Από το άρθρο των Andrew McKeon, Vanda A. Lennon, Sean J. Pittock, Continuum Lifelong Learning Neurology, 2010

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Από το άρθρο των Andrew McKeon, Vanda A. Lennon, Sean J. Pittock, Continuum Lifelong Learning Neurology, 2010"

Transcript

1 ΑΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Από το άρθρο των Andrew McKeon, Vanda A. Lennon, Sean J. Pittock, Continuum Lifelong Learning Neurology, 2010 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τίποτα δεν είναι πιο ευχάριστο για ένα γιατρό από το να θεραπεύσει έναν ασθενή, που αρχικά είχε διαγνωσθεί με νευροεκφυλιστική άνοια. Κατά την αξιολόγηση ενός ασθενούς με νοητικά ελλείματα το κύριο ενδιαφέρον και συχνά πρόκληση είναι να καθοριστεί αν έχει μια ιάσιμη ή μια μη αναστρέψιμη (συχνά νευροεκφυλιστική) διαταραχή (Πίνακας 1). Ανάμεσα στις ταχέως εξελισόμενες αλλά πιθανώς αναστρέψιμες διαταραχές είναι οι αυτοάνοσες εγκεφαλοπάθειες (με παρουσία ντελιρίου) και οι αυτοάνοσες άνοιες (όπου δεν υπάρχει ντελίριο αλλά άλλα χαρακτηριστικά, που θεωρούνται άτυπα σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις). Συνήθως οι νευρολόγοι είναι διστακτικοί να δώσουν διάγνωση αυτοάνοσης νοητικής διαταραχής όταν δεν υπάρχει ντελίριο. Ωστόσο, κάποιες πρόσφατες σειρές περιστατικών και ορολογικά ευρήματα καταδεικνύουν ότι εμφανίζονται αυτοάνοσες νευρολογικές διαταραχές με χαρακτηριστικά άνοιας παρά ντελιρίου. Δυστυχώς αυτές οι πιθανώς αναστρέψιμες καταστάσεις μπορεί να διαγνωσθούν λανθασμένα ως εκφυλιστικές διαταραχές με καταστροφικές συνέπειες για τον ασθενή. Οι ενδείξεις που βοηθούσαν πάντα τους κλινικούς να αναγνωρίσουν αυτοάνοσες άνοιες περιλαμβάνουν την αιφνίδια ή με διακυμάνσεις πορεία, την ανίχνευση παραγόντων φλεγμονής στο ΕΝΥ, την παρουσία συγκεκριμένου αντισώματος και κλινικά ή ορολογικά στοιχεία συνυπάρχουσας αυτοάνοσης κατάστασης (συγκεκριμένα, αυτοάνοση που να σχετίζεται με το θυροειδή). Για λόγους συντομίας θα αναφερόμαστε στην αυτοάνοση νοητική διαταραχή με ή χωρίς εγκεφαλοπάθεια ως αυτοάνοση άνοια σε όλο το κείμενο. Η επίπτωση των αυτοάνοσων ανοιών είναι άγνωστη, ωστόσο αυτοάνοσα και φλεγμονώδη αίτια ευθύνονται για το 20% περπτώσεων άνοιας σε ασθενείς κάτω των 45 ετών. Σχετικά πρόσφατα ταυτοποιήθηκαν αντινευρωνικά αυτο-αντισώματα που έχουν διευρύνει το φάσμα των αυτοάνοσων ανοιών. Ένα παράδειγμα είναι τα αντισώματα VGKG (Voltage gated potassium channel). Αυτό το πεδίο έρευνας είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και τα δεδομένα που υπάρχουν περιορίζονται σε μελέτες μεμονωμένων περιστατικών ή μελέτες με μικρό δείγμα. Πίνακας 1 Πιθανά Ιάσιμα Αίτια Νοητικής Διαταραχής Πιθανά Ιάσιμα Αίτια Νοητικής Διαταραχής Αυτοάνοσες εγκεφαλοπάθειες και άνοιες Παραδείγματα Διαταραχές υποτιθέμενης αυτοάνοσης αιτιολογίας που ανταποκρίινονται στην ανοσοθεραπεία. Κάποιες σχετίζονται με

2 αντινευραδικά αντισώματα Άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές του ΚΝΣ Αγγειοπάθειες Νεοπλασματικά Διαταραχές με κρίσεις Ιατρογενή Τοξικά Διατροφικά ελλείματα Ψυχιατρική διαταραχή Πολλαπλή σκλήρυνση, οξεία διάσπαρτη εγκεφαλομυελίτιδα, νευροσαρκοείδωση Αγγειίτιδα του ΚΝΣ, οπίσθια αναστρέψιμη εγκεφαλοπάθεια, υποσκληρίδιο αιμάτωμα Πρωτοπαθές λέμφωμα του ΚΝΣ Επιληπτικό status χωρίς σπασμούς Βενζοδιαζεπίνες, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά, αντιεπιληπτικά, αναλγητικά Αλκοόλ, οπιούχα, κοκαΐνη, αμφεταμίνες, οργανικοί διαλύτες Βιταμίνη Β12, θειαμίνη, φολικό οξύ Άγχος, κατάθλιψη, ψύχωση Λοίμωξη ΚΝΣ Ιός απλού έρπητα, ανθρώπινος ερπητοϊός 6, HIV, μύκητας (π.χ. κρυπτόκοκκος), μυκοβακτηριακός, νόσος Whipple, νευροσύφιλη Μεταβολικά Ενδοκρινολογικά Αναπνευστική, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, υπνική άπνοια, μιτοχονδριακές διαταραχές Διαταραχές στην υπόφυση, θυροειδή, παραθυροειδείς, ενδοκρινολογική παγκρεατική ή στη λειτουργία των επινεφριδίων ΟΡΙΣΜΟΙ Οι αυτοάνοσες άνοιες έχουν κατηγοριοποιηθεί σύμφωνα με το όνομά τους (π.χ. σύνδρομο Morvan), ως σύνδρομα (π.χ. προϊούσα εγκεφαλομυελοπάθεια με ακαμψία και μυόκλονο), ορολογικά (π.χ. εγκεφαλοπάθεια σχετιζόμενη με VGKG αντισώματα), παθολογικά (π.χ. μη αγγειακή αυτοάνοση μηνιγγο) ή ως συνδυασμός αυτών. Τόσο η εγκεφαλοπάθεια Hashimoto όσο και η εγκεφαλοπάθεια σχετιζόμενη με αυτοάνοση θυροειδίτιδα, η οποία ανταποκρίνεται στα στεροειδή, αναφέρονται σε μια τριάδα εγκεφαλοπαθειών, η οποία ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Σε κάποιες διαταραχές υπάρχουν προεξάρχοντα μη νοητικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με ιστορικό εμφράκτων σε κλάδο της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς, απώλεια ακοής και νοητικά ελλείματα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει σύνδρομο ενδοθηλιοπάθειας Susac, που ανταποκρίνεται στα στεροειδή. Κοινά πολυεστιακά συμπτώματα και σημεία στο σύνδρομο Susac είναι η κεφαλαλγία, ψυχιατρικές διαταραχές, απώλεια μνήμης και ταχέως εξελισόμενη άνοια. Άλλες διαταραχές του ΚΝΣ άγνωστης αιτιολογίας αλλά χαρακτηριζόμενες ως φλεγμονώδεις μπορούν να εμφανιστούν με ταχέως εξελισόμενη άνοια (Πίνακας 1).

3 Κάθε μια έχει καλά περιγεγραμμένα κλινικά, ακτινολογικά και παθολογικά διαγνωστικά κριτήρια, προτεινόμενες θεραπείες και χρειάζεται να αποκλειστεί, όταν υπάρχουν υποψίες για αυτοάνοση άνοια. Οι πιο συχνές περιπτώσεις περιλαμβάνουν αγγειίτιδα του ΚΝΣ, πολλαπλή σκλήρυνση και σαρκοείδωση. Η αγγειίτιδα του ΚΝΣ (γνωστή και ως πρωτογενής αγγειίτιδα του ΚΝΣ) χαρακτηρίζεται από πολυεστιακές αγγειακές φλεγμονές με προτίμηση στις μικρές αρτηρίες στις λεπτομήνιγγες. Κάποιοι ασθενείς έχουν ταυτόχρονα αμυλοειδική αγγειοπάθεια. Στα κλινικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται, κεφαλαλγία, ντελίριο και ταχέως εξελισόμενη άνοια. Σε μια υποτροπή στην πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να εμφανιστεί υποξεία νοητική έκπτωση με ντελίριο και ελλειματική προσοχή, τα οποία υποχωρούν μετά την ύφεση. Ασθένεια του ΚΝΣ μπορεί να είναι μια σοβαρή και πιθανά καταστροφική επιπλοκή της σαρκοείδωσης, η οποία είναι μια φλεγμονώδης πολυσυστημική διαταραχή, και επηρεάζει το ΝΣ 5-15% των ασθενών. Παρότι τα πιο κοινά συνπτώματα που σχετίζονται με το ΚΝΣ (κρανιακές νευροπάθειες και άσηπτη μηνιγγίτιδα) δεν αφορούν τις νοητικές λειτουργίες, μια υποκατηγορία ασθενών εμφανίζει αμνησία και άλλα νοητικά ελλείματα. Καθώς τα χαρακτηριστικά της ασθένειας είναι ευμετάβλητα η σαρκοείδωση του ΚΝΣ είναι δύσκολο να διαγνωσθεί χωρίς βιοψία εγκεφάλου. Για λόγους απλότητας προτείνονται τα ακόλουθα ως η ουσία των αυτοάνοσων ανοιών: 1. Κλινικά, ακτινολογικά ή ορολογικά ευρήματα που να υποστηρίζουν αυτοάνοση αιτιολογία. 2. Αποκλεισμός άλλων αιτίων που προκαλούν αναστρέψιμη άνοια (Πίνακας 1) και 3. Μια αντικειμενικά τεκμηριωμένη θετική ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία. ΝΟΗΤΙΚΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΙΑ: ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ Διαγνωστικά Στοιχεία Τα ακόλουθα χρειάζεται να ληφθούν υπόψη όταν υπάρχει υποψία άνοιας με αυτοάνοση αιτιολογία. Οι κλινικές εκδηλώσεις ενός νευρολογικού αυτοάνοσου νοσήματος είναι ποικίλες και συχνά πολυεστιακές. Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσου νοσήματος ή οροθετικότητα αντισωμάτων κατά συγκεκριμένου ή μη οργάνου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αυτοάνοσης άνοιας. Η ανακάλυψη αντινευρωνικών αυτο-αντισωμάτων λειτουργεί ως δείκτης νευρολογικής αυτοανοσίας. Ένα ενημερωτικό προφίλ αντινευρωνικών αυτο-αντισωμάτων βοηθά στον εντοπισμό παρανεοπλασματικής αιτιολογίας αυτοάνοση άνοια. Η δοκιμή ανοσοθεραπείας μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο.

4 Οι κλινικές εκδηλώσεις νευρικής αυτοανοσίας είναι ποικίλες και συχνά πολυεστιακές. Ενώ κάποιες διαταραχές έχουν συσχετιστεί ως σύνδρομα με συγκεκριμένους δείκτες αυτοαντισωμάτων αναδύεται με την πάροδο του χρόνου ένα ευρύτερο νευρολογικό φάσμα, μέσω αναφορών μεμονομένων περιστατικών ή μέσω συστηματικής ορολογικής εκτίμησης μεγάλου αριθμού ασθενών, που δεν έχουν επιλεγεί με βάση κάποιο νευρολογικό σύνδρομο. Για πράδειγμα, τα αντισώματα VGKC αρχικά θεωρούνταν ότι σχετίζονταν με την αυτοάνοση μεταιχμιακή ή διαταραχές περιφερικής νευρικής υπερδιέγερσης αλλά με την πάροδο του χρόνου αναφέρθηκαν και άλλες καταστάσεις, όπως η ταχέως προϊούσα πορεία που μιμείται τη νόσο Creutzfeldt Jakob. Ύπαρξη ατομικού ή οικογενειακού ιστορικού αυτοάνοσου νοσήματος ή οροθετικότητα για αυτο-αντισώματα κατά συγκεκριμένου ή μη οργάνου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση αυτοάνοσης άνοιας. Ένας ασθενής μπορεί να εμφανίζει ταυτόχρονα διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα ενώ τα άτομα που εμφανίζουν ένα αυτοάνοσο νόσημα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν και δεύτερο. Για παράδειγμα, σε έναν ασθενή με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να εμφανισθεί και ρευματοειδής αρθρίτιδα, αντίστοιχα το ίδιο μπορεί να συμβεί σε έναν ασθενή με αυτοάνοση θυροειδίτιδα (πολύ κοινό αυτοάνοσο νόσημα). Έτσι η ύπαρξη αυτοάνοσης θυροειδίτιδας αντανακλά τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της αυτοάνοσης άνοιας. Η ανίχνευση αντισώματος κατά συγκεκριμένου οργάνου (π.χ. θυροειδής) ή μη συγκεκριμένου (π.χ. πυρηνικό ή απομονωνμένο αντιγόνο) σε έναν ασθενή με αυτοάνοση άνοια δε συνιστά απαραίτητα παθογένεια για το συγκεκριμένο αντίσωμα. Η ανίχνευση νευρωνικών αυτο-αντισωμάτων λειτουργεί ως δείκτης νευρολογικού αυτάνοσου νοσήματος. Αντισώματα που κατευθύνονται σε αντιγόνα της κυτταρικής επιφάνειας μπορεί να είναι παθογενή (π.χ. VGKC αντισώματα) ενώ αντισώματα που κατευθύνονται σε ενδοκυτταρικά αντιγόνα (π.χ. αντινευραδικά πυρηνικά αντισώματα τύπου 1 ANNA 1 ή Anti-Hu) είναι πιο ισχυροί δείκτες ασθένειας, όπου μεσολαβούν τα Τ-κύτταρα. Ένα πληροφοριακό προφίλ αντινευρωνικών αντισωμάτων βοηθά στην ανίχνευση παρανεοπλασματικής αιτιολογίας αυτοάνοσης άνοιας. Τα αντινευρωνικά αντισώματα έχουν ποικίλους βαθμούς σημαντικότητας ως δείκτες παρανεοπλασματικού συνδρόμου. Η δοκιμή ανοσοθεραπείας μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύτιμο «διαγνωστικό τεστ». Η διάγνωση αυτοάνοσης άνοιας εξαρτάται με έναν τρόπο από την κλινική βελτίωση που επιτυγχάνεται με την ανοσοθεραπεία. Για αυτό κατά την αξιολόγηση ενός ασθενούς με πιθανή αυτοάνοση άνοια οι αρχικές αντικειμενικές κλινικές, ηλεκτροφυσιολογικές, ακτινολογικές και νευροψυχολογικές μετρήσεις λειτουργούν ως σημείο αναφοράς της βελτίωσης του ασθενούς μετά την ανοσοθεραπεία.

5 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗΣ ΑΝΟΙΑΣ Οι ασθενείς με αυτοάνοσες άνοιες συνήθως εμφανίζουν οξεία ή υποξεία διαταραχή της μνήμης, της σκέψης ή της συμπεριφοράς. Είναι συχνή νοητική διαταραχή στα πλαίσια της μεταιχμιακής ς, η οποία εμφανίζεται με κατάσταση σύγχυσης με διακυμάνσεις και συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα συμπτώματα απώλειας μνήμης, ταραχή, ψευδαισθήσεις και εστιακές κρίσεις. Έχει περιγραφεί ότι συνοδεύεται από ποικιλία αντισωμάτων (Πίνακας 2). Ωστόσο συναντώνται ένα ή περισσότερα τυπικά χαρακτηριστικά άνοιας, όπως διαταραχές στη μάθηση και διατήρηση νέων πληροφοριών, στο λόγο, στον προσανατολισμό, στη λογική, στην πράξη και δυσκολία στη διαχείριση σύνθετων έργων. Συχνά, αλλά όχι πάντα, παρουσιάζονται ελλείματα στην προσοχή και τη συνείδηση (ντελίριο). Επίσης συχνά υπάρχουν διακυμάνσεις στις γνωστικές δεξιότητες από τη μια μέρα στην άλλη, οι οποίες ωστόσο μπορεί να παρατηρηθούν και σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικές άνοιες, συγκεκριμένα στην άνοια με σωμάτια Lewy. Αν και σπάνιο, αυθόρμητη ύφεση υποδεικνύει αυτοάνοση αιτιολογία ωστόσο ύφεση μπορεί να συμβεί σε γνωστικές διαταραχές λόγω τοξικής, μεταβολικής ή ψυχογενούς αιτιολογίας και στην κατάθλιψη. Πίνακας 2 Εξειδικευμένα Αντισώματα στα Νευρικά Αντιγόνα τα οποία Συνοδεύουν Γνωστικές Διαταραχές, Άλλα Νευρολογικά Ευρήματα και Ογκολογικές Συσχετίσεις Αντίσωμα Γνωστικές Διαταραχές Άλλα Νευρολογικά Ευρήματα Συσχέτιση με Καρκίνο VGKC, αμνησιακό σύνδρομο, επιτελική δυσλειτουργία, αλλαγές στην προσωπικότητα, άρση αναστολών Διαταραχές του υποθαλάμου, στελέχους, αταξία, εξωπυραμιδικές διαταραχές, μυόκλονος, νευροπάθεια περιφερική και του αυτονόμου, υπερδιέγερση NMDA υποδοχέας Αμνησιακό σύνδρομο Άγχος, ψύχωση, κρίσεις, εξωπυραμιδικές διαταραχές, οψόκλονος, μυόκλονος GAD65, άλλες εγκεφαλίτιδες Stiff person syndrome, stiff person phenomena, αταξία, κρίσεις, στελέχους, οφθαλμοπληγία, καρκίνωμα, θύμωμα, αδενκαρκίνωμα μαστού, προστάτη Τεράτωμα σύνηθως στις ωοθήκες Θύμωμα, πνευμονικό καρκίνωμα

6 Υποδοχέας AMPA Υποδοχέας GABA B ANNA-1 (anti-hu) ANNA-2 (anti-ri) ANNA-3 AGNA (SOX-1) PCA-2 CRMP-5 (anti-cv2) Amphiphysin Πρωτεΐνες Ma/Ta NMO-IgG Άνοια, μεταιχμιακή Άνοια με υποξεία έναρξη, αφασία, άλλες άνοιες με υποξία έναρξη Αναφορές για εγκεφαλοπάθειες σε παιδιά παρκινσονισμός, μυελοπάθεια Νυσταγμός, κρίσεις Στοματογλωσσική δυσκινησία Εγκεφαλίτιδα στελέχους, νευροπάθειες του αυτονόμου, αισθητική νευροπάθεια, αισθητικοκινητική νευροπάθεια Εγκεφαλίτιδα στελέχους, μυελοπάθεια, περιφερική νευροπάθεια Εγκεφαλίτιδα στελέχους, μυελοπάθεια, περιφερική νευροπάθεια Νευροπάθεια, σύνδρομο Lambert- Eaton Αταξία, στελέχους, σύνδρομο Lambert- Eaton, περιφερικές και αυτόνομες νευροπάθειες Κατάθλιψη, χορεία, αταξία, μυελοπάθεια, ριζοπάθεια, νευροπάθεια, κρανιακή νευροπάθεια, σύνδρομο Lambert- Eaton Stiff person phenomena, μυελοπάθεια, νευροπάθεια Διαταραχές του υποθαλάμου, στελέχους, Οπτική νευρίτιδα, εγκάρσια μυελίτιδα Όγκοι του θύμου αδένα, πνευμονικό καρκίνωμα, καρκίνωμα του μαστού καρκίνωμα, άλλες νευροενδοκρινολογικές νεοπλασίες καρκίνωμα, νευροβλάστωμα, θύμωμα καρκίνωμα ή αδενοκαρκίνωμα του μαστού καρκίνωμα καρκίνωμα καρκίνωμα καρκίνωμα, θύμωμα Αδενοκαρκίνωμα του μαστού, μικροκυτταρικό καρκίνωμα Όρχεις, μικροκυτταρικό καρκίνωμα, άλλοι καρκίνοι οργάνων Κάποιες αναφορές θυμώματος, και άλλων συμπαγών όγκων ΑΤΟΜΙΚΟ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΥΤΟΑΝΟΣΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΟΣ Η ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ

7 Οι πληροφορίες αυτές είναι χρήσιμες ως βάση για να τεθεί διάγνωση αυτοάνοσης άνοιας. Ένας μη διαγνωσμένος καρκίνος, νέος ή επανεμφανιζόμενος μπορεί να εκδηλωθεί νευρολογικά ως αυτοάνοση άνοια (π.χ. ασθενείς οροθετικοί για VGKC αντισώματα ή αντισώματα NMDA υποδοχέα NMDAR). Ιστορικό καπνίσματος και άλλα συστημικά συμπτώματα (π.χ. απώλεια βάρους, αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου) μπορούν πιθανά να δώσουν πληροφορίες. ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Η κλινική εξέταση των νοητικών λειτουργιών, όπως με το MMSE ή το Kokmen Short Test of Mental Status, πιθανότατα θα δείξει ελλείματα σε μια ή περισσότερες κατηγορίες, όπως προσοχή, μνήμη, λογική, υπολογισμούς και πράξη. Η παρουσία πολυεστιακών νευρολογικών συμπτωμάτων και σημείων είναι πολύ χρήσιμα στοιχεία για πιθανότητα αυτοάνοσης άνοιας. Ταχεία εξέλιξη γνωστικής διαταραχής συνοδευόμενης από επιληψία, αταξία, παρκινσονισμό, σημεία από το στέλεχος, μυελοπάθεια ή διαταραχή του περιφερικού νευρικού συστήματος θα πρέπει να θέτουν σκέψεις για αυτοάνοση άνοια καθώς και τοξικά, διατροφικά, μεταβολικά αίτια ή κάποιες άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές (Πίνακας 1). Προσεκτική καταγραφή των αντικειμενικών ανωμαλιών δίνουν ένα σημείο αναφοράς για σύγκριση όταν επαναξιολογείται ο ασθενής μετά την ανοσοθεραπεία. ΕΞΕΤΑΣΗ Τα τέσσερα σημεία εξέτασης σε έναν ασθενή με υποψία αυτοάνοσης άνοιας είναι: 1. Αποκλεισμός άλλων αιτίων νοητικής έκπτωσης, ειδικά άλλες ιάσιμες διαταραχές. 2. Αντικειμενική καταγραφή των νοητικών και άλλων νευρολογικών ανωμαλιών. 3. Εξέταση για περαιτέρω στοιχεία που να υποδεικνύουν αυτοάνοση (ιδιοπαθή ή παρανεοπλασματική) διάγνωση. 4. Εξέταση για καρκίνο. Αποκλεισμός άλλων αιτίων νοητικής έκπτωσης, ειδικά άλλες ιάσιμες διαταραχές Πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλα αίτια νοητικής έκπτωσης, όπως εκφυλιστικές διαταραχές, φλεγμονώδεις διαταραχές, αγγειοπάθειες, νεοπλασίες, διαταραχές με επιληπτικές κρίσεις, επιπτώσεις φαρμάκων, διατροφικά ελλείματα, μολύνσεις, μεταβολικές και ενδοκρινολογικές διαταραχές (Πίνακας 1). Αντικειμενική καταγραφή των νοητικών και άλλων νευρολογικών ανωμαλιών Αυτές οι αξιολογήσεις διευκολύνουν το χαρακτηρισμό των πολυεστιακών συνοδευόμενων συμπτωμάτων της αυτοάνοσης άνοιας, για ένα συγκεκριμένο ασθενή, και δίνουν ένα σημείο αναφοράς για τη θεραπεία.

8 Νευροψυχολογική εκτίμηση Παρότι δεν είναι απαραίτητη για τη διάγνωση αυτοάνοσης άνοιας, η λεπτομερής αξιολόγηση των νοητικών ελλειμμάτων παρέχει αντικειμενικά στοιχεία για το πού βρίσκονται ήπια ελλείματα, τα οποία δεν ανιχνεύονται στην κλινική εξέταση και μπορεί επίσης να αποκαλύψει συνυπάρχουσες καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη. Νευροαπεικόνιση Στη μαγνητική τομογραφία μπορεί να εμφανισθούν ανωμαλίες στην Τ2 ακολουθία, μη συμβατές με νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Συνήθως εμφανίζονται ανωμαλίες στους έσω κροταφικούς λοβούς, ειδικά σε ασθενείς με VGKC αυτο-αντισώματα. Ωστόσο, μερικές φορές, παρατηρούνται μεγάλες ανωμαλίες εξωκροταφικά. Μπορεί να εμφανιστεί ήπια ελικόμορφη ενίσχυση της λευκής ουσίας ή των ελίκων ωστόσο, αν είναι έντονη, εγείρει υποψίες για πρωτοπαθή όγκο (συμπεριλαμβανομένου του λεμφώματος ΚΝΣ), σαρκοείδωσης ή αγγιείτιδας του ΚΝΣ. Οι τυπικές ανωμαλίες στην Τ2 ακολουθία στο σύνδρομο Susac περιλαμβάνουν το κεντρικό μεσολόβιο. Μεγάλες Τ2 ανωμαλίες, οι οποίες υποστρέφουν γρήγορα εγείρουν υποψίες για μιτοχονδριακή μυοπάθεια, εγκεφαλοπάθεια, γαλακτική οξείδωση και επεισόδια που μοιάζουν με εγκεφαλικό (MELAS). Ανωμαλίες που δεν ενισχύονται με σκιαγραφικό στην Τ2 ακολουθία προϊδεάζουν για προϊούσα πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια. Σπανιότερες αλλά πολύ έντονες ανωμαλίες έχουν συσχετιστεί με τη νόσο Creutzfeldt-Jakob και ελικόμορφες αλλαγές έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με VGKC αντισώματα. Λειτουργική απεικόνιση: Το PET ή το SPECT μπορεί να εμφανίσουν περιοχές μη φυσιολογικού μεταβολισμού, οι οποίες αντιστοιχούν στα κλινικά συμπτώματα. Σε ασθενείς με νεοεμφανιζόμενη συνυπάρχουσα διαταραχή με κρίσεις μπορεί να γίνει η λανθασμένη υπόθεση ύπαρξης κακοήθους νεοπλάσματος του ΚΝΣ, ειδικά σε ασθενείς με VGKC αυτοανοσία. Ηλεκτροφυσιολογική εξέταση: Παρότι οι ανωμαλίες που ανιχνεύονται στο ΗΕΓ δεν είναι συγκεριμένες για κάποια αυτοάνοση αιτιολογία, όπως και στη λειτουργική απεικόνιση, μπορεί να βοηθήσουν στο χαρακτηρισμό της διαταραχής για ένα συγκεκριμένο ασθενή και να παράσχουν ένα αρχικό σημείο. Κοινές ανωμαλίες που ανιχνεύονται στο ΗΕΓ περιλαμβάνουν εστιακή ή γενικευμένη επιβράδυνση ή αιχμές και επιληπτικόμορφες αργών κυμάτων εκφορτίσεις. Παρατηρούνται συχνά ανωμαλίες στους έσω κροταφικούς λοβούς στις αυτοάνοσες άνοιες ενώ έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές. Η εξαφάνιση ανωμαλιών στο ΗΕΓ, στη μαγνητική τομογραφία και στη λειτουργική απεικόνιση μετά την ανοσοθεραπεία λειτουργεί ως αντικειμενικός δείκτης στηρίζοντας τις υποκειμενικές παρατηρήσεις βελτίωσης).

9 Εξέταση για περαιτέρω στοιχεία που να υποδεικνύουν αυτοάνοση (παρανεοπλασματική ή ιδιοπαθή) διάγνωση Εξέταση αυτοαντισωμάτων: Ανεύρεση αυτοαντισωμάτων στον ορό ή στο ΕΝΥ ενισχύουν τις πληροφορίες που αποκτήθηκαν από το κλινικό ιστορικό. Ένα ενημερωτικό προφίλ αυτοαντισωμάτων μπορεί να περιλαμβάνει αντινευραδικούς και μη δείκτες ανοσοσφαιρίνης. Οροθετικότητα για μη αντινευραδικά αυτοαντισώματα δεν επιβεβαιώνει διάγνωση αυτοάνοσης άνοιας, ωστόσο υποστηρίζει υποψίες για αυτοάνοση παθογένεση, και μπορεί να οδηγήσει σε λεπτομερέστερη ορολογική αξιολόγηση και ανοσοθεραπεία. Για παράδειγμα, ανίχνευση αυτοαντισωμάτων κατά θυροπεροξειδάσης ή θυροαιμοσφαιρίνης σε έναν ασθενή με νοητικά ελλείματα δεν επιβεβαιώνει μια διάγνωση αυτοάνοσης γνωστικής διαταραχής (γνωστή ως εγκεφαλοπάθεια Hashimoto) αλλά είναι ένα υποστηρικτικό εύρημα. Ένας ασθενής που εμφανίζει γνωστικά ελλείματα, οροθετικότητα για αντιπυρηνικά αντισώματα και αντισώματα κατά της διπλής έλικας DNA υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να έχει λύκο του ΚΝΣ, μια ελάχιστα κατανοητή διαταραχή, στην κατηγορία του νευροψυχιατρικού λύκου (που περιλαμβάνει ποκίλες διαγνώσεις από ΑΕΕ έως περιφερική νευροπάθεια στα πλαίσια συστηματικού ερυθηματώδους λύκου). Το 25% των νευρολογικών προβλημάτων συσχετίζονται με λύκο του ΚΝΣ. Συχνά εμφανίζονται κεφαλαλγία, κρίσεις και μνημονικά ελλείματα ενώ έχουν αναφερθεί και κινητικές διαταραχές (παρκινσονισμός και μυόκλονος). Παρότι υπάρχουν κάποιες βιβλιογραφικές αναφορές, δεν έχει βρεθεί κάποιος δείκτης αυτοαντισωμάτων που να επιβεβαιώνει αξιόπιστα ποιοι ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο θα αναπτύξουν. Αυτοάνοση άνοια μπορεί να παρουσιαστεί στα πλαίσια άλλου αυτοάνοσου νοσήματος, που δε σχετίζεται με συγκεκριμένο όργανο, όπως το σύνδρομο Sjögren. Παρόμοια δεν έχει ταυτοποιηθεί καποιος συγκεκριμένος βιολογικός δείκτης για ασθένειες του ΚΝΣ σε αυτό το πλαίσιο. Η ανίχνευση ενός αντινευρωνικού αντισώματος στον ορό ή στο ΕΝΥ (Πίνακας 2) βοηθά τη διαγνωστική διαδικασία (1) εγείροντας υποψίες για αυτοάνοση νευρολογική διαταραχή και (2) αυξάνοντας τις πιθανότητες παρανεοπλασματικού αιτίου για για τη συγκεκριμένη αυτοάνοση διαταραχή. Κλινικά σύνδρομα που αναγνωρίζονται μέσω συγκεκριμένων δεικτών αντισωμάτων περιλαμβάνουν τη μεταιχμιακή με VGKC αντισώματα ANNA-1 (anti-hu) και α-amino-3- hydroxy-5-methyl-4-isoxazolepropionic acid (AMPA) αντισώματα κατά των υποδοχέων, ημιπληγία κυμαινόμενης βαρύτητας με πλήρη ανάρρωση και θυροειδικά αυτοαντισώματα και πρώιμες ψυχιατρικές διαταραχές (άγχος, διέγερση, ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις) με αντισώματα NMDA υποδοχέων. Ωστόσο ο κλινικός φαινότυπος που σχετίζεται με οποιοδήποτε αντινευραδικό αυτο-αντίσωμα είναι συχνά πιο ευρύς από αυτό που «συνήθως» περιγράφεται. Η θετική προγνωστική αξία για ποσοστά ανίχνευσης καρκίνου (και καρκινικού τύπου) ποικίλουν από 33% για VGKC αντισώματα (διάφοροι τύποι καρκίνου) έως 80% για ANNA-1 (σχεδόν πάντα μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα). Μια

10 περιεκτική εξέταση για αντινευραδικά αυτοαντισώματα παρέχει περισσότερες πληροφορίες από την εξέταση για μεμονωμένα αντισώματα διότι οι νευρολογικές εκδηλώσεις παρανεοπλασματικού χαρακτήρα είναι ευμετάβλητες και δεν περιορίζονται σε αναφορές μελέτης περίπτωσης. Το ατομικό προφίλ ενός ασθενούς με συνυπάρχοντα αυτοαντισώματα μπορεί να έχει υψηλή προβλεπτική αξία για ένα συγκεκριμένο καρκίνο. Για παράδειγμα το αντίσωμα κατά amphiphysin σε μια γυναίκα μπορεί να σχετίζεται με καρκίνωμα του μαστού ή μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα, είτε εντός είτε εκτός αυτού αρχικά. Οι εξετάσεις αντισωμάτων που γίνονται μόνο στον ορό είναι συχνά επαρκώς ενημερωτικές αλλά η εξέταση του ΕΝΥ αυξάνει τις διαγνωστικές δυνατότητες. Στην περίπτωση των NMDAR αντισωμάτων το ΕΝΥ μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τον ορό και για αυτό προτείνεται. Άλλες παράμετροι του ΕΝΥ: Στην εξέταση του ΕΝΥ μπορούν να βρεθούν περισσότερα στοιχεία που να οδηγούν σε αυτοάνοσης αιτιολογίας γνωστική διαταραχή. Αυξημένη συγκέντρωση πρωτεϊνών (μεγαλύτερη από 100mg/dL), ήπια πλειοκύττωση, μη φυσιολογικές τιμές ολιγοκλωνικών δεματίων, ειδικά για το ΕΝΥ, και υψηλά επίπεδα ανοσοσφαιρίνης όλα υποστηρίζουν αυτοάνοση αιτιολογία. Αυτά τα ευρήματα στο ΕΝΥ απαντώνται στο 7% των ασθενών με παθολογικές πρωτογενείς νευροεκφυλιστικές διαταραχές και στο 4% των ασθενών με νόσο Creutzfeldt-Jakob. Εξέταση για καρκίνο Μπορεί να υπάρχουν υποψίες για παρανεοπλασματικό αίτιο αυτοάνοσης γνωστικής διαταραχής λόγω παραγόντων κινδύνου στο ιστορικό (π.χ. κάπνισμα ή ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια) ή επειδή ένα ή περισσότερα αντισώματα που έχουν ανιχνευθεί έχουν γνωστή συσχέτιση με καρκίνο. Σε αυτά τα πλαίσια επιβάλλεται εξέταση για καρκίνο. Πέρα από την κλινική εξέταση θα πρέπει να γίνουν αξονική τομογραφία θώρακος, κοιλίας και πυέλου σε όλους τους ασθενείς, μαστογραφία στις γυναίκες, υπέρηχος όρχεων και εξέταση PSA στους άνδρες. Κάποια αντισώματα που σχετίζονται με καρκίνο (π.χ. NMDAR αντίσωμα και τεράτωμα) μπορούν να ξεκαθαρίσουν περαιτέρω τη διαγνωστική διαδικασία. Στις παρανεοπλασματικές νευρολογικές διαταραχές η απλή απεικόνιση με PET ή σε συνδυασμό με ανατομικά δεδομένα (PET-CT), αυξάνουν τη διαγνωστική ακρίβεια κατά 20% όταν όλες οι συνήθεις εξετάσεις (π.χ. ολόσωμη αξονική τομογραφία) δεν έχουν δώσει ξεκάθαρα αποτελέσματα. ΘΕΡΑΠΕΙΑ Δεν έχει τεκμηριωθεί αντικειμενικά η αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας στις αυτοάνοσες άνοιες. Υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα από γνώμες ειδικών, ανασκοπήσεις από σειρές περιστατικών και μελέτες περιστατικών. Μια προοπτική ανοικτή μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας σε 20 ασθενείς με παρανεοπλασματικές νευρολογικές διαταραχές, από τους οποίους οι πέντε είχαν νοητικά ελλείματα. Εμφανίστηκε βελτίωση σε δύο από τους τρεις που έλαβαν κυκλοφωσφαμίδη από το στόμα και έκαναν πλασμαφαίρεση ενώ δεν

11 εμφανίστηκε βελτίωση στους ασθενείς που έκαναν πλασμαφαίρεση και συμβατική χημειοθεραπεία. Παρά το μικρό αριθμό επίσημων στοιχείων, μια λογική θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί χρησιμοποιώντας θεραπείες που μπορεί να ήταν επιτυχείς σε διάφορες αυτοάνοσες διαταραχές. Οι συγγραφείς χρησιμοποιούν τυπικά ένα πρωτόκολο, το οποίο χωρίζεται στην οξεία (θεραπευτική) και τη χρόνια φάση. Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση προκύπτει από το συνδυασμό κλινικής εμπειρίας στη θεραπεία άλλων αυτοάνοσων διαταραχών, ωστόσο δε βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία (Πίνακας 3). Πίνακας 3 Κάποιες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις για τις Αυτοάνοσες Άνοιες Φάρμακο Δοσολογία Συχνότητα Κάποιες Συχνές και Σοβαρές Παρενέργειες Μεθυλπρεδνιζολόνη 500mg έως 1000mg ή 15mg/kg έως 30mg/kg Καθημερινά για 3 έως 5 ημέρες στη συνέχεια εβδομαδιαία για 4 έως 8 εβδομάδες Ανοσοσφαιρίνη 0,4g/kg Καθημερινά για 3 ημέρες μετά κάθε δεύτερη εβδομάδα για 6-8 εβδομάδες Αζαθειοπρίνη Μυκοφαινολική μοφετίλη Κυκλοφωσφαμίδη 1mg/kg/d έως 2mg/kg/d 500mg/d έως 2000mg/d 500mg/m 2 /mo (IV) έως 1000mg/m 2 /mo (IV) 1mg/kg/d έως 2mg/kg/d (PO) Δύο δόσεις ανά ημέρα Δύο δόσεις ανά ημέρα Μηνιαία (IV) Ημερήσια (PO) Αϋπνία, αυξημένη όρεξη, ψυχιατρικά ενοχλήματα, σύνδρομο Cushing, λέπτυνση δέρματος, διαβήτης, καταρράκτης, συχνές μολύνσεις, οστεοπόρωση, νέκρωση ισχίου. Κεφαλαλγία, άσηπτη μηνιγγίτιδα, φλεβοθρόμβωση, αναφυλαξία, νεφρική ανεπάρκεια Υπερευαισθησία, εξάνθημα, μυελοτοξικότητα, Διάρροια, υπέρταση, μυελοτοξικότητα, λέμφωμα του ΚΝΣ, νεφρική ανεπάρκεια Αλωπεκία, βλεννογονίτιδα, χρόνια στειρότητα, μυελοτοξικότητα, αιμορραγική κυστίτιδα Θεραπευτική Φάση Οξεία και χρόνια και στη συνέχεια μείωση Οξεία και χρόνια Χρόνια Χρόνια Χρόνια

12 Οξεία θεραπεία Διαγνωστικό τεστ Η ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία στην οξεία φάση έχει διαγνωστική αλλά και θεραπευτική σημασία. Οι συγγραφείς συνήθως ξεκινούν με υψηλή δόση ενδοφλεβίων κορτικοστεροειδών (Πίνακας 3). Η ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη είναι μια χρήσιμη εναλλακτική, σε σχέση με τις εγχύσεις κορτικοστεροειδών, σε ασθενείς που δεν μπορούν να τα ανεχθούν, έχουν διαβήτη ή έχουν υψηλό ρίσκο για διαβήτη (π.χ. ασθενείς οροθετικοί για GAD65 ή IA-2 αντισώματα, τα οποία είναι δείκτες ευαισθησίας για αυτοάνοσο διαβήτη τύπου 1). Εναλλασόμενη εβδομαδιαία δοσολογία με ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη είναι λογική δεδομένου ότι ο χρόνος της ημι-ζωής της ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης είναι περίπου 2-3 εβδομάδες. Η πλασμαφαίρεση είναι επίσης χρήσιμη θεραπεία για ταχεία αναστροφή νοητικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με αυτοάνοση άνοια αλλά γενικά περιορίζεται σε ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ή όταν δεν ανταποκρίνονται ή δεν ανέχονται τα κορτικοστεροειδή. Μετά από δοκιμαστική θεραπεία 4-8 εβδομάδων ο ασθενής πρέπει να επαναξιολογηθεί για υποκειμενικά και αντικειμενικά στοιχεία από τον ίδιο γιατρό και στην ίδια δομή για να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα εξέτασης επανεξέτασης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης και στη νευροψυχολογική εκτίμηση καθώς τα χρησιμοποιούμενα εργαλεία μπορεί να διαφέρουν σε κάθε δομή. Σε ασθενείς που αναφέρουν υποκειμενική βελτίωση μετά από θεραπεία με κορτικοστεροειδή μπορεί να μην υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα βελτίωσης. Στους ασθενείς αυτούς μπορεί να ξαναγίνει δοκιμή με ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη και περαιτέρω επαναξιολόγηση. Σε πρόσφατη μελέτη οι συγγραφείς αξιολόγησαν την κλινική πορεία και προβλεπτικούς δείκτες βελτίωσης σε 75 ασθενείς με υπερισχύουσα γνωστική διαταραχή, οι οποίοι έλαβαν ανοσοθεραπεία καθώς ο θεράπων γιατρός έλαβε υπόψη την πιθανότητα αυτοάνοσης αιτιολογίας. Καταγράφηκε βελτίωση στο 65% των περιπτώσεων. Στατιστκά σημαντικοί προβλεπτικοί δείκτες βελτίωσης με την ανοσοθεραπεία περιελάμβαναν την υποξεία έναρξη, μικρότερη καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας, ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων κατά διαύλους καλίου (VGKC, δίαυλοι ασβεστίου, γαγγλιονικοί υποδοχείς ακετυλοχολίνης) και ευρήματα ανεβασμένων πρωτεϊνών, πάνω από 100 mg/dl ή πλειωκύττωση στο ΕΝΥ. Χρόνια Θεραπεία Αντικειμενική βελτίωση, η οποία μεταφράζεται σε βελτίωση της λειτουργικότητας (μνήμη, σκέψη, επιστροφή στην εργασία ή αυτονομία στις καθημερινές δραστηριότητες), θα πρέπει να θέσει τη σκέψη για μακροχρόνια ανοσοθεραπεία καθώς τα συμπτώματα τείνουν να υποτροπιάζουν στους περισσότερους ασθενείς, μετά τη διακοπή της οξείας θεραπείας. Οι γενικές θεραπευτικές αρχές περιλαμβάνουν τη διατήρηση της ύφεσης και μείωσης της εξάρτησης από τα κορτικοστεροειδή ή την ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη, όταν είναι εφικτό. Ο τελευταίος στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τη χορήγηση αναστολέα που διατηρεί τα στεροειδή στο μεταβολισμό των πουρινών (Πίνακας 3) είτε από το στόμα

13 (αζαθειοπρίνη, μυκοφαινολική μοφετίλη, κυκλοφωσφαμίδη ή μεθοτρεξάτη) ή με ενδοφλέβια κυκλοφωσφαμίδη. Οι συγγραφείς θεωρούν την αζαθρειοπίνη και τη μυκοφαινολική μοφετίλη φάρμακα επιλογής επειδή χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία αυτοάνοσων νευρολογικών ασθενειών, όπως η βαριά μυασθένεια. Μπορεί να χρειαστεί μέσο- έως μακροπρόθεσμη θεραπεία με κορτικοστεροειδή ή ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη σε ασθενείς με αυτοάνοσες γνωστικές διαταραχές αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές και συχνά σοβαρές παρενέργειες της χρόνιας λήψης κορτικοστεροειδών από το στόμα (Πίνακας 3). Τα πιθανά πλεονεκτήματα της μακροπρόθεσμης εβδομαδιαίας ή λιγότερο συχνής ενδοφλέβιας χορήγησης κορτικοστεροειδών σε σχέση με τη λήψη από το στόμα μπορεί να είναι οι λιγότερες παρενέργειες και η ασφαλέστερη διακοπή του φαρμάκου. Η πρακτική των συγγραφέων είναι να αυξάνουν τα διαστήματα μεταξύ των εγχύσεων των κορτικοστεροειδών ή της ανοσοσφαιρίνης για μια περίοδο 4-6 μηνών από μια την εβδομάδα σε μία ανά 15 ημέρες, ανά τρεις εβδομάδες και τέλος μηνιαία. Σε αυτό το σημείο, αν ο ασθενής δεν εμφανίσει επιδείνωση ή βελτίωση που να συμπίπτει με τις ημέρες πριν και μετά την έγχυση, είναι λογικό να σταματήσει η θεραπεία και να παραμείνει μόνο η χορήγηση ανοσοκατασταλτικών από το στόμα. Ταχύτερη διακοπή της ενδοφλέβιας θεραπείας τείνει να οδηγεί σε υποτροπές των γνωστικών δυσλειτουργιών ειδικά αν δε χορηγούνται ανοσοκατασταλτικοί παράγοντες διατήρησης στεροειδών. Κάποιοι ασθενείς παραμένουν εξαρτημένοι από τη χορήγηση, ανά διαστήματα, ενδοφλεβίων κορτικοστεροειδών ή ανοσοσφαιρίνης παρά τη βελτιστοποίηση της ανοσοθεραπείας από το στόμα. Όταν χορηγείται πρεδνιζόνη από το στόμα συνίσταται να γίνεται μείωση της δοσολογίας από 60mg ημερησίως σε διάστημα μηνών. Απαιτείται κάποια αλληλοεπικάλυψη ανάμεσα στη θεραπεία με κορτικοστεροειδή ή ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη και τα από του στόματος ανοσοκατασταλτικά που διατηρούν τα στεροειδή για περίπου 12 εβδομάδες, όσο αφορά την αζαθειοπρίνη και λιγότερες για τη μυκοφαινολική μοφετίλη (6-8 εβδομάδες). Η χρήση της μυκοφαινολάτης είναι περιορισμένη λόγω υψηλού κόστους. Απαιτείται τακτική παρακολούθηση των ασθενών που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα με αιματολογικές εξετάσεις, παρακολούθηση της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας εβδομαδιαία για τον πρώτο μήνα, κάθε δεύτερη εβδομάδα για τους επόμενους δύο και κάθε μήνα μετέπειτα. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την κατάλληλη διάρκεια της χρόνιας ανοσοκαταστολής στις αυτοάνοσες άνοιες είτε με χορήγηση κορτικοστεροειδών είτε με παράγοντες που διατηρούν τα στεροειδή. Κάποιοι ασθενείς έχουν αυθόρμητες υφέσεις ενώ άλλοι εξαρτώνται ισόβια από τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Σε γενικές γραμμές, οι συγγραφείς ξεκινούν σταδιακά τη διακοπή των ανοσοκατασταλτικών μετά από δύο με τρία χρόνια.

14 Το «American College of Rheumatology Task Force on Osteoporosis» συνιστά τη διατήρηση της πρόσληψης ασβεστίου στα mg/d και της βιταμίνης D στα 800 IU/d (μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων) σε ασθενείς που λαμβάνουν χρόνια κορτικοστεροειδή. Συνίσταται επίσης προφύλαξη από πνευμονία από pneumonocystis carinii (τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη). Η διακοπή της χρόνιας χρήσης κορτικοστεροειδών από το στόμα πρέπει να γίνεται προσεκτικά με την καθοδήγηση ενδοκρινολόγου για την αποφυγή ανεπάρκειας των επινεφριδίων. ΠΡΟΓΝΩΣΗ Η πρόγνωση για τις αυτοάνοσες άνοιες ποικίλει από πλήρη ύφεση με επιτυχή διακοπή της ανοσοθεραπείας έως εμφάνιση υποτροπών ανά διαστήματα και χρόνια εξάρτηση από τα κορτικοστεροειδή. Παρότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι βιολογικοί δείκτες που να προβλέπουν την εξέλιξη, η έγκαιρη επιθετική ανοσοθεραπεία (μέσα σε 4 μήνες) φαίνεται να βελτιώνει την πρόγνωση. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται μια νοητική διαταραχή ως αυτοάνοση, η οποία συνεπώς θα ανταποκρίνεται στην ανοσοθεραπεία, καθώς διαφορετικά οι ασθενείς κατά κανόνα εμφανίζουν δυσμενή και συχνά ταχεία έκπτωση. Η κλινική, νευροφυσιολογική, ακτινολογική, ηλεκτροφυσιολογική, ορολογική και εγκεφαλονωταία εξέταση επιτρέπει την εξακρίβωση των νευρολογικών ελλειμάτων, των ανοσολογικών ανωμαλιών και τον κίνδυνο για πιθανό υποκείμενο καρκίνο. Θετική ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία βοηθά στη διάγνωση και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για βελτίωση. Η χρονιότητα των συμπτωμάτων (παρότι απαιτείται συχνή παρακολούθηση) μπορεί να επιτρέψει μακροπρόθεσμη ύφεση. Η θεραπεία των αυτοάνοσων ανοιών παραμένει εμπειρική. Απαιτούνται ελεγχόμενες προοπτικές μελέτες για να καθοριστούν οι βέλτιστες θεραπείες, δοσολογίες και διάρκεια της θεραπείας.

Θεραπευτικές Παρεμβάσεις στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Θεραπευτικές Παρεμβάσεις στην Πολλαπλή Σκλήρυνση 1 Θεραπευτικές Παρεμβάσεις στην Πολλαπλή Σκλήρυνση Τα θεραπευτικά σχήματα τα οποία περιγράφονται παρακάτω είναι βασισμένα σε κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ και στις εγκρίσεις θεραπειών από τους Οργανισμό Φαρμάκων

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή θεραπευτικής αφαίρεσης σε νευρολογικά νοσήματα. Dr. med. J. Rudolf Νευρολόγος, Διευθυντής Νευρολογική Κλινική, Γ.Ν.Θ.

Η εφαρμογή θεραπευτικής αφαίρεσης σε νευρολογικά νοσήματα. Dr. med. J. Rudolf Νευρολόγος, Διευθυντής Νευρολογική Κλινική, Γ.Ν.Θ. Η εφαρμογή θεραπευτικής αφαίρεσης σε νευρολογικά νοσήματα Dr. med. J. Rudolf Νευρολόγος, Διευθυντής Νευρολογική Κλινική, Γ.Ν.Θ. «Παπαγεωργίου» Δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων Θεραπευτική αφαίρεση στη νευρολογία

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιοπαθογένεια της νόσου

Αιτιοπαθογένεια της νόσου Νόσος ALZHEΪMER Η νόσος Alzheϊmer είναι η συνηθέστερη & περισσότερο σημαντική εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου. Μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε περίοδο της ενήλικης ζωής & κυρίως σε άτομα άνω των 50

Διαβάστε περισσότερα

Από: Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών

Από: Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών Από: Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών Οι ρευματικές παθήσεις είναι συχνές στην αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών. Στην πρόσφατη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις στο γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Φλεγμονωδης πολυσυστηματικη αυτόάνοση νοσος που αφορα συχνοτερα νεες γυναικες αναπαραγωγικης ηλικιας.

Φλεγμονωδης πολυσυστηματικη αυτόάνοση νοσος που αφορα συχνοτερα νεες γυναικες αναπαραγωγικης ηλικιας. Φλεγμονωδης πολυσυστηματικη αυτόάνοση νοσος που αφορα συχνοτερα νεες γυναικες αναπαραγωγικης ηλικιας. Ηλίας Κουρής - Ρευματολόγος Η κλινική εικόνα της πάθησης περιλαμβάνει την παρουσια γενικων συμπτωματων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ CIDP ΧΡΟΝΙΑΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΟΥΣ ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΥΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑΣ GRAVIS

ΘΕΡΑΠΕΙΑ CIDP ΧΡΟΝΙΑΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΟΥΣ ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΥΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑΣ GRAVIS ΘΕΡΑΠΕΙΑ CIDP ΧΡΟΝΙΑΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΟΥΣ ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΥΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑΣ GRAVIS ΘΕΡΑΠΕΙΑ CIDP Aσθενείς με ήπια συμπτώματα που δεν δημιουργούν πρόβλημα στις καθημερινές δραστηριότητες δεν

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Σπανια Νεανικη Πρωτοπαθης Συστηματικη Αγγειιτιδα

Σπανια Νεανικη Πρωτοπαθης Συστηματικη Αγγειιτιδα www.printo.it/pediatric-rheumatology/cy/intro Σπανια Νεανικη Πρωτοπαθης Συστηματικη Αγγειιτιδα Έκδοση από 2016 2. ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 2.1 Ποιοί είναι οι τύποι της αγγειίτιδας? Πως γίνεται η κατάταξη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ. Σ. ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ. Σ. ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ Σ. ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΠΑΡΑΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΜΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΝΕΟΠΛΑΣΜΑ -ΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΜΗ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Όσαπαίρνειοάνεµος: Τοµυστήριοτης άνοιας

Όσαπαίρνειοάνεµος: Τοµυστήριοτης άνοιας Όσαπαίρνειοάνεµος: Τοµυστήριοτης άνοιας ΚωνσταντίνοςΧρήστος αουλτζής, Υπ. ιδ., MSc, BA ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΟΥΛΤΖΗΣ, PHDC, MSC, BA 1/ 25 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΟΥΛΤΖΗΣ, PHDC, MSC, BA 2/ 25 Άνοια Προοδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη Πολλαπλή Σκλήρυνση. 1. βασισμένες σε μελέτες Φάσης ΙΙΙ 2. Εγκεκριμένες από ΕΜΕΑ και FDA

Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη Πολλαπλή Σκλήρυνση. 1. βασισμένες σε μελέτες Φάσης ΙΙΙ 2. Εγκεκριμένες από ΕΜΕΑ και FDA Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη Πολλαπλή Σκλήρυνση 1. βασισμένες σε μελέτες Φάσης ΙΙΙ 2. Εγκεκριμένες από ΕΜΕΑ και FDA Αντώνης Ρόμπος Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΑ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ

ΑΝΟΙΑ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΑ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Α. ΚΑΖΗΣ ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ 3Η ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΠΘ ΝΟΣ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Άνοια Ύπνος Αποφρακτική άπνοια Ορισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Μιλτιάδης Μαρκάτος, Πνευμονολόγος

Γράφει: Μιλτιάδης Μαρκάτος, Πνευμονολόγος Γράφει: Μιλτιάδης Μαρκάτος, Πνευμονολόγος Πάνω από ένα αιώνα πριν, ο J. Hutchinson, ένας χειρουργός-δερματολόγος, αναγνώρισε την πρώτη περίπτωση σαρκοείδωσης, στο Λονδίνο. Στα χρόνια πριν και μετά την

Διαβάστε περισσότερα

Κανένα για αυτήν την παρουσίαση. Εκπαιδευτικές-ερευνητικές-συμβουλευτικές επιχορηγήσεις την τελευταία διετία: Abbvie,Novartis, MSD, Angelini,

Κανένα για αυτήν την παρουσίαση. Εκπαιδευτικές-ερευνητικές-συμβουλευτικές επιχορηγήσεις την τελευταία διετία: Abbvie,Novartis, MSD, Angelini, Κανένα για αυτήν την παρουσίαση Εκπαιδευτικές-ερευνητικές-συμβουλευτικές επιχορηγήσεις την τελευταία διετία: Abbvie,Novartis, MSD, Angelini, 2 Κυκλοσπορίνη-θεραπευτικές ενδείξεις 3 Θεραπεία σοβαρών μορφών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΑΙΜΩΔΙΕΣ-ΚΑΥΣΑΛΓΙΕΣ ΑΚΡΩΝ: ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΑΙΜΩΔΙΕΣ-ΚΑΥΣΑΛΓΙΕΣ ΑΚΡΩΝ: ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΑΙΜΩΔΙΕΣ-ΚΑΥΣΑΛΓΙΕΣ ΑΚΡΩΝ: ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Β Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Ιπποκράτειο ΠΓΝΑ Οικονομικό όφελος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Μαρία Σκώκου Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ DSM-IV: Ντελίριο, άνοια, αμνησιακές και άλλες γνωστικές και ψυχικές διαταραχές που οφείλονται σε σωματική νόσο

Διαβάστε περισσότερα

Με ποια συμπτώματα μπορεί να εκδηλώνεται η κοιλιοκάκη;

Με ποια συμπτώματα μπορεί να εκδηλώνεται η κοιλιοκάκη; ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ Σαββίδου Αβρόρα Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία (κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται) στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Απεικόνιση εγκεφάλου με διάχυση (diffusion imaging)

Απεικόνιση εγκεφάλου με διάχυση (diffusion imaging) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Απεικόνιση εγκεφάλου με διάχυση (diffusion imaging) Βασικές αρχές και κλινικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ Α. ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ (ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ): ΗΛΙΚΙΑ < 50 ΕΤΩΝ: Κατάγματα χαμηλής βίας

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Αιμοδοσίας. Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας. Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" Αθήνα ΖΗΣΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Τμήμα Αιμοδοσίας. Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας. Νοσοκομείο Παίδων Η Αγία Σοφία Αθήνα ΖΗΣΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΒΑΡΙΑ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΗ ΜΕ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ ANTI-GD2 ch14.18/cho ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΒΑΣΗ Τμήμα Αιμοδοσίας Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας

Διαβάστε περισσότερα

-Αναστολή της οργανικής σύνδεσης του ιωδίου που προσλαμβάνεται από το θυρεοειδή αδένα -Ανοσοκατασταλτική δράση με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής

-Αναστολή της οργανικής σύνδεσης του ιωδίου που προσλαμβάνεται από το θυρεοειδή αδένα -Ανοσοκατασταλτική δράση με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής Άννα Ναξάκη Επιμελήτρια Α Γ Παθολογική Κλινική ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΘΕΙΟΥΡΙΑΣ(ΠΡΟΠΥΛΟ ΚΑΙ ΜΕΘΥΛΟΘΕΙΟΥΡΑΚΙΛΗ) ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΙΜΙΔΑΖΟΛΗΣ(ΚΑΡΒΙΜΑΖΟΛΗ ΚΑΙ ΘΕΙΑΜΑΖΟΛΗ) -Αναστολή της οργανικής σύνδεσης του ιωδίου που προσλαμβάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης και Ανοια. Κωνσταντίνος Σ. Πετσάνης Νευρολόγος

Σακχαρώδης Διαβήτης και Ανοια. Κωνσταντίνος Σ. Πετσάνης Νευρολόγος Σακχαρώδης Διαβήτης και Ανοια Κωνσταντίνος Σ. Πετσάνης Νευρολόγος ΑΝΟΙΑ Η απώλεια, συνήθως προιούσα,των νοητικών λειτουργιών, χωρίςδιαταραχήτηςαντίληψηςκαι του επιπέδου συνείδησης ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΟΙΑΣ ΚΑΤA

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η κεντρική υπνική άπνοια (central sleep apnea - CSA) συναντάται σε ποσοστό 5-10% όλων των ασθενών με διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο (sleep-disordered breathing

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΛΩΝΑ ΕΛΕΝΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Ε ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

ΜΥΛΩΝΑ ΕΛΕΝΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Ε ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΥΛΩΝΑ ΕΛΕΝΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Ε ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ Παρατεινόμενο εμπύρετο με κεφαλαλγία λ Χωρίς ευρήματα από την κλινική εξέταση Χωρίς δείκτες φλεγμονής ή άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Εκτάκτως ανήσυχα πόδια

Εκτάκτως ανήσυχα πόδια Εκτάκτως ανήσυχα πόδια Σκουτέλλας Βάσος Ρευματολόγος Ρευματολογικό τμήμα Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας Σύγκρουση συμφερόντων εν υπάρχει 2 Ιστορικό (1/5) Θήλυ, 55χρ. Γνωστό αυτοάνοσο νόσημα συνδετικού ιστού

Διαβάστε περισσότερα

Στην περισσότερο επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου έχει συμβάλλει σημαντικά η ανακά-λυψη και εφαρμογή των καρκινι-κών δεικτών.

Στην περισσότερο επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου έχει συμβάλλει σημαντικά η ανακά-λυψη και εφαρμογή των καρκινι-κών δεικτών. Όλες μαζί οι μορφές καρκίνου αποτελούν, παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες αποτελεί την πρώτη αιτία

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια ρ ZΩΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Νευρολόγος ιευθύντρια ΕΣΥ Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια µορφή κατάθλιψης,

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα

Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Γνωριμία με τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα Αντώνης Φανουριάκης Μονάδα Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Δ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Αθήνα, 01/02/2016

Διαβάστε περισσότερα

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ Ι. Φυσιολογία και παθοφυσιολογία του πόνου... 15 1. Ορισμός και τύποι του πόνου... 15 1.1. Ο ορισμός του πόνου... 15 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

Ιός του απλού έρπητα 1 (HSV-1) και συσχέτιση με τη Νόσο Alzheimer. Θεραπευτική προσέγγιση με τη χρήση αντι-ιϊκών φαρμάκων

Ιός του απλού έρπητα 1 (HSV-1) και συσχέτιση με τη Νόσο Alzheimer. Θεραπευτική προσέγγιση με τη χρήση αντι-ιϊκών φαρμάκων Ιός του απλού έρπητα 1 (HSV-1) και συσχέτιση με τη Νόσο Alzheimer. Θεραπευτική προσέγγιση με τη χρήση αντι-ιϊκών φαρμάκων ΔΙΟΝΥΣΊΑ ΔΕΛΛΑΠΌΡΤΑ, ΝΕΥΡΟΛΌΓΟΣ 1, ΜΑΓΔΑΛΗΝΉ ΤΣΟΛΆΚΗ, ΚΑΘ. ΝΕΥΡΟΛΟΓΊΑΣ 1,2 1 ΕΤΑΙΡΕΊΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Η βακτηριακήμηνιγγίτιςπαρά την ύπαρξη αποτελεσματικής αντιμικροβιακήςθεραπείας εξακολουθεί να είναι παράγων επιμένουσας

Η βακτηριακήμηνιγγίτιςπαρά την ύπαρξη αποτελεσματικής αντιμικροβιακήςθεραπείας εξακολουθεί να είναι παράγων επιμένουσας ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΚΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Η βακτηριακήμηνιγγίτιςπαρά την ύπαρξη αποτελεσματικής αντιμικροβιακήςθεραπείας εξακολουθεί να είναι παράγων επιμένουσας νοσηρότητας και θνητότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Νευροψυχολογική αξιολόγηση των νοητικά υστερούντων ατόμων στην Τρίτη Ηλικία - Αποτελέσματα παρούσας μελέτης Α. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ε. ΛΥΚΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ι. ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Τι είναι ο υδροκέφαλος παθολογική αύξηση της ποσότητας εγκεφαλονωτιαίου υγρού εντός της κρανιακής κοιλότητας που αντανακλά σε αύξηση των διαστάσεων των κοιλιών του εγκεφάλου. Η

Διαβάστε περισσότερα

Πού οφείλεται η νόσος και ποιοι παράγοντες την πυροδοτούν:

Πού οφείλεται η νόσος και ποιοι παράγοντες την πυροδοτούν: 1 Τι είναι η Κίρρωση του Ήπατος: Η κίρρωση του ήπατος είναι μία χρόνια πάθηση του ήπατος κατά την οποία παρατηρείται καταστροφή του ιστού του ήπατος και αλλαγή της αρχιτεκτονικής του, γεγονός που οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

Νοσος Cushing Μάθετε περισσότερα

Νοσος Cushing Μάθετε περισσότερα Journalist Handbook 1 Πληροφορίες για Δημοσιογράφους Νοσος Cushing Μάθετε περισσότερα Νοσος Cushing 3 TΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΟΣ CUSHING; Πριν μιλήσουμε για τη Νόσο Cushing, θα πρέπει να κατανοήσουμε την ασθένεια

Διαβάστε περισσότερα

Περίπτωση ασθενούς με νόσο Crohn και όγκο οφθαλμικής κόγχης

Περίπτωση ασθενούς με νόσο Crohn και όγκο οφθαλμικής κόγχης Περίπτωση ασθενούς με νόσο Crohn και όγκο οφθαλμικής κόγχης Κοκκώνης Γεώργιος Ειδικευόμενος Γαστρεντερολογίας Γαστρεντερολογική Κλινική Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου Παρούσα νόσος Άντρας ασθενής 29 ετών προσέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Ασθενής με άνοια και καλή λειτουργικότητα

Ασθενής με άνοια και καλή λειτουργικότητα Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ασθενής με άνοια και καλή λειτουργικότητα Γιαλαουζίδης Μωυσής Ψυχολόγος Α.Π.Θ. Alzheimer Hellas 1 η επίσκεψη (28/8/2012) Άνδρας 70 ετών 6

Διαβάστε περισσότερα

«Πρόληψη υποτροπών και επιπλοκών της κοιλιοκάκης» 12 η Εκπαιδευτική Διημερίδα της ΕΠΕΓΕ Αθήνα 2014

«Πρόληψη υποτροπών και επιπλοκών της κοιλιοκάκης» 12 η Εκπαιδευτική Διημερίδα της ΕΠΕΓΕ Αθήνα 2014 «Πρόληψη υποτροπών και επιπλοκών της κοιλιοκάκης» 12 η Εκπαιδευτική Διημερίδα της ΕΠΕΓΕ Αθήνα 2014 Κοιλιοκάκη Ι Η κοιλιοκάκη είναι ανοσολογική πάθηση, που προκαλεί κυρίως βλάβες στο λεπτό έντερο αλλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ

ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πρόβλημα μείζονος σημασίας για τον ασθενή, την οικογένειά του και την κοινωνία Δύσκολη η κλινική εξέταση και η παρακολούθηση του νευροχειρουργικού ασθενούς ΣΤΟΧΟΣ η

Διαβάστε περισσότερα

Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων

Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων Χ. Μ. ΜουτσόπουΛος Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών α ρευματικά νοσήματα είναι ασθένειες που προσβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

Ανοϊκά σύνδρομα. ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Ανοϊκά σύνδρομα. ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος Ανοϊκά σύνδρομα ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος Απώλεια μνήμης Συμπτώματα Διαταραχές λόγου Δυσπραξία Εξωπυραμιδική συνδρομή Κατάθλιψη Ψευδαισθήσεις Ταραχή Κινητική ανησυχία Βίαιη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ... «Ήταν μια χαρά μέχρι πριν από 1 ώρα» σας λέει με αγωνία η κόρη του 68χρονου που έχει έρθει στα επείγοντα όπου εργάζεστε.

Διαβάστε περισσότερα

15/1/2018. Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/ ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο

15/1/2018. Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/ ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο Η χρήση του PET CT στην Ογκολογία και όχι μόνο Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/2017 11ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο 1 Τι είναι το PET SCAN; Η Pet scan (pozitron emission

Διαβάστε περισσότερα

Simponi (γολιμουμάμπη)

Simponi (γολιμουμάμπη) EMA/792301/2018 EMEA/H/C/000992 Περίληψη EPAR για το κοινό Ανασκόπηση του Simponi και αιτιολογικό έγκρισης στην ΕΕ Τι είναι το Simponi και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται; Το Simponi είναι αντιφλεγμονώδες

Διαβάστε περισσότερα

Αρχική εμπειρία από την χορήγηση anakinra σε δέκα ενήλικες ασθενείς με ανθεκτική ιδιοπαθή υποτροπιάζουσα περικαρδίτιδα

Αρχική εμπειρία από την χορήγηση anakinra σε δέκα ενήλικες ασθενείς με ανθεκτική ιδιοπαθή υποτροπιάζουσα περικαρδίτιδα Αρχική εμπειρία από την χορήγηση anakinra σε δέκα ενήλικες ασθενείς με ανθεκτική ιδιοπαθή υποτροπιάζουσα περικαρδίτιδα Γ. Λάζαρος, Π. Βασιλείου, Κ. Αντωνάτου, Χ. Κουτσιανάς, Γ. Γεωργιόπουλος, Δ. Βασιλόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγιάτου Χριστίνα, Ψυχολόγος, Α.Π.Θ. Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer

Αγωγιάτου Χριστίνα, Ψυχολόγος, Α.Π.Θ. Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer Αγωγιάτου Χριστίνα, Ψυχολόγος, Α.Π.Θ. Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer Νευροψυχολογία Η νευροψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετά τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη σχέση του με τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ

ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ Γενικά Η πρόληψη των επεισοδίων οξείας απόρριψης και η μακροχρόνια διατήρηση του νεφρικού μοσχεύματος αποτελούν τους στόχους της

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα IV. Επιστημονικά πορίσματα

Παράρτημα IV. Επιστημονικά πορίσματα Παράρτημα IV Επιστημονικά πορίσματα 1 Επιστημονικά πορίσματα Στις 7 Ιουνίου 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε για το θανατηφόρο κρούσμα κεραυνοβόλου ηπατικής ανεπάρκειας σε ασθενή που λάμβανε δακλιζουμάμπη

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη.

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Καρκίνος του προστάτη Επιδημιολογία: Αποτελεί τον συχνότερα διαγνωσμένο καρκίνο στον άνδρα. 186.320

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΕΜΜΕΝΟΥΣΑ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ. Βίγλας Βασίλειος Παθολόγος-Εξειδικευόμενος λοιμωξιολογίας Μ.Ε.Λ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΕΜΜΕΝΟΥΣΑ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ. Βίγλας Βασίλειος Παθολόγος-Εξειδικευόμενος λοιμωξιολογίας Μ.Ε.Λ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΕΜΜΕΝΟΥΣΑ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ Βίγλας Βασίλειος Παθολόγος-Εξειδικευόμενος λοιμωξιολογίας Μ.Ε.Λ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ Θήλυ ασθενής 44 ετών Γεωργιανής καταγωγής, με παραμονή 20 ετών στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ Α. ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ (ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ): ΗΛΙΚΙΑ < 50 ΕΤΩΝ: Ø Κατάγµατα χαµηλής

Διαβάστε περισσότερα

Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία 2014 Αργύρης Σ. Συμεωνίδης

Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία 2014 Αργύρης Σ. Συμεωνίδης Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία 2014 Αργύρης Σ. Συμεωνίδης Λεμφοϋπερπλασία με παραγωγή IgM ανοσοσφαιρίνης Ταξινόμηση στα λεμφώματα οριακής ζώνης Υβριδικά χαρακτηριστικά μεταξύ λεμφώματος μυελώματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ - ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ - ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ - ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Βασικές γνώσεις I SBN 960-372-069-0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΙΣ Α. ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ Μ Ε Ρ Ο Σ Ι ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ Κεφάλαιο 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ... 3 Το καρκινικό κύτταρο... 3 Κυτταρικός

Διαβάστε περισσότερα

www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Φαρμακευτική Αγωγή Έκδοση από 2016 13. Βιολογικά Φάρμακα Νέες προοπτικές έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια με ουσίες γνωστές ως βιολογικοί παράγοντες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι συχνοί και αποτελούν το συχνότερο ενδοκρινολογικό πρόβλημα σε πολλές χώρες. Οι πιθανότητες ότι κάποιος θα ανακαλύψει έναν τουλάχιστον όζο θυρεοειδούς είναι 1 στις 10 ενώ σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

ΤΑ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΑ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ Βιβλιογραφική ενημέρωση Γεωργακόπουλος Παναγιώτης Ειδικευόμενος Παθολογίας Παθολογική Κλινική Γ.Ν.Α. ΚΑΤ Ως ΑΕΕ ορίζεται σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φαρμακολογία ΙI Κυτταροτοξικά Διδάσκοντες: Μ. Μαρσέλος, Μ. Κωνσταντή, Π. Παππάς, Κ. Αντωνίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνιες Ασθένειες. Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων

Χρόνιες Ασθένειες. Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων Χρόνιες Ασθένειες Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων Χρόνιες Ασθένειες Όπως συμβαίνει με κάθε ετησίως ανανεούμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έτσι και το ασφαλιστήριο υγείας είναι σχεδιασμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ. Δεύτερη Έκδοση TIMOTHY J FOWLER DM FRCP ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ. Δεύτερη Έκδοση TIMOTHY J FOWLER DM FRCP ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ Δεύτερη Έκδοση C DAVID MARSDEN FRS DSC FRCP FRCPsych TIMOTHY J FOWLER DM FRCP ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΑΖΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ Ι. Μούντζιος 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το κακόηθες μελάνωμα είναι ο τρίτος σε συχνότητα συμπαγής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ακολουθώντας σύγχρονες διεθνείς πρακτικές στην παροχή υπηρεσιών υγείας προχώρησε στη δηµιουργία του Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα I. Επιστημονικά πορίσματα

Παράρτημα I. Επιστημονικά πορίσματα Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα 1 Επιστημονικά πορίσματα Η δακλιζουμάμπη βήτα είναι ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα IgG1 που τροποποιεί τη μεταγωγή σήματος από την IL-2 μέσω αποκλεισμού του

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αναστάσιος - Ιωάννης Κανελλόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης

Γράφει: Αναστάσιος - Ιωάννης Κανελλόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης Γράφει: Αναστάσιος - Ιωάννης Κανελλόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης Η θεραπεία της οπτική νευρίτιδας µπορεί να ξεκινάει από το θέµα της θεραπευτικής αγωγής για

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR)

Εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR) Εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας (MMR) ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Είστε σίγουροι ότι είστε προστατευμένοι από την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα; ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΟ MMR

Διαβάστε περισσότερα

Λοίμωξη από τον ιό HIV, επιπτώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και αντιμετώπιση

Λοίμωξη από τον ιό HIV, επιπτώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και αντιμετώπιση Λοίμωξη από τον ιό HIV, επιπτώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και αντιμετώπιση Γρηγόριος Νάσιος, MD, PhD Νευρολόγος Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Λογοθεραπείας Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

αυτοάνοσα νοσήματα πενήντα εκατομμύρια Αμερικανοί,

αυτοάνοσα νοσήματα πενήντα εκατομμύρια Αμερικανοί, Αυτοάνοσα Νοσήματα Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Ένας στους δέκα πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α' ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Από 3/10/2017 έως 28/06/2018 Αμφιθέατρο Αιγινητείου Νοσοκομείου

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α' ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Από 3/10/2017 έως 28/06/2018 Αμφιθέατρο Αιγινητείου Νοσοκομείου ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α' ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Από 3/10/2017 έως 28/06/2018 Αμφιθέατρο Αιγινητείου Νοσοκομείου Ι. Κάθε Πέμπτη παρουσίαση περιστατικού από το αντίστοιχο τμήμα: 14.00-15.00

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΪΤΙΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΩΜΑΤΩΣΗ

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΪΤΙΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΩΜΑΤΩΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΪΤΙΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΩΜΑΤΩΣΗ Πνευμονική αγγειίτις και κοκκιωμάτωση είναι ένας περιγραφικός όρος που χαρακτηρίζεται από κυτταρική διήθηση του τοιχώματος των αγγείων (αγγειίτις) με καταστροφή και

Διαβάστε περισσότερα

Dr ΣΑΡΡΗΣ Ι. - αµ. επ. καθηγ. ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι. gr

Dr ΣΑΡΡΗΣ Ι. - αµ. επ. καθηγ. ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι.  gr Dr ΣΑΡΡΗΣ Ι. - αµ. επ. καθηγ. ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κατά τη διάρκεια υποσιτισµού ή βαριάς µη θυρεοειδικής νόσου, παρατηρούνται µεταβολές των επιπέδων των θυρεοειδικών ορµονών στο αίµα, που

Διαβάστε περισσότερα

Χορεία Huntington : Νευροψυχολογική εκτίμηση

Χορεία Huntington : Νευροψυχολογική εκτίμηση Χορεία Huntington : Νευροψυχολογική εκτίμηση Λαζάρου Ιουλιέττα 1, Τσολάκη Μάγδα 2,3 1Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ 2 3η Πανεπιστημιακή νευρολογική Κλινική «Γ.Ν. Παπανικολάου, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ» 3 Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Το Simponi είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Χορηγείται για τη θεραπεία των ακόλουθων νόσων:

Το Simponi είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Χορηγείται για τη θεραπεία των ακόλουθων νόσων: EMA/412395/2016 EMEA/H/C/000992 Περίληψη EPAR για το κοινό γολιμουμάμπη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο Οργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ. Ευανθία Σούμπαση. Απαρτιωμένη Διδασκαλία

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ. Ευανθία Σούμπαση. Απαρτιωμένη Διδασκαλία Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ Ευανθία Σούμπαση Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΠΕΔΙΟ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η επιστήμη που ασχολείται με τον προσδιορισμό της λειτουργικής κατάστασης του εγκεφάλου

Διαβάστε περισσότερα

Η αναγκαιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους ρευματοπαθείς

Η αναγκαιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους ρευματοπαθείς Η αναγκαιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους ρευματοπαθείς 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΔΔΥΠΠΥ 7-8/7/17 ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ Κατερίνα Τσεκούρα Αντιπρόεδρος Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα Η Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Αυτές οι μεταβολές στη ΠΧΠ και το φύλλο οδηγιών χρήσης θα είναι εν ισχύ κατά την έκδοση της Κοινοτικής

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Γιώργος Καπαρός, Νευρολόγος

Γράφει: Γιώργος Καπαρός, Νευρολόγος Γράφει: Γιώργος Καπαρός, Νευρολόγος Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη διαταραχή της ηλεκτροχημικής λειτουργίας του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της οποίας μια ομάδα νευρώνων εκφορτίζεται χωρίς ουσιαστικό

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ασθενών με σοβαρή, ενεργό νόσο που δεν έχουν προηγουμένως λάβει θεραπευτική αγωγή με μεθοτρεξάτη,

ασθενών με σοβαρή, ενεργό νόσο που δεν έχουν προηγουμένως λάβει θεραπευτική αγωγή με μεθοτρεξάτη, EMA/502328/2014 EMEA/H/C/000955 Περίληψη EPAR για το κοινό τοκιλιζουμάμπη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοάνοσα νοσήματα. Χ.Μ. Μουτσόπουλος

Αυτοάνοσα νοσήματα. Χ.Μ. Μουτσόπουλος Αυτοάνοσα νοσήματα Χ.Μ. Μουτσόπουλος Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτελεί «κλειδί» για τον έλεγχο των αυτοάνοσων ασθενειών- της μεγάλης αυτής κατηγορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... xiii ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ... 1 1.1. BΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ... 2 1.1.1. Φυσιολογικά κύτταρα... 2 1.1.2. Εμβρυονικά κύτταρα... 3 1.2. ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ...

Διαβάστε περισσότερα

«Επιδημιολογία του Ερυθηματώδους Λύκου- Η εμπειρία της Ομάδας Μελέτης Λύκου της Θεσσαλονίκης» Στεφανίδου Στυλιανή

«Επιδημιολογία του Ερυθηματώδους Λύκου- Η εμπειρία της Ομάδας Μελέτης Λύκου της Θεσσαλονίκης» Στεφανίδου Στυλιανή «Επιδημιολογία του Ερυθηματώδους Λύκου- Η εμπειρία της Ομάδας Μελέτης Λύκου της Θεσσαλονίκης» Στεφανίδου Στυλιανή Ορισμός Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι ένα τυπικό μη οργανοειδικό αυτοάνοσο

Διαβάστε περισσότερα

είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα

είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα Χ.Μ. Μουτσόπουλος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ο ανοσολογικό (αμυντικό) σύστημα έχει σκοπό την προστασία του οργανισμού από ξένους εισβολείς, όπως είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές μοριακής παθολογίας. Α. Αρμακόλας Αν. Καθηγητής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Αρχές μοριακής παθολογίας. Α. Αρμακόλας Αν. Καθηγητής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αρχές μοριακής παθολογίας Α. Αρμακόλας Αν. Καθηγητής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Μοριακή Παθολογία Ανερχόμενος κλάδος της Παθολογίας Επικεντρώνεται στην μελέτη και τη διάγνωση νοσημάτων Στον καθορισμό και την πιστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής

Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής Εισαγωγή στην Ψυχιατρική Φίλιππος Γουρζής Απαρτιωμένη Διδασκαλία Εισαγωγή στην Ψυχιατρική 21 ος αιώνας μεγάλη πρόοδος των συναφών επιστημών: Νευροεπιστήμες, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία Προηγήθηκε περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Ρευματικός Πυρετός και Μεταστρεπτοκοκκική Αντιδραστική Αρθρίτιδα

Ρευματικός Πυρετός και Μεταστρεπτοκοκκική Αντιδραστική Αρθρίτιδα www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Ρευματικός Πυρετός και Μεταστρεπτοκοκκική Αντιδραστική Αρθρίτιδα Έκδοση από 2016 2. Διάγνωση και θεραπεία 2.1 Πώς μπαίνει η διάγνωση; Τα κλινικά ευρήματα και

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Κουρής - Ρευματολόγος. www.rheuma,gr

Ηλίας Κουρής - Ρευματολόγος. www.rheuma,gr Πολλες από τις ρευματικες παθησεις των ενηλικων προσβαλουν και τα παιδια,αν και σε μικροτερη συχνοτητα. Επιπλεον καποιες παθησεις όπως είναι ο συστηματικης έναρξης ή ο ολιγοαρθρικος τυπος εναρξης της Νεανικης

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Νεανική Δερματομυοσίτιδα Έκδοση από 2016 2. ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 2.1 Είναι διαφορετική στα παιδιά συγκριτικά με τους ενήλικες; Στους ενήλικες η δερματομυοσίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

ΉΠΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Αυδίκου Κωνσταντίνα Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc Ελεωνόρα Κυριαζοπούλου Νευρολόγος, MSc Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer

ΉΠΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Αυδίκου Κωνσταντίνα Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc Ελεωνόρα Κυριαζοπούλου Νευρολόγος, MSc Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer ΉΠΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Αυδίκου Κωνσταντίνα Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc Ελεωνόρα Κυριαζοπούλου Νευρολόγος, MSc Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ Γιατί µιλάµε

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΓΕΝΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 1.1 Τι είναι; Ο Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός (ΟΜΠ) είναι ένα γενετικά

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος που αργά και προοδευτικά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Δεν είναι λοιμώδη και μεταδοτική, αλλά

Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος που αργά και προοδευτικά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Δεν είναι λοιμώδη και μεταδοτική, αλλά Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος που αργά και προοδευτικά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Δεν είναι λοιμώδη και μεταδοτική, αλλά είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας μια κατάσταση που επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, Καθηγητής Παθολογίας - Κλινικής Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Γράφει: Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, Καθηγητής Παθολογίας - Κλινικής Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γράφει: Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, Καθηγητής Παθολογίας - Κλινικής Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Το ανοσολογικό σύστημα έχει ζωτική σημασία για την επιβίωσή μας,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταμόσχευση Νεφρού σε ασθενείς με πρωτοπαθή νόσο Ιδιοπαθή Μεμβρανώδη Νεφροπάθεια: Συχνότητα Υποτροπής και Θεραπεία με Rituximab

Μεταμόσχευση Νεφρού σε ασθενείς με πρωτοπαθή νόσο Ιδιοπαθή Μεμβρανώδη Νεφροπάθεια: Συχνότητα Υποτροπής και Θεραπεία με Rituximab Μεταμόσχευση Νεφρού σε ασθενείς με πρωτοπαθή νόσο Ιδιοπαθή Μεμβρανώδη Νεφροπάθεια: Συχνότητα Υποτροπής και Θεραπεία με Rituximab Σ. Λιονάκη, Σ. Ακριτίδου, Α. Μαυρουδή, Γ. Λιάπης, Α. Ινιωτάκη, Γ. Ζαββός,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΥΟΚΑΡ ΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑ Α

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΥΟΚΑΡ ΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΥΟΚΑΡ ΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑ Α ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΛΟΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙ ΗΣ ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΑΓΑΘΟΚΛΕΙΑ ΜΗΤΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Λ. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Λ. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Λ. Αθανασίου Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παθήσεις των νεφρών: 5. α. Σπειραματοπάθεια ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ Μορφολογικές (ιστολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Πυρετικοί Σπασμοί ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΚΟΠΕΤΟΥ. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ-ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΣ, MSc ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Πυρετικοί Σπασμοί ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΚΟΠΕΤΟΥ. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ-ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΣ, MSc ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Πυρετικοί Σπασμοί ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΚΟΠΕΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ-ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΣ, MSc ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ορισμός Σπασμοί που εκδηλώνονται στην βρεφική και παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΟΨΙΑ ΗΠΑΤΟΣ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΟΨΙΑ ΗΠΑΤΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΥΣ, ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΟΨΙΑ ΗΠΑΤΟΣ Πρόδρομος Χυτίρογλου Εργαστήριο Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΒΙΟΨΙΑΣ ΗΠΑΤΟΣ Χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Ο καρκίνος αποτελεί μια ασθένεια που το άκουσμά του και μόνο προκύπτει τρόμος και πανικός. Όπως όλες οι μορφές καρκίνου του πνεύμονα τρομάζει τους

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ Guidelines of American Heart Association/American Stroke Association 2013 EFNS Guidelines 2011 Royal College of Physicians National Clinical Guidelines

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π Αθήνα, 12 Ιουνίου Θέμα: Υποβολή προτάσεων για τροποποίηση των ορίων συνταγογράφησης ιατρικών πράξεων εξετάσεων.

Α.Π Αθήνα, 12 Ιουνίου Θέμα: Υποβολή προτάσεων για τροποποίηση των ορίων συνταγογράφησης ιατρικών πράξεων εξετάσεων. Προς Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο Πλουτάρχου 3, 10675 Αθήνα Τ. 210 72 58 660/661/662, Φ. 210 72 58 663 www.pis.gr Α.Π. 4585 Αθήνα, 12 Ιουνίου 2018 Θέμα: Υποβολή προτάσεων για τροποποίηση των ορίων συνταγογράφησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer ΕΠΩΝΥΜΟ: Κ. ΟΝΟΜΑ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/3/2014 ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας,

Διαβάστε περισσότερα