Κλιματική Δράση και Ισότητα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κλιματική Δράση και Ισότητα"

Transcript

1 Κλιματική Δράση και Ισότητα Η θέση της Greenpeace

2 Η θέση της Greenpeace στο θέμα της ισότητας στην κλιματική δράση Τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα, σε συνδυασμό με την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη: το κλιματικό μας σύστημα είναι πολύ πιο ευαίσθητο από ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα πολύ σοβαρές επιπτώσεις που σχετίζονται με εξαφανίσεις ειδών, ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και μεγάλης κλίμακας ασυνέχειες (όπως η τήξη των στρωμάτων πάγου) πλέον υπολογίζεται ότι μπορούν να συμβούν με πολύ μικρότερες αυξήσεις της θερμοκρασίας. Η ανάγκη για τολμηρή δράση σε παγκόσμια κλίμακα προκειμένου να μειώσουμε τα αέρια τα θερμοκηπίου όσο πιο κοντά στο μηδέν είναι εφικτό ως τα μέσα του αιώνα, είναι εξαιρετικά επείγουσα, εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις καταστροφικές και ανεξέλεγκτες κλιματικές αλλαγές. Σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι χώρες. Υπάρχει άμεση ανάγκη για τολμηρή δράση σε παγκόσμια κλίμακα προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο πιο κοντά στο μηδέν είναι εφικτό ως τα μέσα του αιώνα. Μόνο έτσι θα αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Σε αυτήν την προσπάθεια θα χρειαστεί να συμμετάσχουν όλες οι χώρες. Οι κυβερνήσεις στη Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009 θα πρέπει να επιτύχουν μία συμφωνία που να θέτει ισχυρούς και φιλόδοξους στόχους για μειώσεις εκπομπών και να παρέχει χρηματική και τεχνολογική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου οι τελευταίες να στραφούν σε μία ανάπτυξη χαμηλού άνθρακα και να προσαρμοστούν στις αναπόφευκτες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Ενώ οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο με τη θέσπιση φιλόδοξων στόχων μειώσεων των εκπομπών σε κάθε έκφανση της οικονομίας, θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι αναπτυσσόμενες, καθώς το σενάριο οικονομικής τους ανάπτυξης βασισμένη στα ορυκτά καύσιμα είναι μη-βιώσιμο για τον πλανήτη. Η επιλογή για μία ανάπτυξη χωρίς άνθρακα, που είναι φιλική προς το περιβάλλον, προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες αειφόρου ανάπτυξης, τόσο για τις βιομηχανικές, όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα στις μελλοντικές συμφωνίες θα είναι η απάντηση στο ποιος κάνει τι και πότε. Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα χρειαστεί να δομηθεί πάνω σε αρχές δικαιοσύνης και ισότητας. Αρχές που θα οδηγήσουν όλες τις μελλοντικές διεθνείς συμφωνίες για δράσεις περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

3 Δημιουργία θέσεων εργασίας και ενεργειακή ασφάλεια. Ένας μηχανικός επιθεωρεί μία ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο Ναν, στο Ναν αο της επαρχίας Γκουαντόνγκ, την περιοχή με το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην Κίνα και τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα. Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν ευκαιρίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια και αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. 1) Η κλιματική δράση πρέπει να είναι δίκαιη και ισόνομη Ο πλανήτης αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις: επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές με πολλές καταστροφικές επιπτώσεις στις ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον, συνεχή απώλεια της βιοποικιλότητας με ένα πρωτόγνωρο ρυθμό, διεύρυνση της ανισότητας μεταξύ πλούσιων και φτωχών, κα. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει σε κάποια (αδύναμα) μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο αυτές οι πρωτοβουλίες απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, ο στόχος του Πρωτοκόλλου του Κιότο για μείωση εκπομπών στα αναπτυγμένα κράτη κατά 5,2% ως το 2012, αν και αποτέλεσε μεγάλη πολιτική πρόκληση για να συμφωνηθεί, εντούτοις είναι ένα πολύ μικρό βήμα συγκριτικά με τις συμφωνίες που θα πρέπει να επιτευχθούν την ερχόμενη δεκαετία. Επίσης, οι Στόχοι Ανάπτυξης της Χιλιετίας (Millennium Development Goals) που σκοπεύουν να μειώσουν κατά το ήμισυ τη φτώχεια ως το 2015, ακόμα και αν επιτευχθούν, θα έχουν αφήσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο κόσμο να επιβιώνει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. Η κλιματική δράση μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, βελτιώνοντας την πρόσβαση στις ενεργειακές υπηρεσίες, αυξάνοντας τη στήριξη της βιώσιμης γεωργίας, επεκτείνοντας την προστασία των δασών και δημιουργώντας πρόσβαση στην εργασία σε μία παγκόσμια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Φυσικά, η κλιματική δράση δεν αποτελεί πανάκεια για την εξάλειψη της φτώχειας και της ανισότητας. Ωστόσο, μία δίκαιη κλιματική δράση καθώς και η ενσωμάτωση της αρχής του climate proofing δηλαδή η διασφάλιση ότι οι επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν επιτείνουν τις κλιματικές αλλαγές ή δημιουργούν ευάλωτες υποδομές ή θεσμούς στην ανάπτυξη και τις σχετικές πολιτικές, όπως το εμπόριο, θα είναι ουσιαστικής σημασίας. Είναι σαφές ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επιδεινώσουν, τόσο τη φτώχεια, όσο και την ανισότητα. Οι πιο φτωχοί η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες θα είναι οι πρώτοι που θα πληγούν σφοδρότατα από τις κλιματικές αλλαγές, αν και θα έχουν συνεισφέρει ελάχιστα έως μηδαμινά στη δημιουργία του προβλήματος. Η αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να εξαλείψουμε τη φτώχεια. Σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι κλιματικές δράσεις διεθνείς, εθνικές ή τοπικές θα πρέπει να είναι ισότιμες. Θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιστορικές ευθύνες και τις ικανότητες των εθνών να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιβαρύνουν τους φτωχούς πληθυσμούς και τις περιθωριοποιημένες κοινοτήτες.

