ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΦΝΗ. Ανάπτυξη δράσεων για αντιμετώπιση του εκφοβισμού: Παραδείγματα Δραστηριοτήτων. Ανθή Χαραλάμπους Πανεπιστήμιο Κύπρου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΦΝΗ. Ανάπτυξη δράσεων για αντιμετώπιση του εκφοβισμού: Παραδείγματα Δραστηριοτήτων. Ανθή Χαραλάμπους Πανεπιστήμιο Κύπρου"

Transcript

1 ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΦΝΗ Ανάπτυξη δράσεων για αντιμετώπιση του εκφοβισμού: Παραδείγματα Δραστηριοτήτων Ανθή Χαραλάμπους Πανεπιστήμιο Κύπρου

2 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΑΞΗ Πώς συνδέεται με την εκφοβιστική συμπεριφορά; Η συμπεριφορά των μαθητών έξω από την τάξη είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της αντιμετώπισης του εκφοβισμού καθώς τα περισσότερα περιστατικά εκφοβισμού παρατηρούνται, όταν οι μαθητές είναι έξω από την τάξη (π.χ., κατά το διάλειμμα, πριν και μετά το σχολείο). Mε την ανάπτυξη ξεκάθαρης πολιτικής για την συμπεριφορά των μαθητών έξω από την τάξη μπορούμε να συλλέξουμε πολύτιμες πληροφορίες τόσο για περιστατικά εκφοβισμού όσο και για μαθητές που εμπλέκονται συστηματικά σε αυτά (θύτες, θύματα, αυτόπτες μάρτυρες, απομονωμένοι μαθητές)

3 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΑΞΗ A. Συμπεριφορά των μαθητών κατά το διάλειμμα B. Συμπεριφορά των μαθητών πριν από την έναρξη των μαθημάτων (νωρίς το πρωί) Γ. Συμπεριφορά των μαθητών μετά την λήξη των μαθημάτων Δ. Καθορισμός κώδικα συμπεριφοράς από το σχολείο

4 A. Συμπεριφορά των μαθητών κατά το διάλειμμα Πολιτική για την αποτελεσματική επιτήρηση των μαθητών κατά την ώρα των διαλειμμάτων. Χρειάζεται ένα προσεκτικά οργανωμένο σχέδιο επιτήρησης κυρίως στις περιοχές του σχολείου, που συστηματικά παρατηρούνται περιστατικά εκφοβισμού. Οι δάσκαλοι παιδονόμοι θα πρέπει να παρατηρούν την συμπεριφορά των μαθητών, ώστε να εντοπίζουν τα όποια ψυχικά ή σωματικά χαρακτηριστικά εκφοβισμού ή ακόμα και συστηματικές αλλαγές στη συμπεριφορά των μαθητών. Επιβάλλεται να είναι ορατοί σε κοινόχρηστες περιοχές του σχολείου, όπως οι διάδρομοι, οι σκάλες, η καντίνα, η αίθουσα αθλοπαιδιών, η αποθήκη, όπως επίσης και σε άλλα σημεία όπου εμφανίζονται συχνά κρούσματα εκφοβισμού. Πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζουν απομονωμένους μαθητές που ενδέχεται να είναι αποδέκτες εκφοβιστικής συμπεριφοράς.

5 A. Συμπεριφορά των μαθητών κατά το διάλειμμα Ο ρόλος των δασκάλων που παιδονομούν πρέπει να εστιάζεται στη στήριξη των παιδιών που είναι αυτόπτες μάρτυρες σε περιστατικά εκφοβισμού. Μαθητές χαμηλών τόνων (οι οποίοι πιθανόν να είναι δέκτες εκφοβισμού) πρέπει να ενισχύονται από τους εκπαιδευτικούς ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να αναφέρουν περιστατικά εκφοβισμού. Μια πολύ καλή πρακτική για τους δασκάλους είναι να ευχαριστούν και να προστατεύουν παιδιά που τολμούν και αναφέρουν περιστατικά εκφοβιστικής συμπεριφοράς, είτε αυτά έχουν ως αποδέκτες τους ίδιους είτε άλλα παιδιά. Απαιτείται να διασφαλίζεται η εχεμύθεια, και συγχρόνως να ληφθούν και μέτρα που να επιτρέπουν στους μαθητές να αναφέρουν περιστατικά εκφοβισμού, χωρίς να νιώθουν ότι απειλούνται.

6 A. Συμπεριφορά των μαθητών κατά το διάλειμμα Η διοργάνωση δραστηριοτήτων παιχνιδιών, όπως το παιχνίδι σε ομάδες συνεργασίας, μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την εμφάνιση συμπεριφορών εκφοβισμού. Η μουσική από τα μεγάφωνα κατά το διάλειμμα μπορεί να κατευνάσει τα επιθετικά ένστικτα και να ενδυναμώσει αισθήματα ασφάλειας, ευτυχίας και αγάπης του σχολείου. Δημιουργία ενός πιο ελκυστικού φυσικού περιβάλλοντος (παγκάκια, τραπεζάκια) αφού αξιοποιηθούν κατάλληλα κάποια απομονωμένα σημεία του σχολείου. Με αυτό τον τρόπο, όλος ο εξωτερικός χώρος του σχολείου θα αξιοποιηθεί και θα καταστεί πιο ασφαλής για να παίζουν οι μαθητές και να περνούν ευχάριστα την ώρα τους έξω από την τάξη.

7 A. Συμπεριφορά των μαθητών κατά το διάλειμμα Πολύ χρήσιμη είναι η χρήση συχνής περιγραφικής ενίσχυσης για τη θετική συμπεριφορά όταν παρατηρείται πως ένας επιθετικός μαθητής έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα και ευγενικά ή ακόμα όταν η επιθετικότητα είναι λιγότερο συχνή και έντονη σε μια χρονική περίοδο. Η ανατροφοδότηση, η οποία περιγράφει τη συμπεριφορά («Πρόσεξα ότι έπαιζες χωρίς να ενοχλείς κάποιο παιδί») είναι πιο αποτελεσματική από την ανατροφοδότηση που εστιάζεται σε κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας («Είσαι τόσο ευγενικός»). Διπλώματα επαίνου μπορούν να σταλούν στο σπίτι μαθητών που επιδεικνύουν σωστή συμπεριφορά και οι μαθητές να κερδίζουν επιπλέον χρόνο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή για παιχνίδι. Το σχολείο μπορεί ακόμα να αποφασίσει κατά πόσον οι μαθητές θα κερδίζουν επιπλέον δώρα ή αντικείμενα (π.χ μουσικούς δίσκους, προσκλήσεις για αθλητικά γεγονότα, γλυκά, αυτοκόλλητα, ελεύθερη είσοδο στο θέατρο).

8 A. Συμπεριφορά των μαθητών κατά το διάλειμμα Η ομάδα βιντεογράφησης του σχολείου (αποτελούμενη από μεγαλύτερους μαθητές και ένα δάσκαλο) μπορεί να αναλάβει να δημιουργήσει βίντεο, τα οποία να διδάσκουν συγκεκριμένες κοινωνικές δεξιότητες και να ενισχύουν θετικές συμπεριφορές έξω από την τάξη (π.χ, στο λεωφορείο, στις τουαλέτες, στην καντίνα, στη συγκέντρωση, κατά τη διάρκεια σχολικών επισκέψεων). Ένας συνομήλικος σε ρόλο συμβούλου μπορεί να στηρίζει, να συμβουλεύει και να ενισχύει το θύμα. Όπως φαίνεται από τη βιβλιογραφία η κοινωνική πίεση από ομάδες συνομηλίκων μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καταπολέμηση του εκφοβισμού. Αυτοί οι μαθητέςσύμβουλοι μπορεί να τύχουν ειδικής εκπαίδευσης, ώστε να βελτιώσουν δεξιότητες επικοινωνίας, εχεμύθειας, φιλίας και αποδοχής.

9 B. Συμπεριφορά των μαθητών πριν από την έναρξη των μαθημάτων (νωρίς το πρωί) Εξεύρεση τρόπων πληροφόρησης για τη συμπεριφορά των μαθητών κατά τη διαδρομή προς το σχολείο με την συνεργασία του μη εκπαιδευτικού προσωπικού, των γονέων, των σχολικών τροχονόμων, του οδηγού λεωφορείου. Μπορεί να γίνει σαφές στους μαθητές ότι, αφού μπουν στην τάξη και τοποθετήσουν τη τσάντα στη θέση τους, θα πρέπει να εξέλθουν από την αίθουσα. Το σχέδιο παιδονομίας-επιτήρησης θα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο το γήπεδο, την αυλή και τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και τις τάξεις και τους διαδρόμους.

10 B. Συμπεριφορά των μαθητών πριν από την έναρξη των μαθημάτων (νωρίς το πρωί) Το σχολείο επίσημα μπορεί να ενημερώσει τους γονείς με ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την ακριβή ώρα, μέχρι την οποία όλοι οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο επεξηγώντας ξεκάθαρα στους γονείς πως η έγκαιρη προσέλευση των μαθητών μπορεί να περιορίσει την εμφάνιση απειθαρχίας και εκφοβιστικής συμπεριφοράς και να βοηθήσει στην εκπλήρωση των μαθησιακών στόχων. Καθορισμός προσδοκιών για τους μαθητές: α) περπατώ και δεν τρέχω όταν εισέρχομαι στο σχολείο, β) μπαίνω στο σχολείο ήσυχα και γρήγορα, γ) δεν μιλώ δυνατά-δεν φωνάζω, ε) φτάνω στην τάξη έγκαιρα, στ) βάζω την τσάντα στη θέση μου και βγαίνω στην αυλή, ζ) σέβομαι την περιουσία του σχολείου (π.χ. αφίσες στους διαδρόμους), η) δεν συναναστρέφομαι με άτομα που δεν γνωρίζω έξω από το σχολείο και θ) δεν φέρνω πολύτιμα αντικείμενα στο σχολείο.

11 Γ. Συμπεριφορά των μαθητών μετά την λήξη των μαθημάτων Πρέπει να καταστεί σαφές στους γονείς πως είναι ευθύνη τους να προβούν στις απαραίτητες διευθετήσεις και να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους έγκαιρα από το σχολείο, μόλις τελειώσει το μάθημα. Για τα παιδιά της επιτήρησης, το σχολείο θα πρέπει να εργοδοτήσει ένα υπεύθυνο άτομο (κατά προτίμηση εκπαιδευτικό) με συγκεκριμένα προσόντα (ικανότητες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τα παιδιά). και όχι οποιοδήποτε ενήλικα (π.χ γραμματέα ή ένα γονιό χωρίς οποιοδήποτε υπόβαθρο). Πρόσληψη κάποιου φρουρού από το σχολείο για την ασφάλεια του σχολικού χώρου τις μη εργάσιμες μέρες και ώρες, Το σχολείο μπορεί να καθορίσει συγκεκριμένες προσδοκίες για την έξοδο των μαθητών: α) φεύγω από το σχολείο ήσυχα και γρήγορα, β) δεν μιλώ δυνατά-δεν φωνάζω, γ) θυμάμαι να πάρω μαζί μου όλα τα πράγματά μου, πριν φύγω από την τάξη και δ) αποφεύγω τη συναναστροφή με άτομα που δεν γνωρίζω έξω από το σχολείο.

12 Δ. Καθορισμός κώδικα συμπεριφοράς από το σχολείο αναφορικά με τη συμπεριφορά των μαθητών έξω από την τάξη Οι κανόνες θα πρέπει να είναι σύντομοι, σαφείς και να περιλαμβάνουν άμεσες συνέπειες για την επιθετική συμπεριφορά και εξίσου άμεση επιβράβευση για την επιθυμητή συμπεριφορά. Ενίσχυση αξιών όπως, ο σεβασμός, η δικαιοσύνη, το ενδιαφέρον για τους άλλους και η προσωπική ευθύνη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει ξεκάθαρα να ορίζεται τι θεωρείται μη αποδεκτή συμπεριφορά, επιθυμητή συμπεριφορά και συνέπειες για παραβάσεις.

13 Δ. Καθορισμός κώδικα συμπεριφοράς από το σχολείο αναφορικά με τη συμπεριφορά των μαθητών έξω από την τάξη Για την ανάπτυξη του κώδικα συμπεριφοράς οι πιο κάτω πτυχές χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας αφού μπορούν να ενισχύσουν τόσο τη θετική και αποδεκτή συμπεριφορά από τους μαθητές, αλλά και να προωθήσουν το σεβασμό στις πράξεις τους: ξεκάθαρος και κατανοητός ορισμός της εκφοβιστικής συμπεριφοράς, προτάσεις-κανόνες για όλους τους μαθητές: -Δεν εκφοβίζουμε άλλους μαθητές. -Βοηθούμε μαθητές που τους εκφοβίζουν. -Κάνουμε παρέα με παιδιά που είναι μόνα τους. -Όταν γνωρίζουμε ότι κάποια παιδιά ενοχλούν ένα παιδί, το αναφέρουμε σε ένα μεγάλο στο σχολείο και σε ένα μεγάλο στο σπίτι. προσδοκίες από τα θύματα και ευθύνες των αυτοπτών μαρτύρων, σειρά στην καντίνα

14 Δ. Καθορισμός κώδικα συμπεριφοράς από το σχολείο αναφορικά με τη συμπεριφορά των μαθητών έξω από την τάξη είσοδος των μαθητών στο σχολείο, έξοδός τους από το σχολικό χώρο και συμπεριφορά των μαθητών μέσα στο λεωφορείο κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών. κατάλληλη και ορθή συμπεριφορά κατά την ώρα της σχολικής συγκέντρωσης. ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ Η τιμωρία πρέπει να επιβάλλεται σε διαπροσωπικό πλαίσιο μεταξύ δασκάλων και μαθητών, ούτως ώστε να έχει προσωπικό νόημα για τους θύτες. Πριν την επιβολή της τιμωρίας μπορεί να προηγηθεί μια σοβαρή συζήτηση με το θύτη, που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει γιατί τιμωρήθηκε. Οι θύτες δεν πρέπει να θεωρήσουν την τιμωρία ως εκδίκηση ή απόρριψη από τους ενηλίκους. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως απορρίπτουμε τη συμπεριφορά τους και όχι τους ίδιους ως άτομα.

15 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ Πώς συνδέεται με την εκφοβιστική συμπεριφορά; Aποτελεσματικά σχολεία στην αντιμετώπιση και τη μείωση του εκφοβισμού είναι τα σχολεία εκείνα, όπου οι δάσκαλοι συνεργάζονται όχι μόνο για τη διδασκαλία αλλά και για τη μείωση του εκφοβισμού.

16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ Ένας εκπαιδευτικός που έχει πείρα σε σχέση με προβλήματα εκφοβιστικής συμπεριφοράς και κατάφερε σε προηγούμενα χρόνια να χειριστεί αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις, μπορεί να δώσει συγκεκριμένες εισηγήσεις σε άλλους συναδέλφους για τρόπους αποτελεσματικής πειθαρχίας (σύστημα μεντόρων-πιο έμπειροι εκπαιδευτικοί όσον αφορά στην εκφοβιστική συμπεριφορά). Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ενθαρρύνονται να ανταλλάσσουν επισκέψεις μεταξύ τους στις τάξεις τους και μετά να αναστοχάζονται για αποτελεσματικούς και λιγότερο αποτελεσματικούς τρόπους και στρατηγικές για μείωση των προβλημάτων απειθαρχίας και των περιστατικών εκφοβιστικής συμπεριφοράς σε επίπεδο τάξης.

17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ Κάποιες υπευθυνότητες, όπως για παράδειγμα η παιδονομία κατά την ώρα του διαλείμματος, μπορούν να ορίζονται όχι μόνο σε μεμονωμένα άτομα, αλλά σε ζεύγη εκπαιδευτικών (ανάθεση ανά δύο). Στην ανάπτυξη της πολιτικής του σχολείου, πρέπει να δοθεί προσοχή στην παροχή στήριξης και διευκολύνσεων στις ομάδες εκπαιδευτικών, που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα περιστατικά εκφοβισμού στην τάξη τους. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να έχουν λιγότερους μαθητές στην τάξη τους, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τον εκφοβισμό.

18 ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑ ΑΛΛΟΥΣ ΕΜΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Πώς συνδέεται με την εκφοβιστική συμπεριφορά; Οι σχέσεις με την κοινότητα, τους γονείς και τους συμβούλους είναι εξαιρετικά σημαντικές, αφού οι φορείς αυτοί μπορούν να προσφέρουν ηθική και υλική βοήθεια στο σχολείο. Τα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν πως αυτός ο παράγοντας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότητα του σχολείου. Δημιουργώντας καλές σχέσεις με τους γονείς και την κοινότητα του σχολείου, γίνεται αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων όχι μόνο για επίτευξη των μαθησιακών στόχων (γνωστικών και συναισθηματικών), αλλά και για επίτευξη των ποικίλων προκλήσεων που δέχεται το σχολείο, όπως τα περιστατικά εκφοβισμού.

19 Α.Συνεργασία με τους γονείς Οι γονείς θα πρέπει να εμπλακούν ενεργά στην πρωτοβουλία για μείωση του εκφοβισμού. Στα αρχικά στάδια των προσπαθειών, το σχολείο πρέπει να ενημερώσει πλήρως τους γονείς για το θέμα. Η σχολική κοινότητα απαιτείται να πείσει τους γονείς ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει και ότι εκείνοι μπορούν να κάνουν την διαφορά. Το σχολείο θα πρέπει να εκπαιδεύσει τους γονείς σε τρόπους αναγνώρισης της εκφοβιστικής συμπεριφοράς και της θυματοποίησης. Κάποια από τα σημάδια που καταδεικνύουν ότι ένα παιδί είναι αποδέκτης εκφοβιστικής συμπεριφοράς μπορούν να ανιχνευτούν μετά τις σχολικές ώρες, στο σπίτι όταν ξαφνικά οι γονείς παρατηρούν αλλαγές στην συμπεριφορά του παιδιού τους [π.χ. απροθυμία ή άρνηση να πάει στο σχολείο, ξαφνική αδιαθεσία τα πρωινά, φτωχή κατοίκον εργασία, εφιάλτες το βράδυ, μεγαλύτερες απαιτήσεις για χρήματα ή κλοπή (πιθανόν για να «πληρώσουν» το θύτη) αφηρημάδα, ξαφνικός τραυλισμός, έλλειψη αυτοπεποίθησης, άρνηση να μιλήσει για το τι συμβαίνει].

20 Α.Συνεργασία με τους γονείς Πολύ σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί στους γονείς ότι είναι ευθύνη τους να αναφέρουν στη διεύθυνση του σχολείου όλα τα περιστατικά εκφοβισμού που έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους και όχι μόνο εκείνα που έχουν ως αποδέκτη το δικό τους παιδί. Εκπαιδευτικά εργαστήρια για τους γονείς/κηδεμόνες που να αφορούν αποτελεσματικές τεχνικές/στρατηγικές που μπορούν να επαναλαμβάνουν στο σπίτι. Το σχολείο μπορεί ακόμη να προσκαλέσει τους γονείς (και κυρίως εκείνους που έχουν παιδιά σε ρόλους θύτη ή θύματος) να επισκέπτονται τις τάξεις των παιδιών τους και να παρακολουθούν τη διδασκαλία. Οι εκπαιδευτικοί μπορεί να καλέσουν τους γονείς να αναλάβουν ενεργό ρόλο, όπως να ελέγχουν και να βοηθούν μαθητές, που είχαν προβλήματα μεταξύ τους (θύτης-θύμα), να διεκπεραιώσουν από κοινού ένα έργο με θετικό χαρακτήρα. Η οργάνωση «κύκλου γονέων» στο σχολείο για τους γονείς θυμάτων και θυτών μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να ανοιχτούν σε σχέση με το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού.

21 Β.Συνεργασία με ψυχολόγους Η κοινότητα του σχολείου θα πρέπει να αναπτύξει συνεργασία με λειτουργούς ψυχικής υγείας και κλινικούς ψυχολόγους αναφορικά με σημαντικά κλινικά προβλήματα για ιδιάζουσες περιπτώσεις μαθητών. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν μαθητές με κατάθλιψη, μη φυσιολογική συμπεριφορά, ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ).Οι κλινικοί ψυχολόγοι και οι λειτουργοί ψυχικής υγείας μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη λήψη φαρμάκων (δοσολογία) εάν κάποιος μαθητής παίρνει φάρμακα. Επίσης, μπορεί να ζητηθεί από τους ψυχολόγους να προσφέρουν σεμινάρια σε επίπεδο σχολείου Αυτά τα μαθήματα-σεμινάρια μπορεί να αφορούν σε σημαντικά θέματα όπως τη διαχείριση του θυμού, δεξιότητες ελέγχου των συναισθημάτων, την ικανότητα να είσαι καλός ακροατής, δεξιότητες επικοινωνίας, στάση αποδοχής και όχι κριτικής διάθεσης, εθνική ταυτότητα και αποφυγή προκαταλήψεων, στρατηγικές αντιμετώπισης του μετατραυματικού άγχους και δημιουργία εμπιστοσύνης.

22 ΠΑΡΟΧΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΠΗΓΩΝ-ΠΟΡΩΝ Πώς συνδέεται με την εκφοβιστική συμπεριφορά; Αυτή η πτυχή, η οποία αναφέρεται στην παροχή πηγών μάθησης, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων πηγών, είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των δράσεων και των στρατηγικών για την αντιμετώπιση και τη μείωση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς αφού η διαθεσιμότητα και κυρίως η καλή χρήση των πηγών μάθησης συνεισφέρουν σημαντικά στη μάθηση, έχοντας θετικά αποτελέσματα τόσο σε γνωστικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Επίσης οι πηγές μάθησης οδηγούν στην εμφάνιση εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών, καθώς, όταν είναι περιορισμένες (π.χ κάποια διδακτικά μέσα δεν επαρκούν για όλους τους μαθητές), η απόκτησή τους είναι πιθανόν να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών.

23 ΠΑΡΟΧΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΠΗΓΩΝ-ΠΟΡΩΝ Το σχολείο πρέπει να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να κάνουν χρήση των διαθέσιμων πηγών. Έτσι, όχι μόνο βελτιώνεται η καθημερινή πρακτική στη διδασκαλία, αλλά, συγχρόνως, μπορούν να αναγνωρίζουν αποδοτικούς τρόπους χρησιμοποίησης αυτών των πηγών. Θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα σχέδιο για τη δίκαιη κατανομή των πόρων μεταξύ των δασκάλων (και μεταξύ μαθητών διαφορετικών ηλικιακών ομάδων). Τα σχολεία θα πρέπει να αναπτύξουν πολιτική σε σχέση με το πώς να διακρίνουν και κατόπιν να αγοράζουνεξασφαλίζουν κατάλληλα λογισμικά και διάφορα άλλα διδακτικά μέσα, τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση του εκφοβισμού.

24 ΠΑΡΟΧΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΠΗΓΩΝ-ΠΟΡΩΝ Ο εμπλουτισμός των πηγών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές στους μαθητές (π.χ υπολογιστές, εξοπλισμός φυσικής αγωγής, μουσικά όργανα), μπορεί να μειώσει τις συγκρούσεις, καθώς θα μειωθούν τα περιστατικά εκφοβισμού, τα οποία οφείλονται στην ανεπάρκεια των πηγών. Oι δάσκαλοι, προκειμένου να αποφύγουν την εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς και τα παράπονα των μαθητών τους, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, σωστοί και δίκαιοι στο μοίρασμα των πόρων που έχουν στη διάθεσή τους. Η χρησιμοποίηση ανθρώπινου δυναμικού (π.χ βοηθοί, εκπαιδευτικοί σύμβουλοι) μπορεί να θεωρηθεί ως μια εξαιρετικά σημαντική πρακτική βοήθεια στην αντιμετώπιση και μείωση του εκφοβισμού.

25 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Πώς συνδέεται με την εκφοβιστική συμπεριφορά; Αναπτύσσοντας ένα ασφαλές μαθησιακό περιβάλλον στην τάξη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αλλά και να μειώσουμε τον εκφοβισμό. Οι τρεις πτυχές αυτού του τομέα είναι: α) η παροχή ευκαιριών μάθησης, β) η ποσότητα-έκταση της διδασκαλίας και γ) η ποιότητα της διδασκαλίας.

26 ΠΑΡΟΧΗ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ Πώς συνδέεται με την εκφοβιστική συμπεριφορά; Η παροχή ευκαιριών μάθησης στους μαθητές αποτελεί τη βασικότερη πτυχή της πολιτικής του σχολείου για τη διδασκαλία σχετικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης της εκφοβιστικής συμπεριφοράς. Η ανάπτυξη αυτής της πτυχής μπορεί να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να εισαγάγουν νέους γνωστικούς και, κυρίως, νέους συναισθηματικούς στόχους, οι οποίοι να αποσκοπούν στη μείωση του εκφοβισμού. Αποτελεσματικά σχολεία στην αντιμετώπιση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς είναι σχολεία στα οποία οι εκπαιδευτικοί ενεργοποιούν τους μαθητές τους παρέχοντας τους κατάλληλες και καλά σχεδιασμένες μαθησιακές ευκαιρίες που αποσκοπούν στην επίτευξη σχετικών γνωστικών και συναισθηματικών στόχων.

27 ΠΑΡΟΧΗ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ Στα πλαίσια της παροχής μαθησιακών ευκαιριών στους θύτες, θα μπορούσαν να τεθούν οι πιο κάτω συναισθηματικοί στόχοι οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο αναλυτικό: α) δεξιότητες ακρόασης, β) εκπαίδευση για θετικότητα στη συμπεριφορά, γ) διαχείριση συγκρούσεων, δ) διαχείριση του θυμού,ε) δεξιότητες ελέγχου συναισθημάτων, και στ) σεβασμός, συνεργασία. Όμως, εκτός από τους συναισθηματικούς στόχους, ένας άλλος πολύ βοηθητικός γνωστικός στόχος είναι η κατανόηση των κοινωνικών αξιών. Για τα θύματα μπορούν να εισαχθούν οι ακόλουθοι συναισθηματικοί στόχοι:α) ανάπτυξη-ενίσχυση αυτοπεποίθησης, β) ανάπτυξη ικανότητας για λήψη αποφάσεων, και γ) δεξιότητες επικοινωνίας. Επίσης, μπορούν να τεθούν και στόχοι γνωστικής φύσεως, όπως: α) κατανόηση των συναισθημάτων του εαυτού και των άλλων (συναισθηματική νοημοσύνη), και β) δεξιότητες αυτοέκφρασης.

28 ΠΑΡΟΧΗ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ Πέρα, όμως, από την εισαγωγή αυτών των στόχων, επιβάλλεται και η εισαγωγή σχετικών δραστηριοτήτων, οι οποίες σταδιακά θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων. Οι δραστηριότητες αυτές δεν θα σχετίζονται μόνο με τη μείωση του εκφοβισμού, αλλά και πρέπει να εξυπηρετούν τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος μαθημάτων. Συνδέσεις με δραστηριότητες που αφορούν στη μείωση του εκφοβισμού μπορούν να γίνονται όποτε κρίνει ο εκάστοτε δάσκαλος ότι είναι εφικτό για την τάξη, το μάθημα και τους μαθητές του. Τέτοιες δραστηριότητες δεν πρέπει να γίνονται μόνο σε καθορισμένη χρονική περίοδο (π.χ μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην εκφοβιστική συμπεριφορά), αφού μια τέτοια προσέγγιση δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα στη μάθηση. Αντιθέτως, απαιτείται συστηματική και τακτική ενασχόληση των μαθητών με τους στόχους αυτούς.

29 ΠΑΡΟΧΗ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ Παραδείγματα δραστηριοτήτων που μπορούν να γίνουν στην τάξη: -Στα Ελληνικά, ο εκπαιδευτικός μπορεί να εμπλουτίσει το μάθημα, επιλέγοντας να διδάξει όχι οποιοδήποτε κείμενο κατανόησης, αλλά ένα που να προάγει τους προκαθορισμένους στόχους για μείωση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς μεταξύ των μαθητών. Επίσης μπορεί να γίνει διαγωνισμός ποίησης ενάντια στην εκφοβιστική συμπεριφορά είτε σε επίπεδο τάξης είτε με τη συμμετοχή όλου του σχολείου -Στη Μουσική, μπορεί να γίνει ακρόαση τραγουδιών που αναφέρονται σε παιδιά που είναι θύματα εκφοβιστικής συμπεριφοράς και αισθάνονται μόνα και ανασφαλή. Τα παιδιά μπορούν, επίσης, να συνεργαστούν για να συμμετέχουν σε διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού με μηνύματα εναντίον του εκφοβισμού. -Στην Τέχνη, οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν αφίσες με μηνύματα εναντίον του εκφοβισμού.

30 ΠΑΡΟΧΗ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ -Στα Μαθηματικά, οι μαθητές της έκτης τάξης μπορούν να ψάξουν στο διαδίκτυο και να παρουσιάσουν σε άλλους μαθητές δεδομένα προηγούμενων ερευνών για την εκφοβιστική συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους στην επεξεργασία δεδομένων (π.χ. δημιουργία διαφορετικών τύπων γραφικών παραστάσεων). -Το θεατρικό παιχνίδι βοηθά στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών (αλλά και στη γνωστική) ενισχύοντας τις ικανότητες τους στη διαπραγμάτευση και τη μεταβίβαση ιδεών σε μια νέα κατάσταση. Μια προτεινόμενη δραστηριότητα είναι οι μαθητές να συζητήσουν και να συγκρίνουν τα συναισθήματα των ηρώων, αφού παρακολουθήσουν ένα θεατρικό έργο με μηνύματα εναντίον του εκφοβισμού.

31 ΠΑΡΟΧΗ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ Όσον αφορά δραστηριότητες πέραν του αναλυτικού προγράμματος μαθημάτων, η διοργάνωση μιας εκδήλωσης εναντίον του εκφοβισμού μπορεί να εμπλέξει όλους τους μαθητές και να οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων. Οι μαθητές μπορούν να παρουσιάσουν εργασίες σε διάφορα είδη καλλιτεχνικής έκφρασης: α) ποιήματα και τραγούδια εναντίον της εκφοβιστικής συμπεριφοράς, β) ιστορίες με μηνύματα εναντίον της εκφοβιστικής συμπεριφοράς, γ) βίντεο εναντίον της εκφοβιστικής συμπεριφοράς, δ) αφίσες, και ε) θεατρικά δρώμενα για τον εκφοβισμό. Για να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός, στην εκδήλωση μπορούν να προσκληθούν και οι γονείς.

32 ΠΑΡΟΧΗ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ Ακόμα μπορεί να οργανωθεί μια διάσκεψη στο σχολείο για τον εκφοβισμό, ούτως ώστε όλοι οι μαθητές να ενημερωθούν για το θέμα. Οι συσκέψεις αυτές μπορούν να έχουν δύο μορφές: α) συσκέψεις σε μικρές ομάδες μαθητών και ένα δάσκαλο. Αυτές οι συσκέψεις αφορούν ατομικές περιπτώσεις μαθητών οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε επεισόδιο εκφοβισμού. Αυτού του τύπου οι συσκέψεις χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση εκφοβισμού μικρής έντασης πριν η κρίση κλιμακωθεί. β) συσκέψεις της ολομέλειας της τάξης για αντιμετώπιση ζητημάτων, τα οποία επιδρούν αρνητικά στη μάθηση και τη διδασκαλία, όπως είναι για παράδειγμα η απειθαρχία ή ο εκφοβισμός.

33 ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΑΛΙΑΣ Πώς συνδέεται με την εκφοβιστική συμπεριφορά; Η πολιτική του σχολείου για την έκταση (ποσότητα) της διδασκαλίας πρέπει σίγουρα να αναπτυχθεί, καθώς μέσω καλής διαχείρισης του διδακτικού χρόνου, μπορούν να επιτευχθούν ευκολότερα οι γνωστικοί και συναισθηματικοί στόχοι που θεσπίστηκαν από το σχολείο για την αντιμετώπιση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς. Έτσι, αυξάνεται ο διαθέσιμος χρόνος για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων, οι οποίες σχετίζονται με τη μείωση του εκφοβισμού. Η έκταση (ποσότητα) της διδασκαλίας περιλαμβάνει, επίσης, και τις απουσίες των μαθητών. Όταν οι μαθητές δεν παρουσιάζονται έγκαιρα στην τάξη και χάνουν μέρος του μαθήματος, οι γνωστικοί και συναισθηματικοί στόχοι δεν μπορούν εύκολα να επιτευχθούν.

34 ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Το σχολείο θα πρέπει να αναπτύξει πολιτική για τις απουσίες των μαθητών. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η ανακοίνωση της πολιτικής σε γονείς και μαθητές, ξεκαθαρίζοντας τους ότι ο διδακτικός χρόνος δεν πρέπει να μειώνεται και επομένως πρέπει να υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος για να απουσιάζουν οι μαθητές. Μέσα από τα απουσιολόγια μπορούν να αναζητηθούν γενικές τάσεις στις απουσίες των μαθητών και να συζητηθούν κατά τις συνεδριάσεις προσωπικού. Τα αρχεία ίσως αποκαλύπτουν πότε απουσιάζουν οι περισσότεροι μαθητές (π.χ οι περισσότερες απουσίες γίνονται Παρασκευή ή Δευτέρα). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ειδοποιηθούν οι γονείς και να ακολουθήσει συζήτηση μαζί τους, κατά την οποία να εξηγείται γιατί είναι σημαντικό να μη χάνουν μαθήματα τα παιδιά.

35 ΠΟΣΟΤΗΤΑ-ΕΚΤΑΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μέσα από τα απουσιολόγια, μπορούμε να δούμε εάν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν επειδή είναι αποδέκτες εκφοβιστικής συμπεριφοράς και προσπαθούν να αποφεύγουν τους θύτες τους, καθώς αισθάνονται ανασφαλείς και φοβούνται στο σχολείο. Για παράδειγμα, εάν ένας μαθητής ήταν πολύ συστηματικός και ξαφνικά ξεκίνησε να απουσιάζει χωρίς συγκεκριμένο λόγο και για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή φεύγει ξαφνικά από το σχολείο στο ενδιάμεσο της μέρας, παρουσιάζοντας συγχρόνως σημάδια θυματοποίησης, τότε υπάρχουν σοβαροί λόγοι να ελέγξουμε την κατάσταση.

36 ΠΟΣΟΤΗΤΑ-ΕΚΤΑΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Παράλληλα, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι διευθυντές να μεγαλώνουν το διάλειμμα για να συζητήσουν κάποιο σημαντικό θέμα με το προσωπικό και να λάβουν σημαντικές αποφάσεις. Ωστόσο, κατά την επέκταση του διαλείμματος μπορεί να εμφανιστεί απειθαρχία και κυρίως όταν ζητηθεί από τους επιτηρητές να αφήσουν τα πόστα τους και να πάρουν μέρος στη συνεδρία. Τέτοιες συνήθειες θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς πολύ σπάνια ο διευθυντής δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το τέλος της μέρας (όταν όλα τα μέλη μπορούν να συναντηθούν και δεν έχουν υπευθυνότητες διδασκαλίας) για να συζητήσει με το προσωπικό του και να λάβει αποφάσεις.

37 ΠΟΣΟΤΗΤΑ-ΕΚΤΑΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Ένα άλλο μέτρο για αύξηση του διδακτικού χρόνου είναι και η συμφωνία μεταξύ δασκάλων και διεύθυνσης του σχολείου ότι τα μαθήματα δεν θα διακόπτονται από κανένα (π.χ άλλους δασκάλους, βοηθούς διευθυντές) και για οποιοδήποτε γραφειοκρατικό λόγο. Έτσι, όταν τα μαθήματα ξεκινούν και τελειώνουν σε καθορισμένο χρόνο και δεν χάνεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί απειθαρχία. Όταν κάποιος μαθητής παρουσιάζεται συστηματικά αργοπορημένος στην τάξη, ο δάσκαλος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τους γονείς και να τους ζητήσει να διευθετήσουν την έγκαιρη προσέλευση του παιδιού στο σχολείο. Ο δάσκαλος θα πρέπει να κρατήσει σχετικό αρχείο και να σημειώσει την αργοπορία στο μαθητολόγιο. Μπορεί να ζητηθεί από τον αργοπορημένο μαθητή να μείνει μέσα στην τάξη το διάλειμμα και να συζητήσει με τον εκπαιδευτικό το πώς θα καλύψει τις δραστηριότητες που έχασε.

38 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Πώς συνδέεται με την εκφοβιστική συμπεριφορά; Η ποιότητα διδασκαλίας αναφέρεται στη συμβολή των δασκάλων στη δημιουργία του μαθησιακού περιβάλλοντος της τάξης τους. Για τη δημιουργία μαθησιακού περιβάλλοντος στην τάξη θεωρούνται σημαντικά τα ακόλουθα στοιχεία: α) αλληλεπίδραση δασκάλου-μαθητών, αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μαθητών, β) μεταχείριση των μαθητών από το δάσκαλο, γ) συναγωνισμός μεταξύ των μαθητών, και δ) απειθαρχία στην τάξη. Κατά το σχεδιασμό της πολιτικής του σχολείου σας για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία σε αυτό τον παράγοντα, αφού πολλά περιστατικά εκφοβισμού παρουσιάζονται εξ αιτίας αρνητικών συνθηκών που υπάρχουν στην τάξη.

39 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Πρέπει να αποφεύγουμε τις αρνητικές πτυχές του ανταγωνισμού μεταξύ των μαθητών στη τάξη, αφού ο ανταγωνισμός μπορεί να αποτελέσει αιτία άσκησης βίας. Μπορεί να δημιουργήσει σε κάποιο μαθητή, ο οποίος δεν επιτυγχάνει σε κάποιες δραστηριότητες που θεωρούνται σημαντικές στην τάξη, την αίσθηση ότι είναι «χαμένος» και ότι δεν θα καταφέρει ποτέ κάτι σημαντικό. Ένα τέτοιο συναίσθημα μπορεί να αποτελέσει κίνητρο να εκφοβίζει ο «ηττημένος» τους νικητές. Προώθηση θετικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μαθητών και μεταξύ εκπαιδευτικού-μαθητών: μπορούμε να αναθέσουμε στους μαθητές μας να εργαστούν συνεργατικά σε μικρές ομάδες, ούτως ώστε να επιτύχουν κοινούς μαθησιακούς στόχους. Τέτοιες στρατηγικές οδηγούν στην ένταξη μαθητών μειονοτήτων, αλλόγλωσσων, μαθητών από διάφορα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα και νεοεισερχόμενων παιδιών στο σχολείο.

40 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Για ενδυνάμωση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μαθητών, θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνεργατικές εμπειρίες στην τάξη (ενίσχυση αξιών όπως η δέσμευση στην ομάδα, η ευθύνη για συνεισφορά στην εργασία των συνεργατών, ο σεβασμός στις προσπάθειες των άλλων, η ένταξη και η αποδοχή της διαφορετικότητας). Στην τάξη θα πρέπει να καθοριστούν ξεκάθαροι κανόνες, ρουτίνες και συνέπειες απειθαρχίας. Απαραίτητη είναι και η συζήτηση του κώδικα συμπεριφοράς, ούτως ώστε να προσαρμόζεται στις ειδικές ανάγκες κάθε τάξης. Χρειάζεται ευελιξία στις στρατηγικές μείωσης της απειθαρχίας. Κάποιες φορές είναι περισσότερο πιθανό να σταματήσει η απειθαρχία εάν αγνοήσουμε το περιστατικό εσκεμμένα. Ωστόσο, σε τάξεις-τμήματα, που η αταξία έχει σοβαρή μορφή και σοβαρές συνέπειες, η τιμωρία μπορεί να είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσχερούς κατάστασης.

41 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Ο τρόπος συμπεριφοράς του δασκάλου προς τους μαθητές πρέπει να στοχεύει στην προαγωγή της ευαισθητοποίησης των μαθητών προς τα θύματα και στην καλλιέργεια ενός ασφαλούς μαθησιακού κλίματος για όλους τους μαθητές. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναστοχάζονται σε σχέση με τα αισθήματα τους και να προστατεύουν τα θύματα. Πρέπει να επαινούμε μαθητές που ανταποκρίνονται θετικά στις προσδοκίες όχι μόνο της τάξης, αλλά και του σχολείου. Επίσης, επιβάλλεται η παροχή διαφοροποιημένης ανατροφοδότησης σε όλους τους μαθητές αφενός για την επίδοση και αφετέρου για τη συμπεριφορά τους.

42 Ευχαριστώ για την προσοχή σας

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ cxxxxxxxxx ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 2015-2016 ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Άντρη Μιχαήλ (Δ/ντρια) Ειρήνη Κυπριανού (ΒΔ) Ευανθία Σάββα (ΒΔ) Μαρία Δημητρίου (ΒΔ-Συντονίστρια) Πολιτική σχολείου που αφορά στη

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕ 9. Παιδαγωγικές Παρεμβάσεις για Ενίσχυση της Ένταξης. Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. 6η Περιφέρεια ν.

