Progressa Σύστημα κλίνης Προώθηση της κινητικότητας. Επιτάχυνση της ανάκαμψης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Progressa Σύστημα κλίνης Προώθηση της κινητικότητας. Επιτάχυνση της ανάκαμψης"

Transcript

1 Progressa Σύστημα κλίνης Προώθηση της κινητικότητας. Επιτάχυνση της ανάκαμψης

2 Οι προκλήσεις Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες: βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης, έλεγχο του κόστους, μείωση της διάρκειας νοσηλείας, λιγότερες επανεισαγωγές και εξάλειψη πτώσεων ή επιπλοκών όπως ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, μυϊκή ατροφία ή έλκη κατάκλισης. Η λύση Η αντίληψη ότι η ασφαλής και πρόωρη κινητικότητα βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν ταχύτερα υποστηρίζεται από δημοσιευμένες κλινικές μελέτες 1-6. Η Hill-Rom είναι η μοναδική που μπορεί να παρέχει μία ολοκληρωμένη σειρά λύσεων και κλινική υποστήριξη που ενθαρρύνει την πρόωρη κινητικότητα και διευκολύνει την ασφαλή, αποτελεσματική φροντίδα. Το ίδρυμά μας Η ιδέα «Η Κινητικότητα είναι Ζωή» (Mobility is Life ) αποτελεί τη βάση από την οποία η Hill-Rom αναπτύσσει και κατασκευάζει λύσεις με σκοπό την βελτίωση των αποτελεσμάτων για ασθενείς και φροντιστές μέσω καινοτομιών για γρήγορη ανάρρωση.

3 Αναπνευστικά Ο αναπνευστήρας επιπλοκές πνευμονίας μπορεί να προσθέσει ημέρες στην διάρκεια παραμονής στην ΜΕΘ και κόστος από $ ανά ασθενή 9 Νευρολογικά Παραλήρημα παρατηρείται σε ποσοστό μέχρι 80% των ασθενών της ΜΕΘ με έως και $ οριακό ετήσιο κόστος της φροντίδας 25 Καρδιαγγειακά Ορθοστατική δυσανεξία, καρδιακές παθήσεις και 15% απώλεια όγκου πλασματος 19 Μυοσκελετικά Απώλεια αντοχής 50% τις πρώτες 3-5 εβδομάδες με μόνο 6% ανάκτηση ανά 3, 26, 27 εβδομάδα με άσκηση Αιματολογικά Αναιμία Μεταβολικά Αντοχή στην ινσουλίνη και αρνητικό ισοζύγιο αζώτου Νεφρολογικά Κατακράτηση ούρων, στάση και/ή λίθοι Δερματολογικά Μέσο κόστος για την φροντίδα ελκών πίεσης ΙΙΙ ή IV βαθμού στην αυξημένη φροντίδα είναι $ και 4 ημέρες επιμήκυνση της διάρκειας νοσηλείας 13. Γαστρεντερολογικά Δυσκοιλιότητα και ενσφήνωση κοπράνων Η ακινησία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης απειλητικών για την ζωή επιπλοκών και ψυχολογικών προβλημάτων και έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στην έκβαση των ασθενών. Τα κλινικά ζητήματα γύρω από την έλλειψη κινητικότητας μεγεθύνονται εντός των μονάδων αυξημένης φροντίδας των ασθενών, όπως η Μ.Ε.Θ. Γιατί πρόωρη κινητικότητα? Οι συνέπειες της ακινησίας περιλαμβάνουν αυξημένη διάρκεια παραμονής και κόστος θεραπείας και για τους νοσηλευτές υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμών σχετικών με εργασία 11 Η ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε: Περισσότερο χρόνο στον αναπνευστήρα Αυξημένη διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ Αυξημένη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο Υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας Μελέτες δείχνουν ότι η εφαρμογή ενός προγράμματος πρόωρης κινητικότητας στην ΜΕΘ, όπως το πρόγραμμα Προοδευτικής Κινητικότητας (Progressive Mobility TM ) της Hill-Rom μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διάρκεια παραμονής, στη μείωση του κόστους και στην βελτίωση της υγείας και της ευεξίας του ασθενή 1-6.

4 Οι οικονομικές επιπτώσεις ενός προγράμματος Πρόωρης Κινητικότητας και της τεχνολογίας του είναι σημαντική Η Μυϊκή ατροφία είναι μετρήσιμη μέσα σε τρεις έως πέντε μέρες στο κρεβάτι, τόσο σε υγιείς όσο και σε ενήλικες σε κρίσιμη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, μέχρι το 50% των ασθενών βιώνουν λειτουργική εξασθένηση μεταξύ της εισαγωγής τους στο νοσοκομείο και της εξόδου τους από αυτό 3. Επιπλοκές του αναπνευστικού που οφείλονται σε ακινησία είναι ο κύριος λόγος για τις επανεισαγωγές στην ΜΕΘ, οι οποίες συχνά οδηγούν στο διπλάσιο του μέσου όρου παραμονής στο νοσοκομείο και μια αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας έως και 10% 12. Επιπρόσθετα το κόστος και η εμφάνιση ελκών κατάκλισης μέσα στο Ίδρυμα είναι υψηλό. Το ποσοστό εμφάνισης κατακλίσεων στα Νοσοκομεία είναι για τη μονάδα ΜΕΘ περίπου 4,5% και ο μέσος όρος κόστους ενός σταδίου 13, 14. κατακλίσεων ΙΙΙ-IV βαθμού είναι μεγαλύτερος από $43,000 Η εφαρμογή ενός προγράμματος πρόωρης κινητικότητας με τεχνολογικές εξελίξεις βοηθά στην επίτευξη βελτιωμένων κλινικών και οικονομικών αποτελεσμάτων. Ποιά ευεργετικά αποτελέσματα παρέχουν? Η έρευνα Dr. Winkelman αξιολόγησε την επίπτωση στην έκβαση του ασθενή στην ΜΕΘ, της χρήσης ενός προγράμματος προοδευτικής κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικά προηγμένων θεραπευτικών κλινών και των μηχανημάτων μετακίνησης των ασθενών 6. ΜΕΘ η μέση διάρκεια παραμονής μειώθηκε κατά 5 μέρες Μέσος αριθμός ημερών στον αναπνευστήρα μειώθηκε κατά 3 μέρες Πρώτη δραστηριότητα των ασθενών σημειώθηκε 3,5 days νωρίτερα Οικονομικές επιπτώσεις της πρόωρης κινητοποίησης στην ΜΕΘ. Tο εξοικονομημένο κόστος από την μείωση του χρόνου παραμονής στη ΜΕΘ ήταν $11,507 (με βάση ένα μέσο όρο κόστους $3,968 ανά ημέρα). Το εξοικονομημένο κόστος που οφείλεται στην μείωση παραμονής στην ΜΕΘ ήταν περίπου $13,000 Το εξοικονομημένο κόστος από τη μείωση ημερών στον αναπνευστήρα ήταν περίπου $11,000 για ασθενείς οι οποίοι κινητοποιήθηκαν νωρίτερα Η εξοικονόμηση κόστους λόγω εφαρμογής ενός προγράμματος πρόωρης κινητικότητας στην ΜΕΘ 1 Εξοικονόμηση κόστους ανά ημέρα μειωμένης διάρκειας παραμονής στην ΜΕΘ σε μια μονάδα με έναν μέσο όρο 500 ασθενών ετησίως ΜΕΘ μειωμένη διάρκεια 1 μέρα παραμονής Εξοικονόμηση κόστους ανά ημέρα μη χρήσης αναπνευστήρα στην ΜΕΘ με μέσω όρο 200 διασωληνωμένων ασθενών ετησίως Ημέρες μη χρήσης 1 μέρα αναπνευστήρα ΜΕΘ κόστος/μέρα $3,184 Κόστος αναπνευστήρα/μέρα $3,968 ΜΕΘ εξοικονόμηση/ασθενή $3,184 Αναπνευσ. Εξοικονομ./ασθενή $3,968 Ετήσιος αριθμός ασθενών ΜΕΘ 500 Ετήσια εξοικονόμηση διάρκειας παραμονής ΜΕΘ $1,592,000 Ετήσιο αριθμός ασθενών σε αναπνευστήρα Ετήσια εξοικονόμηση από αναπνευστήρα 200 $793,600 Πιθανή συνδυασμένη ετήσια εξοικονόμηση: $2,385,600

5 Είναι το πρόγραμμα πρόωρης κινητοποίησης που χρησιμοποιείτε αποτελεσματικό όσο θα μπορούσε να είναι? Η χρήση ενός Πρωτοκόλλου Πρόωρης Όρθιας Κινητοποίησης (ΠΠΟΚ) και της τεχνολογίας σε μία νευρολογική μονάδα εντατικής θεραπείας 5. ΠΠΟΚ: Ένα σύνολο εργαλείων κινητικότητας αναπτύχθηκε, συμπεριλαμβανομένου του αλγόριθμου ΠΠΟΚ: ένας αλγόριθμος 11- προοδευτικών βημάτων ξεκινώντας από 45 της κεφαλής της κλίνης-> τμηματική καρέκλα ->πλήρη θέση καρέκλας κλίνης -> όρθια στάση -> pivot και στη θέση καρέκλας -> μεταφορές -> βάδιση με αύξηση των αποστάσεων και των επιπέδων ανεξαρτησίας. Αγοράστηκαν επιπρόσθετα βοηθητικά κινητικότητας Ξεκίνησε διεπιστημονική εκπαίδευση. Αποτελέσματα χρήσης ενός προγράμματος κινητικότητας 5 : Αύξηση κινητικότητας μεταξύ των ασθενών της νευρολογικής εντατικής θεραπείας κατά 300% Μείωση της διάρκειας παραμονής στην μονάδα νευρολογικής εντατικής θεραπείας κατά 13% Η διάρκεια παραμονής στο Νοσοκομείο μειώθηκε από τις 12 στις 8.6 μέρες Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μειώθηκαν κατά 60% Σημαντική μείωση χρήσης αναπνευστήρα από πνευμονία από ποσοστό 2.14 ανά 1,000 ημέρες στο μηδέν : Οι ασθενείς που είναι καθηλωμένοι σε νοσοκομειακές κλίνες χωρίς τακτική σωματική δραστηριότητα βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως αδυναμία που αποκτάται στην ΜΕΘ, αναπνευστήρα σχετιζόμενο με πνευμονία, έλκη πίεσης (κατακλίσεις), μείωση της μυϊκής μάζας και παραλήρημα 3, ΜΕΘ - Παθολογική αδυναμία Η κρίσιμη πολυνευροπάθεια ή μυοπάθεια είναι μια νευρολογική διαταραχή που πλήττει ασθενείς με σοβαρή, οξεία ασθένεια που απαιτεί νοσηλεία ΜΕΘ διάρκεια παραμονής πάνω από 24 ώρες και περιλαμβάνει τα νεύρα και τους μυς. Καθυστερεί την αποθεραπεία και θέτει σε κίνδυνο την αποκατάσταση του ασθενή. Αυξάνει σημαντικά τον χρόνο παραμονής στην ΜΕΘ και στο νοσοκομείο και τα ποσοστά θνησιμότητας 7. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: Σήψη Φλεγμονώδης αντίδραση Πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα Χρήση στεροειδών και νευρομυϊκών αναστολών που συμβάλουν στην παθολογική αδυναμία στη ΜΕΘ Αναπνευστήρας σχετιζόμενος με πνευμονία Η πνευμονία με υποστήριξη αναπνευστήρα είναι μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστεί στο πνευμονικό σύστημα, ως αποτέλεσμα της ακινησίας. Κατά μέσο όρο, το ποσοστό χρήσης αναπνευστήρα από πνευμονία είναι περίπου 15.8 ανά 1000 μέρες αναπνευστήρα, προσθέτοντας 12 ημέρες στον χρόνο διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο. Το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται κατά περίπου 15% 9 Η αύξηση του κότσους περίθαλψης είναι περίπου $40,000 $ 90,000 ανά ασθενή 28.