4 2) Η κλιματική δράση προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι κλιματικές αλλαγές θα καταστήσουν την ανάπτυξη εξαιρετικά δαπανηρή, εάν όχι αδύνατη, για πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Αντιθέτως, η λήψη αποφασιστικής, ισότιμης δράσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών θα δημιουργήσει καινούργιες ευκαιρίες ανάπτυξης και θα βοηθήσει στην επίτευξη των Στόχων Αναπτυξιακών της Χιλιετίας. Η Greenpeace απορρίπτει το ιδεολογικό επιχείρημα ότι η οικονομική ανάπτυξη και η δράση για το κλίμα είναι ασύμβατες μεταξύ τους, καθώς και ότι η συμβατική ανάπτυξη που στηρίζεται στην καύση ορυκτών καυσίμων θα πρέπει πάντα να προηγείται. Κάθε βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας οφείλει να μην περιλαμβάνει άνθρακα. Η διευκόλυνση της μετάβασης των φτωχών χωρών σε έναν αναπτυξιακό δρόμο χωρίς άνθρακα, αφενός θα αποτρέψει την αύξηση των εκπομπών για πολλά χρόνια, αφετέρου θα αποσοβήσει το μελλοντικό κόστος απαγκίστρωσης της κοινωνίας από τον άνθρακα. Επιπλέον, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η παγκόσμια μακροοικονομική ανάπτυξη από μόνη της θα καταφέρει ποτέ να εξαλείψει τη φτώχεια. 3) Οι καταναλωτικές συνήθειες πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμες Η οικονομική ανάπτυξη σήμερα στον αναπτυγμένο κόσμο και η μελλοντική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες βασίζεται στο πετρέλαιο και στα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα. Έχει δημιουργήσει συγκεκριμένους τρόπους ζωής (lifestyle) και καταναλωτικές συνήθειες ή και προσδοκίες για τέτοιο τρόπο ζωής που είναι μη-βιώσιμες υπό οποιοδήποτε ενεργειακό σύστημα, αφού προϋποθέτουν απεριόριστη διαθεσιμότητα φυσικών πόρων και φθηνό εργατικό δυναμικό. Η παγκοσμιοποίηση, τόσο της κατανάλωσης, όσο και της παραγωγής αγαθών και το διεθνές εμπόριο που περιλαμβάνουν, έχει δημιουργήσει επιπρόσθετες πιέσεις στο περιβάλλον και γενικότερα στον πλανήτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες πιο βιώσιμες. Ειδικότερα οι καταναλωτές στις πλούσιες χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου άλλων χωρών που σχετίζονται με τις δικές τους καταναλωτικές συνήθειες. Το ένα τέταρτο ή και περισσότερο των εκπομπών συγκεκριμένων αναπτυσσόμενων χωρών συνδέεται με αγαθά που εξάγονται στις πλούσιες χώρες.

5 Οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν λιμούς στους φτωχούς και απειλούν τη διατροφική ασφάλεια. Αγρότες που κρατούν καλαμπόκια που έχουν πληγεί από έντονη ξηρασία στη Σουράλα, στο Κοταμπάτο των Φιλιππίνων, το Αφού η ακραία ξηρασία έπληξε τη γη τους, οι αγρότες ανακοίνωσαν σοδειά μειωμένη κατά το ένα-τρίτο. Η χειρότερη ξηρασία της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια επηρέασε περίπου ανθρώπους. Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τον κίνδυνο ξηρασιών και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα πλήξει κυρίως τους φτωχούς. 4) Οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο Η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει ότι οι κλιματικές αλλαγές πρέπει να αντιμετωπιστούν με αρχές ισότητας. Συγκεκριμένα, τα έθνη οφείλουν να δράσουν με βάση την ισότητα και σύμφωνα με τις κοινές, αλλά διαφοροποιημένες υποχρεώσεις τους και αντίστοιχες ικανότητες. Οι βιομηχανικές χώρες αναμένεται να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών. Στην πρώτη φάση εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο αυτό μεταφράζεται ως επιβολή ανώτατων ορίων στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μόνο για τις βιομηχανικές χώρες. Εξαιτίας της ιστορικής ευθύνης για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα σήμερα, όπως επίσης και των υψηλών κατά κεφαλήν εκπομπών και της σημαντικής ικανότητας να πληρώσουν, οι βιομηχανικές χώρες στο σύνολό τους οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 ως το 2020, με τουλάχιστον τα τρία τέταρτα αυτής της μείωσης να πραγματοποιηθούν με εγχώριες δράσεις. 5) Όλες οι χώρες πρέπει να συμμετάσχουν στην κλιματική δράση Από την ημέρα δημοσίευσης της πρώτης Έκθεσης Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC) το 1990, είχε καταστεί σαφές ότι ακόμα και αν οι βιομηχανικές χώρες εκμηδενίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δε θα είναι εφικτή η σταθεροποίηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων CO 2. Συνεπώς, είναι αναγκαία η κοινή δράση όλων των χωρών για την αποτροπή των καταστρεπτικών κλιματικών αλλαγών. Οι αναπτυσσόμενες χώρες οφείλουν να αναλάβουν μέτρα βάσει διαφορετικών ικανοτήτων και συγκυριών και να μειώσουν τις σημερινές και σίγουρα τις μελλοντικές εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά τα μέτρα μπορούν να διαφέρουν: από τη θέσπιση στόχων ανά τομέα, ως τη θέσπιση στόχων σε όλο το εύρος της οικονομίας. Οι χώρες εκείνες με την ξεκάθαρη ικανότητα για δράση θα πρέπει να αναλάβουν δεσμεύσεις για το σύνολο της οικονομίας κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Περιόδου Δεσμεύσεων του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Τα υπόλοιπα κράτη θα ακολουθήσουν αργότερα, όταν η ικανότητά τους για μείωση των εκπομπών την οποία τα αναπτυγμένα κράτη θα πρέπει να υποστηρίξουν με παροχή χρημάτων και τεχνολογίας θα έχει εξελιχθεί. Στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Μπαλί το 2007, οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφώνησαν να αναπτύξουν μετρήσιμες, ανακοινώσιμες και επαληθεύσιμες δράσεις μετά το 2012 με σκοπό τον περιορισμό ή τη μείωση των εκπομπών τους. Ένας μεγάλος αριθμός αναπτυσσόμενων χωρών μπορεί να μειώσει τις εκπομπές από συγκεκριμένους τομείς θέτοντας στόχους για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας ή τον τερματισμό της αποδάσωσης. Οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο Μπαλί από τις αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή να υποστηρίξουν αυτές τις δράσεις με μεταφορά τεχνολογίας και χρηματοδότηση, πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις.

6 6) Εσωτερική ισότητα 7) Καταμερισμός της προσπάθεια μετριασμού Ακόμα και στις φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχουν κοινωνικά σύνολα που ευθύνονται για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με υπερβολικά μη-βιώσιμο τρόπο. Η πολιτική ελίτ σε αυτές τις χώρες συχνά χρησιμοποιεί τις μέσες τιμές εκπομπών εξαιρετικά χαμηλές- προκειμένου να δικαιολογήσει τη διατήρηση του συμβατικού τρόπου ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα κρύβεται πίσω από τους φτωχούς. Οι κυβερνήσεις χρειάζεται να αναλάβουν αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πλούσιοι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μειώσουν τις εκπομπές τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οφείλουν να κάνουν οι πλούσιοι στις αναπτυγμένες χώρες. Δεν υπάρχει αποδεκτό επιχείρημα που να υποστηρίζει ότι τα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα στα αναπτυσσόμενα κράτη δεν χρειάζεται να προβούν σε αλλαγές του τρόπου ζωής και στις καταναλωτικές συνήθειές τους. Παράλληλα, οι πιο φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες στις πλούσιες χώρες, όχι μόνο υποφέρουν από έλλειψη πρόσβασης σε ενεργειακές υπηρεσίες, αλλά συνήθως είναι και τα πρώτα θύματα των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στις χώρες τους. Η ισότιμη κλιματική δράση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο - οφείλει να λάβει υπόψη της την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα στο εσωτερικό των κρατών. Συνεπώς οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν πολιτικές που διασφαλίζουν ότι οι κλιματικές δράσεις δεν εντείνουν τις ανισότητες, αλλά τις αμβλύνουν. Όπως για παράδειγμα με την παροχή πρόσβασης σε αποκεντρωμένες πηγές καθαρής ενέργειας που δεν συγκεντρώνουν τη μόλυνση σε μακρινές, περιθωριοποιημένες κοινότητες. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι τοπικές κοινότητες συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων για τη μείωση των εκπομπών και τα μέτρα προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές και ότι λαμβάνουν τα απαραίτητα κονδύλια για την εφαρμογή των σχετικών δράσεων. Η ερώτηση Ποιος θα πρέπει να κάνει τι και πότε; θα πρέπει να απαντηθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψιν τους την ιστορική ευθύνη των κρατών (σημερινές και ιστορικές εκπομπές), την ικανότητα πληρωμής, το σχετικό πλούτο και το κατά κεφαλήν εισόδημα, καθώς και τη δυνατότητα μείωσης εκπομπών και παροχή βοήθειας προς άλλα κράτη για τον ίδιο σκοπό. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας δίκαιος και ισότιμος τρόπος καταμερισμού της προσπάθειας μετριασμού και της ευθύνης για χρηματοδότηση. Οι συγκρίσεις βάσει των σημερινών κατά κεφαλήν εκπομπών CO 2 δίνουν μία καλή εικόνα της τεράστιας διαφοράς ανάμεσα στις εκπομπές των πλουσίων και των φτωχότερων κρατών και καταδεικνύουν με σαφήνεια την καθολική πρωταρχική ευθύνη των βιομηχανικών χωρών. Εντούτοις, ο διαχωρισμός της ευθύνης αποκλειστικά με βάση τις κατά κεφαλήν εκπομπές δεν προσφέρει ένα ισότιμο ή και αποτελεσματικό πλαίσιο, στο οποίο μπορούν να στηριχθούν οι μελλοντικές πολιτικές αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών υπό την αιγίδα της UNFCCC. Μία ισότιμη κλιματική δράση δε θα πρέπει επίσης να επικεντρώνεται αποκλειστικά στα δικαιώματα εκπομπών άρα στη ρύπανση. Αντιθέτως θα πρέπει να παρέχει πρόσβαση σε ενεργειακές υπηρεσίες, καθώς και να προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη. H Greenpeace υποστηρίζει τις αρχές που διέπουν το πλαίσιο για τα Δικαιώματα Ανάπτυξης και τα Αέρια του Θερμοκηπίου 1 και θεωρεί ότι είναι η πρόταση που βρίσκεται πιο κοντά στις αρχές της οργάνωσης. Το GDR αναγνωρίζει τα εξής τρία κριτήρια: ιστορικές εκπομπές (με αφετηρία το 1990), σημερινές κατά κεφαλήν εκπομπές και κατά κεφαλήν εισόδημα (μόνο για τους ανθρώπους που έχουν ετήσιο εισόδημα και άνω). Η χρήση του GDR ως μία λειτουργική βάση διαπραγματεύσεων θα απαιτούσε περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου, καθώς και μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο, με τον οποίο επιχειρείται ο επιμερισμός των βαρών, τόσο στο Πρωτόκολλο του Κιότο, όσο και στη Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC). Ως εκ τούτου, η Greenpeace δε ζητά την άμεση εφαρμογή του ούτε υποστηρίζει το αίτημα των συγγραφέων για καθυστέρηση της έναρξης της Δεύτερης Περιόδου Δέσμευσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Για την ενδιάμεση περίοδο, η Greenpeace πιστεύει ότι η ιδέα που προτείνεται στο South-North Dialogue 2, αν και δεν αντιμετωπίζει το θέμα της εσωτερικής ισότητας, προσφέρει μία καλύτερη ευκαιρία να ενσωματωθούν οι αρχές μας σε μία πρόταση που να καταμερίζει δίκαια το βάρος της κλιματικής δράσης στη Δεύτερη Περίοδο Δέσμευσης.

7 Προστατεύοντας τα δάση και τις ζωές των ανθρώπων. Φορτώνοντας πιστοποιημένους, οικολογικούς κορμούς σε βάρκα στη Λίμνη Μάρεϊ, Παπούα Νέα Γουινέα. Κάθε προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές από την αποδάσωση θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων και να υποστηρίξει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους. 8) Η ευθύνη των πλούσιων χωρών επεκτείνεται πέραν του επιπέδου εκπομπών τους Η ισότιμη κλιματική δράση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ιστορική ευθύνη και την ικανότητα για δράση. Υπό αυτές τις αρχές, οι βιομηχανικές χώρες θα πρέπει να αναλάβουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις που επεκτείνονται πέραν του επιπέδου των εκπομπών τους. Εκτός της μείωσης των εκπομπών τους σε μηδενικά επίπεδα, οφείλουν να χρηματοδοτήσουν δράσεις μετριασμού και προσαρμογής στις φτωχότερες χώρες. Αυτό συνεπάγεται επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση για κλιματική δράση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αξιολογήσεις από πηγές όπως η UNFCCC 3, ο Σερ Νίκολας Στερν 4 και η Oxfam 5, υπολογίζουν το συνολικό κόστος για μετριασμό, τη συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας, την προσαρμογή και τον τερματισμό της αποδάσωσης σε περίπου 110 ($140) δις ετησίως. Αυτό το ποσό είναι κατά πολύ μικρότερο των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών ($1.339 δις 6 ), και μόνο ένα μικρό ποσοστό από το παγκόσμιο ΑΕΠ ($54 τρις 7 ). Είναι συγκρίσιμο μέγεθος με το ύψος της σημερινής Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας (Official Development AID, ODA) ($104 δις 8 ), που μάλιστα είναι μικρότερη του αρχικού ποσού που υποσχέθηκαν οι βιομηχανικές χώρες το 1970 (0,7% του ΑΕΠ). Επομένως είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές και αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να είναι επιπρόσθετα της ODA. Κατ ελάχιστον, η σημερινή οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να τριπλασιαστεί. 9) Αγορές και κεφάλαια Μια παγκόσμια αγορά άνθρακα θα διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην εύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων μετριασμού και προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, οι μηχανισμοί της αγοράς από μόνοι τους δεν επαρκούν για να επιφέρουν τις απαιτούμενες δραστικές μειώσεις ούτε μπορούν να επιτύχουν τους στόχους της ισότητας που προαναφέρθηκαν. Εκτός από την επίτευξη μεγαλύτερων μειώσεων άνθρακα, οι μηχανισμοί της αγοράς πρέπει να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη. Είναι επίσης απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η οικονομική βοήθεια καταλήγει με αποτελεσματικό τρόπο στα φτωχότερα κράτη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη συγκεκριμένων μηχανισμών χρηματοδότησης που λειτουργούν υπό την αιγίδα της UNFCCC και που μπορούν να αναλάβουν μεταφορές κεφαλαίων για δράσεις μετριασμού, προσαρμογής και τερματισμού της αποδάσωσης. Τα υψηλά κεφάλαια που απαιτούνται θα πρέπει κυρίως να συγκεντρωθούν μέσω μηχανισμών δημοπράτησης ή εμπορίας ρύπων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η διαχείριση αυτών των μηχανισμών θα πρέπει να είναι δημοκρατική, διαφανής, χωρίς αποκλεισμούς και να επιτρέπει συμμετοχή και συμβολή από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι στο σύνολό της η χρηματοδότηση δαπανάται με τον πιο έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο και τηρεί τα υψηλότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα που έχουν συμφωνηθεί από τη διεθνή κοινότητα τις προηγούμενες δεκαετίες. Παραπομπές 1 Baer P. et.al. 2008: The Greenhouse Development Rights Framework. The right to development in a climate constrained world. Heinrich Böll Foundation, Christian Aid, Ecoequity and the Stockholm Environment Institute. ( 2 GTZ. 2004: South-North Dialogue on Equity in the Greenhouse. A proposal for an adequate and equitable Global Climate Agreement. Federal Ministry for Economic Development and Cooperation of Germany. 3 UNFCCC 2007: Report on the analysis of existing and potential investments and financial flows relevant to the development of an effective and appropriate international response to climate change. August Stern N. 2006: Stern review: The economics of climate change. HM Treasury. www. hmtreasury.gov.uk/sternreview_index.htm) 5 Oxfam 2007: Financing adaptation: what s needed in developing countries and who should pay. change_ SIPRI 2008: SIPRI Yearbook Oxford University Press. 7 World Bank 2008: Gross Domestic Product OECD 2008: Debt relief is down: other ODA rises slightly. OECD. April

8 Η Greenpeace είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που με τη δράση της αναδεικνύει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και προωθεί αποτελεσματικές λύσεις για ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον. Θέλοντας να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, δε δέχεται χρηματοδότηση από εταιρείες, κρατικούς φορείς και διακρατικούς οργανισμούς, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στις συνεισφορές των υποστηρικτών της. Κλεισόβης 9, Αθήνα, Τ: , F: Το υλικό αυτό έχει παραχθεί χάρη στην οικονομική ενίσχυση των υποστηρικτών μας

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικά Προβλήματα Παγκόσμιας κλίμακας Περιφερειακής κλίμακας Τοπικής κλίμακας Αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος ( Θ κατά 2 ⁰C έως 2050) Εξάντληση όζοντος (αλλαγές συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/6. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/6. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/6 6 Παράγραφος 1 1. επικροτεί την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την μακρόπνοη στρατηγική «Καθαρός πλανήτης για όλους ένα ευρωπαϊκό, στρατηγικό, μακρόπνοο όραμα για μια ευημερούσα,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς Το Πρωτόκολλο του Κιότο Μια πρόκληση για την ανάπτυξη και την απασχόληση «Από το Ρίο στο Γιοχάνεσµπουργκ και πέρα από το Κιότο. Ποιο µέλλον για τον Πλανήτη;» ρ Μιχαήλ Μοδινός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΗΝΗ

ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΗΝΗ 1972 - Η Συμφωνία της Στοκχόλμης 1987 - Έκθεση της Επιτροπής Bruntland «Το κοινό μας μέλλον»

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά

Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά Στοιχεία και αριθμοί Στην παρούσα 3 η έκδοση της Ενεργειακής Επανάστασης παρουσιάζεται ένα πιο φιλόδοξο και προοδευτικό σενάριο σε σχέση με τις προηγούμενες δύο

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος 2019 Κείμενο / επιμέλεια: Τάκης Γρηγορίου, Δημήτρης Ιμπραήμ Τεχνικός σύμβουλος σε θέματα ΑΠΕ: Στέλιος Ψωμάς

Ιανουάριος 2019 Κείμενο / επιμέλεια: Τάκης Γρηγορίου, Δημήτρης Ιμπραήμ Τεχνικός σύμβουλος σε θέματα ΑΠΕ: Στέλιος Ψωμάς H ηλιακή κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα Μία πρόταση για ένα πράσινο κοινωνικό τιμολόγιο 2 3 Πως η χώρα μας μπορεί να βοηθήσει 340.000 ευάλωτα νοικοκυριά να αφήσουν οριστικά πίσω τους την εξάρτηση από το

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. AUT/LHTEE Εισαγωγή (1/3) Για 1-2 αιώνες, δηλ. ένα ελάχιστο κλάσμα της παγκόσμιας ιστορίας, καίμε μέσα σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/16. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/16. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/16 16 Παράγραφος 5 ε (νέα) 5ε. σημειώνει ότι οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση ορισμένων τεχνολογιών εξάλειψης του άνθρακα, μεταξύ άλλων μέσω της δέσμευσης και αποθήκευσης ή της

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0184/2019 11.3.2019 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Κοπεγχάγη Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα

Κοπεγχάγη Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα Κοπεγχάγη Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα Τα αιτήματα της Greenpeace Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2009 www.greenpeace.gr Εισαγωγή Καθώς οι κλιματικές αλλαγές καθημερινά διαψεύδουν ακόμα και τα πιο πρόσφατα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια

Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου 2017 Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια Περιεχόμενα Συμφωνία Παρισιού (state of play) Στόχοι για την Ευρώπη Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Αθήνα, 9 Μαρτίου 2009 ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Στο τέλος του 2009, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης του ΟΗΕ, θα κριθεί σε µεγάλο βαθµό η θέληση των κυβερνήσεων των Ηνωµένων Εθνών να καταπολεµήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Ιούνιος 2014 Αρχή της οικολογίας ως σκέψη Πρώτος οικολόγος Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) PUBLIC 12599/17 LIMITE ECOFIN 755 ENV 776 CLIMA 248 FIN 575 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του

Διαβάστε περισσότερα

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός: Όραμα βιωσιμότητας για την Ε λλάδα τ ου 2050

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός: Όραμα βιωσιμότητας για την Ε λλάδα τ ου 2050 Μακροχρόνιος σχεδιασμός: ενεργειακός Όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα Πλαίσιο Το ενεργειακό μίγμα της χώρας να χαρακτηριστεί ιδανικό απέχει από Οιπολιτικέςγιατηνενέργειαδιαχρονικά απέτυχαν Στόχος WWF

Διαβάστε περισσότερα

σε μια κρίσιμη χρονιά για το κλίμα

σε μια κρίσιμη χρονιά για το κλίμα G8 σε μια κρίσιμη χρονιά για το κλίμα Σύνοψη Αξιολόγησης των Kλιματικών Eπιδόσεων της G8 Οι επιστήμονες προειδοποιούν πιο έντονα από ποτέ ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι πιο δριμείες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Γ : Αντιμετώπιση

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Γ : Αντιμετώπιση ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Γ : Αντιμετώπιση Οι σημαντικότερες συμφωνίες Τι κάνει η διεθνής κοινότητα για όλα τα προηγούμενα; Οι σημαντικότεροι σταθμοί 1979: Η πρώτη παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα 1988: Ίδρυση

Διαβάστε περισσότερα

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός. υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός. υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής Στο αύριο της Ελλάδας: μια καυτή Αθήνα 10-1515 περισσότερες ημέρες καύσωνα 20 περισσότερες νύχτες με θερμοκρασίες άνω των 20 ο C 10% αύξηση των ακραίων 10% αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων Πλαίσιο παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

7672/19 ΣΠΚ/σα/ΜΙΠ 1 LIFE.1.B

7672/19 ΣΠΚ/σα/ΜΙΠ 1 LIFE.1.B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαρτίου 2019 (OR. en) 7672/19 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: 15011/18 Θέμα: Ειδική Επιτροπή Γεωργίας / Συμβούλιο AGRI 159 ENV

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/36. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/36. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/36 36 Παράγραφος 17 γ (νέα) 17γ. υπενθυμίζει ότι, εφόσον η Ευρώπη καταστεί η πρώτη μεγάλη οικονομία η οποία επιδιώκει την κλιματική ουδετερότητα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα είναι σε

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0048/21. Τροπολογία. Jordi Solé εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0048/21. Τροπολογία. Jordi Solé εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE 8.3.2018 A8-0048/21 21 Αιτιολογική σκέψη Δ α (νέα) Δ α. λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με το άρθρο 8 ΣΛΕΕ, η ΕΕ έχει αναλάβει δέσμευση για την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών και τη διασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον!

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία βιώσιμη λύση για να αντικατασταθούν οι επικίνδυνοι και πανάκριβοι πυρηνικοί και ανθρακικοί

Διαβάστε περισσότερα

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας Σάββατο 16 Απριλίου 2016

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας Σάββατο 16 Απριλίου 2016 Βιογραφικό σημείωμα Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στις ΗΠΑ (1974) και στην Αγγλία (1978). Στη δεκαετία του 1980 εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Από το 1990

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ενεργειακή επανάσταση 3 ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ενεργειακή Επανάσταση Τεχνική έκθεση που δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εξασφαλίζεται ενεργειακή επάρκεια παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να απευθύνω

Διαβάστε περισσότερα

CO 2. Προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ελληνική Βιοµηχανία. ρ. Κ. Συµεωνίδης

CO 2. Προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ελληνική Βιοµηχανία. ρ. Κ. Συµεωνίδης ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO 2 Προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ελληνική Βιοµηχανία ρ. Κ. Συµεωνίδης σηµεία κλειδιά Οικουµενικότητα του προβλήµατος Ενιαία και διεθνοποιηµένη

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

Λιθάνθρακας. Τι σημαίνει για τη ζωή μας;

Λιθάνθρακας. Τι σημαίνει για τη ζωή μας; Λιθάνθρακας Τι σημαίνει για τη ζωή μας; Σεπτέμβριος 2008 Ενεργειακή Επανάσταση Τώρα! Κείμενο - επιμέλεια: Στέλιος Ψωμάς Σεπτέμβριος 2008 Ελληνικό Γραφείο Greenpeace Κλεισόβης 9, 10677 Αθήνα Τ: 210 38 40

Διαβάστε περισσότερα

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) 13864/18 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 6 Νοεμβρίου 2018 Αποδέκτης: Θέμα: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2777(RSP) Σχέδιο πρότασης ψηφίσματος Jerzy Buzek, εξ ονόματος της επιτροπής ITRE

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2777(RSP) Σχέδιο πρότασης ψηφίσματος Jerzy Buzek, εξ ονόματος της επιτροπής ITRE ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 2013/2777(RSP) 4.8.2014 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-16 Jerzy Buzek, εξ ονόματος της επιτροπής ITRE σχετικά με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ: σχετικά με τη θέση της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής για θέματα που σχετίζονται με το κλίμα και την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σαν Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουμε ακριβώς αυτή την αποστολή:

Κυρίες και Κύριοι, Σαν Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουμε ακριβώς αυτή την αποστολή: Κυρίες και Κύριοι, Το σημερινό συνέδριο, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την επιτυχή έκβαση της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Μαρόκο, αλλά και υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας που προκύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Η προστασία του περιβάλλοντος στις διεθνείς σχέσεις Διδάσκουσα: Δούση Εμμανουέλα Ονοματεπώνυμο: Τσόλη Φωτεινή ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η προστασία του περιβάλλοντος στις διεθνείς σχέσεις Διδάσκουσα: Δούση Εμμανουέλα Ονοματεπώνυμο: Τσόλη Φωτεινή ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η προστασία του περιβάλλοντος στις διεθνείς σχέσεις Διδάσκουσα: Δούση Εμμανουέλα Ονοματεπώνυμο: Τσόλη Φωτεινή ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τι είναι Πράσινη Οικονομία; Η πράσινη οικονομία ορίζεται ως η οικονομία που

Διαβάστε περισσότερα

Οι προσδοκίες του WWF για την συµφωνία της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης

Οι προσδοκίες του WWF για την συµφωνία της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης Οι προσδοκίες του WWF για την συµφωνία της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης H αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής δεν είναι ένα κόστος που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, αλλά µια ευκαιρία που θα οδηγήσει σε νέες

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων Ενωσιακού Δικαίου Περιβάλλοντος

Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων Ενωσιακού Δικαίου Περιβάλλοντος Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής: Διεθνής- Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων Ενωσιακού Δικαίου Περιβάλλοντος Δικηγορικοί Σύλλογοι Ρεθύμν ου και Χαν ίων,

Διαβάστε περισσότερα

Έντιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Έντιμοι κύριοι Υπουργοί. Έντιμοι κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και Κύριοι,

Έντιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Έντιμοι κύριοι Υπουργοί. Έντιμοι κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και Κύριοι, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ AVRUPA KOMİSYONU EUROPEAN COMMISSION ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ KIBRIS TEMSİLCİLİĞİ REPRESENTATION IN CYPRUS Επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Ενεργειακού Γραφείου Πολιτών Χαιρετισμός

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Οργανισμός Ενωμένων Εθνών(ΟΗΕ) Στόχοι της χιλιετίας του

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/26. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/26. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/26 26 Παράγραφος 5 ιγ (νέα) 5ιγ. υποστηρίζει την επικαιροποίηση της ΕΚΣ της Ένωσης με τον καθορισμό ενός στόχου, για το σύνολο της οικονομίας, για τη μείωση κατά 55% των εγχώριων εκπομπών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.12.2015 COM(2015) 642 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές

Διαβάστε περισσότερα

Εκατομμύρια σε κίνδυνο

Εκατομμύρια σε κίνδυνο Οπλανήτηςφλέγεται Εκατομμύρια σε κίνδυνο Μελέτη Stern και Tufts Η αδράνεια θα επιφέρει απώλειες έως 20% τουπαγκόσμιουαεπ Μόλις 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ για δράσεις αποτροπής Κόστος καταπολέμησης κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα

O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δρ Δημήτριος Γκότζος

O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δρ Δημήτριος Γκότζος O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δρ Δημήτριος Γκότζος O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης Oι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης πρέπει να προτείνουν

Διαβάστε περισσότερα

«1o ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Αθήνα, 3-4 εκεμβρίου 2009

«1o ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Αθήνα, 3-4 εκεμβρίου 2009 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΙΗΜΕΡΙ Α «1o ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Αθήνα, 3-4 εκεμβρίου 2009 «Κλιματική Αλλαγή : ιάσκεψη Κοπεγχάγης, Νομοθετική δέσμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ενέργεια Κλίμα, Εθνικές ράσεις»

Διαβάστε περισσότερα

P6_TA-PROV(2009)0121 Καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών

P6_TA-PROV(2009)0121 Καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών P6_TA-PROV(2009)0121 Καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 11ης Μαρτίου 2009 σχετικά με στρατηγική της ΕΕ με σκοπό την επίτευξη συνεκτικής συμφωνίας για την κλιματική

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) 6006/16 LIMITE PUBLIC CLIMA 10 ENV 59 ONU 13 DEVGEN 18 ECOFIN 87 ENER 19 FORETS 6 AGRI 57 MAR 42 AVIATION 22 COMPET 47

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου. Βρυξέλλες, 25 Φεβρουάριος 2015

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου. Βρυξέλλες, 25 Φεβρουάριος 2015 Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Πρωτόκολλο του Παρισιού: ένα σχέδιο στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερωτικό δελτίο Greenpeace Ευρωπαϊκό Πακέτο για την Ενέργεια και διαπραγµατεύσεις στο Πόζναν

Ενηµερωτικό δελτίο Greenpeace Ευρωπαϊκό Πακέτο για την Ενέργεια και διαπραγµατεύσεις στο Πόζναν Αθήνα, 26 Νοεµβρίου 2008 Ενηµερωτικό δελτίο Greenpeace Ευρωπαϊκό Πακέτο για την Ενέργεια και διαπραγµατεύσεις στο Πόζναν Εισαγωγή Τα άτολµα µέτρα που έχουν υιοθετήσει µέχρι σήµερα οι κυβερνήσεις παγκοσµίως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 18 Φεβρουαρίου 2013 Εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη ΜΑΧΑΙΡΙ Η Θέμα: Ενεργειακή Πολιτική Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Η ενέργεια μοχλός Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η στην έκθεσή της με θέμα περιγράφει πώς με την πρόοδο της ανάπτυξης, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για: Κοινωνικο κεντρικούς λόγους (ικανοποίηση ανθρώπινων προσδοκιών και φιλοδοξιών).

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-1043/8. Τροπολογία. Giovanni La Via, Peter Liese εξ ονόματος της Ομάδας PPE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-1043/8. Τροπολογία. Giovanni La Via, Peter Liese εξ ονόματος της Ομάδας PPE 4.10.2016 B8-1043/8 8, Jo Leinen, Julie Girling, Gerben-Jan Gerbrandy, Αιτιολογική αναφορά 14 α (νέα) έχοντας υπόψη την εγκύκλιο «Laudato Si», 4.10.2016 B8-1043/9 9, Jo Leinen, Julie Girling, Gerben-Jan

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0094/200. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0094/200. Τροπολογία 21.3.2019 A8-0094/200 200 Αιτιολογική σκέψη 4 α (νέα) (4α) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν την προσθήκη κανόνων που θα περιπλέξουν τη χρήση του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής για τους δικαιούχους.

Διαβάστε περισσότερα

Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο

Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο Οργανισµός Οικονοµικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (Organization for Economic Co-operation and Development OECD) Ίδρυση 1960 Στόχος η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ-ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ. Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανθρώπινων Ανταλλαγών, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ-ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ. Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανθρώπινων Ανταλλαγών, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Πολιτισμού Euro-Latin American Parliamentary Assembly Assemblée Parlementaire Euro-Latino Américaine Asamblea Parlamentaria Euro-Latinoamericana Assembleia Parlamentar Euro-Latino-Americana ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις για υποψηφίους Ευρωβουλευτές

Ερωτήσεις για υποψηφίους Ευρωβουλευτές Ερωτήσεις για υποψηφίους Ευρωβουλευτές Στοιχεία υποψηφίου Όνομα * ΜΑΡΙΑ Επώνυμο * ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ Κόμμα με το οποίο είναι υποψήφιος/α * ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ Δ/νση ηλεκτρονικής επικοινωνίας * Τηλέφωνο * Ιστοσελίδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2)

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2) ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2) ΒΑΣΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Στο πλαίσιο της µελέτης WETO-H2 εκπονήθηκε σενάριο προβλέψεων και προβολών αναφοράς για το παγκόσµιο σύστηµα ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7;

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7; Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7; Φυσικά! Υπάρχουν εφτά διαφορετικές ανανεώσιμες τεχνολογίες που μπορούν να παράγουν ενέργεια: φωτοβολταϊκά,

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση για το κλίμα. Το Συμβούλιο (ECOFIN, ) ενέκρινε τα ακόλουθα Συμπεράσματα:

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση για το κλίμα. Το Συμβούλιο (ECOFIN, ) ενέκρινε τα ακόλουθα Συμπεράσματα: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση για το κλίμα Το Συμβούλιο (ECOFIN, 10-11-2015) ενέκρινε τα ακόλουθα Συμπεράσματα: 1. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ εκ νέου ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0275(COD)

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0275(COD) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 1.2.2017 2016/0275(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Επιτρόπου Ε.Ε. για το Περιβάλλον κυρίου Σταύρου Δήμα, στην διημερίδα "Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ"

Ομιλία του Επιτρόπου Ε.Ε. για το Περιβάλλον κυρίου Σταύρου Δήμα, στην διημερίδα Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Ομιλία του Επιτρόπου Ε.Ε. για το Περιβάλλον κυρίου Σταύρου Δήμα, στην διημερίδα "Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ" Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 (Αθήνα - Αίγλη Ζαππείου) Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις για υποψηφίους Ευρωβουλευτές

Ερωτήσεις για υποψηφίους Ευρωβουλευτές Ερωτήσεις για υποψηφίους Ευρωβουλευτές Στοιχεία υποψηφίου Όνομα * Νικόλαος Επώνυμο * Χρυσόγελος Κόμμα με το οποίο είναι υποψήφιος/α * Οικολογία ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Δ/νση ηλεκτρονικής επικοινωνίας * Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια.

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια. Ομιλία του Προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Νίκου Ρώμνιου με θέμα Πράσινη Επιχειρηματικότητα στην Εκδήλωση της ΕΕΔΕ (Τμήμα Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος) με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα Περιβαλλοντικά Πρότυπα»

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0184(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0184(NLE) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 8.7.2016 2016/0184(NLE) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλεψηγια 70-80% ωςτο 2030!

Πρόβλεψηγια 70-80% ωςτο 2030! ΕυρωπαϊκήΕνεργειακήΠολιτική Λ. Γούτα Χηµικός Μηχανικός ΣύµβουλοςΕνέργειας, Περιβάλλοντος &Ανάπτυξης Υποψήφια Βουλευτής Ν, Α Θεσ/νίκης, 2007 1 Ενέργεια και Περιβάλλον : υο προκλήσεις Οι αλλαγές των τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή. Χρήστος Σπύρου ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 70, ΑΘΗΝΑ.

Κλιματική Αλλαγή. Χρήστος Σπύρου ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 70, ΑΘΗΝΑ. ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 70, 176 71 ΑΘΗΝΑ Κλιματική Αλλαγή Χρήστος Σπύρου scspir@gmail.com Βασικό σύγγραμμα: Κατσαφάδος Π. και Μαυροματίδης Η., 2015: Εισαγωγή στη Φυσική της

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0094/211. Τροπολογία. Constanze Krehl εξ ονόματος της Ομάδας S&D

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0094/211. Τροπολογία. Constanze Krehl εξ ονόματος της Ομάδας S&D 21.3.2019 A8-0094/211 211 Αιτιολογική σκέψη 14 (14) Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας του

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας:

Προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας: Βιοποικιλότητα και επιχειρηματικότητα σε περιοχές Natura 2000: Προχωρώντας μπροστά Προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας: Μια πρόκληση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου Γενικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.6.2019 C(2019) 4413 final ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18.6.2019 σχετικά με το προσχέδιο του ενοποιημένου εθνικού σχεδίου της Κύπρου για την ενέργεια και το κλίμα για την

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας)

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) για έναν ζωντανό πλανήτη Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) Συνδιάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, Κοπεγχάγη 7-18 Δεκεμβρίου 2009 Ένα εγχειρίδιο για παιδιά 7+ Τι τρέχει επιτέλους με

Διαβάστε περισσότερα

14167/16 ΕΜ/μκρ 1 DGG 1A

14167/16 ΕΜ/μκρ 1 DGG 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 14167/16 ECOFIN 1015 ENV 696 CLIMA 148 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα προς την Ε Διάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής Λίμα, 16 και 17 Μαΐου 2008

Μήνυμα προς την Ε Διάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής Λίμα, 16 και 17 Μαΐου 2008 ΕΥΡΩ-ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Μήνυμα προς την Ε Διάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής Λίμα, 16 και 17 Μαΐου 2008 Πέμπτη, 1η Μαΐου 2008 Λίμα (Περού) DV\721105.doc

Διαβάστε περισσότερα

14747/14 ΔΙ/μκ 1 DG E1B

14747/14 ΔΙ/μκ 1 DG E1B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2014 (OR. en) 14747/14 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες CLIMA 94 ENV 856 ONU 125

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2016 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2016 (OR. en) PUBLIC 12722/16 LIMITE ECOFIN 857 ENV 623 CLIMA 128 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Μάριος Τσέζος, Καθηγητής Ε.Μ.Π.

ΤΟ ΝΕΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Μάριος Τσέζος, Καθηγητής Ε.Μ.Π. ΤΟ ΝΕΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Μάριος Τσέζος, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Περιβαλλοντική Μηχανική και Γεωπεριβάλλον Αν αναρωτηθεί κανείς

Διαβάστε περισσότερα

Συµπληρωµατικά στοιχεία ppt1

Συµπληρωµατικά στοιχεία ppt1 Συµπληρωµατικά στοιχεία ppt1 ιαφάνεια 1 Κλιµατική αλλαγή Τα επιστηµονικά στοιχεία είναι κατηγορηµατικά Η παρουσίαση αυτή έχει στόχο την εισαγωγή του θέµατος της κλιµατικής αλλαγής και την παροχή µιας (σύντοµης)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ενότητα: Φυσική Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος Μέρος 5 ο Η ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Δημήτρης Μελάς Καθηγητής Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012 ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012 Κύριοι Πρόεδροι, Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Διαβάστε περισσότερα

II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ... (το όργανο θα προσδιοριστεί)

II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ... (το όργανο θα προσδιοριστεί) II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ... (το όργανο θα προσδιοριστεί) 1. υπενθυµίζοντας ότι η ανθρωπότητα και η φύση βρίσκονται σε κίνδυνο κι ότι, πιο συγκεκριµένα, οι αρνητικές επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Ατομικό ανθρακικό αποτύπωμα

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Ατομικό ανθρακικό αποτύπωμα Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Το ανθρακικό αποτύπωμα είναι το μέτρο της συνολικής ποσότητας των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται άμεσα ή έμμεσα από μία δραστηριότητα είτε συσσωρεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 1 Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 9 &10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Τσαντήλας Χρίστος, Ευαγγέλου Ελευθέριος Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, Γενική Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

6981/17 ΙΑ/νικ 1 DG C 1

6981/17 ΙΑ/νικ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 2017 (OR. en) 6981/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 6 Μαρτίου 2017 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Η ατζέντα της ΕΕ για την παγκόσµια διάσκεψη για την αειφόρο ανάπτυξη

Η ατζέντα της ΕΕ για την παγκόσµια διάσκεψη για την αειφόρο ανάπτυξη Η ατζέντα της ΕΕ για την παγκόσµια διάσκεψη για την αειφόρο ανάπτυξη Η παγκόσµια διάσκεψη για την αειφόρο ανάπτυξη (Π ΑΑ) αποτελεί ευκαιρία και παράλληλα ευθύνη για τους ηγέτες του κόσµου. Η πρόκληση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία Θράκη»

Διαβάστε περισσότερα

Green Banking: Στηρίζοντας την Πράσινη Ανάπτυξη. Γιώργος Αντωνιάδης. ιεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πτολεµαϊδα 09-07-2012

Green Banking: Στηρίζοντας την Πράσινη Ανάπτυξη. Γιώργος Αντωνιάδης. ιεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πτολεµαϊδα 09-07-2012 Green Banking: Στηρίζοντας την Πράσινη Ανάπτυξη Γιώργος Αντωνιάδης ιεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πτολεµαϊδα 09-07-2012 Οικονοµία και Περιβάλλον Η ανάπτυξη της οικονοµίας, µέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Καλημέρα σας. Αξιότιμοι Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι Με μεγάλη χαρά το Ελληνικό Δίκτυο του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ υποδέχεται σήμερα, στην Πρώτη Περιφερειακή

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Διάσκεψης COP-16 στο Κανκούν

Αποτελέσματα Διάσκεψης COP-16 στο Κανκούν 29 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2010, Κανκούν, Μεξικό 16η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (COP 16) 6 η Σύνοδος των Μερών του Πρωτοκόλλου του Κυότο (CMP6)

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΚΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΧΩΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΚΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΩΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΚΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΜΕΝΙΔΗΣ Αγρ. & Τοπογράφος μηχανικός Υπ. Διδάκτωρ Πολεοδομίας, Χωροταξίας Π.Θ. Μ.Δ.Ε. Πολεοδομίας Χωροταξίας Π.Θ. email: polym60@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

13844/14 ΠΜ/νκ/ΑΗΡ 1 DGG 1A

13844/14 ΠΜ/νκ/ΑΗΡ 1 DGG 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2014 (OR. en) 13844/14 ECOFIN 873 ENV 845 ENER 434 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ΕΜΑ, 2ο τμήμα και Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Επισυνάπτονται για τις αντιπροσωπίες τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Αρκτική, ως εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου 2016.

Επισυνάπτονται για τις αντιπροσωπίες τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Αρκτική, ως εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου 2016. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2016 (OR. en) 10400/16 COEST 166 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 20 Ιουνίου 2016 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.»

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.» «Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.» Δρ. Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Κ.Α.Π.Ε. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου

Διαβάστε περισσότερα

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής Η Ατζέντα 2030 Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι σχετικοί με αυτήν 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) & 169 υποστόχοι υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Το οικονομικό κύκλωμα

Το οικονομικό κύκλωμα Το οικονομικό κύκλωμα 1 Το εισόδημα των νοικοκυριών: Y = C + S C = a + by APC = C Y APS = S Y Συνολική ζήτηση (κλειστή οικονομία): AD = C + I + G 2 Το οικονομικό κύκλωμα Η κυκλική ροή του εισοδήματος σε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας Ενότητα 2: Φυσικοί Πόροι και Αειφορία. Μουσιόπουλος Νικόλαος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 22.4.2013 B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013 σύμφωνα με το άρθρο 115, παράγραφος 5, του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΑΣΗΜΙΝΑΣ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΑΣΗΜΙΝΑΣ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΣΗΜΙΝΑΣ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ο σκοπός της σημερινής Ημερίδας, όπως και ο σκοπός της 8 ης Δεκεμβρίου, ημέρας παγκόσμιας δράσης των κινημάτων, των περιβαλλοντικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές Στυλιανός Διαμαντίδης, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά Δήμος Πειραιά Πειραιάς, 20 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Ενεργειακής Έντασης

Δείκτες Ενεργειακής Έντασης ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ) Σειρά Πληροφοριακού και Εκπαιδευτικού Υλικού Δείκτες Ενεργειακής Έντασης ΠΑΤΡΑ, 2016 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΗΛΙΟΣ ΗΛΙΟΣ - Τοπικό σχέδιο για την απασχόληση ανέργων στην κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC /2/14REV2 ΑΙ/νικ/ΕΠ 1 DGE1B LIMITE EL. Συμβούλιο τηςευρωπαϊκής Ένωσης. Βρυξέλλες,23Σεπτεμβρίου2014 (OR.en) 12124/2/14 REV2 LIMITE

PUBLIC /2/14REV2 ΑΙ/νικ/ΕΠ 1 DGE1B LIMITE EL. Συμβούλιο τηςευρωπαϊκής Ένωσης. Βρυξέλλες,23Σεπτεμβρίου2014 (OR.en) 12124/2/14 REV2 LIMITE ConseilUE Συμβούλιο τηςευρωπαϊκής Ένωσης PUBLIC Βρυξέλλες,23Σεπτεμβρίου2014 (OR.en) 12124/2/14 REV2 LIMITE CLIMA77 ENV688 ONU100 DEVGEN191 ECOFIN755 ENER359 FORETS66 MAR120 AVIATION148 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας:

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0178/3. Τροπολογία. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger εξ ονόματος της Ομάδας ENF

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0178/3. Τροπολογία. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger εξ ονόματος της Ομάδας ENF 28.5.2018 A8-0178/3 3 Αιτιολογική σκέψη IΣΤ ΙΣΤ. λαμβάνοντας υπόψη ότι, τα τελευταία χρόνια, οι γεωργοί αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη αστάθεια των τιμών, η οποία αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις των τιμών

Διαβάστε περισσότερα