ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ. Χαρίκλεια Λούπα. Παθολόγος με εξειδίκευση στο διαβήτη Λοιμωξιολόγος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ. Χαρίκλεια Λούπα. Παθολόγος με εξειδίκευση στο διαβήτη Λοιμωξιολόγος"

Transcript

1 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ Χαρίκλεια Λούπα Παθολόγος με εξειδίκευση στο διαβήτη Λοιμωξιολόγος Ιατρείο Φροντίδας Διαβητικού Ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου» Γ.Ν.Μ. Α. ΦΛΕΜΙΓΚ, Αθήνα

2 CONFLICTS OF INTEREST / DISCLOSURES: Educational grant: Astellas Honorariums: Boehringer Ingelheim - MSD/ΒΙΑΝΕΞ ΕΛΠΕΝ - Angelini

3 Δύο αλλά...φοβιστικά... Τι λάθη έγιναν???

4 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1

5 Φώτης Κ., 58 ετών, οδηγός TAXI ΣΔ2 από 20ετίας (HbA1c=7,7%). Ινσουλίνη + δισκία Περιφερική αρτηριοπάθεια (στενώσεις 50%, διαλείπουσα χωλότης IIb), ισχαιμική καρδιοπάθεια (ΟΕΜ/αγγειοπλαστική), βαρεία καρδιακή ανεπάρκεια (EF 30%) Δεν καπνίζει Παρακολουθείτο στο ιατρείο γιά έλκος Δ αχιλλείου τένοντος από κακό υπόδημα, μερική ρήξη και τοποθέτηση κρημνού.

6 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

7 Στην τελευταία επίσκεψη υπήρχε βαθύ έλκος ονυχοφόρου φάλαγγας 1ου δακτύλου Αρ ποδός με δυσοσμία και ΟΜ στην Α/Α (νέο μέτωπο!!!).

8 Ραχιαία επιφάνεια Πελματιαία επιφάνεια Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

9 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

10 Χορηγήθηκε αντιβιοτική αγωγή, αλλά ο ασθενής δεν προσήλθε γιά επανέλεγχο, παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές προσκλήσεις, επικαλούμενος υπάρχοντες σοβαρούς κοινωνικούς λόγους.

11 Επανεμφανίστηκε μετά 3 εβδομάδες, με αδυναμία, πυρετό 38oC, φρίκια (λοίμωξη PEDIS 4), νέκρωση 1ου δακτύλου και δυσοσμία. Είχε διακόψει τα αντιβιοτικά. Αέρας στην Α/Α!!!!

12 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

13 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

14 Εισήχθη άμεσα στο νοσοκομείο Υπό: πιπερακιλλίνη/ταζοβακτάμη, κλινδαμυκίνη, ΗΧΜΒ και πεντοξυφυλλίνη. Άμεσα: χειρουργική αφαίρεση 1ου δακτύλου. Υπήρχε νεκρωτική περιοχή πελματιαίας επιφανείας 1ου 2ου μεταταρσίου και πλαγίας επιφανείας 1ου μεταταρσίου (νεκρωτική απονευρωσίτιδα).

15 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

16 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

17 Έγινε ψηφιακή αγγειογραφία και αγγειοπλαστική με μπαλόνι και stent με επιτυχία. Ακολούθησε ευρύς χειρουργικός καθαρισμός με διανοίξεις και παροχετεύσεις.

18 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

19 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

20 Ενδονοσοκομειακές επιπλοκές: Επίταση καρδιακής ανεπάρκειας με πνευμονικό οίδημα (EF=30%). ΟΝΑ με γενικευμένα οιδήματα (αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με μεγάλη δόση διουρητικών, χωρίς να χρειασθεί αιμοκάθαρση ανατάχθηκε πλήρως). Θρομβοπενία λόγω λινεζολίδης (έγιναν επανειλημμένες τροποποιήσεις Abx ανατάχθηκε πλήρως). Διαταραχές επιπέδου συνειδήσεως (CT εγκεφάλου =μικροϊσχαιμικές αλλοιώσεις)

21 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

22 Η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε Έγινε νέα χειρουργική παρέμβαση, με αφαίρεση 1ου μεταταρσίου και σχεδόν πλήρη σύγκλειση του κολοβώματος.

23 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

24 Μετά από 6 εβδομάδες νοσηλείας, ο ασθενής ήταν σταθεροποιημένος και σε καλή κατάσταση. Παρέμεινε νοσηλευόμενος επί 3μηνον συνολικά, μόνον γιά κοινωνικούς λόγους.

25 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

26 Θέλετε να μάθετε τη συνέχεια???

27 Αρκάς

28 Μετά από 1 ½ μήνα. Δεν παρέλαβε επιθέματα. Αλλαγή προ 7 ημερών... Οιδήματα ασκίτης. ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙ!!!

29 Μετά από άλλον 1 ½ μήνα. ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙ???

30 Αλλά...

31 καί...

32 Σε 1 εβδομάδα Απελπιστική κατάσταση. Δεν πήγε σε Α/Χ...

33 LOST-TO-FOLLOW-UP

34 Μετά σχεδόν 2 χρόνια... Αρκάς

35 Σχόλια Περιγράφεται περιστατικό πολύ σοβαρής λοίμωξης σε διαβητικό πόδι με ισχαιμία, από παραμελημένο έλκος δακτύλου, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς και τελικά οδήγησε σε θάνατο. Θεωρητικά στην αμέλεια του ασθενούς συνετέλεσαν κοινωνικοί λόγοι.

36 Σχόλια Η αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού απαιτεί ομάδα πολλαπλών ειδικοτήτων (multidisciplinary team). Η αντιμετώπιση της αποφρακτικής αρτηριοπάθειας πρέπει να γίνεραι έγκαιρα, και ειδικά σε νεώτερα άτομα.

37 Σχόλια Η παραμέληση της λοίμωξης σε διαβητικό πόδι (ειδικά PEDIS 4) μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο της ζωής του ασθενούς. Οι κοινωνικοί λόγοι σήμερα είναι πολύ συχνοί (έλλειψη ασφάλισης, βιοπορισμός, απορρέουσα κατάθλιψη) πρέπει να τους εκμαιεύουμε και όχι να εθελοτυφλούμε

38 Δεύτερο...Φοβιστικό... Τι λάθη έγιναν???

39 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2

40 Αχιλλέας Α.

41 Αχιλλέας Α, 63 ετών ΣΔ από ~30ετίας. Ινσουλίνη + δισκία. HbA1c=9,8%. (ΒΣ=110kg!!!) Η ιστορία ξεκίνησε προ ~ 1 μηνός. Έλκος πλαγίας επιφανείας 5 ου μεταταρσίου Αρ, χωρίς να ενθυμείται κάκωση. Μετά 1 εβδομάδα επισκέφθηκε ομάδα Α/Χ στο νοσοκομείο Α. Καθαρισμός+επιθέματα. Δεν εδόθησαν αντιβιοτικά. Είχε συστηθεί επανεξέταση σε 1 εβδομάδα. Το πόδι χειροτέρευε. Την προηγούμενη της επανεξέτασης παρουσίασε πυρετό ~38oC.

42 Επανήλθε στο ραντεβού του στο νοσοκομείο Α και είπε για τον πυρετό. Χορηγήθηκε Cipro 500x2. Δεν τον κράτησαν. Ο πυρετός συνεχίστηκε: ~39oC για 5 ημέρες. Μετά: πήγε στην εφημερία μεγάλου νοσοκομείου Β. Δεν τον είδαν και τον έστειλαν στον «ίδιο γιατρό». Γύρισε στο σπίτι.

43 Ξαναπήγε στα εξωτερικά του Α προ εβδομάδος. Δεν τον κράτησαν, γιατί δήθεν δεν είχε αγγειογράφο και τον έστειλαν στο νοσοκομείο Γ. Εκεί όμως το τμήμα δεν λειτουργούσε όπως έμαθαν, και για αυτό δεν πήγαν. Η ανηψιά του επικοινώνησε μαζί μας. Δεν υπάρχει τίποτα από εξετάσεις (δεν του τις έδωσαν,,,) Μόνον προ μηνός: Cr=1,16, BUN=43, AST=27, ALT=28, Λ=11500, Ht=52,9. Τις τελευταίες ημέρες χωρίς πυρετό.

44 Τώρα: νεκρωτική λοίμωξη 5ου μεταταρσίου και 1/2 άκρου ποδός Αρ, ιδίως πελματιαίως, με εκροή υγρού τήξης (λερώνει το πάτωμα ) Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

45 ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!.Πονάει και μυρίζει Λ=35000, Ht=40,0, TKE=NA, CRP=280 (<3) Cr=2,9, CrCl=44, AST=34, ALT=32 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

46 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

47 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

48 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

49 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

50 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

51 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

52 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

53 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

54 Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

55 ...αλλά... 6 μήνες μετά Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

56 Ευθύνες?

57

58

59 Τι πήγε λάθος?

60 Αχιλλέας Α, 63 ετών ΣΔ από ~30ετίας. Ινσουλίνη + δισκία. HbA1c=9,8%. (ΒΣ=110kg!!!) Η ιστορία ξεκίνησε προ ~ 1 μηνός. Έλκος πλαγίας επιφανείας 5 ου μεταταρσίου Αρ, χωρίς να ενθυμείαι κάκωση. Μετά 1 εβδομάδα επισκέφθηκε ομάδα Α/Χ στο νοσοκομείο Α. Καθαρισμός+επιθέματα. Δεν εδόθησαν αντιβιοτικά. Είχε συστηθεί επανεξέταση σε 1 εβδομάδα. Το πόδι χειροτέρευε. Την προηγούμενη της επανεξέτασης παρουσίασε πυρετό ~38oC.

61 Επανήλθε στο ραντεβού του στο νοσοκομείο Α και είπε για τον πυρετό. Χορηγήθηκε Cipro 500x2. Δεν τον κράτησαν. Ο πυρετός συνεχίστηκε: ~39oC για 5 ημέρες. Μετά: πήγε στην εφημερία μεγάλου νοσοκομείου Β. Δεν τον είδαν και τον έστειλαν στον «ίδιο γιατρό». Γύρισε στο σπίτι.

62 Ξαναπήγε στα εξωτερικά του Α προ εβδομάδος. Δεν τον κράτησαν, γιατί δήθεν δεν είχε αγγειογράφο και τον έστειλαν στο νοσοκομείο Γ. Εκεί όμως το τμήμα δεν λειτουργούσε όπως έμαθαν, και για αυτό δεν πήγαν. Η ανηψιά του επικοινώνησε μαζί μας. Δεν υπάρχει τίποτα από εξετάσεις (δεν του τις έδωσαν,,,) Μόνον προ μηνός: Cr=1,16, BUN=43, AST=27, ALT=28, Λ=11500, Ht=52,9. Τις τελευταίες ημέρες χωρίς πυρετό.

63 Τι βλέπετε? Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

64 Ταξινόμηση PEDIS / IDSA

65 Τι βλέπετε? PEDIS 4!!! Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

66 ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΝΑ ΤΑΞΙΝΟΜΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ PEDIS!!!

67 PEDIS 4 = Medical emergency!!!

68 Επανήλθε στο ραντεβού του στο νοσοκομείο Α και είπε για τον πυρετό. Χορηγήθηκε Cipro 500x2. Δεν τον κράτησαν. Ο πυρετός συνεχίστηκε: ~39oC για 5 ημέρες. Μετά: πήγε στην εφημερία μεγάλου νοσοκομείου Β. Δεν τον είδαν και τον έστειλαν στον «ίδιο γιατρό». Γύρισε στο σπίτι. Τα υπόλοιπα σωστά?

69 Επανήλθε στο ραντεβού του στο νοσοκομείο Α και είπε για τον πυρετό. Χορηγήθηκε Cipro 500x2. Δεν τον κράτησαν. Ο πυρετός συνεχίστηκε: ~39oC για 5 ημέρες. Μετά: πήγε στην εφημερία μεγάλου νοσοκομείου Β. Δεν τον είδαν και τον έστειλαν στον «ίδιο γιατρό». Γύρισε στο σπίτι.

70 Επανήλθε στο ραντεβού του στο νοσοκομείο Α και είπε για τον πυρετό. Χορηγήθηκε Cipro 500x2. Δεν τον κράτησαν. Ο πυρετός συνεχίστηκε: ~39oC για 5 ημέρες. Μετά: πήγε στην εφημερία μεγάλου νοσοκομείου Β. Δεν τον είδαν και τον έστειλαν στον «ίδιο γιατρό». Γύρισε στο σπίτι.

71 1. Υπάρχει λοίμωξη? 2. Πόσο σοβαρή είναι? 3. Ποιά μικρόβια θα καλυφθούν?

72 Παθογόνα στο διαβητικό πόδι

73 Τι ιδιαίτερο βλέπετε στη λοίμωξη? Ιατρείο διαβητικού ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου»

74 Νεκρωτική λοίμωξη μαλακών μορίων: Κάλυψη οπωσδήποτε γιά αναερόβια και β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο! + απαραιτήτως κλινδαμυκίνη Εμπειρική αγωγή Τιγκεκυκλίνη + + ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!!!

75 Take-home messages Όχι άσκοπες παραπομπές και χάσιμο χρόνου ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΝΑ ΤΑΞΙΝΟΜΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ PEDIS!!! Σωστή δοσολογία

76 Take-home messages ΝΕΚΡΩΤΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ: PEDIS 4 (ΚΙΝΔΥΝΟΣ!!!) ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΧΘΕΣ!!!

77 Take-home messages PEDIS 4 (ΚΙΝΔΥΝΟΣ!!!) Κάλυψη οπωσδήποτε γιά αναερόβια και β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο! + απαραιτήτως κλινδαμυκίνη + ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ!!!

78 Συμπέρασμα Έλλειψη επίγνωσης της σοβαρότητας του διαβητικού ποδιού ή λάθη που συμβαίνουν πάνω σε φόρτο εργασίας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο κάποιον ήδη επιβαρυμένο διαβητικό ασθενή.

79

80 Η ομάδα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΚΡΩΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ.

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΚΡΩΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΝΕΚΡΩΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1, Ανδριάνα Δώνου 2, Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ελευθέριος Κουτσαντωνίου 1, Χαρίκλεια

Διαβάστε περισσότερα

Χαρίκλεια Λούπα. ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ: Διάγνωση - σταδιοποίηση. Παθολόγος με εξειδίκευση στο διαβήτη Λοιμωξιολόγος

Χαρίκλεια Λούπα. ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ: Διάγνωση - σταδιοποίηση. Παθολόγος με εξειδίκευση στο διαβήτη Λοιμωξιολόγος ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ: Διάγνωση - σταδιοποίηση Χαρίκλεια Λούπα Παθολόγος με εξειδίκευση στο διαβήτη Λοιμωξιολόγος Ιατρείο Φροντίδας Διαβητικού Ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου» Νοσοκομειακή Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Συντηρητική αντιµετώπιση οστεοµυελίτιδας Χρησιµότητα του σπινθηρογραφήµατος µε επισηµασµένα λευκά αιµοσφαίρια Παρουσίαση περιστατικού

Συντηρητική αντιµετώπιση οστεοµυελίτιδας Χρησιµότητα του σπινθηρογραφήµατος µε επισηµασµένα λευκά αιµοσφαίρια Παρουσίαση περιστατικού Συντηρητική αντιµετώπιση οστεοµυελίτιδας Χρησιµότητα του σπινθηρογραφήµατος µε επισηµασµένα λευκά αιµοσφαίρια Παρουσίαση περιστατικού Σ. Γεώργα 1, Χ. Μανές 2, Β. Nίκος 1, Λ. Δούκας 2, Α.Νικολαίδης 2, Τ.

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Ιατρείου Διαβητικού. Φροντίδα Υγείας

Οργάνωση Ιατρείου Διαβητικού. Φροντίδα Υγείας Οργάνωση Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού στην Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας Νικόλαος Α. Τσώκος Παθολόγος Διαβητολόγος Επιμελητής Α Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Χαλκίδας Υπεύθυνος Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο «Αμαλία. Δόνου Α.,

Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο «Αμαλία. Δόνου Α., ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ, ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ». Μεϊμέτη Ε., Καφαντάρης Ι., Δόνου Α., Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ.

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση ιατρείων διαβητικού ποδιού Η εμπειρία από την Κύπρο. Ανδρέας Στυλιανού MD, PhD Παθολόγος Διαβητολόγος Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

Οργάνωση ιατρείων διαβητικού ποδιού Η εμπειρία από την Κύπρο. Ανδρέας Στυλιανού MD, PhD Παθολόγος Διαβητολόγος Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας Οργάνωση ιατρείων διαβητικού ποδιού Η εμπειρία από την Κύπρο Ανδρέας Στυλιανού MD, PhD Παθολόγος Διαβητολόγος Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας Η φροντίδα των διαβητικών ποδιών υπήρξε και εξακολουθεί να παραμένει

Διαβάστε περισσότερα

Εμπειρία από την αντιμετώπιση προβλημάτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα

Εμπειρία από την αντιμετώπιση προβλημάτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα Εμπειρία από την αντιμετώπιση προβλημάτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα Ποδολόγος Ειδικός ορθονυχιστής τ. Επιστημονικός συνεργάτης στο ιατρείο διαβητικού ποδιού του Γ.Ν.Παπαγεωργίου Μετεκπαίδευση στο Διαβητικό

Διαβάστε περισσότερα

Νταλμπαβανσίνη και SSSIs σε διαβητικούς ασθενείς: Νέες δυνατότητες

Νταλμπαβανσίνη και SSSIs σε διαβητικούς ασθενείς: Νέες δυνατότητες Νταλμπαβανσίνη και SSSIs σε διαβητικούς ασθενείς: Νέες δυνατότητες Χαρίκλεια Λούπα Παθολόγος με εξειδίκευση στο διαβήτη Λοιμωξιολόγος Ιατρείο Φροντίδας Διαβητικού Ποδιού «Δημήτρης Βογιατζόγλου» Νοσοκομειακή

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1,Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ανδριάνα Δώνου 2, Ελευθέριος Κουτσαντωνίου 1, Σοφία Λαφογιάννη 1, Χαρίκλεια Λούπα 2.

Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1,Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ανδριάνα Δώνου 2, Ελευθέριος Κουτσαντωνίου 1, Σοφία Λαφογιάννη 1, Χαρίκλεια Λούπα 2. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑΣ (Charcot) ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Γεώργιος Λεβαντής 1, Ελένη Κυρίου 1,Ελευθέριος Βογιατζόγλου 2, Ανδριάνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Οι επιπλοκές του διαβήτη στον άκρο πόδα αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες: νοσηρότητας,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ (Υπεύθυνος : M Λαζανάς. 1.Εμπειρική θεραπεία πνευμονίας από την κοινότητα

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ (Υπεύθυνος : M Λαζανάς. 1.Εμπειρική θεραπεία πνευμονίας από την κοινότητα ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ (Υπεύθυνος : M Λαζανάς 1.Εμπειρική θεραπεία πνευμονίας από την κοινότητα Η πνευμονία από την κοινότητα είναι η οξεία λοίμωξη του πνευμονικού παρεγχύματος σε ασθενή που

Διαβάστε περισσότερα

Τα παθογόνα μικρόβια στο ιαβητικό πόδι σε ασθενείς που παρακολουθούνται στο ιατρείο ιαβητικού ποδιού και θεραπεύονται εκτός νοσοκομείου.

Τα παθογόνα μικρόβια στο ιαβητικό πόδι σε ασθενείς που παρακολουθούνται στο ιατρείο ιαβητικού ποδιού και θεραπεύονται εκτός νοσοκομείου. Τα παθογόνα μικρόβια στο ιαβητικό πόδι σε ασθενείς που παρακολουθούνται στο ιατρείο ιαβητικού ποδιού και θεραπεύονται εκτός νοσοκομείου..σκούτας¹,.καραγιάννη¹, Ε.Ρηγάδη¹, Κ.Μικούδη¹, Κ.Σιώμος¹, Ο.Γουλή¹,

Διαβάστε περισσότερα

Νοσηλευτική προσέγγιση στο διαβητικό πόδι

Νοσηλευτική προσέγγιση στο διαβητικό πόδι Νοσηλευτική προσέγγιση στο διαβητικό πόδι Νικολαϊδης Αθανάσιος, Τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων- Νοσηλευτής. Διαβητολογικό κέντρο Γ.Ν Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Η

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ. Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Κ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Η ανάπτυξη φλεγμονής στο διαβητικό άκρο πόδα αποτελεί μια από τις συχνότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΩΤΕΡΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Κωνσταντίνος Θωμαϊδης Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Συνηθισμένη συγγενής ανωμαλία (6-8% των Σ.Κ.) Συχνότητα:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ (Σύντομη ενημέρωση από ERS - ELF) Οι οξείες λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν την πνευμονία (λοίμωξη της κυψελίδας του πνεύμονα),

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωτική Επιτροπή. Οργάνωση - Γραμματεία. free spιrιt. G e t t i n g y o u t h e r e!

Οργανωτική Επιτροπή. Οργάνωση - Γραμματεία. free spιrιt. G e t t i n g y o u t h e r e! Οργανωτική Επιτροπή Την Οργανωτική Eπιτροπή της διημερίδας αποτελούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Γενικός Γραμματέας: Ταμίας:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΕΜΒΟΛΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) 36 ώρες μετά την κάκωση & υποογκαιμία

Διαβάστε περισσότερα

Διαβητικό πόδι: Eπιστηµονικό Πρόγραµµα. 15-17 Mαΐου 2015 Λευκωσία - Κύπρος Ξενοδοχείο Hilton Park Nicosia. Έλκη στα κάτω άκρα - Πρόληψη ακρωτηριασµών

Διαβητικό πόδι: Eπιστηµονικό Πρόγραµµα. 15-17 Mαΐου 2015 Λευκωσία - Κύπρος Ξενοδοχείο Hilton Park Nicosia. Έλκη στα κάτω άκρα - Πρόληψη ακρωτηριασµών 1Eτήσιο Ελληνοκυπριακό Συνέδριο Διαβητικό πόδι: Έλκη στα κάτω άκρα - Πρόληψη ακρωτηριασµών Eπιστηµονικό Πρόγραµµα Χορηγούνται δώδεκα (12) μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης από τον Παγκύπριο Ιατρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΡΗΞΗ 2ης ΜΟΙΡΑΣ 12ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΑΠΟ ΣΩΛΗΝΑ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ

ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΡΗΞΗ 2ης ΜΟΙΡΑΣ 12ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΑΠΟ ΣΩΛΗΝΑ ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΣ ΜΟΙΡΑΣ 12ΔΑΚΤΥΛΟΥ ΑΠΟ Α Τμήμα Γενικής Χειρουργικής, ΓΝΑ ΚΑΤ, Κηφισιά Η διάτρηση του 12δακτύλου από σωλήνα γαστροστομίας αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή. Να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 12 Μαρτίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 12 Μαρτίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ 15 11528 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 2107298586 FAX: 2107237705 e-mail: nefreter@otenet.gr HELLENIC SOCIETY OF NEPHROLOGY 15 MEANDROU STR. ATHENS, 11528 GREECE TEL.: (+3021) 07298586

Διαβάστε περισσότερα

Αθηνά Καπράλου,MD Γενικός Χειρουργός. SOS ΙΑΤΡΟΙ, Μάρτιος 2014 XΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

Αθηνά Καπράλου,MD Γενικός Χειρουργός. SOS ΙΑΤΡΟΙ, Μάρτιος 2014 XΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ Αθηνά Καπράλου,MD Γενικός Χειρουργός SOS ΙΑΤΡΟΙ, Μάρτιος 2014 XΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ Σύντομα ιατρικά νέα Ενδιαφέροντα άρθρα Γνώμες ασθενών BIOFILMS Κύκλος του biofilm

Διαβάστε περισσότερα

Ερμηνει α των ευρημα των της MRI

Ερμηνει α των ευρημα των της MRI Ερμηνει α των ευρημα των της MRI A.Σ.Μπιντούδη Υπεύθυνη Μυοσκελετικού Τμήματος Ακτινολογικό Εργαστήριο Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη Διευθυντής: Ι. Τσιτουρίδης ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ Εμφανίζεται μετά από μακροχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Χορηγούνται δώδεκα (12) μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο

Χορηγούνται δώδεκα (12) μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο Χορηγούνται δώδεκα (12) μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο XAΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Η Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) έχει συσταθεί με στόχο το συντονισμό

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Η-11: Δύσπνοια ταχυκαρδία οιδήματα κυάνωση. Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ

Άσκηση Η-11: Δύσπνοια ταχυκαρδία οιδήματα κυάνωση. Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ Άσκηση Η-11: Δύσπνοια ταχυκαρδία οιδήματα κυάνωση Δημήτρης Φαρμάκης Καρδιολόγος Α Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ Βασικά συμπτώματα καρδιαγγειακού Προκάρδιο άλγος Δύσπνοια Αίσθημα παλμών Συγκοπή Οίδημα Καταβολή,

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια έλκη Ταχεία επούλωση

Χρόνια έλκη Ταχεία επούλωση Χρόνια έλκη Ταχεία επούλωση ADDO TESFAYE ΙΑΤΡΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Α ΠΡΠ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Υπ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Diabetes is a social epidemic, which is on the rise. Globally, every 5 seconds someone

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ Άνδρας ηλικίας 47 ετών προσέρχεται λόγω πνευματουρίας και απώλειας κοπράνων από την ουρήθρα, από δεκαημέρου. Ο ασθενής αναφέρει γριππώδη συνδρομή που προηγήθηκε της παρούσης κατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα

ΟργανωτικήΕπιτροπή. Την Οργανωτική Eπιτροπή της διημερίδας αποτελούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού

ΟργανωτικήΕπιτροπή. Την Οργανωτική Eπιτροπή της διημερίδας αποτελούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού ΟργανωτικήΕπιτροπή Την Οργανωτική Eπιτροπή της διημερίδας αποτελούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού Πρόεδρος: Μανές Χρήστος Αντιπρόεδρος: Κατσαρός Θωμάς ΓενικόςΓραμματέας:

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπεία Αναεροβίων Λοιμώξεων Βασικές Αρχές

Θεραπεία Αναεροβίων Λοιμώξεων Βασικές Αρχές Θεραπεία Αναεροβίων Λοιμώξεων Βασικές Αρχές Η εντόπιση της λοιμώξεως π.χ. ενδοκοιλιακή - μαλακών μορίων κλπ Ο προσδιορισμός ή η εμπειρική γνώση των παθογόνων αιτίων Η γνώση της αντοχής και κυρίως του Β.

Διαβάστε περισσότερα

ιαβητικό πόδι έλκη στα κάτω άκρα πρόληψη ακρωτηριασµών

ιαβητικό πόδι έλκη στα κάτω άκρα πρόληψη ακρωτηριασµών ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Πόντου 104, 115 27 Αθήνα, Τηλ.: 210 7470089, Fax: 210 7470044 E-mail: emedip@otenet.gr, Web site: www.emedip.gr ιαβητικό πόδι έλκη στα κάτω άκρα πρόληψη ακρωτηριασµών

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ FOURNIER ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ FOURNIER ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ FOURNIER Β ΚΛΙΝΙΚΗ, ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΚΑΤ, 1 Η οξεία γαγγραινώδης φλεγμονή του οσχέου με επέκταση στο περίνεο (σύνδρομο FOURNIER) αποτελεί μια σπάνια νόσο που εμφανίζεται συχνότερα σε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ SHOCK ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΙΔΟΣ SHOCK ανάλογα με το αίτιο Εκτεταμένη ισχαιμία Πιθανή πτώση ΑΠ Πιθανώς ωχρά κρύα άκρα (ισχαιμία αγγειοσύσπαση) Πιθανώς ιδρώτες ταχυκαρδία (υπερέκκριση αδρεναλίνης)

Διαβάστε περισσότερα

Φροντίδα ενήλικα με Σακχαρώδη Διαβήτη στο νοσοκομείο και στο σπίτι

Φροντίδα ενήλικα με Σακχαρώδη Διαβήτη στο νοσοκομείο και στο σπίτι Φροντίδα ενήλικα με Σακχαρώδη Διαβήτη στο νοσοκομείο και στο σπίτι Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2016 ΚΩΤΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, Αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Α ΠΡΠ του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Σακχαρώδης διαβήτης Ετυμολογία όρου «διαβαίνω»

Διαβάστε περισσότερα

Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή. Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης

Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή. Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ένα σύνδροµο µε ζοφερή πρόγνωση :! ΝΥΗΑ Ι-ΙΙ: 2-5% θνητότητα ανά έτος! ΝΥΗΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φυματίωση με νέα «πρόσωπα»

Φυματίωση με νέα «πρόσωπα» Φυματίωση με νέα «πρόσωπα» Φιλίππου Δ., Τιτόπουλος Ηρ., Κωνσταντίνου Ελ., Οικονόμου Δ. Πνευμονολογική & Θωρακοχειρουργική Κλινική Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, Θεσσαλονίκη περιστατικό 1 στοιχεία ασθενούς

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης

Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης Αξιολόγηση και θεραπεία Από τα πρωτόκολλα των SOS Ιατρών Επιμέλεια Γεώργιος Θεοχάρης Παθολόγος Αξιολόγηση βαρύτητας περιστατικού - Από την βαρύτητα των κλινικών σημείων (αναπνευστική συχνότητα >35, ταχυκαρδία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Αποτελέσματα από τα Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού : Δευτεροβάθμια φροντίδα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Αποτελέσματα από τα Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού : Δευτεροβάθμια φροντίδα ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Αποτελέσματα από τα Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού : Δευτεροβάθμια φροντίδα Δρ., Μαγδαληνή Μπριστιάνου Δ/ντρια ΕΣΥ Υπεύθυνη Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού Παθολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΜΗΡΙΑΙΟΥ 8/18/2017 ΒΑΣΕΟΑΥΧΕΝΙΚΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΜΗΡΙΑΙΟΥ 8/18/2017 ΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΜΗΡΙΑΙΟΥ 8/18/2017 ΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΓΜΑ

ΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΜΗΡΙΑΙΟΥ 8/18/2017 ΒΑΣΕΟΑΥΧΕΝΙΚΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΜΗΡΙΑΙΟΥ 8/18/2017 ΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΜΗΡΙΑΙΟΥ 8/18/2017 ΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΕΙΔΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΜΗΡΙΑΙΟΥ 8/18/2017 ΒΑΣΕΟΑΥΧΕΝΙΚΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΜΗΡΙΑΙΟΥ 8/18/2017 ΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΜΗΡΙΑΙΟΥ 8/18/2017 ΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΓΜΑ ΜΗΡΙΑΙΟΥ 8/18/2017 ΛΟΜΩΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΜΙΧΑΗΛ Παιδίατρος ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Ι/ΙΙ 1. Τα αντιβιοτικά είναι χημειοθεραπευτικά φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων: 1.1. Σκοτώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Μεταµόσχευση αυτόλογων κυττάρων σε διαβητικό πόδι ασθενούς µετά από χειρουργικό καθαρισµό και χρήση συσκευής συνεχούς αναρρόφησης υπό αρνητική πίεση.

Μεταµόσχευση αυτόλογων κυττάρων σε διαβητικό πόδι ασθενούς µετά από χειρουργικό καθαρισµό και χρήση συσκευής συνεχούς αναρρόφησης υπό αρνητική πίεση. Μεταµόσχευση αυτόλογων κυττάρων σε διαβητικό πόδι ασθενούς µετά από χειρουργικό καθαρισµό και χρήση συσκευής συνεχούς αναρρόφησης υπό αρνητική πίεση. Γ. Παναγούλιας 1, Π. Τσαπόγας 2, Ε. Διακουµοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο

3 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού 3 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Καθαρισμός έλκους διαβητικού ποδιού ADDO TESFAYE ΙΑΤΡΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Α ΠΡΠ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Υπ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Καθαρισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ;

ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ; ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ; Χαρδαλιάς Λεωνίδας Συκά Άννα Φίλιππα Μαρία Σιαφαρίκας Χρήστος Μπασούλης Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη υποτροπών : Οργάνωση Φροντίδας για το ιαβητικό Πόδι Εκπαίδευση επαγγελµατιών υγείας. Εκπαιδευτικό Σεµινάριο Ε Ε 4-5 Νοεµ Ιωνικό Κέντρο

Πρόληψη υποτροπών : Οργάνωση Φροντίδας για το ιαβητικό Πόδι Εκπαίδευση επαγγελµατιών υγείας. Εκπαιδευτικό Σεµινάριο Ε Ε 4-5 Νοεµ Ιωνικό Κέντρο Παππάς Άγγελος ιαβητολογικό Ιατρείο - Βενιζέλειο ΓΝ Ηρακλείου Πρόληψη υποτροπών : Επανεξέταση και τακτικός έλεγχος στο ιατρείο από την διεπιστηµονική οµάδα θεραπευτών Εκπαίδευση ασθενών και άµεσου περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΧΑΠ ΣΤΟ

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΧΑΠ ΣΤΟ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΧΑΠ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ Λαζάρου Βασιλική Επιμελήτρια Β Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: AMGEN,

Διαβάστε περισσότερα

- Χρήση παραπεμπτικών ΕΟΠΥΥ στα ΥΓΕΙΑΝΕΤ Αθηνών και Περιστερίου (τα μέλη του συλλόγου πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ)

- Χρήση παραπεμπτικών ΕΟΠΥΥ στα ΥΓΕΙΑΝΕΤ Αθηνών και Περιστερίου (τα μέλη του συλλόγου πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ) Πρωτοβάθμια Περίθαλψη: - Χρήση παραπεμπτικών ΕΟΠΥΥ στα ΥΓΕΙΑΝΕΤ Αθηνών και Περιστερίου (τα μέλη του συλλόγου πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ) - Χωρίς χρήση παραπεμπτικού ΕΟΠΥΥ: Ειδικός προνομιακός

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ- ΧΕΙΡ/ΘΕΙΣΑ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ- 6:40 ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 22/10/ :30 14:55 Ca ΤΡΙΧΩΤΟΥ - ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ-ΒΙΟΨΙΑ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ- ΧΕΙΡ/ΘΕΙΣΑ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ- 6:40 ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 22/10/ :30 14:55 Ca ΤΡΙΧΩΤΟΥ - ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ-ΒΙΟΨΙΑ Ημερομηνία επέμβασης ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΝΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ Ημερομηνία από : 22/10/2018 έως 4-11-18 Ώρα έναρξης Ώρα λήξης ΚΛΙΝΙΚΗ- Είδος Χειρουργείου 22/10/2018 5:15 - ΧΕΙΡ/ΘΕΙΣΑ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ- 6:40 ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Μέσω Διαδικτύου «Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ: ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ» ΧΩΡΟΣ

Πρόγραμμα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Μέσω Διαδικτύου «Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ: ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ» ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Μέσω Διαδικτύου 2014 «Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΥ: ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ» ΧΩΡΟΣ Αμφιθέατρο Γ.Π. Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

Προσοχή στις πληγές στα πόδια - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Πέμπτη, 05 Αύγουστος :10

Προσοχή στις πληγές στα πόδια - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Πέμπτη, 05 Αύγουστος :10 Γράφει: Νίκος Τεντολούρης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου της Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτική και επεμβατική αντιμετώπιση περιφερικής αρτηριακής νόσου

Φαρμακευτική και επεμβατική αντιμετώπιση περιφερικής αρτηριακής νόσου Φαρμακευτική και επεμβατική αντιμετώπιση περιφερικής αρτηριακής νόσου Ιωάννης Δ. Κακίσης Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Αγγειοχειρουργική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, «Αττικόν» Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση νόσων αρτηριών κάτω άκρων Μ. Γ. Περούλης MD, MSc, PhD Επικ. Επιµελητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστηµιακού Γενικού Νοσοκοµείου Ιωαννίνων

Αντιμετώπιση νόσων αρτηριών κάτω άκρων Μ. Γ. Περούλης MD, MSc, PhD Επικ. Επιµελητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστηµιακού Γενικού Νοσοκοµείου Ιωαννίνων Περιφερικά αγγεία Ενδιαφέροντα περιστατικά Αντιμετώπιση νόσων αρτηριών κάτω άκρων Μ. Γ. Περούλης MD, MSc, PhD Επικ. Επιµελητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστηµιακού Γενικού Νοσοκοµείου Ιωαννίνων Η Περιφερική

Διαβάστε περισσότερα

Λοιμώξεις Αναπνευστικού

Λοιμώξεις Αναπνευστικού Λοιμώξεις Αναπνευστικού Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. 2) λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα

Levin E.M The Diabetic Foot 3 rd edition 1986. ιαβητολογικό Κέντρο Τζανείου Γ.Ν. Πειραιά

Levin E.M The Diabetic Foot 3 rd edition 1986. ιαβητολογικό Κέντρο Τζανείου Γ.Ν. Πειραιά Ίσως πουθενά αλλού στο ανθρώπινο σώµα δεν µπορούµε να παρατηρήσουµε τόσο καθαρά και σε τέτοια έκταση, τις καταστροφικές συνέπειες των επιπλοκών που επιφέρει ο Σ, όπως τις παρατηρούµε στα πόδια των ατόµων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΠΟΔΙ ΘΕΡΜΟ, ΕΡΥΘΡΟ, ΟΙΔΗΜΑΤΩΔΕΣ: ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΠΟΔΙ ΘΕΡΜΟ, ΕΡΥΘΡΟ, ΟΙΔΗΜΑΤΩΔΕΣ: ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΠΟΔΙ ΘΕΡΜΟ, ΕΡΥΘΡΟ, ΟΙΔΗΜΑΤΩΔΕΣ: ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Μυλωνά Μαρία, Καβουράκης Γεώργιος, Διακουµοπούλου Ευανθία, Λιάτης Σταύρος, Τεντολούρης Νικόλαος Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, ΓΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Καρδιάς-Heart Team Η άποψη του Αγγειοχειρουργού

Ομάδα Καρδιάς-Heart Team Η άποψη του Αγγειοχειρουργού Ομάδα Καρδιάς-Heart Team Η άποψη του Αγγειοχειρουργού Κωνσταντίνος Τιγκιρόπουλος-Αγγειοχειρουργός Α Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική ΑΠΘ, Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Θεσσαλονική Εισαγωγή Η διακαθετηριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΘ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΘ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΘ Χ Ο Ν Δ Ρ Ο Μ Α Τ Ι Δ Ο Υ Μ Α Ρ Ι Α Ν Ο Σ Η Λ Ε Υ Τ Ρ Ι Α T E, M S C, Μ Ε Θ Α, Π Γ Ν Α Χ Ε Π Α ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.. Όπως είναι ευρέως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, Όλοι έχουμε αντιληφθεί την εκρηκτική εξάπλωση του Σακχαρώδους Διαβήτη, ο οποίος έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας και αποτελεί πλέον

Διαβάστε περισσότερα

Διάγνωση οστεομυελίτιδας διαβητικού ποδιού: Ερμηνεία σπινθηρογραφικών ευρημάτων

Διάγνωση οστεομυελίτιδας διαβητικού ποδιού: Ερμηνεία σπινθηρογραφικών ευρημάτων Κλινικό Φροντιστήριο: «Απεικονιστικές μέθοδοι» Διάγνωση οστεομυελίτιδας διαβητικού ποδιού: Ερμηνεία σπινθηρογραφικών ευρημάτων Σταματία Γεώργα Πυρηνικός ιατρός, Δρ. Α.Π.Θ, Επιμελήτρια A Γ Εργαστήριο Πυρηνικής

Διαβάστε περισσότερα

ιαβητικό πόδι έλκη στα κάτω άκρα πρόληψη ακρωτηριασµών

ιαβητικό πόδι έλκη στα κάτω άκρα πρόληψη ακρωτηριασµών ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Πόντου 104, 115 27 Αθήνα, Τηλ.: 210 7470089, Fax: 210 7470044 E-mail: emedip@otenet.gr, Web site: www.emedip.gr ιαβητικό πόδι έλκη στα κάτω άκρα πρόληψη ακρωτηριασµών

Διαβάστε περισσότερα

Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ Π Α Θ Η Σ Ε Ω Ν Δ Ι Α Β Η Τ Ι Κ Ο Υ Π Ο Δ Ι Ο Υ. µε διεθνή συµµετοχή

Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ Π Α Θ Η Σ Ε Ω Ν Δ Ι Α Β Η Τ Ι Κ Ο Υ Π Ο Δ Ι Ο Υ. µε διεθνή συµµετοχή Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ Π Α Θ Η Σ Ε Ω Ν Δ Ι Α Β Η Τ Ι Κ Ο Υ Π Ο Δ Ι Ο Υ Πανελλήνιο Συμπόσιο µε διεθνή συµµετοχή 21-23 Φεβρουαρίου 2013 Ξενοδοχείο «THE MET» Θεσσαλονίκη Διοργάνωση Εταιρία Μελέτης Παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ασφαλίσεις Υγείας και Περίθαλψης του Ομίλου μας. Προστατεύουν Άριστα το Πολυτιμότερο Αγαθό της Ζωής μας

Οι Ασφαλίσεις Υγείας και Περίθαλψης του Ομίλου μας. Προστατεύουν Άριστα το Πολυτιμότερο Αγαθό της Ζωής μας Οι Ασφαλίσεις Υγείας και Περίθαλψης του Ομίλου μας Προστατεύουν Άριστα το Πολυτιμότερο Αγαθό της Ζωής μας Οι Ασφαλίσεις Υγείας και Περίθαλψης του Ομίλου μας MEDISYSTEM MEDIHOSPITAL Freedom Ιατρικές επισκέψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ. Πλωτάρχης (YΙ) Π. Χουντής ΠΝ

ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ. Πλωτάρχης (YΙ) Π. Χουντής ΠΝ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ Πλωτάρχης (YΙ) Π. Χουντής ΠΝ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΟΣ ΣΕ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΚΟΙΛΙΑ 23% 31% ΘΩΡΑΚΑΣ + ΑΚΡΑ 52% 11% ΚΕΦΑΛΙ 41% 26% Ι. ΒΑΡΕΙΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ειδικευόµενη E Παθολογικής Κλινικής Πράγµατι έγινε βιοψία δέρµατος από βλάβη άκρου ποδός.. ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΕΜΒΟΛΕΣ ΑΠΌ

Διαβάστε περισσότερα

Περίπτωση ασθενούς θέσεων Φεβρουάριος 2014

Περίπτωση ασθενούς θέσεων Φεβρουάριος 2014 Περίπτωση ασθενούς θέσεων Φεβρουάριος 2014 Από 20 ήμερο ασθενής αναφέρει αίσθημα έντονης καταβολής με συνοδό δύσπνοια και παραγωγικό βήχα Δεν αναφέρει πυρετική κίνηση Δεν αναφέρει βελτίωση της κλινικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ Α' ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "ΛΑΪΚΟ" ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Π. ΣΦΗΚΑΚΗΣ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ-ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ 7ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΝΤΩΝΗ ΑΡΙΣΤΕΑ

ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΝΤΩΝΗ ΑΡΙΣΤΕΑ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΝΤΩΝΗ ΑΡΙΣΤΕΑ Κατάκλιση (bedsore - pressure της περιοχής sore) χαρακτηρίζεται η κυτταρική νέκρωση μιας περιοχής του σώματος που προκαλείται από διακοπή της μικροκυκλοφορίας στους ιστούς

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Μαθήματα Μέσω Διαδικτύου 2014-2015

Εκπαιδευτικά Μαθήματα Μέσω Διαδικτύου 2014-2015 Εκπαιδευτικά Μαθήματα Μέσω Διαδικτύου 2014-2015 Προβληματισμοί στην αντιμετώπιση του διαβητικού ασθενή στην κλινική πράξη Χώρος: Αμφιθέατρο Γ.Π. Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» Θεσσαλονίκη Ξενοδοχείο «DIVANI

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό Σύστημα Υποστήριξης Ιατρείων και Ιατρικών Κέντρων

Πληροφοριακό Σύστημα Υποστήριξης Ιατρείων και Ιατρικών Κέντρων Πληροφοριακό Σύστημα Υποστήριξης Ιατρείων και Ιατρικών Κέντρων Σελίδα - 1 Κεντρική Οθόνη Λειτουργιών Σελίδα - 2 Υποστηρίζει (1) Ασθενείς (πλήρη παρακολούθηση όλων των στοιχείων τους) Συνεργάτες (Γιατροί,

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ Ιούλιος 2009 Το παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΝΑ ΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: H ΠΛΕΥΡΑ Τ ΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Σύμφωνα με την «ιατρική προσέγγιση» η αναπηρία σχετίζεται με την απώλεια, τη βλάβη ή την απόκλιση

Διαβάστε περισσότερα

6-8. Τελικό Πρόγραµµα & Βιβλίο Περιλήψεων. Πανελλήνιο Συνέδριο. Φεβρουαρίου 2014. Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων ιαβητικού Ποδιού.

6-8. Τελικό Πρόγραµµα & Βιβλίο Περιλήψεων. Πανελλήνιο Συνέδριο. Φεβρουαρίου 2014. Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων ιαβητικού Ποδιού. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας o Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων ιαβητικού Ποδιού Με διεθνή συµµετοχή Οργάνωση - Γραµµατεία 6-8 Φεβρουαρίου 2014 Royal Olympic Hotel Αθήνα Τελικό Πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων

Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων Diabetes The Numbers 24 ΩΡΕΣ Νέα περιστατικά διαβήτη 4,100 Ακρωτηριασμοί 230 (80% μη τραυματικής αιτιολογίας) Τύφλωση 55 Νεφρική ανεπάρκεια 120 Derived from NIDDK, National

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου

Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου Οι δυσλιπιδαιμίες είναι παθολογικές καταστάσεις με διαταραχές των λιπιδίων του αίματος ποσοτικές αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Αμέσως δρώντα αγγειοδιασταλτικά, α-αποκλειστές, νιτρώδη: πού, πότε, πώς

Αμέσως δρώντα αγγειοδιασταλτικά, α-αποκλειστές, νιτρώδη: πού, πότε, πώς Αμέσως δρώντα αγγειοδιασταλτικά, α-αποκλειστές, νιτρώδη: πού, πότε, πώς Ηρακλής Αβραμόπουλος Παθολόγος Ιατρείο Υπέρτασης Νοσοκομείο Υγεία Αμέσως δρώντα αγγειοδιασταλτικά ΒΒ Χάλαση των αγγείων Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

MEDIcash: Η Φιλοσοφία του προγράμματος

MEDIcash: Η Φιλοσοφία του προγράμματος MEDIcash: Η Φιλοσοφία του προγράμματος 1. Προσφέρει οικονομική ενίσχυση έναντι του υψηλού κόστους νοσηλείας, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος χρειαστεί να νοσηλευτεί ή να χειρουργηθεί 2. Αποτελεί συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση οµάδας διαβητικού ποδιού στην δευτεροβάθµια περίθαλψη

Οργάνωση οµάδας διαβητικού ποδιού στην δευτεροβάθµια περίθαλψη ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Οργάνωση οµάδας διαβητικού ποδιού στην δευτεροβάθµια περίθαλψη Δρ Μαγδαληνή Μπριστιάνου Επιµ. Α Υπεύθυνη Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού Παθολογική Κλινική Γ. Ν. Λαµίας!"!#$%

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Πρώην Δ.Ε.Β.Ε.

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Πρώην Δ.Ε.Β.Ε. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Πρώην Δ.Ε.Β.Ε. 14 ος Κύκλος Μετεκπαιδευτικών Μαθημάτων Χαιρετισμός Προέδρου για τον 14 ο Κύκλο Μετεκπαιδευτικών Μαθημάτων της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Δρ. Χ. Μανές Δρ. Ν. Τεντολούρης 3

Χαιρετισμός. Δρ. Χ. Μανές Δρ. Ν. Τεντολούρης 3 Χαιρετισμός Η Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ) συστάθηκε αφενός για να συντονίσει τις προσπάθειες όλων των ιατρικών ειδικοτήτων και παραϊατρικών εξειδικεύσεων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

MESODA. Διαβητολογικό Κέντρο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο»

MESODA. Διαβητολογικό Κέντρο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο» Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΑΡΡΥΘΜΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2: ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ MESODA Αγγελική Αγγελίδη, Ευάγγελος Φουστέρης,

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση περιστατικού: Αποφρακτικός ίκτερος. Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπαιδ.Παθολογικής Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο

Παρουσίαση περιστατικού: Αποφρακτικός ίκτερος. Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπαιδ.Παθολογικής Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο Παρουσίαση περιστατικού: Αποφρακτικός ίκτερος Τάσιος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Β Προπαιδ.Παθολογικής Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο Παρουσίαση περιστατικού Ασθενής 94 ετών Ίκτερική χροιά δέρματος-επιπεφυκότων με

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση & Αξιολόγηση Υπηρεσιών Υγείας (2017)

Χρήση & Αξιολόγηση Υπηρεσιών Υγείας (2017) Χρήση & Αξιολόγηση Υπηρεσιών Υγείας (2017) Ταυτότητα Έρευνας Διεξαγωγή Έρευνας: TVXS / Palmos Analysis Περίοδος Έρευνας: 23 25 Σεπτεμβρίου 2017 Περιοχή Έρευνας: Πανελλαδική Έρευνα Μέθοδος Έρευνας: Μικτή

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Πρώην Δ.Ε.Β.Ε.

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Πρώην Δ.Ε.Β.Ε. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Πρώην Δ.Ε.Β.Ε. 15 ος Κύκλος Μετεκπαιδευτικών Μαθημάτων Χαιρετισμός Προέδρου για τον 15ο Κύκλο Μετεκπαιδευτικών Μαθημάτων της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία: Διαβάστε προσεκτικά τα σενάρια που ακολουθούν και προσπαθήστε να βρείτε τη λύση. Χρησιμοποιήστε πληροφορίες από το υλικό μελέτης.

Οδηγία: Διαβάστε προσεκτικά τα σενάρια που ακολουθούν και προσπαθήστε να βρείτε τη λύση. Χρησιμοποιήστε πληροφορίες από το υλικό μελέτης. Worksheet σενάρια Οδηγία: Διαβάστε προσεκτικά τα σενάρια που ακολουθούν και προσπαθήστε να βρείτε τη λύση. Χρησιμοποιήστε πληροφορίες από το υλικό μελέτης. ΘΕΜΑ: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Γυναίκα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛ. ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΕΑ ΕΕΚΕ-ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ

ΚΛ. ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΕΑ ΕΕΚΕ-ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΚΛ. ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΕΑ ΕΕΚΕ-ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ Συνοπτική περιγραφή των καλύψεων του ΤΕΑ ΕΕΚΕ και του Ομαδικού Ασφαλιστηρίου. ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ TEA-EEKE μέχρι 70 ετών ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΣΦ. Τα ημερήσια έξοδα για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟΙ BYPASS Το Bypass ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη είναι μια από τις συνηθείς επεμβάσεις καρδιάς. Οι στεφανιαίες αρτηρίες περιβάλλουν τον καρδιακό μυ και τον τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο. Όταν οι αρτηρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Α Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκοµείου Καβάλας Θεσ/νίκη 2013

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Α Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκοµείου Καβάλας Θεσ/νίκη 2013 ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Στέφανος Δ. Παπαντωνίου Παθολόγος Διαβητολόγος - Ηπατολόγος Υπεύθυνος Διαβητολογικού και Ηπατολογικού Ιατρείου Α Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκοµείου Καβάλας Θεσ/νίκη

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Ν. Μυγδάλης. Β Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, Αθήνα

Ηλίας Ν. Μυγδάλης. Β Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, Αθήνα ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1942 «Έναρξη ινσουλίνης στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2: πότε και πως ;» Ηλίας Ν. Μυγδάλης Β Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, Αθήνα Ειδικό φροντιστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Διαβητικη αγγειοπαθεια κατω ακρων Διαγνωση και συντηρητικη αντιμετωπιση

Διαβητικη αγγειοπαθεια κατω ακρων Διαγνωση και συντηρητικη αντιμετωπιση Διαβητικη αγγειοπαθεια κατω ακρων Διαγνωση και συντηρητικη αντιμετωπιση ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗ MD,PhD ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Επιστημονικος Συνεργατης Νοσοκομειου ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη αντιµετώπιση της νόσου των καρωτίδων στους ηλικιωµένους

Σύγχρονη αντιµετώπιση της νόσου των καρωτίδων στους ηλικιωµένους Σύγχρονη αντιµετώπιση της νόσου των καρωτίδων στους ηλικιωµένους Αδαµαντία Α. Πολυδώρου Εδικ. Καρδιολόγος 251 Γ.Ν.Αεροπορίας Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια σύµφωνα µε την µελέτη Rochester αυξάνουν µε

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική ημερίδα με θέμα. "Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας"

Επιστημονική ημερίδα με θέμα. Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας Επιστημονική ημερίδα με θέμα "Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας" ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ Σωτήριος Τόζιος, Νοσηλευτής Τ.Ε, MSc ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 Επιδημιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ... «Ήταν μια χαρά μέχρι πριν από 1 ώρα» σας λέει με αγωνία η κόρη του 68χρονου που έχει έρθει στα επείγοντα όπου εργάζεστε.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ιατρική Σχολή 3 η Παιδιατρική Κλινική

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ιατρική Σχολή 3 η Παιδιατρική Κλινική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ιατρική Σχολή 3 η Παιδιατρική Κλινική ιευθυντής : Καθηγητής Ιωάννης Ν. Τσανάκας Ι οκράτειο Νοσοκοµείο Κωνσταντινου όλεως 49 Θεσσαλονίκη 54642 Τηλ.: 2310-992982 FAX:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΥΣΧΕΡΟΥΣ Η ΑΔΥΝΑΤΗΣ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΚΩΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΥΣΧΕΡΟΥΣ Η ΑΔΥΝΑΤΗΣ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΥΣΧΕΡΟΥΣ Η ΑΔΥΝΑΤΗΣ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΚΩΝ Ειρ.Χριστοδούλου,Δ.Μπαμπαλής, Ευγ.Ξενοδοχίδου,Χ.Πωγωνίδης. Χειρουργική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ιατρική Σχολή 3 η Παιδιατρική Κλινική

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ιατρική Σχολή 3 η Παιδιατρική Κλινική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ιατρική Σχολή 3 η Παιδιατρική Κλινική ιευθυντής : Καθηγητής Ιωάννης Ν. Τσανάκας Ι οκράτειο Νοσοκοµείο Κωνσταντινου όλεως 49 Θεσσαλονίκη 54642 Τηλ.: 2310-992982 FAX:

Διαβάστε περισσότερα

Η πνευμονία στον νοσηλευόμενο ασθενή στη ΜΕΘ

Η πνευμονία στον νοσηλευόμενο ασθενή στη ΜΕΘ Η πνευμονία στον νοσηλευόμενο ασθενή στη ΜΕΘ VAP case study Ανδρας 19 ετών, πολυτραυματίας (τροχαίο ατύχημα 25.12.16), μεταφέρεται στην Αθήνα από επαρχιακό νοσοκομείο, εισάγεται στην ΜΕΘ CT εγκεφάλου:

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Φυλλάδιο. Πσρεηός (Fever) Τι είναι ο πυρετός;

Ενημερωτικό Φυλλάδιο. Πσρεηός (Fever) Τι είναι ο πυρετός; Τι είναι ο πυρετός; Η θερμοκρασία του σώματος του παιδιού σας ποικίλει μεταξύ 36,5 και 37,5 o Κ. Πυρετός υπάρχει όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι σημαντικά υψηλότερη από το κανονικό όταν η θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων Πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων Αικατερίνη Μασγάλα Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Επιμελήτρια Α Α Παθολογικής Κλινικής Aικατερίνη Κωνσταντοπούλειο Κ. Μασγάλα ΓΝΝΙ Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος Επιμελήτρια

Διαβάστε περισσότερα