1.3 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (1) (Υπουρ. Αποφ. Α6α/9392/91, αρθρ. 3-9)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1.3 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (1) (Υπουρ. Αποφ. Α6α/9392/91, αρθρ. 3-9)"

Transcript

1 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Υπουρ. Αποφ. Α6α/9392/91, αρθρ. 3-9) ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (1) Αίτηση για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρµακευτικού προϊόντος. Η κυκλοφορία των φαρµακευτικών προϊόντων επιτρέπεται µόνο µε σχετική άδεια που χορηγεί ο ΕΟΦ µετά από αίτηση του υπευθύνου κυκλοφορίας. Η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας των φαρµακευτικών προϊόντων πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα πληροφοριακά στοιχεία και έγγραφα:

2 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (2) α. Όνοµα ή εταιρική επωνυµία, τη διεύθυνση ή την έδρα του υπευθύνου κυκλοφορίας του φαρµακευτικού προϊόντος. β. Ονοµασία του φαρµακευτικού προϊόντος: εµπορική (φανταστική) ονοµασία (π.χ. aspirin) κοινόχρηστη ονοµασία (π.χ. διαπεζάµη) συνοδευόµενη από σήµα ήαπότοόνοµα του παραγωγού, επιστηµονική ονοµασία συνοδευόµενη από σήµα ή το όνοµα του παραγωγού. Ηονοµασία ενός αλλεργιογόνου φαρµακευτικού προϊόντος συνοδεύεται από την κοινόχρηστη ή επιστηµονική ονοµασία των δραστικών συστατικών. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (3) γ. Ποιοτική και ποσοτική σύνθεση όλων των συστατικών του φαρµακευτικού προϊόντος µε τη συνήθη ορολογία, χωρίς εµπειρικούς χηµ. τύπους και µε τη διεθνή κοινόχρηστη ονοµασία (ΙΝΝ) που συνιστά η ΠΟΥ. Για τα ανοσολογικά φαρµακευτικά προϊόντα η ποιοτική και ποσοτική σύνθεση περιλαµβάνει: περιγραφή της βιολογικής δραστικότητας ή της περιεκτικότητας σε πρωτεϊνες σύνθεση του προϊόντος εκφραζόµενη σε βιολογική δραστικότητα ή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες.

3 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (4) δ. Συνοπτική περιγραφή του τρόπου παρασκευής του προϊόντος. ε. Θεραπευτικές ενδείξεις, αντενδείξεις και ανεπιθύµητες ενέργειες. στ. οσολογία, Φαρµακοτεχνική µορφή, Τρόπο και Οδό χορήγησης και ιάρκεια ζωής του. ζ. Περιγραφή µεθόδων ελέγχου, οι οποίες εφαρµόζονται από τον παραγωγό για το συγκεκριµένο προϊόν και ειδικότερα: Ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των πρώτων υλών και του τελικού προϊόντος, Ειδικές δοκιµασίες: έλεγχο στειρότητας, έλεγχο πυρετογόνων, προσδιορισµό βαρέωνµετάλλων, µελέτη σταθερότητας, βιολογικές δοκιµασίες τοξικολογικούς ελέγχους Ελέγχους στα ενδιάµεσα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (5) η.τα αποτελέσµατα των φυσικοχηµικών και βιολογικών ή µικροβιολογικών ελέγχων, και των φαρµακολογικών, τοξικολογικών και κλινικών µελετών.

4 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (6) Εξαιρέσεις: Ο αιτών δεν υποχρεούται να υποβάλλει τα αποτελέσµατα των φαρµακολογικών, τοξικολογικών και κλινικών µελετών εφόσον αποδεικνύει: 1) Είτε ότι το προϊόν είναι ουσιωδώς όµοιο µε προϊόν που έχει εγκριθεί στην Ελλάδα και ότι ο υπεύθυνος κυκλοφορίας του πρωτότυπου προϊόντος συναινεί να γίνει προσφυγή στη φαρµακολογική, τοξικολογική και κλινική τεκµηρίωση του φακέλου του πρωτότυπου προϊόντος. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (7) 2) Είτε ότι µε βάσηλεπτοµερή και δηµοσιευµένη επιστηµονική βιβλιογραφία (η οποία συνυποβάλλεται µε την αίτηση) το ή τα συστατικά του φαρµακευτικού προϊόντος είναι καθιερωµένης ιατρικής χρήσεως και παρουσιάζουν αναγνωρισµένη αποτελεσµατικότητα και αποδεκτό επίπεδο ασφάλειας. 3) Είτε ότι το φαρµακευτικό προϊόν είναι ουσιωδώς όµοιο µε προϊόν, το οποίο έχει εγκριθεί σύµφωνα µε τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις πριν από έξι τουλάχιστον χρόνια [δέκα χρόνια για φάρµακο υψηλής τεχνολογίας (βιοτεχνολογίας)] στην κοινότητα και κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

5 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (8) Ωστόσο, πρέπει να υποβάλλονται τα αποτελέσµατα των κατάλληλων φαρµακολογικών, τοξικολογικών ή/και κλινικών µελετών στις περιπτώσεις που το φαρµακευτικό προϊόν προορίζεται για διαφορετική θεραπευτική χρήση ή πρέπει να λαµβάνεται από τον ασθενή µε διαφορετικότρόποήδιαφορετική δοσολογία από αυτή του ήδη κυκλοφορούντος προϊόντος. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (9) Στην περίπτωση ενός νέου φαρµακευτικού προϊόντος που περιέχει γνωστά συστατικά, τα οποία όµως δεν έχουν µέχρι στιγµής χρησιµοποιηθεί σε συνδυασµό για θεραπευτικούς σκοπούς, πρέπει να υποβάλλονται τα αποτελέσµατα των φαρµακολογικών, τοξικολογικών και κλινικών µελετών του συνδυασµού, χωρίς να απαιτείται να υποβάλλεται η σχετική τεκµηρίωση για κάθε µεµονωµένο συστατικό.

6 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (10) θ. Περίληψη των χαρακτηριστικών του φαρµακευτικού προϊόντος, ένα ή περισσότερα δείγµατα ή σχέδια της εσωτερικής και εξωτερικής συσκευασίας του φαρµακευτικού προϊόντος, όπως αυτό προορίζεται να κυκλοφορήσει, και την οδηγία χρήσεως του. Η περίληψη των χαρακτηριστικών του φαρµακευτικού προϊόντος περιλαµβάνει τις εξής πληροφορίες: ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (11) - Την ονοµασία του φαρµακευτικού προϊόντος - Την ποιοτική και ποσοτική σύνθεση σε δραστικά συστατικά και τα έκδοχα, των οποίων η γνώση είναι απαραίτητη για τη σωστή χορήγηση του φαρµακευτικού προϊόντος. Στην περίπτωση ενός ανοσολογικού φαρµακευτικού προϊόντος η ποσοτική σύνθεση εκφράζεται κατά βάρος, είτε σε διεθνείς µονάδες, είτε σε µονάδες βιολογικής δραστικότητας, είτε σε ειδική περιεκτικότητα πρωτεϊνών, κατά το δυνατόν ανάλογα µε το συγκεκριµένο προϊόν.

7 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (12) - Τη φαρµακευτική µορφή του, τις φαρµακολογικές ιδιότητες και εφόσον είναι χρήσιµα για τη θεραπευτική αγωγή, τα στοιχεία φαρµακοκινητικής. - Κλινικές πληροφορίες που αφορούν: - θεραπευτικές ενδείξεις, - αντενδείξεις, - ανεπιθύµητες ενέργειες µε τη συχνότητα και σοβαρότητα που αυτές εµφανίζονται, - ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση και τη χορήγηση σε περιπτώσεις εγκυµοσύνης και θηλασµού - αλληλεπιδράσεις µε άλλα φάρµακα και ουσίες. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (13) - Τη δοσολογία και τον τρόπο χορήγησης σε ανηλίκους και όταν χρειάζεται σε παιδιά. - Τα συµπτώµατα, τα µέτρα επείγουσας αντιµετώπισης και τα αντίδοτα σε περίπτωση υπερδοσολογίας. - Τις ειδικές προειδοποιήσεις και την επίδραση του φαρµακευτικού προϊόντος στην ικανότητα οδήγησης και χειρισµού µηχανηµάτων.

8 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (14) - Για τα ανοσολογικά προϊόντα η περίληψη των χαρακτηριστικών περιλαµβάνει: - πληροφορίες για τις ειδικές προφυλάξεις που ενδεχοµένως πρέπει να λαµβάνουν τα άτοµα που χειρίζονται το ανοσολογικό φαρµακευτικό προϊόν και τα άτοµα πουτοχορηγούνσε ασθενείς, - τυχόν προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν από τον ασθενή. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (15) - Φαρµακευτικές πληροφορίες που αφορούν τις κυριότερες ασυµβατότητες και τη διάρκεια σταθερότητας, εάν αυτά είναι αναγκαία, µετά την ανασύσταση του προϊόντος ή αφού έχει ανοιχτεί η εσωτερική συσκευασία του για πρώτη φορά. - Τις ιδιαίτερες προφυλάξεις για τη φύλαξη του φαρµακευτικού προϊόντος. - Τη φύση και τα συστατικά του περιέκτη εσωτερικής συσκευασίας. - Ειδικές προφυλάξεις για την αποµάκρυνση του µη χρησιµοποιηµένου προϊόντος ή των αποβλήτων του, εφόσον συντρέχει λόγος. Το όνοµα ή την εταιρική επωνυµία και τη διεύθυνση ή την έδρα του υπευθύνουκυκλοφορίαςτουφαρµακευτικού προϊόντος.

9 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (16) ι) Βεβαίωση της αρµόδιας κρατικής αρχής στη χώρα παραγωγής του φαρµακευτικού προϊόντος ότι ο παραγωγός έχει λάβει στη χώρα του άδεια για την παραγωγή του προϊόντος. ια) Τις άδειες κυκλοφορίας του προϊόντος που έχουν χορηγηθεί σε άλλα κράτη και τις τροποποιήσεις τους. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (17) Σύνταξη αιτήσεως για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρµακευτικού προϊόντος. Τα πληροφοριακά στοιχεία και έγγραφα που συνοδεύουν την αίτηση υποβάλλονται από τον ενδιαφερόµενο σύµφωνα µε τα παραρτήµατα του άρθρου 18 της Υπουργ. Απόφ. Α6α/9392/91. Τα πληροφοριακά στοιχεία και έγγραφα: (ζ) περιγραφή µεθόδων ελέγχου, και (η) αποτελέσµατα φυσικοχηµικών και βιολογικών, τοξικολογικών κλινικών µελετών συντάσσονται και υπογράφονται από τους εµπειρογνώµονες. Οι εµπειρογνώµονες πρέπει να έχουν τα απαραίτητα επιστηµονικά προσόντα και την κατάλληλη τεχνική εµπειρία και οι λεπτοµερείς εκθέσεις τους αποτελούν τµήµα του φακέλου που υποβάλλει ο ενδιαφερόµενος στον ΕΟΦ.

10 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (18) Οι εµπειρογνώµονες έχουν υποχρέωση: α) Να προβαίνουν στις σχετικές µε την ειδικότητά τους εργασίες και µελέτες (ανάλυση, τοξικολογική, φαρµακολογική και κλινική µελέτη) και να περιγράφουν αντικειµενικά τα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσµατα που προκύπτουν από αυτές. β) Να συντάσσουν και να υπογράφουν τα πληροφοριακά στοιχεία και τα έγγραφα που συνυποβάλλονται µε τηναίτηση. γ) Να αναφέρουν τις παρατηρήσεις τις παρατηρήσεις τους και ειδικότερα: ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (19) - Ο αναλυτής να δηλώνει αν το προϊόν ανταποκρίνεται στη σύνθεση που δηλώθηκε (στοιχείο γ) και να αιτιολογεί τις µεθόδους ελέγχου που χρησιµοποίησε ο παραγωγός του προϊόντος. - Ο τοξικολόγος και ο φαρµακολόγος να δηλώνουν ποιά είναι η τοξικότητα του φαρµακευτικού προϊόντος και ποιές είναι οι φαρµακολογικές ιδιότητες του που έχουν διαπιστωθεί. - Ο κλινικός να δηλώνει αν έχει επιβεβαιώσει τα αποτελέσµατα του φαρµάκου σε ανθρώπους, στους οποίους έγινε θεραπευτική αγωγή µε αυτότοφαρµακευτικό προϊόν, τουοποίουταστοιχεία ανταποκρίνονται σε αυτά που έχουν κατατεθεί από τον αιτούντα. Ακόµη να δηλώνει αν το προϊόν είναι καλώς ανεκτό, τη δοσολογία που συνιστά και τις ενδεχόµενες αντενδείξεις και ανεπιθύµητες ενέργειες.

11 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (20) δ) Εφόσον χρειάζεται να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους παραπέµπουν στη βιβλιογραφία (εξαιρέσεις στοιχείου (η)). Στη συνέχεια περιγράφεται συνοπτικά η τεχνική δοµή του φακέλου της αιτήσεως χορηγήσεως άδειας κυκλοφορίας φαρµακευτικού προϊόντος, σύµφωνα µε τα παραρτήµατα του άρθρου 18 της Υπουργ. Απόφ. Α6α/9392/91. Τα πληροφοριακά στοιχεία και έγγραφα που συνοδεύουν την αίτηση χωρίζονται σε τέσσερα µέρη. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (21) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΥ Α. ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Παρέχονται η ονοµασία του φαρµακευτικού προϊόντος ή των δραστικών συστατικών, η φαρµακοτεχνική µορφή, ο τρόπος χορήγησης, η περιεκτικότητα και η τελική εµφάνιση, συµπεριλαµβανοµένης της συσκευασίας. Όνοµα και η διεύθυνση του αιτούντος, το όνοµα καιη διεύθυνση των παραγωγών και των τόπων για τα διάφορα στάδια παραγωγής (συµπεριλαµβανοµένου του παραγωγού του τελικού προϊόντος και του/των παραγωγών του/των δραστικών συστατικών) και κατά περίπτωση, το όνοµα και η διεύθυνση του εισαγωγέα.

12 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (22) Ο αιτών αναφέρει τον αριθµό τωντόµων της τεκµηρίωσης που υποβάλλει µαζί µε τηναίτηση, και κατά περίπτωση τα δείγµατα που υποβάλλει. Στα διοικητικά στοιχεία επισυνάπτονται: αντίγραφα της άδειας παραγωγής, όπως ορίζονται στο άρθρο 10 της Υπουρ. Απόφ. Α6α/9392/91, κατάλογος των χωρών στις οποίες έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας, αντίγραφα όλων των περιλήψεων των χαρακτηριστικών του προϊόντος όπως έχουν εγκριθεί από τα κράτη µέλη και κατάλογο των χωρών στις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση προς έγκριση. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (23) Β. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Ο αιτών προτείνει µια περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος σύµφωνα µε το άρθρο 6 της Υπουρ. Αποφ. Α6α/9392/91. Επιπλέον ο αιτών υποβάλλει: δείγµατα ή µακέτες της συσκευασίας, της επισήµανσης και του φύλλου οδηγιών χρήσεως του φαρµακευτικού προϊόντος.

13 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (24) Γ. ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ Υποβάλλονται εκθέσεις εµπειρογνωµόνων σχετικά µε τη χηµική, φαρµακευτική, βιολογική, τοξικοφαρµακολογική και κλινική τεκµηρίωση. Η έκθεση του εµπειρογνώµονα περιλαµβάνει κριτική αξιολόγηση της ποιότητας του προϊόντος και των δοκιµασιών, που πραγµατοποιήθηκαν στα ζώα και στον άνθρωπο, και προβάλλει όλα τα σχετικά µε την αξιολόγηση αυτή στοιχεία. Συντάσσεται µε τέτοιο τρόπο έτσι, ώστε ο αναγνώστης να κατανοεί σαφώς τις ιδιότητες, την ποιότητα, τις προτεινόµενες προδιαγραφές και µεθόδους ελέγχου, την ασφάλεια, την αποτελεσµατικότητα, τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατα του προϊόντος. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (25) Όλα τα σχετικά δεδοµένα παρατίθενται συνοπτικά σε παράρτηµα της έκθεσης του εµπειρογνώµονα εφόσον είναι δυνατόν, και επισυνάπτονται πίνακες ή διαγράµµατα. Οι εκθέσεις των εµπειρογνωµόνωνκαιοιπεριλήψειςπεριέχουν ακριβείς παραποµπές στις πληροφορίες που περιλαµβάνονται στην κυρίως τεκµηρίωση. Κάθε έκθεση συντάσσεται από εµπειρογνώµονα που διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα και εµπειρία. Φέρει την υπογραφή του εµπειρογνώµονα, την ηµεροµηνία και συνοδεύεται από σύντοµη περίληψη των στοιχείων που αφορούν την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελµατική πείρα του εµπειρογνώµονα. ηλώνεται η επαγγελµατική σχέση του εµπειρογνώµονα µε τον αιτούντα.

14 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (26) ΜΕΡΟΣ ΕΥΤΕΡΟ ΧΗΜΙΚΕΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Όλες οι διαδικασίες δοκιµασιών (ελέγχων) λαµβάνουν υπόψη την αντίστοιχη πρόοδο της επιστήµης και είναι διαδικασίες των οποίων η καταλληλότητα έχει αξιολογηθεί, ενώ παρέχονται και τα αποτελέσµατα των µελετών αξιολόγησής τους. Οι διαδικασίες δοκιµασιών περιγράφονται λεπτοµερώς έτσι, ώστε να µπορούν να αναπαράγονται κατά τους ελέγχους που διενεργούνται κατόπιν αιτήσεως των αρµοδίων αρχών. Ο ειδικός εξοπλισµός που πιθανόν χρησιµοποιείται αποτελεί αντικείµενο επαρκούς περιγραφής συνοδευόµενης ενδεχοµένης από διάγραµµα. Η ποιοτική σύνθεση των εργαστηριακών αντιδραστηρίων συµπληρώνεται, εφόσον είναι αναγκαίο, µε τηµέθοδο παρασκευής τους. Σε περίπτωση που οι διαδικασίες δοκιµασιών περιλαµβάνονται στην Ευρωπαϊκή Φαρµακοποιία ή την Φαρµακοποιία κράτους µέλους, η παραπάνω περιγραφή µπορεί να αντικατασταθεί από λεπτοµερή παραποµπή στην εν λόγω Φαρµακοποιία. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (27) Α. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ Τα πληροφοριακά στοιχεία και τα έγγραφα που πρέπει να επισυνάπτονται στην αίτηση αδείας υποβάλλονται σύµφωνα µε τους ακόλουθους κανόνες. Ποιοτικά στοιχεία Ποιοτικά στοιχεία όλων των συστατικών του φαρµακευτικού προϊόντος νοούνται ο προσδιορισµός ή η περιγραφή: του/των δραστικών συστατικών του/των συστατικών των εκδόχων, ανεξαρτήτως φύσεως και ποσότητας που έχουν χρησιµοποιηθεί (χρωστικές ύλες, συντηρητικά, βοηθητικά µέσα, σταθεροποιητικά, πυκνωτικά, γαλακτοµατοποιητές, διορθωτικά της γεύσης, αρωµατικές ουσίες, κλπ.)

15 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (28) Τα στοιχεία αυτά συµπληρώνονται µε κάθε χρήσιµη πληροφορία για τον περιέκτη, και ενδεχοµένως τον τρόπο κλεισίµατός του, καθώς και µε λεπτοµέρειες για τα εξαρτήµατα που συνοδεύουν το προϊόν µε τη βοήθεια των οποίων θα χρησιµοποιηθεί ή θα χορηγηθεί το φάρµακο. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (29) ραστικό συστατικό τυποποιηµένων συσκευασιών (kits) ραδιοφαρµάκων, οι οποίες φέρουν ραδιενεργή σήµανση µετά την παράδοσή τους από τον παραγωγό, θεωρείται το τµήµα του σκευάσµατος το οποίο προορίζεται για να φέρει ή να δεσµεύσει το ραδιονουκλείδιο. Παρέχονται λεπτοµέρειες σχετικά µε την πηγή του ραδιονουκλειδίου καθώς επίσης και τυχόν ενώσεις που είναι σηµαντικές για τη ραδιενεργή σήµανση. Σε µια γεννήτρια (generator) θεωρούνται ως δραστικά συστατικά και το µητρικό και το θυγατρικό ραδιονουκλείδιο.

16 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (30) Συνήθεις όροι για την περιγραφή των συστατικών του φαρµακευτικού προϊόντος θεωρούνται: Για τις ουσίες που περιλαµβάνονται στην Ευρωπαϊκή Φαρµακοποιία ή, αν όχι σ αυτή, στην Εθνική Φαρµακοποιία ενός κράτους µέλους, υποχρεωτικά η κύρια ονοµασία του τίτλου της σχετικής µονογραφίας, µε αναφορά στην οικεία φαρµακοποιία. Για τις λοιπές ουσίες, η διεθνής κοινή ονοµασία που έχει υποδειχθεί από την Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας και που µπορεί να συνοδεύεται από άλλη κοινή ονοµασία, ή εάν δεν υπάρχει, η ακριβής επιστηµονική ονοµασία. Οι ουσίες που στερούνται κοινής διεθνούς ονοµασίας ή ακριβούς επιστηµονικής ονοµασίας προσδιορίζονται µε περιγραφή της προελεύσεως και του τρόπου παρασκευής τους, που συµπληρώνεται, κατά περίπτωση, µε κάθεχρήσιµη λεπτοµέρεια. Για τις χρωστικές ύλες, ο χαρακτηρισµός µε τον κώδικα «Ε» σύµφωνα µε το παράρτηµα VII της Υπουργ. Απόφ. Α6α/9392/91. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (31) Ποσοτικά στοιχεία Για την παροχή ποσοτικών στοιχείων για όλα τα δραστικά συστατικά των φαρµακευτικών προϊόντων, πρέπει ανάλογα µε τη φαρµακοτεχνική µορφή, να προσδιορίζεται για κάθε δραστικό συστατικό η µάζα ή οι µονάδες βιολογικής ενεργότητας, είτε ανά µονάδα λήψεως, είτε ανά µονάδα µάζας ή όγκου. Οι µονάδες βιολογικής ενεργότητας χρησιµοποιούνται για ουσίες που δεν µπορούν να καθοριστούν χηµικά. Σε περίπτωση που η Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας έχει καθορίσει µονάδα βιολογικής ενεργότητας, χρησιµοποιείται αυτή, ενώ σε περίπτωση που δεν έχει καθορισθεί, οι µονάδες βιολογικές ενεργότητας εκφράζονται κατά τέτοιο τρόπο έτσι, ώστε να παρέχονται σαφείς πληροφορίες για τη δραστηριότητα των ουσιών. Κάθε φορά που αυτό είναι δυνατό, η βιολογική ενεργότητα αναφέρεται ανά µονάδα µάζας.

17 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (32) Οι παραπάνω πληροφορίες συµπληρώνονται: Για τα ενέσιµα σκευάσµατα, µε τη µάζα ή τις µονάδες βιολογικής ενεργότητας κάθε δραστικού συστατικού που περιέχεται στον περιέκτη µιας δόσεως, λαµβανοµένου υπόψη του όγκου που δύναται να χρησιµοποιηθεί, κατά περίπτωση µετά την ανασύσταση. Για τα φάρµακα που χορηγούνται σε σταγόνες, µε τη µάζα ή τις µονάδες βιολογικής ενεργότητας κάθε δραστικού συστατικού που περιέχεται στον αριθµό των σταγόνων ενός χιλιοστολίτρου (ml) ή ανά γραµµάριο προϊόντος. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (33) Για τα σιρόπια, γαλακτώµατα, σκευάσµατα κοκκώδους µορφής και φαρµακοτεχνικές µορφές που πρέπει να χορηγούνται µε µετρητές δράσεως, µε τηµάζα ή τις µονάδες βιολογικής ενεργότητας κάθε δραστικού συστατικού ανά µετρητή δόσεως. Τα δραστικά συστατικά που ευρίσκονται υπό µορφή ενώσεων ή παραγώγων προσδιορίζονται ποσοτικά µε τη συνολική τους µάζα και εφόσον αυτό είναι αναγκαίο ή έχει σηµασία, µε τηµάζα του/των δραστικών τµηµάτων του µορίου.

18 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (34) Για φαρµακευτικά προϊόντα που περιέχουν δραστικό συστατικό το οποίο είναι άλας ή υδροξείδιο, και για το οποίο συστατικό αιτείται άδεια κυκλοφορίας σε οποιοδήποτε κράτος µέλος για πρώτη φορά, από 1/1/1996 η δήλωση ποσότητας του συστατικού αυτού εκφράζεται συστηµατικά ως µάζα του/των δραστικών τµηµάτων του µορίου. Η ποσοτική σύνθεση όλων των φαρµακευτικών προϊόντων που λαµβάνουν στη συνέχεια άδεια κυκλοφορίας στα κράτη µέλη εκφράζεται κατά τον ίδιο τρόπο όσον αφορά το ανωτέρω δραστικό συστατικό. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (35) Για τα αλλεργιογόνα προϊόντα, η ποσοτική σύνθεση εκφράζεται σε µονάδες βιολογικής ενεργότητας, εκτός από την περίπτωση των καλώς καθορισµένων αλλεργιογόνων προϊόντων των οποίων η συγκέντρωση µπορεί να εκφραστεί σε µάζα ανά µονάδα όγκου. Η υποχρέωση εκφράσεως της περιεκτικότητας σε δραστικά συστατικά ως µάζα δραστικών τµηµάτων, σύµφωνα µε το ανωτέρω στοιχείο, µπορεί να µην εφαρµόζεται για τα ραδιοφαρµακευτικά προϊόντα. Για τα ραδιονουκλείδια, η ραδιενέργεια εκφράζεται σε Becquerel (Bq) (1 πυρηνικός µετασχηµατισµός ανά sec) σε δεδοµένη ηµεροµηνία και, αν είναι αναγκαίο, σε δεδοµένη ώρα αναφέροντας την ωριαία άτρακτο. Αναφέρεται επίσης ο τύπος της ραδιενέργειας.

19 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (36) Ανάπτυξη φαρµακοτεχνικών µορφών Η επιλογή της σύνθεσης, των συστατικών και του περιέκτη, καθώς και ο επιδιωκόµενος ρόλος των εκδόχων στο τελικό προϊόν, πρέπει να αιτιολογούνται και να τεκµηριώνονται µε επιστηµονικά στοιχεία σχετικά µε την ανάπτυξη των φαρµακοτεχνικών µορφών. Πρέπει να επισηµαίνεται και να αιτιολογείται η τυχόν ύπαρξη περίσσειας δραστικής ουσίας. Για τα ραδιοφαρµακευτικά προϊόντα πρέπει να περιλαµβάνεται και εξέταση της χηµικής/ραδιοχηµικής καθαρότητας και της σχέσης της προς τη βιοκατανοµή. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (37) Β. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 1. Η περιγραφή του τρόπου παρασκευής που συνοδεύει την αίτηση αδείας κυκλοφορίας διατυπώνεται κατά τρόπο που δίνει µια ικανοποιητική εικόνα της φύσεωςτωνεργασιώνπουέχουν πραγµατοποιηθεί. Για το σκοπό αυτό περιλαµβάνονται τουλάχιστον: - Αναφορά των διαφόρων σταδίων της παραγωγής που επιτρέπει να εκτιµηθεί αν οι µέθοδοι που έχουν χρησιµοποιηθεί για τη φαρµακοτεχνική µορφοποίηση, είναι ενδεχόµενο να έχουν προκαλέσει αλλοίωση των συστατικών. - Σε περίπτωση συνεχούς παραγωγής, όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που αφορούν τα µέτρα που λαµβάνονται για την οµοιογένεια του τελικού προϊόντος.

20 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (38) - Ησύνθεσηµιας πραγµατικής παρτίδας παραγωγής µε δήλωση της ποσότητας όλων των ουσιών που χρησιµοποιούνται. Όµως οι ποσότητες των εκδόχων είναι δυνατόν να παρέχονται κατά προσέγγιση κατά το µέτρο που επιβάλλει η φαρµακοτεχνική µορφή. Επίσης, αναφέρονται τα προϊόντα που εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ενώ αναφέρεται και αιτιολογείται οποιαδήποτε περίσσεια. - Ο καθορισµός των σταδίων της παραγωγής στα οποία πραγµατοποιείται δειγµατοληψία για ελέγχους κατά τη διάρκεια της παραγωγής, εφόσον από τα λοιπά στοιχεία του φακέλου κρίνονται αναγκαίοι για τον έλεγχο της ποιότητας του τελικού προϊόντος. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (39) - Οι πειραµατικές µελέτες για την αξιολόγηση της καταλληλότητας της διαδικασίας παραγωγής, σε περιπτώσεις που δε χρησιµοποιείται πρότυπη µέθοδος βιοµηχανικής παραγωγής ή σε περιπτώσεις που η µέθοδος παραγωγής έχει εξαιρετική σηµασία για το προϊόν. - Για τα αποστειρωµένα προϊόντα, οι λεπτοµέρειες σχετικά µε τις διαδικασίες αποστείρωσης ή/καιοιασηπτικέςδιαδικασίεςπου χρησιµοποιήθηκαν. 2. Για τις τυποποιηµένες συσκευασίες ραδιοφαρµάκων (kits) η περιγραφή της µεθόδου παρασκευής περιλαµβάνει επίσης λεπτοµέρειες σχετικά µε τη βιοµηχανική παραγωγή τους και τη συνιστώµενη τελική διαδικασία για την παραγωγή του ραδιενεργού φαρµακευτικού προϊόντος. Για τα ραδιονουκλείδια παρατίθενται και οι πυρηνικές αντιδράσεις που λαµβάνουν χώρα.

21 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (40) Γ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ Ως πρώτες ύλες, στην περίπτωση αυτή, θεωρούνται όλα τα συστατικά του φαρµακευτικού προϊόντος και αν είναι ανάγκη και ο περιέκτης. Σε περίπτωση που ένα δραστικό συστατικό δεν παράγεται από τον αιτούντα και: (α) δεν περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Φαρµακοποιία ή τη Φαρµακοποιία κράτους µέλους ή (β) περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Φαρµακοποιία ή στη Φαρµακοποιία κράτους µέλους, αλλά η µέθοδος παρασκευής ενδέχεται να καταλείπει προσµείξεις που δεν αναφέρονται στη µονογραφία της Φαρµακοποιίας, χωρίς η µονογραφία να εξασφαλίζει ικανοποιητικό ποιοτικό έλεγχο για αυτές τις προσµείξεις. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (41) Ο αιτών µπορεί να φροντίσει ώστε η λεπτοµερής περιγραφή της µεθόδου βιοµηχανικής παραγωγής, τα στοιχεία του ποιοτικού ελέγχου κατά τη διάρκεια της παραγωγής και της διαδικασίας για την αξιολόγηση της καταλληλότητας της µεθόδου να παρέχονται απ ευθείαςστιςαρµόδιες αρχές από τον παραγωγό του δραστικού συστατικού. Στηνπερίπτωσηαυτήόµως ο παραγωγός παρέχει στον αιτούντα όλα τα αναγκαία στοιχεία που θα του επιτρέψουν να αναλάβει τις ευθύνες του για το φάρµακο. Οπαραγωγόςδεσµεύεται γραπτώς προς τον αιτούντα να εξασφαλίζει οµοιογένεια µεταξύ των διαφόρων παρτίδων και να µην τροποποιήσει τη διαδικασία παραγωγής ή τις προδιαγραφές χωρίς να ενηµερώσει σχετικά τον αιτούντα. Τα έγγραφα και τα πληροφοριακά στοιχεία που στηρίζουν την αίτηση για την εν λόγω τροποποίηση υποβάλλονται στις αρµόδιες αρχές.

22 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (42) Πρώτες ύλες εγγεγραµµένες στις φαρµακοποιίες Οι µονογραφίεςτηςευρωπαϊκήςφαρµακοποιίας εφαρµόζεται για όλες τις περιλαµβανόµενες σ αυτή ουσίες. Για τις λοιπές ουσίες και για τις παραγωγές που πραγµατοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια εφαρµόζονται οι µονογραφίες της Ελληνικής Φαρµακοποιίας. Η συµφωνία των συστατικών µε τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Φαρµακοποιίας ή της Φαρµακοποιίας ενός κράτους µέλους αρκεί για την εφαρµογή της παρούσας νοµοθεσίας. Στην περίπτωση αυτή, η περιγραφή των µεθόδων αναλύσεως µπορεί να αντικαθίσταται από λεπτοµερή αναφορά στην υπόψη φαρµακοποιία. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (43) Όταν µια πρώτη ύλη εγγεγραµµένη στην Ευρ. Φαρµ. ή στη Φαρµ. κράτους µέλους έχει παρασκευασθεί σύµφωνα µε µέθοδο που ενδέχεται να καταλείπει προσµείξεις, που δεν ελέγχονται στη µονογραφία αυτής της φαρµακοποιίας, οι προσµείξεις αυτές δηλώνονται µαζί µε την κατάλληλη διαδικασία δοκιµασίας. Οι χρωστικές ύλες πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του παραρτήµατος V της Υπουργ. Αποφ. Α6α/9392/91. Οι συνήθεις δοκιµασίες κάθε παρτίδας πρώτων υλών πρέπει να δηλώνονται κατά την αίτηση άδειας κυκλοφορίας. Εάν γίνονται άλλες δοκιµασίες εκτός από αυτές που αναφέρονται στη φαρµακοποιία, πρέπει να παρέχεται η απόδειξη ότι οι πρώτες ύλες ανταποκρίνονται στις ποιοτικές απαιτήσεις της φαρµακοποιίας αυτής.

23 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (44) Σε περίπτωση που µια προδιαγραφή µιας µονογραφίας της Ευρ. Φαρµακ. ή της Εθνικής Φαρµακ. κράτους µέλους δεν αρκεί για να διασφαλίζει την ποιότητα της ουσίας, η αρµόδια υπηρεσία του ΕΟΦ δύναται να απαιτήσει από τον υπεύθυνο κυκλοφορίας του προϊόντος καταλληλότερες προδιαγραφές. Η αρµόδια υπηρεσία του ΕΟΦ ενηµερώνει σχετικά τις υπεύθυνες αρχές της εν λόγω φαρµακοποιίας και ο υπεύθυνος για την κυκλοφορία του προϊόντος παρέχει στις αρχές τις φαρµακοποιίας αυτής λεπτοµερή στοιχεία σχετικά µε τις επικαλούµενες ελλείψεις της µονογραφίας καθώς και τις πρόσθετες προδιαγραφές που εφαρµόσθηκαν. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (45) Σε περίπτωση που µια πρώτη ύλη δεν περιγράφεται ούτε στην Ευρ. Φαρµ., ούτε στη Φαρµ. κράτους µέλους µπορεί να γίνει αποδεκτή εφαρµογή µιας µονογραφίας από φαρµακοποιία τρίτης χώρας. Στην περίπτωση αυτή, ο αιτών υποβάλλει αντίγραφο της µονογραφίας συνοδευόµενο, εφόσον είναι αναγκαίο, από την αξιολόγηση των διαδικασιών ελέγχου που περιέχονται στη µονογραφία και από µια µετάφραση, κατά περίπτωση.

24 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (46) Πρώτες ύλες µη εγγεγραµµένες σε φαρµακοποιία Τα συστατικά που δεν περιλαµβάνονται σε φαρµακοποιία αποτελούν αντικείµενα µονογραφίας που περιλαµβάνει κάθε ένα από τους ακόλουθους τίτλους: α) Ονοµασία της ουσίας, που συµπληρώνεται µε ταεµπορικά ή τα επιστηµονικά συνώνυµα. β) Καθορισµός της ουσίας, διατυπούµενος κατά τρόπο ανάλογο µε εκείνο που χρησιµοποιείται στην Ευρωπ. Φαρµακ. και συνοδευόµενος από τις αναγκαίες διευκρινίσεις ιδιαίτερα όσον αφορά τη µοριακή δοµή. Περιγράφεται επίσης κατάλληλη περιγραφή της µεθόδου συνθετικής παρασκευής και προκειµένου περί προϊόντων που καθορίζονται µόνο από τον τρόπο παρασκευής τους, η περιγραφή αυτή είναι αρκετά λεπτοµερής, έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται επακριβώς και σταθερά η ουσία, τόσο ως προς τη διάθεσή της όσο και ως προς τις επενέργειες της. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (47) γ) Μέθοδοι προσδιορισµού ταυτότητας, που περιγράφονται µε τη µορφή πλήρων µεθοδολογιών. δ) οκιµασίες καθαρότητας, σε συνάρτηση µε τοσύνολο των προβλέψιµων προσµίξεων, ιδιαίτερα εκείνων που µπορούν να έχουν επιβλαβή ενέργεια, και εάν είναι ανάγκη, εκείνων που, λαµβανοµένου υπόψη του φαρµακευτικού συνδυασµού ο οποίος αποτελεί το αντικείµενο της αιτήσεως, θα ήταν δυνατό να επηρεάσουν δυσµενώς τη σταθερότητά του ιδιοσκευάσµατος ή να επηρεάσουν τα αναλυτικά αποτελέσµατα.

25 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (48) ε) Μέθοδος ποσοτικού προσδιορισµού. Για σύνθετα προϊόντα φυτικής, ζωικής ή ανθρώπινης προελεύσεως, πρέπει να γίνεται διάκριση µεταξύ της περιπτώσεως όπου πολλαπλές φαρµακολογικές δράσεις καθιστούν αναγκαίο το χηµικό, φυσικό ή βιολογικό προσδιορισµό των κύριων συστατικών, και της περιπτώσεως προϊόντων που περιέχουν µια ή περισσότερες ουσίες µε ανάλογη δραστικότητα, για τις οποίες µπορεί να γίνει δεκτή µια συνολική µέθοδος ποσοτικού προσδιορισµού. στ) Μέτρα εξασφάλισης απουσίας δυνητικώς παθογόνων παραγόντων για περιπτώσεις υλικών ζωικής ή ανθρώπινης προελεύσεως. ζ) Για ραδιονουκλείδια, η φύση του ραδιονουκλειδίου, η ταυτότητα του ισοτόπου, οι πιθανές προσµείξεις, ο φορέας, η χρήσηκαιηειδική δραστικότητα. η) Τυχόν ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά την εναποθήκευση της πρώτης ύλης και, εφόσον είναι αναγκαίο, το µέγιστο χρονικό διάστηµα εναποθήκευσης πριν την επανάληψη των δοκιµασιών. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (49) Φυσικοχηµικά χαρακτηριστικά που µπορούν να µεταβάλλουν τη βιοδιαθεσιµότητα. Παρέχονται οι παρακάτω πληροφορίες σχετικά µε τα δραστικά συστατικά, είτε αυτά περιλαµβάνονται στις φαρµακοποιίες, είτε όχι, ως στοιχεία της γενικής περιγραφής των δραστικών συστατικών, εφόσον η βιοδιαθεσιµότητα του φαρµάκου εξαρτάται από αυτά: κρυσταλλική µορφή και διαλυτότητα µέγεθος κόκκων, ενδεχοµένως µετά την κονιοποίηση κατάσταση ενυδάτωσης συντελεστής κατανοµής ελαίου/ύδατος (η αρµόδια υπηρεσία του ΕΟΦ µπορεί να ζητεί επίσης την τιµή pka ήτοβαθµό ιονισµού σε διάφορα ph, εάν θεωρεί ότι οι πληροφορίες αυτές είναι απαραίτητες). Τα τρία πρώτα στοιχεία δεν εφαρµόζονται για τις ουσίες που χρησιµοποιούνται αποκλειστικά υπό µορφή διαλυµάτων.

26 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (50) Για βιολογικά φάρµακα (εµβόλια, οροί, τοξίνες, αλλεργιογόνα προϊόντα και φάρµακα µε βάσητο ανθρώπινο αίµα ήτοπλάσµα ανθρωπίνου αίµατος) εφαρµόζονται τα παρακάτω: Ως πρώτες ύλες στην περίπτωση αυτή νοούνται όλες οι ουσίες που χρησιµοποιούνται στην παραγωγή του φαρµάκου, τα συστατικά του φαρµάκου, και εφόσον είναι αναγκαίο, του περιέκτη και τα υλικά εκκινήσεως [µικροοργανισµοί, ιστοί φυτικής ή ζωικής προελεύσεως, κύτταρα ή βιολογικά υγρά (συµπεριλαµβανοµένου του αίµατος) ανθρώπινης ή ζωικής προελεύσεως και βιοτεχνολογικού κυτταρικού κατασκευάσµατος]. Η προέλευση και το ιστορικό των πρώτων υλών περιγράφονται και τεκµηριώνονται. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (51) Η περιγραφή των πρώτων υλών περιλαµβάνει τη στρατηγική της παραγωγής, τις διαδικασίες καθαρισµού αδρανοποίησης συµπεριλαµβανοµένης της αξιολόγησης της καταλληλότητάς τους, και όλες τις διαδικασίες ελέγχου κατά τη διάρκεια της παραγωγής, οι οποίες αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ποιότητας, ασφάλειας και οµοιογένειας µεταξύ των παρτίδων του τελικού προϊόντος. Όταν χρησιµοποιούνται τράπεζες κυττάρων πρέπει να καταδεικνύεται ότι τα κυτταρικά χαρακτηριστικά παραµένουν αµετάβλητα στο επίπεδο που είχαν κατά την παραγωγή.

27 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (52) Σπόροι, τράπεζες κυττάρων, σύνολα ορού ή πλάσµατος και άλλα υλικά βιολογικής προέλευσης και, εφόσον είναι δυνατόν, υλικά εκκινήσεως από τα οποία παράγονται, ελέγχονται όσον αφορά τους τυχαίους παράγοντες. Εάν η παρουσία τυχαίων δυνητικά παθογόνων παραγόντων είναι αναπόφευκτη, η πρώτη ύλη χρησιµοποιείται µόνο εφόσον η περαιτέρω επεξεργασία εξασφαλίζει την αποµάκρυνση ή/και αδρανοποίησή τους και αυτό πρέπει να αξιολογείται. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (53) Όταν είναι δυνατόν, η παραγωγή εµβολίων βασίζεται σε σύστηµα παρτίδων σπόρων και σε καθιερωµένες τράπεζες κυττάρων, ενώ για τους ορούς χρησιµοποιούνται καθορισµένα σύνολα πρώτων υλών. Για τα εµβόλια που περιέχουν βακτήρια και ιούς, τα χαρακτηριστικά του παθογόνου παράγοντα αποδεικνύονται στο σπόρο. Η σταθερότητα των χαρακτηριστικών εξασθένησης εµβολίων µε ζώντες οργανισµούς αποδεικνύεται επίσης στο σπόρο. Ανηαπόδειξηαυτήδενεπαρκεί, τα χαρακτηριστικά εξασθένισης αποδεικνύονται και στο στάδιο παραγωγής.

28 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (54) Για τα αλλεργιογόνα προϊόντα, περιγράφονται οι προδιαγραφές και οι µέθοδοι ελέγχου για το υλικό εκκινήσεως. Η περιγραφήπεριλαµβάνει στοιχεία σχετικά µε τησυλλογή, την προκατεργασία και την εναποθήκευση. Για τα φαρµακευτικά προϊόντα που παράγονται από ανθρώπινο αίµα ήπλάσµα ανθρωπίνου αίµατος περιγράφονται και τεκµηριώνονται η προέλευση και τα κριτήρια, καθώς και οι διαδικασίες συλλογής, µεταφοράς και εναποθήκευσης του υλικού εκκινήσεως. Γιαταραδιοφαρµακευτικά προϊόντα, οι πρώτες ύλες περιλαµβάνουν τα υλικά στόχο της ακτινοβολίας. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (55). ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝ ΙΑΜΕΣΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Περιλαµβάνει τα πληροφοριακά στοιχεία και τα έγγραφα τα σχετιζόµενα µε τους ελέγχους στο προϊόν που µπορούν να διεξάγονται στα ενδιάµεσα στάδια της παραγωγής, µε σκοπό την πιστοποίηση της σταθερότητας των τεχνολογικών χαρακτηριστικών και της οµαλότητας της παραγωγής. Οι δοκιµασίες αυτές είναι απαραίτητες για τον έλεγχο της συµφωνίας του φαρµακευτικού προϊόντος µε τησύνθεση, όταν κατ εξαίρεση, ο αιτών υποβάλλει µια µέθοδο ανάλυσης για το τελικό προϊόν, η οποία δεν περιλαµβάνει τον ποσοτικό προσδιορισµό του συνόλου των δραστικών συστατικών (ή των συστατικών του εκδόχου που υπόκεινται στις ίδιες µε τα δραστικά συστατικά απαιτήσεις). Το ίδιο εφαρµόζεται όταν ο έλεγχος ποιότητας του τελικού προϊόντος εξαρτάται από τα αποτελέσµατα ελέγχων που πραγµατοποιούνται κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ιδίως στην περίπτωση που το προϊόν καθορίζεται βασικά από τη µέθοδο παρασκευής του.

29 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (56) Για τα βιολογικά φάρµακα (εµβόλια, οροί, τοξίνες, αλλεργιογόνα προϊόντα και φάρµακα που έχουν παραχθεί από το ανθρώπινο αίµα ήτο πλάσµα ανθρωπίνου αίµατος), οι διαδικασίες και τα κριτήρια αποδοχής που έχουν δηµοσιευθεί ως συστάσεις της ΠΟΥ (απαιτήσεις για βιολογικές ουσίες) χρησιµεύουν ως κατευθυντήριες γραµµές για όλους τους ελέγχους των σταδίων παραγωγής, οι οποίοι δεν καθορίζονται στην Ευρωπ. Φαρµακ. ή Φαρµακ. κράτους µέλους. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (57) Για τα αδρανοποιηµένα ή απαλλαγµένα τοξινών εµβόλια, η ουσιαστική αδρανοποίηση ή αποµάκρυνση των τοξινών επαληθεύεται σε κάθε κύκλο παραγωγής, εκτός εάν ο έλεγχος αυτός βασίζεται σε δοκιµασία µε ευαίσθητα πειραµατόζωα που διατίθενται σε περιορισµένο αριθµό. Στην περίπτωση αυτή, οι δοκιµασίες διεξάγονται έως ότου επιτευχθούν η σταθερότητα παραγωγής και η συσχέτιση, που στη συνέχεια αντικαθίστανται µε κατάλληλους ελέγχους κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Για τα τροποποιηµένα ή προσροφηµένα αλλεργιογόνα, τα αλλεργιογόνα προϊόντα προσδιορίζονται ποιοτικά και ποσοτικά σ ένα ενδιάµεσο στάδιο προς το τέλος της διαδικασίας παραωγής.

30 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (58) Ε. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Για τον έλεγχο του τελικού προϊόντος, ως παρτίδα τελικού προϊόντος νοείται το σύνολο των µονάδων µιας φαρµακοτεχνικής µορφής που προέρχονται από την ίδια αρχική ποσότητα υλικού και έχουν παρασκευασθεί ή/και αποστειρωθεί µαζί, ή στην περίπτωση συνεχούς παραγωγικής διαδικασίας, το σύνολο των µονάδων που παρασκευάστηκαν µέσα σε συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα. Η αίτηση για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας συνοδεύεται από τις δοκιµασίες που εφαρµόζονται συνήθως σε κάθε παρτίδα τελικού προϊόντος, ενώ για τις δοκιµασίες που δεν διεξάγονται πάντοτε αναφέρεται η συχνότητά τους. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (59) Τα πληροφοριακά στοιχεία και έγγραφα, που πρέπει να επισυνάπτονται στην αίτηση αδείας περιλαµβάνουν ιδιαίτερα τα σχετιζόµενα µε τους ελέγχους που διεξάγονται στο τελικό προϊόν κατά την απελευθέρωση του. Αυτά υποβάλλονται σύµφωνα µε τους ακόλουθους κανόνες. Οι έλεγχοι και οι προδιαγραφές της Ευρωπ. Φαρµακ. ή της Φαρµακ. κράτους µέλους για τις φαρµακοτεχνικές µορφές, τους ανοσοορούς, τα εµβόλια και τα ραδιοφαρµακευτικά παρασκευάσµατα εφαρµόζονται σε όλα τα προϊόντα που καθορίζονται σ αυτές. Για όλους τους ελέγχους των βιολογικών φαρµάκων, που δεν καθορίζονται στην Ευρωπ. Φαρµακ. ή Φαρµακ. κράτους µέλους, οι διαδικασίες και τα κριτήρια αποδοχής που έχουν δηµοσιευθεί από την ΠΟΥ ως συστάσεις στις απαιτήσεις για τις βιολογικές ουσίες, χρησιµεύουν ως κατευθυντήριες γραµµές.

31 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (60) Εάν χρησιµοποιούνται διαδικασίες δοκιµασιών ή όρια εκτός εκείνων που αναφέρονται στις µονογραφίες της Ευρωπ. Φαρµακ. ή Φαρµακ. κράτους µέλου, πρέπει να αποδεικνύεται ότι το τελικό προϊόν, αν υποβληθεί στις δοκιµασίες των µονογραφιών αυτών θα ανταποκρίνεται στις ποιοτικές απαιτήσεις που προβλέπονται απότηφαρµακοποιία για την εξεταζόµενη φαρµακοτεχνική µορφή. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (61) Γενικά χαρακτηριστικά τελικού προϊόντος Ορισµένοι έλεγχοι των γενικών χαρακτηριστικών ενός προϊόντος περιλαµβάνονται υποχρεωτικά στις δοκιµασίες τελικού προϊόντος. Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν, κάθε φορά που συντρέχει λόγος, τον καθορισµό τωνµέσων µαζών και των µεγίστων αποκλίσεων, τις µηχανικές, φυσικές και µικροβιολογικές δοκιµασίες, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τα φυσικά χαρακτηριστικά [πυκνότητα, ph, δείκτης διαθλάσεως, κλπ.]. Για καθένα από τα χαρακτηριστικά αυτά, οι προδιαγραφές και τα όρια ανοχής πρέπει να καθορίζονται, σε κάθε ειδική περίπτωση, από τον αιτούντα.

32 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (62) Οι συνθήκες των πειραµάτων, κατά περίπτωση ο εξοπλισµός και τα όργανα που χρησιµοποιήθηκαν και οι προδιαγραφές περιγράφονται λεπτοµερώς, εφόσον δεν περιλαµβάνονται στην Ευρωπ. Φαρµακ. ή Φαρµ. Κράτους µέλους. Το ίδιο γίνεται και στην περίπτωση που οι µέθοδοι που προβλέπονται από τις εν λόγω φαρµακοποιίες δεν είναι εφαρµόσιµες. Επιπλέον, οι στερεές φαρµακοτεχνικές µορφές που χορηγούνται από το στόµα υποβάλλονταισεin vitro µελέτες της απελευθέρωσης και της ταχύτητας διαλυτοποίησης του/των δραστικών συστατικών. Οι ίδιες µελέτες διεξάγονται και σε περίπτωση χορήγησης από άλλη οδό, εάν η αρµόδια υπηρεσία του ΕΟΦ το κρίνει αναγκαίο. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (63) Προσδιορισµός ταυτότητας και ποσοτικός προσδιορισµός του/των δραστικών συστατικών Ο προσδιορισµός της ταυτότητας και ο ποσοτικός προσδιορισµός του/των δραστικών συστατικών πραγµατοποιούνται, είτε σε αντιπροσωπευτικό δείγµα από την παρτίδα παραγωγής, είτε σε ορισµένο αριθµό µονάδων δόσεως που εξετάζεται µεµονωµένα. Εκτός αν υπάρχει κατάλληλη αξιολόγηση, οι µέγιστες ανεκτές αποκλίσεις της περιεκτικότητας σε δραστικά συστατικά στο τελικό προϊόν δε µπορούν να υπερβαίνουν το ±5% κατά τη στιγµή της παραγωγής.

33 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (64) Με βάση τις δοκιµασίες σταθερότητας, ο παραγωγός πρέπει να προτείνει και να δικαιολογεί τα µέγιστα όρια ανοχής για την περιεκτικότητα σε δραστικά συστατικά στο τελικό προϊόν, που ισχύουν µέχρι το τέλος της προτεινόµενης περιόδου ισχύος του προϊόντος. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (65) Σε ορισµένες εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδιαιτέρων σύνθετων µειγµάτων, όπου ο ποσοτικός προσδιορισµός των δραστικών συστατικών, είτε λόγω του µεγάλου αριθµού τους, είτε λόγω των πολύ µικρών ποσοτήτων τους, απαιτεί ευαίσθητες ή/και εκλεκτικές αναλυτικές τεχνικές δυσχερώς εφαρµόσιµες σε κάθε παρτίδα παραγωγής, ο ποσοτικός προσδιορισµός ενός ή περισσοτέρων δραστικών συστατικών στο τελικό προϊόν µπορεί να παραλείπεται, υπό το ρητό όρο αυτοί οι προσδιορισµοί να διενεργούνται σε ενδιάµεσα στάδια της παραγωγής. Η εξαίρεση αυτή δεν µπορεί να επεκτείνεται στην ταυτοποίηση τωνενλόγωουσιών. Το απλοποιηµένο αυτό σχήµα προσδιορισµών συµπληρώνεται τότε µε µέθοδο ποσοτικού υπολογισµού, που επιτρέπει στις αρµόδιες αρχές να επαληθεύουν αν το φαρµακευτικό προϊόν, που έχει τεθεί σε κυκλοφορία, συµφωνεί µε τη σύνθεση.

34 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (66) Ένας in vitro προσδιορισµός της βιολογικής ενεργότητας είναι υποχρεωτικός, εφόσον οι φυσικοχηµικές µέθοδοι είναι ανεπαρκείς για την παρόχη πληροφοριακών στοιχείων για την ποιότητα του προϊόντος. Ο προσδιορισµός αυτός περιλαµβάνει εφόσον είναι δυνατόν υλικά αναφοράς και στατιστική ανάλυση που επιτρέπει τον καθορισµό τωνορίων εµπιστοσύνης. Όταν οι δοκιµασίες αυτές δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν στο τελικό προϊόν πραγµατοποιούνται σε ένα ενδιάµεσοστάδιοπροςτοτέλοςτης διαδικασίας παραγωγής. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (67) Όταν από την περιγραφή του τρόπου παρασκευής προκύπτει ότι χρησιµοποιήθηκε σηµαντική περίσσεια δραστικού για την παραγωγή του φαρµακευτικού προϊόντος, η περιγραφή των µεθόδων ελέγχου του τελικού προϊόντος περιλαµβάνει, κατά περίπτωση, τη χηµική και, εφόσον χρειάζεται, την τοξικοφαρµακολογική µελέτη της αλλοιώσεως που έχει υποστεί η ουσία αυτή, και ενδεχοµένως το χαρακτηρισµό ή/και τον ποσοτικό προσδιορισµό των προϊόντων αποικοδοµήσεως.

35 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (68) Προσδιορισµός της ταυτότητας και ποσοτικός προσδιορισµός του/των εκδόχων Εφόσον είναι αναγκαίο, τα συστατικά του/των εκδόχων αποτελούν αντικείµενο προσδιορισµού τουλάχιστον της ταυτότητας τους. Η προτεινόµενη µέθοδος για τον προσδιορισµό της ταυτότητας των χρωστικών υλών πρέπει να καθιστά δυνατή την επαλήθευση ότι αυτές περιλαµβάνονται στο παράρτηµα VII της Υπουργ.. Αποφ. Α6α/9392/91. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (69) Υπόκεινται υποχρεωτικά σε δοκιµασία για το ανώτατο και κατώτατο όριο τα συντηρητικά και σε δοκιµασία για το ανώτατο όριο όλα τα άλλα συστατικά του εκδόχου που µπορεί να έχουν δυσµενήεπίδρασηστιςοργανικέςλειτουργίες. Τέλος το έκδοχο υπόκειται υποχρεωτικά σε δοκιµασία για το ανώτατο και το κατώτατο όριο, εάν ενδέχεται να έχει επίδραση στη βιοδιαθεσιµότητα κάποιας δραστικής ουσίας, εκτός και ένα η βιοδιαθεσιµότητα έχει εξασφαλισθεί από άλλες κατάλληλες δοκιµασίες.

36 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (70) οκιµασίες ασφαλείας Ανεξάρτητα από τις τοξικοφαρµακολογικές δοκιµασίες που υποβάλλονται µε τηναίτηση άδειας κυκλοφορίας, στον αναλυτικό φάκελο, περιλαµβάνονται δοκιµασίες ασφαλείας, όπως στειρότητας, βακτηριακής ενδοτοξίνης, πυρετογόνων και τοπικής ανοχής σε ζώα, κάθε φορά που τέτοιες δοκιµασίες πρέπει να διενεργούνται στο συνήθη έλεγχο ποιότητας του προϊόντος. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (71) Για τα ραδιοφαρµακευτικά προϊόντα περιγράφονται η ραδιονουκλειδική καθαρότητα, η ραδιοχηµική καθαρότητα και η ειδική δραστικότητα. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ραδιενέργεια, αυτή πρέπει να µην αποκλίνει από την αµαφερόµενη στην ετικέτα από ± 10%. Για τις γεννήτριες (generators) απαιτούνται λεπτοµέρειες σχετικά µε τιςδοκιµασίες για τα µητρικά ραδιονουκλείδια και για τα άλλα στοιχεία του συστήµατος γεννητριών.

37 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (72) Για τις τυποποιηµένες συσκευασίες ραδιοφαρµάκων (kits), οι προδιαγραφές του τελικού προϊόντος περιλαµβάνουν δοκιµασίες για την απόδοση των προϊόντων µετά τη ραδιενεργό σήµανση. Περιλαµβάνονται επίσης κατάλληλοι έλεγχοι της ραδιοχηµικής και ραδιονουκλειδικής καθαρότητας της ραδιοσηµασµένης ένωσης. Προσδιορίζεται η ταυτότητα και πραγµατοποιείται ποσοτικός προσδιορισµός όλων των σηµαντικών για τη ραδιενεργή σήµανση υλικών. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (73) ΣΤ. ΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ Τα πληροφοριακά στοιχεία και έγγραφα µε τη σταθερότητα που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση αδείας κυκλοφορίας, υποβάλλονται σύµφωνα µε τους ακόλουθους κανόνες: Ο αιτών υποχρεώνεται να περιγράφει τις έρευνες οι οποίες επέτρεψαν τον καθορισµό της προτεινόµενης διάρκειας ισχύος, των υποδεικνυόµενων συνθηκών διατήρησης και των προδιαγραφών στο τέλος της διάρκειας ισχύος. Όταν ένα τελικό προϊόν ενδέχεται να δηµιουργήσει προϊόντα αποικοδοµήσεως, ο αιτών πρέπει να τα δηλώνει και να υποδεικνύει µεθόδους ταυτοποιήσεως και διαδικασίες ελέγχου.

38 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (74) Τα συµπεράσµατα πρέπει να περιέχουν τα αποτελέσµατα των αναλύσεων που δικαιολογούν την προτεινόµενη διάρκεια ισχύος υπό τις υποδεικνυόµενες συνθήκες διατηρήσεως και τις προδιαγραφές του τελικού προϊόντος στο τέλος της διάρκειας ισχύος υπό τις ίδιες συνθήκες διατηρήσεως. Αναφέρεται το µέγιστο αποδεκτό ποσοστό προϊόντων αποικοδοµήσεως στο τέλος της διάρκειας ισχύος. Υποβάλλεται µελέτη της αλληλεπίδρασης µεταξύ του προϊόντος και του περιέκτη, σε κάθε περίπτωση που τέτοιος κίνδυνος αλληλεπίδρασης θεωρείται πιθανός, ιδίως όταν πρόκειται για ενέσιµα παρασκευάσµατα ή αερολύµατα εσωτερικής χρήσεως. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (75) Για τα βιολογικά προϊόντα, όταν οι δοκιµασίες σταθερότητας δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν στο τελικό προϊόν, αυτές διεξάγονται σε ενδιάµεσο στάδιο, όσον το δυνατό προς το τέλος της διαδικασίας παραγωγής. Πέραν τούτου, η σταθερότητα του τελικού προϊόντος πρέπει να αξιολογείται µε άλλες δευτερεύουσες δοκιµασίες. Όσον αφορά τα ραδιοφαρµακευτικά προϊόντα, παρέχονται στοιχεία για τη σταθερότητα των γεννητριών των kits και των ραδιοσηµασµένων προϊόντων. Επίσης, τεκµηριώνεται η σταθερότητα κατά τη χρήση των ραδιοφαρµακευτικών προϊόντων στις φύσιγγες πολλαπλής χρήσεως.

39 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (76) ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΚΙΜΑΣΙΕΣ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα πληροφοριακά στοιχεία και έγγραφα τα σχετικά µε τις τοξικολογικές και φαρµακολογικές δοκιµασίες, που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση αδείας, υποβάλλονται σύµφωνα µε τους ακόλουθους κανόνες. Οι δοκιµασίες, µε µέριµνα των κρατών µελών, πρέπει να διεξάγονται σύµφωνα µε τις αρχές της ορθής εργαστηριακής πρακτικής που καθορίζονται στις οδηγίες 87/18/ΕΟΚ (EEL 15/29 της ) και 88/320/ΕΟΚ (EEL 145/35 της ). Οι τοξικολογικές και φαρµακολογικές δοκιµασίες πρέπει να εµφαίνουν: ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (77) α) Τα όρια τοξικότητας του προϊόντος και τις τυχόν επικίνδυνες ή ανεπιθύµητες ενεργειες, υπό τις προβλεπόµενες συνθήκες χρήσεως για τον άνθρωπο. Αυτές πρέπει να αξιολογούνται σε συνάρτηση µε την παθολογική κατάσταση. β) Τις φαρµακολογικές του ιδιότητες, σε ποιοτική και ποσοτική σχέση µε την προτεινόµενη χρήση στον άνθρωπο. Εφόσον ενδείκνυται χρησιµοποιούνται µαθηµατικές και στατιστικές διαδικασίες κατά την εκπόνηση των πειραµατικών µεθόδων και κατά την εκτίµηση των αποτελεσµάτων. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να γίνεται ενηµέρωση των κλινικών ιατρών όσον αφορά τη δυνατότητα της χρησιµοποιήσεως του προϊόντος στη θεραπευτική.

40 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (78) α) Τα όρια τοξικότητας του προϊόντος και τις τυχόν επικίνδυνες ή ανεπιθύµητες ενεργειες, υπό τις προβλεπόµενες συνθήκες χρήσεως για τον άνθρωπο. Αυτές πρέπει να αξιολογούνται σε συνάρτηση µε την παθολογική κατάσταση. β) Τις φαρµακολογικές του ιδιότητες, σε ποιοτική και ποσοτική σχέση µε την προτεινόµενη χρήση στον άνθρωπο. Εφόσον ενδείκνυται χρησιµοποιούνται µαθηµατικές και στατιστικές διαδικασίες κατά την εκπόνηση των πειραµατικών µεθόδων και κατά την εκτίµηση των αποτελεσµάτων. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να γίνεται ενηµέρωση των κλινικών ιατρών όσον αφορά τη δυνατότητα της χρησιµοποιήσεως του προϊόντος στη θεραπευτική. ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (79) ΙΙ. ΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΟΚΙΜΩΝ Α. ΤΟΞΙΚΟΤΗΣ Τοξικότη δι εφάπαξ χορηγήσεως Τοξικότης δι επανειληµµένης χορηγήσεως (υποξεία και χρονία τοξικότης) Β. ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Γ. ΕΜΒΡΥΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΕΝΝΕΤΙΚΗ ΤΟΞΙΚΟΤΗΣ. ΜΕΤΑΛΛΑΞΙΟΓΟΝΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ Ε. ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤ. ΦΑΡΜΑΚΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ζ. ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ Η. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

41 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (80) ΜΕΡΟΣ 4 ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Β. ΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Ορθή Κλινική Πρακτική Τήρηση αρχείων Γ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ 1.Φαρµακοδυναµική 2.Φαρµακοκινητική Ε. ΒΙΟ ΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ /ΒΙΟΪΣΟ ΥΝΑΜΙΑ ΣΤ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Ζ. ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Ε. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Έλεγχος Ποιότητας Φαρμάκων

Έλεγχος Ποιότητας Φαρμάκων Έλεγχος Ποιότητας Φαρμάκων Ενότητα 1: Κυκλοφορία φαρμακευτικών σκευασμάτων Κουππάρης Μιχαήλ Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (1) 1.3.1. Αίτηση για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΔΗΓΊΑ THE ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΔΗΓΊΑ THE ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Αριθ. L 270/32 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων 26. 9. 91 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΔΗΓΊΑ THE ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Ιουλίου 1991 για την τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

1779 Κ.Α.Π. 174/2001

1779 Κ.Α.Π. 174/2001 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3496, 4.5.2001 1779 Κ.Α.Π. 174/2001 Αριθμός 174 Οι περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Παρουσίαση και Περιεχόμενο Αίτησης Έκδοσης Αδειας Κυκλοφορίας) Κανονισμοί του 2001, που εκδόθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

1.2 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (1) 1.2 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (2)

1.2 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (1) 1.2 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (2) 1.2 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (1) Επειδή τα φάρµακα και τα φαρµακευτικά προϊόντα χρησιµοποιούνται για το ύψιστο ανθρώπινο αγαθό, την υγεία, η παραγωγή, εισαγωγή και κυκλοφορία τους διέπονται από αυστηρούς κανονισµούς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2001 ΕΩΣ 2004

ΟΙ ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2001 ΕΩΣ 2004 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3822,19.3.2004 717 Κ.Δ.Π. 146/2004 Αριθμός 146 Οι περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Παρουσίαση και Περιεχόμενο Αίτησης Έκδοσης Αδειας Κυκλοφορίας) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (4) Προκειμένου να απλοποιηθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (4) Προκειμένου να απλοποιηθούν οι υφιστάμενες διαδικασίες L 44/10 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.2.2009 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2009/9/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Φεβρουαρίου 2009 για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/82/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Ποιότητας Φαρμάκων

Έλεγχος Ποιότητας Φαρμάκων Έλεγχος Ποιότητας Φαρμάκων Ενότητα 1: Κουππάρης Μιχαήλ Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (1) Επειδή τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα χρησιμοποιούνται για το ύψιστο ανθρώπινο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της πρότασης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για τα κτηνιατρικά φάρμακα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της πρότασης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για τα κτηνιατρικά φάρμακα ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.9.2014 COM(2014) 558 final ANNEXES 1 to 4 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ της πρότασης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τα κτηνιατρικά φάρμακα {SWD(2014) 273 final}

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΓΓΡΑΦΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2001

Ο ΠΕΡΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΓΓΡΑΦΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2001 E.E. Παρ. III(I) 1799 Κ.Δ.Π. 200/2002 Αρ. 3597, 26.4.2002 Αριθμός 200 Οι περί Κτηνιατρικών Φαρμακευτικών Προϊόντων (Παρουσίαση και Περιεχόμενο Αίτησης Έκδοσης Άδειας Κυκλοφορίας) Κανονισμοί του 2002, οι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (1)

ΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (1) ΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (1) Κάθε παρασκευαστής δηµιουργεί και εφαρµόζει ένα αποτελεσµατικό σύστηµα διασφαλίσεως της ποιότητας των φαρµακευτικών προϊόντων, σε συνεργασία µε τη διοίκηση της επιχειρήσεως και

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα τών Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Επίσημη Εφημερίδα τών Εύρωπαΐκών Κοινοτήτων 369/65 ΟΔΗΓΊΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Επίσημη Εφημερίδα τών Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Επίσημη Εφημερίδα τών Εύρωπαΐκών Κοινοτήτων 369/65 ΟΔΗΓΊΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Επίσημη Εφημερίδα τών Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 25 365.L0065 9. 2. 65 Επίσημη Εφημερίδα τών Εύρωπαΐκών Κοινοτήτων 369/65 ΟΔΗΓΊΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ τής 26ης Ιανουαρίου 1965 περί τής προσεγγίσεως τών νομσθ-ετικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ EMEA

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ EMEA ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ EMEA 1 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ALPHEON Η εταιρεία BioPartners GmbH

Διαβάστε περισσότερα

2) την αριθ. 2925/ απόφαση της Συνεδρίασης της Συγκλήτου

2) την αριθ. 2925/ απόφαση της Συνεδρίασης της Συγκλήτου ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ (4) ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΑΘΜΙ Α ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ή ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Ποιότητας Φαρμάκων

Έλεγχος Ποιότητας Φαρμάκων Έλεγχος Ποιότητας Φαρμάκων Ενότητα 2: Κουππάρης Μιχαήλ Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (1) Κάθε παρασκευαστής δημιουργεί και εφαρμόζει ένα αποτελεσματικό σύστημα διασφαλίσεως

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3837, 16/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3837, 16/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΓΓΡΑΦΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ) ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2001 ΕΩΣ 2004 Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με

Διαβάστε περισσότερα

L 159/46 EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο ΗΓΙΑ 2003/63/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της 25ης Ιουνίου 2003

L 159/46 EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο ΗΓΙΑ 2003/63/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της 25ης Ιουνίου 2003 L 159/46 EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο ΗΓΙΑ 2003/63/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 25ης Ιουνίου 2003 για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου περί

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ GLIATILIN (Choline alfoscerate) 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: GLIATILIN 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Μαλακές Κάψουλες:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2001 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ

Ο ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2001 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 3496, 4.5.2001 Ν. 70(Ι)/2001 Ο ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2001 Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος 2. Ερµηνεία 3. Πεδίο Εφαρµογής ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Water for Injection/Baxter (Viaflo) 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε σάκος περιέχει 100% w/v Water for Injections.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ BTVPUR AlSap 4, ενέσιµο εναιώρηµα για πρόβατα. 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε δόση του

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3496, 4/5/2001

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3496, 4/5/2001 Ο ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2001 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος 2. Ερμηνεία ΜΕΡΟΣ I ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 3. Πεδίο Εφαρμογής ΜΕΡΟΣ II

Διαβάστε περισσότερα

Μ. ΚΟΥΠΠΑΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΟΣΕΩΝ. ΟΡΙΣΜΟΙ (1) Φάρµακο

Μ. ΚΟΥΠΠΑΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΟΣΕΩΝ. ΟΡΙΣΜΟΙ (1) Φάρµακο Μ. ΚΟΥΠΠΑΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΟΣΕΩΝ 1 ΟΡΙΣΜΟΙ (1) Φάρµακο Είναι κάθε ουσία ή συνδυασµός ουσιών, που εµφανίζεται ότι έχει θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες για τις ασθένειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή Περιβάλλοντος, ηµόσιας Υγείας και Πολιτικής των Καταναλωτών 13 Νοεµβρίου 2003 PE 337.042/1-10 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-10 Σχέδιο σύστασης για τη δεύτερη ανάγνωση (PE 337.042)

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4088, 21/7/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ) ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4088, 21/7/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ) ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ) ΝΟΜΟ Προοίμιο: Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.:L 91, 9.4.2005, σ.13. Για σκοπούς εναρμόνισης με τα άρθρα 1,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περίληψη εισήγησης σε σεµινάριο τεχνικών ασφαλείας του ΕΛΙΝΥΑΕ ΤΖΙΝΑΣ ΘΕΟ ΩΡΟΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Βιολογικοί

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες ύλες. Πιθανοί κίνδυνοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Καθορισµός πιθανότητας επιβίωσης µικροοργανισµών. Εκτίµηση επικινδυνότητας

Πρώτες ύλες. Πιθανοί κίνδυνοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Καθορισµός πιθανότητας επιβίωσης µικροοργανισµών. Εκτίµηση επικινδυνότητας 1 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ HACCP Αρχή 1η: Προσδιορισµός των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται µε την παραγωγή τροφίµων σε όλα τα στάδια, από την ανάπτυξη και τη συγκοµιδή των πρώτων υλών, την παραγωγική διαδικασία, την

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 351/64 30.12.2017 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/2469 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 20ής Δεκεμβρίου 2017 για τον καθορισμό διοικητικών και επιστημονικών απαιτήσεων για τις αιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 10

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Αναλυτική Μέθοδος- Αναλυτικό Πρόβλημα. Ανάλυση, Προσδιορισμός και Μέτρηση. Πρωτόκολλο. Ευαισθησία Μεθόδου. Εκλεκτικότητα. Όριο ανίχνευσης (limit of detection, LOD).

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΟΣ Είδος: ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθμός: ΔΥΓ3(Α)/83657 Έτος: 2006 ΦΕΚ: Β 59 20060124 Τέθηκε σε ισχύ: 24.01.2006 Αρμόδιος Φορέας: ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακοτεχνική μορφή. Περιεκτικότητες. Clavulanic acid 10 mg

Φαρμακοτεχνική μορφή. Περιεκτικότητες. Clavulanic acid 10 mg Παράρτημα Ι Κατάσταση με τις ονομασίες, τη φαρμακοτεχνική μορφή, την περιεκτικότητα των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, το ζωικό είδος, την οδό χορήγησης, τον αιτούντα/κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΟΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ιεχοντας υπόψη:

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΟΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ιεχοντας υπόψη: Οδηγία 89/105/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 21ης εκεµβρίου 1988 σχετικά µε τη διαφάνεια των µέτρων που ρυθµίζουν τον καθορισµό των τιµών των φαρµάκων για ανθρώπινη χρήση και τη κάλυψη του κόστους των στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα II. Επιστημονικά πορίσματα

Παράρτημα II. Επιστημονικά πορίσματα Παράρτημα II Επιστημονικά πορίσματα 7 Επιστημονικά πορίσματα Η κόνις και διαλύτης για ενέσιμο διάλυμα Solu-Medrol 40 mg (στο εξής «Solu-Medrol») περιέχει μεθυλπρεδνιζολόνη και, ως έκδοχο, μονοένυδρη λακτόζη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2001 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ

Ο ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2001 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 3496, 4.5.2001 Ν. 70(Ι)/2001 Ο ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2001 Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος 2. Ερµηνεία 3. Πεδίο Εφαρµογής ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµ. ΥΓ3α/79602. πρακτικής κατά τις κλινικές µελέτες φαρµάκων προοριζοµένων για τον άνθρωπο».

Αριθµ. ΥΓ3α/79602. πρακτικής κατά τις κλινικές µελέτες φαρµάκων προοριζοµένων για τον άνθρωπο». Αριθµ. ΥΓ3α/79602 Εναρµόνιση της Ελληνικής Νοµοθεσίας προς την αντίστοιχη Κοινοτική σύµφωνα µε την Οδηγία 2005/28/ΕΚ της 8ης Απριλίου 2005 «για τον καθορισµό αρχών και λεπτοµερών κατευθυντήριων γραµµών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ EVATON Β 12 Επικαλυμένα με λεπτό υμένιο δισκία (200+250+1.5) mg

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ EVATON Β 12 Επικαλυμένα με λεπτό υμένιο δισκία (200+250+1.5) mg ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ EVATON Β 12 Επικαλυμένα με λεπτό υμένιο δισκία (200+250+1.5) mg 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ: EVATON B 12 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ :

Διαβάστε περισσότερα

Version 7.2, 10/2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Version 7.2, 10/2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Version 7.2, 10/2006 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Lactated Ringer s Injection/Fresenius, (3,1+0,3+6+0,2)g, ενέσιμο διάλυμα για έγχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΙΑ ΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΙΑ ΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ [ΕΚ] ΑΡΙΘ. 1452/2003 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 14 ης

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. Κώδικας : 101 87 (για δημοσίευση με μια δισκέτα) Τηλέφωνο : 210-5242845 ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Ταχ. Κώδικας : 101 87 (για δημοσίευση με μια δισκέτα) Τηλέφωνο : 210-5242845 ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ, 24-08-2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Α.Π.: ΔΥΓ3α/οικ. 82161 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ & ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 8. ΘΕΜΑ : «Περί τροποποιήσεως ορισµένων άρθρων του Κεφαλαίου 27 ΦΑΡΜΑΚΑ της Α.. 7/09»

ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜ. 8. ΘΕΜΑ : «Περί τροποποιήσεως ορισµένων άρθρων του Κεφαλαίου 27 ΦΑΡΜΑΚΑ της Α.. 7/09» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΙΜΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ' Αθήνα 03 /09/2009 Αρ.Πρωτ.Α3-4192 Ταχ. /νση : Πλ.

Διαβάστε περισσότερα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Παρ. Ν. 100(Ι)/2004 Αρ. 3849, 30.4.2004 Ο περί Φαρµάκων Ανθρώπινης Χρήσης Ποιότητας, Προµήθειας και Τιµών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόµος του 2004 εκδίδεται µε δηµοσίευση στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Κυπριακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΟΤ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ

ΕΛΟΤ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΕΛΟΤ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ Έκδοση/ Τροποποίηση : 01/01 Συντάχθηκε από/ Υπογραφή : Μ. Πιτσίκα/ Ξ. Παπαϊωάννου Εγκρίθηκε από/ Υπογραφή Προέδρου

Διαβάστε περισσότερα

για τη θέσπιση κοινοτικής διαδικασίας για τον καθορισμό ανώτατων ορίων καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης

για τη θέσπιση κοινοτικής διαδικασίας για τον καθορισμό ανώτατων ορίων καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης 18. 8. 90 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 224/ 1 I (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δημοσίευση) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2377/90 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 26ης Ιουνίου 1990 για τη

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4082, 14/4/2006

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4082, 14/4/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟN ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ) ΝΟΜΟ ------------------------- Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΦ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΕΟΦ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΟΦ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Βασίλης Βιολάκης Διευθυντής Εργαστηρίων ΕΟΦ Αρµοδιότητες Διεύθυνσης Εργαστηρίων ΕΟΦ Α. Εργαστηριακός έλεγχος ποιότητας κυκλοφορούντων στην ελληνική αγορά φαρµακευτικών προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3849, 30/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3849, 30/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΝ) ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2001 ΕΩΣ (ΑΡ.2) ΤΟΥ 2004 Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3518, 27/7/2001

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3518, 27/7/2001 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3518 της 27ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ I Ο ΠΕΡΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΓΓΡΑΦΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 125/10 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/786 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Μαΐου 2015 για τον καθορισμό κριτηρίων αποδοχής για τις μεθόδους αποτοξίνωσης που εφαρμόζονται στα προϊόντα τα οποία προορίζονται για

Διαβάστε περισσότερα

ιακήρυξη υπ αρίθµ. 15/2015

ιακήρυξη υπ αρίθµ. 15/2015 ιακήρυξη υπ αρίθµ. 15/2015 1. Το 401 ΓΣΝΑ/Γραφείο Προµηθειών ανακοινώνει σε εκτέλεση της Φ.814/10/180463/Σ.78/23 Ιαν. 2015/ΑΣ ΥΣ/ ΥΓ/2 ο την διενέργεια Πρόχειρου Μειοδοτικού ιαγωνισµού µε ενσφράγιστες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Χ ΤΥΠΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ Ή ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ 1000 ΤΟΝΩΝ Ή ΑΝΩ 1

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Χ ΤΥΠΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ Ή ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ 1000 ΤΟΝΩΝ Ή ΑΝΩ 1 30.12.2006 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 396/363 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Χ ΓΙΑ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ Ή ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ 1000 ΤΟΝΩΝ Ή ΑΝΩ 1 Στο ποσοτικό επίπεδο του παρόντος Παραρτήματος, ο

Διαβάστε περισσότερα

των Παρασκευαστών, των Εισαγωγέων ή των Διανομέων των δραστικών ουσιών

των Παρασκευαστών, των Εισαγωγέων ή των Διανομέων των δραστικών ουσιών ΕΝΤΥΠΟ ΔΗΛΩΣΗΣ /ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ των Παρασκευαστών, των Εισαγωγέων ή των Διανομέων των δραστικών ουσιών ΤΥΠΟΣ ΑΙΤΗΣΗΣ Αίτηση Αρχική Αίτηση Τροποποίησης Αίτηση Διακοπής ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχοι. Τη συγκέντρωση του φαρμάκου σε δείγμα ιστού ή βιολογικού υγρού

Έλεγχοι. Τη συγκέντρωση του φαρμάκου σε δείγμα ιστού ή βιολογικού υγρού Έλεγχοι Τη συγκέντρωση του φαρμάκου σε δείγμα ιστού ή βιολογικού υγρού Το ρυθμό απελευθέρωσης του φαρμάκου από το σκεύασμα Έλεγχο ταυτότητας και καθαρότητας της πρώτης ύλης και των εκδόχων( βάση προδιαγραφών)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΟΝΟΜΑΣΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ, ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΖΩΙΚΑ ΕΙ Η, Ο ΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ Α ΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1/7

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΟΝΟΜΑΣΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ, ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΖΩΙΚΑ ΕΙ Η, Ο ΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ Α ΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1/7 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΟΝΟΜΑΣΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ, ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΖΩΙΚΑ ΕΙ Η, Ο ΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ Α ΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1/7 Αιτών ή κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας Επινοηθείσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 10 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ VΙ ΕΩΣ ΧΙ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 10 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ VΙ ΕΩΣ ΧΙ 30.12.2006 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 396/309 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 10 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ VΙ ΕΩΣ ΧΙ Στα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Κανονισµός (ΕΚ) αριθ. 1830/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 22ας Σεπτεµβρίου 2003 σχετικά µε την ιχνηλασιµότητα και την επισήµανση γενετικώς τροποποιηµένων οργανισµών και την ιχνηλασιµότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Μεσογείων 284, 15562, Χολαργός www.eof.gr Αθήνα, (2018) ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ Τελικά Προϊόντα Φαρμακευτικής Κάνναβης για Ανθρώπινη

Διαβάστε περισσότερα

Ο! ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29

Ο! ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29 .Ε. Παρ. ΙΪΙ(Ι) 3964 Κ.Δ.Π. 474/2004 ρ. 3852, 30.4.2004.ριθμός 474 Οι περί Μεθόδων Δειγματοληψίας και Ανάλυσης Τροφίμων για Έλεγχο των Μεγίτων Περιεκτικοτήτων Πατουλίνης στα Τρόφιμα Κανονισμοί του 2004,

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3449, 17/11/2000

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3449, 17/11/2000 Ο περί Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2000 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 153(Ι) του 2000

Διαβάστε περισσότερα

L 159/24 EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1085/2003 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της 3ης Ιουνίου 2003

L 159/24 EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1085/2003 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της 3ης Ιουνίου 2003 L 159/24 EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 27.6.2003 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1085/2003 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 3ης Ιουνίου 2003 σχετικά µε την εξέταση των τροποποιήσεων των όρων της άδειας κυκλοφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοτικό µοντέλο άδειας παραγωγής. Επεξηγηµατικές σηµειώσεις

Κοινοτικό µοντέλο άδειας παραγωγής. Επεξηγηµατικές σηµειώσεις Κοινοτικό µοντέλο άδειας παραγωγής Επεξηγηµατικές σηµειώσεις 1. Σκοπός Επισυνάπτεται στο παρόν το µοντέλο (διαστάσεις και περιεχόµενο) της άδειας παραγωγής που χορηγούν οι αρµόδιες αρχές των κρατών µελών

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι έκδοσης γνώμης για τον χαρακτηρισμό φαρμακευτικού προϊόντος ως ορφανού

Λόγοι έκδοσης γνώμης για τον χαρακτηρισμό φαρμακευτικού προϊόντος ως ορφανού Παράρτημα 1 Λόγοι έκδοσης γνώμης για τον χαρακτηρισμό φαρμακευτικού προϊόντος ως ορφανού Η Επιτροπή Ορφανών Φαρμάκων (COMP), έχοντας εξετάσει την αίτηση, κατέληξε στα ακόλουθα: Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος

Διαβάστε περισσότερα

739 Κ.Δ.Π. 117/2005 Ο ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ. Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 22(α) Για σκοπούς εναρμόνισης με τη πράξη της Ευρωπαϊκής

739 Κ.Δ.Π. 117/2005 Ο ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ. Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 22(α) Για σκοπούς εναρμόνισης με τη πράξη της Ευρωπαϊκής Ε.Ε. Παρ. ΙΠ(Ι) Αρ. 3963, 4.3.2005 739 Κ.Δ.Π. 117/2005 Αριθμός 117 Ο ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 22(α) Για σκοπούς εναρμόνισης με τη πράξη της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ Επιστημονικά πορίσματα Γενική περίληψη της επιστημονικής αξιολόγησης του Dexamethasone Alapis Η δεξαμεθαζόνη είναι ιδιαιτέρως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ( SPC ) 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. 194.1μg 99μg

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ( SPC ) 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. 194.1μg 99μg 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ( SPC ) 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ VITALIPID ( ADULT ) 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 1ml VITALIPID ADULT περιέχει: Δραστικά συστατικά Retinopalmitate

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4069, 17/2/2006

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4069, 17/2/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ Για σκοπούς (α) Eναρμόνισης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 30-07-2003 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αριθ. Πρωτ.: 108114 /ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Ταχ. /νση: Iπποκράτους 3-5 Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΟΝΟΜΑΣΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ, ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΖΩΙΚΑ ΕΙ Η, Ο ΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ Α ΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1/8

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΟΝΟΜΑΣΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ, ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΖΩΙΚΑ ΕΙ Η, Ο ΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ Α ΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1/8 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΟΝΟΜΑΣΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ, ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΖΩΙΚΑ ΕΙ Η, Ο ΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ Α ΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1/8 Κράτος µέλος Αιτών ή κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία Βιοκτόνων Προϊόντων που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Νομοθεσία Βιοκτόνων Προϊόντων που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Νομοθεσία Βιοκτόνων Προϊόντων που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Δρ ΜΑΣΕΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ & Δρ ΒΑΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 19.6.2014 L 179/17 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 664//2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Δεκεμβρίου 2013 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (EE) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δηµοσίευση)

EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δηµοσίευση) L 159/1 I (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δηµοσίευση) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1084/2003 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 3ης Ιουνίου 2003 σχετικά µε την εξέταση των τροποποιήσεων των όρων χορήγησης άδειας κυκλοφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.2.2003 L 31/3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 223/2003 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 5ης Φεβρουαρίου 2003 για τις απαιτήσεις στον τοµέα της επισήµανσης τις συναφείς µε τον βιολογικό τρόπο παραγωγής για τις ζωοτροφές, τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ECTOPOR 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ECTOPOR 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ECTOPOR 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ECTOPOR 2. Ποιοτική και Ποσοτική σύνθεση Δραστικό συστατικό Cypermethrin high cis 2% (w/v) Έκδοχα Βλ. πλήρη κατάλογο εκδόχων στο κεφάλαιο 6.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ 1.ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ URPEM monodose Ketotifen eye drops, 0.025% 0.25mg/ml οφθαλμικές σταγόνες διάλυμα σε περιέκτες μιας δόσης. 2.ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 77/6 20.3.2018 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/456 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα διαδικαστικά στάδια της διαβούλευσης για τον καθορισμό του καθεστώτος νέων τροφίμων σύμφωνα με τον

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Δεκεμβρίου 2008 που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Δεκεμβρίου 2008 που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Δεκεμβρίου 2008 που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων Χρίστος Λενή Χρίστου Λειτουργός Υγειονομικών Υπηρεσιών Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 22ας Ιουλίου 1993

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 22ας Ιουλίου 1993 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) αριθ. 2309/93 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας Ιουλίου 1993 για τη θέσπιση κοινοτικών διαδικασιών έγκρισης και εποπτείας των φαρµακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση και για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Βρυξέλλες, 1 Φεβρουαρίου 2018 Rev1 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. ΘΕΜΑ: «Όροι και προϋποθέσεις για την παραγωγή και την κυκλοφορία τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ. ΘΕΜΑ: «Όροι και προϋποθέσεις για την παραγωγή και την κυκλοφορία τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 13 / 7 / 2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Αρ. Πρωτ.:Δ3(γ) 52588 ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους

Διαβάστε περισσότερα

GLOBALGAP (EUREPGAP)

GLOBALGAP (EUREPGAP) GLOBALGAP (EUREPGAP) Το Διεθνές Σχήμα Πιστοποίησης Κώδικας Ορθής Γεωργικής Πρακτικής GLOBALGAP, λειτουργεί ως αντικειμενικό εργαλείο αξιολόγησης του βαθμού συμμόρφωσης με τις σχετικές απαιτήσεις για όλες

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλίου της 27ης Ιανουαρίου 2003 M2 Οδηγία 2003/63/ΕΚ της Επιτροπής της 25ης Ιουνίου 2003 L

Συμβουλίου της 27ης Ιανουαρίου 2003 M2 Οδηγία 2003/63/ΕΚ της Επιτροπής της 25ης Ιουνίου 2003 L 02001L0083 EL 28.01.2019 012.001 1 Το κείμενο αυτό αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τα αυθεντικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ. Άρθρο 1 Αντικείμενο

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ. Άρθρο 1 Αντικείμενο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ Άρθρο 1 Αντικείμενο Ο παρών Κανονισμός αναφέρεται στη χρήση σημάτων τα οποία χορηγεί η a Cert A.E. σε επιχειρήσεις για την επισήμανση και τη διαφήμιση των πιστοποιημένων προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ. T r a v o g e n (Isoconazole)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ. T r a v o g e n (Isoconazole) ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ T r a v o g e n (Isoconazole) 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ Travogen 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 1 g κολπικής κρέµας Travogen περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2003R1830 EL 11.12.2008 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1830/2003 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας

Διαβάστε περισσότερα

Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου

Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου Επάρκειας για την υλοποίηση Συγχρηµατοδοτούµενων Έργων Σύµφωνα µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1429: 2008 Έκδοση Έγκριση 3 η 3 η Ηµεροµηνία 03/06/2016 03/06/2016 Από Εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια Νωπών Οπωρολαχανικών στο Νοσοκομείο μας

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια Νωπών Οπωρολαχανικών στο Νοσοκομείο μας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ===================== Πειραιάς:28-7-2017

Διαβάστε περισσότερα

(2008/C 242/08) φάρμακο είναι ασφαλέστερο, αποτελεσματικότερο ή υπερέχει καθ' οιονδήποτε άλλο τρόπο από κλινική άποψη.

(2008/C 242/08) φάρμακο είναι ασφαλέστερο, αποτελεσματικότερο ή υπερέχει καθ' οιονδήποτε άλλο τρόπο από κλινική άποψη. C 242/12 Κατευθυντήρια γραμμή σχετικά με ορισμένες πτυχές της εφαρμογής του άρθρου 8 παράγραφοι 1 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 141/2000: αξιολόγηση της ομοιότητας φαρμάκων σε σχέση με εγκεκριμένα ορφανά

Διαβάστε περισσότερα

L 136/34 Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο ΗΓΙΑ 2004/27/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 31ης Μαρτίου 2004

L 136/34 Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ο ΗΓΙΑ 2004/27/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 31ης Μαρτίου 2004 L 136/34 Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30.4.2004 Ο ΗΓΙΑ 2004/27/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 31ης Μαρτίου 2004 για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ περί κοινοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα τών Εύρωπαϊκόν Κοινοτήτων Αριθ. N 147/ 1 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. τής 20ής Μαΐου 1975

Επίσημη Εφημερίδα τών Εύρωπαϊκόν Κοινοτήτων Αριθ. N 147/ 1 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. τής 20ής Μαΐου 1975 54 Επίσημη Εφημερίδα τών Εύρωπαϊκών Κοινοτήτων 375L0318 9. 6. 75. Επίσημη Εφημερίδα τών Εύρωπαϊκόν Κοινοτήτων Αριθ. N 147/ 1 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ τής 20ής Μαΐου 1975 περί τής προσεγγίσεως τών νομοθεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. Αφροδίτη Βούλγαρη Φαρμακοποιός MSc, PhD Τμήμα Αξιολόγησης Λοιπών Προϊόντων Αρμοδιότητας ΕΟΦ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. Αφροδίτη Βούλγαρη Φαρμακοποιός MSc, PhD Τμήμα Αξιολόγησης Λοιπών Προϊόντων Αρμοδιότητας ΕΟΦ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αφροδίτη Βούλγαρη Φαρμακοποιός MSc, PhD Τμήμα Αξιολόγησης Λοιπών Προϊόντων Αρμοδιότητας ΕΟΦ Σύντομο ιστορικό: Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ιδρύθηκε το 1983 με το Ν. 1316 και είναι Νομικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ: Αριθ. 454/83 Ταξινόµηση, συσκευασία και επισήµανση επικινδύνων Παρασκευασµάτων (διαλυτών) σε συµµόρφωση µε την οδηγία του Συµβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 73/173/ΕΟΚ όπως τροποποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ BLUEVAC -4 Ενέσιµο εναιώρηµα για πρόβατα και βοοειδή 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε δόση

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων άδειας(-ών) κυκλοφορίας

Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων άδειας(-ών) κυκλοφορίας Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων άδειας(-ών) κυκλοφορίας Επιστημονικά πορίσματα Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση αξιολόγησης της PRAC σχετικά με την (τις) Έκθεση(-εις)

Διαβάστε περισσότερα

A7-0276/169

A7-0276/169 2.10.2013 A7-0276/169 Τροπολογία 169 Holger Krahmer εξ ονόµατος της Οµάδας ALDE Έκθεση A7-0276/2013 Linda McAvan Κατασκευή, παρουσίαση και πώληση των προϊόντων καπνού και των συναφών προϊόντων COM(2012)0788

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας. Ιωάννης Ντότσικας. Επ. Καθηγητής

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας. Ιωάννης Ντότσικας. Επ. Καθηγητής Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας Ιωάννης Ντότσικας Επ. Καθηγητής 1 Ως σταθερότητα ορίζεται η δυνατότητα του φαρμακευτικού προϊόντος να παραμένει

Διαβάστε περισσότερα

(προγεμισμένος περιέκτηςτων 10 ml σε σχήμα κουταλιού) περιέχει Carbocysteine Lysine M onohydrate που αντιστοιχεί σε

(προγεμισμένος περιέκτηςτων 10 ml σε σχήμα κουταλιού) περιέχει Carbocysteine Lysine M onohydrate που αντιστοιχεί σε Ονομασία, μορφή: σε συσκευασία μιας δόσης. Σύνθεση: Δραστικά συστατικά: Carbocysteine Lysine Monohydrate. Εκδοχα: Sorbitol sol 70%, xylitol, ammonium glycyrrhizinate, carboxymethylcellulose sodium, glycerol,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΟΤ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΑΛΥΒΩΝ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ

ΕΛΟΤ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΑΛΥΒΩΝ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΕΛΟΤ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΑΛΥΒΩΝ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΙΜΟΙ ΧΑΛΥΒΕΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΡΑΒ ΟΙ, ΡΟΛΛΟΙ, ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Έκδοση/ Τροποποίηση : 02/00

Διαβάστε περισσότερα

ονομασία Actocalcio D3 35 mg mg/880 IU Acrelcombi 35 mg mg/880 IU Fortipan Combi D 35 mg mg/880 IU

ονομασία Actocalcio D3 35 mg mg/880 IU Acrelcombi 35 mg mg/880 IU Fortipan Combi D 35 mg mg/880 IU ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ, ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ, ΤΙΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΤΗΝ ΟΔΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ, ΤΟΝ ΑΙΤΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39 1.5.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 110/39 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Απριλίου 2009 για την εναρμόνιση και την τακτική διαβίβαση των πληροφοριών και του ερωτηματολογίου που προβλέπονται

Διαβάστε περισσότερα

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Ενιαίο νοµοθετικό κείµενο 11.5.2011 EP-PE_TC1-COD(2010)0259 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 11 Μαΐου 2011 εν όψει της έγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

Προς : προς ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ

Προς : προς ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Χολαργός, 04 /03/2015 ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Μεσογείων 284, 155 62, Χολαργός Αριθµ. Πρωτ.: 16034 /νση ιοικητικών Υπηρεσιών Ελ. Προϊόντων Τµήµα Γραµµατείας & ιοικητικού Ελέγχου Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα