Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Διάλογος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Διάλογος"

Transcript

1 Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Διάλογος Γιάννης Ευσταθόπουλος, Νοέμβριος 2006 Η Συμμετοχή των Συνδικαλιστικών Φορέων στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου

2 Εισαγωγή: Ένα νέο περιβάλλον Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από εθνικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενοποίηση οικονομικού γεωγραφικού χώρου. Πολυεθνικές Επιχειρήσεις. Μετεγκαταστάσεις (delocalisations) «Κοινωνικό Dumping». Διεθνοποίηση συνδικαλιστικού κινήματος. Δημιουργία ενιαίας συνδικαλιστικής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

3 Στόχοι Παρουσίασης Πληροφορίες για τους θεσμούς και τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων της Ε.Ε Αναλυτικό και γνωστικό πλαίσιο με στόχο τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών φορέων στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Διαλόγου. Πως λειτουργεί η Ε.Ε; Τι είναι ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Διάλογος; Πως συμμετέχουν τα συνδικάτα στις σχετικές διαδικασίες; Ποια είναι τα όρια και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός συνδικαλισμός;

4 Περιεχόμενα παρουσίασης 1. Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 2. Εκπροσώπηση συνδικαλιστικών φορέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 3. Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Διάλογος. 4. Συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Διάλογο. 5. Τομεακός Κοινωνικός Διάλογος. 6. Διεπαγγελματικός Κοινωνικός Διάλογος. 7. Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργαζομένων.

5 1. Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Θεσμικό τρίγωνο» της Ε.Ε. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

6 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Άμεση Ψηφοφορία από τους πολίτες της Ε.Ε κάθε 5 έτη. 732 Βουλευτές ή «Ευρωβουλευτές». Κύπρος = 6 Βουλευτές. Ελλάδα = 24 Βουλευτές. Γαλλία = 78 Βουλευτές. Γερμανία = 99 Βουλευτές. 7 Πολιτικές Ομάδες. ΑΚΕΛ = Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Αριστερά των Πρασίνων των Βόρειων Χωρών. ΔΗ.ΣΥ =Ομάδα του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών.

7 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δραστηριότητες Νομοθετική δράση Κοινοτικός Προϋπολογισμός. Άσκηση δημοκρατικού ελέγχου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενισχυμένο ρόλο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχ (1992).

8 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Δραστηριότητες Αποφάσεις από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έρευνα, περιβάλλον, πληροφόρηση και προστασία καταναλωτών, συνεργασία κρατών μελών, ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων, αντιστοιχία διπλωμάτων). Δυνατότητα απόρριψης Κειμένου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υψηλά ποσοστά αποχής στις ευρωεκλογές δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

9 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Κυβερνητικοί εκπρόσωποι των κρατών μελών. Σημαντικότερες αποφάσεις λαμβάνονται από αρχηγούς κυβερνήσεων και κρατών. Νομοθετική και δημοσιονομική εξουσία. Συντονισμός και χάραξη γενικών πολιτικών κατευθύνσεων των κρατών μελών. Εναλλαγή προεδρίας ανά εξάμηνο. Ανάθεση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την υλοποίηση των στόχων που θέτει.

10 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9 Διαφορετικές Συνθέσεις του Συμβουλίου. Ecofin: Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, παρακολούθηση δημοσιονομικής πολιτικής κρατώνμελών, κοινή νομισματική πολιτική (ΟΝΕ). Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών. Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων. Ανταγωνιστικότητας: Κοινή προσέγγιση σε θέματα ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ανάπτυξης.

11 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωργίας και Αλιείας. Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας. Περιβάλλοντος. Παιδείας, Νεολαία και Πολιτισμού. Διαδικασία ψηφοφορίας: Ειδική πλειψοψηφία (αναλογία ψήφων / πληθυσμού κρατών μελών) ή παμψηφία (π.χ εξωτερική πολιτική).

12 Φιλανδική Προεδρία

13 Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης

14 Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εκτελεστικό Όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 25 επίτροποι = 25 κράτη μέλη. Υποψηφιότητα του Πρόεδρου της Επιτροπής εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θητεία Επιτροπής διαρκεί 5 έτη.

15 Ευρωπαϊκή Επιτροπή: αρμοδιότητες Εφαρμογή ευρωπαϊκής νομοθεσίας (αποφάσεις, οδηγίες, κανονισμοί). Εκτέλεση προϋπολογισμού. Υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Θεσμοφύλακας των Συνθηκών». Προσφυγή στο Δικαστήριο των ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εκπροσώπηση της Ε.Ε σε θέματα διεθνών διαπραγματεύσεων (πχ GATS, GATT).

16 Ευρωπαϊκή Επιτροπή: κριτική ανάλυση Ενσάρκωση «ευρωπαϊκού δημόσιου συμφέροντος». Νεοφιλελεύθερη προσέγγιση της συγκεκριμένης έννοιας. Η αγορά αποτελεί την κύρια έκφραση του ευρωπαϊκού δημόσιου συμφέροντος. Φιλελευθεροποίηση και πολιτική ανταγωνισμού. Εναντίωση σε οικονομικό παρεμβατισμό με στόχο την επίτευξη κοινωνικοοικονομικών στόχων. Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη (1986). Συνθήκη του Μάαστριχ (1992). Πολιτική ανταγωνισμού VS δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

17 Ευρωπαϊκή Επιτροπή

18 Συμπεράσματα πρώτης ενότητας. «Θεσμικό τρίγωνο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν άμεσες επιπτώσεις στις πολιτικές που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο. Π.χ Απελευθέρωση υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Π.χ ΟΝΕ. Π.χ Οδηγία Bolkestein. Η συσπείρωση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ευρωπαϊκό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων.

19 2. Η εκπροσώπηση του συνδικαλισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Ε.Σ.Σ.Ο). Έτος ίδρυσης: οργανώσεις από 36 κράτη της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. 12 Βιομηχανικές Ομοσπονδίες.

20 Η εκπροσώπηση του συνδικαλισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προάσπιση Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και καθιέρωση συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Πολίτη (εργασιακά δικαιώματα). Υιοθέτηση από το σύνολο των κρατών μελών το 1989 εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κοινωνικό Πρωτόκολλο της Συνθήκης του Μάαστριχ (1992) θέτει τις θεσμικές βάσεις σχετικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Διαλόγου.

21 Ευρωπαϊκός Συνδικαλισμός: δραστηριότητες Συμμετοχή στον τομεακό και διεπαγγελματικό κοινωνικό διάλογο. Διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συμμετοχή σε Γνωμοδοτικές Επιτροπές. Τριμερής κοινωνική διαβούλευση: «τριμερής σύνοδος κορυφής» από το 1997.

22 Ε.Σ.Σ.Ο: όρια και προκλήσεις Δεν αποτελεί ουσιαστικό αντίβαρο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε (Wagner, 2005). Ιδεολογικές καταβολές της Ε.Σ.Σ.Ο (ICFTU). Σταδιακή αποδέσμευση από την ICFTU. Ενσωμάτωση συνδικαλιστικών οργανώσεων που συνδέονται με κομμουνιστικά κόμματα (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία).

23 Ε.Σ.Σ.Ο: όρια Η ιστορική καταγωγή της Ε.Σ.Σ.Ο συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις ιδεολογικές της κατευθύνσεις. Μετριοπαθή στάση απέναντι στις πολιτικές της Ε.Ε. Ανεπαρκείς αρμοδιότητες των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών μηχανισμών λήψης αποφάσεων. Ανεπαρκή συσπείρωση και συντονισμός ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος. Άνισος συσχετισμός δυνάμεων σε σχέση με τις αρχές της Ε.Ε.

24 Ε.Σ.Σ.Ο: προκλήσεις Ε.Σ.Σ.Ο αποτελεί την πιο ανεπτυγμένη και αναγνωρισμένη από θεσμική άποψη συνδικαλιστική συνομοσπονδία σε επίπεδο περιφερειακών ενώσεων (Guillon, 2000). Περαιτέρω ενίσχυση και αξιοποίηση αποτελεί μια κρίσιμη πρόκληση του συνδικαλιστικού κινήματος. Καθιέρωση λειτουργικού και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενίσχυση Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Διαλόγου.

25 Ηλεκτρονική Διεύθυνση

26 3. Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Διάλογος Θεσμικό Υπόβαθρο: Άρθρα 138 και 139 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Άρθρο 138: Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πραγματοποιήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους πριν λάβει πρωτοβουλίες στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Άρθρο 139: Οι κοινωνικοί εταίροι διαθέτουν τη δυνατότητα να συνάψουν συμφωνίες δεσμευτικού χαρακτήρα.

27 Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Διάλογος: θεσμικό, ιστορικό και πολιτικό περιβάλλον. Περιορισμός της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στο κοινωνικό πεδίο Συνθήκη της Ρώμης (1957). Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ταυτίζεται με την οικονομική ενοποίηση ευρωπαϊκού γεωγραφικού χώρου. Κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί προτεραιότητα. Από θεωρητική άποψη, η κοινωνικοοικονομική ευημερία των πολιτών θα προκύψει από την ενιαία αγορά και νομισματική ένωση

28 Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Διάλογος: θεσμικό, ιστορικό και πολιτικό περιβάλλον Πολιτική που ασκείται κατά τις πρώτες δεκαετίες δεν συμπίπτει πλήρως με τις ιδεολογικές κατευθύνσεις της Συμφωνίας της Ρώμης (Freyssinet, 1998). Ιδεώδη της σοσιαλδημοκρατίας και «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς». Ο «φορντισμός» μεταφράζεται στην καθιέρωση ενός συστήματος αύξησης και καταμερισμού του πλούτου σύμφωνα με σαφείς κανόνες συμβιβασμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους και στο κράτος (Κομνηνός, 1993). Ευνοϊκή συγκυρία για τους εργαζόμενους εξηγεί, μεταξύ άλλων, τη σχετικά περιορισμένη δραστηριοποίηση των συνδικάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

29 Η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Διαλόγου 1985: Jacques Delors προωθεί επίσημα τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Διάλογο στο Val Duchesse (Βρυξέλλες). Παράδοξως, η σχετική πρωτοβουλία πραγματοποιείται σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική συγκυρία. Ανταγωνισμοί που λαμβάνουν μέρος στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

30 Η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Διαλόγου Η «Διαδικασία του Val Duchesse» (1985) σηματοδοτεί μια προσπάθεια με στόχο την κάλυψη του κενού που δημιουργείται από την απουσία ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής. Το δεύτερο σημαντικό βήμα σχετικά με την εδραίωση του κοινωνικού διαλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο εντοπίζεται λίγα έτη αργότερα (1992) με την ένταξη του κοινωνικού πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Μάαστριχ.

31 Η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Διαλόγου Συνολικά, η δεκαετία του 90 σηματοδοτεί την ενίσχυση της θεσμικής θέσης του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου. Η πορεία του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας διακρίνεται σε 3 χαρακτηριστικές περιόδους: Πρώτη περίοδος ( ): Οι διμερείς συνομιλίες καταλήγουν στην υιοθέτηση ψηφισμάτων, ανακοινώσεων και γνωμοδοτήσεων χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα. Δεύτερη Περίοδος ( ): Το κοινωνικό πρωτόκολλο που προσαρτήθηκε στην Συμφωνία του Μάαστριχ το 1991 επιτρέπει στους κοινωνικούς εταίρους να προχωρήσουν στη σύναψη Συμφωνιών δεσμευτικού χαρακτήρα. Το 1997, η δυνατότητα αυτή ενσωματώνεται στη Συνθήκη του Άμστερνταμ (άρθρα 138 και 139). Τρίτη Περίοδος ( ): Ενίσχυση της ανεξαρτησίας και αυτονομίας του κοινωνικού. Αδιέξοδα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Διαλόγου;

32 4. Ο ευρωπαϊκός τομεακός κοινωνικός διάλογος. Ο τομεακός κοινωνικός διάλογος αφορά στις διμερείς τυπικές και άτυπες διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχο του τομεακού διαλόγου αποτελεί η δημιουργία ενός λειτουργικού πλαισίου που να συμβάλλει στη συνεννόηση των κοινωνικών εταίρων σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στους επιμέρους τομείς της οικονομίας. Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου αποτελεί η σύναψη δεσμευτικών συμφωνιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο.

33 Ο ευρωπαϊκός τομεακός κοινωνικός διάλογος Ο ευρωπαϊκός τομεακός διάλογος, στην αρχική του μορφή, διεξαγόταν στο πλαίσιο επιτροπών με ίσο αριθμό εκλεγμένων εκπροσώπων εργοδοσίας και εργαζομένων («comites paritaires»). Οι πρώτες επιτροπές δημιουργήθηκαν στους τομείς και κλάδους που υπαγόντουσαν σε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική όπως τα ορυχεία (1952), ο αγροτικός τομέας (1964), οι επίγειες μεταφορές, η εσωτερική ναυσιπλοΐα (1967), το ψάρεμα (1974) και ο σιδηρόδρομος (1972).

34 Ο ευρωπαϊκός τομεακός κοινωνικός διάλογος. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 80 άτυπες ομάδες εργασίες δημιουργήθηκαν μετά από σχετική αίτημα των κοινωνικών εταίρων. Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημιουργήθηκαν μια σειρά από ευέλικτες και ουσιαστικές άτυπες ομάδες εργασίας στις τουριστικές υπηρεσίες (1983), το εμπόριο (1985), τις ασφαλιστικές υπηρεσίες (1987) και τις τράπεζες (1990). Ο αριθμός άτυπων ομάδων εργασίας αυξήθηκε και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90.

35 Ο ευρωπαϊκός τομεακός κοινωνικός διάλογος. Ωστόσο, με τη Συμφωνία του Μάαστριχ και την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου των κοινωνικών εταίρων, αναδείχθηκε η επιτακτική ανάγκη σχετικά με τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που να καλύπτει τις αυξημένες αρμοδιότητες των συμμετεχόντων στο κοινωνικό διάλογο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθέτησε το 1998 τις Επιτροπές Τομεακού Κοινωνικού Διαλόγου με στόχο την ενίσχυση και τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

36 Ο ευρωπαϊκός τομεακός κοινωνικός διάλογος.. Κάθε επιτροπή υιοθετεί το δικό το δικό της πρόγραμμα και εσωτερικό κανονισμό. Πραγματοποιείται τουλάχιστον μια συνεδρίαση σε ολομέλεια ανά έτος ενώ τα εξειδικευμένα θέματα συζήτιουνται σε μικρότερες ειδικές ομάδες εργασίας. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στις εν λόγω επιτροπές δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 50 εκπροσώπους συνολικά. Η προεδρία αναλαμβάνεται είτε από ένα από τους κοινωνικούς εταίρους είτε, μετά από αίτημα των τελευταίων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

37 Ο ευρωπαϊκός τομεακός κοινωνικός διάλογος: Αποτελέσματα Συνολικά, κάτω του 2% των εγγράφων που συντάχθηκαν από τις τομεακές επιτροπές έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερο σημαντικό γεγονός αποτελεί η καταγραφή αξιοσημείωτων κλαδικών αποκλίσεων ως προς την παραγωγή εγγράφων (Pochet, 2005). Διαφορετικές Δυναμικές. Οι «φθίνουσες» δραστηριότητες (κλωστοϋφαντουργία, υποδήματα, ζάχαρη, κλπ) αναζητούν την κοινή διαχείριση της κρίσης διαμέσου της σύνταξης κωδικών συμπεριφοράς.

38 Ο ευρωπαϊκός τομεακός κοινωνικός διάλογος: Αποτελέσματα Οι τομείς που υπάγονται σε κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές αναζητούν τη ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των εργασιακών σχέσεων. Οι επιτροπές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας επικεντρώνονται περισσότερο στη διαχείριση των επιπτώσεων των φιλελευθεροποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Διάφοροι κλάδοι όπως οι ασφαλιστικές και τραπεζικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες καθαρισμού και ιδιωτικής ασφάλειας συγκαταλέγονται στις δραστηριότητες σε αναζήτηση του αντικειμένου και της ταυτότητας του ευρωπαϊκού τομεακού διαλόγου.

39 5. Ο Διεπαγγελματικός Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Διάλογος Στόχο του διεπαγγελματικού κοινωνικού διαλόγου αποτελεί η διαμόρφωση ενός συστήματος εργασιακών σχέσεων με τις εργοδοτικές ενώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ε.Σ.Σ.Ο υπέγραψε Διεπαγγελματικές Συμφωνίες (Framework Agreements) με τους ευρωπαίους εργοδότες με αντικείμενο την γονική άδεια (1995), την μερική απασχόληση (1997), τις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου (1999), την τηλεργασία (2002) και το εργασιακό άγχος (2004).

40 Ο Διεπαγγελματικός Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Διάλογος Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κοινωνικοί εταίροι απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία όπως π.χ με τις συζητήσεις για την πληροφόρηση και τη διαβούλευση των εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο καθώς και την προσωρινή απασχόληση. Η ανακοίνωση των κοινωνικών εταίρων στο Laeken το 2001 εξέφρασε την επιθυμία για την επαναφορά της αυτονομίας του κοινωνικού διαλόγου. Η εξέλιξη αυτή ωστόσο δεν τείνει να αποφέρει τα αναμενόμενα από την πλευρά των εργαζομένων- αποτελέσματα. Η μετάβαση από τις «Συμφωνίες Πλαίσιο» (Framework Agreements) στα «Πλαίσια Δράσης» (Action Framework) σηματοδοτεί την επικράτηση εθελοντικών διαδικασιών και αποτελεσμάτων. Ασάφεια: Θεσμική υπόσταση; Παρακολούθηση και Αξιολόγηση;

41 Κρίση του διεπαγγελματικού κοινωνικού διαλόγου; Η περιορισμένη προθυμία της UNICE για συνεργασία, η δυσκολία ανεύρεσης ουσιαστικών θεμάτων προς διαπραγμάτευση, η απουσία δεσμευτικών συμφωνιών για περισσότερο από 6 έτη αναδεικνύουν τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο θεσμός του διεπαγγελματικού κοινωνικού διάλογου (Pochet, 2006).

42 Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Διάλογος: Ανακεφαλαίωση Val Duchesse (1985). Θεσμική αναγνώριση 1992 και Διεπαγγελματικός Διάλογος. Τομεακός. Διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τριμερής Σύνοδος. Μακριά από την επιχείρηση, τον τόπο παραγωγής, τους εργαζόμενους. Συμμετοχή εμπειρογνώμων σε εξειδικευμένα ζητήματα. Από το 1994, νέα ελπιδοφόρα διαδικασία και δυναμική. Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργαζομένων. Διεθνή Συνδικαλιστική Δράση «Πεδίου».

43 6. Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργαζομένων Η Οδηγία του 1994 για τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργαζομένων (στο εξής Ε.Σ.Ε) υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 1000 άτομα* να δημιουργήσουν Συμβούλιο Εργαζομένων. Στόχο της συγκεκριμένης ενέργειας αποτελεί η ενίσχυση του δικαιώματος στην πληροφόρηση και στη διαβούλευση των εργαζομένων που εργάζονται σε πολυεθνικές επιχειρήσεις. Για το έτος 2006, συνολικά 2200 επιχειρήσεις υπάγονται στην παραπάνω οδηγία. 960 περίπου επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στη σύσταση σχετικών συμβουλίων (2006). Δυνητικά, πάνω από εργαζόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν στις εν λόγω διαδικασίες. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει μια ιστορική ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός διακρατικού συνδικαλιστικού κινήματος «πεδίου» που να εμπλέκει εργαζόμενους με μεγάλη εμπειρία και γνώση των προβλημάτων που εμφανίζονται στον χώρο παραγωγής (Wagner, 2005).

44 Ηλεκτρονική Διεύθυνση Βάσης Δεδομένων για τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργαζομένων

45 Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργαζομένων Η σύσταση των Ε.Σ.Ε αποτελεί μια καινοτομική πρωτοβουλία με στόχο την προσαρμογή του συνδικαλιστικού κινήματος στις ευρύτερες αλλαγές που διέπουν το σημερινό κοινωνικοοικονομικό και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Τα Ε.Σ.Ε απαντούν ειδικότερα στις προκλήσεις που προκύπτουν από την εξέλιξη των επιχειρήσεων (Guillon, 2000). Η διεθνοποίηση των κέντρων αποφάσεων των επιχειρήσεων σηματοδοτεί τη διεθνοποίηση των μετόχων της και την αυξανομένη απομάκρυνση τους από τον τόπο παραγωγής. Τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια εντάσσονται ως εκ τούτου στην προσπάθεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων να υπερβούν το ρυθμιστικό πλαίσιο του κράτους-έθνους με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση των κοινωνικών, οικονομικών και παραγωγικών συστημάτων.

46 Συμπεράσματα Η διεθνοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας ενάντια στην διάδοση του «κοινωνικού και εργασιακού dumping». Κεντρικό άξονα παρέμβασης του ευρωπαϊκού συνδικαλισμού αποτελεί η υπέρβαση του αμιγώς οικονομικού χαρακτήρα που λαμβάνει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

47 Συμπεράσματα Οι στόχοι της Ε.Σ.Σ.Ο εντάσσονται στην συγκεκριμένη λογική, δηλαδή στον προσδιορισμό κανόνων σχετικά με εναρμόνιση «προς τα επάνω» των εθνικών κοινωνικών νομοθεσιών καθώς και στην καθιέρωση ουσιαστικών και λειτουργικών ευρωπαϊκών συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων.

48 Συμπεράσματα Αν και η στάση της Ε.Σ.Σ.Ο κρίνεται από πολλούς ως υπερβολικά μετριοπαθή απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθούνται από τις ευρωπαϊκές αρχές και τους εργοδοτικούς φορείς, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την μοναδική διεθνή οικονομική ένωση που έχει υιοθετήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο κοινωνικής νομοθεσίας.

49 Συμπεράσματα Η Ε.Σ.Σ.Ο αποτελεί παράλληλα, σε επίπεδο περιφερειακών ενώσεων, την πιο ανεπτυγμένη και αναγνωρισμένη από θεσμική άποψη συνδικαλιστική συνομοσπονδία.

50 Συμπεράσματα Επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω αξιοποίηση και ανάπτυξη των υφιστάμενων δομών με απώτερο στόχο την ενίσχυση των αντίκτυπου των δράσεων και αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού συνδικαλισμού.

51 Χρήσιμες Διευθύνσεις Ε.Σ.Σ.Ο: Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας Ευκαιριών: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαδικτυακή Πύλη της Ε.Ε UNICE: European Trade Union Institute:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ Περιεχόμενα I. Μορφές κοινωνικού διαλόγου II. III. IV. ΕU Κοινωνικός διάλογος σε διακλαδικό επίπεδο Ιστορία Συμμέτοχοι Διατάξεις της Συνθήκης Πρώτη απάντηση Δεύτερη απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με την τριμερή κοινωνική σύνοδο κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με την τριμερή κοινωνική σύνοδο κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.10.2013 COM(2013) 740 final 2013/0361 (APP) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τριμερή κοινωνική σύνοδο κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση EL EL 1.

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους. Κωνσταντίνα Μαυροειδή

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους. Κωνσταντίνα Μαυροειδή Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους Κωνσταντίνα Μαυροειδή Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ονομάζεται το εκλεγμένο κοινοβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκλέγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 2013/0361(APP) 6.1.2014 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ όσον αφορά την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με μία τριμερή κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικός διάλογος. Άρθρα της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Κοινωνικός διάλογος. Άρθρα της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Κοινωνικός διάλογος O κοινωνικός διάλογος αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που αναγνωρίσθηκε πλήρως στη Συνθήκη με τη μεταρρύθμιση του Άμστερνταμ. Οι κοινωνικοί εταίροι (εκπρόσωποι

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 10.7.2017 JOIN(2017) 24 final 2017/0157 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2017 (OR. en) 7051/17 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ Θέμα: PV/CONS 11 SOC 173 EMPL 131 SAN 89 CONSOM 74 3523η σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Απασχόληση,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικός διάλογος. Άρθρα της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Κοινωνικός διάλογος. Άρθρα της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Κοινωνικός διάλογος O κοινωνικός διάλογος αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που αναγνωρίσθηκε πλήρως στη Συνθήκη με τη μεταρρύθμιση του Άμστερνταμ. Οι κοινωνικοί εταίροι (εκπρόσωποι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 2016/2008(INI) 05.10.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την ηλεκτρονική δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: δυναμικό και προκλήσεις (2016/2008(INI))

Διαβάστε περισσότερα

10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές

10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) 11 Μαΐου 2014 10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές Ευαγόρας Λ. Ευαγόρου Λέκτορας

Διαβάστε περισσότερα

11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου»

11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου» ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί 11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου» ΠΟΕ - Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Ο Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικός διάλογος. Νομική βάση. Στόχοι. Επιτεύγματα

Κοινωνικός διάλογος. Νομική βάση. Στόχοι. Επιτεύγματα Κοινωνικός διάλογος O κοινωνικός διάλογος αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που αναγνωρίσθηκε πλήρως στη Συνθήκη με τη μεταρρύθμιση του Άμστερνταμ. Οι κοινωνικοί εταίροι (εκπρόσωποι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΈΝΩΣΗΣ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΈΝΩΣΗΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΈΝΩΣΗΣ ΒΑΣΙΚΌ ΌΡΓΑΝΟ ΛΉΨΗΣ ΑΠΟΦΆΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) γνωστό επίσης και ως Συμβούλιο της ΕΕ ή, απλώς, Συμβούλιο είναι βασικό όργανο λήψης αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

1 Business Europe (2014), Future of Social Europe. Challenges and the Way Ahead Lapeyre J. (2015),

1 Business Europe (2014), Future of Social Europe. Challenges and the Way Ahead Lapeyre J. (2015), Κοινωνικός διάλογος και συμμετοχή των εργαζομένων Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί συστατικό στοιχείο για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και για τη σωστή λειτουργία της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα διαλόγου για νέους

Προγράμματα διαλόγου για νέους Προγράμματα διαλόγου για νέους Ποιος είναι ο στόχος αυτής της δράσης; Η δράση αυτή προωθεί την ενεργό συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό βίο και ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από ζητήματα και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 21.5.2015 JOIN(2015) 24 final 2015/0110 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - EUROPEAN PARLΙAMENT. Παρουσίαση: Ανώνη Ισμήνη Δήμα Μαρία Δημητράκη Σταματία Επιμέλεια: Καρατζά Αναστασία

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - EUROPEAN PARLΙAMENT. Παρουσίαση: Ανώνη Ισμήνη Δήμα Μαρία Δημητράκη Σταματία Επιμέλεια: Καρατζά Αναστασία ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - EUROPEAN PARLΙAMENT Παρουσίαση: Ανώνη Ισμήνη Δήμα Μαρία Δημητράκη Σταματία Επιμέλεια: Καρατζά Αναστασία 1 Ευρωπαϊκή Ένωση Τα κυριότερα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε)είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Aπo το 1950 έως το Aπo το 1992 και μετά O ανασταλτικός ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Aπo το 1950 έως το Aπo το 1992 και μετά O ανασταλτικός ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος πρώτης και δεύτερης έκδοσης... 15 Πρόλογος τρίτης έκδοσης... 19 Πρόλογος του συγγραφέα της πρώτης και δεύτερης έκδοσης... 21 Πρόλογος συγγραφέα τρίτης έκδοσης... 25 Συντομογραφίες...

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 3.4.2017 JOIN(2017) 12 final 2017/0071 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 1. Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Ένας πολυτάραχος αιώνας Α Παγκόσμιος Πόλεμος Β Παγκόσμιος Πόλεμος Ψυχρός πόλεμος Το σχέδιο Marshall Βορειοαντλαντικό Σύμφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, καθώς και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως είναι η ενισχυμένη συνεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικός διάλογος. Άρθρα της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Κοινωνικός διάλογος. Άρθρα της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Κοινωνικός διάλογος O κοινωνικός διάλογος αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που αναγνωρίσθηκε πλήρως στη Συνθήκη με τη μεταρρύθμιση του Άμστερνταμ. Οι κοινωνικοί εταίροι (εκπρόσωποι

Διαβάστε περισσότερα

Σεµινάριο ΣΦΥΡΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Σεµινάριο ΣΦΥΡΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ Σεµινάριο ΣΦΥΡΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ Ανέστης Στάθης Αναπληρωτής Γ. Γραµµατέας & Γραµµατέας Τύπου ΓΣΕΕ Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2011 Με

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τοµέας ηµοσίου ικαίου Συνταγµατικό ίκαιο Αθήνα, ΤΟ ΣΛΟΒΕΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1991 ΚΑΙ

Τµήµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τοµέας ηµοσίου ικαίου Συνταγµατικό ίκαιο Αθήνα, ΤΟ ΣΛΟΒΕΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1991 ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Νοµικό Τµήµα Τµήµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τοµέας ηµοσίου ικαίου Συνταγµατικό ίκαιο Αθήνα, 11 2 2004 Υπό : Ευσταθίας Αγγελοπούλου ΤΟ ΣΛΟΒΕΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1991 ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι κανόνες για τα ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων. Διασαφηνίσεις για την οδηγία 2009/38/ΕΚ

Νέοι κανόνες για τα ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων. Διασαφηνίσεις για την οδηγία 2009/38/ΕΚ Νέοι κανόνες για τα ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων Διασαφηνίσεις για την οδηγία 2009/38/ΕΚ Σε τι αποσκοπούν τα ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων; Τα ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων (ΕΣΕ) είναι φορείς οι

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος των νομικών βάσεων που προβλέπουν τη συνήθη νομοθετική διαδικασία στη Συνθήκη της Λισαβόνας 1

Κατάλογος των νομικών βάσεων που προβλέπουν τη συνήθη νομοθετική διαδικασία στη Συνθήκη της Λισαβόνας 1 Κατάλογος των νομικών βάσεων που προβλέπουν τη συνήθη νομοθετική διαδικασία στη Συνθήκη της Λισαβόνας 1 Το παράρτημα αυτό περιέχει τον κατάλογο των νομικών βάσεων στις οποίες εφαρμόζεται η «συνήθης νομοθετική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 ««««««««««««Έγγραφο συνόδου 2009 15.2.2005 B6-.../2005 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία των ερωτήσεων για προφορική απάντηση B6-.../05 και B6-.../05 σύμφωνα με το άρθρο 108, παράγραφος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 17.11.2003 COM(2003) 700 τελικό 2003/0274 (COD) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1419/1999/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Theo Nichols Nadir Suğur

Theo Nichols Nadir Suğur 1 2 The Nichls Nadir Suğur 3 4 Ευχαριστίες Ευχαριστίες οφείλονται σε όλους τους εταίρους του προγράμματος που συμμετείχαν στην άσκηση αυτή, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να ευχαριστήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σημεία για συζήτηση (ΙΙ) 2. Κανονισμός σχετικά με το σχέδιο για τη Βόρεια Θάλασσα Ενημέρωση από την Προεδρία για την έκβαση του τριμερούς διαλόγου

Σημεία για συζήτηση (ΙΙ) 2. Κανονισμός σχετικά με το σχέδιο για τη Βόρεια Θάλασσα Ενημέρωση από την Προεδρία για την έκβαση του τριμερούς διαλόγου Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Νοεμβρίου 2017 13939/17 OJ CRP1 37 ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ (1ο Τμήμα) Κτίριο Justus Lipsius, Βρυξέλλες 8 και 10 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση -Η έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης επιχειρεί να συλλάβει τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στα διάφορα κυβερνητικά επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. «Χάραξη στρατηγικής για επιβίωση των εθελοντικών οργανώσεων/μκο σε συνθήκες συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης»

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. «Χάραξη στρατηγικής για επιβίωση των εθελοντικών οργανώσεων/μκο σε συνθήκες συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης» ΤΕΛΙΚΟ-Υπόμνημα/4 Συν ΚΠ/17/10/14 ΥΠΟΜΝΗΜΑ 4 ης ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ «Χάραξη στρατηγικής για επιβίωση των εθελοντικών οργανώσεων/μκο σε συνθήκες συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης» 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

52η ιδακτική Ενότητα ΝΕΑ ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

52η ιδακτική Ενότητα ΝΕΑ ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ 52η ιδακτική Ενότητα ΝΕΑ ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ιευκρινίσεις, Συµπληρώσεις, Παρατηρήσεις 1. «Στο πλαίσιο της

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/0310(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/0310(NLE) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων 24.10.2012 2010/0310(NLE) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

σχετικά µε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (2011/2181(INI))

σχετικά µε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (2011/2181(INI)) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 27.10.2011 2011/2181(INI) ΣΧΕ ΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά µε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (2011/2181(INI)) Επιτροπή Νοµικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 14.6.2014 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 183/5 Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνερχομένων στα πλαίσια του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2014,

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΠΡΟΣ: 1. Όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς 2. Τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης 3. Όλους τους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Ζωής, Συντάξεων & Υγείας. 15 Οκτωβρίου 2014

Ημερίδα Ζωής, Συντάξεων & Υγείας. 15 Οκτωβρίου 2014 Ημερίδα Ζωής, Συντάξεων & Υγείας 15 Οκτωβρίου 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Χρήσιμοι & κρίσιμοι δείκτες Β. Θέματα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος 3 Ποσοστό Ασφαλίστρων επί του Α.Ε.Π. στις χώρες της Ευρώπης (32) (2012)

Διαβάστε περισσότερα

1η Περίπτωση Το ΕΣΕ και μια Τοπική Διένεξη

1η Περίπτωση Το ΕΣΕ και μια Τοπική Διένεξη 1η Περίπτωση Το ΕΣΕ και μια Τοπική Διένεξη Ένας ευρωπαϊκός όμιλος επιχειρήσεων αποτελείται από θυγατρικές εταιρίες στην Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ισπανία. Η κεντρική διοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

MINISTER PRESS CONFERENCE STATEMENTS

MINISTER PRESS CONFERENCE STATEMENTS COUNCIL MEETINGS Education, Youth, Culture and Sport Council (EYCS) 26.11.2012-27.11.2012 Location: Council of the European Union (Justus Lipsius building), Brussels MINISTER PRESS CONFERENCE STATEMENTS

Διαβάστε περισσότερα

10667/16 ΠΜ/γπ 1 DGG 2B

10667/16 ΠΜ/γπ 1 DGG 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 27 Ιουνίου 2016 (OR. en) 10667/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ρόλος:

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ρόλος: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ρόλος: καθορίζει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μέλη: οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Διαβάστε περισσότερα

Συµβουλευτικό όργανο που εκπροσωπεί την Κοινωνία των Πολιτών

Συµβουλευτικό όργανο που εκπροσωπεί την Κοινωνία των Πολιτών Τι είναι η ΕΟΚΕ; Συµβουλευτικό όργανο που εκπροσωπεί την Κοινωνία των Πολιτών «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συµβούλιο και η Επιτροπή επικουρούνται από την Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή και από την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 6.6.2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την αιτιολογική έκθεση για το σχέδιο έκθεσης για την έδρα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Μανιφέστο για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης Εμείς, οι Ευρωπαίοι πολίτες, με διαφορετικό υπόβαθρο και από άλλες χώρες, εκκινούμε σήμερα αυτή την

Μανιφέστο για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης Εμείς, οι Ευρωπαίοι πολίτες, με διαφορετικό υπόβαθρο και από άλλες χώρες, εκκινούμε σήμερα αυτή την Μανιφέστο για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης Εμείς, οι Ευρωπαίοι πολίτες, με διαφορετικό υπόβαθρο και από άλλες χώρες, εκκινούμε σήμερα αυτή την έκκληση για τη σε βάθος αναμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών

Διαβάστε περισσότερα

Ο κοινωνικός διάλογος στη Ρουμανία. Άρπαντ Σούμπα Ομοσπονδία των μεταλλουργών «Μετάλ»

Ο κοινωνικός διάλογος στη Ρουμανία. Άρπαντ Σούμπα Ομοσπονδία των μεταλλουργών «Μετάλ» Ο κοινωνικός διάλογος στη Ρουμανία Άρπαντ Σούμπα Ομοσπονδία των μεταλλουργών «Μετάλ» Γενική κατάσταση Για την εξασφάλιση σταθερού περιβάλλοντος και κοινωνικής ειρήνης, ο νόμος ορίζει τους κανόνες για τη

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en) 8301/18 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο Τμήμα) Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχειακές συλλογές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας

Οι αρχειακές συλλογές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας Οι αρχειακές συλλογές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας B. Αρχειακές συλλογές που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία (DEP) και πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 8.3.2017 JOIN(2017) 8 final 2017/0050 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Είναι ανάγκη για μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας

Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου 2014 Περιεχόμενα: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κεφάλαιο πρώτο: 1.1. Η αντιπροσώπευση των φύλων στην πολιτική ζωή της Κύπρου 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνικός διάλογος σε καιρούς κρίσης 1 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μερικά απλά λόγια για την κρίση Η κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα 17-18/

Πρόγραμμα 17-18/ Πρόγραμμα 17-18/01 2019 To πρόγραμμα που ακολουθεί είναι ενδεικτικό και ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις. Το τελικό - επίσημο πρόγραμμα θα σας σταλεί εγκαίρως. Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 08:30-09:00

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 26.1.2016 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με μια ετήσια πανευρωπαϊκή συζήτηση στο πλαίσιο της νομοθετικής έκθεσης πρωτοβουλίας σχετικά με τη θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. στα πλαίσια ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. στα πλαίσια ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ στα πλαίσια ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, έχοντας αναγνωρίσει το μεγάλο ρόλο που διαδραματίζει ο σωστός σχεδιασμός εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 7.6.2016 JOIN(2016) 26 final 2016/0166 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία. Εισαγωγή του συγγραφέα... 21

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία. Εισαγωγή του συγγραφέα... 21 Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Βιομηχανικές Σχέσεις 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία Πρόλογος Καθηγητή Βασίλη Φίλια... 17 Εισαγωγή του συγγραφέα... 21 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

13617/16 ΓΒ/ακι/ΘΛ 1 DG E - 1C

13617/16 ΓΒ/ακι/ΘΛ 1 DG E - 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 13617/16 JEUN 84 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου αριθ. προηγ. εγγρ.: 13344/16 JEUN 76 Θέμα: Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, καθώς και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως είναι η ενισχυμένη συνεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάδυση μιας νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η ανάδυση μιας νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δέσποινα Ασλανίδου Η ανάδυση μιας νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης; 3 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ «Οικονομική Διακυβέρνηση και Δημοκρατική Νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Ανιχνεύοντας τον ρόλο των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019-2024 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 2019/0000(INI) 19.8.2019 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ (2019/0000(INI)) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση

Η Ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Μητροπόλεως 42, 105 63 Αθήνα τηλ.: 210 3259200, fax: 210 3259209 Ανταγωνιστικότητα Πρώτα Η Ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την απασχόληση και την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 13.4.2015 JOIN(2015) 10 final 2015/0073 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία κ. Νίκου Αναλυτή, Αντιπροέδρου ΣΕΒ στο Συνέδριο της Ένωσης ιοικητικών ικαστών (26-27/6/2003)

Οµιλία κ. Νίκου Αναλυτή, Αντιπροέδρου ΣΕΒ στο Συνέδριο της Ένωσης ιοικητικών ικαστών (26-27/6/2003) Οµιλία κ. Νίκου Αναλυτή, Αντιπροέδρου ΣΕΒ στο Συνέδριο της Ένωσης ιοικητικών ικαστών (26-27/6/2003) µε θέµα: «Απασχόληση, Κοινωνική Ασφάλιση, Μετανάστευση και η ικαστική τους Προστασία» Η Ευρώπη αντιµετωπίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Δρ Πέτρος Κουτσοβίτης Επιστημονικοί Συνεργάτες: Αμαλία Ρούφη Δρ Παύλος Τυρολόγου Υπόβαθρο Το έργο INTRAW είναι μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορίζοντας 2020

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ. του ΙΝΕ το τελευταίο διάστημα.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ. του ΙΝΕ το τελευταίο διάστημα. Τεύχος 185, Ιούλιος - Αύγουστος 2011 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Η συσσωρευτική απώλεια των 5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας κατά μέσο όρο την περίοδο 2008-2010 στην ΕΕ-27 κατανέμεται μεταξύ των ηλικιακών ομάδων των

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρητήριο της Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

Παρατηρητήριο της Κοινωνικής Οικονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Παρατηρητήριο της Κοινωνικής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Σύντομο ιστορικό Το ΕΚΚΕ από το 2003 και μετά έχει υλοποιήσει σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων, έργων και μελετών στο πεδίο της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 2.9.2011 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού 1073/99 (ΜΕΡΟΣ 4) Ο θεσμικός συντονισμός στην καταπολέμηση της απάτης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 15.2.2017 JOIN(2017) 7 final 2017/0031 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Νέο πλαίσιο για συλλογικές διαπραγματεύσεις. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέο πλαίσιο για συλλογικές διαπραγματεύσεις. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέο πλαίσιο για συλλογικές διαπραγματεύσεις 1 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Τι είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις; Διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων που στοχεύουν

Διαβάστε περισσότερα

8035/17 ΜΜ/γομ/ΕΠ 1 DG E - 1C

8035/17 ΜΜ/γομ/ΕΠ 1 DG E - 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαΐου 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου αριθ. προηγ. εγγρ.: 7679/17 JEUN 39 Θέμα: Επιτροπή των

Διαβάστε περισσότερα

Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου. Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014

Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου. Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014 Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου Ράλλης Γκέκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Φεβρουάριος 2014 Περιεχόμενα Παρουσίασης Η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» Οι Δήμοι στη νέα προγραμματική περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Συνθήκη της Λισαβόνας

Συνθήκη της Λισαβόνας Συνθήκη της Λισαβόνας Α. Εισαγωγή Στις 13 Δεκεμβρίου 2007, οι αρχηγοί των είκοσι επτά χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Με τη Συνθήκη τροποποιούνται οι δύο βασικές Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ V PRC «Συνδικαλισμός, συνδικάτα και συνδικαλιστική συμμετοχή στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης», ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αντικείμενο της παρούσας έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση του βαθμού συνδικαλιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Επισυνάπτονται για τις αντιπροσωπίες τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Αρκτική, ως εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου 2016.

Επισυνάπτονται για τις αντιπροσωπίες τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Αρκτική, ως εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου 2016. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2016 (OR. en) 10400/16 COEST 166 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 20 Ιουνίου 2016 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. πρότασης απόφασης του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. πρότασης απόφασης του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.9.2014 COM(2014) 578 final ANNEX 7 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της πρότασης απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) μεταξύ των κρατών της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ. Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ. Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΝΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ» ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «Το ευρωπαϊκό big-bang, η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΕULP-512: Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος και Κοινωνικά Δικαιώματα

ΕULP-512: Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος και Κοινωνικά Δικαιώματα ΕULP-512: Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος και Κοινωνικά Δικαιώματα Θεμελιώδη Δικαιώματα Δρ. Χριστίνα Ιωάννου Θεμελιώδη Δικαιώματα Τα Θεμελιώδη Δικαίωματα αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία κανόνων, αφού είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ των εθνικών κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ. Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ των εθνικών κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ. Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ των εθνικών κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου Νοέμβριος 2015 Κείμενο πολιτικής με θέμα την ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

Έως 12/2010 (Ν. 3871/2010 και Ν.3899/2010)

Έως 12/2010 (Ν. 3871/2010 και Ν.3899/2010) Μεσολάβηση και Διαιτησία (ΟΜΕΔ)/ Συμφιλίωση Ρύθμιση διαδικασίας προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Θέσπιση δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στην μεσολάβηση και στην διαιτησία και των δύο μερών. Εξαγγελία προεδρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2018(INI) της Επιτροπής Αναφορών

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2018(INI) της Επιτροπής Αναφορών Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Αναφορών 2016/2018(INI) 25.1.2017 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Αναφορών προς την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων σχετικά με την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.3.2014 COM(2014) 149 final 2014/0086 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.11.2012 COM(2012) 671 final ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ για τη διαμόρφωση κατάλληλων σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ)

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα!

Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα! Ιστορική αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU) αποφάσισε να προβεί στην συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών υπέρ της καθιέρωσης της ύδρευσης ως ανθρώπινου δικαιώματος στο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Κυπριακή Δημοκρατία ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «Ο Ρόλος και η Σημαντικότητα του Εκπαιδευτικού Συστήματος στην Ανάπτυξη της Συνεργατικής Κουλτούρας» Εκπρόσωπε του Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2016 (OR. en) Σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου ως προς την αθλητική διπλωματία

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2016 (OR. en) Σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου ως προς την αθλητική διπλωματία Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2016 (OR. en) 12355/16 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες LIMITE αριθ. προηγ. εγγρ.: 11816/16

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 1 Λοϊζος Χατζηκωστής «Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχείρησης» Ε.Ε.Ε. Σηµαίνει την επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ από τη Λιθουανία την 1η Ιανουαρίου 2015

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ από τη Λιθουανία την 1η Ιανουαρίου 2015 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 4.6.2014 COM(2014) 324 final 2014/0170 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ από τη Λιθουανία την 1η Ιανουαρίου 2015 EL EL ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χώρες με κυριαρχία κλαδικών διακλαδικών ΣΣΕ. Χώρες με κυριαρχία Επιχειρησιακών ΣΣΕ

Χώρες με κυριαρχία κλαδικών διακλαδικών ΣΣΕ. Χώρες με κυριαρχία Επιχειρησιακών ΣΣΕ σύναψης των ώρες με ενιαίο ώρες με ώρες με ανάμεσα στο δια/ Αυστρία ΝΑΙ Βέλγιο ΝΑΙ Βουλγαρία ΝΑΙ Κυριαρχία κλαδικής. Η επιχειρησιακή διαπραγμάτευση περιορίζεται σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων. Τριαδικό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

1. Έγκριση της ημερήσιας διάταξης Έγκριση των σημείων «I» του Παραρτήματος

1. Έγκριση της ημερήσιας διάταξης Έγκριση των σημείων «I» του Παραρτήματος Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Σεπτεμβρίου 2016 (OR. en) 12545/16 OJ CRP1 31 ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ Θέμα: 2599η συνεδρίαση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ (1ο τμήμα) Hμερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Επισυνάπτεται για τις αντιπροσωπίες έγγραφο της Επιτροπής σχετικά με το ανωτέρω θέμα ενόψει της συνόδου του Συμβουλίου EPSCO στις 7 Μαρτίου 2016.

Επισυνάπτεται για τις αντιπροσωπίες έγγραφο της Επιτροπής σχετικά με το ανωτέρω θέμα ενόψει της συνόδου του Συμβουλίου EPSCO στις 7 Μαρτίου 2016. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2016 (OR. en) 6232/16 SOC 78 EMPL 47 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες Θέμα: Νέα αρχή για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2011 (04.03) (OR. en) 6524/11 Διοργανικός φάκελος: 2010/0384 (NLE) PI 10

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2011 (04.03) (OR. en) 6524/11 Διοργανικός φάκελος: 2010/0384 (NLE) PI 10 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2011 (04.03) (OR. en) 6524/11 Διοργανικός φάκελος: 2010/0384 (NLE) PI 10 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Προεδρίας προς : το Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ. : 6520/11 PI

Διαβάστε περισσότερα

Ένα κοινωνικό σύμφωνο για την Ευρώπη

Ένα κοινωνικό σύμφωνο για την Ευρώπη Ένα κοινωνικό σύμφωνο για την Ευρώπη EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION Eμείς, οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές ηγέτες, συνελθόντες στους κόλπους της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, απευθύνουμε την παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά θέματα προς συζήτηση:

Βασικά θέματα προς συζήτηση: ΕΝΟΤΗΤΑ 8. ΚΟΙΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΚΟΙΝΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Βασικά θέματα προς συζήτηση: Η ανάπτυξη της Κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Η λήψη των αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 10.8.2012 2012/2150(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την Επιτροπή Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 50 Παράγραφος 3 α (νέα) 3α. υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει μαζί πολύ περισσότερα για να θέσει τα θεμέλια για μελλοντική γενικευμένη ευημερία θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει

Διαβάστε περισσότερα