Το Διεθνές Έπαθλο Νέων :

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το Διεθνές Έπαθλο Νέων :"

Transcript

1

2 Το Διεθνές Έπαθλο Νέων : Η Δομή Το Διεθνές Έπαθλο Νέων (International Award for young People - είναι ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα που προσφέρεται για νέους ηλικίας 14 μέχρι 25 χρόνων. Η Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM) έχει υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με το Διεθνές Έπαθλο Νέων και ήδη πολλά προσκοπικά Σώματα το έχουν εντάξει στα προγράμματά τους, είτε μέσα στην επίσημη διαδικασία προόδου, είτε ως ένα επιπλέον πρόγραμμα που όσοι Ανιχνευτές και νεαροί Βαθμοφόροι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν μπορούν να το πράξουν προαιρετικά παράλληλα με την επίσημη προσκοπική πρόοδο. Από το 2008 το Σ.Π.Κ., είναι εξουσιοδοτημένο να προφέρει και να αξιολογεί το έπαθλο για τα Μέλη του, ως Ανεξάρτητη Μονάδα (Independent Operator) πράγμα που σημαίνει ότι οι δραστηριότητες των Μελών μας για σκοπούς του Επάθλου μπορούν να αξιολογούνται μέσα στο Σ.Π.Κ. χωρίς την εμπλοκή άλλων φορέων. Έτσι, το Σώμα Προσκόπων Κύπρου έχει εντάξει, το Διεθνές Έπαθλο Νέων ως ένα επιπλέον προσφερόμενο πρόγραμμα για τους Ανιχνευτές και Βαθμοφόρους κάτω των 25 χρόνων, μέσα από μια καθαρά προαιρετική διαδικασία προσωπικής επιλογής, ανεξάρτητη από την πρόοδο του Ανιχνευτή για τα Πτυχία Τελειοποιήσεως και Δημοκρατίας. Ο λόγος που οδήγησε το Σ.Π.Κ. να εντάξει το Διεθνές Έπαθλο Νέων μέσα στα προγράμματα του, αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί Ανιχνευτές κυρίως μαθητές ιδιωτικών σχολείων ασχολούνται με το Έπαθλο, μέσω των σχολείων τους και πολλές φορές ικανοποιούν απαιτήσεις του Επάθλου συμμετέχοντας σε δράσεις της Κοινότητας τους, ή προσφέροντας υπηρεσίες μέσα στο Σύστημα τους. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζει τα ήδη υφιστάμενα προγράμματά του και τις υπηρεσίες που προσφέρει στα Μέλη του. Με την κίνηση αυτή, όλοι οι Ανιχνευτές αλλά και οι Βαθμοφόροι κάτω των 25 χρόνων που ενδιαφέρονται να εγγραφούν για να ασχοληθούν με το Έπαθλο μπορούν να το κάνουν μέσα από τις Κοινότητες Ανιχνευτών και τα Συστήματά τους. Το θετικό στοιχείο για τους Ανιχνευτές που ενδιαφέρονται για την απόκτηση του Επάθλου, είναι το γεγονός ότι μπορούν να το πράττουν συγχρόνως με την προσπάθειά τους για την απόκτηση των Πτυχίων Τελειοποιήσεως και Δημοκρατίας, καθώς πολλές από τις απαιτήσεις του Επάθλου, ταυτίζονται ή είναι πολύ κοντά με τις απαιτήσεις των Πτυχίων αυτών με μοναδικό «κανόνα» ότι στο σχεδιασμό των δράσεων αυτών θα λαμβάνονται υπόψη και οι απαιτήσεις του Επάθλου αν υπάρχουν διαφορές από αυτές των Πτυχίων Τελειοποιήσεως και Δημοκρατίας.

3 Τι είναι το Διεθνές Έπαθλο Νέων Όπως και το προσκοπικό ανιχνευτικό πρόγραμμα, έτσι και το Διεθνές Έπαθλο Νέων είναι ένα ισορροπημένο, ευέλικτο, μη ανταγωνιστικό προαιρετικό πρόγραμμα ευχάριστων δραστηριοτήτων, που, μεταξύ άλλων, καλλιεργούν: Την αυτό-ανακάλυψη και ανάπτυξη Την αυτοπεποίθηση Την επιμονή Την υπευθυνότητα Την υπηρεσία προς την Κοινωνία Το Έπαθλο προσφέρεται σε τρία επίπεδα: 1. ΧΑΛΚΙΝΟ, για νέους άνω των 14 χρόνων. Η μικρότερη περίοδος συμμετοχής για την απόκτηση του είναι 6 μήνες. 2. ΑΡΓΥΡΟ, για νέους άνω των 15 χρόνων. Η μικρότερη περίοδος συμμετοχής για την απόκτηση του είναι 12 μήνες. 3. ΧΡΥΣΟ, για νέους άνω των 16 χρόνων. Η μικρότερη περίοδος συμμετοχής για την απόκτηση του είναι 18 μήνες. Το κάθε επίπεδο είναι ξεχωριστό. Οι νέοι μπορούν να επιλέξουν να συμμετέχουν στο επίπεδο που επιθυμούν. Κάθε διαδοχικό επίπεδο απαιτεί αυξημένη δέσμευση και επιμονή. Οι τομείς του Προγράμματος : Υπάρχουν τέσσερις (πέντε για το Χρυσό) Τομείς: Εθελοντισμός (Service) Δεξιότητες (Skills - Hobbies) (Physical Recreation) Δράση Περιπέτειας Υπαίθρου (Adventure Journey) Πενθήμερη Συνεργασία (Residential Project) -για το Χρυσό μόνο- Για την απόκτηση του Επάθλου πρέπει να συμπληρωθεί η απασχόληση με κάθε δραστηριότητα τουλάχιστον για τον χρόνο που καθορίζεται : Εθελοντισμός Δεξιότητες (Hobby) Δράση Περιπέτειας Υπαίθρου (Adventurous Journey) Πενθήμερη Συνεργασία (μόνο για το Χρυσό) Χάλκινο Διάρκεια 2 μέρες και 1 3 Μήνες Συστηματική διανυκτέρευση με 6 ώρες Απασχόληση σε κάθε Τομέα δραστηριότητα κάθε μέρα Αργυρό Διάρκεια 3 μέρες και 2 6 Μήνες Συστηματική διανυκτερεύσεις με 7 ώρες Απασχόληση σε κάθε Τομέα δραστηριότητα κάθε μέρα Συμμετοχή σε δράση διάρκειας 5 Χρυσό Διάρκεια 4 μέρες και 3 ημερών και 4 νύκτες 12 Μήνες Συστηματική διανυκτερεύσεις με 8 ώρες διανυκτέρευση, με άτομα τα οποία Απασχόληση σε κάθε Τομέα δραστηριότητα κάθε μέρα δε γνωρίζουν, στον ίδιο χώρο με όλους τους συμμετέχοντες

4 Για την απόκτηση του Επάθλου ένας νέος πρέπει να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα από κάθε Τομέα όπως καθορίζεται πιο κάτω : 1. Εθελοντισμός Σκοπός: Να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία μέσω εθελοντικής εργασίας σε τομείς όπως: Προγράμματα εξυπηρέτησης της κοινωνίας Εργασίες προστασίας περιβάλλοντος Εθελοντική εργασία σε νοσοκομεία ή γηροκομεία κλπ Η σπουδαιότητα του Τομέα αυτού βρίσκεται στη συστηματική παροχή υπηρεσιών. 2. Δεξιότητες Σκοπός: Να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη διαφόρων επαγγελματικών ή πρακτικών. δεξιοτήτων όπως μορφωτικών, Ουσιαστικά δεν υπάρχει περιορισμός στις δεξιότητες που μπορούν να επιλέξουν οι νέοι (εκτός ότι υπάγεται στον αθλητισμό) και περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: τέχνες και χειροτεχνία, σκάκι, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, νεανική επιχειρηματικότητα, μουσική, φωτογραφία κλπ ή ακόμα και ο συνδυασμός πιο εξειδικευμένης εκπαίδευσης όπως η ναυαγοσωστική, πρώτες βοήθειες, διάσωση κλπ. Για την ικανοποίηση της χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και γενική βελτίωση για κάποιο χρονικό διάστημα και η επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων. 3. Σκοπός: Να ενθαρρύνει την βελτίωση της σωματικής κατάστασης και επίδοσης. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να λάβουν μέρος σε κάποιου είδους οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα και να επιδείξουν ατομική πρόοδο κατά την περίοδο της απασχόλησης. Περιλαμβάνονται ομαδικά και ατομικά αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, αθλητισμός, κολύμπι και χρήση κανό κλπ. Άλλες αθλητικές δραστηριότητες, αναρρίχηση, χορός, γιόγκα, και baseball κλπ. 4. Δράση Περιπέτειας Υπαίθρου Σκοπός: Να αναπτύξει το ομαδικό πνεύμα, να καλλιεργήσει τις διαπροσωπικές σχέσεις, να ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση, και αυτοσυντήρηση των νέων και παράλληλα να προσφέρει την ικανοποίηση με την επίτευξη των στόχων. Η Δράση Περιπέτειας Υπαίθρου μπορεί να γίνει με πεζοπορία, ποδήλατο, κανό, σκάφος, άλογο ή άλλο μέσο και περιλαμβάνει ένα περιπετειώδες ταξίδι και μια εξερεύνηση.

5 Προηγείται πάντα κατάλληλη εκπαίδευση και προετοιμασία, ώστε όσοι συμμετέχουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να είναι αυτοσυντήρητοι και να συμμετέχουν στην δράση με άνεση και ασφάλεια. Η εξερεύνηση νέων χώρων μπορεί να είναι το αντικείμενο μιας τέτοιας δράσης. Ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η πραγματοποίηση της δράσης γίνεται εξολοκλήρου από τους νέους που θα λάβουν μέρος. 5. Πενθήμερη Συνεργασία Για το Χρυσό Έπαθλο απαιτείται από τους νέους να λάβουν μέρος σε μια κοινή δραστηριότητα με συγκεκριμένους στόχους, όπου θα συνεργαστούν και θα γνωριστούν με νέα άτομα. Η Συνεργασία πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 μέρες και 4 νύκτες και διανυκτέρευση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στον ίδιο χώρο. Αυτό αποσκοπεί στο να διευρυνθεί η εμπειρία τους μέσα από την κοινή ζωή και εργασία με άλλους που δεν είναι καθημερινοί τους σύντροφοι. Πως Λειτουργεί Το Πρόγραμμα Στις χώρες που υπάρχουν Εθνικοί Φορείς οι Μονάδες (Units) που προσφέρουν το Έπαθλο στα Μέλη τους υπάγονται στον Εθνικό Φορέα της Χώρας. Όπου δεν υπάρχει Εθνικός Φορέας, οργανώσεις που επιθυμούν να προσφέρουν το Έπαθλο στα μέλη τους και πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως το Σώμα Προσκόπων Κύπρου, εξουσιοδοτούνται από τη Διεθνή Γραμματεία και λειτουργούν ως Ανεξάρτητες Μονάδες (Independent Operators). Οποιοδήποτε ίδρυμα ή οργανισμός που ασχολείται με νέους μπορεί να αποταθεί για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα είτε στον Εθνικό Φορέα ή στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει στις Ανεξάρτητες Μονάδες. Στην Κύπρο δεν υπάρχει Εθνικός Φορέας αλλά λειτουργούν διάφορες Ανεξάρτητες Μονάδες, μία εκ των οποίων είναι όπως έχει ήδη αναφερθεί το Σώμα Προσκόπων Κύπρου. Σχολεία, Οργανισμοί Νεολαίας, Όμιλοι, Εταιρείες, Αθλητικοί Σύλλογοι, Σωφρονιστικά Ιδρύματα για νεαρά άτομα και άλλοι οργανισμοί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Έπαθλο για να παρέχουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τους νέους τους. Αυτοί οι οργανισμοί προωθούν το Έπαθλο στα μέλη τους με τη βοήθεια εθελοντών Αρχηγών του Επάθλου (Award Leaders) και Συντονιστών (Award Unit Leaders). Ο ρόλος του Αρχηγού του Επάθλου (Award Leader) είναι: Να βοηθά και να ενθαρρύνει τους νέους να επιλέγουν δραστηριότητες για κάθε τομέα, και να καθορίζουν κοινούς στόχους. Να τους βοηθά να βρίσκουν κατάλληλες πηγές και συμβούλους (coaches) για τις δραστηριότητες που επέλεξαν. Να παρακολουθεί την πρόοδο τους και να τους ενθαρρύνει όπου χρειάζεται. Να προετοιμάζει (εκπαιδεύει) τους νέους για συμμετοχή στη Δράση Περιπέτειας Υπαίθρου και να τους βοηθά στο σχεδιασμό και την προετοιμασία της δράσης αυτής.

6 Να ασχολείται με τη διαχείριση του επάθλου μέσα στο τμήμα του (στην περίπτωσή μας την Κοινότητα ή / και το Σύστημά του). Ο ρόλος του Συντονιστή του Επάθλου (Unit Award Leader), μεταξύ άλλων, είναι: Να συντονίζει τη δουλειά των Αρχηγών του Επάθλου και άλλων Εθελοντών που βοηθούν τους νέους στην προσπάθεια τους Να διασφαλίζει την ασφάλεια των νέων που ασχολούνται με το Έπαθλο, κυρίως κατά την διάρκεια των Δράσεων Περιπέτειας Υπαίθρου. Να καθοδηγεί και να ενθαρρύνει όπου χρειάζεται Να ασχολείται με τη διαχείριση του επάθλου της Μονάδας του (στην περίπτωσή μας σε όλο το Σ.Π.Κ.). Η επικύρωση των Χάλκινων και Αργυρών Επάθλων Η επικοινωνία με τη Διεθνή Γραμματεία και το περιφερειακό γραφείο καθώς και η προώθηση των προτάσεων για απονομή των Χρυσών Επάθλων Χιλιάδες ενήλικες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες τους στο Διεθνές Έπαθλο Νέων, συνδυάζοντας το ρόλο που έχουν ήδη μέσα στον Οργανισμό τους ως υπεύθυνοι κέντρων νεότητας ή συλλόγων, προπονητές αθλητικών ομάδων, Βαθμοφόροι Προσκόπων, καθηγητές σε σχολεία κλπ. με το ρόλο του Συντονιστή και του Αρχηγού του Επάθλου, του Συμβούλου/Εκπαιδευτή (Coach), του Συνοδού και Αξιολογητή στις Δράσεις Περιπέτειας Υπαίθρου, βοηθώντας αυτούς που παίρνουν μέρος σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα είτε αυτό είναι να μοιράζονται το πάθος τους για τη φωτογραφία, την πείρα τους στις Δράσεις Περιπέτειας Υπαίθρου, ή ακόμα την έγνοια τους για άρρωστους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να είναι επαγγελματικά καταρτισμένοι απλώς να έχουν την επιθυμία να μοιράζονται την εμπειρία τους με νεότερους ανθρώπους. Οι Βαθμοφόροι μας είναι σε πλεονεκτική θέση γιατί έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες σε πολλά θέματα του Επάθλου και ειδικότερα στη προετοιμασία των νέων για τη συμμετοχή τους στη δράση περιπέτειας υπαίθρου, αλλά το σημαντικότερο, είναι ήδη γνώστες της αξίας του εθελοντισμού και της προσφοράς στους νέους αφού αυτό είναι που κάνουν μέσα στο Σώμα. Για την καλύτερη όμως οργάνωση του Επάθλου και την ενημέρωση των Βαθμοφόρων για τους ρόλους των Ενηλίκων και πως λειτουργεί το Έπαθλο, το Περιφερειακό Γραφείο E.M.A.S. (Ευρώπη, Μεσόγειος, Αραβικά Κράτη) του Επάθλου, προσφέρει ειδική εκπαίδευση σε όσους Βαθμοφόρους επιθυμούν να γίνουν Αρχηγοί του Επάθλου. Η εκπαίδευση αυτή έχει διάρκεια μίας ημέρας. Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος για το Διεθνές Έπαθλο Νέων βρίσκονται στο Εγχειρίδιο του Επάθλου. Το Εγχειρίδιο του Διεθνούς Επάθλου (International Award Handbook) περιλαμβάνει περιεκτικές οδηγίες για το πρόγραμμα, αναφέρει λεπτομερώς τις απαιτήσεις του κάθε Τομέα σε κάθε Στάδιο, πώς διεξάγεται η αξιολόγηση και πώς ένας νέος αποκτά το Έπαθλο.

7 Πως Μπορούν Νέοι Άνθρωποι να Συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ένα άτομο που θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και είναι ήδη μέλος ενός οργανισμού που το προσφέρει (π.χ. Σ.Π.Κ.), πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει την εγγραφή του και να αποκτήσει το Βιβλίο Προόδου (Record Book), όπου καταγράφονται οι επιτυχίες του. Καμιά δραστηριότητα που έγινε πριν την απόκτηση του βιβλίου προόδου δε θα υπολογίζεται γιατί αυτό που μετρά είναι η πρόκληση. Όταν ένας νέος αποφασίσει να συμμετέχει στο Πρόγραμμα, σε συνεργασία με κάποιον από τους Αρχηγούς του Επάθλου (Award Leaders) του Οργανισμού που ανήκει, θα επιλέξει τις δραστηριότητες που θα ασχοληθεί για κάθε Τομέα (Εθελοντισμό, Δεξιότητες, Αθλητισμό) και θα βρεθεί ο κατάλληλος εκπαιδευτής/σύμβουλος (coach) για κάθε δραστηριότητα, με τον οποίο θα συμφωνηθούν οι στόχοι. Η πρόοδος του κάθε νέου και η συστηματική συμμετοχή του στη δραστηριότητα αξιολογείται σε τακτικά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του και φυσικά στο τέλος από τον Αρχηγό του Επάθλου (Award Leader) σε συνεννόηση με το Συντονιστή (Unit Award Leader). Η αξιολόγηση βασίζεται στη βελτίωση του κάθε ατόμου, τη δέσμευση του και την προσπάθεια του στη δραστηριότητα, παρά σε άλλα εξωτερικά δεδομένα. Η προετοιμασία (εκπαίδευση) και οι διευθετήσεις για τις Δράσεις Περιπέτειας Υπαίθρου και για τα τρία στάδια συνήθως γίνεται μέσα στον Οργανισμό που προσφέρει το Πρόγραμμα. Η προετοιμασία (εκπαίδευση), η επίβλεψη κατά τη διάρκεια της Δράσης, και η αξιολόγηση της Δράσης Περιπέτειας Υπαίθρου γίνεται από έμπειρους συνοδούς, και κατά κανόνα οι αξιολογητές είναι έμπειρα άτομα, που δε συμμετείχαν στην προετοιμασία (εκπαίδευση) των νέων ώστε η Αξιολόγηση να είναι πραγματικά αντικειμενική. Η Πενθήμερη Συνεργασία μπορεί να διευθετηθεί με πρωτοβουλία ενός Οργανισμού που προσφέρει το Πρόγραμμα είτε σε συνεργασία με άλλους Οργανισμούς, είτε καλώντας νέους από άλλες Οργανώσεις Νεολαίας να συμμετέχουν σε μια δική τους δράση. Διάφοροι Οργανισμοί και Εθνικοί Φορείς του Εξωτερικού διοργανώνουν κατάλληλες δράσεις στις οποίες μπορούν να λάβουν μέρος νέοι για το σκοπό αυτό. Πολλές φορές η συμμετοχή στις δράσεις αυτές επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού συμπληρωθούν και οι τέσσερις Τομείς (πέντε για το Χρυσό) με επιτυχία, ο νέος θα αποκτήσει το Έπαθλο μετά από πρόταση του Αρχηγού του Επάθλου και αφού ο Συντονιστής του Επάθλου της Μονάδας, φροντίσει για τις απαραίτητες ενέργειες για την απονομή του Επάθλου. Η Ανταμοιβή Για όσους παίρνουν μέρος η ανταμοιβή είναι το συναίσθημα της προσωπικής επιτυχίας. Συγχρόνως όμως θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες και εμπειρίες, θα κάνουν καινούργιους

8 φίλους. 'Όλα συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Επίσης θα πάρουν ένα διακριτικό σήμα και πιστοποιητικό για την επιτυχία τους. Για τους Αρχηγούς του Επάθλου (Award Leaders) και τους Εκπαιδευτές / Συμβούλους (Coaches) υπάρχει η ικανοποίηση πως βοήθησαν νέους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να συνεισφέρουν με αξιοσημείωτο τρόπο στην κοινωνία. Το Διεθνές Έπαθλο Νέων και το Σ.Π.Κ. Αν και στην κάθε ενότητα του κεφαλαίου έχει αναφερθεί το πώς το Σ.Π.Κ. εφαρμόζει το Διεθνές Έπαθλο Νέων παρακάτω παρουσιάζουμε συνοπτικά τα βασικά : Το Σ.Π.Κ. εφαρμόζει το πρόγραμμα από το 2008 και αποτελεί Ανεξάρτητη Μονάδα παροχής του Επάθλου και για τους σκοπούς του λειτουργεί ως ενιαία Μονάδα. Στο Σ.Π.Κ. υπάρχει ένας Βαθμοφόρος (Συντονιστής) ο οποίος έχει το ρόλο του γενικού συντονισμού του Επάθλου μέσα στο Σώμα, επικοινωνεί με το Περιφερειακό Γραφείο E.M.A.S. (Ευρώπη, Μεσόγειος, Αραβικά Κράτη) και τη Διεθνή Γραμματεία και αποστέλλει τις αιτήσεις των Ανιχνευτών και Βαθμοφόρων οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τα διάφορα στάδια για να πάρουν το διακριτικό και το πιστοποιητικό τους. Προ πάντων όμως βοηθά τους Αρχηγούς Επάθλου αλλά και τους Ανιχνευτές και Βαθμοφόρους, που εργάζονται για το Έπαθλο, όποτε και όταν τον χρειάζονται. Συστήματα ή Κοινότητες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν το Πρόγραμμα στα Μέλη τους πρέπει να επικοινωνήσουν με το Συντονιστή του Επάθλου, τα στοιχεία του οποίου μπορούν να πάρουν από τη Γραμματεία του Σ.Π.Κ. ή τον Έφορο του Κλάδου Ανιχνευτών. Οι Βαθμοφόροι των Συστημάτων Κοινοτήτων αυτών (ή όποιος άλλος Βαθμοφόρος ενδιαφέρεται) μπορεί να συμμετέχει στη σχολή μονοήμερης διάρκειας που διοργανώνει το Περιφερειακό Γραφείο E.M.A.S. και να γίνουν Αρχηγοί του Επάθλου (Award Leaders) για να μπορούν οι ίδιοι να προσφέρουν το έπαθλο στα Μέλη τους. Στις σελίδες που ακολουθούν παρατίθενται πίνακες με αντιστοιχία μεταξύ των απαιτήσεων του Διεθνούς Επάθλου Νέων και των Πτυχίων Τελειοποιήσεως και Δημοκρατίας και πως αντιμετωπίζονται ώστε ο Ανιχνευτής με τη συμμετοχή του στο ανιχνευτικό πρόγραμμα να εξασφαλίζει και τις απαιτήσεις του Επάθλου.

9 Διεθνές Έπαθλο Νέων Πτυχία Τελειοποιήσεως και Δημοκρατίας Επίπεδο Τομέας Περιγραφή Πτυχίο και Απαίτηση Σχόλια Επιλογή Δραστηριότητας Επιλογή Εκπαιδευτή/Συμβούλου (Coach) Υπό την προϋπόθεση ότι Εθελοντισμός Αρχική Ενημέρωση Εκπαίδευση (αν χρειάζεται) Πτυχίο Τελειοποιήσεως Απαίτηση Ε.: Ηγεσία. θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Επάθλου για τη διάρκεια Πρακτική Εφαρμογή απασχόλησης. Χ Τελική Αναφορά/Αξιολόγηση 3 ή 6 Μήνες Πτυχίο Δημοκρατίας: Α Λ Κ Ι Δεξιότητες Επιλογή Δραστηριότητας Επιλογή Εκπαιδευτή/Συμβούλου (Coach) Αρχική Ενημέρωση Πρακτική Εφαρμογή Τελική Αναφορά/Αξιολόγηση 3 ή 6 Μήνες Απαίτηση Γ: Πολιτιστική Κληρονομιά - Παράδοση Απαίτηση Ε: Δραστηριότητες Επιλογής: 1. Δημιουργικότητα - Τέχνη - Καλλιτεχνική Έκφραση 2. Τεχνολογία - Κατασκευές - Καινοτομίες 3. Περίθαλψη - Υπηρεσία - Υγεία 5. Προσκοπική Τεχνική Πτυχίο Δημοκρατίας: Απαίτηση 5: Δραστηριότητες Επιλογής: Υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Επάθλου για τη διάρκεια απασχόλησης. 4. Ερασιτεχνική Ενασχόληση - Ν Προετοιμασία Εκπαίδευση για ασφαλή και άνετη συμμετοχή Ο Δράση Περιπέτειας Υπαίθρου Όμιλοι 4 με 7 ατόμων Μικρή Εμπλοκή των Βαθμοφόρων στο σχεδιασμό και την προετοιμασία Αυτάρκεια κατά την διάρκεια της δράσης, χωρίς συνοδεία Βαθμοφόρου Εισδοχή: Απαίτηση Δ. Ζωή Υπαίθρου Μια τουλάχιστον διανυκτέρευση στο ύπαιθρο Υπό την προϋπόθεση ότι η διανυκτέρευση θα είναι με ταξίδι που θα ικανοποιεί τις προϋποθέσεις του Επάθλου. 2 μέρες / 1 βράδυ 6 ώρες την ημέρα ταξίδι εξερεύνησης

10 Επιλογή Δραστηριότητας Επιλογή Εκπαιδευτή/Συμβούλου (Coach) Υπό την προϋπόθεση ότι Εθελοντισμός Αρχική Ενημέρωση Εκπαίδευση (αν χρειάζεται) Πτυχίο Δημοκρατίας: Απαίτηση Ε.: Δραστηριότητες Επιλογής: 3.Περίθαλψη, Υπηρεσία, Υγεία θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Επάθλου για τη διάρκεια Πρακτική Εφαρμογή απασχόλησης. Τελική Αναφορά/Αξιολόγηση 6 ή 12 Μήνες Α Πτυχίο Δημοκρατίας: Απαίτηση Γ: Πολιτιστική Κληρονομιά Παράδοση Ρ Γ Υ Ρ Δεξιότητες Επιλογή Δραστηριότητας Επιλογή Εκπαιδευτή/Συμβούλου (Coach) Αρχική Ενημέρωση Πρακτική Εφαρμογή Τελική Αναφορά/Αξιολόγηση 6 ή 12 Μήνες Απαίτηση Ε: Δραστηριότητες Επιλογής: 1. Δημιουργικότητα - Τέχνη - Καλλιτεχνική Έκφραση 2. Τεχνολογία - Κατασκευές - Καινοτομίες 3. Περίθαλψη - Υπηρεσία - Υγεία 5. Προσκοπική Τεχνική Πτυχίο Δημοκρατίας: Απαίτηση Ε: Δραστηριότητες Επιλογής: 4. Ερασιτεχνική Ενασχόληση - Υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Επάθλου για τη διάρκεια απασχόλησης. Ο Προετοιμασία - Εκπαίδευση για ασφαλή και άνετη συμμετοχή Όμιλοι 4 με 7 ατόμων Δράση Περιπέτειας Υπαίθρου Ελάχιστη Εμπλοκή των Βαθμοφόρων στο σχεδιασμό και την προετοιμασία Αυτάρκεια κατά τη διάρκεια της δράσης, χωρίς συνοδεία Βαθμοφόρου Πτυχίο Τελειοποιήσεως Απαίτηση Η.: Ανιχνευτική Εξερεύνηση (1 τριήμερο) Υπό την προϋπόθεση ότι οι διανυκτερεύσεις θα είναι με ταξίδι που θα ικανοποιεί τις προϋποθέσεις του Επάθλου. 3 μέρες / 2 βράδια 7 ώρες την ημέρα ταξίδι εξερεύνησης

11 Επιλογή Δραστηριότητας Επιλογή Εκπαιδευτή/Συμβούλου (Coach) Υπό την προϋπόθεση ότι Εθελοντισμός Αρχική Ενημέρωση Εκπαίδευση (αν χρειάζεται) Πτυχίο Δημοκρατίας: Απαίτηση Ε.: Δραστηριότητες Επιλογής: 3.Περίθαλψη, Υπηρεσία, Υγεία θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Επάθλου για τη διάρκεια Πρακτική Εφαρμογή απασχόλησης. Τελική Αναφορά/Αξιολόγηση 12 ή 18 Μήνες Χ Ρ Υ Δεξιότητες Επιλογή Δραστηριότητας Επιλογή Εκπαιδευτή/Συμβούλου (Coach) Αρχική Ενημέρωση Πρακτική Εφαρμογή Πτυχίο Δημοκρατίας: Απαίτηση Ε.: Δραστηριότητες Επιλογής: 1. Δημιουργικότητα, Τέχνη, Καλλιτεχνική Έκφραση, 2.Τεχνολογία, Κατασκευές, Καινοτομίες 3.Περίθαλψη, Υπηρεσία, Υγεία και 5.Προσκοπική Τεχνική Υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Επάθλου για τη διάρκεια απασχόλησης. Τελική Αναφορά/Αξιολόγηση Σ 12 ή 18 Μήνες Πτυχίο Δημοκρατίας: Απαίτηση Ε.: Δραστηριότητες Επιλογής: 4.Ερασιτεχνική Ενασχόληση, Ο Προετοιμασία Εκπαίδευση για ασφαλή και άνετη συμμετοχή Όμιλοι 4 με 7 ατόμων Δράση Περιπέτειας Υπαίθρου Καθόλου Εμπλοκή των Βαθμοφόρων στο σχεδιασμό και την προετοιμασία Αυτάρκεια κατά την διάρκεια της δράσης, χωρίς συνοδεία Βαθμοφόρου Πτυχίο Δημοκρατίας: Απαίτηση Δ: Μεγάλη Δράση Υπαίθρου Υπό την προϋπόθεση ότι οι διανυκτερεύσεις θα είναι με ταξίδι που θα ικανοποιεί τις προϋποθέσεις του Επάθλου. 4 μέρες / 3 βράδια 7 ώρες την ημέρα ταξίδι εξερεύνησης

12 Πενθήμερη Συνεργασία Με συγκεκριμένο σκοπό 5 μέρες και 4 νύκτες διανυκτέρευση Με νέους που δε βρίσκεται συνήθως Συμμετοχή του Ανιχνευτή κατά τη διάρκεια του Χρυσού Επάθλου σε δράσεις όπως η Ναυτοπροσκοπική Ρεγκάττα, το Roverway, και για νεαρούς Βαθμοφόρους το Moot, και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες που ικανοποιούν τα κριτήρια Σημειώσεις : 1.Για το χάλκινο θα επιλέγεται ένας τομέας με τον οποίο θα ασχοληθεί για περίοδο 6 μηνών. 2. Άτομα που αρχίζουν το αργυρό ή το χρυσό χωρίς να έχουν κάμει προηγουμένως το χάλκινο ή το αργυρό θα ασχοληθούν με έναν από τους τομείς (υπηρεσία, δεξιότητες, αθλητισμός) για 12 ή 18 μήνες αντίστοιχα. 3.Η ενασχόληση με τον κάθε τομέα (υπηρεσία, δεξιότητες, αθλητισμός) αναμένεται να είναι τουλάχιστον 1 ώρα την εβδομάδα για την προκαθορισμένη περίοδο των 3, 6, 12 ή 18 μηνών. 4. Η απαίτηση «Ε. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» του Πτυχίου Δημοκρατίας μπορεί να ικανοποιήσει πολλούς τομείς του Επάθλου και από τα 3 στάδια (χάλκινο, αργυρό, χρυσό). Όμως με βάση την απαίτηση ο Ανιχνευτής θα ασχοληθεί με αυτήν μόνο στο στάδιο του Πτυχίου Δημοκρατίας (άρα κατά τη φάση που μάλλον θα κάνει το Χρυσό Έπαθλο) και για λιγότερο διάστημα. Επομένως ένας Ανιχνευτής ο οποίος ασχολείται με μία δραστηριότητα μπορεί να τη ξεκινήσει στο Έπαθλο από προηγουμένως και στη συνέχεια να την εντάξει στο Πτυχίο Δημοκρατίας 5. Επίσης από την απαίτηση «Ε. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» η κατηγορία 3. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, εμπίπτει σε δύο τομείς του Επάθλου. Αν η ενασχόληση του Ανιχνευτή αφορά την απόκτηση γνώσεων όπως Α Βοήθειες, Ναυαγοσωστική κλπ τότε η απαίτηση θα μετρήσει ως δεξιότητα. Αν η ενασχόληση όμως του Ανιχνευτή έχει να κάνει με την προσφορά υπηρεσίας όπως για παράδειγμα στον Ερυθρό Σταυρό, στο Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, σε ένα γηροκομείο κοκ τότε θα μετρήσει ως Εθελοντισμός εφόσον φυσικά πληροί και τα κριτήρια του Επάθλου (της τουλάχιστον ωριαίας προσφοράς ανά εβδομάδα για 3 6, 6 12 ή μήνες αντίστοιχα). Επίλογος : Το Έπαθλο δεν αποτελεί στοιχείο της βασικής προόδου του Ανιχνευτή ούτε έρχεται να αντικαταστήσει ή να απειλήσει με κατάργηση τις βασικές δομές του Ανιχνευτισμού. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Διεθνές Έπαθλο Νέων έχει δημιουργηθεί πολύ αργότερα από την ίδρυση του Προσκοπισμού και μελετώντας τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας του, φαίνεται ότι έχει δανειστεί πάρα πολλά στοιχεία από αυτόν και όχι το αντίθετο. Ο Προσκοπισμός, τόσο σε Διεθνές επίπεδο, όσο και σε εθνικό, το εντάσσει στις δραστηριότητές του, ως επιλογή του Ανιχνευτή, αφού όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι πλείστες εκ των απαιτήσεών του, καλύπτονται από τις δράσεις της Κοινότητας με την ενασχόληση του Ανιχνευτή με τα Πτυχία Τελειοποιήσεως και Δημοκρατίας, προσφέροντας στα Μέλη του ακόμα μία επιπρόσθετη επιλογή. Πολλοί από τους Ανιχνευτές μας ενδιαφέρονται για το Έπαθλο για να έχουν ένα επιπλέον προσόν (όπως και το Πτυχίο Δημοκρατίας) στις αιτήσεις που θα στείλουν για την εισαγωγή τους σε διάφορα πανεπιστήμια κυρίως του εξωτερικού. Επίσης ας μη ξεχνάμε και το πολύ σημαντικό, ότι το Σ.Π.Κ. προσφέρει το πρόγραμμα στα Μέλη του χωρίς να ζητά οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση εκτός από το κόστος συμμετοχής στις διάφορες δράσεις και το πολύ μικρό κόστος αγοράς του Βιβλίου Προόδου.

Ατομικό ιστορικό νηπίου

Ατομικό ιστορικό νηπίου σημαντικές πληροφορίες στοιχεία επικοινωνίας Ατομικό ιστορικό νηπίου στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού Βοηθείστε μας να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί σας Όνομα Παιδιού: Συμπληρώστε με προσοχή και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ Εκπαιδευτήρια Δούκα Δημοτικό Ιούνιος 2013 Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ Επιμέλεια : Γ. Τσούκας ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 1. Εννοιολογική Οριοθέτηση 8. Κριτική θεώρηση Σύνοψη Διαθεματικότητα Διεπιστημονικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Η αντίδραση στο άγχος είναι μία φυσιολογική, ζωτική αντίδραση στην απειλή. Το άγχος είναι ένα συναίσθημα δυσθυμίας που προέρχεται από την υποκειμενική

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης Κατερίνα Παναγοπούλου Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρος του σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα». Πρώτο βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός» 2012 για την Ευρώπη. Δημιουργώντας κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα Ελλάδα Συνοπτική Παρουσίαση Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Σύνταγμα και άλλους νόμους και πολιτικές, με κάποιους περιορισμούς. Γενικώς, η κυβέρνηση σεβάστηκε εμπράκτως τη θρησκευτική ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 1. Νομοθεσία για την Ασφάλιση Αυτοκινήτου Έχουν όλοι υποχρέωση από το Νόμο να συνάψουν ασφάλιση για το αυτοκίνητό τους; Σε ποια νομοθεσία βασίζεται η ασφάλιση αυτοκινήτου; Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά

Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά ΠΛΑΤΩΝ Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά I. Ανδρέας Παπαϊωάννου II. Αλέξανδρος Μπαλάσκας III. Κωνσταντίνος Θούας IV.Λουκάς Σωτηρόπουλος V. Πέτρος Κορφιάτης Εισηγητής : Γεώργιος Κ. Ντόντος (ΠΕ03) Χρονικη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Σημειώνεται ότι για την ετοιμασία και εφαρμογή της ενότητας συνέδραμαν και οι συνάδελφοι Μαρία Ανθίμου και Χριστίνα Κκαΐλη (Δημοτικό Σχολείο Μενεού) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 : ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Σύμφωνα με τα όσα αναλυτικά έχουν περιγραφεί στα προηγούμενα κεφάλαια της παρούσας μελέτης η κατασκευή του τμήματος «Βρύσες Ατσιπόπουλο», του Βόρειου Οδικού

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 Δημήτρης Μικελλίδης Πρόεδρος ΠΟΕΔ Αγαπητοί συνεργάτες, Με τη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης Σύνδεση με προηγούμενο Μάθημα Στο κεφάλαιο Θερμότητα έχουμε μάθει: Τι είναι θερμότητα & θερμοκρασία μακροσκοπικά & μικροσκοπικά Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Προοίμιο Ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΣΠΕΜ σκοπό έχει να κρατήσει υψηλά το κύρος του επαγγέλματος του μουσικοθεραπευτή στην Ελλάδα, να διαφυλάξει τους θεραπευόμενους από τυχόν μη δεοντολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει Ένας Τιτανικός θεσμός επιβράβευσης επιτυχιών νέων ανθρώπων Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει έμπρακτα και πολύπλευρα το ενδιαφέρον του για τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα δε για τα παιδιά, κάθε ηλικίας,

Διαβάστε περισσότερα

Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς τον: ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΤΤΟΡΙ, Πρέσβη της Φλωρεντίας στην Αγία Παπική Έδρα, Ρώμη. Εξοχώτατε Πρέσβη,

Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς τον: ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΤΤΟΡΙ, Πρέσβη της Φλωρεντίας στην Αγία Παπική Έδρα, Ρώμη. Εξοχώτατε Πρέσβη, (Ο Νικολό Μακιαβέλι, μέσα από μία επιστολή του, περιγράφει την ζωή του στο κτήμα του, στο οποίο είχε αποτραβηχτεί, μετά το 1513 που οι Μεδίκοι ανακατέλαβαν την εξουσία.) Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς

Διαβάστε περισσότερα

γραμματισμό των νηπίων

γραμματισμό των νηπίων Αξιοποίηση του ονόματος του παιδιού για το γραμματισμό των νηπίων Μέρος 3ο: Καθημερινή Ζωή της Τάξης Μαρία Θεοδωρακάκου Νηπιαγωγός, ΜΤΕΕΑ maria.theodorakakou@gmail.com Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ»

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Γενικά...3 2 Θέματα Απασχόλησης...3 3 Σύγκρουση συμφερόντων...4

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά

Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά Οι ιοί και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά Θεοφάνης Τσιλιγιάννης Οι ιογενείς λοιμώξεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία από την οποία αρρωσταίνουν τα παιδιά και ο άνθρωπος γενικά.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΟΥΓΓΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ10 ΠΕ06 ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΓΚΑΝΑ ΔΑΦΝΗ, ΔΟΣΚΟΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΚΑΛΙΑΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε στην χώρα μας αισθητή άνοδος του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής ευμάρειας. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΡΘΡΟ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Αξία καινούργιου: Είναι το ποσό που απαιτείται για την ανακατασκευή του κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

1. Εισαγωγή. 2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής Ενημερωτικό Σημείωμα για το Προσχέδιο Νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου οικονομικών» 25/1/2011 1. Εισαγωγή Το νέο

Διαβάστε περισσότερα

03-00: Βιομάζα για παραγωγή ενέργειας Γενικά ζητήματα εφοδιαστικών αλυσίδων

03-00: Βιομάζα για παραγωγή ενέργειας Γενικά ζητήματα εφοδιαστικών αλυσίδων Κεφάλαιο 03-00 σελ. 1 03-00: Βιομάζα για παραγωγή ενέργειας Γενικά ζητήματα εφοδιαστικών αλυσίδων Μια από τις κύριες διαφορές μεταξύ της βιομάζας και των ορυκτών καυσίμων είναι ότι η βιομάζα παραμένει

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη διδακτική πρόταση Χρωματίζοντας ένα σκίτσο

Πρώτη διδακτική πρόταση Χρωματίζοντας ένα σκίτσο Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Πρώτη διδακτική πρόταση Χρωματίζοντας ένα σκίτσο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: 1-2 διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.Ι ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ X. ΚΩΝΣΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος Ενότητα: Διαχείριση Σχολικής Τάξης

Τίτλος Μαθήματος Ενότητα: Διαχείριση Σχολικής Τάξης Τίτλος Μαθήματος Ενότητα: Διαχείριση Σχολικής Τάξης Ζαχαρούλα Σμυρναίου Σχολή Φιλοσοφίας Τμήμα Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Σελίδα 2 1. Κατάθλιψη... 4 2. Τύποι κατάθλιψης... 5 2.1 Λανθάνουσα Κατάθλιψη...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 58/ 2014 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 58/ 2014 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 58/ 2014 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Δ.Ε ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ (Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ :) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑ) ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1.1 Εισαγωγή στη Λογιστική/Στ όχοι της επιχείρησης Να

Διαβάστε περισσότερα

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη Εύα Παπώτη Μια «γριά» νέα Πρωτογνώρισα την Κατερίνα ως μαθήτρια λυκείου στο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης στο οποίο εργαζόμουν ως φιλόλογος. Σήμερα είναι τριάντα ετών. Σε μια συνάντησή μας, λίγο πριν

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισµός και γονείς

Σχολικός εκφοβισµός και γονείς Σχολικός εκφοβισµός και γονείς Ο σχολικός εκφοβισμός έρχεται στην επικαιρότητα συνήθως κατόπιν εορτής. ΌΌταν ένα από τα χιλιάδες περιστατικά καταλήγει στα ΜΜΕ γιατί έχει τραγική έκβαση. Κι όμως, η ψυχολογική

Διαβάστε περισσότερα

11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση

11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση 11. Προϋπολογισμός 11.1. Προϋπολογισμός και αποδοτικότητα δημοσίων υπηρεσιών: υφιστάμενη κατάσταση Το σύστημα σχεδιασμού και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, αποτελεί μία βασική παράμετρο προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Δ. Ρόκος

Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Δ. Ρόκος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ - ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Δ.Π.Μ.Σ.) "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" Η ΦΤΩΧΕΙΑ Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας Εργασία η οποία υποβάλλεται στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

«Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ»

«Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» Διακήρυξη για την: «Συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» Διακήρυξη Νο: Ε140038 Η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ («Εταιρία») προκηρύσσει μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. κ. Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ «ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ;» ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 )

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) του Κ.Γκ.Γιούνγκ Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές τι πιστεύω για το θάνατο, γι αυτό το τελείωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο θάνατος είναι απλά γνωστός ως το τέλος. Είναι η τελεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει την τραγικότητα του σημερινού ανθρώπου, η οποία οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005 Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 25 Για τους /τις εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση Σχολικού Συμβούλου υπάρχουν μας διατέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, για τα έτη

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Αγοραστός Ψυχολόγος

Δημήτρης Αγοραστός Ψυχολόγος Δημήτρης Αγοραστός Ψυχολόγος Τρόποι Διαπαιδαγώγησης: Ένας οδηγός για γονείς CC Δημήτρης Αγοραστός, 2014 dagorastos@gmail.com, http://dagorastos.net, http://psychologein.dagorastos.net Το έργο προσφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτικές Εκλογές 2011

Βουλευτικές Εκλογές 2011 Πολίτης ή πελάτης; Είναι αλήθεια, ότι το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει σημαντικά να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις. Το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η συναλλαγή και τα παζάρια, απαξιώνουν την πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα

3o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ σχολ. Έτος 2011-2012

3o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ σχολ. Έτος 2011-2012 3o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ σχολ. Έτος 2011-2012 Ερευνητική εργασία β τετραμήνου Ομάδα: «Ποιοτικός έλεγχος και ασφάλεια τροφίμων» Αργυράκης Γιάννης, Αργυρίου Αντώνης, Βασιλάκης Γιώργος, Βρέντζος Θεόφιλος,

Διαβάστε περισσότερα

αρχαιολόγος- μουσειολόγος- ξεναγός, ΜΑ

αρχαιολόγος- μουσειολόγος- ξεναγός, ΜΑ Νατάσα Μιχαηλίδου αρχαιολόγος- μουσειολόγος- ξεναγός, ΜΑ 6976 478073, 25410 91973 facebook: mikroi.arxaiologoi.thrakis «Παραμυθο- ξενάγηση στα αρχαία Άβδηρα» σελίδα 0 από 19 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν το μάθημα της πληροφορικής γίνεται ανθρωποκεντρικό μπορεί να αφορά και την εφηβεία.

Όταν το μάθημα της πληροφορικής γίνεται ανθρωποκεντρικό μπορεί να αφορά και την εφηβεία. Όταν το μάθημα της πληροφορικής γίνεται ανθρωποκεντρικό μπορεί να αφορά και την εφηβεία. Στόχος μας : να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή και το διαδίκτυο για να αντλήσουμε σωστές πληροφορίες, να τις επεξεργαστούμε

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό εργαλείο. για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας. τη σεξουαλική εκμετάλλευση

Πρακτικό εργαλείο. για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας. τη σεξουαλική εκμετάλλευση Πρακτικό εργαλείο για την ταυτοποίηση πρώτου επιπέδου των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση Ιούνιος 2013 Στα πλαίσια της επαγγελματικής σας ιδιότητας ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΛΑΤΗ «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» ΔΡΑΣΗ 16 -

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο"

Πρόγραμμα Σπουδών για το Νέο Σχολείο 2013 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Αισθητική Παιδεία για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (αρχική πρόταση β') υπεύθυνος πεδίου: Μένης Θεοδωρίδης ΚΕΝΤΡΟ 0 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Πυρήνας Αντάρτικου Πόλης

Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Πυρήνας Αντάρτικου Πόλης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Πυρήνας Αντάρτικου Πόλης ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Προς τον αναρχικό χώρο i) Το κάλεσμα Κάθε κάλεσμα δράσης, όπως ο «Μαύρος Δεκέμβρης», είναι μία απόπειρα συντονισμού των δυνάμεων μας. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ 1. Ύπνος: Δεν βοηθάει να ξενυχτήσουμε διαβάζοντας το προηγούμενο βράδυ, προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε το σύνολο της ύλης στο μυαλό μας. Η κούραση, δε θα μας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Η διοίκηση του Δήμου φέρνει σήμερα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα

Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό στάδιο στην όλη προσπάθειά σας. Το στάδιο που αρχίζει τη στιγμή που ο καπνιστής αποφασίζει πως δε θα ξαναβάλει τσιγάρο

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012

Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012 Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Θανάση Σκορδά στο CapitalVision 2012 Κυρίες, κύριοι, Η έννοια της ανάπτυξης είναι τόσο πολυφορεμένη στο σύγχρονο πολιτικό λεξιλόγιο, που αν δεν δώσουμε, ο καθένας από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ'' ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΑΟΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού Τι θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο νέος, πριν τελικά επιλέξει το επάγγελμα που θα ασκήσει Το επάγγελμα, είτε είναι λειτούργημα είτε όχι, έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Συντελεί στην προσωπική του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 10: Φιλοσοφική Συμβουλευτική. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 10: Φιλοσοφική Συμβουλευτική. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 10: Φιλοσοφική Συμβουλευτική Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας 1 Σκοπός ενότητας Θα εξετάσουμε πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε βιοτικές καταστάσεις μέσα από τον κλάδο της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑ 15-01-2014 ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2270 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ Για τα εισοδήματα του 2013, τη φορολογία και τα πρόστιμα του 2014, ισχύουν τα εξής: Καταργείται το

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου

Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014 03:54 Ζητούμενο είναι να τεθεί ο προβληματισμός και να προκύψει η αναζήτηση Γράφτηκε από τον Κώστας Γκέτσης Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση-Συζήτηση. για τις φυλακές και τους κρατούμενους αγωνιστές. όσο υπαρχουν φυλακές κανείς δεν είναι ελεύθερος. Εισήγηση

Εκδήλωση-Συζήτηση. για τις φυλακές και τους κρατούμενους αγωνιστές. όσο υπαρχουν φυλακές κανείς δεν είναι ελεύθερος. Εισήγηση Εκδήλωση-Συζήτηση για τις φυλακές και τους κρατούμενους αγωνιστές όσο υπαρχουν φυλακές κανείς δεν είναι ελεύθερος Εισήγηση Ιούνης 2011 αντί εισαγωγής Το 12σέλιδο που κρατάτε στα χέρια σας, αποτελεί την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης Γραφείο Τύπου Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου διαπιστώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ «ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με ανθρώπινη διάσταση. Καθηγητής B. Ασημακόπουλος

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με ανθρώπινη διάσταση. Καθηγητής B. Ασημακόπουλος Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με ανθρώπινη διάσταση Καθηγητής B. Ασημακόπουλος Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας Η έννοια της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» δεν ηχεί πια ούτε καινούργια ούτε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005 Στη βάση του περίτεχνου ανδριάντα του Στρατηλάτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, υπάρχει το εξής έμμετρο επίγραμμα: «Σε άτι γοργό καβαλάρης

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες λειτουργίας της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας

Κανόνες λειτουργίας της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας Τε χν ολογι κό Εκπαι δε υτι κό Ίδρυμα Λαμί ας Σχ ολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Επιτροπή Ηθικής και Δεο ντολογίας Κανόνες λειτουργίας της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας Ονομασία

Διαβάστε περισσότερα

8 Μάρτη. Η βία κατά των γυναικών

8 Μάρτη. Η βία κατά των γυναικών 8 Μάρτη 8 Μάρτη πριν από λίγες μέρες. Για ακόμα μια φορά αντιμετωπίστηκε ως μέρα γιορτής. Διαφημίσεις Ηondos center. Ανακοινώσεις από «ευαισθητοποιημένους» σε θέματα ισότητας. Οι επιφανειακές αναφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 8 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Τις δύο τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα έγιναν σηµαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξη του αγροτουρισµού, ως µοχλό για την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ Ιωάννινα, Ιούνιος 2014 1 Οι βασικές στοχεύσεις και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά πτώσης τμημάτων οικοδομών, κυρίως μπαλκονιών από πολυώροφες οικοδομές και είναι πραγματικά θαύμα το

Διαβάστε περισσότερα

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Δήμητρα-Παρασκευή Γαβαλά. Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Δήμητρα-Παρασκευή Γαβαλά. Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Τα Robot Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot Δήμητρα-Παρασκευή Γαβαλά Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης

Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης Ελίνα Ρέπα Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες Μαρία Σταυρακίδου Φυσικοθεραπεύτρια Εξωτερική Συνεργάτης ΠΑΡΚΑ A Παιδιατρική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. 9/12/2014, Αγ. Νικόλαος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. 9/12/2014, Αγ. Νικόλαος ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. 9/12/2014, Αγ. Νικόλαος Απλήρωτη εργασία σακατεμένοι και νεκροί εργάτες, έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες Αυτό το σύνθημα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ-ΣΟΦΙΑ ΠΛΑΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΡΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ-ΣΟΦΙΑ ΠΛΑΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ-ΣΟΦΙΑ ΠΛΑΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΡΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ Ιατρικές ιδιότητες Χρησιμοποιούσαν καθρέφτες για το μακιγιάζ και το χτένισμα Φύλαγαν τα εργαλεία τους σε κασετίνες ΜΑΤΙΑ : Χρησιμοποιούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας

Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας Το παρακάτω κείμενο δεν έχει ως σκοπό να πείσει για τις απόψεις που εκτίθενται αλλά να γίνει το έναυσμα για εποικοδομητικό προβληματισμό και την εύρεση της προσωπικής μας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 11.1 Από τον αντιπραγματισμό στην οικονομία του χρήματος 11.1 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Το επιστημονικό περιεχόμενο του παρόντος βιβλίου έχει υποβληθεί σε κριτική ανάγνωση και εγκριθεί με το σύστημα των κριτών. Η κριτική ανάγνωση πραγματοποιήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για το νέο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους.

Πρόταση για το νέο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους. Πρόταση για το νέο Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους. Υπό του κ. Κανένα γιατί δεν έχει σημασία ποιός το έγραψε, ούτε τι τίτλους σπουδών έχει, παρά μόνο τι λέει... (v.20120722225112) Άρθρο 0. Το Ελληνικό Κράτος

Διαβάστε περισσότερα

Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ

Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Σκοπος μαθηματος: -ορισμος υγιεινης -αρχες υγιεινης -σκοποι υγιεινης -αποτελεσματα υγιεινης. Ορισμος της Υγιεινης: Υγιεινη είναι η επιστημη που ερευνα και μελετα τα Υγειολογικα

Διαβάστε περισσότερα

Συνεταιριστική Οικονομία

Συνεταιριστική Οικονομία Συνεταιριστική Οικονομία Ενότητα 10: Η Συνεταιριστική Ανάπτυξη Κοντογεώργος Αχιλλέας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15

Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15 Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15 Με ποιους τρόπους έτρωγαν τα ψάρια τους; Τα ψάρια τους τα έτρωγαν εκζεστά (βραστά), οφτά (ψητά) ή

Διαβάστε περισσότερα

Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας

Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας Ανωριμότητα Προκαταλήψεις- Στερεότυπα Απουσία ανθρωπιστικής παιδείας Ημιμάθεια Έλλειψη έμπρακτης χριστιανικής ζωής ΣΤΟΧΟΙ Να αρχίσουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα δικά

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα Ευρετήριο πινάκων Ασκήσεις και υπομνήματα Ανάγνωση, για να ταυτιστεί και να προβάλει τα συναισθήματά του Ανακαλύψτε την προέλευση των πιστεύω σας Απαλή μουσική ως φάρμακο για τις εντάσεις και την απογοήτευση

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων

Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων Μάθημα 2.1 Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων 1.1 Εργασίες κοπής με χρήση φλόγας 1.1.1 Φιάλες αερίων Τα μέτρα ασφάλειας, συνδέονται με τη φύση του κάθε αερίου. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι γενικοί κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητές στο μικροσκόπιο, ιδιώτες στην έρευνα. Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Εφημερίδα: ΤΟ ΒΗΜΑ Ρεπορτάζ: ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

Καθηγητές στο μικροσκόπιο, ιδιώτες στην έρευνα. Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Εφημερίδα: ΤΟ ΒΗΜΑ Ρεπορτάζ: ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ Καθηγητές στο μικροσκόπιο, ιδιώτες στην έρευνα Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια Εφημερίδα: ΤΟ ΒΗΜΑ Ρεπορτάζ: ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ Δημοσίευση: 12/06/2011, 05:45 Αθήνα «Κατακλυσμός» έρχεται στην ανώτατη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ : Ποιο είναι το αγαπημένο ζώο των εφήβων? ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα. Τα χρησιμοποιούσαν

Διαβάστε περισσότερα

ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου δημοτικές εκλογές 2010 www.gia-tin-milo.net

ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου δημοτικές εκλογές 2010 www.gia-tin-milo.net δημοτικές εκλογές 2010 ενεργοί πολίτες για τη Μήλο οι θέσεις μας Υποψηφιότητα Αντώνη Καβαλιέρου www.gia-tin-milo.net ενεργοί πολίτες για τη Μήλο www.gia-tin-milo.net info@gia-tin-milo.net akavalieros@gia-tin-milo.net

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 3.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. 3.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 3.1 Εισαγωγή Η Ελληνική Προεδρία πραγµατοποιείται σε µια κρίσιµη, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίοδο. Μια Ένωση που προετοιµάζει την µεγαλύτερη διεύρυνση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το Νοσοκομείο Σητείας ως Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο ιδρύθηκε με Β. Δ/γμα στις 09-04-1947. Στεγάστηκε εκεί όπου λειτουργούσε πριν λίγα χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπασιάκος έχει το λόγο. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό. Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί, Φανταστείτε την ειρήνη... Αυτή μπορεί να ήταν η σκέψη του βασιλιά Ίφιτου της Ήλιδας όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 31 1 ΜΗ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Κάθε άτομο πρέπει να έχει το δικαίωμα της ευχαρίστησης των καρπών της εργασίας του. Ντέιβιντ Χιουμ Οι

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Αυδίκος Η αµηχανία µπροστά στον τοίχο: το Πρόγραµµα και οι κοινότητες των Τσιγγάνων Γεια σας. Εγώ είµαι καινούργιος στη Θεσσαλία οι εκατέρωθέν µου καθήµενοι προϋπήρξαν εµού. Να ξεκινήσω, λοιπόν,

Διαβάστε περισσότερα

109(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ 2014 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ

109(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ 2014 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ 109(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ 2014 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερμηνεία. 3. Μητρώο. 4. Υποβολή αίτησης. 5. Προϋποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Παραμονή Παγκόσμιας Ημέρας Αντικαταναλωτισμού*, 28 Νοεμβρίου 2008

Παραμονή Παγκόσμιας Ημέρας Αντικαταναλωτισμού*, 28 Νοεμβρίου 2008 Ο ΑΦΡΑΓΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Παραμονή Παγκόσμιας Ημέρας Αντικαταναλωτισμού*, 28 Νοεμβρίου 2008 Η χρονική συγκυρία δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Πέντε λεπτά μετά τις έξι το απόγευμα της τελευταίας μου

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012.

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Στη Μύρινα, σήμερα στις 4 του μήνα Μαΐου του έτους 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 στο Δημοτικό Κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Για πτυχιούχους του Τμήματος Μηχανολογίας Συντάκτες: Μέλη του τακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Σέρρες, 2007 Περιεχόμενα Αυτοαξιολόγηση...

Διαβάστε περισσότερα

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε.

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε. ΖΟΥΛΟΥ 13 1 «ΦΟΒΑΣΑΙ, ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ;... Για λέγε, φοβάσαι;» Ο Άλι δεν απαντούσε πολλά φίδια στο στόμα. «Βλέπεις τι συμβαίνει, μικρέ Ζουλού; Βλέπεις;» Όχι, δεν έβλεπε τίποτα. Τον είχαν αρπάξει από τα μαλλιά

Διαβάστε περισσότερα

289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ

289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ 289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ 1 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ Φτιάξε ένα κατάλογο με τα πράγματα που θέλεις να κάνεις στην Ομάδα και συζήτησε με τον Αρχηγό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Συνδικαλιστική εκπαίδευση, Συλλογικές συμβάσεις, Συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Συνδικαλιστική εκπαίδευση, Συλλογικές συμβάσεις, Συλλογικές διαπραγματεύσεις. ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Συνδικαλιστική εκπαίδευση, Συλλογικές συμβάσεις, Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Copyright IDEC Ε.Π.Ε., 2001 Ηρώων Πολυτεχνείου 96 185 36 Πειραιάς

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Λογοτεχνίας. Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα

Όμιλος Λογοτεχνίας. Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα Όμιλος Λογοτεχνίας Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών «Κων/νος Καραμανλής» Δράκογλου Αναστασία, adrakogl@yahoo.gr Κιννά Πασχαλίνα, kinpash@yahoo.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα σχέδια εργασίας για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Προτεινόμενα σχέδια εργασίας για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Προτεινόμενα σχέδια εργασίας για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελένη Νιάρχου Τπεύθυνη Περ/κής Εκπ/σης Π.Ε. Γ Αθήνας Νίκος τεφανόπουλος Τπεύθυνος Περ/κής Εκπ/σης Π.Ε. Δ Αθήνας ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ - ΠΩΣ - ΠΟΤΕ Μετά το τηγάνι.το λάδι γίνεται τοξικό για τη θάλασσα το έδαφος τον υδροφόρο ορίζοντα για όλους μας!!! Tο χρησιµοποιηµένο λάδι ΕΝ το πετάµε στην αποχέτευση γιατί

Διαβάστε περισσότερα