6 Το περιβάλλον εντατικής θεραπείας γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο απαιτητικό και σύνθετο Η πίεση που δεχόμαστε για να προσφέρουμε περισσότερα με περιορισμένη βοήθεια είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους νοσηλευτές σήμερα. Δεδομένου του περιορισμού των πόρων οι νοσηλευτές χρειάζονται τα σωστά εργαλεία για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους και την προσφορά τους ανά βάρδια. Βαρύτερα εργασιακά φορτία απαιτούν από τους νοσηλευτές να δαπανούν όλο και περισσότερο χρόνο σε εργασίες φροντίδας που δεν αφορούν τον ασθενή. Η διαχείριση του ασθενή και η επανατοποθέτησή του είναι μία σωματικά απαιτητική εργασία, χρονοβόρα που βάζει τους νοσηλευτές σε υψηλό κίνδυνο να αποκτήσουν μυοσκελετικούς τραυματισμούς 21,22. Για τον νοσηλευτή η άρση των ασθενών αντιπροσωπεύει έως και το ήμισυ του συνόλου των τραυματισμών σχετιζόμενων με την εργασία 11. Οι νοσηλευτές πρέπει να βρουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ απόδοσης και συμμόρφωσης με τα πρωτόκολλα ασφαλείας μέσα στο περιβάλλον εντατικής φροντίδας. Η βελτίωση της διαδικασίας κινητοποίησης έχει θετική επίδραση στην ανάρρωση του ασθενούς. Μια σημαντική εργονομική βελτίωση για τους νοσηλευτές, μείωση του απαιτούμενου χρόνου κατά 84,7% 15 Η συχνότητα κινητοποίησης αυξήθηκε κατά 48.5% 15 Ο αριθμός των νοσηλευτών που απαιτούνται ανά ορθοστάτηση μειώθηκε κατά 45% σε σχέση με τις σύνηθες διαδικασίες κινητοποίησης Το χρονικό διάστημα μεταξύ αποσωλήνωσης και πλήρης κινητοποίησης εκτός κλίνης μειώθηκε κατά 38% 16 Η κλινική φροντίδα για τους βαριά πάσχοντες ασθενείς είναι πολύπλοκη και αποτελεί μια υγειονομική και νομική πρόκληση Οι φροντιστές αντιμετωπίζουν μια σειρά από ολοένα μεγαλύτερες προκλήσεις. Ο πληθυσμός των ασθενών γίνεται γηραιότερος, καθηλωμένος και εύθραυστος Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός εξοπλισμού σε ένα περιορισμένο χώρο εργασίας. Η ευθύνη για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου απόκτησης ενδονοσοκομειακών επιπλοκών στους ασθενείς Η ανάγκη για υψηλή ακρίβεια στην τεκμηριωμένη θεραπεία και την παρεχόμενη περίθαλψη. Περιβαλλοντολογικά εμπόδια και αντίληψης ασθενούς για την κινητοποίηση των ασθενών της Μ.Ε.Θ. 3 Οι ασθενείς πρέπει να καταλάβουν ότι η πρόωρη κινητοποίηση τους είναι σημαντική για την ανάρρωσή τους. Εάν ο ασθενής πονάει μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, αλλά η κινητοποίηση είναι απαραίτητη. Η εκπαίδευση είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας. Εμπόδια αντίληψης στην κινητοποίηση ασθενών Μ.Ε.Θ.: Οι ασθενείς Μ.Ε.Θ. είναι σε βαριά καταστολή Οι ασθενείς Μ.Ε.Θ. δεν αισθάνονται άνετα κατά την μετακίνησή τους. Πιθανό ρίσκο αποσωλήνωσης. Έλλειψη ανθρώπινων και τεχνολογικών πόρων. Πιθανή αιμοδυναμική αστάθεια.

7 Πρόγραμμα Προοδευτικής Κινητικότητας Η ακινησία αυξάνει τον κίνδυνο για επικίνδυνες επιπλοκές, που επηρεάζουν την έκβαση της ανάρρωσης των ασθενών, την διάρκεια παραμονής τους και το κόστος θεραπείας. Το Πρόγραμμα Προοδευτικής Κινητικότητας, που διατίθεται μόνο από την Hill-Rom, στηρίζεται σε στοιχεία βασισμένα σε μεθοδολογίες που υποστηρίζουν την έγκαιρη κινητικότητα των ασθενών χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια ασθενών ή των νοσηλευτών. 23, 24 Διασφαλίζει την ασφάλεια ασθενών και νοσηλευτές μέσω ολοκληρωμένης λειτουργικότητας και ανυψωτικών συστημάτων Βοηθά τους νοσηλευτές να διατηρούν τις βέλτιστες θεραπευτικές θέσεις, να παρέχουν τεκμηριωμένες θεραπείες και να ανακτούν την κινητικότητα. Βοηθά στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών, αναπνευστικών, μεταβολικών και μυϊκών διαταραχών, και παραλήρημα.

8 Αναπνοή Κλίση Κάθισμα Εξασφαλίζει την αποτελεσματική αναπνοή των ασθενών ώστε να μην δημιουργηθούν επιπλοκές που σχετίζονται με την ακινησία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης φάσης ΤΠ > 30 / Συναγερμός ΤΠ Διατηρεί τη βέλτιστη γωνία ΤΠ* σύμφωνα με τα πρωτόκολλα πρόληψης Αναπνευστήρα Πνευμονικές Επιπλοκές (VAP**) Θεραπεία Συνεχόμενης Πλευρικής Περιστροφής (CLRT) Βοηθά στην κινητοποίηση των πνευμονικών εκκρίσεων και αυξάνει τη ροή του αίματος για την αποφυγή πνευμονικών επιπλωκών 2 Θεραπεία Επίκρουσης & Δόνησης (P&V) Βελτιώνει την απόδοση του αναπνευστικού Προετοιμάζει τον ασθενή φυσιολογικά για την καθιστή και όρθια θέση με το πάτημα ενός κουμπιού ΤΠ > 45 / Συναγερμός ΤΠ Διατηρεί τη βέλτιστη γωνία ΤΠ* σύμφωνα με τα πρωτόκολλα πρόληψης Αναπνευστήρα Πνευμονικές Επιπλοκές (VAP**) 18 Reverse Trendelenberg- Κλίση Επιφάνειας Παρέχει συνθήκες ορθοστάτησης Η θέση αυτή διευκολύνει την καλύτερη αναπνοή και βοηθά τους ασθενείς φυσιολογικά να προσαρμοστούν στην όρθια θέση Σταδιακή θέση καρέκλας Διευκολύνει την ανταλλαγή αερίων Όρθια Θέση Επιτρέπει την έκταση του πνεύμονα StayInPlace (Διατήρηση Ασθενή στη σωστή Θέση Αποτρέπει να γλιστρά ο ασθενή προς τα κάτω, ελαχιστοποιώντας έτσι την ανάγκη επανατοποθέτησης του ασθενούς. * ΤΟ = Τμήμα Πλάτης ** VAP = Ventilator-Acquired Pneumonia Η προώθηση της Κινητικότητας μπορεί να βοηθήσει τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς στην γρηγορότερη ανάρρωσής τους. 3

9 Τα οφέλη ενός προγράμματος Προοδευτικής Κινητικότητας Όρθια Θέση Επιτρέπει στους ασθενείς να ορθοστατήσουν παρέχοντας πρόσθετη στήριξη εφόσον απαιτείται. Καρέκλα Έγερσης Χτιζει την αντοχή των ασθενών Ανυψωτικά Συστήματα Παρέχουν σταδιακή αντίληψη του βάρους Κίνηση Οι ασθενείς σε αυτό το στάδιο είναι αδύναμοι αλλά σε θέση να συνεργάζονται και να σηκώνονται από το κρεβάτι εκτελώντας τις εντολές των θεράποντων ιατρών. Καρέκλα Έγερσης Ανυψωτικά Συστήματα Επιτυγχάνει την εκτέλεση των εντολών για έξοδο από την κλίνη Liko Ορθοστατικές και Ανυψωτικές Λύσεις Διευκολύνει τους ασθενείς να διανύουν προοδευτικά μεγαλύτερες αποστάσεις Εν συντομία, η εφαρμογή ενός προγράμματος προοδευτικής κινητικότητας με τις τεχνολογικές εξελίξεις βοηθά στην επίτευξη βελτιωμένων κλινικών και οικονομικών αποτελεσμάτων. Μελέτες δείχνουν: ότι οι ασθενείς βγαίνουν από τον αναπνευστήρα γρηγορότερα, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών από πνευμονία και αναπνευστήρα (VAP), μειώνει την πιθανότητα ελκών δέρματος και μείωση παραληρήματος. Αποτελέσματα σε επιζώντες της Μ.Ε.Θ., Μέσος όρος (95% CI) Μέρες για την πρώτη έξοδο από την κλίνη* Διάρκεια παραμονής στην Μ.Ε.Θ. σε μέρες* Διάρκεια παραμονής στο Νοσοκομείο σε μέρες* Χωρίς πρόωρη κινητικότητα** Με πρόωρη κινητικότητα** Βελτίωση (Μέρες εκτός κλίνης) * Adjusted for BMI (Body Mass Index), Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II, and vasopressors ** Μόνο ασθενείς που επιβίωσαν και βγήκαν από το νοσοκομείο περιλαμβάνονται στην ανάλυση αποτελεσμάτων.

10 Σύστημα κλίνης Progressa Η πίεση να επιτύχουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους είναι μια μεγάλη πρόκληση στον τομέα της υγείας σήμερα. Το Σύστημα Κλίνης Progressa, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους νοσηλευτές, τους ιατρούς και θεραπευτές, ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νοσηλευτών, ασθενών και των ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης και υποστηρίζει την εφαρμογή του Προγράμματος Προοδευτικής Κινητικότητας της Hill-Rom. Με τη βοήθεια της ενσωματωμένης λειτουργικότητας του Συστήματος Κλίνης Progressa, το νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να διατηρήσει τη βέλτιστη θεραπευτική θέση για τον ασθενή, να παραδώσει τεκμηριωμένες θεραπείες και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κινητικότητας του ασθενή για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο από καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, μεταβολικές και μυϊκές διαταραχές, και το παραλήρημα. Περισσότερο από απλά ένα κρεβάτι, το Σύστημα Κλίνης Progressa είναι μια θεραπευτική συσκευή που λειτουργεί ως μια απρόσκοπτη επέκταση της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης. Επιπρόσθετα, η ευελιξία της επιφάνειας του Συστήματος Κλίνης Progressa σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το κρεβάτι για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες σας και να αναβαθμιστεί στις αλλαγές των αναγκών αυτών. Δεξιά: Mark Verhagen, νοσηλευτής εντατικής φροντίδας Αριστερά: Pieter Vaes, νοσηλευτής εντατικής φροντίδας St. Elisabeth Hospital Tilburg, The Netherlands - Ολλανδία Το Progressa καθιστά δυνατή την εφαρμογή πιο αποτελεσματικά της πρόωρης κινητοποίησης για Την αποφυγή ενδονοσοκομειακών επιπλοκών που είναι μια επιβάρυνση για τον ασθενή, τους συγγενείς τους και τους νοσηλευτές.

11 Αποτελεσματικότητα InteliDrive Σύστημα Ηλεκτρικής Μεταφοράς** Ένας και μόνο νοσηλευτής μπορεί εύκολα και με ασφάλεια να μεταφέρει την κλίνη με έλεγχο ακριβείας στάσεων και στροφών. Χειριστήριο Νοσηλευτή Προσβάσιμο τηλεχειριστήριο όπου και αν βρίσκεστε γύρω από την κλίνη. Οθόνη Γραφικών Νοσηλευτή (GCI) Για την ενίσχυση της νοσηλευτικής εργονομίας η οθόνη GCI μπορεί να προγραμματιστεί ή να προσαρμοστεί για την ρύθμιση θεραπειών. HandsFree Χειριστήριο CPR Ποδοκίνητος έλεγχος με ποδομοχλό κατεβάζει το ερεισίνωτο πλάτης και γονάτων και ανεβάζει το τμήμα των ποδιών με μία κίνηση. Ασφάλεια Υποβοήθηση πλαϊνής εξόδου Βοηθά τον ασθενή να καθίσει ως μέρος του Προγράμματος Προοδευτικής Κινητικότητας Εργονομικά Χειριστήρια Νοσηλευτών Ανασηκώνεται το πάνελ χειριστηρίου για εύκολη προβολή χωρίς να σκύβετε. Συναγερμός Γωνίας Πλάτης Δίνει σήμα όταν η γωνία κλίσης πλάτης πέφτει κάτω από 30 ή 45 Συνδεσιμότητα Σύστημα Εντοπισμού Εμποδίων (Obstacle Detect ) Σταματά την κλίνη όταν χαμηλώνει και την ανεβάζει αν εντοπίσει κάποιο αντικείμενο μεταξύ της βάσης και της επιφάνειας κατάκλισης της κλίνης. 3 Λειτουργιών Συναγερμός Εξόδου Κλίνης Για την ασφάλεια ασθενών, 3 επίπεδα συναγερμών ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή. NaviCare Κλήση Αδελφής*** Επιτρέπει στους νοσηλευτές να επικοινωνούν γρήγορα με προσωπικό και ασθενείς. Πίνακας Ελέγχου*** Παρέχει αυτοματοποιημένη εικόνα σε πραγματικό χρόνο της δραστηριότητας του προσωπικού, της κατάστασης της κλίνης και των πρωτοκόλλων των ασθενών σε οθόνες απεικόνισης. Μεταφορά Δεδομένων*** Στέλνει τις πληροφορίες της κλίνης και του ασθενούς από την κλίνη στα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία (EMR) ** Προαιρετικό *** Μη διαθέσιμο ακόμη σε Χώρες της ΕΕ

12 Η διαχείριση της μετατόπισης του ασθενή είναι ένα απαιτητικό, χρονοβόρο έργο, το οποίο θέτει τους νοσηλευτές σε υψηλό κίνδυνο απόκτησης μυοσκελετικών τραυματισμών. 21,22 Η τεχνολογία StayInPlace είναι διαθέσιμη μόνο με το σύστημα κλίνης Progressa Χωρίς την τεχνολογία StayInPlace, η γωνία κλίσης του ερεισίνωτου πλάτης μπορεί να ασκήσει πίεση στον ασθενή χαμηλά στην πλάτη, και να προκαλέσει την μετατόπιση του ασθενή προς τα κάτω της κλίνης. Η τεχνολογία StayInPlace επιτρέπει στο πλαίσιο και στην επιφάνεια του συστήματος κλίνης Progressa να επεκταθεί και να μεγαλώσει καθώς το ερεισίνωτο πλάτης ανυψώνεται. Μια βασική καινοτομία, η πρωτοποριακή τεχνολογία StayInPlace αποτρέπει τη μετατόπιση -γλίστρημα των ασθενών, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για επανατοποθέτηση του ασθενούς. Με την δυναμικά ανταποκρινόμενη λειτουργία StayInPlace στην γωνία του ερεισίνωτου πλάτης της κλίνης, η τεχνολογία αυτή σχεδιάστηκε για να μειώσει την επιβάρυνση που δέχονται οι νοσηλευτές με το βάρος που σηκώνουν, να αποφευχθούν οι τραυματισμοί της μέσης τους, καθώς επίσης να αποφευχθεί ο περιττός πόνος στον ασθενή που θα προκαλούνταν από την ανάγκη επανατοποθέτησής του και παρέχει το επιπρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης του κινδύνου δημιουργίας ελκών κατάκλισης. StayInPlace Σχεδιάστηκε να προλαμβάνει την μετατόπιση του ασθενή, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για επανατοποθέτηση του ασθενούς. Ανταποκρίνεται δυναμικά στην γωνία του ερεισίνωτου πλάτης της κλίνης. Σχεδιάστηκε για να μειώσει την επιβάρυνση που δέχονται οι νοσηλευτές με το βάρος που σηκώνουν και να μειώσει τον κίνδυνο δημιουργίας ελκών κατάκλισης. Μειώνει την ανάγκη για επανατοποθέτηση του ασθενούς εξοικονομώντας τον χρόνο των νοσηλευτών. Η τεχνολογία StayInPlace δεν ενεργοποιείται ενώ ο ασθενής βρίσκεται σε πρηνή θέση Καθώς το ερεισίνωτο πλάτης της κλίνης ανυψώνεται, η τεχνολογία StayInPlace αυξάνει την επιφάνεια κάτω από το άνω τμήμα του σώματος του ασθενούς. Η τεχνολογία StayInPlace επεκτείνει το πλαίσιο και την επιφάνεια του ερεισίνωτου πλάτης εναρμονισμένα με την φυσική επιμήκυνση του σώματος του ασθενή καθώς αυτός παίρνει την καθιστή θέση.

13 Πλήρης ευελιξία για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οποιασδήποτε Μ.Ε.Θ. Το Σύστημα Κλίνης Progressa είναι η μοναδική επιφάνεια κλίνης Μ.Ε.Θ. στην αγορά που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των βαρέως πασχόντων ασθενών σε διάφορους κλάδους της Μ.Ε.Θ. μέσω των αναβαθμίσεων και παραμετροποιήσεων που επιδέχεται. Το σύστημα Κλίνης Progressa μπορεί να ρυθμιστεί και να αναβαθμιστεί για να καλύψει ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων μέσα στο νοσοκομείο, ενώ αποτελεί μια ανώτερη εμπειρία στον χρήστη. Μπορείτε να μειώσετε το συνολικό κόστος με την επιλογή ενός προμηθευτή που θα μειώσει τα έξοδα συντήρησης, ανταλλακτικών και εκπαίδευσης. Το Σύστημα Κλίνης Progressa μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να ανταποκρίνεται σήμερα στις ανάγκες του Ιδρύματός σας και να παρέχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα προκύψουν στο μέλλον. Αναβάθμιση ή αναδιάρθρωση για ανταπόκριση των μεταβαλλόμενων αναγκών και προϋπολογισμών. ΕΝΑΣ προμηθευτής μειώνει τα έξοδα συντήρησης και εκπαίδευσης βοηθώντας στην συνολική διαχείριση εξόδων. Μοναδικά χαρακτηριστικά και λειτουργικότητα για ασφαλή κινητοποίηση ασθενών Μ.Ε.Θ. Η λειτουργία StayInPlace είναι αναμφίβολα ένα από τα βασικά οφέλη. Καθώς η κλίνη αρθρώνεται ο ασθενής δεν γλιστρά προς τα κάτω και είναι ασφαλής και άνετος, χωρίς να ασκείται καμία πίεση στην πλάτη του. Η πρόωρη κινητικότητα είναι μια δοκιμασμένη στρατηγική που ενισχύει την ανάρρωση των ασθενών και μειώνει τον χρόνο παραμονής τους στην Μ.Ε.Θ. Το σύστημα κλίνης Progressa προσφέρει μοναδικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες για να βοηθήσει τους νοσηλευτές να επαναφέρουν αποτελεσματικά τους ασθενείς της Μ.Ε.Θ. από την επίπεδη /ύπτια θέση στην όρθια / περιπατητική θέση με ασφάλεια, εύκολα και τακτικά σε κάθε στάδιο Κλινική αποτελεσματικότητα που παρέχεται από το Σύστημα Κλίνης Progressa: Διευκολύνει τα επιμέρους στάδια της Προοδευτικής Κινητικότητας σε όλα τα επίπεδα βαρύτητας και ανοχής. Συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διάρκειας παραμονής στη Μ.Ε.Θ. Επιτρέπει την Προοδευτική Κινητικότητα, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων συμβάντων, όπως η ακούσια αποσωλήνωση. Μειώνει το χρόνο εξόδου του ασθενή από την κλίνη. Πλήρης έλεγχος και υποστήριξη του Προγράμματος Προοδευτικής Κινητικότητας Σχεδιασμένο σε συνεργασία με τους νοσηλευτές, το Σύστημα Κλίνης Progressa υποστηρίζει πρωτόκολλα συμβατά με το Πρόγραμμα Προοδευτικής Κινητικότητας και βοηθά τους νοσηλευτές να συμμορφώνονται με τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Αυξάνει τον έλεγχο του νοσηλευτή για να ενισχύσει την ασφάλεια, να επεκτείνει την συνδεσιμότητα και να βελτιώσει την αποδοτικότητα. Τα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας επιτρέπουν στους νοσηλευτές να επιτύχουν τη καταγραφή δεδομένων στο μεγαλύτερο βαθμό χωρίς να φύγουν από το πλάι της κλίνης. Άμεσα και από το πλάι της κλίνης η καταγραφή. Μειώνει τα λάθη που σχετίζονται με την καταγραφή

14 Το Σύστημα Κλίνης Progressa προσφέρει μια επιλογή προαιρετικών στρωμάτων Επιφάνεια Πρόληψης (Από αφρώδες υλικό) Επιφάνεια Θεραπείας (Στρώμα αέρος) Πνευμονική Επιφάνεια (Στρώμα αέρος) Η Hill-Rom υπηρετεί την ιδέα ότι η κινητοποίηση των ασθενών σε πρώιμο στάδιο και η υποστήριξη της ανεξαρτησίας τους βελτιώνει τη ζωή τους -στο νοσοκομείο και στο σπίτι. Για παραγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το προϊόν. Επικοινωνήστε με τον τοπικό αντιπρόσωπο της Hill-Rom ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: 1. Dasta JF, et al. Daily cost of an intensive care unit day: the contribution of mechanical ventilation. Crit. Care Med. 2005; 33: Bailey P, et al. Early activity is feasible and safe in respiratory failure patients. Crit. Care Med. 2007; 35: Morris PE, et al. Early intensive care unit mobility therapy in the treatment of acute respiratory failure. Crit. Care Med. 2008; 36: Schweickert WD, et al. Early physical and occupational therapy in mechanically ventilated, critically ill patients: a randomized controlled trial. Lancet. 2009; 373: Titsworth WL, et al. The effect of increased mobility on morbidity in the neurointensive care unit. J. Neurosurg. 2012; 116: Winkelman C. Bed rest in health and critical illness: a body systems approach. AACN Adv. Crit. Care. 2012; 20: Hermans G, et al. Clinical review: critical illness polyneuropathy and myopathy. Crit. Care. 2008;12: Nigam Y, et al. Effects of bed rest 3: musculoskeletal and immune systems, skin and selfperception. Nurs. Times. 2009;105: Rosenthal VD, et al. International Nosocomial Infection Control Consortium (INICC) report, data summary of 36 countries, for Am. J. Infect Control. 2012;40: Vasilevskis EE, et al. Reducing iatrogenic risks: ICU-acquired delirium and weaknesscrossing the quality chasm. Chest. 2010;138: Brophy et al. Reducing incidence of low-back injuries reduces cost. Jul/Aug Rosenberg AL, Watts C. Patients readmitted to ICUs*: a systematic review of risk factors and outcomes. Chest. 2000; 118: VanGilder C, et al. Poster. WOCN (abstr. 6007). 14. CMS. Fed Regist. 2008; 73: CMS Office of Public Affairs. Fact sheet: CMS proposes additions to list of hospital-acquired conditions for fiscal year 2009.Baltimore, MD: Centers for Medicare & Medicaid Services; 4/14/08. CMS quality measurement programs characteristics. CMS website. Accessed 2/26/13. pdf 15. Comparison of Caregiver time necessary for Patient positioning using the TotalCare Bed vs. a Standard Bed, Tampa General Hospital, Tampa, FL. 16. Comparative study TotalCare Bed vs. Standard Bed: Analysis of physiological parameters in patients after coronary bypass procedures; Emory Hospital, Atlanta, Georgia. 17. Fortney SM, et al. Handbook of Physiology. Cpt The Physiology of bed rest Graves N, et al. Infect Control Hosp. Epidemiol Knight J, et al. Nurs Times Scott RD. The Direct Medical Costs of HAIs. CDC U.S. Bureau of Labor Statistics: 2009 survey of occupational injuries and illnesses. 22. U.S. Bureau of Labor Statistics: Injuries, illnesses, and fatalities: frequently asked questions. 23. Nelson A, Baptiste A. Evidence-based practices for safe patient handling and movement. Online J Issues Nurs. 2006;4(1): doi: /bmm:4:1: Dickerson D, Gruden M, Duck J, et al. Beyond Getting Started: A Resource Guide for Implementing a Safe Patient Handling Program in the Acute Care Setting AACN practice alert: delirium assessment and management. practice/docs/practicealerts/delirium-practice-alert-2011.pdf. Accessed 2/25/ De Jonghe B, et al. Paresis acquired in the intensive care unit: a prospective multicenter study. JAMA. 2002;288: De Jonghe B, et al. Respiratory weakness is associated with limb weakness and delayed weaning in critical illness. Crit Care Med. 2007;35: Current Controversies in VAP :Pickett K: ICU Management, Clinical and Economic Consequences of VAP: A Systematic review: Safdar N etal CCM Το έγγραφο αυτό προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης. Οι ιατρικές συσκευές που παρουσιάζονται σε αυτό το φυλλάδιο προορίζονται για χρήση σε ενήλικες ασθενείς, σε όλα τα τμήματα των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης. Οι ιατρικές συσκευές είναι προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης και φέρουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 93/42/ΕΟΚ τη σήμανση CE (Class Im συσκευή με Progressa TM Στρωμα Πρόληψησ / Class IIa συσκευή με Progressa TM Στρώμα Θεραπείας ή Progressa TM με Πνευμονική επιφάνεια). Η Hill-Rom σας καλεί να διαβάσετε προσεκτικά τις λεπτομερείς οδηγίες για ορθή και ασφαλή χρήση, οι οποίες περιλαμβάνονται στα έγγραφα που συνοδεύουν τις ιατρικές συσκευές. Το προσωπικό των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης είναι υπεύθυνο για τη σωστή χρήση και συντήρηση αυτών των ιατρικών συσκευών. Κατασκευαστής: Hill-Rom Holdings, Inc State Route 46 East - Batesville, IN USA Αντιπρόσωπος για την Ευρώπη: Hill-Rom SAS B.P. 14-Z.I du Talhouet Pluvigner France Η Hill-Rom διατηρεί το δικαίωμα πραγματοποίησης αλλαγών άνευ προειδοποίησης στο σχεδιασμό, τις προδιαγραφές και τα μοντέλα. Η μοναδική εγγύηση που παρέχει η Hill-Rom είναι η ρητή γραπτή εγγύηση που αφορά στην πώληση ή ενοικίαση των προϊόντων της Hill-Rom Services, Inc. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ. Αρ. εγγράφου: 5EN , Τα Hill-Rom, Volker και Liko είναι εμπορικά σήματα προϊόντων της κορυφαίας διεθνώς ιατροτεχνολογικής εταιρείας Hill-Rom, που δραστηριοποιείται σε περίπου 80 χώρες και απασχολεί περισσότερους από εργαζομένους. Μαζί προσφέρουμε στους πελάτες μας μια ολοκληρωμένη λύση για τη φροντίδα και την κινητικότητα των ασθενών, εστιάζοντας στη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης και της παραγωγικότητας του νοσηλευτικού προσωπικού. Σε όλον τον κόσμο, κάθε προϊόν με το εμπορικό σήμα Hill-Rom λειτουργεί έχοντας ως αποστολή τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους..

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΘ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΘ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

1... 1... 1 2... 3... 3 3... 23

1... 1... 1 2... 3... 3 3... 23 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η διπλωµατική αυτή εργασία, έρχεται να φωτίσει κάποια από τα ηθικά ζητήµατα τα οποία προκύπτουν από την εφαρµογή των τεχνολογιών πληροφορικής στο χώρο της ιατρική και συγκεκριµένα ενός ολοκληρωµένου

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση: Δικτυοκεντρικά συστήματα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση: Δικτυοκεντρικά συστήματα Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση: Δικτυοκεντρικά συστήματα «Σχεδίαση και ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης ασθενών με χρόνιες

Διαβάστε περισσότερα

1 Εισαγωγικές Παρατηρήσεις

1 Εισαγωγικές Παρατηρήσεις 3 1 Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού της γης έχει μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια. Το ποσοστό των ατόμων τρίτης ηλικίας αυξάνει συνεχώς και αυτό αποτελεί φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας και Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση Δικτυοκεντρικών Συστημάτων Διπλωματική Εργασία Υγείας με χρήση SOA και Web Services Στεφανία Π. Μαυρογιαννέα Πειραιάς Δεκέμβριος 2011 Π.Μ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφροντίδα μέσω έξυπνων συσκευών. Μια νέα οπτική γωνία της κατ οίκον νοσηλείας ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τηλεφροντίδα μέσω έξυπνων συσκευών. Μια νέα οπτική γωνία της κατ οίκον νοσηλείας ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Τηλεφροντίδα μέσω έξυπνων συσκευών. Μια νέα οπτική γωνία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΘΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΘΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ Βασίλειος Ραφτόπουλος Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΘΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ AΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΟΥΚΑ ΑΝΤΡΗ (Α.Φ.Τ 2007582509)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Συντάχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Βανταράκης Απ., Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Συντονιστής Κλεπετσάνης Π., Επικ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης

Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης Ενότητα 6 ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΚΑΤΆΡΤΙΣΗΣ Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Mintaze Kerem Gunel Akmer Mutlu Ozgun Kaya Kara Ayse Livanelioglu

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ISO 9001:2008) ΣΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ: H ΟΔΗΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ CEN/TS 15224:2005

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ISO 9001:2008) ΣΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ: H ΟΔΗΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ CEN/TS 15224:2005 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ISO 9001:2008)

Διαβάστε περισσότερα

Measuring patient satisfaction for health care services provided by a pediatric clinic-research

Measuring patient satisfaction for health care services provided by a pediatric clinic-research ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Μέτρηση ικανοποίησης των ασθενών για την παρεχόμενη φροντίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΛΙΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΛΙΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΛΙΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ι. ΦΙΛΙΟΥ Α.Μ: ΜΕ/08109

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών Επισκόπηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Παραδοτέου: Υλοποίηση προγράμματος αποκατάστασης

Τίτλος Παραδοτέου: Υλοποίηση προγράμματος αποκατάστασης ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Αριθμός Παραδοτέου: 5.4 Τίτλος Παραδοτέου: Υλοποίηση προγράμματος αποκατάστασης Το παρόν περιγραφόμενο πρωτόκολλο έχει καταρτιστεί στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή διατριβή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΓΑΒΡΙΗΛ Λεμεσός 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟ ΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟ ΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιπλωµατική Εργασία ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟ ΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι Συμμόρφωσης και Παρακολούθησης Ασθενών μέσω mobile εφαρμογών Ανάπτυξη σε πλατφόρμα Android ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τρόποι Συμμόρφωσης και Παρακολούθησης Ασθενών μέσω mobile εφαρμογών Ανάπτυξη σε πλατφόρμα Android ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Τρόποι Συμμόρφωσης και Παρακολούθησης Ασθενών μέσω mobile

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Εγχειρίδιο κατάρτισης Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΜΑΝΩΛΕΛΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Πρόλογος

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Πρόλογος ΤΗΛΕ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:: ΕΠΟΠΤΕΥΩΝ ΚΑΘΗΓΓΗΤΗΣ: : ΑΝΤΩΝΙΙΑΔΗΣ ΝΙΙΚΟΛΑΟΣ 2 Πρόλογος Στις απαρχές του 21 ου αιώνα το αίτημα για γρήγορη άμεση και κυρίως αποτελεσματική υγειονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Αλεξάνδρα Βασιλική Π. Αλεξανδράκη Σημαντικοί Όροι: Υγεία, Σύστημα Υγείας, Υπηρεσίες Υγείας, Διαθεσιμότητα, Προσπελασιμότητα,

Διαβάστε περισσότερα

«Σίτιση και ενυδάτωση ασθενών σε κρίσιµο στάδιο και ηθικά διλήµµατα που προκύπτουν.»

«Σίτιση και ενυδάτωση ασθενών σε κρίσιµο στάδιο και ηθικά διλήµµατα που προκύπτουν.» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Θέµα πτυχιακής µελέτης: «Σίτιση και ενυδάτωση ασθενών σε κρίσιµο στάδιο και ηθικά διλήµµατα

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών.

Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ (ΜΒΑ ΤQΜ) Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Δημιουργία ηλεκτρονικού περιβάλλοντος συνεργασίας νοσοκομείων και εξωτερικών ιατρών για τη βελτίωση του

Διαβάστε περισσότερα

Δομή & Λειτουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)

Δομή & Λειτουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Επείγουσα αντιμετώπιση οξέων περιστατικών και έκτακτων συμβάντων «στον κατάλληλο χρόνο, στο κατάλληλο τόπο και από το κατάλληλο προσωπικό», αποτελεί βασική αρχή ανάπτυξης όλων των συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Παπακαλοδούκας Κων. Χρήστος Πτυχίο Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς

Παπακαλοδούκας Κων. Χρήστος Πτυχίο Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ»: Συγκριτική έρευνα νοσηρότητας ασφαλισμένων στο ΝΑΤ και ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (περιφέρεια Αθήνας) Παπακαλοδούκας Κων. Χρήστος Πτυχίο

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη Λειτουργιών Διαχείρισης Αποθηκών και Αποθέματος με Χρήση του Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων Microsoft Navision

Υποστήριξη Λειτουργιών Διαχείρισης Αποθηκών και Αποθέματος με Χρήση του Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων Microsoft Navision Υποστήριξη Λειτουργιών Διαχείρισης Αποθηκών και Αποθέματος με Χρήση του Συστήματος Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων Microsoft Navision Η Διπλωματική Εργασία παρουσιάστηκε ενώπιον του Διδακτικού Προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα