Από τους μαθητές της Ε 2 Μάϊος 2015

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Από τους μαθητές της Ε 2 Μάϊος 2015"

Transcript

1 Από τους μαθητές της Ε 2 Μάϊος 2015

2 Λίγα λόγια για τον σχολικό εκφοβισμό και το πρόγραμμα «Δάφνη» Παρουσίαση της έρευνάς μας Πώς την οργανώσαμε Ποια τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματά μας Εισηγήσεις

3 Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού ή bullying, αποτελεί μια μορφή βίας που εμφανίζεται στο χώρο του σχολείου. H εκφοβιστική συμπεριφορά παρατηρείται όταν ένα άτομο γίνεται συχνά θύμα αρνητικών σχολίων ή συμπεριφορών από ένα ή περισσότερα άτομα και αδυνατεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

4 Γίνεται συνήθως σκόπιμα και έχει στόχο να βλάψει τον άλλο. Η εκφοβιστική συμπεριφορά είναι συνήθως επίμονη, δηλαδή επαναλαμβανόμενη και μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια.

5 Σωματικός Χτυπήματα, σπρωξίματα, χαστούκια Λεκτικός ή ψυχολικός Κοινωνικός αποκλεισμός Διάδοση φημών, κοροϊδίες, βρισιές, συκοφαντίες Αποκλεισμός από την ομάδα των συνομηλίκων, από το παιχνίδι, απομόνωση, περιθωριοποίηση Σεξουαλικός Χειρονομίες ή σχόλια με σεξουαλικό περιεχόμενο Ηλεκτρονικός Διαπράττεται μέσω διαδικτύου ή των κινητών τηλεφώνων

6 Η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας ανέπτυξε και φέτος το πρόγραμμα «ΔΑΦΝΗ» σε επιλεγμένα σχολεία, μαζί και το δικό μας. Πρόκειται για προληπτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία. Είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν η Ελλάδα, η Πολωνία, η Κύπρος, η Λιθουανία και η Γερμανία.

7 Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος τέσσερα τμήματα του σχολείου (Δ 1,Δ 2, Ε 1,Ε 2). Τα τμήματα αυτά εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα έντεκα παρεμβάσεων των ογδόντα λεπτών, με στόχο: Την αναγνώριση του σχολικού εκφοβισμού Την ενίσχυση της δυνατότητας των παιδιών να αντεπεξέρχονται και να οργανώνουν στρατηγικές αντιμετώπισης του φαινομένου.

8 Η ανάγκη μας για έρευνα προέκυψε από το γεγονός ότι δεν έλαβαν όλα τα παιδιά του σχολείου μέρος σε αυτό το δομημένο πρόγραμμα. Διερωτηθήκαμε λοιπόν εάν: 1. Γνωρίζουν όλα τα παιδιά του σχολείου μας για τo σχολικό εκφοβισμό; 2. Μπορούν να διακρίνουν το σχολικό εκφοβισμό από απλά περιστατικά συγκρούσεων ανάμεσα στα παιδιά; 3. Τι κάνουν τα παιδιά σε περίπτωση που εμπλέκονται σε περιστατικό σχολικού εκφοβισμού;

9 Αρχίσαμε λοιπόν να δομούμε την έρευνά μας. Αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να είναι γραπτή και ανώνυμη για να μπορούν οι συμμαθητές μας να εκφραστούν με ειλικρίνια. Θα ήταν πιο εύκολο για μας να αναλύσουμε τα αποτελέσματα, εάν το ερωτηματολόγιό μας περιλάμβανε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, παρά αν είχαμε πολλές και διαφορετικές ανοικτές απαντήσεις. Εκεί που νιώθαμε ότι οι επιλογές είναι ανεξάντλητες, συμπεριλάβαμε τις δημοφιλέστερες απαντήσεις και προσθέσαμε την επιλογή «Θα έκανα κάτι άλλο» δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να γράψουν τη δική τους γνώμη.

10 Αποφασίσαμε πως τα παιδιά της Α και Β τάξης πιθανόν να δυσκολεύονταν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο με πολλές ερωτήσεις και να συμπληρώσουν ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Αυτό μας περιόρισε στο να διεξάγουμε την έρευνά μας στις τάξεις Γ-Στ.

11 Ο κάθε ένας από εμάς, διατύπωσε τις δικές του κλειστές ερωτήσεις για τα διερευνόμενα ερωτήματα και καταλήξαμε στις ερωτήσεις που ήταν πιο σαφείς, κατανοητές και απλές. Αυτές συμπεριλάβαμε στο ερωτηματολόγιό μας. Ο οικείος εκπαιδευτικός ψυχολόγος μας συμβούλεψε για την τελική διαμόρφωση του ερωτηματολογίου μας.

12 Περιλάμβανε συνολικά 18 ερωτήσεις. Χωριζόταν σε δύο μέρη: Α) Στο πρώτο μέρος οι ερωτήσεις είχαν απάντηση ΝΑΙ/ΟΧΙ. Β) Στο δεύτερο μέρος οι ερωτήσεις είχαν τέσσερεις διαφορετικές επιλογές και μια πέμπτη στην οποία μπορούσαν τα παιδιά να συμπληρώσουν τη δική τους άποψη που πιθανόν να μη συμπεριλαμβανόταν στις υπόλοιπες επιλογές.

13

14 Χωριστήκαμε σε ομάδες, μοιραστήκαμε τις δουλειές και αρχίσαμε τη χορήγηση του ερωτηματολογίου. Είμασταν παρόντες κατά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου ώστε να λύσουμε απορίες που πιθανόν να προέκυπταν.

15 Απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας 166 παιδιά από τα τμήματα Γ 1 μέχρι Στ 2, ηλικίας 9 12 ετών.

16 Τμήμα Ηλικία Αριθμός παιδιών Γ Γ Δ Δ Ε Ε Στ Στ

17 Μαζέψαμε τα ερωτηματολόγια και κωδικοποιήσαμε τις απαντήσεις, ώστε να περαστούν στο πρόγραμμα Microsoft Excel. Στη συνέχεια έγινε ανάλυση και σύγκριση των δεδομένων με το πρόγραμμα SPSS.

