ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΟ ΡΕΤΖΙΑΝΟ Η ΜΟΝΗ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΟ ΡΕΤΖΙΑΝΟ Η ΜΟΝΗ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ"

Transcript

1 ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΟ ΡΕΤΖΙΑΝΟ Η ΜΟΝΗ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

2

3 PARMIGIANO REGGIANO Το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο είναι ένα τυρί με μακροχρόνια ιστορία και διάσημο σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο είναι ένα πραγματικό προϊόν της γης και του πολιτισμού των ανθρώπων που το παράγουν. Όσοι αγαπούν το καλό φαγητό και τις λεπτές γεύσεις, όσοι εκτιμούν τη σπουδαία κληρονομιά και όσοι αισθάνονται ειλικρινή σεβασμό για τη φύση και την προέλευση θα απολαύσουν πραγματικά αυτό το τυρί.

4

5 ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο αποτελεί κομμάτι της ιστορίας, της παράδοσης και της σκληρής δουλειάς των ανθρώπων που το δημιουργούν. Ουσιαστικά εξαρτάται από τη γνώση όλων όσων συμμετέχουν στην παραγωγή του. ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1200 Το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο παράχθηκε για πρώτη φορά πριν πολλούς αιώνες, στα μοναστήρια των Βενεδικτίνων, στην περιοχή μεταξύ του ποταμού Πάδου και των Απεννίνων Ορέων. Αυτό που κάνει το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο τόσο ξεχωριστό, είναι ο εξαιρετικά σπουδαίος ανθρώπινος παράγοντας. Αυτό το τυρί οφείλει τις μοναδικές του ιδιότητες στη συνεργασία μεταξύ του παραγωγού γάλακτος και του τυροκόμου, ο οποίος μετατρέπει το γάλα στο τυρί και παρακολουθεί τη διαδικασία ωρίμανσης.

6

7 ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ Το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο είναι ένα προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Αυτό σημαίνει ότι τα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του και ο δεσμός του με την περιοχή προέλευσης έχουν διασφαλιστεί χάρη σε ένα σύνολο κανόνων της ΕΕ, σχεδιασμένων για την προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών. Η παραγωγή λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τις προδιαγραφές προϊόντος του ΠΟΠ και πιστοποιείται από τον ανεξάρτητο φορέα «Dipartimento Controllo Qualità» Το εμπορικό σήμα Parmigiano Reggiano μπορεί να τοποθετηθεί μόνο σε τυριά: που έχουν παραχθεί και μεταποιηθεί στην περιοχή προέλευσης που έχουν παραχθεί σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι απαιτούν επακριβείς μεθόδους παραγωγής (Πρότυπο Παραγωγής), ελεγμένη διατροφή των αγελάδων (Κανονισμός περί Διατροφής) και ποιοτική επιλογή και σήμανση (Κανονισμός περί Σήμανσης) Η παραγωγή γάλακτος και τυριού λαμβάνει χώρα στις επαρχίες της Πάρμα, Ρέτζιο Εμίλια, Μόντενα, Μπολόνια δυτικά από τον ποταμό Ρένο και Μάντοβα ανατολικά από τον ποταμό Πάδο. Η ποιότητα εξαρτάται από τον τόπο προέλευσης, τη φυσική διατροφή και το γάλα υψηλής ποιότητας χωρίς πρόσθετα. Κατά τη μακροχρόνια διαδικασία ωρίμανσης, τα φυσικά ένζυμα του γάλακτος προσδίδουν στο τυρί την ιδιαίτερη γεύση και υφή του, με άλλα λόγια, την ιδιαιτερότητά του.

8

9 ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Το γάλα παράγεται από αγελάδες που τρέφονται βάσει αυστηρών κανονισμών, που προβλέπουν τη χρήση χόρτου που φυτρώνει μόνο στην περιοχή προέλευσης, σε συνδυασμό με φυσικές ζωοτροφές. Ορισμένες τροφές απαγορεύονται αυστηρά: οποιουδήποτε είδους ενσίρωση (π.χ. ενσίρωση καλαμποκιού) ή τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ζωοτροφές ζωικής προέλευσης ή οποιοδήποτε υποπροϊόν της βιομηχανίας τροφίμων Οι αγελάδες αρμέγονται δύο φορές την ημέρα και το γάλα μεταφέρεται στο τυροκομείο εντός δύο ωρών από το κάθε άρμεγμα.

10

11 ΤΟ ΓΑΛΑ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ Το γάλα χρησιμοποιείται όπως προέρχεται απευθείας από τις αγελάδες φρέσκο και χωρίς πρόσθετα ή οποιουδήποτε είδους επεξεργασία. Ο Τυροκόμος Η μετατροπή του γάλακτος σε Παρμιτζάνο Ρετζιάνο εξαρτάται από τις ικανότητες του τυροκόμου. Αυτή η γνώση και αυτές οι τεχνικές είναι ο καρπός της πείρας πολλών γενεών, που κληρονομήθηκε μέσα στους αιώνες και παράχθηκε πάντοτε στην ίδια περιοχή. Για να παραχθεί 1 κιλό Παρμιτζάνο Ρετζιάνο, χρησιμοποιούνται 16 λίτρα γάλακτος. Για να παραχθεί ένα κεφάλι Παρμιτζάνο Ρετζιάνο, χρειάζονται περίπου 550 λίτρα γάλακτος.

12

13 ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Το γάλα από το βραδινό άρμεγμα μεταγγίζεται στις λεκάνες αναδύσεως, όπου ο διαχωρισμός της κρέμας λαμβάνει χώρα με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό το μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα μεταγγίζεται στη συνέχεια στα χάλκινα καζάνια, όπου αναμιγνύεται με το πλήρες γάλα της πρωινού αρμέγματος. Αφού ζεσταθεί το γάλα στο χάλκινο καζάνι, προστίθεται φυσικό εμβόλιο ορού γάλακτος. Αυτός ο ορός γάλακτος είναι μια καλλιέργεια φυσικών γαλακτικών ενζύμων, που λαμβάνονται από τη διαδικασία παρασκευής τυριού της προηγούμενης ημέρας. ΦΥΣΙΚΗ ΡΕΝΝΙΝΗ Στη συνέχεια προστίθεται το φυσικό ένζυμο ρεννίνη, το οποίο επιτρέπει την πήξη του γάλακτος. Το πηγμένο γάλα κομματιάζεται σε μικρούς κόκκους, με ένα τεράστιο χτυπητήρι που ονομάζεται «spino». Ακολουθεί η διαδικασία βρασίματος μια πολύ ευαίσθητη φάση της παρασκευής τυριού. Η θερμότητα ελέγχεται επιδέξια από τον τεχνίτη τυροκόμο για την αποβολή του νερού από τους κόκκους. Αφού σβήσει η θερμότητα, οι κόκκοι κατακαθίζουν στην πυθμένα του καζανιού, σχηματίζοντας μια συμπαγή μάζα. Η τυρομάζα ανασύρεται από τον πυθμένα του καζανιού και χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Κάθε κομμάτι τοποθετείται σε μια ειδική φόρμα, που ονομάζεται «fascera», όπου παραμένει για δύο έως τρεις ημέρες.

14

15 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ Τα σήματα προέλευσης, που τοποθετούνται σε κάθε κεφάλι τυριού, αποτελούνται από: Τα σημάδια, που αποτυπώνονται στην περιφέρεια του κεφαλιού, περιλαμβάνουν τις λέξεις «Parmigiano Reggiano» σε ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενων κουκκίδων, τον αριθμό μητρώου του τυροκομείου και το μήνα και το έτος παραγωγής Η εντοπισμός της προέλευσης διασφαλίζεται με ένα σημάδι, το οποίο τοποθετείται στην επάνω επιφάνεια, με έναν μοναδικό και προοδευτικό αλφαριθμητικό κωδικό, ο οποίος μπορεί να σκαναριστεί με υπολογιστή για την επιμέρους αναγνώριση κάθε κεφαλιού τυριού Στη συνέχεια το τυρί βυθίζεται σε ένα διάλυμα νερού και φυσικού αλατιού για περίπου 20 ημέρες, ώστε να απορροφήσει την απαραίτητη ποσότητα αλατιού για τη γεύση και την ωρίμανση.

16

17 Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αλατίσματος, το κεφάλι του τυριού είναι έτοιμο για να ξεκινήσει να ωριμάζει. Η ωρίμανση μπορεί να συνεχίσει για 24 μήνες ή περισσότερο, διάστημα κατά το οποίο το τυρί αναπτύσσει τη γεύση του, την υφή του και την πεπτικότητά του. Στο τέλος της ελάχιστης χρονικής διάρκειας ωρίμανσης (12 μήνες), κάθε κεφάλι υποβάλλεται σε έλεγχο. Ένας εμπειρογνώμων αξιολογεί την εμφάνιση, τη δομή και τα χαρακτηριστικά του τυριού. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Το σήμα πιστοποίησης εφαρμόζεται μόνο στα κεφάλια που έχουν περάσει τον έλεγχο. Πρόκειται για ένα οβάλ σημάδι, με τις λέξεις «Parmigiano Reggiano Consorzio Tutela» και που περιλαμβάνει το έτος παραγωγής. Κατά την αποτύπωση της πιστοποίησης, τα κεφάλια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Παρμιτζάνο Ρετζιάνο Αυτά τα κεφάλια είναι κατάλληλα για μεγαλύτερη ωρίμανση (24 μήνες ή περισσότερο), επειδή έχουν την εμφάνιση, την υφή και τη γεύση ενός πραγματικού τυριού Παρμιτζάνο Ρετζιάνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον το ζητήσει ο παραγωγός, τα κεφάλια ωρίμανσης 18 μηνών μπορούν να επανελεγχθούν για πρόσθετη πιστοποίηση. Εάν τα κεφάλια πληρούν ορισμένα υψηλότερα πρότυπα, το σήμα EXTRA ή EXPORT αποτυπώνεται στο πλάι του κεφαλιού, ως πρόσθετη εγγύηση της ανώτερης ποιότητας αυτού του συγκεκριμένου κεφαλιού Παρμιτζάνο Ρετζιάνο. Παρμιτζάνο Ρετζιάνο Πρώτης Ωρίμανσης Κεφάλια τυριού που πρέπει να καταναλωθούν νεαρά, (αμέσως μετά από την αποτύπωση της πιστοποίησης στους 12 μήνες) σημαίνονται με παράλληλες αυλακώσεις στην περιφέρεια του κεφαλιού.

18

19 Όταν το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο πωλείται σε μερίδες, (μπουκιές, τριμμένη, χοντρά τρίμματα), η συσκευασία πρέπει να περιλαμβάνει τα σωστά σημάδια πιστοποίησης. Σήματα εγγύησης σε έτοιμες μερίδες τυριού:

20

21 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Γιατροί και διατροφολόγοι συμφωνούν ότι το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για μια ισορροπημένη διατροφή και, χάρη στη θρεπτική του αξία, συνιστούν να περιλαμβάνεται στη διατροφή όλων των ανθρώπων. Οι παιδίατροι το συνιστούν για τη διατροφή παιδιών όλων των ηλικιών, λόγω των πολλών πρωτεϊνών του, της εύκολης αφομοιωσιμότητας και της περιεκτικότητας ασβεστίου και βιταμινών, που είναι αναγκαία στοιχεία για την ανάπτυξη. Είναι επίσης εξαιρετικό για επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αθλητές, επειδή είναι ιδιαίτερα εύπεπτο. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους ηλικιωμένους, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε ασβέστιο, φώσφορο και τις σημαντικότερες βιταμίνες. ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο είναι μια πλήρης τροφή με εντυπωσιακές ιδιότητες, που σχηματίζονται κατά τη μακροχρόνια διαδικασία φυσικής ωρίμανσης. Εκτός από το ότι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, είναι και ιδιαίτερα εύπεπτο. Κατατάσσεται στα τυριά με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Μέση σύνθεση 20 g τυριού: Τυρί ωριμασμένο για Ενεργειακή αξία 24 μήνες Πρωτεΐνες g 6,60 Υδατάνθρακες g 0,00 Συνολικά Λιπαρά g 5,68 Βιταμίνη A mcg 54,00 Ριβοφλαβίνη mcg 74,00 Βιταμίνη B12 mcg 0,84 Βιοτίνη mcg 4,60 Ασβέστιο mg 232,00 Φώσφορος mg 135,60 Ψευδάργυρος mg 0,80 Τυρί ωριμασμένο για Ενεργειακή αξία 24 μήνες Υγρασία 31% Θερμίδες 78

22

23 ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΟ ΡΕΤΖΙΑΝΟ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Με την ιδιαίτερη υφή του, το άρωμα και την εξαιρετική του γεύση, το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο είναι ένα καταπληκτικό προϊόν. Είναι εξαιρετικό σερβιρισμένο σε μπουκιές με φρέσκα ή ξερά φρούτα ή ξύδι μπαλσάμικο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τη γεύση σε σούπες, σαλάτες και κυρίως πιάτα. Το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο είναι μια πλήρης και βασική τροφή. Είναι η γευστική απάντηση για μια ισορροπημένη διατροφή εκπληκτική για ένα σύγχρονο τρόπο ζωής που απαιτεί σωματική ευρωστία και ζωτικότητα. ΤΟ ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΟ ΡΕΤΖΙΑΝΟ ΣΤΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Μπορείτε να απολαύσετε το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο (τουλάχιστον 12 μηνών) με φρέσκα ωμά λαχανικά, όπως σέλινο ή πομοντόρι. Για αντίθεση με τη λεπτή του γεύση, μπορεί να φαγωθεί με ένα ελαφρώς πικάντικο τσάτνυ, όπως ακτινίδιο, βερίκοκο ή κανταλούπ. Σερβίρεται με ξηρό λευκό κρασί. ΤΟ ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΟ ΡΕΤΖΙΑΝΟ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΙΑΤΑ Το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο ηλικίας 24 μηνών ταιριάζει πολύ με τις περισσότερες Ιταλικές μακαρονάδες, τριμμένο ή σε χοντρά τρίμματα. Μια ιδιαίτερη λιχουδιά δημιουργείται λιώνοντας το φλοιό σε σούπες, όπως Μινεστρόνε.

24

25 ΤΟ ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΟ ΡΕΤΖΙΑΝΟ ΜΕ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΨΑΡΙ Το πιο ώριμο Παρμιτζάνο Ρετζιάνο (24 28 μηνών) είναι ιδιαίτερα εύγευστο στα κύρια πιάτα. Σερβιρισμένο σε χοντρά τρίμματα πάνω σε καρπάτσιο βοδινού ή ψαριού ή σε ψητό κρέας με μια σταγόνα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο μεγάλης ωρίμανσης μπορεί να σερβιριστεί με πιο ελαφριά και πιο δυνατά κόκκινα κρασιά. ΤΟ ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΟ ΡΕΤΖΙΑΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο ταιριάζει πολύ με φρέσκες σαλάτες, πασπαλισμένες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πρόκειται για ένα νοστιμότατο υλικό για όλα τα είδη πιάτων με λαχανικά καθώς και με πιο παραδοσιακά πιάτα, όπως μελιτζάνες με παρμεζάνα. ΤΟ ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΟ ΡΕΤΖΙΑΝΟ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ Απολαύστε Παρμιτζάνο Ρετζιάνο 18 μηνών με φρέσκα φρούτα, όπως μήλα και αχλάδια. Ένα Παρμιτζάνο Ρετζιάνο μεγαλύτερης ωρίμανσης αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό για ξερά φρούτα και καρπούς, όπως σύκα, φουντούκια και καρύδια και είναι εκπληκτικό με ξερά δαμάσκηνα. ΤΟ ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΟ ΡΕΤΖΙΑΝΟ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΞΥΔΙ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ Μια μπουκιά ωριμασμένου Παρμιτζάνο Ρετζιάνο ταιριάζει εκπληκτικά με μερικές σταγόνες από παραδοσιακό ξύδι μπαλσάμικο από τη Μόντενα ή το Ρέτζιο Εμίλια.

26 ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΜΙΤΖΑΝΟ ΡΕΤΖΙΑΝΟ Εφόσον συσκευαστούν σε κενό αέρος, τα κομμάτια του Παρμιτζάνο Ρετζιάνο μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μερικούς μήνες. Εάν δεν έχει αγοραστεί σε συσκευασία με κενό αέρος ή εάν η συσκευασία έχει ανοιχτεί, πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο, ιδανικά σε θερμοκρασία 4 C. Οι αισθητήριες ιδιότητες του Παρμιτζάνο Ρετζιάνο δεν αλλοιώνονται, εφόσον φυλαχθεί ή τυλιχτεί σε πλαστική μεμβράνη, αλλά θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά.

27 ΤΟ «CONSORZIO DI TUTELA» Το Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano είναι η κοινοπραξία που περιλαμβάνει όλα τα τυροκομεία, τα οποία παράγουν Παρμιτζάνο Ρετζιάνο. Οι ευθύνες της Κοινοπραξίας περιλαμβάνουν: ρύθμιση της χρήσης των σημαδιών πιστοποίησης και προστασία του Παρμιτζάνο Ρετζιάνο από τις απομιμήσεις διανομή πληροφοριών σχετικά με το Παρμιτζάνο Ρετζιάνο και προώθηση της αγοράς και της χρήσης βελτίωση και τελειοποίηση των χαρακτηριστικών του Παρμιτζάνο Ρετζιάνο για τη διασφάλιση της μοναδικότητάς του και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Η Κοινοπραξία είναι επίσης επίσημα επιφορτισμένη με το σημαντικό καθήκον της εφαρμογής των σημαδιών πιστοποίησης και αναγνώρισης του τυριού Παρμιτζάνο Ρετζιάνο τα διακριτικά σημάδια συμμόρφωσης με τους Κανονισμούς της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που χορηγείται από τον κανονιστικό φορέα της ΕΕ. Η Κοινοπραξία έχει αναλάβει νόμιμα να ρυθμίζει την παραγωγή και το εμπόριο του Παρμιτζάνο Ρετζιάνο και απασχολεί υπευθύνους παρακολούθησης με τα ίδια προσόντα όπως οι υπεύθυνοι δημόσιας ασφάλειας. Η Κοινοπραξία είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

28 Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano facebook.com/parmigianoreggiano Αποκλειστικά δικαιώματα για την Ιταλία και το εξωτερικό του Συνεταιρισμού Τυριού Παρμιτζάνο-Ρετζιάνο (Parmigiano Reggiano) Copyright 2011 Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano Photography: Carlo Guttadauro and Steve Lee Printed by: Grafi che SAGI 01/2012

ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Π.Μ.Σ. : «Έλεγχος Ποιότητας & ιαχείριση Περιβάλλοντος» Μεταπτυχιακή ιατριβή ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Επιβλέπων καθηγητής Καλογεράκης Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μελέτη της τεχνολογίας παρασκευής και φυσικοχημικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Επισήμανση Τροφίμων. Ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με το προϊόν. Βασικό εργαλείο management για τη βιομηχανία τροφίμων

Επισήμανση Τροφίμων. Ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με το προϊόν. Βασικό εργαλείο management για τη βιομηχανία τροφίμων Κουτσουμανής Κ., Επ. Καθηγητής Σχολή Γεωπονίας, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων Α.Π.Θ, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 54124, Ταχ. Θυρίδα 265, Τηλ/Φαξ 2310-991647

Διαβάστε περισσότερα

«ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών»

«ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών» 6 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ «ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών» ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΗ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΠΑΤΡΑ, 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ\ 1)

Διαβάστε περισσότερα

Οι περί Σήμανσης, Παρουσίασης και Διαφήμισης Τροφίμων Κανονισμοί

Οι περί Σήμανσης, Παρουσίασης και Διαφήμισης Τροφίμων Κανονισμοί Οι περί Σήμανσης, Παρουσίασης και Διαφήμισης Τροφίμων Κανονισμοί Χρίστος Χρίστου Λενής Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας Υγειονομικές Υπηρεσίες 1 ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2 Εισαγωγή Προσδοκώμενοι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Σχολικό έτος: 2013-2014 Υπεύθυνος καθηγητής: Μανασής Βασίλης ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασιλείου Ευηάννα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΙΘΜΟΣ: 34

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΙΘΜΟΣ: 34 Λέρος 02-07-12 Αρ.Πρωτ.:6863 Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Β Δ. Υ. ΠΕ. Νοτίου Αιγαίου Κρατικό Θεραπευτήριο Κέντρο Υγείας Λέρου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Παρασκευή αρτοσκευασμάτων με χαμηλή θερμιδική αξία Πτυχιακή Μελέτη Σουροπάνη Αργυρώ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» «ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΦΕΤΑ» ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΑΒΑΛΕ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Φοιτήτρια : Πασχαλίδου Ροζαλίνα ΑΕΜ:4894

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Φοιτήτρια : Πασχαλίδου Ροζαλίνα ΑΕΜ:4894 ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΦΕΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΠΟΠ) :ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΘΕΜΑ: ΟΣΠΡΙΑ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Δέσποινα Κρομμύδα

Διαβάστε περισσότερα

Χορτοφαγικός οδηγός για να ξεκινήσετε

Χορτοφαγικός οδηγός για να ξεκινήσετε Χορτοφαγικός οδηγός για να ξεκινήσετε τα γιατί και πώς μιας υγιεινότερης διατροφής οδηγίες για τις 4 νέες ομάδες τροφών χρήσιμες συμβουλές για να ξεκινήσετε μια βετζετέριαν διατροφή νόστιμες, χαμηλές σε

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Κουπονιού: 88279408 01 000122. Αφοί Δ. ΑΒΡΑΜΟΥΛΗ Ο.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Γούλας Παναγιώτης. Εργαστήριο Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής

Αρ. Κουπονιού: 88279408 01 000122. Αφοί Δ. ΑΒΡΑΜΟΥΛΗ Ο.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Γούλας Παναγιώτης. Εργαστήριο Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής «Παραγωγή Φέτας και Κεφαλοτυριού από Γάλα Αιγοπροβάτων Χωρίς Παστερίωση για Έλεγχο της Διατηρησιμότητας (χρόνος) της Μικροβιολογικής και της Υγειονομικής Κατάστασης των Τελικών Προϊόντων» Αρ. Κουπονιού:

Διαβάστε περισσότερα

«Βιολογικές καλλιέργειες - Μεσογειακή διατροφή- Δίαιτα»

«Βιολογικές καλλιέργειες - Μεσογειακή διατροφή- Δίαιτα» ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Β ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Βιολογικές καλλιέργειες - Μεσογειακή διατροφή- Δίαιτα» Ορεστιάδα, 2013-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος ΜΕΡΟΣ Ι Α. Εισαγωγή στα Βιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 1 Περίληψη. Σελίδα 2-4 Εισαγωγή. Σελίδα 5 26 Πλαίσιο. Σελίδα 5-8 Οι γιορτές. Σελίδα 8 11 Το ελαιόλαδο. Σελίδα 11-13 Το κρασί

Περιεχόμενα. Σελίδα 1 Περίληψη. Σελίδα 2-4 Εισαγωγή. Σελίδα 5 26 Πλαίσιο. Σελίδα 5-8 Οι γιορτές. Σελίδα 8 11 Το ελαιόλαδο. Σελίδα 11-13 Το κρασί Περιεχόμενα Σελίδα 1 Περίληψη Σελίδα 2-4 Εισαγωγή Σελίδα 5 26 Πλαίσιο Σελίδα 5-8 Οι γιορτές Σελίδα 8 11 Το ελαιόλαδο Σελίδα 11-13 Το κρασί Σελίδα 14 15 Ρακί Σελίδα 16 20 Κρητικό Ψωµί - παξιµάδι Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφη. Χριστούγεννα χωρίς τύψεις. Πώς να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας. Μεσογειακή διατροφή ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Διατροφη. Χριστούγεννα χωρίς τύψεις. Πώς να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας. Μεσογειακή διατροφή ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 u Τ Ε Υ Χ Ο Σ 5 2 / 9 ο έτος έκδοσης Ë Ë Ç Í É Ê Ï É Ä Ñ Õ Ì Å Á Ã Á Ó Ô Ñ Å Í Ô Å Ñ Ï Ë Ï Ã É Á Ó & Ä É Á Ô Ñ Ï Ö Ç Ó & Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ 6 8 9 9 Διατροφη Χριστούγεννα χωρίς τύψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ξ.Ε.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ 5 Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ. Ξ.Ε.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΤΤΑ 6 Γ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η «Μεσογειακή διατροφή»

Η «Μεσογειακή διατροφή» Book Preview Chapter: 1 Chapter: Πρόλογος Μεσσογειακή Διατροφή Η «Μεσογειακή διατροφή» χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της http://myebookmaker.com/books.php?u=20804&popid=24915

Διαβάστε περισσότερα

Αποκλειστικός δωρητής: Andrea Bonetti

Αποκλειστικός δωρητής: Andrea Bonetti Αποκλειστικός δωρητής: Andrea Bonetti Αν όντως «είμαστε ό,τι τρώμε», τότε δεν είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι τρώμε, πώς το επιλέγουμε και σε τι ποσότητες πρέπει να το καταναλώνουμε εμείς και η οικογένειά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤHΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ. Ελαιόλαδο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤHΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ. Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο Όταν, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ήρθαν στην Κρήτη Αμερικανοί διαιτολόγοι για να εξετάσουν το φαινόμενο της μακροζωίας των Κρητικών δεν πίστευαν στα μάτια τους! "Πόσο λάδι τρώνε, θεέ μου",

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1

Διατροφή. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1 Διατροφή Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1 2 Fitnet The fitness network 1. Διατροφή Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος,

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελακόπουλος Φώτης Μαυρομμάτης Τάσος Κωσταρίδης Σπύρος Γκαγκάς Δημήτρης Κοντές Δημήτρης Στράτη Στέλιος

Αγγελακόπουλος Φώτης Μαυρομμάτης Τάσος Κωσταρίδης Σπύρος Γκαγκάς Δημήτρης Κοντές Δημήτρης Στράτη Στέλιος Αγγελακόπουλος Φώτης Μαυρομμάτης Τάσος Κωσταρίδης Σπύρος Γκαγκάς Δημήτρης Κοντές Δημήτρης Στράτη Στέλιος Κτηνοτροφία ονομάζεται ο κλάδος της οικονομίας που αφορά την εκτροφή και εκμετάλλευση παραγωγικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΣΥΑΛ= Στερεό υπόλειµµα άνευ λίπους. Kg=κιλά gr= γραµµάρια Ε.Β.= Ειδικό βάρος ΚΤΠ= Κώδικας Τροφίµων και Ποτών

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΣΥΑΛ= Στερεό υπόλειµµα άνευ λίπους. Kg=κιλά gr= γραµµάρια Ε.Β.= Ειδικό βάρος ΚΤΠ= Κώδικας Τροφίµων και Ποτών ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗ ΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

η μας από τα προϊόντα της ελληνικής γης

η μας από τα προϊόντα της ελληνικής γης η μας από τα προϊόντα της ελληνικής γης Τα κρασιά μας ΝAΟΥΣΑ VAENI ΟΠΑΠ 750ml Οίνος ερυθρός ξηρός Α.Α.Ο.Σ ΝΑΟΥΣΑ VAENI Τόπος προέλευσης: αμπελουργική ζώνη Νάουσας Ποικιλία: 100% Ξινόμαυρο. Υπέροχο κόκκινο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΕΛΛΑ ΟΣ Α.Ε. ίκτυο ιεπιστηµονικής Συνεργασίας

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΕΛΛΑ ΟΣ Α.Ε. ίκτυο ιεπιστηµονικής Συνεργασίας ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΕΛΛΑ ΟΣ Α.Ε. ίκτυο ιεπιστηµονικής Συνεργασίας ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΓΡΟΤΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κτηνοτροφικής µονάδας δυναµικότητας 1000 αιγο-προβάτων κάθετης οργάνωσης 2008 Γιάννης Γουλιµής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ LEADER+ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ LEADER+ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε. ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ LEADER+ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΜΟΣ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 AGROPOLE ΕΠΕ ΜΑΙΟΣ 2004 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. Τεύχος Διακήρυξης

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. Τεύχος Διακήρυξης ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Τεύχος Διακήρυξης για την προμήθεια ειδών τροφίμων για τη λειτουργία δομών του Δήμου και των νομικών του προσώπων και γάλακτος για το δικαιούχο προσωπικό για την περίοδο 2014-2015 Περιεχόμενα:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Αμάρανθος ένας περίπατος στην ιστορία Ο Αμάρανθος και τα οφέλη του Ο Αμάρανθος της Allos η αφρόκρεμα των υψιπέδων Ποιότητα μέσω συναγωνισμού Τι κάνει ένα πρωινό υγιεινό Χρησιμοποιώντας τον Αμάρανθο στο

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους Για το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis: EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους Επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα