Ενημερωτικό Δελτίο. N 1 - Σεπτέμβριος Σε αυτό το τεύχος: Εναρκτήριο συνέδριο GRASP, Σπάτα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενημερωτικό Δελτίο. N 1 - Σεπτέμβριος Σε αυτό το τεύχος: Εναρκτήριο συνέδριο GRASP, Σπάτα"

Transcript

1 Ενημερωτικό Δελτίο N 1 - Σεπτέμβριος 2013 Σε αυτό το τεύχος: GRASP kick-off στα Σπάτα Συνεργασίες με άλλα έργα GRASP: 2η Διακρατική Συνάντηση στην Potenza, Basilicata, Ιταλία Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (ΠΔΣ) Πράσινες Προμήθειες και «Έξυπνες πόλεις» - Στήριξη στον τομέα της Ενέργειας Εκδηλώσεις: Εναρκτήριο συνέδριο GRASP, Σπάτα GRASP: Η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος στις Μαΐου Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την επίσημη εισαγωγή στα κύρια θέματα του έργου, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαστηρίου για να συζητηθούν οι μεθοδολογίες που θα ακολουθηθούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς και να παρακολουθηθεί η πρόοδος των εργασιών. MED: Συνέδριο Κεφαλαιοποίησης Το 2013 κύριος στόχος είναι οι δραστηριότητες κεφαλαιοποίησης ώστε να ορισθούν οι βάσεις για την ερχόμενη περίοδο προγραμματισμού. Πιο συγκεκριμένα, θα διεξαχθεί η ανάλυση των έργων, των εμπειριών και πρακτικών, καθώς και των ad hoc διαβουλεύσεων, με σκοπό την αξιοποίησή τους, και την συλλογή των απόψεων των βασικών ενδιαφερόμενων φορέων. Υπό αυτό το πρίσμα, η κεφαλαιοποίηση θα είναι ένα βασικό θέμα του Ετήσιου Συνεδρίου MED στην Λισσαβώνα, το φθινόπωρο του Περισσότερα στο: Ευρωπαϊκή Ημέρα Συνεργασίας 10 Σεπτεμβρίου, 2013: «Με Κοινά σύνορα, ερχόμαστε πιο κοντά» Η δεύτερη Ευρωπαϊκή Ημέρα Συνεργασίας ήταν επίσημα στις 10 Σεπτεμβρίου 2013 στα πλαίσια του εναρκτήριου εορτασμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Η όλη εκστρατεία συντονίζεται από το πρόγραμμα INTERACT, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής των Περιφερειών. Περισσότερα στο: Οι κύριοι στόχοι της συνάντησης ήταν: Συζήτηση σχετικά με τους στόχους του έργου, το πεδίο εφαρμογής, την μεθοδολογία, το πρόγραμμα εργασιών και τα παραδοτέα. Συζήτηση για την διάδοση και προώθηση των αποτελεσμάτων του έργου. Αναλυτική παρουσίαση και οργάνωση των δραστηριοτήτων του έργου. Επίτευξη συμφωνίας για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δραστηριότητες. Επισκόπηση της προόδου που έχει σημειωθεί από την έναρξη του έργου. Σύσταση επιτροπών και ο ρόλος τους στο πλαίσιο του έργου.

2 GRASP Project Partners: University of Patras, Greece Province of Perugia, Italy GRASP: 2η Διακρατική Συνάντηση, Potenza, Ιταλία H 2η διακρατική συνάντηση GRASP πραγματοποιήθηκε στην Potenza, Basilicata, στην Ιταλία στις 5-7 Σεπτεμβρίου Η σύσκεψη χωρίστηκε σε δύο συνεδρίες, πρωί και απόγευμα. Οι πρωινές συνεδρίες ήταν αφιερωμένες στους τομείς του έργου, στην πρόοδο και τα παραδοτέα που είχαν επιτευχθεί μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή, καθώς και στην οργάνωση των επόμενων βημάτων. Institute for Research & Improvement in Social Sciences, Malta Chamber of Commerce and Industry of Terrassa, Spain Mountain Community Alto Basento (Program Area Basento, Bradano, Camastra), Italy Municipality of Spata Artemis, Greece Κατά την διάρκεια των απογευματινών συνεδριάσεων, έλαβε χώρα το 1ο εργαστήρι με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εφαρμογή ηλεκτρονικών μεθόδων προμήθειας. Σε σχέση με το τελευταίο, ειδικοί επισκέπτες - εμπειρογνώμονες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κλήθηκαν από τον εταίρο υποδοχής προκειμένου να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για την πρόοδο σε τοπικό επίπεδο (Potenza και Basilicata) στον τομέα της ενέργειας, και να παρουσιάσουν τα σχετικά βασικά θέματα. GRASP Πρόοδος Provincial Agency for Energy, Environment, and Sustainable development (APEA) Siena, Italy Το έργο ξεκίνησε κατά την διάρκεια του 2ου τριμήνου του Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ένα σχέδιο επικοινωνίας, το λογότυπο, ένα φυλλάδιο μεταφρασμένο στις εθνικές γλώσσες όλων των εταίρων, και ένα ηλεκτρονικό ενημερωτικό περιοδικό. Έχει δημιουργηθεί η ιστοσελίδα του έργου, " με 3 τομείς, προφίλ στο LinkedIn, καθώς και ένα Κοινωνικό προφίλ.

3 ATLANTIS Consulting, Cyprus Chamber of Commerce, Industry and Navigation of Castellon, Spain Inter District Association of Electrification and Lighting of Haute Corse (SIEEP), France Municipality of Pilea- Hortiatis, Greece Έχουν αναπτυχθεί ερωτηματολόγια για τους πρώτους χρήστες ώστε να διανεμηθούν στις ΜΜΕ (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) και στις δημόσιες υπηρεσίες για την συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα τεχνικά / μη τεχνικά εμπόδια και επιτεύγματα βάσει του τύπου κάθε ενδιαφερομένου. Οι απαντήσεις από τα ερωτηματολόγια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του έργου. Έχει παραχθεί ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης για να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων του έργου (σεμινάρια, εργαστήρια και συνέδρια). Εκπρόσωποι των εταίρων συμμετείχαν σε τοπικές συνεδριάσεις, και σε Συνέδριο Πράσινης Ενέργειας. Επίσης δημιουργήθηκε ένα ενημερωτικό δελτίο και ένα δελτίο τύπου, όπου παρουσιάζεται το έργο GRASP σε τοπικά / περιφερειακά μέσα ενημέρωσης και σε δικτυακούς τόπους, καθώς και σε σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Στην εναρκτήρια σύσκεψη του έργου GRASP παρέστησαν εκπρόσωποι και άλλων έργων, με στόχο την μελλοντική συνεργασία. Προκειμένου να προσεγγισθούν και άλλα έργα πιο αποτελεσματικά, δημιουργήθηκε ένα πρότυπο για να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το έργο και τα αντικείμενά του, και να ζητηθούν συμπληρωματικές πληροφορίες από άλλα έργα, στοχεύοντας στην μακροπρόθεσμη συνεργασία. Συνεργασία με άλλα έργα University of Vlora Ismail Qemali, Albania City Development Agency East Sarajevo (RAIS ), Bosnia & Herzegovina Το GRASP έχει ήδη εδραιώσει συνεργασία με άλλα χρηματοδοτούμενα έργα, που δρουν στο πεδίο της διεθνούς συνεργασίας, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και αποτελεσμάτων, και την διάχυση/ανταλλαγή γνώσεων κοινού ενδιαφέροντος. Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής έργα: ECOFUNDING (Πρόγραμμα MED) Το έργο είναι σχεδιασμένο για την δημιουργία νέων ευκαιριών για επενδύσεις που ευνοούν τις «πράσινες» ΜΜΕ. Κύριος στόχος είναι να δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα οικονομικών πόρων που συνδέουν επενδυτές και επιχειρηματίες, και που περιλαμβάνει όλους τους οικονομικούς μηχανισμούς στους οποίους βασίζεται η ΕΕ. Επίσης, παρέχει καινοτόμες λύσεις για την χρηματοδότηση επιχειρηματικών εγχειρημάτων και ιδιωτικών επενδύσεων, και υποστηρίζει την δημιουργία Συνεργασιών Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

4 GRASP WEB Site: med.eu GRASP Social Networks: twitter.com/graspmed REPUBLIC-MED (Πρόγραμμα MED) Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και προώθηση νέων μεθοδολογιών για την βελτίωση τεχνο-οικονομικών μελετών για την ανακαίνιση των δημοσίων κτηρίων και των υπαίθριων - δημόσιων χώρων. Επίσης, θα εντοπισθούν οι ανεπάρκειες στις εφαρμοζόμενες εθνικές μεθόδους στην ανακατασκευή κτιρίων, και θα προταθεί κοινή μεθοδολογία για την αντιμετώπισή τους. Η προσέγγιση αυτή θα περιλαμβάνει πιλοτικές εφαρμογές και πειραματισμό μέσω πολλαπλών τυπολογιών δημόσιων χώρων. REMIDA (Πρόγραμμα MED) Στόχος είναι να δοκιμασθούν και να εφαρμοσθούν νέα συστήματα ΣΔΙΤ για την ενθάρρυνση της αναζήτησης λύσεων μεγαλύτερης Ενεργειακής Αποδοτικότητας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και για την ανάπτυξη έξυπνων ενεργειακών κοινοτήτων. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το έργο θα ορίσει μεθόδους και στρατηγικές μέσω της ανταλλαγής εμπειριών στα θέματα των έξυπνων ενεργειακών κοινοτήτων και των οικοδομικών δυνατοτήτων, με βαση τις αρχές της Ενεργειακής Αποδοτικότητας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη διακρατικών πιλοτικών δραστηριοτήτων. Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (ΠΔΣ) Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (ΠΔΣ) είναι μία διαδικασία, όπου οι δημόσιες αρχές επιδιώκουν να προμηθεύονται αγαθά και υπηρεσίες με μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλον τον κύκλο δραστηριοτήτων τους. GRASP project: Πράσινες Προμήθειες και στήριξη Έξυπνων Πόλεων στον τομέα της Ενέργειας Το έργο GRASP χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα MED, στο πλαίσιο του Άξονα 2, «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της βιώσιμης εδαφικής ανάπτυξης» και του στόχου 2.2, «Προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας». Ο κύριος στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της ικανότητας των τοπικών και περιφερειακών αρχών να χρησιμοποιούν και να θέτουν προδιαγραφές «Πράσινης ποιότητας» για τις ΠΔΣ. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν τεθεί ειδικοί στόχοι:

5 Υποστήριξη των διαδικασιών ΠΔΣ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας (π.χ. ανανεώσιμες πηγές και "πράσινα" υλικά). Θέσπιση ενός διακρατικού Μεσογειακού Δικτύου δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σε ό,τι αφορά τις ΠΔΣ. Σχεδιασμός και εφαρμογή μιας νέας έξυπνης «Πράσινης» ηλεκτρονικής υπηρεσίας προμηθειών. Ανάπτυξη σχεδίων δράσης για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των συμβάσεων και των μελλοντικών δράσεων, καθώς και των μελλοντικών πρωτοβουλιών των συμμετεχουσών περιφερειών και χωρών. Διάδοση των εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων στο έργο, και δραστηριότητες υποστήριξης της ευρύτερης διάδοσης πληροφοριών προς τους ενδιαφερομένους (συμπεριλαμβανομένων των φορέων χάραξης πολιτικής και των ΜΜΕ). Στο έργο GRASP συμμετέχουν 13 φορείς από 6 Μεσογειακές χώρες (Ελλάς, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος, Μάλτα), και 2 χώρες προς ένταξη στην ΕΕ (Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη), εξασφαλίζοντας την εκπροσώπηση ποικίλων κοινωνικοοικονομικών και δημόσιων χαρακτηριστικών, και την διατύπωση πιο ολοκληρωμένων, βιώσιμων και μεταφέρσιμων τελικών αποτελεσμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες: Καθ. Γεώργιο Στεφανίδη GRASP Project Coordinator Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πατρών Ρίο, Πάτρα yjste@upatras.gr

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ Ν. 4485/2017 ΤΗΛ: 2610/996660 FAX: 2610/996677 E-mail: rescom@upatras.gr http://research.upatras.gr Ημερομηνία: 15/05/2018 Αρ.

Διαβάστε περισσότερα

GReen procurement And Smart city. support. in the energy sector. Γεώργιος Στεφανίδης, Ρ.Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα. Μηχανικών.

GReen procurement And Smart city. support. in the energy sector. Γεώργιος Στεφανίδης, Ρ.Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα. Μηχανικών. Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια Εταιρίες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs) & Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) Κοζάνη, 1 Δεκεμβρίου 2014 GReen procurement And Smart city support in the energy sector Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

WIDER Green Growing of SMEs:

WIDER Green Growing of SMEs: WIDER Green Growing of SMEs: Πράσινη Ανάπτυξη των ΜΜΕ: Καινοτομία και Ανάπτυξη στον Τομέα της Ενέργειας στην Περιοχή της Μεσογείου Μαρία Τσαρμποπούλου Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ: «GReen procurement And Smart City Support in the energy sector»

ΗΜΕΡΙΔΑ: «GReen procurement And Smart City Support in the energy sector» ΗΜΕΡΙΔΑ: «GReen procurement And Smart City Support in the energy sector» Πανεπιστήμιο Πατρών Συντονιστής Εταίρος Αθανάσιος Αργυρίου athanarg@upatras.gr Δήμος Σπάτων, 27 Μαρτίου 2015 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

COMPOSE Rural Communities engaged with positive energy

COMPOSE Rural Communities engaged with positive energy ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ COMPOSE: έσµευση αγροτικών και νησιωτικών περιοχών της Μεσογείου για αύξηση της χρήσης ανανεώσιµων πηγών ενέργειας Στο Ρέθυμνο, στις 13 και 14 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 2015, Ενημερωτικό Τεχνικό Σεμινάριο ECOFUNDING 1 Το Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων Διαδικασία συμμετοχικού προγραμματισμού

Σχεδιασμός για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων Διαδικασία συμμετοχικού προγραμματισμού Medstrategy: Ολοκληρωμένη Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Αγροτικών Περιοχών της Μεσογείου www.medstrategyproject.eu Medstrategy Integrated Strategy for Sustainable Development of Mediterranean

Διαβάστε περισσότερα

MAESTRALE. Γεώργιος Νικολαΐδης Ωκεανογραφικό Κέντρο, Πανεπιστήμιο Κύπρου

MAESTRALE. Γεώργιος Νικολαΐδης Ωκεανογραφικό Κέντρο, Πανεπιστήμιο Κύπρου MAESTRALE Γεώργιος Νικολαΐδης Ωκεανογραφικό Κέντρο, Πανεπιστήμιο Κύπρου nikolaidis.georgios@ucy.ac.cy Project co-financed by the European Regional Development Fund Περιεχόμενα Έργο MAESTRALE Ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑΣ Δήλωση συνέχισης με σκοπό τη στήριξη και την ενίσχυση πρωτοβουλιών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων «Πολιτικές στήριξης και τεχνολογικές λύσεις για την ενεργειακή αναβάθμισης

Διαβάστε περισσότερα

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2013 9 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation Παραδοτέο 1.1.1a ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αντικείμενο... 3 Πρόοδος σε σχέση με

Διαβάστε περισσότερα

Οι εργασίες τις πρώτης ημέρας συνεχίστηκαν με τα ακόλουθα θεματικά εργαστήρια:

Οι εργασίες τις πρώτης ημέρας συνεχίστηκαν με τα ακόλουθα θεματικά εργαστήρια: ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Ευρωπαϊκή εκδήλωση για τη συνεργασία στον αγροτικό χώρο & 10 η Συνάντηση των Εθνικών Αγροτικών Δικτύων Εδιμβούργο, 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2010 Στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

1. Σχετικά με το έργο TRACE. 2. Υλικό επικοινωνίας και προώθησης. 3. Τρίτη συνάντηση των εταίρων στο Ζάγκρεμπ / Κροατία

1. Σχετικά με το έργο TRACE. 2. Υλικό επικοινωνίας και προώθησης. 3. Τρίτη συνάντηση των εταίρων στο Ζάγκρεμπ / Κροατία 1. Σχετικά με το έργο TRACE 2. Υλικό επικοινωνίας και προώθησης 3. Τρίτη συνάντηση των εταίρων στο Ζάγκρεμπ / Κροατία 4. Εκπαιδευτικές επισκέψεις, εργαστήρια, σεμινάρια 1 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ TRACE Με το

Διαβάστε περισσότερα

Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις

Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις Η Εκστρατεία Procura+: Μια καινοτόμος προσέγγιση για δημόσιες συμβάσεις Αλέξης Χατζημπίρος Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιβαλλοντικών & Ενεργειακών Έργων Εθνικός εταίρος Τι είναι οι πράσινες ή οικολογικές συμβάσεις;

Διαβάστε περισσότερα

Título del boletíngrasp-med

Título del boletíngrasp-med Ε Π Ω Ν Υ Μ Ι Α Título del boletíngrasp-med Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Σ Newsletter Nº3 Σεπτέμβριος 2014 Τι νεότερο υπάρχει στο GRASP; Σε αυτό το τεύχος: Τι νεότερο υπάρχει στο 1 Εσωτερικές συναντήσεις Συνέργειες

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Περιεχόμενα:

Ενημερωτικό Δελτίο. Περιεχόμενα: Ενημερωτικό Δελτίο Περιεχόμενα: Συνοπτική Παρουσίαση του Προγράμματος WASMAN Διακρατικές Συναντήσεις των Εταίρων του Προγράμματος Σύσταση τοπικής ομάδας (Waste Management Partnership) διαχείρισης αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Μάιος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση

Ενημερωτικό Δελτίο. Μάιος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Ενημερωτικό Δελτίο Μάιος 2016 WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Το Έργο WE-Qualify Το Έργο WE-Qualify «Improve Skills and Qualifications

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Oκτώβριος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση

Ενημερωτικό Δελτίο. Oκτώβριος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Ενημερωτικό Δελτίο Oκτώβριος 2016 WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Το Έργο WE-Qualify Το Έργο WE-Qualify «Improve Skills and

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός μελέτης: 48/2014

Αριθμός μελέτης: 48/2014 Αριθμός μελέτης: 48/2014 ΜΕΛΕΤΗ: Προμήθειας έντυπου υλικού για τις ανάγκες δημοσιότητας του έργου GReen procurement And Smart city support in the energy sector (GRASP, κωδικός έγκρισης 1C-MED12-33) στο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα MED ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το Πρόγραμμα AGROCHEPACK

Πρόγραμμα MED ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το Πρόγραμμα AGROCHEPACK Πρόγραμμα MED Σχεδιασμός ενός κοινού σχήματος διαχείρισης αποβλήτων πλαστικών συσκευασιών των αγροχημικών για την προστασία των φυσικών πόρων σε συνέργεια με τη αξιοποίηση των αγροτικών πλαστικών ΔΕΛΤΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΏΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΏΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 24/08/2017 ΕΓΓΡΑΦΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΏΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πίνακας περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 Το πλαίσιο του έργου... 2 Το ολοκληρωμένο τοπικό δίκτυο για την εκμάθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας...

Διαβάστε περισσότερα

INTERREG IVC EUROPE. Παρουσίαση του Προγράμματος. Δρ. Ράλλης Γκέκας

INTERREG IVC EUROPE. Παρουσίαση του Προγράμματος. Δρ. Ράλλης Γκέκας INTERREG IVC EUROPE Παρουσίαση του Προγράμματος Δρ. Ράλλης Γκέκας ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020 ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Έξυπνη: αποτελεσματικότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα & την καινοτομία.

Διαβάστε περισσότερα

PROFORBIOMED ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Ενημερωτικό Φυλλάδιο 2. (Σεπτέμβριος 2014)

PROFORBIOMED ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Ενημερωτικό Φυλλάδιο 2. (Σεπτέμβριος 2014) PROFORBIOMED ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Ενημερωτικό Φυλλάδιο 2 (Σεπτέμβριος 2014) Δράσεις του Προγράμματος PROFORBIOMED Το Πρόγραμμα PROFORBIOMED Το έργο PROFORBIOMED επιχειρεί

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Νικόλας Νικολάου, Ερευνητικός Συνεργάτης Κέντρο Αριστείας Έρευνας και Καινοτομίας «Κοίος», Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δρ. Νικόλας Νικολάου, Ερευνητικός Συνεργάτης Κέντρο Αριστείας Έρευνας και Καινοτομίας «Κοίος», Πανεπιστήμιο Κύπρου 1 Πρόγραμμα Interreg Med : Διαχείριση και Εξοικονόμηση νερού σε τουριστικές περιοχές Δρ. Νικόλας Νικολάου, Ερευνητικός Συνεργάτης Κέντρο Αριστείας Έρευνας και Καινοτομίας «Κοίος», Πανεπιστήμιο Κύπρου ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ιάρκεια: 01 Ιουνίου 2005 31 Μαΐου 2008

ιάρκεια: 01 Ιουνίου 2005 31 Μαΐου 2008 Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERACT Έργο FRONTIERS Επιτυχής Σχεδιασμός και Εφαρμογή Έργων Interreg Η Περίπτωση των Απομακρυσμένων Περιοχών ιάρκεια: 01 Ιουνίου 2005 31 Μαΐου 2008 Συμμετέχουσες χώρες: Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ ΔΡΑΣΕΩΝ (ΕΩΣ 31.12.2013)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ ΔΡΑΣΕΩΝ (ΕΩΣ 31.12.2013) ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ ΔΡΑΣΕΩΝ (ΕΩΣ 31.12.2013) A/A ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ/ ΥΠΟΔΡΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 1 319- ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΡΑΣΗ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ShMILE 2. «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο»

ShMILE 2. «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο» ShMILE 2 «Από τον πειραματισμό στη διάδοση του οικολογικού σήματος στη Μεσόγειο» ρηματοδοτικό Μέσο Έχει εγκριθεί στον Άξονα Προτεραιότητας Ειδικότερα στο Μέτρο Τίτλος Έργου Στόχος του Έργου 2 2.1 EUROPEAN

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ INTERREG V - B ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ (MED) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ INTERREG V - B ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ (MED) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ INTERREG V - B ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ (MED) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2014-2020 Γενικά Στοιχεία Το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας MED για το 2014-2020 έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΠΛΑΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ & ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

ΕΤΗΣΙΟ ΠΛΑΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ & ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ 2017 ΕΤΗΣΙΟ ΠΛΑΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ & ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήρθατε στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο έργου LIFEUrbanProof!

Καλώς ήρθατε στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο έργου LIFEUrbanProof! ΤΕΥΧΟΣ #1 ΙΟΥΛΙΟΣ 2017 Καλώς ήρθατε στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο του έργου LIFEUrbanProof! Το ενημερωτικό δελτίο enewsletter UrbanProof παρέχει πληροφορίες για την πρόοδο, τα αποτελέσματα καθώς και τις

Διαβάστε περισσότερα

RURENER. Δίκτυο μικρών αγροτικών κοινοτήτων για ενεργειακή ουδετερότητα

RURENER. Δίκτυο μικρών αγροτικών κοινοτήτων για ενεργειακή ουδετερότητα RURENER Δίκτυο μικρών αγροτικών κοινοτήτων για ενεργειακή ουδετερότητα www.rurener.eu info@rurener.eu Η αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης ανήκει στους συγγραφείς και δεν αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «Ηµερίδα για τον Αγροδιατροφικό Τοµέα Παρουσίαση Τοπικών Προϊόντων µε Γευσιγνωσία» ιοργάνωση: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΙΛΚΙΣ Κιλκίς, 31 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

InnoXenia: Καινοτομία στον Τουρισμό στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου

InnoXenia: Καινοτομία στον Τουρισμό στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου InnoXenia: Καινοτομία στον Τουρισμό στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Τζαμαλούκας Υπεύθυνος Έργου Εθνική ημερίδα ενημέρωσης δυνητικών δικαιούχων της 3ης Πρόσκλησης

Διαβάστε περισσότερα

MEDEEA και ENERMED Αποτελέσματα

MEDEEA και ENERMED Αποτελέσματα Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο MED ON the MoVE 16 Οκτωβρίου 2014, Θεσσαλονίκη MEDEEA και ENERMED Αποτελέσματα Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο Δρ. Ν. Ζωγραφάκης Διευθυντής Πρόγραμμα ENERMED «Ανανεώσιμες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

www.enclose.eu Αρ. τεύχους 10, 1 Νοεμβρίου 2014 Το παρόν ειδικό τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου ENCLOSE διατίθεται σε 12 γλώσσες! Σε αυτό το τεύχος:

www.enclose.eu Αρ. τεύχους 10, 1 Νοεμβρίου 2014 Το παρόν ειδικό τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου ENCLOSE διατίθεται σε 12 γλώσσες! Σε αυτό το τεύχος: Αρ. τεύχους 10, 1 Νοεμβρίου 2014 Dear Reader, Αγαπητέ αναγνώστη, Καλώς ήρθατε στο τελευταίο τεύχος των Ενημερωτικών Δελτίων του ENCLOSE! Το έργο «Ενεργειακή Αποδοτικότητα στις Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

της ενεργειακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. SUPPLY, με περιοχή εφαρμογής την Περιφέρεια Πελοποννήσου»

της ενεργειακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. SUPPLY, με περιοχή εφαρμογής την Περιφέρεια Πελοποννήσου» «Υποστήριξη της ενεργειακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Το έργο ENER-SUPPLY SUPPLY, με περιοχή εφαρμογής την Περιφέρεια Πελοποννήσου» Δρ. Χαράλαμπος Μαλαματένιος Υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαίδευσης του

Διαβάστε περισσότερα

GoGreen Green Business is Smart Business

GoGreen Green Business is Smart Business GoGreen Green Business is Smart Business Presentation Structure 1. Εισαγωγή στο Πρόγραμμα 2. Εταίροι - Χώρες 3. Περίληψη Προγράμματος 4. Στόχοι του Προγράμματος 5. Αποτελέσματα Προγράμματος 6. Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια

Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια Ανθή Χαραλάμπους Διευθύντρια Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών - Cyprus Energy Agency - 7 ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Για την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη 2007-2013

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό Υλικό για τους εκπαιδευτές

Υποστηρικτικό Υλικό για τους εκπαιδευτές Σελ 1 Υποστηρικτικό Υλικό για τους εκπαιδευτές Οι εταιρείες κεραμικής κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον οικολογικό σχεδιασμό έχοντάς τα σαν ορόσημο για μια βιώσιμη ανάπτυξη Με στόχο την αύξηση και την υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

PROFORBIOMED ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Ενημερωτικό Φυλλάδιο 3 (Οκτώβριος 2014)

PROFORBIOMED ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Ενημερωτικό Φυλλάδιο 3 (Οκτώβριος 2014) PROFORBIOMED ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Ενημερωτικό Φυλλάδιο 3 (Οκτώβριος 2014) Δράσεις του Προγράμματος PROFORBIOMED Το Πρόγραμμα PROFORBIOMED Το έργο PROFORBIOMED επιχειρεί

Διαβάστε περισσότερα

Título del boletíngrasp-med

Título del boletíngrasp-med Ε Π Ω Ν Υ Μ Ι Α Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Σ Título del boletíngrasp-med Newsletter Nº4 Ιανουάριος 2015 Σε αυτό το τεύχος: Τι νέα από το GRASP; Τι νέα από το GRASP; 1 Διακρατικό Μεσογειακό Δίκτυο Transnational Mediterranean

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο 2014-2020

Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο 2014-2020 Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο 2014-2020 Medeea International Conference Mediterranean Energy Cities Λευκωσία, 16 Μαΐου 2013 Γραφείο Προγραμματισμού Άδωνις Κωνσταντινίδης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ TIPS - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008

ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ TIPS - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ TIPS - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 Καλώς ήλθατε στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο του TIPS. Το πρώτο αυτό τεύχος αναφέρεται στους στόχους και τις δραστηριότητες του έργου και έχει σκοπό να προωθήσει

Διαβάστε περισσότερα

BUILDING RENOVATION TOWARDS LOW ENERGY CONSUMPTION ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

BUILDING RENOVATION TOWARDS LOW ENERGY CONSUMPTION ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ BUILDING RENOVATION TOWARDS LOW ENERGY CONSUMPTION ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Το World Sustainable Energy Days (WSED), ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια συνέδρια στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτικές βιώσιμες ενεργειακές εφαρμογές στο Δήμο Ρεθύμνης H Eυρωπαϊκή πρωτοβουλία Green Partnerships

Πιλοτικές βιώσιμες ενεργειακές εφαρμογές στο Δήμο Ρεθύμνης H Eυρωπαϊκή πρωτοβουλία Green Partnerships Πιλοτικές βιώσιμες ενεργειακές εφαρμογές στο Δήμο Ρεθύμνης H Eυρωπαϊκή πρωτοβουλία Green Partnerships Θεοχάρης Τσούτσος Αναπληρωτής Καθηγητής Επικεφαλής Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών

Διαβάστε περισσότερα

GPP4Growth. Χρήστος Ι. Μπούρας Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα

GPP4Growth. Χρήστος Ι. Μπούρας Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα GPP4Growth Χρήστος Ι. Μπούρας Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα bouras@cti.gr 20 Ιουνίου 2018, Ενημερωτική Ημερίδα Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις Κρατικές δαπάνες για

Διαβάστε περισσότερα

INNO-CAREER. 4 η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

INNO-CAREER. 4 η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ INNO-CAREER Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μαζί σας το 4ο ενημερωτικό δελτίο του έργου INNO CAREER το οποίο καλύπτει το χρονικό διάστημα 1 Μαΐου 2015 30 Σεπτεμβρίου 2015. Το κύριο αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

WINPOL. Έξυπνα συστήματα & πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων. εναρκτήρια ημερίδα / Ηράκλειο, 19 Νοεμβρίου

WINPOL. Έξυπνα συστήματα & πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων. εναρκτήρια ημερίδα / Ηράκλειο, 19 Νοεμβρίου WINPOL Έξυπνα συστήματα & πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων ΚΑΡΓΑΚΗ ΕΛΕΝΗ Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης εναρκτήρια ημερίδα / Ηράκλειο, 19 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 75 % ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤΑ 25 %

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 75 % ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤΑ 25 % ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη των Δημόσιων αρχών για την εφαρμογή πολιτικών Εξοικονόμησης Ενέργειας

Υποστήριξη των Δημόσιων αρχών για την εφαρμογή πολιτικών Εξοικονόμησης Ενέργειας Υποστήριξη των Δημόσιων αρχών για την εφαρμογή πολιτικών Εξοικονόμησης Ενέργειας Κική Παπαδοπούλου Υπεύθυνη Τμήματος Διάδοσης Εφαρμογών ΑΠΕ & ΕΞΕ Γενικά για το έργο Χρηματοδότηση: Πρόγραμμα Horizon 2020

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Θέμα: «Η ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό στο

Διαβάστε περισσότερα

CS.Tour CS.TOUR «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΥΣ. Σε αυτό το τεύχος: No: 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

CS.Tour CS.TOUR «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΥΣ. Σε αυτό το τεύχος: No: 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 CS.Tour No: 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 CS.TOUR «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΥΣ Σε αυτό το τεύχος: CS.Tour «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών» στις χώρεςεταίρους Πιλοτικές Εκπαιδεύσεις Εκπαιδευομένων στις χώρες-εταίρους

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο Αναστασία Σπανού M.Sc. Φυσικός Κτιριακού Περιβάλλοντος Τµήµα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ YΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ HYBUILD

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ YΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ HYBUILD Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής 14 Νοεμβρίου 2017 Τηλέφωνο: 22894304 Ηλ. Διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy Ιστοσελίδα: www.ucy.ac.cy/pr ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».

«Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων». ΝΑΞΟΣ ΜΑΙΟΣ 2018 * Ο Δήμους Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συστάθηκε

Διαβάστε περισσότερα

1. Έναρξη. 2. Σχετικά με το έργο. 3. Σχετικά με το Πρόγραμμα Ν.Α.Ευρώπης. 4. Εταιρικό Σχήμα. 5. Αντικείμενο του έργου

1. Έναρξη. 2. Σχετικά με το έργο. 3. Σχετικά με το Πρόγραμμα Ν.Α.Ευρώπης. 4. Εταιρικό Σχήμα. 5. Αντικείμενο του έργου - 1. Έναρξη 2. Σχετικά με το έργο 3. Σχετικά με το Πρόγραμμα Ν.Α.Ευρώπης 4. Εταιρικό Σχήμα 5. Αντικείμενο του έργου 1 ΕΝΑΡΞΗ ΓΙΑΤΙ; Τα κτίρια ευθύνονται για το 40%, περίπου, της Ευρωπαικής συνολικής κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη»

Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη» Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Παρουσίαση έργου Buy Smart+ «Πράσινες Συμβάσεις στην Ευρώπη» Ανθή Χαραλάμπους Διευθύντρια Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών Ημερίδα έργου Buy Smart+ στην Κύπρο 8 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑΤΗΝΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙΤΗΝΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (CIP)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑΤΗΝΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙΤΗΝΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (CIP) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑΤΗΝΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙΤΗΝΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (CIP) 2007-2013 Ευαγγελία Σολωµού Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή ιαχείρισης του Γενική Γραµµατεία Βιοµηχανίας ιεύθυνση ιεθνών Βιοµηχανικών Σχέσεων

Διαβάστε περισσότερα

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες Τίτλος καλής πρακτικής 1 Ενεργειακή απόδοση κτηρίων και ανακαίνιση δημοτικών κτηρίων από Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Υποβοήθηση Συμβάσεων Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Κύπρος και ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Κύπρος και ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Κύπρος και ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Τ Μ Η Μ Α Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν ΤΟ Σ Υ Π ΟΥ Ρ Γ Ε Ι Ο Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Α Σ, Α Γ Ρ Ο Τ Ι Κ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Κ Α Ι Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν ΤΟ Σ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι ΟΥ - Τ Σ Ι Α Κ

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες υποστήριξης και συνεργασίας του Ενεργειακού Κέντρου με τους Δήμους της Κρήτης

Οι δραστηριότητες υποστήριξης και συνεργασίας του Ενεργειακού Κέντρου με τους Δήμους της Κρήτης Συνάντηση εργασίας SEAP+ Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Αθήνα 23 Ιανουαρίου 2013 Οι δραστηριότητες υποστήριξης και συνεργασίας του Ενεργειακού Κέντρου με τους Δήμους της Κρήτης Έργα :ISLE PACT-MEDEEA(MED)-Covenant

Διαβάστε περισσότερα

Στο δεύτερο newsletter του έργου ArgoLabs σας παρουσιάζουμε τις εκδηλώσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής:

Στο δεύτερο newsletter του έργου ArgoLabs σας παρουσιάζουμε τις εκδηλώσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής: ΕΡΓΟ ArgoLabs Το έργο AgroLabs στοχεύει στην προώθηση της παραγωγής και διάδοσης καινοτόμων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην περιοχή Βαλκανικής - Μεσογείου, οργανώνοντας τοπικές αλυσίδες αξίας, στηρίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean

Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean 2014-2020 Περίληψη Το «Balkan-Med Programme 2014-2020» είναι ένα νέο Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας, που απορρέει από τη διάσπαση του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

MED PROGRAMME EUROPEAN TERRITORIAL COOPERATION

MED PROGRAMME EUROPEAN TERRITORIAL COOPERATION Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ Π. Δ. 432/81 ΤΗΛ: 2610/996660 FAX: 2610/996677 E-mail: rescom@upatras.gr http://research.upatras.gr Πάτρα, 03/02/2015 Αριθμ. Πρωτοκόλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Το Έργο WE-Qualify. Πρόοδος των εργασιών του Έργου

Το Έργο WE-Qualify. Πρόοδος των εργασιών του Έργου Το Έργο WE-Qualify Το έργο WE-Qualify «Improve Skills and Qualifications in the Building Workforce in Cyprus» αποτελεί συγχρηματοδοτούμενο Έργο του προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια Ευρώπη» και εντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

No. 2011-1-ES1-LEO05-36437

No. 2011-1-ES1-LEO05-36437 Nº 2 / MΑΙΟΣ 2012 Nº 1 / DIC 2011 No. 2011-1-ES1-LEO05-36437 Εργαλεία για τους εκπαιδευτικούς που θα βοηθήσουν τους μαθητές τους να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν εγκάρσιες ικανότητες που αναζητούν οι

Διαβάστε περισσότερα

"Παρουσίαση έργου REPUBLIC-MED - Καλές πρακτικές στο Δήμο Πειραιά (Ανάπλαση δημοσίων χώρων)"

Παρουσίαση έργου REPUBLIC-MED - Καλές πρακτικές στο Δήμο Πειραιά (Ανάπλαση δημοσίων χώρων) ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές "Παρουσίαση έργου REPUBLIC-MED - Καλές πρακτικές στο Δήμο Πειραιά (Ανάπλαση δημοσίων χώρων)"

Διαβάστε περισσότερα

DIDSOLIT-PB: E-NEWSLETTER

DIDSOLIT-PB: E-NEWSLETTER 8 Ος / 2 01 3 Τεύχος 1 ΜΑΙΧ, Μακεδονίας 1, 73100. Χανιά www.maich.gr info@maich.gr +30 28210 35000 Συντάκτες: Μπαουράκης Γεώργιος Βουρδουμπάς Ιωάννης Αγγελάκης Γεώργιος Μπορέτος Νικόλαος Μανθούλης Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation Παραδοτέο 4.1.2 ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΖΩΝΤΑΝΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ» ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2010 (02.12) (OR. en) 16558/10 SAN 259 SOC 782 ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2010 (02.12) (OR. en) 16558/10 SAN 259 SOC 782 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2010 (02.12) (OR. en) 16558/10 SAN 259 SOC 782 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : προς : Θέμα : Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα) το Συμβούλιο Προετοιμασία

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση»

«Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση» Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Κοινωνική Σύμπραξη στο Ν. Κυκλάδων» σας καλωσορίζει στην Ημερίδα: «Κοινωνική Οικονομία Μια Εναλλακτική Πρόταση» 23 Οκτωβρίου 2015 Πνευματικό Κέντρο Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες Δίκτυο για έναν Ιδανικό Στρατηγικές Προτεραιότητες Πλαίσιο έργου Το Δίκτυο Για έναν Ιδανικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Για ένα Ιδανικό», συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 3-07/2018

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 3-07/2018 ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 3-07/2018 Σε αυτό το τεύχος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρόοδο του έργου, τα αποτελέσματα και τις μελλοντικές δράσεις Πίνακας περιεχομένων: Πρόοδος του

Διαβάστε περισσότερα

Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων

Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων Ενθάρρυνση για την έναρξη των Πράσινων ηµόσιων Συµβάσεων ηµήτρης Γιάκος Περιβαλλοντολόγος, MSc Τι είναι οι Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Ο όρος πράσινες ή οικολογικές δηµόσιες συµβάσεις αναφέρεται στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ευνοϊκής χρηματοδότησης για την υποστήριξη των επενδύσεων στον πολιτιστικό τομέα

Εργαλεία ευνοϊκής χρηματοδότησης για την υποστήριξη των επενδύσεων στον πολιτιστικό τομέα Σύνοψη Εργαλεία ευνοϊκής χρηματοδότησης για την υποστήριξη των επενδύσεων στον πολιτιστικό τομέα Στο παρόν έγγραφο γίνονται ορισμένες υποδείξεις σχετικά με ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης, δημόσιες και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΔΑΑ)

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΔΑΑ) ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 8 η Συνάντηση Ομάδας Καθοδήγησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΔΑΑ) Βρυξέλλες, 23 Οκτωβρίου 2017 Η Ομάδα Καθοδήγησης (Ο.Κ.) είναι ένα από τα κύρια όργανα της δομής του

Διαβάστε περισσότερα

Κύπρος και ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Κύπρος και ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Κύπρος και ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Τ Μ Η Μ Α Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν ΤΟ Σ Υ Π ΟΥ Ρ Γ Ε Ι Ο Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Α Σ, Α Γ Ρ Ο Τ Ι Κ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Κ Α Ι Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν ΤΟ Σ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι ΟΥ - Τ Σ Ι Α Κ

Διαβάστε περισσότερα

Integraste. N e w s l e t t e r. Newsletter ΙI Ιούνιος 2011. Επιστηµονικές συναντήσεις

Integraste. N e w s l e t t e r. Newsletter ΙI Ιούνιος 2011. Επιστηµονικές συναντήσεις Integraste αποβλή- «Ανάπτυξη Ολοκληρωµένης Πολιτικής για τη ιαχείριση Αγροτοβιοµηχανικών των µε στόχο την µεγιστοποίηση της ανάκτησης υλικών και ενέργειας» N e w s l e t t e r Newsletter ΙI Ιούνιος 2011

Διαβάστε περισσότερα

PV-NET. Μεγιστοποιώντας τη διείσδυση ΦΒ ενέργειας στο δίκτυο με τεχνικές συμψηφισμού ενέργειας. Γρηγόρης Παπαγιάννης Αν.

PV-NET. Μεγιστοποιώντας τη διείσδυση ΦΒ ενέργειας στο δίκτυο με τεχνικές συμψηφισμού ενέργειας. Γρηγόρης Παπαγιάννης Αν. PV-NET Μεγιστοποιώντας τη διείσδυση ΦΒ ενέργειας στο δίκτυο με τεχνικές συμψηφισμού ενέργειας Γρηγόρης Παπαγιάννης Αν. Καθηγητής ΑΠΘ Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2013 Εισαγωγή Η σημερινή κατάσταση Η εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

SMARTFARMER (2013-1-CY1-LE005-03114)

SMARTFARMER (2013-1-CY1-LE005-03114) LLP LdV TOI project SMARTFARMER (2013-1-CY1-LE005-03114) Τεύχος 3, Οκτώβριος 2014 SmartFarmer Ενημερωτικό Δελτίο Έκθεση Επαγγελματικών Προτύπων Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει συνοπτικά την υφιστάμενη κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

4 ο Ενημερωτικό Δελτίο

4 ο Ενημερωτικό Δελτίο 4 ο Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2018 (ελληνική έκδοση) http://www.interregeurope.eu/cesme Εισαγωγή Το έργο Κυκλική Οικονομία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (Circular Economy for SMEs CESME) ξεκίνησε

Διαβάστε περισσότερα

Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΔΙΜΗΝΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ (Μάρτιος Απρίλιος 2015)

Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΔΙΜΗΝΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ (Μάρτιος Απρίλιος 2015) Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΔΙΜΗΝΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ (Μάρτιος Απρίλιος 2015) Σκοπός: Η Δ/νση Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Πληροφορικής και Διαφάνειας σκοπό έχει τη σύνταξη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Κοζάνη 8/2/2013 Α.Π. 264 Ταχ. Δ/νση : Περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης

Διαβάστε περισσότερα

Η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο στις Οκτωβρίου 2018.

Η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο στις Οκτωβρίου 2018. InterTrainE Newsletter: Ιανουάριος 2019 Καλώς ορίσατε στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ευρωπαϊκού σχεδίου μας Erasmus+ Διαπολιτισμική Κατάρτιση Εκπαιδευτών (Intercultural Training for Educators - InterTrainE).

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Female Entrepreneurship Support Network- FEM.EN.S

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Female Entrepreneurship Support Network- FEM.EN.S Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Female Entrepreneurship Support Network- FEM.EN.S Το πρόγραμμα στοχεύει στην υλοποίηση των κάτωθι: Ναξεπεραστούνταστερεότυπατουφύλου Να δημιουργηθούν μοντέλα ρόλων για φοιτήτριες και

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση. Ιωάννης Ψαρράς. 28 Ιανουαρίου Αθήνα

Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση. Ιωάννης Ψαρράς. 28 Ιανουαρίου Αθήνα Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση (Rural Web Energy Learning Network for Action - erenet) Ιωάννης Ψαρράς 28 Ιανουαρίου 2013 - Αθήνα Περιεχόμενα Το Στοχευμένο Θέμα Η Διαμόρφωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΕΚΔΟΣΗ 2

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΕΚΔΟΣΗ 2 ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΙΣ ΜΜΕ (MigrAID) Erasmus + project 2016-1-CY1-KA202-017367 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018. ΕΚΔΟΣΗ 2 ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνιακό σχέδιο Εθνικού Αγροτικού Δικτύου

Επικοινωνιακό σχέδιο Εθνικού Αγροτικού Δικτύου Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Επικοινωνιακό σχέδιο Εθνικού Αγροτικού Δικτύου Απρίλιος 2015 Όραμα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Σκοποί Επικοινωνιακού σχεδίου ΕΑΔ Αποδέκτες επικοινωνιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Κοζάνη 22/1/2013 Α.Π. 126 Ταχ. Δ/νση : Περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης

Διαβάστε περισσότερα

INTELLIGENT TRANSPORT SYSTEMS IN SOUTH EAST EUROPE

INTELLIGENT TRANSPORT SYSTEMS IN SOUTH EAST EUROPE SEE-ITS Το έργο Το SEE-ITS είναι ένα διακρατικό έργο που στοχεύει στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των συστημάτων ITS στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, της εναρμόνισης και της διαλειτουργικότητάς τους. Το

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της Κοινής Δήλωσης των δύο υπουργών:

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της Κοινής Δήλωσης των δύο υπουργών: Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διμερής οικονομική συμφωνία για τις επενδύσεις, του Έλληνα Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του Ομοσπονδιακού Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Σελίδα1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ Πρόγραμμα Joy-Welcult-εργασία, Νέοι και γνώση σε θέματα τοπίου-πολιτισμού-

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Κυκλική Οικονομία Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Το Πακέτο Κυκλικής Οικονομίας της ΕΕ Εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 Ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης Λίστα των Πρωτοβουλιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ 02

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ 02 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ 02 Το πρόγραµµα χρηµατοδοτείται από τον Εθνικό Ισπανικό Οργανισµό για τα Ευρωπαϊκά προγράµµατα (OAPEE) µε την υποστήριξη του προγράµµατος ια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

BRIDGING THE GAP Issue1 Issue 1. κοινωνικο-πολιτικά και γλωσσικά περιβάλλοντα. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα BTG θα παράγει μια

BRIDGING THE GAP Issue1 Issue 1. κοινωνικο-πολιτικά και γλωσσικά περιβάλλοντα. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα BTG θα παράγει μια BRIDGING THE GAP Issue1 Issue 1 «Το πρόγραμμα Bridging the Gap θα μεταφέρει και θα προσαρμόσει μια καινοτόμο μεθοδολογία κατάρτισης και εξέλιξης για επιχειρηματίες» Πρόγραμμα "Bridging the Gap" (BTG) Το

Διαβάστε περισσότερα

GPP4Growth. Χρήστος Ι. Μπούρας Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα

GPP4Growth. Χρήστος Ι. Μπούρας Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα GPP4Growth Χρήστος Ι. Μπούρας Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα bouras@cti.gr 19 Δεκεμβρίου 2018, 4 η συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα του έργου Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης

Αποτελέσματα του έργου Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Αποτελέσματα του έργου Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Θεματολογία Πρόγραμμα URBACT Έργο ARRIVAL CITIES - Στόχος Διακρατικό εταιρικό σχήμα Περιεχόμενο έργου - Βασικά σημεία Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Συμπεράσματα

Διαβάστε περισσότερα

Ελπίδα Πολυχρόνη Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Τμήμα Κτιρίων

Ελπίδα Πολυχρόνη Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Τμήμα Κτιρίων Ελπίδα Πολυχρόνη Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Τμήμα Κτιρίων Κοινές Προκλήσεις / Υφιστάμενη Κατάσταση (1/2) Οι χώρες της Μεσογείου έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση του 2008, η οποία έχει επηρεάσει τις

Διαβάστε περισσότερα