ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ"

Transcript

1 Πανεπιστήμιο Αιγαίου ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ενότητα 8 : Δίκτυο GPRS-EDGE Δημοσθένης Βουγιούκας Επίκουρος Καθηγητής

2 Άδειες Χρήσης 2 Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

3 Χρηματοδότηση 3 Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

4 Δομή της Διάλεξης 4 GPRS Εισαγωγή Αρχιτεκτονική Διεπαφές Πρόσβαση στο δίκτυο EDGE Τεχνολογία Φυσικό επίπεδο Σύγκριση με GPRS

5 Εισαγωγή στο GPRS 5 Το GPRS είναι μία επέκταση της αρχιτεκτονικής του GSM, που παρέχει μία βασική λύση για IP επικοινωνία μεταξύ MS και του Internet ή LAN. Παρέχει γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση μέσω packet-switched δικτύου μέσω ενός καινούριου IP backbone δίκτυο. Ξεχωριστό δίκτυο από το GSM δίκτυο κορμού το οποίο χρησιμοποιεί circuit-switched επικοινωνία.

6 Εισαγωγή στο GPRS 6 Το GPRS αποστέλλει πακέτα, εκμεταλλευόμενο το χρόνο που υπάρχει διαθέσιμη χωρητικότητα στο δίκτυο. Ομαδοποιώντας δε τα διαθέσιμα κανάλια μπορεί και αυξάνει το ρυθμό μετάδοσης.

7 Διαχείριση χρονοσχισμών στο GSM/GPRS 7

8 Αρχιτεκτονική του GPRS 8

9 Διαφορές από την αρχιτεκτονική του GSM 9 Serving GPRS Support Node (SGSN) Gateway GPRS Support Node (GGSN) BΤS: Απαιτεί ειδικό GPRS λογισμικό Διαχωρίζει τις κλήσεις circuit-switched από τις packet-switched. BSC: Απαιτεί ειδικό GPRS υλισμικό και λογισμικό Προωθεί τις circuit-switched κλήσεις στο VLR και τις packet-switched κλήσεις στο SGSN. HLR: Αναβάθμιση με σκοπό την αποθήκευση των δεδομένων των συνδρομητών GPRS και της πληροφορίας για τη θέση του MS. MSC/VLR: Επέκταση με σκοπό το συντονισμό των GPRS και non-gprs υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των διαδικασιών paging για κλήσεις circuitswitched και διαδικασιών ενημέρωσης της θέσης.

10 Επιπλέον στοιχεία δικτύου στο GPRS 10 PCU: Packet Control Unit

11 Αρχιτεκτονική του GPRS 11 Serving GPRS Support Node (SGSN): Είναι το σημείο πρόσβασης του χρήστη στο δίκτυο GPRS. Προωθεί την εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση δεδομένων από και προς το MS που βρίσκεται στη περιοχή εξυπηρέτησης του GSM. Είναι υπεύθυνο για το mobility management, το session management και τη δημιουργία αρχείων χρέωσης σύμφωνα με τη χρήση της ραδιοεπαφής (όγκος δεδομένων). Στο SGSN υλοποιείται η καλούμενη Packet Data Protocol (PDP) Context. Αυτή απαιτείται για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ του MS και του GGSN. Περιλαμβάνει τη διεύθυνση (IP) του BSS, όπου βρίσκεται ο χρήστης και θα χρησιμοποιεί καθόλη τη μετάδοση των πακέτων, τις παραμέτρους ποιότητας της μετάδοσης, καθώς και μια λειτουργία ciphering. Ενδέχεται να αλλάξει κατά την περιαγωγή των συνδρομητών.

12 Αρχιτεκτονική του GPRS 12 Serving GPRS Support Node (SGSN):

13 Αρχιτεκτονική του GPRS 13 Gateway GPRS Support Node (GGSN): Είναι η πύλη πρόσβασης σε εξωτερικά δίκτυα, όπως ISP s και Corporate Intranets. Συμπεριφέρεται ως δρομολογητής για όλες τις IP διευθύνσεις όλων των συνδρομητών που εξυπηρετούνται από το δίκτυο GPRS. Παρέχει session management και υποστηρίζει διαδικασία εγκατάστασης κλήσεων προς εξωτερικά δίκτυα. Κατανέμει τους συνδρομητές στο κατάλληλο SGSN. Συλλέγει πληροφορίες χρέωσης (billing) για κάθε MS σύμφωνα με τη χρήση του εξωτερικού δικτύου δεδομένων. Παραμένει σταθερή, ώστε τα πακέτα από εξωτερικά δίκτυα να έχουν ένα σταθερό σημείο εισόδου στο δίκτυο GPRS.

14 Αρχιτεκτονική του GPRS 14 Οι διεπαφές μπορούν να διαιρεθούν σε τρεις κατηγορίες: Διεπαφές που χρησιμοποιούν Frame Relay (FR), οι οποία είναι η διεπαφή Gb. Διεπαφές που χρησιμοποιούν Internet Protocol (IP), δηλαδή οι διεπαφές Gn/Gp, Gom και Gi Διεπαφές που χρησιμοποιούν Signaling System No. 7 (SS7), δηλαδή οι διεπαφές Gr, Gd, Gs, και Ge

15 Αρχιτεκτονική του GPRS 15 Από την πλευρά του IP, το GPRS δίκτυο διαιρείται στις επόμενες κατηγορίες: Το ραδιοδίκτυο, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως μία συλλογή όλων των υποδικτύων IP τα οποία χρησιμοποιούνται από τα MSs. Οι ξενιστές (hosts) και τα τερματικά που είναι συνδεδεμένα με το ραδιοδίκτυο είναι προσβάσιμα στα hosts και τα τερματικά τα οποία είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο υπηρεσιών (service network) και το δίκτυο πακέτων δεδομένων (packet data network - PDN), ενώ τα υπόλοιπα hosts και τερματικά είναι συνδεδεμένα με το ραδιοδίκτυο. Το PDN, που ενδεχομένως είναι ένας Internet Service Provider (ISP) ή ένα εμπορικό δίκτυο. Τα hosts και τα τερματικά που είναι συνδεδεμένα με το PDN είναι προσβάσιμα με τα hosts και τα τερματικά που είναι συνδεδεμένα με το service network και το ραδιοδίκτυο, και με τα υπόλοιπα hosts και τερματικά που είναι συνδεδεμένα με το PDN.

16 Αρχιτεκτονική του GPRS 16 Από την πλευρά του IP, το GPRS δίκτυο διαιρείται στις επόμενες κατηγορίες: Το δίκτυο κορμού του GPRS, το οποίο συνδέει τα SGSNs και GGSNs. Τα hosts συνδέονται με το δίκτυο κορμού του GPRS και είναι τα μόνα που έχουν πρόσβαση από τα GSNs. Το δίκτυο Operation and Maintenance (O&M), το οποίο είναι το δίκτυο για τα συστήματα O&M. Τα hosts που συνδέονται με το δίκτυο O&M είναι τα μόνα που έχουν πρόσβαση από τα GSNs. Λογικά, το O&M δίκτυο είναι ένα μέρος του δικτύου κορμού του GPRS. Το service network, είναι το δίκτυο για τα hosts που παρέχουν υπηρεσίες Internet για τον τελικό χρήστη, π.χ. δημόσιο Domain Name System (DNS), , και υπηρεσίες WWW. Τα hosts τα οποία είναι συνδεδεμένα με το service network είναι προσβάσιμα από οποιοδήποτε Internet host και από το ραδιοδίκτυο.

17 SGSN Διεπαφές 17 Gb interface: Συνδέει το SGSN με τα BSSs και MSs, επιτρέποντας την ανταλλαγή σηματοδοσίας και φορτίου. Gn interface: Συνδέει το SGSN στα υπόλοιπα SGSNs και στα GGSNs μέσα στο ίδιο Public Land Mobile Network (PLMN), επιτρέποντας την ανταλλαγή σηματοδοσίας και φορτίου μεταξύ ενός MS και ενός PDN. Στο GGSN η διεπαφή Gn επίσης συνδέει το SGSN στο GGSN στον ίδιο κόμβο. Gp interface: Συνδέει το SGSN στα SGSNs και GGSNs σε άλλα PLMNs, επιτρέποντας επισκέπτες συνδρομητές να δρομολογηθούν μέσω του οικείου τους GGSN. Gom interface: Συνδέει το SGSN με τα στοιχεία του O&M, επιτρέποντας τον πάροχο να επικοινωνήσει με το SGSN. Gr interface: Συνδέει το SGSN στο Home Location Register (HLR), επιτρέποντας τη διαχείριση των δεδομένων του συνδρομητών. Gd interface: Συνδέει το SGSN στο κέντρο μηνυμάτων Gateway Mobile Service Switching Center (SMS-GMSC) και στο SMS Interworking MSC (SMS-IWMSC), επιτρέποντας την αποστολή και λήψη SMSs. Gs interface: Συνδέει το SGSN στο Mobile Service Switching Center / Visitor Location Register (MSC/VLR) επιτρέποντας συνεργασία μεταξύ Circuit-Switched (CS) και Packet- Switched (PS) δίκτυα. Gs είναι μία προαιρετική διεπαφή. Ge interface: Συνδέει το το SGSN με το Service Control Point (SCP) επιτρέποντας real-time χρέωση.

18 GGSN Διεπαφές 18 Gi interface: Συνδέει το GGSN με τα PDNs, επιτρέποντας ανταλλαγή σηματοδοσίας και φορτίου. Gn interface: Συνδέει το GGSN στα SGSNs μέσα στο ίδιο PLMN, επιτρέποντας ανταλλαγή σηματοδοσίας και φορτίου μεταξύ ενός MS και ενός PDN. Στο CGSN η διεπαφή Gn επίσης συνδέει το GGSN με το SGSN στον ίδιο κόμβο. Gp interface: Συνδέει το GGSN με τα SGSNs σε άλλα PLMNs, επιτρέποντας τους επισκέπτες συνδρομητές να δρομολογηθούν μέσω του οικείου τους GGSN. Gom interface: Συνδέει το GGSN με τα συστήματα του O&M, επιτρέποντας στον πάροχο να επικοινωνεί με το GGSN.

19 Επικοινωνία Στοιχείων GSM και GPRS 19 Η διεύθυνση του χρήστη που υπάρχει στα πακέτα, IP address, καθορίζει απλά το δέκτη. Το δίκτυο δημιουργεί το δικό του σύστημα διευθυνσιοδότησης το οποίο επιτρέπει πιο αποδοτική και δυναμική μετάδοση των πακέτων. Άρα το GPRS έχει εντελώς διαφορετικές διευθύνσεις από τα υπόλοιπα δίκτυα. Το δίκτυο επιπλέον χρειάζεται πληροφορία δρομολόγησης για να καθορίσει το επόμενο στοιχείο του δικτύου όπου θα προωθήσει τα πακέτα. Την πληροφορία αυτή την παίρνει από την HLR.

20 Επικοινωνία Στοιχείων GSM και GPRS 20 Όπως και στο GSM, έτσι και στο GPRS το MSC/VLR έχει παρόμοιες αρμοδιότητες. Η VLR είναι αυτή που ειδοποιεί το SGSN για την πιθανή θέση του χρήστη. Είναι ακόμη αναγκαία η διαδικασία της αναζήτησης (paging). Ο τρόπος που ορίζονται οι περιοχές στο GPRS είναι διαφορετικός από το GSM. Η ανανέωση της πληροφορίας της θέσης του MS στη VLR, η επικοινωνία του Packet Control Unit (PCU) με το MSC, αν θέλουμε ταυτόχρονη λειτουργία GSM και GPRS, αλλά και η παροχή υποστήριξης μέσω των διεπαφών A και Gs για συγχρονισμό, κάνουν τα στοιχεία MSC/VLR, σημαντικά για το GPRS δίκτυο.

21 Επικοινωνία Στοιχείων GSM και GPRS 21 Πιθανές θέσεις για την PCU

22 Επικοινωνία Στοιχείων GSM και GPRS 22 Δρομολόγηση πακέτων μεταξύ ιδίου PLMN

23 Επικοινωνία Στοιχείων GSM και GPRS 23 Η PCU είναι υπεύθυνη για το διαχωρισμό της κίνησης που είναι μεταγωγής κυκλώματος από αυτή της μεταγωγής πακέτων, ώστε να χρησιμοποιείται κάθε φορά το κατάλληλο δίκτυο κορμού Αν τα πακέτα προορίζονται για διευθύνσεις εκτός του PLMN, τότε αυτά προωθούνται μέσω του τοπικού PLMN σε ένα Intra PLMN Backbone σε ένα Border Gateway (BG). Αυτό συμπεριφέρεται ως Firewall, και ελέγχει αν είναι επιτρεπτή η μετάδοση των πακέτων. Αν τα δίκτυα είναι διαφορετικής τεχνολογίας τότε εκτελείται και μετάφραση πρωτοκόλλων. Η μετάδοση αυτή εισάγει καθυστερήσεις που επιδρούν στην ποιότητα υπηρεσίας.

24 Επικοινωνία Στοιχείων GSM και GPRS 24 Δρομολόγηση πακέτων μεταξύ διαφορετικών PLMN

25 Πρόσβαση στο Δίκτυο 25 Η πρώτη λειτουργία είναι η εγγραφή (registration), το οποίο χρησιμοποιείται για την απόδοση διευθύνσεων (IP addresses) σε έναν αριθμό χρήστη. Ο αριθμός επιλέγεται στατικά ή δυναμικά ανάλογα με τη χρήση. Η πιστοποίηση (authentication) ελέγχει αν ένας χρήστης επιτρέπεται να ζητήσει υπηρεσία GPRS. Με τον έλεγχο πρόσβασης (access control) ελέγχουμε την απόδοση των πόρων, π.χ. το μέγιστο αριθμό χρονοσχισμών που θα αποδοθούν σε ένα χρήστη.

26 Πρόσβαση στο Δίκτυο 26 Η παρακολούθηση του μηνύματος (message monitor) είναι απαραίτητη για την απόρριψη πακέτων χωρίς πιστοποίηση. Αυτή η λειτουργία είναι παρόμοι με εκείνη των Firewall. Λόγω των διαφορετικής δομής των πακέτων σε διαφορετικά στοιχεία του δικτύου, είναι απαραίτητη η μετάφραση πρωτοκόλων (protocol translation). Τέλος, οι παροχείς χρειάζονται και τη συλλογή πληροφοριών χρέωσης (billing info).

27 Μετάδοση Πακέτων 27 Υπάρχουν επτά (7) λειτουργίες Η λειτουργία που είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση πακέτων μεταξύ κόμβων είναι η Relay Function. Η επόμενη είναι η λειτουργία που συνδέεται με την πληροφορία δρομολόγησης (routing info), ώστε να αποσταλούν σωστά τα πακέτα. Πριν αποσταλούν όμως απαιτείται μια μετάφραση διεύθυνσης (address translation) επειδή δεν αντιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία του δικτύου το ίδιο σχήμα κωδικοποίησης. Τα νέα πακέτα απαιτούν και τις ετικέτες διεύθυνσης και πληροφορίες ελέγχου μετάδοσης. Η προσθήκη και η απομάκρυνση αυτής της πληροφορίας καλείται ενθυλάκωση (encapsulation).

28 Μετάδοση Πακέτων 28 Μια ιδιαιτερότητα του GPRS είναι και η λειτουργία που καλείται tunneling function. Αυτή περιγράφει τη μετάδοση των πακέτων από το σημείο συναρμολόγησης στο σημείο αποσυναρμολόγησης. Η λειτουργία της συμπίεσης (compression function) απαιτείται ώστε να αφαιρεθεί όση πλεονάζουσα πληροφορία υπάρχει και να προστατέψει τα πακέτα με ειδικούς κώδικες ασφάλειας. Τέλος, ακολουθεί κωδικοποίηση των πακέτων (ciphering function) ώστε να εγκαθιδρυθεί μια προστατευμένη σύνδεση μεταξύ των χρηστών.

29 Σχήματα Κωδικοποίησης 29 Το GPRS χρησιμοποιεί 4 νέα σχήματα κωδικοποίησης (coding schemes) ανάλογα με τις συνθήκες του καναλιού (συνθήκες μετάδοσης).

30 Ποιότητα υπηρεσίας 30 Για πρώτη φορά στο GPRS έχουμε την καθιέρωση προφίλ ποιότητας υπηρεσίας χρήστη (QoS profile) Αυτό αποτελεί τμήμα του προφίλ του χρήστη, περιέχει την IP διεύθυνσή του και αποθηκεύεται στο HLR Το QoS προφίλ χρησιμοποιείται κάθε φορά που ο χρήστης ζητάει την παροχή κάποιας υπηρεσίας Είναι επίσης στην ευχέρεια των παρόχων να προσφέρουν διαφορετικά QoS προφίλ για κάθε χρήστη (με τη σχετική οικονομική επιβάρυνση) ή το ίδιο προφίλ για όλους τους χρήστες Σε κάθε περίπτωση ο MS προτείνει ένα QoS προφίλ κατά τη φάση ενεργοποίησης του PDP context, αλλά η τελική απόφαση εναπόκειται στο δίκτυο

31 Ποιότητα υπηρεσίας 31 Υπάρχουν 4 παράμετροι που καθορίζουν την ποιότητα υπηρεσιών στο GPRS: Κλάση προτεραιότητας: υψηλή, κανονική, χαμηλή. Στο GPRS τα πακέτα αποθηκεύονται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε κάθε κόμβο μεταξύ πηγής και παραλήπτη. Οι κόμβοι πρέπει να αποφασίζουν συνεχώς, ανάλογα με τη κλάση, αν θα προωθήσουν άμεσα τα πακέτα ή όχι (αναμένοντας πόρους ή ακόμα να προχωρήσουν στη διαγραφή τους) Κλάση αξιοπιστίας μετάδοσης: πόσο συχνά συμβαίνουν απώλειες πακέτων, λήψη διπλών πακέτων, άφιξη με λάθος σειρά ή άλλα σφάλματα. Υπάρχουν 3 κλάσεις αξιοπιστίας (για): ευαίσθητα πακέτα, λιγότερο ευαίσθητα πακέτα, πακέτα ανθεκτικά στα σφάλματα Κλάση καθυστέρησης: μέγιστη καθυστέρηση για τη μεταφορά ενός πακέτου μέσω του δικτύου. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι καθυστερήσεις από εξωτερικά δίκτυα ή από το δίκτυο του παρόχου της υπηρεσίας στην οποία έχει πρόσβαση ο χρήστης Μέσος εγγυημένος ρυθμός μετάδοσης: εξαρτάται κάθε φορά (αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης τη στιγμή που ζητείται η υπηρεσία) από το σχήμα κωδικοποίησης, το συνολικό φόρτο και τους διαθέσιμους πόρους Οι ανωτέρω παράμετροι συμφωνούνται κατά την υπογραφή συμβολαίου του παρόχου υπηρεσιών με το χρήστη

32 Καταστάσεις Κινητού Σταθμού GPRS 32 Το GPRS MS μπορεί να λειτουργήσει σε τρεις διαφορετικές καταστάσεις: Class A: Υποστηρίζει ταυτόχρονη circuit-switched (GSM) και packet-switch (GPRS) κίνηση. Class Β: Υποστηρίζει circuit-switched ή packet-switch κίνηση, αλλά όχι ταυτόχρονα. Class C: Λειτουργεί είτε σαν circuit-switched είτε packetswitch τερματικό.

33 Διαδικασίες Mobility Management 33 GPRS Attach: Ενημερώνει το SGSN ότι το MS είναι εντός δικτύου. GPRS Detach: Ενημερώνει το SGSN ότι το MS είναι εκτός δικτύου. Routing Area Update: Ενημερώνει το δίκτυο κορμού πότε το MS διασχίζει τα όρια του routing area. Cell Updating: Ενημερώνει το δίκτυο κορμού πότε το MS διασχίζει τα όρια της κυψέλης κατά τη διάρκεια μιας κλήσης. Paging: Ενημερώνει το SGSN για τη θέση του MS σε επίπεδο routing area.

34 Διαδικασία GPRS Attach 34

35 Διαδικασία GPRS Detach 35

36 Καταστάσεις Mobility Management 36 Διαχείριση κινητικότητας στο GPRS: το MS ενημερώνει για τη θέση του στο GSM και για την περιοχή δρομολόγησης στο GPRS Idle: Ο συνδρομητής δεν είναι attached στο GPRS δίκτυο. Η θέση του MS δεν είναι γνωστή και το MS είναι εκτός δικτύου GPRS. Standby: Ο συνδρομητής είναι attached. Το MS ενημερώνει το δίκτυο για οποιαδήποτε αλλαγή θέσης σε επίπεδο routing area. Standby Reachable Standby Not-Reachable Ready: Το MS ενημερώνει το δίκτυο για οποιαδήποτε αλλαγή θέσης σε επίπεδο κυψέλης. Το δίκτυο δεν αναζητά το MS μέσω paging.

37 Καταστάσεις Mobility Management Κινητού 37

38 Καταστάσεις Mobility Management Κόμβου 38

39 Mobility Management 39

40 Session Management 40 Το Session Management διαχειρίζεται τη σύνδεση μεταξύ του MS και ενός εξωτερικού δικτύου (PDN). Διαχειρίζεται δηλαδή την περίοδο μεταξύ της έναρξης και της λήξης μιας σύνδεσης. Πραγματοποιείται στο MS, SGSN και GGSN με ένα ή περισσότερα PDP contexts που παρέχουν πληροφορία για τη σύνδεση. Το Session Management υποστηρίζει τις ακόλουθες καταστάσεις: PDP Context Activation PDP Context Deactivation PDP Context Modification

41 PDP Context Activation 41

42 Διαχείριση QoS 42

43 Κανάλια 43 Η διάρκεια που ο δίαυλος είναι κατηλημμένος είναι σχετικά μικρή, που σημαίνει ότι σε σύγκριση με ένα δίκτυο μεταγωγής κυκλώματος, η σηματοδοσία που οφείλεται σε αιτήσεις για κατάληψη του διαύλου είναι πολύ μεγαλύτερη Αναλογιζόμενοι το GSM, αυτό σημαίνει ότι η χρήση του λογικού καναλιού Random Access Channel (RACH) στο uplink αυξάνει κατακόρυφα Άρα απαιτείται αύξηση των διαθέσιμων RACHs

44 Κανάλια 44 Στο GPRS έχει οριστεί ένα ειδικό κανάλι Packet Random Access Channel (PRACH) προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του αυξημένου ρυθμού αιτήσεων για πρόσβαση Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και στο downlink, όπου έχει οριστεί ένα νέο κανάλι Packet Paging Channel (PPCH) Για τους ίδιους λόγους, πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις πολύπλοκες διαδικασίες σηματοδοσίας, όπως η αυθεντικοποίηση των χρηστών Στο GPRS, ο χρήστης εκτελεί όλες τις απαραίτητες διαδικασίες στην αρχή και στη συνέχεια μπορεί να λαμβάνει και μεταδίδει δεδομένα κατ αίτηση Χρήστης είναι always on (always connected) Όταν το MS ή η υπηρεσία απενεργοποιηθεί, τότε ο χρήστης αποσυνδέεται από το δίκτυο (detach)

45 Διευθύνσεις 45 Location Area Identification (LAI). Ένας MS που βρίσκεται σε μια LA, αναζητείται συνεχώς από τους ενεργούς BTSs. Routing Area Identification (RAI). Είναι τμήμα μιας LA και περιλαμβάνει έναν ή και περισσότερους τομείς. Στην RA θα αναζητηθεί ένας MS όταν υπάρχουν δεδομένα προς αποστολή. Cell Global Identification (CGI). Αν ο MS είναι σε ready state, το δίκτυο γνωρίζει την CGI.

46 Διευθύνσεις 46 Κάθε GSN στο GPRS έχει τη δική του IP address, είτε IPv4 (32bits) είτε IPv6 (4*32bits). Οι IP διευθύνσεις χρησιμοποιούνται στην επικοινωνία των GSNs μεταξύ τους. Δηλαδή οι IP διευθύνσεις είναι απαραίτητες ακόμη και στο backbone δίκτυο. Προκειμένου τα GSNs να επικοινωνούν με τους καταχωρητές του δικτύου (π.χ. HLR, EIR) έχουν δοθεί συγκεκριμένοι αριθμοί GSN (SGSN και GGSN numbers) σε κάθε κόμβο. Στο GPRS υπάρχει και το Access Point Name (APN), δηλαδή μια IP διεύθυνση ή ένα λογικό όνομα που χαρακτηρίζει ένα σημείο αναφοράς.

47 Διευθύνσεις 47 Ένα GGSN μπορεί να έχει πολλά APNs, καθένα περιγράφει μια λογική σύνδεση με ένα δίκτυο. Το MS στέλνει το αντίστοιχο APN, για να ενημερώσει το GGSN με ποιο εξωτερικό δίκτυο θέλει να συνδεθεί.

48 Διευθύνσεις 48 Η Packet Data Protocol Address είναι η διεύθυνση στο GPRS όπου στέλνονται όλες οι PDUs (Protocol Data Units). Κάθε χρήστης μπορεί να έχει μια ή και περισσότερες διευθύνσεις PDP αν είναι συνδρομητής και χρησιμοποιεί πολλές υπηρεσίες. Απαιτείται μια διεύθυνση PDP π.χ. για κάθε δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένος. Όλα τα PDUs όλων των υπηρεσιών μεταφέρονται στην κυψέλη που εξυπηρετεί το χρήστη με τη βοήθεια του IMSI ή αργότερα του Packet Temporary Mobile Subscriber Identity (P-TMSI).

49 Στοίβα Πρωτοκόλλων 49

50 Υπηρεσίες GPRS 50 Οι υπηρεσίες δεδομένων στο GPRS χωρίζονται σε 3 ομάδες: Point-to-Point (π.χ. ). Απαιτούν ACKs Point-to-Multipoint (π.χ. δίκτυο προς τα μέλη μιας ομάδας). Η πληροφορία κάθε πακέτου επαναλαμβάνεται σε πολλά πακέτα αλλάζοντας μόνο τη διεύθυνση παραλήπτη Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (Value-added services, VAS) Messaging short codes, MMS, etc Music mono tones, true tones, poly tones, mp3 tones, full songs etc Imagery wallpapers, animations, screensavers, videos etc Games Branded, Unbranded Text based stock quotes, news etc Ο χρήστης μπορεί να γίνει attached χωρίς να ενεργοποιήσει ένα PDP context και μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο GPRS για SMS. Για να αρχίσει να χρησιμοποιεί και άλλες υπηρεσίες, ο χρήστης πρέπει να ενεργοποιήσει ένα PDP context.

51 Υπηρεσίες GPRS 51 Οι υπηρεσίες Point-to-Point χωρίζονται σε: Υπηρεσίες χωρίς σύνδεση: δεν απαιτείται η ύπαρξη εγκατάστασης σύνδεσης και κάθε πακέτο στέλνεται ανεξάρτητα από προηγούμενα ή επόμενα πακέτα. Αυτή η δυνατότητα είναι πολύ χρήσιμη όταν έχουμε burst μετάδοση δεδομένων (IP). Παραδείγματα σχετικών υπηρεσιών: Electronic mail IInternet -WWW WWW Υπηρεσίες με σύνδεση: απαιτείται η ύπαρξη σύνδεσης για την αποστολή πακέτων. Τα πακέτα αποστέλλονται με τη σειρά. Υπάρχει μια λογική σύνδεση μεταξύ πομπού και δέκτη (Χ.25). Παραδείγματα σχετικών υπηρεσιών: Credit card validations Electronic monitoring Data base access and information retrieval

52 Υπηρεσίες GPRS 52 Οι Point-to-Multipoint υπηρεσίες χωρίζονται σε: Point-to-Multipoint Group Call: Οι αποδέκτες πρέπει να είναι GPRSconnected. Επίσης, οι τελευταίοι μπορούν να στείλουν δεδομένα πίσω στον αποστολέα (αμφίδρομη σύνδεση). Ακόμα, οι αποδέκτες είναι ικανοί να επικοινωνούν μεταξύ τους δημιουργώντας μια σύνδεση Ν διαδρομών, όπως στις κλήσεις τηλεδιάσκεψης (Uni-directional, bi-directional and multidirectional Transmissions). Point-to-Multipoint Multicast: Ο αποστολέας στέλνει την πληροφορία σε πολλαπλούς αποδέκτες που βρίσκονται σε καθορισμένη περιοχή. Οι αποδέκτες δεν είναι απαραίτητο να είναι GPRS-connected. Δεν υπάρχουν επιβεβαιώσεις λήψης και η εκπομπή θεωρείται ανώνυμη. Παραδείγματα σχετικών υπηρεσιών: News Weather and traffic reports Conferencing services

53 Υπηρεσίες GPRS 53 Για τον τελικό χρήστη οι ακόλουθες υπηρεσίες υποστηρίζονται από το GPRS: IP connectivity Παρέχει IP σύνδεση μεταξύ MS s και δίκτυα Internet. Σε κάθε PDP context activation μία IP διεύθυνση χρησιμοποιείται. Transmission speed variants Ο ρυθμός μετάδοσης εξαρτάται από την κωδικοποίηση της ραδιοεπαφής που χρησιμοποιείται. Access to Internet services Οριζόντιες εφαρμογές Προσαρμόστηκαν για να λύσουν την επικοινωνία ατόμου-προς-άτομο: Hypertext Transfer Protocol (HTTP) browsers Wireless Application Protocol (WAP) browsers Internet chats File transfer using the File Transfer Protocol (FTP) Point of sale (credit card readers) Database searches Two-way messaging Κατακόρυφες εφαρμογές Προσαρμόστηκαν για λύσουν επαγγελματικές επικοινωνιακές απαιτήσεις: Field sales Bank applications Telemetry applications (vendor machines, power meter readers) Distribution system optimization (supply services, invoices) Dispatch services (police, courier, taxi) SMS Ο χρήστης μπορεί να γίνει attached χωρίς να ενεργοποιήσει ένα PDP context και μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο GPRS για SMS. Για να αρχίσει να χρησιμοποιεί και άλλες υπηρεσίες, ο χρήστης πρέπει να ενεργοποιήσει ένα PDP context.

54 EDGE 54 Enhanced Data for Global Evolution - EDGE

55 Τι είναι το EDGE 55 Enhanced Data for Global Evolution (EDGE) Ένας Packet-Switched εμπλουτισμός για το GPRS, το EGPRS Ένας Circuit-Switched εμπλουτισμός δεδομένων ονόματι Enhance Circuit-Switched Data (ECSD) Εξέλιξη του GSM και TDMA/136 Συμμόρφωση με το UMTS (GSM EDGE Radio Access Network, GERAN)

56 Γιατί EDGE 56 Αύξηση του ρυθμού μετάδοσης των δεδομένων. Αποδοτικότητα του φάσματος. Διευκόλυνση νέων υπηρεσιών. Αύξηση της χωρητικότητας των κινητών χρηστών. Δεν χρειάζονται νέες άδειες για τον πάροχο. Προπομπός των δικτύων 3 ης Γενιάς.

57 Τεχνολογία EDGE 57 Το EDGE εισάγει μόνο μία νέα τεχνική διαμόρφωσης και νέα κωδικοποίηση καναλιού Μεταδίδει packet-switched και circuit-switched υπηρεσίες φωνής και υπηρεσιών. Το EDGE είναι ένα επιπρόσθετο δίκτυο στο GPRS και δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο του. Το GPRS και το EGPRS έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και διαφορετική συμπεριφορά στο σταθμό βάσης. Στο δίκτυο κορμού μοιράζονται και χειρίζονται τα ίδια πρωτόκολλα και συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

58 Τεχνολογία EDGE 58 Εννέα (9) διαφορετικές διατάξεις διαμόρφωσης και κώδικα (modulation and coding schemes MCS) υιοθετήθηκαν για τη μετάδοση βελτιωμένων πακέτων δεδομένων, παρέχοντας στο RLC ρυθμό δεδομένων από 8,8kbps έως 59,2kbps. Ρυθμός δεδομένων πάνω από 17,6kbps απαιτεί διαμόρφωση 8-PSK στον αέρα αντί της κλασσικής GMSK διαμόρφωσης. Επιτρέπει την υποστήριξη υπηρεσιών και εφαρμογών από δεδομένα και πολυμέσα, όπως μετάδοση broadcast ραδιοφώνου και video μέσω κινητών τερματικών.

59 Διαφορές EGPRS - GPRS 59 Το EDGE αυξάνει τη χωρητικότητα του δικτύου γιατί στην ίδια χρονική θυρίδα μπορεί να υποστηρίξει πολλούς χρήστες. Ελαττώνεται ο αριθμός των ραδιοπόρων που χρειάζεται για να υποστηρίξει την ίδια κίνηση, ελευθερώνοντας χωρητικότητα για περισσότερες υπηρεσίες.

60 Διαφορές EDGE - GPRS 60 GMSK: Gaussian Minimun Shift Keying 8-PSK: 8-Phase Shift Keying MSC: Modulation Code Scheme

61 Φυσικό Στρώμα EDGE 61 Γραμμική Διαμόρφωση 8-PSK Linearized GMSK pulse shape (partial response) Συνεχόμενη περιστροφή 3π/8 Τυφλή ανάκτηση της διαμόρφωσης Όπως στο GSM: 200kHz απόσταση φέροντος Ρυθμός συμβόλων 270,8ksps TDMA πλαίσιο Burst format Ακολουθίες εκπαίδευσης (Training sequences)

62 Throughput & MCS s 62

63 63 Σχήματα Διαμόρφωσης και Κωδικοποίησης στο EDGE

64 User plane protocol architecture 64 BSS, Base station system; BSSGP, BSS GPRS protocol; GGSN, Gateway GPRS support node; GTP, General telemetry processor; IP/X.25, Internet Protocol X.25; LLC, Low-layer capability; L1 and L2, memory caches; MAC, Mobile allocation control; MS, Mobile station; RF, Radio frequency; RLC, Radio link control; SGSN, Serving GPRS support node; SNDCP, Subnetwork-dependent convergence protocol; TCP, Transmission control protocol; UDP, User diagram protocol)

65 Πλεονεκτήματα EGPRS 65 Short-term Χωρητικότητα και απόδοση Τριπλασιασμός της χωρητικότητας. Εφαρμογές με μεγαλύτερες ταχύτητες. Mid-term Συμπληρωματική τεχνολογία EDGE & WCDMA είναι συμπληρωματικές τεχνολογίες. Αναβάθμιση του GPRS. Το EDGE σχεδιάστηκε για να λειτουργεί πάνω από υπάρχον δίκτυο. Οι παροχείς EDGE προσφέρουν καινούριες υπηρεσίες και εφαρμογές για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Long-term Εναρμόνιση με το WCDMA Θεμελίωση δικτύων προς ένα συνδυασμένο δίκτυο κορμού με διαφορετικές μεθόδους πρόσβασης που δεν είναι ορατές προς τον χρήστη.

ιάφορες υπηρεσίες => ιάφοροι ρυθµοί

ιάφορες υπηρεσίες => ιάφοροι ρυθµοί Γ.Ι.Στεφάνου 1 ιάφορες υπηρεσίες => ιάφοροι ρυθµοί Data Video Voice service 9,6 k GSM 2 M UMTS Telephony Broadcasting Video conf. TV/HDTV Video Inter-LN/PBX communications Fax CD Graphics 10k 1M 100M bitrate

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 6 Γενιά 2.5G - GPRS

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 6 Γενιά 2.5G - GPRS Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 6 Γενιά 2.5G - GPRS Τι είναι το GPRS? General Packet Radio Service για μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης στο GSM Το GPRS είναι ένα GSM service για end-to to-end packet switching

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM

Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM 1 Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM Το GSM είναι ένα ψηφιακό κυψελωτό σύστημα κινητών επικοινωνιών και αναπτύχθηκε ώστε να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Το δίκτυο GSM. ρ Απόστολος Γεωργιάδης Εργαστήριο Κινητών Επικοινωνιών Τµήµα Πληροφορικής & Επικοινωνιών ΑΤΕΙ Σερρών

Το δίκτυο GSM. ρ Απόστολος Γεωργιάδης Εργαστήριο Κινητών Επικοινωνιών Τµήµα Πληροφορικής & Επικοινωνιών ΑΤΕΙ Σερρών Το δίκτυο GSM ρ Απόστολος Γεωργιάδης Εργαστήριο Κινητών Επικοινωνιών Τµήµα Πληροφορικής & Επικοινωνιών ΑΤΕΙ Σερρών Ιστορικό Η 1 η γενιά κινητής τηλεφωνίας ήταν αναλογική και η επιτυχία της έδειξε ότι υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Διαχείριση Κινητικότητας Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μοντέλο αναφοράς Διαχειριστής δικτύου Χρήστης Λειτουργία, Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση ικτύου Κορµού 2 ης και 3 ης γενιάς

Ανάλυση ικτύου Κορµού 2 ης και 3 ης γενιάς ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Τοµέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστηµάτων Πληροφορικής Ανάλυση ικτύου Κορµού 2 ης και 3 ης γενιάς ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικών Επικοινωνιών. Διαχείριση κινητικότητας

Προσωπικών Επικοινωνιών. Διαχείριση κινητικότητας Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Διαχείριση κινητικότητας Περίληψη Διαχείριση εντοπισμού Ενημέρωση ω η θέσης Παράδοση κλήσης Ενημέρωση έ θέσης και εντοπισμός δεδομένων δ Κεντρικές βάσεις δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών ιαχείριση κινητικότητας

ίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών ιαχείριση κινητικότητας ίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών ιαχείριση κινητικότητας Περίληψη ιαχείριση εντοπισμού Ενημέρωση θέσης Παράδοση κλήσης ιαχείριση εντοπισμού στα επίγεια δίκτυα κινητών επικοινωνιών Ενημέρωση θέσης

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Εισαγωγή Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σταθερές επικοινωνίες Το σημείο πρόσβασης υπηρεσίας είναι σταθερό +302107722532 +302107722530

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική ικτύου

Αρχιτεκτονική ικτύου Αρχιτεκτονική ικτύου Φυσική αρχιτεκτονική Oµαδοποίηση των λειτουργιών του δικτύου σε φυσικές οντότητες Η φυσική αρχιτεκτονική ενός δικτύου κινητών επικοινωνιών µπορεί να διαιρεθεί σε τρία µέρη κινητό τερµατικό

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο δίκτυο GSM

Ασφάλεια στο δίκτυο GSM Ασφάλεια στο δίκτυο GSM Χρήστος Ξενάκης xenakis@unipi.gr Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιά Global System for Mobile Communications (GSM) Το GSM αποτελεί το πιο διαδεδομένο σύστημα κινητής

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Δικτύων Κινητών Επικοινωνιών που σχετίζονται με τη θέση του χρήστη

Υπηρεσίες Δικτύων Κινητών Επικοινωνιών που σχετίζονται με τη θέση του χρήστη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Υπηρεσίες Δικτύων Κινητών Επικοινωνιών που σχετίζονται με τη θέση του χρήστη ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Βενιέρη Ιωάννη 323Μ/2006015

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα 2.5 γενιάς GPRS

ίκτυα 2.5 γενιάς GPRS ίκτυα 2.5 γενιάς GPRS Αδυναµίεςτου GSM Πολύ χαµηλή ταχύτητα µετάδοσης (9.6 Kbps) Circuit switched δίκτυο Μη αποδοτικό για υπηρεσίες δεδοµένων Μοναδική υπηρεσία δεδοµένων η SMS µε µέγιστο µέγεθος µηνύµατος

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Τ. Ε. Ι ΗΠΕΙΡΟΥ. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Αντωνιάδης Νικόλαος

ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Τ. Ε. Ι ΗΠΕΙΡΟΥ. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Αντωνιάδης Νικόλαος ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Τ. Ε. Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Αντωνιάδης Νικόλαος ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: Δακανάλη Μαρία ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2003 i ii ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πινακας Περιεχομένων i Λίστα σχημάτων... ii

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail: e.leligkou@puas.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #9: Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #9: Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #9: Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Επικοινωνίες

Κινητές Επικοινωνίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κινητές Επικοινωνίες Ενότητα 5: Κυψελωτά Δίκτυα (2,5G) GPRS & (3G) WCDMA-UMTS Σαββαΐδης Στυλιανός Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικών Επικοινωνιών. ιαχείριση κινητικότητας

Προσωπικών Επικοινωνιών. ιαχείριση κινητικότητας ίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών ιαχείριση κινητικότητας Περίληψη ιαχείριση εντοπισμού Ενημέρωση θέσης Παράδοση κλήσης Ενημέρωση θέσης και εντοπισμός δεδομένων Κεντρικές βάσεις δεδομένων Κατανεμημένες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Τα αρχεία των διαλέξεων του μαθήματος μπορείτε να βρείτε στο: http://eclass.gunet.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών. Διαχείριση κινητικότητας

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών. Διαχείριση κινητικότητας Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Διαχείριση κινητικότητας Περίληψη Διαχείριση εντοπισμού Ενημέρωση θέσης Παράδοση κλήσης Διαχείριση εντοπισμού στα επίγεια δίκτυα κινητών επικοινωνιών Ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA. Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019)

Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA. Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019) Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019) Περίληψη Γενικά Χαρακτηριστικά Τι είναι το TETRA Γενικά στοιχεία Αρχιτεκτονική δικτύου Πρωτόκολλο TETRA Υπηρεσίες TETRA Κλήσεις DMO δικτύου TETRA Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 19: Τηλεδιάσκεψη Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 19: Τηλεδιάσκεψη Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 19: Τηλεδιάσκεψη Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #9: Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #9: Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #9: Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Επικοινωνίες

Κινητές Επικοινωνίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κινητές Επικοινωνίες Ενότητα 4: Κυψελωτά Δίκτυα 2 ης Γενιάς (2G): Η περίπτωση του GSM Σαββαΐδης Στυλιανός Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 7: Διευθυνσιοδότηση Internet Protocol (IP) v4

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 7: Διευθυνσιοδότηση Internet Protocol (IP) v4 Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 7: Διευθυνσιοδότηση Internet Protocol (IP) v4 Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #9: Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #9: Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #9: Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη Κινητικότητας στο Internet. Σαράντης Πασκαλής <paskalis@di.uoa.gr> Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

Υποστήριξη Κινητικότητας στο Internet. Σαράντης Πασκαλής <paskalis@di.uoa.gr> Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Υποστήριξη Κινητικότητας στο Internet Σαράντης Πασκαλής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών 1 Mobile IP Ιστορικό Το πρωτόκολλο Internet σχεδιάστηκε για στατικούς υπολογιστές.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ. Δημουλάς Βασίλειος Δ/νση Δικτύου Πρόσβασης και Μετάδοσης Υποδ/νση Ανάπτυξης Δικτύου Μετάδοσης

ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ. Δημουλάς Βασίλειος Δ/νση Δικτύου Πρόσβασης και Μετάδοσης Υποδ/νση Ανάπτυξης Δικτύου Μετάδοσης ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Δημουλάς Βασίλειος Εξέλιξη Δικτύων Μετάδοσης σε Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας Λογική Αρχιτεκτονική Δικτύου GSM/GPRS Βασικές Υφιστάμενες Υπηρεσίες Νέες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Μιχαηλίνα Αργυρού Κασιανή Πάρη ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής WiMAX (Worldwide Interoperability

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή: Το Internet, Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS, Ανασκόπηση TCP/IP, Στατιστικές, Ονοματοδοσία στο Internet Β.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή: Το Internet, Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS, Ανασκόπηση TCP/IP, Στατιστικές, Ονοματοδοσία στο Internet Β. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή: Το Internet, Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS, Ανασκόπηση TCP/IP, Στατιστικές, Ονοματοδοσία στο Internet Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr 13/10/2014 Άδεια

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Έστω ότι θέλετε να συνδέσετε 20 υπολογιστές με συνδέσεις από σημείο σε σημείο (point-to-point), ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία όλων

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Αρχιτεκτονική κυψελωτών συστημάτων Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Στόχοι κυψελωτών συστημάτων υποστήριξη των επικοινωνιών μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 TELETETRAFFIC ENGINEERING 1-1 ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ 1-2 ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ 2 GSM 2-1 NETWORK SWITCHING SUBSYSTEM 2-

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 TELETETRAFFIC ENGINEERING 1-1 ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ 1-2 ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ 2 GSM 2-1 NETWORK SWITCHING SUBSYSTEM 2- ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΙΚΤΥΩΝ Η/Υ GPRS (General Packet Radio System) Κριτσωτάκης Νικόλαος Χανιά 2004 2005 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 TELETETRAFFIC ENGINEERING 1-1 ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

GSM/GPRS & ΚΙΝΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

GSM/GPRS & ΚΙΝΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ GSM/GPRS & ΚΙΝΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Παναγιώτα X. Ιωάννου 7 Ιανουαρίου 2005 Πτυχιακή Εργασία μέρος των απαιτήσεων του Τμήματος Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΛΟΓΟΚΛΟΠΗΣ Όλες οι προτάσεις οι οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 1 1. Ποια είναι τα επίπεδα που χρησιμοποιεί το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI); i. Φυσικό Επίπεδο ii. επίπεδο Ζεύξης ή Σύνδεσης Δεδομένων iii.

Διαβάστε περισσότερα

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα Α Λυκείου Εισαγωγή Δίκτυο Υπολογιστών (Computer Network) είναι μια ομάδα από δύο ή περισσότερους υπολογιστές ή άλλες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ Θεωρία. Διάλεξη 2η

Δίκτυα Η/Υ Θεωρία. Διάλεξη 2η Δίκτυα Η/Υ Θεωρία Διάλεξη 2η Kάρτες Δικτύωσης (NIC-Network Interface Controller) Βασικές εντολές δρομολόγησης και ανίχνευσης Η κάρτα δικτύου συνδέει τον υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο παράγει και λαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 23: Πολυμέσα σε δίκτυα 3G Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 23: Πολυμέσα σε δίκτυα 3G Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 23: Πολυμέσα σε δίκτυα 3G Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 14. Ποιος είναι ο ρόλος των καρτών δικτύου (Network Interface Card, NIC); Απάντηση: Οι κάρτες δικτύου χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. ίκτυα Υπολογιστών Ι. To Μοντέλο OSI. Αναπλ. Καθηγ. Π. εμέστιχας

Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. ίκτυα Υπολογιστών Ι. To Μοντέλο OSI. Αναπλ. Καθηγ. Π. εμέστιχας Πανεπιστήμιο Πειραιά To Μοντέλο OSI pdemest@unipi.gr ιάρθρωση Το μοντέλο αναφοράς OSI Επίπεδα Πρωτόκολλα, κατανομή πρωτοκόλλων σε στοιχεία δικτύου Αντιστοιχία τστοχα μοντέλων OSI και Internet Ανάλυση Επιπέδων

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυα και το Διαδίκτυο (Internetworking and the Internet)

Διαδίκτυα και το Διαδίκτυο (Internetworking and the Internet) Διαδίκτυα και το Διαδίκτυο (Internetworking and the Internet) Περίληψη Πως τα διάφορα δίκτυα διαφέρουν μεταξύ τους Πως συνδέονται ανομοιογενή δίκτυα μεταξύ τους Εικονικά κυκλώματα συνδεδεμένα σε σειρά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογή λειτουργιών Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας

Προσαρμογή λειτουργιών Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας Αυτόματο Σύστημα Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης Προσαρμογή λειτουργιών Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας Κωνσταντίνος Φίλης, COSMOTE ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Υφιστάμενη Διαχείριση Κλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Special. Mobile το Πανευρωπαϊκό Σύστηµα Κινητών Επικοινωνιών Ψηφιακό Κυψελωτό Σύστηµα 2 ης Γενιάς

Special. Mobile το Πανευρωπαϊκό Σύστηµα Κινητών Επικοινωνιών Ψηφιακό Κυψελωτό Σύστηµα 2 ης Γενιάς Group Special Mobile το Πανευρωπαϊκό Σύστηµα Κινητών Επικοινωνιών Ψηφιακό Κυψελωτό Σύστηµα 2 ης Γενιάς Οκτ-04 Γ.Ι.Στεφάνου-ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 Σηµαντικά Ηµεροµηνίες για το GSM 1982 Η CEPT

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Ερωτήσεις Ασκήσεις Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Ερωτήσεις 1. Τι είναι το intranet και ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει; 2. Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; 3. Να αναφέρετε τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet.

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. PROXY SERVER Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. Αποτελεσματικό εργαλείο για την απόκρυψη των εσωτερικών λεπτομερειών και διευθύνσεων IP του δικτύου. Αυξάνει τη συνολική

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων

Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων 1 Ελληνική ημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων Ενότητα 1: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Πόρων Δικτύων(ΠΠΔ) Φώτης Βαρζιώτης 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Συστήματα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Συστήματα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Ενότητα 6: Νικόλαος Πασσάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Περιγραφή ενότητας Διαχείριση εντοπισμού Ενημέρωση θέσης Παράδοση

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα 2.5 γενιάς GPRS

ίκτυα 2.5 γενιάς GPRS ίκτυα 2.5 γενιάς GPRS Αδυναµίεςτου GSM Πολύ χαµηλή ταχύτητα µετάδοσης (9.6 Kbps) Circuit switched δίκτυο Μη αποδοτικό για υπηρεσίες δεδοµένων Μοναδική υπηρεσία δεδοµένων η SMS µε µέγιστο µέγεθος µηνύµατος

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Internet Protocol (IP) Στο επίπεδο δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP, συναντάμε το πρωτόκολλο IP. Η λειτουργία του IP βασίζεται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 4 Βασικές λειτουργίες στο GSM

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 4 Βασικές λειτουργίες στο GSM Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 4 Βασικές λειτουργίες στο GSM ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΛΗΣΕΩΝ Γενικό διάγραμμα 3 Λειτουργίες διαχείρισης Χαρακτηριστικά επικοινωνίας Σταθερά, μεταξύ καλούντος και MSC Επιλεγόμενα από

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι είναι τα πρωτόκολλα Τα άκρα του δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα κινητών επικοινωνιών 2.5 και 3ης γενιάς

Συστήµατα κινητών επικοινωνιών 2.5 και 3ης γενιάς Συστήµατα κινητών επικοινωνιών 2.5 και 3ης γενιάς Περιεχόµενα Εισαγωγή ίκτυα 2.5 γενιάς ίκτυα 3ης γενιάς Εξέλιξη κινητών επικοινωνιών Κινητά δίκτυα 1ης γενιάς Κινητά δίκτυα 2ης γενιάς (2G) Κινητά δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Ενότητα 8: Εισαγωγή στα Δίκτυα Δρ. Φραγκούλης Γεώργιος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 4: Frame Relay

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 4: Frame Relay Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 4: Frame Relay Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή. τύπου καναλιού πολυεκποµπής σε δίκτυα UMTS. Παρουσίαση: Ευτυχία Γκιάτη Επιβλέπων Καθηγητής: Γ. Ξυλωµένος 2ος Αξιολογητής: Γ.

Επιλογή. τύπου καναλιού πολυεκποµπής σε δίκτυα UMTS. Παρουσίαση: Ευτυχία Γκιάτη Επιβλέπων Καθηγητής: Γ. Ξυλωµένος 2ος Αξιολογητής: Γ. Επιλογή τύπου καναλιού πολυεκποµπής σε δίκτυα UMTS Παρουσίαση: Ευτυχία Γκιάτη Επιβλέπων Καθηγητής: Γ. Ξυλωµένος 2ος Αξιολογητής: Γ. Πολύζος Multimedia Broadcast / Multicast Service Μετάδοση δεδοµένων στο

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 2 Αρχιτεκτονική GSM

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 2 Αρχιτεκτονική GSM Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 2 Αρχιτεκτονική GSM Ιστορία του GSM 1982 1990 1992 Ομάδα επιστημόνων (Group Special Mobile) για τον καθορισμό διεθνούς Προτύπου κινητών επικοινωνιών Μετά από απαίτηση της

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Σχεδίαση και Αρχιτεκτονική Δικτύων Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 19 Διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα επικοινωνίας Ορισμός Σύνολα προσυμφωνημένων κανόνων που απαιτούνται για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται η ανταλλαγή δεδομένων, και επομένως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. 2 η Γραπτή Εργασία ΠΛΗ 23 Ακαδημαϊκό Έτος 2012-2013 (Τόμος Α, Κεφάλαια 1-3) Ημερομηνία Παράδοσης 27/01/2013.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. 2 η Γραπτή Εργασία ΠΛΗ 23 Ακαδημαϊκό Έτος 2012-2013 (Τόμος Α, Κεφάλαια 1-3) Ημερομηνία Παράδοσης 27/01/2013. Στόχος: 2 η Γραπτή Εργασία ΠΛΗ 23 Ακαδημαϊκό Έτος 2012-2013 (Τόμος Α, Κεφάλαια 1-3) Ημερομηνία Παράδοσης 27/01/2013 Άσκηση 4 Η κατανόηση βασικών εννοιών όσον αφορά τη μετάδοση πολυμεσικής πληροφορίας,

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο Επικοινωνίας

Πρωτόκολλο Επικοινωνίας NMEA National Maritime Electronics Association Προδιαγραφές για την επικοινωνία μεταξύ ηλεκτρονικών συσκευών (σόναρ, ανεμόμετρα, γυροσκόπια, GPS) Πρότυπο 0183 και 2000 Πρωτόκολλο Επικοινωνίας Χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα. λ από τον ρυθμό μετάδοσής της. Υποθέτοντας ότι ο κόμβος A

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα. λ από τον ρυθμό μετάδοσής της. Υποθέτοντας ότι ο κόμβος A ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα 1. Στο δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα ATM. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 21-1

Δίκτυα ATM. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 21-1 Δίκτυα ATM Εισαγωγή Εικονικά κυκλώματα Πακέτα και κελιά Δρομολόγηση και προώθηση Ιεραρχία πρωτοκόλλων Επίπεδα προσαρμογής Ποιότητα υπηρεσίας Υποστήριξη IP Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων Ενότητα 12: Διαφοροποιημένες Υπηρεσίες διαδικτύου MPLS Φώτης Βαρζιώτης

Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων Ενότητα 12: Διαφοροποιημένες Υπηρεσίες διαδικτύου MPLS Φώτης Βαρζιώτης 1 Ελληνική ημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων Ενότητα 12: Διαφοροποιημένες Υπηρεσίες διαδικτύου MPLS Φώτης Βαρζιώτης 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών

Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Αντιμετώπιση Ευπαθειών του Πρωτοκόλλου SS7 σε Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας Μανιάτης Σωτήρης, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό ΑΔΑΕ Τρακάδας Παναγιώτης, Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας 1 Νομοθετικό Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων (407/80) gkamas@uop.gr Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ Διαφάνεια 1 1 Θέματα διάλεξης Στόχοι ΑΤΜ Αρχιτεκτονική ΑΤΜ Κατακόρυφα επίπεδα (planes) Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 17: Διανομή Πολυμέσων - Πρωτόκολλα πραγματικού χρόνου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 17: Διανομή Πολυμέσων - Πρωτόκολλα πραγματικού χρόνου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 17: Διανομή Πολυμέσων - Πρωτόκολλα πραγματικού χρόνου Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 9: [από τις σημειώσεις του Καθηγητή Ι. Βενιέρη, συγγραφέα του βιβλίου ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΖΩΝΗΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓIΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓEΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 10: Κινητή Τηλεφωνία

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 10: Κινητή Τηλεφωνία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 10: Κινητή Τηλεφωνία Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 012. Δίκτυα Τπολογιστών & Διαδίκτυο

ΕΠΛ 012. Δίκτυα Τπολογιστών & Διαδίκτυο ΕΠΛ 012 Δίκτυα Τπολογιστών & Διαδίκτυο Βιβλιογραφία: Nell Dale & John Lewis, Computer Science Illuminated, 2 nd Edition, 2005 Θέματα Η ανάγκη για δίκτυα Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Network Address Translation (NAT)

Network Address Translation (NAT) HY335Α Δίκτυα Υπολογιστών Xειμερινό Εξάμηνο 2016-2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Network Address Translation (NAT) Network Layer Private IP Addresses Πρόβλημα: o χώρος των ΙΡ διευθύνσεων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

Επικύρωση επιχειρησιακού μοντέλου σε υποδομές σύνθετων (composite) και επαναδιαρθρώσιμων (reconfigurable) ραδιοδικτύων

Επικύρωση επιχειρησιακού μοντέλου σε υποδομές σύνθετων (composite) και επαναδιαρθρώσιμων (reconfigurable) ραδιοδικτύων Πανεπιστήμιο Πειραιώς ΜΠΣ: Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων Ψηφιακές Επικοινωνίες και Δίκτυα Επικύρωση επιχειρησιακού μοντέλου σε υποδομές σύνθετων (composite) και επαναδιαρθρώσιμων

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνίας και Υπολογιστών

Δίκτυα Επικοινωνίας και Υπολογιστών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Δίκτυα Επικοινωνίας και Υπολογιστών Ενότητα 2 η : Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Πρωτοκόλλων Γούδος Σωτήριος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ... 2 2. ΠΡΟΪΟΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (SP)... 2 2.1 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΜΕΤΑΓΩΓΗΣ.3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 19.5.013 ΘΕΜΑ 1 Ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας τεχνολογίας GSM, με μέγεθος συστάδας (cluster) κυψελών επαναληψιμότητας συχνοτήτων 1, είναι εγκατεστημένο σε μια γεωγραφική περιοχή και

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα - Internet Μάθηµα 3ο Ενότητα Β: Το Πρότυπο ΤCP/IP Eισαγωγή - Επικοινωνία µεταξύ δύο Υπολογιστών Παρασκευή 10 NOE 2006 ιευθύνσεις

ίκτυα - Internet Μάθηµα 3ο Ενότητα Β: Το Πρότυπο ΤCP/IP Eισαγωγή - Επικοινωνία µεταξύ δύο Υπολογιστών Παρασκευή 10 NOE 2006 ιευθύνσεις Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας, Κέρκυρα Παρασκευή 10 NOE 2006 ίκτυα - Internet Μάθηµα 3ο Ενότητα Β: Το Πρότυπο ΤCP/IP Eισαγωγή - Επικοινωνία µεταξύ δύο Υπολογιστών Α Ίδιο τοπικό

Διαβάστε περισσότερα

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 Το δίκτυο ARPANET ήταν ένα δίκτυο μεταγωγής πακέτων που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του '60. 2 / 26 Από την αρχή κύριος

Διαβάστε περισσότερα

A1. Φυσικό επίπεδο 1. Αντιπαραθέσετε (κάνετε τη σύγκριση) με 2-3 προτάσεις την στατιστική πολυπλεξία και την πολυπλεξία με διαίρεση χρόνου.

A1. Φυσικό επίπεδο 1. Αντιπαραθέσετε (κάνετε τη σύγκριση) με 2-3 προτάσεις την στατιστική πολυπλεξία και την πολυπλεξία με διαίρεση χρόνου. ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2014-2015 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη 27.10.2014 mockup Πρόοδος Οδηγίες: Η κάθε απάντηση θα πρέπει να συνοδεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls Χάρης Μανιφάβας 1 Επικοινωνία Βασίζεται στη μεταβίβαση μηνυμάτων (λόγω απουσίας διαμοιραζόμενης μνήμης) Απαιτείται συμφωνία φόρμας μηνυμάτων Πρότυπο Στόχος τυποποίησης = Συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Συστήµατα Επικοινωνίας

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Συστήµατα Επικοινωνίας Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας ίκτυα Η/Υ Μοντέλο TCP/IP Ενότητα E ρ. Ε. Μάγκος Συστήµατα Επικοινωνίας (Ε) (PC) (N) Επικοινωνίες: Εφαρµογές Υπολογιστές ίκτυα πολλές πολλοί N A N

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση

Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση Μάθημα «Δίκτυα Υπολογιστών» Τμήμα Πληροφορικής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εαρινό Εξάμηνο 2013-14 Γεώργιος Ξυλωμένος Γεώργιος Δ. Σταμούλης Βασίλειος Σύρης Εισαγωγή Υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων Ενότητα 13: QoS Policy, Παραδείγματα QoS, Επισκόπηση μαθήματος Φώτης Βαρζιώτης

Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων Ενότητα 13: QoS Policy, Παραδείγματα QoS, Επισκόπηση μαθήματος Φώτης Βαρζιώτης 1 Ελληνική ημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων Ενότητα 13: QoS Policy, Παραδείγματα QoS, Επισκόπηση μαθήματος Φώτης Βαρζιώτης 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Επικοινωνιακό υποδίκτυο ονομάζεται το σύνολο των κόμβων που παρεμβάλλονται κατά την αποστολή ενός πακέτου από τη πηγή στο προορισμό. Το επικοινωνιακό υποδίκτυο μπορεί να βασίζεται είτε στη φιλοσοφία των

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα και το ιαδίκτυο (Internetworking and the Internet)

ιαδίκτυα και το ιαδίκτυο (Internetworking and the Internet) ιαδίκτυα και το ιαδίκτυο (Internetworking and the Internet) Περίληψη Πως τα διάφορα δίκτυα διαφέρουν µεταξύ τους Πως συνδέονται ανοµοιογενή δίκτυα µεταξύ τους Εικονικά κυκλώµατα συνδεδεµένα σε σειρά ιαδικτύωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Queuing Systems Παράμετροι Συστημάτων Αναμονής Τύπος Little. Β. Μάγκλαρης, Σ. Παπαβασιλείου

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Queuing Systems Παράμετροι Συστημάτων Αναμονής Τύπος Little. Β. Μάγκλαρης, Σ. Παπαβασιλείου ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ Queuing Systems Παράμετροι Συστημάτων Αναμονής Τύπος Little Β. Μάγκλαρης, Σ. Παπαβασιλείου 8-5-2014 Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα