Ασφάλεια ασθενών & υγειονομικού προσωπικού: Ο ρόλος του Ακτινοφυσικού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ασφάλεια ασθενών & υγειονομικού προσωπικού: Ο ρόλος του Ακτινοφυσικού"

Transcript

1 Ασφάλεια ασθενών & υγειονομικού προσωπικού: Ο ρόλος του Ακτινοφυσικού Ιωάννης Τσαλαφούτας, Ακτινοφυσικός Ιατρικής, PhD Προϊστάμενος Τμήματος Ιατρικής Φυσικής, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» 1

2 Πάνω από όλα «Υγεία» Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν εύχονται στους αγαπημένους τους ξεκινάνε συνήθωςμε ευχέςγια "Υγεία". Αν και δυστυχώς πολλοί το καταλαβαίνουν μόνο όταν τη χάσουν, η υγεία είναι από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο αγαθό. 2 Μαγικές συνταγές για καλή υγεία δεν υπάρχουν. Είναι ένας συνδυασμός πολλών παραμέτρων όπως: Γενετική προδιάθεση-κληρονομικότητα (DNA). Έκθεση σε χημικές τοξικές ουσίεςή ακτινοβολία/ραδιενέργεια. Περιβαλλοντολογικοί παράγοντες (μόλυνση ατμόσφαιρας και υδάτινων πόρων). Ψυχολογική κατάσταση (άγχος, κατάθλιψη κλπ), καθώς επιδρά στο ανοσοποιητικό. Διατροφικές συνήθειες (παχυσαρκία). Τρόπος ζωής (σωστόςύπνος, άθληση,αποφυγήκαταχρήσεων). Συνθήκες υγιεινής στο χώρο εργασίας και διαμονής.

3 Πρόληψη-Διάγνωση-Θεραπεία Τα παραπάνω ισχύουν για τις περισσότερες ασθένειες, ειδικά όμως όσον αφορά στον καρκίνο, η γενετική προδιάθεση και η έκθεση σε τοξικές ουσίες & ακτινοβολία, φαίνεται ότι αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου. Όπως για τις περισσότερες ασθένειες, έτσι και για τον καρκίνο, το τρίπτυχο Πρόληψη-Διάγνωση-Θεραπεία, είναι η μοναδική συνταγή για την αντιμετώπισή του. Και παρότι ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, οι Ακτινοφυσικοί Ιατρικής συνεισφέρουν και στις τρείς αυτές πτυχές. Η συνεισφορά τους αφορά κυρίως στην ασφάλεια εργαζομένων, ασθενών και κοινού, αλλά όχι μόνο! 3 Επεκτείνεται τόσο στη ορθή διάγνωση, όσο και στη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση τουκάθε ασθενούς.

4 Τι είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής? Ο Ακτινοφυσικός Ιατρικής είναι ο επιστήμονας υγείας ο οποίος έχει (υποχρεωτικά): Πτυχίο Φυσικής. Μεταπτυχιακότίτλοσπουδών στην Ιατρική Φυσική. Πρακτική άσκηση διάρκειας ενός έτους σε Δημόσιο Νοσοκομείο, στα αντικείμενα της Φυσικής της Ακτινολογίας, της Πυρηνικής Ιατρικής και της Ακτινοθεραπείας, και στην Ακτινοπροστασία. Με πρόσφατο νόμο η μονοετής πρακτική άσκηση αναβαθμίστηκε σε τριετή ειδίκευση. Άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Υπουργείο Υγείας (χορηγείται μετά από εξετάσεις σε όλα τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα). 4 o o Πολλοί Ακτινοφυσικοί είναι κάτοχοι διδακτορικώνδιπλωμάτων. Πολλοί Ακτινοφυσικοί έχουν σημαντικό ερευνητικό έργο και πολλές δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και Διεθνή Ιατρικά περιοδικά.

5 Τι κάνει ο Ακτινοφυσικός Ιατρικής? Ο Ακτινοφυσικός Ιατρικής είναι επιφορτισμένος με την ακτινοπροστασία των εργαζομένων, των ασθενών και του κοινού από τις πηγές ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Οι γραμμικοί επιταχυντές (ακτινοθεραπεία), οι αξονικοί τομογράφοι, τα ακτινογραφικά μηχανήματα, οι μαστογράφοι κλπ. (Ακτινοδιάγνωση) καθώς και τα ραδιοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση (γ-camera, PET-CT) και τη θεραπεία (I-131) στην Πυρηνική Ιατρική, εκπέμπουν ακτίνεςχ ή γ. Οι ακτίνες Χ και γ είναι φωτόνια, όπως και το ορατό φως, αλλά έχουν πολύ υψηλή ενέργεια. Υπάγονται σε μια κατηγορία πουονομάζεται ιοντίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η ακτινοβολία αυτή μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα, με διάφορους μηχανισμούς, έμμεσα ή άμεσα. Οι βλάβες αυτές, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να εκδηλωθούν σε σύντομο χρόνο π.χ. ώρες, μέρες ή λίγες εβδομάδες (ντετερμινιστικά αποτελέσματα) ή με καθυστέρηση ετών, στον ίδιο τον ακτινοβοληθέντα (καρκινογένεση) ή τους απογόνους τους (γενετικά αποτελέσματα). 5 Για αυτό το λόγο, η χρήση της ακτινοβολίας πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή, ώστε το όφελος από τη χρήση τους να είναι πολύμεγαλύτερο από τους δυνητικούς κινδύνους.

6 Πρόληψη: Ακτινοπροστασία εργαζομένων και κοινού Ο περιορισμός της έκθεσης σε ακτινοβολία εργαζομένων και κοινού από τις χρήσεις των ακτινοβολιών, αποτελεί υποσύνολο ενός γενικότερου πλαισίου επιστημονικών και νομικών κανόνων, που αποκαλείται Ακτινοπροστασία. Ο Ακτινοφυσικός διενεργεί μελέτες ακτινοπροστασίας για τον υπολογισμό των απαιτούμενων θωρακίσεων στους χώρους που εγκαθίστανται τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν ακτινοβολίες. Ο Ακτινοφυσικός επιβλέπει τηνκατασκευή τωνχώρωναυτών. Μετά τηνεγκατάσταση τουκάθε μηχανήματος, διενεργεί μετρήσεις ώστε να επιβεβαιώσει ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στους διάφορους χώρους (γύρω, πάνω και κάτω από κάθε θάλαμο), είναι στα επιτρεπτά επίπεδα, συγκρίσιμα με αυτά της ακτινοβολίας του φυσικού υποστρώματος (~1-2 ms/έτος). 6 Μετά την εγκατάσταση κάθε μηχανήματος, ο Aκτινοφυσικός διενεργεί ένα σύνολο ελέγχων, ώστε να διασφαλιστεί ότι το μηχάνημα είναι σωστά ρυθμισμένο και ότι η λειτουργία του είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές τουκαι εντός καθορισμένων ορίων. Συντάσσει έκθεση ασφαλούς λειτουργίας και ακτινοπροστασίας για κάθε μηχάνημα.

7 Πρόληψη: Ακτινοπροστασία ασθενών Μετά την έναρξη της λειτουργίας κάθε μηχανήματος, ο Ακτινοφυσικός διενεργεί μετρήσεις ή/και υπολογισμούς, ώστε να εκτιμηθεί η δόση ακτινοβολίας που λαμβάνει ο ασθενής (ακτινική επιβάρυνση), σε διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις (ακτινοδιάγνωση ή πυρηνική ιατρική). Οι τιμές των δόσεων αυτών, συγκρίνονται με αντίστοιχες τιμές αναφοράς (ΔΕΑ) που υπάρχουν στην σχετική νομοθεσία, την Ελληνική και Διεθνή βιβλιογραφία, προκειμένουνα διασφαλιστεί ότι είναι εντόςτουεπιθυμητούεύρουςτιμών. Έτσι, εκτός από τα μηχανήματα, ελέγχονται και οι χρησιμοποιούμενες πρακτικές απότουςιατρούς και τους Τεχνολόγους πουχειρίζονται ταμηχανήματα αυτά. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι ένα μηχάνημα που έχει ρυθμιστεί τέλεια, μπορεί λόγωπλημμελούςχρήσης να οδηγήσει σε αναίτια υπερέκθεσητου ασθενούς. Είναι επίσης σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η χρησιμοποιούμενη δόση πρέπει να είναι κατάλληλη, ώστε να εξασφαλίζει μια αξιόπιστη διάγνωση: 7 ούτεπολύχαμηλή κακή ποιότητα εικόνας. ούτεπολύυψηλή υπερέκθεση ασθενούς.

8 8 Ακτινοπροστασία ασθενών: παραδείγματα

9 Διάγνωση: Ποιότητα εικόνας Μεγάλο μέρος των ελέγχων που διενεργούνται σε ένα ακτινολογικό μηχάνημα αφορά στον έλεγχο της ποιότητας απεικόνισης. Ο Ακτινοφυσικός χρησιμοποιεί ειδικά ομοιώματα, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η παρεχόμενη ποιότητα απεικόνισης είναι καλύτερη από τα ελάχιστα αποδεκτά όρια. Έτσι διασφαλίζεται η επάρκεια του για διαγνωστική χρήση. Μαστογραφία (προληπτική εξέταση) ACR Phantom: 4/6 fibers (ινώδη στοιχεία) 3/5 specs (αποτιτανώσεις) 3/5 masses (μάζες) 9 Προσοχή! Η ικανοποιητική ποιότητα απεικόνισης πρέπει να επιτυγχάνεται με τη μικρότερη δυνατή ακτινική επιβάρυνση του ασθενούς. ACR Phantom ESAK: 12 mgy (όριο), 7 mgy (επιθυμητό, ΔΕΑ Ε.Ε.Α.Ε).

10 Ε.Ε.Α.Ε. Αδειοδότηση εργαστηρίων ακτινοβολιών Για τη λειτουργία κάθε εγκατάστασης όπου χρησιμοποιούνται ακτινοβολίες, απαιτείται ειδική άδεια η οποία εκδίδεται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.). Οι Ακτινοφυσικοί της Ε.Ε.Α.Ε. ελέγχουν τις εγκαταστάσεις αυτές για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, αλλά και σε τακτά χρονικά διαστήματα για την ανανέωσή της. Η Ε.Ε.Α.Ε. ελέγχει τις μελέτες ακτινοπροστασίας και τις εκθέσεις ασφαλούς λειτουργίας που υποβάλλουν οι Ακτινοφυσικοί των διαφόρων εργαστηρίων ακτινοβολιών και με επιτόπιους ελέγχους εξετάζει την ακρίβειά τους. Η Ε.Ε.Α.Ε. διαθέτει ειδικό τμήμα για την παρακολούθηση της δοσιμετρίας των εργαζομένων, καθώς και ειδικό τμήμα για τη διακρίβωση του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού από τους διαφόρους Ακτινοφυσικούς. 10 ü Συνεπώς, οι Ακτινοφυσικοί που ελέγχουν, υπόκεινται και αυτοί σε έλεγχο, ώστε να διασφαλίζεται διπλά η ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών.

11 Θεραπεία: Ακτινοθεραπεία, Ραδιοφάρμακα 11 Η ακτινοθεραπεία έχει πολλές εκφάνσεις όπως: Ακτινοθεραπεία, με εξωτερική ακτινοβόληση του ασθενούς (γραμμικοί επιταχυντές και κοβάλτια). Βραχυθεραπεία, με τοποθέτηση (παροδική ή μόνιμη), κλειστών ραδιενεργών πηγών στο εσωτερικό τουασθενούς. Χορήγηση θεραπευτικών ραδιοφαρμάκων (π.χ. Ι-131) κλπ. Η Ακτινοθεραπεία είναι ένα πεδίο όπου η συνεισφορά του Ακτινοφυσικού είναι καθοριστική, όχι μόνο για την ασφάλεια του ασθενούς αλλά και για τη σωστή θεραπεία του και την ποιότητα ζωήςτουμετά από αυτή. Όπως και για τα διαγνωστικά μηχανήματα, ο Ακτινοφυσικός είναι υπεύθυνος για τους ελέγχους ασφαλούς λειτουργίας και ακτινοπροστασίας της κάθε εγκατάστασης ακτινοθεραπείας (Α/Θ). Επίσης, ο Ακτινοφυσικός διενεργεί μετρήσεις (δοσιμετρία) ώστε να κατασκευάσει ένα μοντέλο του κάθε Α/Θ μηχανήματος σε Η/Υ με κατάλληλο λογισμικό (Σύστημα Σχεδιασμού Θεραπείας, TPS) και ελέγχει την ακρίβεια των υπολογισμών που γίνονται με αυτό. Πέραναυτώνόμως, ο Ακτινοφυσικός συμμετέχει ενεργά στη θεραπεία του κάθε ασθενούς. Ο Ογκολόγος-Ακτινοθεραπευτής: αποφασίζει βάσει των κλινικών, απεικονιστικών και εργαστηριακών δεδομένων, τι δόση πρέπει να χορηγηθεί στον καρκινικό όγκο. Ο Ακτινοφυσικός: κάνει το πλάνο θεραπείας, διενεργεί τους δοσιμετρικούς υπολογισμούς (TPS) και σε συνεργασία με τον ιατρό επιλέγουν το «καλύτερο πλάνο» για κάθε περίπτωση.

12 Παράδειγμα Ακτινοθεραπείας με Γ.Ε. 12 Ο Ακτινοθεραπευτής σχεδιάζει (στο TPS), πάνω στις εικόνες αξονικής τομογραφίας (CT), τους καρκινικούς όγκους που πρέπει να ακτινοβοληθούν. Αν αυτοί δεν είναι εμφανείς, χρησιμοποιούνται και εικόνες από μαγνητικό τομογράφο ή και PET-CT. Ο Ακτινοφυσικός φροντίζει ώστε οι εικόνες αυτές να «ευθυγραμμιστούν», ώστε οι ανατομικές δομές να είναι σεαντιστοιχία (imagefussion). Ο Ακτινοθεραπευτής σχεδιάζει επίσης τα κρίσιμα όργανα, δηλαδή τα όργανα που θα πρέπει να προστατευτούν. Η ακτινοβόληση των κρίσιμων οργάνων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, αλλά οπωσδήποτε κάτω από τις τιμές εκείνες (όρια), πέραν των οποίων είναι πιθανό να επηρεαστεί η λειτουργία τους και να επέλθει μόνιμη βλάβη. Η προστασία των κρίσιμων οργάνων είναι πολύ σημαντική, καθώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς μετά τη θεραπεία.

13 Το παράδειγμα της ακτινοθεραπείας (3D-CRT) Ο Ακτινοφυσικός επιλέγει στο TPS τον αριθμό των δεσμών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και την γωνία εισόδου κάθε δέσμης. ανάλογα με την περίπτωση (3D-CRT). Ο Aκτινοφυσικός χρησιμοποιεί τα διαφράγματα του ΓΕ και τα φύλλα του MLC για να προστατέψει τα κρίσιμα όργανα. Ο Ακτινοφυσικός χρησιμοποιεί κατά περίπτωση φίλτρα (wedges) και ρυθμίζει τη συνεισφορά της κάθε δέσμης, ώστε να πετύχει την καλύτερη δυνατή κάλυψη του όγκου, σε συνδυασμό με την καλύτερη δυνατή προστασία των κρίσιμων οργάνων. Η κατανομή της δόσης στον όγκο και στους γύρω ιστούς εμφαίνεται σε κάθε εικόνα CT, αλλά και σε ειδικά διαγράμματα (DVH). Ο Ακτινοφυσικός, σε συνεργασία με τον Ακτινοθεραπευτή, ελέγχουν τις κατανομές δόσης. Αν δεν χρειάζονται τροποποιήσεις, ο Ακτινοθεραπευτής εγκρίνει το πλάνοθεραπείας. 13 Το πλάνοεφαρμόζεται από τους Τεχνολόγους που χειρίζονται τους ΓΕ.

14 Το παράδειγμα της ακτινοθεραπείας (IMRT) Όσον αφορά στις σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας (IMRT), η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική. Η επιθυμητή κατανομή της δόσης (στον όγκο και στους γύρω ιστούς), καθορίζεται εκ των προτέρων. Ο Ακτινοφυσικός χρησιμοποιεί πάλι το TPS, που με αυτοματοποιημένο τρόπο επιλέγει ένα μεγάλο αριθμό χρονικά μεταβαλλόμενων «πεδίων», που δίνουντο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως και πριν, το αποτέλεσμα ελέγχεται από τον Ακτινοφυσικό και τον Ακτινοθεραπευτή, που αποφασίζουν ανχρειάζονται και ανείναι εφικτές ή όχι τροποποιήσεις. Ο Ακτινοθεραπευτής εγκρίνει το τελικό πλάνο. 14

15 Ποιοτικός έλεγχος θεραπείας IMRT Επειδή τα πλάνα IMRT είναι πολύπλοκα, πριν την εφαρμογή τους στον ασθενή, ο Ακτινοφυσικός διενεργεί ποιοτικό έλεγχο με ειδικό εξοπλισμό. Έτσι διασφαλίζεται η ακρίβεια εφαρμογής του πλάνου και συνεπώς, η ασφάλεια του ασθενούς. 15 Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο στόχος της ακτινοθεραπείας είναι αφενός να ακτινοβολήσει επαρκώς τον καρκινικό όγκο και αφετέρου να προστατέψει τα υγιή όργανα και ιστούς, ώστε να περιοριστεί η τοξικότητα της θεραπείας.

16 Ακτινοφυσικός Ιατρικής: ο αφανής «ήρωας» Συμπερασματικά: Πίσωαπόκάθε Ακτινοθεραπευτή «κρύβεται» ένας Ακτινοφυσικός. Δεν νοείται Ακτινοθεραπείαχωρίς τους Ακτινοφυσικούς. Κάθε εγκατάσταση που χρησιμοποιεί μηχανήματα ή πηγές που εκπέμπουν ακτινοβολία, ελέγχεται από Ακτινοφυσικούς. Ο Ακτινοφυσικός είναι αυτός που επιβλέπει την τήρηση των κανονισμών ακτινοπροστασίας, ελέγχει τις χρησιμοποιούμενες πρακτικές από τεχνολόγους και ιατρούς και φροντίζει για την ασφάλεια του ασθενούς. Λόγω της διαρκούς εξέλιξης της τεχνολογίας και την εισαγωγή νέων τεχνικών, ο Ακτινοφυσικός απαιτείται να ενημερώνεται και να μετεκπαιδεύεται τακτικά, καθώς είναι ο πρώτος που θα τις χρησιμοποιήσει. 16 Πολλοί Ακτινοφυσικοί συμμετέχουν ενεργά στην έρευνα για τη βελτίωση των υφιστάμενων τεχνικώνκαι την ανάπτυξηνέων.

17 17 - Ευχαριστώ για την προσοχή σας -

Προστασία από τις Ακτινοβολίες (Ακτινοπροστασία)

Προστασία από τις Ακτινοβολίες (Ακτινοπροστασία) Προστασία από τις Ακτινοβολίες (Ακτινοπροστασία) Σημαντηράκης Γεώργιος Φυσικός Ιατρικής - Ακτινοφυσικός Δομή της παρουσίασης Εισαγωγή Βασικές Αρχές Ακτινοπροστασίας Εφαρμογή Ακτινοπροστασίας στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αγ. Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2009 Α.Π.: Π/405/326 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες

Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες Υπάρχουν περιπτώσεις που μια μέλλουσα μητέρα χρειάζεται να υποβληθεί σε κάποια ιατρική διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία με ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Επίσης, δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας στα Ακτινολογικά εργαστήρια Σωτήριος Οικονομίδης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας στα Ακτινολογικά εργαστήρια Σωτήριος Οικονομίδης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας στα Ακτινολογικά εργαστήρια Σωτήριος Οικονομίδης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας www.eeae.gr Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας (ΣΔΠ) Οδηγίες Προϊόντα συγκεκριμένης ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ιούνιος 2019 KA-EEAE-KO

Ιούνιος 2019 KA-EEAE-KO Κατευθυντήριες οδηγίες για προγράμματα εκπαίδευσης, πληροφόρησης και κατάρτισης στην ακτινοπροστασία για πρακτικές που περιλαμβάνουν ιατρική έκθεση (Μη ιατρικό προσωπικό) Ιούνιος 2019 KA-EEAE-KO-062019-01

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΉ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΙΝ,ΠΛΔ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΉ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΙΝ,ΠΛΔ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΉ ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΙΝ,ΠΛΔ) Θεμιστοκλέους 38, 106 78 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210-38.13.380-38.03.816-33.02.343, Fax: 210-38.34.385, e-mail: eoo@otenet.gr Αριδμ. Πρωτ

Διαβάστε περισσότερα

Κανονικη Εξεταστικη

Κανονικη Εξεταστικη Κανονικη Εξεταστικη 29-1-2015 1ο: - Ποιοι παραγοντες επηρεαζουν τη δοση που χορηγειται στον εξεταζομενο κατα την ακτινογραφια 2ο: - Που οφειλεται το γραμμικο φασμα ακτινων χ, και να κανουμε το σχημα της

Διαβάστε περισσότερα

M E T E Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α

M E T E Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Τ Ο Μ Ε Α Σ Α Κ Τ Ι Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ Ε ρ γ α σ τ ή ρ ι ο Ι α τ ρ ι κ ή ς Φ υ σ ι κ ή ς Δ ι ε υ θ υ ν τ ή ς : Κ α θ η γ η τ ή ς Ι. Δ α μ η λ ά κ η ς Π α ν ε π ι σ τ ή μ ι ο Κ ρ ή τ η ς Π α ν ε π ι σ τ η

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Ημερίδα Η Συμβολή των Ερευνητικών Κέντρων στην Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία Τετάρτη,, 1 Απριλίου 2009 Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Η συμβολή της αναπτυχθείσας τεχνογνωσίας

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία από τις ακτινοβολίες. Πλαίσιο και δράσεις. www.eeae.gr. Βασιλική Καμενοπούλου Διεύθυνση Αδειών και Ελέγχων, ΕΕΑΕ

Προστασία από τις ακτινοβολίες. Πλαίσιο και δράσεις. www.eeae.gr. Βασιλική Καμενοπούλου Διεύθυνση Αδειών και Ελέγχων, ΕΕΑΕ Προστασία από τις ακτινοβολίες Πλαίσιο και δράσεις Βασιλική Καμενοπούλου Διεύθυνση Αδειών και Ελέγχων, ΕΕΑΕ www.eeae.gr Η ακτινοβολία παντού γύρω μας 2 Εφαρμογές ακτινοβολιών: ιατρική, έρευνα, βιομηχανία,

Διαβάστε περισσότερα

Εγκυμοσύνη και ιοντίζουσες ακτινοβολίες

Εγκυμοσύνη και ιοντίζουσες ακτινοβολίες Εγκυμοσύνη και ιοντίζουσες ακτινοβολίες Δρ. Παναγιώτης Κηπουρός Φυσικός Ιατρικής - Ακτινοφυσικός Εισαγωγή Τα βιολογικά αποτελέσματα στο κύημα λόγω ακτινοβόλησης του εξαρτώνται από : Το στάδιο της ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ 2005 EEAE ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. www.eeae.

ΑΘΗΝΑ 2005 EEAE ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. www.eeae. ΑΘΗΝΑ 2005 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Το πρόγραμμα ακτινοπροστασίας που εφαρμόζει ένα κράτος βασίζεται στις ακόλουθες τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ραδιενεργών Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων

Διαχείριση Ραδιενεργών Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων Διαχείριση Ραδιενεργών Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων Σταυρούλα Βογιατζή Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Γ Ακτινοφυσικός Ιατρικής M.Sc. Τμήμα Αδειών & Ελέγχων www.eeae.gr www.eeae.gr 1 Γενικά Τα Νοσοκομειακά

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Φυσική: Δοσιμετρία Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας. Βιολογικές επιδράσεις. Ακτινοπροστασία

Ιατρική Φυσική: Δοσιμετρία Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας. Βιολογικές επιδράσεις. Ακτινοπροστασία Ιατρική Φυσική: Δοσιμετρία Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας Βιολογικές επιδράσεις Ακτινοπροστασία Π. Παπαγιάννης Επίκ. Καθηγητής, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών Γραφείο 21 210-746 2442 ppapagi@phys.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικός Έλεγχος Ποιότητας (External Quality Audit) στην Ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα. Κώστας Ι. Χουρδάκης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Εξωτερικός Έλεγχος Ποιότητας (External Quality Audit) στην Ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα. Κώστας Ι. Χουρδάκης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Εξωτερικός Έλεγχος Ποιότητας (External Quality Audit) στην Ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα Κώστας Ι. Χουρδάκης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2014 Εργαλεία Ποιότητας Διασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Ακτινοθεραπεία 2018: Ο νέος Ακτινοθεραπευτικός χάρτης της Ελλάδας

Δελτίο Τύπου. Ακτινοθεραπεία 2018: Ο νέος Ακτινοθεραπευτικός χάρτης της Ελλάδας Δελτίο Τύπου Ακτινοθεραπεία 2018: Ο νέος Ακτινοθεραπευτικός χάρτης της Ελλάδας Αθήνα, 19 Ιουνίου 2018 Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα 19 Ιουνίου 2018, στην Αίγλη Ζαππείου από την Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινοπροστασία Εξωτερικών εργαζομένων

Ακτινοπροστασία Εξωτερικών εργαζομένων Ημερίδα ΕΦΙΕ με θέμα «Ακτινοπροστασία στην Επεμβατική Ακτινολογία» Ακτινοπροστασία Εξωτερικών εργαζομένων Μαρία Καλαθάκη Ακτινοφυσικός Ιατρικής Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας www.eeae.gr Εξωτερικοί

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητές πηγές ακτινοβολιών και η χρήση τους από τον άνθρωπο

Τεχνητές πηγές ακτινοβολιών και η χρήση τους από τον άνθρωπο Ιοντίζουσες ακτινοβολίες είναι οι ακτινοβολίες που μεταφέρουν ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στην ύλη, να προκαλέσει ιοντισμό των ατόμων της, να διασπάσει βίαια χημικούς δεσμούς και να προκαλέσει βιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΟΥ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Χ1 Χ2 Χ3

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΟΥ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Χ1 Χ2 Χ3 ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΟΥ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Χ1 Χ2 Χ3 ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Χρήστος Αντύπας, Γιάννης Λασπάς, Στέλιος Νικολετόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Ορθές πρακτικές έκθεσης ασθενών σε ιοντίζουσα ακτινοβολία για διαγνωστικούς σκοπούς Ιωάννης Τσαλαφούτας, Ακτινοφυσικός, PhD

Ορθές πρακτικές έκθεσης ασθενών σε ιοντίζουσα ακτινοβολία για διαγνωστικούς σκοπούς Ιωάννης Τσαλαφούτας, Ακτινοφυσικός, PhD Ορθές πρακτικές έκθεσης ασθενών σε ιοντίζουσα ακτινοβολία για διαγνωστικούς σκοπούς Ιωάννης Τσαλαφούτας, Ακτινοφυσικός, PhD Προϊστάμενος Τμήματος Ιατρικής Φυσικής, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» 1 Ιατρικές

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Φυσική: Δοσιμετρία Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας. Βιολογικές επιδράσεις. Ακτινοπροστασία

Ιατρική Φυσική: Δοσιμετρία Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας. Βιολογικές επιδράσεις. Ακτινοπροστασία Ιατρική Φυσική: Δοσιμετρία Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας Βιολογικές επιδράσεις Ακτινοπροστασία Π. Παπαγιάννης Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών Γραφείο 21 210-746 2442 ppapagi@phys.uoa.gr PHYS215

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 1 Η απεικόνιση βοηθά τους γιατρούς στη διάγνωση και στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Σ. Οικονομίδης Τμήμα Αδειών & Ελέγχων Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ το σύνολο των οδηγιών και συστηματικών ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Πρακτικές που υπόκεινται σε κανονιστικό έλεγχο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Πρακτικές που υπόκεινται σε κανονιστικό έλεγχο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: Πρακτικές που υπόκεινται σε κανονιστικό έλεγχο Μέρος Α 6 Πρακτικές που υπόκεινται σε γνωστοποίηση Εργασία σε χώρους με συγκέντρωση ραδονίου υψηλότερη του εθνικού επιπέδου αναφοράς παρά τα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αθήνα 14 / 3 /2018 Αρ. Πρωτ: Δ1(δ)/ ΓΠ οικ.22104

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του φυσικού νοσοκομείων σε θέματα ασφάλειας και ελέγχου ποιότητας των ιατρικών laser

Ο ρόλος του φυσικού νοσοκομείων σε θέματα ασφάλειας και ελέγχου ποιότητας των ιατρικών laser Ο ρόλος του φυσικού νοσοκομείων σε θέματα ασφάλειας και ελέγχου ποιότητας των ιατρικών laser Ι. Σεϊμένης Τμήμα Ιατρικής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Φυσικός Noσοκομείων και laser στην Ελλάδα Φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΕΠΑ.Λ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

1ο ΕΠΑ.Λ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ 1ο ΕΠΑ.Λ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Μαθητική Ομάδα: Μαθητές από το

Διαβάστε περισσότερα

Δοσιμέτρηση προσωπικού στην Πυρηνική Ιατρική Ε.Καρίνου Τμήμα Δοσιμετρίας, ΕΕΑΕ

Δοσιμέτρηση προσωπικού στην Πυρηνική Ιατρική Ε.Καρίνου Τμήμα Δοσιμετρίας, ΕΕΑΕ Δοσιμέτρηση προσωπικού στην Πυρηνική Ιατρική Ε.Καρίνου Τμήμα Δοσιμετρίας, ΕΕΑΕ www.eeae.gr Πηγές έκθεσης σε εργαζόμενους στον τομέα της πυρηνικής ιατρικής Η Πυρηνική Ιατρική σχετίζεται με το χειρισμό ανοικτών

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Μαστού & Κλινική Μαστού. Μέχρι χθες παράλειψη... από σήμερα πρόληψη!

Κέντρο Μαστού & Κλινική Μαστού. Μέχρι χθες παράλειψη... από σήμερα πρόληψη! Κέντρο Μαστού & Κλινική Μαστού Μέχρι χθες παράλειψη... από σήμερα πρόληψη! Η ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική δημιούργησε το Πρότυπο Κέντρο Μαστού και την Κλινική Μαστού, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Επιβάρυνση από την ακτινοβολία Δοσιμετρία στην Πυρηνική Ιατρική

Επιβάρυνση από την ακτινοβολία Δοσιμετρία στην Πυρηνική Ιατρική Επιβάρυνση από την ακτινοβολία Δοσιμετρία στην Πυρηνική Ιατρική Λίγα λόγια για τις συνέπειες από τις σπινθηρογραφικές διαγνωστικές εξετάσεις Καρδιάς- Νεφρών- Σκελετού- Θυρεοειδούς- Μαρία Λύρα Γεωργοσοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΒΩΝΗΣ ΑΝΤ. & Σια ΕΕ sales@karvonis.gr Άρθρο ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ «ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗ» 16/04/2019 2η ΦΑΣΗ Δ. Αξιότιμοι κύριοι/ες Συμμετέχοντας στην πρόσκληση σας για 2η Διαβούλευση, σας υποβάλουμε τια παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Εξάμηνο Υ/Ε Ώρες Θεωρίας Ώρες Ασκήσης Διδακτικές μονάδες ECTS Ζ Ε Διδάσκων

ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Εξάμηνο Υ/Ε Ώρες Θεωρίας Ώρες Ασκήσης Διδακτικές μονάδες ECTS Ζ Ε Διδάσκων ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Εξάμηνο Υ/Ε Ώρες Θεωρίας Ώρες Ασκήσης Διδακτικές μονάδες ECTS Ζ Ε 2 0 2 2 Διδάσκων Α. Ζησιμόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ. Aντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡ. Γ. Ι. ΠΙΣΣΑΚΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΗΝ. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΔΝΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣ.

ΔΡ. Γ. Ι. ΠΙΣΣΑΚΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΗΝ. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΔΝΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣ. Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΔΡ. Γ. Ι. ΠΙΣΣΑΚΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΗΝ. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΔΝΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣ.

Διαβάστε περισσότερα

Δοσιμέτρηση προσωπικού στην Πυρηνική Ιατρική

Δοσιμέτρηση προσωπικού στην Πυρηνική Ιατρική Δοσιμέτρηση προσωπικού στην Πυρηνική Ιατρική Ε.Καρίνου Τμήμα Δοσιμετρίας, ΕΕΑΕ www.eeae.gr THERANOSIS: Ο ρόλος της Πυρηνικής Ιατρικής στις εξατομικευμένες θεραπείες του καρκίνου, 18 Μαΐου 2013 Ακτινοπροστασία

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήρια Οδηγία Ποιότητας. Ακτινοδιάγνωση

Κατευθυντήρια Οδηγία Ποιότητας. Ακτινοδιάγνωση Κατευθυντήρια Οδηγία Ποιότητας Ιανουάριος 2013 Περιεχόμενα Υπόμνημα - Επεξηγήσεις... 2 Κεφάλαιο 1: Οργάνωση- Διοίκηση... 3 Κεφάλαιο 2: Εφαρμογή Πολιτικής και Μέτρων Ακτινοπροστασίας... 4 Κεφάλαιο 3: Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ; Μία 5ετής ιατρική ειδικότητα που χρησιμοποιεί διάφορες απεικονιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Συνεισφορά των Επαγγελματιών Υγείας στην ακτινοπροστασία εξεταζομένων στις εξετάσεις αξονικής τομογραφίας

Συνεισφορά των Επαγγελματιών Υγείας στην ακτινοπροστασία εξεταζομένων στις εξετάσεις αξονικής τομογραφίας Συνεισφορά των Επαγγελματιών Υγείας στην ακτινοπροστασία εξεταζομένων στις εξετάσεις αξονικής τομογραφίας Γιώργος Σημαντηράκης Τμήμα Αδειών & Ελέγχων Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας www.eeae.gr Δομή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική

ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική Μαριάννα Κοκόλη Ραδιενέργεια: εκπομπή σωματιδίων ή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από ορισμένους ασταθείς πυρήνες ατόμων στοιχείων που ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ (μία ανά σύστημα) ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ (μία ανά σύστημα) ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ (μία ανά σύστημα) ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ Νέας άδειας σκοπιμότητας εγκατάστασης συστήματος Άδεια σκοπιμότητας μετεγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Ε.Καρίνου Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΔΑΕ, ΕΕΑΕ

Δρ Ε.Καρίνου Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΔΑΕ, ΕΕΑΕ Κανονισμός Ακτινοπροστασίας Δρ Ε.Καρίνου Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΔΑΕ, ΕΕΑΕ αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου γιατί? γιατί όχι? Η βάση της αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου Νέα ευρωπαϊκή Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/59/Ευρατόμ και

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/59/Ευρατόμ και Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/59/Ευρατόμ και καρδιαγγειακή ακτινολογία Σωτήρης Οικονομίδης Τμήμα Εκπαίδευσης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Council Directive 2013/59 Euratom Προσαρμογή Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Τηλ Φ / 102 / Σ Θεσσαλονίκη, 12 Οκτ 2016 Συν.

424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Τηλ Φ / 102 / Σ Θεσσαλονίκη, 12 Οκτ 2016 Συν. ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ : Πίνακα Αποδεκτών 424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Τηλ. 2310381080 Φ. 460.2 / 102 / 17087 Σ. 5130 Θεσσαλονίκη, 12 Οκτ 2016 Συν.: ΘΕΜΑ: ηµοσιεύσεις - Ανακοινώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικοί εργαζόμενοι στον χώρο του

Εξωτερικοί εργαζόμενοι στον χώρο του Εξωτερικοί εργαζόμενοι στον χώρο του νοσοκομείου Νέα δεδομένα Μαρία Καλαθάκη Τμήμα Αδειών και Ελέγχων Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Σε ποιους αναφερόμαστε? «Κάθε εκτιθέμενος

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνουμε για τις ακτινοβολίες. Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Μαθητές:Παναγιώτης Κουνέλης Παναγιώτης Σανέτσης Νικόλας Παπακωνσταντίνου

Μαθαίνουμε για τις ακτινοβολίες. Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Μαθητές:Παναγιώτης Κουνέλης Παναγιώτης Σανέτσης Νικόλας Παπακωνσταντίνου Μαθαίνουμε για τις ακτινοβολίες Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Μαθητές:Παναγιώτης Κουνέλης Παναγιώτης Σανέτσης Νικόλας Παπακωνσταντίνου Περιεχόμενα-Με τι θα ασχοληθούμε Τι είναι η ακτινοβολία; Από πού προέρχεται;

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: «ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΜΑΘΗΜΑ: «ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικό &Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Μ.Δ.Ε. «Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική» Διευθυντής: Καθηγητής Σταύρος Χαμόδρακας Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ) ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ Αυτό το παράρτημα διπλώματος ακολουθεί το υπόδειγμα που ανέπτυξε

Διαβάστε περισσότερα

προκλητή ζήτηση υπερτεχνολογίας στην Ακτινοθεραπεία Ιωάννης Γεωργακόπουλος Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος

προκλητή ζήτηση υπερτεχνολογίας στην Ακτινοθεραπεία Ιωάννης Γεωργακόπουλος Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος προκλητή ζήτηση υπερτεχνολογίας στην Ακτινοθεραπεία Ιωάννης Γεωργακόπουλος Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος γενικά στοιχεία προκλητή ζήτηση υπερτεχνολογία στην ακτινοθεραπεία αξιολόγηση της ανάγκης ακτινοθεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΕΝΤΡΟ. Με ειδίκευση στο γυναικείο µαστό

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΕΝΤΡΟ. Με ειδίκευση στο γυναικείο µαστό ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΕΝΤΡΟ Με ειδίκευση στο γυναικείο µαστό Το Κέντρο Μαστού του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center αποτελεί ένα πρότυπο, σύγχρονο ιατρικό κέντρο µε ειδίκευση στο γυναικείο µαστό. Παρέχει ολοκληρωµένες

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινοβολίες και Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Α. Σιούντας Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής ΑΠΘ

Ακτινοβολίες και Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Α. Σιούντας Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής ΑΠΘ Ακτινοβολίες και Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας Α. Σιούντας Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής ΑΠΘ Κοσμική ακτινοβολία Ο άνθρωπος γεννήθηκε μέσα στις ακτινοβολίες Από την πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια Όνομα ΕΛΕΚΤΑ Μ. ΕΠΕ Άρθρο Ημ/νία 21/03/2019Στη παράγραφο ζητείται:

Σχόλια Όνομα ΕΛΕΚΤΑ Μ. ΕΠΕ  Άρθρο Ημ/νία 21/03/2019Στη παράγραφο ζητείται: Σχόλια Όνομα ΕΛΕΚΤΑ Μ. ΕΠΕ Email maria.kaminari@elekta.com Άρθρο 12.10 Ημ/νία 21/03/2019Στη παράγραφο 12.10 ζητείται: 12.10 Το σύστημα θα πρέπει να διαθέτει το κατάλληλο λογισμικό που απαιτείται για την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ - Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΟΣΙΜΕΤΡΙΑΣ-

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ - Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΟΣΙΜΕΤΡΙΑΣ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ - Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΟΣΙΜΕΤΡΙΑΣ- Μαρία Λύρα Γεωργοσοπούλου, Αν. Καθ. Ακτινοφυσικός Μονάδα Ακτινοφυσικής, Α Εργαστήριο Ακτινολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών 1896 Henri Becquerel ανακαλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Η αρχική δημιουργία της Ελληνικής Ακτινοφυσικής και ο τιμώμενος Σ. Τσιάλας

Η αρχική δημιουργία της Ελληνικής Ακτινοφυσικής και ο τιμώμενος Σ. Τσιάλας Η αρχική δημιουργία της Ελληνικής Ακτινοφυσικής και ο τιμώμενος Σ. Τσιάλας Γράφει ο Βασίλης Πρώιμος, Ομ. Καθηγητής Ιατρικής, Ιδρυτικό Μέλος και πρώην Πρόεδρος της ΕΦΙΕ 1. Ιστορική αναδρομή Το 1959, πριν

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ -ΠΑΔΑ ΤΜΗΜΑ: ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ--- ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 208 ΤΟΜΕΑΣ: ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Α/Α Τίτλος Θέματος Μέλος Ε.Π. Σύντομη Περιγραφή. 2 3. 4. 5. 6. ΔΑΙΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Βραχυθεραπείας Afterloading HDR Ir-192 MDR/LDR Cs-137

Σύστημα Βραχυθεραπείας Afterloading HDR Ir-192 MDR/LDR Cs-137 Σύστημα Βραχυθεραπείας Afterloading HDR Ir-192 MDR/LDR Cs-137 Πρωτόκολλο Ελέγχων Ποιότητας Ασφαλούς Λειτουργίας και Ακτινοπροστασίας Βιβλιογραφία : ESTRO European Guidelines for Quality assurance in Radiotherapy,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας - ΕΕΑΕ ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓ. Ε.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας - ΕΕΑΕ ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓ. Ε.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Είναι πρακτικά αδύνατο να αποδειχθεί επιστημονικά ότι οποιοσδήποτε παράγοντας είναι εντελώς ακίνδυνος για την υγεία, ενώ αντίθετα είναι πολύ πιο εύκολο να αποδειχθεί ότι είναι, έστω και σε μικρό βαθμό,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές και Κανονισμοί Ακτινοπροστασίας

Αρχές και Κανονισμοί Ακτινοπροστασίας Ημερίδα Ακτινοπροστασίας στην επεμβατική Ακτινολογία Λαϊκό Νοσοκομείο, Αθήνα 23/02/05 Αρχές και Κανονισμοί Ακτινοπροστασίας Π. ημητρίου Α. Εργαστήριο Ακτινολογίας Ε.. Κ. Πανεπιστήμιο Αθηνών Ελληνική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Μία ιατρική ειδικότητα που χρησιμοποιεί απεικονιστικές μεθόδους για να

Διαβάστε περισσότερα

Νέος κανονισμός Ακτινοπροστασίας: Πώς επηρεάζει την καθημερινή κλινική πράξη της ERCP

Νέος κανονισμός Ακτινοπροστασίας: Πώς επηρεάζει την καθημερινή κλινική πράξη της ERCP Νέος κανονισμός Ακτινοπροστασίας: Πώς επηρεάζει την καθημερινή κλινική πράξη της ERCP Σωτήρης Οικονομίδης Τμήμα Εκπαίδευσης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Council Directive 2013/59 Euratom

Διαβάστε περισσότερα

+ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

+ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ + ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ε θνικός Ο ργανισμός Π αροχής Υ πηρεσιών Υ γείας www.eopyy.gov.gr Αθήνα, 23/4/2012 Αρ. Πρωτ. Οικ.: 19703 Γενική Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

Newsletter Oct 2016 Αφιέρωμα στον Καρκίνο του Μαστού

Newsletter Oct 2016 Αφιέρωμα στον Καρκίνο του Μαστού Newsletter Oct 2016 Αφιέρωμα στον Καρκίνο του Μαστού ΚΡΙΤΣΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ w w w. o n c o c a r e. g r 1 Oncocare ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες ανάγκες των ογκολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας

Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας την ανάγκη για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς που χρήζουν ακτινοθεραπείας στην Κύπρο, προχώρησε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 9087 (ΦΟΡ) 1004 της 4/13.9.1996 Προστασία στην πράξη των εξωτερικών εργαζοµένων που εκτίθενται σε κίνδυνο από ιοντίζουσες ακτινοβολίες κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους σε ελεγχόµενη περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ(ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ)

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ(ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ) ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ(ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ) Η παρούσα τεχνική προδιαγραφή αφορά την υπογραφή ετήσιας σύμβασης με φυσικό πρόσωπο ή εταιρία παροχής υπηρεσιών ακτινοπροστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ακτινοθεραπείας για γονείς και παιδιά

Οδηγός Ακτινοθεραπείας για γονείς και παιδιά Οδηγός Ακτινοθεραπείας για γονείς και παιδιά Ενημέρωση ασθενών & φροντιστών Περιεχόμενα Σχετικά με τον οδηγό 4 Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την Ακτινοθεραπεία 5 Ποια είναι τα μέλη της ομάδας που θα ασχοληθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ταυτότητα 2 Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι η εθνική ρυθμιστική αρχή, αρμόδια για θέματα ραδιολογικής προστασίας και πυρηνικής ασφάλειας. Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΣΩΤΗΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΙΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δύο είναι οι αιτίες ακτινικής επιβάρυνσης του προσωπικού κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

0. Ταυτοτικά Στοιχεία

0. Ταυτοτικά Στοιχεία 0. Ταυτοτικά Στοιχεία Επωνυμία Φορέα Α.Φ.Μ. Διεύθυνση / Τηλέφωνο Νόμιμος Εκπρόσωπος Πιστοποιήσεις / Διαπιστεύσεις Προσωπικό (άτομα) Πιστοποίηση ως προς ISO 9001: Διαπίστευση ως προς ISO 15189 ή ISO 17025:

Διαβάστε περισσότερα

HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση. Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς. Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική

HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση. Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς. Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική Σεπτέμβριος 2003-Φεβρουάριος 2004 Πυρηνική Ιατρική Εισαγωγή Η Πυρηνική Ιατρική είναι κλάδος της ιατρικής που

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. για τις ακτινοβολίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. για τις ακτινοβολίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ MAΘΑΙΝ ΥΜΕ για τις ακτινοβολίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Περί ακτινοβολίας Τι είναι η ακτινοβολία; Η ακτινοβολία είναι ενέργεια σε

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες με ιοντίζουσες ακτινοβολίες

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες με ιοντίζουσες ακτινοβολίες Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες με ιοντίζουσες ακτινοβολίες 01 Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), ως αρμόδια αρχή ακτινοπροστασίας στη χώρα, πραγματοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4ΘΨΘ-ΛΚΣ. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 30/ 8 /2012 Αρ.Πρωτ: Υ4α/48545

ΑΔΑ: Β4ΘΨΘ-ΛΚΣ. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 30/ 8 /2012 Αρ.Πρωτ: Υ4α/48545 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝ. ΥΓΕΙΑΣ TMHMA A Ταχ. Διεύθυνση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : 101 87 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινικά Ατυχήματα Πρόληψη και Επέμβαση

Ακτινικά Ατυχήματα Πρόληψη και Επέμβαση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ακτινοβολίες & Ακτινοπροστασία Ακτινικά Ατυχήματα Πρόληψη και Επέμβαση Κική Θεοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία εργαζομένων από ραδιολογικές πηγές

Προστασία εργαζομένων από ραδιολογικές πηγές Προστασία εργαζομένων από ραδιολογικές πηγές Αθανάσιος Σφέτσος ΙΡΡΠ Κέντρο Αριστείας στη Μοριακή Ραδιοφαρμακευτική& Βιοδιαγνωστική 2002 & 2005 ΙΠΤΑ Κέντρο Αριστείας στην ΠυρηνικήΤεχνολογία& Ακτινοπροστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Α ΜΕΡΟΣ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΔΑΜΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Ιοντίζουσα ακτινοβολία Ορισμός Η ιον(τ)ίζουσα ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ: ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ: ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ: ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ: ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΧΡΗΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΩΝ-Χ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΝΟΥΚΛΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Η χρήση ακτίνων-χ και ραδιοϊχνηθετών συνηθίζεται: Στην Ιατρική:

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινοθεραπεία Βασικές Αρχές Λειτουργίας και Ακτινοπροστασία

Ακτινοθεραπεία Βασικές Αρχές Λειτουργίας και Ακτινοπροστασία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ακτινοβολίες & Ακτινοπροστασία Ακτινοθεραπεία Βασικές Αρχές Λειτουργίας και Ακτινοπροστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ. Ευάγγελος Παντελής Λέκτορας Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ. Ευάγγελος Παντελής Λέκτορας Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Ευάγγελος Παντελής Λέκτορας Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών Κεφάλαιο 15 : Θεραπευτικές εφαρμογές ιοντιζουσών ακτινοβολιών - Ακτινοθεραπεία ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών : Κεφάλαιο 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Φυσική. Π. Παπαγιάννης Επίκ. Καθηγητής, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών Γραφείο

Ιατρική Φυσική. Π. Παπαγιάννης Επίκ. Καθηγητής, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών Γραφείο Ιατρική Φυσική Π. Παπαγιάννης Επίκ. Καθηγητής, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών Γραφείο 21 210-746 2442 ppapagi@phys.uoa.gr PHYS215 Ιατρική Φυσική: Δοσιμετρία Ιοντίζουσας Ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Φοίβη Ροντογιάννη Διευθύντρια ΕΣΥ

Δρ Φοίβη Ροντογιάννη Διευθύντρια ΕΣΥ Δρ Φοίβη Ροντογιάννη Διευθύντρια ΕΣΥ Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής ICRP publication84 (International Commission on Radiation Protection) IAEA (International Atomic Energy Agency) ACOG (American College of Obstetricians

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η Α Τ Ο Μ Ι Κ Η Σ Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σ

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η Α Τ Ο Μ Ι Κ Η Σ Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σ MAΘΑΙΝ ΥΜΕ για τις ακτινοβολίες Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η Α Τ Ο Μ Ι Κ Η Σ Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σ Περί ακτινοβολίας???? Τι είναι η ακτινοβολία; Η ακτινοβολία είναι ενέργεια σε μορφή κυμάτων ή κινούμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΒΡΟΓΧΙΚΗ ΒΡΑΧΥΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ. 2,Β.Αναστασάκος2,

ΕΝΔΟΒΡΟΓΧΙΚΗ ΒΡΑΧΥΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ. 2,Β.Αναστασάκος2, ΕΝΔΟΒΡΟΓΧΙΚΗ ΒΡΑΧΥΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ. Κ. Παπαλλά 1, Δ. Μπισιρτζόγλου2, Αθ. Ζέτος 2,Β.Αναστασάκος2, 2Γ. Ιωαννίδου 1, 2Δ. Ξεσφύγγη 1, Μ.Πλόχωρου1,Μ.Καραβαλλάκης 1 Ι.Τσαλαφουτας 1 Γ. Πολίτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ (Αριθμός 5Κ/2019) ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΣΕΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ (Αριθμός 5Κ/2019) ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΣΕΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ (Αριθμός 5Κ/2019) ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΣΕΩΝ Α. ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΘΕΣΕΩΝ Στον επόμενο ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΘΕΣΕΩΝ δίδονται για κάθε θέση ο κωδικός της θέσης, ο κλάδος ειδικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ιατρικής Φυσικής Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ιατρικής Φυσικής ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΙΕ : Μακρίδου Άννα, Ευσταθόπουλος Στάθης, Μαλαταρά

Διαβάστε περισσότερα

5393 Κ.Δ.Π. 497/2002

5393 Κ.Δ.Π. 497/2002 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3646, 25.10.2002 5393 Κ.Δ.Π. 497/2002 Αριθμός 497 Οι περί Προστασίας από Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (Έκθεση για Ιατρικούς Σκοπούς) Κανονισμοί του 2002 οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Newsletter Feb, 2017 Αφιέρωμα στον Καρκίνο του ΚΝΣ

Newsletter Feb, 2017 Αφιέρωμα στον Καρκίνο του ΚΝΣ Newsletter Feb, 2017 Αφιέρωμα στον Καρκίνο του ΚΝΣ ΚΡΙΤΣΕΛΗΣ Δ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ w w w. o n c o c a r e. g r 1 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΓΚΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Ακτινοθεραπεία

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Ακτινοθεραπεία Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Ακτινοθεραπεία Ακτινοθεραπεία είναι η επιστήμη αντικείμενο της οποίας είναι η θεραπεία διαφόρων νόσων με τη χρήση ιοντιζουσών ακτινοβολιών. Η ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται, είτε

Διαβάστε περισσότερα

Μεταστατικός καρκίνος πνεύµονα EBRT- SBRT ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ-ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Μεταστατικός καρκίνος πνεύµονα EBRT- SBRT ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ-ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Μεταστατικός καρκίνος πνεύµονα EBRT- SBRT ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ-ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Πνευµονικές µεταστάσεις Ο πνεύµονας αποτελεί το 2 ο σε

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικά Επίπεδα Αναφοράς (ΔΕΑ)

Διαγνωστικά Επίπεδα Αναφοράς (ΔΕΑ) Διαγνωστικά Επίπεδα Αναφοράς (ΔΕΑ) Η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα Γιώργος Σημαντηράκης Ακτινοφυσικός Ιατρικής, PhD Τμήμα Αδειών και Ελέγχων Εισαγωγή Τα ΔΕΑ εισήχθησαν ως «εργαλείο» βελτιστοποίησης (ΙΑΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ & ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ & ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ & ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1, 2,3 και 4 του Ν. 1338/1983 «Εφαρμογή του Κοινοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικά Επίπεδα Αναφοράς (ΔΕΑ)

Διαγνωστικά Επίπεδα Αναφοράς (ΔΕΑ) Διαγνωστικά Επίπεδα Αναφοράς (ΔΕΑ) Η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα Γιώργος Σημαντηράκης Ακτινοφυσικός Ιατρικής, PhD Τμήμα Αδειών και Ελέγχων Εισαγωγή Τα ΔΕΑ εισήχθησαν ως «εργαλείο» βελτιστοποίησης (ΙΑΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Απεικονιστική στην Κτηνιατρική: Η άποψη και ο ρόλος του Κτηνιάτρου. Γιώργος Μαντζιάρας, PhD, ECAR resident

Απεικονιστική στην Κτηνιατρική: Η άποψη και ο ρόλος του Κτηνιάτρου. Γιώργος Μαντζιάρας, PhD, ECAR resident Απεικονιστική στην Κτηνιατρική: Η άποψη και ο ρόλος του Κτηνιάτρου Γιώργος Μαντζιάρας, PhD, ECAR resident Εισαγωγή Διαγνωστική απεικόνιση στην κτηνιατρική Ιδιαιτερότητες κτηνιατρικού επαγγέλματος Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Πριφτάκης Δημήτρης, Πυρηνικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΑΝΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης

ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΑΝΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΑΝΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης 23.02.2015 Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται το πλήθος των ιατρικών

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία επεµβατικής Ακτινολογίας στην Καρδιολογία

Τεχνολογία επεµβατικής Ακτινολογίας στην Καρδιολογία 37 o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Β ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ακτινοπροστασία σε εφαρµογές επεµβατικής Καρδιολογίας Τεχνολογία επεµβατικής Ακτινολογίας στην Καρδιολογία Π. Ι. Παπαγιάννης Επ. Καθ. Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 11-2 - 2014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 11-2 - 2014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 11-2 - 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αρ.Πρωτ.Υ7α/ΓΠ οικ.13475 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΜΗΜΑ Α` Ταχ.Δ/νση : Αριστοτέλους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Η κατάταξη γίνεται με εξετάσεις στα παρακάτω μαθήματα: Οι επιτυχόντες κατατάσσονται στα παρακάτω εξάμηνα ανά Κατηγορία πτυχιούχων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Η κατάταξη γίνεται με εξετάσεις στα παρακάτω μαθήματα: Οι επιτυχόντες κατατάσσονται στα παρακάτω εξάμηνα ανά Κατηγορία πτυχιούχων ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Από το Τμήμα Ιατρικής ανακοινώνεται ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 στο Τμήμα Ιατρικής κατατάσσονται : Οι πτυχιούχου Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισοτίμων προς αυτά, Α.ΣΠΑΙ.Τ.Ε., της Ελλάδος

Διαβάστε περισσότερα

Η Τεχνολογία στην Ιατρική

Η Τεχνολογία στην Ιατρική Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Τεχνολογία στην Ιατρική Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc27

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΣΩ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ (ASIR)

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΣΩ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ (ASIR) ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΣΩ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ (ASIR) Μακρή Τριανταφυλλιά, Σιργιαμιώτης Βασίλειος, Τζαμίχα Έλσα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. γ) Το πρακτικό της συνεδρίασης 259/26-05-11 της επιτροπής ΙΑ & μη ΙΑ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. γ) Το πρακτικό της συνεδρίασης 259/26-05-11 της επιτροπής ΙΑ & μη ΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 28 / 07/ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ/ΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝ/ΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Αρ.πρ.: ΔΥΓ2/ Γ.Π. 3838 ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα