Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ"

Transcript

1 Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

2 Αγαπητοί Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Κρήτης, Στα πλαίσια της ανάπτυξης του τένις σε όλη την Ελλάδα η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ) προωθεί το πρόγραμμα «Τένις στα σχολεία» με σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με το τένις και την κίνηση του ενδιαφέροντος τους για το άθλημα. Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να υλοποιηθεί με αρκετές καινοτομίες, σε συνέχεια, ολοκλήρωση και εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης Καθηγητών Φυσικής Αγωγής που έγινε από 9 έως 12/3/2015 από τους Ομοσπονδιακούς προπονητές κ. κ. Μούρτζιο και Παπαδημητρίου στην Κρήτη από την Ζ Ένωση Φιλάθλων Σωματείων Αντισφαίρισης Κρήτης (Ζ ΕΦΣΑΚ). Μία από αυτές είναι το παρόν εγχειρίδιο που φιλοδοξεί να αποτελέσει βοήθημα για τους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν το τένις στο σχολείο τους. Μία δεύτερη καινοτομία η «Βαλίτσα του Τένις» θα ταξιδεύει σε όλα τα ενδιαφερόμενα σχολεία της Κρήτης με τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό (ρακέτες, μπαλάκια, φιλέ κ.ο.κ.) για να γίνουν τα μαθήματα τένις που περιγράφονται σε αυτό το εγχειρίδιο. Ελπίζουμε το παρόν πρόγραμμα να βρει την στήριξή σας και να προσφέρει στο μάθημά σας ποικιλία και ενδιαφέρον βοηθώντας παράλληλα την ανάπτυξη του αθλήματος στην Κρήτη. Με τιμή Ιωάννης Σπυριδάκης Πρόεδρος Ζ Ε.Φ.Σ.Α.Κ. 1.

3 Αγαπητοί συνάδελφοι, Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία αποτελεί αντίβαρο στον σύγχρονο καθιστικό τρόπο ζωής. Η ποικιλία ερεθισμάτων και βιωμάτων σε μικρή ηλικία καλλιεργεί ολόπλευρα την προσωπικότητα των παιδιών και την σωματική τους υγεία. Το άθλημα του τένις μπορεί να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση τόσο μέσα στο σχολικό χώρο ως μέρος της διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής όσο και στον εξωσχολικό αθλητισμό ως μέσο άσκησης και ψυχαγωγίας. Το παρόν εγχειρίδιο προσφέρει μία σειρά ημερήσιων πλάνων που καλύπτουν μία εβδομάδα μαθημάτων σε κάθε τάξη Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Ο στόχος είναι σε συνδυασμό με τη «Βαλίτσα του Τένις» που περιέχει τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό (ρακέτες, μπαλάκια, φιλέ κ.ο.κ.) να αφιερώσετε μία εβδομάδα κάνοντας τένις σε όλα τα τμήματα του σχολείου σας. Τα μαθήματα είναι δομημένα με πρώτο γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και έπειτα την ποικιλία ερεθισμάτων. Σκοπός τους δεν είναι η εκμάθηση τεχνικών (αν και αυτό γίνεται ακούσια με παιγνιώδεις ασκήσεις), αλλά η πρώτη επαφή με το άθλημα να είναι μία ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία. Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις του αθλήματος από τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής καθώς στο σεμινάριο που συμμετέχετε θα γίνει βιωματική επίδειξη όλων των μαθημάτων τα οποία επεξηγούνται και αναλυτικά στο παρόν εγχειρίδιο. Ελπίζω το πρόγραμμα να βρει την ανταπόκριση και την στήριξη σας. Είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή βοήθεια. Με τιμή Νίκος Τζωρμπατζάκης Ομοσπονδιακός Προπονητής 2.

4 Τοποθέτηση αθλητικού υλικού σε ένα γήπεδο μπάσκετ: Τοποθετούμε το μίνι φιλέ (6 μ.) στη μέση του γηπέδου κατά μήκος. Δένουμε μία κορδέλα από την κάθε άκρη του φιλέ μέχρι την κάθε μπασκέτα. Διάταξη τμήματος 24 παιδιών σε ένα γήπεδο μπάσκετ: 12 παιδιά περιμένουν στο πλάι να έρθει η σειρά τους. 12 παιδιά μοιράζονται στο χώρο και κάνουν τις ασκήσεις με τις ρακέτες και τα μπαλάκια είτε το καθένα μόνο του είτε σε ζευγάρια με κατάλληλη απόσταση. ΚΦΑ 3.

5 Εισαγωγή στο τένις: Α & Β Δημοτικού 1 ο Μάθημα Θέμα: Εισαγωγικές δεξιότητες. Χώρος διδακτικά μέσα: 1 γήπεδο μπάσκετ, 12 ρακέτες, 12 μπαλάκια κόκκινα, 12 κώνοι. Εισαγωγικό μέρος: παρουσίες εισαγωγή (5 ) Οργάνωση: Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν 1. Σύντομη περιγραφή του τένις, έμφαση στους 3 κανόνες ασφαλείας: α) έχω τη ρακέτα «αγκαλιά» και την κουνάω μόνο όταν το ζητήσει ο ΚΦΑ, β) με το σύνθημα «στοπ» σταματάω ότι κάνω και κρατάω το μπαλάκι ψηλά, γ) μένω στο χώρο μου και αν απομακρυνθεί το μπαλάκι το ζητάω ευγενικά. (5 ) Κύριο μέρος: Εξοικείωση με το μπαλάκι και τη ρακέτα (33 ) Μοιράζουμε 12 μπαλάκια ένα σε κάθε παιδί. 1. Αφήνω το μπαλάκι με το χέρι αναπηδάει μία φορά στο έδαφος και το πιάνω. (1 ) 2. Αφήνω το μπαλάκι με το χέρι αναπηδάει μία φορά στο έδαφος και το πιάνω μετά από ένα ή και περισσότερα παλαμάκια. (1 ) 3. Αφήνω το μπαλάκι με το χέρι στον αέρα και το πιάνω πριν να αναπηδήσει στο έδαφος. (1 ) 4. Αφήνω το μπαλάκι με το χέρι στον αέρα και το πιάνω πριν να αναπηδήσει στο έδαφος μετά από 1 ή περισσότερα παλαμάκια. (1 ) 5. Κάνω ντρίμπλες του μπάσκετ με το χέρι και το μπαλάκι. (1 ) 6. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (5 ) 7. Ισορροπίες με το μπαλάκι επάνω στη ρακέτα α) ακίνητο, β) κινείται δεξιά-αριστερά στις χορδές, γ) κινείται μπρος-πίσω στις χορδές, δ) κινείται κυκλικά στην περιφέρεια της ρακέτας. (4 ) 8. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (4 ) Μοιράζουμε 12 ρακέτες σε μία σειρά 12 παιδιών. 9. Παιχνίδι: «Οι άθλοι του Ηρακλή» 12 παιδιά με ρακέτες στοιχίζονται στο πλάι σε μία σειρά και εκτελούν με το σύνθημα του ΚΦΑ μία δοκιμασία ισορροπώντας κάθε φορά τη ρακέτα με το κεφάλι της προς τα κάτω: Αφήνω τη ρακέτα χτυπάω ένα παλαμάκι και την ξαναπιάνω, το ίδιο με 2 παλαμάκια, με παλαμάκι πάνω από το κεφάλι μου, ακουμπώντας τα μαλλιά μου, πιάνοντας τη μέση μου με τα 2 χέρια, περιστρέφοντας τη ρακέτα στο έδαφος, περιστροφή και παλαμάκι! Όταν τελειώσουν όλοι οι άθλοι παίζουν τα παιδιά που δεν είχαν ρακέτα. (15 ) Τελικό μέρος: Ανακεφαλαίωση (2 ) Οργάνωση: Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν 4.

6 Εισαγωγή στο τένις: Α & Β Δημοτικού 2 ο Μάθημα Θέμα: Εισαγωγικές δεξιότητες. Χώρος διδακτικά μέσα: 1 γήπεδο μπάσκετ, 12 ρακέτες, 12 μπαλάκια κόκκινα, 12 κώνοι. Εισαγωγικό μέρος: παρουσίες εισαγωγή - τα παιδιά κάθονται οκλαδόν (5 ) 1. Επανάληψη των 3 κανόνων ασφαλείας: α) έχω τη ρακέτα «αγκαλιά» και την κουνάω μόνο όταν το ζητήσει ο ΚΦΑ, β) με το σύνθημα «στοπ» σταματάω ότι κάνω και κρατάω το μπαλάκι ψηλά, γ) μένω στο χώρο μου και αν απομακρυνθεί το μπαλάκι το ζητάω ευγενικά. (5 ) Κύριο μέρος: Εξοικείωση με το μπαλάκι και τη ρακέτα (33 ) Μοιράζουμε 12 μπαλάκια ένα σε κάθε παιδί. 1. Αφήνω το μπαλάκι με το χέρι αναπηδάει μία φορά στο έδαφος και το πιάνω. (1 ) 2. Αφήνω το μπαλάκι με το χέρι αναπηδάει μία φορά στο έδαφος και το πιάνω μετά από ένα ή και περισσότερα παλαμάκια. (1 ) 3. Αφήνω το μπαλάκι με το χέρι στον αέρα και το πιάνω πριν να αναπηδήσει στο έδαφος. (1 ) 4. Αφήνω το μπαλάκι με το χέρι στον αέρα και το πιάνω πριν να αναπηδήσει στο έδαφος μετά από 1 ή περισσότερα παλαμάκια. (1 ) 5. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (4 ) 6. Ισορροπίες με το μπαλάκι επάνω στη ρακέτα α) ακίνητο, β) κινείται δεξιά-αριστερά στις χορδές, γ) κινείται μπρος-πίσω στις χορδές, δ) κινείται κυκλικά στην περιφέρεια της ρακέτας. (2 ) 7. Αφήνω το μπαλάκι με το χέρι να αναπηδήσει στο έδαφος και το πιάνω με τη ρακέτα και το χέρι. (1 ) 8. Κάνω αναπηδήσεις προς τα πάνω αλλά χαμηλά με το μπαλάκι στη ρακέτα (Ποπ Κορν). (1 ) 9. Κάνω ντρίμπλες του μπάσκετ με τη ρακέτα και το μπαλάκι. (1 ) 10. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (5 ) Σχηματίζουμε 4 σειρές των 6 μαθητών με 1 ρακέτα και 1 μπαλάκι σε κάθε σειρά. 11. Παιχνίδι: «Σκυταλοδρομία με ρακέτες» το κάθε μέλος της ομάδας προσπαθεί να «τσουλήσει» το μπαλάκι στο έδαφος προς έναν κώνο σε απόσταση 10μ. και πίσω. Νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται εκείνη που θα τερματίσει πρώτη. Πιο δύσκολη παραλλαγή να οδηγούν το μπαλάκι με ζιγκ ζαγκ ανάμεσα από κώνους. (15 ) Τελικό μέρος: Ανακεφαλαίωση (2 ) Οργάνωση: Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν 5.

7 Εισαγωγή στο τένις: Α & Β Δημοτικού 3 ο Μάθημα Θέμα: Εισαγωγικές δεξιότητες. Χώρος διδακτικά μέσα: 1 γήπεδο μπάσκετ, 12 ρακέτες, 12 μπαλάκια κόκκινα, 12 κώνοι. Εισαγωγικό μέρος: παρουσίες εισαγωγή - τα παιδιά κάθονται οκλαδόν (5 ) 1. Επανάληψη των 3 κανόνων ασφαλείας: α) έχω τη ρακέτα «αγκαλιά» και την κουνάω μόνο όταν το ζητήσει ο ΚΦΑ, β) με το σύνθημα «στοπ» σταματάω ότι κάνω και κρατάω το μπαλάκι ψηλά, γ) μένω στο χώρο μου και αν απομακρυνθεί το μπαλάκι το ζητάω ευγενικά. (5 ) Κύριο μέρος: Εξοικείωση με το μπαλάκι και τη ρακέτα (33 ) 1. Ισορροπίες με το μπαλάκι επάνω στη ρακέτα α) ακίνητο, β) κινείται δεξιά-αριστερά στις χορδές, γ) κινείται μπρος-πίσω στις χορδές, δ) κινείται κυκλικά στην περιφέρεια της ρακέτας. (2 ) 2. Αφήνω το μπαλάκι με το χέρι να αναπηδήσει στο έδαφος και το πιάνω με τη ρακέτα και το χέρι. (1 ) 3. Κάνω αναπηδήσεις προς τα πάνω (αλλά χαμηλά) με το μπαλάκι στη ρακέτα (Ποπ Κορν). (1 ) 4. Κάνω ντρίμπλες του μπάσκετ με τη ρακέτα και το μπαλάκι. (1 ) 5. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (5 ) Σχηματίζουμε 6 ζευγάρια με 2 ρακέτες, 1 μπαλάκι και απόσταση 5 μ. 6. Το κάθε παιδί στέλνει το μπαλάκι συρτά με τη ρακέτα απέναντι στο ζευγάρι του το οποίο το σταματάει με τη ρακέτα του και το επιστρέφει. (3 ) 7. Το κάθε παιδί στέλνει το μπαλάκι συρτά με τη ρακέτα απέναντι στο ζευγάρι του που το επιστρέφει συρτά με τη ρακέτα του χωρίς να το σταματήσει. (3 ) 8. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (6 ) Σχηματίζουμε 6 ζευγάρια με 2 ρακέτες σε κάθε ζευγάρι και απόσταση 1 μ. 9. Παιχνίδι: «Ισορροπία με ρακέτες» στηρίζουν τις ρακέτες με το ένα δάχτυλο όρθιες με το κεφάλι προς τα κάτω, με το σύνθημα «έτοιμοι-πάμε» ταυτόχρονα τα 2 παιδιά κάθε ζευγαριού αφήνουν τις ρακέτες τους και προσπαθούν να πιάσουν τη ρακέτα του άλλου. Αν πιάσουν και τις 2 παίρνουν 2 πόντους, αν μόνο τη 1 τότε παίρνουν 1 πόντο, αν καμμία τότε κανέναν πόντο. Νικήτρια είναι η ομάδα που συγκεντρώσει πρώτη 11 πόντους. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (11 ) Τελικό μέρος: Ανακεφαλαίωση ολοκλήρωση μαθημάτων (2 ) Οργάνωση: Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν 6.

8 Εισαγωγή στο τένις: Γ & Δ Δημοτικού 1 ο Μάθημα Θέμα: Εισαγωγικές δεξιότητες. Χώρος διδακτικά μέσα: 1 γήπεδο μπάσκετ, 12 ρακέτες, 12 μπαλάκια κόκκινα, 12 κώνοι. Εισαγωγικό μέρος: παρουσίες εισαγωγή - τα παιδιά κάθονται οκλαδόν (5 ) 1. Σύντομη περιγραφή του τένις, έμφαση στους 3 κανόνες ασφαλείας: α) έχω τη ρακέτα «αγκαλιά» και την κουνάω μόνο όταν το ζητήσει ο ΚΦΑ, β) με το σύνθημα «στοπ» σταματάω ότι κάνω και κρατάω το μπαλάκι ψηλά, γ) μένω στο χώρο μου και αν απομακρυνθεί το μπαλάκι το ζητάω ευγενικά. (5 ) Κύριο μέρος: Εξοικείωση με το μπαλάκι και τη ρακέτα (33 ) 1. Ισορροπίες με το μπαλάκι επάνω στη ρακέτα α) ακίνητο, β) κινείται δεξιά-αριστερά στις χορδές, γ) κινείται μπρος-πίσω στις χορδές, δ) κινείται κυκλικά στην περιφέρεια της ρακέτας. (2 ) 2. Αφήνω το μπαλάκι με το χέρι να αναπηδήσει στο έδαφος και το πιάνω με τη ρακέτα και το χέρι. (1 ) 3. Κάνω αναπηδήσεις προς τα πάνω χαμηλά με το μπαλάκι στη ρακέτα (Ποπ Κορν). (1 ) 4. Κάνω ντρίμπλες του μπάσκετ με τη ρακέτα και το μπαλάκι. (1 ) 5. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (5 ) Σχηματίζουμε 6 ζευγάρια με 2 ρακέτες, 1 μπαλάκι και απόσταση 5 μ. 6. Το κάθε παιδί στέλνει το μπαλάκι συρτά με τη ρακέτα απέναντι στο ζευγάρι του το οποίο το σταματάει με τη ρακέτα του και το επιστρέφει. (3 ) 7. Το κάθε παιδί στέλνει το μπαλάκι συρτά με τη ρακέτα απέναντι στο ζευγάρι του που το επιστρέφει συρτά με τη ρακέτα του χωρίς να το σταματήσει. (3 ) 8. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (6 ) Μοιράζουμε 12 ρακέτες σε μία σειρά 12 παιδιών. 9. Παιχνίδι: «Οι άθλοι του Ηρακλή» 12 παιδιά με ρακέτες στοιχίζονται σε μία γραμμή και εκτελούν με το σύνθημα του ΚΦΑ μία δοκιμασία ισορροπώντας κάθε φορά τη ρακέτα με το κεφάλι της προς τα κάτω: Αφήνω τη ρακέτα χτυπάω ένα παλαμάκι και την ξαναπιάνω, το ίδιο με 2 παλαμάκια, με παλαμάκι πάνω από το κεφάλι μου, πιάνοντας τη μέση μου με τα 2 χέρια, πιάνοντας τα αυτιά μου, περιστρέφοντας τη ρακέτα στο έδαφος, περιστροφή και παλαμάκι!, περιστροφή γύρω από τον άξονά μου! Όταν τελειώσουν όλοι οι άθλοι παίζουν τα παιδιά που δεν είχαν ρακέτα. (11 ) Τελικό μέρος: Ανακεφαλαίωση (2 ) Οργάνωση: Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν 7.

9 Εισαγωγή στο τένις: Γ & Δ Δημοτικού 2 ο Μάθημα Θέμα: Εισαγωγικές δεξιότητες. Χώρος διδακτικά μέσα: 1 γήπεδο μπάσκετ, 12 ρακέτες, 12 μπαλάκια κόκκινα, 12 κώνοι. Εισαγωγικό μέρος: παρουσίες εισαγωγή - τα παιδιά κάθονται οκλαδόν (5 ) 1. Επανάληψη των 3 κανόνων ασφαλείας: α) έχω τη ρακέτα «αγκαλιά» και την κουνάω μόνο όταν το ζητήσει ο ΚΦΑ, β) με το σύνθημα «στοπ» σταματάω ότι κάνω και κρατάω το μπαλάκι ψηλά, γ) μένω στο χώρο μου και αν απομακρυνθεί το μπαλάκι το ζητάω ευγενικά. (5 ) Κύριο μέρος: Εξοικείωση με το μπαλάκι και τη ρακέτα (33 ) 1. Ισορροπίες με το μπαλάκι επάνω στη ρακέτα α) ακίνητο, β) κινείται δεξιά-αριστερά στις χορδές, γ) κινείται μπρος-πίσω στις χορδές, δ) κινείται κυκλικά στην περιφέρεια της ρακέτας. (2 ) 2. Αφήνω το μπαλάκι με το χέρι να αναπηδήσει στο έδαφος και το πιάνω με τη ρακέτα και το χέρι. (1 ) 3. Κάνω αναπηδήσεις με το μπαλάκι στη ρακέτα προς τα πάνω χαμηλά (Ποπ Κορν). (1 ) 4. Κάνω ντρίμπλες του μπάσκετ με τη ρακέτα και το μπαλάκι. (1 ) 5. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (5 ) Σχηματίζουμε 6 ζευγάρια με 2 ρακέτες, 1 μπαλάκι και απόσταση 5 μ. 6. Το κάθε παιδί στέλνει το μπαλάκι συρτά με τη ρακέτα απέναντι στο ζευγάρι του το οποίο το σταματάει με τη ρακέτα του και το επιστρέφει. (3 ) 7. Το κάθε παιδί στέλνει το μπαλάκι συρτά με τη ρακέτα απέναντι στο ζευγάρι του που το επιστρέφει συρτά με τη ρακέτα του χωρίς να το σταματήσει. (3 ) 8. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (6 ) Σχηματίζουμε 4 σειρές των 6 μαθητών με 1 ρακέτα και 1 μπαλάκι σε κάθε σειρά. 9. Παιχνίδι: «Σκυταλοδρομία με ρακέτες» το κάθε μέλος της ομάδας προσπαθεί ισορροπώντας το μπαλάκι επάνω στις χορδές της ρακέτας να το μεταφέρει προς έναν κώνο και πίσω μέχρι να περάσουν όλοι. Αν πέσει το μπαλάκι ξαναγυρνάει από την αρχή. Νικήτρια ομάδα μπορεί να ανακηρυχθεί είτε εκείνη που θα τερματίσει 1 η είτε εκείνη με τις λιγότερες φορές να της έχει πέσει το μπαλάκι κάτω. (11 ) Τελικό μέρος: Ανακεφαλαίωση (2 ) Οργάνωση: Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν 8.

10 Εισαγωγή στο τένις: Γ & Δ Δημοτικού 3 ο Μάθημα Θέμα: Εισαγωγικές δεξιότητες. Χώρος διδακτικά μέσα: 1 γήπεδο μπάσκετ, 12 ρακέτες, 12 μπαλάκια κόκκινα, 12 κώνοι. Εισαγωγικό μέρος: παρουσίες εισαγωγή - τα παιδιά κάθονται οκλαδόν (5 ) 1. Επανάληψη των 3 κανόνων ασφαλείας: α) έχω τη ρακέτα «αγκαλιά» και την κουνάω μόνο όταν το ζητήσει ο ΚΦΑ, β) με το σύνθημα «στοπ» σταματάω ότι κάνω και κρατάω το μπαλάκι ψηλά, γ) μένω στο χώρο μου και αν απομακρυνθεί το μπαλάκι το ζητάω ευγενικά. (5 ) Κύριο μέρος: Εξοικείωση με το μπαλάκι και τη ρακέτα (33 ) 1. Ισορροπίες με το μπαλάκι επάνω στη ρακέτα α) ακίνητο, β) κινείται δεξιά-αριστερά στις χορδές, γ) κινείται μπρος-πίσω στις χορδές, δ) κινείται κυκλικά στην περιφέρεια της ρακέτας. (2 ) 2. Αφήνω το μπαλάκι με το χέρι να αναπηδήσει στο έδαφος και το πιάνω με τη ρακέτα και το χέρι. (1 ) 3. Κάνω αναπηδήσεις με το μπαλάκι στη ρακέτα προς τα πάνω χαμηλά (Ποπ Κορν). (1 ) 4. Κάνω ντρίμπλες του μπάσκετ με τη ρακέτα και το μπαλάκι. (1 ) 5. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν (5 ) Σχηματίζουμε 12 ζευγάρια με 1 μπαλάκι σε κάθε ζευγάρι και απόσταση 5 μ. 6. Το κάθε παιδί πετάει το μπαλάκι σαν να ήταν «βελάκι» στο ζευγάρι του το οποίο το αφήνει να αναπηδήσει 1 φορά στο έδαφος και το πιάνει με «δαγκάνα» 2 χεριών. (3 ) 7. Το κάθε παιδί πετάει το μπαλάκι ξεκινώντας από τη θέση «ποντίκι» (δικέφαλος βραχιόνιος) και μετά «βελάκι» στο ζευγάρι του το οποίο το αφήνει να αναπηδήσει 1 φορά στο έδαφος και το πιάνει με «δαγκάνα» 2 χεριών. (3 ) 8. Το κάθε παιδί πετάει το μπαλάκι ξεκινώντας από τη θέση «ποντίκι» στο ζευγάρι του με το οποίο μαζεύουν πόντους. 1 πόντο για καλή ρίψη, 2 πόντους αν το πιάσουν με 1 αναπήδηση, 3 πόντους αν το πιάσουν στον αέρα χωρίς αναπήδηση. (5 ) Σχηματίζουμε 3 σειρές των 4 μαθητών με 4 ρακέτες και 3 μπαλάκια σε κάθε σειρά. 9. Παιχνίδι: «Κλαμπ σάντουϊτς με ρακέτες» το 1 ο παιδί ισορροπεί το μπαλάκι επάνω στις χορδές και το μεταφέρει προς έναν κώνο και πίσω, το 2 ο βάζει τη ρακέτα του πάνω από τη ρακέτα και το μπαλάκι του 1 ου και προχωράνε μαζί προς τον κώνο κ.ο.κ. μέχρι να περάσει όλη η ομάδα (4 ρακέτες με 3 μπαλάκια ανάμεσα). Αν πέσει το μπαλάκι ξαναφτιάχνουν το σχηματισμό και συνεχίζουν. Νικήτρια ομάδα είναι εκείνη που θα τερματίσει με τις λιγότερες φορές να της έχει πέσει το μπαλάκι κάτω. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (12 ) Τελικό μέρος: Ανακεφαλαίωση ολοκλήρωση μαθημάτων (2 ) Οργάνωση: Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν 9.

11 Εισαγωγή στο τένις: Ε & ΣΤ Δημοτικού 1 ο Μάθημα Θέμα: Εισαγωγικές δεξιότητες. Χώρος διδακτικά μέσα: 1 γήπεδο μπάσκετ, 1 μίνι φιλέ, κορδέλα, 12 ρακέτες, 12 μπαλάκια κόκκινα, 12 κώνοι. Εισαγωγικό μέρος: παρουσίες εισαγωγή - τα παιδιά στέκονται όρθια (5 ) 1. Σύντομη περιγραφή του τένις, έμφαση στους 3 κανόνες ασφαλείας: α) έχω τη ρακέτα «αγκαλιά» και την κουνάω μόνο όταν το ζητήσει ο ΚΦΑ, β) με το σύνθημα «στοπ» σταματάω ότι κάνω και κρατάω το μπαλάκι ψηλά, γ) μένω στο χώρο μου και αν απομακρυνθεί το μπαλάκι το ζητάω ευγενικά. (5 ) Κύριο μέρος: Εξοικείωση με το μπαλάκι και τη ρακέτα (33 ) 1. Αφήνω το μπαλάκι να αναπηδήσει στο έδαφος και το πιάνω με τη ρακέτα. (1 ) 2. Αφήνω το μπαλάκι να αναπηδήσει μία στο έδαφος και μία πάνω στη ρακέτα. (1 ) 3. Κάνω αναπηδήσεις με το μπαλάκι στη ρακέτα προς τα πάνω χαμηλά (Ποπ Κορν). (1 ) 4. Κάνω αναπηδήσεις με το μπαλάκι στη ρακέτα προς τα πάνω εναλλάσοντας τις πλευρές (Πίτσα-τυρόπιτα). (1 ) 5. Κάνω ντρίμπλες του μπάσκετ με τη ρακέτα και το μπαλάκι. (1 ) 6. Κάνω ντρίμπλες του μπάσκετ με την κόψη της ρακέτας και το μπαλάκι. (1 ) 7. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (6 ) Σχηματίζουμε 6 ζευγάρια με 2 ρακέτες και 1 μπαλάκι σε κάθε ζευγάρι και απόσταση 2 μέτρα (Άσκηση 8) και 5 μέτρα (Άσκηση 9) με το φιλέ ή την κορδέλα ανάμεσά τους 8. Το κάθε ζευγάρι προσπαθεί να αλλάξει πάσες στον αέρα (βολέ-βολέ). (3 ) 9. Το κάθε ζευγάρι προσπαθεί να αλλάξει πάσες με μία αναπήδηση στο έδαφος. (3 ) 10. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (6 ) Σχηματίζουμε 3 σειρές των 4 μαθητών με 4 ρακέτες και 3 μπαλάκια σε κάθε σειρά. 11. Παιχνίδι: «Κλαμπ σάντουϊτς με ρακέτες» το 1 ο παιδί ισορροπεί το μπαλάκι επάνω στις χορδές και το μεταφέρει προς έναν κώνο και πίσω, το 2 ο βάζει τη ρακέτα του πάνω από τη ρακέτα και το μπαλάκι του 1 ου και προχωράνε μαζί προς τον κώνο κ.ο.κ. μέχρι να περάσει όλη η ομάδα (4 ρακέτες με 3 μπαλάκια ανάμεσα). Αν πέσει το μπαλάκι ξαναφτιάχνουν το σχηματισμό και συνεχίζουν. Νικήτρια ομάδα είναι εκείνη που θα τερματίσει με τις λιγότερες φορές να της έχει πέσει το μπαλάκι κάτω. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (9 ) Τελικό μέρος: Ανακεφαλαίωση (2 ) Οργάνωση: Τα παιδιά στέκονται όρθια σε ημικύκλιο 10.

12 Εισαγωγή στο τένις: Ε & ΣΤ Δημοτικού 2 ο Μάθημα Θέμα: Εισαγωγικές δεξιότητες. Χώρος διδακτικά μέσα: 1 γήπεδο μπάσκετ, 1 μίνι φιλέ, κορδέλα, 12 ρακέτες, 12 μπαλάκια κόκκινα, 12 κώνοι. Εισαγωγικό μέρος: παρουσίες εισαγωγή - τα παιδιά στέκονται όρθια (5 ) 1. Επανάληψη των 3 κανόνων ασφαλείας: α) έχω τη ρακέτα «αγκαλιά» και την κουνάω μόνο όταν το ζητήσει ο ΚΦΑ, β) με το σύνθημα «στοπ» σταματάω ότι κάνω και κρατάω το μπαλάκι ψηλά, γ) μένω στο χώρο μου και αν απομακρυνθεί το μπαλάκι το ζητάω ευγενικά. (5 ) Κύριο μέρος: Εξοικείωση με το μπαλάκι και τη ρακέτα (33 ) 1. Αφήνω το μπαλάκι να αναπηδήσει στο έδαφος και το πιάνω με τη ρακέτα. (1 ) 2. Αφήνω το μπαλάκι να αναπηδήσει μία στο έδαφος και μία πάνω στη ρακέτα. (1 ) 3. Κάνω αναπηδήσεις με το μπαλάκι στη ρακέτα προς τα πάνω χαμηλά (Ποπ Κορν). (1 ) 4. Κάνω αναπηδήσεις με το μπαλάκι στη ρακέτα προς τα πάνω εναλλάσοντας τις πλευρές (Πίτσα-τυρόπιτα). (1 ) 5. Κάνω ντρίμπλες του μπάσκετ με τη ρακέτα και το μπαλάκι. (1 ) 6. Κάνω ντρίμπλες του μπάσκετ με την κόψη της ρακέτας και το μπαλάκι. (1 ) 7. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν (6 ) Σχηματίζουμε 6 ζευγάρια με 2 ρακέτες και 1 μπαλάκι σε κάθε ζευγάρι και απόσταση 5 μ. με το φιλέ ή την κορδέλα ανάμεσά τους 8. Το κάθε παιδί πετάει το μπαλάκι με τεντωμένο το αριστερό χέρι με σκοπό να προσγειωθεί πάλι στο ίδιο χέρι ενώ το με το δεξί κρατάει τη ρακέτα πάνω από το κεφάλι. (1 ) 9. Το κάθε παιδί πετάει το μπαλάκι με τεντωμένο το αριστερό χέρι και με το δεξί το χτυπάει με τη ρακέτα πάνω από το κεφάλι (σέρβις). (5 ) 10. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (6 ) Σχηματίζουμε 6 ζευγάρια με 2 ρακέτες και 1 μπαλάκι σε κάθε ζευγάρι και απόσταση 2 μέτρα (Άσκηση 11) και 5 μέτρα (Άσκηση 12 &14) με το φιλέ ή την κορδέλα ανάμεσά τους 11. Το κάθε ζευγάρι προσπαθεί να αλλάξει πάσες στον αέρα (βολέ-βολέ). (3 ) 12. Το κάθε ζευγάρι προσπαθεί να αλλάξει πάσες με μία αναπήδηση στο έδαφος. (3 ) 13. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (6 ) 14. Τα ζευγάρια παίζουν με χρόνο 5 λεπτά πόντους ξεκινώντας με σερβίς ή με πάσα. (10 ) Τελικό μέρος: Ανακεφαλαίωση ολοκλήρωση μαθημάτων (1 ) Οργάνωση: Τα παιδιά στέκονται όρθια σε ημικύκλιο 11.

13 Εισαγωγή στο τένις: Α, Β, Γ Γυμνασίου 1 ο Μάθημα Θέμα: Εισαγωγικές δεξιότητες. Χώρος διδακτικά μέσα: 1 γήπεδο μπάσκετ, 1 μίνι φιλέ, κορδέλα, 12 ρακέτες, 12 μπαλάκια πορτοκαλί, 12 κώνοι. Εισαγωγικό μέρος: παρουσίες εισαγωγή - τα παιδιά στέκονται όρθια (5 ) 1. Σύντομη περιγραφή του τένις, έμφαση στους 3 κανόνες ασφαλείας: α) δεν κουνάω τη ρακέτα άσκοπα μόνο για να κάνω τις ασκήσεις, β) με το σύνθημα «στοπ» σταματάω ότι κάνω, γ) μένω στο χώρο μου και αν απομακρυνθεί το μπαλάκι το ζητάω ευγενικά. (2 ) 2. Δυναμικό ζέσταμα με δρομικές ασκήσεις (5 ) Κύριο μέρος: Εξοικείωση με το μπαλάκι και τη ρακέτα (37 ) 1. Αφήνω το μπαλάκι να αναπηδήσει στο έδαφος και το πιάνω με τη ρακέτα. (1 ) 2. Αφήνω το μπαλάκι να αναπηδήσει μία στο έδαφος και μία πάνω στη ρακέτα. (1 ) 3. Κάνω αναπηδήσεις με το μπαλάκι στη ρακέτα προς τα πάνω χαμηλά (Ποπ Κορν). (1 ) 4. Κάνω αναπηδήσεις με το μπαλάκι στη ρακέτα προς τα πάνω εναλλάσοντας τις πλευρές (Πίτσα-τυρόπιτα). (1 ) 5. Κάνω ντρίμπλες του μπάσκετ με τη ρακέτα και το μπαλάκι. (1 ) 6. Κάνω ντρίμπλες του μπάσκετ με την κόψη της ρακέτας και το μπαλάκι. (1 ) 7. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν (6 ) Σχηματίζουμε 6 ζευγάρια με 2 ρακέτες και 1 μπαλάκι σε κάθε ζευγάρι και απόσταση 2 μέτρα (Άσκηση 8) και 5 μέτρα (Άσκηση 10) με το φιλέ ή την κορδέλα ανάμεσά τους 8. Το κάθε ζευγάρι προσπαθεί να αλλάξει πάσες στον αέρα (βολέ-βολέ). (4 ) 9. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (4 ) 10. Το κάθε ζευγάρι προσπαθεί να αλλάξει πάσες με μία αναπήδηση στο έδαφος. (4 ) 11. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (4 ) Σχηματίζουμε 3 σειρές των 4 μαθητών με 4 ρακέτες και 3 μπαλάκια σε κάθε σειρά. 12. Παιχνίδι: «Κλαμπ σάντουϊτς με ρακέτες» το 1 ο παιδί ισορροπεί το μπαλάκι επάνω στις χορδές και το μεταφέρει προς έναν κώνο και πίσω, το 2 ο βάζει τη ρακέτα του πάνω από τη ρακέτα και το μπαλάκι του 1 ου και προχωράνε μαζί προς τον κώνο κ.ο.κ. μέχρι να περάσει όλη η ομάδα (4 ρακέτες με 3 μπαλάκια ανάμεσα). Αν πέσει το μπαλάκι ξαναφτιάχνουν το σχηματισμό και συνεχίζουν. Νικήτρια ομάδα είναι εκείνη που θα τερματίσει με τις λιγότερες φορές να της έχει πέσει το μπαλάκι κάτω. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (9 ) Τελικό μέρος: Ανακεφαλαίωση (1 ) Οργάνωση: Τα παιδιά στέκονται όρθια σε ημικύκλιο 12.

14 Εισαγωγή στο τένις: Α, Β, Γ Γυμνασίου 2 ο Μάθημα Θέμα: Εισαγωγικές δεξιότητες. Χώρος διδακτικά μέσα: 1 γήπεδο μπάσκετ, 1 μίνι φιλέ, κορδέλα, 12 ρακέτες, 12 μπαλάκια πορτοκαλί, 12 κώνοι. Εισαγωγικό μέρος: παρουσίες εισαγωγή - τα παιδιά στέκονται όρθια (5 ) 1. Επανάληψη των 3 κανόνων ασφαλείας: α) δεν κουνάω τη ρακέτα άσκοπα μόνο για να κάνω τις ασκήσεις, β) με το σύνθημα «στοπ» σταματάω ότι κάνω, γ) μένω στο χώρο μου και αν απομακρυνθεί το μπαλάκι το ζητάω ευγενικά. (2 ) 2. Δυναμικό ζέσταμα με δρομικές ασκήσεις (5 ) Κύριο μέρος: Εξοικείωση με το μπαλάκι και τη ρακέτα (37 ) Σχηματίζουμε 6 ζευγάρια με 2 ρακέτες και 1 μπαλάκι σε κάθε ζευγάρι και απόσταση 5 μ. με το φιλέ ή την κορδέλα ανάμεσά τους 1. Το κάθε παιδί πετάει το μπαλάκι με τεντωμένο το αριστερό χέρι με σκοπό να προσγειωθεί πάλι στο ίδιο χέρι ενώ το με το δεξί κρατάει τη ρακέτα πάνω από το κεφάλι. (1 ) 2. Το κάθε παιδί πετάει το μπαλάκι με τεντωμένο το αριστερό χέρι και με το δεξί το χτυπάει με τη ρακέτα πάνω από το κεφάλι (σέρβις). (3 ) 3. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (4 ) Σχηματίζουμε 6 ζευγάρια με 2 ρακέτες και 1 μπαλάκι σε κάθε ζευγάρι και απόσταση 2 μέτρα (Άσκηση 4) και 5 μέτρα (Άσκηση 6) με το φιλέ ή την κορδέλα ανάμεσά τους 4. Το κάθε ζευγάρι προσπαθεί να αλλάξει πάσες στον αέρα (βολέ-βολέ). (4 ) 5. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (4 ) 6. Το κάθε ζευγάρι προσπαθεί να αλλάξει πάσες με μία αναπήδηση στο έδαφος. (4 ) 7. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (4 ) 8. Τα ζευγάρια παίζουν με χρόνο 6 λεπτά πόντους ξεκινώντας με σερβίς ή με πάσα. (12 ) Τελικό μέρος: Ανακεφαλαίωση και ολοκλήρωση μαθημάτων (2 ) Οργάνωση: Τα παιδιά στέκονται όρθια σε ημικύκλιο 13.

15 Εισαγωγή στο τένις: Α, Β, Γ Λυκείου 1 ο Μάθημα Θέμα: Εισαγωγικές δεξιότητες. Χώρος διδακτικά μέσα: 1 γήπεδο μπάσκετ, 1 μίνι φιλέ, κορδέλα, 12 ρακέτες, 12 μπαλάκια πορτοκαλί, 12 κώνοι. Εισαγωγικό μέρος: παρουσίες εισαγωγή - τα παιδιά στέκονται όρθια (5 ) 1. Σύντομη περιγραφή του τένις, έμφαση στους 3 κανόνες ασφαλείας: α) δεν κουνάω τη ρακέτα άσκοπα μόνο για να κάνω τις ασκήσεις, β) με το σύνθημα «στοπ» σταματάω ότι κάνω, γ) μένω στο χώρο μου και αν απομακρυνθεί το μπαλάκι το ζητάω ευγενικά. (2 ) 2. Δυναμικό ζέσταμα με δρομικές ασκήσεις (5 ) Κύριο μέρος: Εξοικείωση με το μπαλάκι και τη ρακέτα (37 ) 1. Αφήνω το μπαλάκι να αναπηδήσει μία στο έδαφος και μία πάνω στη ρακέτα. (1 ) 2. Κάνω ντρίμπλες του μπάσκετ με τη ρακέτα και το μπαλάκι. (1 ) 3. Κάνω ντρίμπλες του μπάσκετ με την κόψη της ρακέτας και το μπαλάκι. (1 ) 4. Κάνω αναπηδήσεις με το μπαλάκι στη ρακέτα προς τα πάνω χαμηλά. (1 ) 5. Κάνω αναπηδήσεις με το μπαλάκι στη ρακέτα προς τα πάνω εναλλάσοντας τις πλευρές της. (1 ) 6. Κάνω αναπηδήσεις με το μπαλάκι στη ρακέτα προς τα πάνω ξεκινώντας με την κόψη της ρακέτας και έπειτα εναλλάσοντας τις πλευρές της. (1 ) 7. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν (6 ) Σχηματίζουμε 6 ζευγάρια με 2 ρακέτες και 1 μπαλάκι σε κάθε ζευγάρι και απόσταση 2 μέτρα (Άσκηση 8) και 5 μέτρα (Άσκηση 10) με το φιλέ ή την κορδέλα ανάμεσά τους 8. Το κάθε ζευγάρι προσπαθεί να αλλάξει πάσες στον αέρα (βολέ-βολέ). (3 ) 9. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (3 ) 10. Το κάθε ζευγάρι προσπαθεί να αλλάξει πάσες με μία αναπήδηση στο έδαφος. (3 ) 11. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (3 ) 12. Τα ζευγάρια παίζουν με χρόνο 6 λεπτά πόντους ξεκινώντας με πάσα. (12 ) Τελικό μέρος: Ανακεφαλαίωση (2 ) Οργάνωση: Τα παιδιά στέκονται όρθια σε ημικύκλιο 14.

16 Εισαγωγή στο τένις: Α, Β, Γ Λυκείου 2 ο Μάθημα Θέμα: Εισαγωγικές δεξιότητες. Χώρος διδακτικά μέσα: 1 γήπεδο μπάσκετ, 1 μίνι φιλέ, κορδέλα, 12 ρακέτες, 12 μπαλάκια πορτοκαλί, 12 κώνοι. Εισαγωγικό μέρος: παρουσίες εισαγωγή - τα παιδιά στέκονται όρθια (5 ) 1. Επανάληψη των 3 κανόνων ασφαλείας: α) δεν κουνάω τη ρακέτα άσκοπα μόνο για να κάνω τις ασκήσεις, β) με το σύνθημα «στοπ» σταματάω ότι κάνω, γ) μένω στο χώρο μου και αν απομακρυνθεί το μπαλάκι το ζητάω ευγενικά. (2 ) 2. Δυναμικό ζέσταμα με δρομικές ασκήσεις (5 ) Κύριο μέρος: Εξοικείωση με το μπαλάκι και τη ρακέτα (37 ) Σχηματίζουμε 6 ζευγάρια με 2 ρακέτες και 1 μπαλάκι σε κάθε ζευγάρι και απόσταση 5 μ. με το φιλέ ή την κορδέλα ανάμεσά τους 1. Το κάθε παιδί πετάει το μπαλάκι με τεντωμένο το αριστερό χέρι με σκοπό να προσγειωθεί πάλι στο ίδιο χέρι ενώ το με το δεξί κρατάει τη ρακέτα πάνω από το κεφάλι. (1 ) 2. Το κάθε παιδί πετάει το μπαλάκι με τεντωμένο το αριστερό χέρι και με το δεξί το χτυπάει με τη ρακέτα πάνω από το κεφάλι (σέρβις). (2 ) 3. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (3 ) Σχηματίζουμε 6 ζευγάρια με 2 ρακέτες και 1 μπαλάκι σε κάθε ζευγάρι και απόσταση 2 μέτρα (Άσκηση 4) και 5 μέτρα (Άσκηση 6) με το φιλέ ή την κορδέλα ανάμεσά τους 4. Το κάθε ζευγάρι προσπαθεί να αλλάξει πάσες στον αέρα (βολέ-βολέ). (3 ) 5. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (3 ) 6. Το κάθε ζευγάρι προσπαθεί να αλλάξει πάσες με μία αναπήδηση στο έδαφος. (3 ) 7. Επαναλαμβάνουμε για τα παιδιά που περίμεναν. (3 ) 8. Τα ζευγάρια παίζουν με χρόνο 5 λεπτά πόντους ξεκινώντας με σερβίς ή με πάσα. (20 ) Τελικό μέρος: Ανακεφαλαίωση και ολοκλήρωση μαθημάτων (1 ) Οργάνωση: Τα παιδιά στέκονται όρθια σε ημικύκλιο 15.

17 Ζ Έ. Φ. Σ. Α. Κρήτης Δουκός Μποφώρ 1, T.K Ηράκλειο Τηλ/fax: ,

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου Τραπουλόχαρτα Υλικά: μπάλες τένις, ρακέτες, μία ή δυο τράπουλες Στόχος: συγχρονισμός ματιού-χεριού χεριού, εξοικείωση με την ρακέτα, έλεγχος της

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Όλοι μας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς μεγάλους αθλητές σε διάφορα αθλήματα και αυτό που τους χαρακτηρίζει όλους είναι η υπεροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Επιλογή Αντιπροσωπευτικών Ομάδων Στίβου

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Επιλογή Αντιπροσωπευτικών Ομάδων Στίβου ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Επιλογή Αντιπροσωπευτικών Ομάδων Στίβου Η επιλογή των μαθητών για την αντιπροσωπευτική ομάδα στίβου, θα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ Επιλογή Αντιπροσωπευτικής Ομάδας Στίβου Με την έναρξη της νέας σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ελένη Τεχλικίδου, Εκπαιδευτικός Φ.Α., Δ/ντρια ΕΕΕΕΚ Κιλκίς Αθανασία Κεραμίδα, Εκπαιδευτικός Φ.Α. Μεταφορά, Ρολάρισµα, Ρίψη Μεταβίβαση. Πετώντας τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 11. Η Γυμναστική στο ημερήσιο μάθημα Φυσικής Αγωγής: Δείγμα ημερήσιου μαθήματος Φ.Α στο Δημοτικό Μπαρκούκης

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΕΙΣ Ε.Φ.Ο.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ BEACTIVE

ΔΡΑΣΕΙΣ Ε.Φ.Ο.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ BEACTIVE ΔΡΑΣΕΙΣ Ε.Φ.Ο.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ BEACTIVE ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: 6.500 ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΑΤΩΝ: 4.500 ΣΥΝΟΛΟ: 11.000 άτομα ΚΑΒΑΛΑ Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών. Όμιλος Αριστείας

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών. Όμιλος Αριστείας Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών Όμιλος Αριστείας Ανάπτυξη των Φυσικών και Συναρμοστικών Ικανοτήτων μέσα από την εκμάθηση του αθλήματος της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Υπεύθυνος:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 7/9/2017 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ Α -Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ειρισμός μπάλας. Κάθε παιδί μέσα στο γήπεδο με μια αερόμπαλα περπατάει, πετάει τη μπάλα ψηλά με ένα ή δύο χέρια και την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώνονται για τη λειτουργία των

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια εκδηλώσεων Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια εκδηλώσεων Ανάρτηση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 5. Κινήσεις με μπάλα: Πάσα Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

UNDER 14 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14. Marco Paolini ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης

UNDER 14 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14. Marco Paolini ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης Marco Paolini ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14 60 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ UNDER 14 Marco Paolini με τη συνεργασία του Mirco Giappesi

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ www.e-daskalos.gr 1.Σκυταλοδροµία απλή 2.Σκυταλοδροµία 3 ων παικτών, πιασµένοι αγκαζέ, ο µεσαίος ανάποδα. 3.Αγώνας δρόµου µε τα τέσσερα προς τα πίσω. 4.Αγώνας δρόµου κουτσό. 5.Αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Σχολική Μονάδα Συντάκτης Αποδέκτης Κολλέγιο Αθηνών Κολλέγιο Ψυχικού Tμήμα Φυσικής Αγωγής Δημοτικά-Γυμνάσια - Λύκεια Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θα αξιολογηθείτε δίκαια όλοι στην ίδια άσκηση: το σκαρφάλωμα στο δένδρο Ο όρος διαφοροποίηση περιλαμβάνει κάθε οργανωτική και διδακτική προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Η Αντιπτέριση στο Δημοτικό Σχολείο & Η Αντιπτέριση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσημια εναλλακτική μορφή άσκησης ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΓΙΑΚΟΥΒΑΚΗ (MSc) Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής - Ομοσπονδιακή

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

«Τρίαινα»: ένα πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος σπουδών της Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο

«Τρίαινα»: ένα πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος σπουδών της Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο «Τρίαινα»: ένα πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος σπουδών της Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Νίκος Τζωρμπατζάκης, MSc, PhD Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου Δημιουργία - Υλοποίηση Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η καλαθοσφαίριση είναι ένα άθλημα αρκετά διαδεδομένο και αγαπητό από τα παιδιά του Δημοτικού και όχι μόνο. Είναι άθλημα σύνθετο και

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 Σελίδα1 «ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ «KIDS ATHLETICS» 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Η Οργανωτική Επιτροπή των ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΩΝ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ (από την προνηπιακή έως στη γυµνασιακή ηλικία) Για τη διατήρηση και διεύρυνση του ενδιαφέροντος των νέων παικτών είναι θεµελιώδες ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ και µάλιστα τακτικά (κατά

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον Παιχνίδια για Κατανόηση Μπάντμιντον Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο μπάντμιντον Στην προσέγγιση ΠγΚ, η αγωγή σχετικά με τα παιχνίδια μέσα στο σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες -

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια Σο Ποδόσφαιρο στο Δημοτικό διδάσκεται στην. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - (ομαδικά, ατομικά, παραδοσιακά)

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 8. Κινήσεις με μπάλα: Lay up shot Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήματα χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ Η προαγωγή της υγείας Η κοινωνική αλληλεπίδραση Χαρακτήρας περιπέτειας Αρχή ομαδικής συνεργασίας

ΣΚΟΠΟΙ Η προαγωγή της υγείας Η κοινωνική αλληλεπίδραση Χαρακτήρας περιπέτειας Αρχή ομαδικής συνεργασίας Περιγραφή του προγράμματος Το Kids Athletics είναι ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές που αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση από το ενήλικο μοντέλο του Στίβου. Αυτή η προσέγγιση στρέφεται σε μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια Ονομασία Παιχνιδιού: Το άλογο και ο αμαξάς Υλικά: Σχοινάκια Τάξεις: Α - Δ Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν. Στα μισά δίνουμε από ένα σχοινάκι και τα ονομάζουμε αμαξάδες. Τα υπόλοιπα παιδιά που δεν έχουν σχοινάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΠΕΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μήμα Beach Volley BEAH VOLLEY AMP ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΟ ΙI - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_TechnicalForamp_LEVEL II.doc Page 1 of 13 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ για AMP

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το άνοιγμα είναι ένα επιθετικό χτύπημα στην επιτραπέζια αντισφαίριση και χρησιμοποιείται από όλων των ειδών τους παίκτες.είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν Φυσική Κατάσταση - Φυσική Κατάσταση - Του Μπίλλυ Φορλάν Ο Μπίλλυ Φορλάν είναι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Προπονητών Φυσικής Κατάστασης Καλαθοσφαίρισης, δουλεύει 14 χρόνια για τους

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήµατα χρησιµοποιείται ως µέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ

ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ Προθέρµανση. Βήµα 1 ο : Εγώ και η Μπάλα 1. Μέρα και νύχτα ύο οµάδες στέκονται αντιµέτωπες εκατέρωθεν µιας γραµµής.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου 1.37μ ΠΑΣΣΑΛΟΣ 0.914 μ ΤΟ ΓΗΠΕ Ο ΣΗΜΑ Ι ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΡΒΙΣ 6.40 μ ΙΧΤΥ ΒΑΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ 8.23 μ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΗ 23.7 μ 10.97 μ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο

Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο Science view Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ SV 2015-2016 LEARNING SCIENCE THROUGH THEATER 2016-2017 Μ ι σ α ρ α λ ι ώ τ ο υ 2 κ α ι Β ε ϊ κ ο υ, Α θ ή ν α

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύμφωνα με το Α.Π.Σ. της Φυσικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύμφωνα με το Α.Π.Σ. της Φυσικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύμφωνα με το Α.Π.Σ. της Φυσικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Γ & Δ τάξη δημοτικού (μύηση - 3 ώρες) Ε & Στ τάξη δημοτικού (8 ώρες) Β τάξη γυμνασίου (10 ώρες) Γ τάξη γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεματική ενότητα Στίβου Ομάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος 2013 Η Μαθησιακή Πορεία Όλα τα παιδιά έχουν ίση και ισότιμη αντιμετώπιση στη

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Διδακτική της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ενότητα 1: Οργάνωση μαθήματος Χατζόπουλος Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Άσκηση 1 η Κάρτες εκγύμνασης Υλικά: Ο εκπαιδευτικός ετοιμάζει 4 κάρτες με κινητικές δραστηριότητες (πχ. επικύψεις, καθίσματα, ασκήσεις χεριών, ασκήσεις ποδιών). Ο εκπαιδευτικός μοιράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 3. Κινήσεις με μπάλα (Υποδοχή πιάσιμο της μπάλας ασκήσεις εξοικείωσης θέση τριπλής απειλής) Γαλαζούλας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8 Ασκησιολόγιο Αντισφαίρισης

Κεφάλαιο 8 Ασκησιολόγιο Αντισφαίρισης Κεφάλαιο 8 Ασκησιολόγιο Αντισφαίρισης Σύνοψη Το κεφάλαιο Ασκησιολόγιο Αντισφαίρισης παρουσιάζει ασκήσεις για την εκμάθηση και την ανάπτυξη των παρακάτω δεξιοτήτων και ικανοτήτων στην αντισφαίριση: 1. Επιδεξιότητα

Διαβάστε περισσότερα

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260 TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. 25 ης Μαρτίου 12-177 78 Ταύρος Τηλ. 210 48 11 260 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή του παρόντος βιβλίου με οποιοδήποτε τρόπο ή μορφή, τμηματικά ή περιληπτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων σε μαθητή με ΔΑΦ

Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων σε μαθητή με ΔΑΦ Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων σε μαθητή με ΔΑΦ Τσιταμπάνη Χριστίνα Δασκάλα Ειδικής Αγωγής (ΠΕ71) Σχ. έτος 2016-17 ΠΡΟΦΙΛ ΜΑΘΗΤΗ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ Γνωστικές & Αντιληπτικές δεξιότητες Αδρή - λεπτή κινητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ. ιάλεξη Α. Αργύρης Θεοδοσίου

ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ. ιάλεξη Α. Αργύρης Θεοδοσίου ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Τι είναι το ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ? Είναι ένα παιχνίδι που μοιάζει με το τένις έχει πολύ εύκολους κανόνες και μπορεί να παίζεται οπουδήποτε. Περιλαμβάνει: δραστηριότητες & παιχνίδια

Διαβάστε περισσότερα

54 παιχνίδια για το Δημοτικό Σχολείο.

54 παιχνίδια για το Δημοτικό Σχολείο. 54 παιχνίδια για το Δημοτικό Σχολείο. 1) «Παιχνίδι γνωριμίας». Οι μαθητές έχουν σχηματίσει έναν κύκλο. Στο κέντρο του κύκλου βρίσκεται ένα παιδί που πετάει την μπάλα προς τα πάνω φωνάζοντας το όνομα ενός

Διαβάστε περισσότερα

Προκήρυξη Παιδικού πρωταθλήματος Αντισφαίρισης

Προκήρυξη Παιδικού πρωταθλήματος Αντισφαίρισης Προκήρυξη Παιδικού πρωταθλήματος Αντισφαίρισης Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Νίκαιας, υπό την αιγίδα της Ε Ένωσης Σωματείων Αντισφαίρισης Κεντρικής Ελλάδας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, διοργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι, Ενδεικτικές ραστηριότητες και Πλάνο Μαθήµατος στη διδασκαλία του Κλασικού Αθλητισµού

Στόχοι, Ενδεικτικές ραστηριότητες και Πλάνο Μαθήµατος στη διδασκαλία του Κλασικού Αθλητισµού Στόχοι, Ενδεικτικές ραστηριότητες και Πλάνο Μαθήµατος στη διδασκαλία του Κλασικού Αθλητισµού ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής 1 Το αντικείµενο του Κλασικού Αθλητισµού περιλαµβάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ 1) Έλξεις στο μονόζυγο για αγόρια. Έχουμε τα χέρια με λαβή στραμμένα προς το σώμα και ζητάμε από τον μαθητή να κάνει όσες περισσότερες έλξεις μπορεί. Προσέχουμε, ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1. Σερβίρων και δέκτης του service. Οι παίκτες πρέπει να στέκονται στις αντίθετες πλευρές του διχτύου. Ο παίκτης που στέλνει πρώτος την μπάλα ονομάζεται σερβίρων και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός & Προγραμματισμός Φυσικής Αγωγής. Ασπασία Δανιά, Επίκουρη Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ/ΕΚΠΑ

Σχεδιασμός & Προγραμματισμός Φυσικής Αγωγής. Ασπασία Δανιά, Επίκουρη Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ/ΕΚΠΑ Σχεδιασμός & Προγραμματισμός Φυσικής Αγωγής Ασπασία Δανιά, Επίκουρη Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ/ΕΚΠΑ 1 Στόχος Αποτέλεσμα στο οποίο επιθυμούμε να φτάσουμε 2 Πρόγραμμα Σειρά διαδοχικών ενεργειών για την επίτευξη του

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια με μπάλα Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια με μπάλα Ανάρτηση στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016 5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 1/3/2016 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ποια από τα παρακάτω είναι αρμοδιότητα και του 1 ου και του 2 ου διαιτητή; Α. Επαφή πέλματος ενός παίκτη με τον κυρίως αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Το επαναστατικό καρτοπαίχνιδο. όπου κερδίζετε παίρνοντας κεφάλι.

Το επαναστατικό καρτοπαίχνιδο. όπου κερδίζετε παίρνοντας κεφάλι. Το επαναστατικό καρτοπαίχνιδο όπου κερδίζετε παίρνοντας κεφάλι. Το επαναστατικό παιχνίδι με κάρτες όπου κερδίζετε παίρνοντας κεφάλι. Για δύο έως πέντε παίκτες Περιεχόμενα: Μια τράπουλα 50 καρτών ΕΥΓΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο

Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Τεχνικά χαρακτηριστικά και µεθοδική διδασκαλία των αλµάτων στο σχολείο Εισηγητής: Γούλας Παναγιώτης, ΚΦΑ ΤΑ ΑΛΜΑΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΘΕΤΑ ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΑΛΜΑ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΑΛΜΑ ΣΕ ΥΨΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΑΡΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ, Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Καστοριά 16/02/ ν α

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΑΡΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ, Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Καστοριά 16/02/ ν α \ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ - Δ.Α.Δ. Ν. Καυτοριάς Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς Εθνικό Μητρώο φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρι AM: 03204ΣΥΤ11096038Ν-0911

Διαβάστε περισσότερα

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ)

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) 5-8 9-10 11-12 13-14 15-16 17-18 19-20 20 + Μέγιστη Δύναμη + + + + + + Εκρηκτική Δύναμη + + + + + + + + Αντοχή στη Δύναμη + + + + + + + Αερόβιες Συνθήκες + + + + +

Διαβάστε περισσότερα

The Mind. Wolfgang Warsch Για επαγγελματίες με τηλεπαθητικές ικανότητες! Λευκό (1-50) Κόκκινο (1-50)

The Mind. Wolfgang Warsch Για επαγγελματίες με τηλεπαθητικές ικανότητες! Λευκό (1-50) Κόκκινο (1-50) The Mind Wolfgang Warsch Για επαγγελματίες με τηλεπαθητικές ικανότητες! Παίκτες: 2-4 Ηλικία: 8 ετών και άν Διάρκεια: περίπου 20 λεπτά Τί νέο υπάρχει στο Extreme; Δεν αλλάζει τίποτα στους βασικούς κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

Η πετοσφαίριση στο Α.Π.Σ. και.ε.π.π.σ. της Φυσικής Αγωγής. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α.

Η πετοσφαίριση στο Α.Π.Σ. και.ε.π.π.σ. της Φυσικής Αγωγής. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Η πετοσφαίριση στο Α.Π.Σ. και.ε.π.π.σ. της Φυσικής Αγωγής ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Στόχοι της διδασκαλίας του βόλεϊ στο Α.Π.Σ. Στόχοι ψυχοκινητικού τοµέα Εκµάθηση των κινήσεων (τεχνικής)

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΘΕΜΑΤΑ 1. Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης στο σχολείο. Εισηγητής: Θόδωρος Τογανίδης Σύμβουλος Επιμόρφωσης Ανάπτυξης. 2. Η Διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο Εισαγωγή Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού και όχι ένα προπονητικό πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2016 Α, Β ΤΑΞΗ 6 τμήματα 151 μαθητές ΣΚΟΠΟΣ Διά βίου άσκηση για υγεία και ποιότητα ζωής ΣΤΟΧΟΙ Να αποκτήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών

Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Μέθοδος των δεξιοτήτων (skill approach, Rink, 2006): πρώτα διδάσκονται με ασκήσεις οι δεξιότητες που εφαρμόζονται στην αθλοπαιδιά & μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2014-15

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2014-15 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2.1.1 Η επάνω επιφάνεια του τραπεζίου γνωστή ως επιφάνεια παιδιάς είναι ορθογώνια μήκους 2,74 μ. πλάτους 1,525 μ. και βρίσκεται σε οριζόντια θέση 76 εκ. πάνω από το έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύµφωνα µε τοα.π.σ. της Φυσικής Αγωγής. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α.

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύµφωνα µε τοα.π.σ. της Φυσικής Αγωγής. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύµφωνα µε τοα.π.σ. της Φυσικής Αγωγής ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Το διδακτικό αντικείµενο του Χάντµπολ στη σχολική Φυσική Αγωγή Γ & τάξη δηµοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Μπαλάκι και αμφίεση. Ρακέτα Λάστιχο Κάλυψη με ειδικό υλικό (λάστιχο) Διαφορετικά χρώματα για κάθε πλευρά Υποχρεωτικά Κόκκινο - Μαύρο 10/9/2016

Μπαλάκι και αμφίεση. Ρακέτα Λάστιχο Κάλυψη με ειδικό υλικό (λάστιχο) Διαφορετικά χρώματα για κάθε πλευρά Υποχρεωτικά Κόκκινο - Μαύρο 10/9/2016 10/9/2016 Γνωστότερο ως πινγκ-πονγκ, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα παγκοσμίως. Το άθλημα με το μικρότερο γήπεδο και την μικρότερη μπάλα. Δεύτερο άθλημα τεχνικής. Νικολακάκης Α. Μαυρίδης Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τον προγραμματισμό του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό.

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τον προγραμματισμό του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ Ταχ. Διευθ.: ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΙΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παραδοσιακά παιχνίδια Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παραδοσιακά παιχνίδια Ανάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ A-M /ΣΤ1

ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ A-M /ΣΤ1 1. Κ Ρ Ε Μ Α Σ Τ Ρ Α 2. Τ Σ Α Ν Τ Α 3. Χ Α Ρ Τ Η Σ 4. Κ Α Ρ Ε Κ Λ Α 5. Θ Ρ Α Ν Ι Ο 6. Υ Δ Ρ Ο Γ Ε Ι Ο Σ 7. Γ Ο Μ Α 8. Σ Φ Ο Υ Γ Γ Α Ρ Ι 9. Χ Α Ρ Τ Ο Ν Ι 10. Κ Α Σ Ε Τ Ι Ν Α ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ 1.Εκεί κρεμάμε

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2η Φυσική Αγωγή Στο Ειδικό Σχολείο: Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Και Προσαρμογές

Διάλεξη 2η Φυσική Αγωγή Στο Ειδικό Σχολείο: Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Και Προσαρμογές ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 2η Φυσική Αγωγή Στο Ειδικό Σχολείο: Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Και Προσαρμογές Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Μιμητικά παιχνίδια Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Μιμητικά παιχνίδια Ανάρτηση στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική

Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική Διδασκαλία στο Νηπιαγωγείο / Προδημοτική Μεθοδολογία, Αναλυτικό-Πρόγραμμα, Διαφοροποίηση Μαρία Καραγιώργη, Μπέρμιγχαμ, 2018 Γενικά Εισαγωγή μαθητών: Νηπιαγωγείο: παιδιά από 4 χρονών την 1 η Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα