ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΙΑ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΙΑ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ"

Transcript

1 ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΙΑ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Προσωρινές επιχειρησιακές προτάσεις σχετικά με τη διατροφική υποστήριξη βρεφών και παιδιών μικρότερων των 2 ετών σε κέντρα διαμετακόμισης προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη VI.0. Eκδόθηκε: 1 η Οκτώβρη, 2015 Α. Σκοπός αυτής της οδηγίας Το σημείωμα αυτό υπογραμμίζει προτερήματα, κινδύνους, επιλογές και πόρους για την υποστήριξη της κατάλληλης βρεφικής και νηπιακής διατροφής παιδιών (IYCF) μικρότερων των 2 ετών σε καταστάσεις διαμετακόμισης προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Καίρια ζητήματα που έχουν ληφθεί υπόψη σε αυτή την οδηγία περιλαμβάνουν τις επικρατούσες, αλλά συχνά όχι άριστες, πρακτικές θηλασμού, τη συχνή χρήση βρεφικού ξένου γάλακτος (infant formula) σε αυτές τις συνθήκες, τις μειωμένες δυνατότητες επαφής και επανεκτίμησης των παιδιών και των κηδεμόνων τους, την πιθανή έλλειψη έμπειρων εργαζομένων στην υποστήριξη βρεφικής και νηπιακής διατροφής (IYCF) και τις συχνά περιορισμένες υποδομές παροχής ύδατος και υπηρεσιών δημόσιας υγείας Το σημείωμα αυτό έχει σαν αρχή την κεντρική οδηγία-πολιτική 1 της UNHCR και παρέχει κατευθύνσεις, όπου η οδηγία αυτή δεν επαρκεί δεδομένων των συνθηκών. Περιγράφει το ελάχιστο επίπεδο αξιολόγησης και υποστήριξης που είναι απαραίτητο. Μια πιο λεπτομερής προγραμματική οδηγία βρίσκεται σε εξέλιξη. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα για ενημερώσεις. Καίρια ζητήματα, προτεραιότητες και προστατευτικές ενέργειες (παραρτήματα C-E) διευκρινίζονται περαιτέρω στα παραρτήματα F έως J. Κύριοι πόροι αναφέρονται στο παράρτημα Κ και επαφές στο παράρτημα L. H οδηγία αυτή αναπτύχθηκε με τη συμβολή οργανώσεων και ατόμων με εμπειρία στην IYCF σε καταστάσεις ανάγκης και με δραστηριότητα στην πρώτη γραμμή υποδοχής στην τρέχουσα ανθρωπιστική ανταπόκριση. 2 Β. Ακροατήριο Οι εμπλεκόμενοι στο σχεδιασμό, προσφορά και κινητοποίηση πόρων για την IYCF για πρόσφυγες και μετανάστες σε διαμετακίνηση στην Ευρώπη. 1 UNHCR (2015) Τυποποιημένη Διαδικασία Λειτουργίας για τον χειρισμό υποκατάστατων βρεφικού γάλακτος (BMS) σε περιπτώσεις προσφύγων για παιδιά 0-23 μηνών. Επιχειρησιακή καθοδήγηση στη βρεφική διατροφή σε κρίσιμες καταστάσεις (2007). Διεθνής Κώδικας εμπορίας υποκατάστατων βρεφικού γάλακτος και επακόλουθο ψήφισμα WHA (Κώδικας) 2 Κατάρτιση από UNICEF, UNHCR, WHO, Save the Children & ENN με ανασκόπηση από ACF, IBFAN- GIFA, IOCC, World Vision,Karleen Gribble & Mary Lung aho.

2 Μπορεί να περιλαμβάνει άτομα που γενικά υποστηρίζουν την υποδοχή προσφύγων, εθελοντές και εργαζόμενους στους τομείς υγείας και ασφάλειας, εθελοντές και εργαζόμενους στη διατροφή, άτομα που συγκεντρώνουν εισφορές καθώς και άτομα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εξωτερικής επικοινωνίας. Αυτό το σημείωμα δεν υπερισχύει εξειδικευμένων ανά οργάνωση οδηγιών σε αυτόν τον τομέα, εκτός και αν υπάρχει ειδική υπόδειξη της συγκεκριμένης οργάνωσης. C. Καίρια ζητήματα Οι θηλάζουσες μητέρες χρειάζονται αναγνώριση, προστασία και ενεργή υποστήριξη. Προκειμένου για μητέρες σε διαμετακίνηση, οι συνθήκες ενδέχεται να υποσκελίζουν τη μητρική αυτοπεποίθηση και τις πρακτικές θηλασμού. Υπάρχει κίνδυνος οι θηλάζουσες μητέρες να ελαττώσουν/σταματήσουν τον θηλασμό, ειδικά όταν έχουν χρησιμοποιήσει υποκατάστατο βρεφικού γάλακτος (μικτή διατροφή) και πριν τη διαμετακίνηση. Τα βρέφη που εξαρτώνται από υποκατάστατα βρεφικού γάλακτος χρειάζονται αναγνώριση, προστασία και ενεργή υποστήριξη. Για τις μητέρες σε διαμετακίνηση η παροχή τεχνητού βρεφικού γάλακτος και οι συνθήκες για την ασφαλή παρασκευή του μπορεί να είναι σοβαρά περιορισμένες και διαφορετικές από αυτές στις οποίες είχαν συνηθίσει σε φυσιολογικές συνθήκες. Η χρήση υποκατάστατου βρεφικού γάλακτος είναι πιο επικίνδυνη και δύσκολή στη διαχείριση σε συνθήκες διαμετακίνησης. Βρέφη που τρέφονται με τεχνητό γάλα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις και υποσιτισμό. Όσο πιο μικρό το βρέφος, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος που διατρέχει από ασθένειες όπως η διάρροια και λοιμώξεις αναπνευστικού, ειδικά αν δεν θηλάζει. Σε περιβάλλον έκτακτης ανάγκης τέτοιες καταστάσεις μπορεί να αποβούν θανατηφόρες. Τα νεογέννητα βρέφη είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα και αποτελούν τον κεντρικό στόχο για την εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος που σχετίζεται με εναλλακτικές, επικίνδυνες πρακτικές διατροφής. Για τον πληθυσμό σε διαμετακίνηση, μπορεί να μην καταστεί εφικτό να παρασχεθεί όλος ο εξοπλισμός που σε φυσιολογικές συνθήκες θεωρείται απαραίτητος ή να εγγυηθεί η παροχή τεχνητού γάλακτος για όσο καιρό το χρειάζεται το βρέφος. D. Προτεραιότητες Επαγρύπνηση και αναφορά κάθε παιδιού που δεν είναι υγιές και χρήζει ιατρικής φροντίδας. Κοινοποιήστε τις βασικές πληροφορίες αυτού του σημειώματος σε μητέρες μικρών παιδιών όσον αφορά στις διατροφικές επιλογές και τις συνέπειές τους ώστε να είναι ενημερωμένες στη λήψη αποφάσεων και τις επιλογές τους.

3 Χρησιμοποιήστε κάθε ευκαιρία επαφής με εγκυμονούσες γυναίκες και με τα άτομα που τις συνοδεύουν, ώστε να τις συμβουλέψετε να θηλάσουν τα μωρά τους αμέσως μετά τον τοκετό και αποκλειστικά μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Σε μητέρες κατά τον τοκετό ή που μόλις έχουν γεννήσει υπογραμμίστε την σημασία της άμεσης επαφής δέρμα με δέρμα και της πρώιμης έναρξης θηλασμού καθώς και τη σημασία του αποκλειστικού θηλασμού. Παρέχετε οποιαδήποτε υποστήριξη μπορείτε για την πραγματοποίηση του. Εντοπίστε τις μητέρες που θηλάζουν και κάντε ότι μπορείτε για να τις ενθαρρύνετε να θηλάσουν όσο το δυνατό περισσότερο. Εντοπίστε τις μητέρες που τα παιδιά τους εξαρτώνται από τεχνητή διατροφή και δώστε κάθε συμβουλή και πρακτική υποστήριξη που μπορείτε ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι σε αυτό το περιβάλλον. Ενθαρρύνετε τις μητέρες που θηλάζουν και δίνουν και τεχνητή διατροφή να θηλάζουν πιο συχνά ώστε να ελαττώσουν ή ιδανικά να απαλείψουν την εξάρτηση τους από την τεχνητή διατροφή. Παράσχετε πρακτικές συμβουλές και οποιαδήποτε υποστήριξη σχετικά με τις κατάλληλες και πιο θρεπτικές συμπληρωματικές τροφές για σίτιση παιδιών άνω των 6 μηνών. Διαχειριστείτε την προμήθεια και παροχή τεχνητής διατροφής ώστε να εξασφαλίσετε ότι προστατεύονται και καλύπτονται οι ανάγκες τόσο των θηλαζόντων, όσο και των μη θηλαζόντων νηπίων. E. Bασικές προστατευτικές ενέργειες Βασίστε τη IYCF υποστήριξη που παρέχετε σε ένα ελάχιστο επίπεδο αξιολόγησης (δείτε το παράρτημα F) Στοχεύστε και διαχειριστείτε την προμήθεια τεχνητής διατροφής (δείτε το παράρτημα I για περαιτέρω λεπτομέρειες) o Όπου χρειάζεται τεχνητή βρεφική διατροφή, αγοράστε προμήθειες. Συμμορφωθείτε σε ένα ελάχιστο απαιτήσεων σχετικά με την ποιότητα και τη σήμανση. o Μην αναζητάτε και δράστε αποτρεπτικά σε παροχή δωρεών 3 o βρεφικής τεχνητής διατροφής και κάθε προϊόντος που έχει σήμανση για χρήση σε βρέφη κάτω των 6 μηνών ή σαν υποκατάστατο βρεφικού γάλακτος σε κάθε ηλικία, συμπληρωματικές τροφές, μπουκαλιών (μπιμπερό) και πιπίλων. Δωρεές που προσφέρονται/λαμβάνονται πρέπει να κατευθύνονται στην UNHCR/ καθορισμένη συντονιστική οργάνωση για τη διατροφή/υγεία. 3 Εμπειρίες σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης έχουν επανειλημμένως δείξει ότι οι δωρεές σε είδος κοστίζουν ακριβά στη διαχείρισή τους, είναι δυσανάλογες προς τις ανάγκες, ποικίλλουν στο είδος και την ποιότητα, μπορεί να έχουν λήξει, μπορεί να έχουν φτωχή σήμανση κ.α.

4 o Μην παρέχετε τεχνητό βρεφικό γάλα (ή κουπόνια βρεφικού γάλακτος) σε οποιοδήποτε γενική διανομή. Παρέχετε υποστηρικτικές υπηρεσίες: o Βρείτε έμπειρο προσωπικό που να μπορεί να υποστηρίξει μητέρες με δυσκολίες στη σίτιση του βρέφους τους. Παραχωρήστε χώρους (π.χ. ασφαλείς χώρους) για τις μητέρες, ώστε να διευκολυνθεί ο θηλασμός και η επαφή με τις άλλες μητέρες. o Παρέχετε πρόσβαση σε υποδομές καθαριότητας σε μητέρες για να καθαρίζουν τα σκεύη διατροφής, ειδικά σε μητέρες που χορηγούν τεχνητό γάλα. o Όταν είναι δυνατό, συμβουλεύετε/ δώστε προτεραιότητα σε μητέρες βρεφών και μικρών παιδιών να εξετασθούν για βασικές παιδικές ασθένειές, και να έχουν πρόσβαση σε καταγραφή, βασικές υπηρεσίες, καταφύγια και μη-διατροφικά αντικείμενα. o Εκτιμήστε την ανάγκη να χορηγήσετε μάρσιππους αγκαλιάς (baby sling) ή βρεφικά καροτσάκια για μητέρες, μετά από αξιολόγηση των τοπικών αναγκών. Στο μέγιστο δυνατό βαθμό, μεταφέρετε πληροφορίες σχετικά με τους πόρους και τις υπηρεσίες που μπορεί να είναι διαθέσιμές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Βοηθήστε τη μητέρα πρακτικά να σχεδιάσει τη σίτιση του παιδιού της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της και αν είναι δυνατόν στη χώρα του προορισμού της. Για περισσότερες λεπτομέρειες για τον προσανατολισμό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε θέματα IYCF, δείτε το παράρτημα K. F. Ελάχιστο επίπεδο αξιολόγησης των υπαρχουσών αναγκών Προκειμένου να στοχεύσει κανείς στην υποστήριξη της IYCF, χρειάζεται ένα ελάχιστο επίπεδο αξιολόγησης. Εάν μια μητέρα ζητήσει υποκατάστατο βρεφικού γάλακτος, αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή το βρέφος της τρέφεται αποκλειστικά με τεχνητό γάλα είτε επειδή η ίδια έχει δυσκολίες / έχει χάσει την αυτοπεποίθησή της σχετικά με το θηλασμό. Είναι καίριας σημασίας ο διαχωρισμός αυτών των αναγκών και η στόχευση της κατάλληλης υποστήριξης. Καίριες ερωτήσεις που πρέπει να ρωτάτε στις εξεταζόμενες μητέρες παιδιών μικρότερων των 2 ετών είναι: 1. Ποια είναι η ηλικία του μωρού/παιδιού σου; (σημείωση : βοηθάει στην εκτίμηση των προβλημάτων διατροφής. Νεογνά και βρέφη μικρότερα των 6 μηνών είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα) 2. Πως τρέφεται μέχρι τώρα το μωρό/παιδί σου; (ελέγξτε: θηλάζοντα ή μη θηλάζοντα βρέφη. Χρήση βρεφικού τεχνητού γάλακτος, χρήση άλλων γαλάτων, υγρών και τροφών)

5 3. Εάν έχετε σταματήσει το θηλασμό, πότε σταματήσατε και γιατί; (ελέγξτε: η μητέρα έχει σταματήσει μόνο κατά τη διάρκεια της διαμετακόμισης, ελέγξτε το ενδιαφέρον της να ξαναρχίσει) 4. Eίχατε ανησυχίες ή δυσκολίες με το τάισμα του βρέφους/παιδιού σας; (ελέγξτε: προβλήματα θηλασμού, πρόσβαση σε τεχνητό βρεφικό γάλα για μη θηλάζοντα βρέφη, πρόσβαση σε τροφές για παιδιά άνω των 6 μηνών) 5. Πόσο καιρό μένετε εδώ; (ελέγξτε: τις δυνατότητες επαφών) Οι απαντήσεις της θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε την υποστήριξη που χρειάζεται. Μπορεί να χρειάζεται βοήθεια με το θηλασμό, την προμήθεια βρεφικού τεχνητού γάλακτος, πρόσβαση σε συμπληρωματικές τροφές και /ή κατεύθυνση σε άλλες υπηρεσίες (πχ υπηρεσίες υγείας). Μια μητέρα που μόλις πρόσφατα σταμάτησε το θηλασμό, μπορεί να ξαναρχίσει εάν το επιθυμεί (δείτε το παράρτημα G). Ένα βρέφος κάτω των 6 μηνών που δε θηλάζει, θα χρειαστεί προμήθειες σε βρεφικό τεχνητό γάλα. Ένα βρέφος άνω των 6 μηνών που δε θηλάζει, δε θα χρειαστεί προμήθειες σε βρεφικό τεχνητό γάλα (δείτε το παράρτημα H). Η υποστήριξη περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για τη μητέρα όσον αφορά τις επιλογές διατροφής και τις επιπτώσεις τους. Πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του την απόφαση της μητέρας σχετικά με τη διατροφή του βρέφους της. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους από την επιλογή διατροφής. Η διατροφική υποστήριξη εξαρτάται από τους διαθέσιμους πόρους. Σε περίπτωση που αυτό είναι δυνατό, παραπέμψτε τις μητέρες που έχουν δυσκολίες με το θηλασμό ή που επιθυμούν να ξαναρχίσουν το θηλασμό, σε πιο εξειδικευμένη υποστήριξη. Φέρτε σε επαφή τις μητέρες που θηλάζουν ώστε να διευκολυνθεί η αμοιβαία υποστήριξη. Παράσχετε συμβουλές και όπου είναι δυνατό, πρακτική υποστήριξη στην παρασκευή βρεφικού τεχνητού γάλακτος (σε κηδεμόνες βρεφών που σιτίζονται με τεχνητό γάλα) και συμπληρωματικών τροφών σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής. G. Καίρια μηνύματα προς τις θηλάζουσες μητέρες Αυτά τα μηνύματα απευθύνονται σε μητέρες και κύριους κηδεμόνες και αποτελούν το ελάχιστο της υποστήριξης που μπορείτε να προσφέρετε. Προσαρμόστε τα όπως χρειάζεται και χρησιμοποιήστε τα ώστε να ενημερώσετε σχετικά με τις υπηρεσίες και την υποστήριξη που μπορείτε να παρέχετε. Είναι επίσης χρήσιμο, να μοιραστείτε αυτά τα μηνύματα με τα άτομα που συνοδεύουν τη μητέρα, ώστε να μπορέσουν και αυτά να την υποστηρίξουν. Εάν θηλάζετε, μη σταματήσετε. Συνεχίστε το θηλασμό μέχρι το παιδί σας να φτάσει τουλάχιστον την ηλικία των 2 ετών. Είναι ο πιο αξιόπιστος, φτηνός και ασφαλής τρόπος διατροφής του παιδιού σας. Ο θηλασμός θα προστατεύσει το βρέφος σας ενάντια στις λοιμώξεις. Η διατροφή με τεχνητό βρεφικό γάλα είναι επικίνδυνη στην παρούσα κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος που δε θέλουμε να δίνουμε ξένο γάλα στις θηλάζουσες μητέρες. Εάν έχετε πρόσφατα σταματήσει τον θηλασμό μπορείτε να τον ξαναρχίσετε. Είναι μακράν η πιο ασφαλής επιλογή για το μωρό σας. Συχνός θηλασμός στο στήθος, ημέρα και νύχτα, βοηθάει στη διέγερση της παραγωγής μητρικού γάλακτος. Δώστε/Προσφέρετε το στήθος σας πριν χορηγήσετε οποιαδήποτε άλλη τροφή ή υγρό.

6 Μη δίνετε επιπλέον νερό, χυμούς, τσάι ή συμπληρωματικές τροφές σε θηλάζοντα βρέφη κάτω των 6 μηνών. Ο αποκλειστικός θηλασμός προσφέρει τη βέλτιστη θρεπτική τροφή για μικρά μωρά. Το μητρικό γάλα περιέχει συστατικά που προστατεύουν το μωρό σας από τις λοιμώξεις. Η χορήγηση άλλων τροφών/υγρών θα μειώσει την παραγωγή γάλακτος και θα αυξήσει τις πιθανότητες λοιμώξεων, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες. Εάν χρησιμοποιείτε βρεφικό τεχνητό γάλα ή άλλα γάλατα, παράλληλα με το θηλασμό, είναι πιο ασφαλές να θηλάζετε αποκλειστικά. Θηλάστε πριν χορηγήσετε τεχνητό γάλα προκειμένου να διεγερθεί η παραγωγή μητρικού γάλακτος. Μπορείτε να αντικαταστήσετε σταδιακά κάθε τάισμα με τεχνητό γάλα με μητρικό θηλασμό. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει κάποιες ημέρες. Μην ξεκινήσετε τη χρήση βρεφικού τεχνητού γάλακτος εάν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα. Είναι πολύ δύσκολη η παρασκευή του σε αυτήν την κατάσταση, εμείς δεν μπορούμε να σας χορηγήσουμε όλες τις προμήθειες που χρειάζεστε και είναι ακριβό. Εάν ταΐσετε το μωρό σας με τεχνητό γάλα, είναι πιθανότερο να αρρωστήσει με διάρροια και λοίμωξη του αναπνευστικού, ασθένειες που είναι σοβαρές για τα μωρά. Το άγχος δε μειώνει την παραγωγή γάλακτος αλλά μπορεί να επιβραδύνει την έκκριση γάλακτος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει γκρίνια και αναστάτωση στο μωρό σας. Σκεφτείτε την αγάπη και την ελπίδα σας για το μωρό σας και αυτό θα βοηθήσει το γάλα να τρέξει. Εάν είναι διαθέσιμος, πηγαίνετε σε έναν ιδιωτικό χώρο που μπορείτε να ηρεμήσετε. Εάν το μωρό σας είναι πάνω από 6 μηνών συνεχίστε να το θηλάζετε όσο πιο συχνά και για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι δυνατό (2+ έτη) παράλληλα με την προσθήκη άλλων τροφών. Προσπαθήστε να προσφέρετε το στήθος πριν από τις άλλες τροφές. Για πιο προγραμματισμένη καθοδήγηση στην υποστήριξη των θηλαζουσών μητέρων, δείτε το παράρτημα K. H. Καίρια μηνύματα για μητέρες μη θηλαζόντων βρεφών Αυτά τα μηνύματα απευθύνονται σε μητέρες και κύριους κηδεμόνες και αποτελούν το ελάχιστο της υποστήριξης που μπορείτε να προσφέρετε. Προσαρμόστε τα όπως χρειάζεται και χρησιμοποιήστε τα ώστε να ενημερώσετε σχετικά με τις υπηρεσίες και την υποστήριξη που μπορείτε να παρέχετε. Όπου είναι δυνατόν παραπέμψτε τις μητέρες με δυσκολίες με τη σίτιση των παιδιών τους σε πιο εξειδικευμένη υποστήριξη. Εάν το βρέφος σας είναι μικρότερο από 6 μηνών, το βρεφικό τεχνητό γάλα είναι το μόνο κατάλληλο γάλα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες χρήσης πάνω στη συσκευασία κατά την παρασκευή του. Ασφαλής προετοιμασία με βρασμένο νερό συστήνεται αυστηρά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης (του μπουκαλιού/ποτηριού). Η χρήση εμφιαλωμένου νερού δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα όσο αφορά στην αποστείρωση. Το υπόλειμμα του βρεφικού τεχνητού γάλακτος πρέπει να πετάγεται σε περίπτωση που δε χρησιμοποιηθεί άμεσα καθώς τα βακτηρία αναπτύσσονται γρήγορα σε αυτό.

7 Εάν το μωρό σας είναι πάνω από 6 μηνών δε χρειάζεται να χρησιμοποιείτε βρεφικό τεχνητό γάλα αλλά μπορείτε να χρησιμοποιείτε άλλες πηγές γάλακτος. Αποδεκτές πηγές γάλακτος περιλαμβάνουν το παστεριωμένο πλήρες γάλα ζώων (αγελάδας, κατσικίσιο, πρόβειο), γάλα υψηλής παστερίωσης (UHT), γάλα που έχει υποστεί ζύμωση ή γιαούρτι. Είναι πιο εύκολο να προμηθευτεί κανείς αυτά τα γάλατα και είναι λιγότερο επικίνδυνα από τη χρήση γάλακτος σε σκόνη. Το συμπυκνωμένο γάλα δεν είναι κατάλληλο για βρεφική διατροφή. Το τροποποιημένο πλήρες γάλα εβαπορέ δεν είναι αποδεκτή 4 επιλογή στις παρούσες συνθήκες. Όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε υγρό γάλα για το μωρό σας, να το καταναλώνετε μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα της συσκευασίας. Αποφύγετε τη χρήση βρεφικών χυμών και τσαγιού - έχουν χαμηλή θρεπτική αξία και περιέχουν πολλή ζάχαρη. Εάν το βρέφος σας είναι μεγαλύτερο των 6 μηνών, μπορείτε να ανακατέψετε το τεχνητό βρεφικό γάλα στην τροφή του (πχ κρέμες) αντί να του το δώσετε να το πιεί. Τα μπουκάλια καθαρίζονται πιο δύσκολα από τα ποτήρια/κούπες. Ένα βρέφος μπορεί να πιεί από ποτηράκι. Το καθάρισμα των σκευών διατροφής (ποτήρια, κουτάλια) είναι ουσιώδες στην πρόληψη ασθενειών. Τα πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια μιας χρήσης είναι μια επιλογή που απομακρύνει την ανάγκη καθαρισμού. Εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε το τάισμα με μπουκάλι, η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων. Όταν το βρέφος σας χρησιμοποιεί βρεφικό τεχνητό γάλα, βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση διάρροιας και λοιμώξεων αναπνευστικού, ειδικά σε καταστάσεις διαμετακόμισης. Μάθετε ποιες υπηρεσίες υγείας είναι διαθέσιμες κατά την άφιξή σας, ώστε να είστε προετοιμασμένοι και να λάβετε γρήγορα θεραπεία. Εάν το μωρό σας αρρωστήσει, συνεχίστε να το ενθαρρύνετε να πίνει και να τρώει, προσφέροντάς του/της μικρότερη ποσότητα πιο συχνά όταν η όρεξή του/της είναι μειωμένη. Συμβουλέψτε τη μητέρα σχετικά με την υποστήριξη τεχνητής διατροφής που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο διαμετακίνησης, όσον αφορά τις διαθέσιμες προμήθειες, τη διάρκειά τους, τις συνθήκες υγιεινής για την προετοιμασία τους, τα σκεύη διατροφής κλπ και βοηθήστε την να κάνει ένα σχεδιασμό με αυτά που έχει. Δεδομένης της ογκώδους φύσης του βρεφικού τεχνητού γάλακτος, είναι απίθανο ένα κέντρο διαμετακίνησης να παρέχει όλες τις προμήθειες τεχνητού γάλακτος που χρειάζεται μια μητέρα για το ταξίδι της. Για πιο προγραμματισμένη καθοδήγηση στην υποστήριξη των μη θηλαζόντων βρεφών και παιδιών, δείτε το παράρτημα K. Ι. Διαχείριση προμηθειών τεχνητού βρεφικού γάλακτος Το πιο κοινό υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος (BMS) είναι το βρεφικό τεχνητό γάλα. To βρεφικό τεχνητό γάλα είναι διαθέσιμο σε μορφή σκόνης ή σε μορφή υγρού γάλακτος έτοιμου για χρήση. Το έτοιμο για χρήση υγρό τεχνητό βρεφικό γάλα έχει πλεονεκτήματα 4 Χρειάζεται προσθήκη μετρημένης ποσότητας νερού και ζάχαρης, έχει μεγαλύτερο νεφρικό φορτίο το οποίο είναι επικίνδυνο για τα μικρότερα βρέφη/άρρωστα παιδιά/παιδιά που πίνουν λιγότερο, και έχει έλλειψη σε σίδηρο και βιταμίνη C.

8 πρακτικά και από άποψη υγιεινής και είναι προτιμητέο σε αυτές τις συνθήκες διαμετακίνησης, ωστόσο είναι μια επιλογή που έχει περιορισμούς λόγω της μικρής διαθεσιμότητας, του κόστους και του όγκου μεταφοράς. Σε γενικές γραμμές, ένα βρέφος πίνει περίπου ml γάλατος την ημέρα και ένα δοχείο 450γρ βρεφικού γάλακτος σε σκόνη θα διαρκέσει 4-5 ημέρες. Στοχεύστε την προμήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη, ρωτώντας ερωτήσεις κλειδιά σχετικά με την ηλικία του παιδιού και τη συνήθη πρακτική διατροφής (δείτε το παράρτημα F). Μην παρέχετε βρεφικό τεχνητό γάλα ή κουπόνια βρεφικού τεχνητού γάλακτος σε γενικές διανομές τροφών/αγαθών. Αγοράστε τις απαραίτητες προμήθειες σε βρεφικό τεχνητό γάλα. Ακολουθήστε τις βασικές αρχές που αφορούν στην προμήθεια βρεφικού τεχνητού γάλακτος, σχετικά με την πηγή (αποφύγετε τις δωρεές), την ποιότητα ( συμμόρφωση στον κώδικα τροφίμων και ποτών 5, με αρκετή χρονική απόσταση από την ημερομηνία λήξης) και την κατάλληλη σήμανση (γλώσσα χρήστη). Μην επιζητείτε δωρεές σε βρεφικό τεχνητό γάλα, βρεφικούς χυμούς, βρεφικό τσάι ή άλλα γάλατα που πωλούνται σαν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος, συμπληρωματικές τροφές ή εξοπλισμό διατροφής (μπουκάλια-μπιμπερό, πιπίλες και αντλίες μητρικού γάλακτος). Kάθε δωρεά βρεφικού τεχνητού γάλακτος που προσφέρεται/λαμβάνεται ή των σκευών που το συνοδεύουν, που δεν έχει προηγουμένως ζητηθεί, πρέπει να κατευθύνεται στο UNHCR, τον αρμόδιο συντονιστικό οργανισμό για τη σίτιση/υγεία. Ιδανικά, αγοράστε ένα γενώσιμο (όχι πρωτότυπο σκεύασμα) βρεφικού τεχνητού γάλατος με πληροφορίες στη συσκευασία στην κατάλληλη γλώσσα. Όπου είναι διαθέσιμα μόνο τα πρωτότυπα σκευάσματα, αγοράστε προμήθειες στην κατάλληλη γλώσσα. Εάν δεν είναι διαθέσιμες τέτοιες συσκευασίες, τότε τοποθετήστε ετικέτες στα κουτιά με πληροφορίες για την προετοιμασία του γάλακτος ή όταν αυτή η σήμανση δεν είναι εφικτή παρέχετε μαζί φυλλάδια με αυτές τις πληροφορίες. Δωρεές σε βρεφικό τεχνητό γάλα που έχουν ήδη φτάσει και δεν έχουν ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως ύστατη λύση σε περίπτωση που οι προμήθειες που έχουν αγοραστεί δεν είναι επαρκείς και μόνο όταν βρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες για τις αγορασμένες προμήθειες. Οι προμήθειες σε βρεφικό τεχνητό γάλα πρέπει να χορηγούνται με διακριτικότητα, όχι μπροστά σε θηλάζουσες μητέρες και δεν πρέπει να γίνεται καμία προώθηση του βρεφικού τεχνητού γάλακτος στο σημείο διανομής, ούτε να υπάρχουν αντικείμενα που να απεικονίζουν βρεφικό τεχνητό γάλα ή σίτιση με μπουκάλι. Το βρεφικό τεχνητό γάλα δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τα αγαθά, στα οποία μπορεί να επιλέξει να έχει πρόσβαση μια μητέρα, με χρήση μετρητών ή με χρήση κουπονιών. Ωστόσο, τέτοιες ενέργειες πρέπει να συνοδεύονται με βασικές πληροφορίες για τον θηλασμό και το πώς να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από τη σίτιση με τεχνητό γάλα. 5 Διεθνή πρότυπα της FAO/WHO

9 Όπου υπάρχει δωρεάν διανομή βρεφικού τεχνητού γάλακτος σε μη-θηλάζοντα βρέφη, σκεφτείτε ένα ταυτόχρονο ισότιμο κίνητρο για τις θηλάζουσες μητέρες. Για παράδειγμα, επιπλέον φαγητό ή ποτό για τις θηλάζουσες μητέρες ή ένα σκέπασμα/σάλι που να διευκολύνει την ιδιωτικότητα κατά τη διάρκεια του θηλασμού (βασισμένο στις τοπικές εκτιμώμενες ανάγκες για μείωση της σπατάλης). Εάν έχετε δυσκολίες στην εξασφάλιση των προμηθειών σε βρεφικό τεχνητό γάλα ώστε να καλύψετε τις ανάγκες που έχετε αναγνωρίσει, επικοινωνήστε με τον UNHCR: J. Συμπληρωματικές τροφές Συμπληρωματικές τροφές είναι στερεές, ημίρρευστες και μαλακές τροφές κατάλληλες για σίτιση παιδιών ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών. Ελέγξτε αν οι συμπληρωματικές τροφές που υπολογίζετε να χορηγήσετε θεωρούνται αποδεκτές για τους πληθυσμούς των παιδιών και των ατόμων που τα φροντίζουν, διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν διαφορετικές προτιμήσεις και πρακτικές. Αναγνωρίστε, και όπου είναι απαραίτητο, χορηγείστε τροφές εμπλουτισμένες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, μαζί με συμβουλές για την προετοιμασία τους. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν κρεμώδη εμπλουτισμένα δημητριακά για πρωινό. Μην αναζητείτε δωρεές για συμπληρωματικές τροφές, βρεφικό τσάι/ροφήματα ή χυμούς. Εάν σας προσφερθούν δωρεές σε τέτοιες προμήθειες, κατευθύνετε τις στον UNHCR/αρμόδιο συντονιστικό οργανισμό για τη σίτιση/υγεία και ειδοποιείστε τους. Οι τροφές ζωικής προελεύσης, όπως το γιαούρτι και το τυρί, είναι καλές θρεπτικές πηγές αλλά να έχετε υπόψιν σας ότι μπορεί να λείπουν οι δυνατότητες φύλαξής τους (ψύξη). Εάν είναι κατάλληλες και αποδεκτές, οι εμπορικές «βρεφικές» τροφές μπορούν να κλείσουν κάποια «κενά» σε αυτή την κατάσταση: χορηγήστε αγορασμένες προμήθειες ή συστήστε προϊόντα που είναι σημασμένα για βρέφη άνω των 6 μηνών και έχουν την πιο πλούσια θρεπτική αξία (γενικά προϊόντα που αποτελούνται μόνο από φρούτα/λαχανικά παρέχουν λιγότερη ενέργεια και θρεπτική αξία). Μη χορηγείτε βρεφικό τσάι/ρόφημα ή χυμό γιατί έχουν μικρή θρεπτική αξία. Μη χορηγείτε οποιοδήποτε προϊόν που συνιστά ή απεικονίζει σίτιση με μπουκάλι. Τα προϊόντα συμπληρωματικών τροφών πρέπει να είναι σημασμένα στη γλώσσα του χρήστη. Εάν αυτά δεν είναι διαθέσιμα, παρέχετε ενημερωτικά φυλλάδια με τις απαραίτητες πληροφορίες προετοιμασίας/παρασκευής. Το γάλα και το βρεφικό τεχνητό γάλα μπορεί να προστεθεί σε παιδικές τροφές προκειμένου να αυξηθεί το περιεχόμενο των θρεπτικών ουσιών. Αυτό κυρίως είναι χρήσιμο κατά την παρασκευή μαγειρεμένου φαγητού, όπως σε χυλό/κρέμες, πουρέ κλπ. Δώστε συμβουλές και όπου είναι δυνατό, πρακτική υποστήριξη στην υγιεινή προετοιμασία των συμπληρωματικών τροφών. Παιδιά μεγαλύτερα των 12 μηνών μπορούν να φάνε τα ίδια φαγητά με μεγαλύτερα παιδιά.

10 Για πιο προγραμματισμένη καθοδήγηση στις συμπληρωματικές τροφές, δείτε το παράρτημα K. Κ. Πηγές The UNHCR (2015) Standard Operating Procedures for the Handling of Breastmilk Substitutes (BMS) in Refugee Situations for children 0-23 months. Περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την προετοιμασία του βρεφικού τεχνητού γάλατος, κλινικά σενάρια, υπολογισμό όγκου τροφής, σίτιση με ποτήρι, συμπληρωματικές τροφές. Ενότητα 1. Προσανατολισμός στη βρεφική και νηπιακή διατροφή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. IFE Core Group Online modules, Ενότητα 2.Για τους επαγγελματίες υγείας και διατροφής σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. IFE Core Group Προσφέρει βασικές γνώσεις και ικανότητες για την υποστήριξη της ασφαλούς και κατάλληλης διατροφής των βρεφών και των μικρών παιδιών. Περιλαμβάνει απλή και γρήγορη εκτίμηση της διατροφής των βρεφών, υποστηρικτικές ενέργειες σχετικά με το θηλασμό και την τεχνητή διατροφή σε καταστάσεις ανάγκης. Operational Guidance on infant and young child feeding in emergencies, v2.1, 2007 and addendum (2010). International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes and subsequent WHA Resolutions (the Code). Αποσκοπεί στην προστασία όλων των παιδιών προστατεύοντας τους φροντιστές τους από την εμπορική πίεση να χρησιμοποιήσουν υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος. L. Αξιολόγηση Το παρόν κείμενο είναι ένα κείμενο εργασίας και κάθε αξιολόγηση από τα άτομα που το χρησιμοποιούν στην πράξη είναι χρήσιμη. Παρακαλούμε δώστε μα την αξιολόγησή σας στο διαδικτυακό τεχνικό φόρουμ και/ή επικοινωνήστε απευθείας με τους Diane Holland, UNICEF Caroline Wilkinson, UNHCR Christine Fernandes, Save the Children

ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ. Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός

ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ. Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός θηλασμός δίνεται στο μωρό ξένο γάλα χρησιμοποιώντας μπιμπερό. H επιλογή του κατάλληλου γάλακτος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Δίκτυο Φαρμακείων Φιλικών προς το Μητρικό Θηλασμό Το φαρμακείο μας αναγνωρίζει ότι: Ο θηλασμός είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα είναι μία από τις 44 χώρες, όπου η νομοθεσία ελέγχει ως ένα βαθμό

Η Ελλάδα είναι μία από τις 44 χώρες, όπου η νομοθεσία ελέγχει ως ένα βαθμό Αγνοείται και ποδοπατιέται καθημερινά. Από παιδιάτρους, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, μαιευτήρια Είναι ο κώδικας που απαγορεύει τη διαφήμιση βιομηχανοποιημένου βρεφικού γάλακτος και την παροχή δωρεάν

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία και προσέγγιση μητέρων για Μητρικό Θηλασμό

Προετοιμασία και προσέγγιση μητέρων για Μητρικό Θηλασμό Προετοιμασία και προσέγγιση μητέρων για Μητρικό Θηλασμό Καλλιόπη Μάλφα Μαία, ελεύθερη επαγγελματίας τ..πρόεδρος ΣΕΜΜ Αθηνών Αντιπρόεδρος Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρείας Μέλος Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου 2012»

ΘΕΜΑ: «Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου 2012» ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΑΘΗΝΑ: 8/11/2012 Αρ. Πρωτ.:46189 ΠΡΟΣ ΑΔΑ: Β4ΣΠΟΞ7Μ-1ΜΙ Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας Δ/νση: Σχεδιασμού Τμήμα: Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στερεών τροφών- θηλασμός μετά τους 6 μήνες ζωής. Ι.Σωματική ανάπτυξη του βρέφους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής

Εισαγωγή στερεών τροφών- θηλασμός μετά τους 6 μήνες ζωής. Ι.Σωματική ανάπτυξη του βρέφους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής Εισαγωγή στερεών τροφών- θηλασμός μετά τους 6 μήνες ζωής Ι.Σωματική ανάπτυξη του βρέφους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής Το μοτίβο σωματικής ανάπτυξης στα βρέφη που θηλάζουν είναι αρκετά διαφορετικό από τα βρέφη

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ. Βοηθήστε τα παιδιά σας να τα αγαπήσουν. Ένας οδηγός για γονείς με μικρά παιδιά

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ. Βοηθήστε τα παιδιά σας να τα αγαπήσουν. Ένας οδηγός για γονείς με μικρά παιδιά ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ Βοηθήστε τα παιδιά σας να τα αγαπήσουν Ένας οδηγός για γονείς με μικρά παιδιά Λαχανικά και φρούτα: βοηθήστε τα παιδιά σας να τα αγαπήσουν ISBN: 2-7380-1356-2 Απρίλιος 2014 Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος

Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος Εισαγωγή Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (WΗΟ) και η UNICEF (United Nations Children s Fund) τονίζουν εδώ και πολλά χρόνια τη σημασία της διατήρησης της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 17.12.2015 2015/0000(DEA) ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ σύμφωνα με το άρθρο 105 παράγραφος 3 του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μ Α Μαλλιαρού, Παιδίατρος, www.mothereducation.gr. Εισαγωγή

Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μ Α Μαλλιαρού, Παιδίατρος, www.mothereducation.gr. Εισαγωγή Μετάφραση/ Επιμέλεια: Μ Α Μαλλιαρού, Παιδίατρος, www.mothereducation.gr Εισαγωγή Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (WΗΟ) και η UNICEF (United Nations Children s Fund) τονίζουν εδώ και πολλά χρόνια τη σημασία

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Υγιεινή Διατροφή Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο Ομάδες τροφίμων Γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι) Φρούτα-απλοί υδατάνθρακες Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) Ψωμί-αμυλώδη τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 14 / 10 / 10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 14 / 10 / 10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 14 / 10 / 10 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αριθ. Πρωτ.Y1/Γ.Π./οικ.128429 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ /ΝΣΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: Β ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟ ΕΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

26 Ιουλίου 2014 Ήλια Παφίτη

26 Ιουλίου 2014 Ήλια Παφίτη ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 26 Ιουλίου 2014 Ήλια Παφίτη 99365414 Η διεπιστημονική ομάδα του «BrEaST start in life» ανακοινώνουν τα ευρήματα ερευνητικού προγράμματος με θέμα το βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο Μητρικός Θηλασμός. Η ΡΕΑ και ο Μητρικός Θηλασμός

Τι είναι ο Μητρικός Θηλασμός. Η ΡΕΑ και ο Μητρικός Θηλασμός Η ΡΕΑ και ο Μητρικός Θηλασμός Τι είναι ο Μητρικός Θηλασμός Ο Μητρικός Θηλασμός αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε νεογνό και μητέρα, είναι η συνέχεια της φυσικής τους σχέσης, που έχει αναπτυχθεί από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚ Η ΤΡΑΠΕΖ Α ΓΑΛΑΚΤ ΟΣ

ΑΤΟΜΙΚ Η ΤΡΑΠΕΖ Α ΓΑΛΑΚΤ ΟΣ ΑΤΟΜΙΚ Η ΤΡΑΠΕΖ Α ΓΑΛΑΚΤ ΟΣ Καλοπίση Χρυσή Μαία - IBCLC Γ.Ν.Καβάλας Ο λόγος που η μητέρα αντλεί το γάλα της θα καθορίσει τη μέθοδο που θα χρησιμο-ποιήσει, το αν και πως θα αποθηκεύσει το μητρικό γάλα και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ Γ ΑΛΑΚΤΟΣ

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ Γ ΑΛΑΚΤΟΣ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ Γ ΑΛΑΚΤΟΣ f Το καλύτερο γάλα κάθε νεογέννητου είναι το γάλα του είδους του, δηλαδή το γάλα της μάνας του. Για τον άνθρωπο το καλύτερο γάλα είναι το γάλα της γυναίκας δηλαδή το γάλα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση για Δράση. για τη Νεογνική Υγεία στην Ευρώπη. Powered by

Πρόσκληση για Δράση. για τη Νεογνική Υγεία στην Ευρώπη. Powered by Πρόσκληση για Δράση για τη Νεογνική Υγεία στην Ευρώπη Powered by Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει επικυρωθεί από 196 χώρες και διακηρύσσει ότι το παιδί, λόγω της φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα

Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα για βρέφη και β βρεφικής ηλικίας, μεταποιημένες τροφές

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή

Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή Πλαίσιο Το IBLCE έχει λάβει αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τη διάγνωση και την εξέλιξη διαφόρων νόσων, μεταξύ άλλων, για την «αγκυλογλωσσία»,

Διαβάστε περισσότερα

Mάθημα:Oικιακή Οικονομία

Mάθημα:Oικιακή Οικονομία Mάθημα:Oικιακή Οικονομία Ώρα για δράση... ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: 1. Το...γάλα υπερέχει από όλα τα είδη γάλακτος. 2. Το... γάλα περιέχει κακάο,το οποίο εμποδίζει

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεκριμένα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πωλούν κατά μέσο όρο το γάλα 1,20 ευρώ, όταν η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι 0,43 ευρώ το λίτρο.

Συγκεκριμένα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πωλούν κατά μέσο όρο το γάλα 1,20 ευρώ, όταν η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι 0,43 ευρώ το λίτρο. Το τελευταίο διάστημα μονοπωλεί την επικαιρότητα η προσπάθεια υπουργείου ανάπτυξης τρόικας να χτυπήσει την ακρίβεια μέσα από την «απελευθέρωση» του γάλακτος. Ποια είναι όμως η αλήθεια για το γάλα; - Για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΨΥΧΟΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΟΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ» Του Πασχάλη (π. Απόστολου) Καβαλιώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 6 η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 1 2 Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΟΥ Νηπιακή ονομάζεται η πρώτη από τις τρεις περιόδους της παιδικής ηλικίας, από το 1ο έως και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ..

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. Γνωρίζοντας τις ομάδες τροφίμων μέσω της πυραμίδας... Τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε και κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΝΕΟΓΝΟ. Ανδριακοπούλου Χρυσή Στεφανία Ειδικευόμενη παιδιατρικής Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Αρεταίειο Νοσοκομείο

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΝΕΟΓΝΟ. Ανδριακοπούλου Χρυσή Στεφανία Ειδικευόμενη παιδιατρικής Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Αρεταίειο Νοσοκομείο ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΝΕΟΓΝΟ Ανδριακοπούλου Χρυσή Στεφανία Ειδικευόμενη παιδιατρικής Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Αρεταίειο Νοσοκομείο Ορισμοί Μυϊκός τόνος: αντίσταση των μυών σε κάθε παθητική

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα και η εν δυνάμει συμβολή των φαρμακείων.

Προαγωγή του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα και η εν δυνάμει συμβολή των φαρμακείων. Προαγωγή του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα και η εν δυνάμει συμβολή των φαρμακείων. Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Πρακτικής (Ε.Ε.Φ.Π.) Δίκτυο Δράσης για τη Βρεφική Διατροφή (IBFAN ΕΛΛΑΔΑΣ) ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών Menu 16-Ιουνίου έως 4-Ιουλίου 2014 1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών Συσκευασμένο κοκτέιλ Φρούτων σε χυμό. Ροδάκινο, Αχλάδι, Σταφύλι, Ανανάς,Κεράσι, Παπάγια σε χυμό φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

ΓΡΑΠΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΡΑΠΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Η γραπτή πολιτική η οποία ακολουθείται στην Κλινική για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Ιούνιος (Το γραπτό αποτελείται από 5 σελίδες)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Ιούνιος (Το γραπτό αποτελείται από 5 σελίδες) (Το γραπτό αποτελείται από 5 σελίδες) ΜΕΡΟΣ Α (60 Μονάδες) Να απαντήσετε και στις ΕΚΑ ερωτήσεις. Η κάθε ερώτηση βαθμολογείται με έξι μονάδες. 1. Nα επεξηγήσετε τα πιο κάτω είδη τραπεζικών καρτών, δίνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ, 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Η Επέτειος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ, 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Η Επέτειος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ, 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Η Επέτειος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού Κατανοώντας το Παρελθόν - Σχεδιάζοντας για το Μέλλον: Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια της Παγκόσμιας Στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικές δεξιότητες για την πρακτική των Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας (International Board Certified Lactation Consultants, IBCLC)

Κλινικές δεξιότητες για την πρακτική των Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας (International Board Certified Lactation Consultants, IBCLC) Κλινικές δεξιότητες για την πρακτική των Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας (Internatinal Bard Certified Lactatin Cnsultants, IBCLC) Οι Διεθνώς Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας (IBCLC ) επιδεικνύουν

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση Υπ. Υγείας Υ1α/Γ.Π.OLK.76785/ (ΦΕΚ 3758/ τεύχος Β')

Απόφαση Υπ. Υγείας Υ1α/Γ.Π.OLK.76785/ (ΦΕΚ 3758/ τεύχος Β') Απόφαση Υπ. Υγείας Υ1α/Γ.Π.OLK.76785/12.10.2017 (ΦΕΚ 3758/25.10.2017 τεύχος Β') Ιατρικός έλεγχος προσωπικού, διατροφή και κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης παίζει η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ο ρόλος της διατροφής στη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Μάϊος (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Μάϊος (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες) (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες) ΜΕΡΟΣ Α (60 Μονάδες) Να απαντήσετε και στις ΔΕΚΑ ερωτήσεις. Η κάθε ερώτηση βαθμολογείται με έξι μονάδες. 1. Μια από τις κύριες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Διατροφικό πρόγραμμα Η σωστή ακολουθία με την οποία ο ειδικός πρέπει να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν την κατάστασή τους είναι η εξής: 1. a. b. c. d. Πρώτη επίσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 18: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 18: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 18: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ Οι ασθενείς με νευρογενή ανορεξία παρουσιάζουν σημαντική απώλεια βάρους, είναι ανορεκτικοί και υποφέρουν από

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Π Α Γ Ι Α Ν Ν Η Ο.

Π Α Π Α Γ Ι Α Ν Ν Η Ο. ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Παχυσαρκία σημαίνει υπέρμετρη αύξηση του σωματικού λίπους σε ποσοστό τέτοιο, ώστε να δυσχεραί- νει την υγεία του ανθρώπου. Η παιδική & εφηβική παχυσαρκία συνήθως διατηρείται και στην

Διαβάστε περισσότερα

WHOLE: Ευζωία και υγιεινές επιλογές για ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους

WHOLE: Ευζωία και υγιεινές επιλογές για ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους WHOLE: Ευζωία και υγιεινές επιλογές για ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους Αυξάνοντας τη πρόσληψη θερμίδων Αυτό το δελτίο διατροφικών πληροφοριών προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

IP/03/1022. Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2003

IP/03/1022. Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2003 IP/03/1022 Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2003 Πρόταση της Επιτροπής σχετικά µε τους ισχυρισµούς για τις θρεπτικές και υγιεινές ιδιότητες των τροφίµων για την καλύτερη ενηµέρωση των καταναλωτών και την εναρµόνιση

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο γάλα χορηγείται μετά τους 12 μήνες ; ΝΗΠΙΑΚΆ ΓΆΛΑΤΑ

Ποιο γάλα χορηγείται μετά τους 12 μήνες ; ΝΗΠΙΑΚΆ ΓΆΛΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΕΠΓΗΔ Νοέμβριος 2016 Ποιο γάλα χορηγείται μετά τους 12 μήνες ; ΝΗΠΙΑΚΆ ΓΆΛΑΤΑ Κατευθυντήριες οδηγίες ESPGHAN 2018 Π α ρ α σ κ ε υ ή Κ α ρ α ν ί κ α Π α ι δ ο γ α σ τ ρ ε ν τ ε ρ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει ότι λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία. Αλλά γνωρίζετε όλα τα δεδομένα σχετικά με το αλκοόλ; Πόσο είναι πάρα πολύ; Ανακαλύψτε

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή και στήριξη Μητρικού Θηλασμού: Ελληνικά δεδομένα

Προαγωγή και στήριξη Μητρικού Θηλασμού: Ελληνικά δεδομένα Προαγωγή και στήριξη Μητρικού Θηλασμού: Ελληνικά δεδομένα Ιωάννα Αντωνιάδου- Κουμάτου, Παιδίατρος Δ/ντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Υπεύθυνη έργου "ΑΛΚΥΟΝΗ" Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού 12/10/2018

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Γενικός γραμματέας ΣΕΠΤΕ. Πανελλήνιο παιδιατρικό συνέδριο Ιούνιος 2015, Θεσσαλονίκη

ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Γενικός γραμματέας ΣΕΠΤΕ. Πανελλήνιο παιδιατρικό συνέδριο Ιούνιος 2015, Θεσσαλονίκη ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Γενικός γραμματέας ΣΕΠΤΕ Πανελλήνιο παιδιατρικό συνέδριο Ιούνιος 2015, Θεσσαλονίκη Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών Ελλάδος Είναι μέλος.. Του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών

Διαβάστε περισσότερα

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Σηµειώσεις για τον καθηγητή Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Βασικές γνώσεις Ο όρος γάλα, ως βασικό τρόφιµο, χωρίς κανένα προστεθειµένο επίθετο, ισχύει συνήθως για το αγελαδινό γάλα που είναι φρέσκο, πλήρες,

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα

Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα μερικά ή ολικά αφυδατωμένα, διατηρημένα γάλατα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Διαγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

<<Τρόφιμα:Tι τρώμε, πως παράγονται και τι προκαλούν;>>

<<Τρόφιμα:Tι τρώμε, πως παράγονται και τι προκαλούν;>> Ασφάλεια τροφίμων- Σήμανση / ετικέτες- μέλλον Ομάδα : Λεμονίδας και οι 4 Γαλατάς Βασίλης Καπούλα Βικτορία Μελετίδου Φωτεινή Μωυσίδου Στέλα Παπαστεφάνου

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση κοινών. προβλημάτων θηλασμού. Ζητήστε βοήθεια εάν: Ευαίσθητες θηλές

Αντιμετώπιση κοινών. προβλημάτων θηλασμού. Ζητήστε βοήθεια εάν: Ευαίσθητες θηλές Αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων θηλασμού Στα σίγουρα ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική λειτουργία, ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα μερικές φορές. Ο θηλασμός είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

8 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

8 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 8 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Δάσκαλος : Μιαρίτης Στυλιανός ΥΠΕΠΘ ΕΙΝ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (ΠΡΑΞΗ 2.4.3.α) ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΣΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 3 Ο,7 Ο,8 Ο,12 Ο,15 Ο,16 Ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: Προµήθεια γάλακτος ΕΒΑΠΟΡΕ

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: Προµήθεια γάλακτος ΕΒΑΠΟΡΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: Προµήθεια γάλακτος ΕΒΑΠΟΡΕ ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ: ήµος Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 90.611,30 Ευρώ συµπεριλαµβανοµένου φπα 13% Υπηρεσίες ήµου : 72.192,30 Νοµικό Πρόσωπο :

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ 9 μητέρες από την Καρδίτσα 33 μητέρες από την Θεσσαλονίκη 58 παιδιά (6 μηνών έως 6 χρονών) Εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Διατροφής- Διαιτολογίας (Καρδίτσα) Ιατρείο κα Πατσούρου (Θεσσαλονίκη)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1933 Αριθμ. Πρωτ.: 3180 Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2016 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Φέτος, Μπορούμε να προσφέρουμε ξανά από το Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Συστημική προσέγγιση που εφαρμόζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη βελτίωση της Υγείας Μητέρας-Παιδιού: Εφαρμογή στη χώρα Χ

Συστημική προσέγγιση που εφαρμόζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη βελτίωση της Υγείας Μητέρας-Παιδιού: Εφαρμογή στη χώρα Χ Συστημική προσέγγιση που εφαρμόζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη βελτίωση της Υγείας Μητέρας-Παιδιού: Εφαρμογή στη χώρα Χ Έτος Δείκτες θνησιμότητας Δείκτες Αναπαραγωγικότητας Δείκτες Βρεφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Ιούνιος (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Ιούνιος (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες) (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες) ΜΕΡΟΣ Α (60 Μονάδες) Να απαντήσετε και στις ΔΕΚΑ ερωτήσεις. Η κάθε ερώτηση βαθμολογείται με έξι μονάδες. 1. α) Να ονομάσετε τρεις τρόπους πληρωμής τους οποίους μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό έντυπο διαχείριση κινδύνων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας

Πληροφοριακό έντυπο διαχείριση κινδύνων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας Πληροφοριακό έντυπο διαχείριση κινδύνων υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας Αυτό το πληροφοριακό έντυπο παρέχει γενικές οδηγίες στα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) που εκτελούν μια επιχείρηση ή αναλαμβάνων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2014. ΞΑΝΘΗ (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΛΙΣΩ) από 22/10/2014 4 μ.μ. έως 26/10/2014 3 μ.μ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2014. ΞΑΝΘΗ (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΛΙΣΩ) από 22/10/2014 4 μ.μ. έως 26/10/2014 3 μ.μ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2014 ΞΑΝΘΗ (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΛΙΣΩ) από 22/10/2014 4 μ.μ. έως 26/10/2014 3 μ.μ. Μετεκπαιδευτικό σεμινάριο μητρικού θηλασμού: Θα χορηγηθούν 39,5 διεθνή μόρια

Διαβάστε περισσότερα

DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ)

DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ) DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ) ΦυΛΛΑΔιΟ ενημερωσησ ΑσθενΟυσ Το παρόν φυλλάδιο απευθύνεται σε κορίτσια ή γυναίκες που λαμβάνουν οποιοδήποτε φάρμακο περιέχει βαλπροϊκό Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819 e-mail: hmesogiaki@ippokratio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να αρχίσετε το τάισμα με το μπιμπερό

Πώς να αρχίσετε το τάισμα με το μπιμπερό Πώς να αρχίσετε το τάισμα με το μπιμπερό Η επιστροφή στην εργασία και η απόσταση από το βρέφος σας είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι μητέρες αποφασίζουν να ταΐσουν τα βρέφη τους

Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΠΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΙΑ,MSc ΠΕΔΥ-ΚΥ ΕΧΙΝΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΧΣ Επιχ. Κέντρου Βαρκελώνης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 2017 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 38% αποκλειστικός θηλασμός έως 6 μηνών 58% θηλασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ, 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ, 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ, 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Τη φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού ας κινητοποιηθούμε ξανά, μέσα σε ένα κλίμα προόδου για χάρη των παιδιών, αναδεικνύοντας την αξία του μητρικού θηλασμού, προσφέροντας

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά

Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά Δέσποινα Καλαϊτζόγλου Προϊσταμένη τμήματος Διοικητικής Βοήθειας-Διαφάνειας Επικοινωνίας και Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 17.12.2015 2015/0000(DEA) ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ σύμφωνα με το άρθρο 105 παράγραφος 3 του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕΡΟΣ 2 Ο ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Στην ενότητα αυτή θα δούμε επιγραμματικά τους τρόπους αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια κατά τη σίτισή τους.

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολοι τρόποι για να διατηρήσουμε τα νερά μας καθαρά. To πρόγραμμα TOPPS. Στόχοι του ΤΟPPS. Διαστάσεις και διαδικασίες του ΤΟPPS

Εύκολοι τρόποι για να διατηρήσουμε τα νερά μας καθαρά. To πρόγραμμα TOPPS. Στόχοι του ΤΟPPS. Διαστάσεις και διαδικασίες του ΤΟPPS To πρόγραμμα TOPPS Το ΤΟPPS είναι ένα τριετές πρόγραμμα με τη συμμετοχή πολλών εμπλεκόμενων φορέων από 15 ευρωπαϊκές χώρες. Aφορά στην εκπαίδευση όσων χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά προϊόντα έτσι ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Τάξεις Μάθημα Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας

Τάξεις Μάθημα Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Αγωγή Υγείας και Φυσικές Επιστήμες (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Ενότητα 1.2. Η ενότητα Χρήσιμοι Μικροοργανισμοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΕΒΑΠΟΡΕ 1. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ-ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΥΠΟΥ ΕΒΑΠΟΡΕ 1. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ-ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μεγανήσι, 20-05-2015 ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ Αριθμ. πρωτ. 1638 Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Πληρ. Δεσποτίδου Αικ/νη Τηλ.: 2645 361 320 e-mail: contact@meganisi.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1

ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1 Οι επιπτώσεις της καχεξίας: ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1 Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω των 5 ετών (165 εκατομμύρια ή 26% το 2011) είναι καχεκτικά. Η καχεξία,

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και ηλικιωμένοι

Διατροφή και ηλικιωμένοι Διατροφή και ηλικιωμένοι Η διατροφή αποτελεί τη σημαντικότερη ανάγκη για τη διατήρηση της ανθρώπινη ζωής σε όλα τα στάδιά της. Το είδος και η ποσότητα της τροφής που χρειάζεται ο άνθρωπος εξαρτάται από

Διαβάστε περισσότερα

Κ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΙΑ-IBCLC ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ "ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2017"

Κ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΙΑ-IBCLC ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2017 Κ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΙΑ-IBCLC ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Καθημερινά καλούμαστε οι επαγγελματίες υγείας να συμβουλεύσουμε τους γονείς κατά την εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό, στη λοχεία και τον θηλασμό.

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

IBFAN Ελλάδας Επιλογές από την Έκθεση Παραβιάσεων του Διεθνούς Κώδικα, 2013

IBFAN Ελλάδας Επιλογές από την Έκθεση Παραβιάσεων του Διεθνούς Κώδικα, 2013 IBFAN Ελλάδας Επιλογές από την Έκθεση Παραβιάσεων του Διεθνούς Κώδικα, 2013 Με ποιους τρόπους οι εταιρείες παραβιάζουν τον Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος Τι είναι ο Κώδικας Ο Διεθνής Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5: ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5: ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5: ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ Νόσος Crohn ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Πρόληψη και αντιμετώπιση της κακής θρέψης Πρόληψη της απώλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Π Μέξη 12 Οκτωβρίου 2018

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Π Μέξη 12 Οκτωβρίου 2018 ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Π Μέξη 12 Οκτωβρίου 2018 ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΡΟΩΡΩΝ Ενθάρρυνση Νευροαναπτυξιακή φροντίδα (Neurodevelopmental care) Φροντίδα σε θέση καγκουρό Μητρικός θηλασμός ΘΕΣΗ ΚΑΓΚΟΥΡΩ Το νεογνό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την:

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: Μάθε για τη σύμβαση. Γνώρισε τα δικαιώματά σου. Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου περιέχει 54 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Φορέας Υποδοχής και Εκπαίδευσης : 9 ος Παιδικός Σταθμός Δ.Βύρωνα Διεύθυνση : Βορείου Ηπείρου 7 Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2107665016 Ονοματεπώνυμο: Xhafa Rovena ΑΜ: 20845 9

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική και Διεθνής Νομοθεσία για την Προστασία του Μητρικού Θηλασμού

Ελληνική και Διεθνής Νομοθεσία για την Προστασία του Μητρικού Θηλασμού Ελληνική και Διεθνής Νομοθεσία για την Προστασία του Μητρικού Θηλασμού Στέλλα Στόικου, Δικηγόρος LLM ΘΗΛΑΣΜΟΥ "ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΣΚΟΒΑ Α. Προβλήματα σχετικά με το μητρικό θηλασμό (στο μαιευτήριο και μετά) Β. Ειδικά

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση προβλημάτων στο θηλασμό. Θηλασμός και πρώιμη επιστροφή στην εργασία

Αντιμετώπιση προβλημάτων στο θηλασμό. Θηλασμός και πρώιμη επιστροφή στην εργασία 1 η Συνάντηση Αντιμετώπιση προβλημάτων στο θηλασμό. Θηλασμός και πρώιμη επιστροφή στην εργασία Υπερφόρτωση Θηλάζουμε από την αρχή και τακτικά το μωρό Ελέγχουμε τη σωστή θέση και σίτισή Ζεστό μπάνιο και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 12: HIV Ο HIV έχει συνδεθεί με κακή θρέψη και με το σύνδρομο απώλειας καθαρής σωματικής μάζας και λιπώδους ιστού (AIDS wasting syndrome). Η απώλεια σωματικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ο. Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 1.1 Ανακαλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες

ΜΑΘΗΜΑ 1 ο. Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 1.1 Ανακαλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑ ΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΆ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 1 ο Οι διατροφικές ανάγκες των

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 13η Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

HIV/AIDS στη λοχεία Ιδιαιτερότητες στο τοκετό Διατροφή νεογνού. Τριαντογιάννη Άννα-Μαρία Χρονοπούλου Μαίρη

HIV/AIDS στη λοχεία Ιδιαιτερότητες στο τοκετό Διατροφή νεογνού. Τριαντογιάννη Άννα-Μαρία Χρονοπούλου Μαίρη HIV/AIDS στη λοχεία Ιδιαιτερότητες στο τοκετό Διατροφή νεογνού Τριαντογιάννη Άννα-Μαρία Χρονοπούλου Μαίρη Αντιμετώπιση και αγωγή νεογνού Το νεογνό πρέπει να καθαρίζεται από το αίμα και τις εκκρίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας.

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας. Πρωινό Γεύμα: είναι απαραίτητο; Διαιτολόγοι Ηράκλειο - Eat for Life - Συμβουλευτικό Κέντρο Κλινι Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Σχετ. Το από μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης

Σχετ. Το από μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Είναι πραγματική η πείνα σας ή συναισθηματική;» από τον Νίκο Καφετζόπουλο Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και την Nutribase!

«Είναι πραγματική η πείνα σας ή συναισθηματική;» από τον Νίκο Καφετζόπουλο Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και την Nutribase! «Είναι πραγματική η πείνα σας ή συναισθηματική;» από τον Νίκο Καφετζόπουλο Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και την Nutribase! Πεινάτε πραγματικά ή είναι παιχνίδι του μυαλού? Μάθετε να διαχωρίζετε την συναισθηματική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3: ΗΠΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΗΠΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών Πρόληψη της απώλειας βάρους Ενίσχυση προγράμματος αποκατάστασης ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

αντιμετώπιση προβλημάτων σίτισης σε νεογνά και βρέφη

αντιμετώπιση προβλημάτων σίτισης σε νεογνά και βρέφη αντιμετώπιση προβλημάτων σίτισης σε νεογνά και βρέφη ο ρόλος του λογοθεραπευτή Dore Blom Λογοθεραπεύτρια Senior NDT Bobath tutor Διαταραχές σίτισης και κατάποσης στην βρεφική ηλικία «αναπτυξιακή δυσφαγία»

Διαβάστε περισσότερα

Πιο συγκεκριμένα, επιτρεπόμενα προς πώληση είδη στα σχολικά κυλικεία είναι: - Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα µε την εποχή (π.χ.

Πιο συγκεκριμένα, επιτρεπόμενα προς πώληση είδη στα σχολικά κυλικεία είναι: - Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα µε την εποχή (π.χ. Σε ισχύ τίθεται η νέα υπουργική απόφαση, η οποία αφορά, μεταξύ άλλων, τον καθορισμό των ειδών που διατίθενται στα κυλικεία των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες για το Πρόγραµµα ιανοµής Γάλακτος στα Σχολεία της ΕΕ

Γενικές πληροφορίες για το Πρόγραµµα ιανοµής Γάλακτος στα Σχολεία της ΕΕ Γενικές πληροφορίες για το Πρόγραµµα ιανοµής Γάλακτος στα Σχολεία της ΕΕ Στις 17 Οκτωβρίου 2008, οι µαθητές του δηµοτικού σχολείου Παναγίας Τριχερούσας στη Λεµεσό θα φιλοξενήσουν την έναρξη της νέας εκστρατείας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 26415 18 Ιουνίου 2019 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2365 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. Δ1β/Γ.Π.οικ. 43457 Όροι και προϋποθέσεις αναγνώρισης, διαδικασίες ανάπτυξης, κριτήρια,

Διαβάστε περισσότερα

Advanced Medical Nutrition

Advanced Medical Nutrition Advanced Medical Nutrition Γραμμή φροντίδας: 800 11 68600 Αθήνα 17 ο χλμ Εθν. Οδού Αθηνών Λαμίας, 145 64 Ν. Κηφισιά Τ: 210 6248500 F: 210 6206668 Θεσσαλονίκη Ιασ. Ζηργάνου 41 & Περικλέους, 551 34 Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Βρεφικά προϊόντα με αγάπη

Βρεφικά προϊόντα με αγάπη Βρεφικά προϊόντα με αγάπη Ποτηράκια Easy Cup με χερουλάκια Το πρώτο ποτηράκι του μωρού 310ml Κωδικός: 803 4042894441022 5,40 9,00 πλαστικό στήριξης 4 NEO Δεν στάζει Γερό εκπαιδευτικό ποτηράκι με ανατομικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Οδηγίες για την πρόληψη και τον αποτελεσματικό χειρισμό εμφάνισης γαστρεντερίτιδας σε κατασκήνωση Η εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κατασκηνώσεις δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα. Σωματική Υγιεινή και. Παιδική Ανάπτυξη

Θέμα. Σωματική Υγιεινή και. Παιδική Ανάπτυξη Θέμα Σωματική Υγιεινή και Παιδική Ανάπτυξη Περιεχόμενα 1) Εισαγωγή 2) Εργασίες: Άθληση Ανθρώπων (Αναστάσιος Ανδρέου) Σωστή Διατροφή (Σωτήρης Δημακάκος Και Μανόλης Γιορταμάκης) Σχέση Σωματικής υγιεινής

Διαβάστε περισσότερα

Παροχή Πόσιμου Νερού στους Καταυλισμούς Προσφύγων

Παροχή Πόσιμου Νερού στους Καταυλισμούς Προσφύγων Παροχή Πόσιμου Νερού στους Καταυλισμούς Προσφύγων του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΥ Emergency, Crisis and Disaster Manager Η επιλογή του τόπου δημιουργίας και λειτουργίας ενός καταυλισμού προσφύγων, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Οικονομία Τάξη: Γ Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Θέμα: Ισοδύναμα Τροφών Τάξη: Γ Γυμνασίου Ημερομηνία: 04/03/08 Χρόνος: 40

Οικιακή Οικονομία Τάξη: Γ Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Θέμα: Ισοδύναμα Τροφών Τάξη: Γ Γυμνασίου Ημερομηνία: 04/03/08 Χρόνος: 40 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα: Ισοδύναμα Τροφών Ημερομηνία: 04/03/08 Χρόνος: 40 Στόχοι: Οι μαθητές να: Να επεξηγούν τι είναι τα ισοδύναμα τροφών και να αποδέχονται οπτικά το μέγεθος της 1 μερίδας Είναι σε θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Ιούνιος (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Ιούνιος (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες) (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες) ΜΕΡΟΣ Α (60 Μονάδες) Να απαντήσετε και στις ΔΕΚΑ ερωτήσεις. Η κάθε ερώτηση βαθμολογείται με έξι μονάδες. 1. α) Να επεξηγήσετε τον όρο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Διαβάστε περισσότερα

Θηλασμός και διατροφή της μητέρας. Μπαχού Θεοδώρα Παιδίατρος - Εξειδικευόμενη Παιδογαστρεντερόλογος

Θηλασμός και διατροφή της μητέρας. Μπαχού Θεοδώρα Παιδίατρος - Εξειδικευόμενη Παιδογαστρεντερόλογος Θηλασμός και διατροφή της μητέρας Μπαχού Θεοδώρα Παιδίατρος - Εξειδικευόμενη Παιδογαστρεντερόλογος Δεν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων Θηλασμός και διατροφή της μητέρας Η ικανότητα της μητέρας να παράγει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Πληροφοριακά σας λέμε.. Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες με αποτέλεσμα να εγκαταλειφτεί η παραδοσιακή Μεσογειακή

Διαβάστε περισσότερα

(dietary fiber, nonnutritive fiber)

(dietary fiber, nonnutritive fiber) KΥΤΤΑΡΙΝΗ - ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Στα τρόφιμα, παράλληλα με τους υδατάνθρακες που πέπτονται στον ανθρώπινο οργανισμό (δηλαδή που υδρολύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται κατά τα γνωστά), υπάρχουν και υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα