Ευρωπαϊκός Κώδικας Δικτύου σχετικά με Μηχανισμούς Κατανομής Δυναμικότητας σε Συστήματα Μεταφοράς Αερίου: Κριτική Επισκόπηση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ευρωπαϊκός Κώδικας Δικτύου σχετικά με Μηχανισμούς Κατανομής Δυναμικότητας σε Συστήματα Μεταφοράς Αερίου: Κριτική Επισκόπηση"

Transcript

1 Πανεπιστήμιο Πειραιώς / Τμ. Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet στο Δίκαιο & Πολιτικές ΕΕ Ευρωπαϊκός Κώδικας Δικτύου σχετικά με Μηχανισμούς Κατανομής Δυναμικότητας σε Συστήματα Μεταφοράς Αερίου: Κριτική Επισκόπηση Γεράσιμος Αυλωνίτης Περίληψη Ο ευρωπαϊκός κώδικας δικτύου σχετικά με μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας σε συστήματα μεταφοράς αερίου θεσπίστηκε τον Οκτώβριο 2013 και εισάγει ένα νέο σύστημα κατανομής δυναμικότητας στις διασυνδέσεις, κοινό για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Νοεμβρίου Η εναρμόνιση των κανόνων κατανομής δυναμικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η αξιοποίηση μηχανισμών της αγοράς εκτιμάται ότι θα επιδράσει θετικά στη δημιουργία νέων ευκαιριών διασυνοριακού εμπορίου και στην ανάπτυξη χονδρεμπορικών αγορών φυσικού αερίου καθώς και στην επί ίσοις όροις δραστηριοποίηση νέων και υφιστάμενων παικτών στην αγορά. Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις διαφέρουν ριζικά σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς κατανομής δυναμικότητας. Η ρυθμιστική αυτή μεταβολή συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές και προκλήσεις σε διαχειριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο, ιδιαίτερα για μικρότερους και νεοεισερχόμενους παίκτες, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις εισαγωγές αερίου και στο διασυνοριακό εμπόριο χωρίς διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο συμβάσεων προμήθειας. Η σειρά ξεκινά με ανάλυση του πρώτου ευρωπαϊκού κώδικα δικτύου στον τομέα του φυσικού αερίου. Η σειρά φιλοδοξεί να καλύψει ένα κενό στην ανάλυση επίκαιρων θεμάτων εθνικής και ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και ρύθμισης. Διευθυντής Σειράς: Νικόλαος Ε. Φαραντούρης, Αν. Καθηγητής, Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet Ανδρούτσου 150, Πειραιεύς E: nfarant@unipi.gr T: F:

2 2 Ευρωπαϊκός Κώδικας Δικτύου σχετικά με Μηχανισμούς Κατανομής Δυναμικότητας σε Συστήματα Μεταφοράς Αερίου: Κριτική Επισκόπηση Α. Εισαγωγή Η θέσπιση της Τρίτης Ενεργειακής Δέσμης το , σηματοδότησε την εκκίνηση μιας διαδικασίας δραστικής αναδιαμόρφωσης του τρόπου δομής και οργάνωσης της αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Σε επίπεδο δομής της αγοράς, επιβάλλονται αλλαγές μέσω των αυξημένων υποχρεώσεων διαχωρισμού των κάθετα ολοκληρωμένων επιχειρήσεων φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα εισάγεται νέο σύστημα εποπτείας, ρύθμισης και κατανομής αρμοδιοτήτων, ιδίως με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών (ΕΡΑ) και την υποχρέωση συνεργασίας με τις αρχές ανταγωνισμού, τη σημαντική επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ στον τομέα και τη θέσπιση πανευρωπαϊκών οργανισμών με αποφασιστικές αρμοδιότητες. Σε επίπεδο οργάνωσης της αγοράς, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο διασυνοριακό εμπόριο και στην ενοποίηση των εθνικών αγορών, ενώ προβλέπεται η θέσπιση κοινών δεσμευτικών κανόνων για θέματα πρόσβασης στα δίκτυα σε ολόκληρη την ΕΕ. Η κατανομή αρμοδιοτήτων και η διαδικασία κατάρτισης και θέσπισης των κανόνων αυτών (κώδικες δικτύου) καθορίζονται στα άρθρα 6 και 7 του Κανονισμού 715/2009/ΕΚ. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη με δύο από τους σημαντικότερους για την οργάνωση της αγοράς κώδικες να έχουν ήδη θεσπιστεί (κατανομή δυναμικότητας στις διασυνδέσεις και εξισορρόπηση φορτίου), έναν να βρίσκεται σε διαδικασία θέσπισης (διαλειτουργικότητα των συστημάτων μεταφοράς αερίου) και έναν να βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης (εναρμόνιση της δομής των τιμολογίων μεταφοράς). Ο Κώδικας Δικτύου σχετικά με Μηχανισμούς Κατανομής Δυναμικότητας σε Συστήματα Μεταφοράς Αερίου 2 (Κώδικας) θεσπίστηκε τον Οκτώβριο 2013 και αποτέλεσε τον πρώτο κώδικα δικτύου που θεσπίστηκε με τη διαδικασία του Κανονισμού 715/2009/ΕΚ. Με τον Κώδικα θεσπίζεται ενιαίος μηχανισμός κατανομής δυναμικότητας στις διασυνδέσεις μεταξύ συστημάτων μεταφοράς αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 1 η Νοεμβρίου Για τους σκοπούς της ανάλυσης αυτής, η αναφορά στην «Τρίτη Ενεργειακή Δέσμη», νοείται ως αναφορά στην Οδηγία 73/2009/ΕΚ και στους Κανονισμούς 714/2009/ΕΚ και 715/2009/ΕΚ. 2 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 984/2013 της Επιτροπής της 14ης Οκτωβρίου 2013 για τη θέσπιση κώδικα δικτύου σχετικά με μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας στα συστήματα μεταφοράς αερίου και για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (OJ L 273, , p. 5).

3 3 Σκοπός της παρούσας ανάλυσης είναι η παρουσίαση των βασικών ρυθμίσεων του Κώδικα με εύληπτο τρόπο ώστε να γίνει κατανοητή η φιλοσοφία της ρύθμισης και η κριτική επισκόπησή τους αναφορικά με τις δυνατότητες αλλά και προκλήσεις που παρουσιάζει ο νέος τρόπος οργάνωσης της πρόσβασης τρίτων στις διασυνδέσεις για τους συμμετέχοντες στην αγορά. Στο μέρος (Β) της δημοσίευσης παρουσιάζονται οι βασικές ρυθμίσεις του Κώδικα. Στο μέρος (Γ) επιχειρείται μία αποτίμηση των ευκαιριών αλλά και προκλήσεων που προκύπτουν για τους συμμετέχοντες στην αγορά με έμφαση, όπου είναι σκόπιμο, στην ελληνική περίπτωση. Β. Συνοπτική περιγραφή των ρυθμίσεων του Κώδικα Αντικείμενο Αντικείμενο του Κώδικα είναι η θέσπιση ενιαίου μηχανισμού κατανομής δυναμικότητας στις διασυνδέσεις μεταξύ κρατών-μελών και εν γένει συστημάτων μεταφοράς αερίου στην ΕΕ. Επιδιωκόμενος στόχος είναι η άρση των εμποδίων στη ροή αερίου από τα σύνορα της ΕΕ προς οποιοδήποτε από τα κράτη-μέλη καθώς και μεταξύ των κρατών μελών, ανάλογα με τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης και τα προκύπτοντα σήματα τιμών (price signals), προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στις χονδρεμπορικές αγορές και στους κόμβους διαπραγμάτευσης του καυσίμου (gas trading hubs). Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην επικοινωνία, συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς αερίου τόσο για τον καθορισμό του μεγέθους της προσφερόμενης προς δέσμευση δυναμικότητας όσο και για τον τρόπο διάθεσης αυτής στους ενδιαφερόμενους, μέσω κοινών πληροφοριακών συστημάτων (joint booking platforms). Το αντικείμενο του συγκεκριμένου Κώδικα συσχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού 715/2009 σχετικά με τις διαδικασίες διαχείρισης της συμβατικής συμφόρησης σε συστήματα μεταφοράς αερίου (Congestion Management Procedures CMPs), καθώς και με το αντικείμενο των Κατευθυντήριων Γραμμών του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (Agency for the Cooperation of Energy Regulators - ACER) σχετικά με την εναρμόνιση της δομής των κομίστρων μεταφοράς αερίου και του σχετικού Κώδικα που θα καταρτιστεί βάσει αυτών 3. Γενικά μικρότερος αλλά σημαντικός σε συγκεκριμένα θέματα είναι ο βαθμός αλληλεπίδρασης μεταξύ του Κώδικα και των Ευρωπαϊκών Κωδίκων αναφορικά με την Εξισορρόπηση Φορτίου 4 σε Συστήματα 3 Decision No. 01/2013 of the Agency for the Cooperation of Energy Regulators of 29 November 2013 adopting the Framework Guidelines on rules regarding harmonized transmission tariff structures for gas. 4 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 312/2014 της Επιτροπής της 14ης Οκτωβρίου 2013 της 26ης Μαρτίου 2014 για τη θέσπιση κώδικα δικτύου όσον αφορά την εξισορρόπηση του φυσικού αερίου στα δίκτυα μεταφοράς (OJ L 91, , p. 15).

4 4 Μεταφοράς Αερίου καθώς και τη Διαλειτουργικότητα και τους Κανόνες Ανταλλαγής Δεδομένων 5. Πεδίο εφαρμογής Στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα εμπίπτει: Το σύνολο της τεχνικής δυναμικότητας σε κάθε πραγματικό ή εικονικό σημείο διασύνδεσης συστημάτων μεταφοράς μεταξύ κρατών-μελών, ανεξαρτήτως εάν η δυναμικότητα αυτή διατίθεται προς δέσμευση σε αδιάλειπτη ή διακοπτόμενη βάση. Το σύνολο της τεχνικής δυναμικότητας σε κάθε πραγματικό ή εικονικό σημείο διασύνδεσης διαφορετικών ζωνών εισόδου-εξόδου 6, σε εθνική ή περιφερειακή κλίμακα, καθώς και στα σημεία διασύνδεσης ζωνών εισόδου-εξόδου με διασυνδετήριο αγωγό 7, ανεξαρτήτως εάν η δυναμικότητα αυτή διατίθεται προς δέσμευση σε αδιάλειπτη ή διακοπτόμενη βάση. Πρόσθετη δυναμικότητα η οποία καθίσταται διαθέσιμη στις διασυνδέσεις ως αποτέλεσμα εφαρμογής διαδικασιών διαχείρισης της συμβατικής συμφόρησης σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Κανονισμού 715/2009/EK και συγκεκριμένα, υπερδέσμευση (oversubscription), επιστροφή (surrender) ή αποδέσμευση (use-itor-lose-it) δυναμικότητας 8. Νέα δυναμικότητα η οποία καθίσταται διαθέσιμη στις διασυνδέσεις μέσω επενδύσεων ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς, εφόσον -και στο βαθμό που- αυτή δεν έχει κατανεμηθεί μέσω οποιουδήποτε τύπου ανοικτής διαδικασίας (όπως, για παράδειγμα, open season). Οι ρυθμίσεις του Κώδικα είναι δυνατόν να εφαρμοστούν: Σε διασυνδέσεις μεταξύ κρατών-μελών και τρίτων χωρών, κατόπιν σχετικής απόφασης των αρμόδιων ΕΡΑ. Σε διασυνδέσεις που αποτελούν τμήμα υποδομής στην οποία έχει χορηγηθεί εξαίρεση από την υποχρέωση παροχής πρόσβασης σε τρίτους, σύμφωνα με το άρθρο 36 της Οδηγίας 73/2009/ΕΚ, εφόσον η εφαρμογή των ρυθμίσεων του Κώδικα δεν καθιστά αδύνατη την εφαρμογή της απόφασης εξαίρεσης. Σε διασυνδέσεις στις οποίες η κατανομή δυναμικότητας πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την κατανομή αντίστοιχης ποσότητας αερίου, συνήθως μέσω κοινής 5 Κατά το χρόνο της δημοσίευσης, ο Κώδικας Δικτύου σχετικά με τη Διαλειτουργικότητα και τους Κανόνες Ανταλλαγή Δεδομένων βρίσκεται στη φάση θέσπισης με τη διαδικασία της Επιτροπολογίας. 6 Δεν υφίσταται επίσημος ορισμός της «ζώνης εισόδου-εξόδου» ή «συστήματος εισόδου-εξόδου» σε ενωσιακό κανονιστικό κείμενο. Για μία περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών ενός συστήματος εισόδου-εξόδου βλ. «Entry-Exit Regimes in Gas, a project for the European Commission DG ENER», 7 Για τον ορισμό του διασυνδετήριου αγωγού βλ. παρ. (17), άρθρο 2 της Οδηγίας 73/2009/ΕΚ. 8 Για την εφαρμογή των εν λόγω συστημάτων στην ελληνική αγορά σήμερα βλ. άρθρα 15, 20ΑΒ και 20ΑΓ του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΦΕΚ Β 3131/ ).

5 5 δημοπρασίας (περιπτώσεις έμμεσης μεθόδου κατανομής - implicit allocation method), κατόπιν σχετικής απόφασης της αρμόδιας ΕΡΑ. Από το πεδίο εφαρμογής του Κώδικα εξαιρούνται: Τα σημεία εξόδου του συστήματος μεταφοράς προς τελικούς καταναλωτές και δίκτυα διανομής. Τα σημεία διασύνδεσης του συστήματος μεταφοράς με εγκαταστάσεις ΥΦΑ και αποθήκευσης φυσικού αερίου. Οι διασυνδέσεις μεταξύ κρατών-μελών, εφόσον σε ένα από τα εν λόγω κράτη-μέλη έχει χορηγηθεί εξαίρεση από την υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με το άρθρο 49 της Οδηγίας 73/2009/ΕΚ περί αναδυόμενων και απομονωμένων αγορών. Τέλος, ο Κώδικας παρέχει τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών ως προς τη συμμετοχή κυρίαρχων παικτών (incumbents) στο μηχανισμό κατανομής δυναμικότητας, κατόπιν σχετικής απόφασης των αρμόδιων αρχών (Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, Αρχών Ανταγωνισμού κλπ) η οποία λαμβάνεται μετά από διαβούλευση με τους χρήστες του συστήματος, για την αποφυγή φαινομένων αποκλεισμού μικρότερων παικτών από την αγορά. Βασικές ρυθμίσεις: Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις του Κώδικα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: 1. Ορισμός Ημέρας Αερίου: Ορίζεται κοινή Ημέρα Αερίου (Gas Day) για όλη την ΕΕ, η οποία ξεκινά στις 5:00 Universal Time Coordinated (UTC) μίας ημέρας και λήγει στις 5:00 UTC της επόμενης ημέρας κατά την περίοδο χειμερινής ώρας. Τα αντίστοιχα διαστήματα είναι από 4:00 UTC έως 4:00 UTC κατά την περίοδο θερινής ώρας Τυποποιημένα Προϊόντα Δυναμικότητας: Ορίζονται Τυποποιημένα Προϊόντα Δυναμικότητας, τα οποία παρέχονται σε αδιάλειπτη βάση (firm Standard Capacity Products), και τα οποία έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης και συγκεκριμένη διάρκεια. Το μέγεθος της δυναμικότητας κάθε προϊόντος (σε μονάδες kwh/d ή kwh/h) που κατανέμεται σε κάθε ενδιαφερόμενο καθορίζεται από το μηχανισμό που αναφέρεται κατωτέρω (δημοπρασίες). Τα Τυποποιημένα Προϊόντα Δυναμικότητας που ορίζονται στον Κώδικα είναι τα ακόλουθα: Ετήσιας διάρκειας (yearly), με έναρξη την 1 η Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους. Τριμηνιαίας διάρκειας (quarterly), με έναρξη την 1 η Οκτωβρίου, 1 η Ιανουαρίου, 1 η Απριλίου και 1 η Ιουλίου κάθε ημερολογιακού έτους. 9 Η αντίστοιχη ώρα έναρξης της Ημέρας Αερίου για την Ελλάδα θα είναι η 07:00, τόσο κατά την περίοδο χειμερινής ώρας όσο και κατά την περίοδο θερινής ώρας.

6 6 Μηνιαίας διάρκειας (monthly), με έναρξη την 1 η Ημέρα Αερίου κάθε ημερολογιακού μήνα. Ημερήσιας διάρκειας (daily), με έναρξη από την αρχή της Ημέρας Αερίου. Ενδοημερήσια προϊόντα (within-day), με έναρξη από μία συγκεκριμένη ώρα μίας Ημέρας Αερίου και διάρκειας έως το τέλος της ίδιας Ημέρας. 3. Δημοπρασίες δέσμευσης δυναμικότητας: Μοναδικός μηχανισμός κατανομής των Τυποποιημένων Προϊόντων Δυναμικότητας στις διασυνδέσεις ορίζονται οι δημοπρασίες. Θεσπίζονται δύο μηχανισμοί δημοπρασιών, κοινοί για κάθε σημείο διασύνδεσης, οι οποίοι εφαρμόζονται για τη δημοπράτηση διαφορετικών προϊόντων: Δημοπρασίες πολλαπλών γύρων και αυξανόμενης τιμής (ascending clock auctions) και δημοπρασίες ενός γύρου με ενιαία τιμή (uniform price auctions). Οι δημοπρασίες που αφορούν στο ίδιο προϊόν διεξάγονται ανεξάρτητα ή μία από την άλλη 10 αλλά στον ίδιο χρόνο για όλα τα σημεία διασύνδεσης στην ΕΕ που εμπίπτουν στις διατάξεις του Κώδικα. Το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των δημοπρασιών θεσπίζεται κατ αρχήν στον Κώδικα, αλλά μπορεί να μεταβάλλεται σύμφωνα με ημερολόγιο δημοπρασιών που καταρτίζει ο ENTSOG τον Ιανουάριο κάθε έτους. Η χρονολογική σειρά με την οποία δημοπρατούνται τα προϊόντα είναι ανάλογη της διάρκειας τους (πρώτα τα ετήσια προϊόντα, στη συνέχεια τα τριμηνιαία κ.ο.κ.). Ο επιτρεπόμενος μέγιστος χρονικός ορίζοντας δέσμευσης δυναμικότητας διαφέρει ανά προϊόν. Ο μηχανισμός κατανομής δυναμικότητας για κάθε προϊόν και τα χαρακτηριστικά του αντίστοιχου προϊόντος συνοψίζεται στον Πίνακα του Παραρτήματος Διάθεση τμήματος της συνολικής δυναμικότητας σε βραχυχρόνια βάση: Ποσοστό 20% της υφιστάμενης τεχνικής δυναμικότητας σε κάθε διασύνδεση προσφέρεται για δέσμευση αποκλειστικά σε βραχυχρόνια βάση, ως εξής: Ποσοστό 10% της συνολικής δυναμικότητας της διασύνδεσης διατίθεται κάθε έτος μόνο σε προϊόντα τριμηνιαίας (ή μικρότερης) διάρκειας. Επιπλέον ποσοστό 10% της συνολικής δυναμικότητας της διασύνδεσης διατίθεται κάθε έτος για δέσμευση διάρκειας όχι μεγαλύτερης των πέντε (5) επόμενων ετών. 10 Εξαίρεση στην υποχρέωση ανεξάρτητης διεξαγωγής δημοπρασιών αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία η δυναμικότητα που μπορεί να διατεθεί σε μία δημοπρασία για συγκεκριμένο προϊόν εξαρτάται άμεσα από το αποτέλεσμα άλλης δημοπρασίας (competing capacities). Παράδειγμα μίας τέτοιας περίπτωσης είναι όταν σε σημείο διασύνδεσης ένας αγωγός του ανάντη συστήματος διακλαδώνεται σε περισσότερους του ενός αγωγούς κατάντη της διασύνδεσης και η συνολική δυναμικότητα ανάντη και κατάντη της διασύνδεσης είναι διαφορετική. Στην περίπτωση αυτή, κατόπιν συμφωνίας των διαχειριστών και έγκρισης των αρμόδιων ΕΡΑ, είναι δυνατή η διεξαγωγή των σχετικών δημοπρασιών σε αλληλοσυσχετισμό.

7 7 Στην περίπτωση νέας τεχνικής δυναμικότητας που κατασκευάζεται στη διασύνδεση, ποσοστό 10% αυτής απαιτείται να διατίθεται κάθε έτος μόνο σε προϊόντα τριμηνιαίας (ή μικρότερης) διάρκειας. Τα ανωτέρω ποσοστά μπορούν να αναθεωρούνται προς τα πάνω από τις αρμόδιες ΕΡΑ, κατόπιν διαβούλευσης με τους χρήστες του συστήματος, για την αποφυγή φαινομένων αποκλεισμού μικρότερων παικτών από την αγορά. 5. Προσφορά δυναμικότητας εκατέρωθεν μίας διασύνδεσης ως δέσμη (bundling of capacity): Καταργείται η έννοια της δυναμικότητας «εισόδου» στη μία πλευρά της διασύνδεσης και «εξόδου» στην άλλη πλευρά της διασύνδεσης και οι διαχειριστές εκατέρωθεν κάθε διασύνδεσης υποχρεούνται να προσφέρουν τα Τυποποιημένα Προϊόντα Δυναμικότητας σε μορφή δέσμης δυναμικότητας εισόδου/εξόδου (σύζευξη-bundling). Κατά συνέπεια η κατανομή της δυναμικότητας στη διασύνδεση γίνεται μέσω μίας και μοναδικής δημοπρασίας (και όχι χωριστών δημοπρασιών σε κάθε πλευρά της διασύνδεσης) ενώ η χρήση της διασύνδεσης γίνεται μέσω μίας και μοναδικής δήλωσης (και όχι χωριστών δηλώσεων σε κάθε πλευρά της διασύνδεσης). Για τη δέσμευση δυναμικότητας και τη χρήση της διασύνδεσης απαιτείται η συμβατική δέσμευση του χρήστη και με τους δύο σχετικούς διαχειριστές, μέσω ενός ή δύο συμβάσεων. Η εμπορία της δυναμικότητας αυτής στη δευτερογενή αγορά, γίνεται επίσης σε μορφή δέσμης. Ως προς τις υφιστάμενες εν ισχύ συμβάσεις δέσμευσης δυναμικότητας εκατέρωθεν της διασύνδεσης, προβλέπεται διαδικασία σύζευξης της δυναμικότητας αυτής με συμφωνία των μερών υπό την εποπτεία των ρυθμιστών. Δεν επιτρέπεται η ανανέωση -μετά τη λήξη τους- ή η παράταση ισχύος υφιστάμενων συμβάσεων που αναφέρονται σε μησυζευγμένη δυναμικότητα. 6. Ορισμός Εικονικού Σημείου Διασύνδεσης (Virtual Interconnection Point): Αποτελεί εικονικό σημείο δέσμευσης δυναμικότητας, το οποίο ενσωματώνει τη δυναμικότητα όλων των φυσικών σημείων διασύνδεσης δύο συστημάτων μεταφοράς. Στις περιπτώσεις πολλαπλών διασυνδέσεων δύο συστημάτων μεταφοράς προβλέπεται δυνατότητα των διαχειριστών, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να προχωρήσουν στη δημιουργία Εικονικού Σημείου Διασύνδεσης. Η βασικότερη από τις προϋποθέσεις αυτές είναι η μη-μείωση της συνολικής δυναμικότητας που διατίθεται προς δέσμευση στο Εικονικό Σημείο Διασύνδεσης σε σχέση με τη συνολική δυναμικότητα που διατίθετο πριν τη δημιουργία του σημείου αυτού μέσω όλων των φυσικών σημείων διασύνδεσης. Η εκτίμηση των διαχειριστών σχετικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων που θέτει ο Κώδικας και η απόφαση σχετικά με τη δημιουργία Εικονικού Σημείου Διασύνδεσης θα πρέπει να ληφθεί εντός πέντε (5) ετών από τη θέση του Κώδικα σε ισχύ. 7. Προϊόντα διακοπτόμενης δυναμικότητας και διαδικασία διακοπής: Προϊόντα διακοπτόμενης δυναμικότητας προσφέρονται από τους διαχειριστές και στις δύο

8 8 πλευρές κάθε διασύνδεσης, εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμη δυναμικότητα σε αδιάλειπτη βάση. Στην περίπτωση διασυνδέσεων με δυνατότητα φυσικής ροής αερίου κατά τη μία μόνο κατεύθυνση, οι διαχειριστές υποχρεούνται να προσφέρουν δυναμικότητα και για την αντίθετη κατεύθυνση, τουλάχιστον σε διακοπτόμενη βάση (backhaul flow). Περαιτέρω, ως προς την προσφορά διακοπτόμενης δυναμικότητας ισχύουν τα ακόλουθα: Εφόσον έχει εξαντληθεί η δυναμικότητα που προσφέρεται σε αδιάλειπτη βάση, οι διαχειριστές υποχρεούνται να προσφέρουν διακοπτόμενη δυναμικότητα τουλάχιστον σε ημερήσια (day-ahead) βάση. Εάν προσφέρονται και άλλα προϊόντα διακοπτόμενης δυναμικότητας, θα πρέπει να είναι αντίστοιχης διάρκειας με τα Τυποποιημένα Προϊόντα Δυναμικότητας που ορίστηκαν παραπάνω. Η κατανομή της διακοπτόμενης δυναμικότητας πραγματοποιείται με δημοπρασίες ίδιων χαρακτηριστικών με τις δημοπρασίες του αντίστοιχου προϊόντος που προσφέρεται σε αδιάλειπτη βάση. Η δημοπρασία για κάθε προϊόν διακοπτόμενης δυναμικότητας πραγματοποιείται πριν τη δημοπρασία του προϊόντος δυναμικότητας σε αδιάλειπτη βάση με την αμέσως μικρότερη διάρκεια. Ειδικά στην περίπτωση του ενδοημερήσιου προϊόντος δυναμικότητας, η κατανομή πραγματοποιείται μέσω διαδικασίας υπερδηλώσεων (over-nomination). Στην περίπτωση διακοπής, προβλέπεται minimum χρόνος προειδοποίησης καθώς και σειρά διακοπής η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη της χρονικής στιγμής δέσμευσης της δυναμικότητας (χρήστες που δέσμευσαν δυναμικότητα τελευταίοι στη σειρά, θα διακοπούν πρώτοι). Στην περίπτωση που η δέσμευση δύο χρηστών συμπίπτει χρονικά, η διακοπή γίνεται κατ αναλογία των δηλώσεών τους (nominations). 8. Τιμολόγηση προσφερόμενων προϊόντων δυναμικότητας: Η πληρωτέα τιμή για κάθε προϊόν που δημοπρατείται προκύπτει ως το άθροισμα της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας (reserve price) για κάθε προϊόν και του αποτελέσματος της δημοπρασίας (auction premium). Ως τιμή εκκίνησης ορίζεται η τιμή για το αντίστοιχο προϊόν δυναμικότητας (είτε σε αδιάλειπτη βάση είτε σε διακοπτόμενη βάση) που προκύπτει σύμφωνα με το ρυθμιζόμενο τιμολόγιο. Η τελική τιμή του προϊόντος, προκύπτουσα ως το άθροισμα της ρυθμιζόμενου τιμολογίου και του auction premium, μπορεί να είναι: Σταθερή, εάν για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης χρησιμοποιείται το ρυθμιζόμενο τιμολόγιο που ισχύει κατά το χρόνο διεξαγωγής της δημοπρασίας, ή Μεταβλητή, εάν για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης χρησιμοποιείται το ρυθμιζόμενο τιμολόγιο που θα ισχύει κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του

9 9 προϊόντος δυναμικότητας (ακόμα και εάν το τιμολόγιο αυτό δεν είναι γνωστό κατά το χρόνο διεξαγωγής της δημοπρασίας). Στην περίπτωση προϊόντων διακοπτόμενης δυναμικότητας, εφαρμόζονται περαιτέρω οι σχετικές ρυθμίσεις του Κανονισμού 715/2009/ΕΚ, περί παροχής έκπτωσης η οποία αντανακλά την πιθανότητα διακοπής. Κατά τη διαμόρφωση των κομίστρων μεταφοράς από τις ΕΡΑ, απαιτείται να λαμβάνεται υπόψη η διασφάλιση των εσόδων του διαχειριστή ιδίως στην περίπτωση μη χρησιμοποίησης του τμήματος νέας ή υφιστάμενης δυναμικότητας που παρακρατείται από την αγορά προκειμένου να διατεθεί αποκλειστικά σε βραχυχρόνια βάση. 9. Κοινά πληροφοριακά συστήματα δέσμευσης δυναμικότητας (joint booking platforms): Προβλέπεται η υποχρέωση ανάπτυξης από τους γειτονικούς διαχειριστές κοινών πληροφοριακών συστημάτων δέσμευσης δυναμικότητας από τους χρήστες για όλα τα προϊόντα που προσφέρονται στις δημοπρασίες, τα οποία θα υποστηρίζουν και τη δευτερογενή αγορά δυναμικότητας. Επίσης, παρέχεται χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ελαχιστοποίηση των πληροφοριακών αυτών συστημάτων σε επίπεδο ΕΕ, με απώτερο στόχο τη δημιουργία -εφόσον αυτό είναι εφικτό- ενός κοινού πληροφοριακού συστήματος για ολόκληρη την Ένωση. 10. Συνεργασία Διαχειριστών: Προβλέπεται η υποχρέωση συνεργασίας και συντονισμού γειτονικών διαχειριστών αναφορικά με τη συντήρηση των διασυνδέσεων ή τμημάτων των συστημάτων μεταφοράς εφόσον αυτό έχει επίπτωση στη διαθεσιμότητα των διασυνδέσεων, την ανταλλαγή των αναγκαίων δεδομένων για την εφαρμογή των δημοπρασιών και κυρίως τον κοινό υπολογισμό της τεχνικής δυναμικότητας η οποία είναι διαθέσιμη προς δέσμευση σε κάθε διασύνδεση. Χρόνος θέσης σε εφαρμογή του Κώδικα: Η θέση σε εφαρμογή των ρυθμίσεων του Κώδικα ξεκινά από την 1 η Νοεμβρίου Από την ημερομηνία αυτή, ο Κώδικας είναι άμεσης και υποχρεωτικής εφαρμογής από τα κράτημέλη, χωρίς να απαιτείται διαδικασία μεταφοράς αυτού (transposition) στο αντίστοιχο εθνικό δίκαιο. Μεταβατικές διατάξεις προβλέπονται μόνο σε σχέση με θέματα κοινού υπολογισμού της δυναμικότητας από τους δύο διαχειριστές, ενώ η προθεσμία για την απόφαση ως προς τη δημιουργία εικονικού σημείου διασύνδεσης είναι η 1 η Νοεμβρίου 2020.

10 10 Γ. Κριτική επισκόπηση των ρυθμίσεων του Κώδικα Γενικά Η εναρμόνιση του συστήματος κατανομής δυναμικότητας σε κάθε διασύνδεση εντός της ΕΕ, με βάση μηχανισμούς της αγοράς και διαφανείς διαδικασίες, καθώς και η σύζευξη της δυναμικότητας στις διασυνδέσεις αποτελούν καθοριστικά βήματα στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής χρήσης των διασυνδέσεων, της άρσης των εμποδίων πρόσβασης στις επιμέρους εθνικές αγορές και τελικά της ανάπτυξης ανταγωνισμού σε επίπεδο χονδρεμπορίας αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχος μηχανισμός εφαρμόζεται ήδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελεί την κοινή πρακτική σε ολόκληρη την ΕΕ, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η αγορά ηλεκτρισμού σε σχέση με την αγορά αερίου χαρακτηρίζεται από καλύτερη διασύνδεση μεταξύ των εθνικών αγορών και ύπαρξη οργανωμένης χονδρεμπορικής αγοράς σε κάθε μία από τις διασυνδεδεμένες χώρες. Μέσω του νέου μηχανισμού προσφέρονται κατ αρχήν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε μεγαλύτερους και μικρότερους παίκτες, περιορίζεται η δυνατότητα καταχρηστικής δέσμευσης δυναμικότητας από ισχυρότερους παίκτες (capacity hoarding) και αποκαλύπτεται το πραγματικό ενδιαφέρον και η πραγματική τιμή της δυναμικότητας. Η διαθεσιμότητα δυναμικότητας και η αποφυγή capacity hoarding διασφαλίζονται περαιτέρω με τη συνδυασμένη εφαρμογή των ρυθμίσεων του Κώδικα και των μηχανισμών διαχείρισης της συμφόρησης, ενώ ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η πρόβλεψη για διάθεση τμήματος της δυναμικότητας για δέσμευση μόνο σε βραχυχρόνια βάση, γεγονός που οπωσδήποτε διευκολύνει την είσοδο νέων και μικρότερων παικτών. Η θέσπιση τυποποιημένων προϊόντων δυναμικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής δημοπρασιών προσφέρει στους παίκτες της αγοράς μεγαλύτερη ορατότητα και δυνατότητα προγραμματισμού της επιχειρηματικής στρατηγικής στο θέμα εισαγωγών/εξαγωγών αερίου μεταξύ κρατών-μελών. Περαιτέρω, η τυποποίηση προϊόντων και η εναρμόνιση διαδικασιών ενθαρρύνει τη δυνατότητα δραστηριοποίησης παικτών σε διαφορετικές διασυνδέσεις ανά την ΕΕ, με σημαντική μείωση του κόστους συναλλαγής (transaction cost) που συνεπάγεται η δραστηριοποίηση σε αγορές με διαφορετικούς κανόνες πρόσβασης και λειτουργίας. Σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου εκτιμάται ότι θα έχει και η υποχρέωση σύζευξης της δυναμικότητας εκατέρωθεν των διασυνδέσεων. Η επί της ουσίας κατάργηση του «συνόρου» μεταξύ των δύο συστημάτων, έχει ως αποτέλεσμα η δέσμευση δυναμικότητας σε μία διασύνδεση ουσιαστικά να συνεπάγεται τη δραστηριοποίηση του εν λόγω χρήστη του δικτύου και στο γειτονικό σύστημα (hub-to-hub trading), όπως αναλύεται κατωτέρω. Ιδιαίτερη σημασία σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο έχει η πρόβλεψη δυνατότητας παρέκκλισης από τις ρυθμίσεις του Κανονισμού, για λόγους ελέγχου της δεσπόζουσας

11 11 θέσης ισχυρών παικτών και δυνατότητας ανάπτυξης ανταγωνισμού στη σχετική αγορά, μετά από απόφαση των αρμόδιων αρχών. Οι δεσμεύσεις τις οποίες η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ Α.Ε.) έχει αναλάβει ενώπιον της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού ως προς τον τρόπο δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου 11, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση που εμπίπτει στη σχετική ρύθμιση του Κώδικα. Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν και περιορισμούς ως προς το ανώτατο ποσοστό δέσμευσης δυναμικότητας στις διασυνδέσεις της χώρας από τη ΔΕΠΑ Α.Ε., με χρονικό όριο ισχύος αυτών μεταγενέστερο του χρόνου θέσης σε εφαρμογή του Κώδικα. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τον τρόπο συμμετοχής της ΔΕΠΑ Α.Ε. στο μηχανισμό κατανομής δυναμικότητας στις διασυνδέσεις, τουλάχιστον για το διάστημα κατά το οποίο υφίσταται χρονική αλληλεπικάλυψη των δεσμεύσεων με τις ρυθμίσεις του Κώδικα. Πέραν των επιμέρους ρυθμίσεων, η επιβολή κοινών κανόνων σε όλες τις χώρες της ΕΕ και η υποχρέωση συνεργασίας ΕΡΑ και διαχειριστών, η οποία αποτελεί μεν γενική απαίτηση της Οδηγίας 73/2009/ΕΚ συγκεκριμενοποιείται δε μέσω των ευρωπαϊκών κωδίκων και κανονισμών, αποτελεί ένα ακόμα μέσο πίεσης για άνοιγμα των εθνικών αγορών και ισότιμη πρόσβαση τρίτων στα δίκτυα όλων των χωρών της ΕΕ. Η θέση σε εφαρμογή κοινών και δεσμευτικών ευρωπαϊκών κανόνων εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης του κοινοτικού κεκτημένου στην ενέργεια και από κράτη-μέλη τα οποία υστερούν χρονικά, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αντλήσουν εμπειρία από τις τυχόν πιο προηγμένες γειτονικές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς, τουλάχιστον έως σήμερα, ένας περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη ανταγωνισμού πέραν των δομικών χαρακτηριστικών της αγοράς όπως το μικρό μέγεθος και βάθος είναι και το ελλιπές και εν πολλοίς ασαφές καθεστώς πρόσβασης τρίτων στα ανάντη δίκτυα 12. Η υποχρέωση κοινού υπολογισμού δυναμικότητας και ανάπτυξης κοινών πληροφοριακών συστημάτων διενέργειας των δημοπρασιών από τους διαχειριστές, γεγονός που θα αποσαφηνίσει το μέγεθος της διαθέσιμης δυναμικότητας εκατέρωθεν του σημείου διασύνδεσης βελτιώνοντας την ορατότητα στην αγορά, σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις διαβούλευσης μεταξύ των ΕΡΑ και τον συνεχή έλεγχο συμμόρφωσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να συντελέσει στην ουσιαστική διασύνδεση όχι απλώς των γειτονικών συστημάτων μεταφοράς αλλά και των γειτονικών αγορών. Η ενοποίηση και διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα ως προς την περαιτέρω αξιοποίηση των υποδομών για διαμετακόμιση αερίου προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και ως προς την εν δυνάμει ανάδειξή της σε κόμβο εμπορίας αερίου και διαμόρφωσης τιμής αναφοράς σε περιφερειακό επίπεδο. 11 Βλ. απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπ αριθμ. 551/VII/2012 (ΦΕΚ Β/83/ ). 12 Βλ. και ετήσιες αναφορές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έτη 2006 έως και

12 12 Στον αντίποδα, η αξιοποίηση των ευκαιριών και δυνατοτήτων που παρέχει ο Κώδικας, συνεπάγεται και ορισμένες προκλήσεις για όλους τους χρήστες του δικτύου αλλά ιδιαίτερα για τους μικρότερους και νεοεισερχόμενους στην αγορά. Οι προκλήσεις αυτές, κοινές για όλους τους χρήστες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφορούν ενδεχομένως ιδιαίτερα την εθνική αγορά, λόγω του πρώιμου σταδίου ανάπτυξης και των χαρακτηριστικών των παικτών σε αυτή. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του Κώδικα αποτελεί αφ εαυτού μία σημαντική πρόκληση για τους διαχειριστές των αντίστοιχων συστημάτων μεταφοράς καθώς απαιτεί τη ριζική αλλαγή στις συνθήκες καθημερινής διαχείρισης της δυναμικότητας στις διασυνδέσεις και την ανάπτυξη ή εξέλιξη των σχετικών πληροφοριακών συστημάτων. Στις επόμενες παραγράφους επιχειρείται μία αποτίμηση των προκλήσεων που θέτουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις του Κώδικα στους συμμετέχοντες στην αγορά. Ο μηχανισμός κατανομής δυναμικότητας στις διασυνδέσεις Μετά τη θέση σε ισχύ του Κώδικα, η δραστηριοποίηση ενός χρήστη του δικτύου στην αγορά δυναμικότητας στις διασυνδέσεις για την εξυπηρέτηση δεδομένης ζήτησης φυσικού αερίου 13, θα πραγματοποιείται με ριζικά διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, τουλάχιστον υπό το σύστημα κατανομής δυναμικότητας που καθορίζεται σήμερα στον Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ. Υπό το υφιστάμενο καθεστώς, εφόσον υφίσταται διαθέσιμη δυναμικότητα, είναι δυνατή η δέσμευση δυναμικότητας στις διασυνδέσεις οποτεδήποτε, πρακτικά για οποιαδήποτε χρονική διάρκεια και με γνωστή τιμή. Ταυτόχρονα, είναι δυνατή η διαμόρφωση ενός προφίλ δεσμευμένης δυναμικότητας μέσω συνδυασμού προϊόντων δυναμικότητας οποιασδήποτε χρονικής διάρκειας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή αποτελεί ακέραια πολλαπλάσια μίας Ημέρας Αερίου 14. Υπό το νέο καθεστώς, θα είναι επίσης δυνατή η διαμόρφωση ενός προφίλ δεσμευμένης δυναμικότητας μέσω του κατάλληλου συνδυασμού Τυποποιημένων Προϊόντων Δυναμικότητας. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά δεν καθίστανται διαθέσιμα προς δέσμευση από τους χρήστες σε συνεχή βάση, αλλά σε χρόνο αυστηρά καθορισμένο σύμφωνα με το ημερολόγιο δημοπρασιών που καταρτίζει ετησίως ο ENTSOG. Επιπροσθέτως, η τιμή στην οποία ο χρήστης θα δεσμεύσει δυναμικότητα δεν είναι γνωστή εκ των προτέρων καθώς καθορίζεται αναλόγως των συνθηκών προσφοράς και ζήτησης στη σχετική δημοπρασία. 13 Για λόγους απλότητας, στην παρούσα ανάλυση χρησιμοποιείται η έννοια του Χρήστη ο οποίος είναι ταυτόχρονα είτε προμηθευτής φυσικού αερίου είτε αυτοπρομηθευόμενος επιλέγων πελάτης. Τα συμπεράσματα ισχύουν εν γένει και στην περίπτωση Χρήστη ο οποίος συμμετέχει στην αγορά αναλαμβάνοντας μόνο τη μεταφορά αερίου για λογαριασμό τρίτων, χωρίς άμεση εμπλοκή στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου. 14 Για τον ορισμό της «Ημέρας Αερίου» στην ελληνική αγορά βλ. παρ. 22 του άρθρου 1 του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΦΕΚ Β 3131/ ).

13 13 Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι η αποτελεσματική δραστηριοποίηση χρηστών στις διασυνδέσεις συστημάτων μεταφοράς απαιτεί: Αυξημένη δυνατότητα προγραμματισμού σε σχέση με τις ανάγκες μεταφοράς φυσικού αερίου, η οποία αυτονόητα διευκολύνεται όσο πιο ομοιόμορφο είναι το προφίλ της ζήτησής φυσικού αερίου που εξυπηρετεί ο χρήστης του δικτύου. Περαιτέρω, η διαμόρφωση στρατηγικής στο θέμα της διαχείρισης της δυναμικότητας εκτιμάται ότι είναι ευχερέστερη στην περίπτωση μεγαλύτερων παικτών της αγοράς, με χαρτοφυλάκιο συμβάσεων προμήθειας και πολλαπλών εναλλακτικών σε σχέση με τη χρήση διασυνδέσεων ή δυνατότητα χρήσης εγκαταστάσεων ΥΦΑ. Κατάλληλη εσωτερική οργάνωση για την -πιθανώς καθημερινή- συμμετοχή σε δημοπρασίες και δυνατότητα συνδυασμένης διαχείρισης χαρτοφυλακίου δυναμικότητας/ποσότητας φυσικού αερίου, ανάλογη με αυτή που απαιτείται για τη δραστηριοποίηση στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Η ανάπτυξη της εσωτερικής αυτής οργάνωσης, εφόσον δεν υφίσταται ήδη για οποιονδήποτε λόγο, εκτιμάται ότι θα επιφέρει αύξηση του λειτουργικού/διαχειριστικού κόστους του χρήστη του δικτύου. Τέλος, εκτιμάται ότι ο σχετικός περιορισμός της ευελιξίας που παρέχει το σημερινό καθεστώς ως προς το χρόνο διάθεσης και δέσμευσης δυναμικότητας στις διασυνδέσεις καθιστά ακόμα πιο σημαντικό το ρόλο και τη σημασία μιας οργανωμένης δευτερογενούς αγορά δυναμικότητας, μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η διαχείριση τυχόν αποκλίσεων μεταξύ της δυναμικότητας διασύνδεσης που αποκτήθηκε στην πρωτογενή αγορά και των πραγματικών αναγκών σε δυναμικότητα που ανακύπτουν σε βραχυχρόνια βάση. Η σύζευξη (bundling) της δυναμικότητας στις διασυνδέσεις Μέσω της σύζευξης της δυναμικότητας εκατέρωθεν της διασύνδεσης, πρακτικά καταργείται το «σύνορο» μεταξύ των διασυνδεδεμένων συστημάτων. Έτσι, η δέσμευση δυναμικότητας εισόδου σε σημείο διασύνδεσης των χωρών Α και Β από χρήστη που δραστηριοποιείται στη χώρα Α και επιθυμεί να εισάγει αέριο μέσω του (ανάντη) συστήματος της χώρας Β, συνεπάγεται και τη δέσμευση ισόποσης δυναμικότητας εξόδου στη διασύνδεση από την πλευρά της χώρας Β. Επομένως, η δέσμευση δυναμικότητας σε ένα σημείο διασύνδεσης συστημάτων μεταφοράς απαιτεί τη δραστηριοποίηση των ενδιαφερομένων χρηστών και στα δύο διασυνδεδεμένα συστήματα. Κατά συνέπεια, και παρά την υποχρέωση διεξαγωγής των δημοπρασιών από τους διαχειριστές μέσω κοινού πληροφοριακού συστήματος, για τη δέσμευση δυναμικότητας και τη χρήση της διασύνδεσης απαιτείται πλέον η συμβατική δέσμευση του χρήστη και με τους δύο διαχειριστές που δραστηριοποιούνται εκατέρωθεν της διασύνδεσης, μέσω ενός ή δύο συμβάσεων. Η διαχειριστική πολυπλοκότητα είναι δυνατόν να αυξηθεί περαιτέρω στην

14 14 περίπτωση που στις διασυνδέσεις μεταξύ κρατών-μελών δραστηριοποιούνται περισσότεροι των δύο διαχειριστών, είτε πρόκειται για φυσικά σημεία διασύνδεσης είτε για Εικονικό Σημείο Διασύνδεσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η σύζευξη δυναμικότητας στις διασυνδέσεις επιβάλλει τη μεταβολή του σημείου στο οποίο πραγματοποιείται η μεταβίβαση της κυριότητας αερίου για τους σκοπούς τόσο της σχετικής σύμβασης μεταφοράς όσο και της σχετικής υποκείμενης σύμβασης προμήθειας αερίου, δηλαδή το σημείο παράδοσης/παραλαβής του αερίου ή σημείο συναλλαγής. Έως σήμερα, κατά κανόνα, η μεταβίβαση κυριότητας του αερίου από τον έναν χρήστη μεταφοράς στον άλλο πραγματοποιείτο στο σημείο διασύνδεσης μεταξύ των συστημάτων στα οποία δραστηριοποιούντο οι χρήστες αυτοί και το οποίο αποτελούσε το σημείο συναλλαγής (trading at the flange ). Η απαλοιφή του σημείου αυτού -ως αποτέλεσμα της σύζευξης δυναμικότητας- απαιτεί τον καθορισμό ενός νέου σημείου αναφοράς με βάση το οποίο θα πραγματοποιείται η συναλλαγή, δηλαδή στο οποίο θα πραγματοποιείται η μεταβίβαση κυριότητας του αερίου. Υπό ένα σύστημα εισόδου-εξόδου το αυτονόητο σημείο αναφοράς για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης κυριότητας του αερίου μεταξύ χρηστών είναι το «εικονικό σημείο δηλώσεων» (virtual point), επί του οποίου -στις περισσότερες περιπτώσεις- οργανώνεται ένας κόμβος εμπορικής διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου (gas trading hub). Στην πλήρη ανάπτυξη αυτού του συστήματος, οι συναλλαγές δεν πραγματοποιούνται στα όρια διασυνδεδεμένων συστημάτων/αγορών, αλλά μεταξύ των κόμβων διαπραγμάτευσης αερίου των αγορών αυτών (hub-to-hub trading). Το ανωτέρω σχήμα προωθεί σημαντικά και υποστηρίζει την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς αερίου στην ΕΕ, έχει, ωστόσο, ως συνέπεια την ανάγκη αλλαγής των όρων των συμβάσεων μεταφοράς και των υποκείμενων συμβάσεων προμήθειας που σχετίζονται με διασυνδέσεις, τουλάχιστον ως προς το σημείο παράδοσης/παραλαβής του αερίου. Το γεγονός αυτό προφανώς επιβάλλει και ανακατανομή του συνολικού κόστους μεταφοράς αερίου μεταξύ διαφορετικών χρηστών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μία σοβαρή μεταβολή η οποία θα επηρεάσει όλες τις συμβάσεις που περιλαμβάνουν διασυνοριακή συναλλαγή εντός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων συμβάσεων διαμετακόμισης αερίου μέσω χωρών της ΕΕ, προερχόμενου από τρίτους προμηθευτές εκτός ΕΕ. Είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις της μεταβολής αυτής είναι ιδιαίτερα έντονες στην περίπτωση συμβάσεων που συνάφθηκαν πριν τη θέσπιση των ρυθμίσεων του Κώδικα και παραμένουν σε ισχύ και μετά την 1 η Νοεμβρίου Για το λόγο αυτό επιτρέπεται από τον Κώδικα η συνέχιση ισχύος υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς, και κατ επέκταση των υποκείμενων συμβάσεων προμήθειας, έως τη λήξη τους. Επιβάλλεται, ωστόσο, η υποχρέωση διαπραγμάτευσης μεταξύ των μερών για την πιθανή αναπροσαρμογή των συμβάσεων, στη βάση της καλύτερης δυνατής προσπάθειας.

15 15 Στην περίπτωση χρηστών οι οποίοι δεν επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις διασυνδέσεις για την εισαγωγή/εξαγωγή αερίου μέσω αγωγού, δεδομένου του αυξημένου διαχειριστικού και προγραμματιστικού κόστους που αυτό συνεπάγεται λόγω της σύζευξης δυναμικότητας, εξακολουθεί να υφίσταται η δυνατότητα δέσμευσης μόνο δυναμικότητας εξόδου για εξυπηρέτηση τελικών καταναλωτών ή δικτύων διανομής. Ό χρήστης δηλαδή εξακολουθεί να δραστηριοποιείται μόνο σε ένα σύστημα μεταφοράς/μία αγορά, μέσω σύμβασης μεταφοράς με σημείο εισόδου το εικονικό σημείο δηλώσεων/κόμβο διαπραγμάτευσης αερίου ή εγκατάσταση ΥΦΑ και σημείο εξόδου το σημείο κατανάλωσης ή περαιτέρω διανομής του αερίου. Διαχειριστικά και ρυθμιστικά ζητήματα Η εναρμόνιση της Ημέρας Αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεπάγεται τη μεταβολή της ώρας έναρξης της αντίστοιχης ημέρας στις περισσότερες εθνικές αγορές. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις σε διαχειριστικό επίπεδο εκτιμάται ότι αφορούν στον προγραμματισμό παραδόσεων και παραλαβών αερίου από εξωτερικούς της ΕΕ προμηθευτές και τις ενδιάμεσες, εκτός ΕΕ, χώρες διαμετακόμισης του αερίου καθώς και στον προγραμματισμό παραδόσεων σε χώρες στις οποίες υπάρχει εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου, όπως η Μεγάλη Βρετανία. Σε ό,τι αφορά την αλληλεπίδραση μεταξύ των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, εκτιμάται ότι η επερχόμενη μεταβολή δεν θα έχει ιδιαίτερη επίπτωση στον προγραμματισμό εκ μέρους των χρηστών καθώς, ήδη, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, δεν υφίσταται ευθυγράμμιση στην ώρα έναρξης της Ημέρας Αερίου και της αντίστοιχης ημέρας της αγοράς ηλεκτρισμού 15. Ταυτόχρονα, μέσω του Ετήσιου Τυποποιημένου Προϊόντος Δυναμικότητας, εμμέσως εισάγεται σε επίπεδο ΕΕ η έννοια του Έτους Αερίου, με έναρξη τον Οκτώβριο ενός ημερολογιακού έτους και λήξη τον Σεπτέμβριο του επόμενου ημερολογιακού έτους 16. Σε χώρες στις οποίες ο υπολογισμός του ετήσιου κομίστρου μεταφοράς πραγματοποιείται με αναφορά σε ετήσια περίοδο με ημερομηνία έναρξης διαφορετική αυτής του Έτους Αερίου του Κώδικα, εισάγεται ένας παράγοντας πολυπλοκότητας σε σχέση με τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης στην ετήσια δημοπρασία και την ανάκτηση του σχετικού ετήσιου κόστους μεταφοράς. Η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού αποτελεί ένα από τα αντικείμενα του υπό επεξεργασία Κώδικα δικτύου σχετικά με τους κανόνες εναρμόνισης της δομής των κομίστρων μεταφοράς αερίου στην ΕΕ. Τέλος, προς διερεύνηση σε ρυθμιστικό και διαχειριστικό επίπεδο παραμένει η έκταση κατά την οποία οι ρυθμίσεις του Κώδικα θα επηρεάσουν εν γένει τους μηχανισμούς κατανομής 15 Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Ισπανίας, όπου σήμερα υπάρχει ευθυγράμμιση μεταξύ «ημέρας αερίου» και «ημέρας ηλεκτρισμού». Η εφαρμογή του Κώδικα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή της ώρας έναρξης της «ημέρας αερίου» κατά έξι ώρες. 16 Για τον ορισμό του «Έτους Αερίου» στην ελληνική αγορά βλ. παρ. 20 του άρθρου 1 του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΦΕΚ Β 3131/ ).

16 16 δυναμικότητας και δήλωσης (nomination) των προς μεταφορά ποσοτήτων φυσικού σε σημεία τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού, όπως τα σημεία εισόδου ΥΦΑ στο σύστημα μεταφοράς ή τα σημεία εξόδου προς εγκαταστάσεις τελικών καταναλωτών, καθώς και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα και σε σημεία εισόδου με τρίτες χώρες, θέμα που όπως προαναφέρθηκε αποτελεί αντικείμενο απόφασης της αρμόδιας ΕΡΑ. Δ. Τελικές παρατηρήσεις Η θέσπιση του Κώδικα δημιουργεί ένα εντελώς νέο τοπίο αναφορικά με το διασυνοριακό εμπόριο στην ΕΕ. Η εφαρμογή του νέου μηχανισμού κατανομής της δυναμικότητας στις διασυνδέσεις εντός της προθεσμίας που θέτει ο Κώδικας αποτελεί σημαντική πρόκληση τόσο για τους διαχειριστές των σχετικών συστημάτων μεταφοράς όσο και για τις αντίστοιχες ΕΡΑ. Πέραν των διαχειριστικών και ρυθμιστικών προκλήσεων, η θέσπιση του Κώδικα θέτει μία σειρά από προκλήσεις και για τους συμμετέχοντες στην αγορά φυσικού αερίου, ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους και τους μικρότερους παίκτες. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που η εναρμόνιση του μηχανισμού κατανομής παρέχει σε παίκτες της αγοράς για τη δραστηριοποίησή τους στο διασυνοριακό επίπεδο εξαρτάται από τη δυνατότητα προσαρμογής σε νέες συνθήκες και δεδομένα που δημιουργούνται σε σχέση με την έως σήμερα επιχειρηματική πρακτική τους. Για μικρότερους και νεοεισερχόμενους στην αγορά παίκτες, χωρίς διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο συμβάσεων προμήθειας, η δραστηριοποίηση στις διασυνδέσεις με σκοπό το διασυνοριακό εμπόριο και τις εισαγωγές/εξαγωγές αερίου ενέχει αυξημένες απαιτήσεις προγραμματισμού σε σχέση με τις ανάγκες μεταφοράς φυσικού αερίου και κατάλληλη εσωτερική οργάνωση για την -πιθανώς καθημερινή- συμμετοχή σε δημοπρασίες, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση λειτουργικού/διαχειριστικού κόστους. Το διαχειριστικό κόστος ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω της, επί της ουσίας επιβαλλόμενης από τη σύζευξη, δραστηριοποίησης σε δύο αγορές. Πέραν των ανωτέρω, για υφιστάμενους παίκτες που δραστηριοποιούνται στις διασυνδέσεις, η σημαντικότερη πρόκληση σχετίζεται με την αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα των συμβάσεων μεταφοράς/προμήθειας που περιλαμβάνουν διασυνοριακές συναλλαγές. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα εξομαλύνει τις διαφορές στα διαχειριστικό καθεστώς εκατέρωθεν των διασυνδέσεων στην ΕΕ και θα επιταχύνει την, υποχρεωτική από την Τρίτη Ενεργειακή Δέσμη, διαδικασία σύγκλισης του αντίστοιχου ρυθμιστικού καθεστώτος, συνεισφέροντας ουσιαστικά στη δημιουργία μίας ενιαίας και ανταγωνιστικής αγοράς αερίου στην ΕΕ.

17 17 Από την έκδοση του Κώδικα έως σήμερα, έχουν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες για την πιλοτική εφαρμογή του Κώδικα σε διάφορα σημεία διασύνδεσης στην ΕΕ. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με συνεργασία των εκατέρωθεν της διασύνδεσης διαχειριστών και ΕΡΑ με την εποπτεία και καθοδήγηση των ACER/ENTSOG, βάσει ενός «οδικού χάρτη» που έχει καταρτιστεί για το λόγο αυτό. Τα συμπεράσματα από την πορεία εφαρμογής της διαδικασίας παρουσιάζονται τακτικά στο Ρυθμιστικό Φόρουμ Αερίου (Φόρουμ της Μαδρίτης) 17 και εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν έναν πολύτιμο οδηγό για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του Κώδικα και στις λιγότερο ώριμες αγορές. Ταυτόχρονα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαδικασία αναθεώρησης του Κώδικα, προκειμένου να συμπληρωθεί με διατάξεις που αφορούν στην κατανομή νέας δυναμικότητας που αναπτύσσεται στις διασυνδέσεις με βάση μηχανισμούς της αγοράς. Θέματα τιμολόγησης της νέας δυναμικότητας αντιμετωπίζονται ρυθμιστικά στον υπό εκπόνηση Κώδικα Δικτύου σχετικά με τους κανόνες εναρμόνισης της δομής των κομίστρων μεταφοράς αερίου. Με την ολοκλήρωση των κειμένων αυτών, δημιουργείται πλέον ένα ολοκληρωμένο σύστημα κατανομής και τιμολόγησης δυναμικότητας που περιλαμβάνει τόσο την υφιστάμενη δυναμικότητα διασύνδεσης όσο και τις μελλοντικές επεκτάσεις της. 17 Βλ.

18 18 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Πίνακας: Σύνοψη μηχανισμού κατανομής προϊόντων δυναμικότητας σε αδιάλειπτη βάση στις διασυνδέσεις Τυποποιημένο Προϊόν Δυναμικότητας (ΤΠΔ) (kwh/h ή kwh/d) Έναρξη ισχύος ΤΠΔ Μηχανισμός δημοπράτησης Ετήσιο 1 η Οκτωβρίου Πολλαπλών γύρων και αυξανόμενης τιμής (ascending clock) Τριμηνιαίο Μηνιαίο Ημερήσιο Ενδοημερήσιο 1 η Οκτωβρίου, 1 η Ιανουαρίου, 1 η Απριλίου και 1 η Ιουλίου 1 η Ημέρα Αερίου κάθε ημερολογιακού μήνα Από την αρχή της Hμέρας Αερίου Από μία συγκεκριμένη ώρα μίας Ημέρας Αερίου έως το τέλος της ίδιας Ημέρας Πολλαπλών γύρων και αυξανόμενης τιμής (ascending clock) Πολλαπλών γύρων και αυξανόμενης τιμής (ascending clock) Ενός γύρου και ενιαίας τιμής (uniform price) Ενός γύρου και ενιαίας τιμής (uniform price) Συχνότητα δημοπράτησης Χρόνος διεξαγωγής δημοπρασίας Χρονικός ορίζοντας προσφοράς ΤΠΔ Ετήσια 1 η Δευτέρα Μάρτη κάθε έτους Έως και για 15 έτη, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος αερίου (Έτος αερίου: Οκτώβριος - Σεπτέμβριος) Ετήσια 1 η Δευτέρα Ιουνίου κάθε έτους Κάθε τρίμηνο του επόμενου έτους αερίου (Έτος αερίου: Οκτώβριος - Σεπτέμβριος) Μηνιαία 3 η Δευτέρα Ο επόμενος μήνας κάθε μήνα Ημερήσια Ωριαία Κάθε ημέρα στις UTC Κάθε ώρα μετά τη λήξη της ημερήσιας δημοπρασίας (day-ahead) για συγκεκριμένη Ημέρα Αερίου έως και 5 ώρες πριν τη λήξη της συγκεκριμένης Ημέρας Αερίου Η επόμενη Ημέρα Αερίου (day-ahead) Η ώρα που αντιστοιχεί στην ώρα διεξαγωγής της δημοπρασίας +4

19 19 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ Συντομογραφίες: ACER: Agency for the Cooperation of Energy Regulators ΔΕΠΑ: Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. ΕΕ: Ευρωπαϊκή Ένωση ENTSOG: European Network of Transmission System Operators for Gas ΕΡΑ: Εθνική Ρυθμιστική Αρχή ΤΠΔ: Τυποποιημένα Προϊόντα Δυναμικότητας

20 Πανεπιστήμιο Πειραιώς / Τμ. Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet στο Δίκαιο & Πολιτικές ΕΕ Σχετικά με τον συγγραφέα Ο Γεράσιμος Αυλωνίτης είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, με MSc στη Μηχανική Πετρελαίου από το Imperial College. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπου με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία εργάστηκε σε διάφορα έργα βελτιστοποίησης παραγωγής αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική. Μετακινήθηκε στο κατάντη τμήμα της βιομηχανίας, ασχολούμενος με θέματα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στο τμήμα ανάπτυξης δραστηριοτήτων της εταιρείας Προμηθέας Gas Α.Ε. στην Ελλάδα. Το 2002 εντάχθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως Ειδικός Επιστήμονας, όπου και διατέλεσε επικεφαλής του τμήματος Φυσικού Αερίου και Πετρελαιοειδών από το 2005 έως το τέλος του Από το 2013 είναι σύμβουλος διοίκησης του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. επί ρυθμιστικών θεμάτων. Έχει οργανώσει και παραδώσει διαλέξεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με την οργάνωση της αγοράς φυσικού αερίου, τα κόμιστρα μεταφοράς και την τιμολόγηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και στη Μέση Ανατολή. (*) (*):Οι απόψεις και εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στη μελέτη αυτή είναι αποκλειστικά του συγγραφέα. Διευθυντής Σειράς: Νικόλαος Ε. Φαραντούρης, Αν. Καθηγητής, Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet Δ. Ανδρούτσου 150, Πειραιεύς E: nfarant@unipi.gr T: F:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 747/2018. Διαδικασία δημοπρασιών για τη δέσμευση και κατανομή δυναμικότητας στο Σημείο Διασύνδεσης KHΠΟΙ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 747/2018. Διαδικασία δημοπρασιών για τη δέσμευση και κατανομή δυναμικότητας στο Σημείο Διασύνδεσης KHΠΟΙ Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 747/2018 Διαδικασία δημοπρασιών για τη δέσμευση και κατανομή δυναμικότητας στο Σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Διαμετακόμιση ενέργειας και ανάπτυξη υποδομών. Γεράσιμος Αυλωνίτης Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Διαμετακόμιση ενέργειας και ανάπτυξη υποδομών. Γεράσιμος Αυλωνίτης Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Διαμετακόμιση ενέργειας και ανάπτυξη υποδομών Γεράσιμος Αυλωνίτης Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας 25.10.2007 Οφέλη για την Ευρώπη Ενίσχυση ασφάλειας εφοδιασμού Ενίσχυση συνθηκών ανταγωνισμού μέσω: 1. Διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 518/2016

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 518/2016 Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 518/2016 Διαδικασία δημοπρασιών για τη δέσμευση και κατανομή δυναμικότητας στο Σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 349/2016. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 349/2016. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 349/2016 Τροποποίηση διατάξεων του Αναθεωρημένου Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 17.3.2017 L 72/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/459 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Μαρτίου 2017 για τη θέσπιση κώδικα δικτύου σχετικά με μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας στα συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση όλων των ΔΣΜ για την ενιαία μεθοδολογία τιμολόγησης. ενδοημερήσιας διαζωνικής δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 55

Πρόταση όλων των ΔΣΜ για την ενιαία μεθοδολογία τιμολόγησης. ενδοημερήσιας διαζωνικής δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 55 Πρόταση όλων των ΔΣΜ για την ενιαία μεθοδολογία τιμολόγησης ενδοημερήσιας διαζωνικής δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2015/1222 της Επιτροπής, της 24ης Ιουλίου 2015, σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

15.10.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 273/5

15.10.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 273/5 15.10.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 273/5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 984/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Οκτωβρίου 2013 για τη θέσπιση κώδικα δικτύου σχετικά με μηχανισμούς κατανομής δυναμικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης της αγοράς φυσικού αερίου

Εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης της αγοράς φυσικού αερίου Εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης της αγοράς φυσικού αερίου Γ. Αυλωνίτης Επικεφαλής Μονάδας Ανάλυσης Συστημάτων Συνέδριο ΤΕΕ - Μάρτιος 2010 Ενέργεια: Σημερινή Εικόνα - Σχεδιασμός - Προοπτικές Δομή

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 250/5

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 250/5 24.9.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 250/5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 838/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Σεπτεμβρίου 2010 περί καθορισμού κατευθυντηρίων γραμμών για τον μηχανισμό αντιστάθμισης μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 Ιουλίου 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 Ιουλίου 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 Ιουλίου 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποδοχή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της πρότασης της ΔΕΠΑ Α.Ε. περί τροποποίησης των δεσμεύσεων που υιοθετήθηκαν με την υπ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘ. 452/2013. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘ. 452/2013. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘ. 452/2013 Αποδοχή της κοινής πρότασης των Διαχειριστών Συστημάτων Φυσικού Αερίου της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Ι. Διδάσκοντες Μιλτιάδης Ασλάνογλου Γεράσιμος Αυλωνίτης Αθανάσιος Δαγούμας Νικόλαος Φαραντούρης

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 14064/16 ENER 372 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 4 Νοεμβρίου 2016 Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 217/2010

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 217/2010 Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 217/2010 Για την τροποποίηση της υπ αριθμ. 4955/27.03.06 απόφασης του Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 11.11.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 293/67 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Νοεμβρίου 2010 για την τροποποίηση του κεφαλαίου 3 του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 715/2009 του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΔΕΠΑ Α.Ε.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΔΕΠΑ Α.Ε. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΔΕΠΑ Α.Ε. ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΣΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡ/ΜΑ Ι ΤΟΥ ΕΚ715/2009 Εν πρώτοις, η εταιρία μας ΔΕΠΑ Α.Ε. εκτιμά την ευκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα: Η Ελληνική Ενεργειακή Αγορά. Η Λειτουργία της Αγοράς Η/Ε

Ημερίδα: Η Ελληνική Ενεργειακή Αγορά. Η Λειτουργία της Αγοράς Η/Ε Ημερίδα: Η Ελληνική Ενεργειακή Αγορά Η Λειτουργία της Αγοράς Η/Ε Μελλοντικές Τάσεις στην Ελληνική Αγορά Αλεξάνδρα Ψυρρή Διεύθυνση Διαχείρισης Ενέργειας, ΔΕΗ Α.Ε. 18 Μαρτίου 2011 Υφιστάμενη λειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.2.2018 C(2018) 860 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16.2.2018 σχετικά με τον καθορισμό κοινών μεθόδων ασφάλειας για την εποπτεία από τις εθνικές

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ρ Α Ε Υ Π Α Ρ Ι Θ Μ / Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ρ Α Ε Υ Π Α Ρ Ι Θ Μ / Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr Α Π Ο Φ Α Σ Η Ρ Α Ε Υ Π Α Ρ Ι Θ Μ. 4 2 3 / 2 0 1 6 Τροποποίηση της υπ αριθμ. 592/2014 απόφασης της ΡΑΕ,

Διαβάστε περισσότερα

HERON Η επόμενη ημέρα της εφαρμογής των νέων Κανονισμών της Ενοποιημένης Αγοράς (Target Model)

HERON Η επόμενη ημέρα της εφαρμογής των νέων Κανονισμών της Ενοποιημένης Αγοράς (Target Model) HERON Η επόμενη ημέρα της εφαρμογής των νέων Κανονισμών της Ενοποιημένης Αγοράς (Target Model) Μελίζα Ασημακοπούλου, Διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων 23o Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας 2018, Aθήνα, 22-23/11

Διαβάστε περισσότερα

Gas Target Model: Το πρότυπο-στόχος για την ευρωπαϊκή αγορά αερίου

Gas Target Model: Το πρότυπο-στόχος για την ευρωπαϊκή αγορά αερίου Πανεπιστήμιο Πειραιώς / Τμ. Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet στο Δίκαιο & Πολιτικές ΕΕ Gas Target Model: Το πρότυπο-στόχος για την ευρωπαϊκή αγορά αερίου Γεράσιμος Αυλωνίτης Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Οι περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμοι του 2003 έως 2017 Ν.122(Ι)/2003, Ν.239(Ι)/2004, Ν.143(Ι)/2005, Ν.173(Ι)/2006, Ν.92(Ι)/2008, Ν.211(Ι)/2012, Ν.206(Ι)/2015,

Διαβάστε περισσότερα

12 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007» Αθήνα Οκτωβρίου 2007

12 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007» Αθήνα Οκτωβρίου 2007 12 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007» Αθήνα 24-25 25 Οκτωβρίου 2007 ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δρος

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2018 Απρίλιος 2017 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2018 Απρίλιος 2017 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14 Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2018 Απρίλιος 2017 Σελ.1/14 1. Εισαγωγή Η παρούσα εισήγηση συντάσσεται στο πλαίσιο των διατάξεων της παραγράφου 2.γ του Άρθρου 68 του Νόµου 4001/2011,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 82/2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 82/2018 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 82/2018 Αναπροσαρμογή της ετήσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, που διατίθεται μέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ «ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» Ανδρέας Φρίξου Λειτουργός Α (Παρακολούθηση Αγοράς και Ανταγωνισμού) ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1. ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕΚ 2. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

27 Οκτωβρίου Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

27 Οκτωβρίου Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Πρόταση όλων των ΔΣΜ για την καταληκτική ώρα παγίωσης δυναμικότητας επόμενης ημέρας (DAFD) σύμφωνα με το άρθρο 69 του κανονισμού (ΕΕ)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ ΑΡΙΘ. 1118/2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ ΑΡΙΘ. 1118/2018 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ ΑΡΙΘ. 1118/2018 Έγκριση της τιμής προμήθειας του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) ιδιοκατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 312/214 ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 107A/2010

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 107A/2010 Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 107A/2010 Σύμφωνη Γνώμη της ΡΑΕ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμιστικά θέματα για το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και τις Διασυνδέσεις

Ρυθμιστικά θέματα για το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και τις Διασυνδέσεις Ρυθμιστικά θέματα για το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και τις Διασυνδέσεις ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κ. Περράκης Περιεχόμενα 1. Επίκαιρα θέματα για το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και τις Διασυνδέσεις 2. Το

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη δέσμη νομοθετικών προτάσεων της Επιτροπής για τον τομέα της ενέργειας

Τρίτη δέσμη νομοθετικών προτάσεων της Επιτροπής για τον τομέα της ενέργειας Τρίτη δέσμη νομοθετικών προτάσεων της Επιτροπής για τον τομέα της ενέργειας Βασικά θεσμικά θέματα Αικατερίνη Ν. Ηλιάδου Δ.Ν. Δικηγόρος Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2007 Ιστορική διαδρομή Στόχος: Εσωτερική αγορά

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2015 Απρίλιος 2014 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2015 Απρίλιος 2014 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14 Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2015 Απρίλιος 2014 Σελ.1/14 1. Εισαγωγή Η παρούσα έκθεση συντάσσεται στο πλαίσιο των διατάξεων της παραγράφου 2.γ του Άρθρου 68 του Νόµου 4001/2011,

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2017 Απρίλιος 2016 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2017 Απρίλιος 2016 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14 Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2017 Απρίλιος 2016 Σελ.1/14 1. Εισαγωγή Η παρούσα εισήγηση συντάσσεται στο πλαίσιο των διατάξεων της παραγράφου 2.γ του Άρθρου 68 του Νόµου 4001/2011,

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλης Μαχαμίντ PhD Candidate Προκλήσεις και ευκαιρίες στο ενεργειακό δίκτυο της Κύπρου: Aποθήκευση ενέργειας Μικροδίκτυα Κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού

Βασίλης Μαχαμίντ PhD Candidate Προκλήσεις και ευκαιρίες στο ενεργειακό δίκτυο της Κύπρου: Aποθήκευση ενέργειας Μικροδίκτυα Κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού Διαλέξεις για την Ενέργεια και το Περιβάλλον 27/11/2018 Βασίλης Μαχαμίντ PhD Candidate Προκλήσεις και ευκαιρίες στο ενεργειακό δίκτυο της Κύπρου: Aποθήκευση ενέργειας Μικροδίκτυα Κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία

ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Ι. Διδάσκοντες Νικόλαος Φαραντούρης Αθανάσιος Δαγούμας Μιλτιάδης Ασλάνογλου Γεράσιμος Αυλωνίτης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 3 Η 4 Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ (ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ) ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1... 19 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ... 19 Άρθρο 1... 19 Ορισμοί... 19 Άρθρο 2...

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, (I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012

Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, (I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012 Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, 23.12.2015 Ν. 206(I)/2015 206(I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012 Προοίμιο. Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης: Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

1. Αναγκαιότητα συμπλήρωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου - Σκοπός των Αποθηκευτικών Σταθμών (ΑΣ)

1. Αναγκαιότητα συμπλήρωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου - Σκοπός των Αποθηκευτικών Σταθμών (ΑΣ) Κ Υ Ρ Ι Α Σ Η Μ Ε Ι Α Τ Η Σ Π Ρ Ο Τ Α Σ Η Σ Τ Η Σ Ρ Υ Θ Μ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Ρ Χ Η Σ Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σ Π Ρ Ο Σ Τ Ο Υ Π Ε Κ Α Γ Ι Α Τ Η Σ Υ Μ Π Λ Η Ρ Ω Σ Η Τ Ο Υ Θ Ε Σ Μ Ι Κ Ο Υ Π Λ Α Ι Σ Ι Ο Υ Σ Χ Ε Τ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 17.3.2017 L 72/29 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/460 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Μαρτίου 2017 για τη θέσπιση κώδικα δικτύου σχετικά με την εναρμονισμένη διάρθρωση των τιμολογίων μεταφοράς αερίου (Κείμενο που παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 76/2007. «ηµοσίευση στοιχείων Συστήµατος Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας» Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας. Λαµβάνοντας υπόψη:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 76/2007. «ηµοσίευση στοιχείων Συστήµατος Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας» Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας. Λαµβάνοντας υπόψη: Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου, 105 64 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 76/2007 «ηµοσίευση στοιχείων Συστήµατος Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4306/2009

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4306/2009 ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4306/2009 Καθορισμός όρων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκχώρηση σε μακροχρόνια και σε βραχυχρόνια βάση του δικαιώματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για εισαγωγές και για εξαγωγές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 778/2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 778/2018 Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 778/2018 Λήψη απόφασης για τον καθορισμό των ενιαίων κριτηρίων χορήγησης παρεκκλίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δικτύων διανομής και της λιανικής αγοράς Φυσικού Αερίου

Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δικτύων διανομής και της λιανικής αγοράς Φυσικού Αερίου Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δικτύων διανομής και της λιανικής αγοράς Φυσικού Αερίου Ιακωβίδου Ειρήνη Οικονομολόγος Ειδ. Επιστήμονας Συντονίστρια Ομάδας Διανομής και Λιανικής Αγοράς Φυσικού Αερίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ /2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ /2018 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1.248/2018 Καθορισμός ετήσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, που διατίθεται μέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Dr. Antonis Metaxas, Managing Partner, M & A Law Firm Lecturer of EU Law, University of Athens Εισαγωγή Δομή Παρουσίασης I. Η

Διαβάστε περισσότερα

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.2.2018 C(2018) 533 final EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 2.2.2018 σχετικά με τη θέσπιση ενιαίων, λεπτομερών προδιαγραφών για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για την 1η αναθεώρηση του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου.

Θέμα: Δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για την 1η αναθεώρηση του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου. Προς: ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Πειραιώς 132 11854 ΑΘΗΝΑ Θεσσαλονίκης, 25/10/2017 Θέμα: Δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για την 1η αναθεώρηση του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου. Αξιότιμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 19.12.2018 C(2018) 9118 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19.12.2018 για την τροποποίηση του κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/2251 που συμπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 619/2016

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 619/2016 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 619/2016 Καθορισμός ετήσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, που διατίθεται μέσω των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 391/2016

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 391/2016 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 391/2016 Καθορισμός Διοικητικά Οριζόμενων Τιμών, κατά τις προβλέψεις της παραγράφου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 31275 14 Σεπτεμβρίου 2016 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2935 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. απόφ. 282/2016 Έγκριση Ετήσιου Σχεδιασμού Εξισορρόπησης Φορτίου του Εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 3293/2009. Έγκριση Ετήσιου Σχεδιασμού Εξισορρόπησης Φορτίου του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) για το Έτος 2009

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 3293/2009. Έγκριση Ετήσιου Σχεδιασμού Εξισορρόπησης Φορτίου του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) για το Έτος 2009 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 3293/2009 Έγκριση Ετήσιου Σχεδιασμού Εξισορρόπησης Φορτίου του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.7.2018 COM(2018) 538 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ όσον αφορά την ανάπτυξη της ενιαίας σύζευξης επόμενης ημέρας και της ενιαίας

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιροποιημένος Ετήσιος Σχεδιασμός Εξισορρόπησης Φορτίου για το έτος 2010

Επικαιροποιημένος Ετήσιος Σχεδιασμός Εξισορρόπησης Φορτίου για το έτος 2010 Επικαιροποιημένος Ετήσιος Σχεδιασμός Εξισορρόπησης Φορτίου για το έτος 2010 Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε Φεβρουάριος 2010 1. Εισαγωγή Το παρόν πρόγραμμα συντάσσεται βάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 748/2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 748/2018 ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 748/2018 Αναπροσαρμογή της ετήσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, που διατίθεται μέσω των δημοπρασιών πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση, καταμερισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Η/Ε). Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3918, 5/11/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2003

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3918, 5/11/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2003 Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: «Οδηγία 2003/54/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.3.2017 C(2017) 1657 final ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16.3.2017 για τη θέσπιση κώδικα δικτύου σχετικά με την εναρμονισμένη διάρθρωση των τιμολογίων μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 963/2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 963/2018 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 963/2018 Kαθορισμός ιοικητικά Οριζόμενης Τιμής κατά τις προβλέψεις της παραγράφου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 26.4.2018 C(2018) 2420 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26.4.2018 για την τροποποίηση του κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 907/2014 όσον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 353/2016

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 353/2016 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 353/2016 Καθορισμός ετήσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, που διατίθεται μέσω των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ του Κωνσταντίνου Ε. Μαρούλη Γενικού Δντή Μεταφοράς. Διοικητικών και Οικονομικών του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

Ωστόσο θεωρούμε πως υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία κρίνουμε αναγκαία ώστε η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση να είναι αποτελεσματική:

Ωστόσο θεωρούμε πως υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία κρίνουμε αναγκαία ώστε η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση να είναι αποτελεσματική: ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα Υπόψη: Δρ. Ν. Βασιλάκου / Προέδρου Αθήνα, 08.12.2014 Θέμα: Παρατηρήσεις επί του κειμένου «Βασικές Αρχές Σχεδιασμού και Χρονοδιάγραμμα Ενεργειών για

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Μικρών Έργων

Κατάλογος Μικρών Έργων Κατάλογος Μικρών Έργων Αρ. Έκδοσης: 10/ 26.05.2016 Η έκδοση αφορά σε: Προσθήκη έργου Αφαίρεση έργου X Άλλο Δημόσια διαβούλευση Σχεδίου Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2016-2025. Επικαιροποίηση έργων με βάση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας,

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά, τα σχόλια μας παρουσιάζονται στους δύο πίνακες που ακολουθούν.

Αναλυτικά, τα σχόλια μας παρουσιάζονται στους δύο πίνακες που ακολουθούν. Αθήνα, 5/02/209 Αριθμός Πρωτ.: ΕΠΑ / 462 / 5.009 Προς : Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) Υπόψη : Προέδρου της ΡΑΕ, Δρ. Νικόλαου Γ. Μπουλαξή Θέμα : Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ για τον Κανονισμό Λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... 11 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... 19 ΜΕΡΟΣ 1 - Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ... 21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - Η ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗ- ΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 65/2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 65/2018 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 65/2018 Τροποποίηση του προγράμματος διεξαγωγής των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2018 (Ν.183(Ι)/2004 & Ν.103(Ι)/2006 & 199(Ι)/2007 & 219(Ι)/2012 &148(Ι)/2018)

ΟΙ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2018 (Ν.183(Ι)/2004 & Ν.103(Ι)/2006 & 199(Ι)/2007 & 219(Ι)/2012 &148(Ι)/2018) ΟΙ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2018 (Ν.183(Ι)/2004 & Ν.103(Ι)/2006 & 199(Ι)/2007 & 219(Ι)/2012 &148(Ι)/2018) ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Πρότυποι Όροι Άδεια Κατασκευής, Ιδιοκτησίας,

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για την 1η αναθεώρηση του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου»

Θέμα: «Δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για την 1η αναθεώρηση του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου» Προς ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Πειραιώς 132, 11854, Αθήνα Αναμένεται μέσω e-mail στη διεύθυνση: gasconsultation@rae.gr Μαρούσι, 24 Οκτωβρίου 2017 Θέμα: «Δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για την 1η αναθεώρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Draft for discussion purposes only

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Draft for discussion purposes only ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Draft for discussion purposes only 1 2 3 4 Οι κύριες αρµοδιότητες της ενδυναµωµένης Ρυθµιστικής Αρχής συνοψίζονται ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0300(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Sandra Kalniete (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0300(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Sandra Kalniete (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 2011/0300(COD) 7.5.2012 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 12-32 Σχέδιο γνωμοδότησης Sandra Kalniete (PE487.677v01-00) Διευρωπαϊκές ενεργειακές

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 15 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 15 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 15 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0228 (COD) 12244/17 ADD 3 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

Προκλήσεις στην Αγορά Ηλεκτρισµού της Κύπρου Ενεργειακό Συµπόσιο ΙΕΝΕ 26 Ιανουαρίου 2012 Εισαγωγή Προτού προχωρήσω να αναλύσω το ρόλο της Αρχής Ηλεκτρισµού στο νέο περιβάλλον της απελευθερωµένης Αγοράς

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματιστήριο Ενέργειας & Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Χρηματιστήριο Ενέργειας & Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας Χρηματιστήριο Ενέργειας & Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας Βασίλης Ράλλης ΡΑΕ ΙΕΝΕ 28 Μαρτίου 2018 Η αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας Σε Μετάβαση Τελευταίες Εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη Θεματολογία Παρουσίασης 1.

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2019 Η Εγχώρια Λιανική Αγορά Ενέργειας σε σημείο καμπής

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2019 Η Εγχώρια Λιανική Αγορά Ενέργειας σε σημείο καμπής Αθήνα, 28 Μαρτίου 2019 Η Εγχώρια Λιανική Αγορά Ενέργειας σε σημείο καμπής Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής Πρόεδρος ΡΑΕ Περιεχόμενα 1. Λιανική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας 2. Λιανική Αγορά Φυσικού Αερίου 3. Ρυθμιζόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Δ6/ /12/ Υποχρεώσεις διανομέων ενέργειας, διαχ

Αριθ. Δ6/ /12/ Υποχρεώσεις διανομέων ενέργειας, διαχ Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Υποχρεώσεις διανομέων ενέργειας, διαχειριστών δικτύων διανομής και επιχειρήσεων λιανικής πώλησης ενέργειας για την παροχή στοιχείων τελικής ενεργειακής χρήσης Αριθ. Δ6/29826-28/12/2011

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 31.3.2017 L 87/411 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/588 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Ιουλίου 2016 για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά ρυθμιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση

Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση 1 Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Αναδιατύπωση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση και διασύνδεση με την πρόταση για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΙΡΙΠΙΤΣΗ Λειτουργός Βιομηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 14003/16 ENER 370 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 3 Νοεμβρίου 2016 Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΕΠΙ ΤΩΝ:

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΕΠΙ ΤΩΝ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΕΠΙ ΤΩΝ: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΦΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΣΦΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

A8-0125/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής

A8-0125/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 3.6.2016 A8-0125/ 001-001 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-001 κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Έκθεση Markus Ferber A8-0125/2016 Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, κατάχρηση της αγοράς και διακανονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.6.2014 COM(2014) 401 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών που έχουν ως

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μιχάλης Θωμαδάκης Αντιπρόεδρος Β της ΡΑΕ. Βασικά σημεία ομιλίας κατά την Ημερίδα «Ενέργεια: ο νέος επενδυτικός χάρτης»

Δρ. Μιχάλης Θωμαδάκης Αντιπρόεδρος Β της ΡΑΕ. Βασικά σημεία ομιλίας κατά την Ημερίδα «Ενέργεια: ο νέος επενδυτικός χάρτης» Δρ. Μιχάλης Θωμαδάκης Αντιπρόεδρος Β της ΡΑΕ Βασικά σημεία ομιλίας κατά την Ημερίδα «Ενέργεια: ο νέος επενδυτικός χάρτης» Της Εφημερίδας «Απογευματινή» Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009 ΕΒΕΑ 1. Γενική αναφορά στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 9361 7 Μαρτίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 788 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. απόφ. 123/2018 Τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

Λεωνίδας Μπακούρας. 13 Οκτωβρίου 2015. Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. & Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

Λεωνίδας Μπακούρας. 13 Οκτωβρίου 2015. Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. & Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «Investing in Energy 2015» Λεωνίδας Μπακούρας Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. & Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. 13 Οκτωβρίου 2015 Investing in Energy Επενδύσεις Η ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ Βρυξέλλες, 1 Φεβρουαρίου 2019 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Στρασβούργο, 15.4.2014 COM(2014) 17 final 2014/0007 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας κοινού αεροπορικού χώρου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ Α.Π.Ε. Λεωφ. Μεσογείων 85, Αθήνα, τηλ.: , Fax:

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ Α.Π.Ε. Λεωφ. Μεσογείων 85, Αθήνα, τηλ.: , Fax: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ Α.Π.Ε. Λεωφ. Μεσογείων 85, 115 26 Αθήνα, τηλ.: 210 69 68 418, Fax: 210 69 68 031 Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ αναφορικά με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Συναλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.6.2010 COM(2010)331 τελικό 2010/0179 (CNS) C7-0173/10 Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά µε το κοινό σύστηµα φόρου προστιθέµενης

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(2017)0069 Οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, απόβλητα ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών και απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Διαβάστε περισσότερα

2Η ΈΚΘΕΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ

2Η ΈΚΘΕΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ Balancing model description as ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ basis for consultation document ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ 2Η ΈΚΘΕΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 312/2014 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΦΟΡΤΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαδικασία υπολογισμού των δεικτών για τον προσδιορισμό της ουσιαστικής σημασίας ενός κεντρικού αποθετηρίου τίτλων (ΚΑΤ) για το κράτος μέλος υποδοχής 28/03/2018 ESMA70-708036281-67

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 98(Ι) του 2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2012 ΕΩΣ 2016

Αριθμός 98(Ι) του 2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2012 ΕΩΣ 2016 870 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 98(Ι)/2017 Αρ. 4612, 14.7.2017 Ο περί Διοικητικής Συνεργασίας στον Τομέα της Φορολογίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής

Διαβάστε περισσότερα

Model-Ελληνικό. ΕΧΕ-Ενεργειακές Διασυνδέσεις

Model-Ελληνικό. ΕΧΕ-Ενεργειακές Διασυνδέσεις Target Model-Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΕΧΕ-Ενεργειακές Διασυνδέσεις Το 2011, με βάση την οδηγία 2009/72/ΕΚ, η Ευρωπαϊκή επιτροπή δημιούργησε δύο κύριους μηχανισμούς: τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο των Ρυθμιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 3620/2009

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 3620/2009 ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 3620/2009 Πλειοδοτικός Διαγωνισμός περιόδου Οκτωβρίου 2009 για τον καταμερισμό και την εκχώρηση μηνιαίων δικαιωμάτων πρόσβασης στις διασυνδέσεις της Ελλάδας για εξαγωγές κατά το χρονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.3.2019 C(2019) 2530 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28.3.2019 για την τροποποίηση του κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/2251 που συμπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 175/2019 Μεθοδολογία Εκτίμησης του Συντελεστή Μετατροπής της Ποσότητας Μέγιστης Ημερήσιας Κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

A8-0126/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής

A8-0126/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 3.6.2016 A8-0126/ 001-001 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-001 κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Έκθεση Markus Ferber Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων A8-0126/2016 Πρόταση οδηγίας (COM(2016)0056 C8-0026/2016

Διαβάστε περισσότερα