EJECT! ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΡΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "EJECT! ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΡΑ"

Transcript

1 EJECT! ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΡΑ Όταν συμβεί ένα μείζον αεροπορικό ατύχημα στην Πολεμική Αεροπορία συγκεντρώνεται μια ομάδα ειδικών η οποία διερευνά κάθε πιθανό παράγοντα, γεγονός ή ακολουθία γεγονότων τα οποία μπορεί να συνετέλεσαν στο ατύχημα, καθορίζει τα βαθύτερα αίτια που το προκάλεσαν με σκοπό να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια ατυχήματα. Επίσης, ειδικοί στα συστήματα διάσωσης εμπλέκονται στη εξέταση καλής λειτουργίας του συστήματος εγκατάλειψης του α/φους καθώς και εάν αυτό ενεργοποιήθηκε όταν έπρεπε να ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς είναι κοινή διαπίστωση ότι αρκετά συχνά η επιτροπή διερεύνησης εξάγει το συμπέρασμα ότι στην τελική φάση του ατυχήματος το σύστημα εγκατάλειψης δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ή αν ενεργοποιήθηκε αυτό έγινε με τόση καθυστέρηση ώστε να μην αποφευχθεί το μοιραίο. ΓΙΑΤΙ; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφασή σας για εγκατάλειψη οι οποίοι θα παρατεθούν παρακάτω. Απλά κρατήστε στο μυαλό σας ότι αυτοί οι παράγοντες είναι αλληλένδετοι και όχι απαραίτητα ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλο. Μπορεί μερικοί να είναι αρκετά σοβαροί ενώ άλλοι μικρότερης σημασίας. Σε κάθε περίπτωση όμως ήρθε επιτέλους η στιγμή να αναλογισθεί ο καθένας μας τη σοβαρότητα του προβλήματος και να μελετήσει τον κάθε παράγοντα ξεχωριστά συμπεραίνοντας πόσο τον επηρεάζει. Και αυτό διότι για να φθάσουμε στο σημείο να πάρουμε επιτυχώς μια τόσο «δύσκολη» απόφαση σε τόσο λίγα δευτερόλεπτα, πού όμως θα μας επιτρέψει να ξαναδούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να συνεχίσουμε να γευόμαστε το θαύμα της ζωής, πρέπει να έχουμε αποφασίσει την εγκατάλειψη από το έδαφος. Εξετάζοντας λοιπόν τους παρακάτω παράγοντες και με την προϋπόθεση ότι είστε σε καλή φυσική κατάσταση και γνωρίζετε το α/φος σας καλά, πάρτε την απόφαση εγκατάλειψης από τώρα. Μετά ίσως να είναι αργά και το μόνο που θα σας σώσει να είναι απλά λίγη τύχη! Αεροδυναμικά χαρακτηριστικά Τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα εγκατάλειψης που χρησιμοποιούμε τα λεγόμενα «zero-zero» είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν αποτελεσματικά κάτω από πολύ ακραίες συνθήκες. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να αυξήσουμε την επιβιωσιμότητά μας πρέπει να προσθέσουμε και άλλα τρία «zero»: μηδενική κλίση, γωνία καθόδου, βαθμό καθόδου.

2 Όσο μεγαλύτερη απόκλιση από το μηδέν έχουν αυτές οι τρεις παράμετροι τόσο μεγαλύτερο ύψος και χρόνο θα χρειαστούμε για να επιβιώσουμε. Για παράδειγμα αν εγκαταλείψεις με κλίση στο α/φος θα επηρεασθεί σημαντικά το ύψος τροχιάς του καθίσματος. Αν έχεις τη στιγμή της εγκατάλειψης 60 κλίση τότε χάνεις 50% από το ύψος τροχιάς του καθίσματος. Στις 90 δεν υπάρχει ύψος τροχιάς και θα χρειαστεί μεγαλύτερο ύψος για εγκατάλειψη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ελιγμός zoom με οριζόντιες πτέρυγες, είναι τόσο κρίσιμος. Εξασφαλίζει μεγαλύτερο ύψος τροχιάς του καθίσματος το οποίο μπορεί να σώσει τη ζωή σου. Αν έχεις χρόνο κάνε zoom. Στους περισσότερους θανάτους από εγκατάλειψη εκτός παραμέτρων, η αιτία ήταν η καθυστερημένη απόφαση. Για να επιβιώσεις από μία εγκατάλειψη πρέπει να έχεις μελετήσει το φάκελο εγκατάλειψης. Στο 1 θα βρεις στοιχεία για διαφορετικές συνθήκες εγκατάλειψης τα οποία πολλές φορές προκαλούν έκπληξη και ταυτόχρονα προβληματίζουν για το πόσο μπορείς να καθυστερήσεις μία τέτοια απόφαση. Δουλεύουμε το emergency, όμως γνωρίζουμε και το πότε έρχεται η στιγμή να «φύγουμε». Και αυτό το γνωρίζουμε από το έδαφος. Χρόνος αντίδρασης Είναι το σύνολο του χρόνου που περνά από τη στιγμή που εμφανίζεται ένα πρόβλημα (π.χ περιδίνηση) έως το σημείο που εκτελείται κάποια θετική αντίδραση για την εξάλειψή του. Ο χρόνος αντίδρασης περιλαμβάνει λήψη πληροφοριών από το σύστημα αισθητήρων του εγκεφάλου επεξεργασία τους και καθορισμός των κατάλληλων αποφάσεων. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι όσες περισσότερες εναλλακτικές λύσεις έχουμε στο μυαλό μας τόσο περισσότερο χρόνο αντίδρασης θα χρειαστούμε! Το αν θα εκτελέσουμε την κατάλληλη ενέργεια στο συντομότερο χρόνο εξαρτάται από την εκπαίδευση που έχουμε, την εμπειρία μας, την προσωπικότητά μας, και άλλους παράγοντες. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος είναι ικανός να επεξεργαστεί πλήρως ένα γεγονός τη φορά, έτσι σφάλματα κρίσης είναι αναμενόμενα αναλόγως την ποσότητα των πληροφοριών που του παρέχονται σε μία γρήγορα μεταβαλλόμενη κατάσταση. Μετά από την αξιολόγηση της κατάστασης ο πιλότος πρέπει να εκτελέσει την κατάλληλη ενέργεια. Τότε καλείται να πάρει την απόφαση για το αν μπορεί να παραμείνει στο α/φος ή πρέπει άμεσα να αποχωριστεί από αυτό. Άγχος Παραθέτουμε το πώς ορίζεται το άγχος για έναν πιλότο της Π.Α: α. Μετά από ένα emergency. β. Όταν χωρίς λόγο τοποθετεί το α/φος και τον εαυτό του σε κίνδυνο λόγω καθυστερημένης απόφασης εγκατάλειψης.

3 γ. Όταν η θέληση για επιτυχία ξεπερνά την ασφάλειά του. δ. Όταν η υπέρμετρη επιθυμία να ξεπεράσει τον εαυτό του τον οδηγεί σε λάθος αποφάσεις. ε. Όταν συνεχίζει την αποστολή ξεπερνώντας τις παραμέτρους ασφάλειας πτήσεων. Δεν έχουμε άγχος όταν λειτουργούμε εντός των προκαθορισμένων κανόνων που έχουν δημιουργηθεί για την δική μας ασφάλεια. Όταν όμως πετάμε χαμηλότερα από το καθορισμένο ύψος ή στρέφουμε σκληρότερα από όσο αντέχουμε τότε αποκτούμε άγχος το οποίο επηρεάζει εκτός των άλλων και την έγκαιρη απόφαση για εγκατάλειψη. Απαιτήσεις της αποστολής Οι χαμηλού ύψους, μεγάλης ταχύτητας αποστολές σε ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης αφήνει ελάχιστο χρόνο στη διαδικασία απόφασης και ανθρώπινης αντίδρασης. Αντίληψη της κατάστασης(s.a.) Όταν είσαι αφοσιωμένος στην εκτέλεση της αποστολής, φτάνοντας στο σημείο να αποκτάς μειωμένη περιφερειακή όραση χάνεις σταδιακά την αντίληψη της υπάρχουσας κατάστασης και γίνεσαι επιρρεπής στη σύγκρουση με το έδαφος ή με κάποιο μέλος του σχηματισμού, στον πλημμελή έλεγχο του α/φους σου κ.λ.π. Σε μια τέτοια αποστολή πρέπει να έχεις πάρει την απόφαση εγκατάλειψης από το έδαφος, σε περίπτωση που βρεθείς σε κατάσταση απώλειας ελέγχου του α/φους. Βάζοντας το κεφάλι μέσα για να αναλύσεις ένα emergency μπορεί να ξεχάσεις το πιο σημαντικό που είναι να πετάς το α/φος ή να το εγκαταλείψεις έγκαιρα πριν βγεις εκτός φακέλου. Η κούραση και τα προσωπικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη της υπάρχουσας κατάστασης. Συνεργασία πληρώματος Η αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία του πληρώματος είναι καθοριστική. Ήταν μία εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας. Ο κυβερνήτης του α/φους αναλύοντας τα emergency ξεκαθάρισε στον bacκ seater ότι αν συνέβαινε κάτι στο έδαφος θα εγκατέλειπαν μόνο αν το έλεγε αυτός. Η αποστολή εκτελέσθηκε κανονικά μέχρι την προσγείωση όπου δίπλωσε ο ριναίος τροχός και χάθηκε η ενδοεπικοινωνία του πληρώματος. Τότε ο κυβερνήτης άρχισε να λύνεται για να βγει από το α/φος ενώ ο backseater πρόσεξε ότι είχε χυθεί καύσιμο με πιθανότητα πυρκαγιάς και τράβηξε τη χειρολαβή εγκατάλειψης. Ο κυβερνήτης του α/φους τραυματίσθηκε θανάσιμα αφού είχε ελευθερωθεί βιαστικά από τις ζώνες.

4 Ο «στιγματισμός» Ο στιγματισμός σου για την πρόκληση απώλειας ενός α/φους μπορεί να είναι πραγματικός ή φανταστικός. Κανείς δεν επιθυμεί να εκτελέσει περισσότερες απογειώσεις από προσγειώσεις. Η συνεχής απασχόληση του μυαλού σου όμως να μην τύχει και στιγματιστείς ως ένας αεροπόρος που πανικοβλήθηκε και εγκατέλειψε πολύ νωρίς μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο μοιραία με την επίμονη άρνηση ότι το α/φος είναι χαμένο έτσι και αλλιώς και είτε το εγκαταλείπεις τώρα ή καθόλου. Μήπως γνωρίζεις κάποιον που εγκατέλειψε άστοχα το α/φος; Εγωισμός Ο εγωισμός σημαίνει αυτοεκτίμηση και θεωρείται ως σύνθετος συνδυασμός της αντίληψης που έχει κάποιος ενός ρόλου περήφανου, προβολής της εικόνας του, φόβου μην κάνει λάθος, μη χάσει α/φος, μην φανεί «κακός». Ο εγωισμός είναι αυτός που σε κάνει να λες ότι ποτέ δεν πέταξες με α/φος δίχως να το προσγειώσεις ή ότι δεν θα συμβεί ποτέ σε σένα! Ένας πεπειραμένος αεροπόρος ο οποίος πιστεύει ότι έχει την ικανότητα να ξεφύγει από κάθε δύσκολη κατάσταση είναι ποιο πιθανό να είναι αυτός που θα πετάξει με το α/φος σε ανεξέλεγκτη κατάσταση. Αν πιστεύει ότι μία πρόωρη εγκατάλειψη θα έχει επιπτώσεις στο επαγγελματικό του προφίλ τότε θα διστάσει και θα αποφασίσει την εγκατάλειψη ποιο αργά από ότι πρέπει! Έλλειψη επαγρύπνησης Είναι το αντίθετο του άγχους όταν πετάμε μία πτήση ρουτίνας εύκολη ή ακόμα όταν πετάμε με κάποιον πολύ έμπειρο που τον εμπιστευόμαστε πολύ. Τότε η προσοχή μας ελαττώνεται σημαντικά και η εγρήγορση που πρέπει να δείξουμε σε κάποια απότομη αλλαγή αυτής της νηφάλιας κατάστασης μπορεί να μας οδηγήσει σε αργοπορημένη απόφαση εγκατάλειψης. Behavioral Inaction (απραξία) Αυτό είναι ένα φαινόμενο που χρησιμοποιήθηκε για να εξηγήσει γιατί οι επιβάτες πολιτικών α/φών μερικές φορές δεν παίρνουν την απόφαση να βγουν από το α/φος μετά την επιβίωσή τους από αναγκαστική προσγείωση. Κάτω από συνθήκες υπερβολικού άγχους ή αν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, που πρέπει να ληφθούν υπόψη, πολλοί άνθρωποι «παγώνουν» δίχως να πράττουν κάτι, εκτός αν διαταχθούν. Αυτό το «πάγωμα» είναι η αδυναμία κάποιου να ενεργήσει σε περιβάλλον υψηλού stress και είναι μία εξήγηση για αυτό που ονομάζεται «πτήση αυτοκτονίας».

5 Παραμόρφωση του χρόνου (temporal distortion) Είναι άλλο ένα φαινόμενο που προκαλείται σε συνθήκες υψηλού stress και προκαλεί μειωμένη αντίληψη των γεγονότων αφού ο εγκέφαλος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ασχοληθεί με το πρόβλημα. Έχει το αποτέλεσμα να ελαττώνει το άγχος και να μας κάνει να χάνουμε την αίσθηση του επείγοντος. Δίνει την εσφαλμένη αίσθηση ότι υπάρχει επιπρόσθετος χρόνος διαθέσιμος αφού τα γεγονότα εμφανίζονται ότι λαμβάνουν χώρα ποιο αργά. Κατά τη διάρκεια προσέγγισης για προσγείωση ενός διθέσιου α/φους κράτησε ο κινητήρας και ο κυβερνήτης πήρε την απόφαση εγκατάλειψης. Και τα δύο μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν επιτυχώς το α/φος, όμως ο κυβερνήτης μετά το ατύχημα παραπονέθηκε για βλάβη στο σύστημα εκτίναξης. Ανέφερε ότι η όλη διαδικασία έγινε χαρακτηριστικά αργά. Αφηγήθηκε το πόσο αργά έφυγε η καλύπτρα, πόσο αργά εκτινάχθηκε ο backseater, και το πόσες φορές αναγκάστηκε να τραβήξει τη χειρολαβή πριν αρχίσει το κάθισμά του να κινείται προς τα επάνω. Λεπτομερής διερεύνηση του συστήματος εγκατάλειψης μετά το ατύχημα απέδειξαν ότι αυτό λειτουργούσε. Ήταν μία χαρακτηριστική περίπτωση παραμόρφωσης του χρόνου λόγω υψηλού stress. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η καθυστερημένη απόφαση για εγκατάλειψη ευθύνεται για τις περισσότερες αποτυχημένες εγκαταλείψεις από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στα συστήματα διαφυγής από το α/φος μειώνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες αστοχίας ή τραυματισμού του πιλότου. Έγκειται πλέον στη κρίση σου αν θα χρησιμοποιήσεις αυτό το ζωτικό σύστημα την κατάλληλη στιγμή ώστε να δικαιολογήσεις τον λόγο για τον οποίο έχει τοποθετηθεί στο α/φος. Από τώρα, από το έδαφος θα κριθεί αν θα είσαι έτοιμος στον αέρα να εξεταστείς στο πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Φρόντισε λοιπόν αυτές οι εξετάσεις να μην είναι οι τελευταίες της ζωής σου. Διασκευή-Μετάφραση από Flying Safety/March99 ΣΓΟΣ(Ι)Φ.ΛΑΧΟΥΒΑΡΗΣ ΑξκοςΓΑΠΕ 332ΜΠΚ

ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΣ ΑΥΤΗΣ

ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΣ ΑΥΤΗΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΣ ΑΥΤΗΣ ΣΚΟΠΟΣ 1. Σκοπός της παρούσης μελέτης είναι η καταγραφή της χρησιμότητας και του τρόπου λειτουργίας της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΦΛΙΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΦΛΙΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΦΛΙΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μια ανάλυση της εξέλιξης των απόψεων του Κέινς για τη νομισματική πολιτική από τη «Πραγματεία για το Χρήμα» στη «Γενική Θεωρία»

Μια ανάλυση της εξέλιξης των απόψεων του Κέινς για τη νομισματική πολιτική από τη «Πραγματεία για το Χρήμα» στη «Γενική Θεωρία» 2011 / 4 Μια ανάλυση της εξέλιξης των απόψεων του Κέινς για τη νομισματική πολιτική από τη «Πραγματεία για το Χρήμα» στη «Γενική Θεωρία» Jan Kregel Εισαγωγή. Η πρόκληση του Κέινς πολιτική μηδενικών επιτοκίων

Διαβάστε περισσότερα

2/ H ΠΤΗΣΗ - Χειμώνας 08

2/ H ΠΤΗΣΗ - Χειμώνας 08 2/ H ΠΤΗΣΗ - Χειμώνας 08 Η ΠΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ - ΕΔΑΦΟΥΣ Τεύχος 190 - Χειμώνας 2008 ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ / ΔΑΠΕ / 1 τηλ. 210 659 1025 fax. 210 6463276

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Διπλωματική Εργασία ΠΑΡΟΧΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Διπλωματική Εργασία ΠΑΡΟΧΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Διπλωματική Εργασία ΠΑΡΟΧΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΑΛΜΑΝΛΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Άννα-Μαρία Ζωάκου Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Απτχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος Αρχηγός ΓΕΑ

Απτχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος Αρχηγός ΓΕΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΑ Εβδομάδα Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους 2008. Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, στρατεύσιμο και πολιτικό προσωπικό της ΠΑ. Το 2008 ολοκληρώνεται το χρονοδιάγραμμα του στόχου που θέσαμε πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ MICROSOFT PROJECT KAI ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΤΗΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το παρακάτω κείμενο βασίζεται σε δημοσιευμένο υλικό του περιοδικού DHV info (τεύχη Νο 114 και Νο 140) της Γερμανικής ομοσπονδίας. Παρ όλα αυτά, δεν μπορώ να πάρω καμία ευθύνη και συνιστώ να συμβουλευτεί

Διαβάστε περισσότερα

Καλό Καλοκαίρι. Σμχος (Ι) Δημήτριος Κανέλλος Διευθυντής Κέντρου Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους

Καλό Καλοκαίρι. Σμχος (Ι) Δημήτριος Κανέλλος Διευθυντής Κέντρου Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους περισσότερους περιέχουν και μετακινήσεις και μακρινά ταξίδια. Με αυτό σαν αφορμή θέλω να σας υπενθυμίσω το πόσο σημαντικοί είστε όλοι στην δική μας οικογένεια και την οικογένεια σας. Κανείς δεν έχει την

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή, 3070. Επιβλέπων: Κουκάκης Γεώργιος

Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή, 3070. Επιβλέπων: Κουκάκης Γεώργιος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Νέες Τεχνικές Επιλογής Προσωπικού ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΡΚΕΤ ΚΑΜΠΟΣ Α.Ε.

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΡΚΕΤ ΚΑΜΠΟΣ Α.Ε. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ LOGISTICS» ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΡΚΕΤ

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Εγχειρίδιο κατάρτισης Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 1999 ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1. ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 2. ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ 3. ΚΟΥΙΖ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 4. ΤΟ ΕΓΚΑΥΜΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ: 9 Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: ενεργού γήρανσης από τις επιχειρήσεις

ΔΡΑΣΗ: 9 Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: ενεργού γήρανσης από τις επιχειρήσεις ΔΡΑΣΗ: 9 Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: ενεργού γήρανσης από τις επιχειρήσεις Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ενεργού γήρανσης από τις επιχειρήσεις ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Λειτουργιών. τετράδιο 12

Διοίκηση Λειτουργιών. τετράδιο 12 Λορέντζος Χαζάπης Γιάννης Ζάραγκας Διοίκηση Λειτουργιών τα τετράδια μιας Οδύσσειας τετράδιο 12 Το μάνατζμεντ της αλλαγής Αθήνα 2012 τετράδιο 12 Το μάνατζμεντ της αλλαγής ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η συζήτηση ξεκινά με τη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ 3 ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ SOFT SKILLS ΣΤΟΥΣ ΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΕΣΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (JOB CLUB) ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ 3 ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ SOFT SKILLS ΣΤΟΥΣ ΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΕΣΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (JOB CLUB) ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΔΗΓΟΣ 3 ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ SOFT SKILLS ΣΤΟΥΣ ΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΕΣΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (JOB CLUB) ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΡΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ «ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΙV Ποια είναι η Σύνθεση Είμαστε μια ομάδα ακτιβιστών, άλλοι οροθετικοί άλλοι όχι. Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι να αποκτήσουν όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον HIV τα απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η οικογένεια αποτελεί το σηµαντικότερο φορέα ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης του ατόµου. Μέσα σε αυτή το άτοµο διαµορφώνει το χαρακτήρα του και µαθαίνει τους ρόλους του Προϋπόθεση για την οµαλή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 2010 Πρόλογος Τίποτα δεν είναι πιο καθοριστικό στη ζωή από την

Διαβάστε περισσότερα

εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας

εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας εύτερος Οδηγός Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος e-επιχειρηματίας Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4 1.0 Θέλω να γίνω επιχειρηματίας. Έχω ό,τι χρειάζεται για να γίνω;... 6 1.1 Εισαγωγή... 6 1.2 Μία αυτοαξιολόγηση...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Προγράμματος VISTA

Οδηγός Προγράμματος VISTA - 1 - Οδηγός Προγράμματος VISTA CENTER FOR REHABILITATION - PHYSICAL AND SOCIAL REHABILITATION (KAFIAP) ILIAS GREECE GENERAL HOSPITAL OF PYRGOS- ANDREAS PAPANDREOU - 2 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I: Το Συμμετοχικό

Διαβάστε περισσότερα

EDITORIAL. Ασφαλής Μετάβαση!

EDITORIAL. Ασφαλής Μετάβαση! EDITORIAL Ασφαλής Μετάβαση! τ ο καλοκαίρι μας αποχαιρέτησε και φέτος, με τις ζέστες να υποχωρούν και να μας σπρώχνουν μακριά από τις παραλίες και τις διακοπές να μας γεμίζουν το μυαλό με εικόνες και όμορφες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι νέοι.8 Ρατσισμός.10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3:ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ Πρόλογος..13

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Παραγωγής Βίντεο

Εγχειρίδιο Παραγωγής Βίντεο DEVELOPING E-LEARNING TOOLS FOR TRADE UNION EDUCATION (DeLTTUE) Εγχειρίδιο Παραγωγής Βίντεο Πρώτο Σχέδιο Εισαγωγή Αυτό το πακέτο έχει σχεδιαστεί προκειμένου να δώσει μια σύνοψη και μια εικόνα των πρακτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Φορέας Υλοποίησης Έργου: Ινστιτούτο Don Milani (IT) Περίοδος Αναφοράς: 1 Νοεµβρίου 2010

Διαβάστε περισσότερα