M.A.P.S. Multisport Against Physical Sedentary. Erasmus + program Ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. «M.A.P.S. - MULTISPORT AGAINST PHYSICAL SEDENTARY - ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "M.A.P.S. Multisport Against Physical Sedentary. Erasmus + program Ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. «M.A.P.S. - MULTISPORT AGAINST PHYSICAL SEDENTARY - ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ"

Transcript

1 M.A.P.S. Multisport Against Physical Sedentary Erasmus + program Ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. «M.A.P.S. - MULTISPORT AGAINST PHYSICAL SEDENTARY - ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ» ERASMUS+ SPORT PROGRAMME PROJECT M.A.P.S. (PROJECT NUMBER: EPP IT-SPO-SCP)

2 MAPS «Multisport Against Physical Sedentary» - «ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ» ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ; Το «M.A.P.S. - MULTISPORT AGAINST PHYSICAL SEDENTARY- ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ», είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας (IT, DE, GR, HR, NL, PL, TR) που υλοποιήθηκε από την Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS + SPORT της Ε.Ε. τη διετία Στόχος του ήταν η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής μεθοδολογίας παράλληλων και πολλαπλών αθλητικών δραστηριοτήτων, κατά της παχυσαρκίας, της καθιστικής ζωής και της εγκατάλειψης σπουδών από τους νέους ηλικίας μεταξύ 9 και 12 ετών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της HEPA (Ευρωπαϊκό δίκτυο για την προαγωγή της υγείας και την ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας). Πολυαθλητισμός είναι η χρήση πολλαπλών αρχών και κανόνων, προκειμένου να επηρεαστούν, αρμονικά και πλήρως, η κινητικότητα, τα κίνητρα και οι γνώσεις των νέων. Είναι λειτουργικός για την ανάπτυξη μέσω του αθλητισμού, καθώς εξασφαλίζει ένα ισορροπημένο πλαίσιο κινητικής δραστηριότητας. Ένα ανησυχητικό ποσοστό των νέων της Ευρώπης συσσωρεύει σημαντική καθιστική δραστηριότητα στο σχολείο και κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου, αφού η τυπική καθιστική συμπεριφορά μεταξύ των νέων περιλαμβάνει παρακολούθηση τηλεόρασης, μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς, ενασχόληση με παθητικά παιχνίδια όπως βιντεοπαιχνίδια και σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Μια άμεση συνέπεια της καθιστικής συμπεριφοράς μεταξύ των παιδιών, είναι και το φαινόμενο της παχυσαρκίας. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία στα παιδιά συνδέονται με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και μεγαλύτερο κίνδυνο για κακόβουλα πειράγματα, εκφοβισμό, bulling και κοινωνική απομόνωση που τις περισσότερες φορές οδηγεί τα παιδιά στο φαινόμενο της εγκατάλειψης. Οι Πολλαπλές Αθλητικές Δραστηριότητες προσφέρουν επιπλέον αθλητικές δεξιότητες εκτός από την τακτική εκπαίδευση/προπόνηση των παιδιών σε ένα μόνο άθλημα. Μέσα από τη γνωριμία με τις πτυχές των διαφόρων αθλημάτων το παιδί αναπτύσσεται σε ένα ευέλικτο αθλητή. Αυτή η ισχυρή κινητήρια βάση εξασφαλίζει ότι το παιδί μπορεί να αναπτυχθεί ευρύτερα. Έχει αποδειχθεί ότι η εξάσκηση πολλών αθλημάτων είναι λειτουργική όσον αφορά την επιρροή, αρμονικά και πλήρως, στην ανάπτυξη της κινητικότητας των νέων. Για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια των εφηβικών σταδίων ανάπτυξης συνιστάται ιδιαίτερα για προπόνηση η ανάμειξη διαφόρων κινητικών δεξιοτήτων αντί της επανάληψης συνεχώς των ίδιων, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η κινητική ανάπτυξη προκειμένου οι νέοι να αναπτύξουν και να εδραιώσουν μια μελλοντική υγιή ζωή. Έτσι οι Πολλαπλές Αθλητικές Δραστηριότητες δίνουν παράδειγμα μέσα από ασκήσεις στίβου σε μια προπόνηση ποδοσφαίρου. Αυτό βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες και τα οφέλη είναι πολλαπλά.

3 Το πρόγραμμα αυτό έφερε κοντά μια ομάδα οργανώσεων που ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό και την έρευνα. Ξεκινώντας από ένα μοντέλο που έχει ήδη δοκιμαστεί στην Ιταλία, σε εθνικό επίπεδο, καθώς και τη συλλογή καλών πρακτικών άλλων εταίρων, ένα νέο κοινό μοντέλο σχεδιάσθηκε και δοκιμάσθηκε στις συμμετέχουσες χώρες. Το πρόγραμμα M.A.P.S.προσπάθησε να βρει τρόπους για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας σε όλες τις μορφές της, ενθαρρύνοντας τα παιδιά στην εξάσκηση πολλών αθλημάτων, καθώς επίσης και μέσω παρεμβάσεων στους παθητικούς παράγοντες όπως οι συνήθειες που επικρατούν στις αστικές μετακινήσεις και οι αστικές δομές (για το λόγο αυτό το πρόγραμμα περιλάμβανε και μια μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο του αστικού περιβάλλοντος στις συνήθειες μετακίνησης την παιδιών). Ο λόγος που οδήγησε στην επιλογή της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας (νέοι μεταξύ 9 και 12 ετών) είναι η σημαντικότητα του ρόλου του αθλητισμού στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής. Η μεθοδολογία περιλάμβανε ενότητες κατάρτισης για τοπικούς εκπαιδευτές και προπονητές και δραστηριότητες σε πολλά αθλήματα για αγόρια και κορίτσια, καθοδηγούμενες από τους προηγουμένως εκπαιδευμένους στα αθλήματα ειδικούς. Στα πακέτα εργασίας του προγράμματος περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων: 1) Η ανάλυση πλαίσιο για κάθε χώρα από την οποία προέρχονται οι εταίροι του έργου και η συλλογή καταγραφή 2 καλών πρακτικών από τον καθένα. 2) Η μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο του αστικού περιβάλλοντος στις συνήθειες μετακίνησης γονέων και παιδιών με χρήση ειδικά σχεδιασμένου ερωτηματολογίου με επικεφαλής το «Κέντρο για την Τεχνολογία και την Κοινωνία της Technische Universitat» από το Βερολίνο. 3) Η κατάρτιση για τους τοπικούς εκπαιδευτές και τους προπονητές (local coaches). 4) Η εκπόνηση προπονητικού προγράμματος πολλαπλών αθλητικών δραστηριοτήτων από τον επικεφαλής εταίρο CSI (Centro Sportivo Italiano). 5) Η ανάπτυξη και παροχή σε πρώτη φάση στους εκπαιδευτές και τους local coaches μιας εφαρμογής (App) διαθέσιμης για ios και Android (για τάμπλετ και κινητά), ως ένα εργαλείο για την καταγραφή προπονητικών προγραμμάτων, την ανώνυμη καταγραφή των παιδιών που συμμετείχαν στην εφαρμογή του προγράμματος, πρότυπες προπονητικές προτάσεις - ιδέες για την εφαρμογή του προγράμματος, ανταλλαγή αρχείων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, κλπ. 6) Η φάση εφαρμογής προγράμματος πολλαπλών αθλητικών δραστηριοτήτων για αγόρια και κορίτσια για 28 εβδομάδες, με την καθοδήγηση από τους προηγουμένως εκπαιδευμένους προπονητές (local coaches) και η διενέργεια 2 μετρήσεων.

4 Ειδικοί Στόχοι του Προγράμματος Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την αύξηση των επιπέδων συμμετοχής στον αθλητισμό, τη σωματική δραστηριότητα και την εθελοντική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα: - Αυξημένη γνώση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αθλητισμό και τη φυσική δραστηριότητα στις χώρες του προγράμματος. - Αυξημένη ευαισθητοποίηση όσον αφορά το ρόλο του αθλητισμού στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της ισότητας των ευκαιριών και τη βελτίωση της υγείας μέσω της σωματικής δραστηριότητας. - Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας. - Βελτίωση της συμμετοχής των αθλητικών οργανώσεων και άλλων συναφών οργανώσεων από διάφορες χώρες του προγράμματος για τη δημιουργία ενισχυμένων δικτύων. - Βελτίωση της ανταλλαγής καλών πρακτικών. Ακόμα, σύμφωνα με τους στόχους της Σύμπραξης Συνεργασίας, το πρόγραμμα στόχευε στην: - Ενθάρρυνση της συμμετοχής στον αθλητισμό και τη σωματική δραστηριότητα, ιδίως με τη στήριξη της εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε. για τη Φυσική Δραστηριότητα. - Προώθηση των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν οι διακρατικοί εταίροι: CSI Centro Sportivo Italiano (Rome), που ήταν και ο επικεφαλής εταίρος του προγράμματος. Center for Technology and Society of Technische Universitat (Berlin). Ε.Γ.Β.Ε. Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκη). Rijeka Disability Sports Association (Rijeka). HvS- Hearts for Sports (Utrecht). Academy of Business Administration and Health Sciences (Lodz). Dogansehir Genclik Hizmetleri Ve SporIlce Mudurlugu (Dogansehir).

5 Καθοριστικός Παράγοντας η Έλλειψη Σωματικής Δραστηριότητας Κάθε χρόνο, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στη μείωση και, όλο και πιο συχνά, στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Μια άμεση συνέπεια της καθιστικής συμπεριφοράς μεταξύ των παιδιών, είναι και το φαινόμενο της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα - στην Ευρώπη έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η παχυσαρκία έχει τριπλασιαστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του 1980, και ο αριθμός εκείνων που πλήττονται συνεχίζει να αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, ιδίως μεταξύ των παιδιών. Επί του παρόντος, περίπου το 20% των παιδιών και των εφήβων είναι υπέρβαροι και το ένα τρίτο από αυτούς είναι παχύσαρκοι. Πάνω από το 60% των παιδιών που είναι υπέρβαρα πριν από την εφηβεία θα είναι υπέρβαρα στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Στην πραγματικότητα, η παχυσαρκία ευθύνεται για περίπου το 9-12% των θανάτων στα παλαιότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το 16-20% των θανάτων στα 12 κράτη μέλη που προσχώρησαν στην Ε.Ε. το 2004 και το Ένα ανησυχητικό ποσοστό των νέων της Ευρώπης συσσωρεύει σημαντική καθιστική δραστηριότητα στο σχολείο και κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου, αφού η τυπική καθιστική συμπεριφορά μεταξύ των νέων περιλαμβάνει παρακολούθηση τηλεόρασης, μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς, ενασχόληση με παθητικά παιχνίδια όπως βιντεοπαιχνίδια και σερφάρισμα στο διαδίκτυο (το ποσοστό της καθιστικής ζωής στις ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται μεταξύ 43,3% - Σουηδία και 87,8% - Πορτογαλία). Εν ολίγοις, η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος είναι σε επίπεδα ρεκόρ μεταξύ των παιδιών στην Ευρώπη, με σχεδόν ένα στα είκοσι παιδιά παχύσαρκα, ενώ άλλα τέσσερα στα είκοσι υπέρβαρα. Επιπλέον, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία στα παιδιά συνδέονται με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και μεγαλύτερο κίνδυνο για κακόβουλα πειράγματα, εκφοβισμό, bulling και κοινωνική απομόνωση που τις περισσότερες φορές οδηγεί τα παιδιά στο φαινόμενο της εγκατάλειψης. Στην Ελλάδα, όλες οι σχετικές μελέτες δείχνουν αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα ενός καθιστικού τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών. Μελέτες που διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα σε μαθητές τα τελευταία 7 χρόνια, έδειξαν ότι τρία στα δέκα παιδιά είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας εντοπίζεται κυρίως στις ηλικίες 8-11 ετών (το τμήμα ηλικίας της ομάδας - στόχου του προγράμματος). Σχετικές μελέτες επισημαίνουν επίσης τον αυξημένο αριθμό των μαθητών που οδηγούνται σε καθιστική ζωή. Σχεδόν οι μισοί μαθητές της χώρας έδειξαν ένα μη ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, με τα αγόρια να περνούν περισσότερο χρόνο από ό, τι τα κορίτσια σε καθιστικές δραστηριότητες καθ όλη τη διάρκεια της καθημερινής τους ρουτίνας. Περισσότερο από το 60% των μαθητών ακολουθούν ασυνήθιστες δίαιτες, πολύ διαφορετικές από τη Μεσογειακή Διατροφή, αν και ζούμε στις ακτές της Μεσογείου. Καθώς η ηλικία των μαθητών εξελίσσεται, η απουσία μιας κατάλληλης για την ηλικία δίαιτας γίνεται πιο εμφανής. Σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο, οι σημαντικοί τομείς παρέμβασης περιλαμβάνουν - αλλά όχι περιοριστικά: α)

6 τις σωστές διατροφικές συνήθειες (συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας της κατανάλωσης τροφής και του χρόνου των ημερήσιων γευμάτων) και β) αύξηση του ελεύθερου χρόνου και επαρκή κίνητρα για άσκηση σωματικής δραστηριότητας. Η κινητική ανάπτυξη Η κινητική ανάπτυξη των παιδιών περνάει διαφορετικά στάδια. Από έρευνες που διεξήχθησαν σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες η συμμετοχή στα αθλήματα έχει την ίδια εικόνα εδώ και μερικά χρόνια. Ποσοστό άνω του 50% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 4 και 11 ετών ασχολούνται οργανωμένα ή περιστασιακά με κάποιο άθλημα ή κάποια αθλητική δραστηριότητα, ποσοστό το οποίο ανεβαίνει στις ηλικίες μεταξύ 10 και 14 ετών. Από την ηλικία των 14 ετών πολλά παιδιά σταματούν να αθλούνται. Στην ηλικία των 20 ετών αθλείται πολύ μικρότερο ποσοστό (το 30% περίπου). Στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά είναι ακόμα μικρότερα Αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη ομάδα των εφήβων σταματούν τα σπορ. πιο εντατικά και είναι μονόπλευρη. Η αθλητική καριέρα του παιδιού αλλάζει: νωρίτερα, Φαίνεται να υπάρχει τάση τα παιδιά να ξεκινούν σε νεαρότερη ηλικία ένα άθλημα. Υπάρχει όλο και μεγαλύτερη προσφορά για μικρά παιδιά και παιδιά προσχολικής ηλικίας για άθληση. Αυτό είναι από μόνο του βεβαίως θετικό, αλλά ο κίνδυνος είναι ότι ουσιαστικά οι γονείς των παιδιών είναι αυτοί που επιλέγουν το άθλημα ενασχόλησής του, με δεδομένο ότι όλα τα προγράμματα προσχολικής ηλικίας αποτελούν ουσιαστικά προετοιμασία για κάποιο συγκεκριμένο άθλημα. Όταν ένα παιδί είναι ενεργό σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, υπάρχει συγκεκριμένη ώρα ενασχόλησης του με αυτό. Για μερικά αθλήματα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν προπονήσεις δύο φορές την εβδομάδα ενώ αρκετά γρήγορα εντάσσονται στην λογική του «να παίξει το παιδί έναν αγώνα». Με όλο και περισσότερες εντατικές αθλητικές δραστηριότητες παραμένουν λίγες ώρες για άλλα αθλήματα. Η πρώιμη εξειδίκευση, η οποία επιτυγχάνεται με την από νωρίς εστίαση σε ένα μόνο άθλημα, δεν είναι ιδανική για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η μονοδιάστατη άθληση ενός παιδιού δεν κάνει καλό στην ανάπτυξη του. Είναι επιβλαβές τόσο για τη φυσική ανάπτυξη όσο και για την ψυχική υγεία των αθλητών, και μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάλειψη του αθλήματος. Μια υπερβολικά μονόπλευρη επιβάρυνση για το σώμα, με την επανάληψη ίδιων μοτίβων κινήσεων, ενέχει αυξημένο κίνδυνο υπερβολικών τραυματισμών. Αυτό οδηγεί σε λιγότερη διασκέδαση στο άθλημα και ένα μειωμένο κίνητρο για συνέχιση της άσκησης. Επιπλέον, δεν έχει αποδειχθεί ότι η από μικρή ηλικία ή από νωρίς εξειδίκευση είναι μια προϋπόθεση για να φτάσει κάποιος στην κορυφή.

7 Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι η εξάσκηση πολλαπλών αθλημάτων κατά τη νεανική ηλικία μπορεί να φέρει τους αθλητές σε μεγαλύτερη επιτυχία (με ορισμένα αθλήματα ως εξαίρεση που η κορύφωση φτάνει κατά τη νεαρή ηλικία, όπως η γυμναστική). Θετικές επιδράσεις των πολλαπλών αθλητικών δραστηριοτήτων στην ανάπτυξη του παιδιού. Κάνοντας πολλαπλές αθλητικές δραστηριότητες, στην παιδική ηλικία είναι καλό για την αθλητική ανάπτυξη του παιδιού. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που έχουν πολλαπλές αθλητικές δραστηριότητες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν ενεργά στο άθλημα για περισσότερα χρόνια. Όσοι ασχολούνται με ένα μόνο άθλημα, μπορεί να το εγκαταλείψουν νωρίτερα. Όταν, ως παιδί, έχεις μάθει να κινείσαι καλά, και έχεις κάνει όλα τα είδη των αθλημάτων, μπορείς αργότερα να πας σε διάφορα αθλήματα. Αν έχεις εξασκηθεί μόνο σε ένα άθλημα έχεις μια μονόπλευρη ανάπτυξη και το να αλλάξεις σπορ είναι πολύ πιο δύσκολο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η συμμετοχή σε πολλά αθλήματα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην προσωπική ανάπτυξη του παιδιού. Ανάπτυξη διαπροσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και ανάπτυξη της ταυτότητάς του, καθώς κάθε άθλημα έχει διαφορετικό κοινωνικό περίγυρο. Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με πολλαπλά αθλήματα, αναπτύσσουν περισσότερα κίνητρα καθώς βιώνουν την επιτυχία σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Μεθοδολογική προσέγγιση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την προώθηση των πολλαπλών αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι σημαντικότεροι από αυτούς περιγράφονται παρακάτω. 1. Κάνοντας διαφορετικά αθλήματα. Ένα παιδί μπορεί να κάνει περισσότερα από ένα αθλήματα την ίδια στιγμή. Τα μικρά παιδιά θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να παίξουν αναπτύσσοντας όλα τα βασικά κινητικά προσόντα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Επίσης, κατά την επόμενη φάση είναι σημαντικό να έχουν την ευκαιρία να παίξουν διαφορετικά αθλήματα. Θα ήταν καλό οι σύλλογοι να δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία, το διάστημα και το χρόνο να μπορούν να κάνουν το άθλημά τους και να ασκηθούν παράλληλα και σε άλλα αθλήματα. Έτσι, εκτός π.χ. από το μπάσκετ ένα παιδί μπορεί επίσης να κάνει ποδόσφαιρο ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα του συλλόγου. 2. Συμμετοχή σε πρόγραμμα πολλαπλών αθλητικών δραστηριοτήτων. Ένα παιδί μπορεί να ακολουθήσει ένα άθλημα ή ένα πρόγραμμα όπου υπάρχει μεγάλη ποικιλία ανάπτυξης κινητικών δεξιοτήτων. Συχνά λόγω έλλειψης χρόνου ή ακόμη και από οικονομική άποψη, δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί η πρώτη επιλογή, κάνοντας ταυτόχρονα διαφορετικά αθλήματα. Ένα πρόγραμμα πολλαπλών αθλητικών δραστηριοτήτων μπορεί να προσφέρει μια λύση.

8 Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να διαχωρίζεται από ένα συγκεκριμένο άθλημα. Μπορεί επίσης, εκτός από την εκπαίδευση μια φορά την εβδομάδα σε ένα βασικό άθλημα, μια άλλη εκπαίδευση μια φορά την εβδομάδα να διαρθρωθεί με βάση την εκπαίδευση πολλαπλών αθλημάτων. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένο και να εστιάζει στην ανάπτυξη ενός ευέλικτου αθλητή. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικά εβδομαδιαία αθλήματα (διαφορετικές δεξιότητες), αλλά είναι επίσης δυνατή η χρήση διαφόρων δεξιοτήτων σε ένα μόνο άθλημα. Είναι σημαντικό, σε κάθε περίπτωση, να υπάρχει ένα πρόγραμμα στο οποίο να βασίζονται όλες οι βασικές κινητικές δεξιότητες που προσφέρουν όμως συγκεκριμένες αθλητικές ικανότητες. Μόνο τότε το παιδί θα έχει την ευκαιρία να είναι ευπροσάρμοστο κατά την ανάπτυξή του. 3. Η διαρθρωτική διασύνδεση των δραστηριοτήτων πολλαπλών σπορ στην αθλητική εκπαίδευση του ίδιου του συλλόγου. Όταν ένα παιδί έχει λίγες ή καθόλου επιλογές εκτός από τον αθλητισμό μέσω πολλαπλών σπορ ή ενός μόνο αθλήματος, θα ήταν καλό να συμπληρώνεται διαρθρωτικά ένα μέρος της προπόνησης με άλλες αθλητικές δεξιότητες. Το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών στοιχείων πρέπει να είναι καλά μελετημένο έτσι ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν πραγματικά. Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να είναι επιπλέον του συγκεκριμένου αθλήματος αλλά ωστόσο να το υποστηρίζουν. Περιγραφή του Έργου M.A.P.S Η ανάλυση πλαίσιο. Σε μια ανάλυση πλαίσιο, εντοπίστηκαν για τις συμμετέχουσες χώρες: το εθνικό αθλητικό σύστημα, η νομοθεσία, το κανονιστικό πλαίσιο, το σύστημα εκπαίδευσης, υποδομές στον αθλητισμό και η οργάνωση του αθλητικού συστήματος και συγκεκριμένα για τη συμμετοχή παιδιών από 9 έως 12 ετών. Περιγράφηκε επίσης, η προσέγγιση του πολυαθλητισμού για παιδιά και εφήβους, αναλύθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές και τα προγράμματα αντιμετώπισης του καθιστικού τρόπου ζωής και προώθησης ενός ενεργού, υγιεινού τρόπου ζωής των παιδιών. Η έρευνα. Στη συνέχεια, διεξήχθη επιστημονική έρευνα σχετικά με τη μετακίνηση των παιδιών από και προς το σχολείο (περπάτημα, ποδηλασία ή αυτοκίνητο / μέσο μαζικής μεταφοράς). Με γνώση των παραγόντων που καθορίζουν τον τρόπο μετακίνησης και πώς αυτός μπορεί να επηρεάσει τη σωματική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα πως μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τη συμπεριφορά των γονέων και των παιδιών. Διανεμήθηκαν 2735 ερωτηματολόγια σε 9 πόλεις (Φότζια, Βερολίνο, Θεσσαλονίκη, Ριέκα, Ουτρέχτη, Łódź, Konstantynow, Malatya και Doğanşehir) σε 7 χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα, Κροατία, Ολλανδία, Πολωνία και Τουρκία), εκ των οποίων συμπληρώθηκαν 1424, εκ των οποίων 120 θεωρήθηκαν μη έγκυρα και αναλύθηκαν τα Έτσι, τα πορίσματα βασίζονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο στο σύνολό του. Μπορεί να υπάρχουν ελάχιστες διαφορές σε τοπικό επίπεδο.

9 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα υπάρχουν: Αδύναμοι συσχετισμοί μεταξύ του δομημένου περιβάλλοντος και του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ισχυρές σημαντικές σχέσεις μεταξύ του δομημένου περιβάλλοντος και της ενεργού μεταφοράς στο σχολείο (ATS). Ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ των μοτίβων μετακίνησης των γονέων και της ενεργού μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία (ATS). Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ της συμπεριφοράς των παιδιών σε περιπάτους σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες. Ένα παράδειγμα τοπικών ευρημάτων βρίσκεται στο Βερολίνο: Η αύξηση της προσβασιμότητας στις δημόσιες συγκοινωνίες με την αύξηση του αριθμού των σταθμών θα οδηγήσει σε μείωση του ΔΜΣ στο Βερολίνο. Σε μελλοντικές έρευνες με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, θα δοκιμαστούν οι ακόλουθες υποθέσεις. Σύμφωνα με τα περιγραφικά στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες, αυτές οι υποθέσεις φαίνονται πιθανές: ασφάλεια των παιδιών σε διαφορετικά ευρωπαϊκά πλαίσια, οι οποίες προκύπτουν από διαπολιτισμικές διαφορές. ετικά με τη μετάβαση των παιδιών τους στο σχολείο δεν έχουν καμία σχέση με τα μεγέθη των πόλεων (πληθυσμός). διαφορετικά πλαίσια. διαφορετικό. των ευρωπαϊκών πλαισίων είναι σημαντικά Η εφαρμογή. Η μεθοδολογία των «Πολλαπλών Αθλητικών Δραστηριοτήτων» εφαρμόστηκε σε έξι χώρες εταίρους: την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Τουρκία, την Κροατία και την Πολωνία, κατά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιούνιο του Περισσότερα από 700 παιδιά συμμετείχαν στο έργο, εκ των οποίων περίπου 400 αγόρια και 300 κορίτσια ηλικίας 9 έως 12 ετών. Το M.A.P.S. προστέθηκε στην τακτική εκπαίδευση/προπόνηση, η οποία αποτελείται από δύο μέρη. Το 1 ο Μέρος αφορά τον προ-αθλητισμό με ασκήσεις συντονισμού στον τομέα των κινητικών δεξιοτήτων, οι οποίες συνδέονται στο κύριο άθλημα. Το 2 ο μέρος, αφορά συμπληρωματικές δραστηριότητες, αθλητικές δεξιότητες από άλλους κλάδους, που ωστόσο συμβάλλουν στο κύριο άθλημα.

10 Οι στόχοι που επιτεύχθηκαν με τις ασκήσεις πολλαπλών αθλημάτων σε αυτό το επίπεδο είναι η καλύτερη λειτουργία του σώματος και της αισθητήριας αντίληψης (της κιναίσθησης). Μια καινοτόμος πτυχή του έργου ήταν η υποστήριξη με την εφαρμογή «Come With Us», η οποία ήταν δωρεάν και διαθέσιμη για AppleiOS και Android. Με την εφαρμογή, οι προπονητές μπορούσαν να διαχειριστούν τις προπονήσεις των ομάδων τους, να επιλέγονται και να προστίθενται οι ασκήσεις των πολλαπλών δραστηριοτήτων και με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων να παρακολουθείται η εξέλιξη των παιδιών. Υπάρχουν αναφορές εμπειριών από τις συμμετέχουσες χώρες Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία και Ολλανδία. Είναι ενδιαφέρον ότι κάθε οργανισμός έχει συνεισφέρει με το δικό του διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω εθελοντών, αθλημάτων γειτονιάς, αθλημάτων μετά το σχολείο ή αθλητικών σωματείων. Ο κοινός παρονομαστής είναι ότι τόσο για τους προπονητές όσο και για τα παιδιά, το πρόγραμμα M.A.P.S. ήταν μια ευχάριστη δραστηριότητα και πολύτιμη εμπειρία. Θεωρήθηκε ενδιαφέρον και καινοτόμο πρόγραμμα με στόχο τη διαφοροποίηση και την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών. Πολλαπλές αθλητικές δραστηριότητες: Από την εμπειρία στην πράξη Ζητήσαμε από τους προπονητές (όλοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής), οι οποίοι υλοποίησαν το πρόγραμμα στην Ελλάδα να καταγράψουν τόσο την εμπειρία τη δική τους όσο και την εμπειρία των παιδιών κατά την εφαρμογή του προγράμματος. «Το πρόγραμμα MAPS ήταν μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για εκπαιδευτές και παιδιά! Έδωσε στους αθλητές μια πολύπλευρη εμπειρία στον αθλητισμό. Δίδαξε τον παιδικό αθλητισμό, όχι τον ανταγωνισμό, την επικοινωνία και φυσικά συνέβαλε στη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας.». «Τα παιδιά συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες με ενδιαφέρον, αφοσίωση και χαρά. Ήταν σε πολύ καλή διάθεση επειδή συμμετείχαν σε αθλήματα με τα οποία δεν είχαν έρθει σε επαφή έως τώρα, έτσι μπόρεσαν να έχουν την ευκαιρία να τα μάθουν και να τα απολαύσουν. Είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να διασκεδάσουν, να κοινωνικοποιηθούν και να κάνουν νέους φίλους.». «Τα παιδιά, ήταν ενθουσιώδη, αλλά ήταν επίσης προβληματισμένα σχετικά με τις δοκιμές και τις μετρήσεις που έπρεπε να πραγματοποιηθούν. Έκαναν νέους φίλους, έμαθαν να συνεργάζονται και απόλαυσαν πολύ την εμπειρία.». «Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον και καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην ποικιλία και την ανάπτυξη βασικών κινητικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των παιδιών. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις προπονήσεις και έδειξαν να το διασκεδάζουν. Το ενδιαφέρον τους για τις νέες ασκήσεις αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου και παρουσίασαν επίσης σχετική βελτίωση στην εκτέλεσή τους.».

11 Το Πρόγραμμα M.A.P.S. ήταν μόνο η αρχή. Ο πολυαθλητισμός για παιδιά είναι απαραίτητος. Η εμπειρία δείχνει ότι υπάρχουν σίγουρα δυνατότητες και ευκαιρίες, αλλά αυτό δεν είναι αυτονόητο. Μια καλή συνεργασία μεταξύ των μερών, σαφής επικοινωνία σχετικά με το περιεχόμενο και το σκοπό, ένα καλό πρόγραμμα και ένα όραμα με ένα σχέδιο δράσης είναι πολύ σημαντικά. Διάφορες προτάσεις δίνονται παρακάτω για όλους τους εμπλεκόμενους που ασχολούνται με τον αθλητισμό και καλούνται να εντάξουν στον χάρτη ανάπτυξης του παιδιού τον πολυαθλητισμό. Για τον Εκπαιδευτή. Τα παιδιά αναπτύσσουν διάφορα κίνητρα στις εκπαιδευτικές συνεδρίες, προλαμβάνονται τραυματισμοί, μαθαίνουν πολλά και αναπτύσσονται καλύτερα. Μην φοβάστε να δώσετε προσοχή σε άλλες δεξιότητες από το δικό σας άθλημα. Στην αρχή τα παιδιά και οι γονείς το βρίσκουν περίεργο, αλλά αν εξηγήσετε σωστά το νόημα της άσκησης μπορείτε να δώσετε νέες διασκεδαστικές εμπειρίες στα παιδιά. Συνεργαστείτε με εκπαιδευτές/προπονητές από άλλους αθλητικούς συλλόγους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω εκπαιδευτικών επισκέψεων με την ανταλλαγή πρακτικών και γνώσεων. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά αθλητικά μέσα. Μπορούν να αποτελέσουν προθέρμανση ή ένα μεταβατικό παιχνίδι για επόμενη άσκηση Επιμορφωθείτε. Η ανανέωση της γνώσης, ενημέρωση για τις επιστημονικές εξελίξεις και η εκμάθηση νέων αντικειμένων θα βοηθήσουν και εσάς και τα παιδιά. Για τον Γονέα. Είναι καλό αν τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν περισσότερα αθλήματα. Ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει ικανότητες και δεξιότητες σε αθλήματα που ίσως του ταιριάζουν καλύτερα από αυτό που αρχικά επέλεξε. Επομένως, αφήστε τα να ασκούν διάφορα αθλήματα και δώστε πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό στο αθλητικό σωματείο. Το παιδί σας παίζει έξω τακτικά και αναπτύσσει κίνητρα και δεξιότητες. Να είστε ανοιχτοί σε μια διαφορετική άποψη και καινοτομία στον αθλητισμό από τον φορέα που συμβάλλει στην ανάπτυξη του παιδιού σας. Για το Σωματείο / Σύλλογο. Δεδομένων των εξελίξεων που περιγράφηκαν προηγουμένως, δίνεται η δυνατότητα να διευρύνετε τις υπηρεσίες που παρέχετε προκειμένου να κρατήσετε τα παιδιά περισσότερο στο άθλημα. Εστίαση στο παιδί και όχι στο δικό σας άθλημα. Πρόκειται για βελτίωση της ανάπτυξης και της ευχαρίστησης του παιδιού. Αυτό μπορεί να συμβεί αν αφήσετε το παιδί να επιλέξει ένα άλλο άθλημα, είναι προς όφελός του. Δείτε το ως κοινωνικό ρόλο του συλλόγου. Ελέγξτε ποιοι αθλητικοί σύλλογοι είναι κοντά σας και ερευνήστε την δυνατότητα συνεργασίας. Χρησιμοποιήστε κοινές αθλητικές εγκαταστάσεις.

