PASCALE FERROUL Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΡΡΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "PASCALE FERROUL Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΡΡΑ"

Transcript

1 PASCALE FERROUL Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΡΡΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ ΑΘΗΝΑ 2007

2 ΝΕΦΕΛΗ / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Σύμβουλος έκδοσης: Μαριλένα Καρρά Τίτλος πρωτοτύπου: Pascale Ferroul, David sur ordonnance, Actes Sud, 2006 Copyright 2006 Actes Sud ISBN: Για την ελληνική γλώσσα: 2007 Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ Ασκληπιού 6, Αθήνα τηλ.: fax: info@nnet.gr

3 Αλλά η δυστυχία μοιάζει να έχει το χάρισμα να μας κάνει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα, γεγονός που πιθανόν να είναι εξίσου καλό, όσον αφορά τη δυστυχία, διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να την υποφέρουμε. Ορισμένες φορές πέφτουμε σε κατάθλιψη, άλλες φορές πάλι πέφτουμε σε κατάθλιψη. ( ) Στα χειρότερα και στα χειρότερα. MARTIN AMIS, London Fields. Είμαι ένας στιγμιαίος σταρ: προσθέστε λίγο νερό και πιείτε με. DAVID BOWIE* *Αναφέρεται στο Guide MusicBook, του Hervé Guilleminot, εκδ. L Etudiant, 2001, σ. 107.

4 ΠΡΟΟΙΜΙΟ Όταν ανακάλυψα τον Μπόουι, ξεκρέμασα όλους τους πίνακες που δεν ταίριαζαν με τα τραγούδια του. Άλλαξε όλη μου η ζωή. Εγκατέλειψα την υπεραγορά Auchan για να αποκτήσω δική μου μουσική παιδεία. Έγινα η τραγουδίστρια του συγκροτήματος (αφού πρώτα δοκίμασα τα ντραμς). Αν βάλεις μία κασέτα του Ντέιβιντ Μπόουι, απαγορεύεται να κάνεις κάτι άλλο. Θα ήταν προσβλητικό (γι αυτόν, για όλους τους ανθρώπους σαν κι αυτόν). Αποκλείεται να τσιμπολογάς ταυτόχρονα, να πλέκεις ή να απαντάς στο τηλέφωνο. Επιπλέον, ο Ντέιβιντ είναι ο μόνος καλλιτέχνης που δεν γελοιοποιείται όταν τον ξαναπερνούν στα masters. Τραγουδάει, ακόμα κι όταν δεν τραγουδάει. Μιλάει μεταξύ των κομματιών, και η παλλόμενη φωνή του δονείται στ αλήθεια. Είναι η δέκατη φορά που ακούω την ίδια ηχογράφηση χωρίς να καταφέρω να αντιληφθώ πού έκανα λάθος. Ορισμένα άτομα, που τα τρέλανε η ζωή, αποφάσισαν να αποτρελαθούν: θέλουν να θεραπεύουν τους τρελούς. Υπερβάλλω Ως φοιτήτρια, είχα αληθινή κλίση. Έγινα ταυτόχρονα δεκτή ως

5 12 PASCALE FERROUL ειδικευόμενη σε κάποιο νοσοκομείο τόσο της νότιας όσο και της βόρειας Γαλλίας, και δεν είχα παρά να διαλέξω. Αλλά γιατί διάλεξα τη βόρεια; Ευτυχώς, μετά το διδακτορικό μου, διορίστηκα σε αυτή τη θέση, στη νότια Γαλλία. Θυμάμαι ακόμα το πρώτο πρωί όπου, ξεπροβάλλοντας μέσα από μια νύχτα που την πέρασα ταξιδεύοντας, κατρακύλησα στο χέρσο χωράφι, κάτω από έναν μαγικό ήλιο. Είχα αφήσει τον αυτοκινητόδρομο για να πιω καφέ σε ένα χωριό, έναν καφέ που τον είχαν σερβίρει μέσα σε ένα μικρό ποτήρι. Οι άνθρωποι έλεγαν ότι θα πήγαιναν να κολυμπήσουν στο ποτάμι. Κι εγώ σκέφτηκα: για κοίτα, μόλις ανακάλυψα έναν νέο πλανήτη. Σήμερα, πού έχει πάει η αισιοδοξία μου; Ιδού ένα ενδεικτικό σημείο: μαθαίνω ότι μια αμερικανική εταιρία θέλει να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από ανίατες ασθένειες να πραγματοποιήσουν τα πιο τρελά όνειρά τους, και σκέφτομαι: «Δεν έχουν μάθει λοιπόν σε αυτά τα παιδιά την αξία της παραίτησης;» Η αλήθεια είναι ότι η κλινική σταδιοδρομία μου μοιάζει με κεκλιμένο επίπεδο: όλοι οι άλλοι στην κορυφή, και εγώ καταγής (διότι δεν υπάρχει υπό τη γη). Δεν άδραξα ποτέ τις ευκαιρίες για προαγωγή, δεν αναζήτησα ποτέ χρήσιμα στηρίγματα. Σήμερα φοβάμαι ότι η πίστη μου έχει ατονήσει, έχει εκπνεύσει ήσυχα, σαν διαβατήριο στο βάθος ενός συρταριού. Όταν παραιτείται κάποιος από την καριέρα του, το κάνει συχνά προς όφελος της ιδιωτικής του ζωής. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωσή μου. Διέγραψα τον έρωτα από τα σχέδιά μου. Ο έρωτας είναι ένα γελοίο συναίσθημα, το οποίο ξεπερνά όλα τα άλλα γελοία συναισθήματα. Μερικές φορές νιώθω τις αναθυμιάσεις του. Τότε πέφτω σε περισυλλογή και σταματώ να αναπνέω. Για πολύ καιρό είχα πιστέψει ότι, όταν ζει κάποιος χωρίς έρωτα, είναι σαν να ζει πέρα από τις δυνατότητές του. Όμως ο

6 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE 13 έρωτας δεν είναι μία δυνατότητα. Είναι όλα ή τίποτα. Κι επιπλέον είναι ένας τομέας στον οποίο δεν έχω κάνει καμία πρόοδο. Αυτό που έχω ήδη καταλάβει δεν με βοηθά να κατανοήσω εκείνο που ακόμα δεν έχω καταλάβει. Σε μια ηλικία όπου όλες οι ελπίδες που έχω επενδύσει θα έπρεπε να μου αποφέρουν σεβαστά κέρδη, εγώ είμαι πιο άπορη παρά ποτέ. Ξέρω γιατί συνεχίζω: απλώς διότι, πάνω στη γη, κάθε ώρα που ζούμε τη χρωστάμε. Διότι οι αποφάσεις της μίας μέρας αποτελούν δέσμευση για την επόμενη. Βάζω ένα ποτήρι κρασί. Ακούω τους θορύβους της νύχτας και κρατώ την αναπνοή μου. Δεν ήξερα, δεν μπορούσα να ξέρω Είναι μία αιτία όπως όλες οι άλλες (όχι όπως μία άλλη αιτία, αλλά μία άλλη μελωδία, μία άλλη ανοησία). Έχω ήδη βιώσει όλα τα είδη αϋπνίας: αγχώδεις, ερωτικές, μητρικές (θηλασμός), μητρικές (εφιάλτες), μητρικές (πυρετός). Αλλά αυτήν εδώ τη δοκιμάζω για πρώτη φορά: δεν κοιμάμαι επειδή κοιμήθηκα αρκετά την προηγούμενη νύχτα κι επίσης επειδή θέλω να επαναλάβω μπροστά στον καθρέφτη αυτά που θα πω στο πειθαρχικό συμβούλιο. Μπορεί να μην έχω να προσθέσω τίποτε άλλο. Μπορεί να έχω να προσθέσω δέκα φορές περισσότερα. Αν κατορθώσω να τους δώσω να καταλάβουν ότι κάναμε αυτή την παράκαμψη μέσω του Ντέιβιντ Μπόουι για θεραπευτικούς λόγους, για να μιλήσουμε για τις ζωές μας (για εκείνα που έχουν μεγάλη σημασία σε αυτές, καθώς και για εκείνα που είναι τελείως ασήμαντα), τότε θα έχω κερδίσει μερικούς πόντους. Δεν θα είμαι λιγότερο υπεύθυνη γι αυτό που συνέβη, αλλά θα νιώσω λιγότερο μόνη. Θυμάμαι τις εκμυστηρεύσεις του Ετιέν: Αυτό που μου αρέσει στον Μπόουι είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με το σχολείο. Σημειώνουμε πρόοδο στα αγγλικά και στην ποίηση, αλλά ούτε καν το καταλαβαίνουμε.

7 14 PASCALE FERROUL Έχω, άραγε, στ αλήθεια μία πιθανότητα να πείσω το συμβούλιο με τα σχόλια των ασθενών; Όπως και να χει, πρόκειται για φόνο. Φόνο Η δικηγόρος που θα παρίσταται ως συνήγορός μου μοιάζει κάπως παρωχημένη. Αναπνέω με δυσκολία. Δημιουργώ αυτοστιγμεί ένα μικρό ρεύμα αέρα. Θα έλεγε κανείς ότι την ώρα της νύχτας που θα έπρεπε να κάνει τη λιγότερη ζέστη, εκείνη ακριβώς την ώρα κάνει την περισσότερη. Περπατώ γυμνή μέσα στο σπίτι, αλλά ούτε καν αυτό είναι αρκετό. Τι άλλο μπορώ να βγάλω; Απόψε, ο εξάχρονος γιος μου μού ανήγγειλε σοβαρά: Τα κουνούπια θα τσιμπήσουν τις ρώγες σου, έτσι όμορφες που είναι. Μεγαλώνω μόνη τον Βικτόρ, και δεν βλέπω πώς θα μπορούσα να αντεπεξέλθω στις ανάγκες, αν το νοσοκομείο έπαιρνε ριζικά πειθαρχικά μέτρα. Κι όμως, το ξέρω, έχω λίγες πιθανότητες να υποστώ μια απλή επίπληξη. Επέλεξα πολύ μικρή την ψυχιατρική, η οποία έμοιαζε η λιγότερο αιματηρή ειδικότητα. Πεθαίνω στα γέλια όταν το σκέφτομαι Αγωνιζόμουν για να τα βγάλω πέρα, πλήρωνα τις σπουδές μου συμμετέχοντας σε τηλεοπτικά παιχνίδια. Κανείς δεν με πιστεύει όταν το λέω, κι όμως είναι αλήθεια. Σήμερα η τηλεόραση βρίσκεται μπροστά στην πόρτα μου, αλλά όχι πια για να παίξουμε. Πρέπει να λογοδοτήσω, χωρίς να αποφύγω τις ευθύνες μου. Έχω μία ιδέα για το ξεκίνημα του λόγου μου. Εφόσον δεν είχα καμία υποστήριξη από τους συναδέλφους μου, θα μπορούσα να αρχίσω με μια φράση όπως: Ορισμένα πράγματα μπορούν να εμφανίζονται εις διπλούν (όπως το Μαρτίνι, το ντε-σεβό 1 ), άλλα εις τριπλούν (όπως ο ανό- 1. Αναφέρεται, βέβαια, στο γνωστό μοντέλο αυτοκινήτου της Citroën, το οποίο σημαίνει «δύο ίπποι». (Σ.τ.Μ.)

8 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE 15 ητος, η οδοντιατρική γέφυρα). Εγώ είμαι μόνη. Παρουσιάζομαι ενώπιόν σας μόνη. Εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι να τριγυρίζει κανείς, χωρίς μάρτυρες, μέσα στην άγρια νύχτα: μπορεί να βγαίνει από την πορεία του, να αναποδογυρίζει ανεξέλεγκτα με το αυτοκίνητο, και κανείς να μην του επιβάλλει κυρώσεις Τώρα όμως πρέπει να περάσω σε σοβαρά πράγματα. Ενώπιον των συναδέλφων μου και των εκπροσώπων της διοίκησης, θα πρέπει να αναφέρω συγκεκριμένα γεγονότα, και όχι ψυχικές καταστάσεις. Στοιχειοθετώ λοιπόν έναν ανεδαφικό φάκελο, και τα χαράματα τηλεφωνώ στη φίλη μου Σελίν για να της διαβάσω τις βασικές γραμμές της υπεράσπισής μου και να δω την αντίδρασή της. Εκείνη γελάει: Μπόουι, ο πρώτος δίσκος που αγόρασα δι αλληλογραφίας. Δεν κατάλαβε τίποτα. Μα όχι, ο Μπόουι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά.

9 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ * * Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ καλό, για να μην επισκιάσει τον Ντέιβιντ Μπόουι που εμφανίζεται στο δεύτερο μέρος, ούτε πολύ κακό, για να είναι ισάξιό του.

10 1 ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Εν αρχή ην ο Λόγος. Τα υπόλοιπα ακολούθησαν: Θα σε σκοτώσω! έσκουξε ο Μάρτιν, όταν νόμισε ότι ο Ρισάρ το είχε πληρώσει με το βιβλιάριο επιταγών του (του το κλέβει τρεις φορές την εβδομάδα). Αναζωογονητικά κύματα θυμού τέντωναν τα σώματα καθώς κατευθύνονταν προς την έξοδο, αλλά σήκωσα το χέρι για να ηρεμήσω το παιχνίδι. Κλασική απάντηση του Ρισάρ: «Εγώ δεν φταίω σε τίποτα» (με το αντίστοιχο περίλυπο χαμογελάκι). Ο Μάρτιν γράφει. Η γραφή του αξίζει τον κόπο (στην πραγματικότητα, όχι, δεν αξίζει τον κόπο, αλλά αυτό υποστηρίζουμε μπροστά στον Ρισάρ, του οποίου τα χτυπήματα κάτω από τη μέση αρχίζουν να μας κουράζουν). Θυμάμαι την πρώτη του επίσκεψη στο ιατρείο. Οι γονείς του Μάρτιν είχαν αποφασίσει να τον φέρουν στο νοσοκομείο. Ο Μάρτιν είχε σκύψει για να μου πει χαμηλόφωνα: Δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί μου γονείς. Ο πατέρας μου είναι ο Τζόνι Ντεπ και η μητέρα μου, η Σάρον Στόουν. Πίσω του, οι γάλλοι γονείς, που ήταν καθηγητές πανεπιστημίου, με κοίταζαν εξεταστικά με θλιμμένα, σουφρωμένα μάτια. Στα τριάντα του, ο γιος τους εξακολουθούσε να μένει μαζί τους. Το παραλήρημά του σχετικά με την εξ αίματος συγγένεια ήταν μόνον ένα σύμπτωμα ανάμεσα σε δεκάδες άλλα.

11 20 PASCALE FERROUL Στο σχολείο ήταν λαμπρός μαθητής, πριν αρχίσει η κατρακύλα του, την οποία αντιμετώπιζε με την ίδια επιμέλεια, με την ίδια επιμονή. Τη δεύτερη φορά που ήρθε στο γραφείο μου, ο Μάρτιν στάθηκε στον ημιώροφο και μου είπε: Γιατρέ, μη γυρίσετε, βλέπω ποντίκια πίσω σας. Του απάντησα υπομονετικά: Μα βέβαια, μα βέβαια Γύρισα, ωστόσο, μηχανικά. Πρόλαβα να δω δύο ποντικούς να το βάζουν στα πόδια. Σε αυτή την περίπτωση, σκέφτεται κάποιος: μήπως έχω μπει στον κόσμο του; Ο συγχρωτισμός με άτομα πνευματικά διαταραγμένα μήπως με έχει κάνει να μεταπηδήσω στην παράνοια; Την τρίτη φορά που συνάντησα τον Μάρτιν, κατάφερα να πείσω τους γονείς του να μείνει μαζί μας. Λέω Μάρτιν, αλλά αυτό είναι ένα προσωνύμιο που ο ίδιος ο ασθενής μου έδωσε στον εαυτό του προς τιμήν του αγαπημένου του συγγραφέα, Μάρτιν Έιμις. Στα σημειωματάριά του έχει αντιγράψει όλο το έργο του βρετανού συγγραφέα, ταξινομώντας το σε μεγάλες θεματικές ενότητες: «Ο Μάρτιν Έιμις και τα βελάκια του», «Ο Μάρτιν Έιμις και οι γυναίκες», «Ο Μάρτιν Έιμις και οι πονόδοντοι» Ύστερα άρχισε να προσθέτει τα δικά του σχόλια: κεφάλαιο Ι: «Λαϊκά παίγνια και αστικά παίγνια στο έργο του Μ.Έ.», κεφάλαιο ΙΙ: «Η θέση του χρήματος στα μυθιστορήματά του που αναφέρονται λιγότερο σε αυτό» Και τέλος, ο Μάρτιν μας απέκτησε την αυτονομία του και έγραψε τις δικές του ιστορίες, ορισμένα αρκετά σύντομα διηγήματα. Τα έδειξε στα μέλη της νοσηλευτικής ομάδας. Εκείνοι που τα διάβασαν είπαν ανακουφισμένοι: δεν είναι καν κακά. Με το δίκτυο αναγνωστών που διέθετε στο ίδρυμα, ο Μάρτιν έγινε γρήγορα ο διασημότερος από τους άγνωστους συγγραφείς. Όπως είναι φυσικό, ο Ρισάρ ζηλεύει.

12 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE 21 Διέκοψα τη λογομαχία, διοργανώνοντας μια συζήτηση εκ περιτροπής. Πρόκειται για μία μαγνητοταινία που ηχογραφήθηκε με τον κωδικό WZ 234 και με ημερομηνία 14 Μαΐου Ο κανόνας είναι ο εξής: «Καθένας εκφράζεται διαδοχικά, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που έχει πει ο προηγούμενος». Ποιος θέλει να ξεκινήσει; Δεν φανταζόμουν ότι μια μέρα θα ήμουν πιο γριά από τον Κολόμβο. Ευχαριστώ, Πάολα. Το εκτίμησα διότι η Πάολα κι εγώ έχουμε την ίδια ηλικία, είμαστε σαράντα χρονών. Συγγνώμη: θα έπρεπε να πω «εγώ και η Πάολα». Θα έπρεπε να αντιστρέφουμε τη σειρά προβαδίσματος όταν μιλάμε για ηλικία και η ηλικία αυτή είναι προχωρημένη είναι λιγότερο αγενές. Αν δεν σημειώνεις τις σελίδες, θα σε σημειώσουν αυτές. Ευχαριστώ, Μάρτιν. Μόνο να μπορούσε να σταματήσει να διαβάζει, και να δει τηλεόραση, τόσο όσο και η Πάολα Στην ιατρική, τουλάχιστον, αυτό είναι κάτι που το κάνουμε λίγο το διάβασμα εννοώ. Δύσκολο κατά τη διάρκεια των σπουδών, δύσκολο και στη συνέχεια. Είδα πως ήμουν διευθυντής ορχήστρας σε μια συναυλία με έργα του Μπαχ, αλλά κατάλαβα ότι ήταν όνειρο, γιατί σήμερα είναι της μόδας η δωδεκαφωνική μουσική. Ευχαριστώ, Ρισάρ (ο Ρισάρ, που ο Μάρτιν τον είχε βαφτίσει Σάμιουελ, επειδή του αρέσει πολύ ο Μπέκετ και επειδή θα ήθελε να του αρέσει πολύ και ο Ρισάρ).

13 22 PASCALE FERROUL Ανακάλυψα πρόσφατα ότι είχα κρατήσει ένα και μόνο πράγμα απ όλους τους εραστές μου: το μπολ του πρωινού. Έτσι λοιπόν, έχω μια μεγάλη συλλογή από μπολ στο σπίτι (αυτό είναι το καλό νέο), αλλά δεν έχω πλέον τους εραστές που ταιριάζουν με αυτά (αυτό είναι το κακό νέο). Ευχαριστώ, Νόρα. Σκέφτηκα: πλάκα έχει αυτό που λέει, έχω ακριβώς την ίδια μανία. Όμως, στα είκοσι πέντε της, πόσους γκόμενους μπόρεσε να συλλέξει; Θέλετε μία πισίνα; Έξι επί οκτώ, σας την τοποθετώ, σε δέκα μέρες μπορώ να το τακτοποιήσω. Μπορείς ν αφήσεις κατά μέρος το κινητό σου, Ετιέν. Ξέρεις πολύ καλά ότι δεν πιάνει εδώ. Σχεδίασα μία στάση λεωφορείου για τον Ιησού. Εντάξει, Λιζ. Έπρεπε να πυκνώσω τον ρυθμό των συνεδριών μαζί της. Η τελευταία μυστικιστική κρίση της με έπιασε εξ απήνης, ένα σαββατοκύριακο που είχα υπηρεσία. Πήρα το απολυτήριο λυκείου με 15. Στη φυσική, το πρόβλημα ήταν το εξής: το δολάριο κατρακυλά, υπολογίστε την ταχύτητά του στο πέρας της πτώσης του. Τελείωσες, Ρισάρ; Ας κάνουμε μια παύση Θα ήθελα να ακούσετε λίγο περισσότερο ο ένας τον άλλον, και να απαντήσετε ο ένας στα λεγόμενα του άλλου Πρέπει να πηγαίνω, γιατρέ. Δεν μπορώ να μείνω απόψε: με περιμένουν στο Σαν Μπερναρντίνο. Βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πτήση μου είναι σε τρία τέταρτα. Θα μείνεις μαζί μας, Μάρτιν. Καλά, σταματάμε τη συζήτηση εκ περιτροπής, και δοκιμάζουμε με ομάδες των δύο: Λιζ και

14 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE 23 Πάολα, Ετιέν και Νόρα, Ρισάρ και Μάρτιν. Ναι, καλά ακούσατε, είπα Ρισάρ και Μάρτιν μιλήστε ο ένας στον άλλον, επικοινωνήστε, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. Και ακούστε όλοι τι είπε το προηγούμενο ζευγάρι, για να μείνετε στο ίδιο μήκος κύματος. Ετιέν: Μου αρέσουν πολύ οι ασταθείς καταστάσεις. Νόρα: Δεν θα έπρεπε να σου αρέσουν. Λιζ: Έχω μία γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα. Πάολα: Αν έχεις μόνο μία, δάνεισέ μου την, αντί να μου τη δώσεις. Σε αυτό το σημείο, αναρωτήθηκα: αν πάω να ασκήσω την ψυχιατρική στους Εσκιμώους, αυτό θα θεωρηθεί φυγή; Μάρτιν: Ξαναδιάβασα όλον τον Σελίν. Ξέρεις ότι έχω ανάγκη να εμποτιστώ με λογοτεχνία για να μπορέσω να γράψω κι εγώ με τη σειρά μου Έτσι λοιπόν, ξαναδιάβασα όλον τον Σελίν, και ιδού τι έγραψα: «Ακόμα και μια γυναίκα που δεν ζητά ερωτόλογα, στην πραγματικότητα τα αποζητά.» Ρισάρ: Βλέπεις, είναι καλύτερα από τον μήνα που ξαναδιάβασες όλον τον Βερλαίν για να γράψεις τελικά «Η διάρροια ερχόταν πάντα μετά την κομπόστα». Ετιέν: Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πει το αντίθετο. Νόρα: Τότε ποιος είναι; Μάρτιν: Ο νικητής του βραβείου Γκονκούρ κατατρύχεται, άραγε, όπως κι εγώ, από μία μόνιμη αμφιβολία; Παραμένει ανικανοποίητος, ακόμα και όταν τυπωθεί το βιβλίο του; Ρισάρ: Σου δίνω ένα στοιχείο: δημοσιεύθηκε σε τετρακόσιες χιλιάδες αντίτυπα. Και πάλι ο Μάρτιν: Είναι αστείο, διότι ένα πρώτο βραβείο αποτελεί εγγύηση ποιότητας στη λογοτεχνία, ενώ στον τομέα των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών συμβαίνει το αντίθετο. Ξανά ο Ρισάρ: Κανείς εδώ δεν καταλαβαίνει ούτε μία λέξη από αυτές που λες, όσο για τις φράσεις σου Δεν μπορώ να δουλέψω με κάποιον άλλον;

15 24 PASCALE FERROUL Λιζ: Το μηδέν της αριθμομηχανής μου δεν λειτουργεί. Έτσι, για να χτυπήσω 107, πρέπει να χτυπήσω , καταλαβαίνεις; Πάολα: Καταλαβαίνω. Αλλά θα ήταν πιο γρήγορο το Ή μία καινούργια αριθμομηχανή. Ετιέν: Όταν τα παιδιά γίνονται τεσσάρων χρονών, θα έλεγε κανείς ότι οι γονείς τους έχουν πάψει να αγαπιούνται. Νόρα: Ναι, αλλά αγαπούν άλλους γονείς. Λιζ: Ό,τι κερδίζουμε, το χάνουμε. Πάολα: Και ό,τι ξανακερδίζουμε, το ξαναχάνουμε. Διέκοψα απότομα τη μαγνητοφώνηση εκείνη τη στιγμή. Θυμάμαι ότι έστειλα όλους τους ασθενείς στα δωμάτιά τους, χωρίς να περιμένω το τέλος της συνεδρίας. Θυμωμένη, πληγωμένη, ήθελα να διαγράψω αυτή την αποκριάτικη σκηνή. Αυτή ήταν η πρώτη μου αποτυχία στον τομέα της ψυχιατρικής για ενήλικες. Εδώ κι έναν μήνα, μερικοί από τους ασθενείς μου έμοιαζαν να έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην εξερεύνηση της παράνοιας. Δεν καταλάβαινα αυτή την εξέλιξη. Η δύναμή μου ήταν οι δόσεις. Μία καλή διάγνωση, συνοδευόμενη από μία καλή δόση, διότι το φάρμακο από μόνο του και το μόριο που περιέχει δεν σημαίνουν τίποτα χωρίς δοσολογία στα μέτρα κάθε ασθενούς. Κι ύστερα, όλα αυτά τα επικάλυπτα με ομαδικές θεραπείες, οι οποίες επέτρεπαν στον καθένα να δοκιμάσει την κοινωνικότητά του. Διότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται: να μάθουν να συμβιώνουν, έτσι δεν είναι; Ένα κομμάτι του εαυτού μου αυτό ήθελε, πάντως, να πιστεύει (το άλλο κομμάτι επεξεργαζόταν πολύ διαφορετικά σχέδια μαζί με φίλους). Πολλοί ασθενείς ήταν φανερό ότι διέθεταν ένα καλό πολιτιστικό επίπεδο, ορισμένοι είχαν ασκήσει επαγγέλματα με ευθύνες, αλλά είχαν χάσει την ισορροπία τους κάποια στιγμή, και το διανοητικό τους πρόβλημα τους είχε περιθωριοποιήσει ολοκληρωτικά.

16 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE 25 Όντας δικαιούχοι κοινωνικής αρωγής, εκτός από την Πάολα η οποία παρέμενε καθηγήτρια παρά το γεγονός ότι είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα, και παραμελημένοι από την οικογένειά τους, εκτός από τον Μάρτιν και τη Νόρα, δεν μπορούσαν να βασίζονται παρά μόνο στη νοσηλευτική ομάδα για να αντεπεξέλθουν. Όμως, η εν λόγω ομάδα αποτελείτο κατά το ήμισυ από άτομα που είχαν αποτύχει σε άλλους διαγωνισμούς (και τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τον τομέα της υγείας, αλλά είχαν απόλυτη σχέση, κατά τα φαινόμενα, με την αληθινή τους κλίση), κατά το ένα τέταρτο από νοσοκόμους που είχαν αρχές (όπως «το ωράριο είναι ωράριο», και οι οποίοι ήταν συνεπώς ικανοί να εξαφανιστούν την ώρα της ανάνηψης, αν το ρολόι στο χέρι τους έδειχνε 5 το απόγευμα), κατά το ένα δέκατο από βοηθούς νοσηλεύτριες που ονειρεύονταν να παντρευτούν τον διευθυντή της κλινικής και ρύθμιζαν την υπηρεσία τους ανάλογα (πανταχού παρούσες την ώρα των επισκέψεών του, δυσεύρετες τις υπόλοιπες ώρες της μέρας και της νύχτας), και κατά το δύο τοις εκατό από άτομα αφοσιωμένα και με πραγματικό ενδιαφέρον (ποσοστό το οποίο αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στον Ζαν-Πατρίκ). Αυτή η αναλογία ήταν πιο υψηλή στις άλλες υπηρεσίες, αλλά όχι στη βαριά ψυχιατρική, όχι εδώ. Πήγα να βγάλω την ιατρική μπλούζα μου στα αποδυτήρια, τα οποία εκτελούσαν επίσης χρέη αναπαυτηρίου. Ποιος μίλησε για ανάπαυση; Οι περσίδες που υποτίθεται ότι μας γλίτωναν από τα βλέμματα δεν είχαν πια παρά ελάχιστα ελάσματα, τα οποία είχαν κυρτώσει σε συγκεκριμένες, αμετάκλητες στάσεις, και οι ασθενείς αντλούσαν μία πονηρή ευχαρίστηση παραβιάζοντας τακτικά το καταφύγιό μας για λόγους απίστευτα επιτακτικούς και κυρίως απίστευτα ασήμαντους. Κι όμως όλοι χρειαζόμαστε τις προσωπικές μας στιγμές για να ανασυγκροτήσουμε το οικοσύστημά μας. Φέτος, δεν θα μπορούσα καν να πω ότι είχα κάνει διακοπές είχα κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ονομάζεται διακοπές.

17 26 PASCALE FERROUL Ο Ρισάρ γλίστρησε στα γρήγορα το κεφάλι του μέσα από την πόρτα για να μου ανακοινώσει με εύθυμο ύφος: Δέχομαι να κάνω έρωτα μαζί σου στο κρεβάτι μου, γιατί μου άρεσε πολύ να το κάνω με την Εβελίν στο ίδιο μέρος. Έκλεισα την πρόσβασή μου στον κόσμο βάζοντας μόνο τα χέρια μπροστά στα μάτια μου, και τότε είναι, ναι, νομίζω ότι εκείνη τη στιγμή είναι που γεννήθηκε αυτή η εκκεντρική ιδέα, η εκκεντρική ιδέα μου. Δεν ήταν ακόμα καλά εστιασμένη, κάτι σαν κι αυτό που συμβαίνει στα δοκιμαστήρια όπου, όταν τραβάμε την κουρτίνα δεξιά, βρισκόμαστε ακάλυπτοι αριστερά, και αντίστροφα. Αλλά συγκεκριμενοποιήθηκε καθώς περνούσαν οι ώρες. Ιδού ο συλλογισμός μου στα πρώτα του βήματα. Πρώτον: αυτό που χαρακτηρίζει την ομάδα μου είναι η ανομοιογένειά της. Βέβαια, η διαφορετικότητα είναι καλό πράγμα, αλλά όταν κάποιος πρέπει να θεραπεύσει από κοινού δύο μανιοκαταθλιπτικές ψυχώσεις (εκ των οποίων η πρώτη βρίσκεται σε μανιακή φάση και αφορά την περίπτωση ενός πρώην πρεζάκια, δηλαδή τον Ετιέν, και η άλλη, σε καταθλιπτική φάση και αφορά την περίπτωση μιας υποχονδριακής, δηλαδή την Πάολα), μία ανορεξία (η νεαρή Νόρα), μία μυθομανία (Λιζ), μία παράνοια (Μάρτιν, ο συγγραφέας) και μία σχιζοφρένεια (Ρισάρ), βρίσκεται απέναντι σε ένα σύμπλεγμα κοινών συμπτωμάτων, παράλληλων ή αντίθετων, τα οποία, δεδομένου ότι σχετίζονται μεταξύ τους, μπορούν να ισχυροποιήσουν το ένα το άλλο, αλλά σπάνια να αλληλοακυρωθούν. Ορισμένες πανομοιότυπες εκδηλώσεις δεν αποτελούν καν ένδειξη ομοιότητας μεταξύ παθολογιών: μία ανορεξική, βάρους τριάντα πέντε κιλών, η οποία φαντάζεται ότι όλος ο κόσμος δεν έχει μάτια παρά μόνο για τα «χοντρά» κωλομέρια της, δεν βιώνει την ίδια παράνοια με έναν πρώην ναρκομανή με νευρώνες που έχουν ήδη υποστεί βλάβη (ορισμένες φορές έχω την εντύπωση, βλέποντας τον ωραίο ψυχιατρικό πίνακα που φωτίζει την καθημερινότητά μου, ότι υπάρχουν τόσες

18 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE 27 μορφές τρέλας όσοι είναι και οι δίσκοι του Ντέιβιντ Μπόουι). Δεύτερον: θα χρειαζόταν μια δυνατή εμπειρία, η οποία θα βιωνόταν, ει δυνατόν, συλλογικά, προκειμένου να προκαλέσει στους συγκεκριμένους ασθενείς ένα σωτήριο ταρακούνημα. Πρέπει να τους συσπειρώσω, πριν αρχίσω μαζί τους μία ομαδική θεραπεία άξια του ονόματός της. Κανονικά, αυτό που τους συσπειρώνει είναι η θεραπεία: δεν είναι, άλλωστε, σπάνιο να δημιουργούνται φιλίες και ειδύλλια ανάμεσα σε νοσηλευόμενους ασθενείς, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ασθενείς μου είναι πολύ διαφορετικοί. Αυτός είναι ο λόγος που επανέρχομαι στον Ντέιβιντ Μπόουι: είμαι σίγουρη ότι όλοι τον γνωρίζουν, τουλάχιστον κατ όνομα, και ο σταρ εμφανίζεται στις 14 Ιουλίου στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Νιμ. Συμπέρασμα: μία έξοδος για την παρακολούθηση της συναυλίας θα μπορούσε να αποτελέσει αυτόν τον συσπειρωτικό δεσμό, το σημείο εκκίνησης μιας θεραπευτικής διαδικασίας. Εορταστική και διεγερτική ατμόσφαιρα, ανατροπή των συνηθειών, διαφυγή από το νοσοκομείο Βέβαια, δεν δουλεύει κανείς πάνω στον Ντέιβιντ Μπόουι με τον ίδιο τρόπο που θα εμψύχωνε ένα εργαστήριο αγγειοπλαστικής. Όμως, είχα κατά νου κάποια ενδεικτικά στοιχεία. Ήλπιζα ότι καθένας από αυτούς θα αποκόμιζε κάποιο όφελος. Είχα αυτή την περίεργη διαίσθηση: ότι αν μιλούσα για τον Μπόουι, θα είχα τη δυνατότητα να μιλήσω για το εσώψυχο. Και κυρίως δεν είχα τίποτα να χάσω (τουλάχιστον έτσι νόμιζα). Ζήτησα εθελοντές για να μας συνοδεύσουν. Ο Ζαν-Πατρίκ σήκωσε αμέσως το χέρι. Η Κλοέ δεν άργησε να τον μιμηθεί. Οι άλλοι είχαν καρφώσει με πάθος το βλέμμα στο πάτωμα. Υπενθύμισα ότι οι κυριακάτικες ώρες πληρώνονταν διπλάσια από τη συνηθισμένη αμοιβή. Τέσσερις νοσοκόμοι σήκωσαν το δάχτυλο. Το αποτέλεσμα ήταν καλό. Μου έλειπε μόνον ένας οδηγός. Ο Πέντρο δέχτηκε, με τον όρο να φέρει και τη φιλεναδούλα του.

19 28 PASCALE FERROUL Τις μέρες που ακολούθησαν, προσάρμοσα την αγωγή όλων των ασθενών μου έτσι ώστε να είναι ταυτόχρονα ήρεμοι και προσεκτικοί, ακίνδυνοι και διαθέσιμοι. Ήταν κι αυτό μια δουλειά, η υπέροχη δουλειά μου.

20 2 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Συνήθως, κάνετε τις ενέσεις την Πέμπτη; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μέρα.

21 3 Ο ΜΠΟΟΥΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΟΟΥΙ 14 Ιουλίου 2002 Μια τεράστια ουρά αναμονής τυλιγόταν γύρω από το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, αλλά δεν επρόκειτο παρά για μία ουρά-απόδειξη. Στην αληθινή ουρά, δηλαδή σ εκείνη που προχωρούσε προς την είσοδο, δεν μπήκαμε παρά μία ώρα αργότερα, όταν καταλάβαμε ότι η άλλη ήταν μία απάτη. Όλοι το κατάλαβαν μέσα στο πλήθος και ήρθαν προς το μέρος μας, και ήταν τόσο πολλοί ώστε η ουρά που προχωρούσε προηγουμένως άρχισε να μοιάζει έντονα με την ουρά-απόδειξη. Η ιδέα ήταν ότι μία βραδιά με τον Μπόουι έπρεπε να αποδείξει την αξία της. Ότι όφειλε να ξεκινήσει ως συλλογικός εφιάλτης, πριν μεταβληθεί σε ιδιωτικό όνειρο. Εγκατασταθήκαμε κατ αρχάς στις κερκίδες. Μερικοί δεν είχαν ξαναπατήσει ποτέ το πόδι τους στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Νιμ. Κοίταζαν εκστατικά το αμφιθέατρο αντί να κοιτάζουν τη σκηνή, αποσβολωμένοι. Η επιλογή των θέσεων ήταν ελεύθερη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν ήταν καθόλου ελεύθερη. Καθίσαμε πολύ ψηλά, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε ομάδα. Δεκαπέντε άτομα, ήμασταν σαν ομάδα του ράγκμπι (αλλά χωρίς μπάλα και χωρίς ομαδικό πνεύμα).

22 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE 31 Ήταν παράξενο να βλέπω τον φοιτητή που έκανε την ειδικότητά του μαζί μου, τον Ζαν-Πατρίκ, με ανεπίσημη εμφάνιση, χωρίς την προστατευτική ιατρική μπλούζα του. Πρέπει να άρεσε στις γυναίκες, ασθενείς ή υπαλλήλους του νοσοκομείου. Εγώ δεν ένιωθα να με αφορά το θέμα: από τότε που έφυγε ο Αντριέν, ο πατέρας του Βικτόρ, ήμουν σαν ηθοποιός που την είχε σημαδέψει υπερβολικά ο ρόλος της σε κάποια διάσημη σειρά και δυσκολευόταν να βρει άλλη απασχόληση. Εκείνη της ερωμένης, πάντως, έμοιαζε απροσπέλαστη διά παντός. Μου αρκούσε να περνώ καλές στιγμές με κακά αγόρια (πράγμα που στην περίπτωση του σεξ είναι καλύτερο από το να περνά κάποιος κακές στιγμές με καλά αγόρια). Τα κακά αγόρια προοδεύουν (και οι πρόοδοί τους είναι θεαματικές) όσον αφορά το ένστικτο με καλή γενικά προαίρεση, η οποία εμφανίζεται σε όλες τις δυνατές αποχρώσεις (συμφιλιωτική, απειλητική, επική ή δραματική). Δεν έχουν το σύμπλεγμα του αρσενικού του 21ου αιώνα (ανήκουν στον 19ο αιώνα), δεν εντυπωσιάζονται από μία γυναίκα γιατρό (δεν ρωτούν το επάγγελμά σου), και έτσι αποδεικνύονται πολύ αξιόπιστα στο κρεβάτι, κάτι που αρχίζει να έχει σημασία στην ηλικία μου. Και όταν είμαι πολύ κινητική, εκείνα σταθεροποιούνται καλά πάνω στον άξονά τους, κι ύστερα γέρνουν απαλά για να με ακινητοποιήσουν τελείως, τόσο αποτελεσματικά ώστε εγώ δεν φέρω την παραμικρή ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει. Ο πρώτος καλλιτέχνης που ανέβηκε στη σκηνή, ο Χόξλεϊ Γουόρκμαν, ήταν ένα είδος συναρπαστικού γελωτοποιού. Ο ίδιος δεν στεκόταν σε μία θέση, αλλά εμάς μας είχαν ακινητοποιήσει οι χειρονομίες του. Όταν αποσύρθηκε (βεβαίως και είχε κάτι το σεξουαλικό η αποχώρησή του), ήμασταν ώριμοι να υποδεχθούμε τον Μπόουι. Όμως, τα ηνία παίρνει ένα συγκρότημα ραπ, και εδώ φοβήθηκα ότι οι ασθενείς μου θα άρχιζαν να βαριούνται. Ένας υπέροχος μαΐστρος πάγωνε τις κινήσεις του προσώπου τους, και δυσκολευόμουν να ερμηνεύσω τις εκφράσεις τους.

23 32 PASCALE FERROUL Η άφιξη του Μπόουι (η στάση του σώματός του, η προσσελήνωση, η έλευση, τα πάντα εκτός από μια κλασική είσοδο) άλλαξε την κατάσταση. Άρχισε να τραγουδά κάτω από έναν καταιγισμό πυκνών χειροκροτημάτων. Είπα χειροκροτήματα; Επρόκειτο μάλλον για έναν ανυπόφορο συνδυασμό από φωνές, σηκωμένα χέρια, σφυρίγματα, παλαμάκια. Άψογος και απόμακρος, ο Μπόουι συνδύασε παλιές επιτυχίες και αποσπάσματα από τον καινούργιο δίσκο του χωρίς την παραμικρή παύση. Το κάπως άκαμπτο και ταυτόχρονα κάπως ελαστικό σώμα του, με την απόλυτη αυτοσυγκράτηση, χάρη και ευγένειά του, έμοιαζε να μας δίνει μαθήματα συμπεριφοράς. Όλο το είναι του ήταν ένα είδος συνταγής για το πώς πρέπει να προσεγγίζουμε τη ζωή. Όταν σκέφτομαι ότι έχει σχεδόν την ίδια ηλικία με τον πατέρα μου Απίστευτο. Ούτε ο ίδιος ο πατέρας μου θα το πίστευε (ο πατέρας μου, που νομίζει ότι ο Μπόουι έχει την ίδια ηλικία μ εμένα). Η Πάολα έμοιαζε γοητευμένη. Η Νόρα αναπαρήγαγε τα λεγόμενά της: Αλήθεια είναι. Μόνο μερικές στιγμές φαίνεται γέρος (και τότε μοιάζει με τον Μικ Τζάγκερ). Η Πάολα πρέπει να συνέκρινε τις πιθανότητές της να ξελογιάσει τον Μπόουι με εκείνες της Νόρα, διότι μου σφύριξε στο αυτί: Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τις εικοσάρες: κοιτάξτε το δέρμα τους, τα μάτια τους, τα μαλλιά τους Θέλησα να την καθησυχάσω: Εγώ προσωπικά ποτέ δεν μπόρεσα να συναγωνιστώ τις εικοσάρες ούτε όταν ήμουν εικοσάρα. Στην πραγματικότητα, τώρα είχα πολύ μεγαλύτερη επιτυχία στους άνδρες. Μέσα σε ένα μήνα, τρεις τύποι (οι οποίοι δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους) μου είχαν ψιθυρίσει, εν είδει φιλοφρόνησης, ότι έμοιαζα με τη Φρανς Γκαλ 1. Δεν μου το είχαν πει ποτέ

24 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE 33 στη διάρκεια των περασμένων τριάντα εννέα χρόνων. Μήπως παρευρισκόμουν στη γέννηση μίας σέκτας; 1. France Gall (γεν. 1947): γαλλίδα τραγουδίστρια που μεσουράνησε, κυρίως στη Γαλλία, τη δεκαετία του 70. (Σ.τ.Μ.)

25 4 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ Λένε ότι στο σχολείο το επίπεδο πέφτει. Στο νοσοκομείο συμβαίνει το αντίθετο, αν κρίνω από την ποιότητα των ασθενών μου: ο ένας πιο τρελός, αλλά και πιο επινοητικός από τον άλλον. Καταλαβαίνεις τι έγινε; Την ώρα που η Γαλλία έχει το κεφάλι σηκωμένο προς τα πυροτεχνήματα, εμείς το έχουμε χαμηλωμένο προς τον Ντέιβιντ Μπόουι. Είχα ξεχάσει τελείως ότι ήταν 14 Ιουλίου. Η Λιζ ήταν περιχαρής. Θέλω το ίδιο χτένισμα (αυτή που δεν ξεχτενίζεται ποτέ). Κι εγώ είχα εκτιμήσει το γεγονός ότι η χωρίστρα στο κέντρο του κεφαλιού του δεν ήταν ακριβώς τελείως στο κέντρο. Ο Μπόουι ξέρει ότι η ομορφιά προκύπτει από την ασυμμετρία. Ο Ετιέν διαμαρτυρήθηκε: Πλάκα κάνεις; Βλέποντάς τον από δω, θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με τον Πατρίκ Ζυβέ 1. Πράγμα που ήταν λάθος, διότι ο Μπόουι είχε αφήσει να φυτρώσουν φαβορίτες πάνω στα μάγουλά του. Αλλά όταν άρπαξε το 1. Patrick Juvet (γεν. 1950): γαλλόφωνος τραγουδιστής από τo Montreux της Ελβετίας, ο οποίος έκανε επιτυχία στη Γαλλία. Προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να μιμηθεί τον Ντέιβιντ Μπόουι της εποχής του glam rock, ακόμα και ως προς τις μεταμορφώσεις του ως Ziggy Stardust. (Σ.τ.Μ.)

26 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE 35 βαμβακερό μπλουζάκι που του πέταξε ένας θαυμαστής, το έτριψε πάνω του παίρνοντας υπαινικτικές πόζες κι ύστερα το πέταξε πίσω στο κοινό, άκουσα καθαρά τον Ετιέν να μουρμουρίζει: Τώρα ζηλεύω. Έβγαλα κι εγώ έναν αναστεναγμό και εκμυστηρεύτηκα στον Ζαν-Πατρίκ: Αυτή η ικανότητα να ξελαρυγγιάζεται κανείς σαν τα μωρά πρέπει να κάνει απίστευτο καλό Δεν πρέπει να κρατάμε ποτέ πράγματα μέσα μας ή να κατασκευάζουμε αρρώστιες. Αυτός ο τύπος είναι όλο ζωντάνια, υπερβολική ζωντάνια. Έτσι είμαστε κι εμείς. Ίσως, αλλά το έχουμε ξεχάσει. Η αστραφτερή και θριαμβευτική φωνή του με ηλέκτριζε. Ο Μπόουι επιδιδόταν σε κινήσεις του προσώπου που είχαν δημιουργηθεί τη δεκαετία του 70 και είχαν παγιωθεί από τότε, σε ανοίγματα του στόματος που αποκάλυπταν τα δόντια του, τα οποία θύμιζαν σαρκοβόρο, και όλη την εν δυνάμει ωμότητά του. Με λυμένη γραβάτα και λιτό μαύρο γιλέκο πάνω σε λευκό πουκάμισο, αποκρυστάλλωνε τις επιθυμίες μας, σαν εύγλωττη συμπύκνωση ελεγχόμενης τεχνικής και εξευγενισμένης αγριότητας. Ο Ζαν-Πατρίκ άρχισε να κάνει ένα είδος μουσικής κριτικής: Για να τραγουδήσει κάποιος σαν κι αυτόν, πρέπει να μπορεί να αρθρώνει πολύ δυνατά. Πρόσεξες; Αδύνατον να τραγουδήσεις μαζί του με σφιγμένα σαγόνια. Η συνήθως απαθής Πάολα δεν σταματούσε να εκστασιάζεται: Μου κάνει κατάπληξη: δεν κάθεται ποτέ; Ο τρόπος με τον οποίο συνδέω τα γεγονότα δίνει ίσως την εντύπωση ότι ήμασταν σε μια τσαγερία και μασουλούσαμε μπισκότα. Στην πραγματικότητα ουρλιάζαμε, αφήνοντας τον εαυτό μας ελεύθερο στη μανία του μαΐστρου. Έπαθα κι εγώ την

27 36 PASCALE FERROUL ίδια υστερία στο ρεφρέν του Changes. Κι ύστερα συγκινήθηκα όταν ανακάλυψα το Heathen (αλλά δεν θα ήθελα να με κοιτάζουν την ώρα που κοιτάζω τον Μπόουι). Ο Ρισάρ βόγκηξε: Διάολε, θα έλεγε κανείς ότι αυτός ο τύπος απορροφά το φως! Τέλος, ο υπέροχος δανδής εξαφανίστηκε, και όλοι κάρφωσαν νευρικά το βλέμμα πάνω στη σκηνή, λες και ο Μπόουι κινδύνευε να μην ξαναποκτήσει υλική υπόσταση. Όταν επέστρεψε για να ηρεμήσει τις αγωνίες μας, είχε προλάβει να σκεφθεί να φορέσει ένα κόκκινο σακάκι που ταίριαζε με τα red shoes του Let s Dance. Και ιδού το αναμενόμενο χαμόγελο σε όλα τα πρόσωπα όταν άρχιζε ένα γνωστό κομμάτι Ο Μπόουι ήταν αναγκασμένος σε κάθε συναυλία να επαναλαμβάνει παλιές επιτυχίες, εξαιτίας των νέων γενεών οι οποίες δεν είχαν παρακολουθήσει το ξεκίνημά του, όπως ένας ευσυνείδητος καθηγητής ανακεφαλαιώνει το μάθημα για τους μαθητές που έχουν μείνει πίσω. Δεν ήξερα τι άκουγαν οι έφηβοι, αλλά είχα την αίσθηση ότι ο Μπόουι υπερτερούσε όλων των νέων τραγουδιστών της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Τους έσπρωχνε στην τάξη των μικρομέγαλων με τις στερεότυπες κινήσεις του προσώπου, με τις χειρονομίες που είχαν μάθει στις ακαδημίες (χέρι που συνοδεύει το τρέμουλο, παλλόμενο στήθος ). Τους εκτόξευε σε ένα κωματώδες άπειρο και έλαμπε μόνος, κομψός και αγέρωχος, αδιαμφισβήτητος και κυρίαρχος. Κανένας ακκισμός πάνω του. Το σκηνικό του παιχνίδι ήταν προσχεδιασμένο. Το θέαμα αυτό το είχε ήδη δουλέψει στο θέατρο Olympia την 1η Ιουλίου, και μας το παρέδιδε, σ εμάς τους επαρχιώτες της Γαλλίας, μιας πολύ μικρής χώρας σε σύγκριση με τις ΗΠΑ όπου ζούσε, μίας μικρής αλλά εξαιρετικά αξιαγάπητης και πιστής χώρας. Τα τραγούδια του έκαναν την καρδιά μας να σφίγγεται, έτσι όπως ήταν συγκινητικά και ταυτόχρονα

28 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE 37 ακριβή, και απόλυτα ερωτικά. Δεν το συνειδητοποιούσε: μας έριχνε σε κατάσταση έκστασης και παρέμενε προσιτός, σαν ένα μελλοντικό θύμα, θελκτικό και αθώο, τόσο αθώο Ένιωθα την ανάγκη να φιλήσω το μέρος όπου γεννιόταν η φωνή του, τον μυστικό τόπο όπου διαμορφωνόταν, εκεί όπου τεντώνονταν οι φωνητικές του χορδές. Έχετε δει φωτογραφίες του λάρυγγα; Μοιάζει με γεννητικό όργανο (γυναικείο). Εκείνο που είχε πραγματοποιήσει αυτός ο τύπος, αποφασίζοντας μια μέρα να ζήσει την τρέλα του και να αφιερώσει όλη του την ενέργεια στο τραγούδι, είναι αυτό που οι ψυχαναλυτές ονομάζουν πέρασμα στην πράξη. Όμως, ένας Θεός ξέρει πόσο δεν συμπαθούν την ψυχανάλυση οι ψυχίατροι της νέας γενιάς. Μας έκανε κακό για πολύ καιρό. Θα λέγαμε μάλλον ότι το να περάσει κανείς τη ζωή του τραγουδώντας αποτελεί μονομανία. Και ότι η επανάληψη επί χρόνια των ίδιων τραγουδιών ισοδυναμεί με τραύλισμα. Ο Ζαν-Πατρίκ ακούμπησε το χέρι στον ώμο μου, χειρονομία που δεν διέφυγε την προσοχή της Κλοέ, και μου ψιθύρισε: Θα ήθελα πολύ να κατέβω στη σκηνή, εκεί νιώθει κανείς καλύτερα την ατμόσφαιρα. Έρχεσαι, Μαριάν; Τότε πρέπει να πάμε όλοι Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ασθενείς χωρίς επιτήρηση.

29 7 ΑΔΕΙΟ ΚΡΕΒΑΤΙ Ο Μπόουι δεν ήταν ποτέ ο τύπος μου από σεξουαλική άποψη, αλλά έζησα με έναν από τους φανατικούς θαυμαστές του. Έτσι λοιπόν, μέσω της μεταβατικότητας, μπορούμε να πούμε ότι τον γνώρισα καλά. Πρέπει να ξέρετε ότι με τον Ντέιβιντ υπάρχει πάντα σωματική εγγύτητα. Συνάντησα τον Αλαίν στην έκθεση των προϊόντων μας. Είχε έρθει για μια πισίνα, κι εκεί έπαθα σοκ. Είχε αυτό το άπληστο, σίγουρο για τον εαυτό του χαμόγελο, και τα μάτια του ήταν γεμάτα υποσχέσεις. Είμαι εύκολη λεία για τις προσδοκίες του. Το επάγγελμά του ήταν πιλότος σε εμπορικό αεροπλάνο. Μου είχε μάθει ότι οι καρχαρίες έτρωγαν αυτούς που έκαναν ιστιοσανίδα γιατί τους περνούσαν για χελώνες, από τον τρόπο που έσπρωχναν με τα τέσσερα μέλη τους το νερό γύρω από την ιστιοσανίδα, κι ακόμα ότι η μόνη περίπτωση να γλιτώσει κάποιος από μία θυμωμένη αρκούδα ήταν να ξαπλώσει καταγής σε στάση ηττημένου. Είχα βάλει τα γέλια. Καθώς ταξιδεύω λιγότερο από αυτόν (λιγότερο από οποιονδήποτε, αφού δεν έχω φύγει ποτέ από το Γκαρ), οι συμβουλές του ήταν άχρηστες, αλλά τις είχα ακούσει λες και τα εισιτήρια μετ επιστροφής βρίσκονταν ήδη στην τσέπη μου. Τον ρώτησα αν έπεφταν πουλιά πάνω στα τζάμια της καμπίνας του πιλοτηρίου του. Πέρασε το χέρι του στα μαλλιά του. Ο Άλαν προτιμώ να τον αποκαλώ Άλαν είχε κλασική αμε-

30 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE 111 ρικανική ομορφιά, με πρόσωπο χαραγμένο από τις ρυτίδες και ανοιχτά πράσινα μάτια. Το είχα αποφασίσει, θα άρχιζα να ντύνομαι στα πράσινα. Ξαναειδωθήκαμε, και τα πράγματα δεν άργησαν να πάρουν τον δρόμο τους. Στις 15 Αυγούστου ανοίξαμε τον συνοικιακό χορό, και ο παρουσιαστής συνεχάρη από το μικρόφωνο τους δύο θαρραλέους που όρμησαν στην πίστα. Είμαι ερωτευμένος, μουρμούρισε ο Άλαν μέσα στα μαλλιά μου, την ώρα που τελείωνε το τανγκό. Τι είπες; Εσύ τι άκουσες; ψέλλισε εκείνος. Ζούσα με τον Άλαν το πρώτο μου καλοκαίρι και πετούσαμε σε σχηματισμό πάνω σε έναν γαλήνιο ουρανό. Επιστρέψαμε χεράκι χεράκι, σαν να είχαμε την ίδια ηλικία και παρθένα καρδιά, πράγμα που δεν ήταν αλήθεια. Εμένα θα με συναντούσατε σε κορυφαία θέση μέσα σε καμιά δεκαριά ατζέντες με διευθύνσεις, και ο Άλαν είχε χωρίσει πριν από δεκαεπτά χρόνια με μία Αμερικανίδα, προτού επιστρέψει στη Γαλλία. Το θέμα είναι ότι ήταν σαράντα οκτώ χρονών, αλλά όταν αγαπάμε δεν υπολογίζουμε τα χρόνια. Βέβαια, στην πυραμίδα των ηλικιών, δεν είχαμε καμία πιθανότητα να διασταυρωθούμε στον ίδιο όροφο. Εκείνη τη νύχτα ονειρεύτηκα ότι παρευρισκόμουν, την ώρα του λυκόφωτος, σε ένα «κόψτε ταχύτητα, κυβερνήτα», και ότι στην προσγείωση ο Άλαν έπεφτε κατακόρυφα στην πίστα του αεροδρομίου μόνο για μένα, για να με εντυπωσιάσει. Νομίζω ότι ένιωσα πως από εκείνη τη στιγμή ήταν σαν να μας ένωνε μια ουρανόπεμπτη αερογέφυρα. Μέσα σε έξι μήνες, πρέπει να πω ότι δεν απάτησε ποτέ ο ένας τον άλλον. Ήμασταν τρελοί ο ένας για τον άλλον. Γιατί λοιπόν δεν αποφάσιζε να ζήσει μαζί μου; Θα έπρεπε να ξαναποκτήσω λίγη εξουσία, αυτός ο τύπος με έκανε ό,τι ήθελε. Όταν οργανώναμε πάρτι, κατέληγε πάντα να

31 112 PASCALE FERROUL μένει με τον κορμό γυμνό, κι εγώ τριβόμουν πάνω του, δεν μπορούσα να συγκρατηθώ. Ήταν σκληρός και γλυκός ταυτόχρονα, σαν ένα ζαχαρένιο τοίχωμα. Αλλά η ζάχαρη ήμουν εγώ. Είμαι πολύ ευαίσθητος. Βλέπω έναν πίνακα του Χόπερ και κλαίω. Λες και υπάρχει κάποιο κόλπο. Φαίνεται ότι αυτός ο ζωγράφος δεν ήταν καθόλου θλιμμένος, ούτε μοναχικός, και παρ όλα αυτά όταν βλέπεις τους πίνακές του Ήθελα να συζήσω με τον Άλαν. Δεν ήθελα να καταλήξω σαν αυτούς τους ολομόναχους τύπους, που αναγκάζονται να το κάνουν στους χώρους στάθμευσης. Τι συμβαίνει; Σοκαριστήκατε, ψευτοπαρθένες; Για κοίτα, και τώρα που μιλώ, τον ξαναβλέπω να τρώει φιστίκια ακούγοντας δίσκους των αρχών του 70. Ξέρεις, Ετιέν, δεν υπάρχουν πολλά τραγούδια που να έχουν τίτλους με ερωτηματικό, όπως το Life on Mars?. Το ξέρω: δεν υπάρχουν πολλά, αλλά υπάρχει τουλάχιστον ο Ντέιβιντ Μπόουι. Ήταν δύσκολο να φέρει κανείς αντίρρηση σε έναν αληθινό γνώστη του Μπόουι, σε κάποιον που είχε αγοράσει τα βινύλια The Man Who Sold the World, Hunky Dory και Low αμέσως μόλις είχαν κυκλοφορήσει. Επειδή δεν είχα ιδέα, δανείστηκα από τη βιβλιοθήκη ένα βιβλίο με θέμα τις διάφορες μορφές της μουσικής. Από την άρια μέχρι την τοκάτα, με ενδιάμεσους σταθμούς τη φούγκα, το μαδριγάλι ή το ορατόριο: δεν βρήκα τίποτα που να μοιάζει από κοντά ή από μακριά με Μπόουι. Μάταια τα είχα διαβάσει όλα αυτά. Έτσι λοιπόν, είχα αγοράσει κάποιες βιογραφίες του Ντέιβιντ. Αυτές διαβάζονται μια κι έξω. Ή μάλλον όχι, δυο κι έξω (το πρωί και το βράδυ). Χα, χα, χα! Τα βιβλία για το ροκ είναι πολλές φορές γραμμένα με πρόχειρο τρόπο: εκεί οι άνθρωποι «παντρεύονται με γάμο», «αφήνουν όλο το υψόμετρο στον καλλιτέχνη», «δεν χάνουν την απελπισία τους». Για τον Μπόουι θα

32 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE 113 μπορούσαν παρ όλα αυτά να είχαν κάνει μια προσπάθεια! Αλλά είχα πιάσει τη γενική ιδέα: o Μπόουι ήταν ένας μεταλλασσόμενος, ένα σφουγγάρι, άσος στο να εμπνέεται από το ταλέντο των άλλων και να το εξυψώνει με τα δικά του χαρίσματα. Καταλάβαινα πραγματικά τον Άλαν. Κι εγώ εκτιμώ τον Μπόουι. Από την επιθυμία να ακούσω το Sound and Vision γεννιόταν η επιθυμία να ακούσω το Ziggy Stardust κι ύστερα το Ashes to Ashes, και μερικές φορές περνούσε ολόκληρο το βράδυ χωρίς να έχω χρόνο να τηλεφωνήσω στη μητέρα μου. Θεωρούσα, ωστόσο, υπερβολικό τον Άλαν όταν μου διηγιόταν τα νεανικά του χρόνια στο Λονδίνο, τότε που ακολουθούσε τα ίχνη του Μπόουι. Συμβιώναμε. Ήταν σαν να μου έλεγε ο Μπόουι: «Δημιούργησα ένα σύμπαν εκεί, πήγαινε εκεί». Μόνο που ήταν κουραστικό να παρακολουθώ διαρκώς τη μία παράσταση μετά την άλλη. Ήμουν μια ηλεκτρική μπαταρία και οι άνθρωποι έρχονταν να φορτιστούν σ εμένα. Φανταζόμουν τον Άλαν μεταμφιεσμένο σε Ζίγκι, με τα κιμονό και τις υπερυψωμένες σόλες, περιτριγυρισμένο από τα κορίτσια που τον συνόδευαν σε όλες τις συναυλίες του. Η αύρα του Μπόουι ήταν τόσο δυνατή ώστε ακόμα και οι απλοί θαυμαστές του προσείλκυαν και οι ίδιοι φανατικούς θαυμαστές. Η δεκαετία του 70 είχε διαμορφώσει ένα παράξενο γενεαλογικό δένδρο για τον Μπόουι, με ποσοστό αναπαραγωγής ρεκόρ. Ο Άλαν αναμόχλευε μία προς μία τις αναμνήσεις του σαν παλιός μαχητής του glam rock. Στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο του Φρεζύς, κατά τη διάρκεια του Serious Moonlight Tour του, ο Ντέιβιντ σάρωσε το κοινό με έναν προβολέα. Με κοίταξε. Αρκεί να διασταυρωθεί κάποιος με το βλέμμα του και μονομιάς όλο του το είναι κατακλύζεται από αυτόν Όταν πεθάνει ο Μπόουι, νομίζω ότι εγώ θα το ξέρω πριν το μάθει ο τύπος.

33 114 PASCALE FERROUL Μερικές φορές είχα την εντύπωση ότι ήμασταν τρεις σε αυτή τη σχέση. Ευτυχώς που δεν ήμουν ζηλιάρης. Με το επάγγελμα που έκανε, ο Άλαν μπορούσε ήδη να έχει πάει με όλες τις αεροσυνοδούς και όλους τους άνδρες συνοδούς. Αλλά με είχε διαβεβαιώσει ότι δεν ήταν τέτοιος τύπος, και αυτό ήταν αλήθεια: όταν τελικά με απάτησε, το έκανε με τον συγκυβερνήτη του. Αυτή την ιστορία κάνω πως την έχω ξεχάσει, αλλά γυρίζει συνεχώς μέσα στο κεφάλι μου. Ο Άλαν με εγκατέλειψε πριν από τέσσερις μήνες, αλλά όχι και η επιθυμία μου για εκδίκηση. Το παλαβό είναι ότι στο νοσοκομείο όπου μπήκα για να θεραπεύσω την κατάθλιψή μου αναγκάστηκα να πέσω σε μία γιατρό φανατική θαυμάστρια του Μπόουι. Όλος μου ο πόνος επανενεργοποιήθηκε. Η απιστία του Άλαν ήταν σαν να είχε γίνει χθες. Έτσι λοιπόν, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να κοιτάξω κι εγώ με τη σειρά μου αλλού, δεν ένιωσα την παραμικρή αμηχανία. Μετά τη συναυλία, η Λιζ και η Πάολα είχαν κρύψει τον Ντίλαν στο περίπτερο. Δεν εμπιστεύονταν τη Νόρα, η οποία είχε ωστόσο ένα άδειο κρεβάτι στο δωμάτιό της. Προτίμησαν να με ρωτήσουν αν το αγόρι μπορούσε να κοιμηθεί μαζί μου, μόνο μία νύχτα. Ήταν τυφλές, οι καημένες οι μητέρες. Μόλις μείναμε μόνοι, ο Ντίλαν μού εξομολογήθηκε τα προβλήματά του. Ο πατέρας του τον είχε δει να τριγυρνά με ένα αγόρι. Είχε καταλάβει τα πάντα και τον είχε χτυπήσει λες και η ομοφυλοφιλία μπορούσε να εκλογικευτεί με χτυπήματα. Δεν είχα αντιμετωπίσει ποτέ αυτό το πρόβλημα (γιατί δεν είχα πει ποτέ τίποτα στους γονείς μου). Αυτές οι βλακείες της εκστόμισης αυτού του πράγματος, αυτή η επίσημη αναγγελία Λες και η ζωή είναι θεατρικό έργο κι εμείς είμαστε οι ήρωές του. Εγώ δεν έχω αυτή την αξίωση: ξέρω ότι η ιδιωτική μου ζωή δεν ενδιαφέρει κανέναν και κυρίως την οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους μου. Δεν έχω διάθεση να βροντοφωνάξω μία αλήθεια που κανείς δεν θέλει να ακούσει (ούτε καν εγώ).

34 Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ DAVID BOWIE 115 Παρηγόρησα τον Ντίλαν. Όταν το σκέφτομαι ήταν η πιο ωραία, αλλά και η πιο θλιβερή νύχτα που έχω περάσει, γιατί την επόμενη μέρα το αγόρι θα πέθαινε. Δεν είχα κάνει ποτέ έρωτα με κάποιον την παραμονή του θανάτου του. Ο Ντίλαν είχε θελήσει να τον δέσω. Αυτές οι πρακτικές ήταν σπάνιες στους εφήβους. Σπάνιες και πολύτιμες. Ακούω ακόμα τον παραπονιάρικο, ικετευτικό και συνεπαρμένο τόνο της φωνής του. Είναι παράξενο: είχα ανέκαθεν την εντύπωση ότι ο Μπόουι ήταν μαζοχιστής. Στους χορούς του παριστάνει ότι είναι διαμελισμένος, στραπατσαρισμένος. Είμαι σίγουρος ότι το απολαμβάνει, όταν τον δένουν σφιχτά. Εσείς όχι; Εννοώ, εσείς δεν είστε σίγουροι;

Παραμύθια. που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας

Παραμύθια. που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας Παραμύθια που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας Εισαγωγή Κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 οι εκπαιδευόμενοι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα)

ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα) ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα) Εδώ ο Πλάτωνας περιγράφει τις τελευταίες ώρες του Σωκράτη στην φυλακή, πριν την θανάτωσή του με κώνειο, και τις συζητήσεις που κάνει με τους φίλους του, με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα.

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα. 6 ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΈΦΩ ΑΠΌ ΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ, έχω τα χάλια μου. Με το που μπαίνω στο σπίτι, ακούω ήχο από κατσαρολικά. Η μαμά είναι ακόμα στη δουλειά. Τότε ποιος; Η εικόνα του μπαμπά μπροστά από την κουζίνα είναι αρκετή

Διαβάστε περισσότερα

Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας. Πνευματική Ανατομική. Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον

Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας. Πνευματική Ανατομική. Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας Πνευματική Ανατομική Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον Άννα: Κάνουμε δήλωση πρόθεσης για το σώμα μας. Ας φέρουμε τα χέρια στην καρδιά ακουμπώντας στην καρδιά. Τιμώ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Γενικές πληροφορίες Πού βρίσκομαι;

ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Γενικές πληροφορίες Πού βρίσκομαι; ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γενικές πληροφορίες Πού βρίσκομαι; Ονομάζομαι Ροβήρος Άνθρωπος και είμαι ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ. Αυτή είναι η κύρια ιδιότητά μου ή, τέλος πάντων, γι αυτό θέλω να με θυμούνται οι επόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Δανάη Τασιούλη ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ. Η Στοιχειωμένη Μοίρα. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ

Δανάη Τασιούλη ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ. Η Στοιχειωμένη Μοίρα. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ Δανάη Τασιούλη ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ Η Στοιχειωμένη Μοίρα εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ TZ Κεφάλαιο 1: Ο θεός της σοφίας 9 Κεφάλαιο 2: Η ημέρα της συνάντησης 19 Κεφάλαιο 3: Ο Άγγελος και οι άγγελοι 27 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ενορία Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Ευόσµου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου-Λυκείου

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ενορία Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Ευόσµου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου-Λυκείου Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ενορία Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Ευόσµου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου-Λυκείου Μακρυνίτσα 2010 Γενικός Ύμνος Κατασκήνωσης «ΚΟΙΤΑΩ ΨΗΛΑ»

Διαβάστε περισσότερα

Μες στις παλάμες η αγάπη

Μες στις παλάμες η αγάπη 1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΣΤΑΜΟΥΛΗ Ε Π Α Ι Ν ΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: MEΣ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΜΕΣ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΛΙΓΚΑ Νίσυρος Δωδεκάνησος Αθήνα, Μάρτιος 2011 Μες στις παλάμες

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Θεολογικών Σπουδών : Ελένη Καρβουνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Γούτης. Δάσκαλε... όταν δίδασκες. Μυθιστόρημα

Ανδρέας Γούτης. Δάσκαλε... όταν δίδασκες. Μυθιστόρημα Ανδρέας Γούτης Δάσκαλε... όταν δίδασκες Μυθιστόρημα ΔΑΣΚΑΛΕ... ΟΤΑΝ ΔΙΔΑΣΚΕΣ Ανδρέας Γούτης Διορθώσεις: Δανάη Αλεξοπούλου Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

προβλήματα, εγώ θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Έχω μπροστά μου και σας την αναφέρω την

προβλήματα, εγώ θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Έχω μπροστά μου και σας την αναφέρω την ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:...Αγαπητοί συνάδελφοι, η πραγματικότητα ποια είναι; Είναι ότι από τη θέσπιση του Συντάγματος του 75 και του αντίστοιχου εκτελεστικού νόμου 998/1979 έχουμε πάνω από εξήντα νομοθετικές

Διαβάστε περισσότερα

ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ

ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ ÄÅËÖÙÍ - ÌÉÁÏÕËÇ ÔÇË. 2310-828989 Η ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ÅÔÏÓ B ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η

Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ Την πάσα ελπίδα μου, και όλες μου τις ελπίδες, εις σε ανατίθημι. Μήτηρ του Θεού φύλαξον με υπό την σκέπη σου: Ο Αύγουστος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 1 2 Γυναίκα 3 4 5 Γεράσιμος Μηνάς Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 6 7 Κ άθομαι και σου γράφω, ξανά, τώρα που η γη, εξακολουθεί το ελλειπτικό της ταξίδι, στον γαλαξία. Γύρω απ το πυρακτωμένο, διαρκώς,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ. ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο)

ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ. ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο) Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο) Κυρίες και κύριοι, Καλωσορίσατε σε μια ακόμα εκπομπή του «Πάμε πακέτο». Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας, που μας βοηθάτε

Διαβάστε περισσότερα

Λόγος Επίκαιρος. Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!!

Λόγος Επίκαιρος. Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!! Λόγος Επίκαιρος Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!! Αν ο Χριστός και η αλήθεια Του είναι "απάτη", μην διαβάζεις αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Το Ταξίδι Απελευθέρωσης

Το Ταξίδι Απελευθέρωσης Το Ταξίδι Απελευθέρωσης Όπως αποκαλύφθηκε στον Αγγελιοφόρο του Θεού, Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 2 Μαρτίου 2011, στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Η πνευματικότητα είναι βασικά μια αναζήτηση ελευθερίας ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη θάλασσα ακολουθώντας έναν πειρατικό χάρτη. Το αγόρι μεγάλωσε,

Διαβάστε περισσότερα

Ας προσπαθήσουμε να δούμε ποιες είναι αυτές, μία προς μία, εξετάζοντας τις πιο εξόφθαλμες και αναντίρρητες από αυτές.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε ποιες είναι αυτές, μία προς μία, εξετάζοντας τις πιο εξόφθαλμες και αναντίρρητες από αυτές. Η κατάσταση της χώρας είναι γνωστή. Την ξέρουν κι οι πέτρες. Ναι, έχουμε οικονομική κρίση ναι, η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει Το ζήτημα, όμως, είναι να καταλάβουμε όλοι, τι πραγματικά συμβαίνει.

Διαβάστε περισσότερα

Mona Perises. Όμ Άλι, το γλυκό της ζωής Μυθιστορηματική βιογραφία Μέρος πρώτο

Mona Perises. Όμ Άλι, το γλυκό της ζωής Μυθιστορηματική βιογραφία Μέρος πρώτο Mona Perises Όμ Άλι, το γλυκό της ζωής Μυθιστορηματική βιογραφία Μέρος πρώτο ISBN: 978-618-81894-1-6 Mona Perises 2003 2013 Ελλάδα Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος Ελλάδα Η Μάγια είναι μια 42χρονη γυναίκα, που μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ... ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ... ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ... ΚΑΛΗΜΕΡΑ 1 ΚΑΡΦΩΣΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ στο πρόσωπό μου και μετά από ένα πολύ σύντομο μάλλον υποτυπώδες χαμόγελο χαμήλωσε το βλέμμα στον υπολογιστή της και άρχισε να πληκτρολογεί μία μία τις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 19.12.2000 _ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας)_: Εδώ ήταν. Μισό λεπτό, κύριε Μπασιάκο, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Υφαντής ΓΚΆΤΣΟΣ Ο ΠΕΛΑΣΓΙΚΌΣ. Οι ποιητές

Γιάννης Υφαντής ΓΚΆΤΣΟΣ Ο ΠΕΛΑΣΓΙΚΌΣ. Οι ποιητές Γιάννης Υφαντής ΓΚΆΤΣΟΣ Ο ΠΕΛΑΣΓΙΚΌΣ (Ένα κείμενο το οποίο τουλάχιστον πριν το περιορίσω για να χωρέσει στα 20 λεπτά το διέτρεχε η ιδέα ότι κάθε επαναπροσέγγιση του ποιητή, μπορεί να γίνεται μια ευκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ. ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» )

ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ. ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» ) ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΕΒΔΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ ( «Ο Μύθος του Σπηλαίου» ) Μετά από αυτά όμως, είπα, φαντάσου την ανθρώπινη φύση ως προς την παιδεία και την απαιδευσία, σαν μια εικόνα που παριστάνει μια τέτοια κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ Αντωνίου Αναγνώστου ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΑΘΗΝΑ 2015 2 Αντωνίου Αναγνώστου ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 3 @ Αντώνιος Αναγνώστου email: antonios.anagnostou@mycosmos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αναγκαιότητα και ελευθερία. Ποιος κυβερνάει επιτέλους αυτόν τον Κόσμο;

Αναγκαιότητα και ελευθερία. Ποιος κυβερνάει επιτέλους αυτόν τον Κόσμο; Αναγκαιότητα και ελευθερία ή Ποιος κυβερνάει επιτέλους αυτόν τον Κόσμο; 1. Ο Φυσικός Νόμος Παρατηρώντας ό,τι συμβαίνει γύρω μας, συμπεράναμε πως για κάθε φαινόμενο, κάθε γεγονός, υπάρχει ένας λόγος, μια

Διαβάστε περισσότερα

Β.Ι.ΛΕΝΙΝ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ

Β.Ι.ΛΕΝΙΝ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ Β.Ι.ΛΕΝΙΝ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ Η διδασκαλία του Μαρξ προκαλεί σ' όλο τον πολιτισμένο κόσμο τη μεγαλύτερη εχθρότητα και το μίσος όλης της

Διαβάστε περισσότερα

Υγρά και Εμφάνιση δοντιών (Π.Ε. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)

Υγρά και Εμφάνιση δοντιών (Π.Ε. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ) Υγρά και Εμφάνιση δοντιών (Π.Ε. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ) Το γενικό ερώτημα που διερευνήσαμε ήταν κατά πόσο τα υγρά επηρεάζουν την εμφάνιση των δοντιών μας. Αφού εντοπίσαμε τις μεταβλητές μας, (είδος υγρού, θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα Ευρετήριο πινάκων Ασκήσεις και υπομνήματα Ανάγνωση, για να ταυτιστεί και να προβάλει τα συναισθήματά του Ανακαλύψτε την προέλευση των πιστεύω σας Απαλή μουσική ως φάρμακο για τις εντάσεις και την απογοήτευση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε

ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε 1 ΔΈΚΑ ΕΓΓΌΝΙΑ έχει η νόνα Χελώνα και τους λέει κάθε βράδυ ένα σωρό ιστορίες, κάθε μέρα τους μιλάει για του κόσμου τα παράξενα. Ποτέ, ωστόσο, δεν τους είχε πει ότι υπάρχει κάτι τόσο θαυμαστό σαν το στολίδι

Διαβάστε περισσότερα

Ο έρωτας ήρθε από την στέπα Μυθιστόρημα - Περίληψη

Ο έρωτας ήρθε από την στέπα Μυθιστόρημα - Περίληψη 1 2 Ο έρωτας ήρθε από την στέπα Μυθιστόρημα - αφύπνισης αναζήτησης 3 ISBN: 9786188189492 Mona Perises Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Ο έρωτας ήρθε από την στέπα Μυθιστόρημα - αφύπνισης αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ Μαρία και Ιωσήφ Αυτή είναι η ιστορία του Ιησού και του αδελφού του Χριστού, του πώς γεννήθηκαν, του πώς έζησαν και του πώς ο ένας από αυτούς πέθανε. Ο θάνατος του άλλου δεν αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Χαιρετισμός Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου στην έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών Άγιος Νικόλαος, 30-31 Ιουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Στις κόρες µου Χριστίνα και Θάλεια

Στις κόρες µου Χριστίνα και Θάλεια Στις κόρες µου Χριστίνα και Θάλεια Σ το πα και σ το ξαναλέω, στο γιαλό µην κατεβείς, στο γιαλό κάνει φουρτούνα και σε πάρει και χαθείς. ηµώδες Πρόλογος Μ Ε ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ προς το νοτιά, στάθηκε πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε

Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΩΤΗ Το σύμπαν μέσα στο οποίο αναδύεστε Στέλνουμε χαιρετισμούς. Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε αυτήν την ευκαιρία να μιλήσουμε με σας ξανά και να παράσχουμε τις πληροφορίες που είμαστε έτοιμοι να

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1720 ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΟΥΡΟΥΠΩΝΕΙ. Μόνο λίγα λεπτά είχαν περάσει από τη στιγμή που ο ήλιος κρύφτηκε πίσω από τις κορυφογραμμές του Αθέρα, αφήνοντας στο γαλανό ουρανό

Διαβάστε περισσότερα

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ.

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϞΔ Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 Αθήνα, σήμερα στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.08 συνήλθε στην

Διαβάστε περισσότερα

«Αθηνά» μας καταδιώκει ακόμη και σε νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε για την

«Αθηνά» μας καταδιώκει ακόμη και σε νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε για την ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φαίνεται ότι το Σχέδιο «Αθηνά» μας καταδιώκει ακόμη και σε νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε για την αξιολόγηση. Και μας καταδιώκει γιατί κατατέθηκε,

Διαβάστε περισσότερα

Άδειο που φαίνεται το σπίτι ε, σκύλε; Εσύ κοίτα να κάτσεις ήσυχος σε τούτα δω τα βράχια, Γουίλο.

Άδειο που φαίνεται το σπίτι ε, σκύλε; Εσύ κοίτα να κάτσεις ήσυχος σε τούτα δω τα βράχια, Γουίλο. 1 Θα κάτσω στη θέση μου εδώ πάνω στον λόφο, πίσω απ το σπίτι. Θα περιμένω. Και θα βλέπω. Φύλλο δεν κουνιέται κει κάτω. Γυμνή που φαίνεται στο χιόνι η κοιλάδα. Μόνο το σπίτι, γκρίζο και μονάχο δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

www.periexomena.gr Η Μεταβλητικότητα ι του λόγουό στη διήγηση σε αντιπαράθεση µε τον στοχασµό και τον σκεπτικισµό Γράφει η κ.

www.periexomena.gr Η Μεταβλητικότητα ι του λόγουό στη διήγηση σε αντιπαράθεση µε τον στοχασµό και τον σκεπτικισµό Γράφει η κ. Η Μεταβλητικότητα ι του λόγουό στη διήγηση σε αντιπαράθεση µε τον στοχασµό και τον σκεπτικισµό Γράφει η κ. Ευαγγελία Μισραχή Αφιλοκερδής προσφορά Η ιστορία των Λογοτεχνικών ιδεών απαιτεί παρατήρηση προς

Διαβάστε περισσότερα

Στον 20ό αιώνα ζούμε, μαμά, όχι στο Μεσαίωνα. Για όνομα του Θεού! Οι γυναίκες έχουν πάρει πια τη ζωή στα χέρια τους. Άσε με στην ησυχία μου, έχω άλλα

Στον 20ό αιώνα ζούμε, μαμά, όχι στο Μεσαίωνα. Για όνομα του Θεού! Οι γυναίκες έχουν πάρει πια τη ζωή στα χέρια τους. Άσε με στην ησυχία μου, έχω άλλα 1 Το Προξενιό ΤO ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ τρύπωνε κλεφτά μέσα από τα σύννεφα κι έλουζε το αρχοντικό με μια απόκοσμη λάμψη. Ο απόηχος από τον παφλασμό της θάλασσας που σμίλευε τα βράχια κι έγλειφε την αμμουδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΪΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΛΑΪΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΛΑΪΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΟΡΕΙΑ Του PID Κόκου Νικολαϊδη (Ομιλία στο 43 ο Εθνικό μας Συνέδριο) Aδέλφια μου Λάιονς, Η αυγή της ζωής μας, όπως και η αυγή κάθε μέρας, συντροφεύεται και γεμίζει

Διαβάστε περισσότερα

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε.

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε. ΖΟΥΛΟΥ 13 1 «ΦΟΒΑΣΑΙ, ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ;... Για λέγε, φοβάσαι;» Ο Άλι δεν απαντούσε πολλά φίδια στο στόμα. «Βλέπεις τι συμβαίνει, μικρέ Ζουλού; Βλέπεις;» Όχι, δεν έβλεπε τίποτα. Τον είχαν αρπάξει από τα μαλλιά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 )

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) του Κ.Γκ.Γιούνγκ Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές τι πιστεύω για το θάνατο, γι αυτό το τελείωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο θάνατος είναι απλά γνωστός ως το τέλος. Είναι η τελεία

Διαβάστε περισσότερα

Λες, δεν διαφέρεις. Δεν είναι ομαδική παράκρουση, ο πόνος. Σκυμμένοι άνθρωποι, στα στασίδια.

Λες, δεν διαφέρεις. Δεν είναι ομαδική παράκρουση, ο πόνος. Σκυμμένοι άνθρωποι, στα στασίδια. 1 2 3 Η ζωή είναι μια νύφη, Ντυμένη, στα λευκά. Αν μπορεί να στρέψει προς τα πίσω, Θυμούμενη, τα γέλια, μικρή, Στο τραπέζι. Είναι οι αγώνες των φυλών, για δικαιώματα. Σ εκείνες τις παλιές φωτογραφίες που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΑΛΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΒΑΣΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου: vassapostol@gmail.com

ΤΟ ΒΑΛΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΒΑΣΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου: vassapostol@gmail.com ΤΟ ΒΑΛΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Δεν υπήρξε ένοπλη επαναστατική ενέργεια ίσως τα τελευταία είκοσι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας

Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας ιάλεξη του Καθηγητή Νίκου Λυγερού στην Ηµερίδα της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Αξιωµατικών Αστυνοµίας Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας Αθήνα, 05/12/2008

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ 27 28 29 Είχαμε πλύνει τα πιάτα, είχαμε συγυρίσει το σπίτι και η Σάρα νανούριζε ήδη τη μικρή μας πριγκίπισσα στο παιδικό δωμάτιο. Έκανα στα γρήγορα μια προσευχή στον Θεό των κοιμισμένων παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

Ναι! Αυτό είναι! Θα την κάνω από το σχολείο! Θα πάρω ρεπό! Θα προσποιηθώ πως κάποιος μόλις ανακάλυψε μια καινούρια γιορτή!

Ναι! Αυτό είναι! Θα την κάνω από το σχολείο! Θα πάρω ρεπό! Θα προσποιηθώ πως κάποιος μόλις ανακάλυψε μια καινούρια γιορτή! Ναι! Αυτό είναι! Θα την κάνω από το σχολείο! Θα πάρω ρεπό! Θα προσποιηθώ πως κάποιος μόλις ανακάλυψε μια καινούρια γιορτή! ΘΑ ΘΑ Θα σταματήσω ακριβώς εδώ. 37 Τι ΚΑΝΩ; Κανείς δεν τη σκαπουλάρει με το να

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ Νουβέλα 1 ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ########################################################################### Ήταν επισκέπτης σ αυτή τη μικρή πόλη. Τον είχε στείλει η υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου

Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφτηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 3 Σεπτεμβρίου, 2014 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Ο Θεός έχει στείλει έναν Αγγελιοφόρο στον κόσμο, που είναι σταλμένος από την

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφισσες, συνάδελφοι,

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφισσες, συνάδελφοι, ΟΜΙΛΙΑ ΛΟΪΖΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΤΥΚ ΣΤΟ 46 Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΤΥΚ «Επιτυχής η πορεία της ΕΤΥΚ μέσα στην τρικυμία της κρίσης» «Η τελευταία φορά που μιλώ στο Συνέδριο ως Πρόεδρος της ΕΤΥΚ» «Ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. αβάλα στ άλογά τους, οι ιππότες πέρασαν

Κεφάλαιο 2. αβάλα στ άλογά τους, οι ιππότες πέρασαν Κεφάλαιο 2 αβάλα στ άλογά τους, οι ιππότες πέρασαν K την πύλη της μονής και κατευθύνθηκαν προς τη συστάδα των πανύψηλων δέντρων που έριχναν βαθύ τον ίσκιο τους στον προαύλιο χώρο. Είκοσι μέτρησα συνολικά,

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Μηνάς. Εγώ κι εσύ

Γεράσιμος Μηνάς. Εγώ κι εσύ 1 2 Γεράσιμος Μηνάς Εγώ κι εσύ ΠΟΙΗΣΗ Επιλογή 1995-2004 3 4 5 είναι πατάρι με σκονισμένα θαύματα, προς ανακάλυψη. Αξιολόγηση. Εκμετάλλευση, Αν οφείλεις στον εαυτό σου. Γράμματα Σιγά σιγά, μαθαίνω να ζωγραφίζω.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΑ Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΑ Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΑ Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 Θα συζητηθεί η υπ αριθμόν 12/8/9-12-2015 επίκαιρη επερώτηση δέκα Βουλευτών της

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παπούτσια πολλά παπούτσια.»

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παπούτσια πολλά παπούτσια.» Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παπούτσια πολλά παπούτσια.» Υπεύθυνη εκπαιδευτικός :Ανδριάνα Καρρά Συνεργάτης: Νάντια Τσιλιβίτα 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιίκων Τμ.Α2 Σχ.Ετος 2013-2014 Ποιοι είμαστε Το παραπάνω πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Σφενδουράκης ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΤΕΤΡΙΜΜΕΝΩΝ. www.vakxikon.gr

Κώστας Σφενδουράκης ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΤΕΤΡΙΜΜΕΝΩΝ. www.vakxikon.gr Κώστας Σφενδουράκης ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΤΕΤΡΙΜΜΕΝΩΝ www.vakxikon.gr ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΤΕΤΡΙΜΜΕΝΩΝ ISBN: 978-960-99765-6-5 Ψηφιακή έκδοση (e-book) Εκδόσεις Vakxikon.gr Μαραθώνος 36, 122 44 Αιγάλεω e-mail : info@vakxikon.gr

Διαβάστε περισσότερα

Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου

Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου 2 ΆΝΝΑ ΔΑΜΙΑΝΊΔΗ Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη ΑΘΗΝΑ 2012 Άννα Δαμιανίδη Το ωραιότερο πράγμα του κόσμου 2012, Εκδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εκείνα τα χαράματα που σημάδεψαν την αρχή του τέλους

Εκείνα τα χαράματα που σημάδεψαν την αρχή του τέλους 31 Μαΐου 1941 y ες μου μια ιστορία, κοριτσάκι. Πες μου την ιστο- για εκείνο το κορίτσι και τα αγάλματα. Πες «Πρία μου αυτά που δεν ξέρω» με παρακαλάει κι ένα αδιόρατο χαμόγελο εμφανίζεται δειλά στα χείλη

Διαβάστε περισσότερα

Τζέλιος Κ. Δημήτριος

Τζέλιος Κ. Δημήτριος Τζέλιος Κ. Δημήτριος Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς όπου πέρασε τη σχολική του ζωή. Σαν μαθητής δεν συμπάθησε ιδιαίτερα τον δογματικό θεσμό του σχολείου, ενώ μέσα του είχε έντονη την

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ. ΣΤΗΝ 11η ΣΥΝΟ Ο ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ. ΣΤΗΝ 11η ΣΥΝΟ Ο ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ ΣΤΗΝ 11η ΣΥΝΟ Ο ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, αγαπητέ Γιαννάκη, αγαπητέ Martin, σε ευχαριστώ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Πλουσία, μια γυναίκα με πάθος και θέληση για ζωή, δεν είναι μόνο η ευνοημένη των κερασιών και της μοίρας μάνα, σύζυγος, αδελφή όχι μόνο αυτή που

Η Πλουσία, μια γυναίκα με πάθος και θέληση για ζωή, δεν είναι μόνο η ευνοημένη των κερασιών και της μοίρας μάνα, σύζυγος, αδελφή όχι μόνο αυτή που ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η Πλουσία, μια γυναίκα με πάθος και θέληση για ζωή, δεν είναι μόνο η ευνοημένη των κερασιών και της μοίρας μάνα, σύζυγος, αδελφή όχι μόνο αυτή που άπλωσε τη ζωή της πάνω από τη θάλασσα, που δέχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κάκια Ξύδη. Σε ελεύθερη πτώση ΕΚΔΟΣΕΙΣ. οσελότος

Κάκια Ξύδη. Σε ελεύθερη πτώση ΕΚΔΟΣΕΙΣ. οσελότος Σε ελεύθερη πτώση Κάκια Ξύδη Σε ελεύθερη πτώση ΕΚΔΟΣΕΙΣ οσελότος Τιτλος Σε ελεύθερη πτώση Συγγραφέας Κάκια Ξύδη Σειρα Ελληνική λογοτεχνία [1358]0412/06 Zωγραφικη εξωφυλλου Ιωάννα Νικολάου Επιmέλεια Κειmένου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ...13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΎΤΕΡΟ...31 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ...48 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ...68 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ...89 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ

http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ..ΠΑΡΑΠΑΝΩ Μετά από ένα γάμο δημιουργείται, συνήθως, μια αντίδραση, πότε έντονη και πότε αδύναμη αλλά πάντως δημιουργείται αργά ή γρήγορα και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Α' Το δάσος ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ο γερο-βασιλιάς Συνετός πως μετρήθηκαν πια οι μέρες του, φώναξε τον γιο του, τον νέο Αστόχαστο, και του είπε: Φθάνουν, γιε μου,

Διαβάστε περισσότερα

Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου

Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου αναμεσα μασ το ποταμι Άντρας ήταν Ή γυναίκα; Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου ορόφου. Τη γνώριζε; Γνωστή φυσιογνωμία... Συγκέντρωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ

ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ αυτό δεν είναι αλήθεια. Είμαι μόλις είκοσι ενός χρονών, οι γονείς μου μου έχουν δώσει αγάπη και μόρφωση και είμαι παντρεμένος με μια γυναίκα που αγαπώ και που με αγαπά

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βιβλίο βασισμένο στο μυθιστόρημα της Λενέτας Στράνη «Το ξενοπούλι και ο Συνορίτης ποταμός»

Ένα βιβλίο βασισμένο στο μυθιστόρημα της Λενέτας Στράνη «Το ξενοπούλι και ο Συνορίτης ποταμός» ~ Ένα βιβλίο βασισμένο στο μυθιστόρημα της Λενέτας Στράνη «Το ξενοπούλι και ο Συνορίτης ποταμός» Οι ήρωες του βιβλίου ~ καρακάξα ο Κραξ Κώστας Τέρεχ φανέτο η κυρία Μελ-μελ Λενέτα Στράνη συγγραφέας καρακάξα

Διαβάστε περισσότερα

Η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτη είναι η πρώτη πολιτική δολοφονία των φασιστών μετά τη χούντα των συνταγματαρχών. Η δολοφονία αυτή σηματοδοτεί την επισφράγιση ενός εμφυλίου που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας. Παντελής Παπαδόπουλος

Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας. Παντελής Παπαδόπουλος Απώλεια και μετασχηματισμοί της τραυματικής εμπειρίας Παντελής Παπαδόπουλος Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι Είναι τιμή για μένα και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω ενεργά στην ημερίδα αυτή. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ να είχα πεθάνει πριν από τρεις μήνες. Από τότε, τα πράγματα δεν έχουν επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή τους. Όλα έγιναν την τελευταία

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ να είχα πεθάνει πριν από τρεις μήνες. Από τότε, τα πράγματα δεν έχουν επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή τους. Όλα έγιναν την τελευταία 1 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ να είχα πεθάνει πριν από τρεις μήνες. Από τότε, τα πράγματα δεν έχουν επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή τους. Όλα έγιναν την τελευταία μέρα του σχολείου. Διέσχιζα το χώρο στάθμευσης δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

και άσε τον Κύριο να βρει ποιοί είναι σι δικοί του. Και τώρα, σ' αυτό το παλτό κάστρο του δάσους, οι κόρες του, που μόλις γίνανε γυναίκες,

και άσε τον Κύριο να βρει ποιοί είναι σι δικοί του. Και τώρα, σ' αυτό το παλτό κάστρο του δάσους, οι κόρες του, που μόλις γίνανε γυναίκες, " Στην ηρωική εποχή, που την Ισπανία κυβερνούσαν ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα, και αυτούς κυβερνούσε ο Τορκουεμάδα με τον λεπτοφυή του εγκέφαλο, σαν Μεγάλος Ιεροεξεταστής της Ισπανίας, σ ένα μεγάλο κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΟΥΜΠΛΙΟΥ ΡΑΛΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΖΩ- ΓΡΑΦΙΖΩ» Μια ηλιαχτίδα μπήκε από το

3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΟΥΜΠΛΙΟΥ ΡΑΛΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΖΩ- ΓΡΑΦΙΖΩ» Μια ηλιαχτίδα μπήκε από το 3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΖΟΥΜΠΛΙΟΥ ΡΑΛΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΖΩ- ΓΡΑΦΙΖΩ» Μια ηλιαχτίδα μπήκε από το παράθυρο, διέλυσε το σκοτάδι και έπεσε στο χέρι μου. Χάζεψα

Διαβάστε περισσότερα

Κι εγώ τι θα κάνω μόνη μου τις Κυριακές; Έχεις εμένα, αγάπη μου. Εσύ κάθε μέρα είσαι στο μαγαζί και τις Κυριακές πηγαίνεις

Κι εγώ τι θα κάνω μόνη μου τις Κυριακές; Έχεις εμένα, αγάπη μου. Εσύ κάθε μέρα είσαι στο μαγαζί και τις Κυριακές πηγαίνεις ΑΔΕΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ 1 Η ΖΩΗ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ. Όταν έχει κέφια, σερβίρει τα καλύτερα πιάτα και οι λίγοι τυχεροί τα απολαμβάνουν ως το τελευταίο ψίχουλο χωρίς ανάσα. Όταν βαριέται όμως και ανακατεύει ό,τι αλλοπρόσαλλο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ένα Κοίταξα μέσα στο φαράγγι της βαθιάς θάλασσας, με την ελπίδα να εντοπίσω έναν κατεστραμμένο ουρανοξύστη. Ίσως ακόμα και το Άγαλμα της Ελευθερίας. Δεν υπήρχε, όμως, κανένα ίχνος της παλιάς Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

(Εργασία των μαθητών της ΣΤ Τάξης στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας)

(Εργασία των μαθητών της ΣΤ Τάξης στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας) ΠΑΡΑΔΔΟΣΙΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ (Εργασία των μαθητών της ΣΤ Τάξης στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας) Το 8 ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και στο διαδίκτυο. Η ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ. Έτσι άρχισαν όλα

Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ. Έτσι άρχισαν όλα Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ 1 Έτσι άρχισαν όλα Από τότε που θυμόταν το εαυτό της η Χαρά είχε στο πλάι της έναν άντρα σπουδαίο, ρωμαλέο, δυνατό, που την προστάτευε, την κανάκευε και τη θαύμαζε. Όσο ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20 ου ΚΑΙ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20 ου ΚΑΙ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 20 ου ΚΑΙ ΤΟΥ 21 ου ΑΙΩΝΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 3 Ο ΓΕΛ ΑΡΓΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αντωνόπουλος Ανδρέας Γιολάρης Ανδριανός Δαγρές Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ Ένας επισκέπτης του χωριού μας, ήρθε στο χωριό αφού πέρασαν δύο χρόνια. Όταν μας βρήκε και αρχίσαμε την κουβέντα, μας είπε

Διαβάστε περισσότερα

Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας

Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας Το παρακάτω κείμενο δεν έχει ως σκοπό να πείσει για τις απόψεις που εκτίθενται αλλά να γίνει το έναυσμα για εποικοδομητικό προβληματισμό και την εύρεση της προσωπικής μας

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η κατάσταση στη χώρα, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ ανησυχητική. Η κοινωνία βράζει. Η οικονομία βυθίζεται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η κατάσταση στη χώρα, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ ανησυχητική. Η κοινωνία βράζει. Η οικονομία βυθίζεται. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η κατάσταση στη χώρα, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ ανησυχητική. Η κοινωνία βράζει. Η οικονομία βυθίζεται. Οι θεσμοί δοκιμάζονται. Και η χώρα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε έναν

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις σεμιναρίου γονέων

Εντυπώσεις σεμιναρίου γονέων Απ τα σεμινάρια πήρα απίστευτη δύναμη, έκανα βήματα για την αυτογνωσία και μπήκα σε δρόμους για να διοχετεύσω την ενέργεια μου παίρνοντας ηρεμία, γαλήνη αγάπη. Η προσφορά εμπιστοσύνης, αγάπης και μία ζεστή

Διαβάστε περισσότερα

Oταν ξεκινούσαμε το Κοιτάω Μπροστά πριν από λίγα χρόνια,

Oταν ξεκινούσαμε το Κοιτάω Μπροστά πριν από λίγα χρόνια, Αφιερωμένο στους γονείς μου που μου έδειξαν τον ουρανό και με άφησαν να ονειρευτώ στον αδελφό μου που είναι πάντα η πυξίδα μου όταν χάνω το δρόμο μου στον Ανδρέα που μ αγάπησε όπως ονειρεύτηκα και συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

Οι 21 όροι του Λένιν

Οι 21 όροι του Λένιν Οι 21 όροι του Λένιν 1. Όλη η προπαγάνδα και η αναταραχή, πρέπει να φέρουν έναν πραγματικά κομμουνιστικό χαρακτήρα και σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Όλα τα όργανα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΑΣ. 427 π.χ. - 347 π.χ.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ. 427 π.χ. - 347 π.χ. ΠΛΑΤΩΝΑΣ 427 π.χ. - 347 π.χ. Έργα Ίωνας, Ευθύφρων, Απολογία, Κρίτων, Φαίδων, Χαρµίδης, Λάχης, Γοργίας, Κρατύλος, Ευθύδηµος, Μένων, Συµπόσιον, Φαίδρος, Πολιτεία, Θεαίτητος, Παρµενίδης, Σοφιστής, Πολιτικός,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ) 14.02.03

ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ) 14.02.03 ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ) 14.02.03 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει τη συζήτηση ενός πολύ σημαντικού θέματος, ενός πολύ σημαντικού προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

ταν αρκετά αργά το πρωί όταν το σκοτάδι άρχισε να διαλύεται. Η Ζόγια Νικολάγεβνα Πέτροβα, χοντρή και σκοτεινή, περπατούσε γεμάτη αποφασιστικότητα στο

ταν αρκετά αργά το πρωί όταν το σκοτάδι άρχισε να διαλύεται. Η Ζόγια Νικολάγεβνα Πέτροβα, χοντρή και σκοτεινή, περπατούσε γεμάτη αποφασιστικότητα στο Στο Πάρκο Πετρόφσκι ταν αρκετά αργά το πρωί όταν το σκοτάδι άρχισε να διαλύεται. Η Ζόγια Νικολάγεβνα Πέτροβα, χοντρή και σκοτεινή, περπατούσε γεμάτη αποφασιστικότητα στο Πάρκο Πετρόφσκι, τυλιγμένη με στρώματα

Διαβάστε περισσότερα

O Μικρός Πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη

O Μικρός Πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη O Μικρός Πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της Αναζήτησης! Ο Μικρός Πρίγκιπας συναντά τον Κύριο Καζαντζάκη στο δρόμο της Αναζήτησης... Copyright 2013 Χρήστος Τσαντής Πίνακας εξώφυλλου:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΠΡΟΕ ΡΟΣ: ΛΕΩΝΙ ΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΚΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Καληµέρα σας. Κυρίες και κύριοι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ. ο Βασιληάς οι Νύφες. η Μαύρη Δράκαινα

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ. ο Βασιληάς οι Νύφες. η Μαύρη Δράκαινα ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ ο Βασιληάς οι Νύφες και η Μαύρη Δράκαινα Μια Ιστορία από το Θρυμματισμένο Σύμπαν Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris ISBN: 978-618-5031-28-2 Για τα πνευματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπασιάκος έχει το λόγο. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 29/8/2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 29/8/2015 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 29/8/2015 Συντρόφισσες και σύντροφοι Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την εισήγησή μου στη συνδιάσκεψή μας, με μια διαπίστωση που πιστεύω

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΗΠΤΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΗΠΤΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΗΠΤΟ Ή ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ 1 Ας μιλήσουμε για λίγο με τον τρόπο που μιλά ο Χάιντεγκερ. Η Σκέψη του Χάιντεγκερ είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ

Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Σήμερα θα πούμε την ιστορία του Αγγελιοφόρου. Είναι μια ιστορία που ενέχει πολλή δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΤΙΑΝΑ. θέλω..." Δεν πρέπει να θέλω! Ξέρω το πρέπει θα μου πεις δεν υπάρχει. Ή φλερτάρεις με το ρίσκο ή μένεις στο ίδιο σημείο μιά ζωή...

ΤΑΤΙΑΝΑ. θέλω... Δεν πρέπει να θέλω! Ξέρω το πρέπει θα μου πεις δεν υπάρχει. Ή φλερτάρεις με το ρίσκο ή μένεις στο ίδιο σημείο μιά ζωή... Και το όνομα αυτής:τατιάνα!!!! Φωτογένεια δεν έχω η έρμη αλλά καθώς λέγει και το άσμα σ' όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε!!! αχαχαχαχαχα!!!! Δεν θα σου πω λόγια δεν θα σου μιλήσω θα σου

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη Υπουργού Δικαιοσύνης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου

Συνέντευξη Υπουργού Δικαιοσύνης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Αθήνα, 19 Μαρτίου 2009 Συνέντευξη Υπουργού Δικαιοσύνης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπουργέ, καλή σας ημέρα ΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

κοντά του, κι εκείνη με πόδια που έτρεμαν από το τρακ και την καρδιά της να φτερουγίζει μες στο στήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα.

κοντά του, κι εκείνη με πόδια που έτρεμαν από το τρακ και την καρδιά της να φτερουγίζει μες στο στήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Απόσπασμα από το βιβλίο «Η πεταλούδα της Νύχτας» της Ειρήνης Φραγκάκη που ευγενικά παραχώρησε η συγγραφέας αλλά και ο εκδοτικός οίκος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τους αναγνώστες του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net

Διαβάστε περισσότερα