Μάρω Βαμβουνάκη, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2015, αντίτυπα. Έντυπη έκδοση ΙSBN Ηλεκτρονική έκδοση ISBN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μάρω Βαμβουνάκη, 2015. Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2015, 8.000 αντίτυπα. Έντυπη έκδοση ΙSBN 978-618-01-1324-2 Ηλεκτρονική έκδοση ISBN 978-618-01-1325-9"

Transcript

1

2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η δικηγόρος ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάρω Βαμβουνάκη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Xρυσούλα Μπουκουβάλα Πίνακας εξωφύλλου: Οι ερωτευμένοι (Les Amoureux) του Émile Friant, ελαιογραφία σε καμβά, 1888, Μουσείο Καλών Τεχνών του Νανσί ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα Μάρω Βαμβουνάκη, 2015 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2015 Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2015, αντίτυπα Έντυπη έκδοση ΙSBN Ηλεκτρονική έκδοση ISBN Τυπώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. Έδρα: Τατοΐου 121, Μεταμόρφωση Βιβλιοπωλείο: Εμμ. Μπενάκη 13-15, Αθήνα Τηλ.: fax: PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Head Office: 121, Tatoiou Str., Metamorfossi, Greece Bookstore: 13-15, Emm. Benaki Str., Athens, Greece Tel.: fax:

3

4 ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ Ο Αρχάγγελος του καφενείου, διηγήματα, 1η έκδοση, Εκδ. Πύρινος Κόσμος 1978, εξαντλήθηκε. Ο Κύκνος κι αυτός, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. Οδυσσέας 1979, 10η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ, Το χρονικό μιας μοιχείας, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. Δόμος 1981, 23η έκδοση Αυτή η σκάλα δεν κατεβαίνει, διηγήματα, 1η έκδοση, Εκδ. Δόμος 1982, 11η έκδοση Ντούλια, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. Δόμος 1984, 11η έκδ Χρόνια πολλά γλυκιά μου, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1985, 12η έκδοση Ο αντίπαλος εραστής, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1986, 22η έκδοση Η μοναξιά είναι από χώμα, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1987, 27η έκδοση Ιστορίες με καλό τέλος, διηγήματα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1988, 12η έκδοση Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1990, 33η έκδοση Τα κλειστά μάτια, αφήγημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1990, 8η έκδοση Τανγκό μες στον καθρέφτη, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1992, 15η έκδοση Το δωμάτιο που ταξιδεύει, παιδικό, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1992, 2η έκδοση Λουλούδι της κανέλλας, ταξιδιωτικό, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1993, 5η έκδοση Θεατρικά 1, θέατρο, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1994, 2η έκδοση Θεατρικά 2, θέατρο, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1994, 2η έκδοση Με βελούδινα βήματα ο χρόνος, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1995, 6η έκδοση 1999.

5 Τα ραντεβού με τη Σιμόνη, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1996, 10η έκδοση Ο πιανίστας και ο θάνατος, μυθιστόρημα, 1η έκδοση (με το ψευδώνυμο Βίργκω Βολάνη), Εκδ. Δόμος 1993, 8η έκδοση Η κραταιά αγάπη, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1998, 11η έκδοση Τηλεφωνήματα και ενοχές, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1999, 6η έκδοση Το τραγούδι της μάσκας, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 2000, 6η έκδοση Ο Ντάνκαν γυρεύει τον Θεό, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 2001, 3η έκδοση ΕΡΩΤΑΣ: Το γελοίο και το δέος, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 2002, 5η έκδοση Όταν ο Θεός πεθαίνει (μια συζήτηση με τον Αλέξανδρο Κατσιάρα), 1η έκδοση, Εκδ. Δόμος 2003, 4η έκδοση, Εκδ. Αρμός Όχι άλλη αναβολή, Μιχάλη, βιογραφικό αφήγημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 2004, 2η έκδοση Τα πράγματα που ζουν απ τον χαμό, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 2005, 3η έκδοση Αντήχησα απ το παρελθόν, μελέτημα, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ Όλοι φοβούνται τον έρωτα, Εκδ. Αρμός 2012, 9η έκδοση Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν: Ο παλιάτσος και η Άνιμα, ψυχολογία, 1η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2006, 69η χιλιάδα Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης, ψυχολογία, 1η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2008, 86η χιλιάδα Χορός μεταμφιεσμένων, ψυχολογία, 1η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2009, 30ή χιλιάδα Μια μεγάλη καρδιά γεμίζει με ελάχιστα, ψυχολογία, 1η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2010, 37η χιλιάδα Το χρονικό μιας μοιχείας, τόμος με τρεις νουβέλες, 2η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2010, 17η χιλιάδα 2015.

6 Αυτή η σκάλα δεν κατεβαίνει, διηγήματα, 2η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2009, 8η χιλιάδα O ερωτευμένος Πολωνός, 1η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2011, 30ή χιλιάδα Κυριακή απόγευμα στη Βιέννη, ψυχολογία, 1η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2012, 18η χιλιάδα Το δωμάτιο που ταξιδεύει, παιδική λογοτεχνία, 2η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2013, 4η χιλιάδα Γενέθλια ξανά, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2013, 13η χιλιάδα Σιωπάς για να ακούγεσαι, ψυχολογία 1η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2014, 20ή χιλιάδα 2015.

7 Σε ξένο σπίτι Εκείνο το συννεφιασμένο, πολύ υγρό και χαμηλοσκέπαστο πρωινό του Νοέμβρη ξημέρωσε πάλι στην Κρήτη, σε κεφαλοχώρι των παρυφών των Λευκών Ορέων, και ήταν η χρονιά του Από την αρχή είχε πάρει την απόφαση να μην κατεβούν στα Χανιά, στη Χώρα όπως ακόμη την ονόμαζαν πολλοί, με το λεωφορείο, αλλά καβάλα στο σκούρο του άλογο. Μπροστά ο άντρας, να κρατάει τα γκέμια στα γερά δάχτυλά του, και πίσω, με τυλιγμένα τα χέρια της γύρω από τη λιγνή και δυνατή μέση του, η κόρη. Ένα τέτοιο ταξίδι, μια τέτοια άφιξη στην πόλη και στη μεγαλόπρεπη καγκελόπορτα του αρχοντικού της ξαδέλφης του, το θεωρούσε ως τρόπο κατά πολύ πιο αξιοπρεπή, περήφανο, από το να έρθουν με το λεωφορείο, ακόμη και με ένα λασπωμένο ταξί που θα τους μετέφερε, σαν τους οποιουσδήποτε ορεσίβιους χωριάτες, από το πρακτορείο των λεωφορείων μέχρι την αριστοκρατική γειτονιά του Μπόλαρη. Σήμερα, ειδικά σήμερα, είχε μεγάλη ανάγκη να μαζέψει η ψυχή του όσο περισσότερη περηφάνια και λεβεντιά μπορούσε, να μην απογίνει κουρέλια η ήδη ξεσκισμένη αυτοεκτίμησή του.

8 10 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ Έτσι καλπάζοντας, χαλαρά δήθεν, επί ώρες, αργόσυρτα, παρακαλώντας τον βαρύ ουρανό να μη βρέξει, προσπαθούσε να παρατραβήξει τούτη η πορεία όσο γινόταν πιο πολύ, ακόμη και έναν χρόνο, ή και δέκα χρόνια ακόμη να κρατήσει. Να πηγαίνουνε, να πηγαίνουνε, και να μη φτάνουνε Οδηγούσε στητός το άτι του και ένιωθε τα λεπτά, τα απαλά χέρια της κόρης του να τον τυλίγουν από τη μέση σφιχτά, με εμπιστοσύνη που τον έσφαζε. Γιατί του είχε εμπιστοσύνη ακόμη και τώρα, ακόμη και σήμερα, συννεφιασμένη μέρα Νοέμβρη του 1951, που την πήγαινε σε ξένα χέρια, που ετοιμαζόταν να την εγκαταλείψει. Εκείνη το γνώριζε το σχέδιο, όλα της τα εξήγησε σαν ίσος προς ίσο, συμφωνούσε μαζί του, με την τρομερή καρτερία των απελπισμένων, και συνέχιζε να τον εμπιστεύεται. Δεν του αντιμίλησε, καμιά αντίρρηση, ούτε ερώτηση, δεν του εκδήλωσε το παραμικρό παράπονο, ούτε μούτρα τού έκανε, ούτε καν ένα βλέμμα επικριτικό, και τούτη η σιωπή της, η χωρίς κατηγορία καμιά, η δίχως καμιά νύξη πειραγμένη ή στενόχωρη, τον σκότωνε, αιμορραγούσε και ένιωθε το αόρατο αίμα του να στάζει, σταγόνα σταγόνα, στο στομάχι του, στα μαύρα του σπλάχνα, όπως κάλπαζε χαλαρά με το άλογο. Και συνδύαζε το στάξιμό του, έτσι όπως έπεφτε στα εντός του σταγόνα σταγόνα, με τον ρυθμό των οπλών. Πήγαιναν και πήγαιναν ανάμεσα σε ανοιχτόχρωμους βράχους, κάτω από πυκνά δέντρα δεντρά τα λένε σε κάποιες γύρω περιοχές, δίπλα από αγκαθωτά θαμνά, βάτους και σχοίνους. Κάποιες στιγμές χαμήλωναν τα σύννεφα, κά-

9 Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 11 λυπταν όλα τα γύρω, και φάνταζαν οι δυο παράξενοι καβαλάρηδες να μετεωρίζονται πάνω στο ωραίο άτι, να πετούν σε ένα απόσπασμα ουρανού που κατέβηκε, να σκίζουν τα νέφη και να προχωρούν σαν παλαιός θρύλος. Ήθελε και δεν ήθελε να φτάσουν στου Μπόλαρη. Προχωρούσε και δεν προχωρούσε. Όταν μάλιστα χαμήλωναν και τους σκέπαζαν τα σύννεφα ήταν σαν να κάλπαζαν επιτόπου. Καθυστερούσε την άφιξη. Έψαχνε τρόπους πονηρούς να παίρνει στροφές παράταιρες, να ανεβοκατεβαίνει από περιττούς να περάσει λόφους, να κάνει πως μπερδεύει τα μονοπάτια των βουνών και πως πισωγυρίζει να ξαναμπεί στον σωστό δρόμο, ώστε να καθυστερεί. Ήθελε και δεν ήθελε να φτάσουν στου Μπόλαρη. Ήθελε για να τελειώνει πια τούτο το μαρτύριο του αποχωρισμού, της ήττας, της ντροπής του, και πάλι δεν ήθελε γιατί δεν άντεχε η καρδιά του να της πει ή να μην της πει το αντίο. Είτε το έλεγε, είτε δεν το έλεγε, το αντίο θα ήταν πια εκεί, σαν μια γη, μια ολάκερη ήπειρος, σαν μια απάνθρωπη εξορία, μια προδοσία αναμφισβήτητη, μέχρι να κλείσει τα μάτια του. Καλύτερα να πήγαιναν με το άλογο αιώνια έτσι. Όπως στους μύθους και σε κάτι αρχαία τραγούδια μακρόσυρτα, όπου τα πρόσωπα, ακόμη και να τυραννηθούν, ακόμη και να πεθάνουν, επανέρχονται, τότε κυρίως επανέρχονται. Έχουν να λύσουν παλιούς λογαριασμούς και δεν μπορούν να αναπαυθούν στον τάφο τους και στον ευλογημένο ύπνο του δικαίου. Πάλι ξεκινάει ο κύκλος της ζωής τους απ την

10 12 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ αρχή, με παραλλαγές έστω, αλλά ξαναζούν, πορεύονται από εκεί όπου σταμάτησαν, συναντιούνται πάλι με όσους δεν έλυσαν ένα δράμα. Γι αυτό αγαπά κι όλο ξαναδιαβάζει τους μύθους και τα τραγούδια τούτος ο καβαλάρης, που ιππεύει, που κατεβαίνει από τα Λευκά Όρη και πάει προς τα Χανιά. Δε γνωρίζει άλλον τρόπο να νικά τον θάνατο και να ξαναγυρίζει στις αγάπες του και στα κρίματά του, να μη χάνεται, να μην εξαφανίζεται, να μη συντηρείται το άδικο, να μην πονά τόσο ανυπόφορα με τα αντίο. Η δικαίωση! Η δικαίωση, που στη ζωή του δεν τη συνάντησε συχνά, λένε πως υπάρχει αιώνια κάπου σαν ανταμοιβή, σαν στέφανο, στον αιώνα τον άπαντα, και μετά τον θάνατο. Λόγια, λόγια, λόγια, έλεγε πάλι μέσα του με θυμό, λόγια για να παρηγοριέται ο κάθε δειλός για τούτα τα άπρεπα που στήνει η ζωή Αυτά συλλογιζόταν και πήγαινε, πίσω μπρος πήγαινε, ενώ τα τρυφερά χέρια της κόρης του τον έσφιγγαν όλο και πιο θερμά απ τη μέση, το έβλεπε πόσο κι εκείνη αρνιόταν τον αποχωρισμό τους. Αν του ήταν θυμωμένη τουλάχιστον, αν τον έβαζε να της εξηγεί ή να της απολογείται, αν τον έβαζε να της υποσχεθεί με λεπτομέρειες, αν τον αμφισβητούσε και τον ανάγκαζε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα. Ναι, μπορεί και για μια στιγμή να υπερασπιζόταν τον άθλιο εαυτό του και να γιατρευόταν ελάχιστα από τούτο το σκίσιμο, να έσπρωχνε το αγκωνάρι, τον μυτερό λίθο της ενοχής στο στέρνο του. Τον έγδερνε το λιθάρι της ενοχής, τον μάτωνε.

11 Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 13 Δεν του είχε θυμώσει. Αντίθετα, έγερνε κάθε τόσο το κεφάλι της να ακουμπήσει στη δυνατή φαρδιά πλάτη του και να ακούσει καθαρότερα τον χτύπο της καρδιάς του από την πλάτη, όπως σε τοίχο που ζητάμε να ακούσουμε τι γίνεται στο διπλανό δωμάτιο, τι συμβαίνει και έρχονται υπόκωφα κάποιοι μυστήριοι ήχοι. Τον καταλάβαινε πάντα. Πάντα τον κατανοούσε, όσο και να τη δυσκόλευαν οι αποφάσεις του, εκείνη τις δεχόταν με πίστη. Μήπως αυτό δεν είναι η αγάπη; Η αβάσταχτη άπειρη αγάπη που δεν είναι απλό να την αισθάνεται ο κάθε ένας; Ο δυσάρεστος ήχος της δικής του καρδιάς μπερδευόταν κι αυτός με τις οπλές του αλόγου όπως ηχούσαν σε χώμα, σε σπασμένα βάτα, σε καλντερίμι ή άσφαλτο. Το αίμα μου που στάζει δεν το βλέπει, δεν το ακούει, μονάχα εγώ έλεγε με τον νου του και πίστευε ότι έτσι πρέπει να γίνεται με τους φονιάδες, με κανένα να μη μοιράζονται τη φρίκη τους. Ιδίως μ αυτή την κόρη, αυτή, που και να τη σκότωνε, να την έπνιγε με τα χέρια του, θα τον καταλάβαινε. Και την ύστατη στιγμή του θανάτου της, όπως θα την έσφιγγε, τα μάτια της θα τον ατένιζαν με εμπιστοσύνη. Φονιά θεωρούσε τον εαυτό του, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώριζε για τη φτώχεια εκείνων των καιρών, την ιστορία της χώρας, τις τυραννίες του απομακρυσμένου νησιού, τις αδικίες τόσων θανάτων, τα χρέη τα δικά του και τα κληρονομημένα απ τον πατέρα του, τις ασθένειες που τον ξεκλήρισαν, τη βαριά, μα πολύ βαριά χηρεία που τον βρήκε. Κανένα ελαφρυντικό! Ένας πατέρας, ένας αφέντης,

12 14 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ όπως συνήθιζαν ακόμη τα παιδιά να αποκαλούν τους πατεράδες στην Κρήτη, θα έπρεπε να βρίσκει με κάθε τρόπο έναν δρόμο σωσμού. Δεν έχει ελαφρυντικά ποτέ ένας πατέρας να μη σώζει το κορίτσι του. Είπε πως κατέληξε στο συνετότερο εντέλει. Μέσα στη δίνη όσων ξεχύθηκαν πάνω στη ζωή τους σαν κατάρες και πληγές του Φαραώ τα τελευταία χρόνια, κατέληξε στο πιο λογικό. Ξενύχτησε για νύχτες και νύχτες, βημάτισε αμέτρητες ώρες πάνω κάτω, γύρω γύρω στο γυμνό αλώνι τους με κάψα και βροχές, μήπως και καθαρίσει η σκέψη του, αδυνάτισε απ την πολλή σκέψη, τα σκέφτηκε έτσι, τα έβαλε αλλιώς, μίλησε και με τον γέρο ιερέα του γειτονικού χωριού που είχε πάντα στα χείλη μια σοφή γνώμη, και κατέληξε ότι είναι το πιο σωστό, ίσως και το μόνο που έχει μια ελπίδα. Να παραδώσει για ένα διάστημα τη δεκαεφτάχρονη μοναχοκόρη του στην πλούσια τριτοξαδέλφη του στα Χανιά, και να φύγει να δουλέψει στην Αμερική, στην Πολιτεία του Σικάγου. Κατά τον κόσμο, κατά το λογικό, ήταν το πιο συνετό, το δικαιότερο, το μόνο ελπιδοφόρο που θα τους γλίτωνε ίσως μια μέρα από τη μιζέρια, θα ξαναθεμέλιωνε την ξεθεμελιωμένη τους ζωή κάτω από τα πόδια τους. Όλη η κοινωνία και το συγγενολόι συμφωνούσαν. Για τη βαθιά ψυχή του όμως δεν ήταν Η βαθύτερη καρδιά του, εκείνη η παντέρμη, η άυπνη, η στοιχειωμένη ψυχή δε συμφωνούσε. Όφειλε να κάνει το παν να μην την αποχωριστεί, να μην την αφήσει μόνη της πίσω. Είχε από τη φύση του ένα αίσθημα ευθύνης αρχηγού, είχε κι ένα κακό προαίσθημα. Μόνη η κόρη του! Και μόνη, θα

13 Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 15 είναι οπουδήποτε μακριά από το βλέμμα του. Μαζί του πάντα, στην ακτίνα της δικιάς του ματιάς, στην ακτίνα ν ακούει τη φωνή της, ν ακούει κι η κόρη τη σιωπή του πατέρα της, αυτό είναι το σωστότερο, αυτό το δικαιότερο, κυρίως το φυσικό όμως δε βρήκε τρόπο να το πράξει. Μπήκαν επιτέλους, έτσι καβάλα στο σκούρο άλογο, μέσα στην πολιτεία, στα Χανιά. Πριν απ το μεσημέρι ξεπέζεψαν στο φαρδύ πεζοδρόμιο, μπροστά στη μαντεμένια και ολοσκάλιστη καγκελόπορτα του αρχοντικού που είχε τον αριθμό 22. Ένας εργάτης-υπηρέτης, που σκάλιζε προς έναν μαντρότοιχο στα ανατολικά τα οπωροφόρα του σπιτιού, δυο βερικοκιές και μια τζανεριά, πλησίασε και του συνέστησε να πάει να τακτοποιήσει το ζώο στον πλαϊνό δρόμο στη στενή αυλόπορτα του μικρότερου δρόμου μια και το σπίτι ήταν γωνιακό, να μην το δέσει μπρος στην κύρια είσοδο, δεν επιτρεπόταν. Υπάκουσε αμίλητος και τύλιξε το χαλινάρι σε ένα κρικέλι σφηνωμένο στην πετρόχτιστη μάντρα του πίσω περιβολιού. Βοήθησε την κόρη να ξεπεζέψει και με μια σβέλτη ματιά γύρεψε να διαβάσει στο πρόσωπό της το πώς αισθάνεται. Τίποτα δεν άλλαζε στη δική της εμπιστοσύνη. Ήταν ήρεμη, χλωμή από την κούραση του ταξιδιού, γαλήνια και γλυκιά. Λες και περίμενε από εκείνον μονάχα κι αποκλειστικά το σωστότερο κι αυτό την κρατούσε μέσα σε ένα διαρκές φως ειρηνικό που την ομόρφαινε κι άλλο. Το δικό του το πρόσωπο είχε γίνει θεοσκότεινο, με το ζόρι έκρυβε μια αγριάδα.

14 16 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ Ακούστηκε τότε η φωνή της ξαδέλφης του, της ξαδέλφης με το όνομα Ερμιόνη Καλλέργη, που κατέβαινε τα μαρμάρινα σκαλιά κι έσπευδε να τους προϋπαντήσει. «Καλώς τους! Καλώς τους!» έλεγε η φωνή και το δεξί χέρι της συγκρατούσε το άνοιγμα της μεταξένιας ρόμπας να μην ανοίξει άλλο. Ήταν μια κομψή κίνηση που συνήθιζαν τότε οι καλοντυμένες και κοινωνικές αστές. Βάδιζε γρήγορα, παρά τα χρόνια και τα κιλά της, και το γέλιο της ακουγόταν πλούσιο. Χαιρόταν να τους υποδέχεται. Ευχαριστημένη από τη θέση της, τη σχετική υγεία της, τη χηρεία της ίσως, και πιο πολύ από το διάσημο αρχοντικό της, απολάμβανε να συμπεριφέρεται γενναιόδωρα, πληθωρικά, κάποτε σε βαθμό υπερβολής. Αυτή ακριβώς η υπερβολή ήταν που προκαλούσε στον άλλον μια κάποια υποψία επίδειξης, αλλά υποψία που δεν αποκλείεται να την αδικούσε και να επρόκειτο απλώς για μια όντως γαλαντόμα φύση. Είναι δύσκολο να εξερευνάς τις γνήσιες προθέσεις των πλουσίων, εκείνων που είναι εξαιρετικά ευνοημένοι από την τύχη τους και μάλιστα από τα γεννοφάσκια τους. Λες και, όπως γράφουν οι ρομαντικοί στοχαστές, το βάσανο, η στέρηση, οι ατυχίες, να είναι σχολειό αναγκαίο για να πεις πως έγινες λίγο άνθρωπος. Δίχως τούτο το σχολειό μπερδεύεσαι ως χαρακτήρας. Μπερδεύεις και τους άλλους που σε παρατηρούν, που είναι φτωχότεροι, που είναι αναγκασμένοι να έχουν πάρε δώσε μαζί σου. Γιατί εκεί που πας να συγκινηθείς με την προσφορά τους, εκεί και αντιδράς, αισθάνεσαι μειωμένος μπροστά τους. Υποβιβάζεσαι με την καλοσύνη τους, τη χρειάζεσαι αλλά προσβάλλεσαι κιόλας. Επει-

15 Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 17 δή ακριβώς τη χρειάζεσαι σε πιάνει η ντροπή, οργή για τη θέση τους, την ανωτερότητά τους, ζητάς να τους υποβιβάσεις κι αυτούς, να λες πως μπορεί να μην είναι άδολοι. Η ξαδέλφη του όμως ήταν μάλλον πιο απλή ψυχή, μακριά από τούτες τις υποθέσεις. Θα μπορούσε να τα συλλογίζεται τούτα ο θλιμμένος καβαλάρης, ήταν του τύπου του να συλλογίζεται πάνω στα ανθρώπινα, όμως όχι σήμερα, όχι τώρα. Τώρα είχε ξεπέσει στην ανάγκη κι αυτό τον παρέλυε, τον αρρώσταινε, τον περιόριζε στα στοιχειώδη και στα πρέπει τα πρακτικά. Αν δεν είχε να προστατέψει το κορίτσι του, θα τα κλοτσούσε όλα και θα έλεγε ένα χορτάτο «άι σιχτίρ» στις τσιριμόνιες και στις ντροπές του. Θα ξανανέβαινε στο σκούρο άτι του και θα κάλπαζε σαν παλιός πολεμιστής έξω απ την πολιτεία, θα ξαναγύριζε στα βουνά, θα πήγαινε σε μιαν άκρη στις Μαδάρες, σε γκρεμό βαθύτατο, να σταθεί πάνω από το χάος και να ανασάνει μια ανάσα βαθιά. Μέχρι τις φτέρνες του βαθιά ανάσα, μέχρι την κορυφή του κρανίου του, να ξεπλυθεί από τη βρόμα του κόσμου κι απ τις αμαρτίες τις δικές του. Να σπάσει της κακιάς μοίρας τα κάγκελα. Να βγάλει μια δυνατή κραυγή, να ακούσει τον αντίλαλό της, από κορφή σε κορφή, από φαράγγι σε φαράγγι. Μονάχα αυτό θα ήθελε, τίποτε άλλο, απολύτως τίποτε άλλο δεν είχε ανάγκη ο ίδιος. Τώρα όμως Τώρα όλη του η υπόσταση όφειλε να είναι μονάχα πράξεις, καθωσπρεπισμοί, κινήσεις και κάποια λόγια κοινότοπα που η αναγκεμένη θέση του του επέβαλλε ως ατιμωτική δοκιμασία.

16 18 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ Πλησίασε κι αυτός κρατώντας το καλάθι με τα δώρα του προς τη χαρούμενη κυρία Ερμιόνη. «Καλώς σε βρίσκω, ξαδέλφη!» έκανε όσο μπορούσε πιο φυσικά ώστε να καλύψει την ντροπή εκείνου που δέχεται. Η δική του φυσική γενναιοδωρία είχε κατακουρελιαστεί. Είχε καταντήσει μονάχα ένα καλάθι με τυριά, φασκόμηλα, αυγά και ρίγανες. Δεν ήταν εύκολο να την κοιτάξει στα μάτια. Κι όμως, βίαζε τα μάτια του να την κοιτούν γιατί ήταν μεγαλύτερη ντροπή να φαίνεται η ντροπή του. Τούτο το σπαστό και πολύσπαστο θέατρο των συμπεριφορών εξελισσόταν όλο και πιο ανυπόφορο. Ευτυχώς, μέσα στα κελαηδίσματα των γυναικών, ο εαυτός του οπισθοχώρησε σε δεύτερο ρόλο και ανακουφίστηκε προσωρινά. Ανέπνευσε μια αναπνοή μισή. «Νονά!» πρόφερε και η κόρη του γλυκά κι ευγενικά, με μια λαχτάρα μικρή, και έτρεξε προς την αγκαλιά της. Η θεία την πήρε γελαστά από το χέρι, το άλλο κρατούσε συνέχεια τη μεταξωτή ρόμπα να μην ανοίξει, και προχώρησαν από έναν διάδρομο ανάμεσα σε τριαντάφυλλα φθινοπώρου προς τα μαρμάρινα κεντρικά σκαλιά. Στάθηκε λίγο δίπλα στις κολόνες στο φαρδύ σαν βεράντα κεφαλόσκαλο και ξανακοίταξε εξεταστικά το κορίτσι. Από πάνω μέχρι κάτω την κοίταξε και ξαναγύρισε να εξετάζει το πρόσωπό της. «Ομόρφυνες εσύ! Έγινες αγνώριστη!» «Νονά!» επανέλαβε εκείνη απαλά, σαν να ζητούσε συγγνώμη που ομόρφυνε, που μεγάλωσε. Εμφανίζεται μια τέτοιου είδους αιδώς στα κορίτσια της εφηβείας, και περισσό-

17 Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 19 τερο στα αγόρια, όταν, θέλοντας και μη, αλλάζουν πολύ και γοργά, πράγμα που σαστίζει τους άλλους. Είναι και που τα ίδια τα νέα πλάσματα δε γίνεται να ελέγχουν την ανάπτυξή τους, μεγαλώνουν και μεταμορφώνονται ερήμην τους, πιο γρήγορα από όσο ακολουθεί η ακόμη παιδική ψυχή τους. Είχαν περάσει πια στο πρώτο σαλόνι του αρχοντικού και η νονά τραβούσε τα βαριά στόρια να μπει φως στον μισοσκότεινο χώρο, ενώ ακούγονταν δυνατά να κυλούν οι κρίκοι στο κουρτινόξυλο. Ο πατέρας ερχόταν από πίσω με τη βαλίτσα, μια δερμάτινη βαλίτσα, ακριβή, που προ καιρού αγόρασε από τα Στιβανάδικα με τις τελευταίες τους οικονομίες. Και τα ρούχα της κόρης του φρόντισε να είναι καλά, ακριβούτσικα, καλοβαλμένα και μπόλικα. Η αξιοπρεπής, προσεγμένη εικόνα τους ήταν το μόνο αντίδοτο στο φαρμάκι που τον πότιζε η ανάγκη, μια αίσθηση σχεδόν επαιτείας που δε βαστιόταν. Ας την παρέδιδε τουλάχιστον στο αρχοντικό ως αρχοντοπούλα, όχι σαν υπηρέτρια. Όλα τα υπολόγιζε με τη σχολαστικότητα του τσιφούτη που μετράει τις λίρες, τις τελευταίες λίρες, τις πεντάρες της περηφάνιας του. Με τη σχολαστικότητα εκείνου που αισθάνεται κατώτερος, αποτυχημένος, μετέωρος στην άκρη του εξευτελισμού και κινδυνεύει να γκρεμιστεί στο τιποτένιο. Από μια λάθος λέξη του κινδυνεύει να ρεζιλευτεί, από ένα φάλτσο βλέμμα. Έλεγε μέσα του, ευτυχώς που η ξαδέλφη ήταν και νονά του παιδιού, κι έτσι δε θα χρειαζόταν να την αποκαλεί η μικρή «θεία», όπως συνήθιζαν να φωνάζουν την αφεντικίνα τους οι ψυχοκόρες, διότι στην πραγματικότητα για ψυχο-

18 20 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ κόρη την έφερνε. Είχαν κατά κάποιο τρόπο, πότε ρητό πότε χωρίς λόγια, συμφωνηθεί αυτά από μήνες ανάμεσα στα δυο μακρινά ξαδέλφια. Από τότε που αποφασίστηκε η μετανάστευσή του στο Σικάγο της Αμερικής και γύρευε όλα να τα συντελέσει προσεχτικά πριν φύγει για τη Νέα Γη. Νονά λοιπόν, αν και ο πραγματικός νονός που τη βάφτισε ήταν ο από χρόνια νεκρός σύζυγος της ξαδέλφης. Έμπορος πλούσιος, αρκετά πλούσιος, αβγάτισε τη μεγάλη προίκα της συζύγου με χονδρεμπόριο, με συναλλαγές ακόμη και με το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το μαύρο μακρινό Σουδάν. Πεθαίνοντας κάποιο βραδάκι από εγκεφαλικό ακουγόταν πως τον βρήκε ο θάνατος, ο λεγόμενος ευτυχισμένος θάνατος, στο κρεβάτι μιας πόρνης στη Σπλάντζια, την άφησε χήρα, άτεκνη, άκληρη και πάμπλουτη. Μπορούσε εκείνη δηλαδή να αισθάνεται τώρα πια και για πάντα σαν παιδούλα, σαν παρθένα κόρη στην αρχή της ζωής, χωρίς βάρη, χωρίς έγνοιες, χωρίς βασανιστικούς και βάρβαρους ερωτισμούς στο συζυγικό κρεβάτι, ερωτευμένη μονάχα με την καλή εκ γενετής τύχη της και τη θέση της στην κοινωνία που σεβόταν σαν θρησκεία. Δε διέτρεχε κινδύνους ούτε απ έξω, ούτε κυρίως από μέσα της. Ήταν κατασταλαγμένη και τοποθετημένη σε ένα καθωσπρέπει σκηνικό που πολύ της άρεσε. Που της ταίριαζε γάντι. Χήρα ήταν και ένιωθε πολύ καλύτερα απ ό,τι παντρεμένη. Τουλάχιστον έτσι αισθανόταν κι ας μην το γνώριζε επακριβώς. Γερνούσε με την αφέλεια, την αυτάρκεια και τον εγωκεντρισμό των μικρών παιδιών, αν και αυτά τα συμπαθητικά για τα μικρά παιδιά στοιχεία με τον καιρό εξελίσσονται και σε τερατω-

19 Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 21 δίες ενίοτε. Η αφέλεια, ασκούμενη επί τόσα χρόνια, γίνεται, δηλαδή, ελαφρώς ηλιθιότητα, η αυτάρκεια στενοκεφαλιά, ο εγωκεντρισμός πείσμα ή παραφροσύνη. Αλλάζουν άραγε οι άνθρωποι; Πότε απαντούμε πως ναι, πότε πως όχι, δεν αλλάζουν. Πως τον αράπη κι αν τον πλένεις, και τα γνωστά. Η πραγματικότητα όμως «όταν σπανίως την προσέχουμε» φωνάζει πως αλλάζουν, συνήθως προς το χειρότερο. Τα πάθη, οι εγωισμοί και τα συμφέροντα, τόσο διαδεδομένα, εμπεδωμένα σαν τρόπος ζωής, επιδέξια καλλιεργούν το πρώτο πρώτο αγαθό υλικό μας. Είναι άθλος και αγιότητα να μεγαλώνεις όλο και πιο έξυπνος, όλο και πιο ταπεινός. Είναι εξόχως δύσκολη η καριέρα των ηλικιών μας. Η εξηντάρα και βάλε νονά μπαινόβγαινε τώρα στα δωμάτια και έδινε χαμηλόφωνες, σύντομες εντολές σε κάποιους. Φαινόταν να επικρατούν μέσα στο αρχοντικό κώδικες παραδοσιακοί, δοκιμασμένοι, ακατανόητοι ίσως στους τρίτους, αλλά που κατάφερναν έτσι να λειτουργούν όλα στην εντέλεια. Ήταν το καμάρι της η λειτουργία του τεράστιου σπιτικού της. Έδινε λοιπόν εντολές λιγόλογες, καμιά φορά μόνο με βλέμμα και νεύματα, μια κίνηση των περιποιημένων χεριών της, στην καμαριέρα, τη μαγείρισσα, το λιγνό κορίτσι για τα θελήματα, τον κηπουρό, τον εργάτη που έσκαβε τα οπωροφόρα έξω, σκιές ανθρώπων που εκτελούσαν. Εντολές για τη βαλίτσα, για το κηπόσπιτο, για το φαγητό, για κάποια πρόσθετα ψώνια, για το τηλέφωνο. Το αρχοντικό της διέθετε

20 22 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ το πρώτο ή από τα πρώτα μαύρα, σαν από έβενο, τηλέφωνα στα Χανιά, με νούμερο τριψήφιο, από εκείνα που ο ήχος τους παραήταν διαπεραστικός, σκληρός, σαν συναγερμός στην ησυχία, αλλά που γέμιζε καμάρι τον οικοδεσπότη, την οικοδέσποινα εν προκειμένω, αφού μπορούσε να κατέχει τέτοιο θαύμα, την ευχέρεια να επικοινωνεί τόσο απλά με τον έξω πληθυσμό, ακόμη και με το εξωτερικό. Το γεγονός ότι κουδούνιζε συχνά αποδείκνυε πόσο τη γύρευαν, πόσο απαραίτητη ήταν για αρκετούς, κι ας παρίστανε πως κουράστηκε. «Θεέ μου πια αυτό το τηλέφωνο! Δε λέει να σταματήσει από το πρωί» Ύστερα στράφηκε πάλι στη βαφτισιμιά της και ξανάπλωσε προς το μέρος το χέρι της. Το κορίτσι έτρεξε για να ξαναπέσει σε μια αγκαλιά που την καλούσε, όμως η νονά με μια χειρονομία όρισε αυτόματα την ακτίνα που μπορούσε να πλησιάζει η μικρή. «Να λοιπόν που μας ήρθες, Κατίνα!» «Κάτια τη φωνάζουμε», διόρθωσε ο πατέρας. «Μα πώς;» έδειξε έκπληξη εκείνη. «Αικατερίνη θυμάμαι στη βάφτιση. Τις Αικατερίνες τις λέμε Κατίνες ή το πολύ πολύ Καίτες. Το Κάτια είναι ελληνικό;» Υπήρχε λες μια μομφή στο ερωτηματικό της, ένα ίχνος μομφής. «Το θυμάσαι ίσως, η συγχωρεμένη η μαμά της όλο διάβαζε μυθιστορήματα» χαμογέλασε ο πατέρας. «Αν θυμάμαι καλά προτιμούσε τους Ρώσους», έκανε η ξαδέλφη του. Πάλι η ιδέα της μομφής. «Η αλήθεια, η ρώσικη λογοτεχνία είναι βέβαια η καλύτερη».

21 Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 23 «Της άρεσαν κάπως και οι απόψεις των μπολσεβίκων», πρόσθεσε δήθεν με χιούμορ η ξαδέλφη, σαν πρόθυμη τώρα να αποδεχθεί οτιδήποτε φανερώνει δημοκρατικότητα και κοσμοπολιτισμό. «Θυμάμαι πως κάποτε υπήρξαμε συμμαθήτριες στο Ωδείον για λίγο, είχαμε βέβαια αρκετή διαφορά στην ηλικία, αλλά συνυπήρξαμε. Την πειράζανε, η κόκκινη Μαργαρίτα. Το ήξερες αυτό;» «Όχι, δεν το ήξερα, εγώ πήγαινα στο Γυμνάσιο κοντά στην Αγορά». «Ήταν όμως χαριτωμένη, έξυπνη, μα λιγοζώιτη η καημενούλα» Κανείς από τους δυο επισκέπτες δε μίλησε. Αγαπούσαν υπερβολικά τη νεκρή για να έχουν να πουν κάτι. «Κάτια λοιπόν! Ωραίο! Από ποιο μυθιστόρημα προέρχεται;» «Τα ρώσικα βιβλία είναι γεμάτα Κάτιες», παρατήρησε εκείνος. «Από την Ανάσταση του Τολστόι», ακούστηκε πρώτη φορά σε πρόταση ολόκληρη και θαρρετή η φωνή της κόρης. «Κάτια λοιπόν! Καλύτερο από Κατίνα Σίγουρα δε συγκρίνεται. Μου αρέσει!» Ύστερα άλλαξε τόνο, σαν να τέλειωσαν οι εκπλήξεις που την έβγαζαν από τα δικά της νερά και με χαμόγελα ξαναπήρε την κατάσταση στα χέρια της. Ο ρόλος της γενναιόδωρης με αριστοκρατική καταγωγή τής πήγαινε καλύτερα, τον είχε μια ζωή χιλιοπροβάρει και χιλιοπαίξει στη σκηνή της καλής κοινωνίας, που επί εξήντα και κάτι χρόνια κυκλοφορούσε, μισόν αιώνα και βάλε δηλαδή.

22 24 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ Τούτες τις μικρόψυχες παρατηρήσεις για τη νονά δεν ξέρω ακριβώς ποιος τις κάνει εδώ μέσα. Ποιος, θέλει δε θέλει, χειμαρρωδώς τις περνάει απ το μυαλό του. Ο πατέρας που έφερε να παραδώσει την κόρη του ή η συγγραφέας που, καταγράφοντας όσα έγιναν εκείνη τη μέρα, συμπάσχει και παρορμητικά διαισθάνεται ή φαντάζεται ή και επιθυμεί κάτι τέτοια; Να που και οι δυο μας, ο πατέρας κι εγώ, έχουμε βρεθεί ξάφνου απέναντι στη διαχυτική οικοδέσποινα και περίεργα τη σχολιάζουμε, την υποπτευόμαστε, πιθανόν την αδικούμε. Και καλά ο πατέρας, νιώθοντας λόγω θέσης του μειονεκτικά, έχει ελαφρυντικά να υποπτεύεται και την ελάχιστη εκδήλωση ως εις βάρος του η συγγραφέας όμως γιατί είναι έτσι δύσπιστη προς την Ερμιόνη Καλλέργη; Τον έχει προδιαγράψει τον ρόλο πριν ξεκινήσει να διηγείται την ιστορία τους, ή, γράφοντας, η μεγαλοκυρία βιαστικά και αθέλητα της εμπνέει υποψίες; Τίποτα δεν είναι βέβαιο, όμως για τις βιαστικές υποψίες μας στα μυθιστορήματα, όπως και στην εξελισσόμενη ζωή, πάντα οι ανατροπές θα σε ειρωνεύονται πίσω από του αρχοντικού τις τραβηγμένες κουρτίνες. Όταν ένας συγγραφέας τα ξέρει όλα για τους ήρωές του από την αρχή, δεν είναι καλός συγγραφέας, δεν μπορεί δηλαδή να παραδοθεί στις εκπλήξεις των γεγονότων, των προσώπων, που είναι απαραίτητες για να ζωντανέψει το κείμενο. Ακούω τους κρίκους στο κουρτινόξυλο να χτυπούν ανεπαίσθητα, σαν κάποιος αόρατος μαέστρος να τους ακουμπάει. Είναι αρχή του βιβλίου όμως. Ήδη νομίζω ότι ακριβή απάντηση για τον πραγματικό χαρακτήρα της ξαδέλφης, θείας

23 Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 25 και νονάς δε θα λάβω ποτέ. Ίσως γιατί, εντέλει, θα αποδειχθεί άτομο περιορισμένο στο μυαλό, και τους κουτούς πάρα πολύ δύσκολα τους καταλαβαίνεις. Τις αιτίες δηλαδή που λένε ή κάνουν πράγματα είναι πολύ δύσκολο να τις αναλύσεις. Οι προθέσεις τους μπορεί να είναι πολύ λοξά, ή κάτω απ τη μύτη σου, ενώ εσύ αλλού κι αλλού τις γυρεύεις. Με τους κουτούς δε βγάζεις άκρη, ίσως γιατί δεν έχουν συνέπεια, άγονται και φέρονται, από δύση σε ανατολή, ανάλογα με τους ερεθισμούς και τις εντυπώσεις. Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείει και το να φερθούν κάποια στιγμή τέλεια, θαυμάσια, λυτρωτικά. Ακόμη κι αν το κάνουν τυχαία, δεν μπορούμε παρά να τους ευχαριστήσουμε. Δεν ξέρω γιατί αισθάνομαι τη βιασύνη να δηλώσω στον αναγνώστη ένα τέτοιο συμπέρασμα. Διαρκώς παραμένει σοβαρό το ζήτημα της δικής μας προκατάληψης που διαστρεβλώνει τις τίμιες απόψεις. Γι αυτό, ας είμαστε προσεχτικοί, κυρίως με τον κακούλη εαυτό μας, τον πάντα παρόντα. Γύρισε λοιπόν η νονά ξανά πίσω στον οικείο εθισμένο ρόλο της και πρότεινε πάλι να τους προσφερθεί. «Θα έχετε πεινάσει, έπειτα από τέτοιο ταξίδι! Από πότε ξεκινήσατε; Από τα χαράματα; Από τη νύχτα μάλλον Να βάλουμε νωρίτερα να φάμε, εδώ κανονικά τρώμε στις δύο, αλλά σήμερα να στρώσουμε τραπέζι νωρίτερα». Στράφηκε στη μαγείρισσα που περίμενε στην πόρτα κατά το χολ. «Δεν πεινάμε!» απάντησαν και οι δυο επισκέπτες με μια φωνή. «Μην αλλάζετε το πρόγραμμά σας». Δεν υπάρχει χειρότερο από το να πεινάς τόσο όσο οι δυο

24 26 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ τους που έφτασαν με το μαύρο άτι τους, και να επιβάλλεται να το κρύβεις. Η λαχτάρα τους να μη ρεζιλευτούν που πεινούν τους έκανε πειστικότατους, σαν να προσπαθούν ακόμη να χωνέψουν ύστερα από ένα χορταστικότατο γεύμα που κάθισαν και πήραν σε ακριβό εστιατόριο στον δρόμο. Εκείνος αυτόματα το μετάνιωσε που δε στάθηκαν, πριν, να φάνε σ ένα μαγέρικο, τα έβαλε πάλι με τον εαυτό του. Πώς του διέφυγε; Η νονά τούς πίστεψε, άλλωστε η ίδια διαρκώς πάλευε να αναβάλει να φάει οτιδήποτε αφού σε ολόκληρη τη ζωή της αγωνιζόταν να κάνει δίαιτα, είχε τάση στο πάχος. Από παιδί είχε αναπτύξει μια αποστροφή για τα φαγώσιμα, επειδή ακριβώς όφειλε να νικά την επιθυμία, όπως γίνεται με τον υπερβολικό ευσεβισμό, με την αυστηρότητα κάποιων φιλήδονων, που τάχτηκαν σε μια παρθενία που δεν τους ταιριάζει. «Να περιμένουμε λοιπόν να πάει δύο», έκανε με μια μικρή ανακούφιση. «Τουλάχιστον καφεδάκι;» «Έστω», απάντησε σαν από ευγενική υποχώρηση ο πατέρας. Πήγαν και κάθισαν στο δεύτερο συνεχόμενο σαλόνι, το έλεγαν από πάντα και «σαλόνι του καφέ», με τα γύψινα ταβάνια και το περσικό χαλί κρεμασμένο στον έναν τοίχο. Οι καναπέδες και οι πολυθρόνες ήταν τόσο μαλακές, από μεταξένιο λες δέρμα ζώου, που έπρεπε να προσέχεις να καθίσεις προς τα έξω, άκρη, γιατί κινδύνευες να γλιστρήσεις σε μια νωχέλεια που θα έδειχνε αγενής. Η Κάτια σταύρωσε τα

25 Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 27 χέρια στα γόνατα και ξανάκουσε καρτερικά τα προσχέδια της μοίρας της. Κοιτούσε συνέχεια προς το πρόσωπο του μπαμπά της. Ο μπαμπάς της, μετά τη μιζέρια που έπεσε στις περιοχές όπου ζουν και την άτυχη πορεία των ελαιοτριβείων, προκειμένου να καλύψει χρέη του μεγάλου του αδελφού, που αρρώστησε, και τα κληρονομημένα δάνεια του δικού τους μακαρίτη πατέρα, ήταν αναγκασμένος να μεταναστεύσει, να πάει και να δουλέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν ήθελε να σέρνει στα ξένα και στα τυφλά ένα μικρό κορίτσι μαζί του για τον πρώτο δύσκολο καιρό του ρίσκου και της προσαρμογής. Να μάθει πρώτα τη νέα ήπειρο και τη ζωή εκεί, πριν το πάρει κοντά του. Μην το ταλαιπωρήσει στην αβεβαιότητα και την επικίνδυνη πολυκοσμία, στη σκοτεινή πανσπερμία του Νέου Κόσμου. Να έστρωνε πρώτα μια καλή, κάπως τέλος πάντων υποφερτή οικονομική κατάσταση ο ίδιος, όπως έλπιζε στον Θεό, και να έλθει ο ίδιος πάλι στα Χανιά να την παραλάβει κοντά του. Να τη φροντίσει στα σίγουρα, με ασφάλεια, και να τη σπουδάσει σε σχολεία καλά, σε πανεπιστήμιο, όπως το ονειρευόταν η Μαργαρίτα η γυναίκα του. Προσωρινά δέχτηκε την ευγενέστατη πρόταση της ξαδέλφης του, Ερμιόνης, να κρατήσει τη μικρή κοντά της για ένα διάστημα, να την προσέχει στο αρχοντικό σπίτι της, και η μικρή από τη μεριά της να τη βοηθάει στις ανάγκες του νοικοκυριού. Ήξερε να διαβάζει και να απαγγέλλει ωραία τα μυθιστορήματα και τα ποιήματα για τα μοναχικά βράδια του χειμώνα. Ήταν κάτι που έμαθε από τη μελετηρή μαμά

26 28 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ της και συνέχιζε και στον πατέρα της να διαβάζει πριν πάνε για ύπνο, σχεδόν κάθε βράδυ. Περί χρηματικής αμοιβής, βέβαια, δεν ειπώθηκε λέξη. Θα ήταν καταστροφή για την καταχτυπημένη περηφάνια του πατέρα, και η νονά το διαισθάνθηκε, ίσως και να το εκμεταλλεύτηκε. Ούτε που πρότεινε η ίδια κάτι τέτοιο. Υποτίθεται πως θα είχε στην τρυφερή προστασία της μια βαφτισιμιά και ανιψιά δίχως καμιά φτηνή συναλλαγή μεταξύ τους. Ήταν μια αδήλωτη απόφαση που ανακούφιζε και τους δυο τους, πατέρα και θεία, για διαφορετικό λόγο τον καθένα. Το γυμνάσιο ήδη το τελείωσε πριν από μήνες, και μάλιστα με άριστα, θα ήταν ελεύθερη λοιπόν να συμπαραστέκεται στις ανάγκες της θείας και νονάς της. Και μόνο που θα ζούσε μέσα σ αυτό το μέγαρο θα ήταν μια σπουδαία εκπαίδευση για την Κάτια. Έπεσε μια δύσκολη σιωπή, αλλά ανακουφισμένη. Λες και ειπώθηκαν τα πιο ζόρικα, που όμως έβαλαν κάποια τάξη σε όσα αόριστα εκκρεμούσαν από τη στιγμή της άφιξης. Ύστερα η νονά κινήθηκε λίγο στη φαρδιά πολυθρόνα της και το μεταξωτό της ρούχο άφησε ένα θρόισμα σαν αναστεναγμό. Άλλαξε το πόδι που σταύρωνε στο αριστερό της γόνατο πάνω, και έβαλε το αριστερό πάνω στο δεξί. Ανακάτεψε λίγο προς τον αυχένα της τα πλούσια σε κότσο μαλλιά, ή μάλλον έχωσε τα δάχτυλα του δεξιού χεριού μέσα στον χαλαρό της κότσο. «Η Κάτια λέω να μην κοιμάται στο μέγαρο», έκανε με γλυκιά, λιγάκι προσποιητή φωνή. «Της διάλεξα κάτι πιο ήσυχο και ανεξάρτητο να μένει. Εδώ μέσα όλο χτυπά το τηλέ-

27 Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 29 φωνο, όλο κάποιος εμφανίζεται στα ξαφνικά, άσε πια τις σαχλαμάρες της καμαριέρας και της μαγείρισσας, δεν είναι να τις ακούει νέο κορίτσι Της ετοίμασα το κηπόσπιτο παραδίπλα που νομίζω είναι ό,τι της πρέπει, ένα κουκλόσπιτο στην πραγματικότητα! Θα το δείτε κι εσείς μόλις ξεκουραστείτε λιγάκι και βγούμε στο περιβόλι». Ο πατέρας δεν είπε κουβέντα γι αυτό και προσπάθησε τίποτα να μη διαφανεί στο πρόσωπό του. Δεν του άρεσε. Η Κάτια ενθουσιάστηκε. Τη λέξη κηπόσπιτο την έβρισκε παραμυθένια. Ένα μικρό παλατάκι λουλουδιών! Ένα ανθόσπιτο, ένα καταφύγιο ονείρων! Τι ωραίο! «Σας ευχαριστώ! Σας ευχαριστώ!» στράφηκε στη νονά της με λαμπερή και αγνή ευγνωμοσύνη. Το κηπόσπιτο ήταν πίσω στο περιβόλι, ένα περιβόλι που δεν πολυφρόντιζαν από χρόνια. Ο υπόλοιπος κήπος, διαχωρισμένος απ το περιβόλι με μαύρα κάγκελα, ήταν εξαίσιος, από τους ωραιότερους των Χανίων, γεμάτος σχέδια από τσιμισίρια, σπάνιες τριανταφυλλιές, ακόμη και από την Περσία, αγιόκλημα, γιασεμιά, μενεξέδες, πανσέδες, πολλούς και σε διάφορα χρώματα ψαρόγαλους, όπως λένε εδώ τα γεράνια, ενώ υπάρχει πιο έξω χωριό με το όνομα Γεράνι. Οι τριανταφυλλιές πάντως ήταν το καμάρι τους, πολλές Χανιώτισσες κυρίες έρχονταν και ζητούσαν να πάρουν σπόρο για τους κήπους και τις βεράντες τους. Όμως, παραδόξως, τόσο αστραφτερά, πλούσια ρόδα πουθενά αλλού δεν ευδοκιμούσαν, ίσως το χώμα Το χώμα του κήπου το είχαν φέρει από μακριά, τα πρόσεχε πολύ τα άνθη ο νεκρός

28 30 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ σύζυγός της, ο νονός σου Κάτια! Και ο κηπουρός μας είναι πολύ καλός, δόξα τω Θεώ, λες και του κληρονόμησε ο νονός σου τα μυστικά του Το πίσω περιβόλι, αντιθέτως, έδειχνε να φθείρεται μαραμένο, τόπος ξεκομμένος και ξένος από όλο το υπόλοιπο σπιτικό. Στεκόταν ξεχασμένη στη μέση μια στερεμένη γούρνα με σάπια βρύα στον πυθμένα της, ένα διαλυμένο παγκάκι κάτω από δυο συκιές, και στον μαντρότοιχο προς τον διπλανό, στενότερο δρόμο φυτοζωούσε ένας τεράστιος αγριόθαμνος με λευκές μαργαρίτες. Τόσο πυκνός αγριόθαμνος που έφτιαχνε σπηλιά. Όταν η νονά ήταν πέντε έξι χρόνων έπαιζε εκεί μέσα με τις κούκλες της και θεωρούσε πως καθόταν όμορφα όμορφα μέσα σε ένα καταδικό της σπιτάκι. Τα παιδάκια αγαπούν να κλείνονται σε τέτοια μικρά δήθεν ψευτοδωμάτια, κάτω από τραπέζια, στις ντουλάπες. Τα διηγιόταν αυτά με νοσταλγία όπως αργότερα βάδιζε προσεχτικά και τους οδηγούσε εκεί όπου θα εγκαθίστατο με τη βαλίτσα της η Κάτια. Το κηπόσπιτο υπήρξε, πολλά χρόνια πριν, περίπου στην αρχή του αιώνα, στάβλος, αλλά μετά, όταν πια δε διατηρούσαν άλογο ή άλλα ζώα, τον μετέτρεψαν σε αποθήκες. Φύλαγαν εκεί τα εργαλεία του κήπου, παλιά άχρηστα τώρα έπιπλα, μπαούλα όπου είχαν κρύψει διάφορα είδη, ακόμη και παιχνίδια από τα παιδικά χρόνια του νεκρού συζύγου της και του αδελφού του. Να, πιο πέρα, άφησαν έξω ένα ξύλινο παιδικό αλογάκι των δύο αδελφών. Δεν είναι συγκινητικό; Πώς περνάει η ζωή μας Η αλήθεια, τώρα το κηπόσπιτο ήταν αρκετά φροντισμέ-

29 Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 31 νο. Καθαρισμένο, καθαροβαμμένο, σφουγγαρισμένο τέλεια και με κάποια νόστιμα έπιπλα, παλιά αλλά γερά, που εξυπηρετούν ένα νεαρό κορίτσι. Ακόμη και μια κομψή τουαλέτα βαμμένη γαλάζια, με καθρέφτη σε σχήμα οβάλ, της είχαν μεταφέρει, έπιπλο αναγκαίο σε κάθε σπιτικό εκείνα τα χρόνια, όπου οι γυναίκες δε χτενίζονταν και δε φτιάχνονταν όρθιες στον καθρέφτη του μπάνιου όπως οι σημερινές, αλλά καθισμένες επί ώρα στην τουαλέτα που βρισκόταν πάντα στο υπνοδωμάτιο. Το καρεκλάκι μάλιστα όπου κάθονταν να χτενιστούν, να βάψουν τα χείλη, να πασπαλίσουν με πον πον πούδρα το πρόσωπο, να βγάλουν με τσιμπιδάκι τα φρύδια, κάποιες να σχεδιάσουν με μαύρο μολύβι μιαν ελιά στο μάγουλο ή στο πιγούνι τους, να καρφώσουν τις φουρκέτες και τα χτενάκια στα μαλλιά, συνήθιζαν να το λένε σκαμπό, ήταν στρογγυλό και δεν είχε πλάτη. Τα έπιπλα βέβαια ήταν ανόμοια, σχεδόν παράταιρα μεταξύ τους, αλλά ήταν κομμάτια συμπαθητικά που με τον φθαρμένο έστω πλούτο τους εξευγένιζαν τον φτωχό χώρο. Αλλά και στους τοίχους είχαν κρεμάσει λίγους ωραίους πίνακες με θέματα απ τη μυθολογία, μια ωραία κοπέλα με σγουρή κόμη και ροζ χυτό φόρεμα να σκύβει στην ανθισμένη γη και να μαζεύει άνθη, μια φωτογραφία ημερολογίου με ελέφαντες στην Αφρική, μια καθολική εικόνα της Παρθένου στον Ευαγγελισμό, και μια ρεπροντιξιόν με χορεύτριες του Ντεγκά, που σκύβουν με τον ιδιαίτερο τρόπο που σκύβουν οι μπαλαρίνες να δέσουν τα λευκά παπούτσια του μπαλέτου στα αδύνατα γυμνασμένα πόδια τους. Και τα χαλιά ήταν ανόμοια, όμως ήταν ζεστά και αρκετά, κολλημένα

30 32 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ το ένα στο άλλο για να μη φαίνεται πολύ το πάτωμα που παρέμενε πάτωμα από γκρίζο τσιμέντο, όπως ήταν από παλιά. Η μεγάλη ντουλάπα δεν είχε καθρέφτη, ήταν βγαλμένος επειδή ράγισε, και η νονά, όπως και ο περισσότερος κόσμος, πίστευε πως ένας ραγισμένος καθρέφτης φέρνει γρουσουζιά, υποσχέθηκε πως σύντομα θα έρθει ένας τζαμάς να τοποθετήσει πάνω στην ντουλάπα έναν νέο. Υπήρχε μια εκκρεμής αίσθηση, κάτι του ανάμεσα, του μετέωρου, στον διπλό χώρο. Το υπνοδωμάτιο και ένα σαλονάκι ας πούμε, εκτός το πρόχειρο μπάνιο όπου έμπαινες απ έξω. Ένα ανάμεσα περίεργο, άβολο. Κυρίως αχαρακτήριστο. Κάτι μεταξύ προσεγμένου και απρόσεχτου, πλούσιου και μίζερου, τρυφερού και σκληρού, θερμού και παγωμένου. Στο ανάμεσα πια θα ζούσε. Βαφτισιμιά και υπηρέτρια. Το γεγονός ότι δε θα την πλήρωνε με κάποιο μισθό επέπλεε σαν σωσίβιο πάνω στην αίσθηση ναυαγίου που έπνιγε τον πατέρα, μια λυτρωτική πολυτέλεια. Σαν παράσημο αξιοπρέπειας και για τους δυο τους εντέλει.

31

Θοδωρής Παπαθεοδώρου, 2015 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Alexandr Ivanov/123RF ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2015

Θοδωρής Παπαθεοδώρου, 2015 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Alexandr Ivanov/123RF ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2015 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ζωές του ανέμου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Θοδωρής Παπαθεοδώρου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου, Ραλλού Ρουχωτά

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2007, 2015. Φωτογραφιών εξωφύλλου: Lena Okuneva/Trevillion Images, Samot/Shutterstock

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2007, 2015. Φωτογραφιών εξωφύλλου: Lena Okuneva/Trevillion Images, Samot/Shutterstock ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μην πιστεύεις στην αλήθεια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κατερίνα Λελούδη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Φωτογραφιών

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2008, 2016 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Marta Bevacqua/Trevillion Images

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2008, 2016 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Marta Bevacqua/Trevillion Images ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Βαθύ γαλάζιο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κατερίνα Λελούδη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Βίκυ Αυδή ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2008, 2016

Διαβάστε περισσότερα

13Ανακτήστε. δυνατοί. πράγματα. άνθρωποι ΕΪΜΙ ΜΟΡΙΝ. δεν κάνουν. που οι ψυχικά

13Ανακτήστε. δυνατοί. πράγματα. άνθρωποι ΕΪΜΙ ΜΟΡΙΝ. δεν κάνουν. που οι ψυχικά 13Ανακτήστε τη δύναμή σας, ενστερνιστείτε την αλλαγή, αντιμετωπίστε τους φόβους σας και εκπαιδεύστε το μυαλό σας για ευτυχία και επιτυχία. πράγματα που οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι δεν κάνουν ΕΪΜΙ ΜΟΡΙΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 50.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 50.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 50.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Όσο αντέχει η ψυχή ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λένα Μαντά ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ ΤΙΤΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

συντριβη ΚΑΡΙΝ ΣΛΟΤΕΡ CRIME

συντριβη ΚΑΡΙΝ ΣΛΟΤΕΡ CRIME ΚΑΡΙΝ ΣΛΟΤΕΡ συντριβη CRIME ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: BROKEN Από τις Εκδόσεις Delacorte, Νέα Υόρκη 2010 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Συντριβή ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Karin Slaughter ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Χρήστος Καψάλης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 8.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 8.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 8.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Έρωτας στην ομίχλη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κυριάκος Αθανασιάδης ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Kamil Akca/Trevillion Images nobeastsofierce/www.shutterstock.com cluckva/www.shutterstock.

Πένυ Παπαδάκη, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Kamil Akca/Trevillion Images nobeastsofierce/www.shutterstock.com cluckva/www.shutterstock. ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Αντίο, φιλενάδα ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πένυ Παπαδάκη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ EΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Ανδρεάδης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Πένυ Παπαδάκη, 2014

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη, 2012 φωτογραφίας εξωφύλλου: Liz Dalziel/τrevillion Images UK. Πρώτη έκδοση: ιούνιος 2012, 2.000 αντίτυπα. ιsbn 978-960-496-895-4

Πένυ Παπαδάκη, 2012 φωτογραφίας εξωφύλλου: Liz Dalziel/τrevillion Images UK. Πρώτη έκδοση: ιούνιος 2012, 2.000 αντίτυπα. ιsbn 978-960-496-895-4 τιτλοσ βιβλιου: Το ζεϊμπέκικο της Κατίνας συγγραφεασ: Πένυ Παπαδάκη επιμελεια Διορθωση κειμενου: αρετή κολλάτου συνθεση εξωφυλλου: Χρυσούλα μπουκουβάλα ηλεκτρονικη σελιδοποιηση: μερσίνα λαδοπούλου εκτυπωση:

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Γκίκα, 2010. πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2010, 3.000 αντίτυπα ΙSBN 978-960-453-941-3

Ελένη Γκίκα, 2010. πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2010, 3.000 αντίτυπα ΙSBN 978-960-453-941-3 τιτλοσ βιβλιου: Αιώνια επιστροφή ΣΥΓΓρΑφΕΑΣ: Ελένη Γκίκα ΕπΙμΕΛΕΙΑ ΔΙΟρθωΣΗ ΚΕΙμΕΝΟΥ: Αρετή Κολλάτου ΣΥΝθΕΣΗ ΕΞωφΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα μπουκουβάλα ΗΛΕΚτρΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟπΟΙΗΣΗ: μερσίνα Λαδοπούλου ΕΚτΥπωΣΗ: Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

λένα Μαντά, 2010 εικόνας εξωφύλλου: stockfood/visualphotos.com πρώτη έκδοση: νοέμβριος 2010, 20.000 αντίτυπα πρώτη ανατύπωση: Μάρτιος 2012

λένα Μαντά, 2010 εικόνας εξωφύλλου: stockfood/visualphotos.com πρώτη έκδοση: νοέμβριος 2010, 20.000 αντίτυπα πρώτη ανατύπωση: Μάρτιος 2012 τιτλοσ βιβλιου: Δεν μπορεί, θα στρώσει! συγγραφεασ: λένα Μαντά επιμελεια Διορθωση κειμενου: Χρυσούλα τσιρούκη συνθεση εξωφυλλου: γιώργος παζάλος ηλεκτρονικη σελιδοποιηση: ελένη σταυροπούλου εκτυπωση: σταμάτιος

Διαβάστε περισσότερα

Θοδωρής Παπαθεοδώρου, 2009. φωτογραφίας εξωφύλλου: Virgil Mlesnita. Πρώτη έκδοση: οκτώβριος 2009, 5.000 αντίτυπα. ιsbn 978-960-453-654-2

Θοδωρής Παπαθεοδώρου, 2009. φωτογραφίας εξωφύλλου: Virgil Mlesnita. Πρώτη έκδοση: οκτώβριος 2009, 5.000 αντίτυπα. ιsbn 978-960-453-654-2 τιτλοσ βιβλιου: Οι κόρες της λησμονιάς συγγραφεασ: Θοδωρής Παπαθεοδώρου επιμελεια ΔιορΘωση κειμενου: Άννα μαράντη συνθεση εξωφυλλου: ηλίας μασούρης ηλεκτρονικη σελιδοποιηση: ελένη σταυροπούλου, ραλλού

Διαβάστε περισσότερα

C. Bertelsmann Verlag, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Lisa Bonowicz/Trevillion Images. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2016

C. Bertelsmann Verlag, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Lisa Bonowicz/Trevillion Images. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: DIE WAHRHEIT UND ANDERE LÜGEN Από τις Εκδόσεις Random House, Μόναχο 2014 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η αλήθεια και άλλα ψέματα ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Sascha Arango ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Τάνια Σταύρου ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Matthew Dicks, 2012 φωτογραφιών εξωφύλλου: Lakhesis, Gemenacom/123rf.com ΕκΔοσΕισ ΨΥΧογιοσ α.ε., αθήνα 2012. Πρώτη έκδοση: ιούνιος 2012

Matthew Dicks, 2012 φωτογραφιών εξωφύλλου: Lakhesis, Gemenacom/123rf.com ΕκΔοσΕισ ΨΥΧογιοσ α.ε., αθήνα 2012. Πρώτη έκδοση: ιούνιος 2012 τιτλοσ ΠΡΩτοτΥΠοΥ: MEMOIRS OF AN IMAGINARY FRIEND από τις Εκδόσεις Sphere, λονδίνο 2012 τιτλοσ βιβλιου: Αναμνήσεις ενός φανταστικού φίλου συγγραφεασ: Matthew Dicks μεταφραση: Χρήστος οικονόμου ΕΠιμΕλΕια

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πολυράκης, 2011. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2011, 9.000 αντίτυπα ΙSBN 978-960-496-255-6

Γιώργος Πολυράκης, 2011. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2011, 9.000 αντίτυπα ΙSBN 978-960-496-255-6 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Έγκληµα στην Παλαιών Πατρών Γερµανού ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώργος Πολυράκης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κυριάκος Αθανασιάδης ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙ ΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα

Διαβάστε περισσότερα

Πασχαλία Τραυλού, 2010. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2010, 15.000 αντίτυπα ISBN 978-960-453-759-4

Πασχαλία Τραυλού, 2010. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2010, 15.000 αντίτυπα ISBN 978-960-453-759-4 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Η γυναίκα του φάρου ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Πασχαλία Τραυλού ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: ííá Êáæïýñç ÓÕÍÈÅÓÇ ÅÎÙÖÕËËÏÕ: Κατερίνα ηµοπούλου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ραλλού Ρουχωτά EÊÔÕÐÙÓÇ: Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Πασχαλία Τραυλού, 2011 Φωτογραφίας εξωφύλλου: SHUTTERSTOCK. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2011, 20.000 αντίτυπα ISBN 978-960-496-266-2

Πασχαλία Τραυλού, 2011 Φωτογραφίας εξωφύλλου: SHUTTERSTOCK. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2011, 20.000 αντίτυπα ISBN 978-960-496-266-2 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Τα ρόδα της σιωπής ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Πασχαλία Τραυλού ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: ííá Êáæïýñç ÓÕÍÈÅÓÇ ÅÎÙÖÕËËÏÕ: Βίκυ Αυδή ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου EÊÔÕÐÙÓÇ ÂÉÂËÉÏÄÅÓÉÁ:

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Στεφανάκης, 2009, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Norman Parkinson Ltd/Courtesy Norman Parkinson Archive ΙSBN 978-618-01-0565-0

Δημήτρης Στεφανάκης, 2009, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Norman Parkinson Ltd/Courtesy Norman Parkinson Archive ΙSBN 978-618-01-0565-0 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Δημήτρης Στεφανάκης ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου, 2014. Ðñþôç Ýêäïóç: Φεβρουάριος 2014 ÉSBN 978-618-01-0482-0

Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου, 2014. Ðñþôç Ýêäïóç: Φεβρουάριος 2014 ÉSBN 978-618-01-0482-0 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Θέλω να γίνω µάγος ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ : Ίρις Σαµαρτζή ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ) 14.02.03

ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ) 14.02.03 ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΕΡΩΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ (ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ) 14.02.03 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει τη συζήτηση ενός πολύ σημαντικού θέματος, ενός πολύ σημαντικού προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης ελώνης, 2008. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2008

Αντώνης ελώνης, 2008. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2008 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: O άσος των γηπέδων ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Αντώνης ελώνης ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Γιάννης Αποστολογιάννης ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ραλλού Ρουχωτά EÊÔÕÐÙÓÇ:

Διαβάστε περισσότερα

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε.

* Από την αγγλική λέξη «boss», αφεντικό. ** «Core houses» στο πρωτότυπο, μικρά ισόγεια σπίτια ανθεκτικής κατασκευής με πρόβλεψη επέκτασης. (Σ.τ.Ε. ΖΟΥΛΟΥ 13 1 «ΦΟΒΑΣΑΙ, ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ;... Για λέγε, φοβάσαι;» Ο Άλι δεν απαντούσε πολλά φίδια στο στόμα. «Βλέπεις τι συμβαίνει, μικρέ Ζουλού; Βλέπεις;» Όχι, δεν έβλεπε τίποτα. Τον είχαν αρπάξει από τα μαλλιά

Διαβάστε περισσότερα

στέφανος Δάνδολος, 2013 φωτογραφίας εξωφύλλου: Ilona Wellmann/Trevillon Images UK πρώτη έκδοση: φεβρουάριος 2013, 8.000 αντίτυπα

στέφανος Δάνδολος, 2013 φωτογραφίας εξωφύλλου: Ilona Wellmann/Trevillon Images UK πρώτη έκδοση: φεβρουάριος 2013, 8.000 αντίτυπα τιτλοσ βιβλιου: Η Χορεύτρια του Διαβόλου συγγραφεασ: στέφανος Δάνδολος επιμελεια Διορθωση κειμενου: Άννα μαράντη συνθεση εξωφυλλου: Χρυσούλα μπουκουβάλα ηλεκτρονικη σελιδοποιηση: ελένη σταυροπούλου φωτογραφια

Διαβάστε περισσότερα

I. Biggi, 2007 Editorial Seix Barral S.A., 2007. Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2010, 3.000 αντίτυπα ΙSBN 978-960-453-704-4

I. Biggi, 2007 Editorial Seix Barral S.A., 2007. Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2010, 3.000 αντίτυπα ΙSBN 978-960-453-704-4 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: LA FORMULA STRADΙVARIUS Από τις Εκδόσεις Seix Barral S.A., Βαρκελώνη 2007 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τα δώδεκα Στραντιβάριους ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: I. Biggi ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Χρύσα Θ. Μπανιά ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Μερκούριος Αυτζής, 2011. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2011 ÉSBN 978-960-496-273-0

Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Μερκούριος Αυτζής, 2011. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2011 ÉSBN 978-960-496-273-0 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο Ορφέας και οι νταήδες µε τα κίτρινα ποδήλατα ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Μερκούριος Αυτζής ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Λήδα Βαρβαρούση ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ. Χάρι Πότερ. Γιατί λοιπόν δεν αγοράζεις καινούργιο; Να γράφεις στο δικό σου βιβλίο, Ερμιόνη

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ. Χάρι Πότερ. Γιατί λοιπόν δεν αγοράζεις καινούργιο; Να γράφεις στο δικό σου βιβλίο, Ερμιόνη ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ Χάρι Πότερ Συνεταιρικά με τον Ρον Ουέσλι Επειδή το δικό του έχει διαλυθεί Γιατί λοιπόν δεν αγοράζεις καινούργιο; Να γράφεις στο δικό σου βιβλίο, Ερμιόνη Αγόρασες ένα σωρό βόμβες

Διαβάστε περισσότερα

ταν αρκετά αργά το πρωί όταν το σκοτάδι άρχισε να διαλύεται. Η Ζόγια Νικολάγεβνα Πέτροβα, χοντρή και σκοτεινή, περπατούσε γεμάτη αποφασιστικότητα στο

ταν αρκετά αργά το πρωί όταν το σκοτάδι άρχισε να διαλύεται. Η Ζόγια Νικολάγεβνα Πέτροβα, χοντρή και σκοτεινή, περπατούσε γεμάτη αποφασιστικότητα στο Στο Πάρκο Πετρόφσκι ταν αρκετά αργά το πρωί όταν το σκοτάδι άρχισε να διαλύεται. Η Ζόγια Νικολάγεβνα Πέτροβα, χοντρή και σκοτεινή, περπατούσε γεμάτη αποφασιστικότητα στο Πάρκο Πετρόφσκι, τυλιγμένη με στρώματα

Διαβάστε περισσότερα

Λόγος Επίκαιρος. Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!!

Λόγος Επίκαιρος. Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!! Λόγος Επίκαιρος Αυτοί που είπαν την αλήθεια, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΝΕ!!! Και αυτοί που δεν την είπαν, τι κατάλαβαν από τη ζωή; ΛΕΜΕ!!! Αν ο Χριστός και η αλήθεια Του είναι "απάτη", μην διαβάζεις αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η κατάσταση στη χώρα, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ ανησυχητική. Η κοινωνία βράζει. Η οικονομία βυθίζεται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η κατάσταση στη χώρα, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ ανησυχητική. Η κοινωνία βράζει. Η οικονομία βυθίζεται. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η κατάσταση στη χώρα, κ. Πρωθυπουργέ, είναι πολύ ανησυχητική. Η κοινωνία βράζει. Η οικονομία βυθίζεται. Οι θεσμοί δοκιμάζονται. Και η χώρα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 11. Πριν...

ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 11. Πριν... ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ 11 Πριν... ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ! Περνάει ο χρόνος γρήγορα. Ρέουν οι ζωές, γίνονται ιστορίες, γίνονται στιγμές αιχμάλωτες σε χαρτί, πορτρέτα, ημερολόγια, φτιάχνουν αποδείξεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2007

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2007 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2007 Η υποστήριξη και εξασφάλιση της πρόσβασης των κοριτσιών στο σχολείο είναι το κλειδί για την ενδυνάμωσή τους, την οικονομική τους ανεξαρτησία και τη σεξουαλική τους αυτονομία.

Διαβάστε περισσότερα

ATSS Publications, LLC 2007 All rights reserved. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2008, 6.000 αντίτυπα ÉSBN 978-960-453-397-8

ATSS Publications, LLC 2007 All rights reserved. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2008, 6.000 αντίτυπα ÉSBN 978-960-453-397-8 TIÔËÏÓ ÐÑÙÔÏÔÕÐÏÕ: A THOUSAND SPLENDID SUNS Aðü ôéò Åêäüóåéò Penguin Books, Λονδίνο 2007 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Στη χώρα των χρυσών ήλιων ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Khaled Hosseini ÌÅÔÁÖÑÁÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Βασιλική Κοκκίνου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μικρός Ευεργετινός. Μεταφρασμένος στη Δημοτική

Μικρός Ευεργετινός. Μεταφρασμένος στη Δημοτική Μικρός Ευεργετινός Μεταφρασμένος στη Δημοτική ΚΟΖΑΝΗ Μάρτιος 2006 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κανείς ποτέ δεν πρέπει ν απελπίζεται... 5 Του αββά Μάρκου...5 Του αββά Ησαΐα...5 Του αγίου Εφραίμ... 6 Από το βίο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1720 ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΟΥΡΟΥΠΩΝΕΙ. Μόνο λίγα λεπτά είχαν περάσει από τη στιγμή που ο ήλιος κρύφτηκε πίσω από τις κορυφογραμμές του Αθέρα, αφήνοντας στο γαλανό ουρανό

Διαβάστε περισσότερα

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα.

Τρέχω στο μπάνιο και βγάζω όλη τη μακαρονάδα. 6 ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΈΦΩ ΑΠΌ ΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ, έχω τα χάλια μου. Με το που μπαίνω στο σπίτι, ακούω ήχο από κατσαρολικά. Η μαμά είναι ακόμα στη δουλειά. Τότε ποιος; Η εικόνα του μπαμπά μπροστά από την κουζίνα είναι αρκετή

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βιβλίο βασισμένο στο μυθιστόρημα της Λενέτας Στράνη «Το ξενοπούλι και ο Συνορίτης ποταμός»

Ένα βιβλίο βασισμένο στο μυθιστόρημα της Λενέτας Στράνη «Το ξενοπούλι και ο Συνορίτης ποταμός» ~ Ένα βιβλίο βασισμένο στο μυθιστόρημα της Λενέτας Στράνη «Το ξενοπούλι και ο Συνορίτης ποταμός» Οι ήρωες του βιβλίου ~ καρακάξα ο Κραξ Κώστας Τέρεχ φανέτο η κυρία Μελ-μελ Λενέτα Στράνη συγγραφέας καρακάξα

Διαβάστε περισσότερα

Το Ταξίδι Απελευθέρωσης

Το Ταξίδι Απελευθέρωσης Το Ταξίδι Απελευθέρωσης Όπως αποκαλύφθηκε στον Αγγελιοφόρο του Θεού, Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 2 Μαρτίου 2011, στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Η πνευματικότητα είναι βασικά μια αναζήτηση ελευθερίας ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη

Μια «γριά» νέα. Εύα Παπώτη Εύα Παπώτη Μια «γριά» νέα Πρωτογνώρισα την Κατερίνα ως μαθήτρια λυκείου στο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης στο οποίο εργαζόμουν ως φιλόλογος. Σήμερα είναι τριάντα ετών. Σε μια συνάντησή μας, λίγο πριν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 )

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) του Κ.Γκ.Γιούνγκ Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές τι πιστεύω για το θάνατο, γι αυτό το τελείωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο θάνατος είναι απλά γνωστός ως το τέλος. Είναι η τελεία

Διαβάστε περισσότερα

O.W. Toad, 2009 Εικονογράφησης εξωφύλλου: Victoria Sawdon. Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010, 2.500 αντίτυπα ΙSBN 978-960-453-855-3

O.W. Toad, 2009 Εικονογράφησης εξωφύλλου: Victoria Sawdon. Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010, 2.500 αντίτυπα ΙSBN 978-960-453-855-3 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE YEAR OF THE FLOOD Aπό τις Εκδόσεις Bloomsbury, Λονδίνο 2009 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η χρονιά της πλημμύρας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Margaret Atwood ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μπελίκα Κουμπαρέλη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Διεπιστημονική γνώση και ενοποιημένη Απάντηση, δηλαδή: Ηθική Ψυχολογική Λογική Πολιτική Κοσμολογική

Διεπιστημονική γνώση και ενοποιημένη Απάντηση, δηλαδή: Ηθική Ψυχολογική Λογική Πολιτική Κοσμολογική Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 Διεπιστημονική γνώση και ενοποιημένη Απάντηση, δηλαδή: Ηθική Ψυχολογική Λογική Πολιτική Κοσμολογική Δίνεται μία ενιαία απάντηση που συνδέει μεταξύ τους διαφορετικά ζητήματα με λογική

Διαβάστε περισσότερα

Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου

Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου Το Κάλεσμα του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφτηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 3 Σεπτεμβρίου, 2014 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Ο Θεός έχει στείλει έναν Αγγελιοφόρο στον κόσμο, που είναι σταλμένος από την

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης

Κατερίνα Παναγοπούλου: Δημιουργώντας κοινωνικό κεφάλαιο την εποχή της κρίσης Κατερίνα Παναγοπούλου Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρος του σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα». Πρώτο βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός» 2012 για την Ευρώπη. Δημιουργώντας κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτικές Εκλογές 2011

Βουλευτικές Εκλογές 2011 Πολίτης ή πελάτης; Είναι αλήθεια, ότι το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει σημαντικά να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις. Το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η συναλλαγή και τα παζάρια, απαξιώνουν την πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της Εκκλησίας ενδιαφέρει όχι μόνο τα μέλη της αλλά και κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τα διάφορα πνευματικά ρεύματα που διαμόρφωσαν

Η ιστορία της Εκκλησίας ενδιαφέρει όχι μόνο τα μέλη της αλλά και κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τα διάφορα πνευματικά ρεύματα που διαμόρφωσαν Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ Η ιστορία της Εκκλησίας ενδιαφέρει όχι μόνο τα μέλη της αλλά και κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τα διάφορα πνευματικά ρεύματα που διαμόρφωσαν τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ Μαρία και Ιωσήφ Αυτή είναι η ιστορία του Ιησού και του αδελφού του Χριστού, του πώς γεννήθηκαν, του πώς έζησαν και του πώς ο ένας από αυτούς πέθανε. Ο θάνατος του άλλου δεν αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει την τραγικότητα του σημερινού ανθρώπου, η οποία οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Η πιθανότητα της Φαουστίνας Μερσέντες (ή γιατί η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική)

Η πιθανότητα της Φαουστίνας Μερσέντες (ή γιατί η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική) Θανάσης Τριαρίδης Η πιθανότητα της Φαουστίνας Μερσέντες (ή γιατί η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική) http://www.triaridis.gr/keimena/keimd068.htm 1. Το περιστατικό είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα από

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007

Γεράσιμος Μηνάς. Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 1 2 Γυναίκα 3 4 5 Γεράσιμος Μηνάς Γυναίκα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2006-2007 6 7 Κ άθομαι και σου γράφω, ξανά, τώρα που η γη, εξακολουθεί το ελλειπτικό της ταξίδι, στον γαλαξία. Γύρω απ το πυρακτωμένο, διαρκώς,

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα

Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό στάδιο στην όλη προσπάθειά σας. Το στάδιο που αρχίζει τη στιγμή που ο καπνιστής αποφασίζει πως δε θα ξαναβάλει τσιγάρο

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Ρεµούνδος, 2010. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2010, 2.000 αντίτυπα

Γιάννης Ρεµούνδος, 2010. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2010, 2.000 αντίτυπα TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο θείος µου ο κατσικοπόδαρος ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιάννης Ρεµούνδος ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Χρήστος ήµος ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ελένη Σταυροπούλου EÊÔÕÐÙÓÇ:

Διαβάστε περισσότερα

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Ο «ΕΚΑΛΟΓΟΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ 1. Ύπνος: Δεν βοηθάει να ξενυχτήσουμε διαβάζοντας το προηγούμενο βράδυ, προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε το σύνολο της ύλης στο μυαλό μας. Η κούραση, δε θα μας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 1. Ποια είναι η μόνη παρηγοριά σου, στη ζωή και στο θάνατο;

Ερώτηση 1. Ποια είναι η μόνη παρηγοριά σου, στη ζωή και στο θάνατο; Η ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗΣ 1η Κυριακή Ερώτηση 1. Ποια είναι η μόνη παρηγοριά σου, στη ζωή και στο θάνατο; Απάντηση: Ότι ανήκω σώμα και ψυχή, στη ζωή και στο θάνατο όχι στον εαυτό μου αλλά στον πιστό μου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΑΛΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΒΑΣΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου: vassapostol@gmail.com

ΤΟ ΒΑΛΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΒΑΣΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου: vassapostol@gmail.com ΤΟ ΒΑΛΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί

Διαβάστε περισσότερα

Κι εγώ τι θα κάνω μόνη μου τις Κυριακές; Έχεις εμένα, αγάπη μου. Εσύ κάθε μέρα είσαι στο μαγαζί και τις Κυριακές πηγαίνεις

Κι εγώ τι θα κάνω μόνη μου τις Κυριακές; Έχεις εμένα, αγάπη μου. Εσύ κάθε μέρα είσαι στο μαγαζί και τις Κυριακές πηγαίνεις ΑΔΕΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ 1 Η ΖΩΗ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ. Όταν έχει κέφια, σερβίρει τα καλύτερα πιάτα και οι λίγοι τυχεροί τα απολαμβάνουν ως το τελευταίο ψίχουλο χωρίς ανάσα. Όταν βαριέται όμως και ανακατεύει ό,τι αλλοπρόσαλλο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ 1 ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ (Μονόπρακτο σκετς) ΠΡΟΣΩΠΑ κ. Νικολέτα Σόφη (κόρη της) Βεατρίκη (παραδουλεύτρα) Αφηγητής Φωνή (Το σκηνικό παρουσιάζει το εσωτερικό μιας τραπεζαρίας σε σπίτι μάλλον ευκατάστατο)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που γεννιούνται με χαρακτήρα δυναμικό και φιλόδοξο, που χαράζουν μόνοι τους την πορεία τους στον κόσμο. Υπάρχουν όμως και άλλοι,

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που γεννιούνται με χαρακτήρα δυναμικό και φιλόδοξο, που χαράζουν μόνοι τους την πορεία τους στον κόσμο. Υπάρχουν όμως και άλλοι, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που γεννιούνται με χαρακτήρα δυναμικό και φιλόδοξο, που χαράζουν μόνοι τους την πορεία τους στον κόσμο. Υπάρχουν όμως και άλλοι, που δεν μπορούν να πάρουν εύκολα πρωτοβουλίες, δεν έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου

Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου αναμεσα μασ το ποταμι Άντρας ήταν Ή γυναίκα; Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου ορόφου. Τη γνώριζε; Γνωστή φυσιογνωμία... Συγκέντρωσε

Διαβάστε περισσότερα

Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας

Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας Περί χορτοφαγίας και κρεοφαγίας Το παρακάτω κείμενο δεν έχει ως σκοπό να πείσει για τις απόψεις που εκτίθενται αλλά να γίνει το έναυσμα για εποικοδομητικό προβληματισμό και την εύρεση της προσωπικής μας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού Τι θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο νέος, πριν τελικά επιλέξει το επάγγελμα που θα ασκήσει Το επάγγελμα, είτε είναι λειτούργημα είτε όχι, έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Συντελεί στην προσωπική του

Διαβάστε περισσότερα

ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά

ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά ANNA TENEZH Η αρχοντοπούλα με την πέτρινη καρδιά Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που οι άνθρωποι δεν είχαν μηχανές και τα έκαμναν όλα με τα χέρια τους, ήταν ένας άρχοντας που είχε αμέτρητα

Διαβάστε περισσότερα

Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, την οικονομία της χώρας, την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας.

Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, την οικονομία της χώρας, την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ της ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Κ.Ε.Δ.Ε. ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 Αγαπητοί Φίλοι, Θέλω εκ μέρους των

Διαβάστε περισσότερα

ΙSBN 978-960-496-514-4

ΙSBN 978-960-496-514-4 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: L' ISOLA DEL GIORNO PRIMA Από τις Εκδόσεις RCS Libri S.p.A., Μιλάνο 1994 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το νησί της προηγούµενης ηµέρας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Umberto Eco ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έφη Καλλιφατίδη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ Ένας επισκέπτης του χωριού μας, ήρθε στο χωριό αφού πέρασαν δύο χρόνια. Όταν μας βρήκε και αρχίσαμε την κουβέντα, μας είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2011-12 i ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Δήμητρα-Παρασκευή Γαβαλά. Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Δήμητρα-Παρασκευή Γαβαλά. Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Τα Robot Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot Δήμητρα-Παρασκευή Γαβαλά Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ. ο Βασιληάς οι Νύφες. η Μαύρη Δράκαινα

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ. ο Βασιληάς οι Νύφες. η Μαύρη Δράκαινα ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ ο Βασιληάς οι Νύφες και η Μαύρη Δράκαινα Μια Ιστορία από το Θρυμματισμένο Σύμπαν Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris ISBN: 978-618-5031-28-2 Για τα πνευματικά

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση προς τιμήν της Θρακιώτισσας ηρωίδας Δόμνας Βισβίζη

Εκδήλωση προς τιμήν της Θρακιώτισσας ηρωίδας Δόμνας Βισβίζη Εκδήλωση προς τιμήν της Θρακιώτισσας ηρωίδας Δόμνας Βισβίζη 24 η Μαρτίου 2014 Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στο πλαίσιο του εορτασμού της 25 ης Μαρτίου 2014 διοργάνωσε σε συνεργασία με το Σύλλογο μας, εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005 Στη βάση του περίτεχνου ανδριάντα του Στρατηλάτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, υπάρχει το εξής έμμετρο επίγραμμα: «Σε άτι γοργό καβαλάρης

Διαβάστε περισσότερα

Λίγη ακόμη ιστορία... Κεφάλαιο 9. Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους

Λίγη ακόμη ιστορία... Κεφάλαιο 9. Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους Λίγη ακόμη ιστορία... 1919 1939 Κεφάλαιο 9 Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους Λίγη ακόμη ιστορία... 1919 1939 Λίγη ακόμη ιστορία... Κεφάλαιο 9 Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο πολέμους (1919--1939) Α. Η Ευρώπη και

Διαβάστε περισσότερα

Η χορεύτρια. Τοιχογραφία από τα διαμερίσματα της βασίλισσας

Η χορεύτρια. Τοιχογραφία από τα διαμερίσματα της βασίλισσας Η χορεύτρια Τοιχογραφία από τα διαμερίσματα της βασίλισσας ΤΟ ΜΕΣΑ ΦΕΓΓΟΣ Εκεί κάτω απ το δέρμα Είναι που σου μιλεί το μέσα φέγγος Δημήτρη Περοδασκαλάκη, Με τον ξένο To ένα σου χέρι στο ύψος της καρδιάς,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα)

ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα) ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΦΑΙΔΩΝ (Περί Ψυχής) (αποσπάσματα) Εδώ ο Πλάτωνας περιγράφει τις τελευταίες ώρες του Σωκράτη στην φυλακή, πριν την θανάτωσή του με κώνειο, και τις συζητήσεις που κάνει με τους φίλους του, με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα σχέδια εργασίας για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Προτεινόμενα σχέδια εργασίας για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Προτεινόμενα σχέδια εργασίας για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελένη Νιάρχου Τπεύθυνη Περ/κής Εκπ/σης Π.Ε. Γ Αθήνας Νίκος τεφανόπουλος Τπεύθυνος Περ/κής Εκπ/σης Π.Ε. Δ Αθήνας ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ

ΙΣΤΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΙΣΤΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ Ο άνθρωπος είναι ένα θαύμα! Τιμή και σεβασμός σ ένα τέτοιο ον... Έχει πρόσβαση παντού... Είναι ένας θνητός θεός! Ανεβαίνει ακόμη και στον ουρανό και τον μετρά... Χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό ιστορικό νηπίου

Ατομικό ιστορικό νηπίου σημαντικές πληροφορίες στοιχεία επικοινωνίας Ατομικό ιστορικό νηπίου στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού Βοηθείστε μας να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί σας Όνομα Παιδιού: Συμπληρώστε με προσοχή και

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ

Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Η Ιστορία του Αγγελιοφόρου Όπως αποκαλύφθηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 23 Μάιου 2011 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Σήμερα θα πούμε την ιστορία του Αγγελιοφόρου. Είναι μια ιστορία που ενέχει πολλή δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος

κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος ΕΙΜΑΙ ΝΕΚΡΟΣ, αλλά δεν είναι τόσο χάλια. Έμαθα να ζω μ αυτό. Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας συστηθώ όπως πρέπει, αλλά δεν έχω όνομα πια. Νομίζω ότι σχεδόν κανείς από μας δεν έχει.

Διαβάστε περισσότερα

Του νεκρού αδελφού. δημοτικό τραγούδι (βλ. σ. 18 σχολικού βιβλίου) που ανήκει στην κατηγορία των παραλογών (βλ. σ. 20 σχολικού βιβλίου)

Του νεκρού αδελφού. δημοτικό τραγούδι (βλ. σ. 18 σχολικού βιβλίου) που ανήκει στην κατηγορία των παραλογών (βλ. σ. 20 σχολικού βιβλίου) Του νεκρού αδελφού δημοτικό τραγούδι (βλ. σ. 18 σχολικού βιβλίου) που ανήκει στην κατηγορία των παραλογών (βλ. σ. 20 σχολικού βιβλίου) Κωνσταντίνος Παρθένης, Του νεκρού αδελφού Το τραγούδι του Νεκρού αδελφού,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΪΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΛΑΪΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΛΑΪΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΟΡΕΙΑ Του PID Κόκου Νικολαϊδη (Ομιλία στο 43 ο Εθνικό μας Συνέδριο) Aδέλφια μου Λάιονς, Η αυγή της ζωής μας, όπως και η αυγή κάθε μέρας, συντροφεύεται και γεμίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΣΙΛΕΡ. ποιήματα

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΣΙΛΕΡ. ποιήματα http://hallofpeople.com/gr/ ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΣΙΛΕΡ ποιήματα Το δαχτυλίδι του Πολυκράτη Στο ξώστεγο στεκόταν του σπιτιού του και τη Σάμο, που τύραννός της ήταν, την κοίταε με καμάρι και χαρά. «Όλα όσα βλέπεις,

Διαβάστε περισσότερα

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει Ένας Τιτανικός θεσμός επιβράβευσης επιτυχιών νέων ανθρώπων Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει έμπρακτα και πολύπλευρα το ενδιαφέρον του για τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα δε για τα παιδιά, κάθε ηλικίας,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ. Έτσι άρχισαν όλα

Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ. Έτσι άρχισαν όλα Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ 1 Έτσι άρχισαν όλα Από τότε που θυμόταν το εαυτό της η Χαρά είχε στο πλάι της έναν άντρα σπουδαίο, ρωμαλέο, δυνατό, που την προστάτευε, την κανάκευε και τη θαύμαζε. Όσο ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσόρισμα επισήμων. Κυρίες και κύριοι,

Καλωσόρισμα επισήμων. Κυρίες και κύριοι, 1 Καλωσόρισμα επισήμων Κυρίες και κύριοι, Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού μας συμβουλίου, σας καλωσορίσω στο 17 ο Ετήσιο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας μας, μέσα από τις εργασίες του οποίου αισιοδοξούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ...11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ...23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ...37 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ...57 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ...74 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ...91

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Κου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Κου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+» ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Κου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Στην συζήτηση εκδήλωση με θέμα: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2011+» Κυρίες και κύριοι, Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΚΠΕΕ για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνει να

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Ένας πρακτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Ένας πρακτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Ένας πρακτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ Διόρθωση: Μαρία Αποστολοπούλου Ηλεκτρονική επεξεργασία: Μαρία Παπαδάκη Μακέτα εξωφύλλου: Κώστας Πιπιλιός 2008 Εκδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

από τις Εκδόσεις Pear Press, σιάτλ 2010

από τις Εκδόσεις Pear Press, σιάτλ 2010 τιτλοσ ΠΡΩτοτΥΠοΥ: BRAIN RULES FOR BABY από τις Εκδόσεις Pear Press, σιάτλ 2010 τιτλοσ βιβλιου: Πώς να μεγαλώσετε έξυπνα παιδιά συγγραφεασ: John Medina μεταφραση: Έλλη συλογίδου ΕΠιμΕλΕια ΔιοΡθΩση κειμενου:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 29/8/2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 29/8/2015 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 29/8/2015 Συντρόφισσες και σύντροφοι Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την εισήγησή μου στη συνδιάσκεψή μας, με μια διαπίστωση που πιστεύω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΡΘΡΟ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Αξία καινούργιου: Είναι το ποσό που απαιτείται για την ανακατασκευή του κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) και η αξιοποίηση της βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς

Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) και η αξιοποίηση της βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) και η αξιοποίηση της βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) ιδρύθηκε στις 15/7/2010 και είναι αστικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 9 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ... 14 ΑΝΘΡΩΠΟΙ... 17

ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 9 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ... 14 ΑΝΘΡΩΠΟΙ... 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 9 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ... 14 ΑΝΘΡΩΠΟΙ... 17 ΖΩΑ... 33 ΦΥΤΑ... 48 ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΓΗ... 55 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ... 62 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ... 64 ΓΛΥΠΤΙΚΗ... 71 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ... 78 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρίστινα, Κόσοβο Σήμερα

Πρίστινα, Κόσοβο Σήμερα I Πρίστινα, Κόσοβο Σήμερα ΤΟ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ και να φεύγει απ τη δουλειά ήταν μια πολυτέλεια που η Άμπι δυσκολευόταν ακόμα να συνηθίσει. Για μία ολόκληρη δεκαετία, γι αυτή δουλειά σήμαινε

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η

Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ Την πάσα ελπίδα μου, και όλες μου τις ελπίδες, εις σε ανατίθημι. Μήτηρ του Θεού φύλαξον με υπό την σκέπη σου: Ο Αύγουστος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Ενότητα 10: ΤΟ ΜΗ ΟΝ ΚΑΙ Η ΚΤΙΣΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΝΤΩΝ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Α.Ε.Α.Θ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE GIRLFRIENDS' GUIDE TO TODDLERS Aπό τις Εκδόσεις Perigree, Λονδίνο 1999

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE GIRLFRIENDS' GUIDE TO TODDLERS Aπό τις Εκδόσεις Perigree, Λονδίνο 1999 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE GIRLFRIENDS' GUIDE TO TODDLERS Aπό τις Εκδόσεις Perigree, Λονδίνο 1999 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μαμάδες και νήπια Ð Πώς να δαμάσετε το τερατάκι σας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Vicki Iovine ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Σέβυ

Διαβάστε περισσότερα

Ο έρωτας ήρθε από την στέπα Μυθιστόρημα - Περίληψη

Ο έρωτας ήρθε από την στέπα Μυθιστόρημα - Περίληψη 1 2 Ο έρωτας ήρθε από την στέπα Μυθιστόρημα - αφύπνισης αναζήτησης 3 ISBN: 9786188189492 Mona Perises Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Ο έρωτας ήρθε από την στέπα Μυθιστόρημα - αφύπνισης αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ

ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΘΥΜΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΛΠΙΝΙΚΗ Νουβέλα 1 ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΣΕΡΡΩΝ ########################################################################### Ήταν επισκέπτης σ αυτή τη μικρή πόλη. Τον είχε στείλει η υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο πρέπει να ικανοποιεί με τα ωράριά του το πρόγραμμα των γονέων.

Το σχολείο πρέπει να ικανοποιεί με τα ωράριά του το πρόγραμμα των γονέων. Cover Story Το σχολείο πρέπει να ικανοποιεί με τα ωράριά του το πρόγραμμα των γονέων. Φωτογραφίες: Δημήτρης Διακογιάννης Cover Ελευθέριος Γείτονας Γενικός Διευθυντής Εκπαιδευτηρίων Γείτονα 38 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ

http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ http://hallofpeople.com/gr/ ΤΖΟΤΖΕΦ ΚΙΠΛΙΝΓΚ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ..ΠΑΡΑΠΑΝΩ Μετά από ένα γάμο δημιουργείται, συνήθως, μια αντίδραση, πότε έντονη και πότε αδύναμη αλλά πάντως δημιουργείται αργά ή γρήγορα και

Διαβάστε περισσότερα