Η εφαρµογή του ΣΕΠ στη Γ τάξη Γυµνασίου και Α Ενιαίου Λυκείου...1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η εφαρµογή του ΣΕΠ στη Γ τάξη Γυµνασίου και Α Ενιαίου Λυκείου...1"

Transcript

1 Η εφαρµογή του ΣΕΠ στη Γ τάξη Γυµνασίου και Α Ενιαίου Λυκείου Πρόγραµµα Σπουδών ΣΕΠ Η εφαρµογή του ΣΕΠ στη Γ τάξη Γυµνασίου και Α Ενιαίου Λυκείου...1 Πρόγραµµα Σπουδών ΣΕΠ Εισαγωγή Σκοπός της εφαρµογής του ΣΕΠ στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση Γενικοί σκοποί Ειδικοί στόχοι Άξονες ενοτήτων - περιεχοµένων Επιθυµητές γνώσεις και δεξιότητες ιαµόρφωση περιεχοµένων Μεθοδολογία Αξιολόγηση...16

2 1. Εισαγωγή Σύµφωνα µε: Τις διατάξεις των Νόµων 1566/85 και 2525/97 για την εφαρµογή του Σχολικού Επαγγελµατικού Προσανατολισµού Τις εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ που αναφέρονται στα καθήκοντα των καθηγητών συµβούλων και στις δραστηριότητες (επισκέψεις, προγράµµατα αγωγής σταδιοδροµίας) του ΣΕΠ Την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός νέου Προγράµµατος Σπουδών ΣΕΠ το οποίο θα ορίσει το σκοπό, τους στόχους, τη λειτουργία και το διδακτικό υλικό του ΣΕΠ στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση, στο πλαίσιο των σύγχρονων τάσεων και εξελίξεων στο χώρο της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της οικονοµίας και της κοινωνίας, ευρύτερα εκπονήθηκε το Πρόγραµµα Σπουδών ΣΕΠ, λαµβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες θεωρίες επαγγελµατικής ανάπτυξης. Το Πρόγραµµα Σπουδών ΣΕΠ ορίζει τις γενικές αρχές του ΣΕΠ και τους απαραίτητους για την υλοποίησή του όρους. Για το λόγο αυτό περιλαµβάνει: Το Γενικό Σκοπό και τους Ειδικούς Στόχους του ΣΕΠ. Τα περιεχόµενα µέσα από τα οποία υλοποιούνται ο σκοπός και οι στόχοι του. Τη µεθοδολογία µέσω της οποίας θα επιτευχθούν οι προκαθορισµένοι στόχοι. Την αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

3 2. Σκοπός της εφαρµογής του ΣΕΠ στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση Ο σχολικός επαγγελµατικός προσανατολισµός (ΣΕΠ) στοχεύει στην παροχή βοήθειας προς τους µαθητές κατά τα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους, ώστε να συνειδητοποιήσουν τις κλίσεις τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να διεκδικήσουν τη συµµετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. 3. Γενικοί σκοποί Με την εφαρµογή του ΣΕΠ στη Γ τάξη Γυµνασίου και την Α Ενιαίου Λυκείου επιδιώκονται οι παρακάτω γενικοί σκοποί:! Να σχηµατίσουν οι µαθητές ολοκληρωµένη εικόνα για τον εαυτό τους.! Να γνωρίσουν τη διαδικασία της πληροφόρησης και ειδικότερα την πληροφόρηση που αφορά σε θέµατα εκπαίδευσης-κατάρτισης και αγοράς εργασίας.! Να µάθουν να διερευνούν τον κόσµο της εργασίας.! Να µάθουν να διερευνούν το χώρο της εκπαίδευσης-κατάρτισης.! Να προετοιµαστούν για τη µετάβασή τους σε επόµενη εκπαιδευτική βαθµίδα.! Να προετοιµαστούν για την είσοδο και παραµονή στην αγορά εργασίας.! Να διευκολυνθούν στη λήψη εκπαιδευτικών και επαγγελµατικών αποφάσεων.! Να αναπτύξουν πνεύµα οµαδικότητας, συνεργασίας και καλής επικοινωνίας µε τους γύρω τους, αποδεχόµενοι τις ιδιαιτερότητες του άλλου. 4. Ειδικοί στόχοι! Να κατανοήσουν οι µαθητές και να εκτιµήσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, τα ενδιαφέροντα και τις αξίες, τις ικανότητες και δεξιότητές τους.! Να αναπτύσσουν και να αξιοποιούν τις ικανότητές τους.! Να καλλιεργήσουν επαγγελµατική συνείδηση.! Να ασκηθούν στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, όσον αφορά την πληροφόρησή τους.! Να παρακολουθούν την πραγµατοποίηση επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων στο Internet.! Να συµµετέχουν σε οµάδες συζήτησης στο Internet για θέµατα που αφορούν το Σχολικό Επαγγελµατικό Προσανατολισµό.! Να ασκηθούν στην περιγραφή επαγγελµατικών χώρων και δραστηριοτήτων.! Να µάθουν να χρησιµοποιούν διαφορετικές πηγές πληροφόρησης.! Να αξιολογούν και να επιλέγουν πληροφορίες σύµφωνα µε τις ανάγκες τους.! Να µάθουν τρόπους επεξεργασίας και δηµιουργίας νέας πληροφορίας (εκπαιδευτική, επαγγελµατική).

4 ! Να διερευνήσουν τις δυνατότητες εκπαίδευσης-κατάρτισης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.! Να πληροφορηθούν σχετικά µε τις δυνατότητες σπουδών και εργασίας στην τοπική και παγκόσµια κοινότητα.! Να αντιµετωπίζουν µε θετική στάση τις αλλαγές που συµβαίνουν στη ζωή τους.! Να αντιληφθούν τη σχέση που υπάρχει µεταξύ του σχολείου και της ευρύτερης κοινωνίας.! Να κατανοήσουν τη διάσταση και τη σηµασία της επιχειρηµατικότητας στο χώρο της απασχόλησης.! Να µάθουν να σχεδιάζουν το µέλλον τους και να ιεραρχούν τα σχέδιά τους.! Να πληροφορηθούν σχετικά µε τον κόσµο της εργασίας, τις εξελίξεις του και το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.! Να γνωρίσουν επαγγελµατικούς χώρους και νέες µορφές εργασίας.! Να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης.! Να αναπτύξουν δεξιότητες αναζήτησης ή/και παραµονής στην εργασία.! Να κατανοήσουν ότι οι εκπαιδευτικές και επαγγελµατικές επιλογές επηρεάζουν τη ζωή του ατόµου.! Να γνωρίσουν τη διαδικασία που ακολουθείται στη λήψη απόφασης.! Να µπορούν να διακρίνουν τις επιδράσεις του σχολείου, της οικογένειας και της κοινωνίας στις επιλογές και τις αποφάσεις τους.! Να µάθουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για αποφάσεις που αφορούν εκπαίδευση και εργασία.! Να προβληµατιστούν για το ρόλο των στερεοτυπικών αντιλήψεων στις εκπαιδευτικές και επαγγελµατικές επιλογές.! Να µάθουν να διακρίνουν και να αποδέχονται τα θετικά και αρνητικά στοιχεία των άλλων.! Να συµµετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν συνεργασία και επικοινωνία µε άλλα άτοµα.! Να είναι σε θέση να παρουσιάζουν τον εαυτό τους µε διάφορους τρόπους.

5 5. Άξονες ενοτήτων - περιεχοµένων Η επίτευξη του γενικού σκοπού απαιτεί συστηµατική προσέγγιση εννοιών και καλλιέργεια δεξιοτήτων, που ταξινοµούνται σε τρεις άξονες:! γνώση του εαυτού! γνώση του κόσµου! το άτοµο µέσα στον κόσµο Στους τρεις αυτούς άξονες περιέχονται οι εξής ενότητες του εκπαιδευτικού υλικού: Άξονες Ενότητες Περιεχόµενα Ανακαλύπτω τον εαυτό µου γνώση του εαυτού Αντιλήψεις για τους συνανθρώπους µου Συνεχώς βελτιώνοµαι Ο κόσµος της εργασίας γνώση του κόσµου Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστηµα Η ανεργία στην εποχή µας Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αναζητώ πληροφορίες Πώς να διαλέξω; Οι αποφάσεις µου το άτοµο µέσα στον κόσµο Γνωρίζω το σήµερα, σκέφτοµαι το αύριο Η προσωπικότητά µας, κλειδί για το µέλλον Είσοδος και παραµονή στην αγορά εργασίας Παίρνοντας µια απόφαση Βήµατα µιας απόφασης 6. Επιθυµητές γνώσεις και δεξιότητες Μέσα από το Πρόγραµµα Σπουδών του ΣΕΠ ο µαθητής αναπτύσσει δεξιότητες που σχετίζονται µε τους βασικούς άξονες του µαθήµατος. Συγκεκριµένα ο µαθητής αναπτύσσει:

6 εξιότητες αυτογνωσίας: Ο µαθητής είναι σε θέση να εντοπίζει τις ικανότητες, τις κλίσεις του, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. εξιότητες αυτοπαρουσίασης: Ο µαθητής είναι σε θέση να παρουσιάζει τον εαυτό του µε διάφορους τρόπους π.χ. να διεκδικεί µια θέση εργασίας συντάσσοντας ένα βιογραφικό σηµείωµα ή δίνοντας µια συνέντευξη. εξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας: Ο µαθητής είναι σε θέση να συνεργάζεται και να επικοινωνεί µε άλλα άτοµα, να συµµετέχει σε οµάδες, να εκφράζει τη γνώµη του και να δέχεται τις σκέψεις και τις απόψεις των άλλων. εξιότητες αναζήτησης και χρήσης πληροφοριών: Ο µαθητής εξοικειώνεται µε τους τρόπους αναζήτησης πληροφοριών, µαθαίνει να επεξεργάζεται κριτικά και να αξιολογεί τις πληροφορίες σύµφωνα µε τους στόχους του. εξιότητες λήψης απόφασης: Ο µαθητής είναι σε θέση κάθε φορά να παίρνει µια απόφαση για το µέλλον του µε ρεαλιστικό και αποτελεσµατικό τρόπο σύµφωνα µε τις ανάγκες και τους στόχους του. εξιότητες αποτελεσµατικής λειτουργίας στο διεθνοποιηµένο χώρο της εργασίας µέσω του παγκόσµιου δικτύου Internet ( e-business). εξιότητες αντίληψης των νέων εργασιακών δεδοµένων σε σχέση µε τα επίπεδα εκπαίδευσης. Οι γνώσεις που αποκτά ο µαθητής αφορούν το εκπαιδευτικό σύστηµα και τον κόσµο της εργασίας (εκπαίδευση/ κατάρτιση, απασχόληση, τοµείς οικονοµίας, επιχειρηµατικότητα, συνθήκες εργασίας, αναγνώριση προσόντων, πιστοποίηση σπουδών, Ευρωπαϊκή Ένωση).

7 7. ιαµόρφωση περιεχοµένων Γ Τάξη Γυµνασίου Ενότητεςπεριεχόµενα Ανακαλύπτω τον εαυτό µου Στόχοι διδασκαλίας! Να εντοπίσουν οι µαθητές τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την προσωπικότητά τους.! Να σχηµατίσουν ολοκληρωµένη εικόνα του εαυτού τους.! Να προσδιορίσουν τα ενδιαφέροντά τους.! Να κατανοήσουν τη σηµασία των ενδιαφερόντων στις εκπαιδευτικές και επαγγελµατικές τους επιλογές.! Να ανακαλύψουν τις ικανότητες και δεξιότητές τους µε στόχο την αύξηση της αυτοεκτίµησής τους.! Να προσδιορίσουν τις προσωπικές και επαγγελµατικές τους αξίες.! Να συνειδητοποιήσουν ότι οι δεξιότητες καλλιεργούνται και αναπτύσσονται µε συστηµατική προσπάθεια. Ο κόσµος της εργασίας Το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον e- Business Η διεθνοποίηση της εργασίας και της οικονοµίας και οι επιδράσεις στο κάθε άτοµο και την εκπαίδευση Αντιλήψεις για τους συνανθρώπους µου! Να κατανοήσουν οι µαθητές την έννοια της εργασίας και το ρόλο της στη ζωή του ανθρώπου.! Να αντιληφθούν τις αλλαγές που συµβαίνουν στην αγορά εργασίας.! Να κατανοήσουν το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.! Να πληροφορηθούν για τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.! Να κατανοήσουν έννοιες που σχετίζονται µε την άσκηση κάποιου επαγγέλµατος! Να κατανοήσουν έννοιες που σχετίζονται µε την απαςχόληση και την ανεργία.! Να προβληµατιστούν για τους παράγοντες που επηρεάζουν την επαγγελµατική τους επιλογή.! Να αντιληφθούν ότι το κάθε επάγγελµα σχετίζεται µε αντίστοιχο τρόπο ζωής.! Να αντιληφθούν ότι η διεθνοποίηση της εργασίας και της οικονοµίας επιδρά στην προσωπικότητα του ατόµου.! Να κατανοήσουν τη σχέση µεταξύ εκπαίδευσης και οικονοµίας.! Να κατανοήσουν οι µαθητές την έννοια των στερεότυπων αντιλήψεων.! Να προβληµατιστούν για τη στάση τους απέναντι σε οµάδες

8 Γ Τάξη Γυµνασίου Ενότητεςπεριεχόµενα Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστηµα Αναζητώ πληροφορίες Πώς να διαλέξω; Οι αποφάσεις µου Στόχοι διδασκαλίας ανθρώπων που είναι διαφορετικοί από αυτούς.! Να εξετάσουν αν οι στερεότυπες αντιλήψεις ασκούν επίδραση στις εκπαιδευτικές και επαγγελµατικές επιλογές.! Να βλέπουν µε κριτικό µάτι τις στερεότυπες αυτές αντιλήψεις.! Να πληροφορηθούν οι µαθητές για τη δοµή του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήµατος.! Να πληροφορηθούν για τις εκπαιδευτικές διεξόδους µετά το Γυµνάσιο.! Να προσεγγίσουν οι µαθητές την έννοια της πληροφόρησης ως ανάγκης στο νέο άνθρωπο κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης! Να ενηµερωθούν για τις µορφές που µπορεί να έχει η πληροφορία.! Να προσεγγίσουν τη διαδικασία αναζήτησης και επιλογής της πληροφορίας.! Να προσεγγίσουν οι µαθητές τη διαδικασία λήψης απόφασης:! α) τον προσδιορισµό αναγκών και δυνατοτήτων! β) τη γνώση όρων και συνθηκών! γ) την επιλογή προτεραιοτήτων! Να µπορούν να εντοπίσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης απόφασης.! Να προβληµατιστούν για τις επιλογές που θα κληθούν να κάνουν τελειώνοντας το Γυµνάσιο συνεκτιµώντας τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και τις εξελίξεις της εποχής τους.! Να καταλάβουν οι µαθητές ότι κάποιες αποφάσεις τους σε µεταβατικά στάδια της ζωής τους, ενώ είναι καθοριστικές δεν είναι αµετάκλητες.

9 Α Τάξη Ενιαίου Λυκείου Ενότητεςπεριεχόµενα Γνωρίζω το σήµερα, σκέφτοµαι το αύριο Η προσωπικότητά µας, κλειδί για το µέλλον Συνεχώς βελτιώνοµαι Ο κόσµος της εργασίας Στόχοι διδασκαλίας! Να ενθαρρυνθούν οι µαθητές, ώστε να σκέφτονται σχετικά µε το µέλλον τους και να σχεδιάζουν τη σταδιοδροµία τους.! Να βοηθηθούν, ώστε να κατανοούν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ένταξή τους σε µια πολύπλοκη και µεταβαλλόµενη κοινωνία.! Να εντοπίσουν τις εξιότητές τους και να τις καλλιεργήσουν, λαµβάνοντας υπόψη τους τα νέα δεδοµένα στην αγορά εργασίας.! Να προσδιορίσουν οι µαθητές βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, ικανότητες, δεξιότητες, ενδιαφέροντα, στάσεις, αξίες.! Να προσδιορίσουν ποιες αξίες τους ικανοποιούνται από ένα πιθανό επάγγελµα.! Να ιεραρχήσουν τις αξίες που θεωρούν πιο σηµαντικές και να τις συνδέσουν µε πιθανές δραστηριότητες.! Να είναι σε θέση οι µαθητές ν` αναγνωρίσουν τους τρόπους µε τους οποίους µπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες µέσω των σχολικών µαθηµάτων και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.! Να ενθαρρυνθούν στην ανάληψη πρωτοβουλιών και τη συµµετοχή τους σε οµαδικές δραστηριότητες µέσα στο σχολείο και στον ευρύτερο χώρο της κοινότητας.! Να κατανοήσουν ότι η συνεργατικότητα είναι σηµαντική δραστηριότητα, η οποία συµβάλλει στην ανάπτυξη της υπευθυνότητας.! Να ασκηθούν στην ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων, όπως: δεξιότητες διαχείρισης χρόνου, κοινωνικές δεξιότητες, δεξιότητες οµαδικής εργασίας κ.α.! Να µάθουν να εντοπίζουν, να αξιοποιούν και να δηµιουργούν νέες ευκαιρίες για σπουδές και απασχόληση.! Να συνειδητοποιήσουν οι µαθητές, ότι ο κόσµος της εργασίας µεταβάλλεται.! Να ευαισθητοποιούνται και να ενηµερώνονται για τις µεταβολές που συντελούνται στο χώρο της εργασίας.! Να εξοικειωθούν µε οικονοµικές έννοιες και στοιχεία.

10 Α Τάξη Ενιαίου Λυκείου Ενότητεςπεριεχόµενα Η ανεργία στην εποχή µας Πώς αντιµετωπίζεται η ανεργία µε την ανάπτυξη; Είναι δυνατή η αντιµετώπιση της ανεργίας µε την "πλασµατική απασχόληση" σε "ψεύτικες θέσεις εργασίας" ; Στόχοι διδασκαλίας! Να προβληµατιστούν οι µαθητές σχετικά µε το κοινωνικό πρόβληµα της ανεργίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσµιο επίπεδο.! Να εντοπίσουν και να εξηγήσουν ποιες κοινωνικές οµάδες και ποιες γεωγραφικές περιοχές πλήττονται περισσότερο από την ανεργία.! Να ευαισθητοποιούνται και να ενηµερώνονται για τις µεταβολές που συντελούνται στο χώρο της εργασίας.! Να ενηµερώνονται για τα προγράµµατα επιµόρφωσης και κατάρτισης ανέργων, τα οποία λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή τους.! Να αντλούν πληροφορίες από <<µικρές αγγελίες>> των εφηµερίδων για τις προσφερόµενες θέσεις εργασίας.! Να µάθουν να αναζητούν πληροφορίες από άλλους φορείς εύρεσης εργασίας και στελέχωσης θέσεων, όπως π.χ. Σύµβουλοι Επιχειρήσεων, Γραφεία ιασύνδεσης, ΟΑΕ κ.ά.! Να µάθουν τρόπους αντιµετώπισης της ανεργίας µέσω άλλων δραστηριοτήτων (επιχειρηµατικότητα). Είσοδος και παραµονή στην αγορά εργασίας! Να ασκηθούν οι µαθητές σε στρατηγικές παρουσίασης της προσωπικότητάς τους, όπως είναι η σύνταξη βιογραφικού σηµειώµατος και συνοδευτικής επιστολής καθώς και η προετοιµασία για την επαγγελµατική συνέντευξη.! Να πληροφορηθούν τους φορείς που µπορούν να τους βοηθήσουν στην κατάλληλη προβολή της προσωπικότητας τους για την ένταξη τους στην εργασία, όπως τα Κέντρα Συµβουλευτικής και Προσανατολισµού, Γραφεία ιασύνδεσης Πανεπιστηµίων, Σύµβουλοι Επιχειρήσεων κ.ά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση! Να ενηµερωθούν οι µαθητές για την Ευρωπαϊκή Ένωση.! Να συνειδητοποιήσουν, ως πολίτες της Ενωµένης Ευρώπης, τον πολυπολιτισµικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.! Να ενηµερωθούν για την κινητικότητα των πολιτών στα κράτη µέλη.! Να πληροφορηθούν για τα ευρωπαϊκά προγράµµατα (LEONARDO DA VINCI, ΣΩΚΡΑΤΗΣ), τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που τους δίνονται στην Ενωµένη Ευρώπη σε θέµατα εκπαίδευσης και κατάρτισης.! Να πληροφορηθούν ποιοι φορείς ενηµερώνουν για θέµατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα µας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τµήµα Ενηµέρωσης και Τεκµηρίωσης, αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. ά.

11 Α Τάξη Ενιαίου Λυκείου Ενότητεςπεριεχόµενα Στόχοι διδασκαλίας Παίρνοντας µια απόφαση Να ενθαρρυνθούν οι µαθητές, ώστε να σκέφτονται και να εντοπίζουν εναλλακτικές λύσεις. Να προσεγγίσουν µέσα από την εµπειρία τους διαφορετικούς τρόπους λήψης απόφασης. Να εντοπίσουν παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις µας: προσωπικοί, οικογενειακοί, κοινωνικοί, περιστασιακοί παράγοντες, κ. ά. Βήµατα µιας απόφασης Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστηµα! Να ασκηθούν οι µαθητές στη διαδικαςία λήψης απόφασης.! Να περιγράψουν ποιες ενέργειες αντιστοιχούν στα βήµατα της διαδικασίας λήψης απόφασης που αφορά την επιλογή κατεύθυνσης στη Β` Λυκείου.! Να συνειδητοποιήσουν ότι το αποτέλεσµα της απόφασης είναι συνέπεια των επιλογών µας και της αξιολόγησης τους.! Να ενηµερωθούν οι µαθητές για τη δοµή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήµατος και τις διεξόδους κάθε εκπαιδευτικής βαθµίδας.! Να γνωρίσουν αναλυτικά τη δοµή του Ενιαίου Λυκείου, τις ιδιαιτερότητες των Α`, Β`, Γ`, τάξεων, τις κατευθύνσεις και τις αντίστοιχες διεξόδους σε σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.! Να ευαισθητοποιηθούν, ώστε να ελέγχουν την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της πληροφορίας που αφορά στα θέµατα εκπαίδευσης.! Να ενηµερώνονται για τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις που αφορούν σε µαθήµατα, εξετάσεις, εξαγωγή βαθµολογίας, κ. ά.! Να αναζητούν πληροφορίες, µέσω της νέας τεχνολογίας, σχετικά µε τα προγράµµατα σπουδών ΑΕΙ ΤΕΙ, τα νέα τµήµατα που ιδρύονται, τις δυνατότητες µεταπτυχιακών προγραµµάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

12 8. Μεθοδολογία Ο ΣΕΠ ως µάθηµα στις τάξεις Γ Γυµνασίου και Α Ενιαίου Λυκείου στοχεύει όχι µόνο στην αφοµοίωση γνωστικού υλικού, αλλά και σε µια πολύπλευρη προσέγγιση του κόσµου του µαθητή, ώστε αυτός να µπορεί να αναπτύξει δεξιότητες για τις εκπαιδευτικές και επαγγελµατικές του επιλογές. Οι γνώσεις που αποκτά ο µαθητής στο πλαίσιο του µαθήµατος του ΣΕΠ αφορούν τον εαυτό του, αλλά και τον κόσµο γύρω του. Έτσι, το περιεχόµενο του Προγράµµατος Σπουδών ΣΕΠ βασίζεται σε θέµατα που αντλούνται από τις επιστήµες της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας, της Οικονοµίας και της Πληροφορικής. Στη διαδικασία εφαρµογής του Προγράµµατος Σπουδών ΣΕΠ επιλέγονται ποικίλες µέθοδοι για την επίτευξη των γενικών και ειδικών στόχων. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των µεθόδων είναι ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο µαθητής και ότι απαιτείται συνεργασία και συµµετοχή όλης της οµάδας µέσα στην τάξη, µε κλίµα ψυχολογικής άνεσης και αποδοχής του άλλου. Ο καθηγητής που εφαρµόζει το πρόγραµµα ΣΕΠ είναι ο συντονιστής-εµψυχωτής της οµάδας και ο διευκολυντής της µαθησιακής διαδικασίας. Χωρίς να παραµένει αυτός θεατής των όσων συµβαίνουν σχεδιάζει τις διαδικασίες µάθησης, δηµιουργεί κατάλληλο παιδαγωγικό κλίµα, προσπαθεί να αναπτύξει δεξιότητες επικοινωνίας µε άτοµα και οµάδες, αλλά και µε φορείς έξω από το σχολείο. Ο καθηγητής στηρίζει και βοηθάει τους µαθητές στις εκπαιδευτικές και επαγγελµατικές τους αποφάσεις, χωρίς να χειραγωγεί και να καθοδηγεί ο ίδιος. Εφαρµόζει µεθόδους που είναι κατάλληλες µε την ηλικία, τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα των µαθητών και τις ιδιαιτερότητες της κάθε διδακτικής ενότητας. Ιδιαίτερη σηµασία έχει η εναλλαγή των µεθόδων και ο συνδυασµός τους, ώστε το µάθηµα να προκαλεί το ενδιαφέρον των µαθητών. Μεθοδολογικές προσεγγίσεις Οι µεθοδολογικές προσεγγίσεις που προτείνονται είναι: 1. Συµπλήρωση ερωτηµατολογίου. 2. Επεξεργασία µη λεκτικού υλικού ( πίνακες, διαγράµµατα ) 2. Συζήτηση σε οµάδες. 3. Συζήτηση µαθητών ανά ζεύγη. 4. Μελέτη περιπτώσεων (case studies). 5. Εκφραστικές µέθοδοι. 6. Πρόσκληση ατόµων στην τάξη. 7. Συνεργασία µε την τοπική αυτοδιοίκηση. 8. Επισκέψεις 9. Πραγµατοποίηση µικρών ερευνών ( projects ) 10. Οργάνωση σύνθετων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της σύνδεσης του σχολείου µε την κοινότητα και το χώρο της απασχόλησης.

13 Μέσα και υλικά Ο καθηγητής που εφαρµόζει το πρόγραµµα ΣΕΠ χρησιµοποιεί ποικιλία µέσων και υλικών λαµβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες κάθε µέσου σε σχέση µε τους στόχους που θέλει να πετύχει. Στη διεξαγωγή της διδασκαλίας η χρήση µέσων και υλικών προκαλεί το ενδιαφέρον των µαθητών, βοηθάει στην κατανόηση ουσιωδών σηµείων και δίνει ζωντάνια στο µάθηµα. Ο καθηγητής υποδεικνύει µε κάθε ευκαιρία την πολύπλευρη αξιοποίηση του κάθε µέσου, επισηµαίνοντας τα σηµεία που καθορίζουν την εγκυρότητα και επικαιρότητα της γνώσης. Προτεινόµενα µέσα και υλικά είναι: - Το εκπαιδευτικό υλικό ΣΕΠ (Βιβλίο µαθητή & Καθηγητή για τις τάξεις Γ Γυµνασίου και Α Ενιαίου Λυκείου), καθώς και το πληροφοριακό υλικό ΣΕΠ (Οδηγοί Σπουδών και Επαγγελµάτων). - Βιβλία / κείµενα σχετικά µε τον τρόπο λειτουργίας των σύγχρονων επιχειρήσεων µέσω του δικτύου Internet στο διεθνοποιηµένο περιβάλλον. - Η βιβλιοθήκη ΣΕΠ και το αρχείο Πληροφόρησης εµπλουτισµένα µε υλικό, όπως βιβλία, επιστηµονικά περιοδικά, ενηµερωτικά τεύχη, φυλλάδια, cd-roms, slides και διαφάνειες που προβάλλουν επαγγελµατικούς και εκπαιδευτικούς χώρους. - Άρθρα, φωτογραφίες από περιοδικά και αποκόµµατα εφηµερίδων. ίνουν µια ζωντανή εικόνα της εποχής, αλλά ίσως και µονόπλευρη. Μέσα από κατάλληλη διαδικασία ο µαθητής µπορεί να διακρίνει την αντικειµενικότητα της πληροφόρησης. - Γελοιογραφίες και κόµικς τα οποία σχολιάζουν την επικαιρότητα και αποτελούν ένα σοβαρό ερέθισµα για προβληµατισµό. - Οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφόρησης. Οι προτεινόµενες µέθοδοι, τα µέσα και τα υλικά δεν αποτελούν δέσµευση για τον καθηγητή, στη διακριτική ευχέρεια του οποίου είναι η επιλογή και άλλων µεθόδων και µέσων που αποσκοπούν στην υλοποίηση των παιδαγωγικών στόχων.

14 ιδακτικές, µαθησιακές δραστηριότητες Η εφαρµογή του ΣΕΠ στη σχολική τάξη, λόγω της ιδιαιτερότητας του θεσµού, παρέχει ευκαιρίες για πολλαπλές προσεγγίσεις του διδακτικού υλικού, µε την ανάπτυξη ποικίλων δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες αυτές µπορεί να γίνονται µέσα ή έξω από το χώρο της τάξης και να αφορούν µια ή περισσότερες διδακτικές ενότητες ( Για παράδειγµα, η ενότητα "Ο κόσµος της εργασίας" µπορεί να παρουσιαστεί και µε τις συγκεκριµένες δραστηριότητες του βιβλίου, αλλά και γενικότερα µε επισκέψεις σε χώρους εργασίας έξω από το σχολείο. ) Οι δραστηριότητες σχεδιάζονται µε βάση το περιεχόµενο της ύλης και αποσκοπούν στην παροχή ευκαιριών, όχι µόνο για καλύτερη κατανόηση του περιεχοµένου, αλλά και για συσχετισµό και αξιοποίηση συναφών γνώσεων, ενδιαφερόντων, κλίσεων και δεξιοτήτων των µαθητών. Είναι σκόπιµο οι επιλεγόµενες δραστηριότητες να µην είναι αποκοµµένες από την υπόλοιπη διδακτική διαδικασία, έτσι ώστε να λειτουργούν υποστηρικτικά και όχι εµβόλιµα. Είδη δραστηριοτήτων Οι δραστηριότητες, ατοµικές ή οµαδικές, στοχεύουν στη βελτίωση της διδασκαλίας και παρέχουν στοιχεία για την ανατροφοδότησή της και περαιτέρω εµβάθυνση σε ορισµένα θέµατα. Οι προτεινόµενες δραστηριότητες χωρίζονται σε δραστηριότητες που σχετίζονται άµεσα µε την παρουσίαση µιας ενότητας και δεν απαιτούν ειδική προετοιµασία από τους µαθητές και σε δραστηριότητες που προϋποθέτουν ειδική προετοιµασία. Η καταγραφή των προτεινόµενων δραστηριοτήτων δεν περιορίζει τους εκπαιδευτικούς που αναλαµβάνουν το µάθηµα στο να επινοήσουν άλλες ανάλογες µε τις ιδιαίτερες ανάγκες των µαθητών τους, τις ειδικές συνθήκες του σχολείου ή της περιοχής ή ακόµη και τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα. ραστηριότητες χωρίς ειδική προετοιµασία Συµπλήρωση ερωτηµατολογίων Ανάγνωση και σχολιασµός κειµένων, άρθρων από εφηµερίδες και περιοδικά µε θέµατα που σχετίζονται µε τον ΣΕΠ ιατύπωση απόψεων που σχετίζονται µε το χώρο της εργασίας ιατύπωση προβληµάτων και αναζήτηση λύσεων σε θέµατα εκπαιδευτικής και επαγγελµατικής σταδιοδροµίας Παρατήρηση και ανάγνωση στατιστικών πινάκων, διαγραµµάτων, οικονοµικών αγγελιών, κόµικς, γελοιογραφιών Αναζήτηση πληροφοριών µε τη χρήση του διαδικτύου Οργάνωση σχεδίου δράσης για τη λήψη απόφασης µε τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών Τεχνικές αυτοπαρουσίασης

15 ραστηριότητες µε ειδική προετοιµασία Καταγραφή επαγγελµάτων που ασκήθηκαν σε ορισµένη εποχή και σε ορισµένο τόπο Οργάνωση και πραγµατοποίηση θεατρικών παραστάσεων µε περιεχόµενο που σχετίζεται µε τους στόχους του ΣΕΠ Σύνταξη µονογραφιών σύγχρονων ή και φανταστικών Οργάνωση σχεδίου επίσκεψης σε εκπαιδευτικούς και εργασιακούς χώρους Αξιοποίηση πολιτιστικών επισκέψεων, σχολικών δραστηριοτήτων, θεατρικών παραστάσεων για την επίτευξη των στόχων του ΣΕΠ Οργάνωση εκδηλώσεων µε στόχο την εκπαιδευτική και επαγγελµατική πληροφόρηση (εµπειρία προσωρινής απασχόλησης σε επαγγελµατικούς χώρους, επισκέψεις επαγγελµατιών, ηµέρες σταδιοδροµίας, κτλ)

16 9. Αξιολόγηση Στο σχολικό πρόγραµµα ο ΣΕΠ µε τον ιδιαίτερο συµβουλευτικό και ψυχοπαιδαγωγικό του χαρακτήρα συµβάλλει στη διαδικασία της επαγγελµατικής ανάπτυξης των µαθητών. Για το λόγο αυτό δεν αξιολογείται µε τον παραδοσιακό τρόπο της εξωτερικής αξιολόγησης. Εν τούτοις η ύπαρξη εσωτερικής αξιολόγησης είτε µε τη µορφή αυτοαξιολόγησης είτε µε τη µορφή ετεροαξιολόγησης µέσα από µικρές οµάδες ή από όλη την τάξη, θεωρείται απαραίτητη για την ανατροφοδότηση του µαθητή. Η αξιολόγηση στο ΣΕΠ δεν έχει επιλεκτική µορφή, ή τη µορφή της επιβράβευσης ή της τιµωρίας αλλά τη µορφή της εσωτερικής αξιολόγησης µε σκοπό: α) Τη γνώση των βασικών πτυχών της προσωπικότητας του µαθητή. β)την ενθάρρυνση για ανάδειξη των θετικών σηµείων του εαυτού του µε σκοπό την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. γ) Τη δραστηριοποίηση του µαθητή σε θέµατα που αφορούν την πορεία της ζωής του. δ) Την ενθάρρυνση για συµµετοχή του σε προγράµµατα και οµαδικές εργασίες. ε) Την άσκηση του µαθητή να παρατηρεί, να επιλέγει, να συγκρίνει, να συνθέτει και να κρίνει τις επιδόσεις, τις δεξιότητες, τις δραστηριότητες τις σχέσεις του και µε βάση αυτά να σχεδιάσει τα επόµενα βήµατά του. στ) Την άσκηση στην αξιοποίηση των λαθών του, στην επιστροφή του σε προηγούµενα βήµατα, όπου αυτό χρειάζεται και στη διερεύνηση προηγούµενων πράξεων µε σκοπό τη άντληση εµπειρίας για το παρόν και το µέλλον του. ζ) Την άντληση πληροφοριών για τον εαυτό του που θα τον βοηθήσουν να αποκτήσει πληρέστερη και ρεαλιστική εικόνα για τον ίδιο και να πάρει έτσι ορθολογικές αποφάσεις για τις εκπαιδευτικές και επαγγελµατικές επιλογές του. η) Την ανάπτυξη κριτικής στάσης απέναντι στις πράξεις και στις συµπεριφορές του και την εµπλοκή του στα θέµατα που τον αφορούν ως υποκείµενο που έχει ευθύνη, συµµετέχει και που µε τις ενέργειές του είναι σε θέση να αλλάξει την έκβαση των πραγµάτων. Για το λόγο αυτό οι διαδικασίες που εξυπηρετούν την αξιολόγηση του µαθητή, σύµφωνα µε τους παραπάνω στόχους, πρέπει να αναπτύσσονται στην τάξη. Οι διαδικασίες αυτές µπορούν να αναπτυχθούν Mε την ύπαρξη ατοµικού φακέλου (portfolio) τον οποίο ο µαθητής ενηµερώνει µε στοιχεία που αφορούν σε όλες τις πλευρές της σχολικής του ζωής (επίδοση, δραστηριότητες, σχέσεις µε τους συµµαθητές και το προσωπικό του σχολείου κ.λ.π.). Με φύλλα αξιολόγησης τα οποία ακολουθούν κάθε ενότητα. Με την τήρηση ηµερολογίου. Με συζητήσεις σε µικρές οµάδες µε τη βοήθεια του καθηγητή συµβούλου.

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΣΕΠ)

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΣΕΠ) ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΣΕΠ) 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος Ο Σχολικός Επαγγελµατικός Προσανατολισµός (ΣΕΠ) στοχεύει να βοηθήσει

Διαβάστε περισσότερα

Υ.Α Γ2/6646/ Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική

Υ.Α Γ2/6646/ Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική Υ.Α Γ2/6646/20-11-97 Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική ΥΠΕΠΘ-Γ2/6646120.Ι 1.97 Ενηµέρωση για το πρόγραµµα επιµόρφωσης Καθηγητών στο Σχολικό Επαγγελµατικό Προσανατολισµό και

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζω με επιτυχία την Επαγγελματική μου Σταδιοδρομία! Υπεύθυνος Σ.Ε.Π. του ΚΕ.ΣΥ.Π. ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Σχεδιάζω με επιτυχία την Επαγγελματική μου Σταδιοδρομία! Υπεύθυνος Σ.Ε.Π. του ΚΕ.ΣΥ.Π. ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣ/ΤΩΝ ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.& Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΝ/ΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΚΕ.ΣΥ.Π)

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής

Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Φ.Ε.Κ. τεύχος Β αρ. φύλλου 303/13-03-2003, Παράρτημα Α, Μάιος 2003 Επιμέλεια: Ελισάβετ Λαζαράκου Σχολική Σύμβουλος, 28 η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Βασικός σκοπός της αξιολόγησης του μαθητή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Γεώργιος Ν. Πριµεράκης Σχ. Σύµβουλος ΠΕ03

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Γεώργιος Ν. Πριµεράκης Σχ. Σύµβουλος ΠΕ03 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Γεώργιος Ν. Πριµεράκης Σχ. Σύµβουλος ΠΕ03 1 Η αξιολόγηση (µπορεί να) αναφέρεται στον εκπαιδευτικό, στο µαθητή, στο Αναλυτικό Πρόγραµµα, στα διδακτικά υλικά στη σχολική µονάδα ή (και) στο θεσµό

Διαβάστε περισσότερα

Π. Μπενέκου Υπεύθυνη ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λιβαδειάς

Π. Μπενέκου Υπεύθυνη ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λιβαδειάς Π. Μπενέκου Υπεύθυνη ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λιβαδειάς Περιεχόμενα Σχετικά με το Δίκτυο Τι είναι Ποιός συμμετέχει και πώς Για ποιό λόγο Σχετικά με το θέμα του Δικτύου Δια βίου Δεξιότητες Νέες Δεξιότητες για το μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΣΤΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΚΕΣΥΠ Λαµίας Καλοδήµος Ε.Κατσίγιαννη

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΣΤΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΚΕΣΥΠ Λαµίας Καλοδήµος Ε.Κατσίγιαννη 1 ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΣΤΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΣΥΠ Λαµίας 2012-13.Καλοδήµος Ε.Κατσίγιαννη 2 Μια παρουσίαση του βιβλίου ΣΕΠ του ΥΠΑΙΘΠΑ «Σχεδιάζοντας το επαγγελµατικό µου µέλλον»

Διαβάστε περισσότερα

α. η παροχή γενικής παιδείας, β. η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των

α. η παροχή γενικής παιδείας, β. η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των ΔΕΠΠΣ ΑΠΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ α. η παροχή γενικής παιδείας, β. η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των ενδιαφερόντων του, γ. η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT Η διεξαγωγή σχεδίων εργασίας στο σύγχρονο σχολείο, προβάλλει ως αναγκαιότητα, για την ανάπτυξη της κριτικής και δηµιουργικής σκέψης των µαθητών, καθώς και όλων εκείνων των ιδιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ Δημήτριος Γκότζος Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Δρ Δημήτριος Γκότζος Γενικές αρχές της εκπαίδευσης Παροχή γενικής παιδείας Καλλιέργεια δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των ενδιαφερόντων του Η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών

Διαβάστε περισσότερα

Ηφιλοσοφίατων ΕΠΠΣκαιτωνΑΠΣ. Γιώργος Αλβανόπουλος Σχολικός Σύµβουλος Ειδικής Αγωγής http://amaked-thrak.pde.sch.gr/symdim-kav4/ ΑλβανόπουλοςΓ. Σχ. Σύµβουλος 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εποχή µας χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση της Σταδιοδρομίας και ο Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα. Λίλιαν Σουμέλη

Διαχείριση της Σταδιοδρομίας και ο Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα. Λίλιαν Σουμέλη Διαχείριση της Σταδιοδρομίας και ο Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Σύγχρονη Ελληνική Πραγματικότητα Λίλιαν Σουμέλη Μsc Ψυχολόγος & Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Εξωτερική Συνεργάτης της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

(Απόσπασμα της εγκυκλίου) Υπουργείο Παιδείας: Οδηγίες για τη διδασκαλία των Μαθημάτων των ΕΠΑ.Λ.- ΕΠΑ.Σ. για το σχολικό έτος

(Απόσπασμα της εγκυκλίου) Υπουργείο Παιδείας: Οδηγίες για τη διδασκαλία των Μαθημάτων των ΕΠΑ.Λ.- ΕΠΑ.Σ. για το σχολικό έτος (Απόσπασμα της εγκυκλίου) Υπουργείο Παιδείας: Οδηγίες για τη διδασκαλία των Μαθημάτων των ΕΠΑ.Λ.- ΕΠΑ.Σ. για το σχολικό έτος 2010-2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός ως βίωμα: Συνεργατικές τεχνικές και θεματικές προτάσεις για το Σ.Ε.Π.

Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός ως βίωμα: Συνεργατικές τεχνικές και θεματικές προτάσεις για το Σ.Ε.Π. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΛΚΙΣ Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός ως βίωμα: Συνεργατικές τεχνικές και θεματικές προτάσεις για το Σ.Ε.Π. Κατσιούλα Παναγιώτα Σιάνου Χατζηκαμάρη Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Καθηγητής/τρια: Αρ. Μαθητών/τριών : Ημερομηνία: Χρόνος: Τμήμα: Ενότητα & Θέμα Μαθήματος: Μάθημα: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Απαραίτητες προϋπάρχουσες/προαπαιτούμενες γνώσεις (προηγούμενοι/προαπαιτούμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ. ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ. ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠ: Χατζησταύρου 8, 67100 Ξάνθη Τηλ:25410-64320, 66200, fax: 64320 Mail: kesyp@dide.xan.sch.gr Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΣΥΠ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ. ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο για τις ανάγκες της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή». Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece)

Θέμα: Συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙ ΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ι. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η

Διαβάστε περισσότερα

Renewable Energy Sources Compass. Δ. Σκούφη Προϊσταμένη 1 ου Γραφείου Δ.Ε. Γ Αθήνας

Renewable Energy Sources Compass. Δ. Σκούφη Προϊσταμένη 1 ου Γραφείου Δ.Ε. Γ Αθήνας Renewable Energy Sources Compass Δ. Σκούφη Προϊσταμένη 1 ου Γραφείου Δ.Ε. Γ Αθήνας Εισαγωγή Προπαρασκευαστικό στάδιο Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα RES Compass, πραγματοποιήθηκαν διάφορες προπαρασκευαστικές

Διαβάστε περισσότερα

φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Λαμίας έχει ως κύριο μέλημά του τη συνεργασία με τους σπουδαστές και τους αποφοίτους σχετικά με τη συνέχιση της σταδιοδρομίας τους μετά την αποφοίτησή τους. ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ»

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «Πρακτικές αξιολόγησης κατά τη διδασκαλία των Μαθηματικών» Γιάννης Χριστάκης Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης Διδάσκων: Νίκος Ανδρεαδάκης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Α. Στόχοι σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων

Α. Στόχοι σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Οριζόντια αντιστοίχιση Στόχων Μεθόδων Δραστηριοτήτων - Εποπτικού Υλικού - Αξιολόγησης Α. Στόχοι σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων ΣΤΟΧΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΟΠΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

συναντήσεις εργασίας εκτέλεση ρόλου διευθυντή σεμινάρια σύνταξη γραπτής εργασίας τελικό σεμινάριο έκθεση αξιολόγηση

συναντήσεις εργασίας εκτέλεση ρόλου διευθυντή σεμινάρια σύνταξη γραπτής εργασίας τελικό σεμινάριο έκθεση αξιολόγηση 1.ΟΜΑ ΙΚΗ ΜΕΘΟ ΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Στη οµαδική µέθοδο οι µαθητές θα γνωρίσουν την οργάνωση και τον τεχνολογικό εξοπλισµό των βιοµηχανικών µονάδων, τις πρώτες ύλες που χρησιµοποιούν, τις διαδικασίες παραγωγής των

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Γυμνάσιο Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο για τις ανάγκες της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή». Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα στάδια της αξιολόγησης στην τάξη

Τα στάδια της αξιολόγησης στην τάξη Τα στάδια της αξιολόγησης στην τάξη Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmoti

Διαβάστε περισσότερα

Γουλή Ευαγγελία. 1. Εισαγωγή. 2. Παρουσίαση και Σχολιασµός των Εργασιών της Συνεδρίας

Γουλή Ευαγγελία. 1. Εισαγωγή. 2. Παρουσίαση και Σχολιασµός των Εργασιών της Συνεδρίας 1. Εισαγωγή Σχολιασµός των εργασιών της 16 ης παράλληλης συνεδρίας µε θέµα «Σχεδίαση Περιβαλλόντων για ιδασκαλία Προγραµµατισµού» που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «ιδακτική

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials

International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials Εργαστήρι 3 Ο συμβουλευτικός ρόλος της ομάδας στήριξης σχολείων που εφαρμόζουν τη δυναμική προσέγγιση σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Πώς διδάσκεται το μάθημα στην πράξη Στέλλα Μαρκάκη, Εκπαιδευτικός ΠΕ 1812 Το μάθημα της Τεχνολογίας Αναγκαιότητα Το μάθημα της Τεχνολογίας, ως το κύριο μέσο εκπαίδευσης των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Γενικό Λύκειο & Επαγγελματική Εκπαίδευση Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας. Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο:

Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας. Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: 2231081842 Χώρος υλοποίησης: ΕΚΦΕ Φωκίδας Υπεύθυνος: Μπεμπή Ευαγγελία Τηλέφωνο επικοινωνίας:

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ : «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ: «ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΓΗ» Συμβουλευτική Πληροφόρηση-Υποστήριξη

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ : «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ: «ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΓΗ» Συμβουλευτική Πληροφόρηση-Υποστήριξη ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ : «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ: «ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΓΗ» Συμβουλευτική Πληροφόρηση-Υποστήριξη Δράση 13 Εταίρος που υλοποιεί τη δράση Επιλογή των ωφελουμένων για

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία (Project)

Ερευνητική Εργασία (Project) Ερευνητική Εργασία (Project) Ερευνητικές Εργασίες (Project) Τι είναι ερευνητική εργασία Σκοπός της ερευνητικής εργασίας Εκπαιδευτική Αξία Προϋποθέσεις επιτυχίας του project Ρόλος του μαθητή Ρόλος του Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική πολιτική, κοινωνία, σχολείο ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

Ημερίδα. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική πολιτική, κοινωνία, σχολείο ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ Έργο: Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο) Επιστημονική υπεύθυνη: Καθηγήτρια Ζωή Παπαναούμ Ημερίδα Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΥ» ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί το θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α.

Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Βιωματικές Δράσεις Γυμνασίου Στην Α τάξη υλοποιούνται θέματα του διδακτικού αντικειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Η αυθεντική μάθηση και αξιολόγηση. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Η αυθεντική μάθηση και αξιολόγηση. Δρ Δημήτριος Γκότζος Η αυθεντική μάθηση και αξιολόγηση Δρ Δημήτριος Γκότζος Ορισμός αυθεντικής μάθησης Μάθηση που έχει αξία στον πραγματικό κόσμο χρησιμοποιείται για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων και για την ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

"Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!"

Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς! ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6o ΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: "Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!" ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη και καταπολέµηση του αλκοολισµού στην εφηβεία

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη και καταπολέµηση του αλκοολισµού στην εφηβεία Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη και καταπολέµηση του αλκοολισµού στην εφηβεία Αικατερίνη Φλώρου Εκπαιδευτικός Νοµικός Σύµβουλος ΣΕΠ ΓΕΛ Αναβύσσου Το σχολείο βασικός φορέας κοινωνικοποίησης Οι σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικός Προσανατολισμός στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση

Επαγγελματικός Προσανατολισμός στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση ΜΟΝΙΚΑ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΟΥ-ΛΑΠΠΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΑΤΕΠ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Επαγγελματικός Προσανατολισμός στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση Επαγγελματικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ .

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ σε εφαρμογή

Η ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ σε εφαρμογή 1 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΣΣ Φωτίζοντας τη διδασκαλία: Σύγχρονες Διδακτικές Προσεγγίσεις Η ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ σε εφαρμογή ΚΟΡΙΝΘΟΣ 2013 Μπιλιούρη Αργυρή Δ/ντρια 5 ου Δημ.Σχ.Ναυπλίου ΜSc Διδακτική Λογοτεχνίας

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Αξιολόγηση του μαθητή Βασικός στόχος της αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Ζ. Διδακτική της Πληροφορικής II

Ομάδα Ζ. Διδακτική της Πληροφορικής II Διδακτική της Πληροφορικής II Ομάδα Ζ Γούλιας Νίκος Σκούρτης Τάσος Πινήτας Γιώργος Λαζαρίδης Λάζαρος Πεχλιβανίδου Κατερίνα Μαρμαροκόπος Γιώργος Σταγκοπούλου Αλεξάνδρα 1 Περιεχόμενα Παρουσίασης Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΛΚΙΣ. Επιμορφωτικά Σεμινάρια Συμβουλευτικής & Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ο ρόλος του καθηγητή ΣΕΠ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΛΚΙΣ. Επιμορφωτικά Σεμινάρια Συμβουλευτικής & Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ο ρόλος του καθηγητή ΣΕΠ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΛΚΙΣ Επιμορφωτικά Σεμινάρια Συμβουλευτικής & Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ο ρόλος του καθηγητή ΣΕΠ 2014 Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Τα Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Τίτλος του έργου FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Χρηματοδοτικά στοιχεία του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Κοινοτική Πρωτοβουλία

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Τίτλος του έργου FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Χρηματοδοτικά στοιχεία του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Κοινοτική Πρωτοβουλία ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Η Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ας γνωρίσουμε την Ενωμένη Ευρώπη

Ας γνωρίσουμε την Ενωμένη Ευρώπη TEACHERS4EUROPE 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Ας γνωρίσουμε την Ενωμένη Ευρώπη ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΑ ΤΑΞΗ Β Γυμνασίου 1 Α. ΘΕΜΑ : Σενάριο - Σχέδιο Διδασκαλίας Α1. Ταυτότητα Σεναρίου Σχεδίου Διδασκαλίας Διαπολιτισμική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 7 Τ.Κ. Πόλη:

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών

4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών 4.2 Μελέτη Επίδρασης Επεξηγηματικών Μεταβλητών Στο προηγούμενο κεφάλαιο (4.1) παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα της έρευνάς μας σχετικά με την άποψη, στάση και αντίληψη των μαθητών γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ. Νικολιδάκης Συμεών, Τσάνταλη Καλλιόπη,

ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ. Νικολιδάκης Συμεών, Τσάνταλη Καλλιόπη, ΕΠΑΝΕΓΓΡAΦΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Νικολιδάκης Συμεών, simosnikoli@yahoo.gr Τσάνταλη Καλλιόπη, calliopetsantali@yahoo.gr ta oo Εισαγωγή Στην

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών.

Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών. Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών. Α. Πέρδος 1, I. Σαράφης, Χ. Τίκβα 3 1 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί perdos@kalamari.gr

Διαβάστε περισσότερα

Π β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση»

Π β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση» Π.1.4.3.β.4: Οδηγός επιμορφωτή για τη ΘΕ5: «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός και πληροφόρηση» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕ60/70, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04)

ΠΕ60/70, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04) «Επιµόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία» (Γ ΚΠΣ, ΕΠΕΑΕΚ, Μέτρο 2.1, Ενέργεια 2.1.1, Κατηγορία Πράξεων 2.1.1 θ) Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1. Εισαγωγή Το μάθημα εισάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες στην σύγχρονη οικονομική επιστήμη, τόσο σε επίπεδο μικροοικονομίας αλλά και σε επίπεδο μακροοικονομίας. Ο προσανατολισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ/ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Αφήστε το γόνο να γίνει γονιός» ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Γνωστικό/- ά αντικείμενο/- α της Διδακτικής Πρακτικής: 1. Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ Οι Δ/τές ως προωθητές αλλαγών με κέντρο τη μάθηση Χαράσσουν τις κατευθύνσεις Σχεδιάσουν την εφαρμογή στη σχολική πραγματικότητα Αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη διδασκαλία µαθηµάτων Πληροφορικής του Ενιαίου Λυκείου

Οδηγίες για τη διδασκαλία µαθηµάτων Πληροφορικής του Ενιαίου Λυκείου Οδηγίες για τη διδασκαλία µαθηµάτων Πληροφορικής του Ενιαίου Λυκείου Εγγραφο Γ2/4769/4-9-1998 ΣΧΕΤ. 2794/23-6-98 έγγραφο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Σας αποστέλλουµε οδηγίες για τη διδασκαλία των µαθηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Fax: /τ.Β/

Fax: /τ.Β/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ---- ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ /ΝΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ B ----- Ταχ. /νση: Ανδρέα Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

«Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης: από την επιμόρφωση στη δράση και στη μάθηση εντός του σχολείου»

«Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης: από την επιμόρφωση στη δράση και στη μάθηση εντός του σχολείου» «Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης: από την επιμόρφωση στη δράση και στη μάθηση εντός του σχολείου» Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Σχ. Χρονιά 2018-2019 Δρ Γεωργία Πασιαρδή (Διευθύντρια) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Χριστίνα Τσακαρδάνου Εκπαιδευτικός Πανθομολογείται πως η ανάπτυξη του παιδιού ορίζεται τόσο από τα γενετικά χαρακτηριστικά του, όσο και από το πλήθος των ερεθισμάτων που δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

www.themegallery.com LOGO

www.themegallery.com LOGO www.themegallery.com LOGO 1 Δομή της παρουσίασης 1 Σκοπός και στόχοι των νέων ΠΣ 2 Επιλογή των περιεχομένων & Κατανομή της ύλης 3 Ο ρόλος μαθητή - εκπαιδευτικού 4 Η ΚΠΑ στο Δημοτικό & το Γυμνάσιο 5 Η Οικιακή

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιοχές που διερευνήθηκαν συστηματικά από τα σχολεία ήσαν οι ακόλουθες: Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών και μεταξύ μαθητών

Οι περιοχές που διερευνήθηκαν συστηματικά από τα σχολεία ήσαν οι ακόλουθες: Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών και μεταξύ μαθητών Ανάπτυξη µεθόδων και εργαλείων έρευνας Από τα σχολεία που συµµετείχαν στην ΑΕΕ: Οργάνωσε οµάδες εργασίας το 66% Αξιοποίησε σχετική βιβλιογραφία το 66% Συγκέντρωσε δεδοµένα από: τα αρχεία του σχολείου το

Διαβάστε περισσότερα

«Η μέθοδος Project ορίζεται ως μια σκόπιμη πράξη ολόψυχου ενδιαφέροντος που συντελείται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον» (Kilpatrick, 1918)

«Η μέθοδος Project ορίζεται ως μια σκόπιμη πράξη ολόψυχου ενδιαφέροντος που συντελείται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον» (Kilpatrick, 1918) «Η μέθοδος Project ορίζεται ως μια σκόπιμη πράξη ολόψυχου ενδιαφέροντος που συντελείται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον» (Kilpatrick, 1918) Κάθε οργανωμένη μαθησιακή δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στην εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας»

Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας» «Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας» Ματίνα Στάππα, Οδοντίατρος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών Πάρεδρος Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Η εφαρμογή των προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ»

ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ» «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη» «ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ» Ενημερωτική Συνάντηση Στελεχών Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική. Σταδιοδρομίας και Λήψη Επαγγελματικών Αποφάσεων

Συμβουλευτική. Σταδιοδρομίας και Λήψη Επαγγελματικών Αποφάσεων Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας και Λήψη Επαγγελματικών Αποφάσεων Γραφείο Διασύνδεσης Τ.Ε.Ι. Κρήτης Αλογδιανάκη Μαριάννα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Ιούνιος 2008 ΕΣΤΙΑΣΜΟΣ Τι είναι η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας;

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Σε ισχύ το ΑΠΣ του 1990 (ΥΠΕΠΘ Δ/νση Φυσικής Αγωγής, Αθήνα 1990) Οι μαθητές επιλέγουν ένα άθλημα ή μια κινητική δραστηριότητα της αρεσκείας τους,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Σκεπτικό της δραστηριότητας Βασική ιδέα του σεναρίου

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Σκεπτικό της δραστηριότητας Βασική ιδέα του σεναρίου ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Τίτλος: Ο Σωκράτης και η εποχή του Συγγραφέας: Καλλιόπη Στυλιανή Κοντιζά Γνωστικό Αντικείμενο: Ανθολόγιο Φιλοσοφικών Κειμένων Τάξη: Γ Γυμνασίου Κείμενο: Κεφάλαιο 3 ο : Σωκράτης και

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματική Διερεύνηση (προαιρετική) Επιλογή και Διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης (υποχρεωτική) Σύνταξη Ετήσιας Έκθεσης του σχολείου(υποχρεωτική)

Συστηματική Διερεύνηση (προαιρετική) Επιλογή και Διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης (υποχρεωτική) Σύνταξη Ετήσιας Έκθεσης του σχολείου(υποχρεωτική) Βασικές διαδικασίες 1 ου έτους εφαρμογής Γενική Εκτίμηση (άπαξ) Συστηματική Διερεύνηση (προαιρετική) Επιλογή και Διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης (υποχρεωτική) Σύνταξη Ετήσιας Έκθεσης του σχολείου(υποχρεωτική)

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μαθηματικά ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΕΝΟΤΗΤΕΣ: 1. Ανάλογα ποσά Ιδιότητες αναλόγων ποσών 2. Γραφική παράσταση σχέσης αναλογίας ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Άγγελος Γιαννούλας Κωνσταντίνος Ρεκούμης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό και παιδαγωγικό πλαίσιο των προγραμμάτων της συνεκπαίδευσης μαθητών/ριών με ΕΕΑ ή και Αναπηρία

Θεσμικό και παιδαγωγικό πλαίσιο των προγραμμάτων της συνεκπαίδευσης μαθητών/ριών με ΕΕΑ ή και Αναπηρία Θεσμικό και παιδαγωγικό πλαίσιο των προγραμμάτων της συνεκπαίδευσης μαθητών/ριών με ΕΕΑ ή και Αναπηρία Κωνσταντίνα Πηλείδου Σχολική Σύμβουλος 10 ης ΕΠ ΕΑΕ Σταυρούπολη 05/09/2017 https://pileidou.wordpress.com/

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. Χαράλαμπος Μπαμπαρούτσης Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. Χαράλαμπος Μπαμπαρούτσης Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Χαράλαμπος Μπαμπαρούτσης Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών Σκοποί της αξιολόγησης του έργου του εκπαιδευτικού (N. 2986/02, Άρθρο. 5, παρ. 1) α. Η ενίσχυση της αυτογνωσίας

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο. Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων.

Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο. Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων. Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων. Απόλυτη τιµή πραγµατικών αριθµών. Συµµεταβολή σηµείων. Θέµα: Στο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

«Η παιδαγωγική αξία της αξιολόγησης του μαθητή» Δρ. Χριστίνα Παπαζήση Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών

«Η παιδαγωγική αξία της αξιολόγησης του μαθητή» Δρ. Χριστίνα Παπαζήση Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών «Η παιδαγωγική αξία της αξιολόγησης του μαθητή» Δρ. Χριστίνα Παπαζήση Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Ρωτώ τον εαυτό μου Κάνε αυτήν την απλή ερώτηση στον εαυτό σου, κάθε πρωί στην πορεία σου για το

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή.

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή. Σενάριο 6. Συµµεταβολές στο ισοσκελές τρίγωνο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών σε θέματα Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας Ερευνητικές-Πιλοτικές Εφαρμογές ΗΜΕΡΙΔΑ - 6 Φεβρουαρίου 2010 Καλές πρακτικές ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός με θέμα «Δυνατότητες και προοπτικές των επαγγελμάτων»

Διαγωνισμός με θέμα «Δυνατότητες και προοπτικές των επαγγελμάτων» Διαγωνισμός με θέμα «Δυνατότητες και προοπτικές των επαγγελμάτων» Έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ή ΒΙΝΤΕΟ Θέμα: «Δυνατότητες και προοπτικές του επαγγέλματος που θέλω

Διαβάστε περισσότερα

«Από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες Ζωής & Σταδιοδρομίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

«Από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες Ζωής & Σταδιοδρομίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ «Από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες Ζωής & Σταδιοδρομίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» Νέα δεδομένα στη

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Διαπολιτισμική Εκπαίδευση E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτικό Πρόγραμμα για

Πιλοτικό Πρόγραμμα για Πιλοτικό Πρόγραμμα για Α.Π.Ε. Κόνσουλας Ευάγγελος 9 ο Γυμνάσιο Αιγάλεω Σχολική Χρονιά 2008-2009 «Μελέτη & συλλογή πληροφοριών για επαγγέλματα που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)),

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. Κατσούγκρη Αναστασία

Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. Κατσούγκρη Αναστασία Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Κατσούγκρη Αναστασία akatsou0708@gmail.com Διαφοροποίηση στη διδασκαλία Προϋπόθεση για την συνεκπαίδευση Η προσαρμογή της διδασκαλίας για να ανταποκριθεί σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα Α: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΑΣΕΙΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση των μαθητών

Η αξιολόγηση των μαθητών Η αξιολόγηση των μαθητών Αξιολόγηση είναι η αποτίμηση του αποτελέσματος μιας προσπάθειας. Στην περίπτωση των μαθητών το εκτιμώμενο αποτέλεσμα αναφέρεται στις γνώσεις και δεξιότητες, που φέρεται να έχει

Διαβάστε περισσότερα

Τα εφόδια των εργαζομένων για την είσοδο και παραμονή στην εργασία

Τα εφόδια των εργαζομένων για την είσοδο και παραμονή στην εργασία Τα εφόδια των εργαζομένων για την είσοδο και παραμονή στην εργασία Όταν το άτομο έρχεται αντιμέτωπο για πρώτη φορά με την άμεση πράξη της αναζήτησης και εξεύρεσης εργασίας, πρέπει, ουσιαστικά, να εντοπίσει

Διαβάστε περισσότερα