18

19 Η στατιστική ανάλυση που έγινε (One-way Anova) έδειξε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στις απαντήσεις των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Δάφνη» ( F(1,164)=5,699, p=0,018) σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά που δε συμμετείχαν. Αυτό σημαίνει ότι οι απαντήσεις των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν ορθότερες. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή του προγράμματος, επηρέασε και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και παιδιά του σχολείου μας, όπως θα δείτε στη συνέχεια, στην παρουσίασή μας.

20 Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όλα τα παιδιά που ρωτήθηκαν είτε συμμετείχαν στο πρόγραμμα, είτε όχι, είχαν ενημερωθεί στις τάξεις τους από τους δασκάλους τους για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Ερώτηση 1: Έχετε ενημερωθεί στην τάξη σας για το σχολικό εκφοβισμό; ναι 6 όχι

21 Ποσοστό 90% όλων των παιδιών μπόρεσαν να διακρίνουν με επιτυχία ανάμεσα σε άλλους, το σωστό ορισμό για το σχολικό εκφοβισμό. Ερώτηση 4: Σχολικός εκφοβισμός είναι να σε ενοχλούν επίμονα και σκόπιμα στο σχολείο ναι όχι

22 Τα παιδιά εντόπισαν με άνεση τα περιστατικά εκείνα που ξεκάθαρα δεν ήταν περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού όπως Ερώτηση 2: Σχολικός εκφοβισμός είναι να έχω κτυπήσει στο σχολείο πολλές φορές (Όχι 87%) Ερώτηση 5: Σχολικός εκφοβισμός είναι να ενοχλείς τη δασκάλα σου την ώρα του μαθήματος (Όχι 92%) Ερώτηση 6: Ο Γιώργος και ο Σπύρος παίζουν μπάλα. Ο Γιώργος κλοτσά τη μπάλα πολύ δυνατά και αυτή κτυπάει στο δοκάρι και μετά στο κεφάλι του Σπύρου. Είναι αυτό περιστατικό σχολικού εκφοβισμού;(όχι 95%)

23 Για να ξεκαθαριστούν οι απόψεις και να ενισχυθεί η αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων, δώσαμε στα παιδιά πέντε μικρά σενάρια καθημερινών περιστατικών για να διακρίνουν ποια από αυτά ήταν περιστατικά εκφοβισμού και ποια ήταν απλές συγκρούσεις. Τα παιδιά, στη μεγάλη πλειοψηφία τους μπόρεσαν να κάνουν με επιτυχία τη διάκριση αυτή Τα ποσοστά επιτυχίας στις ερωτήσεις 6-10 ήταν από 78%-95%.

24 Ενδεικτικά παραδείγματα των σεναρίων που δόθηκαν ήταν τα εξής: Ερώτηση 8: Η Άννα κάθεται συχνά πίσω από τη Μαρία και της ρίχνει χαρτάκια γιατί της αρέσει που τη βλέπει να αναστατώνεται. Είναι αυτό περιστατικό σχολικού εκφοβισμού; ναι όχι

25 Ερώτηση 9: Η Κατερίνα θύμωσε με τη Δέσποινα χτες και σήμερα είπε στη Χριστίνα να μην της μιλάει. Είναι αυτό περιστατικό σχολικού εκφοβισμού; ναι όχι

26 Με τις ερωτήσεις ζητήσαμε από τα παιδιά να απαντήσουν με ποιο τρόπο θα αντιδρούσαν σε διάφορα περιστατικά εκφοβισμού που τους δίνονταν. Οι επιλογές τους ήταν: Α) Θα σιωπούσα Β) Θα το έλεγα στους φίλους μου Γ) Θα το έλεγα στους γονείς μου Δ) Θα το έλεγα στους δασκάλους μου Ε) Θα έκανα κάτι άλλο (γράψε τι).

27 Στις ερωτήσεις αυτές ο Μ.Ο. των απαντήσεων στο σύνολο των 166 παιδιών ήταν ως εξής: Α) Θα σιωπούσα 4 παιδιά Β) Θα το έλεγα στους φίλους μου 9 παιδιά Γ) Θα το έλεγα στους γονείς μου 46 παιδιά Δ) Θα το έλεγα στους δασκάλους μου 79 παιδιά Ε) Θα έκανα κάτι άλλο (γράψε τι) 28 παιδιά

28 Α) Θα σιωπούσα Β) Θα το Γ) Θα το Δ) Θα το Ε) Θα έκανα έλεγα στους έλεγα στους έλεγα στους κάτι άλλο φίλους μου γονείς μου δασκάλους (γράψε τι) Α) Θα σιωπούσα Β) Θα το Γ) Θα το Δ) Θα το Ε) Θα έκανα έλεγα στους έλεγα στους έλεγα στους κάτι άλλο φίλους μου γονείς μου δασκάλους (γράψε τι) μου μου Α) Θα Β) Θα το σιωπούσα έλεγα στους φίλους μου 23 Γ) Θα το έλεγα στους γονείς μου Δ) Θα το Ε) Θα έκανα έλεγα κάτι άλλο στους (γράψε τι) δασκάλους μου Α) Θα Β) Θα το Γ) Θα το Δ) Θα το Ε) Θα έκανα σιωπούσα έλεγα στους έλεγα στους έλεγα στους κάτι άλλο φίλους μου γονείς μου δασκάλους (γράψε τι) μου

29 - Βρήκαμε λοιπόν ότι: -η πλειοψηφία των παιδιών (76%) θα ενημέρωνε τους ενήλικες (γονείς ή δασκάλους) για περιστατικά εκφοβισμού που πιθανό να συμβούν στους ίδιους ή στα οποία πιθανό να ήταν θεατές/παρόντες. -Μικρή μερίδα των παιδιών θα ενημέρωναν την ομάδα των ομηλίκων τους (5%), αντί τους ενήλικες.