12 Ρωτήστε ποια υποστήριξη παρέχει η αθλητική ομοσπονδία ή η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ή άλλοι φορείς όπως η Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (Ε.Γ.Β.Ε.) για αυτό το θέμα προσφέροντας μια (επιπλέον) εκπαίδευση πολλαπλών σπορ. Μπορεί αυτό να είναι το στοιχείο που θα σας ξεχωρίσει από άλλα σωματεία και να αποτελέσει πρόσθετο κριτήριο επιλογής των παιδιών και των γονέων. Το φυλλάδιο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας (IT, DE, GR, HR, NL, PL, TR) M.A.P.S., Multisport Against Physical Sedentary, «Πολλαπλές Αθλητικές Δραστηριότητες Ενάντια στην Καθιστική Ζωή», Erasmus + Sport, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. M.A.P.S. - Multisport Against Physical Sedentary στην Ελλάδα Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα M.A.P.S. το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ SPORT, υλοποιήθηκε από την Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος. Facebook page: MAPS Project Multisport against Physical Sedentary Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος Προξένου Κορομηλά , Θεσσαλονίκη Τηλ. & Fax: Ώρες Λειτουργίας: Northern Greece Physical Education Teachers Association 51, Proxenou Koromila Str. GR Thessaloniki, Greece Tel. & Fax: Working Hours:

20 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Γ.Β.Ε.

20 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Γ.Β.Ε. 20 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Γ.Β.Ε. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Γ.Β.Ε.) ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ Σεμινάριο «M.A.P.S. - Multisport Against Physical

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου

Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου Πλέον είναι πολύ συχνό φαινόμενο να συναντάμε συχνά στη καθημερινότητα μας μηνύματα σχετικά με τα οφέλη της συστηματικής άσκησης στην υγεία

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση και διατήρηση των Νέων αθλητών

Αξιοποίηση και διατήρηση των Νέων αθλητών Αξιοποίηση και διατήρηση των Νέων αθλητών ΞΕΝΙΑ ΑΡΓΕΙΤΑΚΗ, PhD Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, Παν. Αθηνών Αναπλ. Ταμίας του ΣΕΓΑΣ Σύγχρονη προσέγγιση Οι νέοι στον αθλητισμό ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ 35% ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ 65% Σύγχρονη προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 10:00 Εγγραφές Διαπίστευση - Παραλαβή υλικού από τη Γραμματεία του Συνεδρίου ΑΙΘΟΥΣΑ B 17:00 18:30 A! ΕΝΟΤΗΤΑ, ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, «ΟΡΟΣΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης Ενότητα 7: Προγραμματισμός προπόνησης ανάπτυξης φυσικής κατάστασης Γεροδήμος Βασίλειος, Καρατράντου Κωνσταντίνα Τμήμα Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική δραστηριότητα. Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων

Φυσική δραστηριότητα. Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Φυσική δραστηριότητα Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Δεδομένα έρευνας Το 24% περίπου των παιδιών δεν συμμετέχει σε καμία οργανωμένη φυσική δραστηριότητα. Μόλις το 4% δεν συμμετέχει σε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ Η Σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης στην εφηβεία Οι διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Το σεμινάριο ΚΑΡΤ & ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών ως και ενήλικες οποιαδήποτε ηλικίας.

Το σεμινάριο ΚΑΡΤ & ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών ως και ενήλικες οποιαδήποτε ηλικίας. H AΚΑΔΗΜΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ MARANELLO KART ιδρύθηκε με σκοπό να διαπαιδαγωγήσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά βοηθώντας τους να διαμορφώσουν οδηγικό χαρακτήρα από μικρή ηλικία έτσι ώστε όταν ενηλικιωθούν και

Διαβάστε περισσότερα

Έναρξη προγράμματος διαδικτυακής τηλεκπαίδευσης του ΕΥΖΗΝ

Έναρξη προγράμματος διαδικτυακής τηλεκπαίδευσης του ΕΥΖΗΝ Έναρξη προγράμματος διαδικτυακής τηλεκπαίδευσης του ΕΥΖΗΝ Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ παρεμβαίνει, μέσω συγκεκριμένων δράσεων, στην καθημερινότητα του σχολείου και της ελληνικής οικογένειας, παρέχοντας διαρκή συμβουλευτική

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Η μετάβαση από το Πρόγραμμα Σπουδών του 1990 στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών του 2015 Σύνταξη του νέου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ; Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ; Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ; Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Θέµατα που θα συζητηθούν: Ποια είναι τα ερευνητικά δεδοµένα που δείχνουν ότι η προαγωγή της φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus+ Sports: Δυνατότητες υλοποίησης δράσεων στον Τομέα του Αθλητισμού Αθήνα, 15/03/2018

Erasmus+ Sports: Δυνατότητες υλοποίησης δράσεων στον Τομέα του Αθλητισμού Αθήνα, 15/03/2018 Erasmus+ Sports: Δυνατότητες υλοποίησης δράσεων στον Τομέα του Αθλητισμού Αθήνα, 15/03/2018 Κων/νος Μαγγιώρος, Υπεύθυνος Σχεδίων ΚΑ1, Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, ΙΚΥ/Εθνική Μονάδα Erasmus+ Βασικές Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 1η ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC. Βρυξέλλες,27Ιουνίου2012(02.07) (OR.en) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ 11334/12 LIMITΕ SPORT39 SAN156

PUBLIC. Βρυξέλλες,27Ιουνίου2012(02.07) (OR.en) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ 11334/12 LIMITΕ SPORT39 SAN156 ConseilUE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ PUBLIC Βρυξέλλες,27Ιουνίου2012(02.07) (OR.en) 11334/12 LIMITΕ SPORT39 SAN156 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: προς: Θέμα: ΓενικήςΓραμματείαςτουΣυμβουλίου τιςαντιπροσωπίες ΣχέδιοσυμπερασμάτωντουΣυμβουλίουκαιτωναντιπροσώπωντων

Διαβάστε περισσότερα

Αδραμερινά Άλκηστις Ειδικευόμενη Ιατρός Παιδιατρικής Κλινικής ΓΝ Δράμας

Αδραμερινά Άλκηστις Ειδικευόμενη Ιατρός Παιδιατρικής Κλινικής ΓΝ Δράμας Αδραμερινά Άλκηστις Ειδικευόμενη Ιατρός Παιδιατρικής Κλινικής ΓΝ Δράμας Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) από το 1997 αναγνώρισε την παχυσαρκία ως μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας Παγκόσμιο πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

http://eyzin.minedu.gov.gr/pages/e-learning.aspx Πρόγραμμα Διαδικτυακής Τηλεκπαίδευσης (e-learning)

http://eyzin.minedu.gov.gr/pages/e-learning.aspx Πρόγραμμα Διαδικτυακής Τηλεκπαίδευσης (e-learning) http://eyzin.minedu.gov.gr/pages/e-learning.aspx Πρόγραμμα Διαδικτυακής Τηλεκπαίδευσης (e-learning), Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ παρεμβαίνει, μέσω συγκεκριμένων δράσεων, στην καθημερινότητα τόσο του σχολείου και

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ορισμοί Αυτό-αντίληψη Αυτό-εκτίμηση Μηχανισμοί ενίσχυσης και προστασίας της αυτό-εκτίμησης

Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ορισμοί Αυτό-αντίληψη Αυτό-εκτίμηση Μηχανισμοί ενίσχυσης και προστασίας της αυτό-εκτίμησης Η ανάπτυξη θετικής αυτό-εικόνας Εισαγωγή Ο εαυτός ως αντικείμενο συνειδητής σκέψης αποτελεί κεντρικό θέμα διερεύνησης από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Η άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ TEXNIKHΣ-ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΙΝ Ποδόσφαιρο αλάνας: Ένας κόσμος ελεύθερου παιχνιδιού Τα κύρια χαρακτηριστικά του

Διαβάστε περισσότερα

Ο Διαβήτης στα παιδιά και στους εφήβους

Ο Διαβήτης στα παιδιά και στους εφήβους Ο Διαβήτης στα παιδιά και στους εφήβους Δρ Γεώργιος Ι Κούρτογλου Παθολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο σακχαρώδης διαβήτης και οι προβλέψεις για το μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της υγείας του μαστού

Η σημασία της υγείας του μαστού Η σημασία της υγείας του μαστού y Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός γυναικείος καρκίνος παγκοσμίως, με περίπου 1.1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 411,000 θανάτους κάθε χρόνο. y Η σωματική άσκηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Τμήμα Νοσηλευτικής ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Το παιδί από τη γέννησή του μέχρι την ηλικία των 19 έως 20 ετών παρουσιάζει μία αύξηση του βάρους αλλά και του ύψους. Αν

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Γούδας Θέματα Διάλεξης. Ένας κοινά αποδεκτός ορισμός για τον όρο Θετική Ανάπτυξη είναι ο παρακάτω:

Μάριος Γούδας Θέματα Διάλεξης. Ένας κοινά αποδεκτός ορισμός για τον όρο Θετική Ανάπτυξη είναι ο παρακάτω: Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής Διάλεξη 1 Θετική Ανάπτυξη μέσω της Φυσικής Αγωγής και του Παιδικού Αθλητισμού Μάριος Γούδας Θέματα Διάλεξης Τι εννοούμε με τον όρο Θετική Ανάπτυξη Φυσική Αγωγή, Παιδικός Αθλητισμός

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Νικόλαος Τσιγγίλης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Νικόλαος Τσιγγίλης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Νικόλαος Τσιγγίλης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής γής Τρέξτε τώρα που μπορείτε για να μην. «τρέχετε» όταν δεν μπορείτε Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας; Αριθμός σταδίων (μέση τιμή)

Διαβάστε περισσότερα

Βετεράνοι αθλητές. Απόδοση & Ηλικία. Βασικά στοιχεία. Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη

Βετεράνοι αθλητές. Απόδοση & Ηλικία. Βασικά στοιχεία. Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη Διατήρηση η της αθλητικής απόδοσης 710: 8 η Διάλεξη Μιχαλοπούλου Μαρία Ph.D. Περιεχόμενο της διάλεξης αυτής αποτελούν: Αγωνιστικός αθλητισμός

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά

Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά Δέσποινα Καλαϊτζόγλου Προϊσταμένη τμήματος Διοικητικής Βοήθειας-Διαφάνειας Επικοινωνίας και Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των παιχνιδιών σε σχέση με τα προγράμματα Φ.Α. Εισαγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες

Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες Εισαγωγή Η ολοένα αυξανόμενη εισροή παιδιών και εφήβων στον χώρο του αθλητισμού αλλά και η συστηματικά διογκούμενη αναλογία παιδιών και εφήβων με χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ε.Υ.ΖΗ.Ν

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ε.Υ.ΖΗ.Ν ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ε.Υ.ΖΗ.Ν 2012-13 Το Ε.Υ.ΖΗ.Ν. είναι πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που στοχεύει στη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Μούλελης Ηλίας Καθηγητής Φ.Α. Δευτεροβάθμιας εκπσης Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Προπονητικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Προπονητής Χιονοδρομίας

Μούλελης Ηλίας Καθηγητής Φ.Α. Δευτεροβάθμιας εκπσης Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Προπονητικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Προπονητής Χιονοδρομίας Μούλελης Ηλίας Καθηγητής Φ.Α. Δευτεροβάθμιας εκπσης Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Προπονητικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Προπονητής Χιονοδρομίας Τεχνικός Εκπρόσωπος ΕΟΧ/FIS Ως ανάπτυξη χαρακτηρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ Η παχυσαρκία αποτελεί μία ασθένεια η οποία τείνει να εκλάβει διαστάσεις επιδημίας ή κοινωνικής μάστιγας τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

15814/12 ΜΑΚ/γπ/ΕΚΜ 1 DG E -1C

15814/12 ΜΑΚ/γπ/ΕΚΜ 1 DG E -1C ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 6 Νοεμβρίου 2012 (12.11) (OR. en) 15814/12 SPORT 66 SAN 270 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Προεδρίας προς: την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα ) / το Συμβούλιο αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιάνα Χρηστάκη, Παιδίατρος

Ηλιάνα Χρηστάκη, Παιδίατρος ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑςΗς ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟςΙΑ ΥΓΕΙΑ: ΑΠΟΤΥΠΩςΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙςΗ ΤΗς ΠΑΙΔΙΚΗς ΠΑΧΥςΑΡΚΙΑς ΔΡΑςΕΙς ΓΙΑ ΤΗΝ ΑςΚΗςΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Γ Θεματική Ενότητα ΚΑΘΙςΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΘΙςΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ WATER POLO

Η ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ WATER POLO Η ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ WATER POLO ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ Αύξηση της συνεργασίας των παικτών Ανάγκη αύξηση της θεμελιακής βάσης της προπόνησης Αναπτύχθηκε η ποικιλία στο παιχνίδι στα ίσα Χρησιμοποίηση πολλών συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Δρ Γεώργιος Ι Κούρτογλου Παθολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2016 Α, Β ΤΑΞΗ 6 τμήματα 151 μαθητές ΣΚΟΠΟΣ Διά βίου άσκηση για υγεία και ποιότητα ζωής ΣΤΟΧΟΙ Να αποκτήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Westin Kids Club - Tennis Academy. Αθλητισμός-Υγεία-Xαρά-Δημιουργία

Westin Kids Club - Tennis Academy. Αθλητισμός-Υγεία-Xαρά-Δημιουργία Westin Kids Club - Tennis Academy Αθλητισμός-Υγεία-Xαρά-Δημιουργία Για ακόμη μια φορά το παιδικό Club του ξενοδοχείου The Westin Athens θα παραμείνει ανοιχτό και τους χειμερινούς μήνες περιμένοντας να

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την παχυσαρκία στην προσχολική ηλικία»

«Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την παχυσαρκία στην προσχολική ηλικία» ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ «Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την παχυσαρκία στην προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Η ψυχολογία των αθλητών και η άμεση σχέση της με την προπόνηση και τη φυσικοθεραπεία

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Η ψυχολογία των αθλητών και η άμεση σχέση της με την προπόνηση και τη φυσικοθεραπεία ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1. Κριτήρια Επιλογής Θέματος キ キ キ キ ενδιαφέρον απόκτηση γνώσεων και πληροφοριών διαμόρφωση απόψεων για το θέμα φιλομάθεια για τη ψυχολογία των αθλητών 2. Τίτλος της έρευνας Η ψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι της χαράς

Το παιχνίδι της χαράς Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Κατερίνα Πουλέα Παιδαγωγός Το παιχνίδι της χαράς Το παιχνίδι της χαράς Αετιδέων 15 & Βουτσινά Χολαργός 6944 773597 Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Το Παιδαγωγικό Κέντρο Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση προς την Επιτροπή Εθνικών ομάδων για την λειτουργία των Εθνικών ομάδων Ανδρών. Σωτήρης Δρίκος

Εισήγηση προς την Επιτροπή Εθνικών ομάδων για την λειτουργία των Εθνικών ομάδων Ανδρών. Σωτήρης Δρίκος Εισήγηση προς την Επιτροπή Εθνικών ομάδων για την λειτουργία των Εθνικών ομάδων Ανδρών. Σωτήρης Δρίκος Ο αθλητισμός Εθνικών ομάδων είναι αθλητισμός υψηλού επιπέδου. Η πρόοδος σε αυτό το κομμάτι των σπορ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικός Φάκελος Δικτύου Franchise

Ενημερωτικός Φάκελος Δικτύου Franchise Ενημερωτικός Φάκελος Δικτύου Franchise Click to edit Master subtitle style 13/4/2011 Επιχειρηματική πρόταση συνεργασίας Mini Sports Club Έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία να σας προσφέρουμε μια κερδοφόρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΓΕΜΑΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» Δημοσθένης Β. Παναγιωτάκος, Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τους Παραολυμπιακούς

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τους Παραολυμπιακούς Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τους Παραολυμπιακούς «Η χώρα μου η Ευρώπη!!!» ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ Όνομα εκπ/κού Teachers4Europe: Ιωαννίδου Ελευθερία Διαπολιτισμικό Δ.Σ Σαπών Ν.Ροδόπης

Διαβάστε περισσότερα

24/1/ ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

24/1/ ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 1 2 Σχετικά με την παχυσαρκία Η παχυσαρκία αναγνωρίστηκε παγκοσμίως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ» ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : Κα ΚΥΠΑΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education

Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education Άρθρα σε περιοδικά Στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ -

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ - ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ - ΣΕΦΑΑ ΕΦΗΒΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Εμμανουήλ Ζαχαράκης Επίκ. Καθηγητής Νικόλαος Κωστόπουλος Επίκ. Καθηγητής Η ομάδα των 6-7 ετών Έχουν σημαντικές ατομικές διαφορές Ασήμαντες

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία αθλητών υψηλού επιπέδου.

Δημιουργία αθλητών υψηλού επιπέδου. Δημιουργία αθλητών υψηλού επιπέδου. Ημερίδα ΕΟΠΕ για το ανδρικό βόλεϊ. Ορισμός του προβλήματος Διάχυση σε άλλα υπαρκτά προβλήματα. Οικονομική κρίση, έλλειψη χρημάτων, χρέη. Άγνοια του προβλήματος. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Το περπάτημα αποδίδει!

Το περπάτημα αποδίδει! Το περπάτημα αποδίδει! Γενικές Πληροφορίες Περίληψη Αυτή η εργασία είναι μια δεκαετής εκστρατεία που εστιάζει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη του περπατήματος. Πιο συγκεκριμένα, οι νηπιαγωγοί

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική δραστηριότητα των παιδιών

Φυσική δραστηριότητα των παιδιών Φυσική δραστηριότητα των παιδιών Κινητική δραστηριότητα Ο άνθρωπος έφτασε στη σημερινή του μορφή κάτω από την επίδραση της κίνησης που πραγματοποιούσε επί εκατομμύρια χρόνια στο πλαίσιο της βιοποριστικής

Διαβάστε περισσότερα

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο!

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Πριν από 12 μήνες, η πολυεθνική μας ομάδα ξεκίνησε μια μελλοντική πρωτοβουλία με στόχο να μετασχηματίσει τον προσανατολισμό της σταδιοδρομίας για την Γενιά Z

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση Επιχορηγήσεις δράσεων Αγωγής Υγείας Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προβαίνει στην επιχορήγηση δράσεων Αγωγής Υγείας που αναπτύσσουν τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S15/2018. Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S15/2018. Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S15/2018 Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποσκοπεί στην υλοποίηση της προπαρασκευαστικής ενέργειας με τίτλο «Ανταλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α3

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α3 1 ο ΕΠΑΛ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α3 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΠΗΣ (ΠΕ11) ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΑΝΑΤΣΟΣ (ΠΕ12.10) ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΜΑΪΟΣ 2013 Σκοπός της ερευνητικής εργασίας: Η

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεόραση και Παχυσαρκία Ερευνητική Εργασία (Project) Τμήμα: ΑΠ4 1 ο ΕΠΑ.Λ. Κορωπίου Σχ. Έτος: Υπεύθ. Καθηγητές: Λέκκας Λ. Ράπτης Τ.

Τηλεόραση και Παχυσαρκία Ερευνητική Εργασία (Project) Τμήμα: ΑΠ4 1 ο ΕΠΑ.Λ. Κορωπίου Σχ. Έτος: Υπεύθ. Καθηγητές: Λέκκας Λ. Ράπτης Τ. Τηλεόραση και Παχυσαρκία Ερευνητική Εργασία (Project) Τμήμα: ΑΠ4 1 ο ΕΠΑ.Λ. Κορωπίου Σχ. Έτος: 2012-2013 Υπεύθ. Καθηγητές: Λέκκας Λ. Ράπτης Τ. διαλέξαμε το θέμα αφορμή Στατιστικά έχουμε τα πιο παχύσαρκα

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία Κ12 Θεμέλιο αναπτυξιακής δράσης ΑΘΗΝΑ / 12 / 2018 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΛΗ ΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΣΜΟΥ ΤΟΜΕΑ Σ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Κατηγορία Κ12 Θεμέλιο αναπτυξιακής δράσης ΑΘΗΝΑ / 12 / 2018 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΛΗ ΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΣΜΟΥ ΤΟΜΕΑ Σ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κατηγορία Κ12 Θεμέλιο αναπτυξιακής δράσης ΑΘΗΝΑ 07-08 / 12 / 2018 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΛΗ ΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΣΜΟΥ ΤΟΜΕΑ Σ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ακαδημίες Σωματείων Η νέα ισχυρή πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Τμήματα υποδομής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα Α: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΑΣΕΙΣ,

Διαβάστε περισσότερα

2η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ EΝΩΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

2η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ EΝΩΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 2η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ EΝΩΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Επιστημονική Ημερίδα της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής την Κυριακή 5 Μαρτίου στην Αίθουσα Τέχνης

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του προβλήματος

Παρουσίαση του προβλήματος Εισαγωγή Κατά τον Martin (2013) ο φίλαθλος χρησιμοποιεί το άθλημα που παρακολουθεί και συγκεκριμένα την ομάδα ή τον αθλητή ως μέσο απόδρασης από τη καθημερινότητα, ως μέσο διασκέδασης, αίσθηση του επιτεύγματος,

Διαβάστε περισσότερα

Μια καλή πρακτική στο μάθημα της φυσικής αγωγής στο Λύκειο. Μανώλης Γκούφας Υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής

Μια καλή πρακτική στο μάθημα της φυσικής αγωγής στο Λύκειο. Μανώλης Γκούφας Υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής Μια καλή πρακτική στο μάθημα της φυσικής αγωγής στο Λύκειο Μανώλης Γκούφας Υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής Γιατί; Τι μας ώθησε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός καινοτόμου προγράμματος Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο;

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 6 Ιουνίου 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 6 Ιουνίου 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 6 Ιουνίου 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραμματείας προς : τις αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ. : 9181/05 SAN 67 Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ERASMUS + Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus + για τον τομέα Νεολαία Ενημερωτική Εκδήλωση Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2014.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ERASMUS + Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus + για τον τομέα Νεολαία Ενημερωτική Εκδήλωση Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2014. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ERASMUS + Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus + για τον τομέα Νεολαία Ενημερωτική Εκδήλωση Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 Αναστασία Φιλίνη Συντονίστρια Ε.Μ.Σ. Πρόγραμμα της Ε.Ε. Erasmus + για τον

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα. Σωματική Υγιεινή και. Παιδική Ανάπτυξη

Θέμα. Σωματική Υγιεινή και. Παιδική Ανάπτυξη Θέμα Σωματική Υγιεινή και Παιδική Ανάπτυξη Περιεχόμενα 1) Εισαγωγή 2) Εργασίες: Άθληση Ανθρώπων (Αναστάσιος Ανδρέου) Σωστή Διατροφή (Σωτήρης Δημακάκος Και Μανόλης Γιορταμάκης) Σχέση Σωματικής υγιεινής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Έρευνα Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου. Αποτελέσματα από επιδημιολογική έρευνα για το ποσοστό της παχυσαρκίας και υπερβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 23 Ιανουαρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 23 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 23 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) 5516/17 ADD 1 SPORT 1 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Για τον Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Θεoδωρόπουλος Δευτέρα, 31 Αύγουστος :22 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 13 Ιούνιος :48

Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Θεoδωρόπουλος Δευτέρα, 31 Αύγουστος :22 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 13 Ιούνιος :48 Τα οφέλη για την υγεία που κερδίζονται μέσω της αερόβιας άσκησης έχουν αποδειχτεί. Η έρευνα έχει δείξει ότι συστηματική και μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και

Διαβάστε περισσότερα

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S n0e-sport Project number: IEE/12/017/S12.666718 ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικές ιχνηλασίες: διδακτική μεθοδολογία στη Φυσική Αγωγή της Α Λυκείου. Κωνσταντινίδης Πέτρος ΠΕ11

Αθλητικές ιχνηλασίες: διδακτική μεθοδολογία στη Φυσική Αγωγή της Α Λυκείου. Κωνσταντινίδης Πέτρος ΠΕ11 Αθλητικές ιχνηλασίες: διδακτική μεθοδολογία στη Φυσική Αγωγή της Α Λυκείου Κύριος σκοπός της Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο καθορίζεται η «δια βίου άσκηση για υγεία και ποιότητα ζωής» (Φ Β197/2015 Αριθμ. 8561/Δ2).

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών

Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Με την επιστημονική ευθύνη του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Περιγραφή & Στόχοι του Προγράμματος Τ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των σκοπών και των στόχων...35. Ημερήσια πλάνα...53

Παρουσίαση των σκοπών και των στόχων...35. Ημερήσια πλάνα...53 Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή... 5 Κεφάλαιο 1 Πώς μαθαίνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας...11 Η Φυσική Αγωγή στην προσχολική ηλικία...14 Σχέση της Φυσικής Αγωγής με τους τομείς ανάπτυξης του παιδιού...16

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη των αθλημάτων μέσα από την τεχνολογία.

Η εξέλιξη των αθλημάτων μέσα από την τεχνολογία. Η εξέλιξη των αθλημάτων μέσα από την τεχνολογία. Η ερευνητική μας εργασία έχει σκοπό να διερευνήσει την επιρροή που ασκεί η τεχνολογία στον αθλητισμό. Τα κυριότερα αθλήματα που χρησιμοποιούν σε μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

Ο πολλαπλός ρόλος του Διευθυντή στο νέο σχολείο 1. Εισαγωγή 2. Τα καθήκοντα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Ο πολλαπλός ρόλος του Διευθυντή στο νέο σχολείο 1. Εισαγωγή 2. Τα καθήκοντα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Ο πολλαπλός ρόλος του Διευθυντή στο νέο σχολείο 1. Εισαγωγή 2. Τα καθήκοντα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 1 Εισαγωγή Στη σημερινή παρουσίαση εξετάζεται και αναλύεται μέσα

Διαβάστε περισσότερα

CONNECT: Virtual Mobility

CONNECT: Virtual Mobility CONNECT: Virtual Mobility Ενώνοντας νέους ανθρώπους στην Ευρώπη Αναφορά: Αξιολόγηση προϊόντων Εκτελεστική Περίληψη Erasmus+ Key Action 2: Strategic Partnerships Αριθμός Αναφοράς Έργου:: 2014-UK01-K1205-011954

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Φυσική αγωγή και προαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Καλαμπακίου Σχολικό έτος 2013-14. Ερευνητική Εργασία Α τετραμήνου. Εκπαιδευτικός: Παπαδόπουλος Δημήτριος (ΠΕ 11) Τάξη: Β Τμήμα: 1ο

Γενικό Λύκειο Καλαμπακίου Σχολικό έτος 2013-14. Ερευνητική Εργασία Α τετραμήνου. Εκπαιδευτικός: Παπαδόπουλος Δημήτριος (ΠΕ 11) Τάξη: Β Τμήμα: 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμπακίου Σχολικό έτος 2013-14 Ερευνητική Εργασία Α τετραμήνου Η Διατροφή των Εφήβων Εκπαιδευτικός: Παπαδόπουλος Δημήτριος (ΠΕ 11) Τάξη: Β Τμήμα: 1ο Περιεχόμενο παρουσίασης Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Μιλάμε ΜΕ τους πολίτες για τον αθλητισμό Αποτελέσματα Εργαστηρίων Ιδεών

Μιλάμε ΜΕ τους πολίτες για τον αθλητισμό Αποτελέσματα Εργαστηρίων Ιδεών Μιλάμε ΜΕ τους πολίτες για τον αθλητισμό Αποτελέσματα Εργαστηρίων Ιδεών Μιλάμε ΜΕ τους πολίτες για τον αθλητισμό Αποτελέσματα υ Εργαστηρίου Ιδεών Σχολικός αθλητισμός και αθλοχώροι γειτονιάς. Ανοικτό σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Υγεία και Ποιότητα Ζωής. Εισαγωγή. Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Άσκηση Υγεία και Ποιότητα Ζωής. Εισαγωγή. Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Άσκηση Υγεία και Ποιότητα Ζωής Εισαγωγή Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θέματα που θα μελετηθούν Ορισμοί σχετικοί με την ψυχολογία άσκησης, την ψυχική υγεία, κλπ. Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2017-1-RO01-KA202-037308 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των Α.Πορτσέλη, Μ. Κυριακίδου Η παρούσα εισήγηση αφορά στην παρουσίαση ενός καινοτόμου προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ. Project A3. A τάξη. Β τετράμηνο

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ. Project A3. A τάξη. Β τετράμηνο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ 2014-2015 Project A3 A τάξη Β τετράμηνο ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΤΙΑ Υπόθεμα Ομάδας Β : Πρωταθλητισμός και ευρωστία Μέλη Ομάδας Αρβανιτοπούλου Βασιλική Γιαννοπούλου Μαρία Καζάκου Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

των αποτελεσμάτων της έρευναςσυμπεράσματα-επαναληψιμότητα

των αποτελεσμάτων της έρευναςσυμπεράσματα-επαναληψιμότητα ΣΥΓΓΡΑΦΗ: Παρουσίαση Αποτελεσμάτωνσυζήτηση των αποτελεσμάτων της έρευναςσυμπεράσματα-επαναληψιμότητα έρευνας Καμπάς Αντώνης Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εξειδίκευσης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Η διδασκαλία του Βόλεϊ στο Σχολείο» ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΜΙΝΑΡΗΣ Καθηγητής Φυσ. Αγωγής ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Το σεμινάριο αυτό έχει σαν σκοπό να δώσει βασικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας πρόληψης κατά της παχυσαρκίας, πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, έπειτα από

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας πρόληψης κατά της παχυσαρκίας, πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, έπειτα από 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας πρόληψης κατά της παχυσαρκίας, πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, έπειτα από πρωτοβουλία της κ. Λεμονή Χαρίκλειας, καθηγήτριας

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια»

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» 1 ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Ερευνητική Εργασία Β Τάξης Σχολικού έτους 2012-2013 Ομάδα Ε Ας φανταστούμε μία στιγμή το σχολείο των ονείρων μας.

Διαβάστε περισσότερα

Gerards Papadakis Soccer Academy

Gerards Papadakis Soccer Academy Παιδί Τεχνική Στόχος Gerards Papadakis Soccer Academy ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Τεχνική είναι η ικανότητα του παίκτη να μπορεί να ελέγχει την μπάλα και το σώμα του κάτω από την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΓΕΛ ΜΕΤΣΟΒΟΥ 2016/17 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Σχολείο: ΓΕΛ Μετσόβου Τάξη Β Υπεύθυνοι προγράμματος: Τρομπούκη Χαριτίνη Μυλωνάς Πέτρος Σκοπός Έρευνας Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ..

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. Γνωρίζοντας τις ομάδες τροφίμων μέσω της πυραμίδας... Τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε και κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Εμπειρικές γνώσεις Έλλειψη μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Επιμέλεια football-academies Δευτέρα, 04 Μάρτιος 2013

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Επιμέλεια football-academies Δευτέρα, 04 Μάρτιος 2013 Στο ποδόσφαιρο η έναρξη της συστηματικής προπονητικής διαδικασίας γίνεται ολοένα και πιο νωρίς. Αυτό πλέον αποτελεί τη βάση της προπονητικής φιλοσοφίας μεγάλων ευρωπαϊκών και όχι μόνο συλλόγων. Η προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Η έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες όλων των ηλικιών έχουν προσωπική εμπειρία με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών

Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Με την επιστημονική ευθύνη του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Στοιχεία Αξιολόγησης Μαθητών Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

(Lifelong Learning Programme - LLP) 2007-2013

(Lifelong Learning Programme - LLP) 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Lifelong Learning Programme - LLP) 2007-2013 Νοέµβριος 2011 Πρόγραµµα ιά Βίου Μάθησης Το κοινοτικό Πρόγραμμα Δράσης στους τομείς της Εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

«Βελτιώνω τη φυσική κατάσταση, προάγω και προασπίζω την υγεία μου» Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

«Βελτιώνω τη φυσική κατάσταση, προάγω και προασπίζω την υγεία μου» Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ενδεικτικό σχέδιο δράσης Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο «Βελτιώνω τη φυσική κατάσταση, προάγω και προασπίζω την υγεία μου» Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Η βασική ιδέα της δράσης Να

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο 1. Ανοιχτό Αναλυτικό Πρόγραμμα με αντίστροφο

Διαβάστε περισσότερα

Aθλητισμός από τη λέξη άθλος είναι ο αγώνας, ο κόπος, η άμιλλα για βραβείο. Επιπροσθέτως, είναι η σωματική και πνευματική προσπάθεια υπεροχής, νίκης

Aθλητισμός από τη λέξη άθλος είναι ο αγώνας, ο κόπος, η άμιλλα για βραβείο. Επιπροσθέτως, είναι η σωματική και πνευματική προσπάθεια υπεροχής, νίκης Aθλητισμός από τη λέξη άθλος είναι ο αγώνας, ο κόπος, η άμιλλα για βραβείο. Επιπροσθέτως, είναι η σωματική και πνευματική προσπάθεια υπεροχής, νίκης σε ένα άθλημα, αγώνισμα, με ορισμένες απαιτήσεις επίδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Επιμέλεια σειράς: Γ. Θεοδωράκης, Μ. Γούδας

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Επιμέλεια σειράς: Γ. Θεοδωράκης, Μ. Γούδας ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Επιμέλεια σειράς: Γ. Θεοδωράκης, Μ. Γούδας Η καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο Κοκαρίδας Δημήτρης & Πέρκος Στέφανος Περιεχόμενα Πρόλογος..... Εισαγωγή.....

Διαβάστε περισσότερα