθήματος είναι να μάθουν όλοι οι μαθητές της τάξης τις έννοιες της ισοδυναμίας των κλασμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ Δημοτικό σχολείο Σκύδρας ΣΚΥΔΡΑ,2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής Το αντικείμενο με το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χώρος και οι Γωνιές απασχόλησης

Ο Χώρος και οι Γωνιές απασχόλησης Ο Χώρος και οι Γωνιές απασχόλησης Δρ. Κατερίνα Σαραφίδου Σχολ. Σύμβουλος 39 ης Π.Α. Ν. Δράμας Το περιβάλλον θα πρέπει να δρα σαν ένα είδος ενυδρείου, στο οποίο αντανακλούν οι ιδέες, οι ηθικές αρχές και

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές γραμματισμού 34/4/2017

Πρακτικές γραμματισμού 34/4/2017 Πρακτικές γραμματισμού 34/4/2017 Ερώτημα Υιοθετούν όλα τα σχολεία τις ίδιες πρακτικές σε σχέση με την ανάγνωση και τη γραφή; Μπορείτε να αναφέρετε παραδείγματα από τα νηπιαγωγεία που έχετε επισκεφθεί;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 Όνομα Εκπαιδευτικού: Νικολάου Χριστιάνα Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τίμης Τάξη: Α Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου: Οι καταναλωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ:

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ: σύγχρονες αναγνώσεις Καβάλα 14/11/2015 ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΕΚΑΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2 Γιατί αλλαγές; 1 3 Για ουσιαστική μαθηματική ανάπτυξη, Σύγχρονο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΚΥΔΡΑ,2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής Το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 Θέματα Διδακτικής Φυσικών Επιστήμων 1. ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2. ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ 3. ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ 4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήµατα σχεδίασης και παρατήρησης (για εστίαση σε συγκεκριµένες πτυχές των αλλαγών στο σχήµα).

Ερωτήµατα σχεδίασης και παρατήρησης (για εστίαση σε συγκεκριµένες πτυχές των αλλαγών στο σχήµα). τάξης είναι ένα από τα στοιχεία που το καθιστούν σηµαντικό. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του αυτές τις παραµέτρους και να προσαρµόσει το σενάριο ανάλογα. Ιδιαίτερα όταν εφαρµόσει το σενάριο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των ΦΕ. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Αξιολόγηση του μαθητή Βασικός στόχος της αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος 9/10/2018

Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος 9/10/2018 Mαθησιακό Περιβάλλον: Χώρος και μη λεκτική επικοινωνία ως στοιχεία του μαθησιακού περιβάλλοντος 9/10/2018 Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;? Χώρος? Εκπαιδευτικά Υλικά? Σχέσεις- Αλληλεπιδράσεις?

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» Υπεύθυνες Προγράμματος: Κιοσκερίδου Αικατερίνη Σχολική Νοσηλεύτρια. Παπαγερίδου Φωτεινή Κοινωνική Λειτουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Διαφυλικές

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινα χειροποίητα κουτιά Περίληψη: Χάρτινα κουτιά

Χάρτινα χειροποίητα κουτιά Περίληψη: Χάρτινα κουτιά Χάρτινα χειροποίητα κουτιά Περίληψη: Στη δραστηριότητα αυτή οι μαθητές διερευνούν τη χωρητικότητα κουτιών σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου που προκύπτουν από ένα χαρτόνι συγκεκριμένων διαστάσεων. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρική σκέψη και γεωμετρικές έννοιες. Γεωμετρικά σχήματα και σώματα

Γεωμετρική σκέψη και γεωμετρικές έννοιες. Γεωμετρικά σχήματα και σώματα Γεωμετρική σκέψη και γεωμετρικές έννοιες Γεωμετρικά σχήματα και σώματα Αφόρμιση Σχεδιάστε 5 τρίγωνα, κάθε ένα από τα οποία διαφέρει από τα άλλα Εξηγείστε ως προς τι διαφέρουν τα τρίγωνά σας Σε τι διαφέρουν;

Διαβάστε περισσότερα

Αντιλήψεις-Στάσεις των μαθητών του γυμνασίου και των Λ.Τ. τάξεων σχετικά με την σχολική ζωή

Αντιλήψεις-Στάσεις των μαθητών του γυμνασίου και των Λ.Τ. τάξεων σχετικά με την σχολική ζωή Αντιλήψεις-Στάσεις των μαθητών του γυμνασίου και των Λ.Τ. τάξεων σχετικά με την σχολική ζωή 2016-2017 Βαβαρούτα Κατερίνα Σπυρόπουλος Βασίλης Ψηλοπαναγιώτη Άννα Ψυχομάνη Γεωργία Ριόλος 2016-17 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γιατί η Ρομποτική στην Εκπαίδευση; A) Τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη

ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Δρ Ζωή Καραμπατζάκη Τι μας προσφέρουν οι θεωρίες μάθησης; Οι θεωρίες μάθησης προσφέρουν τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσονται, εξελίσσονται και βελτιώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό λογισμικό: Αβάκιο Χελωνόκοσμος Δραστηριότητα 1: «Διερευνώντας τα παραλληλόγραμμα»

Εκπαιδευτικό λογισμικό: Αβάκιο Χελωνόκοσμος Δραστηριότητα 1: «Διερευνώντας τα παραλληλόγραμμα» Εκπαιδευτικό λογισμικό: Αβάκιο Χελωνόκοσμος Δραστηριότητα 1: «Διερευνώντας τα παραλληλόγραμμα» Φύλλο δασκάλου 1.1 Ένταξη δραστηριότητας στο πρόγραμμα σπουδών Τάξη: Ε και ΣΤ Δημοτικού. Γνωστικά αντικείμενα:

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Βλέπουμε; ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Βασιλική Κανελλοπούλου, ΠΕ 70

Πώς Βλέπουμε; ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Βασιλική Κανελλοπούλου, ΠΕ 70 Πώς Βλέπουμε; ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Βασιλική Κανελλοπούλου, ΠΕ 70 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής Το θέματα της πρακτικής αφορούσε την ενότητα «Φως» από το βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Γιατί χρειάζεται να κάνουµε τόσο ειδική διαφοροποίηση; Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσµο,

Διαβάστε περισσότερα