ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ Αθήνα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ 6 11521 Αθήνα"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. Τηλ: Fax: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 21 ΙΟΥΛΙΟΣ 2004 Αγαπητοί συνάδελφοι, Πραγµατοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του ιοικητικού Συµβουλίου του Σωµατείου την 21 Απριλίου 2004 και κατόπιν των αποτελεσµάτων της εκλογικής διαδικασίας στις 7 Ιουλίου 2004 συγκροτήθηκε σε σώµα µε Πρόεδρο τον Κ. Λύτρας, Επόµενο Πρόεδρο τον Κ. Κωστόπουλο, Αντιπρόεδρο τον Ι. Παπαγρηγοράκη, Γραµµατέα την Α. Ρηγοπούλου, Ταµία τον. Χαραλαµπόπουλο, και Αντιπροσώπους τους L. Moore και Ι. Παππά. Επίσης προσδιορίστηκαν οι νέοι πρόεδροι των επιτροπών που παρουσιάζονται στην συνέχεια. Το Σωµατείο διοργάνωσε στην Αθήνα εκδήλωση τεχνικής ενηµέρωσης µε θέµα «Συγκρότηση & Επιλογή ΚΚΜ» µε την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας ΙΝΤΕΡΚΛΙΜΑ ΑΒΕΕ. Οµιλητές ήταν ο κ. Ν. Κρίκης, ο κ. Β. Γιάνναρης, ο κ.. Παπαδόπουλος και ο κ. Τ. Μπιζίµης ο οποίος τµήθηκε και µε αναµνηστική πλακέτα για την πολυετή του συµµετοχή και υποστήριξη στην ASHRAE. Επίσης στις 16 Ιουνίου έγινε επίσκεψη και ξενάγηση στο εργοστάσιο της Interklima. H οµάδα εργασίας για τη ιαδικασία Λειτουργικής Παραλαβής Συστηµάτων (Commissioning), µε πρόεδρο τον Τάκη Μεγαρίτη συνεχίζει το έργο της. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν µπορούν να επικοινωνήσουν µαζί του (! , " sigmami@acci.gr). Το.Σ. εύχεται σε όλα τα µέλη του Ελληνικού Παραρτήµατος και τις οικογένειές τους Τα µέλη του.σ.

2 ΜΕΛΗ.Σ ΠΡΟΕ ΡΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ Πρόεδρος Κώστας Λύτρας Τηλ.: Επόµενος Πρόεδρος Κώστας Κωστόπουλος Τηλ.: Αντιπρόεδρος Γιάννης Παπαγρηγοράκης Τηλ.: Γραµµατέας Ταµίας Άννα Ρηγοπούλου Τηλ.: ηµήτρης Α. Χαραλαµπόπουλος Τηλ.: Αντιπρόσωπος Leslie Moore Τηλ.: Αντιπρόσωπος Γιάννης Παππάς Τηλ.: ράσεων Γεωγραφικού Συνεδρίου Παραρτηµάτων:.Α. Χαραλαµπόπουλος,! , " ραστηριότητες Φοιτητών - Student Activities: Α.Α. Αργυρίου,! , " argiriou@physics.upatras.gr Υποστήριξης Μελών - Membership Promotion: Κ. Κωστόπουλος,! , " ccostop@ath.forthnet.gr Ψύξης Refrigeration: Ε. Μέξη,! , " amtenco@otenet.gr Υποστήριξης Έρευνας Research Promotion: Π. Μεγαρίτης, , " sigmami@acci.gr Τεχνολογίας, Έρευνας & Εθνικών ραστηριοτήτων - TEGA: Κ.Λύτρας,! , " klytras@cres.gr Προγραµµάτων - Chapter Programs: Π. Μεγαρίτης,! , " sigmami@acci.gr ιακρίσεων & Βραβείων - Honors and Awards: L. Moore,! , " ljmoore@attglobal.net Ελέγχου Auditing: T. Νικολαϊδης,! , " aniko@tee.gr Υποψηφιοτήτων Nominating: I. Παππάς,! , " gpapp@tee.gr Υποδοχής Reception: Α. Ρηγοπούλου,! , " jepa@tee.gr ηµοσιότητας Publicity: Κ. Θεοφύλακτος,! , " cgtheo@athena.domi.gr Συµµετοχής Attendance:. Γιωτόπουλος,! , " dgiot@otenet.gr Εκδόσεων & Ενηµ/ικού Φυλλαδίου - Publications-Newsletter: Κ.Α. Μπαλαράς,! , "costas@meteo.noa.gr Ιστορίας Historical: Κ.Α. Μπαλαράς,! , "costas@meteo.noa.gr Ειδικών Εκδηλώσεων - Special Events: Ι. Παπαγρηγοράκης,! , " jepa@tee.gr Τµήµατα Παραρτήµατος Chapter Section: Π. Μεγαρίτης,! , " sigmami@acci.gr ιαδικασίας Παραλαβής Συστηµάτων Commissioning: Π. Μεγαρίτης, , " sigmami@acci.gr Συνεχίζει να υπάρχει µεγάλη ανάγκη να στελεχωθούν οι διάφορες επιτροπές του Παραρτήµατος. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν σε κάποια επιτροπή και να συµβάλουν στην δραστηριοποίησή τους, µπορούν να επικοινωνήσουν µε τον υπεύθυνο της κάθε επιτροπής.

3 ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ «Συγκρότηση & Επιλογή ΚΚΜ» Το Σωµατείο, µε την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας ΙΝΤΕΡΚΛΙΜΑ ΑΒΕΕ, διοργάνωσε µε µεγάλη επιτυχία εκδήλωση τεχνικής ενηµέρωσης µε θέµα «Συγκρότηση & Επιλογή ΚΚΜ». Η εκδήλωση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την Τετάρτη 21 Απριλίου 2004, και συµµετείχαν 91 άτοµα. Προηγήθηκε της εκδήλωσης η ολοκλήρωση των εκλογών για την ανάδειξη του Σ , χαιρετισµός και απολογισµός του απερχόµενου Σ εκ µέρους του Γιάννη Παπαγρηγοράκη, Προέδρου του Σωµατείου. Συντονιστής του τεχνικού προγράµµατος ήταν ο κ. Νικ. Κρίκης, Μηχ/γος Ηλ/γος Εµπ. /ντης και ακολούθησαν οι εξής παρουσιάσεις: Κανονισµοί Προδιαγραφές Κεντρικών Κλιµατιστικών Μονάδων στην Ευρώπη Εισηγητής: Βασίλης Γιάνναρης, Μηχ/γος /ντης Πωλήσεων Φυγοκεντρικοί Ανεµιστήρες - Εφαρµογές Εισηγητής: ηµ. Παπαδόπουλος, Μηχ/γος Τεχν. /ντης Πρόγραµµα Συγκρότησης & Επιλογής Κεντρικών Κλιµατιστικών Μονάδων Εισηγητής: Τρύφων Μπιζίµης, Μηχ/γος Ηλ/γος /νων Σύµβουλος Τ. Μπιζίµης, Ν. Κρικής,. Παπαδόπουλος (από αριστερά προς δεξιά). Παπαδόπουλος, Ν. Κρικής, Β. Γιάνναρης, Γ. Παπαγρηγοράκης (από αριστερά προς δεξιά) Το ακροατήριο της εκδήλωσης. Ο Γ. Παπαγρηγοράκης (αριστερά) απένειµε στον Τ. Μπιζίµη (δεξιά) αναµνηστική πλακέτα σε αναγνώριση της πολυετούς του συµµετοχής στην ASHRAE και της υποστήριξής του προς το Ελληνικό Παράρτηµα. Ακολούθησε συνεστίαση. Ο Κ. Λύτρας (δεξιά) απένειµε στον Γ. Παπαγρηγοράκη (αριστερά) ευχαριστήριο δίπλωµα για τις υπηρεσίες του.

4 ΕΠΙΣΚΕΨΗ & ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ INTERKLIMA Την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2004, οργανώθηκε τεχνική επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΙΝΤΕΡΚΛΙΜΑ ΑΒΕΕ, στην οποία συµµετείχαν περίπου 14 συνάδελφοι. Η ξενάγηση περιελάµβανε τη γραµµή παραγωγής και τις εγκαταστάσεις δοκιµών. ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ COMMISSIONING Το Σωµατείο έχει συγκροτήσει Τεχνική Επιτροπή για τη ιαδικασία Λειτουργικής Παραλαβής Συστηµάτων ( ΠΣ) - Commissioning για τις εγκαταστάσεις κλιµατισµού κτιριακών έργων, µε Πρόεδρο τον Τάκη Μεγαρίτη. Ειδικός σύµβουλος της επιτροπής είναι ο Νίκος Χαζάπης. ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΣ: Είναι η διαδικασία για την πιστοποίηση και τεκµηρίωση ότι η απόδοση των εγκαταστάσεων των συστηµάτων και των συγκροτηµάτων ενός έργου κατά την λειτουργία του καλύπτει τους συγκεκριµένους στόχους, κριτήρια και απαιτήσεις του Κυρίου του Έργου. ΣΤΟΧΟΣ: Η εφαρµογή της ΠΣ έχει στόχο να ελέγξει το κόστος κατασκευής και να µεγιστοποιήσει την λειτουργική αξιοπιστία των συστηµάτων µέσα στον κύκλο ζωής των εγκαταστάσεων. ΓΕΝΙΚΑ: Η ΠΣ αποτελεί το στάδιο που τα συστήµατα και οι εγκαταστάσεις, από την στατική κατασκευαστική ολοκλήρωσή τους µεταβαίνουν στη πλήρη δυναµική λειτουργική κατάσταση, όπου τα συστήµατα αλληλεπιδρούν. Σε αυτή τη φάση ελέγχεται η επίτευξη των στόχων της µελέτης που ποσοτικοποιούν τις απαιτήσεις του Κυρίου του Έργου. Η ΠΣ αρχίζει κατά την σύλληψη του έργου (προκαταρτική µελέτη) και συνεχίζει για όλη την διάρκεια ζωής των εγκαταστάσεων. ΘΕΜΕΛΕΙΩ ΕΙΣ ΣΤΟΧΟΙ Καθαρή διατύπωση των απαιτήσεων του ΚτΕ. Παράδοση των κτιρίων και των έργων κατασκευής που καλύπτουν τις ανάγκες του ΚτΕ µέσα στον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης. Εξασφάλιση κατάλληλου συντονισµού µεταξύ συστηµάτων και συγκροτηµάτων και µεταξύ όλων των εργολάβων, υπεργολάβων, προµηθευτών και κατασκευαστών. Επαλήθευση συµφωνίας του αντικειµένου προς µελέτη µε τις απαιτήσεις του ΚτΕ. Ανάπτυξη διαδικασιών δοκιµών εξαρτηµάτων / συστηµάτων / συγκροτηµάτων και διαλειτουργικότητας συστηµάτων. Χρήση τεχνικών δειγµατοληψίας ποιοτικού ελέγχου για την ανίχνευση προβληµάτων σε επίπεδο συστήµατος. Πιστοποίηση ότι το προσωπικό λειτουργίας & συντήρησης είναι κατάλληλα εκπαιδευµένο. Η συµµετοχή στην οµάδα εργασίας είναι ανοικτή στα µέλη της ASHRAE. Οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν µπορούν να επικοινωνήσουν µε τον Τάκη (! , " sigmami@acci.gr). Η σπουδαιότητα της ΠΣ καθίσταται κρίσιµη στην περίπτωση περιστατικών, όπου τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή, οπότε στοιχεία των συστηµάτων λειτουργούν ως στοιχεία συστηµάτων προστασίας της ζωής (life-safety systems). Κατά συνέπεια η απόδοση σύµφωνα µε τις απαιτήσεις (performance as intended), αποκτά µία νέα διάσταση, που πρέπει να περιλαµβάνεται στην ΠΣ.

5 ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ.Σ. Το.Σ. συνεδρίασε στις 14/4, 13/5, 9/6, 7/7 και 21/7/2004. Τα βασικότερα θέµατα που συζητήθηκαν συνοψίζονται στην συνέχεια: Προκήρυξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης και οργάνωση εκλογών ανάδειξης νέου Σ για τις 21/4/2004. Οργάνωση τεχνικής εκδήλωσης 21/4/2004. Οργάνωση τεχνικής επίσκεψης 16/6/2004. Υποδοχή επισκεπτών/µελών της ASHRAE στους Ολυµπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Προτάσεις για διακρίσεις και βραβεία για τα µέλη του Παραρτήµατος, εξεύρεση υποψηφίων. Οργάνωση εκδηλώσεων εποµένου έτους Οικονοµική ενίσχυση του Σωµατείου µε χορηγίες από διάφορες εταιρείες. Οργάνωση συµµετοχής στο ARC 2004, Νέο ελχί. ραστηριότητες της τεχνικής επιτροπής για το Commissioning. Οργάνωση δραστηριοτήτων για το ARC 2005 που θα γίνει στην Αθήνα στις Σεπτεµβρίου, ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ FELLOW Όσοι συνάδελφοι πληρούν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξή τους στον βαθµό Fellow της ASHRAE, µπορούν να επικοινωνήσουν µε τον Leslie Moore, Πρόεδρο της Επιτροπής ιακρίσεων/βραβείων του Παραρτήµατος, (Τηλ.: , και να ενηµερωθούν σχετικά µε την διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας. ΙΣΤΟΣΕΛΙ Α ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Υπεύθυνος της ιστοσελίδας του Σωµατείου είναι ο ηµήτρης Α. Χαραλαµπόπουλος. Οι παρατηρήσεις σας από την χρήση της ιστοσελίδας για τον εντοπισµό τυχόν προβληµάτων και οι ιδέες σας για να βελτιωθεί η παρουσίαση και η λειτουργικότητα των περιεχοµένων, ή για να προστεθούν νέες επιλογές, είναι ευπρόσδεκτες. Οι συνάδελφοι που θέλουν να συνεισφέρουν µπορούν να επικοινωνήσουν µε τον ηµήτρη στην διεύθυνση

6 ΑΛΛΕΣ ΕΙ ΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ASHRAE & ΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ AHR EXPO Στις Ιουνίου 2004 διοργανώθηκε στο Nashville, στην πολιτεία Τεννεσή των ΗΠΑ το Ετήσιο Συνέδριο της ASHRAE. Το Ελληνικό Παράρτηµα εκπροσωπήθηκε από τον Κώστα Μπαλαρά, ο οποίος ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Περιοχής (SRC B) της RAL συµµετείχε στην συνεδρίαση των εκπροσώπων της RAL και σε διάφορες επιτροπές της ASHRAE. Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου ανέλαβε τα καθήκοντά του και ο νέος Πρόεδρος της ASHRAE, Ron Vallort, P.E., Fellow ASHRAE. Ο κ. Vallort είναι πρόεδρος της εταιρείας Ron Vallort and Associates Ltd., Oak Brook, Ill. ΙΕΘΝΗΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ASHRAE ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Προκηρύχθηκε ο νέος διεθνής διαγωνισµός της ASHRAE για φοιτητές, που καλούνται να µελετήσουν τον σχεδιασµό και την επιλογή των εγκαταστάσεων κλιµατισµού και ψύξης, καθώς και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασµό σε ένα συγκρότηµα κτιρίων. Για κάθε µια από τις ανωτέρω κατηγορίες, απονέµονται τα εξής βραβεία: 1. $1500 για κάθε οµάδα που ανακηρύσσεται πρώτη και επιπλέον έναν εκπρόσωπο της οµάδας κάθε κατηγορίας κερδίζει δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, 2 διανυκτερεύσεις και µέχρι $100 ηµερήσια αποζηµίωση για το Χειµερινό Συνέδριο της ASHRAE τον Φεβρουάριο του 2005, στο Orlando της Φλώριδας όπου θα γίνει και η απονοµή των βραβείων. 2. Ένας εκπρόσωπος της οµάδας κάθε κατηγορίας κερδίζει δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, 2 διανυκτερεύσεις και µέχρι $100 ηµερήσια αποζηµίωση για το Χειµερινό Συνέδριο της ASHRAE τον Φεβρουάριο του 2005, στο Orlando της Φλώριδας όπου θα γίνει και η απονοµή των βραβείων. Η ηµεροµηνία υποβολής των µελετών είναι στις 9 Μαΐου, Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της ASHRAE στην διεύθυνση ή την ιστοσελίδα για τους φοιτητές (Student Zone) στην διεύθυνση sessionid=baagcsapzu-i8s

7 3 O ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΗΣ RAL 2004 ΝΕΟ ΕΛΧΙ Το 3ο Ετήσιο Συνέδριο της Γεωγραφικής Περιοχής της ASHRAE (Region-At-Large, RAL). διοργανώνεται στο Νέο ελχί (Ινδία) στις Σεπτεµβρίου, Στο Συνέδριο θα συµµετέχουν εκπρόσωποι από 11 Παραρτήµατα, συµπεριλαµβανοµένων και του Ελληνικού Παραρτήµατος και µέλη της ASHRAE από την Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή & υτική Ασία. Το Ελληνικό Παράρτηµα θα αντιπροσωπεύσουν ο Leslie Moore και ο Γιάννης Παππάς. The ARC 2005 will be held in Athens and hosted by the Hellenic Chapter during the period of September 25-27, Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε το πρόγραµµα των εκδηλώσεων και για εγγραφή στο συνέδριο, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ASHRAE Τα µέλη της ASHRAE µπορούν να εγγραφούν για να λαµβάνουν δωρεάν το εβδοµαδιαίο ηλεκτρονικό ενηµερωτικό δελτίo, µε νέα σχετικά µε την βιοµηχανία HVAC&R και άλλες ειδήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της ASHRAE στην διεύθυνση ashrae.org/ template/enewsletterlanding Q & A ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Μια νέα υπηρεσία του Σωµατείου για τα µέλη της ASHRAE. Εάν αντιµετωπίζετε κάποιο τεχνικό πρόβληµα ή ψάχνετε για κάποιες πληροφορίες σχετικά µε τον σχεδιασµό, µελέτη, επιλογή τεχνολογιών HVAC κλπ, µπορείτε να στείλετε το ερώτηµά σας στα µέλη του Σ και κάποιος συνάδελφος θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει.

8 ΧΟΡΗΓΟΙ Η αναφορά σε ονόµατα εταιρειών και προϊόντων δεν αποτελεί αποδοχή, σύσταση ή άλλου είδους αναγνώριση από το Ελληνικό Παράρτηµα ή την ASHRAE. ΕΚΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. ΙΝΤΕΡΚΛΙΜΑ ΑΒΕΕ CLIMA COMFORT COMPONENTS (TROX) Ευχαριστούµε για την προγενέστερη υποστήριξη των εκδηλώσεων & δραστηριοτήτων του Παραρτήµατος. Με αλφαβητική σειρά: ΓΚΡΙΣΙΝ ΠΑΠΠΑΣ (PANASONIC) McQUAY HELLAS CARRIER Project ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ SIEMENS ΕΚΑ TRANE HELLAS ΙΝΤΕΡΚΛΙΜΑ YORK ΚΑ-RO ΦΙΛΠΡΟ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ KLIMATAIR ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ LENNOX ΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Η αναφορά σε ονόµατα εταιρειών και προϊόντων δεν αποτελεί αποδοχή, σύσταση ή άλλου είδους αναγνώριση από το Ελληνικό Παράρτηµα ή την ASHRAE.

9 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Τα µέλη που ενδιαφέρονται να συµπεριληφθούν σε αυτή την παρουσίαση, πρέπει να στείλουν ένα σύντοµο βιογραφικό 3-4 γραµµών, µε τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντά τους. Σκοπός είναι να δηµιουργηθεί µια βάση δεδοµένων που θα διευκολύνει µελλοντικές συνεργασίες, την αλληλοϋποστήριξη και την ανεύρεση βοήθειας σε προβλήµατα που απαιτείται εµπειρία σε συγκεκριµένους τοµείς. Συµπληρώστε το όνοµα σας και τις πληροφορίες που θεωρείται ουσιαστικές (χρησιµοποιείστε εάν είναι δυνατόν λέξεις κλειδιά) και στείλτε τις σε κάποιο µέλος του Σ. Σε πρώτη φάση οι πληροφορίες αυτές θα συµπεριληφθούν στον κατάλογο των µελών µε τις διευθύνσεις και τηλέφωνα και θα ενσωµατωθούν στην ιστοσελίδα του Παραρτήµατος στο διαδίκτυο. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ Τα ενυπόγραφα άρθρα που δηµοσιεύονται στο Ενηµερωτικό Φυλλάδιο εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι αυτές του Ελληνικού Παραρτήµατος ή της ASHRAE. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλλουν τα άρθρα τους σε ηλεκτρονική µορφή µέσω του ηλεκτρονικού ταχυδροµείου στον υπεύθυνο της Επιτροπής Εκδόσεων & Ενηµέρωσης, Kώστα Μπαλαρά Ακολουθεί άρθρο του κ. ηµήτρη Κάργα, Μηχ. Ηλ. µε τίτλο «Τεχνολογίες Εξοικονόµησης Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, µε σύντοµο χρόνο αποπληρωµής».

10 Τεχνολογίες Εξοικονόµησης Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, µε σύντοµο χρόνο αποπληρωµής. Εισήγηση του ηµήτρη Κάργα, σε ηµερίδα του ΠΣ Μ-Η και ΠΑΣΕΠΠΕ στο ΤΕΕ ( ) Για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος οποιαδήποτε ερώτηµα, αναφορά ή ανάλυση θα ήταν, (ελπίζουµε) πλέον, περιττά. Αλλά και στο ερώτηµα αν υπάρχουν σηµαντικά περιθώρια εξοικονόµησης ενέργειας στις βιοµηχανικές και κτιριακές εγκαταστάσεις του τόπου µας έχει δοθεί καταφατική απάντηση, εδώ και πολλά χρόνια. Και µάλιστα µε τον πιο επίσηµο και αδιαµφισβήτητο τρόπο. Αναφερόµαστε στις εργασίες και τα συµπεράσµατα των Παγκοσµίων Συνεδρίων ICOMES 98 και ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2002, τα οποία τίµησαν µε τις παρουσίες και τις εισηγήσεις τους κορυφαίοι επιστήµονες του κόσµου. Στα επόµενα ερωτήµατα που, εύλογα, ακολουθούν: Υπάρχουν οι κατάλληλες τεχνολογίες και ο εξοπλισµός για την εξοικονόµηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος; Οι τεχνολογίες και ο εξοπλισµός αυτός είναι διαθέσιµες στην αγορά; Πέραν του περιβαλλοντικού (και µη κοστολογήσιµου) οφέλους υπάρχουν και οικονοµικά κίνητρα για επενδύσεις στους τοµείς ΕΞΕ και Προστασίας του περιβάλλοντος; θα προσπαθήσουµε να δώσουµε κάποιες απαντήσεις, µέσω συγκεκριµένων παραδειγµάτων και κατά τη λογική της (παραλλαγµένης) κινέζικης παροιµίας: «όσα λέει ένα παράδειγ- µα». Ειδικότερα θα παρουσιάσουµε στοιχεία, φωτογραφίες, κόστος, όφελος και αποτελέσµατα κάποιων έργων που έχουµε σχεδιάσει και κατασκευάσει τα τελευταία χρόνια σε ελληνικές βιοµηχανίες. 1. Ανάκτηση θερµότητας από ζεστά απόβλητα. Ίσως δεν έχουν εκτιµηθεί σωστά τα µεγέθη, η διαθεσιµότητα και η αξία των δευτερογενών ενεργειακών πηγών που υπάρχουν σε βιοµηχανίες και µεγάλα κτίρια του τόπου µας. Σε συνέδριο της Γενικής Γραµµατείας Έρευνας και Τεχνολογίας, που έγινε το 1987 µε θέµα τους ε- ναλλάκτες θερµότητας, είχαµε τονίσει την ανάγκη σχετικής καταγραφής και αξιοποίησης αυτών των (σχεδόν) δωρεάν ενεργειακών πηγών, σαν ένα σηµαντικό βήµα στην εξοικονόµηση ενέργειας και διάδοσης της χρήσης των εναλλακτών (σ.σ.: κατ αρχήν αυτών που ήδη υπάρχουν στην παγκόσµια αγορά και µετά να ασχοληθούµε µε την «έρευνα τελειοποίησής τους». Στο κάτω-κάτω πραγµατικές βελτιώσεις χωρίς εφαρµογές και εµπειρίες δεν γίνονται!). Και στο θέµα της Εξοικονόµησης Ενέργειας, από την απορριπτόµενη από τις βιοµηχανίες θερµική ενέργεια, οι τεχνολογίες είναι ιδιαίτερα διαδεδοµένες, αξιόπιστες, δοκιµασµένες και έχουν -όπως θα αποδείξουµε στη συνέχεια- σύντοµο χρόνο αποπληρωµής. Αρκεί να αναζητείται και να εφαρµόζεται, µε κριτήρια επιστηµονικά και «επαγγελµατική ηθική», η κατάλληλη κάθε φορά τεχνολογία. Γιατί η περίοδος που η κοινωνία και «αγορά» συγχωρούσαν (λόγω άγνοιας, κυρίως) πειράµατα και σπατάλη πόρων πρέπει κάποτε να τελειώσει. Από τις σηµαντικότερες δευτερογενείς ενεργειακές πηγές είναι τα απορριπτόµενα από τις βιοµηχανίες ζεστά απόβλητα. Σε κάποιους κλάδους η απορριπτόµενη ενέργεια είναι εξαιρετικά σηµαντική. Π.χ. τα µεγάλα βαφεία του τόπου µας απορρίπτουν m3/ ηµέρα υγρά απόβλητα σε µέση θερµοκρασία 60 C. Είναι προφανές ότι η διαθέσιµη προς ανάκτηση θερµότητα είναι σηµαντικότατη, αν λάβουµε υπόψη µας ότι η µέση θερµοκρασία του νερού που τροφοδοτεί αυτά τα εργοστάσια είναι 17 C (ας δούµε ένα βαφείο σαν black box, όπου χιλιάδες m3 νερό µπαίνουν κάθε µέρα σε θερµοκρασία 17 C και βγαίνουν στους 60 C). Αρκεί, βέβαια, να έχει εξασφαλισθεί η χρήση της ανακτώµενης ενέργειας! 1

11 Η ανάκτηση θερµότητας γίνεται µε τη βοήθεια εναλλακτών. Στα υγρά απόβλητα, µε βάση τις διαθέσιµες και δοκιµασµένες τεχνολογίες, υπάρχουν δυο βασικές επιλογές: Α. Οι σωληνωτοί εναλλάκτες Είναι από τους πλέον αξιόπιστους εναλλάκτες και ιδιαίτερα διαδεδοµένοι, σε βιοµηχανικές εφαρµογές. Το κόστος τους δεν είναι µεγάλο, είναι επισκέψιµοι µε ανοίγµατα στους πυθµένες τους. Βασικό µειονέκτηµα η σχετικά µικρή επιφάνεια εναλλαγής θερµότητας, µε βάση τον συνολικό όγκο του εναλλάκτη. Σε περιπτώσεις µεγάλης θερµοκρασιακής διαφοράς µεταξύ των δυο ρευστών (θερµαίνοντος θερµαινόµενου) αυτό το µειονέκτηµα περιορίζεται σηµαντικά. Ο κάθε, αριστερά, εικονιζόµενος εναλλάκτης έχει διάµετρο D400mm, µήκος 6 m και επιφάνεια εναλλαγής θερµότητας από 16m2 µέχρι 24m2. Β. Οι πλακοειδείς εναλλάκτες. Οι πλέον αποδοτικοί εναλλάκτες σε εφαρµογές ανάκτησης θερµότητας από υγρά απόβλητα είναι οι πλακοειδείς. Ο εικονιζόµενος εναλλάκτης έχει επιφάνεια εναλλαγής 90m2, διάκενο µεταξύ των πλακών 12mm, 5 περάσµατα ανά πλάκα, free flow και µε πτώση πίεσης 3,5m σε παροχή 90m3/h. Βασικά µειονεκτήµατα: το υψηλό κόστος, η απαίτηση προστασίας τους από υδραυλικά πλήγµατα και η δυσκολία καθαρισµού τους, σε περίπτωση που θα µπουκώσουν. Όµως µε απλά µέτρα είναι δυνατόν να µη βουλώσουν ποτέ, ακόµα και στα πιο δύσκολα απόβλητα, όπως είναι αυτά των βαφείων. Ένα τέτοιο µέτρο είναι το αποτελεσµατικό φιλτράρισµα των αποβλήτων. υο από τα πλέον αποδοτικά συστήµατα ανάκτησης θερµότητας, που έχουµε σχεδιάσει και κατασκευάσει σε βαφεία του τόπου µας. Ισχύος 4,5 και 5 MW αντίστοιχα. 2

12 Ως προς τα στοιχεία κόστους οφέλους και εγκατάστασης ενός παρόµοιου συστήµατος, παραθέτουµε τα παρακάτω ενδεικτικά στοιχεία: Θερµική ισχύς συστήµατος: kw Ετήσια εξοικονόµηση ενέργειας: tn µαζούτ /χρόνο Ετήσιο οικονοµικό όφελος: euros Κόστος έργου: euros Παράγοντες που επηρεάζουν τα µεγέθη αυτά είναι: Οι τεχνικές λύσεις Η ποιότητα του εξοπλισµού (σωληνωτός ή πλακοειδής εναλλάκτης, σωλήνες από ανοξείδωτο χάλυβας ή γαλβανιζέ) Η ποιότητα των εργασιών Ο ενεργός χρόνος λειτουργίας της εγκατάστασης Η αξιοποίηση του έργου κλπ. 2. Ανάκτηση θερµότητας από αέρια βιοµηχανικά απόβλητα. Από τις βιοµηχανικές παραγωγικές διαδικασίες, χηµικές διεργασίες, καύσεις κλπ. απορρίπτονται τεράστιες ποσότητες ζεστών αερίων και σε θερµοκρασίες που, συνήθως, φθάνουν τους 200 C, ενώ αρκετές φορές τους 500 C ή 800 C. Εποµένως η απόρριψη π.χ m3/h αέρα σε θερµοκρασία 200 C δεν είναι ευκαταφρόνητη ποσότητα ενέργειας, αν λάβουµε υπόψη µας ότι ο αέρας αυτός αναπληρώνεται κάθε στιγµή από ισόποσο νωπό αέρα. Στις βιοµηχανικές εφαρµογές υπάρχουν κάποιες πρόσθετες δυσκολίες στο θέµα της ενεργειακής αξιοποίησης αυτής της απορριπτόµενης ενέργειας, λόγω: της υγρασίας, των στερεών, των ρύπων (κάποιες φορές διαβρωτικών) κλπ. που περιέχουν τα απορριπτόµενα αέρια. Αλλά οι διαθέσιµες τεχνολογίες έχουν δώσει τις λύσεις, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η ανάκτηση θερµότητας από τον αέρα γίνεται µε τη βοήθεια κατάλληλων εναλλακτών θερ- µότητας. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνονται οι κυριότεροι τύποι. Αριστερά πλακοειδής εναλλάκτης θερµότητας τύπου αέρα/ αέρα. Στο κέντρο σωληνωτός εναλλάκτης θερµότητας τύπου αέρα /νερού και δεξιά εναλλάκτες τύπου Rotary Wheel αέρα/ αέρα. Βασικό θέµα και στην ανάκτηση θερµότητας από τον αέρα είναι να διατηρούνται συνεχώς καθαρές οι επιφάνειες εναλλαγής, ώστε να µη µειώνεται η απόδοση των εναλλακτών λόγω ρύπων, υγρασίας χνουδιών κλπ. Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται ο (πλήρης) αυτοκαθαρισµός εν λειτουργία. Ο εναλλάκτης τύπου Rotary Wheel υπερτερεί σηµαντικά των άλλων τύπων, για τους παρακάτω λόγους: α. έχει µεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, λόγω της µεγάλης µάζας εναλλαγής θερµότητας και β. µπορεί να έχει εγκατεστηµένο πλήρες σύστηµα αυτοκαθαρισµού εν λειτουργία, σε αντίθεση µε τον µερικό αυτοκαθαρισµό των άλλων εναλλακτών (για τους οποίους εκτός των άλλων 3

13 πρέπει να σταµατήσει η λειτουργία των µηχανών παραγωγής για να ανοιχτούν για καθαρισµό). Αριστερά, πλήρης εναλλάκτης θερµότητας τύπου rotary Wheel. ιακρίνονται: οι τοµείς απορριπτόµενου ζεστού αέρα (κάτω τµήµα) και καθαρού αέρα (πάνω τµήµα), το διάφραγµα διαχωρισµού, ο κινητήρας περιστροφής και το σύστηµα αυτοκαθαρισµού (στα δεξιά). Στο σχηµατικό διάγραµµα φαίνεται η αρχή λειτουργίας του: ο απορριπτόµενος ζεστός αέρας κατά το πέρασµά του από τις διαµπερείς µεταλλικές οπές του εναλλάκτη θερµαίνει την περιστρεφόµενη µεταλλική µάζα και σε διαδροµή 180. Όταν η ζεστή µεταλλική µάζα βρεθεί στο πάνω τµήµα θα την διαπεράσει, επί 180 πάλι, το ρεύµα του (αρχικά) κρύου νωπού αέρα και έτσι θα έχουµε τη µεταφορά θερµότητας από ένα ζεστό ρεύµα απορριπτόµενου αέρα σε ένα άλλο καθαρού αέρα. Η ανάµειξη του απορριπτόµενου µε τον νωπό αέρα είναι απειροελάχιστη. Ως προς τα στοιχεία κόστους οφέλους εγκατάστασης ενός παρόµοιου συστήµατος, παραθέτουµε τα παρακάτω χαρακτηριστικά στοιχεία: Θερµική ισχύς: 335 kw Ετήσια εξοικονόµηση ενέργειας: kwh (για λειτουργία h/χρόνο Ετήσιο οικονοµικό όφελος: euros (για καύσιµο το φυσικό αέριο) Κόστος έργου: euros Ας δούµε, µε βάση την παραπάνω φωτογραφία, το πώς λειτουργεί ένα σύστηµα ανάκτησης θερµότητας σε µια ράµµα (µηχάνηµα επεξεργασίας υφασµάτων): Ο απορριπτόµενος από τη ράµµα αέρας εισέρχεται στο σύστηµα ανάκτησης θερµότητας, α- ποτελούµενο από έναν Rotary Wheel, αφήνει σηµαντικό µέρος της θερµότητάς του και τελικά απορρίπτεται στην ατµόσφαιρα στους 70 C (κάτω θερµόµετρο). Ο παραγόµενος καθαρός 4

14 ζεστός αέρας τροφοδοτεί τους θαλάµους της µηχανής, µέσω των τριών εµπρόσθιων αεραγωγών, ώστε αφού αναθερµανθεί στα θερµαντικά στοιχεία στους C να χρησιµοποιηθεί για το στέγνωµα και το φιξάρισµα των υφασµάτων. Σε δοκιµή του συστήµατος ανάκτησης θερµότητας στα, θερµοκρασιακά, όρια της ράµµας είχαµε: Εισερχόµενος, στο σύστηµα, αέρας: 190 C Παραγόµενος καθαρός ζεστός αέρας: 150 C Απορριπτόµενος αέρας: 75 C, απαλλαγµένος από πλήθος ρύπων (βλέπε τη συνέχεια αυτού του άρθρου). 3. Economisers Πρόκειται για µια ιδιαίτερα αξιόπιστη και δοκιµασµένη τεχνολογία Εξοικονόµησης Ενέργειας. Οι economisers τοποθετούνται στις καµινάδες των λεβήτων και ανακτούν θερµότητα από τα απορριπτόµενα καυσαέρια. Η ανακτώµενη ενέργεια χρησιµοποιείται για την αναθέρ- µανση του νερού τροφοδότησης των λεβήτων, την αναθέρµανση του λαδιού στους λέβητες διαθερµικού λαδιού, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης κλπ. Βασική λεπτοµέρεια: η τελική θερµοκρασία των απορριπτόµενων καυσαερίων πρέπει να είναι πάνω από το σηµείο δρόσου του θεϊκού οξέως, αν τα καυσαέρια περιέχουν θείο. ιαφορετικά θα καταστραφούν τόσο ο economiser όσο και ο βασικός εξοπλισµός. Πρακτικά, οι ε- ναλλάκτες αυτοί χρησιµοποιούνται σε ντηζελοµηχανές πλοίων και σε λέβητες καυσίµων αερίων. Οι economisers µεγιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση των καυσίµων αερίων, σε όλους τους βιοµηχανικούς λέβητες και αποτελούν ισχυρότατο περιβαλλοντικό και οικονοµικό κίνητρο υποκατάστασης του µαζούτ µε το φυσικό αέριο. Σχηµατικό διάγραµµα και δυο υπερµεγέθεις, αποδοτικοί και πιστοποιηµένοι, µε βάση τη νέα αυστηρή κοινοτική νοµοθεσία, economisers. Οι economisers αυτοί θα τοποθετηθούν σε 12 τονους ατµολέβητες ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, µε σκοπό την αναθέρµανση του νερού τροφοδότησής τους. Η κατασκευή των economisers πρέπει να γίνεται σύµφωνα µε τους πρόσφατους Κοινοτικούς Κανονισµούς και σε πολλές περιπτώσεις να είναι πιστοποιηµένοι από αρµόδιους φορείς. Ως προς τα στοιχεία κόστους οφέλους εγκατάστασης ενός παρόµοιου economiser, παραθέτουµε τα παρακάτω στοιχεία: Θερµική ισχύς economiser: 460 kw Ετήσια εξοικονόµηση ενέργειας: kwh (για λειτουργία h/χρόνο Ετήσιο οικονοµικό όφελος: euros (για καύσιµο το φυσικό αέριο) 5

15 Κόστος έργου: euros 4. Ανάκτηση θερµότητας στον κεντρικό κλιµατισµό. Κεντρική κλιµατιστική µονάδα σε µεγάλο βιοµηχανικό κτίριο. Για λόγους ανανέωσης του αέρα απορρίπτεται στο περιβάλλον το 50% του κλιµατισµένου αέρα και ο αέρας αυτός αναπληρώνεται µε νωπό, σε θερµοκρασίες περιβάλλοντος. Προφανώς ο εισερχόµενος αέρας πρέπει να θερµανθεί ή ψυχραθεί (ανάλογα µε την εποχή) από την κλιµατιστική µονάδα προκειµένου να εισέλθει στο κτίριο. Ενώ ο απορριπτόµενος αέρας µεταφέρει σηµαντικό θερµικό ή ψυκτικό φορτίο το οποίο απορρίπτεται στο περιβάλλον. Η τεχνολογία ανάκτησης θερµότητας είναι πολύ απλή: Στην έξοδο του απορριπτόµενου αέρα τοποθετείται ένας εναλλάκτης θερµότητας, έτσι ώστε αυτός να περάσει από την επιφάνεια εναλλαγής θερµότητας και να µεταφέρει σηµαντικό µέρος της ενέργειάς του στον εισερχόµενο αέρα. Τελικά ο αέρας που εισέρχεται στην κλιµατιστική µονάδα είναι προκλιµατισµένος (πιο θερµός ή πιο ψυχρός από τη θερµοκρασία του περιβάλλοντος, ανάλογα αν έχουµε χειµώνα ή καλοκαίρι). Έτσι το t που έχει να καλύψει η κλιµατιστική µονάδα είναι µικρότερο από ό,τι αν δεν γινόταν ανάκτηση θερµότητας. Σε αυτό οφείλεται και η εξοικονόµηση ενέργειας. Εναλλάκτες θερµότητας γι αυτές τις εφαρµογές είναι οι πλακοειδείς, οι σωληνωτοί και οι Rotary Wheels. Ως προς τα στοιχεία κόστους οφέλους και εγκατάστασης ενός παρόµοιου συστήµατος µε rotary wheels, παραθέτουµε τα παρακάτω χαρακτηριστικά στοιχεία: Θερµική ισχύς µονάδας: 150 kw Ετήσια εξοικονόµηση ενέργειας: kwh (για ανακύκλωση του 50% του αέρα) Ετήσιο οικονοµικό όφελος: euros Κόστος έργου: euros Άλλα άρθρα, εισηγήσεις κλπ.: 6

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 12 / 2002 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 12 / 2002 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 12 ΙΟΥΛΙΟΣ 2002 Αγαπητοί συνάδελφοι, Στην διάρκεια των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 17 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 17 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 17 ΙΟΥΛΙΟΣ 2003 Αγαπητοί συνάδελφοι, Στις 11 Ιουνίου, µε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 16 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 16 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 16 ΜΑΙΟΣ 2003 Αγαπητοί συνάδελφοι, Οι εκλογές για την ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 13 / 2002 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 13 / 2002 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2002 Αγαπητοί συνάδελφοι, Η επόµενη εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 15 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 15 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 15 ΜΑΡΤΙΟΣ 2003 Αγαπητοί συνάδελφοι, Το Ελληνικό Σωµατείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ 6 11521 Αθήνα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 23 / 2004 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ Αθήνα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 20 / 2004 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 20 / 2004 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Τηλ: 210 7258111 Ραβινέ 6 Fax: 210 7232625

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 33 / 2006

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 33 / 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» ΝΠΙ Μη-Κερδοσκοπικό Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 32 / 2006

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 32 / 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» ΝΠΙ Μη-Κερδοσκοπικό Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 25 / 2005

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 25 / 2005 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAEª ΝΠΙ Μη-Κερδοσκοπικό Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 27 / 2005

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 27 / 2005 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» ΝΠΙ Μη-Κερδοσκοπικό Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 31 / 2006

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 31 / 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» ΝΠΙ Μη-Κερδοσκοπικό Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαταστάσεις Κλιματισμού. Α. Ευθυμιάδης,

Εγκαταστάσεις Κλιματισμού. Α. Ευθυμιάδης, ΙΕΝΕ : Ετήσιο 13ο Εθνικό Συνέδριο - «Ενέργεια & Ανάπτυξη 08» (12-13/11-Ίδρυμα Ευγενίδου) Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε Λεβητοστάσια και Εγκαταστάσεις Κλιματισμού Α. Ευθυμιάδης, ρ. Μηχανικός, ιπλ. Μηχ/γος-Ηλ/γος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ Αθήνα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 22 / 2004 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Ηλιοθερμίας Ημερίδα ΠΣΔΜ-Η 4 Ιουλίου 2014

Συστήματα Ηλιοθερμίας Ημερίδα ΠΣΔΜ-Η 4 Ιουλίου 2014 Συστήματα Ηλιοθερμίας Ημερίδα ΠΣΔΜ-Η 4 Ιουλίου 2014 Βασίλης Φούρλας Διπλ. Μηχ/γος Μηχ/κος ΕΜΠ Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΝ.E.ΕΠΙ.Θ.Ε Η αναγκαιότητα των Α.Π.Ε.. Δαπάνη Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 18 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 18 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2003 Αγαπητοί συνάδελφοι, Το Σωµατείο διοργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ

ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Β2Β 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΜΟΝΑ ΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Π.Ε. ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΚΤ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΒΗΕ Greek Solar Industry

Διαβάστε περισσότερα

η εξοικονόµηση ενέργειας

η εξοικονόµηση ενέργειας η εξοικονόµηση ενέργειας ως παράµετρος σχεδιασµού και λειτουργίας συστηµάτων αντιρρύπανσης Γιάννης. Κάργας Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Συνέδριο ΤΕΕ Ενέργεια: Σηµερινή Εικόνα - Σχεδιασµός - Προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Σίσκος Ιωάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός

Σίσκος Ιωάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, Τύποι Μηχανών Συμπαραγωγής, μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης για Συμπαραγωγή, Κλιματισμός με Φυσικό Αέριο Σίσκος Ιωάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός Ι. Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΕΡΑ / ΝΕΡΟΥ & ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Παρασκευόπουλος Βασίλης Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc,, P.E., Τεχνικός Σύμβουλος Commissioning WWW.VPC.GR ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ T.O.Τ.Ε.Ε : ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ T.O.Τ.Ε.Ε : ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ T.O.Τ.Ε.Ε. 20701-4 : ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΤΡΟΛΙΑΓΚΗ Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 7

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 7 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 7: Ανάκτηση θερμότητας Παπακώστας Κωνσταντίνος Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1 Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1 ΦΟΡΤΙΑ Υπό τον όρο φορτίο, ορίζεται ουσιαστικά το πoσό θερµότητας, αισθητό και λανθάνον, που πρέπει να αφαιρεθεί, αντίθετα να προστεθεί κατά

Διαβάστε περισσότερα

Ε-News. Η AHI CARRIER Νότιας Ανατολικής Ευρώπης Κλιµατισµού Α.Ε., σας προσκαλεί στο περίπτερο της, στην διεθνή έκθεση Climatherm 2012,

Ε-News. Η AHI CARRIER Νότιας Ανατολικής Ευρώπης Κλιµατισµού Α.Ε., σας προσκαλεί στο περίπτερο της, στην διεθνή έκθεση Climatherm 2012, Ε-News Τεύχος 58 Φεβρουάριος 2012 Συμμετοχή στην έκθεση Climatherm 2012 Η AHI CARRIER Νότιας Ανατολικής Ευρώπης Κλιµατισµού Α.Ε., σας προσκαλεί στο περίπτερο της, στην διεθνή έκθεση Climatherm 2012, που

Διαβάστε περισσότερα

Λάρισα 10-04-09 ΘΕΜΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΧΕ Η ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Λάρισα 10-04-09 ΘΕΜΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΧΕ Η ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Λάρισα 10-04-09 ΘΕΜΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΧΕ Η ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Με µεγάλη επιτυχία πραγµατοποιήθηκε την Πέµπτη 9 Απριλίου 2009 η εκδήλωση για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΓΑΣ energy & environment

ΚΑΡΓΑΣ energy & environment ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ Β.Α. ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Μυτιλήνη 12-13 Ιουνίου 2009 ΕΡΓΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ηµήτρης Ι.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αντλίες θερμότητας πολλαπλών πηγών (αέρας, γη, ύδατα) συνδυασμένης παραγωγής θέρμανσης / ψύξης Εκδήλωση ελληνικού παραρτήματος ASHRAE 16.02.

Αντλίες θερμότητας πολλαπλών πηγών (αέρας, γη, ύδατα) συνδυασμένης παραγωγής θέρμανσης / ψύξης Εκδήλωση ελληνικού παραρτήματος ASHRAE 16.02. Αντλίες θερμότητας πολλαπλών πηγών (αέρας, γη, ύδατα) συνδυασμένης παραγωγής θέρμανσης / ψύξης Εκδήλωση ελληνικού παραρτήματος ASHRAE 16.02.2012 Μητσάκης Ευάγγελος, Μηχανολόγος Μηχανικός Υπεύθυνος πωλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟΥ/ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟΥ/ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΙΣΜΟΥ/ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ https://www.youtube.com/watch?v=1-g73ty9v04 2 1 Τι είναι θερμική άνεση; 3 Θερμική άνεση: Η κατάσταση εκείνη του εγκεφάλου η

Διαβάστε περισσότερα

οµή παρουσίασης 1. Κατασκευαστικός τοµέας: δεδοµένα 2. Αειφόρος κατασκευή: προκλήσεις στην Ε.Ε. 3. Αειφόρος κατασκευή: δράσεις στην Ε.Ε. 4. Βιοκλιµατι

οµή παρουσίασης 1. Κατασκευαστικός τοµέας: δεδοµένα 2. Αειφόρος κατασκευή: προκλήσεις στην Ε.Ε. 3. Αειφόρος κατασκευή: δράσεις στην Ε.Ε. 4. Βιοκλιµατι ιαγωνισµός «Αειφόρου Κατασκευαστικής ραστηριότητας»» Προβληµατισµοί 3 Ιουνίου 2008, ηµοσιογραφική Εστία Ιωάννα Κωνσταντινίδου, Υπηρεσία Περιβάλλοντος οµή παρουσίασης 1. Κατασκευαστικός τοµέας: δεδοµένα

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες τάσεις αντιμετώπισης κλιματισμού και παραγωγής Ζ.Ν.Χ. στον ξενοδοχειακό τομέα. Βαγγέλης Λαγός Μηχ. Μηχανικός Υπευθ.

Σύγχρονες τάσεις αντιμετώπισης κλιματισμού και παραγωγής Ζ.Ν.Χ. στον ξενοδοχειακό τομέα. Βαγγέλης Λαγός Μηχ. Μηχανικός Υπευθ. Σύγχρονες τάσεις αντιμετώπισης κλιματισμού και παραγωγής Ζ.Ν.Χ. στον ξενοδοχειακό τομέα Βαγγέλης Λαγός Μηχ. Μηχανικός Υπευθ. Τομέα Κλιματισμού ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Σεβασμός στο περιβάλλον / Ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 30 / 2006

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 30 / 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» ΝΠΙ Μη-Κερδοσκοπικό Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of

Διαβάστε περισσότερα

Synco 100 Ελεγκτές απευθείας τοποθέτησης

Synco 100 Ελεγκτές απευθείας τοποθέτησης SIEMENS Synco 100 Ελεγκτές απευθείας τοποθέτησης Hvac Products Αναρίθµητες µελέτες αναφέρουν ότι το κόστος λειτουργίας ενός κτιρίου αντιστοιχεί στο 40% έως 60% του κόστους κατασκευής. Σχεδόν κάθε κτίριο

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπρόεδρος του Κέντρου ανέλαβε ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γεώργιος Σταυρακάκης.

Αντιπρόεδρος του Κέντρου ανέλαβε ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γεώργιος Σταυρακάκης. ΤΕΥΧΟΣ 2 εκέµβριος 2000 ΝΕΑ ΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΠΕ Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας ΚΑΠΕ 19 ο χλµ. Λ. Μαραθώνος 190 09 Πικέρµι Αττικής Τηλ. 6039900 Fax. 6039905 http://www.cres.gr Νέα διοίκηση απέκτησε το

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 22-23 Νοεµβρίου 2011

Αθήνα, 22-23 Νοεµβρίου 2011 Συσκευή Εξοικονόµησης Ενέργειας 4ECO2 Σύστηµα συνεχούς αναπροσαρµογής της βέλτιστης λειτουργίας ενός συστήµατος καύσης Αθήνα, 22-23 Νοεµβρίου 2011 Κώνστας Αθανάσιος Φιλιππαίου Γεωργία Στοιχεία Κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 10. Μελέτη Περίπτωσης: Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Βιομηχανία Προϊόντων Αλουμινίου Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα: ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική. Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς. Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων & ιοίκησης

Μάθηµα: ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική. Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς. Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων & ιοίκησης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 10. Μελέτη Περίπτωσης ΙV: : Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Ξενοδοχειακή Μονάδα Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

9. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου

9. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 9. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & ιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Τ.Ε. 1ο ΧΛΜ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Τ.Ε. 1ο ΧΛΜ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ . ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ORC ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΜΕΝΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις Εδώ και µια εικοσαετία, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί µε τους ηλιακούς θερµοσίφωνες για την παραγωγή ζεστού νερού. Απόρροια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Άσκηση 16 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Σε μια βιομηχανικ εγκατάσταση ένα ρεύμα υγρού πρέπει να θερμανθεί από τους 25 C στους 75 C ( περ = 25 C). Να εξεταστούν οι εξς εναλλακτικές λύσεις: (α) Η θέρμανση

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας

Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Εργαστήριο Θερμοδυναμικής & Φαινομένων Μεταφοράς Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας Εισαγωγή Σκοπός των συστημάτων ανάκτησης θερμότητας είναι η αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Το smart cascade και η λειτουργία του

Το smart cascade και η λειτουργία του Καινοτομία HITACHI Έξυπνος διαδοχικός ψυκτικός κύκλος (Smart Cascade) Από τον Γιάννη Κονίδη, Μηχανολόγο Μηχανικό Τομέας Συστημάτων Κλιματισμού ΑΒΒ Ελλάδος Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος θέρμανσης, με τη

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήµατα και Προοπτικές στην Αναβάθµιση Κοινωνικής Κατοικίας: Η Περίπτωση του Ηλιακού Χωριού

Προβλήµατα και Προοπτικές στην Αναβάθµιση Κοινωνικής Κατοικίας: Η Περίπτωση του Ηλιακού Χωριού Προβλήµατα και Προοπτικές στην Αναβάθµιση Κοινωνικής Κατοικίας: Η Περίπτωση του Ηλιακού Χωριού Νίκος Νταβλιάκος - Αριστοτέλης Μπότζιος-Βαλασκάκης Αθήνα 14 Οκτωβρίου 2004, Ξενοδοχείο Stratos Vassilikos

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων

Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων Εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανση κτιρίων Μέρος 1 ο : Σύγκριση τοπικών και κεντρικών συστημάτων θέρμανσης "Μύρισε χειμώνας" και πολλοί επιλέγουν τις θερμάστρες υγραερίου για τη θέρμανση της κατοικίας

Διαβάστε περισσότερα

Επιλεγμένερ ευαπμογέρ Γεωθεπμικών Αντλιών Θεπμότηταρ

Επιλεγμένερ ευαπμογέρ Γεωθεπμικών Αντλιών Θεπμότηταρ Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (ΓΑΘ) στην Ελλάδα: οφέλη, υποστηρικτικές δράσεις, εφαρμογές και μετρήσεις Ξενοδοχείο Αθηναΐς, Αθήνα - 16 Ιανουαρίου 2012 Επιλεγμένερ ευαπμογέρ Γεωθεπμικών Αντλιών Θεπμότηταρ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕ ΡΙΟ: ΒΙΩΣΙΜΗ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΕΛΛΑ Α & ΚΥΠΡΟ Αθήνα,, 18-09

ΣΥΝΕ ΡΙΟ: ΒΙΩΣΙΜΗ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΕΛΛΑ Α & ΚΥΠΡΟ Αθήνα,, 18-09 Έργο SUSCON Αειφόρος Κατασκευή στα ηµόσια & Ιδιωτικά Έργα µέσω της Ολοκληρωµένης Πολιτικής Προϊόντων ΣΥΝΕ ΡΙΟ: ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΕΛΛΑ Α & ΚΥΠΡΟ Αθήνα,, 18-09 09-2008 Μαρία Λοϊζίδου Μονάδα Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι 1

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι 1 ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι ιδάσκων: Καθ. Α.Γ.Τοµπουλίδης ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ, ΚΟΖΑΝΗ Εαρινό εξάµηνο 2003-2004 Άσκηση 1: Κυλινδρικό έµβολο περιέχει αέριο το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 8 / 2001 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 8 / 2001 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 8 ΙΟΥΛΙΟΣ 2001 Αγαπητοί συνάδελφοι, Στα πλαίσια της προετοιµασίας

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόµηση Ενέργειας: Μια ηµιουργική Επαγγελµατική ραστηριότητα. ηµήτρης Ι. Κάργας Ηλ. Μηχ. Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών

Εξοικονόµηση Ενέργειας: Μια ηµιουργική Επαγγελµατική ραστηριότητα. ηµήτρης Ι. Κάργας Ηλ. Μηχ. Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών Περιοδικό ΤΕΧΝΙΚΑ, Σεπτέµβρης 2009 Εισαγωγή Εξοικονόµηση Ενέργειας: Μια ηµιουργική Επαγγελµατική ραστηριότητα. ηµήτρης Ι. Κάργας Ηλ. Μηχ. Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών Η Εξοικονόµηση Ενέργειας (ΕΞΕ) είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όλοι οι άνθρωποι εκτιμούν την άνεση που παρέχουν τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού. Τα περισσότερα συστήματα που εγκαταστάθηκαν πρίν τη δεκαετία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο. 1 ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΜΠΟΪΛΕΡ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΗΣ Μέρος 1 ο. Οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου για ζεστό νερό χρήσης, ήταν η αρχική αιτία της επινόησης των εναλλακτών θερμότητας. Στους εναλλάκτες ένα θερμαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΠΑΓΝΗ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΟΛΙΑΚΟΥ ΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΖΑΡΚΑ ΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΤΙΡΙΑΙΑ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΤΙΡΙΑΙΑ ΤΕΧΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΠΡΟΣΥΝΕ ΡΙΑΚΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ» ΚΕΡΚΥΡΑ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακά Θερμικά Συστήματα Στον Ξενοδοχειακό τομέα. Δημήτριος Χασάπης Μηχανικός Τεχνολογίας Α.Π.Ε. ΚΑΠΕ Τομέας Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων

Ηλιακά Θερμικά Συστήματα Στον Ξενοδοχειακό τομέα. Δημήτριος Χασάπης Μηχανικός Τεχνολογίας Α.Π.Ε. ΚΑΠΕ Τομέας Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων Ηλιακά Θερμικά Συστήματα Στον Ξενοδοχειακό τομέα Δημήτριος Χασάπης Μηχανικός Τεχνολογίας Α.Π.Ε. ΚΑΠΕ Τομέας Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων Ανάγκες τουριστικού κλάδου σε ενέργεια Κατανάλωση Ενέργειας Το 75%

Διαβάστε περισσότερα

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης

ΗλιακοίΣυλλέκτες. Γιάννης Κατσίγιαννης ΗλιακοίΣυλλέκτες Γιάννης Κατσίγιαννης Ηλιακοίσυλλέκτες Ο ηλιακός συλλέκτης είναι ένα σύστηµα που ζεσταίνει συνήθως νερό ή αέρα χρησιµοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία Συνήθως εξυπηρετεί ανάγκες θέρµανσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. Εναλλάκτες θερµότητας (Heat Exchangers)

1. Εναλλάκτες θερµότητας (Heat Exchangers) 1. Εναλλάκτες θερµότητας (Heat Exangers) Οι εναλλάκτες θερµότητας είναι συσκευές µε τις οποίες επιτυγχάνεται η µεταφορά ενέργειας από ένα ρευστό υψηλής θερµοκρασίας σε ένα άλλο ρευστό χαµηλότερης θερµοκρασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Πετρέλαιο Κίνησης 21% Μαζούτ 18% Πετρέλαιο Θέρµανσης

Πετρέλαιο Κίνησης 21% Μαζούτ 18% Πετρέλαιο Θέρµανσης «Φυσικό Αέριο στο Μεγάλο Εµπορικό και Βιοµηχανικό Τοµέα της Αττικής: Ανάπτυξη και ιαχείριση Μεγάλων Πελατών περιόδου 2004-2009» 2009» ΕΠΑ Αττικής Νοέµβριος 2010 Αναστάσιος Τόσιος ιευθυντής Τεχνικής Εξυπηρέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Ο «δρόμος» για την επιλογή του ιδανικού κλιματισμού

Ο «δρόμος» για την επιλογή του ιδανικού κλιματισμού Ο «δρόμος» για την επιλογή του ιδανικού κλιματισμού Η επιλογή ενός συστήματος κλιματισμού για μια επιχείρηση ή μια οικία είναι εξαιρετικά σημαντική απόφαση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής & άνεση των διαμενόντων

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στον Η/Μεξοπλισμό στον κτιριακό τομέα

Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στον Η/Μεξοπλισμό στον κτιριακό τομέα Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στον Η/Μεξοπλισμό στον κτιριακό τομέα Α. Μπότζιος-Βαλασκάκης Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Διεύθυνση Εξοικονόμησης Ενέργειας Τμήμα Βιομηχανίας και Μεταφορών Θέρμανση

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο OPET BUILDING. Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης

Το έργο OPET BUILDING. Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Το έργο OPET BUILDING Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Το έργο OPET BUILDING Το Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ως µέλος του δικτύου ΟΠΕΤ (Οργανισµός για την Προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του συστήµατος γεωθερµικών αντλιών του ηµαρχείου Πυλαίας

Παρουσίαση του συστήµατος γεωθερµικών αντλιών του ηµαρχείου Πυλαίας ηµήτρης Μπόζης ρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Μελετητής Παρουσίαση του συστήµατος γεωθερµικών αντλιών του ηµαρχείου Πυλαίας Ηµερίδα «Κτίρια σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας - Από τη θεωρία στην πράξη»

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

19. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου

19. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 19. Ενεργειακή Επιθεώρηση στο Κτίριο ΗΜΜΥ (Α Φάση) ) της Πολυτεχνειούπολης λ Ζωγράφου Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & ιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΟΡΗΓΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ. CEST2011 12 th International Conference on Environmental Science and Technology. 8-10 September 2011, Rhodes island, Greece

ΧΟΡΗΓΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ. CEST2011 12 th International Conference on Environmental Science and Technology. 8-10 September 2011, Rhodes island, Greece CEST2011 12 th International Conference on Environmental Science and Technology 8-10 September 2011, Rhodes island, Greece Οργάνωση: ιεθνές ίκτυο Περιβαλλοντικής Επιστήµης και Τεχνολογίας (Global NEST)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Παράδειγµα κριτηρίου αξιολόγησης σύντοµης διάρκειας στην Ενότητα 2.3 (Σχέση Βιοµηχανίας και Ενέργειας)

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Παράδειγµα κριτηρίου αξιολόγησης σύντοµης διάρκειας στην Ενότητα 2.3 (Σχέση Βιοµηχανίας και Ενέργειας) ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Παράδειγµα κριτηρίου αξιολόγησης σύντοµης διάρκειας στην Ενότητα 2.3 (Σχέση Βιοµηχανίας και Ενέργειας) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΑΞΗ:... ΤΜΗΜΑ:...

Διαβάστε περισσότερα

4ο Εργαστήριο: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

4ο Εργαστήριο: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 4ο Εργαστήριο: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Συστήματα θέρμανσης Στόχος του εργαστηρίου Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές: - τα συστήματα θέρμανσης που μπορεί να υπάρχουν σε ένα κτηνοτροφικό

Διαβάστε περισσότερα

Το χειμώνα ζήστε ζεστά με την Ηalcotherm.

Το χειμώνα ζήστε ζεστά με την Ηalcotherm. Το χειμώνα ζήστε ζεστά με την Ηalcotherm. Η Halcotherm ιδρύθηκε το 1986 και η έδρα της βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης. Η εταιρία δραστηριοποιείται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΒΗΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗ

ΛΕΒΗΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗ ΛΕΒΗΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΣΗ ΛΕΒΗΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ ΤΗΣ DAIKIN: ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΛΕΒΗΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΝΕΣΗ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ Η ποιοτική λύση για αξιοπιστία,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. ΘΕΜΑ 1o Α. Να αναφέρετε, ονομαστικά, τα επτά (7) θερμοδυναμικά (ψυχρομετρικά) χαρακτηριστικά του αέρα.

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. ΘΕΜΑ 1o Α. Να αναφέρετε, ονομαστικά, τα επτά (7) θερμοδυναμικά (ψυχρομετρικά) χαρακτηριστικά του αέρα. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιλεγμένες εφαρμογές Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας

Επιλεγμένες εφαρμογές Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας 1 Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (ΓΑΘ) στην Ελλάδα: οφέλη, υποστηρικτικές δράσεις, εφαρμογές και μετρήσεις Ξενοδοχείο Αθηναΐς, Αθήνα -16 Ιανουαρίου 2012 Επιλεγμένες εφαρμογές Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας

Διαβάστε περισσότερα

Επικεφαλής στο Τμήμα Κατασκευών Data Centers της Cosmote & Ενεργειακός επιθεωρητής

Επικεφαλής στο Τμήμα Κατασκευών Data Centers της Cosmote & Ενεργειακός επιθεωρητής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜ. ΜΗΧ/ΓΟΣ & ΑΕΡ/ΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Π.Σ.Π.Π. ΤΟΤΕΕ 20701-1 (ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ) ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αναθεώρηση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ)

Αναθεώρηση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) Τελευταίες εξελίξεις στον τομέα Εξοικονόμησης Ενέργειας Δευτέρα 10 & 11 Ιουλίου 2017, Αθήνα Αναθεώρηση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) Απόστολος Ευθυμιάδης Διπλ. Μηχ/γος-Ηλ/γος Μηχ., Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

e-newsletter Περιεχόμενα - ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ

e-newsletter Περιεχόμενα - ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ July 2017 ΜΑΙΧ +302821035020 Tεύχος 4 Ιωάννης Βουρδουμπάς, Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ZEROCO2 Γεώργιος Αγγελάκης, Υπεύθυνος διαχείρισης του έργου ZEROCO2 Ιστοσελίδα του έργου: www.interregeurope.eu/zeroco2

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων

ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων ΔΠΜΣ: «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων 12. Μελέτη Περίπτωσης: Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Ξενοδοχειακή Μονάδα Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς e-mail: john@epu.ntua.gr Εργαστήριο Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα εκµετάλλευσης της Θερµικής Ηλιακής Ενέργειας

Συστήµατα εκµετάλλευσης της Θερµικής Ηλιακής Ενέργειας Τριήµερο για τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας ΛΑΡΙΣΑ, 29 Νοεµβρίου -1 εκεµβρίου 2007 Συστήµατα εκµετάλλευσης της Θερµικής Ηλιακής Ενέργειας Μ. Μαθιουλάκης Εργαστήριο Ηλιακών & άλλων Ενεργειακών Συστηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

VOLATSAKAS ENERGY & AUTOMATION. Προϊόντα για Εφαρµογές Στερεών Καυσίµων Τζάκια - Λέβητες ξύλου & pellet BIOMASS. Τιµοκατάλογος προϊόντων 2012/2013

VOLATSAKAS ENERGY & AUTOMATION. Προϊόντα για Εφαρµογές Στερεών Καυσίµων Τζάκια - Λέβητες ξύλου & pellet BIOMASS. Τιµοκατάλογος προϊόντων 2012/2013 VOLATSAKAS ENERGY & AUTOMATION Προϊόντα για Εφαρµογές Στερεών Καυσίµων Τζάκια - Λέβητες ξύλου & pellet BIOMASS Τιµοκατάλογος προϊόντων 2012/2013 ver. Bio Products h.10-13 Προϊόντα για τζάκια λέβητες στερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 19 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 19 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 19 ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2003 Αγαπητοί συνάδελφοι, µε υγεία και επαγγελµατικές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ Σ. Χ. ΜΠΙΚΟΣ, Θ. ΘΕΟ ΟΣΙΟΥ Τµήµα Marketing & Υποστήριξης Πωλήσεων ΕΠΑ Α.Ε. Κύρια Σηµεία Συνοπτικά στοιχεία χρήσης ΦΑ Ανάλυση βιοµηχανικής χρήσης ΦΑ ύσκολες εφαρµογές

Διαβάστε περισσότερα

Άνεση και αξιοπιστία σε µικρές διαστάσεις Επίτοιχοι λέβητες αερίου από τη Bosch

Άνεση και αξιοπιστία σε µικρές διαστάσεις Επίτοιχοι λέβητες αερίου από τη Bosch Άνεση και αξιοπιστία σε µικρές διαστάσεις Επίτοιχοι λέβητες αερίου από τη Bosch Gaz 4000 W. Αξιοπιστία και υψηλή απόδοση. Ο επίτοιχος λέβητας Gaz 4000 W της Bosch είναι µικρός σε διαστάσεις, δυνατός σε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΑΤΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ. Ανεµιστήρες. Ανεµιστήρες κατάθλιψης. ίκτυο αέρα καύσης-καυσαερίων

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΑΤΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ. Ανεµιστήρες. Ανεµιστήρες κατάθλιψης. ίκτυο αέρα καύσης-καυσαερίων ίκτυο αέρα καύσηςκαυσαερίων ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΑΤΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ Ανεµιστήρες κατάθλιψης (FDF, Forced Draught Fan) Ανεµιστήρες ελκυσµού (IDF, Induced Draught Fan) Προθερµαντής αέρα (air preheater) Ηλεκτροστατικά φίλτρα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Ενότητα 1. Συστήµατα θέρµανσης...9. Ενότητα 2. Το µονοσωλήνιο σύστηµα κεντρικής θέρµανσης...15. Ενότητα 3. Θερµικές απώλειες...

Περιεχόµενα. Ενότητα 1. Συστήµατα θέρµανσης...9. Ενότητα 2. Το µονοσωλήνιο σύστηµα κεντρικής θέρµανσης...15. Ενότητα 3. Θερµικές απώλειες... Περιεχόµενα Ενότητα 1 Συστήµατα θέρµανσης...9 Ενότητα Το µονοσωλήνιο σύστηµα κεντρικής θέρµανσης...15 Ενότητα 3 Θερµικές απώλειες...19 Ενότητα 4 Σωληνώσεις...41 Ενότητα 5 Θερµαντικά σώµατα...63 Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση ενεργειακού προβλήματος. Περιορισμός ενεργειακών αναγκών (εξοικονόμηση ενέργειας)

Αντιμετώπιση ενεργειακού προβλήματος. Περιορισμός ενεργειακών αναγκών (εξοικονόμηση ενέργειας) Αντιμετώπιση ενεργειακού προβλήματος Μεγάλο μέρος των συνηθειών μας αλλά και της τεχνολογίας έχει δημιουργηθεί σε περιόδους «ενεργειακής ευημερίας» Περιορισμός ενεργειακών αναγκών (εξοικονόμηση ενέργειας)

Διαβάστε περισσότερα

Το ενεργειακό πρόβλημα προέρχεται από την συνεχώς αυξανόμενη

Το ενεργειακό πρόβλημα προέρχεται από την συνεχώς αυξανόμενη ΤΕΧNΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΑΘΗΝΑ, 8-10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΕΕ Για την 9η Συνεδρία:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Συνέδριο ΟΠΕ - ΣΒΒΕ Ποιότητα, Προδιαγραφές, Πιστοποίηση, Έλεγχος Αγοράς στον κλάδο των οµικών Υλικών Ξεν. Hyatt Regency, Θεσσαλονίκη, 2 εκεµβρίου 2008 ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελίδα ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελίδα ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελίδα ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 1 ΑΣΚΗΣΗ 1 Ενεργειακό ισοζύγιο Ατμοηλεκτρικού Σταθμού 5 Θερμότητα αποδιδόμενη από το καύσιμο Ισχύς ατμοστροβίλου Συνολική θερμότητα που χάνεται στο περιβάλλον Συνολικός βαθμός

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Κλιματισμός

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Κλιματισμός Ενεργειακές ανάγκες εμπορικών κτιρίων 20% 25% Πηγή : U.S. Energy Information Administration, 2012 Commercial Buildings Energy Consumption Survey 3% 6% 10% 9% ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΩΝ ΨΥΞΗ ΧΩΡΩΝ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ ΖΕΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή σήµανση συσκευών Η ενεργειακή σήµανση καθιερώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση µε την έκδοση της οδηγίας 92/75/22.09.92 και σε Εθνικό επίπεδο µε την έκδοση του Προεδρικού ιατάγµατος 180/1994, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΧΑΡΗΣ ΑΝ ΡΕΟΣΑΤΟΣ ΚΑΠΕ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΧΑΡΗΣ ΑΝ ΡΕΟΣΑΤΟΣ ΚΑΠΕ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣΕΛΕΓΧΟΣΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΧΑΡΗΣ ΑΝ ΡΕΟΣΑΤΟΣ ΙΠΛ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ MSC - ΚΑΠΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ Ευρωπαϊκές Οδηγίες/ Κανονισµοί 1. Οδηγία 2010/3 /31/ΕΕ της 19 ης Μαΐου 2010, που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ: ΕΡΓΟ: ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ 5 Α 166 73 ΒΟΥΛΑ ΤΗΛ. 210 8995934, ΦΑΞ 210 8951760 e-mail info@inik.gr 1. ΤΕΧΝΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ α. Ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας με εκμετάλλευση ομαλής γεωθερμίας στην πολυτεχνειούπολη ζωγράφου

Εξοικονόμηση ενέργειας με εκμετάλλευση ομαλής γεωθερμίας στην πολυτεχνειούπολη ζωγράφου Εξοικονόμηση ενέργειας με εκμετάλλευση ομαλής γεωθερμίας στην πολυτεχνειούπολη ζωγράφου Μιχ. Γρ. Βραχόπουλος, Φυτρολάκης Ν., Κυρούσης Ι. & Κραββαρίτης Ε.Δ. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα οι ενεργειακές ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΦΥΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Τη λειτουργία των εσωτερικών µονάδων ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ Το συνολι

ΤΟ ΕΥΦΥΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Τη λειτουργία των εσωτερικών µονάδων ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ Το συνολι Πρόγραµµα λογισµικού για τη διαχείριση εγκαταστάσεων κλιµατισµού ERGO @ ο C = Ergo Η έξυπνη λύση για τη διαχείριση εγκαταστάσεων κλιµατισµού µε συνέπεια την εξοικονόµηση σηµαντικών ποσοτήτων ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Αντλίες θερμότητας αέρα - νερού

Αντλίες θερμότητας αέρα - νερού Αντλίες θερμότητας αέρα - νερού Air Inverter Χαμηλή κατανάλωση χάρη στην τεχνολογία inverter Visual_Heat pumps_air Inverter_2.0 Air Inverter Πεδίο εφαρμογής: Θέρμανση Ψύξη Ζεστό νερό χρήσης Χρήσεις: Διαμερίσματα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ Σ.Η.Θ. ΜΗΤΕΡΑ Α.Ε.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ Σ.Η.Θ. ΜΗΤΕΡΑ Α.Ε. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ Σ.Η.Θ. ΜΗΤΕΡΑ Α.Ε. ΗΛΙΟΣΤΑΤΗΣ ΕΠΕ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ 6-8, 15123 ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΗΛ. 210-6838289, ΦΑΞ. 210-6851151 E-mail to: mail@heliostat.gr, WEB: www.heliostat.gr Αποστολή Ιστορία... Η Εταιρεία ΗΛΙΟΣΤΑΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ενεργειακή επιθεώρηση στα κτίρια και στη βιομηχανία και η προετοιμασία των μηχανικών στην Κρήτη, ΤΕΕ Τμ. Αν.& Δυτ. Κρήτης, Οκτ.

Η ενεργειακή επιθεώρηση στα κτίρια και στη βιομηχανία και η προετοιμασία των μηχανικών στην Κρήτη, ΤΕΕ Τμ. Αν.& Δυτ. Κρήτης, Οκτ. 4.6 ΕΞΕ ΣΤΙΣ ΕΓΚ/ΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΕΡΙΣΜΟΥ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Οι επεµβάσεις εξοικονόµησης ενέργειας που σχετίζονται µε τις εγκαταστάσεις πλήρους κλιµατισµού (Θ.Α.Κ. - HVAC) στοχεύουν ή έχουν ως αποτέλεσµα ένα

Διαβάστε περισσότερα