ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΕΓΟΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΕΓΟΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

Transcript

1 ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΕΓΟΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ A & Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Παρακάτω παραθέτουμε μια ανάπτυξη του θέματος, η οποία, αυτούσια, μπορεί να χρησιμεύσει για τη διδασκαλία του κεφαλαίου των αρχέγονων κυττάρων σε μαθητές της Α & Γ τάξης του Λυκείου, σύμφωνα με το νέο αναλυτικό πρόγραμμα. Το κεφάλαιο αυτό μπορεί να δοθεί σε έντυπη μορφή στους διδασκόμενους από τον διδάσκοντα καθηγητή Βιολογίας. Ακόμη η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα δείγμα για τη συγγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου που πρέπει να συμπεριληφθεί στα επόμενα σχολικά βιβλία της Βιολογίας. ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ Κύτταρα διαφοροποίηση ιστοί όργανα οργανισμός Τα κύτταρα είναι οι θεμελιακές δομικές και λειτουργικές μονάδες των οργανισμών. Μερικές βασικές λειτουργίες είναι κοινές σε όλα σχεδόν τα κύτταρα. Οι διαφορές που υπάρχουν στη λειτουργία των κυττάρων αντιπροσωπεύουν εξειδικεύσεις μίας ή περισσοτέρων από τις βασικές τους ιδιότητες. Οι εξειδικεύσεις αυτές προέκυψαν από την εξέλιξη και είχαν ως αποτέλεσμα την προσαρμογή ορισμένων κυττάρων σε ειδικούς ρόλους. Ο αριθμός των κυττάρων στα ζώα είναι πολύ μεγάλος. Το σώμα ενός ενήλικου ανθρώπου περιέχει περίπου 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Όλα αυτά ξεκινούν από ένα μόνο κύτταρο, το γονιμοποιημένο ωάριο (ζυγωτό), το οποίο μετά από κυτταρικές διαιρέσεις δημιουργεί το έμβρυο. Αρχικά όλα τα κύτταρα που προκύπτουν από το ζυγωτό είναι όμοια μεταξύ τους. Στη συνέχεια «εξειδικεύονται» με μια διαδικασία που λέγεται διαφοροποίηση. Με τη διαδικασία της διαφοροποίησης, οπότε γίνεται διαφορετική έκφραση του DNA του κυττάρου, προκύπτουν κύτταρα που προορίζονται για ειδική λειτουργία. Οι διάφοροι τύποι κυττάρων που προκύπτουν εξακολουθούν να έχουν το ίδιο γενετικό υλικό μεταξύ τους και με το αρχικό, δηλαδή είναι γενετικά όμοια, παρουσιάζουν όμως σημαντικές μορφολογικές και λειτουργικές διαφορές. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Ορισμένοι τύποι κυττάρων συνεργάζονται και συσχετίζονται μεταξύ τους, συνθέτοντας μια ομάδα κυττάρων που τη λέμε ιστό. Οι ιστοί με τη σειρά τους διευθετούνται σε ομάδες που σχηματίζουν τα όργανα και αυτά με τη σειρά τους σχηματίζουν συστήµατα οργάνων, τα οποία στο σύνολό τους αποτελούν τον οργανισμό.

2 Εικόνα 1. [1] (α) κυτταρική διαίρεση και αύξηση, (β) κυτταρική διαφοροποίηση εξειδικευµένα κύτταρα, (γ) ιστοί. Μίτωση -μείωση Κατά τη διαδικασία της μίτωσης ένα αρχικό κύτταρο αυτοδιπλασιάζεται. Εικόνα 2. [2] Φαίνονται τα διάφορα στάδια της μίτωσης. Τελικά προκύπτουν δυο πανομοιότυπα μεταξύ τους και με το γονικό θυγατρικά κύτταρα. τους. Τα δυο θυγατρικά κύτταρα, που προκύπτουν από τη πρώτη μίτωση, με την ίδια διαδικασία μπορούν να ξαναδιπλασιαστούν, οπότε το αρχικό κύτταρο τετραπλασιάζεται κοκ. Πριν από κάθε διαίρεση το γενετικό υλικό (DNA) στον πυρήνα διπλασιάζεται και με τη διαίρεση χωρίζεται εξίσου σε κάθε νέο κύτταρο. Έτσι εξασφαλίζεται ότι τα προκύπτοντα κύτταρα είναι γενετικά και μορφολογικά απόλυτα όμοια μεταξύ

3 Εικόνα 3. Διαδοχικές κυτταρικές διαιρέσεις (μιτωτικές). Ο σκούρος σφαιροειδής σχηματισμός στο εσωτερικό κάθε κυττάρου είναι ο πυρήνας όπου βρίσκεται το κύριο DNA του οργανισμού (DNA έχουν επίσης τα μιτοχόνδρια και οι χλωροπλάστες). Στα γεννητικά κύτταρα λαμβάνει χώρα μια άλλη διαδικασία κυτταρικής διαίρεσης, η μείωση. Όλα τα σωματικά κύτταρα είναι διπλοειδή, δηλαδή φέρει το καθένα μια διπλή σειρά χρωμοσωμάτων (DNA). Τα γεννητικά κύτταρα, οι γαμέτες (σπερματοζωάριο και ωάριο), είναι απλοειδή, δηλαδή το καθένα φέρει μια απλή σειρά χρωμοσωμάτων. Αυτά προκύπτουν, από τα πρόδρομά τους (προγεννητικά κύτταρα) που βρίσκονται στους όρχεις και στις ωοθήκες. Κατά τη μείωση το γενετικό υλικό του γονικού πρόδρομου γεννητικού κυττάρου, που είναι διπλοειδές, μοιράζεται δια του δύο στα προκύπτοντα γεννητικά κύτταρα, κι έτσι προκύπτουν απλοειδείς γαμέτες. Η μείωση γίνεται σε δύο φάσεις. Εικόνα 4. [3] Μείωση.

4 Φάση I. (πάνω) Απλή μιτωτική διαίρεση, ενός προγεννητικού κυττάρου, αφού έχει προηγηθεί ο διπλασιασμός των χρωμοσωμάτων. Προκύπτουν 2 κύτταρα με διπλά χρωμοσώματα. Φάση ΙΙ. (κάτω) Τα 2 κύτταρα που προέκυψαν, κάνουν τις δικές τους μιτωτικές διαιρέσεις, χωρίς όμως προηγούμενο διπλασιασμό χρωμοσωμάτων. Προκύπτουν, τελικά, 4 απλοειδή γεννητικά κύτταρα από ένα αρχικό διπλοειδές προγεννητικό κύτταρο. Οι γαμέτες λοιπόν είναι απλοειδείς, δηλαδή ο καθένας φέρει μια μονή σειρά γεννητικού υλικού (DNA). Κατά τη γονιμοποίηση ενώνεται το γενετικό υλικό των δυο γαμετών κι έτσι προκύπτει ένα νέο διπλοειδές κύτταρο από το οποίο θα προκύψει ένας νέος οργανισμός με δύο σειρές DNA στα κύτταρά του, μία από κάθε γονέα. Με τη μείωση εξασφαλίζεται η διατήρηση του είδους, εφόσον ποσοτικά και ποιοτικά οι απόγονοι έχουν το ίδιο γενετικό υλικό με τους προγόνους. Όμως οι μικροδιαφορές στις αλληλουχίες του DNA δίνουν τις διαφορές μεταξύ των ατόμων του είδους. Με τη μείωση αυτές οι μικροδιαφορές μοιράζονται τυχαία στους γαμέτες κι έτσι εξασφαλίζεται η ποικιλομορφία μέσα στο ίδιο είδος. Εικόνα 5. [5] Κατά τη μείωση προκύπτουν από ένα διπλοειδές γονικό κύτταρο 4 απλοειδή θυγατρικά, στα οποία έχουν διαχωριστεί οι γονικοί χαρακτήρες. Στη μίτωση προκύπτουν δυο διπλοειδή θυγατρικά κύτταρα με ίδιο γενετικό υλικό μεταξύ τους και με το γονικό κύτταρο. Δύο αλληλόμορφα γονίδια που ελέγχουν τις διαφορετικές μορφές του ίδιου χαρακτήρα, βρίσκονται στις ίδιες θέσεις σε δυο ομόλογα χρωμοσώματα, π.χ. το Α και το a, όμοια το B και το b. Στη μείωση στα κύτταρα που προκύπτουν δημιουργούνται όλοι οι δυνατοί γονιδιακοί συνδυασμοί, με αποτέλεσμα τη ποικιλομορφία.

5 Εδώ καλό είναι να διευκρινιστεί ότι οι παραπάνω διαδικασίες, μίτωσης μείωσης, κυτταρικής αύξησης διαφοροποίησης και δημιουργίας του οργανισμού, συντελούνται σε όλους τους διπλοειδείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των φυτών και των κατώτερων ζωικών. Εμείς όμως θα ασχοληθούμε παρακάτω μόνο με τα θηλαστικά και κυρίως με τον άνθρωπο. Γονιμοποίηση δημιουργία εμβρύου Εν αρχή οι αρσενικοί γαμέτες (σπερματοζωάρια) συναντούν τον θηλυκό (ωάριο) και ένα από αυτούς εισέρχεται στο δεύτερο οπότε γίνεται γονιμοποίηση. Τα γεννητικά κύτταρα, σπερματοζωάριο και ωάριο, είναι απλοειδή, φέροντας το καθένα μια σειρά γενετικού υλικού (DNA) από τον αντίστοιχο γονέα. Το γονιμοποιημένο ωάριο είναι διπλοειδές διότι φέρει δυο σειρές DNA, μια από κάθε γαμέτη, γιαυτό λέγεται ζυγωτό. Το σπερματοζωάριο είναι πολύ μικρό μπροστά στο ωάριο, γιαυτό το κυτταρόπλασμα του ωαρίου λέμε ότι προέρχεται σχεδόν εξολοκλήρου από το ωάριο, το οποίο έχει σχεδόν ίδιο μέγεθος με το ωάριο. Αυτό με τη διαδικασία της μίτωσης αυτοδιπλασιάζεται. Τα δυο θυγατρικά κύτταρα που προκύπτουν με την ίδια διαδικασία διπλασιάζονται, οπότε λέμε ότι το αρχικό κύτταρο τετραπλασιάζεται κοκ. Εικόνα 6. Τα ζυγωτό διαιρείται σε 2 κύτταρα, αυτά ξαναδιαιρούνται κ.ο.κ. Αυτές οι αλλεπάλληλες κυτταρικές διαιρέσεις, που τις λέμε αυλακώσεις, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας κυτταρικής σφαίρας, το µορίδιο, το οποίο θα γίνει βλαστοκύστη. Εικόνα 7. [3] Από το μορίδιο (1) προκύπτει η βλαστοκύστη (2). Τα κύτταρα (βλαστοµερίδια) της επιφάνειας της βλαστοκύστης αποτελούν την τροφοβλάστη, από την οποία θα αναπτυχθούν οι εμβρυϊκοί υμένες, ενώ τα κύτταρα στο εσωτερικό του μοριδίου αποτελούν την εµβρυοβλάστη, από την οποία θα αναπτυχθεί το έμβρυο. Τα κύτταρα,

6 λοιπόν, που αποτελούν το περίβλημα της βλαστοκύστης, θα δημιουργήσουν τον πλακούντα και τους άλλους βοηθητικούς ιστούς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την επιβίωση του εμβρύου μέσα στη μήτρα της μητέρας του. Τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα θα δημιουργήσουν το έμβρυο αυτό καθαυτό. Εικόνα 8. [1] Στάδια ανάπτυξης του γονιμοποιημένου ωαρίου. Το ωάριο παράγεται στην ωοθήκη κι όταν ωριμάσει ελευθερώνεται (ωορρηξία) οπότε εισέρχεται στον έναν ωαγωγό σωλήνα (σάλπιγγα) κι έτσι αρχίζει το ταξίδι του προς τη μήτρα. Αν στο δρόμο του συναντήσει σπερματοζωάρια θα γονιμοποιηθεί. Έπειτα αρχίζουν διαρκείς διαιρέσεις και σχηματίζονται το μορίδιο και η βλαστοκύστη. Η βλαστοκύστη τελικά εγκαθίσταται (εμφύτευση) στη μήτρα και εκεί θα αναπτυχθεί το τελικό έμβρυο μέχρι τη γέννηση. Τα κύτταρα του εσωτερικού του μοριδίου συγκεντρώνονται στον ένα πόλο του βλαστιδίου, όπου αποτελούν τον εμβρυικό κόµβο, οπότε και αρχίζει η διαδικασία για τη μετατροπή του σε γαστρίδιο (γαστριδιοποίηση). Κατά τη γαστριδιοποίηση κυτταρικές στιβάδες μετακινούνται, καταλαμβάνουν νέες θέσεις και οδηγούν τελικά στον σχηματισμό τριών βλαστικών στιβάδων: του εξωδέρµατος, του µεσοδέρµατος και του ενδοδέρµατος (με τη σειρά από έξω προς τα μέσα), από τις οποίες θα προκύψουν διαφοροποιημένα κύτταρα που θα δώσουν τους διάφορους ιστούς.

7 Εικόνα 9. [4] Από τους γαμέτες στο γαστρίδιο. Δεξιά πάνω : Γαμέτες (σπερματοζωάρια και ωάρια) Μέση : Αρχικά-πρώιμα στάδια ανάπτυξης ενός θηλαστικού (από το ζυγωτό στο γαστρίδιο) Αριστερά πάνω και κάτω: Μερικά παραδείγματα εξειδικευμένων (διαφοροποιημένων) τύπων κυττάρων που προκύπτουν από τα τρία τμήματα του γαστριδίου. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΥΡΙΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Τι είναι αρχέγονα κύτταρα Τα αρχέγονα κύτταρα είναι αρχικά δημιουργημένα κύτταρα (όπως προδίδει και η ονομασία τους), μη διαφοροποιημένα. Πρόκειται για κύτταρα τα οποία εντοπίζονται στα πρώτα στάδια της εμβρυικής ανάπτυξης και από τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, δημιουργείται ο οργανισμός. Με άλλα λόγια αποτελούν τα πρόδρομα κύτταρα όλων των κυτταρικών τύπων που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα (και σε κάθε διπλοειδή οργανισμό). Αρχέγονα κύτταρα συναντάμε και σε ενήλικους ιστούς. Είναι γνωστά και ως βλαστοκύτταρα ή βλαστικά κύτταρα (λόγω της ικανότητας τους να «βλαστάνουν» σε διάφορους τύπους κυττάρων του σώματος).

8 Εικόνα 10. [10] Αριστερά: Τι είναι ένα αρχέγονο κύτταρο (βλαστοκύτταρο) Δεξιά: Λήψη αρχέγονων εμβρυικών κυττάρων Ιδιότητες των αρχέγονων κυττάρων Διαθέτουν τρία μοναδικά χαρακτηριστικά που τα διαχωρίζουν από τους άλλους τύπους κυττάρων: 1. Είναι μη διαφοροποιημένα (µη ειδικά) κύτταρα. 2. Για μεγάλες χρονικές περιόδους έχουν την ικανότητα διαίρεσης και πολλαπλασιασµού σε µη διαφοροποιηµένη κατάσταση. Αυτοανανεώνονται δια της κυτταρικής μιτωτικής διαίρεσης. 3. Εξελίσσονται σε εξειδικευμένα κύτταρα με συγκεκριμένες, εξειδικευμένες, μορφολογικές και λειτουργικές ιδιότητες, με τη διαδικασία της διαφοροποίησης. Μπορούν in vivo και in vitro να παράγουν ειδικά διαφοροποιηµένα κύτταρα, όπως κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, νευρικά, µυικά κ.ο.κ. Πως διακρίνονται - Που βρίσκονται - Πως προκύπτουν Αρχέγονα κύτταρα Παντοδύναμα Ολοδύναμα Πολυδύναμα - Ολιγοδύναμα - Μονοδύναμα ή μονοπολικά Εικόνα 10. [6] Αρχέγονα κύτταρα (βλαστοκύτταρα)

9 Τα αρχέγονα κύτταρα τα συναντάμε σε όλους τους διπλοειδείς οργανισμούς και φυσικά σε όλα τα θηλαστικά, με τα οποία ασχολούμαστε στο παρόν και ιδίως με τον άνθρωπο. Διακρίνονται ανάλογα με το πόσους τύπους κυττάρων έχουν την δυνατότητα να «δώσουν», δηλαδή ανάλογα με τη «δυναμικότητά» τους, σε: 1. Παντοδύναμα : είναι σε θέση να δημιουργήσουν οποιοδήποτε τύπο κυττάρου του σώματος, ακόμη κι ένα νέο οργανισμό. Προκύπτουν από τις αρχικές διαδοχικές μιτωτικές διαιρέσεις του ζυγωτού. Είναι όλα όμοια μεταξύ τους, αδιαφοροποίητα και λέγονται «παντοδύναμα», διότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο οργανισμό το καθένα από μόνο του. Αυτό σημαίνει ότι όποιο από αυτά τα κύτταρα εμφυτευθεί - εγκατασταθεί στη μήτρα ενός θηλυκού έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει ένα κανονικό έμβρυο που θα δώσει ένα νέο ον. Όταν αυτά τα κύτταρα διαχωρίζονται στην αρχή της δημιουργίας τους, προκύπτουν τα ομοζυγωτικά δίδυμα, τρίδυμα κοκ. 2. Ολοδύναμα : μπορούν να αναπτυχθούν σε όλους τους τύπους κυττάρων του σώματος, αλλά δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο έμβρυο κι εξ αυτού ένα νέο οργανισμό. Την 3 η με 5 η ημέρα μετά την γονιμοποίηση διαμορφώνεται η βλαστοκύστη. Στο εσωτερικό της συγκεντρώνεται μια ομάδα κυττάρων που είναι αδιαφοροποίητα. Αυτά στη συνέχεια, διαφοροποιούνται (εξειδικεύονται) και στην ανάπτυξη προκαλούν τους πολλούς εξειδικευμένους τύπους κυττάρων που αποτελούν τους διάφορους ιστούς του οργανισμού, όπως επιθηλιακό, νευρικό κ.ά. Επειδή μπορούν να δημιουργήσουν, σχεδόν, όλους τους σωματικούς τύπους κυττάρων, χαρακτηρίζονται ως «ολοδύναμα». Όμως τα κύτταρα αυτά δεν μπορούν να δημιουργήσουν τους βοηθητικούς ιστούς που υποστηρίζουν την εγκατάσταση του εμβρύου στη μήτρα και τη θρέψη του, όπως είναι ο πλακούντας, οπότε δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο οργανισμό. 3. Πολυδύναμα : μπορούν να δημιουργήσουν πολλούς τύπους κυττάρων αλλά όχι όλους. Τα πολυδύναμα κύτταρα βρίσκονται σε ιστούς ενήλικων ατόμων, όπως στον εγκέφαλο, στο μυελό των οστών και αλλού. Βρίσκονται όμως και σε ενήλικους ιστούς μη ενήλικων ατόμων, όπως στο πλακούντα, στον ομφάλιο λώρο και στα στρώματα τις βλαστοκύστης. Αυτοί οι ιδιαίτεροι πληθυσμοί ενήλικων πλέον αρχέγονων κυττάρων παράγουν νέα εξειδικευμένα σωματικά κύτταρα και έτσι αντικαθίστανται κύτταρα που χάνονται λόγω τραυματισμού, ασθένειας ή κανονικής φθοράς μέσω της γήρανσης (κυτταρική απόπτωση). Τα πολυδύναμα κύτταρα μπορούμε να πούμε ότι είναι μερικώς διαφοροποιημένα, αλλά δεν έχουν υποστεί την τελική διαμόρφωση ώστε να μετατραπούν σε άκρως εξειδικευμένα κύτταρα ιστών και οργάνων του σώματος. Σ αυτά έχει αρχίσει μια διαφοροποίηση σε έναν γενικό τύπο κυττάρου, έτσι είναι σε θέση να δώσουν

10 διάφορους τύπους κυττάρων μέσα σε μια δεδομένη «οικογένεια» τύπων κυττάρων. Παραδείγματος χάριν, ένα πολυδύναμο κύτταρο αίματος (αιμοποιητικό) μπορεί να γίνει οποιοιδήποτε από τους πολλούς τύπους κυττάρων αίματος (ερυθρά ή λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, κ.λ.π.), αλλά δεν μπορεί να γίνει μυϊκό ή νευρικό. Μια υποκατηγορία των πολυδύναμων κυττάρων είναι τα ολιγοδύναμα αρχέγονα κύτταρα. Αυτά μπορούμε να πούμε ότι έχουν υποστεί πιο προχωρημένη διαφοροποίηση αλλά πάλι όχι τη τελική. Έχουν την δυνατότητα να δώσουν μόνο μερικούς τύπους κυττάρων. Για παράδειγμα ένα λεμφικό ολιγοδύναμο κύτταρο μπορεί να γίνει οποιοδήποτε κύτταρο του λεμφικού συστήματος (Β- ή Τ- κύτταρα και κύτταρα πλάσματος), αλλά όχι ένα αιμοσφαίριο ή ένα αιμοπετάλιο κοκ. Μια δεύτερη υποκατηγορία είναι τα μονοδύναμα ή μονοπολικά. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να παράγουν έναν μόνο κυτταρικό τύπο, δηλαδή διαφοροποιούνται μόνο προς μία κατεύθυνση, οπότε έχουν την χαμηλότερη δυνατότητα διαφοροποίησης. Η διαφορά τους από τα κανονικά εξειδικευμένα κύτταρα είναι ότι διατηρούν τη δυνατότητα αυτοανανέωσης. Ένα παράδειγμα είναι τα επιδερμικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να ανανεώνονται επ αόριστο, αλλά δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οποιοδήποτε άλλο τύπο κυττάρου. Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε ότι η εξελικτική πορεία των αρχέγονων κυττάρων είναι: Παντοδύναμα Ολοδύναμα Πολυδύναμα Ολιγοδύναμα Μονοδύναμα Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων είναι η αυτοανανέωση και, εκτός των μονοδύναμων, η διαφοροποίησή τους σε διάφορους τύπους κυττάρων. Εικόνα 11. [7] Ένας καταρράκτης διαφοροποίησης κυττάρων. Φαίνονται οι διάφορες κατηγορίες αρχέγονων κυττάρων και τα βήματα μέχρι τα τελικά εξειδικευμένα κύτταρα. Το αιμοποιητικό αρχέγονο κύτταρο παρουσιάζεται σαν παράδειγμα.

11 Αρχέγονα κύτταρα Εμβρυϊκά Ενήλικα Μία άλλη διάκριση των αρχέγονων κυττάρων είναι σε εμβρυικά και ενήλικα ή σωματικά, ανάλογα με την προέλευσή τους. Εμβρυικά είναι τα κύτταρα του εμβρυικού ιστού, τα οποία αρχικά είναι παντοδύναμα και στη συνέχεια (στο στάδιο της βλαστοκύστης) γίνονται ολοδύναμα ή πολυδύναμα. Οι βιοεπιστήμονες μπορούν να αφαιρέσουν κύτταρα από το εσωτερικό της βλαστοκύστης που είναι ολοδύναμα και ακολουθώντας ειδικά πρωτόκολλα σε κυτταροκαλλιέργειες, εκμεταλλευόμενοι την ικανότητα αυτοανανέωσης που έχουν μέσω της διαδικασίας της μίτωσης, δημιουργήσουν σειρές αρχέγονων εμβρυικών κυττάρων για περαιτέρω έρευνα. Επειδή αυτή η διαδικασία λήψης των εμβρυικών αρχέγονων κυττάρων σκοτώνει το έμβρυο, τα εμβρυικά αρχέγονα κύτταρα είναι ηθικά αμφισβητούμενα. Γιαυτό στον άνθρωπο λόγοι βιοηθικής εγείρουν αντίθετες απόψεις κι έτσι έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις, οπότε παρεμποδίζεται η έρευνα με ανθρώπινα εμβρυικά κύτταρα. Βέβαια πρέπει να Εικόνα 13.[8] Παραγωγή αρχέγονων εμβρυικών κυττάρων με μεταφορά πυρήνα. να Εικόνα 12. Αφαίρεση βλαστοκυττάρων από βλαστοκύστη τονίσουμε ότι αυτά τα ανθρώπινα εμβρυικά κύτταρα λαμβάνονται από βλαστοκύστες που προήλθαν από ωάρια που γονιμοποιήθηκαν in vitro (εξωσωματική γονιμοποίηση) που έγινε για αντιμετώπιση της στειρότητας και περίσσεψαν. Επίσης δωρίζονται για έρευνα από τους δότες-γονείς και χρησιμοποιούνται στην έρευνα με τη σύμφωνη γνώμη τους. Μια άλλη πηγή εμβρυικών κυττάρων ή παρόμοιων με εμβρυικά κύτταρα είναι η λεγόμενη κυτταρικού «επαναπρογραμματισμού» ή «πρόκλησης». Έχουν αναπτυχθεί πολλές παραλλαγές του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού. Η βασική τεχνική είναι η «μεταφορά πυρήνα». Κατ αυτή μεταφέρεται από ένα σωματικό κύτταρο, π.χ. ένα δερματικό, ο πυρήνας σε ένα ωάριο, από το οποίο αφαιρέθηκε ο αρχικός πυρήνας. Το ωάριο αυτό αναπτύσσεται σε βλαστοκύστη, από την εσωτερική μάζα της οποίας λαμβάνονται αρχέγονα κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά, που έχουν τις ιδιότητες των εμβρυικών, δηλαδή αυτοανανέωση και ολοδυναμικότητα, πολλαπλασιάζονται σε κυτταροκαλλιέργεια. Τα κύτταρα που

12 προκύπτουν έχουν το DNA του σωματικού κυττάρου, άρα είναι «κλώνοι», αντίγραφα, αυτού. Η σημαντικότητα της μεθόδου βρίσκεται στο ότι μπορούν να δημιουργηθούν κύτταρα-ιστοί που να έχουν το γενετικό υλικό ενός ατόμου που τους χρειάζεται κι έτσι να μην απορριφθούν μετά από μεταμόσχευση, γιατί θα είναι απόλυτα ιστοσυμβατά. Εκφράστηκαν όμως φόβοι ότι με τη μέθοδο αυτή μπορεί να κλωνοποιηθούν άνθρωποι κι έτσι δεν πρέπει να εφαρμόζεται στους ανθρώπους. Εδώ πρέπει να κάνουμε μια διευκρίνιση, πολύ σημαντική. Η παραγωγή ζώων «κλώνων», όπως το πρόβατο η Dolly, γίνεται με μια άλλη τεχνική που αποκαλείται «αναπαραγωγική κλωνοποίηση». Κατ αυτήν το κλωνοποιημένο έμβρυο, που προέκυψε από τη μεταφορά πυρήνα σωματικού κυττάρου, εμφυτεύεται σε μια μήτρα ενός θηλυκού ζώου που θα γίνει η μελλοντική μητέρα. Πάντως στους ανθρώπους η αναπαραγωγική κλωνοποίηση έχει αποθαρρυνθεί ενεργά από τις περισσότερες επιστημονικές κοινότητες. Ενήλικα ή σωματικά είναι τα αρχέγονα κύτταρα των ιστών του σώματος. Δεν προέρχονται απαραιτήτως από ενήλικα άτομα. Αποκομίζονται από έναν αναπτυγμένο ιστό π.χ. ομφάλιο λώρο, μυελό των οστών, δέρμα, περιφερειακό αίμα, λιπώδη ιστό πολφό των οδόντων, μάτι κ.α. Μπορεί να είναι από πολυδύναμα μέχρι μονοδύναμα. Επειδή μπορούν να παραχθούν χωρίς βλάβη του χορηγού, τα ενήλικα αρχέγονα κύτταρα δεν είναι γενικά αμφισβητούμενα. Για αυτά δεν εγείρονται σοβαροί λόγοι ηθικής κι έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τώρα ή στο μέλλον, για την θεραπεία μεγάλου πλήθους νοσημάτων. Εικόνα 14.[9] Μερικές από τις γνωστές πηγές σωματικών αρχέγονων κυττάρων Ρόλος-σημασία των αρχέγονων κυττάρων για τον ζωντανό οργανισμό. Τα αρχέγονα κύτταρα ή βλαστικά κύτταρα (βλαστοκύτταρα), όπως είδαμε, βρίσκονται στα έµβρυα, στο αίµα του οµφάλιου λώρου και σε πολλούς ιστούς του σώµατος µετά τη γέννηση στα ενήλικα άτομα. Από αυτά προέρχονται οι ιστοί και τα όργανα του εμβρύου και γίνεται η ανάπτυξη στο σώµα των νεογνών και των ενηλίκων. Καθώς η ανάπτυξη προχωρά πέρα από το στάδιο της βλαστοκύστης, η αναλογία των βλαστικών κυττάρων στους διάφορους ιστούς µειώνεται, όπως και η ικανότητά τους να διαφοροποιούνται σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων (τουλάχιστον όσο βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον). Τα αρχέγονα βλαστικά κύτταρα είναι οι «δομικοί λίθοι» του αιμοποιητικού και ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και άλλων τύπων κυττάρων και ιστών του οργανισμού. Στους ενήλικες, αυτά τα κύτταρα βρίσκονται κυρίως στο μυελό των οστών, όπου συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να ωριμάζουν σε όλα τα κυτταρικά συστατικά του αίματος όπως ερυθροκύτταρα αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια), λευκοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) και αιμοπετάλια. Ο ρυθμός αναστροφής είναι εντυπωσιακός και έχει υπολογιστεί για τα ερυθροκύτταρα μόνο, μεταξύ δισεκατομμυρίων κυττάρων τη

13 μέρα. Από τα αρχέγονα κύτταρα επίσης δημιουργούνται συνεχώς σε ένα ζωντανό οργανισμό οι διάφοροι τύποι λεμφοκυττάρων (Τ- και β- λεμφοκύτταρα) που είναι απαραίτητα για την άμυνά του. Ακόμη αναπλάθουν ορισμένα κύτταρα που γηράσκουν και αποπίπτουν, όπως αυτά της επιδερμίδας, και τα κύτταρα που καταστρέφονται λόγω ασθένειας ή τραυματισμού. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε και με όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Για παράδειγμα οι νευρώνες δεν ανανεώνονται. Εικόνα 15. [10] Διάφοροι τύποι εξειδικευμένων κυττάρων του αίματος. Θεραπείες με χρήση αρχέγονων κυττάρων Τα αρχέγονα κύτταρα χρησιμοποιούνται σήμερα για θεραπευτικούς σκοπούς σε πολλές περιπτώσεις. Έχουν γίνει πετυχημένες μεταμοσχεύσεις ενήλικων αρχέγονων κυττάρων από το μυελό των οστών (εδώ πρέπει να γίνει διάκριση του μυελού των οστών από το νωτιαίο μυελό, διότι πολλές φορές συγχέονται), το περιφερειακό αίμα, το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, το μάτι κ.ά. Οι πλέον γνωστές θεραπείες με αρχέγονα κύτταρα είναι οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, για την αντιμετώπιση διάφορων τύπων καρκίνου, καθώς επίσης και διάφορων διαταραχών της φυσιολογικής κατάστασης του αίματος, με προεξέχουσα της λευχαιμίας. Η λευχαιμία είναι ένας καρκίνος των λευκών κυττάρων αίματος, των λευκοκυττάρων. Όπως και τα άλλα κύτταρα του αίματος, τα λευκοκύτταρα γίνονται στο μυελό των οστών μέσω μιας διαδικασίας από τα πολυδύναμα αιμοποιητικά αρχέγονα κύτταρα που εδρεύουν εκεί. Τα ώριμα λευκοκύτταρα απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου λειτουργούν για την άμυνα του οργανισμού μας δρώντας εναντίον των παθογόνων μικροοργανισμών μετά από κάποια μόλυνση.

14 Εικόνα 16. [11] Παραγωγή λευκοκυττάρων στο μυελό των οστών από αρχέγονα-αιμοποιητικά κύτταρα και εισαγωγή τους στη κυκλοφορία του αίματος. Η λευχαιμία παρουσιάζεται όταν αρχίζουν να αυξάνονται και να λειτουργούν ανώμαλα τα λευκοκύτταρα, οπότε λέμε ότι γίνονται καρκινώδη. Αυτά τα ανώμαλα κύτταρα δεν μπορούν να αντιπαλέψουν μια μόλυνση και παρεμποδίζουν τις λειτουργίες άλλων οργάνων. Η επιτυχής θεραπεία για τη λευχαιμία συνίσταται στην εξαφάνιση όλων των ανωμάλων λευκοκυττάρων στον ασθενή, επιτρέποντας παράλληλα τη δημιουργία νέων, υγειών και ισχυρών. Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω της χημειοθεραπείας, η οποία χρησιμοποιεί ισχυρά φάρμακα που σκοτώνουν τα ανώμαλα κύτταρα. Όταν η χημειοθεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι γιατροί εφαρμόζουν, όταν είναι δυνατόν, τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Σε μια μεταμόσχευση μυελού των οστών, τα αρχέγονα κύτταρα των οστών του ασθενή αντικαθίστανται με υγιή του χορηγούδωρητή εξ ολοκλήρου. Για να γίνει αυτό, νεκρώνονται αρχικά όλα τα αρχέγονα κύτταρα στο μυελό των οστών του ασθενή και τα ανώμαλα λευκοκύτταρα με τη χρησιμοποίηση ενός συνδυασμού χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας. Έπειτα, ένα δείγμα του μυελού των οστών του χορηγού που περιέχει υγιή αρχέγονα κύτταρα εισάγεται στην κυκλοφορία του αίματος του ασθενή. Βέβαια τα νέα κύτταρα πρέπει να «ταιριάζουν» με αυτά του ασθενή, δηλαδή να υπάρχει συμβατότητα, διότι αλλιώς θα αναγνωριστούν ως ξένα και θα απορριφθούν από τον οργανισμό του δέκτη. Εάν η μεταμόσχευση είναι επιτυχής, τα νέα αρχέγονα κύτταρα μεταναστεύσουν στο μυελό των οστών του ασθενή και αρχίζουν εκεί την παραγωγή νέων και υγιών λευκοκυττάρων απαραίτητων για την άμυνα του οργανισμού και τη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα περισσότερα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα στους ενήλικες εδρεύουν στο μυελό των οστών, όμως ένας μικρός αριθμός είναι παρών στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα πολυδύναμα απομακρυσμένα αρχέγονα κύτταρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακριβώς όπως τα κύτταρα του μυελού των οστών για να αντιμετωπίσουν τη λευχαιμία, άλλους καρκίνους και διάφορες αναταραχές αίματος. Δεδομένου ότι μπορούν να ληφθούν από το κυκλοφορούν αίμα, είναι ευκολότερο να συλλεχθούν από ότι τα κύτταρα του μυελού των οστών, τα οποία πρέπει να εξαχθούν μέσα από τα κόκκαλα. Όμως τα αρχέγονα κύτταρα στο περιφερειακό αίμα είναι σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση και αυτό καθιστά δύσκολη τη συλλογή τους. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται για μεταμοσχεύσεις, αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα που συλλέγονται από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Τα νεογέννητα νήπια δεν χρειάζονται πλέον τον ομφάλιο λώρο κι έτσι αυτός αφαιρείται κι απορρίπτεται παραδοσιακά ως υποπροϊόν της διαδικασίας γέννησης. Εντούτοις, το αίμα που βρίσκεται σε αυτόν είναι πλούσιο σε αρχέγονα κύτταρα με μεγαλύτερη πολυδυναμικότητα από αυτά

15 του μυελού των οστών και του περιφερειακού αίματος κι έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας. Οι μεταμοσχεύσεις αρχέγονων κυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι λιγότερο επιρρεπείς σε απόρριψη. Αυτό, πιθανώς, επειδή τα κύτταρα δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τα χαρακτηριστικά με τα οποία που μπορούν να αναγνωριστούν ως ξένα και να υποστούν επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα του παραλήπτη. Επίσης, επειδή το ομφαλοπλακουντιακό αίμα στερείται τα καλά ανεπτυγμένα άνοσα κύτταρα, υπάρχει λιγότερη πιθανότητα ότι τα μεταμοσχευμένα κύτταρα θα επιτεθούν στα κύτταρα του δέκτη. Οι σπουδαίες αυτές ιδιότητες των αρχέγονων κυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος και η σχετικά εύκολη και πλούσια αποκομιδή τους τα καθιστά σήμερα έναν ισχυρό πόρο για τις θεραπείες μέσω μεταμοσχεύσεων. Αυτό οδήγησε στην επιλογή της φύλαξής τους για 20 με 30 χρόνια σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (περίπου -180 ο C με -200 ο C) στις λεγόμενες τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος για ενδεχόμενη μελλοντική χρησιμοποίησή τους αν παραστεί ανάγκη. Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τα αρχέγονα κύτταρα που συλλέγονται από τον πολφό των νεογιλών οδόντων, όταν αυτά αρχίζουν να πέφτουν για να αντικατασταθούν από τους μόνιμους. Έτσι δημιουργήθηκαν και τράπεζες φύλαξης των νεογιλών οδόντων. Βέβαια υπάρχουν κι άλλες πηγές πολυδύναμων ενήλικων αρχέγονων κυττάρων που αξιοποιούνται σήμερα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αυτών στο άκρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Είδη έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις σε περιπτώσεις βλαβών των ματιών από χημικά καυστικά προϊόντα, από αιχμηρά ή πυρωμένα αντικείμενα με αποκατάσταση της βλάβης και ακόμα βρήκαν το φως τους τυφλοί. Τι υπόσχονται τα αρχέγονα κύτταρα για το μέλλον Ήδη σήμερα οι εφαρμογές των αρχέγονων κυττάρων απλώνονται σε ένα πολύ μεγάλο εύρος. Ένα πλήθος ασθενειών θεραπεύεται με τη μεταμόσχευσή τους και βρίσκουν εφαρμογές στις έρευνες των βιοεπιστημόνων. Όμως οι προοπτικές για το μέλλον είναι ακόμα μεγαλύτερες και ελπιδοφόρες. Ασθένειες που θεωρούνται ανίατες σήμερα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ασθένεια του Parkinson, o ζαχαρώδης διαβήτης και πολλές άλλες, πιστεύουμε ότι στο εγγύς μέλλον θα θεραπευτούν με τη μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων. Στην έρευνα για τις δοκιμές νέων φαρμάκων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν τους ερευνητές βιοεπιστήμονες σε νέα πιο αποτελεσματικά και ασφαλή, χωρίς παρενέργειες, φάρμακα. Ακόμη οι επιστήμονες αναμένουν απαντήσεις σε πολλά ερωτηματικά της βιολογίας, όπως αυτά για την εξέλιξη, που θα δοθούν μέσα από την έρευνα με τα αρχέγονα κύτταρα και ειδικά με τα εμβρυικά που παρουσιάζουν ιδιότητες τέτοιες που τα καθιστούν μοναδικά.

16 Εικόνα 17. [12] Τα αποτελέσματα των ερευνών ενισχύουν τις ελπίδες ότι η βασική έρευνα για τα βλαστοκύτταρα θα δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτηματικά και μπορεί να οδηγήσει σε νέες βιώσιμες ιατρο/φαρμακευτικές εφαρμογές. ΑΝΑΦΟΡΕΣ [1] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, Θ.Ε. ΚΦΕ 53: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΜΒΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΦΥΕ 43 ΓΕΝΕΤΙΚΗ, ΤΟΜΟΣ Β, Φυσιολογία, Λάζου Α [2] [3] [4] Mετάφραση: Ι.Δρακόπουλος. [5] Mετάφρασημορφοποίηση: Ι.Δρακόπουλος. [6] 1 [7] Διαμόρφωση εικόνας από Ι. Δρακόπουλο. [8] The National Academies. Mετάφραση-διαμόρφωση Ι.Δρακόπουλος. [9] The National Academies. Mετάφραση Ι.Δρακόπουλος. [10] American Society of Clinical Oncology. Διαμόρφωση εικόνας από Ι. Δρακόπουλο. [11] [12] Θέμα (22_31_thema.pdf) Δημοσίευση κατόπιν αδείας από την U.S. National Academy of Sciences,

Βλαστοκύτταρο. Χοτζάι Αθηνά, Στέργιο Χάιδω Τμήμα Γ5

Βλαστοκύτταρο. Χοτζάι Αθηνά, Στέργιο Χάιδω Τμήμα Γ5 Βλαστοκύτταρο Χοτζάι Αθηνά, Στέργιο Χάιδω Τμήμα Γ5 Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν (να διαφοροποιηθούν) σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου

Διαβάστε περισσότερα

Βιοηθικά Διλήμματα που Προκύπτουν από Έρευνα με την Χρήση Βλαστικών Κυττάρων

Βιοηθικά Διλήμματα που Προκύπτουν από Έρευνα με την Χρήση Βλαστικών Κυττάρων Βιοηθικά Διλήμματα που Προκύπτουν από Έρευνα με την Χρήση Βλαστικών Κυττάρων Απόψεις Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ) 10 ο Συνέδριο Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου ΓΑΛΗΝΟΣ 18-19 Μαρτίου 2017 Λάρνακα

Διαβάστε περισσότερα

Άγγελος Πάλλης Γ4 Γυμνασίου

Άγγελος Πάλλης Γ4 Γυμνασίου Άγγελος Πάλλης Γ4 Γυμνασίου Γυμνάσιο Κερατέας Ιανουάριος 2015 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1 ο : Τι είναι βλαστοκύτταρα; σελ. 3 Κεφάλαιο 2 ο : Είδη βλαστοκυττάρων σελ. 4 Κεφάλαιο 3 ο : Ύπαρξη βλαστοκυττάρων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα Βιολογίας: Βλαστοκύτταρα και η χρήση τους στη θεραπεία ασθενειών. Ζωή Σελά

Μάθημα Βιολογίας: Βλαστοκύτταρα και η χρήση τους στη θεραπεία ασθενειών. Ζωή Σελά Μάθημα Βιολογίας: Βλαστοκύτταρα και η χρήση τους στη θεραπεία ασθενειών Ζωή Σελά Τα βλαστοκύτταρα είναι ένα νέο θεραπευτικό εργαλείο στην Ιατρική διαφορετικό από τα φάρμακα που μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει.

Διαβάστε περισσότερα

Κύτταρα πολυκύτταρων οργανισμών

Κύτταρα πολυκύτταρων οργανισμών Μίτωση - Μείωση Τα ευκαρυωτικά κύτταρα διαιρούνται με δύο τρόπους: τη μίτωση και τη μείωση. Η Μίτωση είναι ο τύπος της κυτταρικής διαίρεσης που από ένα πατρικό κύτταρο καταλήγει σε δύο γενετικά πανομοιότυπα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ:ΜΕΙΩΣΗ- ΓΑΜΕΤΟΓΕΝΕΣΗ. Μητρογιάννη Ευαγγελία Βαμβούνης Ιωάννης

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ:ΜΕΙΩΣΗ- ΓΑΜΕΤΟΓΕΝΕΣΗ. Μητρογιάννη Ευαγγελία Βαμβούνης Ιωάννης ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ:ΜΕΙΩΣΗ- ΓΑΜΕΤΟΓΕΝΕΣΗ Μητρογιάννη Ευαγγελία Βαμβούνης Ιωάννης 5/3/2013 Η κυτταρική διαίρεση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα αρχικό κύτταρο διαιρείται σε δύο θυγατρικά. Στους πολυκύτταρους

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος Βλαστικά κύτταρα περιλαμβάνει κυτταρα με διαφορετικές ιδιότητες:

Ο όρος Βλαστικά κύτταρα περιλαμβάνει κυτταρα με διαφορετικές ιδιότητες: Ο όρος Βλαστικά κύτταρα περιλαμβάνει κυτταρα με διαφορετικές ιδιότητες: Πολυδύναμα - Pluripotent Εμβρυονικά Βλαστικά κύτταρα - Embryonic Stem Cells Ολιγοδύναμα - Multipotent Βλαστικά κύτταρα (ώριμων/εμβρυικών)

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικά αδιαφοροποίητα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε ιστικά εξειδικευμένους κυτταρικούς τύπους.

Αρχικά αδιαφοροποίητα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε ιστικά εξειδικευμένους κυτταρικούς τύπους. Τι είναι τα βλαστικά κύτταρα? Αρχικά αδιαφοροποίητα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε ιστικά εξειδικευμένους κυτταρικούς τύπους. Είναι σε θέση να δρουν επισκευαστικά, αναδημιουργώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ 2016 2 Το συνώνυμο της αναπαραγωγής είναι ο πολλαπλασιασμός, η δημιουργία νέων ατόμων που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τους γονείς τους. Όλοι οι οργανισμοί κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΟΝΕΩΝ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΟΝΕΩΝ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΟΝΕΩΝ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ Η μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο και πλακούντα σε ασθενείς με Λευχαιμία και άλλες παθήσεις είναι μια νέα μέθοδος θεραπείας που άρχισε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΑΓΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΑΓΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΑΓΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Υπάρχουν Βλαστικά κύτταρα με διαφορετικές ιδιότητες: Τα Πολυδύναμα - Pluripotent Εμβρυονικά Βλαστικά κύτταρα - Embryonic Stem

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Β

Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Β Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Β Μοριακή Βιολογία και Γενετική BIOL 123 Άνοιξη 2015 Δρ. Χαρίτα Χρίστου Παρουσιάσεις Power Point με υλικό από: Campbell και Reece (2010) ΒΙΟΛΟΓΙΑ τόμος Ι, 1

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει ανθρώπινο σπερματοζωάριο.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει ανθρώπινο σπερματοζωάριο. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΤΗΡ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΣΑΑΚ ΤΜΗΜΑ:... ΑΡ. ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Βιολογίας και Οικολογίας και η Διδακτική τους

Έννοιες Βιολογίας και Οικολογίας και η Διδακτική τους Έννοιες Βιολογίας και Οικολογίας και η Διδακτική τους Γιώργος Αμπατζίδης Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακαδημαϊκό έτος 2016-17 Στο προηγούμενο μάθημα Πεπτικό σύστημα Αναπνευστικό

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Α Μοριακή Βιολογία και Γενετική BIOL 123 Άνοιξη 2015 Δρ. Χαρίτα Χρίστου

Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Α Μοριακή Βιολογία και Γενετική BIOL 123 Άνοιξη 2015 Δρ. Χαρίτα Χρίστου Κυτταρική Διαίρεση (Μίτωση και Μείωση) Μέρος Α Μοριακή Βιολογία και Γενετική BIOL 123 Άνοιξη 2015 Δρ. Χαρίτα Χρίστου Παρουσιάσεις Power Point με υλικό από: Campbell και Reece (2010) ΒΙΟΛΟΓΙΑ τόμος Ι, 1

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ενότητα 2: Η ανάπτυξη του αγέννητου ανθρώπου Μιλτιάδης Βάντσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση

Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση Ενότητα 10: Κυτταρική Διαίρεση Κυτταρική διαίρεση: παραγωγή γενετικά πανομοιότυπων θυγατρικών κυττάρων Κυτταρική διαίρεση Μονοκύτταροι οργανισμοί: η διαίρεση του κυττάρου συνεπάγεται αναπαραγωγή ολόκληρου

Διαβάστε περισσότερα

Βλαστοκύτταρα:Η χρήση τους στη θεραπεία ασθενειών

Βλαστοκύτταρα:Η χρήση τους στη θεραπεία ασθενειών Βλαστοκύτταρα:Η χρήση τους στη θεραπεία ασθενειών Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας Γυμνάσιο Κερατέας Δήμητρα Κοντού Νεφέλη Καλπάκα Γ2 Σχολικό έτος:2014-2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η πρόοδος της τεχνολογίας είναι ραγδαία

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα βλαστικά κύτταρα

Κατανοώντας τα βλαστικά κύτταρα θέμα Κατανοώντας τα βλαστικά κύτταρα Μια επισκόπηση της επιστήμης και των θεμάτων που εγείρονται Δημοσίευση κατόπιν αδείας από την U.S. National Academy of Sciences, www.nationalacademies.org/stemcells.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΚΥΤΤΑΡΑ (STEM CELLS).

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΚΥΤΤΑΡΑ (STEM CELLS). ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΚΥΤΤΑΡΑ (STEM CELLS). ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ Επικ. Καθηγητής Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΘ. Α. ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Kυτταρική Bιολογία. Μείωση & φυλετική αναπαραγωγή ΔIAΛEΞH 21 (16/5/2016) Δρ. Xρήστος Παναγιωτίδης, Τμήμα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ.

Kυτταρική Bιολογία. Μείωση & φυλετική αναπαραγωγή ΔIAΛEΞH 21 (16/5/2016) Δρ. Xρήστος Παναγιωτίδης, Τμήμα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. Kυτταρική Bιολογία ΔIAΛEΞH 21 (16/5/2016) Μείωση & φυλετική αναπαραγωγή Τι είναι φυλετική και τι αφυλετική αναπαραγωγή; Η αφυλετική αναπαραγωγή: 1. Είναι απλή και άμεση 2. Συνήθως αποδίδει απογόνους που

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα. Τι είναι τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα ΦΥΛΑΞΗ ΜΕΣΕΓΧΥΜΑΤΙΚΩΝ ΒΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Τι είναι τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα. Τι είναι τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα ΦΥΛΑΞΗ ΜΕΣΕΓΧΥΜΑΤΙΚΩΝ ΒΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΦΥΛΑΞΗ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΒΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ ΦΥΛΑΞΗ ΜΕΣΕΓΧΥΜΑΤΙΚΩΝ ΒΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ 1 Τι είναι τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα Τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα αποτελούν την πηγή δημιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1ο 1. β 2. β 3. α 4. α 5. β

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ 1ο 1. β 2. β 3. α 4. α 5. β ΘΕΜΑ 1ο 1. β 2. β 3. α 4. α 5. β 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΡΙΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: BΙΟΛΟΓΙΑ (ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ. 2. (α) Ποια μέρη του γεννητικού συστήματος του άνδρα δείχνουν οι αριθμοί 1-8 στο σχήμα;

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ. 2. (α) Ποια μέρη του γεννητικού συστήματος του άνδρα δείχνουν οι αριθμοί 1-8 στο σχήμα; ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ 1. (α) Τι αντιπροσωπεύουν οι αριθμοί 1-6 στο σχήμα; (β) Εξηγήστε τι είναι τα ωοθυλάκια και ποιος είναι ο ρόλος τους. (γ) Σε ποιο μέρος του γεννητικού συστήματος της γυναίκας αρχίζει η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ο και 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΛΥΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ο και 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΥΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ο και 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15:Γ, 39:Γ, 14:Α, 21:Β, 15:Δ, 11:Δ, 28: I Σ, II Λ, III Σ, IV Σ, V Σ, 41:Β, 29:Α, Β, Γ, 29:Β, 30:Α, 19:Β, 20:Β, 15:Α, 37:Β, 28:Α, 11:Δ, 15:Β, 31:Δ, 32:Γ,

Διαβάστε περισσότερα

Αναγεννητική Ιατρική Ηθικοί προβληματισμοί στις θεραπείες με

Αναγεννητική Ιατρική Ηθικοί προβληματισμοί στις θεραπείες με Αναγεννητική Ιατρική Ηθικοί προβληματισμοί στις θεραπείες με χρήση βλαστικών κυττάρων Χαρακτηριστικά βλαστικών κυττάρων 1. Ικανότητα να διαφοροποιούνται σε διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους 2. Ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

εξελίσσεταιηανθρώπινηανθρώπινη ζωή

εξελίσσεταιηανθρώπινηανθρώπινη ζωή Πώςεξελίσσεται εξελίσσεταιηανθρώπινηανθρώπινη ζωή Ξεκινάµε ως ζυγωτό, δηλαδή, ως µονοκύτταρος οργανισµός µε διάµετρο περίπου ενός χιλιοστού, και ζυγίζουµε περίπου δεκαπέντε εκατοµµυριοστά του γραµµαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε τροφή του αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού, πρέπει να αυξηθεί η φυτική και ζωική παραγωγή Ελεγχόμενες διασταυρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Στα πτηνά το φύλο «καθορίζεται από τη μητέρα». Αυτό γιατί, το αρσενικό άτομο φέρει τα χρωμοσώματα ZZ ενώ το θηλυκό τα ZW. Έτσι εναπόκειται στο που θα

Στα πτηνά το φύλο «καθορίζεται από τη μητέρα». Αυτό γιατί, το αρσενικό άτομο φέρει τα χρωμοσώματα ZZ ενώ το θηλυκό τα ZW. Έτσι εναπόκειται στο που θα 1 Όπως όλοι γνωρίζουμε κάθε ζωντανός οργανισμός αποτελείται από κύτταρα. Μέσα στον πυρήνα των κυττάρων υπάρχουν τα χρωμοσώματα, τα οποία αποτελούν to γενετικό υλικό (DNA). Στα χρωμοσώματα αυτά βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ 1) ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΩΝ ΕΥΠΛΟΕΙΔΙΑ: ΚΑΘΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ Ν (ΑΠΛΟΕΙΔΕΣ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ) 3Ν ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ 4Ν τριπλοειδία Α) Γονιμοποίηση ωαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η πρώτη γραπτή αναφορά στο φαινόμενο της ανοσίας μπορεί να αναζητηθεί στον Θουκυδίδη, τον μεγάλο ιστορικό του Πελοποννησιακού Πολέμου Ανάπτυξη και επιβίωση o

Διαβάστε περισσότερα

Βαρβάρα Τραχανά Επίκουρος Καθηγήτρια Κυτταρικής Βιολογίας

Βαρβάρα Τραχανά Επίκουρος Καθηγήτρια Κυτταρικής Βιολογίας ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ Βλαστοκύτταρα Βαρβάρα Τραχανά Επίκουρος Καθηγήτρια Κυτταρικής Βιολογίας Βλαστοκύτταρα: Κατανόηση βασικών βιολογικών διαδικασιών I.Ανάπτυξη II.Επιδιόρθωση/Αναγέννηση III.Καρκίνος

Διαβάστε περισσότερα

Μίτωση - Μείωση και φυλετικοί βιολογικοί κύκλοι Γ. Παπανικολάου MD, PhD

Μίτωση - Μείωση και φυλετικοί βιολογικοί κύκλοι Γ. Παπανικολάου MD, PhD Μίτωση - Μείωση και φυλετικοί βιολογικοί κύκλοι Γ. Παπανικολάου MD, PhD Ομοιότητα και διαφορά Κληρονομικότητα: η μεταβίβαση χαρακτηριστικών από τη μια γενιά στην άλλη Ποικιλία: εκτός από την ομοιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η κλωνοποίηση και οι κίνδυνοι της

Η κλωνοποίηση και οι κίνδυνοι της Κλωνοποίηση Ορισμός Κλωνοποίηση είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός ή περισσοτέρων ακριβών αντιγράφων από ένα πρότυπο. Στο χώρο της Βιολογίας αυτό το πρότυπο μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα μόριο (π.χ. DNA

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΊΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. Μαλτέζος Ιωάννης

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΊΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. Μαλτέζος Ιωάννης ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΊΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Μαλτέζος Ιωάννης Κληρονομικότητα Το σώμα μας αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα εκ των οποίων τα περισσότερα εξ αυτών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. Ένα ταξίδι στις βασικές έννοιες βιολογίας...

ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. Ένα ταξίδι στις βασικές έννοιες βιολογίας... ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Ένα ταξίδι στις βασικές έννοιες βιολογίας... Κύτταρο Η βασική δομική και λειτουργική μονάδα που εκδηλώνει το φαινόμενο της ζωής. Πρώτος ο Βρετανός Robert Hooke το 1665 παρατηρώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο...2 I. Εφαρµογές της βιοτεχνολογίας στην ιατρική...2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...7 ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΛΕΞΗ...

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο...2 I. Εφαρµογές της βιοτεχνολογίας στην ιατρική...2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...7 ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΛΕΞΗ... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο...2 I. Εφαρµογές της βιοτεχνολογίας στην ιατρική...2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ...7 ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΛΕΞΗ...10 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο I. Εφαρµογές της βιοτεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Δομή και λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος 1. Να ονομάσετε τις αριθμημένες δομές του παρακάτω σχήματος. Βλέπε εικ. 12.1 της σ. 219 του βιβλίου του μαθητή. 2. Να ενώσετε

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητικό σχέδιο μαθήματος Κυτταρική διαίρεση: Μίτωση - Μείωση Βιολογία Γ Γυμνασίου, 2 διδακτικές ώρες

Διερευνητικό σχέδιο μαθήματος Κυτταρική διαίρεση: Μίτωση - Μείωση Βιολογία Γ Γυμνασίου, 2 διδακτικές ώρες Διερευνητικό σχέδιο μαθήματος Κυτταρική διαίρεση: Μίτωση - Μείωση Βιολογία Γ Γυμνασίου, 2 διδακτικές ώρες Προαπαιτούμενες γνώσεις: Πυρήνας, γενετικό υλικό, χρωμοσώματα, ομόλογα χρωμοσώματα, γαμέτες, αμφιγονία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Καθώς η επιστημονική γνώση και κατανόηση αναπτύσσονται, ο μελλοντικός σχεδιασμός βιοτεχνολογικών προϊόντων περιορίζεται μόνο από τη φαντασία μας Βιοτεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. Αρχιτομία. Αγενής αναπαραγωγή. Παρατομία. Εκβλάστηση. Εγγενής αναπαραγωγή Διπλοφασικός κύκλος.

Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. Αρχιτομία. Αγενής αναπαραγωγή. Παρατομία. Εκβλάστηση. Εγγενής αναπαραγωγή Διπλοφασικός κύκλος. Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Αρχιτομία Αγενής αναπαραγωγή Παρατομία Εκβλάστηση Εγγενής αναπαραγωγή Απλοφασικός κύκλος Διπλοφασικός κύκλος Ισογαμία Ανισογαμία Ωογαμία Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δωρεά Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων Γεργιανάκη Ειρήνη

Δωρεά Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων Γεργιανάκη Ειρήνη Δωρεά Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων Γεργιανάκη Ειρήνη Δωρεά Ομφαλικού Αίματος Τι είναι το ομφαλoπλακουντιακό αίμα; «Ομφαλοπλακουντιακό» ονομάζουμε το αίμα που μπορεί να ληφθεί από τον ομφάλιο λώρο και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μάθημα 14: Συνοψίζοντας...

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μάθημα 14: Συνοψίζοντας... ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μάθημα 14: Συνοψίζοντας... Είναι ΠΟΛY σημαντικό να καταλαβαίνουμε ότι: Χρωμόσωμα - γονίδιο - DNA Jkjk kjkjk jkjkjk hjjhj hjhjh - Ομόλογα χρωμοσώματα - αλληλόμορφα γονίδια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡ. : 19/05/2016 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ (120 ΛΕΠΤΑ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ.: ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡ. : 19/05/2016 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ (120 ΛΕΠΤΑ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ:.. ΑΡ.: ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΒΑΘΜΟΣ.../35 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ:. ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡ. : 19/05/2016 ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ηθικοί προβληµατισµοί : Κλωνοποίηση. Ερευνητική εργασία Β1 ΓΕΛ Ν. Ζίχνης Β τετράµηνο 2017

Ηθικοί προβληµατισµοί : Κλωνοποίηση. Ερευνητική εργασία Β1 ΓΕΛ Ν. Ζίχνης Β τετράµηνο 2017 Ηθικοί προβληµατισµοί : Κλωνοποίηση Ερευνητική εργασία Β1 ΓΕΛ Ν. Ζίχνης Β τετράµηνο 2017 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Η κλωνοποίηση µπορεί να συµβάλει: Στη δηµιουργία ζώων και φυτών που θα είναι ανθεκτικά στις ασθένειες.

Διαβάστε περισσότερα

Βλαστοκύτταρα κλειδί στη θεραπεία ασθενειών.

Βλαστοκύτταρα κλειδί στη θεραπεία ασθενειών. Βλαστοκύτταρα κλειδί στη θεραπεία ασθενειών. Η πρώτη και ασφαλής πηγή λήψης βλαστοκυττάρων στη ζωή του ανθρώπου είναι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα το οποίο παραμένει στον πλακούντα μετά τη γέννηση. Το υπόλοιπο

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α' Λυκείου Λύκειο Επισκοπής

Βιολογία Α' Λυκείου Λύκειο Επισκοπής Βιολογία Α' Λυκείου Λύκειο Επισκοπής Κεφάλαιο 12ο Αναπαραγωγή Ανάπτυξη Μαυροματάκης Γιώργος- Βιολόγος σχολική χρονιά 2011-2012 1ο Μάθημα Κεφ. 12 Οι ζωντανοί οργανισμοί, ανεξάρτητα εάν ανήκουν στα Βακτήρια,

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία α λυκείου. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση.

Βιολογία α λυκείου. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1. Συγκρίνοντας τα κύτταρα του επιθηλιακού ιστού με τα κύτταρα του νευρικού ιστού, αυτά μεταξύ τους μοιάζουν..

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Διδάσκων - Δρ. Ιωάννης Δρίκος

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Διδάσκων - Δρ. Ιωάννης Δρίκος ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Διδάσκων - Δρ. Ιωάννης Δρίκος Επιλέξετε τη σωστή απάντηση, θέτοντας σε κύκλο το κατάλληλο γράµµα. 1. Για την παραγωγή ανθρώπινης ινσουλίνης από βακτήρια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ενότητα 13: Ηθική θεώρηση της θεραπευτικής κλωνοποίησης Μιλτιάδης Βάντσος Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο 1. γ 2. δ 3. δ 4. β 5. γ ΘΕΜΑ 2 ο 1. Η συχνότητα των ετερόζυγων ατόμων με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή β-θαλασσαιμία είναι αυξημένη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Κεφάλαιο 9: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Κεφάλαιο 9: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ -ΘΕΩΡΙΑ- Βασικοί τρόποι βελτίωσης φυτικής και ζωϊκής παραγωγής: Ελεγχόμενες διασταυρώσεις. Δημιουργία διαγονιδιακών ή γενετικά τροποποιημένων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΪΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ & Γενετικά Τροποποιημένα Κύτταρα

ΙΪΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ & Γενετικά Τροποποιημένα Κύτταρα ΙΪΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ & Γενετικά Τροποποιημένα Κύτταρα ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΙΩΝ 1. Οι ιοί είναι μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένειες σε ένα οργανισμό, μετά από μόλυνση των κυττάρων του 2. Είναι παρασιτικοί οργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Οι φάσεις που περιλαμβάνει ο κυτταρικός κύκλος είναι:

Οι φάσεις που περιλαμβάνει ο κυτταρικός κύκλος είναι: ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Τι είναι ο κυτταρικός κύκλος; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΓΕΝΕΤΙΚΗ» 2. Οι φάσεις που περιλαμβάνει ο κυτταρικός κύκλος είναι: 3. Κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. α Α2. γ Α3. δ Α4. β Α5. γ ΘΕΜΑ Β Β1. Σελ. 120 την κουκίδα «Για την επιλογή οργάνων συμβατών για μεταμόσχευση.» Β2. Σελ. 136 «Το πρόβατο Dolly» έως «γέννησε τη Dolly.»

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή, απομόνωση και καθαρισμός της φαρμακευτικής πρωτεΐνης.

Παραγωγή, απομόνωση και καθαρισμός της φαρμακευτικής πρωτεΐνης. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1o 1. δ 2. β 3. β 4. γ 5. δ ΘΕΜΑ 2o 1. Σχολικό βιβλίο, σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΥΒΙΑΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΕΥΡΥΒΙΑΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΥΡΥΒΙΑΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ 2010-11 Κεφάλαιο 1: Η Οργάνωση της ζωής 1. Από ποια μέρη αποτελείται το μικροσκόπιο; 2. Στην εικόνα φαίνεται ένα μικροσκόπιο. Να γράψετε τα μέρη του όπως υποδεικνύονται από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ (βλαστικά κύτταρα, stem cells)

ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ (βλαστικά κύτταρα, stem cells) , Φυσικός MSc 1 ΑΡΧΕΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ (βλαστικά κύτταρα, stem cells) Για αιώνες ο άνθρωπος γνώριζε ότι κάποια ζώα, όπως ο θαλάσσιος αστερίας και ένα είδος σαύρας ο τρίτων, μπορούν να αναγεννούν χαμένα τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

1. σελ. 109 «Με τον όρο ζύμωση.. όπως πρωτεΐνες και αντιβιοτικά»

1. σελ. 109 «Με τον όρο ζύμωση.. όπως πρωτεΐνες και αντιβιοτικά» ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο 1. γ 2. γ 3. δ 4. α 5. β ΘΕΜΑ 2ο 1. σελ. 109 «Με τον όρο ζύμωση.. όπως πρωτεΐνες και αντιβιοτικά» 2. σελ. 119-120: «Θεραπευτικά. Τα αντισώματα μπορούν να

Διαβάστε περισσότερα

«Μεταλλάξεις και ο ρόλος τους στην γενετική ποικιλότητα»

«Μεταλλάξεις και ο ρόλος τους στην γενετική ποικιλότητα» «Μεταλλάξεις και ο ρόλος τους στην γενετική ποικιλότητα» «Τι είναι Μετάλλαξη» Γενικά με τον όρο μετάλλαξη ονομάζουμε τις αλλαγές στο γενετικό υλικό, το DNA δηλαδή ενός ζωντανού οργανισμού και πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

5. Η μεταγραφή σ ένα ευκαρυωτικό κύτταρο γίνεται α. στα ριβοσώματα. β. στο κυτταρόπλασμα. γ. στον πυρήνα. δ. στο κεντρομερίδιο.

5. Η μεταγραφή σ ένα ευκαρυωτικό κύτταρο γίνεται α. στα ριβοσώματα. β. στο κυτταρόπλασμα. γ. στον πυρήνα. δ. στο κεντρομερίδιο. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ Διακρίνονται σε: - Πρωτογενή και - Δευτερογενή Πρωτογενή είναι τα όργανα στα οποία γίνεται η ωρίμανση των κυττάρων του ανοσοποιητικού: - Θύμος

Διαβάστε περισσότερα

Χρωμοσώματα & κυτταροδιαιρέσεις

Χρωμοσώματα & κυτταροδιαιρέσεις Δασική Γενετική Χρωμοσώματα & κυτταροδιαιρέσεις Χειμερινό εξάμηνο 2014-2015 Σύνοψη Το DNA αναπαράγεται, εκφράζεται και μεταλλάσσεται Το DNA είναι οργανωμένα σε χρωμοσώματα Τα ευκαρυωτικά γενώματα έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο 1. Ποιος είναι ο ρόλος των ερυθρών κυττάρων του αίματος; α. μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα β. μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά, άλατα, ορμόνες και πρωτεΐνες γ. μεταφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας

Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας 900-2100 MHz την ώρα που μιλάμε. Σε κατάσταση αναμονής, στέλνει ένα περιοδικό σήμα για να επικοινωνήσει με την κοντινότερη

Διαβάστε περισσότερα

3 ΩΡΕΣ. Σελίδα 1 από 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΑΡΚΕΙΑ

3 ΩΡΕΣ. Σελίδα 1 από 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΑΡΚΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΡΚΕΙΑ 3 ΩΡΕΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Από τη διασταύρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΛΕΜΕΣΟΥ 2007-8 www.cyprusbiology.com 1 ΕΝΟΤΗΤΑ Α. ΠΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΖΩΗ ιαιώνιση των ειδών 1. Ποια είναι τα µέρη του σπερµατοζωαρίου; 2. Να συµπληρώσετε τις ενδείξεις του πιο κάτω σχήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Σπύρος Δ. Συγγελάκης

Πρόλογος. Σπύρος Δ. Συγγελάκης ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ «Ερωτήσεις θεωρίας» «Σχόλια και Επισημάνσεις» «Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής» «Ερωτήσεις Σωστό - Λάθος» «Ερωτήσεις κρίσεως Συνδυαστικές» «Αναλυτική μεθοδολογία ασκήσεων» «Λυμένες ασκήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΙΤΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2008-2009 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΙΤΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2008-2009 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΙΤΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2008-2009 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ(40 μονάδες) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: / / 2009 ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες(βιολογία-χημεία) Όνομα μαθητή /

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. γ Α4. α Α5. δ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. γ Α4. α Α5. δ ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. γ Α3. γ Α4. α Α5. δ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1 α Α2 γ Α3 δ Α4 β Α5 γ ΘΕΜΑ Β Β1. Σελ. 120 σχολ. βιβλίου: «Για την επιλογή οργάνων

Διαβάστε περισσότερα

Η αναπαραγωγή στον κόσμο των φυτών

Η αναπαραγωγή στον κόσμο των φυτών Η αναπαραγωγή στον κόσμο των φυτών Τζανουδάκης Δημήτριος Καθηγητής τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πάτρας Τηλ. / Fax: 2610997279 Email: tzanoyd@upatras.gr H Αναπαραγωγή στο κόσμο των φυτών Μια από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Με βάση τη θέση στο ανθρώπινο σώμα Με βάση την ιδιότητα για γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση Εξωτερικοί εσωτερικοί μη ειδικοί μηχανισμοί ειδικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο 1. β 2. δ 3. β 4. δ 5. β ΘΕΜΑ 2ο 1. Σχολικό βιβλίο, σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι

Ονοματεπώνυμο ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι Ονοματεπώνυμο ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ 1. Να ταξινομήσετε τις παρακάτω έννοιες σε τέσσερις θεματικές ομάδες: Σπερματικός πόρος, σηραγγγώδη σώματα, λοβοί, σπερματικά

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα).

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). ΒΙΟΛΟΓΙΑ Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). Είδη οργανισμών Υπάρχουν δύο είδη οργανισμών: 1. Οι μονοκύτταροι, που ονομάζονται μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 9 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ 5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ 1 9. Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Γεωργία και την Κτηνοτροφία

Διαβάστε περισσότερα

9λόγοι. Οικογενειακή Φύλαξη. Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος. H καλύτερη Tράπεζα Βλαστικών Κυττάρων. στην Ευρώπη

9λόγοι. Οικογενειακή Φύλαξη. Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος. H καλύτερη Tράπεζα Βλαστικών Κυττάρων. στην Ευρώπη Οικογενειακή Φύλαξη Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος 9λόγοι για τους οποίους θα διαλέξετε τη Stem-Health Hellas Μοναδική Στιγμή. Μοναδική Απόφαση. H καλύτερη Tράπεζα Βλαστικών Κυττάρων στην Ευρώπη Η πρώτη μεταμόσχευση

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ. Αναπλ. Καθηγητής Σταύρος Λ. Κουσουλάκος

Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ. Αναπλ. Καθηγητής Σταύρος Λ. Κουσουλάκος Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ Αναπλ. Καθηγητής Σταύρος Λ. Κουσουλάκος O όρος «κλωνοποίηση» έγινε εκτεταμένα γνωστός το 1997, όταν δημοσιεύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί και Ειδικοί Στόχοι

Γενικοί και Ειδικοί Στόχοι Ενότητα 2: Η οργάνωση της ζωής Γενικοί και Ειδικοί Στόχοι Κεφάλαιο 3: Η οργάνωση των οργανισμών Γενικοί Στόχοι: Φύλλα Εργασίας 3α Ανθρώπινος οργανισμός οργανικά συστήματα όργανα Α.1.18. Να διακρίνουν τα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας Μάθημα 4 ο Κλωνοποίηση Διδάσκων Δρ. Ιωάννης Δρίκος Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων (ΠΙ) Απόφοιτος Βιολογίας, ΑΠΘ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012 (ΟΜΑΔΑ Α)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012 (ΟΜΑΔΑ Α) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012 (ΟΜΑΔΑ Α) ΘΕΜΑ Α (Μονάδες 25) Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση ή στη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση: Α1. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Γονιμοποίηση αναγνώριση και συνένωση ωαρίου-σπερματοζωαρίου φραγμός στην πολυσπερμία μετα μετ βολική ενεργο ενεργο ο π ίηση

Γονιμοποίηση αναγνώριση και συνένωση ωαρίου-σπερματοζωαρίου φραγμός στην πολυσπερμία μετα μετ βολική ενεργο ενεργο ο π ίηση Γονιμοποίηση αναγνώριση και συνένωση ωαρίου-σπερματοζωαρίου φραγμός στην πολυσπερμία μεταβολική ενεργοποίηση του αυγού ανακατατάξεις στα συστατικά του αυγού σχηματισμός του διπλοειδή πυρήνα του ζυγωτού

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες μεθοδολογίες μοριακής βιολογίας και γενετικής στη γυναικολογία

Σύγχρονες μεθοδολογίες μοριακής βιολογίας και γενετικής στη γυναικολογία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ Σύγχρονες μεθοδολογίες μοριακής βιολογίας και γενετικής στη γυναικολογία ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΛΕΝΗ, Ph.D. Λέκτορας Εργαστήριο Βιολογίας, Ιατρική Σχολή Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Βλαστοκύτταρα και χρήσεις

Βλαστοκύτταρα και χρήσεις Βλαστοκύτταρα και χρήσεις Θαυµατουργές λύσεις στην ιατρική συνήθως δεν υπάρχουν. Ακόµη και ανακαλύψεις που υπόσχονται θαύµατα, τις περισσότερες φορές διανύουν πολύ δρόµο µέχρι να φτάσουν στην επιτυχία.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε. 2004 ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε. 2004 ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε. 2004 ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε την ορθή πρόταση: ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1. Το κωδικόνιο του mrna που κωδικοποιεί το αµινοξύ µεθειονίνη είναι α. 5 GUA

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Γενετική Εισαγωγή: Βασικές έννοιες

Δασική Γενετική Εισαγωγή: Βασικές έννοιες Δασική Γενετική Εισαγωγή: Βασικές έννοιες Χειμερινό εξάμηνο 2014-2015 Γενετική Πειραματική επιστήμη της κληρονομικότητας Προέκυψε από την ανάγκη κατανόησης της κληρονόμησης οικονομικά σημαντικών χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: 3 η ΤΑΞΗ ΕΠΑ.Λ. (Β ΟΜΑ Α) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ Ηµεροµηνία: Παρασκευή 19 Απριλίου 2015 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α Α1-β, Α2-γ, Α3-γ, Α4-α, Α5-α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Β Β1. α. Με τη µέθοδο της επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ. Μονογονία

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ. Μονογονία ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα των οργανισµών, που µελετήσαµε στην αρχή του βιβλίου, είναι η ικανότητα αναπαραγωγής. Ο Pasteur, µε το οµώνυµο πείραµά του, απέδειξε ότι η αυτόµατη δηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ.. ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015/2016

ΛΥΚΕΙΟ.. ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015/2016 ΛΥΚΕΙΟ.. ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2015/2016 ΒΑΘ.:... / 35 ΟΛΟΓΡ.:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΥΠΟΓΡ.:... ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: dd/mm/yyyy ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA - ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Μεταλλάξεις και ο ρόλος τους στην γενετική ποικιλότητα» Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

«Μεταλλάξεις και ο ρόλος τους στην γενετική ποικιλότητα» Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ «Μεταλλάξεις και ο ρόλος τους στην γενετική ποικιλότητα» Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ Μια εργασία των: Μακρυδάκη Ελευθερία Μπούρλα Ελένη Τμήμα: Γ 3 Ημερομηνία: 27/1/2015 Γενικά με

Διαβάστε περισσότερα

6.4 Η αναπαραγωγή στον άνθρωπο ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

6.4 Η αναπαραγωγή στον άνθρωπο ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Τα νεογνά των φυτοφάγων θηλαστικών, όπως της γίδας, γεννιούνται με τρίχωμα. Τα μάτια τους είναι ανοιχτά και μπορούν αμέσως να περπατήσουν. Αντίθετα, τα νεογνά των σαρκοφάγων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ 2η ΙΑΛΕΞΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Γενετική Βελτίωση Φυτών ρ. Πριµηκύριος Νικόλας

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ 2η ΙΑΛΕΞΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Γενετική Βελτίωση Φυτών ρ. Πριµηκύριος Νικόλας ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΦΥΤΩΝ 2η ΙΑΛΕΞΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΦΥΤΩΝ Ασσυριακό ανάγλυφο επικονίασης χουρµαδιάς ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ανάπτυξη και αναπαραγωγή των οργανισµών εξασφαλίζεται µε µιτωτικές και µειωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. δ Α3. α Α4. α Α5. γ

ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. δ Α3. α Α4. α Α5. γ ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. δ Α3. α Α4. α Α5. γ ΘΕΜΑ B B1. Η συχνότητα των ετερόζυγων ατόμων με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή β- θαλασσαιμία είναι αυξημένη σε περιοχές όπως οι χώρες της Μεσογείου, της Δυτικής και Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

6. Αναπαραγωγή. Η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ζωής. Με την αναπαραγωγή οι οργανισμοί δημιουργούν απογόνους.

6. Αναπαραγωγή. Η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ζωής. Με την αναπαραγωγή οι οργανισμοί δημιουργούν απογόνους. 6. Αναπαραγωγή Η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ζωής. Με την αναπαραγωγή οι οργανισμοί δημιουργούν απογόνους. Με ποιούς τρόπους αναπαράγονται οι οργανισμοί; Η αναπαραγωγή στους μονοκύτταρους

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 2 Ο Τι είναι οι ιστοί και τι τα όργανα σε έναν οργανισμό; Δώστε από ένα παράδειγμα. Θέμα 3 Ο

Θέμα 2 Ο Τι είναι οι ιστοί και τι τα όργανα σε έναν οργανισμό; Δώστε από ένα παράδειγμα. Θέμα 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΤΑΞΗ: Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Θέμα 1 Ο Nα γράψετε τρεις διαφορές μεταξύ των ζωικών και των φυτικών κυττάρων.

Διαβάστε περισσότερα

Βλαστοκύτταρα: Η μεγάλη ελπίδα της ιατρικής για τον 21ο αιώνα

Βλαστοκύτταρα: Η μεγάλη ελπίδα της ιατρικής για τον 21ο αιώνα 1 Βλαστοκύτταρα: Η μεγάλη ελπίδα της ιατρικής για τον 21ο αιώνα Ελένη Δεληγεώργη-Πολίτη,MD.PhD. Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίο Αθηνών Σώμα Ομοτίμων

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ 1o Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική διαίρεση:μίτωση

Κυτταρική διαίρεση:μίτωση ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Γ 2 ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ, ΜΑΡΙΝΕΛΑ ΥΜΕΡΑΙ Κυτταρική διαίρεση:μίτωση Δύο είναι οι ανώτερες κυτταρικές λειτουργίες ενός

Διαβάστε περισσότερα

Η ζητούμενη σειρά έχει ως εξής: αδενίνη < νουκλεοτίδιο < νουκλεόσωμα < γονίδιο < χρωματίδα < χρωμόσωμα < γονιδίωμα.

Η ζητούμενη σειρά έχει ως εξής: αδενίνη < νουκλεοτίδιο < νουκλεόσωμα < γονίδιο < χρωματίδα < χρωμόσωμα < γονιδίωμα. ΚΕΦ. 1 ο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΣΕΩΣ 1. Να κατατάξετε σε σειρά αυξανόμενου μεγέθους τις παρακάτω έννοιες που σχετίζονται με το γενετικό υλικό των οργανισμών: νουκλεόσωμα, χρωμόσωμα, αδενίνη, νουκλεοτίδιο, γονίδιο

Διαβάστε περισσότερα