Economics Weekly Alert

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Economics Weekly Alert"

Transcript

1 Economics Weekly Alert 27 Σεπτεμβρίου 2013 Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας Καταθέσεις Ανανέωση διατάγματος για τις τραπεζικές συναλλαγές χωρίς αλλαγές Ανανεώθηκε το διάταγμα που αφορά τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές για άλλες είκοσι οκτώ μέρες, χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή. KPMG Άγγελος Γρηγοριάδης Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Τάσος Γιασεμίδης Principal Σύμφωνα με τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, άτομο με συνολική περιουσία μέχρι απαλλάσσεται από την καταβολή του φόρου. Τη βδομάδα που μας πέρασε ανακοινώθηκαν σημαντικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις καταθέσεις και τα δάνεια στον Κυπριακό τραπεζικό τομέα, τα έσοδα από τον τουρισμό και τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Εξάλλου σε ανακοίνωση της η ΥΠΕΡΓ τονίζει ότι σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που διενεργήθηκε, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι βιώσιμο μέχρι το Απαλλάσσονται από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας συνολικές περιουσίες μέχρι (αν δηλαδή ο υπολογιζόμενος φόρος είναι 75 τότε δε θα είναι απαιτητέος) Ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας επιβάλλεται σε όλη την ακίνητη ιδιοκτησία που βρίσκεται στη Δημοκρατία. Ο φόρος υπολογίζεται με τους συντελεστές που παρουσιάζονται πιο κάτω, επί της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας κάθε ιδιοκτήτη, σε τιμές 1980 για κάθε έτος.

2 Αξία ( ) Συντελεστής Φόρου ( ) Ποσό Συνολικό Ποσό (ποσά μέχρι δεν είναι απαιτητέα) και άνω 19 Με τη χθεσινή τροποποίηση που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο εάν η συνολική αξία ενός ατόμου, φυσικού ή νομικού, είναι μέχρι σε τιμές του 1980 δε θα καταβάλει καμία φορολογία. Αυτό σημαίνει ποσά μέχρι 75 ( x 6 ) δεν είναι απαιτητέα από το ΤΕΠ. Αν η συνολική περιουσία ενός ατόμου είναι για παράδειγμα , τότε καταβάλει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας επί ολόκληρου του ποσού δηλαδή 120 ( x 6 ). Δεν απαλλάσσονται οι πρώτες Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή οι επιστολές για περιουσίες μέχρι δεν έχουν αποσταλεί. Αυτό συνεπάγεται ότι όσοι έχουν λάβει επιστολή επιβολής φόρου το ποσό που αναγράφεται είναι καταβλητέο μέχρι 15 Νοεμβρίου Σημειώνεται ότι οι πληρωμές της φορολογίας μπορούν να γίνουν και διαδικτυακά, μέσω της JCCSMART χρησιμοποιώντας τον κωδικό που αναγράφεται στο πάνω δεξιό μέρος της επιστολής. Με τον ίδιο κωδικό μπορεί κάποιος, μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, να δει την αναλυτική κατάσταση της περιουσίας πάνω στην οποία βασίστηκε ο καταβλητέος φόρος. Επιπλέον το ΤΕΠ παρέχει τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου μέσω των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Παγκύπρια (ΣΠΙ) και των Εγχώριων Τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ, Alpha Bank Cyprus Ltd, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) Λτδ, Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ, Emporiki Bank-Cyprus Ltd, USB Bank Plc και Eurobank Cyprus Ltd). Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να πληρώσουν στα ΣΠΙ και στις πιο πάνω αναφερόμενες εγχώριες τράπεζες, θα πρέπει να προσκομίσουν το έντυπο Φορολογίας Ακίνητης Ιδιοκτησίας, την Ταυτότητα και το ποσό φόρου σε μετρητά ή την πιστωτική κάρτα, όπως γίνεται και με τις πληρωμές για την ανανέωση αδειών κυκλοφορίας. Σε περίπτωση που πρόσωπο παραλείπει να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο μέχρι την προκαθορισμένη προθεσμία, η οποία είναι η 15η Νοεμβρίου 2013, επιβάλλεται χρηματική επιβάρυνση 10% επί του οφειλόμενου φόρου, πρόστιμο 5% εφάπαξ (ισχύει από ), καθώς επίσης και ετήσιος τόκος 4,75%. Επιπλέον, παραχωρείται έκπτωση 10% στις περιπτώσεις που ο φόρος καταβάλλεται τουλάχιστον 30 μέρες πριν την προκαθορισμένη προθεσμία πληρωμής (δηλαδή μέχρι 16 Οκτωβρίου 2013).

3 Στο ενδεχόμενο που κάποιος ιδιοκτήτης, ο οποίος διαθέτει συνολική περιουσία πέραν των , δεν έχει παραλάβει επιστολή επιβολής φορολογίας, αυτό δε σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του φόρου. Θα πρέπει να απευθυνθεί στο Τμήμα Κτηματολογίου ώστε να του δοθεί η συνολική κατάσταση της περιουσίας του κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετέπειτα να προχωρήσει στην πληρωμή του ανάλογου φόρου στο ΤΕΠ. Αν ο λόγος της μη παραλαβής της επιστολής είναι πιθανώς η λάθος διεύθυνση τότε μπορεί να ζητηθεί η επαναεκτύπωση της από το ΤΕΠ χρησιμοποιώντας τον αριθμό ταυτότητας του ιδιοκτήτη. Εκταμιεύθηκε η δόση του 1,5 δις. στην Κύπρο Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ανακοίνωσε σήμερα την εκταμίευση 1,5 δις. ευρώ προς την Κύπρο, ποσό που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατικού τραπεζικού τομέα. Όπως επισημαίνει ο ΕΜΣ, το ποσό δεν εκταμιεύθηκε σε μετρητά, αλλά σε ομόλογα που εξέδωσε ο ίδιος διάρκειας 18 μηνών με κυμαινόμενο επιτόκιο. Το δάνειο θα αποπληρωθεί από την Κύπρο σε δύο ισόποσες δόσεις των 750 εκατ. το 2029 και το 2030 αντίστοιχα. Μετά τη σημερινή απόφαση η Κύπρος έχει λάβει μέχρι τώρα 4,5 δις. ευρώ από τον ΕΜΣ, έναντι συνολικής στήριξης από την πλευρά της Ευρωζώνης της τάξης των 9 δις (Πηγή: Καταθέσεις και δάνεια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα Με το χαμηλότερο ρυθμό από το 2012 μειώθηκαν τον Αύγουστο οι καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι το σύστημα άρχισε να παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Αύγουστο του 2013 οι καταθέσεις στο εγχώριο σύστημα μειώθηκαν κατά 1,4 δις. στα 48,3 δισ. από 49,7 δις. τον Ιούλιο του 2013 και 70,7 δις. τον Αύγουστο του Περίπου 1 δις. από τη μείωση προκύπτει όμως λόγω του κουρέματος του 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τρ. Κύπρου (από το 37,5% στο 47,5%). Εξαιρουμένου του κουρέματος, οι καθαρές εκροές περιορίστηκαν στα 459 εκ. έναντι 956 εκ. τον Ιούλιο, 1,5 δις. τον Μάιο και 1,35 δις. τον Απρίλιο. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 21,4% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης 20,5% τον Ιούλιο του 2013 και αύξησης 0,5% τον Αύγουστο του Η νέα μείωση των καταθέσεων μεγαλώνει τις απώλειες καταθέσεων στα 21,9 δις. από τις αρχές του έτους, μέρος των οποίων οφείλεται στην μετατροπή καταθέσεων σε κεφάλαιο. Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών μειώθηκαν στα 12,2 δις. από 13 δις. τον Ιούλιο και 21 δις. τον περσινό Αύγουστο. Οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα μειώθηκαν στα 2,5 δις. από 2,6 δισ. τον προηγούμενο μήνα και 6,3 δις. τον περσινό Αύγουστο. Μείωση σημειώθηκε και στις καταθέσεις των κυπρίων πέφτοντας στα 33,6 δις. από 34,1 δις. τον Ιούλιο του 2013 και 43,4 δις. τον όγδοο

4 μήνα του Μείωση δανεισμού Πέραν της μείωσης των καταθέσεων, τα στοιχεία δείχνουν και μείωση του δανεισμού. Πτωτικά κινούνται όλες οι κατηγορίες δανείων με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στον τομέα των καταναλωτικών δανείων. Τα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν κατά 9,1% έναντι μείωσης 7,6% τον Ιούλιο ενώ στα στεγαστικά δάνεια η μείωση ανήλθε στο 4% από 3,6% που ήταν η μείωση του Ιουλίου. Μείωση 3,4% σημειώθηκε και στα επιχειρηματικά δάνεια έναντι μείωσης 2,7% τον Ιούλιο. Το σύνολο των χορηγήσεων στο σύστημα μειώθηκε τέλος Αυγούστου του 2013 στα 63,8 δις. από 66,3 δις. τον έβδομο μήνα του 2013 και 72,8 δις. τον Αύγουστο του Τα δάνεια σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 5,3% έναντι μείωσης 3% τον Ιούλιο και αύξησης 2,6% τον Αύγουστο του 2012 (Πηγή: Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι το 2060 Μέχρι το 2060 επαρκεί το πραγματικό αποθεματικό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα αναμενόμενα έσοδα για να καλύψουν τα αναμενόμενα έξοδα και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. Η αναλογιστική μελέτη βάσει της οποίας το ΤΚΑ είναι βιώσιμο μέχρι το 2060 αξιολογήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου από την Ομάδα Εργασίας για την Γήρανση (Ageing Working Group), της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Committee) της Ε.Ε. και τα αποτελέσματά της υιοθετήθηκαν χωρίς ενστάσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπουργού Εργασίας, με βάση την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης, για ετοιμασία Αναλογιστικής Μελέτης για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τον Αναλογιστή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με συγκεκριμένους περιορισμούς, η μελέτη έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις πρόνοιες και το χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου, στη βάση των παραδοχών, οι οποίες συμφωνήθηκαν με την Τρόικα (Πηγή: Σημαντική μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων Οι συνολικές εγγραφές οχημάτων, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2013, μειώθηκαν κατά 34,1% και έφθασαν τις , σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου Αυγούστου Οι εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν, μειώθηκαν σε 8.833, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, δηλαδή υπήρξε μείωση 36,7% (Πηγή: CYSTAT).

5 Έσοδα από τον τουρισμό Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών τα έσοδα από τον τουρισμό το μήνα Μάιο 2013 ανήλθαν σε 202,1 εκ. σε σύγκριση με 214,3 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου σημειώνοντας μείωση 5,7% (Πηγή: CYSTAT). Φόρος κεφαλαιουχικών κερδών και πλειστηριασμοί Ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών, στις περιπτώσεις πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας με δημόσιο πλειστηριασμό, θα υπολογίζεται και θα καταβάλλεται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, εντός ενός μηνός από την ημέρα που κατατίθεται στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας το ποσό του εκπλειστηριάσματος και το ακίνητο θα εγγράφεται στο όνομα του τελευταίου πλειοδότη το συντομότερο δυνατό. Αυτά προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σε δύο τροποποιητικούς νόμους περί κεφαλαιουχικών κερδών που ψηφίσθηκαν ομόφωνα σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να καλυφθούν ορισμένα νομικά κενά που παρατηρούνται σε σχέση με την είσπραξη του φόρου αυτού στις περιπτώσεις πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας με δημόσιο πλειστηριασμό, την επιβολή φόρου στις περιπτώσεις εκχώρησης δικαιωμάτων από τον αγοραστή ακίνητης ιδιοκτησίας σε άλλο πρόσωπο που απορρέουν από τη σύμβαση αγοράς, καθώς και στις περιπτώσεις διάθεσης ακίνητης ιδιοκτησίας που βρίσκεται στα κατεχόμενα και διάθεσης ακίνητης ιδιοκτησίας για την οποία δεν υπάρχει, στη μορφή που πωλείται, ο καθορισμός της αξίας της 1ης Ιανουαρίου 1980 από γενική εκτίμηση. Έτσι, στις περιπτώσεις όπου ο αγοραστής ακίνητης ιδιοκτησίας εκχωρεί τα δικαιώματά του που απορρέουν από τη σύμβαση αγοράς σε άλλο πρόσωπο, θα επιβάλλεται φόρος κεφαλαιουχικών κερδών. Με τη νέα νομοθεσία, επιδιώκεται επίσης, η διόρθωση ορισμένων νομικών κενών που παρατηρούνται κατά τον καθορισμό του ποσού που εκπίπτει για σκοπούς υπολογισμού του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από τη διάθεση ακίνητης ιδιοκτησίας, καθώς και η διασαφήνιση ότι, σε περίπτωση διάθεσης ιδιοκτησίας που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές, επιβάλλεται και εισπράττεται φόρος κεφαλαιουχικών κερδών. Μέχρι τώρα, η καταβολή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διάθεσης ακίνητης ιδιοκτησίας με δημόσιο πλειστηριασμό, δεν ήταν υποχρεωτική, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να μην καταβάλλουν το φόρο και η διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου στον τελευταίο πλειοδότη από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας να μην καθίσταται δυνατή. Ως εκ τούτου, οι αγοραστές ακινήτων από πλειστηριασμούς, παρ όλο που καταβάλλουν μεγάλα ποσά για την απόκτηση των ακινήτων, δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν δικαστικά μέτρα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημιώσεις (Πηγή: Δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών Ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για το μήνα Αύγουστο 2013 ανήλθε στις 125,53 μονάδες (με βάση 2005=100,00), σημειώνοντας μείωση της τάξης του 0,22% σε σχέση με τον Ιούλιο Για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, ο δείκτης σημείωσε μείωση της τάξης του 0,99% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (Πηγή: CYSTAT).

6 Unsubscribe from all KPMG newsletters and/or alerts KPMG Limited, Εσπερίδων 14, 1087, Λευκωσία, Κύπρος 2013 KPMG Limited, ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης εγγεγραμμένη στην Κύπρο, μέλος του δικτύου ανεξάρτητων Οίκων της KPMG που συνδέονται με το Διεθνή Οίκο KPMG International Cooperative ( KPMG International ), Ελβετικός Οργανισμός. Όλα τα νόμιμα δικαιώματα κατοχυρωμένα. Εκτυπωμένο στην Κύπρο. Η επωνυμία της KPMG, το λογότυπο και το "cutting through complexity" είναι εγγεγραμμένα εμπορικά σήματα ή εμπορικά σήματα της KPMG International. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν είναι γενικής φύσεως και δεν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες/περιστάσεις οποιουδήποτε ατόμου ή εταιρείας. Παρόλο που γίνεται προσπάθεια να δοθούν ακριβείς και σύγχρονες πληροφορίες, δεν μπορεί να εξασφαλισθεί ότι τέτοιες πληροφορίες θα είναι ακριβείς κατά την ημέρα που θα γίνεται αναφορά σε αυτές ή ότι θα συνεχίσουν να παραμένουν ακριβείς στο μέλλον. Κανείς δεν θα πρέπει να ενεργεί με βάση τις πληροφορίες αυτές χωρίς την εξασφάλιση κατάλληλης επαγγελματικής συμβουλής μετά από ενδελεχή εξέταση των συνθηκών της κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης. Οι απόψεις και γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν είναι αυτές του συγγραφέα και δεν εκπροσωπούν κατ ανάγκη τις απόψεις και γνώμες της KPMG International Cooperative ( KPMG International ) ή Οίκων Μελών της KPMG.

Economics Weekly Alert

Economics Weekly Alert Economics Weekly Alert 29 Αυγούστου 2014 Καταθέσεις Δάνεια Τιμές Ακινήτων Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε για δεύτερη φορά η Κεντρική Τράπεζα, το συνολικό ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών που

Διαβάστε περισσότερα

Economics Weekly Alert

Economics Weekly Alert Economics Weekly Alert 05 Ιουλιου 2013 Επιτόκια Ανεργία Μέτρα για ΜμΕ Δεν υπάρχουν αλλαγές στα διατάγματα που εκδόθηκαν σήμερα και αφορούν τα περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές. KPMG Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Επιτόκια Ανεργία Εκποιήσεις Ακινήτων

Επιτόκια Ανεργία Εκποιήσεις Ακινήτων Τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο μειώθηκαν στο 5,98% από 6,09% τον προηγούμενο μήνα και είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2010 που το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Economics Weekly Alert

Economics Weekly Alert Economics Weekly Alert 06 Δεκεμβρίου 2013 Αποκρατικοποιήσεις - Ψήφιση νομοσχεδίων - Τουρισμός - Ανεργία Η έγκριση του οδικού χάρτη για τις αποκρατικοποιήσεις και η ψήφιση μνημονιακών νομοσχεδίων, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Γενική Εκτίμηση των Ακινήτων σε Τιμές 1/1/2013. http://www.moi.gov.cy/moi/dls/dls.nsf/all/689e330aee83d1bbc2257d0f00350b3f?

Νέα Γενική Εκτίμηση των Ακινήτων σε Τιμές 1/1/2013. http://www.moi.gov.cy/moi/dls/dls.nsf/all/689e330aee83d1bbc2257d0f00350b3f? Economics Alert 30 Ιουλίου 2014 Νέα Γενική Εκτίμηση των Ακινήτων σε Τιμές 1/1/2013 Οι ιδιοκτήτες ακίνητης ιδιοκτησίας που διαφωνούν με την αξία της Γενικής Εκτίμησης και όχι με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου

Διαβάστε περισσότερα

Economics Alert. Νέο Διάταγμα για περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές

Economics Alert. Νέο Διάταγμα για περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές Economics Alert 03 Απριλίου 2013 Νέο Διάταγμα για περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές Αναμένεται διάταγμα για αποδέσμευση του 10% των ανεξασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου KPMG Άγγελος Γρηγοριάδης

Διαβάστε περισσότερα

OPAP SPORTS LIMITED ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

OPAP SPORTS LIMITED ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑ Διοικητικό Συμβούλιο και άλλοι αξιωματούχοι 1 Έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Φόρος Κεφαλαιουχικών Κερδών Εγκύκλιος του Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων: - Επεξήγηση του Νόμου Ν.135(Ι)/2010

Φόρος Κεφαλαιουχικών Κερδών Εγκύκλιος του Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων: - Επεξήγηση του Νόμου Ν.135(Ι)/2010 Ενημερωτικό Δελτίο Ιανουάριος 2012 Αριθμός 18 Σε αυτή την έκδοση 4 4 4 4 4 4 5 5 5 7 7 12 20 20 21 21 21 21 21 22 23 23 24 24 24 31 32 32 34 35 35 35 Φόρος Εισοδήματος Τροποποιήσεις στον περί Φορολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Έκθεση 2013-2014

Ετήσια Έκθεση 2013-2014 Ετήσια Έκθεση 2013-2014 Ετήσια Έκθεση 2013-2014 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 1 ΜΗΝΥΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ 4 2 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ 6 - Η Κυπριακή Οικονομία 7 - Κύριοι Οικονομικοί Δείκτες 11 - Εξελίξεις στο Χρηματιστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα Συνδεδεμένο με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ (Κεντρικό Φορέα)

Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα Συνδεδεμένο με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ (Κεντρικό Φορέα) Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα Συνδεδεμένο με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ (Κεντρικό Φορέα) Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα Συνδεδεμένο με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ (Κεντρικό Φορέα) 4 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ALPHA BANK CYPRUS LTD

ALPHA BANK CYPRUS LTD ALPHA BANK CYPRUS LTD ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Το παρόν Ενημερωτικό Δελτίο καταρτίστηκε με βάση τον Κανονισμό 809/2004 της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον περί Δημοσίας Προσφοράς και Ενημερωτικού Δελτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σελίδα Αξιωματούχοι και Επαγγελματικοί Σύμβουλοι 1 Έκθεση Διοικητικού Συμβουλίου 2

Διαβάστε περισσότερα

CH. CHARILAOU GROUP PLC

CH. CHARILAOU GROUP PLC CH. CHARILAOU GROUP PLC (ΠΡΩΗΝ MAD FUN ENTERTAINMENT PLC, ΠΡΩΗΝ XENOS TRAVEL PUBLIC LTD) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΧΑΚ 180.000.000 ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ CH. CHARILAOU GROUP PLC ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 0,01 Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΠΟΥ ΕΚ ΟΘΗΚΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για τo εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για τo εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 Ανακοίνωση Οικονομικά Αποτελέσματα Συγκροτήματος για τo εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 Λευκωσία, 27 Νοεμβρίου 2014 Δήλωση Διευθύνοντος Συμβούλου Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου: «To τρίτο τρίμηνο

Διαβάστε περισσότερα

1. Φορολογία Φυσικών Προσώπων

1. Φορολογία Φυσικών Προσώπων 1. Φορολογία Φυσικών Προσώπων 1.1 Φορολογικοί Συντελεστές Φορολογητέο Εισόδημα 0-19.500 Φορολογικός Συντελεστής Ποσό Φόρου Συνολικός Φόρος 0 19.501-28.000 20 1.700 1.700 28.001-36.300 25 2.075 3.775 36.301-60.000

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο Ενημερωτικό Δελτίο

Ενημερωτικό Δελτίο Ενημερωτικό Δελτίο 0001/00009631/el Ενημερωτικά Δελτία BANK OF CYPRUS PUBLIC COMPANY LTD BOCY Ενημερωτικό Δελτίο Ενημερωτικό Δελτίο Attachment: 1. Ενημερωτικό Δελτίο Non Regulated Publication Date: 27/11/2014 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας

Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας Ενημερωτικό Έντυπο 9 Σεπτεμβρίου 2014 Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ KPMG Άγγελος Γρηγοριάδης Πρόεδρος KPMG Τ:22 209 245 E:agregoriades@kpmg.com Γιώργος Μαρκίδης Διοικητικός Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΜΗΜΑ B. Αριθμός 4794 Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014 3891

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΜΗΜΑ B. Αριθμός 4794 Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014 3891 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΜΗΜΑ B Αριθμός 4794 Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014 3891 Aριθμός 3726 EuroLife Limited Δημοσίευση σύμφωνα με τον Κανονισμό 22(2) των περί της Ασκήσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΜΗΜΑ Β ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1999 ΜΕΧΡΙ 2000

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΜΗΜΑ Β ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1999 ΜΕΧΡΙ 2000 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΜΗΜΑ Β Αριθμός 4688 Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 3079 Αριθμός 3447 ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1999 ΜΕΧΡΙ 2000 Κοινοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικές Καταστάσεις που έληξε. στις. 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οικονομικές Καταστάσεις που έληξε. στις. 30 Σεπτεμβρίου 2014 Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις για το εννιάμηνο που έληξε στις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ: 7 Ιουλίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ: 7 Ιουλίου 2015 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ: 7 Ιουλίου 2015 Με βάση τον Κανονισμό 809/2004 (όπως τροποποιήθηκε) της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον περί Δημόσιας Προσφοράς και Ενημερωτικού Δελτίου Νόμο του 2005 (όπως τροποποιήθηκε)

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαία ηλεκτρονική ενημερωτική έκδοση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Εβδομαδιαία ηλεκτρονική ενημερωτική έκδοση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης On line Εβδομαδιαία ηλεκτρονική ενημερωτική έκδοση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2014, τεύχος 306 Επιμέλεια: Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Σύνταξη:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Επισυνάπτεται Ανακοίνωση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Επισυνάπτεται Ανακοίνωση. 0002/00000611/el Εννιαμηνιαία Οικονομική Έκθεση CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Επισυνάπτεται Ανακοίνωση. CPB Attachments:

Διαβάστε περισσότερα

Argus Stockbrokers Ltd

Argus Stockbrokers Ltd Argus Stockbrokers Ltd ΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ Ο ΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 31 Η ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΜΑΙΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Το Κυπριακό Φορολογικό Σύστημα: Λειτουργία και Αποτελεσματικότητα

Το Κυπριακό Φορολογικό Σύστημα: Λειτουργία και Αποτελεσματικότητα Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πρόγραμμα MBA Το Κυπριακό Φορολογικό Σύστημα: Λειτουργία και Αποτελεσματικότητα Ερευνητική Ομάδα Στυλιανός Στέφανος Ιωάννης Αγαθοκλέους

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ / ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΕΝΩΠΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ / ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΕΝΩΠΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ / ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΕΝΩΠΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Ι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1. Ο περί Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ N. 136(I)/2014 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ι Αριθμός 4460 Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014 939 Ο περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις (Τροποποιητικός)

Διαβάστε περισσότερα