ADAMSNET LTD. Ταξιαρχών 51 ραπετσώνα 18648, Τηλ.: , Fax : info@adamsnet.gr, web site :

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ADAMSNET LTD. Ταξιαρχών 51 ραπετσώνα 18648, Τηλ.: 210 4082291, Fax : 210-4628163 e-mail : info@adamsnet.gr, web site : www.adamsnet."

Transcript

1 ΜΕΛΕΤΕΣ - ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛ/ΝΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

2 1.Εισαγωγή Το λογισµικό G3800 tool σχεδιάστηκε για τον προγραµµατισµό των Κεντρικών Μονάδων G3800x015, G3800x016 και G3800x036 (ονοµάζονται συνήθως και Γεννήτριες ιευθύνσεων). Όλες οι λειτουργίες της Κεντρικής Μονάδας αναπαρίστανται µε γραφικά σύµβολα ενώ όλες οι παράµετροι των διαφόρων λειτουργιών αλλά και τα σχόλια, εισάγονται πρώτα στον Η/Υ και στη συνέχεια µεταφέρονται στην Κεντρική µονάδα µέσω της θύρας RS-232. Κατά αντίστοιχο τρόπο, δεδοµένα από την Κεντρική µονάδα µπορούν να µεταφερθούν στον Η/Υ και να αλλαχθούν. 1.1 Εκκίνηση Απαιτήσεις Υλικού. Το λογισµικό λειτουργεί σε Windows 95/98/2000/xp και ΝΤ και απαιτεί:. 400MHz Pentium II επεξεργαστή µε 32Mb Ram. 1 ελεύθερη σειριακή θύρα. 10Mb ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο. Ανάλυση οθόνης 800x600 µε 256 χρώµατα. Ποντίκι (mouse) ή άλλη αντίστοιχη συσκευή επιθυµητή, αλλά όχι απαραίτητη Εγκατάσταση Εισάγετε το CD και εκτελέστε το πρόγραµµα Setup.exe. Επίσης µπορείτε να κατεβάσετε το λογισµικό από το Internet από το (Download Configuration Software Configuration Tool G3800xxxx). Ακολουθείστε τις οδηγίες εγκατάστασης. Μετά την εγκατάσταση µπορείτε να ξεκινήσετε το πρόγραµµα από το εικονίδιο G3800x1xx Tool Εκκίνηση του προγράµµατος (εγκατάσταση Ελληνικών) Όταν εκτελέσουµε το πρόγραµµα ανοίγουν 2 παράθυρα: Στο αριστερό παράθυρο (Κεντρικό) φαίνονταιοι 128 διαθέσιµες διευθύνσεις και τα menu. Στα δεξιά βρίσκεται το παράθυρο ιδιοτήτων όπου εµφανίζονται για κάθε λειτουργία ξεχωριστά οι αντίστοιχες παράµετροι.

3 Επίσης µπορεί να εµφανισθεί και ένα τρίτο παράθυρο το οποίο περιέχει διάφορα πεδία εισαγωγής δεδοµένων ή λειτουργίες για επιτήρηση και έλεγχο. Σηµείωση: Μετά την εγκατάσταση η εξ ορισµού γλώσσα είναι η Αγγλική. Επιλέξτε Options, Language, SelectNew, στη συνέχεια πατήστε Browse, επιλέξτε Greek και τέλος πατήστε OK. Στη συνέχεια επιλέξτε ξανά Options Language και επιλέξτε Ελληνικά.

4 1.2. Λειτουργίες στο Κεντρικό Παράθυρο Αρχείο Το menu Αρχείο περιέχει όλες τις απαραίτητες επιλογές για τη διαχείριση νέων ή παλιών προγραµµάτων. Η επιλογή ηµιουργία µας επιτρέπει κατά τη δηµιουργία ενός νέου προγράµµατος να επιλέξουµε τον τύπο της Κεντρικής Μονάδας που θα χρησιµοποιήσουµε για την υλοποίηση της εφαρµογής. Είναι σηµαντικό να επιλέξουµε Κεντρική Μονάδα από την αρχή γιατί όσον αφορά τα προγράµµατα υπάρχει συµβατότητα µόνο προς τα άνω. Στην περίπτωση δηλαδή που γράψουµε ένα πρόγραµµα για Κεντρική Μονάδα τύπου G3800x015, αυτό µπορεί να χρησιµοποιηθεί και από µία G3800x016. Αντιθέτως ένα πρόγραµµα που γράφτηκε για την G3800x016 δεν µπορεί να εκτελεστεί από µία G3800x015. Στην συγκεκριµένη περίπτωση θα πρέπει το πρόγραµµα να γραφεί ξανά εξολοκλήρου για τον συγκεκριµένο τύπο Κεντρικής Μονάδας. Επίσης στο menu Αρχείο κάτω από την επιλογή Εκτύπωση υπάρχει µία λίστα µε τα 4 πιο πρόσφατα προγράµµατα που έχουν ανοιχτεί. Επιλέγοντας κάποιο από αυτά µπορούµε να εκτελέσουµε γρήγορα το αντίστοιχο πρόγραµµα. Στοιχείο Μενού ηµιουργία Άνοιγµα Αποθήκευση Αποθήκευση ως... Γράψιµο στη Γεννήτρια ιάβασµα από Γεννήτρια Έξοδος Configuration (1) Εκτύπωση Έξοδος Περιγραφή Εκκίνηση νέου προγράµµατος µε στάνταρ ρυθµίσεις Άνοιγµα υπάρχοντος προγράµµατος Αποθήκευση προγράµµατος Αποθήκευση προγράµµατος µε καινούργιο όνοµα Αποστολή προγράµµατος από τον Η/Υ στη Κεντρική Μονάδα ιάβασµα προγράµµατος από την Κεντρική Μονάδα ηµιουργία αρχείου τύπου Dupline On-line Εκτύπωση διαφόρων παραµέτρων σχετικών µε το πρόγραµµα Έξοδος και κλείσιµο προγράµµατος (1) Επιλογή δυνατή µόνο για Κεντρική Μονάδα τύπου G3800x036

5 1.2.2 Ρυθµίσεις Το menu Ρυθµίσεις περιέχει τις περισσότερες και πιο σηµαντικές επιλογές για τον προγραµµατισµό µιας Κεντρικής Μονάδας. Οι πιο σηµαντικές από αυτές είναι η επιλογή Βασικές Ρυθµίσεις που έχει σχέση κυρίως µε την Κεντρική Μονάδα ως υλικό και όχι µε το πρόγραµµα, η επιλογή Λογικές Πράξεις που επιτρέπει την εκτέλεση πολύπλοκων ενεργειών σύµφωνα µε κάποιους κανόνες που πρέπει να καθορισθούν, η επιλογή Ρύθµιση SMS όπου πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ρυθµίσεις ούτως ώστε στην περίπτωση χρήσης Κεντρικής Μονάδας µε ενσωµατωµένο GSM modem να µπορεί ο αυτοµατισµός να επικοινωνεί µε τους χρήστες και τέλος η επιλογή Ρύθµιση Επικοινωνίας η οποία είναι αναγκαία στην περίπτωση σύνδεσης πολλών Κεντρικών Μονάδων σε δίκτυο. Αναλυτική περιγραφή για κάθε επιλογή θα γίνεισε επόµενα κεφάλαια. Στοιχείο Μενού Βασικές Ρυθµίσεις Λογικές Πράξεις Ρύθµιση Αργιών Ρύθµιση SMS Ρύθµιση Μετρητή και Αναλογικού Πολυπλέκτη Ρύθµιση Επικοινωνίας Analink Πολυπλεξία Μετρητών Πολυπλεξία Αναλογικών Ορισµός Εισόδων Περιγραφή Βασικές Ρυθµίσεις της Κεντρικής Μονάδας Προγραµµατισµός Λογικών Πράξεων Προγραµµατισµός των περιόδων αργιών. Μία περίοδος αργίας γίνεται ενεργή όταν η τρέχουσα ηµεροµηνία βρίσκεται εντός των προγραµµατισµένων περιόδων. Ρυθµίσεις των παραµέτρων σχετικά µε τη δυνατότητα αποστολής µηνυµάτων SMS µέσω του ενσωµατωµένου GSM modem των Κεντρικών Μονάδων τύπου G380010xx Ρύθµιση της λειτουργίας πολυπλεξίας που απαιτείται για τις µονάδες µετρητών και πολυπλεγµένων αναλογικών σηµάτων Ρύθµιση των παραµέτρων επικοινωνίας για τις 2 θύρες RS-232 και για την RS-485 Ρύθµιση καταγραφής των αναλογικών τιµών τύπου Analink Ρύθµιση καταγραφής των µετρητών Ρύθµιση καταγραφής των πολυπλεγµένων αναλογικών τιµών Εισαγωγή και διαχείριση των εισόδων και διευθύνσεων τους

6 1.2.3 Επιλογές Ελληνική Γλώσσα: Το νέο λογισµικό προγραµµατισµού για πρώτη φορά διατίθεται επίσηµα από την Carlo Gavazzi µε menu στα Ελληνικά (από το ή στο και στα CD που συνοδεύουν κάθε Κεντρική Μονάδα από το 2005 και µετά). Η µετάφραση του λογισµικού, όπως και αυτού του εγχειριδίου είναι προσφορά της SMART AUTOMATION και της ADAMSNET LTD για όλους εκείνους που αντιµετωπίζουν προβλήµατα µε την Αγγλική γλώσσα. Επειδή λάθη και ασάφειες είναι αναπόφευκτες στις πρώτες αυτές εκδόσεις, παρακαλείστε όλοι εσείς να τις επισηµαίνεται και να αποστέλλεται ερωτήσεις, παρατηρήσεις ή διορθώσεις στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας: / info@adamsnet.gr Υπεύθυνος: κος Αδαµόπουλος Αλέξιος Ενηµερωµένες εκδόσεις του εγχειριδίου αυτού ή οτιδήποτε νέου υπάρχει σχετικά µε το Dupline, θα βρίσκονται στο site της της ADAMSNET LTD ( στο θέµα Support, στο ανανεωµένο CDROM της ADAMSNET LTD, καθώς και στα σεµινάρια που διοργανώνει η ADAMSNET LTD µε στόχο την διέυρυνση των γνώσεων προγραµµατισµού πάνω στο DUPLINE. Σειριακές Θύρες: Λόγω της παρατηρούµενης αντικατάστασης (κυρίως στους φορητούς υπολογιστές) των κλασσικών σειριακών θυρών RS-232 από USB, υπάρχουν στο εµπόριο διαθέσιµοι µετατροπείς από RS-232 σε USB που µπορούν να χρησιµοποιηθούν για τον προγραµµατισµό των Κεντρικών Μονάδων. Προσοχή πρέπει να δοθεί κατά την τοποθέτηση του µετατροπέα σε κάποια θύρα USB (όταν υπάρχουν περισσότερες από µία) γιατί κάθε φορά που τοποθετείται σε διαφορετική θέση αλλάζει και η θύρα COM εποµένως θα πρέπει να αλλαχθεί και η ρύθµιση Σειριακή Θύρα. Στην περίπτωση που έχουµε µία κλασσική σειριακή θύρα RS-232 στον Η/Υ µας, πρέπει να επιλέξουµε την ρύθµιση COM Εργαλεία Στο menu Εργαλεία υπάρχουν οι πιο σηµατικές νέες επιλογές που έχουν να κάνουν µε την αναβάθµιση των δυνατοτήτων της Κεντρικής Μονάδας, την επίβλεψη και έλεγχο της εγκατάστασης και µε την καταγραφή δεδοµένων (µόνο στην G3800x036).

7 Firmware Γεννήτριας Όλες οι νέες Κεντρικές Μονάδες (Γεννήτριες) του τύπου G3800x015, G3800x016, G3800x036 έχουν εσωτερική µνήµη στην οποία αποθηκεύεται ειδικό λογισµικό Firmware το οποίο αναβαθµίζει τις δυνατότητες της Κεντρικής Μονάδας και τις προσθέτει νέες ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Συνήθως νέο Firmware κυκλοφορεί 1-2 φορές το χρόνο. Ανανεωµένες εκδόσεις µπορείτε να κατεβάζετε από το επίσηµο site της Carlo Gavazzi ( Download, Product Specific, Firmware ), και από το CDROM της ADAMSNET LTD ή στο site Support. Προσοχή: Κάθε τύπος Κεντρικής Μονάδας απαιτεί διαφορετικό Firmware από τις άλλες. Επίσης προσοχή πρέπει να δοθεί και στην έκδοση του Λογισµικού Προγραµµατισµού (Configuration Software) που απαιτείται, γιατί πολλές φορές τα νεότερα Firmware απαιτούν και νεότερες εκδόσεις του Configuration Software. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχετε κατά την αναβάθµιση του Firmware τα διάφορα µηνύµατα που εµφανίζονται στην οθόνη και κυρίως αυτά που έχουν σχέση µε τις εκδόσεις (versions) του Firmware και του Configuration Software. Η αναβάθµιση του Firmware γίνεται σε 3 βήµατα: 1) Πατάµε το πλήκτρο Φόρτωση Firmware και επιλέγουµε το κατάλληλο αρχείο σύµφωνα µε τον τύπο της συνδεδεµένης Κεντρικής Μονάδας. 2) Πατάµε το πλήκτρο Κατέβασµα Firmware και ακολουθούµε τις οδηγίες. 3) Μετά την επιτυχή µεταφορά του Firmware πατάµε το πλήκτρο Κλείσιµο Εργαλείο Γραφικής Απεικόνισης (GTU Test Tool)

8 Αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα καινούργια εργαλεία γιατί επιτρέπει την παρακολούθηση αλλά και τον έλεγχο των 128 διευθύνσεων της συνδεδεµένης Κεντρικής Μονάδας. Το εργαλείο αυτό είναι αρκετά χρήσιµο κατά το στάδιο δοκιµών της εφαρµογής. Κατά την ενεργοποίηση του εργαλείου αυτού εµφανίζεται ο πίνακας των 128 διευθύνσεων. Με Γκρι τετράγωνα εµφανίζονται οι απενεργοποιηµένες διευθύνσεις, ενώ µε Κόκκινα οι ενεργοποιηµένες. Μετακινώντας το δείκτη του ποντικιού πάνω σε κάθε τετράγωνο εµφανίζεται η περιγραφή της αντίστοιχης διεύθυνσης (εφόσον αυτή όµως έχει προηγουµένως εισαχθεί στο πεδίο Περιγραφή της διεύθυνσης. Στην περίπτωση που θέλουµε εκτός από επίβλεψη να κάνουµε και έλεγχο µερικών διευθύνσεων (υπάρχουν κάποιοι περιορισµοί), τότε θα πρέπει να ενεργοποιήσουµε την επιλογή υνατότητα ενεργοποιήσεως. Η ενεργοποίηση µίας διεύθυνσης γίνεται κλικάροντας µε το ποντίκι πάνω στην αντίστοιχη διεύθυνση. Σηµείωση: Οι διευθύνσεις που µπορούν πολύ εύκολα να αλλάξουν κατάσταση από το εργαλείο γραφικής απεικόνισης είναι αυτές που έχουν προγραµµατιστεί ως Ρελέ Καστάνιας. Σε γενικές γραµµές είναι ένα πολύ αξιόπιστο εργαλείο όσον αφορά την επίβλεψη, αλλά στον τοµέα του ελέγχου (ενεργοποίηση / απενεργοποίηση διευθύνσεων) αρκετές φορές παρουσιάζει προβλήµατα κυρίως λόγω της µικρής ταχύτητας επικοινωνίας µεταξύ Η/Υ και Κεντρικής Μονάδας. Η συµπεριφορά του είναι καλύτερη όταν χρησιµοποιούµε σύνδεση µέσω USB θύρας αλλά δεν είναι προς το παρόν 100% αξιόπιστη και σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να αντικαταστήσει το φορητό εργαλείο ελέγχου GTU Βοήθεια Η επιλογή της Βοήθειας Γενικές Πληροφορίες ανοίγει ένα παράθυρο µε πληροφορίες σχετικά µε το πώς µπορεί κάποιος να πάρει πληροφορίες σχετικά µε τις διάφορες λειτουργίες της Κεντρικής Μονάδας. Προς το παρόν όλες οι πληροφορίες είναι στην Αγγλική Γλώσσα. Μόλις ολοκληρωθεί η µετάφραση του αρχείου Βοηθείας αυτό θα διανεµηθεί µέσω του του µαζί µε οδηγίες εγκατάστασής του. Σε γενικές γραµµές για να πάρει κάποιος πληροφορίες (στα Αγγλικά) σχετικά µε τις διάφορες λειτουργίες της Κεντρικής Μονάδας, τοποθετεί τον δείκτη του ποντικιού στο αντικείµενο που τον ενδιαφέρει και στη συνέχεια πατάει το πλήκτρο F1 στον Η/Υ.

