ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ"

Transcript

1 Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΗΑΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ.ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Δρ. ΜΠΑΝΤΕΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΤΟΠΑΑΙΔΗΣ ΑΑΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008 ι "ν',,γη. Ιι 'Ί; ίΐ,:

2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ /;ΐ!βΒ. λ&, 1ί& ' ί&εί" ^Β~3ίΐ: 'ϊ' ΤΜΗΐνί.^'. ηλελι^;^/^ αλεκτρ0ι\05^ >'^^ 1\ρι0μ. Πρωί- Ηιΐΐοοαρνία. Γ /-.2.γγ. '2>^^ Ε ΙΣ Α Γ Ω Γ Η μηχανικού... ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Οι θεμελιώδεις νόμοι Το μαγνητικό πεδίο Ο νόμος του διαρεύματος Ο νόμος της επαγω γή ς... '' " ο '" Ο νόμος της ηλεκτρομαγν. επαγωγής Β ιοί-δανετί... ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Εφαρμογές των νόμων του Βΰ^κτρομαγνητικού πεδίου για τον σχεδιασμό και υπολογισμό των Ηλ/κων Μηχ/νων ? Σίδηρομαγνητικά υλτκά στο μαγνητικό κύκλω μα Μ αγνητικό κύκ^^ωμα με διαφορετικές διατομύς πυρήνα Δρόμοι μ αγνητική ςροής σε μαγνητικά κυκλώ ματα σταθερού διακένου Δόντια με παράλληλες π λ ευ ρ ές Τρατιεζοειδή δόντια Μη σταθερό διάκενο αέρα Η χαρακτηριστική μαγνήτισης Παράλληλη σύνδεση μαγνητικών δρόμων... ' Κατανεμη μένη διέγερση... ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ Ο νόμος της επαγωγής και ο δεύτερος νόμος του Εεηζ Ο νόμος της επαγο:>γής ^... ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Εργασίες εφαρμογής Άσκηση 1... Βιβλιογραφία...

3 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το έργο των ηλεκτρικών μηχανών στο χώρο της τεχνολογίας είναι η μετατροπή της ενέργειας, δηλαδή αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν ως μετατροπείς ενέργειας. Στις ηλεκτρικές μηχανές ανήκουν και οι μετασχηματιστές, οι οποίες είναι στατές μηχανές χωρίς περιστρεφόμενα μέρη. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι, ότι και οι περιστρεφομ^ες μηχανές και οι μετασχηματιστές δομούν τη δράση τους διάμεσου υο ηλεκτρικών κυκλωμάτων, τα οποία είναι πεπλεγμένα με ενα μαγνητικο κύκλωμα. ^,. Ως γεννήτριες οι ηλεκτρικές μηχανές μετατρέπουν μηχανική ενεργεια σε ηλεκτρική, ως κινητήρες μετατρέπουν ηλεκτρική ενέργεια σε μηχι^ικη. Μια άλλη δυνατότητα μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας πάλι σε ηλεκτρική αλλά διαφορετικού είδους. Οι μετασχηματιστές π.χ. μετατρέπουν εναλλασσόμενες ηλεκτρικές τάσεις της ίδιας συχνότητας. Η μετατροπή της ενέργειας στις ηλεκτρικές μηχανές γίνεται τις περισσότερες φορές παίρνοντας υπόψη μια σειρά από σημαντικές προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν τον ειδικό σκοπό εφαρμογής κάθε μηχανής. Τέτοιες προϋποθέσεις μπορεί να είναι η συγκεκριμένη μεταβολή α) Της ηλεκτρικής τάσης β) Της έντασης του ρεύματος γ) Της ροπής περιστροφής δ) Των στροφών ε) Της συχνότητας Επίση^θοί μπορεί να είναι συγκεκριμένες απαιτήσεις σε ότι αφορά α) Την υπερφόρτιση β) Την κρουστική καταπόνηση γ) Την αντοχή σε βραχυκυκλώματα δ) Την ικανότητα ισορροπίας κατά την λειτουργία μαζί με άλλες εγκαταστάσεις, ε) Τον αερισμό για την ψύξη Κάποιες απαιτήσεις θα μπορούσαν να αφορούν και το είδος του ρεύματος.

4 ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥΣΧΕΛΙΑΣΜΟΥΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ π Λ ΕΚΤΡΤΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ. Εισανωνιί. Ο ρόλος των ηλεκτρικών μηχανών. Η κατάτα τί των ηλεκτρικών ιιπγανών και το έργο του τεγνικού ίΐτίυανικού. Οι μηχανές συνεχούς ρεύματος χαρακτηρίζονται από την εύκολη ρύθμισή τους και χρησιμοποιούνται για το λόγο αυτό σε κίνηση οχημάτων, εργαλειομηχανών, μεταφορικών εγκαταστάσεων κυλινδρισμού κ.τ.λ.. Πλεονεκτική είναι η χρησιμοποίησή του συνεχούς ρεύματος σε κινητήρες μεγάλης ισχύος με πολύ χαμηλές στροφές, διότι τριφασικοί κινητήρες με τον απαραίτητο μεγάλο αριθμό πόλων θα έπρεπε να έχουν, πολύ μεγάλη διάμετρο. Οι κινητήρες συνεχούς ρεύματος ακριβώς για το μικρό αριθμό στροφών και με στόχο την αντιστροφή του ρεύματος, μπορούν να κατασκευαστούν σχετικά εύκολα. Οι μηχανές εναλλασσομένου ρεύματος έχουν το πλεονέκτημα του μετασχηματισμού και μπορούν να κατασκευαστούν για υψηλές τάσεις (πάνω από 30 κυ) με χαμηλά ρεύματα. Το τριφασικό σύστημα ρευμάτων οδήγησε στον ασύγχρονο κινητήρα, ο ο ποίος είναι εξαιρετικά ασφαλής στη λειτουργία του και πολύ φτηνότερος στην κατασκευή του. Επιπλέον είναι εξαιρετικά συναγωνισμός του κινητήρα συνεχούς ρεύματος ο τριφασικός κινητήρας με συλλέκτη. Επίσης το μονοφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα χρησιμοποιείται στους μονοφασικούς κινητήρες με συλλέκτη, οι οποίοι έχουν εύκολη ρύθμιση και βρίσκουν εφαρμογές κυρίως σε ηλεκτρικά οχήματα. Μια άλλη κατάταξη των ηλεκτρικών μηχανών μπορεί να γίνει σύμφωνα με τη συμπεριφορά της ταχύτητας περιστροφής : α) Οι σύγχρονες μηχανές, οι οποίες μπορούν να κατασκευαστούν, ως μηχανές με συμπαγή δρομέα ή με δρομέα εμφανών πόλων, χαρακτηρίζονται από τη στενή σχέση που υπάρχει για τη λειτουργία τους ανάμεσα στα μεγέθη συχνότητα, αριθμός πόλων και στροφές. Η ταχύτητα περιστροφής, η οποία προκύπτει κάθε φορά από τη σχέση των τριών μεγεθών είναι η λεγόμενη σύγχρονη ταχύτητα περιστροφής. Για σταθερή συχνότητα οι στροφές της σύγχρονης μηχανής παραμένουν μέχρι ένα οριακό φορτίο αμετάβλητες.

5 β) Στις ασύγχρονες μηχανές, όπως λέει και το όνομά τους, δεν υπάρχει η σταθερή σχέση των τριών μεγεθών που αναφέρθηκαν. Η ταχύτητα περιστροφής ενός τέτοιου κινητήρα συνδεδεμένου σε ένα δίκτυο τέτοιας συχνότητας, πέφτει με την αύξηση του φορτίου. Η σύγχρονη ταχύτητα περιστροφής μπορεί να επιτευχθεί μόνο στην "ιδανική λειτουργία στο κενό. γ) Η τρίτη κατηγορία περιστρεφόμενων μηχανών είναι οι μηχανές με συλλέκτη, οι οποίες λειτουργούν και με συνεχές και με εναλλασσόμενο ρεύμα. Οι στροφές των μηχανών αυτών ανεξάρτητα από μια σταθερή τιμή μπορούν να επιτευχθούν ελεύθερα. Η μετατροπή της ενέργειας, όπως είναι γνωστό, δεν γίνεται χωρίς απώλειες. Ο βαθμός απόδοσης, λοιπόν μιας τέτοιας διεργασίας είναι πάντα μικρότερος από τη μονάδα. Είναι επομένως έργο του τεχνολόγου μηχανικού κατά το σχεδιασμό και υπολογισμό ηλεκτρικών μηχανών, παίρνοντας υπόψη φυσικά όλες τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις και περιορισμούς, η μετατροπή ενέργειας να γίνει με όσο το δυνατό καλό βαθμό απόδοσης και τεχνοοικονομικά συμφέρουσα. Τα κύρια σημεία που πρέπει να προσεχθούν σε μια τέτοια μετατροπή ενέργειας είναι: α) Διατήρηση των σημαντικών "κανόνων και προϋποθέσεων" β) Ασφαλής λειτουργία του συστήματος γ) Μετατροπή με όσο γίνεται καλό βαθμό απόδοσης δ) Τεχνοοικονομικά συμφέρουσα δαπάνη(πρώτες ύλες και κόστος κατασκευής). Είναι αυτονόητο ότι, με πόσους πολλούς παράγοντες βελτιστοποίησης μιας μετατροπής ενέργειας, δεν είναι δυνατή μόνο μια ακριβής μαθηματική λύση, αλλά ανάλογα με το πρόβλημα κάθε φορά πρέπει να ζυγίζει κανείς, τις απαιτήσεις για τη λύση του τεχνικού προβλήματος σε συνδυασμό με το κόστος της λύσεις αυτής για να καταλήξει στη βέλτιστη δυνατή. Ακριβώς αυτό το "ζύγισμα" με τους διάφορους αναγκαίους συμβιβασμούς που πρέπει να κάνει ένας άπειρος τεχνικός αποτελεί και τη μεγαλύτερη δυσκολία της λύσης ενός τέτοιου προβλήματος μετατροπής ενέργειας. Οι γνώσεις, λοιπόν, ενός τεχνολόγου μηχανικού στο σχεδιασμό και υπολογισμό ηλεκτρικών μηχανών, πρέπει να επεκτείνονται πέρα από τις φυσικομαθηματικές επιστήμες και σε εμπειρία σε περιοχές τεχνοοικονομικών μεθόδων παραγωγής, κατασκευών και βελτιστοποίησης. Δεν θα είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι ο τεχνολόγος μηχανικός σχεδιαστής ηλεκτρικών μηχανών χρειάζεται και μεταπτυχιακές σπουδές οι οποίες θα πρέπει να έ χουν στα περιεχόμενά τους τα πεδία γνώσης που προαναφέρθηκαν. Πρέπει να γίνει τέλος εδώ σημείωση, ότι δεν πρέπει κοτνείς να τρομοκρατηθεί από την πολυπλοκότητα των προβλημάτων σχεδιασμού και υπολογισμού ηλεκτρικών μηχανών.

6 Δεκάδες χρόνων εμπειρία και συμπεράσματα, τα οποία αποκτήθηκαν με πολλές επιτυχείς και ανεπιτυχείς πειραματικές εφαρμογές, αποτελούν πλούσια πηγή άντλησης βοηθητικών πληροφοριών για τον σχεδιαστή και σχεδιαστή τεχνικό μηχανικό ηλεκτρικών μηχανών. Φυσικά όλα αυτά τα βοηθήματα δεν αποτελούν τιμές σταθερών συντελεστών, αλλά μεταβάλλονται με την ανάπτυξη των πρώτων υλών κατασκευής των ηλεκτρικών μηχανών και της τεχνολογίας γενικότερα. Το μαγνητικό πεδίο ως συνδετικός κρίκος της μετατροπής ενέργειας Η μετατροπή ενέργειας στις ηλεκτρικές μηχανές δεν γίνεται άμεσα από τη δεδομένη μορφή στην επιθυμητή, αλλά με την ενδιάμεση ζεύξη μαγνητικής ενέργειας. Βασικά εδώ θα μπορούσε να αναφερθεί ως συνδετικός κρίκος και η ενέργεια του ηλεκτρικού πεδίου. Εξετάζοντας, όμως, ξεχωριστά το ενεργειακό περιεχόμενο των δυο πεδίων θα δει τη μεγάλη υπεροχή του μαγνητικού πεδίου. Η αποθηκωμένη ενέργεια σε 1 οιη^ (πυκνότητα ενέργειας) είναι: 1 Ηλεκτρική τνηχ= -. ε. Ε 1 1 Μαγνητική ^μογ= ~ 2 μ Για τον αέρα :.13 Α.5&0 Εο = 0, ν.ατη 1 = 0, Α.οπι ν.5&α Εισάγοντας και τα τεχνικά πραγματοποιήσιμα μεγέθη Ε και Β με Ε = αη Β = = ν.8&ο ατί' στις παραπάνω εξισώσεις της ηλεκτρικής και μαγνητικής ενέργειας που αποθηκεύονται σε 1 οιη^ και διαιρώντας τις εξισώσεις και μέλη παίρνει κανείς π μα-γ Ψ ηλ' Έτσι φαίνεται η μεγάλη υπεροχή του μαγνητικού πεδίου.

7 1. Οι θεμελιώδεις νόμοι. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 1.1 Το μαγνητικό πεδίο. Ως '"μαγνητικό πεδίο"" χαρακτηρίζεται μια ιδιαίτερη συνθήκη ενός χώρου. Οι ιδιότητες που παίρνει ο χώρος ενός μαγνητικού πεδίου δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές παρά μόνο μέσα από ορισμένες δράσεις. Οι σημαντικότεροι νόμοι, οι οποίοι ισχύουν στο μαγνητικό πεδίο είναι 1. Το ηλεκτρικό ρεύμα συνοδεύεται πάντα από ένα μαγνητικό πεδίο. Δεν νοείται μαγνητικό πεδίο χωρίς την ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος. Και στους φυσικούς μαγνήτες το μαγνητικό πεδίο προέρχεται από ηλεκτρικές ροές και μάλιστα από μοριακές ηλεκτρικές ροές. 2. Μεταβολές της μαγνητικής ροής συνοδεύονται πάντα από ηλεκτρικό πεδίο. 3. Ένα μαγνητικό πεδίο ασκεί σε ένα άλλο, άρα και σε έναν ρευματοφόρο αγωγό, μια μηχανική δύναμη. Τα τρία αυτά φαινόμενα παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεωρία και στον υπολογισμό των ηλεκτρικών μηχανών. Για την επαλήθευση της δράσης του μαγνητικού πεδίου χρησιμοποιεί κανείς, σύμφωνα με τον ΜίοΙιαεΙ ΤαΓ3(ΐ3γ(1831) το χώρο, ο οποίος είναι κατειλημμένος από το μαγνητικό πεδίο ( μαγνητικές γραμμές ) Είναι γνωστό το πείραμα των ρινισμάτων σιδήρου πάνω σε επιφάνεια υπό την επίδραση μαγνητικού πεδίου. Οι θεμελιώδη νόμοι του μαγνητικού πεδίου δίνουν το συμπέρασμα, ότι οι νοητές μαγνητικές δυναμικές γραμμές είναι πάντα κλειστές γραμμές, δηλ., χωρίς αρχή και τέλος, ότι αυτές πληρούν το χώρο ολοκληρωτικά και ότι δεν υπάρχει κανένας μαγνητικός μονωτήρας Ο συνολικός αριθμός των κλειστών μαγνητικών γραμμών ονομάζεται μαγνητική ροή και φέρει το γράμμα Φ. Η μαγνητική ροή Φ είναι ένα μανόμετρο μέγεθος, δηλ., χωρίς διεύθυνση και ορίζεται την αριθμητική της τιμή. Ως μονάδα της μαγνητικής ροή είναι το 1 Υδβο. 1 ν.86θ = 10* Μ (Μ^χννεΙΙ) = 1 λυδ (ΛνοδοΓ) 1 ΜΜ = 10^ Μ Η πυκνότητα των μαγνητικών γραμμών στο χώρο ενός μαγνητικού πεδίου ονομάζεται μαγνητική επαγωγή και περιγράφει όλες τις ιδιότητες του μαγνητικού πεδίου. Η μαγνητική επαγωγή είναι ένα διανυσματικό μέγεθος, δηλ., έχει διεύθυνση και μέτρο. Το σύμβολο που χρησιμοποιείται είναι το Β.

8 Η μαθηματική σχέση, ανάμεσα στη μαγνητική ροή και στη μαγνητική επαγωγή δίδεται με άφ = Β (1^ =Β <^ρ συν Β,Ρ Φ ίβ ά - ^ Ρ Το στοιχειώδες διάνυσμα άρ της επιφάνειας είναι ένα διάνυσμα κάθετο στην επιφάνεια, όπως δείχνει το σχήμα 1. Θεωρείται στο σκεπτικό, ότι Β στο ά Ρ είναι σταθερό. Εάν οι μαγνητικές γραμμές διαπερνούν κάθετα την επιφάνεια τότε μπορεί κανείς να γράψει Φ = Β.Ε Σχήμα 1: Σχηματική παράσταση για τον υπολογισμό της μαγνητικής ροής Φ φίρ.δεο] ν.860 σηί ν.3 0 οτη = 10 Μ οτη Μ 1 τ = 1. = 1 θαιΐ88 αητ απΐ Κάθε ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί μαγνητικές γραμμές οι οποίες το περικλείουν. Ρεύμα^και^^οήε^ι πεπλεγμένα,)όπως οι κρίκοι μιας αλυσίδας, ύπως-δε%^ί8ί^ Ισχήμα^ ΊΓί- /'θΐ3 ^ ι ΐ - ' Γ 1 \ VI Α "^ί->vίε'. ^ υέ' ί (/ ΐί \ ( 2 η 6 Πυο\ ί ν -ΐ/ριν<(/ I -Λ Σχήμα 2. Η μαγνητική ροή και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πεπλεγμένα μεγέθη

9 Η διεύθυνση των μαγνητικών γραμμών και του ηλεκτρικού ρεύματος συνδέονται όπως η προώθηση και η περιστροφή ενός δεξιόστροφου κοχλία. Ο κανόνας αυτός μπορεί να εφαρμοστεί για τα μεγέθη αυτά σε οποιαδήποτε σειρά παράστασης. Επειδή κάθε μαγνητικό πεδίο δημιουργείται από ηλεκτρικά ρεύματα φοτντάζεται κανείς τη διεγερτική αυτή δύναμη κατανεμημένη σε όλη την ε- πιφίχνεια και προσδίδει στην ττυκνότητα του πεδίου σε κάθε σημείο του χώρου μια διεγερτική δύναμη την ονομάζει ένταση του μαγνητικού πεδίου Η. Και είναι ένα διάνυσμα που έχει την ίδια διεύθυνση με την μαγνητική επα- Α γωγή Β. Η μονάδα μέτρησης είναι το 1 οτη Β και Η συνδέονται με έναν συντελεστή αναλογίας μ, η οποία ο νομάζεται μαγνητική διαπερατότητα. Στα μη σίδηρομαγνητικά υλικά (το κενό, τον αέρα, τα μονωτικά υλικά, τον χαλκό, κ.α) είναι μ = μο= σταθερό. Η απαιτητή ένταση του μαγνητικού πεδίου Η είναι ανάλογη της επιθυμητής μαγνητικής επαγωγής Β Β, ^ θ.αη^ ^ ^ Για τον αέρα Β^ = μο μο = = 0,4. π Ο.αη (2) Η, Α Μ) Ο.ατη μο = 1,256 Ο.οτη Α. Β^ [Οεπ88] = 0,8. Β; Α^ ατη (σχήμα 3) Στα σίδηρο μαγνητικά υλικά η διαπερατότητα μ είναι πολύ μεγαλύτερη από το μο. Αυτή δίδεται σαν πολλαπλάσιο του μο. μ μγ. μο μγ είναι η σχετική μαγνητική διαπερατότητα ενός υλικού και στα σιδηρομαγνητικά υλικά έχει την τιμή πολλών χιλιάδων. Για μηχανικά και θερμικά ευαίσθητα ατσάλια μπορεί κανείς να φέρει το Ργμέχρι τον αριθμό

10 Σχήμα 3. Χαρακτηριστική μαγνήτισης στον αέρα. Εάν π.χ. οφείλει να διεγερθεί ένα ομογενές μαγνητικό πεδίο μαγνητικής επαγωγής Β = τότε στον αέρα είναι απαραίτητη μια ένταση του μαγνητικού πεδίου Η^ = 0,8 Β^ Α = 0, = 8000 οιη οιη επί και για σίδερο με μτ=1000 η αναγκαία ένταση μαγνητικού πεδίου είναι = τ τ Ρθ Μ. Β _ 0, Α -μ^ 1000 οιη Για να πετυχει κανείς μια μαγνητική επαγωγή Ομιΐ88 στον αέρα χρειάζεται, λοιπόν, χίλιες φορές μεγαλύτερη ένταση μαγνητικού πεδίου από ότι στο σίδηρο. Εξαιτίας της ευνοϊκής αυτής ιδιότητας του σιδήρου οι δρόμοι των μαγνητικών γραμμών στις ηλεκτρικές μηχανές κατασκευάζονται το δυνατόν από σίδηρο. Όπου δεν μπορεί να παφευχθεί ο αέρας είναι απαιτητές μεγάλες εντάσεις μαγνητικού πεδίου. Στα σιδηρομαγνητικά υλικά η σχετική τιμή της μαγνητικής διαπερατότητας μτ δεν είναι σταθερή και δεν εξαρτάται μόνο από το υλικό (δυναμοέλασμα, ατσάλι, σίδηρος ), αλλά και από την επιθυμητή τιμή της μαγνητικής επαγωγής. Δεν υπάρχει καμιά γραμμική σχέση πλέον ανάμεσα στα Η και Β Για το λόγο αυτό δεν χρησιμοποιεί κανείς για πρακτικούς λόγους το μτ, αλλά τις χαρακτηριστικές μαγνήτισης Β= 1(Ή), όταν θέλει να υπολογίσει μαγνητικά κυκλώματα ηλεκτρικών μηχανών. Το μ αυξάνει μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο και μετά πάλι μειώνεται. (σχήμα 4). Σχήμα 4: Γραφική παράσταση της μεταβολής της μαγνητικής διαπερατότητας και της μαγνητικής επαγωγής ως συνάρτηση της έντασης μαγνητικού πεδίου.

11 πως ορίζεται στο ηλεκτρικό πεδίο η ηλεκτρική τάση ως ένταση του η- Εκτρικού πεδίου επί το διάστημα "ονομάζει και στο μαγνητικό πεδίο την αγνητική τάση. άν = Η (1-=Η 1 συν 1 ν = [Η ά- 1 1 )ς μαγνητική πτώση τάσης στο διάστημα ά-. Η,ά- 1 Αυτό συμβαίνει με την προΐ3πόθεση, ότι κατά το διάστημα ά- η έ- ταση του μαγνητικού πεδίου Η είναι σταθερή. Η μαγνητική τάση V είναι ιονόμειρο μέγεθος. Με την προϋπόθεση ότι το διάστημα παίρνεται κατά ιήκος μιας μαγνητικής γραμμής, δηλαδή Η είναι παράλληλο στοά- και )τι Η είναι κατά μήκος του 1 σταθερό, η σχέση (4) μπορεί να γραφτεί: ν = Η 1 Α ----0Π1 ιη = Η 1[Α] (4 ) Επομένως η μονάδα της μαγνητικής τάσης είναι το Αμπέρ. Η μαγνητική τάση κατά μήκος ενός κλειστού τυχαίου διαστήματος ονομάζεται γραμμικό ολοκλήρωμα της έντασης του μαγνητικού πεδίου. ν, = ρ ά - 0 ^ 1 Η μαγνητική αυτή τάση έχει για κάθε τυχαίο κλειστό διάστημα, άρα και για κάθε κλειστή μαγνητική γραμμή την ίδια τιμή. Κατά μήκος μιας μαγνητικής γραμμής η συνολική μαγνητική τάση είναι το άθροισμα όλων των τμηματικών μαγνητικών τάσεων. Στο διάστημα μιας τμηματικής τάσης η ένταση του μαγνητικού πεδίου είναι σταθερή. (4β) ^Η ά- Η^-Ι^ + Η^Ί^ + Η^-Ι^... (4γ) 1.2 Ο νόιιος του διαρεύιιατος Μια μαγνητική γραμμή για να διεγερθεί απαιτεί ως αιτία ένα ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο διαπερνά την επιφάνεια την οποία περικλείει η κΐ^ειστή μαγνητική γραμμή. Το ρεύμα αυτό ονομάζεται διάρευμα και συμβολίζεται με το γράμμα Θ.

12 Η διεγερτική αιτία για μήκος μαγνητικής γραμμής Ιοηι βγαίνει από τον ορισμό της έντασης του μαγνητικού πεδίου Η σε. 0X11 Το μέγεθος Η εξαρτάται από το υλικό μέσα στο οποίο δρα το μαγνητικό πεδίο και την επικρατούσα μαγνητική επαγωγή μέσα σ(αυτό. Εάν η Η είναι κατά μήκος ενός τμηματικού διαστήματος 1 σε αιη σταθερή, τότε η διεγερτική αιτία είναι Η'1 σε Αμπέρ. Για το συνολικό μήκος της μαγνητικής γραμμής θα είναι η διεγερτική αιτία Σ(Η 1). Η διεγερτική, λοιπόν, αιτία μιας μαγνητικής γραμμής είναι από την μια μεριά ίση με το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είναι πεπλεγμένο με αυτήν την μαγνητική γραμμή δηλαδή, ίση με το διάρευμα Θ και από την άλλη μεριά ισούται με Σ(Η 1). Επομένως κατά μήκος μιας μαγνητικής γραμμής,( όταν για ένα μαγνητικό διάστημα το υλικό και η μαγνητική επαγωγή είναι σταθερά), είναι: 0 Η +1^2 Ι2 ' Για ένα τυχαίο κλειστό διάστημα ισχύει γενικά ο (4α) Θ = ίη ά - ^ 1 0 Σύμφωνα με την σχέση (4β) για τον ορισμό του διαρεύματος Θ μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κάθε τυχαίο διάστημα το οποίο περικλείει το Θ, ή κάθε μαγνητική γραμμή. Το διάρευμα, λοιπόν, μιας επιφάνειας είναι ίσο με το αλγεβρικό ά θροισμα (παίρνοντας υπόψη και το πρόσημο) όλων των ρευμάτων που διαπερνούν αυτή την επιφάνεια. Στο σχήμα 5 το διάρευμα Θ θα είναι: Θ=15 Α + 20 Α -1 0 Α=25 Α Σχήμα 5. Διάρευμα μιας επιφάνειας. 10

13 Για τη δράση του διαρευματος είναι αδιάφορο, εάν ληφθεί υπόψη ένα συνολικό ρεύμα ή πολλά τμηματικά ρεύματα. Σε ένα ττηνίο το διάρευμα συμβολίζεται με το γινόμενο του ρεύματος επί τον αριθμό των σπειρών του πηνίου (σχήμα 6). Θ = Γ \ν (4ε) Σχήμα 6. το διάρευμα ενός πηνίου με νν σπείρες. Ο ένας από τους δυο παράγοντες της εξίσωσης (4ε) μπορεί να επιλεχθεί ελεύθερα και από την εξίσωση αυτή προέκυψε για το διάρευμα και η ονομασία αμπεροστροφές Με τον τρόπο αυτό του διαρεύματος γίνεται δυνατό να υπολογίσει κανείς κάθε μαγνητικό κύκλωμα διαμέσου μιας μαγνητικής του γραμμής. Στις ηλεκτρικές μηχανές, ως μετατροπείς ενέργειας, οι οποίοι πραγματοποιούν αυτή τη μετατροπή διαμέσου του μαγνητικού πεδίου, είναι απαραίτητη μια μαγνητική ροή Φ. Η μαγνητική αυτή ροή πρέπει να διαπεράσει διαφορετικές διατομές και επομένως η μαγνητική επαγωγή Β (Ια) σε κάθε μεμονωμένη διατομή έχει διαφορετική τιμή. Διαφορετική τιμή, όμως, της μαγνητικής επαγωγής Β, απαιτεί και διαφορετική τιμή της έντασης του μαγνητικού πεδίου Η. Εκτός αυτού το μαγνητικό πεδίο πραγματοποιεί δρόμους άλλοτε στον αέρα και άλλοτε στο σίδηρο. Η ένταση του μαγνητικού πεδίου, ως τα απαραίτητα αμπέρ, ανά εκατοστό μαγνητικής γραμμής παίρνει επομένως διαφορετικές τιμές. Για δρόμους μέσα από αέρα αυτή γίνεται: Η. = 0,8 Β, σ ε Α ^ ^ ΟΠ1 και για δρόμους μέσα από σίδηρο αυτή βγαίνει από τις χαρακτηριστικές μαγνήτισης Β = ί(η). Για τμηματικά διαστήματα 1 όπου η Η είναι σταθερή, το τμηματικό διάρευμα υπολογίζεται από το γινόμενα Η1. Το άθροισμά όλων των τμηματικών διαρευμάτων δίνει το συνολικό ρεύμα ενός τυλίγματος διέγερσης μαγνητικού πεδίου το οποίο περικλείεται από μια μαγνητική γραμμή. 11

14 1.3 Ο νό^ιο^ τη^ επαγωγής. Ο δεύτερος νόμος του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, ο οποίος δίνει μια σχέση ανάμεσα στα μαγνητικά και ηλεκτρικά μεγέθη που συμμετέχουν στη διαδικασία μετατροπής της ενέργειας είναι ο νόμος της επαγωγής. Αυτός εφαρμόζεται σε δυο μορφές. άφ[ν 86θ]_^ ^^,άφη τ^-8 υ = -ψ - 10 ^ σε βολτ (V) (5) (1ΐ[δ6θ] άί[δ6θ] οπού Λν είναι ο αριθμός των σπειρών του επαγώγιμου πηνίου Φ είναι η πεπλεγμένη με τις σπείρες νν μαγνητική ροή Προϋπόθεση, λοιπόν, για την επαγωγή μιας ηλεκτρικής τάσης σε ένα ττηνίο είναι, η μαγνητική ροή που διαπερνά το πηνίο να είναι ανά χρονικά μεταβαλλόμενο μέγεθος. Όταν το πηνίο διέγερσης και το πηνίο επαγωγής βρίσκονται σε ηρεμία, τότε θα πρέπει η διέγερση να προκαλείται από ένα χρονικά μεταβαλλόμενο ρεύμα, π.χ. ένα εναλλασσόμενο ρεύμα, το οποίο προκαλεί μια χρονιά μεταβαλλόμενη μαγνητική ροή. Αυτό συμβαίνει στον μετασχηματιστή (σχήμα 7). X X X Γ \ X X X X θ Σχήμα 7. Μεταβολή της μαγνητικής ροής με μεταβολή τον ρεύματος. Αυτό μπορεί να συμβεί, όμως, και όταν το πηνίο επαγωγής κινείται δίπλα στο σύστημα μαγνητικού πεδίου το οποίο είναι κινητό και αμετάβλητο, οπότε η μαγνητική ροή που διαπερνά το πηνίο μεταβάλλεται χρονικά ( μηχανή συνεχούς ρεύματος, μηχανή με εξωτερικούς μαγνητικούς πόλους) (σχήμα 8). Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγείται κανείς, εάν ένα αμετάβλητο μαγνητικό πεδίο περιστρέφεται και το πηνίο επαγωγής παραμένει ακίνητο (σύγχρονη μηχανή συμπαγούς δρομέα εμφανών πόλων). 12

15 ^ ^ ^ ^ 0 0 Ο Ο X X X X Ν > %1 0 ο Τ 0 0 ν ] ] X X X X Δ Σχήμα 8. Μεταβολή της μαγνητικής ροής με κίνηση του ττηνίου σε ήρεμο μαγνητικό πεδίο Τέλος είναι δυνατή και μια υπέρθεση της μαγνητικής επαγωγής μετά σχηματισμού και της μαγνητικής επαγωγής της κίνησης. Ένα πηνίο επαγωγής, το οποίο κινείται σχετικά ως προς ένα σύστημα διέγερσης, δίνει εκτός των άλλων, ένα μαγνητικό πεδίο, το οποίο χρονικά μεταβάλλεται, όταν π.χ διεγερθεί το ίδιο με ένα εναλλασσόμενο ρεύμα (μηχανές εναλλασσομένου ρεύματος με συλλέκτη). Με άλλα λόγια μπορεί να πει κανείς για το νόμο της επαγωγής, ότι σε έναν αγωγό επάγεται πάντα τότε μια ηλεκτρική τάση, όταν ο αγωγός τέμνει μαγνητικές γραμμές ή όταν οι μαγνητικές γραμμές τέμνουν τον αγωγό. Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς την εικόνα με μια σχετική κίνηση ανάμεσα στο χρονικά μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο και τον αγωγό, δηλαδή, με την επαγωγή της κίνησης. Όταν ο αγωγός ή το πηνίο βρίσκεται σε ηρεμία, δηλαδή στον μετασχηματιστή, μπορεί κανείς να φανταστεί, ότι π.χ σε μια χρονική μείωση της μαγνητικής ροής οι μαγνητικές γραμμές εισέρχονται στο πηνίο που τις παράγει και εμφανίζονται τέμνοντας τον αγωγό και αντίθετα σε μια χρονική αύξηση της ροής, νέες μαγνητικές γραμμές εξέρχονται πρόσθετα από το πηνίο διέγερσης τέμνοντας τον αγωγό Σε ότι αφορά τη διεύθυνση της επαγομένης τάσης μπορεί να πει κανείς τα εξής: Το μείον (-) πρόσημο της σχέσης (5) σημαίνει ότι η επαγόμενη τάση έχει πάντα τη διεύθυνση εκείνη που το ρεύμα που θα προκαλέσει θα προσπαθήσει να εξαλείψει το αίτιο της επαγωγής. Εάν, λοιπόν σε μια σπείρα η τάση που δημιουργήθηκε από επαγωγή δημιουργήθηκε έτσι ώστε, η μαγνητική ροή που διαπερνά τη σπείρα να αυξηθεί χρονικά, τότε η επαγομένη αυτή τάση πρέπει να έχει τέτοια διεύθυνση, ώστε το ρεύμα που αυτή θα προκαλέσει να εναντιωθεί στην αύξηση της μαγνητικής ροής, δηλαδή, να αδυνατίσει το μαγνητικό πεδίο(δράση και α ντίδραση). Αντίθετα εάν δημιουργηθεί μια τάση από την μείωση της μαγνητικής ροής ενός πεδίου, τότε η διεύθυνσή της πρέπει να είναι τέτοια, ώστε το ρεύμα που αυτή θα προκαλέσει, να προσπαθήσει να ενισχύσει το μαγνητικό πεδίο. 13

16 Μια απλή παρατήρηση της ενεργειακής κατάστασης επιβεβαιώνει το φαινόμενο αυτό. Εάν με την αύξηση της μαγνητικής ροής η επαγόμενη τάση είχε τέτοια διεύθυνση, ώστε το ρεύμα που θα προκαλούσε θα ενίσχυε το μαγνητικό πεδίο, τότε η αλληλοεπίδραση αυτή ηλεκτρικό ρεύμα μαγνητική ροή και με την μαγνητική ροή και η μαγνητική ενέργεια θα αυξανόταν συνεχώς, χωρίς η αύξηση αυτή να καλυπτότοιν εξωτερικά, κάτι φυσικά, που είναι αδύνατο. Με την παράσταση της τομής των μαγνητικών γραμμών βγαίνει το συμπέρασμα, ότι τα μεγέθη μαγνητική επαγωγή Β, ταχύτητα της κίνησης V και η διεύθυνση του αγωγού (μήκος Ε) πρέπει να είναι κάθετα μεταξύ τους για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος. Αυτό στις ηλεκτρικές μηχανές αποτελεί σχεδόν πάντα προϋπόθεση στο σχεδιασμό και υπολογισμό. Ένα άλλο δεδομένο είναι, ότι η μαγνητική επαγωγή κατά μήκος του αγωγού Ε μέσα στο μαγνητικό πεδίο έχει σταθερή τιμή. Η δεύτερη μορφή του νόμου της επαγωγής, η οποία εύκολα βγαίνει από την πρώτη μορφή είναι: υ = ^V Β V Ε=^V Β[0] νγ 1 Ε[οιη] 10 ^ σεν(βόλτ) 560 (6) \ν είναι ο αριθμός των αγωγών ο ένας πάνω στον άλλο, Β είναι η μαγνητική επαγωγή στο σημείο του αγωγού, Ε το μήκος του αγωγού πάνω στο πεδίο και V είναι η σχετική ταχύτητα πάνω στο πεδίο και στον αγωγό. Για την ευνοϊκή αυτή μορφή του νόμου της επαγωγής μένει να εξηγηθεί η διεύθυνση της επαγόμενης τάσης. Μπορεί κανείς να μετατρέψει τον αγωγό σε μια σπείρα, έτσι ώστε μόνο το μήκος Ετου αγωγού να βρίσκεται μέσα στο μαγνητικό πεδίο (σχήμα 9). Με κίνηση της σπείρας αυτής μπορεί εδώ να εφαρμοστεί η παρατήρηση της διεύθυνσης μέσα από την πρώτη μορφή του νόμου της επαγωγής. Σχήμα 9. Ο κανόνας του δεξιού χεριού. 14

17 Μπορεί εύκολα κανείς να βεβαιωθεί, ότι η διεύθυνση που έχει η τάση υ συμπίπτει με την διεύθυνση του εξωτερικού γινομένου των διανυσμάτων της κίνησης του αγωγού V και της μαγνητικής επαγωγής Β ΰ = νχβ Για τον άνετο προσδιορισμό της διεύθυνσης του εξωτερικού αυτού διοτνυσματικού γινομένου εφαρμόζει κοενείς τον κανόνα του δεξιού χεριού. Κρατάει δεξιό χέρι έτσι ανοιχτό, ώστε οι μαγνητικές γραμμές να εισέρχονται κάθετα στην παλάμη και η διεύθυνση του τεντωμένου αντίχειρα να συμπίπτει με την διεύθυνση της κίνησης του αγωγού. Τα επόμενα τεντωμένα δάχτυλα δείχνουν τότε τη διεύθυνση της επαγόμενης τάσης. Είναι πολύ σημαντικό το ότι, τόσο στο ΥχΒ όσο και στην εφαρμογή του κανόνα του δεξιού χεριού, πρέπει να χρησιμοποιηθεί πάντα η σχετική κίνηση του αγωγού απέναντι στο ήρεμο μαγνητικό πεδίο, κάτι που δεν είναι πάντα ευκολονόητο. Σε μηχανές στις οποίες ο αγωγός περιστρέφεται δηλαδή = V είναι σαφές (μηχανές με συλλέκτη). Σε μηχανές στις οποίες ο αγωγός στον οποίο θα λάβει χώρα η επαγωγή ηρεμεί, ενώ το μαγνητικό πεδίο (τροχός πόλων) περιστρέφεται, πρέπει να πάρει κανείς υπόψη του ότι είναι V, = -V (σχήμα 10). αγωγού ν λ ιγ- ; Σχήμα 10. Σχετική κίνηση τον αγωγού στο μαγνητικό πεδίο. 15

18 1.4. Ο νόιιο^ της ήλεκτροιιαγντιτικτις δυναιιικτίς του Βϊοί - 8&ν&Γί Ως τρίτος βασικός νόμος, μετά τους νόμους του διαρεύματος και της επαγωγής, θα διερευνηθεί ο νόμος, ο οποίος αναπτύχθηκε από τον Βίοι δεν&γί που αναφέρεται στην άσκηση μηχανικής δύναμης από το μαγνητικό πεδίο πάνω σε έναν ρευματοφόρο αγωγό. Η δύναμη που ασκείται πάνω σε ένα στοιχειώδες κομμάτι αγωγού (σχήμα 11) είναι: ά - = Μ-χΒ Ρ 8 Η διεύθυνση του Ιά- είναι ταυτόσημη με τη διεύθυνση του ρεύματος. Μπορεί, λοιπόν, να εφαρμοστεί και εδώ ο κανόνας του δεξιού χεριού. Εάν κρατήσει κανείς το δεξιό χέρι ανοιχτό, ώστε οι μαγνητικές γραμμές να εισέρχονται κάθετα στην παλάμη και η διεύθυνση του τεντωμένου αντίχειρα να συμπίπτει με τη διεύθυνση του ρεύματος, τότε τα υπόλοιπα τεντωμένα δάχτυλα δείχνουν τη διεύθυνση της δύναμης Ρ. Όταν η μαγνητική επαγωγή Β είναι κατά το μήκος Ε ενός ευθυγράμμου αγωγού σταθερή και κάθετη σε αυτόν, αυτό σημαίνει ότι είναι κάθετο και στη διεύθυνση του ρεύματος, τότε η δύναμη Ρ είναι: Ε = Ι Β Ε Ρ = Ι[Α] Β[0] Ε[οπι] 10"^ σε Ψ -δοο οιη σε [Νπι] Ρ = 10,2 Ι Β Ε 10~^ σε Κ ΟΠ1 V/ ΟΠ1 σε [Κ ] Για τιμή της μαγνητικής επαγωγής Β = Ο&υδδ, όπως συνήθως αυτή εμφανίζεται στο διάκενο των ηλεκτρικών μηχανών, θα ασκείται σε έναν αγωγό μήκους Ε = 100 οιη και ένταση ρεύματος I = 10 Α μια δύναμη περίπου Ρ = 1 Κ = 0,102 Νπι. Με τη διεύθυνση της δύναμης Ρ μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί η φορά περιστροφής των ηλεκτρικών μηχανών. Εάν π.χ., όπως παριστάνεται σχηματικά στο σχήμα 12, ένας κινητήρας τροφοδοτείται με ρεύμα, τότε η δύναμη Ρ έχει την παριστάμενη διεύθυνση. Στην ίδια διεύθυνση περιστρέφεται και ο δρομέας. Στο στάτη της μηχανής ασκείται βέβαια η αντίθετη δύναμηρ" 16

19 Σχήμα 11. Νόμος της δυναμικής στον κινητήρα Σχήμα 12. Νόμος της δυναμικής στην γεννήτρια Η αλλαγή φοράς περιστροφής επιτυγχάνεται εάν ένα από τα μεγέθη I ή Β αλλάξει διεύθυνση. Με αλλαγή διεύθυνσης και των δύο μεγεθών ταυτόχρονα, η αρχική φορά περιστροφής παραμένει. Στις γεννήτριες είναι η μαγνητική επαγωγή και η διεύθυνση της κίνησης δεδομένα (σχήμα 13). Εάν στη συνέχεια διαπιστωθεί η διεύθυνση του ρεύματος, τότε βρίσκεται η διεύθυνση της δύναμης Ε ως αντίθετη στη διεύθυνση κίνησης. Η εξουδετέρωση της ροπής, η οποία δημιουργείται έτσι πρέπει να γίνει από τον άξονα της κινητήριας μηχανής. Συνοψίζοντας τους τρεις θεμελιώδης νόμους που διέπουν την λειτουργία των ηλεκτρικών μηχανών μπορεί κανείς να πει τα εξής: Ο νόμος της επαγωγής δίνει τη σχέση ανάμεσα στην προσκληθείσα μαγνητική ροή Φ και στην επαγόμενη τάση υ. Ο νόμος του διαρεύματος δίνει τη σχέση ανάμεσα στην προσκληθείσα μαγνητική ροή Φ και το ρεύμα διέγερσης που την διεγείρει. 17

20 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 2. Εφαριιογές των νόιιων του ήλεκτροαατνητικού πεδίου για το σγεδιασμό και υπολογισιιό των ηλεκτρικών ιιτιγανών. 2.1 Τα παραδείγματα τα οποία ακολουθούν δεν βοηθούν μόνο για την ε πανάληψη, αλλά και στην εμβάθυνση της κατάλληλης ύλης καθώς και με ποιες απλοποιήσεις των βασικών νόμων και εννοιών γίνεται ευκολότερος ο σχεδιασμός και ο υπολογισμό ηλεκτρικών μηχανών. Φυσικά στο προσκήνιο της ύλης αυτής βρίσκονται και οι βασικοί νόμοι της δράσης και του ήλεκτρομαγνητικού πεδίου. Οι νόμοι αυτοί αποτελούν το θεμέλιο αρχής λειτουργίας μιας Ηλεκτρικής Μηχανής. Στην πρώτη αυτή εργασία, βέβαια, θα αναφερθούν οι νόμοι, γενικά, που ισχύουν για όλες τις ηλεκτρικές μηχανές. Με όλ'αυτά θα επισημεινθεί εδώ κάθε ιδιαιτερότητα της εφαρμογής κάθε νόμου για μια συγκεκριμένη Ηλεκτρική Μηχανή για την οποία θα γίνει αναφορά στα επόμενα κεφάλαια. Η αρχή, λοιπόν, θα γίνει με τον υπολογισμό του μαγνητικού κυκλώματος. 1. Ο νόιιοι: του διαρεύιιατος Η αναφορά στο νόμο του, διαρεύματος γίνεται ως εφαρμογή στον πιο πάνω αναφερόμενο υπολογισμό του μαγνητικού κυκλώματος. Όπως θα δούμε τελικά αργότερα, πρέπει για κάθε υπολογισμό μαγνητικού κυκλώματος είναι απαραίτητος ο προσδιορισμός του διαρεύματος για την επίτευξη μιας συγκεκριμένης μαγνητικής ροής Η ιιέστι ιιαγνυτικη γραιιιιύ Δίδεται ένας δακτυλοειδής πυρήνας με τετραγωνική διατομή (σχήμα 13). α) Να υπολογιστεί η μέση μαγνητική ένταση πεδίου Η στον δακτύλιο, όταν από το μέσο του δακτυλίου περνά ένας αγωγός, ο όποίος διαρρέεται από ένταση ρεύματος I = 100 Α. 18

21 Σχήμα 13: Δακτυλοειδής πυρήνας Γύρο από τον ρευματοφόρο αγωγό δημιουργείται ένα ομόκεντρο μαγνητικό πεδίο. Επειδή ο αγωγός βρίσκεται στο κέντρο του δακτυλοειδούς πυρήνα, δεν εξέρχονται από τον ττυρήνα καμιά από τις μαγνητικές γραμμές, οι οποίες είναι ομόκεντροι κύκλοι. Οι μαγνητικές γραμμές, λοιπόν, στον πυρήνα είναι γνωστές. Η ένταση του μαγνητικού πεδίου η, η τιμή της οποίας, εξαιτίας της συμμετρίας, κατά μήκος μιας μαγνητικής γραμμής είναι σταθερή, μπορεί εύκολα να υπολογιστεί με το νόμο του διαρεύματος. Θ = ^ ά - = Η <] (1- = Η 2π Γ δ δ Βλέπει κανείς ότι με σταθερό διάρευμα (στο παράδειγμα Θ=1000 Α), η ένταση του μαγνητικού πεδίου είναι ανάλογη της ακτίνας γ της μαγνητικής γραμμής. Αυτό σημαίνει ότι στη διατομή του πυρήνα αυτή δεν είναι σταθερή. Στην πρακτική εφαρμογή επαρκεί ο υπολογισμός μιας μέσης τιμής της έντασης του μαγνητικού πεδίου η οποία βρίσκεται για μια μέση ακτίνα Γΐη του δακτυλίου. Η τιμή αυτή θεωρείται σταθερή σε όλη τη διαδρομή του πυρήνα. Η μέση τιμή, λοιπόν, της έντασης του πεδίου είναι: Θ Η = 1000Α _ 26 5 ^ 2 π τ ιη 2π 6οιη οπι και στα μη κυκλικά μαγνητικά κυκλώματα εργάζεται κανείς παρόμοια. Ε πιλέγει κάποια μέση μαγνητική γραμμή, υπολογίζει τη μέση ένταση του μαγνητικού πεδίου που αντιστοιχεί στη μαγνητική αυτή γραμμή και θεωρεί την μέση αυτή τιμή της έντασης του πεδίου σταθερή σε όλη την επιφάνεια την επιφάνεια του ττυρήνα. 19

22 β) Υπολογίστε την μέση τιμή της έντασης του πεδίου Η, της μαγνητικής επαγωγής Β και της μαγνητικής ροής Φ, στο δεδομένο δακτύλιο, όταν αυτός είναι από ξύλο και ο αγωγός διαρρέετε από 1000 Α, 2000 Α, ή Α. Το ξύλο δεν είναι σιδηρομαγνητικό υλικό επομένως η μαγνητική επαγωγή δίδεται από τη σχέση: ^. 7 ν Β = μλ Η = 4π Η υ Α πι Η μαγνητική επαγωγή, λοιπόν, όπως και η ένταση δεν είναι σταθερή σε όλη την επιφάνεια της διατομής του πυρήνα. Εδώ παίρνει κανείς επίσης μια μέση τιμή της μαγνητικής επαγωγής, την οποία θεωρεί σταθερή σε όλη τη διατομή του πυρήνα, οπότε: Φ = Β.Ε Η διατομή Ρ πρέπει να ληφθεί έτσι, ώστε οι μαγνητικές γραμμές να την διαπερνούν κάθετα. Στον υπολογισμό και σχεδιασμό Ηλεκτρικών Μηχοενών ισχύει πάντα να είναι οι μαγνητικές γραμμές κάθετες στη διατομή που διαπερνούν. Για ένα διάρευμα 1000 Α είναι: Β = 4 π Χ, Α :^.2, 65- ^ =12,56 10"5 26,5^^ί^4^ = 33,3 10~4τ Α πι ΙΟ-^ιη ^2 πι Φ = 33, τ (2 10 2πι)^ = 3 3,3 10 ^ 4 10 ^ = 13 3,210"^Τ ιη^ Όλες οι τιμές του παραδείγματος σε έναν πίνακα δείχνουν ότι, στα μη σίδηρομαγνητικά υλικά, η μαγνητική επαγωγή και η μαγνητική ροή είναι ανάλογες της έντασης του μαγνητικού πεδίου. Θ [Α] Η[Α/Μ] 26,5*10 ^ 53*10 ^ 265*10'^ Β[Τ] 33,3*10 ^ 66,6*10 ^ 33,3*10"* Φ[\ 6] 133*10"^ 266*10** 1330*10 20

23 2.2. ΣιδτΊΡΟΐιαγνΏτικά υλικά στο ιιατντιτικό κύκλωμα. Δίδεται ένας δακτύλοειδής πυρήνας με τετραγωνική διατομή (σχήμα 13). α) Υπολογίστε τη μέση τιμή της έντασης του πεδίου Η, τη μέση τιμή της επαγωγής Β και την μέση τιμή της μαγνητικής επαγωγής Φ στο δακτυλοειδή πυρήνα, εάν αυτός είναι κατασκευασμένος από δυναμοέλασμα και διαμέσου του πυρήνα, όπως δείχνει το σχήμα 1, περνά ρευματοφόρος αγωγός με 1000 Α, 2000 Α ή Α. Ανάμεσα, στο διάρευμα και την ένταση του πεδίου δεν αλλάζει τίποτε αφού στο νόμο του διαρευματος δεν παίρνει μέρος το υλικό κατασκευής ε νός μαγνητικού κυκλώματος. Διαφορετικά είναι με την μαγνητική επαγωγή : Β = μ.η η οποία στα σιδηρομαγνητικά υλικά είναι ανάλογη της μαγνητικής διαπερατότητας μ. Η διαπερατότητα των σιδηρομαγνητικών υλικών δεν εξαρτάται μόνο από το υλικό αυτό καθαυτό αλλά και από την τιμή της επικρατούσης μαγνητικής επαγωγής. Έτσι δεν υπολογίζει κανείς με το μ, αλλά παίρνει την τιμή της μαγνητικής επαγωγής από τις λεγόμενες " χαρακτηριστικές μαγνήτισης '' των διαφόρων σιδηρομαγνητικών υλικών, που είναι γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεων Β = Γ(Η). Ανάλογα με την μεταβολή των τιμών στις χαρακτηριστικές αυτές, τα διαγράμματα δίδονται με περισσότερες κλίμακες της τετμημένης. Η ισχύουσα κϋμακα κάθε φορά δίδεται με έναν συντελεστή (σχήμα 2), με τον ο ποίο πρέπει η τιμή να πολλαπλασιαστεί. Έτσι με τις χαρακτηριστικές μαγνήτισης μπορούν στο παράδειγμα εύκολα με τις τιμές του διαρεύματος ( άρα και έντασης του πεδίου) να οριστούν οι τιμές της μαγνητικής επαγωγής Β κάθε φορά. Με την προϋπόθεση ότι τα φύλλα δυναμοελάσμτος του πυρήνα είναι τελείως πρεσσαριστά το ένα πάνω στο άλλο οι τιμές που προ κύπτουν είναι οι εξής : Θ [Α1 Η[Α/ιη1 26,5 ΙΟ'^ 53 ΙΟ'^ 265 ΙΟ'^ Β[Τ1 1,55 1,67 2,00 ΦίλΥδΙ 0,62 10"^ 0,668 ΙΟ'^ 0,8 ΙΟ'^ σεις: Από τις υπολογισμένες τιμές μπορεί κανείς να κάνει δυοπαρατηρή- 21

24 Πρώτον ότι στα σίδηρομαγνητικά υλικά για την ίδια τιμή έντασης πεδίου εμφανίζονται πολύ μεγαλύτερες τιμές μαγνητικής επαγωγής και μαγνητικής ροής από ότι στον αέρα.έτσι π.χ. για Η = 26,5.10-2Α/πι Εμφανίζονται μαγνητική επαγωγή Β και μαγνητική ροή Φ σχεδόν 500 φορές μεγαλύτερες τιμές στο δυναμοέλασμα απ ότι στον αέρα. Για το λόγο αυτό τα μαγνητικά κυκλώματα στις Ηλεκτρικές Μηχανές κατασκευάζονται σχεδόν πάντα από δυνανμοελάσματα. Δεύτερον η μαγνητική επαγωγή και η μαγνητική ροή στα υλικά αυτά δεν μεταβάλλονται πλέον γραμμικά με την ένταση του πεδίου. Σε μια αύξηση του διαρεύματος στο παράδειγμα, 2 φορές φαίνεται ότι η μαγνητική επαγωγή και η μαγνητική ροή μόνο 10% περίπου. Με αύξηση του διαρεύματος 10 φορές η αύξηση της επαγωγής και τη ροής αυξάνει μόλις κατά 30%. Για το λόγο αυτό της εμφάνισης του φαινομένου αυτού, του λεγάμενου μαγνητικού κορεσμού στις Ηλεκτρικές Μηχανές προσπαθεί κανείς να αποφύγει τις υπέρμορφες τιμές της μαγνητικής επαγωγής σε ορισμένα τμήματα. Σχήμα 14. Χαρακτηριστικές μαγνήτισης. 22

25 β) Τι αλλάζει εάν ο ένας αγωγός τεμαχιστεί σε 1000 τμηματικούς αγωγούς διαμορφωμένους σε σπείρες γύρω από τον πυρήνα (δακτυλοειδές πηνίο με \ν=1000 σπείρες ), η καθεμιά από τις οποίες διαρρέεται από ΙΑ, 2Α και 10 Α ; Εξαιτίας της μεγάλης μαγνητικής διαπερατότητας των σιδηρομαγνητικών υλικών οδηγούνται και πάλι κατά μήκος του πυρήνα οι μαγνητικές γραμμές, όταν ο ρευματοφόρος αγωγός δεν περνά από το κέντρο του δακτυλοειδούς πυρήνα. Ένας σιδηροπυρήνας, λοιπόν, ορίζει τους δρόμους της μαγνητικής ροής. Για την ένταση του μαγνητικού πεδίου σημαντικό είναι μόνο το διάρευμα το οποίο προκαλείται από το ρεύμα που διαπερνά την επιφάνεια την οποία περικλείει μια μέση μαγνητική γραμμή. Έτσι είναι αδιάφορο εάν ο ρευματοφόρος αγωγός επιστρέφει εκτός του πυρήνα του δακτυλίου ή όχι. Εκός αυτού δεν παίζει κανένα ρόλο, εάν το διάρευμα προκαλείται από έναν ή περισσότερους αγωγούς ή από μια ή περισσότερες σπείρες, όταν το γινόμενο ρεύματος που διαπερνά μια σπείρα επί των αριθμό των σπειρών παραμένει σταθερό. Δεν αλλάζει τίποτε ακόμα και όταν οι σπείρες κατανεμηθούν ομοιόμορφα κατά μήκος του πυρήνα ή τοποθετηθούν συγκεντρωτικά σε ένα σημείο του πυρήνα. Οι διατάξεις, λοιπόν, του σχήματος 15 είναι ισοδύναμες. α) β) Υ) δ) Ι=1000Α Ι=1000Α Ι=1Α Ι=ΙΑ \ν=10000σπείρες \ν=1000 σπείρες Σχήμα 15 : Ισοδύναμες διατάξεις τυλιγμάτων διέγερσης μαγνητικού πεδίου Εδώ πρέπει, βέβαια να επισημανθεί ότι, φαινόμενα μαγνητικής σκέδασης, η οποία γίνεται πολύ μεγάλη σε υψηλές τιμές της μαγνητικής επαγω- 23

26 γής, η ισοδυναμία των διατάξεων μαγνητικής διέγερσης του σχήματος 3 διαταράσσεται σε μεγάλο βαθμό. Για τη μαγνητική ροή του πυρήνα μπορεί να πει κανείς στην περίπτωση αυτή ότι απόλυτα ισοδύναμες μεταξύ τους είναι οι διατάξεις α) και β) καθώς και η β) και δ). Αυτό ισχύει ακόμα και όταν ο πυρήνας δεν είναι από σιδηρομαγνητικό υλικό. 2.3 Ματνυτικό κύκλωιια ιιε διαφορετικές διατοιιές πυρήνα. Δίδεται ο ττυρήνας ενός στραγγαλιστικού ττηνίου ο οποίος αποτελείται από επιστρωμένο δυναμοέλασμα (σχήμα 16). Τα φύλλα δυναμοελάσματος έχουν μόνωση χάρτου που το πάχος του φτάνει το 10% του συνολικού πάχους των δυναμοελασμάτων. Να υπολογιστεί το διάρευμα που απαιτείται για τη διέγερση μιας μαγνητικής ροής Φ = 25'10-6 λυ), στα δυο πηνία. Πάχος του πυρήνα 40 ιηπι Σχήμα 16. Πυρήνας ενός στραγγαλιστικού πηνίου. Για τον υπολογισμό του συνολικού διαρεύματος χωρίζει κανείς το συνολικό μαγνητικό κύκλωμα σε τμήματα σταθερής μαγνητικής επαγωγής ή σταθερής έντασης μαγνητικού πεδίου. Στο παράδειγμα εξαιτίας της σταθερής διατομής του πυρήνα έχουν τα δυο ζυγώματα την ίδια επαγωγή καθώς και οι δυο μηροί. Τα οεντίστοιχα μήκη μαγνητικής γραμμής βγαίνουν από το συνολικό μήκος μιας μέσης μαγνητικής γραμμής (στο σχήμα 4 διακεκομμένη γραμμή). Το συνολικό διάρευμα είναι: Θ = Σ ν = ν ^ + ν,,+ ν ^ + ν, 0 μ Θ=Η,Τ,+ΗμΤμ + Η,Τ, + ΗμΙμ 24

27 Κατά τον υπολογισμό των διατομών πρέπει κανείς να προσέξει την μείωση του 10% εξαιτίας της μόνωσης χάρτου. Η ενεργός διατομή, λοιπόν, για το ζύγωμα είναι: Ρζ = 0,90 (5 επί 4 αιη) = 18 οπι2 και για το μηρό Ρμ = 0,90 ( 4 ΟΠ1 4 επί) = 14,4 επι2 Η μαγνητική ροή είναι σε κάθε σημείο του μαγνητικού κυκλώματος σταθερή και ίση. Επομένως για τη μαγνητική επαγωγή είναι: '^ν 86θ _ ^ 2 =1 39Τ Β = 2510 "*ν 560 ^ ^.^4Τ ^ 14, πι^ Από αντίστοιχες καμπύλες μαγνήτισης του σχ. 2 για δυναμοέλασμα με επίστρωση παίρνει κανείς τις μαγνητικές εντάσεις : Η ζ=13 οιη Η = 115Α μ ειη Με αύξηση της μαγνητικής επαγωγής γίνεται αισθητό το φαινόμενο του μαγνητικού κορεσμού. Για τον ορισμό των διαρευμάτων είναι απαραίτητος ο υπολογισμός του μήκους μιας μέσης μαγνητικής γραμμής. Αυτό βρίσκεται από το σχήμα 4 και είναι: Ιιη == = 44οιη Για το κάθε πηνίο τα μήκη είναι: Ζύγωμα : ΙΞ = 9 ειη ανά πηνίο Μηρός : Ιμ = 13 ειη ανά ττηνίο Τα διαρεύματα: Θ = Θ1 + Θ2 = = 3224 Α αφού οι σπείρες είναι 1000 τότε με 25

28 Ρ) ^ Αρόίίοι ιιατνητικτις ροτις σε ιχαγνητικά κόκλώιιατα σταθερού διακένου. Ένας μαγνήτης (σχήμα 17) έχει δυο τυλίγματα διέγερσης με 1000 σπείρες το καθένα. Πόσο πρέπει να γίνει η ένταση του ρεύματος διέγερσης ώστε στη σχηματική παράσταση του σχήματος στο διάκενο αέρα να επικρατεί μια μαγνητική επαγωγή 1 ΤοδίβΓ. ( 1 Τ6δΐ6Γ=104 Οαιΐδδ). Το ζύγωμα είναι από χυτό σίδηρο, οι πόλοι και το επαγωγικό τύμπανο είναι από χυτό ατσάλι. Σχήμα 17. Μαγνήτης με σταθερό διάκενο. Ο τρόπος κατασκευής του παραπάνω μαγνήτη προκαλεί μια τμηματοποίηση της μαγνητικής ροής. Η τμηματοποίηση αυτή της μαγνητικής ροής εμφανίζεται σε όλες τις κοτνονικές ηλεκτρικές μηχανές. Δημιουργούνται εδώ δυο τελείως ισότιμα παράλληλα συνδεδεμένα μαγνητικά κυκλώματα. Και τα δυο κυκλώματα διαρρέονται από το ίδιο διάρευμα. Επομένως μπορεί κανείς να χωρίσει κατακόρυφα τα δύο μαγνητικά κυκλώματα και να εξετάσει μόνο το ένα. 26

29 Προσδιορίζοντας στη συνέχεια μια μέση μαγνητική γραμμή και σημειώνοντας κομμάτια σταθερής έντασης του μαγνητικού πεδίου εργάζεται πλέον κανείς, όπως το προηγούμενο παράδειγμα. Για τον υπολογισμό της επιφάνειας της διατομής του διακένου πρέπει να προσεχθεί ότι οι μαγνητικές γραμμές οι οποίες εξαιτίας της μεγάλης μαγνητικής διαπερατότητας του σιδήρου, πάντα εξέρχονται κάθετα από το σίδηρο, διαπερνούν, το διάκενο αέρα πάντα ακτινικά. Σημαντικό για την επιφάνεια του διακένου είναι το μήκος του τόξου του διακένου και όχι η χορδή. Η έτσι οριζόμενη επιφάνεια του διακένου ( επομένως και η ένταση του μαγνητικού πεδίου στο διάκενο) δεν είναι μεν κατά μήκος της μαγνητικής γραμμής σταθερή, αλλά επειδή το πλάτος του διακένου είναι πολύ μικρό και επίσης μικρή θεωρείται η επίκεντρη γωνία του τόξου με χορδή 8=10 οιη στο παράδειγμα ( κυρίως στις μεγάλες μηχανές με πολλά ζεύγη πόλων), μπορεί κανείς να τη θεωρήσει σταθερή. Γενικά υπολογίζει κανείς την επιφάνεια του διακένου με το τόξο κατά μήκος της εξωτερικής επιφάνεια του επαγωγικού τυμπάνου. Για το παράδειγμα το μήκος του τόξου είναι: τ = 2 Γ τοξημ όπου 8=10οπι και γ = 7,5οιη π -> το ξ1δ0 41,8 ^. 0,232 π ακτινια χ ^ τ ο ξ 4 1,8 ] τ = 15 τοξημ0,666 = 15 0,32 π = 1 Ιοπι Στη συνέχεια για το ένα από τα δυο μαγνητικά κυκλώματα βγαίνουν οι εξής επιφάνειες Γ : 1 9 Επιφάνεια διακένου αέρα: τ 10 = 0,5 11οιη 10οιη = 55οπι 1 ο Επιφ.πυρήνα του επαγ.τυμπάνου: Ρ = = 0,5 10οιη 10οηι = 50οιη^ ^ Επιφάνεια ττυρήνα του πόλου: Ρ = = 0,5 10οπι 10οιη = 50οιη'^ π 2 Επιφάνεια ζυγώματος: - 3οπι 50οιη = 150οιη Μαγνητική ροή του τμηματικού αυτού μαγνητικού κυκλώματος: = =1Τ ^πι^ = 55 10~^ ν 86ο^ πι^ 27

30 Φ =55-10 α Φυσικά η συνολιή μαγνητική ροή που διαπερνά το διάκενο του αέρα είναι Φολ = 2Φα, ως άθροισμα των δυο μαγνητικών κυκλωμάτων. Μαγνητικές επαγωγές Β: ^ ^ ν 86θ. Β =Β =-=;^ = = Ι^ΤβδΙΟΓ ^ " Ρα ηι ^ Β = = 0,367Τ6δΐ6Γ ζ Εντάσεις ιιαγνητικού πεδίου Η: Η = 0,8 = ο,8-1 0 ^ Α = 8 ΟΟοΑ οτη 10~^τ ειη Η2 = 13 (από τις καμτυύλες μαγνήτισης για χυτοσίδηρο) οηι Μήκη μιας μέσης μαγνητικής γραμμής.(από το σχέδιο). Ια = δ = 0,2 επί Ιτ = 14 οιη Ιπ = 9,5 επί Ιζ = 55 επί Μαγνητικές τάσεις V : V = Α..0,2 οπι = 1600Α α επί V = 1 2 Α.ΐ4 ο ιη = 148Α τ οιη V = 1 2 Α.9,5 οπι = 114Α π ΟΠ1 V =13.55οπι = 715Α ζ ετη Κατά μήκος, λοιπόν, της μέσης μαγνητικής γραμμής το άθροισμα όλων των μαγνητικών πτώσεων τάσης είναι το συνολικά απαιτούμενο διάρευμα Θ. 28

31 Θ = Υ ν = ν + ν + ν +ν,+ν^+ν^ + ν^ β α ζ π ζ α π ζ Θ=2να + ΙΥχ + 2Υπ +Υζ + Υα + + Υζ Σε ένα άθροισμα σπειρών 2 \ν = 2000 σπείρες το απαιτούμενο ρεύμα διέγερσης θα είναι: I ^ ^ ^ = 2,16Α Ε 2000 Τα αποτελέσματα δείχνουν το σημαντικότατο επηρεασμό του διακένου του αέρα. Μολονότι ο δρόμος της μαγνητικής ροής στο διάκενο είναι μικρότερος από 5% του συνολικού μήκους της μέσης μαγνητικής γραμμής, αναλογεί σε αυτό το 75% της συνολικής μαγνητικής τάσης. Συμπέρασμα, λοιπόν, όλα τα διάκενα αέρα στους μαγνητικούς δρόμους των Ηλεκτρικών Μηχανών πρέπει να είναι το δυνατόν μικρά. Αξιοπρόσεκτο επίσης είναι η μικρέ μαγνητική διαπερατότητα του χυτού σιδήρου. Μολονότι η μαγνητική επαγωγή είναι στο χυτό σίδηρο το 1/3 αυτής στο χυτό ατσάλι, η ένταση του πεδίου στο χυτό σίδηρο είναι κάτι παραπάνω από ότι αυτή του χυτού ατσαλιού. Αυτό οδηγεί στις μεγάλες μηχανές τη χρήση ακριβών ζυγωμάτων από χυτό ατσάλι. Για την ακρίβεια κατά τον υπολογισμό διακένων πρέπει να ληφθεί υπόψη το ότι στις άκρες του διακένου οι μαγνητικές γραμμές ιδιαίτερό στα διάκενα μεγάλου πλάτους, εξογκώνονται. Έτσι για την ίδια μαγνητική επαγωγή αυξάνει η επιφάνεια και μ αυτήν και μαγνητική ροή. Εκτός αυτού υπάρχει και η μαγνητική σκέδαση. Ένα μέρος των μαγνητικών γραμμών που εξέρχονται από τους πόλους δεν διαπερνούν τον πυρήνα του επαγωγικού τυμπάνου αλλά κλείνουν πλευρικά μέσω του αέρα. Έτσι η μαγνητική ροή του ζυγώματος και του πυρήνα του πόλου είναι μεγαλύτερη από αυτήν που διαπερνά τον πυρήνα του επαγωγικού τυμπάνου. Και τα δυο αυτά φαινόμενα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό του μαγνητικού κυκλώματος μιας Ηλ.εκτρικής Μηχανής Δόντια ιιε παράλληλες πλευρές Δίδεται ο πυρήνας του σχήματος 18 και ζητείται να υπολογιστεί το απαιτούμενο διάρευμα, όταν ο πυρήνας αποτελείται από δυναμοελάσματα με επίστρωση μονωτικού βερνικιού. Στην μόνωση με βερνίκι η απώλεια σε διατομή πυρήνα είναι μικρότερη. Εδώ μπορεί η μείωση να ληφθεί με 8%. Η μαγνητική ροή οφείλει να είναι Φ = 0, Υδβο. 29

32 - δ ΰ Σχήμα 18. Πυρήνας από πρεσσαρισμένα και μονωμένα δυναμοελάσματα και δόντια με παράλληλες πλευρές Ο υπολογισμός γίνεται όπως στο προηγούμενο παράδειγμα: Επιφάνειες Ε: Διάκενο αέρα: Εα = 5 οπι. 5 οιη = 25 οιη2 Δόντια: Εδ = 3.0,92.1 οηι. 5 οιη = 13,8 επι2 Πυρήνας : Ρπ = 0,92.5 οιη. 5 επί = 23 οπι2 Μαγνητικές επαγωγές Β: 0, = 1,2Τ6δ1ε Β ^ ^ =2,175Τ 5ΐε ^ 13, ^ Β =, =1,305Τ65ΐ& Εντάσεις μαγνητικού πεδίου (από τις καμπύλες για δυναμοελάσματα). Η =165οΑ 2- οιη Η ^ οπι Η ένταση μαγνητικού πεδίου του διάκενου δεν ενδιαφέρει προς το παρόν. Για το διάκενο υπολογίζεται από την μαγνητικη επαγωγή αμέσως η μαγνητική τάση. 30

33 Ια = δ = 0,5 ΟΠ1 Ιζ -- 2,5 ΟΠ1 Ιπ - 47 οιη Μαγνητικές τάσεις V: V =0,8 0,5 1 ο4 = 12000Α α V = ,5 = 4125Α ζ V = = 329Α π Συνολικό διάρευμα Θ: Θ = χ ν = ν α + Υζ + ν α = 9254Α 0 Το παράδειγμα δείχνει, πόσο υπέρμετρα μεγάλη γίνεται η ένταση μαγνητικού πεδίου στα δόντια επειδή εξαιτίας της μείωσης της επιφάνειας εμφανίζονται φαινόμενα μεγάλου μαγνητικού κορεσμού του σιδήρου. Μολονότι η επαγωγή στα δόντια απέναντι σε αυτήν του ττυρήνα έχει αυξηθεί κατά 67% παρατηρεί κανείς, ότι η ένταση του πεδίου στα δόντια έγινε σχεδόν 250 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του πυρήνα. Γιαυτό τα δόντια περιορίζουν την μαγνητική καταπόνηση του μαγνητικού κυκλώματος Ηλεκτρικών Μηχανών. Δύο φαινόμενα δεν ελήφθησαν υπόψη στο παράδειγμα αυτό τα οποία κατά το σχεδιασμό και υπολογισμό μαγνητικλών κυκλωμάτων Ηλεκτρικών Μηχανών πρέπει να αμεληθούν. Οι μεταβολές του πεδίου του διακένου εξαιτίας των καναλιών των τυλιγμάτων και η ανακούφιση των δοντιών. Οι μαγνητικές γραμμές από το διάκενο περνούν στις κεφαλές των δοντιών σε δέσμες. Έτσι αυξάνει η μαγνητική επαγωγή στις κεφαλές των δοντιών, ενώ διαμέσου των καναλιών αυτή μειώνεται. Οι μεταβολές της μαγνητικής επαγωγής στο διάκενο επηρεάζουν το μέγεθος της πολύ σημαντικής μαγνητικής τάσεως του διακένου. Εκτός αυτού φάνηκε ότι σε πολύ υ ψηλές επαγωγές στα δόντια εμφανίζονται μεγάλες μαγνητικές εντάσεις δοντιών. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μετατοπίζεται στα γειτονικά κανάλια μεγάλο τμήμα της μαγνητικής ροής, διότι το ίδιο υψηλές τιμές της έντασης πεδίου δρα και στα γειτονικά κανάλια. Τα δόντια, λοιπόν, ανακουφίζονται από την μαγνητική ροή, και η πραγματική μαγνητική επαγωγή στα δόντια είναι μικρότερη από την φαινομενικά υπολογισμένη στο παράδειγμα τιμή της. Με αυτήν, όμως, μικραίνουν και η ένταση του πεδίου στα δόντια και η μαγνητική τάση σε αυτά. Η ανακούφιση αυτή των δοντιών γίνεται αισθητή σε μαγνητικές επαγωγές μεγαλύτερες από 1,7 Τε8ΐΕ.Επομένως αυτή στο παράδειγμα γίνεται έντονα αισθητή. 31

34 2.6. Τραπεζοειδή δόντια. Μέσα από το δόντι η σχηματική παράσταση του οποίου φαίνεται στο σχήμα 19 οφείλει να περάσει μια μαγνητική ροή 0, ΜΤ). Πόση είναι η μαγνητική τάση του δοντιού, όταν το δόντι είναι δομημένο από δυναμοελάσματα με μονωτικό βερνίκι και ένα συντελεστή πληρότητας 92% ; Η ανακούφιση του δοντιού θεωρείται αμελητέα. Το πάχος της στρώσης είναι 210ιηιη Σχ. 19. Τραπεζοειδές δόντι. Για λόγους τεχνολογίας περιελίξεων στις μεγάλες Μηχανές είναι κυρίως οι πλευρές των καναλιών παράλληλες και όχι των δοντιών. Εξαιτίας της καμττυλότητας της εξωτερικής επιφάνειας του επαγωγικού τυμπάνου βγαίνουν τα δόντια τραπεζοειδή. Εδώ δεν υπάρχει πλέον κατά μήκος του τμηματικού δρόμου της μαγνητικής ροής σταθερή τιμή της έντασης του μαγνητικού πεδίου, επειδή διατομή και μαγνητική επαγωγή κατά μήκος του τμηματικού δρόμου στο δόντι μεταβάλλονται. Αυστηρά εδώ, λοιπόν, θα έπρεπε να γίνει ολοκλήρωση: ν^= ΙΗ^.άΙ I Ζ Το ολοκλήρωμα αυτό μπορεί να αξιολογηθεί μόνο αριθμητικά επειδή η συνάρτηση Βζ = ί(ηζ:) σε κλειστή μορφή δεν μπορεί να δοθεί. Θα έπρεπε κανείς να υπολογίσει την ένταση του πεδίου σε κάθε σημείο και να την παραστήσει και ολοκληρώσει γραφικά. Κάτι τέτοιο είναι πολύ χρονοβόρο. Έχει αποδειχθεί ότι, σε δόντια με αδύνατη τραπεζοειδή μορφή και μικρές σχετικά τιμές της μαγνητικής επαγωγής, παίρνει κανείς μια καλή προσεγγιστική τιμή της μαγνητικής τάσης δοντιού, όταν την υπολογίσει ως γινόμενο της μέσης τιμής της έντασης του πεδίου στο 1/3 του ύψους του δοντιού, υπολογισμένο από το στενότερο σημείο του, επί το ύψος του δοντιού. Υζ^Ηζ^-Ι^ 32

35 Όταν τα δόντια είναι, ισχυρά κεκλιμένα τραπέζια και σε υψηλές τιμέ^ της μαγν. επαγωγής, παίρνει κανείς ένα καλό αποτέλεσμα, εάν υπολογίσει τις εντάσεις μαγνητικού πεδίου στα εξής τρία ομοιόμορφα κατανεμημένα σημεία του δοντιού. Στο πιο στενό, στο πιο μακρινό και στο πιο μεσαίο σημείο του δοντιού και στη συνέχεια να κάνει με τον προσεγγιστικό κανόνα του δίιηρδοη την ολοκλήρωση. + Η + 4Η στενό μακρινό μεσαίο Εάν θελήσει κανείς να υπολογίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια, τότε πρέπει το μήκος του δοντιού να το χωρίσει σε περισσότερα από δύο ζυγού α ριθμού τμήματα π.χ. σε 4 τμήματα ( αυτό δίνει 5 σημεία στα οποία κανείς πρέπει να υπολογίσει την ένταση του μαγνητικού πεδίου). Στην περίπτωση αυτή είναι: V 1 (η.+ 4 Η.+ 2 Η,+ 4 Η.+ Η ς) ζ 12 ζν ζ1 ζ2 ζ3 ζ4 ζ5^ Ένας χωρισμός σε 4 τμήματα γίνεται πολύ σπάνια. Στο παράδειγμα εδώ οφείλει να γίνει χωρισμός σε 4 τμήματα, για να γίνει αντιληπτό με πόση πρόσθετη δουλειά μπορεί κερδιθεί μια μικρή σχετική αύξησης της ακρίβειας της προσέγγισης. Περίπτωση α) Διατοιιή του δοντιού στο 1/3 του ύιι^ους του. - >ν Γ Ιζ Σχ.20. Σκίτσο τον τραπεζοειδούς δοντιού για τον υπολογισμό του πλάτους του δοντιού στο 1/3 του ύψους του. ^Ζ\ν ^Ζ6 _ ^^1/ ^ ^"ζ/3 ^ΖΛν ~^Ζ6 ~ ~^Ζθ) 33

36

37 Παρατηρεί κανείς ότι η διαφ ορά των τιμών της μαγνητικής τάσης δεν είναι μεγάλη μολονότι η κλίση των δοντιών, είναι αρκετή. Αυτό οφείλεται στην σχετικά χαμηλή μαγνητική επαγωγή του δυναμοελάσματος. Για μεγαλύτερες μαγνητικές επαγωγές ο υπολογισμός δίνει, πολύ μικρές τιμές για το α) και πολύ μεγαλύτερες για το β). Για επιστρωμένο δυναμοέλασμα οι επαγωγές θα είναι υψηλές διότι σε αυτό το δυναμοέλασμα σε ήδη μικρές τιμές της επαγωγής εμφανίζεται μαγνητικός κορεσμός του δυνομοελάσματος. (βλέπε σχ. 2). Εάν το δυναμοέλασμα είναι επιστρωμένο τότε οι τιμές της μαγνητικής τάσεως είναι: α )ν ζ = 390Α 1))νζ = 550Α γ)υζ = 455Α Οι αποκλίσεις είναι σημοεντικές. Ο υπολογισμός στην περίπτωση β) έχει το πλεονέκτημα ότι η απόκλιση της τιμής είναι θετική, δηλ. με τον υ πολογισμό του απαιτούμενου διαρεύματος, για την επίτευξη ορισμένης διέγερσης βρίσκεται σίγουρα στο σωστό δρόμο. 2.7 Μη σταθερό διάκενο αέρα. Υπολογίστε το απαιτούμενο διάρευμα στη χωρίς φορτίο λειτουργία για ένα τύλιγμα διέγερσης μιας 12-πολικής σύγχρονης μηχανής, (σχήμα 9). Για την απαιτούμενη μαγνητική τάση είναι απαραίτητη μια μαγνητική ροή Φ = 0,19 λυεδογ. Τα πέδιλα των πόλων της Μηχανής είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να δημιουργείται σχεδόν μια ημιτονοειδής μεταβολή της μαγνητικής επαγωγής κατά μήκος της εξωτερικής επιφάνειας του πέδιλου. Η απόκλιση της μεταβολής της μαγνητικής επαγωγής από την ημιτονοειδή μορφή καθώς και η σκέδαση στο παράδειγμα αυτό θα θεωρηθούν αμελητέα. Όπως στο παράδειγμα 4, έτσι και εδώ η μαγνητική ροή που έρχεται από έναν πόλο, διακλαδίζεται και έτσι δημιουργούνται τελείως ισοδύναμοι παράλληλα συνδεδεμένοι μαγνητικοί κλάδοι και μάλιστα 2 ανά ζεύγος πόλων, δηλ. 12 κυκλώματα. Από τα μαγνητικά αυτά κυκλώματα που φαίνονται στο σχήμα 9 φαίνονται τα μισά από τα 2. Επειδή το διάρευμα των δύο τυλιγμάτων ενός ζεύγους πόλων καλύπτει τη μαγνητική τάση όλου του κυκλώματος (βλέπε παρ. 4), το διάρευμα του τυλίγματος ενός πόλου καλύπτει τη μαγνητική τάση του μισού κυκλώματος. Εάν κόψει κανείς το μαγνητικό κύκλωμα στη μέση του κενού, ανάμεσα σε δυο πόλους, τότε παίρνει τα μισά, τα οποία είναι ισοδύναμα όχι μόνο ως προς τη μαγνητική τάση, αλλά και γεωμετρικά. 35

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Σκοπός της Άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι α) η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των μηχανών συνεχούς ρεύματος, β) η ανάλυση της κατασκευαστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς.

ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς. ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΜ:6749 ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς. ΣΚΟΠΟΣ: Για να λειτουργήσει μια γεννήτρια, πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Μαγνητικό Πεδίο. μαγνητικό πεδίο. πηνίο (αγωγός. περιστραμμένος σε σπείρες), επάγει τάση στα άκρα του πηνίου (Μετασχηματιστής) (Κινητήρας)

Μαγνητικό Πεδίο. μαγνητικό πεδίο. πηνίο (αγωγός. περιστραμμένος σε σπείρες), επάγει τάση στα άκρα του πηνίου (Μετασχηματιστής) (Κινητήρας) Ένας ρευματοφόρος αγωγός παράγει γύρω του μαγνητικό πεδίο Ένα χρονικά μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο, του οποίου οι δυναμικές γραμμές διέρχονται μέσα από ένα πηνίο (αγωγός περιστραμμένος σε σπείρες), επάγει

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ

Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ Τα βασικά τμήματα μίας ΜΣΡ είναι ο στάτης και ο δρομέας Προορισμός του στάτη είναι: Να στηρίζει την ηλεκτρική μηχανή Να δημιουργεί καθορισμένη μαγνητική ροή στο εσωτερικό της

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών

Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών Βασικές αρχές ηλεκτρομαγνητισμού Παλάντζας Παναγιώτης palantzaspan@gmail.com 2013 Σκοπός του μαθήματος Στο τέλος του κεφαλαίου, οι σπουδαστές θα πρέπει να είναι σε θέση να:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ: ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜ:6105 ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΗΤΡΙΑΣ

ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ: ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜ:6105 ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΗΤΡΙΑΣ ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ: ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜ:6105 ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΗΤΡΙΑΣ 1 Η γεννήτρια ή ηλεκτρογεννήτρια είναι μηχανή που βασίζεται στους νόμους της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Η ηλεκτρική μηχανή είναι μια διάταξη μετατροπής μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική και αντίστροφα. απώλειες Μηχανική ενέργεια Γεννήτρια Κινητήρας Ηλεκτρική ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ Σκοπός της Άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι α) η κατανόηση της λειτουργίας της γεννήτριας συνεχούς ρεύματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ 19 Μαγνητικό πεδίο Μαγνητικό πεδίο ονοµάζεται ο χώρος στον οποίο ασκούνται δυνάµεις σε οποιοδήποτε κινούµενο φορτίο εισάγεται σε αυτόν. Επειδή το ηλεκτρικό ρεύµα είναι διατεταγµένη

Διαβάστε περισσότερα

10 - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

10 - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 10 - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ηλεκτρική μηχανή ονομάζεται κάθε διάταξη η οποία μετατρέπει τη μηχανική ενεργεια σε ηλεκτρική ή αντίστροφα ή μετατρεπει τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ηλεκτρικες

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή λειτουργίας στοιχειώδους γεννήτριας εναλλασσόμενου ρεύματος

Αρχή λειτουργίας στοιχειώδους γεννήτριας εναλλασσόμενου ρεύματος Αρχή λειτουργίας στοιχειώδους γεννήτριας εναλλασσόμενου ρεύματος ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, εξηγεί την αρχή λειτουργίας στοιχειώδους γεννήτριας εναλλασσόμενου ρεύματος, κατανοεί τον τρόπο παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Οι μηχανές ΕΡ είναι γεννήτριες που μετατρέπουν τη μηχανική ισχύ σε ηλεκτρική και κινητήρες που μετατρέπουν την ηλεκτρική σε μηχανική

Οι μηχανές ΕΡ είναι γεννήτριες που μετατρέπουν τη μηχανική ισχύ σε ηλεκτρική και κινητήρες που μετατρέπουν την ηλεκτρική σε μηχανική Οι μηχανές ΕΡ είναι γεννήτριες που μετατρέπουν τη μηχανική ισχύ σε ηλεκτρική και κινητήρες που μετατρέπουν την ηλεκτρική σε μηχανική Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες μηχανών ΕΡ: οι σύγχρονες και οι επαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

μετασχηματιστή. ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού

μετασχηματιστή. ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού μετασχηματιστή. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. Δημήτριος Καλπακτσόγλου ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ: Αικατερίνης-Χρυσοβαλάντης Γιουσμά Α.Ε.Μ:

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρας παράλληλης διέγερσης

Κινητήρας παράλληλης διέγερσης Κινητήρας παράλληλης διέγερσης Ισοδύναμο κύκλωμα V = E + I T V = I I T = I F L R F I F R Η διέγερση τοποθετείται παράλληλα με το κύκλωμα οπλισμού Χαρακτηριστική φορτίου Έλεγχος ταχύτητας Μεταβολή τάσης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά στοιχεία μετασχηματιστών

Βασικά στοιχεία μετασχηματιστών Βασικά στοιχεία μετασχηματιστών 1. Εισαγωγικά Οι μετασχηματιστές (transformers) είναι ηλεκτρικές διατάξεις, οι οποίες μετασχηματίζουν (ανυψώνουν ή υποβιβάζουν) την τάση και το ρεύμα. Ο μετασχηματιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΛΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΑ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΛΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΑ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΛΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΑ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ Σκοπός της άσκησης: 1. Ο πειραματικός προσδιορισμός της χαρακτηριστικής λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Μετασχηματιστή

Μελέτη Μετασχηματιστή Μελέτη Μετασχηματιστή 1. Θεωρητικό μέρος Κάθε φορτίο που κινείται και κατά συνέπεια κάθε αγωγός που διαρρέεται από ρεύμα δημιουργεί γύρω του ένα μαγνητικό πεδίο. Το μαγνητικό πεδίο B με την σειρά του ασκεί

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος ξένης διέγερσης

Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος ξένης διέγερσης ΑΣΚΗΣΗ 5 Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος ξένης διέγερσης 1 Α. Θεωρητικές επεξηγήσεις: Μια ηλεκτρική μηχανή συνεχούς ρεύματος παράγει τάση συνεχούς μορφής όταν χρησιμοποιείται ως γεννήτρια, ενώ ένας κινητήρας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Στόχοι της εργαστηριακής άσκησης είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με την:

ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Στόχοι της εργαστηριακής άσκησης είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με την: Σκοπός της Άσκησης: ΑΣΚΗΣΗ η ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι της εργαστηριακής άσκησης είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με την: α. Κατασκευή μετασχηματιστών. β. Αρχή λειτουργίας μετασχηματιστών.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ Α.1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ Ο μετασχηματιστής είναι μια ηλεκτρική διάταξη που μετατρέπει εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. 1. Η μελέτη της δομής και της αρχής λειτουργίας ενός ασύγχρονου τριφασικού κινητήρα.

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. 1. Η μελέτη της δομής και της αρχής λειτουργίας ενός ασύγχρονου τριφασικού κινητήρα. Σκοπός της άσκησης: ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι: 1. Η μελέτη της δομής και της αρχής λειτουργίας ενός ασύγχρονου τριφασικού κινητήρα. 1. Γενικά Οι

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ

Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ - Στοιχειώδεις Ηλεκτρικές Μηχανές Επαγωγή λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο αναπτύσσεται ΗΕΔ: a. Στα άκρα αγωγού όταν αυτός κινείται με ταχύτητα υ μέσα σε μαγνητικό πεδίο επαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ

Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ Ως γεννήτρια ΣΡ χαρακτηρίζεται η ηλεκτρική μηχανή που κατά τη λειτουργία της λαμβάνει κινητική ενέργεια και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική με τη μορφή συνεχούς ρεύματος Η ΗΕΔ που δημιουργείται

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 28 2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Οι γεννήτριες εναλλασσόµενου ρεύµατος είναι δύο ειδών Α) οι σύγχρονες γεννήτριες ή εναλλακτήρες και Β) οι ασύγχρονες γεννήτριες Οι σύγχρονες γεννήτριες παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ Για τη λειτουργία των σύγχρονων γεννητριών (που ονομάζονται και εναλλακτήρες) απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τροοδοσία του τυλίγματος του δρομέα με συνεχές ρεύμα Καθώς περιστρέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ MM505 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Εργαστήριο ο - Θεωρητικό Μέρος Βασικές ηλεκτρικές μετρήσεις σε συνεχές και εναλλασσόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΙΙ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΙΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΙΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ε.Ρ. 1. Μια σύγχρονη γεννήτρια με ονομαστικά στοιχεία: 2300V, 1000kV, 60Hz, διπολική με συντελεστής ισχύος 0,8 επαγωγικό και σύνδεση σε αστέρα έχει σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Οι ηλεκτρικές μηχανές εναλλασσομένου ρεύματος (ΕΡ) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στις σύγχρονες (που χρησιμοποιούνται συνήθως ως γεννήτριες)

Διαβάστε περισσότερα

Δίνεται η επαγόμενη τάση στον δρομέα συναρτήσει του ρεύματος διέγερσης στις 1000στρ./λεπτό:

Δίνεται η επαγόμενη τάση στον δρομέα συναρτήσει του ρεύματος διέγερσης στις 1000στρ./λεπτό: ΑΣΚΗΣΗ 1 Η Ένας κινητήρας συνεχούς ρεύματος ξένης διέγερσης, έχει ονομαστική ισχύ 500kW, τάση 1000V και ρεύμα 560Α αντίστοιχα, στις 1000στρ/λ. Η αντίσταση οπλισμού του κινητήρα είναι RA=0,09Ω. Το τύλιγμα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 1: Βασικές Αρχές Ηλεκτρικών Μηχανών Ηρακλής Βυλλιώτης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο Τ.Ε.Ι. Σερρών

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο Τ.Ε.Ι. Σερρών Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο Τ.Ε.Ι. Σερρών Το εκπαιδευτικό υλικό που ακολουθεί αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου «Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο Τ.Ε.Ι. Σερρών», του Μέτρου «Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η αρνητική φορά του άξονα z είναι προς τη σελίδα. Για να βρούμε το μέτρο του Β χρησιμοποιούμε την Εξ. (2.3). Στο σημείο Ρ 1 ισχύει

Η αρνητική φορά του άξονα z είναι προς τη σελίδα. Για να βρούμε το μέτρο του Β χρησιμοποιούμε την Εξ. (2.3). Στο σημείο Ρ 1 ισχύει ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα.. Σταθερό ρεύμα 5 Α μέσω χάλκινου σύρματος ρέει προς δεξαμενή ανοδείωσης. Υπολογίστε το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από το τμήμα του σύρματος μήκους, cm, σε ένα σημείο που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΣΡ Αναλύοντας τη δομή μιας πραγματικής μηχανής ΣΡ, αναφέρουμε τα ακόλουθα βασικά μέρη: Στάτης: αποτελεί το ακίνητο τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

3 η Εργαστηριακή Άσκηση

3 η Εργαστηριακή Άσκηση 3 η Εργαστηριακή Άσκηση Βρόχος υστέρησης σιδηρομαγνητικών υλικών Τα περισσότερα δείγματα του σιδήρου ή οποιουδήποτε σιδηρομαγνητικού υλικού που δεν έχουν βρεθεί ποτέ μέσα σε μαγνητικά πεδία δεν παρουσιάζουν

Διαβάστε περισσότερα

1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 120 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει:

1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 120 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει: ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό πεδίο 1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 10 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει: (α)

Διαβάστε περισσότερα

Ανύψωση τάσης στην έξοδο της γεννήτριας παραγωγής. Υποβιβασμός σε επίπεδα χρησιμοποίησης. Μετατροπή υψηλής τάσης σε χαμηλή με ρεύματα χαμηλής τιμής

Ανύψωση τάσης στην έξοδο της γεννήτριας παραγωγής. Υποβιβασμός σε επίπεδα χρησιμοποίησης. Μετατροπή υψηλής τάσης σε χαμηλή με ρεύματα χαμηλής τιμής Είδη μετασχηματιστών Μετασχηματιστές Ισχύος Μετασχηματιστές Μονάδος Ανύψωση τάσης στην έξοδο της γεννήτριας παραγωγής Μετασχηματιστές Υποσταθμού Υποβιβασμός σε επίπεδα διανομής Μετασχηματιστές Διανομής

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ 1 3.1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΕΠΑΓΩΓΗΣ Το Σχ. 3.1 δείχνει μερικά από τα πειράματα που πραγματοποίησε o Michael Faraday. Στο Σχ. 3.1(α, β, γ) ένα πηνίο συνδέεται με γαλβανόμετρο.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΜΑΓΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΗΤΙΣΜΟΣ 1. α εξηγήσετε τι είναι ο μαγνήτης. 2. α αναφέρετε τρεις βασικές ιδιότητες των μαγνητών. 3. Πόσους πόλους έχει ένας μαγνήτης και πώς ονομάζονται; 4. Τι θα συμβεί αν κόψουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 8 η ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΑΣΚΗΣΗ 8 η ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ 8 η ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Σκοπός της Άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι α) η κατανόηση της λειτουργίας του κινητήρα συνεχούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΕΥΤΕΡΑ 6

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Σκοπός της άσκησης: Σκοπός της άσκησης είναι: 1. Να εξοικειωθεί ο σπουδαστής με την διαδικασία εκκίνησης ενός σύγχρονου τριφασικού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ 1 .1 ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ Ας θεωρούμε το μαγνητικό πεδίο ενός κινούμενου σημειακού φορτίου q. Ονομάζουμε τη θέση του φορτίου σημείο πηγής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 3.3 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ Οι μαγνητικοί πόλοι υπάρχουν πάντοτε σε ζευγάρια. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΟΛΑ. Οι ομώνυμοι πόλοι απωθούνται, ενώ οι

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Το ισοδύναμο κύκλωμα ενός επαγωγικού κινητήρα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τον προσδιορισμό της απόκρισης του κινητήρα στις αλλαγές του φορτίου του Για να χρησιμοποιηθεί αυτό το ισοδύναμο θα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Γ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Γ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Γ ΜΑΘΗΜΑ 2 Ισοδύναμο Ηλεκτρικό Κύκλωμα Σύγχρονων Μηχανών Ουρεϊλίδης Κωνσταντίνος, Υποψ. Διδακτωρ Υπολογισμός Αυτεπαγωγής και αμοιβαίας επαγωγής Πεπλεγμένη μαγνητική ροή συναρτήσει των

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Μαθηματική Μοντελοποίηση και Αναγνώριση Συστημάτων Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 29 Μαρτίου 2017 1 Συναρτήσεις μεταφοράς σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ 1. Οι δυναμικές γραμμές ηλεκτροστατικού πεδίου α Είναι κλειστές β Είναι δυνατόν να τέμνονται γ Είναι πυκνότερες σε περιοχές όπου η ένταση του πεδίου είναι μεγαλύτερη δ Ξεκινούν

Διαβάστε περισσότερα

Μαγνητικά Πεδία σε Σύγχρονες Μηχανές. 3.1 Μαγνητικά πεδία σε μηχανές με ομοιόμορφο διάκενο.

Μαγνητικά Πεδία σε Σύγχρονες Μηχανές. 3.1 Μαγνητικά πεδία σε μηχανές με ομοιόμορφο διάκενο. Χ. Δημουλιά, Σύγχρονες Ηλεκτρικές Μηχανές Κεφάλαιο 3 1 Κεφάλαιο 3 Μαγνητικά Πεδία σε Σύγχρονες Μηχανές 3.1 Μαγνητικά πεδία σε μηχανές με ομοιόμορφο διάκενο. Θα εξετάσουμε εδώ το μαγνητικό πεδίο στο διάκενο

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Θεμάτων Τελικής Αξιολόγησης (Εξετάσεις Ιουνίου) στο Μάθημα «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Μηχανές» ΕΕ 2013/2014, Ημερομηνία: 24/06/2014

Απαντήσεις Θεμάτων Τελικής Αξιολόγησης (Εξετάσεις Ιουνίου) στο Μάθημα «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Μηχανές» ΕΕ 2013/2014, Ημερομηνία: 24/06/2014 Θέμα ο Απαντήσεις Θεμάτων Τελικής Αξιολόγησης (Εξετάσεις Ιουνίου) στο Μάθημα «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Μηχανές» ΕΕ 03/04, Ημερομηνία: 4/06/04 Σε μονοφασικό Μ/Σ ονομαστικής ισχύος 60kA, 300/30, 50Hz, ελήφθησαν

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΓ

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΓ Όταν κατά τη λειτουργία μιας ΣΓ η ροπή στον άξονα της ή το φορτίο της μεταβληθούν απότομα, η λειτουργία της παρουσιάζει κάποιο μεταβατικό φαινόμενο για κάποια χρονική διάρκεια μέχρι να επανέλθει στη στάσιμη

Διαβάστε περισσότερα

( ) Στοιχεία που αποθηκεύουν ενέργεια Ψ = N Φ. διαφορικές εξισώσεις. Πηνίο. μαγνητικό πεδίο. του πηνίου (κάθε. ένα πηνίο Ν σπειρών:

( ) Στοιχεία που αποθηκεύουν ενέργεια Ψ = N Φ. διαφορικές εξισώσεις. Πηνίο. μαγνητικό πεδίο. του πηνίου (κάθε. ένα πηνίο Ν σπειρών: Στοιχεία που αποθηκεύουν ενέργεια Λέγονται επίσης και δυναμικά στοιχεία Οι v- χαρακτηριστικές τους δεν είναι αλγεβρικές, αλλά ολοκληρο- διαφορικές εξισώσεις. Πηνίο: Ουσιαστικά πρόκειται για έναν περιεστραμμένο

Διαβάστε περισσότερα

d E dt Σχήμα 3.4. (α) Σχηματικό διάγραμμα απλού εναλλάκτη, όπου ένας αγώγιμος βρόχος περιστρέφεται μέσα

d E dt Σχήμα 3.4. (α) Σχηματικό διάγραμμα απλού εναλλάκτη, όπου ένας αγώγιμος βρόχος περιστρέφεται μέσα Παράδειγμα 3.1. O περιστρεφόμενος βρόχος με σταθερή γωνιακή ταχύτητα ω μέσα σε σταθερό ομογενές μαγνητικό πεδίο είναι το πρότυπο μοντέλο ενός τύπου γεννήτριας εναλλασσόμενου ρεύματος, του εναλλάκτη. Αναπτύσσει

Διαβάστε περισσότερα

Ο νόμος της επαγωγής, είναι ο σημαντικότερος νόμος του ηλεκτρομαγνητισμού. Γι αυτόν ισχύουν οι εξής ισοδύναμες διατυπώσεις:

Ο νόμος της επαγωγής, είναι ο σημαντικότερος νόμος του ηλεκτρομαγνητισμού. Γι αυτόν ισχύουν οι εξής ισοδύναμες διατυπώσεις: Άσκηση Η17 Νόμος της επαγωγής Νόμος της επαγωγής ή Δεύτερη εξίσωση MAXWELL Ο νόμος της επαγωγής, είναι ο σημαντικότερος νόμος του ηλεκτρομαγνητισμού. Γι αυτόν ισχύουν οι εξής ισοδύναμες διατυπώσεις: d

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6 η ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΑΣΚΗΣΗ 6 η ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ 6 η ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Σκοπός της Άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι α), η κατανόηση της λειτουργίας της γεννήτριας

Διαβάστε περισσότερα

Μονοφασικός μετασχηματιστής σε λειτουργία. χωρίς φορτίο

Μονοφασικός μετασχηματιστής σε λειτουργία. χωρίς φορτίο ΑΣΚΗΣΗ 1 Μονοφασικός μετασχηματιστής σε λειτουργία χωρίς φορτίο 1 Α. Θεωρητικές επεξηγήσεις: Παρουσιάζεται συχνά η ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με τάση διαφορετική από την τάση του δικτύου. Για παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανές εναλλασσομένου ρεύματος

Μηχανές εναλλασσομένου ρεύματος Μηχανές εναλλασσομένου ρεύματος 1 Εισαγωγή Οι μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος (Ε.Ρ.) αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ηλεκτρικών μηχανών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, κυρίως λόγω της επικράτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Φορτίο 3. Σημείο έγχυσης ισχύος Φορτίο 1. 600 kva cosφ=0.8 επαγωγικό 10+j35 Ω/φάση Φορτίο 2. 1100 kva cosφ=0.9 χωρητικό P = 600 kw cosφ=0.85 επαγωγικό Φορτίο 4 P=750 kw Q=150 kvar Μονογραμμικό κύκλωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜ/ΩΝΥΜΟ:ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΣΟΥΔΗΣ Α.Μ:6750 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ:ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)

ΟΝΟΜ/ΩΝΥΜΟ:ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΣΟΥΔΗΣ Α.Μ:6750 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ:ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΟΝΟΜ/ΩΝΥΜΟ:ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΣΟΥΔΗΣ Α.Μ:6750 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ:ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) Περιγραφή Λειτουργίας Σύγχρονου Κινητήρα Σκοπός: Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να περιγράψει τη λειτουργία ενός

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές Ι. Ενότητα 7: Εισαγωγή στις Μηχανές Συνεχούς Ρεύματος Τσιαμήτρος Δημήτριος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε

Ηλεκτρικές Μηχανές Ι. Ενότητα 7: Εισαγωγή στις Μηχανές Συνεχούς Ρεύματος Τσιαμήτρος Δημήτριος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε Ηλεκτρικές Μηχανές Ι Ενότητα 7: Εισαγωγή στις Μηχανές Συνεχούς Ρεύματος Τσιαμήτρος Δημήτριος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 10 η ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΑΣΚΗΣΗ 10 η ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ 10 η ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Σκοπός της Άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι α) η κατανόηση των τρόπων ελέγχου της ταχύτητας ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Οι γεννήτριες συνεχούς ρεύματος διαχωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες: Ανεξάρτητης (ξένης) διέγερσης. Παράλληλης διέγερσης. Διέγερσης σειράς. Αθροιστικής σύνθετης διέγερσης.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 1 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM (ΩΜ) Για πολλά υλικά ο λόγος της πυκνότητας του ρεύματος προς το ηλεκτρικό πεδίο είναι σταθερός και ανεξάρτητος από το ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

25.2. Εισαγωγή Θεωρητικές Επεξηγήσεις Λειτουργίας

25.2. Εισαγωγή Θεωρητικές Επεξηγήσεις Λειτουργίας φαρμογή 5 Τριφασικός παγωγικός Κινητήρας : Με Τυλιγμένο Δρομέα ( ο μέρος) 5.. Σκοποί της φαρμογής Μαθησιακοί Στόχοι Να μπορείτε να εξετάζετε την κατασκευή ενός τριφασικού επαγωγικού κινητήρα με τυλιγμένο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροµαγνητισµός 2

Ηλεκτροµαγνητισµός 2 Ηλεκτροµαγνητισµός. 1) Για το µεγάλου µήκους αγωγό του σχήµατος να σχεδιάστε, µια µαγνητική γραµµή που να διέρχεται από το σηµείο Α καθώς και την ένταση του µαγνητικού πεδίου στο σηµείο Γ. Τα σηµεία Α

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 ΤΟΜΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 1 ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ 7 1.1 Μονάδες και σύμβολα φυσικών μεγεθών..................... 7 1.2 Προθέματα φυσικών μεγεθών.............................. 13 1.3 Αγωγοί,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Μαγνητικό πεδίο. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Μαγνητικό πεδίο. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Μαγνητικό πεδίο Νίκος Ν. Αρπατζάνης ύναµη σε ρευµατοφόρους αγωγούς (β) Ο αγωγός δεν διαρρέεται από ρεύμα, οπότε δεν ασκείται δύναμη σε αυτόν. Έτσι παραμένει κατακόρυφος. (γ) Το µαγνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Στον άπειρο ζυγό και μέσω μιας γραμμής μεταφοράς ισχύος συνδέεται κάποια βιομηχανία

Στον άπειρο ζυγό και μέσω μιας γραμμής μεταφοράς ισχύος συνδέεται κάποια βιομηχανία ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ Στον άπειρο ζυγό και μέσω μιας γραμμής μεταφοράς ισχύος συνδέεται κάποια βιομηχανία Οι 2 από τους 3 κινητήρες αυτής της βιομηχανίας είναι επαγωγικοί και διαθέτουν επαγωγικούς συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Physics by Chris Simopoulos

Physics by Chris Simopoulos ΕΠΩΗ 1. Ευθύγραμμος αγωγός μήκους L = 1 m κινείται με σταθερή ταχύτητα υ = 2 m/s μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης Β = 0,8 Τ. Η κίνηση γίνεται έτσι ώστε η ταχύτητα του αγωγού να σχηματίζει γωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μια ηλεκτρική µηχανή συνεχούς ρεύµατος χρησιµοποιείται ως γεννήτρια, όταν ο άξονάς της στρέφεται από µια κινητήρια µηχανή (prim movr). Η κινητήρια µηχανή

Διαβάστε περισσότερα

Αυτά τα πειράµατα έγιναν από τους Michael Faraday και Joseph Henry.

Αυτά τα πειράµατα έγιναν από τους Michael Faraday και Joseph Henry. Επαγόµενα πεδία Ένα µαγνητικό πεδίο µπορεί να µην είναι σταθερό, αλλά χρονικά µεταβαλλόµενο. Πειράµατα που πραγµατοποιήθηκαν το 1831 έδειξαν ότι ένα µεταβαλλόµενο µαγνητικό πεδίο µπορεί να επάγει ΗΕΔ σε

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα επαγόμενου ρεύματος

Πείραμα επαγόμενου ρεύματος Επαγόμενα πεδία Ένα μαγνητικό πεδίο μπορεί να μην είναι σταθερό, αλλά χρονικά μεταβαλλόμενο. Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν το 1831 (από τους Michael Faraday και Joseph Henry) έδειξαν ότι ένα μεταβαλλόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Στα τυλίγματα απόσβεσης ενός ΣΚ μπορεί να αναπτυχθεί κάποια ροπή εκκίνησης χωρίς εξωτερική τροφοδοσία του κυκλώματος διέγερσης

Στα τυλίγματα απόσβεσης ενός ΣΚ μπορεί να αναπτυχθεί κάποια ροπή εκκίνησης χωρίς εξωτερική τροφοδοσία του κυκλώματος διέγερσης Στα τυλίγματα απόσβεσης ενός ΣΚ μπορεί να αναπτυχθεί κάποια ροπή εκκίνησης χωρίς εξωτερική τροφοδοσία του κυκλώματος διέγερσης Μια μηχανή που κατασκευάζεται με τυλίγματα απόσβεσης ονομάζεται επαγωγική

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 2: Ασύγχρονος Τριφασικός Κινητήρας Αρχή Λειτουργίας Ηρακλής Βυλλιώτης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ Ηλεκτρικό κύκλωμα ονομάζεται μια διάταξη που αποτελείται από ένα σύνολο ηλεκτρικών στοιχείων στα οποία κυκλοφορεί ηλεκτρικό ρεύμα. Τα βασικά ηλεκτρικά στοιχεία είναι οι γεννήτριες,

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Η15. Μέτρηση της έντασης του μαγνητικού πεδίου της γής. Γήινο μαγνητικό πεδίο (Γεωμαγνητικό πεδίο)

Άσκηση Η15. Μέτρηση της έντασης του μαγνητικού πεδίου της γής. Γήινο μαγνητικό πεδίο (Γεωμαγνητικό πεδίο) Άσκηση Η15 Μέτρηση της έντασης του μαγνητικού πεδίου της γής Γήινο μαγνητικό πεδίο (Γεωμαγνητικό πεδίο) Το γήινο μαγνητικό πεδίο αποτελείται, ως προς την προέλευσή του, από δύο συνιστώσες, το μόνιμο μαγνητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: 2 η

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: 2 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: 2 η Τίτλος Άσκησης: ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ και ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ «Λειτουργία Γεννήτριας Συνεχούς Ρεύματος Ξένης διέγερσης και σχεδίαση της χαρακτηριστικής φορτίου» «Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ και ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ και ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ και ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1) Να αναφέρετε τις 4 παραδοχές που ισχύουν για το ηλεκτρικό φορτίο 2) Εξηγήστε πόσα είδη κατανοµών ηλεκτρικού φορτίου υπάρχουν. ιατυπώστε τους

Διαβάστε περισσότερα

Hλεκτρομηχανικά Συστήματα Mετατροπής Ενέργειας

Hλεκτρομηχανικά Συστήματα Mετατροπής Ενέργειας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου 2.3.26.3 Hλεκτρομηχανικά Συστήματα Mετατροπής Ενέργειας Εξέταση 3 ου Eξαμήνου (20 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ Το κανονικό εύρος λειτουργίας ενός τυπικού επαγωγικού κινητήρα (κλάσης Α, Β και C) περιορίζεται κάτω από 5% για την ολίσθηση ενώ η μεταβολή της ταχύτητας πέρα από αυτό το εύρος είναι σχεδόν ανάλογη του

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΓ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΓ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Πολύ συχνά όταν μία ΣΓ συνδεθεί σε κάποιο μεγάλο σύστημα ισχύος, καμία μεταβολή στα χαρακτηριστικά της γεννήτριας δεν μπορεί να προκαλέσει εμφανή αλλαγή στη συχνότητα του συστήματος Η παρατήρηση αυτή εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 9 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : Εφαρμοσμένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία του κινητήρα βασίζεται σε τάσεις και ρεύματα που παράγονται εξ επαγωγής στο δρομέα και οφείλονται στο μαγνητικό πεδίο του στάτη

Η λειτουργία του κινητήρα βασίζεται σε τάσεις και ρεύματα που παράγονται εξ επαγωγής στο δρομέα και οφείλονται στο μαγνητικό πεδίο του στάτη Η λειτουργία του κινητήρα βασίζεται σε τάσεις και ρεύματα που παράγονται εξ επαγωγής στο δρομέα και οφείλονται στο μαγνητικό πεδίο του στάτη Επειδή ο επαγωγικός κινητήρας λειτουργεί εντελώς όμοια με ένα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη προβλημάτων ΠΗΙ λόγω λειτουργίας βοηθητικών προωστήριων μηχανισμών

Μελέτη προβλημάτων ΠΗΙ λόγω λειτουργίας βοηθητικών προωστήριων μηχανισμών «ΔιερΕΥνηση Και Aντιμετώπιση προβλημάτων ποιότητας ηλεκτρικής Ισχύος σε Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ) πλοίων» (ΔΕΥ.Κ.Α.Λ.Ι.ΩΝ) πράξη ΘΑΛΗΣ-ΕΜΠ, πράξη ένταξης 11012/9.7.2012, MIS: 380164, Κωδ.ΕΔΕΙΛ/ΕΜΠ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ. 3 η ενότητα ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ. ρ. Λάμπρος Μπισδούνης.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ. 3 η ενότητα ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ. ρ. Λάμπρος Μπισδούνης. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ρ. Λάμπρος Μπισδούνης Καθηγητής η ενότητα ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ T... ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Περιεχόμενα ης ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Στο στάτη της μηχανής εφαρμόζεται ένα 3-φασικό σύστημα ρευμάτων το οποίο παράγει στο εσωτερικό της στρεφόμενο ομογενές μαγνητικό πεδίο

Στο στάτη της μηχανής εφαρμόζεται ένα 3-φασικό σύστημα ρευμάτων το οποίο παράγει στο εσωτερικό της στρεφόμενο ομογενές μαγνητικό πεδίο Στον ΣΚ 2 πόλων το μαγνητικό πεδίο του δρομέα BR παράγεται από το ρεύμα διέγερσης IF Στο στάτη της μηχανής εφαρμόζεται ένα 3-φασικό σύστημα ρευμάτων το οποίο παράγει στο εσωτερικό της στρεφόμενο ομογενές

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Ηλεκτρικών Μηχανών

Δυναμική Ηλεκτρικών Μηχανών Δυναμική Ηλεκτρικών Μηχανών Ενότητα 1: Εισαγωγή Βασικές Αρχές Επ. Καθηγήτρια Τζόγια Χ. Καππάτου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές. μηχανική, και αντίστροφα. και κινητήρες. Ηλεκτρική Ενέργεια. Μηχανική Ενέργεια. Ηλεκτρική Μηχανή. Φυσικά φαινόμενα: βαλλόμενη τάση

Ηλεκτρικές Μηχανές. μηχανική, και αντίστροφα. και κινητήρες. Ηλεκτρική Ενέργεια. Μηχανική Ενέργεια. Ηλεκτρική Μηχανή. Φυσικά φαινόμενα: βαλλόμενη τάση Ηλεκτρικές Μηχανές Οι ηλεκτρικές μηχανές είναι μετατροπείς ενέργειας Μπορούν να μετατρέψουν ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική, και αντίστροφα Ανάλογα με τη λειτουργία τους χωρίζονται σε γεννήτριες και κινητήρες

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος παράλληλης. διέγερσης

Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος παράλληλης. διέγερσης ΑΣΚΗΣΗ 6 Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος παράλληλης διέγερσης 1 Α. Θεωρητικές επεξηγήσεις: Στις γεννήτριες παράλληλης διέγερσης το τύλιγμα διέγερσης συνδέεται παράλληλα με το κύκλωμα του δρομέα, όπως φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήτριες ΣΡ Ξένης Διέγερσης

Γεννήτριες ΣΡ Ξένης Διέγερσης Γεννήτριες ΣΡ Ξένης Διέγερσης Γεννήτριες ΣΡ Γεννήτριες ανεξάρτητης διέγερσης: το κύκλωμα που παράγει το κύριο πεδίο (κύκλωμα διέγερσης) τροφοδοτείται από μία ξεχωριστή πηγή, ανεξάρτητη από τη γεννήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει μία σύγχρονη γεννήτρια είναι η τροφοδοσία του τυλίγματος του δρομέα με ΣΡ

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει μία σύγχρονη γεννήτρια είναι η τροφοδοσία του τυλίγματος του δρομέα με ΣΡ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει μία σύγχρονη γεννήτρια είναι η τροφοδοσία του τυλίγματος του δρομέα με ΣΡ Αυτό το ρεύμα δημιουργεί μαγνητικό πεδίο στο εσωτερικό της γεννήτριας

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές Ι. Ενότητα 8: Κατασκευαστικά Στοιχεία. Τσιαμήτρος Δημήτριος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε

Ηλεκτρικές Μηχανές Ι. Ενότητα 8: Κατασκευαστικά Στοιχεία. Τσιαμήτρος Δημήτριος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε Ηλεκτρικές Μηχανές Ι Ενότητα 8: Κατασκευαστικά Στοιχεία Τσιαμήτρος Δημήτριος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ : Ο μαθητής να μπορεί να :

ΣΤΟΧΟΙ : Ο μαθητής να μπορεί να : ΠΗΝΙΟ ΣΤΟΧΟΙ : Ο μαθητής να μπορεί να : Αναφέρει τι είναι το πηνίο Αναφέρει από τι αποτελείται το πηνίο Αναφέρει τις ιδιότητες του πηνίου Αναφέρει το βασικό χαρακτηριστικό του πηνίου Αναφέρει τη σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ:.

ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ:. ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ:.... ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ:. Επιτρεπόμενη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ 73 5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ Στην συνέχεια εξετάζονται οι µονοφασικοί επαγωγικοί κινητήρες αλλά και ορισµένοι άλλοι όπως οι τριφασικοί σύγχρονοι κινητήρες που υπάρχουν σε µικρό ποσοστό σε βιοµηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΕΑ

ΑΣΚΗΣΗ 6 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΕΑ ΑΣΚΗΣΗ 6 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΕΑ Σκοπός της άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι: 1. Ο πειραματικός προσδιορισμός των απωλειών σιδήρου και των μηχανικών απωλειών

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Εννοιών στη Φυσική της Β Λυκείου. Κεφάλαιο Τρίτο Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός

Παρουσίαση Εννοιών στη Φυσική της Β Λυκείου. Κεφάλαιο Τρίτο Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός Παρουσίαση Εννοιών στη Φυσική της Β Λυκείου Κεφάλαιο Τρίτο Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός 3.1. ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ Κατά σύμβαση, το άκρο που δείχνει το γεωγραφικό Βορρά το ονομάζουμε βόρειο μαγνητικό πόλο, και

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ο νόμος του Gauss Εικόνα: Σε μια επιτραπέζια μπάλα πλάσματος, οι χρωματιστές γραμμές που βγαίνουν από τη σφαίρα αποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου. Με το νόμο του Gauss,

Διαβάστε περισσότερα

Ο τελευταίος όρος είναι πάνω από την επιφάνεια στο άπειρο όπου J = 0,έτσι είναι μηδέν. Επομένως

Ο τελευταίος όρος είναι πάνω από την επιφάνεια στο άπειρο όπου J = 0,έτσι είναι μηδέν. Επομένως Πρόβλημα 9.1 Αλλά και αφού είναι: Αλλά Και Έτσι Όμοια Επί πλέον (οι άλλοι δύο όροι αναιρούνται αφού Επομένως: Ο τελευταίος όρος είναι πάνω από την επιφάνεια στο άπειρο όπου J = 0,έτσι είναι μηδέν. Επομένως

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικοί Κινητήρες Γεννήτριες (εισαγωγικές σημειώσεις)

Ηλεκτρικοί Κινητήρες Γεννήτριες (εισαγωγικές σημειώσεις) 5279: Ηλεκτρομηχανολογικός Εξοπλισμός Διεργασιών 7 ο εξάμηνο Ηλεκτρικοί Κινητήρες Γεννήτριες (εισαγωγικές σημειώσεις) Θ. Παπαθανασίου, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ https://courses.chemeng.ntua.gr/sme/ Ηλεκτρικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ, Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ*

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ, Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ* ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ, Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ* διατυπώνουν τον ορισμό του μαγνητικού πεδίου διατυπώνουν και να εφαρμόζουν τον ορισμό της έντασης του μαγνητικού πεδίου διατυπώνουν

Διαβάστε περισσότερα