ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ Αθήνα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ 6 11521 Αθήνα"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 23 / 2004 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. Τηλ: Fax: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 23 ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2004 Αγαπητοί συνάδελφοι, µε υγεία και επαγγελµατικές επιτυχίες! Η αναβολή της πρόσφατης εκδήλωσης τεχνικής ενηµέρωσης µε θέµα «ιανοµή Αέρα & Φίλτρανση» που ήταν προγραµµατισµένη να γίνει την Τετάρτη, 10 Νοεµβρίου, 2004 δυστυχώς ήταν αναγκαία, αφού λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών στην Γερµανία, δεν µπόρεσαν να ταξιδέψουν την ηµέρα εκείνη οι δυο Γερµανοί οµιλητές. Ζητούµε την κατανόησή σας και ελπίζουµε οι προσπάθειες ενηµέρωσης των συµµετεχόντων να ελαχιστοποίησε τον αριθµό των συναδέλφων που ταλαιπωρήθηκαν µε την άσκοπή τους µετάβαση στον χώρο της εκδήλωσης. υστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από το.σ., δεν είναι ακόµη δυνατή η ανακοίνωση της νέας ηµεροµηνίας διεξαγωγής της εκδήλωσης. Σχετική ενηµέρωση θα γίνει στο άµεσο µέλλον. Το 4ο Ετήσιο Συνέδριο (Annual Regional Conference ARC) των παραρτηµάτων και των µελών της Γεωγραφικής Περιοχής RAL (Region-at-Large) της ASHRAE θα διοργανωθεί από το Ελληνικό Παράρτηµα στην Αθήνα, την περίοδο Σεπτεµβρίου, Στις 25 Σεπτεµβρίου θα διοργανωθεί τεχνική ηµερίδα, και στις Σεπτεµβρίου θα γίνει το περιφερειακό συνέδριο των αντιπροσώπων από τα 11 Παραρτήµατα της RAL. Πληροφορίες σχετικά µε το συνέδριο παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα η οποία θα ενηµερώνεται συνεχώς µε νέο υλικό. Ο Πρόεδρος της ASHRAE Ron Vallort θα επισκεφθεί το Ελληνικό Παράρτηµα τον ερχόµενο Μάιο του Κατά την παρουσία του στην Αθήνα θα διοργανωθεί τεχνική εκδήλωση στην οποία θα είναι οµιλητής. Ολοκληρώθηκαν µια σειρά επαφών µε τους συναδέλφους και τα µέλη της ASHRAE στην Κύπρο, µέσω του Επιστηµονικού Τεχνικού Επιµελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και του Συνδέσµου Μηχανολόγων ΜΗχανικών Κύπρου (ΣΜΜΗΚ). Τα µέλη του.σ.

2 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 23 / 2004 ΜΕΛΗ.Σ ΠΡΟΕ ΡΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ Πρόεδρος Κώστας Λύτρας Τηλ.: klytras@cres.gr Επόµενος Πρόεδρος Κώστας Κωστόπουλος Τηλ.: ccostop@ath.forthnet.gr Αντιπρόεδρος Γιάννης Παπαγρηγοράκης Τηλ.: jepa@tee.gr Γραµµατέας Ταµίας Άννα Ρηγοπούλου Τηλ.: jepa1@jepa.gr ηµήτρης Α. Χαραλαµπόπουλος Τηλ.: dimitris@ashrae.gr Αντιπρόσωπος Leslie Moore Τηλ.: lj2moore@attglobal.net Αντιπρόσωπος Γιάννης Παππάς Τηλ.: gpapp@tee.gr ράσεων Γεωγραφικού Συνεδρίου Παραρτηµάτων:.Α. Χαραλαµπόπουλος,! , " dimitris@ashrae.gr ραστηριότητες Φοιτητών - Student Activities: Α.Α. Αργυρίου,! , " argiriou@physics.upatras.gr Υποστήριξης Μελών - Membership Promotion: Κ.Α. Μπαλαράς,! , "costas@meteo.noa.gr Ψύξης Refrigeration: Ε. Μέξη,! , " amtenco@otenet.gr Υποστήριξης Έρευνας Research Promotion: Π. Μεγαρίτης, , " sigmami@acci.gr Μεταφοράς Τεχνολογίας - Chapter Technology Transfer: Π. Μεγαρίτης,! , " sigmami@acci.gr ιακρίσεων & Βραβείων - Honors and Awards: L. Moore,! , " ljmoore@attglobal.net Ελέγχου Auditing: T. Νικολαϊδης,! , " aniko@tee.gr Υποψηφιοτήτων Nominating: I. Παππάς,! , " gpapp@tee.gr Υποδοχής Reception: Α. Ρηγοπούλου,! , " jepa@tee.gr ηµοσιότητας Publicity: Κ. Θεοφύλακτος,! , " cgtheo@athena.domi.gr Συµµετοχής Attendance:. Γιωτόπουλος,! , " dgiot@otenet.gr Εκδόσεων & Ενηµ/ικού Φυλλαδίου - Publications-Newsletter: Κ.Α. Μπαλαράς,! , "costas@meteo.noa.gr Ιστορίας Historical: Κ.Α. Μπαλαράς,! , "costas@meteo.noa.gr Ειδικών Εκδηλώσεων - Special Events: Ι. Παπαγρηγοράκης,! , " jepa@tee.gr Τµήµατα Παραρτήµατος Chapter Section: Π. Μεγαρίτης,! , " sigmami@acci.gr ιαδικασίας Παραλαβής Συστηµάτων Commissioning: Π. Μεγαρίτης, , " sigmami@acci.gr Συνεχίζει να υπάρχει µεγάλη ανάγκη να στελεχωθούν οι διάφορες επιτροπές του Παραρτήµατος. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν σε κάποια επιτροπή και να συµβάλουν στην δραστηριοποίησή τους, µπορούν να επικοινωνήσουν µε τον υπεύθυνο της κάθε επιτροπής.

3 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 23 / 2004 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΕΚ ΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΜΜΗΚ & ΕΤΕΚ Κατά την διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του Κώστα Μπαλαρά στην Κύπρο, µε την βοήθεια του συναδέλφου Παντελή Κουζή έγιναν επαφές µε εκπροσώπους του Επιστηµονικού Τεχνικού Επιµελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και του Συνδέσµου Μηχανολόγων ΜΗχανικών Κύπρου (ΣΜΜΗΚ), για την διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας του Ελληνικού Παραρτήµατος µε τους συναδέλφους και τα µέλη της ASHRAE στην Κύπρο. Οι συναντήσεις έγιναν µε τον κ. Λίνο Χρυσοστόµου, /ντη ΕΤΕΚ, κ. Χρίστο Ευθυβούλου, Γενικό Γραµµατέα ΣΜΜΗΚ & Μέλος ιοικούσας ΕΤΕΚ, και κ. Λούη Βακανά, Γραµµατέα ΣΜΜΗΚ. Από το ΣΜΜΗΚ προτάθηκε η υπογραφή µιας Πράξης ιαρκούς Συνεργασίας. Επίσης, το ΕΤΕΚ & ο ΣΜΜΗΚ θα προβάλουν στα µέλη τους τις σχετικές δραστηριότητες του Ελληνικού Παραρτήµατος της ASHRAE και θα υποστηρίξουν την µελλοντική δηµιουργία ενός τµήµατος (section) στην Κύπρο, όπου διαµένουν περίπου 38 µέλη της ASHRAE µε απώτερο στόχο την δηµιουργία ενός νέου Παραρτήµατος της ASHRAE, εφόσον τα µέλη ξεπεράσουν τα 50 άτοµα. εδοµένου του ενδιαφέροντος, σε συνεργασία µε το ΣΜΜΗΚ, θα διοργανωθούν κάποιες µελλοντικές εκδηλώσεις τεχνικής ενηµέρωσης για τα µέλη της ASHRAE στην Κύπρο. ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ COMMISSIONING Το Σωµατείο έχει συγκροτήσει Τεχνική Επιτροπή για τη ιαδικασία Λειτουργικής Παραλαβής Συστηµάτων ( ΠΣ) - Commissioning για τις εγκαταστάσεις κλιµατισµού κτιριακών έργων, µε Πρόεδρο τον Τάκη Μεγαρίτη. Ειδικός σύµβουλος της επιτροπής είναι ο Νίκος Χαζάπης. ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΣ: Είναι η διαδικασία για την πιστοποίηση και τεκµηρίωση ότι η απόδοση των εγκαταστάσεων των συστηµάτων και των συγκροτηµάτων ενός έργου κατά την λειτουργία του καλύπτει τους συγκεκριµένους στόχους, κριτήρια και απαιτήσεις του Κυρίου του Έργου. ΣΤΟΧΟΣ: Η εφαρµογή της ΠΣ έχει στόχο να ελέγξει το κόστος κατασκευής και να µεγιστοποιήσει την λειτουργική αξιοπιστία των συστηµάτων µέσα στον κύκλο ζωής των εγκαταστάσεων. ΓΕΝΙΚΑ: Η ΠΣ αποτελεί το στάδιο που τα συστήµατα και οι εγκαταστάσεις, από την στατική κατασκευαστική ολοκλήρωσή τους µεταβαίνουν στη πλήρη δυναµική λειτουργική κατάσταση, όπου τα συστήµατα αλληλεπιδρούν. Σε αυτή τη φάση ελέγχεται η επίτευξη των

4 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 23 / 2004 στόχων της µελέτης που ποσοτικοποιούν τις απαιτήσεις του Κυρίου του Έργου. Η ΠΣ αρχίζει κατά την σύλληψη του έργου (προκαταρτική µελέτη) και συνεχίζει για όλη την διάρκεια ζωής των εγκαταστάσεων. ΘΕΜΕΛΕΙΩ ΕΙΣ ΣΤΟΧΟΙ Καθαρή διατύπωση των απαιτήσεων του ΚτΕ. Παράδοση των κτιρίων και των έργων κατασκευής που καλύπτουν τις ανάγκες του ΚτΕ µέσα στον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης. Εξασφάλιση κατάλληλου συντονισµού µεταξύ συστηµάτων και συγκροτηµάτων και µεταξύ όλων των εργολάβων, υπεργολάβων, προµηθευτών και κατασκευαστών. Επαλήθευση συµφωνίας του αντικειµένου προς µελέτη µε τις απαιτήσεις του ΚτΕ. Ανάπτυξη διαδικασιών δοκιµών εξαρτηµάτων / συστηµάτων / συγκροτηµάτων και διαλειτουργικότητας συστηµάτων. Χρήση τεχνικών δειγµατοληψίας ποιοτικού ελέγχου για την ανίχνευση προβληµάτων σε επίπεδο συστήµατος. Πιστοποίηση ότι το προσωπικό λειτουργίας & συντήρησης είναι κατάλληλα εκπαιδευµένο. Η συµµετοχή στην οµάδα εργασίας είναι ανοικτή στα µέλη της ASHRAE. Οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν µπορούν να επικοινωνήσουν µε τον Τάκη (! , " sigmami@acci.gr). Η σπουδαιότητα της ΠΣ καθίσταται κρίσιµη στην περίπτωση περιστατικών, όπου τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή, οπότε στοιχεία των συστηµάτων λειτουργούν ως στοιχεία συστηµάτων προστασίας της ζωής (life-safety systems). Κατά συνέπεια η απόδοση σύµφωνα µε τις απαιτήσεις (performance as intended), αποκτά µία νέα διάσταση, που πρέπει να περιλαµβάνεται στην ΠΣ. ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ.Σ. Το.Σ. συνεδρίασε στις 3/11, 16/11 και 7/12/2004. Τα βασικότερα θέµατα που συζητήθηκαν συνοψίζονται στην συνέχεια: Οργάνωση της αναβληθήσας τεχνικής εκδήλωσης. Οργάνωση επόµενων εκδηλώσεων µε θέµα τους υαλοπίνακες κτιρίων, την εξωτερική θερµοµόνωση και νέες τεχνολογίες όπως τα heat pipes. Οικονοµική ενίσχυση του Σωµατείου µε χορηγίες από διάφορες εταιρείες. ραστηριότητες της τεχνικής επιτροπής για το Commissioning. Οργάνωση δραστηριοτήτων για το ARC 2005 που θα γίνει στην Αθήνα στις Σεπτεµβρίου, ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΗΣ ASHRAE Ο Πρόεδρος της ASHRAE Ron Vallort θα επισκεφθεί το Ελληνικό Παράρτηµα τον ερχόµενο Μάιο, Κατά την παρουσία του στην Αθήνα θα διοργανωθεί τεχνική εκδήλωση στην οποία θα είναι οµιλητής.

5 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 23 / 2004 ΙΣΤΟΣΕΛΙ Α ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Υπεύθυνος της ιστοσελίδας του Σωµατείου είναι ο ηµήτρης Α. Χαραλαµπόπουλος. Οι παρατηρήσεις σας από την χρήση της ιστοσελίδας για τον εντοπισµό τυχόν προβληµάτων και οι ιδέες σας για να βελτιωθεί η παρουσίαση και η λειτουργικότητα των περιεχοµένων, ή για να προστεθούν νέες επιλογές, είναι ευπρόσδεκτες. Οι συνάδελφοι που θέλουν να συνεισφέρουν µπορούν να επικοινωνήσουν µε τον ηµήτρη στην διεύθυνση dimitris@ashrae.gr. ΙΣΤΟΣΕΛΙ Α ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΗΣ RAL ARC 2005 Το 4ο Ετήσιο Συνέδριο (Annual Regional Conference ARC) των παραρτηµάτων και των µελών της Γεωγραφικής Περιοχής RAL (Region-at-Large) της ASHRAE θα διοργανωθεί από το Ελληνικό Παράρτηµα στην Αθήνα, την περίοδο Σεπτεµβρίου, Στις 25 Σεπτεµβρίου θα διοργανωθεί τεχνική ηµερίδα, και στις Σεπτεµβρίου θα γίνει το περιφερειακό συνέδριο των αντιπροσώπων από τα 11 Παραρτήµατα της RAL. Περισσότερες πληροφορίες παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα η οποία θα ενηµερώνεται συνεχώς µε νέο υλικό. Υπεύθυνος της ιστοσελίδας αυτής είναι ο Σίµος Κοντογιαννίδης.

6 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 23 / 2004 ΑΛΛΕΣ ΕΙ ΗΣΕΙΣ ΙΕΘΝΗΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ASHRAE ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Προκηρύχθηκε ο νέος διεθνής διαγωνισµός της ASHRAE για φοιτητές, που καλούνται να µελετήσουν τον σχεδιασµό και την επιλογή των εγκαταστάσεων κλιµατισµού και ψύξης, καθώς και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασµό σε ένα συγκρότηµα κτιρίων. Για κάθε µια από τις ανωτέρω κατηγορίες, απονέµονται τα εξής βραβεία: 1. $1500 για κάθε οµάδα που ανακηρύσσεται πρώτη και επιπλέον έναν εκπρόσωπο της οµάδας κάθε κατηγορίας κερδίζει δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, 2 διανυκτερεύσεις και µέχρι $100 ηµερήσια αποζηµίωση για το Χειµερινό Συνέδριο της ASHRAE τον Φεβρουάριο του 2005, στο Orlando της Φλώριδας όπου θα γίνει και η απονοµή των βραβείων. 2. Ένας εκπρόσωπος της οµάδας κάθε κατηγορίας κερδίζει δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, 2 διανυκτερεύσεις και µέχρι $100 ηµερήσια αποζηµίωση για το Χειµερινό Συνέδριο της ASHRAE τον Φεβρουάριο του 2005, στο Orlando της Φλώριδας όπου θα γίνει και η απονοµή των βραβείων. Η ηµεροµηνία υποβολής των µελετών είναι στις 9 Μαΐου, 2005 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της ASHRAE στην διεύθυνση ή την ιστοσελίδα για τους φοιτητές (Student Zone) στην διεύθυνση sessionid=baagcsapzu-i8s

7 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 23 / 2004 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ASHRAE Τα µέλη της ASHRAE µπορούν να εγγραφούν για να λαµβάνουν δωρεάν το εβδοµαδιαίο ηλεκτρονικό ενηµερωτικό δελτίo, µε νέα σχετικά µε την βιοµηχανία HVAC&R και άλλες ειδήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της ASHRAE στην διεύθυνση ashrae.org/ template/enewsletterlanding ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΚΡΙΣΗ FELLOW Όσοι συνάδελφοι είναι µέλη της ASHRAE στο βαθµό του Member για µια 10ετία και πληρούν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξή τους στο βαθµό Fellow της ASHRAE, µπορούν να επικοινωνήσουν µε τον Leslie Moore, Πρόεδρο της Επιτροπής ιακρίσεων/βραβείων του Παραρτήµατος, (Τηλ.: , lj2moore@attglobal.net) και να ενηµερωθούν σχετικά µε την διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας. ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ MEMBER Όσοι συνάδελφοι είναι µέλη της ASHRAE στο βαθµό Associate Member και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να φροντίσουν για την προαγωγή τους στον επόµενο βαθµό του Member. Η διαδικασία είναι απλή. Χρειάζεται η συµπλήρωση µιας αίτησης που διατίθεται από την ιστοσελίδα της ASHRAE ( και στη συνέχεια η υποβολή της στα κεντρικά γραφεία της ASHRAE στην Ατλάντα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε µε τον Κώστα Μπαλαρά (Τηλ.: , costas@meteo.noa.gr) Q & A ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Μια νέα υπηρεσία του Σωµατείου για τα µέλη της ASHRAE. Εάν αντιµετωπίζετε κάποιο τεχνικό πρόβληµα ή ψάχνετε για κάποιες πληροφορίες σχετικά µε τον σχεδιασµό, µελέτη, επιλογή τεχνολογιών HVAC κλπ, µπορείτε να στείλετε το ερώτηµά σας στα µέλη του Σ και κάποιος συνάδελφος θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει.

8 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 23 / 2004 ΧΟΡΗΓΟΙ Η αναφορά σε ονόµατα εταιρειών και προϊόντων δεν αποτελεί αποδοχή, σύσταση ή άλλου είδους αναγνώριση από το Ελληνικό Παράρτηµα ή την ASHRAE. ΕΚΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. ΙΝΤΕΡΚΛΙΜΑ ΑΒΕΕ CLIMA COMFORT COMPONENTS EΠE (TROX) 1 ο km Λ. Σπάτων - Παιανίας Τηλ: Φαξ: info@eka.com.cy 70 ο km Λ. Αθηνών - Λαµίας Τηλ: Φαξ: admin@inteklima.gr Βρασίδα 11, Αθήνα Τηλ: Φαξ: Ε-mail: climacomfort@tee.gr website: LENNOX HELLAS SA Ανοίξεως 69, Αθήνα Τηλ: Φαξ: info@lennoxhellas.com Ευχαριστούµε για την προγενέστερη υποστήριξη των εκδηλώσεων & δραστηριοτήτων του Παραρτήµατος. Με αλφαβητική σειρά: ΓΚΡΙΣΙΝ ΠΑΠΠΑΣ (PANASONIC) McQUAY HELLAS CARRIER Project ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ SIEMENS ΕΚΑ TRANE HELLAS ΙΝΤΕΡΚΛΙΜΑ YORK ΚΑ-RO ΦΙΛΠΡΟ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ KLIMATAIR ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ LENNOX ΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Η αναφορά σε ονόµατα εταιρειών και προϊόντων δεν αποτελεί αποδοχή, σύσταση ή άλλου είδους αναγνώριση από το Ελληνικό Παράρτηµα ή την ASHRAE.

9 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 23 / 2004 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Τα µέλη που ενδιαφέρονται να συµπεριληφθούν σε αυτή την παρουσίαση, πρέπει να στείλουν ένα σύντοµο βιογραφικό 3-4 γραµµών, µε τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντά τους. Σκοπός είναι να δηµιουργηθεί µια βάση δεδοµένων που θα διευκολύνει µελλοντικές συνεργασίες, την αλληλοϋποστήριξη και την ανεύρεση βοήθειας σε προβλήµατα που απαιτείται εµπειρία σε συγκεκριµένους τοµείς. Συµπληρώστε το όνοµα σας και τις πληροφορίες που θεωρείται ουσιαστικές (χρησιµοποιείστε εάν είναι δυνατόν λέξεις κλειδιά) και στείλτε τις σε κάποιο µέλος του Σ. Σε πρώτη φάση οι πληροφορίες αυτές θα συµπεριληφθούν στον κατάλογο των µελών µε τις διευθύνσεις και τηλέφωνα και θα ενσωµατωθούν στην ιστοσελίδα του Παραρτήµατος στο διαδίκτυο. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ Τα ενυπόγραφα άρθρα που δηµοσιεύονται στο Ενηµερωτικό Φυλλάδιο εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι αυτές του Ελληνικού Παραρτήµατος ή της ASHRAE. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλλουν τα άρθρα τους σε ηλεκτρονική µορφή µέσω του ηλεκτρονικού ταχυδροµείου στον υπεύθυνο της Επιτροπής Εκδόσεων & Ενηµέρωσης, Kώστα Μπαλαρά (costas@meteo.noa.gr). Ακολουθεί η συνέχεια του άρθρου του κ. ηµήτρη Κάργα, Μηχ. Ηλ. µε τίτλο «Τεχνολογίες Εξοικονόµησης Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, µε σύντοµο χρόνο αποπληρωµής» που είχε συµπεριληφθεί στο Ενηµερωτικό ελτίο Νο 21 (Για την καλύτερη ενηµέρωσή σας, περιλαµβάνεται ολόκληρο το άρθρο)

10 Τεχνολογίες Εξοικονόµησης Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, µε σύντοµο χρόνο αποπληρωµής. Εισήγηση του ηµήτρη Κάργα, σε ηµερίδα του ΠΣ Μ-Η και ΠΑΣΕΠΠΕ στο ΤΕΕ ( ) Για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος οποιαδήποτε ερώτηµα, αναφορά ή ανάλυση θα ήταν, (ελπίζουµε) πλέον, περιττά. Αλλά και στο ερώτηµα αν υπάρχουν σηµαντικά περιθώρια εξοικονόµησης ενέργειας στις βιοµηχανικές και κτιριακές εγκαταστάσεις του τόπου µας έχει δοθεί καταφατική απάντηση, εδώ και πολλά χρόνια. Και µάλιστα µε τον πιο επίσηµο και αδιαµφισβήτητο τρόπο. Αναφερόµαστε στις εργασίες και τα συµπεράσµατα των Παγκοσµίων Συνεδρίων ICOMES 98 και ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2002, τα οποία τίµησαν µε τις παρουσίες και τις εισηγήσεις τους κορυφαίοι επιστήµονες του κόσµου. Στα επόµενα ερωτήµατα που, εύλογα, ακολουθούν: Υπάρχουν οι κατάλληλες τεχνολογίες και ο εξοπλισµός για την εξοικονόµηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος; Οι τεχνολογίες και ο εξοπλισµός αυτός είναι διαθέσιµες στην αγορά; Πέραν του περιβαλλοντικού (και µη κοστολογήσιµου) οφέλους υπάρχουν και οικονοµικά κίνητρα για επενδύσεις στους τοµείς ΕΞΕ και Προστασίας του περιβάλλοντος; θα προσπαθήσουµε να δώσουµε κάποιες απαντήσεις, µέσω συγκεκριµένων παραδειγµάτων και κατά τη λογική της (παραλλαγµένης) κινέζικης παροιµίας: «όσα λέει ένα παράδειγ- µα». Ειδικότερα θα παρουσιάσουµε στοιχεία, φωτογραφίες, κόστος, όφελος και αποτελέσµατα κάποιων έργων που έχουµε σχεδιάσει και κατασκευάσει τα τελευταία χρόνια σε ελληνικές βιοµηχανίες. 1. Ανάκτηση θερµότητας από ζεστά απόβλητα. Ίσως δεν έχουν εκτιµηθεί σωστά τα µεγέθη, η διαθεσιµότητα και η αξία των δευτερογενών ενεργειακών πηγών που υπάρχουν σε βιοµηχανίες και µεγάλα κτίρια του τόπου µας. Σε συνέδριο της Γενικής Γραµµατείας Έρευνας και Τεχνολογίας, που έγινε το 1987 µε θέµα τους ε- ναλλάκτες θερµότητας, είχαµε τονίσει την ανάγκη σχετικής καταγραφής και αξιοποίησης αυτών των (σχεδόν) δωρεάν ενεργειακών πηγών, σαν ένα σηµαντικό βήµα στην εξοικονόµηση ενέργειας και διάδοσης της χρήσης των εναλλακτών (σ.σ.: κατ αρχήν αυτών που ήδη υπάρχουν στην παγκόσµια αγορά και µετά να ασχοληθούµε µε την «έρευνα τελειοποίησής τους». Στο κάτω-κάτω πραγµατικές βελτιώσεις χωρίς εφαρµογές και εµπειρίες δεν γίνονται!). Και στο θέµα της Εξοικονόµησης Ενέργειας, από την απορριπτόµενη από τις βιοµηχανίες θερµική ενέργεια, οι τεχνολογίες είναι ιδιαίτερα διαδεδοµένες, αξιόπιστες, δοκιµασµένες και έχουν -όπως θα αποδείξουµε στη συνέχεια- σύντοµο χρόνο αποπληρωµής. Αρκεί να αναζητείται και να εφαρµόζεται, µε κριτήρια επιστηµονικά και «επαγγελµατική ηθική», η κατάλληλη κάθε φορά τεχνολογία. Γιατί η περίοδος που η κοινωνία και «αγορά» συγχωρούσαν (λόγω άγνοιας, κυρίως) πειράµατα και σπατάλη πόρων πρέπει κάποτε να τελειώσει. Από τις σηµαντικότερες δευτερογενείς ενεργειακές πηγές είναι τα απορριπτόµενα από τις βιοµηχανίες ζεστά απόβλητα. Σε κάποιους κλάδους η απορριπτόµενη ενέργεια είναι εξαιρετικά σηµαντική. Π.χ. τα µεγάλα βαφεία του τόπου µας απορρίπτουν m3/ ηµέρα υγρά απόβλητα σε µέση θερµοκρασία 60 C. Είναι προφανές ότι η διαθέσιµη προς ανάκτηση θερµότητα είναι σηµαντικότατη, αν λάβουµε υπόψη µας ότι η µέση θερµοκρασία του νερού που τροφοδοτεί αυτά τα εργοστάσια είναι 17 C (ας δού- µε ένα βαφείο σαν black box, όπου χιλιάδες m3 νερό µπαίνουν κάθε µέρα σε θερµοκρασία 17 C και βγαίνουν στους 60 C). Αρκεί, βέβαια, να έχει εξασφαλισθεί η χρήση της ανακτώµενης ενέργειας! 1

11 Η ανάκτηση θερµότητας γίνεται µε τη βοήθεια εναλλακτών. Στα υγρά απόβλητα, µε βάση τις διαθέσιµες και δοκιµασµένες τεχνολογίες, υπάρχουν δυο βασικές επιλογές: Α. Οι σωληνωτοί εναλλάκτες Είναι από τους πλέον αξιόπιστους εναλλάκτες και ιδιαίτερα διαδεδοµένοι, σε βιοµηχανικές εφαρµογές. Το κόστος τους δεν είναι µεγάλο, είναι επισκέψιµοι µε ανοίγµατα στους πυθµένες τους. Βασικό µειονέκτηµα η σχετικά µικρή επιφάνεια εναλλαγής θερµότητας, µε βάση τον συνολικό όγκο του εναλλάκτη. Σε περιπτώσεις µεγάλης θερµοκρασιακής διαφοράς µεταξύ των δυο ρευστών (θερµαίνοντος θερµαινόµενου) αυτό το µειονέκτηµα περιορίζεται σηµαντικά. Ο κάθε, αριστερά, εικονιζόµενος εναλλάκτης έχει διάµετρο D400mm, µήκος 6 m και επιφάνεια εναλλαγής θερµότητας από 16m2 µέχρι 24m2. Β. Οι πλακοειδείς εναλλάκτες. Οι πλέον αποδοτικοί εναλλάκτες σε εφαρµογές ανάκτησης θερµότητας από υγρά απόβλητα είναι οι πλακοειδείς. Ο εικονιζόµενος εναλλάκτης έχει επιφάνεια εναλλαγής 90m2, διάκενο µεταξύ των πλακών 12mm, 5 περάσµατα ανά πλάκα, free flow και µε πτώση πίεσης 3,5m σε παροχή 90m3/h. Βασικά µειονεκτήµατα: το υψηλό κόστος, η απαίτηση προστασίας τους από υδραυλικά πλήγµατα και η δυσκολία καθαρισµού τους, σε περίπτωση που θα µπουκώσουν. Όµως µε απλά µέτρα είναι δυνατόν να µη βουλώσουν ποτέ, ακόµα και στα πιο δύσκολα απόβλητα, όπως είναι αυτά των βαφείων. Ένα τέτοιο µέτρο είναι το αποτελεσµατικό φιλτράρισµα των αποβλήτων. υο από τα πλέον αποδοτικά συστήµατα ανάκτησης θερµότητας, που έχουµε σχεδιάσει και κατασκευάσει σε βαφεία του τόπου µας. Ισχύος 4,5 και 5 MW αντίστοιχα. 2

12 Ως προς τα στοιχεία κόστους οφέλους και εγκατάστασης ενός παρόµοιου συστήµατος, παραθέτουµε τα παρακάτω ενδεικτικά στοιχεία: Θερµική ισχύς συστήµατος: kw Ετήσια εξοικονόµηση ενέργειας: tn µαζούτ /χρόνο Ετήσιο οικονοµικό όφελος: euros Κόστος έργου: euros Παράγοντες που επηρεάζουν τα µεγέθη αυτά είναι: Οι τεχνικές λύσεις Η ποιότητα του εξοπλισµού (σωληνωτός ή πλακοειδής εναλλάκτης, σωλήνες από ανοξείδωτο χάλυβας ή γαλβανιζέ) Η ποιότητα των εργασιών Ο ενεργός χρόνος λειτουργίας της εγκατάστασης Η αξιοποίηση του έργου κλπ. 2. Ανάκτηση θερµότητας από αέρια βιοµηχανικά απόβλητα. Από τις βιοµηχανικές παραγωγικές διαδικασίες, χηµικές διεργασίες, καύσεις κλπ. απορρίπτονται τεράστιες ποσότητες ζεστών αερίων και σε θερµοκρασίες που, συνήθως, φθάνουν τους 200 C, ενώ αρκετές φορές τους 500 C ή 800 C. Εποµένως η απόρριψη π.χ m3/h αέρα σε θερµοκρασία 200 C δεν είναι ευκαταφρόνητη ποσότητα ενέργειας, αν λάβουµε υπόψη µας ότι ο αέρας αυτός αναπληρώνεται κάθε στιγµή από ισόποσο νωπό αέρα. Στις βιοµηχανικές εφαρµογές υπάρχουν κάποιες πρόσθετες δυσκολίες στο θέµα της ενεργειακής αξιοποίησης αυτής της απορριπτόµενης ενέργειας, λόγω: της υγρασίας, των στερεών, των ρύπων (κάποιες φορές διαβρωτικών) κλπ. που περιέχουν τα απορριπτόµενα αέρια. Αλλά οι διαθέσιµες τεχνολογίες έχουν δώσει τις λύσεις, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η ανάκτηση θερµότητας από τον αέρα γίνεται µε τη βοήθεια κατάλληλων εναλλακτών θερ- µότητας. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνονται οι κυριότεροι τύποι. Αριστερά πλακοειδής εναλλάκτης θερµότητας τύπου αέρα/ αέρα. Στο κέντρο σωληνωτός εναλλάκτης θερµότητας τύπου αέρα /νερού και δεξιά εναλλάκτες τύπου Rotary Wheel αέρα/ αέρα. Βασικό θέµα και στην ανάκτηση θερµότητας από τον αέρα είναι να διατηρούνται συνεχώς καθαρές οι επιφάνειες εναλλαγής, ώστε να µη µειώνεται η απόδοση των εναλλακτών λόγω ρύπων, υγρασίας χνουδιών κλπ. Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται ο (πλήρης) αυτοκαθαρισµός εν λειτουργία. Ο εναλλάκτης τύπου Rotary Wheel υπερτερεί σηµαντικά των άλλων τύπων, για τους παρακάτω λόγους: α. έχει µεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, λόγω της µεγάλης µάζας εναλλαγής θερµότητας και β. µπορεί να έχει εγκατεστηµένο πλήρες σύστηµα αυτοκαθαρισµού εν λειτουργία, σε αντίθεση µε τον µερικό αυτοκαθαρισµό των άλλων εναλλακτών (για τους οποίους εκτός των άλλων 3

13 πρέπει να σταµατήσει η λειτουργία των µηχανών παραγωγής για να ανοιχτούν για καθαρισµό). Αριστερά, πλήρης εναλλάκτης θερµότητας τύπου rotary Wheel. ιακρίνονται: οι τοµείς απορριπτόµενου ζεστού αέρα (κάτω τµήµα) και καθαρού αέρα (πάνω τµήµα), το διάφραγµα διαχωρισµού, ο κινητήρας περιστροφής και το σύστηµα αυτοκαθαρισµού (στα δεξιά). Στο σχηµατικό διάγραµµα φαίνεται η αρχή λειτουργίας του: ο απορριπτόµενος ζεστός αέρας κατά το πέρασµά του από τις διαµπερείς µεταλλικές οπές του εναλλάκτη θερµαίνει την περιστρεφόµενη µεταλλική µάζα και σε διαδροµή 180. Όταν η ζεστή µεταλλική µάζα βρεθεί στο πάνω τµήµα θα την διαπεράσει, επί 180 πάλι, το ρεύµα του (αρχικά) κρύου νωπού αέρα και έτσι θα έχουµε τη µεταφορά θερµότητας από ένα ζεστό ρεύµα απορριπτόµενου αέρα σε ένα άλλο καθαρού αέρα. Η ανάµειξη του απορριπτόµενου µε τον νωπό αέρα είναι απειροελάχιστη. Ως προς τα στοιχεία κόστους οφέλους εγκατάστασης ενός παρόµοιου συστήµατος, παραθέτουµε τα παρακάτω χαρακτηριστικά στοιχεία: Θερµική ισχύς: 335 kw Ετήσια εξοικονόµηση ενέργειας: kwh (για λειτουργία h/χρόνο Ετήσιο οικονοµικό όφελος: euros (για καύσιµο το φυσικό αέριο) Κόστος έργου: euros Ας δούµε, µε βάση την παραπάνω φωτογραφία, το πώς λειτουργεί ένα σύστηµα ανάκτησης θερµότητας σε µια ράµµα (µηχάνηµα επεξεργασίας υφασµάτων): Ο απορριπτόµενος από τη ράµµα αέρας εισέρχεται στο σύστηµα ανάκτησης θερµότητας, α- ποτελούµενο από έναν Rotary Wheel, αφήνει σηµαντικό µέρος της θερµότητάς του και τελικά απορρίπτεται στην ατµόσφαιρα στους 70 C (κάτω θερµόµετρο). Ο παραγόµενος καθαρός 4

14 ζεστός αέρας τροφοδοτεί τους θαλάµους της µηχανής, µέσω των τριών εµπρόσθιων αεραγωγών, ώστε αφού αναθερµανθεί στα θερµαντικά στοιχεία στους C να χρησιµοποιηθεί για το στέγνωµα και το φιξάρισµα των υφασµάτων. Σε δοκιµή του συστήµατος ανάκτησης θερµότητας στα, θερµοκρασιακά, όρια της ράµµας είχαµε: Εισερχόµενος, στο σύστηµα, αέρας: 190 C Παραγόµενος καθαρός ζεστός αέρας: 150 C Απορριπτόµενος αέρας: 75 C, απαλλαγµένος από πλήθος ρύπων (βλέπε τη συνέχεια αυτού του άρθρου). 3. Economisers Πρόκειται για µια ιδιαίτερα αξιόπιστη και δοκιµασµένη τεχνολογία Εξοικονόµησης Ενέργειας. Οι economisers τοποθετούνται στις καµινάδες των λεβήτων και ανακτούν θερµότητα από τα απορριπτόµενα καυσαέρια. Η ανακτώµενη ενέργεια χρησιµοποιείται για την αναθέρ- µανση του νερού τροφοδότησης των λεβήτων, την αναθέρµανση του λαδιού στους λέβητες διαθερµικού λαδιού, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης κλπ. Βασική λεπτοµέρεια: η τελική θερµοκρασία των απορριπτόµενων καυσαερίων πρέπει να είναι πάνω από το σηµείο δρόσου του θεϊκού οξέως, αν τα καυσαέρια περιέχουν θείο. ιαφορετικά θα καταστραφούν τόσο ο economiser όσο και ο βασικός εξοπλισµός. Πρακτικά, οι ε- ναλλάκτες αυτοί χρησιµοποιούνται σε ντηζελοµηχανές πλοίων και σε λέβητες καυσίµων αερίων. Οι economisers µεγιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση των καυσίµων αερίων, σε όλους τους βιοµηχανικούς λέβητες και αποτελούν ισχυρότατο περιβαλλοντικό και οικονοµικό κίνητρο υποκατάστασης του µαζούτ µε το φυσικό αέριο. Σχηµατικό διάγραµµα και υπερµεγέθης, αποδοτικός και πιστοποιηµένος, µε βάση τη νέα αυστηρή κοινοτική νοµοθεσία, economiser. Ο economiser αυτός έχει τοποθετηθεί σε 12τονο ατµολέβητα ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, µε σκοπό την αναθέρµανση του νερού τροφοδότησής του. Η κατασκευή των economisers πρέπει να γίνεται σύµφωνα µε τους πρόσφατους Κοινοτικούς Κανονισµούς και σε πολλές περιπτώσεις να είναι πιστοποιηµένοι από αρµόδιους φορείς. Ως προς τα στοιχεία κόστους οφέλους εγκατάστασης ενός παρόµοιου economiser, παραθέτουµε τα παρακάτω στοιχεία: Θερµική ισχύς economiser: 460 kw Ετήσια εξοικονόµηση ενέργειας: kwh (για λειτουργία h/χρόνο Ετήσιο οικονοµικό όφελος: euros (για καύσιµο το φυσικό αέριο) 5

15 Κόστος έργου: euros 4. Ανάκτηση θερµότητας στον κεντρικό κλιµατισµό. Κεντρική κλιµατιστική µονάδα σε µεγάλο βιοµηχανικό κτίριο. Για λόγους ανανέωσης του αέρα απορρίπτεται στο περιβάλλον το 50% του κλιµατισµένου αέρα και ο αέρας αυτός αναπληρώνεται µε νωπό, σε θερµοκρασίες περιβάλλοντος. Προφανώς ο εισερχόµενος αέρας πρέπει να θερµανθεί ή ψυχραθεί (ανάλογα µε την εποχή) από την κλιµατιστική µονάδα προκειµένου να εισέλθει στο κτίριο. Ενώ ο απορριπτόµενος αέρας µεταφέρει σηµαντικό θερµικό ή ψυκτικό φορτίο το οποίο απορρίπτεται στο περιβάλλον. Η τεχνολογία ανάκτησης θερµότητας είναι πολύ απλή: Στην έξοδο του απορριπτόµενου αέρα τοποθετείται ένας εναλλάκτης θερµότητας, έτσι ώστε αυτός να περάσει από την επιφάνεια εναλλαγής θερµότητας και να µεταφέρει σηµαντικό µέρος της ενέργειάς του στον εισερχόµενο αέρα. Τελικά ο αέρας που εισέρχεται στην κλιµατιστική µονάδα είναι προκλιµατισµένος (πιο θερµός ή πιο ψυχρός από τη θερµοκρασία του περιβάλλοντος, ανάλογα αν έχουµε χειµώνα ή καλοκαίρι). Έτσι το t που έχει να καλύψει η κλιµατιστική µονάδα είναι µικρότερο από ό,τι αν δεν γινόταν ανάκτηση θερµότητας. Σε αυτό οφείλεται και η εξοικονόµηση ενέργειας. Εναλλάκτες θερµότητας γι αυτές τις εφαρµογές είναι οι πλακοειδείς, οι σωληνωτοί και οι Rotary Wheels. Ως προς τα στοιχεία κόστους οφέλους και εγκατάστασης ενός παρόµοιου συστήµατος µε rotary wheels, παραθέτουµε τα παρακάτω χαρακτηριστικά στοιχεία: Θερµική ισχύς µονάδας: 150 kw Ετήσια εξοικονόµηση ενέργειας: kwh (για ανακύκλωση του 50% του αέρα) Ετήσιο οικονοµικό όφελος: euros Κόστος έργου: euros 6

16 5. Αντιρρύπανση µε Εξοικονόµηση Ενέργειας. Μειώνοντας την κατανάλωση καυσίµων, µε την εξοικονόµηση ενέργειας, προκύπτει και α- ντίστοιχη µείωση των ρύπων. Η µείωση αυτή µπορεί να φθάσει και στο 45%, σε ενεργοβόρες βιοµηχανίες, εφόσον βέβαια το επιτρέπει η υπάρχουσα διαχείριση και εφαρµοσθούν όλα τα µέτρα και οι επεµβάσεις µε σκοπό την εξοικονόµηση ενέργειας. Ας δούµε τις µεταβολές στις εκποµπές ρύπων, λόγω έργων ΕΞΕ, σε δυο ενεργοβόρες βιοµηχανίες του τόπου µας: CO2 (tn) CO HC SO2 N0X ΣΩΜ. ΠΡΙΝ CO2, tn CO HC SO2 N0X ΣΩΜ. ΠΡΙΝ Μεταβολές στις εκποµπές ρύπων, λόγω έργων ΕΞΕ, µε διατήρηση του µαζούτ ως καυσίµου. Κόκκινες µπάρες: κατανάλωση ΠΡΙΝ. Μπλε µπάρες: κατανάλωση ΜΕΤΑ. Μεταβολές στις εκποµπές ρύπων, λόγω έργων ΕΞΕ, µε αλλαγή του καυσίµου, από µαζούτ σε Φ.Αέριο. Κόκκινες µπάρες: κατανάλωση ΠΡΙΝ. Μπλε µπάρες: κατανάλωση ΜΕΤΑ. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που επιτρέπεται η χρήση του µαζούτ για την παραγωγή ενέργειας στη βιοµηχανία και αυτό πρέπει, κάποτε, να σταµατήσει, γιατί η εκποµπή SO2 κλπ. δηµιουργεί µεγάλα περιβαλλοντικά προβλήµατα. Τουλάχιστον η λήψη µέτρων ΕΞΕ, σε αυτές τις βιοµηχανίες, θα έπρεπε να είναι στόχος υψηλής προτεραιότητας στην ενεργειακή πολιτική της χώρας µας. Με την εφαρµογή απλών, αξιόπιστων και δοκιµασµένων µέτρων και επενδύσεων (µε καλό χρόνο ανάκτησης κόστους) έχουµε σηµαντικές µειώσεις των ρύπων. Η συµβολή του φυσικού αερίου στην προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σηµαντική, όπως προκύπτει από την ανάλυση των εκπεµπόµενων ρύπων ανά µονάδα παραγόµενης ενέργειας. Με την ΕΞΕ µεγιστοποιούµε τα περιβαλλοντικά οφέλη από το Φ.Α. Π.χ. εκτός από τη µείωση στη κατανάλωση ενέργειας, µε την εγκατάσταση economisers βελτιώνουµε τον βαθµό απόδοσης των βιοµηχανικών λεβήτων κατά 6-7%. Ο συνδυασµός έργων εξοικονόµησης ενέργειας και υποκατάστασης του µαζούτ µε φυσικό αέριο µπορεί να οδηγήσει σε σηµαντικότατη µείωση των αερίων ρύπων, όπως προκύπτει και από το διάγραµµα που ακολουθεί. CO2 σε tn/y ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2. ΠΡΙΝ: ΜΑΖΟΥΤ - ΜΕΤΑ: ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΕΞΕ MA ZOY T ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Ο συνδυασµός: υποκατάσταση µαζούτ µε Φυσικό Αέριο και ταυτόχρονα υλοποίηση έργων ΕΞΕ, οδηγεί στη µεγαλύτερη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος. Το διάγραµµα, αριστερά, είναι το αναµενόµενο από τα υπό εξέλιξη έργα σε βιοµηχανία του τόπου µας (ΥΠΟ, economisers στους λέβητες, ανάκτηση θερµότητας από υγρά και αέρια απόβλητα, κεντρικό σύστηµα διαχείρισης ενέργειας, µονώσεις κλπ.) 7

17 Αντιρρύπανση σε κλωστοϋφαντουργίες. Ένας από τους σηµαντικότερους βιοµηχανικούς κλάδους του τόπου µας είναι η κλωστοϋφαντουργία. Με εκατοντάδες παραγωγικές µονάδες και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόµενους. Αλλά και µε πολύ σοβαρά προβλήµατα, µε σηµαντικότερο τον σκληρότατο (και αθέµιτο, πολλές φορές) ανταγωνισµό που υφίστανται από χώρες χαµηλού εργατικού κόστους. Ένας από τους τρόπους επιβίωσης των ενεργοβόρων βιοµηχανιών του κλάδου είναι και η εξοικονόµηση ενέργειας. Οφείλουµε να σηµειώνουµε ότι κορυφαία θέση στην ελληνική αγορά, σε θέµατα εξοικονό- µησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος, κατέχει η γνωστή κλωστοϋφαντουργία ΕΛΦΙΚΟ Α.Ε. Η ρύπανση από την κατανάλωση χιλιάδων τόνων µαζούτ το χρόνο σε κάθε µια από τις ενεργοβόρες κλωστοϋφαντουργίες δηµιουργεί και αντίστοιχη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Έτσι, σταδιακά, υποκαθίσταται το µαζούτ από το καθαρό φυσικό αέριο. Όµως υπάρχουν και κάποιοι ρύποι προερχόµενοι από τα υλικά κατασκευής των νηµάτων και βαφής των υφασµάτων. Οι ρύποι αυτοί (λάδια, παραφίνες, βελτιωτικά κλπ.) αποτελούν αρχικά το 3% του βάρους των υφασµάτων. ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗ ΣΕ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΕΣ Ρύποι: 250 tn/y Ύφασµα : tn/y Οι ρύποι, αρχικά, αποτελούν το 3% του βάρους του υφάσµατος. Στη συνέχεια αυτό το ποσοστό µειώνεται σηµαντικά. Σιγά-σιγά το ποσοστό αυτό µειώνεται κατά την επεξεργασία των υφασµάτων. Σε µια από τις σηµαντικότερες φάσεις, το φινίρισµα, αποµακρύνεται ένα σηµαντικό µέρος αυτών των ρύπων λόγω εξαέρωσής τους σε θερµοκρασίες άνω των 130 C. Ας δούµε µια απλή και αποτελεσµατική τεχνολογία «µηχανικής» αντιρρύπανσης, µε ταυτόχρονη εξοικονόµηση ενέργειας. Στην εικονιζόµενη µηχανή (ράµµα, στην ορολογία της κλωστοϋφαντουργίας) εισέρχονται τα υφάσµατα για την τελική επεξεργασία τους (σταθεροποίηση, «σιδέρωµα» κλπ.). Στα υλικά τους περιλαµβάνονται διάφορες παραφίνες και υλικά που προαναφέραµε. Ράµµα κλωστοϋφαντουργίας. Τα υφάσµατα καθώς κινούνται στους θαλάµους της ράµµας συναντούν θερµοκρασίες από 140 C µέχρι 200 C, ανάλογα µε το είδος του υφάσµατος. Στις θερµοκρασίες αυτές παράγονται αέριοι ρύποι, σύµφωνα µε το διάγραµµα που ακολουθεί. Από τους αεραγωγούς απορρίπτονται στο περιβάλλον πολλές χιλιάδες κυβικά µέτρα αέρα, σε υψηλές θερµοκρασίες (µέχρι και 195 C), ενώ οι θάλαµοι αναρροφούν αντίστοιχες ποσότητες νωπού αέρα. 8

18 ιαδικασία Φινιρίσµατος Ρύποι σε αέρια Έναρξη εξαέρωσης Ρύποι σε υγρή Είσοδος Προκειµένου να γίνει εξοικονόµηση θερµικής ενέργειας (σύµφωνα µε το πρώτο µέρος αυτού του άρθρου) και ταυτόχρονα σηµαντικότατη κατακράτηση αερίων ρύπων, σχεδιάσαµε µε ε- ξειδικευµένη γερµανική εταιρεία το παρακάτω σύστηµα: Σύστηµα ανάκτησης θερµότητας αντιρρύπανσης. Ο ανεµιστήρας απόρριψης των αερίων της ράµµας, που περιέχουν υγρασία- ρύπους- σκόνες- χνούδια κλπ. τα ωθεί σε ένα τριπλό σύστηµα. Στο πρώτο, αποτελούµενο από έναν εναλλάκτη τύπου Rotary Wheel, γίνεται σηµαντικότατη ανάκτηση θερµότητας και µερική αντιρρύπανση. Ο απορριπτόµενος αέρας βγαίνει στους 65 C µε υγροποιηµένους πολλούς ρύπους. Στον επόµενο Rotary Wheel γίνεται πρόσθετη ανάκτηση θερµότητας και σηµαντικότατη αντιρρύπανση, γιατί ο απορριπτόµενος αέρας βγαίνει στους 46 C και σχεδόν όλοι οι ρύποι έχουν υγροποιηθεί. Στο τρίτο σύστηµα αποτελούµενο από συστοιχίες µηχανικών φίλτρων-παγίδων κατακρατούνται όσες σταγόνες έχουν ξεφύγει από την αποχέτευση. Φωτογραφία του τριπλού συστήµατος Εξοικονόµησης Ενέργειας Αντιρρύπανσης, σε πλήρη λειτουργία σε ελληνική κλωστοϋφαντουργία. Είναι πλήρως αυτοκαθαριζόµενο εν λειτουργία και οι φωτογραφίες που ακολουθούν το επιβεβαιώνουν. 9

19 Η πορεία της θερµοκρασίας του απορριπτόµενου αέρα, όπως προκύπτει από τα εγκατεστηµένα θερµόµετρα: Ο αέρας εισέρχεται στο τριπλό σύστηµα στους 185 C. Μετά τον πρώτο rotary wheel εξέρχεται στους 65 C και σε αυτή τη θερµοκρασία εισέρχεται στον δεύτερο rotary wheel. Από το διπλό (εν σειρά) σύστηµα ανάκτησης ο αέρας εξέρχεται στους 46 C (µε δυνατότητα να κατέλθει στους 2-3 C πάνω από τη θερµοκρασία του περιβάλλοντος) και στη συνέχεια εισέρχεται στο σύστηµα µηχανικών φίλτρων, από το οποίο τελικά βγαίνει στην ατµόσφαιρα στους 44 C. Οι ελαιώδεις ρύποι που περιέχουν τα αέρια των θαλάµων επεξεργασίας των υφασµάτων, από την αέρια µορφή, υγροποιούνται κατά την ψύξη τους πάνω στον εναλλάκτη θερµότητας και τελικά απορρίπτονται µέσω συστήµατος αποχέτευσης σε ειδικά βαρέλια για παραπέρα επεξεργασία. Η διαδικασία αυτή λαµβάνει χώρα και στα τρία στάδια του συστήµατος ανάκτησης θερµότητας αντιρρύπανσης, µε αποτέλεσµα τα απορριπτόµενα αέρια να είναι σε θερµοκρασία κάτω των 45 C και απαλλαγµένα από την πλειοψηφία των ρύπων. Ως προς τα στοιχεία κόστους οφέλους εγκατάστασης ενός παρόµοιου συστήµατος, παραθέτουµε τα παρακάτω στοιχεία: Ανακτώµενη ισχύς συστήµατος: 470 kw Ετήσια εξοικονόµηση ενέργειας: kwh/χρόνο Κόστος έργου: euros Τεχνολογίες αντιρρύπανσης µε εξοικονόµηση ενέργειας. Είναι γεγονός ότι στα θέµατα της αντιρρύπανσης η χώρα µας έχει µείνει πολύ πίσω. Η εφαρ- µογή της σχετικής νοµοθεσίας βρίσκεται στα πρώτα βήµατα. Βασικό ρόλο για τα προαναφερθέντα παίζει και το µεγάλο κόστος τόσο των απαιτούµενων επενδύσεων όσο και η κατανάλωση ενέργειας για τη λειτουργία τους. Ο συνδυασµός αντιρρύπανσης και εξοικονόµησης ενέργειας, όπου είναι δυνατόν να συνυπάρξουν, διευκολύνει σηµαντικά τα πράγµατα. Ας δούµε δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Α. Στην πρώτη περίπτωση οι ρύποι απορρίπτονται µε µεγάλες ποσότητες ζεστού αέρα. Ξεκινώντας την εγκατάσταση µε ένα σύστηµα ανάκτησης θερµότητας παράγουµε καθαρό ζεστό αέρα για τις ανάγκες της παραγωγής και ταυτόχρονα µειώνουµε την θερµοκρασία του απορριπτόµενου αέρα σε επίπεδα που µπορεί να λειτουργήσει ένα επόµενο σύστηµα απορρόφησης των ρύπων (Absorption). Έτσι η µεγαλύτερη ποσότητα του αέρα, απαλλαγµένη από τους ρύπους απορρίπτεται απ ευθείας στο περιβάλλον, ενώ ο αέρας που περιέχει ρύπους µειώνεται σηµαντικά σε όγκο αλλά έχει µεγάλη συγκέντρωση ρύπων. Σε επόµενο στάδιο γίνεται καύση των ρύπων, µε µικρή κατανάλωση ενέργειας. Εσωτερικές ανακτήσεις θερ- 10

20 των ρύπων, µε µικρή κατανάλωση ενέργειας. Εσωτερικές ανακτήσεις θερµότητας οδηγούν σε ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας του συστήµατος αντιρρύπανσης. Β. Αν για διάφορους τεχνικούς λόγους δε µπορεί να εφαρµοσθεί η προηγούµενη τεχνολογία, οδηγούµαστε στην καύση όλου του απορριπτόµενου αέρα που περιέχει τους ρύπους. Στην τελική έξοδο των αερίων, µετά την καύση, η θερµοκρασία µπορεί να βρίσκεται σε υψηλά ε- πίπεδα. Με την εγκατάσταση κατάλληλου economiser µπορούµε να ανακτήσουµε σηµαντικό ποσοστό της απορριπτόµενης ενέργειας. Αυτή η ενέργεια µπορεί να χρησιµοποιηθεί, µε πολλούς τρόπους µέσα στις βιοµηχανίες. Έτσι µειώνεται το λειτουργικό κόστος της εγκατάστασης α- ντιρρύπανσης. Μονάδα αντιρρύπανσης µε καύση. Στην καµινάδα ο αέρας εισέρχεται, πολύ συχνά, σε υψηλές θερµοκρασίες. Η εγκατάσταση ενός economiser, στην καµινάδα του συστήµατος, συµβάλλει στη σηµαντική µείωση των λειτουργικών δαπανών. Το κόστος παρόµοιων εγκαταστάσεων και η εξοικονόµηση ενέργειας που µπορεί να προκύψει εξαρτώνται από το είδος των ρύπων, την τεχνολογία που θα χρησιµοποιηθεί κλπ. ΣΗΜ: Στην ιστοσελίδα µας/ ΑΡΘΡΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ υπάρχει αντίστοιχο υλικό. 11

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 12 / 2002 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 12 / 2002 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 12 ΙΟΥΛΙΟΣ 2002 Αγαπητοί συνάδελφοι, Στην διάρκεια των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ 6 11521 Αθήνα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 17 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 17 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 17 ΙΟΥΛΙΟΣ 2003 Αγαπητοί συνάδελφοι, Στις 11 Ιουνίου, µε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 16 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 16 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 16 ΜΑΙΟΣ 2003 Αγαπητοί συνάδελφοι, Οι εκλογές για την ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 13 / 2002 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 13 / 2002 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2002 Αγαπητοί συνάδελφοι, Η επόµενη εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 15 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 15 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 15 ΜΑΡΤΙΟΣ 2003 Αγαπητοί συνάδελφοι, Το Ελληνικό Σωµατείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ Αθήνα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 20 / 2004 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 20 / 2004 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Τηλ: 210 7258111 Ραβινέ 6 Fax: 210 7232625

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 33 / 2006

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 33 / 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» ΝΠΙ Μη-Κερδοσκοπικό Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 32 / 2006

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 32 / 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» ΝΠΙ Μη-Κερδοσκοπικό Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 25 / 2005

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 25 / 2005 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAEª ΝΠΙ Μη-Κερδοσκοπικό Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of

Διαβάστε περισσότερα

η εξοικονόµηση ενέργειας

η εξοικονόµηση ενέργειας η εξοικονόµηση ενέργειας ως παράµετρος σχεδιασµού και λειτουργίας συστηµάτων αντιρρύπανσης Γιάννης. Κάργας Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Συνέδριο ΤΕΕ Ενέργεια: Σηµερινή Εικόνα - Σχεδιασµός - Προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαταστάσεις Κλιματισμού. Α. Ευθυμιάδης,

Εγκαταστάσεις Κλιματισμού. Α. Ευθυμιάδης, ΙΕΝΕ : Ετήσιο 13ο Εθνικό Συνέδριο - «Ενέργεια & Ανάπτυξη 08» (12-13/11-Ίδρυμα Ευγενίδου) Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε Λεβητοστάσια και Εγκαταστάσεις Κλιματισμού Α. Ευθυμιάδης, ρ. Μηχανικός, ιπλ. Μηχ/γος-Ηλ/γος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΓΑΣ energy & environment

ΚΑΡΓΑΣ energy & environment ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ Β.Α. ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Μυτιλήνη 12-13 Ιουνίου 2009 ΕΡΓΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ηµήτρης Ι.

Διαβάστε περισσότερα

Σίσκος Ιωάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός

Σίσκος Ιωάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, Τύποι Μηχανών Συμπαραγωγής, μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης για Συμπαραγωγή, Κλιματισμός με Φυσικό Αέριο Σίσκος Ιωάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός Ι. Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ

ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Β2Β 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΜΟΝΑ ΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Π.Ε. ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΚΤ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΒΗΕ Greek Solar Industry

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 27 / 2005

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 27 / 2005 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» ΝΠΙ Μη-Κερδοσκοπικό Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 31 / 2006

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 31 / 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» ΝΠΙ Μη-Κερδοσκοπικό Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of

Διαβάστε περισσότερα

Ο «δρόμος» για την επιλογή του ιδανικού κλιματισμού

Ο «δρόμος» για την επιλογή του ιδανικού κλιματισμού Ο «δρόμος» για την επιλογή του ιδανικού κλιματισμού Η επιλογή ενός συστήματος κλιματισμού για μια επιχείρηση ή μια οικία είναι εξαιρετικά σημαντική απόφαση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής & άνεση των διαμενόντων

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόµηση Ενέργειας: Μια ηµιουργική Επαγγελµατική ραστηριότητα. ηµήτρης Ι. Κάργας Ηλ. Μηχ. Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών

Εξοικονόµηση Ενέργειας: Μια ηµιουργική Επαγγελµατική ραστηριότητα. ηµήτρης Ι. Κάργας Ηλ. Μηχ. Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών Περιοδικό ΤΕΧΝΙΚΑ, Σεπτέµβρης 2009 Εισαγωγή Εξοικονόµηση Ενέργειας: Μια ηµιουργική Επαγγελµατική ραστηριότητα. ηµήτρης Ι. Κάργας Ηλ. Μηχ. Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών Η Εξοικονόµηση Ενέργειας (ΕΞΕ) είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αντλίες θερμότητας πολλαπλών πηγών (αέρας, γη, ύδατα) συνδυασμένης παραγωγής θέρμανσης / ψύξης Εκδήλωση ελληνικού παραρτήματος ASHRAE 16.02.

Αντλίες θερμότητας πολλαπλών πηγών (αέρας, γη, ύδατα) συνδυασμένης παραγωγής θέρμανσης / ψύξης Εκδήλωση ελληνικού παραρτήματος ASHRAE 16.02. Αντλίες θερμότητας πολλαπλών πηγών (αέρας, γη, ύδατα) συνδυασμένης παραγωγής θέρμανσης / ψύξης Εκδήλωση ελληνικού παραρτήματος ASHRAE 16.02.2012 Μητσάκης Ευάγγελος, Μηχανολόγος Μηχανικός Υπεύθυνος πωλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ Αθήνα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 22 / 2004 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΠΑΓΝΗ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΟΛΙΑΚΟΥ ΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΖΑΡΚΑ ΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 7

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 7 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 7: Ανάκτηση θερμότητας Παπακώστας Κωνσταντίνος Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 10. Μελέτη Περίπτωσης: Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Βιομηχανία Προϊόντων Αλουμινίου Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης ΗλιακοίΣυλλέκτες Γιάννης Κατσίγιαννης Ηλιακοίσυλλέκτες Ο ηλιακός συλλέκτης είναι ένα σύστηµα που ζεσταίνει συνήθως νερό ή αέρα χρησιµοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία Συνήθως εξυπηρετεί ανάγκες θέρµανσης

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 22-23 Νοεµβρίου 2011

Αθήνα, 22-23 Νοεµβρίου 2011 Συσκευή Εξοικονόµησης Ενέργειας 4ECO2 Σύστηµα συνεχούς αναπροσαρµογής της βέλτιστης λειτουργίας ενός συστήµατος καύσης Αθήνα, 22-23 Νοεµβρίου 2011 Κώνστας Αθανάσιος Φιλιππαίου Γεωργία Στοιχεία Κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση ενεργειακού προβλήματος. Περιορισμός ενεργειακών αναγκών (εξοικονόμηση ενέργειας)

Αντιμετώπιση ενεργειακού προβλήματος. Περιορισμός ενεργειακών αναγκών (εξοικονόμηση ενέργειας) Αντιμετώπιση ενεργειακού προβλήματος Μεγάλο μέρος των συνηθειών μας αλλά και της τεχνολογίας έχει δημιουργηθεί σε περιόδους «ενεργειακής ευημερίας» Περιορισμός ενεργειακών αναγκών (εξοικονόμηση ενέργειας)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Τ.Ε. 1ο ΧΛΜ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Τ.Ε. 1ο ΧΛΜ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ . ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ORC ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΜΕΝΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συµπαραγωγή Η/Θ στη νήσο Ρεβυθούσα ηµήτριος Καρδοµατέας Γεν. ιευθυντήςεργων, Ρυθµιστικών Θεµάτων & Στρατηγικού Σχεδιασµού ΕΣΦΑ Α.Ε. FORUM ΑΠΕ/ΣΗΘ «Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα σήµερα», Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟΥ/ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟΥ/ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟΥ/ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ https://www.youtube.com/watch?v=1-g73ty9v04 2 1 Τι είναι θερμική άνεση; 3 Θερμική άνεση: Η κατάσταση εκείνη του εγκεφάλου η

Διαβάστε περισσότερα

οµή παρουσίασης 1. Κατασκευαστικός τοµέας: δεδοµένα 2. Αειφόρος κατασκευή: προκλήσεις στην Ε.Ε. 3. Αειφόρος κατασκευή: δράσεις στην Ε.Ε. 4. Βιοκλιµατι

οµή παρουσίασης 1. Κατασκευαστικός τοµέας: δεδοµένα 2. Αειφόρος κατασκευή: προκλήσεις στην Ε.Ε. 3. Αειφόρος κατασκευή: δράσεις στην Ε.Ε. 4. Βιοκλιµατι ιαγωνισµός «Αειφόρου Κατασκευαστικής ραστηριότητας»» Προβληµατισµοί 3 Ιουνίου 2008, ηµοσιογραφική Εστία Ιωάννα Κωνσταντινίδου, Υπηρεσία Περιβάλλοντος οµή παρουσίασης 1. Κατασκευαστικός τοµέας: δεδοµένα

Διαβάστε περισσότερα

1. Εναλλάκτες θερµότητας (Heat Exchangers)

1. Εναλλάκτες θερµότητας (Heat Exchangers) 1. Εναλλάκτες θερµότητας (Heat Exangers) Οι εναλλάκτες θερµότητας είναι συσκευές µε τις οποίες επιτυγχάνεται η µεταφορά ενέργειας από ένα ρευστό υψηλής θερµοκρασίας σε ένα άλλο ρευστό χαµηλότερης θερµοκρασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες τάσεις αντιμετώπισης κλιματισμού και παραγωγής Ζ.Ν.Χ. στον ξενοδοχειακό τομέα. Βαγγέλης Λαγός Μηχ. Μηχανικός Υπευθ.

Σύγχρονες τάσεις αντιμετώπισης κλιματισμού και παραγωγής Ζ.Ν.Χ. στον ξενοδοχειακό τομέα. Βαγγέλης Λαγός Μηχ. Μηχανικός Υπευθ. Σύγχρονες τάσεις αντιμετώπισης κλιματισμού και παραγωγής Ζ.Ν.Χ. στον ξενοδοχειακό τομέα Βαγγέλης Λαγός Μηχ. Μηχανικός Υπευθ. Τομέα Κλιματισμού ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Σεβασμός στο περιβάλλον / Ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

Πετρέλαιο Κίνησης 21% Μαζούτ 18% Πετρέλαιο Θέρµανσης

Πετρέλαιο Κίνησης 21% Μαζούτ 18% Πετρέλαιο Θέρµανσης «Φυσικό Αέριο στο Μεγάλο Εµπορικό και Βιοµηχανικό Τοµέα της Αττικής: Ανάπτυξη και ιαχείριση Μεγάλων Πελατών περιόδου 2004-2009» 2009» ΕΠΑ Αττικής Νοέµβριος 2010 Αναστάσιος Τόσιος ιευθυντής Τεχνικής Εξυπηρέτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΘέτονταςτοπλαίσιογιατηνεδραίωσητουΥΦΑως ναυτιλιακό καύσιµο στην Ανατολική Μεσόγειο. .-Ε. Π. Μάργαρης, Καθηγητής

ΘέτονταςτοπλαίσιογιατηνεδραίωσητουΥΦΑως ναυτιλιακό καύσιµο στην Ανατολική Μεσόγειο. .-Ε. Π. Μάργαρης, Καθηγητής ΘέτονταςτοπλαίσιογιατηνεδραίωσητουΥΦΑως ναυτιλιακό καύσιµο στην Ανατολική Μεσόγειο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο, 7-12-2018 Τεχνολογία Φυσικού Αερίου.-Ε. Π. Μάργαρης, Καθηγητής και Εφαρµογών Αυτής Τµήµα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ T.O.Τ.Ε.Ε : ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ T.O.Τ.Ε.Ε : ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ T.O.Τ.Ε.Ε. 20701-4 : ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΤΡΟΛΙΑΓΚΗ Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής μέσα στο νέο ενεργειακό περιβάλλον»

ΤΕΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής μέσα στο νέο ενεργειακό περιβάλλον» ΤΕΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής μέσα στο νέο ενεργειακό περιβάλλον» Ι. Κοπανάκης Γενικός Διευθυντής Παραγωγής ΔΕΗ Α.Ε. Η πρόκληση Το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής, σε παγκόσμιο

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο. 1 ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο. Οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου για ζεστό νερό χρήσης, ήταν η αρχική αιτία της επινόησης των εναλλακτών θερμότητας. Στους εναλλάκτες ένα θερμαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας

Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Εργαστήριο Θερμοδυναμικής & Φαινομένων Μεταφοράς Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας Εισαγωγή Σκοπός των συστημάτων ανάκτησης θερμότητας είναι η αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ε-News. Η AHI CARRIER Νότιας Ανατολικής Ευρώπης Κλιµατισµού Α.Ε., σας προσκαλεί στο περίπτερο της, στην διεθνή έκθεση Climatherm 2012,

Ε-News. Η AHI CARRIER Νότιας Ανατολικής Ευρώπης Κλιµατισµού Α.Ε., σας προσκαλεί στο περίπτερο της, στην διεθνή έκθεση Climatherm 2012, Ε-News Τεύχος 58 Φεβρουάριος 2012 Συμμετοχή στην έκθεση Climatherm 2012 Η AHI CARRIER Νότιας Ανατολικής Ευρώπης Κλιµατισµού Α.Ε., σας προσκαλεί στο περίπτερο της, στην διεθνή έκθεση Climatherm 2012, που

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών (ΕΓΚΠ) σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Γραφείο της Αυστρίας, ως μέρος της επικοινωνιακής εκστρατείας της Υπηρεσίας Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑ ΕΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Επιβλέπων καθηγητής: Κωνσταντίνος Ζορµπάς

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑ ΕΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Επιβλέπων καθηγητής: Κωνσταντίνος Ζορµπάς ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΜΕΝΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

12. Μελέτη Περίπτωσης VI: : Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Βιοµηχανία Πλαστικών Κουφωµάτων

12. Μελέτη Περίπτωσης VI: : Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Βιοµηχανία Πλαστικών Κουφωµάτων ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 12. Μελέτη Περίπτωσης VI: : Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Βιοµηχανία Πλαστικών Κουφωµάτων Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων & ιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ «Σχεδιασμός και ρύθμιση συστημάτων θέρμανσης με υγρά και αέρια καύσιμα» 9-10 Νοεμβρίου 2016

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ «Σχεδιασμός και ρύθμιση συστημάτων θέρμανσης με υγρά και αέρια καύσιμα» 9-10 Νοεμβρίου 2016 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ «Σχεδιασμός και ρύθμιση συστημάτων θέρμανσης με υγρά και αέρια καύσιμα» 9-10 Νοεμβρίου 2016 Διάρκεια 16 ώρες (14 ώρες θεωρία + 2 ώρες δωρεάν πρακτική εξάσκηση) Αίθουσα Queen Eleanor,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Παράδειγµα κριτηρίου αξιολόγησης σύντοµης διάρκειας στην Ενότητα 2.3 (Σχέση Βιοµηχανίας και Ενέργειας)

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Παράδειγµα κριτηρίου αξιολόγησης σύντοµης διάρκειας στην Ενότητα 2.3 (Σχέση Βιοµηχανίας και Ενέργειας) ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Παράδειγµα κριτηρίου αξιολόγησης σύντοµης διάρκειας στην Ενότητα 2.3 (Σχέση Βιοµηχανίας και Ενέργειας) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΑΞΗ:... ΤΜΗΜΑ:...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΕΡΑ / ΝΕΡΟΥ & ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Παρασκευόπουλος Βασίλης Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc,, P.E., Τεχνικός Σύμβουλος Commissioning WWW.VPC.GR ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Σεμινάριο Κατάρτισης Σκοπός: Είναι να καταρτίσει τεχνικά τους ενδιαφερόμενους για το σημαντικό ζήτημα της θερμομόνωσης κελύφους κτιρίων, αναλύοντας νομοθετικές απαιτήσεις, τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακά Θερμικά Συστήματα Στον Ξενοδοχειακό τομέα. Δημήτριος Χασάπης Μηχανικός Τεχνολογίας Α.Π.Ε. ΚΑΠΕ Τομέας Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων

Ηλιακά Θερμικά Συστήματα Στον Ξενοδοχειακό τομέα. Δημήτριος Χασάπης Μηχανικός Τεχνολογίας Α.Π.Ε. ΚΑΠΕ Τομέας Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων Ηλιακά Θερμικά Συστήματα Στον Ξενοδοχειακό τομέα Δημήτριος Χασάπης Μηχανικός Τεχνολογίας Α.Π.Ε. ΚΑΠΕ Τομέας Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων Ανάγκες τουριστικού κλάδου σε ενέργεια Κατανάλωση Ενέργειας Το 75%

Διαβάστε περισσότερα

Το χειμώνα ζήστε ζεστά με την Ηalcotherm.

Το χειμώνα ζήστε ζεστά με την Ηalcotherm. Το χειμώνα ζήστε ζεστά με την Ηalcotherm. Η Halcotherm ιδρύθηκε το 1986 και η έδρα της βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης. Η εταιρία δραστηριοποιείται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση στην Γεν. Συνέλευση

Εισήγηση στην Γεν. Συνέλευση ΚΩΝ.ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΑΝ.ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ & ΕΠΕ Φειδίου 14 ΑΘΗΝΑ 106 78 Τηλ.210-330.1814 Φαξ:210-382.4540 Εισήγηση στην Γεν. Συνέλευση Η Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Ξενία 11500 11420 14880 12800

Ξενία 11500 11420 14880 12800 Γ. ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ CO 2 Γ.1 Περιγραφή κτιριακών εγκαταστάσεων Η συνολική έκταση του Πανεπιστηµίου είναι 23,22 στρ. όπου βρίσκονται οι κτιριακές του εγκαταστάσεις όπως είναι το κτίριο της Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

Παθητικό Κτίριο. Passive House

Παθητικό Κτίριο. Passive House Παθητικό Κτίριο Passive House Το Παθητικό Κτίριο (Passiv Haus στα γερμανικά και Passive House στα αγγλικά) είναι ένα πρότυπο κτιρίου, ένα υπολογιστικό μοντέλο που βασίζεται αποκλειστικά στις αρχές βιοκλιματικού

Διαβάστε περισσότερα

Θέρμανση. Ζεστό Νερό Χρήσης. Δροσισμός

Θέρμανση. Ζεστό Νερό Χρήσης. Δροσισμός Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Δροσισμός Τι είναι το σύστημα TriAqua? Εξαρτήματα συστήματος TriAqua Τεχνικές προδιαγραφές Εύρος Λειτουργίας Λειτουργία Ζεστού Νερού Χρήσης Οφέλη του συστήματος TriAqua Αντλία

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1 Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1 ΦΟΡΤΙΑ Υπό τον όρο φορτίο, ορίζεται ουσιαστικά το πoσό θερµότητας, αισθητό και λανθάνον, που πρέπει να αφαιρεθεί, αντίθετα να προστεθεί κατά

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο OPET BUILDING. Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης

Το έργο OPET BUILDING. Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Το έργο OPET BUILDING Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Το έργο OPET BUILDING Το Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ως µέλος του δικτύου ΟΠΕΤ (Οργανισµός για την Προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 30 / 2006

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 30 / 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» ΝΠΙ Μη-Κερδοσκοπικό Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of

Διαβάστε περισσότερα

Γρηγόρης Οικονοµίδης, ρ. Πολιτικός Μηχανικός

Γρηγόρης Οικονοµίδης, ρ. Πολιτικός Μηχανικός Γρηγόρης Οικονοµίδης, ρ. Πολιτικός Μηχανικός ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ & ΚΛΙΜΑ Μήκος Πλάτος 23.55 38.01 Ύψος 153 m Μέση θερµοκρασία αέρα περιβάλλοντος (ετήσια) E N 18,7 C Ιανουάριος 9,4 C Ιούλιος 28,7 C Βαθµοηµέρες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Συνέδριο ΟΠΕ - ΣΒΒΕ Ποιότητα, Προδιαγραφές, Πιστοποίηση, Έλεγχος Αγοράς στον κλάδο των οµικών Υλικών Ξεν. Hyatt Regency, Θεσσαλονίκη, 2 εκεµβρίου 2008 ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Τεχνικό Παράρτηµα Σύµβασης./ 1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑ Α - Γενικές Πληροφορίες ΤΜΗΜΑ Β

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση του συνδυασμού μόνωσης και υαλοπινάκων στη μεταβατική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων

Επίδραση του συνδυασμού μόνωσης και υαλοπινάκων στη μεταβατική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων Επίδραση του συνδυασμού μόνωσης και υαλοπινάκων στη μεταβατική κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων Χ. Τζιβανίδης, Λέκτορας Ε.Μ.Π. Φ. Γιώτη, Μηχανολόγος Μηχανικός, υπ. Διδάκτωρ Ε.Μ.Π. Κ.Α. Αντωνόπουλος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

e-newsletter Περιεχόμενα - ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ

e-newsletter Περιεχόμενα - ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ July 2017 ΜΑΙΧ +302821035020 Tεύχος 4 Ιωάννης Βουρδουμπάς, Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ZEROCO2 Γεώργιος Αγγελάκης, Υπεύθυνος διαχείρισης του έργου ZEROCO2 Ιστοσελίδα του έργου: www.interregeurope.eu/zeroco2

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΤΙΡΙΑΙΑ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΤΙΡΙΑΙΑ ΤΕΧΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΠΡΟΣΥΝΕ ΡΙΑΚΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ» ΚΕΡΚΥΡΑ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας

Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας GRV Energy Solutions S.A Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας Ανανεώσιμες Πηγές Σκοπός της GRV Ενεργειακές Εφαρμογές Α.Ε. είναι η κατασκευή ενεργειακών συστημάτων που σέβονται το περιβάλλον με εκμετάλλευση

Διαβάστε περισσότερα

1391 K.AJI. 296/95. Αριθμός 296 ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΝΟΜΟΙ (ΝΟΜΟΙ 70 ΤΟΥ 1991 ΚΑΙ 94(1) ΤΟΥ 1992)

1391 K.AJI. 296/95. Αριθμός 296 ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΝΟΜΟΙ (ΝΟΜΟΙ 70 ΤΟΥ 1991 ΚΑΙ 94(1) ΤΟΥ 1992) E.E. Παρ. ΠΙ(Ι) Αρ. 3022, 8.12.95 1391 K.AJI. 296/95 Αριθμός 296 ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΝΟΜΟΙ (ΝΟΜΟΙ 70 ΤΟΥ 1991 ΚΑΙ 94(1) ΤΟΥ 1992) Διάταγμα με βάση το άρθρο 7 Ο Υπουργός Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του συστήµατος γεωθερµικών αντλιών του ηµαρχείου Πυλαίας

Παρουσίαση του συστήµατος γεωθερµικών αντλιών του ηµαρχείου Πυλαίας ηµήτρης Μπόζης ρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Μελετητής Παρουσίαση του συστήµατος γεωθερµικών αντλιών του ηµαρχείου Πυλαίας Ηµερίδα «Κτίρια σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας - Από τη θεωρία στην πράξη»

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Σεμινάριο κατάρτισης και εργαστήριο εκμάθησης λογισμικού «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων και εκμάθηση λογισμικού isbemcy» Διάρκεια 14 ώρες 6-7 Απριλίου 2015, Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Κέντρο ΕΤΕΚ, Λευκωσία

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα: ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική. Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς. Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων & ιοίκησης

Μάθηµα: ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική. Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς. Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων & ιοίκησης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 10. Μελέτη Περίπτωσης ΙV: : Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Ξενοδοχειακή Μονάδα Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ

ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ Ιωάννης Τρυπαναγνωστόπουλος Ιωάννης Τρυπαναγνωστόπουλος Αν. Καθηγητής Παν/μίου Πατρών Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής Παν/μίου Πατρών Παγκόσμια εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ Σ. Χ. ΜΠΙΚΟΣ, Θ. ΘΕΟ ΟΣΙΟΥ Τµήµα Marketing & Υποστήριξης Πωλήσεων ΕΠΑ Α.Ε. Κύρια Σηµεία Συνοπτικά στοιχεία χρήσης ΦΑ Ανάλυση βιοµηχανικής χρήσης ΦΑ ύσκολες εφαρµογές

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα εκµετάλλευσης της Θερµικής Ηλιακής Ενέργειας

Συστήµατα εκµετάλλευσης της Θερµικής Ηλιακής Ενέργειας Τριήµερο για τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας ΛΑΡΙΣΑ, 29 Νοεµβρίου -1 εκεµβρίου 2007 Συστήµατα εκµετάλλευσης της Θερµικής Ηλιακής Ενέργειας Μ. Μαθιουλάκης Εργαστήριο Ηλιακών & άλλων Ενεργειακών Συστηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ: ΕΡΓΟ: ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ 5 Α 166 73 ΒΟΥΛΑ ΤΗΛ. 210 8995934, ΦΑΞ 210 8951760 e-mail info@inik.gr 1. ΤΕΧΝΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ α. Ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σώµα Οµότιµων Καθηγητών, Αθήνα, 14.03.2011 1 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγικά 3 Ενέργεια 4

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΘΜΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΘΜΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΘΜΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Η περίπτωση του ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Θ. Παπαδέλης Π. Τσανούλας Δ. Σωτηρόπουλος Ηλεκτρική ενέργεια: αγαθό που δεν αποθηκεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Ε Μ Π NTUA /3662 Fax: ΟΜΑΔΑ 3: Δοκιμή 1

Ε Μ Π NTUA /3662 Fax: ΟΜΑΔΑ 3: Δοκιμή 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΤΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ & ΛΕΒΗΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ-ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9-15780 ΑΘΗΝΑ Ε Μ Π NTUA 210-772 3604/3662 Fax:

Διαβάστε περισσότερα

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ»

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» «Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και

Διαβάστε περισσότερα

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ. Σύνταξη ιαχειριστικών Σχεδίων Αποβλήτων

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ. Σύνταξη ιαχειριστικών Σχεδίων Αποβλήτων ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 2 10-2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩ Ε Αρ. Πρ.: οικ.172509 /4266 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ /ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΑΧ. ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟ ΕΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

9. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου

9. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 9. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & ιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα σημαντικά οφέλη των εναλλακτικών και πιο οικονομικών μορφών θέρμανσης.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα σημαντικά οφέλη των εναλλακτικών και πιο οικονομικών μορφών θέρμανσης. Μηνιαία έκδοση Σεπτέμβριος 2012 Τεύχος 63 Η AHI CARRIER θα συμμετέχει στην έκθεση «Οικονομική Θέρμανση» & σας προσκαλεί στο περίπτερό της. Συστήματα Θέρμανσης Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 28 έως 30

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΙΕΝΕ) - ΤΕΕ. ΗΜΕΡΙΔΑ «Ενέργεια. Business to Business» Γ Συνεδρία «Εξοικονόμηση. Αθήνα, 12Νοεμβρίου 2009

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΙΕΝΕ) - ΤΕΕ. ΗΜΕΡΙΔΑ «Ενέργεια. Business to Business» Γ Συνεδρία «Εξοικονόμηση. Αθήνα, 12Νοεμβρίου 2009 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΙΕΝΕ) - ΤΕΕ ΗΜΕΡΙΔΑ «Ενέργεια Business to Business» Γ Συνεδρία «Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια» Αθήνα, 12Νοεμβρίου 2009 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Διάσταση των Τεχνολογιών ΑΠΕ

Περιβαλλοντική Διάσταση των Τεχνολογιών ΑΠΕ Περιβαλλοντική Διάσταση των Τεχνολογιών ΑΠΕ Ομιλητές: Ι. Νικολετάτος Σ. Τεντζεράκης, Ε. Τζέν ΚΑΠΕ ΑΠΕ και Περιβάλλον Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι ΑΠΕ προκαλούν συγκριτικά τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 2

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 2 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 2: Η ροή της θερμότητας από τον κλιματιζόμενο χώρο στο περιβάλλον Κωνσταντίνος Παπακώστας Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ε-News. Λογισµικό Carrier Eco-Sim για εφαρµογές θέρµανσης. Σε αυτό το Ε-News: Ενδιαφέροντα Links στο ιαδίκτυο : Ιανουάριος 2011 Αριθµός Φύλλου 49

Ε-News. Λογισµικό Carrier Eco-Sim για εφαρµογές θέρµανσης. Σε αυτό το Ε-News: Ενδιαφέροντα Links στο ιαδίκτυο : Ιανουάριος 2011 Αριθµός Φύλλου 49 Ε-News Ιανουάριος 2011 Αριθµός Φύλλου 49 Σε αυτό το Ε-News: Λογισµικό Eco-Sim της Carrier για εφαρµογές θέρµανσης & ζεστού νερού ΤΑ E-NEWS ΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ CARRIER WEB SITE www.carrier.gr To E-News είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 18 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 18 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2003 Αγαπητοί συνάδελφοι, Το Σωµατείο διοργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων

Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων Μέρος 1 ο : Σύγκριση τοπικών και κεντρικών συστημάτων θέρμανσης "Μύρισε χειμώνας" και πολλοί επιλέγουν τις θερμάστρες υγραερίου για τη θέρμανση της κατοικίας

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα

Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής και Οικονοµικών τίθεται σε ισχύ ο Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Φωτοβολταϊκά Αστείρευτη ενέργεια από τον ήλιο! Η ηλιακή ενέργεια είναι μια αστείρευτη πηγή ενέργειας στη διάθεση μας.τα προηγούμενα χρόνια η τεχνολογία και το κόστος παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Όπου Θ, αντικατάσταση συστηµάτων θέρµανσης

ΜΙΛΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Όπου Θ, αντικατάσταση συστηµάτων θέρµανσης Όπου Θ, αντικατάσταση συστηµάτων θέρµανσης συνήθειες. Η λειτουργία του συστήµατος θέρµανσης αποτελεί µια από τις κύριες ενεργειακές καταναλώσεις του κτηρίου και µετέχει στα συνολικά έξοδα ενός διαµερίσµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) Νίκος Μ. Κατσουλάκος Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., PhD, Msc ΜΑΘΗΜΑ 4-1 Ο ΨΥΚΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ, ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

6 ο Εργαστήριο Τεχνολογία αερισμού

6 ο Εργαστήριο Τεχνολογία αερισμού 6 ο Εργαστήριο Τεχνολογία αερισμού 1 Στόχος του εργαστηρίου Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές: - μεθόδους ελέγχου υγρασίας εντός του κτηνοτροφικού κτηρίου - τεχνικές αερισμού - εξοπλισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 5

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 5 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 5: Συστήματα μεταβλητής παροχής αέρα Κωνσταντίνος Παπακώστας Μηχανολόγων μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΑΤΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ. Ανεµιστήρες. Ανεµιστήρες κατάθλιψης. ίκτυο αέρα καύσης-καυσαερίων

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΑΤΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ. Ανεµιστήρες. Ανεµιστήρες κατάθλιψης. ίκτυο αέρα καύσης-καυσαερίων ίκτυο αέρα καύσηςκαυσαερίων ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΑΤΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ Ανεµιστήρες κατάθλιψης (FDF, Forced Draught Fan) Ανεµιστήρες ελκυσµού (IDF, Induced Draught Fan) Προθερµαντής αέρα (air preheater) Ηλεκτροστατικά φίλτρα

Διαβάστε περισσότερα

Το smart cascade και η λειτουργία του

Το smart cascade και η λειτουργία του Καινοτομία HITACHI Έξυπνος διαδοχικός ψυκτικός κύκλος (Smart Cascade) Από τον Γιάννη Κονίδη, Μηχανολόγο Μηχανικό Τομέας Συστημάτων Κλιματισμού ΑΒΒ Ελλάδος Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος θέρμανσης, με τη

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ TEE - KENAK

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ TEE - KENAK ΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ», ΑΘΗΝΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ TEE - KENAK ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΛΕΒΗΤΑ / ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ / ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (ΑνΑΔ) «Σχεδιασμός και ρύθμιση συστημάτων θέρμανσης με υγρά και αέρια καύσιμα» 15, 17 και 21 Δεκεμβρίου 2015 16 ώρες (14 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη

Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη 1 Συνεδριο :3 ο Ετήσιο Capital Link CSR Forum Εισηγητής: Kατερίνα Περίσση Προϊστ. Τμήματος Περιβαλλοντικής ιαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα