Progressa Σύστημα κλίνης Προώθηση της κινητικότητας. Επιτάχυνση της ανάκαμψης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Progressa Σύστημα κλίνης Προώθηση της κινητικότητας. Επιτάχυνση της ανάκαμψης"

Transcript

1 Progressa Σύστημα κλίνης Προώθηση της κινητικότητας. Επιτάχυνση της ανάκαμψης

2 Οι προκλήσεις Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες: βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης, έλεγχο του κόστους, μείωση της διάρκειας νοσηλείας, λιγότερες επανεισαγωγές και εξάλειψη πτώσεων ή επιπλοκών όπως ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, μυϊκή ατροφία ή έλκη κατάκλισης. Η λύση Η αντίληψη ότι η ασφαλής και πρόωρη κινητικότητα βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν ταχύτερα υποστηρίζεται από δημοσιευμένες κλινικές μελέτες 1-6. Η Hill-Rom είναι η μοναδική που μπορεί να παρέχει μία ολοκληρωμένη σειρά λύσεων και κλινική υποστήριξη που ενθαρρύνει την πρόωρη κινητικότητα και διευκολύνει την ασφαλή, αποτελεσματική φροντίδα. Το ίδρυμά μας Η ιδέα «Η Κινητικότητα είναι Ζωή» (Mobility is Life ) αποτελεί τη βάση από την οποία η Hill-Rom αναπτύσσει και κατασκευάζει λύσεις με σκοπό την βελτίωση των αποτελεσμάτων για ασθενείς και φροντιστές μέσω καινοτομιών για γρήγορη ανάρρωση.

3 Αναπνευστικά Ο αναπνευστήρας επιπλοκές πνευμονίας μπορεί να προσθέσει ημέρες στην διάρκεια παραμονής στην ΜΕΘ και κόστος από $ ανά ασθενή 9 Νευρολογικά Παραλήρημα παρατηρείται σε ποσοστό μέχρι 80% των ασθενών της ΜΕΘ με έως και $ οριακό ετήσιο κόστος της φροντίδας 25 Καρδιαγγειακά Ορθοστατική δυσανεξία, καρδιακές παθήσεις και 15% απώλεια όγκου πλασματος 19 Μυοσκελετικά Απώλεια αντοχής 50% τις πρώτες 3-5 εβδομάδες με μόνο 6% ανάκτηση ανά 3, 26, 27 εβδομάδα με άσκηση Αιματολογικά Αναιμία Μεταβολικά Αντοχή στην ινσουλίνη και αρνητικό ισοζύγιο αζώτου Νεφρολογικά Κατακράτηση ούρων, στάση και/ή λίθοι Δερματολογικά Μέσο κόστος για την φροντίδα ελκών πίεσης ΙΙΙ ή IV βαθμού στην αυξημένη φροντίδα είναι $ και 4 ημέρες επιμήκυνση της διάρκειας νοσηλείας 13. Γαστρεντερολογικά Δυσκοιλιότητα και ενσφήνωση κοπράνων Η ακινησία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης απειλητικών για την ζωή επιπλοκών και ψυχολογικών προβλημάτων και έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στην έκβαση των ασθενών. Τα κλινικά ζητήματα γύρω από την έλλειψη κινητικότητας μεγεθύνονται εντός των μονάδων αυξημένης φροντίδας των ασθενών, όπως η Μ.Ε.Θ. Γιατί πρόωρη κινητικότητα? Οι συνέπειες της ακινησίας περιλαμβάνουν αυξημένη διάρκεια παραμονής και κόστος θεραπείας και για τους νοσηλευτές υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμών σχετικών με εργασία 11 Η ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε: Περισσότερο χρόνο στον αναπνευστήρα Αυξημένη διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ Αυξημένη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο Υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας Μελέτες δείχνουν ότι η εφαρμογή ενός προγράμματος πρόωρης κινητικότητας στην ΜΕΘ, όπως το πρόγραμμα Προοδευτικής Κινητικότητας (Progressive Mobility TM ) της Hill-Rom μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διάρκεια παραμονής, στη μείωση του κόστους και στην βελτίωση της υγείας και της ευεξίας του ασθενή 1-6.

4 Οι οικονομικές επιπτώσεις ενός προγράμματος Πρόωρης Κινητικότητας και της τεχνολογίας του είναι σημαντική Η Μυϊκή ατροφία είναι μετρήσιμη μέσα σε τρεις έως πέντε μέρες στο κρεβάτι, τόσο σε υγιείς όσο και σε ενήλικες σε κρίσιμη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, μέχρι το 50% των ασθενών βιώνουν λειτουργική εξασθένηση μεταξύ της εισαγωγής τους στο νοσοκομείο και της εξόδου τους από αυτό 3. Επιπλοκές του αναπνευστικού που οφείλονται σε ακινησία είναι ο κύριος λόγος για τις επανεισαγωγές στην ΜΕΘ, οι οποίες συχνά οδηγούν στο διπλάσιο του μέσου όρου παραμονής στο νοσοκομείο και μια αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας έως και 10% 12. Επιπρόσθετα το κόστος και η εμφάνιση ελκών κατάκλισης μέσα στο Ίδρυμα είναι υψηλό. Το ποσοστό εμφάνισης κατακλίσεων στα Νοσοκομεία είναι για τη μονάδα ΜΕΘ περίπου 4,5% και ο μέσος όρος κόστους ενός σταδίου 13, 14. κατακλίσεων ΙΙΙ-IV βαθμού είναι μεγαλύτερος από $43,000 Η εφαρμογή ενός προγράμματος πρόωρης κινητικότητας με τεχνολογικές εξελίξεις βοηθά στην επίτευξη βελτιωμένων κλινικών και οικονομικών αποτελεσμάτων. Ποιά ευεργετικά αποτελέσματα παρέχουν? Η έρευνα Dr. Winkelman αξιολόγησε την επίπτωση στην έκβαση του ασθενή στην ΜΕΘ, της χρήσης ενός προγράμματος προοδευτικής κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικά προηγμένων θεραπευτικών κλινών και των μηχανημάτων μετακίνησης των ασθενών 6. ΜΕΘ η μέση διάρκεια παραμονής μειώθηκε κατά 5 μέρες Μέσος αριθμός ημερών στον αναπνευστήρα μειώθηκε κατά 3 μέρες Πρώτη δραστηριότητα των ασθενών σημειώθηκε 3,5 days νωρίτερα Οικονομικές επιπτώσεις της πρόωρης κινητοποίησης στην ΜΕΘ. Tο εξοικονομημένο κόστος από την μείωση του χρόνου παραμονής στη ΜΕΘ ήταν $11,507 (με βάση ένα μέσο όρο κόστους $3,968 ανά ημέρα). Το εξοικονομημένο κόστος που οφείλεται στην μείωση παραμονής στην ΜΕΘ ήταν περίπου $13,000 Το εξοικονομημένο κόστος από τη μείωση ημερών στον αναπνευστήρα ήταν περίπου $11,000 για ασθενείς οι οποίοι κινητοποιήθηκαν νωρίτερα Η εξοικονόμηση κόστους λόγω εφαρμογής ενός προγράμματος πρόωρης κινητικότητας στην ΜΕΘ 1 Εξοικονόμηση κόστους ανά ημέρα μειωμένης διάρκειας παραμονής στην ΜΕΘ σε μια μονάδα με έναν μέσο όρο 500 ασθενών ετησίως ΜΕΘ μειωμένη διάρκεια 1 μέρα παραμονής Εξοικονόμηση κόστους ανά ημέρα μη χρήσης αναπνευστήρα στην ΜΕΘ με μέσω όρο 200 διασωληνωμένων ασθενών ετησίως Ημέρες μη χρήσης 1 μέρα αναπνευστήρα ΜΕΘ κόστος/μέρα $3,184 Κόστος αναπνευστήρα/μέρα $3,968 ΜΕΘ εξοικονόμηση/ασθενή $3,184 Αναπνευσ. Εξοικονομ./ασθενή $3,968 Ετήσιος αριθμός ασθενών ΜΕΘ 500 Ετήσια εξοικονόμηση διάρκειας παραμονής ΜΕΘ $1,592,000 Ετήσιο αριθμός ασθενών σε αναπνευστήρα Ετήσια εξοικονόμηση από αναπνευστήρα 200 $793,600 Πιθανή συνδυασμένη ετήσια εξοικονόμηση: $2,385,600

5 Είναι το πρόγραμμα πρόωρης κινητοποίησης που χρησιμοποιείτε αποτελεσματικό όσο θα μπορούσε να είναι? Η χρήση ενός Πρωτοκόλλου Πρόωρης Όρθιας Κινητοποίησης (ΠΠΟΚ) και της τεχνολογίας σε μία νευρολογική μονάδα εντατικής θεραπείας 5. ΠΠΟΚ: Ένα σύνολο εργαλείων κινητικότητας αναπτύχθηκε, συμπεριλαμβανομένου του αλγόριθμου ΠΠΟΚ: ένας αλγόριθμος 11- προοδευτικών βημάτων ξεκινώντας από 45 της κεφαλής της κλίνης-> τμηματική καρέκλα ->πλήρη θέση καρέκλας κλίνης -> όρθια στάση -> pivot και στη θέση καρέκλας -> μεταφορές -> βάδιση με αύξηση των αποστάσεων και των επιπέδων ανεξαρτησίας. Αγοράστηκαν επιπρόσθετα βοηθητικά κινητικότητας Ξεκίνησε διεπιστημονική εκπαίδευση. Αποτελέσματα χρήσης ενός προγράμματος κινητικότητας 5 : Αύξηση κινητικότητας μεταξύ των ασθενών της νευρολογικής εντατικής θεραπείας κατά 300% Μείωση της διάρκειας παραμονής στην μονάδα νευρολογικής εντατικής θεραπείας κατά 13% Η διάρκεια παραμονής στο Νοσοκομείο μειώθηκε από τις 12 στις 8.6 μέρες Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 60% Σημαντική μείωση χρήσης αναπνευστήρα από πνευμονία από ποσοστό 2.14 ανά 1,000 ημέρες στο μηδέν : Οι ασθενείς που είναι καθηλωμένοι σε νοσοκομειακές κλίνες χωρίς τακτική σωματική δραστηριότητα βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως αδυναμία που αποκτάται στην ΜΕΘ, αναπνευστήρα σχετιζόμενο με πνευμονία, έλκη πίεσης (κατακλίσεις), μείωση της μυϊκής μάζας και παραλήρημα 3, ΜΕΘ - Παθολογική αδυναμία Η κρίσιμη πολυνευροπάθεια ή μυοπάθεια είναι μια νευρολογική διαταραχή που πλήττει ασθενείς με σοβαρή, οξεία ασθένεια που απαιτεί νοσηλεία ΜΕΘ διάρκεια παραμονής πάνω από 24 ώρες και περιλαμβάνει τα νεύρα και τους μυς. Καθυστερεί την αποθεραπεία και θέτει σε κίνδυνο την αποκατάσταση του ασθενή. Αυξάνει σημαντικά τον χρόνο παραμονής στην ΜΕΘ και στο νοσοκομείο και τα ποσοστά θνησιμότητας 7. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: Σήψη Φλεγμονώδης αντίδραση Πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα Χρήση στεροειδών και νευρομυϊκών αναστολών που συμβάλουν στην παθολογική αδυναμία στη ΜΕΘ Αναπνευστήρας σχετιζόμενος με πνευμονία Η πνευμονία με υποστήριξη αναπνευστήρα είναι μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστεί στο πνευμονικό σύστημα, ως αποτέλεσμα της ακινησίας. Κατά μέσο όρο, το ποσοστό χρήσης αναπνευστήρα από πνευμονία είναι περίπου 15.8 ανά 1000 μέρες αναπνευστήρα, προσθέτοντας 12 ημέρες στον χρόνο διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο. Το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται κατά περίπου 15% 9 Η αύξηση του κότσους περίθαλψης είναι περίπου $40,000 $ 90,000 ανά ασθενή 28.

6 Το περιβάλλον εντατικής θεραπείας γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο απαιτητικό και σύνθετο Η πίεση που δεχόμαστε για να προσφέρουμε περισσότερα με περιορισμένη βοήθεια είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους νοσηλευτές σήμερα. Δεδομένου του περιορισμού των πόρων οι νοσηλευτές χρειάζονται τα σωστά εργαλεία για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους και την προσφορά τους ανά βάρδια. Βαρύτερα εργασιακά φορτία απαιτούν από τους νοσηλευτές να δαπανούν όλο και περισσότερο χρόνο σε εργασίες φροντίδας που δεν αφορούν τον ασθενή. Η διαχείριση του ασθενή και η επανατοποθέτησή του είναι μία σωματικά απαιτητική εργασία, χρονοβόρα που βάζει τους νοσηλευτές σε υψηλό κίνδυνο να αποκτήσουν μυοσκελετικούς τραυματισμούς 21,22. Για τον νοσηλευτή η άρση των ασθενών αντιπροσωπεύει έως και το ήμισυ του συνόλου των τραυματισμών σχετιζόμενων με την εργασία 11. Οι νοσηλευτές πρέπει να βρουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ απόδοσης και συμμόρφωσης με τα πρωτόκολλα ασφαλείας μέσα στο περιβάλλον εντατικής φροντίδας. Η βελτίωση της διαδικασίας κινητοποίησης έχει θετική επίδραση στην ανάρρωση του ασθενούς. Μια σημαντική εργονομική βελτίωση για τους νοσηλευτές, μείωση του απαιτούμενου χρόνου κατά 84,7% 15 Η συχνότητα κινητοποίησης αυξήθηκε κατά 48.5% 15 Ο αριθμός των νοσηλευτών που απαιτούνται ανά ορθοστάτηση μειώθηκε κατά 45% σε σχέση με τις σύνηθες διαδικασίες κινητοποίησης Το χρονικό διάστημα μεταξύ αποσωλήνωσης και πλήρης κινητοποίησης εκτός κλίνης μειώθηκε κατά 38% 16 Η κλινική φροντίδα για τους βαριά πάσχοντες ασθενείς είναι πολύπλοκη και αποτελεί μια υγειονομική και νομική πρόκληση Οι φροντιστές αντιμετωπίζουν μια σειρά από ολοένα μεγαλύτερες προκλήσεις. Ο πληθυσμός των ασθενών γίνεται γηραιότερος, καθηλωμένος και εύθραυστος Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός εξοπλισμού σε ένα περιορισμένο χώρο εργασίας. Η ευθύνη για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου απόκτησης ενδονοσοκομειακών επιπλοκών στους ασθενείς Η ανάγκη για υψηλή ακρίβεια στην τεκμηριωμένη θεραπεία και την παρεχόμενη περίθαλψη. Περιβαλλοντολογικά εμπόδια και αντίληψης ασθενούς για την κινητοποίηση των ασθενών της Μ.Ε.Θ. 3 Οι ασθενείς πρέπει να καταλάβουν ότι η πρόωρη κινητοποίηση τους είναι σημαντική για την ανάρρωσή τους. Εάν ο ασθενής πονάει μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, αλλά η κινητοποίηση είναι απαραίτητη. Η εκπαίδευση είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας. Εμπόδια αντίληψης στην κινητοποίηση ασθενών Μ.Ε.Θ.: Οι ασθενείς Μ.Ε.Θ. είναι σε βαριά καταστολή Οι ασθενείς Μ.Ε.Θ. δεν αισθάνονται άνετα κατά την μετακίνησή τους. Πιθανό ρίσκο αποσωλήνωσης. Έλλειψη ανθρώπινων και τεχνολογικών πόρων. Πιθανή αιμοδυναμική αστάθεια.

7 Πρόγραμμα Προοδευτικής Κινητικότητας Η ακινησία αυξάνει τον κίνδυνο για επικίνδυνες επιπλοκές, που επηρεάζουν την έκβαση της ανάρρωσης των ασθενών, την διάρκεια παραμονής τους και το κόστος θεραπείας. Το Πρόγραμμα Προοδευτικής Κινητικότητας, που διατίθεται μόνο από την Hill-Rom, στηρίζεται σε στοιχεία βασισμένα σε μεθοδολογίες που υποστηρίζουν την έγκαιρη κινητικότητα των ασθενών χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια ασθενών ή των νοσηλευτών. 23, 24 Διασφαλίζει την ασφάλεια ασθενών και νοσηλευτές μέσω ολοκληρωμένης λειτουργικότητας και ανυψωτικών συστημάτων Βοηθά τους νοσηλευτές να διατηρούν τις βέλτιστες θεραπευτικές θέσεις, να παρέχουν τεκμηριωμένες θεραπείες και να ανακτούν την κινητικότητα. Βοηθά στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών, αναπνευστικών, μεταβολικών και μυϊκών διαταραχών, και παραλήρημα.

8 Αναπνοή Κλίση Κάθισμα Εξασφαλίζει την αποτελεσματική αναπνοή των ασθενών ώστε να μην δημιουργηθούν επιπλοκές που σχετίζονται με την ακινησία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης φάσης ΤΠ > 30 / Συναγερμός ΤΠ Διατηρεί τη βέλτιστη γωνία ΤΠ* σύμφωνα με τα πρωτόκολλα πρόληψης Αναπνευστήρα Πνευμονικές Επιπλοκές (VAP**) Θεραπεία Συνεχόμενης Πλευρικής Περιστροφής (CLRT) Βοηθά στην κινητοποίηση των πνευμονικών εκκρίσεων και αυξάνει τη ροή του αίματος για την αποφυγή πνευμονικών επιπλωκών 2 Θεραπεία Επίκρουσης & Δόνησης (P&V) Βελτιώνει την απόδοση του αναπνευστικού Προετοιμάζει τον ασθενή φυσιολογικά για την καθιστή και όρθια θέση με το πάτημα ενός κουμπιού ΤΠ > 45 / Συναγερμός ΤΠ Διατηρεί τη βέλτιστη γωνία ΤΠ* σύμφωνα με τα πρωτόκολλα πρόληψης Αναπνευστήρα Πνευμονικές Επιπλοκές (VAP**) 18 Reverse Trendelenberg- Κλίση Επιφάνειας Παρέχει συνθήκες ορθοστάτησης Η θέση αυτή διευκολύνει την καλύτερη αναπνοή και βοηθά τους ασθενείς φυσιολογικά να προσαρμοστούν στην όρθια θέση Σταδιακή θέση καρέκλας Διευκολύνει την ανταλλαγή αερίων Όρθια Θέση Επιτρέπει την έκταση του πνεύμονα StayInPlace (Διατήρηση Ασθενή στη σωστή Θέση Αποτρέπει να γλιστρά ο ασθενή προς τα κάτω, ελαχιστοποιώντας έτσι την ανάγκη επανατοποθέτησης του ασθενούς. * ΤΟ = Τμήμα Πλάτης ** VAP = Ventilator-Acquired Pneumonia Η προώθηση της Κινητικότητας μπορεί να βοηθήσει τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς στην γρηγορότερη ανάρρωσής τους. 3

9 Τα οφέλη ενός προγράμματος Προοδευτικής Κινητικότητας Όρθια Θέση Επιτρέπει στους ασθενείς να ορθοστατήσουν παρέχοντας πρόσθετη στήριξη εφόσον απαιτείται. Καρέκλα Έγερσης Χτιζει την αντοχή των ασθενών Ανυψωτικά Συστήματα Παρέχουν σταδιακή αντίληψη του βάρους Κίνηση Οι ασθενείς σε αυτό το στάδιο είναι αδύναμοι αλλά σε θέση να συνεργάζονται και να σηκώνονται από το κρεβάτι εκτελώντας τις εντολές των θεράποντων ιατρών. Καρέκλα Έγερσης Ανυψωτικά Συστήματα Επιτυγχάνει την εκτέλεση των εντολών για έξοδο από την κλίνη Liko Ορθοστατικές και Ανυψωτικές Λύσεις Διευκολύνει τους ασθενείς να διανύουν προοδευτικά μεγαλύτερες αποστάσεις Εν συντομία, η εφαρμογή ενός προγράμματος προοδευτικής κινητικότητας με τις τεχνολογικές εξελίξεις βοηθά στην επίτευξη βελτιωμένων κλινικών και οικονομικών αποτελεσμάτων. Μελέτες δείχνουν: ότι οι ασθενείς βγαίνουν από τον αναπνευστήρα γρηγορότερα, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών από πνευμονία και αναπνευστήρα (VAP), μειώνει την πιθανότητα ελκών δέρματος και μείωση παραληρήματος. Αποτελέσματα σε επιζώντες της Μ.Ε.Θ., Μέσος όρος (95% CI) Μέρες για την πρώτη έξοδο από την κλίνη* Διάρκεια παραμονής στην Μ.Ε.Θ. σε μέρες* Διάρκεια παραμονής στο Νοσοκομείο σε μέρες* Χωρίς πρόωρη κινητικότητα** Με πρόωρη κινητικότητα** Βελτίωση (Μέρες εκτός κλίνης) * Adjusted for BMI (Body Mass Index), Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II, and vasopressors ** Μόνο ασθενείς που επιβίωσαν και βγήκαν από το νοσοκομείο περιλαμβάνονται στην ανάλυση αποτελεσμάτων.

10 Σύστημα κλίνης Progressa Η πίεση να επιτύχουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους είναι μια μεγάλη πρόκληση στον τομέα της υγείας σήμερα. Το Σύστημα Κλίνης Progressa, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους νοσηλευτές, τους ιατρούς και θεραπευτές, ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νοσηλευτών, ασθενών και των ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης και υποστηρίζει την εφαρμογή του Προγράμματος Προοδευτικής Κινητικότητας της Hill-Rom. Με τη βοήθεια της ενσωματωμένης λειτουργικότητας του Συστήματος Κλίνης Progressa, το νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να διατηρήσει τη βέλτιστη θεραπευτική θέση για τον ασθενή, να παραδώσει τεκμηριωμένες θεραπείες και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κινητικότητας του ασθενή για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο από καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, μεταβολικές και μυϊκές διαταραχές, και το παραλήρημα. Περισσότερο από απλά ένα κρεβάτι, το Σύστημα Κλίνης Progressa είναι μια θεραπευτική συσκευή που λειτουργεί ως μια απρόσκοπτη επέκταση της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης. Επιπρόσθετα, η ευελιξία της επιφάνειας του Συστήματος Κλίνης Progressa σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το κρεβάτι για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες σας και να αναβαθμιστεί στις αλλαγές των αναγκών αυτών. Δεξιά: Mark Verhagen, νοσηλευτής εντατικής φροντίδας Αριστερά: Pieter Vaes, νοσηλευτής εντατικής φροντίδας St. Elisabeth Hospital Tilburg, The Netherlands - Ολλανδία Το Progressa καθιστά δυνατή την εφαρμογή πιο αποτελεσματικά της πρόωρης κινητοποίησης για Την αποφυγή ενδονοσοκομειακών επιπλοκών που είναι μια επιβάρυνση για τον ασθενή, τους συγγενείς τους και τους νοσηλευτές.

11 Αποτελεσματικότητα InteliDrive Σύστημα Ηλεκτρικής Μεταφοράς** Ένας και μόνο νοσηλευτής μπορεί εύκολα και με ασφάλεια να μεταφέρει την κλίνη με έλεγχο ακριβείας στάσεων και στροφών. Χειριστήριο Νοσηλευτή Προσβάσιμο τηλεχειριστήριο όπου και αν βρίσκεστε γύρω από την κλίνη. Οθόνη Γραφικών Νοσηλευτή (GCI) Για την ενίσχυση της νοσηλευτικής εργονομίας η οθόνη GCI μπορεί να προγραμματιστεί ή να προσαρμοστεί για την ρύθμιση θεραπειών. HandsFree Χειριστήριο CPR Ποδοκίνητος έλεγχος με ποδομοχλό κατεβάζει το ερεισίνωτο πλάτης και γονάτων και ανεβάζει το τμήμα των ποδιών με μία κίνηση. Ασφάλεια Υποβοήθηση πλαϊνής εξόδου Βοηθά τον ασθενή να καθίσει ως μέρος του Προγράμματος Προοδευτικής Κινητικότητας Εργονομικά Χειριστήρια Νοσηλευτών Ανασηκώνεται το πάνελ χειριστηρίου για εύκολη προβολή χωρίς να σκύβετε. Συναγερμός Γωνίας Πλάτης Δίνει σήμα όταν η γωνία κλίσης πλάτης πέφτει κάτω από 30 ή 45 Συνδεσιμότητα Σύστημα Εντοπισμού Εμποδίων (Obstacle Detect ) Σταματά την κλίνη όταν χαμηλώνει και την ανεβάζει αν εντοπίσει κάποιο αντικείμενο μεταξύ της βάσης και της επιφάνειας κατάκλισης της κλίνης. 3 Λειτουργιών Συναγερμός Εξόδου Κλίνης Για την ασφάλεια ασθενών, 3 επίπεδα συναγερμών ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή. NaviCare Κλήση Αδελφής*** Επιτρέπει στους νοσηλευτές να επικοινωνούν γρήγορα με προσωπικό και ασθενείς. Πίνακας Ελέγχου*** Παρέχει αυτοματοποιημένη εικόνα σε πραγματικό χρόνο της δραστηριότητας του προσωπικού, της κατάστασης της κλίνης και των πρωτοκόλλων των ασθενών σε οθόνες απεικόνισης. Μεταφορά Δεδομένων*** Στέλνει τις πληροφορίες της κλίνης και του ασθενούς από την κλίνη στα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία (EMR) ** Προαιρετικό *** Μη διαθέσιμο ακόμη σε Χώρες της ΕΕ

12 Η διαχείριση της μετατόπισης του ασθενή είναι ένα απαιτητικό, χρονοβόρο έργο, το οποίο θέτει τους νοσηλευτές σε υψηλό κίνδυνο απόκτησης μυοσκελετικών τραυματισμών. 21,22 Η τεχνολογία StayInPlace είναι διαθέσιμη μόνο με το σύστημα κλίνης Progressa Χωρίς την τεχνολογία StayInPlace, η γωνία κλίσης του ερεισίνωτου πλάτης μπορεί να ασκήσει πίεση στον ασθενή χαμηλά στην πλάτη, και να προκαλέσει την μετατόπιση του ασθενή προς τα κάτω της κλίνης. Η τεχνολογία StayInPlace επιτρέπει στο πλαίσιο και στην επιφάνεια του συστήματος κλίνης Progressa να επεκταθεί και να μεγαλώσει καθώς το ερεισίνωτο πλάτης ανυψώνεται. Μια βασική καινοτομία, η πρωτοποριακή τεχνολογία StayInPlace αποτρέπει τη μετατόπιση -γλίστρημα των ασθενών, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για επανατοποθέτηση του ασθενούς. Με την δυναμικά ανταποκρινόμενη λειτουργία StayInPlace στην γωνία του ερεισίνωτου πλάτης της κλίνης, η τεχνολογία αυτή σχεδιάστηκε για να μειώσει την επιβάρυνση που δέχονται οι νοσηλευτές με το βάρος που σηκώνουν, να αποφευχθούν οι τραυματισμοί της μέσης τους, καθώς επίσης να αποφευχθεί ο περιττός πόνος στον ασθενή που θα προκαλούνταν από την ανάγκη επανατοποθέτησής του και παρέχει το επιπρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης του κινδύνου δημιουργίας ελκών κατάκλισης. StayInPlace Σχεδιάστηκε να προλαμβάνει την μετατόπιση του ασθενή, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για επανατοποθέτηση του ασθενούς. Ανταποκρίνεται δυναμικά στην γωνία του ερεισίνωτου πλάτης της κλίνης. Σχεδιάστηκε για να μειώσει την επιβάρυνση που δέχονται οι νοσηλευτές με το βάρος που σηκώνουν και να μειώσει τον κίνδυνο δημιουργίας ελκών κατάκλισης. Μειώνει την ανάγκη για επανατοποθέτηση του ασθενούς εξοικονομώντας τον χρόνο των νοσηλευτών. Η τεχνολογία StayInPlace δεν ενεργοποιείται ενώ ο ασθενής βρίσκεται σε πρηνή θέση Καθώς το ερεισίνωτο πλάτης της κλίνης ανυψώνεται, η τεχνολογία StayInPlace αυξάνει την επιφάνεια κάτω από το άνω τμήμα του σώματος του ασθενούς. Η τεχνολογία StayInPlace επεκτείνει το πλαίσιο και την επιφάνεια του ερεισίνωτου πλάτης εναρμονισμένα με την φυσική επιμήκυνση του σώματος του ασθενή καθώς αυτός παίρνει την καθιστή θέση.

13 Πλήρης ευελιξία για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οποιασδήποτε Μ.Ε.Θ. Το Σύστημα Κλίνης Progressa είναι η μοναδική επιφάνεια κλίνης Μ.Ε.Θ. στην αγορά που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των βαρέως πασχόντων ασθενών σε διάφορους κλάδους της Μ.Ε.Θ. μέσω των αναβαθμίσεων και παραμετροποιήσεων που επιδέχεται. Το σύστημα Κλίνης Progressa μπορεί να ρυθμιστεί και να αναβαθμιστεί για να καλύψει ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων μέσα στο νοσοκομείο, ενώ αποτελεί μια ανώτερη εμπειρία στον χρήστη. Μπορείτε να μειώσετε το συνολικό κόστος με την επιλογή ενός προμηθευτή που θα μειώσει τα έξοδα συντήρησης, ανταλλακτικών και εκπαίδευσης. Το Σύστημα Κλίνης Progressa μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να ανταποκρίνεται σήμερα στις ανάγκες του Ιδρύματός σας και να παρέχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα προκύψουν στο μέλλον. Αναβάθμιση ή αναδιάρθρωση για ανταπόκριση των μεταβαλλόμενων αναγκών και προϋπολογισμών. ΕΝΑΣ προμηθευτής μειώνει τα έξοδα συντήρησης και εκπαίδευσης βοηθώντας στην συνολική διαχείριση εξόδων. Μοναδικά χαρακτηριστικά και λειτουργικότητα για ασφαλή κινητοποίηση ασθενών Μ.Ε.Θ. Η λειτουργία StayInPlace είναι αναμφίβολα ένα από τα βασικά οφέλη. Καθώς η κλίνη αρθρώνεται ο ασθενής δεν γλιστρά προς τα κάτω και είναι ασφαλής και άνετος, χωρίς να ασκείται καμία πίεση στην πλάτη του. Η πρόωρη κινητικότητα είναι μια δοκιμασμένη στρατηγική που ενισχύει την ανάρρωση των ασθενών και μειώνει τον χρόνο παραμονής τους στην Μ.Ε.Θ. Το σύστημα κλίνης Progressa προσφέρει μοναδικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες για να βοηθήσει τους νοσηλευτές να επαναφέρουν αποτελεσματικά τους ασθενείς της Μ.Ε.Θ. από την επίπεδη /ύπτια θέση στην όρθια / περιπατητική θέση με ασφάλεια, εύκολα και τακτικά σε κάθε στάδιο Κλινική αποτελεσματικότητα που παρέχεται από το Σύστημα Κλίνης Progressa: Διευκολύνει τα επιμέρους στάδια της Προοδευτικής Κινητικότητας σε όλα τα επίπεδα βαρύτητας και ανοχής. Συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διάρκειας παραμονής στη Μ.Ε.Θ. Επιτρέπει την Προοδευτική Κινητικότητα, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων συμβάντων, όπως η ακούσια αποσωλήνωση. Μειώνει το χρόνο εξόδου του ασθενή από την κλίνη. Πλήρης έλεγχος και υποστήριξη του Προγράμματος Προοδευτικής Κινητικότητας Σχεδιασμένο σε συνεργασία με τους νοσηλευτές, το Σύστημα Κλίνης Progressa υποστηρίζει πρωτόκολλα συμβατά με το Πρόγραμμα Προοδευτικής Κινητικότητας και βοηθά τους νοσηλευτές να συμμορφώνονται με τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Αυξάνει τον έλεγχο του νοσηλευτή για να ενισχύσει την ασφάλεια, να επεκτείνει την συνδεσιμότητα και να βελτιώσει την αποδοτικότητα. Τα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας επιτρέπουν στους νοσηλευτές να επιτύχουν τη καταγραφή δεδομένων στο μεγαλύτερο βαθμό χωρίς να φύγουν από το πλάι της κλίνης. Άμεσα και από το πλάι της κλίνης η καταγραφή. Μειώνει τα λάθη που σχετίζονται με την καταγραφή

14 Το Σύστημα Κλίνης Progressa προσφέρει μια επιλογή προαιρετικών στρωμάτων Επιφάνεια Πρόληψης (Από αφρώδες υλικό) Επιφάνεια Θεραπείας (Στρώμα αέρος) Πνευμονική Επιφάνεια (Στρώμα αέρος) Η Hill-Rom υπηρετεί την ιδέα ότι η κινητοποίηση των ασθενών σε πρώιμο στάδιο και η υποστήριξη της ανεξαρτησίας τους βελτιώνει τη ζωή τους -στο νοσοκομείο και στο σπίτι. Για παραγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το προϊόν. Επικοινωνήστε με τον τοπικό αντιπρόσωπο της Hill-Rom ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: 1. Dasta JF, et al. Daily cost of an intensive care unit day: the contribution of mechanical ventilation. Crit. Care Med. 2005; 33: Bailey P, et al. Early activity is feasible and safe in respiratory failure patients. Crit. Care Med. 2007; 35: Morris PE, et al. Early intensive care unit mobility therapy in the treatment of acute respiratory failure. Crit. Care Med. 2008; 36: Schweickert WD, et al. Early physical and occupational therapy in mechanically ventilated, critically ill patients: a randomized controlled trial. Lancet. 2009; 373: Titsworth WL, et al. The effect of increased mobility on morbidity in the neurointensive care unit. J. Neurosurg. 2012; 116: Winkelman C. Bed rest in health and critical illness: a body systems approach. AACN Adv. Crit. Care. 2012; 20: Hermans G, et al. Clinical review: critical illness polyneuropathy and myopathy. Crit. Care. 2008;12: Nigam Y, et al. Effects of bed rest 3: musculoskeletal and immune systems, skin and selfperception. Nurs. Times. 2009;105: Rosenthal VD, et al. International Nosocomial Infection Control Consortium (INICC) report, data summary of 36 countries, for Am. J. Infect Control. 2012;40: Vasilevskis EE, et al. Reducing iatrogenic risks: ICU-acquired delirium and weaknesscrossing the quality chasm. Chest. 2010;138: Brophy et al. Reducing incidence of low-back injuries reduces cost. Jul/Aug Rosenberg AL, Watts C. Patients readmitted to ICUs*: a systematic review of risk factors and outcomes. Chest. 2000; 118: VanGilder C, et al. Poster. WOCN (abstr. 6007). 14. CMS. Fed Regist. 2008; 73: CMS Office of Public Affairs. Fact sheet: CMS proposes additions to list of hospital-acquired conditions for fiscal year 2009.Baltimore, MD: Centers for Medicare & Medicaid Services; 4/14/08. CMS quality measurement programs characteristics. CMS website. Accessed 2/26/13. pdf 15. Comparison of Caregiver time necessary for Patient positioning using the TotalCare Bed vs. a Standard Bed, Tampa General Hospital, Tampa, FL. 16. Comparative study TotalCare Bed vs. Standard Bed: Analysis of physiological parameters in patients after coronary bypass procedures; Emory Hospital, Atlanta, Georgia. 17. Fortney SM, et al. Handbook of Physiology. Cpt The Physiology of bed rest Graves N, et al. Infect Control Hosp. Epidemiol Knight J, et al. Nurs Times Scott RD. The Direct Medical Costs of HAIs. CDC U.S. Bureau of Labor Statistics: 2009 survey of occupational injuries and illnesses. 22. U.S. Bureau of Labor Statistics: Injuries, illnesses, and fatalities: frequently asked questions. 23. Nelson A, Baptiste A. Evidence-based practices for safe patient handling and movement. Online J Issues Nurs. 2006;4(1): doi: /bmm:4:1: Dickerson D, Gruden M, Duck J, et al. Beyond Getting Started: A Resource Guide for Implementing a Safe Patient Handling Program in the Acute Care Setting AACN practice alert: delirium assessment and management. practice/docs/practicealerts/delirium-practice-alert-2011.pdf. Accessed 2/25/ De Jonghe B, et al. Paresis acquired in the intensive care unit: a prospective multicenter study. JAMA. 2002;288: De Jonghe B, et al. Respiratory weakness is associated with limb weakness and delayed weaning in critical illness. Crit Care Med. 2007;35: Current Controversies in VAP :Pickett K: ICU Management, Clinical and Economic Consequences of VAP: A Systematic review: Safdar N etal CCM Το έγγραφο αυτό προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης. Οι ιατρικές συσκευές που παρουσιάζονται σε αυτό το φυλλάδιο προορίζονται για χρήση σε ενήλικες ασθενείς, σε όλα τα τμήματα των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης. Οι ιατρικές συσκευές είναι προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης και φέρουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 93/42/ΕΟΚ τη σήμανση CE (Class Im συσκευή με Progressa TM Στρωμα Πρόληψησ / Class IIa συσκευή με Progressa TM Στρώμα Θεραπείας ή Progressa TM με Πνευμονική επιφάνεια). Η Hill-Rom σας καλεί να διαβάσετε προσεκτικά τις λεπτομερείς οδηγίες για ορθή και ασφαλή χρήση, οι οποίες περιλαμβάνονται στα έγγραφα που συνοδεύουν τις ιατρικές συσκευές. Το προσωπικό των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης είναι υπεύθυνο για τη σωστή χρήση και συντήρηση αυτών των ιατρικών συσκευών. Κατασκευαστής: Hill-Rom Holdings, Inc State Route 46 East - Batesville, IN USA Αντιπρόσωπος για την Ευρώπη: Hill-Rom SAS B.P. 14-Z.I du Talhouet Pluvigner France Η Hill-Rom διατηρεί το δικαίωμα πραγματοποίησης αλλαγών άνευ προειδοποίησης στο σχεδιασμό, τις προδιαγραφές και τα μοντέλα. Η μοναδική εγγύηση που παρέχει η Hill-Rom είναι η ρητή γραπτή εγγύηση που αφορά στην πώληση ή ενοικίαση των προϊόντων της Hill-Rom Services, Inc. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ. Αρ. εγγράφου: 5EN , Τα Hill-Rom, Volker και Liko είναι εμπορικά σήματα προϊόντων της κορυφαίας διεθνώς ιατροτεχνολογικής εταιρείας Hill-Rom, που δραστηριοποιείται σε περίπου 80 χώρες και απασχολεί περισσότερους από εργαζομένους. Μαζί προσφέρουμε στους πελάτες μας μια ολοκληρωμένη λύση για τη φροντίδα και την κινητικότητα των ασθενών, εστιάζοντας στη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης και της παραγωγικότητας του νοσηλευτικού προσωπικού. Σε όλον τον κόσμο, κάθε προϊόν με το εμπορικό σήμα Hill-Rom λειτουργεί έχοντας ως αποστολή τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους..

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συγγραφική ομάδα: Δίπλα Κωνσταντίνα, Ph.D., Λέκτορας, ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ Καρατράντου Κωνσταντίνα, MSc, Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ - ΠΘ Ιπποκράτης

Διαβάστε περισσότερα

Νοσοκοµειακή Οµάδα Επειγόντων: Όθων Φραϊδάκης Αναισθησιολόγος ΤΕΠ Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Ηρακλείου

Νοσοκοµειακή Οµάδα Επειγόντων: Όθων Φραϊδάκης Αναισθησιολόγος ΤΕΠ Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Ηρακλείου Νοσοκοµειακή Οµάδα Επειγόντων: Είναι µια λύση; Όθων Φραϊδάκης Αναισθησιολόγος ΤΕΠ Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Ηρακλείου Νοσοκοµειακή Οµάδα Επειγόντων η ανάγκη ΚΑΡΠΑ-Οµάδα αναζωογόνησης επιβίωση ενδονοσοκοµειακά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ Ονοματεπώνυμο φοιτητριών: ΤΣΙΜΗΤΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΙΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. ΚΥΠΑΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κατ οίκον νοσηλεία. Ελπίδα Χατζηαγόρου Παιδοπνευµονολογική Μονάδα, Γ Π/Δ Κλινική Ιπποκράτειο Νοσοκοµείο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης.

Κατ οίκον νοσηλεία. Ελπίδα Χατζηαγόρου Παιδοπνευµονολογική Μονάδα, Γ Π/Δ Κλινική Ιπποκράτειο Νοσοκοµείο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Κατ οίκον νοσηλεία Ελπίδα Χατζηαγόρου Παιδοπνευµονολογική Μονάδα, Γ Π/Δ Κλινική Ιπποκράτειο Νοσοκοµείο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. www.pd3.gr 22-04-2012 Παιδιά εξαρτώμενα από την τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Καρδιοπάθειες

Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συγγραφική ομάδα: Φλουρής Ανδρέας, Ερευνητής Βογιατζής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Σταυρόπουλος- Καλίνογλου Αντώνης, Ερευνητής Σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΑΝ ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Παναγιώτου Χρυσούλα Ανώτερη Νοσηλευτικός Λειτουργός Νοσηλεύτρια Ελέγχου Λοιμώξεων ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΦΟΥ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΑΝ ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Παναγιώτου Χρυσούλα Ανώτερη Νοσηλευτικός Λειτουργός Νοσηλεύτρια Ελέγχου Λοιμώξεων ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΦΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΑΝ ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Παναγιώτου Χρυσούλα Ανώτερη Νοσηλευτικός Λειτουργός Νοσηλεύτρια Ελέγχου Λοιμώξεων ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΦΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΑΝ ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Φτάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΗ Μ.Ε.Θ.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΗ Μ.Ε.Θ. Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας - Αποκατάστασης ΠΥΡΗΝΑΣ «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» (ΜΕΘ) ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2008 THΣ ΜΕΘ ΠΓΝ ΕΒΡΟΥ (Η εμπειρία μας) Ιωάννης Πνευματικός Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας ΔΠΘ

Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2008 THΣ ΜΕΘ ΠΓΝ ΕΒΡΟΥ (Η εμπειρία μας) Ιωάννης Πνευματικός Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας ΔΠΘ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2008 THΣ ΜΕΘ ΠΓΝ ΕΒΡΟΥ (Η εμπειρία μας) Ιωάννης Πνευματικός Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας ΔΠΘ Τι είναι το ISO? Διεθνής οργάνωση δημιουργίας και έκδοσης προτύπων για προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ BscN, Msc(c), TCN(C).

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ BscN, Msc(c), TCN(C). ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ BscN, Msc(c), TCN(C). ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεμετρία και τηλεφροντίδα σε ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα

Τηλεμετρία και τηλεφροντίδα σε ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα Ανασκόπηση Τηλεμετρία και τηλεφροντίδα σε ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα Αγορίτσα Κουλούρη 1, RN, RMN, MSc Ζωή Ρούπα 2, MD, RN, PhD Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης 3, MD 1 Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας 2 Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης & Εργομετρικού Ελέγχου. www.cardiorehab.com.cy

Κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης & Εργομετρικού Ελέγχου. www.cardiorehab.com.cy Κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης & Εργομετρικού Ελέγχου www.cardiorehab.com.cy Καλωσορίσατε στο Κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης & Εργομετρικού Ελέγχου Στόχος του κέντρου Το κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΗΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΝΛσιας

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΗΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΝΛσιας ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΗΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΝΛσιας Φροντίδα και χειρισμός ασθενούς με τραχειοστομία: (Ι) Κατευθυντήριες οδηγίες (ΙΙ) Εκπαιδευτικό υλικό (ΙΙΙ) Δείκτες μέτρησης αποτελέσματος

Διαβάστε περισσότερα

Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση

Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Αρθρίτιδα Συγγραφική ομάδα: Σταυρόπουλος- Καλίνογλου Αντώνης, PhD, Ερευνητής Τζιαμούρτας Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ- ΠΘ Κήτας Γεώργιος, Ιατρός Ρευματολόγος

Διαβάστε περισσότερα

DAMAGE CONTROLL ORTHOPAEDICS

DAMAGE CONTROLL ORTHOPAEDICS DAMAGE CONTROLL ORTHOPAEDICS Damage Control «Η λιγότερο κατανοητή έννοια της δεκαετίας» Απλά σημαίνει: Εάν ο πολυτραυματίας ασθενής οδηγηθεί στο χειρουργείο πρέπει να γίνει κάτι για τα κατάγματα των μακρών

Διαβάστε περισσότερα

εργαλείο αξιολόγησης για τη μέτρηση της επιβάρυνσης των μυοσκελετικών παθήσεων πρότυπα περίθαλψης που θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες

εργαλείο αξιολόγησης για τη μέτρηση της επιβάρυνσης των μυοσκελετικών παθήσεων πρότυπα περίθαλψης που θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα λαμβάνουν τη βέλτιστη δυνατή περίθαλψη σε ολόκληρη την Ευρώπη: συστάσεις του EUMUSC.NET Σε συνεργασία με τον EULAR

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα Ζωής. Ασθενοκεντρική-Εξατομικευμένη Επιλογή Αντιδιαβητικής αγωγής. Αποτελεσματικότητα Υπογλυκαιμία Βάρος Ανεπιθύμητες ενέργειες Κόστος

Ποιότητα Ζωής. Ασθενοκεντρική-Εξατομικευμένη Επιλογή Αντιδιαβητικής αγωγής. Αποτελεσματικότητα Υπογλυκαιμία Βάρος Ανεπιθύμητες ενέργειες Κόστος Ασθενοκεντρική-Εξατομικευμένη Επιλογή Αντιδιαβητικής αγωγής Ηλικία Ποιότητα Ζωής Αποτελεσματικότητα Υπογλυκαιμία Βάρος Ανεπιθύμητες ενέργειες Κόστος Καρδιαγγ ειακή νόσος Νεφρική νόσος παχυσαρκ ία Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Mειώστε. την καταπόνηση! www.handlingloads.eu

Mειώστε. την καταπόνηση! www.handlingloads.eu Mειώστε την καταπόνηση! Ευρωπαϊκή εκστρατεία ελέγχων και ενημέρωσης Χειρωνακτική διακίνηση φορτίων στην Ευρώπη στους τομείς των μεταφορών και της υγειονομικής περίθαλψης www.handlingloads.eu Μια εκστρατεία

Διαβάστε περισσότερα

Γερογιάννη Σταυρούλα Νοσηλεύτρια ΤΕ, Λειτουργός Δημόσιας Υγείας. Παναγιώτου Μαρία Νοσηλεύτρια ΤΕ, Προϊσταμένη Μ.Τ.Ν.

Γερογιάννη Σταυρούλα Νοσηλεύτρια ΤΕ, Λειτουργός Δημόσιας Υγείας. Παναγιώτου Μαρία Νοσηλεύτρια ΤΕ, Προϊσταμένη Μ.Τ.Ν. Γερογιάννη Σταυρούλα Νοσηλεύτρια ΤΕ, Λειτουργός Δημόσιας Υγείας Παναγιώτου Μαρία Νοσηλεύτρια ΤΕ, Προϊσταμένη Μ.Τ.Ν. Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Γ.Ν.Α Αλεξάνδρα Εξωσωματική τεχνική Αφαίρεση μεγάλου όγκου πλάσματος

Διαβάστε περισσότερα

Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ

Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Η άσκηση σε νοσηλευτικά τμήματα παθολογικής ειδικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές...

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές... ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εκφυλιστικές αλλοιώσεις Αγγειακές παθήσεις Παθολογίες των πνευμόνων Ουρο-γυναικολογικές διαταραχές Καρδιακές παθήσεις Παθολογίες σπονδυλικής στήλης Παθολογίες αρθρώσεων Παθολογίες συνδέσμων

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Χρόνιες Πνευμονοπάθειες

Άσκηση και Χρόνιες Πνευμονοπάθειες Συµµαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Χρόνιες Πνευμονοπάθειες Συγγραφική ομάδα: Βογιατζής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Φλουρής Ανδρέας, Ερευνητής ΕΚΕΤΑ Δίπλα Κωνσταντίνα, Λέκτορας ΤΕΦΑΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ANIMUS A.E. Πάρις Καλογεράκης Ιούνιος 2012

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ANIMUS A.E. Πάρις Καλογεράκης Ιούνιος 2012 Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ANIMUS A.E Πάρις Καλογεράκης Ιούνιος 2012 Σύντομη Παρουσίαση ANIMUS Η

Διαβάστε περισσότερα

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση )

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Συντηρητική ή Χειρουργική Αντιµετώπιση Γ. Στράντζαλης Νευροχειρουργική Κλινική, Πανεπιστήµιο Αθηνών, Θεραπευτήριο Ευαγγελισµός ΓΕΝΙΚΑ Η οσφυo-ισχιαλγία ή ο «πόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΉ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΏΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΈΣ ΟΔΗΓΊΕΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΉ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΏΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΈΣ ΟΔΗΓΊΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΉ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΏΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΈΣ ΟΔΗΓΊΕΣ Αυτός ο οδηγός γνώσεων περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πνευμονική αποκατάσταση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Αμερικάνικης

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω;

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; MegalakriaBroshure.indd 1 17/11/2010 1:27:39 μμ Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΓΚΑΛΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΝΕΣΤΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Γ.Ν.Θ. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΓΚΑΛΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΝΕΣΤΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Γ.Ν.Θ. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΓΚΑΛΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΝΕΣΤΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Γ.Ν.Θ. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί, και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

ψυχικής νόσου Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών 2010

ψυχικής νόσου Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών 2010 H ποιότητα ζωής στον αντίποδα της ψυχικής νόσου Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών 16-2-2010 2010 Μ. Τζινιέρη Κοκκώση, Ph.D Επικ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Α Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών-Αιγινήτειο

Διαβάστε περισσότερα

Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή. Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης

Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή. Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ένα σύνδροµο µε ζοφερή πρόγνωση :! ΝΥΗΑ Ι-ΙΙ: 2-5% θνητότητα ανά έτος! ΝΥΗΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Περιεχόμενα προηγούμενης διάλεξης Περιγραφή παθολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες πληροφορίες για τη δοκιμασία κόπωσης

Χρήσιμες πληροφορίες για τη δοκιμασία κόπωσης Χρήσιμες πληροφορίες για τη δοκιμασία κόπωσης Ποια στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ασθενή μας δίνει η δοκιμασία κόπωσης; Η δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα χρησιμοποιείται κυρίως ως αναίμακτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Σύστημα εργαζόμενου-θέσης εργασίας στάση - θέση σώματος κίνηση εντατική εργασία επαναλαμβανόμενες διαδικασίες φωτισμός, χρώματα, ορατότητα Περιβάλλον εργασίας ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζετε για το αίμα σας

Γνωρίζετε για το αίμα σας Σκοπός του φυλλαδίου δεν είναι να αντικαταστήσει τις συμβουλές του γιατρού σας, ο οποίος σας εξέτασε και διέγνωσε την πάθησή σας. Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό ή νοσηλευτή σας για ο,τιδήποτε που τυγχάνει

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν.

Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν. Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν. ΚΑΤ Κάκωση Νωτιαίου Μυελού. Σοβαρός ο Αντίχτυπος στη Ζωή του Ασθενή.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ Φλώρα Κοντοπίδου Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος (Phd) Υπεύθυνη Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής ΚΕΕΛΠΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ Ι ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ. Μαρία Μελέτη Πτυχιούχος Νοσηλεύτρια

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ Ι ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ. Μαρία Μελέτη Πτυχιούχος Νοσηλεύτρια Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ Ι ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ Μαρία Μελέτη Πτυχιούχος Νοσηλεύτρια Ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης είναι γνωστός σαν τύπου 1 και αποτελεί την

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Ν.Λυράκος Μάθηµα Ψυχολογία της Υγείας Φυσικοθεραπεία ιάλεξη 8η 2014

Γεώργιος Ν.Λυράκος Μάθηµα Ψυχολογία της Υγείας Φυσικοθεραπεία ιάλεξη 8η 2014 Γεώργιος Ν.Λυράκος Μάθηµα Ψυχολογία της Υγείας Φυσικοθεραπεία ιάλεξη 8η 2014 Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ένας αριθµός εναλλακτικών µοντέλων για τον πόνο πέραν του ιατρικού ενσωµατώνουν ψυχολογικούς(αντίληψη,

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος 1. Τι είναι οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αντικατάσταση ισχίου και γόνατος; Ο όρος ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι (ΕΕΜ)

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα Πρότυπα περίθαλψης () για ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα Μετάφρασ η σε: Ολοκληρώθ ηκε από: Email: 1 1 2 3 4 Οι άνθρωποι με συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας (ΟΑ) θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε επαγγελματία του τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Κοινωνική Βοήθεια Αν και μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να βαδίζει με βακτηρίες ή Πι έχει ανάγκη βοήθειας στην καθημερινότητα με το μαγείρεμα, τα ψώνια,

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία. Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο

Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία. Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο Τι είναι η χρόνια βρογχίτιδα? Βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων, που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Μακαρίτη Χ. Παναγιώτα Τσάρτα Ν. Δάφνη. Επιβλέπουσα καθ/τρια: Αβραμίκα Μαρία

Μακαρίτη Χ. Παναγιώτα Τσάρτα Ν. Δάφνη. Επιβλέπουσα καθ/τρια: Αβραμίκα Μαρία Μακαρίτη Χ. Παναγιώτα Τσάρτα Ν. Δάφνη Επιβλέπουσα καθ/τρια: Αβραμίκα Μαρία Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα και ιδιαίτερα με χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ Ιούλιος 2009 Το παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες καθημερινής ζωής και οστεοπόρωση

Δραστηριότητες καθημερινής ζωής και οστεοπόρωση 2009, (40):138-142 Δραστηριότητες καθημερινής ζωής και οστεοπόρωση Σ. Μπακατσή Ως δραστηριότητες καθημερινής ζωής ορίζονται όλα αυτά που κάνουμε καθημερινά για να ζήσουμε, η προσωπική αυτοφροντίδα (το

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικές Μελέτες. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλινικές Μελέτες. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Κλινικές Μελέτες Δέσποινα Ν. Περρέα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Διευθύντρια Εργαστηρίου Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης «Ν.Σ. Χρηστέας» Κλινικές Μελέτες

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση μετά τη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Μανώλης Σ. Παπαδόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, PhD, MSc, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ

Αποκατάσταση μετά τη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Μανώλης Σ. Παπαδόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, PhD, MSc, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ Αποκατάσταση μετά τη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Μανώλης Σ. Παπαδόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, PhD, MSc, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ Οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) της Μεγάλης Βρετανίας νοσηλεύουν περισσότερους

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθέτηση για ωδίνες τοκετού και τοκετό

Τοποθέτηση για ωδίνες τοκετού και τοκετό Τοποθέτηση για ωδίνες τοκετού και τοκετό Κάθισμα στην μπάλα ωδινών Η κίνηση εμπρός και πίσω κατά το κάθισμα στην μπάλα ωδίνων μειώνει τον πόνο, προάγει την χαλάρωση, ανοίγει την εγκάρσια και προσθιο οπίσθια

Διαβάστε περισσότερα

στο Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης(Κ.Α.Α)

στο Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης(Κ.Α.Α) Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η διαχειρισή του στο Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης(Κ.Α.Α) Σκούτας Δ,Ρηγάδη Ε,Κόκκαλη Α,Μικούδη Κ,Μανιώτα Π, Φλουδάρας Ι, Κωλέτσας Ν,Σιώμος Κ, Μυροφορίδης Α, Μούζα Ε. Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή Υγείας. Προγράμματα άσκησης

Προαγωγή Υγείας. Προγράμματα άσκησης Προαγωγή Υγείας Προγράμματα άσκησης Σύσταση 13: Συστήνεται οι Γενικοί Ιατροί, άλλοι Ιατροί, καθώς και επαγγελματίες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να ενθαρρύνουν τους ασθενείς με κατάθλιψη (κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ. Παναγιώτα Παναγάκη

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ. Παναγιώτα Παναγάκη ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ Παναγιώτα Παναγάκη Ειδικά σχολεία Δημόσια Πιστοποιημένα Διαγνωστικά Κέντρο ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Και Υποστήριξης) Ειδικό νηπιαγωγείο και ειδικό δημοτικό σχολείο Κωφών και

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη ύπνου στο σπίτι. Δυνατότητες και περιορισμοί. Μ.Βαγιάκης Διευθυντής ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΠΝΟΥ Νοσοκομείο Ο Ευαγγελισμος

Μελέτη ύπνου στο σπίτι. Δυνατότητες και περιορισμοί. Μ.Βαγιάκης Διευθυντής ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΠΝΟΥ Νοσοκομείο Ο Ευαγγελισμος Μελέτη ύπνου στο σπίτι. Δυνατότητες και περιορισμοί. Μ.Βαγιάκης Διευθυντής ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΠΝΟΥ Νοσοκομείο Ο Ευαγγελισμος ΙΩΑΝΝΙΝΑ 8/5/2015 Οι καιροί αλλάζουν..! Καταγραφικό για πλήρη μελέτη, έτος 2014.

Διαβάστε περισσότερα

Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Επαγγελματίες υγείας και υπηρεσίες υγείας Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Σύσταση 40: Συστήνεται να γίνεται εκτίμηση των αναγκών του ασθενή, συμβουλευτική σε προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την υποστήριξη ιατρικών πράξεων σε νησιωτικές περιοχές στο Αιγαίο

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την υποστήριξη ιατρικών πράξεων σε νησιωτικές περιοχές στο Αιγαίο Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την υποστήριξη ιατρικών πράξεων σε νησιωτικές περιοχές στο Αιγαίο Δρ. Η. Μαγκλογιάννης Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η κεντρική υπνική άπνοια (central sleep apnea - CSA) συναντάται σε ποσοστό 5-10% όλων των ασθενών με διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο (sleep-disordered breathing

Διαβάστε περισσότερα

Ο καθένας στο αντικείμενο του επιστημονικού του ενδιαφέροντος

Ο καθένας στο αντικείμενο του επιστημονικού του ενδιαφέροντος «Κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες: από την Ανάπτυξη έως την Εφαρμογή» Ομάδα Ανάπτυξης Κλινικών Κατευθυντηρίων Οδηγιών (ΟΑΚΚΟ) Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ Από την καρδιοπνευμονική στην καρδιοεγκεφαλική αναζωογόνηση ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ Μαρία Ι. Σεφέρου Ειδικευόμενη Καρδιολογίας Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α. ΑΝΑΚΟΠΗ Ηλεκτρική Φάση Κυκλοφορική Φάση Μεταβολική Φάση ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ. ΣΙΩΠΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Πνευμονολόγος Β Πνευμονολογική κλινική Γ.Ν.Γ.Παπανικολάου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ. ΣΙΩΠΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Πνευμονολόγος Β Πνευμονολογική κλινική Γ.Ν.Γ.Παπανικολάου ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΙΩΠΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Πνευμονολόγος Β Πνευμονολογική κλινική Γ.Ν.Γ.Παπανικολάου Παρουσίαση περιστατικού Άνδρας 82 ετών με ιστορικό ΧΑΠ υπό ΧΟΘ κατ οίκον, παλαιάς TBC πνευμόνων και Α/Υ Συχνές

Διαβάστε περισσότερα

Greek Leadership Diabetes Forum 11-April 2014

Greek Leadership Diabetes Forum 11-April 2014 Greek Leadership Diabetes Forum 11-April 2014 MΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Σ.Ι.Παππάς «Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του ΣΔτ2. Ο Διαβήτης ως πρότυπο χρόνιων νόσων» ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΙΩΣIΜΟΤΗΤΑΣ Ελλάδα:

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος Ερωτήσεις Αξιολόγησης Εργαστηριακού Μαθήματος Θέμα: «Κεντρική Φλεβική Πίεση» 1. Τι είναι η Κεντρική Φλεβική Πίεση (ΚΦΠ); Είναι η υδροστατική πίεση των μεγάλων φλεβών που είναι πλησιέστερα στην καρδιά,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ SCHROTH ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ

Η ΜΕΘΟΔΟΣ SCHROTH ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ Η ΜΕΘΟΔΟΣ SCHROTH ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ Φυσικοθεραπευτής Certified Schroth Therapist Certified SEAS Therapist McKenzie Therapist MSc, PT Συνήθης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ Το φυλλάδιο «Ένας οδηγός για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας- πηγή βοήθειας για τους εργοδότες» απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι μια μεταβολική διαταραχή και αποτελεί ένα από τα συχνότερα χρόνια νοσήματα και μια από τις σημαντικότερες αιτίες πρόωρης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ: Replete. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης

ΟΜΑΔΑ: Replete. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης ΟΜΑΔΑ: Replete ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΙΑΤΡΙΚΗ Στον τομέα της ιατρική η ρομποτική παίζει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Το τραύμα σε αριθμούς ''Η επιδημία έχει αρχίσει''

Το τραύμα σε αριθμούς ''Η επιδημία έχει αρχίσει'' ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΠΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑτΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 121 Το τραύμα σε αριθμούς ''Η επιδημία έχει αρχίσει'' ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΡΟΣΟΜΑΝΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟντΛΗΣ Το Τραύμα αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου (5η

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400',' 320','7.0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.aretaieio-obgyn.com/images/stories/videos/emino.flv',width:'400',height:'

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσορίσατε στο πρώτο Ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο!

Καλωσορίσατε στο πρώτο Ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο! Καλωσορίσατε στο πρώτο Ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο! Η αλματώδης αύξηση της συχνότητας του Σακχαρώδη Διαβήτη δημιούργησε την ανάγκη ίδρυσης οργανωμένων Κέντρων, τα οποία διαθέτουν όλα τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων

Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων Ανδρέας Π. Καραμπίνης Διευθυντής ΜΕΘ Π.Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» μεταμόσχευση ιστών και οργάνων αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Ενυδάτωση & Ηλικωμένοι. Αδελαΐς Αθανασάτου, MSc Υποψήφια Διδάκτωρ Διατροφής του Ανθρώπου Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνων

Ενυδάτωση & Ηλικωμένοι. Αδελαΐς Αθανασάτου, MSc Υποψήφια Διδάκτωρ Διατροφής του Ανθρώπου Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνων Ενυδάτωση & Ηλικωμένοι Αδελαΐς Αθανασάτου, MSc Υποψήφια Διδάκτωρ Διατροφής του Ανθρώπου Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνων Ποιοί είναι ηλικιωμένοι? Ορίζονται ως οι ενήλικοι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών Διαφοροποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

24-10-1985: Νοσηλευτική, Σχολή Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού. 03-04-2008: Ιατρικό Τμήμα Σχολή Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Κρήτης

24-10-1985: Νοσηλευτική, Σχολή Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού. 03-04-2008: Ιατρικό Τμήμα Σχολή Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Κρήτης ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Δρ. Ρουμπελάκη Μαρία roumb@staff.teicrete.gr Βασικό πτυχίο 24-10-1985: Νοσηλευτική, Σχολή Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδακτορικό 03-04-2008:

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΚΑΡΚΙΝΟΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΚΑΡΚΙΝΟΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S The "Annual Report to the Nation on the Status of Cancer,, 1975-2001*"

Διαβάστε περισσότερα

Διημερίδα για την Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας Eυαισθητοποίηση των Λειτουργών Υγείας στην Ασφάλεια των Ασθενών

Διημερίδα για την Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας Eυαισθητοποίηση των Λειτουργών Υγείας στην Ασφάλεια των Ασθενών Διημερίδα για την Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας Eυαισθητοποίηση των Λειτουργών Υγείας στην Ασφάλεια των Ασθενών Η Δ/νση Ποιότητας & Αποδοτικότητας του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; δυναμικό περιεχόμενο

Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; δυναμικό περιεχόμενο Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; Παρά την μεγάλη εξάπλωση του διαδικτύου και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ιστοσελίδων, πολλές εταιρείες ή χρήστες δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Πολυνευρομυοπάθεια του βαρέως πάσχοντος Μία συχνή επιπλοκή της. νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Γεροβασίλη Βασιλική

Πολυνευρομυοπάθεια του βαρέως πάσχοντος Μία συχνή επιπλοκή της. νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Γεροβασίλη Βασιλική Πολυνευρομυοπάθεια του βαρέως πάσχοντος Μία συχνή επιπλοκή της νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Γεροβασίλη Βασιλική Ειδικευόμενη Πνευμονολόγος, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ 1. Εισαγωγή 20,.,,, 1952. Bjorn Ibsen

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ. Φυσικοθεραπευτής Certified Schroth Therapist Certified SEAS Therapist McKenzie Therapist PT, MSc

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ. Φυσικοθεραπευτής Certified Schroth Therapist Certified SEAS Therapist McKenzie Therapist PT, MSc ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ Φυσικοθεραπευτής Certified Schroth Therapist Certified SEAS Therapist McKenzie Therapist PT, MSc Εξειδικευμένες ασκήσεις προσαρμοσμένες στον τύπο της σκολίωσης Τρισδιάστατη αυτοδιόρθωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ... «Ήταν μια χαρά μέχρι πριν από 1 ώρα» σας λέει με αγωνία η κόρη του 68χρονου που έχει έρθει στα επείγοντα όπου εργάζεστε.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΚΗ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ DR. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΛΙΑΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΕΛΚΗ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ DR. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΛΙΑΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΛΚΗ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ DR. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΛΙΑΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Κατάκλιση ορίζεται η εξέλκωση του δέρματος εξαιτίας πίεσης σε διάφορες περιοχές του σώματος υπερκείμενες οστικών προεξοχών Συχνότητα εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική δραστηριότητα. Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων

Φυσική δραστηριότητα. Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Φυσική δραστηριότητα Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Δεδομένα έρευνας Το 24% περίπου των παιδιών δεν συμμετέχει σε καμία οργανωμένη φυσική δραστηριότητα. Μόλις το 4% δεν συμμετέχει σε

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικό Φροντιστήριο «Εφαρμόζοντας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αρτηριακή Υπέρταση στο Σχεδιασμό της Νοσηλευτικής Φροντίδας»

Κλινικό Φροντιστήριο «Εφαρμόζοντας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αρτηριακή Υπέρταση στο Σχεδιασμό της Νοσηλευτικής Φροντίδας» Κλινικό Φροντιστήριο «Εφαρμόζοντας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αρτηριακή Υπέρταση στο Σχεδιασμό της Νοσηλευτικής Φροντίδας» Παρουσίαση Κλινικής Περίπτωσης : Χατζοπούλου Μ., Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc,

Διαβάστε περισσότερα

Στα βασικά χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν: - Νέο ηλεκτρονικό χειριστήριο ελέγχου Touch Pilot - Εξαιρετικά αποδοτικούς εναλλάκτες θερμότητας

Στα βασικά χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν: - Νέο ηλεκτρονικό χειριστήριο ελέγχου Touch Pilot - Εξαιρετικά αποδοτικούς εναλλάκτες θερμότητας Μηνιαία έκδοση Νοέμβριος 2012 τεύχος 64 Μονάδες θέρμανσης με κορυφαία ενεργειακή αποδοτικότητα Υδρόψυκτοι Ψύκτες Νερού με τεχνολογία inverter Οι υδρόψυκτες μονάδες νερού 30XW-V/ 30XWHV αποτελούν μια ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 12 Μαρτίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 12 Μαρτίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ 15 11528 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 2107298586 FAX: 2107237705 e-mail: nefreter@otenet.gr HELLENIC SOCIETY OF NEPHROLOGY 15 MEANDROU STR. ATHENS, 11528 GREECE TEL.: (+3021) 07298586

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων αδειών κυκλοφορίας

Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων αδειών κυκλοφορίας Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων αδειών κυκλοφορίας Επιστημονικά πορίσματα Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση αξιολόγησης της PRAC σχετικά με την PSUR για το ζολεδρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτ μακε ική Φροντίδα : όταν ο ασθενή ασθε ς βρίσκετ ίσκε αι στ αι ο κέντ κέ ρο της επ ε ιχειρ ιχε ηματικότητας

Φαρμακευτ μακε ική Φροντίδα : όταν ο ασθενή ασθε ς βρίσκετ ίσκε αι στ αι ο κέντ κέ ρο της επ ε ιχειρ ιχε ηματικότητας Φαρμακευτική Φροντίδα : όταν ο ασθενής βρίσκεται στο κέντρο της επιχειρηματικότητας 22/1/2012 Dr. Ίνα Πιπεράκη 1 Επιχειρηματικότητα εν μέσω κρίσης Τον κυρίαρχο ρόλο του Φαρμακοποιού Διευκολύνει στη μείωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΛΙΩΣΗ.ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΚΟΛΙΩΣΗ.ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 1 Νοσηλεύτρια-Φυσικοθεραπεύτρια Τ.Ε. Γ.Ν.Μαιευτηρίου "Έλενα Βενιζέλου",Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών στην 2Νοσηλεύτρια Τ.Ε. Γ.Ν.Άμφισσας, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ανοικτού Πανεπιστημίου Ιταλίας

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο. Νοσηλευτική Εκπαίδευση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας

Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο. Νοσηλευτική Εκπαίδευση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Α ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Νοσηλευτική Α ΥΠΕΥΘΥΝΗ: Αντωνία Κουτσούκου Αναπλ. Καθηγήτρια Μονάδας Εντατικής & Αυξημένης Φροντίδας Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νοσηλευτική Εκπαίδευση Μονάδας Εντατικής http://gpa485.wix.com/icuseminar

Διαβάστε περισσότερα

Ullman JockeySeatstm Ullman Dynamics

Ullman JockeySeatstm Ullman Dynamics ΚΑΘΊΣΜΑΤΑ Ullman JockeySeats tm ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΣΚΑΦΗ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Ullman Dynamics ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ Ullman JockeySeats ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ Η Ullman Dynamics είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα συμμόρφωσης στη θεραπευτικη αγωγη

Ζητήματα συμμόρφωσης στη θεραπευτικη αγωγη Ζητήματα συμμόρφωσης στη θεραπευτικη αγωγη 3 η Πανελλήνια Συνάντηση Συλλόγων Ατόμων και Γονέων Παιδιών με Ρευματικές παθήσεις Αθήνα 3-4 Οκτωβρίου 2014 Κατερίνα Κουτσογιάννη Πρόεδρος Σ Ρ Κ Ορισμός Ως "συμμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

«Οργάνωση και ιοίκηση Υπηρεσιών Υγείας»

«Οργάνωση και ιοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» «Οργάνωση και ιοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» Νίκος Μανιαδάκης, ρ. Οικονοµίας & ιοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, ιοικητής Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Ηρακλείου Κρήτης ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ To Περιβάλλον Εξελίξεις και κόστος

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική

Η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Οι επόμενες σελίδες αποτελούν την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική. Τα άρθρα της Διακήρυξης είναι τα κοινώς συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Η προεκλαµψία είναι πολύ πιο συνήθης από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Στην πραγµατικότητα είναι η συνηθέστερη σοβαρή επιπλοκή της κύησης. Η προεκλαµψία

Διαβάστε περισσότερα

Αγόρι 8 ετών, από τη Χαρά της Θάλασσας στο Κέντρο Αποκατάστασης

Αγόρι 8 ετών, από τη Χαρά της Θάλασσας στο Κέντρο Αποκατάστασης Αγόρι 8 ετών, από τη Χαρά της Θάλασσας στο Κέντρο Αποκατάστασης Στέλλα Σταμπουλή Παιδίατρος Επιμελήτρια ΜΕΘ Παίδων ΓΝΘ Ιπποκράτειο Αγόρι ηλικίας 8 ετών Πνιγμός σε θαλασσινό νερό Άγνωστο το χρονικό διάστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Επιλεγόµενο µάθηµα «Εισαγωγή στην Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας και τη Γενική Ιατρική»

Επιλεγόµενο µάθηµα «Εισαγωγή στην Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας και τη Γενική Ιατρική» Προαγωγή της Υγείας - Βαθµίδες Πρόληψης Στις "αναπτυγµένες" κοινωνίες οι κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιµότητας είναι τα χρόνια νοσήµατα. Τα νοσήµατα αυτά είναι αποτέλεσµα µακρόχρονης έκθεσης του οργανισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ψαλτοπούλου Θεοδώρα Παθολόγος, Επίκουρη Καθ. Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Σχεδιασμός ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ: 18/05/2015)

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ: 18/05/2015) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ Σ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ: 18/05/2015) Α/Α ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ 2 ΚΑΡΝΑΒΑ ΘΑΛΕΙΑ 1, ΚΑΡΝΑΒΑ ΘΑΛΕΙΑ 1, ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ 2

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ 2 ΚΑΡΝΑΒΑ ΘΑΛΕΙΑ 1, ΚΑΡΝΑΒΑ ΘΑΛΕΙΑ 1, ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ 2 1 ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Τ.Ε. Γ.Ν.ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣ 2ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ- ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Τ.Ε. Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ "ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ" ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡ» ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση" Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος

πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος "Η χρόνια νόσος μέσα από το πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση" Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ιατρική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ETHΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

ETHΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ETHΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Ο Προστατικός αδένας είναι όργανο πο ευρίσκεται μόνο στον άνδρα και δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στην γυναίκα. Έχει περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού και ευρίσκεται ακριβώς κάτω

Διαβάστε περισσότερα

πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls]

πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls] Ασκήσεις ενδυνάµωσης και ισορροπίας για πρόληψη πτώσεων [Strength and balance exercises to prevent falls] Καλώς ήλθατε στο πρόγραµµα! [Welcome to the program!] Οι ασκήσεις αυτές έχουν επιλεγεί για να σας

Διαβάστε περισσότερα

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες,

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, διέπεται από τις αρχές του προτύπου Beveridge. «το κόστος

Διαβάστε περισσότερα