ΘΕ 9. Παιδαγωγικές Παρεμβάσεις για Ενίσχυση της Ένταξης. Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. 6η Περιφέρεια ν. ΘΕ 9. Παιδαγωγικές Παρεμβάσεις για Ενίσχυση της Ένταξης Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. 6η Περιφέρεια ν. Λάρισας Η αρχιτεκτονική της ένταξης Προσπελάσιμα κτίρια Εξοπλισμένες αίθουσες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ορίζουν μια κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΥΓΙΟΥ - ΜΑΡΙ Παρουσίαση Παρεμβατικού Προγράμματος 19 Μαΐου 2010 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ Στο Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Ζυγίου Μαρί φοιτούν 58 παιδιά. Ωρολόγιο και Αναλυτικό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον Το βιβλίο αυτό ανήκει στ μαθητ της τάξης Όνομα: Επίθετο:. Όνομα πατέρα:. Όνομα μητέρας: Διεύθυνση σπιτιού:. Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΕΛΠΙΔΑ» Σε συνεργασία με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΒΑΣΩ ΑΣΚΗΤΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΕΛΠΙΔΑ» Σε συνεργασία με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ) ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ. Δρ. Νικηφόρου Μηλίτσα Λέκτορας Ψυχολογίας UCLan Cyprus

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ. Δρ. Νικηφόρου Μηλίτσα Λέκτορας Ψυχολογίας UCLan Cyprus ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ Δρ. Νικηφόρου Μηλίτσα Λέκτορας Ψυχολογίας UCLan Cyprus mnikiforou@uclan.ac.uk ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Αναγνώριση εκφοβιστικής συμπεριφοράς (χαρακτηριστικά, ρόλοι,

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπ όψη του το πλαίσιο Γενικού Κώδικα Συμπεριφοράς του Υ.Π.Π., διαμόρφωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Ο κανονισμός λειτουργίας ενός σχολείου αποτελεί. ακρογωνιαίο λίθο για την εύρυθμη λειτουργία του, μιας και

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Ο κανονισμός λειτουργίας ενός σχολείου αποτελεί. ακρογωνιαίο λίθο για την εύρυθμη λειτουργία του, μιας και 2 ο ΕΠΑ.Λ. ΧΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ο κανονισμός λειτουργίας ενός σχολείου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την εύρυθμη λειτουργία του, μιας και αποτελεί συμφωνία όλων των μερών της σχολικής κοινότητας:

Διαβάστε περισσότερα

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά 2014-2015 Το σχολείο πρέπει να δείχνει στα παιδιά ποιου είδους συμπεριφορά αναμένεται από αυτά. Ο κώδικας συμπεριφοράς καταρτίζεται από το Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός. Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας. Πιτσίλκας Χρήστος

Σχολικός εκφοβισμός. Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας. Πιτσίλκας Χρήστος Σχολικός εκφοβισμός Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας Πιτσίλκας Χρήστος Εκφοβισμός Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο βίαιες η επιθετικές πράξεις ασκούνται επανειλημμένα από ένα παιδί η μία ομάδα παιδιών εναντίον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ 1 ΟΥ ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014 2015

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ 1 ΟΥ ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014 2015 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ 1 ΟΥ ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ» ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014 2015 Οι εισηγήσεις, που παρουσιάζονται πιο κάτω είναι ενδεικτικές και δεν

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση. Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής

Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση. Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής Διαχείριση Σχολικής Τάξης μέσα από ομαδοσυνεργατική προσέγγιση Μπέλλου Ιωάννα: Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ Ορισμός O σχολική αίθουσα O κοινωνική ομάδα O σύστημα σχέσεων O σύστημα αλληλεπιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. 142 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Αγαπητοί γονείς,

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. 142 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Αγαπητοί γονείς, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 142 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Αγαπητοί γονείς, το σχολείο είναι ο χώρος όπου οι μαθητές περνούν πολλές ώρες, μαθαίνουν, δημιουργούν, συνεργάζονται, παίζουν, χαίρονται αλλά αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EL Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Εισαγωγή Η αξιολόγηση στη συνεκπαίδευση αποτελεί μια προσέγγιση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω.

Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω. Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούμε με όλα τα πιο πάνω. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τον Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς και να τηρούμε τους κανονισμούς για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου μας

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο 1. Ανοιχτό Αναλυτικό Πρόγραμμα με αντίστροφο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Morela Eri, PhD Έννοια της Ολυμπιακής Παιδείας Μορφωτική διαδικασία που αποσκοπεί στην αγωγή των νέων σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Towards a Creative Education in the Classroom. Methodologies and Innovative Dynamics for Teaching. Bilbao - Spain, 27/06/ /07/2016

Towards a Creative Education in the Classroom. Methodologies and Innovative Dynamics for Teaching. Bilbao - Spain, 27/06/ /07/2016 Δράση KA1 Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης I.P.O.Q. - Ionidios Plan for Openess and Quality (2015-1-EL01-KA101-013745) Towards a Creative Education in the Classroom. Methodologies

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας

Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας Χιόνη Μαρία, MSc Προαγωγής & Αγωγής Υγείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δ. Δ. Ε. Α Αθήνας Αθήνα, 25/11/2014 Χαρακτηριστικά σχολικού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΛΕΙΟ ΖΤΓΙΟΤ - ΜΑΡΙ Παρουσίαση Παρεμβατικού Προγράμματος 19 Μαΐου 2010. το Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Ζυγίου Μαρί φοιτούν 58 παιδιά.

ΦΟΛΕΙΟ ΖΤΓΙΟΤ - ΜΑΡΙ Παρουσίαση Παρεμβατικού Προγράμματος 19 Μαΐου 2010. το Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Ζυγίου Μαρί φοιτούν 58 παιδιά. ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΦΟΛΕΙΟ ΖΤΓΙΟΤ - ΜΑΡΙ Παρουσίαση Παρεμβατικού Προγράμματος 19 Μαΐου 2010 ΣΟ ΦΟΛΕΙΟ ΜΑ το Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Ζυγίου Μαρί φοιτούν 58 παιδιά. Ψρολόγιο και Αναλυτικό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Σχέσεις καθηγητών και μαθητών

Σχέσεις καθηγητών και μαθητών ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2017-18 Σχέσεις καθηγητών και μαθητών Επιμέλεια παρουσίασης: Αθηνά Φωτάκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δανίκα Ε. Το σχολικό περιβάλλον διαμορφώνεται από τις σχέσεις που αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι της χαράς

Το παιχνίδι της χαράς Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Κατερίνα Πουλέα Παιδαγωγός Το παιχνίδι της χαράς Το παιχνίδι της χαράς Αετιδέων 15 & Βουτσινά Χολαργός 6944 773597 Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Το Παιδαγωγικό Κέντρο Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Εισαγωγή Ενεργός συμμετοχή Κοινωνική αλληλεπίδραση Δραστηριότητες που έχουν νόημα Σύνδεση των νέων πληροφοριών με τις προϋπάρχουσες γνώσεις Χρήση στρατηγικών Ανάπτυξη της αυτορρύθμισης και εσωτερική σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΑΣ Κ.Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΑΣ Κ.Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΑΣ Κ.Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 2018 Δομή παρουσίασης Πρόγραμμα Επαγγελματικής μάθησης Άξονες: βελτίωση συμπεριφοράς- μεγιστοποίηση διδακτικού χρόνου Εφαρμογή προγράμματος Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό Εκφοβισμό και τη Βία: ΟΧΙ ΠΙΑ ΦΟ-ΒΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Μαρία Λαγουδάκη ΠΕ19 (Πληροφορικής)

Σχολικό Εκφοβισμό και τη Βία: ΟΧΙ ΠΙΑ ΦΟ-ΒΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Μαρία Λαγουδάκη ΠΕ19 (Πληροφορικής) ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (Υποβάλλεται έντυπα και ηλεκτρονικά στον Σχολικό Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης) Σχ. Έτος: 2013-14 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Γυμνάσιο Περάματος Μυλοποτάμου ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΔΑΛΙΟΥ Δρ Άντρη Μιχαήλ- Διευθύντρια

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΔΑΛΙΟΥ Δρ Άντρη Μιχαήλ- Διευθύντρια «Promoting Quality and Equity: a dynamic approach to school improvement (PROMQE)» Προωθώντας την ποιότητα και την ισότητα: μία δυναμική προσέγγιση βελτίωσης της σχολικής αποτελεσματικότητας Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α3 Τσίγκα Φρατζέσκα (Συντονίστρια) Χουβαρδά Αντωνία Τζελέπης Βασίλης Χατζηπαντελής Θοδωρής

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α3 Τσίγκα Φρατζέσκα (Συντονίστρια) Χουβαρδά Αντωνία Τζελέπης Βασίλης Χατζηπαντελής Θοδωρής ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α3 Τσίγκα Φρατζέσκα (Συντονίστρια) Χουβαρδά Αντωνία Τζελέπης Βασίλης Χατζηπαντελής Θοδωρής Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δανίκα Ευανθία, Φιλόλογος Η κοινωνικοποίηση του ανθρώπου αποτελεί βασικό,

Διαβάστε περισσότερα

Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος

Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος Εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά στο σχολείο ο ρόλος του εκπαιδευτικού Γιώργος Γεωργίου, PhD Κλινικός Ψυχολόγος Τι σημαίνει εναντιωματική και προκλητική συμπεριφορά; Είναι η ίδια σε κάθε ηλικία;

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης (1), Γιάννης Ιωάννου (2), 1. Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης

Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης Δρ Ανδρέας Κυθραιώτης, ΕΔΕ Εργαστήριο 1: «Βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Υποστήριξης Επαγγελματικής Μάθησης Εκπαιδευτικών. Ενιαίο Ολοήμερο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο «Ιαματική» 13 Ιουνίου 2016

Πρόγραμμα Υποστήριξης Επαγγελματικής Μάθησης Εκπαιδευτικών. Ενιαίο Ολοήμερο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο «Ιαματική» 13 Ιουνίου 2016 Πρόγραμμα Υποστήριξης Επαγγελματικής Μάθησης Εκπαιδευτικών Ενιαίο Ολοήμερο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο «Ιαματική» 13 Ιουνίου 2016 o Επαρχία Λεμεσού, κοινοτικά όρια Επταγώνειας o Ενιαίο Ολοήμερο Περιφερειακό

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Μπορούμε να. Θετικό Τρόπο με τα. Αλληλεπιδράσουμε με. Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Πώς Μπορούμε να. Θετικό Τρόπο με τα. Αλληλεπιδράσουμε με. Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Πώς Μπορούμε να Αλληλεπιδράσουμε με Θετικό Τρόπο με τα Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Η Σχέση Γονέα Παιδιού Αν ένα παιδί μεγαλώνει με επικρίσεις, μαθαίνει να καταδικάζει.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΕΠΣ) Μαρία Παντελή-Παπαλούκα Επιθεωρήτρια σχολείων Προϊστάμενη Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής Σύμβουλος Εκπαίδευσης Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας

Διαβάστε περισσότερα

Τι αναμένουμε να πάρουμε;

Τι αναμένουμε να πάρουμε; Φωνάζει, διακόπτει, παίζει στο μάθημα Εφαρμόζοντας τη στρατηγική Eλέγχω και Aποχωρώ σε παιδιά με ήπια και συχνά προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη A Λευκή Κουρέα, Πανεπιστήμιο Κύπρου Έλενα Αγαπίου, Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.)

Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) www.iatronet.gr Γράφει: Βασιλειάδης Γρηγόρης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτωρ Ψυχολογίας (Ph.D.) Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες που αναγκάζουν ένα παιδί να μην τα πηγαίνει καλά στα μαθήματα: Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ Promoting Quality and Equity: A dynamic approach to school improvement Εν αρχή Οι τομείς προτεραιότητας για το σχολείο μας όπως έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ (Κ.Β )-Τσίρειο

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ (Κ.Β )-Τσίρειο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ (Κ.Β )-Τσίρειο 2015 2016 Διευθύντρια: Μαρία Τράγγολα Παπά Συντονιστής: Γιώργος Σολωμού Υποστηρικτής Π.Ι.: Δρ Έλενα Χριστοφίδου Αριθμός τμημάτων: 9 τμήματα (ανά 3 σε κάθε Δ,

Διαβάστε περισσότερα

Ο σκοπός του Κώδικα Συμπεριφοράς Κατά του Ρατσισμού στο σχολείο μας είναι: α)η αναγνώριση των οποιωνδήποτε άμεσων ή έμμεσων,

Ο σκοπός του Κώδικα Συμπεριφοράς Κατά του Ρατσισμού στο σχολείο μας είναι: α)η αναγνώριση των οποιωνδήποτε άμεσων ή έμμεσων, Ο σκοπός του Κώδικα Συμπεριφοράς Κατά του Ρατσισμού στο σχολείο μας είναι: α)η αναγνώριση των οποιωνδήποτε άμεσων ή έμμεσων, σκόπιμων ή άσκοπων λόγων, πράξεων και διαδικασιών που οδηγούν σε αρνητικές διακρίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΗ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΗ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΗ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ταχύτητα Πολλαπλασιασμός και αχρήστευση γνώσεων Τεχνολογική επανάσταση Παγκοσμιοποίηση δικτύων Πολυπολιτισμικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών»

ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών» ENOC 14η Ετήσια Συνδιάσκεψη 7-9 Οκτωβρίου 2010, Στρασβούργο / Γαλλία ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών» Εισαγωγή Οι Συνήγοροι του Παιδιού και οι Έφηβοι

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Παιδαγωγικά παιχνίδια Ελεύθερος συνειρμός Το παιχνίδι ρόλων Οραματισμός Ζωγραφική / Σχέδιο Εργασία σε μικρές ομάδες Επισκέπτες ομιλητές Χρήση Βίντεο Ανάθεση εργασιών Τα παιδαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικες πληροφοριες Πέτρος Γαλάνης Δρ. ΕΚΠΑ, Δάσκαλος Ε.Α. (ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δ Αθήνας) Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Ο όρος «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ PROJECT ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Κωνσταντίνος Δαφνάς, MSc. Ψυχολόγος Κωνσταντίνος Φύσσας, ΜΑ., Ψυχοθεραπευτής

Η ΜΕΘΟΔΟΣ PROJECT ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Κωνσταντίνος Δαφνάς, MSc. Ψυχολόγος Κωνσταντίνος Φύσσας, ΜΑ., Ψυχοθεραπευτής Η ΜΕΘΟΔΟΣ PROJECT ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κωνσταντίνος Δαφνάς, MSc. Ψυχολόγος Κωνσταντίνος Φύσσας, ΜΑ., Ψυχοθεραπευτής Εισαγωγικά Η παιδαγωγική του Σχεδίου Εργασίας ή μέθοδος Project βασίζεται στην

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Συναισθηματική Νοημοσύνη Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ Σχολικοί Σύμβουλοι: Φελούκα Βασιλική, 7 ης Περιφέρειας Π.Ε. Ν. Αχαΐας Γιαννόπουλος Κων/νος, 8 ης Περιφέρειας Π.Ε. Ν. Αχαΐας Ενότητες Βασικές αιτίες προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Η ανατροφή των παιδιών, οι αξίες, τα κίνητρα που δίνει

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση των Ψυχοκινητικών, γνωστικών και συναισθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΛΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 Α. Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Παραβατικότητας ΟΝΟΜΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ 1. Γιάννα Κυριαζή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ι.Ε.Κ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ι.Ε.Κ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ι.Ε.Κ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Το εκπαιδευτικό προσωπικό έρχεται σε επαφή με τους σπουδαστές καθημερινά και ως εκ τούτου οφείλει να είναι ενήμερο σχετικά με τους κανονισμούς λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Δομή επιμόρφωσης 1 η Μέρα Γνωριμία ομάδας Παρουσίαση θεωρητικού υποβάθρου Προσομοίωση : α) Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ κατά του Ρατσισμού

ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ κατά του Ρατσισμού ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ κατά του Ρατσισμού Σύσταση Ευρωπαικής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) προς όλα τα κράτη-μέλη: Σύστημα παρακολούθησης ρατσιστικών περιστατικών Μέτρα προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΙΣΑΓΩΓΗ H δημιουργία εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α.

Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Βιωματικές Δράσεις Γυμνασίου Στην Α τάξη υλοποιούνται θέματα του διδακτικού αντικειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Η μετάβαση από το Πρόγραμμα Σπουδών του 1990 στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών του 2015 Σύνταξη του νέου

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για τους γονείς

Συμβουλές για τους γονείς Συμβουλές για τους γονείς Για τα παιδιά του Δημοτικού κάθε διαδρομή από το σπίτι προς στο σχολείο αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Μέσω αυτής της καθημερινής

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Σε ισχύ το ΑΠΣ του 1990 (ΥΠΕΠΘ Δ/νση Φυσικής Αγωγής, Αθήνα 1990) Οι μαθητές επιλέγουν ένα άθλημα ή μια κινητική δραστηριότητα της αρεσκείας τους,

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργατικές πρακτικές: Συνεργασία μεταξύ γενικών και ειδικών παιδαγωγών

Συνεργατικές πρακτικές: Συνεργασία μεταξύ γενικών και ειδικών παιδαγωγών Συνεργατικές πρακτικές: Συνεργασία μεταξύ γενικών και ειδικών παιδαγωγών Αναστασία Βλάχου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιατί η συνεργασία είναι αναγκαία;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΣΚΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Βασικός σκοπός ήταν η απόκτηση νέων και εμβάθυνση ήδη γνωστών τεχνικών για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΦΥΣΙΚΗΑΓΩΓΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Παράγοντες χαρακτηριστικά αποτελεσματικού σχολείου

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Παράγοντες χαρακτηριστικά αποτελεσματικού σχολείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Παράγοντες χαρακτηριστικά αποτελεσματικού σχολείου Διδάσκων: Νίκος Ανδρεαδάκης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες.

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες. Δεξιότητες ζωής είναι οι ικανότητες οι οποίες συμβάλλουν σε μια πετυχημένη, παραγωγική και γεμάτη ικανοποίηση ζωή. Οι δεξιότητες ζωής αποτελούν το σύνολο των στάσεων και συμπεριφορών που προσφέρουν στους

Διαβάστε περισσότερα

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών 3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα συνοπτικά περιγράμματα των μαθημάτων που διδάσκονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, είτε αυτά προσφέρονται από το τμήμα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Αγαπητοί γονείςκηδεμόνες, για τη σχολική χρονιά 2015-2016, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής: Το σχολείο είναι ο χώρος όπου οι μαθητές 1 με την καθοδήγηση του διευθυντή και του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Το σχολείο, ως ζωντανός οργανισμός, αποτελεί θεσμό που προετοιμάζει τα παιδιά με τη μάθηση και την αγωγή για τη ζωή και τα διαπαιδαγωγεί για την απρόσκοπτη ένταξή τους στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 2018 ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 1 Εγώ, ο/η... μαθητής/μαθήτρια της τάξης..., υπόσχομαι να τηρώ τους κανόνες καλής συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 23 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 23 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 23 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ» Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες Το σχολείο είναι ο χώρος όπου οι μαθητές με την καθοδήγηση των δασκάλων τους περνούν πολλές

Διαβάστε περισσότερα

α. η παροχή γενικής παιδείας, β. η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των

α. η παροχή γενικής παιδείας, β. η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των ΔΕΠΠΣ ΑΠΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ α. η παροχή γενικής παιδείας, β. η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των ενδιαφερόντων του, γ. η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό και παιδαγωγικό πλαίσιο των προγραμμάτων της συνεκπαίδευσης μαθητών/ριών με ΕΕΑ ή και Αναπηρία

Θεσμικό και παιδαγωγικό πλαίσιο των προγραμμάτων της συνεκπαίδευσης μαθητών/ριών με ΕΕΑ ή και Αναπηρία Θεσμικό και παιδαγωγικό πλαίσιο των προγραμμάτων της συνεκπαίδευσης μαθητών/ριών με ΕΕΑ ή και Αναπηρία Κωνσταντίνα Πηλείδου Σχολική Σύμβουλος 10 ης ΕΠ ΕΑΕ Σταυρούπολη 05/09/2017 https://pileidou.wordpress.com/

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη της κουλτούρας και του κλίματος του σχολείου

Η ανάπτυξη της κουλτούρας και του κλίματος του σχολείου Η ανάπτυξη της κουλτούρας και του κλίματος του σχολείου Δρ Ανδρέας Κυθραιώτης Δρ Δημήτρης Δημητρίου Δρ Παναγιώτης Αντωνίου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Νεοπροαχθέντων. Διευθυντών Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των παιχνιδιών σε σχέση με τα προγράμματα Φ.Α. Εισαγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

Η Πολιτική του Σχολείου για την Αγωγή Ζωής

Η Πολιτική του Σχολείου για την Αγωγή Ζωής Δημοτικό Σχολείο Παλώδιας Σχολικό έτος: 2011-2012 Η Πολιτική του Σχολείου για την Αγωγή Ζωής Θέμα για όλες τις τάξεις: Η ποιότητα της σχολικής ζωής των παιδιών του σχολείου, εξαιτίας της αλματώδους ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Πορίσματα Βιωματικών Εργαστηρίων του Συνεδρίου με θέμα: «Η Αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του δημοκρατικού και

Πορίσματα Βιωματικών Εργαστηρίων του Συνεδρίου με θέμα: «Η Αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του δημοκρατικού και Πορίσματα Βιωματικών Εργαστηρίων του Συνεδρίου με θέμα: «Η Αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου», Λεμεσός, 18 Μαρτίου 2010 Τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Konstantina Πέμπτη, 13 Ιανουάριος :15 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 23 Ιανουάριος :24

Συντάχθηκε απο τον/την Konstantina Πέμπτη, 13 Ιανουάριος :15 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 23 Ιανουάριος :24 esos.gr Κείμενα της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΕ, που αφορούν στην Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας Διαδικασία Αυτό αξιολόγησης, απέστειλε το υπ. Παιδείας προς όλες τις Περιφερειακές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. & Δ.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 6/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα #5: ΕΤΟΙΜΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Διδάσκων: Γουργιώτου Ευθυμία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Α

Δημόσιο Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Α Δημόσιο Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Α Πρόγραμμα Υποστήριξης Επαγγελματικής Μάθησης 2018-2019 Διευθύντρια σχολείου: Λουκία Εγγλέζου Συντονίστρια σχολείου: Εύη Ισαάκ Υποστηρίκτρια Π.Ι.: Μαρία Ηρακλέους Εκπαιδευτικός:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α.

ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α. Μορέλα Έρη, PhD Ορισμοί Ηθική: σύνολο αρχών που ορίζουν τι είναι σωστό και

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα;

Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα; 12/12/17 Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς: Πώς Μετατρέπουμε τα Σχολεία μας σε Ασφαλή, Θετικά και Προβλέψιμα Περιβάλλοντα; Λευκή Κουρέα, PhD Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ευχαριστίες Εκπαιδευτικοί και μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Η έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες όλων των ηλικιών έχουν προσωπική εμπειρία με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής

Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Φ.Ε.Κ. τεύχος Β αρ. φύλλου 303/13-03-2003, Παράρτημα Α, Μάιος 2003 Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Βασικός σκοπός της αξιολόγησης του μαθητή

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη στρατηγικών σε επίπεδο τάξης και σχολείου για την αντιμετώπιση και μείωση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς

Ανάπτυξη στρατηγικών σε επίπεδο τάξης και σχολείου για την αντιμετώπιση και μείωση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς Ανάπτυξη στρατηγικών σε επίπεδο τάξης και σχολείου για την αντιμετώπιση και μείωση της εκφοβιστικής συμπεριφοράς Όνομα σχολείου: 8 ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου Όνομα συντονιστή: Περίοδος: ΜΑΡΤΙΟΣ 2010

Διαβάστε περισσότερα

www.thelonaxero.com Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την παρουσίαση του βιβλίου «www.thelonaxero.com» με αξιοποίηση του εργαλείου Power Point.

www.thelonaxero.com Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την παρουσίαση του βιβλίου «www.thelonaxero.com» με αξιοποίηση του εργαλείου Power Point. www.thelonaxero.com Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την παρουσίαση του βιβλίου «www.thelonaxero.com» με αξιοποίηση του εργαλείου Power Point. Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Τζακλίν Ουίλσον και απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 25ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Αγαπητοί γονείς και μαθητές, Η σχολική ζωή, καλό είναι να ρυθμίζεται από κανόνες που θα στοχεύουν στην κατά το δυνατό αποτελεσματικότερη εκπαιδευτική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς

Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 6η Διαταραχές Συμπεριφοράς Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Διαταραχές Συμπεριφοράς Ο όρος σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα