Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τη γυναίκα και τον αθλητισµό (2002/2280(INI))

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τη γυναίκα και τον αθλητισµό (2002/2280(INI))"

Transcript

1 P5_TA(2003)0269 Γυναίκα και αθλητισµός Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τη γυναίκα και τον αθλητισµό (2002/2280(INI)) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας υπόψη τα άρθρα 3 και 141 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, έχοντας υπόψη τα άρθρα 21 και 23 του Χάρτη των Θεµελιωδών ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας υπόψη τη δήλωση για τον αθλητισµό, η οποία προσαρτάται στη συνθήκη του Άµστερνταµ, έχοντας υπόψη τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου της Νίκαιας στις 7, 8 και 9 εκεµβρίου 2000 σχετικά µε τα ειδικά χαρακτηριστικά του αθλητισµού και την κοινωνική του αποστολή που πρέπει να λαµβάνονται υπόψη κατά την εφαρµογή των κοινοτικών πολιτικών, έχοντας υπόψη τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου της Λισσαβόνας της 23ης και 24ης Μαρτίου 2000 που αποσκοπεί στη διευκόλυνση του συνδυασµού της επαγγελµατικής και οικογενειακής ζωής, και πιο συγκεκριµένα µέσω της βελτίωσης των δοµών παιδικής µέριµνας, έχοντας υπόψη τη σύµβαση των Ηνωµένων Εθνών της 18ης εκεµβρίου 1979 για την εξάλειψη κάθε µορφής διάκρισης εις βάρος των γυναικών, έχοντας υπόψη τη διακήρυξη και την πλατφόρµα δράσης της τέταρτης παγκόσµιας διάσκεψης του ΟΗΕ για τις γυναίκες, η οποία πραγµατοποιήθηκε στο Πεκίνο από τις 4 έως τις 15 Σεπτεµβρίου 1995, και την απόφαση «Πεκίνο+5» µε στόχο την υλοποίηση της διακήρυξης και της πλατφόρµας δράσης του Πεκίνου, που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των Ηνωµένων Εθνών στις 10 Ιουνίου 2000, έχοντας υπόψη το ψήφισµά του της 14ης Οκτωβρίου 1987 σχετικά µε τις γυναίκες στον αθλητισµό 1, έχοντας υπόψη το ψήφισµά του της 4ης Ιουλίου 1996 σχετικά µε τη µη συµµετοχή γυναικών από ορισµένες χώρες στους Ολυµπιακούς Αγώνες 2, έχοντας υπόψη το ψήφισµά του της 13ης Ιουνίου 1997 σχετικά µε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τοµέα του αθλητισµού 3, ΕΕ C 305 της , σ. 62. ΕΕ C 211 της , σ. 36. ΕΕ C 200 της , σ. 252.

2 έχοντας υπόψη το ψήφισµα του Συµβουλίου και των υπουργών Νεότητας, συνερχόµενων στα πλαίσια του Συµβουλίου, της 17ης εκεµβρίου 1999, σχετικά µε τη διάσταση της άτυπης εκπαίδευσης των αθλητικών δραστηριοτήτων στα προγράµµατα της νεολαίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας 1, έχοντας υπόψη το ψήφισµά του της 7ης Σεπτεµβρίου 2000 σχετικά µε την έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο µε στόχο τη διαφύλαξη των σηµερινών δοµών του αθλητισµού και τη διατήρηση της κοινωνικής λειτουργίας του στο κοινοτικό πλαίσιο Έκθεση του Ελσίνκι για τον αθλητισµό 2, έχοντας υπόψη τα συµπεράσµατα της διάσκεψης των υπουργών Αθλητισµού, η οποία πραγµατοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της βελγικής Προεδρίας στις 12 Νοεµβρίου 2001, έχοντας υπόψη τον ευρωπαϊκό αθλητικό χάρτη και τον κώδικα αθλητικής δεοντολογίας του Συµβουλίου της Ευρώπης, όπως αναθεωρήθηκαν το 2001, έχοντας υπόψη τον ιεθνή Χάρτη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού, ο οποίος εγκρίθηκε από την 20ή Γενική ιάσκεψη της UNESCO στις 21 Νοεµβρίου 1978 στο Παρίσι, έχοντας υπόψη την ήλωση που υιοθετήθηκε από την τρίτη διεθνή διάσκεψη των υπουργών και ανώτατων υπαλλήλων αρµόδιων για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισµό, η οποία πραγµατοποιήθηκε στο Punta del Este από τις 30 Νοεµβρίου έως τις 3 εκεµβρίου 1999 (MINEPS III), υπό την αιγίδα της UNESCO, έχοντας υπόψη το άρθρο 2, παράγραφος 5, του Ολυµπιακού Χάρτη, όπως τροποποιήθηκε το 1994, έχοντας υπόψη τις παγκόσµιες διασκέψεις για τη γυναίκα και τον αθλητισµό οι οποίες οργανώθηκαν από τη ιεθνή Ολυµπιακή Επιτροπή στη Λοζάννη το 1996 και στο Παρίσι το 2000, έχοντας υπόψη τη ιακήρυξη του Μπράιτον που υιοθετήθηκε στο πρώτο διεθνές συνέδριο για τη γυναίκα, τον αθλητισµό και την πρόκληση της αλλαγής, το οποίο έλαβε χώρα από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 1994, έχοντας υπόψη την έκκληση για την «Επιδίωξη της αλλαγής», η οποία εγκρίθηκε στο δεύτερο διεθνές συνέδριο για τη γυναίκα και τον αθλητισµό στο Windhoek στις 22 Μαΐου 1998, έχοντας υπόψη τα συνέδρια του ευρωπαϊκού δικτύου «Γυναίκα και Αθλητισµός» που έλαβαν χώρα αντίστοιχα στη Στοκχόλµη, την Αθήνα, το Ελσίνκι και το Βερολίνο από το 1996 έως το 2002, έχοντας υπόψη το ψήφισµα του Συµβουλίου της Ευρώπης σχετικά µε την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και εκµετάλλευσης των γυναικών, των νέων και των παιδιών στον αθλητισµό του Μαρτίου 2000, έχοντας υπόψη τη διακήρυξη της αρχαίας Ολυµπίας της 23ης Σεπτεµβρίου 2001 και την 1 2 ΕΕ C 8 της , σ. 5. ΕΕ C 135 της , σ. 274.

3 Πολιτισµική Ολυµπιάδα την οποίας την έναρξη κύρηξε ο έλληνας υπουργός Πολιτισµού µε την ευκαιρία των Ολυµπιακών Αγώνων στην Αθήνα µε σκοπό την αναβίωση των θεµελιωδών ιδεωδών του Ολυµπισµού που ενώνουν τον αθλητισµό και τον πολιτισµό, έχοντας υπόψη την οδηγία 2002/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 23ης Σεπτεµβρίου 2002, για την τροποποίηση της οδηγίας 76/207/ΕΟΚ του Συµβουλίου περί της εφαρµογής της αρχής της ίσης µεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, στην επαγγελµατική εκπαίδευση και προώθηση και τις συνθήκες εργασίας 1 έχοντας υπόψη την απόφαση αριθ. 291/2003/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 2003, για την ανακήρυξη του 2004 ως ευρωπαϊκού έτους εκπαίδευσης µέσω του αθλητισµού 2, έχοντας υπόψη τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης και τα συµπεράσµατα του συνεδρίου «Αθλητισµός και Γυναίκα Παλαιά και νέα στερεότυπα» το οποίο διοργανώθηκε από την ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7 και 8 Μαρτίου 2003, έχοντας υπόψη το άρθρο 163 του Κανονισµού του, έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής ικαιωµάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών (A5-0167/2003), Α. λαµβάνοντας υπόψη ότι η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου της Νίκαιας του εκεµβρίου του 2000 ορίζει ότι η Κοινότητα πρέπει να λαµβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά και την κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτισµική αποστολή του αθλητισµού, και το γεγονός ότι από την αρχαιότητα ο αθλητισµός συνιστά αξία της δηµοκρατίας, Β. λαµβάνοντας υπόψη ότι ο αθλητισµός είναι µία από τις βασικές πολιτισµικές δραστηριότητες των Ευρωπαίων ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 29,5 % των ανδρών έναντι 16 % των γυναικών, και 63 % των αγοριών έναντι 37 % των κοριτσιών, ηλικίας 15 έως 24 ετών, δηλώνουν ότι ασκούν τακτικά µια φυσική ή αθλητική δραστηριότητα, Γ. λαµβάνοντας υπόψη ότι η πρόσβαση στις αθλητικές δραστηριότητες είναι δικαίωµα, ότι ο αθλητισµός αποτελεί µέσο προσωπικής επιβεβαίωσης και ανάπτυξης καθώς και παράγοντα ισχυροποίησης της συνείδησης του πολίτη και της αλληλεγγύης ότι η τακτική άσκηση ενός αθλήµατος βελτιώνει τη σωµατική και την ψυχική υγεία,. λαµβάνοντας υπόψη την έντονη έλλειψη ισότητας ως προς την δυνατότητα άσκησης αθλητικών δραστηριοτήτων, όχι µόνο µεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και µεταξύ γυναικών αναλόγως των κοινωνικού και επαγγελµατικού περιβάλλοντος στο οποίο ευρίσκονται, που µπορούν να αποτελούν εµπόδιο για την εκµετάλλευση του ελεύθερου χρόνου και την άσκηση αθλητισµού, Ε. εκτιµώντας ότι η φυσική αγωγή και η αθλητική δραστηριότητα αποτελούν ιδανικό τρόπο αποκατάστασης των φυσικών λειτουργιών καθώς και µέσο κοινωνικής ένταξης των 1 2 ΕΕ L 269 της , σ.15. ΕΕ L 43 της , σ. 1.

4 ατόµων µε φυσική ή πνευµατική αναπηρία και ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η πλήρης πρόσβαση τα άτοµα αυτά αµφοτέρων των φύλων και να εξασφαλιστεί η άσκηση του δικαιώµατός τους να συµµετέχουν σε όλα τα αθλήµατα στο επίπεδό τους και ανάλογα µε τις εκάστοτε ανάγκες τους. ΣΤ. επισηµαίνοντας την ανάγκη προσφοράς αθλητικών δραστηριοτήτων που να αντιστοιχεί στις ανάγκες των γυναικών σε όλα τα στάδια της ζωής τους, συγκεκριµένα για τις έγκυες γυναίκες και τις νέες µητέρες µε την παροχή συµβουλών για την αθλητική δραστηριότητα που ενδείκνυται για την κατάστασή τους καθώς και για τους ηλικιωµένους (γυναίκες και άνδρες) στους οποίους πρέπει να προτείνονται αθλητικές δραστηριότητες πρόσφορες για τη σωµατική και ψυχική τους υγεία, Ζ. λαµβάνοντας υπόψη ότι η φυσική αγωγή στο σχολείο, που αποτελεί µέσο εκδηµοκρατισµού του αθλητισµού αλλά και χώρο κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι καθοριστικός παράγοντας για την άσκηση µεταγενέστερης αθλητικής δραστηριότητας, Η. λαµβάνοντας υπόψη ότι η υποβάθµιση της φυσικής αγωγής και της σηµασίας της µεικτής αθλητικής δραστηριότητας στα σχολικά προγράµµατα των χωρών της διευρυµένης Ευρώπης συνιστά λόγο ανησυχίας, Θ. λαµβάνοντας υπόψη ότι ο αθλητισµός είναι χώρος ελευθερίας για τα κορίτσια και τις γυναίκες όλων των ηλικιών, µέσο επιτυχίας και χειραφέτησης καθώς και ενίοτε µέσο αντίστασης στους κοινωνικούς και πολιτισµικούς περιορισµούς, και, ωστόσο, επισηµαίνοντας ότι η συµµετοχή των µεταναστριών-γυναικών και κοριτσιών- σε αθλητικές δραστηριότητες είναι κάτω του µέσου όρου, Ι. λαµβάνοντας υπόψη ότι παρά την άρση των νοµικών απαγορεύσεων της πρόσβασης των γυναικών στις αθλητικές δραστηριότητες, οι γυναίκες εξακολουθούν να ασχολούνται µε τα αθλήµατα λιγότερο από τους άντρες, κατανέµονται άνισα στα διάφορα αθλήµατα και εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στους διοικητικούς φορείς του αθλητισµού και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ΙΑ. ΙΒ. ΙΓ. Ι. λαµβάνοντας υπόψη ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται τόσο µεταξύ των κατόχων αθλητικών δελτίων όσο και στις επίσηµες αθλητικές διοργανώσεις, κάνουν περιορισµένη χρήση των αναγνωρισµένων αθλητικών εγκαταστάσεων (σωµατεία, ενώσεις), και επιδίδονται κυρίως σε άτυπες φυσικές δραστηριότητες µε επίκεντρο την καλή φυσική κατάσταση και την ψυχαγωγία, λαµβάνοντας υπόψη ότι ο αθλητισµός είναι ένας χώρος στον οποίο εκφράζεται η σεξουαλική ταυτότητα του ατόµου, ότι τα αθλήµατα εξακολουθούν να διαχωρίζονται βάση στερεοτύπων και προκαταλήψεων σχετικών µε το φύλο και όπου τα κυρίαρχα πρότυπα ανδρισµού και θηλυκότητας όχι µόνο αναπαράγονται αλλά και υπονοµεύονται, λαµβάνοντας υπόψη ότι τα κορίτσια και τα αγόρια αντιµετωπίζουν στον αθλητισµό την πρόκληση να θεµελιώσουν την µεταξύ τους ισότητα µέσω της αποδοχής της σωµατικής διαφοράς ότι µε την έλευση της εφηβείας αρχίζει µία περίοδος κατά την οποία πολλά κορίτσια εγκαταλείπουν τον αθλητισµό, ιδίως εάν προέρχονται από µειονεκτούντα περιβάλλοντα, λαµβάνοντας υπόψη τη σηµασία της αξιοποίησης των επιδόσεων των αθλητριών υψηλού επιπέδου και του ρόλου τους ως προτύπων για τα νέα κορίτσια,

5 ΙΕ. λαµβάνοντας υπόψη ότι οι αθλητές υψηλού επιπέδου είναι εργαζόµενοι, και ότι, υπό την έννοια αυτή, ο αθλητισµός διέπεται από την κοινοτική νοµοθεσία που αφορά την απασχόληση, και συγκεκριµένα από την οδηγία 2002/73/ΕΚ, ΙΣΤ. λαµβάνοντας υπόψη ότι οι αθλήτριες υψηλού επιπέδου δεν τυγχάνουν ίσης µεταχείρισης σε σχέση µε τους άνδρες συναδέλφους τους σε θέµατα απολαβών και χρηµατοδοτικών πόρων (υποτροφίες για σπουδές, επιδοτήσεις, χορηγούς) καθώς και όσον αφορά την επαγγελµατική επανένταξη στην αγορά εργασίας, ΙΖ. ΙΗ. ΙΘ. λαµβάνοντας υπόψη ότι το καθεστώς του αθλητή υψηλού επιπέδου παρέχει στις αθλήτριες και στους αθλητές οικονοµικά και κοινωνικά δικαιώµατα, καθώς και ένα επαγγελµατικό περιβάλλον ότι σε ορισµένες ευρωπαϊκές χώρες, το καθεστώς αυτό, και οι συνθήκες απόκτησής του, εξακολουθούν να εισάγουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, λαµβάνοντας υπόψη ότι η συµµετοχή των αθλητριών στους διεθνείς αγώνες αυξήθηκε, αλλά το τεχνικό και ιατρικό προσωπικό πλαισίωσης καθώς και οι διαιτητές και οι κριτές εξακολουθούν να είναι κατά κύριο λόγο άνδρες (στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ οι γυναίκες αποτελούσαν 38 % των αθλητών, 8 % του τεχνικού προσωπικού πλαισίωσης και 4 % του ιατρικού προσωπικού πλαισίωσης), λαµβάνοντας υπόψη ότι ο αθλητισµός υψηλού επιπέδου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία των αθλητών, και κυρίως για τις γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται εκτεθειµένες στην «γυναικεία αθλητιατρική τριάδα» (διαταραχές θρέψης, µη αναστρέψιµη αµηνόρροια, οστεοπόρωση), Κ. λαµβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη και την καταπολέµηση της παρενόχλησης και της σεξουαλικής εκµετάλλευσης των γυναικών στον χώρο του αθλητισµού, ΚΑ. λαµβάνοντας υπόψη τη ανεπαρκή κάλυψη του γυναικείου αθλητισµού από τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης, και την αντιµετώπιση των ΜΜΕ, η οποία εισάγει κοινωνικές διακρίσεις και σεξουαλικά στερεότυπα, ΚΒ. λαµβάνοντας υπόψη την ιδρυτική ιακήρυξη του Μπράιτον το 1994, τη σηµαντική δράση της διεθνούς οµάδας εργασίας για τη γυναίκα και τον αθλητισµό και του δικτύου «Ευρώπη, Γυναίκα και Αθλητισµός» (EWS), ΚΓ. λαµβάνοντας υπόψη ότι η υλοποίηση της ολοκληρωµένης προσέγγισης για την ισότητα των δύο φύλων στις κοινοτικές πολιτικές και δράσεις, η οποία εφαρµόζεται στον αθλητισµό, δεν συνοδεύεται από κατάλληλους ανθρώπινους και χρηµατοδοτικούς πόρους ούτε από τους απαραίτητους µηχανισµούς ελέγχου και παρακολούθησης, όµηση του ζητήµατος «γυναίκα και αθλητισµός» 1. δηλώνει ότι ο γυναικείος αθλητισµός αποτελεί έκφραση του δικαιώµατος της ισότητας και της ελευθερίας όλων των γυναικών να διαθέτουν ελεύθερα το σώµα τους και να συµµετέχουν στη δηµόσια σφαίρα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, ηλικίας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισµού και θρησκείας

6 2. υπογραµµίζει ότι ο στόχος της ισότητας των ευκαιριών τείνει να άρει τα εµπόδια µεταξύ του λεγόµενου «ανδρικού» αθλητισµού και του λεγόµενου «γυναικείου» αθλητισµού, ότι στόχος είναι η προώθηση της ουσιαστικής πρόσβασης των δύο φύλων στις αθλητικές δραστηριότητες, προκειµένου κάθε κορίτσι και κάθε αγόρι να µπορεί να ασκεί τη φυσική δραστηριότητα της επιλογής του 3. ζητεί από τα κράτη µέλη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσουν για τις γυναίκες και τους άνδρες τις προϋποθέσεις της ίσης πρόσβασης στην αθλητική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα στάδια της ζωής τους, ανεξαρτήτως κοινωνικού περιβάλλοντος και ιδίως για τα άτοµα µε πνευµατική ή σωµατική αναπηρία για τα οποία είναι πολύ σηµαντικός ο αθλητισµός και η σωµατική άσκηση 4. ζητεί από την Ευρωπαϊκή Συνέλευση να προσδώσει νοµική βάση στον αθλητισµό στη µελλοντική συνθήκη της Ένωσης, αναγνωρίζοντας την πολιτισµική, εκπαιδευτική και κοινωνική του αποστολή, και κάνοντας αναφορά στην ίση πρόσβαση γυναικών και ανδρών στον αθλητισµό και τις συναφείς αρµοδιότητες 5. ζητεί από την Επιτροπή να στηρίξει την προώθηση του γυναικείου αθλητισµού στα κοινοτικά προγράµµατα και στις κοινοτικές δράσεις, αλλά και µέσω της ευαισθητοποίησης του αθλητικού κινήµατος και των κρατών µελών και της διάδοσης ορθών πρακτικών 6. προτείνει τη συµπερίληψη στη µελλοντική κοινοτική στρατηγική πλαίσιο για την ισότητα γυναικών και ανδρών ενός επιχειρησιακού στόχου, επικεντρωµένου στη συµµετοχή των κοριτσιών και των γυναικών στις αθλητικές δραστηριότητες 7. καλεί τα κράτη µέλη, τις ΜΚΟ και τις άλλες οργανώσεις να υποβάλουν σχέδια του τύπου "Γυναίκα και Αθλητισµός" στο πλαίσιο της προσεχούς πρόσκλησης της Στρατηγικής κοινοτικού πλαισίου στον τοµέα της ισότητας µεταξύ γυναικών και ανδρών του , η οποία θα έχει ως προτεραιότητα την εξάλειψη των σεξιστικών στερεοτύπων, ιδίως στον τοµέα του αθλητισµού 8. καλεί την Επιτροπή βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης, να συµπεριλάβει κανόνες για την εξάλειψη των διακρίσεων στη νέα οδηγία για τις διακρίσεις µε κριτήριο το φύλο εκτός του εργασιακού περιβάλλοντος 9. καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει εµπεριστατωµένη µελέτη σχετικά µε τη θέση της γυναίκας στον αθλητισµό, σύµφωνα µε την εισήγηση που διατυπώθηκε στη σύνοδο των υπουργών Αθλητισµού στις 12 Νοεµβρίου 2001, και, στο πλαίσιο αυτό, να υποβάλλει, µεταξύ άλλων, στατιστικά δεδοµένα για τη γενική κατάσταση της γυναίκας στον αθλητισµό και στοιχεία για την κατάρτιση του προϋπολογισµού µε κριτήριο το φύλο 10. καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει το ευρωπαϊκό δίκτυο «Γυναίκα και Αθλητισµός» 11. ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στο πλαίσιο του έκτου ερευνητικού προγράµµατος πλαισίου, να µελετήσει τα ζητήµατα υγείας, τους κοινωνικούς κινδύνους και τις παιδαγωγικές προκλήσεις που σχετίζονται µε τη συµµετοχή των γυναικών στον αθλητισµό

7 12. ζητεί το ευρωπαϊκό έτος της εκπαίδευσης µέσω του αθλητισµού να αποτελέσει την αφορµή για έναν βαθύτερο προβληµατισµό σχετικά µε τη σηµασία της αθλητικής δραστηριότητας µαθητριών και µαθητών στο σχολείο και ζητεί από την Επιτροπή καθώς και από τα κράτη µέλη να παράσχουν σαφή προτεραιότητα στα σχέδια που ενθαρρύνουν το γυναικείο αθλητισµό 13. ζητεί από τη Eurostat να καθορίσει δείκτες και να επεξεργαστεί ευρωπαϊκές στατιστικές για τη συµµετοχή των γυναικών και των ανδρών σε όλα τα επίπεδα αθλητισµού 14. ζητεί από τις κυβερνητικές αρχές να λαµβάνουν συστηµατικά υπόψη την ισότητα των δύο φύλων στη χάραξη της αθλητικής πολιτικής τους, ιδίως όσον αφορά τη χορήγηση επιδοτήσεων 15. ζητεί από την Επιτροπή και τα κράτη µέλη να συµπεριλαµβάνουν στις διµερείς συµφωνίες και στις συµφωνίες συνεργασίας µε τρίτες χώρες το θέµα "γυναίκα και αθλητισµός" καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συµπεριλαµβάνει το θέµα "γυναίκα και αθλητισµό" στην ηµερήσια διάταξη των διακοινοβουλευτικών ανταλλαγών και των ευρω-µεσογειακών συναντήσεων 16. εξετάζει το ενδεχόµενο αποστολής αντιπροσωπείας της Επιτροπής ικαιωµάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών στην ευρωπαϊκή σύνοδο EWS στις Απριλίου 2004 στο Παρίσι και στο διεθνές συνέδριο της διεθνούς οµάδας εργασίας στις Μαΐου 2006 στο Kumamoto Ανάπτυξη του σχολικού και του ερασιτεχνικού αθλητισµού 17. ζητεί από τα κράτη µέλη να αποκαταστήσουν τη σηµασία της φυσικής και της αθλητικής αγωγής στο πλαίσιο της σχολικής εκπαίδευσης και να την θεωρούν ως δείκτη αξιολόγησης της εκπαίδευσης 18. ζητεί από τα κράτη µέλη να εκπονήσουν µελέτη σχετικά µε την ποσοτική και την ποιοτική συµµετοχή των κοριτσιών και των αγοριών στις σχολικές και εξωσχολικές αθλητικές πρακτικές και να εφαρµόσουν τα κατάλληλα µέτρα για να αυξηθεί η συµµετοχή των κοριτσιών στις πρακτικές αθλητισµού και σωµατικής άσκησης 19. ζητεί από τα κράτη µέλη και τις αρµόδιες αρχές να µεριµνήσουν για την κατάρτιση των καθηγητριών φυσικής αγωγής όσον αφορά τον µεικτό χαρακτήρα του αθλητισµού και τα χαρακτηριστικά των δύο φύλων, εντάσσοντας τη διάσταση αυτή στην εκπαίδευσή τους, και να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς σχετικά µε τις αρνητικές συνέπειες των στερεοτύπων 20. υπογραµµίζει τη σηµασία της δυνατότητας εκπαίδευσης των παιδιών όσον αφορά µεικτές αθλητικές δραστηριότητες από το νηπιαγωγείο και το δηµοτικό σχολείο καλεί τα σχολεία, τα σωµατεία, τις ενώσεις και τους οργανισµούς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης να αναπτύξουν σχετικά πιλοτικά σχέδια 21. ζητεί από τα κράτη µέλη να αναπτύξουν πολιτικές για την κοινωνική ένταξη των νέων µέσω του αθλητισµού, συµπεριλαµβάνοντας τα κορίτσια στο στοχευόµενο κοινό, και να χρησιµοποιήσουν ιδίως για τον σκοπό αυτό τον στόχο 3 των διαρθρωτικών ταµείων

8 22. ζητεί από τις κυβερνητικές αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση να προωθήσουν και να προσφέρουν στα κορίτσια και στα αγόρια ένα ευρύ φάσµα αθλητικών δραστηριοτήτων µέσα και έξω από τη σχολική εκπαίδευση 23. εµµένει στην ανάγκη να ληφθούν όλα τα δυνατά µέτρα για να δοθεί στις γυναίκες η ευκαιρία να ασκούν αθλητική και σωµατική δραστηριότητα καθώς και να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις, µέσω ειδικών µαθηµάτων και ωραρίων, προβλέποντας σταθµούς φύλαξης παιδιών και καλή εξυπηρέτηση των αθλητικών κέντρων µε µέσα µεταφοράς 24. καλεί το αθλητικό κίνηµα να περιλάβει στα καταστατικά του την ίση πρόσβαση γυναικών και ανδρών στην αθλητική πρακτική, να εφαρµόσει ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση των γυναικών στις δραστηριότητές του, να διοργανώσει κύκλους κατάρτισης σχετικά µε την ενσωµάτωση της αρχής της ισότητας µεταξύ των δύο φύλων σε όλες τις πολιτικές και σχετικά µε την εφαρµογή της αρχής αυτής, και να διαθέσει µία γραµµή του προϋπολογισµού για τον γυναικείο ερασιτεχνικό αθλητισµό προτείνοντας µεικτές πρακτικές ή/και δηµιουργώντας γυναικεία τµήµατα 25. ζητεί από τα κράτη µέλη και τις αρµόδιες αρχές να διασφαλίσουν την κατάρτιση και επαγγελµατική εκπαίδευση των αθλητικών προπονητών όλων των επιπέδων και να συµπεριλάβουν στα προγράµµατα επαγγελµατικής τους κατάρτισης τη διάσταση του φύλου 26. καλεί τις κυβερνητικές αρχές, τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους, απέναντι στη δύσκολη διαµόρφωση του επαγγελµατικού και οικογενειακού βίου καθώς και του ελεύθερου χρόνου να ενθαρρύνουν την αθλητική δραστηριότητα στον τόπο εργασίας ιδίως µέσω των συλλογικών συµβάσεων και πιο συγκεκριµένα να λάβουν µέτρα για την απρόσκοπτη πρόσβαση στον αθλητισµό των µισθωτών µε επισφαλή θέση εργασίας και των γυναικών που αντιµετωπίζουν δυσκολίες στον επαγγελµατικό τους βίο ιασφάλιση ίσων δικαιωµάτων στον αθλητισµό υψηλού επιπέδου 27. καλεί τα κράτη µέλη και το αθλητικό κίνηµα να καταργήσουν τη διάκριση µεταξύ ανδρικών και γυναικείων πρακτικών στο πλαίσιο των διαδικασιών αναγνώρισης των δραστηριοτήτων υψηλού επιπέδου 28. ζητεί από τις εθνικές οµοσπονδίες και τις επιβλέπουσες αρχές τους να εξασφαλίζουν την ίση πρόσβαση γυναικών και ανδρών στο καθεστώς του αθλητή υψηλού επιπέδου, διασφαλίζοντας τα ίδια δικαιώµατα σε θέµατα απολαβών, συνθηκών πλαισίωσης και προπόνησης, ιατρικής παρακολούθησης, πρόσβασης στους αγώνες, κοινωνικής ασφάλισης, επαγγελµατικής κατάρτισης και ενεργούς κοινωνικής επανένταξης στο τέρµα της αθλητικής τους σταδιοδροµίας 29. ζητεί από τις κυβερνητικές και αθλητικές αρχές να εγγυηθούν την εξάλειψη των άµεσων και έµµεσων διακρίσεων σε βάρος των αθλητριών κατά την άσκηση της εργασίας τους 30. καλεί τις επιχειρήσεις να πολλαπλασιάσουν τις συµπράξεις µε τις αθλήτριες υψηλού επιπέδου, αξιοποιώντας την εικόνα τους και προωθώντας χωρίς διακρίσεις το σύνολο του γυναικείου αθλητισµού

9 31. ζητεί από τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης να µεριµνούν για την ισορροπηµένη κάλυψη του γυναικείου και του ανδρικού αθλητισµού καθώς και για την παρουσίαση των γυναικών στον αθλητισµό χωρίς διακρίσεις 32. προτείνει, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας 89/552/ΕΟΚ 1 «Τηλεόραση χωρίς σύνορα» και ιδιαίτερα του άρθρου 3α που αφορά την αναµετάδοση σηµαντικών γεγονότων, να µεριµνήσουν τα κράτη µέλη για την εισαγωγή της διάστασης του φύλου στις τηλεοπτικές αναµεταδόσεις των αθλητικών διοργανώσεων 33. ενθαρρύνει τις αθλήτριες να οργανωθούν για να διεκδικήσουν τα αθλητικά, οικονοµικά και κοινωνικά τους δικαιώµατα, και να προσφεύγουν στις αρµόδιες αρχές ή στη ικαιοσύνη σε περίπτωση διακρίσεων και παρενοχλήσεων 34. ευελπιστεί ότι οι επόµενοι Ολυµπιακοί Αγώνες στην Αθήνα θα λειτουργήσουν ως υπόδειγµα και ζητεί από την ΟΕ να διασφαλίσει τον µεικτό χαρακτήρα όλων των εθνικών ολυµπιακών οµάδων ιασφάλιση της υγείας των αθλητριών 35. καλεί επιτακτικά τις αθλητικές οµοσπονδίες και τους προπονητές να αποδίδουν µεγαλύτερη προσοχή στα προληπτικά µέτρα και στους όρους υπό τους οποίους ασκούνται οι αθλητικές πρακτικές και να ενηµερώνουν τις αθλήτριες υψηλού επιπέδου, ιδίως τις νέες, για τις επιπτώσεις που έχουν στην ψυχική, σωµατική, σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία η εντατική προπόνηση, η κατανάλωση αναβολικών ουσιών ή η παραµέληση των κανόνων διατροφής 36. υπογραµµίζει ότι η αύξηση της συµµετοχής των γυναικών στον αθλητισµό, αλλά και η ειδική κατάρτιση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού πλαισίωσης είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας των αθλητών 37. εµµένει στην ανάγκη της εκπόνησης ειδικών και προσαρµοσµένων ανά φύλο µελετών σχετικά µε τις επιπτώσεις του αθλητισµού στην υγεία των αθλητών 38. θεωρεί σηµαντικό να παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη στις αθλήτριες όσον αφορά τις αλλαγές του σώµατός τους ή τους προβληµατισµούς γύρω από τη θηλυκότητά τους, και ότι τα ζητήµατα αυτά πρέπει να λαµβάνονται υπόψη κατά την εκπαίδευση των προπονητών/ προπονητριών 39. υπενθυµίζει το αναπαλλοτρίωτο δικαίωµα των αθλητριών σχετικά µε τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή και ζητεί την επιβολή κυρώσεων για κάθε προσβολή αυτών των ελευθεριών 40. ζητεί επιτακτικά από τα κράτη µέλη και τις συνοµοσπονδίες να λάβουν µέτρα για την πρόληψη και εξάλειψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοµεταχείρισης στον τοµέα του αθλητισµού εφαρµόζοντας τη νοµοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, να ενηµερώσουν τις αθλήτριες και τους γονείς τους σχετικά µε τους κινδύνους εκµετάλλευσης και µε τα µέσα βοήθειας που έχουν στη διάθεσή τους, να δώσουν ειδική εκπαίδευση στο προσωπικό των αθλητικών οργανώσεων και να διασφαλίσουν τη ποινική και πειθαρχική δίωξη 1 ΕΕ L 298 της , σ. 23.

10 Ενίσχυση της συµµετοχής των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων 41. διαπιστώνει ότι η συµµετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στον αθλητισµό συναντά τα ίδια εµπόδια που συναντά στον πολιτικό και οικονοµικό τοµέα, ότι απαιτείται προσφυγή σε θετικές δράσεις 42. ζητεί από τα κράτη µέλη και τις επιβλέπουσες αρχές να εξαρτήσουν τη έγκριση και την επιχορήγηση προς τα αθλητικά σωµατεία και τις αθλητικές αρχές από την ύπαρξη στο καταστατικό τους διατάξεων, οι οποίες διασφαλίζουν την ισορροπηµένη εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις διευθυντικές θέσης 43. καλεί τις αθλητικές οργανώσεις και αρχές να προωθήσουν τη συµµετοχή γυναικών σε θέσεις διαιτητή και αθλητικού δικαστή και να καθιερώσουν µεικτές ιατρικές επιτροπές και επιτροπές επιλογής 44. ζητεί από τις αθλητικές οργανώσεις να εφαρµόζουν προγράµµατα κατάρτισης και καθοδήγησης για τις αθλήτριες, εν όψει της επαγγελµατικής επανένταξής τους στην αγορά εργασίας, ιδίως ως προπονήτριες, τεχνικά και διευθυντικά στελέχη 45. καλεί το αθλητικό κίνηµα να τηρήσει τον στόχο της ΟΕ όσον αφορά τη συµµετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων (20 % γυναίκες στα διοικητικά όργανα έως την 31η εκεµβρίου 2005) και να αυξήσει την αναλογία αυτή κατά τα προσεχή δέκα χρόνια σε 30% o o 46. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισµα στο Συµβούλιο και στην Επιτροπή, καθώς και στα κοινοβούλια των κρατών µελών. o

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-1365/2016 9.12.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 134 παράγραφος 1 του Κανονισμού σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για την

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 17.10.2016 2016/2204(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις γυναίκες και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0000(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 29.11.2012 2012/0000(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την εκπαιδευτική και εργασιακή κινητικότητα των γυναικών στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 8 Ιανουαρίου /14 SPORT 30 SOC 337 EDUC 138 AUDIO 32 FREMP 80

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 8 Ιανουαρίου /14 SPORT 30 SOC 337 EDUC 138 AUDIO 32 FREMP 80 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 8 Ιανουαρίου 2014 9517/14 SPORT 30 SOC 337 EDUC 138 AUDIO 32 FREMP 80 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων (1ο Τμήμα) προς το Συμβούλιο αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 7.11.2017 2017/2194(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς το Συμβούλιο αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα P7_TA(2012)0250 Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Συµβούλιο της 13ης Ιουνίου 2012 σχετικά µε τον ειδικό εντεταλµένο της ΕΕ για τα ανθρώπινα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή για τα ικαιώµατα της Γυναίκας και τις Ίσες Ευκαιρίες ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ 17 Σεπτεµβρίου 2001 ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής για τα ικαιώµατα της Γυναίκας και τις Ίσες

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-1134/2016 19.10.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016 σύμφωνα με το άρθρο 128 παράγραφος 5 του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή για τα ικαιώµατα της Γυναίκας και τις Ίσες Ευκαιρίες 24 Σεπτεµβρίου 2001 PE 305.454/1-18 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-18 ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Maj Britt Theorin (PE 305.454)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S20/2019. Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S20/2019. Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S20/2019 Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει στόχο την υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC. Bρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 1999 (24.01) (OR. f) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 12142/99 LIMITE PV/CONS 57 SOC 353

PUBLIC. Bρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 1999 (24.01) (OR. f) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 12142/99 LIMITE PV/CONS 57 SOC 353 Conseil UE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Bρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 1999 (24.01) (OR. f) 12142/99 LIMITE PUBLIC PV/CONS 57 SOC 353 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 1 Θέμα : 2208η σύνοδος του Συμβουλίου (Εργασίες και Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1986L0378 EL 09.03.1997 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 24ης Ιουλίου 1986 για την εφαρµογή της αρχής της ίσης µεταχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Ενιαίο νοµοθετικό κείµενο 6 Ιουλίου 2000 2000/0022(COD) PE1 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 6 Ιουλίου 2000 εν όψει της έγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

A8-0163/1. Maria Noichl Η στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα µεταξύ γυναικών και ανδρών µετά το /2152(INI)

A8-0163/1. Maria Noichl Η στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα µεταξύ γυναικών και ανδρών µετά το /2152(INI) 3.6.2015 A8-0163/1 Τροπολογία 1 Constance Le Grip, Ildikó Gáll-Pelcz εξ ονόµατος της Οµάδας PPE Έκθεση A8-0163/2015 Maria Noichl Η στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα µεταξύ γυναικών και ανδρών µετά το 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή ικαιωµάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών 4 Απριλίου 2002 PE 305.487/1-19 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-19 Σχέδιο γνωµοδότησης (PE 305.487) Emilia Franziska Müller σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

13498/15 ΑΝ/νικ/ΕΚΜ 1 DG G 3 C

13498/15 ΑΝ/νικ/ΕΚΜ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Οκτωβρίου 2015 (OR. en) 13498/15 RECH 257 COMPET 482 SOC 625 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Αντιπροσωπίες Σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 5.9.2013 B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013 σύμφωνα με το άρθρο 115 παράγραφος 5 του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων

Γυναίκες στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων P7_TA(2012)0070 Γυναίκες στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Μαρτίου 2012 σχετικά µε τη συµµετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 31 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) 13432/17 SPORT 78 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC. Βρυξέλλες,27Ιουνίου2012(02.07) (OR.en) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ 11334/12 LIMITΕ SPORT39 SAN156

PUBLIC. Βρυξέλλες,27Ιουνίου2012(02.07) (OR.en) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ 11334/12 LIMITΕ SPORT39 SAN156 ConseilUE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ PUBLIC Βρυξέλλες,27Ιουνίου2012(02.07) (OR.en) 11334/12 LIMITΕ SPORT39 SAN156 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: προς: Θέμα: ΓενικήςΓραμματείαςτουΣυμβουλίου τιςαντιπροσωπίες ΣχέδιοσυμπερασμάτωντουΣυμβουλίουκαιτωναντιπροσώπωντων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2183(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2183(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 14.10.2013 2013/2183(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τον χάρτη πορείας της ΕΕ κατά της ομοφοβίας και των

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2066(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2066(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 29.8.2013 2013/2066(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τη διάσταση του φύλου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο εθνικών στρατηγικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2250(INI) 15.4.2015

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2250(INI) 15.4.2015 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 15.4.2015 2014/2250(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την ενδυνάμωση των κοριτσιών στην ΕΕ μέσω της εκπαίδευσης (2014/2250(INI))

Διαβάστε περισσότερα

Ισότητα των Φύλων ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑ Α ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ισότητα των Φύλων ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑ Α ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Ισότητα των Φύλων ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑ Α ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Η ισότητα µεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί βασική αρχή της δηµοκρατίας. Εντούτοις, στην πραγµατικότητα η διάκριση µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

11843/11 ΠΜ/γν 1 DG G 2B

11843/11 ΠΜ/γν 1 DG G 2B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.06) (OR. en) 11843/11 SOC 585 COHOM 174 MI 317 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: τις αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.:10326/11

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ Ανακοίνωση προς τα Μέλη Θέµα: Πρόγραµµα της ελληνικής προεδρίας - Πρώτο εξάµηνο 2003 Επισυνάπτεται το πρόγραµµα δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Η Συνθήκη του Άµστερνταµ: οδηγίες χρήσης

Η Συνθήκη του Άµστερνταµ: οδηγίες χρήσης Αναδηµοσίευση στο Civilitas.GR 2007* Η Συνθήκη του Άµστερνταµ: οδηγίες χρήσης Ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη Θεµελιώδη δικαιώµατα και καταπολέµηση των διακρίσεων ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισαγωγή Ιστορικό Οι αρχές

Διαβάστε περισσότερα

έχοντας υπόψη το άρθρο 23, παράγραφος 1 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Θεµελιωδών ικαιωµάτων 1,

έχοντας υπόψη το άρθρο 23, παράγραφος 1 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Θεµελιωδών ικαιωµάτων 1, P5_TA(2003)0098 Η διάσταση του φύλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε την ενσωµάτωση της διάστασης του φύλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2002/2025(INI)) Το Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρημένης) σύμβασης για την προστασία της μητρότητας,»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρημένης) σύμβασης για την προστασία της μητρότητας,» ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρημένης) σύμβασης για την προστασία της μητρότητας,» Η γενική Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που συγκλήθηκε στη Γενεύη από το Διοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

14846/15 ΔΛ/σα 1 DG G 3 C

14846/15 ΔΛ/σα 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 14846/15 RECH 295 COMPET 551 SOC 703 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 24.3.2017 2016/0062(NLE) ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΑΠΤΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ Εισηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή Πολιτισµού, Νεότητας, Παιδείας, Μέσων Ενηµέρωσης και Αθλητισµού 4 Απριλίου 2002 PE 312.513/9-19 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 9-19 Σχέδιο έκθεσης (PE 312.513) Juan Ojeda Sanz Πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0547/1. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0547/1. Τροπολογία 26.11.2018 B8-0547/1 1 Αιτιολογική σκέψη Η Η. λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα λιτότητας επηρεάζουν αρνητικά τις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρίες εν γένει, με αποτέλεσμα πολλαπλές διακρίσεις Η. λαμβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 12.11.2008 2008/0140(CNS) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων P7_TA(04)005 Εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 04 σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Για την εξάλειψη του

Διαβάστε περισσότερα

15312/16 ΙΑ/ακι 1 DGD 1B

15312/16 ΙΑ/ακι 1 DGD 1B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2016 (OR. en) 15312/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 9 Δεκεμβρίου 2016 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη του καπνίσµατος και καταπολέµηση της κατανάλωσης καπνού

Πρόληψη του καπνίσµατος και καταπολέµηση της κατανάλωσης καπνού P5_TA(2002)0559 Πρόληψη του καπνίσµατος και καταπολέµηση της κατανάλωσης καπνού Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε την πρόληψη του καπνίσµατος και µε ορισµένες πρωτοβουλίες για την ενισχυµένη

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος µας. η ουσιαστική. ισότητα των φύλων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Στόχος µας. η ουσιαστική. ισότητα των φύλων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ Στόχος µας η ουσιαστική ισότητα των φύλων ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 2010-2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0022/1. Τροπολογία. Dubravka Šuica εξ ονόματος της Ομάδας PPE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0022/1. Τροπολογία. Dubravka Šuica εξ ονόματος της Ομάδας PPE 26.2.2018 A8-0022/1 1 Αιτιολογική σκέψη ΣΤ ΣΤ. λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διακρίσεις τις οποίες υφίστανται οι γυναίκες επηρεάζουν και τις γυναίκες των αγροτικών περιοχών λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειονότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S19/2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S19/2019 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S19/2019 Πλαισίωση και καθοδήγηση, μέσω του αθλητισμού, των νέων που διατρέχουν κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει στόχο την υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 13645/16 SPORT 72 FREMP 170 RELEX 884 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς : τις αντιπροσωπείες αριθ. προηγ. εγγρ.: 10535/11

Διαβάστε περισσότερα

14414/15 ΕΚΜ/γπ 1 DG G 3 C

14414/15 ΕΚΜ/γπ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2015 (OR. en) 14414/15 RECH 282 COMPET 531 SOC 684 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων(1ο Τμήμα) Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0296/2017 10.5.2017 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ Προσωρινή έκδοση P8_TA-PROV(2018)0484 Η κατάσταση των γυναικών με αναπηρίες Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 29ης Νοεμβρίου 2018 σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α.

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α. Η δυνατότητα για εργασιακή απασχόληση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες κοινωνικής καταξίωσης και αποδοχής του ατόμου από το κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 ««««««««««««Έγγραφο συνόδου 2009 15.2.2005 B6-.../2005 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία των ερωτήσεων για προφορική απάντηση B6-.../05 και B6-.../05 σύμφωνα με το άρθρο 108, παράγραφος

Διαβάστε περισσότερα

14211/17 ΙΑ/νικ 1 DG - E 1C

14211/17 ΙΑ/νικ 1 DG - E 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 22 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) 14211/17 SPORT 94 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.:

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ

ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣIΑ ΑΠO ΠΡΟΣΤΑΣIΑ ΑΠO ΤΟΝ ΦOΒΟ ΤΗ ΒIΑ ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΌΣ ΤΗΣ ΣΎΜΒΑΣΗΣ;

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 6 Ιουνίου 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 6 Ιουνίου 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 6 Ιουνίου 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραμματείας προς : τις αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ. : 9181/05 SAN 67 Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Ορισμός του παιδιού Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Άρθρο 1 Απαγόρευση διακρίσεων Κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, άποψης, χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Ανάπτυξης Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Επιτροπή Ανάπτυξης Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Ανάπτυξης Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 30.10.2017 2017/2012(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την εφαρμογή του κοινού υπηρεσιακού εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Νοεµβρίου 2009 σχετικά µε την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Νοεµβρίου 2009 σχετικά µε την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών P7_TA(2009)0098 Εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Νοεµβρίου 2009 σχετικά µε την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων P6_TA(2006)0108 Νοµικά επαγγέλµατα Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου 2000, η Επιτροπή Πολιτιστικών Υποθέσεων ολοκλήρωσε την εξέταση του ανωτέρω σχεδίου ψηφίσµατος.

Κατά τη συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου 2000, η Επιτροπή Πολιτιστικών Υποθέσεων ολοκλήρωσε την εξέταση του ανωτέρω σχεδίου ψηφίσµατος. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Bρυξέλλες, 27 Οκτωβρίου 2000 (3.0) (OR. fr) 2753/00 LIMITE CULTURE 69 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ της : Επιτροπής Πολιτιστικών Υποθέσεων συνεδρίαση : της 23.0.2000 αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2007 (23.05) (OR. en) 9363/07 SAN 89

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2007 (23.05) (OR. en) 9363/07 SAN 89 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2007 (23.05) (OR. en) 9363/07 SAN 89 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων προς: το Συμβούλιο Αριθ. προηγ. εγγρ.: 8850/07 SAN 73 Θέμα: ΣΥΝΟΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Gender budgeting - κατάρτιση των κρατικών προϋπολογισµών µε γνώµονα το φύλο

Gender budgeting - κατάρτιση των κρατικών προϋπολογισµών µε γνώµονα το φύλο P5_TA(2003)0323 Gender budgeting - κατάρτιση των κρατικών προϋπολογισµών µε γνώµονα το φύλο Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε το gender budgeting κατάρτιση των κρατικών προϋπολογισµών µε γνώµονα

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Ανθρώπινα δικαιώµατα Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Περισσότερο από 100 εκατοµµύρια παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια, δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο. 44 εκατοµµύρια από αυτά ζουν στην Αφρική, 32 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη συνεδρίασή της στις 16 Φεβρουαρίου 2010, η Οµάδα Κοινωνικών Θεµάτων κατέληξε σε συµφωνία όσον αφορά το συνηµµένο κείµενο.

Κατά τη συνεδρίασή της στις 16 Φεβρουαρίου 2010, η Οµάδα Κοινωνικών Θεµάτων κατέληξε σε συµφωνία όσον αφορά το συνηµµένο κείµενο. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 22 Φεβρουαρίου 2010 (24.02) (OR. en) 6585/10 SOC 126 JAI 144 COHOM 44 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Οµάδας Κοινωνικών Θεµάτων προς : την Επιτροπή των Μόνιµων Αντιπροσώπων (1ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 17.1.2008 2007/2212(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την Πράσινη Βίβλο όσον αφορά το ρόλο της κοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.3.2013 COM(2013) 152 final 2013/0085 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την εξουσιοδότηση των κρατών μελών να κυρώσουν, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη

Διαβάστε περισσότερα

1. Η Ομάδα «Δημόσια υγεία» συζήτησε και συμφώνησε το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

1. Η Ομάδα «Δημόσια υγεία» συζήτησε και συμφώνησε το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 14391/1/15 REV 1 SAN 389 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Συμβούλιο Σύνοδος του Συμβουλίου "Απασχόληση,

Διαβάστε περισσότερα

7370/11 ΔΙ/γπ 1 DG G 2B

7370/11 ΔΙ/γπ 1 DG G 2B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2011 (09.03) (OR. en) 7370/11 SOC 205 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: τις αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 7166/11 SOC 184 Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο της Γενικής Γραµµατείας Ισότητας. µε θέµα: «Ισότητα των φύλων και ανταγωνιστικότητα ο ρόλος των επιχειρήσεων»

Συνέδριο της Γενικής Γραµµατείας Ισότητας. µε θέµα: «Ισότητα των φύλων και ανταγωνιστικότητα ο ρόλος των επιχειρήσεων» Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Ω Ν Συνέδριο της Γενικής Γραµµατείας Ισότητας µε θέµα: «Ισότητα των φύλων και ανταγωνιστικότητα ο ρόλος των επιχειρήσεων» Οµιλία του Προέδρου του Συνδέσµου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 5 Μαΐου 2011 (06.05) (OR. en) 9618/11 SOC 376

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 5 Μαΐου 2011 (06.05) (OR. en) 9618/11 SOC 376 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 5 Μαΐου 2011 (06.05) (OR. en) 9618/11 SOC 376 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας προς: την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα)/το

Διαβάστε περισσότερα

Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα»

Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα» Θεματική Εβδομάδα 2016-17 «Σώμα και Ταυτότητα» Υλοποίηση στο Γυμνάσιο Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού-Εξαρτήσεων και Έμφυλων Ταυτοτήτων 1 Ενίσχυση της

Διαβάστε περισσότερα

8035/17 ΜΜ/γομ/ΕΠ 1 DG E - 1C

8035/17 ΜΜ/γομ/ΕΠ 1 DG E - 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαΐου 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου αριθ. προηγ. εγγρ.: 7679/17 JEUN 39 Θέμα: Επιτροπή των

Διαβάστε περισσότερα

Ισότητα των φύλων. http://www.esfhellas.gr/images/upcontent/documents/new/odefarm.zip

Ισότητα των φύλων. http://www.esfhellas.gr/images/upcontent/documents/new/odefarm.zip Ισότητα των φύλων Πηγή: http://www.esfhellas.gr/index.asp?node=111 ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΙΑ ΡΟΜΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΟ Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 204-209 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(205)058 Απαλλαγή 203: Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurojust). Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 29ης Απριλίου 205

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Σχέδιο Νόµου «Εφαρµογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης µεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέµατα εργασίας και απασχόλησης Εναρµόνιση της

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ/ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ (ACTA) B7-0618/2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ/ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ (ACTA) B7-0618/2010 ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ/ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ (ACTA) B7-0618/2010 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας υπόψη τα άρθρα 207 και 218 της

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 27 Φεβρουαρίου 2015 (OR. en) Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (2ο Τμήμα)/Συμβούλιο

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 27 Φεβρουαρίου 2015 (OR. en) Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (2ο Τμήμα)/Συμβούλιο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 27 Φεβρουαρίου 2015 (OR. en) 6450/15 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Αποδέκτης: αριθ. προηγ. εγγρ.: 5478/1/15 REV 1 Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

P6_TA-PROV(2007)0021 Διακρίσεις σε βάρος των νέων γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση

P6_TA-PROV(2007)0021 Διακρίσεις σε βάρος των νέων γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση P6_TA-PROV(2007)0021 Διακρίσεις σε βάρος των νέων γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος των νέων γυναικών και των κοριτσιών στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2090(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Andrea Češková (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2090(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Andrea Češková (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 2013/2090(INI) 6.9.2013 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-21 Andrea Češková (PE516.607v01-00) σχετικά με τις προσπάθειες της διεθνούς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2186(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2186(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 20.11.2013 2013/2186(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την έκθεση 2013 για την ιθαγένεια της ΕΕ. Πολίτες της ΕΕ: Τα δικαιώματά σας, το μέλλον σας (2013/2186(INI))

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 30.4.2013 2012/2292(INI) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-38 Αντιγόνη Παπαδοπούλου (PE508.172v01-00) σχετικά με τις διασυνοριακές συλλογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή ικαιωµάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών 12 Νοεµβρίου 2002 ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ 2002/2177 (COS) ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής ικαιωµάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 15.5.2012 B7-0000/2012 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2012 σύμφωνα με το άρθρο 115, παράγραφος 5, του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Η σηµερινή κατάσταση όσον αφορά την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών και τυχόν µελλοντικές ενέργειες

Η σηµερινή κατάσταση όσον αφορά την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών και τυχόν µελλοντικές ενέργειες P6_TA(2006)0038 Η σηµερινή κατάσταση όσον αφορά την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών και τυχόν µελλοντικές ενέργειες Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τη σηµερινή κατάσταση όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4203, 24/4/2009

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4203, 24/4/2009 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΟΜΟ Προοίμιο. Επίσημη Εφημερίδα Ε.Ε.: L 204 της 26/07/2006, σελ. 23. Για σκοπούς εναρμόνισης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2064(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2064(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας 20.6.2013 2013/2064(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τον εθελοντισμό και την εθελοντική δραστηριότητα στην Ευρώπη (2013/2064(ΙΝΙ) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0389/2. Τροπολογία. Dominique Bilde εξ ονόματος της Ομάδας ENF

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0389/2. Τροπολογία. Dominique Bilde εξ ονόματος της Ομάδας ENF 25.1.2017 A8-0389/2 2 Αιτιολογική αναφορά 18 έχοντας υπόψη τη δήλωση για την προαγωγή της ιδιότητας του πολίτη και των κοινών αξιών της ελευθερίας, της ανοχής και της αποφυγής των διακρίσεων μέσω της εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 10.7.2017 JOIN(2017) 24 final 2017/0157 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωµάτωση της διάστασης του φύλου στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και την οικοδόµηση της ειρήνης / των εθνών

Ενσωµάτωση της διάστασης του φύλου στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και την οικοδόµηση της ειρήνης / των εθνών P6_TA(2009)0372 Ενσωµάτωση της διάστασης του φύλου στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και την οικοδόµηση της ειρήνης / των εθνών Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Μαΐου 2009 σχετικά µε την ενσωµάτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙΙ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΙΙΙ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 21.9.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 253 E/1 ΙΙΙ (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΗ (ΕΕ) αριθ. 13/2010 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ με σκοπό την έγκριση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΕΣ & ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή ικαιωµάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. της Επιτροπής ικαιωµάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή ικαιωµάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. της Επιτροπής ικαιωµάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή ικαιωµάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 17.12.2013 2013/2008(INI) ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ της Επιτροπής ικαιωµάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων προς την Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΆΡΘΡΟ 1 ΣΚΟΠΟΣ. (άρθρο 1 και άρθρο 12 της οδηγίας)

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΆΡΘΡΟ 1 ΣΚΟΠΟΣ. (άρθρο 1 και άρθρο 12 της οδηγίας) ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ 2010/41/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 7 Ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 Για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που ασκούν αυτοτελή

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 3.4.2017 JOIN(2017) 12 final 2017/0071 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-0418/2018

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-0418/2018 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0547/2018 20.11.2018 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-0418/2018 σύμφωνα με το άρθρο 128 παράγραφος 5 του

Διαβάστε περισσότερα

15571/17 ΘΚ/ριτ 1 DG C 1

15571/17 ΘΚ/ριτ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) 15571/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 11 Δεκεμβρίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2017/2127(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2017/2127(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 2017/2127(INI) 13.7.2017 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναπηρία (2017/2127(INI))

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2007 σχετικά με το ρόλο του αθλητισμού στην παιδεία. (2007/2086(INI))

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2007 σχετικά με το ρόλο του αθλητισμού στην παιδεία. (2007/2086(INI)) Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007 Στρασβούργο "Ο ρόλος του αθλητισμού στην εκπαίδευση" (P6_TA-PROV(2007)0503, A6-0415/2007) Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2007 σχετικά με το ρόλο του αθλητισμού

Διαβάστε περισσότερα