30 -Κάποια παιδιά θα αντιδρούσαν στον εκφοβισμό με κάποιο άλλο τρόπο (17%). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι περισσότερες απαντήσεις σε αυτή την επιλογή έλεγαν ότι «θα το ανέφεραν στους γονείς ΚΑΙ τους δασκάλους τους». Άλλες απαντήσεις ήταν: - Θα υποστήριζα το θύμα - Θα τον αντιμετώπιζα - Θα έμενα μακριά του - Θα άλλαζα παρέα - Ένα πολύ μικρό ποσοστό (2%) των παιδιών - δήλωσαν ότι θα σιωπούσαν.

31 Καταλήγουμε λοιπόν στα εξής συμπέρασματα: 1. Τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα ΔΑΦΝΗ, είχαν καλύτερες και ορθότερες απαντήσεις σε σχέση με τα παιδιά που δεν έλαβαν μέρος. Είχαν ξεκαθαρίσει σαφέστερα τι αποτελεί σχολικό εκφοβισμό και τι όχι και μπόρεσαν να διακρίνουν καθαρά ανάμεσα στα περιστατικά τον εκφοβισμό από τη σύγκρουση. 2. Σε όλες τις τάξεις του σχολείου (που έλαβαν μέρος στην έρευνα) ανεξαρτήτως του προγράμματος ΔΑΦΝΗ, έγινε σωστή ενημέρωση για τον σχολικό εκφοβισμό. 3. Τα πιο πολλά παιδιά έμαθαν για το σχολικό εκφοβισμό από το σχολείο και όχι από κάποιο άλλο μέσο/φορέα/πρόσωπο.

32 4. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών, μπορεί να διακρίνει τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός και να τον διαχωρίσει από απλά περιστατικά καθημερινών συγκρούσεων. 5. Τα παιδιά έχουν εμπιστοσύνη στους δασκάλους και τους γονείς τους και είναι οι πρώτοι στους οποίους θα στρέφονταν εάν ήταν θύματα ή θεατές σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. 6. Ακόμα και τα παιδιά που δεν θα ανέφεραν σε κάποιο ενήλικα κάτι, θα το αντιμετώπιζαν με άλλους κατάλληλους τρόπους ή θα το έλεγαν σε φίλους τους. 7. Τα περισσότερα παιδιά (91%) δε θα αγνοούσαν, ούτε θα σιωπούσαν εάν έβλεπαν ένα περιστατικό σχολικού εκφοβισμού στην αυλή του σχολείου.

33 8. Ελάχιστα παιδιά δήλωσαν ότι θα σιωπούσαν μπροστά σε ένα περιστατικό σχολικού εκφοβισμού. 9. Παρά την ενημέρωση όμως και τα θετικά αποτελέσματα, αρκετά παιδιά (28%) νιώθουν ότι χρειάζονται περισσότερα μαθήματα για να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. 10. Παρόλα αυτά, σχεδόν τα μισά παιδιά του σχολείου ανέφεραν ότι έτυχε να δουν στα χρόνια της σχολικής τους ζωής, κάποιο περιστατικό σχολικού εκφοβισμού στην αυλή του σχολείου, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό στα κυπριακά σχολεία.

34 Αφού ολοκληρώσαμε την έρευνά μας και καταλήξαμε στα πιο πάνω συμπεράσματα, εμείς τα παιδιά της Ε2, προτείνουμε τα ακόλουθα: Η ενημέρωση και η επιμόρφωση των δασκάλων και των παιδιών τους σχολείου μας πρέπει να συνεχιστεί για ένα θέμα που είναι τόσο σημαντικό και επίκαιρο για μας τα παιδιά. Καλό θα ήταν να εμπλακούν και άλλες τάξεις στο πρόγραμμα «Δάφνη» ή σε άλλα παρόμοια παρεμβατικά προγράμματα για το σχολικό εκφοβισμό. Η στενή συνεργασία των δασκάλων μας και των γονιών μας οφείλει να συνεχιστεί μια και η έρευνα έδειξε ότι σε αυτούς απευθύνονται κυρίως τα παιδιά όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Ετσι θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά το σχολικό εκφοβισμό!

35 Ευχαριστούμε πολύ τον κ.αλέξη Ουλουπή, τον εκπαιδευτικό ψυχολόγο του σχολείου μας για τη βοήθειά του στη διαμόρφωση του ερωτηματολογίου μας. Ευχαριστούμε επίσης θερμά την Δρ. Χριστιάνα Νικολάου, δασκάλα του σχολείου μας και επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την πολύτιμη βοήθειά της στην έρευνά μας και ιδιαίτερα στη σύγκριση και ανάλυση των δεδομένων μας.

36

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Στόχος της Έρευνας Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Σχολικός και Διαδικτυακός

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ BULLYING To Bullying (Εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά - σωματική, λεκτική, ψυχολογική, ή και κοινωνική- που εκδηλώνεται σκόπιμα,

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ. Eπιμέλεια : Μεσσάρη Αναστασία

4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ. Eπιμέλεια : Μεσσάρη Αναστασία 4 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Π.ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟ Eπιμέλεια : Μεσσάρη Αναστασία Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ορίζουν μια κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS +

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS + Εγχειρίδιο 2016-2017 ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ΙΑΚΟ Ε Ρ Ε Φ Ι Ρ Ε B Π Σ ΥΚΩΣΙΑ Ε Λ Ο Ι Σ Α ΜΝ ΓΥ ERASMUS + Bullying and Cyber bullying: How to Prevent and Fight the violence

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Ύψωνα

Γυμνάσιο Ύψωνα Γυμνάσιο Ύψωνα 2012-2014 1 1. Φύλο: 59 65 Αγόρι Κορίτσι Από το σύνολο των ερωτηματολογίων (124) και όσον αφορά το φύλο του δείγματος των μαθητών : 47.6%(59 άτομα) των ερωτηθέντων ήταν κορίτσια και 52.4%(65

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοσχολική βία (bullying)

Ενδοσχολική βία (bullying) Ενδοσχολική βία (bullying) Τι είναι σχολικός εκφοβισμός Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που αυτό που τον ξεχωρίζει από το πείραγμα και τον τσακωμό, είναι η ένταση του, η διάρκεια του,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1/54 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1. Εισαγωγή Φέτος ασχοληθήκαμε με το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε το φαινόμενο,να μάθουμε να διακρίνουμε πότε μια πράξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying)

«Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) «Εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) Τι είναι εκφοβισμός; η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που προέρχεται είτε από ένα μεμονωμένο άτομο είτε από μία ομάδα που απειλεί και ηθελημένα πληγώνει

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας

Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας Σχολικός εκφοβισμός(bullying). Η περίπτωση της ΔΔΕ Α Αθήνας Χιόνη Μαρία, MSc Προαγωγής & Αγωγής Υγείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δ. Δ. Ε. Α Αθήνας Αθήνα, 25/11/2014 Χαρακτηριστικά σχολικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Σεντελέ Αικατερίνη, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αξιολόγησα τους μαθητές μου θεωρώντας την αξιολόγηση σαν μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ο σχολικός εκφοβισμός είναι η επιθετική εκείνη συμπεριφορά που είναι εσκεμμένη, απρόκλητη, και επαναλαμβανόμενη, αποτελει κατάχρηση εξουσίας και εμπεριέχει

Διαβάστε περισσότερα

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ Παράρτημα Ι Εργαλείο 1: Γνωριμία - Διερεύνηση προσωπικών θεωριών 1. Τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να πετύχω στην τάξη μου είναι: Α. Β. Γ. Δ. 2. Είμαι ευχαριστημένος/η από τη δουλειά μου όταν: Α. Β.

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός Εκφοβισμός Ενδεικτικές δράσεις Διευθυντών/ Προϊσταμένων Σχολικών Μονάδων

Σχολικός Εκφοβισμός Ενδεικτικές δράσεις Διευθυντών/ Προϊσταμένων Σχολικών Μονάδων Σχολικός Εκφοβισμός Ενδεικτικές δράσεις Διευθυντών/ Προϊσταμένων Σχολικών Μονάδων Πίτσου Χαρίκλεια Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Ηλείας Ε-mail: ypsd@dipe.ilei.sch.gr Ιστότοπος: http://blogs.sch.gr/ypsdpeil/

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι ο σχολικός εκφοβισμός;

Τί είναι ο σχολικός εκφοβισμός; Τί είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 0 Ο σχολικός εκφοβισμού χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη, απρόκλητη παρενόχληση, κάποιου παιδιού το οποίο δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του. 0 Στην πραγματικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο εκφοβισμός; Μαργώση Μαρία ΠΕ02, Καψάλης Αλέξανδρος ΠΕ18 1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Τι είναι ο εκφοβισμός; Μαργώση Μαρία ΠΕ02, Καψάλης Αλέξανδρος ΠΕ18 1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Τι είναι ο εκφοβισμός; Ο εκφοβισμός δεν είναι μικρό ζήτημα. H χώρα μας βρίσκετε στην 4η θέση σε περιστατικά που αφορούν σχολικούς εκφοβισμούς με ποσοστό 31,98%. Πιο αναλυτικά, στην πρώτη θέση είναι η Λιθουανία

Διαβάστε περισσότερα

Προφίλ Σχολικής Μονάδας

Προφίλ Σχολικής Μονάδας Προφίλ Σχολικής Μονάδας Εκπαιδευτικοί Αριθμός Παιδιών Διευθυντής, τρεις Βοηθοί Δ/ντές / Δ/ντριες (ο ένας είναι επισκέπτης με έδρα τα Λιβάδια ο οποίος διδάσκει Μουσική), 11 δάσκαλοι υπεύθυνοι τάξης, 3 δασκάλες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί; Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια Εισαγωγική Παρουσίαση από την υπεύθυνη καθηγήτρια. Με το παραπάνω θέμα ασχολήθηκαν κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η θέση του κινητού τηλεφώνου στη ζωή των παιδιών σχολικής ηλικίας (6-12 χρονών) Χρήση Πληροφόρηση Ασφάλεια» Σκοπός Να διαπιστωθoύν: η έκταση χρήσης του κινητού

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Α Ο Π ΤΕΛΕΣΜ Σ ΑΤ Α Α Τ Α ΤΗΣ Η Σ ΕΡΕ Ρ ΥΝΑ Ν Σ Α

Α Ο Π ΤΕΛΕΣΜ Σ ΑΤ Α Α Τ Α ΤΗΣ Η Σ ΕΡΕ Ρ ΥΝΑ Ν Σ Α ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ Λυκειο Παλαιομετόχου Υπεύθυνη Καθηγήτρια Παναγιώτα Αποστόλου Αυγουστή Μαθητές που εργάστηκαν Α6 Χριστίνα Αντρέου Γιώργος Μαρκου

Διαβάστε περισσότερα

Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας

Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας 6 Μαρτίου 2013 Τελευταίο Θρανίο Καθηγητές Εν Δράσει Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία ΟΜΟΦΟΒΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Σχολικός Εκφοβισμός. Μορφές εκφοβισμού, προφίλ θυμάτων-θυτών

Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Σχολικός Εκφοβισμός. Μορφές εκφοβισμού, προφίλ θυμάτων-θυτών Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Σχολικό έτος: 2013-2014 Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Σχολικός Εκφοβισμός Μορφές εκφοβισμού, προφίλ θυμάτων-θυτών Εργάστηκαν οι μαθήτριες: Δοκοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Εκφοβισμός: Άτομο ή Ομάδα

Εκφοβισμός: Άτομο ή Ομάδα Εκφοβισμός: Άτομο ή Ομάδα Χριστίνα Ι. Ρούση Βέργου, PhD Ψυχολόγος Ο ορισμός του Εκφοβισμού Μια επαναλαμβανόμενη επίθεση που προκαλεί ψυχική οδύνη όχι μόνο τη στιγμή της επίθεσης, και με την απειλή των

Διαβάστε περισσότερα

Το Κοινωνικό Πλαίσιο του Εκφοβισμού Αναστασία Ψάλτη

Το Κοινωνικό Πλαίσιο του Εκφοβισμού Αναστασία Ψάλτη Το Κοινωνικό Πλαίσιο του Εκφοβισμού Αναστασία Ψάλτη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Μύθοι & Αλήθειες Ο εκφοβισμός είναι απλά ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) Ημερομηνία: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) Ημερομηνία: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΕΠΑΛ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) Ημερομηνία: Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Σχολική βία Εκδηλώσεις βίας στη σχολική κοινότητα, εκφρασμένες με διάφορες μορφές,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση

Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Πρόληψη και Προστασία Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση Ο ρόλος του Σχολείου και των Εκπαιδευτικών Χριστίνα Ιωάννου Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Α Συντονιστική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης Σεξουαλικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

«Εθισμός και εξάρτηση από το διαδίκτυο»

«Εθισμός και εξάρτηση από το διαδίκτυο» «Εθισμός και εξάρτηση από το διαδίκτυο» Σχολείο: Γενικό Λύκειο Παραλίας Τάξη: Α 4 Σχ.Έτος:2012 Ομάδα: 4 η Μέλη υποομάδας: 1.Κοντοπούλου Σωτηρία 2.Μπαζάρογλου Γεωργία 3.Μπόμπου Μαρία 4.Φιλιποππούλου Αγγελική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ. Δρ. Νικηφόρου Μηλίτσα Λέκτορας Ψυχολογίας UCLan Cyprus

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ. Δρ. Νικηφόρου Μηλίτσα Λέκτορας Ψυχολογίας UCLan Cyprus ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ Δρ. Νικηφόρου Μηλίτσα Λέκτορας Ψυχολογίας UCLan Cyprus mnikiforou@uclan.ac.uk ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Αναγνώριση εκφοβιστικής συμπεριφοράς (χαρακτηριστικά, ρόλοι,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός ή θυματοποίηση Σκοταράς Νικόλαος Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Β Αθήνας.

Σχολικός εκφοβισμός ή θυματοποίηση Σκοταράς Νικόλαος Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Β Αθήνας. Σχολικός εκφοβισμός ή θυματοποίηση Σκοταράς Νικόλαος Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Β Αθήνας. 1. Γενικά Τα τελευταία περίπου δεκαπέντε χρόνια, έχουν αρχίσει στην Ελλάδα να εμφανίζονται έρευνες σχετικές με τη βία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Ευ Ζην Σχολική Χρονιά: Ενημέρωση Καθηγητικού Συλλόγου Γυμνασίου Ύψωνα από την ομάδα μαθητών Ευ Ζην

Πρόγραμμα Ευ Ζην Σχολική Χρονιά: Ενημέρωση Καθηγητικού Συλλόγου Γυμνασίου Ύψωνα από την ομάδα μαθητών Ευ Ζην Πρόγραμμα Ευ Ζην Σχολική Χρονιά: 2012-14 Ενημέρωση Καθηγητικού Συλλόγου Γυμνασίου Ύψωνα από την ομάδα μαθητών Ευ Ζην 1 Αρχικά Αρχικά έγινε επιλογή 9 παιδιών της Β τάξης και 2 της Γ τάξης επειδή το πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα. Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του. Σχ.έτος

Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα. Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του. Σχ.έτος Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα - - Ενδυναμώνω Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του 4 ου Δημοτικού Σχοελίου Αγίων Αναργύρων «Αδαμάντιος Κοραής» Σχ.έτος 2015 16 Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί Δακτυλίδης Σταμάτης

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία, μία δυστοπία. Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος

Εφηβεία, μία δυστοπία. Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος Εφηβεία, μία δυστοπία Ερευνητική εργασία Α τετραμήνου της Α Λυκείου των Λ.Τ. Αρμενίου Σχολικό έτος 2012-13 Τομείς έρευνας: Συμπεριφορά των εφήβων Τρόπος ζωής και καθημερινότητα Ασχολίες και δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός. Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας. Πιτσίλκας Χρήστος

Σχολικός εκφοβισμός. Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας. Πιτσίλκας Χρήστος Σχολικός εκφοβισμός Κέντρο Πρόληψης ν Λάρισας Πιτσίλκας Χρήστος Εκφοβισμός Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο βίαιες η επιθετικές πράξεις ασκούνται επανειλημμένα από ένα παιδί η μία ομάδα παιδιών εναντίον

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες

Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Βασικό εργαλείο αυτοαξιολόγησης Ερωτηματολόγιο για γονείς και κηδεμόνες Σημερινή ημερομηνία Παρακαλείσθε όπως συμπληρώσετε. Αριθμός ερωτηματολογίου Συμπληρώνεται από το σχολείο. Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BULLYING? To bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική που εκδηλώνεται σκόπιμα,

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές Εκφοβισµού. Ο εκφοβισµός µπορεί να πάρει διάφορες µορφές:

Μορφές Εκφοβισµού. Ο εκφοβισµός µπορεί να πάρει διάφορες µορφές: Ορισµός Ο όρος «εκφοβισµός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυµατοποίηση» (victimization) χρησιµοποιούνται για να περιγράψουν µια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεµµένη, απρόκλητη,

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά. Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 6. Μάρτιος& Απρίλιος 2014

Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά. Eνημερωτικό Δελτίο για γονείς Τεύχος 6. Μάρτιος& Απρίλιος 2014 Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά Καντάρας 126, 2051 ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ Τηλ. 22456940 Fax: 22 323834 Ηλ ταχυδρομείο:dim-ap-loukas-lef@schools.ac.cy Ιστοσελίδα: www.dim-ap-loukas-lef-schools.ac.cy Eνημερωτικό Δελτίο

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Α ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Α ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Α ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΣΗΝΗ, 2015-2016 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Εκφοβισμός στο διαδίκτυο 1. Πόσο χρονών είσαι; 2. Τι τάξη πας; 3. Δέχεσαι απειλές και παρενοχλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης των Πράξεων με τίτλο «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με MIS 303169 και 303167 Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΑΞΗ Δ ΥΠ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΠΕ 70 Σχολικό έτος:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΑΞΗ Δ ΥΠ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΠΕ 70 Σχολικό έτος: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΑΞΗ Δ ΥΠ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΠΕ 70 Σχολικό έτος: 2018-2019 Εισαγωγη - γενικά Ο στόχος της δράσης ήταν η

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου

Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου Ερευνητική ομάδα: Οι μαθητές της Στ τάξης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Πολεμίου Επιμέλεια-καταγραφή-σχεδιασμός: Ο δάσκαλος της Στ τάξης, Χρίστος Χατζηλοΐζου Απρίλιος 2015 Θέμα: Η αξιοποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Ερευνητικής Εργασίας «Νέοι και Διαδίκτυο : Ηλεκτρονικές φιλίες;»

Θέμα Ερευνητικής Εργασίας «Νέοι και Διαδίκτυο : Ηλεκτρονικές φιλίες;» 15 ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2014-15 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ερευνητική Ομάδα : Project Γ Θέμα Ερευνητικής Εργασίας «Νέοι και Διαδίκτυο : Ηλεκτρονικές φιλίες;» Μεθοδολογία Έρευνας Η έρευνα πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Θεματική ενότητα: «Επίλυση συγκρούσεων»

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Θεματική ενότητα: «Επίλυση συγκρούσεων» Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (ΕΣΟΣΕ) Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας (ΚΕΕΣΧΟΨΥ) Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Εκφοβισμός και Bία στο σχολείο (school bullying) Θυματοποίηση (victimization)

Εκφοβισμός και Bία στο σχολείο (school bullying) Θυματοποίηση (victimization) Εκφοβισμός και Bία στο σχολείο (school bullying) Θυματοποίηση (victimization) Τι είναι σχολικός εκφοβισμός; Η κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία

Διαβάστε περισσότερα

«Μίλα μη φοβάσαι» Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος

«Μίλα μη φοβάσαι» Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος «Μίλα μη φοβάσαι» Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος Τι είναι η βία; Γίνομαι βίαιος σημαίνει επιτίθεμαι στους άλλους. Σημαίνει προκαλώ πόνο με κινήσεις ή με λόγια. Όλοι γινόμαστε βίαιοι. Καμιά φορά ο θυμός

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης των Πράξεων με τίτλο «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με MIS 303169 και 303167 Στο

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου. Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου Α Λυκείου

2 ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου. Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου Α Λυκείου 2 ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου Α Λυκείου «Ο συμμαθητής μου, ο εφιάλτης μου.» Μία μικρής κλίμακας έρευνα, με ερωτηματολόγιο, για την ενδοσχολική βία στο σχολικό συγκρότημα του

Διαβάστε περισσότερα

εφηβεία σχολικό περιβάλλον

εφηβεία σχολικό περιβάλλον εφηβεία bullying Σχολική ζωή: κρίσεις, συγκρίσεις, προτάσεις ρατσισµός σχολικό περιβάλλον ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ 1. ΙΑΤΥΠΩΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ 2. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΘΟ ΟΥ ΚΑΙ ΠΗΓΩΝ 3. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού 6 η Μαρτίου 2015 Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού Σχολικός Εκφοβισμός - Το φαινόμενο «bullying» Υπήρχαν από πάντα πολλές μορφές βίας και σκληρότητας μεταξύ των παιδιών. Αυτό όμως

Διαβάστε περισσότερα

Ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα ασκείται: Εσκεμμένη Απρόκλητη Συστηματική Επαναλαμβανόμενη βία Επιθετική

Ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα ασκείται: Εσκεμμένη Απρόκλητη Συστηματική Επαναλαμβανόμενη βία Επιθετική Ορίζεται μια κατάσταση κατά την οποία χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα ασκείται: Εσκεμμένη Απρόκλητη Συστηματική Επαναλαμβανόμενη βία Επιθετική συμπεριφορά Πρόκειται για τη βία που εκδηλώνεται χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Σταθείτε στο ύψος σας παρά αδιάφορα στον κυβερνοεκφοβισμό Το φαινόμενο Cyberbullying. Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού

Σταθείτε στο ύψος σας παρά αδιάφορα στον κυβερνοεκφοβισμό Το φαινόμενο Cyberbullying. Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταθείτε στο ύψος σας παρά αδιάφορα στον κυβερνοεκφοβισμό Το φαινόμενο Cyberbullying Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού Στόχοι Πλαίσιο του φαινομένου cyberbullying - τρέχουσα έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Στροβόλου Τάξη: Στ 2

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Στροβόλου Τάξη: Στ 2 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Στροβόλου Τάξη: Στ 2 Θέλαμε να μάθουμε τι γνωρίζουν οι συμμαθήτριες και οι συμμαθητές μας για το διαδίκτυο και κατά πόσο το χρησιμοποιούν με μέτρο και ασφάλεια. Ετοιμάσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη του φαινομένου του σωματικού εκφοβισμού στην Ελλάδα σήμερα σε εφήβους από ετών

Μελέτη του φαινομένου του σωματικού εκφοβισμού στην Ελλάδα σήμερα σε εφήβους από ετών 11 0 ΓΕΛ Πάτρας Σχ. Έτος 2015-16 Τμήμα Α 4 Μελέτη του φαινομένου του σωματικού εκφοβισμού στην Ελλάδα σήμερα σε εφήβους από 12-18 ετών 1. Κριτήρια επιλογής θέματος Γιατί παρουσιάζει διαχρονικό ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα αυτοαξιολόγησης σχολείου

Έρευνα αυτοαξιολόγησης σχολείου 1 Έρευνα αυτοαξιολόγησης σχολείου Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Νάουσας, έχει σαν στόχο να βελτιώνει κάθε χρόνο, όλο και περισσότερο, τις υπηρεσίες που προσφέρει στους εκπαιδευόμενους και των δύο κύκλων.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χ. Ασημόπουλος, Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χ. Ασημόπουλος, Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Χ. Ασημόπουλος, Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. To διακρατικό πρόγραμμα Δάφνη ΙΙ ΙΙΙ (2006-2010) Mε στόχο την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

11 0 ΓΕΛ Πάτρας Σχ. Έτος Τμήμα Α 4

11 0 ΓΕΛ Πάτρας Σχ. Έτος Τμήμα Α 4 11 0 ΓΕΛ Πάτρας Σχ. Έτος 2015-16 Τμήμα Α 4 Μελέτη του φαινομένου του διαδικτυακού μπούλινγκ στην Ελλάδα το διάστημα από 2005-15 σε εφήβους από 12 έως 18 ετών 1.Κριτήρια επιλογής θέματος Παρουσιάζει διαχρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΤ3 Στο ΣΤ3 αξιολογήθηκαν 20 μαθητές Αυτό που τους άρεσε περισσότερο σ? αυτή την ομάδα ήταν η σχέση που απέκτησαν με τα άλλα παιδιά, η συνεργασία μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;»

«Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;» «Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;» ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΛΙΛΙΑΝ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: 3.2. Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Σχέσεων ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΧΡΟΝΟΣ: 1 διδακτική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

1. Έρευνα για το Σχολικό κλίμα

1. Έρευνα για το Σχολικό κλίμα Βασικές Πληροφορίες ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Έρευνα για το Σχολικό κλίμα...2 1.1 Αναγκαιότητα...2 1.2 Στόχοι της έρευνας...2 2. Το Ερωτηματολόγιο...3 2.1 Δομή...3 2.2 Δείγμα...3 2.3 Μορφή...3 3. Φορέας Υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Δράση ενάντια στο ρατσισμό και την ενδοσχολική βία

Δράση ενάντια στο ρατσισμό και την ενδοσχολική βία «Βαρνάλειο» 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αγχιάλου Δράση ενάντια στο ρατσισμό και την ενδοσχολική βία Το Σχέδιο και τα αποτελέσματά του COMENIUS - ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ Ένα δυσάρεστο περιστατικό Την επομένη ενός σχολικού

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008)

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008) Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Ο Τομέας Έρευνας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μετά από οδηγία του

Διαβάστε περισσότερα

Βία και επιθετική συμπεριφορά από τους εφήβους.

Βία και επιθετική συμπεριφορά από τους εφήβους. Βία και επιθετική συμπεριφορά από τους εφήβους. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πρόβλημα: Κατά την έρευνα αυτή θα εξεταστεί κατά το πόσο οι έφηβοι εκδηλώνονται με βίαιη κ επιθετική συμπεριφορά. Υπόθεση: Υποθέτω ότι οι έφηβοι

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση θετικής συμπεριφοράς μέσω αποδοχής της διαφορετικότητας

Προώθηση θετικής συμπεριφοράς μέσω αποδοχής της διαφορετικότητας Προώθηση θετικής συμπεριφοράς μέσω αποδοχής της διαφορετικότητας Δημοτικό Σχολείο Τσερίου Α Διευθύντρια: Περικτιόνη Χατζηνικολάου Συντονίστρια: Ελπίδα Χαλλουμή-Κάρυου Υποστηρίκτρια ΠΙ: Έλενα Χριστοφίδου

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009)

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Το πρόβλημα του λειτουργικού αναλφαβητισμού στην Κύπρο στις ηλικίες των 12 με 15 χρόνων

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων Αριθμητικός Γραμματισμός Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ «Προγραμματισμός-Οργάνωση και υλοποίηση μιας διδακτικής ενότητας στον Αριθμητικό Γραμματισμό» ΠΡΟΣΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΑΡΤΟ 4 ο δίωρο: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γιώτη Ιφιγένεια (Α.Μ. 6222) Λίβα Παρασκευή (Α.Μ. 5885)

ΤΕΤΑΡΤΟ 4 ο δίωρο: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γιώτη Ιφιγένεια (Α.Μ. 6222) Λίβα Παρασκευή (Α.Μ. 5885) ΤΕΤΑΡΤΟ 4 ο δίωρο: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Γιώτη Ιφιγένεια (Α.Μ. 6222) Λίβα Παρασκευή (Α.Μ. 5885) Ανάλυση σε επιμέρους στόχους: 1. Εκτιμούν τη μορφή γραφημάτων με βάση τα δεδομένα τους. 2. Κατανοούν ότι

Διαβάστε περισσότερα

16 Νοεμβρίου 2015, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου 7 Δεκεμβρίου 2015, Ξενοδοχείο Σεμέλη, Λευκωσία

16 Νοεμβρίου 2015, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου 7 Δεκεμβρίου 2015, Ξενοδοχείο Σεμέλη, Λευκωσία 16 Νοεμβρίου 2015, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου 7 Δεκεμβρίου 2015, Ξενοδοχείο Σεμέλη, Λευκωσία Απαντήσεις των 15 δευτερολέπτων!! Βήματα διαχείρισης ρατσιστικών περιστατικών 1. Το περιστατικό παρατηρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΥΛΟ

ΤΥΠΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΥΛΟ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΕΧΘΡΙΚΗ Η ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΓΥΜ/ΣΙΟ, ΛΥΚΕΙΟ) ΣΤΟΧΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς

Σχέδιο Δράσης Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς Γενικός Συντονιστής: Δρ. Παύλος Ρήγας (Διευθύνων) Βοηθοί Συντονιστές: Μαριάννα Χριστόφια Παλάτου, Βάσια Αναστασίου Σχέδιο Δράσης Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς Μετά από συζήτηση που έγινε σε συνεδρία προσωπικού,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός Εκφοβισμός και Ψυχολογία

Σχολικός Εκφοβισμός και Ψυχολογία 11 0 ΓΕΛ Πάτρας Σχ. Έτος 2015-16 Τμήμα Α 4 Σχολικός Εκφοβισμός και Ψυχολογία 1.Kριτήρια επιλογή θέματος α) Παρουσιάζει διαχρονικό ενδιαφέρον. β) Για να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε τους συνανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ. 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΥΚΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ. 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΥΚΕΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΥΚΕΩΝ 2015 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ: ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: ΛΑΘΗΡΑ ΙΩΑΝΝΑ ΝΤΟΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν:

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων. Ταυτότητα της Έρευνας Το Πρόγραμμα της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων και Νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών προσφέρεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Αντιλήψεις-Στάσεις των μαθητών του γυμνασίου και των Λ.Τ. τάξεων σχετικά με την σχολική ζωή

Αντιλήψεις-Στάσεις των μαθητών του γυμνασίου και των Λ.Τ. τάξεων σχετικά με την σχολική ζωή Αντιλήψεις-Στάσεις των μαθητών του γυμνασίου και των Λ.Τ. τάξεων σχετικά με την σχολική ζωή 2016-2017 Βαβαρούτα Κατερίνα Σπυρόπουλος Βασίλης Ψηλοπαναγιώτη Άννα Ψυχομάνη Γεωργία Ριόλος 2016-17 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Οικογενειακή Αγωγή Ι Σχολική Χρονιά: 2007 2008 Καθηγήτρια Οικιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι κάθε συμπεριφορά ή συστηματική πολιτική συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει το θύμα.

ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι κάθε συμπεριφορά ή συστηματική πολιτική συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει το θύμα. ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι κάθε συμπεριφορά ή συστηματική πολιτική συμπεριφοράς που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει το θύμα. Eίναι κάθε σωματική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις στην ΣΤ τάξη» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις στην ΣΤ τάξη» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις στην ΣΤ τάξη» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Γλυφάδας σε συνεργασία με το διευθυντή του 1 ου δημοτικού κο Κασσέρη, υλοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαρία Λαγουδάκη ΠΕ19 ΣΕΛ. 1 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ: 12/11/2013 7 η ώρα Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο εργαστήριο Πληροφορικής. Αρχικά δόθηκαν πληροφορίες σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά

Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά Ποιοι είμαστε; Είμαστε οι Μην αρχίζεις την μουρμούρα και λογικά τώρα θα σκέφτεστε ότι το όνομα το πήραμε από το σήριαλ και έχετε δίκιο. Όπως

Διαβάστε περισσότερα

Bullying: Ένα σύγχρονο πολυδιάστατο φαινόμενο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 31 Μάρτιος :45

Bullying: Ένα σύγχρονο πολυδιάστατο φαινόμενο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 31 Μάρτιος :45 Γράφει: Καραπατσιά Μαρία, Ψυχολόγος, MSc-Ψυχοθεραπεύτρια Το bullying είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και εμφανίζεται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα. Πολλές φορές χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Η φύση του σχολικού εκφοβισμού

Η φύση του σχολικού εκφοβισμού Η φύση του σχολικού εκφοβισμού Μια σειρά 10 Μαθημάτων Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης που στοχεύουν στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού μέσα από την ενδυνάμωση των κοινωνικών και συναισθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Αποσπάσµατα από την οµιλία στο ηµοτικό Σχολείο Γουβών, 15 Νοεµβρίου 2014, µε τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Οι όροι «εκφοβισµός» (bullying) και «θυµατοποίηση» (victimization)

Διαβάστε περισσότερα

1

1 6 Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Σχολικός Εκφοβισμός - Το φαινόμενο «bullying» Υπήρχαν από πάντα πολλές μορφές βίας και σκληρότητας μεταξύ των παιδιών. Αυτό όμως που φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Χαριλάου. Σχολικό έτος Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση. Ομάδα: Αγωγή Υγείας

2ο Γυμνάσιο Χαριλάου. Σχολικό έτος Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση. Ομάδα: Αγωγή Υγείας 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου Σχολικό έτος 2015-2016 Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση Ομάδα: Αγωγή Υγείας Σχολικός εκφοβισμός Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης των ανηλίκων: Ο ρόλος των Εκπαιδευτικών

Πρόληψη της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης των ανηλίκων: Ο ρόλος των Εκπαιδευτικών Πρόληψη της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης των ανηλίκων: Ο ρόλος των Εκπαιδευτικών Χριστίνα Ιωάννου Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος Α Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Δεκέμβριος 2014 ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Δεκέμβριος 2014 ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης της Πράξης «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» με MIS 295403 περιόδου 2010-2014 ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία και Έφηβοι.

Τεχνολογία και Έφηβοι. Γενικό Λύκειο Βελεστίνου Τμήμα: Β2 Ερευνητική Εργασία Σχ. Έτος: 2014-2015 Τεχνολογία και Έφηβοι. Μαθητές 1) Πουτουρούδη Θεοδώρα 9) Μανούρα Μιχαέλα 2) Νατούδη Δήμητρα 10) Μπομπότης Φάνης 3) Μπαλαμώτη Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

2/3/2013. ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ: Η αναγκαιότητα της διαπολιτισμικής παρέμβασης. Τι είναι η σχολική βία; Πώς ορίζεται ο εκφοβισμός;

2/3/2013. ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ: Η αναγκαιότητα της διαπολιτισμικής παρέμβασης. Τι είναι η σχολική βία; Πώς ορίζεται ο εκφοβισμός; ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ: Η αναγκαιότητα της διαπολιτισμικής παρέμβασης Αποσαφήνιση εννοιών (Διάσκεψη της Ουτρέχτης-Ολλανδία, 1997): -σχολική βία -σχολική επιθετικότητα -σχολικός εκφοβισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδες Εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας Ψυχαγωγία Ενημέρωση

Ιστοσελίδες Εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας Ψυχαγωγία Ενημέρωση FACEBOOK Ιστοσελίδες Εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας Ψυχαγωγία Ενημέρωση Η εξέλιξη του facebook. 1. Ποιο είναι το ποσοστό χρήσης του facebook. 2. Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται. 3. Πόσος χρόνος αφιερώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 16/10/17 ΣΚΟΠΟΣ Οραματιζόμαστε ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές να μπορέσουν να καταστούν σωστοί "ψηφιακοί" πολίτες. Συγκεκριμένα, στόχος μας είναι η ασφαλής πλοήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Συνηγόρου του Πολίτη-Συνηγόρου του Παιδιού για τo θεσμό της Σχολικής Διαμεσολάβησης

Ερωτηματολόγιο Συνηγόρου του Πολίτη-Συνηγόρου του Παιδιού για τo θεσμό της Σχολικής Διαμεσολάβησης Ερωτηματολόγιο Συνηγόρου του Πολίτη-Συνηγόρου του Παιδιού για τo θεσμό της Σχολικής Διαμεσολάβησης Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, συγκεντρώνει στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 556 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ματούλας Γεώργιος Δάσκαλος ΔΣ Ευξινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα