Κεφάλαιο 2 ΑΣΥΝΕΧΕΙΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο 2 ΑΣΥΝΕΧΕΙΕΣ"

Transcript

1 Κεφάλαιο 2 ΑΣΥΝΕΧΕΙΕΣ 1 Γενικά Οι ασυνέχειες των πετρωμάτων κατά τον Muller (1963) είναι εκείνες που καθορίζουν τη μηχανική συμπεριφορά τους και κάνουν τη βραχομηχανική ένα ξεχωριστό κλάδο της μηχανικής. Ο όρος ασυνέχεια (discontinuity), προτιμάται από τον όρο θραύση (fracture), και χαρακτηρίζει κάθε επιφάνεια διαχωρισμού του πετρώματος η οποία έχει πρακτικά μηδενική εφελκυστική αντοχή. Ο όρος είναι γενικός δίχως να συναρτάται με τον τρόπο δημιουργίας της ασυνέχειας, εμπεριέχει δε συγγενετικές και επιγενετικές δομές. Συγγενετικές δομές είναι τα ασθενή επίπεδα διάστρωσης, οι ρωγμές αποξήρανσης και οι λεπτοστρώσεις, στα ιζηματογενή πετρώματα, οι διακλάσεις ψύξης στα εκρηξιγενή και τα ασθενή επίπεδα σχιστότητας στα μεταμορφωμένα πετρώματα. Επιγενετικές δομές είναι οι ζώνες εξαλλοίωσης, οι ασθενείς ζώνες, τα ρήγματα (μεταπτώσεις), οι επαφές, οι ολισθηρές επιφάνειες (slickensides) και οι διακλάσεις (ή κατακλάσεις) συνεπεία ορογενετικών κινήσεων ή αποτόνωσης. Ειδικότερα, διάκλαση ονομάζεται κάθε θραύση του πετρώματος, γεωλογικής προέλευσης, κατά μήκος της οποίας δεν υπάρχει εμφανής μετακίνηση. Μια ομάδα παραλλήλων διακλάσεων ονομάζεται σύνολο (ή οικογένεια), και σύνολα διακλάσεων που διατέμνονται σχηματίζουν σύστημα διακλάσεων. Οι διακλάσεις μπορεί να είναι ανοικτές, πληρωμένες ή ανασυγκολλημένες. Συχνά διακλάσεις δημιουργούνται παράλληλα με τα επίπεδα στρώσης, φύλλωσης και σχισμού και ονομάζονται διακλάσεις στρώσης, φύλλωσης και σχισμού αντίστοιχα. Ρήγμα είναι μία θραύση κατά μήκος της οποίας υπάρχει εμφανής μετακίνηση από μερικά εκατοστά έως μερικά χιλιόμετρα. Τα τοιχώματα λόγω της διατμητικής μετακίνησης έχουν συνήθως γραμμώσεις και είναι στιλπνά ολισθηρά. Συχνά το πέτρωμα και στα δύο τοιχώματα του ρήγματος είναι θρυμματισμένο, εξαλλοιωμένο και αποσαθρωμένο, με αποτέλεσμα την πλήρωσή του με λατυποπαγές και άργιλο. Το πλάτος των ρηγμάτων κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως εκατοντάδες μέτρα. ΕΜΠ, ΠΜΣ/ ΣΑΚ Σχεδιασμός Υπογείων Έργων Κεφάλαιο 3 Α.Ι. Σοφιανός Απρίλιος _Joints.docx

2 Περιγραφή Η Διεθνής Εταιρεία Βραχομηχανικής έχει επιλέξει δέκα παραμέτρους (Brown, 1981) για το χαρακτηρισμό των ασυνεχειών και της δομής της βραχομάζας. Αυτές είναι οι εξής : 1. Προσανατολισμός. Περιγράφεται από τη διεύθυνση κλίσης ή αζιμούθιο και την (μέγιστη) κλίση του επιπέδου της ασυνέχειας. Στο Σχήμα 1 φαίνονται οι γωνίες της παράταξης a (0 180 ο ), της κλίσης β (0 90 ο ) και της διεύθυνσης κλίσης α=a±90 ο (0 360 ο ). Το διάνυσμα κλίσης δίνεται ως α/β. Στην πολική προβολή η θέση του πόλου του επιπέδου ορίζεται από τις γωνίες : α πόλου =α κλίσης ±180 ο, β πόλου =90 ο -β κλίσης. Σχήμα 1. Παράταξη, κλίση και διεύθυνση κλίσης, τριών διαφορετικά προσανατολισμένων επιπέδων 2. Απόσταση ορθή. Είναι η κάθετη απόσταση μεταξύ διαδοχικών ασυνεχειών. Συνήθως αναφέρεται στη μέση ή στη συνηθέστερη ορθή απόσταση ενός συνόλου ασυνεχειών. Ανάλογα με τη συνηθέστερα μετρούμενη ορθή απόσταση χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά πυκνές (<20mm) έως εξαιρετικά αραιές (>6m). Στο Σχήμα 2 φαίνονται οι συνηθέστερες (modal) ορθές αποστάσεις s 1, s 2, s 3 ενός

3 -3- συστήματος 3 συνόλων (οικογενειών) ασυνεχειών, καθώς και η μετρούμενη συνηθέστερη (λοξή) απόσταση d 2 του συνόλου 2. Σχήμα 2. Μέτρηση της απόστασης μεταξύ των ασυνεχειών σε αποκαλυπτόμενη επιφάνεια του πετρώματος. 3. Εμμονή (ή επιμονή ή ανάπτυξη ή συνέχεια). Είναι το μήκος του ίχνους μιας ασυνέχειας που παρατηρείται σε μία αποκάλυψη του πετρώματος. Δίνει ένα μέτρο της χωρικής έκτασης ή του μήκους διείσδυσης μιας ασυνέχειας. Το σταμάτημα της σε συμπαγές πέτρωμα ή σε άλλες ασυνέχειες μειώνει την εμμονή της. Ανάλογα με το συνηθέστερο (modal) μήκος του μετρημένου ίχνους χαρακτηρίζονται από πολύ μικρής (<1m) έως πολύ μεγάλης (>20m) εμμονής. Στο Σχήμα 3 φαίνονται σε τομή και σε ογκοδιάγραμμα παραδείγματα εμμονής συνόλων ασυνεχειών. Με βάση το είδος του τερματισμού των ασυνεχειών, τα σύνολα διακρίνονται: σε συστηματικά όταν οι ασυνέχειές τους εκτείνονται εκτός της επιφάνειας αποκάλυψης, σε υπόσυστηματικά όταν τερματίζουν σε άλλες ασυνέχειες της αποκαλυπτόμενης επιφάνειας και σε μη συστηματικά όταν κυριαρχούν οι ασυνέχειες που τερματίζουν σε πέτρωμα.

4 -4- Σχήμα 3. Σκαριφήματα και ογκοδιαγράμματα στα οποία εμφαίνονται η σχετική εμμονή διαφόρων συνόλων ασυνεχειών. 4. Αριθμός συνόλων. Είναι ο αριθμός των συνόλων ασυνεχειών που συνιστούν το σύστημα ασυνεχειών της βραχομάζας. Η βραχομάζα διακρίνεται, με βάση τον αριθμό των συνόλων, σε εννέα κατηγορίες, από συμπαγές πέτρωμα (Ι), έως συντριμμένο πέτρωμα (ΙΧ). Στο Σχήμα 4 φαίνεται σε ογκοδιάγραμμα βραχομάζα διατεμνόμενη από ένα (κατηγορία ΙΙ) και από τρία (κατηγορία VI) σύνολα ασυνεχειών. Η βραχομάζα δύναται να διαχωρίζεται και από μεμονωμένες ασυνέχειες οι οποίες καταγράφονται σε ατομική βάση.

5 -5- Σχήμα 4. Ογκοδιαγράμματα στα οποία φαίνονται ο αριθμός συνόλων (οικογενειών) ασυνεχειών, και η επίδρασή τους στη μηχανική συμπεριφορά και εμφάνιση του πετρώματος 5. Μέγεθος τεμάχους. Είναι η διάσταση του βραχώδους τεμάχους που προκύπτει από τα διατεμνόμενα σύνολα ασυνεχειών. Εξαρτάται από τον αριθμό συνόλων ασυνεχειών και το σχετικό προσανατολισμό τους, καθώς και την πυκνότητα και εμμονή των ασυνεχειών κάθε ενός συνόλου. Περιγράφεται είτε με το δείκτη I b (= { x i /αριθμός συνόλων}, όπου x i η συνηθέστερη απόσταση των ασυνεχειών του συνόλου i), που είναι η μέση διάσταση του τεμάχους είτε με τον ογκικό μετρητή ασυνεχειών J v (= λ i, λ i η συχνότητα των ασυνεχειών του συνόλου i) που είναι ο συνολικός αριθμός ασυνεχειών που διατέμνουν μοναδιαίο όγκο του πετρώματος. Ανάλογα με την τιμή του μετρητή J v το μέγεθος του τεμάχους περιγράφεται από πολύ μικρό (>30/m 3 ) έως πολύ μεγάλο (<1/m 3 ). Η τιμή του RQD συναρτάται άμεσα με το μετρητή J v. Αντίστοιχα στη βραχομάζα δίνονται οι επιθετικοί προσδιορισμοί μεγέθους και μορφής του τεμάχους: συμπαγής (λίγες ή πολύ αραιές ασυνέχειες), ογκοτεμαχισμένη (Σχήμα 5α), πλακοειδής (Σχήμα 5γ), στηλοειδής (Σχήμα 5δ), ακανόνιστη (Σχήμα 5β), θρυμματισμένη. Στην περίπτωση των πλακοειδών και στηλοειδών δομών, η περιγραφή γίνεται σαφέστερη με την προσθήκη στοιχείων προσανατολισμού. Μεμονωμένες ασυνέχειες δύνανται να επηρεάζουν επιπλέον τη μορφή και το μέγεθος του τεμάχους.

6 -6- Σχήμα 5. Σκαριφήματα δομής του πετρώματος. α. ογκοτεμαχισμένη, β. ακανόνιστη, γ. πλακοειδής, δ. στηλοειδής 6. Τραχύτητα. Αναφέρεται στην εγγενή τραχύτητα (μικρή και μεσαία κλίμακα) και στην κύμανση σε σχέση με το μέσο επίπεδο της ασυνέχειας. Αμφότερες συνεισφέρουν στη διατμητική αντοχή αυξάνοντας τη φαινόμενη γωνία τριβής. Πρόκειται για τρεις κλίμακες παρατήρησης, μία μικρή μερικών cm, μία μεσαία μερικών m, και μία μεγάλη πάνω από 10m. Η μικρή κλίμακα διακρίνει τις ασυνέχειες σε τραχείες, λείες και ολισθηρές, η δε μεσαία σε βαθμιδωτές, κυματοειδείς και επίπεδες (Σχήμα 6). Μεγάλης κλίμακας κύμανση της ασυνέχειας αλλάζει τοπικά την κλίση.

7 -7- Σχήμα 6. Τυπικές τομές τραχύτητας και προτεινόμενη ονοματολογία. Το μήκος κάθε τομής είναι από 1 έως 10m. Η κατακόρυφη και οριζόντια κλίμακα είναι ίδια.

8 -8-7. Αντοχή τοιχώματος. Ισοδύναμη θλιπτική αντοχή του πετρώματος των γειτονικών τοιχωμάτων της ασυνέχειας που αποτελεί σημαντική συνιστώσα της διατμητικής αντοχής εφόσον τα τοιχώματα είναι σε επαφή. Δύναται να είναι χαμηλότερη της αντοχής τεμαχίου πετρώματος λόγω αποσάθρωσης ή εξαλλοίωσης των τοιχωμάτων. Ο βαθμός (δείκτης) αποσάθρωσης (ή εξαλλοίωσης) της βραχομάζας διακρίνεται σε 6 κατηγορίες από υγιές πέτρωμα (Ι) έως παραμένον έδαφος (VI). Ο βαθμός αποσάθρωσης (ή εξαλλοίωσης) του πετρώματος των τοιχωμάτων της ασυνέχειας διακρίνεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες : υγιές πέτρωμα, αποχρωματισμένο, αποσυντεθειμένο και διαμελισμένο. Η εκτίμηση της αντοχής γίνεται είτε με βάση τον χαρακτηρισμό είτε με απλές έμμεσες δοκιμές όπως το αποτέλεσμα χτυπήματος με το γεωλογικό σφυρί και η αναπήδηση της σφύρας Schmidt (Σχήμα 7α). Στο Σχήμα 7β παρατηρούμε τη μείωση της αντοχής του τοιχώματος με τη μεταβολή του δείκτη εξαλλοίωσης. Σχήμα 7α. Διάγραμμα συσχετισμού της πυκνότητας του πετρώματος, της θλιπτικής αντοχής και του αριθμού r αναπήδησης σφύρας Schmidt. Σχήμα 7β. Μεταβολή θλιπτικής αντοχής γρανίτη με το βαθμό εξαλλοίωσης (Serafim, 1964). 8. Άνοιγμα. Είναι η κάθετη απόσταση μεταξύ των γειτονικών τοιχωμάτων της ασυνέχειας, της οποίας ο ενδιάμεσος χώρος είναι πληρωμένος με αέρα ή νερό μόνο

9 -9- (Σχήμα 8 α, β). Ο χαρακτηρισμός του ανοίγματος διακρίνεται στις τρεις βασικές κατηγορίες : κλειστό (<0.5mm), διάκενο (0.5 10mm) και ανοικτό (>10mm). Σχήμα 8. Σκαριφήματα στα οποία φαίνονται οι προτεινόμενοι ορισμοί του ανοίγματος ανοικτών ασυνεχειών και του πλάτους πληρωμένων ασυνεχειών. α. Κλειστή ασυνέχεια, β. ανοικτή ασυνέχεια, γ. πληρωμένη ασυνέχεια. 9. Πλήρωση. Υλικό που διαχωρίζει τα γειτονικά τοιχώματα μιας ασυνέχειας (Σχήμα 8γ) και που είναι συνήθως ασθενέστερο από το μητρικό πέτρωμα. Το διάστημα μεταξύ των τοιχωμάτων στην περίπτωση αυτή ονομάζεται πλάτος, σε αντιδιαστολή με τον όρο άνοιγμα. Τυπικά υλικά πλήρωσης είναι η άμμος, η ιλύς, η άργιλος, το λατυποπαγές και ο μυλονίτης. Εμπεριέχει επίσης τις λεπτές ορυκτές επιστρώσεις και τις θεραπευμένες (συγκολλημένες) ασυνέχειες, π.χ. (φλέβες χαλαζία ή ασβεστίτη). Η γεωμετρία, ο τύπος του υλικού, η αντοχή του και η υγρασία του, χαρακτηρίζουν την πλήρωση μιας ασυνέχειας. Η γεωμετρική πολυπλοκότητα των πληρωμένων ασυνεχειών φαίνεται στο Σχήμα 9. Στο Σχήμα 10α η διατμητική μετακίνηση που απαιτείται μέχρι ότου έρθουν σε επαφή τα τοιχώματα μιας ασυνέχειας, συναρτάται με το λόγο του πλάτους της ασυνέχειας προς το εύρος της τραχύτητας. Στο Σχήμα 10β παρατηρούμε την επίδραση του πάχους της πλήρωσης στην αντοχή εξιδανικευμένης ασυνέχειας.

10 -10- Σχήμα 9. Παραδείγματα σύνθετων πληρωμένων ασυνεχειών

11 -11- Σχήμα 10α. Στην περίπτωση απλών πληρωμένων ασυνεχειών, η διατμητική μετακίνηση που απαιτείται για να έρθουν τα τοιχώματα σε επαφή μπορεί να εκτιμηθεί από το εύρος της τραχύτητας του τοιχώματος και το πάχος του υλικού πλήρωσης, θεωρώντας ότι ο όγκος του διατηρείται σταθερός. Σχήμα 10β. Επίδραση του πάχους πλήρωσης στη διατμητική αντοχή μιας εξιδανικευμένης πριονωτής ασυνέχειας (Goodman, 1970). 10. Διήθηση. Ροή νερού και εμφανής υγρασία είτε σε μεμονωμένες ασυνέχειες είτε στο σύνολο της βραχομάζας. Σε μεμονωμένες ασυνέχειες η βαθμονόμηση της διήθησης διαφέρει για πληρωμένες ασυνέχειες και για μη πληρωμένες. Και στις δύο περιπτώσεις διακρίνονται έξι κατηγορίες που ξεκινούν από τη στεγνή και αδιαπέρατη ασυνέχεια (I) και φθάνουν έως την διαπερατή και με ροή νερού υπό πίεση (VI). Βαθμονόμηση της διήθησης γίνεται και για τη βραχομάζα, όπως π.χ. το τοίχωμα μιας σήραγγας. Διακρίνονται πέντε κατηγορίες από στεγνές συνθήκες (I) έως εξαιρετικά μεγάλη εισροή νερού (V).

12 -12- Στο Σχήμα 11 (Hudson, 1989) φαίνονται παράμετροι που χαρακτηρίζουν την ασυνέχεια του πετρώματος. Από τις παραπάνω παραμέτρους περιγραφής των ασυνεχειών, οι πρώτες πέντε είναι γεωμετρικές ιδιότητές που χαρακτηρίζουν τη δομή του πετρώματος, ενώ οι υπόλοιπες πέντε είναι παράμετροι οι οποίες χαρακτηρίζουν τη μηχανική συμπεριφορά του. Σχήμα 11. Πρωτογενείς γεωμετρικές ιδιότητες ασυνεχειών (Hudson, 1989). 2 Πυκνότητα των ασυνεχειών Η αστάθεια ενός υπόγειου έργου, όπως φαίνεται και από το Σχήμα 12 (Hudson and Harrison, 1997) είναι ανάλογη του αριθμού των διατεμνομένων ασυνεχειών, και ως εκ τούτου ανάλογη της πυκνότητάς τους αλλά και των διαστάσεων του έργου.

13 -13- Σχήμα 12. Σύστημα ασυνεχειών σε σχέση με τις κατασκευές. Α. γεώτρηση, Β. υδραυλική σήραγγα, Γ. υπόγειος θάλαμος (Hudson and Harrison, 1997). 2.1 Απόσταση μεταξύ ασυνεχειών Η μέτρηση των αποστάσεων μεταξύ των ασυνεχειών γίνεται είτε σε πυρήνες γεωτρήσεων είτε σε αποκαλυπτόμενες επιφάνειες του πετρώματος. Στο Σχήμα 13 φαίνεται η διαδοχική μέτρηση της απόστασης μεταξύ ασυνεχειών κατά μήκος γραμμής δειγματοληψίας. Στην περίπτωση που η δειγματοληψία γίνει σε πυρήνες γεωτρήσεων, τότε οι αποστάσεις θα μετρούνται κατά μήκος της κεντρικής γραμμής, όπως δείχνει ο τύπος μέτρησης 2 στο Σχήμα 14. Σχήμα 13. Αποστάσεις μεταξύ των ασυνεχειών σε γραμμή δειγματοληψίας (Hudson and Harrison,1997).

14 -14- Σχήμα 14. Τρεις διαφορετικές ερμηνείες του μήκους τεμαχίων πυρήνα. Το μήκος στον κεντρικό άξονα προτείνεται ως η πλέον αντιπροσωπευτική μέτρηση. Η συχνότητα λ και η μέση απόσταση x, N ασυνεχειών που καταμετρούνται κατά μήκος L γραμμής δειγματοληψίας, ορίζονται από τις σχέσεις : λ [m -1 ] = N/L Εξίσωση 1 x [ m] = L / N Εξίσωση 2 Εφόσον ο αριθμός των μετρήσεων είναι αρκετά μεγάλος, μεγαλύτερος από 200 μετρήσεις, το ιστόγραμμα των αποστάσεων μεταξύ των ασυνεχειών προσεγγίζεται συνήθως ικανοποιητικά από μία αρνητική εκθετική κατανομή (Σχήμα 15). Η γενική τάση ενός τέτοιου ιστογράμματος υποδηλώνει πολλές μικρές αποστάσεις και λίγες μεγάλες. Η συνάρτηση πυκνότητας πιθανότητας της κατανομής αυτής δίνεται από τη σχέση : f(x) = λ e -λx Εξίσωση 3 σ(τυπική απόκλιση)= x= 1/λ Εξίσωση 4

15 -15- Η αρνητική εκθετική κατανομή προκύπτει σαν αποτέλεσμα της επαλληλίας οιουδήποτε τύπου κατανομών στη γραμμή δειγματοληψίας. Σχήμα 15. Η αρνητική εκθετική κατανομή των τιμών απόστασης των ασυνεχειών. 2.2 Δείκτης ποιότητας του πετρώματος Ο δείκτης ποιότητας του πετρώματος RQD (Deere, 1963) ορίζεται σαν το ποσοστό μήκους της δειγματοληψίας (ή πυρηνοληψίας) με αποστάσεις ασυνεχειών μεγαλύτερες από ένα ελάχιστο μήκος t=100mm. Μαθηματικά εκφράζεται από τη σχέση : RQD = 100 n i= 1 x ( t > 0.1m) i L Εξίσωση 5 n ο αριθμός των μετρηθεισών αποστάσεων L το μήκος της γραμμής δειγματοληψίας Με βάση το διακριτό διάγραμμα πυκνότητας πιθανότητας στο Σχήμα 15, το μήκος L της δειγματοληψίας δίνεται από τη σχέση :

16 -16- n L = N x i= 1 P( x = x i i f ( x ) δx ) = f ( x ) δx τεμάχια ( x = x ) = N f ( x ) δx i i i i Εξίσωση 6 Αντίστοιχα, το RQD δύναται να υπολογισθεί για συνεχή συνάρτηση πυκνότητας πιθανότητας f(x) (Σχήμα 16) ως : RQD * x= 1 = 100 N x f ( x) dx = 100 λ L x= 0.1 x= x x= 0.1 f ( x) dx Εξίσωση 7 όπου ελήφθη υπόψη ότι λ=n/l. Σχήμα 16. Η συνεισφορά στο μήκος πυρήνα αποτελούμενου από άρρηκτα κομμάτια πετρώματος μεγαλύτερα σε μήκος από 0.1m (Hudson and Harrison,1997). Επιλύνοντας το παραπάνω ολοκλήρωμα για την αρνητική εκθετική κατανομή έχουμε: RQD * x= 2 λx 0.1λ = 100 λ x e dx = 100(0.1λ + 1) e x= 0.1 Εξίσωση 8

17 -17- Παρατηρούμε (Σχήμα 17, t=0.1m), ότι η τιμή του RQD* είναι πλέον ευαίσθητη για μέση απόσταση ασυνεχειών μικρότερη των 0.3m (λ>~3m -1 ) που αντιστοιχεί σε ενδιάμεσες έως πάρα πολύ πυκνές ασυνέχειες. Για αραιότερες ασυνέχειες η τιμή του RQD είναι πάνω από 95%. Επίσης παρατηρούμε (Σχήμα 18, t=0.1m) ότι το διάγραμμα RQD*=RQD*(λ) για πυκνές ασυνέχειες μπορεί να προσεγγισθεί από τη γραμμική συνάρτηση : RQD*=-3.68λ m -1 <λ<16m m> x>0.06m Εξίσωση 9 Προκειμένου να ξεπεραστεί η αδυναμία ευαισθησίας του RQD* για αραιή διάταξη ασυνεχειών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη τιμή αφετηρίας t, αντί για τη συμβατική τιμή t=0.1m. Στην περίπτωση αυτή η τιμή του RQD* υπολογίζεται από το γενικό τύπο : RQD*=100(λt+1)e -λt Εξίσωση 10 Στο Σχήμα 17 και στο Σχήμα 18 η σχέση αυτή σχεδιάζεται για πέντε τιμές της τιμής αφετηρίας t, ήτοι τη συμβατική t=0.1m, καθώς και t=0.2m, 0.3m, 0.5m και 1.0m. Πρόταση για την επιλογή κατάλληλης τιμής αφετηρίας t δίνεται από τον Harrison (1999).

18 RQD% t= Μέση απόσταση x[m] Σχήμα 17. Σχέση μεταξύ RQD* και μέσης απόστασης ασυνεχειών, για αρνητική εκθετική κατανομή των τιμών απόστασης, με διαφορετικές τιμές αφετηρίας t του RQD* t= RQD% λ[m -1 ] Σχήμα 18. Σχέση μεταξύ RQD* και συχνότητας ασυνεχειών, για αρνητική εκθετική κατανομή των τιμών απόστασης, με διαφορετικές τιμές αφετηρίας t του RQD*.

19 Μεταβολή της συχνότητας των ασυνεχειών με τη διεύθυνση δειγματοληψίας Η μετρούμενη συχνότητα των ασυνεχειών μεταβάλλεται με τη διεύθυνση της γραμμής δειγματοληψίας. Για ένα μόνο σύνολο N επίπεδων, παράλληλων και επίμονων ασυνεχειών που μετρούνται κατά μήκος, κάθετης στα επίπεδά τους, γραμμής δειγματοληψίας μήκους L, υπολογίζεται από τη σχέση : λ=n/l Εξίσωση 1 Σχήμα 19. Μεταβολή της συχνότητας των ασυνεχειών για γραμμή δειγματοληψίας διερχόμενη από ένα μόνο σύνολο ασυνεχειών - δισδιάστατη περίπτωση (Hudson and Harrison, 1997). Εάν η γραμμή δειγματοληψίας (Σχήμα 19, αριστερά) έχει κλίση θ ως προς την κάθετη στα επίπεδα των ασυνεχειών, τότε η συχνότητα λ s των μετρημένων ασυνεχειών σχετίζεται με τη κύρια συχνότητα λ, με τη σχέση : λ s =Ν/(L/ cosθ )=λ cosθ Εξίσωση 11 Στο Σχήμα 19 (δεξιά) παρατηρούμε (Hudson and Harrison, 1997) τη μεταβολή του λ s με τη γωνία θ. Μέγιστη τιμή του λ s είναι λ, για θ=0 ο. Η τιμή της μικραίνει καθώς το θ μεταβάλλεται από 0 ο προς θ=90 ο, οπότε και λαμβάνει την ελάχιστη τιμή 0.

20 -20- Συνεχίζοντας τη μεταβολή της θ από 90 ο προς θ=180 ο η τιμή της λ s αυξάνει και πάλι, και για θ=180 ο λαμβάνει και πάλι τη μέγιστη τιμή λ. Παρατηρούμε ότι οι γωνίες μέγιστης και ελάχιστης συχνότητας είναι κάθετες μεταξύ τους. Αν ορίσουμε ως ανισοτροπία της συχνότητας το λόγο της μέγιστης προς την ελάχιστη τιμή της, παρατηρούμε ότι αυτή είναι άπειρη. Αν τώρα θεωρήσουμε δύο σύνολα ασυνεχειών 1 και 2, η συνεισφορά κάθε συνόλου αναλύεται στη γραμμή δειγματοληψίας ως : λ s =λ 1 cosθ 1 + λ 2 cosθ 2 Εξίσωση 12 Σχήμα 20. Μεταβολή της συχνότητας των ασυνεχειών για γραμμή δειγματοληψίας διερχόμενη από δύο σύνολα ασυνεχειών δισδιάστατη περίπτωση (Hudson and Harrison, 1997). Στο Σχήμα 20 (Hudson and Harrison, 1997) φαίνονται δύο κάθετα μεταξύ τους σύνολα παράλληλων επίπεδων επίμονων ασυνεχειών. Όπως φαίνεται από το πολικό διάγραμμα η βραχομάζα είναι κατά πολύ λιγότερο γεωμετρικά ανισότροπη και οι διευθύνσεις μέγιστης και ελάχιστης συχνότητας δεν είναι πλέον κάθετες μεταξύ τους. Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να επεκταθεί για οποιοδήποτε αριθμό n συνόλων ασυνεχειών, και η συχνότητα δίνεται από τη σχέση : Εξίσωση 13

21 -21- λ = s n i= 1 λ cosθ i i όπου λ i και θ i είναι η κύρια συχνότητα και η γωνία μεταξύ της καθέτου στο σύνολο και της διεύθυνσης δειγματοληψίας αντίστοιχα, για το σύνολο i. Στο Σχήμα 21 παρουσιάζεται η μεταβολή της συχνότητας με τη γωνία θ για ένα, δύο, τέσσερα και άπειρα συμμετρικά συστήματα ασυνεχειών, έχοντα την ίδια συχνότητα λ και κανονικοποιημένα με συχνότητα αντιστρόφως ανάλογη του αριθμού των συνόλων. Παρατηρούμε στα πολικά διαγράμματα του σχήματος, ότι με την αύξηση του αριθμού των συνόλων ασυνεχειών η ανισοτροπία μειώνεται, και τείνει στην ισοτροπία. Στις πραγματικές περιπτώσεις αναμένεται μεγαλύτερη ανισοτροπία από αυτή που δείχνουν τα ιδεατά διαγράμματα του σχήματος. Στο διάγραμμα στο Σχήμα 22 (Antonio, 1985) παρατηρούμε τη μεταβολή της συχνότητας σε γραμμή δειγματοληψίας περιστρεφόμενη στον τρισδιάστατο χώρο για ένα, δύο και τρία μεταξύ τους κάθετα σύνολα επίπεδων ασυνεχειών. Σχήμα 21. Συχνότητα ασυνεχειών για γραμμή δειγματοληψίας διερχόμενη από πολλαπλά σύνολα συμμετρικά προσανατολισμένων ασυνεχειών δισδιάστατη περίπτωση (Hudson and Harrison, 1997).

22 -22- Σχήμα 22. Συχνότητα ασυνεχειών για γραμμή δειγματοληψίας διερχόμενη από ένα δύο και τρία, κάθετα μεταξύ τους, σύνολα ασυνεχειών τρισδιάστατη περίπτωση. Επειδή η συχνότητα των ασυνεχειών μεταβάλλεται με τον προσανατολισμό, η τιμή του RQD θα μεταβάλλεται και αυτή με βάση τη σχέση μεταξύ RQD και λ s. Στην πραγματικότητα το RQD είναι μία ποσότητα με μέγεθος και διεύθυνση, άμεσα υπολογίσιμη από τη συχνότητα των ασυνεχειών. Τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία στην κατασκευή σηράγγων, όπου το RQD έχει βασισθεί σε κατακόρυφες γεωτρήσεις, αλλά χρησιμοποιείται ενιαία σε όλες τις διευθύνσεις. Πλήρης ανάπτυξη του θέματος της χωρικής κατανομής των ασυνεχειών γίνεται από τον Priest (1993). 2.4 Εφαρμογές στα μέτρα στήριξης Συνάντηση ασυνεχειών από ήλους Η πιθανότητα συνάντησης k ασυνεχειών από γραμμή δειγματοληψίας μήκους x δίνεται με βάση τη διαδικασία Poisson από τη σχέση : P(k,x)=e -λ x (λ x) k /k! Εξίσωση 14

23 -23- Επομένως η πιθανότητα μία ήλωση στο πέτρωμα μήκους x να συναντά μέχρι k, λιγότερες από k ή περισσότερες από k ασυνέχειες, δίνεται αντίστοιχα από τις σχέσεις: P( k, x) = P( < k, x) = k l= 0 k 1 l= 0 P( > k, x) = 1 P( l, x) P( l, x) k l= 0 P( l, x) Εξίσωση Εμπιστοσύνη εκτίμησης της μέσης απόστασης Οι μέσες τιμές δειγμάτων διαστάσεων Ν που έχουν ληφθεί από ένα πληθυσμό οποιασδήποτε κατανομής που έχει μέση τιμή x και τυπική απόκλιση σ τείνουν να είναι κανονικά κατανεμημένες με μέση τιμή x και τυπική απόκλιση σ/ Ν. Αν z η παράμετρος εμπιστοσύνης της κανονικής κατανομής (από στατιστικούς πίνακες, =1.282 για 80%, =1.645, για 90% εμπιστοσύνη), και ε το σφάλμα, τότε: z σ/ν 1/2 =e x => N=z 2 /ε 2 Εξίσωση 16 έχοντας αντικαταστήσει σ= x που ισχύει για την αρνητική εκθετική κατανομή. 3 Μηχανικές ιδιότητες Η μηχανική συμπεριφορά μεμονωμένων ασυνεχειών εκτιμάται με βάση την τραχύτητα, την αντοχή του τοιχώματος, το άνοιγμα ή τη γόμωση και τη διήθηση τους. Στα βιβλίο των Barton and Stephanson (1990) γίνεται μία εκτενής επισκόπηση του θέματος της μηχανικής συμπεριφοράς των ασυνεχειών. 3.1 Δυστροπία Η συμπεριφορά μιας ασυνέχειας σε θλίψη, εφελκυσμό και διάτμηση φαίνεται στο Σχήμα 23. Παρατηρούμε ότι η δυστροπία κατά τη δοκιμή σε θλίψη αυξάνει βαθμιαία. Σε εφελκυσμό η ασυνέχεια δεν φέρει αντίσταση, εξ ορισμού. Σε διάτμηση η καμπύλη συμπεριφοράς έχει ένα ανερχόμενο τμήμα και μετά ένα κατερχόμενο.

24 -24- Τόσο στη περίπτωση της θλίψης όσο και της διάτμησης η συμπεριφορά είναι μη γραμμική. Σχήμα 23. Ασυνέχεια υποκείμενη σε θλίψη, εφελκυσμό και διάτμηση. Στη περίπτωση της θλίψης ο Goodman (1976) πρότεινε μια υπερβολική συνάρτηση μεταξύ της τάσης σ n της ασκούμενης στη διεπιφάνεια και το κλείσιμο v της ασυνέχειας, που δίνεται από τη σχέση: σ n v = c + d σ n Εξίσωση 17 Η συμπεριφορά σε διάτμηση έχει εκφρασθεί (Brady and Brown, 1985) ως μια τριγραμμική συνάρτηση μεταξύ της διατμητικής τάσης τ που ασκείται στη διεπιφάνεια και της διατμητικής μετακίνησης δ. Οι Hudson and Harrison (1997) προτείνουν την παρακάτω υπερβολική συνάρτηση:

25 -25- τ = δ a + b δ Εξίσωση 18 σ[mpa] ,2 0,4 0,6 0,8 1 v[mm] τ[mpa] 0,1 0,08 0,06 0,04 0, ,5 1 1,5 2 δ[mm] Σχήμα 24. Προσαρμογή υπερβολικών συναρτήσεων για την προσέγγιση της συμπεριφοράς κλεισίματος και διάτμησης των ασυνεχειών Η μορφή των παραπάνω υπερβολικών συναρτήσεων, για a=c=d=1 και b=10, φαίνεται στο Σχήμα 24. Και οι δύο συναρτήσεις ισχύουν για τη περιοχή πριν από τη μέγιστη ορθή ή διατμητική τάση. Παρόλη τη μη γραμμικότητα των συναρτήσεων, είναι συχνά αναγκαία η προσέγγιση των πραγματικών καμπυλών συμπεριφοράς από γραμμικές συναρτήσεις. Στη περίπτωση αυτή η συνάρτηση τάσης-μετακίνησης της ασυνέχειας δίνεται από τη παρακάτω μητρωική σχέση: σ n k = τ k σ = k δ nn sn k k ns ss δ n δ s Εξίσωση 19 Η μηχανική σημασία των διαγώνιων όρων k nn και k ss του μητρώου δυστροπίας φαίνεται στο Σχήμα 25. Το παραπάνω μητρώο δυστροπίας δεν είναι συνήθως συμμετρικό και εμπεριέχει και μη διαγώνιους όρους. Αυτοί λαμβάνουν υπόψη τη σύνδεση π.χ. διόγκωσης και διάτμησης της επιφάνειας.

26 -26- Σχήμα 25. Βασικές συνιστώσες της συμπεριφοράς των ασυνεχειών του πετρώματος. 3.2 Αντοχή Σε μία λεία επιφάνεια η διατμητική αντοχή τ μπορεί να εκφρασθεί αξιόπιστα από μία γραμμική περιβάλλουσα Mohr-Coulomb της μορφής τ=σ n tan φ. Στις φυσικές τραχείες ασυνέχειες παρατηρούμε κατά την εξαίτηση σε διάτμησή τους, την επίτευξη σχετικά γρήγορα μιας μέγιστης τιμής της διατμητικής τάσης, η οποία εν συνεχεία σταδιακά μειώνεται ασυμπτωτικά προς μία ελάχιστη τιμή (Σχήμα 23). Οι παραπάνω ακραίες τιμές της τάσης ονομάζονται αντίστοιχα μέγιστη και παραμένουσα αντοχή. Στο σχεδιασμό των έργων είναι χρήσιμη η γνώση των δύο αυτών ακραίων τιμών της αντοχής στο εύρος της αναμενόμενης ορθής τάσης, και για το σκοπό αυτό σχεδιάζονται οι αντίστοιχες δύο περιβάλλουσες, δηλ. η περιβάλλουσα της μέγιστης αντοχής και η περιβάλλουσα της παραμένουσας αντοχής.

27 -27- Σχήμα 26α. Μη γραμμικότητα του κριτηρίου αστοχίας ασυνεχειών πετρώματος Σχήμα 26β. Παρατηρήσεις του Patton (1966) σε ίχνη επιπέδων στρώσης ασβεστολιθικών πρανών. Σχήμα 26γ. Μετρήσεις του Patton γωνιών i διόγκωσης για τραχύτητες πρώτης και δεύτερης τάξης. Tο κριτήριο του Patton (1966), τ= σ n tan (φ+i), λαμβάνει υπόψη ότι για μικρές τιμές της ορθής τάσης σ n η τραχύτητα της επιφάνειας προκαλεί κατά τη διάτμηση

28 -28- διόγκωση, δίνοντας μία φαινόμενη γωνία τριβής (φ+i), π.χ ο στο Σχήμα 26α. Για μεγαλύτερες τιμές της ορθής δύναμης η γωνία τραχύτητας i μηδενίζεται, λόγω θραύσης των ακίδων του πετρώματος στο τοίχωμα της ασυνέχειας. Ως εκ τούτου προέκυψε η ανάγκη για τη μόρφωση ενός διγραμμικού κριτηρίου αστοχίας της ασυνέχειας. Στο Σχήμα 26β παρατηρούμε τη μείωση της ευσταθούς κλίσης στρωσιγενών ασβεστολιθικών πρανών με τη μείωση της τραχύτητας. Στο Σχήμα 26γ παρατηρούμε γωνίες τραχύτητας που αντιστοιχούν σε δύο διαφορετικές κλίμακες (τάξεις μεγέθους). Η φαινόμενη γωνία τριβής υπολογίσθηκε (Goodman, 1970) για πολύ μικρές ορθές τάσεις, από 0.2 έως 0.6 MPa, σε ~70-75 ο. Αντίθετα, για υψηλή ορθή δύναμη προκειμένου να υπάρξει διατμητική μετακίνηση οι προεξοχές της τραχείας επιφάνειας διατέμνονται και τελικά επέρχεται ισορροπία με μία γωνία τριβής φ (i=0 ο ). Μεταξύ των δύο ακραίων καταστάσεων η γωνία διόγκωσης i λαμβάνει ενδιάμεσες τιμές. Τούτο οδήγησε τον Barton (1973, 1976), στη διατύπωση της εμπειρικής σχέσης: τ p JCS σ tan log 10 + φ = σ tanφ σ n JRC b n = n sec Εξίσωση 20 Το πρώτο μέρος στην παραπάνω γωνία είναι η μεταβαλλόμενη με την επιβαλλόμενη ορθή τάση γωνία τραχύτητας (διόγκωσης) i. Οι παράμετροι JCS και JRC χαρακτηρίζουν την αντοχή και την τραχύτητα της ασυνέχειας αντίστοιχα. Το δεύτερο μέρος στην παραπάνω γωνία είναι η παραμένουσα γωνία τριβής, της οποίας η τιμή πλησιάζει τη βασική γωνία τριβής φ b, γενικά όμως είναι μικρότερή της λόγω της διάβρωσης και της αποσάθρωσης. Η παραπάνω εξίσωση του Barton έχει βασισθεί σε μελέτες για χαμηλές τιμές της ορθής τάσης, δηλ. 0.01<σ n /q u <0.3. Στο Σχήμα 27α η παραπάνω σχέση είναι προσαρμοσμένη σε εργαστηριακά αποτελέσματα διάτμησης ασυνέχειας σε γραουβάκη (Hoek, 1983). Αντίστοιχη σχέση, με παραμέτρους m,s που έχει προταθεί από τον Hoek (1983), έχει προσαρμοσθεί στα ίδια δεδομένα του σχήματος. Στο Σχήμα 27β δίνεται γραφικά η εξίσωση των Ladanyi and Archambault (1970), η οποία είναι λιγότερο συντηρητική από την εξίσωση του Barton.

29 -29- Σχήμα 27α. Εμπειρικό κριτήριο αστοχίας ασυνεχειών του Barton Σχήμα 27β. Μετάβαση από τη διαστολή στη διάτμηση σύμφωνα με την εξίσωση των Ladanyi and Archambault (1970), για i=20 o και φ=30 ο. Σχήμα 28. Τομές τραχύτητας και αντίστοιχες τιμές της παραμέτρου JRC. Η εκτίμηση της παραμέτρου JRC μπορεί να γίνει αρχικά με βάση τυποποιημένες τομές τραχύτητας ασυνεχειών (Σχήμα 28). Η επιλογή της παραμέτρου εν τούτοις παραμένει υποκειμενική. Για την αντικειμενική επιλογή της παραμέτρου έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι ανάλυσης των τομών όπως με τη μέθοδο (Σχήμα 29, Σχήμα 30)

30 -30- γεωλογικής πυξίδας και δίσκων μέτρησης της κλίσης (Fecker and Rengers, 1971) καθώς και φωτογραμμετρικές μέθοδοι (Barton, 1971). Σχήμα 29. Διάφορες κλίμακες τραχύτητας ασυνεχειών λαμβάνονται για διάφορες κλίμακες δοκιμών. Η κύμανση χαρακτηρίζεται από τη γωνία i. Σχήμα 30. Μέθοδος καταγραφής της τραχύτητας των ασυνεχειών σε τρεις διαστάσεις, για περιπτώσεις που η διεύθυνση δυνητικής μετακίνησης δεν είναι γνωστή. Χρησιμοποιούνται δίσκοι διαφορετικών διαμέτρων σε συνδυασμό με πυξίδα Clar και κλισίμετρο.

31 -31- Πειραματικά η εκτίμησή της γίνεται είτε στο ύπαιθρο είτε στο εργαστήριο (Barton and Choubey, 1977) με βάση τις διατάξεις που φαίνονται στο Σχήμα 31. Για κλίση α οριακής ισορροπίας, υπολογίζεται από τη σχέση: α φr JRC = JCS log ' σ n Σχήμα 31. Απλές Εξίσωση 21 δοκιμές για τον καθορισμό της παραμέτρου τραχύτητας JRC και της βασικής γωνίας τριβής φ b, χρησιμοποιώντας είτε διακλασμένα τεμάχη είτε διακλασμένους πυρήνες γεωτρήσεων Η παραμένουσα γωνία τριβής φ r στην παραπάνω σχέση προσδιορίζεται στο εργαστήριο είτε ως βασική γωνία τριβής φ b του μητρικού πετρώματος, είτε με μείωση της ώστε να ληφθεί υπόψη η διάβρωση. Η βασική γωνία τριβής φ b κυμαίνεται από 25 έως 35 ο, με μέση τιμή τις 30 ο. Ο υπολογισμός της φ r, για αποσαθρωμένες και διαβρωμένες ασυνέχειες, γίνεται με βάση της σχέση:

32 -32- r φr = ( φb 20) + 20 R Εξίσωση 22 όπου r ο αριθμός αναπήδησης σφύρας Schmidt της αποσαθρωμένης επιφάνειας και R ο αντίστοιχος αριθμός του εσωτερικού πετρώματος. Σχήμα 32. Μέθοδος εκτίμησης της μέγιστης διατμητικής αντοχής από τρεις τυπικές τομές τραχύτητας. Κάθε περιβάλλουσα καμπύλη αριθμείται με την κατάλληλη τιμή της παραμέτρου αντοχής JCS[MPa]. Στο Σχήμα 32 δίνονται σαν παράδειγμα σε μικρή και μεσαία κλίμακα οι τομές τριών ασυνεχειών. Οι παράμετροι της τραχύτητας που αντιστοιχούν στις τομές αυτές είναι JRC=20, 10, 5. Για κάθε τομή σχεδιάζονται οι περιβάλλουσες μέγιστης διατμητικής αντοχής για τέσσερις τιμές της παραμέτρου αντοχής JCS=5, 10, 50, 100MPa. Παρατήρηση : Για τιμές της ορθής τάσης πλησίον του μηδενός (~<0.001q u ) η τιμή της γωνίας φ+i γίνεται πολύ μεγάλη και αόριστη. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Barton, το κριτήριο για τις περιοχές που η γωνία είναι μεγαλύτερη από 70 ο δεν ισχύει.

33 Μετατροπή παραμέτρων Ιστορικοί αλλά και πρακτικοί λόγοι επέβαλαν στις αναλύσεις τη χρήση των παραμέτρων c και φ, του κριτηρίου Mohr-Coulomb, για τον υπολογισμό των συντελεστών ασφαλείας ασταθών τεμαχών σε ολίσθηση. Εν τούτοις, έχει αποδειχθεί ότι για την εκτίμηση της διατμητικής αντοχής ασυνεχειών δεν αρκεί ένα γραμμικό κριτήριο. Το λογαριθμικό κριτήριο που προτάθηκε από το Barton (1973) είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο για την εκτίμη ση της διατμητικής αντοχής των ασυνεχειών. Η κατά περιοχές γραμμικοποίηση του κριτηρίου αυτού δίνει τη δυνατότητα εκτίμησης τοπικών ισοδύναμων παραμέτρων c i, φ i, που εν συνεχεία δύνανται να χρησιμοποιηθούν στις αναλύσεις που κάνουν χρήση των παραμέτρων αυτών. Οι ισοδύναμες παράμετροι c i, φ i μιας περιοχής δύνανται να θεωρηθούν ότι αντιστοιχούν στην εφαπτομένη της περιβάλλουσας του κριτηρίου του Barton σε ενδιάμεσο σημείο. Ο υπολογισμός της κλίσης φ i της εφαπτομένης στην περιβάλλουσα του Barton για ορθή τάση σ n δίνεται από τη σχέση: τ φ i = arctan σ n τ = σ n JRC log π JRC 2 tan 180 ln10 JRC log JCS + φ σ n tan 10 b 10 JCS + φ b + 1 σ n Εξίσωση 23 Η στιγμιαία συνοχή c i υπολογίζεται με βάση την υπολογισμένη φ i, από τη σχέση: c i =τ-σ n tanφ i Εξίσωση 24 Οι ποσότητες αυτές δύνανται να χρησιμοποιηθούν για αναλύσεις ευστάθειας στις οποίες γίνεται χρήση του κριτηρίου Mohr-Coulomb, υπό την προϋπόθεση ότι η ορθή τάση σ n βρίσκεται κοντά στην τιμή που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό του σημείου επαφής.

34 -34- Σε μια τυπική εφαρμογή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα φύλλο εργασίας για τον υπολογισμό, με την Εξίσωση 23 και Εξίσωση 24, των τιμών της στιγμιαίας γωνίας τριβής και συνοχής και ενός εύρους τιμών ορθής τάσης. Σημειώνεται ότι η Εξίσωση 20 δεν ισχύει για σ n =0 και παύει να έχει πρακτική αξία για φ b + JRC log 10 (JCS/σ n )>70 o. Το όριο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό μιας ελάχιστης τιμής του σ n. Ένα άνω όριο για τη n δίνεται από την τιμή σ n =JCS. Για την επιλογή του ζεύγους των τιμών c i και φ i για μία συγκεκριμένη εφαρμογή, η μέση ορθή τάση σ n που δρα στα επίπεδα ασυνέχειας θα πρέπει να εκτιμηθεί και να χρησιμοποιηθεί η σχετική σειρά του φύλου εργασίας. Σε πολλές πρακτικές εφαρμογές, μία και μόνη μέση τιμή της ορθής τάσης αρκεί. Όταν όμως πρόκειται για προβλήματα κρίσιμης ευστάθειας, η επιλογή αυτή θα πρέπει να γίνεται χωριστά για κάθε σημαντική επιφάνεια ασυνέχειας. 3.4 Επίδραση του νερού στην αντοχή Η παρουσία του νερού υπό πίεση στις ασυνέχειες έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ενεργού ορθής τάσης. Τούτο, όπως και στην περίπτωση των εδαφών επιφέρει μείωση της διατμητικής αντοχής. Η επίδραση του νερού στη συνοχή και στη γωνία τριβής της ασυνέχειας εξαρτάται κυρίως από τη φύση του υλικού με το οποίο είναι πληρωμένη ή συγκολλημένη η ασυνέχεια. Στα περισσότερα σκληρά πετρώματα όπως και γενικά στα αμμώδη εδάφη η επίδραση στις παραμέτρους αυτές είναι χωρίς σημασία. Αντίθετα, γενικά σε αργιλικούς σχιστόλιθους, ιλυόλιθους, μάργες και άλλα αντίστοιχα πετρώματα, καθώς και για ασυνέχειες πληρωμένες με αργιλικά υλικά, οι αλλαγές στη συνοχή και στην τριβή είναι σημαντικές, και εξαρτώνται άμεσα από την περιεκτικότητα σε υγρασία του υλικού. Στην περίπτωση αυτή οι δοκιμές προσδιορισμού των μηχανικών χαρακτηριστικών των ασυνεχειών θα πρέπει να γίνονται σε συνθήκες υγρασίας αντίστοιχες με αυτές που επικρατούν στις φυσικές συνθήκες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην ροή νερού, ειδικότερα όταν αυτή συνοδεύεται από απόπλυση του υλικού πλήρωσης των ασυνεχειών.

35 Επίδραση της κλίμακας Στο Σχήμα 29 παρατηρούμε ότι η τραχύτητα εξαρτάται από την κλίμακα της πειραματικής δοκιμής. Η καταγραφή της τραχύτητας προτείνεται (Brown, 1981) να γίνεται είτε κατά μήκος της ευθείας στην οποία υπάρχει κίνδυνος ολίσθησης, είτε χ ωρικά όταν δεν είναι γνωστή η διεύθυνση αυτή. Στο Σχήμα 30 παρουσιάζεται η μέθοδος χωρικής καταγραφής της τραχύτητας μιας επιφάνειας ολίσθησης για την περίπτωση που η διεύθυνση δυνητικής μετακίνησης δεν είναι γνωστή. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται δίσκοι διαφόρων διαμέτρων, συνδυασμένοι με πυξίδα Clar και κλισίμετρο, ώστε να καταγράφονται οι κλίσεις στην επιφάνεια που αντιστοιχούν σε διαφορετικές κλίμακες. Αναγνωρίζοντας την εξάρτηση της μετρούμενης τραχύτητας από το μήκος μέτρησης, οι Lee et al. (1990), χρησιμοποίησαν την κλασματική (fractal) διάσταση για τη μέτρηση της τραχύτητας των ασυνεχειών. Στο Σχήμα 25 (Bandis et al, 1981) φαίνεται η μείωση της διατμητικής αντοχής με την αύξηση των διαστάσεων της ασυνέχειας. Στο Σχήμα 33 (Barton, 1983) φαίνεται η μείωση της αντοχής με την αύξηση των διαστάσεων, καθόσον η τελευταία αποτελεί αιτία μείωσης της διόγκωσης. Σχήμα 33. Καταστατικό ομοίωμα συμπεριφοράς διατμητικής τάσης-διατμητικής μετακίνησης και διόγκωσης-διατμητικής μετακίνησης τεμαχίων διαφορετικού μεγέθους, θεωρώντας σταθερή ορθή τάση 2MPa (Barton, 1983)

36 -36- Βιβλιογραφία Antonio E.C. (1985). A study of discontinuity frequency in three dimensions, MSc Thesis, Imperial College, London, 107pp. Bandis S., Lumsden A.C., and Barton N. (1981). Experimental studies of scale effects on the shear behaviour of rock joints, Int. J. Rock Mechanics Min. Sci. and Geomech. Abstr., 18, Barton N. (1971). A relationship between joint roughness and joint shear strength. Proc. of Int. Symp. Rock Mechanics, Nancy, Rock fracture, I, 8. Barton N. (1973). Review of a new shear strength criterion for rock joints, Engineering Geology, 7, Barton N. (1976). The shear strength of rock and rock joints, Int. J. Rock Mech., Min. Sci. Geomech. Abstr. 13, Barton N. and Choubey V. (1977). The Shear Strength of Rock Joints in theory and Practice, Rock Mechanics, 10, Barton N., Bakhtar K, Bandis S. (1983). Rock joint description and modelling for prediction of near field repository performance, TerraTek Engineering. Barton N. and Stephanson O. (1990). Rock Joints, Proc. Intrnl. Symp. on Rock Joints, Loen Norway, Balkema. Brady B.H.G. and Brown E.T. (1985). Rock Mechanics for Underground Mining, George Allen and Unwin. Brown E.T. (1981). Rock Characterization Testing and Monitoring, ISRM Suggested Methods, Pergamon Press. Deere D.U. (1963). Technical description of rock cores for engineering purposes, Rock Mech. Eng. Geol., 1, Fecker E. and Rengers N. (1971). Measurement of large scale roughnessesof rock planes by means of profilograph and geological compass. Proc. of Int. Symp. Rock Mechanics, Nancy, Rock fracture, I, 18. Goodman R.E. (1970) The deformability of joints, in Determination of the in-situ modulus of deformation of rock. A.S.T.M., STP 477, pp Goodman R.E. (1976) Methods of Geological Engineering in discontinuous rock, St Paul: West. Hoek E. (1983). Strength of jointed rock masses, Geotechnique, 33, 3,

37 -37- Hudson J.A. (1989). Rock Mechanics Principles in Engineering Practice, CIRIA/Butterworths, London, 72pp. Hudson J.A. and Harrison J.P. (1997). Engineering Rock Mechanics - An Introduction to the Principles, Pergamon. Harriso n J.P. (1999). Selection of the threshold value in RQD assessments, Int. J. Rock Mechanics, 36, 5, pp Ladanyi B. and Archambault G. (1970). Simulation of rock behaviour of a jointed rock mass, Proc. 11 th Symp. Rock Mech., AIME, pp Lee Y.H., Carr J.R., Bars D.J., & Haas C.J. (1990). The fractal dimension as a measure of the roughness of rock discontinuity profiles, Int. J. Rock Mech. Min. Sci. Geomech. Abstr. 27, Muller L. (1963). Die Technische Eigenschaften des Gebirges. Schweizerische Bauzeitung 81, Patton E.D. (1966). Multiple modes of shear failure in rock, Proc. 1 st Congress of the ISRM, Lisbon, Priest S. D. (1993). Discontinuity analysis for rock engineering, Chapman and Hall, London, 473pp. Serafim J.L. (1964). Rock mechanics considerations in the design of concrete dams. Proc. Intern. Conf. on State of Stress in the Earths Crust, Elsevier, pp

38 -38- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δοκιμή Διάτμησης (Shear Test) Τσουτρέλης Χ., Γκίκας Ν., Νομικός Π. Σκοπός της δοκιμής Η Δοκιμή Διατμήσεως χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της μέγιστης διατμητικής αντοχής και της παραμένουσας ως συνάρτηση της κάθετης τάσης στο επίπεδο διατμήσεως. Ειδικά στην υπόψη εργαστηριακή άσκηση προσδιορίζονται οι παράμετροι διατμητικής αντοχής (δηλ. συνοχή c και γωνία τριβής φ) στο επίπεδο διάτμησης, που είναι μία ασυνέχεια (επίπεδο αδυναμίας) του δείγματος του πετρώματος. Το δοκίμιο εγκιβωτίζεται με γύψο ή τσιμέντο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το επιθυμητό επίπεδο αδυναμίας να συμπίπτει με την διεύθυνση άσκησης της διατμητικής δύναμης. Για τον υπολογισμό των παραμέτρων διατμητικής αντοχής σε άρρηκτο πέτρωμα (ελεύθερου ασυνεχειών και διαφόρων επιπέδων αδυναμίας) συνήθως χρησιμοποιείται η δοκιμή της τριαξονικής θλίψης. Παρόλα αυτά η δοκιμή διάτμησης μπορεί να εφαρμοσθεί σε άρρηκτα πετρώματα, όταν αυτά είναι χαμηλής αντοχής και το υλικό εγκιβωτισμού των δοκιμίων αρκούντως ισχυρό. Εφαρμοζόμενος κανονισμός προδιαγραφών International Society for Rock Mechanics, Commission on Standardization of Laboratory and Field Tests, «Suggested Methods for Determining Shear Test. Part 2:

39 -39- Suggested Method for Laboratory Determination of Direct Shear Strength», Committee on Field Tests, Document No 1, Final Draft: Εργαστηριακή μηχανή Η εργαστηριακή μηχανή, που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση δοκιμής διάτμησης, μπορεί να είναι φορητή, όπως αυτή του Σχ. Α1.α, ή σταθερή σε μόνιμη θέση στο εργαστήριο όπως αυτή του Σχ. Α1.β (μεγαλύτερη συσκευή με δυνατότητα εφαρμογής μεγαλύτερων δυνάμεων από μία φορητή). Η εργαστηριακή μηχανή για την εκτέλεση της δοκιμής πρέπει να περιλαμβάνει κατάλληλο σύστημα επιβολής κάθετης (κάθετα στο επίπεδο διατμήσεως) και διατμητικής δύναμης (παράλληλα στο επίπεδο διατμήσεως) δύναμης καθώς και σύστημα μέτρησης των δυνάμεων αυτών. Οι αναγνώσεις της κάθετης και διατμητικής μετατόπισης μπορεί να λαμβάνονται οπτικά (με αναλογικά βελόμετρα) ή να προσαρμοσθεί κατάλληλο σύστημα αυτοματοποίησης, το οποίο να δίνει τις επιθυμητές ψηφιακές ενδείξεις. (α).- Φορητή συσκευή για την εκτέλεση δοκιμής απευθείας διάτμησης (Field Shear Box, μοντέλο WF 40900).

40 -40- (β).- Μη φορητή συσκευή απ ευθείας διάτμησης της εταιρείας SBEL. Σχ. Α1.- Φορητή (α) και σταθερή (β) συσκευή δομικής απ ευθείας διάτμησης. Η εργαστηριακή μηχανή του Σχ. Α1.α είναι της εταιρείας Wykeham Farrance, τύπου WF Είναι σχεδιασμένη να δέχεται ορθογωνικά δοκίμια πετρώματος διαστάσεων 115 mm x 125 mm (4.5 in x 5 in) ή εναλλακτικά κυλινδρικά δοκίμια έως 102 mm (4 in) διάμετρο. Συνίσταται από δύο ημίσεια τμήματα, το κατώτερο από τα οποία είναι σταθερό και διαθέτει δύο έμβολα που παρέχουν τη δυνατότητα άσκησης αντιστρεπτής διατμητικής δύναμης. Τα άνω τμήμα διαθέτει κατακόρυφο έμβολο για την άσκηση κάθετης δύναμης στην επιφάνεια διατμήσεως. Τα φορτία ασκούνται ανεξάρτητα με τη βοήθεια χειροκίνητων υδραυλικών αντλιών από τα έμβολα και το μέγεθός τους καταγράφεται από τα όργανα μέτρησης φορτίου. H μέτρηση των φορτίων μπορεί να γίνει τόσο σε μετρικές όσο και σε αγγλοσαξονικές μονάδες. Περιγραφή πειράματος Τα δοκίμια που χρησιμοποιούνται είναι μορφής ορθογωνίων πρισμάτων ή κυλινδρικά (από πυρήνες γεωτρήσεων). Οι διαστάσεις τους και ο τρόπος μόρφωσης τους πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μη χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία τους στο εργαστήριο. Το επίπεδο διατμήσεως πρέπει να είναι κατά προτίμηση τετράγωνο με ελάχιστη επιφάνεια 2500 mm. Τα δύο τεμάχια του δοκιμίου εκατέρωθεν του επιπέδου αδυναμίας πρέπει να διατηρηθούν σε επαφή μέχρι την στιγμή πραγματοποίησης της δοκιμής. Αυτό επιτυγχάνεται με το δέσιμο των τεμαχίων με μεταλλικό σύρμα μικρής διαμέτρου ή πλαστική ταινία.

41 -41- Τα δύο τεμάχια του δοκιμίου τοποθετούνται στη συσκευή, και εγκιβωτίζονται με κατάλληλο υλικό στερεώσεως του δείγματος (γύψος, τσιμέντο, ή ειδική ρητίνη) όπως φαίνεται ενδεικτικά στο Σχ. Α2. Σκοπός της δοκιμής είναι η μέτρηση της μέγιστης και παραμένουσας διατμητικής αντοχής του επιπέδου αδυναμίας. Σχ. Α2.- Εγκιβωτισμός του δοκιμίου με κατάλληλο υλικό σύνδεσης. Εάν το επίπεδο αδυναμίας ή το τυχόν υλικό πλήρωσης του περιέχει νερό, τότε απαιτείται μία διαδικασία συμπύκνωσης, κατά την οποία εφαρμόζεται η επιθυμητή κατακόρυφη δύναμη χωρίς άσκηση διατμητικής δύναμης. Η διαδικασία αυτή περιγράφεται με ακρίβεια στις οδηγίες της Διεθνούς Ενώσεως Μηχανικής Πετρωμάτων [4]. Η δοκιμή αρχίζει με την εφαρμογή της κάθετης δύναμης (το στάδιο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και τη συμπύκνωση, εάν αυτή απαιτείται) και στη συνέχεια της διατμητικής. Η δύναμης διάτμησης μπορεί να εφαρμόζεται σταδιακά και διακεκομμένα. Συνήθως όμως εφαρμόζεται έτσι ώστε να διατηρείται κάποια συνέχεια στη φόρτιση και να ελέγχεται ο ρυθμός της διατμητικής μετατόπισης. Περίπου 10 αναγνώσεις των μετατοπίσεων πρέπει να ληφθούν πριν η επιφάνεια ασυνέχειας να φθάσει στη μέγιστη διατμητική αντοχή της. Ο ρυθμός της διατμητικής μετατόπισης θα πρέπει να είναι μικρότερος από 0.1 mm/min, όταν ετοιμαζόμαστε να πάρουμε μία ανάγνωση και μπορεί να αυξηθεί μέχρι 0.5 mm/min μεταξύ των χρονικών στιγμών που παίρνουμε τις αναγνώσεις. Όταν υπερβούμε τη μετατόπιση, στην οποία το επίπεδο αποκτάει τη μέγιστη διατμητική αντοχή του, οι αναγνώσεις πρέπει να λαμβάνονται σε διαστήματα μετατόπισης από 0.5 έως 5 mm. Ο ρυθμός αύξησης της διατμητικής μετατόπισης

42 -42- πρέπει να είναι 0.02 έως 0.2 mm/min, όταν ετοιμαζόμαστε να πάρουμε μία ανάγνωση και μπορεί να αυξηθεί μέχρι 1 mm/min μεταξύ των αναγνώσεων. Εάν η κάθετη δύναμη διατηρηθεί σταθερή και μπορέσουμε να πάρουμε 4 τιμές της μετατόπισης στις οποίες η τιμή της διατμητικής δύναμης δεν μεταβάλλεται περισσότερο από 5 % για διατμητική μετατόπιση 1 cm, τότε είναι δυνατό να υπολογίσουμε και την παραμένουσα διατμητική αντοχή. Μετά από το πέρας της δοκιμής το επίπεδο διατμήσεως πρέπει να περιγραφεί πλήρως και πιθανόν να απαιτείται και η λήψη φωτογραφιών. Υπολογισμοί Η κάθετη και διατμητική τάση που ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής υπολογίζονται από την κάθετη και διατμητική δύναμη και την επιφάνεια του επιπέδου διατμήσεως ως εξής: Διατμητική τάση: P τ = s A Κάθετη τάση: σ = P n n A όπου P η ασκούμενη διατμητική δύναμη, P η ασκούμενη κάθετη δύναμη και Α η s επιφάνεια του επιπέδου διατμήσεως που είναι ενεργή την κάθε δεδομένη στιγμή. n Για κάθε δοκιμή κατασκευάζονται τα διαγράμματα διατμητικής τάσης - διατμητικής μετατόπισης, κάθετης τάσης-διατμητικής μετατόπισης (βλ. Σχ. Α3). Σχ. Α3. Διαγράμματα που προκύπτουν από τη δοκιμή απ ευθείας διάτμησης.

43 -43- Από το διάγραμμα του Σχ. Α3 μπορούμε να λάβουμε την ονομαστική τιμή της κάθετης τάσης και να ελέγξουμε τυχόν μεταβολές αυτής κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Οι τιμές της μέγιστης και παραμένουσας διατμητικής αντοχής και οι τιμές των κάθετων και διατμητικών μετατοπίσεων στις οποίες συμβαίνουν λαμβάνονται επίσης από το προηγούμενο διάγραμμα. Εάν εκτελεστεί μία σειρά δοκιμών με διάφορες κάθετες τάσεις τότε κατασκευάζονται και διαγράμματα μέγιστης και παραμένουσας διατμητικής αντοχής προς κάθετη τάση, από τα οποία εξάγονται αποτελέσματα για τις παραμέτρους διατμητικής αντοχής της ασυνέχειας, όπως φαίνεται στο Σχ. Α4. Από το διάγραμμα αυτό υπολογίζονται: Η παραμένουσα γωνία τριβής φ r (residual friction angle) ή αλλιώς γωνία τριβής ή βασική γωνία τριβής. φ α Η φαινόμενη γωνία τριβής, για τιμές της κάθετης τάσεως μικρότερες της τιμής σ α (δηλαδή στην κλίμακα εκείνη των ορθών τάσεων που δεν καταστρέφεται πρακτικά η τραχύτητα της ασυνέχειας). Σχ. Α4.- Διάγραμμα διατμητικής αντοχής προς κάθετη τάση όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα σειράς δοκιμών διάτμησης με διαφορετικές τιμές κάθετης τάσεως. Η φαινόμενη γωνία τριβής φ b, για τιμές της κάθετης τάσεως μεγαλύτερες της τιμής σ α (δηλαδή στην κλίμακα εκείνη των ορθών τάσεων που καταστρέφεται πρακτικά η τραχύτητα της ασυνέχειας). Η τη βασική γωνία τριβής φ r. φ b είναι συνήθως ίση, ή περίπου ίση, με

44 -44- Η συνοχή του επιπέδου της ασυνέχειας c όπως υπολογίζεται από την καμπύλη της μέγιστης διατμητικής αντοχής. Η τιμή της c είναι συχνά μηδενική. Η συνοχή του επιπέδου της ασυνέχειας c (παράμετρος διατμητικής αντοχής). Βιβλιογραφία 1. Χαρ. Τσουτρέλης: «Στοιχεία Μηχανικής των Πετρωμάτων», Αθήνα A. Roberts, «Geotechnology». Pergamon Press, 1977 σελ B.H. Brady & E.T. Brown: «Rock Mechanics for Underground Mining», Chapman and Hall 1993, σελ International Society for Rock Mechanics, Commission on Standardization of Laboratory and Field Tests, «Suggested Methods for Determining Shear Test- Part 2: Suggested Method for Laboratory Determination of Direct Shear Strength», Committee on Field Tests, Document No 1, Final Draft: 1974.

Κεφάλαιο 8 Ανισοτροπία

Κεφάλαιο 8 Ανισοτροπία Κεφάλαιο 8 Ανισοτροπία Την ανισοτροπία στη μηχανική συμπεριφορά των πετρωμάτων δυνάμεθα να διακρίνουμε σε σχέση με την παραμορφωσιμότητα και την αντοχή τους. 1 Ανισοτροπία της παραμορφωσιμότητας 1.1 Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Οι ασυνέχειες επηρεάζουν τη συμπεριφορά του τεχνικού έργου και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό του.

Οι ασυνέχειες επηρεάζουν τη συμπεριφορά του τεχνικού έργου και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό του. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΒΡΑΧΟΥ Όπως έχουμε ήδη αναφέρει οι ασυνέχειες αποτελούν επίπεδα αδυναμίας της βραχόμαζας που διαχωρίζει τα τεμάχια του ακέραιου πετρώματος. Κάθετα σε αυτή η εφελκυστική αντοχή είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ

ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ Σημειώσεις παραδόσεων Καθηγητή Σ Κ Μπαντή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Γεωτεχνικής Μηχανικής 2010 Η ΒΡΑΧΟΜΑΖΑ ΩΣ ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΕΩΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ σ 1 σ 1 σ 3 ΑΡΧΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η σκληρότητα των πετρωμάτων ως γνωστόν, καθορίζεται από την αντίσταση που αυτά παρουσιάζουν κατά τη χάραξή τους

Η σκληρότητα των πετρωμάτων ως γνωστόν, καθορίζεται από την αντίσταση που αυτά παρουσιάζουν κατά τη χάραξή τους Η σκληρότητα των πετρωμάτων ως γνωστόν, καθορίζεται από την αντίσταση που αυτά παρουσιάζουν κατά τη χάραξή τους σφυρί αναπήδησης Schmidt τύπου L (Schmidt rebound hammer) Κατηγορία πετρωμάτων Μέση ένδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 ΑΣΥΝΕΧΕΙΕΣ

Κεφάλαιο 7 ΑΣΥΝΕΧΕΙΕΣ Κεφάλαιο 7 ΑΣΥΝΕΧΕΙΕΣ Γενικά Οι ασυνέχειες των πετρωμάτων κατά τον Muller (963) είναι εκείνες που καθορίζουν τη μηχανική συμπεριφορά τους και κάνουν τη βραχομηχανική ένα ξεχωριστό κλάδο της μηχανικής.

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/ ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί)

Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/ ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί) Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/2006 1 ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί) 1. Σε μια σήραγγα μεγάλου βάθους πρόκειται να εκσκαφθούν σε διάφορα τμήματά της υγιής βασάλτης και ορυκτό αλάτι. α) Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ

ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗ = Οριακή αντίδραση ενός στερεού μέσου έναντι ασκούμενης επιφόρτισης F F F F / A ΑΝΤΟΧΗ [Φέρουσα Ικανότητα] = Max F / Διατομή (Α) ΑΝΤΟΧΗ = Μέτρο (δείκτης) ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

«γεωλογικοί σχηματισμοί» όρια εδάφους και βράχου

«γεωλογικοί σχηματισμοί» όρια εδάφους και βράχου «γεωλογικοί σχηματισμοί» έδαφος (soil) είναι ένα φυσικό σύνολο ορυκτών κόκκων που μπορούν να διαχωριστούν με απλές μηχανικές μεθόδους (π.χ. ανακίνηση μέσα στο νερό) όρια εδάφους και βράχου όλα τα υπόλοιπα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ: Αντοχή Εδαφών Επιστημονικός Συνεργάτης: Δρ. Αλέξανδρος Βαλσαμής, Πολιτικός Μηχανικός Εργαστηριακός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καλαντζάκης, Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστηριακοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4η ΑΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΒΡΑΧΩΔΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ

ΑΣΚΗΣΗ 4η ΑΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΒΡΑΧΩΔΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΑΣΚΗΣΗ 4η ΑΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΒΡΑΧΩΔΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ Ασυνέχειες βραχομάζας Σημαντικό ρόλο στη γεωμηχανική συμπεριφορά της βραχομάζας παίζουν ο αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. 3 η Σειρά Ασκήσεων. 1. Υπολογισμός Διατμητικής Αντοχής Εδάφους. 2. Γεωστατικές τάσεις

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. 3 η Σειρά Ασκήσεων. 1. Υπολογισμός Διατμητικής Αντοχής Εδάφους. 2. Γεωστατικές τάσεις ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 3 η Σειρά Ασκήσεων 1. Υπολογισμός Διατμητικής Αντοχής Εδάφους Συνοχή (c) Γωνία τριβής (φ ο ) 2. Γεωστατικές τάσεις Ολικές τάσεις Ενεργές τάσεις Πιέσεις πόρων Διδάσκοντες: Β. Χρηστάρας

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Ι ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ βασική απαίτηση η απόκτηση της αναγκαίας γνώσης της συμπεριφοράς του «Εδάφους Υπεδάφους» (γεωλογικοί σχηματισμοί γεωϋλικά) από πλευράς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6 η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Η/Υ ΤΩΝ

ΑΣΚΗΣΗ 6 η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Η/Υ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 6 η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Η/Υ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΩΝ ΑΣΤΟΧΙΩΝ ΑΥΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ (ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ) ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΒΡΑΧΩΔΩΝ ΜΑΖΩΝ. Η τεχνική διαβάθμιση (ταξινόμηση) των βραχωδών υλικών, μαζών και δομών έχει ως σκοπό την

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ (ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ) ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΒΡΑΧΩΔΩΝ ΜΑΖΩΝ. Η τεχνική διαβάθμιση (ταξινόμηση) των βραχωδών υλικών, μαζών και δομών έχει ως σκοπό την ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ (ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ) ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΒΡΑΧΩΔΩΝ ΜΑΖΩΝ Η τεχνική διαβάθμιση (ταξινόμηση) των βραχωδών υλικών, μαζών και δομών έχει ως σκοπό την κωδικοποίηση των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών σε κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ«ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΕΡΓΩΝ» «ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ»

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας 9 η Άσκηση

Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας 9 η Άσκηση Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας 9 η Άσκηση Εκτίμηση συγκλίσεων και μέτρων άμεσης υποστήριξης. Γεωτεχνική ταξινόμηση RMR και GSI κατά μήκος σήραγγας. Β.Χρηστάρας Β. Μαρίνος Γεωλογίας Εργαστήριο και Υδρογεωλογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 10 η ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ι ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ EΝΤΟΝΑ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΒΡΑΧΩΔΟΥΣ ΠΡΑΝΟΥΣ EΝΑΝΤΙ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ

ΑΣΚΗΣΗ 10 η ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ι ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ EΝΤΟΝΑ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΒΡΑΧΩΔΟΥΣ ΠΡΑΝΟΥΣ EΝΑΝΤΙ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ MΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝ. ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9, 157 80 ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΑΘΗΝΑ NATIONAL TECHNICAL

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας

Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας 5 η Άσκηση: Ευστάθεια βραχωδών πρανών με χρήση δικτύου Schmidt. Υπολογισμός συντελεστή ασφαλείας από ανάλυση δυνάμεων. Επίδραση νερού. Αντιστηρίξεις πρανών. Καθ. Β.Χρηστάρας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΩΣΗ ΣΧΙΣΜΟς ΦΥΛΛΩΣΗ ΣΧΙΣΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΛΑΣΗ ΡΗΓΜΑ

ΣΤΡΩΣΗ ΣΧΙΣΜΟς ΦΥΛΛΩΣΗ ΣΧΙΣΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΛΑΣΗ ΡΗΓΜΑ ΣΤΡΩΣΗ ΣΧΙΣΜΟς ΦΥΛΛΩΣΗ ΣΧΙΣΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΛΑΣΗ ΡΗΓΜΑ 1. Προσανατολισμός (orientation) 2. Απόσταση (spacing) 3. Εξάπλωση- Συνέχεια (persistence) 4. Αντοχή τοιχωμάτων (wall strength) 5. Τραχύτητα (roughness)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ.

ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ. ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ. Καθηγητής ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 5 ης ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ: Ευστάθεια βραχωδών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Μέθοδος θαλάμων και στύλων

ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Μέθοδος θαλάμων και στύλων ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και A. Μπενάρδος Λέκτορας ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκος Καθηγητής ΕΜΠ και - Hunt Midwest (Subtroolis) και - Hunt Midwest (Subtroolis) Εφαρμογής - Η μέθοδος και (rooms and illars) ανήκει στην κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ.Καθηγητής 8 η Σειρά ασκήσεων:

Διαβάστε περισσότερα

Modified Stability-graph method

Modified Stability-graph method Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών Modified Stability-graph method Potvin (1988) Ανδρέας Μπενάρδος Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός Ε.Μ.Π. Modified Stability-graph

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ 11 η -12 η ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ι

ΑΣΚΗΣΕΙΣ 11 η -12 η ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ι ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ MΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝ. ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9, 157 80 ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΑΘΗΝΑ NATIONAL TECHNICAL

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό εντατικό πεδίο και Μέτρηση των τάσεων in-situ

Φυσικό εντατικό πεδίο και Μέτρηση των τάσεων in-situ Φυσικό εντατικό πεδίο και Μέτρηση των τάσεων in-situ 1 Φυσικό εντατικό πεδίο Βασική γνώση της διεύθυνσης του εντατικού πεδίου Οριακές συνθήκες για την ανάλυση HMAX > hmin v HMAX Εντατική κατάσταση του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ

ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ 105 Κεφάλαιο 5 ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ 5.1 Εισαγωγή Στα προηγούμενα κεφάλαια αναλύσαμε την εντατική κατάσταση σε δομικά στοιχεία τα οποία καταπονούνται κατ εξοχήν αξονικά (σε εφελκυσμό ή θλίψη) ή πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Ανισοτροπία των πετρωμάτων

Ανισοτροπία των πετρωμάτων Ανισοτροπία των πετρωμάτων ΟΡΙΣΜΟΣ Το ανισότροπο πέτρωμα έχει διαφορετικές ιδιότητες σε διαφορετικές διευθύνσεις: π.χ. στην αντοχή, στην παραμορφωσιμότητα, στην περατότητα, στην πυκνότητα των ασυνεχειών,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 8 η ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑ BARTON (Q-SYSTEM)

ΑΣΚΗΣΗ 8 η ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑ BARTON (Q-SYSTEM) ΑΣΚΗΣΗ 8 η ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑ BARTON (Q-SYSTEM) ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΤΑ BARTON Για τον προσδιορισμό των γεωμηχανικών χαρακτηριστικών της βραχομάζας, αλλά και την αντιμετώπιση των

Διαβάστε περισσότερα

3 η Εργαστηριακή Άσκηση

3 η Εργαστηριακή Άσκηση 3 η Εργαστηριακή Άσκηση Μελέτη της Τριβής Εργαστήριο Τριβολογίας Απρίλιος 2012 Αθανάσιος Μουρλάς ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Τριβοσύστημα Το τριβοσύστημα αποτελείται από: Τα εν επαφή σώματα A και B, Το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Λέκτορας ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, ΚΑΘ. Ενδεικτικό παράδειγµα θεµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Σκοπός της άσκησης Στην παρούσα εργαστηριακή άσκηση γίνεται μελέτη του Στρωτού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Σημειώσεις. Επιμέλεια: Άγγελος Θ. Παπαϊωάννου, Ομοτ. Καθηγητής ΕΜΠ

ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Σημειώσεις. Επιμέλεια: Άγγελος Θ. Παπαϊωάννου, Ομοτ. Καθηγητής ΕΜΠ ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Σημειώσεις Επιμέλεια: Άγγελος Θ. Παπαϊωάννου, Ομοτ. Καθηγητής ΕΜΠ Αθήνα, Απρίλιος 13 1. Η Έννοια του Οριακού Στρώματος Το οριακό στρώμα επινοήθηκε για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Δυσκαμψία & βάρος: πυκνότητα και μέτρα ελαστικότητας

ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Δυσκαμψία & βάρος: πυκνότητα και μέτρα ελαστικότητας ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Δυσκαμψία & βάρος: πυκνότητα και μέτρα ελαστικότητας Αντοχή και Δυσκαμψία (Strength and Stiffness) Η τάση (stress) εφαρμόζεται σ ένα υλικό μέσω της φόρτισής του Παραμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Στήριξη στρωσιγενών πετρωμάτων γύρω από σήραγγες. 7.1 Εισαγωγή

Κεφάλαιο Στήριξη στρωσιγενών πετρωμάτων γύρω από σήραγγες. 7.1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 7 Σύνοψη Πρόκειται για μέθοδο υποστήριξης μίας μεγάλης κατηγορίας βραχωδών σχηματισμών γύρω από σήραγγες, που η μηχανική τους συμπεριφορά ελέγχεται από τη στρώση τους, δημιουργώντας ένα υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώσεις τεχνικών έργων. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Θεμελιώσεις τεχνικών έργων. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Θεμελιώσεις τεχνικών έργων Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Ορισμός Θεμελίωση (foundation) είναι το κατώτερο τμήμα μιας κατασκευής και αποτελεί τον τρόπο διάταξης των δομικών

Διαβάστε περισσότερα

6/5/2017. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Θλίψη Σκυροδέματος. Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ.

6/5/2017. Δρ. Σωτήρης Δέμης. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Θλίψη Σκυροδέματος. Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. Σημειώσεις Εργαστηριακής Άσκησης Θλίψη Σκυροδέματος Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Λέκτορας Π.Δ. 407/80) Έως τώρα Καταστατικός νόμος όλκιμων υλικών (αξονική καταπόνιση σε μία διεύθυνση) σ ε Συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευές στην επιφάνεια του βράχου 25

Κατασκευές στην επιφάνεια του βράχου 25 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ 13 Κατασκευές στην επιφάνεια του βράχου 25 EIΣΑΓΩΓΗ 27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - Η ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ 29 Παράμετροι οι οποίες ορίζουν τη συναρμογή 29 Ο προσανατολισμός των ασυνεχειών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ : Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ Καθηγητής ΑΙ Σοφιανός, Λέκτορας ΠΠ Νομικός

ΔΠΜΣ : Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ Καθηγητής ΑΙ Σοφιανός, Λέκτορας ΠΠ Νομικός ΔΠΜΣ : Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ Καθηγητής ΑΙ Σοφιανός, Λέκτορας ΠΠ Νομικός ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ Ε.Μ.Π. Οκτώβριος 2008 1 Πίνακας Περιεχομένων Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Σκοπός της άσκησης Στην παρούσα εργαστηριακή άσκηση γίνεται μελέτη του Στρωτού Οριακού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ.

ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ. ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ. Καθηγητής ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 5 ης ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ: Ευστάθεια βραχωδών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 8. Συνεχείς Κατανομές Πιθανοτήτων Η Κανονική Κατανομή

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 8. Συνεχείς Κατανομές Πιθανοτήτων Η Κανονική Κατανομή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Εργαστήριο Λήψης Αποφάσεων & Επιχειρησιακού Προγραμματισμού Καθηγητής Ι. Μητρόπουλος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Κεφαλαιο 2 Μηχανισμοί μεταφοράς δυνάμεων Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συστηματική προσπάθεια για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΙΜΕΝΤΕΝΕΣΕΩΝ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΙΜΕΝΤΕΝΕΣΕΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΝΑ Η. ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Δ.Π.Θ. ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΟΥ Α.Π.Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΜΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στήριξη Στρωσιγενούς Πετρώματος πέριξ σήραγγας

Στήριξη Στρωσιγενούς Πετρώματος πέριξ σήραγγας Εργαστήριο Τεχνολογίας Διάνοιξης Σηράγγων, ΕΜΠ Στήριξη Στρωσιγενούς Πετρώματος πέριξ σήραγγας ΔΠΜΣ/ΣΚΥΕ Σήραγγα Καλυδώνας. Υπερεκσκαφή 2 Φυσικό ομοίωμα υπόγειας εκσκαφής εντός στρωσιγενούς πετρώματος Υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ I

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ I ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ I 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μηχανική συμπεριφορά αντανακλά την σχέση παραμόρφωση ασκούμενο φορτίο/δύναμη Να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του υλικού - να αποφευχθεί υπερβολική παραμόρφωση,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ. ΚΑΘ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, ΚΑΘ. Φεβρουάριος 2015 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ο Κεφάλαιο: Στατιστική ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Πληθυσμός: Λέγεται ένα σύνολο στοιχείων που θέλουμε να εξετάσουμε με ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά. Μεταβλητές X: Ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9 15780 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ Αντικείμενο της Άσκησης Η ανάλυση ευστάθειας βραχώδους πρανούς,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΙ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΙ ΣΤΡΕΨΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΡ Σ. Π. ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Μηχανικές ιδιότητες Στρέψη κυλινδρικών ράβδων Ελαστική περιοχή Πλαστική

Διαβάστε περισσότερα

dy df(x) y= f(x) y = f (x), = dx dx θ x m= 1

dy df(x) y= f(x) y = f (x), = dx dx θ x m= 1 I. ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ-ΚΛΙΣΗ d df() = f() = f (), = d d.κλίση ευθείας.μεταολές 3.(Οριακός) ρυθμός μεταολής ή παράγωγος 4.Παράγωγοι ασικών συναρτήσεων 5. Κανόνες παραγώγισης 6.Αλυσωτή παράγωγος 7.Μονοτονία 8.Στάσιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. 3 η Σειρά Ασκήσεων. 1. Υπολογισµός Διατµητικής Αντοχής Εδάφους. 2. Γεωστατικές τάσεις

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. 3 η Σειρά Ασκήσεων. 1. Υπολογισµός Διατµητικής Αντοχής Εδάφους. 2. Γεωστατικές τάσεις ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 3 η Σειρά Ασκήσεων 1. Υπολογισµός Διατµητικής Αντοχής Εδάφους Συνοχή (c) Γωνία τριβής (φ ο ) 2. Γεωστατικές τάσεις Ολικές τάσεις Ενεργές τάσεις Πιέσεις πόρων Διδάσκοντες: Β. Χρηστάρας

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Θέμα 1 ο Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 να επιλέξετε τη μια σωστή απάντηση: 1. Όταν ένα σώμα ισορροπεί τότε: i. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητάς του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ι

ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ι ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ι θεωρία κοπής Ορθογωνική κοπή-γεωμετρία κοπής Associate Prof. John Kechagias Mechanical Engineer, Ph.D. Περίγραμμα 2 Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται εκτενής αναφορά στο μηχανισμό της

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία δοκιμίων

Προετοιμασία δοκιμίων Πρότυπες δοκιμές διόγκωσης Δειγματοληψία, αποθήκευση και προετοιμασία δοκιμίων (ISRM, 1999): - Κατά το δυνατόν διατήρηση της φυσικής υγρασίας και της in-situ πυκνότητας των δειγμάτων - Προτιμώνται δείγματα

Διαβάστε περισσότερα

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER 4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER Σκοπός του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει μερικές εφαρμογές του Μετασχηματισμού Fourier (ΜF). Ειδικότερα στο κεφάλαιο αυτό θα περιγραφούν έμμεσοι τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Συμπεριφορά Εδαφών. Νικόλαος Σαμπατακάκης Νικόλαος Δεπούντης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Μηχανική Συμπεριφορά Εδαφών. Νικόλαος Σαμπατακάκης Νικόλαος Δεπούντης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Μηχανική Συμπεριφορά Εδαφών Νικόλαος Σαμπατακάκης Νικόλαος Δεπούντης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Η κατανόηση των βασικών χαρακτηριστικών του εδάφους που οριοθετούν τη μηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 9 η ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑ GSI

ΑΣΚΗΣΗ 9 η ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑ GSI ΑΣΚΗΣΗ 9 η ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑ GSI Δείκτης GSI Ο Hoek κ.α., στην προσπάθεια βελτίωσης του κριτηρίου αστοχίας, που είχε διατυπωθεί από τους Hoek & Brown, διαπίστωσαν ότι η χρήση του κριτηρίου

Διαβάστε περισσότερα

II.6 ΙΣΟΣΤΑΘΜΙΚΕΣ. 1. Γραφήματα-Επιφάνειες: z= 2. Γραμμική προσέγγιση-εφαπτόμενο επίπεδο. 3. Ισοσταθμικές: f(x, y) = c

II.6 ΙΣΟΣΤΑΘΜΙΚΕΣ. 1. Γραφήματα-Επιφάνειες: z= 2. Γραμμική προσέγγιση-εφαπτόμενο επίπεδο. 3. Ισοσταθμικές: f(x, y) = c II.6 ΙΣΟΣΤΑΘΜΙΚΕΣ.Γραφήματα-Επιφάνειες.Γραμμική προσέγγιση-εφαπτόμενο επίπεδο 3.Ισοσταθμικές 4.Κλίση ισοσταθμικών 5.Διανυσματική ή Ιακωβιανή παράγωγος 6.Ιδιότητες των ισοσταθμικών 7.κυρτότητα των ισοσταθμικών

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας

Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας 4 η Άσκηση: Αντοχή Βράχου Βραχόμαζας Ταξινομήσεις Βραχόμαζας Καθ. Β.Χρηστάρας Επ. Καθηγητής. Β. Μαρίνος Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας Ποιο είναι το υλικό που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Κόπωσης. ΕργαστηριακήΆσκηση 5 η

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Κόπωσης. ΕργαστηριακήΆσκηση 5 η ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Κόπωσης ΕργαστηριακήΆσκηση 5 η Σκοπός Σκοπός του πειράµατος είναι να κατανοηθούν οι αρχές του πειράµατος κόπωσης ο προσδιορισµός της καµπύλης Wöhler ενός υλικού µέσω της οποίας καθορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας

Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας 5 η Άσκηση: Ευστάθεια βραχωδών πρανών µε χρήση δικτύου Schmidt. Υπολογισµός συντελεστή ασφαλείας από ανάλυση δυνάµεων. Επίδραση νερού. Αντιστηρίξεις πρανών. Καθ. Β.Χρηστάρας

Διαβάστε περισσότερα

. Υπολογίστε το συντελεστή διαπερατότητας κατά Darcy, την ταχύτητα ροής και την ταχύτητα διηθήσεως.

. Υπολογίστε το συντελεστή διαπερατότητας κατά Darcy, την ταχύτητα ροής και την ταχύτητα διηθήσεως. Μάθημα: Εδαφομηχανική Ι, 7 ο εξάμηνο. Διδάσκων: Ιωάννης Ορέστης Σ. Γεωργόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής, Δρ Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Θεματική περιοχή: Υδατική ροή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 7 η ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑ BIENIAWSKI (RMR)

ΑΣΚΗΣΗ 7 η ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑ BIENIAWSKI (RMR) ΑΣΚΗΣΗ 7 η ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑ BIENIAWSKI (RMR) ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής φάσης έρευνας για την κατασκευή ενός τεχνικού έργου, η χρήση

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΠΡΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ Χ.Θ 10+200 ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΕΞΟΧΗΣ-Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ»

«ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΠΡΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ Χ.Θ 10+200 ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΕΞΟΧΗΣ-Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΣΤΑΘΕΙΑΣ ΠΡΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ Χ.Θ 10+200 ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΕΞΟΧΗΣ-Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

1. Αστοχία εδαφών στην φύση & στο εργαστήριο 2. Ορισμός αστοχίας [τ max ή (τ/σ ) max?] 3. Κριτήριο αστοχίας Μohr 4. Κριτήριο αστοχίας Mohr Coulomb

1. Αστοχία εδαφών στην φύση & στο εργαστήριο 2. Ορισμός αστοχίας [τ max ή (τ/σ ) max?] 3. Κριτήριο αστοχίας Μohr 4. Κριτήριο αστοχίας Mohr Coulomb ΚΕΦΑΛΑΙΟ VΙ: ΑΣΤΟΧΙΑ & ΙΑΤΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ Ε ΑΦΩΝ 1. Αστοχία εδαφών στην φύση & στο εργαστήριο 2. Ορισμός αστοχίας [τ max ή (τ/σ ) max?] 3. Κριτήριο αστοχίας Μohr 4. Κριτήριο αστοχίας Mohr Coulomb Παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

Τελική γραπτή εξέταση διάρκειας 2,5 ωρών

Τελική γραπτή εξέταση διάρκειας 2,5 ωρών τηλ: 410-74178, fax: 410-74169, www.uth.gr Τελική γραπτή εξέταση διάρκειας,5 ωρών Ονοματεπώνυμο: Αριθμός Μητρώου Φοιτητή: Μάθημα: Εδαφομηχανική Ι, 5 ο εξάμηνο. Διδάσκων: Ιωάννης-Ορέστης Σ. Γεωργόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ Διευθυντής: Διονύσιος-Ελευθ. Π. Μάργαρης, Αναπλ. Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 7 o Μάθημα Ευστάθεια πρανών

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 7 o Μάθημα Ευστάθεια πρανών ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 7 o Μάθημα Ευστάθεια πρανών Ευστάθεια βραχωδών πρανών Διδάσκοντες: Β. Χρηστάρας Καθηγητής Β. Μαρίνος, Επ.Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας ΑΠΘ Μάθημα θεωρίας 7:

Διαβάστε περισσότερα

Διάτρηση, Ανατίναξη και Εισαγωγή στα Υπόγεια Έργα Σχεδιασμός επιφανειακών ανατινάξεων

Διάτρηση, Ανατίναξη και Εισαγωγή στα Υπόγεια Έργα Σχεδιασμός επιφανειακών ανατινάξεων Διάτρηση, Ανατίναξη και Εισαγωγή στα Υπόγεια Έργα Σχεδιασμός επιφανειακών ανατινάξεων Δρ Παντελής Λιόλιος Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείο Κρήτης http://minelabmredtucgr Τελευταία ενημέρωση: 30

Διαβάστε περισσότερα

Διατμητική Αντοχή των Εδαφών

Διατμητική Αντοχή των Εδαφών Διατμητική Αντοχή των Εδαφών Διάρκεια = 17 λεπτά & 04 δευτερόλεπτα Costas Sachpazis, (M.Sc., Ph.D.) 1 Διατμητική Αστοχία Γενικά τα εδάφη αστοχούν σε διάτμηση Θεμέλιο Πεδιλοδοκού ανάχωμα Επιφάνεια αστοχίας

Διαβάστε περισσότερα

8ο Φοιτητικό Συνέδριο «Επισκευές Κατασκευών 2002», Μάρτιος 2002

8ο Φοιτητικό Συνέδριο «Επισκευές Κατασκευών 2002», Μάρτιος 2002 8ο Φοιτητικό Συνέδριο «Επισκευές Κατασκευών 2002», Μάρτιος 2002 Εργασία Νο 13 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΟΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΜΟΝΟΛΙΘΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ANSYS ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΣΤΕΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιπτώσεις συνοριακών συνθηκών σε προβλήματα γεωτεχνικής μηχανικής

Περιπτώσεις συνοριακών συνθηκών σε προβλήματα γεωτεχνικής μηχανικής Κεφάλαιο 5 Περιπτώσεις συνοριακών συνθηκών σε προβλήματα γεωτεχνικής μηχανικής Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζονται οι περιπτώσεις συνοριακών συνθηκών οι οποίες συναντώνται σε προβλήματα γεωτεχνικής μηχανικής.

Διαβάστε περισσότερα

Υπόδειξη: Στην ισότροπη γραμμική ελαστικότητα, οι τάσεις με τις αντίστοιχες παραμορφώσεις συνδέονται μέσω των κάτωθι σχέσεων:

Υπόδειξη: Στην ισότροπη γραμμική ελαστικότητα, οι τάσεις με τις αντίστοιχες παραμορφώσεις συνδέονται μέσω των κάτωθι σχέσεων: Μάθημα: Εδαφομηχανική Ι, 5 ο εξάμηνο. Διδάσκων: Ιωάννης Ορέστης Σ. Γεωργόπουλος, Π.Δ.407/80, Δρ Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Θεματική περιοχή: Σχέσεις τάσεων παραμορφώσεων στο έδαφος. Ημερομηνία: Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

Εδάφη Ενισχυμένα με Γεωυφάσματα Μηχανική Συμπεριφορά και. Αλληλεπίδραση Υλικών. Ιωάννης Ν. Μάρκου Αναπλ. Καθηγητής

Εδάφη Ενισχυμένα με Γεωυφάσματα Μηχανική Συμπεριφορά και. Αλληλεπίδραση Υλικών. Ιωάννης Ν. Μάρκου Αναπλ. Καθηγητής Ιωάννης Ν. Μάρκου Αναπλ. Καθηγητής Εδάφη Ενισχυμένα με Γεωυφάσματα Μηχανική Συμπεριφορά και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργ. Εδαφομηχανικής & Θεμελιώσεων Αλληλεπίδραση Υλικών

Διαβάστε περισσότερα

Υδροδυναμική. Σταθερή ασυμπίεστη ροή σε αγωγούς υπό πίεση: Στρωτή και τυρβώδης ροή Γραμμικές απώλειες

Υδροδυναμική. Σταθερή ασυμπίεστη ροή σε αγωγούς υπό πίεση: Στρωτή και τυρβώδης ροή Γραμμικές απώλειες Υδροδυναμική Σταθερή ασυμπίεστη ροή σε αγωγούς υπό πίεση: Στρωτή και τυρβώδης ροή Γραμμικές απώλειες Τεράστια σημασία του ιξώδους: Ύπαρξη διατμητικών τάσεων που δημιουργούν απώλειες ενέργειας Είδη ροών

Διαβάστε περισσότερα

χαρακτηριστικά και στην ενεσιμότητα των αιωρημάτων, ενώ έχει ευμενείς επιπτώσεις στα τελικό ποσοστό εξίδρωσης (μείωση έως και κατά 30%) και στην

χαρακτηριστικά και στην ενεσιμότητα των αιωρημάτων, ενώ έχει ευμενείς επιπτώσεις στα τελικό ποσοστό εξίδρωσης (μείωση έως και κατά 30%) και στην ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η μέθοδος των ενέσεων εμποτισμού εφαρμόζεται συχνά για τη βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων και της συμπεριφοράς εδαφικών και βραχωδών σχηματισμών σε εφαρμογές που περιλαμβάνουν φράγματα, σήραγγες.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ: Στερεοποίηση Εδαφών Επιστημονικός Συνεργάτης: Δρ. Αλέξανδρος Βαλσαμής, Πολιτικός Μηχανικός Εργαστηριακός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καλαντζάκης, Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστηριακοί

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ Κεφάλαιο 5 ο : Το οριακό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΩΝ

ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9 15780 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΩΝ Διδάσκων: Κωνσταντίνος Λουπασάκης,

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφομηχανική. Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής

Εδαφομηχανική. Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής Εδαφομηχανική Μηχανική συμπεριφορά: - Σχέσεις τάσεων και παραμορφώσεων - Μονοδιάστατη Συμπίεση - Αστοχία και διατμητική αντοχή Παραμορφώσεις σε συνεχή μέσα ε vol =-dv/v=ε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Κεφάλαιο 2 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ 20 2.1 Οι συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ. Καθηγητής 6η ΑΣΚΗΣΗ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 7 o Μάθημα Ευστάθεια πρανών

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 7 o Μάθημα Ευστάθεια πρανών ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ 7 o Μάθημα Ευστάθεια πρανών Ευστάθεια βραχωδών πρανών Διδάσκοντες: Β. Χρηστάρας Καθηγητής Β. Μαρίνος, Επ.Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας ΑΠΘ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 6ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΤΙΝΙΚΟ Ε ΡΑΝΟ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ 7.1 Εδρανα Τα έδρανα αποτελούν φορείς στήριξης και οδήγσης κινούµενων µηχανολογικών µερών, όπως είναι οι άξονες, -οι οποίοι καταπονούνται µόνο σε κάµψη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ 49 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ 5.1 Γενικά Η ενίσχυση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος σε διάτμηση με σύνθετα υλικά επιτυγχάνεται μέσω της επικόλλησης υφασμάτων ή, σπανιότερα,

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικές ιδιότητες συνθέτων υλικών: Θραύση. Άλκης Παϊπέτης Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών

Μηχανικές ιδιότητες συνθέτων υλικών: Θραύση. Άλκης Παϊπέτης Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών Μηχανικές ιδιότητες συνθέτων υλικών: Θραύση Άλκης Παϊπέτης Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών Μηχανική της θραύσης: Εισαγωγή Υποθέσεις: Τα υλικά συμπεριφέρονται γραμμικώς ελαστικά Οι ρωγμές (ή τα ελαττώματα)

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής

Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών. Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών Εργασία 1 η : Πτώση πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής Ονοματεπώνυμο:Κυρκιμτζής Γιώργος Σ.Τ.Ε.Φ. Οχημάτων - Εξάμηνο Γ Ημερομηνία εκτέλεσης Πειράματος : 12/4/2000 Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 7. Στρέψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 2015 1 Εισαγωγή Σε προηγούμενα κεφάλαια μελετήσαμε πώς να υπολογίζουμε τις ροπές και τις τάσεις σε δομικά μέλη τα

Διαβάστε περισσότερα

υδροδυναμική Σταθερή ασυμπίεστη ροή σε αγωγούς υπό πίεση

υδροδυναμική Σταθερή ασυμπίεστη ροή σε αγωγούς υπό πίεση υδροδυναμική Σταθερή ασυμπίεστη ροή σε αγωγούς υπό πίεση Τεράστια σημασία του ιξώδους: Ύπαρξη διατμητικών τάσεων που δημιουργούν απώλειες ενέργειας Απαραίτητες σε κάθε μελέτη Είδη ροών Στρωτή ή γραμμική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟ SCHMIDT ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ε. ΡΟΖΟΣ ΕΠ. ΚΑΘ. ΕΜΠ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟ SCHMIDT ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ε. ΡΟΖΟΣ ΕΠ. ΚΑΘ. ΕΜΠ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟ SCHMIDT ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ε. ΡΟΖΟΣ ΕΠ. ΚΑΘ. ΕΜΠ 0 Απεικόνιση των γεωμετρικών στοιχείων προσανατολισμού ασυνεχειών. Η γεωλογική πυξίδα. Στη μικρή εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΤΑΘΟΥΣ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΗΡΑΓΓΑΣ

Διάλεξη ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΤΑΘΟΥΣ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΗΡΑΓΓΑΣ Εργαστήριο Τεχνολογίας Διάνοιξης Σηράγγων, Ε.Μ.Π. Καθηγητής: ΑΙ ΣΟΦΙΑΝΟΣ. Διάλεξη ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΤΑΘΟΥΣ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΗΡΑΓΓΑΣ Μέτρα Υποστήριξης Σηράγγων ΔΠΜΣ: Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων ΑΙ Σοφιανός

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Θαλάμων και Στύλων

Σχεδιασμός Θαλάμων και Στύλων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουρών Σχεδιασμός Θαλάμων και Στύλων Ανδρέας Μπενάρδος Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουρός Ε.Μ.Π. Μέθοδος Θαλάμων και Στύλων (Room and Pillar)

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων» Συνεργαζόμενες Σχολές: Μ ΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ

ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ Επιρροή διαφόρων παραγόντων στα παραμορφωσιακά μεγέθη δομικού στοιχείου και σύγκριση με τύπους ΚΑΝ.ΕΠΕ ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ρευστών Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 6 Ιουνίου 18 1 Οριακό στρώμα και χαρακτηριστικά μεγέθη Στις αρχές του ου αιώνα ο Prandtl θεμελίωσε τη θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ II ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ βασική απαίτηση η επαρκής γνώση των επιμέρους στοιχείων - πληροφοριών σχετικά με: Φύση τεχνικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

1.1.1 Εσωτερικό και Εξωτερικό Γινόμενο Διανυσμάτων

1.1.1 Εσωτερικό και Εξωτερικό Γινόμενο Διανυσμάτων 3 1.1 Διανύσματα 1.1.1 Εσωτερικό και Εξωτερικό Γινόμενο Διανυσμάτων ΑΣΚΗΣΗ 1.1 Να βρεθεί η γωνία που σχηματίζουν τα διανύσματα î + ĵ + ˆk και î + ĵ ˆk. z k i j y x Τα δύο διανύσματα που προκύπτουν από

Διαβάστε περισσότερα