ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ"

Transcript

1 Τι είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) (1) Διάφοροι ορισμοί, με την έννοια λήψης εθελοντικών πρακτικών και μέτρων από μία επιχείρηση για την κοινωνική ευημερία σε συνθήκες διαβίωσης και περιβαλλοντικά ζητήματα. Ορισμός Business fr Scial Respnsibility (ΜΚΟ): η λειτουργία μιας επιχείρησης κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται ή και να ξεπερνά τις ηθικές, νομικές, εμπορικές και δημόσιες προσδοκίες της κοινωνίας. Ορισμός Wrld Business Cuncil fr Sustainable Develpment: η δέσμευση του επιχειρηματικού κόσμου να συμβάλλει στην αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, σε συνεργασία με τους εργαζομένους, τις οικογένειές τους, την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.

2 Τι είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) (2) Ορισμός ΕΕ, Πράσινη Βίβλος: η έννοια σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις αποφασίζουν οικειοθελώς την ενασχόληση και την ενσωμάτωση κοινωνικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών στις δραστηριότητές τους. Ορισμός Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ: η οικειοθελής δέσμευση των επιχειρήσεων για ένταξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων στις δραστηριότητές τους, πέρα από απαιτήσεις της νομοθεσίας, σε σχέση με όλους όσοι άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται από αυτές. Νέος ορισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: η ευθύνη των επιχειρήσεων για τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Γενικά αφορά την ισόρροπη αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδρασης της λειτουργίας μιας επιχείρησης για οικονομική ανάπτυξη, βιωσιμότητα και κοινωνική συνοχή.

3 Κοινά σημεία Βασικοί άξονες Εθελοντικός χαρακτήρας χωρίς δέσμευση από τη νομοθεσία, Σύνδεση με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, Επιλογή από την επιχείρηση ως στρατηγική προσέγγιση. Οικονομική ανάπτυξη, Αρχές «ηθικής» συμπεριφοράς, Προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη, Δικαιώματα και ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους, Κοινωνική πρόοδος και ποιότητα ζωής της ευρύτερης κοινωνίας.

4 Πώς αναπτύχθηκε η ιδέα της ΕΚΕ Αναγνώριση από τις σύγχρονες κοινωνίες της ανάγκης για ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη και των θεμελιωδών αλλαγών που αυτή προϋποθέτει για τον τρόπο που οργανώνονται και λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Υιοθέτηση συστηματικής και στρατηγικής προσέγγισης πέρα από κοινωνικό ρόλο περιορισμένο σε δωρεές, χορηγίες και βασική φροντίδα των εργαζόμενων. Μακροπρόθεσμη αύξηση απόδοσης μέσα από πρακτικές που ικανοποιούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Πολιτικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις και κοινωνικές αλλαγές με συνέπεια τη ριζική αλλαγή των προσδοκιών της κοινωνίας για το ρόλο των επιχειρήσεων. Εισαγωγή περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων, πέρα από τα οικονομικά αποτελέσματα ή την ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

5 Ιστορικό (1) Η έννοια της ΕΚΕ αναδείχθηκε ως εξέχον θέμα τις αρχές της δεκαετίας του 90, μέσα από μια σειρά «σκανδάλων» που έπληξαν μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις: 1989, Exxn: ναυάγιο Exxn Valdez και οικολογική καταστροφή στις ακτές της Αλάσκας. 1990, Perrier: προβλήματα με υψηλά επίπεδα βενζολίου στο προϊόν. 1990, I.G. Farben, VW, Daimler-Benz: αποκαλύψεις σχετικές με την εργασία αιχμαλώτων κατά τον Β Π.Π. 1991, Nike: καταναγκαστική εργασία και εργασία ανηλίκων στην Ασία. 1995, Shell: υπόθεση πλατφόρμας Brent Spar και επεισόδια στη Νιγηρία κ.ά.

6 Ιστορικό (2) 2000, Δημιουργία του Glbal Cmpact (Οικουμενικό Σύμφωνο), μιας εθελοντικής διεθνούς πρωτοβουλίας του ΟΗΕ. 2000, Σύνοδος Κορυφής της Λισσαβόνας, στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας στον κόσμο. 2001, Έκδοση της Πράσινης Βίβλου για την Προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Πλαισίου για την ΕΚΕ από την ΕΕ. 2002, Ευρωπαϊκό Πολυμερές Φόρουμ ΕΚΕ, για την προώθηση καινοτομίας, διαφάνειας και σύγκλισης πρακτικών ΕΚΕ. 2005, Οδηγίες της ΕΕ για την Προστασία του Καταναλωτή. 2005, Fair Trade Assciatin: Αρχές Παρακολούθησης. 2006, Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για την ΕΚΕ, με εθελοντική υποστήριξη από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

7 Ιστορικό (3) 2008, Play Fair, Ολυμπιακοί Αγώνες Πεκίνο, για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην παγκόσμια βιομηχανία αθλητικών ειδών. 2011, Ανακοίνωση νέας Ευρωπαϊκής πολιτικής για την ΕΚΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». 2013, Πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Αξιόπιστη προώθηση των συμφερόντων της κοινωνίας και οδηγός προς μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, Λογοδοσία, διαφάνεια και υπευθυνότητα στην επιχειρηματική συμπεριφορά και βιώσιμη ανάπτυξη. Θέσπιση υποχρέωσης δημοσίευσης συγκεκριμένων στοιχείων για περιβαλλοντικά, εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν από τη δραστηριότητα μεγάλων επιχειρήσεων, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Ιταλία και σκανδιναβικές χώρες).

8 Πλεονεκτήματα της ΕΚΕ (1) Βελτίωση της δημόσιας εικόνας και της φήμης της επιχείρησης. Καλύτερη εικόνα προσδοκιών και έγκαιρη αξιολόγηση και διαχείριση πιθανών επιχειρηματικών κινδύνων. Συστηματική προσέγγιση και αναγνώριση όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Αποτελεσματικότερη συνεργασία με όλα τα μέρη (πελάτες, προμηθευτές, προσωπικό, κυβερνητικές υπηρεσίες, καταναλωτές, επιχειρηματικές και εργατικές ενώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις). Οικοδόμηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων και συμμαχιών με ευρεία γκάμα φορέων και οργανισμών. Αρμονική ανάπτυξη σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές τους και αύξηση της παραγωγικότητας.

9 Πλεονεκτήματα της ΕΚΕ (2) Συμμόρφωση με υφιστάμενο και μελλοντικό κανονιστικό πλαίσιο σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα και η παροχή πληροφοριών. Ανάπτυξη σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της επιχείρησης και του εξωτερικού της περιβάλλοντος. Αξιολόγηση και διαχείριση πιθανών επιχειρηματικών κινδύνων, ιδίως σχετικών με τη φήμη της εταιρείας. Βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, μέσω καλύτερης διαχείρισης σημαντικών ζητημάτων στους τομείς της εργασίας, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής προσφοράς. Μακροπρόθεσμη οικονομική επιτυχία μέσα από την ικανοποίηση όλων των ενδιαφερομένων μερών. Εξασφάλιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στις αγορές δραστηριοποίησης της επιχείρησης.

10 Κατηγορίες ΕΚΕ Εσωτερική: αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων και περιλαμβάνει τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, την πρόνοια για την υγεία και την ασφάλειά τους, την εκπαίδευσή τους, καθώς και την ανοιχτή επικοινωνία στο εσωτερικό της επιχείρησης. Εξωτερική: αφορά καταναλωτές, πελάτες, προμηθευτές, μετόχους, διεθνείς οργανισμούς, εργατικά σωματεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δημόσιο και κρατικό τομέα, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ΜΜΕ κ.ά. δηλαδή το ευρύτερο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον της επιχείρησης. Έμφαση δίνεται στον εργαζόμενο και τις καλές εργασιακές συνθήκες, το θεμιτό ανταγωνισμό και την διαφάνεια των συναλλαγών, την ποιότητα του προϊόντος, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, καθώς και στην υγεία, την εκπαίδευση και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

11 Διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές και κατευθυντήριες γραμμές Κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ, 2011) για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, Δέκα (10) αρχές του Παγκόσμιου Συμφώνου (Glbal Cmpact) των Ηνωμένων Εθνών, Πρότυπο καθοδήγησης για την κοινωνική ευθύνη ISO 26000, Τριμερής δήλωση των αρχών σχετικά με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και την κοινωνική πολιτική της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ, 2011), Κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

12 Κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ Συστάσεις διάφορων κυβερνήσεων προς τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, με εθελοντικές αρχές και κανόνες για υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά στους εξής τομείς: Διαφάνεια, Ανθρώπινα δικαιώματα, Απασχόληση και εργασιακές σχέσεις, Περιβάλλον, Καταπολέμηση της δωροδοκίας, της υποκίνησης σε δωροδοκία και της εκβίασης, Συμφέροντα των καταναλωτών, Επιστήμη και τεχνολογία, Ανταγωνισμός, Φορολογία. Περισσότερες πληροφορίες:

13 Οι 10 αρχές του Glbal Cmpact Ανθρώπινα Δικαιώματα 1. Υποστήριξη και σεβασμός των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 2. Μη εμπλοκή σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Εργασιακά Πρότυπα 3. Σεβασμός συνδικαλιστικής ελευθερίας/ δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, 4. Εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας, 5. Απαγόρευση της παιδικής εργασίας, 6. Εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία, Περιβάλλον 7. Προληπτική προσέγγιση, 8. Ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, 9. Ανάπτυξη και διάδοση φιλικών για το περιβάλλον τεχνολογιών, Καταπολέμηση της Διαφθοράς 10. Ενέργειες κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων εκβιασμού και δωροδοκίας. Περισσότερες πληροφορίες:

14 Πρότυπο ISO 26000:2010, Οδηγίες για την Κοινωνική Ευθύνη Ενιαίο πλαίσιο αρχών και κανόνων, το οποίο δεν αποτελεί πρότυπο διοίκησης και δε θέτει απαιτήσεις, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέγει κάθε οργανισμός τι είναι καταλληλότερο γι αυτόν. Διέπεται από επτά (7) θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής ευθύνης: Λογοδοσία, Διαύγεια, Ηθική, Σεβασμός στα συμφέροντα των ενδιαφερομένων μερών, Σεβασμός στους νόμους, Σεβασμός στους διεθνείς κανόνες συμπεριφοράς, Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Περισσότερες πληροφορίες:

15 Τριμερής δήλωση σχετικά με την κοινωνική πολιτική της ΔΟΕ Απασχόληση Προώθηση της απασχόλησης, Ισότητα ευκαιριών και μεταχείρισης, Εργασιακή εξασφάλιση, Εκπαίδευση/ εργασιακή κατάρτιση Συνθήκες εργασίας και ζωής Μισθοί, δικαιώματα και συνθήκες εργασίας, Ελάχιστο όριο ηλικίας, Υγιεινή και ασφάλεια, Εργασιακές σχέσεις Ελευθερία οργάνωσης και δημιουργίας σωματείων, Δικαίωμα συνδικαλισμού, Διενέργεια διαβουλεύσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, Εξέταση παραπόνων, Επίλυση διαφωνιών. Περισσότερες πληροφορίες: en/index.htm

16 Κατευθυντήριες Αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ισχύουν για όλα τα κράτη και σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, τον τομέα, την τοποθεσία, την ιδιοκτησία και τη δομή τους. Στηρίζονται στην αναγνώριση: Των υφιστάμενων υποχρεώσεων των κρατών μελών να σέβονται, να προστατεύουν και να εκπληρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, Του ρόλου των επιχειρήσεων ως οργάνων της κοινωνίας που εκτελούν εξειδικευμένες λειτουργίες, οι οποίες απαιτούν τη συμμόρφωση προς όλους τους ισχύοντες νόμους και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και Της ανάγκης για σεβασμό των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των επιχειρήσεων οι οποίες πρέπει να έχουν κατάλληλα και αποτελεσματικά διορθωτικά μέτρα αποκατάστασης. Περισσότερες πληροφορίες:

17 Λοιπές αρχές και κατευθυντήριες γραμμές Κατευθυντήριες γραμμές κατευθυντήριες γραμμές G3 του Glbal Reprting Initiative (GRI) για το πώς πρέπει να αναπτύσσεται μια έκθεση ΕΚΕ. Αποτελούνται από δύο μέρη: 1. Οδηγίες για το πώς θα πρέπει να γίνει η έκθεση. 2. Οδηγίες για το τι θα πρέπει να αναφερθεί στην έκθεση με τη μορφή αποκαλύψεων για την προσέγγιση διαχείρισης και τους δείκτες απόδοσης της επιχείρησης. Οι κατευθυντήριες γραμμές G3 οργανώνονται σε 3 κατηγορίες: Οικονομική, Κοινωνική (εργασία, ανθρώπινα δικαιώματα, ευθύνη για το προϊόν), και Περιβαλλοντική. Οι κατευθυντήριες γραμμές G3.1 είναι η πιο επίκαιρη έκδοση των οδηγιών του GRI σχετικά με την έκδοση απολογισμών βιωσιμότητας, και η πιο ολοκληρωμένη σήμερα μορφή καθοδηγητικών γραμμών για την υποβολή εκθέσεων αειφορίας. Περισσότερες πληροφορίες: Prtcl.pdf,

18 Λοιπά πρότυπα για την ανάπτυξη εταιρικών συστημάτων ΕΚΕ SA 8000: Διεθνές πρότυπο του οργανισμού Scial Accuntability Internatinal (SAI) για την ηθική διαχείριση του εργασιακού περιβάλλοντος. Βασίζεται στα πρότυπα του Internatinal Labr Organizatin (ILO) και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ( ΑA 1000: σειρά προτύπων και οδηγιών της Βρετανικής ΜΚΟ AccuntAbility ( με σκοπό την προώθηση δράσεων για υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές. Βασίζονται στο δικαίωμα των «ενδιαφερομένων μερών» (stakehlders) να ακούγονται και την υποχρέωση των οργανισμών να ανταποκρίνονται. Σήμερα υπάρχουν 3 πρότυπα σε ισχύ (ΑΑ 1000:1999, AA1000AS:2003, AA1000SES:2005) και 2 υπό ανάπτυξη (AA1000 Purpse and Principles και AA1000 Framewrk fr Integratin), που θα υποκαταστήσουν το πρώτο.

19 Διεθνές Πλαίσιο Τα θέματα ενδιαφέροντος των ενδιαφερομένων μερών και των επιχειρήσεων διαφοροποιούνται ανάλογα με τις πολιτικές, θεσμικές και πολιτιστικές παραδόσεις και προτεραιότητες της κάθε χώρας. Αμερικανικό μοντέλο: Φιλανθρωπική διάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και υψηλή ευελιξία. Έμφαση στην ανάπτυξη εσωτερικών κωδικών συμπεριφοράς. Ευρωπαϊκό μοντέλο: Δομική προσέγγιση, νομοθετικές ρυθμίσεις και σχετικά μεγαλύτερος βαθμός κοινωνικού διαλόγου και συνεργασίας. Έμφαση στα θέματα των εργασιακών σχέσεων και στη δημοσίευση περιβαλλοντικών στοιχείων και κοινωνικών απολογισμών. Διεθνείς Δείκτες Κοινωνικής Ευθύνης: Κυριαρχούνται από οργανισμούς αμερικανικής (π.χ. Dw Jnes Sustainability Indexes) και βρετανικής προέλευσης (CR Index, FTSE4 Gd Eurpe Index και FTSE4 Gd Glbal Index).

20 Εθνικό Πλαίσιο (1) Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Μη κερδοσκοπικό επιχειρηματικό σωματείο που δημιουργήθηκε το 2000 με πρωτοβουλία 13 επιχειρήσεων και 3 φορέων. Στόχος του είναι η ευρύτερη διάδοση της έννοιας και των καλών πρακτικών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Σήμερα τα μέλη του ανέρχονται σε 113 επιχειρήσεις και 6 φορείς. Εθνικός εταίρος του δικτύου CSR Eurpe. Συντονιστής των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Δικτύου Glbal Cmpact για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ελληνικό Δίκτυο Glbal Cmpact (Οικουμενικό Σύμφωνο) Ιδρύθηκε το 2008 με τη δέσμευση 50 επιχειρήσεων για την τήρηση των 10 αρχών του Glbal Cmpact, κατά την παραγωγική διαδικασία και τις συναλλαγές τους.

21 Εθνικό Πλαίσιο (2) Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CR Institute): ΜΚΟ που δημιουργήθηκε το 2008 για την εκπροσώπηση του CR Index σε συνεργασία με το Βρετανικό BITC (Business in the Cmmunity). Στόχοι: Συνεργασίες: Ανάπτυξη και διαχείριση πρωτοβουλιών για τη διάχυση, προαγωγή και υποστήριξη της Αειφόρου Ανάπτυξης. Παροχή υπηρεσιών σε μέλη και οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο για δραστηριότητες που στοχεύουν στην προώθηση της ΕΚΕ. Συμμετοχή σε αναπτυξιακά και ερευνητικά προγράμματα. Ανάπτυξη συνεργασιών με οργανισμούς, ακαδημαϊκά, ερευνητικά, εκπαιδευτικά δίκτυα άλλων χωρών και ΜΚΟ. Ελληνικό Δίκτυο Εταιρειών για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων, Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Λέσχη Επιχειρηματικότητας.

22 Δείκτης Εταιρικής Υπευθυνότητας (CR Index ή CRI) Σημαντικός δείκτης μέτρησης και αξιολόγησης της επίδοσης των επιχειρήσεων στον τομέα της ΕΚΕ. Αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς με βάση διεθνή κριτήρια. Χρήση ως εθνικός δείκτης ΕΚΕ σε διάφορες χώρες. Αποκλειστική εκπροσώπηση στην Ελλάδα από το CR Institute. Συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων ΕΚΕ σε 4 επιμέρους τομείς.

23 Τομείς μέτρησης της απόδοσης μιας επιχείρησης βάσει του CRI Κοινωνία: υποστήριξη που παρέχει σε πρωτοβουλίες τοπικών και εθνικών κοινωνιών βοηθώντας στο χτίσιμο εποικοδομητικών σχέσεων με αυτές και τη δημιουργία Αμοιβαίας Εμπιστοσύνης. Περιβάλλον: πολιτικές και ενέργειες για τον περιορισμό δυσμενών επιδράσεων στις κλιματικές αλλαγές βοηθώντας στη συνειδητοποίηση ότι η μετάβαση σε μια οικονομία που απαιτεί περιορισμό των εκπομπών CO2 αντιπροσωπεύει τόσο ρίσκο, όσο και ευκαιρία. Αγορά και καταναλωτές: επίδοση στις σχέσεις με πελάτες και αγορά και στην παρακολούθηση, κατανόηση και ανταπόκριση στις συνεχώς μεταλλασσόμενες ανάγκες τους, στην πώληση δηλαδή προϊόντων/ υπηρεσιών με υπευθυνότητα, σωστή ποιότητα και τιμές. Εργαζόμενοι: συμπεριφορά και πολιτικές απέναντι σε εργασιακά θέματα όπως Ασφάλεια, Υγιεινή, Ειλικρινή Επικοινωνία και Δίκαιη Μεταχείριση.

24 Εργαλείο Αυτοδιάγνωσης (Ελληνικό Δίκτυο ΕΚΕ) Στόχος: Αξιολόγηση του κατά πόσο μια επιχείρηση ενσωματώνει την έννοια της ΕΚΕ στη στρατηγική και τις πολιτικές της, μέσα από μια σειρά απλών ερωτήσεων και κλειστών απαντήσεων και ιδεών για τη βελτίωση των επιδόσεών της σε καθοριστικούς τομείς για αυτήν. Χρήσεις: Μέτρηση και αξιολόγηση των δράσεων. Προσδιορισμός κατάλληλου πλαισίου επικοινωνίας με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Δημιουργία βάσης δεδομένων με στοιχεία που αφορούν την πολιτική και τις πρακτικές εφαρμογές που έχει υιοθετήσει η επιχείρηση, η οποία σκιαγραφεί τις στρατηγικές της και αποτελεί σαφή απόδειξη των προσεγγίσεών της. Διαμόρφωση ή επικαιροποίηση των θέσεων για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της. Διατύπωση θέσεων για τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

25 Πώς λειτουργεί το Εργαλείο Αυτοδιάγνωσης Καλύπτει τους 5 βασικούς τομείς επίδρασης μίας επιχείρησης: Γενικοί Δείκτες, Ανθρώπινο Δυναμικό, Περιβάλλον, Κοινωνία και Αγορά. Για κάθε θεματική ενότητα έχουν οριστεί συγκεκριμένοι συντελεστές βαρύτητας που δίνουν σαν άριστα το 100. Όλες οι ερωτήσεις και οι σχετικές προτάσεις έχουν επιλεχθεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών και μελετών για την εφαρμογή της ΕΚΕ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σε κάθε ερώτηση, υπάρχουν 3 δυνατές επιλογές: Ναι, Όχι, Δεν ισχύει. Σε κάθε θεματική ενότητα συγκρίνεται το σύνολο των θετικών απαντήσεων με το τελικό αποτέλεσμα να δείχνει το βαθμό ένταξης δράσεων ΕΚΕ της επιχείρησης. Όπου η απάντηση είναι αρνητική, εμφανίζονται χρήσιμες προτάσεις για μελλοντικό προβληματισμό που βοηθούν τη βελτίωση της επιχείρησης στο συγκεκριμένο τομέα.

26 Βασικές Αρχές του Εργαλείου Αυτοδιάγνωσης (1) Γενικοί Δείκτες Απόδοσης Η προσέγγιση μιας επιχείρησης στην εταιρική κοινωνική ευθύνη πρέπει να είναι στρατηγική και όχι περιστασιακή. Δημιουργία κατάλληλης εσωτερικής οργανωτικής δομής που θα επιτρέπει την εφαρμογή της ΕΚΕ με συνέχεια και συνέπεια. Ανθρώπινο Δυναμικό Προσέλκυση, διατήρηση και αξιοποίηση κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού που ανταποκρίνεται με επιτυχία στο έργο του. Ενίσχυση παραγωγικότητας, εξυπηρέτησης πελατών, δημιουργίας καινοτόμων ιδεών κ.λπ. του ανθρώπινου δυναμικού. Δημιουργία θετικού εργασιακού περιβάλλοντος με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι παραμένουν ικανοποιημένοι και πιστοί στην επιχείρηση.

27 Βασικές Αρχές του Εργαλείου Αυτοδιάγνωσης (2) Περιβάλλον Βασικός γνώμονας κατ' αρχήν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για περιορισμό των επιπτώσεων της παραγωγικής δραστηριότητας και ορθολογική διαχείριση φυσικών πόρων. Παραδείγματα πρακτικής εφαρμογής περαιτέρω πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος: Εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου της επίδρασης των παραγωγικών διαδικασιών στο περιβάλλον (ISO 14001, EMAS), Ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των εργαζομένων ή του ευρύτερου κοινού σε περιβαλλοντικά ζητήματα, Ορθολογική και αποτελεσματική χρήση φυσικών πόρων, όπως εφαρμογή συστημάτων ανακύκλωσης, Καθιέρωση προγραμμάτων πρόληψης της ρύπανσης.

28 Βασικές Αρχές του Εργαλείου Αυτοδιάγνωσης (3) Κοινωνία Αγορά Ευρύτερος και πολυδιάστατος κοινωνικός ρόλος των επιχειρήσεων («εταιρεία-πολίτης»). Σεβασμός και έκφραση προβληματισμών και προτεραιοτήτων της κοινωνίας. Προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με τις κοινότητες μέσα στις οποίες λειτουργούν. Ο τρόπος λειτουργίας της επιχείρησης στην αγορά (πελάτες, μέτοχοι, προμηθευτές, συνεργάτες) αντανακλά και το βαθμό δέσμευσής της. Κοινωνική ευθύνη ως βασικό κριτήριο επιλογής προμηθευτών και εταίρων, βοηθώντας στη διάδοση καλών πρακτικών και υπεύθυνης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε τοπικό επίπεδο. Εφαρμογή περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων, πέραν των οικονομικών π.χ. επιλογή προμηθευτή που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, έχει καλό ιστορικό εργασιακών πρακτικών και δεν κατηγορείται για ανάρμοστες πρακτικές, όπως η παιδική εργασία.

29 1. Γενικοί Δείκτες Απόδοσης Υπάρχει στην επιχείρησή σας διαδικασία προσδιορισμού και ιεράρχησης όλων εκείνων που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται από τις δραστηριότητες της επιχείρησής σας; Υπάρχει στην οργάνωσή σας άτομο που ασχολείται συστηματικά με θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης; Έχετε διαδικασία μέσα από την οποία να καταγράφεται η βελτίωσή σας σε θέματα που έχουν σχέση με δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης; Έχετε μηχανισμούς επικοινωνίας των δράσεών σας ΕΚΕ τόσο προς το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της επιχείρησής σας; Συμμετέχετε σε συλλογικές πρωτοβουλίες που αφορούν προώθηση της ΕΚΕ (τοπικές, εθνικές, κλαδικές ή άλλες;) 2. Ανθρώπινο Δυναμικό Ποιες από τις πιο κάτω πρόσθετες παροχές (πέραν των όσων προβλέπονται από τον Νόμο) εφαρμόζετε; Πρόσθετη ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέσω ιδιωτικού συμβολαίου με ασφαλιστική εταιρεία; Δυνατότητα πρόσθετης σύνταξης μέσω συμβολαίου με ασφαλιστική εταιρεία; Απασχολείτε άτομα με ειδικές ανάγκες; Συμμετοχή στα έξοδα παιδικού σταθμού που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι σας; Βράβευση των παιδιών των εργαζομένων σας για τις επιδόσεις τους στην εκπαίδευση; Παροχή άλλου είδους διευκολύνσεων στο προσωπικό σας; (π.χ. επιταγές λόγω γάμου ή απόκτησης νέου τέκνου, οικονομική διευκόλυνση λόγω έκτακτης ανάγκης)

30 2. Ανθρώπινο Δυναμικό Παρέχετε στο προσωπικό δυνατότητες εκπαίδευσης/ κατάρτισης ή βελτίωσης των δεξιοτήτων του; Παροχή κατάρτισης για απόκτηση ή βελτίωση δεξιοτήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θέσεις εργασίας εντός ή εκτός της επιχείρησής σας; Δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικά ή μεταπτυχιακά προγράμματα με κάλυψη μέρους ή όλων των εξόδων; Έχετε πολιτικές που αναφέρονται στην τήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους τους εργαζομένους σας; Παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από φύλο, εθνική καταγωγή, ή άλλου είδους διαφορετικότητα; Ύπαρξη πολιτικής ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού με τη διάσταση της ισότητας των δύο φύλων; Απασχολείτε άτομα με ειδικές ανάγκες; Οι συνθήκες εργασίας στην επιχείρησή σας διέπονται από κάποιο αναγνωρισμένο πρότυπο; Ύπαρξη επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας; Εφαρμογή πολιτικής για συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας; Πιστοποίηση υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με εθνικά/διεθνή συστήματα (ΟΗSAS 18001, ΕΛΟΤ 1801); Προγράμματα προώθησης/ενημέρωσης του προσωπικού επί θεμάτων υγιεινής και ασφάλειας (π.χ. εκπαίδευση σε θέματα α βοηθειών, αντιμετώπισης εργασιακού stress); Ενισχύετε εθελοντικές πρωτοβουλίες του προσωπικού σας; Προώθηση εθελοντικής αιμοδοσίας και γενικότερα εθελοντικής συμμετοχής των εργαζομένων σε κοινωνικές δράσεις;

31 3. Περιβάλλον Εφαρμόζετε συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης των παραγωγικών σας διαδικασιών; Ένταξη στην επιχείρηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με εθνικά/διεθνή πρότυπα; (π.χ. ISO 14001, EMAS, κ.λπ.) Εφαρμόζετε κάποιους δείκτες μέτρησης για εντοπισμό των επιπτώσεων της παραγωγικής σας διαδικασίας στο περιβάλλον προκειμένου να προχωρήσετε σε δράσεις περιορισμού τους; Έχετε προγράμματα περιορισμού των επιπτώσεων της παραγωγικής σας διαδικασίας ή ορθολογικής/αποτελεσματικής χρήσης των φυσικών πόρων; Έχετε πολιτικές πρόληψης περιβαλλοντικών ατυχημάτων; Προώθηση των μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων σε εξουσιοδοτημένους για το σκοπό αυτό φορείς; Αλλαγή παραγωγικής διαδικασίας για αποτελεσματικότερη χρήση φυσικών πόρων; Έλεγχος καταναλισκόμενου νερού και ενέργειες μείωσης του; (π.χ. με τοποθέτηση βαλβίδων αυτόματης διακοπής ροής) Έλεγχος καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και ενέργειες για μείωση της; (π.χ. με αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως); Έχετε προγράμματα ευαισθητοποίησης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος; Χρήση ανακυκλωμένων ή ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας; Προαγωγή της ανακύκλωσης στους χώρους εργασίας; (τοποθέτηση ειδικών κάδων συγκέντρωσης χαρτιού, μπαταριών, αλουμινίου, μελανοδοχείων κ.λπ.) Προγράμματα ευαισθητοποίησης του προσωπικού σας ή/και του ευρύτερου κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα;

32 4. Κοινωνία Έχετε πολιτικές κοινωνικής ευθύνης που αναφέρονται στην κοινότητα μέσα στην οποία είστε δραστηριοποιημένοι; Κάνετε δωρεές και χορηγίες σε χρήμα ή / και είδος στην τοπική κοινότητα; Χρησιμοποιείτε τοπικούς προμηθευτές για τις αγορές σας; Εμπλέκετε την εφοδιαστική σας αλυσίδα σε τοπικές κοινωνικές δράσεις; Υποστηρίζετε προγράμματα που εφαρμόζει η τοπική κοινωνία; Έχετε προγράμματα επανένταξης μακροχρόνια ανέργων που ανήκουν στην τοπική κοινωνία στο εργατικό σας δυναμικό; Έχετε προγράμματα που συμβάλλουν στην οικονομική αναγέννηση της κοινότητας μέσα στην οποία λειτουργείτε; Έχετε προγράμματα που αναφέρονται στην κοινωνία σαν σύνολο; Δημιουργείτε το κατάλληλο περιβάλλον για διαβούλευση με εκείνους που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται από τις δραστηριότητές σας; Υποστηρίζετε καλλιτεχνικές, αθλητικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις; Αναπτύσσετε συνεργασίες μεταξύ της επιχείρησής σας και άλλων φορέων για την αντιμετώπιση ενός κοινωνικού θέματος; Υποστηρίζετε κάποια μη κυβερνητική οργάνωση με δωρεές σε χρήμα ή/ και είδος;

33 5. Αγορά Έχετε προγράμματα ΕΚΕ που αναφέρονται στους επιχειρηματικούς συνεργάτες σας και στους προμηθευτές σας; Εφαρμόζετε κάποιο εθνικό/διεθνές σύστημα διαχείρισης διασφάλισης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων/υπηρεσιών σας; (ISO 9000 κ.λπ.) Προωθείτε το θέμα της ΕΚΕ προς την εφοδιαστική σας αλυσίδα; Χρησιμοποιείτε κριτήρια ΕΚΕ κατά την επιλογή των προμηθευτών ή συνεργατών σας; Εκδίδουν οι προμηθευτές σας κοινωνικό απολογισμό και αν όχι είστε διατεθειμένοι να τους βοηθήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση; Έχετε προγράμματα ΕΚΕ που αναφέρονται στους καταναλωτές; Έχετε διαδικασίες διαχείρισης παραπόνων από συνεργάτες/ καταναλωτές; Έχετε διαδικασίες μέτρησης του αριθμού και του τύπου των παραπόνων; Έχετε συστήματα/διαδικασίες για διασφάλιση διαφάνειας κατά τη διενέργεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων; Προβλέπονται στην επιχείρησή σας διαδικασίες για αποφυγή ενεργειών διαφθοράς κατά τις συναλλαγές σας; Εφαρμόζετε κάποιους κανόνες δεοντολογίας και σεβασμού των δικαιωμάτων του καταναλωτή;

34 CR INDEX 2012: Βράβευση από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης Στην Ελλάδα διακρίθηκαν οι ακόλουθες εταιρείες για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις τους στα 4 επίπεδα διάκρισης κατά το 2012: Platinum: DIAGEO Hellas, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς. Gld: Ideales, Εθνική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια. Silver: GENESIS Pharma, Mamidil Jetil, Nvartis Hellas, Vdafne. Brnze: Alpha Bank, SCA Hygiene Prducts, ΔΕΠΑ. Επιπλέον βραβείο για μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή στις: DIAGEO Hellas, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, GENESIS Pharma, ΔΕΠΑ. Ειδικός έπαινος ανά πυλώνα αξιολόγησης του CRI: Κοινωνία: Αθηναϊκή Ζυθοποιία Περιβάλλον: Ελληνικά Πετρέλαια Εργασιακό Περιβάλλον: Nvartis Hellas Αγορά: Vdafne

35 Παραδείγματα εταιρικών πολιτικών: DIAGEO HELLAS Εταιρικές αξίες: Έχουμε πάθος για τους πελάτες και τους καταναλωτές, Εκτιμάμε ο ένας τον άλλον, Δημιουργούμε τις συνθήκες για τη διεκδίκηση της επιτυχίας, Είμαστε περήφανοι για αυτό που κάνουμε, Προσπαθούμε να είμαστε οι καλύτεροι. Εταιρικές πρακτικές: Υιοθέτηση αυστηρών κανόνων για υπεύθυνη διαφήμιση και προώθηση των μαρκών της, προβάλλοντας το ποτό ως μέρος ενός ισορροπημένου και μετρημένου τρόπου ζωής των ενήλικων. Σχεδιασμός προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την αντιμετώπιση αρνητικών συμπεριφορών σε σχέση με το αλκοόλ. Προστασία του περιβάλλοντος με ολοένα αυξανόμενης έντασης προγράμματα.

36 Παραδείγματα εταιρικών πολιτικών: ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ (1) Brewing a Better Future: Παράγουμε ένα καλύτερο μέλλον! Τέσσερις λέξεις που αποτυπώνουν το όραμα του Ομίλου Heineken παγκοσμίως, για υπεύθυνη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Στρατηγικοί άξονες προτεραιότητας: Η διαρκής βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων, κατά τη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων. Η ενδυνάμωση των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών. Η παραγωγή θετικού αντίκτυπου στην κοινωνία, με την καλλιέργεια υπεύθυνων πρακτικών παραγωγής και κατανάλωσης μπίρας, αλλά και με την ανάπτυξη συνεργασιών με κοινωνικούς φορείς, ΜΚΟ κ.τ.λ. Κάθε ένας από τους παραπάνω άξονες, περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες συνοψίζονται σε 6 ενότητες: Πράσινο Εμπόριο, Πράσινη Ζυθοποιία, Συμμετοχή των Εργαζομένων, Εταιρική Μέριμνα, Υπεύθυνη Κατανάλωση, Συνεργασίες με ΜΚΟ.

37 Παραδείγματα εταιρικών πολιτικών: ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ (2)

38 Παραδείγματα εταιρικών πολιτικών: ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ (3) Πράσινη Ζυθοποιία: Στόχος η βελτίωση των επιδόσεων στην κατανάλωση ενέργειας, νερού και εκπομπών CO2 κατά την παραγωγική διαδικασία, την αποθήκευση προϊόντων και τις διοικητικές λειτουργίες. Επένδυση σε σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ανακύκλωση κ.τ.λ. Εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου της επίπτωσης της λειτουργίας στο περιβάλλον (TPM Ttal Prductive Management). Κατάλληλη διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται κατά την λειτουργία. Πράσινο Εμπόριο: Επένδυση στην τεχνολογία των «πράσινων» ψυγείων, διαθέτοντας στην αγορά νέα, οικολογικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον ψυγεία (εκτιμώμενη εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 35%). Έμφαση στην επιστροφή και επαναχρησιμοποίηση των γυάλινων φιαλών και κιβωτίων και ανάληψη πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης συνεργατών, καταναλωτών αλλά και εργαζομένων σχετικά με τα περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη της επαναχρησιμοποίησης.

39 Παραδείγματα εταιρικών πολιτικών: ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ (4) Πράσινο Εμπόριο: Προσπάθεια σχεδιασμού των διαδρομών και παρακολούθησης των ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπουν τα φορτηγά από τη στιγμή εκκίνησης από τις αποθήκες μέχρι και την παράδοση των προϊόντων στους πελάτες, ομοίως και για τις μεταφορές μεταξύ των εργοστασίων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, με στόχο τη σταδιακή μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της διαδικασίας μεταφοράς. Συμμετοχή των Εργαζομένων: Πρόγραμμα Εθελοντισμού, στηρίζοντας συστηματικά το έργο τριών φορέων μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία επιλογής από όλους τους εργαζόμενους. Πρόγραμμα «Ανοιχτός Διάλογος», ενισχύοντας τη συστηματική και τακτική επικοινωνία μέσα στην εταιρεία, Έρευνα Εργασιακού Κλίματος. Εταιρική Μέριμνα: Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού σε συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς της περιφέρειας. Ενεργή συμμετοχή σε ΜΚΟ για την ανταπόκριση σε ανάγκες πολιτών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές.

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Αναστασία Δημητρίου Αν. Καθηγήτρια Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ISO 26000 ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ISO 26000 ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ISO 26000 ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕΡΟΣ 3-4 ΙΩΑΝΝΗΣ Λ. ΣΟΥΦΛΗΣ Δρ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (isouflis@otenet.gr) ΜΑΙΟΣ 2013 ΔΟΜΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΡΧΕΣ, ΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΟΡΙΣΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΤΑΣΕΙΣ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο Διάλογος που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020, αποτελεί τη συστηματική καταγραφή των θέσεων όλων των προσκεκλημένων στην Πρωτοβουλία Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2 Η Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε. (Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος) είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ Δήλωση Η δέσμευσή μας για το σεβασμό και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών αρχών, όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013 COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013 Απρίλιος 2014 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα 5. Συνθήκες Εργασίας 6. Περιβάλλον 7. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ...

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ... «ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ» Μάιος 2008 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A Η Δέσμευση της Διοίκησης......3 Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4 Εταιρικές Αξίες Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP)

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) Ιανουάριος 2012 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα- Συνθήκες Εργασίας 5. Περιβάλλον 6. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ Η δέσμευσή μας για το σεβασμό και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών αρχών, όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος ΟΤΕ: Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Επιλέξτε την κατηγορία στην οποία θέλετε να ενταχθεί η εταιρεία σας και συμπληρώστε τα αντίστοιχα κριτήρια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ με βάση τον συγκεκριμένο Οδηγό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε.

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. ΑΑΑ Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση A global sustainability framework and initiative of the United Nations Environment Programme Finance Initiative Ένα παγκόσμιο πλαίσιο και μια πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα ανθεί μόνο σε κοινωνίες όπου υπάρχει προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2012

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2012 COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2012 Μάρτιος 2013 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Ανθρώπινα Δικαιώματα- Συνθήκες Εργασίας 4. Περιβάλλον 5. Δέσμευση προς την Αγορά 6. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΔΕΙΚΤΗ CR INDEX ΜΕ GRI STANDARDS ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΔΕΙΚΤΗ CR INDEX ΜΕ GRI STANDARDS ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΔΕΙΚΤΗ CR INDEX ΜΕ GRI STANDARDS ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ CRI GRI STANDARDS ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ S. Στοιχεία εταιρείας Βασικά χαρακτηριστικά επιχείρησης Στοιχεία επικοινωνίας υπευθύνου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ 1 Η Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. (εφεξής η «Εταιρία»), από την ίδρυσή της, πιστεύει ακράδαντα ότι η επιτυχία της είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς κάθε μέλους της. Η Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Ανθρωπίνων ικαιωµάτων & Κοινωνικών Αρχών Οµίλου ΟΤΕ

Κώδικας Ανθρωπίνων ικαιωµάτων & Κοινωνικών Αρχών Οµίλου ΟΤΕ Κώδικας Ανθρωπίνων ικαιωµάτων & Κοινωνικών Αρχών Οµίλου ΟΤΕ Η δέσµευσή µας για το σεβασµό και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και των κοινωνικών αρχών, όπου δραστηριοποιείται ο Όµιλος ΟΤΕ: Ο Όµιλος

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ. Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ. Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ 2. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Ανθρώπινα Δικαιώματα... 3 3. Υγεία και Ασφάλεια... 3 4. Ικανότητες, δεξιότητες και υποχρεώσεις εργαζομένων... 4 5. Αρχές Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Δεικτών κατά GRI και ISO 26000

Παρουσίαση Δεικτών κατά GRI και ISO 26000 Παρουσίαση Δεικτών κατά GRI και ISO 26000 Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 193 GRI Πρότυπο GRI 101: Foundation 2016 Δημοσιοποίηση Παραπομπή Παράλειψη Ε Δ * Γενικές Δημοσιοποιήσεις (επιλογή "core") GRI 102: Γενικές

Διαβάστε περισσότερα

2Ουσιαστικά Θέµατα και Ενδιαφερόµενα Μέρη

2Ουσιαστικά Θέµατα και Ενδιαφερόµενα Μέρη 2Ουσιαστικά Θέµατα και Ενδιαφερόµενα Μέρη 27 18 2. Ουσιαστικά Θέματα και Ενδιαφερόμενα Μέρη Προσεγγίζουµε και αξιολογούµε υπεύθυνα τα ουσιαστικά θέµατα που αφορούν στην εταιρεία µας και επηρεάζουν άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το όραμα και οι εταιρικές αξίες του Ομίλου ΓΙΟΥΛΑ προσδιορίζουν στον μέγιστο βαθμό τη

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής της Ελλάδας για την ΕΚΕ

Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής της Ελλάδας για την ΕΚΕ Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής της Ελλάδας για την ΕΚΕ Ημερομηνία ανάρτησης στο opengov.gr: 28/7/2014 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γενικής Γραμμματείας Εμπορίου Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Διαβάστε περισσότερα

2.5 Ενδιαφερόμενα Μέρη

2.5 Ενδιαφερόμενα Μέρη 2.5 Ενδιαφερόμενα Μέρη Τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη του ΟΤΕ και της COSMOTE είναι οι εργαζόμενοι οι επενδυτές οι πελάτες, οι δημόσιοι και ρυθμιστικοί φορείς, τα Μ.Μ.Ε. και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Τα πρότυπα στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης. Νέες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις και ευκαιρίες που αναδεικνύονται.

Τα πρότυπα στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης. Νέες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις και ευκαιρίες που αναδεικνύονται. Τα πρότυπα στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης. Νέες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις και ευκαιρίες που αναδεικνύονται. Μαρία Νομικού, Υπεύθυνη Συστημάτων Διαχείρισης Μία παρουσίαση για τον ANTIPOLLUTION

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Χάρτα Οµίλου OTE ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡEΙΩΝ

Κοινωνική Χάρτα Οµίλου OTE ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡEΙΩΝ Κοινωνική Χάρτα Οµίλου OTE ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡEΙΩΝ Λαµβάνοντας υπόψη την υπευθυνότητα, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει µια µεγάλη ευρωπαϊκή επιχείρηση, ο ΟΤΕ:. σέβεται την πολιτιστική, ηθική, κοινωνική, πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 79 ΕΝΤΥΠΟ ΕΠ_08: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2.1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ Ο Δήμος Σοφάδων, όπως διαμορφώθηκε μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ 1 Εισαγωγή Οι σχέσεις που αναπτύσσουν οι εταιρείες του Ομίλου Quest με τους Προμηθευτές τους βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την εντιμότητα. Αντίστοιχα, αναμένουν από τους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ 20/11/14. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Αθανάσιος Πανταζής - Οικονομολόγος

ΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ 20/11/14. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Αθανάσιος Πανταζής - Οικονομολόγος ΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ 20/11/14 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Αθανάσιος Πανταζής - Οικονομολόγος ΕΚΕ (1) Ως Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη νοείται η ηθική ευθύνη, η συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-2020

Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-2020 Βασικά Στοιχεία του Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-2020 Ηράκλειο 29 Ιουνίου 2015 Το όραμα του αναπτυξιακού σχεδιασμού Δυναμική και Βιώσιμη Κρήτη Βιώσιμη σε όρους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς Δυναμική με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μ sc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ 9 ΒΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Εταιρική Υπευθυνότητα: Διαφάνεια & Διακυβέρνηση

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Εταιρική Υπευθυνότητα: Διαφάνεια & Διακυβέρνηση Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Εταιρική Υπευθυνότητα: Διαφάνεια & Διακυβέρνηση Π. Παπαδημητρίου, Δ/ντής Εταιρικής Ποιότητας 27.05.2014 Good Business is also good for the business itself Αναγνώριση της υπευθυνότητας

Διαβάστε περισσότερα

1. Την παρουσίαση του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1452 για τη διαχείριση της ποιότητας εμπορικών καταστημάτων,

1. Την παρουσίαση του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1452 για τη διαχείριση της ποιότητας εμπορικών καταστημάτων, Εκδήλωση για Πρότυπο ποιότητας για εμπορικά καταστήματα Νέες εκδόσεις προτύπων συστημάτων διαχείρισης αίθουσα Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών πλ. Γεωργίου Α 25, ΠΑΤΡΑ Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

Νέο πλαίσιο δημοσιοποίησης μη οικονομικών πληροφοριών

Νέο πλαίσιο δημοσιοποίησης μη οικονομικών πληροφοριών Νέο πλαίσιο δημοσιοποίησης μη οικονομικών πληροφοριών Ν. 4403/16 & Εγκύκλιος 62784/06.06.17 Δημ. Δανηλάτος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Διοίκησης, CSR HELLAS Πεδίο Εφαρμογής Οδηγία 2014/95 Ν. 4403/16 Μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE)

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) του QualityNet Foundation (QNF) στο Οικονομικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact - UNGC) Περίοδος Αναφοράς: 2010-2015 Χώρα Αναφοράς: Ελλάδα Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

BRAVO SUSTAINABILITY DIALOGUE & AWARDS

BRAVO SUSTAINABILITY DIALOGUE & AWARDS Bravo Business ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ο Θεσμός BRAVO SUSTAINABILITY DIALOGUE & AWARDS, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020, συμβάλλει στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης & Υπεύθυνης

Διαβάστε περισσότερα

9381/17 ΔΛ/μκρ 1 DG C 1

9381/17 ΔΛ/μκρ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2017 (OR. en) 9381/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 19 Μαΐου 2017 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πράσινα σταθερά δίκτυα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πράσινα σταθερά δίκτυα ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Πράσινα σταθερά δίκτυα Νέ Ντέπη Τζιμέα Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας ΟΤΕ Περιβαλλοντική ρβ πολιτική ΟΤΕ Οι τηλεπικοινωνίες είναι από τους πλέον φιλικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η ΟΠΠ αποτελεί Ευρωπαϊκή προσέγγιση µε στόχοτην: Εγκαθίδρυση µοντέλου ανάπτυξης µε γνώµονα τη βιωσιµότητα Εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση. ρ Χριστίνα Θεοχάρη

Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση. ρ Χριστίνα Θεοχάρη Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση Συνάντηση Εργασίας ρ Χριστίνα Θεοχάρη Περιβαλλοντολόγος Μηχανικός Γραµµατέας Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΓΣΕΕ 7 Ιουνίου 2006 1 1. Η Κοινωνική εταιρική ευθύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΑΤΟΜΑ & ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΑΤΟΜΑ & ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΑΤΟΜΑ & ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ Κριτήρια ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΑΤΟΜΑ & ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ / ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 1. Στρατηγική Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές. Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές. Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές Εισαγωγή ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ AΝHKOYN ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. H ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ,

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Κυκλική Οικονομία Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Το Πακέτο Κυκλικής Οικονομίας της ΕΕ Εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 Ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης Λίστα των Πρωτοβουλιών

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Μύλοι Λούλη: 4 η Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας Φροντίζουμε για το Μέλλον

Δελτίο Τύπου. Μύλοι Λούλη: 4 η Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας Φροντίζουμε για το Μέλλον Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2018 Δελτίο Τύπου Μύλοι Λούλη: 4 η Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας Φροντίζουμε για το Μέλλον Η εταιρεία Μύλοι Λούλη, με βαθιά ιστορία και παράδοση 7 γενιών, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

O καλός, οκακόςκαιο υπεύθυνος. Δημήτρης Μιχόπουλος, Corporate Affairs Director CSR Congress 2007, 27 Απριλίου 2007

O καλός, οκακόςκαιο υπεύθυνος. Δημήτρης Μιχόπουλος, Corporate Affairs Director CSR Congress 2007, 27 Απριλίου 2007 O καλός, οκακόςκαιο υπεύθυνος Δημήτρης Μιχόπουλος, Corporate Affairs Director, O καλός 2 Εταιρική κοινωνική ευθύνη ή Δημόσιες σχέσεις; Οι περισσότερες εταιρείες μπαίνουν στη διαδικασία να διαλέξουν προς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΕΣ, ΜΕΣΑΙΕΣ & ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΜΕΓΑΛΕΣ, ΜΕΣΑΙΕΣ & ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Κριτήρια ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΑΤΟΜΑ & ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 500 ΑΤΟΜΑ ΜΕΓΑΛΕΣ, ΜΕΣΑΙΕΣ & ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις

Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας ς ς ς σε Επιχειρήσεις η Δειγµατοληπτική έρευνα για την διεξήγαγε για 8 συνεχή χρονιά η Διεύθυνση Οικονοµικών Κλαδικών Μελετών της ICAP Α.Ε., τα αποτελέσµατα της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 1 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 1.1 Αναφερθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Θεματικοί Πυλώνες. Bravo Business

Θεματικοί Πυλώνες. Bravo Business Θεματικοί Πυλώνες Bravo Business 1 BRAVO GOVERNANCE Οι πρακτικές και πρωτοβουλίες που αφορούν στο σύστημα διακυβέρνησης ενός Οργανισμού. Πρακτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς (Corruption), την προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην. Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην. Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.6.2018 COM(2018) 439 final ANNEX 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU {SEC(2018) 293

Διαβάστε περισσότερα

2008 1ο Φόρουμ Ενδιαφερομένων Πολιτών

2008 1ο Φόρουμ Ενδιαφερομένων Πολιτών 2008 1ο Φόρουμ Ενδιαφερομένων Πολιτών 1ο Φόρουμ Ενδιαφερομένων Πολιτών στην Ελλάδα Η σύμπραξη με τους βασικούς «συμ-μετόχους» μέσω ανοιχτής και διαδραστικής επικοινωνίας αποτελεί μακροπρόθεσμη πρακτική

Διαβάστε περισσότερα

UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector

UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας UNEP FI Workshop, 18th January 2007 Sustainability and CSR in the Banking and Insurance Sector ΟδηγόςΑειφορίαςγια Τράπεζες και Ασφαλιστικές: Πώς να εφαρµόσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ισχύς του Κώδικα σελ.3 σελ.3 Α) Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών σελ.3 Α.1 Εισαγωγή σελ.3 Α.2 Αρχές και Πρότυπα Συμμόρφωσης σελ.4 Α.3.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΕΔΟ B (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου C)

ΕΠΙΠΕΔΟ B (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου C) 2. Ουσιαστικότητα ΕΠΙΠΕΔΟ B (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου C) Ενδεικτικοί δείκτες επίδοσης κατά Ο Οργανισμός δημοσιοποιεί ποιές πτυχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και εταιρικής υπευθυνότητας

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση των στόχων με τις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.

Σύνδεση των στόχων με τις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός. 1. Στρατηγική Ανάλυση & Δράση ργανισμός δημοσιοποιεί πώς αναλύει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους των κυριότερων δραστηριοτήτων του στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης. 2. υσιαστικότητα ργανισμός δημοσιοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

8.3 Πίνακας Δεικτών Global Reporting Intiative G3.1

8.3 Πίνακας Δεικτών Global Reporting Intiative G3.1 8.3 Πίνακας Δεικτών Global Reporting Intiative G3.1 Ο ς ΕΥ του ΟΤΕ και της COSMOTE βασίζεται στις απαιτήσεις που ορίζονται από το Global Reporting Initiative (GRI). Ο ς ΕΥ 2013 του ΟΤΕ και της COSMOTE

Διαβάστε περισσότερα

UN GLOBAL COMPACT (ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ) United Nations Development Programme Programme Management Office Athens, Greece

UN GLOBAL COMPACT (ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ) United Nations Development Programme Programme Management Office Athens, Greece UN GLOBAL COMPACT (ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ) United Nations Development Programme Programme Management Office Athens, Greece Τι είναι το Global Compact H μεγαλύτερη, παγκόσμια πρωτοβουλία εταιρικής

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις

Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις Αποτελέσµατα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής ς ς σε Επιχειρήσεις Σύνταξη Μελέτης & Έρευνας για την ΕΚΕ Δειγµατοληπτική έρευνα για την Εταιρική διεξήγαγε για 6η συνεχόµενη χρονιά η Διεύθυνση Οικονοµικών Κλαδικών

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

& Οικουμενικό Σύμφωνο

& Οικουμενικό Σύμφωνο & Οικουμενικό Σύμφωνο Εισαγωγή 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελ. 04 05 Η συμμετοχή του Ομίλου ΤITAN στην πρωτοβουλία για το Οικουμενικό Σύμφωνο Συλλογικές πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις του Ομίλου ΤΙΤΑΝ για την ΕΚΕ και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ SESSION 3 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΒΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016/2017

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ SESSION 3 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΒΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016/2017 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ «ΤΡΙΠΛΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ» Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ 4 ΑΞΟΝΩΝ ΟΙ 6 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΗΘΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA

Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Η SCA δεσμεύεται για τη δημιουργία αξιών για τους υπαλλήλους, τους πελάτες, τους καταναλωτές, τους μετόχους καθώς και για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΒΕΕ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΒΕΕ «Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους για να ενεργούν υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους για να τους παρακάμψουν» ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΒΕΕ Βληκίδου Χρυσαφένια

Διαβάστε περισσότερα

Environmental approach to driving facility performance improvement Δρ. Στέλλα Πιτσαρή

Environmental approach to driving facility performance improvement Δρ. Στέλλα Πιτσαρή Environmental approach to driving facility performance improvement Δρ. Στέλλα Πιτσαρή Environmental Specialist, MSc Διαχείριση εγκαταστάσεων ψ (IFMA, 2012) International Facility Management Association

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας.

Προοπτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας. Προοπτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας. Χριστίνα Νεοφυτίδου Λειτουργός Νεολαίας, Τομέας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Τι είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

3. Διάλογος (επικοινωνία) με τα ενδιαφερόμενα μέρη εμπλεκόμενους φορείς

3. Διάλογος (επικοινωνία) με τα ενδιαφερόμενα μέρη εμπλεκόμενους φορείς 1 BRAVO GOVERNANCE Οι πρακτικές και πρωτοβουλίες που αφορούν στο σύστημα διακυβέρνησης ενός Οργανισμού. Πρακτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς (Corruption), την προώθηση της διαφάνειας (Transparency)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) 15573/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 11 Δεκεμβρίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με τον Απολογισμό. Στρατηγική και Διοίκηση ΕΥ. 7.1 Ρουμανία. Αγορά Εργαζόμενοι Κοινωνία Περιβάλλον

Σχετικά με τον Απολογισμό. Στρατηγική και Διοίκηση ΕΥ. 7.1 Ρουμανία. Αγορά Εργαζόμενοι Κοινωνία Περιβάλλον 7.1 Ρουμανία Στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΟΤΕ αντιπροσωπεύεται κυρίως από την Romtelecom, που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και ψυχαγωγίας, όπως υπηρεσίες τηλεφωνίας, τηλεόρασης και πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Το 2016, υλοποιήθηκαν 11 εκπαιδευτικά σεμινάρια καλύπτοντας πληθώρα θεμάτων καθώς και θέματα Υγείας και Ασφάλειας.

Το 2016, υλοποιήθηκαν 11 εκπαιδευτικά σεμινάρια καλύπτοντας πληθώρα θεμάτων καθώς και θέματα Υγείας και Ασφάλειας. ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Αρχή 1 η : Υποστήριξη και σεβασμός της προστασίας διεθνών αποδεκτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αρχή 2 η : Εξασφάλιση μη εμπλοκής επιχειρήσεων σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Η εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ BRAVO SUSTAINABILITY PERFORMANCE DIRECTORY

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ BRAVO SUSTAINABILITY PERFORMANCE DIRECTORY ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ BRAVO SUSTAINABILITY PERFORMANCE DIRECTORY ΤΗ ΧΑΡΤΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Θ Ε Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο 2 0 1 5 2 0 1 6 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Θ Ε Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο 2 0 1 5 2 0 1 6 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Θ Ε Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο 2 0 1 5 2 0 1 6 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με σκοπό την επίτευξη των στρατηγικών

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας.

Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας. Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ι. Δέσμευση της Διοίκησης. 1. Αρχές. 2. Βασικοί άξονες. ΙΙ. Αρχές επαγγελματικής συμπεριφοράς. 1. Σύγκρουση συμφερόντων. 2. Προστασία περιουσιακών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας Κοινωνικής Ευθύνης

Κώδικας Δεοντολογίας Κοινωνικής Ευθύνης Κώδικας Δεοντολογίας Κοινωνικής Ευθύνης 2018 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Η Πρωτοβουλία για το Εμπόριο με Ηθικές Αρχές (ΕΤΙ = Ethical Trading Initiative) είναι ένας φορέας συνεργασίας μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα και Επιχειρηματικότητα Τρίτη, 19 Μάϊου 2014

Πρότυπα και Επιχειρηματικότητα Τρίτη, 19 Μάϊου 2014 Πρότυπα και Επιχειρηματικότητα Τρίτη, 19 Μάϊου 2014 Αγγελική Λοϊζου Λειτουργός Τυποποίησης Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) Αυτόνομος Οργανισμός Λειτουργεί με βάση το Ιδιωτικό Δίκαιο Πλήρως αναγνωρισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή 1. Πιθανές ενέργειες:

Αρχή 1. Πιθανές ενέργειες: Η προσδοκία μας Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της ασφαλιστικής βιομηχανίας εντοπίζεται η αντίληψη, η διαχείριση και η ανάληψη κινδύνων. Με γνώμονα την πρόληψη και την μείωση της έκθεσης στον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020.

Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020. Γεώργιος Γιαννούσης Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ Κατευθύνσεις Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής Αναπτυξιακό όραμα: «Η συμβολή στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εξοικονόμησης Ενέργειας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Πράσινη Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΤΟΠΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» Εισηγητές: Αντιγόνη Κατσάρα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Επιχειρήσεων Κατερίνα Σκλαβενίτη, Υπεύθυνη συντονισμού & υλοποίησης της δράσης Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Το Όραμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι: να είναι ένα Ίδρυμα διεθνούς κύρους στο σύγχρονο Ακαδημαϊκό Χάρτη και να αναγνωρίζεται για: την αριστεία στην εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015 ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Π Ρ Ο Ο Ι Μ Ι Ο Η σημασία του ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στη ΔΕΗ

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στη ΔΕΗ Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στη ΔΕΗ Ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Στηρίζω» Αθήνα, Ιούνιος 2011 Λένα Σαρικάκη Τομεάρχης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Διεύθυνση Στρατηγικής Τομέας Εταιρικής

Διαβάστε περισσότερα

3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας 3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι σήμερα, εξίσου ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις Σύνταξη Μελέτης & Έρευνας για την ΕΚΕ Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής ς ς σε Επιχειρήσεις Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Διεύθυνση Οικονομικών Κλαδικών Μελετών της ICAP Group πραγματοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με το Οικουμενικό Σύμφωνο

Σχετικά με το Οικουμενικό Σύμφωνο Σχετικά με το Οικουμενικό Σύμφωνο Εισαγωγή 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελ. 04 Τι είναι το Οικουμενικό Σύμφωνο; 05 06 06 Οι 10 αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου Γιατί μια διεθνής Πρωτοβουλία; Ποιοι συμμετέχουν; Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ

ΣΗΜΑ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΗΜΑ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Ζ. Καβακλή, Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη. Περιβάλλον και Επιχείρηση Οι επιχειρήσεις θεωρούν το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΠΕΠ 2007-2013

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΠΕΠ 2007-2013 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΠΕΠ 2007-2013 ΔΡΑΣΕΙΣ «ΚΟΡΜΟΥ», ΠΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Υποδομές Υγείας ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ & α. Ανάπτυξη Υποδομών στην πρωτοβάθμια Περίθαλψη Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ 2014-2019

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ 2014-2019 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ 2014-2019 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65- και πάνω Περιοχή Κατοικίας Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

«Οι βασικές αρχές και οι στόχοι του Ελληνικού Δικτύου για την καταπολέμηση των διακρίσεων»

«Οι βασικές αρχές και οι στόχοι του Ελληνικού Δικτύου για την καταπολέμηση των διακρίσεων» «Οι βασικές αρχές και οι στόχοι του Ελληνικού Δικτύου για την καταπολέμηση των διακρίσεων» Ημερίδα: «Το Δικαίωμα στην Εργασία και η καταπολέμηση των διακρίσεων: Η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα και

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 20 ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 20 ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Ενδεικτικοί δείκτες επίδοσης κατά 1. Στρατηγική Ανάλυση & Δράση Ο Οργανισμός δημοσιοποιεί πώς αναλύει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους των κυριότερων δραστηριοτήτων του στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Διαβάστε περισσότερα

Κύριοι Εταίροι, Οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες της εταιρίας για τις χρήσεις 2016 και 2015 έχουν ως εξής:

Κύριοι Εταίροι, Οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες της εταιρίας για τις χρήσεις 2016 και 2015 έχουν ως εξής: ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ Του Διαχειριστή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης «ΑΦΟΙ ΠΑΛΙΓΓΙΝΗ ΙΚΕ» Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 007693401000, ΑΦΜ: 998398747 Προς την Ετήσια Συνέλευση των Εταίρων της 25 Ιουλίου 2017 Επί του

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡικήΣ κοινωνικήσ υπευθυνοτητασ Κοινωνία. Παιδεία. Περιβάλλον. Εργαζόμενοι. (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) (σελ.

Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡικήΣ κοινωνικήσ υπευθυνοτητασ Κοινωνία. Παιδεία. Περιβάλλον. Εργαζόμενοι. (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) (σελ. Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ υπευθυνοτητασ 2016 Περιβάλλον Παιδεία Κοινωνία Εργαζόμενοι (σελ. 6) (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) 2 3 Όραμα & Στρατηγική Η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης, αξιοποιώντας συστηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Από την ιδέα, στο τελικό προϊόν

Από την ιδέα, στο τελικό προϊόν Από την ιδέα, στο τελικό προϊόν Η αρχή της πρωτοβουλίας Η δημιουργία ενός κοινωνικού προϊόντος ξεκίνησε ως μία πρωτοβουλία της McCain, με μία πρόσκληση σε ανοιχτό διάλογο όλων των εκπροσώπων που θα συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Τι μπορεί να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Οι ΟΤΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατέχουν πρωταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα 14-11-2017 Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σο μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα