ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ"

Transcript

1 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Ιανουάριος-Φεβρουάριος ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τεχνική εισαγωγή, Πιστοποιήσεις και Επίκαιρα Νομικά Θέματα Δρ Λώρενς Π. Πεταλίδης Πρόσφατη μελέτη της ICAP σημειώνει ότι τα ξύλινα κουφώματα αναλογούν στο 15,6% της συνολικής αγοράς κουφωμάτων στην Ελλάδα 1. Αν και τα ξύλινα κουφώματα υψηλής τεχνολογίας σημειώνουν σταθερή αύξηση πωλήσεων τα τελευταία χρόνια, οι αντοχές, τα προτερήματα και οι γενικότερες τεχνικές προδιαγραφές του προϊόντος παραμένουν ασαφή για σημαντικό μερίδιο επαγγελματιών του κατασκευαστικού κλάδου. Στο πρώτο μέρος, το αφιέρωμα προσφέρει μια τεχνική ανασκόπηση του ξύλινου κουφώματος, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πιστοποίηση της ποιότητας και των αντοχών του προϊόντος. Στο δεύτερο μέρος, η εργασία επιδίδεται σε ανάλυση σημαντικών και ιδιαίτερα επίκαιρων νομικών θεμάτων που σχετίζονται με το κούφωμα γενικότερα αλλά και πιο συγκεκριμένα με το ξύλο ως υλικό. Α. Τεχνική εισαγωγή και ανασκόπηση πιστοποιήσεων. 1) Ξύλινα κουφώματα: υλικά, τεχνολογική εξέλιξη και βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά 2) Εργαστηριακές δοκιμές και πιστοποίηση ξύλινων κουφωμάτων i) Δομικές εργαστηριακές δοκιμές ii) Εργαστηριακές δοκιμές βαφών iii) H νέα σήμανση ποιότητας CE Β. Επίκαιρα Νομικά Θέματα 1) Ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων i) Νομική αναδρομή ii) Ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων: Τι σημαίνει για τα κουφώματα στην πράξη; iii) Ενεργειακά συμπεράσματα και απόψεις.

2 12 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2) Περιορισμοί δόμησης σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα. Γ.`Συμπεράσματα ΜΕΡΟΣ Α. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ. A.1) Ξύλινα κουφώματα: υλικά, τεχνολογική εξέλιξη και βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά. A.1) :,. Με την εισαγωγή νέων συνθετικών ή επεξεργασμένων υλικών στην τεχνολογία του ανθρώπου, το ξύλο έχει κάποιες φορές προβληθεί ως υλικό ξεπερασμένο. Στην πραγματικότητα, το ξύλο είναι ένα υλικό διαχρονικό, με σημαντική. παρουσία στην,, σύγχρονη αρχιτεκτονική, μοναδικές φυσικοχημικές ιδιότητες και δομικές αντοχές, (εικόνα ( 1). 1). Η οικειότητά μας λοιπόν με το ξύλο δεν θα πρέπει ( να επηρεάζει την αξιολόγηση του 2,3 ). υλικού αυτού και την αποδοχή του ως άριστη λύση σε ευρύτατη ποικιλία κατασκευαστικών και μη εφαρμογών (βλέπε πρόσφατη βιοτεχνολογική παραγωγή προσθετικού οστού με βάση το ξύλο 2,3 ). ( ) ( ) ( ) ( ) Εικόνα 1. Η διαχρονικότητα του ξύλου στην ανθρώπινη έκφραση και ανάπτυξη. (α) Βιολί Spanish 1. II ( ) του μεγάλου Ιταλού οργανοποιού Stradivarius.. (β) Πολεμικό σκάφος των Vikings ( ) (1600). Spanish (γ) II Νεκρικό ( ) σκάφος του Φαραώ Χέοπα, Αρχαία Αίγυπτος (4 η Δυναστεία, 2500 π.χ.). Stradivarius. (δ) Ξύλινο ( ) αγαλματίδιο σε μορφή Vikings χειρός, (1600). Νησί του ( ) Πάσχα ( μ.χ.)., (4, ). ( ) Τα είδη ξυλείας που χρησιμοποιούνται, από τις σύγχρονες ( βιομηχανίες..). παραγωγής ξύλινων κουφωμάτων υψηλής τεχνολογίας είναι προσεκτικά επιλεγμένα με βάση τη δομική τους σταθερότητα (dimensional stability) και χρησιμοποιούνται σε τρικολλητή μορφή για αποφυγή στρεβλώσεων (εικόνα 2).

3 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Ιανουάριος-Φεβρουάριος Εικόνα 2. Τρικολλητή ξυλεία Meranti διατομής 72x86 mm για παραγωγή κουφωμάτων διατομής 68x77 mm (I.V. 68 mm). Σκιαγραφείται η τριμερής σύνθεση του άνω τεμαχίου. Η υγρασία του ξύλου είναι, επίσης, σημαντική παράμετρος που επηρεάζει τη σταθερότητα του ξύλου, ελέγχεται συστηματικά και πρέπει να παραμείνει μεταξύ 10 και 12 βαθμών σχετικής υγρασίας. Τα κύρια, ευρύτερα διαδεδομένα είδη ξυλείας που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κουφωμάτων εκτίθενται στον πίνακα 1. Η κατασκευή κουφωμάτων από ξύλο είναι μια δραστηριότητα πανάρχαια, η οποία αναπτύχθηκε βιοτεχνικά και έχει τις τελευταίες δεκαετίες εξελιχθεί σε ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθετοποιημένη, ψηφιακά ελεγχόμενη και αυστηρά πιστοποιημένη βιομηχανία. Η ανάλυση των κυριότερων διαφορών μεταξύ βιοτεχνικού ξύλινου κουφώματος και βιομηχανικού ξύλινου κουφώματος υψηλής τεχνολογίας αξίζει μελέτη και έχει προσφερθεί σε προηγούμενη εργασία 4. Η μηχανολογική υποδομή που απαιτεί η παραγωγή ξύλινων κουφωμάτων υψηλής τεχνολογίας είναι εξεζητημένη, καθώς το ξύλινο κούφωμα δεν δύναται να παραχθεί από έτοιμα προφίλ. Το γεγονός αυτό αλλά και οι πρακτικές δυσκολίες που σχετίζονται με την επεξεργασία και βαφή της φυσικής αυτής ύλης, απαιτεί ιδιαίτερα οργανωμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις με μηχανές CNC, εκτενέστατο ποιοτικό έλεγχο, προηγμένους αυτοματισμούς και ρομποτική τεχνολογία ακριβείας.

4 14 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Πίνακας 1. Μερικά από τα βασικά είδη ξυλείας που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κουφωμάτων. Είδος ξυλείας Ενδεικτικό βάρος (kg / m3) Προέλευση Σχόλια Dark Red Meranti Ν.Α. Ασία, Μαλαισία, Ινδονησία Kλασικό ξύλο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Ευρώπη Iroko Δυτική Αφρική Ξύλο ναυπηγικής χρήσης με εξαιρετικές αντοχές Πεύκη Σκανδιναβία, Κεντρική Ευρώπη και άλλα. Τeak Burma και Ν.Α. Ασία γενικότερα Ευρέως διαθέσιμο ρητινούχο ξύλο με μεγάλη ποικιλία ειδών και ποιοτήτων Εξαιρετικής αντοχής ξύλο ναυπηγικής χρήσης Mαονι Αφρική Ανθεκτικό ξύλο με που δεν προσβάλλεται από τα περισσότερα έντομα Νiangon Δυτική Αφρική Ανθεκτικό ξύλο με μεγάλη φυσική διάρκεια και αντοχή σε έντομα. Η εξέλιξη του ξύλινου κουφώματος στα τέλη του 20 ου αιώνα πραγματοποιήθηκε κατά κύριο λόγο στη Γερμανία, όπου βελτιστοποιήθηκαν οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού του. Η τεχνολογική και σχεδιαστική αυτή ανάπτυξη οδήγησε στις σημερινές κλασικές διατομές κουφώματος των 68 και 78 mm, τη χρήση μόρσων σύνδεσης, διπλών υαλοπινάκων και σημαντικά στην ανάπτυξη μηχανισμών που επιτρέπουν ανάκλιση και κλείδωμα σε μεγάλο αριθμό σημείων περιμετρικά του κουφώματος (εικόνα 3). Οι καινοτομίες αυτές θεωρούνται δόγμα στον ευρύτερο κλάδο και χρησιμοποιούνται πλέον ευρύτατα και σε κουφώματα από υλικά εκτός του ξύλου. Η σχεδιαστική εξέλιξη, βιομηχανοποίηση και πιστοποίηση του σύγχρονου ξύλινου κουφώματος επέτρεψε στο προϊόν να καταλάβει το κύριο μέρος της αγοράς κουφωμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

5 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Ιανουάριος-Φεβρουάριος ( ) ( ) Εικόνα 3. (α) Διπλά 3. ( ) μόρσα σύνδεσης οριζόντιων (τραβέρσες) ( ) και κάθετων (μπόια) στελεχών ( ) ξύλινου κουφώματος από ξυλεία ΙΡΟΚΟ. (β) Σχεδιάγραμμα. δεξιού ( ) δίφυλλου ανοιγόμενου παράθυρου με ανάκλιση. Σημειώνονται τα σημεία σύνδεσης. των φύλλων στο κάσωμα (πράσινο) και τα περιμετρικά σημεία κλειδώματος των φύλλων (κόκκινο). ( ) ( ). Καθώς αντικρίζουμε το ξύλινο κούφωμα υψηλής τεχνολογίας του 21 ου αιώνα, συναντάμε λοιπόν ένα εξελιγμένο προϊόν με δεκαετίες ανάπτυξης πίσω του, πιστοποιημένες δομικές αντοχές, εξελιγμένες βαφές και εξαιρετικές ενεργειακές προδιαγραφές. Ας δούμε 21, σε μεγαλύτερη ανάλυση μερικά από τα θέματα αυτά.,,.. A.2) Εργαστηριακές δοκιμές και πιστοποίηση ξύλινων κουφωμάτων Η πιστοποίηση ποιότητας και οι εργαστηριακές δοκιμές θεωρούνται δεδομένα για πάρα πολλά προϊόντα εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς, διστακτικά και μόλις πρόσφατα άρχισε A.2) να αναγνωρίζεται η σημασία της επιστημονικής αυτής προσέγγισης στην αγορά κουφωμάτων της χώρας μας ανεξαρτήτως. υλικού., Θα πρέπει να είναι βέβαια στις απόλυτες προτεραιότητες του καταναλωτή να, επιζητά και να μελετά. τα διαθέσιμα δεδομένα πιστο- ποίησης του εκάστοτε κουφώματος, ωθώντας έτσι την αγορά προς ορθολογικότερα και, αντικειμενικότερα επίπεδα παροχής υπηρεσιών.. Οι εργαστηριακές δοκιμές κουφωμάτων αποτελούν τη βάση παραγωγής αντικειμενικών,, επιστημονικών δεδομένων αξιολόγησης. των προϊόντων της αγοράς, και χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες. Είναι διαδικασίες σύνθετες, απαιτούν εξειδικευμένη τεχνολογική υποδομή, /. και σημαντική τεχνογνωσία και ως, εκ τούτου πραγματοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά σε, διεθνή ιδρύματα δοκιμών/πιστοποίησης. Οι δυο κυριότερες ( 4). ομάδες δοκιμών, για τις οποίες θα προσφερθεί σύντομη ανασκόπηση παρακάτω, είναι αυτές που αφορούν σε δομικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές βαφής του ξύλινου κουφώματος (εικόνα 4). Page 5 of 20

6 16 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Εικόνα 4. Ανασκόπηση δομικών εργαστηριακών δοκιμών και 4. εργαστηριακών δοκιμών βαφής ξύλινων κουφωμάτων.. Α.2.i) Δομικές εργαστηριακές δοκιμές Κατά τη διάρκεια των βασικών δομικών δοκιμών το κούφωμα ασφαλίζεται αεροστεγώς σε πλατφόρμα (εικόνα 5) και υποβάλλεται σε ανεμοπιέσεις αυξανόμενης ισχύος. Για κάθε ανεμοπίεση που δοκιμάζεται τα μηχανήματα δοκιμών μετρούν τον όγκο αέρα που διαπερνά το κούφωμα. Οι απώλειες αυτές μετρώνται σε κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα ανά τετραγωνικό μέτρο κουφώματος (m 3 /h/m 2 ) και στη συνέχεια απεικονίζονται γραφικά. Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών το κούφωμα τοποθετείται σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες αντοχών που αναγνωρίζονται από Page την 6 of Ευρωπαϊκή 20 Ένωση (Εικόνα 6).

7 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Ιανουάριος-Φεβρουάριος /. ( ). Εικόνα 5. Τεχνολογικές εγκαταστάσεις δομικών εργαστηριακών δοκιμών Αεροστεγανότητας/ανεμοπίεσης και υδατοστεγανότητας κουφωμάτων. Στην ίδια εγκατάσταση πραγματοποιούνται και οι εργαστηριακές δοκιμές ασφαλείας (έκθεση σε ακραίες συνθήκες τυφώνα). 100 ( m 3 /h/m 2 ) (Klasse).. 0,1 Page 6 of (Pascal) Εικόνα 6. Αποτέλεσμα δοκιμών ανεμοπίεσης σε δίφυλλη μπαλκονόπορτα από τρικολλητή ξυλεία ΙΡΟΚΟ, διατομής 68 x 77 mm. Για κάθε διαφορετική ανεμοπίεση (οριζόντια κλίμακα), απεικονίζεται ο όγκος αέρα που διαπερνά το κούφωμα (κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα ανά τετραγωνικό μέτρο στην κάθετη κλίμακα). Από το γράφημα συμπεραίνεται ότι το κούφωμα που δοκιμάστηκε παρουσίασε απώλειες που ήταν σημαντικά μικρότερες από αυτές που χαρακτηρίζουν ακόμη και την ανώτατη κατηγορία κουφωμάτων που αναγνωρίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι λοιπόν, το κούφωμα τοποθετείται στην ανώτατη κατηγορία αντοχών που αναγνωρίζεται (Κlasse 4).

8 18 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Δοκιμές παρόμοιες με αυτές που περιγράφονται παραπάνω πραγματοποιούνται και παρουσία τεχνητής βροχής. Υπό τις συνθήκες αυτές, δοκιμάζονται όχι μόνο οι αντοχές., στις ανεμοπιέσεις, αλλά και η υδατοστεγανότητα του κουφώματος. ( lasse 4). Αναπόσπαστο μέρος των δομικών εργαστηριακών δοκιμών αποτελούν και οι δοκιμές ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια αυτών τα κουφώματα εκτίθενται σε ακραίες συνθήκες καμπορούν να υπερβούν και τα 3000 Pa. (που αντιστοιχεί σε άνεμο, ταχύτητας άνω των 200,. χλμ/ωρα). Το εντυπωσιακό είναι ότι το κούφωμα καλείται να αντέξει και αναστροφή της πίεσης αυτής, δεχόμενο. δηλαδή την ίδια πίεση, και από την εσωτερική του μεριά Pa ( Η ακουστική επίδοση 200 / ). του κουφώματος εξετάζεται επίσης εργαστηριακά. Η επίδοση, αυτή σχετίζεται άμεσα. όχι μόνο με τον σχεδιασμό και τη μόνωση του κουφώματος αλλά. και με τις προδιαγραφές του τοποθετημένου υαλοπίνακα. Η παράμετρος Rw εκφράζει. Rw την ηχομειωτική ικανότητα του κουφώματος, μετράται, σε db και προκύπτει db από ανάλυση ( 7). ακουστικής κυματομορφής (εικόνα 7). R w (C; C tr ) = 41 (-2, -4) db R w (C; C tr ) = 41 (-2, -4) db (db) (Hz) Εικόνα 7. Καμπύλη ακουστικής 7. επίδοσης ξύλινου κουφώματος διατομής 78 x 77 mm 78 x από 77 mm τρικολλητή ξυλεία ΙΡΟΚΟ με ηχομειωτικό υαλοπίνακα 31 mm (10 VSG/15/6 float). 31 mm O γενικός (10 συντελεστής ηχομείωσης Rw (πλαίσιο άνω) για το κούφωμα συνοδεύεται από 2 συμπληρωματικά μεγέθη (C και C tr - παρένθεση) που περιγράφουν την ακουστική κυματομορφή ηχομείωσης. Page 6 of 18

9 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Ιανουάριος-Φεβρουάριος Τέλος, η θερμομόνωση ενός κουφώματος εξετάζεται εργαστηριακά με διάφορες μεθόδους και οδηγεί στον υπολογισμό του συντελεστή θερμοαγωγιμότητας (ή θερμοπερατότητας) Uw. Η παράμετρος αυτή έχει μονάδες Watt ανά τετραγωνικό μέτρο κουφώματος ανά βαθμό θερμοκρασίας Kelvin (W/m 2 K) και ουσιαστικά εκφράζει το ποσό της θερμικής ενέργειας που διαπερνά το κούφωμα στη μονάδα του χρόνου, ανά τετραγωνικό μέτρο κουφώματος σε δεδομένη θερμοκρασία. Η εκτίμηση του Uw δεν περιλαμβάνει απώλειες ενέργειας λόγω ελλιπούς στεγανότητας του κουφώματος και έτσι περιγράφει μόνο τις θερμοαγωγικές προδιαγραφές του κουφώματος. Σημαντική κατάχρηση του Uw γίνεται στην ελληνική αγορά, καθώς κατά την περιγραφή της θερμομονωτικής ικανότητας κουφωμάτων, αντί της παραμέτρου Uw (window δείκτης w) συχνότατα δίδονται τιμές συντελεστών θερμοαγωγιμότητας υαλοπινάκων Ug (glass - δείκτης g). H τακτική αυτή είναι σαφώς λανθασμένη και απαιτείται προσοχή στον σωστό διαχωρισμό των δυο συντελεστών U. Αντικειμενικά, το ξύλο ως εξαιρετικά κακός αγωγός της θερμότητας είναι το ανώτατο υλικό αναφορικά με τη θερμομόνωση κουφωμάτων. Σε συνδυασμό, δε, με ενεργειακά κρύσταλλα (low emissivity ή άλλα) εγγυάται κορυφαία θερμομόνωση και σημαντικότατη εξοικονόμηση ενέργειας. Οι τιμές του Uw για ξύλινα κουφώματα υψηλής τεχνολογίας ποικίλουν από 2,6 W/m 2 K για ένα κούφωμα διατομής 68 mm με απλό υαλοπίνακα , μέχρι και 1 W/m 2 K, ή και χαμηλότερα, για κουφώματα με μεγαλύτερες διατομές και εξελιγμένα ενεργειακά κρύσταλλα. Είναι προφανές ότι η συμβολή του κρυστάλλου στη θερμομόνωση του κουφώματος είναι πάρα πολύ σημαντική. Η άριστη θερμομόνωση του ξύλινου κουφώματος υψηλής τεχνολογίας είναι ένας μόνο από τους λόγους που το καθιστούν την πλέον περιβαλλοντικά φιλική λύση 6,7. A.2.ii) Εργαστηριακές δοκιμές βαφών Η πιστοποίηση της βαφής των ξύλινων κουφωμάτων υψηλής τεχνολογίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Παραδοσιακά τρωτό σημείο του βιοτεχνικού ξύλινου κουφώματος, η σύγχρονη βαφή καταφέρνει να προσφέρει εξαιρετικά ισχυρή προστασία του ξύλου από θάλασσα, ήλιο και βροχή χωρίς ανάγκες περιποίησης. Η διαθεσιμότητα πολύ προηγμέ-

10 A.2.ii) 20 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ.,,. ( νων υδατοδιαλυτών βαφών και οι σύγχρονες τεχνολογίες ηλεκτροστατικής βαφής (ρομποτική βαφή εντός ισχυρότατου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που οδηγεί σε μαγνητισμό των σωματιδίων βαφής στην επιφάνεια του ξύλου) εγγυώνται κορυφαία ποιότητα βαφής με αντοχή, ομοιογένεια και εξαιρετική πρόσφυση. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών βαφής ελέγχονται η φυσική εικόνα του στρώματος ),., ( film ), (U.V.), ( ),, βαφής μικροσκοπικά, η υδατοπερατότητα της βαφής (ταχύτητα απορρόφησης και αποβολής υγρασίας διαμέσου ελεύθερου film βαφής), η προστασία από υπεριώδεις ακτινοβολίες (U.V.), η ελαστικότητα της βαφής (ικανότητα της βαφής να ακολουθήσει τις αναπόφευκτες δομικές διακυμάνσεις του κουφώματος), η αντοχή σε επαφή με οικοδομικά υλικά, η τάση προσκόλλησης μεταξύ βαμμένων επιφανειών και η έκθεση σε πρωτόκολλα τεχνητής γήρανσης (εικόνα 8). 5. Προηγούμενη εργασία προσφέρει περισσότερες τεχνικές ( λεπτομέρειες 8). για το σημαντι- κό αυτό θέμα 5. ( ) ( ) ( ) ( ) Εικόνα Μερικά στιγμιότυπα από εργαστηριακές δοκιμές βαφών ξύλινων κουφωμάτων. Α). Ελεύθερα film βαφής ) προς αξιολόγηση film β) Δοκιμές ελαστικότητας, γ) ) Μικροσκοπική, εξέταση βαφής, δ) Δοκιμές επαφής με οικοδομικά υλικά. ), ).

11 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Ιανουάριος-Φεβρουάριος A.2.iii) H Νέα σήμανση ποιότητας CE Για να μπορέσει να ενοποιήσει την ευρωπαϊκή αγορά και να κάνει τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών κουφωμάτων πιο προσιτή και πιο αντικειμενική, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σε ισχύ μία πολύ σημαντική νέα σήμανση προϊόντος που ονομάζεται CE. Από εδώ και στο εξής η Ε.Ε. απαιτεί νομικά, πως κάθε κούφωμα πρέπει να συνοδεύεται από ειδική σήμανση που να προσφέρει στον καταναλωτή σημαντικές πληροφορίες για την ποιότητα και επίδοση του προϊόντος. Με τη νέα σήμανση, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί εύκολα να συγκρίνει τις επιδόσεις κάθε κουφώματος σχετικά με αρκετές από τις βασικές τεχνικές επιδόσεις που αναφέραμε παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την οδηγία ΕΝ 14351, η σήμανση CE απαιτεί δημοσίευση δεδομένων για αντοχή σε ανεμοπίεση, υδατοστεγανότητα, αεροστεγανότητα, ακουστική επίδοση και θερμομόνωση. Η νέα σήμανση CE προσφέρει έναν νέο, αντικειμενικό και ενοποιημένο τρόπο σύγκρισης κουφωμάτων και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρότατα υπ όψιν κατά τις διαδικασίες μελέτης της αγοράς και επιλογής προμηθευτή. ΜΕΡΟΣ Β. ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Στο πρώτο μέρος παρουσιάσαμε κάποιες από τις βασικότερες τεχνικές προδιαγραφές του ξύλινου κουφώματος, καθώς και τις εργαστηριακές δοκιμές που οδηγούν στην πιστοποίησή του. Στο δεύτερο αυτό μέρος θα συνεχίσουμε με την ανάλυση δύο σημαντικών και επίκαιρων νομικών θεμάτων που άπτονται γενικότερα του χώρου των κουφωμάτων, αλλά και πιο συγκεκριμένα με το ξύλο ως υλικό.

12 22 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Β.1) Ενεργειακή Αποδοτικότητα Κτιρίων Β.1.i) Νομική αναδρομή H προσπάθεια θέσπισης κανονισμών θερμομόνωσης κτιρίων στην χώρα μας άρχισε το 1979 με το προεδρικό διάταγμα 1.6/ (ΦΕΚ 362/Δ/ ), με καθυστέρηση περίπου 5 χρόνια από παρόμοιες πρωτοβουλίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι μόλις το 7% των κτιρίων της χώρας δομήθηκε μετά το 1979 (πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο και ΥΠΕΧΩΔΕ) αντιλαμβάνεται κανείς ότι ελάχιστο μέρος των ελληνικών κτιρίων τηρεί έστω και βασικές θερμομονωτικές αρχές. Ακόμα και σ αυτό το μικρό ποσοστό κτιρίων η πραγματική θερμομόνωση είναι τις περισσότερες φορές άγνωστη, οι κανονισμοί οικοδομής χαοτικοί και οι επιλογές τεχνικών και υλικών δόμησης συχνά λανθασμένες 8. Από το 1979 και μετά η οικοδομική ανάπτυξη στην Ελλάδα υπήρξε από ανεπαρκώς ελεγχόμενη έως ανεξέλεγκτη, ενώ η τοποθέτηση κουφωμάτων με μονούς υαλοπίνακες και χωρίς καμία θερμομονωτική προδιαγραφή αποτέλεσε κανόνα παρά εξαίρεση. Υπήρξαν κάποιες προσπάθειες περαιτέρω ελέγχου της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων χωρίς καμία, όμως, ιδιαίτερη επιτυχία στην πράξη. Επισημαίνουμε δήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης (Κανονισμός Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων, παράγραφος 4.2 σελίδα 36): Όπως έχει διαπιστωθεί, στα κτίρια που έχουν ανεγερθεί πριν τη δεκαετία του 90, έχει εφαρμοστεί ελλιπώς ή καθόλου θερμομόνωση. 29 χρόνια μετά, με τον νόμο 3661 (ΦΕΚ Α 89/ ) ενσωματώνεται η οδηγία 2002/ 91/ΕΚ του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η χώρα μας θεσπίζει μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσής κτιρίων και αποκτά πλέον νομικό πλαίσιο αξιολόγησης της ενεργειακής απόδοσής τους. Η ενσωμάτωση της οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο καθυστέρησε κατά 2 χρόνια (επίσημη προθεσμία ενσωμάτωσης 4/1/2006). Η πλήρης εφαρμογή της ανωτέρω οδηγίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 4.5 τρις. τόνους ετησίως. Μία σύντομη ανασκόπηση της νομικής εξέλιξης του θέματος προσφέρεται παρακάτω στον πίνακα 2.

13 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Ιανουάριος-Φεβρουάριος Οδηγία / Νόμος π.δ. 1.6/ ΦΕΚ362/Δ/ Σύντομη περιγραφή Περί εγκρίσεως κανονισμού για τη θερμομόνωση των κτιρίων Καθιστά υποχρεωτική τη θερμική μόνωση όλων των νέων και θέτει άνω όριο των συντελεστών θερμοπερατότητας των επί μέρους στοιχείων των και κάθε κτιρίου ξεχωριστά. κ.υ.α /1986 & αναθεώρηση Θέτει τις προϋποθέσεις για την τακτική επιθεώρηση των λεβήτων/καυστήρων και τον έλεγχο των εκπομπών αερίων ρύπων από εγκαταστάσεις κτιριακών συστημάτων θέρμανσης. κ.υ.α /1993 κ.υ.α /1998 ΦΕΚ 880/8/ υ.α /1999 ν. 2831/2000, ΦΕΚ 130 Α 2002/91/ΕΚ ν. 3661/2008 ΦΕΚ Α 89/ Ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που περιλαμβάνει πλαίσιο μέτρων και διαδικασιών για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, θέσπιση ελάχιστων προδιαγραφών για την ενεργειακή απόδοση νέων κτιρίων και τακτικές επιθεωρήσεις ενεργειακών εγκαταστάσεων Κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και που θέτει τις γενικές προϋποθέσεις, απαιτήσεις και προδιαγραφές για την πιστοποίηση κτιρίων. Προώθηση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη δόμηση Οδηγία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Θέσπιση γενικού πλαισίου για μεθοδολογία υπολογισμού ολοκληρωμένης ενεργειακής απόδοσης Ενσωμάτωση όλων των διατάξεων της παραπάνω οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία. 1.Καθιερώνεται θεσμικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα η αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Διακρίνονται 5 θεματικές ενότητες, οι οποίες αφορούν στον καθορισμό των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης και στη μέθοδο υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης (άρθρο 3) νέων και υφιστάμενων κτιρίων (άρθρα 4 και 5), στην έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (άρθρο 6), στις επιθεωρήσεις λεβήτων και εγκαταστάσεων κλιματισμού (άρθρα 7 και 8) και πρόβλεψη ειδικευμένων και διαπιστευμένων ενεργειακών επιθεωρητών. Πίνακας 2. Ιστορική ανασκόπηση της βασικής νομικής εξέλιξης κανονισμών θερμομόνωσης και ενεργειακής απόδοσης κτιρίων. Η παρουσίαση περιλαμβάνει κυρίως αποφάσεις, διατάγματα, οδηγίες και νόμους που αφορούν και κουφώματα κτιρίων. B.1.ii) Ενεργειακή Αποδοτικότητα Κτιρίων: Τι σημαίνει για τα κουφώματα στην πράξη; Με βάση τον νόμο 3661, το υπουργείο ανάπτυξης έχει ολοκληρώσει έναν πολυσέλιδο κανονισμό ενεργειακής απoδοτικότητας κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Το έγγραφο, μεταξύ άλλων, αναλύει το θεωρητικό υπόβαθρο υπολογισμού ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κτιρίου

14 24 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ (kwh/m 2 ) και στοιχειοθετεί την πρακτική μεθοδολογία αξιολόγησης της ενεργειακής αυτής αξιολόγησης. Η διαδικασία αξιολόγησης είναι σύνθετη και λαμβάνει υπ όψιν της σημαντικό αριθμό παραμέτρων (τεχνικές και θερμομονωτικές προδιαγραφές τοιχοποιίας, κουφωμάτων, στέγης και δαπέδου, ύπαρξη θερμογεφυρών, εξαερισμό, φωτισμό, προδιαγραφές κλιματιστικών και λέβητα και άλλα). Εφόσον πρόκειται για νέο κτίριο ή κτίριο που υφίσταται ριζική ανακαίνιση, το κτίριο θα πρέπει υποχρεωτικά να πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής αποδοτικότητας οι οποίες αντιστοιχούν στην Κατηγορία Ενεργειακής Απόδοσης Β του Πιστοποιητικού. Σε περίπτωση που το κτίριο δεν ικανοποιεί τις ελάχιστες απαιτήσεις της Κατηγορίας Β και ο ιδιοκτήτης δεν εφαρμόσει τις απαραίτητες βελτιώσεις, το κτίριο εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί αυθαιρέτων. Πιο συγκεκριμένα, και αναφορικά με τα κουφώματα του κτιρίου, ο ΚΕΝΑΚ απαιτεί τη συλλογή των εξής στοιχείων από διαπιστευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο ενεργειακό επιθεωρητή: Α) Διαστάσεις, προσανατολισμός και τύπος ανοιγμάτων Β) Κατάσταση των κουφωμάτων για εκτίμηση αεροστεγανότητας Γ) Συντελεστές θερμοπερατότητας (Uw) των κουφωμάτων Δ) Συντελεστές ηλιακών θερμικών κερδών (g) των κουφωμάτων E) Tύπους και γωνίες σκίασης (sc) Η αξιολόγηση του συντελεστή θερμοαγωγιμότητας/θερμοπερατότητας (Uw) δύναται να βασιστεί στις προσφερόμενες από τον εκάστοτε προμηθευτή κουφωμάτων προδιαγραφές θερμομόνωσης (σήμανση CE). Επιπρόσθετα, για τη διευκόλυνση του επιθεωρητή, ο κανονισμός προσφέρει και ενδεικτικούς συντελεστές θερμοπερατότητας για κουφώματα από ξύλο, συνθετικό υλικό και αλουμίνιο (με ή χωρίς θερμοδιακοπή) και για παραλλαγές των κουφωμάτων αυτών αναφορικά με τυπολογία ανοίγματος, αριθμό φύλλων και τύπο υάλωσης. Από την ανάλυση των προσφερόμενων συντελεστών θερμοπερατότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, επιβεβαιώνεται αυτό που στις κρύες χώρες είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, ότι δηλαδή τα ξύλινα κουφώματα προσφέρουν τους υψηλότερους δείκτες θερμομόνωσης (πίνακας 3).

15 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Ιανουάριος-Φεβρουάριος Συμπεραίνεται ότι ένα ξύλινο κούφωμα με απλή υάλωση (πόσο μάλλον ) είναι χωρίς καμία δυσκολία συμβατό με τα όρια ακόμα και των πλέον απαιτητικότερων κλιματικών ζωνών της χώρας. Πίνακας 3. Συντελεστές θερμοπερατότητας από τον Κανονισμό Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης (Παράρτημα ΙΙ, πίνακας 11). Οι συντελεστές αφορούν σε δίφυλλο κούφωμα με κλασικό διπλό υαλοπίνακα από καθαρό γυαλί (2 υαλοπίνακες των 3 χιλιοστών) με διάκενο από απλό αέρα 12 mm (για το ξύλο) και 12,67 mm για τα άλλα 2 υλικά. Υλικό κουφώματος Συντελεστής Θερμοπερατότητας U w (W/m 2 K) Ξύλο 2,79 Πλαστικό 2,86 Αλουμίνιο (με θερμοδιακοπή)* 3,22 Αλουμίνιο (χωρίς θερμοδιακοπή)* 3,61 *Υποσημείωση: Πιστεύουμε ότι στον πίνακα του Κανονισμού πρέπει να έχει γίνει λάθος στη σήμανση της θερμοδιακοπής. Οι συντελεστές στον παρόν πίνακα εμφανίζονται αντεστραμμένοι/ διορθωμένοι. Ο κανονισμός ορίζει, επίσης, και την κατώτατη επιτρεπτή θερμοπερατότητα των κουφωμάτων, ανεξαρτήτως υλικού. Προσφέρονται ξεχωριστά κατώτατα όρια για τις 4 κλιματικές ζώνες που ορίζονται για τη χώρα (Πίνακας 4): Πίνακας 4. Κατώτατοι επιτρεπόμενοι συντελεστές θερμοπερατότητας κουφωμάτων ανά κλιματική ζώνη. Κλιματική Ζώνη Κατώτατος Συντελεστής θερμοπερατότητας κουφμάτων Uw (W/m 2 K) Α 3,8 Β 3,2 Γ 2,8 Δ 2,8

16 26 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ B.1.iii) Ενεργειακά συμπεράσματα και απόψεις Είναι βέβαιο ότι ο Νόμος 3661/2008 και ο νέος κανονισμός ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων του Υπουργείου Ανάπτυξης αποτελούν σοβαρά έργα και σαφή βήματα προόδου προς την επίτευξη μιας εμπεριστατωμένης ενεργειακής πολιτικής κτιρίων. Ως εποικοδομητική κριτική στις προσεγγίσεις του ΚΕΝΑΚ και αναφορικά με την ενεργειακή αξιολόγηση κουφωμάτων θα είχαμε να προτείνουμε τα εξής: 1) Tα κατώτατα επιτρεπόμενα όρια συντελεστών θερμομόνωσης κουφωμάτων (Uw) είναι αρκετά συντηρητικά και σαφώς επιεικέστερα από ανάλογα όρια των κεντρικών και βορειότερων περιοχών της Ευρώπης. Το κατά τόπους δριμύ χειμερινό ψύχος και η τεράστια ηλιοφάνεια/ζέστη του καλοκαιριού θα δικαιολογούσαν αυστηρότερα όρια θερμοπερατότητας κουφωμάτων για επίτευξη ουσιώδους εξοικονόμησης ενέργειας. 2) Σαφέστερη περιγραφή τουλάχιστον για τα νέα κτίρια της αεροστεγανότητας των κουφωμάτων στο πλαίσιο της σχετικής οδηγίας ΕΝ και της σήμανσης CE του προϊόντος. Οι προτεινόμενες από τον ΚΕΝΑΚ διαβαθμίσεις αεροστεγανότητας είναι γενικές και μη-ποσοτικές. 3) Δεδομένης της σημασίας των προδιαγραφών κουφωμάτων στη διαμόρφωση της τελικής ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου, πιστεύουμε ότι ο ΚΕΝΑΚ θα μπορούσε να είχε αφιερώσει ειδικό παράρτημα για την αξιολόγησή τους, εκτός της υπάρχουσας γενικής ανάλυσης κτιριακού κελύφους. Αυτό έχει γίνει άλλωστε για τις αξιολογήσεις θερμογεφυρών, λέβητα, θέρμανσης, κλιματισμού και φωτισμού.

17 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Ιανουάριος-Φεβρουάριος Β.2) Περιορισμοί δόμησης σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα. Στη χώρα μας, εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει νομοθεσία που επιβάλλει την προστασία της πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής ταυτότητας μεγάλου αριθμού παραδοσιακών οικισμών και διατηρητέων. Πολυάριθμα ΦΕΚ ορίζουν περιορισμούς δόμησης σε διατηρητέα και παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας, απαγορεύοντας ρητά, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση κουφωμάτων από υλικά εκτός του ξύλου. Ως τυχαίο παράδειγμα αναφέρεται η παράγραφος 20, του άρθρου 6 του ΦΕΚ 927/Δ/ περί περιορισμών δόμησης στον παραδοσιακό οικισμό Παροικιάς, Πάρου: «Τα κουφώματα πρέπει να είναι ξύλινα, μονόχρωμα σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα.» Ιδιαίτερα χρήσιμο διαδικτυακό αρχείο των παραδοσιακών οικισμών και διατηρητέων της χώρας προσφέρεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην ιστοσελίδα Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με βάση την παραπάνω διαδικτυακή υπηρεσία στον δήμο Κηφισιάς προκύπτουν 173 διατηρητέα κτήρια, ενώ στον νομό Κυκλάδων 164 παραδοσιακοί οικισμοί. Χρήσιμη σύνοψη των παραδοσιακών οικισμών στην Ελλάδα αλλά και των σχετικών ΦΕΚ περιορισμών δόμησης προσφέρεται και στην ιστοσελίδα (http: //www.buildings.gr/greek/ipiresies/government/paradosiakiikismi.htm). Τέλος, γενικός χάρτης που απεικονίζει τη γενική τοποθεσία των προστατευμένων αυτών περιοχών στη χώρα μας προσφέρεται παρακάτω (εικόνα 9). Εικόνα 9. Ανασκόπηση γεωγραφικής κατανομής 830 παραδοσιακών οικισμών στη χώρα μας. Δεδομένα έως 12/10/2006 (προσφορά Γραφείου Περιβαλλοντικών Μελετών Γ.Κ Τσολάκη,

18 28 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Γ) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Δεν είναι στις προθέσεις της εργασίας αυτής να αποδείξει ότι το σύγχρονο ξύλινο κούφωμα είναι «καλύτερο» από τα αντίστοιχα κουφώματα άλλων υλικών. Είναι θέση μας ότι κανένα υλικό δεν είναι άφθαρτο και σίγουρα το καθένα έχει σχετικά προτερήματα και μειονεκτήματα. Επιθυμούμε, όμως, να τονίσουμε ότι σε αντιδιαστολή με την υπόλοιπη Ευρώπη, το ξύλινο κούφωμα υψηλής τεχνολογίας παραμένει ένα παρεξηγημένο προϊόν στη χώρα μας. Ένα μέρος του καταναλωτικού κοινού αλλά και επαγγελματίες της κατασκευής δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι υπάρχουν ξύλινα κουφώματα στην αγορά που προσφέρουν κορυφαία αισθητική, απόλυτη μόνωση, εξοικονόμηση ενέργειας και εξαιρετική μακροβιότητα. Προτείνουμε ότι η καλή κατανόηση των τεχνικών προδιαγραφών των κουφωμάτων της αγοράς, καθώς και ορθολογική μελέτη των διαθέσιμων τεχνολογιών, πιστοποιητικών και εργαστηριακών δοκιμών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για ορθή επιλογή αξιόπιστων κουφωμάτων. Είναι απαραίτητο η αγορά να κινηθεί προς αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης ποιότητας, έτσι, ώστε η επιλογή του καταναλωτή να αποκτήσει τεχνική βάση και ασφάλεια. Η χρήση εξελιγμένων, μεθοδικά πιστοποιημένων ξύλινων κουφωμάτων υψηλής τεχνολογίας προσφέρει σημαντικά ενεργειακά προτερήματα χωρίς να στερείται υψηλότατων επιδόσεων στους τομείς στεγανότητας και αντοχής Κλείνουμε τονίζοντας κατηγορηματικά τη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και εκφράζοντας λύπη για τη συχνά ανεπανόρθωτη καταστροφή που προκαλεί σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα της χώρας μας κάθε απόκλιση από τους νομικά καθορισμένους περιορισμούς δόμησης. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. ICAP: Υποχωρεί ο ρυθμός ανόδου της αγοράς εξωτερικών κουφωμάτων. Εφημερίδα Ναυτεμπορική, 10/6/ From wood to bone: multi-step process to convert wood hierarchical structures into biomimetic hydroxyapatite scaffolds for bone tissue engineering. Tampieri et al., Journal of Material Chemistry 2009, 19,

19 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Ιανουάριος-Φεβρουάριος Η τεχνολογία του μέλλοντος: Νανοτεχνολογία & ξύλο. Μαντάνης Γ. και Ο. Γκορτζή (2009), Επιπλέον, Εισαγωγή στα ξύλινα κουφώματα υψηλής τεχνολογίας: Γενική αξιολόγηση και επισκόπηση εργαστηριακών δοκιμών. Λ. Πεταλίδης. Τεχνικά Χρονικά ΤΕΕ, 2006, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος portal.tee.gr/portal/page/portal/publications/sygrafeis-2008.pdf 5. Εργαστηριακές δοκιμές σε βαφές ξύλινων κουφωμάτων. Λ. Πεταλίδης. Περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ, 2006, 184, Μελέτη του οργανισμού WWF. Window of opportunity: The environmental and economic benefits of specifying timber window frames. Christian Thompson, 2005, 7. Η οικολογική υπεροχή των ξύλινων κουφωμάτων: Συμπεράσματα από μελέτες διεθνών οργανισμών που επεξεργάστηκε η SYLOR. Λ. Πεταλίδης. Περιοδικό Ξύλο και Έπιπλο, 2005, Φεβρουάριος, Πράσινη ανάπτυξη μέσα από την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια. Γιώργος Μαυρουλέας, 2009, Φεβρουάριος /709-prasini-exoikonomhsh-energy.html

20

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2006 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ DR ΛΩΡΕΝΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗ, B.SC., PH.D. Υπεύθυνος Διαχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Eεντούτοις τα πλεονεκτήματα των ξύλινων κουφωμάτων είναι:

Eεντούτοις τα πλεονεκτήματα των ξύλινων κουφωμάτων είναι: Το τεχνικό εγχειρίδιο που έχετε στα χέρια σας είναι αποτέλεσμα πολυετούς εμπειρίας των στελεχών της SIMPLY WOOD. Σκοπό έχει να παρουσιάσει όλα τα ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά των κουφωμάτων SIMPLY WOOD

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός πιστοποίησης προϊόντων για την Παρέμβαση Αντικατάσταση Κουφωμάτων Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον 1. Εισαγωγή

Οδηγός πιστοποίησης προϊόντων για την Παρέμβαση Αντικατάσταση Κουφωμάτων Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον 1. Εισαγωγή Οδηγός πιστοποίησης προϊόντων για την Παρέμβαση Αντικατάσταση Κουφωμάτων Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον 1. Εισαγωγή Το Έργο Χτίζοντας το Μέλλον Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας αφορά στην αναβάθμιση του κτιριακού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Συνέδριο ΟΠΕ - ΣΒΒΕ Ποιότητα, Προδιαγραφές, Πιστοποίηση, Έλεγχος Αγοράς στον κλάδο των οµικών Υλικών Ξεν. Hyatt Regency, Θεσσαλονίκη, 2 εκεµβρίου 2008 ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κουφώματα αλουμινίου και ο ρόλος τους στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών

Κουφώματα αλουμινίου και ο ρόλος τους στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών Κουφώματα αλουμινίου και ο ρόλος τους στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών Θεόφιλος Παγιάτης Γ.Γ. ΠΟΒΑΣ Σύμφωνα με τα έως τώρα στατιστικά στοιχεία από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που

Διαβάστε περισσότερα

WWW.ERGON.COM.GR ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΙΝΑ - ΞΥΛΑΛΟΥΜΙΝΙΑ

WWW.ERGON.COM.GR ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΙΝΑ - ΞΥΛΑΛΟΥΜΙΝΙΑ WWW.ERGON.COM.GR ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΙΝΑ - ΞΥΛΑΛΟΥΜΙΝΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΩΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ APOLYTON : ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ Θ * ΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ & ΨΥΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

// COMFORT. THERMOBELT Ultra. Low-E Insulating Glass

// COMFORT. THERMOBELT Ultra. Low-E Insulating Glass THERMOBELT Ultra Low-E Insulating Glass GR THERMOBELT Ultra Low-E Insulating Glass Η ενεργειακή απόδοση και η υψηλή αισθητική πρέπει να συνυπάρχουν. Με τη σειρά υαλοπινάκων THERMOBELT Ultra μπορούμε να

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός πιστοποίησης προϊόντων για την Παρέμβαση Αντικατάσταση Υαλοπινάκων Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον 1. Εισαγωγή

Οδηγός πιστοποίησης προϊόντων για την Παρέμβαση Αντικατάσταση Υαλοπινάκων Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον 1. Εισαγωγή Οδηγός πιστοποίησης προϊόντων για την Παρέμβαση Αντικατάσταση Υαλοπινάκων Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον 1. Εισαγωγή Το Έργο Χτίζοντας το Μέλλον Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας αφορά στην αναβάθμιση του κτιριακού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΟΜΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι απαιτήσεις κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Με τον όρο «ενεργειακή αναβάθμιση» εννοούμε μια σειρά απλών επεμβάσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κτηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μετάδοσης Θερµότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Τµήµα Μηχανολόγων Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης

Εργαστήριο Μετάδοσης Θερµότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Τµήµα Μηχανολόγων Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Εργαστήριο Μετάδοσης Θερµότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Τµήµα Μηχανολόγων Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης 1 Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Το παράδειγμα του κτιρίου διοίκησης του

Διαβάστε περισσότερα

Θερμομονωτική προστασία και ενεργειακή απόδοση κτιρίου

Θερμομονωτική προστασία και ενεργειακή απόδοση κτιρίου Θερμομονωτική προστασία και ενεργειακή απόδοση κτιρίου Κατερίνα Τσικαλουδάκη*, Θεόδωρος Θεοδοσίου *Δρ πολ. μηχ., επίκουρη καθηγήτρια, katgt@civil.auth.gr Εργαστήριο Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των ΠΕΑ στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Ο ρόλος των ΠΕΑ στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων Ο ρόλος των ΠΕΑ στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ΠΕΤΡΟΛΙΑΓΚΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Δρ Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας Νοτίου Ελλάδος IOYNIOΣ 2016 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ Σ.Ε.Π.Δ.Ε.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ)

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ) ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ, U (W / m 2.Κ) χωρίς θερμομόνωση με θερμομόνωση ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ 1 Kcal = 4.186,8 J = 1,163 W*h 1 Kcal είναι η ποσότητα της θερμότητας που

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ταχ.Δ/νση: Μπότσαρη 2 Τ.Κ. 42100 Τρίκαλα Τηλέφωνο: 24310-46427 Fax: 24310-35950 ΖΥΓΟΛΑΝΗ ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Κινητό: 6972990707 Κινητό:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ενεργειακός σχεδιασµός του κτιριακού κελύφους θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Σήµανση. Από 1η Φεβρουαρίου η περίοδος συνύπαρξης του προτύπου ΕΝ 14351-1

Σήµανση. Από 1η Φεβρουαρίου η περίοδος συνύπαρξης του προτύπου ΕΝ 14351-1 Σήµανση Από 1η Φεβρουαρίου η περίοδος συνύπαρξης του προτύπου ΕΝ 14351-1 Η προβλεπόµενη µεταβατική περίοδος θα διαρκέσει µέχρι 1η Φεβρουαρίου 2009, όπου η σήµανση θα γίνει πλέον υποχρεωτική για τα κουφώµατα.

Διαβάστε περισσότερα

Τι κάνουμε για τα αυξημένα έξοδα με την τιμή του πετρελαίου στο 1.50

Τι κάνουμε για τα αυξημένα έξοδα με την τιμή του πετρελαίου στο 1.50 Τι κάνουμε για τα αυξημένα έξοδα με την τιμή του πετρελαίου στο 1.50 Αυτό που προτείνουμε είναι η ενεργειακή θωράκιση του χώρου μας, προκειμένου να πετύχουμε μείωση έως 50% στα έξοδα θέρμανσης. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός πιστοποίησης προϊόντων για την Παρέμβαση Εγκατάσταση Κεντρικών Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων (ΚΘΗΣ) Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον 1.

Οδηγός πιστοποίησης προϊόντων για την Παρέμβαση Εγκατάσταση Κεντρικών Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων (ΚΘΗΣ) Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον 1. Οδηγός πιστοποίησης προϊόντων για την Παρέμβαση Εγκατάσταση Κεντρικών Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων (ΚΘΗΣ) Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον 1. Εισαγωγή Το Έργο Χτίζοντας το Μέλλον Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα αυτό: Είναι το μεγαλύτερο και πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα επέμβασης στον κτιριακό τομέα στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα αυτό: Είναι το μεγαλύτερο και πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα επέμβασης στον κτιριακό τομέα στην Ευρώπη. ΚΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Το πρόγραμμα αυτό: Είναι το μεγαλύτερο και πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα επέμβασης στον κτιριακό τομέα στην Ευρώπη. Ξεκινάει το 2011 και ολοκληρώνεται το 2020. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Νοµοθετικό πλαίσιο για την εξοικονόµηση ενέργειας -στον κτιριακό τοµέαστην

Νοµοθετικό πλαίσιο για την εξοικονόµηση ενέργειας -στον κτιριακό τοµέαστην Νοµοθετικό πλαίσιο για την εξοικονόµηση ενέργειας -στον κτιριακό τοµέαστην Ελλάδα Κατερίνα Τσικαλουδάκη ρ πολιτικός µηχανικός, λέκτορας Εργαστήριο Οικοδοµικής και Φυσικής των Κτιρίων Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Διημερίδα. Ενέργεια, Περιβάλλον & Εξοικονόμηση Ενέργειας. Αθήνα, πρώην ανατ. αερολιμένας, 11 Απριλίου 2008 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ

Διημερίδα. Ενέργεια, Περιβάλλον & Εξοικονόμηση Ενέργειας. Αθήνα, πρώην ανατ. αερολιμένας, 11 Απριλίου 2008 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ Έκθεση Διημερίδα Ενέργεια, Περιβάλλον & Εξοικονόμηση Ενέργειας Αθήνα, πρώην ανατ. αερολιμένας, 11 Απριλίου 2008 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α. (αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Συμφωνίας Συνεργασίας) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - Υαλοπίνακες

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α. (αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Συμφωνίας Συνεργασίας) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - Υαλοπίνακες ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α (αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Συμφωνίας Συνεργασίας) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - Υαλοπίνακες 1. Περιγραφή κατηγοριών υαλοπινάκων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» Συνολικά, επιλέγονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ Ανάλυση της Ευφροσύνης Αθαν. Καράµπαµπα, Πολ. Μηχ. ΕΜΠ Αθήνα, Οκτώβριος 2007 Το πρώτο µέτρο στη χώρα µας για εξοικονόµηση

Διαβάστε περισσότερα

Συµµόρφωση Συστηµάτων κατά EN 14351-2:2009 & EN 13830:2003

Συµµόρφωση Συστηµάτων κατά EN 14351-2:2009 & EN 13830:2003 Συµµόρφωση Συστηµάτων κατά EN 14351-2:2009 & EN 13830:2003 05/2011 Η EXALCO στα πλαίσια της υποχρεωτικής Ευρωπαϊκής σήµανσης CE και της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων της, διαθέτει για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ. Θεόφιλος Παγιάτης Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΟΒΑΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ. Θεόφιλος Παγιάτης Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΟΒΑΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ Θεόφιλος Παγιάτης Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΟΒΑΣ ΣΤΟΧΟΣ Η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της αντικατάστασης των εξωτερικών κουφωμάτων. Η παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

(W/m 2 K) 0.75 0.85 2.0

(W/m 2 K) 0.75 0.85 2.0 Ενεργειακή Αϖόδοση Κτιρίων και Νοµικό Πλαίσιο Οδηγίες 2002/91/ΕΚ και 2010/31/ΕΚ και ϖρακτική εφαρµογή στην Κύϖρο Σεµινάριο ΕΤΕΚ µε θέµα «Ενεργειακή Αναβάθµιση Κτιρίων στην Κύπρο» 2 Μαρτίου 2013 Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοτικές Οδηγίες 89/106/ΕΟΚ, 2010/31/ΕΕ και Δημόσιες Συμβάσεις - Προμήθειες

Κοινοτικές Οδηγίες 89/106/ΕΟΚ, 2010/31/ΕΕ και Δημόσιες Συμβάσεις - Προμήθειες Κοινοτικές Οδηγίες 89/106/ΕΟΚ, 2010/31/ΕΕ και Δημόσιες Συμβάσεις - Προμήθειες Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας ΚΑΠΕ Οδηγία 89/106/ΕΟΚ (CPD) [ΕΕΕΚ L 40 11/2/1989]

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (NZEB) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (NZEB) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΤΥΠΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (NZEB) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ H κατασκευή κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε Η/Μ εγκαταστάσεις κτιρίων

Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε Η/Μ εγκαταστάσεις κτιρίων Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 1 Ημερίδα ΣΜΗΒΕ Επεμβάσεις εξοικονομήσης ενέργειας σε κτίρια κατοικιών Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί συνάδελφοι ΑΝΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι ΑΝΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Αγαπητοί συνάδελφοι Μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών για περικοπές σε όλους τους τομείς που σήμερα είναι κάτι επιβεβλημένο, το MILITARY CLUB έρχεται με μια πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι μας.

Διαβάστε περισσότερα

www.alumil.com Καινοτόμες Εφαρμογές Αλουμινίου στη Σύγχρονη Κατασκευή Εξελίξεις Προϊόντων σε θέματα Εξοικονόμησης Ενέργειας

www.alumil.com Καινοτόμες Εφαρμογές Αλουμινίου στη Σύγχρονη Κατασκευή Εξελίξεις Προϊόντων σε θέματα Εξοικονόμησης Ενέργειας www.alumil.com Καινοτόμες Εφαρμογές Αλουμινίου στη Σύγχρονη Κατασκευή Εξελίξεις Προϊόντων σε θέματα Εξοικονόμησης Ενέργειας Περιεχόμενα Εξοικονόμηση Ενέργειας & Αλουμίνιο Συστήματα Αλουμινίου για εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.)

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) ΑΘΗΝΑ ΓΑΓΛΙΑ Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., M.Sc. Οµάδα Εξοικονόµησης

Διαβάστε περισσότερα

πως εξελίχθηκε. ( 60-70) σύγχρονα υλικά & σχεδιασμός ανεξάρτητος από το περιβάλλον του κτιρίου

πως εξελίχθηκε. ( 60-70) σύγχρονα υλικά & σχεδιασμός ανεξάρτητος από το περιβάλλον του κτιρίου Η εξέλιξη της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια πως ξεκίνησε... Η ανθρώπινη κατοικία ήταν πάντα απόλυτα προσαρμοσμένη στις τοπικές κλιματικές συνθήκες (προστασία & θερμική άνεση - παραδοσιακή αρχιτεκτονική)

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα ΚΑΠΕ Νέες Ενεργειακές Τεχνολογίες στα Κτίρια

Ημερίδα ΚΑΠΕ Νέες Ενεργειακές Τεχνολογίες στα Κτίρια ΚΑΠΕ - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Δομικά Υλικά στο Κτιριακό Κέλυφος Ημερίδα ΚΑΠΕ Νέες Ενεργειακές Τεχνολογίες στα Κτίρια Αθήνα,, 12 Ιουνίου 2008 Ελπίδα Πολυχρόνη Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Επαναστατικά νέα προϊόντα & τεχνολογίες τροποποιημένης ξυλείας στις κατασκευές: ιδιότητες, χαρακτηριστικά και εφαρμογές στη χώρα μας

Επαναστατικά νέα προϊόντα & τεχνολογίες τροποποιημένης ξυλείας στις κατασκευές: ιδιότητες, χαρακτηριστικά και εφαρμογές στη χώρα μας Επαναστατικά νέα προϊόντα & τεχνολογίες τροποποιημένης ξυλείας στις κατασκευές: ιδιότητες, χαρακτηριστικά και εφαρμογές στη χώρα μας Καθηγητή Γεωργίου Ι. Μαντάνη PhD, Dipl. Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά στο σχεδιασμό κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών-υπαίθριων) με βάση το τοπικό κλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή

Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή Σύστημα διπλών υαλοπινάκων από την Θερμοπλαστική Οικονομία και άνετη ζωή, κάθε εποχή Μειώστε δραστικά τους λογαριασμούς για θέρμανση και δροσισμό και βελτιώστε την ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

Νέα προϊόντα 2011. SUPREME systems. INTERNATIONAL BUILDING Systems. SECURITY Systems

Νέα προϊόντα 2011. SUPREME systems. INTERNATIONAL BUILDING Systems. SECURITY Systems ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 2011 Νέα προϊόντα 2011 SUPREME systems INTERNATIONAL BUILDING Systems SECURITY Systems Supreme S700 Ανυψούμενο συρόμενο βαρέως τύπου έως 400 Kg ανά φύλλο Πλάτος φύλλου 70 mm Σχεδιασμένο βάση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο φυσικός φωτισµός αποτελεί την τεχνική κατά την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Βασική ενημέρωση περί Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Νομοθεσίας σχετικής με τα Εξωτερικά Κουφώματα

Βασική ενημέρωση περί Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Νομοθεσίας σχετικής με τα Εξωτερικά Κουφώματα Βασική ενημέρωση περί Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Νομοθεσίας σχετικής με τα Εξωτερικά Κουφώματα Συντάχθηκε από: Βαγγέλης Κουρεμένος ΠΛΑΙΣΙΟ Α.Ε.T.A.B.E. Product Manager - Πολιτικός Μηχανικός Tel: +3023072325,

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακοί Υαλοπίνακες

Ενεργειακοί Υαλοπίνακες Ενεργειακοί Υαλοπίνακες Μπορεί η οικολογική προσέγγιση μιας πιο λελογισμένης χρήσης των ενεργειακών πόρων του πλανήτη να προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να μας πείσει για μια οικονομικότερη χρήση των πηγών

Διαβάστε περισσότερα

1 2 3 4 5 6 7 Παράρτημα Α:Τεχνικό Παράρτημα Έργου ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Στη σύμβαση περιλαμβάνονται οι ακόλουθες βασικές κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Τεχνική Ημερίδα ΤΕΕ, Αθήνα, 25 Απριλίου 2012 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός, M.Sc. Εργαστήριο Ενεργειακών Μετρήσεων Τμήμα Κτιρίων ΚΑΠΕ Οδηγία 2002/91/ΕΚ για την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ. έκδοση 2.3

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ. έκδοση 2.3 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ έκδοση 2.3 Τι είναι το συνθετικό; Το προφίλ των συνθετικών κουφωµάτων της Εταιρείας TECON παράγεται από πολυχλωριούχο βινύλιο (pvc), το οποίο αποτελεί το τελικό

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9 3. Ας περιγράψουμε σχηματικά τις αρχές επί των οποίων βασίζονται οι καινοτόμοι σχεδιασμοί κτηρίων λόγω των απαιτήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και ευαισθησία του χώρου και του περιβάλλοντος ; 1. Τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΠΡΑΞΗ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» B. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΠΑΤΩΝ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Καλαϊσάκη και του Κεντρικού κτίριου Διοίκησης του ΓΠΑ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Καλαϊσάκη και του Κεντρικού κτίριου Διοίκησης του ΓΠΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Αθήνα 13-3-2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Τμήμα Κατασκευών & Επισκευών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Αδ. Αριστοπούλου, Διπλ. Χημικός Μηχ. Ταχ. Δ/νση: Ιερά Οδός 75, 11855 Τηλ. :

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝ.Κ.ΑΛ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤIΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 09-10-2008. Εισηγητές: Κεραμίδας Νικόλαος. Παγιάτης Θεόφιλος Αρβανίτης Ιωάννης

ΙΝ.Κ.ΑΛ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤIΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 09-10-2008. Εισηγητές: Κεραμίδας Νικόλαος. Παγιάτης Θεόφιλος Αρβανίτης Ιωάννης ΙΝ.Κ.ΑΛ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤIΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 09-10-2008 Εισηγητές: Κεραμίδας Νικόλαος Παγιάτης Θεόφιλος Αρβανίτης Ιωάννης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ιστορική αναδρομή Αγορά Ορολογία για πιστοποιημένα προϊόντα Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιώσεις της ενεργειακής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των κτιρίων στην Ελλάδα, μετά την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας

Βελτιώσεις της ενεργειακής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των κτιρίων στην Ελλάδα, μετά την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΚΑΠΕ) στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος GREENBUILDING Ξενοδοχείο Holiday Inn, 31 Μαΐου 2006

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2011» ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΕΝΕ 22-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011.

«ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2011» ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΕΝΕ 22-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011. «ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2011» ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΕΝΕ 22-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011. 6 η Συνεδρία Α.Π.Ε. και Ενεργειακή αποδοτικότητα ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟςΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Μαργαρίτα

Διαβάστε περισσότερα

Πασχαλίδης ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΞΥΛΟΥ

Πασχαλίδης ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΞΥΛΟΥ Πασχαλίδης Ξύλινα κουφώματα Εξώπορτες // Εσώπορτες // Παράθυρα // Μπαλκονόπορτες // Παντζούρια // Ειδικές Κατασκευές // Διακοσμητικά // Αυλόπορτες // Κάγκελα Εξοχική κατοικία, σαλόνι. Εξοχική κατοικία,

Διαβάστε περισσότερα

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτής ΚΕ.ΠΑ Τα εξωτερικά κουφώματα (θύρες και παράθυρα) είναι τα δομικά στοιχεία που καλύπτουν τα ανοίγματα που αφήνουμε στους εξωτερικούς τοίχους του

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένος Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων με στόχο τη βέλτιστη Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Απόδοση

Ολοκληρωμένος Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων με στόχο τη βέλτιστη Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Απόδοση Ολοκληρωμένος Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων με στόχο τη βέλτιστη Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Απόδοση Θεώνη Καρλέση Φυσικός Περιβάλλοντος Ομάδα Μελετών Κτιριακού Παριβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Σήµανση -CE. Στόχοι νέας Ευρωπαϊκής Νοµοθεσίας για τα προϊόντα. Μηχανική Αντοχή. Ασφαλής Χρήση. Εξοικονόµηση Ενέργειας

Σήµανση -CE. Στόχοι νέας Ευρωπαϊκής Νοµοθεσίας για τα προϊόντα. Μηχανική Αντοχή. Ασφαλής Χρήση. Εξοικονόµηση Ενέργειας Σήµανση -CE Στόχοι νέας Ευρωπαϊκής Νοµοθεσίας για τα προϊόντα Μηχανική Αντοχή Ασφαλής Χρήση Εξοικονόµηση Ενέργειας Ο ρόλος του Σύγχρονου Κατασκευαστή Καλός Τεχνίτης Γνώστης του αντικειµένου + Κατασκευαστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8 Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου 1 1. Γενικά Στοιχεία Χρήση κτιρίου Μικτή χρήση Έτος έκδοσης οικοδομικής άδειας: Έτος ολοκλήρωσης κατασκευής: Κατοικίες Γραφεία Καταστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ N-THERMON 9mm ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ NEOTEX AEBE.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ N-THERMON 9mm ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ NEOTEX AEBE. 1 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ N-THERMON 9mm ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ NEOTEX AEBE. Μάρτιος 2013 66/2013 1 Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθ. Μ. Σανταμούρης 2 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ

9/10/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Το έργο We Qualify έχει ως στόχο να βοηθήσει τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου με την εκπαίδευση ατόμων στην τοποθέτηση κουφωμάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά στοιχεία κτιρίου Στοιχεία ιδιοκτήτη. Στοιχεία Κτηρίου. Διεύθυνση. Όνομα. Χρήση στον άνω όροφο. Επώνυμο. Χρήση στον κάτω όροφο Τηλ.

Γενικά στοιχεία κτιρίου Στοιχεία ιδιοκτήτη. Στοιχεία Κτηρίου. Διεύθυνση. Όνομα. Χρήση στον άνω όροφο. Επώνυμο. Χρήση στον κάτω όροφο Τηλ. Γενικά στοιχεία κτιρίου Στοιχεία ιδιοκτήτη Στοιχεία Κτηρίου Όνομα Διεύθυνση Χρήση στον άνω όροφο Επώνυμο Χρήση στον κάτω όροφο Τηλ τκ Χρήση παράπλευρα ΑΦΜ ΚΑΕΚ Χρήση παράπλευρα αριστ. ΔΟY Διεύθυνση Α.Π.

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή θωράκιση κτιρίων

Ενεργειακή θωράκιση κτιρίων Ημερίδα «Αειφόρος δόμηση και δομικά υλικά» Θεσσαλονίκη, 07.05.14 Ενεργειακή θωράκιση κτιρίων Άγις Μ. Παπαδόπουλος Καθηγητής Α.Π.Θ. agis@eng.auth.gr Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών Τμήμα Μηχανολόγων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.Δ.Π. 429/2006 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Ι ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Αριθμός 4148 Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2006 3691 Αριθμός 429 Οι περί Οδών και Οικοδομών

Διαβάστε περισσότερα

Αντικατάσταση κουφωμάτων με θερμομονωτικά συστήματα αλουμινίου

Αντικατάσταση κουφωμάτων με θερμομονωτικά συστήματα αλουμινίου Αντικατάσταση κουφωμάτων με θερμομονωτικά συστήματα αλουμινίου Εξοικονόμηση ενέργειας & χρημάτων Αναβάθμιση ενεργειακής κλάσης Υψηλή ποιότητα και ασφάλεια Προστασία του περιβάλλοντος Στηρίζουμε ό,τι αγαπάτε

Διαβάστε περισσότερα

TROCAL, ETEM, SALAMANDER,

TROCAL, ETEM, SALAMANDER, Επώνυμα πιστοποιημένα συστήματα υψηλών προδιαγραφών εταιριών TROCAL, ETEM, SALAMANDER, KOMMERLING,Schuco για τα οποία σας δίνουμε ΧΡΥΣΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ 10 ΕΤΩΝ και κατασκευάζονται με τα πιο σύγχρονα αυτόματα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ & ΑΝΑΓΚΗ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ & ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΟΝΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO₂ ... ... ΖΩΝΕΣ Α Β Γ Δ ΠΕΡΙΟΧΕΣ,,,,,,, &,,, ( ),,,,, (

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή μόνωσης σε υφιστάμενα κτίρια κατοικίας. Γ. Πολυμενόπουλος Τμήμα Κτιρίων, ΚΑΠΕ

Εφαρμογή μόνωσης σε υφιστάμενα κτίρια κατοικίας. Γ. Πολυμενόπουλος Τμήμα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Εφαρμογή μόνωσης σε υφιστάμενα κτίρια κατοικίας Γ. Πολυμενόπουλος Τμήμα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Κτίρια-ενέργεια ενέργεια-περιβάλλον Στην Ευρώπη ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για 45% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας και κτίρια: Επισκόπηση εξελίξεων για τον τεχνικό κόσμο

Εξοικονόμηση ενέργειας και κτίρια: Επισκόπηση εξελίξεων για τον τεχνικό κόσμο ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Εξοικονόμηση ενέργειας και κτίρια: Επισκόπηση εξελίξεων για τον τεχνικό κόσμο Εισηγητής: Αμανατίδης Άνθιμος Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών

Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών Γιώργος Μαρκογιαννάκης Διπλ. Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc. ΚΑΠΕ Τομέας Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ( 2 ηµέρες )

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ( 2 ηµέρες ) 1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ( 2 ηµέρες ) 15. 30 16. 00 16. 00 17. 00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ Π 100, για ενεργειακούς επιθεωρητές, ΟΛΟΙ 30 30 30 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΟΛΟΙ 60 60 60 ΠΗΓΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17. 00 17. 45 ΚΟΙΝ. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια εφαρµογής του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ, η Green Evolution ανέπτυξε µία σειρά από εξειδικευµένες υπηρεσίες που αφορούν

Διαβάστε περισσότερα

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Χτίζοντας Το Μέλλον Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οι καταναλωτές πολύ συχνά δεν είναι. Η τεχνική πλευρά της πώλησης ΟΙ ΕΠΙ ΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ. Τεχνικά θέματα

Οι καταναλωτές πολύ συχνά δεν είναι. Η τεχνική πλευρά της πώλησης ΟΙ ΕΠΙ ΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ. Τεχνικά θέματα ΜΑΡΤΙΝΟΣ Σαφώς και είναι σημαντικό να κατασκευάζονται και να τοποθετούνται άρτια κουφώματα, που εκπληρώνουν τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και ικανοποιούν τις απαιτήσεις του πελάτη, αλλά επίσης πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Τώρα Οικονομία & Ποιότητα πάνε Μαζί

Τώρα Οικονομία & Ποιότητα πάνε Μαζί ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Τώρα Οικονομία & Ποιότητα πάνε Μαζί Νέο σύστημα σήτας PLISSE www.primasystems.gr Μια νέα πρόταση για την αγορά, που επιζητά την πραγματικά ποιοτική επώνυμη πρόταση στο

Διαβάστε περισσότερα

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία;

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Διεπιστημονική προσέγγιση στα ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ :Τεχνολογία, Περιβάλλον, Πολιτισμός Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Κλειώ Αξαρλή,

Διαβάστε περισσότερα

Το ενεργειακό πρόβλημα προέρχεται από την συνεχώς αυξανόμενη

Το ενεργειακό πρόβλημα προέρχεται από την συνεχώς αυξανόμενη ΤΕΧNΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΑΘΗΝΑ, 8-10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΕΕ Για την 9η Συνεδρία:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Χώρα, Πόλη Ελλάδα, Αρχάνες Μελέτη περίπτωσης Όνομα Δήμου: Αρχανών κτιρίου: Όνομα σχολείου: 2 Δημοτικό Σχολείο Αρχανών Το κλίμα στις Αρχάνες έχει εκτεταμένες περιόδους ηλιοφάνειας, Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Νόμος 3661 - Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων. Σχέδιο Κανονισμού για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των κτιρίων - ΚΕΝΑΚ

Νόμος 3661 - Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων. Σχέδιο Κανονισμού για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των κτιρίων - ΚΕΝΑΚ Νόμος 3661 - Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων Σχέδιο Κανονισμού για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των κτιρίων - ΚΕΝΑΚ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ...4 2. ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ Μελέτη στα πλαίσια του προγράμματος NEAR ZERO ENERGY EFFICIENT BUILDINGS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ Τον Οκτώβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις πληροφορίες που

Διαβάστε περισσότερα

1 2 3 Υλικά μέσα που απαιτούνται:

1 2 3 Υλικά μέσα που απαιτούνται: Έντυπο αυτο-αξιολόγησης Φορέα για την υλοποίηση προγράμματος τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης Σχήμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης Προσόντων του BUS UPSWING: Ενεργειακή Αποδοτικότητα και Εξοικονόμηση Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΕΖΑΔΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ Όπως είναι σε όλους μας γνωστό από 9 Ιανουαρίου 2011 σε κάθε συμβολαιογραφική πράξη αγοροπωλησίας αλλά και σε μισθώσεις ενιαίων κτιρίων

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΦΝΙΚΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΥΕ ΞΤΛΙΝΩΝ ΚΟΤΥΩΜΑΣΩΝ

ΣΕΦΝΙΚΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΥΕ ΞΤΛΙΝΩΝ ΚΟΤΥΩΜΑΣΩΝ ΣΕΦΝΙΚΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΥΕ ΞΤΛΙΝΩΝ ΚΟΤΥΩΜΑΣΩΝ Η Dr. DOM διαθέτει ξύλινα κουφώματα τα οποία είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με την προδιαγραφή DIN 18545 T2, βάσει της τεχνολογίας EURO J68 με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Διαβάστε περισσότερα

horizon περιγραφή horizon

horizon περιγραφή horizon horizon περιγραφή Τα θερμομονωτικά πάνελ πολυουρεθάνης κρυφής στήριξης, μπορούν να τοποθετηθούν οριζόντια και κάθετα. Και στις δύο περιπτώσεις τα πάνελ συνδέονται μέσω της κρυφής στήριξης διπλού κλειδώματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ASHRAE ΑΘΗΝΑ 2225 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Τ.Ε.Ε. ENVIRONMENT & ENERGY IN SHIPS ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κτήρια Μηδενικής Ενέργειας Σχεδιασμός και ανάλυση ενεργειακού ισοζυγίου Παράδειγμα στη Μυτιλήνη

Κτήρια Μηδενικής Ενέργειας Σχεδιασμός και ανάλυση ενεργειακού ισοζυγίου Παράδειγμα στη Μυτιλήνη Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Δ.Π.Μ.Σ. «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» Κτήρια Μηδενικής Ενέργειας Σχεδιασμός και ανάλυση ενεργειακού ισοζυγίου Παράδειγμα στη Μυτιλήνη Ζαχαριάδης Παναγιώτης - Αρχιτέκτων Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Buy Smart+ Πράσινες προμήθειες στην Ευρώπη. Δομικά Υλικά

Buy Smart+ Πράσινες προμήθειες στην Ευρώπη. Δομικά Υλικά Buy Smart+ Πράσινες προμήθειες στην Ευρώπη Δομικά Υλικά Περιεχόμενα Δημόσιες Συμβάσεις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις στην πράξη Κόστος Κύκλου Ζωής Το έργο Buy Smart+ Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικός οδηγός χρήσης mobile εφαρμογής σε Android

Αναλυτικός οδηγός χρήσης mobile εφαρμογής σε Android Αναλυτικός οδηγός χρήσης mobile εφαρμογής σε Android Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Αρχική Σελίδα Εφαρμογής... 3 Δημιουργία Νέας Μελέτης... 4 Επιλογή γεωγραφικής περιοχής... 4 Επιλογή χαρακτηριστικών κατοικίας...

Διαβάστε περισσότερα

για τη διαφυγή ενέργειας Kτίρια που δεν σπαταλούν ενέργεια Η έξυπνη ζωή Εξοικονομήστε μέχρι και 40% στα κόστη ενέργειας με EXALCO

για τη διαφυγή ενέργειας Kτίρια που δεν σπαταλούν ενέργεια Η έξυπνη ζωή Εξοικονομήστε μέχρι και 40% στα κόστη ενέργειας με EXALCO Η έξυπνη ζωή Η έξυπνη ζωή Μειώστε τις δαπάνες! Εξοικονομήστε μέχρι και 40% στα κόστη ενέργειας με EXALCO Kτίρια που δεν σπαταλούν ενέργεια Ένα κτίριο που δεν είναι ενεργειακά σπάταλο, εγγυάται σημαντικά

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ΤΕΕ και πρόταση βελτίωσης ως πιλοτικό ενεργειακό έργο. Δομή ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ- Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας

Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ΤΕΕ και πρόταση βελτίωσης ως πιλοτικό ενεργειακό έργο. Δομή ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ- Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ΤΕΕ και πρόταση βελτίωσης ως πιλοτικό ενεργειακό έργο Δομή ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ- Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας Ιστορικό κτιρίου Είναι ιδιοκτησία του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας Η

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικά περβάζια διατομής: 12m x 55mm. Εξωτερικά αρμοκάλυπτρα διατομής: 12mm x 35mm.

Εσωτερικά περβάζια διατομής: 12m x 55mm. Εξωτερικά αρμοκάλυπτρα διατομής: 12mm x 35mm. l l l Ξυλεία: ΜΕΡΑΝΤΙ αντικολλητό ή ΝΙΑΓΚΟΝ, ξηραμένο σε 11-13 βαθμούς υγρασίας. Κάσα & φύλλο διατομής: 68mm x 84mm. Μηχανισμοί: SIEGENIA, τύπος Ε-Look, ανοιγόμενης και ανακλινόμενης λειτουργίας με αυτόματη

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά της Κοινοτικής Οδηγίας στην Ελληνική Νοµοθεσία

Μεταφορά της Κοινοτικής Οδηγίας στην Ελληνική Νοµοθεσία Μεταφορά της Κοινοτικής Οδηγίας στην Ελληνική Νοµοθεσία Αργυρώ ΗΜΟΥ Η Πολιτικός - Ενεργειακός Μηχ/κός, MsC, PhD Ειδικό Επιστηµονικό Προσωπικό ΥΠΕΧΩ Ε ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα συνέστησε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc Αρχές ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων Αξιοποίηση των τοπικών περιβαλλοντικών πηγών και τους νόμους ανταλλαγής ενέργειας κατά τον αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για την

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για την Θερµοµονωτικά κουφώµατα, µια επιτακτική επιλογή Του ημ. Πιάνα, Πολιτικού Μηχανικού Msc Οι απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων έχουν φέρει τα θερµοµονωτικά συστήµατα αλουµινίου στο προσκήνιο.

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέξιμες κατηγορίες προϊόντων & κριτήρια επιλογής για Δημόσιες Προμήθειες Ενεργειακά Αποδοτικών Προϊόντων

Επιλέξιμες κατηγορίες προϊόντων & κριτήρια επιλογής για Δημόσιες Προμήθειες Ενεργειακά Αποδοτικών Προϊόντων Επιλέξιμες κατηγορίες προϊόντων & κριτήρια επιλογής για Δημόσιες Προμήθειες Ενεργειακά Αποδοτικών Προϊόντων Προϊόντα & εξοπλισμός παράμετροι για εξοικονόμηση ενέργειας Συνεχή χρήση Βαθμός Ενεργειακής αποδοτικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΜΙΧΑΛΗΣ Π. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΣ Δρ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ 1 ΣΚΟΠΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Με βάση την εφαρμογή της οδηγίας του Νόμου 3661/2008

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΠΥΡΟΣ.Δ. ΚΑΡΑΤΖΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΟΝΩΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΟΣ LEVEL 2 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ Η ταυτότητα του ΠΣΕΜ

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1 Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1 ΦΟΡΤΙΑ Υπό τον όρο φορτίο, ορίζεται ουσιαστικά το πoσό θερµότητας, αισθητό και λανθάνον, που πρέπει να αφαιρεθεί, αντίθετα να προστεθεί κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Εξοικονόμηση κατ οίκον»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Εξοικονόμηση κατ οίκον» Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας& Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης- Υφυπουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Εξοικονόμηση κατ οίκον» Φεβρουάριος 2011 1 Η Εξοικονόμηση Ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Διαδικασία Ενεργειακής Ανακαίνισης της Κοινωνικής Κατοικίας

Ολοκληρωμένη Διαδικασία Ενεργειακής Ανακαίνισης της Κοινωνικής Κατοικίας Εύη Τζανακάκη Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Ολοκληρωμένη Διαδικασία Ενεργειακής Ανακαίνισης της Κοινωνικής Κατοικίας New Integrated Renovation Strategy

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Ολοκληρωµένου Συστήµατος Εξωτερικής Θερµοµόνωσης Κτιρίων Knauf THERMOPROSOPSIS

Παρουσίαση Ολοκληρωµένου Συστήµατος Εξωτερικής Θερµοµόνωσης Κτιρίων Knauf THERMOPROSOPSIS Παρουσίαση Ολοκληρωµένου Συστήµατος Εξωτερικής Θερµοµόνωσης Κτιρίων Knauf THERMOPROSOPSIS 1 ηµήτρης Πολιτόπουλος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Υπεύθυνος Καινοτοµικών Συστηµάτων όµησης Knauf ΓυψοποιίαΑ.Β.Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένο Ενεργειακό Λογισμικό 4Μ-ΚΕΝΑΚ (από τον κ. Χ. Χαραλαμπόπουλο, Δρ Ηλ/γο Μηχανικό ΕΜΠ, Συνιδρυτή και Στέλεχος της 4Μ Α.Ε.

Ολοκληρωμένο Ενεργειακό Λογισμικό 4Μ-ΚΕΝΑΚ (από τον κ. Χ. Χαραλαμπόπουλο, Δρ Ηλ/γο Μηχανικό ΕΜΠ, Συνιδρυτή και Στέλεχος της 4Μ Α.Ε. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΤΕΧΝΙΚΑ, Τεύχος 258, Οκτώβριος 2009 Ολοκληρωμένο Ενεργειακό Λογισμικό 4Μ-ΚΕΝΑΚ (από τον κ. Χ. Χαραλαμπόπουλο, Δρ Ηλ/γο Μηχανικό ΕΜΠ, Συνιδρυτή και Στέλεχος της 4Μ Α.Ε.) 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα