«ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ»: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ»: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ"

Transcript

1 «ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ»: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ

2 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ (Μ. ΣΠΥΡΑΚΗ): Κυρίες και κύριοι, καλή σας µέρα. Λοιπόν, πολύ σηµαντικά αυτά που ακούστηκαν, εγώ δεν είµαι καθόλου ειδική. Θέλω όµως να σας πω µια ιστορία. Σε ένα απ αυτά τα αεροδρόµια που συνήθως περνάω αρκετό χρόνο λόγω της δουλειάς που κάνω, άκουσα δίπλα µου µια συζήτηση που την βρίσκω αρκετά ενδιαφέρουσα. Ένας καθηγητής διηγούνταν σε έναν µεταπτυχιακό φοιτητή του το εξής: ο Φρανς λέει, είναι ο άλλος καθηγητής µε τον οποίον συνεργάζοµαι και είναι από την Αυστρία, κάνουµε ένα ερευνητικό πρόγραµµα στη Σατορίνη και εκεί σε διάφορα σηµεία εκλύεται τεράστια θερµότητα. Όταν λοιπόν γινόντουσαν οι µετρήσεις έλεγαν οι ειδικοί να µην πλησιάζετε το χέρι σας. Ο Φρανς όπως και ο καθηγητής που διηγούνταν την ιστορία πλησίασε πολύ το χέρι του, κάποια στιγµή µάλιστα το ξεβίδωσε και το έβαλε επάνω για να δει αν καίγεται. Ο Φρανς, που µέχρι τότε δεν το είχαν καταβάλει, ήταν ένα πρόσωπο µε αναπηρία, δεν είχε χέρι, είχε χρησιµοποιήσει απλώς την τεχνολογία για να έχει το χέρι. Είπα το παράδειγµα του Φρανς ως µια πολύ καλή αφορµή για να σας πω δυο σκέψεις: ότι ο Φρανς χρησιµοποίησε την τεχνολογία για να αντιµετωπίσει το πρόβληµα, ότι η προσωπικότητα, η δραστηριότητα και η επιστη- µονική επάρκεια του Φρανς ήταν εκείνη που προηγείται της αναπηρίας, ότι ο Φρανς Μέσα από την κίνησή του την έκανε ορατή. Πιστεύω πως όλοι όσοι είµαστε εδώ σήµερα, έχουµε ένα σκοπό για να εί- µαστε εδώ και για να κουβεντιάσουµε γι αυτό, να καταστήσουµε την αναπηρία ορατή, αλλά όχι αποκρουστική, σε καµία περίπτωση να µην καταστήσουµε λόγω φιλανθρωπίας και συγχρόνως να εργαστούµε όσο

3 44 ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ µπορούµε, ο καθένας από την πλευρά του, ώστε να αρθεί η ανισότητα και η διάκριση. Μια ανισότητα και διάκριση που δεν έχει διαφορά απ όλες τις άλλες ανισότητες και διακρίσεις που υπάρχουν στην κοινωνία. Μια ανισότητα και διάκριση που για να αρθεί χρειάζεται οπωσδήποτε την πολιτική βούληση, τη χρήση της τεχνολογίας και τη συµµετοχή όλων µας. Μ αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να καλέσω στο βήµα τον κ. Χρήστο Παναγόπουλο, είναι ο Πρόεδρος και ιευθύνων Σύµβουλος της ΕΡΤ, είναι ο άνθρωπος που προϊσταται και του Prisma + του ικτύου του ψηφιακού που απευθύνεται στα πρόσωπα µε αναπηρία και θεωρώ πως έχει ενδιαφέροντα πράγµατα να µας πει. Χ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι καληµέρα σας. Καλη- µέρα κ. Υπουργέ. Όταν στις 20 Μαρτίου του 2006 έβγαινε στον αέρα της ψηφιακής πλατφόρµας της ΕΡΤ το πρώτο πρόγραµµα του Prisma +, το στοίχηµα για µας ήταν κρίσιµο και µεγάλο. Η αναµέτρηση µε την πρόκληση που έκρυβε το καινούργιο, αλλά και η αναµέτρηση µε την αγωνία για την επιτυχία ενός εγχειρήµατος, που θέλα- µε να γράψει µία νέα σελίδα στην ελληνική τηλεόραση. Ο στόχος ήταν διπλός: να δηµιουργήσουµε ένα πολυσυλλεκτικό κανάλι που θα παρείχε στους τηλεθεατές ένα ποιοτικό, ενηµερωτικό, ψυχαγωγικό και επιµορφωτικό πρόγραµµα. Παράλληλα το πρόγραµµα αυτό όφειλε να είναι προσβάσιµο σε άτοµα µε αναπηρία, να προσφέρει δηλαδή υπηρεσίες πρόσβασης, νοηµατική και επιλέξιµους υπότιτλους, ακουστική περιγραφή συµβάλλοντας µε αυτό τον τρόπο στην άρση του κοινωνικού αποκλεισµού των ατόµων µε αναπηρία από τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης. Ένα χρόνο και 60 µέρες µετά, βρισκόµαστε ακόµα στην αρχή του δρόµου. Έχουµε µπροστά µας µεγάλη απόσταση να διανύσουµε. Μπορούµε όµως να υποστηρίξουµε χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι τους αρχικούς µας στόχους τους έχουµε επιτύχει. Χαράξαµε την πορεία που θα ακολουθήσουµε, ξέρουµε τον τρόπο και έχουµε πλέον και τα Μέσα για να κάνουµε ακόµα πιο δηµιουργική, ποιοτική και παραγωγική την προσπάθεια που ξεκινήσαµε. Και εδώ οφείλω να αναφερθώ στην αµέριστη συµπαράσταση που έχουµε από τον εποπτεύοντα Υπουργό Επικράτειας τον κ. Ρουσόπουλο, ο οποίος υπήρξε και εµπνευστής αυτής της προσπάθειας. Στον ένα χρόνο λειτουργίας του, του Prisma +, απέκτησε τους δικούς του φίλους, αλλά θα έλεγα ότι στο διάστηµα αυτό έναν καλό φίλο απέκτησαν και τα άτοµα µε αναπηρία και οι οικογένειές τους.

4 «ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ»: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ 45 Στο τέλος του 2006 το 7,5%, ελληνικά νοικοκυριά δήλωσαν κατοχή ψηφιακής τηλεόρασης ή αποκωδικοποιητή, σύµφωνα µε έρευνες της MRB και της VPRC για το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας της Πληροφορίας και το Εθνικό ίκτυο Έρευνας Τεχνολογίας. Σήµερα, υπολογίζεται ότι το 14% του πληθυσµού έχει αποκτήσει πρόσβαση στα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ. Σύµφωνα µε τις έρευνες που ανέφερα πριν κι αυτό είναι πραγµατικό πάλι στοιχείο- το 9% του συνόλου των τηλεθεατών της ψηφιακής τηλεόρασης παρακολουθεί περισσότερο το Prisma +. Οι αριθµοί αυτοί δείχνουν, ότι η ΕΡΤ πέτυχε σε πολύ µικρό χρονικό διάστηµα να δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις για να σπάσει το φράγµα του ψηφιακού αποκλεισµού για τα άτοµα µε αναπηρία στη χώρα µας. Στο διάστηµα αυτού του ενός χρόνου και 60 ηµερών εκπέµψαµε πάνω από ώρες προγράµµατος ώρες µε διερµηνεία στην ελληνική νοηµατική γλώσσα ώρες µε επιλογή υπότιτλων µέσω TELETEXΤ. Το στοίχηµα της προσβασιµότητας κερδήθηκε σε πολύ µεγάλο βαθµό. Όλες οι νέες µας παραγωγές ακολουθούν τις προδιαγραφές παραγωγής προσβάσιµου προγράµµατος των ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών οργανισµών. Η επαφή µας µε τους εκπροσώπους των ΑΜΕΑ είναι συνεχής και εποικοδοµητική. Σύντοµα µάλιστα, κι αυτό είναι κάτι που δουλεύεται πάρα πολύ καιρό και θα µπορούσα να πω ότι αποτελεί και είδηση, αναµένεται η υπογραφή σχετικού Μνηµονίου Συνεργασίας που θα οδηγήσει στον εµπλουτισµό των προγραµµάτων, αλλά και στη βελτίωση των τεχνικών προσβασι- µότητας. Προσβασιµότητα που είναι απαραίτητη θα τόνιζα για την προβολή των δραστηριοτήτων των ατόµων µε αναπηρία. Ακόµα πιο απαραίτητη για την προβολή χρηστικών πληροφοριών που τους αφορούν. Το ίδιο διάστηµα καθηµερινά µε δύο δελτία µε διερµηνεία στην ελληνική νοηµατική γλώσσα επιχειρήσαµε να ανοίξαµε τον κόσµο των ειδήσεων σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, που ενδιαφέρονται για όσα συµβαίνουν στην Ελλάδα και τον κόσµο, σε όλες τις πτυχές της πολιτικής, οικονοµικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Θεωρούµε πολύ σηµαντικό το γεγονός, ότι οι συµπολίτες µας µε αναπηρία, κυρίως µε δυσκολία στην ακοή, µπορούν σήµερα να παρακολουθήσουν µαζί µε την οικογένειά τους το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ στις 9:00 το βράδυ ταυτόχρονα µε όλους τους τηλεθεατές νιώθοντας πλέον ότι συρρικνώνεται το µέγεθος του αποκλεισµού τους.

5 46 ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ Επίσης σηµαντική είναι η συνεργασία που είχαµε µε το Ελληνικό Κέντρο Κινηµατογράφου. Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση δόθηκε η δυνατότητα παρακολούθησης ταινιών του ελληνικού κινηµατογράφου µε υπότιτλους για άτοµα µε προβλήµατα ακοής. Η επιτυχία του εγχειρήµατος µας οδηγεί και σε περαιτέρω συνεργασία για υποτιτλισµό και προβολή και άλλων ελληνικών ταινιών. Τα πρώτα σηµαντικά βήµατα έχουν γίνει. Το επόµενο σηµαντικό είναι η διατήρηση της ποιότητας που θεωρούµε ότι έχουµε πετύχει. Για την πορεία υπάρχουν και άλλα σχέδια, περισσότερες νέες παραγωγές και ανάπτυξη υπηρεσιών για άτοµα µε προβλήµατα όρασης, ακουστική περιγραφή, εκφωνούµενοι υπότιτλοι για το ξένο πρόγραµµα. Υποτιτλισµούς σε ζωντανές εκποµπές για τα άτοµα µε προβλήµατα ακοής. Η εγκατάσταση συστήµατος ΕPG, αµφίδροµης διαδραστικότητας που θα ολοκληρωθεί τους επόµενους µήνες, θα βοηθήσει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης η επέκταση του δικτύου της ψηφιακής εκπο- µπής και σε άλλα µέρη της Ελλάδος εντός του Φθινοπώρου, θα διευκολύνει τους ανθρώπους µε αναπηρία και τις οικογένειές τους να έχουν κι αυτοί πρόσβαση στο Prisma +. Και φυσικά ελπίζουµε να προχωρήσουν οι συναρµόδιοι φορείς, όπου η ΕΡΤ δεν έχει εµπλοκή, στην προώθηση του προγράµµατος επιδότησης αποκωδικοποιητών προς τις οικογένειες των ΑΜΕΑ. εν θα σταµατήσουµε φυσικά εδώ. ιανύουµε το δρόµο ενός πρωτόγνωρου εγχειρήµατος, µαθαίνοντας καθηµερινά, πιστεύοντας ότι βελτιωνόµαστε καθηµερινά. Τελικός κριτής είναι ο τηλεθεατής, περιµένουµε να µας δει, να µας κρίνει, να µας βοηθήσει µε τις δικές του παρατηρήσεις, ώστε να πετύχουµε τους στόχους µας. Ευχαριστώ πολύ. Απλώς θα ήθελα µια µικρή απάντηση στον κ. Βαρδακαστάνη σε σχέση µε το θέµα του Τηλεµαραθωνίου που µε τόση οξύτητα έθεσε. Πιθανότατα ο κ. Βαρδακαστάνης δεν ήρθε σε επαφή µε τα Special Olympics, τα οποία µας παρακάλεσαν να κάνουµε αυτό τον τηλεµαραθώνιο, όχι για να αποδείξου- µε ή για να αναδείξουµε την ιδιαιτερότητά τους, αλλά γι αυτό που κάνουν, που είναι ο αθλητισµός και ο πρωταθλητισµός. Αυτό κάναµε και µας ευγνωµονούν γι αυτό. Νοµίζω, ότι οι απαγορεύσεις δεν είναι θέµα ανθρώπων που πιστεύουν στην κοινωνία των πολιτών και στην διαφορετικότητα. Ευχαριστώ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούµε τον κ. Χρήστο Παναγόπουλο, τον Πρόεδρο της ΕΡΤ. Παρακαλώ.

6 «ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ»: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ 47 Ι. ΒΑΡ ΑΚΑΣΤΑΝΗΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, δεν συνηθίζω να παρεµβαίνω, ούτε και ευγενικό είναι, αλλά επιτρέψτε µου να σας πω, ότι εγώ δεν έχω καµία υποχρέωση να έρθω σε επαφή µε τα Special Olympics διότι τα Special Olympics λειτουργούν ερήµην των ατόµων µε αναπηρία. εν µ αρέσει καθόλου η ιδέα ενός ατόµου µε αναπηρία το οποίο βγαίνει στην τηλεόραση και εξ ονόµατος αυτού ζητούνται χρήµατα απ οποιονδήποτε. Μάλιστα όταν οι αθλητικές οργανώσεις της χώρας επιχορηγούνται από την Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού. Και µε συγχωρείτε κ. Παναγόπουλε, δεν έχω καµιά υποχρέωση να έρθω σε επαφή µε τα Special Olympics. Με την συνείδησή µου έχω υποχρέωση να έχω επικοινωνία και επαφή πάντοτε και αυτό ζητώ και από την ελληνική τηλεόραση τη δηµόσια να έχει επικοινωνία και σχέση µε την κοινή συνείδηση των πολιτών. Ευχαριστώ. Χ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Μία πάλι διευκρινιστική απάντηση µόνο να δώσω. εν µπορεί κανείς να απαγορεύσει σε κάποιους που θέλουν να αναδείξουν το έργο και τους δη αθλητικό, όπως είναι αυτών των παιδιών, από την πρόσβασή τους στην τηλεόραση ή στα Μέσα. Αυτό κάναµε και τίποτε άλλο. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Θα σας παρακαλούσα µόνο, επειδή δεν είναι ακριβώς το αντικείµενο της σηµερινής συνάντηση και δόθηκαν αµοιβαίες εξηγήσεις γι αυτό το θέµα, θα παρακαλούσα τώρα να περάσουµε στον επόµενο οµιλητή. Προηγουµένως να σας πω, ότι ο Βασίλειος Ασηµακόπουλος, ο Ειδικός Γραµµατέας Ψηφιακού Σχεδιασµού έχει επικαλυφθεί µια ανειληµµένη υποχρέωση και δεν θα είναι σήµερα εδώ, έχει όµως εφοδιάσει τη Γενική Γραµµατεία µε το υλικό, το οποίο είναι στην διάθεση όλων µας. Και θα παρακαλούσα τον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Ηµερησίων Εφηµερίδων Αθηνών, τον κ. Πάνο Σόµπολο να έρθει στο βήµα. Ο κ. Σό- µπολος είναι αυτό που λέµε δηµοσιογράφος, νοµίζω ότι τον ξέρετε όλοι. Π. ΣΟΜΠΟΛΟΣ: Κυρία Γενική Γραµµατέα, κυρίες και κύριοι. Ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη δυνατότητα, που µου δώσατε, να συνεισφέρω στην εκδήλωσή σας την προσωπική µου άποψη ως ανθρώπου, ως δηµοσιογράφου, και ως εκπροσώπου των δηµοσιογράφων της ΕΣΗΕΑ. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα µας έχει γίνει αξιοσηµείωτη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή µε τη δηµιουργία υποδοµών και θεσµών που στοχεύουν στη µεταχείριση των ατόµων µε αναπηρία, ως ισότιµων µελών της κοινωνίας και όχι ως παιδιών ενός κατώτερου Θεού. Η προσπάθεια αυτή περιλαµβάνει από τις οδικές και κτιριακές εγκαταστά-

7 48 ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ σεις ή τα προγράµµατα επαγγελµατικής κατάρτισης άθλησης έως, για παράδειγµα στο χώρο µας τα δελτία ειδήσεων, στη νοηµατική και τους τηλε- µαθαρώνιους που έχει την αντίρρησή του ο κ. Βαρδακαστάνης, αλλά που ενισχύουν Κοινωφελή Ιδρύµατα ΑΜΕΑ. Σκοπός δεν είναι, φυσικά, η παροχή βοήθειας εν είδει ελεηµοσύνης από οίκτο ή από συµπόνια, αλλά η τοποθέτηση αυτών των ανθρώπων στη θέση που αξίζουν, δηλαδή, η αντιµετώπιση αυτών των ανθρώπων ως ίσος προς ίσον, χωρίς στερεότυπα, χωρίς προκαταλήψεις, αντιθέτως µε αλληλεγγύη και συµπαράσταση, ώστε να προσπεράσουν τον σκόπελο των ιδιαιτεροτήτων τους και της απάνθρωπης συµπεριφοράς πολλές φορές για να µπορούν να ενσωµατωθούν στο σύνολο Τώρα, ειδικά στο χώρο των ΜΜΕ. Τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης, όπως όλοι γνωρίζουµε, έχουν αναλάβει να ενηµερώνουν, να ψυχαγωγούν και να ευαισθητοποιούν την κοινωνία ως σύνολο και τον καθένα µας χωριστά σχετικά µε ζητήµατα κοινού ενδιαφέροντος. Και ο ρόλος των Μέσων Ενη- µέρωσης σ αυτή την προσπάθεια, στην προσπάθεια της ενσωµάτωσης των ατόµων µε αναπηρία στον κοινωνικό σύνολο είναι καταλυτικός, καθώς, ως γνωστόν, ασκούν επιρροή στο ευρύ κοινό. Εποµένως, έχουν ηθικό χρέος, τουλάχιστον, να γνωστοποιούν τα προβλήµατα που συναντούν καθηµερινά τα άτοµα µε αναπηρία, να τους δίνεται ένα βήµα για να ακουστούν, µε σεβασµό στις ικανότητές τους και ευαισθησία στις ιδιαιτερότητές τους. Ο στόχος είναι ο µη αποκλεισµός τους από οποιαδήποτε δραστηριότητα κοινωνική, εκπαιδευτική, επαγγελµατική και η µείωση και η εξάλειψη των κοινωνικών προκαταλήψεων, που οδηγούν σε οποιαδήποτε µορφή κοινωνικού αποκλεισµού, ρατσισµού, φοβίας, µείωσης ή απαξίωσης. Η ένταξή τους στο πεδίο της εργασίας τα καθιστά ενεργά µέλη, παραγωγικά, ενώ είναι βέβαιον ότι ανταπεξέρχονται ευσυνείδητα και µε ζήλο στα καθήκοντα που τους ανατίθενται. Για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να συµβάλλουµε όλοι µας. Υπάρχουν πολλά πράγµατα ασήµαντα στο µέγεθός τους, αλλά ιδιαίτερα σηµαντικά στην αποτελεσµατικότητά τους που ο καθένας µας µπορεί και πρέπει να κάνει. Ένα απλό παράδειγµα: ας µην κλείνουµε τις ειδικές ράµπες πρόσβασης. Πόσες φορές εµείς, εγώ που κάνω αυτό το ρεπορτάζ, άκουγα στον ασύρ- µατο, γιατί τώρα έχουν φιµωθεί, κλήση να πάει το περιπολικό να βγάλει το αυτοκίνητο από την ράµπα των αναπήρων ή από ειδική θέση που πρέπει να παρκάρει συµπολίτης µας! Με το παράδειγµα αυτό θα κλείσω τη σύντοµη παράθεση των σκέψεών

8 «ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ»: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ 49 µου, θέλοντας να µεταδώσω το αισιόδοξο δίδαγµα που τα ίδια τα άτοµα µε αναπηρία µας διδάσκουν και να επαινέσω την προσπάθεια της ιακοµ- µατικής Επιτροπής να διαγνώσει το πρόβληµα µε πλήρη καταγραφή των στοιχείων. Η ευθύνη της θεραπείας αυτών των προβληµάτων περνάει στην Κυβέρνηση και στον κοινοβούλιο. Εµείς, ως δηµοσιογράφοι, είναι βέβαιον ότι δεν είµαστε ευχαριστηµένοι µε τα όσα γίνονται στον τοµέα των ΑΜΕΑ. υστυχώς, δεν κάνουµε όσα θα έπρεπε να κάνουµε. Είµαστε πολύ πίσω. Έχουµε κάνει αρκετά βήµατα, όπως είπε και ο κ. Βαρδακαστάνης νωρίτερα, έχουµε σίγουρα κάνει βήµατα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά υστερούµε, το καταλαβαίνω και κάνω την αυτοκριτική µου Είµαστε πίσω. Χρειάζεται να δώσουµε πολύ περισσότερα και εγώ από τη θέση τη θεσµική του εκπροσώπου των δηµοσιογράφων και ως απλός δηµοσιογράφος θα κάνουµε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να καλυτερεύσουµε, να ανεβάσουµε αυτό το επίπεδο και µε τις ενηµερωτικές εκποµπές, µε τις ειδήσεις και µε όλους τους τρόπους που έχουµε στη διάθεσή µας, να µπορέσουµε να βοηθήσουµε προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Αβραµόπουλος είπε ότι τα ΜΜΕ διαποµπεύουν τα άτοµα µε αναπηρία! εν είναι σωστό αυτό! Για όνοµα του Θεού! Πού το είδε ο κ. Αβραµόπουλος, ότι διαποµπεύουµε τα άτοµα µε αναπηρία! Ίσα ίσα κάνουµε αυτό που πρέπει να κάνουµε Εγώ δεν είδα κάτι τέτοιο. εν έχει υποπέσει στην αντίληψή µου.. Επίσης, η κα Κανέλλη είπε: «εν είδα κανένα άτοµο µε αναπηρία να εργάζεται στα Μέσα Ενηµέρωσης». Πώς δεν είδε; Εγώ, γνωρίζω πολλούς συναδέλφους µου που δουλεύουµε µαζί και τρέχουµε µαζί σε διάφορα ρεπορτάζ και έχουν κάποια προβλήµατα ή που δουλεύουµε στο στούντιο µε τα άτοµα αυτά. Υπάρχουν, λοιπόν! Μπορεί να µην είναι ικανός ο αριθ- µός που θα έπρεπε να είναι. Αυτό είναι σωστό! Αλλά όχι, όµως, να µηδενίζουµε για λόγους εντυπωσιασµού και να λέµε, ότι δεν γίνεται τίποτα! Όχι, γίνεται! Για όνοµα του Θεού! Μου έκανε εντύπωση και το άλλο που είπε ο κ. Βαρδακαστάνης και το ση- µείωσα. εν πρέπει να ηρωοποιούµε τους ανθρώπους µε αναπηρία που κάνουν κάποια επιτυχία, αν κατάλαβα καλά. Πρέπει, νοµίζω, να τους αναδεικνύουµε αυτούς τους ανθρώπους και δεν είναι κακό. Εντάξει, ισότιµοι είναι µ εµένα, µε σας, µε τον καθένα µας, αλλά, όµως, πρέπει, πιστεύω, να τους προβάλλουµε τέτοια πρότυπα, είτε είναι άτοµα µε αναπηρία, είτε είναι άτοµα χωρίς προβλήµατα.

9 50 ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ Η κα Μπερνιδάκη είπε, ότι και πιστεύω ότι αυτό είναι το µήνυµα που θα πρέπει να περάσουµε σήµερα- ισότιµη συµµετοχή στη ζωή. Είναι µεγάλη κουβέντα αυτή και αυτό τον ενστερνιζόµαστε όλοι. Και να κλείσω γιατί δεν θέλω να µονολογώ και να σας τρώω το χρόνο. Θέλω να επισηµάνω, ότι πολλές φορές βγάζουµε στις εκποµπές άτοµα µε αναπηρία. εν είναι αλήθεια, ότι δεν βγάζουµε άτοµα µε αναπηρία στις εκποµπές και ότι σπάνια γίνεται αυτό! εν γίνεται σπάνια. Θα έπρεπε να γίνεται πιο συχνά, αλλά όχι, όµως, ότι δεν βγάζουµε!!! Στις εφηµερίδες, επίσης, τα ρεπορτάζ δεν είναι λίγα που γίνονται για άτο- µα µε αναπηρία, αλλά και προς τη σωστή κατεύθυνση και όχι µε την έννοια της συµπόνιας, µε την έννοια του οίκτου. Οι συνάδελφοί µου πιάνουν πολύ σωστά το θέµα και το προβάλλουν! Σας κούρασα, λυπάµαι! Ευχαριστώ που µ ακούσατε και θα προσπαθήσου- µε να είµαστε καλύτεροι. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Πρόεδρε ευχαριστούµε. Πέρσι, τέτοια εποχή, ο Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Ρουσόπουλος είχε δεσµευτεί εδώ ενώπιόν µας, ότι το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων θα διεξάγει έρευνα κοινής γνώ- µης µε θέµα: «Την πρόσβαση των ατόµων µε αναπηρία στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και αντιστρόφως» Η πρώτη έρευνα είχε γίνει πέρσι. Η δεύτερη έχει γίνει φέτος, ο κ. Ροδόλφος Μορώνης, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, γνωστός και µη εξαιρετέος κατά τα άλλα, θα παρουσιάσει εδώ την έρευνα. Αναµένουµε να είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Ρ. ΜΟΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κα Σπυράκη. Κυρίες και κύριοι καλή σας ηµέρα. Η συµβολή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στην διαδικασία κοινωνικοποίησης του ατόµου έχει ερευνηθεί και έχει διαπιστωθεί. Εκτός από τον άµεσο οικογενειακό περίγυρο, το στενό κοινωνικό περιβάλλον και το σχολείο, τα Μέσα διαδραµατίζουν ένα σηµαντικό ρόλο- ιδίως η τηλεόραση. Φυσικά δεν µιλάµε για τα Μέσα ως τέτοια, αλλά για το περιεχόµενό τους, τα µηνύµατα που διαχέουν. Έτσι έχοντας ως στόχο τη διερεύνηση του συγκεκριµένου ρόλου των Μέσων στην διαµόρφωση στερεοτύπων, αλλά και τις στάσεις των Μέσων απέναντι στα άτοµα µε αναπηρία, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων ανέθεσε στην εταιρεία δηµοσκοπήσεων VPRC/Public Issue τη διενέργεια µιας σχετικής έρευνας. Τα αποτελέσµατα αυτής της έρευνας, που πραγµατοποιήθηκε από 30 Μαρτίου έως 3 Απριλίου τηλεφωνικά µε δείγµα άτοµα 18 ετών και άνω,

10 «ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ»: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ 51 είναι αποκαλυπτικά όχι µόνο του ρόλου των Μέσων, αλλά και της στάσης τους απέναντι στα άτοµα µε αναπηρία. Είναι µια µεγάλη έρευνα η οποία είναι διαθέσιµη από το Ινστιτούτο σε ερευνητές και σπουδαστές κυρίως. Σήµερα, σεβόµενος και το χρόνο που έχουµε στη διάθεσή µας, θα αρκεστώ να παρουσιάσω µέρος µόνο των ευρηµάτων της έρευνας, των σηµαντικότερων ίσως, χωρίς όµως να καταφεύγω σε εις βάθος αναλύσεις, παρά µόνον επιλεκτικά. Προηγουµένως επιτρέψτε µου να σας µεταφέρω δυο παραγράφους από την εισαγωγή της VPRC στην αναφορά για την έρευνα. Γράφει: «Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών ένα στα 20 άτοµα σήµερα στον κόσµο έχει κάποια αναπηρία. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύµφωνα µε τα διαθέσιµα στοιχεία του 2003 περισσότερα από 36 εκατοµµύρια πολίτες έχουν κάποια αναπηρία, ενώ στη χώρα µας το ποσοστό ατόµων µε αναπηρίες υπερβαίνει ενδεχοµένως το 10% του συνολικού πληθυσµού». Με βάση την παρούσα έρευνα της VPRC το ποσοστό των νοικοκυριών του δείγµατος στα οποία δηλώθηκε η ύπαρξη ατόµων µε αναπηρία υπολογίζεται στο 18,3% µε ένα περιθώριο σφάλµατος (+-) 2,4% του συνόλου των νοικοκυριών. Το εν λόγω ποσοστό αντιστοιχεί περίπου σε νοικοκυριά κατά την απογραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ας ξεκινήσουµε την παρουσίαση της έρευνας µε το βαθµό ενηµέρωσης που αισθάνονται ότι έχουν οι ερωτώµενοι για τα προβλήµατα των Ατόµων µε αναπηρία: ΓΡΑΦΗΜΑ 1: ΒΑΘΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Σελ. I) Το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν είναι τόσο ενηµερωµένο και ένα 9% πως δεν είναι καθόλου ενηµερωµένο. Το ίδιο ποσοστό, 9% θεωρεί ότι είναι πολύ ενηµερωµένο και ένα 37% ότι είναι αρκετά ενηµερωµένο. Τα ποσοστά αυτά είναι αποκαλυπτικά και του είδους της ενηµέρωσης που παρέχεται από τα Μέσα καθώς, όπως θα δούµε στους αµέσως επόµενους πίνακες, υπάρχει αναφορά στα ΑµεΑ, η αναφορά, όµως, αυτή, προφανώς δεν είναι πάντα η δέουσα ή η προσήκουσα ενώ συχνά είναι επιπόλαιη. Η ενηµέρωση από τα Μέσα, κατά πηγές: ΓΡΑΦΗΜΑ 2 : ΒΑΘΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ κατά δείκτη καθηµερινής χρήσης ΜΜΕ (Σελ. I)

11 52 ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ Βλέπουµε ότι στο ραδιόφωνο οφείλουν οι περισσότεροι την ενηµέρωσή τους (ποσοστό55%) ακολουθούν οι εφηµερίδες µε ποσοστό 50% και έπονται όσοι παρακολουθούν τηλεόραση µε ποσοστό 41%. Φυσικά, άτοµα που εκτίθενται καθηµερινά σε περισσότερα Μέσα έχουν σε µεγαλύτερα ποσοστά ενηµέρωση. Τα ποσοστά αυτά αποκαλύπτουν εµµέσως αλλά σαφώς και το πόσο πραγµατικά ασχολούνται τα Μέσα µε τα θέµατα των ΑµεΑ. Εντύπωση προκαλεί ίσως ότι άτοµα που δεν εκτίθενται καθηµερινά σε κάποιο Μέσο, αισθάνονται ενηµερωµένα σε µεγαλύτερο ποσοστό (61%). Είναι προφανές ότι τα άτοµα αυτά µάλλον δεν γνωρίζουν τον βαθµό της άγνοιάς τους. Η ποιότητα της παρεχόµενης ενηµέρωσης από τα Μέσα και γενικότερα ο βαθµός ικανοποίησης από τον τρόπο µε τον οποίο τα Μέσα αντιµετωπίζουν τα ΑµεΑ αναδύεται και από τον επόµενο πίνακα. ΓΡΑΦΗΜΑ 3 : ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Σελ. II) Μόνον ένα συνολικό ποσοστό 28% αισθάνεται πολύ ή αρκετά ικανοποιηµένο, ενώ το 68% είναι λίγο ή σχεδόν καθόλου ικανοποιηµένο. Ακόµη πιο έντονα εµφαίνεται το ανικανοποίητο από την παρεχόµενη ενη- µέρωση από ραδιόφωνο και τηλεόραση στον επόµενο πίνακα ΓΡΑΦΗΜΑ 4 : ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ / ΤΟΥ ΡΑ ΙΟΦΩΝΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑµεΑ (Σελ. II) Στο ερώτηµα «Τα τελευταία χρόνια η τηλεόραση/το ραδιόφωνο στην Ελλάδα ασχολείται µε τα προβλήµατα των ατόµων µε αναπηρία περισσότερο από όσο πρέπει, λιγότερο από όσο πρέπει ή ασχολείται περίπου όσο χρειάζεται;» Ένα ελάχιστο ποσοστό (5% για την τηλεόραση και 3% για το ραδιόφωνο) θεωρούν ότι τα δύο Μέσα ασχολούνται µε το θέµα περισσότερο από όσο πρέπει. Συντριπτικά µεγαλύτερα είναι τα ποσοστά αυτών που θεωρούν ότι τα δύο Μέσα ασχολούνται λιγότερο από όσο πρέπει: 68% για την τηλεόραση και 45% για το ραδιόφωνο. Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώνονται και µε τα ευρήµατα ενός άλλου ερωτή- µατος. Συγκεκριµένα: ΓΡΑΦΗΜΑ 5 : ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΙ ΗΣΕΩΝ / ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ / ΣΤΟ ΡΑ ΙΟΦΩΝΟ (Σελ. III)

12 «ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ»: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ 53 στο ερώτηµα «πόσο συχνά προβάλλονται στην τηλεόραση/ ακούγονται στο ραδιόφωνο ειδήσεις ή εκποµπές µε θέµα τα προβλήµατα των ατόµων µε αναπηρία, µόνον ένα µικρό ποσοστό της τάξης του 13% για την τηλεόραση και του 6% για το ραδιόφωνο πιστεύουν ότι αυτό γίνεται πολύ ή αρκετά συχνά..πάνω από τους 8 στους 10 για την τηλεόραση και πάνω από τους 6 στους 10 για το ραδιόφωνο πιστεύουν ότι αυτό γίνεται όχι και τόσο συχνά ή σπάνια. Σχετικά µε τις κατηγορίες των τηλεοπτικών προγραµµάτων στις οποίες προβάλλονται πιο συχνά τα προβλήµατα των ΑµεΑ κυριαρχούν ΓΡΑΦΗΜΑ 6 : ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΜΕ ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Σελ. III) οι ενηµερωτικές εκποµπές µε 53% και ακολουθούν οι ειδήσεις µε 27%, οι αθλητικές εκποµπές µε 5% (σχεδόν αποκλειστικά, υποπτεύοµαι, εξ αιτίας των παραολυµπιακών αγώνων) και οι ψυχαγωγικές µε 3%. Αξίζει εδώ να σηµειωθεί ότι ένα ποσοστό της τάξης του 2% ανέφερε και τις τηλεοπτικές σειρές. Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα υπήρχαν κάποιες σειρές µε ήρωες ΑµεΑ. Κλασική περίπτωση ο Iron Man, ο ικανός ντετέκτιβ που έλυνε και τις πιο δύσκολες υποθέσεις παρά το γεγονός ότι ήταν καθηλωµένος στο αναπηρικό καροτσάκι του. Με την ευκαιρία: οµολογώ ότι δεν κατάλαβα το χιούµορ των παρουσιαστών της εκποµπής του Alpha TV τιγκλόν, οι οποίοι πριν µερικές εβδοµάδες έβαλαν τους προσκεκληµένους τους να κάθονται σε αναπηρικά καροτσάκια. Παρά τη δική µου γκρίνια, φαίνεται πάντως ότι το κοινό πιστεύει: ΓΡΑΦΗΜΑ 7 : ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ (Σελ. IV) ότι σε σχέση µε το παρελθόν, η προβολή ατόµων µε αναπηρία στα ΜΜΕ µάλλον έχει βελτιωθεί. Ένα 60% το πιστεύει. Ένα ποσοστό 29% θεωρεί ότι η κατάσταση παραµένει η ίδια και µόνον το 7% πιστεύει ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Πάντως, αυτοί που πιστεύουν ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση ΓΡΑΦΗΜΑ 8 : ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ κατά δείκτη καθηµερινής χρήσης ΜΜΕ (Σελ. IV) έχουν σχηµατίσει αυτή την εντύπωση αυτή από την ανάγνωση εφηµερίδων (61%), την παρακολούθηση της τηλεόρασης (59%) και την παρακολούθηση του ραδιοφώνου (55%). Αξίζει να αναφερθεί εδώ, πώς

13 54 ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ ΓΡΑΦΗΜΑ 9 : ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ Ι ΙΩΤΙΚΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Σελ. V) ένας στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύει ότι µεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ΑµεΑ επιδεικνύουν τα δηµόσια Μέσα Ενηµέρωσης, ενώ µόνον το 20% - ένας στους πέντε-πιστεύουν ότι µεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν τα ιδιωτικά Μέσα. Ο πίνακας που ακολουθεί ΓΡΑΦΗΜΑ 10 : ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ (Σελ. V) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο ερώτηµα «ποια κατηγορία ατόµων µε αναπηρία προβάλλεται περισσότερο από τα ΜΜΕ, το 54% απαντά «τα άτοµα µε κινητική αναπηρία» και ακολουθούν, οι τυφλοί ή τα άτοµα µε µεγάλα προβλήµατα όρασης (11%), τα άτοµα µε νοητική στέρηση (4%), τα άτοµα µε σύνδροµο Down (3%), οι κωφοί ή οι έχοντες µεγάλο πρόβληµα ακοής (2%). Όσο για τη στάση των ΜΜΕ απέναντι στα ΑµεΑ ΓΡΑΦΗΜΑ 11: ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, Τι χαρακτηρίζει τη στάση των Μέσων Ενηµέρωσης απέναντι στα ΑµεΑ (Σελ. VI) κυριαρχεί η συµπάθεια (ποσοστό 33%) ακολουθούµενη, όµως, από την αδιαφορία (18%), η διάθεση προσέγγισης (17%), ο οίκτος (14%), η αµηχανία (9%) και µε το ίδιο ποσοστό ο θαυµασµός, ενώ και ένα 4% µιλά για σκληρότητα και περιπαικτική διάθεση. Σε γενικές γραµµές, πάντως, η στάση των ΜΜΕ ΓΡΑΦΗΜΑ 12: ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Σελ. VI) Χαρακτηρίζεται θετική σε ποσοστό 59%, ουδέτερη σε ποσοστό 27% και αρνητική σε ποσοστό 17%.. Εν τούτοις δεν κρίνεται ως θετική η συµβολή των ΜΜΕ στην επίλυση των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν τα ΑµεΑ. ΓΡΑΦΗΜΑ 13: ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Σελ. VII) Το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η συµβολή των ΜΜΕ είτε είναι ανύπαρκτη, είτε µικρή και πολύ µικρή και µόνον το 30% πιστεύει ότι τα ΜΜΕ έχουν βοηθήσει σε µεγάλο ή πολύ µεγάλο βαθµό στην επίλυση των προβληµάτων. Τέλος,

14 «ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ»: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ 55 ΓΡΑΦΗΜΑ 14 : ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (Σελ. VII) Τέλος, ερωτηθέντες σε ποσοστό 85% πιστεύουν ότι Τα ΜΜΕ µπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση να λάβει µέτρα υπέρ των ατόµων µε αναπηρία και ένα 79% δηλώνουν ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί ο αριθµός εκποµπών στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο για τα άτοµα µε αναπηρία. Η εικόνα απέχει από το να είναι ιδανική αλλά δεν µπορεί να µη σηµειώσει κανείς και προκύπτει αυτό και από την ανάλυση κατά ηλικιακές οµάδες, των διαφόρων απαντήσεων- ότι µερικά χρόνια πριν υπήρξε µια τοµή στον τρόπο µε τον οποίο και η κοινωνία και τα Μέσα αντιµετωπίζουν τα άτοµα µε αναπηρία. Μια τοµή ένθεν της οποίας τα πράγµατα είναι λίγο καλύτερα απ ό,τι στο παρελθόν. Επιτρέψτε µου να επιµείνω σε ένα θέµα που δεν καλύφθηκε άµεσα από την έρευνα αυτή, το οποίο, όµως, θεωρώ κεφαλαιώδους σηµασίας. Η άποψη που θα εκφράσω στηρίζεται σε κοινωνιολογικές µελέτες που έχουν γίνει στις Ηνωµένες Πολιτείες, αλλά και την Ευρώπη, τις λίγες τελευταίες δεκαετίες. Αναφέροµαι στην προσβασιµότητα των Ατόµων µε αναπηρία στα νέα Μέσα και στην τηλεόραση. Σίγουρα είναι καλό να υπάρχουν ειδικά κανάλια που απευθύνονται σε Άτοµα µε αναπηρία, όµως, αυτό που θα ήταν σηµαντικότερο θα ήταν τα ελεύθερης λήψης κανάλια είτε γενικού προγράµµατος είτε ειδικού, να µη περιορίζονται στη µετάδοση σύντοµων δελτίων ειδήσεων στη νοηµατική γλώσσα, αλλά σε περισσότερα αν όχι σε όλα τα λοιπά προγράµµατά τους να προβλέπουν την ικανοποίηση των αναγκών και άλλων κατηγοριών ατόµων µε αναπηρία. Η δηµιουργία ενός ειδικού καναλιού για τα άτοµα µε αναπηρία σίγουρα είναι θετική πρωτοβουλία. Όµως, είναι σαν να φτιάχνουµε ένα ειδικό πάρκο µέσα στο οποίο µπορούν να κυκλοφορούν Άτοµα µε αναπηρία τη στιγµή που το ζητούµενο είναι να βρίσκεται ολόκληρη η πόλη στη διάθεσή τους. Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων έχει αποφασίσει να οργανώσει την Άνοιξη του 2008 σεµινάρια πάνω στις αρχές της ακουστικής περιγραφής. Τα σεµινάρια θα απευθύνονται σε ανθρώπους των µέσων (σκηνοθέτες, συνορίστε, ηθοποιούς και τεχνικούς). Παράλληλα, θα θέλαµε να παρουσιάσουµε και νέες τεχνικές αυτού που θα µπορούσαµε να χαρακτηρίσουµε «αυτόµατος υποτιτλισµός» ώστε Άτοµα µε προβλήµατα ακοής να µην αποκλείονται από «ζωντανές» µεταδόσεις. Ελπίζουµε ότι στο συνέδριο του 2008 τα πράγµατα για τα Άτοµα µε αναπηρία θα είναι πολύ καλύτερα από σήµερα.

15 56 ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κύριε Μορώνη σας ευχαριστούµε πάρα πολύ για την παρουσία που κάνατε και για τα ενδιαφέροντα όσα προτείνατε. Θα παρακαλούσα να έρθει στο βήµα ο κ. Ευστάθιος Τριαντάφυλλου, ο οποίος είναι ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. Ο κ. Τριαντάφυλλου είναι και ένας ειδικός που µπορεί σήµερα να µας εξηγήσει πως µπορεί να χρησιµοποιηθεί η νέα τεχνολογία στην εξυπηρέτηση των ατόµων µε αναπηρία. Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αξιότιµη Γενική Γραµµατεία, κα Παπαδά, Πρόεδρε της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ατόµων µε αναπηρία, συνεργάτη κ. Βαρδακαστάνη και αγαπητέ Πρόεδρε του Συνεδρίου, φίλε Νίκο, κυρίες και κύριοι, ο τίτλος της σηµερινής ελπίζω σύντοµης παρουσίασης και αρκετά τεχνικής είναι Ευρυζωνική Αλληλεγγύη, τον επιλέξαµε µαζί µε τον απόντα Βασίλη Ασηµακόπουλο, διότι αναφερόµαστε σε µία οµάδα έργων που έχει εκπονηθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας και αυτή η οικογένεια έχει κατ αρχήν τα τρία έργα για τα οποία αναφερόµαστε: τους αποκωδικοποιητές, την ανάπτυξη προσβάσιµου περιεχοµένου και την ανάπτυξη την οποία έχει αναλάβει η Εθνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Η συµπληρωµατική οµάδα αυτών των έργων, που καλό είναι το κοινό να γνωρίζει διότι είναι συνολικό το έργο που γίνεται για τα άτοµα µε αναπηρίες, είναι τα έργα της Ευρυζωνικής οικογένειας. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αναπήρων που υλοποιείται αυτή τη στιγµή και υπάρχουν και τα έργα της Ευρυζωνικότητας τα οποία στο σύνολό τους, χωρίς να θέλουµε να εντυπωσιάσουµε,σε απορροφητικότητα ανέρχονται τα ,00. Θα έλεγα ότι και γι αυτό ακριβώς το λόγο ο τίτλος της Ευρυζωνικής Αλληλεγγύης δεν είναι τυχαίος. Για την τάξη των πραγµάτων το έργο είναι Μέσα στο Μέτρο 4.3 για τις προηγµένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για τον πολίτη και οπωσδήποτε είναι στις παρυφές και στην εκπνοή του Γ ΚΠΣ. ηλαδή χαριτολογώντας µόλις που προλάβαµε. Οι αποκωδικοποιητές είναι, όπως σας είπα, ένα έργο το οποίο είναι της τάξεως των 15 εκατοµµυρίων (περίπου επιδότηση άνω των χιλ. αποκωδικοποιητών) αφορά την παροχή µε επιδότηση ειδικών αποκωδικοποιητών ΑµεΑ που εξασφαλίζουν ισότιµη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψηφιακής τηλεόρασης, αλλά και internet ευρείας ζώνης. εν µιλάµε για τους απλούς αποκωδικοποιητές, µιλάµε για αποκωδικοποιητές µε ευρυζωνική διάσταση, µε πολλαπλά κανάλια επιλογής, για ακουστική περιγραφή, υποτιτλισµό και νοηµατική γλώσσα. Και είναι ένα

16 «ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ»: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ 57 έργο, το οποίο µας πήρε αρκετό χρόνο στην εκπόνηση των προδιαγραφών Αυτό το έργο συνοδεύεται από το έργο, όπως προείπα, παραγωγής τηλεοπτικού προσβάσιµου περιεχοµένου από την ΕΡΤ και το έργο ανάπτυξης πολυµεσικού - πολυτροπικού ψηφιακού προσβάσιµου περιεχοµένου (Συνοδό έργο), το οποίο έχει αναλάβει το Ινστιτούτο µας. Οι δράσεις τις οποίες ανάλαβε το Ινστιτούτο, ήταν η σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εξειδικευµένων επιστηµόνων για το σχεδιασµό βασικών υπηρεσιών και τεχνικών προδιαγραφών του έργου των αποκωδικοποιητών, αλλά και του Συνοδού. Εδώ θα κάνω και µια παρένθεση, συνήθως αυτά τα λένε στο τέλος, αλλά εγώ θα ήθελα απ αυτό το βήµα να ευχαριστήσω την οµάδα και ονοµαστικώς, τους δύο επιφανείς τεχνικούς της ΕΡΤ, τον κ. Βαφέα και τον κ. Αποστολόπουλο. Τα δύο µέλη µε αρκετή τεχνογνωσία από την Εθνική Συνοµοσπονδία Ατόµων µε αναπηρία, τον αντιπρόεδρο της ΕΣΑµεΑ κ. Γαργάλη και την κα Κολιονίκα και επίσης το µέλος του ιοικητικού µου Συµβουλίου και Σύµβουλο Πληροφορικής τον κ. Γκλεζάκο, που επίπονα αρκετούς µήνες δούλεψαν για την εκπόνηση των προδιαγραφών. Επίσης η δεύτερη δράση ήταν η σύνταξη του Τεύχους Προκήρυξης για το Συνοδό έργο. Και το τρίτο είναι το τελευταίο στάδιο που σας είπε και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, ο κ. Παναγόπουλος, ότι βρισκόµαστε προ των πυλών για την υπογραφή του Μνηµονίου Συνεργασίας. Θα έλεγα, ότι ήταν ένα έργο αρκετά δύσκολο. Η διεθνής και ευρωπαϊκή εµπειρία και τεχνογνωσία ήταν κι αυτή σε νηπιακή κατάσταση, δηλαδή δεν ήταν κάτι στο οποίο θα µπορούσαµε να πάρουµε έτοιµο. Απλώς χρησιµοποιήσαµε ορισµένα στοιχεία και όπως πάντοτε βέβαια, υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει όσον αφορά την προσαρµογή στην ελληνική γλώσσα και στα ελληνικά ΜΜΕ. Συγκεκριµένα για το χρονοδιάγραµµα για να αποδείξουµε, ότι αξιοποιήσαµε το χρόνο µας, διότι η αλήθεια είναι ότι το έργο είχε ανακοινωθεί αρκετά πρώιµα, µεταξύ του εκεµβρίου του 2005 και του Σεπτεµβρίου του 2006 είχαµε την οµάδα εργασίας, η οποία δούλευε και µπορώ να πω απ αυτό το βήµα. ότι δούλεψε αφιλοκερδώς. Είχαµε τη συγγραφή των τευχών προκήρυξης για το Συνοδό Έργο από το 2006 τον Ιούνιο µέχρι το Νοέµβριο του Και την διαβούλευση που ξεκινήσαµε από τον Ιανουάριο του 2007 και φτάσαµε µέχρι σήµερα. Συνοπτικά τα αποτελέσµατα είναι, ότι τα βασικά χαρακτηριστικά των έργων για τους αποκωδικοποιητές αφορούν το περιεχόµενο, γραµµικό στο

17 58 ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ οποίο περιλαµβάνονται τα εναλλακτικά κείµενα, υπότιτλοι, ακουστική περιγραφή, νοηµατική, διαδραστικές εφαρµογές και συναφή δεδοµένα. εύτερον, συσκευές και προγράµµατα χρήσης. Έξυπνες συσκευές που µεγιστοποιούν την πρόσβαση στο περιεχόµενο και ενεργοποιούνται από σήµατα που εκπέµπουν οι φορείς µετάδοσης EPG και PVR και αποκωδικοποιητές ή λογισµικό User engines και EPI που βρίσκονται στη διάθεση του χρήστη για να έχει πρόσβαση στο περιεχόµενο. Τέλος δεν θα µπορούσαµε να παραλείψουµε, ιδίως για τους κινητικά αναπήρους, την εφαρµογή των υποστηρικτικών τεχνολογιών (Assistive technology ) στο επίπεδο φορέα δηµιουργίας περιεχοµένου και φορέα µετάδοσης IP TV PROVIDER και Broad Casters, όπως οι υπηρεσίες πρόσβασης access services, αλλά και στο επίπεδο συσκευής χρήστη, όπως screen readers, alternative q-box, switchers., δηλαδή εναλλακτικά πληκτρολόγια, διακόπτες και λογισµικό ανίχνευσης και εντοπισµού. Τα απαιτούµενα ήταν προσωπικό ανάπτυξης εφαρµογών, εξειδικευµένοι σχεδιαστές και προγραµµατιστές λογισµικού στους οποίους συµπεριλαµβάνονται και άτοµα µε αναπηρίες, που απασχολούνται, τα εργαλεία συγγραφής εναλλακτικού περιεχοµένου και ανάπτυξης εφαρµογών, λογισµικό συγγραφής και παραγωγή υπότιτλων και ακουστικής περιγραφής, λογισµικό σύνθεσης φωνής, λογισµικό µετατροπής φωνής σε κείµενο και κείµενο σε φωνή. Εδώ θα έλεγα να επισηµάνω, ότι ήταν πολύ ευχάριστη η χρονική συγκυρία αυτή, διότι υπάρχουν αξιόλογοι φορείς στις τεχνολογίες φωνής στη χώρα µας και έχουν προχωρήσει σηµαντικά και τώρα πλέον µπορούµε να αξιοποιήσουµε τις τεχνολογίες. Ιδιαίτερα θέµατα, είναι οι γνώσεις και οι εµπειρίες του χρήστη που βελτιώνονται µε τους µηχανισµούς υποστήριξης και τα εργαλεία και οι διαδικασίες αξιολόγησης, όπως η εφαρµογή προτύπων και η χρηστικότητα. Εδώ βρήκαµε µπροστά µας και κάποια στιγµή πρέπει να το επιλύσουµε, το θέµα πιστοποίησης των αναπήρων για τις διαδικασίες παραγωγής εναλλακτικών κειµένων, για γραµµικό περιεχόµενο, πιστοποίηση των αναπήρων χρηστικότητας για τις διαδραστικές εφαρµογές και αξιολόγηση της αποτελεσµατικότητας εναλλακτικών κειµένων. Νοµίζω, ότι η δουλειά που έχει γίνει στην Εθνική Συνοµοσπονδία Αναπήρων σε αυτό τον τοµέα της νοηµατικής γλώσσας και η συνεργασία τους µε το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου όλα αυτά τα χρόνια και η πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε ακουστική περιγραφή πέραν των µαγνητοται-

18 «ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ»: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ 59 νιών είναι τα εχέγγυα για την µελλοντική ανάπτυξη του περιβάλλοντος. Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του αποκωδικοποιητή για τους πολύ τεχνικούς είναι πρότυπο DVD µε επιλεγόµενους υπότιτλους, για τους ανθρώπους µε προβλήµατα ακοής, για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ξένη γλώσσα, για τις συνθήκες όπου δεν είναι δυνατόν να χρησιµοποιηθεί, όπως πλατείες, σταθµούς και νοσοκοµεία. Επίσης υπάρχουν υπότιτλους για την υποβοήθηση της µάθησης της ελληνικής γλώσσας και άλλους εκπαιδευτικούς σκοπούς. Επίσης το πρότυπο reserve remix audio description για την επιλεγόµενη ακουστική περιγραφή, για άτοµα µε µειωµένη όραση, για άτοµα µε γνωστικές δυσχέρειες και δυσκολίες, περιγραφή για ηλικιωµένους, ακουστική περιγραφή ως σχολιασµός και ακουστική περιγραφή για δραστηριότητες που δεν επιτρέπουν οπτική επαφή µε την οθόνη: οδήγηση, οικιακές απασχολήσεις. Τεχνικές εικόνες. Εικόνα σε εικόνα, PIP, για επιλεγόµενη νοηµατική γλώσσα και νοηµατική γλώσσα σε εικόνα που µεταδίδεται ως ειδική ροή εικόνας Video strum και προβάλλεται επάνω στην κύρια ροή εικόνας σε σηµείο και σε µέγεθος που καθορίζεται από τον χρήστη. Στο Συνοδό Έργο το οποίο ετοιµάζεται να προκηρυχθεί αµέσως µετά την υπογραφή του Μνηµονίου, αναφερόµαστε σε οπτικοακουστικό και κοινωνικό περιεχόµενο µε εύρωστη ανάλυση, πολυτροπικό σχολιασµό επιτρέποντας αφενός ενοποιηµένη πρόσβαση των αναπήρων και αφετέρου εξατοµικευµένη παράδοση τόσο του ίδιου υλικού, όσο και της συσχετιζόµενης µε αυτό περιγραφής. Προβλέπεται επίσης µία διαδικτυακή πύλη πρόσβασης, η οποία αποτελεί ουσιαστικά την πύλη εισόδου των τελικών χρηστών αναπήρων στη βιβλιοθήκη περιεχοµένου και επιπρόσθετα προσφέρει προσβάσιµες ηλεκτρονικές υπηρεσίες επικοινωνίας, ανταλλαγής πληροφοριών, συνεργασίας, ψυχαγωγίας, κάτι είναι προσβάσιµο και εύχρηστο για τους ανάπηρους πολίτες. Εδώ είχαµε µία εντατική συνεργασία µε την Εθνική Συνοµοσπονδία ιδίως για την ποιότητα και το χαρακτήρα αυτής της βιβλιοθήκης, διότι ένα λάθος το οποίο εµείς πιστεύω ότι αποφύγαµε είναι, ότι δεν σχεδιάζεις και δεν αναπτύσσεις χωρίς να ρωτήσεις τους ίδιους τους χρήστες, είναι οικονοµία χρόνου και δυνάµεων εξάλλου. Η φωνητική πύλη πρόσβασης µε σκοπό την παροχή εναλλακτικού τρόπου περιορισµένη πρόσβαση στο περιεχόµενο της βιβλιοθήκης και το σύστηµα

19 60 ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ ενηµέρωσης που θα είναι προσβάσιµο και από το τηλεφωνικό δίκτυο και θα δίδεται ταυτόχρονα η δυνατότητα κλήσης από κινητό τηλέφωνο. Το έργο αυτό προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 15 µήνες, αφ ότου βέβαια υπογραφεί η σύµβαση µε την κατακύρωση του διαγωνισµό και το έργο των αποκωδικοποιητών, όπως είχαµε πει και σ αυτή την αίθουσα πριν από ένα χρόνο, δεν πρόκειται να προκηρυχθεί, αλλά είµαστε έτοιµοι µε το ενδιαφέρον της αγοράς µέσω του Ινστιτούτου και από ειδικούς πίνακες που θα καταρτιστούν για τελικούς δικαιούχους να αποδώσουµε τις συσκευές αυτές. Βέβαια αυτές οι συσκευές προβλέπεται, ακόµα δεν µπορώ να πω µε ακρίβεια, να είναι περίπου στις συσκευές, ίσως και παραπάνω. Το ερώτηµα βέβαια που προκύπτει είναι, τι γίνεται µετά και τι γίνεται µε τους υπολοίπους οι οποίοι δεν θα προλάβουν να πάρουν; Ας θυµηθούµε λιγάκι τι επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση µας παρέχει µια υποστήριξη να αναπτύξουµε δοµές, τεχνογνωσίες και να τις εφαρµόσου- µε. Από εκεί και πέρα όµως έχουµε χρέος ως χώρα να προχωρήσουµε είτε µε επιδοτήσεις από ασφαλιστικά ταµεία ή µε άλλο τρόπο να βρούµε κάποια λύση µόνοι µας. Το περίφηµο µνηµόνιο το οποίο αναµένουµε εδώ και καιρό, αναφέρεται στους εµπλεκόµενους οι οποίοι είναι: η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση Α.Ε., το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, η Εθνική Συνοµοσπονδία Ατόµων µε αναπηρία, ο Σύνδεσµος Επιχειρήσεων και Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ο ΣΕΠΕ και ο Σύνδεσµος ανειοδοτηµένων Τηλεπικοινωνιακών Παροχών Ελλάδος, ο ΣΑΤΤΕ. Για όσους έχουν εµπειρία από συνεργασίες, δεν είναι εύκολο να επιλυθούν συλλογικά αυτά τα θέµατα, αλλά έγινε µεγάλη προσπάθεια, επειδή ο στόχος είναι ένας στόχος ο οποίος σου δίνει γέφυρα και πρόσβαση στους ανάπηρους πολίτες µας και νοµίζω τελικά επιτεύχθηκε αυτό το Μνηµόνιο Συνεργασίας, το οποίο για να καταλάβετε όλοι περί τίνος πρόκειται αποτελεί τη δέσµευση της αγοράς σε σχέση µε τις επικείµενες προδιαγραφές. Η αγορά για να αναπτύξει, θα πρέπει να διασφαλιστεί τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστηµα, ώστε να µην προχωρήσει σε κάποια ανάπτυξη, η οποία µετά να µην είναι ωφέλιµη. Αυτοί ήταν και οι λόγοι κατά κάποιο τρόπο µαζί µε τις τεχνικές δυσκολίες που το έργο των αποκωδικοποιητών καθυστέρησε, αλλά όταν βρίσκεσαι σε ένα έργο τόσο σηµαντικό, οφείλεις να καθυστερήσεις για να δώσεις στο τέλος αυτό που πρέπει. Ευχαριστώ πολύ.

20 «ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΜΕ»: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ 61 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ο κ. Τριαντάφυλλου ήταν ο τελευταίος οµιλητής της θε- µατικής ενότητας: Άτοµα µε αναπηρία και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Επιτρέψτε µου ανακεφαλαιώνοντας να σηµειώσω τη διάθεση του Προέδρου και ιευθύνοντος Συµβούλου της ΕΡΤ, του κ. Κυνηγόπουλου, για επέκταση των δραστηριοτήτων του Prism +. Να σηµειώσω επίσης, την αυτοκριτική του Προέδρου µας, της Ενώσεως Συντακτών, του κ. Πάνου Σύµβολου, ότι υστερούµε, είµαστε πίσω οι δηµοσιογράφοι, αυτό δεν σηµαίνει όµως ότι δεν θα γίνει συστηµατικότερη προσπάθεια. Την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρέµβαση του κ. Μυρώνει µέσω και της παρουσίασης της ετήσιας δηµοσκόπησης κατά το κοινώς λεγόµενο σε ότι αφορά την προσβασιµότητα των ατόµων στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, των ατόµων µε αναπηρία και την πληροφόρηση των πολιτών. Και ήταν και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και η πρόταση του κ. Μυρώνει, ότι πέρα από τα ειδικά κανάλια, η δυνατότητα πρόσβασης των ατόµων µε αναπηρία στα κανάλια γενικής λήψης, στα κανάλια ελεύθερης λήψης είναι µια διαδικασία της κοινωνικοποίησης, είναι συγχρόνως µια διαδικασία ισότητας, µια διαδικασία άρσης των διαφορών. Να σηµειώσω τέλος την αναφορά του κ. Τριαντάφυλλου σε αυτό το µεγάλο έργο των 28 εκατοµµυρίων _ που γίνεται στην Ευζωνική Αλληλεγγύη. Και να σας ευχαριστήσω όλους που ήσασταν σήµερα εδώ και που µας δώσατε την ευκαιρία να έχουµε την επαφή µαζί σας.

Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας

Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας ιάλεξη του Καθηγητή Νίκου Λυγερού στην Ηµερίδα της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Αξιωµατικών Αστυνοµίας Ο Στρατηγικός Ρόλος της Αστυνοµίας στις Σύγχρονες Απαιτήσεις της Ελληνικής Κοινωνίας Αθήνα, 05/12/2008

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη, Φραγκούλης Εµµανουήλ

Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη, Φραγκούλης Εµµανουήλ Συνέντευξη µε τον κ. Πασπαράκη ηµήτριο (Π..) και τον Σταυρακάκη Βασίλειο () Κρήτη, Περβόλια Ν. Ρεθύµνης, Τ.Ε.Ι. Κρήτης (Παράρτηµα Ρεθύµνου) 11 Ιουνίου 2005 Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ και το συνάδελφο γιατί θέτει ένα θέμα το οποίο βέβαια, όπως

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ και το συνάδελφο γιατί θέτει ένα θέμα το οποίο βέβαια, όπως ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ και το συνάδελφο γιατί θέτει ένα θέμα το οποίο βέβαια, όπως ξέρει, έχει απαντηθεί στη Βουλή το προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ. ΣΤΗΝ 11η ΣΥΝΟ Ο ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ. ΣΤΗΝ 11η ΣΥΝΟ Ο ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ ΣΤΗΝ 11η ΣΥΝΟ Ο ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, αγαπητέ Γιαννάκη, αγαπητέ Martin, σε ευχαριστώ

Διαβάστε περισσότερα

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ.

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϞΔ Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 Αθήνα, σήμερα στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.08 συνήλθε στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καληµέρα, χρόνια πολλά, δεν τα έχουµε

Διαβάστε περισσότερα

Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (1912-1913) στα ελληνικά διδακτικά εγχειρίδια Ιστορίας (δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης) της περιόδου 1950-1974.

Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (1912-1913) στα ελληνικά διδακτικά εγχειρίδια Ιστορίας (δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης) της περιόδου 1950-1974. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (1912-1913) στα ελληνικά διδακτικά εγχειρίδια Ιστορίας (δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης) της περιόδου 1950-1974 Κλεονίκη Δρούγκα Το σχολικό βιβλίο συνιστά έναν τρόπο µετάδοσης γνώσης,

Διαβάστε περισσότερα

περισσότερο από το γεγονός του ότι αυτό δεν ήταν τότε ένα ζήτηµα έγκρισης του ίδιου του κοινοβουλευτισµού αλλά κριτικής στην αστική εξουσία.

περισσότερο από το γεγονός του ότι αυτό δεν ήταν τότε ένα ζήτηµα έγκρισης του ίδιου του κοινοβουλευτισµού αλλά κριτικής στην αστική εξουσία. Οµιλία του Αµαντέο Μπορντίγκα, εκπροσώπου της Αριστερής Αποχικής Φράξιας του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος, στο 2 ο Συνέδριο της Κοµµουνιστικής ιεθνούς Η Αριστερή Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1 35100 ΛΑΜΙΑ. Λαµία 28-6-2013 ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1 35100 ΛΑΜΙΑ. Λαµία 28-6-2013 ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1 35100 ΛΑΜΙΑ Λαµία 28-6-2013 ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε. ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συµβουλίου µε ενηµέρωση από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓ.ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 19.12.2000 _ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας)_: Εδώ ήταν. Μισό λεπτό, κύριε Μπασιάκο, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΑΣ. 427 π.χ. - 347 π.χ.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ. 427 π.χ. - 347 π.χ. ΠΛΑΤΩΝΑΣ 427 π.χ. - 347 π.χ. Έργα Ίωνας, Ευθύφρων, Απολογία, Κρίτων, Φαίδων, Χαρµίδης, Λάχης, Γοργίας, Κρατύλος, Ευθύδηµος, Μένων, Συµπόσιον, Φαίδρος, Πολιτεία, Θεαίτητος, Παρµενίδης, Σοφιστής, Πολιτικός,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραστάσεις των φύλων στα παιδικά αναγνώσµατα του νηπιαγωγείου και του δηµοτικού σχολείου

Αναπαραστάσεις των φύλων στα παιδικά αναγνώσµατα του νηπιαγωγείου και του δηµοτικού σχολείου Αναπαραστάσεις των φύλων στα παιδικά αναγνώσµατα του νηπιαγωγείου και του δηµοτικού σχολείου Μαρία Μανώλη 1 Εισαγωγή Χωρίς αµφιβολία, τα σχολείο 1 αποτελεί το πιο θεµελιώδη κοινωνικό θεσµό µετά την οικογένεια,

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Αυδίκος Η αµηχανία µπροστά στον τοίχο: το Πρόγραµµα και οι κοινότητες των Τσιγγάνων Γεια σας. Εγώ είµαι καινούργιος στη Θεσσαλία οι εκατέρωθέν µου καθήµενοι προϋπήρξαν εµού. Να ξεκινήσω, λοιπόν,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ 2 ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ Έτος ΣΤ Τεύχος 27ο ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ Η προσκοπική οικογένεια της Κεφαλονιάς από τον Οκτώβριο είναι φτωχότερη. Η Ανιχνευτής Μαρία-Άντζη Γεράκη, του 1 ου Συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

«Το στίγµα του Εφιάλτη»

«Το στίγµα του Εφιάλτη» /νση ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, 2008-2009 (Ειδική διάκριση) «Το στίγµα του Εφιάλτη» Κοµµάτια Από Τα Κοµµάτια Της Ζωής Μου Ειρήνη Παραχεράκη Λύκειο «Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα» Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ΠΡΟΕ ΡΟΣ: ΛΕΩΝΙ ΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΚΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Καληµέρα σας. Κυρίες και κύριοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665312-3 FAX: (210)3665115 e-mail : pressoffice1@pasok.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665312-3 FAX: (210)3665115 e-mail : pressoffice1@pasok. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 50 10680 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665312-3 FAX: (210)3665115 e-mail : pressoffice1@pasok.gr Αθήνα, 12 Ιουλίου 2014 ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης

Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης Αισθηματικές ταινίες Bιογραφικές ταινίες Βωβές ταινίες Δραματικές ταινίες Επιστημονικής φαντασίας Μικρού μήκους Πολιτικές Πολεμικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΖ. Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΖ. Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΖ Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 ΘΕΜΑΤΑ Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Άδεια απουσίας των Βουλευτών κ.κ. Γ. Κουµουτσάκου και Ο. Αντωνοπούλου, σελ. 4441 2. Επί διαδικαστικού θέµατος, σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πτυχιακή Εργασία της φοιτήτριας Αναστασίας Κουτουλίδου με τίτλο: Ο ρόλος της γυναίκας στο ρεμπέτικο τραγούδι (Πειραιάς, 1922-1953) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπασιάκος έχει το λόγο. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Aπόσπασμα από τις αρκετές εκατοντάδες σελίδες θεωρίες. Λεκτικών δεξιοτήτων Γραμματικής Ορθογραφικών. Ερμηνευτικών παρατηρήσεων και των 2.

Aπόσπασμα από τις αρκετές εκατοντάδες σελίδες θεωρίες. Λεκτικών δεξιοτήτων Γραμματικής Ορθογραφικών. Ερμηνευτικών παρατηρήσεων και των 2. 24 Φεβρουαρίου 2010 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Aπόσπασμα από τις αρκετές εκατοντάδες σελίδες θεωρίες Λεκτικών δεξιοτήτων Γραμματικής Ορθογραφικών Ερμηνευτικών παρατηρήσεων και των 2.500 ερωτήσεων πολλαπλής

Διαβάστε περισσότερα

προβλήματα, εγώ θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Έχω μπροστά μου και σας την αναφέρω την

προβλήματα, εγώ θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Έχω μπροστά μου και σας την αναφέρω την ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:...Αγαπητοί συνάδελφοι, η πραγματικότητα ποια είναι; Είναι ότι από τη θέσπιση του Συντάγματος του 75 και του αντίστοιχου εκτελεστικού νόμου 998/1979 έχουμε πάνω από εξήντα νομοθετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡ. & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧ. ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Γ.Ν. ΜΑΚΡΗΣ ΑΘΗΝΑ, 2011 1 Γενικά Εδώ και πολλά χρόνια, οι ανασκαφικές έρευνες δέχονται τη βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

www.periexomena.gr Η Μεταβλητικότητα ι του λόγουό στη διήγηση σε αντιπαράθεση µε τον στοχασµό και τον σκεπτικισµό Γράφει η κ.

www.periexomena.gr Η Μεταβλητικότητα ι του λόγουό στη διήγηση σε αντιπαράθεση µε τον στοχασµό και τον σκεπτικισµό Γράφει η κ. Η Μεταβλητικότητα ι του λόγουό στη διήγηση σε αντιπαράθεση µε τον στοχασµό και τον σκεπτικισµό Γράφει η κ. Ευαγγελία Μισραχή Αφιλοκερδής προσφορά Η ιστορία των Λογοτεχνικών ιδεών απαιτεί παρατήρηση προς

Διαβάστε περισσότερα

-*- SPORΤDAY. 2 3 ο4-1 9 9 7. Η επόµενη µέρα της ΑΕΚ και του Ντέµη

-*- SPORΤDAY. 2 3 ο4-1 9 9 7. Η επόµενη µέρα της ΑΕΚ και του Ντέµη -*- SPORΤDAY 1 Ηµεροµηνία Εκδότες:Zερβάκης- Κατσιµίγκος Α.Ε.Κ. Σε αυτό το τεύχος 1. Α.Ε.Κ. ΣΕΛ. 2-3 2 3 ο4-1 9 9 7 Η επόµενη µέρα της ΑΕΚ και του Ντέµη Μαύρος, Μανωλάς, Ατµατσίδης και Νικολάου οι υποψήφιοι

Διαβάστε περισσότερα

...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης

...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης ...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης Κυριακή 9 Αυγούστου 2015 Αγαπητό μου ημερολόγιο Δυσκολεύομαι να προσαρμοστώ, από χθες που έχουμε έρθει στη κατασκήνωση ασχολούμαστε με τη γνωριμία με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 09/07/2001. ΕΡΕΥΝΑ: Ελλάδα και Πορτογαλία οι µοναδικές χώρες που δεν έχουν ειδική νοµοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 09/07/2001. ΕΡΕΥΝΑ: Ελλάδα και Πορτογαλία οι µοναδικές χώρες που δεν έχουν ειδική νοµοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 09/07/2001 ΕΡΕΥΝΑ: Ελλάδα και Πορτογαλία οι µοναδικές χώρες που δεν έχουν ειδική νοµοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση Η κρυφή αµαρτία της παρενόχλησης Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ «Άρχισε µ' ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 Ώρα έναρξης: 14:00 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΝΑΚΟΣ.,

Διαβάστε περισσότερα

Φάλουν Ντάφα ιαλέξεις πάνω στον Νόµο του Φο. 1997 ιαλέξεις στις Ηνωµένες Πολιτείες

Φάλουν Ντάφα ιαλέξεις πάνω στον Νόµο του Φο. 1997 ιαλέξεις στις Ηνωµένες Πολιτείες 1 Φάλουν Ντάφα ιαλέξεις πάνω στον Νόµο του Φο 1997 ιαλέξεις στις Ηνωµένες Πολιτείες Λι Χονγκτζί Ελληνική µετάφραση από τα Αγγλικά Ιανουάριος 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ιδάσκοντας τον Φα στη Νέα Υόρκη... 1 ιδάσκοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΜΙΛΙΑ MARTIN SCHULZ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τριµηνιαία Έκδοση Β Ρ Α Β Ε Ι Ο Α Κ Α Η Μ Ι Α Σ Α Θ Η Ν Ω Ν 1 9 7 5

Τριµηνιαία Έκδοση Β Ρ Α Β Ε Ι Ο Α Κ Α Η Μ Ι Α Σ Α Θ Η Ν Ω Ν 1 9 7 5 66: 10/2/13 3:58 PM 1 Ταχ. Γραφείο ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Αριθµός Άδειας 412 e-mail: info@engranitsi.gr Τριµηνιαία Έκδοση Α ΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΑΝΙΤΣΙΩΤΩΝ Β Ρ Α Β Ε Ι Ο Α Κ Α Η Μ Ι Α Σ Α Θ Η Ν Ω Ν 1 9 7 5 ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Έτος

Διαβάστε περισσότερα

Oταν ξεκινούσαμε το Κοιτάω Μπροστά πριν από λίγα χρόνια,

Oταν ξεκινούσαμε το Κοιτάω Μπροστά πριν από λίγα χρόνια, Αφιερωμένο στους γονείς μου που μου έδειξαν τον ουρανό και με άφησαν να ονειρευτώ στον αδελφό μου που είναι πάντα η πυξίδα μου όταν χάνω το δρόμο μου στον Ανδρέα που μ αγάπησε όπως ονειρεύτηκα και συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα.

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα. 6 ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΈΦΩ ΑΠΌ ΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ, έχω τα χάλια μου. Με το που μπαίνω στο σπίτι, ακούω ήχο από κατσαρολικά. Η μαμά είναι ακόμα στη δουλειά. Τότε ποιος; Η εικόνα του μπαμπά μπροστά από την κουζίνα είναι αρκετή

Διαβάστε περισσότερα

Το πόνημα μου αυτό γράφτηκε σε στιγμές αγανάκτησης γι αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας.

Το πόνημα μου αυτό γράφτηκε σε στιγμές αγανάκτησης γι αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το πόνημα μου αυτό γράφτηκε σε στιγμές αγανάκτησης γι αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας. Πρόλογος Εδώ και δύο χρόνια, περίπου, ζούμε τον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Σήμερα όμως, η χώρα μας έχει φτάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ Επιθ. Κοιγ. Ερευνών, 103, Γ' 2000, 170-174 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ από τον Θεόδωρο Π. Οικονόμου Ζήσης Παπαδημητρίου, 2000, Ο ευρωπαϊκός ρατσισμός. Εισαγωγή στο φυλετικό μίσος: Ιστορική, κοινωνιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγµή στο πιο κρίσιµο σταυροδρόµι µετά τη µεταπολίτευση.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγµή στο πιο κρίσιµο σταυροδρόµι µετά τη µεταπολίτευση. Η οµιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα Συντρόφισσες και σύντροφοι, Επιτρέψτε µου να ξεκινήσω από µια θεµελιακή, κατά τη γνώµη µου, διαπίστωση: Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγµή στο πιο κρίσιµο

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Χατζηµάρκος: «Στην πιο δύσκολη χρονιά της µεταπολιτευτικής περιόδου, απαντήσαµε µε σχέδιο και δηµιουργικότητα» Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στην εφηµερίδα «ηµοκρατική» Στο τέλος µιας

Διαβάστε περισσότερα

O ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

O ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ O ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΩΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 1997 ISBN - Αναδημοσίευση μέρους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ε. Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ε. Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ε Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 ΘΕΜΑΤΑ Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ. 273 2. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν µαθητές από το Γενικό Λύκειο Βαθέος

Διαβάστε περισσότερα

Άνθρακες ο θησαυρός του «κοινωνικού τουρισµού» για τα µέλη του ΕΒΕ Ξάνθης. Σοκ στα σχολεία

Άνθρακες ο θησαυρός του «κοινωνικού τουρισµού» για τα µέλη του ΕΒΕ Ξάνθης. Σοκ στα σχολεία Καθηµερινά στις e-οθόνες σας www.e-thrakinews.gr ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ΕΚ ΟΤΗΣ - ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΜΑΡΙ ΗΣ ΕΤΟΣ: 18ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4306 ΤΙΜΗ: 0,50ΕΥΡΩ Άνθρακες ο θησαυρός του «κοινωνικού τουρισµού»

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2011 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤO

Διαβάστε περισσότερα

Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας. Πνευματική Ανατομική. Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον

Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας. Πνευματική Ανατομική. Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας Πνευματική Ανατομική Μάθημα 3ο ~ 16.12.2015 Εργασία με το Κόλον Άννα: Κάνουμε δήλωση πρόθεσης για το σώμα μας. Ας φέρουμε τα χέρια στην καρδιά ακουμπώντας στην καρδιά. Τιμώ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ ΟΚΙΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ 1 2 Το θέµα µας είναι ο Αναρχισµός. Τι είναι ο Αναρχισµός; Μια διδασκαλία για την πολιτική. Σαν πολιτική διδασκαλία διαθέτει απόψεις για το πολιτικό πρόβληµα, για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 2012-2013

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 2012-2013 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2. Ο Γλαύκων διαμαρτύρεται (Ἔπειτα) και υποστηρίζει ότι είναι θέμα αδικίας (ἀδικήσομεν) αντικρούοντας την άποψη του Σωκράτη για τον ηθικό εξαναγκασμό των φιλοσόφων και την εγκατάλειψη της πνευματικής

Διαβάστε περισσότερα

Ζήσε την αυθεντική εμπειρία Ψηφίδες ανθρώπινης παρουσίας Ψηφίδες πολιτισμού

Ζήσε την αυθεντική εμπειρία Ψηφίδες ανθρώπινης παρουσίας Ψηφίδες πολιτισμού Ζήσε την αυθεντική εμπειρία Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη απλώνεται στη βορειοανατολική άκρη της Ελλάδας, στη σκιά της κυρίαρχης οροσειράς της Ροδόπης, ανεβοκατεβαίνει σε βουνά και πεδιάδες, χάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Να µαστε λοιπόν µε καφέ και τσιγάρα στης φίλης µου της Ρίτας,

Να µαστε λοιπόν µε καφέ και τσιγάρα στης φίλης µου της Ρίτας, ΠEPIEXOMENA Χοντρός... 37 Γείτονες...44 Η ιδέα... 52 Δεν είναι αυτοί ο άντρας σου...58 Είστε γιατρός;...67 Ο πατέρας... 77 Δεν είπε κανείς τίποτα... 80 Εξήντα εκτάρια...100 Τι γίνεται στην Αλάσκα;... 116

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. /νση: Ερµού 23-25 ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Αποδεκτών Ταχ. Κώδικας: 101 84 Αθήνα Τηλέφωνο: 210 32 53 748 210 33 75 360

Ταχ. /νση: Ερµού 23-25 ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Αποδεκτών Ταχ. Κώδικας: 101 84 Αθήνα Τηλέφωνο: 210 32 53 748 210 33 75 360 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10 Μαρτίου 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Αρ. Πρωτ. 1025108/84/0013 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π. ΠΟΛ:1047 Ταχ. /νση: Ερµού

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Γούτης. Δάσκαλε... όταν δίδασκες. Μυθιστόρημα

Ανδρέας Γούτης. Δάσκαλε... όταν δίδασκες. Μυθιστόρημα Ανδρέας Γούτης Δάσκαλε... όταν δίδασκες Μυθιστόρημα ΔΑΣΚΑΛΕ... ΟΤΑΝ ΔΙΔΑΣΚΕΣ Ανδρέας Γούτης Διορθώσεις: Δανάη Αλεξοπούλου Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2005. Η Αλκη Ζέη για την ιδώ Σωτηρίου: Η θεία µου η ιδώ αγαπηµένη των Τούρκων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2005. Η Αλκη Ζέη για την ιδώ Σωτηρίου: Η θεία µου η ιδώ αγαπηµένη των Τούρκων ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2005 Η Αλκη Ζέη για την ιδώ Σωτηρίου: Η θεία µου η ιδώ αγαπηµένη των Τούρκων Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ Η φωτογραφία του έξυπνου, χαµογελαστού προσώπου της ιδώς Σωτηρίου µε τον κλασικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ 20 ης /2009

ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ 20 ης /2009 ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΕ ΡΟΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ 1. ΚΑΡΑΤΖΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 13. ΛΑΓΑΝΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 14. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ 1. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΑΝΤΙΚΑΛΑΜΟΥ) 3. ΑΛΕΥΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νέο κτίριο, ανακοίνωσε τα

Ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νέο κτίριο, ανακοίνωσε τα Τρίπολη, 4 Απριλίου 2008 Δηλώσεις του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου μετά την επιθεώρηση των έργων μεταστέγασης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τρίπολης από το Μαντζούνειο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΌ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΚΟΡ Α

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΚΟΡ Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ YΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΚΟΡ

Διαβάστε περισσότερα

Σαιξπηρικά µοτίβα. Στάθης Λιβαθηνός, σκηνοθέτης, Εθνικό Θέατρο

Σαιξπηρικά µοτίβα. Στάθης Λιβαθηνός, σκηνοθέτης, Εθνικό Θέατρο Σαιξπηρικά µοτίβα Στάθης Λιβαθηνός, σκηνοθέτης, Εθνικό Θέατρο Σηµειώσεις από το Εργαστήριο κατέγραψαν η Ειρήνη Μιχαηλίδου, ο Απόστολος Μπάρλος και η Μαίρη Καλδή Το εργαστήριο «Σαιξπηρικά µοτίβα» έγινε

Διαβάστε περισσότερα

62 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

62 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ 62 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Ε.Μ.Π. 11 & 12 Δεκεµβρίου 2009, Λαύριο ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

και, όταν σκοτείνιασε, στο φως του φάρου. Η παγωνιά ήταν άλλος ένας λόγος που ο Μάγκνους δεν ήθελε να κουνηθεί. Στην κρεβατοκάμαρα το παράθυρο θα

και, όταν σκοτείνιασε, στο φως του φάρου. Η παγωνιά ήταν άλλος ένας λόγος που ο Μάγκνους δεν ήθελε να κουνηθεί. Στην κρεβατοκάμαρα το παράθυρο θα 6 Κεφάλαιο 1 Μία και είκοσι μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς. Ο Μάγκνους ήξερε τι ώρα είναι χάρη στο ογκώδες ρολόι, το ρολόι της μητέρας του, που είχε κάνει κατάληψη στο ράφι πάνω από το τζάκι. Στη γωνία,

Διαβάστε περισσότερα

ολοκληρώνοντας τον κύκλο

ολοκληρώνοντας τον κύκλο ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 Τεύχος 18 Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν ολοκληρώνοντας τον κύκλο Ό,τι ανοίγει κλείνει, κι ό,τι κλείνει ανοίγει έτσι µ έµαθε ο µπαξές µου. Κι ο ανθρώπινος µπαξές δε διαφέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Κατά τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου 2007, το ιοικητικό Συµβούλιο της αποφάσισε να αυξήσει το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηµατοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ: ΦΟΥΣΚΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παραθεριστικοί Οικοδοµικοί Συνεταιρισµοί. Μελέτη Περίπτωσης του «Βραχόκηπου» ήµου Γουβών Ηρακλείου Κρήτης»

ΘΕΜΑ: «Παραθεριστικοί Οικοδοµικοί Συνεταιρισµοί. Μελέτη Περίπτωσης του «Βραχόκηπου» ήµου Γουβών Ηρακλείου Κρήτης» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΜΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ - ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Ι ΑΣΚΟΝΤΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ MOΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (2 ο ΤΜΗΜΑ) Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ MOΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (2 ο ΤΜΗΜΑ) Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΗ MOΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (2 ο ΤΜΗΜΑ) Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήµερα, 5 Σεπτεµβρίου 2009, ηµέρα Σάββατο και ώρα 10.00', στην «Αίθουσα Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 1 Ιουλίου 2000, ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00 π.μ., στην Αίθουσα Γερουσίας (1ος όροφος) του Μεγάρου της Βουλής συνεδρίασε η Επιτροπή Μορφωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερωτικό ελτίο της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων

Ενηµερωτικό ελτίο της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων Ενηµερωτικό ελτίο της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων 1. Ευχές του Σ της ΠΕΘ προς τους Θεολόγους για το Νέο Έτος 2016. 2. Ερωτηµατολόγιο αναγκών/επιθυµιών επιµόρφωσης. 3. Η θέση της Ιεράς Συνόδου για το µάθηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1420-1820

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1420-1820 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1420-1820 Διαταράξεις της µνήµης στην Ακρόπολη Στην Ακρόπολη των Αθηνών, την άνοιξη του 1936, ο Ζίγκµουντ Φρόυντ διαπίστωνε έκπληκτος ότι η πόλη πράγµατι υπήρχε και ότι

Διαβάστε περισσότερα

«Αθηνά» μας καταδιώκει ακόμη και σε νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε για την

«Αθηνά» μας καταδιώκει ακόμη και σε νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε για την ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φαίνεται ότι το Σχέδιο «Αθηνά» μας καταδιώκει ακόμη και σε νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε για την αξιολόγηση. Και μας καταδιώκει γιατί κατατέθηκε,

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2004-2005 Παιδαγωγική οµάδα : Καρδάση Γεωργία Ραχιώτη Αικατερίνη Βασιλειάδου Ανθή Ευχαριστούµε : 1 0 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Υλοποίηση πολιτιστικού προγράµµατος Σχολ. Έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ-ΚΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ

ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ-ΚΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ-ΚΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ - ΚΡΗΝΩΝ Φυσική πηγή στον ποταµό Νέστο, στους Τοξότες Για πολλούς αιώνες οι φυσικές πηγές των λιµνών και των ποταµών αποτέλεσαν τον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Θέμα: Θέσεις της ΚΕΕΕ για την ελληνική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ όσους, ατομικά ή συλλογικά επανακτούν αυτά που νόμιμα μας κλέβουν οι εξουσιαστές.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ όσους, ατομικά ή συλλογικά επανακτούν αυτά που νόμιμα μας κλέβουν οι εξουσιαστές. Εγώ καταληστεύω καθημερινά τον πολίτη αυτής της χώρας. Εγώ τον φέρνω κάθε τέλος του μήνα σε απόγνωση, όταν συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Εγώ τον αναγκάζω

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ YΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗ ΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ2012

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΖ. Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΖ. Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΖ Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 ΘΕΜΑΤΑ Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Επί διαδικαστικού θέµατος, σελ. 4017, 4018, 4019, 4020, 4021, 4022, 4023, 4024, 4025, 4026, 4027, 4028, 4029, 4032, 4033,

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλας Φαλάς, Ε 1. Κυριακή Φιλοθέου, Ε 2

Νικόλας Φαλάς, Ε 1. Κυριακή Φιλοθέου, Ε 2 Ο Άγιος Νικόλαος είναι αμιγώς ελληνική κοινότητα του κατεχόμενου τμήματος της Επαρχίας Αμμοχώστου. Γεωγραφική θέση: βρίσκεται 34 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης της Αμμοχώστου και 32 χλμ. ανατολικά της πόλης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ) 14.02.03

ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ) 14.02.03 ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ) 14.02.03 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει τη συζήτηση ενός πολύ σημαντικού θέματος, ενός πολύ σημαντικού προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο Η Σαηεντολογία, που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε από τον Λ. Ρον Χάµπαρντ, είναι µια εφαρµοσµένη θρησκευτική φιλοσοφία η οποία προσφέρει έναν ακριβή δρόµο µέσω

Διαβάστε περισσότερα

Οι 21 όροι του Λένιν

Οι 21 όροι του Λένιν Οι 21 όροι του Λένιν 1. Όλη η προπαγάνδα και η αναταραχή, πρέπει να φέρουν έναν πραγματικά κομμουνιστικό χαρακτήρα και σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Όλα τα όργανα

Διαβάστε περισσότερα

Η μάχη στον Αϊ Γιάννη το στενιώτη στους Αποστόλους Πεδ/δος

Η μάχη στον Αϊ Γιάννη το στενιώτη στους Αποστόλους Πεδ/δος Η μάχη στον Αϊ Γιάννη το στενιώτη στους Αποστόλους Πεδ/δος Το σύντομο κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται στην παραπάνω μάχη, η οποία αποτελεί σημαντικό γεγονός για τον τόπο μας τους Αποστόλους Πεδ/δος. Όμως

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματικότητα ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Πνευματικότητα ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Πνευματικότητα ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Μ Ι Α Ν Ε Α Α Π Ο Κ Α Λ Υ Ψ Η ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ; ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΤΕ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ; ΠΟΙΟΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ;

Διαβάστε περισσότερα

AMEA_ENOTHTA_3 2/12/2008 16:48 ÂÏ 1

AMEA_ENOTHTA_3 2/12/2008 16:48 ÂÏ 1 AMEA_ENOTHTA_3 2/12/2008 16:48 ÂÏ 1 AMEA_ENOTHTA_3 2/12/2008 16:48 ÂÏ 64 AMEA_ENOTHTA_3 2/12/2008 16:48 ÂÏ 65 «Επικοινωνία και Αυτισµός» Συντονίστρια: Κορίνα θεοδωρακάκη ηµοσιογράφος ρ/σ ΛΑΜΨΗ 92,3 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πού βρίσκεται ο Τάφος του Αλεξάνδρου; Μυαλό χρειάζεται για ν' αποκαλυφθεί. και όχι φτυάρια.

Πού βρίσκεται ο Τάφος του Αλεξάνδρου; Μυαλό χρειάζεται για ν' αποκαλυφθεί. και όχι φτυάρια. Πού βρίσκεται ο Τάφος του Αλεξάνδρου; Μυαλό χρειάζεται για ν' αποκαλυφθεί και όχι φτυάρια. Τα µεγαλύτερα µυστικά του κόσµου κρύβονται πάντα µε τον καλύτερο τρόπο, παραµένοντας στην κοινή θέα. Για να καταλάβουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ. ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο)

ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ. ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο) Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο) Κυρίες και κύριοι, Καλωσορίσατε σε μια ακόμα εκπομπή του «Πάμε πακέτο». Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας, που μας βοηθάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΙΖ ΣΥΝΟ ΟΣ 2011-2012 ΕΠΙΤΡΟΠΗ MOΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΙΖ ΣΥΝΟ ΟΣ 2011-2012 ΕΠΙΤΡΟΠΗ MOΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΙΖ ΣΥΝΟ ΟΣ 2011-2012 ΕΠΙΤΡΟΠΗ MOΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήµερα, 1 η Σεπτεµβρίου 2012, ηµέρα Σάββατο και ώρα 10.00', στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ (ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

2. ΣΥΝΤ ΑΓΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜ ΑΘΕΙΑΣ

2. ΣΥΝΤ ΑΓΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜ ΑΘΕΙΑΣ 1. Σχολείο και ζωή (απόσπασμα) Η νέα γενιά έχει μέσα της όλα τα στοιχεία για την ωραία της εξέλιξη, έχει την ορμή και τη δύναμη, έχει μ' ένα λόγο τη βούληση για την αυτοδημιουργία της. Οι τάσεις και η

Διαβάστε περισσότερα

ΧΙΙΙ Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας

ΧΙΙΙ Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ΧΙΙΙ Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Στο Προτεινόμενο Σχέδιο Αξιολόγησης ο ρόλος της Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Ε.Ε.Υ) είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οι αρμοδιότητες της Ε.Ε.Υ έχουν αναβαθμιστεί ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡIΑΣΗ 9η 11.4.2013

ΣΥΝΕΔΡIΑΣΗ 9η 11.4.2013 ΕΛΛΗΝIΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤIΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛIΟ ΔΗΜΟΤIΚΗ ΠΕΡIΟΔΟΣ 2011-2014 ΠΡΑΚΤIΚΑ ΣΥΝΕΔΡIΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤIΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛIΟΥ ΣΥΝΕΔΡIΑΣΗ 9η 11.4.2013 Ε.Π.Ε. ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕIΣ - ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΕIΣ ΠΡΑΚΤIΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχοπαθολογία του Πολιτικού Του Φ.Μωρόγιαννη *

Η Ψυχοπαθολογία του Πολιτικού Του Φ.Μωρόγιαννη * Η Ψυχοπαθολογία του Πολιτικού Του Φ.Μωρόγιαννη * Ωριμάσαμε ως συντεταγμένη δημοκρατική κοινωνία με κοινοβουλευτικούς θεσμούς, περιφερειακή οργάνωση και τοπική αυτοδιοίκηση έως σήψης λίγο πριν την απόλαυση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΓΛΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

ΑΙΓΛΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007 ΑΙΓΛΗ 1 ΑΙΓΛΗ ΑΙΓΛΗ 2 Κος ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σας. Αξιότιµοι κύριοι και κυρίες, αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να αρχίσω µε µια συγνώµη, εκ µέρους των οργανωτών για την άβολη αλλαγή της ώρας έναρξης. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

του Αναπληρωτή Εκπαιδευτικού Π.Ε. Ένας χρήσιµος οδηγός αφιέρωµα στον αναπληρωτή εκπαιδευτικό της Π.Ε..

του Αναπληρωτή Εκπαιδευτικού Π.Ε. Ένας χρήσιµος οδηγός αφιέρωµα στον αναπληρωτή εκπαιδευτικό της Π.Ε.. ηµητρακόπουλος Γιώργος Αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Πειραιά (εκλεγµένος µε το ψηφοδέλτιο της Π. Α. Σ. Κ.) Τηλ. επικοινωνίας 6977 747439 e-mail: dimitrako@sch.gr http://users.sch.gr/dimitrako του Αναπληρωτή Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Αν και νόµιµα προσκλήθηκαν 1. ΒΟΡΕΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΗΜΟΤ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (προσήλθε) 2. ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ «(προσήλθε) 1

Αν και νόµιµα προσκλήθηκαν 1. ΒΟΡΕΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΗΜΟΤ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (προσήλθε) 2. ΜΙΧΑΛΕΛΗΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ «(προσήλθε) 1 Αναρτητέα στο διαδίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ A Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από τα πρακτικά της µε αριθµ. 23/2014 τακτικής συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Αριθµ.Απόφασης: 226/2014 Π Ε

Διαβάστε περισσότερα

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρµογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθµού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιηµένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγµατικής τάξης

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρµογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθµού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιηµένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγµατικής τάξης Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρµογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθµού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιηµένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγµατικής τάξης Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου Τίτλος: «Ας µιλήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ'' ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΑΟΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ. Βουλευτών του Συνασπισµού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς των κ.κ. Αναστασίου

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ. Βουλευτών του Συνασπισµού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς των κ.κ. Αναστασίου ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Θα συζητηθεί η µε αριθµό 33/18/9-3-2011 επίκαιρη επερώτηση εννέα Βουλευτών του Συνασπισµού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς των κ.κ. Αναστασίου Κουράκη, Ευαγγελίας Αµανατίδου-Πασχαλίδου, Ηρούς ιώτη,

Διαβάστε περισσότερα

ιδάσκοντας τον Φα στη Συνάντηση µε τους µαθητές της Ασίας και του Ειρηνικού Λι Χονγκτζί

ιδάσκοντας τον Φα στη Συνάντηση µε τους µαθητές της Ασίας και του Ειρηνικού Λι Χονγκτζί 1 Φ ά λ ο υ ν Ν τ ά φ α ι α λ έ ξ ε ι ς π ά ν ω σ τ ο ν Ν ό µ ο τ ο υ Φ ο ιδάσκοντας τον Φα στη Συνάντηση µε τους µαθητές της Ασίας και του Ειρηνικού (Νέα Υόρκη, Ηνωµένες Πολιτείες, 12 Απριλίου 2004) Λι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ 19-10-2011 (ΑΠΟΓΕΥΜΑ)

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ 19-10-2011 (ΑΠΟΓΕΥΜΑ) ΣΕΛ.-1- (Σηµείωση: Ο παρακάτω πίνακας περιεχοµένων δεν αποτελεί το τελικό κείµενο, διότι εκκρεµούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις) ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΙΓ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρτυρία Παλλάδιου Νικολάου

Μαρτυρία Παλλάδιου Νικολάου 174 ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ (1955-1959) Μαρτυρία Παλλάδιου Νικολάου ΟΝΟΜΑ: Παλλάδιος Νικολάου ΗΜΕΡΟΜ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 27 εκεµβρίου 1937 ΗΜΕΡΟΜ. ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΟΚΑ: 1954 ΨΕΥ ΩΝΥΜΟ: Μικρός ΠΕΡΙΟΧΗ/ΕΣ ΡΑΣΗΣ: Ξερό,

Διαβάστε περισσότερα

3. Βιτσιλάκη Χ., Γουβιάς Δ. (2007). ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ: Μία εμπειρική διερεύνηση της εφηβικής απασχόλησης. Αθήνα (εκδόσεις Gutenberg ).

3. Βιτσιλάκη Χ., Γουβιάς Δ. (2007). ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ: Μία εμπειρική διερεύνηση της εφηβικής απασχόλησης. Αθήνα (εκδόσεις Gutenberg ). Βιβλία Μελέτες 2007-2010 1. Βιτσιλάκη, Χ. (2007). Κοινωνιολογική, Γνωστική και Εκπαιδευτική Θεμελίωση του Θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη. 2. Βιτσιλάκη, Χ., Γκασούκα,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

ΟΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑ ΟΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1937, περί την δεκάτην πρωινήν, ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Κεντρικόν» στην Κόρινθο χτύπησε την πόρτα του δωματίου όπου την

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1937, περί την δεκάτην πρωινήν, ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Κεντρικόν» στην Κόρινθο χτύπησε την πόρτα του δωματίου όπου την Ι. Στις 22 Σεπτεμβρίου 1937, περί την δεκάτην πρωινήν, ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Κεντρικόν» στην Κόρινθο χτύπησε την πόρτα του δωματίου όπου την παραμονή είχε καταλύσει ο υφηγητής του πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα