ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΟΥΙΤΑ HOT POTATOES

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΟΥΙΤΑ HOT POTATOES"

Transcript

1 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΟΥΙΤΑ HOT POTATOES ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Κ. ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ Ν. ΤΕΡΨΙΑΔΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

2 Η εφαρμογή JQuiz Δημιουργία μιας άσκησης με το JQuiz βήμα προς βήμα Μία άσκηση που δημιουργείται με το JQuiz μπορεί να έχει πολλές ερωτήσεις, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να έχει μία από τις παρακάτω μορφές: α) Πολλαπλών επιλογών (Multiple Choice) β) Σύντομης απάντησης (Short Answer) γ) Υβριδικές (Hybrid) δ) Πολλών επιλογών (Multi select). Θα δημιουργήσουμε μία άσκηση η οποία θα έχει πέντε ερωτήσεις. Η πρώτη θα είναι πολλαπλών επιλογών, η δεύτερη, σωστό λάθος, η τρίτη, σύντομης απάντησης, η τέταρτη, υβριδική και η πέμπτη, πολλών επιλογών. Η ερώτηση σωστό λάθος δημιουργείται με τον τύπο πολλαπλών επιλογών. Οι ερωτήσεις που θα δημιουργήσουμε θα είναι πολύ απλής μορφής, ώστε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη δομή και στα χαρακτηριστικά των ερωτήσεων. Ανοίξτε τη σουίτα Hot Potatoes κάνοντας διπλό κλικ στο εικονίδιό της, στην επιφάνεια εργασίας και κάνετε κλικ στην «πατάτα» JQuiz. Θα δείτε την παρακάτω οθόνη:

3 Πριν ξεκινήσουμε τη δημιουργία της άσκησης, θα εξελληνίσουμε το περιβάλλον του JQuiz. Κάντε κλικ στην επιλογή Options/Interface/Load interface file. Θα εμφανιστεί στην οθόνη σας το παρακάτω παράθυρο: Σε αυτό το παράθυρο, επιλέξετε το αρχείο greek.hif και κάνετε κλικ στο κουμπί Άνοιγμα. Θα εμφανιστεί στην οθόνη σας το παρακάτω παράθυρο: Στην ερώτηση αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το περιβάλλον για όλες τις εφαρμογές αυτής της σουίτας, απαντήστε καταφατικά κάνοντας κλικ στο κουμπί Yes. Στη συνέχεια, θα εμφανιστεί στην οθόνη σας το παρακάτω παράθυρο, που σας πληροφορεί ότι πρέπει να επανεκινήσετε όλες τις εφαρμογές που είναι ανοικτές ώστε να εμφανιστεί το νέο περιβάλλον. Πατήστε το πλήκτρο Yes. H κεντρική οθόνη του JQuiz θα αλλάξει και θα γίνει όπως η παρακάτω:

4 Τώρα, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη δημιουργία της άσκησης. Θα αρχίσουμε με την εισαγωγή δεδομένων. Βήμα 1: Εισαγωγή δεδομένων Ξεκινούμε με την εισαγωγή των δεδομένων. Εισάγουμε τα δεδομένα σε κάθε ερώτηση της άσκησής μας χωριστά. 1 η ερώτηση (πολλαπλών επιλογών): 1: Εδώ βλέπουμε τον αύξοντα αριθμό της τρέχουσας ερώτησης. Όταν ολοκληρώσουμε αυτή την ερώτηση, θα κάνουμε κλικ στο πάνω βέλος για να πάμε στην επόμενη ερώτηση. 2: Εδώ επιλέγουμε τον τύπο της ερώτησης, δηλαδή αν θα είναι πολλαπλών επιλογών, σύντομης απάντησης, υβριδική ή πολλών επιλογών. Αυτή την πρώτη ερώτηση, θα την κάνουμε πολλαπλών επιλογών, οπότε αφήνουμε την προεπιλογή σε αυτό το πεδίο. 3: Εδώ γράφουμε τον τίτλο της άσκησης, που θα είναι κοινός για όλες της ερωτήσεις της συγκεκριμένης άσκησης. Σε αυτή την άσκηση θα γράψουμε: Ερωτήσεις δημιουργημένες με το JQuiz. 4: Εδώ γράφουμε την ερώτηση: Το αποτέλεσμα της πρόσθεσης ( 7)+(+5) είναι:

5 5: Εδώ γράφουμε τις πιθανές απαντήσεις. Μία από αυτές είναι η σωστή ( 2) και μεταξύ των υπολοίπων θα συμπεριλάβουμε συστηματικά λάθη που κάνουν συχνά οι μαθητές (+12, 12, +2). 6: Εδώ γράφουμε την ανατροφοδότηση που κρίνουμε σκόπιμο να λαμβάνει ο μαθητής όταν επιλέγει την αντίστοιχη ερώτηση. Αν επιλέξει την σωστή απάντηση, λαμβάνει μία επιβράβευση καθώς και μία επανάληψη του κανόνα, για το ενδεχόμενο να έχει επιλέξει τη σωστή κατά τύχη. Αν επιλέξει κάποια από τις λάθος απαντήσεις, λαμβάνει μία ανατροφοδότηση που τον ενημερώνει ότι δεν είναι η σωστή απάντηση, μία βοήθεια για να καταλάβει το λάθος που έκανε και να βρει τη σωστή απάντηση και την προτροπή να ξαναπροσπαθήσει. Δείτε τις ανατροφοδοτήσεις για κάθε απάντηση στην εικόνα που ακολουθεί. 7: Εδώ τσεκάρουμε τη σωστή απάντηση. 8: Εάν οι τέσσερις απαντήσεις, A, B, C και D, δεν μας είναι αρκετές και θέλουμε να έχουμε περισσότερες πιθανές απαντήσεις στην ερώτησή μας, τότε κάνουμε κλικ στο πάνω βελάκι και εμφανίζονται περισσότερα πεδία για να εισάγουμε και άλλες απαντήσεις με τις ανατροφοδοτήσεις τους. 1: Όταν έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη ερώτηση κάνουμε κλικ στο πάνω βελάκι για να μεταβούμε στη δεύτερη ερώτηση.

6 Αποθηκεύστε το αρχείο που έχετε δημιουργήσει επιλέγοντας από τη γραμμή μενού: Αρχείο/Αποθήκευση ως. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, επιλέγετε τον φάκελο στον οποίο θα αποθηκεύσετε το αρχείο σας και το όνομα του αρχείου. 2 η ερώτηση (σωστό λάθος): Η δεύτερη ερώτηση θα είναι τύπου Σωστό Λάθος. Για να δημιουργήσουμε μια τέτοια ερώτηση, χρησιμοποιούμε, όπως και προηγουμένως, τον τύπο Πολλαπλών επιλογών και εισάγουμε μόνο δύο πιθανές απαντήσεις: Σωστό και Λάθος. Τώρα, στο πεδίο (1) του αύξοντα αριθμού της ερώτησης βλέπετε τον αριθμό 2. Στο πεδίο του τύπου της ερώτησης (2) αφήνετε την προεπιλογή Πολλαπλών επιλογών. Στο πεδίο του τίτλου (3) δεν αλλάζετε τίποτα γιατί ο τίτλος είναι κοινός για όλες τις ερωτήσεις της άσκησης. Στο πεδίο 4 γράφετε τη δεύτερη ερώτηση: Αν σε ένα σώμα δεν ασκείται καμία δύναμη τότε θα παραμείνει ακίνητο. Στα πεδία των απαντήσεων (5) εισάγουμε: Σωστό στο Α και Λάθος στο Β. Στα πεδία (6) εισάγουμε τις ανατροφοδοτήσεις για τις επιλογές Σωστό και Λάθος, όπως φαίνονται στην παρακάτω εικόνα: Τέλος, στο πεδίο (7) τσεκάρουμε τη σωστή απάντηση. Τώρα έχουμε ολοκληρώσει τη δεύτερη ερώτηση, οπότε μπορούμε να κάνουμε κλικ στο πάνω βέλος στο πεδίο (1) του αύξοντα αριθμού της ερώτησης, για να μεταβούμε στην τρίτη ερώτηση. Μην ξεχνάτε να αποθηκεύετε τακτικά πατώντας το κουμπί αποθήκευσης ή επιλέγοντας από το μενού: Αρχείο/Αποθήκευση.

7 3 η ερώτηση (σύντομης απάντησης): Τώρα στο πεδίο (1) του αύξοντα αριθμού της ερώτησης, βλέπετε τον αριθμό 3. Η τρίτη ερώτηση που θα φτιάξουμε θα είναι ερώτηση σύντομης απάντησης. Στο πεδίο του τύπου της ερώτησης (2), επιλέξτε Σύντομης απάντησης. Στο πεδίο του τίτλου (3) δεν αλλάζετε τίποτα γιατί ο τίτλος είναι κοινός για όλες τις ερωτήσεις της άσκησης. Στο πεδίο 4 γράφετε την τρίτη ερώτηση: Ποιό είναι το όνομα του προγράμματος με το οποίο δημιουργήθηκε αυτή η ερώτηση; Εισάγετε, όπως βλέπετε και στην παρακάτω εικόνα, στα πεδία (5) των πιθανών απαντήσεων, μόνον δύο πιθανές απαντήσεις: JQuiz και Hot Potatoes, καθώς και τις αντίστοιχες ανατροφοδοτήσεις στα πεδία (6). Η σωστή απάντηση είναι: JQuiz, οπότε τσεκάρουμε στο αντίστοιχο κουτάκι στα πεδία (7). Σε μία ερώτηση σύντομης απάντησης, οι απαντήσεις που μπορεί να δώσει ο μαθητής είναι θεωρητικά απεριόριστες. Προφανώς, δεν είναι δυνατόν προβλέψουμε όλες αυτές τις απαντήσεις και πολύ περισσότερο να δώσουμε την κατάλληλη ανατροφοδότηση. Έτσι, επιλέγουμε να συμπεριλάβουμε μόνο τη σωστή απάντηση και όσες πιθανές απαντήσεις θεωρούμε ότι χρήζουν συγκεκριμένης ανατροφοδότησης. Εάν ο μαθητής δώσει οποιαδήποτε άλλη απάντηση εκτός αυτών που έχουν προβλεφθεί, τότε, αν αυτή έχει κάποια κοινά γράμματα με τη σωστή, θα λάβει μία ανατροφοδότηση που τον πληροφορεί για το σωστό και το λάθος μέρος της απάντησής του, ώστε να βοηθηθεί να βρει τη σωστή απάντηση, ενώ αν αυτή δεν έχει τίποτα κοινό με τη σωστή απάντηση, θα λάβει μία ανατροφοδότηση που θα τον πληροφορεί ότι η απάντησή του είναι λάθος και θα τον παροτρύνει να

8 ξαναπροσπαθήσει. Τις ρυθμίσεις αυτές θα δούμε παρακάτω, στο δεύτερο βήμα που θα ασχοληθούμε με τη διαμόρφωση. Έχουμε ολοκληρώσει και την τρίτη ερώτηση, οπότε μπορούμε να κάνουμε κλικ στο πάνω βέλος στο πεδίο (1) του αύξοντα αριθμού της ερώτησης, για να μεταβούμε στην τέταρτη ερώτηση. Μην ξεχνάτε να αποθηκεύετε τακτικά πατώντας το κουμπί αποθήκευσης ή επιλέγοντας από το μενού: Αρχείο/Αποθήκευση. 4 η ερώτηση (υβριδική): Τώρα στο πεδίο (1) του αύξοντα αριθμού της ερώτησης, βλέπετε τον αριθμό 4. Η τέταρτη ερώτηση που θα φτιάξουμε θα είναι υβριδική ερώτηση. Η υβριδική ερώτηση εμφανίζεται στην αρχή ως μία ερώτηση σύντομης απάντησης. Ο μαθητής έχει δύο ευκαιρίες να απαντήσει σωστά. Αν δεν τα καταφέρει, τότε η ερώτηση μετατρέπεται σε πολλαπλών επιλογών, ώστε να τον διευκολύνει στην εύρεση της σωστής απάντησης. Ο αριθμός των ευκαιριών που έχει ο μαθητής να απαντήσει την ερώτηση σύντομης απάντησης είναι εξ ορισμού δύο, το πρόγραμμα όμως μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε αυτό τον αριθμό. Θα δούμε πως γίνεται αυτό παρακάτω, στο δεύτερο βήμα που θα ασχοληθούμε με τη διαμόρφωση. Για να δημιουργήσετε μία υβριδική ερώτηση, στο πεδίο (2) του τύπου της ερώτησης, επιλέξτε Υβριδικές. Στο πεδίο του τίτλου (3) δεν αλλάζετε τίποτα γιατί ο τίτλος είναι κοινός για όλες τις ερωτήσεις της άσκησης. Στο πεδίο 4 γράφετε την τέταρτη ερώτηση: Η ελληνική επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από την Εισάγετε, όπως βλέπετε και στην παρακάτω εικόνα, στα πεδία (5) των πιθανών απαντήσεων, τις πιθανές απαντήσεις: Πελοπόννησο, Μολδοβλαχία, Αθήνα και Μύκονο, καθώς και τις αντίστοιχες ανατροφοδοτήσεις στα πεδία (6). Η σωστή απάντηση είναι: Μολδοβλαχία, οπότε τσεκάρουμε στο αντίστοιχο κουτάκι (Σωστό) στα πεδία (7). Θα παρατηρήσατε ότι σε αυτή την περίπτωση (της υβριδικής ερώτησης), στα πεδία (7) εμφανίζεται και μία επιπλέον επιλογή για κάθε ερώτηση: Να συμπεριληφθεί στις επιλογές. Εάν αφήσετε τσεκαρισμένη αυτή την επιλογή, τότε η αντίστοιχη απάντηση θα είναι μία από αυτές που θα εμφανίζονται όταν η ερώτηση πάρει τη μορφή ερώτησης πολλαπλής επιλογής. Εάν κάποια από τις δυνατές απαντήσεις που έχετε εισάγει δεν θέλετε να εμφανίζεται όταν η ερώτηση μετατραπεί σε πολλαπλής επιλογής, τότε πρέπει να ξετσεκάρετε αυτή την επιλογή.

9 Για την περίπτωση που ο μαθητής δώσει μία απάντηση, στη φάση που η ερώτηση έχει τη μορφή σύντομης απάντησης, που δεν έχετε προβλέψει, ισχύουν όλα όσα έχουμε πει παραπάνω για την ερώτηση σύντομης απάντησης. Έχουμε ολοκληρώσει και την τέταρτη ερώτηση, οπότε μπορούμε να κάνουμε κλικ στο πάνω βέλος στο πεδίο (1) του αύξοντα αριθμού της ερώτησης, για να μεταβούμε στην πέμπτη ερώτηση. Μην ξεχνάτε να αποθηκεύετε τακτικά πατώντας το κουμπί αποθήκευσης ή επιλέγοντας από το μενού: Αρχείο/Αποθήκευση. 5 η ερώτηση (πολύ επιλογής): Τώρα στο πεδίο (1) του αύξοντα αριθμού της ερώτησης, βλέπετε τον αριθμό 5. Η πέμπτη ερώτηση που θα φτιάξουμε θα είναι μία ερώτηση πολλών επιλογών. Η ερώτηση πολλών επιλογών μοιάζει με μία ερώτηση πολλαπλών επιλογών, με τη διαφορά ότι έχει περισσότερες από μία σωστές απαντήσεις. Για να είναι σωστή η απάντηση, πρέπει να τσεκαριστούν όλες οι σωστές απαντήσεις και να μείνουν ατσεκάριστες όλες οι λάθος απαντήσεις. Είναι λάθος αν δεν τσεκαριστεί μία σωστή απάντηση. Είναι επίσης λάθος αν τσεκαριστεί μία λάθος απάντηση. Για να δημιουργήσετε μία ερώτηση πολύ επιλογής, στο πεδίο (2) του τύπου της ερώτησης, επιλέξτε Πολλών επιλογών. Στο πεδίο του τίτλου (3) δεν αλλάζετε τίποτα γιατί ο τίτλος είναι κοινός για όλες τις ερωτήσεις της άσκησης. Στο πεδίο 4 γράφετε την πέμπτη ερώτηση: Η ελληνική επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από την

10 Εισάγετε, όπως βλέπετε και στην παρακάτω εικόνα, στα πεδία (5) των πιθανών απαντήσεων, τις πιθανές απαντήσεις: περνώ, κενό, γερνώ, γέρνω, τρένο και ραίνω, καθώς και τις αντίστοιχες ανατροφοδοτήσεις στα πεδία (6). Σχετικά με τις ανατροφοδοτήσεις, πρέπει να θυμάστε ότι στις ερωτήσεις πολλών επιλογών η κατάσταση είναι λίγο πολύπλοκη. Αν η απάντηση δεν είναι απολύτως σωστή, ο μαθητής θα λάβει μία ένδειξη που θα τον πληροφορεί για τον αριθμό σωστών απαντήσεων σε σχέση με το σύνολο των επιλογών που διαθέτει η ερώτηση (π.χ. 5/8 σημαίνει ότι αν η ερώτηση έχει 8 επιλογές, έχει απαντήσει σωστά στις 5 από τις 8, ενώ οι υπόλοιπες 3 είναι λάθος, που σημαίνει ότι ή επιλέχθηκαν ενώ δεν θα έπρεπε να επιλεχθούν ή δεν επιλέχθηκαν ενώ θα έπρεπε να επιλεχθούν). Επίσης, θα λάβει την ανατροφοδότηση που έχετε εισάγει στην τελευταία, κατά σειρά, επιλογή της λίστας η οποία έχει απαντηθεί λάθος, δηλαδή είτε επιλέχθηκε ενώ δεν θα έπρεπε να επιλεχθεί, είτε δεν επιλέχθηκε ενώ θα έπρεπε να επιλεχθεί. Οι σωστές απαντήσεις στην άσκησή μας, είναι αυτές που είναι ρήματα: περνώ, γερνώ, γέρνω και ραίνω, οπότε τσεκάρουμε τα αντίστοιχα κουτάκια (Πρέπει να επιλεγεί) στα πεδία (7) και αφήνουμε ατσεκάριστα τα κουτάκια των απαντήσεων κενό και τρένο, που δεν είναι ρήματα.

11 Έχουμε ολοκληρώσει και την πέμπτη ερώτηση. Μην ξεχνάτε να αποθηκεύετε τακτικά πατώντας το κουμπί αποθήκευσης ή επιλέγοντας από το μενού: Αρχείο/Αποθήκευση. Μία επιπλέον δυνατότητα που σας παρέχει το JQuiz είναι να προσθέσετε στην άσκηση που θα δημιουργήσετε ένα κείμενο το οποίο μπορεί να περιέχει δεδομένα, πληροφορίες, οδηγίες ή ότι άλλο θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο ή χρήσιμο για τον χρήστη που θα λύσει την άσκησή σας. Για να το επιτύχετε αυτό, επιλέξτε από το μενού Αρχείο/Προσθήκη βοηθητικού κειμένου. Θα ανοίξει στην οθόνη σας το παράθυρο που βλέπετε παρακάτω: Σε αυτό το παράθυρο, μπορείτε να εισάγετε έναν τίτλο στο πεδίο Τίτλος και ακριβώς από κάτω να πληκτρολογήσετε το κείμενο που θέλετε. Για να εμφανίζονται ο τίτλος και το κείμενο στην άσκηση που θα δημιουργηθεί πρέπει να έχετε τσεκάρει την επιλογή Να περιληφθεί βοηθητικό κείμενο. Εάν δεν το έχετε τσεκάρει, τότε ο τίτλος και το κείμενο που έχετε γράψει εδώ θα αποθηκευτεί αλλά δεν θα εμφανίζεται στην άσκηση. Η μορφή της άσκησης που θα δημιουργηθεί θα είναι σαν αυτή που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα:

12 Εάν έχετε τσεκάρει την επιλογή Να περιληφθεί βοηθητικό κείμενο, τότε ο τίτλος και το κείμενο που έχετε γράψει εδώ θα αποθηκευτεί και θα εμφανίζεται στην άσκηση. Η μορφή της άσκησης που θα δημιουργηθεί θα είναι σαν αυτή που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα: Όπως παρατηρείτε, το κείμενο των οδηγιών καταλαμβάνει τον μισό χώρο στα αριστερά της άσκησης, οπότε, στην περίπτωση που η άσκησή σας καταλαμβάνει αρκετό χώρο, είναι προτιμότερο να μην συμπεριλάβετε κείμενο οδηγιών, ώστε η ερώτηση και οι απαντήσεις της να χωράνε στην οθόνη χωρίς να χρειάζεται να γίνει κύλιση για να δει ο χρήστης όλες τις απαντήσεις. Στην περίπτωση που έχετε τσεκάρει το Να περιληφθεί βοηθητικό κείμενο, θα γίνει ενεργό και το κουμπί Αναζήτηση κάτω από το Εισαγωγή κειμένου από εξωτερικό αρχείο HTML. Αν κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί, θα ανοίξει το παράθυρο που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, όπου μπορείτε να επιλέξετε και να εισάγετε ένα HTML αρχείο.

13 Όταν έχετε ολοκληρώσει τις επιλογές που επιθυμείτε, μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί ΟΚ του παραθύρου Προσθήκη βοηθητικού κειμένου. Οι επιλογές σας θα αποθηκευτούν και θα επιστρέψετε στο κεντρικό παράθυρο του JQuiz. Εισαγωγή εικόνων στην άσκηση Αν θέλετε να εισάγετε μία εικόνα στην άσκηση που δημιουργήσατε, τοποθετήστε πρώτα τον δρομέα (cursor) στο σημείο που θέλετε να εισαχθεί η εικόνα. Αυτή τη στιγμή θα εισάγουμε μία εικόνα αριστερά από τον τίτλο της άσκησης, οπότε κάνουμε κλικ αριστερά του τίτλου ώστε να τοποθετηθεί εκεί ο κέρσορας. Στη συνέχεια επιλέγουμε από το μενού Εισαγωγή/Εικόνα/Εικόνα από τοπικό δίσκο ή κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Κουμπί εισαγωγής εικόνας Θα ανοίξει στην οθόνη σας ένα παράθυρο σαν το παρακάτω, στο οποίο θα επιλέξετε τη θέση και το όνομα του αρχείου που θέλετε να εισάγετε. Εδώ επιλέγουμε το αρχείο logo_pamak_text. Στη συνέχεια πατήστε το κουμπί Άνοιγμα.

14 Θα εμφανιστεί στην οθόνη σας το παρακάτω παράθυρο: Σε αυτό το παράθυρο μπορείτε να καθορίσετε τη στοίχιση της εικόνας τσεκάροντας στην αντίστοιχη ενότητα μία από τις επιλογές: Αριστερά, Κέντρο, Δεξιά, Καμία. Για την περίσταση τσεκάρουμε την επιλογή Αριστερά. Μπορείτε επίσης να καθορίσετε τις διαστάσεις της εικόνας που θα εισάγετε στα αντίστοιχα πεδία Πλάτος και Ύψος. Εισάγουμε 240 για το πλάτος. Το ύψος αλλάζει μόνο του εφόσον έχουμε

15 τσεκαρισμένη την επιλογή Διατήρηση αναλογίας. Είναι καλύτερα να αφήσετε τσεκαρισμένη αυτή την επιλογή ώστε να αποφύγετε πιθανή παραμόρφωση της εικόνας. Πατήστε το κουμπί ΟΚ. Θα παρατηρήσετε ότι έχει εισαχθεί ένα κείμενο (πιθανότατα δεν το βλέπετε όλο) το οποίο περιγράφει τις πληροφορίες της εικόνας που έχετε εισάγει. Αυτό το κείμενο βοηθά την ιστοσελίδα που θα εξάγετε να βρίσκει και να εμφανίζει αυτή την εικόνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αλλάξετε θέση την εικόνα (δηλαδή να την μετακινήσετε σε άλλον φάκελο) γιατί τότε η ιστοσελίδα σας δεν θα μπορεί να την εντοπίσει και να την εμφανίσει. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να εισάγετε εικόνες σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο θέλετε, δηλαδή στην ερώτηση, στις απαντήσεις ή στην ανατροφοδότηση. Αν θέλετε να εισάγετε μία εικόνα σε κάποιο πεδίο που δεν έχει προβλεφθεί να είναι δυνατόν να γίνει, όπως στο βοηθητικό κείμενο, μπορείτε να το κάνετε με πλάγιο τρόπο ως εξής: Εισάγετε μία εικόνα σε ένα πεδίο που μπορείτε, π.χ. στο πεδίο της ερώτησης: Τοποθετείτε τον κέρσορα στο πεδίο της ερώτησης κάνοντας κλικ στο τέλος της ερώτησης που έχετε εισάγει και πατώντας enter ώστε να μεταβείτε στη γραμμή κάτω από την ερώτηση. Στη συνέχεια, επιλέγετε από το μενού Εισαγωγή/Εικόνα/Εικόνα από τοπικό δίσκο ή κάνετε κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Κουμπί εισαγωγής εικόνας Θα ανοίξει στην οθόνη σας ένα παράθυρο σαν το παρακάτω, στο οποίο θα επιλέξετε τη θέση και το όνομα του αρχείου που θέλετε να εισάγετε. Εδώ επιλέγουμε το αρχείο ikona. Στη συνέχεια πατήστε το κουμπί Άνοιγμα. Θα εμφανιστεί στην οθόνη σας το παρακάτω παράθυρο:

16 Αυτή τη φορά, τσεκάρετε στην ενότητα Στοίχιση εικόνας το Κέντρο, ώστε η εικόνα που θα εισάγετε να είναι κεντραρισμένη. Δεν αλλάζετε τους αριθμούς στα πεδία Πλάτος και Ύψος και πατάτε το πλήκτρο ΟΚ. Θα παρατηρήσετε ότι στο πεδίο της ερώτησης έχει εισαχθεί το κείμενο που περιέχει τις πληροφορίες της εικόνας, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Επιλέγετε αυτό το κείμενο (προσέξτε να το επιλέξετε όλο γιατί υπάρχει μέρος του κειμένου που δεν φαίνεται). Αποκόπτετε αυτό το κείμενο πατώντας Επεξεργασία/Κοπή ή πατώντας από το πληκτρολόγιο τη συντόμευση Ctrl+X. Επιλέγετε από το μενού Αρχείο/Προσθήκη βοηθητικού κειμένου, οπότε ανοίγει το παράθυρο που βλέπετε παρακάτω. Κάνετε κλικ στο τέλος του κειμένου, μετά το Καλή επιτυχία! ώστε να τοποθετηθεί ο κέρσορας σε εκείνο το σημείο και πατάτε δύο φορές enter ώστε να κατεβεί δύο γραμμές παρακάτω. Επιλέγετε από το μενού Επεξεργασία/Επικόλληση ή πατάτε στο

17 πληκτρολόγιο Ctrl+V ώστε να επικολληθεί το κείμενο με τις πληροφορίες της εικόνας που είχατε αποκόψει. Πατάτε ΟΚ και επιστρέφετε στην αρχική σελίδα του JQuiz. Βήμα 2: Διαμόρφωση του αρχείου εξόδου (output) Το Hot Potatoes δημιουργεί μία ιστοσελίδα συνδυάζοντας τρεις πηγές: Τα συγκεκριμένα δεδομένα της κάθε άσκησης Τις πληροφορίες διαμόρφωσης Ένα σύνολο πηγαίων αρχείων ( source files ) ή προτύπων (templates) που περιέχουν τη δομή των σελίδων. Έχουμε ήδη μιλήσει για την εισαγωγή των δεδομένων στο προηγούμενο βήμα. Τώρα θα ασχοληθούμε με τη διαμόρφωση. Οι πληροφορίες διαμόρφωσης είναι ένα σύνολο κειμένων που συμπεριλαμβάνουν οδηγίες, λεζάντες (ενδείξεις) κουμπιών και συνδέσμους URL. Αυτές οι πληροφορίες έχουν έναν χαρακτήρα μονιμότητας. Το πιθανότερο είναι να μην αλλάζουν σε κάθε νέα άσκηση που δημιουργούμε. Για παράδειγμα, στο κουμπί με την ένδειξη Έλεγχος, που χρησιμοποιείται για να ελέγχει ο μαθητευόμενος αν απάντησε σωστά, η ένδειξη Έλεγχος είναι πιθανότερο να παραμένει ίδια από άσκηση σε άσκηση. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ανάγκη να αποθηκευτεί με τα νέα δεδομένα. Υπάρχει βεβαίως και η πιθανότητα να θέλετε να την αλλάξετε. Και πάλι, όμως, είναι ένα μονιμότερο χαρακτηριστικό σε σχέση με τα δεδομένα των ερωτήσεων, τα οποία σίγουρα αλλάζουν από άσκηση σε άσκηση. Δεδομένου ότι έχουμε εξελληνίσει το περιβάλλον του JQuiz, δεν θα χρειαστεί να κάνουμε πολλές αλλαγές στη διαμόρφωση. Θα δούμε όμως ένα προς ένα όλα σχεδόν τα βήματα ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αλλαγές αν το θελήσουμε. Το κείμενο που ακολουθεί έχει χαρακτήρα κειμένου αναφοράς. Θα μπορούσαμε να το παραλείψουμε και να μεταβούμε κατευθείαν στο βήμα 3. Ή μπορούμε να διαβάσουμε μόνον τα τμήματα που μας ενδιαφέρουν σε κάθε περίπτωση. Ας δούμε αναλυτικά τη διαδικασία και τις παραμέτρους της διαμόρφωσης. Επιλέξτε από το μενού Επιλογές/Διαμόρφωση επιλογών. Εναλλακτικά μπορείτε να πατήσετε το εικονίδιο διαμόρφωσης: Κουμπί διαμόρφωσης Οτιδήποτε από τα δύο και να κάνετε θα μεταβείτε στην παρακάτω οθόνη διαμόρφωσης:

18 Όπως βλέπετε, η πρώτη καρτέλα τιτλοφορείται Τίτλοι/Οδηγίες και περιέχει τον υπότιτλο της άσκησης και τις οδηγίες. Πληκτρολογήστε τα κείμενα που θέλετε, στο πεδίο του υπότιτλου (Υπότιτλος άσκησης) και στο πεδίο των οδηγιών (Οδηγίες), όπως στο παράδειγμα που βλέπετε παρακάτω και στη συνέχεια πατήστε ΟΚ.

19 Σημειώστε ότι ο υπότιτλος και οι οδηγίες είναι κοινά για όλες τις ερωτήσεις της άσκησης, οπότε πρέπει να έχουν μία γενική διατύπωση που να ταιριάζει σε όλες τις ερωτήσεις. Εάν δεν θέλετε να ασχοληθείτε περισσότερο με τη διαμόρφωση, μπορείτε σε αυτό το σημείο να πατήσετε ΟΚ και να προχωρήσετε στο τρίτο βήμα. Εάν θέλετε να προχωρήσετε περαιτέρω στη διαμόρφωση, κάντε κλικ στη λεζάντα της δεύτερης καρτέλας: Ανατροφοδότηση. Θα δείτε το περιεχόμενο της καρτέλας όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

20 Σε αυτή την καρτέλα καθορίζονται οι εντολές και οι ανατροφοδοτήσεις που εμφανίζονται όταν ο μαθητής λύνει την άσκηση. Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα ή όπως αλλιώς επιθυμείτε.

21 Στη συνέχεια κάντε κλικ στη λεζάντα της τρίτης καρτέλας: Κουμπιά. Θα δείτε το περιεχόμενο της καρτέλας όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

22 Εδώ περιέχονται οι λεζάντες των κουμπιών που εμφανίζονται στην άσκηση. Μπορείτε και εδώ να αλλάξετε το περιβάλλον της άσκησης, όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα ή όπως αλλιώς επιθυμείτε.

23 Στο πεδίο του Κείμενο κουμπιού Έλεγχος απάντησης μπορούμε να αφήσουμε την προεπιλογή Έλεγχος. Το κουμπί αυτό εμφανίζεται στις ερωτήσεις συμπλήρωσης κενού, στις υβριδικές ερωτήσεις και στις ερωτήσεις πολλών επιλογών. Όταν ο μαθητής έχει ολοκληρώσει την απάντηση, πατάει αυτό το κουμπί Έλεγχος για να ελέγξει αν η απάντησή του είναι σωστή και αναλόγως, λαμβάνει την ανάλογη ανατροφοδότηση. Εάν τσεκάρετε το Να μπει κουμπί Βοήθεια, τότε θα εμφανίζεται στις ερωτήσεις συμπλήρωσης κενού και στις υβριδικές ερωτήσεις ένα επιπλέον κουμπί, τη λεζάντα του οποίου (Βοήθεια ή Δώσε μου ένα γράμμα) πληκτρολογούμε στο πεδίο Κείμενο, ακριβώς από κάτω. Κάθε φορά που ο μαθητής πατά αυτό το κουμπί θα λαμβάνει μία ανατροφοδότηση που θα του αποκαλύπτει, με τη σειρά, ένα γράμμα της σωστής απάντησης. Εάν τσεκάρετε το Να μπει κουμπί Δείξε την απάντηση, τότε θα εμφανίζεται στις ερωτήσεις συμπλήρωσης κενού και στις υβριδικές ερωτήσεις ένα τρίτο κουμπί, τη λεζάντα του οποίου (Δείξε την απάντηση ή Δείξε μου την απάντηση) πληκτρολογούμε στο πεδίο Κείμενο, ακριβώς από κάτω. Αν ο μαθητής πατήσει αυτό το κουμπί, θα λάβει μία ανατροφοδότηση που θα περιέχει τη σωστή απάντηση στην ερώτηση.

24 Στο πεδίο του Κείμενο για το κουμπί Δείξε όλες τις ερωτήσεις, αφήνουμε την προεπιλογή Δείξε όλες τις ερωτήσεις ή πληκτρολογούμε: Θέλω να βλέπω όλες τις ερωτήσεις. Στο πεδίο του Κείμενο για το κουμπί Δείξε μία μία, αφήνουμε την προεπιλογή Δείξε μία μία ή πληκτρολογούμε: Θέλω να βλέπω τις ερωτήσεις μίαμία. Εάν ο μαθητής πατήσει το κουμπί με τη λεζάντα: Θέλω να βλέπω όλες τις ερωτήσεις, τότε θα εμφανίζονται όλες οι ερωτήσεις μαζί στην ίδια σελίδα, ενώ ταυτόχρονα η λεζάντα του κουμπιού θα αλλάξει σε: Θέλω να βλέπω τις ερωτήσεις μία μία. Εάν ο μαθητής πατήσει το κουμπί με λεζάντα: Θέλω να βλέπω τις ερωτήσεις μία μία, τότε η σελίδα θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση και θα προβάλλεται μία ερώτηση κάθε φορά. Στο πεδίο Κείμενο κουμπιού OK, αφήνουμε την προεπιλογή OK. Το κουμπί με λεζάντα ΟΚ περιέχεται στο παράθυρο της ανατροφοδότησης που εμφανίζεται όταν απαντούμε μία ερώτηση, είτε σωστά είτε λάθος. Αν ο μαθητής πατήσει το κουμπί ΟΚ τότε θα εξαφανιστεί το παράθυρο της ανατροφοδότησης και έτσι μπορεί να συνεχίσει την άσκηση. Στο πεδίο Κείμενο για το κουμπί Επόμενη ερώτηση, αφήνουμε την προεπιλογή: => και στο πεδίο Κείμενο για το κουμπί Προηγούμενη ερώτηση, αφήνουμε την προεπιλογή: <=. Τα πλήκτρα αυτά εμφανίζονται στο πάνω μέρος κάθε ερώτησης και ανάμεσά τους εμφανίζεται μία ένδειξη που πληροφορεί τον μαθητή για τον αύξοντα αριθμό της τρέχουσας ερώτησης και για τον συνολικό αριθμό των ερωτήσεων που περιέχει η άσκηση (π.χ. 3/5 σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην τρίτη ερώτηση από τις πέντε ερωτήσεις που περιέχει συνολικά η άσκηση). Τα πλήκτρα αυτά χρησιμεύουν για να μεταβαίνει ο μαθητής από τη μία ερώτηση της άσκησης στην άλλη. Δηλαδή, αν ο μαθητής πατήσει το κουμπί με λεζάντα => θα μεταβεί στην επόμενη ερώτηση, ενώ αν πατήσει το κουμπί με λεζάντα <= θα μεταβεί στην προηγούμενη ερώτηση. Ο μαθητής μπορεί να απαντά τις ερωτήσεις με όποια σειρά θέλει. Η ενότητα Αναζήτηση, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, μας δίνει τη δυνατότητα να συνδέουμε μεταξύ τους διαφορετικές ασκήσεις που έχουμε δημιουργήσει με το Hot Potatoes. Αν τσεκάρουμε τις τρείς επιλογές της ενότητας Navigation: Να μπει κουμπί Επόμενη άσκηση, Να μπει κουμπί Περιεχόμενα και Να μπει κουμπί Πίσω, εμφανίζονται στο πάνω μέρος της άσκησης τρία κουμπιά με λεζάντες <=, index και =>. Αν ο μαθητής πατήσει το δεξί κουμπί (=>), θα μεταβεί στην επόμενη άσκηση που είναι συνδεδεμένη με την τρέχουσα άσκηση. Αν πατήσει το αριστερό κουμπί (<=), θα μεταβεί στην προηγούμενη άσκηση που είναι συνδεδεμένη με την τρέχουσα άσκηση και αν πατήσει το μεσαίο κουμπί (Περιεχόμενα), θα μεταβεί στον πίνακα περιεχομένων που περιέχει όλες τις ασκήσεις που είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Τις προεπιλεγμένες λεζάντες για τα τρία κουμπιά (<=, Περιεχόμενα και =>) βλέπετε στα αντίστοιχα πεδία Κείμενο. Αν θέλετε να αλλάξετε τις λεζάντες αυτών των κουμπιών, μπορείτε να κάνετε κλικ στα πεδία Κείμενο και να πληκτρολογήσετε τις επιθυμητές λεζάντες. Για να συνδέσετε μία νέα άσκηση με την τρέχουσα άσκηση, πρέπει να εισάγετε στο πεδίο URL σελίδας επόμενης άσκσης, τη διεύθυνση και το όνομα του αρχείου της

25 νέας άσκησης. Για να το επιτύχετε αυτό, πατήστε το κουμπί Αναζήτηση και στο παράθυρο που θα ανοίξει, αναζητήστε και επιλέξτε την άσκηση που θα έπεται της τρέχουσας (πρέπει να επιλέξετε το html αρχείο που έχει εξαχθεί από το αντίστοιχο αρχείο Hot Potatoes). Είναι καλό, όλες οι ασκήσεις που θέλετε να είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους, να βρίσκονται στον ίδιο φάκελο.. Εάν θέλετε να συνδέσετε την άσκηση με έναν πίνακα περιεχομένων, πρέπει να εισάγετε στο πεδίο του URL σελίδες περιεχομένων, τη διεύθυνση και το όνομα του αρχείου του πίνακα περιεχομένων, με την ίδια διαδικασία που είδαμε προηγουμένως. Στη συνέχεια κάντε κλικ στη λεζάντα της τέταρτης καρτέλας: Εμφάνιση. Θα δείτε το περιεχόμενο της καρτέλας όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

26 Εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε διάφορες παραμέτρους της εμφάνισης της άσκησης, όπως η γραμματοσειρά ή τα χρώματα. Στο πεδίο URL γραφικού φόντου μπορείτε να επιλέξετε ένα γραφικό (συνήθως μία εικόνα) που θα χρησιμοποιηθεί ως φόντο στη σελίδα της άσκησης. Για να επιλέξετε γραφικό, κάνετε κλικ στο κουμπί Αναζήτηση. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με ετικέτα Άνοιγμα, στο οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε και να επιλέξετε ένα γραφικό (αρχείο gif, jpg ή png). Είναι καλό, το αρχείο αυτό να βρίσκεται στον ίδιο φάκελο που θα βρίσκεται η άσκησή σας, οπότε θα πρέπει να προβλέψετε από πριν να το έχετε αποθηκεύσει εκεί. Στο παράθυρο Άνοιγμα, επιλέξτε το όνομα του αρχείου που θέλετε να χρησιμοποιηθεί ως φόντο και κάντε κλικ στο κουμπί Άνοιγμα. Στο πεδίο Γραμματοσειρές κειμένων, εισάγετε το όνομα της γραμματοσειράς που θέλετε να εμφανίζεται στην άσκησή σας. Όπως βλέπετε, η προεπιλογή είναι Geneva, Arial, δηλαδή δύο γραμματοσειρές. Μπορείτε να προσθέσετε γραμματοσειρές ή και να τις αλλάξετε. Στην άσκηση θα εμφανίζεται η πρώτη γραμματοσειρά. Αν στον υπολογιστή από τον οποίο ανοίγετε την άσκηση δεν είναι εγκατεστημένη η πρώτη γραμματοσειρά, τότε θα επιλεγεί η δεύτερη και αν λείπει και αυτή, τότε θα επιλεγεί η τρίτη γραμματοσειρά κ.ο.κ. Είναι καλό να μην αλλάξετε τις προεπιλογές γιατί αυτές οι γραμματοσειρές είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι εγκατεστημένες σε όλους τους υπολογιστές. Αν για κάποιον λόγο θέλετε να

27 επιλέξετε κάποια άλλη γραμματοσειρά, τότε θα πρέπει να προσέξετε να είναι μία συνηθισμένη, ώστε να είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει στους υπολογιστές των χρηστών που θα ασχοληθούν με την άσκησή σας. Στο πεδίο Output font size (είναι παράλειψη του προγράμματος που δεν έχει εξελληνιστεί), μπορείτε να καθορίσετε το μέγεθος της γραμματοσειράς που θα εμφανίζεται στην άσκησή σας. Η προεπιλογή είναι small και θα ήταν προτιμότερο να μην την αλλάξετε. Στα πεδία που ακολουθούν, μπορείτε να καθορίσετε τα χρώματα των φόντων και των γραμματοσειρών της άσκησης. Στο πεδίο Χρώμα μπάρας πλοήγησης μπορείτε να καθορίσετε το χρώμα της μπάρας πλοήγησης. Στο πεδίο Χρώμα φόντου σελίδας μπορείτε να καθορίσετε το χρώμα του φόντου της σελίδας. Εάν στο πρώτο πεδίο αυτής της καρτέλας (URL γραφικού φόντου) έχετε επιλέξει μία εικόνα για φόντο της άσκησης, τότε η επιλογή χρώματος στο Χρώμα φόντου σελίδας, θα είναι ανενεργή. Στο πεδίο Χρώμα τίτλου μπορείτε να καθορίσετε το χρώμα της γραμματοσειράς του τίτλου. Στο πεδίο Χρώμα φόντου της άσκησης μπορείτε να καθορίσετε το χρώμα του φόντου της άσκησης. Στα πεδία Χρώμα συνδέσμων (visited) μπορείτε να καθορίσετε το χρώμα της γραμματοσειράς των συνδέσμων. Τέλος, στο πεδίο Χρώμα κειμένου μπορείτε να καθορίσετε το χρώμα της γραμματοσειράς του κειμένου της άσκησης. Η επιλογή του χρώματος σε κάθε ένα από τα παραπάνω πεδία γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Κάνετε κλικ στο τετραγωνάκι με το ουράνιο τόξο που βρίσκεται δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο και θα εμφανιστεί ένα παράθυρο όπως αυτό που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα: Σε αυτό το παράθυρο μπορείτε να επιλέξετε το χρώμα της αρεσκείας σας και στη συνέχεια να πατήσετε το κουμπί ΟΚ. Εάν τα υπάρχοντα χρώματα δεν σας ικανοποιούν, μπορείτε να καθορίσετε δικά σας προσαρμοσμένα χρώματα. Κάνετε κλικ στο κουμπί Ορισμός προσαρμοσμένων χρωμάτων και το παράθυρο θα επεκταθεί όπως αυτό που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα:

28 Κάνετε τις επιλογές που θέλετε στις παλέτες ή στα πεδία και στη συνέχεια πατήστε το κουμπί Προσθήκη στα προσαρμοσμένα χρώματα. Το χρώμα που δημιουργήσατε έχει προστεθεί στο αριστερό μέρος, στην περιοχή των προσαρμοσμένων χρωμάτων. Μπορείτε να το επιλέξετε και να πατήσετε το κουμπί ΟΚ. Τέλος, κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Προεπισκοπηση, μπορείτε να δείτε τις αλλαγές που κάνατε στα χρώματα στην προεπισκόπηση ακριβώς από πάνω. Στη συνέχεια κάντε κλικ στη λεζάντα της πέμπτης καρτέλας: Χρονόμετρο. Θα δείτε το περιεχόμενο της καρτέλας όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

29 Εδώ μπορείτε να καθορίσετε χρονικό όριο για τη λύση της άσκησης. Στην ενότητα Όριο χρόνου μπορείτε να τσεκάρετε το Βάλε χρονικό όριο για αυτή την άσκηση, οπότε θα δείτε να ενεργοποιούνται οι τρεις επόμενες επιλογές. Στα πεδία Λεπτά και Δευτερόλεπτα μπορείτε να καθορίσετε τη διαθέσιμη χρονική διάρκεια για τη λύση της άσκησης πληκτρολογώντας τους αριθμούς που θέλετε ή κάνοντας κλικ στα βελάκια ώστε να αυξήσετε ή να μειώσετε τη χρονική διάρκεια. Στο πεδίο Ο χρονος σας τελείωσε μπορείτε να εισάγετε το μήνυμα που θα ειδοποιεί τον μαθητή ότι ο χρόνος του έχει τελειώσει. Το προεπιλεγμένο μήνυμα είναι: Ο χρόνος σας τελείωσε! Αν θέλετε μπορείτε να το αλλάξετε. Στη συνέχεια κάντε κλικ στη λεζάντα της έκτης καρτέλας: Διάφορα. Θα δείτε το περιεχόμενο της καρτέλας όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

30

31 Εάν τσεκάρετε την επιλογή Δείξε ορισμένο αριθμό ερωτήσεων κάθε φορά που ανοίγει η σελίδα, τότε, κάθε φορά που κάποιος χρήστης θα ανοίγει τα σελίδα της άσκησής σας, θα βλέπει ένα συγκεκριμένο αριθμό ερωτήσεων από αυτές που περιέχονται στην άσκηση. Ακριβώς από κάτω στο πεδίο Αριθμός ερωτήσεων που θα εμφανίζονται σε κάθε άνοιγμα της σελίδας, μπορείτε να καθορίσετε τον ακριβή αριθμό των ερωτήσεων που θα εμφανίζονται κάθε φορά. Το πεδίο αυτό ενεργοποιείται μόνον αν έχετε τσεκάρει την επιλογή Δείξε ορισμένο αριθμό ερωτήσεων κάθε φορά που ανοίγει η σελίδα. Εάν τσεκάρετε την επιλογή Ανακάτεμα της σειράς των ερωτήσεων κάθε φορά που ανοίγει η σελίδα, τότε, κάθε φορά που κάποιος χρήστης θα ανοίγει τα σελίδα της άσκησής σας, οι ερωτήσεις θα εμφανίζονται με διαφορετική σειρά. Εάν τσεκάρετε την επιλογή Ανακάτεμα τα σειράς των απαντήσεων για κάθε ερώτηση κάθε φορά που ανοίγει η σελίδα, τότε, κάθε φορά που κάποιος χρήστης θα ανοίγει τα σελίδα της άσκησής σας, θα ανακατεύεται η σειρά των απαντήσεων σε κάθε ερώτηση της άσκησης. Εάν τσεκάρετε την επιλογή Δείξε τον αριθμό των ερωτήσεων που απαντήθηκαν σωστά κατευθείαν, τότε ο χρήστης θα λαμβάνει μία ανατροφοδότηση όταν θα έχει ολοκληρώσει την άσκηση που θα τον πληροφορεί πόσες ερωτήσεις απάντησε

32 σωστά με την πρώτη προσπάθεια από τον συνολικό αριθμό των ερωτήσεων της άσκησης. Εάν τσεκάρετε την επιλογή Δείξε βαθμολογία έπειτα από κάθε σωστή απάντηση, τότε κάθε φορά που ο χρήστης θα απαντά σωστά μία ερώτηση, θα λαμβάνει μαζί με την ανατροφοδότηση για την ερώτηση και την πληροφορία για την τρέχουσα βαθμολογία του (βλέπε την παρακάτω εικόνα). Έλεγχος απάντησης για κεφαλαία πεζά. Εάν τσεκάρετε την επιλογή Δείξε άλλες σωστές απαντήσεις, τότε, όταν ο χρήστης απαντά μία ερώτηση που έχει περισσότερες από μία σωστές απαντήσεις, θα λαμβάνει μία ανατροφοδότηση που θα τον πληροφορεί για τις άλλες σωστές απαντήσεις της τρέχουσας ερώτησης. Στο πεδίο επιτρεπόμενες προσπάθειες πριν μία υβριδική ερώτηση μετατραπεί σε πολλαπλής επιλογής, μπορείτε να καθορίσετε τον αριθμό των λανθασμένων προσπαθειών που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης, πριν η υβριδική ερώτηση μετατραπεί από ερώτηση συμπλήρωσης κενού σε πολλαπλής επιλογής. Εάν τσεκάρετε την επιλογή Εισαγωγή πληκτρολογίου οθόνης για μαθητές που δεν χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες, τότε θα εμφανίζεται ένα βοηθητικό πληκτρολόγιο στην οθόνη, που θα επιτρέπει στους μαθητές χρήστες να επιλέγουν από εκεί μη τυποποιημένους χαρακτήρες που δεν υπάρχουν στο πληκτρολόγιο. Σε αυτή την περίπτωση, στο πεδίο Πάντα να περιλαμβάνονται αυτοί οι χαρακτήρες στο πληκτρολόγιο οθόνης, μπορείτε να πληκτρολογήσετε τους χαρακτήρες που επιθυμείτε να εμφανίζονται στο βοηθητικό πληκτρολόγιο οθόνης. Οι επιλογές της καρτέλας που δεν αναφέρθηκαν εδώ καθώς και οι δύο επόμενες καρτέλες, θα συζητηθούν παρακάτω. Προς το παρόν, αφήνετε τις προεπιλογές. Μπορείτε να αποθηκεύσετε το σύνολο των επιλογών διαμόρφωσης που έχετε κάνει στο δεύτερο βήμα, σε ένα αρχείο, πατώντας το κουμπί Αποθήκευση ως. Στο παράθυρο που θα ανοίξει (βλέπε παρακάτω εικόνα), επιλέξτε τη θέση και το όνομα του αρχείου και πατήστε αποθήκευση.

33 Το αρχείο διαμόρφωσης (Configuration file, *.cfg) που θα δημιουργηθεί, θα περιέχει όλες τις επιλογές διαμόρφωσης που έχετε πραγματοποιήσει και θα είναι διαθέσιμο για μελλοντική χρήση. Όταν θα θελήσετε να δημιουργήσετε μία άσκηση με την ίδια διαμόρφωση, δεν χρειάζεται να κάνετε την ίδια δουλειά από την αρχή. Θα μεταβείτε στο παράθυρο διαμόρφωσης, θα πατήσετε το πλήκτρο Άνοιγμα και στο παράθυρο που θα ανοίξει (βλέπε παρακάτω εικόνα) θα επιλέξετε τη θέση και το όνομα του αρχείου διαμόρφωσης που έχετε αποθηκευμένο και θα πατήσετε το κουμπί Άνοιγμα. Έτσι, οι επιλογές διαμόρφωσης που θέλετε, θα φορτωθούν αυτομάτως στη νέα άσκηση που θα δημιουργήσετε. Αν έχετε πολλά προφίλ διαμόρφωσης που χρησιμοποιείτε συχνά, μπορείτε να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε όσα αρχεία διαμόρφωσης θέλετε και να φορτώνετε το κατάλληλο σε κάθε νέα άσκηση που δημιουργείτε.

34 Αφού έχετε ρυθμίσει όλες τις παραμέτρους που επιθυμείτε στις καρτέλες του παράθυρου διαμόρφωσης, πατήστε το κουμπί ΟΚ και θα επιστρέψετε στην κεντρική σελίδα του JQuiz. Μην ξεχνάτε να αποθηκεύετε σε τακτά χρονικά διαστήματα πατώντας το πλήκτρο αποθήκευσης ή επιλέγοντας από το μενού Αρχείο/Αποθήκευση. Βήμα 3: Δημιουργώντας μία ιστοσελίδα Το τελικό βήμα συνίσταται στη δημιουργία της ιστοσελίδας από τα δεδομένα σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε κλικ στο μενού Αρχείο/Δημιουργία σελίδας Web/Σελίδα Web για v6 browsers και στη συνέχεια να δώσετε στην ιστοσελίδα σας ένα όνομα αρχείου. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο (βλέπε παρακάτω εικόνα). Κουμπί δημιουργίας ιστοσελίδας Στο παράθυρο που θα ανοίξει (βλέπε παρακάτω εικόνα), μπορείτε να επιλέξετε τον φάκελο στον οποίο θα αποθηκευτεί το αρχείο σας και να εισάγετε στο πεδίο Όνομα αρχείου, το όνομα του αρχείου που επιθυμείτε. Μπορείτε να δώσετε στην ιστοσελίδα το ίδιο όνομα που έχετε δώσει και στο αρχείο του JQuiz που έχετε δημιουργήσει. Θα παρατηρήσετε ότι η διαφορά που υπάρχει σε αυτό το παράθυρο από το συνηθισμένο παράθυρο αποθήκευσης του JQuiz, είναι μόνον ο τύπος του αρχείου που θα αποθηκευτεί. Στο πεδίο Αποθήκευση, θα παρατηρήσετε ότι ο τύπος του αρχείου είναι HTML (*.htm). Αυτό σημαίνει ότι το αρχείο που θα παραχθεί είναι ένα αρχείο ιστοσελίδας, το οποίο μπορείτε να ανοίξετε από τον φυλλομετρητή

35 (browser) του υπολογιστή σας. Όταν πατήσετε το κουμπί Αποθήκευση, θα ανοίξει στην οθόνη σας το παρακάτω παράθυρο: Το παράθυρο αυτό σας πληροφορεί ότι το HTML αρχείο σας έχει παραχθεί και αποθηκευτεί στη διεύθυνση που αναγράφεται στο πάνω μέρος του παραθύρου και σας ρωτά τι θέλετε να κάνετε στη συνέχεια. Υπάρχουν τρεις επιλογές, που αντιστοιχούν στα τρία κουμπιά που ακολουθούν την προτροπή Τι θέλεις να κάνεις; Εάν επιλέξετε το πρώτο κουμπί Προεπισκόπηση άσκησης στο πρόγραμμα πλοήγησης, θα ανοίξει το αρχείο HTML που έχετε δημιουργήσει, οπότε μπορείτε να δείτε την άσκηση που έχετε δημιουργήσει, να περιηγηθείτε στις ερωτήσεις της και να τη λύσετε αν θέλετε, ώστε να διαπιστώσετε αν όλα λειτουργούν σωστά ή αν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές ή βελτιώσεις. Εάν πατήσετε το δεύτερο κουμπί Αποθήκευση αρχείου στο hotpotates.net Website θα ανοίξει το παράθυρο που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, το οποίο σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε την άσκησή σας σε έναν χώρο που διαθέτει το Hot Potatoes στο διαδίκτυο, ώστε να είναι προσβάσιμη από οποιονδήποτε υπολογιστή διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για να ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, χρειάζεται να διαθέτετε username και password. Θα ασχοληθούμε παρακάτω με αυτή τη δυνατότητα που δίνει το Hot Potatoes.

36 Αν πατήσετε το τρίτο κουμπί Τίποτα, θα κλείσει το παράθυρο και δεν θα γίνει τίποτα περαιτέρω. Εδώ έχετε ολοκληρώσει τη δημιουργία της άσκησης στο JQuiz. Πριν κλείσετε το JQuiz, μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 19-20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ JMATCH ΤΗΣ ΣΟΥΙΤΑΣ HOT POTATOES ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ HOT POTATOES

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ HOT POTATOES Ο οδηγός για το πρόγραμμα Hot Potatoes έχει παρθεί από την ιστοσελίδα http://users.thess.sch.gr/salnk/didaskalia/hotpotatoes.htm. Τα παραδείγματα με τη χρήση του προγράμματος έχουν αναπτυχθεί από το Σύμβουλο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ HOT POTATOES

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ HOT POTATOES ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ HOT POTATOES Τι είναι το Hot Potatoes; Η σουίτα του Hot Potatoes είναι ένα σύνολο έξι εργαλείων δημιουργίας που αναπτύχθηκε από την ομάδα έρευνας και ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο της Βικτώρια

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

WORDPRESS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

WORDPRESS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ WORDPRESS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Το Wordpress σας δίνει την δυνατότητα να εμπλουτίσετε τα άρθρα σας με εικόνες. Τις εικόνες αυτές είτε τις δημιουργήσει είτε τις έχετε προμηθευτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ KAI ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ HOT POTATOES

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ KAI ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ HOT POTATOES Ο οδηγός για το πρόγραμμα Hot Potatoes έχει παρθεί από την ιστοσελίδα http://users.thess.sch.gr/salnk/didaskalia/hotpotatoes.htm. Τα παραδείγματα με τη χρήση του προγράμματος έχουν αναπτυχθεί από το Σύμβουλο

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων

Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων Παρουσίαση Γραμμών Εργαλείων Ανοίγουμε τον περιηγητή ιστού Firefox. Αποθήκευση εικόνων Ανοίγουμε την σελίδα www.google.gr Στην πάνω αριστερά γωνία κάνουμε αριστερό κλικ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης Print2PDF σελ. 1 από 32

Εγχειρίδιο χρήσης Print2PDF σελ. 1 από 32 Πρόγραμμα Print2PDF (Εκτύπωση κειμένου και εικόνων σε αρχεία PDF) Πρόλογος Η εφαρμογή Print2PDF (Print to PDF Εκτύπωση σε αρχεία PDF) σας επιτρέπει να εκτυπώσετε το δικό σας κείμενο πάνω σε ένα έντυπο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Κωδικός Τίτλος Επίπεδο

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Κωδικός Τίτλος Επίπεδο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ενότητα: Υποενότητα: Διαδικτυακές Υπηρεσίες κι Εφαρμογές Υ8 - Δημοτικοί Ιστότοποι / Google Sites Λίστα Δραστηριοτήτων Κωδικός Τίτλος Επίπεδο Υ8.Δ1 Αναζήτηση δημοτικών ιστοτόπων και αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητή. Course Management Platform. Εισαγωγή. for Universities Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Παν. Μακεδονίας Σεπτέμβριος 2004

Εγχειρίδιο Φοιτητή. Course Management Platform. Εισαγωγή. for Universities Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Παν. Μακεδονίας Σεπτέμβριος 2004 Εγχειρίδιο Φοιτητή Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι η παροχή υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από τους περιοριστικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Χαρπαντίδου Ζαχαρούλα Επιμορφώτρια Β επιπέδου ΠΕ 19-20 Υπεύθυνη ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δράμας 2013 Περιεχόμενα Δημιουργία λογαριασμού στο Google Drive. 3 Διαχείριση του GoogleDrive..

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger. Δημιουργία ιστολογίου

Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger. Δημιουργία ιστολογίου Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger Δημιουργία ιστολογίου 1. Ανοίξτε το φυλλομετρητή Google Chrome, πληκτρολογήστε στη γραμμή διευθύνσεων τη διεύθυνση www.blogger.com και πατήστε

Διαβάστε περισσότερα

WORDPRESS. Εικόνα 1. Πατώντας στη «Σύνδεση» γράψτε το Username (όνομα χρήστη) και το Password (συνθηματικό) (εικόνα 2) που σας έδωσε ο διαχειριστής

WORDPRESS. Εικόνα 1. Πατώντας στη «Σύνδεση» γράψτε το Username (όνομα χρήστη) και το Password (συνθηματικό) (εικόνα 2) που σας έδωσε ο διαχειριστής WORDPRESS Το παρόν εγχειρίδιο είναι μία προσπάθεια για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές για την δημοσίευση άρθρων. Για παραλήψεις, λάθη ή κάτι το δυσνόητο παρακαλώ ενημερώστε με ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20 1 Εκκίνηση για πρώτη φορά Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εφαρμογές του OpenOffice, έτσι και το Impress μπορούμε να το εκκινήσουμε μέσω της συντόμευσης που εγκαθίσταται αυτόματα στην επιφάνεια εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Photo Album Αναλυτικός οδηγός χρήσης: Photo Album Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail & web

Διαβάστε περισσότερα

Hot Potatoes. Καυτές Πατάτες;

Hot Potatoes. Καυτές Πατάτες; Hot Potatoes Καυτές Πατάτες; Άγγελος Γιαννούλας, 2012 Εγκατάσταση του λογισμικού Hot Potatoes (http://hotpot.uvic.ca/) University of Victoria (http://www.uvic.ca/) Επιλογή γλώσσας Ρυθμίσεις γλώσσας Ρυθμίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

1.Puzzle. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗ Σελίδα 1

1.Puzzle. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗ Σελίδα 1 1.Puzzle Μόλις ανοίξω το πρόγραμμα επιλέγω την εντολή Browse. Στη συνέχεια αναζητώ την εικόνα που έχω αποθηκεύσει σε ένα φάκελο (στην επιφάνεια εργασίας ή στα έγγραφά μου ή στο σκληρό μου δίσκο). Αφού

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή ιστοσελίδων με το FrontPage2003

Κατασκευή ιστοσελίδων με το FrontPage2003 Γραμμή τίτλου Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων Μορφοποίηση Εικόνα Εφέ DHTML Κατασκευή ιστοσελίδων με το FrontPage2003 Παράθυρο εργασιών Όταν ανοίγουμε το FrontPage, ανοίγει αυτόματα μία νέα σελίδα. (Στο FrontPage

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Περιεχόμενα Περιεχόμενα...2 Προαπαιτούμενα...3 Συμβατοί browsers...3 Οδηγίες εγκατάστασης εφαρμογής...3 Εκτέλεση εφαρμογής...8 Αναβάθμιση εφαρμογής...10 Προαπαιτούμενα

Διαβάστε περισσότερα

SITEBUILDER ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ (WEBSITE) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Version 2.0

SITEBUILDER ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ (WEBSITE) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Version 2.0 SITEBUILDER ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ (WEBSITE) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Version 2.0 Περιεχόμενα 1. Οδηγίες πρόσβασης... 3 2. Οδηγίες Σχεδιασμού Website... 4 2.1. Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς 3.3.1.1 Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς Γραμματοσειρές Η λέξη γραμματοσειρά αναφέρεται στο στυλ που εμφανίζονται τα γράμματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα,

Διαβάστε περισσότερα

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών»

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Κουμπί Κενή βάση δεδομένων Κουμπί του Office Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στο κουμπί «Κενή βάση δεδομένων»

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογικός Χάρτης Cmap Tools

Εννοιολογικός Χάρτης Cmap Tools Εννοιολογικός Χάρτης Cmap Tools Angelos Giannoulas http://cmap.ihmc.us/ http://cmap.ihmc.us/download/ Εγκατάσταση του λογισμικού Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο εγκατάστασης της εφαρμογής Εγκατάσταση του

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο.

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Εισηγητής : Χρήστος Μανώλης δάσκαλος Θεσσαλονίκη Οκτώβριος - Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα 1: Γενικά στοιχεία της εργασίας και υπεύθυνος επικοινωνίας

Βήμα 1: Γενικά στοιχεία της εργασίας και υπεύθυνος επικοινωνίας 1 Γενικές Οδηγίες Βήμα 1: Γενικά στοιχεία της εργασίας και υπεύθυνος επικοινωνίας Βήμα 2: Τίτλος και κείμενο εργασίας Βήμα 3: Συγγραφείς Βήμα 4: Προεπισκόπηση εργασίας και υποβολή 2 Σε περίπτωση που δεν

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών. «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ / ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ / ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ / ΕΛΕΓΚΤΩΝ Ν.3908/2011 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1.Εγγραφή στο σύστημα...3 2. Είσοδος στο σύστημα...4 3. Υποβολή Αίτησης...6

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή web ασκήσεων με το Hot Potatoes. Hot Potatoes 6

Κατασκευή web ασκήσεων με το Hot Potatoes. Hot Potatoes 6 Hot Potatoes 6 Με το πρόγραμμα Hot Potatoes μπορούμε να φτιάξουμε ασκήσεις κλειστού τύπου, τις οποίες στη συνέχεια μπορούμε να δημοσιεύσουμε στο web. Τα είδη των ασκήσεων που μπορούμε να φτιάξουμε είναι:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

MathGame. Οδηγίες Χρήσης. Τα Μαθηµατικά γίνονται παιχνίδι.

MathGame. Οδηγίες Χρήσης. Τα Μαθηµατικά γίνονται παιχνίδι. MathGame Τα Μαθηµατικά γίνονται παιχνίδι Οδηγίες Χρήσης www.iscool.gr Περιεχόμενα Σύνδεση στο MathGame - 2 - Επιλογή Έκδοσης (Version) - 3 - Περιήγηση μέσα στην πλατφόρμα - 5 - Περιήγηση μέσα στο MathGame

Διαβάστε περισσότερα

Hotpotatoes. Ελεύθερο για χρήση (freeware)

Hotpotatoes. Ελεύθερο για χρήση (freeware) Hotpotatoes Ελεύθερο για χρήση (freeware) http://hotpot.uvic.ca/ p 2 Συμπλήρωση κενών Αντιστοίχιση Σύντομης απάντησης, σωστό-λάθος, πολλών επιλογών Σταυρόλεξο Μπερδεμένη πρόταση ή παράγραφος 3 Hot Potatoes

Διαβάστε περισσότερα

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Άσκηση 1: Επιλέξτε ένα πρότυπο σχεδίασης Τώρα μπορείτε να προσθέσετε χρώματα. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, ανοίξτε το παράθυρο εργασιών Σχεδίαση διαφάνειας και επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών 3.5.1.1 Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών Ένα σύνηθες πρόβλημα που υπάρχει, είναι η ανάγκη αποστολής επιστολών ή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε μόλις ξεκινάμε το παιχνίδι είναι μια λίστα με όλα τα διαθέσιμα βίντεο με τα οποία μπορούμε να εξασκηθούμε. Σε αυτή περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Εισαγωγή γνωματεύσεων διαβητικών υλικών στο internet (eδαπυ) 1. Εισάγουμε τον κωδικό χρήστη και το συνθηματικό για να εισέλθουμε στην εφαρμογή https://apps.ika.gr/econsummedsuppl/faces/login.xhtml.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του Μορφοποίηση χαρακτήρων Όταν ανοίγουμε το Word η γραμματοσειρά που υπάρχει είναι προκαθορισμένη. Το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερες μορφοποιήσεις. Επιλέγουμε Μορφή Απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης. για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Εγχειρίδιο Χρήσης. για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Εγχειρίδιο Χρήσης για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ «ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΜΕΛΕΤΗΣ/ΣΥΝΑΦΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ - Ανοικτές διαδικασίες με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή» Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 15 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 22 Προβολές παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

YourSMS User s Manual

YourSMS User s Manual YourSMS User s Manual Contents Πίνακας περιεχομένων Κεντρική οθόνη... 2 Αποστολές... 3 Αποστολή μοναδικού μηνύματος... 3 Αποστολή μαζικού μηνύματος σε ομάδα παραληπτών... 4 Αποστολή μαζικού προγραμματισμένου

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Αρχική οθόνη... 3 2. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη... 4 2.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας... 5 2.2. Καρτέλες

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Χρήσης Moodle

Σενάριο Χρήσης Moodle Σενάριο Χρήσης Moodle Άσκηση 1 Μπείτε στη σελίδα http://pileas.com/m και συνδεθείτε με έναν από τους διαθέσιμους χρήστες σύμφωνα με τους κωδικούς που σας έχουν δοθεί. Αφού εισάγουμε το url του Moodle (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης 1 Λεπτομέριες τοιχοποιϊας Σχεδίαση κάτοψης Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης Ξεκινώντας το πρόγραμμα εμφανίζονται οι επιλογές σχετικά με το τι θέλετε να κάνετε. Δημιουργώντας Νέο Δωμάτιο Όταν ο

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή απόδοσης επιφάνειας

Αλλαγή απόδοσης επιφάνειας Αλλαγή απόδοσης επιφάνειας Σημείωση: Για να κάνετε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να δουλεύετε σε 3D (προοπτικό, όψη ή πάνοψη) Θα χρησιμοποιήσετε αυτή την εντολή, όταν θέλετε να αλλάξετε υφή σε κάποια επιφάνεια,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκµάθησης Hot Potatoes 6 Ο οδηγός απευθύνεται σε όσους επιθυµούν να δηµιουργήσουν ασκήσεις χρησιµοποιώντας τα Hot Potatoes σε περιβάλλον Windows 98/ME/NT4/2000/XP. Ο αριθµός έκδοσης που χρησιµοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία. Ιστολογίου (blog) 7/5/2015. Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ

Δημιουργία. Ιστολογίου (blog)  7/5/2015. Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ Δημιουργία 7/5/2015 Ιστολογίου (blog) www.blogger.com Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ TI EINAI TO ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ... 2 ΓΙΑΤΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ;... 2 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ... 2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα;

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα; Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να γίνει εξοικείωση το μαθητών με τον ΗΥ και το λειτουργικό σύστημα. - Επίδειξη του My Computer

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT 1 Εισαγωγή Το PowerPoint είναι µια ισχυρή εφαρµογή για τη δηµιουργία παρουσιάσεων και µπορεί να χρησιµεύσει στη δηµιουργία διαφανειών, καθώς και συνοδευτικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματίζοντας τις βασικές αριθμητικές πράξεις 2 ο Γυμνάσιο Παλλήνης Καθηγήτρια: Ευφροσύνη Σκιαδά Πρόσθεση Αφαίρεση Πολλαπλασιασμός Σύμβολα αριθμητικών πράξεων Διαίρεση Τι

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD 1. Προσθήκη στηλών σε τμήμα εγγράφου 2. Εσοχή παραγράφου 3. Εισαγωγή Κεφαλίδας, Υποσέλιδου και Αριθμού Σελίδας 4. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για smartphone ή tablet με λογισμικό Android

Οδηγίες για smartphone ή tablet με λογισμικό Android Οδηγίες για smartphone ή tablet με λογισμικό Android Οδηγίες εγκατάστασης της εφαρμογής Gitden Reader για την ανάγνωση βιβλίων epub σε smartphone ή tablet Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση της εφαρμογής ανάγνωσης

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Θέματα 1,2 ης εβδομάδας Περιβάλλον εργασίας Word, Μορφοποίηση Γραμματοσειράς, Μορφοποίηση Παραγράφου Εξάσκηση σε βασικά κείμενα Τι είναι το MS-WORD Είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας

4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας 4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας 4.1.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας από βάση δεδομένων Όταν εκκινήσουμε τον Discoverer εμφανίζεται στην οθόνη μας το παράθυρο διαλόγου του βοηθητικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά MANAGER SIDE BAR Η Manager side bar είναι μία εφαρμογή σχεδιασμένη να προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες και ευκολίες σε κάθε χρήστη Η/Υ προχωρημένο ή αρχάριο. Βασική λειτουργία της εφαρμογής είναι ότι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Οδηγός Χρήστη Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Περιεχόµενα 1. ΕΙΣΟ ΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 3 2. ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ 6 3. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 9 4. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που σας βοηθά να γράφετε όμορφα κείμενα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε εικόνες, γραφικά ακόμα και ήχους. Aφού γράψετε ένα κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Περιγραφή και επεξήγηση της χρήσης του χώρου διαχείρισης της ιστοσελίδας για τους καλλιτέχνες 1 Περιεχόμενα Είσοδος στο χώρο διαχείρισης...3 Επεξεργασία της σελίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com /

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / 1. Τι είναι το wikidot Το wikidot είναι ένας δικτυακός τόπος στον οποίο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

( Απάντηση: Ο τόνος βρίσκεται δεξιά από το γράμμα Λ. ) ( Απάντηση: Κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Shift και πατάμε το πλήκτρο 8. )

( Απάντηση: Ο τόνος βρίσκεται δεξιά από το γράμμα Λ. ) ( Απάντηση: Κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Shift και πατάμε το πλήκτρο 8. ) 1 Επεξεργασία Κειμένου OpenOffice writer Απόσπασμα Μάθημα: Γλώσσα, Τάξη: Δ Ενότητα 2: «Ρώτα το νερό τι τρέχει» Θυμόμαστε: Ποιο πλήκτρο είναι ο τόνος; ( Απάντηση: Ο τόνος βρίσκεται δεξιά από το γράμμα Λ.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007. 2. Πώς αλλάζουμε το διάστιχο μίας παραγράφου; [Πηγαίνουμε στην παράγραφο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε το εικονίδιο Διάστιχο]

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007. 2. Πώς αλλάζουμε το διάστιχο μίας παραγράφου; [Πηγαίνουμε στην παράγραφο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε το εικονίδιο Διάστιχο] ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007 1. Πώς βάζουμε διπλή υπογράμμιση και χρώμα υπογράμμισης; [Επιλέγουμε το κείμενο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε στο βελάκι δίπλα στο εικονίδιο της υπογράμμισης] 2. Πώς αλλάζουμε το

Διαβάστε περισσότερα

Inspiration 7 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Inspiration 7 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Inspiration 7 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Εισαγωγή Κύριας Ιδέας ή Γενικού Θέματος: Όταν ανοίγει το Inspiration, εμφανίζεται ένα σύμβολο στο κέντρο της οθόνης με τις λέξεις: Main Idea (Κύρια Ιδέα).

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxpress.gr και από το κεντρικό μενού «e-πηρεσίες» επιλέξτε το «ASTbooks Portal». Θα μεταφερθείτε στην κεντρική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα Σύστημα Διαχείρισης Εκπαίδευσης Εγχειρίδιο Χρήσης Εκπαιδευόμενου Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα τηλ.: 210-3689381, 210-3689354 fax:

Διαβάστε περισσότερα

Πώς εισάγουμε μια νέα έννοια χρησιμοποιώντας το εργαλείο Create

Πώς εισάγουμε μια νέα έννοια χρησιμοποιώντας το εργαλείο Create Inspiration 8 IE Β ήμα προς Βήμα Για μαθητές Έναρξη Προγράμματος Inspiration 1. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Start, επιλέγουμε Programs και κάνουμε κλικ στο Inspiration 8 IE. 2. Στην αρχική οθόνη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip.

Στο παράθυρο που θα εµφανιστεί πατήστε το κουµπί Unzip. Το αρχείο EstateWeb 4.0.2.exe περιέχει την εγκατάσταση της εφαρµογής σε συµπιεσµένη µορφή. Για αυτό το λόγο θα πρέπει πρώτα να αποσυµπιέσετε τα αρχεία της εγκατάστασης στον σκληρό σας δίσκο. Κάντε διπλό

Διαβάστε περισσότερα

Φώτα - Εκτύπωση Αποθήκευση εικόνας

Φώτα - Εκτύπωση Αποθήκευση εικόνας Φώτα - Εκτύπωση Αποθήκευση εικόνας 1 Φώτα Εισαγωγή φωτεινών πηγών στην κάτοψη Το 1992 σας δίνει την δυνατότητα να τοποθετήσετε φώτα στην μελέτη, έτσι ώστε να έχετε πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Οι φωτεινές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. του ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΣΘΕΝΩΝ Για τον ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ. iknowhow Πληροφορική A.E

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. του ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΣΘΕΝΩΝ Για τον ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ. iknowhow Πληροφορική A.E ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ του ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΑΣΘΕΝΩΝ Για τον ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ iknowhow Πληροφορική A.E Η Εφαρμογή...3 Χρήστες...3 Πρόσβαση στην Εφαρμογή...3 Συμβεβλημένος Μόνιμος Ιατρός...5

Διαβάστε περισσότερα