Ώπα, ώπα ώπα... Ξέρω τι σκέφτεστε. Δεν είμαι Διαχειριστής Συστημάτων! Και ούτε θέλω να γίνω!.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ώπα, ώπα ώπα... Ξέρω τι σκέφτεστε. Δεν είμαι Διαχειριστής Συστημάτων! Και ούτε θέλω να γίνω!."

Transcript

1 Κεφάλαιο 12: Τα Απαραίτητα για την Διαχείριση του Συστήματος Ώπα, ώπα ώπα... Ξέρω τι σκέφτεστε. Δεν είμαι Διαχειριστής Συστημάτων! Και ούτε θέλω να γίνω!. Το γεγονός είναι, ότι είστε διαχειριστής σε όσους υπολογιστές έχετε τον κωδικό του root. Αυτός μπορεί να είναι ο προσωπικός σας υπολογιστής με έναν ή δύο χρήστες, ή μπορεί να είναι ένας μεγάλος εξυπηρετητής με πολλές εκατοντάδες. Ανεξαρτήτως, πρέπει να γνωρίζετε πως να διαχειρίζεστε τους χρήστες, και πως να τερματίζετε το σύστημα με ασφάλεια. Αυτές οι εργασίες φαντάζουν απλές, αλλά έχουν μερικές ιδιοτροπίες που πρέπει να θυμάστε Χρήστες και Ομάδες Όπως αναφέρθηκε στο Κεφάλαιο 8, δεν πρέπει φυσιολογικά να χρησιμοποιείτε το σύστημά σας συνδεδεμένος σαν root. Σε αντίθεση, πρέπει να δημιουργήσετε έναν κανονικό λογαριασμό χρήστη για καθημερινή χρήση, και να χρησιμοποιείτε τον λογαριασμό root μόνο για εργασίες διαχείρισης. Για να δημιουργήσετε έναν χρήστη, μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία που παρέχονται με το Slackware, είτε μπορείτε να επεξεργασθείτε τα αρχεία των κωδικών με το χέρι. Παρεχόμενα Αρχεία Διαταγών (Scripts) Ο πιο εύκολος τρόπος διαχείρισης χρηστών και ομάδων είναι με τα παρεχόμενα αρχεία διαταγών και προγράμματα. Το Slackware περιλαμβάνει τα προγράμματα adduser, userdel(8), chfn(1), chsh(1), και passwd(1) για την συναλλαγή με τους χρήστες. Οι εντολές groupadd(8), groupdel(8), και groupmod(8) είναι για τις συναλλαγές με τις ομάδες. Με εξαίρεση τα chfn, chsh, και passwd, γιατί αυτά τα προγράμματα μπορεί να τα εκτελέσει μόνο ο root, και γι' αυτό βρίσκονται μέσο στο /usr/sbin. Τα chfn, chsh, και passwd που μπορούν όλοι να εκτελέσουν βρίσκονται στο /usr/bin. Χρήστες μπορούν να προστεθούν με το πρόγραμμα adduser. Θα ξεκινήσουμε βλέποντας όλη την διαδικασία, βλέποντας όλες τις ερωτήσεις που θα γίνουν και μία μικρή περιγραφή από το τι σημαίνει η κάθε μία. Η προκαθορισμένη απάντηση είναι μέσα στις αγκύλες, και μπορεί να επιλεχθεί για σχεδόν όλες τις ερωτήσεις, εκτός και αν θέλετε να αλλάξετε κάτι. # adduser Login name for new user []: jellyd Αυτό είναι το όνομα που θα χρησιμοποιεί ο χρήστης για να συνδεθεί. Παραδοσιακά, τα ονόματα των χρηστών είναι οκτώ ή λιγότεροι χαρακτήρες και όλοι είναι πεζά γράμματα. (μπορεί να χρησιμοποιήσετε περισσότερους από οκτώ χαρακτήρες, ή να χρησιμοποιήσετε ψηφία, αλλά να το αποφεύγετε αυτό εκτός και αν υπάρχει κάποιος αρκετά σημαντικός λόγος). Μπορείτε επίσης να δώσετε το όνομα χρήστη ως παράμετρο στην γραμμή εντολών: # adduser jellyd Σε κάθε περίπτωση, αφού δώσετε το όνομα χρήστη, η adduser θα σας ζητήσει την ταυτότητα χρήστη (user ID):

2 User ID ('UID') [ defaults to next available ]: Η ταυτότητα χρήστη (UID) είναι το πως είναι πραγματικά καθορισμένες οι ιδιοκτησίες στο Linux. Κάθε χρήστης έχει ένα μοναδικό αριθμό, ξεκινώντας από το 1000 στο Slackware. Μπορείτε να επιλέξετε ένα UID για το νέο χρήστη, ή μπορείτε να αφήσετε την adduser να αναθέσει στο χρήστη το επόμενο διαθέσιμο. Initial group [users]: Όλοι οι χρήστες τοποθετούνται μέσα στην ομάδα των users αυτόματα. Εάν θέλετε μπορείτε να τοποθετήσετε τον νέο χρήστη σε μία διαφορετική ομάδα, αν και δεν προτείνετε εκτός και αν ξέρετε καλά τι κάνετε. Additional groups (comma separated) []: Αυτή η ερώτηση επιτρέπει την πρόσθεση του νέου χρήστη σε περισσότερες ομάδες. Είναι πιθανό για έναν χρήστη να είναι σε διάφορες ομάδες την ίδια στιγμή. Αυτό είναι χρήσιμο εάν έχετε εγκαταστήσει ομάδες για εργασίες όπως για την μετατροπή αρχείων για ιστοσελίδες, παίξιμο παιχνιδιών, και άλλα. Για παράδειγμα, κάποιες ιστοσελίδες ορίζουν την ομάδα wheel σαν την μόνη ομάδα που μπορεί να χρησιμοποιήσει την εντολή su. Ή, η προκαθορισμένη εγκατάσταση του Slackware χρησιμοποιεί την ομάδα sys για χρήστες που έχουν δικαιοδοσία να παίζουν ήχους μέσο της εσωτερικής κάρτας ήχου. Home directory [/home/jellyd] Οι προσωπικοί φάκελοι (home directories) αυτόματα τοποθετούνται κάτω από το /home. Εάν έχετε ένα πολύ μεγάλο σύστημα, είναι πιθανό να έχετε μεταφέρει τους προσωπικούς φακέλους σε κάποια άλλη περιοχή (ή σε πολλές περιοχές). Αυτό το βήμα επιτρέπει τον ορισμό της τοτοθεσίας του προσωπικού φακέλου του χρήστη. Shell [ /bin/bash ] Ο bash είναι ο προκαθορισμένος φλοιός στο Slackware Linux, και είναι καλός για τους περισσότερους ανθρώπους. Εάν ο νέος σας χρήστης έχει εμπειρία από UNIX, μπορεί να έχει οικειότητα με κάποιον άλλο. Μπορείτε να αλλάξετε τον φλοιό του τώρα, ή μπορεί να τον αλλάξει αργότερα μόνος του με τη χρήση της εντολής chsh. Expiry date (YYYY-MM-DD) []: Οι λογαριασμοί μπορούν να ρυθμιστούν έτσι ώστε να λήγουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Από το σύστημα, δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης. Μπορείτε να το αλλάξετε αυτό, εάν το θέλετε. Αυτή η επιλογή μπορεί να φανεί χρήσιμη σε ανθρώπους που λειτουργούν έναν Παροχέα Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) που μπορεί να θέλει να κάνει έναν λογαριασμό να λήγει μία συγκεκριμένη ημερομηνία, εκτός και αν παραλάβει την πληρωμή του για τον επόμενο χρόνο.

3 New account will be created as follows: Login name: jellyd UID: [ Next available ] Initial group: users Additional groups: [ None ] Home directory: /home/jellyd Shell: /bin/bash Expiry date: [ Never ] Αυτό ήταν... εάν θέλετε να το απορρίψετε, πατήστε CONTROL+C. Αλλιώς, πατήστε ENTER για να συνεχίσετε δημιουργώντας τον λογαριασμό. Τώρα βλέπετε όλες τις πληροφορίες που είχατε εισάγει για την δημιουργία του νέου λογαριασμού και έχετε την δυνατότητα να ακυρώσετε την δημιουργία του. Εάν είχατε εισάγει κάτι λάθος, πρέπει να πατήσετε CONTROL+C και να το κάνετε από την αρχή. Σε άλλη περίπτωση, μπορείτε να πατήσετε ENTER και ο λογαριασμός θα δημιουργηθεί. Creating new account... Changing the user information for jellyd Enter the new value, or press return for the default Full Name []: Jeremy Room Number []: Smith 130 Work Phone []: Home Phone []: Other []: Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι προαιρετικές. Δεν είναι ανάγκη να εισάγετε κάτι σε όποιο δεν θέλετε, και ο χρήστης μπορεί να το αλλάξει οποιοδήποτε στιγμή με την chfn. Όμως, μπορεί να είναι χρήσιμο να βάλετε έστω ένα πλήρες όνομα και έναν αριθμό τηλεφώνου, για την περίπτωση που θέλετε να έρθετε σε επαφή με αυτό το άτομο. Changing password for jellyd Enter the new password (minimum of 5, maximum of 127 characters) Please use a combination of upper and lower case letters and numbers. New password: Re-enter new password: Password changed. Account setup complete. Πρέπει να εισάγετε έναν κωδικό για τον νέο χρήστη. Γενικά, εάν ο νέος χρήστης δεν είναι παρών (φυσική παρουσία) αυτή τη στιγμή, διαλέξτε έναν προκαθορισμένο κωδικό και πείτε του να τον αλλάξει με κάτι πιο ασφαλές. Σημείωση: Διαλέγοντας έναν Κωδικό: Το να έχεις έναν ασφαλή κωδικό είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στο σπάσιμο του. Δεν θέλεις να έχεις έναν κωδικό που είναι εύκολο να τον μαντέψει κανείς, γιατί αυτό κάνει εύκολη την εισβολή κάποιου στο σύστημά σου. Το ιδανικό, είναι ένας κωδικός με τυχαίους χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμών, και τυχαίων χαρακτήρων. (Ένας χαρακτήρας TAB ίσως να μην είναι μία σοφή επιλογή, ανάλογα με το τι τύπου υπολογιστές χρησιμοποιείς για να συνδεθείς). Υπάρχουν πολλά πακέτα λογισμικού που μπορούν να δημιουργήσουν τυχαίους κωδικούς για εσάς, ψάξτε

4 στο διαδίκτυο για αυτά τα εργαλεία. Γενικά, απλά χρησιμοποιήστε την απλή λογική: μην διαλέγετε κωδικό που είναι κάποιου τα γενέθλια, μια συνηθισμένη φράση, κάτι που βρήκατε στο γραφείο σας, ή οτιδήποτε είναι εύκολα συσχετίσιμο με εσάς. Ένας κωδικός όπως secure1 ή οποιονδήποτε κωδικό βλέπετε εκτυπωμένο ή στο διαδίκτυο είναι επίσης κακός. Το να αφαιρείτε χρήστες δεν είναι καθόλου δύσκολο. Απλά τρέξτε το userdel με το όνομα του λογαριασμού που θέλετε. Πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι ο χρήστης δεν είναι συνδεδεμένος, και ότι δεν υπάρχουν διαδικασίες (processes) που να εκτελεί αυτός ο χρήστης. Επίσης, να θυμάστε ότι εφόσον διαγράψατε τον χρήστη, όλες οι πληροφορίες του κωδικού του χάνονται. # userdel jellyd Αυτή η εντολή αφαιρεί αυτόν τον ενοχλητικό χρήστη jellyd από το σύστημά. Καλό χορό της ελευθερίας! :) Ο χρήστης αφαιρέθηκε από τα αρχεία /etc/passwd, /etc/shadow, και /etc/group, αλλά δεν αφαιρέθηκε ο προσωπικός φάκελος του χρήστη. Εάν θέλετε να διαγράψετε και τον προσωπικό φάκελο του, θα χρησιμοποιήσετε στη θέση της παραπάνω την εντολή: # userdel -r jellyd Η προσωρινή ακύρωση ενός λογαριασμού θα καλυφθεί στην επόμενη παράγραφο στους κωδικούς, εφόσον μία προσωρινή ακύρωση συνεπάγεται με την αλλαγή του κωδικού. Η αλλαγή άλλων δεδομένων του λογαριασμού καλύπτεται στην παράγραφο Τα προγράμματα για την πρόσθεση και αφαίρεση ομάδων είναι πολύ απλά. Το grouadd θα προσθέσει μία εγγραφή στο αρχείο /etc/group και ένα μοναδικό αριθμό ταυτότητας (group ID), ενώ το groupdel θα αφαιρέσει μία συγκεκριμένη ομάδα. Είναι προσωπική σας επιλογή η επεξεργασία του /etc/group για να προσθέσετε χρήστες σε μία ομάδα. Για παράδειγμα, για να προσθέσετε μία ομάδα που λέγετε cvs: # groupadd cvs Και για να την αφαιρέσετε: # groupdel cvs Αλλάζοντας Κωδικούς Το πρόγραμμα passwd αλλάζει τους κωδικούς μεταβάλλοντας το αρχείο /etc/shadow. Αυτό το αρχείο έχει όλους τους κωδικούς για το σύστημα κρυπτογραφημένους. Για να αλλάξεις τον προσωπικό κωδικό σου, πρέπει να πατήσεις:

5 % passwd Changing password for chris Old password: Enter the new password (minumum of 5, maximum of 127 characters) Please use a combination of upper and lower case letters and numbers. New password: Όπως μπορείτε να δείτε, πρέπει να εισάγετε τον παλιό σας κωδικό. Δεν θα εμφανιστεί στην οθόνη καθώς τον πληκτρολογείτε, ακριβώς όπως και όταν συνδέεστε. Μετά, πρέπει να εισάγετε τον νέο σας κωδικό. Το passwd εκτελεί πολλούς ελέγχους στο νέο σας κωδικό, και θα σας ενημερώσει εάν ο νέος κωδικός σας δεν περνάει τους ελέγχους του. Μπορείτε να αγνοήσετε αυτές τις προειδοποιήσεις εάν θέλετε. Θα σας ζητηθεί να εισάγετε και δεύτερη φορά το νέο κωδικό σας για επιβεβαίωση. Εάν είστε root, μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό και των άλλων χρηστών: # passwd ted Μετά θα πρέπει να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία όπως παραπάνω, εκτός του ότι δεν θα χρειαστεί να εισάγετε τον παλιό κωδικό του χρήστη. (Ένα από τα πολλά προνόμια του να είσαι root...). Εάν είναι ανάγκη, μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε προσωρινά έναν λογαριασμό, και να τον ενεργοποιήσετε ξανά αργότερα εάν χρειαστεί. Και η απενεργοποίηση και η ενεργοποίηση ενός λογαριασμού μπορεί να γίνει με το passwd. Για να απενεργοποιήσετε έναν λογαριασμό, κάντε το παρακάτω ως root: # passwd -l david Αυτό θα αλλάξει τον λογαριασμό του david με κάτι που δεν θα ταιριάζει με καμία κρυπτογραφημένη τιμή. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά τον λογαριασμό χρησιμοποιώντας το: # passwd -u david Τώρα, ο λογαριασμός του david είναι πάλι κανονικός. Η απενεργοποίηση λογαριασμών μπορεί να φανεί χρήσιμη εάν ο χρήστης δεν παίζει με τους κανόνες που έχετε βάλει στο σύστημα, ή εάν έχουν βγάλει ένα πολύ μεγάλο αντίγραφο του xeyes(1) στην X επιφάνεια εργασίας σας. Αλλάζοντάς τα Στοιχεία των Χρηστών Υπάρχουν δύο ειδών πληροφορίες που μπορούν οι χρήστες να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή: ο φλοιός τους και οι πληροφορίες που εμφανίζονται στο finger. Το Slackware Linux χρησιμοποιεί τις εντολές chsh (change shell άλλαξε φλοιό) και chfn (change finger άλλαξε τις πληροφορίες για το finger) για να μεταβάλλουν αυτές τις τιμές. Ο κάθε χρήστης μπορεί να επιλέξει όποιον φλοιό θέλει από λίστα στο αρχείο /etc/shells. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο /bin/bash θα είναι μια χαρά. Άλλοι μπορεί να έχουν οικειότητα με έναν φλοιό που χρησιμοποιούν στη δουλειά τους ή το σχολείο τους και να θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτόν που ήδη γνωρίζουν. Για να αλλάξετε τον φλοιό, χρησιμοποιήστε την

6 εντολή chsh: % chsh Password: Changing the login shell for chris Enter the new value, or press return for the default Login Shell [/bin/bash]: Αφού εισάγετε τον κωδικό σας, γράψτε το πλήρες μονοπάτι για τον νέο φλοιό. Ελέγξτε ότι βρίσκετε στη λίστα στο /etc/shells(5) πρώτα. Ο χρήστης root μπορεί επίσης να αλλάξει τον φλοιό όλων των χρηστών εκτελώντας την εντολή chsh και μετά το όνομα χρήστη σαν παράμετρο. Οι πληροφορίες για το finger είναι προαιρετικές όπως το πλήρες όνομα, αριθμοί τηλεφώνων, και αριθμός δωματίου. Αυτό μπορεί να αλλάξει με την χρήση της chfn, και ακολουθείτε η ίδια διαδικασία με αυτή της δημιουργίας του λογαριασμού. Ως συνήθως, ο root μπορεί να αλλάξει οποιουδήποτε τις πληροφορίες του finger Χρήστες και Ομάδες, ο Δύσκολος Τρόπος Φυσικά, είναι πιθανό να εισάγεις, να αλλάζεις, και να αφαιρείς χρήστες και ομάδες χωρίς την χρήση αρχείων διαταγών και προγραμμάτων που έχει το Slackware. Δεν είναι πραγματικά δύσκολο, πιθανόν όμως μετά την ανάγνωση αυτής της διαδικασίας, να το βρείτε πολύ ευκολότερη τη χρήση αρχείων διαταγών. Έτσι κι αλλιώς, είναι σημαντικό όμως να γνωρίζετε το πως αποθηκεύονται πραγματικά οι πληροφορίες του κωδικού σας, για την περίπτωση που θα χρειαστεί να ανακτήσετε αυτά τα δεδομένα και δεν έχετε τα εργαλεία του Slackware στην διάθεσή σας. Αρχικά, θα προσθέσουμε έναν χρήστη στα αρχεία /etc/passwd(5), /etc/shadow(5), και στο /etc/group(5). Το αρχείο passwd περιέχει μερικές πληροφορίες για τους χρήστες του συστήματος, αλλά (αρκετά περίεργα) όχι τους κωδικούς τους. Αυτό συνέβαινε, αλλά αποσύρθηκε πριν πολύ καιρό για λόγους ασφαλείας. Το αρχείο passwd πρέπει να μπορούν να το διαβάσουν όλοι οι χρήστες, αλλά δεν θέλεις οι κρυπτογραφημένοι κωδικοί σου να είναι ορατοί σε όλον τον κόσμο, γιατί έτσι οι εισβολείς μπορεί να τους χρησιμοποιήσουν σαν σημείο εκκίνησης για την αποκρυπτογράφηση του κωδικού ενός χρήστη. Σε αντίθεση με αυτό, οι κρυπτογραφημένοι κωδικοί φυλάσσονται σε ένα αρχείο σκιά (shadow file), που μπορεί να το διαβάσει μόνο ο root, και οι κωδικοί όλων εισάγονται μέσα στο αρχείο passwd απλά ως x. Στο αρχείο group καταγράφονται οι ομάδες και το σε ποιες ανήκει ο κάθε ένας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή vipw για να επεξεργασθείτε το αρχείο /etc/passwd με ασφάλεια, και την vigr για το αρχείο /etc/group. Χρησιμοποιήστε την vipw -s για την ασφαλή επεξεργασία του αρχείου /etc/shadow. (το Ασφαλής σε αυτό το σημείο σημαίνει ότι κάποιος άλλος δεν θα μπορεί να επεξεργαστεί το αρχείο που εσείς επεξεργάζεστε την ίδια στιγμή. Εάν είστε ο μόνος διαχειριστής συστήματος, θα είστε πιθανότατα ασφαλής, αλλά είναι καλό να αποκτήσετε καλές συνήθειες από την αρχή). Ας εξετάσουμε το αρχείο /etc/passwd και ας δούμε πως προσθέτουμε έναν χρήστη σε αυτό. Μία τυπική εγγραφή στο αρχείο passwd μοιάζει κάπως έτσι: chris:x:1000:100:chris Lumens,Room 2,,:/home/chris:/bin/bash Κάθε γραμμή είναι μία εγγραφή για έναν χρήστη, και τα πεδία σε κάθε γραμμή χωρίζονται με άνω και κάτω τελεία. Τα πεδία είναι το όνομα χρήστη, ο κρυπτογραφημένος κωδικός (το x για όλους

7 στο Slackware, εφόσον το Slackware χρησιμοποιεί κωδικούς σκιές), η ταυτότητα χρήστη (User ID), η ταυτότητα ομάδας (group ID), οι προαιρετικές πληροφορίες του finger (χωρισμένες με κόμμα), ο προσωπικός φάκελος, και ο φλοιός. Για να εισάγετε έναν νέο χρήστη με το χέρι, προσθέστε μία νέα γραμμή στο τέλος του αρχείου, και συμπληρώστε την με τα κατάλληλα δεδομένα. Τα δεδομένα που εισάγετε πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές, ή ο νέος σας χρήστης θα έχει πρόβλημα στην σύνδεση του στο σύστημα. Πρώτα, ελέγξτε ότι το πεδίο του κωδικού είναι ένα x, και ότι και το όνομα και η ταυτότητα χρήστη είναι μοναδικά. Προσθέστε τον χρήστη σε μία ομάδα, είτε 1000 (που είναι η ομάδα users στο Slackware) είτε η προκαθορισμένη ομάδα σας (χρησιμοποιήστε τον αριθμό της, όχι το όνομα). Δώστε στον χρήστη ένα προσωπικό φάκελο (που θα δημιουργήσετε αργότερα) και έναν φλοιό (να θυμάστε, οι φλοιοί που ισχύουν υπάρχουν στο /etc/shells). Μετά, θα πρέπει να προσθέσετε μία εγγραφή στο αρχείο /etc/shadow, που κρατά τους κρυπτογραφημένους κωδικούς. Μία τυπική εγγραφή μοιάζει κάπως έτσι: chris:$1$w9bsw/n9$uwlr2brer6yybs.caep7r.:11055:0:99999:7::: Ξανά, η κάθε γραμμή είναι μία εγγραφή για ένα άτομο, με κάθε πεδίο χωρισμένο με άνω και κάτω τελεία. Τα πεδία είναι (στη σειρά) όνομα χρήστη, κρυπτογραφημένος κωδικός, ημέρες από την εποχή (Epoch) (Ιανουάριος 1, 1970) όπου άλλαξε τελευταία φορά ο κωδικός, ημέρες πριν από από την πιθανή αλλαγή του, ημέρες μετά τις οποίες πρέπει να αλλάξει ο κωδικός, ημέρες πριν από την λήξη για την ενημέρωση του χρήστη, ημέρες μετά την λήξη για την απενεργοποίηση του λογαριασμού, ημέρες από την εποχή που απενεργοποιήθηκε ο λογαριασμός, και ένα δεσμευμένο πεδίο. Όπως μπορείτε να δείτε, τα περισσότερα από αυτά είναι πληροφορίες για τη λήξη του λογαριασμού. Εάν δεν χρησιμοποιείτε πληροφορίες λήξης, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε μόνο κάποια πεδία με κάποιες ειδικές τιμές. Αλλιώς, θα πρέπει να κάνετε κάποιους υπολογισμούς και να πάρετε κάποιες αποφάσεις πριν συμπληρώσετε τα πεδία. Για ένα νέο χρήστη, απλά βάλτε κάποια τυχαία σκουπίδια στο πεδίο του κωδικού. Μην ανησυχείτε για το ποιος είναι ο κωδικός αυτή τη στιγμή, γιατί θα τον αλλάξετε σε ένα λεπτό. Ο μόνος χαρακτήρας που δεν μπορείτε να συμπεριλάβετε στο πεδίο του κωδικού είναι η άνω και κάτω τελεία. Αφήστε το πεδίο Μέρες από την αλλαγή του κωδικού κενό. Συμπληρώστε 0,99999 και 7 όπως βλέπετε στο παράδειγμα παραπάνω, και αφήστε τα άλλα πεδία κενά. (Για αυτούς που νομίζουν ότι βλέπουν τον κρυπτογραφημένο κωδικό μου παραπάνω και πιστεύουν ότι έχουν ένα πλεονέκτημα για να μπουν στο σύστημα μου, προχωρήστε. Εάν μπορείτε να σπάσετε αυτόν τον κωδικό, θα γνωρίζετε τον κωδικό ενός προστατευμένου με firewall πειραματικού συστήματος. Τώρα αυτό κι αν είναι χρήσιμο :) ). Όλοι οι φυσιολογικοί χρήστες είναι μέλη της ομάδας users σε ένα τυπικό Slackware σύστημα. Ωστόσο, εάν θέλετε να δημιουργήσετε μία νέα ομάδα, ή να προσθέσετε έναν χρήστη σε περαιτέρω ομάδες, θα πρέπει να μεταβάλετε το αρχείο /etc/group. Εδώ υπάρχει μια τυπική εγγραφή: cvs::102:chris,logan,david,root Τα πεδία είναι το όνομα ομάδας, κωδικός ομάδας, ταυτότητα ομάδας, και τα μέλη της ομάδας, χωρισμένα με κόμμα. Η δημιουργία μιας νέας ομάδας είναι απλά η πρόσθεση μιας νέας γραμμής με μοναδική ταυτότητα ομάδας, και μια λίστα με όλους τους χρήστες που θέλετε να ανήκουν στην ομάδα. Όποιος χρήστης μπει στη νέα ομάδα και είναι συνδεδεμένος θα πρέπει να αποσυνδεθεί και να επανασυνδεθεί για να λειτουργήσουν αυτές οι αλλαγές.

8 Σε αυτό το σημείο, μπορεί να είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε τις εντολές pwck και grpck για να επιβεβαιώσετε ότι οι αλλαγές που κάνατε είναι μόνιμες. Πρώτα, χρησιμοποιήστε τις pwck -r και grpck -r: η επιλογή -r δεν κάνει αλλαγές, αλλά καταγράφει τις αλλαγές που θα σας ζητηθούν να κάνετε εάν τρέξετε την εντολή χωρίς την επιλογή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την έξοδο για να αποφασίσετε εάν χρειάζεστε περαιτέρω μετατροπές σε κάποιο αρχείο, για να τρέξετε την pwck ή την grpck χωρίς την επιλογή -r, ή απλά να αφήσετε τις αλλαγές σας ως έχουν. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εντολή passwd για την δημιουργία ενός κατάλληλου κωδικού για τον χρήστη. Μετά, χρησιμοποιήστε την mkdir, για να δημιουργήσετε τον προσωπικό φάκελο του χρήστη στην τοποθεσία που ορίσατε στο αρχείο /etc/passwd, και χρησιμοποιήστε την chown για να αλλάξετε τον ιδιοκτήτη του νέου φακέλου στο νέο χρήστη. Η αφαίρεση ενός χρήστη είναι απλή διαδικασία διαγραφής όλων των εγγραφών που υπάρχουν για αυτόν τον χρήστη. Αφαιρέστε την εγγραφή του χρήστη από το /etc/passwd και το /etc/shadow, και διαγράψτε το όνομα χρήστη από όποια ομάδα άνηκε στο αρχείο /etc/group. Εάν επιθυμείτε, διαγράψτε τον προσωπικό φάκελο του χρήστη, το αρχείο μηνυμάτων του (spool mail file), και το ημερολόγιο (crontab) του (εάν υπάρχει). Η αφαίρεση των ομάδων είναι όμοια: διαγράψτε την εγγραφή της ομάδας από το /etc/group Τερματίζοντας το Σύστημα Κατάλληλα Είναι πολύ σημαντικό να τερματίζετε το σύστημά σας σωστά. Απλός γυρνώντας το OFF με τον διακόπτη ενέργειας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημία στο σύστημα αρχείων σας. Όταν το σύστημα λειτουργεί, τα αρχεία χρησιμοποιούνται ακόμα και αν δεν κάνετε τίποτα. Να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλές διαδικασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο όλη την ώρα. Αυτές οι διαδικασίες διαχειρίζονται το σύστημα και κρατάνε πολλά αρχεία ανοιχτά. Όταν η ενέργεια του συστήματος επιλέγετε στο OFF, αυτά τα αρχεία δεν κλείνουν σωστά και μπορεί να καταστραφούν. Ανάλογα με το ποια αρχεία καταστρέφονται, το σύστημα μπορεί να γίνει παντελώς άχρηστο! Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να περνάτε από μία μεγάλη διαδικασία έλεγχου του συστήματος αρχείων στην επόμενη επανεκκίνηση. Σημείωση: Εάν ρυθμίσατε το σύστημα σας με ένα journalling σύστημα αρχείων, όπως το ext3 ή το reiserfs, θα είστε μερικώς προστατευμένοι από καταστροφές του συστήματος αρχείων, και ο έλεγχος κατά την επανεκκίνηση θα είναι συντομότερος από ότι θα ήταν με τη χρήση ενός συστήματος αρχείων χωρίς journalling, όπως το etx2. Ωστόσο, αυτό το δίχτυ ασφαλείας δεν είναι δικαιολογία για τον λάθος τερματισμό του συστήματος! Ένα jouranlling σύστημα αρχείων σημαίνει ότι προστατεύει τα αρχεία σας από γεγονότα πέρα από το έλεγχο σας, όχι από την δικιά την τεμπελιά. Σε κάθε περίπτωση, όταν θέλετε να επανεκκινήσετε ή να τερματίσετε τον υπολογιστή σας, είναι σημαντικό να το κάνετε σωστά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε αυτό, μπορείτε να διαλέξετε οποιονδήποτε πιστεύετε ότι είναι ο πιο διασκεδαστικός (ή αυτόν που έχει την λιγότερη δουλειά). Εφόσον ο τερματισμός με την επανεκκίνηση είναι όμοιες διαδικασίες, οι περισσότεροι τρόποι τερματισμού του συστήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για επανεκκίνηση. Η πρώτη μέθοδος είναι μέσο του προγράμματος shutdown(8), και είναι πιθανότατα η πιο δημοφιλής. Η shutdown μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επανεκκίνηση ή τερματισμό του συστήματος σε συγκεκριμένο χρόνο, και μπορεί να προβάλει ένα μήνυμα σε όλους τους συνδεδεμένους χρήστες του συστήματος λέγοντας τους ότι το σύστημα θα τερματιστεί. Η πιο βασική χρήση της shutdown για τον τερματισμό είναι:

9 # shutdown -h now Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα στείλουμε ένα δικό μας μήνυμα στους χρήστες, θα δουν το προκαθορισμένο μήνυμα της shutdown. Το now είναι ο χρόνος που θέλουμε να τερματίσουμε το σύστημα, και το -h σημαίνει τη διακοπή (halt) του συστήματος. Αυτός δεν είναι πολύ φιλικός τρόπος για να λειτουργείς ένα σύστημα με πολλούς χρήστες, αλλά είναι πολύ καλό για τον προσωπικό υπολογιστή σας. Μία καλύτερη μέθοδος σε ένα σύστημα με πολλούς χρήστες θα είναι να δώσεις σε όλους μία μικρή προειδοποίηση: # shutdown -h +60 Αυτό θα τερματίσει το σύστημα σε μία ώρα (60 λεπτά), το οποίο είναι πολύ καλό για ένα φυσιολογικό σύστημα με πολλούς χρήστες. Τα κρίσιμα συστήματα πρέπει να έχουν τους χρόνους κατεβάσματος τους προγραμματισμένους (scheduled), και πρέπει να παράγουν προειδοποιήσεις για το χρόνο τερματισμού τους σε κάθε κατάλληλη τοποθεσία που χρησιμοποιείτε για προειδοποιήσεις (ηλ. Ταχυδρομείο, πίνακας ανακοινώσεων, /etc/motb, οτιδήποτε). Η επανεκκίνηση του συστήματος χρησιμοποιεί την ίδια εντολή, αλλά αλλάζει το -h με -r. # shutdown -r now Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια σημειογραφία για το χρόνο στην shutdown -r όπως στην shutdown -h. Υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με την shutdown για να ελέγξετε πότε θα τερματίζετε ή θα επανεκκινήσετε το μηχάνημα σας, δείτε την man σελίδα για περισσότερες πληροφορίες. Ο δεύτερος τρόπος τερματισμού ενός υπολογιστή είναι οι εντολές halt(8) και reboot(8). Όπως φαίνεται από τα ονόματα, η halt θα τερματίσει αμέσως το λειτουργικό σύστημα, και η reboot θα επανεκκινήσει το σύστημα. (Η reboot είναι ουσιαστικά ένας συμβολικός σύνδεσμος του halt). Καλούνται ως εξής: # halt # reboot Ένας χαμηλότερου επιπέδου τρόπος επανεκκίνησης ή τερματισμού του συστήματος είναι να μιλήσετε κατευθείαν στο init. Όλες οι άλλες μέθοδοι είναι απλά βολικοί τρόποι επικοινωνίας με το init, αλλά μπορείτε κατευθείαν να του πείτε τι να κάνει χρησιμοποιώντας την telinit(8) (σημειώστε ότι γράφετε με ένα μόνο l ). Με τη χρήση της telinit λέτε στο init σε ποιο runlevel να πάει, το οποίο θα τρέξει ένα ειδικό αρχείο διαταγών. Αυτό το αρχείο διαταγών θα τερματίσει τις διαδικασίες που χρειάζονται για αυτό το runlevel. Αυτό λειτουργεί για την επανεκκίνηση και τον τερματισμό γιατί και τα δύο είναι ειδικά runlevels. # telinit 0 Το runlevel 0 είναι η κατάσταση τερματισμού. Λέγοντας στο init να μπει στο runlevel 0 όλες οι διαδικασίες θα τερματιστούν, τα συστήματα αρχείων θα αποπροσαρτηθούν, και το μηχάνημα θα τερματιστεί. Αυτός είναι απολύτως αποδεκτός τρόπος τερματισμού του συστήματος. Σε πολλούς φορητούς υπολογιστές και καινούργιους προσωπικούς υπολογιστές, αυτό θα προκαλέσει στο μηχάνημα αυτόματο κλείσιμο.

10 # telinit 6 Το runlevel 6 είναι η κατάσταση επανεκκίνησης. Όλες οι διαδικασίες θα τερματιστούν, τα συστήματα αρχείων θα αποπροσαρτηθούν, και το μηχάνημα θα επανεκκινήσει. Αυτός είναι ένας απόλυτα αποδεκτός τρόπος επανεκκίνησης του συστήματος. Για τους περίεργους, όταν επιλέγετε το runlevel 0 ή το 6, είτε χρησιμοποιώντας στην shutdown, την halt, ή την reboot, το αρχείο διαταγών που θα εκτελεστεί είναι το /etc/rc.d/rc.6. (Το αρχείο διαταγών /etc/rc.d/rc.0 είναι ένας άλλος συμβολικός σύνδεσμος, για το /etc/rc.d/rc.6). Μπορείτε να διαμορφώσετε αυτό το αρχείο σύμφωνα με τις ανάγκες σας αλλά να είστε σίγουροι ότι δοκιμάζετε τις αλλαγές σας με προσοχή! Υπάρχει μία τελευταία μέθοδος επανεκκίνησης του συστήματος. Όλες οι άλλες μέθοδοι απαιτούν την σύνδεση ως root. Ωστόσο, είναι πιθανό να επανεκκινήσετε το σύστημα σας ακόμα και αν δεν είστε ο root, με την προϋπόθεση ότι έχετε φυσική πρόσβαση στο πληκτρολόγιο. Χρησιμοποιώντας το Control+Alt+Delete (ο χαιρετισμός των τριών δακτύλων ) θα προκαλέσει στο σύστημα άμεση επανεκκίνηση. (Στο παρασκήνιο, η εντολή shutdown καλείτε όταν πατάτε Control+Alt+Delete). Ο χαιρετισμός δεν λειτουργεί πάντα όταν χρησιμοποιείτε τα X Windows μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το Control+Alt+F1 (ή κάποιο άλλο συνδυασμό) για να επιλέξετε ένα τερματικό χωρίς X Windows πριν την χρησιμοποιήσετε. Τέλος, το αρχείο που ελέγχει απόλυτα κάθε τμήμα της εκκίνησης και του τερματισμού είναι το /etc/inittab(5). Γενικά, δεν πρέπει να χρειαστεί να αλλάξετε αυτό το αρχείο, αλλά μπορεί να σας δώσει μία εσωτερική ματιά για το γιατί λειτουργούν έτσι όπως λειτουργούν κάποια πράγματα. Ως συνήθως, δείτε τις σελίδες man για περισσότερες λεπτομέρειες.

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Μάθημα 3ο Λογαριασμοί χρηστών Μιχαηλίδης Παναγιώτης Περιεχόμενα Λογαριασμοί χρηστών Το αρχείο /etc/passwd To αρχείο /etc/shadow To αρχείο /etc/group Προσθήκη χρηστών

Διαβάστε περισσότερα

Linux με τη χρήση κονσόλας

Linux με τη χρήση κονσόλας Linux με τη χρήση κονσόλας Κεφάλαιο 2 Κείμενα Χρυσούλα Παπάζογλου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Θεσσαλονίκη, Μάρτης 2009 Το υλικό διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ SNOM 300 έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ SNOM 300 έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ SNOM 300 έκδοση 8.7.5.44 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ Πίνακας περιεχομένων ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ... 1 ΕΝΤΟΛΕΣ MENOY... 2 1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (Operation)... 2 1.1 Αρχική Σελίδα (Home)... 2 1.2 Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Οδηγός Χρήστη Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Περιεχόµενα 1. ΕΙΣΟ ΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 3 2. ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ 6 3. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 9 4. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ασφάλειας Υπολογιστικών Συστηµάτων και ικτύων. Άσκηση 1

Εργαστήριο Ασφάλειας Υπολογιστικών Συστηµάτων και ικτύων. Άσκηση 1 Εργαστήριο Ασφάλειας Υπολογιστικών Συστηµάτων και ικτύων Άσκηση 1 Για την είσοδο ενός χρήστη σε ένα υπολογιστικό σύστηµα απαιτείται η εισαγωγή ενός ονόµατος χρηστή (login name) και ενός κωδικού πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα 1. Εγκατάσταση 2. Εισαγωγή 3. Σύνδεση 4. Ρυθµίσεις 2.1 Περιοχή εργασιών και πλοήγησης 2.2 Περιοχή απεικόνισης "Λεπτοµέρειες" 2.3 Περιοχή απεικόνισης "Στατιστικά" 4.1 Προφίλ 4.2 ίκτυο 4.2.1

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) Πρόγραμμα για τον Προγραμματισμό των Μηχανών D.P.S. S-800, Open Cash και S-710 μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB Εγκατάσταση ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Unix Γκάμας Βασίλειος, Εργαστηριακός Συνεργάτης Λειτουργικό Σύστημα (ΛΣ) Λογισμικό συστήματος, το οποίο αποτελεί τη διασύνδεση μεταξύ του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8

Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Ενημέρωση σε Windows 8.1 από τα Windows 8 Τα Windows 8.1 και τα Windows RT 8.1 είναι βασισμένα στα Windows 8 και στα Windows RT, για να σας προσφέρουν βελτιώσεις στην εξατομίκευση, την αναζήτηση, τις εφαρμογές,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εξοικείωση με κάποιες εφαρμογές που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ESCHOOL

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ESCHOOL ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ESCHOOL 1 Βεβαιωθείτε ότι το μηχάνημα έχει τουλάχιστον 1 GB μνήμη RAM (2GB μνήμη RAM αν χρησιμοποιηθεί σαν λειτουργικό σύστημα τα WindowsVista ή Windows 7).

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία. Επικοινωνίας & Συνεργασίας Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εργαλεία. Επικοινωνίας & Συνεργασίας Πανεπιστήμιο Κύπρου Εργαλεία Επικοινωνίας & Συνεργασίας Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Σ ε λ ί δ α 1 Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 7 Αντί προλόγου... 9 Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Κεφάλαιο 5: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Facebook;... 15 Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ. Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx. Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ. Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx. Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor P 2 I S A 0 1 8 PISA 2018 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛOΓΙΟ ΣΧΟΛΕIΟΥ: ΕΓΧΕΙΡIΔΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ/ΝΤΡΙΑΣ Doc.: CY7_CBA_ScQPrincipalManual.docx Δημιουργήθηκε από: ETS, Core Α Contractor Προσαρμογή: Εθνικό Κέντρο PISA 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi. Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016

Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi. Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016 Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016 Το σύστημα PiNet εξυπηρετεί στη διαχείριση των υπολογιστών Raspberry Pi σε μία σχολική τάξη.

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαστικά. Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX. Διαδικαστικά. Τι είναι το Λειτουργικό Σύστημα

Διαδικαστικά. Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX. Διαδικαστικά. Τι είναι το Λειτουργικό Σύστημα Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόριος Τζώρτζης Ακ. Έτος 2010-2011 Διαδικαστικά Στο εργαστήριο θα διδαχθούν βασικές εντολές του λειτουργικού

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;... Περιεχόμενα Αντί προλόγου... 7 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 13 Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...15 Κεφάλαιο 2: Τι βλέπω στην οθόνη μου όταν ολοκληρώσω τη δημιουργία του Προφίλ

Διαβάστε περισσότερα

BlackBerry Internet Service. Οδηγός χρήστη

BlackBerry Internet Service. Οδηγός χρήστη BlackBerry Internet Service Οδηγός χρήστη Δημοσίευση: 2014-01-08 SWD-20140108171026083 Περιεχόμενα 1 Γρήγορα αποτελέσματα... 7 Πληροφορίες για τα σχέδια υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων της υπηρεσίας BlackBerry

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) Ομάδα Εργασίας: Τσιμπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2009 Εισαγωγή Η πλατφόρμα Open eclass

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα

Λειτουργικά Συστήματα Λειτουργικά Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:03 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

2ο Εργαστήριο. Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών

2ο Εργαστήριο. Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 2ο Εργαστήριο Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών Πίνακας Εντολών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX

Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Εισαγωγή στο Λειτουργικό Σύστημα UNIX Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Διδάσκων: Δημήτριος Λιαροκάπης Διαφάνειες: Γρηγόριος Τζώρτζης Ακ. Έτος 2013-2014 Διαδικαστικά Στο εργαστήριο θα διδαχθούν

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ (HARDWARE TOKEN) ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ (HARDWARE TOKEN) ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ (HARDWARE TOKEN) ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Αγαπητέ Πελάτη, Καλώς ήλθατε στην νέα εποχή της Attica Bank! H συσκευή Κωδικών Μίας Χρήσης (Hardware Token) που προμηθευτήκατε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η χρησιμοποίηση κάποιων εφαρμογών που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ (HARDWARE TOKEN) ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ (HARDWARE TOKEN) ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ (HARDWARE TOKEN) ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Αγαπητέ Πελάτη, Καλώς ήλθατε στην νέα εποχή της Attica Bank! H συσκευή Κωδικών Μίας Χρήσης (Hardware Token) που προμηθευτήκατε

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7. Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007. 1. Εισαγωγή

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7. Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007. 1. Εισαγωγή Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7 Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) Ομάδα Εργασίας: Τσιμπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007 1. Εισαγωγή Η πλατφόρμα eclass είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο Στο φετινό εργαστήριο του μαθήματος, έχετε τη δυνατότητα να δουλέψετε σε 2 περιβάλλοντα. Ένα σε περιβάλλον UNIX μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης σε

Διαβάστε περισσότερα

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές 1 Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές whoami (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος χρήστη) pwd (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος καταλόγου) cat text file name (Παρουσιάζει στην οθόνη το περιεχόμενο ενός αρχείου

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 4 1.1 Περιβάλλον Moodle...4 1.2 Χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού...4 1.3 Δημιουργία νέου μαθήματος...4 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης. 8ο Εργαστήριο

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης. 8ο Εργαστήριο ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 8ο Εργαστήριο Χρήστες και Ομάδες Χρηστών Εντολές su και sudo Δικαιώματα Αρχείων Ειδικά Δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ epresence Οδηγός συμμετοχής σε τηλεδιάσκεψη Τελευταία ημερομηνία αναθεώρησης:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER Η εφαρμογή LiveTripTraveller διατίθεται για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android. Στο υπο-ιστοσελίδα www.livetrips.com/sources μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός Οδηγός Εγκατάστασης Linux για Αρχάριους

Ελληνικός Οδηγός Εγκατάστασης Linux για Αρχάριους Ελληνικός Οδηγός Εγκατάστασης Linux για Αρχάριους 1 / 47 Κατάλογος περιεχομένων 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Πρόλογος... 3 Προετοιμασία για την εγκατάσταση... 4 Εκκίνηση εγκατάστασης... 5 Επιλογή γλώσσας για

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Πώς να δημιουργήσουμε ένα νέο λογαριασμό χρήστη (User Account) στα Windows 7 Αρκετές φορές τυχαίνει να χρησιμοποιούν διάφορα άτομα τον Η/Υ σας. Σε τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες

Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες Σύνταξη εντολών Περιεχόµενα Οργάνωση και χειρισµός αρχείων Μπαλαντέρ ικαιώµατα χρήσης αρχείων και οµάδες χρηστών Έλεγχος διεργασιών Σύνταξη εντολών

Διαβάστε περισσότερα

[11] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό

[11] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Εισαγωγή στο Unix Περιεχόμενα Εισαγωγή 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών 3.5.1.1 Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών Ένα σύνηθες πρόβλημα που υπάρχει, είναι η ανάγκη αποστολής επιστολών ή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤ ΚΟ 1/53

Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤ ΚΟ 1/53 Οδηγός αναβάθμισης των Windows 8 βήμα προς βήμα ΕΜΠΙΣΤΕΥΤ ΚΟ 1/53 Περιεχόμενα 1. 1. Διαδικασία των Windows 8 2. Απαιτήσεις συστήματος 3. Προετοιμασία 2. 3. 4. 5. με τη 6. 1. Εξατομίκευση 2. Ασύρματο 3.

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Κιαγιάς, MSc. Aiolos Project. Αρχικές Ρυθμίσεις SSH και εγκατάσταση OpenMPI

Μανώλης Κιαγιάς, MSc. Aiolos Project. Αρχικές Ρυθμίσεις SSH και εγκατάσταση OpenMPI Μανώλης Κιαγιάς, MSc Aiolos Project Αρχικές Ρυθμίσεις SSH και εγκατάσταση OpenMPI Χανιά, 2015 2 (C) 2014 Μανώλης Κιαγιάς, manolis@freebsd.org Το παρόν έργο διατίθεται υπό τους όρους της Άδειας: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

YourSMS User s Manual

YourSMS User s Manual YourSMS User s Manual Contents Πίνακας περιεχομένων Κεντρική οθόνη... 2 Αποστολές... 3 Αποστολή μοναδικού μηνύματος... 3 Αποστολή μαζικού μηνύματος σε ομάδα παραληπτών... 4 Αποστολή μαζικού προγραμματισμένου

Διαβάστε περισσότερα

% ls -l /usr/bin/wc -rwxr-xr-x 1 root bin 7368 Jul /usr/bin/wc

% ls -l /usr/bin/wc -rwxr-xr-x 1 root bin 7368 Jul /usr/bin/wc Κεφάλαιο 9: Δομή αρχείων συστήματος Έχουμε ήδη μιλήσει για τη δομή των καταλόγων στο Slackware Linux. Θα πρέπει λοιπόν να μπορείτε να βρείτε αρχεία και καταλόγους όπου χρειάζεστε. Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Lexicon Software Pachutzu

Lexicon Software Pachutzu Pachutzu Περιεχόμενα Ε Γ Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η... 2 Κύρια Οθόνη εφαρμογής... 3 Τρόπος Αποστολής... 7 Fax... 8 Δίνοντας την δυνατότητα διαγραφής από την λίστα... 9 Απορριφθέντα... 10 Ε Γ Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η Τοποθετήστε

Διαβάστε περισσότερα

Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους:

Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους: Αρχεία Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους: Με την εντολή touch: touch test.txt δημιουργούμε ένα κενό αρχείο test.txt. Mε την εντολή echo: Η echo λειτουργεί σαν αντίλαλος, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0. Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007. 1. Εισαγωγή

Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0. Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007. 1. Εισαγωγή Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0 Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) Οµάδα Εργασίας: Τσιµπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007 1. Εισαγωγή Η πλατφόρµα eclass είναι ένα ολοκληρωµένο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές Προδιαγραφές. Απαιτήσεις συστήματος. Ελληνική Έκδοση. IP002 Sweex USB Internet Phone

Εισαγωγή. Περιεχόμενα της συσκευασίας. Τεχνικές Προδιαγραφές. Απαιτήσεις συστήματος. Ελληνική Έκδοση. IP002 Sweex USB Internet Phone Εισαγωγή IP002 Sweex USB Internet Phone Αρχικά, σας ευχαριστούμε που αγοράσατε το Sweex USB Internet Phone. Με αυτό το τηλέφωνο εύκολης σύνδεσης μπορείτε να πραγματοποιήσετε κλήσεις μέσω Διαδικτύου. Για

Διαβάστε περισσότερα

Προς το παρόν η υπηρεσία διατίθεται μόνο για συσκευές Android που πληρούν τις προδιαγραφές.

Προς το παρόν η υπηρεσία διατίθεται μόνο για συσκευές Android που πληρούν τις προδιαγραφές. BoC Wallet - Συχνές ερωτήσεις ΓΕΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΑ: 1. Τι είναι το BoC Wallet app; Το BoC Wallet app είναι η νέα πρωτοποριακή εφαρμογή ανέπαφων συναλλαγών, με την οποία μπορείτε να

Διαβάστε περισσότερα

1. Πηγαίνετε στη σελίδα και κάντε κλικ στο «ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ» ή «Γραφτείτε τώρα».

1. Πηγαίνετε στη σελίδα  και κάντε κλικ στο «ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ» ή «Γραφτείτε τώρα». Εγκατάσταση λογαριασμού και προσθήκη χρημάτων Ο ΗΓΙΕΣ 1. Πηγαίνετε στη σελίδα www.moneybookers.com και κάντε κλικ στο «ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ» ή «Γραφτείτε τώρα». 1 2. Στις επόμενες τέσσερεις σελίδες θα πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΗ Στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα είσαι σε θέση: 1. Να ενεργοποιείς και να απενεργοποιείς το λογαριασμό ενός χρήστη. 2. Να αλλάζεις τον κωδικό πρόσβασης χρήστη. 3.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας

Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας Οδηγός Βήμα-Βήμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 7 στον Η/Υ σας ΒΗΜΑ 1 Εφεδρικό Αντίγραφο Ασφαλείας ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν εφαρμόσουμε τον οδηγό εγκατάστασης στον Η/Υ μας κρατούμε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθητικό πρόγραµµα Setup

Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Βοηθητικό πρόγραµµα Setup Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας

4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας 4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας 4.1.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας από βάση δεδομένων Όταν εκκινήσουμε τον Discoverer εμφανίζεται στην οθόνη μας το παράθυρο διαλόγου του βοηθητικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ ΒΗΜΑ 1 Ο. Θα εμφανιστεί το λογότυπο του προγράμματος.. ..και μετά από λίγο ένα παράθυρο με τίτλο Προβολές CMap Tools. [1]

ΣΚΟΠΟΙ ΒΗΜΑ 1 Ο. Θα εμφανιστεί το λογότυπο του προγράμματος.. ..και μετά από λίγο ένα παράθυρο με τίτλο Προβολές CMap Tools. [1] ΦΥΛΛΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2 Κεφάλαιο: 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, Ενότητα: 1.5 ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Εμπλεκόμενες έννοιες: Πληροφορική Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Ομάδα: ΣΚΟΠΟΙ Να μάθετε πως θα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ Σελίδα 1 / 8 Πίνακας περιεχομένων 1. Γενικά...3 2. Ρυθμίσεις για προχωρημένους...3 α.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Κοινών Πόρων

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Κοινών Πόρων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Κοινών Πόρων Έκδοση 1.1 Περιεχόμενα Πρόλογος... 3 1. Εισαγωγή και Έξοδος απο το Σύστημα... 4 2. Κουμπί Βοήθεια... 4 3. Μενού Επιλογών...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 1

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 1 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο UNIX Μέρος 1 Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητή. Course Management Platform. Εισαγωγή. for Universities Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Παν. Μακεδονίας Σεπτέμβριος 2004

Εγχειρίδιο Φοιτητή. Course Management Platform. Εισαγωγή. for Universities Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Παν. Μακεδονίας Σεπτέμβριος 2004 Εγχειρίδιο Φοιτητή Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι η παροχή υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από τους περιοριστικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧ-GD30. Οδηγίες χρήσης και προγραμματισμού. Συσκευή τηλεφωνητή μέσω GSM και PSTN. Εγκατάσταση

ΗΧ-GD30. Οδηγίες χρήσης και προγραμματισμού. Συσκευή τηλεφωνητή μέσω GSM και PSTN. Εγκατάσταση ΗΧ-GD30 Συσκευή τηλεφωνητή μέσω GSM και PSTN Οδηγίες χρήσης και προγραμματισμού Εγκατάσταση Ξεβιδώστε την βίδα που υπάρχει στο κάτω μέρος της συσκευής και αφαιρέστε το πίσω κάλυμμα. Πριν τοποθετήσετε την

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων Τομέας Συστημάτων

Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων Τομέας Συστημάτων Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων Τομέας Συστημάτων Οδηγός σύνδεσης Office Outlook 2013 με την Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου μέσω Zimbra Outlook Connector Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων Τομέας Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Windows Phone Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το Windows Phone για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης V3.0

Εγχειρίδιο Χρήσης V3.0 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Εγχειρίδιο Χρήσης V3.0 Πίνακας Περιεχομένων: 1. Σύνδεση με την συσκευή 3 1.1 Σύνδεση μέσω Wi-Fi Direct.... 3 1.2 Ενσύρματη σύνδεση (LAN) 3 1.3 Ασύρματη σύνδεση (WiFi).

Διαβάστε περισσότερα

tenderone Σύντομος Οδηγός Συμμετοχής για την Υποβολή Δικαιολογητικών στη ΔΕΠΑ v. 2.2

tenderone Σύντομος Οδηγός Συμμετοχής για την Υποβολή Δικαιολογητικών στη ΔΕΠΑ v. 2.2 tenderone Σύντομος Οδηγός Συμμετοχής για την Υποβολή Δικαιολογητικών στη ΔΕΠΑ 1 Είσοδος στο site της cosmoone 1. Κάντε κλικ στη γραμμή διεύθυνσης, πληκτρολογήστε το url www.cosmo-one.gr και πατήστε Enter.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στο Unix

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στο Unix ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στο Unix Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Περιεχόμενα 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εδώ υπάρχει ένα παράδειγμα από ένα φανταστικό πρόγραμμα και το πακέτο του:

Εδώ υπάρχει ένα παράδειγμα από ένα φανταστικό πρόγραμμα και το πακέτο του: Κεφάλαιο 18: Διαχείριση Πακέτων στο Slackware Ένα πακέτο λογισμικού (software package) είναι ένα σύνολο από σχετικά προγράμματα που είναι έτοιμα για εγκατάσταση. Όταν κατεβάζετε ένα αρχείου πηγαίου κώδικα,

Διαβάστε περισσότερα

Ένας οδηγός για το νέο μετρητή σας προπληρωμής ρεύματος και κάρτα σάρωσης

Ένας οδηγός για το νέο μετρητή σας προπληρωμής ρεύματος και κάρτα σάρωσης Guide to prepaid meter and swipe card Ένας οδηγός για το νέο μετρητή σας προπληρωμής ρεύματος και κάρτα σάρωσης Έχετε ένα νέο μετρητή προπληρωμής ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν χρειάζεστε πλέον κάρτες πληρωμής

Διαβάστε περισσότερα

Users / Groups / Permissions. Πώς ξεκίνησε η ανάγκη για πολλαπλούς χρήστες σε ένα σύστημα;

Users / Groups / Permissions. Πώς ξεκίνησε η ανάγκη για πολλαπλούς χρήστες σε ένα σύστημα; Πώς ξεκίνησε η ανάγκη για πολλαπλούς χρήστες σε ένα σύστημα; Ένα λειτουργικό σύστημα διαθέτει πληθώρα λειτουργιών που άλλες το ξεχωρίζουν και άλλες υπάρχουν απλά για να το ολοκληρώσουν. Μια εκ των βασικών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ

Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ -Για τους Φοιτητές- Έκδοση 1.2 Οκτώβριος 2015 Υπεύθυνος Σύνταξης: Χρήστος Λάζαρης (lazaris@aueb.gr) Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Παραμετροποίησης. Ασφάλεια Εφαρμογής Εναρμόνιση με τον κανονισμό GDRP. Data Communication A.E.

Ειδικά Θέματα Παραμετροποίησης. Ασφάλεια Εφαρμογής Εναρμόνιση με τον κανονισμό GDRP. Data Communication A.E. Ασφάλεια Εφαρμογής Εναρμόνιση με τον κανονισμό GDRP Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) Η συμμόρφωση της εφαρμογής Premium HRM Μισθοδοσία της Data Communication με το GDPR Στις οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Sricam R CONCEPTUM. SricamPC. Εγχειρίδιο εφαρμογής

Sricam R CONCEPTUM. SricamPC. Εγχειρίδιο εφαρμογής Sricam Sricam Sricam Sricam Εγχειρίδιο εφαρμογής SricamPC 1. Τι μπορείτε να κάνετε με το SricamPC Το SricamPC είναι δωρεάν λογισμικό συμβατό με Microsoft Windows 7, 8 και 10. Το SricamPC σας επιτρέπει:

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα 1ο. Συνδεθείτε στο σύστημα διαχείρισης του Joomla ιστοχώρου σας. Η διεύθυνση θα είναι:

Βήμα 1ο. Συνδεθείτε στο σύστημα διαχείρισης του Joomla ιστοχώρου σας. Η διεύθυνση θα είναι: Βήμα 1ο Συνδεθείτε στο σύστημα διαχείρισης του Joomla ιστοχώρου σας. Η διεύθυνση θα είναι: http://www.onoma_site.gr/administrator και δώστε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας για τη διαχείριση. Βήμα 2ο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητή. Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Εγχειρίδιο Φοιτητή. Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Εγχειρίδιο Φοιτητή Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Τίτλος ΑΣΠΑΙΤΕ e-class - Εγχειρίδιο Φοιτητή Συντάκτης Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Τσιμπάνης Κ., Ράπτης Τ., Εξηνταρίδης Γ. Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Από την ομάδα εργασίας του Gmail) Το Gmail κάνει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εύκολο και αποτελεσματικό.. Οι 10 κυριότεροι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικές ο δηγίες χρήσης

Αναλυτικές ο δηγίες χρήσης Κατανομή κοινοχρήστων πολυκατοικιών απλά και εύκολα Αναλυτικές ο δηγίες χρήσης Ενότητα 1 - Λογαριασμός χρήστη...2 Ενότητα 2 - Δημιουργία πολυκατοικίας...3 Ενότητα 3 - Δημιουργία κοινοχρήστων...4 Περιορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux

Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux Βασική εγκατάσταση Asterisk σε Linux 1 Πι νακας περιεχομε νων ΓΕΝΙΚΆ... 3 ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΎ... 4 LINUX MYSQL ASTERISK - UTILITIES... 4 ACCS (ALTEC CALL CENTER SERVER)... 5 Εγκατάσταση σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο

Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο 1. Εισαγωγή 1.1 Περιγραφή Λειτουργίας Πλατφόρμας Η Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο παρέχει τη δυνατότητα της

Διαβάστε περισσότερα

Marmitek UltraViewPro 1

Marmitek UltraViewPro 1 IP CAMERA SERIES IP Eye Anywhere 10 11 20 21 470 IP RoboCam 10 11 21 541 641 ULTRAVIEW PRO ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1..1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ....1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.. 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ......3 ΧΡΗΣΗ MARMITEK Ultraview

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ : Με ΙΤ-4Ν Με τηλέφωνο συνδεδεμένο στις εξόδους τηλεφωνικής γραμμής του ΙΤ-4Ν. Μπείτε στο μενού προγραμματισμού. Αν έχετε μπουτονιέρα στο σύστημα, τοποθετείστε

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων

Πανεπιστήμιο Κύπρου Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Κύπρου Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων Οδηγός Χρήσης Αναβάθμιση των Ρυθμίσεων Ασφαλείας για την Υπηρεσία Δημιουργίας και Διαχείρισης Εφεδρικών Αντιγράφων Ασφαλείας για Προσωπικούς Υπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

ORFEAS ORFEAS HELLENIC AMERICAN UNION

ORFEAS ORFEAS HELLENIC AMERICAN UNION Οδηγίες εγγραφής μεμονομένων υποψηφίων μέσω του συστήματος ORFEAS ORFEAS HELLENIC AMERICAN UNION Είσοδος στο σύστημα ORFEAS Αν χρησιμοποιείτε πρώτη φορά το σύστημα ORFEAS, για την είσοδό σας, από την κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Περιεχόμενα ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 1 ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ 5 ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ 6

Πίνακας περιεχομένων. Περιεχόμενα ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 1 ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ 5 ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ 6 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το παρόν εγχειρίδιο και τις σύντομες οδηγίες για την ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του προγράμματος «Θεαίτητος». Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Xerox WorkCentre 5845 / 5855 / 5865 / 5875 / 5890 Πίνακας ελέγχου

Xerox WorkCentre 5845 / 5855 / 5865 / 5875 / 5890 Πίνακας ελέγχου 8 / 8 / 86 / 87 / 890 Πίνακας ελέγχου Οι διαθέσιμες υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη ρύθμιση του εκτυπωτή σας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις, ανατρέξτε στον Oδηγό

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το τηλέφωνο Android για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12: Επίλυση Προβλημάτων Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12: Επίλυση Προβλημάτων Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12: Επίλυση Προβλημάτων Δικτύων 12.1. Εισαγωγή Τα προβλήματα δικτύων είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση για τους περισσότερους χρήστες υπολογιστών. Στην ενότητα αυτή θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Οδηγός χρήσης

Ασφάλεια Οδηγός χρήσης Ασφάλεια Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι ονομασίες Microsoft και Windows είναι σήματα κατατεθέντα της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ARTius με PostgreSQL

ARTius με PostgreSQL ARTius με PostgreSQL 9.3.5.1 Features: Δεν υπάρχει License και κόστος αγοράς / αναβάθμισης του PostgreSQL. Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση. Ταχύτερη παραλληλία (row locking) σε σχέση με άλλα dbms (SQLite,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός & Ανάπτυξη Υποδοµών & Προηγµένων Υπηρεσιών για την Υλοποίηση του e-school: Υλοποίηση, οκιµαστική εφαρµογή και Πιλοτική λειτουργία συστηµάτων γραµµατειακής υποστήριξης ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΤΗ Υποσύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Xerox ColorQube 8700 / 8900 Πίνακας ελέγχου

Xerox ColorQube 8700 / 8900 Πίνακας ελέγχου Πίνακας ελέγχου Οι διαθέσιμες υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη ρύθμιση του εκτυπωτή σας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις, ανατρέξτε στον Oδηγό χρήσης. 3 5 Απασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

τ@μείο ενιαίων σχολικών επιτροπών & συμβουλίων σχολικών κοινοτήτων 2011, Στράτος 'stratari' κυριαζίδης

τ@μείο ενιαίων σχολικών επιτροπών & συμβουλίων σχολικών κοινοτήτων 2011, Στράτος 'stratari' κυριαζίδης Έκδοση 1.0 b2 τ@μείο ενιαίων σχολικών επιτροπών & συμβουλίων σχολικών κοινοτήτων 2011, Στράτος 'stratari' κυριαζίδης Το τ@μείο είναι μια εφαρμογή διαχείρισης ταμείου τόσο για τις νέες Σχολικές Επιτροπές

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων

Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων 7 Ιουνίου 2013 Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Πληροφορικής Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης v0.4 Πίνακας περιεχομένων Γενικά... 2 Διαθεσιμότητα... 2 Πρόσβαση... 2 Φυλλομετρητή ιστού...

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα