ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Σχ. Έτος: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Τάξη : Β Λυκείου Υπεύθυνη καθηγήτρια : Η. Τζεβελέκου «ΜΟΔΕΣ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Σχ. Έτος: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Τάξη : Β Λυκείου Υπεύθυνη καθηγήτρια : Η. Τζεβελέκου «ΜΟΔΕΣ»"

Transcript

1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Σχ. Έτος: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Τάξη : Β Λυκείου Υπεύθυνη καθηγήτρια : Η. Τζεβελέκου Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΟΔΕΣ» Πίνακας περιεχομένων Η μόδα από τον Μεσαίωνα έως τον 19 ο αιώνα... 2 Βέρμα Ε., Χρονοπούλου Χ., Κότσαλη Ε., Μαργαρώνη Ε. Η Μόδα του 20ού αιώνα ανά Δεκαετίες... 4 Σπυράκη A. Τσουκαντά Λ. Το μακιγιάζ...7 Καντιλιεράκη Κ. Κοντιζά Μ. Υποκουλτούρες και μόδα...11 Ζαχαρίου Α. Χορταριά Μ. Στις μέρες μας η εμφάνιση δίνει την πρώτη εντύπωση για ένα άτομο και εκφράζει στοιχεία της προσωπικότητάς του καθένα μας. Η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου μας δίνει πληροφορίες για την καταγωγή του, το επάγγελμά του, την οικονομική του κατάσταση και την κοινωνική του θέση. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες δεν μπορούμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος μας. Αυτό ισχύει και για τον καλλωπισμό, και ακόμη κι αν δεν το κάνουμε συνειδητά, ακολουθούμε ως προς κάποιο βαθμό τα πρότυπα της εποχής μας. Βέβαια, η ύπαρξη των λεγόμενων «αντιμοδών» ως μια προσπάθεια αντίδρασης στα προβαλλόμενα πρότυπα δείχνει την ανάγκη του ατόμου να διαφοροποιηθεί από την μάζα. Η μόδα που ακολουθούν οι άνθρωποι αντικατοπτρίζει την κοινωνία στην οποία ζουν και τις ανάγκες της. Συνεπώς, αφού αυτές οι δύο έννοιες (μόδα + ανάγκες) είναι αλληλένδετες είναι ενδιαφέρον αρχικά να εξετάσουμε πως διαμορφώνεται η μόδα σε κάθε εποχή.

2 Η μόδα από τον Μεσσαίωνα έως τον 19 ο αιώνα Αξίζει σίγουρα να κάνουμε και μια αναδρομή στο παρελθόν όσον αφορά την μόδα. Συγκεκριμένα, αξιοσημείωτος είναι ο τρόπος ένδυσης των ανθρώπων από του μεσαίωνα και μετά. Τον 15ο αιώνα μ.χ., η μόδα που ακολουθούσαν οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία ήταν ιδιαίτερα συντηρητική, με χαρακτηριστικά φουσκωτά φορέματα και κολάρα. Ο τρόπος ενδυμασίας ήταν ανάλογος της οικονομικής κατάστασης του καθενός, με αποτέλεσμα οι εύποροι άστοι και έμποροι να διακρίνονται για την υπερβολή που χαρακτήριζε τα ρούχα τους. Μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα, η αλλαγή στον τρόπο σκέψης λόγω του κινήματος του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης σίγουρα επέφερε σημαντικές αλλαγές και στον τρόπο ένδυσης των ανθρώπων, οι οποίοι αρχίζουν να ντύνονται πιο ανάλαφρα με άνετα ρούχα. Αναλυτικότερα: Η μόδα στον Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα τα ρούχα ήταν πολύ πιο εφαρμοστά από πριν. Άνδρες και γυναίκες φορούσαν ένα είδος πανωφοριού, ενώ οι πρίγκιπες και οι ευγενείς φορούσαν πολυτελή ρούχα με μετάξια και τα γουναρικά. Οι χωρικοί φορούσαν σκληρά και άκομψα ρούχα. Οι γυναίκες του μεσαίωνα φορούσαν φορέματα με μακριά μανίκια και ένα επιπλέον φόρεμα από πάνω. Το φόρεμα της γυναίκας αποκαλύπτει το μπούστο της πουκαμίσας της. Οι Βουργουνδοί ήταν οι πρώτοι στη μόδα στη νότια Ευρώπη. Ταυτόχρονα συνηθίζονταν οι χιτώνες με στενή μέση και φαρδιούς ώμους και για τις γυναίκες τα υπερβολικά ψηλά καπέλα. Με το ξεκίνημα του 16ου αιώνα άρχισε μια νέα εποχή στα φορέματα την περίοδο της αναγέννησης. Σε γενικά πλαίσια την περίοδο αυτή την διακρίνει μια δόση υπερβολής σε όλους τους τομείς των τεχνών και κυρίως στην μόδα. Αυτό συνέβη γιατί οι έμποροι και οι αστοί είχαν αρχίσει να αποκτούν ολοένα περισσότερα χρήματα και έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη των ανθρώπων να χρησιμοποιήσουν πιο ακριβά υφάσματα και κοσμήματα για την ένδειξη της πολυτέλειας. Υπήρχαν κοινά ενδυματολογικά στοιχεία κα σε άνδρες και σε γυναίκες. Μερικά χαρακτηριστικά της αναγέννησης είναι τα πλούσια βαριά υλικά σε μεγάλες ποσότητες, μεγάλα μανίκια, εφαρμοστά ενδύματα και καλυμμένα κεφάλια, κορσέδες που κάλυπταν από τους ώμους μέχρι τους γλουτούς και κορσέδες από ξύλο η μέταλλο. Στον 17ο αιώνα συναντάμε πιο υπερβολικά ρούχα σε σχέση με τον 16ο και κάποιες μετατροπές σε αυτά που τα κάνουν πιο αποκαλυπτικά. Το κόψιμο και το στυλ αλλάζει στα φορέματα. Το μπούστο γίνετε πιο εφαρμοστό και με V μπροστά. Τα ντεκολτέ είναι πιο αποκαλυπτικά, με οβάλ ή οριζόντια κοψίματα με ένα φαρδύ δαντελωτό ύφασμα ή με μια λινή κορδέλα γιακά τα λεγόμενα whisk. Tα μανίκια πέφτουν χαμηλά στους ώμους και καταλήγουν φουσκωτά στον αγκώνα. Η εξωτερική φούστα κατέληγε σε μια ουρά που το μήκος της δήλωνε την θέση της κυρίας που την φόραγε στην Γαλλική αυλή. Η μέση έγινε υπερβολικά μικρή, οι

3 κορσέδες που παραμένουν ίδιοι με του 16ου αιώνα ήταν μικροί μπροστά και τελειώνουν στο κέντρο με ένα πρόσθετο κομμάτι υφάσματος ή με μια μπανέλα ιδιαίτερα σκληρή. Μεγάλες αλλαγές στα δεύτερα μισά του 17ου είχαμε στην γαλλική μόδα σε σχέση με την ισπανική του 16ου, γιατί πλέον τα ρούχα δεν έκρυβαν τα γυναικεία σώματα αλλά τα έκαναν πιο θελκτικά και τα αναδείκνυαν.ο λόγος που τους οδήγησε σε αυτό είναι γιατί κάθε κύριος που σεβόταν τον εαυτό του έπρεπε να έχει τουλάχιστον από μια «metressa». Τον 18ο αιώνα συναντάμε αρκετές και ουσιαστικές αλλαγές στον χώρο της μόδας, διότι όλοι θέλουν πιο άνετα ρούχα αλλά χωρίς βέβαια να λείπει το στυλ. Οι γυναίκες αρχίζουν να φοράνε φαρδιά, άνετα χωρίς φόρμα ενδύματα με μόνο δύο μικρές πιέτες στο πίσω μέρος. Όταν αυτά ήταν διπλά ή τριπλά και έπεφταν από το λαιμό και ενώνονταν στους ώμους με τις πτυχές του χιτώνα που λέγονταν «sackback».άλλο ένα παράξενο στοιχείο είναι η επιστροφή των στεφανιών. Χαρακτηριστικά είναι και τα μανίκια που το τελείωμα τους ήταν είτε πάνω είτε κάτω από τον αγκώνα και αρκετά φουσκωτά ώστε να φαίνεται το εσωτερικό δαντελωτό πουκάμισο με τις διπλές ή τριπλές πτυχές. Ήταν στην μόδα να ενώνονται η δαντέλα της πτυχής με την δαντέλα του στήθους, που τελείωνε με κρόσσια στο μπούστο που το έκανε να μοιάζει χωριστό. Τον 19ο αιώνα ήταν μια ρομαντική αλλά και συντηρητική εποχή, στην οποία γεννήθηκε η ιδέα ότι οι γυναίκες πρέπει να αναδεικνύουν τα λεφτά των συζύγων τους, να είναι όμορφες και να προσέχουν τα παιδιά τους. Οι γυναίκες που εργάζονταν ήταν δείγμα ότι προέρχονταν από την «κατώτερη τάξη». Οι φούστες τους ήταν φαρδιές και βαριές, σε αντίθεση με τους κορσέδες που ήταν στενοί και μαζί με την λεπτή τους μέση τόνιζαν το πόσο αργόσχολες ήταν εκείνη την εποχή. Τα κρινολίνα φεύγουν από την μόδα, οι φούστες φαρδαίνουν και το ντύσιμο γίνετε ακόμα πιο άβολο. Αυτά όμως που αποδείκνυαν περίτρανα των πλούτο των αστών αλλά εν μέρει και την ματαιοδοξία των γυναικών, είναι τα γαρνιρίσματα με τις δαντέλες, τα κεντήματα, τα στολίδια και καθώς και οι εντυπωσιακές πτυχώσεις. Οι άνδρες για πολύ καιρό είχαν δύναμη με αποτέλεσμα οι γυναίκες να θέλουν να τους μιμηθούν. Έτσι από το 1880 και πολύ μετά τα γυναικεία ρούχα άρχισαν να μιμούνται τα ανδρικά. Από ζακέτες, πέτα, παντελόνια και μπλούζες που μιμούνταν τα ανδρικά πουκάμισα. Έτσι η γυναίκα απέκτησε πιο τετραγωνισμένα ρούχα σε ευθεία γραμμή.

4 Η Μόδα του 20ού αιώνα ανά Δεκαετίες Συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με την μόδα ανά τις δεκαετίες του 20ού αιώνα Η μόδα και το στυλ αρχίζει να απασχολεί όλο και περισσότερο το γυναικείο φύλο. Μπορούμε να πούμε ότι τη δεκαετία του 1900 τα ρούχα διακρίνονται περισσότερο για το στυλ και τη φινέτσα τους παρά για την άνεσή τους. Πολλά ρούχα βέβαια είναι αρκετά δήθεν και τραβούν την προσοχή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Βασικά στοιχεία ήταν: σφιχτά κολάρα αρκετή δαντέλα μακριά παλτά κορσέδες για πολύ στενή μέση μακριές φούστες καπέλα με φτερά για τις γυναίκες μαλλιά με χτενίσματα προς τα πάνω για τις γυναίκες 20 Η δεκαετία αυτή σηματοδοτεί την επιθυμία της γυναίκας να ανεξαρτητοποιηθεί. Οι γυναίκες απέκτησαν ασχολίες που σόκαραν την κοινωνία όπως το γεγονός ότι άρχισαν να καπνίζουν, να βγαίνουν αργά το βράδυ, να χορεύουν τσάρλεστον. Για αυτό το λόγο τα φορέματα κονταίνουν και στα παπούτσια επικρατεί το λουράκι με σχήμα Τ, που κρατά το πόδι σταθερό. Η γυναίκα που ζει σε αυτή την εποχή ακολουθεί τη μόδα, ξοδεύει τα δικά της χρήματα και κόβει τα μαλλιά της καρέ.η μόδα ακολουθεί λοιπόν τις ανάγκες της «νέας»γυναίκας. Οι κορσέδες καταργήθηκαν και τα ρούχα απέκτησαν πιο άνετες και φαρδιές γραμμές Πρόκειται για μια δεκαετία όπου η μόδα και οι τάσεις της ήταν στο προσκήνιο. Πολλές γυναίκες άρχισαν να μιμούνται διάφορες ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης με αποτέλεσμα να ντύνονται ανάλογα. Νέα στιλ ανακαλύπτονται και ο κόσμος δείχνει αρκετό ενδιαφέρον. Με το ξέσπασμα του πολέμου, οι γυναίκες δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με την μόδα. Όμως η μόδα υπήρχε για ορισμένες γυναίκες που φρόντιζαν τον εαυτό τους, έβαζαν κραγιόν και φορούσαν καπέλα. Όσον αφορά τα ρούχα μόδα ήταν τα ταγέρ που τόνιζαν τους ώμους με τις βάτες, τα φαρδιά μανίκια αλλά οι φούστες και τα φορέματα ήταν στενά. Επίσης, λόγω της ένταξης της γυναίκας στην εργασία το παντελόνι κάνει την πρώτη του εμφάνιση.

5 50 Μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου η «επανάσταση» ξεκίνησε. Η δεκαετία αυτή αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη φορά όπου η νεολαία αποκτά το δικό της στυλ. Επηρεασμένη από τα πρότυπα του κινηματογράφου και της μουσικής βιομηχανίας απαραίτητα στοιχεία για την εμφάνιση τους ήταν τα δερμάτινα μπουφάν,τα τζιν παντελόνια, τα πλεκτά, τα κοτλέ και τα παπούτσια μπαλαρίνες. Η επιτομή της ομορφιάς την δεκαετία του 50, MarilynMonroe. Η πληθωρική μεταπολεμική ξανθιά με το αστραφτερό χαμόγελο, την πορσελάνινη επιδερμίδα και τις πλούσιες αναλογίες έμελλε να αποτελέσει πρότυπο για εκατομμύρια γυναίκες τότε, ακόμα και σήμερα. Τα χαρακτηριστικά κατσαρά, κοντά της μαλλιά, ήταν κατά κάποιον τρόπο μια επιταγή της εποχής, η οποία δεν προωθούσε τα μακριά και ίσια μαλλιά. 60 Η Αμερική βρίσκει τη μούσα της στο πρόσωπο της JackieKennedy και επιβάλλει ένα στυλ κλασσικής κομψότητας, με φορέματα ως το γόνατο, σε γραμμή Α με γεωμετρικά σχέδια. Παράλληλα όμως, χαρακτηριστικό της εποχής ήταν η απελευθέρωση από υποχρεώσεις και ταμπού. Γίνεται η επανάσταση της μόδας, το σέξι γίνεται μόδα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι γυναίκες φορούν μίνι φούστες ενώ τα μικροσκοπικά μπικίνι κάνουν την εμφάνισή τους στις παραλίες. Πρόκειται για την εποχή της απελευθέρωσης των γυναικών. Τα στυλ που επικρατούν αυτή την δεκαετία είναι: παντελόνια καμπάνες μίνι φούστες μπλουζάκια με στάμπες 70 Οι πιο σημαντικές καινοτομίες στη γυναικεία μόδα τη δεκαετία αυτή, ήταν η εμφάνιση και η καθιέρωση του γυναικείου παντελονιού. Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν «αντιμόδες» με εφαρμογή κυρίως στη νεολαία. Η πιο χαρακτηριστική «αντιμόδα» της εποχής ήταν αυτή των hippies. Η μόδα των hippies επιβάλλει τζιν παντελόνια καμπάνα, κεντήματα και τρουκς στα ρούχα, κρόσσια, ξεβάμματα, ψυχεδελικά και γεωμετρικά σχέδια. Παράλληλα όμως, εξίσου διαδεδομένα, ήταν τα ταγιέρ της CocoChannel και τα φορέματα σε στυλ πριγκίπισσας. Αξιοσημείωτη είναι η εμφάνιση της μπότας στην γυναικεία υπόδηση και των φαρδιών παπουτσιών με περίεργα τακούνια. Επίσης, στο χώρο της μόδας επικρατούσε αναρχία. Είναι η εποχή που μεσουράνησαν τα καυτά σορτς, οι πλατφόρμες που σπάνε τους αστραγάλους και τα

6 πουκάμισα που εφαρμόζουν σαν γάντι (λόγω των συνθετικών υφασμάτων), με τους γιακάδες τους όρθιους. Το discostyle έκανε την εμφάνιση του την εποχή αυτή. Χαρακτηρίζεται από ελαστικά ρούχα, φανταχτερά χρώματα και γυαλιστερά υφάσματα. Οι συγκριτικά πιο συντηρητικές ή μεγαλύτερες γυναίκες φορούσαν μίντι φούστες και φορέματα με τονισμένη μέση (με ζώνη ή χωρίς). Τα τζιν την εποχή αυτή, ήταν ιδιαίτερα εφαρμοστά και σε συνδυασμό με τα δερμάτινα, τα T-shirt με τις στάμπες (και τα εκκεντρικά κουρέματα αποτελούσαν το επονομαζόμενο στυλ των Punk.) Η καμπάνα κυριάρχησε στα παντελόνια και έγινε η απόλυτη τάση. 80 Ο τύπος της careerwoman κυριαρχεί και φοβάται την αμφισβήτηση. Γι αυτόν τον λόγο οι γυναίκες φαίνονται πιο σκληρές και καθόλου, μα καθόλου θηλυκές. Οι τάσεις που επικράτησαν ήταν οι θηλυκές γραμμές, που αντιπροσωπευόταν από pencil φούστες με ψηλή μέση ήρθαν σε αντίθεση με το rock στυλ που χαρακτηρίζεται από δερμάτινα, ολόσωμες φόρμες, τρούκς και αλυσίδες. Σε γενικές γραμμές στυλ από προηγούμενες δεκαετίες, για παράδειγμα οι βάτες από την δεκαετία του 40, επανήλθαν, ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ότι η μόδα ανακυκλώνεται. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι ορισμένα ντυσίματα είναι αρκετά εκκεντρικά ή υπερβολικά. Η μόδα για αυτή την εποχή περιλάμβανε: βάτες μακριά μαλλιά με πολύ αφρό 90 Με την είσοδο της νέας δεκαετίας επιχειρείται μία ακόμη «επανάσταση» που ακούει στο όνομα grunge. Οι γυναίκες μπορεί να είναι δυναμικές και απελευθερωμένες. Η μόδα εμπορευματοποιείται όσο ποτέ άλλοτε. Πλέον τα ρούχα μπορούν να καλύψουν κάθε τύπο γυναίκας και κάθε γούστο. Η ποικιλία και η απλότητα είναι δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή. Η μόδα αυτή τη δεκαετία περιλαμβάνει: αθλητικά παπούτσια πάνινα παπούτσια φουσκωτά μπουφάν φαρδιά παντελόνια κοντά μπλουζάκια

7 2000 Τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια κάνουν την εμφάνιση τους και οι σαγιονάρες με πλατφόρμα είναι πολύ στην μόδα. Τα 2000s συχνά περιγράφονται ως «mash-up» δεκαετία, όπου οι τάσεις είναι η συγχώνευση στυλ των προηγούμενων δεκαετιών. Πολλοί από τον κλάδο της μόδας έχουν παρατηρήσει την έλλειψη του χάσματος μεταξύ της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 λόγω της συνεχούς δημοτικότητας της μινιμαλιστικής μόδας. Για το μεγαλύτερο μέρος, τα μέσα της δεκαετίας του 2000 δεν έχουν ένα συγκεκριμένο στυλ, αλλά ανακυκλωμένα vintage ρούχα στυλ από τη δεκαετία του 1940, του 1950, του 1960 και του 1980.

8 ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ Ο όρος μακιγιάζ είναι ξενόγλωσσος και έχει επικρατήσει διεθνώς χωρίς να μεταφράζεται. Προέρχεται από το γαλλικό ρήμα maquillerπου σημαίνει μεταβάλλω, αλλοιώνω. Ο ελληνικός όρος που μπορεί να τον αντικαταστήσει είναι ψιμυθίωση. Προέρχεται από το ψιμύθιο, κοινή ονομασία του ανθρακικού μολύβδου. Τον ανθρακικό μόλυβδο σε μορφή λευκής σκόνης τον χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα για τη λεύκανση της επιδερμίδας και ήταν γνωστός ως τμίμη ή στίβη. Το σημερινό make-up βρίσκει τις ρίζες του στον CarlBaudin, ηθοποιό του θεάτρου LeipzeigerStalt, της Γερμανίας. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Baydin ανέπτυξε μια πάστα που άλλαζε το χρώμα του δέρματος, στην προσπάθειά του να αποκρύψει την ένωση μεταξύ της περούκας και το μετώπου του. Αποτελούταν από ψευδάργυρο, ώχρα και το λαρδί. Η κρέμα έγινε τόσο δημοφιλής στους άλλους ηθοποιούς που ο Baudin άρχισε την εμπορική παραγωγή της, δημιουργώντας το πρώτο θεατρικό μακιγιάζ. Αυτό αποτελούσε το θεατρικό make-up μέχρι το Το πρώτο εμπορικό make-up δημιουργήθηκε από τη Max-Factor για αρχικά κινηματογραφική χρήση. Ήταν το πρώτο make-up σε μορφή πούδρας και ονομαζόταν Pan- Cake. H φόρμουλα της Pan-Cake πωλείται μέχρι και σήμερα. Μακιγιάζ του 1950 Γενικά όλη η δεκαετία του 50 χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα στο μακιγιάζ και στο στύλ του ντυσίματος, διότι όλος ο κόσμος εμφανισιακά επεδίωκε να μοιάζει με γκλαμουράτους ηθοποιούς ακόμα και κατά την διάρκεια των απλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Την δεκαετία του 50 γίνεται μόδα η παχιά και ελαφρά τραβηγμένη γραμμή eyeliner στα μάτια, που τα κάνει ελαφίσια, αποσκοπώντας σε ένα βλέμμα περισσότερο σαγηνευτικό. Χαρακτηριστικό μακιγιάζ της εποχής βλέπουμε στην διάσημη φωτογραφία της AudreyHepburn από την ταινία BreakfastatTiffany's. Η ανακάλυψη της έγχρωμης ταινίας και τηλεόρασης την περίοδο αυτή διαδραματίζει τον σπουδαιότερο ρόλο στην διαμόρφωση της τάσης του μακιγιάζ, αφού οι γυναίκες βλέπουν πια τις αγαπημένες τους σταρ με τα άψογα πρόσωπα και σε χρώμα αρχίζοντας μια προσπάθεια αντιγραφής τους. Ξαφνικά τα γυναικεία περιοδικά αρχίζουν να φτιάχνουν στήλες με οδηγίες μακιγιάζ και έτσι πολλές περισσότερες γυναίκες αρχίζουν τις δοκιμές. Έτσι, διαδίδεται πολύ και η χρήση του πολύ καλυπτικού make-up σε μορφή pancake και ξαφνικά όλες οι γυναίκες ανά τον κόσμο επιθυμούν να αποκτήσουν λαμπερά κόκκινα χείλη, ουδέτερα μάτια και ροδαλά μάγουλα. Έξαρση σημειώνεται στην χρήση του κερασί γυαλιστερού κραγιόν ή άχρωμων ματ αποχρώσεων κάνοντας να φαίνονται έξυπνα και ελκυστικά, στην εφαρμογή πολλών στρώσεων μάσκαρας, αλλά και σκιών σε αποχρώσεις του τυρκουάζ και μπλεπερλέ. Επίσης οι ψεύτικες βλεφαρίδες βρίσκουν εφαρμογή ευρέως. Αυτή η δεκαετία υπήρξε η περίοδος της μοδάτης και λαμπερής νοικοκυράς. Οι γυναίκες άρχισαν να φτιάχνουν μηλόπιτες και να καθαρίζουν το σπίτι φορώντας τακούνια, φορέματα και μακιγιαρισμένες. Οι καλλυντικές εταιρίες εκμεταλλεύονται

9 την τάση αυτή της εποχής κάνοντας διαφημιστικά με ομάδα στόχο τις παντρεμένες γυναίκες που έπρεπε να φαίνονται ελκυστικές για τους συζύγους τους. Μακιγιάζ του 1960 Η δεκαετία του 60 χαρακτηρίζεται από μια στροφή στην γεωμετρία. Ο Vidal Sasoon προτείνει γεωμετρία στις κούπ και όγκο στα μαλλιά, τα ρούχα αρχίζουν να γίνονται πιο γεωμετρικά με τις μίνι φούστες και φορέματα σε γραμμή Α που λανσάρει ο PierreCardin, της μόδας είναι οι βινύλ μπότες και οι γόβες με στρογγυλή μύτη και τετράγωνο τακούνι, ενώ η νεολαία διασκεδάζει στους ήχους των Beatles. Το μακιγιάζ της εποχής του 60, είναι η βάση για το σημερινό θεατρικό μακιγιάζ, οπού τα μάτια είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό. Μεγάλες βλεφαρίδες με πολλές στρώσεις μάσκαρας τόσο που να κολλούν μεταξύ τους. Η ψεύτικη βλεφαρίδα είναι must στις πάνω βλεφαρίδες, ενώ τις κάτω τις ενισχύουν ζωγραφίζοντας μικρές τριχούλες χιλιοστά πιο μακριές ακριβώς κάτω από τις φυσικές. Το eyeliner επιβάλλεται σε μαύρο ή σε καφέ, σε πολύ παχιές γραμμές. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το look αυτό ήταν και για το πρωί! Το βασικό μακιγιάζ περιείχε μια ανοιχτόχρωμη βάση. Ούτως ώστε να φαίνεται χλομό το πρόσωπο, τα χείλη σχεδόν άχρωμα ή με ελάχιστο lipgloss και όλη η έμφαση δίδεται στα μάτια με άσπρη σκιά βάσης που φτάνει μέχρι το τόξο του φρυδιού συχνά και πολύ έντονες γραμμές eyeliner στις 2 ή και τις 3 γραμμές του ματιού. Πολλές φορές στην γραμμή της αναδίπλωσης του κινητού βλεφάρου, αντί για eyeliner, τοποθετούσαν μια σκιά σε έντονο χρώμα. (βλ. φώτο modmake up, Twiggy). Μακιγιάζ του 1970 Η δεκαετία του 70 είναι η δεκαετία που η disco γνωρίζει τις δόξες του. Σε αντίδραση προς την παρερχόμενη δεκαετία των '60s οπού όλα ήταν πολύ στημένα και κραυγαλέα και το πρόσωπο ολόλευκο και αψεγάδιαστο, την δεκαετία αυτή γίνεται μια στροφή στο πιο φυσικό look σε μακιγιάζ και μαλλιά. Τα μαλλιά είναι ίσια με ένα μικρό γύρισμα στην άκρη, μακριά κυματιστά και ελεύθερα. Οι πρέσες των μαλλιών για το επιθυμητό κυματιστό αποτέλεσμα, μπήκαν στο παιχνίδι όταν έπαιξε το IT και τους Άγγελους του Charlie οπού πρωταγωνιστούσε η FarrahFawcett.Όλες λοιπόν ήθελαν να αντιγράψουν το look αυτό. Την δεκαετία του 70 ήταν in, να μοιάζεις με surfer σε κοσμοπολίτικη παραλία, με ομοιόμορφο μαύρισμα και μπρονζέ-χρυσό λαμπερό πρόσωπο. Για τον σκοπό αυτό

10 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην αγορά γαλακτώματα μαυρίσματος (selftanning) που μεταμόρφωσαν χιλιάδες νεαρές κοπέλες σε σοκολά θεές του ήλιου. Πολλές από τις γυναίκες της δεκαετίας αυτής, σήμερα κοιτάζουν με ανησυχία τις πανάδες και τα σημάδια στο δέρμα τους που τότε έκαιγαν κάνοντας με τις ώρες ηλιοθεραπεία φορώντας babyoil για να ενισχύουν την δράση του ήλιου. Το μακιγιάζ της δεκαετίας ήθελε τα μάτια λιγότερο βαμμένα, με μάσκαρα που τα πρωινά σχεδόν δεν φοριέται παρά μόνο για να δώσει λίγο μήκος. Τα σκούρα eyeliner αντικαθίστανται από λευκό και γαλάζιο μολύβι που τοποθετείται κάποιες φορές στο εσωτερικό του ματιού ώστε να το κάνει να δείχνει μεγαλύτερο. Οι σκιές και τα κραγιόν της εποχής είναι σε μεγάλο ποσοστό περλέ, ενώ θραύση αρχίζουν να κάνουν οι κρεμώδεις και υγρές σκιές. Όταν και χρησιμοποιούσαν βάση (makeup), δεν την πούδραραν, αλλά την άφηναν σκέτη ούτως ώστε να γυαλίζει ελαφρά. Δημοφιλείς γίνονται οι Αφρο-Αμερικάνοι για τα φουντωτά μαλλιά τους προκαλώντας κοσμοσυρροή στα κομμωτήρια για μια περμανάντ σε αυτό το στιλ, ενώ το όλο ύφος στην ενδυμασία ήταν εμπνευσμένο από ethnic και mainstreamεπιρροές. Μακιγιάζ του 1980 Τα '80s είναι η δεκαετία του punk και χαρακτηρίζεται από υπερβολή. Σε αντίθεση με την δεκαετία του 70 που επικρατούσε μια τάση προς το φυσικό, τώρα ο μινιμαλισμός είναι απαγορευτικός. Σε ρουζ προτιμώνται φωτεινές αποχρώσεις ζεστού ροζ και σκούρα κόκκινα σε μεγάλες ποσότητες ώστε να τονίζεται πολύ το ζυγωματικό. Τα κραγιόν έχουν χρώμα φούξια, μωβ, κόκκινο και θερμά ροζ, ενώ οι περισσότερες γυναίκες επεδίωκαν τα χείλη τους να γυαλίζουν σαν γυαλί και για τον σκοπό αυτό, προσέθεταν πάνω από το έντονο κραγιόν και lipgloss με χρυσόσκονη κατά προτίμηση. Της μόδας είναι οι ροζ, μπλε, πράσινες και λευκές σκιές στα μάτια, που τοποθετούνται μέχρι το φρύδι και συμπληρώνεται έντονο μπλεελεκτρίκ, φωσφοριζέ πράσινο ή φωσφορίζον ροζ στο κινητό βλέφαρο. Το eyeliner επιστρέφει δυναμικά και τοποθετείται σε έντονες παχιές γραμμές σύρριζα και στο πάνω και στο κάτω βλέφαρο. Το look συμπληρώνουν πολλές στρώσεις μπλεελεκτρίκ ή μαύρης μάσκαρας. Το μακιγιάζ λοιπόν γίνεται έντονο, όπως άλλωστε η ποπ μουσική και ο χορός της εποχής. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μαλλιά, με κοντά κουρέματα, ανέμελα, ξεμαλλιασμένα θα έλεγε κανείς χτενίσματα, με πολύ όγκο και λακ ακόμη και σε χρώματα όπως πορτοκαλί, ροζ ή πράσινο και αρχίζει να κυκλοφορεί επίσης το gel. Τα δε ρούχα ακολουθούν τους ίδιους χρωματισμούς, οι μπλούζες αποκτούν τεράστιες βάτες, ενώ τα κοσμήματα είναι ογκώδη, πολύχρωμα και αυτά, συνήθως faux. Της μόδας είναι τα σκουλαρίκια gaudy και τα βραχιόλια φοριούνται δέκα - δέκα, ενώ πολύ αγαπημένο αξεσουάρ αποτελούν τα δαντελωτά γαντάκια. Την εποχή όμως αυτή, δεν ήταν μόνο οι γυναίκες αυτές που μακιγιάρονταν, αλλά και οι άντρες! Και όχι μόνο οι ποπ και ροκ σταρς, αλλά και πολλοί νέοι που

11 φορούσαν χλομές βάσεις make-up, eyeliner και ορισμένοι πιο αντιδραστικοί στον συντηρητισμό, φορούσαν ακόμη ρουζ και κραγιόν! Μακιγιάζ του 1990 Το μακιγιάζ των '90s χαρακτηρίζεται από λιτότητα και ουδετερότητα. Σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία οπού τα χρώματα ήταν ιδιαίτερα έντονα και ένα μακιγιάζ απαιτούσε πολυχρωμία, τώρα οι αποχρώσεις γίνονται ουδέτερες και τα χρώματα περισσότερο γήινα. Στα μάτια χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο δύο χρώματα σε σκιές, μια ανοιχτόχρωμη για φως και μια πιο σκούρα στο εξωτερικό μέρος ή στην αναδίπλωση του κινητού βλεφάρου. Η βάση (make-up) δεν είναι πάντα απαραίτητη, ενώ στα χείλη σχηματίζεται γήινο περίγραμμα και αντί για κραγιόν συχνά προτιμάται μόνο lipgloss. Στη μόδα βγαίνουν τα παπούτσια πλατφόρμες. Μακιγιάζ του 2000 Το κορίτσι της διπλανής πόρτας Βαδίζοντας προς το 2000, κάθε γυναίκα υιοθετεί το στυλ που της ταιριάζει. Το άπιαστο όνειρο του μοντέλου έχει απογοητεύσει τις περισσότερες, εκείνες που, εκ των πραγμάτων, η ανατομία τους δεν επιτρέπει να το ακολουθήσουν. Γι αυτό και τα περισσότερα μοντέλα η μία μετά την άλλη περνάνε στα αζήτητα από τους σχεδιαστές. Ακόμη όμως και τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς που κυρίως είναι ηθοποιοί, δηλαδή πιο «καθημερινές» γυναίκες δεν μπορούν να θεωρηθούν ωραία σύμφωνα με τα κλασικά κριτήρια. Είναι κυρίως οι κοπέλες της διπλανής πόρτας, μόνο που πάντα είναι καλλίγραμμες, αν όχι υπερβολικά αδύνατες, και τις περισσότερες φορές καλοντυμένες. Γενικά πάντως η ομορφιά και οι κανόνες της,σήμερα,δείχνουν να βρίσκονται σε σύγχυση. Tο καλό σε αυτό είναι ότι η μόδα ανακυκλώνεται και το ψάξιμο στην ντουλάπα της γιαγιάς και της μαμάς θυμίζει θησαυρό. Η αίσθησή μας πάντως είναι ότι η μόδα θα ακολουθήσει, για ακόμα μια φορά τους ρυθμούς της κοινωνίας βασισμένη σε cheap n chic προτάσεις. Από την άλλη η καταπίεση και οι κακές συνθήκες δεν αποκλείεται να μας φέρουν και πάλι μπροστά σε στιλιστικές «υπερβολές» σε μια προσπάθεια της μόδας να ισορροπήσει της κοινωνικές συνθήκες

12 ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΜΟΔΑ ΟΡΙΣΜΟΣ:Με τον όρο υποκουλτούρα αποκαλείται, στην κοινωνιολογία, ανθρωπολογία και τις πολιτισμικές σπουδές, κάθε ομάδα ανθρώπων με κουλτούρα (ευδιάκριτη ή αφανή) η οποία τους διαφοροποιεί από την ευρύτερη κουλτούρα στην οποία ανήκουν. Punk Πού και πότε ξεκίνησε; Η Punkείναι μουσικό είδος που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τη δεκαετία του 1960, αρχικά από τη Νέα Υόρκη, και έγινε γνωστό στα μέσα της δεκαετίας του Οι ρίζες του βρίσκονται στο garagerock, σε μουσικούς όπως η Πάττι Σμιθ μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1970 όμως εισάχθηκε στην Αγγλία και έγινε δημοφιλές από συγκροτήματα όπως οι SexPistols. Τι Πρεσβεύει; Ξεκίνησε σαν το κίνημα του λευκού απορριπτόμενου νέου και μέρος ενός κινήματος πολιτικής και κοινωνικής καταγγελίας και αμφισβήτησης του κατεστημένου. Τα μαλλιά ήταν φτιαγμένα για να φαίνονται ατημέλητα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εποχές όπου ήταν κυρίως μακριά. Ήταν βαμμένα σε αφύσικα χρώματα (πράσινο, έντονο κόκκινο, μωβ).επίσης, αρκετά γνωστά ήταν τα δικτυωτά καλσόν (πολλές φορές σχισμένα) και τα περικάρπια με καρφιά και άλλα αντικείμενα με καρφιά, οι παραμάνες (πάνω στα ρούχα ή σαν σκουλαρίκια). Στα πρώτα χρόνια του πανκ, οι άντρες και οι γυναίκες φορούσαν βαρύ και πολύ eyeliner. Πότε και που ξεκίνησε; GOTH Η πολιτισμική τάση goth είναι σύγχρονη υποκουλτούρα διαδεδομένη σε πολλές χώρες. Άρχισε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80 στη σκηνή του gothicrock και απέκτησε αρκετά μεγάλο ρεύμα μετά το ουσιαστικό τέλος του πανκ και την άνοδο του New Wave. Η goth έχει επιζήσει πολύ περισσότερο από άλλες τάσεις της ίδιας εποχής και συνεχίζει μέχρι σήμερα να διαφοροποιείται και να εξελίσσεται. Τι πρεσβεύει; Το κοινό νήμα στην goth κουλτούρα είναι η συνειδητοποίηση του αμφιλεγόμενου της ζωής, η αντίθεση μεταξύ του φωτός και του σκότους, του καλού και του κακού, της ζωής και του θανάτου, με την πεποίθηση ότι τα δύο άκρα δεν μπορούν να υπάρξουν το ένα χωρίς το άλλο, και ότι οι παραδοσιακοί χαρακτηρισμοί που ορίζονται στο ένα ή το άλλο από αυτά τα αντίθετα δεν είναι απαραίτητα αληθινοί. Οι Goths τείνουν να έχουν μια σκοτεινή και διεστραμμένη αίσθηση του χιούμορ, μια αγάπη για την ιστορία, τη λογοτεχνία, την ποίηση, την φιλολογία γενικότερα και τη μουσική.

13 Το Στιλ: Τα καλολογικά στοιχεία και οι πολιτιστικές ροπές τους δείχνουν επιρροές από τη γοτθική λογοτεχνία του δέκατου ένατου αιώνα και το Παρακμιακό Κίνημα, μαζί με πρώιμες ταινίες φρίκης -ειδικά αυτές του γερμανικού εξπρεσιονισμού-η goth εκφράζεται τόσο σαν μουσικό στυλ όσο και σαν αισθητική και μόδα. Η goth μόδα δίνει έμφαση στην εικόνα του ανδρόγυνου, στα ρούχα της εποχής του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και της Βικτοριανής εποχής ή ένα συνδυασμό αυτών Πότε και πού ξεκίνησε; ΕΜΟ O όρος emo προέρχεται από τη λέξη emotional=συναισθηματικός) αναφέρεται σε ένα ύφος παρακλάδι του goth που δημιουργήθηκε στη μουσική σκηνή της Ουάσιγκτον που πρωτοεμφανίστηκε το 1991 αλλά διαδόθηκε κυρίως στις αρχές του 2000 Τι Πρεσβεύει; Μια από τις γνωστότερες υποκουλτούρες η Emo περικλείεται από κοινωνικό στίγμα καθώς πρεσβεύει έναν μακάβριο τρόπο ζωής και συχνά παραλληλίζεται με την αυτοκτονία και την κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα η Emo ενθαρρύνει την ανάγκη για διαφορετικότητα και εκφράζει τον έντονο συναισθηματισμό To Στιλ: Κύρια χαρακτηριστικά της μόδας αυτής είναι το έντονο μολύβι ματιών, τα πομπώδη μαλλιά που συνήθως κρύβουν το ένα μάτι, τα στενά μαύρα παντελόνια, οι ζώνες με αγκράφες και οι μπλούζες από συγκροτήματα. Το Emo στυλ παρουσιάζει επιρροή από το goth, αλλά οι δύο υποκουλτούρες διαφέρουν σημαντικά. ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ ΑΠΌ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Λίγα Λόγια: ΤΣΟΝΓΚΑ-Ισπανία Δημιουργήθηκε και αναπτύχτηκε στο Μαϊάμι στα τέλη του 20ου αιώνα, με βάση το μεταναστευτικό κίνημα του Τα μελή που ακολούθου την υποκουλτούρα είναι συνήθως νεαρές Λατίνες γυναίκες της εργατικής τάξης. Το όνομα του κινήματος Chonga έχει ως νόημα την σεξουαλική και νέα γυναίκα του δρόμου. Το Στιλ: Τα χαρακτηριστικά των ενδυμασιών είναι τα φτηνά και προκλητικά ρούχα, ενώ στον χαρακτήρα οι γυναίκες της υποκουλτούρας ήταν μελή κλειστών αδελφοτήτων και συνήθιζαν να εκδηλώνουν τα συναισθήματα τους φωνάζοντας στους δρόμους. Το κίνημα παρουσιάστηκε στην σειρά παιχνιδιών Bratz οπού οι κούκλες φορούσαν το style των Chongas,αλλά θεωρείται γενικότερα κάτι το προσβλητικό για την γυναίκα ως προς το φύλο και την παρουσίαση της, λόγω της προέλευσης του ονόματος του κινήματος-υποκουλτούρας αυτής

14 Λίγα Λόγια: Μάγκες-Ελλάδα Δημιουργήθηκε και αναπτύχτηκε στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, με βάση το Ρεμπέτικο και τον πόλεμο της εποχής. Τα μέλη που ακολουθουσών την υποκουλτούρα ήταν συνήθως νέοι άντρες των λαϊκών αστικών στρωμάτων. Το όνομα του κινήματος Μάγκας έχει ως νόημα το οργανωμένο σύνολο άτακτων πολεμιστών και προέρχεται απο λέξη Αλβανικής προέλευσης Το Στιλ: Τα χαρακτηριστικά των ενδυμασιών ήταν το κομπολόι, το καβουράκι, τα μυτερά παπούτσια, το ζωνάρι με τα όπλα και το μακρύ μουστάκι, ενώ στον χαρακτήρα οι άντρες της υποκουλτούρας ήταν γεμάτοι με υπερβολική αυτοπεποίθηση και ιδιόρρυθμο τρόπο έκφρασης και εκδήλωσης συναισθημάτων. Λίγα Λόγια: GANGURO-Ιαπωνία Η συγκεκριμένη υποκουλτούρα προέρχεται από την Σιμπούγια και το Ικεμπούκουρο της Ιαπωνίας όμως αναπτύχτηκε κυρίως στην Χαρατζούκου. Ο όρος ganguro χρησιμοποιείται στην ιαπωνική μυθολογία για να περιγράψει δαίμονες και φαντάσματα με παρόμοια εμφάνιση Πρωτοεμφανίστηκε το 1990 και εκπροσωπείται κυρίως από γυναίκες οι όποιες έγιναν ευρέως γνωστές ως HarajukuGirls. Το Στιλ: Η μόδα αυτή ξεκίνησε ως μιαπροσπάθεια εναντίωσης στα ιαπωνικά πρότυπα ομορφιάς που προωθούν το χλωμό δέρμα, τα μαύρα μαλλιά και το σεμνό και ταπεινό ντύσιμο. Τα κορίτσια της Χαρατζούκου φέρουν έντονο μαύρισμα και βάψιμο, ογκώδη ξανθά μαλλιά και ντύνονται με επιβλητικά και κοντά ρούχα που συνοδεύονται από πολλά αξεσουάρ. Λίγα Λόγια: ΝΕΟ-ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΙΣΜΟΣ-Αγγλία Δημιουργήθηκε και αναπτύχτηκε κυρίως στην Αγγλία μέσα στα τελευταία χρονιά, με βάση την Βικτωριανή και Ενδοκαρδιών εποχή των παλαιοτέρων χρόνων. Τα μελή που ακολούθου την υποκουλτούρα είναι άντρες και γυναίκες νεαρής ηλικίας από χώρες συνήθως Ευρωπαϊκές. Το όνομα του κινήματος Neo-Victorian προσθέτει το συνθετικό νέο στην λέξη Βικτωριανισμός, συμβολίζοντας έτσι την αναγέννηση της αισθητικής της εποχής στον σύγχρονο τεχνολογικό κόσμο Το Στιλ: Τα χαρακτηριστικά των ενδυμασιών είναι τα φορέματα και κοστούμια παλαιάς μορφολογίας, οι βεντάλιες και τα μπαστούνια, ενώ στον χαρακτήρα τα μελή της

15 υποκουλτούρας ακολούθου τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της Βικτωριανής και Εδουαρδιανής περιόδου ως προς την ομιλία και την κοινωνική τους επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Παρ όλα αυτά κρατούν μια μοντερνικότητα στο ντύσιμό τους. Λίγα Λόγια: Stilyagi-Ρωσία Η υποκουλτούρα αυτή, εμφανίστηκε στην σοβιετική Ρωσία το ως αντίσταση στο Σοβιετικό καθεστώς. Αρχικά διώχθηκαν από το καθεστώς του Στάλιν, εξαιτίας της εμφανούς επιρροής τους από τον δυτικό τρόπο ζωής τόσο σε επίπεδο εμφάνισης όσο και στον τρόπο ζωής. Οι υποστηρικτές του ήταν νέοι χωρίς συγκεκριμένη πολιτική άποψη αλλά κατά του Σοσιαλιστικού καθεστώτος. Το όνομα stilyagi σημαίνει στιλάτος. Το Στιλ: ΟΙ Stilyagi ήταν επηρεασμένοι από ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου και ενώ αρχικά ξεκίνησαν ως μια μορφή καρικατούρας των όσων έβλεπαν εξελίχθηκαν σε κομψούς υποστηρικτές του δυτικού τρόπου ντυσίματος. Συνήθως φορούσαν ανοιχτόχρωμες μπλούζες, γραβάτες, φαρδιά παντελόνια και παπούτσια με χοντρές σόλες.. Η μόδα επηρεάζει όχι μόνο την καθημερινότητα των ανθρώπων που την ακολουθούν αλλά ακόμα και την σύσταση ολόκληρων κοινωνιών. Οι άνθρωποι με τη χρήση της μόδας καλύπτουν την ανάγκη τους για κοινωνική προβολή, γιατί χρησιμοποιώντας τη μόδα καθίσταται ευκολότερο το να ενταχθούν σε κάποιο σύνολο, να συμβαδίσουν, να διαφοροποιηθούν ή ακόμα και να εναντιωθούν χρησιμοποιώντας την εμφάνιση και το στυλ τους. Πηγές:

Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 20 ου αιωνα

Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 20 ου αιωνα Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 20 ου αιωνα 1900-1920 ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Η ενδυμασία αποτελείται από κάθε τι με το οποίο ο άνθρωπος καλύπτει και στολίζει το σώμα του. Περιλαμβάνει, δηλαδή, τα ρούχα και τα συμπληρώματά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΟΔΑΣ Μόδα είναι μια συνήθως παροδική συνήθεια αναφορικά με πολλά θέματα που αφορούν τον άνθρωπο όπως είναι ο τρόπος ζωής, το ντύσιμο, η διακόσμηση του σπιτιού,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 2000 μέχρι ΣΗΜΕΡΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 2000 μέχρι ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 2000 μέχρι ΣΗΜΕΡΑ ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 13 & 14 Βαδίζοντας προς το 2000, κάθε γυναίκα υιοθετεί το στυλ που της ταιριάζει. Το άπιαστο όνειρο του μοντέλου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5 Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η τον μεγάλο πόλεμο όπως τον αποκαλούσαν τότε μη γνωρίζοντας το μέλλον, οι κοινωνικές και οι οικονομικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 60

ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 60 ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 60 Την δεκαετία του 60 η μόδα αλλάζει ριζικά λόγω της εντονότερης ενασχόλησης των ανθρώπων με την ενδυμασία και τον εαυτό τους. Πλέον γυναίκες και άνδρες περιποιούνται τους εαυτούς

Διαβάστε περισσότερα

Μόδα και ενδυμασία από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Μόδα και ενδυμασία από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους. 1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ PR1 ΟΜΑΔΑ 3 Μόδα και ενδυμασία από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους. Αρχαϊκή, Κλασσική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή Περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή

Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή Τα πρώτα ενδύματα δημιουργήθηκαν κατά την Παλαιολιθική εποχή. Oι άνθρωποι τότε συνήθιζαν να διακοσμούν το δέρμα τους με σχέδια, χρώματα και τατουάζ.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 7 Μια μαύρη δεκαετία για την ανθρωπότητα καθώς ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είναι στο προσκήνιο. Η επιβίωση του ανθρώπου είναι πιο

Διαβάστε περισσότερα

κοστούμι θα φωτιστεί από ένα ροζ φουλάρι και θα δείξει η γυναίκα πιο ξεκούραστη από ότι εάν επέλεγε ένα φουλάρι πορτοκαλί, κίτρινο ή πράσινο.

κοστούμι θα φωτιστεί από ένα ροζ φουλάρι και θα δείξει η γυναίκα πιο ξεκούραστη από ότι εάν επέλεγε ένα φουλάρι πορτοκαλί, κίτρινο ή πράσινο. Έχω συνέντευξη! Επιτέλους βρήκες τη θέσης εργασίας που σε ενδιαφέρει, υπέβαλες την αίτηση, το βιογραφικό σου και τη συνοδευτική επιστολή και τελικά σε καλούν σε συνέντευξη επιλογής προσωπικού. Ένα από

Διαβάστε περισσότερα

Δεν μιλάμε απλά για οποιoδήποτε κούρεμα όμως, μιλάμε για ένα από τα πιο εμβληματικά και διάσημα κουρέματα τα τελευταία 100 χρονια.

Δεν μιλάμε απλά για οποιoδήποτε κούρεμα όμως, μιλάμε για ένα από τα πιο εμβληματικά και διάσημα κουρέματα τα τελευταία 100 χρονια. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Κομμωτική τέχνη δεν είναι μια απλή χειρωνακτική τέχνη. Είναι μια καλλιτεχνική δημιουργία που απαιτεί και γνώση και ταλέντο που προδίδει στον άνθρωπο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του

Διαβάστε περισσότερα

Ενδυμασία και Μόδα από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεώτερους χρόνους

Ενδυμασία και Μόδα από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεώτερους χρόνους 1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ PR1 ΟΜΑΔΑ 2 Ενδυμασία και Μόδα από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεώτερους χρόνους Ομάδα 2 Οι Θεές των Όφεων Η ενδυμασία στους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΥΜΑΣΙΑΣ ΕΧΟΕ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΥΜΑΣΙΑΣ ΕΧΟΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΥΜΑΣΙΑΣ ΕΧΟΕ Οι κανονισµοί αυτοί αποτελούν µέρος των κανονισµών αγώνων της EXOE. ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Οι κανονισµοί αυτοί ενδυµασίας εφαρµόζονται σε όλους τους αναγνωρισµένους αγώνες IDSF και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΟΡΟΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ Με τον όρο ενδυμασία το σύνολο των ενδυμάτων για την εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου, ενώ ο όρος ένδυμα καλύπτει κάθε αντικείμενο κατασκευασμένο από οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 Μάθημα: ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΔΑΣ (358) Ημερομηνία: Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 Ώρα εξέτασης: 11.00

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΛΥΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΛΥΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΛΥΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ένας οδηγός για τη σωστή κάλτσα

Ένας οδηγός για τη σωστή κάλτσα Ένας οδηγός για τη σωστή κάλτσα Το πιο φτηνό κομμάτι στο ντύσιμό σου είναι και εκείνο που μπορεί να το κάνει να δείχνει φτηνιάρικο. Απόφυγέ το κάνοντας τη σωστή επιλογή όταν αγοράζεις αλλά και όταν συνδυάζεις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η ενδυμασία και η σημασία της για τον άνθρωπο

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η ενδυμασία και η σημασία της για τον άνθρωπο ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο Η ενδυμασία και η σημασία της για τον άνθρωπο Η ενδυμασία αποτελείται από κάθε τι με το οποίο ο άνθρωπος καλύπτει και στολίζει το σώμα του. Περιλαμβάνει δηλαδή τα ρούχα και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 1960 & 1970 ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 9 & 10

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 1960 & 1970 ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 9 & 10 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 1960 & 1970 ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 9 & 10 Στη δεκαετία αυτή γίνεται η επανάσταση της μόδας.είναι η δεκαετία της βιομηχανικής ανάπτυξης, της υπερκατανάλωσης,

Διαβάστε περισσότερα

Μόδα και προσωπικότητα Τα διάφορα προφίλ που συναντάμε στην κοινωνία

Μόδα και προσωπικότητα Τα διάφορα προφίλ που συναντάμε στην κοινωνία Μόδα και προσωπικότητα Τα διάφορα προφίλ που συναντάμε στην κοινωνία ΟΝΟΜΑΤΑ: ΜΗΧΙΩΤΗ ΗΛΕΚΤΡΑ ΜΗΤΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΜΠΟΝΙΑ ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΛΗ ΜΙΛΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΤΑ: Πως επηρεάζει η προσωπικότητα το ενδυματολογικό μας προφίλ;

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΠΩΝΙΑ. Κατσιφής Ανδρέας Κατσίκας Κωνσταντίνος Αλιάι Εργκίσα Βουτυριάδη Σοφία

ΙΑΠΩΝΙΑ. Κατσιφής Ανδρέας Κατσίκας Κωνσταντίνος Αλιάι Εργκίσα Βουτυριάδη Σοφία ΙΑΠΩΝΙΑ Κατσιφής Ανδρέας Κατσίκας Κωνσταντίνος Αλιάι Εργκίσα Βουτυριάδη Σοφία Σχολικές στολές Στην Ιαπωνία οι σχολικές στολές καθιερώθηκαν στα τέλη του 19 ου αιώνα. Σήμερα, οι σχολικές στολές είναι σχεδόν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ. Ερατώ Αϊδίνη Χρύσα Βουλιστιώτη Κωνσταντίνος Κονδύλης Εύη Ξουρή Θεοδώρα Τελάκη

ΑΡΧΑΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ. Ερατώ Αϊδίνη Χρύσα Βουλιστιώτη Κωνσταντίνος Κονδύλης Εύη Ξουρή Θεοδώρα Τελάκη ΑΡΧΑΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Ερατώ Αϊδίνη Χρύσα Βουλιστιώτη Κωνσταντίνος Κονδύλης Εύη Ξουρή Θεοδώρα Τελάκη ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ: Μινωικός Πολιτισμός(3.000-1420) Μυκηναϊκός Πολιτισμός(1.600-1.100) Αρχαϊκή Εποχή(800-500)

Διαβάστε περισσότερα

Μόδα στο ντύσιμο. Στο χώρο και στο χρόνο. Αρχαία Ελλάδα Αμερική μέχρι το 1400 μ.χ. Μεσαιωνική Ασία Μόδα κατά τον 20 ο αιώνα

Μόδα στο ντύσιμο. Στο χώρο και στο χρόνο. Αρχαία Ελλάδα Αμερική μέχρι το 1400 μ.χ. Μεσαιωνική Ασία Μόδα κατά τον 20 ο αιώνα Μόδα στο ντύσιμο Στο χώρο και στο χρόνο Αρχαία Ελλάδα Αμερική μέχρι το 1400 μ.χ. Μεσαιωνική Ασία Μόδα κατά τον 20 ο αιώνα ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ -Ενδυμασία -Υποδήματα -Κοσμήματα ΕΛΛΑΔΑ Ενδυμασία ανδρών Χιτώνας

Διαβάστε περισσότερα

Οι ενδυμασίες της Αφρικής

Οι ενδυμασίες της Αφρικής Οι ενδυμασίες της Αφρικής Εισαγωγή Η ενδυμασία είναι ένα από τα σπουδαιότερα συστατικά της καθημερινής μας ζωής και ταυτόχρονα σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο, καθώς οι διάφορες εποχές κρίνονται και από

Διαβάστε περισσότερα

Γ-1. Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Γ-1. Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Γ-1 Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από 22-07 -2016 Παράρτημα ΓΑΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ν-2122 Β ΕΚΔΟΣΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 ΕΙΔΟΣ : ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΛΕΥΚΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ Τα πουκάμισα θα είναι καινούργια. Θα δηλώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο άνθρωπος έχει απόλυτη ανάγκη από μια ενδυμασία Κι του χρειάζεται ιστορία σα ντουλάπα για τα κοστούμια του. Michel Foucault

Ο άνθρωπος έχει απόλυτη ανάγκη από μια ενδυμασία Κι του χρειάζεται ιστορία σα ντουλάπα για τα κοστούμια του. Michel Foucault Ο άνθρωπος έχει απόλυτη ανάγκη από μια ενδυμασία Κι του χρειάζεται ιστορία σα ντουλάπα για τα κοστούμια του Michel Foucault Πρόλογος Ανά τους αιώνες η επιρροή της μόδας πάνω στον άνθρωπο έχει αλλάξει κατά

Διαβάστε περισσότερα

Εξώφυλλο 1 Θέμα_Συντελεστές_Εκπαιδευτικοί 2 Περιεχόμενα 3 Πρόλογος 5 Εισαγωγή 6 Μεθοδολογία 6 Έρευνα-Συλλογή και Ερμηνεία Αποτελεσμάτων 8 1.

Εξώφυλλο 1 Θέμα_Συντελεστές_Εκπαιδευτικοί 2 Περιεχόμενα 3 Πρόλογος 5 Εισαγωγή 6 Μεθοδολογία 6 Έρευνα-Συλλογή και Ερμηνεία Αποτελεσμάτων 8 1. ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΜΟΔΑ» ΘΕΜΑ ΣΕΛΙΔΑ Εξώφυλλο 1 Θέμα_Συντελεστές_Εκπαιδευτικοί 2 Περιεχόμενα 3 Πρόλογος 5 Εισαγωγή 6 Μεθοδολογία 6 Έρευνα-Συλλογή και Ερμηνεία Αποτελεσμάτων

Διαβάστε περισσότερα

1. Φτιάξ τις προτάσος.

1. Φτιάξ τις προτάσος. αντωνυμίες Δ Ε Ι Κ Τ Ι Κ Ε Σ αυτός, -ή, -ό / εκείνος, -η, -ο Αυτός ο σκούφος σού πάει πολύ. Αυτή η βιτρίνα είναι ωραία. Αυτό το μπουφάν είναι ζεστό. Εκείνος δε σου πήγαινε καθόλου. Εκείνη ήταν απαίσια.

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες παιχνιδιού : Κανονισμοί σχετικά με τον προστατευτικό εξοπλισμό και τα εξαρτήματα ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

Κανόνες παιχνιδιού : Κανονισμοί σχετικά με τον προστατευτικό εξοπλισμό και τα εξαρτήματα ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Κανόνες παιχνιδιού : Κανονισμοί σχετικά με τον προστατευτικό εξοπλισμό και τα εξαρτήματα ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΕΔ/ΟΧΕ : Ιούλιος 2017 Στοιχεία Παραδείγματα Απόφαση Περιορισμοί Σχόλια Μάσκα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri Μιχάλης Μακρή EFIAP Copyright: 2013 Michalis Makri Copyright: 2013 Michalis Makri Less is more Less but better Copyright: 2013 Michalis Makri Ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες τεχνικές σχεδιασμού κομμωτικής

Σύγχρονες τεχνικές σχεδιασμού κομμωτικής Σύγχρονες τεχνικές σχεδιασμού κομμωτικής ΚΟΜ 108 Εβδομάδα 12 Χρώμα, Σχήμα και κίνηση στο ελεύθερο σχέδιο Χρωµατοµετρία είναι η µέτρηση των χρωστικών ενός διαλύµατος και µετριέται µε το χρωµατόµετρο. Το

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκοί και Λατινοαμερικάνικοι χοροί

Ευρωπαϊκοί και Λατινοαμερικάνικοι χοροί Ευρωπαϊκοί και Λατινοαμερικάνικοι χοροί Tάνγκο Το τάνγκο ξεκίνησε να χορεύεται πριν από το 1900. Γεννήθηκε στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, αλλά διαδόθηκε σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Υπάρχει επίσης και

Διαβάστε περισσότερα

Οπωσδήποτε η μόδα αποτελεί αντανάκλαση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και ενσαρκώνει το πνεύμα της κάθε εποχής.

Οπωσδήποτε η μόδα αποτελεί αντανάκλαση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και ενσαρκώνει το πνεύμα της κάθε εποχής. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ? Μόδα είναι η παροδική συνήθεια που για ορισμένο χρονικό διάστημα γενικεύεται σε μεγάλο φάσμα της κοινωνίας, σε ότι αφορά την ενδυμασία, την κόμμωση, τη μουσική, ο συρμός, ο νεωτερισμός.

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΜΟΔΑ στον 20 ΑΙΩΝΑ Τμήμα PR1 - Ομάδα 1

1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΜΟΔΑ στον 20 ΑΙΩΝΑ Τμήμα PR1 - Ομάδα 1 1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΜΟΔΑ στον 20 ΑΙΩΝΑ Τμήμα PR1 - Ομάδα 1 1 Εισαγωγή Μετά τη λήξη του A παγκοσμίου πολέμου οι γυναίκες αρχίζουν να γίνονται ανεξάρτητες.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ» 4 ο Λύκειο Κοζάνης «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ Η. Επιβλέποντες καθηγητές: Καζάνα Ελένη, Ταντανάσης Θεοχάρης

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ» 4 ο Λύκειο Κοζάνης «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ Η. Επιβλέποντες καθηγητές: Καζάνα Ελένη, Ταντανάσης Θεοχάρης 4 ο Λύκειο Κοζάνης «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ» Τάξη Β Σχ. Έτος 2012-2013 Επιβλέποντες καθηγητές: Καζάνα Ελένη, Ταντανάσης Θεοχάρης ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΜΑΔΑ 1 η Σταυροπούλου Ελένη (Β3)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ KANAΡΙΝΙ FIFE FANCY

ΤΟ KANAΡΙΝΙ FIFE FANCY ΤΟ KANAΡΙΝΙ FIFE FANCY Χαρακτηριστικά. Το καναρίνι FIFE FANCY ανήκει στην κατηγορία των καναρινιών εμφάνισης και πιο συγκεκριμένα στην υποκατηγορία των καναρινιών τύπου. Είναι ένα μικρόσωμο φανταχτερό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων ετών με την

ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων ετών με την 5 ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Σχολικό Έτος: 2016 2017 Τάξη Γ τμήμα 3ο Ερευνητική Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων 12 15 ετών με την μουσική Σοφία Τσανούλα Ηρώ Σολωνάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΣΤΟΝ 20 Ο ΑΙΩΝΑ

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΣΤΟΝ 20 Ο ΑΙΩΝΑ ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΣΤΟΝ 20 Ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΑΞΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΑΛΗ 2013-2014 ΠΩΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η μαμά μου είναι όμορφη και έξυπνη. Το αγαπημένο της φαγητό είναι το παστίτσιο. Το αγαπημένο της χρώμα είναι κόκκινο. Το αγαπημένο της λουλούδι είναι

Η μαμά μου είναι όμορφη και έξυπνη. Το αγαπημένο της φαγητό είναι το παστίτσιο. Το αγαπημένο της χρώμα είναι κόκκινο. Το αγαπημένο της λουλούδι είναι Η μαμά μου είναι όμορφη και έξυπνη. Το αγαπημένο της φαγητό είναι το παστίτσιο. Το αγαπημένο της χρώμα είναι κόκκινο. Το αγαπημένο της λουλούδι είναι το τριαντάφυλλο. Είναι φυσικός, στο ύψος κανονική και

Διαβάστε περισσότερα

Νέα λουκ για τη σεζόν

Νέα λουκ για τη σεζόν Νέα λουκ για τη σεζόν Γίνετε δημιουργικοί με την ανοιξιάτικη συλλογή χρωμάτων περιορισμένης διάρκειας της Amway και ξεκινήστε τη σεζόν με μια νέα εμφάνιση. Ά νοιξη: ο ουρανός είναι γαλανός και τα λουλούδια

Διαβάστε περισσότερα

401 LW12 Πρωτεύουσα Γυναικεία Πουκαμίσα 24 Kingsmill 210 g Μαύρο, Μπλέ σκούρο, Λευκό XS - 3XL Λιλά S - XXL LW13 Μοντέρνα Πουκαμίσα 24

401 LW12 Πρωτεύουσα Γυναικεία Πουκαμίσα 24 Kingsmill 210 g Μαύρο, Μπλέ σκούρο, Λευκό XS - 3XL Λιλά S - XXL LW13 Μοντέρνα Πουκαμίσα 24 400 Συλλογή για Γυναίκες Αυτή η αποκλειστική σειρά ενδυμάτων εργασίας για γυναίκες έχει σχεδιαστεί για άνεση και στυλ. Το υψηλής ποιότητας ύφασμα Kingsmill κόβεται για να δώσει μια κολακευτική τακτοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ιούλιος αποκλειστικά στο

Ιούλιος αποκλειστικά στο Ιούλιος 2018 αποκλειστικά στο 4 MODERN WOMAN 1. Τουνίκ 69,99 18 20 2. Μαγιό 54,99 1 Τουνίκ με λαιμόκοψη διακοσμημένη με πετρούλες και κορδονάκι και μανίκια κιμονό. 100% Βισκόζ. Πλύσιμο στο πλυντήριο. Μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχολικό Έτος Β' Τετράμηνο. Κριτήρια επιλογής:

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχολικό Έτος Β' Τετράμηνο. Κριτήρια επιλογής: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχολικό Έτος 2011-2012 Β' Τετράμηνο Κριτήρια επιλογής: Το θέμα αυτής της Ερευνητικής Εργασίας έχει ως αφόρμηση τη θεματική ενότητα Μόδα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Α' Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ A Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο...15 Σκοπός... 15 Υλικά... 15 Γραφές... 16 Γραμμές...19 Ανακεφαλαίωση...22 Ερωτήσεις...22 Εργαστηριακές ασκήσεις...22 Φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗ ΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ 5 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, Ε. ΙΑ.Μ.ΜΕ. Ρέθυµνο, 014 1 ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Άσκηση 1 (6

Διαβάστε περισσότερα

Τα ρούχα του Βασιλιά

Τα ρούχα του Βασιλιά Ρόλοι Τα ρούχα του Βασιλιά (κουκλοθέατρο και όχι μόνο από τα παιδιά για τα παιδιά) Β: Βασιλιάς ΒΑ: Βασίλισσα Γ: Γάτα Συ: Συμβουλάτορας Π : παιδιά με μοίρασμα των διαλόγων Ρούχα : άσπρα ή μονόχρωμα ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Maison Martin Margiela With H&M LADIES N 1. Παλτό με πούπουλα: Κολάν με εφέ μπάλας με καθρέπτες: 39,95. Πλατφόρμα με πλέξιγκλας:

Maison Martin Margiela With H&M LADIES N 1. Παλτό με πούπουλα: Κολάν με εφέ μπάλας με καθρέπτες: 39,95. Πλατφόρμα με πλέξιγκλας: LADIES N 1 Παλτό με πούπουλα: 249 Κολάν με εφέ μπάλας με καθρέπτες: 39,95 Πλατφόρμα με πλέξιγκλας: 199 LADIES N 2 Κορμάκι με ενσωματωμένο σουτιέν: 39,95 Υπερμεγέθες τζιν: 59,95 Τσαντάκι clutch σαν περιτύλιγμα

Διαβάστε περισσότερα

Πνευµατικά ικαιώµατα

Πνευµατικά ικαιώµατα Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που αφορά τα πνευµατικά δικαιώµατα. Απαγορεύεται ρητώς η δηµιουργία αντιγράφου,

Διαβάστε περισσότερα

Περισσότεραγιατοχρώµα σύµφωναµεµελέτεςπου πραγµατοποιήθηκανγιαανάγκες τουμάρκετινγκ

Περισσότεραγιατοχρώµα σύµφωναµεµελέτεςπου πραγµατοποιήθηκανγιαανάγκες τουμάρκετινγκ Περισσότεραγιατοχρώµα σύµφωναµεµελέτεςπου πραγµατοποιήθηκανγιαανάγκες τουμάρκετινγκ ΑποτηνΠηγή http://www.webresources.eu/archives/color-theorypart-1-the-meaning-of-color Υποκειµενικότηταστοχρώµα Το χρώµα

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Σχολείο: Τάξη:

Όνομα: Σχολείο: Τάξη: Όνομα: Σχολείο: Τάξη: Φύλλα εργασίας από την εκπαιδευτικό Δρ. Ευγενία Κουνναπή Εργασία: Παρακολούθησε το βίντεο και συζήτησε αυτό που είδες! Μετά κατέγραψε τα συναισθήματά του! Ποιες/ποια λέξη απ αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 62 ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΚΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 62 ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΚΤΑ L 285/408 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30.10.2015 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 62 ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΚΤΑ Σημειώσεις 1. Το κεφάλαιο αυτό εφαρμόζεται μόνο στα είδη που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες τεχνικές σχεδιασμού κομμωτικής

Σύγχρονες τεχνικές σχεδιασμού κομμωτικής Σύγχρονες τεχνικές σχεδιασμού κομμωτικής ΚΟΜ 108 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 11 ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Γενειάδες Κάποτε τα μούσια ήταν (κυρίως) τα διακριτικά του σεβάσμιου γέροντα ή του ναυαγού ή του καταθλιπτικού. Σήμερα το μούσι

Διαβάστε περισσότερα

1. Προστατευτικά κεφαλής και προσώπου

1. Προστατευτικά κεφαλής και προσώπου 1. Προστατευτικά κεφαλής και προσώπου Είδος Παράδειγμα Απόφαση Περιορισμοί Σχόλια Μάσκες Δεν επιτρέπονται οι μάσκες Κάσκες Δεν επιτρέπονται οι κάσκες Προστατευτικά μύτης μόνον κατασκευασμένα από μαλακά,

Διαβάστε περισσότερα

vassiliki handmade clothing LOOKBOOK

vassiliki handmade clothing LOOKBOOK vassiliki handmade clothing LOOKBOOK new collection 2013 A B O U T U S Είμαι η Βούλα Σπύρου - Μαγουλά γεννημένη εδώ και πάρα μα πάρα πολλά χρόνια, ο λαός μας έχει μια σοφή παροιμία που λέει: Να κάνεις

Διαβάστε περισσότερα

Αύγουστος αποκλειστικά στο

Αύγουστος αποκλειστικά στο Αύγουστος 2018 αποκλειστικά στο 9 MODERN WOMAN 1. Πουκάμισο 69,99 20 27 2. Παντελόνι 44,99 1. Πουκάμισο 69,99 2. Παντελόνι 44,99 1 Πουκάμισο με κρυφά κουμπιά στην πατιλέτα, τσέπη στο στήθος, στρογγυλεμένο

Διαβάστε περισσότερα

Χρώμα Μοναδικό Χρώμα Λαμπερό 100% Κάλυψη ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΦΗ ΜΑΛΛΙΩΝ

Χρώμα Μοναδικό Χρώμα Λαμπερό 100% Κάλυψη ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΦΗ ΜΑΛΛΙΩΝ Χρώμα Μοναδικό Χρώμα Λαμπερό 100% Κάλυψη ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΦΗ ΜΑΛΛΙΩΝ Ανεπανάληπο μαργαριταρένιο χρώμα, γεμάτο από πλούσιες γκρι και φωτεινές μπλε αποχρώσεις, συνδυασμένες με ένα φίνο και διακριτικό τρόπο ΠΡΙΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ώρες με τη μητέρα μου

Ώρες με τη μητέρα μου Ώρες με τη μητέρα μου (αφίσα για τη γιορτή της μητέρας) 1. «Η μαμά μου ήταν ξεχωριστή»: πώς φαίνεται αυτό από το κείμενο; Η μητέρα ήταν πράγματι ξεχωριστή και «ιδιαίτερη» όπως αποκαλύπτει και η ίδια η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ηρεμία, στατικότατα, σταθερότητα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ηρεμία, στατικότατα, σταθερότητα ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (μάθημα κατεύθυνσης) Τι είναι η δομή και η σύνθεση ενός εικαστικού έργου. Είναι η οργάνωση όλων των στοιχείων ενός έργου σε ένα ενιαίο σύνολο με στόχο να εκφράσουν κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ : ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΕΛΕΣΑΚΟΥ ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΑ ΤΣΙΩΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΛΛΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ : ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΕΛΕΣΑΚΟΥ ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΑ ΤΣΙΩΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΛΛΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ : ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΕΛΕΣΑΚΟΥ ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΑ ΤΣΙΩΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΛΛΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΗΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις»

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις» Διδάσκουσα: Κούβου Ουρανία Φοιτήτρια: Παπαϊωάννου Αργυρώ

Διαβάστε περισσότερα

Το αγαπημένο μας παιχνίδι

Το αγαπημένο μας παιχνίδι Το αγαπημένο μας παιχνίδι ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΚΛΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΚΛΑ ΜΕΓΑΛΗ, ΟΜΟΡΦΗ, ΞΑΝΘΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΜΙΑ ΠΛΕΞΟΥΔΑ. ΕΧΕΙ ΦΟΥΝΤΩΤΟ ΦΟΡΕΜΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΡΟΖ. ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ. Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Α 6 Σχ. Έτος :

ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ. Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Α 6 Σχ. Έτος : ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Α 6 Σχ. Έτος : 2016-2017 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σκοπός της εργασίας είναι η ευαισθητοποίηση των νέων για τους παραδοσιακούς χορούς

Διαβάστε περισσότερα

e-κτιθέμεθα Αθήνας εκφράστηκε δημιουργικά στην έρευνα

e-κτιθέμεθα Αθήνας εκφράστηκε δημιουργικά στην έρευνα e-κτιθέμεθα δημιουργικώς ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ENTYΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Το φετεινό Πάσχα στα σουπερ μάρκετ ΚΡΗΤΙΚΟΣ έγινε μια γευστική ανάμνηση. Η ευαισθησία μας για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας εκφράστηκε δημιουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Να ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστείς: γκρι χαρτόνι (100 γραμμαρίων)

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 3. ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 3. ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 3. ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ Η κλίμακα και οι αναλογίες έχουν άμεση σχέση με το μέγεθος των αντικειμένων που περιγράφουν. Φυσικά το μεγάλο και το μικρό μέγεθος είναι σχετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας

Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας Το ωραιότερο μου παιχνίδι είναι ένα σκυλάκι. Το απέκτησα όταν ήταν βάφτισή μου και από τότε το έχω σαν φίλο. Είναι φτιαγμένο

Διαβάστε περισσότερα

Τα αγαπημένα μας παιχνίδια

Τα αγαπημένα μας παιχνίδια Τα αγαπημένα μας παιχνίδια Λ είναι οι φούσκες. Μου αρέσουν γιατί είναι ωραίες και γιατί μου σκάει στα μούτρα. Μου το αγόρασε η μαμά μου και μου αρέσει πολύ Α είναι ένα σκυλάκι. Που μου αρέσει πολύ γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΕΘΟΛΟΓΙΟ. Γυναίκα ΡΟΥΧΑ

ΜΕΓΕΘΟΛΟΓΙΟ. Γυναίκα ΡΟΥΧΑ ΜΕΓΕΘΟΛΟΓΙΟ Γυναίκα ΡΟΥΧΑ Ευρωπαϊκό-EU 32 34 36 38 40 42 44 46-48 Ελληνικό-GR 40 42 44 46 48 50 52 54 Αγγλικό-UK 4 6 8 10 12 14 16 18-20 Αμερικάνικο- US 0 2 4 6 8 10 12 14-16 Ιταλικό-IT 36 38 40 42 44

Διαβάστε περισσότερα

Σατινέ Κορδόνια Ψηφιακής εκτύπωσης

Σατινέ Κορδόνια Ψηφιακής εκτύπωσης ΚΟΡΔΟΝΙΑ ΛΑΙΜΟΥ LANYARDS TRENDY BUSINESS Σατινέ Κορδόνια Ψηφιακής εκτύπωσης Τα σατινέ κορδόνια έχουν γίνει το πιο δημοφιλές είδος κορδονιού. Η απαλή σαν μετάξι επιφάνειά τους είναι ιδανική για ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Οι δύο φίλοι μιλάνε για τον αγώνα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Οι δύο φίλοι μιλάνε για τον αγώνα ΕΝΟΤΗΤΑ 11 - Ρούχα και χρώματα A ΜΕΡΟΣ Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ Κωνσταντίνος: Ρόμπερτ: Κωνσταντίνος: Ρόμπερτ: Κωνσταντίνος: ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ Οι δύο φίλοι μιλάνε για τον αγώνα Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτεύουσα σειρά ενδυμασίας αναψυχής

Πρωτεύουσα σειρά ενδυμασίας αναψυχής 410 Πρωτεύουσα σειρά ενδυμασίας αναψυχής Ιδανικό για Εταιρική Παρουσίαση Πληροφόρηση Υφάσματος Αυτό το υπέροχο για δραστηριότητες αναψυχής ύφασμα κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από πολυεστέρα

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο και Αισθητική Προσώπου

Σχέδιο και Αισθητική Προσώπου Ακαδημαϊκό έτος : 2011-2012 Β' Εξάμηνο Σχέδιο και Αισθητική Προσώπου Διδάσκουσα: Γεωργία Γεωργανοπούλου Εικαστική σύμβουλος: Εύα Κολιοπάντου Εικόνα εξωφύλλου: Μαρία Δαραβέλα Κατανόηση βασικών αρχών σχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

Κέρδισε μάχες στην Αρένα Μόδας!

Κέρδισε μάχες στην Αρένα Μόδας! Αν θες να ζήσεις τη συγκίνηση του να είσαι η πιο δημοφιλής κοπέλα αν θες να δείξεις στον κόσμο τις ικανότητές και τις ιδέες σου στη μόδα αν θες να νοιώσεις τη μοναδική ατμόσφαιρα ενώ ανταγωνίζεσαι άλλα

Διαβάστε περισσότερα

www.avoncosmetics.gr Καμπάνια 03 Kαλά Xρυσά Xριστούγεννα!

www.avoncosmetics.gr Καμπάνια 03 Kαλά Xρυσά Xριστούγεννα! www.avoncosmetics.gr Καμπάνια 03 2 Kαλά Xρυσά Xριστούγεννα! Εμφάνιση με διαμάντια & χρυσό! Σκουλαρίκια 6,50 50% Κολιέ 9,50 Σκουλαρίκια Ali. Επίχρυσα, κρεμαστά σκουλαρίκια. Μήκος σκουλαρικιών περίπου: 3,8εκ.

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα

Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα Οι μαθητές έφεραν τα παιδικά τους παιχνίδια κι έφτιαξαν μικρές σύντομες καρτέλες, γράφοντας βασικές πληροφορίες για το καθένα από αυτά. Στη συνέχεια, δίπλα από το κάθε παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ»

«Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ» «Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ» Επιμέλεια: Μαίρη Ζαχαρία Κωνσταντίνα Κούλια Νεκταρία Κουτσούρη Αλέξης Κραβαρίτης Αγγελική Μαργώνη ΣΧ.ΕΤΟΣ 2015-16 Η ομάδα μας αναζήτησε πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

4. Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

4. Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ 4. Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Οι Αθηναίοι πολίτες ~120.000 Ήταν η μοναδική κυρίαρχη δύναμη στην πόλη. Από αυτούς πήγαζε κάθε εξουσία. Κατάγονταν

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Ανωγιαννάκη Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ. Εικόνες: Πετρούλα Κρίγκου

Κατερίνα Ανωγιαννάκη Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ. Εικόνες: Πετρούλα Κρίγκου Ιστορίες που ζεις δυνατά Κατερίνα Ανωγιαννάκη Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ Εικόνες: Πετρούλα Κρίγκου Κάν το ΚΑΝΟΝΙΚΑ! Με μια λέξη; ΟΥΦ! Τ αγόρια σκαρφαλώνουν στα δέντρα, ψάχνουν στις λάσπες για σκουλήκια, ισορροπούν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ- ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ- ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ 982-1211600000/12/0,749 INDIGO EYELINER No116 3,5ml ΜΠΛΕ 982-1206300000/12/0,562 INDIGO ΛΙΠ ΓΚΛΟΣ No63 2,7ml ΚΑΦΕ 982-1206800000/12/0,562 INDIGO ΛΙΠ ΓΚΛΟΣ No68 2,7ml ΚΟΚΚΙNΟ 982-1204600000/12/0,656 INDIGO

Διαβάστε περισσότερα

Πνευµατικά ικαιώµατα

Πνευµατικά ικαιώµατα Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που αφορά τα πνευµατικά δικαιώµατα. Απαγορεύεται ρητώς η δηµιουργία αντιγράφου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 6132/18-11-2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 6132/18-11-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 6132/18-11-2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Sportswear MODERN WOMAN MODERN WOMAN. 1. Ζακέτα 69, Φόρμα 69,99

Sportswear MODERN WOMAN MODERN WOMAN. 1. Ζακέτα 69, Φόρμα 69,99 Ιανουάριος 209 MODERN WOMAN Sportswear. Ζακέτα 69,99 2. Φόρμα 69,99 9 MODERN WOMAN 22 Ζακέτα powerstretch, με κουκούλα, 3 τσέπες με φερμουάρ και μακριά μανίκια. 95% Πολυέστερ, 5% Ελαστάν. Πλύσιμο στο πλυντήριο.

Διαβάστε περισσότερα

Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου.

Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου. Διακρίνουμε τα εξής σχήματα - Οβάλ - Οβάλ μακρύ - Ορθογωνικό - Στρογγυλό - Τετραγωνικό - Τριγωνικό - Εξαγωνικό - Τραπεζοειδές

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Το εξεταστικό δοκίµιο αποτελείται από 2 µέρη (Α και Β), 5 σελίδες Α4

Το εξεταστικό δοκίµιο αποτελείται από 2 µέρη (Α και Β), 5 σελίδες Α4 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΣΧΕ ΙΟ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΧΕ ΙΟ ΜΟ ΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΤΕΤΑΡΤΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Ετσι λοιπόν, παίρνετε μια μεζούρα και ένα αντίστοιχο ρούχο που σας εφαρμόζει καλά και μετράτε τα παρακάτω:

Ετσι λοιπόν, παίρνετε μια μεζούρα και ένα αντίστοιχο ρούχο που σας εφαρμόζει καλά και μετράτε τα παρακάτω: ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΗΤΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΠΟΥ ΦΟΡΑΤΕ. Τα μεγεθολόγια που περιγράφονται παρακάτω αποτελούν έναν οδηγό για να υπολογίσετε καλύτερα το νούμερο που σας ταιριάζει, παρ όλα αυτά μπορεί να υπάρχει πάντα μικρή απόκλιση

Διαβάστε περισσότερα

: ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ : ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΕΞΑΜΗΝΟ Β

: ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ : ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΕΞΑΜΗΝΟ Β ΤΟΜΕΑΣ ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ : ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ : ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ : ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΕΞΑΜΗΝΟ Β 1. Φωτοσκιάσεις 1.1 Διαμόρφωση νεανικού ατόμου σε γηρασμένο 1.1.1 Μέτωπο

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά Χρόνια. Τι έτρωγαν, Τι έπιναν Οι συνήθειες τους, Ενδυμασία

Βυζαντινά Χρόνια. Τι έτρωγαν, Τι έπιναν Οι συνήθειες τους, Ενδυμασία Βυζαντινά Χρόνια Τι έτρωγαν, Τι έπιναν Οι συνήθειες τους, Ενδυμασία Τι έτρωγαν Στη διατροφή των Βυζαντινών βασικό ρόλο είχαν το ψωμί, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά που τα μαγείρευαν με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Ο καλλιτέχνης μπορεί να συμπεριλάβει ή να αγνοήσει τη διάσταση του χώρου στην απεικόνιση που εκτελεί. Όταν περιγράφει το βάθος του οπτικού πεδίου με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΦΑΝΣΗ ΚΑΙ ΓΝΕΣΙΜΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

ΥΦΑΝΣΗ ΚΑΙ ΓΝΕΣΙΜΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Ομάδα 5 Μαρία Στεφανία - Ευάγγελος Σχολικό έτος 2013 2014 1 Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ. Tμήμα Δ2 Ερωτήσεις 1. Τί υλικά χρησιμοποιούσαν για την ύφανση και από ποιες

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση φύλου στα καναρίνια

Αναγνώριση φύλου στα καναρίνια Αναγνώριση φύλου στα καναρίνια Η διάκριση του φύλου στα καναρίνια αποτελούσε και αποτελεί ένα πάγιο ερώτημα των ερασιτεχνών εκτροφέων καναρινιών. Πόσοι από μας που ερασιτεχνικά και μόνο από αγάπη εκτρέφουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του κοσμήματος

Η ιστορία του κοσμήματος ΚΟΣΜΗΜΑ Η ιστορία του κοσμήματος Πρώτα κοσμήματα Τα πρώτα κοσμήματα 40.000 χρόνια πριν. Λόγοι σύλληψης της ιδέας του κοσμήματος: Καλλωπισμός Προσέλκυση του άλλου φύλου Φυλαχτά Τα πρώτα υλικά: δόντια ζώων,

Διαβάστε περισσότερα