9 1.2.6 Προγραµµατισµός Λειτουργιών Όταν ολοκληρωθούν οι ρυθµίσεις στην επιλογή Βασικές Ρυθµίσεις (κυρίως το πλήθος των διευθύνσεων που θα χρησιµοποιηθούν), µπορούµε να προγραµµατίσουµε τις λειτουργίες που θα εκτελούν οι αντίστοιχες διευθύνσεις ως εξής: Επιλέγουµε τη διεύθυνση που θέλουµε να προγραµµατίσουµε κλικάροντας (αριστερό κλικ) µε το ποντίκι. Έχοντας επιλεγµένη τη διεύθυνση, πατάµε δεξί κλικ και εµφανίζεται µία λίστα µε διάφορες λειτουργίες. ιαλέγουµε τη λειτουργία που θέλουµε και την επιλέγουµε µε αριστερό κλικ. Μόλις γίνει αυτό, εµφανίζεται το σύµβολο της λειτουργίας στη θέση της διεύθυνσης που αρχικά επιλέξαµε. Με αριστερό κλικ πάνω στο σύµβολο εµφανίζεται το παράθυρο ιδιοτήτων µε όλες τις δυνατές παραµέτρους για τη συγκεκριµένη λειτουργία. Η επιλογή των λειτουργιών από τη λίστα, εκτός από το ποντίκι, µπορεί να γίνει µε τα πλήκτρα κατεύθυνσης (βελάκια άνω-κάτω) του Η/Υ. Η ανάθεση λειτουργιών σε κάποια διεύθυνση µπορεί να γίνει επίσης µε χρήση συντοµεύσεων από το πληκτρολόγιο του Η/Υ. Για να γίνειαυτό θα πρέπει πρώτα να επιλέξουµε την διεύθυνση που θέλουµε να προγραµµατίσουµε και στη συνέχεια να κάνουµε αριστερό κλικ πάνω στην Γραµµή Τίτλου (στην κορυφή εκεί που λέει G3800_Tool). Παρατηρούµε ότι το χρώµα της Γραµµής Τίτλου αλλάζει από ανοιχτό µπλε σε σκούρο µπλε (δείγµα ότι έχει επιλεγεί). Στην συνέχεια πατάµε το πλήκτρο συντόµευσης (π.χ Τ για χρονικό, R για Πραγµατικό Χρόνο, Μ για σενάριο κλπ). Κάθε φορά που πατάµε µια συντόµευση, η διεύθυνση προγραµµατίζεται µε την αντίστοιχη λειτουργία, ενώ αυτοµάτως επιλέγεται η αµέσως επόµενη διεύθυνση.

10 Σηµείωση!! Όταν τοποθετούµε το δείκτη του ποντικιού πάνω σε µία διεύθυνση εµφανίζεται ένα µικρό κείµενο βοηθείας που ονοµάζεται ToolTip. Αυτό µας ενηµερώνει για την ονοµασία της διεύθυνσης, τη λειτουργία της και την περιγραφή της, ενώ στην περίπτωση που εµφανίζονται δύο θαυµαστικά!! στην αρχή, σηµαίνει ότι η συγκεκριµένη διεύθυνση ελέγχεται επίσης και από κάποια λογική πράξη Βασικές Ρυθµίσεις Γενική Περιγραφή Στο χώρο αυτό µπορείτε να γράψετε γενικές πληροφορίες για την εφαρµογή όπως: όνοµα ιδιοκτήτη, διεύθυνση, ηµεροµηνία, σηµειώσεις σχετικά µε το πρόγραµµα κλπ. Προσοχή!! Μην γράφετε περιγραφές µε Ελληνικούς χαρακτήρες γιατίδεν αναγνωρίζονται από τη Κεντρική Μονάδα. Στην περίπτωση που οι περιγραφές είναι στα Ελληνικά και αποθηκευθούν στην Κεντρική Μονάδα, δεν θα µπορούν αργότερα να διαβαστούν µε την αρχική τους µορφή. Στην περίπτωση αυτή µόλις γίνει το διάβασµα της Κεντρικής Μονάδας οι περιγραφές θα έχουν αλλοιωθεί καιδεν θα βγαίνει κάποιο νόηµα. Πρόταση: Να προτιµάτε να γράφετε Ελληνικές περιγραφές αλλά µε Αγγλικούς χαρακτήρες π.χ Fοta Kιpou, Kouzina, Loutro κλπ Πλήθος ιευθύνσεων Εδώ µπορείτε να επιλέξετε πόσες διευθύνσεις χρειάζεστε για την υλοποίηση της εφαρµογής σας (µπορεί να αλλαχθεί οποιαδήποτε στιγµή). Ελάχιστος αριθµός διευθύνσεων είναι οι 16 και µέγιστος οι 128 για κάθε Κεντρική Μονάδα. Το πλήθος αυξοµειώνεται µε βήµα 8 διευθύνσεων.

11 Επαναφορά Καταστάσεως κατά την επανεκκίνηση Αν επιλεγεί αυτή η λειτουργία, η Κεντρική Μονάδα θα αποθηκεύσει στη µνήµη της την κατάσταση των διευθύνσεων µε λειτουργία Ρελέ Καστάνιας και των διευθύνσεων µε λειτουργία Πραγµατικού Χρόνου στην περίπτωση διακοπής του ρεύµατος. Όταν το ρεύµα επανέλθει τότε όσες διευθύνσεις ήταν ενεργοποιηµένες πριν τη διακοπή, θα ενεργοποιηθούν αυτόµατα. Η επιλογή αυτή µπορεί να γίνει µόνο όταν η Κεντρική Μονάδα είναι συνδεδεµένη µε τον Η/Υ. Χρόνος αποκατάστασης (x 0.1 Seconds) Στην περίπτωση της Επαναφοράς Καταστάσεως κατά την επανεκκίνηση για να αποφευχθεί η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των φορτίων που θα έχει αποτέλεσµα τη στιγµιαία ηλεκτρική καταπόνηση της εγκατάστασης (inrush current), υπάρχει η δυνατότητα να προγραµµατίσουµε µία µικρή καθυστέρηση µεταξύ των διαδοχικών ενεργοποιήσεων των εξόδων. Η καθυστέρηση αυτή µετριέται σε δέκατα του δευτερολέπτου (1/10 δευτ.) Χρονική διάρκεια µακρού πατήµατος Εδώ µπορούµε να ρυθµίσουµε το χρόνο διάρκειας του µακρού πατήµατος. Η λειτουργία µακρού πατήµατος µας επιτρέπει να εκτελέσουµε 2 διαφορετικές ενέργειες µε το ίδιο button. Το στιγµιαίο πάτηµα εκτελεί µία λειτουργία, ενώ το συνεχόµενο µακράς διάρκειας πάτηµα εκτελεί µία άλλη. Με τη ρύθµιση του χρόνου αυτού διαλέγουµε πόση διάρκεια θα πρέπει να έχει το συνεχόµενο πάτηµα. Η ρύθµιση αυτή είναι ίδια για όλες τις λειτουργίες µακρού πατήµατος. Με τη λειτουργία αυτή µπορούµε να κάνουµε οικονοµία στα button. Ενεργοποίηση αυτόµατης ενηµέρωσης ρολογιού κατά τον προγραµµατισµό και την επανεκκίνηση Με την επιλογή αυτή η Κεντρική Μονάδα ελέγχει τις λειτουργίες πραγµατικού χρόνου και τις ενηµερώνει αυτόµατα σύµφωνα µε την ηµέρα και ώρα που είναι αποθηκευµένες στο ρολόι πραγµατικού χρόνου της. Αυτόµατη ενεργοποίηση αλλαγής ώρας (θερινή χειµερινή) Με την επιλογή αυτή το εσωτερικό ρολόι πραγµατικού χρόνου της Κεντρικής Μονάδας αλλάζει 2 φορές το χρόνο σύµφωνα µε το πρότυπο της Κεντρικής Ευρώπης (την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου) Ενεργοποίηση αυτόµατης ρύθµισης ρολογιού από το δίκτυο της ΕΗ Για την επίτευξη όσο το δυνατό µεγαλύτερης ακρίβειας του εσωτερικού ρολογιού, υπάρχει η επιλογή της αυτόµατης ρύθµισης µε βάση τη συχνότητα του δικτύου της ΕΗ. Όσο πιο σταθερή είναι η συχνότητα του δικτύου τόσο πιο αραιά θα πρέπει να ρυθµίζουµε το εσωτερικό ρολόι της Κεντρικής Μονάδας. Συγχρονισµός µε την ώρα και ηµεροµηνία του Η/Υ Το πάτηµα του συγκεκριµένου πλήκτρου επιτρέπει όταν η Κεντρική Μονάδα είναι συνδεδεµένη στον Η/Υ, να µεταφέρονται οι ρυθµίσεις ηµεροµηνίας και ώρας του Η/Υ στην Κεντρική Μονάδα.

12 1. 2. Αντικείµενα Γενικά Τα αντικείµενα είναι γραφικές αναπαραστάσεις των διαφόρων λειτουργιών που υποστηρίζονται από τις Κεντρικές Μονάδες. Οι λειτουργίες αναθέτονται σε διευθύνσεις Dupline ενώ οι παράµετροι των λειτουργιών καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των διευθύνσεων. 2.2 Βασικά Αντικείµενα Μπουτόν (Push-button) Εφαρµογή: Σύνδεση µπουτόν ή διακοπτών για έλεγχο φορτίων. Κανονικά Ανοικτή (NO). Κανονικά Κλειστή (NC) Περιγραφή Η λειτουργία µπουτόν επιτρέπει τη σύνδεση οποιουδήποτε τύπου µπουτόν, διακόπτη ή άλλου τύπου επαφή στο Dupline bus. Επίσης, µε αυτή τη λειτουργία, οι έξοδοι µπορούν έµµεσα να ελεγχθούν µε λογικές πράξεις (χωρίς να απαιτείται η σύνδεση κάποιου µπουτόν). Με τη λειτουργία αυτή η έξοδος ακολουθεί το σήµα εισόδου: η έξοδος δηλ. ενεργοποιείται όση ώρα το σήµα εισόδου είναι ON. Στην περίπτωση που τη προγραµµατίσουµε ως Κανονικά Κλειστή τότε η λειτουργία είναι ανεστραµµένη. Παράµετροι Παράµετροι Περιγραφή Ανεστραµµένη Λειτουργία Όταν επιλεγεί αυτή η λειτουργία, το σήµα εξόδου είναι ανεστραµµένο. Αυτό σηµαίνει ότι η έξοδος είναι ενεργοποιηµένη όση ώρα δεν υπάρχει σήµα εισόδου.

13 Κανονικά Ανοικτή (NO) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Παράδειγµα Εφαρµογής Πρόβληµα: Μία λάµπα πρέπει να ανάβει και να σβήνει µε τη χρήση ενός διακόπτη. Λύση: Χρησιµοποιήστε µία από τις εισόδους του coupler την οποία ονοµάστε Α1. Χρησιµοποιήστε την ίδια διεύθυνση Α1 σε µία από τις εξόδους µίας µονάδας ρελέ. Τέλος προγραµµατίστε το κανάλι Α1 της Κεντρικής Μονάδας ως λειτουργία µπουτόν. Αντικείµενο Λειτουργία Κανάλι Είσοδοι / Έξοδοι Έξοδος Ρελέ Λάµπα Α1 ιακόπτης ιακόπτης Λάµπας Α1 Προγραµµατισµός Λειτουργία µπουτόν Έλεγχος Φωτισµού Α1

14 Ρελέ Καστάνιας (Toggle Switch). Λειτουργία: Εναλλαγή λειτουργίας µε αυτοσυγκράτηση. Εφαρµογή: Σύνδεση µπουτόν για έλεγχο φορτίων. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί και στο σύστηµα συναγερµού Περιγραφή Το ρελέ καστάνιας ή αλλιώς τηλεχειριζόµενος διακόπτης χρησιµοποιείται για τον έλεγχο φωτισµού. Η κατάσταση της διεύθυνσης αλλάζει κάθε φορά που δίνουµε σήµα ενεργοποίησης (από ΟΝ σε OFF και από OFF σε ΟΝ) Παράµετροι Παράµετροι Χρήση σε Συναγερµό Παραβίασης ιεύθυνση Απενεργοποίησης Ενέργεια κατόπιν µακρού πατήµατος του: Περιγραφή Όταν επιλεγεί αυτή η λειτουργία, η είσοδος θα στείλει σήµα στο συναγερµό παραβίασης και θα ξεκινήσει να χτυπά η σειρήνα. Αυτή η λειτουργία προϋποθέτει ότι έχει προγραµµατιστεί ο συναγερµός παραβίασης και ότι ο συναγερµός είναι οπλισµένος. Όταν η διεύθυνση αυτή ενεργοποιηθεί, το σήµα που στέλνεται στον συναγερµό παραβίασης απενεργοποιείται. Με τον τρόπο αυτό µπορούµε να δηµιουργήσουµε περισσότερες ζώνες συναγερµού. Ενεργοποίηση της λειτουργίας από άλλη διεύθυνση µε χρήση της λειτουργίας Μακρού Πατήµατος ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Η πρώτη ενεργοποίηση της εισόδου ενεργοποιεί την έξοδο. Η αµέσως επόµενη ενεργοποίηση της εισόδου απενεργοποιεί την έξοδο.

15 Παράδειγµα Εφαρµογής Πρόβληµα: Μία λάµπα πρέπει να ανάβει και να σβήνει µε το στιγµιαίο πάτηµα ενός µπουτόν. Λύση: Χρησιµοποιήστε µία από τις εισόδους του coupler την οποία ονοµάστε Α1. Χρησιµοποιήστε την ίδια διεύθυνση Α1 σε µία από τις εξόδους µίας µονάδας ρελέ. Τέλος προγραµµατίστε το κανάλι Α1 της Κεντρικής Μονάδας ως λειτουργία ρελέ καστάνιας. Αντικείµενο Λειτουργία Κανάλι Είσοδοι / Έξοδοι Έξοδος Ρελέ Λάµπα Α1 Μπουτόν Μπουτόν ελέγχου Λάµπας Α1 Προγραµµατισµός Λειτουργία Ρελέ Καστάνιας Έλεγχος Φωτισµού Α Χρονικό (Timer) Λειτουργία: Χρονικό ON/OFF ή Ανακύκλωσης Εφαρµογή: a. Λειτουργίες µε καθυστέρηση ενε/απενεργοποίησης b. Λειτουργίες µε περιοδική ενε/απενεργοποίηση (flash) Ενεργοποίηση: από συνεχόµενο ή στιγµιαίο σήµα από άλλο κανάλι ή βοηθητικό σήµα (flag) Περιγραφή Το Χρονικό έχει 2 επιλογές λειτουργίας: ως χρονικό On/Off και ως ανακυκλωτής. Και στις δύο περιπτώσεις, µία είσοδος µε ίδια µε το χρονικό διεύθυνση ξεκινάει τη λειτουργία του. Επίσης το χρονικό µπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του από άλλη διεύθυνση (A1 P8) ή βοηθητικό σήµα flag (Q1 Z8). Χρονικό On/Off: Το χρονικό µπορεί να ρυθµιστεί να έχει ή χρονοκαθυστέρηση στην ενεργοποίηση ή/και χρονοκαθυστέρηση στην απενεργοποίηση.. Ενεργοποίηση από διεύθυνση ίδια µε του χρονικού, χωρίς ενεργοποίηση από παλµό: Όταν ενεργοποιηθεί κάποια είσοδος µε διεύθυνση ίδια µε του χρονικού, ξεκινάει η καθυστέρηση ενεργοποίησης (αν υπάρχει). Μόλις περάσει ο χρόνος αυτός, ενεργοποιείται το χρονικό. Μόλις χαθεί το σήµα εισόδου, ξεκινάει ο χρόνος απενεργοποίησης (αν υπάρχει). Μόλις περάσει και ο χρόνος απενεργοποίησης το χρονικό απενεργοποιείται αρκεί να µην υπάρχει πια το σήµα εισόδου που ξεκίνησε το χρονικό. Αν το σήµα εισόδου εξακολουθεί να υπάρχει, το χρονικό θα συνεχίσει να µένει ενεργοποιηµένο.. Ενεργοποίηση από διεύθυνση ίδια µε του χρονικού, µε ενεργοποίηση από παλµό: Η καθυστέρηση ενεργοποίησης ξεκινάει µόλις χαθεί το στιγµιαίο σήµα εισόδου.

16 Μόλις περάσει ο χρόνος αυτός το χρονικό ξεκινάει. Αν το σήµα εισόδου είναι συνεχόµενο και είναι επιλεγµένη η «Ενεργοποίηση από παλµό» τότε το χρονικό δεν ξεκινά.. Ενεργοποίηση από άλλη διεύθυνση: Οποιαδήποτε διεύθυνση (Α1 P8) ή βοηθητικό flag (Q1 Z8) µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την ενεργοποίηση του χρονικού. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της ίδιας της διεύθυνσης του χρονικού γιατί το χρονικό κολλάει και δεν µπορεί να απενεργοποιηθεί από µόνο του. Αυτό συµβαίνει γιατί µόλις το χρονικό ενεργοποιηθεί, βλέπει ένα συνεχόµενο σήµα εισόδου από τον εαυτό του, το οποίο σύµφωνα µε την 1 η περίπτωση δεν αφήνει το χρονικό να απενεργοποιηθεί. Παράµετροι Ενεργοποίηση από παλµό Καθυστέρηση Ενεργοποίησης Καθυστερ. Απενεργοποίησης Ενεργοποίηση από διεύθυνση Περιγραφή Το χρονικό ξεκινάει µε στιγµιαίο πάτηµα (π.χ από button) Ελάχιστος χρόνος: 0 δευτ. Μέγιστος: 99ω,59λ,59δ ιεύθυνση (A1 P8) ή flag (Q1 Z8) που µπορεί να ενεργοποιήσει το χρονικό. Να αποφεύγετε εδώ τη χρήση της διεύθυνση του ίδιου του χρονικού γιατί το χρονικό θα κολλήσει. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (Καθυστέρηση On/Off µε ενεργ. από παλµό) Καθυστ.On Καθυστ.Off Η καθυστέρηση ενεργοποίησης ξεκινάει µε την απενεργοποίηση του στιγµιαίου σήµατος εισόδου. Μόλις περάσει η καθυστέρηση ενεργοποίησης, το χρονικό γίνεται On. Την ίδια στιγµή ξεκινάει η µέτρηση του χρόνου απενεργοποίησης. Μόλις τελειώσει και ο

17 χρόνος αυτός, το χρονικό απενεργοποιείται. Αν δοθεί ξανά σήµα εισόδου, ενώ το χρονικό είναι απενεργοποιηµένο, τότε ο χρόνος καθυστέρησης ενεργοποίησης θα αρχίσει πάλι από το µηδέν. Αν δοθεί ξανά σήµα εισόδου, ενώ το χρονικό είναι ενεργοποιηµένο, τότε ο χρόνος καθυστέρησης απενεργοποίησης θα αρχίσει πάλι από το µηδέν. Παράδειγµα Εφαρµογής Χρονικού On/Off Πρόβληµα: Ένας ανεµιστήρας λουτρού πρέπει να ξεκινάει 5 λεπτά µετά από το άναµµα της λάµπας και να λειτουργεί για 10 λεπτά µετά το σβήσιµό της. Λύση: Η λάµπα ενεργοποιείται από ένα button µε διεύθυνση Α1. Η λάµπα συνδέεται σε ένα ρελέ µε διεύθυνση Α1, προγραµµατισµένο ως ρελέ καστάνιας. Χρησιµοποιούµε µία διεύθυνση Α2 προγραµµατισµένη ως χρονικό µε καθυστέρηση ενεργοποίησης 5 λεπτών, καθυστέρηση απενεργοποίησης 10 λεπτών και ενεργοποίηση από τη διεύθυνση Α1. Τέλος δίνουµε τη διεύθυνση Α2 σε ένα ρελέ όπου θα συνδεθεί ο ανεµιστήρας. Αντικείµενο Είσοδοι / Έξοδοι Έξοδος Ρελέ Μπουτόν Έξοδος Ρελέ Προγραµµατισµός Λειτουργία Ρελέ Καστάνιας Λειτουργία Χρονικού Λειτουργία Λάµπα Μπουτόν ελέγχου Λάµπας Ανεµιστήρας Λουτρού Έλεγχος Φωτισµού Έλεγχος Ανεµιστήρα Κανάλι Α1 Α1 Α2 Α1 Α2 Χρονικό Ανακύκλωσης: Αν ο ανακυκλωτής είναι ενεργοποιηµένος από µία είσοδο, τότε παράγεται ένας συνεχής τετραγωνικός παλµός. Ο παλµός αυτός συνεχώς ενεργοποιείται και απενεργοποιείται σύµφωνα µε τους χρόνους που έχουµε ορίσει. Η λειτουργία αυτή επαναλαµβάνεται µέχρι να απενεργοποιηθεί το σήµα εισόδου που έθεσε σε λειτουργία τον ανακυκλωτή. Παράµετροι Χρονικού Ανακύκλωσης

18 Παράµετροι Καθυστέρηση Ενεργοποίησης Καθυστερ. Απενεργοποίησης Ενεργοποίηση από διεύθυνση Περιγραφή Ελάχιστος χρόνος: 1 δευτ. Μέγιστος: 99ω,59λ,59δ Ελάχιστος χρόνος: 0 δευτ. Μέγιστος: 99ω,59λ,59δ ιεύθυνση (A1 P8) ή flag (Q1 Z8) που µπορεί να ενεργοποιήσει το χρονικό. Να αποφεύγετε εδώ τη χρήση της διεύθυνση του ίδιου του χρονικού γιατί το χρονικό θα κολλήσει. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (Χρονικό Ανακύκλωσης) Οι επαναλαµβανόµενοι παλµοί ξεκινούν µε την ενεργοποίηση της εισόδου. Οι χρονικές διάρκειες ενεργοποίησης (Ton) και απενεργοποίησης (Toff) επαναλαµβάνονται µέχρι να σταµατήσει το σήµα εισόδου. Παράδειγµα Εφαρµογής Χρονικού Ανακύκλωσης Πρόβληµα: Θέλουµε όταν πέφτει η στάθµη σε µία δεξαµενή, να µας αναβοσβήνει µία λυχνία ένδειξης χαµηλής στάθµης. Λύση: Συνδέουµε την επαφή του φλοτέρ σε µία είσοδο Α1 την οποία προγραµµατίζουµε ως Χρονικό Ανακύκλωσης µε διάρκεια On=1δευτ. και Off=1δευτ. Τέλος συνδέουµε την λυχνία σε ένα ρελέ µε διεύθυνση Α1. Αντικείµενο Λειτουργία Κανάλι Είσοδοι / Έξοδοι Είσοδος Επαφή Σήµα από φλοτέρ Α1 Έξοδος Ρελέ Λυχνία Α1 Προγραµµατισµός Χρονικό Ανακύκλωσης Αναβόσβηµα Λυχνίας Α1

19 α)ρολόι Πραγµατικού Χρόνου (Real Time Clock ή RTC) β) Νυχτερινή Ρύθµιση Περιγραφή Λειτουργία: Ρολόι πραγµ.χρόνου µε εβδοµαδιαία ρύθµιση και αργίες Εφαρµογή: Έλεγχος On/Off σύµφωνα µε ώρα και ηµέρα υνατότητα αλλαγής χρονικού προγραµµατισµού κατά τις αργίες Το Ρολόι Πραγµατικού Χρόνου επιτρέπει την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση φορτίων σύµφωνα µε το προκαθορισµένο χρονοδιάγραµµα. Είναι δυνατό να προγραµµατιστούν έως 4 διαφορετικά χρονικά διαστήµατα On/Off για κάθε ρολόι µε ελεύθερη επιλογή ηµερών της εβδοµάδος και αργιών. Η λειτουργία Νυχτερινή ρύθµιση είναι ακριβώς το ίδιο, απλά αλλάζει το εικονίδιο. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί για παράδειγµα στο χρονικό προγραµµατισµό της θέρµανσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παράµετροι Ρολογιού Πραγµατικού Χρόνου Παράµετροι Ενεργοποίηση Απενεργοποίηση Ηµέρες της Εβδοµάδας Ενέργεια κατόπιν µακρού πατήµατος του: Περιγραφή Ώρα στην οποία θα γίνει η ενεργοποίηση της διεύθυνσης Ώρα στην οποία θα γίνει η απενεργοποίηση της διεύθυνσης Ηµέρες κατά τις οποίες η διεύθυνση θα γίνεται On/Off σύµφωνα µε τον χρονικό προγραµµατισµό στα αριστερά. Αν επιλεγεί το Α(ργία) τότε θα ενεργοποιείται και κατά τις Αργίες (βλ. Ρύθµιση Αργιών) Ενεργοποίηση της λειτουργίας από άλλη διεύθυνση µε χρήση της λειτουργίας Μακρού Πατήµατος

20 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ t1: Το Ρολόι ενεργοποιεί την έξοδο στην προκαθορισµένη ώρα t2: Η ενεργοποίηση της εισόδου, λειτουργεί ως ρελέ καστάνιας και απενεργοποιεί την έξοδο. t3: Ενεργοποιώντας την είσοδο ξανά, η έξοδος ενεργοποιείται. t4: Το Ρολόι απενεργοποιεί πάντα την έξοδο στον προκαθορισµένο χρόνο. t5: Η έξοδος µπορεί να ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγµή από την είσοδο. Παράδειγµα Εφαρµογής Ρολογιού Πραγµατικού Χρόνου Πρόβληµα: Θέλουµε το πότισµα να γίνεται σε συγκεκριµένες µέρες µε συγκεκριµένη χρονική διάρκεια. Λύση: Συνδέουµε την ηλεκτροβάνα σε µία έξοδο ρελέ µε διεύθυνση Α1 την οποία προγραµµατίζουµε ως Ρολόι Πραγµατικού Χρόνου. Ρυθµίζουµε τις µέρες και τους χρόνους ενεργοποίησης απενεργοποίησης της ηλεκτροβάνας. Στην περίπτωση που θέλουµε να ενεργοποιούµε και χειροκίνητα την ηλεκτροβάνα, µπορούµε να προσθέσουµε και ένα µπουτόν µε διεύθυνση Α1. Αντικείµενο Λειτουργία Κανάλι Είσοδοι / Έξοδοι Έξοδος Ρελέ Ηλεκτροβάνα Α1 Προγραµµατισµός Ρολόι Πραγµατικού Χρόνου Αυτόµατο Πότισµα Α1 Άλλα παραδείγµατα εφαρµογής Ρολογιού Πραγµατικού Χρόνου - Αυτοµατισµός Εξωτερικού Φωτισµού - Εξοµοίωση παρουσίας: φώτα ανάβουν και σβήνουν αυτόµατα έτσι ώστε να φαίνεται ότι το σπίτι έχειανθρώπινη παρουσία - Αυτοµατοποίηση Ενεργοποίησης / Απενεργοποίησης Θέρµανσης - Αυτόµατη αποστολή µηνύµατος SMS για έλεγχο καλής λειτουργίας του GSM modem (π.χ µία φορά την ηµέρα)

21 Σενάρια (Master Function) Ενσωµατωµένη λειτουργία πραγµατικού χρόνου µε 4 περιόδους. Λειτουργία: Ταυτόχρονη ενεργοποίηση / απενεργοποίηση πολλαπλών διευθύνσεων (π.χ ρελέ καστάνιας, ρολόγια πραγµατικού χρόνου κλπ) µε την ενεργοποίηση µίας µόνο εισόδου. υνατότητα χρήσης και ως οµαδικού ρελέ καστάνιας. Εφαρµογή: Ταυτόχρονη ενε/απενεργοποίηση φορτίων (για σενάρια Home / Away), ενεργοποίηση σεναρίων φωτισµού µε dimmer κλπ. Περιγραφή Ένα σενάριο επιτρέπει την ταυτόχρονη ενεργοποίηση όλων των διευθύνσεων που έχουν προγραµµατιστεί να γίνουν On, µε την ταυτόχρονη απενεργοποίηση όλων των διευθύνσεων που έχουν προγραµµατιστεί να γίνουν Off. Οι διευθύνσεις που δεν έχουν προγραµµατιστείαπλά παραµένουν στην ίδια κατάσταση. Σηµείωση:. Ένα σενάριο έχει προτεραιότητα σε σχέση µε την ανεξάρτητη λειτουργία κάθε διεύθυνσης κατά τη στιγµή της ενεργοποίησης του. Για παράδειγµα δεν είναι δυνατό µία διεύθυνση να απενεργοποιηθεί από αλλού την ίδια στιγµή που το σενάριο της δίνει εντολή ενεργοποίησης. Μόλις το σενάριο σταµατήσει να δίνει σήµα στην συγκεκριµένη διεύθυνση, τότε επιτρέπεται η ανεξάρτητη λειτουργία της διεύθυνσης.. Όταν πολλά σενάρια ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα και απευθύνονται στις ίδιες διευθύνσεις, προτεραιότητα παίρνουν οι εντολές ενεργοποίησης σε βάρος των εντολών απενεργοποίησης.. Ένα σενάριο δεν µπορείνα επηρεάσει διευθύνσεις µε εξελιγµένες λειτουργίες όπως για παράδειγµα οι διευθύνσεις συναγερµού ή οι αναλογικοί αισθητήρες.. Ένα σενάριο δεν µπορεί να ενεργοποιήσειαπ ευθείας άλλο σενάριο (µπορεί να γίνει όµως µε χρήση λογικών πράξεων)

22 Παράµετροι Πίνακας ιευθύνσεων Ρελέ Καστάνιας Λειτουρ. Πραγµατικού Χρόνου Εισαγωγή χρονικών περιόδων Ρελέ Καστάνιας Ενέργεια κατόπιν µακρού πατήµατος του: Περιγραφή Επιλέξτε τις διευθύνσεις που θα ενεργοποιηθούν από το σενάριο, µαρκάροντας τις µε 1. Επιλέξτε τις διευθύνσεις που θα απενεργοποιηθούν µαρκάροντας τις µε 0. Οι διευθύνσεις µε το x δεν θα επηρεαστούν. ιευθύνσεις µε κόκκινη γραµµή δεν µπορούν να ελεγχθούν από ένα σενάριο (π.χ άλλα σενάρια, έλεγχος ρολών) Με αυτή την επιλογή ενεργοποιηµένη το σενάριο λειτουργεί σαν ρελέ καστάνιας που αναστρέφει οµαδικά τη λειτουργία των διευθύνσεων. Το σενάριο αποκτά και χρονικό έλεγχο, ταυτόχρονα µε την χειροκίνητη ενε/απενεργοποίηση. Εµφανίζει το µενού ρύθµισης χρόνων και ηµερών. Οι διευθύνσεις που έχουν µαρκαριστεί µε 1 γίνονται On όταν η διεύθυνση του σεναρίου γίνει On. Αντίστοιχα οι διευθύνσεις µε 0 γίνονται Off. Στην αµέσως επόµενη ενεργοποίηση του σεναρίου η διεύθυνση του γίνεται Off, οι διευθύνσεις µε 1 γίνονται Off και οι διευθύνσεις µε 0 γίνονται On. Ενεργοποίηση της λειτουργίας από άλλη διεύθυνση µε χρήση της λειτουργίας Μακρού Πατήµατος Σηµείωση: Ολόκληρη οµάδα διευθύνσεων (από 1 8) µπορεί να µαρκαριστεί µε το ίδιο σύµβολο, µε δεξί κλικ του ποντικιού πάνω στην οµάδα.

23 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ (χωρίς ρύθµιση ρελέ καστάνιας) Το σενάριο µένει ενεργοποιηµένο µέχρι να απενεργοποιηθεί η διεύθυνση του. Οι έξοδοι που ελέγχει το σενάριο παραµένουν ενεργοποιηµένες όση ώρα το σενάριο είναι ενεργοποιηµένο. Μόλις το σενάριο απενεργοποιηθεί, απενεργοποιούνται και οι έξοδοι. Παράδειγµα Εφαρµογής Σεναρίων Πρόβληµα: Τα σενάρια θα πρέπει να ελέγχουν 4 λάµπες σε ένα κτίριο. Το σενάριο On θα πρέπει να ανάβει όλες τις λάµπες. Το σενάριο Off θα πρέπει να τις σβήνει όλες εκτός από µία έτσι ώστε να υπάρχειένας φωτισµός ασφαλείας. Λύση: Χρησιµοποιούµε 2 µπουτόν για τα σενάρια: Α1 για σενάριο On και Α2 για σενάριο Off. Επίσης 1 µπουτόν Α3 για τον ανεξάρτητο έλεγχο του φωτισµού ασφαλείας. Αντικείµενο Είσοδοι / Έξοδοι Button Button Button Ρελέ Ρελέ Προγραµµατισµός Σενάριο Σενάριο Ρελέ Καστάνιας Λειτουργία Σενάριο On Σενάριο Off Button Φως Ασφαλείας Νο1 Φως Ασφαλείας Νο1 Φώτα Νο: 2,3,4 Σενάριο On Σενάριο Off Φώτα Νο1 4 Κανάλι Α1 A2 Α3 Α3 Α4,Α5,Α6 A1 (A3,A4,A5,A6 = 1 ) A2 (A3= 1 ) & (A4,A5,A6= 0 ) Α3,Α4,Α5,Α6

24 Πύλη Πολλαπλών Λογικών Πράξεων (Multigate) Λειτουργία: Αποτέλεσµα πολλαπλών λογικών πράξεων σε λειτουργία And, Or και Σύγκρισης. Αντικαθιστά µε γραφικό περιβάλλον το προγραµµατισµό πολλαπλών απλών λογικών πράξεων. Περιγραφή Η Πύλη Πολλαπλών Λογικών Πράξεων είναι κατάλληλη για την εύκολη επίβλεψη πολλαπλών διευθύνσεων. ιαβάζει τη τρέχουσα κατάσταση πολλαπλών διευθύνσεων, εκτελεί τη προγραµµατισµένη λογική πράξη και το αποτέλεσµα αυτής ενεργοποιεί ή όχι την διεύθυνση εξόδου της Πύλης. Παράµετροι Λογικής Πύλης Παράµετροι Πίνακας ιευθύνσεων And Όλα 1 Or Όλα 1 Αντιστοίχιση 1 και 0 Ανεστραµµένη Λειτουργία Περιγραφή Επιλέξτε τις διευθύνσεις που θέλετε για επίβλεψη Όλα τα επιλεγµένα 1 πρέπει να είναι On για να γίνει η Πύλη On Ένα ή περισσότερα 1 πρέπει να είναι On για να γίνει η Πύλη On Τα επιλεγµένα 1 και 0 πρέπει να ταιριάζουν ακριβώς για να γίνει η Πύλη On Με την επιλογή αυτή η έξοδος της Πύλης είναι ανεστραµµένη. Στην περίπτωση αυτή αν το αποτέλεσµα της λογικής πράξης είναι On, η έξοδος της Πύλης θα γίνει Off. Παράδειγµα Εφαρµογής Πύλης Λογικών Πράξεων Πρόβληµα: Θέλουµε να ενεργοποιείται ο καυστήρας µόλις κάποιος από 3 θερµοστάτες δώσει σήµα. Λύση: Χρησιµοποιούµε 3 διαφορετικούς θερµοστάτες µε έξοδο ρελέ που τις συνδέουµε σε ένα coupler µε διευθύνσεις Α1,Α2,Α3 και ένα ρελέ µε διεύθυνση Α4 που θα ελέγχει τον καυστήρα. Προγραµµατίζουµε τις εισόδους Μπουτόν και την διεύθυνση Α4 ως Πύλη Λογικών Πράξεων.

25 Αντικείµενο Λειτουργία Κανάλι Είσοδοι / Έξοδοι Επαφές από Θερµοστάτες 1,2,3 Θερµοστάτες 1,2,3 Α1,Α2,Α3 Ρελέ Έναυση Καυστήρα Α4 Προγραµµατισµός Μπουτόν Θερµοστάτες 1,2,3 Α1,A2,A3 Πύλη Λογικών Πράξεων Αποτέλεσµα Λογικών Πράξεων Α4 Λειτουργία: Μόλις κάποιος από τους 3 θερµοστάτες ενεργοποιηθεί (παράλληλη σύνδεση ή λογική Or ), τότε το αποτέλεσµα της Λογικής Πύλης γίνεται On και ενεργοποιείται το ρελέ του καυστήρα. Αν απενεργοποιηθούν και οι 3 θερµοστάτες το αποτέλεσµα της Λογικής Πύλης είναι Off και το ρελέ του καυστήρα απενεργοποιείται Ανιχνευτής Κίνησης (Motion Detector) Λειτουργία: Σύνδεση ανιχνευτών κίνησης ή παροµοίων εισόδων στο Dupline. Εφαρµογή: Έλεγχος φωτισµού ή/και σύνδεση µε το σύστηµα συναγερµού. Περιγραφή Ο Ανιχνευτής Κίνησης ως λειτουργία επιτρέπει τη σύνδεση όχι µόνο ανιχνευτών κίνησης Dupline (που τροφοδοτούνται από το bus) αλλά και συµβατικών ανιχνευτών του εµπορίου, οι οποίοι συνδέονται στο bus µέσω µονάδων ψηφιακών εισόδων (π.χ Coupler). Ο ανιχνευτής κίνησης ως υλικό, µέσω της λειτουργίας Ανιχνευτής Κίνησης αποκτά χρονική λειτουργία καθυστέρησης απενεργοποίησης (χρήσιµη στον έλεγχο φωτισµού) αλλά και ρυθµιζόµενη ευαισθησία για την αποφυγή ψευδών συναγερµών. Η

26 ρύθµιση της ευαισθησία γίνεται µέσω προγραµµατισµού όπου δηλώνουµε το πλήθος των σηµάτων που πρέπει να αντιληφθεί ο ανιχνευτής κίνησης σε διάστηµα 10 sec. Έτσι αν για παράδειγµα η ρύθµιση γίνει 3, ο ανιχνευτής κίνησης θα δώσει σήµα συναγερµού µόλις αντιληφθεί 4 κινήσεις σε διάστηµα 10 sec. Παράµετροι Ανιχνευτή Κίνησης Παράµετροι Καθυστέρηση απενεργοποίησης Πλήθος Παλµών Περιγραφή Χρονική διάρκεια που η διεύθυνση µένει ενεργοποιηµένη (0 δευτ 99ω 59λ 59δ) από τη στιγµή που ο ανιχνευτής κίνησης δώσει σήµα. Κάθε νέο σήµα που δίνει ο ανιχνευτής κίνησης ανανεώνει το χρόνο. Αν δοθεί χρόνος καθυστέρησης 0 δευτ., τότε παράγεται ένας στιγµιαίος παλµός ανεξάρτητα από τη διάρκεια του σήµατος εισόδου. Επιτρεπόµενες τιµές (1 25). Πλήθος παλµών που πρέπει να δώσει ο ανιχνευτής κίνησης εντός 10δευτ., πριν ξεκινήσει ο συναγερµός. Μόλις ανιχνευτεί κίνηση ο ανιχνευτής δίνει τον πρώτο παλµό και ξεκινάει να µετράει για 10δευτ. Αν µέσα σε αυτό το χρονικό διάστηµα δοθούν και άλλοι παλµοί που ξεπερνούν σε αριθµό το προγραµµατισµένο πλήθος παλµών, τότε θα δοθεί σήµα συναγερµού. Χρήση στο Συναγερµό Παραβίασης

27 ιεύθυνση Απενεργοποίησης Με την επιλογή αυτή εµφανίζονται επιπλέον ρυθµίσεις που αφορούν τον συναγερµό. Ο ανιχνευτής κίνησης σε αυτή τη περίπτωση εµπλέκεται στη λειτουργία του συναγερµού. Αν ο συναγερµός είναι οπλισµένος καιο ανιχνευτής κίνησης δώσει σήµα (λαµβάνοντας υπόψη και το πλήθος παλµών) τότε θα ενεργοποιήσειτο συναγερµό. Αν δηλωθεί κάποια διεύθυνση καιαυτή είναι ενεργοποιηµένη τότε ο ανιχνευτής κίνησης δεν µπορεί να δώσει σήµα στον συναγερµό. Η λειτουργία αυτή είναιχρήσιµη όταν θέλουµε να ενεργοποιήσουµε το σενάριο Παραµονή στο Σπίτι ή αλλιώς γνωστό ως STAY. Στην περίπτωση αυτή οι ανιχνευτές κίνησης απενεργοποιούνται ως αισθητήρες του συναγερµού επιτρέποντας την κίνηση µέσα στο σπίτι (η περιµετρική όµως ασφάλεια είναι σε λειτουργία π.χ οι µαγνητικές επαφές σε πόρτες καιπαράθυρα). Σηµ.: Ο ανιχνευτής κίνησης µπορεί να χρησιµοποιηθείκανονικά για τον έλεγχο φωτισµού. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗΣ <10 sec Στο χρονικό διάγραµµα ως IN είναι οι παλµοί (κινήσεις) που αντιλαµβάνεται ο ανιχνευτής κίνησης, ενώ OUT είναι το σήµα εξόδου που παράγει ο ανιχνευτής κίνησης. Και το IN και το OUT έχουν την ίδια διεύθυνση. Στο συγκεκριµένο παράδειγµα το Πλήθος Παλµών έχει ρυθµιστεί σε 3. Οι χρονικές στιγµές tp1, tp2, tp3, tp4 δηλώνουν τις στιγµές που ο ανιχνευτής κίνησης αντιλαµβάνεται κινήσεις. Η χρονική διάρκεια των παλµών είναι ανάλογη µε τη διάρκεια της κίνησης. ΤN είναι η καθυστέρηση απενεργοποίησης που ξεκινά κάθε φορά που γίνεται Off ο παλµός εισόδου. Στο συγκεκριµένο παράδειγµα µόνο µετά το πέρας του παλµού tp3 ολοκληρώνεται ο χρόνος ΤN. Ο συναγερµός (Alarm) δεν ξεκινάει παρά µόνο όταν γίνει αντιληπτός και ο 4 ος παλµός εισόδου tp4 και µόνο όταν το χρονικό διάστηµα µεταξύ του tp1 και tp4 είναι µικρότερο από 10 δευτερόλεπτα.

28 Παράδειγµα Ανιχνευτή Κίνησης Πρόβληµα: Θέλουµε µία λάµπα να ανάβει από ένα ανιχνευτή κίνησης και να µένει ενεργοποιηµένη για 30 δευτερόλεπτα. Επίσης όταν ο συναγερµός είναι οπλισµένος, να µας δίνει συναγερµό µόλις αντιλαµβάνεταικίνηση. Λύση: Χρησιµοποιούµε ένα ανιχνευτή κίνησης Dupline ή συµβατικό του εµπορίου µε διεύθυνση εισόδου Α1. Στην ίδια διεύθυνση Α1 προγραµµατίζουµε ένα ρελέ εξόδου όπου συνδέουµε τη λάµπα. Προγραµµατίζουµε την διεύθυνση Α1 σαν Ανιχνευτή Κίνησης και ρυθµίζουµε το χρόνο καθυστέρησης απενεργοποίησης σε 30 δευτερόλεπτα και επιλέγουµε χρήση στο συναγερµό παραβίασης. Η χρήση του ανιχνευτή κίνησης στον συναγερµό απαιτεί να προγραµµατιστούν µερικές επιπλέον διευθύνσεις σχετικές µε το συναγερµό. Σε γενικές γραµµές ένα σύστηµα συναγερµού απαιτεί ένα τουλάχιστο αισθητήρα, µία σειρήνα και µία εντολή οπλισµού αφοπλισµού του συναγερµού. Αναλυτικότερα για το συναγερµό θα αναφερθούµε στο κεφάλαιο Συναγερµοί Λειτουργίες Dimmer (ρύθµιση εντάσεως φωτισµού) Λειτουργία: Προγραµµατισµός των Dimmer από απλό χειρισµό έως την υλοποίηση πολύπλοκων σεναρίων φωτισµού. Εφαρµογή: Ρύθµιση εντάσεως φωτισµού ανάλογα µε τη διάθεση του χρήστη. Υλοποίηση πολύπλοκων σεναρίων φωτισµού. Περιγραφή: Με την χρήση της Λειτουργίας Dimmer µπορούµε να αξιοποιήσουµε τις πλήρεις δυνατότητες των dimmer G (600W) και G (2x230W). Επίσης µπορούν να υλοποιηθούν από 6 (στο dimmer 2x230W) έως 8 σενάρια (στο dimmer 600W) διαφόρων επιπέδων φωτισµού από 0% έως 100%. Τα διάφορα αντικείµενα που χρησιµοποιούνται για τη λειτουργία dimmer είναι τα ακόλουθα (µε κίτρινο χρώµα δηλώνονται τα dimmer 2x230W και µε πράσινο των 600W: Ρύθµιση Dimmer: Αποτελεί τη βασική λειτουργία που χρησιµοποιείται για τον χειροκίνητο έλεγχο της εντάσεως φωτισµού. Ο κλασσικός τρόπος χειροκίνητου χειρισµού δουλεύει ως εξής: Έστω ότι το dimmer είναι σβηστό. Στιγµιαίο πάτηµα του µπουτόν ενεργοποιεί το dimmer. Συνεχόµενο πάτηµα κάνει ρύθµιση (αυξοµείωση έντασης φωτισµού µε κυκλική εναλλαγή). Στιγµιαίο πάτηµα του µπουτόν

29 όταν το dimmer είναι ενεργοποιηµένο, προκαλεί την απενεργοποίηση του. Αν πατηθεί ξανά το µπουτόν στιγµιαία, το dimmer οδηγεί την ένταση του φωτισµού στο επίπεδο που ήταν την τελευταία φορά (λειτουργία µνήµης). Έξοδος Dimmer: Η λειτουργία αυτή µας επιτρέπει να γνωρίζουµε ότι η έξοδος του dimmer είναι ενεργοποιηµένη. Έλεγχος Dimmer (1,2,3): 2 (2x230W) ή 3 (600W) είσοδοι ελέγχου οι οποίες σε συνδυασµό µε την είσοδο Ρύθµιση Dimmer είναι απαραίτητες για την υλοποίηση σεναρίων φωτισµού. Σενάριο Dimmer: Με το αντικείµενο αυτό µπορούµε να θέσουµε σε προκαθορισµένο επίπεδο φωτισµού ένα ή περισσότερα dimmer µε το πάτηµα ενός µπουτόν.

30

31 ο Βήµα (προγραµµατισµός 1 ης γραµµής φωτισµού 2x230W) Επιλέγουµε την διεύθυνση Α1 και πατώντας δεξί κλικ διαλέγουµε από τη λίστα Λειτουργίες Dimmer. Εµφανίζεται η παρακάτω εικόνα: Τσεκάρουµε στην συνέχεια την επιλογή Χρήση σε σενάριο, οπότε και εµφανίζονται 2 νέα πεδία Έλεγχος Dimmer 1 και Έλεγχος Dimmer 2. Εισάγουµε τις διευθύνσεις Α2 και Α3 αντίστοιχα. Πατώντας το πλήκτρο Ok αυτοµάτως εισάγονται οι διευθύνσεις Α2 και Α3 στον πίνακα διευθύνσεων όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα. Στη συνέχεια επιλέγουµε την διεύθυνση Α4 και πατώντας δεξίκλικ διαλέγουµε από τη λίστα Λειτουργίες Dimmer. Στη συνέχεια επιλέγουµε Έξοδος Dimmer. Με την ενέργεια αυτή ολοκληρώθηκε ο προγραµµατισµός της 1 ης γραµµής φωτισµού.

32 ο Βήµα (προγραµµατισµός 2 ης γραµµής φωτισµού 2x230W) Επιλέγουµε την διεύθυνση Α5 και ακολουθούµε την ίδια διαδικασία µε το 1 ο βήµα. Η µόνη διαφορά είναι ότι στα πεδία Έλεγχος Dimmer 1 και Έλεγχος Dimmer 2 εισάγουµε τις διευθύνσεις Α6 και Α7 αντίστοιχα, ενώ τη διεύθυνση Α8 την προγραµµατίζουµε ως Έξοδος Dimmer. Το αποτέλεσµα θα πρέπει να είναι σύµφωνο µε την παρακάτω εικόνα: ο Βήµα (προγραµµατισµός γραµµής φωτισµού 600W) Επιλέγουµε την διεύθυνση Β2 (Προσοχή!!) και πατώντας δεξί κλικ διαλέγουµε από τη λίστα Λειτουργίες Dimmer και απενεργοποιούµε την επιλογή Dimmer 2x230W. Εµφανίζεται η παρακάτω εικόνα: Τσεκάρουµε στην συνέχεια την επιλογή Χρήση σε σενάριο, οπότε και εµφανίζονται 3 νέα πεδία Έλεγχος Dimmer 1, Έλεγχος Dimmer 2 και Έλεγχος Dimmer 3. Εισάγουµε τις διευθύνσεις B1, B3 και Β4 αντίστοιχα.

33 Πατώντας το πλήκτρο Ok αυτοµάτως εισάγονται οι διευθύνσεις Β1, Β3, Β4 στον πίνακα διευθύνσεων όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα. Στη συνέχεια επιλέγουµε την διεύθυνση Β5 και πατώντας δεξίκλικ διαλέγουµε από τη λίστα Λειτουργίες Dimmer. Στη συνέχεια απενεργοποιούµε την επιλογή Dimmer 2x230W και επιλέγουµε Έξοδος Dimmer. Με την ενέργεια αυτή ολοκληρώθηκε και ο προγραµµατισµός του dimmer των 600W. Η τελική µορφή που έχει η οθόνη του Η/Υ µετά από την ολοκλήρωση του προγραµµατισµού των dimmer είναι η ακόλουθη: ο Βήµα (προγραµµατισµός σεναρίων dimmer 2x230W) Επιλέγουµε την διεύθυνση C1 και πατώντας δεξί κλικ διαλέγουµε από τη λίστα Λειτουργίες Dimmer. Στη συνέχεια επιλέγουµε Σενάριο Dimmer. Εµφανίζεται η παρακάτω εικόνα:

34 Στο δεξί παράθυρο εµφανίζεται ένας πίνακας µε όλα τα πλήρη προγραµµατισµένα dimmer του ίδιου τύπου (2x230W). Η επιλογή του dimmer ή των dimmer (αν θέλουµε να κάνουµε µία οµάδα) που θα εκτελούν το σενάριο φωτισµού που θα επιλέξουµε, γίνεται πολύ απλά επιλέγοντας και κάνοντας αριστερό κλικ πάνω στη διεύθυνση που είναι προγραµµατισµένη ως Ρύθµιση Dimmer. Στο συγκεκριµένο παράδειγµα οι διαθέσιµες διευθύνσεις είναι η Α1 και η Α5. Αν πατήσουµε την Α1 και Α5 η εικόνα θα είναι ως εξής: Επόµενο βήµα είναι να επιλέξουµε από τη λίστα Επιλογή Σεναρίου Φωτισµού το επίπεδο φωτισµού στο οποίο θα πάνε τα επιλεγµένα dimmer, µόλις πατηθεί το µπουτόν C1. Οι δυνατές επιλογές για τα dimmer 2x230W είναι αυτές που φαίνονται στη διπλανή εικόνα.

35 Σβηστά: 0% Σενάριο 1: 40% Σενάριο 2: 80% Σενάριο 3: 20% Σενάριο 4: 60% Πλήρης Φωτισµός: 100% (τα ανωτέρω επίπεδα αφορούν τις εργοστασιακές ρυθµίσεις). Με τον ίδιο τρόπο µπορούµε να δηµιουργήσουµε όσα σενάρια φωτισµού θέλουµε είτε µε αυτόνοµο έλεγχο, είτε µε οµαδικό. ο Βήµα (προγραµµατισµός σεναρίων dimmer 600W) Επιλέγουµε την διεύθυνση C5 και πατώντας δεξί κλικ διαλέγουµε από τη λίστα Λειτουργίες Dimmer. Στη συνέχεια απενεργοποιούµε την επιλογή Dimmer 2x230W και επιλέγουµε Σενάριο Dimmer. Εµφανίζεταιη παρακάτω εικόνα:

36

37 2.5. Έλεγχος Ρολών Ρολά Άνω/Κάτω (Αυτόνοµος έλεγχος) Λειτουργία: Έλεγχος Άνω/Κάτω ηλεκτροκίνητων ρολών, τεντών ή κουρτινών Εφαρµογή: Οι λειτουργία ελέγχου ρολών απαιτεί τη χρήση της µονάδας G Περιγραφή Ο αυτόνοµος έλεγχος ρολών επιτρέπει µε τη χρήση της ειδικής µονάδας Dupline, τον έλεγχο ηλεκτροκίνητων ρολών, τεντών και κουρτινών. Η λειτουργία αυτή σε συνδυασµό µε τον ειδικό σχεδιασµό της µονάδας ρολών, δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη ενεργοποίηση αντιθέτων κινήσεων ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζειότι τηρούνταιοι απαραίτητοι νεκροί χρόνοι στη λειτουργία του µοτέρ στη περίπτωση αλλαγής της φοράς κίνησης. Σε γενικές γραµµές η Άνω κίνηση υπερισχύει της Κάτω κίνησης (π.χ αν ενεργοποιηθούν και οι δυο κινήσεις ταυτόχρονα η µονάδα θα εκτελέσειτην κίνηση Άνω). Προγραµµατισµός διευθύνσεων Η λειτουργία ελέγχου ρολών µπορεί να προγραµµατιστεί µόνο σε διεύθυνση µε µονό αριθµό (x1,x3,x5,x7 όπου x= A P). Αυτό σηµαίνει ότι η κίνηση Άνω βρίσκεται πάντα σε διεύθυνση µε µονό αριθµό, ενώ η κίνηση Κάτω σε διεύθυνση µε ζυγό αριθµό. Η ίδια φιλοσοφία πρέπει να τηρείται και κατά τον προγραµµατισµό διευθύνσεων στις µονάδες ρολών. Αν κατά τη διάρκεια των δοκιµών, το µοτέρ κινείται αντίθετα µε τις εντολές που έχουµε προγραµµατίσει, τότε θα πρέπει να αντιστρέψουµε την καλωδίωση (δεν επιτρέπεται σε καµία περίπτωση να αντιστρέψουµε τις διευθύνσεις). Λειτουργία Η λειτουργία ελέγχου ρολών είναι εξαιρετικά απλή στη χρήση:. Πατώντας µια φορά το µπουτόν, το µοτέρ λειτουργεί µέχρι να ολοκληρωθεί ο προγραµµατισµένος χρόνος κίνησης. Αν πριν περάσει ο χρόνος αυτός, το µοτέρ πάρει σήµα από τον οριακό του διακόπτη, τότε επίσης σταµατάει η λειτουργία του µοτέρ.. Αν την ώρα που λειτουργεί το µοτέρ πατήσουµε ξανά το ίδιο µπουτόν, το µοτέρ θα σταµατήσει.. Αν πατήσουµε το µπουτόν της αντίθετης κίνησης, το µοτέρ σταµατάειγια λίγο χρόνο (ρυθµιζόµενος µέσω προγραµµατισµού) και ξεκινάει να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Η λειτουργία του µοτέρ θα σταµατήσει αν περάσει ο προγραµµατισµένος χρόνος κίνησης ή όταν δώσει σήµα ο οριακός διακόπτης του µοτέρ. Στην περίπτωση επιλογής της λειτουργίας Ρυθµιζόµενες Περσίδες γίνονται διαθέσιµες οι ακόλουθες ρυθµίσεις:. Αν το µπουτόν κίνησης µένει πατηµένο για λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα, το µοτέρ σταµατάει µόλις αφήσουµε το µπουτόν.. Αν µείνει πατηµένο για περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα, το µοτέρ λειτουργεί για τον προκαθορισµένο χρόνο ή µέχρι να πάρει σήµα από τον οριακό διακόπτη του ρολού. Επίσης είναι δυνατό να σταµατήσουµε το µοτέρ πατώντας άλλη µια φορά το ίδιο µπουτόν ή να αλλάξουµε τη φορά κίνησης πατώντας το άλλο µπουτόν.

38 Η λειτουργία Ρυθµιζόµενες Περσίδες χρησιµοποιείται στους ειδικούς τύπους σκιάστρων που απαιτούν µικρής διάρκειας ενεργοποιήσεις για να ρυθµιστεί η κλίση των περσίδων. Αυτοµατοποίηση του ελέγχου ρολών Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για την αυτόµατη λειτουργία των ρολών. Όχι µόνο µε χρήση αισθητήρων ανέµου και βροχής αλλά επίσης και µε χρήση φωτοµέτρων και χρονικών λειτουργιών πραγµατικού χρόνου µπορούµε να προσθέσουµε ευελιξία και εξυπνάδα στον έλεγχο των ρολών. Αυτές οι λειτουργίες συνήθως γίνονται µε τη χρήση των λογικών πράξεων (στην περίπτωση που δεν προγραµµατιστούν σαν διευθύνσεις προτεραιότητας) και κυρίως µε τη χρήση της λειτουργίας της ακµοπυρίδωτης έναυσης (edge triggering). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε το θέµα αυτό µπορείτε να βρείτε στο κεφάλαιο Λογικές Πράξεις. Σύνδεση πολλαπλών µοτέρ Η ταυτόχρονη ενεργοποίηση πολλαπλών µοτέρ µπορεί να επιτευχθεί µε τους ακόλουθους τρόπους: Σύνδεση των µοτέρ σε ξεχωριστές εξόδους και Προγραµµατισµός των ίδιων διευθύνσεων στα αντίστοιχα κανάλια κίνησης Άνω/Κάτω των µονάδων ρολών. Προσοχή! Η παράλληλη σύνδεση 2 ή περισσοτέρων µοτέρ στην ίδια έξοδο θα πρέπει να αποφεύγεται. Ο πιο ευέλικτος και γρήγορος τρόπος ελέγχου πολλαπλών µοτέρ µε οµαδικό έλεγχο είναι µε τη χρήση της λειτουργίας Σενάριο Ρολών (βλ. κεφάλαιο ) Παράδειγµα Εφαρµογή: Έλεγχος πολλών τεντών και ενός παραθύρου οροφής (µε ρολό) σε ένα σπίτι µε δύο ορόφους. Το σύστηµα θα πρέπει να έχει οµαδικό έλεγχο των τεντών για κάθε όροφο ξεχωριστά αλλά και κεντρικό έλεγχο και για τους δύο ορόφους µαζί. Για την προστασία των τεντών θα χρησιµοποιηθούν αισθητήρες ανέµου και βροχής. Οι τέντες θα κατεβαίνουν αυτόµατα από τη βροχή και θα ανεβαίνουν στην περίπτωση του αέρα. Ο αέρας θα έχει προτεραιότητα εις βάρος της βροχής. Το παράθυρο (ρολό) της οροφής θα κλείνει από τη βροχή. Λύση: Οι τέντες όπως και το ρολό θα ελέγχονται από τις ειδικές µονάδες ρολών του Dupline. Για τον οµαδικό έλεγχο ανά όροφο αλλά και για τον κεντρικό έλεγχο θα χρησιµοποιηθούν Σενάρια ρολών. Η διεύθυνση του αισθητήρα ανέµου θα εισαχθεί σαν διεύθυνση προτεραιότητας. Η εντολή για κάτω κίνηση στο Σενάριο ρολών θα ενεργοποιείται µέσω λογικών πράξεων από τη διεύθυνση του αισθητήρα βροχής. Περισσότερες πληροφορίες για τα Σενάρια ρολών µπορείτε να βρείτε στο Κεφάλαιο

39 Αντικείµενο Λειτουργία ιεύθυνση Μπουτόν εισόδου Τοπικός Έλεγχος Τεντών 1ου ορόφου Α1 B4 Τοπικός Έλεγχος Τεντών 2ου ορόφου C1 D4 Τοπικός Έλεγχος Ρολού Β7/Β8 Μπουτόν εισόδου Οµαδικός Έλεγχος 1ου ορόφου B5/6 D5/6 D7/8 Οµαδικός Έλεγχος 2ου ορόφου Κεντρικός Έλεγχος 1ου + 2ου ορόφου Ψηφιακές είσοδοι για Άνεµος E1 αισθητήρα ανέµου βροχής Βροχή E2 Ρελέ εξόδων Μοτέρ Τεντών 1ου ορόφου A1 B4 Μοτέρ Τεντών 2ου ορόφου C1 D4 Μοτέρ Ρολού Β7/Β8 Μετά τον προγραµµατισµό, η εικόνα στον Η/Υ θα είναι ως εξής: Για να κατέβουν οι τέντες µόλις ανιχνευθεί βροχή θα πρέπει να εισάγουµε την παρακάτω λογική πράξη:

40 D8 = /E2 AND /E2 Στην περίπτωση όµως που ο αισθητήρας ανέµου δώσει σήµα (Ε1), τότε η προτεραιότητα για κάθε τέντα είναι η κίνηση Άνω (βλέπε προγραµµατισµό ρολού Α1) Σενάριο ρολών (οµαδικός έλεγχος). Λειτουργία: Οµαδικός Έλεγχος Άνω/Κάτω ηλεκτροκίνητων ρολών, τεντών ή κουρτινών. Εφαρµογή: Απλή και γρήγορη οµαδοποίηση ηλεκτρικών µοτέρ Περιγραφή Η λειτουργία αυτή επιτρέπει την οµαδοποίηση και τον κεντρικό έλεγχο ηλεκτρικών µοτέρ που χρησιµοποιούνται για τον έλεγχο ρολών, τεντών, κουρτινών κλπ. Εκτός από τις ρυθµίσεις χρόνου κίνησης και χρόνου αναστροφής, υπάρχει και µία άλλη πολύ σηµαντική λειτουργία που προστατεύει κυρίως την ηλεκτρική εγκατάσταση από καταπονήσεις (απότοµη και µεγάλη ζήτηση ρεύµατος). Η λειτουργία αυτή ονοµάζεται Ακολουθιακός Έλεγχος και θα πρέπει να εφαρµόζεται όταν θέλουµε να ενεργοποιήσουµε πολλά ρολά ταυτόχρονα. Σύµφωνα µε τη λειτουργία αυτή όταν

41 δίνουµε µία εντολή οµαδικής ενεργοποίησης, τα µοτέρ δεν ξεκινούν όλα µαζί ταυτόχρονα αλλά ξεκινούν σταδιακά µε νεκρό χρόνο 1 δευτερολέπτου. Η ενεργοποίηση ξεκινά πάντα από το µοτέρ µε τη µικρότερη διεύθυνση (αυτή που είναι πιο κοντά στην Α1) και συνεχίζει µέχρι το τελευταίο µοτέρ της οµάδας. Η οµαδοποίηση των µοτέρ γίνεται πολύ απλά και γρήγορα. Αν έχουµε ήδη προγραµµατίσει µερικά ρολά και προγραµµατίσουµε ένα σενάριο ρολών, θα εµφανισθεί ένας πίνακας διευθύνσεων µε όλα τα διαθέσιµα ανεξάρτητα ρολά, που έχουµε εισάγει µέχρι εκείνη τη στιγµή. Για να οµαδοποιήσουµε κάποια ρολά κλικάρουµε πάνω στα αντίστοιχα εικονίδια. Με τον τρόπο αυτό όλα τα ρολά που ανήκουν στην ίδια οµάδα θα ανταποκρίνονται µαζί στις εντολές Άνω / Κάτω του σεναρίου ρολών, διατηρώντας ταυτόχρονα και τη λειτουργία αυτόνοµου ελέγχου. Προγραµµατισµός διευθύνσεων Η λειτουργία σενάριο ρολών µπορεί να προγραµµατιστεί µόνο σε διεύθυνση µε µονό αριθµό (x1,x3,x5,x7 όπου x= A P). Αυτό σηµαίνει ότι η κίνηση Άνω βρίσκεται πάντα σε διεύθυνση µε µονό αριθµό ενώ η κίνηση Κάτω σε διεύθυνση µε ζυγό (x2,x4,x6,x8 όπου x= A P). Λειτουργία Η λειτουργία σεναρίου ρολών είναι εξαιρετικά απλή στη χρήση:. Πατώντας µια φορά το µπουτόν, όλα τα µοτέρ της οµάδας λειτουργούν µέχρι να ολοκληρωθεί ο προγραµµατισµένος χρόνος κίνησης. Αν πριν περάσει ο χρόνος αυτός, κάποιο µοτέρ πάρει σήµα από τον οριακό του διακόπτη, τότε σταµατάει η λειτουργία του συγκεκριµένου µοτέρ.. Αν ξαναπατήσουµε το ίδιο µπουτόν ο χρόνος κίνησης µηδενίζεται και αρχίζει ξανά από την αρχή.. Αν πατήσουµε το µπουτόν της αντίθετης κίνησης, τα µοτέρ σταµατούν για λίγο χρόνο (ρυθµιζόµενος µέσω προγραµµατισµού) και ξεκινάνε να κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Η λειτουργία των µοτέρ θα σταµατήσει αν περάσει ο προγραµµατισµένος χρόνος κίνησης ή ανεξάρτητα όταν δώσει σήµα ο οριακός διακόπτης του µοτέρ.. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενός σεναρίου ρολών, όλα τα µοτέρ µπορούν να ελεγχθούν από τις διευθύνσεις αυτόνοµου ελέγχου. Αυτοµατοποίηση Σεναρίων ρολών Η εκτέλεση πολύπλοκων σεναρίων γίνεται µε τη βοήθεια αισθητήρων καιλογικών πράξεων. Σηµείωση: Στην περίπτωση που πολλά σενάρια ρολών πάρουν εντολή να εκτελεστούν ταυτόχρονα, θα εκτελεστεί µόνο εκείνο µε τη µεγαλύτερη διεύθυνση π.χ αν δοθεί ταυτόχρονα εντολή για το Η3/Η4 καιτο F7/F8, θα εκτελεστεί µόνο η Η3/Η4.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΠΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΗΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΟΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΠΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΗΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΟΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΠΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΗΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΟΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗ. Θέλουμε όταν ενεργοποιήσουμε τον συναγερμό να καθυστερήσει η όπλιση του 10 δευτερόλεπτα (έως ότου φύγουμε από το σπίτι).έτσι αν μέσα σε

Διαβάστε περισσότερα

AC-10S, AC- 10F. Πληκτρολόγια Access Control Για αυτόνοµη (stand alone) λειτουργία.

AC-10S, AC- 10F. Πληκτρολόγια Access Control Για αυτόνοµη (stand alone) λειτουργία. AC-10S, AC- 10F Πληκτρολόγια Access Control Για αυτόνοµη (stand alone) λειτουργία. ΕΠΙΤΟΙΧΟ ΕΝΤΟΙΧΙΖΟΜΕΝΟ Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Ένας τόνος (beep) και το πράσινο LED να ανάβει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ F3-9000 ΜΕ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗ ΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ F3-9000 ΜΕ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗ ΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ F3-9000 ΜΕ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗ ΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΕΞΟ ΟΣ ΓΙΑ ΜΟΤΕΡ 380Vac 1.-2.-3. ΤΡΟΦΟ ΟΣΙΑ ΜΟΤΕΡ 380Vac ΦΑΣΕΙΣ. 4. ΟΥ ΕΤΕΡΟΣ ΜΟΤΕΡ. 5. ΓΕΙΩΣΗ ΜΟΤΕΡ. ΕΙΣΟ ΟΣ ΙΚΤΥΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround:

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ SOFTWARE SAE10 Το software της αναγγελίας ορόφων είναι απαραίτητο για τη δηµιουργία των USB flash που θα χρησιµοποιηθούν στην πλακέτα SAE10. Προσφέρει ταχύτητα, ευελιξία και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ : Με ΙΤ-4Ν Με τηλέφωνο συνδεδεμένο στις εξόδους τηλεφωνικής γραμμής του ΙΤ-4Ν. Μπείτε στο μενού προγραμματισμού. Αν έχετε μπουτονιέρα στο σύστημα, τοποθετείστε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήστη. Μονάδα αυτοματισμού By-me για θυροτηλεόραση.

Εγχειρίδιο χρήστη. Μονάδα αυτοματισμού By-me για θυροτηλεόραση. Εγχειρίδιο χρήστη Μονάδα αυτοματισμού By-me για θυροτηλεόραση. Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Μονάδα By-me 1 2. Περιγραφή 2 3. Κύριο μενού 2 3.1 Ρυθμίσεις 3 3.1.1 Ρυθμίσεις συστήματος οικιακού αυτοματισμού

Διαβάστε περισσότερα

2.8. Αναλυτής Ενέργειας EM24 DIN

2.8. Αναλυτής Ενέργειας EM24 DIN 2.8. Αναλυτής Ενέργειας EM24 DIN 2.8.1. Πολυπλέκτης (μεταφορά τιμών μετρητών) με EM24 Λειτουργία: Έλεγχος και μεταφορά των τιμών των μετρητών Εφαρμογή: Καταχώρηση της ενέργειας και ωρών λειτουργίας κτλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ/ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ/ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ/ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟΥ Περιγραφή Προϊόντος Το ψηφιακό χειριστήριο/θερμοστάτης JH χρησιμοποιείται κυρίως στην ηλεκτροθερμική θέρμανση για τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Μπορεί να εγκατασταθεί τόσο

Διαβάστε περισσότερα

MESSAGE EDITOR FOR WINDOWS Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

MESSAGE EDITOR FOR WINDOWS Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ MESSAGE EDITOR FOR WINDOWS Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Εγκατάσταση και λειτουργία message editor: Αρχικά τοποθετούµε το cd στον υπολογιστή και εµφανίζεται η οθόνη εγκατάστασης Στην περίπτωση που δεν εµφανιστεί αυτόµατα

Διαβάστε περισσότερα

MICROBOT SERVER MICROBOT MONITOR ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MICROBOT

MICROBOT SERVER MICROBOT MONITOR ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MICROBOT MICROBOT SERVER MICROBOT MONITOR ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MICROBOT Ο ΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΧΡΗΣΕΩΣ V1.01 www.mtec.gr 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Η/Υ...4 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ...5

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround:

Σηµαντικές παρατηρήσεις σχετικά µε το backround: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ SOFTWARE SAE10 Το software της αναγγελίας ορόφων είναι απαραίτητο για τη δηµιουργία των USB flash που θα χρησιµοποιηθούν στην πλακέτα SAE10. Προσφέρει ταχύτητα, ευελιξία και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χειρισµού. Οδηγίες χρήσεως driver B

Οδηγίες χειρισµού. Οδηγίες χρήσεως driver B Οδηγίες χρήσεως driver B ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εγκατάσταση... 3 1.1 USB Σύνδεση... 5 2. Εκκίνηση Λειτουργία... 2.1 Απενεργοποίηση... 7 2.2. Προγραµµατισµός Παραµέτρων... 7 2.3. Αρχεία_a_b_c... 8 2.4 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΡΟΜΕΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Τεχνικά Χαρακτηριστικά Ονοµαστική τάση: 230Vac Τροφοδοσία παρελκοµένων: 24V / 500mA Κατανάλωση εν ηρεµία: 3W Κατανάλωση µε παρελκόµενα : 15W max

Διαβάστε περισσότερα

THERMOMETER TC-101 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ. 7/12/2011 AUTOGUARD-PG Σελ.1 7/12/2011 AUTOGUARD-PG Σελ.2

THERMOMETER TC-101 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ. 7/12/2011 AUTOGUARD-PG Σελ.1 7/12/2011 AUTOGUARD-PG Σελ.2 THERMOMETER TC-101 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 7/12/2011 AUTOGUARD-PG Σελ.1 7/12/2011 AUTOGUARD-PG Σελ.2 1. Γενικά Είναι ένα σύστηµα µέτρησης θερµοκρασίας πολλών σηµείων και τηλεειδοποίησης µέσω

Διαβάστε περισσότερα

VMV SYSTEMS. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΒ 4. 2 Τ Α Β Μαρτίου 64. Τ.Κ Λάρισα. Τηλ:(041) Fax: (041) Κιν:

VMV SYSTEMS. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΒ 4. 2 Τ Α Β Μαρτίου 64. Τ.Κ Λάρισα. Τηλ:(041) Fax: (041) Κιν: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΒ 4 2 Τ Α Β 42 25 Μαρτίου 64 ΤΚ 41221 Λάρισα Τηλ:(041)236125 Fax: (041)552756 Κιν: 0944744318 TAB 42 Εγχειρίδιο χρήσης Εισαγωγή Το λογισµικό πρόγραµµα ΤΑΒ 42 επιτρέπει την παρακολούθηση µιας

Διαβάστε περισσότερα

TM40 Οδηγίες τελικού χρήστη

TM40 Οδηγίες τελικού χρήστη MG5000 MG5050 SP5500 SP6000 SP7000 TM40 δηγίες τελικού χρήστη Ρυθμίσεις χρηστών Για λόγους ασφάλειας, γράψτε μόνο το όνομα του χρήστη και όχι τον κωδικό του. 4-ψηφίων κωδικός 6-ψηφίων κωδικός Χρήστης

Διαβάστε περισσότερα

LFT169 - LFR169 ΠΟΜΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ

LFT169 - LFR169 ΠΟΜΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ LFT169 - LFR169 ΠΟΜΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ Οδηγίες Παραμετροποίησης Power Electronics Control Ε.Π.Ε. Τύποι Συσκευών: LFT169 - LFR169 Περιγραφή: Πομπός και Δέκτης Τηλεχειρισμού 169MHz

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ GR.10.2018.Rv1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Η ηλεκτρική πετσετοκρεμάστρα electro έχει IP44 και μπορεί να εγκατασταθεί σε χώρους με υγρασία, όπως είναι το λουτρό, στις ζώνες όγκου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο KNX. Ανακαλύψτε το KNX

Εισαγωγή στο KNX. Ανακαλύψτε το KNX Εισαγωγή στο KNX Ανακαλύψτε το KNX Συμβατική εγκατάσταση Κάθε λειτουργία απαιτεί ένα ή περισσότερα καλώδια για να πραγματοποιηθεί Πολλές λειτουργίες = πολλά καλώδια Κάθε λειτουργία πρέπει να έχει μελετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤ. Ν. ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΕΠΕ

ΧΡΙΣΤ. Ν. ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΕΠΕ 1 από / from / von 7 Τάση τροφοδοσίας Τυπική κατανάλωση Απαιτούµενη Ισχύς Θερµοκρασία λειτουργίας Τεχνικές πληροφορίες 110-230 VAC ±10%, 50-60 Hz 200 VA 200 VA -10 ο C έως +60 o C Υγρασία 20%-80% Προστασία

Διαβάστε περισσότερα

PC585/PC1616 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

PC585/PC1616 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ An ISO 9001 certified Company Made In Canada PC585/PC1616 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ PK1555 ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΩΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ 2 ΧΡΟΝΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

HX-TEL 999. ΗΧ-TEL999 rev1_1 www.tele.gr

HX-TEL 999. ΗΧ-TEL999 rev1_1 www.tele.gr ΜΟΝΑ Α ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ HX-TEL 999 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ Χρησιµοποιείτε πάντα µόνο το τροφοδοτικό που συνοδεύει

Διαβάστε περισσότερα

Display keypad. Εγχειρίδιο χρήστη 11/09-01 PC

Display keypad. Εγχειρίδιο χρήστη 11/09-01 PC Display keypad Εγχειρίδιο χρήστη 675 07 11/09-01 PC Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 5 Ο Συνδετήρας πληκτρολογίου με οθόνη 6 Το πληκτρολόγιο 7 Πλήκτρα περιήγησης 7 Η οθόνη 7 Κύρια οθόνη 7 Σε περίπτωση συναγερμού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες VTC Απενεργοποίηση και ενεργοποιηση του θερμοστατη

Οδηγίες VTC Απενεργοποίηση και ενεργοποιηση του θερμοστατη Οδηγίες VTC 770 Ο μοναδικός σχεδιασμός των ρυθμιστικών αρχών AURA σειρά VTC που επιτρέπει σε λίγα λεπτά αναβάθμιση θερμοστάτη σας από το ένα μοντέλο στο άλλο, 1. Πλήκτρο ON / OFF του θερμοστάτη 2. Κουμπί

Διαβάστε περισσότερα

U R Safe. GSM Emergency Alarm System URS-007EG. Εγχειρίδιο χρήσης

U R Safe. GSM Emergency Alarm System URS-007EG. Εγχειρίδιο χρήσης U R Safe GSM Emergency Alarm System URS-007EG Εγχειρίδιο χρήσης Για την καλύτερη κατανόηση των λειτουργιών της συσκευής, παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά όλο το παρόν εγχειρίδιο, πριν χρησιμοποιήσετε τη

Διαβάστε περισσότερα

[Πληκτρολογήστε τον τίτλο του 2013 εγγράφου]

[Πληκτρολογήστε τον τίτλο του 2013 εγγράφου] [Πληκτρολογήστε τον τίτλο του 2013 εγγράφου] ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕ-ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΝΕΡΟΥ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ: Ψαθάδικα, Νήσος Μήλος ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ: Αρχιτεκτονικό Γραφείο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης και τοποθέτησης JSE-606

Οδηγίες χρήσης και τοποθέτησης JSE-606 Οδηγίες χρήσης και τοποθέτησης JSE-606 Ευχαριστούµε που προτιµήσατε ένα από τα προϊόντα µας. Βασικές λειτουργίες: Φωτιζόµενη οθόνη LCD µε Οπτική και ακουστική ένδειξη της κατάστασης της µηχανής στην οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗΣ AG-GD20 GSM & PSTN

ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗΣ AG-GD20 GSM & PSTN ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗΣ AG-GD20 GSM & PSTN Τρόποι ενεργοποίησης Trigger Τρόπος 1 : Με αυτό το τρόπο µόλις το σήµα στο trigger σταµατήσει (ο χρόνος της σειρήνας τελειώσει), ο τηλεφωνητής θα σταµατήσει να καλεί. Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΧΡΗΣΤΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΧΡΗΣΤΗ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΧΡΗΣΤΗ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ 230 V EKWCTRDI1V3 EKWCTRDI1V3 ENG Περιεχόμενα ENG 2 1 Σχετικά με αυτές τις οδηγίες...3 1.1 Εγκυρότητα, αποθήκευση και προώθηση των οδηγιών 3 1.2 Σύμβολα 3 2

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GPRS 1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ GOOGLE EARTH

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GPRS 1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ GOOGLE EARTH Αχαρναί 20.7.09 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GPRS 1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ GOOGLE EARTH Για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας το λογισμικό χαρτογράφησης

Διαβάστε περισσότερα

Κάμερα καταγραφικό Ρολόι χειρός

Κάμερα καταγραφικό Ρολόι χειρός Κάμερα καταγραφικό Ρολόι χειρός Εγχειρίδιο χρήσης Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε την κάμερα ρολόι χειρός της εταιρείας μας. Προκειμένου να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο τις λειτουργίες που σας προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video

Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video Σύντοµες οδηγίες Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων Αντιγραφή κειµένου Αντιγραφη εικόνων Αντιγραφή video 2 ο Ε.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου Κρήτης Περιεχόµενα Πλήκτρα που θα χρησιµοποιήσουµε...3 Αναγνώριση υποθεµάτων αρχείων...4

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός GSC-W1

Προγραμματισμός GSC-W1 Προγραμματισμός GSC-W1 Μέσω εφαρμογής smartphone GEYER HELLAS Α.Ε. ΔΡΟΣΙΑ, ΧΑΛΚΙΔΑΣ, T.K 34100 [1] ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ Μέσα από το Play store για κινητά Android Μέσα από το itunes για

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνοµο πληκτρολόγιο ελέγχου πρόσβασης

Αυτόνοµο πληκτρολόγιο ελέγχου πρόσβασης Αυτόνοµο πληκτρολόγιο ελέγχου πρόσβασης SL2000E v1.1 ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1 Α) Βασική συνδεσµολογία Τροφοδοτήστε το πληκτρολόγιο SL-2000E, συνδέοντας τις επαφές του +12V (κόκκινο)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. Τοποθέτηση και αντικατάσταση των µπαταριών. Γενικές πληροφορίες. Περιγραφή λειτουργίας. ruwido s_4 τηλεχειριστήριο γενικής χρήσης

Ο ΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. Τοποθέτηση και αντικατάσταση των µπαταριών. Γενικές πληροφορίες. Περιγραφή λειτουργίας. ruwido s_4 τηλεχειριστήριο γενικής χρήσης Ο ΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ruwido s_4 τηλεχειριστήριο γενικής χρήσης Σας συγχαίρουµε για την αγορά ενός RUWIDO τηλεχειριστηρίου γενικής χρήσης. Το νέο σας τηλεχειριστήριο αντικαθιστά το πρωτότυπο τηλεχειριστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ. Ασκήσεις 1-2 Εισαγωγή

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ. Ασκήσεις 1-2 Εισαγωγή Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Εφαρµογές Προγραµµατιζόµενων Λογικών Ελεγκτών-Εργαστήριο Εργαστηριακός Συνεργάτης: Βέλλος Κων/νος Ασκήσεις 1-2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

PC1616/PC1832/PC1864 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

PC1616/PC1832/PC1864 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ An ISO 9001 certified Company Made In Canada PC1616/PC1832/PC1864 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ LED PK και RFK ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΩΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ 2 ΧΡΟΝΩΝ,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Ελέγχου Ρολών. Εκπαιδευτικό κέντρο ISC

Βασικές Αρχές Ελέγχου Ρολών. Εκπαιδευτικό κέντρο ISC Εκπαιδευτικό κέντρο ISC July 2010 > Ρολά / Περσίδες Περιεχόμενα Έλεγχος ρολών - πλεονεκτήματα Τρόποι Ελέγχου Ρολών Ρολά στο σπίτι Ρολά στο γραφείο Ανασκόπηση προσφοράς της Schneider Electric 2 > Ρολά /

Διαβάστε περισσότερα

PC1616/PC1832/PC1864 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ. ΜΕ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ICON PK και RFK

PC1616/PC1832/PC1864 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ. ΜΕ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ICON PK και RFK An ISO 9001 certified Company Made In Canada PC1616/PC1832/PC1864 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΜΕ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ICON PK και RFK ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΩΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ 2 ΧΡΟΝΩΝ,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης.

Οδηγίες Χρήσης. www.geomechaniki.gr email info@geomechaniki.gr Οδηγίες Χρήσης 2 Για τη σωστή λειτουργία του προγραµµατιστή πρέπει να τοποθετήσετε την µπαταρία των 9V. Η µπαταρία των 9 Volt ενεργοποιεί την οθόνη LCD. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο οδηγιών. Θερμοστάτης 02905 Εγχειρίδιο χρήστη

Εγχειρίδιο οδηγιών. Θερμοστάτης 02905 Εγχειρίδιο χρήστη Εγχειρίδιο οδηγιών Θερμοστάτης 02905 Εγχειρίδιο χρήστη Περιεχόμενα 1. Θερμοστάτης 02905 2 2. Τοποθέτηση/Αντικατάσταση μπαταριών τροφοδοσίας 2 3. Οθόνη 3 3.1 Λειτουργίες πλήκτρων 4 3.2 Σύμβολα 4 3.3 Ecometer

Διαβάστε περισσότερα

WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η

WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ WiFi V-Timer... 3 2. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ WiFi V-Timer... 4 3. ΤΟΠΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ WiFi V-Timer... 5 4. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α. Τηλεχειριστήριο L2VI-09 / L2VO-09 L2VI-12 / L2VO-12.

Εγχειρίδιο Χρήσης Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α. Τηλεχειριστήριο L2VI-09 / L2VO-09 L2VI-12 / L2VO-12. Α Τ Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Α Μοντέλα: L2VI-09 / L2VO-09 L2VI-12 / L2VO-12 Σ Υ Σ Τ Η Μ Τηλεχειριστήριο Εγχειρίδιο Χρήσης Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε τη μονάδα κλιματισμού της INVENTOR. Για τη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

EasyControl Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης (v 0.9.0)

EasyControl Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης (v 0.9.0) Ultima EasyControl Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης (v 0.9.0) E05.06.02.GR.0.9.0.31.7.2013 2/44 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ...5 2. ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Η/Υ...6 3. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ...6 4. ΧΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

BT-M6Z02-RF 230V/24V

BT-M6Z02-RF 230V/24V BT-M6Z02-RF 230V/24V USER GUIDE GB MASTER 6 ZONES RF 3-9 BEDIENUNGSANLEITUNG DE Regelverteiler Funkline 10-16 GUIDE D UTILISATION FR MASTER 6 ZONES RF 17-23 BRUKSANVISNING SE MASTER 6 ZONES RF 24-30 3

Διαβάστε περισσότερα

DSC PC Αναλυτικές οδηγίες χρήστη με Lcd Πλήρης Οπλισμός: Για να ενεργοποιήσετε το σύστημα, πρέπει η πράσινη λυχνία ν στο πληκτρολόγιο

DSC PC Αναλυτικές οδηγίες χρήστη με Lcd Πλήρης Οπλισμός: Για να ενεργοποιήσετε το σύστημα, πρέπει η πράσινη λυχνία ν στο πληκτρολόγιο DSC PC 1616 1832 1864 Αναλυτικές οδηγίες χρήστη με Lcd Πλήρης Οπλισμός: Για να ενεργοποιήσετε το σύστημα, πρέπει η πράσινη λυχνία ν στο πληκτρολόγιο να είναι αναμμένη. Πατώντας # θα πρέπει η οθόνη του

Διαβάστε περισσότερα

Για να ενεργοποιήσετε εκ νέου το συναγερµό διακοπής τηλεφωνικής γραµµής

Για να ενεργοποιήσετε εκ νέου το συναγερµό διακοπής τηλεφωνικής γραµµής ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΗΧ-TEL99 Οδηγίες χρήσης Αρχικές ενέργειες Ο συναγερµός ΗΧ-TEL99 πρέπει να είναι συνδεδεµένος µε µια τηλεφωνική γραµµή σε λειτουργία προκειµένου να προγραµµατιστεί αρχικά. Για να σταµατήσει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΓΡΟΧΟΥΜ ΑΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΡ ΕΥΣΗΣ TOTAL CONTROL Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ η ποιότητα στην άρδευση 1. LCD Display : Οθόνη υγρών κρυστάλλων. 2. Πλήκτρα +/- : Για ρύθμιση των παραμέτρων του προγραμματιστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ FK-20 (για συρόμενες πόρτες & μπάρες)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ FK-20 (για συρόμενες πόρτες & μπάρες) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ FK-20 0 Εισαγωγή O πίνακας ελέγχου FK-20 είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο προϊόν, εξοπλισμένο με μια προγραμματιζόμενη μονάδα επεξεργασίας δεδομένων, έχοντας την δυνατότητα και

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧ-GSM 02 www.tele.gr

ΗΧ-GSM 02 www.tele.gr ΗΧ -GSM02Β/W Ασύρµατο σύστηµα συναγερµού µε ειδοποίηση µέσω GSM Οδηγίες χρήσης Λειτουργία και συνδεσµολογία ακροδεκτών Στο πίσω µέρος της κεντρικής µονάδας υπάρχει µια σειρά ακροδεκτών σύνδεσης, οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο τεχνικού εγκατάστασης. ECRU.1 Δέκτης 2 καναλιών 12/24 V 433 Mhz

Εγχειρίδιο τεχνικού εγκατάστασης. ECRU.1 Δέκτης 2 καναλιών 12/24 V 433 Mhz Εγχειρίδιο τεχνικού εγκατάστασης Δέκτης καναλιών /4 V 4 Mhz Περιεχόμενα:...Σελίδα Χαρακτηριστικά προϊόντος... Τροφοδοσία... Σύνδεση κεραίας... Διαμόρφωση εξόδων και προγραμματισμός χρόνου ενεργοποίησης...

Διαβάστε περισσότερα

β) Όταν ο συναγερμός είναι στο on, πατήστε το πλήκτρο «alarm pause button». O συναγερμός θα σταματήσει και σε 60 δευτερόλεπτα θα ενεργοποιηθεί ξανά.

β) Όταν ο συναγερμός είναι στο on, πατήστε το πλήκτρο «alarm pause button». O συναγερμός θα σταματήσει και σε 60 δευτερόλεπτα θα ενεργοποιηθεί ξανά. Οδηγίες Λειτουργίας Α. Εγκαταστήστε το περικάρπιο σύμφωνα με τις οδηγίες. α) τοποθετήστε τον κατάλληλο αισθητήρα στην υποδοχή στην δεξιά πλευρά του οξύμετρου ( ο αισθητήρας παράγεται αποκλειστικά από την

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

www.tridimas.gr E-mail: info@tridimas.gr

www.tridimas.gr E-mail: info@tridimas.gr Κεντρικό: Ν. Πλαστήρα 257 & Αιόλου 36, ΤΚ: 135 62, Αγ. Ανάργυροι Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 26 20 250, Fax: 210 26 23 805 Υποκατάστημα: Σμύρνης 31, Τ.Κ.: 143 41, Ν. Φιλαδέλφεια, Αθήνα Τηλ: 210 25 25 534-210

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ FSM-1 (FSM-1, FBMulti-1/S) (για ΤΑΧΥΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΤΑ RD)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ FSM-1 (FSM-1, FBMulti-1/S) (για ΤΑΧΥΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΤΑ RD) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ FSM-1 (FSM-1, FBMulti-1/S) (για ) 0 Εισαγωγή O πίνακας ελέγχου FSM-1 είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο προϊόν, εξοπλισμένο με μια προγραμματιζόμενη μονάδα επεξεργασίας δεδομένων,

Διαβάστε περισσότερα

1 /13. Κοζάνη 13-11-2015 Αριθμ. Πρωτ. 3340 ΑΔΑΜ Εγκεκριμένου αιτήματος: 15REQ003306263

1 /13. Κοζάνη 13-11-2015 Αριθμ. Πρωτ. 3340 ΑΔΑΜ Εγκεκριμένου αιτήματος: 15REQ003306263 ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ (Ε.Λ.Κ.Ε) ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Φ.Μ: 99993537 Δ.Ο.Υ: ΚΟΖΑΝΗΣ Τηλ. 246068282, 246068286 Fax. 246039765 E-mail: elke@teiwm.gr URL: http://elke.teiwm.gr Κοζάνη 3--205

Διαβάστε περισσότερα

DLOG-2016 ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΩΝ Version: 3.2.12

DLOG-2016 ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΩΝ Version: 3.2.12 DLOG-2016 ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΩΝ Version: 3.2.12 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το DLOG-2016 είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα συνεχούς μέτρησης και καταγραφής αναλογικών μεγεθών (θερμοκρασία, υγρασία) που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΤ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΥΧΝΙΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

ΚΙΤ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΥΧΝΙΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ gr ΚΙΤ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΥΧΝΙΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Ηλεκτρική παροχή: Ο.Τ. (Open Therm protocol) για τον πομπό και μπαταρίες ΑΑ LR06 για το δέκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ FORUS FSV. Ένδειξη καταγραφής με φωνή (VOR) Πλήκτρο μενού. και μνήμης που απομένει. Πλήκτρο εκκίνησης/παύσης.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ FORUS FSV. Ένδειξη καταγραφής με φωνή (VOR) Πλήκτρο μενού. και μνήμης που απομένει. Πλήκτρο εκκίνησης/παύσης. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ FORUS FSV Ένδειξη καταγραφής Οθόνη LCD Πλήκτρο μενού Ένδειξη μνήμης που απομένει Πλήκτρο εκκίνησης/παύσης Πλήκτρο REW/FF Πλήκτρο Rec/Stop Ενσωματωμένο μικρόφωνο Είσοδος μικροφώνου Έξοδος ακουστικού

Διαβάστε περισσότερα

C11 Μετρητής Ενέργειας. Οδηγίες χρήσης

C11 Μετρητής Ενέργειας. Οδηγίες χρήσης C11 Μετρητής Ενέργειας Οδηγίες χρήσης Περιεχόμενα 1. Επισκόπηση προϊόντος... 2 2. Εγκατάσταση... 3 3. Έλεγχος του μετρητή... 4 3.1. Οθόνη και πλήκτρα...4 3.2. Δομή μενού...5 4. Ρυθμίσεις μετρητή... 7

Διαβάστε περισσότερα

Μία Προγραµµατιζόµενη Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση.

Μία Προγραµµατιζόµενη Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση. Μία Προγραµµατιζόµενη Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση. Με το άρθρο αυτό θα γίνει µία πρώτη προσπάθεια παρουσίασης µίας νέας τεχνικής για την δηµιουργία µίας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Στην εποχή µας οι εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Λειτουργίας. Α. Εγκαταστήστε το περικάρπιο σύμφωνα με τις οδηγίες:

Οδηγίες Λειτουργίας. Α. Εγκαταστήστε το περικάρπιο σύμφωνα με τις οδηγίες: Οδηγίες Λειτουργίας Α. Εγκαταστήστε το περικάρπιο σύμφωνα με τις οδηγίες: α) τοποθετήστε τον κατάλληλο αισθητήρα στην υποδοχή στην δεξιά πλευρά του οξύμετρου (Ο αισθητήρας παράγεται αποκλειστικά από την

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Αυτοματισμοί και

Διαβάστε περισσότερα

www.tele.gr ΗΧ-GSM02 rev1.2 www.tele.gr

www.tele.gr ΗΧ-GSM02 rev1.2 www.tele.gr ΗΧ -GSM02 Β/W Ασύρµατο σύστηµα συναγερµού µε ειδοποίηση µέσω GSM Οδηγίες χρήσης H δήλωση συµµόρφωσης CE της συσκευής είναι αναρτηµένη στην ιστοσελίδα Λειτουργία και συνδεσµολογία ακροδεκτών Στο πίσω µέρος

Διαβάστε περισσότερα

Microcomputer Automatic Alarm device CCTV SECURITY AUTOMATIC ALARM SYSTEΜ

Microcomputer Automatic Alarm device CCTV SECURITY AUTOMATIC ALARM SYSTEΜ AUTO-DIALER 911 Microcomputer Automatic Alarm device CCTV SECURITY AUTOMATIC ALARM SYSTEΜ Χαρακτηριστικά: Τάση Λειτουργίας: DC11V TO 15V Στατικό Ρεύµα: 20mA (MAX) Ρεύµα Λειτουργίας: 150mA (MAX) Καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Model: ED-CS5000. Ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου για συρόμενες και ανοιγόμενες μονόφυλλες πόρτες.

Model: ED-CS5000. Ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου για συρόμενες και ανοιγόμενες μονόφυλλες πόρτες. Model: ED-CS5000 Ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου για συρόμενες και ανοιγόμενες μονόφυλλες πόρτες. Ο πίνακας είναι συμβατός με χειριστήρια σταθερού (11 32bit) η κυλιόμενου κωδικού στην συχνότητα των 433,92Mhz

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Γενικές υποδείξεις. Περιγραφή. Πληροφορίες. Λειτουργία

Πίνακας περιεχομένων. Γενικές υποδείξεις. Περιγραφή. Πληροφορίες. Λειτουργία Πίνακας περιεχομένων Πίνακας περιεχομένων...... EL 1 Γενικές υποδείξεις.......... EL 1 Παραλλαγές εκδόσεων / Πληροφορίες......... EL 1 Περιγραφή................ EL 1 Λειτουργία........... EL 1 Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 11. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για:

Σελίδα 1 από 11. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για: Σελίδα 1 από 11 Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για: την επικοινωνία, µε τα υπόλοιπα ολοκληρωµένα κυκλώµατα του υπολογιστικού συστήµατος. την παροχή τροφοδοσίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ AR-7664

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ AR-7664 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ AR-7664 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΠΛΗΚΤΡΩΝ ΚΑΙ LED ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ POWER : TROUBLE : ARM DISARM : Είναι αναµµένο όταν έχουµε τροφοδοσία 220V και µπαταρία. Αναβοσβήνει όταν δεν υπάρχει µπαταρία. Είναι σβηστό

Διαβάστε περισσότερα

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip.

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip. Το αρχείο EstateWeb 4.0.2.exe περιέχει την εγκατάσταση της εφαρµογής σε συµπιεσµένη µορφή. Για αυτό το λόγο θα πρέπει πρώτα να αποσυµπιέσετε τα αρχεία της εγκατάστασης στον σκληρό σας δίσκο. Κάντε διπλό

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis - Νέο user interface

Atlantis - Νέο user interface New Desktop 1 Atlantis - Νέο user interface ATLANTIS - ΝΕΟ USER INTERFACE...2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ...3 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...4 ΜΠΑΡΑ ΧΡΗΣΤΗ (USER TOOLBAR)...5 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...6 Κεντρικό μενού

Διαβάστε περισσότερα

Τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας της Ατμοκαμπίνας

Τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας της Ατμοκαμπίνας Τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας της Ατμοκαμπίνας Το ηλεκτρονικό πάνελ της Ατμοκαμπίνας-Υδρομασάζ Perseo-Circe - Danae BF0-K Δέκτης του σήματος του τηλεκοντρόλ. Διακόπτης ενεργοποίησης / απενεργοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο µπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι µοναδικές εγγυήσεις για

Διαβάστε περισσότερα

www.vageo.gr Εγχειρίδιο χρήσης (01VS-2-2013) Ψηφιακό Διπλό Θερμόμετρο & Διπλός Ελεγκτής για Εφαρμογές Θέρμανσης - Ψύξης

www.vageo.gr Εγχειρίδιο χρήσης (01VS-2-2013) Ψηφιακό Διπλό Θερμόμετρο & Διπλός Ελεγκτής για Εφαρμογές Θέρμανσης - Ψύξης VS-2 Εγχειρίδιο χρήσης (01VS-2-2013) Ψηφιακό Διπλό Θερμόμετρο & Διπλός Ελεγκτής για Εφαρμογές Θέρμανσης - Ψύξης Σελ.2 Οδηγίες ασφαλείας - Τοποθέτηση Τεχνικά Χαρακτηριστικά Σελ.3,4,5 Σύνδεση - Χειρισμός

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Οδηγίες χρήσης PDFCreator

2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Οδηγίες χρήσης PDFCreator 2 Ο Ε.Κ.Φ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Οδηγίες χρήσης PDFCreator Ηράκλειο 2008 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σηµείωµα του συντάκτη... 2 Στοιχεία δηµιουργού του υλικού... 3 Εισαγωγή... 3 Τι είναι... 4 Που θα το βρείτε... 4 Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνοµο πληκτρολόγιο ελέγχου πρόσβασης SL2000

Αυτόνοµο πληκτρολόγιο ελέγχου πρόσβασης SL2000 Αυτόνοµο πληκτρολόγιο ελέγχου πρόσβασης SL2000 2000E v1.1 ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Χαρακτηριστικά έξοδος Ρελέ για άνοιγµα Πόρτας έξοδος τρανζίστορ για ένδειξη Κατάστασης πληκτρολογίου:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

0 Οδηγίες σύνδεσης στο Π.Σ. - Λειτουργικό Σύστηµα Win XP 1 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή... 4 2. Σύνδεση του netmod µε τον Η/Υ... 5 3. Εγκατάσταση του netmod σε windows XP... 8 4 Οδηγίες σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

2. Εισάγεται τον τετραψήφιο κωδικό χρήστη και βεβαιωθείτε ότι ανάβει το κόκκινο λαμπάκι (ARMED).

2. Εισάγεται τον τετραψήφιο κωδικό χρήστη και βεβαιωθείτε ότι ανάβει το κόκκινο λαμπάκι (ARMED). ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΗ HONEYWELL OMNI 624 / OMNI 624 EU - 848 ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 1. Βεβαιωθείτε ότι το σύστημα είναι έτοιμο και η πράσινη λυχνία READYείναι αναμμένη (δηλαδή όλες οι πόρτες είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο H Γ Ι Ε Σ Χ Ρ Η Σ Τ Η SP-5500

Ο H Γ Ι Ε Σ Χ Ρ Η Σ Τ Η SP-5500 ALKO Security ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΕΩΦ. ΒΑΡΗΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ 10 ΤΗΛ. 2109655805 ΚΙΝ. 6944662835-6974719687 E-mail: alko_security@pathfinder.gr Ο H Γ Ι Ε Σ Χ Ρ Η Σ Τ Η SP-5500 ΟΠΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ Όσα πρέπει να γνωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) Πρόγραμμα για τον Προγραμματισμό των Μηχανών D.P.S. S-800, Open Cash και S-710 μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB Εγκατάσταση ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ MIRACLE D.C. 9V.ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ MIRACLE D.C. 9V.ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ MIRACLE D.C. 9V.ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΝΕTAFIM BY MOTOROLA 1 1.ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗ Ο προγραµµατιστής που έχετε αγοράσει έχει τις ακόλουθες δυνατότητες : Έχει δυνατότητα να ενεργοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

ήχου υψηλής ποιότητας)

ήχου υψηλής ποιότητας) Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ 1. Μικρόφωνο 2. Οθόνη LCD 3. κουµπί REPEAT / φακέλων, λειτουργία επανάληψης, η επιλογή φακέλους 4. Back3Tasto, κοµµάτι-παράλειψη προηγούµενης εγγραφής / Rewind Next4 κουµπί, κοµµάτι-παράλειψη

Διαβάστε περισσότερα

TouchPad και πληκτρολόγιο

TouchPad και πληκτρολόγιο TouchPad και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Περιγραφή προϊόντος:

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Περιγραφή προϊόντος: ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Επιτοίχια τοποθέτηση Κάλυψη 15 µ, 90 µοίρες Συχνότητα µικροκύµατος 10.525 GHz Τεχνολογία επεξεργασίας συναγερµού DSP (Ψηφιακή επεξεργασία σήµατος) Απόσταση ανίχνευσης

Διαβάστε περισσότερα

Σύστηµα Καθοδήγησης σε Parking DUPLINE

Σύστηµα Καθοδήγησης σε Parking DUPLINE Σύστηµα Καθοδήγησης σε Parking DUPLINE Ανιχνεύει τις ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ και οδηγεί τον οδηγό σε αυτές από τη συντοµότερη δυνατή διαδροµή Ανίχνευση αυτοκινήτου µε αισθητήρα υπερήχων ultrasonic Ο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Προγραμματισμού- Λειτουργίας για το Ολοκληρωμένο WiFi Σύστημα Συναγερμού YL- WΜ2FX

Οδηγίες Προγραμματισμού- Λειτουργίας για το Ολοκληρωμένο WiFi Σύστημα Συναγερμού YL- WΜ2FX Οδηγίες Προγραμματισμού- Λειτουργίας για το Ολοκληρωμένο WiFi Σύστημα Συναγερμού YL- WΜ2FX Προετοιμασία- Εκκίνηση συσκευής Η ορθή εκκινηση του συστήματος συναγερμού είναι σημαντική για την σωστή λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

www.teletechnika.gr www.karel.gr Σύνδεση µε σειριακό εκτυπωτή: Θέση RD64 25 pin RS232 TxD 3 GND 7 RxD 20 Ταχύτητα: 1.200 Parity: None RD - 64 Οδηγίες προγραµµατισµού 1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ο αριθµοδότης χρησιµοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων

ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων 1 Διαχει ριση Τηλεφωνικω ν Κλη σεων ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ... 3 ΔΟΜΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ... 3 ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ... 4 ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ... 5

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. Τρόπος λειτουργίας TV και TV+STB. Τοποθέτηση και αντικατάσταση των µπαταριών. Γενικές πληροφορίες: Περιγραφή λειτουργίας

Ο ΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. Τρόπος λειτουργίας TV και TV+STB. Τοποθέτηση και αντικατάσταση των µπαταριών. Γενικές πληροφορίες: Περιγραφή λειτουργίας Ο ΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ruwido s_2 τηλεχειριστήριο γενικής χρήσης Σας συγχαίρουµε για την αγορά ενός RUWIDO τηλεχειριστηρίου γενικής χρήσης. Το νέο σας τηλεχειριστήριο αντικαθιστά το πρωτότυπο τηλεχειριστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο οδηγιών. Θερμοστάτης 02950 Εγχειρίδιο χρήστη

Εγχειρίδιο οδηγιών. Θερμοστάτης 02950 Εγχειρίδιο χρήστη Εγχειρίδιο οδηγιών Θερμοστάτης 02950 Εγχειρίδιο χρήστη Πίνακας περιεχομένων 1. Θερμοστάτης 02950 2 2. Οθόνη 2 2.1 Λειτουργίες πλήκτρων 2 2.2 Σύμβολα 3 2.3 Ecometer 3 2.4 Κλείδωμα interface μέσω PIN 4

Διαβάστε περισσότερα

Numerateur RD 64. Οδηγίες προγραµµατισµού RD64

Numerateur RD 64. Οδηγίες προγραµµατισµού RD64 Numerateur RD 64 Οδηγίες προγραµµατισµού 1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ο αριθµοδότης χρησιµοποιείται για να µεταφέρει ενδείξεις κλήσεων, πχ από τα δωµάτια ενός ξενοδοχείου σε ένα κεντρικό σηµείο. Κάθε αριθµοδότης µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι ονοµασίες Microsoft και Windows είναι σήµατα κατατεθέντα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοστάτης LTC 730. Οδηγίες

Θερμοστάτης LTC 730. Οδηγίες Θερμοστάτης LTC 730 Οδηγίες Προγραμματιζόμενος θερμοστάτης με απομακρυσμένο αισθητήρα θερμοκρασίας. Η οθόνη με οπίσθιο φωτισμό LED, και εμφανίζει την τρέχουσα επιθυμητή θερμοκρασία Ο θερμοστάτης έχει σχεδιαστεί

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Τα Windows 8.1 και τα Windows RT 8.1 είναι βασισμένα στα Windows 8 και στα Windows RT, για να σας προσφέρουν βελτιώσεις στην εξατομίκευση, την αναζήτηση, τις εφαρμογές,

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι ονοµασίες Microsoft και Windows είναι σήµατα κατατεθέντα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα