Αριθµός οξείδωσης - Οξείδωση - Αναγωγή. Κατηγορίες οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων. Μεθοδολογία ασκήσεων οξειδοαναγωγής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αριθµός οξείδωσης - Οξείδωση - Αναγωγή. Κατηγορίες οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων. Μεθοδολογία ασκήσεων οξειδοαναγωγής"

Transcript

1 9 ο Μάθηµα: Αριθµός οξείδωσης - Οξείδωση - Αναγωγή 10 ο Μάθηµα: Κατηγορίες οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων 11 ο Μάθηµα: Μεθοδολογία ασκήσεων οξειδοαναγωγής

2

3 o Αριθµός οξείδωσης Οξείδωση - Αναγωγή Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Αριθµός οξείδωσης (Α.Ο.): Ο αριθµός οξείδωσης είναι µια συµβατική έννοια η οποία επινοήθηκε για να διευκολύνει: α. Τη γραφή των χηµικών τύπων και την ονοµατολογία των ενώσεων. β. Τον ορισµό κατά πληρέστερο τρόπο της οξείδωσης και της αναγωγής. γ. Την εύρεση των συντελεστών στις χηµικές εξισώσεις των αντιδράσεων οξειδοαναγωγής. Αριθµός οξείδωσης ονοµάζεται: α. Το πραγµατικό φορτίο ενός ιόντος σε µία ιοντική (ετεροπολική) ένωση. β. Το φαινοµενικό φορτίο που θα αποκτήσει ένα ατόµο µοριακής (οµοιοπολικής) ένωσης, αν τα κοινά ζεύγη ηλεκτρονίων αποδοθουν στο ηλεκτραρνητικότερο άτοµο. Υπολογισµός αριθµού οξείδωσης µε βάση το συντακτικό τύπο: Όταν γνωρίζουµε το συντακτικό τύπο µίας οµοιοπολικής ένωσης, µπορούµε να υπολογίσουµε τον αριθµό οξείδωσης των ατόµων της, αν τα κοινά ζεύγη κάθε δεσµού τα αποδώσουµε στο ηλεκτραρνητικότερο άτοµο. Το φορτίο των ατόµων στη φαινοµενική ιοντική δοµή που δηµιουργείται, δηλώνει τον Α.Ο. του ατόµου στο µόριο. Παρατήρηση: Είναι προφανές ότι για να υπολογίσουµε τον Α.Ο. µε το παραπάνω τρόπο, πρέπει να γνωρίζουµε τη σειρά ηλεκτραρνητικότητας. Σειρά ηλεκτραρνητικότητας: F > > N, Cl > Br > S, I, C > P > H Θα υπολογίσουµε τον αριθµό οξείδωσης των ατόµων στο µόριο του χλωροφόρµιου (CHCl 3 ): Ο άνθρακας είναι ηλεκτραρνητικότερος του υδρογόνου, µε αποτέλεσµα το κοινό ζεύγος ηλεκτρονίων του δεσµου C - H να αποδίδεται σε αυτόν.

4 206. Το χλώριο είναι ηλεκτραρνητικότερο του άνθρακα, µε αποτέλεσµα το κοινό ζεύγος ηλεκτρονίων του δεσµου C - Cl να αποδίδεται σε αυτό. Συνεπώς, το άτοµο του Η έχει φαινοµενικό φορτίο 1+, κάθε άτοµο Cl έχει φαινοµενικό φορτίο 1- και το άτοµο του C έχει φαινοµενικό φορτίο 1 (-1) + 3 (+1) = +2. Άρα, στο µόριο του CHCl 3 : Α.Ο. (Η) = +1, Α.Ο. (Cl) = -1, Α.Ο. (C) = +2. Υπολογισµός αριθµού οξείδωσης µε τη βοήθεια πρακτικών κανόνων: Τις περισσότερες φορές, ο Α.Ο. ενός ατόµου σε µία ένωση υπολογίζεται από το χηµικό τύπο της ένωσης, µε την εφαρµογή των παρακάτω πρακτικών κανόνων: 1. Στα ελεύθερα στοιχεία τα άτοµα έχουν αριθµό οξείδωσης µηδέν. π.χ. Ο αριθµός οξείδωσης του σιδήρου (Fe) στο µεταλλικό σίδηρο είναι µηδέν. Ο αριθµός οξείδωσης του χλωρίου (Cl) στο µόριό του (Cl 2 ) είναι µηδέν. 2. Ο αριθµός οξείδωσης ενός µονοατοµικού ιόντος είναι ίσος µε το φορτίο του ιόντος. π.χ. Ο αριθµός οξείδωσης του κατιόντος νατρίου (Νa + ) είναι +1. Ο αριθµός οξείδωσης του ανιόντος θείου (S 2 ) είναι Όλα τα µέταλλα στις ενώσεις τους έχουν θετικό Α.Ο. Τα αλκάλια Νa, Κ... έχουν Α.Ο. +1 Οι αλκαλικές γαίες Mg, Ca, Ba.. έχουν Α.Ο To φθόριο (F) στις ενώσεις του έχει πάντα Α.Ο Το οξυγόνο (Ο) στις ενώσεις του έχει Α.Ο. 2. εκτός από την ένωση ΟF 2 που έχει Α.Ο. +2 και τα υπεροξείδια, στα οποία έχει Α.Ο. 1 π.χ. αριθµός οξείδωσης του οξυγόνου (Ο) στο νερό (Η 2 Ο) είναι -2. Ο αριθµός οξείδωσης του οξυγόνου (Ο) στο υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η 2 Ο 2 ) είναι Το υδρογόνο (Η) έχει Α.Ο. +1, εκτός αν πρόκειται για ένωση του υδρογόνου µε µέταλλο (υδρίδιο) όπου έχει Α.Ο. 1. π.χ. Ο αριθµός οξείδωσης του υδρογόνου (Η) στην αµµωνία (ΝΗ 3 ) είναι +1. Ο αριθµός οξείδωσης του υδρογόνου (Η) στο υδρίδιο του νατρίου (ΝaΗ) είναι Το αλγεβρικό άθροισµα των Α.Ο. όλων των ατόµων µια ένωσης είναι µηδέν. 8. Το αλγεβρικό άθροισµα όλων των ατόµων ενός πολυατοµικού ιόντος είναι ίσο µε το φορτίο του ιόντος.

5 207. Οι δύο τελευταίοι κανόνες είναι ιδιαίτερα χρήσιµοι για τον υπολογισµό του Α.Ο. ενός ατόµου σε µία ένωση ή ιόν. Θα υπολογίσουµε τον Α.Ο. του θείου στο µόριο του Η 2 : Έστω ότι ο Α.Ο. (S) = x, στο µόριο του Η 2. Το αλγεβρικό άθροισµα των Α.Ο. όλων των ατόµων του Η 2 είναι µηδέν, δηλαδή: 2 Α.Ο. (Η) + Α.Ο. (S) + 4 A.. () = 0 άρα: 2(+1) + x + 4(-2) = 0 x = +6 Συνεπώς, στο µόριο του Η 2, το S έχει Α.Ο. +6. Θα υπολογίσουµε τον αριθµό οξείδωσης του θείου στο ιόν S 2-3 : Έστω ότι ο Α.Ο. (S) = x, στο ιόν S 2-3. Το αλγεβρικό άθροισµα των Α.Ο. όλων των ατόµων του S 2-3 είναι -2, δηλαδή: Α.Ο. (S) + 3 A.. () = -2 άρα: x + 3(-2) = -2 x = +4 Συνεπώς, στο ιόν του S 2-3, το S έχει Α.Ο. +4. Παρατήρηση: Όταν αναφερόµαστε στον αριθµό οξείδωσης, το + ή το προηγούνται του αριθ- µού, ενώ όταν αναφερόµαστε στο φορτίο συµβαίνει το αντίθετο. Οξείδωση - Αναγωγή: Κατά καιρούς δόθηκαν διάφοροι ορισµοί για την οξείδωση και την αναγωγή: Ορισµοί που δόθηκαν πριν γίνει γνωστή η ηλεκτρονιακή δοµή των ατόµων: Οξείδωση χαρακτηρίστηκε κάθε αντίδραση στην οποία γίνεται πρόσληψη οξυγόνου από ένα στοιχείο ή αφαίρεση υδρογόνου από µία χηµική ένωση. Στην αντίδραση 2Fe Fe 2 3 ο σίδηρος οξειδώνεται γιατί ενώνεται µε το οξυγόνο. Στην αντίδραση C 2 H 6 C 2 H 4 + H 2, η ένωση C 2 H 6 οξειδώνεται γιατί αφαιρούνται από αυτή άτοµα Η. Αναγωγή χαρακτηρίστηκε κάθε αντίδραση που γίνεται πρόσληψη υδρογόνου από ένα στοιχείο ή χηµική ένωση,ή αφαίρεση οξυγόνου από µία ένωση. Στην αντίδραση Η 2 + Cl 2 2HCl το χλώριο ανάγεται, γιατί ενώνεται µε το υδρογόνο. Στην αντίδραση 2KCl 3 2KCl + 3 2, η ένωση KCl 3 ανάγεται γιατί αφαιρούνται από αυτή άτοµα οξυγόνου.

6 208. Παρατήρηση: Ο παραπάνω ορισµός έχει ως βασικό µειονέκτηµα ότι για να χαρακτηριστεί µία αντίδραση ως οξείδωση ή αναγωγή, πρέπει να έχουµε προσθήκη ή αφαίρεση υ- δρογόνου ή οξυγόνου. π.χ. Σύµφωνα µε τη θεωρία αυτή, στην αντίδραση: 2Νa + Cl 2 2NaCl δεν έχουµε οξείδωση ή αναγωγή κάποιου ατόµου. Ορισµοί που δόθηκαν όταν έγινε γνωστή η ηλεκτρονιακή θεωρία για τη δοµή των ατόµων: Οξείδωση είναι η αποβολή ηλεκτρονίων από ένα άτοµο ή ιόν. Αναγωγή είναι η πρόσληψη ηλεκτρονίων από ένα άτοµο ή ιόν. Στην αντίδραση: 2Νa + Cl 2 2NaCl Το Νa οξειδώνεται γιατί αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο και µετατρέπεται σε Na +. To Cl ανάγεται γιατί προσλαµβάνει ένα ηλεκτρόνιο και µετατρέπεται σε Cl. Παρατήρηση: Ο παραπάνω ορισµός έχει ως βασικό µειονέκτηµα ότι για να χαρακτηριστεί µία αντίδραση ως οξείδωση ή αναγωγή, πρέπει να έχουµε αποβολή ή πρόσληψη ηλεκτρονίων από κάποιο άτοµο µε αποτέλεσµα να µην καλύπτει τις περιπτώσεις σχη- µατισµού οµοιοπολικων ενώσεων, που δεν έχουµε µεταφορά αλλά αµοιβαία συνεισφορά ηλεκτρονίων. π.χ. Σύµφωνα µε τη θεωρία αυτή, στην αντίδραση: Η 2 + Cl 2 2ΗCl δεν έχουµε οξείδωση ή αναγωγή κάποιου ατόµου. Ορισµοί που δόθηκαν µε βάση τη µεταβολή του αριθµού οξείδωσης: Οξείδωση είναι η αύξηση του αριθµού οξείδωσης, ατόµου ή ιόντος. Αναγωγή είναι η ελάττωση του αριθµού οξείδωσης, ατόµου ή ιόντος. Στην αντίδραση: Το Η οξειδώνεται γιατί αυξάνεται ο αριθµός οξείδωσής του από 0 σε +1. To Cl ανάγεται γιατί ελαττώνεται ο αριθµός οξείδωσής του από 0 σε 1. Οξειδοαναγωγή: Κάθε αντίδραση οξείδωσης ενός ατόµου ή ιόντος, συνοδεύεται απαραίτητα από την αναγωγή ενός άλλου ατόµου ή ιόντος. Για αυτό οι αντιδράσεις αυτές ονοµάζονται οξειδοαναγωγικές. ηλαδή, αν σε µία αντίδραση αυξάνεται ο Α.Ο. ενός ατόµου ή ιόντος, πρέπει να ελαττώνεται ο Α.Ο. κάποιου άλλου ατόµου ή ιόντος.

7 209. Η αντίδραση καύσης του µεθανίου: Ο άνθρακας οξειδώνεται, αυξάνεται ο Α.Ο. από -4 σε +4. Το οξυγόνο ανάγεται, ελαττώνεται ο Α.Ο. από 0 σε -2. είναι οξειδοαναγωγή, γιατί: Παρατήρηση: Οι αντιδράσεις στις οποίες δεν µεταβάλεται ο αριθµός οξείδωσης των στοιχείων που συµµετέχουν, χαρακτηρίζονται µεταθετικές. Οξειδωτικά - αναγωγικά: Οξειδωτικές ουσίες ή οξειδωτικά ονοµάζονται οι ουσίες που προκαλούν οξείδωση. Τα οξειδωτικά προκαλούν οξείδωση γιατί περιέχουν άτοµα που µπορούν να αναχθούν, δηλαδή να ελαττώσουν τον Α.Ο. τους. Στις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις που συνοδεύται από µεταφορά ηλεκτρονίων, τα οξειδωτικά προσλαµβάνουν ηλεκτρόνια. Στην αντίδραση: του υδρογόνου. το Cl 2 είναι οξειδωτικό, γιατί προκαλεί την οξείδωση Αναγωγικές ουσίες ή αναγωγικά ονοµάζονται οι ουσίες που προκαλούν αναγωγή. Τα αναγωγικά προκαλούν αναγωγή γιατί περιέχουν άτοµα που µπορούν να οξειδωθούν, δηλαδή να αυξήσουν τον Α.Ο. τους. Στις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις που συνοδεύται από µεταφορά ηλεκτρονίων, τα αναγωγικά αποβάλλουν ηλεκτρόνια. Στην αντίδραση: του χλωρίου. το Η 2 είναι αναγωγικό, γιατί προκαλεί την αναγωγή Οξειδωτικό προκαλεί οξείδωση ανάγεται προσλαµβάνει ηλεκτρόνια ελαττώνεται ο αριθµός οξείδωσης Αναγωγικό προκαλεί αναγωγή οξειδώνεται αποβάλει ηλεκτρόνια αυξάνεται ο αριθµός οξείδωσης Εποµένως σύµφωνα µε τα προηγούµενα: α. Σώµατα τα οποία περιέχουν ένα στοιχείο στη µεγαλύτερη βαθµίδα οξείδωσης ώστε να είναι δυνατόν να ελαττωθεί, δηλαδή το σώµα να αναχθεί, είναι οξειδωτικά. π.χ. Το Η 2,το οποίο περιέχει το θείο στη µεγαλύτερη βαθµίδα οξείδωσης (+6) είναι οξειδωτικό.

8 210. β. Σώµατα τα οποία περιέχουν ένα στοιχείο στη µικρότερη βαθµίδα οξείδωσης, ώστε να είναι δυνατόν να αυξηθεί, δηλαδή το σώµα να οξειδωθεί, θα είναι αναγωγικά. π.χ. To Η 2 S, το οποίο περιέχει το θείο στη µικρότερη βαθµίδα οξείδωσης (-2) θα είναι αναγωγικό. γ. Σώµατα τα οποία περιέχουν ένα στοιχείο µε ενδιάµεσο αριθµό οξείδωσης ώστε να είναι δυνατόν να ελαττωθεί ή να αυξηθεί, δηλαδή µπορούν να αναχθούν και να οξειδωθούν, θα είναι και οξειδωτικά και αναγωγικά. π.χ. Tο S 2, το οποίο περιέχει το θείο σε ενδιάµεση βαθµίδα οξείδωσης (+4) είναι και οξειδωτικό και αναγωγικό ανάλογα την οξειδωτική ικανότητα του σώµατος µε το οποίο αντιδρά. δ. Η οξειδωτική ικανότητα των χηµικών στοιχείων, σε ελεύθερη κατάσταση αυξάνει από αριστερά προς τα δεξιά για τα στοιχεία της ίδιας περιόδου και από κάτω προς τα πάνω για τα στοιχεία της ίδιας οµάδας στον περιοδικό πίνακα, ενώ η αναγωγική τους ικανότητα ελαττώνεται. Το άζωτο (Ν) έχει αριθµούς οξείδωσης από -3 έως +5, όπως φαίνεται στο παρακάτω πίνακα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα: Η ένωση στην οποία το Ν έχει το µικρότερο αριθµό οξείδωσης, δηλαδή η αµµωνία (ΝΗ 3 ), να µπορεί να δράσει µόνο σαν αναγωγικό: 2ΝΗ 3 + 3Cu N 2 + 3Cu + 3H 2. Στην αντίδραση αυτή η ΝΗ 3 προκαλεί την αναγωγή του CuΟ. Η ένωση στην οποία το Ν έχει το µεγαλύτερο αριθµό οξείδωσης, δηλαδή το νιτρικό οξύ (ΗΝΟ 3 ) να µπορεί να δράσει µόνο σαν οξειδωτικό: C + 4HN 3 C 2 + 4N 2 + 2H 2 Στη παραπάνω αντίδραση το νιτρικό οξύ προκαλεί την οξείδωση του C. Οι ενώσεις στις οποίες το άζωτο (Ν) έχει ενδιάµεσο αριθµό οξείδωσης µπορούν να δράσουν είτε ώς οξειδωτικά είτε ως αναγωγικά: Ν 2 + 3H 2 2ΝH 3 Στη παραπάνω αντίδραση το άζωτο προκαλεί την οξείδωση του υδρογόνου. Ν 2 + Ο 2 2ΝΟ Στη παραπάνω αντίδραση το άζωτο προκαλεί την αναγωγή του οξυγόνου.

9 Πίνακας κυριοτέρων οξειδωτικών και αναγωγικών ουσιών 211.

10 212. Πως βρίσκουµε τους συντελεστές σε αντιδράσεις οξειδοαναγωγής: Η εύρεση των συντελεστών στις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις γίνεται µε δύο µεθόδους, µε τη µέθοδο µεταβολής του αριθµού οξείδωσης και µε τη µέθοδο των ηµιαντιδράσεων. Ευρεση συντελεστών µε τη µέθοδο µεταβολής του αριθµού οξείδωσης: Κάθε αντίδραση οξειδοαναγωγής έχει τη γενική µορφή: οξειδωτικό + αναγωγικό +... προϊόν αναγωγής + προϊόν οξείδωσης +... Για να υπολογίσουµε τους συντελεστές µε τη µέθοδο αυτή εργαζόµαστε ως εξής: 1. Στα αντιδρώντα, βρίσκουµε το οξειδωτικό και το αναγωγικό σώµα και µε βάση τον πίνακα των οξειδωτικών και των αναγωγικών σωµάτων, γράφουµε τα προϊόντα. Αν η αντίδραση γίνεται σε όξινο περιβάλλον στα αντιδρώντα γράφουµε και το αντίστοιχο οξύ. 2. Σηµειώνουµε στην αντίδραση το στοιχείο που οξειδώνεται και το στοιχείο που ανάγεται και υπολογίζουµε τη µεταβολή στους αριθµούς οξείδωσής τους. 3. Τη µεταβολή του αριθµού οξείδωσης του στοιχείου που οξειδώνεται τη βάζουµε συντελεστή στο προϊόν που περιέχει το χηµικό στοιχείο που ανάγεται (προϊόν αναγωγής) και αντίστοιχα τη µεταβολή του αριθµού οξείδωσης του στοιχείου που ανάγεται τη βάζουµε συντελεστή στο προϊόν που περιέχει το χηµικό στοιχείο που οξειδώνεται (προϊόν οξείδωσης). 4. Αν το στοιχείο που οξειδώνεται ή ανάγεται έχει στα προϊόντα δείκτη διαφορετικό της µονάδας, τότε η µεταβολή του αριθµού οξείδωσης τοποθετείται σαν συντελεστής, αφού πρώτα διαιρεθεί µε το δείκτη. 5. Αν οι µεταβολές του αριθµού οξείδωσης απλοποιούνται, κάνουµε την απλοποίηση, ενώ αν προκύψουν κλασµατικοί συντελεστές, τους µετατρέπουµε σε ακεραίους πολλαπλασιάζοντας µε το ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο του παρονοµαστή. Έτσι εξασφαλίζουµε ότι: Συνολική µεταβολή Α.Ο. οξειδωτικού = Συνολική µεταβολή Α.Ο. αναγωγικού 6. Με βάση τους συντελεστές που τοποθετήσαµε στα προϊόντα, τοποθετούµε τους κατάλληλους συντελεστές και στα αντιδρώντα. 7. Ισοσταθµίζουµε τα άτοµα του υδρογόνου στα δύο µέλη της χηµικής εξίσωσης, προσθέτοντας στο µέλος που χρειάζεται τον κατάλληλο αριθµό µορίων νερού. Να συµπληρωθεί η αντίδραση: Μn 2 + HCl Το οξειδωτικό σώµα είναι το Μn 2 ενώ το αναγωγικό είναι το HCl. Με βάση τον πίνακα γράφουµε τα προϊόντα: Μn 2 + HCl ΜnCl 2 + Cl 2 οξειδωτικό αναγωγικό προϊόν αναγωγής προϊόν οξείδωσης

11 Το στοιχείο που οξειδώνεται είναι το Cl και η µεταβολή στον αριθµό οξείδωσής του είναι 1 (από -1 σε 0) ενώ το στοιχείο που ανάγεται είναι το Μn και η µεταβολή στον αριθµό οξείδωσής του είναι 2 (από +4 σε +2). 3, 4, 5. Στο ΜnCl 2 τοποθετούµε ως συντελεστή τη µεταβολή στον αριθµό οξείδωσης του Cl, ενώ στο Cl 2 τοποθετούµε ως συντελεστή τη µεταβολή στον αριθµό οξείδωσης του Mn, διαιρεµένη µε το δύο, γιατί το Cl στο µόριο του Cl 2 έχει δείκτη 2. Μn 2 + HCl 1ΜnCl 2 + 1Cl 2 6. Με βάση τους συντελεστές που τοποθετήσαµε στα προϊόντα τοποθετούµε τους κατάλληλους συντελεστές στα αντιδρώντα. ηλαδή, 4 στο HCl για να ισοσταθµιστούν τα άτοµα του Cl: Μn 2 + 4HCl 1ΜnCl 2 + 1Cl 2 7. Για να ισοσταθµίσουµε τα άτοµα του Η προσθέτουµε δύο µόρια νερού στα προϊόντα: Μn 2 + 4HCl 1ΜnCl 2 + 1Cl 2 + 2Η 2 Ο Άρα η χηµική εξίσωση της αντίδρασης είναι: Μn 2 + 4HCl ΜnCl 2 + Cl 2 + 2Η 2 Ο Ευρεση συντελεστών µε τη µέθοδο των ηµιαντιδράσεων: Κάθε οξειδοαναγωγική αντίδραση µπορεί να γραφεί ως το άθροισµα δύο ηµιαντιδράσεων: α. Της ηµιαντίδρασης οξείδωσης. β. Της ηµιαντίδρασης αναγωγής. Η µέθοδος αυτή χρησηµοποιέιται κυρίως σε ιοντικές αντιδράσεις οξειδοαναγωγής και βασίζεται στο γεγονός ότι ο αριθµός των ηλεκτρονίων που παρέχονται από το αναγωγικό είναι ίσος µε τον αριθµό των ηλεκτρονίων που προσλαµβάνονται από το οξειδωτικό. Για να υπολογίσουµε τους συντελεστές µε τη µέθοδο αυτή εργαζόµαστε ως εξής: 1. Γράφουµε τις ελλιπείς µερικές εξισώσεις των ηµιαντιδράσεων αναγωγής και οξείδωσης. 2. Ισοσταθµίζουµε καθεµία από τις ηµιαντιδράσεις από άποψη µάζας. 3. Ισοσταθµίζουµε τις ηµιαντιδράσεις από άποψη ηλεκτρικών φορτίων µε προσθήκη ηλεκτρονίων στο µέλος που χρειάζεται. 4. Πολλαπλασιάζουµε την ισοσταθµισµένη µερική εξίσωση της ηµιαντίδρασης αναγωγής επί τον αριθµό ηλεκτρονίων της ηµιαντίδρασης οξείδωσης και την ισοσταθµισµένη µερική εξίσωση της ηµιαντίδρασης οξείδωσης επί τον αριθµό ηλεκτρονίων της ηµιαντίδρασης αναγωγής. 5. Προσθέτουµε τις δύο εξισώσεις που προκύπτουν µε αναγωγή των οµοίων όρων.

12 214. Όταν οι αντιδράσεις γίνονται µέσα σε υδατικά διαλύµατα περιέχονται επιπλέον των ιόντων ή µορίων που παρέχονται από το οξειδωτικό ή αναγωγικό, και µόρια Η 2 Ο και ιόντα Η + και ΟΗ, τα αποία µπορούν να χρησηµοποιηθούν για την ισοστάθµιση των µερικών εξισώσεων από άποψη µάζας. Όταν χρησιµοποιούµε τη µέθοδο αυτή πρέπει να λαµβάνουµε υπόψη τα παρακάτω: α. Σε αντιδράσεις οξειδοαναγωγής που πραγµατοποιούνται σε όξινο διάλυµα: 1. Όταν το οξειδωτικό αποβάλει άτοµα οξυγόνου, το Η + χρησιµοποιείται σαν αντιδρών και το Η 2 Ο σαν προϊόν π.χ. Cr + 14H 2Cr + 7H Όταν το αναγωγικό προσλαµβάνει άτοµα οξυγόνου, το Η 2 Ο χρησιµοποιείται σαν αντιδρών και το Η + σαν προϊόν. 2 + π.χ. HS + H S + 4H β. Σε αντιδράσεις οξειδοαναγωγής που πραγµατοποιούνται σε βασικό διάλυµα: 1. Όταν το οξειδωτικό αποβάλει άτοµα οξυγόνου, το Η 2 Ο χρησιµοποιείται σαν αντιδρών και το ΟΗ σαν προϊόν. 2. Όταν το αναγωγικό προσλαµβάνει άτοµα οξυγόνου, το ΟΗ χρησιµοποιείται σαν αντιδρών και το Η 2 Ο σαν προϊόν. Να γραφεί η χηµική εξίσωση της αντίδρασης µεταξύ διχρωµικού καλίου και θειώδους οξέος σε όξινο διάλυµα. 1. Η ελλιπής µερική εξίσωση αναγωγής των ιόντων Cr είναι: Cr2 7 2 Cr Ισοσταθµίζουµε τη χηµική εξίσωση από άποψη µάζας: Cr Η + 2Cr H 2 3. Ισοσταθµίζουµε τα φορτία: Cr Η + + 6e 2Cr H 2 Εργαζόµαστε ανάλογα για την χηµική εξίσωση οξείδωσης του Η 2 S 3 και έχουµε: Η 2 S 3 + Η 2 Ο S H + + 2e Οι ισοσταθµισµένες εξισώσεις των ηµιαντιδράσεων αναγωγής και οξείδωσης πολλαπλασιάζονται µε τους αριθµούς 1 και 3 αντίστοιχα: Cr Η + + 6e 2Cr H 2 3Η 2 S 3 + 3Η 2 Ο 3S H + + 6e Προσθέτουµε κατά µέλη και προκύπτει η τελική εξίσωση: Cr Η 2 S 3 + 2Η + 2Cr S H 2 Παρατήρηση: Σε αυτό το βιβλίο ο υπολογισµός των συντελεστών στις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις γίνεται µε τη µέθοδο µεταβολής του αριθµού οξείδωσης.

13 215. Β. ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Να υπολογίσετε τον αριθµό οξείδωσης των ατόµων µε µπλέ χρώµα στις ενώσεις και στα ιόντα που ακολουθούν: α. ΚMn 4 β. Κ 2 Cr 2 7 γ. P 4 3 δ. ΝΟ 3 Λύση: α. Έστω ότι ο Α.Ο. (Μn) = x, στο ΚMn 4 Το αλγεβρικό άθροισµα των Α.Ο. όλων των στοιχείων του ΚMn 4 είναι µηδέν, δηλαδή: Α.Ο. (K) + Α.Ο. (Mn) + 4 A.. () = 0 άρα: (+1) + x + 4(-2) = 0 x = +7 Συνεπώς, στο ΚMn 4, το Mn έχει Α.Ο. +7. β. Εργαζόµαστε αντίστοιχα για το Κ 2 Cr 2 7 και έχουµε: 2 (+1) + 2x + 7(-2) = 0 x = +6 Συνεπώς, στο Κ 2 Cr 2 7, το Cr 2 έχει Α.Ο. +6. γ. Έστω ότι ο Α.Ο. (P) = x, στο ιόν P 4 3 Το αλγεβρικό άθροισµα των Α.Ο. όλων των ατόµων του P 3 4 είναι -3, δηλαδή: Α.Ο. (P) + 4 A.. () = -3 άρα: x + 4(-2) = -3 x = +5 Συνεπώς, στο ιόν του P 3 4, ο P έχει Α.Ο. +5. δ. Έστω ότι ο Α.Ο. (Ν) = x, στο ιόν ΝΟ 3 Το αλγεβρικό άθροισµα των Α.Ο. όλων των ατόµων του ΝΟ 3 είναι -1, δηλαδή: Α.Ο. (Ν) + 3 A.. () = -1 άρα: x + 3(-2) = -1 x = +5 Συνεπώς, στο ιόν του ΝΟ 3, το Ν έχει Α.Ο Να εξετάσετε αν οι παρακάτω αντιδράσεις είναι οξειδοαναγωγικές, σύµφωνα µε τους τρείς ορισµούς για την οξείδωση και την αναγωγή: α. Η 2 + S H 2 S β. 2K + Br 2 2KBr Λύση: Με βάση τον αρχικό ορισµό: α. Το S ενώνεται µε το Η 2, δηλαδή ανάγεται. Άρα είναι αντίδραση αναγωγής. β. Στην αντίδραση δε συµµετέχει υδρογόνο ή οξυγόνο, άρα δεν χαρακτηρίζεται ως αντίδραση οξείδωσης ή αναγωγής. Με βάση την ηλεκτρονιακή θεωρία: α. Το Η 2 S είναι οµοιοπολική ένωση άρα και στην αντίδραση αυτή δεν υπάρχει µεταφορά ηλεκτρονίων, οπότε δεν µπορεί να χαρακτηριστεί ως οξειδοαναγωγική αντίδραση. β. Είναι αντίδραση οξειδοαναγωγής γιατί το Κ αποβάλλει ηλεκτρόνια (οξειδώνεται) ενώ το Βr προσλαµβάνει ηλεκτρόνια (ανάγεται).

14 216. Με βάση τον αριθµό οξείδωσης: α. Παρατηρούµε ότι ο Α.Ο. του Η αυξάνεται από 0 σε +1 (οξείδωση) ενώ ο Α.Ο. του S ελαττώνεται από 0 σε -2 (αναγωγή). Άρα η αντίδραση χαρακτηρίζεται ως οξειδοαναγωγική H S H S β. Παρατηρούµε ότι ο Α.Ο. του Νa αυξάνεται από 0 σε +1 (οξείδωση) ενώ ο Α.Ο. του Βr ελαττώνεται από 0 σε -1 (αναγωγή). Άρα η αντίδραση χαρακτηρίζεται ως οξειδοαναγωγική Na Cl 2NaCl 3. Να γράψετε τη χηµική εξίσωση της οξείδωσης του ΗCl από ΚΜn 4. Λύση: Το οξειδωτικό σώµα είναι το ΚΜn 4 ενώ το αναγωγικό είναι το HCl. Με βάση τον πίνακα γράφουµε τα προϊόντα: ΚΜn 4 + HCl ΜnCl 2 + Cl 2 + ΚCl Το στοιχείο που οξειδώνεται είναι το Cl και η µεταβολή στον αριθµό οξείδωσής του είναι 1 (από -1 σε 0) ενώ το στοιχείο που ανάγεται είναι το Μn και η µεταβολή στον αριθµό οξείδωσής του είναι 5 (από +5 σε +2). Στο ΜnCl 2 τοποθετούµε ως συντελεστή τη µεταβολή στον αριθµό οξείδωσης του Cl, ενώ στο Cl 2 τοποθετούµε ως συντελεστή τη µεταβολή στον αριθµό οξείδωσης του Mn, διαιρεµένη µε το δύο, γιατί το Cl στο µόριο του Cl 2 έχει δείκτη 2. Παρατηρούµε ότι ο συντελεστής στο Cl είναι 5/2, για αυτό πολλαπλασιάζουµε και τους δύο συντελεστές µε το 2 για να τους µετατρέψουµε σε ακέραιους: ΚΜn 4 + HCl 2ΜnCl 2 + 5Cl 2 + ΚCl Με βάση τους συντελεστές που τοποθετήσαµε στα προϊόντα τοποθετούµε τους κατάλληλους συντελεστές στα αντιδρώντα και στα προϊόντα της αντίδρασης. ηλαδή, 2 στο ΚMn 4 για να ισοσταθµιστούν τα άτοµα του Mn, 2 στο ΚCl για να ισοσταθµιστούν τα άτοµα του Κ και 16 στο ΗCl για να ισοσταθµιστούν τα άτοµα του Cl: 2ΚΜn HCl 2ΜnCl 2 + 5Cl 2 + 2ΚCl Για να ισοσταθµίσουµε τα άτοµα του Η προσθέτουµε 8 µόρια νερού στα προϊόντα: 2ΚΜn HCl 2ΜnCl 2 + 5Cl 2 + 2ΚCl + 8Η 2 Ο 4. Να γράψετε τη χηµική εξίσωση της οξείδωσης του S από H 2.

15 217. Λύση: Το οξειδωτικό σώµα είναι το Η 2 ενώ το αναγωγικό είναι το S. Με βάση τον πίνακα γράφου- µε τα προϊόντα. Παρατηρούµε ότι το προϊόν οξείδωσης του S και το προϊόν αναγωγής του Η 2 είναι το S 2. Για να συµπληρώσουµε όµως τη χηµική εξίσωση τα γράφουµε ξεχωριστά: Η 2 + S S 2 + S 2 οξειδωτικό αναγωγικό προϊόν αναγωγής προϊόν οξείδωσης Το στοιχείο που οξειδώνεται είναι το S και η µεταβολή στον αριθµό οξείδωσής του είναι 4 (από 0 σε +4) ενώ το στοιχείο που ανάγεται είναι το S και η µεταβολή στον αριθµό οξείδωσής του είναι 2 (από +6 σε +4). Επειδή οι µεταβολές στον Α.Ο. απλοποιούνται, στο προϊόν της αναγωγής τοποθετούµε ως συντελεστή το 2 (4/2 = 2) και στο προϊόν της οξείδωσης το 1 (2/2 = 1). Η 2 + S 2S 2 + S 2 οξειδωτικό αναγωγικό προϊόν αναγωγής προϊόν οξείδωσης Με βάση τους συντελεστές που τοποθετήσαµε στα προϊόντα τοποθετούµε τους κατάλληλους συντελεστές στα αντιδρώντα. ηλαδή τοποθετούµε συντελεστή 2 στο Η 2 ώστε τα άτοµα του S που ανάγονται να είναι ίσα στα αντιδρώντα και στα προϊόντα. 2Η 2 + S 2S 2 + S 2 οξειδωτικό αναγωγικό προϊόν αναγωγής προϊόν οξείδωσης Για να ισοσταθµίσουµε τα άτοµα του Η προσθέτουµε 2 µόρια νερού στα προϊόντα: 2Η 2 + S 2S 2 + S 2 + 2Η 2 Ο οξειδωτικό αναγωγικό προϊόν αναγωγής προϊόν οξείδωσης Η χηµική εξίσωση της αντίδρασης µπορεί να γραφεί και µε τη µορφή: 2Η 2 + S 3S 2 + 2Η 2 Ο 5. Να γράψετε τη χηµική εξίσωση της αντίδρασης του S 2 µε: α. Πυκνό νιτρικό οξύ β. Υδροβρώµιο Λύση: α. Το οξειδωτικό σώµα είναι το ΗΝΟ 3 ενώ το αναγωγικό είναι το S 2. Με βάση τον πίνακα γράφουµε τα προϊόντα: HN 3(πυκνό) + S 2 Η 2 + N 2

16 218. Το στοιχείο που οξειδώνεται είναι το S και η µεταβολή στον αριθµό οξείδωσής του είναι 2 (από +4 σε +6) ενώ το στοιχείο που ανάγεται είναι το N και η µεταβολή στον αριθµό οξείδωσής του είναι 1 (από +5 σε +4). Στο H 2 τοποθετούµε ως συντελεστή τη µεταβολή στον αριθµό οξείδωσης του N, ενώ στο N 2 τοποθετούµε ως συντελεστή τη µεταβολή στον αριθµό οξείδωσης του S: HN 3(πυκνό) + S 2 Η 2 + 2N 2 Με βάση τους συντελεστές που τοποθετήσαµε στα προϊόντα τοποθετούµε τους κατάλληλους συντελεστές στα αντιδρώντα. ηλαδή, 2 στο HN 3 για να ισοσταθµιστούν τα άτοµα του Ν: 2HN 3(πυκνό) + S 2 Η 2 + 2N 2 β. Το οξειδωτικό σώµα είναι το S 2 ενώ το αναγωγικό είναι το HBr. Με βάση τον πίνακα γράφουµε τα προϊόντα: S 2 + HBr S + Br 2 Το στοιχείο που οξειδώνεται είναι το Br και η µεταβολή στον αριθµό οξείδωσής του είναι 1 (από -1 σε 0) ενώ το στοιχείο που ανάγεται είναι το S και η µεταβολή στον αριθµό οξείδωσής του είναι 4 (από +4 σε 0). Στο S τοποθετούµε ως συντελεστή τη µεταβολή στον αριθµό οξείδωσης του Br, ενώ στο Br 2 τοποθετούµε ως συντελεστή τη µεταβολή στον αριθµό οξείδωσης του S, διαιρεµένη µε το δύο, γιατί το Br στο µόριο του Br 2 έχει δείκτη 2. S 2 + HBr S + 2Br 2 Με βάση τους συντελεστές που τοποθετήσαµε στα προϊόντα τοποθετούµε τους κατάλληλους συντελεστές στα αντιδρώντα. ηλαδή, 4 στο HBr για να ισοσταθµιστούν τα άτοµα του Br: S 2 + 4HBr S + 2Br 2 Για να ισοσταθµίσουµε τα άτοµα του Η προσθέτουµε 2 µόρια νερού στα προϊόντα: S 2 + 4HBr S + 2Br 2 + 2Η 2 Ο Παρατήρηση: Στην πρώτη αντίδραση το S 2 συµπεριφέρεται ως αναγωγικό, ενώ στη δεύτερη συµπεριφέρεται ως οξειδωτικό.

17 Να υπολογίσετε τον αριθµό οξείδωσης των ατόµων του άνθρακα στο µόριο του προπανίου (C 3 H 8 ): α. Με βάση το συντακτικό τύπο του προπανίου. β. Με τη βοήθεια των πρακτικών κανόνων. Λύση: α. Αρχικά γράφουµε το συντακτικό τύπο του προπανίου (διπλανό σχήµα). Ο άνθρακας είναι ηλεκτραρνητικότερος του υδρογόνου µε αποτέλεσµα το κοινό ζεύγος ηλεκτρονίων του δεσµού C - H, στην φαινοµενική ιοντική δοµή που δηµιουργείται, να αποδίδεται σε αυτόν. Το κοινό ζεύγος ηλεκτρονίων του δεσµού C - C αποδίδεται εξίσου και στα δύο άτοµα άνθρακα, γιατί έχουν την ίδια ηλεκτραρνητικότητα. Συνεπώς, όλα τα άτοµα του υδρογόνου έχουν φαινοµενικό φορτίο 1+ ενώ τα άτοµα του άνθρακα που βρίσκονται στην άκρη της ανθρακικής αλυσίδας έχουν φαινοµενικό φορτίο 3- και το µεσαίο άτοµο άνθρακα έχει φαινοµενικό φορτίο 2-. Άρα, οι άνθρακες που βρίσκονται στα άκρα της ανθρακικής αλυσίδας (κόκκινο χρώµα) έχουν Α.Ο. = -3 και ο άνθρακας στο εσωτερικό της ανθρακικής αλυσίδας (µαύρο χρώµα) έχει Α.Ο. = -2. β. Έστω ότι ο Α.Ο. (C) = x, στο µόριο του C 3 H 8. Το αλγεβρικό άθροισµα των Α.Ο. όλων των ατόµων του C 3 H 8 είναι µηδέν, δηλαδή: 3 Α.Ο. (C) + 8 Α.Ο. (H) = 0 άρα: 3x + 8(+1) = 0 x = -8/3 Συνεπώς, στο µόριο του C 3 H 8, o C έχει Α.Ο. -8/3. Παρατήρηση: Η τιµή του αριθµού οξείδωσης που υπολογίσαµε στο ερώτηµα β είναι κλασµατικός αριθµός γιατί η τιµή -8/3 αντιπροσωπεύει το µέσο όρο των τιµών που υπολογίσαµε στο ερώτηµα α.

18 220. Γ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Ερωτήσεις Σύντοµης απάντησης: 1. Τι ονοµάζεται αριθµός οξείδωσης; 2. Να γράψετε τους διάφορους ορισµούς που δόθηκαν για την οξείδωση και την αναγωγή. 3. Ποιες ουσίες χαρακτηρίζονται ως οξειδωτικές και ποιες ως αναγωγικές; ώστε από ένα παράδειγµα. 4. Πως µεταβάλεται η οξειδωτική ικανότητα των χηµικών στοιχείων σε ελεύθερη κατάσταση; α. Σε µία οµάδα του περιοδικού πίνακα. β. Σε µία περίοδο του περιοδικού πίνακα. 5. Ποιες αντιδράσεις χαρακτηρίζονται οξειδοαναγωγικές και ποιες µεταθετικές; Συµπλήρωσης κενών: 1. Αριθµός οξείδωσης ονοµάζεται το... φορτίο ενός ιόντος σε µία... ένωση ή το... φορτίο που θα αποκτήσει ένα άτοµο µοριακής ένωσης αν τα... ζεύγη ηλεκτρονίων αποδοθούν στο... άτοµο. 2. Στα ελεύθερα στοιχεία τα άτοµα έχουν αριθµό οξείδωσης... Ο αριθµός οξείδωσης ενός µονοατοµικού ιόντος είναι ίσος µε το... του ιόντος. 3. Όλα τα µέταλλα στις ενώσεις τους έχουν... αριθµό οξείδωσης. Τα αλκάλια έχουν αριθµό οξείδωσης... ενώ οι αλκαλικές γαίες έχουν αριθµό οξείδωσης Το φθόριο στις ενώσεις του έχει πάντα αριθµό οξείδωσης... Το οξυγόνο έχει αριθµό οξείδωσης +2 στην ένωση... και αριθµό οξείδωσης -1 στα To αλγεβρικό άθροισµα των αριθµών οξείδωσης όλων των ατόµων σε µία ένωση είναι... ενώ το αλγεβρικό άθροισµα των αριθµών οξείδωσης όλων των ατόµων σε ένα ιόν είναι ίσο µε το Οξειδωτικά είναι τα σώµατα που προκαλούν... Τα οξειδωτικά σώµατα περιέχουν άτοµα που µπορούν να... δηλαδή να... τον αριθµό οξείδωσής τους. Όταν η αντίδραση συνοδεύεται από µεταφορά ηλεκτρονίων, τα οξειδωτικά... ηλεκτρόνια. 7. Αναγωγικά είναι τα σώµατα που προκαλούν... Τα αναγωγικά σώµατα περιέχουν άτοµα που µπορούν να... δηλαδή να... τον αριθµό οξείδωσής τους. Όταν η αντίδραση συνοδεύεται από µεταφορά ηλεκτρονίων, τα αναγωγικά... ηλεκτρόνια.

19 221. Σωστό - Λάθος: Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες λάθος (Λ); 1. Ο αριθµός οξείδωσης ορίζεται µόνο για τις οµοιοπολικές ενώσεις. ( ) 2. Ο αριθµός οξείδωσης ενός µονοατοµικού ιόντος είναι ίσος µε το φορτίο του ιόντος. ( ) 3. Ο αριθµός οξείδωσης των µετάλλων στις ενώσεις τους είναι πάντα θετικός. ( ) 4. Τα αλκάλια έχουν αριθµό οξείδωσης +2. ( ) 5. Το υδρογόνο έχει σε όλες τις ενώσεις του αριθµό οξείδωσης +1. ( ) 6. Το οξυγόνο στην ένωση ΟF 2 έχει αριθµό οξείδωσης -2. ( ) 7. Σε κάθε οξείδωση έχουµε αποβολή ηλεκτρονίων από το σώµα του οξειδώνεται. ( ) 8. Οξειδοαναγωγικές είναι οι αντιδράσεις που µεταβάλεται ο αριθµός οξείδωσης όλων των στοιχείων που συµµετέχουν στην εξίσωση. ( ) 9. Οξειδωτικό είναι το σώµα που οξειδώνεται. ( ) 10. Αναγωγικό είναι το σώµα που οξειδώνεται. ( ) 11. Στην αντίδραση Η 2 + Βr 2 2HBr: α. Το υδρογόνο οξειδώνεται ( ) β. Το βρώµιο αποβάλει ηλεκτρόνια ( ) γ. Το υδρογόνο δρα ως οξειδωτικό ( ) δ. Μεταβάλεται ο αριθµός οξείδωσης όλων των στοιχείων ( ) 12. Προϊόν οξείδωσης του ΝΟ 2 µπορεί να είναι το: α. νιτρικό οξύ (ΗΝΟ 3 ) ( ) β. νιτρώδες οξύ (ΗΝΟ 2 ) ( ) γ. µονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) ( ) Πολλαπλής επιλογής: 1. Ο αριθµός οξείδωσης του χλωρίου είναι +5 στην ένωση: α. HCl β. HCl 3 γ. Ca(Cl 2 ) 2 δ. NaCl 2. αριθµός οξείδωσης του οξυγόνου µπορεί να πάρει τις τιµές: α. -2, -1, 0, +2 β. -2, -1, 0, γ. - 2, -1, 0, +1, +2 δ. -2, 0 3. Στις ενώσεις CH 4, C 2 H 4, CH 2, CΟ 2, ο άνθρακας εµφανίζεται µε αριθµούς οξείδωσης: α. +4, -2, 0, -1 β. -4, +2, 0, +4 γ. +2, +4, 0, -4 δ. -4, -2, 0, Ο αριθµός οξείδωσης του P στο ιόν ΗP 4 2 είναι: α. +2 β. +5 γ. +1 δ. 0

20 Ως οξειδωτικά χαρακτηρίζονται οι ουσίες που: α. οξειδώνονται β. περιέχουν άτοµο που αποβάλλει ηλεκτρόνια γ. είναι οξείδια δ. περιέχουν άτοµο που µπορεί να αναχθεί 6. Ως αναγωγικά χαρακτηρίζονται οι ουσίες που: α. προκαλούν αναγωγή β. ανάγονται γ. περιέχουν οξυγόνο στο µόριό τους δ. προσλαµβάνουν ηλεκτρόνια 7. Στην αντίδραση C + 2 C 2 : α. o άνθρακας αποβάλλει ηλεκτρόνια ενώ το οξυγόνο προσλαµβάνει β. ο άνθρακας ανάγεται και το οξυγόνο οξειδώνεται γ. ο άνθρακας είναι το αναγωγικό και το οξυγόνο το οξειδωτικό δ. τίποτα από τα παραπάνω 8. Στην αντίδραση CaC 3 Ca + C 2 : α. το ασβέστιο οξειδώνεται και ο άνθρακας ανάγεται β. ο άνθρακας οξειδώνεται και το οξυγόνο ανάγεται γ. ο άνθρακας είναι το οξειδωτικό και το ασβέστιο το αναγωγικό δ. τίποτα από τα παραπάνω 9. Στην αντίδραση 6ΚΙ + 2Κ 2 Cr H 2 3I 2 + 2Cr 2 ( ) 3 + 4K 2 + 7H 2 : α. το κάλιο ανάγεται και το ιώδιο οξειδώνεται β. το ιωδιούχο κάλιο είναι το αναγωγικό και το διχρωµικό κάλιο το οξειδωτικό γ. το ιωδιούχο κάλιο είναι το αναγωγικό και το θειικό οξύ το οξειδωτικό δ. το χρώµιο οξειδώνεται και το ιώδιο ανάγεται 10. Το S 2 µπορεί να δράσει ως: α. οξειδωτικό β. αναγωγικό γ.οξειδωτικό ή αναγωγικό ανάλογα µε το άλλο αντιδρών δ. τίποτα από τα παραπάνω 11. Οι συντελεστές στα κενά της αντίδρασης...ηνο S...N H H 2 : α. είναι 6, 2, 6, 1, 4 β. είναι 6, 1, 6, 1, 2 γ. είναι 4, 2, 5, 2, 3 δ. είναι 3, 2, 3, 1, Ποια από τις παρακάτω αντιδράσεις δεν είναι οξειδοαναγωγή: α. Η 2 + Βr 2 2HBr β. 2KCl 3 2KCl γ. 2NaH + H 2 Na 2 + 2H 2 δ. C 2 H 4 + H 2 C 2 H 6

21 223. Αντιστοίχισης: 1. Αντιστοιχίστε τα χηµικά στοιχεία της στήλης Α µε τους αριθµούς οξείδωσης στη στήλη Β. Στήλη Α Στήλη Β 1. Κ 2. F H 5. Mg α. 0, +1, -1 β. 0, +1 γ. 0, -2, -1, +2 δ. 0, -1 ε. 0, Να αντιστοιχίσετε τις ενώσεις της στήλης Α µε τον αριθµό οξείδωσης που έχει το χλώριο σε αυτές (στήλη Β). Στήλη Α 1. ΝaCl 2. Cl 2 3. KCl 4 4. HCl 5. HCl 6. CaCl 2 Στήλη Β α. -1 β. +7 γ. 0 δ Να αντιστοιχίσετε τις οξειδωτικές ουσίες της στήλης Α µε το προϊόν της αναγωγής τους στη στήλη Β. Στήλη Α Στήλη Β 1. Cu 2. H S 2 4. H 2 (πυκνό) 5. ΗΝΟ 3(πυκνό) 6. ΗΝΟ 3(αραιό) 7. ΚCl 3 8. CaCl 2 9. FeCl 3 α. Η 2 Ο β. N γ. CaCl 2 δ. Cu ε. S 2 ζ. S η. KCl θ. FeCl 2 ι. N 2

22 224. Ασκήσεις - Προβλήµατα 1. Να υπολογίσετε µε τη βοήθεια του συντακτικού τύπου τον αριθµό οξείδωσης όλων των ατόµων που συµµετέχουν στις παρακάτω οµοιοπολικές ενώσεις: α. CHCl 3 β. HCN γ. C 2 H 6 δ. H 2 ίνονται οι ατοµικοί αριθµοί: C: 6, H: 1, Cl: 17, N: 7, : 8. (Απ. α. C: +2, H: +1, Cl:-1, β. C: +2, H: +1, N: -3 γ. C: -3, H: +1 δ. H: +1, : -2) 2. Να υπολογίσετε τον αριθµό οξείδωσης του άνθρακα στις παρακάτω ενώσεις: CH 4, CHCl 3, CCl 4, CH 3 H, CH 2 =, HCH, Na 2 C 3, C 2 H 6, CH 2 =CH 2 CH 3 CH=, CH 3 CH, C 2 H 2, C 3 H 8, CH 3 CN. (Απ.-4, +2, +4, -2, 0, +2, +4, -3, -2, -1, 0, -1, -8/3, 0) 3. Να εξετάσετε αν οι επόµενες αντιδράσεις είναι οξειδοαναγωγικές, σύµφωνα µε τους τρεις ορισµούς οξείδωσης και αναγωγής. α. Mg + Cl MgCl 2 β. H 2 + Br 2 2HBr γ. S + 2 S 2 δ. 2Na + 1/2 2 Na 2 ε. 2Na + H 2 2NaH ζ. CH 2 =CH 2 + H 2 CH 3 -CH 3 4. Ποιες από τις παρακάτω αντιδράσεις είναι οξειδοαναγωγικές; Να προσδιορίσετε στις αντιδράσεις αυτές ποιο είναι το οξειδωτικό και ποιο το αναγωγικό. α. Fe + 2HCl FeCl 2 + H 2 β. CaC 3 Ca + C 2 γ. Ca + 2HCl CaCl 2 + H 2 δ. Mn 2 + 4HBr MnBr 2 +Br 2 + 2H 2 ε. S 2 + Cl 2 +2H 2 H 2 + 2HCl ζ. C + C 2 2C η. P + 5HN 3 H 3 P 4 + 5N 2 +H 2 θ. Fe + H 2 Fe + H 2 ι. NH 3 + HCl NH 4 Cl κ. Cl 2 + 2NaI 2NaCl + I 2 λ. N H 2 2HN 3 µ. 3Fe + 10HN 3 3Fe(N 3 ) 3 +N + 5H 2 ν. KCl 3 KCl + 3/2 2 ξ. C + Fe Fe + C 2 ο. S 2 + 2NaH Na 2 S 3 + H 2 π. S + 2H 2 3S 2 + 2H 2 ρ. Cl 2 + 2NaH NaCl + NaCl + H 2 σ. Ca + H 2 Ca(H) 2 5. Σε ποιες από τις επόµενες αντιδράσεις το H 2 S συµπεριφέρεται ως αναγωγικό και σε ποιες ως οξειδωτικό; α. H 2 S + 2ΝaΟΗ Νa 2 S + 2H 2 β. H 2 S + Cl 2 2HCl + S γ. 3H 2 S + 2HN 3 3S +2N + 4H 2 δ. H 2 S + Mg MgS + H 2 ε. H 2 S + Pb(N 3 ) 2 PbS + 2HN 3 6. Σε ποιες από τις επόµενες αντιδράσεις το H 2 συµπεριφέρεται ως αναγωγικό και σε ποιες ως οξειδωτικό; α. 2Na + H 2 2NaH β. H 2 + Cl 2 2HCl γ. H 2 + CH 2 =CH 2 CH 3 -CH 3

23 225. δ. 2 H 2 + C CH 4 ε. H 2 + Ca CaH 2 7. Να συµπληρωθούν οι χηµικές εξισώσεις: α. Cu + HN 3(αραιό) β. Cu + HN 3(πυκνό) γ. Fe + H 2 (πυκνό - θερµό) δ. Fe + HN 3(πυκνό) ε. C + H 2 (πυκνό - θερµό) ζ. Cl 2 + S 2. ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΘΕΜΑ Κάποιο µέταλλο Α έχει αριθµούς οξείδωσης x και ψ µε ψ > x. Ορισµένη ποσότητα του µετάλλου διαλύεται πλήρως σε υδροχλωρικό οξύ. Το διάλυµα που προκύπτει αντιδρά µε όξινο διάλυµα ΚΜn 4. Nα γράψετε τις χηµικές εξισώσεις των αντιδράσεων που πραγµατοποιούνται.

ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ. γ) Cl2 (ομοιοπολική ένωση) To μόριο του HCl έχει ηλεκτρονιακό τύπο: H( C

ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ. γ) Cl2 (ομοιοπολική ένωση) To μόριο του HCl έχει ηλεκτρονιακό τύπο: H( C ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ Αριθμός οξείδωσης (Α.Ο.: στις ιοντικές (ετεροπολικές ενώσεις, ονομάζεται το πραγματικό φορτίο που έχει ένα ιόν. στις ομοιοπολικές (μοριακές ενώσεις, ονομάζεται το φαινομενικό φορτίο που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ B ΛΥΚΕΙΟΥ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ: ΟΡΙΣΜΟΊ ΟΞΕΊΔΩΣΗΣ ΟΡΙΣΜΟΊ ΑΝΑΓΩΓΉΣ Οξείδωση είναι η ένωση ενός στοιχείου με οξυ Αναγωγή είναι η ένωση ενός στοιχείου με υδρο γόνο ή η αφαίρεση υδρογόνου από μία χημική γόνο ή η αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΩΓΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΩΓΗ Ορισμοί : -Αριθμός οξείδωσης: I)Σε μία ιοντική ένωση ο αριθμός οξείδωσης κάθε στοιχείου είναι ίσος με το ηλεκτρικό φορτίο που έχει το αντίστοιχο ιόν Παράδειγμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΩΓΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΩΓΗ Κεφάλαιο 1ο-ΟΞΕΙΔΩΑΝΑΓΩΓΗ 1 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΩΓΗ Ορισμοί : -Αριθμός οξείδωσης: I)Σε μία ιοντική ένωση ο αριθμός οξείδωσης κάθε στοιχείου είναι ίσος με το ηλεκτρικό φορτίο που έχει το

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλης επιλογής στην οξειδοαναγωγή (1ο κεφάλαιο Γ Θετική 2015)

Ερωτήσεις πολλαπλης επιλογής στην οξειδοαναγωγή (1ο κεφάλαιο Γ Θετική 2015) Ερωτήσεις πολλαπλης επιλογής στην οξειδοαναγωγή (1ο κεφάλαιο Γ Θετική 2015) 1. Σε ποια απο τις παρακάτω ενώσεις το Ν έχει αριθμό οξέιδωσης +5 A. ΗΝΟ 2 C ΚΝΟ 3 B. ΝΗ 3 D Ν 2 Ο 3 2. Σε ποια απο τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Χηµικές Εξισώσεις Οξειδοαναγωγικών Αντιδράσεων

Χηµικές Εξισώσεις Οξειδοαναγωγικών Αντιδράσεων Χηµικές Εξισώσεις Οξειδοαναγωγικών Αντιδράσεων Θεµελιώδη δεδοµένα Η οξείδωση και η αναγωγή επιτελούνται ταυτόχρονα Το οξειδωτικό αντιδρά µε το αναγωγικό σε ισοδύναµες ποσότητες Ισοστάθµιση (εύρεση των

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών

Ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών Ανέστης Θεοδώρου ΧΗΜΕΙΑ Γ Λυκείου Ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ Ι ΑΚΤΕΑ- ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ 2015-16 : : : 3 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1o: ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ Γνωρίζουμε ότι σε κάθε ανόργανη ένωση διακρίνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµόςοξείδωσηςενός ιόντος σε µια ιοντική (ετεροπολική) ένωση είναι το πραγµατικό ηλεκτρικό φορτίο του ιόντος.

Αριθµόςοξείδωσηςενός ιόντος σε µια ιοντική (ετεροπολική) ένωση είναι το πραγµατικό ηλεκτρικό φορτίο του ιόντος. Αριθµόςοξείδωσηςενός ιόντος σε µια ιοντική (ετεροπολική) ένωση είναι το πραγµατικό ηλεκτρικό φορτίο του ιόντος. Αριθµόςοξείδωσηςενός ατόµου σε µια οµοιοπολική ένωση είναι το φαινοµενικό ηλεκτρικό φορτίο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ - ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ

ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ - ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ - ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ Οι χηµικές αντιδράσεις συµβολίζονται µε τις χηµικές εξισώσεις, µοριακές ή ιοντικές. Οι χηµικές αντιδράσεις που περιλαµβάνουν ιόντα συµβολίζονται µε ιοντικές εξισώσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις θεωρίας Τύπου Α

Ερωτήσεις θεωρίας Τύπου Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ Ερωτήσεις θεωρίας Τύπου Α ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Πριν γίνει γνωστή η ηλεκτρονιακή δομή των ατόμων, περίπτωση οξείδωσης θεωρούνταν α. η ένωση ενός στοιχείου με το υδρογόνο β. η αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ - ΓΡΑΦΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ- ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ - ΓΡΑΦΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ- ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ - ΓΡΑΦΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ- ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Τι είναι ο αριθμός οξείδωσης Αριθμό οξείδωσης ενός ιόντος σε μια ετεροπολική ένωση ονομάζουμε το πραγματικό φορτίο του ιόντος. Αριθμό οξείδωσης ενός

Διαβάστε περισσότερα

2.4 Η γλώσσα της χημείας - Αριθμός οξείδωσης- Γραφή χημικών τύπων και εισαγωγή στην ονοματολογία των ενώσεων

2.4 Η γλώσσα της χημείας - Αριθμός οξείδωσης- Γραφή χημικών τύπων και εισαγωγή στην ονοματολογία των ενώσεων 2.4 Η γλώσσα της χημείας - Αριθμός οξείδωσης- Γραφή χημικών τύπων και εισαγωγή στην ονοματολογία των ενώσεων 12.1. Πόσες είναι οι γνωστές χημικές ενώσεις; Τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια γνωστές ενώσεις και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΙ ΟΞΕΙ ΟΑΝΑΓΩΓΗΣ

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΙ ΟΞΕΙ ΟΑΝΑΓΩΓΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ Οξείδωση = αποβολή e - Αύξηση του αριθµού οξείδωσης Αναγωγή = πρόσληψη e- Ελάττωση του αριθµού οξείδωσης Οξειδωτικό σώµα + ne - ΠΡΟΪΟΝ ΑΝΑΓΩΓΗΣ Αναγωγικό σώµα - ne- ΠΡΟΪΟΝ ΟΞΕΙ ΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βουκλής Χ. Αλέξανδρος Αριθμός οξείδωσης, χημικοί τύποι, γραφή - ονοματολογία χημικών ενώσεων Παρουσίαση σε μορφή ερωτωαπαντήσεων

Βουκλής Χ. Αλέξανδρος Αριθμός οξείδωσης, χημικοί τύποι, γραφή - ονοματολογία χημικών ενώσεων Παρουσίαση σε μορφή ερωτωαπαντήσεων Βουκλής Χ. Αλέξανδρος Αριθμός οξείδωσης, χημικοί τύποι, γραφή ονοματολογία χημικών ενώσεων Παρουσίαση σε μορφή ερωτωαπαντήσεων 1. Τι εννοούμε όταν λέμε «η γλώσσα της Χημείας»; Η χημεία είναι μια συμβολική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΚΑΙ XHMIKOI ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ. Αρχές Oνοματολογίας Χημική Αντίδραση Γραμμομόριο (mol) Στοιχειομετρία Χημικοί Υπολογισμοί

ΧΗΜΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΚΑΙ XHMIKOI ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ. Αρχές Oνοματολογίας Χημική Αντίδραση Γραμμομόριο (mol) Στοιχειομετρία Χημικοί Υπολογισμοί ΧΗΜΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΚΑΙ XHMIKOI ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ Αρχές Oνοματολογίας Χημική Αντίδραση Γραμμομόριο (mol) Στοιχειομετρία Χημικοί Υπολογισμοί ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΥ ΠΡΣΑΝΑΤΛΙΣΜΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΘΜΣ ΞΕΙΔΩΣΗΣ-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ. Να βρεθεί ο αριθμός οξείδωσης του άνθρακα στις παρακάτω ενώσεις του: C 4, C 3 Cl, C 2 Cl 2, CCl 3, CCl 4, CO, CO 2. 2. Να βρεθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. δ. 39 φορές μεγαλύτερη από το της μάζας του ατόμου του 12 C 12 Μονάδες 5

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. δ. 39 φορές μεγαλύτερη από το της μάζας του ατόμου του 12 C 12 Μονάδες 5 ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 25-02 - 2018 Μαρία Βασιλείου, Σπύρος Παπαμιχάλης, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων.

Κατηγορίες οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων. Κατηγορίες οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων. 1) Αντιδράσεις σύνθεσης: Στις αντιδράσεις αυτές δύο ή περισσότερα στοιχεία ενώνονται προς σχηματισμό μιας χημικής ένωσης. π.χ. C + O 2 CO 2 2) Αντιδράσεις αποσύνθεσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις επόµενες ερωτήσεις να επιλέξετε την σωστή απάντηση : 1. Το µικρότερο σωµατίδιο ενός στοιχείου που µπορεί να πάρει µέρος στον σχηµατισµό χηµικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Αρχές δόµησης πολυηλεκτρονιακών ατόµων 39. 2 o Αρχές δόµησης Πολυηλεκτρονιακών ατόµων Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Η συµπλήρωση των τροχιακών ενός ατόµου µε ηλεκτρόνια γίνεται µε βάση την αρχή ηλεκτρονιακής

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου 2015. Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο

Φροντιστήρια ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου 2015. Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου ΘΕΜΑ 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1 έως 1.5 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: 1.1 Τα ισότοπα άτομα: α. έχουν ίδιο αριθμό νετρονίων β. έχουν την ίδια μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν. 2. Ο µέγιστος αριθµός των ηλεκτρονίων που είναι δυνατόν να υπάρχουν

ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν. 2. Ο µέγιστος αριθµός των ηλεκτρονίων που είναι δυνατόν να υπάρχουν ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Απαντήσεις των ερωτήσεων από πανελλήνιες 2001 2014 ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν µαγνητικό κβαντικό αριθµό m l = 1 ; α. 6. β. 8. γ. 4. δ. 2.

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών

Ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών Ανέστης Θεοδώρου ΧΗΜΕΙΑ Γ Λυκείου Ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ Ι ΑΚΤΕΑ- ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ 15-16 Κεφάλαιο 1ο: ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ Ενότητα η Οξείδωση Αναγωγή Κυριότερα οξειδωτικά - αναγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

Έκτη Διάλεξη Ονοματολογία

Έκτη Διάλεξη Ονοματολογία Έκτη Διάλεξη Ονοματολογία Α) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ Στοιχείο Σύμβολο Σθένος Νάτριο Να 1 Κάλιο Κ 1 Μαγνήσιο Mg 2 Ασβέστιο Ca 2 Σίδηρος Fe 2 ή 3 Χαλκός Cu 2 Ψευδάργυρος Zn 2 Λίθιο Li 1 Άργυρος

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Θεωρία Χημείας Α Λυκείου. Χημικές αντιδράσεις. Πολύπλοκες

Συνοπτική Θεωρία Χημείας Α Λυκείου. Χημικές αντιδράσεις. Πολύπλοκες 1 Web page: www.ma8eno.gr e-mail: vrentzou@ma8eno.gr Η αποτελεσματική μάθηση δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, δηλαδή ma8eno.gr Συνοπτική Θεωρία Χημείας Α Λυκείου Χημικές Αντιδράσεις Χημικές αντιδράσεις Οξειδοαναγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 23/04/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Α Λυκείου. Ασκήσεις τράπεζας θεμάτων στο 2 ο Κεφάλαιο

Χημεία Α Λυκείου. Ασκήσεις τράπεζας θεμάτων στο 2 ο Κεφάλαιο Χημεία Α Λυκείου Ασκήσεις τράπεζας θεμάτων στο 2 ο Κεφάλαιο 1) Θέμα 2530 (Ερώτημα 2.1. ) Δίνονται: υδρογόνο, 1 H, άζωτο, 7 N α) Να γράψετε την κατανομή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες για το άτομο του αζώτου.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις οξειδοαναγωγής

Αντιδράσεις οξειδοαναγωγής Αντιδράσεις οξειδοαναγωγής Οι αντιδράσεις κατά τις οποίες μεταφέρονται ηλεκτρόνια ανάμεσα σε χημικές οντότητες ή αλλιώς οι αντιδράσεις κατά τις οποίες τα άτομα αλλάζουν αριθμό οξείδωσης. Η έννοια του αριθμού

Διαβάστε περισσότερα

Λύση: Γράφουµε τη χηµική εξίσωση της οξειδοαναγωγικής αντίδρασης: 16HCl + 2KMnO MnCl 2. 5Cl 2

Λύση: Γράφουµε τη χηµική εξίσωση της οξειδοαναγωγικής αντίδρασης: 16HCl + 2KMnO MnCl 2. 5Cl 2 243 11 o Μεθοδολογία ασκήσεων οξειδοαναγωγής Α ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Σε όλες τις ασκήσεις που αναφέρονται σε οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυσή τους είναι η σωστή γραφή

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι Χημικών αντιδράσεων

Τύποι Χημικών αντιδράσεων Τύποι Χημικών αντιδράσεων 1. Αντιδράσεις καταβύθισης: Ανάμιξη διαλυμάτων δύο ιοντικών ουσιών και σχηματισμός στερεάς ιοντικής ουσίας (ίζημα) 2. Αντιδράσεις οξέων βάσεων: Βάση και οξύ αντιδρούν με μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση. Αξιολόγηση :

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση. Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση Τσικριτζή Αθανασία Θέμα Α 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία

Διαβάστε περισσότερα

AΝΑΛΟΓΙΑ ΜΑΖΩΝ ΣΤΟΧΕΙΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

AΝΑΛΟΓΙΑ ΜΑΖΩΝ ΣΤΟΧΕΙΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 2 ο Γυμνάσιο Καματερού 1 ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 1. Πόσα γραμμάρια είναι: ι) 0,2 kg, ii) 5,1 kg, iii) 150 mg, iv) 45 mg, v) 0,1 t, vi) 1,2 t; 2. Πόσα λίτρα είναι: i) 0,02 m 3, ii) 15 m 3, iii) 12cm

Διαβάστε περισσότερα

5. Να βρείτε τον ατομικό αριθμό του 2ου μέλους της ομάδας των αλογόνων και να γράψετε την ηλεκτρονιακή δομή του.

5. Να βρείτε τον ατομικό αριθμό του 2ου μέλους της ομάδας των αλογόνων και να γράψετε την ηλεκτρονιακή δομή του. Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων 1. α) Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ηλεκτρονίων που μπορεί να πάρει κάθε μία από τις στιβάδες: K, L, M, N. β) Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ηλεκτρονίων που

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018

Χημεία Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: A1. Το χημικό στοιχείο Χ ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 2 η : Αντιδράσεις σε Υδατικά Διαλύματα. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 2 η : Αντιδράσεις σε Υδατικά Διαλύματα. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 2 η : Αντιδράσεις σε Υδατικά Διαλύματα Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Χημικές Αντιδράσεις 2 Οι υδατικές αντιδράσεις μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σωματίδια της ύλης

Βασικά σωματίδια της ύλης 1 Βασικά σωματίδια της ύλης Τα βασικά σωματίδια της ύλης είναι τα άτομα, τα μόρια και τα ιόντα. «Άτομο ονομάζουμε το μικρότερο σωματίδιο της ύλης που μπορεί να πάρει μέρος στο σχηματισμό χημικών ενώσεων».

Διαβάστε περισσότερα

Οξειδοαναγωγή. Εισαγωγική Χημεία

Οξειδοαναγωγή. Εισαγωγική Χημεία Οξειδοαναγωγή Εισαγωγική Χημεία Οξειδωτικά:Αυτά που προκαλούν οξείδωση, κερδίζουν ένα ή περισσότερα ηλεκτρόνια,ανάγονται, ο ΑΟ του στοιχείου μειώνεται Αναγωγικά:προκαλούν αναγωγή, χάνουν ένα ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση δίπλα στον αριθμό της ερώτησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΟΙ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Οξειδωτικά στοιχεία: Αυτά που προκαλούν οξείδωση, δηλαδή κερδίζουν ένα ή περισσότερα ηλεκτρόνια, ανάγονται, ο Α. Ο. του στοιχείου μειώνεται. Αναγωγικά στοιχεία: Προκαλούν

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων. Περιοδικός πίνακας. Σταυρακαντωνάκης Γιώργος Λύκειο Γαζίου Page 1

Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων. Περιοδικός πίνακας. Σταυρακαντωνάκης Γιώργος Λύκειο Γαζίου Page 1 Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων 1. Για τις ενέργειες ΕL και ΕN των στιβάδων L και N αντίστοιχα, ισχύει ότι ΕL < ΕN ΣΩΣΤΟ, Όσο απομακρυνόμαστε από τον πυρήνα τόσο αυξάνεται η ενεργειακή στάθμη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Βασιλείου, Σταυρούλα Γκιτάκου

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Βασιλείου, Σταυρούλα Γκιτάκου ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12 02-2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Βασιλείου, Σταυρούλα Γκιτάκου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΟΜΟΣ. Προσανατολισμός Θετικών Σπουδών ΑΝΕΣΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ. Συνοδεύεται από βιβλίο λύσεων

ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΟΜΟΣ. Προσανατολισμός Θετικών Σπουδών ΑΝΕΣΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ. Συνοδεύεται από βιβλίο λύσεων ΑΝΕΣΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Προσανατολισμός Θετικών Σπουδών Α ΤΟΜΟΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ - ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ - ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ - ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ - ΙΟΝΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Συνοδεύεται από βιβλίο λύσεων Εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΟΚΤΩ (8)

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΟΚΤΩ (8) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΟΚΤΩ (8) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1. έως Α5. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

Στις αντιδράσεις οξειδοαναγωγής ανήκουν εκείνες οι αντιδράσεις στις οποίες ορισμένα άτομα μεταβάλλουν αριθμό οξείδωσης.

Στις αντιδράσεις οξειδοαναγωγής ανήκουν εκείνες οι αντιδράσεις στις οποίες ορισμένα άτομα μεταβάλλουν αριθμό οξείδωσης. 1 Οξειδοαναγωγή Στις αντιδράσεις οξειδοαναγωγής ανήκουν εκείνες οι αντιδράσεις στις οποίες ορισμένα άτομα μεταβάλλουν αριθμ οξείδωσης. Αριθμς Οξείδωσης ατμου ( ΑΟ ) ονομάζεται το φορτίο που πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Σκοπός Εργαστηριακής Άσκησης Η παρατήρηση και η κατανόηση των μηχανισμών των οξειδοαναγωγικών δράσεων. Θεωρητικό Μέρος Οξείδωση ονομάζεται κάθε αντίδραση κατά την οποία συμβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΕΛ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ

1 ο ΓΕΛ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ 1 ο ΓΕΛ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗ - ΑΝΑΓΩΓΗ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ - ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Βασικές Αρχές Οξειδοαναγωγής

Κεφάλαιο 10 Βασικές Αρχές Οξειδοαναγωγής Κεφάλαιο 10 Βασικές Αρχές Οξειδοαναγωγής Σύνοψη Οι αντιδράσεις οξειδοαναγωγής περιλαμβάνουν όλες τις αντιδράσεις στις οποίες υπάρχει μετακίνηση ηλεκτρονίων. Οι αντιδράσεις αυτές είναι το άθροισμα δυο επιμέρους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΜΑ 1ο Για τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α3 να μεταφέρετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα μόνο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (ΚΕΦ 2-3 ) ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (ΚΕΦ 2-3 ) ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4 ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (ΚΕΦ 2-3 ) ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4 ΘΕΜΑ Α Α1. Στον σύγχρονο Περιοδικό Πίνακα τα χημικά στοιχεία έχουν ταξινομηθεί: α. κατ αύξοντα ατομικό

Διαβάστε περισσότερα

Μετά το τέλος της μελέτης του 3ου κεφαλαίου, ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζει ποιες ενώσεις είναι οξέα, βάσεις, άλατα και οξείδια.

Μετά το τέλος της μελέτης του 3ου κεφαλαίου, ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζει ποιες ενώσεις είναι οξέα, βάσεις, άλατα και οξείδια. Μετά το τέλος της μελέτης του 3ου κεφαλαίου, ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζει ποιες ενώσεις είναι οξέα, βάσεις, άλατα και οξείδια. Να ονομάζει ανόργανες ενώσεις, όταν δίνεται ο μοριακός

Διαβάστε περισσότερα

4 o. Ηλεκτρονιακή θεωρία σθένους Ηλεκτρονιακοί τύποι κατά Lewis ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 87.

4 o. Ηλεκτρονιακή θεωρία σθένους Ηλεκτρονιακοί τύποι κατά Lewis ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 87. 87 4 o Ηλεκτρονιακή θεωρία σθένους Ηλεκτρονιακοί τύποι κατά Lewis Α ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ηλεκτρονιακή θεωρία σθένους Πρίν τη διατύπωση της κβαντικής θεωρίας και την εισαγωγή της έννοιας του ατοµικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1. έως Α5. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ πρωτονίων. ηλεκτρονίω Γ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ πρωτονίων. ηλεκτρονίω Γ Αµυραδάκη 20, Νίκαια (210-4903576) ΘΕΜΑ 1 Ο : 1. Ποια είναι η δοµή του ατόµου; ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 2. Ποιος αριθµός ονοµάζεται ατοµικός και ποιος µαζικός; Ποιος από τους δύο αποτελεί την ταυτότητα του χηµικού

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Α. Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης. Αξιολόγηση :

Θέμα Α. Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης. Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Χημεία Α Λυκείου Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης Τσικριτζή Αθανασία Θέμα Α 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες ερωτήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Χημικές Αντιδράσεις

Κεφάλαιο 3 Χημικές Αντιδράσεις Κεφάλαιο 3 Χημικές Αντιδράσεις Οι χημικές αντιδράσεις μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις οξειδοαναγωγικές και τις μεταθετικές. Α. ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Στις αντιδράσεις αυτές

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου 1. Το ιόν του νατρίου, 11Νa +, προκύπτει όταν το άτομο του Na προσλαμβάνει ένα ηλεκτρόνιο. Λ, όταν αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο 2. Σε 2 mol NH3

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ. ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα- Ιδιότητες - είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ. ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα- Ιδιότητες - είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ 1.1 Τα οξέα ΜΑΘΗΜΑ 1 o : Γενικά για τα οξέα Ιδιότητες είκτες ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Ποιες χηµικές ενώσεις ονοµάζονται οξέα; Με ποιόν χηµικό τύπο παριστάνουµε γενικά τα οξέα; Οξέα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Αριθμοί Οξείδωσης & Χημικές Αντιδράσεις 29/03/2015. Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.10 επιλέξτε τη σωστή απάντηση:

Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Αριθμοί Οξείδωσης & Χημικές Αντιδράσεις 29/03/2015. Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.10 επιλέξτε τη σωστή απάντηση: Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Αριθμοί Οξείδωσης & Χημικές Αντιδράσεις 29/03/2015 1 ο Θέμα. Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.10 επιλέξτε τη σωστή απάντηση: 1.1. Ο αριθμός οξείδωσης του μαγγανίου (Mn) στην ένωση

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό

Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό Θέμα 1. Να αναφέρετε δυο διαφορές μεταξύ ομοιοπολικών και ιοντικών ενώσεων. Θέμα 2. Για καθεμία από τις παρακάτω περιπτώσεις να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Σταυρούλα Γκιτάκου

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Σταυρούλα Γκιτάκου ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14 12-2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Σταυρούλα Γκιτάκου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.4 να γράψετε στην κόλλα σας το

Διαβάστε περισσότερα

2.3 Είδη χημικών δεσμών: Ιοντικός ομοιοπολικός δοτικός ομοιοπολικός δεσμός.

2.3 Είδη χημικών δεσμών: Ιοντικός ομοιοπολικός δοτικός ομοιοπολικός δεσμός. 2.3 Είδη χημικών δεσμών: Ιοντικός ομοιοπολικός δοτικός ομοιοπολικός δεσμός. 11.1. Ποια είδη χημικών δεσμών γνωρίζετε; Υπάρχουν δύο βασικά είδη χημικών δεσμών: ο ιοντικός ή ετεροπολικός δεσμός και ο ομοιοπολικός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08 03 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Σταυρούλα Γκιτάκου, Μαρίνος Ιωάννου

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08 03 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Σταυρούλα Γκιτάκου, Μαρίνος Ιωάννου ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08 03 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Σταυρούλα Γκιτάκου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε στην κόλλα σας το

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

2 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Να βρεθεί η δομή των παρακάτω ατόμων: 23 11 Na, 40 20 Ca, 33 16 S, 127 53 I, 108

Διαβάστε περισσότερα

Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2-3) ( ) ΘΕΜΑ Α Α1.

Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2-3) ( ) ΘΕΜΑ Α Α1. Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2-3) (5 2 2017) ΘΕΜΑ Α Α1. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες ερωτήσεις : 1. Σε ποια από τις επόμενες ενώσεις το χλώριο έχει μεγαλύτερο αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ (Ή ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ) ΟΞΕΙ ΩΣΗΣ 1

ΑΡΙΘΜΟΣ (Ή ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ) ΟΞΕΙ ΩΣΗΣ 1 ΑΡΙΘΜΟΣ (Ή ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ) ΟΞΕΙ ΩΣΗΣ 1 1. Για να εκφράσουν την ικανότητα ενός στοιχείου να ενώνεται με άλλα στοιχεία και να σχηματίζει χημικές ενώσεις, οι χημικοί δημιούργησαν αρχικά την έννοια του σθένους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Κυριακή 26 Απριλίου 2015 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό κάθε µίας από τις ερωτήσεις A1 έως A5 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ

( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 1 από 22 ( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ 35 1. Για το άτοµο του χλωρίου, δίνεται ότι: 17 Cl α) Να αναφέρετε πόσα πρωτόνια, πόσα νετρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ 2.1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ 2.1 Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 1 από 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ 2.1 Ατοµικό πρότυπο του Τα ηλεκτρόνια κινούνται σε Στιβάδα ή φλοιός ή Bhr καθορισµένες (επιτρεπτές) τροχιές ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΙΟΝΤΙΚΟΣ Ή ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΙΟΝΤΙΚΟΣ Ή ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ Το είδος του χημικού δεσμού που θα προκύψει κατά την ένωση δύο ατόμων εξαρτάται από την σχετική ένταση των ελκτικών δυνάμεων που ασκούν οι πυρήνες των δύο ατόμων στα ηλεκτρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις οξείδωσης - αναγωγής

Αντιδράσεις οξείδωσης - αναγωγής Αντιδράσεις οξείδωσης - αναγωγής ΣΚΟΠΟΣ Σε αυτή την ενότητα θα μελετήσουμε τον σημαντικότερο ίσως τύπο αντιδράσεων, τις αντιδράσεις οξείδωσης αναγωγής. 1 Προσδοκώμενα αποτελέσματα Όταν θα έχετε μελετήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΑ 4 Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ

ΧΗΜΕΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΑ 4 Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΑ 4 Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ Ονοματολογία Αν η ένωση έχει μοριακό τύπο της μορφής Η x A δηλαδή είναι ένα οξύ, τότε : α) Αν το Α δεν έχει Ο (οξυγόνο)

Διαβάστε περισσότερα

Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2

Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2 Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Δίνεται ότι: 40 20 Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2 2. Tι είδους δεσμός αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

XHMEIA ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

XHMEIA ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ XHMEIA ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις 1.1 1.4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Ποια από

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Δομικά σωματίδια της ύλης - Δομή ατόμου - Ατομικός αριθμός - Μαζικός αριθμός - Ισότοπα

1.3 Δομικά σωματίδια της ύλης - Δομή ατόμου - Ατομικός αριθμός - Μαζικός αριθμός - Ισότοπα 1.3 Δομικά σωματίδια της ύλης - Δομή ατόμου - Ατομικός αριθμός - Μαζικός αριθμός - Ισότοπα Θεωρία 3.1. Ποια είναι τα δομικά σωματίδια της ύλης; Τα άτομα, τα μόρια και τα ιόντα. 3.2. SOS Τι ονομάζεται άτομο

Διαβάστε περισσότερα

XHMEIA Α ΛΥΚΕΙΟΥ GI_A_CHIM_0_2530 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

XHMEIA Α ΛΥΚΕΙΟΥ GI_A_CHIM_0_2530 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑΤΑ: XHMEIA Α ΛΥΚΕΙΟΥ GI_A_CHIM_0_2530 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/05/2014 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 2.1 Δίνονται: υδρογόνο, 1H, άζωτο, 7N α) Να γράψετε την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία. Σελίδα 1 από 6. γ. Ν 2 Ο 5. Μονάδες 5

Χημεία. Σελίδα 1 από 6. γ. Ν 2 Ο 5. Μονάδες 5 Α ΛΥΚΕΙΟΥ 21 / 04 / 2019 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. A1. Σε ποια από τις επόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία δεσµού σθένους - Υβριδισµός. Αντιδράσεις προσθήκης Αντιδράσεις απόσπασης. Αντιδράσεις υποκατάστασης Πολυµερισµός

Θεωρία δεσµού σθένους - Υβριδισµός. Αντιδράσεις προσθήκης Αντιδράσεις απόσπασης. Αντιδράσεις υποκατάστασης Πολυµερισµός 11 ο Μάθηµα: Θεωρία δεσµού σθένους - Υβριδισµός 12 ο Μάθηµα: Αντιδράσεις προσθήκης Αντιδράσεις απόσπασης 13 ο Μάθηµα: Αντιδράσεις υποκατάστασης Πολυµερισµός 14 ο Μάθηµα: Αντιδράσεις οξείδωσης - αναγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018

Χημεία Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: A1. Το χημικό στοιχείο Χ ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α A1. Ο αριθμός οξείδωσης του άνθρακα στην φορμαλδεΰδη, ΗCHO, είναι: α. 0 β. - 2 γ. +2 δ. - 5

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α A1. Ο αριθμός οξείδωσης του άνθρακα στην φορμαλδεΰδη, ΗCHO, είναι: α. 0 β. - 2 γ. +2 δ. - 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13 09 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Μαρία Ρήγα, Σταυρούλα Γκιτάκου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A1. Ο αριθμός οξείδωσης του άνθρακα

Διαβάστε περισσότερα

κυματικής συνάρτησης (Ψ) κυματική συνάρτηση

κυματικής συνάρτησης (Ψ) κυματική συνάρτηση Στην κβαντομηχανική ο χώρος μέσα στον οποίο κινείται το ηλεκτρόνιο γύρω από τον πυρήνα παύει να περιγράφεται από μια απλή τροχιά, χαρακτηριστικό του μοντέλου του Bohr, αλλά περιγράφεται ο χώρος μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

e 12 K L P K + Cl" Mg 2+ 19Κ Cl 24». 12 Mg

e 12 K L P K + Cl Mg 2+ 19Κ Cl 24». 12 Mg 14. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΕΣΜΟΙ 14. Βλέπε απαντήσεις στο τέλος του κεφαλαίου. 15. α) (φορτισμένα πρωτόνια) (ουδέτερα) β) (πυρήνα) (καθορισμένες) (ηλεκτρόνια) 16. Βλέπε απαντήσεις στο τέλος του κεφαλαίου

Διαβάστε περισσότερα

1 C 8 H /2 O 2 8 CO H 2 O

1 C 8 H /2 O 2 8 CO H 2 O ΧΗΜΕΙΙΑ Β ΛΥΚΕΙΙΟΥ 4 ο ΘΕΜΑ (από τράπεζα θεµάτων) ΑΣΚΗΣΗ 1 Σε εργαστήριο ελέγχου καυσίµων πραγµατοποιήθηκαν τα παρακάτω πειράµατα: α) Ένα δείγµα C 8 H 18 µε µάζα 1,14 g κάηκε πλήρως µε την απαιτούµενη

Διαβάστε περισσότερα

1o Kριτήριο Αξιολόγησης

1o Kριτήριο Αξιολόγησης 1o Kριτήριο Αξιολόγησης 11 ΚΒΑΝΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ - ΑΡΧΕΣ ΟΜΗΣΗΣ ΠΟΛΥΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΖΗΤΗΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1-4 βάλτε σε κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Κατά τις µεταπτώσεις: L

Διαβάστε περισσότερα

(είναι οι αντιδράσεις στις οποίες δεν μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης σε κανένα από τα στοιχεία που συμμετέχουν)

(είναι οι αντιδράσεις στις οποίες δεν μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης σε κανένα από τα στοιχεία που συμμετέχουν) Κατηγορίες Χημικών Αντιδράσεων Μεταθετικές Αντιδράσεις (είναι οι αντιδράσεις στις οποίες δεν μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης σε κανένα από τα στοιχεία που συμμετέχουν) l Αντιδράσεις εξουδετέρωσης Χαρακτηρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Α. Αντιδράσεις απλής αντικατάστασης

Α. Αντιδράσεις απλής αντικατάστασης 1 Δ ι δ ακ τ ι κ ή Ε ν ό τ η τ α: Οξειδοαναγωγικές Αντιδράσεις Α. Αντιδράσεις απλής αντικατάστασης Ορισμός Αντιδράσεις απλής αντικατάστασης είναι οι αντιδράσεις στις οποίες ένα στοιχείο (μέταλλο ή αμέταλλο)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Χημεία Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α, Β ΤΑΞΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό Θέμα 1. Να αναφέρετε δυο διαφορές μεταξύ ομοιοπολικών και ιοντικών ενώσεων. Στις ιοντικές ενώσεις οι δομικές μονάδες είναι τα ιόντα,

Διαβάστε περισσότερα

Α.2 Από τα παρακάτω ζεύγη στοιχείων ευγενή αέρια είναι: α. 12 Mg και 20 Ca β. 2 He και 18 Αr γ. 6 C και 14 Si δ. 17 Cl και 35 Br

Α.2 Από τα παρακάτω ζεύγη στοιχείων ευγενή αέρια είναι: α. 12 Mg και 20 Ca β. 2 He και 18 Αr γ. 6 C και 14 Si δ. 17 Cl και 35 Br ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01 / 12 / 2013 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση δίπλα στον αριθμό της ερώτησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. Αντιδρούν με μέταλλα και παράγουν αέριο υδρογόνο (δες απλή αντικατάσταση) Αντιδρούν με ανθρακικά άλατα και παράγουν αέριο CO2. Έχουν όξινη

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Φροντιστήρια «ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ»

Επιμέλεια: Φροντιστήρια «ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ» Τρίτη 27 Μαΐου 2014 Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ Επιμέλεια: Φροντιστήρια «ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ» ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1-Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

1 η Σειρά προβλημάτων στο μάθημα Εισαγωγική Χημεία

1 η Σειρά προβλημάτων στο μάθημα Εισαγωγική Χημεία 1 η Σειρά προβλημάτων στο μάθημα Εισαγωγική Χημεία Ημ. Παράδοσης: Δευτέρα 25/11/2013 11 πμ 1. Οι αντιδράσεις οξειδοαναγωγής σώζουν ζωές!!! Οι αερόσακοι στα αυτοκίνητα, όταν ανοίγουν γεμίζουν με άζωτο το

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε τυχεροί που είμαστε δάσκαλοι ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ 39 A' Λυκείου Ον/μο:. 22/12/2013

Είμαστε τυχεροί που είμαστε δάσκαλοι ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ 39 A' Λυκείου Ον/μο:. 22/12/2013 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ 39 ' Λυκείου Ον/μο:. 22/12/2013 ΘΕΜΑ 1 0 1.Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις που αναφέρονται στο άτομο του είναι σωστές? α) Περιέχει στον πυρήνα του 19p και 21n β) Έχει ίδιες χημικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 A ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 A ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. δ Α3. α Α4. β ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α5. 1-β 2-γ 3-α 4-δ Α6.

Διαβάστε περισσότερα

XHMEIA. 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. ΘΕΜΑ 1 ο. Να δώσετε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω περιπτώσεις.

XHMEIA. 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. ΘΕΜΑ 1 ο. Να δώσετε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω περιπτώσεις. ΘΕΜΑ ο Α ΛΥΚΕΙΟΥ-ΧΗΜΕΙΑ ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Να δώσετε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω περιπτώσεις.. Η πυκνότητα ενός υλικού είναι 0 g / cm. Η πυκνότητά του σε g/ml είναι: a. 0,00 b., c. 0,0 d. 0,000. Ποιο από

Διαβάστε περισσότερα

6. To στοιχείο νάτριο, 11Na, βρίσκεται στην 1η (IA) ομάδα και την 2η περίοδο του Περιοδικού Πίνακα.

6. To στοιχείο νάτριο, 11Na, βρίσκεται στην 1η (IA) ομάδα και την 2η περίοδο του Περιοδικού Πίνακα. Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου 1. Το ιόν του νατρίου, 11 Νa +, προκύπτει όταν το άτομο του Na προσλαμβάνει ένα ηλεκτρόνιο. 2. Σε 2 mol NH 3 περιέχεται ίσος αριθμός μορίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ. ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2013 Για την A τάξη Λυκείων

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ. ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2013 Για την A τάξη Λυκείων ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2013 Για την A τάξη Λυκείων ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: δύο (2) ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης. Χημεία Γ Γυμνασίου. 1. Γενικά να γνωρίζεις Α. τα σύμβολα των παρακάτω στοιχείων

1 ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης. Χημεία Γ Γυμνασίου. 1. Γενικά να γνωρίζεις Α. τα σύμβολα των παρακάτω στοιχείων 1 ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης Π. Γκίνης 1. Γενικά να γνωρίζεις Α. τα σύμβολα των παρακάτω στοιχείων Β. τις παρακάτω ρίζες Χημεία Γ Γυμνασίου Οξυγόνο O Βρώμιο Br Χαλκός Cu Υδρογόνο H Ιώδιο I Αργίλιο Al Άζωτο

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ. Ηµεροµηνία: Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ. Ηµεροµηνία: Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τρίτη 5 Ιανουαρίου 06 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α Α.. γ Α.. β Α.3. γ Α.4. γ Α.5. α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α.6.. Σ. Λ (Σύµφωνα

Διαβάστε περισσότερα