Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ε Σ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ αρ. 1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ε Σ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ αρ. 1"

Transcript

1 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Αθήνα, 29 Αυγούστου 2015 Αρ. πρωτ.: 145 Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ε Σ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ αρ. 1 ΠΡΟΣ: Τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος κατά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. ΘΕΜΑ: Α.-- Τα κωλύματα εκλογιμότητας του άρθρου 56 του ισχύοντος Συντάγματος. Β.-- Προθεσμίες και τρόπος παραίτησης από τις ιδιότητες και τις θέσεις που συνιστούν κωλύματα εκλογιμότητας. Γ.-- Δυνατότητα επανόδου όσων υποψηφίων δεν εκλεγούν, στις θέσεις από τις οποίες παραιτήθηκαν. Δ. -- Διαδικασία, προθεσμία και τρόπος υποβολής της πρότασης υποψηφιότητας. Εκδίδουμε τις παρούσες εγκύκλιες οδηγίες προς χρήση των υποψηφίων βουλευτών της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά της στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Λόγω της μεγάλης σημασίας των ζητημάτων που θίγονται στην παρούσα εγκύκλιο, εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στην ανάγκη να μελετήσουν προσεκτικά ολόκληρο το περιεχόμενό της και να επικοινωνήσουν αμέσως με τον Συντονιστή Νομικής & Εκλογικής Υποστήριξης του κόμματος ή τον Αναπληρωτή Συντονιστή (τηλ: , fax: , grekl@nd.gr) σε περίπτωση που έχουν οποιαδήποτε ερωτήματα ή απορίες. Παρακαλούνται οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος να αγνοήσουν τα τμήματα της εγκυκλίου αυτής που είναι επισημασμένα με κίτρινο χρώμα, (καθώς και τις αντίστοιχες σ αυτά παραπομπές) διότι λόγω του χρόνου διεξαγωγής των επικείμενων βουλευτικών εκλογών δεν εφαρμόζονται στην παρούσα διαδικασία. Παρακαλούνται, επίσης, να ανατρέχουν καθημερινά στην επίσημη ιστοσελίδα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ( στην ενότητα «Εκλογικές Εγκύκλιοι», όπου θα αναρτώνται τόσο νεότερα πληροφορικά έγγραφα του Συντονιστή Νομικής & Εκλογικής Υποστήριξης.

2 Α.- Τα κωλύματα εκλογιμότητας του άρθρου 56 του Συντάγματος. 1. Εισαγωγή: 1.1. Υπάρχουν ορισμένες ιδιότητες που, αν συντρέχουν στο πρόσωπο του υποψήφιου βουλευτή, εμποδίζουν τόσο την ανακήρυξη όσο και την εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα. Οι ιδιότητες αυτές, που είναι γνωστές ως «κωλύματα εκλογιμότητας», έχουν θεσπιστεί με τις διατάξεις του άρθρου 56 του ισχύοντος Συντάγματος. Ο δικαιολογητικός λόγος για την, διαχρονική άλλωστε στην συνταγματική μας ιστορία, θεσμοθέτησή τους είναι διττός: αφ ενός μεν η μέριμνα του συνταγματικού νομοθέτη να εξασφαλίσει την πολιτική ουδετερότητα των δημόσιων λειτουργών και των δημόσιων πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αφ ετέρου δε η πρόνοιά του να μην επιτρέψει στα πρόσωπα που κατέχουν κωλυόμενες ιδιότητες ή θέσεις να προπαρασκευάσουν την πολιτική τους σταδιοδρομία, εκμεταλλευόμενα την εξουσία που συνάπτεται με τις θέσεις και τις αρμοδιότητές τους και αποκτώντας, έτσι, αθέμιτο πλεονέκτημα απέναντι στους υπολοίπους υποψηφίους. Κατά συνέπεια, ο απώτερος σκοπός του συνταγματικού νομοθέτη δεν είναι άλλος από την διασφάλιση της ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασης της βούλησης του πολιτικού σώματος μέσω της εκλογικής διαδικασίας Τα κωλύματα για την εκλογή βουλευτών διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Τα γενικά, αλλά σχετικά, κωλύματα που απαριθμούνται στην διάταξη της 1 του άρθρου 56 του Συντάγματος. Τα κωλύματα αυτά εμποδίζουν την ανακήρυξη και την εκλογή του υποψήφιου βουλευτή σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια της χώρας (γι αυτό και ονομάζονται «γενικά κωλύματα»), αλλά μπορούν να αρθούν με την παραίτησή του από την ιδιότητα ή την θέση που συνιστά το κώλυμα πριν από την ανακήρυξή του, ως υποψήφιου βουλευτή, από το αρμόδιο Πρωτοδικείο (γι αυτό και ονομάζονται «σχετικά κωλύματα»). Εφ όσον η παραίτηση αυτή υποβληθεί έγκαιρα και με τον τρόπο που προβλέπεται από τον νόμο, δεν θα υφίσταται πλέον κανένα απολύτως εμπόδιο για την ανακήρυξη και την εκλογή του. ΚΡΙΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΚΩΛΥΜΑΤΩΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΑΝΑΚΗΡΥΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

3 Τα τοπικά, αλλά απόλυτα, κωλύματα που απαριθμούνται στην διάταξη της 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος. Τα κωλύματα αυτά εμποδίζουν την ανακήρυξη και την εκλογή του υποψήφιου βουλευτή σε κάποια ή κάποιες μόνον από τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας (γι αυτό και ονομάζονται «τοπικά κωλύματα»), ισχύουν μόνον αν η κωλυόμενη ιδιότητα ή θέση συντρέχει στο πρόσωπό του, έστω και για μια ημέρα μέσα στο χρονικό διάστημα των τελευταίων δεκαοκτώ (18) μηνών κάθε τετραετούς βουλευτικής περιόδου, και ανεξάρτητα αν οι εκλογές διεξάγονται πρόωρα ή όχι, 1 αλλά δεν μπορούν να αρθούν, μέσα σ αυτό το χρονικό διάστημα ούτε καν με την παραίτησή του από την ιδιότητα ή την θέση που συνιστά το κώλυμα (γι αυτό και ονομάζονται «απόλυτα κωλύματα»). Σε ό,τι αφορά το τοπικό εύρος των κωλυμάτων της κατηγορίας αυτής, πρέπει να λεχθούν τα ακόλουθα: Με την φράση «Δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι, ούτε να εκλεγούν βουλευτές σε όποια εκλογική περιφέρεια υπηρέτησαν ή σε όποια εκλογική περιφέρεια εκτεινόταν η τοπική αρμοδιότητά τους..» ο συνταγματικός νομοθέτης εισάγει (κατά την γνώμη μας όχι απόλυτα επιτυχώς, από νομοτεχνική άποψη) το, μοναδικό άλλωστε, κριτήριο με βάση το οποίο προσδιορίζεται η χωρική έκταση των κωλυμάτων της κατηγορίας αυτής Κατ αρχήν, λοιπόν, ως πρώτος κύκλος κωλυόμενης χωρικής έκτασης της αρμοδιότητας ορίζεται η εκλογική περιφέρεια στην οποία υπηρέτησε ο κωλυόμενος. Η έννοια της λέξης «υπηρέτησε», η οποία θα ήταν δυνατόν να προκαλέσει κάποια ερμηνευτικά προβλήματα σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις υπαλλήλων, προσδιορίζεται, πάντως, σαφέστερα με την χρήση της λέξης «έδρα» 2 που απαντάται στην περίπτωση (δ) της παραγράφου 3 του 1 Βλ. τις πρόσφατες ΑΕΔ 1/2013, 10/2011, αλλά και τις παλαιότερες 10, 12, 14, 15 και 21/2004, οι οποίες έχουν λύσει, κατά πάγιο τρόπο, την ερμηνευτική αμφισβήτηση που εγέρθηκε στην νομική θεωρία σχετικά με το αν ισχύουν ή όχι τα κωλύματα της 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος σε περίπτωση που διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα στο τελευταίο δεκαοκτάμηνο της τετραετούς βουλευτικής περιόδου. 2 Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ΑΕΔ 6/2005 έκρινε ότι ο προϊστάμενος (διευθυντής) της Διεύθυνσης Λειτουργίας Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ ΑΕ δεν είχε κώλυμα εκλογιμότητας στην εκλογική περιφέρεια του νομού Αττικής, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη διεύθυνση της οποίας προΐστατο έδρευε στην Αγία Παρασκευή (δηλαδή στην εκλογική περιφέρεια Β Αθηνών). Η σημασία της απόφασης αυτής του ΑΕΔ εκτείνεται και πέραν του κυρίως εριστού νομικού θέματος, γιατί αναγνώρισε και νομολογιακά την δυνατότητα να μην συμπίπτει η έδρα της οργανικής μονάδας, στην οποία υπηρετεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος, προς την καταστατική έδρα της υπηρεσίας στην οποία ανήκει η οργανική μονάδα, προσδιορίζοντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, και το εννοιολογικό

4 άρθρου 56 Σ («.. δ) Υπάλληλοι που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο και είχαν ευρύτερη τοπική αρμοδιότητα υπάγονται στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής ως προς εκλογικές περιφέρειες άλλες από αυτήν της έδρας τους, μόνον εφ όσον..») Ο δεύτερος κύκλος της κωλυόμενης χωρικής έκτασης της αρμοδιότητας προσδιορίζεται από την φράση «.. σε όποια εκλογική περιφέρεια εκτεινόταν η τοπική αρμοδιότητά τους..». Η διάταξη καταλαμβάνει τα πρόσωπα που έχουν ευρύτερη αρμοδιότητα. Βέβαια, η διαπίστωση της έκτασης της τοπικής αρμοδιότητας είναι θέμα που πρέπει να ελέγχεται ξεχωριστά για κάθε περίπτωση και η απάντηση δεν είναι πάντοτε προφανής και αναμφισβήτητη. Ωστόσο, μπορεί εδώ να λεχθεί ότι η αρμοδιότητα πρέπει να εκλαμβάνεται ως νομικό γεγονός και όχι να εξετάζεται με πραγματικούς όρους Ο τρίτος κύκλος της κωλυόμενης χωρικής έκτασης της αρμοδιότητας περιλαμβάνει το σύνολο των εκλογικών περιφερειών της χώρας. Η διάταξη καταλαμβάνει τα πρόσωπα που έχουν γενική αρμοδιότητα, αυτά δηλαδή των οποίων η αρμοδιότητα εκτείνεται, εκ του νόμου, σε ολόκληρη την επικράτεια. Στην περίπτωση των προσώπων αυτών το «τοπικό» κώλυμα μετατρέπεται, στην ουσία, σε «γενικό», παραμένει όμως «απόλυτο» κώλυμα υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να αρθεί, μέσα στην κρίσιμη περίοδο ούτε με την παραίτηση του υποψηφίου από την κωλυόμενη ιδιότητα ή θέση. Και εν προκειμένω, τα ερμηνευτικά ζητήματα που γεννώνται δεν είναι αμελητέα. ΤΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΚΑΟΚΤΑΜΗΝΟ περιεχόμενο της λέξης «υπηρέτησε», σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν παραπάνω υπό Να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από την ανάλυση του σκεπτικού της απόφασης, αν και η ΕΡΤ ΑΕ είχε, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, ως καταστατική της έδρα την Αθήνα, η κρίση του ΑΕΔ θα ήταν η ίδια ακόμη και αν η ΕΡΤ ΑΕ έδρευε καταστατικά μέσα στα εδαφικά όρια της εκλογικής περιφέρειας του νομού Αττικής, δηλαδή της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είχε εκτεθεί ο συγκεκριμένος υποψήφιος. 3 Παραδείγματος χάριν, ακόμη και εάν στην πράξη πλήθος ασθενών από όλη την Ελλάδα συρρέουν στο νοσοκομείο μιας επαρχιακής πρωτεύουσας, λόγω της καλής φήμης των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχει, ο διοικητής του συγκεκριμένου νοσοκομείου κωλύεται να είναι υποψήφιος μόνον στην εκλογική περιφέρεια στην οποία ευρίσκεται το νοσοκομείο, γιατί η κατά νόμο αρμοδιότητά του ως διοικητού ασκείται και εκτείνεται μόνο σ αυτήν.

5 ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ 17 Η ΙΟΥΝΙΟΥ Πρέπει να τονισθεί, με την μεγαλύτερη δυνατή έμφαση, ότι είναι δυνατόν να συντρέχουν στο πρόσωπο του ίδιου υποψήφιου περισσότερα από ένα κωλύματα, είτε της ίδιας κατηγορίας (π.χ. δύο διαφορετικά κωλύματα της 1) 4 είτε και διαφορετικών κατηγοριών (π.χ. και κώλυμα της 1 και κώλυμα της 3) 5. Στην περίπτωση αυτή, η παραίτηση από την ιδιότητα ή την θέση που συνιστά το ένα κώλυμα δεν αίρει αυτόματα ή απαραίτητα και το άλλο κώλυμα. Είναι επίσης δυνατόν, μία και μόνη ιδιότητα ή θέση να συνιστά κώλυμα και της 1 και της 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος Για την διευκόλυνση των υποψηφίων παρατίθεται, στο τέλος της παρούσας εγκυκλίου, ολόκληρο το κείμενο του άρθρου 56 του Συντάγματος (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1), το οποίο τους συνιστούμε να μελετήσουν προσεκτικά, κατά προτίμηση σε συνεργασία με έμπειρο νομικό σύμβουλο της επιλογής τους, προκειμένου να διαπιστώσουν την τυχόν συνδρομή, στο πρόσωπό τους, κάποιου ή κάποιων από τα κωλύματα εκλογιμότητας που αναφέρονται σ αυτό. Σε περίπτωση που θεωρούν, ή έστω απλώς υποψιάζονται, ότι κατέχουν ιδιότητα ή θέση που συνιστά κώλυμα εκλογιμότητας 7, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσουν αμέσως με τον Συντονιστή Νομικής & Εκλογικής Υποστήριξης του κόμματος ή με τον Αναπληρωτή Συντονιστή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως κωλύονται ή όχι και, σε καταφατική περίπτωση, να τους δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες. 4 Παραδείγματος χάριν, γιατρός του ΕΣΥ που είναι, ταυτόχρονα, και Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου. 5 Παραδείγματος χάριν, Αντιστράτηγος Διοικητής Σώματος Στρατού, που έχει το κώλυμα της 3 (με την ιδιότητά του ως ανώτατου αξιωματικού των ΕΔ) στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες εκτείνεται η περιοχή ευθύνης του, έχει όμως και το κώλυμα της 1 (με την ιδιότητά του ως υπηρετούντος στις ΕΔ) σε όλες τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες της χώρας. 6 Παραδείγματος χάριν, κατέχοντας μια και μοναδική ιδιότητα, ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΝΠΔΔ έχει το κώλυμα της 3 στην ή στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκτείνεται η τοπική του αρμοδιότητα, έχει όμως ταυτόχρονα και το κώλυμα της 1 σε όλες τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες της χώρας. 7 Ιδιαίτερα επιβοηθητική για τους υποψήφιους και τους νομικούς τους συμβούλους είναι και η ενδελεχής μελέτη της νομολογίας του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, ορισμένες αποφάσεις του οποίου παρατίθενται στην συνέχεια σε παρένθεση (π.χ. ΑΕΔ 20/2004). Σημειώνεται ότι, αν και κάποιες από αυτές έχουν εκδοθεί προ της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης, η επιλογή τους έγινε με γνώμονα την διατήρηση, έως και σήμερα, της νομολογιακής τους αξίας σε ό,τι αφορά τα επί μέρους θέματα επί των οποίων έκριναν.

6 2. Τα γενικά αλλά σχετικά κωλύματα του άρθρου 56 1 του Συντάγματος: 2.1. Μια συνοπτική ερμηνευτική προσέγγιση των κωλυμάτων της 1 του άρθρου 56 του Συντάγματος δόθηκε παραπάνω, στην Εισαγωγή του κεφαλαίου αυτού υπό Σύμφωνα με την διάταξη της 1 του άρθρου 56 του ισχύοντος Συντάγματος: «1. Έμμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, άλλοι υπάλληλοι του δημοσίου, υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος ή επιχειρήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων. Η παραίτηση συντελείται με μόνη τη γραπτή υποβολή της. Αποκλείεται η επάνοδος στην ενεργό υπηρεσία των στρατιωτικών που παραιτούνται. Τα ανώτερα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμη και αν παραιτηθούν» Ως έμμισθοι δημόσιοι λειτουργοί θεωρούνται εκείνοι οι οποίοι προσφέρουν μεν έμμισθες υπηρεσίες στο κράτος, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, αλλά λόγω της φύσης του λειτουργήματός τους συνδέονται μ αυτό με μια χαλαρή σχέση, απολαμβάνοντας κάποια ανεξαρτησία ή αυτονομία στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Παράδειγμα δημοσίων λειτουργών αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων, οι τακτικοί, αναπληρωτές και επίκουροι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (που όμως εξαιρούνται ρητά από τα κωλύματα εκλογιμότητας, σύμφωνα με την διάταξη της 2 του άρθρου 56 Σ), οι Πρόεδροι και τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών του άρθρου 101Α του Συντάγματος καθώς και των αρχών που χαρακτηρίζονται με νόμο ως ανεξάρτητες ή ρυθμιστικές (που, όμως, υπάγονται στο κώλυμα της 3 του άρθρου 56) κλπ.

7 2.4. Ως έμμισθοι 8 δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούνται εκείνοι που προσφέρουν έμμισθες υπηρεσίες στο κράτος, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, κατέχοντας οργανική θέση και ενταγμένοι σε βαθμίδα της υπαλληλικής ιεραρχίας, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους μέσα σε ένα σαφώς καθορισμένο πλαίσιο και υπό τις εντολές και οδηγίες των προϊσταμένων τους προς τους οποίους βρίσκονται σε σχέση ιεραρχικής υποτέλειας. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο κύριος όγκος του τακτικού προσωπικού του δημοσίου, όπως π.χ. οι υπάλληλοι των υπουργείων, οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ κλπ. Σημειώνεται ότι οι έλληνες πολίτες που υπηρετούν ως υπάλληλοι διεθνών ή υπερεθνικών οργανισμών δεν εμπίπτουν στα συνταγματικά κωλύματα εκλογιμότητας Ως άλλοι υπάλληλοι του δημοσίου θεωρούνται εκείνοι που προσφέρουν έμμισθες υπηρεσίες στο κράτος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, κατέχοντας οργανική θέση και ενταγμένοι σε βαθμίδα της υπαλληλικής ιεραρχίας, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους μέσα σε ένα σαφώς καθορισμένο πλαίσιο και υπό τις εντολές και οδηγίες των προϊσταμένων τους προς τους οποίους βρίσκονται σε σχέση ιεραρχικής υποτέλειας Ως υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας θεωρούνται πλέον όλα τα υπηρετούντα 10 στελέχη, ανεξάρτητα από τον βαθμό τους ή την ιδιότητά τους ως μονίμων ή στρατευσίμων 11.Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι σύμφωνα με την διάταξη της 4 του άρθρου 56 του Συντάγματος «4. Πολιτικοί υπάλληλοι και στρατιωτικοί γενικά, που έχουν κατά το νόμο αναλάβει υποχρέωση να παραμείνουν στην υπηρεσία για ορισμένο χρόνο, δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές όσο χρόνο διαρκεί η υποχρέωσή τους». Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με την ρητή συνταγματική διάταξη «Αποκλείεται η επάνοδος στην ενεργό υπηρεσία των στρατιωτικών που παραιτούνται». 8 Άμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι (όπως π.χ. οι ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα δικηγόροι, που θεωρούνται ως τέτοιοι σύμφωνα με τον ν. 4194/2013 («Κώδικας Δικηγόρων»), οι συμβολαιογράφοι, οι φύλακες υποθηκών και μεταγραφών κλπ) δεν εμπίπτουν στα συνταγματικά κωλύματα εκλογιμότητας. Ο εκτελεστής διαθήκης δεν είναι έμμισθος δημόσιος υπάλληλος και δεν συντρέχει στο πρόσωπό του κώλυμα εκλογιμότητας (ΑΕΔ 2/1996). 9 ΑΕΔ 20/2008, που έκρινε ότι δεν κωλύεται η εκλογή έλληνα υπαλλήλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 10 Κατά την ορθότερη γνώμη, το σχετικό κώλυμα καταλαμβάνει και τους έφεδρους αξιωματικούς που έχουν ανακληθεί στην ενέργεια. 11 Σε ό,τι αφορά την άρση του σχετικού κωλύματος υποβολής υποψηφιότητας στις βουλευτικές εκλογές των ήδη υπηρετούντων στρατευσίμων οπλιτών, των στρατευσίμων δοκίμων εφέδρων αξιωματικών και των στρατευσίμων εφέδρων αξιωματικών, βλ. την διάταξη του άρθρου 36 του πδ 292/2003.

8 2.7. Ως υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούνται αυτοί και των δύο βαθμών της, όπως θεσμοθετήθηκαν με τον ν. 3852/2010 («Καλλικράτης»), που συνδέονται προς αυτούς με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου Ως υπάλληλοι άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου θεωρούνται αυτοί που υπηρετούν σε κάθε είδους νομικά πρόσωπα που έχουν συσταθεί και λειτουργούν ως ΝΠΔΔ (όπως π.χ. οι υπάλληλοι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) και συνδέονται προς αυτά με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου Ως αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούνται, κατ αρχήν, εν προκειμένω μόνον οι δήμαρχοι των δήμων της χώρας που συστήθηκαν με τον νέο ν. 3852/2010 («Καλλικράτης»), δεδομένου ότι οι περιφερειάρχες και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες έχουν απόλυτο κώλυμα εκλογιμότητας καθ όλη την διάρκεια της θητείας τους σύμφωνα με την ρητή και μονοσήμαντη διατύπωση της διάταξης της 1 του άρθρου 56 του Συντάγματος «Τα ανώτερα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμη και αν παραιτηθούν». Σε ό,τι αφορά τους αντιδημάρχους, αν και δεν υφίσταται εγκατεστημένη νομολογία του ΑΕΔ, θεωρήθηκε παγίως ότι δεν υπάγονται στο συγκεκριμένο κώλυμα εκλογιμότητας 12. Ζήτημα γεννάται επίσης και σε ό,τι αφορά τους επιπλέον αντιπεριφερειάρχες της διάταξης της 1 του άρθρου 160 του ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με την διάταξη του άρθρου 24 του ν. 4257/ Ως διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος ή επιχειρήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούνται 14 εκείνα τα 12 Για την νομική θεμελίωση της άποψης αυτής βλ. την ΑΕΔ 5/2008, η οποία όμως έκρινε ότι δεν υφίσταται το σχετικό κώλυμα για τον αντινομάρχη. Ωστόσο, στην πρόσφατη νομική θεωρία έχει υποστηριχθεί σποραδικά και η αντίθετη άποψη (βλ. ενδεικτικά Γ. Σωτηρέλη «Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα βουλευτών», Σάκκουλας 2006, σελ. 95 με τις εκεί παραπομπές). 13 Λόγω της πρόσφατης μεταβολής του νομικού καθεστώτος που διέπει τους ΟΤΑ (ν. 3852/2010 «Καλλικράτης») για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν υφίσταται ακόμη εγκατεστημένη νομολογία του ΑΕΔ. Κατά την άποψη του Συντονιστή Νομικής & Εκλογικής Υποστήριξης, δεν συντρέχει στο πρόσωπό τους κώλυμα εκλογιμότητας. 14 Σύμφωνα με την ΑΕΔ 12/2004, «. Ως διοικητές, υποδιοικητές, διευθύνοντες σύμβουλοι. νοούνται τα μονοπρόσωπα όργανα που κατά το νόμο διοικούν το νομικό πρόσωπο ή την επιχείρηση, δηλαδή τα πρόσωπα που

9 μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ που κατέχουν θέσεις που προβλέπονται ρητά από τον νόμο ή το καταστατικό τους και έχουν την εξουσία να αποφασίζουν μόνα τους, εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων τους, για τα θέματα που αναφέρονται στην διοίκηση του νομικού προσώπου ή της επιχείρησης, ανεξάρτητα από την ονομασία (τίτλο) της θέσης τους ή τον νομικό χαρακτηρισμό της. 3. Τα τοπικά αλλά απόλυτα κωλύματα του άρθρου 56 3 του Συντάγματος: 3.1. Μια συνοπτική ερμηνευτική προσέγγιση των κωλυμάτων της 1 του άρθρου 56 του Συντάγματος δόθηκε παραπάνω, στην Εισαγωγή του κεφαλαίου αυτού υπό Σύμφωνα με την διάταξη της 3 του άρθρου 56 του ισχύοντος Συντάγματος: «3. Δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι, ούτε να εκλεγούν βουλευτές σε όποια εκλογική περιφέρεια υπηρέτησαν ή σε όποια εκλογική περιφέρεια εκτεινόταν η τοπική αρμοδιότητά τους μέσα στους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες της τετραετούς βουλευτικής περιόδου: α) Οι διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, πλην των σωματειακών, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των δημόσιων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος. β) Τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών που συγκροτούνται και λειτουργούν κατά το άρθρο 101Α', καθώς και των αρχών που χαρακτηρίζονται με νόμο ως ανεξάρτητες ή ρυθμιστικές. γ) Οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. δ) Οι έμμισθοι υπάλληλοι του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεών τους, καθώς και των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της περίπτωσης α' που κατείχαν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης ή άλλη αντίστοιχη, όπως ειδικότερα νόμος ορίζει. Υπάλληλοι που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο και είχαν ευρύτερη τοπική αρμοδιότητα υπάγονται στους περιορισμούς της έχουν το δικαίωμα, για τα θέματα που αναφέρονται στη διοίκηση του νομικού προσώπου ή της επιχειρήσεως, να αποφασίζουν μόνα τους, εντός του πλαισίου των νομίμων ή καταστατικών αρμοδιοτήτων τους, περιλαμβανομένων και όσων τους έχουν μεταβιβασθεί βάσει του νόμου ή του καταστατικού από άλλο όργανο του νομικού προσώπου ή της επιχειρήσεως.. Για τον νομικό χαρακτηρισμό του οργάνου ως διοικητή, υποδιοικητή σημασία έχει όχι απλώς η ονομασία του ως τέτοιου από το νόμο ή τις καταστατικές διατάξεις, αλλά οι αρμοδιότητες που του έχουν απονεμηθεί. Για να ασκεί ένα όργανο του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου καθήκοντα διευθύνοντος ή εντεταλμένου συμβούλου ή υποδιοικητού αυτού, πρέπει οι θέσεις αυτές να προβλέπονται από το νόμο ή το καταστατικό του νομικού αυτού προσώπου, με συγκεκριμένο καθορισμό των καθηκόντων που ασκούν τα μονοπρόσωπα όργανα που κατέχουν τις θέσεις αυτές..».

10 παραγράφου αυτής ως προς εκλογικές περιφέρειες άλλες από αυτήν της έδρας τους, μόνον εφόσον κατείχαν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου γενικής διεύθυνσης ή άλλη αντίστοιχη, όπως ειδικότερα νόμος ορίζει. ε) Οι γενικοί ή ειδικοί γραμματείς υπουργείων ή αυτοτελών γενικών γραμματειών ή περιφερειών και όσοι ο νόμος εξομοιώνει με αυτούς. Δεν υπάγονται στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας» Επειδή οι έννοιες των θέσεων και των ιδιοτήτων που συνιστούν κωλύματα εκλογιμότητας έχουν ήδη αναλυθεί επαρκώς στην προηγούμενη παράγραφο του κεφαλαίου αυτού και για την αποφυγή άσκοπων επαναλήψεων, παρατίθενται στην συνέχεια μόνον επισημάνσεις και σχόλια που αναφέρονται ειδικά στα κωλύματα εκλογιμότητας της 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος Σε ότι αφορά την περίπτωση (α) της 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος, αξίζει να σχολιασθούν ιδιαίτερα τα εξής: Σύμφωνα με την ρητή συνταγματική πρόνοια, εξαιρούνται από το συγκεκριμένο κώλυμα όσοι ασκούν πραγματική διοίκηση σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που έχουν σωματειακό 15 χαρακτήρα. Τέτοια νομικά πρόσωπα είναι, κυρίως, αυτά στα οποία είναι υποχρεωτική η συμμετοχή όσων ασκούν ορισμένο επάγγελμα ή έχουν ορισμένη ιδιότητα Για την ερμηνεία της διάταξης περί των «.. άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος», το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο νομολόγησε ότι πρόκειται για μη δημόσιες επιχειρήσεις «.. των οποίων τη διοίκηση ορίζει το Δημόσιο είτε αμέσως, με νόμο ή διοικητική πράξη, είτε εμμέσως ως μέτοχος της ίδιας της επιχειρήσεως κατά ποσοστό που του επιτρέπει να προβαίνει αυτοδυνάμως στην εκλογή των μελών του διοικητικού της συμβουλίου ή του προέδρου του, δηλαδή κατά ποσοστό 15 Όπως π.χ. οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, τα Επιμελητήρια κλπ. Αν και τα νομικά αυτά πρόσωπα είναι ΝΠΔΔ, προέχει ο sui generis συνδικαλιστικός χαρακτήρας τους και όχι η άσκηση δημόσιας εξουσίας. Άλλωστε, τα μονοπρόσωπα όργανα διοίκησής τους, αν και ασφαλώς έχουν, εκ της θέσεώς τους, μεγάλη αναγνωρισιμότητα και δυνατότητες εκλογικής επιρροής, αντλούν τα πλεονεκτήματα αυτά από την δημοκρατική νομιμοποίηση που τους προσδίδει η εκλογή τους από τα αντίστοιχα εκλεκτορικά σώματα (Γ. Σωτηρέλης ο.π. σελ ).

11 μεγαλύτερο του 50%... δεν υπάγονται στο κώλυμα πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων τέτοιων επιχειρήσεων, των οποίων δεν είναι μέτοχος, με την ανωτέρω έννοια, το ίδιο το Δημόσιο αλλά άλλες επιχειρήσεις νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, έστω και αν, περαιτέρω, κύριος μέτοχος των τελευταίων αυτών νομικών προσώπων είναι το Δημόσιο δεν υπάγονται στις επιχειρήσεις, την διοίκηση των οποίων ορίζει το Δημόσιο, κατά την έννοια της συνταγματικής αυτής διατάξεως, επιχειρήσεις που έχουν νομίμως συσταθεί από ιδιώτες, κατά τις πάγιες διατάξεις της εμπορικής νομοθεσίας, έστω και αν, συγκυριακώς, το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών τους, αλλά μόνον επιχειρήσεις, των οποίων την πλειοψηφία των μετοχών και, κατ ακολουθία, την αυτοδύναμη δυνατότητα εκλογής διοικήσεως και προέδρου διοικητικού συμβουλίου, κατέχει το Δημόσιο εκ του νόμου ή κατά ρητό ορισμό του καταστατικού της επιχειρήσεως, δεδομένου ότι μόνον στην περίπτωση αυτή μπορεί να συναχθεί με βεβαιότητα συνειδητή επιλογή του Δημοσίου να ελέγχει την επιχείρηση και μάλιστα με ορισμένη χρονική διάρκεια η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου τα όργανα της διοικήσεώς της να έχουν την δυνατότητα να οικοδομήσουν πολιτική σταδιοδρομία κάνοντας χρήση αθέμιτης επιρροής, δηλαδή των ευχερειών που τους παρέχει η θέση τους» Δεν καταλαμβάνονται από το συγκεκριμένο κώλυμα τα πρόσωπα εκείνα τα οποία ασκούν πραγματική διοίκηση δημοτικών επιχειρήσεων 17, ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου Σε ότι αφορά την περίπτωση (β) της 3 σημειώνεται ιδιαίτερα ότι στο σχετικό κώλυμα υπάγονται όχι μόνον οι Πρόεδροι κλπ αλλά όλα ανεξαιρέτως τα μέλη των ανεξαρτήτων αρχών του άρθρου 101Α του 16 ΑΕΔ 14/2004, η οποία αφορούσε την Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος ΣΕΚΑΠ Α.Ε. 17 ΑΕΔ 10/ ΑΕΔ 15/2004.

12 Συντάγματος καθώς και όσων άλλων αρχών χαρακτηρίζει ο νόμος ως ανεξάρτητες ή ρυθμιστικές Σε ό,τι αφορά την περίπτωση (δ) της 3, άξια ιδιαίτερης μνείας και επισήμανσης είναι η διαφοροποίηση του τοπικού κωλύματος μεταξύ του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης (όπου το κώλυμα υφίσταται μόνον για την εκλογική περιφέρεια της έδρας του) και του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου γενικής διεύθυνσης (όπου το κώλυμα υφίσταται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες όπου εκτείνεται η υπηρεσιακή του αρμοδιότητα). Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι ενώ η διαπίστωση της συνδρομής ή όχι του συγκεκριμένου κωλύματος είναι, κατά βάση, ευχερής όταν πρόκειται για υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν πρόκειται για υπαλλήλους των άλλων νομικών προσώπων και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό συμβαίνει γιατί, σε μερικές περιπτώσεις, η οργάνωση αυτών των τελευταίων αποκλίνει σημαντικά από την κλασική οργανωτική δομή των πρώτων, με αποτέλεσμα να μην είναι πάντοτε σαφές και βέβαιο ποιες θέσεις και αρμοδιότητες του οργανογράμματός τους αντιστοιχούν σ αυτές του προϊστάμενου οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης ή γενικής διεύθυνσης. Το πραγματικά ακανθώδες και δυσεπίλυτο αυτό ζήτημα, το οποίο πάντως δεν μπορεί παρά να εξετάζεται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά (in concreto), έχει απασχολήσει την νομολογία 20 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι το συγκεκριμένο κώλυμα δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στους 19 Οι συνταγματικά προβλεπόμενες Ανεξάρτητες Αρχές είναι οι: Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, Συνήγορος του Πολίτη. Οι νομοθετικά προβλεπόμενες Ανεξάρτητες ή Ρυθμιστικές Αρχές (με την επιφύλαξη της πληρότητας και ορθότητας των αναφερομένων) είναι: Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΝΠΔΔ), Επιτροπή Ανταγωνισμού, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, Συνήγορος του Καταναλωτή, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, Εθνική Αναλογιστική Αρχή, Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιγνιδιών, Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, Ελληνική Στατιστική Αρχή, Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών για Θέματα Ασύλου, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών. 20 Η ΑΕΔ 7/2002, η οποία αφορούσε Διευθυντή καρδιολογικού τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, έκρινε ότι το κώλυμα δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί λόγω της διαφορετικής οργανωτικής δομής του σε σχέση με αυτήν του Δημοσίου. Αντίθετα, η ΑΕΔ 6/2005, η οποία αφορούσε προϊστάμενο διεύθυνσης της ΕΡΤ, έκρινε ότι η τυχόν συνδρομή κωλύματος εκλογιμότητας έχρηζε εξέτασης, λόγω της ταύτισης του οργανωτικού σχήματος της συγκεκριμένης επιχείρησης προς αυτό των δημοσίων υπηρεσιών (βλ. αναλυτικά παραπάνω, στην υποσημείωση 2, στην σελίδα 4 της εγκυκλίου αυτής).

13 υπαλλήλους νομικών προσώπων και επιχειρήσεων που είναι οργανωμένες με ουσιωδώς διαφορετικό τρόπο απ αυτόν των δημοσίων υπηρεσιών εάν προηγουμένως δεν εκδοθεί ο ειδικός εκτελεστικός νόμος που προβλέπεται από την συνταγματική διάταξη («.. επιπέδου διεύθυνσης ή άλλη αντίστοιχη, όπως ειδικότερα νόμος ορίζει επιπέδου γενικής διεύθυνσης ή άλλη αντίστοιχη, όπως ειδικότερα νόμος ορίζει..») με τον οποίο θα καθορίζεται η αντιστοίχιση της διαβάθμισης των θέσεων αυτών. 4. Το ζήτημα των μετακλητών υπαλλήλων και τα ερμηνευτικά προβλήματα που συνδέονται μ αυτό Ζήτημα γεννάται ως προς την έκταση εφαρμογής των κωλυμάτων εκλογιμότητας του άρθρου 56 του Συντάγματος στους μετακλητούς υπαλλήλους Υπό το συνταγματικό καθεστώς που ίσχυε πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος του έτους 2001, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είχε θεωρήσει ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι συμπεριλαμβάνονταν στην χορεία των κωλυομένων, υιοθετώντας μάλιστα ιδιαίτερα αυστηρό σκεπτικό Ήδη, υπό το καθεστώς ισχύος του άρθρου 56 3, όπως αναθεωρήθηκε το 2001, η νομική θεωρία διχάσθηκε σε ό,τι αφορά την έκταση της εφαρμογής των κωλυμάτων στους μετακλητούς υπαλλήλους που κατέχουν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης ή γενικής διεύθυνσης. Αναπτύχθηκαν, σχετικά, δύο απόψεις: Κατά την πρώτη άποψη, από την διατύπωση της διάταξης της περίπτωσης (ε) της 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος, με βάση την οποία κωλύονται οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς των Υπουργείων κλπ, συνάγεται επιχείρημα εξ αντιδιαστολής (argumentum a contrario) υπέρ της μη συμπερίληψης στο σχετικό κώλυμα εκλογιμότητας των υπολοίπων μετακλητών υπαλλήλων Βλ. ενδεικτικά ΑΕΔ 14 και 16/1991, 57/1997, 4, 11 και 48/2000. Το ΑΕΔ έκρινε ότι: «..Οι καταλαμβάνοντες.. οργανικές θέσεις ειδικών συμβούλων.. του Πρωθυπουργού. είναι μετακλητοί δημόσιοι υπάλληλοι γενικής αρμοδιότητος ανωτάτου βαθμού.. έχουν κώλυμα εκλογιμότητος εις ολόκληρον την επικράτειαν. Τούτο δε ανεξαρτήτως του αν τα ασκηθέντα υπ αυτών καθήκοντα επέτρεπον ή όχι την συμμετοχήν των εις την έκδοσιν εκτελεστών διοικητικών πράξεων, ή αν παρείχον εις αυτούς πράγματι αποτελεσματικά μέσα προς επηρεασμόν του εκλογικού σώματος..». 22 Βλ. κυρίως Α. Ράικο, Συνταγματικό Δίκαιο Ι (4 η έκδοση), σελ. 562 και Ευ. Βενιζέλο, Το Αναθεωρητικό Κεκτημένο, σελ. 260.

14 Η δεύτερη άποψη, αρνούμενη ότι μπορεί να συναχθεί, εν προκειμένω, επιχείρημα a contrario, στηρίζεται κυρίως στην ιστορική και δευτερευόντως στην συστηματική ερμηνεία για να αποφανθεί ότι και οι υπόλοιποι μετακλητοί υπάλληλοι εμπίπτουν στο κώλυμα της 3 του άρθρου 56, κατά τις διακρίσεις της περίπτωσης (δ) Η σύγχυση επιτείνεται ακόμη περισσότερο από την ανάγνωση των πρακτικών της Ολομέλειας της Βουλής, στα οποία αποτυπώνονται μάλλον αντιφατικές απόψεις των αγορητών, οι οποίες μπορούν να δώσουν έδαφος για την υποστήριξη και των δύο παραπάνω αντικρουόμενων απόψεων της νομικής θεωρίας Για το θέμα αυτό έχουμε υπ όψη μας πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο, αν και μόνον παρεμπιπτόντως εξέτασε το συγκεκριμένο ζήτημα, έλαβε σαφώς θέση υπέρ της δεύτερης άποψης 24. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η νομολογία για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη ως παγιωμένη Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουν αναπτυχθεί σχετικά με την συνδρομή ή όχι στο πρόσωπό τους του κωλύματος της 3 περ. δ, θεωρούμε ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι, πλην βεβαίως των Γενικών Γραμματέων κλπ, για τους οποίους η διατύπωση της συνταγματικής διάταξης είναι μονοσήμαντη, υπάγονται σαφώς και στο κώλυμα της 1 του άρθρου 56 του Συντάγματος, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες. 5. Ειδικές περιπτώσεις Σύμφωνα με την ρητή διάταξη της 2 του άρθρου 56 του Συντάγματος «2. Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι καθηγητές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων». Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται 23 Βλ. κυρίως Γ. Σωτηρέλη, ο.π. σελ. 120 επ, ο οποίος αντικρούει τον τότε εισηγητή της πλειοψηφίας της Βουλής Ευ. Βενιζέλο, παραθέτοντας αποσπάσματα από την αγόρευσή του. 24 Πρόκειται για την ΑΕΔ 11/2010, η οποία έκρινε ότι «..κατά την έννοια της ίδιας συνταγματικής διάταξης, όπως συνάγεται από την γραμματική της διατύπωση και το σκοπό στον οποίο αποβλέπει,.. στο κώλυμα εκλογιμότητας του εδαφίου δ της παρ. 3 υπάγονται και οι μετακλητοί υπάλληλοι, που κατά το άρθρο 103 παρ. 5 του Συντάγματος είναι δυνατόν να εξαιρούνται από την μονιμότητα, γιατί και αυτοί, όπως οι έμμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, προσλαμβάνονται για την πλήρωση.. οργανικών θέσεων και αποκλειστικώς βάσει κανόνων δημοσίου δικαίου συνάγεται ότι οι καταλαμβάνοντες καθ οιονδήποτε τρόπο.. οργανικές θέσεις ειδικών συμβούλων.. του Πρωθυπουργού..είναι μετακλητοί δημόσιοι υπάλληλοι γενικής αρμοδιότητας και, συνεπώς, αν παραμείνουν στην θέση αυτή κατά τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες της τετραετούς βουλευτικής περιόδου, έχουν κώλυμα εκλογιμότητας σε ολόκληρη την επικράτεια, και υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί κατείχαν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης ή άλλης αντίστοιχης..».

15 συνταγματικό κώλυμα εκλογιμότητας για όσους υπάγονται στην έννοια του «καθηγητή», δηλαδή για όσους απολαμβάνουν του προνομίου της αυτοδύναμης διδασκαλίας και κατέχουν την θέση τους κατόπιν εκλογής ή προαγωγής από τα αρμόδια όργανα των ιδρυμάτων σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν εκάστοτε την λειτουργία τους. Η διάταξη καταλαμβάνει όχι μόνον τους τακτικούς και τους αναπληρωτές καθηγητές αλλά και τους επίκουρους καθηγητές των ΑΕΙ Σύμφωνα με την ρητή διάταξη της 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος «Δεν υπάγονται στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας». Κατά συνέπεια, οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής ενδέχεται να κωλύονται μόνον σύμφωνα με τις διατάξεις της 1 του άρθρου 56 του Συντάγματος, με τις συνακόλουθες συνέπειες σε ό,τι αφορά τον χρόνο παραίτησής τους, που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο του επομένου κεφαλαίου της παρούσας Σύμφωνα με την ρητή διάταξη της περίπτωσης (ε) της 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος, στο συγκεκριμένο κώλυμα εκλογιμότητας υπάγονται και οι «ε) Οι γενικοί ή ειδικοί γραμματείς υπουργείων ή αυτοτελών γενικών γραμματειών ή περιφερειών και όσοι ο νόμος εξομοιώνει με αυτούς». Στις περιπτώσεις των υποψηφίων αυτών, η εδαφική αρμοδιότητα των οποίων εκτείνεται σε ολόκληρη την έκταση της ελληνικής επικρατείας (όπως επίσης και ορισμένων προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου γενικής διεύθυνσης, που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά) το κώλυμα της 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος εκτείνεται και αφορά όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, με τις συνακόλουθες συνέπειες σε ό,τι αφορά τον χρόνο παραίτησής τους, που αναφέρονται στις δεύτερη και τρίτη παράγραφο του επομένου κεφαλαίου της παρούσας Τέλος, όπως ήδη προαναφέρθηκε υπό 2.6. του Κεφαλαίου Α της παρούσας, η διάταξη της 4 του άρθρου 56 του Συντάγματος προβλέπει ότι: «4. Πολιτικοί υπάλληλοι και στρατιωτικοί γενικά, που έχουν κατά το νόμο αναλάβει υποχρέωση να παραμείνουν στην υπηρεσία για ορισμένο χρόνο, δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές όσο χρόνο διαρκεί η υποχρέωσή τους». Κατά συνέπεια, ειδικά για τους υπαλλήλους της κατηγορίας αυτής συντρέχει απόλυτο και γενικό κώλυμα εκλογιμότητας, το οποίο δεν μπορεί να αρθεί με 25 Η ΑΕΔ 21/2004 έκρινε ότι «. συνάγεται ότι συγκεντρώνουν τα άνω γνωρίσματα (αυτοδύναμης διδασκαλίας κ.λ.π.) οι υπαγόμενοι στις τρεις ανώτερες βαθμίδες αυτοδύναμου διδακτικού έργου, δηλαδή όχι μόνο οι καθηγητές και οι αναπληρωτές καθηγητές, που είναι μόνιμοι, αλλά και οι επίκουροι καθηγητές, που εκλέγονται με θητεία αλλά μεταγενέστερα μπορούν να μονιμοποιηθούν..».

16 οποιοδήποτε τρόπο και εμποδίζει καταλυτικά την ανακήρυξη και εκλογή τους ως βουλευτών, μέσα στο χρονικό διάστημα που διαρκεί η παραπάνω υποχρέωσή τους. Β.- Προθεσμίες και τρόπος παραίτησης από τις ιδιότητες και τις θέσεις που συνιστούν κωλύματα εκλογιμότητας. 1. Σύμφωνα με την ρητή συνταγματική διάταξη, η παραίτηση από τα κωλύματα της 1 του άρθρου 56 του Συντάγματος πρέπει να υποβληθεί πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων από τα κατά τα τόπους αρμόδια Πρωτοδικεία. Από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 31 3, 33 και 128 του πδ 26/2012 «Κωδικοποίηση σ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» προκύπτει ότι η παραίτηση πρέπει να υποβληθεί μέσα στις πρώτες εννέα (9) μέρες μετά από την δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών. Σημειώνεται ότι η δημοσίευση του παραπάνω προεδρικού διατάγματος σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. 2. Όπως προκύπτει μονοσήμαντα από την σχετική συνταγματική διάταξη, η παραίτηση από τις ιδιότητες και θέσεις που συνιστούν τα κωλύματα εκλογιμότητας της 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος πρέπει να υποβληθεί πριν από την εναρκτήρια ημέρα του τελευταίου δεκαοκτάμηνου της κανονικής τετραετούς βουλευτικής περιόδου. Εξάλλου, σύμφωνα με την διάταξη του πρώτου εδαφίου της 1 του άρθρου 53 του Συντάγματος «οι βουλευτές εκλέγονται για τέσσερα συνεχή έτη που αρχίζουν από την ημέρα των γενικών εκλογών». 3. Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι οι υποψήφιοι στα πρόσωπα των οποίων συντρέχει κάποιο από τα κωλύματα της 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί από τις ιδιότητες και θέσεις που συνιστούν τα συγκεκριμένα κωλύματα εκλογιμότητας το αργότερο την 16 η Δεκεμβρίου 2014, εφ όσον επιθυμούσαν να εκτεθούν στην εκλογική περιφέρεια ή τις εκλογικές περιφέρειες όπου εκτεινόταν η τοπική τους αρμοδιότητα, υπό τις ειδικότερες διακρίσεις των διατάξεων της 3 του άρθρου 56. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΟΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 16 Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΙΔΙΟΤΗΤΑ Η ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΩΛΥΜΑ ΕΚΛΟΓΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 56 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Η ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ. ΟΣΟΙ,

17 ΜΑΛΙΣΤΑ, ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. 4. Όπως προαναφέρθηκε, 26 δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να συντρέχουν στο πρόσωπο του ίδιου υποψηφίου πολλαπλά κωλύματα εκλογιμότητας. Έστω ως παράδειγμα η περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου που κατέχει θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης και επιθυμεί να είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια όπου εδρεύει η υπηρεσία (διεύθυνση) της οποίας προΐσταται. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος υπάγεται στο κώλυμα της 1 του άρθρου 56 επειδή είναι δημόσιος υπάλληλος. Υπάγεται όμως και στο κώλυμα της 3 επειδή είναι προϊστάμενος οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης. Από το πρώτο κώλυμα μπορεί να απαλλαγεί εφ όσον παραιτηθεί από την δημοσιοϋπαλληλική του ιδιότητα μέσα στις εννέα πρώτες ημέρες από την προκήρυξη των εκλογών. Από το δεύτερο κώλυμα, όμως, δεν μπορεί να απαλλαγεί εφ όσον δεν είχε παραιτηθεί από την θέση του προϊσταμένου (διευθυντή) το αργότερο έως την 16 η Δεκεμβρίου Έστω, ως άλλο παράδειγμα, η περίπτωση γιατρού του ΕΣΥ ο οποίος συμβαίνει να είναι και Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος έχει αφ ενός μεν κώλυμα εκλογιμότητας ως δημόσιος υπάλληλος, αφ ετέρου δε κώλυμα εκλογιμότητας ως Πρόεδρος του ΔΣ ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Είναι προφανές ότι ο υποψήφιος αυτός πρέπει οπωσδήποτε να παραιτηθεί και από τις δύο κωλυόμενες θέσεις και ιδιότητες που κατέχει, δεδομένου ότι η παραίτηση μόνον από την μια τον εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο ακύρωσης της εκλογής του. 6. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 του πδ 26/2012 «1. Η παραίτηση από την υπηρεσία και τις θέσεις που σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 56 του Συντάγματος αποτελούν κώλυμα για την εκλογή στο αξίωμα του βουλευτή είναι γραπτή και η επίδοσή της γίνεται με δικαστικό επιμελητή στον πρόεδρο του αρμόδιου για την ανακήρυξη των υποψηφίων δικαστηρίου, πριν από την ημέρα της ανακήρυξης αυτών. 2. Η παραίτηση που επιδόθηκε δεν ανακαλείται. Αυτή θεωρείται ότι έγινε αυτοδικαίως αποδεκτή με την επίδοσή της. 3. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διαβιβάζει την παραίτηση, χωρίς αναβολή, στην αρμόδια για την παραλαβή της αρχή». 26 Βλ. τα αναφερόμενα στην περ της 1 του προηγούμενου κεφαλαίου της εγκυκλίου αυτής (σελ. 5) και τις εκεί υποσημειώσεις.

18 7. Έχει νομολογηθεί ότι η παραπάνω διάταξη της εκλογικής νομοθεσίας δεν καθιδρύει αποκλειστικό τρόπο υποβολής παραίτησης με σκοπό την συμμετοχή στις εκλογές, αλλά ισχύει εκ παραλλήλου προς τον συνήθη τρόπο υποβολής της παραίτησης στην προϊσταμένη υπηρεσία ή αρχή του παραιτουμένου, η οποία είναι κατά τον νόμο αρμόδια για την παραλαβή της. 27 Ωστόσο, ο Συντονιστής Νομικής & Εκλογικής Υποστήριξης συνιστά, με την μεγαλύτερη δυνατή έμφαση, στους υποψηφίους που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος κατά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους με τον τρόπο που αναφέρεται στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο, δηλαδή με επίδοση, μέσω δικαστικού επιμελητή, στον Πρόεδρο του αρμόδιου Δικαστηρίου. 8. Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι συνταγματική πρόβλεψη ότι «.. Η παραίτηση συντελείται με μόνη τη γραπτή υποβολή της..» θεσμοθετεί έναν κανόνα δικαίου που υπερισχύει 28 κάθε άλλης ειδικότερης διάταξης νόμου που προβλέπει διαφορετικά σε σχέση με την διαδικασία, τις προϋποθέσεις και το χρονικό σημείο επέλευσης των εννόμων αποτελεσμάτων της παραίτησης. 9. Οι υποψήφιοι βουλευτές που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος κατά τις επικείμενες εθνικές εκλογές, στα πρόσωπα των οποίων συντρέχουν κωλύματα εκλογιμότητας, πρέπει να αποστείλουν άμεσα στον Συντονιστή Νομικής & Εκλογικής Υποστήριξης (fax ) την σχετική έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή στον οποίο θα αναθέσουν, με δική τους ευθύνη και δαπάνη, την επίδοση της παραίτησής τους στον Πρόεδρο του αρμόδιου Πρωτοδικείου. 10. Τέλος, στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ 2 της παρούσας εγκυκλίου, παρατίθεται υπόδειγμα δήλωσης παραίτησης (μαζί με λεπτομερείς οδηγίες για την συμπλήρωσή του), το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσουν, συμπληρώνοντάς το κατάλληλα, οι υποψήφιοι στα πρόσωπα των οποίων συντρέχει κώλυμα εκλογιμότητας της 1 του άρθρου 56 του Συντάγματος. 27 ΑΕΔ 29/1991, 30/1997, 27/ Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, εν προκειμένω, είναι η ΑΕΔ 3/2008 η οποία, εξετάζοντας το θέμα της παραίτησης ανώτατου αξιωματικού των ενόπλων δυνάμεων που ήταν υποψήφιος σε βουλευτικές εκλογές, έκρινε ότι η παραπάνω συνταγματική ρήτρα υπερισχύει της διάταξης του άρθρου 36 1 του νδ 1400/1973 «Περί καταστάσεως των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων» (όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 10 2 του ν 3257/2004) που προβλέπει ότι «Οι αξιωματικοί που αποστρατεύονται για οποιονδήποτε λόγο, διαγράφονται από την ενεργό υπηρεσία τριάντα ημέρες μετά την δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους», καθώς και της 2 του ίδιου άρθρου που προβλέπει ότι «Το εν τη προηγουμένη παραγράφω χρονικόν διάστημα θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας δι άπαντα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των αξιωματικών».

19 Γ.- Δυνατότητα επανόδου όσων υποψηφίων δεν εκλεγούν, στις θέσεις από τις οποίες παραιτήθηκαν. 1. Κατ αρχήν, πρέπει να λεχθεί ότι αποκλείεται η επάνοδος στην ενεργό υπηρεσία των στρατιωτικών που παραιτούνται προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. Η απαγόρευση επανόδου τους προκύπτει ευθέως από την ίδια την διάταξη της 1 του άρθρου 56 του Συντάγματος. Ωστόσο, οι αξιωματικοί που παραιτήθηκαν μπορούν να ανακληθούν οποτεδήποτε στην ενέργεια ως έφεδροι Σε ό,τι αφορά την επάνοδο στην υπηρεσία των υπαλλήλων που παραιτήθηκαν προκειμένου να συμμετάσχουν, ως υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές, κρίσιμες είναι οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν 3231/2004, οι οποίες παρατίθενται αυτούσιες στην συνέχεια για την ενημέρωση των υποψηφίων. «Οι παράγραφοι 5 και 5α του άρθρου 18 του Ν. 1735/1987 (ΦΕΚ 195 Ά), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίστανται ως ακολούθως: «5. Δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι, που παραιτούνται υποχρεωτικά σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, για να ανακηρυχθούν υποψήφιοι σε οποιεσδήποτε εκλογές, εάν δεν εκλεγούν, επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων ή, εάν εκλεγούν, από την λήξη της θητείας τους για οποιονδήποτε λόγο. Η επάνοδος συντελείται, αυτοδικαίως, με μόνη την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο στην υπηρεσία και στη θέση από την οποία είχε παραιτηθεί. Αν η υπηρεσία αυτή δεν υφίσταται κατά το χρόνο της επανόδου, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία όπου έχουν μεταφερθεί οι υπάλληλοι της υπηρεσίας εκείνης. Η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από την ανακήρυξη των βουλευτών ή από την λήξη, για οποιονδήποτε λόγο, της θητείας τους. Αν δεν υπάρχει κενή θέση, ο υπάλληλος επανέρχεται ως υπεράριθμος και καταλαμβάνει αυτοδικαίως την πρώτη θέση που θα κενωθεί στον κλάδο του. Τα παραπάνω πρόσωπα, μέχρι να εκλεγούν ή, εφόσον δεν εκλεγούν, μέχρι να επανέλθουν στην υπηρεσία τους, ασφαλίζονται με υγειονομική περίθαλψη στο φορέα ασφάλισης που ήσαν ασφαλισμένοι πριν την παραίτησή τους, καταβάλλοντας οι ίδιοι τις προβλεπόμενες εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη επί των αποδοχών που είχαν κατά το χρόνο της παραίτησής τους. 5.α. Δημοτικοί υπάλληλοι ή κοινοτικοί υπάλληλοι, καθώς και υπάλληλοι των Νομαρχιακών 29 Άρθρο 30 5 του πδ 26/2012 «Κωδικοποίηση σ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών». Για τους στρατεύσιμους βλ. την σημείωση 11 στην σελ. 8 της παρούσας εγκυκλίου.

20 Αυτοδιοικήσεων, που παραιτούνται, υποχρεωτικώς, σύμφωνα με την ισχύουσα, κατά περίπτωση, εκλογική νομοθεσία, επανέρχονται αυτοδικαίως στην ενεργό υπηρεσία, εάν δεν εκλεγούν ή λήξει, σε περίπτωση εκλογής τους, για οποιονδήποτε λόγο η θητεία τους. Η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από την ανακήρυξη των επιτυχόντων ή την λήξη της θητείας τους. Οι λοιπές ρυθμίσεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και για τους δημοτικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους. 2. Η παράγραφος 7 του άρθρου 18 του Ν. 1735/1987 καταργείται, οι δε παράγραφοι 8, 9, 10 και 11 του ίδιου άρθρου αναριθμούνται σε 7, 8, 9 και 10». 3. Αφ ετέρου, η 8 του ν 1735/1987 που, σύμφωνα με τα παραπάνω αναριθμήθηκε ήδη σε 7, ορίζει τα ακόλουθα: «8. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και στους τακτικούς υπαλλήλους των ν.π.δ.δ. και Ο.Τ.Α. καθώς και στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ν.π.δ.δ. και Ο.Τ.Α. που κατέχει οργανικές θέσεις», εξομοιώνοντας έτσι και τις κατηγορίες αυτές προσωπικού προς τους δημοσίους πολιτικούς υπαλλήλους, ως προς το θέμα της δυνατότητας επανόδου τους στην υπηρεσία. 4. Ζήτημα γεννάται σε σχέση με την ερμηνεία της φράσης «Η επάνοδος συντελείται στην υπηρεσία και στη θέση από την οποία είχε παραιτηθεί». Στο ζήτημα αυτό η θέση της Διοίκησης κλίνει σαφώς προς την άποψη ότι ο παραιτηθείς προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα αλλά μη εκλεγείς ως βουλευτής επανέρχεται μεν στην οργανική του θέση αλλά όχι και σε τυχόν άλλη θέση, ιδιότητα ή αξίωμα που κατείχε λόγω της δημοσιοϋπαλληλικής του ιδιότητας. 5. Επί του θέματος αυτού έχουμε υπ όψη μας την πρόσφατη με αριθμό 342/2010 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία εκδόθηκε σε απάντηση ερωτήματος του Υπουργείου Παιδείας που αφορούσε την επάνοδο ή μη εκπαιδευτικού, που απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής, στην προηγούμενη θέση του ως διευθυντή σχολικής μονάδας. Η πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΝΣΚ τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι η επάνοδος στην υπηρεσία συντελείται μεν στην οργανική θέση αλλά όχι στην θέση του διευθυντή σχολικής μονάδας 30 ενώ μια ισχυρή μειοψηφία τάχθηκε υπέρ της 30 Η πλειοψηφία, που συγκροτήθηκε από 29 μέλη του ΝΣΚ, δέχθηκε ότι «η επάνοδος δε αυτή.. αποσκοπεί κυρίως στην επαγγελματική αποκατάσταση και επαναφορά των αποτυχόντων να εκλεγούν υποψηφίων βουλευτών στη θέση του υπαλλήλου για βιοποριστικούς σκοπούς, χωρίς να παρέχεται το δικαίωμα σ αυτούς να επανακτήσουν και τυχόν άλλες απωλεσθείσες θέσεις, ιδιότητες και αξιώματα, που είχαν αποκτήσει και κατείχαν λόγω της δημοσιοϋπαλληλικής τους ιδιότητας προ της παραιτήσεως. Τούτο δε προκύπτει.. από την σαφή διατύπωση στο νόμο της φράσης «επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία», η οποία αφορά τα αμιγώς υπηρεσιακά καθήκοντα.. Σε διαφορετική περίπτωση, αν ο νόμος ήθελε η επαναφορά-αποκατάσταση αυτή να επεκτείνεται

21 αντίθετης άποψης 31. Εν προκειμένω, ο Συντονιστής Νομικής & Εκλογικής Υποστήριξης συντάσσεται μεν απολύτως προς την γνώμη της μειοψηφίας του ΝΣΚ, οφείλει όμως να επισημάνει προς τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους όσα αναπτύχθηκαν παραπάνω για την πληρέστερη ενημέρωσή τους σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. 6. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι προαναφερθείσες διατάξεις των ν 3231/2004 και 1735/1987 ασφαλώς δεν αφορούν και δεν καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες κατηγορίες των κωλυομένων σύμφωνα με την διάταξη της 1 του άρθρου 56 του Συντάγματος. Κατά συνέπεια, είναι σαφές ότι οι Δήμαρχοι, οι Διοικητές ή Πρόεδροι του ΔΣ Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου κλπ που παραιτούνται προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές δεν επανέρχονται στις θέσεις τους εάν αποτύχουν να εκλεγούν. Δ.- Διαδικασία, προθεσμία και τρόπος υποβολής της πρότασης υποψηφιότητας. 1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 του πδ 26/2012 «Κωδικοποίηση σ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών», οι υποψήφιοι βουλευτές είτε προτείνονται από εκλογείς της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας είτε προτείνουν οι ίδιοι την υποψηφιότητά τους. 2. Όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, θα καταθέσουν στα κατά τόπους αρμόδια Πρωτοδικεία, με επίδοση μέσω δικαστικού επιμελητή, ατομική πρόταση υποψηφιότητας (όχι πρόταση υπογεγραμμένη από εκλογείς) που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία που προβλέπονται στην διάταξη της 3 του παραπάνω άρθρου. Η πρόταση θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία που προβλέπονται στην ίδια διάταξη, καθώς επίσης και από παράβολο ΔΟΥ ποσού 146,74, όπως προβλέπεται στην διάταξη της 5 του ίδιου άρθρου. και σε άλλες θέσεις, ιδιότητες, αξιώματα, κ.α., ή θα όριζε γενικά ότι αυτοί επανέρχονται συλλήβδην σε όλες τις θέσεις τις οποίες απώλεσαν.. ή ειδικά για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, πράγμα που όμως δεν αποτυπώνεται στην ως άνω διάταξη.». 31 Η μειοψηφία, που συγκροτήθηκε από 10 μέλη του ΝΣΚ, δέχθηκε ότι «..είναι σαφές ότι η τελευταία διάταξη αποβλέπει στην πλήρη αποκατάσταση του υπαλλήλου, αφού ο νομοθέτης δεν θεώρησε επαρκή, από πλευράς γραμματικής διατύπωσης, τη φράση «επανέρχονται στην υπηρεσία», αλλά διευκρίνισε ότι η επάνοδος συντελείται στην υπηρεσία και τη θέση την οποία ο υπάλληλος κατείχε, χωρίς να ομιλεί καν περί «οργανικής θέσης» που θα μπορούσε να προκαλέσει ερμηνευτικό προβληματισμό..».

Λ ο υ κ ά ς Α π ο σ τ ο λ ί δ η ς & Σ υ ν ε ρ γ ά τ ε ς ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Λ ο υ κ ά ς Α π ο σ τ ο λ ί δ η ς & Σ υ ν ε ρ γ ά τ ε ς ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Λ ο υ κ ά ς Α π ο σ τ ο λ ί δ η ς & Σ υ ν ε ρ γ ά τ ε ς ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Τηλ.: 2103619650, 2103610116, Fax: 2103619760, Email: lapostol@otenet.gr h t t p: / / w w w. l o u k a s a p o s t o l i d i

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α.Δ.Α: Β4407ΛΚ-33Μ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α.Δ.Α: Β4407ΛΚ-33Μ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ταχ. Δ/νση: 72100 Άγιος Νικόλαος Πληροφορίες: Μυσίκος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΌ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΔΕΙΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΔΕΙΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ---- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. & Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Β ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΙΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

κωδ. 8401 ή...καζίνο; ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΔΙΛΛΗΜΑ Το 65% είπε όχι στην ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ..! Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΑΓΑΡΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ

κωδ. 8401 ή...καζίνο; ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΔΙΛΛΗΜΑ Το 65% είπε όχι στην ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ..! Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΑΓΑΡΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ Η κωδ. 8401 KΥΡΙΑΚΗ 14. 11 2010 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 97 1 ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΤΥΣΤΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ..! ΛΟΓΟΘΕΤΗ ή...καζίνο; ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΔΙΛΛΗΜΑ Το 65% είπε όχι στην ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ..! Κάνει αγώνα ο Μπεγλίτης

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το αριθμ. 12/2015 πρακτικό τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λήμνου της 30 ης Ιουλίου 2015.

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το αριθμ. 12/2015 πρακτικό τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λήμνου της 30 ης Ιουλίου 2015. Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το αριθμ. 12/2015 πρακτικό τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λήμνου της 30 ης Ιουλίου 2015. Αριθμός Απόφασης 210/2015 Θέμα 7 ο : Έγκριση διενέργειας δημοπρασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ» Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ» Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 18ης Οκτωβρίου 18, 582 00 Έδεσσα τηλ. 2381025555, fax. 2381051255 Εργασία: Αποφράξεις δικτύου αποχέτευσης Προϋπολογισμός: 30.100,00 (με Φ.Π.Α.) Αριθμός Μελέτης: 35/2013 Έδεσσα, 27-12-2013 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα !"#$%&%'(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( )!

Περιεχόμενα !#$%&%'(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( )! Περιεχόμενα!"#$%&%'(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( )! *+",',"-+.-"/'0$.-$".1$/!1"#,'0"+(((((((((((((((((((((((23! 14+,$%0$ ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((()5!

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΑΡΙΘΜ. 10/2015 ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΑΡΙΘΜ. 10/2015 ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Σέρρες, 05-11-2015 Αριθμ. Πρωτ.: 3397 Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού Τμήμα Μισθοδοσίας, Αποζημιώσεων, Προμηθειών & Περιουσίας Δ/νση: Τέρμα Μαγνησίας, Τ.Κ. 621 24, Σέρρες Πληροφορίες: Μ. Μπάκα Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΤΣΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΑΘΗΝΑ, 1988 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΤΣΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΑΘΗΝΑ, 1988 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΤΣΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΑΘΗΝΑ, 1988 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

15PROC003298175 2015-11-12

15PROC003298175 2015-11-12 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡ.ΠΡΩΤΟΚ. ΕΡΓΟ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1 : ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής

Διαβάστε περισσότερα

(ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ)

(ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ) 1 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ) Η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία. Επίκτητος Σοφός δεν είναι όποιος ξέρει πολλά, αλλά όποιος ξέρει χρήσιμα. Ηράκλειτος Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: 1 ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ. (Τύπος Β)

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: 1 ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ. (Τύπος Β) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ KAI ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ & ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΔΑΣΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΘΑΣΟΥ ΕΡΓΟ: «Διάνοιξη

Διαβάστε περισσότερα

Η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη μέσα από τις εφημερίδες.

Η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη μέσα από τις εφημερίδες. Του Σταύρου Καλλώνη.* Η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη μέσα από τις εφημερίδες. Ο χώρος τα πρόσωπα και το κατηγορητήριο. Η δίκη της ηγεσίας του ΚΚΕ, γιατί περί αυτού πρόκειται, συνηθίζεται να λέγεται ως δίκη

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθούν όλα τα σχετικά έγγραφα - αποφάσεις για το ωράριο, όπως οµόφωνα ψηφίστηκαν και επικυρώθηκαν από το συνέδριο στο Λουτράκι το 2007

Ακολουθούν όλα τα σχετικά έγγραφα - αποφάσεις για το ωράριο, όπως οµόφωνα ψηφίστηκαν και επικυρώθηκαν από το συνέδριο στο Λουτράκι το 2007 Απόφαση συνεδρίου Λουτρακίου για ΩΡΑΡΙΟ 5. Επειδή (σύµφωνα µε τη διευκρίνιση για τη διαδικασία ψήφισης της εισήγησης του Σ από το προηγούµενο συνέδριο) ΕΝ ΤΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ το περιεχόµενο των εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα ΕΠΟΝ Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Προμελέτη σκοπιμότητας επενδυτικού σχεδίου που αφορά τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενης

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 20 Ιουλίου 2009 Αρ.Πρωτ.: 1073959/6332/943/Α0014 ΠΟΛ. 1095

Αθήνα 20 Ιουλίου 2009 Αρ.Πρωτ.: 1073959/6332/943/Α0014 ΠΟΛ. 1095 ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4 Ταχ. Κωδ. : 106 72 ΑΘΗΝΑ Τηλ. : 210 3647202-5 E-mail : dfpa.a1@1992.syzefxis.gov.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ηράκλειο 6-5-2015. Αρ. Πρωτ.: 590

Ηράκλειο 6-5-2015. Αρ. Πρωτ.: 590 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Δ.Ε. Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τηλ. 2810 246860 Ταχ. Δ/νση: Ρολέν 4, 713

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ' αριθμ. 21/09-12-2011 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ' αριθμ. 21/09-12-2011 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το υπ' αριθμ. 21/09-12-2011 Πρακτικό της Οικονομικής Επιτροπής Ιονίων Νήσων Αριθμ. απόφασης 492/21-2011 ΠΕΡΙΛΗΨΗ: «Εισήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ. (Τύπος Β) Για έργα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών 2004/18/ΕΚ και 2004/17/ΕΚ 1

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ. (Τύπος Β) Για έργα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών 2004/18/ΕΚ και 2004/17/ΕΚ 1 ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΥΧΩΝ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ & ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΟ: «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2009 2010 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ν. Ιωνία, ΒΟΛΟΣ Τη συγκέντρωση της ύλης του και την επιμέλεια της έκδοσης είχε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑΣ (Τύπος Β) Για έργα που δεν εµπίπτουν στο πεδίο εφαρµογής των Οδηγιών 2004/18/ΕΚ και 2004/17/ΕΚ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΥΠΟΣ Β ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜOΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΗΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ Ε Π Ο Χ Ι Κ Ω Ν Ε Π Ι Δ Ο Μ Α Τ Ω Ν Ε Τ Ο Υ Σ 2013 ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ερµού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073 32 21 255 FAX: 210 32 27 382 www.olme.gr e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 3/3/08 Α.Π.: 656

Ερµού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073 32 21 255 FAX: 210 32 27 382 www.olme.gr e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 3/3/08 Α.Π.: 656 Ο.Λ.Μ.Ε. Ερµού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073 32 21 255 FAX: 210 32 27 382 www.olme.gr e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 3/3/08 Α.Π.: 656 ΠΡΟΣ: - τον Υπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευµάτων κ. Ευρ. Στυλιανίδη

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη. (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου)

Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη. (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου) 1 Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου) Σοφοκλής Ερμηνευτικές ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντομης απάντησης) Πρόλογος Στίχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό συνεδριάσεων 24/2012 του δημοτικό συμβουλίου Δήμου Αμυνταίου. ΘΕΜΑ: Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου για το θέμα των Διαθεσιμοτήτων-

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΕΠIΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΤΟΥΣ 2015

ΕΡΓΟ: ΕΠIΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΤΟΥΣ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΕΡΓΟ: ΕΠIΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΤΟΥΣ 2015 ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 30.000,00 ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 34/2015 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΣΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ. (Τύπος Β) Για έργα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών 2004/18 και 2004/17 1 Ξάνθη ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ. (Τύπος Β) Για έργα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών 2004/18 και 2004/17 1 Ξάνθη ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡ/ΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΞΑΝΘΗΣ ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ EΡΓO: ΥΠΟEΡΓO:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αφιέρωση... 7 Εισαγωγή... 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Τι θα κερδίσετε από αυτό το βιβλίο... 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ανάληψη των ευθυνών σας... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Όλα ερείπια: το ψάξιμο στα συντρίμμια... 19 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Αναγκαστική

Διαβάστε περισσότερα

62 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

62 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ 62 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Ε.Μ.Π. 11 & 12 Δεκεµβρίου 2009, Λαύριο ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Α «Έγκριση Αγροτικού και Αρδευτικού Κανονισµού ήµου Καβάλας» Αριθ. Αποφάσεως 891/2011

Θ Ε Μ Α «Έγκριση Αγροτικού και Αρδευτικού Κανονισµού ήµου Καβάλας» Αριθ. Αποφάσεως 891/2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Α Α: 456ΖΩΕ6-ΧΙ1 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό της υπ αριθ. 34ης /9 εκεµβρίου 2011 Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Καβάλας Αριθ. Αποφάσεως 891/2011 Θ Ε

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή ρώσικη χριστουγεννιάτικη ιστορία Διασκευή από την Μπιλιούρη Αργυρή

Παραδοσιακή ρώσικη χριστουγεννιάτικη ιστορία Διασκευή από την Μπιλιούρη Αργυρή Παραδοσιακή ρώσικη χριστουγεννιάτικη ιστορία Διασκευή από την Μπιλιούρη Αργυρή ΠΡΟΣΩΠΑ: Τρεις μάγοι Μπάμπουσκα Ξενοδόχος Φρουρός Αγγελιαφόρος Χωρικοί (μπορούμε να χρησιμοποιήσουνε όσα πρόσωπα θέλουμε )

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ. (Τύπος Α) Για έργα που εμπίπτουν λόγω προϋπολογισμού 1 στο πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών 2004/18 και 2004/17.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ. (Τύπος Α) Για έργα που εμπίπτουν λόγω προϋπολογισμού 1 στο πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών 2004/18 και 2004/17. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΟΜΟΚΟΣ 11-10-2011 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 18340 ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η Δ Ι Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Ο Υ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΟΜΟΚΟΣ 11-10-2011 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 18340 ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η Δ Ι Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΟΜΟΚΟΣ 11-10-2011 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 18340 ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 67.000,00 ΕΡΓΑΣΙΑ 56.000,00

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης

Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 15 5 2009 Αριθμ.πρωτ.447 Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θέμα: Πλειστηριασμοί κατά ΚΕΔΕ. Σχετικό: Το με αριθμ.πρωτ.1009308/544/ζ0016/πολ.1055/16 4 2009 έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική εκπαίδευση στη μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης- Εμπειρία στον Ελληνικό χώρο (Α0011) ΨΑΡΡΙΑΝΟΥ ΙΑΚΩΒΗ ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η διαπολιτισμική εκπαίδευση στη μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης- Εμπειρία στον Ελληνικό χώρο (Α0011) ΨΑΡΡΙΑΝΟΥ ΙΑΚΩΒΗ ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διαπολιτισμική εκπαίδευση στη μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης- Εμπειρία στον Ελληνικό χώρο (Α0011) ΨΑΡΡΙΑΝΟΥ ΙΑΚΩΒΗ ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα εκπαιδευτικά και γλωσσικά προβλήματα των αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

«Συντήρηση οδικού δικτύου ν. Δ/νση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων

«Συντήρηση οδικού δικτύου ν. Δ/νση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων 6-5-2015 / ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΛΕΞΗ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΩΨΦΟ7ΛΞ-ΩΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ερμούπολη: 4-5 - 2015 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Αριθ. Πρωτ. : 50657 / 1806 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πτυχιακή Εργασία της φοιτήτριας Αναστασίας Κουτουλίδου με τίτλο: Ο ρόλος της γυναίκας στο ρεμπέτικο τραγούδι (Πειραιάς, 1922-1953) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, Παράρτημα Φλώρινας

Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, Παράρτημα Φλώρινας Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, Παράρτημα Φλώρινας Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Τ Ε Ι Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ 2008-2009 ΦΛΩΡΙΝΑ Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι, ένας θησαυρός υγείας και δύναμης

Μέλι, ένας θησαυρός υγείας και δύναμης W Μέλι, ένας θησαυρός υγείας και δύναμης 2012-2013 Ε Ρ Ε Υ Ν Η Τ Ι Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Α Τ Α Ξ Η Σ 1 Ο Υ Γ Ε Ν Ι Κ Ο Υ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Π Α Τ Ρ Α Σ Ο Μ Α Δ Α Β Ε Π Ι Β Λ Ε Π Ο Υ Σ Α Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ρ Ι Α : Μ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από τα πρακτικά της με αριθμό 13ης/2012, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 στην Κέρκυρα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από τα πρακτικά της με αριθμό 13ης/2012, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 στην Κέρκυρα. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από τα πρακτικά της με αριθμό 13ης/2012, συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 στην Κέρκυρα. Αριθ. απόφασης 189-14/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ Σελίδα 5 από 9 ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α. Α. Από το κείμενο που σας δίνεται να μεταφράσετε το απόσπασμα: «περὶ δὲ τῶν κοινῶν εἰς τοιούτους ἀγῶνας καθεστηκότας». Σε ό,τι αφορά όμως το

Διαβάστε περισσότερα

Μαρξ, Κ. (2007). "Κριτική του προγράµµατος της Γκότα", σ. 37.

Μαρξ, Κ. (2007). Κριτική του προγράµµατος της Γκότα, σ. 37. «( ) Ίση λαϊκή εκπαίδευση; Τι να φαντάζονται µ αυτά τα λόγια; Πιστεύουν ότι µπορεί στη σηµερινή κοινωνία (και µονάχα µε δαύτην έχουν να κάνουν) να είναι η εκπαίδευση ίση για όλες τις τάξεις; Ή ζητάνε να

Διαβάστε περισσότερα

Αν και νόµιµα προσκλήθηκαν 1. ΒΟΡΕΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΗΜΟΤ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (προσήλθε) 2. ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ «(προσήλθε) 1

Αν και νόµιµα προσκλήθηκαν 1. ΒΟΡΕΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΗΜΟΤ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (προσήλθε) 2. ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ «(προσήλθε) 1 Αναρτητέα στο διαδίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ A Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από τα πρακτικά της µε αριθµ. 23/2014 τακτικής συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Αριθµ.Απόφασης: 226/2014 Π Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 7 ο /5-4-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 324/2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 7 ο /5-4-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 324/2013 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 7 ο /5-4-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 324/2013 ΘΕΜΑ: 3 ο Εξέταση της από 29-1-2013 ένστασης της εταιρείας «ΒΡΑΚΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ 01-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΤΗΣΙΟ ΕΛΤΙΟ

ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΤΗΣΙΟ ΕΛΤΙΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΤΗΣΙΟ ΕΛΤΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 5/204/14.11.2000 του.σ. της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 01.01.2004-31.12.2004 AΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2005 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Συνάντηση εκπροσώπων του Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε. με την Επόπτρια των Σχολείων της Φ.Ε.

Θέμα: Συνάντηση εκπροσώπων του Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε. με την Επόπτρια των Σχολείων της Φ.Ε. Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014 Αρ. πρωτ. 213 Προς: Τους καθηγητές των Σχολείων μας Θέμα: Συνάντηση εκπροσώπων του Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε. με την Επόπτρια των Σχολείων της Φ.Ε. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Την Τετάρτη 20 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3646, 25/10/2002. ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3646 της 25ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3646, 25/10/2002. ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3646 της 25ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3646 της 25ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ I Ο περί Σκύλων Νόμος του 2002, εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα

cm U Βασιλική Χάλαζα Α.Μ. 1110523 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (1975-1987) ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

cm U Βασιλική Χάλαζα Α.Μ. 1110523 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (1975-1987) ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής των Επιστημών του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: διεπιστημονικές προσεγγίσεις στις ιστορικές,

Διαβάστε περισσότερα

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής Πρόεδρος Αίγλη Παντελάκη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αντιπρόεδρος Χάρης Ζαννετής Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μέλη Χρίστος Κουρτελλάρης

Διαβάστε περισσότερα

15PROC003562344 2015-12-23

15PROC003562344 2015-12-23 Τηλ: 2382084380-374 - Fax: 2382025884 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αρμόδιοι υπαλ:παλαμιδά Ζαχαρούλα αρθ πρωτ: 1706/23-12-2015 Μπουλουσάκης Δημήτριος Γιαννιτσά Διεύθυνση: Κ.Ασμανίδη 2 Email: palamida@in.gr ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΑΑ 2007-2013 Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας ΕΥΕ ΠΑΑ Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

συγκρότηση επιτροπών: α) Διενέργειας & Αξιολόγησης ψήφισαν οι Δημοτικοί Προμηθειών, β) Παραλαβής Προμηθειών (Ορθή Σύμβουλοι κ.

συγκρότηση επιτροπών: α) Διενέργειας & Αξιολόγησης ψήφισαν οι Δημοτικοί Προμηθειών, β) Παραλαβής Προμηθειών (Ορθή Σύμβουλοι κ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Εγκρίνει με ΔΗΜΟΣ (19) ψήφους ΝΕΑΣ το ΣΜΥΡΝΗΣ Πρόγραμμα των Ιωνικών Γιορτών, αρνητικά ψήφισε η Δημοτική Σύμβουλος ANAΡΤΗΤΕΑ κα Ζησίμου Δημόκλεια. Α Π Ο Σ Π

Διαβάστε περισσότερα

5 η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

5 η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Αναζήτηση των παροχών (συντάξεων) σε χρήμα που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.»

ΘΕΜΑ: «Αναζήτηση των παροχών (συντάξεων) σε χρήμα που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.» ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 20.6. 2012 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Αριθ. Πρωτ. Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ αριθμ. ΣΟΧ 41/2015 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ Α.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ αριθμ. ΣΟΧ 41/2015 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ Α.Ε. Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας Τ.Κ. 451 10 ΙΩΑΝΝΙΝΑ Α. Π. : 3279 / 311 Ιωάννινα, 02-11-2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ αριθμ. ΣΟΧ 41/2015 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αίγιο, 7 Ιανουαρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αίγιο, 7 Ιανουαρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αίγιο, 7 Ιανουαρίου 2014 ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ Αριθ.πρωτ.:270 ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων Δήμου ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Εκποίησης ή Εκμίσθωσης Ακινήτων & Πραγμάτων Δήμου Αιγιαλείας

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΡΙΑ ΣΙΟΜΠΟΤΗ-ΣΑΜΣΑΡΗ Φιλόλογος Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Προλεγόμενα Τα Τμήματα Ένταξης, αν και λειτουργούν στην Α/βάθμια Εκπαίδευση από

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ (932 ΑΚ). ΑΝΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ (932 ΑΚ). ΑΝΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ (932 ΑΚ). ΑΝΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Εφόσον ο προσδιορισμός του ποσού της εύλογης χρηματικής ικανοποίησης, κατ άρθ. 932 ΑΚ, επαφίεται στην ελεύθερη κρίση του δικαστηρίου της ουσίας, που

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜ. ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ (Υ.Α.Σ.) ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡ/ΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ 1860-1960

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ 1860-1960 Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ιανουάριος 2010 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ 1860-1960 Η εκμάθηση της αλφαβήτας και η ανάγνωση είναι δύο από τα καθοριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ Η ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Ετήσια συνδρομή 25 Τιμή φύλλου 0,50 e-mail: fonikor@oene.gr Κωδικός 2293 Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ. (Τύπος Β) Για έργα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών 2004/18 και 2004/17

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ. (Τύπος Β) Για έργα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών 2004/18 και 2004/17 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Αρ. Μελ. : 15/2012 Αρ.Πρωτ. 3.415 ΕΡΓΟ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ «ΦΟΥΝΤΟΥΚΛΗ»» ΕΣΠΑ Ε.Π. ΠΔΜ 2007-2013 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ι Σ Ο Κ Ρ Α Τ Η Σ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Δ.Σ.Α.

Ι Σ Ο Κ Ρ Α Τ Η Σ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Δ.Σ.Α. Ι Σ Ο Κ Ρ Α Τ Η Σ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Δ.Σ.Α. Το κείμενο παρατίθεται ακριβώς όπως δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. ΤΕΥΧΟΣ Α'/194/23-8-2002 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 208 Εκπαιδευτές Υποψηφίων Οδηγών, Σχολές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΡ3ΩΞ3-ΑΟΘ. Αναρτητέα στο διαδίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΑΔΑ: ΒΙΡ3ΩΞ3-ΑΟΘ. Αναρτητέα στο διαδίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Αναρτητέα στο διαδίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ A Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από τα πρακτικά της µε αριθµ. 01/2014 τακτικής συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Αριθµ.Απόφασης: 3/2014 Π Ε Ρ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (ΣAY) (Π.Δ. 305/96, άρθρο 3, παράγραφοι 3,4,5,6,8,9,10) ΤΜΗΜΑ Α

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (ΣAY) (Π.Δ. 305/96, άρθρο 3, παράγραφοι 3,4,5,6,8,9,10) ΤΜΗΜΑ Α ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ Δ/ΝΣΗ Π.-Δ. & Π.Ζ. ΕΡΓΟ: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΠΥΛΟΥ» ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (ΣAY) (Π.Δ. 305/96, άρθρο 3, παράγραφοι 3,4,5,6,8,9,10)

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές της ομάδας λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης ασχολήθηκαν με το έργο πέντε γυναικών συγγραφέων: Ζωρζ Σαρή, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου,

Οι μαθητές της ομάδας λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης ασχολήθηκαν με το έργο πέντε γυναικών συγγραφέων: Ζωρζ Σαρή, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2006-2007 Οι μαθητές της ομάδας λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης ασχολήθηκαν με το έργο πέντε γυναικών συγγραφέων: Ζωρζ Σαρή, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κατερίνη 5-12 - 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κατερίνη 5-12 - 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κατερίνη 5-12 - 2011 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αρ.πρωτ.: οικ.20496/4514 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Ε Γ Κ Τ Ι Κ Ο Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο ΣΕ Ο Λ Ο Μ Ε Λ Ε Ι Α

Ε Λ Ε Γ Κ Τ Ι Κ Ο Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο ΣΕ Ο Λ Ο Μ Ε Λ Ε Ι Α Επί του Απολογισμού των εσόδων και εξόδων του Κράτους έτους 2006 και του Γενικού Ισολογισμού της 31 ης Δεκεμβρίου 2006, σύμφωνα με το άρθρο 98 παρ. 1 περ. ε σε συνδυασμό με το άρθρο 79 παρ. 7 του Συντάγματος

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφία εξώφυλλου. Άποψη του Γκιαούρκιοϊ σήμερα. (Φωτ. Αντ. Μισυρλή).

Φωτογραφία εξώφυλλου. Άποψη του Γκιαούρκιοϊ σήμερα. (Φωτ. Αντ. Μισυρλή). Η παρούσα έκδοση έγινε στο πλαίσιο της 2 ης Συνάντησης (21.9.2014 στη Θεσσαλονίκη) των συγγενών που προέρχονται από το Γενεαλογικό Δέντρο της οικογένειας με γενάρχες τους Φώτιο και Τριανταφυλλιά Παπαδημητρίου

Διαβάστε περισσότερα

χρωμάτων για τα έργα αυτεπιστασίας έτους 2015 και λοιπές ανάγκες προϋπολογισμού

χρωμάτων για τα έργα αυτεπιστασίας έτους 2015 και λοιπές ανάγκες προϋπολογισμού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βέροια, 25/06/2015 ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: 25940 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ χρωμάτων για τα έργα αυτεπιστασίας έτους 2015 και λοιπές ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ Α ρ ι θ μ. Α π ό φ α σ η ς : 161 / 2012 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ Α ρ ι θ μ. Α π ό φ α σ η ς : 161 / 2012 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ Α ρ ι θ μ. Α π ό φ α σ η ς : 161 / 2012 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το Πρακτικό 11/2012 της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου Θ έ μ α: Tροποποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Άρθρο 1 Σκοπός, ειδικές χρήσεις νερού 7 Άρθρο 2 Τεχνικά χαρακτηριστικά παροχής δικαιώματα..7 Άρθρο 3 Σχέση του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

Προς όλους τους συμβολαιογράφους Δ/νση: Γ.Γενναδίου 4 10678 Αθήνα

Προς όλους τους συμβολαιογράφους Δ/νση: Γ.Γενναδίου 4 10678 Αθήνα ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 25η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 Ιουλίου 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αρ. πρωτ. 168 ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Προς όλους τους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ. Οι τρεις πηγές και τα τρία συστατικά μέρη. του μαρξισμού. Τα ιστορικά πεπρωμένα. της διδασκαλίας του Καρλ Μαρξ ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ

ΚΑΙ. Οι τρεις πηγές και τα τρία συστατικά μέρη. του μαρξισμού. Τα ιστορικά πεπρωμένα. της διδασκαλίας του Καρλ Μαρξ ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ Β.Ι.ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟΜΑΡΞΙΣΜΟ Οι τρεις πηγές και τα τρία συστατικά μέρη του μαρξισμού Τα ιστορικά πεπρωμένα της διδασκαλίας του Καρλ Μαρξ ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ (Σύντομη βιογραφική σκια γραφία με έκθεση του

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ, Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η Σ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Η Σ & Π Ρ Ο Ν Ο Ι Α Σ ΣΥΜΒΑΣΗ

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ, Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η Σ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Η Σ & Π Ρ Ο Ν Ο Ι Α Σ ΣΥΜΒΑΣΗ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ, Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η Σ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Η Σ & Π Ρ Ο Ν Ο Ι Α Σ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΠΑΡΟΧΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΝ Ο.Α.Ε.Ε.». ΜΕΤΑΞΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 21 Μάιος - Ιούλιος 2010. Υπέρλαμπρα Αστέρια. K ω π η λ α τ ι κ ά ν έ α

Τεύχος 21 Μάιος - Ιούλιος 2010. Υπέρλαμπρα Αστέρια. K ω π η λ α τ ι κ ά ν έ α Τεύχος 21 Μάιος - Ιούλιος 2010 Υπέρλαμπρα Αστέρια K ω π η λ α τ ι κ ά ν έ α 1 Φίλες και φίλοι, editorial Η πρώτη φάση του 76ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος τελείωσε στη Καστοριά, σε μια πόλη που ξέρει να

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική. ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 3/2011 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΤΗΣ 14 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Ελληνική. ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 3/2011 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΤΗΣ 14 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Ελληνική ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 3/2011 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΤΗΣ 14 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Αριθμ. απόφ. 79/2011 ΘΕΜΑ:24 ο «Προμήθεια Στολών του Ειδικού Ένστολου Προσωπικού της Δημοτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 20ουΑΙΩΝΑ Διπλωματική Εργασία για το Προπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

Newsletter 07-08/2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εργατικό 3-85

Newsletter 07-08/2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εργατικό 3-85 www.inlaw.gr Newsletter 07-08/2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εργατικό 3-85 [ 2 ] ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ Άδεια εργασίας - Γενικά ικαστήριο: Άρειος Πάγος Αριθµός απόφασης: 304 Έτος: 2012 - Χορήγηση ειδικής άδειας στους εργαζόµενους

Διαβάστε περισσότερα

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Α Λυκείου Όνομα: Επώνυμο: Τμήμα: Ημερομηνία: 13.04.2014 Κείμενο Α O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Ανησυχώντας για την απειρία των παιδιών τους, που μπαίνουν στον κόσμο των

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση υπ αριθ. 2137/2014

Απόφαση υπ αριθ. 2137/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δ/νση: Λ. Συγγρού 15 17 Τ.Κ.: 117 43 Αθήνα Τηλ.: 213 20 63 776 213 20 63 537 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Συνεδρίαση 54 η Απόφαση υπ αριθ. 2137/2014

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΠΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ 1

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΠΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ 1 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΠΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ 1 Σταματοπούλου Νικολίνα Ωδείο Σύγχρονης Τέχνης Αγρινίου, nistamato@yahoo.gr Περίληψη Για το παρόν άρθρο επιλέχθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΣτΕ 1683/2009 Τμ. Γ [Συμφωνία της Βάρκιζας Ισχύς συντακτικών πράξεων]

ΣτΕ 1683/2009 Τμ. Γ [Συμφωνία της Βάρκιζας Ισχύς συντακτικών πράξεων] ΣτΕ 1683/2009 Τμ. Γ [Συμφωνία της Βάρκιζας Ισχύς συντακτικών πράξεων] Προεδρεύων: Γ. Παπαμεντζελόπουλος, Σύμβουλος Εισηγητής: Α. Καραμιχαλέλης, Σύμβουλος Οι κανόνες δικαίου που περιέχονται στη Συμφωνία

Διαβάστε περισσότερα

Συντήρηση και Τεχνική Υποστήριξη Προγραμμάτων των Υπηρεσιών του Δήμου

Συντήρηση και Τεχνική Υποστήριξη Προγραμμάτων των Υπηρεσιών του Δήμου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Συντήρηση και Τεχνική Υποστήριξη Κ. Μ. : Π02/205 ΠΡΟΫΠ. : 40.344,00 με το Φ. Π. Α. ΣΥΓΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ Α.Π.: 2448/28-02-2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ Γραφείο Προμηθειών Πληροφορίες: κ. Μαραζόπουλος Αθ. Tαχ. Δ/νση: K. Καραμανλή Τ.Κ. 46200 Παραμυθιά Τηλ.: 2666360132 Φαξ: 2666024155

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΗΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Δ/ΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΥΑΜΒ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΑΡΘΡΟ Σελίδα Κεφάλαιο Α' Αντικείμενο Γενικοί Όροι 1. Αντικείμενο του

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Πληροφορίες: ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Τηλέφωνα: 2821 0 37073, 37063 Fax: 28210-37082 * Εmail: elke@isc.tuc.

Γενικές Πληροφορίες: ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Τηλέφωνα: 2821 0 37073, 37063 Fax: 28210-37082 * Εmail: elke@isc.tuc. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ * * * ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ Κτίριο Ε4 Πολυτεχνειούπολη, Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου Χανιά Τηλ.: (28210) 37073-37063 / Fax (28210) 37082

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ÁÍÉÁ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ÁÍÉÁ ΘΕΜΑ Α1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ α. «Φεντερασιόν»: σελίδα 46: «Η κατάσταση αυτή ιδεολογίας στη χώρα.» β. «Πεδινοί»: σελίδα 77: «Οι πεδινοί είχαν και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 45 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪ Η-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Χρυσ Σµύρνης 3 : Τηλ.: 2107601470 ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ : ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΤΕΕ 2 ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ 2006 ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Α 1. «Η κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4290, 29/7/2011

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4290, 29/7/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1964 ΜΕΧΡΙ 2006 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 40 του 1964 70 του 1964 77 του 1965

Διαβάστε περισσότερα

«Ειρήνη» Σημειώσεις για εκπαιδευτικούς

«Ειρήνη» Σημειώσεις για εκπαιδευτικούς «Ειρήνη» Σημειώσεις για εκπαιδευτικούς Το «Ειρήνη» αποτελεί ένα εκπαιδευτικό υλικό απευθυνόμενο σε παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών. Περιλαμβάνει: Μια ταινία κινουμένων σχεδίων (διάρκειας 7 λεπτών) Σημειώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες».

ΘΕΜΑ: «Δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ Ταχ.Δ/νση : Βασ. Σοφίας 15 Ταχ.Κώδικας : 106 74, Αθήνα Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Έργο : Προμήθεια υλικών άρδευσης ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Προυπ : 71.999,65 Ευρώ ( με Φ.Π.Α. 23 %) Κ.Α. : 25-7135.004 Αρ. Μελ. : 20/2015 Αρ. Πρωτ. : 3281/17-6-2015 Χρήση : 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ. Ανάθεσης του έργου «ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΙΑ» στην Π.Ε. Ζακύνθου για το έτος 2016

ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ. Ανάθεσης του έργου «ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΙΑ» στην Π.Ε. Ζακύνθου για το έτος 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ Τ.Κ. 29100 ZAKYNΘΟΣ ΑΡ. ΠΡΩΤ. οικ. ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική Στρατηγική Διοίκηση και Διαχείριση της Απόδοσης 5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Έως τώρα έχουμε μιλήσει Κεφάλαιο 2: Σημαντική επιρροή του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΙΑΣ Α.Ε. & ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΣΧΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΑ ΟΥ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ALTMAN S Z - SCORE

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΙΑΣ Α.Ε. & ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΣΧΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΑ ΟΥ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ALTMAN S Z - SCORE ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τµήµα Λογιστικής Πτυχιακή Εργασία Καθηγητής: Γ. Γαλυφιανάκης ΘΕΜΑ: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΙΑΣ Α.Ε. & ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Διαχείριση Παραγωγής Σακχαρότευτλων

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Διαχείριση Παραγωγής Σακχαρότευτλων ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Διαχείριση Παραγωγής Σακχαρότευτλων Διαδικτυακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης ενδιαφερομένων αναφορικά με τη Δράση 2.3 (Β) «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων» Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πρώτες βοήθειες και αντιλήψεις του πληθυσμού στους Νομούς Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Μεσσηνίας

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πρώτες βοήθειες και αντιλήψεις του πληθυσμού στους Νομούς Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Μεσσηνίας Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πρώτες βοήθειες και αντιλήψεις του πληθυσμού στους Νομούς Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Μεσσηνίας ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ Δημητρακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα